Παρουσίαση Μεταπτυχιακών ΤΕΙ Καβάλας (Eastern Macedonia and Thrace Institute of Technology, 2012)
: Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Καβάλας διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών του ΤΕΙ Καβάλας. Μετά από λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων του εκπαιδευτικού τοπίου πανευρωπαϊκά, το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ συνέταξε ένα πλάνο επιλογών για μεταπτυχιακές σπουδές για όλο το εύρος των πτυχιούγων του ΤΕΙ. Αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα σε έναν μεγάλο τέλος θεματικό πεδίο, πέντε καινούργια αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα, σε συνέχιση βέβαια μαζί με τα δύο υποσύμπραξη που προσφερόνταν και παλαιόνταν. Στην εποχή που ζω, όμως κατά πανάχηση το νύσο και στις ογκλίες και παρουσιάς που κάνω κατά τη διάρκεια άλλων εκκληλώσεων, αλλά και όταν βγαίνονται οικογωνωσίες των πτυχιούγων, είναι πολύ μεγάλη αναγκειότητα για όλους εσάς, για όλα τα παιδιά μας, να συνεχίσετε τις δουλειές σας μετά τη βγήση του τυχίου. Έλεγα και σε πολλές οικογωνωσίες των πτυχιούγων μας και πέρυσι και πρόκριση ότι παλιότερα ακούσε ένα τυχίο, ακόμα και εξαταξύου γυμνασίου, πριν από 40-50 χρόνια, για να βρει κανείς μια καλή δουλειά. Αργότερα, ήταν απαραίτητο το τυχίο του πανεπιστημίου και του τελικού. Σήμερα, δυστυχώς, στην εποχή της παγκοσμιλοποίησης, όλα τα καλά και τα κακά που έχει, δεν είναι αρκετό τις περισσότερες φορές. Πρειάζεται πλέον βουόρφωση μέσω μετατυχιακών προγραμμάτων σπουδών και, βεβαίως, μέσω της γνώσης σε έναν γλωσσό. Αυτά είναι δύο, απαραίτητα, εργαλεία για να μπορέσετε να σταδιοδρομήσετε με επιτυχία και να μπορέσετε να εξασφαλίσετε έναν καλό καλό. Δεν φτάνει, βέβαια, να έχετε έναν χαρτί μετατυχιακού και κάποια πληθία, ξαναπροσώπι. Θέλει και προσωπικό κοιμή για πόρους σας. Αλλά σίγουρα, αυτά είναι δύο, πολύτιμα, εκ των όρων που κάνουν εργαλεία. Να ευχαριστήσω, επίσης, όλους τους γεφυδιτές των μετατυχιακών προγραμμάτων και, συγκεκριμένα, τον κ. Φτυρίου, τον κ. Κασαβώβου, τον κ. Τεσβίδη, τον κ. Χαρτίς, τον κ. Μαρτούδη, που είναι σήμερα εδώ για να παρουσιάζουν τα αυτοδύναμμα μετατυχιακά, το οποίο είχα βάλει σε ένα αίτημα, το οποίο είχαμε ως ιδρύμα αυτά πάρα πολλά χρόνια και αρχίζει να γίνεται, να υλοποιείται δεύτερος και να γίνεται μια κακότητα. Μέχρι τώρα είχαμε συμπράξεις, είχαμε συνεργασίες, αλλά δεν είχαμε αυτοδύναμα μετατυχιακά. Τι θα κάνουμε με το συγκεκριμένο μετατυχιακό που αφορά το τμήμα Επομιλίδες Πατρευμένων, έχω και αναφορές γενικότερα για το για ποιο λόγο κάποιος αποφασίζει να κάνει μετατυχιακές σπουδές και τι κάνει η προοδοκία από αυτές τις σπουδές. Νομίζω όμως ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έτσι όπως είναι το περιβάλλον σίγουρα είναι ένα περιβάλλον το οποίο απαιτεί συνεχώς την ατυποποίηση των γνώσεων και των προσπαθειών. Για παράδειγμα ξέρω με όλοι και γίνεται μια προσπάθεια με τα επαγγελματικά επίπεδα, διότι οι διεκτυπούν τη θέση τους στο έκθο επίθεδο επαγγελματικών προσώδων, των κατιακών εργάζεων φυσικά στο έκθο, το δραστηρικό στο όπλο. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις ακόμα, δεν έχουμε ευκληνιστεί τα πράγματα. Θα λέω εγώ ότι είναι ένα πολύ υποδοχητό σημείο αυτήν την περιόδου.