05 ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΠΕΛΑΣ (Ελληνικό Ιστορικό Ευαγγελικό Αρχείο, 2020)
: Θα καλέσω στο βήμα τον Γενικό Διευθυντή της Σχολής Ωσουλινών, αδερφό Μάριο Καπέλλα, για ένα χαιρετισμό. Σεβασμιόταντε, Πρέσβη του Αγίου Καπέλλα, Σεβασμιόταντε, Αγαπητοί και Σεβαστοί Πατέρες και Εκπρόσωποι των Εκκλησιών της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Αγαπητοί Ιερείς Μοναχές, Μοναχοί, Κυρίες και Κύριοι, ως Εκπρόσωπος και Εικοδεσπότης της αποψηνής Οικουμενικής βραδιάς και βεβαίως εκ μέρους της Ελληνογαλικής Σχολής Ουσουλινών και όλων των συνεργατών μου, σας καλωσορίζω στην αποψηνή μας εκδήλωση και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας. Του χρόνου το 2020 θα γιορτάσουμε τα 350 χρόνια από την άφιξη των αδελφών Ουρσουλινών στην Ελλάδα στο νησί της Νάξου το 1670. Στη Νάξου οι αδελφές Ουρσουλίνες ήρθαν το πρώτο ιδιωτικό ξένο σχολείο στην Ελλάδα. Η σχέση της σχολής μας εδώ στο Ψυχικό Δυμνάσιο Λύκειο και με το Μαρούσι το Δημοτικό, με τη Σχολή των Λουτρών της Νάξου για την οποία θα ακούσετε διάφορες πληροφορίες σε λίγο, είναι πάρα πολύ στενή. Και θα σας εξηγήσω το γιατί. Φέτος είχαμε την τιμή και τη χαρά να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια λειτουργίας του Γυμνασίου Λυκείου σε αυτό εδώ το κτίριο. Γιατί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του Γυμνασίου Λυκείου της Σχολής του Ψυχικού πρώτο εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για τα Λουτρά της Τίνη το 1931. Και στη συνέχεια μετά το πλήσιμο του εξατάξιου τότε Γυμνασίου στα Λουτρά, οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας μεταφέρθηκαν εδώ στο Ψυχικό. Αρχικά στο Παλιό Ψυχικό απέναντι από την Οδό Κυφυσίας στην Οδό Ανθέων και μερικά χρόνια αργότερα το 1959 εδώ στο Νέο Ψυχικό. Είμαστε λοιπόν η συνέχεια των Λουτρών. Το Γυμνάσιο των Λουτρών δεν έκλεισε, ευτυχώς, μετακόμισε. Θα μου επιτρέψετε να σας παρουσιάσω πέντε έγγραφα, μάλλον να αναφερθώ σε πέντε έγγραφα, τα οποία αναφέρονται στην ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου στα Λουτρά και τη μεταφορά τους στο Ψυχικό. Γιατί αναφέρομαι στα Λουτρά? Γιατί μία από τις χώρες του Λίβς είναι εκείνη που το 1862 ίδρυσε το σχολείο των Λουτρών στην Τίνο. Ουζουλίνες προϋπήρχαν πάνω από 100 χρόνια πριν. Η Λίβς, όμως, ίδρυσε το πρώτο σχολείο στην Τίνο. Το 1949, άδεια ίδρυσης φροντιστυρίου στα Λουτρά. Το 1951, άδεια μεταφοράς του Γυμνασίου των Λουτρών στην Αθήνα. Το 1954, άδεια στεγάσεως και λειτουργίας του Γυμνασίου επί της οδού Αμφένου, με πέντε αίθουσες και άδεια για 207 μαθητές. Το 1959, άδεια μεταφοράς του Γεωτυπού ημερισίου Γυμνασίου των Λουτρών, που μετά πήγε στην Αθήνα και στην Οδοψυχάρη. Το 1959, άδεια για 498 μαθητές. Κλείνω, κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή, τους χορηγούς της εκδήλωσης, καθώς και όλους εσάς για την απόψινή σας παρουσία. Σας ευχαριστώ πολύ.