46η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Καλωσορίζουμε στη 46η Συνεδρία Συγκονομικής Επιτροπής της 21ης Περιβίου 2022. Έχουμε ένα έκτακτο θέμα. Εντάξει, συγγνώμη. Είναι η 21η, είναι η πρόσκληση, ναι, ok. Λοιπόν, κατ' αρχάς, αν είμαστε σύμφωνοι για το έκτακτο. Οπότε, διαβάζω το θέμα. Έγκριση και δύο προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεις Ανατολικής Μακεδονίας, Στράκης, Δήμο Καβάλας και Δημοφέλε για το έργο αναβάθμιση υποδομών δημοτικής ποινοκροτήκης Καβάλας στο πλαίσιο της δράσης με τίτλο «Ο Πολιτισμός ως Κοινητήριος Μοχλώνς Ανάπτυξης» με κωδικό 16293 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2 και χρηματοδοτήτα από το Ταμείο Ανάκαψης και Ανθεκτικότητας για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελεί από Υπουργείο Ευθύνης. Κύριε Καβουλτζίδου, λίγο να εισηγηθείτε το θέμα. Καλησπέρα κι από μένα. Είναι ένα έργο του Ταμείου Ανάκαψης και Ανθεκτικότητας. Έχει ένα προϋπολογισμό 790.000 ευρώ. Ένα τμήμα του έργου θα γίνει με φορέ υλοποίηση στη δημοφέρεια ή το δήμο και το υπόλοιπο θα γίνει από υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Αφορά την αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης στη Δημοτική Καπναποθήκη. Το πρώτο υποέργο αφορά τη θερμική απεντόμουση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα έντομα στις ξύλινες επιφάνειες. Το δεύτερο υποέργο αφορά τη δημιουργία ενός χώρου στον οποίον θα μπορούμε να απεντομώνουμε κάθε ξύλινη επιφάνεια που θα μπαίνει στο Μουσείο για να μην ξαναπροκύψει το αντίστοιχο πρόβλημα. Το τρίτο υποέργο αφορά την παρέμβαση για την πυροπροστασία του κτιρίου, κάποια συμπληρωματικές επεμβάσεις που ζήτησε η πυροσβεστική. Το τέταρτο υποέργο αφορά την επάλιψη όλων των ξύλινων επιφάνειών με το ειδικό βερνίκι για να ολοκληρωθεί η άδεια πυρασφάλειας του κτιρίου. Και τα τελευταία που είναι ευθύνης αρμοδιότητας και θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν σχέση με αυτήν καθ' αυτήν την πινακοθήκη. Απλώς έρχεται έκτακτο γιατί το Υπουργείο μας τόστιλε την Παρασκευή, ζητάει όσο πιο σύντομα γίνεται γιατί έχουνε χρονικές δεσμεύσεις σε σχέση με το πρόγραμμα σαν Υπουργείο, το Υπουργείο θα το υποβάλει. Έχει ήδη υποβληθεί ο φάκελος για χρηματοδότηση, για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και μένει μόνο η υπογραφή της προγραμματικής. Η οποία μέσα στη βδομάδα θα γίνει και από την περιφέρεια γιατί είναι προγραμματική πολιτισμού και απαιτεί εκτός από εμάς και την περιφέρεια. Υπάρχει μηδενική επιβάρυνση για τον Δήμο Καβάλας. Είναι το σύνολο της παρέμβασης χρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Να απαντήσω σε όποια ερώτηση θέλετε. Να κάνω μια ερώτηση. Παρακαλώ κύριε Σφίδη. Καταρχήν φαίνεται όντως πάρα πολύ ενδιαφέρον. Απλά μου δημιουργείται μια απορία τώρα ακούγοντας και την κυρία Ταβουλτζίδου γιατί διαβάζοντας όσο πρόλαβα να διαβάσω την εισήγηση γιατί όπως πολύ σωστά είπατε μας ήρθε σήμερα πριν από λίγο. Είπατε μηδενικό κόστος για τον Δήμο Καβάλας και αν κατάλαβα καλά το κόστος αφοράει πάση περιπτώσει στο Υπουργείο. Ισχύει το ίδιο και για τη δημοφαίλεια. Είναι μηδαμινό το κόστος και για τη δημοφαίλεια. Και επίσης έχει καμία σχέση η εταιρία ManBiz. Να απαντήσω και στα δύο. Έχει μηδενικό κόστος και για μας και για τη δημοφαίλεια, για την περιφέρεια και για το Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι 100% χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεν έχει σχέση η εταιρία ManBiz. Δεν έχει εμπλακή καθόλου σε όλη αυτή τη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τα υποέργα που σχετίζεται ο δήμος ή η δημοφαίλεια, όλη η επεξεργασία της διαδικασίας και του είδους της παρέμβασης έκυνε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Δηλαδή, επιλογή της θερμικής απεντόμοσης, που ήταν ουσιαστικά πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού με συνεργάτες που αυτή έχει και χρησιμοποιεί σε αντίστοιχου μεγέθους υποδομές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα έντομα. Δεν έχει καμία σχέση η ManBiz. Να κάνω τότε μια ερώτηση. Δεν είναι τυχαία ερώτηση που έκανα για την ManBiz, αφού βέβαια πω ότι χαίρομαι που και για τη δημοφέλεια είναι μηδανειωμένο το κόστος. Σ' ένα από τα τρία έγγραφα που εσείς μας αποστήλατε σήμερα για την ενημέρωση του θέματος, φαίνεται ότι η αλληλογραφία γίνεται σε επιστολόγαρο της ManBiz. Άρα καταλαβαίνω ότι η δημοφέλεια της επιστολής που στέλνει και την αλληλογραφία με το Υπουργείο είναι στις επιστολές της ManBiz. Όχι, όχι, όχι. Έχει τη διαχείριση των mail και γι' αυτό δεν έχει καμία σχέση. Έχει έφυγε η κυρία Βαρελίδου που επεξεργαστήκαμε μαζί όλη την πρότεση από την αρχή μέχρι και τώρα, όχι. Απλώς νομίζω ότι είναι συμβεβλημένη με τη δημοφέλεια για τη διαχείριση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Γι' αυτό φαίνεται το επιστολόγαρο. Και θέλαμε να ξέρετε πότε ήρθε... Εντάξει. Δεν εμπλέγετε ποσένα, κύριε Ιωσικτήδου. Μπορείτε όταν θα έρθετε να δείτε ό,τι ακριβώς θέλετε και την πρόταση όπως έχει υποβληθεί. Ωραία. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Να κάνω εγώ, Πρόεδρε. Παρακαλώ, Κύριε Ιωσικτήδου. Καταρχήν, ο τίτρος λέει να είναι λίγο πιο σύντομος. Σχεδόν καλύπτει το μισό κείμενο. Δηλαδή, αν θέλεις να το διαβάσεις πρέπει να πάρεις τις ανάσες του τίτρου στου θέματος σου. Τώρα, δύο από τα υποέργα, η θερμική απεντόμουση και η εφαρμογή πυρίμαχου βερνικού, θεωρώ ότι ανάγκωται σε δαπάν συντήρησης. Και είναι σαν να λέμε ότι κάνουμε συντήρηση το κτίριο το συγκεκριμένο και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας πόρους από το Ταμείο Αράκαψης. Και θέλω να ρωτήσω πάνω σε αυτό. Ποιο είναι αυτό το περίπτωχο κτίριο της Δημοτικής Καπραποθήκης, που πρατάει το έργο, μάλλον, που πρατάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως θυμάμαι, τώρα, στον εγωμένη όρθο του Δημιουργικού Συμβουλίου. Ποιο είναι το επίσης ο κόσμος συντήρησης αλήθεια του κτίριου αυτού και, μάλιστα, αυτό που τώρα συνδυάζεται με την ρώτηση που έκανα προηγουμένως στην παρατήρηση, ότι δύο από τα έργα, τουλάχιστον εγώ, βλέπω ότι είναι θέματα συντήρησης και όχι κάτι άλλο. Και το βάζουμε, δηλαδή, μπορεί κάποιος να μας πει ότι χώνουμε εντός ευωγικών σε προγράμματα θεματοκτούμενα από το Ταμείο Αράκαψης θέματα συντήρησης. Και, επίσης, αν έχει ολοκληρωθεί το έργο που υλοποιούνται για το Πολιτιστικό Κέντρο. Αν έχει ολοκληρωθεί ή πότε θέλω να ολοκληρωθεί, αν δεν έχει ολοκληρωθεί. Και τι είναι αυτό δεν ξέρω. Δεν είμαι εγγυμνιωμένος. Ωραία. Σε ό,τι αφορά το αν είναι ή δεν είναι συντήρηση, και το Υπουργείο Πολιτισμού και η Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν δέχεται, δεν θεωρεί ότι είναι και τα δύο υποέργα, όπως τα περιγράψατε, κυρία Λαζαρίδη, ότι είναι συντήρηση. Είναι μια διαδικασία που απαιτείται να γίνει για να μπορέσει το κτίριο να λειτουργήσει και η πινακοθήκη του και κάθε άλλη συλλογή που έχει μέσα σε αυτό. Έχουμε ελέγξει πάρα πολύ καλά. Κυρία Χατταπολούτσου, η απεντόμοση που έφερε στη Ναγή, πάει από δυο χρόνια, σωστά. Δεν είναι άπαξ, ό,τι θεωρώ, δηλαδή, ότι είναι εύρος συντήρησης, όπως και ο Γρινίκη. Κάτι που γίνεται άπαξ, δεν είναι συντήρηση. Κάτι που γίνεται σε ταχτά χρονικά διαστήματα, είναι συντήρηση. Δηλαδή, μια φορά θα πεντωμέσουμε και μια φορά θα το βερνιχώσουμε. Καταρχήν, δεν είναι μία απεντόμοση με τις... Κι άλλο, αν καταφέρετε να πείτε στο Υπουργείο ότι είναι έτσι, τι να σας πω. Η Ειδική Πυρησία Διαχείρισης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, που διαχειρίζεται το αντίστοιχο ΕΣΠΑ, δεν θεωρεί ότι και οι δύο παρεμβάσεις είναι παρεμβάσεις συντήρησης. Εδωτήρη, καλό μεσημέρι σε όλους. Καλό μεσημέρι, Δήμορκη. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι συντήρηση και θα γίνεται ανά δύο ή τρία χρόνια. Εντάξει, αυτή τη στιγμή σε όλο το κτίριο υπάρχει σαράκι σε μεγάλη έκκραση. Ναι, το ξέρω. Όποιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συμπατικά μέσα και χρειάζεται αυτή η ειδική μέθοδος της θερμικής απεδόμοσης, όπου ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσα στο κτίριο γύρω στους 50 βαθμούς, ούτως ώστε να πεθάνουν τα σαράκια. Το σαράκι το οποίο υπάρχει. Από εκεί και πέρα όμως, για να μην ξαναδημιουργηθεί, θα πρέπει ότι ξύλινο αντικείμενο μπαίνει μέσα, θα πρέπει να απαντεμόνοται, διότι αλλιώς θα ξαναδημιουργηθεί το πρόβλημα. Και μάλιστα στο πρόγραμμα αυτό που θα υπάρχει θα γίνει και ένα ειδικό μέρος για να γίνεται η απεδόμοση των διαφόρων ξύλινων αντικειμένων που θα μπαίνουν μέσα στη νημοτική καπναποθήκη. ΟΚ. Και επίσης, το επίσης ο κόστος συντήρησης, τώρα βέβαια δεν φαντάζομαι ότι θέλετε να το απαντήσετε, αλλά δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε κανείς, δηλαδή να το δούμε κάποια στιγμή. Της συγκεκριμένου χωτήρια της νημοτικής καπναποθήκης, όχι της πιναποθήκης, κλπ. Ας σας πω λίγο και για το Πολιτιστικό Κέντρο για να ολοκληρώσουμε την ερωτή σας, κύριε Αδερφαρίδη. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της έγκρισης της μελέτης, της υποβολής της οριστικής μελέτης, μετά από τις οδηγίες και τις παρατηρήσεις που έκανε η εφορία νεωτέρων. Ένα υποέργο, απ' αυτά που βλέπετε, αφορά εφαρμογή αυτής της μελέτης. Για να είναι ικανό να ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτήσεων για την αδειοδότηση, λειτουργίας όλων των χώρων που υπάρχουν στη Δημοτική Καπναποθήκη. Σε ό,τι αφορά το κόστος, νομίζω στην επόμενη οικονομική θα μάθουμε να δούμε και να σας δώσουμε μια συγκεκριμένη απάντηση. Δεν μπορώ εγώ τώρα να απαντήσω. Ευχαριστούμε πολύ. Νομίζω πως είμαστε σύμφωνοι όλοι οι συνάδελφοι, άρα ομόφωνα εγκρίνεται και εξοδοτούμε τον δήμαρχο Καβάλλας για όλες τις συνόνιμες ενέργειες για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και θα πρέπει να ορίσουμε μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης Προγραμματικής Σύμβασης, προτείνω την κυρία Νταβουλτζίδου και ως αντιπρογραμματική την κυρία Μαραλίδου. Να περάσουμε στο πρώτο θέμα της σημερινής συναιδρίας σας. Έγκριση της σκοπιμότητας και της βιοσιμότητας συνεργειακής αναμπάθυνσης, αυτοματοποίησης του Δικτύου Δημοτικού Φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Καβάλλας, επιλογή του βέλτηση του τρόπου χρηματοδότησης σχετικής επένδυσης και έγκριση της προετοιμασίας για την ενέργεια του σχετικού διαγωνισμού και εκτέλεση της Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών. Θα δώσω τον λόγο στον κ. Δήμαρχο. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Είπαμε προχθές και στο Δημοτικό Συμβούλιο το πόσο απαραίτητη είναι πλέον η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού μας και μάλιστα με τις τιμές οι οποίες υπάρχουν τώρα και όπως είπαμε ότι υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το κόστος του οδοφωτισμού θα ανέβει στα 2, κοντά στα 2 εκατομμύρια. Και αν δεν θα το ξεπεράσει αλλά πάντως θα είναι εκεί κοντά στα 2 εκατομμύρια. Αλλά ακόμη και να πέσει τέλος πάντων να χρηματοδοτείται η τιμή του ρεύματος ποτέ δεν πρόκειται να ξαναπάει στο 0,18 το οποίο υπήρχε παλαιότερα. Έτσι λοιπόν όπως κάνουνε και όλοι οι δήμοι οι οποίοι σέβονται τον εαυτό τους προσφεύγουν, καταφεύγουνε στην λύση των λευκών η οποία είναι μάλιστα και η τελευταία τεχνολογία η οποία υπάρχει. Θα μου πει κάποιος και γιατί δεν το έχουμε κάνει τόσο καιρό, γιατί ακούγεται και αυτό. Έχω απέναντί μου την κυρία Δρακονάκη η οποία ξέρει, υπήρξα τη δήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και ξέρει τον κατηγισμό των διαφόρων πλασχέ, πώς να το πούμε όπως θέλετε πείτε το, εταιρεών οι οποίοι έρχονται και πλασάρουνε τα φωτιστικά τους. Σε όλους τα φωτιστικά είναι για όλους είναι πάρα πολύ καλά και καταλαβαίνετε ότι υπάρχει το εξής πρόβλημα ότι η προμήθεια ενός φωτιστικού είναι δύσκολη υπόθεση και εννοώ ότι είναι δύσκολη υπόθεση, διότι αυτό που θα παίζει μεγαλύτερο ρόλο θα είναι η περιγραφή του υλικού. Πώς περιγράφουμε το υλικό. όπου εκεί μπορεί να θεωρηθεί απ' τον καθέναν ότι υπάρχει μια φωτογραφική διάταξη. Έτσι, λοιπόν, με όλα αυτά τα οποία υπάρχουν και κάνοντας, διότι έπρεπε να κάνουμε και μια μελέτη σκοπιμότητας για να δούμε τι συμφέροι από όλα να κάνουμε. Παρόλο, εγώ οφείλω να ομολογήσω ότι ενώ στην αρχή θεωρούσα ότι η λύση του δανείου ήταν μια πολύ καλή λύση, όμως στη διάρκεια, συζητώντας και με άλλους βήμους που το έχουν κάνει, αλλά και με τη μελέτη σκοπιμότητας η οποία έχει γίνει, αποδείξηκε ότι τελικά ο καλύτερος τρόπος, ο συμφερότερος μάλιστα, είναι να γίνει μεσαία. Αν ήμασταν ένας βήμος που είχαμε τα χρήματα να το καλύψουμε μόνοι μας, τότε θα συζητούσαμε το να το καλύψουμε μόνοι μας. Τα χρήματα, όμως, αυτά, ξέρετε ότι δεν υπάρχουν. Και επίσης, επειδή όμως είναι εδώ και ο κύριος Ουριδάκης, εάν θέλετε κάτι, διότι ο άνθρωπος μας τα παρουσίασε την προηγούμενη φορά, εάν έχουν δημιουργηθεί και κάποιες επιπλέον απορίες επάνω στην μελέτη σκοπιμότητος, πριν το αναποδεσμεύσουμε για να συζητήσουμε μεταξύ μας, θα ήθελα να απευθύνετε την ερώτηση την οποία έχετε και μετά συζητάμε μεταξύ μας για να αποδεσμεύσουμε τον κύριο Χαϊδάκη. Χαϊδάκη, με συγχωρείτε. Συνάδελφοι, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις προς τον κύριο Χαϊδάκη. Ο κύριος Χαϊδάκης μας τα είπε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ προσωπικά δεν έχω να κάνω κάποια ερώτηση. Παρακαλώ, πίστευα ότι είναι ένας ερωτήτης, ο οποίος θέλει να μιλήσει στον κύριο Χαϊδάκη. Θέλω να μιλήσω στον κύριο Χαϊδάκη. Είναι ένας ερωτήτης που δεν είναι ουσιακός, ο οποίος θέλει να μιλήσει στον κύριο Χαϊδάκη. Είναι ένας ερωτήτης που δεν είναι ουσιακός, ο οποίος θέλει να μιλήσει στον κύριό Χαϊδάκη. Είναι ένας ερωτήτης που δεν είναι ουσιακός, Υπάρχουν τεχνικές ερωτήσεις, εάν έχετε, πάνω στα δάνεια, στα οικονομοτεχνικά, εάν έχετε κάποιες ερωτήσεις. Να ξεκινήστε, κύριε Άβρηκη. Ερώτης, όχι, θα μιλήσω. Να μιλήσω. Να μιλήσω. Να μιλήσω. Να μιλήσω. Να μιλήσω. Να μιλήσω. Να μιλήσω. Λοιπόν, Πρόεδρε, έχω το λόγο? Ωραία. Εγώ θα κάνω κάποιες ερωτήσεις. Δεν ξέρω πώς θα τις κατηγοριοποιήσετε για το ποιος θα κάνει τις απαντήσεις. Νομίζω ότι είναι το πιο δίκιο, γιατί έχουμε μια εισήγηση που υπογράφεται αποκλειστικά από τον Δήμαρχο, οπότε θεωρώ, αναφέρεται στην εισήγηση την οποία έχουμε στα χέρια μας. Ας ξεκινήσουμε το σημαντικότερο, ποιά είναι η ενεργειακή κατανάλωση και τι όφελος θα έχουμε. Γίνεται μία αναφορά ότι η ενεργειακή κατανάλωση του υφιστάμενου συστήματος είναι 6.680 δόσεις κιλοβατόρες, ενώ η αντίστοιχη του νέου συστήματος εκτιμάται στο 1.775.670. Τι θα πει εκτιμάται? Και αν έχουν γίνει υπολογισμοί και αν έγιναν, πώς έγιναν, πότε έγιναν, πώς στηριζόμαστε για να βγει αυτή η εκτίμηση. Δηλαδή πόσο από τα 6.800.000 φτάσαμε σχεδόν στο 1.800.000. Με την αναφορά ότι εκτιμάται, λέω κατά λέξη το αναγραφόμενο. Γίνεται μία αναφορά στην περίπτωση της πρώτης επιλογής, δηλαδή αυτή της χρηματοδότησης της επένδυσης από οι δύο πόρους της αναθέτουσας αρχής και χρησιμοποιώντας στην ουσία τα αρνητικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να απαιτούνται, είναι μία προϋπόθεση αρνητική για τον εισηγητή, ότι θα πρέπει να υπάρχει στην αναθέτουση αρχής, στο δημοσιοπρεπειμένη περίπτωση, να υπάρχουν άτομα εξειδικευμένα στο αντικείμενο της προμήθειας. Όταν λέτε άτομα εξειδικευμένα, ποια δύλη θα έπρεπε να είναι η εξειδίκευση για να αλλάγχθει ένα φωτιστικό σώμα ή ένας λαμπτήρας. Τι παραπάνω ως εξειδίκευση θα έπρεπε να έχει το προσωπικό, έτσι ώστε να είναι ένα αναστατικός παράγοντας στην επιλογή μας. Στον πίνακα στον οποίο αναφέρονται στοιχεία προσδιορισμού βασικών παραμέτρων ενεργειακής αναβάθμισης, γίνεται μια προσέγγιση ενός ποσούτης τάξης των 2.347 εκατομμυρίων περίπου ευρώ, το οποίο είναι ένα κόστος που αναλογεί στη συντήρηση του υφιστάμενου συστήματος στην δωδεκαετία. Κόστος συντήρησης υφιστάμενου συστήματος δωδεκαετίας θα είναι 2.347. Τι είδους συντήρηση θα γίνεται όταν φωτιστικά με μονομένα LED που έχουμε αντικαταστήσει μαζί με τους φωτεινούς σηματοδότες, τα ψηλά φανάρια που έχουν αλλάχθει στο δήμο με τη τελευταία τεχνολογία το LED, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ούτε μία ώρα το καλαθοφόρο για να κάνουμε επέμβαση, δηλαδή υποτίθεται ότι η αλλαγή γίνεται για να απαλλαγούμε και από τις εργατοόρες της συντήρησης. Δηλαδή τι προβλέπει ο μελετητής, ο εισηγητής στο να χρειάζεται για μια συντήρηση 2.400 περίπου στα 12 χρόνια. Μια άλλη ερώτηση που ήθελα να κάνω είναι αν έχουν ελειφθεί υπόψη τα φωτιστικά σώματα που έχουν αλλάχθει μέχρι τώρα στον δήμο ή από αυτά που είναι να αλλάχθουν από αυτά που βρίσκονται στις αποθήκες. Γιατί υπάρχει αναλυτική οικονομική περιγραφή μόνο για τη δεύτερη περίπτωση αυτής της θέα και όχι γιατί δεν υπάρχει αλλαγή γίνοντας από αυτά που βρίσκονται στις αποθήκες. Υπάρχει αναλυτική οικονομική περιγραφή μόνο για τη δεύτερη περίπτωση αυτής της θέα και όχι για την πρώτη, τρίτη και εγώ θα έθετα και μια τέταρτη η οποία θα ήταν μια οικονομοτεχνική μελέτη αν θα μπορούσαμε σε ένα βάθος πενταετίας, εξαιτίας αν αναλάζαμε εμείς ως δήμος μόνο φωτιστικά σώματα και λαμπθείρες. Η ερώτηση μια ακόμη που θα ήθελα να κάνω είναι διαφαίνεται ότι υπάρχει απουσία της γνώμης και της επιστημονικότητας της υπηρεσίας του δήμου, της εθνικής υπηρεσίας, γιατί δεν είναι στο κάδρο αυτό της εισηγησίας, ποια είναι η άποψη της υπηρεσίας. Κάτι ακόμη που θα ήθελα το τελευταίο, δεν διαφαίνεται τουλάχιστον μια πρώτη ανάγνωση ότι έχει μελετηθεί κάτι το οποίο έχει γίνει σε άλλους δήμους στην Ελλάδα, δήμαρχε, πιθανές αλλαγές φωτιστικών σωμάτων, προβολεών και τα λοιπά, ενεργοβόρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικά κτίρια, μιλάω πάντα για τον εξωτερικό φωτισμό, έτσι δεν μιλάω για τον εξωτερικό φωτισμό. Θα πρότει να συγκεντρώσουμε τα ερωτήματα, δήμαρχε, ή θέλεις να απαντήσουμε. Κύριε Συφίδου, κύριε Λαζαρίδη, υπάρχουν ερωτήματα? Ο κύριος Λαζαρίδης όχι, οπότε να προχωρήσουμε να απαντήσεις. Λοιπόν, κύριε Χαϊδάκη, σε κάποιους θα απαντήστε εσύ, σε κάποιους θα απαντήσω εγώ, οπότε... Ας πάμε στην πρώτη, δεν ξέρω αν ακούτε. Να σας ακούω. Καλησπέρα σε όλους. Η πρώτη ερώτηση είναι πώς από τις 6.000-6.000.000 κιλωβατόρες οι οποίες είναι, πώς υπολογίσαμε ότι περίπου εκτιμάται, η εκτίμηση ότι θα είναι 1.700 τόσο. Η λέξη εκτίμηση μπαίνει, γιατί δεν υπάρχει μέτρηση σε αυτή τη δόση, δεν έχουμε μπει τα φωτιστικά, οπότε δεν μπορώ να μετρήσω κανένα. Η εκτίμηση γίνεται με θεωρητικό υπολογισμό, με βάση στην αντιστοίχηση, η οποία προτείνεται στην δρομελέτη του φωτιστικού εκείνου, που θα φέρει το ίδιο ή καλύτερο φωτιστικό αποτέλεσμα, σε σχέση με το εικαριστημένο φωτιστικό, το υπολογισμένο φωτιστικό με τη συγκεκριμένη ισχύ και τα συγκεκριμένα χαριστικά, που είναι το αποθετημένο σε συγκεκριμένο ύψος, γίνεται αντιστοίχηση με νεότερο φωτιστικό λεβ απόδοσης, μιας καλής αποδοσης ενός καλού φωτιστικού, που θα το αποτετήσει όλοι οι ίδιους και θα έχει το ίδιο ή καλύτερο φωτιστικό αποτέλεσμα. Εκτίμηση είναι γιατί είναι θεωρητικός υπολογισμός και όχι μέτρηση, δεν είναι και κατασταθή. Η δεύτερη ερώτηση ήταν ότι θεωρείται αρνητική προϋπόθεση, αν το κατάλαβα καλά, ότι πρέπει να υπάρχει η απέτηση για ύπαρξη εξειδικευμένου προσωπικού στο δήμο. Το εξειδικευμένο προσωπικό αναφέρεται και στο σχεδιασμό, αν λάβανε ο δήμοσος να σχεδιάσει και να το διαγράψει και να επιλέξει τα φωτιστικά, τα οποία είναι ένα εξειδικευμένο ζήτημα, αλλά και στη λειτουργία και στη συντήρηση του συστήματος, το οποίο θα προκύψει. Δηλαδή, φεύγουμε από ένα κλασικό σύστημα χωτισμού οδών και κοινωνιστών στο χώρο, όπως το ξέραμε, και πάμε έξω ένα σύστημα στο οποίο λειτουργεί παράλληλα ένα σύστημα τηλεδιαχείρισης, τηλεπαρακολούθησης, ελέγχου βλαβών, ανακοπατάσεις βλαβών, το οποίο είναι ένα πιο σύνθετο σύστημα, το οποίο μας πρέπει να υπάρχουν γνώσεις για να μπορεί κανείς να το παρακολουθεί, να εξάγει στατιστικά στοιχεία, να προβαίνει σε προλυμβικές συντηρήσεις, σε αποκαταστάσεις βλαβών μέσα σε σύντομο προλυμβικό διάστημα και γενικόλα να υπάρχουν ειδικές γνώσεις πάνω σε αριστείματα του οδοκοτησμού. Η παρατήρηση, λοιπόν, είναι ότι εάν ο δήμος το μπορούσε να το κάνει μόνος του, ίσως έπρεπε να προχωρήσει και σε κάποιες προσλήσεις περιτέρων, κάποιοι εξειδικευμένοι προσωπικού, στο κομμάτι αυτό, για να μπορέσει να τα αποκριθεί στις καινούργιες απαιτήσεις. Το τρίτο ερώτημα αναφέρεται σε ένα κόστο συντήρησης, στο οποίο προφανώς έχει γίνει μια παρανόηση. Τα 247 εκατομμύρια είναι το κόστο των 18 συντήρησης για το ιχτιστά νομοσύστημα, για αυτό το οποίο υπάρχει τώρα, δηλαδή. Ενώ το νεότερο θα έχει σαφώς χαμηλότερο κόστος, είναι έναν τεκρακόσα τόσο ανεμομεγαλώ, δηλαδή, το σημερινό σύστημα θα έχει κόστος συντήρησης περίπου 118.000 ευρώ, ενώ το νέο θα έχει 119.000 ευρώ. Το ποσό αναφέρεται στο παλιό, σε αυτό το σύστημα, το οποίο υπάρχει τώρα το αυξημανό κόστος και όχι στο τενούργιο. Και κατά το νεότερο, φυσικά, για 119.000 ευρώ το χρόνο, είχα να κοιολογηθεί και στην πατουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το μόνιμο προσωμικό πρέπει να διαθέτει του Ανάδοχο, στο καλαδοχό, το οποίο θα υπάρξει σε μόλιμη βάση, είτε υπάγουν πολλές βλάβες, είτε υπάγουν λίγες βλάβες, είναι υποκρεωμένος ό,τι 2.300, 1.430. Το 2.400 είναι το ιχτιστά νομοσύστημα. Το 2.400 είναι το ιχτιστά νομοσύστημα. Λοιπόν, και αυτό το βασιλότερο πόσο δικαιολογήσαμε και από τα καλαδοχόρια, και από τις αντικαταστάσεις των όπλων φωτιστικών, που προκύψουν, και από την λειτουργία της λευδιακής, και από το πόσο μετά ο ζελωμένον που θα έκανε ο Ανάδοχος, και από το πόσο σέβελ το οποίο υπάρχει, όλες τις 3.500, λοιπόν, στην παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν μόνο οικονομικά στοιχεία για το share, θεωρώ ότι υπάρχουν οικονομικά στοιχεία και για την προμήθεια, και αναδεικνύω τα οικονομικά στα στοιχεία, και γίνεται και μια παραβολή των στοιχείων αυτών, όταν λέμε ότι το πόσος ως προμήθεια είναι γύρω στα 7.300, υπολογίζουμε τους τόπους μας στα θεωρώτη του κόσιο, και υπολογίζουμε και τη συμβίριση του σχήματος αυτού του, το 1.340, 1.810, το υπολογίζουμε, δηλαδή, το πόσο συμβίρισης, το ίδιο ποσό το οποίο υπήρχε και στη SEA, στο καινόδιο σύστημα, φτάνοντας έτσι σε ένα συνολικό ποσό 10.380, όταν η SEA έχει ένα προεμολογισμό 11.800, και η SEA έχει αναλάβει όλα τα αριστεραπενητής, έχει όλη τη διευθύνη για τη διευθύνη της συμβίρισης, όλη τη διευθύνη για την ασοχία, την προϋπόθεση να πληρώνει και τα πετυχαίνει οι δίκτες, εξοικονόμησης από τα τράπεδα και τα λοιπά, πράγματα τα οποία, όλα αυτά είναι στην πλάτη του δίμου, όλα τα ρίσκα στην περίπτωση της χρονίδας. Άρα έχει γίνει νομίζω αναλυτική αντιπαράδευση των δύο μεθόδων, έτσι και δεν εξετάστηκε μονόπλευρα η περίπτωση της SEA. Τώρα το θέμα για τις υπηρεσίες, εμείς υπήρχε συνεργασία με τις υπηρεσιόμενες στοιχεία, για τις υπηρεσίες και τα λοιπά. Το τελευταίο που σημείωσα εδώ είναι ότι δεν έχουμε μελετήσει κατηγορίες φωτιστικών, φωτισμού σε κτίρια και σε άλλους ίδιους υπηρεσίες. Εδώ πρόκειται για μια ανταποδοτική υπηρεσία, που είναι την υπηρεσία του φωτισμού του Δημοτικό Εργασμού Βοδών και Κοινοβουλίων Κόρων, η οποία είναι ανταποδοτική υπηρεσία και αυτή μπορεί να μπει σε αυτή την προμελέτη. Τα κτίρια, φυσικά ο φωτισμός έχει μια ενδιαίκη καταγωγή, αλλά αυτή δεν είναι ανταποδοτική υπηρεσία. Δεν πληρώνται από ανταπολογικά τέχνη, πληρώνται μέσα από το προετολογικό τύμα από άλλους κωδικούς, οπότε δεν μπορεί να μπουν αυτές τις υπηρεσίες μέσα σε αυτή την προμελέτη, η οποία είναι. Είναι κάτι που μπορεί να εξετάσει ο δήμος διακριτά μέσα από άλλες χρηματοδοτήσεις, όπως το ηλέτρα που προβλέπει επικοριγήσεις σε ενεργειακή αναβάθμιση στα δημοτικά του κτίρια. Ή ο Αντώνης Στρίτης για παράδειγμα, έχουμε δικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αφορούν ενεργειακές καταναλωτές, οι οποίες δεν είναι ανταποδοτικές, δεν είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω να ξέχασα κάποια από τις ερωτήσεις τώρα. Εδώ εάν ξέχασα κάτι και δεν το μπορώ να σημειώσω, θα σημειώσω. Μια διευκρινιστική, γιατί αν κατάλαβα καλά. Ο εργολάβος που θα αναλάβει την ευθύνη της κατασκευής, συντήρησης και εξασφάλισης της μειωμένης χρηματοδότης εκ μέρους του Δήμου του φωτισμού, του οδοφωτισμού, όταν θα διαγωνιστεί, θα είναι σταθερό το ποσό των 11 εκατομμυρίων. Σε ποσοστό μείωσης του κόστους του Δήμου για τον οδοφωτισμό θα δοθεί η προσφορά. Και έκπτωση των 11 εκατομμυρίων συγχρόνων. Μπορώ να απαντήσω, τελειώσατε. Ναι παρακαλώ. Ο προϋπολογισμός των 11 εκατομμυρίων προκύπτει από την ενεργειακή εξοικονόμηση. Από το όφελος του οικονομικού σημαίνει στα 117 έτη, σε αυτό το προϋπολογισμό ο ανάδοχος θα δώσει μια έκπτωση. Αυτή η έκπτωση είναι το οικονομικό όφελος του Δήμου όσον αφορά την εξοικονόμηση. Δηλαδή αν είναι 10-15% θα είναι ένα οικονομικό όφελος εγγυημένο για τον Δήμου. Δηλαδή αυτό θα πηγαίνει στη τσέπη του Δήμου. Πλέον αφού είναι το οικονομικό όφελος θα είναι και το οικονομικό όφελος που έχει. Από το ότι δεν θα πληρώνουν τίποτα για τη συντηρήση και τη λειτουργία του νεου συστήματος, καθώς και κάποια οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την ανοιωμένη ενεργειακή καταρνάδωση, από φόρους που αφορούν αυτή την ανοιωμένη ενεργειακή καταρνάδωση. Το πόσο αυτό το συνολικό το οποίο θα έχει ο Δήμος μέσα στο δεκαετία, θυμάται σε ένα ποσό πάνω από το 4 εκατομμύρια ρού. Κυρία Κοβίδη να σας βοηθήσω λίγο. Να κάνω και εγώ μια ερώτηση σε εξαφορμή σ' αυτόν που άκουσα τον κύριο Χοριδάκη. Πολύ σύντομα κυρία Σιφίδου, πολύ σύντομα. Έχουμε έως έτος βάση το 2021, ήταν 1.300.000 περίπου το κόστο το φωτισμό. Αν υποθέσουμε γύρω στα 70% θα κλητώσουμε το 1 εκατομμύριο, από αυτό λόγω της έκδοσης 10-20% ο Δήμος θα ωφελείται γύρω στα 100.000-200.000 ευρώ. Έτσι μια προσέγγιση λίγο για να αντιληφθούμε αριθμούς. Για την εξονομισία της ενέργειας. Για το ένα έτος. Το ένα σκέλος είναι αυτό που λέτε. Υπάρχει και δεύτερο, αυτό συζητάμε. Ότι υπάρχουν δύο σκέλοι προσέγγισης ωφέλους του Δήμου. Για να διευκρινίσουμε σε όλους ότι είναι και η μείωση του κόστος, του συνολικού που θα επιβαρυθεί ο Δήμος, των 11 εκατομμυριών που θα μειωθούν ανάλογα με την έκδοση που θα δοθεί και το όφελος από τη μείωση της κατανάλωσης που θα εξασφαλίσουν. Εδώ να προσθέσουμε κάτι, ότι αυτό αφορά την κοιμή 0,18 κλμ. Δηλαδή, οποιαδήποτε ερωτική αύξηση στην κοιμή της κλμ, δεν αφορά το Δήμο, γιατί κλειδώνει αυτή η κοιμή, δεν προτείνει να πληρώσει παραπάνω, είναι σε όφελος οικονομικός του Δήμου. Δηλαδή, η εξοικονόμηση θα προκύπτει, αν αυτοί δει την τιμή της κλμ, όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή της κλμ, στο πιο μεγάλο θα είναι και οικονομικό όφελος του Δήμου, θα προκύπτει μελλοντικά. Κυρία Ιουσεφίδου, μπορείτε να κάνετε ερωτήματα. Ναι, ναι. Καταρχήν, κανείς δεν διαφωνεί με τη σκοπιμότητα. Και ότι πρέπει να γίνει αντικατάσταση στο Λαβδίρο, πρέπει να γίνει. Το αν θα έπρεπε να γίνει πιο μπροστά Δήμαρχε, δεν θα κάνω σχολιασμό. Εμπάση περιπτώσει, σήμερα το φαίνεται στην Εκονομική Επιτροπή. Το θέμα όμως είναι ότι το έργο αυτό θα δεσμεύσει και τις επόμενες διοικήσεις. Μιλάμε για ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ. Εξαφωνής λοιπόν των ερωτήσεων, των απαντήσεων μάλλον, που έδωσε ο κ. Χοϊδάκης αν θυμάμαι καλά το όνομα. Διαβάζω εγώ τον τίτλο του θέματος που μας φέρατε. Για συντομία χρόνου, έγκριση της σκοπιμότητας, βλα βλα βλα, επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης. Από αυτά δηλαδή από όσα μας είπατε προφορικά σήμερα κ. Χοϊδάκη, προχθές στο Δημοτικό Συβούλιο και όσα έχουμε ως έγγραφα. Γιατί βασικά τα έγγραφα πιο πολύ με ενδιαφέρουν όπως θεωρώ και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής. Θεωρείτε λοιπόν ότι μας αποδεικνύεται έγγραφος αυτή τη στιγμή το βέλτιστο τρόπο χρηματοδότησης. Δηλαδή τι θέλω να πω σε σχέση και με τις ερωτήσεις που έκανε πριν η Ευαγγελία. Ποιος είναι, υπάρχει, δεν υπάρχει από ό,τι κατάλαβα, αν κατάλαβα καλά, κάποια οικονομική μελέτη σε σχέση με τους άλλους δύο τρόπους. Γιατί υπάρχουν τρεις τρόποι χρηματοδότησης με εισαγωγικά. Όπως φαίνονται στα έγγραφα του ίδιου του αναδόχου που έχει προκύψει από την Ανεργειακή Κοινότητα όπως μας είπατε. Τι κερδίζει, ποιο θα ήταν το κόστος αν το έκανε ο ίδιος ο Δήμος. Είτε με δανεισμό είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δεν υπάρχουν αυτά τα έγγραφα κύριε Χοηδάκη. Το προφορικά, το κατά δική σας εκτίμηση θα έχουμε κάποιες κυλοβατόρες σε σύγκριση με την ερώτηση όπως την έκανε η Ευαγγελία. Εμένα προσωπικά σαν μέλος οικονομικής επιτροπής θα με καλύπτει. Γιατί μιλάμε για μία σύμβαση δωδεκαετίας, δεν μιλάμε για μία σύμβαση για ένα χρόνο. Μιλάμε για μία σύμβαση εκατομμύριων. Επίσης είπατε ότι το οικονομικό, καταρχήν όλοι θέλουμε το περιβαλλοντικό όφελος, δεν το συσδάω. Είπατε πριν μετά για το οικονομικό όφελος. Είπατε το οικονομικό όφελος θα προκύψει από την έκτος που θα δώσει ο ανάδοχος. Θεωρητικά μας είπατε κάποια νούμερα και εσείς και ο αντιδήματος οικονομικών 15%, μπορείτε να μας πείτε και 55%. Και αν προκύψει 5%, ξέρετε εσείς έναν διεθνή διαγωνισμό, τι ποσοστό θα προκύψει. Και επιπλέον να ξανακάνω την ερώτηση, γιατί σας την είχα κάνει και στο θεμοτικό συμβούλιο. Γιατί εδώ μας προτείνεται τρόπο, έναν τρόπο μάλλον, αντικατάσεις λαμπτίνων με ΛΕΝ. Τέλεια και παύλα. Σας είχα κάνει δει την ερώτηση, αν σκεφτήκατε την αντικατάσταση με λιακά. Ξαφνιαστήκατε ή δεχομένως την πρώτη φορά που σας έκαναν ερώτηση στο θεμοτικό συμβούλιο, μου απαντήσατε, μα δεν γίνατε, πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό με λιγότερη ηλιοφάνεια σε οδοφωτισμούς, σε μέρη κοινόχρηστα, εφαρμόζουν τα ηλιακά. Άρα, δεδομένου ότι ξαναδιαβάζω, βέλτες το τρόπο χρηματοδότησης που εσείς λέτε με συνεισήγηση και εκεί πρέπει να αποσκοπούμε, στο βέλτες το τρόπο χρηματοδότησης. Κάνατε καμία οικονομική μελέτη με τα ηλιακά. Και μάλιστα, για να σας προλάβω, η δική μου πρόταση δεν ήταν, άντε όλα να τα αντικαταστήσουμε με ηλιακά, ένα τμήμα το 50%. Σε κάποιες γειτονιάς, παραδείγματος χάρη. Και εγώ θα έλεγα, γιατί πηλωτικά, για ένα μήνα δήμαρχε, πηλωτικά. Γιατί δεν κάνουμε, θα βάλουμε σε μια γειτονιά τα ηλιακά. Και μηδαμινό κόστος, τρία LED, κοστίζουν 140 ευρώ. Σε μια γειτονιά πόσα LED να χρειαστούμε, δηλαδή, για να το κάνουμε πηλωτικά. Πρόεδρε μπορώ ένα λεπτάκι. Να απαντήσω ή θέλετε να απαντήσω. Όχι, ένα λεπτάκι μόνο, θέλω το λόγο. Θέλω κύριο Χοϊδάκη, συγγνώμη, ξεχνάω. Ένα λεπτάκι μόνο μπορώ πρόεδρε. Μπορείς χαϊδάκης, μπορείς κύριο Χοϊδάκη. Καταρχήν να εξηγήσουμε ότι υπάρχουν σε γειτονιές τέτοια φωτοβολταϊκά που λέτε κυρία Ιωσφύδου. Αν θέλετε ελάτε σε ένα πάρκο στο ζηγό, να το δείτε όποτε θέλετε. Έχει μπει το οποίο δεν είναι καθόλου λειτουργικό και σκεφτόμαστε να το αλλάξουμε κιόλας. Δεύτερο, αυτό που λέτε για τα ηλιακά, σας απαντήθηκε την προηγούμενη φορά. Αντέχουν πολύ λιγότερες ώρες. Αφήστε το όμως αυτό. Εμείς θέλουμε 11 με 12 ώρες περίπου να έχουμε φωτισμό. Τα ηλιακά αυτά δεν μπορούν να παρέχουν τόσο φωτισμό επαρκεί για 11-12 ώρες. Σκεφτείτε απλά ότι κάνουμε το ίδιο πράγμα. Θα μπούν τα LED, απλά τα φωτοβολταϊκά που λέτε, αντί να τα έχουν επάνω στην ράμπα, θα τα έχουν ακουμακρισμένα επάνω στη λινιά. Δηλαδή πάλι το ίδιο πράγμα είναι. Με ηλιακά, τα οποία ηλιακά όμως θα μας δίνουν ρεύμα στη λιμιά και δεν θα είναι φορτωμένα πάνω στη λάμπα τη LED. Δεν ξέρω αν γίνουμε κατανοητός και μας παρέχουν μόνιμα και αδιάλειπτα ρεύμα βέβαια μέσω του δικτύου του δημιέρα. Αυτό τώρα δεν είναι πχ. με σχόλες Απόστολε, είναι για μελλοντικά όταν θα γίνει η ενεργειακή κοινότητα. Ωστόσο. Από τι θα παίρνουμε όμως δήμαρχε το ρεύμα πάλι από πάλι ηλιακά. Δεν έχει σημασία που θα παίρνουμε το ρεύμα. Στον εργολάβο θα πρέπει να πληρώνουμε το ποσό που έχουμε συμφωνήσει. Απλώς το ρεύμα που θα μας περισσεύει θα πηγαίνει σε περισσότερους δημότες. Αυτό όμως είναι άλλο. Αυτή τη στιγμή όμως θα σας απαντήσει, να μην το κάνω πάλι λάθος στον άνθρωπο τον έχω πεθάνει, τον κ. Χαϊδάκι. Λοιπόν. Τα ονόματα είμαι φοβερός. Καταρχήν δεν υπάρχουν καλά φωτιστικά που τα τρία φωτιστικά κοστίζουν 150. Εάν εννοείται στο Little και στο Ikea, εντάξει μπορούμε να βρούμε τέτοια φωτιστικά. Τα τρία φωτιστικά να κάνουν 150 ευρώ. Μια καλή μπαταρία η οποία πρέπει ανά 2-3 χρόνια να αλλάζει και αν δεν αλλάξουμε σε 12.000, εγώ σας λέω να μην είναι 12.000, να είναι 1000 φωτιστικά. Δεν πάω σε μεγάλο αριθμό. Να αλλάζουμε μπαταρίες σε 1000. Και όταν θα έχει σκοτάδι θα πάτε εσείς στις γειτονιές και θα λέτε ότι παιδιά τι να κάνουμε τώρα έχει σκοτάδι και δεν μπορούμε να έχουμε φωτισμό καλό. Εντάξει λοιπόν. Αν ήταν αυτό θα το κάνανε όλοι κ. Ιωσιφίδου. Αλλά βλέπετε ότι το κάνουνε πολλοί και το έκαναν στους λειψούς όπως είπατε όπου αντικαταστήσανε 29 σημεία. Αρχαί, συγγνώμη που σε διακόπτω. Μάζουν ηλιακά. Και επαναλαμβάνω, εγώ δεν είπα να γίνει αντε ομαδική αλλαγή με τα ηλιακά. Σταδιακά, αναγειτονιές, αναπεριοχές, με μία ειδική μελέτη. Δεν είμαι ειδικός ούτε ηλεκτρολόγος με μία ειδική μελέτη. Και θέλω να καταλήξω ότι βασικά σήμερα έχουμε ένα θέμα για το οποίο δεν έχουμε οικονομικές μελέτες σε όλα τα δεδομένα, αλλά ούτε μία μελέτη για να εξετάσουμε και την περίπτωση των ηλιακών. Επειδή είναι και ο κ. Λαζαρίδης εδώ, όποιος είναι μηχανολόγος όπως και ξέρει από αυτά, έχουν απ' όλη να σας πω ότι καταρχήν δεν είναι ότι πάμε βγάζουμε μία λάμπα, βάζουμε μία λάμπα στη θέση. Εδώ πρέπει να γίνουν μελέτες. Πρέπει να γίνει καταρχήν φωτοτεχνική μελέτη για να δούνε σε ποια κατηγορία είναι ο δρόμος και τι φωτιστικά πρέπει να βάλουν. Αυτά μη τα αγνοούμε. Ποιος θα τα κάνει αυτά. Υποθέτω για τους μελέτες, δήμαρχε. Ωραία, τέλος πάντων. Λοιπόν, ο κ. Καϊδάκης θέλει να απαντήσει κάποια πράγματα και μετά το συνεχίζουμε. Κύριε Καϊδάκη, μία ερώτηση η οποία είναι συνηφασμένη με κάποια στενότητα που έκανε ο κ. Ρουσιφίδο. Εγώ δεν καταλαβαίνω το ποσοστό έκτοσης, δηλαδή το κέντρο που θα προκύψει για το δήμο από το ποσοστό έκτοσης θα δώσει ο ανάβδοχος. Δηλαδή το 11 εκατομμύρια που είναι το προποληστικό κόστος του έργου είναι θέσφατο, είναι άκαπτο, είναι αναλαστικό. Δηλαδή, άμα βάζετε 13 εκατομμύρια, τότε θα ήμασταν πιο ευχαριστημένοι αν πήγε, ας πούμε, 5% του 13 από το 5% του 11. Μου θυμίζει, ξέρετε, λίγο το ανέδοτο με τη σκηνή του χότζα, με τα ζώα που μπαίναν ένα-ένα και μετά βγαίναν ένα-ένα και ήταν ευχαριστημένος του χότζας, έτσι. Αν και δεν το γνωρίζετε το ανέδοτο που είπατε, πάντως δεν είναι… Είναι πασιγνώστο. Ναι, δεν το ξέρω, δεν μπορώ. Δεν έχω να το πούμε, εντάξει. Ναι, δεν το γνωρίζω. Ας πούμε στο δήμαρχο που νομίζω ότι το ξέρεις σίγουρα. Για να μιλήσουμε τώρα έξω τα ανέδοτα, έτσι. Ο προϋπολογισμός μιας ΣΑΑ, τη συγκεκριμένη ΣΑΑ, βγαίνει με τον εξάπλωτο τρόπο. Προϋπολογίζεται η ενεργειακή κατανάλωση που θα έχει το καινούργιο σύστημα και συγκρίνεται με την ενεργειακή κατανάλωση που έχει το ηθιστάμανο σύστημα σε μια οδεκαετή προβολή. Από κει, υπάρχει μια διαφορά κατανάλωσης κάθε χρόνο. Αυτή η διαφορά της κατανάλωσης, όλα τα ασιάει, έστειλε μια τιμή κιλοβατώρας, η οποία έχει αφορήσει το 0,18 σήμερα. Και έτσι βγαίνει ο προϋπολογισμός της Σύμβασης. Δεν βγαίνει τυχαία. Δεν είναι τυχαία ότι ο 1.18.1839.944 βγαίνει με έναν υπολογισμό. Δεδομένου ότι η τελευταία χρονιά, οι πιο πρόσβατοι είναι αυτοί που μας δίνουν την πιο επίκαιρη εικόνα ο σύστημας, που δεν έχουν γίνει επεκτάσεις και αλλαγές. Αυτό χρησιμοποιούμε σαν έτος βάσης. Αυτό το σύστημα είναι το ηθιστάμανο. Αυτή είναι η ενεργειακή του κατανάλωση. Και με τον υπολογισμό των φωστικών σωμάτων δεν τους αρμούν σε ανίσθητα ύψη. Εκτιμάται το κατανάλωσης του σύστηματος, προκύπτει η εξοικονομήση, πολλαπλασιαζόμενο με τη τεινούμη 0.18, με μια ανοιχτή μαρτυμική προσαμμογή 2% στις 20η την προβολή, γίνει ο προοδεκτικός. Έτσι βγαίνει. Αυτό το προοδεκτικό δεν μπορεί να γίνει 13, 15, 18 όσο θέλουμε. Γίνει ένας γυρνός τρόπος και έχει ένας γυρνός νούμερος. Τώρα, στο θέμα της έπτωσης, το οποίο είπε και αναφέρθηκε η κυρία Ιωσιτήρου, να δεν κάνω το ασχοληγημένο. Δεν λέμε νούμερα τα οποία τα πατάμε από την κοιλιά μας, τα νούμερα τα οποία λέμε στηρίζονται τώρα από μια σταθεστική αποξεγασία εκτώσεων που έχουν εδοθεί σε τέτοιους διαγωνισμούς. Αν πηγαίναμε λίγο πιο πίσω, οι εκπτώσεις φάνε και μεγαλύτερες απορρίπτωσης σε κάποιους διερεστοί. Εγώ μίλησα για μικρότερα νούμερα, γιατί το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων στα υλικά. Άρα, δηλαδή, το κάπεξ το οποίο, το τελεττικό κόστος του κεφαλίου, το οποίο υποψήφιαν όλοι θα χρειαστεί να βάλουν, είναι κάπως αψημένο και αυτό πιθανόν να έχει κάποια επίπτωση στις εκτώσεις που μπορεί να δώσουν. Δηλαδή, να μην είναι 21, 22, να είναι 18, 18, 17, 15, αλλά δε θα βγάζουμε, και το λέμε έτσι τυχαία τα νούμερα, χωρίς να ενοικώσουμε, τι έχει γίνει μέχρι τώρα από τα τελευταία χρόνια τα οποία υποβράχνουν το τετρική συμβάσιο. Για το ζήτημα της μελέτης, που λέτε. Απάτησα και προοριμμένως ότι εξετάστηκε και η ΙΣΕΑ, από εικονομοτεχνική άποψη, και η προμήθεια. Εξετάστηκαν και τα σημεία τα οποία δώσανε βάση στην προμήθεια, οικονομικά, το κόσμο των ελληνικών, το κόσμο του ανοιγμού, το κόσμο της συντήρησης, τα ρίσκα που παίρνει ο δημός, και αντίστοιχα εξετάσεις από τη συμπεριφορία της ΙΣΕΑ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το λέτε ότι δεν υπάρχει τελείως μελέτη. Και όσον αφορά τον υπολογισμό της εξυπονόμησης, προκύπτει με έναν σαφή επιστημονικό και αδιαβιστήτως τρόπο. Εσείς αδιαβιστείτε τους υπολογινούς αυτούς τους θεωρητικούς που έχουμε γίνει μέσα στην μελέτη, αδιαβιστείτε ότι αφοριστικά είναι αυτά τα συγκεκριμένα στον αριθμό, στην ισχύ και στις όρες δημιουργίας του σύμματος από το οποίο προκύπτει με μαθηματικές πράξεις και με τύπους η καταμέλωση. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτει και για το νέο σύστημα. Μελέτη είναι, στηρίζεται στην επιστήμη και βγάζει τα αποτελέσματα. Τι άλλο να κάνουμε για να τα αποδείξουμε. Πέρος για το σύστημα των φωτοπορταϊκών, απάντηση και ο κύριος, δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του δημοτικού συμβουλίου, νομίζω δώθηκαν οι απαντήσεις, αλλά και σήμερα δεν μου είπατε μια πόλη, ανάλογης κλίμακας με τη δική σας, στην οποία να εφαρμοσιάζονται σύστημα. Όχι τους λειτουργούς μετά 29 χωριστικά, η διάβολη γειτονιά. Ανάλογες κλίμακας, πόλεις, έστω και μιλώδες, που να εφαρμοστεί. Και να μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το όνομα. Καταρχήν, σας είχα φύγει και στο δημοτικό συμβουλίο. Ναι, ναι, συγγνώμη. Δεν υπάρχει κάποια τέτοια αναφορά στην πράξη. Ο δόκτυμος τρόπος, τον είπαμε, τον επανέλαβε και ο κύριος του δεδομένος, είναι εφαρμόζει μία σύγχρονη τεχνολογία, η οποία έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Είπα ότι όταν πρώτο ξεκίνησε η τεχνολογία αυτόν τον Λεβ, το 2013, μιλούσε για φωτιστική απόγωση 110-120 μλμ περπάτη. Ενώ τώρα φτάσαμε στα 160-170 μλμ. Τότε ήταν 50.000 ώρες ο χρόνος ζωής αυτοχροστικών, τώρα ξεπερνάνε τις 100.000. Δηλαδή έχει γίνει τρομερή εξέλιξη σε αυτήν την τεχνολογία, λόγω των επενδύσεων και της έρευνας η οποία έχει γίνει. Ένας ανάδογος θα έρθει, θα εφαρμόσει την τεχνολογία εκείνη την οποία είναι δοκιμασμένη, είναι πιο απογοητική και έχει ειδικό βάρος στην περίπτωση της SEA. Θα πρέπει να σας πω το εξής, επειδή τον ανάδογο το συνθόνινα έχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη εξοκονόμηση, να είστε βέβαιοι ότι αν είχε εφαρμογή πραγματική αυτό το οποίο λέτε, θα έρχοψαν ανάδογοι με φωτιστικά τέτοια που λέτε από το 80-80 να κάνουν 100% εξοκονόμηση γιατί αυτό το απογοητικό θα είναι μεγαλύτερο χρήμα. Δεν γίνεται όμως δυστυχώς. Όπως είναι πάνω με τη νευρολογία αυτή τη σημερινή, περιχαίνουμε εξοκονόμηση 70%, 75%, 80% και το υπόλοιπο που μένει το μηδενίζουμε με το net metric που είπαμε την προηγούμενη φορά, δηλαδή με ένα αυτοβολταϊκό πάρκο που θα σχεδιάσει η ενεργειακή κοινότητα, την οποία έχετε ήδη βάλει στα σκαρία για να φτιάξετε. Δεν νομίζω να ξέχασε κάτι από τα αυτά που είπατε. Αν ξέχασα, δυστυχώς, πήγαινε το όμορφο ενθυμίσταμα να τα απαντήσω για αυτό. Να απαντήσω λίγο στο συνερώτηση που έκανε ο κ. Χαϊδάκης. Δεν μπορώ να έχω τον λόγο. Παρακαλώ, Χαϊδάκης, το έχουμε κάνει τον λόγο. Κύριε Χαϊδάκη, όλοι σας μπερδεύουμε, όλοι μας. Να το γράψω, να μην το κάνω λάθος. Καταρχήν και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναστασία, με συγχωρείτε, κ. Κόπτο, αλλά μην ανησυχείς. Εγώ την δασκάς, την δασκαλοπούλου, την έχω κάνει αγγελοπούλου. Και μάλιστα σε μια συνέντευση, εισήγηση, την είπα τρεις, τέσσερις φορές. Την καθάρισαν οι γυναίκες. Λοιπόν, κ. Χαϊδάκη, καταρχήν σας είχα πει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πολλές χώρες του εξωτερικού πλέον έχουνε τη λύση των ηλιακών, και μάλιστα χώρες με πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια. Σας είχα πει επίσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, την περιοχή λειψή στην Ελλάδα. Μου είχατε πει, μα είναι μικρότεροι, λιγότεροι κάτοικοι. Και ξαναλέω, δεν είναι ότι μπορούμε να το ξεκινήσουμε κάτι άμεσα, όχι άμεσα μπορούμε. Σε όλο τον δήμο, παρήμαντος χάρη, σε χωριά δεν μπορεί, δηλαδή κ. Χαϊδάκη, ή σε γειτονιές που έχουνε τις προϋποθέσεις, που ήδη το έχουν δοκιμάσει οι λειψοί, να το αποθητήσουμε ηλιακά, επίσης δε επειδή μου ζητάτε όλοι… Κυρίως φίλου, θα σας απαντήθηκε και την προηγούμενη φορά. Είπαμε και μόνοι σας ότι η αυτονομία τέτοιων σημάτων είναι πρώτα από όσο θα υπάρχει εδώ, είναι 4-5 ώρες, 6 ώρες. Εδώ ζητάμε από έναν αξιόπιστο και να δουλέψουμε… Κάθιμι, κάθιμι, όχι, όχι. Συγγνώμη, ποιος είπε για 4 και 5 ώρες, εσείς ή δεν θα υπάρχει αυτό? Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι οι λειψοί λυγούν για 4 ώρες και δεύτερον και δεύτερον… Δεν έχω πάει στο σχέδιο. Δεν ξέρω τα 29 αυτά φορτιστικά, αν μπορούν να τα αποδεχθούν σε συνθήκες φωτισμού ολόστρονατος, διασφαλίζοντας ασφάλεια για πεζούς και για οχήματα, έτσι. Κατά τον τρόπο το οποίο προβολώνουν τα πρότυπα του φωτισμού, τα ελληνικά και τα αγροβαλικά. Αυτό το πράγμα δεσμεύεται εκεί η Δημοκρατία και το πληρούν για τα πρότυπα. Το φωτισμό αποδεχοστικά αυτά. Και ότι ικανοποιούν τα οράνια λειτουργίας που απαιτούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχουν τα στήματα του δημοκρατίας φωτισμού. Κύριε Χαϊδάκη, θέλετε εγώ που είμαι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής να δεσμευθώ, θα με κάνετε να δεσμευθώ, αρκεί να το δοκιμάσω… Αν δε το δοκιμάσουμε… Πότο το δούμε, κύριε Χαϊδάκη, επίπλεον, πήγα να σας πω, γιατί κάτι θα να ψάξω και πόλεις… Αφήστε με να σας μιλήσω για να σας πω, γιατί… Λίπος να προχωρήσουμε αυτά να τα πείτε η κυρία Συφίδηση τοποθετής, αν θέλετε, γιατί ό,τι βλέπουμε… Όχι, όχι, γιατί κύριε Χαϊδάκη μου ζητάει και πόλεις, ίδιων χαρακτηριστικών, γιατί η λήψη, επειδή είναι μικρότερη περιοχή, δεν μας κάνει… Εν βάση περιπτώση, η Σεβίλη σας κάνει, ψάξτε λίγο να δείτε η Σεβίλη πλέον πώς έχουν τον οδοφωτισμό… Έχει τέτοιο σύστημα με φωτιστικά ηλιακά… Έχει τέτοιο σύστημα, ξέρετε, τα ψάξα… Δεν είμαι δικηγόρος, δεν είμαι ούτε ηλεκτρολόγος, ούτε μηχανολόγος, ούτε έχω εξειδικευμένες νότ. Αλλά, καταρχήν, εγώ τα χρησιμοποιώ πάρα πολύ τα ηλιακά, έτσι, μηδαμινό κόστος, μηδαμινό οικονομικό κόστος και καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Και επαναλαμβάνω, δεν λέω ότι άντε όλο αυτό το δήμο 11.000 λαμπτήρες να τα βάλουμε ηλιακά, δεν είχα κάτι τέτοιο, αλλά σε κάποια χωριά, σε κάποιες γειτονιές θα μπορούσε να γίνει. Θα μπορούσε να συντηρήσει ένα κανάδοκο, να έχει 15 διαφορετικές τεχνολογίες, αν υποθέσουμε ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι, που δεν είναι επαρκεί η ηλιακή τεχνολογία, δεν είναι δοκιμασμένη, δεν μπορεί να αναπτύσσεται σε τέτοια στιγμή απορροτισμού, αν θα βάζαμε 15 διαστήματα, θα μπορούσαν να τα συντηρήσει κάποιος. Κύριε Χαϊδάκη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσίασή σας και για όλα όσα απαντήσατε. Εμείς θα κάνουμε μια πρόταση σαν ομάδα. Να αποσυνθεί το θέμα να είναι σωστές με ολοκληρωμένες μελέτες, οικονομικές και μελέτες, να δείτε και ενδεχομένως και με τα ηλιακά, μην τα απορρίφτετε κατευθείαν, αλλά για να υπάρχουν και μελέτες οικονομικές σε όλα τα δεδομένα για να δούμε και ποια είναι η οικονομικότερη λύση για το δήμο και με το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Λοιπόν, να δώσω τον λόγο στην κυρία Δρακωνάκη για τοποθέτηση και ψήφιση. Όχι. Απλώς τώρα επειδή Αναστασία για την Ισπανία που λες για τη Σεβίλη, βάλανε σε ένα πάρκο. Αν αυτό είναι, γιατί τώρα το έψαχνα στο ίντερνετ, εάν το πάρκο είναι όλος ο φωτισμός, αυτό δεν το ξέρω. Και δημαρχέ δεν το λέω τυχαία. Αντικατάσια ζηλαμπτήρων στους δρόμους κάνουμε. Και μάση περιπτώση, πρέπει να πρωτοπορούμε κιόλας. Δείτε το Πηλωτικά σε μια γειτονιά, σε ένα χωριό. Πρόεδρε, έχω το λόγο. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Έτσι λίγο για το finale της συζήτησης πριν την τοποθέτηση. Μια ενημέρωση ότι μόλις τώρα το 22 με την 1401 είναι η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου που δίνει το OK για υπογραφή σύμβασης. Για προμήθεια η κατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων LED στα στρατόπεδα της χώρας μας, είναι του Υπουργείου Εθνικής Αμήνης. 35.000 εκεί μιλάμε, 2.400 φωτιστικά, με 10 χρόνια εγγύηση, με ΣΕΑ για να είμαι ειλικρινής και με χρόνο απόσβεσης στην πενταϊτία, δήμαρχε. Αυτό έτσι, σε μια υπλέον πληροφορία, μέχρι να δείτε πόσα συνταχθούν οι προϋποθέσεις της μελέτης, την οποία θα πρέπει να φέρετε εδώ στο σώμα να εγκληθεί. Κάθομαι και στηρίζομαι, το άκουσα και από τον κ. Χαϊδάκη. Θα μου επιτρέψετε και ως πρώην αντιδημαφός να μην αποδεχτώ την προσέγγιση της έλλειψης εξειδικευμένων γνώσεων κτλ. Οι δήμοι έχουν προσωπικό, που μπορούν να τα πεξέχουν σε δυσκολότερες καταστάσεις από την τοποθέτηση σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων. Το ότι είναι λίγο το προσωπικό είναι γνωστό και πρόβλημα πανελλήνων από το 2010 και μετά. Δηλαδή, δεν θα ήθελα με τίποτα να περάσει, τουλάχιστον μέσα από την αίθουσα αυτή, ότι δεν θα μπορούσε το προσωπικό να τα πεξέλθει σε οποιαδήποτε καινούργια πρόκληση, σε οποιαδήποτε εξυγχρονισμένη κατάσταση, την οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και να είναι και συνεπής. Παλεύουμε πάντοτε με τα υποστελεχωμένα θμήματα, όλους τους τομείς και βέβαια με την αναγκαιότητα της καθημερινότητας που είναι μεγάλος βραχνάς. Στην όλη αυτή η παρουσία στην οποία έχουμε στα χέρια μας, η οποία έρχεται μέσα από το αυτοτελέσεις τμήμα που υπάγεται δευτεία στο Δήμαρχο. Με την παντελή απουσία της υπηρεσίας της τεχνικής για την όλη διαδικασία αυτή, που μπορεί όντως με μια πιο αναλυτικότερη προσέγγιση και των άλλων μεθοδών. Και εγώ θα έβαζα και μια τέταρτη μέθοδο στο τραπέζι αυτή του τι γίνεται της απόσβεσης και της εξοικονόμησης ενέργειας έναν βάθος 5-6-7 ετών μέσα από τον Δήμο. Εμείς στην παρούσα φάση με τον τρόπο πως έρχεται το θέμα και ξανατονίζω χωρίς την επισήμανση και τα τεχνικά στοιχεία από την υπηρεσία και ενδεχομένως και από γνώμη κάποιου ανεξάρτου φορέα, γνώστε όμως το αντικειμένο όπως είναι το τε, ακόμα δηλαδή και σε αυτή τη φάση που θεωρώ και ελπίζω ότι στη δεύτερη φάση αυτής της μελέτης θα συμβουλευτείτε και το τε, είμαστε αρνητικοί. Κύριε Λαζαρίδη. Επίσης αρνητικός Πρόεδρε, στην παρούσα φάση δεν θα τη θεωρηγήσω. Ευχαριστώ. Λοιπόν, αν και ψηφίσαμε λίγο μια διευκρίνηση ως προς το προσωπικό. Εγώ δεν είπα ότι το προσωπικό είναι ανήκανο, αλλά το προσωπικό όμως όταν αυτή τη στιγμή για να αλλάξουμε μία απλή λάμπα κάνουμε δυο μήνες, διότι αυτή είναι η δυνατότητα, οι ανθρώποι δεν μπορούν να κάνουν πιο γρήγορα τα δυο άτομα. Είναι λογικό ότι θέλουμε να ξεκονομήσουμε χρόνο και το χρόνο δεν μπορούμε να το ξεκονομήσουμε με το ίδιο προσωπικό. Επίσης, το σύστημα ελέγχου που θα υπάρχει δεν θα είναι τώρα, γυρίζω στις γειτονιές και βλέπω ποιο φωτιστικό είναι καμένο ή με παίρνει η κυρία, να βάζουμε σακούλα ή η κυρία Μαρία παίρνει τηλέφωνο και λέει έλα το φωτιστικό κάηκε. Εδώ υποτίθεται ότι θα είναι ένα σύστημα το οποίο θα ελέγχεται από έναν υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα επιπλέον προσωπικό το οποίο πρέπει να είναι εκεί και χώρια από αυτό, το προσωπικό το οποίο έχουμε εμείς θα αναλώνεται σε άλλες δουλειές που είναι εξίσου σοβαρές όπως είναι στα σχολεία αλλά ακόμη όμως και με επεκτάσεις που μπορούμε να κάνουμε εμείς με τα φωτιστικά τα οποία θα έχουμε. Εξάλλου διότι ξέρετε το τελευταίο το παράπονό μου είναι ότι τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορα και δεν λέω από τους παραπλησκόμενους όχι μόνο εδώ αλλά και στην εικόνα όπου αφήνουνε εχμές ότι θα γίνει το μεγάλο φαγωπότη. Το μεγάλο φαγωπότη δεν θα γίνει από κανέναν δεν επέτρεψα σε κανέναν να αφηβητήσει την ηθική μου και δεν θα επιτρέψω και τώρα. Το βασικότερο είναι ότι αν θα δεσμεύω κάποια διοίκηση μελλοντικά δεσμεύεται και θα με ευγνωμονεί σε αυτό η μελλοντική διοίκηση αν και τα επόμενα πέντε χρόνια θα είμαι εγώ αλλά τέλος πάντων τα από εκεί και πέρα τα άλλα εφτά χρόνια όποιος θα είναι θα με ευγνωμονεί για αυτό διότι θα πληρώνει ένα σταθερό ποσό και όχι τον βραχνά αυτών που έχει τώρα. Και επειδή ξέρετε εάν υπάρχει σκάνδαλο αυτό συνήθως είναι από τον διαγωνισμό από τον τρόπο που θα γίνει ο διαγωνισμός και οι όροι οι οποίοι θα υπάρχουνε διότι ο διαγωνισμός ξέρετε είναι διεθνής δεν είναι δεν το κάνω μεταξύ μας περνάει από το ηλεκτικό συνέδριο και γίνεται ο έλεγχος του ηλεκτικού συνέδριου διότι υπήρξαν ξέρετε και δήμοι οι οποίοι για λόγους τυπικούς ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί και ξαναγίνανε ούτως ώστε να μην είναι φωτογραφικοί αυτοί οι διαγωνισμοί. Οπότε να είστε σίγουροι ότι τους όρους της δημοπράτησης θα τους συζητήσουμε εδώ θα τους πάρετε πιο μπροστά για να τους συζητήσουμε θα περάσει από το τεχνικό επιμελητήριο για να υπάρχει και η γνώμη του τεχνικού επιμελητήριου και από εκεί και πέρα μετά θα γίνει η δημοπράτηση του έργου. Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία Κοβίδη παρακαλώ. Εγώ λυπάμαι γιατί δεν μπήκε κανείς στην ουσία όλων των παραμέτρων που σήμερα ψηφίζουμε και λίγο με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι υπάρχει ένα ξέρω-όχι στο σύνολο της πρότασης που εμφανίζεται σήμερα και όχι μια επιμέρους δηλαδή επιλογή του να δεχθούμε ότι η σεα είναι η καλύτερη δυνατή αλλά έχουμε επιφύλαξη για το α ή δ στοιχείο της όλης πρότασης. Είναι κρίμα η αρνητική θέση που μπαίνει με τα κριτήρια και τους χαλλιασμούς που προηγήθηκαν. Θέλω το λόγο και με αυτά που είπε ο αντιδήμαρκος. Παρακαλώ. Καταρχήν όλοι μας έχουμε πει για την σκοπιμότητα είμαστε υπέρ γιατί ξέρω ότι θα μεταφέρεται διαφορετικά πράγματα. Είμαστε ναι στη σκοπιμότητα ένα μεγάλο ναι. Το ότι θα έπρεπε να γίνει και λίγο πιο μπροστά θα έπρεπε. Εν πάση περιπτώση είμαστε ναι ένα μεγάλο ναι στη σκοπιμότητα. Διαφωνούμε στον τρόπο η κυρία αντιδήμαρχε. Γιατί δεν είναι ούτε το καλύτερο οικονομικό όφελος για το δήμο ούτε το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μην συγχαίουμε τα πράγματα. Ήρθε εδώ ένας ανάδοκος ο οποίος μας μετέφερε μια συγκεκριμένη πρόταση για αντικατάσταση λαμπτήρων χωρίς να εξετάσουμε δεύτερη αναλλακτική με ένα συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησης. Καλώς καθώς. Μπαίνει μέσα ο δήμος, δεν μπαίνει μέσα ο δήμος. Δεύτερη αναλλακτική δεν έχει συζητηθεί. Άρα μην μεταφέρετε τα πράγματα όπως θέλετε να τα μεταφέρετε. Θα μου επιτρέψετε μόνο μια διόρθωση. Ότι δεν είναι ανάδοκος είναι σύμβουλο σε η διαφορά. Δεν είναι ο ανάδοκος. Εντάξει. Κυμφωνώ. Σωστά. Έχεις δίκιο δήμαρχε. Ο σύμβουλος. Θα περίμενε από τον σύμβουλο να καθίσει να μας εξηγήσει όλες τις αναλλακτικές. Και από θέμα οικονομικής. Γιατί μας ενδιαφέρει και το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για το δήμο και το καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είδα μια συγκεκριμένη πρόταση με τωσαία να υπερθυματίσουμε με τωσαία. Επειδή έφαρμόστηκε από άλλους δήμους. Και πέρασε και απ' το ελεκτικό τελείωσε. Είναι θέσφατο δηλαδή για το δήμο Καβάλας. Τελείωσε. Να σας πω όμως ότι υπάρχει και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατίας που έχει ακυρώσει τέτοια σύμβαση με ανάδοχο για LED. Δεν είναι μόνο το ελεκτικό, είναι και το Συμβουλίου της Επικρατίας. Ωραία. Να ρωτήσω όμως κάτι. Μια και αν και τελείωσα, αλλά μια και βάλατε το θέμα. Και λέτε ότι αν έχουμε εξετάσει άλλες περιπτώσεις. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα. Εγώ δεν σας λέω μεγάλα ποσά. Να βάλουμε ένα εκατομμύριο για να αγοράσουμε LED. Και μην μου πείτε ότι θα αγοράζουμε κάθε χρόνο 100% γιατί θα τελειώσουμε του Αγίου Ανήμερα. Εδώ μιλάμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα εκατομμύριο LED. Δεν έχουμε. Θα σας προλάβω. Και γιατί δεν έχουμε, διότι τα ανταποδοτικά μας είναι αυτά. Δεν αφήνω μομφή, για να μην θεωρήσετε ότι αφήνω μομφή. Αυτά είναι τα χρήματα τα οποία παίρνουμε. Αυτά μπορούμε να πληρώσουμε. Συνεπώς, το να κάνουμε προμήθεια με δικά μας λεφτά είναι λίγο δύσκολο. Να κάνουμε προμήθεια με όπως είπε και η κυρία Ευαγγελία, η κυρία Δρακονάκη που έκανε ο στρατός, μεσέα όμως το έκανε πάλι. Πάλι κάποιος έβαλε τα λεφτά του. Εκεί έχει τα υπέρ και τα κατά. Ο στρατός, για τον στρατό μπορεί να είναι εύκολο το να αλλάξει τις λάμπες LED, δηλαδή να βάλει τις LED και αν καεί μια λάμπα μέσα σε ένα στρατό παιδωρέ αδερφέ, το πολύ πολύ φαίνεται να βγάλει, να ρίξει και φωτιστικά. Να ρίξει μια Χριστοπαναγία ο διοικητής και τα πράγματα να ευθυγραμιστούν. Εδώ όμως δεν μιλάμε για τον στρατό. Εδώ μιλάμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο δήμο που πρέπει να ελεγχθεί το σύστημα. Επίσης, όταν προμηθευόμαστε, κάνουμε έναν διαγωνισμό, μπορεί να έχει την υποχρέωση ο προμηθευτής, σε περίπτωση που χαλάσει το φωτιστικό, να το αντικαθαστήσει. Όταν όμως αρχίσουν, όχι έπεσε κεραυνός και είχε ως αποτέλεσμα να καούνε τα φωτιστικά, εκεί σου λέει ο προμηθευτής, με συγχωρείτε κύριε αυτό δεν είναι δική μου υπόθεση, αυτό είναι δική σας, έχεις τόσες τάσεις και έχεις προβλήματα, επίσης είναι δικό σου, δεν είναι δικό μου. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαφορετική. Και μετά πάμε στο βασικότερο, ότι εκεί πρέπει να προδιαγράψεις το υλικό. Όταν κάνεις προμήθεια, προδιαγράφεις το υλικό. Ότι θέλω να είναι σανθό, μελαχρινό, λεπτό, φοτρό, τέλος πάντων πρέπει να το περιγράψεις, για να λάβει κάποιος μέρος στον διαγωνισμό. Εκεί λοιπόν αρχίζει το μεγάλο πρόβλημο. Το έχω ζήσει με την υπηρεσία, όταν ήμουν δήμαρχος και προσπαθούσαμε να πάρουμε κάποια φωτιστικά LED, που όλοι φοβότουσαν τις προδιαγραφές. Τι προδιαγραφές θα βάλουν. Και μετά, η τιμή που βάζουμε, που βάζουνε στη σεάλα, το ίδιο πράγμα θα γινότανε και στην προμήθεια. Δεν είναι ότι βγαίνω έξω και ρωτάω το φωτιστικό, πόσο έχει αυτό ρε παιδιά, μου λένε 100 ευρώ, ο άλλος μου λέει 200 ευρώ. Πας πάντα με το τιμολόγιο που βγάζει το υπουργείο. Με βάση λοιπόν το τιμολόγιο αυτό, βάζεις και τη τιμή. Και γι' αυτό η έκτοση, η οποία θα δοθεί, θα είναι και διαφορετική. Και σε τελική ανάλυση, το ότι εγώ θα πληρώνω 900.000 ή 800.000, 50.000, 90.000, πόσο είναι. Και δεν θα είμαι υποχρεωμένος να πληρώσω, δεν σας βάζω τα 2 εκατομμύρια, σας βάζω το 1.300 που πληρώνουμε τώρα. Ότι θα πληρώνουμε πολύ λιγότερα λεφτά, αυτό για το δήμο είναι κέρδος. Και γιατί είναι κέρδος, διότι ο μελλοντικός δήμαρχος λοιπόν, που θα μπορεί ακόμη και να κάνει και μίωση των ανταποδοτικών, μικρό ποσοστό, μικρό ποσοστό. Θα μπορεί όμως να κάνει και μίωση. Γι' αυτό, αυτός είναι ο λόγος, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά σενάρια. Να είναι άλλα ηλιακά, άλλα εμείς, άλλα ο εργολάβος, άλλα από εκεί ο ανάδοχος, αλλά από εκεί και πέρα όμως, όλο αυτό το σύστημα θα έπρεπε κάποιος να το ελέγχει. Με αυτά που τραβάω κάθε μέρα, που τραβάει ο κ. Ιακοβίδης, που τραβούσε η κ. Δρακονάκη, με ένα σύστημα ηλεκτροφωτισμού, το οποίο είναι αποδεκατισμένο, δεν εννοώ ότι είναι κακής ποιότητας ή πάλι, είναι αποδεκατισμένο. Με ένα αποδεκατισμένο λοιπόν σύστημα, δεν μπορείς να ελέγξεις όλων αυτών των δήμων. Αυτή είναι η άποψή μου. Τώρα μπορώ να κάνω και λάθος, δεν σημαίνει ότι είμαι σοφός. Ευχαριστώ. Λοιπόν συνάδελφοι, εγκρίνεται καταπληκτικά η σκοπιμότητα και η δοσιμότητα του έργου και επιλέγεται ως βέλτιστος τρόπος χρηματοδότησης Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης. Να περάσουμε στο δεύτερο θέμα. Άρα για να γραφτεί σωστά, συγγνώμη. Η απάντηση της αντιπολίτευσης είναι, λέμε ναι στη σκοπιμότητα, όχι στο συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησης, γιατί δεν είναι ο βέλτιστος. Είτε σε οίκονο, είστε περιβαλλοντικό από το ήχο μας, θέλουμε να γραφτεί. Δεύτερο θέμα, έγκριση της διακήρυξης των όρων και των οριστικών τεχνών δημοπράτσης του έργου αναπλάσσης περιοχών Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον. Για να το πάμε λίγο πιο γρήγορα, είμαστε σύμφωνοι ή υπάρχουν ερωτήσεις εδώ? Ωραία, το αποθέτεις κυρία Δρακονάκη. Είμαστε σύμφωνοι, αλλά επειδή ο βασικότερος λόγος ο οποίος ακυρώθηκε αυτό το έργο είναι στην ουσία κατεμέ η μη ανάληψη δαπάνηση και η δέσμευση χρηματοπροϋπολογισμού, θα σας παρακαλούσα πρόεδρε στη συνεργασία με τον αντιδήμαθο τεχνικών να κάνετε μια έρευνα σε όλα τα τεχνικά έργα τα οποία έχουμε πάρει αποφάσεις και είναι σε εξέλιξη για να μην έχετε το ίδιο, να μην έχουμε ως δήμος το ίδιο πρόβλημα και τότε θα είναι πολύ αργά διότι θα έχει εκτελεστεί και έργο. Ευχαριστώ κύριε Δρακονάκη. Εγκρίνεται ομόφωνα. Τρίτο θέμα, έγκριση αλλαγής θέσης εκτέλεσης εργασιών του έργου ασφαλτοστρώσης, συμμετοστρώσης, οδοσίμασης δημοτικής ενότητας Καβάλας έτους 2019. Σύμφωνοι? Ομόφωνα. Τέταρτο θέμα, εισήγηση για την τροποποίηση της νομικής δένυσης στο υποέργο, προμήθεια διών χρήσης λογισμικού, εγκατάστησης ειδικών κατασκευών, τεχνική υποστήριξης και υπηρεσίας εκπαίδευσης, χωρίς παράδεισμα σημαντικού έργου παράδοσης παραδοτέου, οριστική, αναλυτική μελέτη, εφαρμογή στο τύμμα 2, προμήθεια διών χρήσης λογισμικού, εγκατάστησης ειδικών κατασκευών, τεχνική υποστήριξης και υπηρεσίας εκπαίδευσης για χρονικό διάστημα 2 μηνών, είτε έως 27-11 του 2022. Είμαστε σύμφωνοι? Παρακαλώ. Ειναι ο Παππατσόμπος. Ωραία. Ήθελα να... Πρέπει να έπρεπε να απαντήσω, είμαι εδώ. Κύριε Βαππατόπουλε, καλησπέρα. Εκείνο που καταλαβαίνω καλά από την εισηγήση, αν καταλαβαίνω καλά από την εισηγήση, είναι ότι στην ουσία ο ανάδοχος, λόγω των διακοπών, δεν μας επισκέφτηκε για να πάρει τα δεδομένα που ήθελε. Ας σας απαντήσω, κύριε Δρακονάκη. Ο ανάδελφος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας από την Κρήτη. Και πρέπει να πω ότι η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου είναι ότι εμένα ο Δήμος Καμπάλλας το υλοποιεί, αλλά φορές λειτουργίας είναι η Δημοφέλεια, το συγκεκριμένο, αν φορά το Infopoint, που θα εκατεσταθεί μέσα στο πολιτιστικό κέντρο. Επομένως, έπρεπε να γίνει μια συνάντηση εδώ στην πόλη όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι του Δήμου, της Δημοφέλειας και φυσικά και του Ίτερ. Έπεσε να είναι απλώς αυτή η καταγραφή της Σύμβαση 27 Εβδόμου. Μέσα σε αυτό το δήμινο αυτή, και εμείς σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαμε να βρεθούμε. Η συνάντηση πάντως έγινε και η συγκεκριμένη παράταση είναι εσωτερική παράταση. Δηλαδή, το όλο έργο δεν πρόκειται να πάρει παραπάνω διάρκεια από αυτήν, η οποία είναι από τη Σύμβαση, δηλαδή 12 μήνες. Δεν ξέρω αν κάτι άλλο... Αν δεν έχει κάτι, κυρία Ιωσήπιου, δεν ξέρω, επειδή άκουσε τη Δημοφέλεια, μήπως δεν νομίζω, δεν ξέρω. Αυτό είχε ξεκινήσει στην ουσία το info point από τη δική μας διοίκηση που κανονικά έπρεπε ήδη να είναι τελειωμένο, έλεος. Για μένα είναι απαράδεκτο. Φυσικά θα συμφωνήσουμε για την παράταση, είναι απαράδεκτος, όμως, ο λόγος για τον οποίο ζητάνε παράταση. Αν είναι δυνατό, δηλαδή τι άλλο θα κλειθούμε να ψηφίσουμε για παρατάσεις. Άρα, εγκρίνεται ομόφωνα. Να περάσουμε στο πέμπτο θέμα. Έγκριση γεννόμενο δαπανόπληρο της Ων από την Βάγια Προκαταβολή, κοινότητα Μυγδαλεώνα. Είμαστε σύμφωνοι, κύριε Πρόεδρε, στο πέμπτο θέμα, είμαστε θετικοί, κύριε Πρόεδρε. Ομόφωνα, έκτο θέμα. Έγκριση γεννόμενο δαπανόπληρο της Ων από την Βάγια Προκαταβολή, κοινότητα Κρινίδων. Κύριε Δραγωνάκη. Παρούσες, Πρόεδρε. Ξαναδείτε λίγο τις υποθέσεις που έχουμε πει, αντιδήμαρχε, με τις ποσότες των υλικών που φαίνονται στα κλημμολόγια. Εγκρίνετε ομόφωνα. Έβδομο θέμα, έκριση γεννόμενο δαπανόπληρο της Ων από την Βάγια Προκαταβολή. Μια ερώτηση, φυσικά συμφωνώ με αυτό που είπε η Ευαγγελία. Είναι δυνατόν τέτοια έργα να μην τα... Δηλαδή, δεν προλαβαίνει τίποτα η τεχνική υπηρεσία. Δηλαδή, τέτοια έργα, όχι τυχία, με τις σπαγίες των προέδρων και καλούνται μετά να παίρνουν μεγάλες ποσότητες για τις οποίες και εμείς έχουμε τις δικές μας αμφιβολίες. Δηλαδή, η τεχνική... Όχι η τεχνική υπηρεσία, δεν φταίει η τεχνική υπηρεσία. Έτσι, η διοίκηση της τεχνικής υπηρεσίας έχει την ευθύνη που δεν γίνονται αντίστοιχα... Εμπρόθεσμα, συγγνώμη, νοτήσεις και παραγγελίες και προβλέψεις. Δηλαδή, τώρα ανακαζόμαστε εμείς να πούμε όχι για το συγκεκριμένο έργο ή γιατί. Ή παρούσες σε μπάση περιπτώση. Οπότε, κρίνεται ομόφωνα το έκτο θέμα. Να περάσουμε στο έβδομο. Έγκριση για νόμινο δαπανό πληροφυσόνα από την παλιά προκαταβολή κοινότητα κρυονερίου. Για τον ίδιο λόγο, παρούσες. Ομόφωνα. Όγδο θέμα. Έγκριση για νόμινο δαπανό πληροφυσόνα από την παλιά προκαταβολή πολυστήλου. Ναι. Ομόφωνα. Ένα το θέμα. Έγκριση διεργάνωσης και συμματοχής στο Δήμο Καβάλα σε πολιτικές ενημερωτικές εκδηλώσεις και εξειδίκευσης στα δύστηχης πίστοσης. Ναι, πρόεδρε. Ομόφωνα. Και τελευταίο θέμα. Δέκατο. Ορισμός Μελώνα Πιντεπών Διενέργειας Αξιολόγησης και Παρλαβής Σύμφωνα με τις Ετάξεις στο Άρθο του 32 του 3852 του 10 και τη Στροποποίηση αυτού. Ομόφωνα κι αυτό. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό μεσημέρι σε όλους.