Διάλεξη 10 / Διάλεξη 10 / Διάλεξη 10 - Κυριαζόπουλος Κυριάκος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Διάλεξη 10: Παρακαλώ, αδερφή μου, για να σας ευχαριστήσω. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Γεια σας, αγαπητοί φίλες και φίλοι. Θα ασχοληθούμε με την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία αποτελεί το Ανότατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Εκκλησία της Ελλάδος, ως γνωστό, αποτελείται από δύο τμήματα μητροπόλεων, δύο ομάδες μητροπόλεων. Από της Μητροπόλης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Ελλάδος, χονδρικά Μητροπόλης της Νότιας Ελλάδος και από της Μητροπόλης του Οικουμενικού Πατριαρχείου των λεγωμένων νέων χωρών, χονδρικά η Μητροπόλης Βόρειας Ελλάδος. Η Ανότατη Εκκλησιαστική Διοικητική Αρχή, όπως είπαμε, είναι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας για την Εκκλησία της Ελλάδος και διαρκές διοικητικό όργανο της είναι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Ποινωνόμος 590 του 1977. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας πώς συγκροτείται? Συγκροτείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πας Ελλάδος ως Πρόεδρο και από όλους τους συνεργεία Μητροπολίτες. Δηλαδή από αυτούς που έχουν τη διοίκηση, από τους αρχιερείς που έχουν τη διοίκηση Μητροπόλεων. Ποιες είναι οι αρμοδιώτητές της? Ο Καταστατικός Χάρτης στο άρθρο 6, παράγραφος 1, προβλέπει τις αρμοδιώτητες, οι οποίες είναι οι εξής, ενδεικτικά απαριθμούμενες, διότι επειδή είναι το ανώτοδικητικό όργανο, έχει το τεκμήριο της αρμοδιώτητας. Και για όσες άλλες αρμοδιώτητες, οι οποίες δεν προβλέπονται ρητά από τον Καταστατικό Χάρτη. Ποια είναι η λίστα αυτών των αρμοδιωτήτων? Πρώτον, μεριμνά για τη δείρυση των δογμάτων της Ορθόδοξης Πίστης, των Ιερών Κανόνων και των Ιερών Παραδόσσεων, για την ενώτητα της πίστης, όπως και για την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα λοιπά Ορθόδοξα Πατριαρχία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και ρυθμίζει τις σχέσεις της Εκκλησίας Ελλάδος με τους Ετεροδόξους. Δεύτερον, μελετά και αποφασίζει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πραγμάτωση της χριστιανικής ζωής των κληρικών και των πιστών. Τρίτον, μεριμνά για την εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια, καθώς επίσης και για κάθε θέμα που αφορά τη λατρεία. Τέταρτον, αποφασίζει για την άσκηση της εκκλησιαστικής οικονομίας, δηλαδή τη χαλάρωση ενός εκκλησιαστικού νόμου σε συγκεκριμένη περίπτωση. Πέμπτον, εκδίδει κανονιστικές αποφάσεις για την οργάνωση και εσωτερική διοίκηση της Εκκλησίας, οι οποίες δημοσιεύονται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Έκτον, ασκεί την ανώτατη αποπτία και τον έλεγχο στις πράξεις της διαρκού σειρά συνοδού, των Μητροπολιτών, των διοικητικών οργάνων της Εκκλησίας Ελλάδος και των επιμέρους εκκλησιαστικών νομικών προσώπων. Εύδον, εκλέγει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους Μητροπολίτες. Όχδον, συγκροτεί ειδικές επιτροπές. Ένατον, αποφασίζει για την επιβολή ποινής αφορισμού σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες. Δέκατον, εκδικάζει αιτής αναθεώρησης κατά τέλεση δίκων αποφάσεων που εκδόθηκαν εναντίον προσβητέρων διακόνων και μοναχών. Αυτή η αρμοδιότητα προβλέπεται μόνον. Δεν μπορεί να ασκηθεί, διότι δεν υπάρχει ακόμη σχετική νομοθετική πρόβληψη. Ενδέκατον, ψηφίζει τον κανονισμό των εργασιών της και εκείνων της διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Δωδέκατον, ασκεί τις αρμοδιώτες που απορρέουν από τους ιερούς κανόνες και τις λυπές εκκλησιαστικές διατάξεις. Δέκατον, τρίτο, αποφαίνεται επί των προσφυγών που αναφέρονται στη νοημότητα και κανονικότητα εγγραφών στον κατάλογο των προσαρχιερατεία εκλογήμων. Από την παρουσίαση του καταλόγου των ενδεικτικά απαρρυθμόμενων αρμοδιωτήτων της Σιεράς Συνότησης Σιεραρχίας που αποτυλεί το Ανότατο Όργανο της Εκκλησίας Ελλάδος, το Διοικητικό, προκύπτει ότι οι αρμοδιώτες αυτές είναι διαφόρων ειδών. Είναι αρμοδιώτητες οι οποίες αφορούν τη δακτική της εξουσία. Είναι αρμοδιώτητες οι οποίες αφορούν την παραγωγή κανόνων δικαίου δευτερογενών, δηλαδή κανονιστικών πράξεων. Είναι αρμοδιώτες οι οποίες αφορούν διοικητική εξουσία με στενή έννοια. Είναι αρμοδιώτες οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν ότι έχουν δικαστικό χαρακτήρα. Οι συνελεύσεις τώρα της Ιεράς Σινότησης Σιεραρχίας διακρίνονται σε τακτική και σε έκτακτες. Η τακτική συνέλευση συνέρχεται την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους. Σε αυτή την περίπτωση της τακτικής Σινόδου της Ιεραρχίας, την ημερήσια διάταξη καταρτίζει η διαρκή σειρά Σύνοδος. Ο Πρόεδρος Λαδιορχιεπίστου Αθηνών και Πάση Ελλάδος κοινοποιεί την ημερήσια διάταξη σε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας δύο τουλάχιστον μήνες πριν τις συνεδρίες. Οι έκτακτες συνελεύσεις. Τρεις είναι οι τρόποι σύγκλισης έκτακτων συνελεύσεων. Πρώτος τρόπος με πρωτοβουλία του Προέδρου. Ο Πρόεδρος Λαδιορχιεπίστου Αθηνών σε αυτή την περίπτωση καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Εκδίδει και κοινοποιεί την πράξη σύγκλισης σε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας. Δεύτερος τρόπος σύγκλισης έκτακτων συνελεύσεων. Ύστερα από προηγούμενη απόφαση της διαρκής Ιεράς Σύνοδου. Η διαρκής Ιερασύνοδος σε αυτή την περίπτωση καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Ο Πρόεδρος Λαδιορχιεπίσκοπος Αθηνών εκδίδει και κοινοποιεί την πράξη σύγκλισης σε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας. Τρίτος τρόπος σύγκλισης έκτακτων συνελεύσεων. Ύστερα από έτηση του ενός τρίτου τουλάχιστον των ενενεργία Μητροπολιτών προς τον Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος θέτει χωρίς καθυστέρηση την έτηση των εντουν των Μητροπολιτών υπόψη της διαρκής Ιεράς Σύνοδου. Η διαρκής Ιεράς Σύνοδος αποφασίζει αμέσως. Έχει δύο ελλακτικές επιλογές. Πρώτη ελλακτική επιλογή είτε τη σύγκλιση της Ιεράς Σύνοδου της Ιεραρχίας, οπότε σε αυτή την περίπτωση η ημέρα συνενδρίασης δεν μπορεί να έχει περισσότερο από 20 μέρες από την ημέρα συνενδρίασης διαρκούς Ιεράς Συνοδου, είτε αποφασίζει η διαρκής Ιεράς Σύνοδος να αρνηθεί τη σύγκλιση της Ιεράς Σύνοδου της Ιεραρχίας με τη λογημένη απόφασή της που κοινοποιείται στους εντούντες Μητροπολίτες. Αν οι εντούντες Μητροπολίτες με νεότερη έτησή τους προς τον Πρόεδρο εμείνουν στη σύγκλιση της Ιεράς Σύνοδου της Ιεραρχίας, ο Πρόεδρος υποχρεούνται να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας σε ημέρα συνενδρίασης που δεν απέχει περισσότερο από 20 μέρες από την υποβολή της νεότερης έτησης. Σε αυτή την περίπτωση, ο Πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη περιλαμβάνοντας τα αναγραφόμενα στην έτηση θέματα και εκδίδει και κοινοποιεί την πράξη της σύγκλισης σε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας. Ποια είναι η απαρτία? Αν οι παρόντες Μητροπολίτες είναι περισσότεροι από το μισό αριθμό του συνολικού αριθμού των ενενεργία Μητροπολιτών και έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε συγκεκριμένη συνεδρίαση, τότε υπάρχει απαρτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλεπόμενες από τον καταστατικό χάρτη, προβλέπεται αυξημένη απαρτία. Για παράδειγμα, για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση. Απαιτείται αυξημένη απαρτία τουλάχιστον των δύο τρίτων των ενενεργία Μητροπολιτών. Λήψη αποφάσεων. Οι αποφάσεις από την Ιερασία των Συρραχείων λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, αν η ψηφοφορία είναι φανερή, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλεπόμενες από τον καταστατικό χάρτη, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων από την Ιερά Συνόδο της Ιεραρχίας. Πρώτη περίπτωση. Για ζητήματα θεμελιώδους κατά την κρίση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας σημασίας και σπουδιότητας για την εκκλησία. Ενδεικτικά, η περίπτωση επιβολής ποινής αφορισμού εφαρμογής εκκλησιαστικής οικονομίας. Απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Άλλη περίπτωση, στην οποία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, είναι εκείνη για την πλήρωση Μητρόπολης με κατάσταση. Δηλαδή με μετάθεση. Ενεργία Μητροπολίτη σε άλλη Μητρόπολη. Απαιτείται πλειοψηφία αυξημένη των δύο τρίτων των παρόλων των Μητροπολιτών και μυστική ψηφοφορία. Συνδεδεμένη με την απόφαση για πλήρωση Μητρόπολης με κατάσταση, δηλαδή με μετάθεση, είναι και το επόμενο στάδιο, δηλαδή εφόσον τελεσφορήσει η απόφαση, εφόσον υπάρχει η απόφαση για πλήρωση Μητρόπολης με μετάθεση, Ενεργία Μητροπολίτη, τότε χρειάζεται να εκλεγεί Μητροπολίτης. Ενεργία Μητροπολίτη σε αυτή τη Μητρόπολη, για την οποία αποφασίστηκε η πλήρωση με μετάθεση. Και πάλι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων και μυστική ψηφοφορία. Υπάρχει και η περίπτωση της πλειοψηφίας της μικρότερης από την απόλυτη. Αυτή η περίπτωση είναι στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Αθηνών, οπότε απαιτείται μόνο σχετική πλειοψηφία για την εκλογή του ενός από τους δύο πλειοψηφούντων. Υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης ή όχι της ημερήσιας διάταξης. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο στη τακτική συνέλευση. Πώς περατώνεται οι εργασίες της τακτικής συνέλευσης χωρίς να εξαντιθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τα υπολοιπώμενα θέματα συζητούνται υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα στην αμέσως προσεχή τακτική συνέλευση. Σε ποια περίπτωση απαιτείται η απάντηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Στην έκτακτη συνένευση. Πώς περατώνονται οι υποχρεωτικά εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Όταν εξαντληθεί η ημερήσια διάταξη. Η μία περίπτωση. Η άλλη αυτοδικαίως μετά τη μάρα δομήνα από την αναλξή τους. Εκτός εάν η Ιερασύνοδος της Ιεραρχίας θα αποφασίσει διαφορετικά για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Η ρύθμιση των διαδικαστικών λεπτομεριών για τις εργασίες, τη συζήτηση, τη λήψη αποφάσεων και την τήρηση πρακτικών. Πώς γίνεται. Γίνεται με τον κανονισμό 1 του 1977 της Συνόδου της Ιεραρχίας Εκκλησίας Ελλάδος. Όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό 214 του 2010 τροποποίηση και συμβείρωση των υπαριθμών 1 του 1997 και 2 του 1997 κανονισμών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με αυτή την τροποποίηση απαγορεύεται η ανακοίνωση από τους Μητροπολίτες προς τα έξω των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στην Ιεραρχία καθώς και η δημοσιοποίηση πρακτικών. Η δερκή σειρά Σύνοδος συγκροτείται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πας Ελλάδος ως Πρόεδρο και Μόνιμο Μέλους και 12 ενενεργία Μητροπολίτες. Έξι από την ταυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και έξι από τις Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου των λεγωμένων νέων χωρών οι οποίοι καλούνται από τον αντίστοιχο κατάλογο για την κάθε μία ομάδα Μητροπόλεων κατά Πρεσβεία της Αρχιερωσύνης και Εκπεριτροπής. Όπως είναι γνωστό, η Εκκλησία της Ελλάδος για ιστορικούς λόγους δεν είναι ενιαία εθνική εκκλησία όπως είναι νεότερες εθνικές εκκλησίες είτε είναι πατριαρχία είτε αυτοκέφαλες εκκλησίες. Αλλά στην πραγματικότητα στο έδαφος της Ελλάδος υπάρχουν σε διαφορετικές εδαφικές περιφέρειες σε διαφορετικές εδαφικές δικαιοδοσίες της ελληνικής επικράτειας δύο αυτοκέφαλες εκκλησίες. Η μία είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η άλλη είναι η Εκκλησία της Ελλάδος. Το 1928 με πατριαρχική και συνοδική πράξη παραχωρήθηκαν οι μητροπόλοις των λεγωμένων νέων χωρών του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιτροπικώς δηλαδή κατανάθεσιν η διοίκηση του συγκεκριμένα από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Σχηματίστηκε η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία αποτελείται από την Αυτοκέφαλη και από τις Μητροπόλοις του Οικουμενικού Πατριαρχείου των νέων χωρών, αλλά όμως στο Σύνταγμα συναντάται ο όρος Αυτοκέφαλη ως προς το σύνολο των δύο ομάδων Μητροπόλεων είναι όρος ανακριβής, διότι η Αυτοκέφαλη είναι μόνο οι Μητροπόλοις χονδρικά της Νότιας Ελλάδος, διότι στις Μητροπόλοιες της Βόρειας Ελλάδος ας πούμε των λεγωμένων νέων χωρών το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν παραχώρησε με τη συνοδική πράξη, πατριαρχική συνοδική πράξη του 1928, δεν παραχώρησε τα κυριαρχικά του δικαιώματα, είναι δικές του οι Μητροπόλοιες αυτές. Μόνο η διοίκηση αυτών των Μητροπόλεων των νέων χωρών έχει ενωθεί με τη διοίκηση αυτοκέφαλης της Εκκλησίας Ελλάδος και συνδικούνται από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, για την οποία μιλήσαμε σε προηγούμενη διάλεξη, και από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία αποτελεί διαρκές διοικητικό όργανο αυτής. Έχουμε συνδίκηση των δύο ομάδων Μητροπόλαιων με πρόεδρο των Αρχιεπίσκοπων Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνοδου περιλαμβάνει έξι Μητροπολίτες από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία και έξι Μητροπολίτες από τις Μητροπόλες του Οικουμενικού Πατριαρχείου των νέων χωρών και με αυτόν τον τρόπο πραγματώνεται η συνδίκηση των δύο ομάδων Μητροπόλαιων στα πλαίσια ενός νέου μορφώματος που λέγεται Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτή η συνδίκηση των δύο ομάδων Μητροπόλαιων που αποτελεί και τον δικαιολογητικό λόγο της συγκρότησης Διαρκούς Ιεράς Συνοδου θεμελιώνται στο Άρθο 3 παραγραφούς 1 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος είναι αυτοκέφαλη διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των Ενεργία Αρχιερέων και από τη Διερκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτήν και συγκροτήθη όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης Εκκλησίας με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου του 1850 που παροχώρησε το αυτοκέφαλο στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και της συνοδικής παράξης του 1928 που παραχώρησε τη διοίκηση των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου των λεγωμένων νέων χωρών στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος δηλαδή που καθιέρωσε στην πραγματικότητα συνδίκης των δύο ομάδων Μητροπόλεων Άλλη δικαιολογική λόγια αυτής της συγκρότησης της Διαρκού Σερασινότου, η οποία είναι ένα μοναδικό φαινόμενο στα πλαίσια των ορθοδόξων αυτοκεφάλων εκκλησιών για ιστορικούς πάνω τελόγους και λόγω της συνύπαρξης των δύο αυτοκεφάλων εκκλησιών στην ελληνική επικράτεια παρόλο ότι αυτή είναι μικρή Άλλη δικαιολογική λόγια αυτής της συγκρότησης της Διαρκού Σερασινότου είναι το άρθρο 1 του νόμου 3615 του 1928 που αναγνωρίζει και εισάγει στην ελληνική κρατική ενόμη τάξη όχι βέβαια καθολοκληρία το εκκλησιαστικό καθεστώς της συνδίκησης των Μητροπόλειων του Οικουμενικού Πατριαρχείου των λεγούμενων χωρών με της Μητροπόλης Αυτοκέφαλας Εκκλησίας Ελλάδος. Τρίτος δικαιολογητικός λόγος της συγκρότησης αυτής της Διαρκού Σερασινότου είναι ο όρος β, ο δεύτερος όρος της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928 που προβλέπει αυτόν τον τρόπο συγκρότησης της Διαρκού Σερασινότου. Ποιες είναι οι αραμονιότητες της Διαρκού Σερασινότου? Πρώτον, φροντίζει για την ακριβή εκτέλεση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Δεύτερον, εκτελεί τις πράξεις εκείνες σε οποίες η Ιερά Σύνοδος αναθέτει ειδικά. Τρίτον, γρομμοδοτεί για κάθε υποψήφιση εκκλησιαστικό νόμο εννοείται προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλο αρμόδιο Υπουργείο. Τέταρτον, ασχολείται με τα τρέχοντα εκκλησιαστικά θέματα. Παρακολουθεί το δογματικό περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων του μαθήματος των θρησκευτικών που προορίζονται για τα σχολεία, τις στοιχειόδους και τις μέσες εκπαίδευσης. Έκτον, συνεργάζεται με την πολιτεία σε θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και μεριμνά για την επιμόρφωση των κληρικών, μπορώντας να εδρύει γι' αυτό το σκοπό ειδικές επιμορφωτικές σχολές. Εύδομον, μεριμνά για τη χριστιανική ζωή των ορθοδόξων πιστών και φροντίζει γι' αυτούς με το κήρυγμα, τα καθητικά σχολεία, τις σκεφτικές ομιλίες, με έκδοση κατάλληλων βιβλίων και περιοδικών, με παρενευτικές εγγυκλίους και με κάθελο πρόσφορο καν την κρίση της μέσω. Σε περίπτωση διατάραξης ορθόδοξης εκκλησίας με έτερο η δασκαλία ή άλλη επέμβαση σε βάρος της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά την επέμβαση των αρμόδιων αρχών και εκδίδει παρενευτικές επιστολές για την προστασία των πιστών. Όγδον, ασκεί τις αρμοδιώτες που ανατέθηκαν σε αυτήν με το νόμο για τα εκκλησιαστικά δικαστήρια. Ένατον, επαγρυπνεί για την εκπλήρωση των καθηκών των κληρικών και των μοναχών. Δέκατον, παρέχει στους μητροπολίτες άδεια ή απουσία πέρα από δέκα ημέρες από την έδρα τους. Εν δέκατον, εκδίδει επίσημο δελτίο με το τίτλο Εκκλησία, στο οποίο καταχωρίζονται εκκλησιαστικοί νόμοι, πράξεις, διατάξεις, αποφάσεις εγγύκλει αυτής και της Ιεράς Συνόδου Συρραρχίας, θεολογικά και επικοδομητικά άρθρα και εκκλησιαστικές ειδήσεις. Δωδέκατον, κατά το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου Συρραρχίας, ασκεί τις αρμοδιώτες της Ιεράς Συνόδου Συρραρχίας, αφού αποτελεί διαρκές διοικητικό όργανο αυτής. Και δεδομένου ότι η Ιερά Συνόδου Συρραρχίας συνενδριάζει τακτικά την 1η Οκτωβρίου καθέα τους μόνο. Εξερούνται οι αρμοδιώτητες της Ιεράς Συνόδου Συρραρχίας, τις οποίες δηλαδή δεν μπορεί να ασκήσει η Διαρκή της Ιεράς Συνόδου, και είναι οι εξής. Οι οποίοι δηλαδή ασκούνται αποκλειστικά από την Ιερά Συνόδου Συρραρχίας. Η εκλογή Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Μητροπολιτών. Δεύτερον, η απόφαση για την επιβολή ποινής αφορισμού. Τρίτον, η εκδίκαση αιτήσεων αναθεωρήσεως. Δεν μπορεί να ασκηθεί, όπως είπαμε, αυτή η αρμοδιώτητα, διότι δεν έχει κατοχυρωθεί νομικός ως προς την ανάπτυξή της. Και τέταρτον, αποφαίνεται για τις προσφυγές που αναφέρονται στην ομιμότητα και την κανονικότητα εγγραφών στο κατάλογο των προς αρχιερατή εκλογήμων. Ποια είναι η απαρτία? Απαρτία υπάρχει αν τα παρόντα μέλη της υπερβαίνουν, κατά ένα, το μισό του συνολικού αριθμού της. Δηλαδή, αν τα παρόντα μέλη της είναι 8 μαζί με τον Πρόεδρο. Λήψη αποφάσεων. Ποια είναι η συνολική περίοδος της Διαρκούς Ιερά Συνόδου? Είναι αιτήσια. Ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει στη 31η Αυγούστου του 2ου έτους. Οι συνεδρίες, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της, της Διαρκούς Ιερά Συνόδου, διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Οι τακτικές πραγματοποιούνται κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες κάθε μήνα, πριν Ιουλίου και Αυγούστου. Οπότε διακόπτει τις εργασίες της λόγω των θερινών διακοπών, αλλά μπορεί όμως να συνεδριάσει εκτάκτως, αν παραστεί ανάγκη. Από την 3η έως και την Παρασκευή. Την 3η εβδομάδα, κάθε μήνα συνεδριάζει ως συνοδικό δικαστήριο εφόσον υπάρχουν υποθέσεις προσεγδίκαση. Οι έκτακτες με ποιους τρόπους συγκαλούνται, είτε με πρόσκληση του Προέδρου, δηλαδή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάση Ελλάδος, είτε ύστερα από έτις 7 τουλάχιστον συνοδικών που υποβάλλεται στον Πρόεδρο και οποία περιέχει και τους λόγους που επιβάλλουν την έκτακτη σύγκληση. Οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για τις εργασίες, τη συζήτηση, τη λήψη αποφάσεων και την τήρηση πρακτικών προβλέπονται από τον Κορνισμό 2 του 1977 της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, περιεργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως τροποποιήθηκε από τον Κορνισμό 214 του 2010, τροποποίηση και συμπλήρωση των υπαρρυθμών 1 καθ. 977 και 2 καθ. 977 Κανονισμών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με αυτόν τον κανονισμό το 214 του 2010, όπως και στην περίπτωση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, έπιβληθηκε η υποχρέωση των συνοδικών να μην αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των συζητήσεων στην Διαρκή Ιερασύνοδο, ούτε να δημοσιοποιούν τα πρακτικά. Προβλέπονται και κυρώσεις για την περίπτωση παράβασης αυτών των υποχρεώσεων. Αλλά όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των συζητήσεων, παρά την πρόβλεψη αυτή στον κανονισμό 214 του 2010, εντούτοις στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πώς γίνεται η ρύθμιση θεαμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της Διαρκού Συρασυνόδου, όπως και των υπηρεσιών και των γραφείων της. Γίνεται με αποφάσεις της Διαρκού Συρασυνόδου, που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.