Δικαιώματα των προσφύγων (unhcrgreece, 2019)
: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν λάβει στήριξη και προστασία από τη διεθνή κοινότητα. Πολλοί άνθρωποι χρωστούν τη ζωή τους στο σύστημα της διεθνούς προστασίας. Ήταν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χώρες από όλο τον κόσμο συμφώνησαν να αναγνωρίσουν για τους πρόσφυγες θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα θεσπίστηκαν στη Σύμβαση του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων. Ας δούμε λοιπόν ποια δικαιώματα προβλέπει αυτή η Σύμβαση. Μία από τις πιο σημαντικές αρχές της είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστραφούν πίσω στη χώρα καταγωγής τους, αν αυτό θέτησε κίνδυνο τη ζωή τους εξαιτίας συγκρούσεων ή διώξεων. Αυτή η αρχή είναι γνωστή ως αρχή της μη επαναπροώθησης. Από τη στιγμή που θα διασχίσουν διεθνή σύνορα, οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν έχοντας ασφάλεια σε μία άλλη χώρα. Αυτό το δικαίωμα δεν αφορά μόνο τη σωματική τους ασφάλεια. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να απολαμβάνουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα και τη βασική βοήθεια με οποιοδήποτε άλλον άλλο να πω που είναι νόμιμος κάτοικος της χώρας. Στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνονται η ελευθερία της σκέψης και της μετακίνησης και η απαγόρευση των βασανιστήριων και της εξευτελιστικής μεταχείρισης. Η Σύμβαση για τους πρόσφυγες προβλέπει επίσης κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα για τους πρόσφυγες στη χώρα φιλοξενίας. Μεταξύ αυτών είναι το δικαίωμα στην εργασία και στην εκπαίδευση, το δικαίωμα της συντήρησης των ίδιων και της οικογένειάς τους, καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας. Κάποιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους αν επανέλθει η ασφάλεια στη χώρα τους. Όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν παραμένουν στη χώρα υποδοχής τους, όπου μπορούν να ενταχθούν και να προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Μαθαίνουν τη γλώσσα, πηγαίνουν στο σχολείο, αναζητούν δουλειά και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποκτήσουν την ηθαγένεια της χώρας υποδοχής τους. Ανάλογα με την κατάστασή τους, δεν μεταφερθούν από μια αρχική χώρα ασύλου σε κάποια άλλη στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας επανεγκατάστασης. Οι πρόσφυγες που πρόκειται να επανεγκατασταθούν περνούν από μια πολύ αυστηρή διαδικασία επιλογής για τη συμμετοχή της ύπα της αρμοστίας και της χώρας υποδοχής τους.