Φυσική Αγωγή - Κοίτα πως γυμνάζομαι παίζοντας - Γ'-Δ' Δημοτικού Επ. 159 (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2020)
: Μουσική Καλημέρα, παιδιά! Εύχομαι να ήσαστε όλοι καλά. Σήμερα θα κάνουμε το πιο ευχάριστο μάθημα, Ποιο γυμναστική. Σήμερα θα χρειαστούμε να έχουμε κάποια πραγματάκια. Τρέξτε, τρέξτε γρήγορα. Ένα στρωματάκι που μπορούμε να το βάλουμε κάτω. Αν δεν έχουμε στρωματάκι μπορούμε να πάρουμε μία πετσέτα να τη δενιστούμε από τη μαμά μας. Θα χρειαστούμε να έχουμε πάντα ένα μπουκαλάκι με νερό για να πίνουμε, για να φυδατονόμαστε. Να έχουμε κατάλληλο εξοπλισμό, δηλαδή τα ρούχα μας, τα παπούτσια μας. Αν είμαστε στο σπίτι μπορεί να κάνουμε γυμναστική εξυπόλητη, πάντα όμως με ασφάλεια. Πάντα προσέχω να έχω ένα χώρο καλά φτιαγμένο, να μην έχει έπιπλα, να μην έχει καρέκλες, για να μη χτυπήσουμε. Είμαστε έτοιμοι? Πάμε να κάνουμε γυμναστικουλά και κάνουμε μάρς! Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά. Και βάζω χέρια, περιφορές. Οχτώ, επτά, έξι, πέντε. Μπορώ να πάω μπρος και πίσω, ανάλογα το χώρο που έχουμε. Τα, οκτώ, πίσω χεράκια, τεντένω, εισπνοή, εκπνοή. Πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Και τώρα ανεβάζουμε λίγο σφιγμούς, πάμε λίγο τρεξιματάκι. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, τα, οκτώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Μπορούμε λίγο να το δυσκολέψουμε, ναι, οκ, πάμε. Τι θα κάνω, γόνατα, ψηλά. Δύο, τρία, τέσσερα, τεντωμένα τα μητάκια των ποδιών προς τα κάτω να κοιτάνε. Τέσσερα, πέντε, έξι, αντίθετο χεράκι, ποδαράκι. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Μη μου λέτε, δεν έχουμε κουραστεί ακόμα, μπορούμε, μπορούμε. Τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Άντε να κάνουμε λίγο περπατειματάκι. Τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά. Και πάμε άλλη μια φορά επαναλυψουλά. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Πολύ ωραία και κάνουμε επί τόπου λίγο τζόκιν. Πάμε, άντε, άντε ρε παιδιά. Ξεκουμπείτε λίγο απ' τις καρέκλες. Πάμε λίγο. Πολύ ωραία και κάνουμε σκίπ. Σαν να θέλουμε να κλωτσήσουμε μία μπάλα που μας έρχεται. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Ερπάτημα. Δεν κουράστηκα. Κουράστηκε κανείς. Κανείς. Κάτεστε βρε. Σηκωθείτε απ' τον καναπέ. Πάμε και χέρια. Ανάσες πάντα στην προθέρμανση που κάνουμε και στο σχολείο. Προσέχουμε. Και κάτω. Πολύ ωραία. Και επόμενη άσκηση. Τζάφιν, τζάφιν, ξανοίγω, κλείνω πόδια. Πέντε, με χέρια. Έξι, άντε βρε παιδιά, σκαθείτε να κάνετε. Μην κάθεστε. Πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, λίγο ακόμα. Πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Περπατάω. Κουραστήκατε. Θέλασατε λίγο νεράκι. Για τρέξτε γρήγορα, πιείτε λίγο νεράκι. Για να σας δω, για να σας δω. Ε, θα πείτε νεράκι. Δεν νομίζω. Λίγο, μια γουλίτσα. Πολύ ωραία, μπράβο. Μπράβο καμάρια μου, μπράβο παιδιά μου. Είμαστε έτοιμοι. Πολύ ωραία. Δεν ξεχνώ, τροματάκι. Παίρνω. Έτοιμοι. Κάθομαι. Πάμε πεταλιδίτσες. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Τεντώνω ποδεράκι. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Πάντα τεντώνω τα μητάκια των ποδιών μου. Δεν το ξεχνώ, τεντώνω βονατάκι. Επτά, οκτώ. Ανοιχτά ποδαράκια. Ένα, δύο, στερά, δεξιά, δεξιά, αριστερά. Πάμε. Πάμε. Έλα, βρε. Δεν κουραστήκαμε ακόμα. Ούτε πονάω πουθενά. Πονάω πουθενά. Επτά, οκτώ. Κλείνω ποδαράκια. Πολύ ωραία. Γυρίζω. Για να με δεις καλά πώς έχω τεντωμένη την πλάτη μου. Και τεντωμένα τα γονατάκια μου. Χέρια ψηλά και κάνω δίπλωση. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά. Χαλαρώνω. Είμαστε έτοιμοι για να σετά κυλιακών. Πάμε. Χεράκια δίπλα στον ποπό μου. Και τι κάνω, είναι σαν να έχω φάει μια μπουνίτσα εδώ στην κυλίτσα μου. Να κουμπάει καλά η μασίλα μου. Τεντώνω ποδαράκια ψηλά. Είμαστε έτοιμοι, είστε έτοιμοι, δεν σε ακούω. Μπράβο παλικάρια μου. Μπράβο παιδιά μου. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, τά, πτώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, τά, οκτώ. Ένα λίγο ακόμα μπορώ. Δύναμη, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, τά, οκτώ. Κατεβάζω. Κοδαράκι, γινόμαστε κοντά μέσα. Πολύ ωραία. Τι φοβερά παιδιά που είστε σήμερα. Είστε οι καλύτεροι μαθητές, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει αυτό. Είμαστε έτοιμοι, γυρνάμε σεραχέους. Έτοιμοι το μυστικό. Piece of thermes. Και εδώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, τά, οκτώ. Μπορώ λίγο ακόμα. Οκτώ, τά, έξι, πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα. Τι κάνω. Κατούλα κάθομαι, ξεκουράζομαι. Πάμε μια σανίδα. Μπορούμε να την κάνουμε. Υπάρχει περίπτωση. Δεν είμαστε δυνατή ομάδα. Πάμε. Βάλτε τη μαμά και τον παπά. Μπρος. Έτοιμοι. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά. Βάλτε και τα μεγαλύτερα σας αδέλφια να παίξουν μαζί σας. Επτά, οκτώ, οκτώ, επτά, έξι, πέντε, τέσσερα, τρία, δύο, ένα. Ένα. Ξεκουράζομαι. Πολύ ωραία. Κοιτά, ώστε να σηκωθώ σιγά-σιγά για να μην ζαλισθώ. Πάντα προσέχω. Πάντα. Ακόμα και στο σπίτι. Ειδικά στο σπίτι. Πάρα πολύ ωραία. Το βάζουμε πάλι και στη θέση, έτσι. Δεν ξεχνάμε τους κανόνες του σπιτιού. Πολύ ωραία. Και τώρα θα κάνουμε μια ασκησούλα. Στο σχολείο βέβαια έχουμε κόνους. Εδώ δυστυχώς δεν έχουμε στο σπίτι μας. Μπορούμε να πάμε να πάρουμε πλαστικά ποτηράκια ή παφούτσια. Οτιδήποτε υπάρχει μες στο σπίτι. Μην το ανακατέψετε μόνο. Τα βάζω εδώ σε σιρούλα. Και κοιτάξτε τι θα κάνω. Φοβερή άσκηση. Τέλειο είναι. Μπράβο. Δεν ξεχνώ όμως. Πιέστε λίγο νεράκι να μην αφυγατοθείτε. Κάνει πολύ ζέστη. Ο μάλιος είναι ζεστός. Είμαστε έτοιμοι. Μπράβο. Πάρα πολύ ωραία. Καθόμαστε λίγο πιο χαμηλά. Λυγίζουμε τα γονατάκια μας. Κάνουμε κίνηση γρήγορα, γρήγορα, γρήγορα. Και με το σφύρισμα, το παράγγελμα, πάω δεξιά, αριστερά. Μπορώ να αλλάξω μια κατεύθυνση. Προσεκτικά. Μην έχει κανάπε η κρεβάτη. Είμαστε έτοιμοι. Ωραία. Έφυγα. Κέντρο. Δεξιά. Κέντρο. Αριστερά. Κέντρο. Δεξιά. Κέντρο. Το έχουμε καταφέρει καλά. Συνεχίζω, συνεχίζω, συνεχίζω. Τρεξηματάκι. Για να σας δω ρε παιδιά. Γιατί δεν μου το κάνετε καλά. Πιο καλά. Μπορούμε, μπορούμε. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Πάμε. Δεν έχει σχέση πως είμαι. Όλοι μπορούμε να κάνουμε γυμναστική έτοιμη. Πάμε αριστερά. Κέντρο. Δεξιά. Κέντρο. Αριστερά. Κέντρο. Δεξιά. Κέντρο. Πρέπει να να σου λες. Καλές ανάσες. Σας παρακαλώ πολύ. Καλές ανάσες. Άμα νιώθω ότι κουράζομαι, δεν πειράζει. Κι εγώ μερικές ώρες κουράζομαι. Εσείς θα κάνετε μοσκαλύτερα από μένα. Για να σας δω. Είσαστε τέλειοι. Πολύ ωραία. Κεράκια. Έτοιμοι. Άλλες τρεις ώρες το έχουμε. Έτσι το σετάκι μας. Για να δω. Τι ομάδα τρομερή έχω εγώ. Πάμε αριστερά. Κέντρο. Πάμε δεξιά. Κέντρο. Πάμε αριστερά. Κέντρο. Πάμε δεξιά. Κέντρο. Πιο γρήγορα τώρα. Μπαμ. Ένα. Και δύο. Και τρία. Και τέσσερα. Πολύ ωραία. Κομμάδα φοβερή. Το καλύτερο τμήμα. Τα καλύτερα παιδιά. Χαίρομαι που σας έχω μαζί μου. Περνάμε υπέροχα. Να ακούω. Ναι. Μπράβο. Τώρα τι κάνω. Μια πολύ ωραία άσκηση. Την κάνουμε και στο σχολείο με τα πιατάκια. Τρέχω. Πιάνω. Πάω πίσω. Πιάνω. Τώρα μπρος. Μετακινώ. Ξανά. Εδώ. Και πάω πίσω. Και παίρνω στη θέση. Και μια στροφή. Και μπροστά. Και πίσω. Και μπρος. Και πίσω. Και ένα. Και δύο. Και μια στροφή. Και μια στροφή. Και ένα. Και δύο. Και τρία. Τέσσερα. Στη θέση του. Πολύ ωραία. Το ίδιο κάνουμε επανάληψη με όλα τα ποτηράκια μας. Εύκολο έτσι. Μη μου πείτε είναι δύσκολο. Τα πιο εύκολα. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Τέσσερα. Τρία. Δύο. Ένα. Φύγαμε. Και ένα. Πίσω. Δύο. Πίσω. Τρία. Παίρνω ποτηράκι. Πίσω. Έφερα εδώ. Ένα. Πίσω. Ακουμπάω. Δύο. Διαγώνια. Μπροστά. Διαγώνια. Μπροστά. Διαγώνια. Πίσω. Παίρνω. Βάζω. Και πάω δεξιά. Και πάω πίσω. Και μπροστά. Και πάω πίσω. Και μπροστά. Και γυρίζω. Και κάνω βηματάκι καλαρό. Ένα. Δύο. Τρία. Τέσσερα. Πέντε. Έξι. Τρία. Οκτώ. Ψηλές. Περνω ένα σου λες. Χέρια. Δύο. Τρία. Τέσσερα. Πέντε. Έξι. Έχουμε πάει για νεράκι έτσι. Γυρίζουμε σιγά σιγά. Τα. Οκτώ. Έτοιμοι να το κάνουμε άλλη μια φορά. Μπορούμε ρε παιδιά. Μπορούμε δεν ακούω. Δεν ακούω δεν βλέπω. Χαμόγελα. Είμαστε έτοιμοι. Πάμε. Ένα. Πίσω. Μπρος. Πίσω το δυσκολεύουμε. Αφήνω. Κάνω τη στροφή. Δύο. Πίσω. Μπρος. Πάω διαγώνια. Παίρνω. Εδώ. Δύο. Τρία. Τέσσερα. Πέντε. Πάω από την άλλη διαγώνια δεξιά. Δύο. Τρία και έξι. Βράζομαι. Τα μαζεύω προσεκτικά. Μαζεύω προσεκτικά. Όλα τα υλικά μου. Και τώρα. Εγώ είχα μια φοβερή σκέψη. Να κάνουμε ένα κουτσό. Με δεξί αριστερό. Δεξί αριστερό. Ε, πάρα πολύ ωραία. Κοιτάξτε τι ωραία που το κάνουμε. Κολλάμε τα. Βάζουμε τα χαρτάκια μας. Εσείς παιδιά αν δεν έχετε. Αν δεν έχετε στο σπίτι. Χαρτάκι που να έχετε γράψει στο δεξί αριστερό. Μπορεί κάλιστα. Να βάλετε. Να χρησιμοποιήσετε τα πλακάκια. Που έχουμε στο σπίτι μας. Ή ακόμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαλί του σπιτιού. Αν έχετε διάφορα σχέδια. Εγώ δυστυχώς εδώ δεν έχω. Και γι' αυτό έφτιαξα αυτό. Αλλά πιστεύω να σας αρέσει. Δεν είναι τίποτα. Κάνουμε μια ωραία κατεύθυνση δεξιά αριστερά. Για να μπορέσουμε. Να παίξουμε. Είμαστε έτοιμοι. Πάρα πολύ ωραία. Μπράβο. Πάω δεξιά αριστερά. Αριστερά αριστερά. Πάρα πολύ ωραία. Είμαστε έτοιμοι. Ξεκινάω από δεξιά. Πάω δεξιά. Μπροστά. Μπράβο. Μην κάνω δυνατά χτυπήματα. Δεξιά. Και πάω πίσω. Στο αριστερό. Μπράβο. Και πάω δεξί. Και τώρα πάω πίσω. Αριστερό. Πολύ ωραία. Θέλω να το κάνω με κουτσό, να το κάνω λίγο πιο γρήγορα. Να πατήσω. Πάμε στο αριστερό πόδι. Στο αριστερό χαρτάκι. Πάω δεξί πόδι. Προσέχω την ισολοπία μου. Στο δεξί μου. Στο αριστερό μου. Στο δεξί μου. Στο αριστερό μου. Και θέλω τώρα να κάνω μια στροφή. Μπορώ να την κάνω όσοι μπορούμε. Αν δεν μπορούμε, δοκιμάζουμε αργότερα. Στροφούλα. Πολύ ωραία. Δεν πειράζει αν χάνω την ισολοπία μου. Μπορώ να κουμπάω κάτω το ποδαράκι μου. Και πάω πίσω. Πάλι στο δεξί μου πόδι. Και πάω πίσω. Στο αριστερό μου πόδι. Κοιτάω λίγο, δεν κλεύω. Κοιτάω. Στο αριστερό μου ποδαράκι. Στο δεξί μου ποδαράκι. Πολύ ωραία. Και κάνω πάλι. Λίγο περπατηματάκι. Για να χαλαρώσουμε. Χαλαρώνω. Χαλαρώνω. Περιφορές στο χεριό. Και μπορεί να κάνω και ζυγζάχ μέσα από εδώ. Μπορούμε? Μικρά-μικρά πηδηματάκια. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, επτά, οκτώ. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, πτά, οκτώ. Και ανοίγω χέρια. Δύο, τρία, τέσσερα και πίσω. Πολύ ωραία. Πάρα πολύ ωραία. Όσα παιδάκια έχετε κουραστεί, μπορεί να ξεκουραστείτε λίγο και στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε... να πιείτε λίγο νεράκι για να κάνουμε αποθεραπεία. Δεν πειράζει. Έχουμε πολλά τέτοια. Είμαστε έτοιμοι για αποθεραπεία? Είμαστε. Δεν αφήνουμε. Σκουπίδια στη μαμά. Πάντα προσέχουμε. Θα κάνουμε ένα παιχνίδι ωραίο που το κάνω συνέχεια με όλα τα παιδιά του σχολείου μου. Στεριά, θάλασσα, θάλασσα, στεριά. Θα βάλετε πετσετούλες κάτω που θα τις πάρετε από τη μαμά. Και εδώ είμαι στη στεριά. Από εκεί είμαι στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι? Τρία, δύο, ένα, θάλασσα. Πάμε πίσω, στεριά. Για να δούμε ποιος θα κέρδιζει εγώ ή εσείς. Μάλλον εσείς. Θάλασσα, στεριά. Θάλασσα, στεριά. Στεριά. Έμεινα. Εδώ ισορροπία. Μπράβο. Θάλασσα, στεριά. Στεριά, στεριά, στεριά. Θάλασσα. Πάμε πίσω, στεριά. Θάλασσα. Στεριά. Πολύ ωραία. Για να δω. Στεριά. Ωπ. Δεν κουνιόμαστε. Μένουμε εκεί. Τι αγάπηματα. Θάλασσα. Ωπ. Και πίσω. Πολύ ωραία. Θα μαζεύουμε. Έτσι, για να δείξουμε ότι είμαστε καλά παιδιά. Παίρνουμε το στρωματάκι μας. Και πάντα, μα πάντα δεν ξεχνάω να κάνω αποτεραπεία. Πάντα. Τι κάνω. Τεντώνω τα ποδαράκια μου. Και κάνω χαλαρέ διπλοσούλες. Βγάζω όλο τον αέρα. Ποτέ δεν χάνω. Το ωραίο. Τρία. Τέσσερα. Πέντε. Έξι. Περάσαμε υπέροχα. Εγώ πέρασα εγταπληθικά μαζί σας. Εύχομαι να σας ξαναδω. Είσαστε φοβερή ομάδα μας. Πολύ ωραία. Χαλαρώνω εδώ ποδαράκια. Τεντωμένη πλατούλα. Και δεν ξεχνώ ποτέ. Πίνω πάντα νεράκι. Έτσι. Και μια πισεκτούλα. Για να σκουπίζομαι. Μπράβο. Πολύ ωραία. Εδώ. Χαλαρώνω. Χαλαρώνω. Πολύ ωραία. Σηκώνουμε πολύ πολύ αργά. Για να μην ζαλιστώ και μην χτυπήσω. Πατάω καλά τις πατουσίτσες μου κάτω. Αν δεν μπορώ, πειράζει. Μπορεί να τα έχω και αλληγισμένα τα ποδαράκια μου. Είμαστε πάνω. Χαλαρώνω. Και... Τι λέμε... Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι να περάσατε υπέροχα.