ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. 05-02-2020 (ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 2020)
: Υποτιτλισμός Ευρωπαϊκής Υποτιτλισμής Υποτιτλισμός Ευρωπαϊκής Υποτιτλισμής Υποτιτλισμός Ευρωπαϊκής Υποτιτλισμής Υποτιτλισμός Ευρωπαϊκής Υποτιτλισμής Υποτιτλισμός Ευρωπαϊκής Υποτιτλισμής Υποτιτλισμός Ευρωπαϊκής Υποτιτλισμής Υποτιτλισμός Ευρωπαϊκής Υποτιτλισμής στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου για να βγει απόφαση για να υπάρσει μια καταβολή για τα οδυπορικά τους. Προς το πράγμα το έχουν κάνει τρεις δημοτικοί σύμβουλοι εάν υπάρχει και κάποιος άλλος που είναι σε απόση μεγαλύτερη το 10 χιλιόμετρο να υποβάλλει το αίτημά του. Μαζί με μια βεβαίωση... Μαζί με λιξερεστική πράξη με βεβαίωση μονήμου κατοικίας. Την προηγούμενη εβδομάδα στις 29 Ιανουαρίου έγινε ένα συμβούλιο διαπεριφοράς στο οποίο ελείφθησαν τρεις αποφάσεις. Στο συμβούλιο αυτό δεν συμμετείχε η παράταξη του κυρίου Λιγερού διότι αμφισβητεί τη διαδικασία. Οι αποφάσεις που ελείφθησαν και που υποχρεούμε γιατί το λέει ο νόμος να τις αναγνώσω είναι η υποβολή πρότασης πράξης διαδραστικών ιράκλειο στο πλαίσιο της πρόσκλησης κρίτη, τροποποίηση, πρόσκληση άξιωνας προτεραιάτους κτλ. Αυτή είναι η απόφαση 12. Συμπλήρωση της υπαριθμών απόφασης 789-19 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Τα είχατε δει στα mail σας αυτά. Αυτή είναι η δεύτερη. Και η τρίτη είναι αναμόρφωση προϋπολογισμού του έτους για τα πάνεμιστόδοσια εργαζομένων με προσωρινές διαταγές. Και μπαίνουμε στην ημερησία διάταξη. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, από τις διαδικασίες μπορώ... Όχι, όχι, κύριε Πρόεδρε. Θα σας το δώσω το λόγο. Περιμένετε λίγο, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να πω ότι στη σημερινή διαδικασία θα προσπαθήσω όσο μπορώ να τηρήσω τη διαδικασία γιατί για να μπορέσει να τελειώσει λίγο γρηγορότερα το συμβούλιο γιατί υπάρχουν και λεπτά θέματα. Δηλαδή, δεν θα δεχτώ να μιλήσει κανείς ο οποίος δεν θα συζητήσει το λόγο. Θα σας ανακοινώνω στα θέματα και παρακαλώ και τους εννιά επικεφαλείς να μιλούν μέσα στον χρόνο που πρέπει και δεν θα δώσω το λόγο σε κανένα που δεν τον έχει συζητήσει. Σας το λέω τώρα από την αρχή για να μην επέρθει κάποια οξύτης. Κυριε Δροσή, τι έχετε το λόγο. Ακριβώς αυτό ήθελα να σταθώ, κύριε Πρόεδρε. Στο τελευταίο συμβούλιο που ήμασταν εδώ είχα κάνει αυτή την παρέναιση κυρίως προς τους επικεφαλείς των παρατάξεων και σε εσάς κύριε Πρόεδρε να τηρείτε μια διαδικασία που να συντομεύει και να είναι πολύ πιο παραγωγική στο δημοτικό συμβούλιο. Και βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων θα πρέπει να παίρνουν το λόγο. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν επικεφαλείς παρατάξεων που πρακτικά και ουσιαστικά είναι συνεργαζόμενοι με τη Δημοτική Αρχή άρα θα έπρεπε αυτοί λίγο περισσότερο αφού συντονίζονται, συνεργάζονται και ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής να σέβονται το χρόνο των υπολύπων. Αυτή είναι μια παρέναιση που πιστεύω να τηρείσετε τη διαδικασία αυτή τη φορά και να είμαστε πιο σύντομοι και πιο παραγωγικοί. Και δεύτερον θέμα που θα θέλα να θέσω είναι ότι σε ό,τι αφορά τα θέματα της Συνεδρίας της 29ης πρώτου. Εγώ πήρα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τα θέματα αυτά όπου σας διαβάζω το τι έχουν απαντήσει. Απαντάει λοιπόν ότι... να δω και ποιο είναι ακριβώς... Απαντάει η δική μας υπαράτεξη, η κυρία Ξηλούρη, ότι συμφωνώ στο θέμα 1, 2, 3 και διαφωνώ στο 4. Απαντάει ο κύριος Βρύσαλης ότι... Μισό λοιπόν να σας πω. Απαντάει λοιπόν και λέει συμφωνώ στο θέμα α, πα, ρ, λ, ν, ν. Ένα παζλ δηλαδή. Κάποιοι άλλοι συμφωνούν απόλυτα, κάποιοι άλλοι διαφωνούν. Προσωπικά δεν ενημερώθηκα ποτέ. Και θέλω να μας πείτε τη διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορώ εγώ ως Δημοτικός Σύμβουλος απλώς και όχι να συμπαρατάσωνε με τη δική μου παράταξη και ο καθένας από εμάς να φέρει την αντίρρησή του εδώ. Δηλαδή δεν εξοδοτώ κανέναν να πει ότι εγώ ξέρεις ψηφίζω ναι. Θα ήθελα τη διαδικασία μέσα από την οποία ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος θα απαντήσει στο ερώτημα που στείλατε με ηλεκτρονικό ταχυρομείο. Έχετε σαφές θα τα πρέπει να σας απαντήσω. Λίγο η συσχεία σας παρακαλώ συνάδεφε είναι ένα σημαντικό θέμα αυτό που θέτει ο κ. Δροσίτης και το οποίο πρέπει να το ξέρετε το και τουλάχιστο πώς κινήθηκα σε αυτό το πρώτο διαπεριφοράς συμβούλιο το οποίο έγινε. Στο πρώτο διαπεριφοράς συμβούλιο το οποίο έγινε το οποίο είναι νόμιμο δεν είναι εκείνο το οποίο ήταν στα όρια του νόμου τα οποία γινόντουσαν παλιά με τις παλιές διαδικασίες. Σας παρακαλώ κλείστε το μικρό πορνόσιο κ. Δροσίτη δεν με αφήνει να μιλήσω. Έστειλα τα θέματα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, έστειλα μετά ένα mail στους επικεφαλείς των παρατάξεων όπου τους ζήτησα να μου απαντήσουν και όλες οι απαντήσεις εκκοινοποιούντος σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Άρα όποιος δημοτικός συμβούλος που σαφέστατα μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης από την άποψη την οποία έχει η παράταξή του θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί. Αυτή βρήκα εγώ προσωπικά, δεν ορίζει ο νόμος τη διαδικασία, θεώρησα ότι ήταν η πλέον δημοκρατική διαδικασία και δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της προθέσεως και της παρατάξεως και του δημοτικού συμβούλου σαν άτομο. Πλώς, κύριε Πρόεδρε, δεν άφηνε κανένα περιθώριο να διαβάσουμε τα θέματα αυτά. Χρονικά. Συνήθως και εκ του νόμου, κύριε Δροσίτη, τα διαπεριφορά συμβούλια είναι συμβούλια τα οποία είναι επίγοντα θέματα. Διατί δεν μπορούμε να το κάνουμε για θέματα που δεν έχουν το στοιχείο του επίγοντος. Απαγορεύεται εκ του νόμου, θα μας τα απορρίψει αποκεντρωμένοι αν το κάνουμε αυτό το πράγμα. Συνήθως από την ώρα που τα στέλνουμε μέσα στις επόμενες ώρες γίνονται. Αντιλαμβάνομαι αυτό το πράγμα, την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να τηρείται το 24 ώρο. Δεχτώ αυτό το πράγμα, θα προσπαθήσω εφόσον γίνεται και δεν είναι κάτι επίγον. Λοιπόν, μπαίνουμε στην ενημερισία διάταξη. Είναι η ενημέρωση για το αεροδρόμιο Καζανδζάκη, το λόγο έχει ο κ. Δήμαρχος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά την υπογραφή της συμβάσεως παραχώρησης του αεροδρομίου Καστελιού, έκανα μια δήλωση στις 4 Μαρτίου του 2019, στην οποία εντόνιζα μεταξύ άλλων τα επόμενα. Στο 2015 αναθέσαμε και εκπονίσαμε μελέτη με τίτλο «Διαφοροποιημένοι τύποι χωρικών ενωτήτων». Αυτή η μελέτη προσδιόριζε τα διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς και την απτυξιακή δύναμη της κάθε επιμέρους περιοχής του Δήμου αστικής, περιαστικής ή αγροτικής. Με αυτή την πρώτη μελέτη βάλαμε τις βάσεις για τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό δεκαετούς διάρκειας που κάναμε και σε αυτή τη μελέτη βασίστηκε η εκπόνηση του ΣΟΑΠ και της ΒΑΑ. Θυμάστε όγι ποια ήταν η διαδικασία, εκπόνησής της και οι διαδικασίες διαβούλευσης που ακολούθησαν. Υπενθυμίζω ότι κατετέθησαν προτάσεις από πανεπιστημιακούς, πραγματικούς, επιχειρηματίες, επιμεγητήρια, ΜΚΟ. Και φτάσαμε ευτυχώς τότε στη χρηματοδότηση της ΒΑΑ, της βιώσιμης αστικής αναπτύξης, με το ποσό των 16 εκατομμυρίων. Περιμένουμε τώρα και δεν θα αργήσει η θεσμοθέτηση του ΣΟΑΠ, με δύο ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων, το οποίο έχει ένα πολύ μεγαλύτερο προϋπολογισμό, από τον οποίο θα έχουμε πρόσθετα ωφεία, ελπίζουμε. Μέσα από την πρώτη μελέτη αποτυπώθηκε και η Δημοτική Ενότητα Αγία Καρνασσού και αναγύφη ως προς τα καρακτηριστικά της, καθώς επίσης και η δυναμική που έχει. Και παρακολουθώντας όσα αφορούσαν την εξέγεξη της υπόδεισης του αεροδομίου Καστεγίου, προετοιμαστήκαμε θεσμικά για την επόμενη μέρα της περιοχής της Αγία Καρνασσού. Έτσι βασιζόμενοι στο άρθρο 8 του νομού 44, 47 του 16, ο οποίος άρχισε να ισχύει από τις 22 του 16 για τα ειδικά χωρικά σχέδια, ως φορέας που μπορούμε να γειτουργήσουμε και ως επισπέμπτων για την εκπόγεισή αυτού και χωρίς να χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία συνανοήσων με το Υπουργείο, και εγγράψαμε στον προϋπολογισμό του 18 και στο κωδικό Kα40 74 13 2 72, με τίτλο «Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότησης Αγία Καρνασσού» το ποσό των 50.000, η οποία δεν ανατέθηκε το 18, αναμένοντας τις εξελίξεις. Δεν είχε ακόμη ορισικοποιηθεί η υπογραφή της συμβάσεως παραχωρήσεως. Στον προϋπολογισμό του 2019 υπάρχει επίσης κωδικός, με τον οποίο θα ενεργοποιήσουμε άμεσα μετά την υπογραφή της ελόγωσης συμβάσεως παραχωρήσεως. Στο πλαίσιο αυτό του ειδικού χωρικού σχεδίου θα εξειδικευτούν οι δράσεις και τα έργα στην περιοχή του ρευγευτικού χωροταξιδιού Νίκος Καζαντζάκης, που βάσει του ισχύοντος περιφερειακού χωροταξιδιού Κρήτης δίετως κατεύθυνση για την απόδοση τους χρήσης συνεντριακών ρευγευτικών κέντρων σχεδιασμένων με ελεύθερους κοινόχησιους χώρους και με θεματικά πάρκα, αθλητικών ραστηριοτήτων, τουρισμού κλπ. Θα ενσωματωθούν επίσης κατευθείες που θα αφορούν στην πρόοδηση της ανταγωνιστικότητας, της χεινοτομίας και της επιχειρηματικότητας και που συνδέονται με τους τέσσερις πυλώνες τουρισμός, του περιβάλλον αγροδιατροφή, που θέτει η περιφερειακή στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης. Την ίδια δίκλα σου που έκανα τότε επανταλαμβάνω και σήμερα. Το σχέδιο, το χωρικό που προτείνομαι να εκπογνηθεί, διευκρινίζω, το είχα πει και τότε, ότι δεν θα φορά μόνο στο αεροδρόμιο Καζαντζάκης, αλλά ολόκληρη τη δημοτική ενότητα της Νέας Αγιπχανάσου. Το σχέδιο αυτό θα συγκεντρώνει τις προτείνομενες δράσκες και τα έργα όλων των εμπλεκόμενων και θα λειτουργήσει ως τεκμηρίωση για την αναζήτηση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της επομένης προγραμματικής περίοδο. Λοιπόν, θέλω να τονίσω ότι στο πλαίσιο αυτής της εκπογνήσωσης του ειδικού χωρικού για την Αγιπχανάσου και το αεροδρόμιο, θα γίνει μια ευρύτατη διαβούλευση, όπως εκείνη που έγινε για το ΣΟΑΠΚΙ ΔΙΑΒΑΤΟΝ Ιούνιο του 2016, με τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων φορέων της πόλης του Ιρακλίου. Νομίζω ότι τότε είχαν μετάσχει 44 φορείς και κατατέθησαν 144 προτάσεις, οι οποίες έτρεψαν υπόψη του μελετητή, ο οποίος έκανε και τελικά την προτασή του. Τώρα, η τελευταία εξέγγιξη στην υπόθεση του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης, ήταν η δημοσίευση της δανειακής συμβάσιος, η οποία επεγράφει μεταξύ του Εγγενικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τραπέζης, η οποία δεν μας ονοστοποιήθηκε, δεν τη μάθαμε, αν την ξέραμε νωρίτερα, ίσως να μην είχε γίνει και ο θόρυβος που έγινε κατά αυτάς. Όμως πήγαμε χθες και συναντήσαμε, έγιπε ο υπουργός να στη Βουλή, τον υφυπουργό υποδομών του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Γενικό Γραμματεία του Υπουργείου Υποδομών, τον κ. Καραγιάγη, με τους οποίους είχαμε μια διαξοδική συζήτηση που αφορούσε στη δανειακή σύμβαση. Είναι περίπτω να πω ότι ενέχει, όπως άκουσαν προηγουμένως, ότι έχει μπει το αεροδρόμιο Καζαντζάκης, τα κινήτα δεν παίρνουν, βέβαια, ως ενέχειρο ποτέ. Αλλά ούτε υποθήκη ενγράφει ούτε μπορεί να εγγραφεί. Σε αυτού του είδους συμβάσεις εξάλλου αποφεύγονται αυτού του είδους εμπράγματα της ασφάλειας. Όμως, η Τράπεζα και το Γενικό Δημόσιο Πλόνι στη σύμβαση που κάνανε, εξαρτούν την προώθηση των εργασιών κατασκευής του νέου αεροδρομίου την πρόωπη των εργασιών για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Καζαντζάκης. Στο κείμενο της δανειακής συμβάσεως, διαβεβαιώθηκα ότι αυτή που είχαμε στα χέρια μας στη δανειακή συμβάση είναι και εκείνη που υπεγράφει χωρίς μεταβολές στα βασικά της τυχία που αφορά χρονοδιαγράμματα και τρόπο καταβολής του δανείου, αναγράφεται ότι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, όπου λέμε έργο ενώ με το νέο αεροδρόμιο, εξαρτάται από την έγκαιρη και επιτυχημένη ανάπτυξη του σημερινού χώρου του αεροδρομίου Καζαντζάκης. Η τράπεζα θέτει ως προϋπόσιτη τήρης ενός οδικού χαρτί για την ανάπτυξη του εφιστάμενου χώρου, ένας οδικός χάρτης που θα συμφωνηθεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα έχει τα επόμενα τρίσιμα ορόσιμα και από εκεί και πέρα παραθέτει πέντε βήματα τα οποία αφορούν την καταφάσις κατασκευή του νέου αεροδρομίου, σε σχέση με το Καζαντζάκι πάνω. Επομένως, αφού ζητείται να συμφωνηθεί από όλα τα συμβαλώμενα μέρη οδικός χάρτης, τα ενδιαφερόμενα μέρη με συγχωρείτε, δεν μπορεί να είναι μόνο το δημόσιο και η τράπεζα, αλλά θα είναι απαραίτητος ο δήμος, η περιφέρεια και οποιοςδήποτε άλλος προτείνει ή αποδειχτεί ότι έχει ονόμα συμφέρον. Αυτό το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή. Το λέω από τώρα, γιατί έχει σχέση και με τα επόμενα βήματα γράφονται στη Δημιουργική Σύμβαση και παρακάτω αναφέρεται στο πρώτο βήμα, που είναι η αναγνώριση της επανεπένδυσης. Θα πρέπει να γίνει αναφορά ώστε να αποδεικτεί ότι η υπάρχουσα περιοχή του αεροδρομίου δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως πογετικό ή στρετιωτικό αεροδρόμιο και πρέπει να επανασυνδιαστεί, να δημορφωθεί δηλαδή, ως ένα ολοκληρωμένο αναπόσπαστο τμήμα του Δήμου Ιρακείου. Εδώ, όπως θα δείτε και από τις παρακάτω παρατηρήσεις, η Τράπεζα κατηγορηματικά αξιώνει το αεροδρόμιο να καταλυηθεί οριστικά και αμετάκητα. Να μην ξαναγίνει ποτέ αεροδρόμιο εκεί. Και γι' αυτό και της ζητάει και μια σειρά συμφωνιών που θα τις ακούσετε. Αυτή η αναφορά, λέει, ότι θα καταλυηθεί το αεροδρόμιο, δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως πογετικό ή στρετιωτικό, θα πρέπει να υποδεικνύει ότι επανεπένδεση βρίσκεται στην ημερή ισοδένταση της Αγγιγνικής Κυβέρνης και των αρμοδίων αρχών. Η αναφορά μπορεί να είναι μια δήλωση, νόμος, για παράδειγμα, ο νόμος επικύρωσης του Νέου Αεροδρομίου του Ιρακείου, μόνο αν υπάρχει αναφορά, νέο αεροδρόμιο Ιρακείο εννοεί το αεροδρόμιο στο Καστήλι, μόνο αν υπάρχει αναφορά στην ανασυγκρότηση επίσημη επιστολή, μημόνιο, συμφωνία, στρατηγικό έγγραφο, σχέδιο, πρόγραμμα, μελέτη κλπ. Λέει δηλαδή στην κυβέρνηση, ξεκίνα, πες μου τι θα κάνεις, αν θα βγαίνεις νόμο, τι άλλες δεσμεύσεις θα αναλάβεις, ώστε το αεροδρόμιο να πάψει να γειτουργεί από τότε που θα γειτουργήσει το καινούργιο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα που ζητά η Τράπεζα Επενδύσεων. Δέσμευση με τρόπο που περιγράφει ενδεικτικά ότι δεν θα ξαναγειτουργήσει το αεροδρόμιο ούτως πολιτικό, ούτως στρατηγικό. Στο δεύτερο στάδιο, αφορά την καθιέρωση της ιδιοκτησιακής διάρδοσης και αναδιανομή δικαιωμάτων, η Τράπεζα κατανοεί ότι η υγεία του υφιστάμενου αεροδρομίου ανήκει στο Γενικό Δημόσιο, τελικώς στο Υπουργείο Εικονομικών. Επί του παρόντος, η χρήση υγείας κατανέμεται μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και της Εγγενικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, HCAA, που ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το Υπουργείο Άμυνας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί περίπου το 85% της νογικής έκθεσης του χώρου, το οποίο αντικατοπτρίζει τις αρχικές ρυθμίσεις κατά τα πρώτα έτηγη τουριές του αεροδρομίου. Το Υπουργείο Άμυνας έχει σταματήσει οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα από το 2015. Ο υφιστάμενος χώρος θα είναι απαλλαγμένος από οποιαδήποτε επιχειρησιακή χρήση των αερογημενικών εγκαταστάσεων, τόσο των πογητικών όσο και των στρατιωτικών. Το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορισμένες διοικητικές εγκαταστάσεις και υπηρεσία στην περιοχή, οι οποίες δεν θα υπερβένουν το 15% της νογικής έκθεσης και δεν θα πρέπει να επιβάλλουν περιορισμούς οι οποίοι θα αναστρέφουν ουσιαστικά την πρότση αναδιάρτωσης της περιοχής, όπως αναφέρετε στο παραπάνω βήμα. Αυτό είναι το δεύτερο βήμα που ζητάει η τράπεζα από το Γενικό Δημόσιο, έξω όλες οι εγκαταστάσεις, ποσοστό που θα μπορεί να χρησιμοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Αμύης, 15%, χωρίς όμως στρατιωτική δραστηριότητα οποιασδήποτε μορφή. Το τρίτο βήμα είναι η δημιουργία δομής διακυβέρνησης καθορισμός στρατηγικού προσανατορισμού. Αναμένεται να υπάρξει ένας οργανισμός, είτε πρόκειται να συσταθεί, να καθιερωθεί, είτε να οριστεί υπεύθυνος για την επανεπένδυση του υφιστάμενου χώρου. Αυτός ο φορέας μπορεί να είναι οποιοδήποτε δημόσιο ίδρυμα, δημόσιο οργανισμός ή κρατική επιχείρηση. Ο οργανισμός αναμένεται να συνδεθεί με την κεντρική κυβέρνηση κτλ. Δηλαδή, στο τρίτο βήμα η τράπεζα λέει ότι πρέπει να συσταθεί ένας οργανισμός που θα χειριστεί όλο το θέμα της επανεπένδυσης του αεροδρομίου Καζαντζάκης. Θεωρώ, βέβαια, εκ το νου κανέφωτο, ότι ο Δήμος Ιρακλίου θα είναι μέσα σε αυτό το οργανισμό, καθιοντίποτε τρόπο. Το τέταρτο βήμα αφορά το σχεδιασμό και προγραμματισμό, ότι πρέπει να καταστηστεί ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης ή και γενικό σχέδιο Master Plan μαζί με τα σχέδια υλοποίησης. Τα σχέδια υλοποίησης, λέει, μπορεί να προετοιμαστούν αργότερα πριν από το στάδιο εφαρμογής. Σε αυτό το βήμα πρέπει να προετοιμαστεί η χρήση της γης, καθώς και ο χωρισμός των διοικτουργιών και το στάδιο προγραμματισμό να μένεται να είναι χωρίς αποκλεισμούς και μένει να εφαρμοστούν διαδικασία συμμετοχής στη γύψη αποφάσεων. Το ειδικό σχέδιο που εμείς σκοπεύουμε, και το ανεκοίνωσα και χθες, ότι εμείς δεν θα αλλάξουμε άποψη της αιτίας του σχεδιασμού και της συμβάσεις που υπεγράφει μεταξύ του δημοσίου και της τραπέζης, θα έχει τα χαρακτηριστικά του ολοκληρωμένου σχεδίου ΒΑΑΑΑ, Βιώσιμη Σαστικής Αναπτύξης, που θα διεκδικήσουμε να χρηματοδοτεί από το επόμενο ΕΣΠΑ. Η εκπόνηση θα ακολουθήσει τις αρχές συμμετοχής για κυβέρνησης, όπως σας είπα προηγουμένως, με ευρυτά τη διαβούλευση όλων των φορέων, όσο γίνεται περισσότερον και δημοτών. Είναι ακριβώς αυτό που λέει και η Σύμβαση που σας διάβασα προηγουμένως, ότι δεν θα γίνει κανένας αποκλεισμός κατά τη διαβούλευση. Το πέμπτο στάδιο είναι η Περιβαλλοντική και Κοινωνική Συμμόρφωση. Μαζί με το προηγούμενο βήμα ίταξε χωριστά θα πρέπει να προετοιμαστεί στρατηγική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο της επανεπένδυσης. Το ειδικό χωρικό αυτό, το δικό μας, θα εγκληθεί από όλα τα συνερμόδια Υπουργείο και θα γίνει προεδικό διάταγμα εν τέγει. Και το έκτο βήμα είναι η έβρεση επενδυτή, βρίσκοντας και επενδύοντας υπό οποιαδήποτε κατάγη βέλτη στη μορφή δημόσιας ή ιδιωτικής συνεργασίας ή διαθέττοντας τους απαραίτητους δημόσιους πόρους, αν επιλεγεί μια καθαρά δημόσια προμήθεια και μέτρο του εφαρμογής, για να πραγματοποιήσει το στρατηγικό προσανατογισμό. Αυτό μπορεί να περιορίσει τις διεθνίες διαδικασίες υποβολής προσφορών. Η απόφαση σχετικά με τον επενδυτή μπορεί να απαιτείσει επικύρωση και από την κυβέρνηση. Επενδυτής μπορεί να βρεθεί νωρίτερα και στην περίπτωση αυτή η προετοιμασία των μηγράφων προγραμματισμού μπορεί να τις ενδέεται άμεσα με τον επενδυτή. Βλέπετε, λοιπόν, στο τελευταίο βήμα στο έκτο, ότι η τράπεζα ζητάει και την εξεύρεση επενδυτή, ο οποίος θα επενδύσει στη συγκεκριμένη αναπτυξιακή δραστηριότητα. Αυτά που σας διάβασα αποτελούν μια μετάφραση του κειμένου της δανειακής συμβάσιος, το οποίο, όπως σας είπα, διαβεβαιώθηκα χθες ότι είναι το ίδιο με εκείνο που υπεράφει εντέγγε χωρίς μεταβολές και ουσιώδης όρους, όπως είναι προθεσμίες ή τρόπος πληρωμής του καταβολής του δανείου κτλ. Πρέπει να σας πω ότι, ειδικά για τις προϋποθέσεις εκταμιεύσεως, ορίζεται ότι η πρώτη εκταμίεση θα γίνει όχι νωρίτερα των 11 μηνών από την ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης. Πάντα στις προθεσμίες που λέει η Τράπεζα, ελαμβάνεται υπόψινος έναρξης προθεσμίας η ημερομηνία έναρξης της παραχωρήσεως. Πριν από την πρώτη, λοιπόν, εκταμίευση, που θα γίνει όχι νωρίτερα, μετά, λέει, τους 11 μήνες, πρέπει να παρασχεθεί η καθάριση των κρατικών ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να γίνει έγκληση τροποποιωμένης αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αντίστοιχων περιβαλλοντικών νόρων από την αρμόδια αρχή, άδεια και εξουρδότηση πρόσβαση, τοποθεσία του έργου και σχετικά δικαιώματα πρόσβαση κτλ κτλ. Παρατήθενται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα λάβει η χώρα η πρώτη εκταμίευση. Η δεύτερη εκταμίευση, η πρώτη εκταμίευση είναι έως και 70 εκατομμύρια. Υπενθυμίζω ότι το δάνειο είναι 180 εκατομμύρια. Η πρώτη, λοιπόν, που είναι μέχρι 70 είναι με τις δυο-τρεις προϋποθέσεις που ενδεικτικά σας διάβασα. Πριν από τη δεύτερη εκταμίευση, που είναι έως και 30 εκατομμύρια, θα γίνει όχι νωρίτερα των 24 Νοημινών. Χρειάζεται έγκριση αρχιτεκτονικής ενέργειου χώρου σύμφωνα με τη Συμφωνία Παραχώρησης. Χρειάζονται αποδεικτικά σχέδια της πρόοδου των έργων σύμφωνα με τον αρχικό χρονοδιάγραμμα συμπεριλαμβανομένο και των σταδιακών παραδόσων προθεσμιών ή πιθανές καθυστερήσεις οι οποίες δεν θέτουν σε εκείνο την ολοκλήρωση με καθυστερήσεις μεγαλύτερη των έξι μηνών και η τήρηση του δεύτερου βήματος στα δύο οδικού χάρτη για την ανάπλαση του Ηράκλειου. Η τρίτη εκταμίευση είναι έως και 40 εκατομμύρια, όχι νωρίτερα των 36 μηνών, δηλαδή μετά τα τρία χρόνια. Εκεί χρειάζονται επίσης αποδεικτικά σχεία της πρόοδου των έργων σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη διαδικασία μεταφοράς εργημένων, τήρηση του δεύτερου βήματος και η τέταρτη εκταμίευση, που είναι έως και 40 εκατομμύρια, θα γίνει όχι νωρίτερα των 48 μηνών, δηλαδή με τα τέσσερα χρόνια. Από την ημερομία πάντα ένταξης παραχώρησης και θα χρειάζονται αποδεικτικά σχεία της πρόοδου των έργων σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, συμπανευανομίου εισαδιακών παραδόσων κτλ. Δεν είναι εύκολο κανείς αν δεν μελετήσει τη Σύμβαση να μπορέσει να συγκρατήσει. Γιατί σας είπα προηγουμένως μερικές ενδεικτικές συμφωνίες που περιλαμβάνονται στην υπογραφή σ' αμεταξύ του Δημοσίου και της ΣΕΤΕΠ Σύμβαση. Και το συμπέρασμα είναι δικό μου συμπέρασμα κανένας άλλος. Είναι ότι η βαριά προϋπόθεση που τίθεται από την Τράπεζα Επενδύσεων είναι ότι το αεροδρόμιο Καζαντζάκης δεν θα ξαναγειτουργήσει ποτέ ούτε ως στρατιωτικό ούτε ως πολιτικό αεροδρόμιο. Τώρα ολόκληρο το πρέγμα της Συμβάσιος δεν θα έλεγα πως είναι δυσβάστακτο για το Δήμο. Υπό την προϋπόθεση βέβαια θα τηρηθεί αυτό που και χθες ελέγχθη και διαβεβαιώθηκα γι' αυτό και εγώ και ο Περιφερειάρχης ότι θα είμαστε παρόντες σε κάθε βήμα κατά την εκτέλεση αυτού του έργου. Σε κάθε βήμα. Μου ελέγχεται επίσης ότι είναι και επιθυμία του Πρωθυπουργού να μην υπάρξει διατάραξη της ειρήνης στις περιοχές όπου πρόκειται να γίνουν έργα γενικώς συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου. Και βέβαια είναι ένα έργο που αφορά στο Δήμο Ιρακλίου, είναι ο πρώτος που πρέπει να έχει λόγο. Το αντίθετο θα ήταν αδιανόητο. Νομίζω ότι επιδιοξή μας πρέπει να είναι η αποδοχή του σχεδίου το οποίο θα καταρτήσουμε και το οποίο θα αποτελεί τη συνισταμένη της βουγίσεως όλων των φορέων της πόλης. Επομένως, η επιδιοξή μας είναι η συμμετοχή του Δήμου να μην είναι απλώς τυπική αλλά να έχει αποφασιστική σημασία για την περιττέρω εξέγεξη του έργου. Αυτά είχα να σας πω στις γενικές γραμμές. Ελπίζω να μην σας κούρασα ιδιαίτερα. Εκτός από τους επικεφαλείς, υπάρχουν συνάδελφοι που θέλουν να κάνουν ερωτήσεις. Ο κύριος... Είμαι ο Σεκέρισος Αντώνης από την Αλικανασσό. Συγνώμη. Ο Σεκέρισος Αντώνης από τοπικό συμβούλιο της Αλικανασσό. Περιμένετε. Άλλος συνάδελφος... Όχι. Εκτός από τους επικεφαλείς και θέλουν να κάνουν ερωτήσεις. Κύριε Λιγερός, σηκώστε το χέρι. Άλλος... Κύριος Στατσάκης. Και ο κύριος Μανδελάκης. Άλλος... Είπα ερωτήσεις είπα, ερωτήσεις είπα. Κύριος Κουκιαδάκης. Παρακαλώ να είναι ερωτήσεις. Ο κύριος Λιγερός. Ο κύριος Δήμαρχος στην τοποθέτησή του... ανέφερε ότι από τον προϋπολογισμό του 19... θα αρχίσουμε να κάνουμε κατανάλωση... κάποιων ποσών για το χωρικό σχέδιο της Αλικανασσό. Αν δεν κάνω λάθος είναι 20... και το 19 έδειξε με 0 απορρόφηση. Μήπως θυμάστε πόσο ήταν το ποσό το πριν που προσλεμπόταν. Το 18 ήταν 50.000. Δεν κατανοώ και ούτε 1 ευρώ. Το 19 δεν ξέρω πόσο είναι. Το 20 πάντως ήταν 28.000. 28 και τροποποίηση της 24. Θα τα πούμε μετά αυτό. Η ερώτηση μου είναι αυτή. Και η δεύτερη γενικότερη. Μια κρίση. Μια ερώτηση κρίσης θέλω. Αν θέλετε να μη μιλάμε ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Από όλο αυτό που μας αναφέρετε κύριε Δημάρχε. Τη σύμβαση. Τη συμπεριφορά που είχε... η κυβέρνηση στη συνάντηση που είχατε. Η φιλολογία και η παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί. Το σχέδιο το οποίο... που κάνετε εχθές. Και η σύμβαση που έχει υπογραφή και δεσμευτική. Θεωρείτε ότι εξυπηρετούνται τα δημοτικά... ας πούμε τα δημοτικά συμφέροντα και το δημοτικό καλό... με το περιεχόμενο και την εποπτεία. Ο κ. Τεσσάκης. Μια ερώτηση σχετικά συναφή. Να μην τα μαζεύουμε γιατί θα σε χάσω στο τέλος. Ναι κ. Δημαντικά. Το γεγονός ότι δεν εκείθησαν οι ενδιαφερόμενοι... που πρώτος εξόλων είναι ο δήμος Ιρακλίου... αποτέλεσε λάθος. Το οποίο υπομοίησαμε εχθές. Τους αρμοδίους ότι ήταν λάθος. Οπότε παιδιά αυτό θα γίνει. Αυτή είναι η όρη της συμβάσιος. Η οποία ήταν αγιετημένη στον ιστότοπο της τραπέζης... δεν ξέρω για πόσους μήνες. Ένα, δύο, τρεις μήνες δεν ξέρω πόσο ακριβώς. Γιατί εμένα η πληροφόρησή μου και το αντίγραφο της συμβάσιος... το έλαβα από δημοσιογράφο. Ποτέ δεν μας έδωθη τίποτε. Βλέπετε και στους βουλευτές... οποιαδήποτε πληροφορία για την υπογραφή της συμβάσιος. Τώρα, αν μου λέτε αν τη θεωρώ καταστρεπτική για τον δήμο... δεν τη θεωρώ καταστρεπτική για τον δήμο... εφόσον ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας... και η τράπεζα σεβαστεί... τις απόψεις του δήμου Ιρακλίου. Και της περιφέρειας. Δεν έχει μία σχέση με τη νόγια αυτή η υπόθεση. Και λάβετε υπόψη σας προς επίρρος και τον... Πώς? Εγώ είπα. Εγώ απαντώ κύριε Γιγιέρε... και έχω την ευθύνη αυτόν που λέω. Επειδή άκουσε μια φυρολογία περίεργη... περί υποθηκών και εκποιήσεων... δεν είναι ότι υποθήκει ούτε εκποιήση. Εκποιήσεως που θέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων... και οι όροι αυτοί... συντύνουν στον εξασφαλιστή... η ανάπτυξη του αεροδρομίου... όχι στο αορίστο και στο αόρατο μέλλον... αλλά με συγκεκριμένα βήματα. Και παρέηψα προηγουμένως... έπρεπε να πω αυτό που έχω δηλώσει και στο παρελθόν... ότι βεβαίως λόγος θα δοθεί και με ιδιαίτερη έμφαση... στους δημότητες της Αγία Καρνασσού... οι οποίοι έχουν τραβήξει και επί διάφορες δεκαετίες τώρα... αυτό το ζόρισμα όχι μόνο από τη δραστηριότητα... αλλά και από άλλες που ήταν τοποθετημένες... που εισκούν στην Αγία Καρνασσού. Κύριε Στατσάκης. Ναι, θεωρείται κύριε Δήμαρχε... ότι σε σχέση με το δημοσίευμα... βάλεσε την ενησυχία απώρεια... της οποίας ήταν η επίχεψη και οι διαβεβαιώσεις... που πήρατε στην Αθήνα. Αυτά που ακούσατε χθες από τον Υπουργό... διαφέρουν πολύ. Ποιος είναι ο βαθμός ελέγχου της τράπεζας... σε οποιαδήποτε απόφαση πάρουν οι τοπικοί φορείς... που θα αφορά τη χρήση γης του εν λόγω χώρου. Και τρίτο θέμα και σημαντικό... σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς... μήπως έχετε εικόνα και μπορείτε να μας αναφέρετε... τα ποσουστά ιδιοκτησίας γης του Δήμου Ιρακλίου... του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας... είτε σε τστρέματα είτε σε ποσοστό επί της 100. Γιατί από ό,τι φαίνεται... στην ακολουθία βημάτων για την εκταμίευση του δανείου... η πρώτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης... είναι το 85% που είναι στην κυριότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να μειωθεί στο 15%. Αν δεν κάνω λάθος. Ευχαριστώ. Κύριε Σαστάκη. Μας ελέγχει ότι αυτή η σύμβαση... ήταν επαξεργασμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν είχε υπογραφή αλλά την είχαν επαξεργαστεί προηγουμένους. Έτσι μας ελέγχει. Οι όροι που βάζει η τράπεζα... είναι μεταξύ αυτής και του ελληνικού δημοσίου. Επομένως οι δικές μας πιέσεις... και όποια δική μας αναφορά θα είναι προς την ελληνική κυβέρνηση. Την εκάστοτη, όποια είναι η κυβέρνηση... την οποία παραδείγματος χάρη... τελειώσει η εκπόνηση του χωρικού σχεδίου. Το ζήτημα είναι η εκπόνηση του χωρικού σχεδίου... να είναι προς όφελος του δήμου. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και σε αυτό είναι η δική μας ευθύνη. Να φέρουμε ένα χωρικό σχέδιο... μια μελέτη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του Δήμου Ιρακλίου... και των δημοτών φυσικά. Επομένως η δική μας... αν θέλετε εντός εισαγωγικών διαπραγμάτευσης... θα είναι με τη κυβέρνηση. Όχι με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτή είναι η απόψή μου. Και εκεί, γι' αυτό και εξαρτάται... έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος... των οποίων ο Δήμος Ιρακλίου θα είναι μέσα στα πράγματα... καθημερινώς, σε οποιαδήποτε εξέλιξη... κρίνει ότι είναι σοβαρή... ή λιγότερο σοβαρή, ή τον ενδιαφέρει. Γι' αυτό και είπα ότι θεωρώ εκ τον Ου Κάνευ... και δεν φαντάζομαι κανείς να διανοηθεί να έχει αντίρρηση... να μετέχει ο Δήμος στον οργανισμό... που θα συσταθεί για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα στρέματα που μου λέτε... εκείνο που ξέρω και που έχει στείγει ένα έγγραφο... η περιουσία η δική μας από κάτω... είναι ότι ο Δήμος Ιρακλίου έχει 576 στρέματα... στα περίπου τρεις χιλιάδες. Δεν ξέρω και πόσα ακριβώς είναι τα... είναι γύρω στις τρεις χιλιάδες. Επομένως, είναι σε ιδιοκτήτης. Σε άλλα τμήματα, κύριε Τσατσάκη, εξαδιαιρέτου... και σε άλλα τμήματα είναι κυρωτεμάχια... στο οποίο είναι 100% κύριος. Το οποίο είναι εσωματωμένα, κύριε Βασιλάκη... μέσα στον διάδρομο, έτσι? Ε? Πού? Και στον διάδρομο. Και στον διάδρομο. Και πέραν αυτού. Έτοιμος είμαι, κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Κουκιαράκης. Είναι ενδιαφέροντος. Μπορούμε να έχουμε τη σύμβαση... γιατί εγώ... Έχω ζητήσει να έρθει... Ναι, γιατί ομολογώ... παρά το ότι σας πρόσεξα... δεν έγινα καθόλου σοφότερος... πιθανόν και από δική μου αδυναμία. Και ίσως μπερδεύτηκα κιόλας. Όχι ότι φταίτε, αλλά μάλλον η σύμβαση είναι δύσκολη. Βλέπετε... για μένα το κρίσιμο είναι... και αυτό θέλω να σας ρωτήσω... πόση αξία... μπορεί να έχει... ένας καλός σχεδιασμός... ακόμα και με προεδρικό διάταγμα... όταν έχουμε το προηγούμενο... της Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών... που υπήρξε... εγκεκριμένο σχέδιο... από τον Δήμο... και με μια διάταξη νόμου... σε μια νύχτα... καταργήθηκε... και έγινε αυτό που έγινε προχθές... που δίχασε και το Περιβερειακό Συμβούλιο. Αυτό... είναι το μεγάλο θέμα. Και επειδή είναι το μεγάλο θέμα... πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά... και αυτό είναι το ερώτημά μου. Απόψε καλά κάνατε και μας ενημερώσατε... κάνατε και μας είπατε... εγώ πιστεύω ότι είναι πιο δύσκολο αυτό το πράγμα... από ό,τι ήταν υποθηκευμένο... είναι πιο δύσκολο θεσμικά και νομικά... έτσι είναι η απόψη... αλλά θέλω να δω τη σύμβαση. Από εκεί και πέρα θα τοποθετηθώ... αλλά πραγματικά... θέλω το πρώτο ερώτημα... γιατί το δεύτερο είναι δυσαναπάντητο... γιατί θα το αλλάξουν. Θα κάνουν ό,τι θέλουν. Κύριε Μανδελάκη. Κύριε Δήμαρχε. Θα ήθελα... την εξής διευκρινήση. Είπατε ότι θα δημιουργηθεί... ένας οργανισμός που θα συμμετέχει... και ο δήμος της Ιρακλίου... και θα προτείνει για την ανάπτυξη... του αεροδρόμου Καζαντζάκη. Αν οι προτάσεις του δήμου Ιρακλίου... και του οργανισμού... είναι τέτοιες που δεν εισακουστούν... από την κυβέρνηση... ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Τι γίνεται τότε? Γιατί, ένα, δεν μου δίνει κανείς τα ευχαίνγκια... ότι αυτό που θα αποφασίσει ο οργανισμός... και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση... θα εισακουστεί. Σας δίνει κάποιος σας τα ευχαίνγκια... ότι θα γίνει αυτό. Ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο, είπε στον πρώτο νόρο... το 85% που ανήκει στο Υπουργείο Αθληκής Άμυνας... την ιδιοκτησία που έχει ο δήμος Ιρακλίου... και συγκεκριμένα στο δήμοσο Προηγούμενο Σαλικαρνασσού... γιατί δεν την αναφέρει μέσα σε σύμβαση... δηλαδή δεν θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει ιδιοκτησία... και στο δήμος Ιρακλίου... και μιλάει μόνο για το Υπουργείο Αθληκής Άμυνας. Στη δεύτερη ερώτηση δεν είμαι βέβαιος... ότι το γνώριζαν ή ότι το γνωρίζουν μέχρι σήμερα... γιατί ακόμη δεν έχει γίνει η έρευνα που έπρεπε να γίνει... και φοβόμαι ότι δεν θα βγάλουν και ευκολάκρη. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία... αλλά δεν θέλουν να το ξέρουν. Πιθανώς. Τώρα στο πρώτο ερώτημα, Γιώργο, κύριε Μανδαλάκη... διαβάζω και πάλι το βήμα τρία που διάβασα προηγουμένως. Αναμένεται να υπάρξει ένας οργανισμός... είτε πρόκειται να συσταθεί... είτε να οριστεί υπεύθυνος για την επανεπένδυση του υφιστάμενου χώρου. Αυτός ο φορέας μπορεί να είναι οποιονδήποτε δημόσιο έδρυμα... δημόσιο οργανισμός ή κρατική επιχείρηση. Και εσείς μου λέτε και ποιος μας πείθει... ότι θα ακουστεί άποψη του Δήμου Ιρακλίου μέσα σε αυτόν τον οργανισμό... και δεν θα επικρατήσει άποψη της Αγγ. Κυβέρνησης. Ναι, η Αγγ. Κυβέρνηση θα είναι... δεν ξέρω ποιά ήταν μέσα. Δεν μποράς να απαντήσεις αυτή την ερώτηση εγώ. Μπορώ? Ρητορική ήταν η ερώτηση. Η απάντηση είναι διάφορα, κύριε Δημαρτία. Η απάντηση είναι διάφορα. Λοιπόν, ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι πλήν των επικεφαλείς... θέλουν το λόγο για τη τοποθέτηση. Α, ναι, συγγνώμη. Και σε κέρι είχατε ερώτηση, ναι, σας ξέχασα. Κύριε Πρόεδρε, σας ξέχασα. Και σε κέρι κάντε την ερώτηση σας και μετά, ναι. Σας ξέχασα. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ήθελα να πω ορμόμενος... Ναι, ναι. Ο ερώτης είναι... από τη δυσαρέσκεια του κυρίου Δημάρχου... και του κυρίου Περιφεριάρχη... πως δεν ειδοποιήθηκαν... για τα τεχτενόμενα του αεροδρομίου. Εμείς από την Νέα Λικανασσό θέλουμε... να μας πει εδώ ο Δήμαρχος... είναι ερώτηση αυτή... αν εμείς θα συμμετέχουμε ενεργά... στο σχεδιασμό του τόπου. Γιατί βλέπω ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία... για το ότι γίνεται στη Νέα Λικανασσό... και εμείς θα μαθαίνουμε αυτά... από εφημερίδες, από site... ότι εμείς θα συμμετέχουμε ενεργά... σε αυτά που θα γίνει στον τόπο μας. Που νομίζω το δικαιώμαστε... και το είπε και προηγουμένως ο Δήμαρχος. Σαφής προηγουμένως κύριε Ασιακέρη... ότι θα υπάρξει μια ευρύτατη διαβούλευση... και βέβαια είναι αδιανόητο... σε αυτή τη διαβούλευση... που συμμετέχουν οι περισσότεροι... αν θέλετε ενδιαφερόμενοι... που είστε εσείς οι κάτοικοι της Αγία Κανασσού. Οι δημότητες της Αγία Κανασσού. Επομένως να είστε ήσυχος... ότι στη διαβούλευση που θα γίνει... και θα έχετε το λόγο... και θα υποβάλλετε τις προτάσεις σας... οι οποίες αξιολογηθούν... όπως και οι υπόγειπες. Κύριε Ευγουμενή θα σας ρωτήσω... περιμένετε λίγο. Ευχαριστούμε... κατ' αρχή είναι η παρίστα της συνεδρίας... ο κύριος Ευγουμενή στο βουλευτή σου ΣΥΡΙΖΑ. Καλώς ορίσατε, αλλά περιμένετε... λίγο στις παραγώσεις να σας δώσει το λόγο. Ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι... εκτός από τους επικεφαλείς... θέλουν να πάρουν το λόγο για πρωτολογία. Ο κύριος Περισινάκης. Ο κύριος Θατσάκης. Ο κύριος Κασσαπάκης. Επαναλαμβάνω, εκτός από τους επικεφαλείς... το λόγο ζήτησαν ο κύριος Περισινάκης... ο κύριος Θατσάκης και ο κύριος Κασσαπάκης. Ο κύριος Αναστασάκης. Ο κύριος Καραντινός. Άλλος. Δεν θα το δώσω σε άλλο. Ξαναδιαβάζω τα ονόματα. Περισινάκης, Θατσάκης, Κασσαπάκης, Αναστασάκης... Περισινάκης, Θατσάκης, Κασσαπάκης, Αναστασάκης... Καραντινός. Λοιπόν, κύριε Βουλευτά... θέλετε να μιλήσετε πριν από τους επικεφαλείς... ή θέλετε μετά να τους ακούσετε. Ό,τι νομίζετε εσείς. Εγώ δεν νομίζω. Εσείς τι θέλετε. Προσωπικά θέλω να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο... για κάποιες κινήσεις. Μόνο σας παρακαλώ σε χρόνο... παραπάνω των πέντε λεπτών. Θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποια θέματα... σχετικά με το θέμα... με το ζήτημα του αεροδρομίου που συζητάτε. Το πρώτο είναι... ότι θεωρώ απαράδεκτο... ο δήμαρχος του ΤΕΡΤΑ... του Πέμπτου Δήμου της Χώρας... με τον περιφερειάρχη να επισκέπτονται... το Υπουργείο και να μην τους βλέπει ο Υπουργός. Το θεωρώ απαράδεκτο... κυρίες και κύριοι... Δημοτικοί Συμβούλοι... ωστόσο για μένα δεν είναι έκπληξη. Σε αυτό το εφτάμινο... η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας... έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής... για το πόσο σέβεται την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα να σας πω καταρχήν... σε σχέση με το θέμα που συζητείτε... σήμερα στο Συμβούλιο σας... ότι... κατάθεσα μία ερώτηση... προς τον Υπουργό... Υποδομών. Την ερώτηση αυτήν... την έχω στείλει πριν την δημοσιότητα... στον Δήμαρχο Ιρακλίου... στον Πρόεδρο της ΠΕΔ... τον κ. Κουράκη και στον Περιφερειάρης. Με την ελπίδα ότι θα σας ενημερώσουν... θα την καταθέσω την ερώτηση... στον Πρόεδρο... για να μπορεί να τη δει όποιος θέλει. Η ερώτηση καταλήγει... για την κυβέρνηση... και πώς σκοπεύει να προχωρήσει... την αξιοποίηση της έκτασης... αμυγός σε όφελος της τοπικής συνονίας. Τώρα... λέει ο κ. Δήμαρχος... ήταν λάθος η μη... πρόσκληση... του Δήμου και της Περιφερειάς... στη συζήτηση που έγινε. Ήταν λάθος ερώτω εγώ. Σας κρατάω και θα τα καταθέσω... από τα πρακτικά της Βουλής. Όταν συζητήθηκε η σύμβαση... του αεροδρομίου Νίκος στο Καστέλι... ήμουν εγώ... η συγγιτής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ... και από την πλευρά... της Νέας Δημοκρατίας... η συγγιτής ο κ. Καραμαλής... ο σημερινός υπουργός. Σας διαβάζω πολύ σύντομα... έτσι αλλιώς σας είπα, θα τα καταθέσω... μπορείτε να δείτε τα πρακτικά της Βουλής όλα... την τοποθέτηση... καταρχήν τη δικιά μου... η συγγιτή του ΣΥΡΙΖΑ. Από όλες τις προτάσεις που ακούστηκαν από τους φορείς... ή ήταν σε θετική κατεύθυνση... πρέπει να τις δούμε και να τις απαντήσουμε... στην ελλομέλεια κάθε μια από αυτές. Ανοιχτό είναι το θέμα της προοπτικής... της έκτασης του Νίκος Καζαντζάκης. Στην περιοχή του Ιακλίου υπάρχουν και ακίνητα... και κτίρια που ανήκουν σε διάφορες υπηρεσίες... του δημοσίου... και επιτρέψτε μου την έκφραση... νομίζω ότι χρειάζεται από τώρα έχοντας την αρνητική εμπειρία του ελληνικού... ή στην Κρήτη για πολύ περισσότερα χρόνια... της αμερικάνικης στρατιωτικής βάσης της Γούρνες... είναι απαραίτητο να ξεκινήσει οργανωμένη συζήτηση... για την καταγραφή των αναγκών... των διαθέσιμων χώρων... και την αξιοποίηση της έκτασης... τόσο του Νίκος Καζαντζάκης... όσο και των παρακείμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. 7 Μαΐου του 19. Ήταν λάθος που είπε ο Δήμαρχος πριν από λίγο, ξαναρωτό. Ο συζητής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Καραμμαλής. Και αυτό θα το αφήσω. Εγώ χαίρομαι διότι η Νέα Δημοκρατία... έχει μια εντελώς διαφορετική πρόταση... από αυτή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου επιτρέψετε να πω κάτι. Καλό είναι να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος... και να μην ζακωνόμαστε Δήμος Περιφέρεια και Υπουργείο... για το τι θα γίνει εκεί. Γιατί δεν θα γίνει ποτέ τίποτα. Θα μπούμε σε ένα διάλογο που θα κρατήσει πολλά χρόνια. Άρα δεν ήταν λάθος. Ήταν πολιτική άποψη. Καλό είναι, συνεχίζει, να εμπιστευτούμε τον ιδιωτικό τομέα... διότι το οικόπεδο του παλιού αεροδρομήρου στο Ιράκλειο... ακούστε έκφραση, είναι φιλέτο. Και καλό είναι να το αξιοποιήσουμε. Εμείς έχουμε δώσει συγκεκριμένες προτάσεις... όταν παρουσιάσαμε το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας... για τις υποδομές και τις μεταφορές... και αυτές είναι καλό να προχωρήσουν σιγά σιγά. Ο κύριος Αυγενάκης που πήρε το λόγο στη συζήτηση... σημερινός Υπουργός της Χιβέρνησης. Στο χώρο είναι να γίνει μια μητροπολιτική πόλη... δίπλα στο ναστικό ιστό... με κατοικίες, κτίρια, γραφείων, ξενοδοχεία... μαρίνα ιδιωτικών σκαφών, καθώς είναι δίπλα στη θάλασσα. Αυτά στις 7 του Μάι... στην ημερομηνία που συζητιόταν στην Επιτροπή... και 13 Μαΐου στην Ολομέλεια... απαντάει ο κύριος Σπίρτης... Υπουργός τότε της Χιβέρνησης. Θα προχωρήσουμε κλείνω σε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Θα προχωρήσουμε τη διαβούλευση... τις μελέτες όπως έχουν γίνει. Το Ηράκλειο και η Κρήτη ζήτησε να γίνει διοικητικό κέντρο. Δεν ήταν δική μας ιδέα. Δεν κινούμαστε εμείς στη λογική που κινείστε εσείς... απευθύνονται στην αδημοκρατία. Δεν κάθονται τέσσερις σοφείς σε κλειστά γραφεία... και λένε τι θα γίνει. Μιλάμε με τις τοπικές συνονίες... με την τοπική αυτοδιοίδηση... με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις... και μετά παίρνουμε τις αποφάσεις. Αυτό κάναμε και τώρα. Αυτά για την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Να ξέρετε ότι πέρα από την επιστολή... που κατέθεσα την ερώτηση, όπως σας είπα... στους θεσμικούς εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής... και για την απάντηση του Υπουργείου θα σας ενημερώσω... όσοι πανηγύριζαν, τι ωραία, τι καλά που τα κάναμε... έτσι βγήκε τουλάχιστον στη δημοσιότητα... η υπογραφή της Κυβέρνησης... με τον Υπουργό, δηλαδή τον Αρμόδιον... με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επεντήσεων... μόλις ξεκίνησαν οι αντιδράσεις... ξέρετε, τα βρήκαμε από το ΣΥΡΙΖΑ. Σας παρακαλώ κύριε Ιγουμενίδη. Ευχαριστώ πολύ. Θα σας φέρω τα πρακτικά. Κύριε Κουράκη, έχετε τον λόγο. Σας παρακαλώ, αν μπορείτε, σε ένα πεντάρμπ να εκφράσετε τις απόψεις σας. Πέντε λεπτά επί κεφαλής σας, πέντε λεπτά. Θα μπορούσε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί συντημότες, κύριε Δήμαρχε, η συζήτηση αυτή να έχει γίνει νωρίτερα και να απότε λούσε ένα θέμα, για το οποίο πραγματικά θα μιλούσαμε και επί της ουσίας. Και με αφορμή τώρα, αυτό που δημιουργήθηκε με την Δράμπες Δεπενδύσεως, που είπατε μετά τις εξηγήσεις που σας έδωσε ο κύριος Κεφαλογιάννης σε σάσια στον κύριο Περιφερειάρχη, ότι αυτό δεν αποτελεί υποθήκη. Και βέβαια σας άκουσα να λέτε ότι η τράπεζα θα σεβαστεί το Δήμο Ηρακλείου. Αυτό νομίζω δεν πρέπει να διέχεται καθόλου, γιατί ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει καμιά δουλειά με τη τράπεζα. Έτσι είπατε, το είπατε. Όχι, όχι, είπατε η τράπεζα θα σεβαστεί το Δήμο Ηρακλείου. Μπορεί... Εστηρία με του λόγου μπορεί. Μπορεί να δε. Ή καταγραμμένος, απ' τα πρακτικά. Βάση απ' τόσο λέω, δεν διαφωνούμε σε αυτό. Λοιπόν, άρα ο Δήμος Ηρακλείου έχει να κάνει με την εκάστοτε νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Παράδειγμα να ευχαριστήσω τον κ. Γουμενίδη για την ενημέρωση. Γουμενίδη την ενημέρωση, πραγματικά εμείς λάβαμε ως ΠΕΔ. Θα ενημερωθούν τα μέλη της ΠΕΔ και η Δημαρχή για την ερώτηση και είναι πάρα πολύ συνεπίστης τις ενημερώσεις που μας κάνει. Εμείς είχαμε τοποθετηθεί ως παράταξη ξανά το Φεβρουάριο του 2019. Γιατί το Φεβρουάριο του 2019 δεν τρέχω παλαιότερα, άλλες τοποθετήσεις που έχω κάνει, γιατί το Φεβρουάριο του 2019 υπογράφει η Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Αναδόχου Εταιρείας. Και βέβαια μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, είναι γνωστό σε όλους, ότι υπήρχαν πολλές αναβολές. Το έργο δημοπρατήθηκε αρκετές φορές, δεν συμμετείχαν οι Ενάδοχοι, έπεσα και στην περίοδο του μνημονίου και ήταν αμφίβολο αν θα γινόταν το έργο. Ένα έργο που ξεκίνησε από πολύ παλιά, όταν το ανακοίνωσε ο κ. Βερελής μαζί με τον κ. Στρατάκη, υφυμπουργό υποδομών. Τώρα, ποια είναι η αλήθεια για να γνωρίζουμε, για να δούμε και πώς θα κινηθούμε. Γιατί ο Δήμος Ιακλείο έχει μια πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη πώς θα κινηθεί και όλοι μας. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Για να ξέρουμε ότι το ελληνικό δημόσιο θεωρεί ότι έχει 3,5 χιλιάδες στρέματα στην ιδιοκτησία του. Το λέω ελληνικό δημόσιο και συμπεριλαμβάνω και το Υπουργείο Οικονομικών, όπως θέλετε να το πείτε, αλλά και το Υπουργείο Άμυνας. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο, μετά από αρκετό καιρό, υπογράφηκε η σύμβαση περίπου το Μάιο. Επικυρώθηκε μάλλον σύμβαση από την Ελληνική Βουλή με τη συμφωνία όλων των κομμάτων, πριν του κουμμουνιστικού κόμματος, αν δεν κάνω λάθος. Τι λέγαμε εμείς με δύο κουβέντες τον Φεβρουάριο του 2019. Ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το σχεδιασμό ανάπτυξης εκτάσσεων αεροδρομίου και ΣΑΠ, με απόλυτη συνάρτηση για τις ανάγκες της άμεσης περιοχής Ζυτνίας της Αλικανασσού, η οποία έχει υποστεί δυσμενείς επιπτώσεις από τη λειτουργία του αεροδρομίου. Οι σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας είναι σκόπιμα να κινηθούν παράλληλα με τη φάση κατασκευής και λέμε, η δημοτική μας γίνηση προτείνει την άμεση ανάθεση μελέτη για περιοχές ειδικών χωρικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη ζώνη του αεροδρομίου ώστε να διασφαλιστεί η βιοσημιαστική ανάπτυξη προς όφελος των κατοίκων. Και επανήλθαμε με δήλωσή μας προχωρές μετά από τα γεγονότα. Τώρα έφτασε η ώρα να υπογραφεί. Ο Πρωθυπουργός, όπως έχουμε ενημερωθεί όλοι και με βάση στην πρόσκληση που έχουμε πάρει, υπογράφει το Σάββατο. Γιατί υπογράφει το Σάββατο? Γιατί από τη σύμμεση των έργων, για να ξεκινήσει και να μετρούν οι 60 μήνες από περάστιση του έργου, έπρεπε να υλοποιηθεί το 5% του έργου που αφορά ουσιαστικά μελέτες, επιχειροποίηση μελετών και το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό λέγονται οι πρόοδρομες εργασίες. Τελείωσαν αυτές, από το Σάββατο ξεκινά να μετρά ο χρόνος 60 μήνες για την καταχαιβή και την παράδοση του νέου αεροδρομίου. Έχουμε άλλη μια υποχρέωση, πριν έρθω στο τοπικό χωρικό. Βεβαίως και πρέπει να παρακολουθούμε το έργο. Είναι έργο που αφορά σχεδόν όλη την Κρήτη, τουλάχιστον τους τρεις νομούς, αφορά όμως και τον Δήμο Ηρακλείου που ουσιαστικά εδώ μένει ο μισός σχεδόν πληθυσμός των τριών νομών, ή της Κρήτης, είναι πάνω από 200.000 άνθρωποι. Άρα μας αφορά, να δούμε, και τα συνοδά έργα, δηλαδή πώς θα γίνουν, θα πηγαίνουν οι Ρακριώτες, οι πολίτες, οι επισκέπτες, στο Καστέλι, άρα χρειάζονται οδικά έργα, ειδικά από το κόμβο της Κιασσονίσου, αλλά και από την άλλη μεριά. Και πρέπει, ως Δήμος της Πρωτεύου σας, να στηρίξουμε και τον Δήμο Μινώα, που γίνεται εκεί το νέο αεροδρόμιο. Θα πάρει μια δραστηριότητα που μπορεί να είναι και αναπτυξιακή, αλλά θα φέρει και όχληση στην περιοχή. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε και αυτό που γράφεται και στην αντικατάσταση των υποδομών, που ούτως ή άλλως θα γίνει. Είναι δυνατόν να απολοτριώνονται χώροι να υπάρχουν μέσα σε αποδομές, είτε δίχτυα, είτε όμβρια, είτε και να μην γίνει. Ούτως ή άλλως θα γίνει, αλλά πρέπει να το στηρίξουμε. Και επίσης να δούμε πόσα είναι η συνολική λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Τώρα πρέπει να πούμε όμως, για όσο ενδιαφέρονται, ότι ήδη ξεκινήσανε κάποιες ομάδες εργασίας. Υπάρχει ομάδα εργασίας, σας το είπε προχθές ο υπουργός. Όμως υπάρχει μια ομάδα εργασίας, στην οποία είναι το Υπουργείο Υποδομών, είναι το Υπουργείο Άμυνας και είναι και η Πολιτική Αεροπορία. Τι συζητούνε, γιατί καλό θα είναι να μπούμε στο πνεύμα και εμείς στη συζήτηση, να ενδιαφερθούμε, να βάλουμε τις αρχαίες μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι συνδιοκτήτης η Πολιτική Αεροπορία του Ελληνικού Δημόσιο, είναι συνδιοκτήτης το Υπουργείο Άμυνας, παρένθεση επειδή είναι και εθνικά τα ζητήματα, υπάρχουν και κάποια προβλήματα, δεν είναι ανάγκη να τα πούμε τώρα εδώ, αλλά πρέπει επίσης να πούμε ότι στη συζήτηση που γίνεται, ανεξάρτητα τι λέει μας είπατε τώρα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Απενδύσεων, γιατί λέει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Απενδύσεων, λέει για το 15% των 3,5 χιλιάδες θρέματα, δηλαδή 500 θρέματα, μπορεί όμως με βάση της εξελίξης που έχουμε, το Υπουργείο Άμυνας να ζητήσει 1000 θρέματα, αυτό πρέπει να το δούμε, πρέπει να ενημερωθούμε, πρέπει να ζητήσουμε τακτική ενημέρωση από την ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί και δεν σας το έχουν πει. Και πρέπει άμεσα να ζητήσετε αυτή τη συνάντηση και την ενημέρωση. Δεύτερο θέμα, τώρα που θα συζητούμε και θα βάλω μετά και κάποιες αρχές, μέσα σε αυτό πρέπει να εντάξουμε και κάποια άλλα πράγματα. Δηλαδή θα φύγει το αεροδρόμιο. Είναι σίγουρο πως δεν θα ξαναλειτουργήσει πολιτικό αεροδρόμιο, δεν μπορεί να γίνει μια τέτοια εμπέθυση και να λειτουργήσει πολιτικό αεροδρόμιο. Το σίγουρο είναι αυτό. Δεν είμαι σίγουρος, αν μπορεί να καταργηθεί, με βάση της εξελίξης πάντα λέω, και το στρατιωτικό αεροδρόμιο ή δεν ξέρω τι μπορεί να θέλει το Υπουργείο Άμυνας. Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή από γείτονά μας ή γείτονέ μας και σε σχέση με την ψεύτικη συμφωνία που υπογράφει μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Το άλλο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι οι φυλακές αλικαναζού. Αυτό. Πρέπει να μπει οπωσδήποτε μέσα στη διεκδίκηση ότι σε πέντε χρόνια πρέπει με το που θα φύγει το αεροδρόμιο, που θα ξεκινήσει η λειτουργία του Καστελίου, με το που θα ξεκινήσει η ανάπτυξη περιοχής, δεν μπορεί να υπάρχουν εκεί φυλακές αλικαναζού. Νομίζω υπάρχουν κατασκευάζονται φυλακές αλικαναζού στην Άπολη, οι οποίες έχουν σταματήσει καινούργιες φυλακές ένα χρόνο έχουν σταματήσει. Και έρχομαι τώρα, γιατί λέμε ότι πρέπει να γίνει το ειδικό χωρικό. Και ήταν λάθος σας, μεγάλο λάθος, που προχθές σε αυτό το θέμα πήγε να περάσει διαπεριφοράς. Λάθος. Το σταματώ μόνο στο λάθος. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα να έρχεται μετά από αυτό που δημιουργήθηκε να περάσει διαπεριφοράς. Και πρέπει να μας εξηγήσετε. Γιατί όταν ρώτησαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που συμμετέχουν, τι συνέβη. Και όταν ρώτησαν δεν τους είπαξε κάθαρα ότι αφορά την αλικαναζού, γιατί αποτέλεσαν δικείμενο συζήτηση και στην ομάδα μας. Και γιατί τρέξατε να αλλάξατε από μελέτη σε υπηρεσίες. Αν αυτά δεν ισχύουν, πρέπει να μας το πείτε. Γιατί η αλλαγή του κωδικού έγινε από μελέτη, το πάμε, υπηρεσίες. Τι σημαίνει λοιπόν ειδικό χωρικό. Τα ειδικά χωρικά δισμοθητήθηκαν με το νόμο 44-47 του 2006. Τι σημαίνει αυτό, επιγραμματικά λέω. Ταχτοποιούν το σύνολο των πολοδομικών και χωροταξιστικών εκκρεμοτήτων μιας περιοχής. Δηλαδή χρήσης γης, όρη δόμησης και άλλα θέματα. Την πρωτοβουλία του κοινήσεων ποιος την έχει τώρα γι αυτά τα χωρικά. Πρέπει να ξέρουμε ποιος την έχει. Την έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειες. Μπορεί να την έχει όμως και ο οικείος δήμος. Μπορεί να το έχει η οικία περιφέρεια. Και μπορεί να το έχει κι ένας άλλος φορέας που θέλει να υλοποιήσει. Άρα το τοπικό χωρικό μπορεί να δώσει κάποιες δύσεις. Τι θα εντάξουμε στο τοπικό χωρικό. Θα εντάξουμε προφανώς και τις εκτάσεις του δημοσίου. Αλλά γι' αυτό όμως πρέπει να έρθουμε σε μια συνενόηση με το δημόσιο. Πρέπει να μάθουμε τι σκέφτεται το δημόσιο. Πρέπει να μάθουμε τι σκέφτεται γι' αυτό το χώρο. Πρέπει να μάθουμε τι δεσμεύσεις έχει το Υπουργείο Άμυνας. Εγώ δεν λέω να το φωνάξουμε. Λέω να ενημερωθείτε όμως. Να ενημερωθούνε οι φορείς της πόλης. Θα υπάρξουν δεσμεύσεις από το Υπουργείο Άμυνας σε αυτό το χώρο, αφού είναι συνεδροχτήτης, για να μπορέσουμε να ξέρουμε τι θα μελετήσουμε. Γιατί. Υπάρχει περίπτωση εμείς να λέμε ότι χτίρια στο ελικό χωρικό μπορεί να είναι μέχρι 15 μέτρα και το Υπουργείο Άμυνας να σου πει εγώ δεν θέλω χτίρια πάνω από 5 μέτρα ή 6 μέτρα σε αυτές τις περιοχές. Άρα είναι ένα κρίσιμο σημείο. Άμεση επαφή με την Ομάδα Εργασίας, Υπουργείο Υποδομών, Πολιτική Αεροπορία, Υπουργείο Άμυνας να σας ενημερώσει ο Πρόεδρος στην Προοδεία τι να έχει το Υπουργείο Υποδομών. Τώρα. Τι πρέπει να γίνει εκεί. Εμείς έχουμε πει ότι μπορεί, το χαρακτηρίζουμε έτσι γενικά, ένας πράσινος τόπος με σύγχρονες υποδομές και δραστηριότητες υψηλής προσθηθέμενης αξία για την περιοχή, για τους κατοίκους και βέβαια χαμηλής οχλησίσου τόσο ώστε να εξασφαλίζεται η βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Και θέλω να πω και να πούμε το εξής επειδή το συζητήσαμε. Ότι είναι προφανές ότι εμείς θα στηρίξουμε αυτή την ανάθεση της μελέτησης με τις προϋποθέσεις που είπα. Αλλά σχεδιασμός χωρίς αρχές δεν νοείται. Άρα εμείς ο σώμα πρέπει να βάλουμε τις αρχές. Πώς θα γίνει ο σχεδιασμός. Θα αναθέσω μες σε ένα μελετητή να αρχίζει να σχεδιάζει. Άρα εμείς πρέπει να βάλουμε τις αρχές. Αυτή είναι και η ευθύνη μας. Και αυτό έπρεπε να εισηγηθείτε σήμερα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε σύντομα επιγραμματικά κάποιες αρχές. Πώς το βλέπουμε εμείς. Εμείς επιδιώκουμε το σχέδιο αυτό να διέπεται πρώτον από τις αρχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της προσαρμογής βασικό στην κλιματική αλλαγή, της καινοτομικής διαχείρισης στον πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για μια ευφυεί, έξυπνη, όπως θέλει κανείς να δοθεί, πόλη. Προτείνουμε, λοιπόν, η ανάπτυξη. Να εντάσσεται στη φυσιογνωμία της περιοχής και να εναρμονίζεται με το ανάγκληφο χωρίς να επιτρέπονται χρήσεις που έρχονται σε σύγκρουση με το χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. Να επιτρέπει αθενός την ανάδειξη στο θετικό σημείο της περιοχής, υδάτινο στοιχείο, παράκτυο μέτωπο, βλάστηση και παράλληλα να υπάξει άσχητος σημερινών ζητημάτων που υποβαθμίζουν την περιοχή, είπα, ένα, παράδειγμα, τις φύλακες, αλλά υπάρχουν και άλλα. Να εναρμονίζεται με τα διάφορα επίπεδα αναφοράς του χωροταξικού σχεδιασμού, ευρύτερη περιοχή, ζώνη άμεσης επιρροής, περιοχή παρέβασης. Να τηρεί τις προϋποθέσεις συμβασιμότητας με το υπορκείμενο στρατηγικό σχεδιασμό, παράδειγμα, ως χάρη, περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, κριτής γενικό πολυδαντικό σχέδιο ή ακόμα και το νέο χωρικό σχέδιο. Να προβλέπει τη ρύθμιση διαιώσιμων χρήσεων γης και λύσεων που φασίζονται στη φύση, σύμφωνα με το χαρακτήρα της περιοχής και το αναπτυξιακό όραμα που θα διαμορφωθεί για την αποδεσμευμένη έκταση, όποια είναι αυτή, σε συνάρτηση με τις γενικότερες στάσεις που επικρατούν στο Ιράκλιο και στις πόλεις. Και το άλλο είναι ότι πρέπει να ενισχύει το δημόσιο κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης στην προοπτική της δημιουργίας ενός ενιαίου θαλάσσιου μετώπου με το Ιράκλιο. Και φυσικά αυτές τις αρχές και προς αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε και τις αρχές της αστυστικής ανάπτυξης, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί και έχουν συμφωνηθεί με τους Υπουργούς Κοροταξίας της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Άμστερνταμ 2016 και θα επιδιώξουμε πολλές από αυτές τις δράσεις να εντοχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ αποστέλει καθένα το λέει, 2021-2027. Τέλος, πρέπει όλοι οι φορείς να κινηθούν ενωτικά. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ούτε να δημιουργηθεί μια νέα βάση γουρνών, ούτε ένα ελληνικό. Και προφανώς μπορεί να γίνει ένας οργανισμός και πρέπει να γίνει ένας οργανισμός διαχείρισης και προφανώς πρέπει να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Υποχρεωτικά πρέπει να συμμετέχει, φυσικά το κράτος έχει το δικό του λόγο και φυσικά πρέπει να συμμετέχει και η τοπική κοινότητα Αλ-Καλασσού μαζί με άλλους φορείς. Άρα, λοιπόν, εμείς θα κινηθούμε νοτικά σε ένα κοινό σχέδιο για να διασφαλίσουμε αναπτυξιακά και χωροταξικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου. Και θα συνδράμουμε με όλες μας συστηνάμεις για να διασφαλίσουμε απαραίτητα τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες που δρομολογούνται για να ενισχύσουμε παράλληλα το ρόλο της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιασμό της νέας ανάπτυξης. Αυτές τις αρχές προτείνω, δεν ισχυριζόμαστε, προτείνουμε, δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν θα εμπλουτιστούν, άρα έτσι πρέπει να ξεκινήσουμε να δώσουμε τις κατευθύσεις για να μπορέσουμε πάρα πολύ σύντομα να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θέλουμε αυτή την περιοχή. Και να δώσουμε το καλό παράδειγμα πως μια περιοχή που σηματοδοτούσε τόσα χρόνια την όχρηση, την ρύπαση, την υποβάθμιση στην περιοχή, πως μπορεί αυτή να αναπτυχθεί και να γίνει ένα πρότυπο, γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε πρότυπο, έτσι για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σας ευχαριστώ. Η συζήτηση για το αεροδρόμιο είναι η πρώτη φορά που ξεκινάει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Δηλά να προσεγγίζει αυτό το θέμα. Πέρασαν πέντε χρόνια και δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα αεροδρόμιο, προβλήματα, μεταφορά και αξιοποίηση. Πέντε χαμένα χρόνια. Το πρόβλημα σήμερα όμως δεν είναι να βγάλουμε ο καθένας την κριτική του, της αντιρίσης του, της προτάσεις του. Το πρόβλημα σήμερα είναι να δούμε τον χαμένο χρόνο, να δούμε την ευκαιρία ότι δίπλα μας υπάρχει προς αξιοποίηση ένας χώρος στον οποίο μπορούν να γίνουν πολλά τα οποία θα είναι σημαντικά και ωφέλημα για την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής. Να γίνει αντικείμενο συζήτησης αναλυτικής στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από τη διατύπωση γνωμών από ειδικούς επιστήμονες και από κοινωνικούς φορείς και από τις δημοτικές ομάδες και συνολικά από όλη την πόλη μέσα σε ένα πεδίο σοβαρής διαβούλεσης. Και να δούμε με ποιον τρόπο και με ποιες δυνατότητες και ποιες συμμαχίες ο Δήμος Ιρακλείου θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου χώρου. Όμως για τη διαμόρφωση και διατύπωση και της κοινής πρέπει να κάνουμε νομίζω ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να έχουμε καθαρό στο μυαλό όλοι μας ποιοι παίζουν σε εισαγωγικά στο παιχνίδι και ποιες είναι οι προθέσεις του κάθε μυανού για τη συγκεκριμένη περιοχή. Γιατί το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες προθέσεις και τις ίδιες στοχεύσεις, ούτε και θέλουν και το ίδιο αποτέλεσμα. Πίσω από ωραία λόγια μπορεί να περιγράφουμε ο καθένας αυτό που θέλει και αυτό που σκέφτεται ο καθένας είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που του λέω άλλος απέναντι με τα ίδια λόγια. Ο πρώτος παίχτης είναι η κυβέρνηση. Προσέξτε τώρα όπως. Οι 8 μήνες της διακυβέρνησης και το επιτελικό κράτος έτσι όπως χτίζεται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάποια αποτελέσματα για τις σκέψεις, τις προθέσεις και κυρίως να διαμορφώσουν αν θέλετε και τις δυνατότητες των πιθανών παρεμβάσεων που πρέπει να κάνουμε και πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς. Αυτή η κυβέρνηση λοιπόν ξεκίνησε αμφισβητώντας τον ίδιο το πολίτη. Του είπε ψήφισε στις εκλογές, εγώ σε αμφισβητώ, σε μία νύχτα ανατρέπει το αποτέλεσμα με νέους νόμους και σου λέει εσύ μπορείς να ψηφίζεις στο Α, εγώ όμως θέλω να σε διοικεί το Β και θα καθορίσω τέτοια νομολογία που να μην έχεις τη δυνατότητα να αντιδράσεις. Το ίδιο στη συνέχεια κάνει και με το γενικότερο εκλογικό σύστημα. Το ίδιο κάνει με τον αθλητισμό, το ίδιο κάνει με την πρώτη κατοικία, το ίδιο κάνει με πάρα πολλά θέματα και σήμερα έχουμε μπροστά μας τη συμπεριφορά της απέναντι την διαχείριση του δημόσιου χώρου. Τι σημαίνει δηλαδή ότι κύριοι κοιτάξτε, εγώ σαν κυβέρνηση θα τανονίσω τα πάντα, θα συμφωνήσω και με την ΕΤΕΠ, θα συμφωνήσω και τους όρους, θα συμφωνήσω και τον τρόπο της δανειοδότησης και το τι θα εκχωρήσω αν εκχωρήσω και εσύ θα έρθεις μετά ή να μπεις διακοσμητικά σε μια επιτροπή, ή θα συμφωνήσεις εξ ολοκλήρου με μένα, αγνοώντας τις αντιδράσεις και θα κάνω αυτό που θέλω. Σήμερα λοιπόν τι έχουμε και ήταν αποκαλυπτικά αυτά που είπε ο κ. Σκουράκης. Ότι ήδη στα Υπουργεία άμυνας, πώς το λέμε το άλλο, αυτό το περιβάλλοντος, έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες εργασίας για το τι θα γίνει στο Καζαντζάκης και η αυτοδιοίκηση, η ερετή αυτοδιοίκηση πρώτου ή δεύτερου βαθμού είναι εντελώς απούσα. Δημοσιεύτηκαν και από ότι φαίνεται δεν είναι ψεύτηκες οι πληροφορίες, ότι στα τέσσερα βήματα της δανειοδότησης η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θέλει συγκεκριμένες δημιουργήσεις από το κράτος, θέλει και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη δημιουργία μιας εταιρείας τύπου Type-Ed, η οποία θα το εκμεταλλεύεται και θα το διαχειρίζεται και κυρίως αν θέλετε θέλει να προσδιορίσει την ποιότητα και την ποσότητα των επενδύσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται αυτό το οποίο αυτή θεωρεί η ανάπτυξη και που δίνει κατ' ανάγκη το ίδιο με αυτό που μπορεί να θερρούμε εμείς ή κάποιος άλλος σαν θέμα ανάπτυξης. Από μια άλλη λοιπόν πλευρά βλέπετε ότι η κυβέρνηση αυτό που παραμερίζει, αυτό που αγνοεί και υποβαθμίζει συνολικά είναι η γνώμη των δημοτών, η γνώμη των εκλεγμένων φορέων, της εκλεγμένης αυτοδίκησης πρώτου και δεύτερο βαθμού, η υποβαρθμίση της και εκ των πάνω επιβολή των διαθέσεών της μέσα από τις πιέσεις μερικών δευτερεύουσας χαρακτήρας υποχωρήσεων που μπορεί να κάνει απέναντι σε αυτά τα θέματα. Το θέμα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης τι φαίνεται μέσα από αυτά. Δεν νομίζω όμως ότι είναι αυτό σήμερα το θέμα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Θεωρώ ότι η σημερινή συζήτηση, η σημερινή ας το πούμε ενημέρωση μπορεί να είναι μία αφετηρία στο Δημοτικό Συμβούλ Ιερακλείου να συζητήσει αναλυτικά, να αναθέσει αυτή τη μελέτη, να κάνει μια προεργασία σύνταξης ενός ειδικού χωρικού σχεδιού στην Αλκαρνασσό, να ακούσει τις νόμεις των κατοίκων, να ακούσει της Αλκαρνασσού, της πόλης, να ακούσει τις απόψεις των παραγωγικών φορέων, των επιστημονικών φορέων και να διαμορφώσει ένα σχέδιο το οποίο να είναι και υλοποιήσιμο, να προσφέρει στην κοινωνία, να έχει προσθετεμένη αξία, να έχει πολιτιστική υπεραξία, να έχει περιβελαντική υπεραξία, να έχει πράσινη υπεραξία και να μην πάνε να δημιουργήσουμε πάλι ένα όγκο ή να αφήσουμε πάλι να περάσουν πολλά χρόνια ανεκμετάλευτα και να έχουμε την επανάληψη φαινομένων σαν τη βάση του γουρνού. Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο με την παρέμβαση που έρχεται μέσα από το μνημόνιο που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επαιδίσεων μπορεί να μην επαναληφθεί. Δεν μας εξασφαλίζει κανένας, όσο καλή διάθεση και να έχει, ότι το αποτέλεσμα το οποίο θα προκύψει και κυρίως θα προκύψει χωρίς τη συμμετοχή της Αυτοδίκης, αν αυτή δεν αντιδράσει και επιβάλλει, γιατί αυτά είναι τα δύο πράγματα που πρέπει να βάλουμε σήμερα στο μυαλό μας, πρέπει να αντιδράσουμε και πρέπει να επιβάλλουμε και τη συμμετοχή μας και τον κυριαρχό ρόλο και κυρίως να αναγνωριστεί και το κομμάτι που έχει να κάνει με το περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Ηρακλείου στη συγκεκριμένη υπεροχή, για το οποίο δεν μιλάει κανένας. Μπορεί αυτό που είπε η κυρία Αρχοντάκη προηγούμενα να θέλουν να αφησβητηθεί. Κλείνοντας, λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι είναι μια πρόκληση. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο έχει κάθε διάση να μας εμπέζει και εναπόκειται στην τοπική αυτοδιοίκηση στους φορείς της, εάν θέλει να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις της, να ενεργοποιήσει αυτό το στοιχείο το οποίο μπορεί να φέρει από τέλος που είναι οι δημότες, για να επιβάλλει και να προσδιορίσει, αν θέλετε, το χαρακτήρα του να επιβάσουν πρέπει να γίνει σε αυτή την περιοχή. Φαντάζομαι και ελπίζω. Θα σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάλφοι, καταρχάς, Δήμαρχε, να σας ευχαριστήσουμε για την αναλυτική παρουσίαση του όλου ζητήματος. Νομίζω ότι εγώ προσωπικά έγινα λίγο σοφότερο σε σχέση με τη διαδικασία και να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας έστω για την προφορική διαβεβαίωση του Υπουργού, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ελλοποιηθεί κάποιο σχέδιο στην έκταση του αεροδρομίου Ιρακλίου και την ευρύτερη περιοχή, χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου Ιρακλίου για τον αρμόδιο φορέων. Ακούστηκαν κάποιες έντονες ανησυχίες και κάποιοι έντονοι προβληματισμοί σε σχέση με το πώς μια προφορική δέσμευση του Υπουργού θα γίνει και πράξη. Θεωρώ πραγματικά ότι είναι εύλογοι αυτοί οι προβληματισμοί και πώς μπορούν να αρθούν αυτοί οι προβληματισμοί κατά την άποψη μου, παίρνοντας την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το ειδικό χωροταξικό. Εάν πάρουμε μια έγκριση για την ανάθεση του ειδικού χωροταξικού ο Δήμος Ιρακλίου, ουσιαστικά προκρίνουν, αυτό που μας είπαν προφορικά το κάνουν και πράξη μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο Δήμος Ιρακλίου πραγματικά να έχει αυτός τον κυρίαρχολόγο για το τι θα γίνει τελικά στο αεροδρόμιο Ιρακλίου τον Νίκος Καζαντζάκης. Είναι σημαντικό να βάλουμε δύο διαστάσεις, αυτό της διαβούλευσης, όπως πολύ σωστά ο κύριος Δήμασος και τον κύριο Περιφερειάρχη διεκδίκησαν να συμμετέχουν, να συμμετέχει ο Δήμος Ιρακλίου και η περιφέρεια Κρήτη στο σχεδιασμό, δικαιολογημένα και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνει, παίρνοντας ως καλή πρακτική την δημιουργία του ΣΟΑΠ του Δήμου Ιρακλίου με τον τρόπο που έγινε το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να συμμετέχουν και οι τοπικοί φορείς και αυτονόητο θεωρώ ότι θα πρέπει να συμμετέχει η τοπική κοινότητα της Νέας Αλκανάσσου, και οι κάτοικοι και οι φορείς της Νέας Αλκανάσσου, μιάς και είναι οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένοι και εμένα, μιάς και έχω μεγαλώσει τον Αλκανάσσο, που έχουμε επιβαρυνθεί περισσότερο από αυτή την όχλουσα δραστηριότητα. Θέλω, η μία διάσταση σίγουρα είναι αυτή, η άλλη διάσταση είναι η αναπτυξιακή διάσταση και ο οργασμός επενδύσεων και ανάπτυξης που μπορεί να γίνει από τα Ανατολικά της περιοχής και να ενωπίσει τελικά αυτό που λέμε χρόνια, όλο το παραλιακό μέτωπο, το οποίο ξεκινάει από το Μαλεβύζι και καταλήγει πέρα από το κομμάτι του Καρτερού και των Γουρνών. Είχαμε δύο πυλώνες, δύο τείχοι Ανατολικά και Δυτικά της πόλης του Ηρακλείου, αυτό των Ελληνοπεραμάτων Δυτικά και Ανατολικά αυτό του αεροδρομίου. Φαίνεται, όχι φαίνεται, θέλω να σας πω και ότι, το συζητούσαμε και στην Παράταξη, ότι μέχρι και την υπογραφή της Σύμβασης, όχι της Σύμβασης στο Φλεβάρι, αλλά μέχρι και την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που ουσιαστικά δίνει χρηματοδότηση, εγώ πραγματικά ήμουν επιφλακτικός στο κατά πόσο θα προχωρήσει τελικά αυτό το έργο. Μιας και πολύ σωστά υπόθηκε εδώ ότι ανακοινώθηκε το 2003, μιλάμε για 17 χρόνια μετά, άρα είχα κάθε λόγο να έχω επιφυλάξεις για το αν θα προχωρήσει ή όχι τελικά αυτό το έργο. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι βέβαια για την εξέλιξη αυτή και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είμαστε με το γεγονός ότι παράλληλα αξιοποιείται η έκταση του υφιστάμενου αεροδρομίου του Νίκου Καζαντζάκης που είναι κρίσιμο να μην υπάρξουν νέες καταπατήσεις όπως συμβαίνουν στην Αλκανασσόκη και μια ουσιαστικά περιοχή εντελώς αναξιοποιητή όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτές του ελληνικού. Έχουμε ένα περιθώριο 60 μηνών να σχεδιάσουμε και θεωρώ σωστό το χρονικό διάστημα δηλαδή την πρωτοβουλία της προώθησης ενός ειδικού χωρικού. Δεν υπήρχε καμία παράταξη που να μην βάλει την ολοκληρωμένη αυτή παρέμβαση στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης προεκλογικά και θεωρώ ότι όλοι κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και στην διακατεύθυνση με το τι τελικά θα γίνει στην περιοχή. Έχω δει τα περισσότερα από τα προγράμματα και τις εξαγγελίες των παρατάξεων προεκλογικά και όλες συντύνουν και καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα περίπου. Σίγουρα θέλουμε να έχει μια περιβαλλοντική διάσταση, μόλις πρόσφατα, και είναι μια διάσταση που θα πρέπει να την βάζουμε συνεχώς σε οτιδήποτε κάνουμε από εδώ και πέρα, μόλις πρόσφατα, πριν από ένα μήνα ψηφίστηκε στην Ευρώπη ότι μέχρι το 2050 η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενεργειακά ουδέτερη Ήπειρος, η πρώτη ενεργειακά ουδέτερη Ήπειρος, άρα οι περιβαλλοντικές διαστάσεις θα πρέπει να μπαίνουν σε κάθε τι που κάνουμε. Σίγουρα θα μπαίνουν οι βασικές αρχές της βιώσιμης και της αυφόρου ανάπτυξης στις ευρύτερες περιοχές και σε όλες τις παρεμβάσεις. Και θεωρώ ότι μια τέτοια παρέμβαση θα αλλάξει συνολικά τη φυσιογνωμία του Δήμου Ηρακλείου και της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα έργο που υπερβαίνει το Δήμου Ηρακλείου, είναι ένα έργο που αφορά στο σύνολο της Κρήτης όπως και το αεροδρόμιο ή εν πάση περιπτώσει τους τρεις νομούς όπως σωστά υπόθηκε. Εγώ θα πάω και ένα βήμα παραπέρα πέρα από τις αρχές και θα πω να βάλουμε να συζητήσουμε μιας και υπάρχει μια πρόταση παλιότερη του ΕΕ να σχεδιαστεί και η μαρίνα του Ηρακλείου στην περιοχή κάτω από το αεροδρόμιο. Μας ενδιαφέρει, ακόμα και ως Πρόεδρος του Πημελητηρίου είχα τοποθετηθεί εδώ στην ΕΕ σε μια διαβούλευση που είχε γίνει ότι μας ενδιαφέρει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και πώς θα το αναπτύξουμε μέσα από αυτές τις διαδικασίες. Λέω να δούμε ξανά τη χοροθέτηση, το είχα πει και τότε, το επαναφέρω και σήμερα κύριε Νιωτάκη και χαίρομαι πολύ που το είχατε ξεκινήσει τη διαδικασία να το προωθήσετε. Τώρα το πού θα χοροθετηθεί είναι ένα θέμα που είμαστε εδώ να το συζητήσουμε. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού εκεί. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να γίνει ένα διοικητικό κέντρο, όπως λέγαμε προεκλογικά. Σίγουρα μας ενδιαφέρει να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου, ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο. Να αποδώσουμε τελικά στους πολίτες ελεύθερους χώρους που τόσο έχουν ανάγκη. Να αποδώσουμε στους πολίτες πολιτισμό που διψούν για πολιτισμό. Να αποδώσουμε στους κατοίκους της Αλικαρνασσού αλλά και ολόκληρου του Ηρακλείου, αυτά που έχουν στερηθεί για χρόνια με τη χοροθέτηση του αεροδρομίου Καζαντζάγηση. Τέθηκαν κάποια ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και προφανώς μας υπερβαίνουν ως δημοτικό συμβούλιο, με τα ευρύτερα ζητήματα τα εθνικά, τα οποία νομίζω ότι οφείλουμε να τα συμπεριλάβουμε. Πολύ σοβαρή η διάσταση που έβαλε ο κ. Κουράγης με την Επιτροπή, η οποία υπάρχει, η ομάδα εργασίας που υπάρχει με το Ελληνικό Δημόσιο, την ΕΠΑ και το Υπουργείο Άμνη, αν δεν κάνω λάθος. Θα πρέπει άμεσα ο Δήμος να παρέμβει σε αυτή την Επιτροπή. Σας είπα όμως οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και θα είναι ακόλουθη των προφορικών τους δεσμεύσεων, μόνο αν μας εγκρίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εκπονίσουμε εμείς το ειδικό χωροταξικό, καθώς επίσης και να κλείσω, να συμμετέχουμε με αποφασιστικό ρόλο στον φορέ αξιοποίησης της περιουσίας της περιοχής και να βάλουμε επίσης ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, μιας και με η προηγούμενη εμπειρία αλλά και οι συζητήσεις που έχω κάνει εγώ και η παράταξη με φορείς και με υπηρεσίες, δεν μας αφήνουν περιθώρια να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι στο γεγονός ότι όταν θα λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο, η πρώτη πτήση του νέου αεροδρομίου θα συνοδεύεται παράλληλα με την αρχή των εργασιών στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης που είναι και το ζητούμενο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Γουμενίδη για την παρουσία του και για την ενημέρωσή του. Νομίζω ότι μιλάμε για ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που ουσιαστικά αφορά όχι μόνο την περιοχή της Αλικαρνασσού αλλά όλο τον νομό Ιρακλίου και ιδιαίτερα και τον δήμο Ιρακλίου. Αφορά δηλαδή το δικαίωμα στους κατοίκους αυτού του δήμου να έχουν μια ποιότητα ζωής τέτοια που να καλύπτει τις δικές τους ανάγκες και βεβαίως και των Αλικαρνασσιτών. Αφορά ουσιαστικά το δικαίωμα να αξιοποιείται οποιοςδήποτε δημόσιο χώρος για τις δικές του ανάγκες. Για αυτά τα δύο κουβέντα δεν έγινε μέχρι τώρα από τους προλαλήσατες και όχι τυχαία και όχι γιατί δεν γνωρίζουν. Μιλάμε δηλαδή για το Ιράκλιο, για τους όρους ανάπτυξης στη μεταπνημονιακή περίοδο που ουσιαστικά αυτά τα χρόνια λόγω της κρίσης, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν είχαν επενδύσει και δεν είχαν κάνει τα μεγάλα deal που θα τους αποφέρανε κέρδη. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούστηκε εδώ ότι θα πρέπει σήμερα, κουβεντιάζοντας με αφορμή το αεροδρόμιο μόλις φύγει, να δούμε και τις γούρνες, να δούμε και το λιμάνι του Ιρακλίου, να δούμε και τη Μαρίνα. Να δούμε δηλαδή το πως οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επενδύσουν για να έχουν κέρδη. Αυτό σήμερα είναι το διακύβεμα που έχουν να καλούνται οι Ιρακλιότες να απαντήσουν με την αγωνιστική τους διεκδίκηση για αυτά που θα πω παραπάνω. Τα λέω αυτά, αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίες και κυρίες, γιατί σήμερα και ο δήμαρχος, νομίζω πολύ καθαρά παίρνοντας τη θέση της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ενώ σαν δημοτική αρχή, λέει πολύ καθαρά ότι το γενικό χώρο ταξικό σήμερα έχει πολύ συγκεκριμένες κατευθύσεις, δηλαδή ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα, έξυπνη πόλη όπως το λέμε, καινοτομία, όλα αυτά δηλαδή που στο νέο ΕΣΠΑ είναι οι κατευθύσεις, είναι οι επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου για το πως θα επενδύσουν τα κέρδη που λυμνάζανε όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Γι' αυτό οι προοραλίσσαντες επικεφαλείς των παρατάξεων, επειδή τα έχουν αποδεχτεί σαν κατεύθυνση και στρατηγική, βρήκανε να διαφοροποιηθούν στα δευτερεύοντα. Και γιατί τα λέω, υπάρχει περίπτωση σήμερα αυτός που λέει τελικά ότι θα κάνει την επένδυση, να πάρει υπόψη του τη γνώμη του Δήμου, της τοπικής κοινότητας, των διαφόρων φορέων σήμερα που θα πούνε ότι έχουμε ανάγκηση και πρέπει να καλυφτούνε. Είναι αυταπάτη και καλλιεργείται και καλλιεργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια και με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε παραδείγματα το πως τελικά αυτή η διαβούλευση που όλοι την έχετε κάνει κορονίδα και εμείς λέμε ναι συζήτηση, αλλά η συζήτηση όχι να καλλιεργήσετε αυτά πάντα στον κόσμο, αλλά εμείς λέμε αυτή η συζήτηση να οδηγήσει σε αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων ανθρώπων, γίνεται ακριβώς για να αποκτήσετε τη συνένωση. Έτσι δεν έγινε και με το ελληνικό. Για να δούμε η επένδυση τα υπαίδε, είναι αυτός ο οργανισμός που λέει σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, με ποιον έκανε σύμβαση και την ψηφίσανε όλα τα κόμματα πριν ΚΚΕ, ήταν με το Λάτσι. Τέτοιου είδους επενδύσεις, τέτοιου είδους ομάδες, τέτοιου είδους συνεργασίες θα γίνουν και σε αυτό το χώρο. Και βεβαίως η άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης είναι αυτή που ζήσαμε εδώ στο Ιράκλιο με ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών, όλων των περιφερειακών αρχών και πολλοί από εδώ μέσα είχαν ευθέσει ευθύνες με τη βάση του γουρνών. Να θυμίσω φεύγοντας στο 92 αυτή η βάση η Εταιρεία Ειρήνη με τον κ. Σαρή που είναι και περιφερειακός σύμβουλος, που υπήρχε ότι ήταν το μεταβατικό γέφυρα για να δοθεί σε ιδιώτες. Και ήρθαμε μετά από όλα αυτά τα χρόνια, βεβαίως, αυτή του είδους την ανάπτυξη που όλοι συμφωνείτε, και της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, σήμερα να μας την παρουσιάσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα δώσει θέσης δουλειάς, ότι θα αναπτύξει τον τόπο και ότι όλοι θα βγούμε ωφελημένοι. Αυτή είναι, αν θέλετε, η συμβολή, η μεγάλη ειδικήά σας όλων μέχρι τώρα που μιλήσανε και μακάρα να διαψεφθώ σε σχέση με το τίδους ανάπτυξη, το τίδους επενδύσεις και το τίδους ζωή επιφυλάσσετε στους Ηρακλειώτες και ιδιαίτερα στα παιδιά σας. Για να δούμε στην αλληκανάσο, δηλαδή, σήμερα ποιο είναι το κυριαρχό που πρέπει να αντιμετωπιστεί εκεί. Να αντιμετωπιστεί το θέμα να υπάρχει ένα πάρκο με υποδομές αναψικής, αθλητισμού, μόρφωσης πολιτισμού, πράσινου, ελεύθερου χώρου, με δυνατότητες να γίνει μια μεγάλη ανάσα δροσιάς, να φτιαχτούν σχολεία. Για πείτε μου εσείς, αγαπητοί μου δημοδικοί σύμβουλοι, ένα τέτοιο γενικό χωροταξικό που το έχετε αποδεχτεί και έχει ψηφιστεί στην Βουλή, έχει ψηφιστεί στο Περιβεριακό Συμβούλιο, έχετε σε σύγκρουση με τις ανάγκες των κατοίκων και της αλληκανάσου και του Ηρακλείου. Λέτε ψέματα ή θα πείτε ψέματα στους αλληκανάσιοτες και στους Ηρακλειώτες σήμερα, ότι εμείς θα υπάξει δυνατότητα να υπάρχουν και καζίνο όπως θα γίνει στη βάση των γουνών και θα υπάρχουν και σχολιά. Θα υπάρχει και το Λεκεθέ και θα υπάρχουν και χώροι αναψυχής. Και βεβαίως αυτό που δεν έχετε πει και βεβαίως δεν το λέτε είναι ότι σε αυτόν που θα ανήκει αυτή η εταιρεία αυτός θα διαμορφώνει και τους όρους χρήσης τους. Αυτή θα καθορίζει η εταιρεία αν κάτι θα είναι ανοιχτό στο λαό αλλά και το τι θα είναι ανοιχτό στο λαό με ανάλογο χρηματικό τίμημα. Γεγονός που θα αποκλείσει μεγάλη μερίδα φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτού του είδους την ανάπτυξη σήμερα υπηρετείτε όλοι και η δική ανάπτυξη και η δική διανομονή που λέει και η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα ουσιαστικά έχουν ένα βασικό στόγο. Αυτή την ανάπτυξη να είναι για τους λίγους και για τους πολλούς να είναι και η φτώχεια και η μισή δουλειά γιατί θα πει κάποιος μα δεν θα γίνουν επενδύσεις. Δεν θα βρουν δουλειά για κανασιώτες βεβαίως θα βρουν δουλειά. Για ρωτήστε οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες γύρω από τα αεροδρόμιο στο Σασπάτα τι δουλειά έχουνε. Για ρωτήστε τους μικρούς επιχειρηματίες που είναι γύρω από τη βάση των γουρνών όταν ανοίξει το καζίνο και οι διάφοροι επενδετικοί όμοιλοι πόσοι θα κλείσουν εκεί και πόσα σπίτια θα κλείσουνε. Για ρωτήστε αυτό εδώ που σήμερα συζητάμε αν γίνουν τέτοιου είδους επενδύσεις τι κέρδος θα έχουνε οι αλληκαννασιώτες. Είναι αν θέλετε σήμερα αποδεικνύεται η στρατηγική σύμπλευση όλων των παρατάξεων στο κυρίαρχο. Για αυτό εμείς λέμε το εξής και να πούμε καμία διαβούλευση που θα έχει στόχο να κερδηθεί η συνέναιση του λαού μας εμείς λέμε στο λαό μας να την απορρίψει. Στην διαβούλευση που να λέει το πόσο θα χάσει και να ουσιαστικά οτιδήποτε σκέφτεται να τα προσαρμόσει στις στρατηγικές αυτές θα είναι χαμένες από χέρι. Σήμερα η κυβέρνηση προσφέρει ένα μεγάλο πιάτο στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό είναι η αλήθεια. Εμείς λέμε να αξιοποιηθεί για τις λαϊκές ανάγκες, για κοινόχρηστη χρήση. Θα καλέσουμε και τους αλληκαννασιώτες και τους ιρακλώτες να οργανώσουνε την πάλη τους και τη διεκδίκησή τους μέσα από τους συλλόγους τους, τους φορείς τους, να μην αφήσουνε και τη δημοτική αρχή και οποιαδήποτε σχεδιασμός κάνει και η περιφέρεια και η κυβέρνηση να μπει ιδιώτης ή επενδυτής στην περιοχή αυτή. Θα βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας και το ΚΚΕ και η λαϊκή συσπήρωση και όλες και οι φορείς που δρούμε ώστε αυτός ο χώρος να αποδοθεί στους δημότητες, στους δημότητες αλληκαννασσού, στους ιρακλώτες. Αυτό σήμερα είναι το σύγχρονο, αυτό είναι το ρεαλιστικό, αυτό είναι το εφικτό, αυτό μπορεί να γίνει με τη δικιά τους όμως διεκδίκηση. Γιατί ακριβώς ετοιμάζεται δείχνουν ότι αυτές οι μονάδες, οι φυσικοί πόροι που υπάρχουν και στην περιοχή εδώ του Δήμου Ηρακλείου δίνουν τη δυνατότητα για μια άλλου είδους ανάπτυξη. Και εδώ φαίνεται που συγκρούει τη δικιά μας αντίληψη με την ανάπτυξη αυτού που κυβερνάνε και ειδικούν το Δήμο. Σήμερα καλούμε τον ελαό μας να οργανώσει τη δικιά του επίθεση, να χαράξει τη δικιά του πάλι και προοπτική, ώστε η δημόσια χώρα, οι υποδομές, τα συγκεμετρωμένα μέσα αυτά που υπάρχουν να είναι δικιά του περιουσία. Και να ξεπιωθούν για τις δικές τους ανάγκες. Με αυτές τις σκέψεις, εμείς και το σχεδιασμό της δημοδικής αρχής. Και το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Και όσους συμπλέουν με αυτό το σχεδιασμό, είμαστε απέναντι και θα τον παλέψουμε μέχρι να κερδίσουμε. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Κουκεδάκης. Κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι παρεμπιπτόντος και όχι οργανωμένα είναι ίσως η σημαντικότερη μας συνεδρία. Και λέω παρεμπιπτόντος γιατί αν δεν γινόταν ο θόρυβος δεν θα τους συζητούσαμε γιατί έχει προταθεί τώρα και καιρό να συζητηθεί και δεν το έχουμε κάνει. Αλλά δεν είναι κακό. Είναι εξαιρετικά καλό. Γιατί το στενέψαμε λίγο το θέμα κατά την απόψη μου και δεν είναι ένα ειδικό τοπικό χωρικό. Είναι η ενότητα Ιρακλίου και δεν είναι μόνο η πόλης του Ιρακλίου. Και σε σχέση και με το καινούριο αεροδρόμιο. Διότι αυτό το μίζων θέμα. Όλες οι παρατάξεις πράγματι πριν από τις εκλογές μιλήσαμε για την οργάνωση και την αξιοποίηση αυτού του χώρου που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του Ιρακλίου. Δεν ξέρω αν έχουν ενδιαφέρον αυτά που λέω αλλά θα παρακαλούσα το συναδελφό τους να ακουστώ από όσους θέλουν να με ακούσουν. Γιατί δεν θα μιλήσω πολύ αλλά θα βάλω πολύ συγκεκριμένα θέματα που τα έχετε ήδη στα χέρια σας με ένα σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας που είχα καταθέσει. Αυτά τα έχουν υποθεί και πριν και μετά και κατά τις εκλογές και με κείμενα που δοθέσαμε για να δούμε πώς θα συνεννοηθούμε στα μεγάλα. Γιατί αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να συζητάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι η τροποποίηση του προϋπολογισμού για να αλλάξουμε έναν κωδικό και να βάλουμε 5 ευρώ από εδώ να τα πάμε εκεί. Εδώ θα δείξουμε τι Ιράκλιο θέλουμε για τα επόμενα χρόνια. Ούτε της Αλικαρνασσού είναι το θέμα και η Αλικαρνασσός δεν θέλει και συμπώνια. Εδώ είναι η χωριανή μου, χωριανή μου είναι, θέλει ένα σχέδιο που θα τους περιλαμβάνει, θα πούν την άποψή τους, θα αναπτυχθεί η περιοχή και είμαστε ευτυχισμένοι που φεύγει το αεροδρόμιο από την Αλικαρνασσό και που μπορεί η Αλικαρνασσός μαζί με την ευρύτερη περιοχή και δεν είναι ο χώρος του αεροδρομίου, είναι και ο χώρος του καρτερού, είναι και ιδιωτικές εκτάσεις, που αν τις αθρίσει πολύ μαζί κανείς είναι ενδεχομένως περισσότερες οι ιδιωτικές εκτάσεις από τις εκτάσεις του αεροδρομίου, που ενδεχομένως να κρατηθεί και κάποιοι για τις ανάγκες του στρατού και τότε θα είναι λιγότερο. Άρα όταν μιλάμε για τον χώρο πρέπει να τον δούμε μέσα σε μια ευρύτερη ενότητα και αυτό έχει κάνει το χωροταξικό. Συμφωνεί, διαφωνεί κανείς, υπάρχει ένα χωροταξικό που έχει καθορίσει στόχους ευρύτερους που είναι συμβατοί με το ειράγγλιο που θέλουν. Άκουσα τον δήμαρχο να λέει πριν και χάρηκα πολύ που υπάρχουν μελέτες αναενότητα για να δούμε και υπάρχει και προχωρημένη μελέτη για την Αλικαρνασσό. Θεωρώ, αλλά αυτό είναι ευθύνη του κυρίου Σαμάκη που το έχουμε πει πολλές φορές Γιώργο, ότι αν δεν φτιάξουμε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, αν και τι θα είναι το νέο επιχειρησιακό θα πάρουμε το παλιό, θα δούμε που βρίσκεται, που είναι η πορεία του, να φτιάξουμε το νέο. Ό,τι αναθέσουμε να κάνουμε για την περιοχή πρέπει να υπακούει στο επόμενο επιχειρησιακό σχέδιο. Ε, δεν ξεκινήσαμε το διάλογο και μην κάνουμε ευχές προς να φτιάξουμε το χρέος, να είμαστε συγκεκριμένοι. Ο διάλογος για το επιχειρησιακό έχει μου περάσει έξι μήνες, δεν έχει αρχίσει. Αυτό είναι κενό. Αν αυτό το κενό δεν καλυφθεί, να δούμε τι Ηράκλειο θέλουμε μέσα στην ενότητα του Ηρακλείου που εγώ την έχω προσδιορίσει. Και λέω, Χερσόνησος, Μινώα, Καζαντζάκη, Αχάνες, Μαλεβύζη, Ηράκλειο είναι η μητροπολιτική ενότητα, όχι ο μητροπολιτικός δήμος, η μητροπολιτική ενότητα του Ηρακλείου που πρέπει να αντιμετωπίσει από κοινού την ανάπτυξη της. Και μπαίνει ένα μίζο θέμα. Ο ΒΟΑΚ εκεί που είναι, είναι καλά για την ανάπτυξη που θέλουμε. Μπαίνει ένα δεύτερο μίζο θέμα. Η επικοινωνία, η επαφή του Ηρακλειώτη των διάσηκων χιλιάδων πελατών του νέου αεροδρομίου. Με τον Καστέληπο που θα γίνεται. Είναι αρκετό αυτό που έχει προβλεφθεί μέσω του ΒΟΑΚ. Γιατί υπάρχει και μια πρόταση κατατεθυμένη στο αναπτυξιακό συνέδριο. Πού είναι ο κ. Κωικομενίδης, δεν είναι. Είχα καταδέσει ως αντιπεριβερειάση μια πρόταση. Ότι θέλει και άλλη πρόσβαση ο Ηρακλειώτης, όχι μόνο ο πολίτης του Ηρακλείου, αλλά και ο κάτοικος του Μαλεβυζίου και των Ανογίων και του ένα κομματιού της Δρεθύμνης και του Νότου για να έχει επαφή με το αεροδρόμιο. Όλο αυτό το πακέτο θα μας δείξει τι θα κάνουμε για το Ηρακλείο των 50 χρόνων, τον επόμενο για την ανάπτυξή του. Εγώ έχω πάρει καθαρή θέση δημόσια. Εκεί πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει και δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος θα το κάνει. Γιατί είναι συμπαθή και ενδιαφέρονται αυτά που λέει ο φίλος μου ο Δημήτρης ο Βρυσαλής, αλλά αν γίνεται καζίνο στη βάση φταίει και ότι και εμείς δεν είχαμε πρόταση σοβαρή ως Ηρακλείο γενικότερα. Και ο καθένας μας έλεγε ότι ήθελε. Εδώ λοιπόν πρέπει να συμφωνήσουμε τι θα γίνει και ναι εγώ θα πω με θάρρος και θα το πω τώρα γιατί ο καθένας μας αφήνει το στίγμα του. Δεν μπορούμε να παίζουμε. Χωρίς λεφτά θα μείνουν χωράφια. Πρέπει να μπούν επενδύσεις. Μπορούν να συντηρηθούν και οι κοινωνικές δομές που θα γίνουν, αλλιώς δεν θα υπάρχει τίποτα. Κάποιος πρέπει να βάλει τα λεφτά. Και αυτό που άκουσα από τον δήμαρχο πριν να λέει για τη σύμβαση και την υποθήκη ή δεν είναι υποθήκη, πράγματι δεν είναι υποθήκη, αλλά έχει δεσμεύσεις. Έχει όμως και μια σημαντική δεσμεύση που εγώ τη χαιρετίζω. Από αυτά που είπε ο δήμαρχος εγώ κράτησα κάτι πολύ σημαντικό ότι βάζει χρονοδιάγραμμα για να πάρει τα λεφτά της η τράπεζα. Τραπεζάκη δεν είναι λαιημοσύνη, δεν είναι Ευαγία Σύνδρεμα. Πουλάει λεφτά, κερδίζει χρήματα και επενδύει. Αυτός είναι ο κανόνας της ζωής. Δυστυχώς έτσι είναι. Θα μας υποχρεώσει λοιπόν, αν δεν συμμετέχουμε εμείς στην προσπάθεια αυτή, κάποιοι άλλοι θα σχεδιάσουν για εμάς. Άρα πρέπει εμείς να σχεδιάσουμε, αλλά με έξυπνο τρόπο. Με προτάσεις, με σχέδιο. Τι προτείνω και θα κλείσω. Να το δούμε ένα και μοναδικό θέμα με προετοιμασία. Να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι να έχουμε κουβεντιάσει παρατάξεις πραγματικά και ουσιαστικά και όχι να κουβεντιάζουμε μόνο για το δέρματά ή για τη δικαιοσύνη. Καλά έργα, σημαντικά έργα, θα τα πούμε και σε λίγο. Αλλά αυτό είναι το έργο. Περιέγραψα πώς μπορεί να είναι το έργο, διαφορετικά. Θα το στενέψουμε. Γιατί δεν μπορεί να αποσυνδεθεί με την υπόλοιπη πόλη, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί με τις άλλες περιοχές που είπα πριν. Ο Βορράς πάει πακέτο. Γιατί τα απορρήματα πάνε στο Φόδελε, το καλώδιο είναι εκεί, από εδώ πρέπει να συνδεθούμε με το αεροδρόμιο, το νερό είναι από το φράγμα που σε λέμε, τα μεγάλα προβλήματα αυτής της περιοχής θέλουν ενιαία σχεδιασμό και ενιαία λύση. Άρα, διάλογο και με τους άλλους δήμους, ισότιμο, διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ισότιμο, αλλά με ένα ξεκαθάρισμα. Προτείνουμε τους στόχους μας, τις αρχές που περιέγραψες σωστά ο Γιάννης ο Κουράκης, τους βάζουν και οι θεσμοί. Και αυτοί εκεί θα μας υποχρεώσουν. Όταν λέω θεσμοί, βάζει η Ευρώπη, βάζει το περιβάλλον, βάζουν όλοι. Αλλά το τι πρέπει να γίνει για να έχουμε ένα Ευράκλειο που θα έχει τουρισμό, για παράδειγμα, όλο το χρόνο, αυτό το φιλέτο, για να φάμε κι εμείς, πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Αν δεν το σχεδιάσουμε κι αν δεν το αξιοποιήσουμε, αλλά και με γρήγορα χέρια, θα έχουμε αποτύχει. Για να μην αποτύχουμε, δήμαρχε, πάρτε την πρωτοβουλία, να συζητήσουμε για το επιχειρησιακό σχέδιο της επόμενης δεκαετίας, πατώντας προφανώς και σεβόμενοι απολύτως αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα και αναθεωρώντας κάποια πράγματα, αν χρειάζεται να αναθεωριστούν. Αλλά πρέπει η νέα Δημοτική Αρχή να βάλει το δικό της στίγμα. Όχι να το αλλάξει, αλλά μπορεί να το επιταχύνει. Μπορεί να βάλει άλλους ρυθμούς σε άλλα έργα. Δεν είναι κατά ανάγκη να το ανατρέψουμε, αλλά έχουμε ανάγκη να το υλοποιήσουμε, γιατί από σχεδιασμούς πολλούς έχουμε. Μέχρι τώρα αυτή είναι η απόψή μου. Προτείνω λοιπόν, τροποποιώντας λίγο την πρόταση και την απόφαση που πήραμε προχθές για το ΒΟΑΚ και για το Δικαστικό Μέγαρο, να κάνουμε μια διαπαραταξιακή άμεσα, να συζητήσουμε γι' αυτό. Να κάνουμε το σχεδιασμό μας σε κλειστό χώρο, χωρίς αντιπαραθέσεις. Εγώ είδα και χάρηκα ότι όλες οι παρατάξεις που μίλησαν μέχρι τώρα, με εξαίρεση τον Δημήτρη, που έχει μία άλλη αγωνία, δεν είναι αντίθετο, δεν είναι αρνητικός, αλλά εκφράζει μία άλλη αγωνία, εγώ είναι σεβαστή και μία άλλη ιδεολογία. Εγώ τα σέβομαι όλα αυτά, αλλά αυτό προσφέρεται για όλα. Και για κοινωνικές δομές και για κοινωνικές υποδομές, αλλά και για εργαλείο ανάπτυξης. Πρέπει να βγάλει και λεφτά αυτή η χώρα και αυτός ο τόπος. Ευχαριστώ πολύ. Αυτή η ωραία συζήτηση, κύριε Πρόεδρε, καταλαβαίνετε ότι εάν μία παράταξη από τις μικρές παρατάξεις δεν είχαν ψηφίσει όπως ψήφισαν στην συνεδρία ή στην έκθεκτη, την οποία εσείς μας καλέσατε, δεν θα συνέβαινε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή 26-24, αν θυμάμαι καλά, αν υπολόγησα καλά. Εάν είχαν ψηφίσει, δηλαδή, ένας ή δύο, απλά η συζήτηση σήμερα δεν θα γινότανε αυτή η πολύ επικοδομητική, η πολύ χρήσιμη συζήτηση. Γι' αυτό, λοιπόν, και υπαραίνεσή μου προς εσάς, κύριε Πρόεδρε, και στο γράμμα που σας έστειλα, τα ζητήματα τα οποία είναι μεγάλα και τα οποία πρέπει να έχει ο τόπος φωνή, που πρέπει το ΠΚΑ και ο Δήμος να έχουν φωνή, να τα φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβουλείο. Επί μακρών, για τα μεγάλα ζητήματα έχω πει ξανά, σε αυτή την αίθουσα, υπάρχει πολιτική αφωνία. Και για το τεράστιο ζήτημα της δημιουργίας αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλη, ενώ από την αρχή του 2019, όταν ακόμα δεν ήταν σίγουρο, πολύ αμφέβαλα να θα γινόταν, είχα βάλει το ζήτημα να συζητήσουμε, ελάχιστοι είχαν το θάρρος, μεταξύ των οποίων εσείς και εγώ και σας τιμά αυτό, να εκφραστούν δημοσίως γι' αυτό το μεγάλο ζήτημα. Οι τόποι, ξέρετε αγαπητοί συνάδελφοι, δεν πάνε μπροστά με αφωνία. Δεν πάνε αν κρυβόμαστε, ή αναφύνουμε τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης να παίρνουν τον ρόλο τον οποίο εμείς είμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα για να καθορίζουμε. Όταν λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση, όταν οι φορείς δεν συζητάνε και δεν παίρνουν τον ρόλο τους, τότε αντικαθίσταται. Αντικαθίσταται από τις κυβερνήσεις, αντικαθίσταται από τα οικονομικά συμφέροντα και βεβαίως δεν καθορίζουν οι κοινωνίες και οι εκπρόσωποι αλλά κάποιοι άλλοι. Αυτό συνέβη και στην περίπτωσή μας, στο οποίο πιστέψτε με θα δούμε ξανά να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο του ελληνικού, της αμερικάνικης βάσης, ξανά στο Ηράκλειο. Με την περίπτωση αυτή. Τι κίνδυνη λοιπόν να εγκυμονούνται? Εκτός από το προφανές ότι θα είμαστε ουραγοί και θα είμαστε παρατηρητές των εξελίξεων, με ό,τι σημαίνει αυτό και ο καθένας μπορεί να βάλει από την πλευρά του Κουκουέ βάζει το πολιτικό ζήτημα ότι ο λαός μπαίνει στη γωνία. Κάποιος άλλος μπορεί να πει ότι εδώ θα γίνει μια άναρχη αντιπερβαλλοντική ανάπτυξη ή μια αντιαναπτυξιακή κατάσταση. Εγώ σας λέω λοιπόν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή σοβαρότατα ζητήματα και εκεί που ενώ μέσα από αυτά τα αναπτυξιακά έργα θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον τόπο την κοινωνία και τους πολίτες για ευημερία να συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο και να έχουμε υπανάπτυξη. Για παράδειγμα σας πληροφορώ λοιπόν ότι το αεροδρόμιο, το οποίο τροχοδρομήται πλέον και όλοι πλέον έχουμε πιστέψει και έχουμε καταλάβει ότι γίνεται με τεράστια κενά, αγαπητοί μου συνάδια, αγαπητοί συμπολίτες σε ό,τι αφορά το μελετητικό του, τη μελετητική του οριμότητα. Τεράστια ζητήματα είναι ανοιχτά και αυτά όσο θα προχωράμε θα βλέπετε ότι θα βγαίνουν στην επιφάνεια ζητήματα όπως αυτό το οποίο είδατε τις τελευταίες μέρες για τη μετακίνηση των δικτύων ίδρευσης σε αρκετούς οικισμούς του Δήμου Μινώ-Απεδιάδος. Αυτό είναι ένα μικρό. Θα σας πω και δεν θέλω να καταχραστώ άλλο το χρόνο σας αλλά τα τεράστια ζητήματα που θα προκύψουν θα τα δείτε στο άμεσο διάστημα τώρα που πλέον έχει τελεσφορήσει και έχει πάρει την τροχιά κατασκευής του το έργο. Το τεράστιο ζήτημα της μεταφοράς των καυσίμων που σήμερα στο αεροδρόμιο που έχουμε και το οποίο η μελέτη έχει υποτιμήσει και δεν το έχει βάσει στη διάσταση που είναι. Φανταστείτε, χιλιάδες βητιοφόρα να κινούνται για να μεταφέρουν τα καύσιμα στην περιοχή. Τεράστιο ζήτημα που δεν έχει μελετηθεί ακόμα και δεν θα προχωρήσω. Το τεράστιο ζήτημα του νερού για τις ανάγκες που θα δημιουργηθεί σε ένα τεράστιο οικιστικό συγκρότημα που θα γίνει στην περιοχή και το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στις αγροτικές εκτάσεις της περιοχής της ενδοχόρας Φερακλίου. Και τα λέω αυτά γιατί όταν μια κοινωνία, ένας δήμος δεν θέλει να μιλήσει, δεν βάζει τα ζητήματα που υπάρχουν και στέκεται στα τεχνικά ζητήματα, αν θα την ονομάσουμε υπηρεσία ή αν θα την πούμε μελέτη και από ποιο κωδικό θα βάλουμε και να ψηφίσουμε κπεριτροπίες, τότε θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Και ενώ είναι πολύ σωστή η απόφαση της μεταφοράς του αεροδρομίου και ήμουνα από τους ανθρώπους που στήριξα με κάθε τρόπο σαν πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου αλλά και σαν πολίτης αυτού του τόπου δημόσια την άποψη ότι το αεροδρόμιο έπρεπε να έχει φύγει εδώ και χρόνια όπως προέβλεπε η μελέτη του Μεγάλου Πολοδόμου Αριστομένη Προβελέγγιου από το 1965 και που κανείς δυστυχώς σιχούντας σταμάτησε και δεν είχαμε την τύχη να έχουμε αυτό το απίστευτο εργαλείο στα χέρια μας το 1970, σήμερα λοιπόν ερχόμαστε και διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν μιλήσαμε για το αεροδρόμιο το οποίο θα κατασκευαστεί γιατί άριε πέλεξαμε κατασκευαστεί αλλά σήμερα δεν έχουμε συζητήσει και δεν είναι πέντε χρόνια μπροστά 60 μήνες ότι έχουμε χρόνο να το συζητήσουμε τι θα κάνουμε με την περιοχή που θα μείνει στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ιρακλίου τι πρέπει λοιπόν να συμβεί πέρα από το αυτονόητο, του πλουραλιστικού, του γόνιμου διαλόγου και που σήμερα γίνεται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και έχουμε τη χαρά να είναι και φιλοξενούμενοι συνθυμότες μας από την Αλικαρνασσό καταρχάς ενημέρωση, ενημέρωση οριζόντια και κάθετη εγώ για πρώτη φορά επίσημα σήμερα άκουσα ότι επιτέλους είναι ξεκάθαρο από κυβερνητικά χείλη ότι σταματάει η λειτουργία του αεροδρομίου το γνώριζα, το άκουγα ότι η ταιρία η οποία κατασκευάζει το αεροδρόμιο στο Καστέλι δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί τη λειτουργία σε μικρή απόσταση χιλιομετρική δεύτερο αεροδρομίου αλλά κανείς δεν μας το ξεκαθάριζε, κανείς δεν το έλεγε αυτό όπως καταλαβαίνετε δημιουργεί αλλά δεδομένα για το τι πρέπει να γίνει σε αυτό το χώρο εμείς τώρα, εμείς οι οποίοι θα πρέπει να δείξουμε την παρουσία μας όχι με ένα εσπευμένο ταξίδι του περιφερειάρχητου δημάρχου που πολύ καλά έκαναν και πήγαν και βεβαίως ακούστηκε ότι πραγματικά όταν πηγαίνει ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος στην Αθήνα και δεν είναι ο υπουργός για να τους δώσει απαντήσεις και είναι ο υφυπουργός, καταλαβαίνετε το πώς αντιμετωπίζεται ολόκληρη τοπικεύτητο διοίκηση του νησιού μας και είναι ένα θέμα μεγάλης πολιτικής σημασίας αυτό όμως πρέπει να μας προβληματίσει όχι σαν στάση τον άλλο αλλά σαν δικό μας και να αυτοπροσβιοριστούμε μέσα από την προετοιμασία την οποία πρέπει να κάνουμε και από αυτού έχω συγκεκριμένη σήμερα ιδέα και πρόταση την οποία σας καταθέτω κύριε Δήμαρχε αν θέλετε να την υλοποιήσετε μια πρόταση η οποία είχε ξεκινήσει από το 2008 μάλιστα μας είχε τιμήσει τότε και συμμετείχε το αείμνηστος ο Αντώνης Οβγόντζας ο οποίος είχε διαχειριστεί την υπόθεση του ελληνικού του μάλλον του νέου αεροδρομίου στα ΣΠΑΤ εκ μέρους της κυβέρνησης και του τότε Πρωθυπουργού του Ανδρέα Παπανδρέου και είχαμε συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας με σημαντικούς εκπροσώπους του τεχνικού επιμελητηρίου με εκπρόσωπο που είχε στείλει τότε ο Χρήστος ο Σπίρτζης τον κ. Γρηγορίου ειδικό για μεγάλες εγκαταστάσεις αεροδρομίων, τον κ. Οβγόντζα ο οποίος είχε υπογράψει τη σύμβαση τον κ. Πλιάκια ο οποίος δεν ήταν τότε διευθυντής του αεροδρομίου όπως είναι σήμερα μηχανικούς από εδώ από το Ηράκλειο οι οποίοι γνώριζαν από τέτοια έργα συγκοινωνιακά και αερομεταφορών και σήμερα νομίζω ότι αυτή η ομάδα εργασίας σε ένα επιστημονικό τέτοιο όργανο πρέπει να είναι ο σύμβουλος εμάς του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου να συγκρουδηθεί από όλα τα επιμελητήρια από όλα και το οικονομικό και το εμπορικό και το τεχνικό όλα τα επιμελητήρια μια ομάδα εργασίας φυσικά εκπρόσωπος από την Αλκαρνασσό δεν το συζητάμε πρέπει να υπάρχει εκπρόσωπος των πολιτών της ΝΑΣ Αλκαρνασσού και εφόσον υπάρχουν κάποιες εκπεφρασμένες απόψεις τις οποίες θα σας πω και εγώ έτσι πολύ γρήγορα τελείως ονομαστικά για το τι μπορεί να γίνει εκεί γιατί ακούμε μεγάλη συμπάθεια χώρο πολιτισμού, χώρο αθλητισμού αλλά εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε και τα άλλα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουμε την οικονομία και την ανάπτυξη και την εγκύτητα πηχή της βιομηχανικής περιοχής δεν είναι μόνο να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή και να πούμε έχει ανάγκη βεβαίως έχει ανάγκη από πράσινο τεράστιο κανείς δεν το αρνιέται αλλά ποιος δεν θα βάλει στη συζήτηση τις τεράστιες ανάγκες που έχει σήμερα η σύγχρονη επιχείρηση από logistics και χώρους αποθήκευσης γιατί να μην βάλουμε σήμερα ένα τεράστιο ζήτημα που υπάρχει για το νέο σύγχρονο διοικητήριο του δήμου και της περιφέρειας από τη στιγμή που πάβει υπόθεση στον Ατωλικού Πολοδομικού Συγκροτήματος πλέον οριστικά από ότι φέρνουν τα πράγματα γιατί να μην μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου και της περιφέρειας στο χώρο των εγκαταστάσεων των άριστον κτιριακών εγκαταστάσεων που έχει το νέο αεροδρόμιο άπλαιτοι χώροι πάρκινγκ, άπλαιτοι χώροι γραφείων να απελευθερώσουμε αυτό πώς έχουμε κάνει οι διπρότες αυτό το υπέροχο χτίριο την Ενεργτική Λότζια και να αποδοθεί στους πολίτες του Ηρακλείου και στους επισκέπτες σαν ένας χώρος πολιτισμού Επίσης ιδέες, ξαναλέω ότι οι διοικοί όμως πρέπει να τις πάρουν ειδικοί πρέπει να γίνουν μετρήσεις, πρέπει να μπει το επιστημονικό κομμάτι και να καταθέσουν προτάσεις σαν προτάσεις των δημοτικών και του περιφερειακού συμβουλίου και να πάνε μετά στον μελετητή ο οποίος θα αναλάβει να μορφοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι δεν μπορεί να είναι κανείς σήμερα αντίθετος στην ανάπτυξη όποιαδήποτε μορφή εμπορικού κέντρου στην περιοχή αυτή μιλάμε για τρεις ή μισή χιλιάδες τρέματα σκεφτείτε και αναλογηστείτε, εγώ έκανα το παραλληλισμό αν μιλάμε ότι η τεράστια επένδυση του ελληνικού είναι πέντε-έμιση χιλιάδες τρέματα φανταστείτε πραγματικά γιατί, εντός αγωγικό να χρησιμοποιήσω και εγώ να μου επιτρέψετε τον όρο φιλέτο, γιατί φιλέτο συζητάμε στην Κρήτη δίπλα στο Ηράκλειο τρεις ή μισή χιλιάδες τρέματα καταλαβαίνετε τι μαγνίτης, τι πόλος έλξεις είναι βεβαίως και για επιχειρηματίες και ιδιώτες αλλά για να μην γίνει έρμεο στα χέρια των οποίων επιχειρηματικών ή οικονομικών συμφερόντων εμείς θα πρέπει από σήμερα να πάρουμε αποφάσεις ότι θα βάλουμε τους θεσμικούς μας κοινωνικούς και επαγγελματικούς και επιμελητριακούς φορείς στο παιγνίδι σαν σύμβουλούς μας, αυτή είναι και η λειτουργία των επιμελητριού είναι η επίσημη σύμβουλη της πολιτείας και των φορέων εμείς να ξεκαθαρίσουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούμε πλέον να μη μας έχει προμετοπίδα στις όποιες συζητήσεις να ζητήσουμε άμεση ενημέρωση οριζόδια και κάθετα προς όλα τα επίπεδα για το τι έχει συμφωνηθεί, τι συμβαίνει και πού πάει η ιστορία και να ξεκαθαρίσουμε ότι και η υπόθεση της κατασκευής του αεροδρομίου αφορά το Ηράκλειο κυρία και όλη την Κρήτη είναι μάλλον όχι περιφερειακό, ούτε καν περιφερειακό, εθνικού επίπεδου έργο και πρέπει να γίνει με όλα τα συνοδά έργα, υπενείχθηκε κάτι ο κ. Πικιαδάκης πολύ σωστά ότι δεν μπορεί να συνδέεται το Ηράκλειο μέσω Χερσονήσου, αυτό υπενείχθηκε, είναι απόλυτα σωστό δεν μπορεί να συμβεί αυτό το πράγμα σε καμία των περιπτώσεων, δεν μπορεί η Μεσαρά να μη σκεφτούμε πώς θα συνδεθεί ή η Εράπετρα και η Βιάννος ή πώς θα συνδεθεί και το Ρέθιμνο και πώς θα γίνει ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα φτάνει σε πολύ λίγο χρόνο στο νέο αεροδρόμιο που το επίσης το θέλουμε. Αυτά λοιπόν μετά από την επεξεργασία που θα έχουμε, μετά από τις προτάσεις που θα κάνουμε θα καταστήσουν το Δήμο, την ΜΠΕΔ και την Περιφέρεια Κρήτης, ένα ισότιμο συνομιλητή και θα έχουμε τα εχέγγεια όσο πραγματικά οποιαδήποτε κυβέρνηση να μας παίρνει στα σοβαρά και να λαμβάνει πολύ σοβαρά τις προτάσεις του Δήμου Ηρακλειού. Ευχαριστούμε. Η κυρία Σχυναράκη. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κουβεντιάζουμε σήμερα ένα κορυφαίο θέμα για μια σημαντική και δυναμική περιοχή ανατολικά και θα έλεγα μια περιοχή η οποία έχει συγκεντρώσει μόνο τα αρνητικά, γιατί όταν μιλούμε και λέμε για τις φυλακές, λέμε φυλακές Αλικαρνασσού, το έχω πει και άλλες φορές εδώ. Όταν μιλάμε για τον καταβλησμό, μιλάμε για καταβλησμό στην Αλικαρνασσό. Παλαιότερα όταν μιλούσαμε για ασφαγία, λέγαμε τα ασφαγεία στην Αλικαρνασσό, αλλά όταν λέγαμε αεροδρόμιο, λέγαμε αεροδρόμιο Ηρακλειού. Λέγαμε για το κλειστό στα δυο αωράκια, λέγαμε το κλειστό του Ηρακλειού και φυσικά το αστυνομικό μέγαρο, λέμε και εκεί, αστυνομικό μέγαρο Ηρακλειού και αφήνουμε εντελώς στην Αλικαρνασσό, ενώ εκεί είναι φτιαγμένα όλα αυτά. Εδώ λοιπόν είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και χαίρομαι γιατί η συζήτηση που έχει, έτσι όπως εξελίσσεται, είναι σημαντική και δυναμική και δείχνει μια σύμπνια για τον κοινό στόχο. Τον κοινό στόχο που μπορεί να φέρει το φως παύλα ανάπτυξη εξ ανατολών. Κατά το πρότυπο που είχε χρησιμοποιήσει τότε, μάλλον το τίτλο, το σύμβολο που είχε χρησιμοποιήσει ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής στο Παρίσι της Ανατολής της Μύρνη, τη Μικρά Ασία, όταν τον πήγε εκεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος για να διαμορφώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο. Έφερε ως λογότυπο φως εξ ανατολών. Τώρα λοιπόν φως παύλα ανάπτυξη εξ ανατολών με τη σύμπνια και το δυναμικό βηματισμό όλων των παρατάξεων. Να διαμορφωθεί δηλαδή μια δυναμική επιτροπή σε πολιτικό επίπεδο στο Δήμο Ιρακλίου με τη σφραγίδα τη δυναμική του Δήμου Ιρακλίου. Να συμφωνήσω δηλαδή με αυτό που είπε ο Ευρυπίδης ο Κιαδάκης. Μια σημαντική επιτροπή τεχνοκρατών που θα συμβαδίζουν και θα υπάρξει μια ενισχυμένη στήριξη, ούτως ώστε η όποια συνεργασία με τους φορείς, τους θεσμούς, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, με όποιους διαμορφώσουν το business plan της συγκεκριμένης περιοχής, ο Δήμος και η ομάδα που θα διαμορφωθεί, η πολιτική και η τεχνοκρατική, να επιβάλλει την άποψη για διαμόρφωση ενός χώρου που θα φέρει πραγματικά νέο πλούτο, γιατί αυτό σημαίνει ανάπτυξη. Και για να μοιράσουμε στον κόσμο κάτι πλούτο, πρέπει να διαμορφωθεί ανάπτυξη, πρέπει να παράξεις πλούτο. Δεν πρέπει να διαμορφωθούν μόνο χώροι οι οποίοι θα είναι χώροι αναψυχής, που θα πρέπει να μπουν και αυτά, αλλά θα πρέπει να διαμορφωθούν και χώροι που θα παράξουν πραγματικά ανάπτυξη. Και έτσι θεωρώ ότι είναι τώρα η ευκαιρία και σωστά ανοίγει, εγώ δεν θα βάλω αν έπρεπε, γιατί θα μπορούσα να πω ότι ίσως οι φορείς που αποτελούν τον τεχνικό σύμβουλο κάθε κυβέρνησης και που είναι τα επιμελητήρια, ίσως έπρεπε να έχουν διαμορφώσει ήδη πρόταση γι' αυτό. Εγώ δεν θα σταματήσω εκεί. Δεν νομίζω ότι πρέπει να με ψημιρούμε και είναι σημαντικό που όλοι οι συνάδελφοι εδώ, οι επικεβαλείς των παρατάξεων, μίλησαν κατ' αυτό τον τρόπο και κοιτάζουμε με το βλέμμα στραμμένο μπροστά στο μέλλον. Πάμε λοιπόν μπροστά δυναμικά, με ένα δυναμικό βηματισμό για να κερδίσουμε για τους πολίτες του Ηρακλείου, συνολικά της Κρήτης και βεβαίως της Αλικαρνασσού. Και δεν το λέω γιατί είναι εδώ, το έχω ξαναπεί για την Αλικαρνασσού αυτό. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Πρόεδρε, είναι σίγουρο ότι εμάς ως παράταξη μας βρίχνει δυναμικά στο πλευρό της δημοτικής αρχής και κάθε φορέα που θα διαμορφωθεί για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν για το Ηρακλείο και τους κατοίκους του. Ευχαριστούμε. Ο κ. Βασιλάκης. Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πολλάκης έχει αδική στον εαυτό του, σήμερα δείχνει το καλύτερό του πρόσωπο. Αναδεικνύονται οι αρετές και τα προσόντα των ανθρώπων που το απαρτίζουν. Και δεν εννοώ μόνο τους επικεφαλείς των παρατάξεων, εννοώ το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Και ελπίζω ότι έτσι θα πορευτούμε. Είναι πολύ σημαντικό που αυτό το κορυφαίο θέμα το συζητήσαμε με ενηφαλειότητα, με ιδέες, με προτάσεις. Η παράταξή μας είχε προτείνει η συζήτηση να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα της θητείας μας. Πραγματικά, αρκετά νωρίς αρχίζομαι, είναι πράγματι ακόμα η αρχή της θητείας μας. Και πρέπει αυτή η συζήτηση να έχει διάρκεια να την επαναλαμβάνουμε τακτικά στο δημοτικό συμβούλιο. Το προείπα στον κύριο δήμαρχο ότι είναι πολύ σπουδαίο που μιλούμε για ευρία συνέναιση, για ευρία διαβούλευση. Και αυτή πρέπει να ξεκινήσει από εδώ μέσα, από μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα παρακολουθεί το θέμα και από συνεχείς ενημερώσεις του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν θα περιοριστούμε στο αεροδρόμιο, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζω ότι ο άλλοτες δήμος Νέας Αλικαρνασσού έχει κληροτεμάχεια, έχει πρίκα σε μια μεγάλη έκταση γύρω από το αεροδρόμιο. Και είναι βέβαια και ο καρτερός που είπε ο κ. Κουκιαδάκης, είναι η εκτάσεις των ιδιωτών, είναι πάρα πολλά που πρέπει να ληφθούν μαζί υπόψη. Για το θέμα του τι πρέπει να γίνει εκεί, είχα την τιμή να ασχοληθώ ως αντιδήμαρχος πολιοδομίας, σε μια επιτροπή που ετοίμαζε προτάσια το ρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο δεν πότε ολοκληρώθηκε, και βέβαια ως μέλος της Ιράκλιας Φωτοβουλίας κατά την κατάρτιση του προγράμματός μας. Θα πω μόνο τίτλους, βέβαια ως ένας μεγάλος χώρος πρασίνου, πολιτισμός, αθλητισμός και καινοτομία. Χώροι για επιχειρήσεις οι οποίες θα προάγουν την καινοτομία. Περισσότερα, όταν θα έρθει η ώρα, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχη, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να διαφοροποιήσω λίγο την τοπεοθέτησή μου, γιατί εγώ δεν είμαι και τόσο πολύ αισιόδοξος, όπως είστε όλοι σας, και πιστεύω ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας. Και το λέω γιατί επειδή ζω, μεγάλωσα και προσπαθούσα να αναπτυχθώ εκπαιδευτικά, επαγγελματικά, κοινωνικά στην Αλικαρνασσό, αυτό που μπόρεσα να διαπιστώσω είναι ότι μια ζωή είχε τεράστια προβλήματα τα οποία παλεύαμε μόνοι μας για να τα λύσουμε. Να σας πω ένα παράδειγμα. Μέχρι και τώρα για να δώσει ένας μαθητής στην Αλικαρνασσό πανελλαδικές εξετάσεις, είναι αναγκασμένος να διαβάζει κάτω από το διάδρομο που περνούν όλα τα αεροπλάνα το καλοκαίρι. Ποιος μπορεί να το αφησβητήσει αυτό. Και τι αγώνες δώσαμε όλοι εμείς εδώ πέρα για να μπορέσει αυτό το παιδί να συμμετέχει ισότιμα στις εξετάσεις όπως όλα τα άλλα παιδιά του Ηρακλείου. Ας πάμε τώρα σε μία απλή οικογένεια. Έχει εξασφαλίσει κάποια οικογένεια στην Αλικαρνασσό το μεσημεριανό της ύπνο, την απογευματινή της ξεκούραση και γενικά αυτό που λέμε ευεξία της σύντομης οικογενειακής ζωής. Δεν συζητώ για το βραδινό μας όλοι γιατί πεταγόμαστε όλοι από τα κρεβάτια μας. Πρόσπατα πέθανε ο πατέρας μου σε ηλικία αρκετά μεγάλη με σύμπτωμα καρκίνο του πνεύμονα. Μα ο πατέρας μου δεν κάπνιζε. Πώς τον απέκτησε αυτόν τον καρκίνο όπως και άλλοι δεκάδες αλικαρνασσότες. Κύριε Κασαπάκι διαφωνείτε μαζί μου. Από όλα αυτά τα σταγωνίδια που πέφτουν από τα αεροπλάνα καθώς απογειώνονται. Δεν θα περάσω άλλες αναλύσεις. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι επιτέλους για μας είναι μια ιστορική στιγμή. Είπα όμως ότι κρατώ επιφυλάξεις για το πόσο θα κρατήσει και πότε θα μπορέσουμε να το ξεφορτωθούμε οριστικά να πάει να φύγει από εκεί και να μην ξαναγυρίσει ποτέ. Ας πάει οπουδήποτε θέλει. Για μένα εγώ αν ήμουνα κάτοικος της ευρύτερης περιοχής εκεί του Καστελιού θα με προβλημάτιζε πολύ το ότι έρχεται ένα αεροδρόμιο. Αλλά αυτό είναι θέμα της τοπικής κοινωνίας ας το δει μόνη της. Εμείς θέλουμε να φύγει από τον τόπο μας και επιτέλους είναι απαραίτητο να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία αυτή που τόσα χρόνια, δεκάδες χρόνια υφίσταται τα προβλήματα να ερωτηθεί και να πει βρε παιδιά τώρα τι θέλετε να σας κάνουμε ανταποδοτικά έφτασε αυτή η ώρα. Να φύγει το αεροδρόμιο από τα σπίθια σας και εμείς σεβόμαστε τα προβλήματα που έχετε σεβόμαστε ότι δεν έχετε σπίθια. Ξέρετε ότι στη μισή άλλη καρνασό ισχύει μόνο το ισόγειο και κατά παρέκληση σε κάποια σημεία και ο πρώτος όροφος. Αυτό ποιος θα μας το λύσει που έχουμε παιδιά και δεν μπορούμε να τους δώσουμε ένα σπίτι. Για όλους εσάς σε όλες τις άλλες περιοχές δεν λέω αν είναι Ηράκλη, Χερσόνης, Ογούβες ή οπουδήποτε ισχύει το ότι χτίζω ένα όροφο, δύο όροφους, τρεις όροφους. Σε εμάς την Αλικάάσο ένα ισόγειο και αν δεν μας σταματήσει τόσες φορές η πολεοδομία να ελέξει ακριβώς τα χιλιοστά. Φτάνει λοιπόν το να καταθέτω με απόψεις εδώ σε αυτόν τον δημοτικό σιβούλιο. Ναι, είναι αρκετό, είναι επικοδομητικό αλλά θεωρώ ότι πρώτη θα πρέπει να ερωτηθεί και να συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές αυτή η τοπική κοινότητα που εκπροσωπείται σήμερα και βλέπω και αρκετά μέλη της γιατί αυτή είναι που τόσα χρόνια υποφέρουν, υφίσταται το πρόβλημα και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν για τις λύσεις που θα δωθούν. Και οι λύσεις, αρωτήσετε αυτούς τους ανθρώπους που μένουν εκεί δίπλα, είναι απλές. Γιατί αυτά τα πολύ κενοτομικά τους μπερδεύουν. Κάποια στιγμή τους είχαν πει να τους πάνε κάτι κενοτομικά μηχανήματα και τους εγκαταστήσανε δίπλα τους τα σφαγεία. Εγώ θυμάμαι ότι έκανα μπάνιο εκεί στην περιοχή μαζί με πολλά παιδιά που είναι εδώ σήμερα και δίπλα πλέανε υπολήματα του σφαγείου γιατί τα πετούσανε στη θάλασσα. Μια άλλη κενοτομική τοποθέτηση ήταν ο ασύρματος. Δεν τους είπαν έρχεται το αεροδρόμιο, τους είπανε σας βάζουμε το ασύρματο. Μεγάλη υπόθεση για την εποχή του 1935, μεγάλη υπόθεση, η τεχνολογία ολόκληρη. Αλλά με ασύρματο ήρθε και το αεροδρόμιο. Στη συνέχεια τους είπανε, ξέρεις κάτι εκεί παραπάνω στο λόφο θα σας κάνουμε έδρα για να πάτε τις επιχειρήσεις σας. Σιγά της επιχειρήσεις που είχαν οι αλικανάσσοτοι, τους καθίσανε τη βιομηχανική περιοχή στο ωραιότερο σημείο της αλικανάσσου. Εάν πάτε εκεί και κοιτάξετε κάτω στη θάλασσα, θα διαπιστώ στο τι είναι το ομορφότερο σημείο ολόκληρου του Ηρακλίου. Αυτές λοιπόν οι κενοτομείες σε εμάς έχουν αρχίσει να μας εφοβίζουν και γι' αυτό ακριβώς το λόγο λέω το πολύ απλό. Για να αισθάνεται, να αισθάνονται οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί ασφάλεια, θα πρέπει να εκφράζουν την άποψή τους, ιδιαίτερα σε αυτό το σπουδαίο ειδικό χωροταξικό, που από τι γνωρίζω γίνεται νόμος του κράτους και εκεί βασίζονται τα πολοδομικά και τα τοπικά ρημοτομικά, αυτή την αίσθησή έχω, δεν είμαι μηχανικός αλλά αυτό νομίζω ότι γίνεται. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να εκφράσουν την άποψή της η τοπική κοινωνία και μετά να προχωρήσουμε σ' όλα. Κύριε Πριστινάκη λίγο να συνοδεύετε, να συνοδεύετε παρακαλώ. Να τελειώσω λέγοντας ότι φεύγοντας το αεροδρόμιο από την Αλή Καρνασσό, φεύγει ο χάρος πάνω απ' τα κεφάλια μας, αυτό τίποτα άλλο δεν έχω να πω. Κύριε Στατσάκης. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, οι αναφορές του συναδέλφου του Αντώνη του Περσυνάκη στο παρελθόν, μου έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Μιλώντας σε πλάγιο λόγο και κάνοντας αναφορές του στυλ «μας είπανε και κάνανε», περιέγραψε την αντίληψη του κεντρικού κράτους για την τοπική αυτοδύναμη, και τις μικρές κοινωνίες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής τους. Η σημερινή συζήτηση δίνει τη δυνατότητα για να γίνει μια πραγματικά προκλητική συζήτηση που αφορά ιδέες, αντιλήψεις, πρακτικές και σχέδιο. Και, βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε και να μας διαφεύγει το γεγονός ότι προκλήθηκε από το γεγονός ότι κάποια δημοσιεύματα διαπίστωναν την αυταρχική λειτουργία του κράτους και, αν θέλετε, την υποτίμηση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γιατί εδώ δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις. Γιατί εδώ είναι, νομίζω, το πολιτικό θέμα. Το σημερινό θέμα προκύπτει εξαιτίας αυτού. Το πώς αντιλαμβάνεται το κράτος την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και παραπέρα, ποιες είναι οι πολιτικές που υιοθετεί το κεντρικό κράτος για την ανάπτυξη. Κοιτάξτε. Νομίζω ότι δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε τις αντιλήψεις και τις ιδέες μας για την έννοια του δημόσιου χώρου, το πώς αυτός αναπτύσσεται, αλλά και δεν μπορούμε να μην διαπιστώσουμε ότι μέσα από αυτό που προκαλεί το σημερινό διάλογο υπάρχει απαξίωση του δημόσιου λόγου και του δημόσιου τομέα. Γιατί όλα αυτά. Παρά τις διαβεβαιώσεις που πήρατε στη συνάντησή σας με τον Υπουργό κύριε Δήμαρχε και παρά τη σωστή διαπίστωσή σας ότι εμείς η συζήτηση που θα κάνουμε θα είναι με την ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις πως ως ακολουθιακά βήματα βάζει το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής της Αλικαρνασσού η Ευρωπαϊκή Τρέπας Επενδύσεων, καθιστά τη χώρα μας χώρα υποτελεί. Για την δεύτερη δόση του δανείου λέει ότι θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς ιδιοκτησίας της έκτασης και το 85% που κατέχει το Υπουργείο Εθνικής Σάμελας θα πάει στο 15%. Αυτό τον όρο δεν τον αποφασίζει το ελληνικό κράτος. Τον επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Τρέπας Επενδύσεων. Και εδώ είναι η υποτέλεια, το πρώτο ζήτημα. Το δεύτερο ζήτημα, κύριε Δημαρχέ, που και εσείς το είπατε και το αναφέρει και όσοι η πληροφόρηση είχαμε πριν την επίσκεψή σας στην Αθήνα. Στο τελευταίο στάδιο της εκταμίευσης η Δανειακή Σύμβαση θέτει ως προαπατούμενο τον καθορισμό των χρήσεων γης, τη δημιουργία ζωνών χρήσεων ανάλογα με το Master Plan και κλείνει. Μάλιστα στο κείμενο τονίζεται ότι ο επενδυτής μπορεί να έχει βρεθεί και σε προηγούμενα στάδια και έτσι όλος ο χωρικός σχεδιασμός να συνδέεται άμεσα με τους δικούς τους σχεδιασμούς. Άρα ποιος αποφασίζεται και ποιος είναι ο καταλήτης των εξελίξεων στην όλη διαμόρφωση αυτού του σχεδιασμού. Και εδώ μπαίνει αυτό που σας είπα πριν, το πώς αισθανόμαστε και αντιλαμβανόμαστε την έννοια του δημόσιο χώρου. Όλοι αυτή τη στιγμή, όταν μπούμε στη λογική της αξιοποίησης κάτω από το πρίσμα κόστους-οφέλους, θα διαπιστώσουμε αυτό που είπε ο συνάδελφος Ευρυπίδης ο Κουδιαδάκης πριν. Γιατί προφανώς υπερθεματίζοντας ζούμε στον καπιταλισμό και η ανάπτυξη έρχεται μόνο με αυτόν τον τρόπο και επίσης υπάρχει μια τακτική η οποία ακολουθείται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, ότι αυτή η ανάπτυξη είναι εξωγενείς, δεν είναι ενδογενείς, την περιμένουμε απ' έξω. Απ' έξω θα έρθουν οι επενδύσεις. Δεν θα προκληθούν και δεν θα διαμορφωθούν δυνατότητες ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Δεν θέλω να επεκταθώ, καταλαβαίνετε. Όμως είναι, νομίζω, σοβαρή άποψη αυτή που αναφέρεται και λέει ότι μόνο κοινωνικές ομάδες λαοί με μια όρημη επεξεργασμένη και ισχυρή συνείδηση της έννοιας του γενικού και δημόσιο αγαθού μπορούν να διαμορφώσουν μια αξιοπρεπή σχέση με το χώρο. Όχι λαοί ιδιωτικοποιημένοι. Αυτή τη στιγμή, όταν στη σύγκριση δημόσιο ιδιωτικού τομέα διαπιστώνουμε την κυριαρχία του ιδιωτικού, θα πρέπει στο μυαλό μας να φέρουμε το οξύμορο της υπόθεσης. Ποιο είναι αυτό? Το γεγονός ότι τα κόμματα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας και που κατακρίνουν τη λειτουργία του δημόσιου τομέα διαμέσου των λειτουργιών του κράτους και κατεπέκταση δεν ακούνε το δημόσιο και δεν αφήνουν να πτυχθεί ο δημόσιος λόγος, χρησιμοποίησαν το κράτος για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών τους συμφερόντων. Δηλαδή υπονόμευσαν αυτό που λέμε δημόσιο χώρο και δημόσιο τομέα. Λοιπόν, εάν δεν θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να καταλήξει τοπική διοίκηση, αλλά να έχει ρόλο και παρουσία στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας, θα πρέπει να δούμε ότι μια νέα χωροτοξία και νέα πολεοδομία προϋποθέτει τη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών και των θεσμών στη νέα διαμόρφωση, παυλαπίηση αυτού του τοπίου και του χώρου. Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι όλα αυτά πηχούν και άλλο ένα κομμάτι, την αντίληψή μας για την ανάπτυξη. Πώς θέλουμε να αναπτυχθεί η κάθε περιοχή. Κοιτάξτε, είναι τυχαίο το γεγονός ότι τρία μεγάλα κομμάτια γης, το λιμάνι που πρώτα ανακοινώθηκε ότι είναι δεύτερος στη σειρά των ιδιωτικοποιήσεων, η Αμερικάνικη Βάση Γουρνών και τώρα το αεροδρόμιο Νίκος Καζεντζάκης, μπαίνουν κάτω από την ίδια λογική για την ανάπτυξη. Που έχει μόνο μία παράμετρο, τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Πολλές φορές όμως το κέρδος δεν ωφελεί τους πολίτες. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Ο κ. Κασσαπάκη. Προσπαθείτε να εκφράσετε τάχα μου ορθολογικό λόγο όλοι, αλλά για να το κατατάξουμε και έχει πολλά προβλήματα. Δεν μπαίνει με τίποτα. Και θα σας πω τώρα τα προβλήματα που πρέπει να τα λύσετε στο μυαλό σας κάποτε. Σας έχω προκαλέσει πολλές φορές, αλλά το χαβάσας. Κατ' αρχήν δεν διτυολογείται κανένα πολιτικό πρόσωπο να έχει αυταπάτες. Ένας απλός άνθρωπος που του έχουνε κρύψει όλα τα δεδομένα μπορεί να έχει, αλλά εσείς δεν έχετε. Άρα καταλήγουμε στο ότι δουλεύετε τον κόσμο για να μην μπορείτε να τον ξαπατάτε συνειδητοίτα. Λέτε, θα εξυπηρετήσετε το δημόσιο συμφέρον, το λαϊκό συμφέρον. Δηλαδή, θα υποχρεώσετε στο σύστημα που θέλετε, τον καπιτραλισμό, την ελεύθερη αγορά, να πείτε στον άλλο φέρτε τα λεφτά σου και κάνε μου σχολεία και κάνε μου διοικητήριο και κάνε μου κέντρο υγείας. Ποιον δουλεύετε, ποιον πατρέ να εξαπατήσετε. Μπορεί κάποιος να μου πείσει ότι ο επενδυτής θα βάλει τα λεφτά του, που το πώς θα απόκτησε ένα άλλο Παπαευαγγέλιο, άμα θέλετε το κουβεντιάζουμε. Αλλά θα βάλει τα λεφτά του για να κάνει κοινωνικό έργο. Πού το θα δατέσετε, καλά παράδειγμα. Γιατί εγώ δεν μπορώ να τα συνδυάσω αυτά. Λαϊκά συμφέροντα και επένδυση από υγειό και επένδυση, τι δεν την έχω δει. Δηλαδή, το καζίνο ποιον λαϊκό συμφέρον εξυπηρετείτε. Ήταν η μεγάλη έλλειψη του κρητικού λαού να έχει καζίνο. Και είναι και φοβερή αξιοποίηση το καζίνο, να σας πω και ανάπτυξη. Τώρα πως για άλλο έχουμε μπερδέψει την ανάπτυξη. Χωρίς παραγωγή, παρά μόνο με τουρίστες. Που απλώς σας θυμίζω, ότι ένα σεισμός να γίνει, μια γρύπη να πέσει. Πέταξε το πουλάκι, πέταξε. Δεν θα ξαναδείτε τουρίστα. Εκτός και να κάνω λάθος. Για μη σας θυμίσω στους παλιότερους κάτι οδηγίες που ερχότανε από Νέα Υόρκη Μεργιά και από Ουάσιγκτον. Γιατί όπου και ώρα θέλει είναι τρομοκρατία το νου σας. Πάνε περίπατω τα αναπτυξιακά σας σχέδια με τον τουρισμό. Δεν μου λέτε, ισχυρίζεστε τώρα ότι θα είναι μέσα στον οργανισμό, λέει και ο δήμος, και θα μας δώσουν σημασία. Δεν άκουσα όμως να λέτε, θα απαιτείτε η σύμφωνη γνώμη σας. Ή απλώς θα έχετε να λέτε. Κάτι θα λέτε. Όλοι οι νόμοι, σχεδόν όλοι, πιάνουν στη διαβούλευση. Αυτό τι κάνει οι φιλολαϊκούς. Μένει εδώ, άμα μπείτε στο ίντερνετ θα πει να βρείτε όλους. Σε όποιο άρθρο θέλετε κάνετε παρατηρήσεις. Και μετά σε συνδέω κανονικά και ψηφίζουν αυτό που θέλουν. Για να δούμε. Εκεί που συμμετέχει, στο 9 Μελές, Συμβούλιο της ΕΕΑ που έχει την ανακύκλωση στο 9 Μελές. Οι έξι είναι εκπρόσωποι εταιρίων και οι τρεις τη σκέδε. Την σύμβαση της ανακύκλωσης εδώ την πήρατε, δεν την πήρατε. Έχουν έρθει επανειλημμένοι οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα που έχουνε. Κάματε πράγμα. Μα λέτε δεν μπορούμε είναι ιδιώτης. Παρόλο που η σκέδε συμμετέχει με 3 στους 9. Ποιον δουλεύετε τώρα ότι άμα συμμετέχετε στον οργανισμό θα επιβάλλετε και την άποψή σας. Και ξαναλέω δεν είναι δουλεύμα είναι εξαπάτηση. Καραμπινάτη. Τρεις μήνες τα σκουπίδια των ανακυκλώσημα τα μαζεύουν τάχαμα από τους μπλεκάδους και που τα πάτε. Πέστε που τα πάτε. Και δεν το μάτε να μιλήσετε. Γιατί η ΕΑ τα δώσε στον ιδιώτη. Στην οποία η ΕΑ συμμετέχει με 3 άτομα η σκέδε. Καλαμπούρι κάνουμε και μου λέτε φούμαρα για περιβάλλοντα και δεν συμμαζεύετε. Και πάρει στην ηχοματερή κανονικά τα ανακυκλώσημα. Άλλο ζήτημα. Είναι η περιουσία του δήμου οι φυλακές. Δεν κυπέρνεται. Δεν κυπέρνεται το οπλούστερο. Δεν δικασμένα τα ανώτατα δικαστήρια. Ότι το κτίριο εκείνο και το οχτυκό παιδί του δήμου. Και δεν έχετε πάρει. Που είναι δικό σας κατά ο δικό σας. Μια αποφάσιση των ανώτατων δικαστηρίων. Και τώρα ξαφνικά θα μπείτε σε ένα οργανισμό και θα κάνετε τα ορισόμπατο. Ποιον εξαπατάτε. Δεν μου λέτε το τρίτο μνημόνιο που το ψηφίσανε όλα σας τα κόμματα πριν κουκουέ δεν έχει υποθητεύσει όλη τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Ή δεν το ξεχάσατε. Το ξεχάσατε. Ότι είναι υποθητευμένη και δεν μπορεί να κάνει κουβέντο να κάνει τίποτα το κράτος. Στη δημόσια περιουσία όλοι είναι ή δεν είναι υποθητευμένοι. Για ξαναδιαβάστε το τρίτο μνημόνιο και έλατε να μου πείτε. Απ' την άλλη λέει το κράτος που είναι ικανό. Τι ικανό είναι. Δρόμους δεν μπορεί να διαχειριστεί τους δίνει στους ιδιώτες. Αεροδρόμια δεν μπορεί τα δίνει στους ιδιώτες στη Φράπορτ. Λιμάνια δεν μπορεί τα δίνει στους Κινέζους. Τι σκατά μπορεί να κάνει αυτό το κράτος. Αφού με ομολογεί συνεχώς ότι είναι ανίκανο για οτιδήποτε. Και το εμπιστεύεστε. Και προσέξτε σας έχουν πει πολλές φορές. Μέρος του κράτους είναι η τοπική διοίκηση. Μέρος του κράτους είναι. Είναι στη γενική σκυβέρνηση. Ό,τι ψηφίζετε εδώ, το ελέγχει η περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός σας πάει στον προϋπολογισμό του κράτους. Και αυτός ελέγχεται από τους θεσμούς. Ποια τοπική αυτοδιοίκηση. Το αυτό μ' αρέσει. Που βαγκαλίζει στο ποιο είναι και αυτό. Τα εδώ κάνουμε λέει σοβαρές προτάσεις. Να βλέπουν μπροστά. Να είναι καινοτομικές. Εδώ σας καταθέσαμε μία πρόταση. Μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν είναι όλα αυτά που λέτε. Άλλο φοβερή καινοτομία τώρα. Επένδυση που να αποδίδει κέρδος. Κενούργιο πράγμα. Δεν το έχετε ξανά δει. Δεν το έχετε ξανά δει. Και να δω τι καινοτομία θα εφαρμόσετε από τον Απρίλη-Μάη. Που θα αρχίσουν στον προγραμματισμένα 25.000 κατασχέσεις. Τι θα κάνετε. Οι δημότες σας που θα κάνουν τα σπίτια τους. Τι θα κάνετε. Καταθέσαμε λοιπόν μία πολύ, πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Και ο όποιος είναι μάγκας. Ας έρθει να μας πει ότι δεν είναι σοβαρή. Ότι δεν βλέπει μπροστά. Τι είπαμε. Αυτό που σας δώσαμε στο χαρτάκι. Γιατί μη το βάλαμε στο χαρτάκι. Δεν λέμε εχθές σηδεών. Γραμμένο είναι. Τα τρεις χιλιάδες τρέμματα να αξιοποιηθούν εξονοκλήτως για τα ανάγκες του λαού του σαλικαρνασού και συνολικά του Ηρακλίου. Είναι αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και όλοι για τις ανάγκες του μεγαλοποιησίου ρηματιών. Ο χώρος να μείνει στα χέρια του δημοσίου, που δεν έχουμε αυταπάταιο ότι είναι φιλολαϊκό, αλλά θα σας πω γιατί μπορούμε να επηρεάσουμε ευκολότερα από το μαζικό κίνημα. Και θα αναλάβει κατασκευή, διασύρυση, κόστος λειτουργίας, συντήρηση πολυθεματικού, μητροπολιτικού πάρκου σε συναργασία με τον Δήμο Ηρακλίου. Τι έχετε κάνει για τα σχολεία που έχουν ζητήσει οι Αλικανασσότες εδώ και καιρούς, είναι κανείς που δεν το ξέρει το πρόβλημα για την έλλειψη σχολίας στην Αλικανασσό. Έχουν έρθει εδώ πέρα, σας το έχουν βάλει πανελμένος. Τι κάματε, τίποτα. Για τους εργαζόμενους στο σκουμπυλίο του Δήμου, τί κάματε, τίποτα. Γιατί τα κάνετε τώρα, έχετε τον κουμπαράσι και τον αυγατίζετε. Ο ένας τον αφήνει 20 εκατομμύρια, ο άλλος τον πάει στα 50, ευτυχείται. Κατά τα άλλα η τοπική αυτοδίκηση είναι φιλολαϊκή και άμα μετέχει στον οργανισμό θα κάνει τα καλά μυρζιά όσα. Λοιπόν, ετούτο εδώ είναι μια πολύ πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Αν έχετε τα κότσια να πείτε ότι σας υπάρχει το λαϊκό συμφέρον, ψηφίστε τη. Ψηφίστε τη! Και αφήστε τις εκθέσεις ειδαιών. Αφήστε τις εκθέσεις ειδαιών. Επενδυτής και λαϊκό συμφέρον δεν ταιριάζει. Και αν θέλετε πέστε μου παραδείγματα που ταιριάζονται. Το κέρδος του Καζινάρχη με το λαϊκό συμφέρον. Ή το κέρδος της Φράπορτ με το λαϊκό συμφέρον. Ή τη Σχόχτιφ που έχει τα Σπάτα. Το πανάκρυβο αεροδρόμιο. Ποιος το πληρώνει? Αυτά πρέπει να λύσετε στο μυαλό σας και λάτε να μας τα απαντήσετε μετά για να δούμε ποιον υπηρετείτε. Το κεφάλαιο και το κέρδος του ή τα λαϊκά συμφέροντα. Θα είμαι πολύ σύντομος γιατί νομίζω ότι υπόθηκαν όλα. Θα μεταφέρω λίγο την εμπειρία μου προ δεκαετίας από το Υπεχοδέ το καιρό που είχαμε τη διαχείριση του ελληνικού και ήμασταν σε μια φάση ενός προκαταρακτικού σχεδιασμού για το τι θα κάνουμε αυτή την έκταση. Με λίγα λόγια ήταν ένα σχέδιο κοντά σε αυτά που ακούστηκαν και σήμερα. Δηλαδή θα μαζευόντουσαν μια σειρά από χρήση πολιτισμού. Θα συγκεντρωνόταν αρκετά από τα Υπουργεία που τότε ήταν άστεγα και θα υπήρχε μια οικονομία μεγέθους με σωστές, αν θέλετε, παροχές υπηρεσίες προς τους δημότητες και από συμφόρεις του κέντρου. Θα υπήρχε μια συντριπτική πιοψηφία του πάρκου διαμορφούμενί ως αμυγές πράσινο σε συσχέτηση και με τη Μαρίνα του Φλίσβου κτλ κτλ. Και ένα τμήμα λιγότερο από το 10%, αν θυμόμαι καλά, θα δινόταν ουσιαστικά για ενοικοδόμηση ώστε να αντληθούν όλοι οι πόροι που απαιτούνταν για να χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή των βασικών έργων υποδομής του Μητροπολιτικού Πάρκου αλλά και η συντήρησή του μετέπειτα. Μια υπερβολική προσέγγιση, κατά τη γνώμη μου υπερβολική, από τους φορείς της Εθνικής Αυτοδιοίκησης τότε που εμπλέκονταν χωρικά με το Πάρκο του Ελληνικού που ζητούσαν να μη δομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό, οδήγησε σε ένα τέλμα τις διαδικασίες και τελικά, επειδή η φύση δεν αφήνει τα κενά να είναι κενά, ήρθε μετά από χρόνια ένα επιχειρηματικό σχέδιο πολύ πιο βαριάς ανεκοδόμησης και με χρήσεις που επιδέχονται και συζήτησης, αν είναι οι καλύτερες δυνατές, να αξιοποιήσει το ελληνικό. Άρα το διατάφτατο, το προτεινόμενο δικό μου είναι ότι ο Δήμος ορθά πράτη και με σύμπνια από ό,τι βλέπω όλων των παρατάξεων και έγκαιρα ξεκινά την προετοιμασία, όσο πιο διαβασμένος είναι και με πιο τεκμηριωμένα στοιχεία τόσο η περισσότερη τύχη έχει να βρει ευηκοαώτα στις συζητήσεις και νομίζω ότι το χρόνο που έχουμε μπροστά μας αυτά τα 5-6 χρόνια μέχρι να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο είναι υπέρ αρκετός για να υπάρξει συμφωνία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και βέβαια να είναι παρόν ο Δήμος από την πρώτη μέρα την εταιρεία εκμετάλλευσης, εταιρείας σε εισαγωγικά, στην αστροφορέα εκμετάλλευσης της νέας έκτασης και εννοείται και στη διαχείρισή του μετά θα ήταν ούτως ή άλλως απαραίτητη παρουσία του Μητροπολιτικού Δήμου Ηρακλείου και πόσο μάλλον τώρα που είναι και ιδιοκτήτης ενός μεγάλου αριθμού στρεμάτων από αυτή την έκταση. Θέλω να επισημάνω μόνο το εξής. Καταρχάς η συζήτηση όντως ήταν πάρα πολύ καλή. Αναπτύθηκαν και ιδεολογικές τοποθετήσεις και πρακτικές τοποθετήσεις και αλήθειες στη διαδικασία υπόθηκαν από τους ορισμένους από τους επικεφαλείς. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως το βασικό. Το θέμα που πήγε να περάσει η διαπεριφοράς ήταν εντελώς τυπικό, όχι ουσιαστικό. Δηλαδή ήταν η αλλαγή κωδικού απομελέτη σε παροχή υπηρεσιών. Και γι' αυτό απαντάει και στο ερώτημα του κυρίου Λιγερίου. Ήταν 28.000 και πήγε στο 24 που είναι η παροχή υπηρεσιών. Όντως υπήρχε κωδικός 50.000 στο ειδικό χωρικό το οποίο τώρα είναι 10.000. Αλλά αυτό ξέρετε ότι αναμορφώνεται καλύτερα από μένα. Απαντώ λοιπόν ότι δεν ήταν για να περάσει, για να μην γίνει συζήτηση, διότι η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και πριν από την επίσκεψη του δημάρκου στην Αθήνα. Αλλά για να έχει μια καλύτερη εικόνα και καλύτερη ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θεωρώ ότι γίναμε σοφότεροι με αυτή τη σύμβαση που δεν την ξέραμε. Και αν θέλετε έγκρυπτο είχε, δεν φοβούμε τις λέξεις, είχε αναρτηθεί και δεν είχε κανείς αυτή την πληροφόρηση. Ας μην μας πει να μας πούνε κάποιοι εκτός δήμου, γιατί από το δήμου δεν υπόδειξε ποτέ, ότι είχαν την πληροφόρηση και μας την αποκρύψανε τεχνιέντους. Θέλω να πω ότι η έλλειψη ενημέρωσης για το περιεχόμενο, λοιπόν, της σύμβασης της Χιβέννης με την ΕΤΕΠ, ειδικά όσον αφορά τον Νίκος Καζαντζάκης, δεν οφείλεται σε αδράνεια του δήμου, αλλά σε παράγγιψη της Χιβέννης. Δεν μας πούμε τα λόγια μας. Και αφορά και στην περιφέρεια Κρήτης. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, εμείς θα επιριώξουμε αυτό το οποίο είπε ο δήμαρχος, τη μεγαλύτερη νεατή συνένωση πολιτική κοινωνική όσον αφορά της γύρισης για την αξιοποίηση του αεροδρομίου. Αυτό το οποίο βγήκε ότι όντως θα πρέπει να δώσουμε κατευθείσεις. Αυτές οι κατευθείσεις όμως, με ρώτησας δημοσιογράφος, λέω αυτές οι κατευθείσεις. Δεν θέλω να κατευθείσεις ενός φορέα, ο δήμος Ιρακλίου απαρτίζεται από όλες τις παρατάξεις. Και γι' αυτό δεν θέλω να προλάβω το δήμαρχο, αλλά μήπως παραλείψει να το πει. Είχαμε πρόταση στην ομάδα σας για παραταξιακής επιτροπής μέσα στην οποία θα μελετηθούν οι προτάσεις ενός εκάς, μιας εκάς παράταξης. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύνθεση γιατί δεν βλέπω να μας χωρίζουν πολλά και μετά να δώσουμε κατευθείσεις στην προκαταρτική αυτή μελέτη, η οποία είναι προϋπόθεση, όπως είπε ο κ. Κουράκης, διότι, επαναλαμβάνω, δικαίωμα εκπόνησης χωρικού έχουνε μόνο το Υπουργείο και η Περιφέρεια. Εμείς είναι προϋπόθεση αυτό το οποίο γίνεται για να μπορέσουμε να ζητήσουμε και να αποφασιστεί, με απόφαση Υπουργού και προεδρικό διάταγμα, η ανάθεση του δικού χωρικού. Θέλω να πω, λοιπόν, από τη μεριά της παράταξης μας και εμείς είμαστε έτοιμοι και με προτάσεις οι οποίες ήταν συνδεδεμένες διότι, ξέρετε κάτι, όταν θα γίνει η διαπαραταξιακή θα δούμε ότι πολλά τα οποία λέγονται μπορεί να γίνουνε, μπορεί να μην μπορεί να γίνουνε κιόλας σε τεχνικό και νομικό επίπεδο. Δική μας προσέγγιση, λοιπόν, σε παράταξη, εννοώ ότι η αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής, αυτός το πρόγραμμά μας, πέρα από τις πολοδομικές προβλέπεις, θα πρέπει να κινείται στην ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικότητας σχετικής με τέσσερις πυλώνες τουρισμός, πολιτισμός, περιβάλλον, αγροδιατροφή και γνώση, που θέτει η στρατηγική της έξυπνης εξεδίκησης της περιφέρειας Κρήτης. Δηλαδή, το έχουμε συναντήσει. Ο χώρος του πρώην αεροδομίου θα μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου ως ερμοκριτήτα νέων και νοτόμων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, η οποία θα έχει διεθνή αναφορά και θα μπορεί να δράσει ως πόλος δημιουργίας, όχι μόνος για δικού μας νέους επιστήμονες, αλλά και για λουδαπούς, που θα επιλέξουν η Τάτο Δίστα ως χώρος διαμονής. Έτσι, Άλλη Καρνασός, από υποδοχές δραστηριοτήτων που υποβάστησαν τη μοιότητα ζωής των κατοίκων μέχρι σήμερα, θα αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων του Δήμου για τα επόμενα χρόνια. Και δεν το συζητούμε, είναι αυτονόητο ότι και η τοπική κοινότητα της Άλλη Καρνασού, σαν φορέας που μπορεί να είναι στο όλο του Δήμου, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και σαν οριστό τοπικό συμβούλιο, θα έχει τις δικές του προτάσεις και απόψεις. Αλλά υπόθηκαν και κάποια πράγματα, δεν θέλω να πω ότι δεν γίνονται, θα αφανίσουν διαπαραταξιακή. Δηλαδή, λέμε να αλλάξουμε, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αλλάζει ο μέσος συντελευτής δόμησης. Δεν μπορεί να αυξηθεί ο συντελευτής δόμησης στις μη πολοδομμένες περιοχές και να πάει πάνω από το 0,8. Ενώ στις πολοδομμένες περιοχές, σε τέτοιου ήλιου μελέτες, μπορεί να προταθεί η αξιοποίηση συντελεστών, αλλά χωρίς αύξηση του μέσου συντελεστή της δομμένης περιοχής. Δηλαδή, μπορεί να υπάρξουν αυξομιώσεις ανάλογα την επένδυση ή αν παραμείνουν τα κτίρια όσες έχει, εάν προταθεί και είναι μέσα στις προτάσεις διαπαραταξιακής ασπιές. Δύναται, λοιπόν, να προταθούν τροποποιήσεις των χρήσεων γης και όρων δόμησης σε ποσοστό κάλυψης, ύψος συντελεστή δόμησης, τα οποία όμως είναι προκαθορισμένα. Δεν θα επεκταθώ, θα μπορούσα να πω πάρα πολλά, αλλά πραγματικά ήταν μια πολύ γόνιμη συζήτηση και επαναλαμβάνω ότι το τυπικό, αν θέλετε, αν θέλετε να αναλάβω και ένα μέρος της ευθύνησης που έπρεπε να επισκνοήσω με τους αρχηγούς και να πω ότι αποσυνδέεται η αλλαγή από μελέτη σε παροχή υπηρεσιών, η συζήτηση θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θα είναι η πρώτη, θα είναι μια από τις πολλές που θα ακολουθήσουν. Αυτό το οποίο είναι σίγουρο, ότι εμείς σαν παράταξη έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε θετικά σε οτιδήποτε θετικό γίνεται από οποιαδήποτε κεντρική κυβέρνηση και αρνητικά σε οποιοδήποτε αρνητικό που υποβάζει το οποίο αυτοδίκησε. Λένια Δήμαρχος. Δεν προτροτυπώ λέγοντας ότι η συζήτηση πράγματι ήταν για όλους μας πολύ χρήσιμη. Βεβαίως, πρέπει να δώσουμε αρχές και κατευθύνσεις για το τι θέλουμε να γίνει εκεί πέρα, όπως σωστά είπε ο κύριος αρχηγός εξωματικής αντιπογιτεύσεως. Πήρα το λόγο μόνο για να πω ότι συμφωνώ στην συγκρότηση μιας επιτροπής, καταρχήν διαπαρταξιακής, και βλέπουμε, γιατί φοβούμε ότι θα πρέπει να έχουμε ειδικούς τεχνικούς συμβούλους, που ίσως να μην καλύπτουν αυτές οι ανάγκες από τα μέλη της διαπαρταξιακής επιτροπής, γιατί η μηχανική μας εδώ πέρα είναι τρεις-τέσσερις. Θα πρότεινα, κύριε Κουγιαδάκη, λέω επειδή το είπατε πρώτος εσείς, να κάνω μια συζήτηση αύριο για να διαμορφώσουμε μια πρόταση για τα μέλη της διαπαρταξιακής, τον αριθμό των μελών και αν θα πρέπει να είναι εξ αρχής διευρυμένη, αν θα πρέπει να τη διευρύνουμε στην πορεία. Πάντως, δεν υπάρχει άλλο περιθωριό καθυστερήσεις, μπορεί να μεσολαβούν 4-5 χρόνια. Ορίστε, πείτε μου, ορίστε. Δεν ξέρω αν συμπονείτε ή αν θέλετε να ορίσουμε τώρα. Νομίζω πως πρέπει να το δούμε λίγο περισσότερο. Να συμναγγευθούμε ακριβώς από το λόγο, να δούμε πώς θα το σχεδιάσουμε. Όχι είναι ανάγκη να το λύσουμε απόψε, αλλά ακριβώς αυτό που λέτε, να βρεθούμε αύριο είναι καλό να βρεθούμε. Και εκεί θα κουβεντιάσουμε για τα βήματα τα επόμενα. Και θα ξανάρθει το Δημοτικό Συμβουλείο όταν χρειαστεί. Θα βρούσεις στις 12 το μεσημέρι, μπορείτε, οι αρχηγοί, οι επικεφαγήσεις. Δήμαρχε, υπάρχει η θέμα σήμερα που πρέπει να καταλήξουμε, που το είχαμε βάλει σε λαϊκή συσπήρωση. Καταλήξει, συζητάμε τώρα και υποβαθμίζουμε το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί να χρειαστεί η Επιτροπή, όταν θέλαμε ένα συγκεκριμένο θέμα που το έχουν όλοι οι Δημοτικοί Συμβουλείοι, βάλαμε την κατεύθυνση της ανάπτυξης, το τι πρέπει να γίνει και εμείς επιμένουμε να ψηφιστεί, να πάρουν θέση όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Υπέρ κατάλευκο. Έτσι είναι. Αφού υπάρχει θέμα, υπάρχει και κατάληξη του θέματος. Κοιτάτε να δείτε. Αν θέλουμε να πετάξουμε την μπάλα αλλού, την πετάμε ο καθένας όπως θέλει. Θα τοποθετηθούμε επί του θέματος που έφερε η λαϊκή συσπήρωση που είναι θέμα που συμφωνήθηκε να μπει για θέμα. Έτσι είναι. Κυρίως, εγώ δεν είδα να θέλει να πετάσει κανένα στην μπάλα αλλού απόψη. Κανείς δεν θέλει να πετάξει μη λέει τέτοια πράγματα. Το λέω, κύριε Δημαρχέ, τόση ώρα από τις έξι μέχρι σε μια ώρα τι κάναμε δηλαδή. Τι θα μας κάνει ο τόπος, δηλαδή, το τι ανάπτυξη θέλουμε στην περιοχή. Τι θα μας κάνει ο τεχνικός ή ο επένδυτης. Εσείς το πάντε πολύ καθαρά, κύριε Δημαρχέ, ότι η Σύμβαση δεν είναι δυσβάστακτη. Έχουμε όλη την ίδια άποψη. Για να δούμε. Εμείς λέμε ότι είναι δυσβάστακτη. Αν την έχουμε μόνο εμείς, να αποτυπωθεί. Αν δεν την έχουμε, να ξαναποτυπωθεί. Όχι μακριά και από τον κόσμο που είναι εδώ. Επειδή έχει περάσει πάρα πολύ ώρα και δεν μπορεί. Κύριε Βρίσκαν, πείτε την πρόταση που θέλετε να ψηφιστεί ή όχι. Η γραπτή πρόταση είναι... Το ξέρω, το ξέρω. Τι ξέρετε, την έχετε όλοι... Πείτε τη, πείτε τη, πείτε τη. Λοιπόν, ο χώρος του αεροδρομίου ανήκει στο λαό της Αλικανάσου, στο λαό του Τερακλίου. Τασσόμαστε κατά της οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης. Απετούμε να φύγει από τα χέρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να βρεθεί στα χέρια κάποιου άλλου επίδοξου ιδιώτη επενδυτή, ούτε στην ευθύνη του Ταϊπέδ ή άλλου φορέα που ουσιαστικά θα αναλάβει τον τρόπο ιδιωτικοποίησής του. Και λέμε, σε κάθε περίπτωση, να απαιτήσει ο δήμος, παρακάμπτο τα άλλα. Ε, δεν χρειάζεται να παρακατούν, δεν χρειάζεται, η πρώτα στιγμή θα πέσει. Από την κυβέρνηση ο κόσμος, τα τρεις χιλιάδες στρέματα να αξιοποιηθούν εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες του λαού της Αλικανάσου και των Ηρακλαιωτών με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση και όχι για τις ανάγκες των μεγαλοεπικιληματιών. Όσοι θέλετε να μ' ακούσετε, παρακαλώ να μ' ακούσετε. Ο χώρος θα μείνει στα κέντρα του δημοσίου, το οποίο και θα αναλάβει την κατασκευή, τη διαχείριση, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης πολυμποθηματικού μετροπολιτικού πάρκου, σχολείων, πρασίνου, ελεύθερου χώρου και ό,τι άλλο δραστηριοτήτων για τις αλλακές ανάγκες. Ποιοι συνάδελφοι ψηφίζουν υπέρ της προτάσεως. Λοιπόν, προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Συνάδελφοι, σας παρακαλώ συνεχίζομαι, η ώρα είναι εννιά και παρακαλώ... Συνάδελφοι, σας παρακαλώ ιδιαίτερα επί παρακαλώ τους επικεφαλείς των παρατάξεων να συντομεύσουν τον χρόνο. Έχουμε εννιά η ώρα, ήταν πολύ σημαντικό το θέμα του αεροδρομίου, δεν μπορώ να πω. Αλλά είναι εννιά η ώρα και έχουμε ακόμα άλλα 27 θέματα. Κύριε Πρόεδρε να γυρίσουμε να το συγκεκριμενοποιήσουμε αυτό. Δώδεκα η ώρα το μεσημέρι, σύμφωνη. Πώς, μία. Δύο, όχι μία, δύο. Δύο, δυόμιση. Λοιπόν, κύριε Κουκιαδάκι, μετά θα μου λέτε ότι δεν ακούσατε. Δύο το μεσημέρι, δύο. Δύο. Κύριε Πρόεδρε, εμείς πάντως, επειδή θα ψάχνετε στην Επιτροπή σοβαρές προτάσεις για να πω πώς θα κερδίσει ο επενδυτής, εμείς δεν θα έρθουμε. Προφορούμε στο δεύτερο θέμα. Το λόγο έχει ο κύριος Δήμαρχος. Κύριε Πρίσαλι, σας φέρω με μία σοβαρότητα, σας παρακαλώ. Κύριε Δήμαρχη, έχετε το λόγο. Κύριε Κουκιαδάκι, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ, συνάδελφοι. Σας παρακαλώ, κύριε Κασαπάκη. Κύριε Δήμαρχη, έχετε το λόγο. Κύριε Κύριε συνάδελφοι, στο κόλπο του Δαρματά, μετά από μια θεομηνία το έτος 2014-2015, σε συνδυασμό με μια Άγη που είχε προηθεί το 2010, διαμορφώθηκε μία κατάσταση, η οποία είχε ανάγκη, αμέσως επεμβάσους, επίγοντος χαρακτήρα. Κατέρασε και μία δοκός εκεί πέρα που ήταν στο Πρανές και ο Δήμος Ιερακλίου, επειδή ενημιουργήθηκε ίδιος ασφάλειας, όλων των διαχωρημένων από την Παραγιακή Λοφόρο στο σημείο εκείνο, ζήτησε να παρέμβει και να παρέμβει χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες προλεύοντες σε άλλες περιπτώσεις από το νόμο, δηλαδή η περιοχή κίνησε κατάσταση ανάγκης, να εξερεθεί από τις διαδικασίες που συνήθως σε αυτές οι περιπτώσεις λαμβάνουν χώρα και κατά προτερότητα να προχωρήσει στην ανάταξη των ζημιών στο έργο της αντιδιαβροτικής προστασίας του κόλπου, επειδή είναι χώρος μημίου, χαρακτηρισμένος ως τέτοιος, διορθώνεται με αγκαλωλάσσευμη τυχνική υπηρεσία σε κάποιο σημείο, ελεύθερα να παρεμβαίνεται και να μην διορθώνεται. Από το 1931 νομίζω πως αυτός ο χώρος είναι μημίου χαρακτηρισμένος και πραγματικά προχωρήσαμε, έγινε μια εργολαβία, εγγύρισαν τα πρώτα μέτρα για να μην καταρρέψει το πρανούς, στη ρήξος του πρανούς και στη συνέχεια η εργολαβία αυτή τελείωσε νομίζω τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2017. Και στη συνέχεια υπεβγήθη από την τεχνική υπηρεσία ένας φάκελος με συμπληρωματικά μέτρα από τα οποία έπρεπε να γιφθούν για την αντιδιαβρατική προστασία, τα συμπληρωματικά αυτά μέτρα μεταξύ άλλων ήταν η προσάμωση, ήταν η κατασκευή Συριζανέντιων, ήταν η στήριξη των τείχων, ανατογικά και δυτικά, έτσι κύριε Μιχελάκη, και διάφορες άλλες εργασίες που ήταν αντιδιαβρατικού χαρακτήρα. Μετά από όλα, άμα δεν θέλετε να διαβάσω όλα, τα έχω μπροστά μου. Γαρμπηλόμετών στις τράμπες, τέτοια πράγματα. Ο φάκελος, ο τεχνικός του δημοριαρχείου, είναι κρίθει από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Θέλω να σημειώσω εδώ ότι η εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση δόθηκε στις 25 Απριγίου του 2016, έτσι κύριε Μιχελάκη, καλά το θυμάμαι. Και κάθε τόσο έπαιρνε παρατάσεις ενώ διαρκούσε η κήρυξη της περιοχής δεκατάσεις εκτάκτου ανάγκης και φτάσαμε έτσι στο Αύγουστο του 2018, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η μελέτη είπαμε είχε εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ολόκληρος ο φάκελος πέρασε από το Ελεκτικό Συνέδριο, ενεκρίθη, δόθη το πράσινο φως για συμπαζιοποίηση του έργου και ο Δήμος προχώρησε σε σύναπη συμβάσεις με τον Ανάδοχο, ο ίδιος Ανάδοχος έκανε και μέχρι σήμερα στο έργο και ζήτησε το Ελεκτικό Συνέδριο να δοθεί παράταση περαιτέρω της εξαιρέσους από την περιβαλλοντική αδιοδότηση η οποία και εδώθη από την αποκεντρωμένη, επαναλαμβάνω την ημερομηνία, Αύγουστο του 2018. Εδώθη παράταση μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, 2018, χρονική περίοδο κατά την οποία ο Δήμος Ιαρακείου ζήτησε να δοθεί και νέα παράταση, διότι το έργο δεν είχε τελειώσει. Επαναλαμβάνω ότι εξακολουθούσε η περιοχή να είναι κηρυγμένη σε κατάσταση 7 χρονών μέχρι και τον Ιούνιο 27, νομίζω, του 2019. Υπεβήθηκε, λοιπόν, έτοιμα στην αποκεντρωμένη να χορηγηθεί νέα παράταση και κατά μήνα Μάρτιο, η αποκεντρωμένη απάντησε ότι δεν θα σας πάρετε άλλη παράταση, διότι προήρχε το χρονικό διάστημα των δύο ετών, αφού του σας έδωθη η προηγούμενη και δεν είχε τελειώσει το έργο όσο φίλαται κατά τον νόμο. Αυτή η θέση της αποκεντρωμής μας προξέχισε, καταρχήν, έκπληξη, πρώτα-πρώτα, γιατί άρχισε πολύ να δοθεί. Δηλαδή, ενώ ο φάκελος υπεβήθη το Δεκέμβριο 18, η απάντηση έγινε το Μάρτιο του 19. Ή τον Απρίου, το Μάρτιο. 2 Τετάρτου. 2 Τετάρτου του 19, ναι. Πρώτον και δεύτερον, διότι αυτό το γεγονός της που ανεφέροντο τώρα, ότι πέρασε διάστημα δύο ετών, δεν μας είχε ποτέ γνωστοποιηθεί το παρόμοιο. Ότι, δηλαδή, αυτό που θα κάνετε θα το κάνετε σε δύο χρόνια, που μετράνε από τότε που έδωθη η πρώτη περιβαλλοντική εξαίρεση. Η πρώτη εξαίρεση από τα περιβαλλοντικά. Και η υπηρεσία θεώρησε και σωστό να πάει να πάρει περιβαλλοντικά πλέον, πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμίες, όπως λέγονται, για να μην υπάρχει και αυτή η έγιψη των περιβαλλοντικών, οι οποίοι οδηγούσε σε παρόμοιες καταστάσεις. Νομίσαμε. Και πράγματι, πήρε περιβαλλοντική έγκληση και θεώρησε ότι έτσι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και δεν υπήρχε πλέον κανένας λόγος, που να μην επέτρεπε τη συνέχιση των εργασιών. Ωστόσο, στα τέλη Ιουλίου του 2019, ενώ επεχειρήθη τη συνέχιση των εργασιών που είχαν σταματήσει προηγουμένως, με εντολή της αποκεντρωμένης του Ιημανουαρχείου Ιρακλίου, έδωσε εντολή να συγκεφθούν οι υπεύθυνοι τεωρού, σύντροπιών και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και να κατασκευθεί το μηχάνημα του εργολάβου, ένα βαρύ μηχάνημα που λέγεται «τσάπα, τσάπα». Και πράγματι, και το μηχάνημα κατεσχέθη και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα κατεσχημένο. Κι όμως, εθεώρησε ότι αυτή η διαδικασία, η οποία εξαίνιζε για την πρωτοτυπία της, δεν νομίζω πως έχει συχνά γίνει. Έχει επιχειρηθεί, και αν έχεις τα προειδοποιεί, την ασύγγειψη πολιτικών προσώπων. Όχι πως πρέπει να έχουν, πως έχουν καμιά ασυγγεία. Δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν ασυγγεία. Πρέπει να διέπουν, να ευθύνονται, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Αυτό δεν ήταν το θέμα. Αλλά το θέμα ήταν ο ευχηδιασμός που υπήρξε, γιατί δεν ελέγχεται τίποτε προηγουμένως που να πείθει ότι θα επακολουθούσε αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια. Τον Αύγουστο του 2018, ο δήμος Ιρακλείο προσέφυγε στο σώμα επιθεωρητών δημοσιών ερών. Και ζήτησε να ελεγχθεί ο φάκελος του έργου για να διαπιστωθεί μήπως υπήρχε και κάποια παράγγιψη ή κενό για το οποίο μπορεί να είχαμε κάνει και εμείς λάθος. Ο έλεγχος που έγινε από τους επιθεωρητές δημοσιών έργων ήρθε η έκθεση του τον Οκτώβριο του 2018. Με συγχωρείτε, το 2019, ναι. Η έκθεση αυτή εδικαιώσε απογείτος το δήμο Ιρακλείου. Δεν ενετόπισε παραβάσεις δημοθεσίας ο πλευράς του Δήμου. Αντιθέτως, χαρακτήρησε ασφαλμένη και καταχρηστική τη θέση της αποκεντρωμένης για τη διακοπή των εργασιών και εζήτησε την άμεση επανεκκίνηση του έργου για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ζήτησε επίσης και την αποστολή του φακέλου στον Ισαγγελέα για να διαπιστωθεί αν τυχόν υπάρχουν ευθύνες. Άγις μόρφης, ποινικής εννοώ. Κατόπιν αυτού, επεχειρήθητη η επανένταξη των εργασιών και εζητήθη από το Γημεναρχείο Ιρακείου να μας πει αν είχε αντίρρηση να συνεχιστούν οι εργασίες κανονικά όχι πρώτον. Το Γημεναρχείο απάντησε ότι αυτό που μου φέρατε γιατί έχει κοινοποιηθεί στο Γημεναρχείο η Έκθεση των Επιθόρτων δεν αποτελεί αδειοδότηση. Άρα, θέλω να μου φέρετε άλλα έγγραφα από τα οποία να προκύπτει ότι έχει το δικαίωμα να κάνετε αυτές τις εργασίες. Αυτά τα έγγραφα παρεσχέθησαν το Δεκέμβριο του 2019 και ειδικότερα το Υπουργείο Βουρικής Ναυτηγείας στο οποίο υπάγεται το Γημεναρχείο είπε ότι δεν έχουμε αντίρρηση να συνεχίσετε το έργο, να επαναγγινήσετε εργασίες. Το ίδιο είπε και μερικές μέρες μετά το Γημεναρχείο Ιρακείου. Όμως, τότε ή στο ανάδοχος του έργου, ο οποίος υπέβαλε στις 13 Δεκεμβρίου, αν θυμάμαι καλά, του 2019, αίτηση διαίσιοσης εργολαβίας, γιατί αν το μεταξύ είχατε μεγειώσει δικαίωμα εξαιτίας της επικρογικόδιαστήματη μίζωνος των τριών μηνών διακοπής των εργασιών. Και παράγειλα ζήτησε και σταλιές, κυρίως εξαιτίας του μηχανήματος του, το οποίο δεν λειτουργούσε όλο αυτό το διάσημα και μέχρι σήμερα, ύψους περίπου 100.000 ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε μέχρι σήμερα. Και ενόψει το γεγονός του ότι υπάρχει στο νόμο διάταξη που προβλέπει ότι έναντας δύο μηνών δεν δοθεί απάντηση από τον κύριο του έργου που εν προκειμένου είναι ο Δήμος, σε μια έτσι διαγείωσης εργολαβίας, τότε αυτή διαγείεται, θεωρείται διαγειθήσα. Έτσι είναι? Έτσι. Αυτό δίκαια. Για αυτόν τον λόγο, και επειδή ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί το δίμηνο, είναι συμπληρώνονται σε μερικές μέρες, θεωρήσαμε σκόπιμό να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώντας μέχρι και σήμερα ότι ο Δήμος έχει δίκιο, ότι η τεχνική υπηρεσία εγγύρισε, όπως λένε, by the book, σύμφωνα με τον νόμο δηλαδή, ότι δεν υπέπεσε σε καμία πημέλεια και επομένως η διακοπή των εργασιών είναι απογείτος αδικαιολόγητη. Πρέπει να πω ότι είχαμε πει επαγγελειμμένο στο παρελθόν, το ξαναείπα και πρόσφατα, ότι ο Δήμος, οποιαδήποτε ζημία υποστεί, θα επιδιώξει την αποκατάστασή της με κάθε νόμιμο τρόπο. Και βέβαιος υπάρχει ακόμη μία λεπτομέρεια που ίσως δεν είναι πριν αναγμωστή, νομίζω πως είναι σωστή όμως, ότι η διαγηθή σασύμβαση μπορεί να αναβιώσει εάν τούτο επιθυμεί ο ανάδοχος και αργότερα, και μετά δηλαδή την πάροδο αυτών των προθεσμίων, πιθανόντως όμως που δεν φαίνεται να είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχυρή, κατά την εκτίμησή μου. Αυτά ήθελα να πω εγώ. Ο κ. Αναστάχης θα σας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και να τονίσω ότι, δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί με αυτή η μεγάλη διαδικασία, αλλά το έργο του τελεματά πρέπει να γίνει, όχι μόνο γιατί το ζητούν οι δημότες, αλλά και διότι είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας ιερονομιά και εδώ έχουμε διάβροση του παράκτου ημετώπου της ενετικής οχυρώσεως, ακριβώς στην καρδιά. Και να προσθέσω ότι η προσάμωση για το έργο αυτό θα βοηθούσε, σύμφωνα με μια μελέτη που έχουμε από το ΊΤΕ και την οποία είναι εφαρμόζωμα, από το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, στην αναχέτση του κυματισμού και μαζί με τα ΣΥΡΙΖΑΝΕΤΚΙ και τις άλλες εργασίες που σας ανέφερα προηγουμένως στις συνοδές, θα συντελούσαν στη διασφάιση της ακτής από τη διάβραση. Αυτά εγώ ή να σας έχει… Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ συνοπτικός γιατί τις λεπτομέρειες τις έχετε στο ιστορικό, αλλά κατά διαστήματα είχαμε συζητήσει πολύ αναλυτικά για το θέμα και εδώ στο σώμα, αλλά και με τις επικεβαλείς των παρατάξεων. Θα πω απλώς ότι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από το τέλος του 2014, που είχαμε αυτή την καταστροφή, και στη συνέχεια με απόλυτη προσοχή τόσο στο τεχνικό κομμάτι αλλά και στο νομικό κομμάτι, με εμπλοκή των περισσότερων φορέων που έχω δει εγώ στην καριέρα μου να εμπλέκονται σε αδειοδότηση τέτοιας κλίμακας έργου, που δεν θεωρείται μεγάλο από άποψη προϋπολογισμού, ενδεικτικά αναφέρω την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού με τη Διεύθυνση Βυζαντινών αλλά και με την Αλληλεία Αρχιωτήτων, το ΊΤΕ στην περιφέρεια Κρήτης, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης, τόσο στο σκέλος του ελέγχου της νομιμότητας των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στο σκέλος της διαχείρισης του τεχνικού φακέλου που συστάθηκε για την αντιμετώπιση αυτού του έκτακτου γεγονότος και της χορήγησης της εξαίρεσης από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, του λιμεναρχείου, του ελεγκτικού συνεδρίου και τελικά βέβαια και του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων. Όλα ξεκίνησαν αρμοδίως, θα έλεγα, με την έκθεση της Επιτροπής του Άρθρου 3 του Νόμιου 2971 του 2001, Επιτροπή Καθορισμού Οριογραμμών Αιγιαλού Παραλίας και Παλαιού Αιγιαλού, όπου διαπίστωσε στις 24-1 του 2015, αρκετούς μήνες μετά που είχαμε στείλει το σχετικό έτημα για να γίνει η αυτοψία, τη διάβροση της ακτής στον κόλπο του Δερματά και τότε μας ενημέρωσε και για κάτι που δεν ήταν γνωστό στην υπηρεσία ή τουλάχιστον δεν ήταν γνωστό, ότι παραμένει ισχυρό, ότι για τις εργασίες αποκατάστασης του κόλπου δεν μπορεί να τείχουν εφαρμογής οι γενικές διατάξεις του Άρθρου 12 του Νόμου Περιεγιαλού και Παραλίας, γιατί η περιοχή διέπεται από το δίκαιο των τουριστικών λιμμένων. Έβαζε μια αίρεση να βεβαιώσει την ισχύ της χοροθέτης στο Υπουργείο Τουρισμού, την οποία βεβαίωση λάβαμε αμέσως και προφορικά αλλά και στη συνέχεια σε όλη μας την αλληλογραφία. Για να μπορέσουμε να πάμε πιο γρήγορα σε παρέμβαση, όπως ήταν λογικό, από τη στιγμή που και η Επιτροπή είπε ότι εξελισσόταν η διάβροση, αλλά μας το έλεγε και το Εργαστήριο Παράκτιας Έρευνας του Ίτε, που μελέτησε το σύνολο του παράκτυου με τόπου από το Ενετικό Φρούριο του Κούλε μέχρι το Παγκρίτιο Στάδιο, αναδεικνύοντας την αιχμή του φαινομένου στον κόλπο του Δερματά, ζητήσαμε την κήρυξη της περιοχής έκτακτη ανάγκη. Η τεκμηρίωση ήταν η ενεξελίξη διάβροση που απειλούσε τον ευρύτερο κόλπο του Δερματά και όχι εσφαλμένα, όπως εωρείται στην ατμόσφαιρα την παραλιακή οδό. Το σύνολο του κόλπου του Δερματά παραμένει και αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπό τον κίνδυνο της διάβροσης που είναι σε εξέλιξη. Μία από τις συνέπειες της διάβροσης ήταν αυτό το χωμάτινο Παρανές που εξαφανίστηκε και μία παλιότερη συνέπεια της διάβροσης, γιατί προφανώς υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια, ήταν η εξαφάνιση της παραλίας που μπορεί να δει κάθε ένας αεροφωτογραφής του παρελθόντος. Άρα η κήρυξη αφορούσε στο πρώτο δημοτικό διαμέρισμα συνολικά, γιατί αυτά είναι τα όρια με τα οποία δουλεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη και ξεκίνησε ένας μαραθώνιος για να μπορέσουμε να συγκαιράσουμε πολλά διαφορετικά ζητούμενα. Τα έχω ζήσει με την τεχνική υπηρεσία βιωματικά στο πετσί μου. Το ΜΕΝ Υπουργείο Τουρισμού να λέει, κοιτάξτε να δείτε, η Μαρίνα μπορεί να είναι από το 93 και να μην έγινε ακόμα, αλλά θα γίνει. Άρα ό,τι μας λέτε πρέπει να μην αμφισβητεί τα όρια της Μαρίνας και να είναι αναστρέψιμο. Το Υπουργείο Πολιτισμού έλεγε, εγώ έχω εγκρίνει τη μελέτη, τη βραβευμένη του Σοκράτη του στρατή προ του 2007 και αυτή θέλω να δω να εφαρμόζεται ανεξάρτα από ότι το ζητούμενο είναι για τη διαβροτική προστασία του κόλπου του Δερματά. Δηλαδή έπρεπε τους τύχους αντιστήριξης να τους μελετήσουμε με τη μορφή που ήταν μελετημένο το σύνολο του παραλιακού μετόπου και του κόλπου του Δερματά συγκεκριμένα. Σημειωτέω ότι, εδώ θα ήθελα μια επιβεβαίωση από την υπηρεσία γιατί δεν ήμουνα τότε εγώ. Ο μελετητής ο Σοκράτης ο στρατής με την ομάδα του δεν είχε δεχτεί να προβεί σε μελέτη εφαρμογής για τη διαμόρφωση του κόλπου του Δερματά, έχοντας δει ότι ήδη και στο δυτικό κόλπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αυτή η διαμόρφωση βαλόταν από το θαλάσσιο κυματισμό και έπρεπε να προηγηθεί και μια ακτομηχανική μελέτη και πιθανώς και ένα λιμενικό έργο όπως αποδείχθη ότι χρειαζόταν. Άρα είχαμε σε χειμερή ανάρκη, θα πω, αυτή τη σύμβαση με το Σοκράτητο στρατή για πολλά πολλά χρόνια, την οποία και ενεργοποιήσαμε για να καταφέρουμε να συγκεράσουμε την τεχνική λύση της αντιδιαβροτικής προστασίας με αυτό που είχε στο μυαλό του το Υπουργείο Πολιτισμού ότι πρέπει να γίνει στην περιοχή για να συνάδει ως μορφολογικό και με τη φυσιογνωμία και την αρχαιολογική αξία του χώρου. Το δε Υπουργείο Πολιτισμού αντιστοίχως ήταν αυτό που ζητούσε τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις και στο βυθό ώστε να μην διαταραχθεί η περιοχή είναι και το αρχείο Ναυάγιο στην ευρύτερη περιοχή που δεν έχει αποκαλυφθεί, άρα ζητούσε αναστρέψιμες και ήπιες λύσεις. Έγινε ο συγκαιρασμός πράγματι και προτάθηκε ένα έργο σε δύο φάσεις. Το πρώτο το άμεσο ήταν να αναπληρωθεί αυτό το χωμάτινο πρανές που είχε ξεπληθεί ουσιαστικά από τον κυματισμό και από τη διάβροση με αυτούς τους ογκόλιδους που μέχρι και σήμερα είναι τοποθετημένοι και έχουν αυξήσει κατά πολύ την ασφάλεια σε ό,τι αφορά στην παραλιακή οδό, που είναι ένα μπάζωμα, ένα επίχομα και σε ό,τι αφορά στο σκέλος της δεύτερης φάσης, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας υπέδειξε μια λύση που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη για τη μετόπιση της διάβροσης και αυτό μπορεί να σας το βεβαιώσουν όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτά τα θέματα, την τεχνητή αναπλήρωση της ακτής με συνοδές εργασίες όλες αυτές που απαιτούνταν ώστε να κλείσει, να δέσει όλο αυτό το σύστημα μαζί. Όλα κυλούσαν πολύ φυσιολογικά από το 2016 που ολοκληρώσαμε τις αδειοδοτήσεις για την πρώτη φάση, η οποία πράγματι ολοκληρώθηκε, όπως είπε ο Δήμαρος, το Νοέμβριο του 2017, μέχρι και το Δεκέμβριο του 2018, που ζητήσαμε την τελευταία, κατά τις εκτιμήσεις του τότε απαιτούμενη παράταση, στην εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, που τη θεωρούσαμε αυτονόητη. Τη θεωρούσαμε αυτονόητη γιατί, αφενός, είχε ήδη παραταθεί η κήρυξη της έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Ιούνιο, αλλά το Μίζον, που είναι το να αναγνωρίσει αρμοδίως η Περιφέρεια και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, διαπιστώθηκε. Άρα τα άλλα, αυτονόητο ήταν ότι έπρεπε να ακολουθήσουν με την ίδια λογική, όπως άλλωστε είχε γίνει πέντε συναπτές φορές στο παρελθόν. Όταν δε τέθηκε το ζήτημα ότι κάποτε νομοθετήθηκε ότι έπρεπε εντός διετίας να έχει ολοκληρωθεί το έργο από την εκκίνησή του, είπαμε δύο πολύ βασικά πράγματα. Αφαινώς ότι πρόγειται για ένα δεύτερο έργο, μία-μία άλλη δημοπρασία, άρα είναι ανθρωπίνως αδύνατον όλα αυτά και να αρχίσουν και να γίνει το ενδεικητικό κομμάτι και να τελειώσουν μέσα σε δύο χρόνια. Και αναδείξαμε αυτό που είπε και ο δήμαρχος, ότι τόσο η τέταρτη παράταση έβγαινε πέραν το δύο ετών το τέλος της, όσο και η πέμπτη παράταση και το σημείο εκείνης ήταν τρεις ή μισή μήνες μετά τα δύο χρόνια. Άρα δεν έστεκε, δεν ήταν εκτός λογικής το ότι δεν το είδαμε ούτε την τέταρτη φορά, ούτε την πέμπτη φορά, αλλά τώρα που είσαστε να τελειώσετε το έργο του αναδεικνύμιμος μίζων ζήτημα. Πρώτο μεγάλο θέμα που τέθηκε για το έργο. Αν και με τη νομική υπηρεσία με την οποία συνεργαζόμαστε πολύ στενά από την πρώτη μέρα με τον δήμαρχο, με την γενική γραμματέα, είχαμε ξεκάθαρη άποψη ότι ήταν λάθος προσέγγιση από πλευράς αποκεντρωμένης, αφού μας δέσανε τα χέρια, είδαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να καλύψουμε το έργο από άποψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης και το κάναμε. Σε χρόνο ρεκόρ. Σε δύο εβδομάδες εξασφάλισε περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο, έκδοση πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων από την περιφέρεια Κρήτης. Το έργο από άποψη λιμενική είναι πολύ μικρό, γι' αυτό πάει και στις πολύ απλές διαδικασίες αδειοδότησης. Η β' φάση, λοιπόν, ως αυτοτελέσεις έργο ήταν ένα μικρό έργο από άποψη περιβαλλοντική. Αυτονόητο είναι ότι καλό κάνουμε, δεν κάνουμε κακό στο περιβαλλον. Αποκαθιστούμε την ισορροπία ενός συστήματος που έχει διαταραχθεί με προφανή τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες με αποκορύφωμα όλο αυτό το φαινόμενο του 2014. Λέμε, εντάξει, ξεπεράσαμε το σκόπυλο των περιβαλλοντικών, ενημερώνουμε την αποκεντρωμένη να προβεί σε άρση του σήματος διακοπής εργασιών. Δεν θέλω να μεταφέρω λεπτομέρειες από έγγραφα γιατί καλό είναι να είμαστε ακριβείς, είναι μέσα στο ιστορικό. Αλλά με λίγα λόγια μας είπε ότι εγώ πλέον έχω βγει από το κομμάτι αυτό, αφού δεν υπάρχει η έκτακτη ανάγκη και αποφασίσαμε εμείς να συνεχίσουμε το έργο. Τότε προέκυψε δεύτερο θέμα. Θέλω να αντιληφθείτε λίγο τη λογική του παραλόγου σε ορισμένα από τα πράγματα που ακούγονται. Επειδή δεν ανανεώθηκε η εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, προέκυψε από πλευράς αποκεντρωμένης η αμφιβολία κατά πόσο έχουμε μια άδεια εκτέλεσης που απαιτείται για το έργο. Εμείς από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Τουρισμού, που είναι το αφεντικό της περιοχής, ο οικοπεδούχος, και λέμε, συμφωνείτε να κάνουμε την πρώτη φάση, συμφωνούμε. Συμφωνείτε να πάρουμε τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται, που μας έδειξε η μελέτη του ίτε. Συμφωνούμε αρκεί να μην μας τύγεται κτλ κτλ. Και στη συνέχεια έβαλε τους όρους που ήθελε το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουμε μάλιστα υπογράψει και μνημόνιο με την Εφορία Εναλλείων Αρχαιοτήτων, η οποία θα παρακολουθούσε όλες τις εργασίες που αφορούνε στον Πυθμένα και τις υποθαλάσσιες διαδικασίες. Και ακόμα και στα περιβαλλοντικά μπήκαν οι όροι που έπρεπε από την περιφέρεια Κρήτης πια για την προστασία του περιβάλλοντος. Από πού πρέπει να πάρουμε την άμμο, τη σύσταση κτλ κτλ. Το Δέλη Μεναρχείο παρακολουθούσε εξορισμού ως αστυνομική αρχή για τέτοιου είδους εκτελούμενα έργα, τις εργασίες. Δεν υπήρχε κανένας άλλος φορέας που να μπορούσε να προσθέσει τον οποιοδήποτε όρο στην εκτέλεση του έργου. Αυτό το νόημα θα είχε η άδεια εκτέλεσης. Θα μάζευε όλες τις επιμέρους γνωμοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις και θα έβγαζε την πράξη έκδοση άδειας. Δεν υπάρχει ο φορέας. Το ρωτήσαμε. Το ρώτησε και το λιμμένα αρχείο. Με ποια άδεια εκτελεί το έργο μέχρι σήμερα από το 2016. Καμή απάντηση. Καμή απάντηση. Προφανώς καμή απάντηση γιατί δεν υπάρχει. Ψάξαμε τη νομοθεσία. Τι λέει το ένα άρθρο και το δεύτερο άρθρο του νόμου περιτουριστικών λιμμένων για αυτές τις φύσεις της εργασίας που είναι πολύ ιδιαίτερες. Δεν είχε προβλέψει ο νομοθέτης ότι σε μια μαρίνα χαρακτηρισμένη που δεν έχει κατασκευαστεί θα έχεις ανάγκη να κάνεις κάποιες έκτακτες εργασίες. Και γι' αυτό και δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο. Όταν λοιπόν αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το έργο προέκυψε το δεύτερο σήμα της αποκεντρωμένης προς το λιμμένο αρχείο να πάει να δει που εκτελούνται εργασίες χωρίς τη νόμιμη αδειοδότηση κατά παράβαση του νόμου περί Εγιαλού και Παραλίας για ένα έργο λοιπόν που ήταν σε κοινή θέα από το 2014 ως πρόβλημα και από το 2016 ως εκτέλεση ξαφνικά σαν άμασταν εγκληματική οργάνωση ήρθε το λιμμένο αρχείο που έκανε τη δουλειά του δεν θα μπορούσε να κάνει και κάτι άλλο να συλλάβει ποιους αυτούς που δουλεύανε με εκατοντάδες έγγραφα και με δημόσιο λόγο πέντε χρόνια. Υπερβάλλον ζήλος που δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αλλά υπερβάλλον ζήλος σε κάθε περίπτωση. Κοιτάξαμε ξανά, μη μας λείπει κάτι, τα ψάχνουμε, τα ξαναψάχνουμε, ο διευθυντής, ο προϊστάμενος παλιάς πόλης, ο δήμαρχος, η γενική γραμματέας, η νομική υπηρεσία, δεν μας λείπει τίποτα και απευθυνόμαστε ξανά στο λιμμένο αρχείο. Αν με συγχωρείτε έγινε η παρέμβαση του σώματος ελεγκτών επιθεωρητών δημοσίων έργων που είπε αυτά που νομίζαμε και εμείς ότι το έργο νομίμως εκτελείτο, ότι είναι παράνομη και καταχρηστική διακοπή και προχώρησε και ακόμα παραπέρα, ότι προκύπτει βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, ότι ενδεχομένως ο εργολάβος να αξιώσει αποζημιώσεις όπως και το έκανε, αφού χωρίς ευθύνη δική τους σταμάτησε ένα έργο για το οποίο υπήρχε ανάληψη νομικής δέσμευσης και τα λοιπά και τα λοιπά. Προέβλεψε αυτό που φαινόταν ότι θα έρθει και ζητούσε την άμεση επανακοίνηση των εργασιών σαν να μην υπήρχε, σαν να μην εκδόθηκε το πόρισμα, δεν έγινε τίποτα. Ξανά, απαξιώθηκε το πόρισμα με δημόσιες παρεμβάσεις και της αποκεντρωμένης και συνέχιζε να θέτει σκοιές πάνω στο έργο. Απευθυνθήκαμε ξαλά στο λιμενοαρχείο και του είπαμε μετά την έκδοση του πόρισματος που έχετε παραλάβει, θα ξεκινήσουμε τις εργασίες και δηλώστε μαστυχών αντιρίσεις εντός πέντε ημερών, αν θυμάμαι καλά πέντε ωρίσαμε. Την πέμπτη μέρα μας είπε το λιμενοαρχείο ότι ξέρετε είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα το πόρισμα, σεβαστό, αλλά ποιες είναι οι αδειοδοτήσεις με τις οποίες θέλετε να επανεκκινηθεί το έργο. Γιατί μπήκε στην αμφιβολία το λιμενοαρχείο, γιατί οι αποκεντρωμένοι είπε ότι δεν ανανεώνω την εξαίρεση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και παίρνω πίσω και την έγκριση του τεχνικού φαγγέλου. Της μελέτης δηλαδή του έργου που συνοδεύει την εξαίρεση των περιβαλλοντικών και εκεί κλονίστηκε το λιμενοαρχείο. Σου λέει μήπως επειδή σας πήρε πίσω αυτό το χρειάζεστε από κάπου αλλού. Μας έκανε και εμάς να αναρωτηθούμε. Το ψάξαμε, ρωτήσαμε, επιβεβαιώσαμε ότι η έγκριση του τεχνικού φαγγέλου δεν έχει καμία σχέση με άδεια εκτέλεσης του έργου. Είναι κομμάτι μιας πολύ σαφούς διαδικασίας που έχει να κάνει με την εξαίρεση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η εξαίρεση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για να είμαστε όλοι διαβασμένοι στους όρους είναι το εξής. Υπάρχει αυτό το έκτακτο, θέλω να το αντιμετωπίσω με αυτή την μελέτη, με αυτό το έργο και η αποκεντρωμένη διοίκηση εγκρίνει την τεχνική λύση αντιμετώπιση του κινδύνου και βγάζει μια εξαίρεση από την υποχρέωση να τηρηθεί κινηία διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Γιατί μέχρι να βγάλεις κανονικούς περιβαλλοντικούς όρους συνήθως στα έργα, ο κύνδυνος θα έχει προχωρήσει και θα έχει φέρει και τις οδυνηρές συνέπειες που συνήθως έχει. Άρα σου λέει πες μου πώς θα αντιμετωπίσεις τον κινδύνο και στο εγκρίνω, το τεχνικό κομμάτι για να το κάνεις, αφού έχεις τις νόμιμες αδειοδοτήσεις και μετά σου βγάζω και την απόφαση ότι δεν χρειάζεσαι προς το παρόν περιβαλλοντικά, θα μου πεις μετά τι συνέπειες είχες στο περιβάλλον με μια εκτονιστέρον αποτίμηση περιβαλλοντική. Αυτό είναι που διέπει τα έκτακτα έργα. Αυτά λοιπόν μάθαμε ότι αυτός ο τεχνικός φάκελος που ακυρώθηκε δεν ήταν η άδεια εκτέλεσης του έργου, επιστρέψαμε στο λιμενοαρχείο με ένα πολύ αυστηρό έγγραφο, γιατί βλέπαμε ότι ήδη ο εργολάβος είχε ααιτηθεί τη διάλειστη σύμβασης και είπαμε ελέγξτε ξανά όλα τα στοιχεία του έργου, είναι σε ισχύ τα πάντα που απαιτούνται από τη νομοθεσία και αφήστε μας να συνεχίσουμε το έργο. Πράγματι, το λιμενοαρχείο διαβίβασε στο Υπουργείο Ναυτιλίας 24 σχετικά έγγραφα που αφορούν στο έργο και η διεύθυνση συλλημενικών υποδομών, πολύ εμπειρή, σε πολύ πιο σύνθετα έργα, ανα την επικράτεια, είπε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση από πλευράς Υπουργείου Ναυτιλίας για τη συνέχεια των εργασιών και την άποψη αυτή υιοθέτησε μετά και το λιμενοαρχείο και μας έστειλε το αντίστοιχο έγγραφο. Άρα, ούτε ένα άλλο εμπόδιο δεν θα υπήρχε για τη συνέχεια των εργασιών, αν ο εργολάδος επιθυμούσε να συνεχίσει το έργο. Όμως, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα. Με όλη αυτή την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το έργο, κατανοώ θα πω προσωπικά, όχι ως αντιδύμαρους, καθαρά προσωπικά, γιατί ένας εργολάδος μπορεί να θέλει να αποχωρήσει από μια τέτοια εργολαβία και το ερπισθριωφόνιο ρομιχάνημα, το οποίο είναι ακόμα κατασκεμένο, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα αυτό από την Ισαγγελία, από την πρώτη συλλήψη. Το λιμενοαρχείο, λοιπόν, ήρθε και έκανε συλλήψη τον Ιούλιο, άρεσε να σχηματίζεται μια δικογραφία, μέρος αυτής της διαδικασίας ήταν και η κατάσχεση του μηχανήματος. Αυτό δεν έχει αρθεί ακόμα, παρότι η ίδια η αστυνομική αρχή του λιμενοαρχείου είπε συνεχίστε. Δηλαδή αυτό για το οποίο σας σταμάτησα δεν το βλέπω πια ως πρόβλημα, κάντε ό,τι κάνατε. Αλλά δεν είναι τόσο γρήγορο το νομικό κομμάτι. Άρα υπάρχει ένα ντόμινο παρενεργειών από όλες αυτές τις παρεμβάσεις και σε κάθε εμπόδιο που ξεπερνάμε, δυστυχώς, προκύπτει ένα εμπόδιο καινούργιο από το πουθενά. Εδώ ολοκληρώνω τη δική μου την παρέμβαση. Εγώ θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την υπηρεσία που ανέλαβε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα να το ξεμπερδέψει και πήρε την πρωτοβουλία να λύσει ένα ζήτημα που ταλανίζει το Ηράκλειο τουλάχιστον από το 2010, γιατί από τότε είχαν εξεκινήσει καταστροφές. Θυμάστε ένα μέρος της ΔΟΚΟ που είχε καταρρέψει από παλιά. Το 2014 το τέλος του 2014 απλώς επεκτάθηκε το φαινόμενο. Βρήκε τον τρόπο να το αντιμετωπίσει τεχνικά. Πήρε όλες τις αδιοδοτήσεις και έπεισε όλους τους εμπλεκομένους φορείς. Ούτε αυτό είναι αυτονόητο. Και λίγους μήνες πριν φέρει η σπέρας την τελική λύση προκύψαν όλα αυτά. Λίγους μήνες πριν να τελειώσει το έργο σε μια τόσο μακρά διαδικασία μαραθωνίου. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο δήμαρχος. Την άποψη συμμερίζεται και η Γενική Γραμματέας που βήμα βήμα παρακολουθούσανε και δίνανε οδηγίες για τη διαχείριση αυτού του σύνθετου έργου. Πάντα σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία. Γιατί, ξαναλέω, δεν είναι ένα συνηθισμένο έργο. Δεν έχει εκτελέσει ξανά η τεχνική υπηρεσία αντίστοιχης φύσης αντιδιαβροτικό έργο. Και ούτε μία αμφιβολία έχω προσωπικά για την ορθότητα όλων των ενεργειών της υπηρεσίας και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία υπηρεσία απλή της αποκεντρωμένης που να μην έχει δώσει δίκιο στο Δήμο Ηρακλή για το χειρισμό αυτής της διαδικασίας. Από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δικαστική αρχή που έλεγχε τα πάντα πριν να συμβασιοποιήσουμε τη βήτα φάση, μέχρι τους επιθεωρητές δημοσίων έργων αλλά και το Υπουργείο Ναυτιλίας που είδανε μετά τα προβλήματα τι έχουμε κάνει. Δεν το είδανε δηλαδή σε ένα χρόνο ανείποπτο, αλλά μετά που ήταν πολύ υποψιασμένοι και πολύ πολύ προσεχτικοί και ό,τι κάνανε και ό,τι διαβάζανε. Κύριε Πρόεδρε. Έχει έρθει ένα θέμα προς ενημερώση και συζήτηση το οποίο έχει πολλές νομικές πλευρές και υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση από το Δήμο, τις υπηρεσίες του και από τον αποκεντρωμένο. Το σώμα σήμερα ενημερώνεται μόνο από το Δήμο. Εγώ δεν λέω ότι δεν είναι αλήθεια όλα αυτά που λέτε, όπου λένε οι υπηρεσίες για τη Δήμαρχη Τέχνη και ο Δήμαρχος. Καλό θα είναι να καλέσουμε σε μια ανοιχτή συνειδρίαση και τα στελέχη της αποκεντρωμένης να μας ενημερώσουν στα σημεία που υπάρχει δία νεξή και δεν δίνεται η τελική αδειοδότηση και δεν προχωράει ή γιατί σταμάτησε, να έχουμε κι εμείς και την άλλη τελευρά τη νομική, έτσι αλλιώς έχουμε πάει και στα δικαστήρια αυτό το θέμα, θα αποφασίσουμε ως προς το ορθό ο ισταγγελέας αν θα ασκήσει ή όχι διώξει, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την ανάγκη ενημερώσης γιατί, για παράδειγμα, η αποκεντρωμένη θεωρεί ότι αυτό δεν είναι αδειοδότηση. Γιατί η αποκεντρωμένη είπε ότι τελειώνει στα δυο χρόνια. Δεν πρέπει να τα ακούσουμε εμείς. Την βάση, την νομική, τη στήριξη, γιατί δεν θεωρεί ότι η απόφαση του ΣΕΔ Σώματος Πιθεωρητών Δημοσίων Έργων είναι δεσμευτική για την υλοποίηση. Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα καλοπροέρετα γιατί εμείς να έχουμε τη δεύτερη άποψη, την αντικρουόμενη άποψη, αν θέλετε, στους συσχεσμούς της Δημοτικής Αρχής για να καταλήξουμε και να δούμε τα συμπεράδελμα και κυρίως να ανατρέξουμε να διαρρυνήσουμε και εμείς το νομικό υπόβαθρο για όλο αυτό το θέμα. Είπατε μια πλευρά σωστά να αναπτύξετε. Δεν έχω κανέναν λόγο να διαφωνήσω, αλλά μπορώ και αν συμφωνήσω να δεν έχω και την άλλη πλευρά, η οποία θα με βοηθήσει να καταλήξω συμπεράδελμα. Το μήνυμα αυτή την έννοια, το διαδικαστικό, είναι ότι ενημερωθήκαμε να πάμε σε μια άλλη συνεδρία, στην οποία θα καλέσουμε και τον αποκεντρωμένη να γίνει μια συζήτηση. Εξάλλου δεν νομίζω ότι οι σχέσεις της τοπικής αυτοδιοίσθησης των αποκεντρωμένων πρέπει να είναι συγκρουσιακές, ανεξάρτα αν έχουν διαφωνίες, είναι μια σχέση η οποία να οδηγεί σε ένα θετικό έργο για τις πόλεις, για τους δήμους, για τους δημότητες. Εγώ έλαβα ένα έγγραφο χθες το μεσημέρι από την αποκεντρωμένη. Φαντάζομαι ότι το έλαβαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, που περιλαμβάνει τις θέσεις της σχετικά με την σημερινή συζήτηση. Τυτλοφορείται, μάγιστα, υπόμοιμα ενημέρωσης δημοτικών συμβούλων Δήμου Ιρακλίου στη συναιδρία της 5ης Ωραίου 2020. Αξιότιμη, κύριε Πρόεδρε, στην αυριανή συναιδρία και παρατήθενται και έγγραφα τα οποία είναι συνειμένα. Εγώ όμως δεν έχω ποτέ αντίρρηση να ακούγεται η άλλη πλευρά. Επιβεβημένο το θεωρώ να ακούγεται η άλλη πλευρά. Εκείνο που δεν θεωρώ επιβεβημένο είναι να μετατρέψω το χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου σε Δικαστήριο. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθει όποιος θέλει από την αποκεντρωμένη και να παραθέσει τα επιχειρήματά του παρουσία της δική μας τεχνικής υπηρεσίας. Κανένα πρόβλημα, κύριε Γιέρε. Ευχαρίστως. Απλώς αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα γιατί επίκεινται εξελίξεις. Ναι, κύριε Κουδιαδάκη. Αναμήχθηκα, είχαμε δύο συναντήσεις στη διαπαραταξιακή και ανέλαβα μια πρωτοβουλία με την έγκριση όλων να έρθω σε επαφή και με τα στελέχη της αποκεντρωμένης και με την συντονίστρια. Πήρα όλο το φάκελο. Έχω διαμορφώσει άποψη και θεωρώ ότι είναι και αρκετά πλήρης. Και δεν πρέπει να μπούμε στην αντιπαράθεση γιατί υπάρχει αντιπαράθεση. Δήμο αποκεντρωμένης που δεν έχει και αιτία. Μέχρι να λέγα δεν έχει και αφορμές. Υπάρχουν προβλήματα στο έργο και υπάρχουν προβλήματα και σε δημόσια έγγραφα που φέρουν τη σφραγίδα της απόλυτης εγκυρότητας. Και αν θέλετε, και επειδή το έχω στο χέρι μου αυτό το έγγραφο, μπορώ να το κάνω φίλο και φτερό για τις ανακρίβειες της νομικές. Δεν μπορώ να μπω σε ανακρίβειες τεχνικές. Αλλά τις ανακρίβειες της νομικές, ιδιαίτερα σε δημόσια έργα, επιτρέψτε μου κάτι να ξέρω. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ρίξουμε τους τόλους. Έχουμε μια ενημέρωση, ο δήμαρχος ήταν εξαιρετικά προσεκτικός. Ο δήμαρχος, επαναλαμβάνω, ήταν στην ενημέρωση του και αντικειμενικός και εξαιρετικά προσεκτικός στην κατεύθυνση αυτή. Το έργο πρέπει να γίνει. Γι' αυτό και πήραμε όλοι στην διαπαραταξιακή την πρωτοβουλία, γιατί το έργο είναι χρήσιμο για το Ηράκλειο, με μικροδιαφοροποιήσεις, διαδικαστικού χαρακτήρα, για άλλα πράγματα. Έτσι όπως εκεί που έχει φτάσει, μπορώ να διαβεβαιώσω, με όση ευθύνη μπορεί να διαθέτω και με την επαγγελματική μου ιδιότητα, ότι με αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν χαθεί πολλά. Έχει κάνει κλάθη και οι αποκεντρωμένοι. Έχει μια ασάφια. Ποια ήταν. Έχει δει και ο δήμαρχος να λέει, και δεν το κάνω ούτε λαϊκό δικαστήριο, αλλά πολύ ευθύνη το λέω αυτό, πράγματι η τελευταία παράταση δόθηκε, αφήσει, είχε λήξει η διετία. Άκη, συγγνώμη να διακόπτω, αλλά θα σταματήσεις τη συζήτηση. Όχι, άλλο λέω, άλλο λέω. Από τη στιγμή που έγινε δεχτή διαδικασία απ' ό,τι του κ. Γιουργερού θα μπείτε. Για να βοηθήσω, εγώ διαφωνώ. Εγώ διαφωνώ για να γίνει η συζήτηση αυτή και δεν θα το εξηγήσω. Γιατί αυτό δεν λύνεται ενόψι. Γιατί αυτή τη στιγμή, και το λέω και με άλλη ευαισθησία, γιατί αυτή τη στιγμή, με το πόρισμα των ελεκτών δημόσιας διοίκησης, που πήγε στον εισαγγελέας κοινοποίηση, βρίχεται... Ε, παιδιά, αφήστε κάτι, ξέρω να και να το λέω. Το ξέρω. Αυτό που λέω, το ξέρω. Δεν είναι για να πέσουμε με αυτά τα θέματα. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αυτό και για να γίνει, και για να μην το κάψουμε, αλλά και για να μην καίγουν άνθρωποι. Για να μην έχουν ευθύνη και ανακαλούν. Επιτέλους, θα τελειώσω, σε δυό λεπτά τελειώνω. Όταν βρίσκεται ένα θέμα, ανάμεσα σε δύο φορείς που πρέπει να συνεργάζονται, και που μπαίνει διατητής ο εισαγγελέας και με λάθος στοιχεία, κινδυνεύουν και οι δύο. Όταν μπαίνει ο εισαγγελέας στη μέση που δεν έχει ιδέα, από τεχνικά έργα, από τέτοια πράγματα, από μόνο χαρτιά, επιτρέψτε μου να λέω, και δεν είναι προσβολή στους εισαγγελείς που δεν ξέρουν από τεχνικά έργα, δεν είναι αυτής η συδικότητα, δεν είναι ερμοδιότητά τους. Και επειδή εγώ βάζω σε απόλυτη προτεραιότητα, και τους ανθρώπους που πιθανόν να εμπλακούν, αλλά κυρίως την ολοκλήρωση του έργου, για να ολοκληρωθεί το έργο υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή να συνεχιστεί, αλλά με άλλη εργολαβία, παίρνω την ευθύνη και να το λέω, με άλλη εργολαβία, αυτή έχει χάσει την προθεσμία, αυτή που είπε ο δήμαρχος, της 27 Ιουλίου, για την κήρυξη της περιοχής. Μια επαναπροκήρυξη δεν αναβιώνει, γιατί πρέπει να γίνει με άλλη διαδικασία. Δεν θα μπορούν να πληρωθούν εντάλματα σε αυτήν την εργολαβία. Οι δρόμοι που απομένουν, κατά την απόψυ μου, την ταπεινότατη. Και γι' αυτό θέλει πρώτα προετοιμασία και μετά συζήτηση. Και όχι λαϊκό δικαστήριο. Μία είναι η πρόταση να επαναληφθούν οι ίδιες εργασίες με άλλο όνομα, αλλά με άλλη εργολαβία και με μια επαναπροκήρυξη της περιοχής όλης, τεχνικτό είναι, για να γίνει το έργο πιο γρήγορα. Γιατί αν πάμε με την διαδικασία που πρέπει να πάει, θα πάει 7 χρόνια πίσω. Γιατί θέλει άλλες αδειοδοτήσεις. Αν πάει με την επίγουσα διαδικασία, αποφεύγεις, αποφεύγεις. Αλλά αν παρακολουθήσετε και κλείνω την Βουλή τώρα για το νομοσχέδιο της πολιτικής προστασίας, η διαμάχη είναι γι' αυτές τις διατάξεις της πολιτικής προστασίας, που διά του επίγοντος λόγου απαρεμβάσεως της πολιτικής προστασίας και παρακάμπτουμε την παρυβολοτική νομοθεσία. Είναι επίκερο το θέμα. Το έργο, επιμένω, είναι καλό. Αλλά δεν θέλει αντιπαράδεση, θέλει συνενόηση. Κύριε Πρόεδρε για το διαδικαστικό. Κύριε Σχεναράκη, δεν θα συστηθεί το θέμα. Όχι, όχι, μισό λεπτό. Μπορεί όμως την επόμενη φορά να δημιουργήσει και τα βλήματα, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να το χευτούμε. Δεν θα πρέπει να γίνει σε καμιά περίπτωση. Και θα γίνει λαϊκό δικαστήριο. Είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε. Και θα πρέπει να προστατευθούν οι θεσμοί. Ο δήμαργος απεφάσισε να δεχτεί την διαδικασία προώταση του κ. Λιγερού. Κύριε Σχεναράκη. Να προετοιμάσουμε και με την διαπαραταξιακή και σε επαφή με την αποκοινωμένη να βρούμε και τη βέλτιση της θελήσης και να τη φέρουμε εδώ και να τη συζητήσουμε. Δεν χρειάζεται ούτε δικαστήριο, ούτε τίποτα. Εννοείται με πρόταση, κύριε Λιγέρε. Δεν εφαντήρησε ούτε γι' αυτό. Αύριο, λοιπόν, στην διαπαραταξιακή θα βάλουμε να δούμε ποιος θα είναι ο δικός κάρτης, να λύσουμε το θέμα. Όχι να έρθει με πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι να έχει γίνει η προετοιμασία κατάλληλη που μπορεί να μη χρειαστεί καθόλου και να έρθει αποκοινωμένη εδώ. Καλώς. Θα το συζητήσουμε αύριο το μεσημέρι στη Μία μαζί με το άλλο ζήτημα που έχουμε. Δύο. Δύο, δύο. Και διαφωνείτε, κύριε Κουράκι? Εντελώς διαφορετική. Εντάξει, μάθαμε τώρα να παραπέμπουμε όλα τα θέματα στη διαπαραταξιακή. Δεν θα ανασώμα το Δημοτικό Συμβούλιο που κάτι μπορεί εμείς που είμαστε επικεφαλείς να μην το λάβουμε υπόψη για να το πει ένας Δημοτικός Σύμβουλος. Τι θα πει διαπαραταξιακή επιτροπή. Και από πού κατοχυρώνονται κάθε φορά για ένα θέμα το παραπέμπουμε στη διαπαραταξιακή επιτροπή. Εδώ συγκεκριμένο θέμα απόψε. Είναι συγκεκριμένο το θέμα απόψε. Ακούστε, σας παρακολουθώ όλους με θρησκευτική ευλάβεια, δεν διακόπτω κανένα. Κάντε λίγο υπομονή να ακούτε. Δεν γίνεται εδώ ένα σώμα χαύρας. Απόψε έρχεται η διάλυση της εργολαβίας. Ναι ή όχι. Τι θα παραπαμπιδιστεί η διαπαραταξιακή. Άρα εδώ πρέπει να πούμε κάποια πράγματα και σε σχέση με αυτά που ακούστηκαν. Ακούστηκε και αν είναι έτσι ότι το έργο έχει όλες τις άδειες. Και ο εργολαβος στέει ο οποίος δεν συνεχίζει. Εσείς το είπατε όχι εσείς. Είπατε κύριε δεά. Είδατε τώρα είναι σημειωμένα αυτά όλα. Και το είπε και ο κύριος Ανστασάκης είναι γραμμένα στα πρακτικά. Είναι γραμμένα στα πρακτικά. Είπατε ότι αν δεν ήθελε ο εργολαβός να διαλύσει τη σύμβαση θα μπορούσε το έργο να συνεχιστεί. Αν δεν το είπατε εγώ σταματώ να απομαγνητοφορηθούν τα πρακτικά για να δούμε. Άρα λοιπόν μισό λεπτό μισό λεπτό. Εγώ θα το αποθετηθώ. Εγώ θέλω να το αποθετηθώ. Είπαμε ότι ο εργολαβός θεμελίωσε δικαίωμα. Αυτό είπα. Ακριβώς αυτό. Ότι θεμελίωσε δικαίωμα. Είναι δικαίωμά του. Πώς θα το κάνουμε δηλαδή. Άλλο είναι δικαίωμά του. Ούτε το λιμεναρχείο έχει πει ότι προχωρήσετε το λιμεναρχείο. Έχει πει εάν έχετε τις άδειες μπορείτε να προχωρήσετε. Δεν έχουμε αντίρρηση για τη συνέχιση των εργασιών. Έχει πει και το λιμεναρχείο. Εφόσον. Δεν υπάρχει εφόσον. Αμέ. Δεν έχουμε αντίρρηση για τη συνέχιση των εργασιών. Λέμε θέλουμε να συνεχίσουμε τις εργασίας για το συγκεκριμένο έργο. Και δεν υπάρχει κανένα άλλο πόδι για τη συνέχιση του. Εμείς ζητούμε λοιπόν κύριε Πρόεδρε να τοποθετηθούμε γι' αυτό το θέμα ζητούμε να τοποθετηθούν και να καταγραφούν οι απόψεις. Κύριε Μακαρώνα. Κύριε Μακαρώνα. Κύριε Μακαρώνα. Σας παρακαλώ κύριε Μακαρώνα. Λοιπόν, και θεωρώ ότι και για το σώμα, καταρχήν μεγάλη τύχη, που δεν λείωσε το τέλος, μεγάλη τύχη, θα σας πω για τη μεγάλη τύχη. Καταρχήν συζητείτε στο σώμα το θέμα αυτό και είναι ντροπή που οι επικεφαλείς δεν έχουν πάρει το πόρεσμα των εχθρών δημόσιας δίκης. Και μας παραπέμψανε να πάμε, να πάρουμε εισαγγελική εντολή να το πάρουμε. Ακούστε τώρα ένα όντως της δημοκρατίας. Δεν το έχουμε, έστω στο πόρεσμα αυτό που είναι καταγραμμένες οι απόψεις της μιας πλευράς, δεν είναι της άλλης. Και επειδή αυτά τα πράγματα τα λέγαμε και προεκλογικά και επειδή αυτό ξεκίνησε με το πανευρωπαρικό διαγωνισμό Euroban 4 το λέτε αλλά κάθε φορά, σας σθένε όλοι οι άλλοι, μπορείτε να πάτε και πολύ πίσω, εκτός από σας. Εδώ, σε αυτή την αίθουσα, ποτέ δεν ακούστηκε μία συγγνώμη ρε αδερφέ, στην πλατεία δικαιοσύνης. Τα λέγαμε, μας κορονίδευε και ο σάς σας έχεις. Το έργο θα είναι έτοιμο, στην ώρα του. Το έργο έχει το 30%, 40%, σταμάτησε και ούτες ξέρει. Τα λέγαμε εδώ, είναι γραμμένα στα πρακτικά. Τα λέγαμε για τον κόλπο του Δερματά. Τι ήταν ο κόλπος του Δερματά? Η καθίζιση που έγινε το 2010 από ένα κυματισμό, γιατί εκεί είναι μπάζα. Η μελέτη λοιπόν του στρατή, η οποία πήρε όλες τις εγκρίσεις μετά, που πήρε το διαγωνισμό και μελετούσε όλο το παράλειο μέτωπο, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα έργα που γίνονταν στην παλιά χαναγορά. Άλλο αντίστοιχο έργο που έγινε στα Δυτικά, δίπλα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τι ήταν εδώ? Να γίνει η αντιστήριξη των μπάζων. Υπήρχε και μια άλλη άποψη από την αρχαιολογία παλαιότερα, ότι πρέπει να ταπεινωθεί ο δρόμος, να αποκαλυφθεί και η πύλη, αφού είναι μπάζα. Ακούστε τώρα τι συνέβη. Αντί, λοιπόν, να πάρουμε, να γίνει το τυχείο. Και εκεί προβλεπόταν και ένα τείχος αναρρίχισης, για να μπορούνε τα παιδιά, ή δεν ξέρω τι, να παίζουν. Εσείς ξαφνικά θέλατε να το κάνετε πλάζ. Και τι κάνατε? Πήγατε! Τώρα λέμε τρομάρα μας όλων, που επικαλούμαστε την κλιματική αλλαγή. Την κλιματική αλλαγή. Και πήραμε και πήραμε κατεξέρεση. Δεν μπούμε στις περιβαλλοντικούς όρους ότι το έργο είναι επικίνδυνο να τελείωσε δύο χρόνια. Και δεν τελείωσε. Ένα απλό τεχνικό έργο. Δεν τελείωσε. Αυτή είναι η αλήθεια. Όσο για το πόλεσμα των ελεκτών, αυτό δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα για τη δίκηση. Κανένα. Δεν είναι ούτε άδειες, ούτε περιβαλλοντική αδειοδότηση, ούτε οτιδήποτε άλλο. Και τι κάνετε μετά που έρχεστε. Γιατί δεν τα λέτε όλα καλά. Μας αρχίζετε, μαζέτε ημερομηνίες. Όταν πήραν μετά τη δεύτερη άδεια, υποβάστησα το έργο. Για να βγάλουν σύντομα περιβαλλοντικούς όρους. Και τι τους είπε. Και καθόμαστε τώρα αυτά και τα ακούμε. Και είναι τυχερή η δημοτική αρχή. Ξέρετε τι είναι τυχερή. Γιατί δεν έγινε αυτή η προσάμωση, που τώρα θα γελούσε το Πανελλήνιο που θα είχε πάρει όλη την άμμο. Γιατί θα βάλει τα γνωστά λουκάνικα, τα οποία δεν έχουν κανένα ρόλο να παίξουν. Εκεί ήθελε λίμνο βραχείο να, για να μπορεί να σταματήσει την άμμο. Και βγάζομαι. Τρισδιάστατα με τις ομπρέλες, οτι κάνουν μπάνιο. Άλλο μεγάλο θέμα το οποίο δεν το είδαν. Ξέρετε κυρίες και κύριοι, οτι εκεί είναι ο αγωγός ομβρίων. Μετρήσατε ποτέ τη θάλασσα εκεί για να πει τους Ιρακλιώτες ότι εκεί απαγορεύεται να γίνεται μπάνιο. Γιατί ξεπλύνονται όλοι οι δρόμοι. Μετρήσατε τα μικρογραμμάρια, πώς λέγατε. Κάνετε μια έρευνα. Όχι. Δεν κάνετε. Πήρατε λοιπόν, υποβαθμίσατε το έργο, πήρατε άλλους περιβαλλοντικούς όρους. Ακούστε τώρα τι περιβαλλοντικούς όρους πήραν για την προσάμωση. Τι περιβαλλοντικούς πήραν. 28.000 κυβικά μέτρα. Είναι έτσι. Πέστε μου, ναι ή όχι. Είναι 28.000 κυβικά μέτρα, ναι. 28.000 κυβικά μέτρα άμως πρέπει να έρθει. Ξέρετε από πού. Ή από λατομείο, είτε από αμολυψία που μπορεί να γίνει παραδοσιακά στο Τσούσιρο. Ξέρετε πόσο είναι τα 20. Κάνετε μια διαίρεση και να πείτε. Πέστε μέσω όρου το αυτοκίνητο παίρνει 30 κυβικά. Δεν λέω ούτε 20, ούτε 40. 30. Ε, 10 κυβικά παίρνει. Άμα είναι 10, άμα είναι 10, βάλετε, άμα είναι 10, βάλετε 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα, να έρχονται και να, να το πω εσύ απλά, να ξεφορτώνει ένα άμμο. Αυτό είναι το έργο που θέλετε να κάνετε. Δεν πήγατε να κάνετε σε πρώτη φάση το έργο της αντιστήριξης των μπάζων και δεν μου λέτε πήρατε τώρα για έκταχτη ανάγκη 2 χρόνια. Και δεν το κάνετε. Συνέβει τίποτα και με τα 12 από φορ. Όχι. Αλλά πρέπει να γίνει. Τι πρεμούρα είναι αυτή με τέτοια σύγκρουση όταν έριξε η περιβαλλοντική όρη, όχι η περιβαλλοντική όρη, η έκταχτη ανάγκη. Απορώ ποιος το έδωσε την έκταχτη ανάγκη. Απορώ τι κόλπο ήταν αυτό. Τι κόλπο ήταν αυτό να ζητάμε έκταχτη ανάγκη. Για να αποφύγουμε λέει τους περιβαλλοντικούς όρους. Και το δεχόμαστε εμείς όταν εδώ επικαλούμε στην κλιματική αλλαγή. Τι δεν θα το κάνει ένας ιδιότης. Όταν ο ίδιος ο δήμος παραβιάζει. Και λέμε να τον παραπέμψουμε σε επιτροπή, σε διαπαραταξιακή, σε έτσι να φέρουμε ακροατήριο. Τι είναι εδώ. Όταν δεν έχουμε το πόρισμα. Το δέχεσθε να μην έχουμε το πόρισμα. Να πάω εγώ να κάνω εισαγγελική εντολή να πάρω το πόρισμα. Ε δεν το κάνα ποτέ. Νομίζω ότι έχουμε μια ποιότητα δημοκρατίας. Και πρέπει να το έχουμε. Το πόρισμα τουλάχιστο επικεφαλής. Να το διαβάσουμε να δούμε μονοόπλευρα. Εμείς λέμε ότι κάνετε λάθος. Ότι δεν διηγήσατε καλά το έργο. Είναι καλό κάποια στιγμή να αναλαμβάνετε τις ευθύνες. Όχι την πάλα συνέχεια σε άλλους. Την μια στους υπαλλήλους. Την άλλη στην αποκεντρωμένη. Την άλλη στον κουράκι. Την άλλη στον άλλο. Όχι. Γι' αυτό το έργο έχει τη ευθύνη. Πήρατε την εξαίρεση. Είναι δημόσια λειτουργία. Είναι δημόσια υπάλληλη. Χέφτονται και πού θα βάλουν τα υπογραφή τους. Αυτό έπρεπε να κάνετε. Και επίσης δεν είπατε και δεν τα λέτε όλα. Ότι για να πάτε αυτή τη σε χρόνο ρεκόρ. Υποβαθμίσατε το έργο. Ναι ή όχι. Το ρίξατε κατηγορία. Τι μας λέτε ημερομηνίες. Εμείς λοιπόν σας είπαμε από την αρχή. Θέλουμε να γίνει το έργο. Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Πόσο καθυστερήσατε με την αρχαιολογία. Να υπογράψετε το μνημόνιο και ο χρόνος έτρεχε. Δεν είναι αυτά. Εγώ λέω ότι πρέπει συστηματικά να βλέπουμε τα πράγματα οργανωμένα. Με σχέδιο. Μη βιάζεσαι. Πάρα πολλές φορές και η απευθείας αναθέση μια πρεμούρα που υπάρχει κάνει κακό. Κάνει κακό στην πόλη. Κάνει κακό στους πολίτες. Κάνει κακό στο δήμο. Κάνει κακό στην αυτοδιοίξηση. Κάνει κακό στην τοπική δημοκρατία. Κάνει κακό σε αυτό το φορέ. Γιατί οι πολίτες όλα αυτά τα παρακολουθούν. Εμείς σας λέμε λοιπόν, ναι, γιατί εμείς το ξεκινήσαμε. Εμείς αναθέσαμε την μελετή στους στρατοί. Λέτε εσείς ότι ξαναφτιάξετε στα δικά. Καλά το κάνετε. Συμφωνώ. Θέλατε να αλλάξετε στα δικά. Ναι, συμφωνώ. Να επικαιροποιήσει την μελέτη. Ναι, συμφωνώ. Καλά τα κάνετε. Αλλά τα δυο χρόνια που πήρατε την εξέρεξη, γιατί θα το τελειώσετε αυτό το ρόγο. Και προσπαθείτε τώρα αλλού. Να ρίξετε τις ευθύνες. Νομίζω ότι έχετε ακυρία την ευθύνη. Καλό είναι να αναγνωρίζετε. Καλό είναι να μην υπάρχουν συγκρούσεις. Ξεχόμαι βέβαια από αυτούς που στην πολιτική λέω ότι χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται διεκδίκηση. Και όταν ο άλλος δεν καταλαβαίνει, μιλάω πάντα σε πολιτικό επίπεδο. Δεν θα καταθεχόμουν ποτέ με στελέχη υπηρεσιακά, που σημαντικά είναι δημόσια υπάλληλη, να έχουν μια τέτοια σφοδρή συγκρούση. Όχι. Όχι, προς θεού. Εμείς είμαστε πολιτικά προσωπικά. Ο διεκδίκης είμαστε πρέπει να είναι μεταξύ πολιτικών προσώπων. Ο υπουργός που δεν δίνει της άδειας... Βλέπετε, το στέλεχος του υπηρεσιακό έχει και μια ευθύνη, ελέγχει τα πράγματα, όταν περάσανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Και σας επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να κλέμε όλοι για την κλιματική αλλαγή και να θέλουμε τα πάντα να γίνονται κατεξέρεση χωρίς περιβαλλοντικούς όρους. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Λοιπόν, εμείς επίσης θα ψηφίσουμε λευκό στη διάλυση της εργολαδίας. Ο κ. Μπόκος είναι εδώ. Ζήτησα το λόγο. Μπορείτε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να μας πείτε τις απόψεις σας. Κύριε δήμαρχε, ευχαριστώ που μου δώσετε το λόγο. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Θέλω να αποκαταστήσω ίσως εν τη ρήμη του λόγου. Ο αντιδήμαρχος είπε ότι ο μόνος πέθνος που δεν μπορεί να συνεχιστεί το έργο είναι ο ανάδοχος. Όχι, κ. Μπόκο, δεν είπα κάτι τέτοιο. Ναι, έτσι έγινε κατανοητό. Να είναι σαφές σε όλο το σώμα. Καταλαβαίνω κύριε αντιδήμαρχε ότι δεν έγινε... Όχι, μισό λεπτάκι να το διευκρινίσω. Κύριε δήμαρχε, μην με διακόψετε. Επανελαμβάνω ακριβώς... Για να επανέλθω εμείς του κρίσιμου θέματος που είναι ένα. Αυτό που αναφέρατε είναι το έγγραφο του λιμεναρχείου. Το έγγραφο του λιμεναρχείου λέει αυτό λεξί. Δεν έχουμε αντίρρηση να συνεχιστεί το έργο, εάν πληρεί την κείμενη νομοθεσία. Στο μεταξύ εγώ είμαι σε κατάσταση υπόπτου ακόμα στην Ισαγγελία. Σε κατάσταση υπόπτου κύριε αντιδήμαρχε είστε και εσείς στην Ισαγγελία. Δεν έχει κυνηθεί ο πάκελος. Επιτέλους, τα από καιρό και επίμονες προσπάθειες όλων μας, έκανε έτοιμα αποδέσμευσης του μηχανήματος. Δεν είχε συζητηθεί καθόλου. Συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Έχουμε θετική συγκυση από τον Ισαγγελέα στο Συμβούλιο Πλημμονιωδικών Ιρακλίου. Αυτό είναι η μόνη εξέλιξη. Κατά τάλλα, με όλους τους τόνους προσπάθησα να κρατηθεί το έργο από το Σεπτέμβριο του 2018 που το υπέγραψα. Εκανά όλες τις προσπάθειες ακόμα και σε δημόσια δηλώσεις μου στη τηλεόραση να μην μπει στην πολιτική αντιπαράθεση. Το τι στέει θα το βρουν η Ισαγγελία διότι το πράγμα είναι στον Ισαγγελέα. Το πόρισμα αρχοντών λογιστών μην το απαξιώνουμε όλοι. Το διάβασα, το πήραμε εισαγγελική εντολή και το γνωρίζουμε. Ένα πράγμα θα σε πιστήσω όλων ό,τι προσκύει. Μπορεί να έχουν γίνει χιλιάδες λάθη. Ένα πράγμα όμως λέει ότι κανείς δεν είχε το δικαίωμα αφού είχε την έγκριση, το έργο από το ελεκτικό συνέδριο το οποίο είναι νόμος δεν μπορούσε να το αναειδέσει. Αυτό λέει το πόρισμα και γι' αυτό το λόγο, για να είναι ενημερωμένοι όλοι, ζητήσα να παρεπεμπθεί στην Ισαγγελία να πάει και ζητάει από την Ισαγγελία και λέει ότι δεν μπορώ να δώσω ευθύνες προσωπικές, δίνω όμως σε υπηρεσία ευθύνες και καλώ την Ισαγγελία να ανοιχνεύσει τις ποινικές ευθύνες κι όσους τις έχει. Ο λόγος που δεν θα ήθελα ποτέ να είμαι υπεύθυνος σε όλη αυτή η ιστορία, κάποιος άνθρωπος να τιμωρηθεί που ίσως δεν το κάνει με τη θέλησή του να έχει κάνει κάτι. Όμως, εδώ είχαμε ότι το έργο αυτό μπήκε σε μια πολιτική αντιπαράθεση, αντιπαράθεση πάρα πολύ καιρό γιατί, κύριε Ελληγερέ, το έργο ξεκίνησε το Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο μας διέκοψε η αρχαιολογία για να προσλάβει αρχαιολόγους. Μια πάγια τακτική που την κάνει η αρχαιολογία. Έναν ιάλιο και ένα εξωτερικό. Ξαναρχίσαμε τέλη Φεβρουαρίου. Τέλη Φεβρουαρίου μας διέκοψε 7 Μαρτίου, οι αποκεντρωμένοι. Μείναμε μέχρι τον Ιούλιο παραμονές εκλογών. Βγήκε και η Καινούρια Περιβαλλοντική, η οποία βέβαια δεν συμφωνώ με την Περιβαλλοντική όπως την περιγράφουν. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Από εκεί και έπειτα μας διακόψανε ξανά με σύλληψη αρχές 1927. Δεν έχουμε δουλέψει παρά ένα μήνα, ενάμιση σε σύνολο σε όλες τις ιστορίες. Έχω υποστεί θετικές και αποθετικές ζημιές. Και το 18 είναι καταγεγραμμένοι στον ισολογισμό μου, διότι ήταν το εντρίτο του τζίρου μου για το τέλος του χρόνου. Από εκεί βγαίνουν τα έξοδα μιας ταιρίας. Είναι καταγεγραμμένα στον ισολογισμό. Το πετέφερα το 19 και το κατάπια υπέστητην την ίδια ζήμια το 19. Και ερχόμαστε τώρα να ακούσω, έστω και να δημιουργηθεί εντύπωση, ότι εργολάβωστή επί το κράτης ενάμιση χρόνο. Προσέξτε, 13 Ιουνίου είχα καθιερώσει δικαίωμα διάλυσης, δεν το έκανα. Πίστευα ότι θα βρεθεί η λύση και θα συνεχιστεί το έργο. Με διέκοψε στις αρχές Αυγούστου. Μόλις πήγα με σύλληψη χωρίς να ειδοποιηθώ. Ημέρα, Δευτέρα, ξημερώμα, πρωί. Και όχι ότι συνελήφθηκα, πήγα μόνος μου, για να πάρω το μηχανικό που είχαν συλλάβει από το έργο. Άσχετα ότι διασύρδικα στις εφημερίδες ότι εκτελούσα παράνομο έργο. Στα 64 μου χρόνια ποτέ. Και στα 40 χρόνια καριέρας μου. Βρισκόμαστε λοιπόν μετά από τόσο καιρό, από δύο χρόνια για τις διακοπές, πως ήρθανε ξεκίνα, σταμάτα, είναι από την ώρα που άρχισα. Θεωρώ λοιπόν ότι έπρεπε να αποκαταστήσω την αλήθεια γι' αυτό μιλάω. Έχουν ευθύνες κάποιοι. Αυτό θα το πεις Αγγελία. Εκεί είναι ο φάκελος. Αυτό που ζητώ από το σώμα είναι γρήγορα την αμπεμπλοκή τη δικιά μου, να αποδεσμεύσω την εγκυητική μου, η οποία παρακρατείται αυτή τη στιγμή καιρό από τότε, θέλω να απαλλαγώ και από αυτό. Και αν όλα συνανοηθεί πολύ επιτέλους και δοθούν οι νόμιμες διαδικασίες, δεσμεύομαι, θα άρω τη διάλυση και θα εκτελέσω το έργο. Σας πειροφορώ, ούτε ένα τρίτο των αποζημιώσεων δεν έχουν καταγραφεί από αυτές που δικαιούμαι. Έχω δώσει χρήματα μέσω τραπέζης, με συμπονιτικάς τράπεζες στα πλωτά. Αυτά δεν έχω συμπεριλάβει τίποτα από όλα αυτά. Γιατί? Για να κρατηθεί κάτω των εκατό χιλιάδων και να μην είναι κακούργημα για κανένα. Αυτό, λοιπόν, δεν θέλω να το εισπράξω ότι δική μου ευθύνη δεν συνεχίζει το έργο. Σε καμία περίπτωση. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Γεια σας. Γεια σας. Ελπίζω να με απελευθερώσετε σύντομα γιατί είμαι όμοιος. Να σας κάνω μια ερώτηση. Αυτό είναι αυτοδίκεια με βάση τη νέα της ιδιάλυσης. Σε δυο μέρες είναι αυτοδίκεια. Άρα τέλειος το θέμα. Ε, προφανώς. Και προσέξτε, κατά το νόμο, κύριε Λιγερέ, κατά νόμο, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τη διάλυση, διότι πρέπει ένας από τους δύο όρους να πληρείται για να φέρει κάποιης αντίρρηση. Ή να είναι η πετιότητα του εργολάδου, ή να μην έχουν παρέλθει αιτηματικές προθεσμίες. Έχουν παρέλθει όλα και με το παραπάνω. Για να ξέρετε, δεν είναι το 13 Ιουνί το δικαίωμά μου, είναι πολύ πιο μπροστά, αλλά πρωτοκολύθηκε για να τηρήσουμε και τον τύπο και είμαστε πλήρεις σε αυτά τα θέματα. Παρακαλώ, θέλω να με ελευθερώσετε από την ομυρία στην οποία είμαι. Και να επιστραφούνε οι εγγυητικές μου. Φτάνει η κατάσχεση της τσάπας μου, φτάνει η οικονομική ζημιά που έχω υποστεί. Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι πριν φύγει ο κύριος Μπόκος, πρέπει να ακούσει την προφανή για μένα ερμηνεία των δηλώσεών μου. Είπα ότι αυτή τη στιγμή, κατά την υπηρεσία και κατά τη νομική υπηρεσία, δεν υφίσταται κανένα κόλλημα για τη συνέχεια των εργασιών. Το δε έγγραφο του Λιμμεναρχείου, που έχει θέμα τη διαβροτική προστασία του κόλπου Δερματά Ιρακλίου Κρήτης, με σχετικό το έγγραφο που στείλαμε εμείς 19 Δεκεμβρίου, λέει σε απάντηση του ως άνω σχετικού και κατόπιν λήψεως ανάλογης οδηγίας από τη διεύθυνση λιμενικών και εκτεριακών υποδομών στις 3 πρώτου του 2020, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την επανέναρξη των ενθέματη εργασιών στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας. Άρα, μην δημιουργούμε παρελβινίες που δεν υπάρχουν. Φυσικά. Ακριβώς αυτή τη κείμενη νομοθεσία παραθέσαμε, αναλυτικότατα, και την αξιολόγησε με 24 έγγραφα το Υπουργείο Ναυτιλίας και είπε ότι δεν έχει αντίρρηση. Τώρα, αν κάποιος θέλει να κάνει, ότι δεν καταλαβαίνει. Και θα μου επιτρέψετε... Τι σχέση έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας, που είναι επωπτεύουσα αρχή του Λιμεναρχείου. Και ένα μικρό σχόλιο. Από τι να πρωτοξεκινήσω, κύριε Κουράκι, αν θεωρήσουμε ότι ισχύει η παρέμβασή σας, έχετε βγάλει άχρηστη την περιφέρεια που κήρυξε σε έκτακτη ανάγκη την περιοχή. Τι κόλπο λέει κάναμε για να το κάνουμε. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Έρευνας για την άχρηστη μελέτη. Άχρηστη και η μελέτη. Και την τεχνική υπηρεσία, βέβαια, που την υπέγραψε και τη θεώρησε. Την Επιτροπή Εκτίμησης Διάβρος Εισακτών. Επιτροπή Εκτίμησης Διάβρος Εισακτών. Και με τα δώδεκα από φορ, πάμε να κάνουμε μια... Δεν θα παντήσει, κύριε. Μα σας παρακαλώ τώρα. Θα σας δώσω τον λόγο. Θα απαντήσετε. Λοιπόν, τελειώστε, κύριε. Ο δήμαρ... Ο δήμαρκος έχει το λόγο. Ο δήμαρκος έχει το λόγο. Κύριε Κουράκι, λύπηζα ότι θα είχατε με δώσει αυτά τα 5,5 χρόνια που είμαστε εδώ πέρα, ότι αυτή η Δημοτική Αρχή κόλπα δεν κάνει. Δεν μετερχόμεθα κόλπα εμείς, κύριε Κουράκι. Προσπαθούμε και εφαρμόζουμε την ομότητα. Αν κάνουμε λάθη είναι εντελώς διαφορετικό. Κόλπα δεν κάνουμε. Πέρα από αυτού, είπατε αν είχαμε κάνει εξέταση του νερού, επειδή πραγματικά είναι αγωγή ομβρίων. Η απάντηση είναι καταφατική. Δυό ή τρεις φορές, δεν θυμάμαι κύριε Βουρεξάκη πόσες φορές έχω κάνει εξέταση του νερού από τον αγωγό, για να δούμε αν είναι μωγισμένο ή κατάγυλο. Όλες τις φορές που το ελέγξαμε ήταν κατάγυλο. Σήμερα δεν ξέρω αν έχει περισσότερα φορτία, αλλά τις εξετάσεις που κάναμε το νερό ήταν κατάγυλο. Τέλος, πόσο κακό είναι να θες να κάνεις μια ακρογιαγιά για κολλήμιση όπως υπήρχε στο παρελθόν, η οποία προκύπτει από την προσάμωση του κόλπου. Προκύπτει και την προσάμωση του κόλπου. Δεν είσαμε εμείς τι ζητά η μελέτη που έκανε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και το ΊΤΕ. Το ΊΤΕ προτείνει την προσάμωση του κόλπου με συγκεκριμένο τρόπο. Και σας είπα και προηγουμένως για αναχίευση του κυματισμού, ο οποίος είναι εκείνος που προκαλεί και τη φθαρά στο μηνυμείο. Πόσο κακό. Με την προσάμωση σας είπα. Είναι εδώ την έκθετη μελέτη μαζί σας. Κύριε Κασσαπάκια, δεν θέλω τίποτα από εσάς. Ούτε εγώ, ούτε εσάς. Εγώ δεν θέλω τίποτα από εσάς. Δεν θέλω τίποτα από εσάς. Δεν θέλω τίποτα από εσάς. Δεν θέλω τίποτα από εσάς. Δεν θέλω τίποτα από εσάς. Δεν θέλω τίποτα από εσάς. Δεν θέλω τίποτα από εσάς. Ούτε εγώ, ούτε άλλος της εδώ μέσα νομίζω. Απλώς έδωσα μια απάντη στα όσα είπε... Και πρέπει να προσθέσω τελειώνοντας ότι δεν έχουμε πιέση για να ειλοποιηθεί ο αποχαρακτησμός της περιοχής από του τουριστικού γημαίνα, θυμάστε κύριε Νιουτάκη, έχουμε πάρει απόφαση για τη Μαρίνα στο Παγκρήτιο. Νομίζω πως ήταν όλες οι παρατάξεις σύμφωνες. Όλες δεν ξέρω, η Ελληνική Προσοφία ήταν σύμφωνη. Που προϋποθέτει όμως να ειλοποιηθεί η αποχαρακτησμός ή η αποχωροπεθέτηση του συγκεκριμένου γημαίνα. Πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει, οι διατάξεις εκείνες που ίσχυαν και αφορούσαν τις Μαρίνες, τους γημένες που υπήγονταν στο Υπουργείο τουρισμού, όπως και μέχρι τώρα συμβαίνει, ήταν εκείνες υπό τις οποίες εξετελείτο το έργο. Δεν είναι με τις διατάξεις του νόμιου 2971 περί αγιεσμού Λου και Παραλίας, είναι με τις διατάξεις του 2960 του 1993 που αφορά τους τουριστικούς γημένες. Δεν έχει κατηστερήσει η αποχωροθέτηση, που όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Μαρίνα, που επρόειτο να γίνει εκεί πέρα, δεν θα γίνει, δεν συμφωνήσαμε να γίνει και είπαμε και προτείναμε τη θέση στο Παγκρίτιο. Θυμάστε, είχαμε κάνει και τη σχετική έτσι τότε στην αρχαιολογία, η οποία ήταν και θετική, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από αυτή την πλευρά για τη χωροθέτηση Μαρίνας στο Παγκρίτιο. Πένουμε σε μια συζήτηση που προσπάθησα να την αποτρέψω έχοντας στο μυαλό μου ότι μπορούμε να βρούμε μια θετική διεξούδο και συνεχίζω να το πιστεύω. Όμως, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι. Πρώτον, η διαχείριση μέχρι σήμερα του έργου ήταν, ας το πω με ειδικό τρόπο, μη παραγωγική για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Είχε δε πολλές και σοβαρές επιπτώσεις. Μία από τις επιπτώσεις είναι η αξίωση του αναδόχου με προσωπική μίωση του κέρδους του να πάρει ένα ποσότητας των 100.000 χωρίς να έχει εκτελέσει ούτε μια δραχμή έργου, ούτε ένα ευρώ έργου. Δεύτερον, θεωρώ και το είχα πει πολλές φορές σε συναδίες που έχουμε κάνει ότι είναι αδιανόητο η ενημέρωση ειδική μας να είναι ελπής με την έννοια ότι σημαντικά έγγραφα δεν φτάνουν ποτέ σε εμάς. Πρέπει εμείς να γίνουμε υπάλληλοι των υπηρεσιών για να μπορούμε να βρούμε κάποια έγγραφα και όλα. Προσέξτε, αναφέρω κύριο Σαραστασάχι το χαρτί του λιμενάρχη. Ο λιμενάρχης είναι μια αστυνομική αρχή, τίποτα παραπάνω. Είναι ένα εκτελεστικό όργανο. Εκτελεί αυτά που θα του πουν οι υπηρεσίες ο οποίες ότι στέλνει ένα έγγραφο και λέει δεν έχουν καμιά αντίρρηση να γίνεται αργό. Μέχρι εκεί. Έχει όμως και τα παρακάτω τα οποία εμείς δεν τα μαθαίνουμε ποτέ. Ότι έχει και παρακάτω ένα παράγραφο εάν είναι σύμφωνοι με την κείμενη νομοθεσία. Δεν τα μαθαίνουμε ποτέ. Δεύτερον, βγαίνει ένα πόρισμα από το σώμα ελεγχτών. Το ζήτησα πάρα πολλές φορές τον κύριο Δήμαρχο. Θεώρησε ότι ήταν επιστρεφτικό και όμως. Το δημοσίευσε εφημερίδα. Το έχει ο κύριος Κουκυαδάκης, είπε ότι τα έχει όλα τα χαρτιά. Ο κύριος Σμπόκος το πήρε από τον Ισαγγελία και εμείς, που είμαστε ρετοί, είμαστε το τελευταίο στροχός της ΑΜΑΚΣ. Δεν πρέπει να το μάθουμε ποτέ. Στέλνει η αποκεντρωμένη έγγραφο, το οποίο λέει ότι σας εγκρίνω τρία από τα δέκα που μου ζητάτε και αυτό το μάθαμε σήμερα επειδή το στέλνει αποκεντρωμένη. Όλα τέθησαν καθόλου τη διάρκεια της διετίας στο βωμό της επικοινωνίας και του μεγάλου έργου ονείρου που θέλει να κάνει δημοτική αρχή. Την μπλάζ στο Δερματά και την κεντρική οδό της δικαιοσύνης στην πόλη. Δύο στα δύο αποτύχαται. Δεν έχετε μια μετριότητα να πείτε «Ναι, παιδιά, συγγνώμη, υπάρχουν κάποια λάθη, υπάρχουν κάποιες ευθύνες, κάπου σφάλαμε, μπορεί να μην είμαστε σωστοί στον προγραμματισμό μας, μπορεί να ήταν κάποια πράγματα που δεν τα ξέραμε, μπορεί νομικά η υπηρεσία να μας βοήθησε» και, κύριε Βαρνταβά, σας προκαλώ τα σχόλια μετά, σε ανοιχτό διάλογο. Και ποιος κατευθύνεται και ακούει, ας μην ανοίξω με το στόμα μας εδώ. Αυτά, λοιπόν, τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν τεθεί. Λάτιμα, σταματήστε την Κερκίδα. Έλα, σοβαρευτείτε λίγο. Ωραία δημοτική αρχή είσαστε. Κύριε Πρόεδρε, τι γίνεται, παίξομαι. Σκουμπάρες, τι θα κάνουμε εδώ. Τι να συνεχίσεις, κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρος, εσείς θα επιβάλλει την τάξη να σταματήσει τα σχόλια. Όποιος είναι άντρας θα λέει ζωντανά και ανοιχτά. Εγώ δεν έχω κανένα φόβο να φοβηθώ και κανένα. Και σταματήστε τα σχόλια για τις ειρωνίες. Σταματήστε τα σχόλια για τις ειρωνίες. Ο καθένας με την τοποθετησία του και τη στάση του δείχνει και τα σημάδια του χαρακτήρα και της ποιότητας του ανθρώπου του. Έρχονται λοιπόν μισή ενημέρωση. Και με βάση στη μισή ενημέρωση προσπαθείτε να οδηγήσετε το σώμα να ψηφίσει αποφάσεις οι οποίες μπορεί και να μην είναι σωστές με την έννοια ότι δεν είναι τεκμηριωμένες με πλήρη ενημέρωση. Και τι σας ζητάμε τόσες φορές δώστε μας όλα τα χαρτιά. Όταν λοιπόν έχετε μπροστά σας ένα έργο το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο διέπεται από συγκεκριμένους νόμους. Κύριοι σήμερα για να ασκηστεί το έργο να είμαστε και ξεκάθαροι δηλαδή πρέπει να αποχαρακτηριστεί από τουριστικός λοιμένας. Πρέπει να φύγει από το Υπουργείο τουρισμού, να αποχαρακτηριστεί να γίνει ηγιαλός, να πάει στη κριματική υπερεσία του δημοσίου και μετά από αυτή να πάρει να διωθείς. Πότε σας τα πάνε αυτά, το καλοκαίρι που κάνουν ότι σύσχεψε το αποκεντρωμένο μέσα στο νεό του Σαπαπανδρέου. Και σας είπα η λύση είναι διαλύστε το τώρα που είναι νωρίς δώστε την αποζημίση στον εργολάβο, επαναδημοπρατήσετε το, πάρτε όλες τις άδειες που χρειάζονται, επαναδημοπρατήσετε το. Θα είχαμε τελειώσει σήμερα με αυτό το περίφημο έργο. Όχι, είχατε τσιτώσει, αυτό πρέπει να κάνουμε. Μόνο εσείς ξέρετε την απόλυτη αλήθεια, κανείς άλλος. Θα πει κάποιος, ναι, το θέμα είναι στα δικαστήρια, μπορεί και να δικαιωθούμε. Πρέπει να πάμε 7 χρόνια στα δικαστήρια και να μαραζώνει η κατάσταση και να μην γίνεται έργο στον πόλε. Αν δικαιωθείτε και αν δικαιωθεί ο δήμος, λέει κανείς να μην, δεν θέλει κανείς να μην δικαιωθεί, το πρόβλημα είναι να έχουμε κάνει και το έργο. Και ας δικαιωθεί αυτός που είναι ορθός μετά. Ο πολιτικός πρέπει να ξέρει τη στιγμή που πρέπει να κάνει πίσω σε κάτι, με βάση στο γενικό καλό. Και να λέει το δικό μου είναι το σωστό και αλλού είναι το λάθος. Πρέπει να δει με ποιον τρόπο θα ξεπεράσει μέσα από αυτήν την αντιπαράθηση, για να κάνει το βήμα που θα προσθήσει να γίνει το θέμα. Η λογική του ότι εγώ τα ξέρω εκεί με γνώση των πάντων δεν είναι ισχυή. Και το έργο εκεί είναι δύσκολο. Το έργο είναι δύσκολο με την έννοια την ομική, όχι την έννοια την τεχνική δικατασκευαστική, με την έννοια την ομική. Και θέλει σοβαρές και υπεύθυνες κινήσεις αντιμετώπισης. Και σε αυτές δυστυχώς, εκτός από τον προγραμματισμό, ο δήμος έχει αποτύχει. Και θα το δείτε όταν τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία η δικαστική και ισταγγελική, ότι ο δήμος δεν θα δικαιωθεί. Και εύχομαι, εύχομαι, να μην προχωρήσει ο ανάδοχος και σε επιπλέον διεκδίκησης αποδημίωσεων. Θυμάστε πότε σας είπα εδώ μέσα ότι έχει ουρά το θέμα και ο κύριος δήμαρχος τύπησε το χέρι του στο τραπεζί και λέει έχει δεν έχει ουρά εγώ θα το τελειώσω. Να τη ουρά. Να τη ουρά. Θα πληρώσει ο δήμος χωρίς να κάνει το έργο. Και μακάρι σας λέω μην από όλη αυτή τη διαδικασία βγει κανένα πορίσμα το οποίο θα βάλει και άλλα βάρη οικονομικά στο δήμο. Θέλω να πω ότι από την υπηρεσία όλα τα στελέχη από την αρχή έχουμε την πεποίθηση ότι έχουμε πάρει όλες τις νόμες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις που χρειάζονταν για να κάνουμε αυτό το έργο. Αυτό ποτέ δεν το αμφιζόμαστε. Από την αρχή μέχρι σήμερα και σήμερα ακόμα έχουμε την πεποίθηση ότι έχουμε κάνει όλες τις νόμες ενέργειες που έπρεπε για να κάνουμε ένα έργο τόσο πολύπλοκο και τόσο σημαντικό. Σήμερα την ώρα που μιλάμε για να κάνουμε ένα έργο τόσο πολύπλοκο και τόσο σημαντικό πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να διαλυθεί η Σύμβαση για να σταματήσουν να τρέχουν οι σταλίες που μπορεί νόμιμα να διεκδικήσει ο ανάδοχος. Δεν ξέρω αν υπάρχει εξέλιξη τις επόμενες ημέρες αλλά ζυγίζοντας με οικονομικά κριτήρια την κατάσταση σήμερα νομίζουμε ότι καλύτερα να σταματήσουν να τρέχουν οι σταλίες διαλύοντας τη Σύμβαση παρά να μην διαλυθεί η Σύμβαση και να συνεχίζουν οι διεκδικήσεις του ανάδοχου τόσο σε ό,τι αφορά τις σταλίες αλλά και σε ό,τι αφορά άλλες θετικές ζημίες. Για το αν έχουμε όλες τις εγκρίσεις που χρειάζονταν για να γίνει το έργο μπορείτε να δείτε τα σχέδια τα οποία τα έχουμε μαζί μας και τα έγραφα και τα σχέδια τα έχουμε φέρει εδώ. Όποιος θέλει μπορεί να δει επί τόπου απόψε τις εγκρίσεις που έχουμε πάρει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πιστεύω ότι οι αποκεντρωμένοι από την αρχή είχε εγκλωβιστεί σε μια αρνητική στάση από την οποία δεν μπορεί να κάνει πίσω. Είναι κρίμα πάντως γιατί η προσάμωση στον κόλπο του Δέρματά και η εκτέλεση άκρως αναστρέψιμων οικοδομικών εργασιών δηλαδή δεν είναι μόνιμες εργασίες που θα άλλαζαν το κόλπο του Δέρματά. Είναι όλες αναστρέψιμες εργασίες. Είναι κρίμα που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το έργο έτσι όπως έχει αρχίσει. Κύριε Πρόεδρε Σαμνώμη, μισό λεπτό. Είναι ερωτήσεις, πριν το αποθετηθεί. Γιατί προκύπτουν ερωτήσεις από τις μέχρι τώρα ομιλίες. Λοιπόν, μιλήσαμε για προσάμωση. Η προϋπόθεση για να γίνει προσάμωση είναι η ύπαρξη ακτομηχανικής μελέτης, ναι ή όχι. Υπάρχει ακτομηχανική μελέτη σύμφωνα με τον όμο ή η έρευνα του είτε. Το είτε μπορεί να υποβάλλει ακτομηχανική μελέτη, ναι ή όχι. Όχι, άρα δεν υπάρχει ακτομηχανική μελέτη. Τελεία. Τα συμπεράσουμε τα δικά σας. Εγώ θέλω να κάνω άλλη μία ερώτηση. Μισό λεπτά, γιατί τώρα έχει γίνει όλη η ακτομηχανική διερεύνηση που απαιτείται. Ακτομηχανική διερεύνηση στο σύνολο του παραλιακού μετόπου, βυθομετρικές αποτυπώσεις. Έχει γίνει το μοντέλο με το οποίο διαστασιολογήθηκε για το απαιτούμενο έργο στον κόλπο του Δερματά. Τα στοιχεία αυτά τα έχει υπηρεσία στη διάθεσή της εδώ και χρόνια. Και σε συνεργασία με το ίτε προέκυψε η τεχνική λύση της αναπλήρωσης της ακτής με το πρίσμα κατάλληλα τοποθετημένο, διαστασιολογημένο, ώστε να μην είναι στη θέση του με τη βοήθεια αυτών των γεωσολήνων που θα πληρωθούνε επίσης με την άμμο. Τώρα να μπούμε στη διαδικασία, να βγάλουμε στο παζάρι τη μελέτη. Αν είναι καλή ή όχι θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν διατίθεται η τεχνική επάρκεια από το ΣΩΜ αυτή τη στιγμή, να μπει στη διαδικασία αυτή ευχαρίστως. Να καλέσουμε το Εργαστήριο Παράκτειας Έρευνας να σας εξηγήσει ακριβώς τι είναι αυτό που έχει μελετήσει, που έχει διαπιστώσει, ποια ήταν η λύση που πρότεινε και εφαρμόζουμε. Δεν είναι αυτή η ερώτησή μου. Δεν απαντήσατε στη ερώτησή μου. Ποια είναι η ερώτησή σας? Είναι ακτομηχανική μελέτη. Δεν είναι προπόθεση ύπαρξη ακτομηχανικής μελέτης για την προσάμπωση του χώρου. Όλα τα στοιχεία της ακτομηχανικής διερεύνης, της μελέτης όπως... Τώρα παίζετε με τις λέξεις, κύριε Τσατσακή. Όχι, δεν παίζουμε τις λέξεις. Καθόλου δεν παίζουμε τις λέξεις. Είσα, είσα. Η μελέτη έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Είναι μελέτη ή είναι έρευνα, πρώτα σηγήσεις. Είναι πρώτα σηγήσεις. Είναι πρώτα σηγήσεις του στήματος. Δεν είναι μελέτη. Δεν παίζω με τις λέξεις. Ξέρω πολύ καλά τι λέω. Η μελέτη προϋποθέτει υπογραφή ευθύνησης από μηχανικό, ο οποίος έχει την δυνατότητα να την υπογράψει και να είναι συστατικό στοιχείο των τευχών δημοπράτησης. Υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο κύριος Σαμάκης... Όχι, να ρωτήσεις κι εγώ κάτι. Όχι, μα τι δε ρωτήσεις. Δεν τα έλαβα. Πάντα με μένα έχω το πρόβλημα. Κύριε Άσχελα, σήμερα... Σας παρακαλώ, κύριε Κουράκι... Συγγνώμη, κύριε Πασπάτη. Συγγνώμη. Όλοι παρεμβαίνουν. Όλοι παίρνουν ενδιάμεσα. Όταν σηκώσω το χέρι μου, εδώ και τέσσερα συμβούλια... Συγγνώμη που το λέω, αλλά έχω μεγάλο παράπονο απέναντι σας. Έχω αυτό το πρόβλημα. Λοιπόν, ως χαζή απόψε του δημοτικού συμβουλίου. Ακούστηκαν εδώ πέρα μερικά ζητήματα. Είπε ο κύριος Μιχελάκης τώρα... Μην κουνάτε το χέρι σας, κύριε Αναστασάκη... ότι η αποκεντρωμένη εγκλωβίστηκε στην πρώτη της άποψη. Γινάτι είναι το ζήτημά μας. Για ένα γινάτι γίνεται αυτό το πράγμα. Αυτοί αρνούνται. Εμείς λέμε ότι είμαστε εντάξει. Θέλω να απαντήσετε γιατί και προηγουμένως... τα σχόλια της Κερκίδας απέναντι... και από τον κύριο Μπαρδαβά και τον κύριο Βουρεξάκη... κάτι τέτοιο υπονοήθηκε. Και θέλω να ακούγονται αυτά. Τι είπε, δεν άκουσα. Κερκίδα, δεν έχετε αφήσει ασχολία στο ειδικά ο κύριος Λιγερός... κανένα ο μιλητή εδώ μέσα. Και έχετε το θράσος να εγκαλείτε τους άλλους. Ο κύριος Λιγερός είναι αρχηγός κάποιας παράδειξης... και όταν του δίνεται ο λόγος μιλάει. Έλα και εσύ τώρα. Υποβολημέα πάμε εμείς στην αποκεντρωμένη. Αυτό είναι γνωστό. Κύριε Δήμαρχε, το ακούτε αυτό. Κύριε Δήμαρχε, απευθύνομαι σε εσάς. Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε. Ακούσατε τι είπε ο κύριος Βαρδαβάς. Το ακούσατε. Ότι εμείς υποβολημέα πάμε στην αποκεντρωμένη... και υποσκάπτομαι το έργο της δημοτικής αρχής. Συμμερίζεστε αυτή την απόψη. Λοιπόν, μία ερώτηση που θα βοηθήσει. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, απευθύντια διαβασία. Θα μιλήσει και ο υπόλοιπος. Ο κύριος σαμάτησε στον λόγο του. Κύριε Πρόεδρε. Θα μιλήσει ο κύριος σαμάτης όπως πρέπει. Όμως, εδώ έχουμε ένα σοβαρό θέμα. Υπάρχει μια καταγγελία από τον κύριο Βαρδαβά... σε ανοιχτό αυτό και η κυρία Καραδουλιώτη... ερωτάει τον δήμαρχο Κάντ και να αποδέχεται. Όλα αυτά τα είπατε εσείς. Όλα αυτά τα είπατε εσείς. Όλα αυτά λοιπόν τα είπατε εσείς. Συμφωνώ, συμφωνώ. Όλα τα έγραφα τα οποία ο κύριος Λιγερός δεν είχε... θα μπορούσε να τα πάρει από την αποκεντρωμένη... ή από τα μέσα... Να μη πούμε και εμείς κάποια φράση... που μπήκε ο γέρος στο παπαντρίου. Πείτε τη μήπως και σας δώσει λίγο... Θα σας επιτρέπω να μας βοηθήσετε το λόγο. Απαιτούμε να τοποθετηθούν οι επικεφαλείς... των παρατάψων, οι δημοκριτές σύμβουλοι... και να λογωθούμε τη διαδικασία. Κύριε Σαμάκη έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Λυπούμαι πολύ για την εξέλιξη της διαδικασίας. Έπρεπε από πολύ νωρίς να το παραπέμπουμε... σε μια επόμενη ενδεχομένου συνεδρίαση. Μιλάμε για ένα πάρα πολύ σύνθετο... τεχνικό και νομικό ζήτημα... το οποίο έχει ξεφύγει προπολού... από τη σφαίρα της πολιτικής διαδικασίας. Και νομίζω ότι δεν είμαστε πλέον αρμόδιοι... το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση... και να πάρει την οποιαδήποτε θέση... σε σχέση με αυτές τις διαδικασίες. Εδώ ακούστηκαν πράγματα περί ποινικών ευθυνών... και ότι η όλη διαδικασία είναι στα δικαστήρια. Ως εκ τούτου το Δημοτικό Συμβούλιο πολιτικά... δεν μπορεί να πάρει ως θέση. Υπάρχει και μια ελπής ενημέρωση. Εδώ ακούστηκαν διάφορες αντικουρώμενες απόψεις... από δύο, τρεις και τέσσερες πλευρές ενδεχομένως... εάν έχουμε καλύτερη ενημέρωση. Νομίζω όμως ότι αυτό θα πρέπει να λυθεί... σε ένα άλλο επίπεδο και όχι στον Δημοτικό Συμβούλιο αρχικά... και ας έρθει όταν θα επιτεχθεί... μια συμφωνία συνολική και μια σύμπνια των απόψεων... ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συζητάμε τώρα ένα θέμα που έχει... απασχολήσει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο... διά παρατεαξιακές επιτροπές για την πορεία του. Κοιτάτε να δείτε, εδώ αποτυπώνεται... ακριβώς αυτοί οι νόμοι, αυτοί οι κανονισμοί... αυτές οι τεχνικές μελέτες... που επί της ουσίας καλούνται να υλοποιηθούν... αυτά τα έργα και στον κόλπο του ΔΕΜΑΤΑ. Κατά τη γνώμη μας, σε αυτό το έργο... αποτυπώνεται η ρύση, η φράση... ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, δηλαδή... το κράτος, περιφέρεια, δήμη, δημοτική αρχή... όταν πρόκειται για έργα... που δεν θα έχουν τουλάχιστον άμεσο κέρδος... αυτά τα έργα πάντα σκοντάφτουνε... συνειδητά ή ασυνείδητα. Κοντάφτουνε είτε σε νόμους... που ερμηνεύονται διαφορετικά από υπηρεσίες... ή σε τεχνικά ζητήματα... ή σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με άλλες σκοπιμότητες. Και έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα. Δικαιοσύνης, καπετανάκιο, μια σειρά έργα... που θα έπρεπε να υλοποιηθούν εδώ και τώρα. Εδώ που φτάσαμε, η δημοτική αρχή πρέπει να δεσμευτεί... πως οι καδυστερήσεις και η οικονομική επιβάριση... δεν θα επιβαρύνει τους δημότες. Να υπάρχει κρατική χρηματοδότηση για να τελειώσει το έργο... και προφανώς η ευθύνη που έχετε... σαν δημοτική αρχή είναι... ότι εσείς και η αποκεντρωμένη διοίκηση... αυτούς τους νόμους, αυτές τις υπηρεσίες... αυτά τα έργα σήμερα υλοποιείται... με ένα πλαίσιο που το έχετε αποδεχτεί. Και έρχεστε εκ των ιστέρων να λέτε τώρα... ότι είναι θέμα μόνο υπηρεσιών. Άκουσα τον κ. Μιχελάκη, λέει η υπηρεσία μας καλώς τα έκανα. Αν ερχόταν εδώ η αποκεντρωμένη διοίκηση... θα έλεγε τα ίδια. Εγώ σαν πολιτικός στέλεκος σε μια δημοτική... σε ένα δημοτικό συμβούλιο λέω το εξής... και αν θέλετε και το λέω πάρα πολύ φωναχτά... αν ήταν ένα έργο που θα έφερνε κέρδη... και δεν λέω κέρδη μόνο εις επιχειρηματία... σε χρόνοντατε ναι ή όχι. Εδώ νομίζω ότι αυτοί που μας ακούνε... είναι πολύ καθαροί η απάντηση που θα δίνανε. Θα είχε τελειώσει. Δεν μπορεί δηλαδή ένα έργο... που είναι έκτακτο επίγον να κρατάει έξι χρόνια. Και τώρα πολύ φαντάζομαι και φοβάμαι... ότι εδώ στο τέλος θα βρεθούν μπλεγμένες υπηρεσίες. Ότι κακώς ερμηνεύσανε τον ένα νόμο οι υπηρεσίες έτσι... κακώς οι άλλες υπηρεσίες έτσι... και γι' αυτό εμείς είμαστε περήφανοι για τους εργαζόμενους... των υπηρεσιών και είμαστε αν θέλετε απέναντι... στις ηγεσίες και της δημοδικής αρχής... και της αποκεντρωμένης και βεβαίως των Υπουργείων... που δημιουργούν τέτοιου είδους νόμους. Σήμερα δεν υπάρχει θέμα για ψήφιση. Ήταν ενημέρωση. Δεν ξέρω γιατί συζητάμε να ψηφίσουμε... να ψηφίσουμε. Εδώ είναι ενημέρωση. Τουλάχιστον ο εκπρόσωπος της εργολαβικής εταιρείας... ο εργολάβος, ότι εδώ έχει τελειώσει το πράγμα. Άρα συζητάμε μια ενημέρωση, μια φυλλολογική συζήτηση... και ευτού απ' την αρχή πάλι, αν κατάλαβα καλά. Αυτό θα γίνει. Λοιπόν, έχετε ευθύνες σαν δημοδική αρχή. Εσείς, αποκεντρωμένοι, κράτος και Υπουργία. Ο κύριος διευθύνσης πρωτοβουμάτων... προτείνει τη διάρκειση. Από το μυσό λεπτό. Προηγούμενος είπατε... Μα σας παρακαλώ, δεν έχουνε μιλήσει. Όχι, δεν χρειάζεται, καταλαβαίνουνε. Λοιπόν, η κυρία Σχεναράκη. Κύριε Πρόεδρε, όντως τα υδραυλικά έργα... και τα έργα στον Αγία Λό είναι πάρα πολύ δύσκολα. Ίσως από τα πιο δύσκολα σε τεχνικό επίπεδο. Εδώ λοιπόν έχουνε γίνει μια σειρά λαθών... παραλείψεων... και τώρα προσπαθούμε με διοικητικούς τρόπους... να αποδώσουμε ευθύνες. Τώρα βέβαια που τα πράγματα έχουνε φτάσει... σε ένα αδιέξοδο και μάλλον... όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση... μάλλον τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα... όλο και πιο επιζύμια τελικά... για τον δήμο και για το έργο βεβαίως. Εγώ νομίζω μετά από όλα όσα ακουστήκανε... θέλω να πω δύο-τρία πράγματα. Καταρχάς κάναμε μία επιστολή... περιμέναμε μία απάντηση από τις τεχνικές υπηρεσίες... δεν ήρθε... και βάζαμε τα πράγματα νομίζω σε μία σωστή βάση. Το έργο... καταρχάς είναι δύο ξεχωριστά έργα. Όσο κι αν θέλουμε... να λιεύσουμε στα θολά... και να κάνουμε να εκτελέσουμε... το δεύτερο έργο κολλώντας το στο πρώτο... και κοινώς μέσα σε μια θολούρα... να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες... έτσι τις ονομάζ