30η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Το κατεπίγον της Συνεδρίας Εικονομικής Επιτροπής συνίσταται στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων από κατάστασης της αστοχίας που σημειώθηκε στις 22-22 και άρσης του κινδύνου εμφάνισης συνεπακόλουθων αστοχιών στο μνημείο, στο άμεσο μέλλον και κατά συνέπεια απαιτείται η άμεση λήψη της αναττέρου σχετικής απόφασης. Το θέμα της Συνεδρίας είναι προσφυγή στη διαδικασία των άρθρων 32, θα το πω αναλυτικότερα μετά, είμαστε σύμφωνοι με το έκτακτο. Είμαστε σύμφωνοι οπότε περνάμε στο θέμα. Προσφυγή στη διαδικασία των άρθρων 32 του 32α του 44-12 του 16 για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση πέροντους οργανισμού κοιτών αξιωματικών στο ιστορικό διατηρητικό μνημείο Φρούριο». Κύριε Αποβίδη, θα θέλαμε να το εισηγηθείτε. Καλώς ή κακώς συνέβη το απευθέο. Καλημέρα κι από μένα. Αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι κατεπηγόντως να επέμβουμε στο μνημείο. Η τελευταία φορά που έγινε επέμβαση σε αυτό το δμήμα του Φρουρίου έχει ήδη συμπληρώσει 15 αιτία, 18 αν δεν κάνω λάθος χρόνια. Φοβάμαι ότι αυτά τα κτίρια, αυτές οι κατασκευές μας υποχρεώνουν, εφόσον τις αγαπάμε και τις έχουμε υιοθετήσει, πρέπει να είναι στη συνεχή φροντίδα μας, όπως φαίνεται, ασταμάτητα και όχι όποτε προκύπτουν προβλήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό είναι προσωπική μου έτσι προσέγγιση σε όλα αυτά τα πράγματα, γιατί η δεστισία δεν μπορεί να τελειώνει στις ευχές. Στο συγκεκριμένο μας θέμα, αποκολλήθηκε ένα τμήμα του πύργου του κοιτών αξιωματικών στο Φρούριο Καβάλλας, υπήρχε μια υπάρχει και υπήρχε ένα ιστορικό από ρογμές σε αυτή τη γωνία της φρουριακής κατασκευής από παλιά. Δυστυχώς δεν έχουμε ερμηνεύσει απολύτως τους λόγους που συμβαίνει αυτό, παρόλο ότι στη φάση της μελέτης που έχει προηγηθεί, δεν ξέρω αν ξεκίνησα στραβά. Λοιπόν, η μελέτη προσπάθησε να εντοπίσει τα αίτια, γιατί εκεί πεζόταν το σημαντικό παιχνί, το να αποκαταστήσουμε κάποιες ρογμές οι οποίες θα εμφανιστούν μετά από λίγο, όσον αν εκθέτει μελετητές, υπηρεσίες, δημιουργείται ένα πρόβλημα έτσι ανασφάλειας. Προσπαθήσαμε και γι' αυτό κράτησα και αρκετό χρόνο αυτή η προσέγγιση. Έγιναν διατρίσεις στο βάθρο που έχει χτιστεί το φρούριο, δηλαδή στον όγκο του γρανίτη που υπάρχει εκεί, ο οποίος δεν είναι μονοληθικός, έχει κομμούς, έχει κενά. Υπήρχε ο φόβος ότι μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αυτές οι ρογμές στο κτίσμα από την ολίσθηση μεταξύ πλακών. Το χρειάστηκε ένα τρίμινο, αν δεν κάνω λάθος, να το διαπιστώσουν, γιατί ήρθαν ειδικά διατριτικά εργαλεία με εξαρτήματα από Γερμανία, αν δεν κάνω λάθος. Γίναν αυτή οι έλεγχοι, κάνουν μια ιστορική αναδρομή τώρα. Τελικά το αποτέλεσμα είναι ότι ο φόβος της ολίσθησης δεν υπάρχει, γιατί είναι ανάποδη η κλήση. Δηλαδή τα δύο κομμάτια του βράχου έχουν κλείσει προς τα μέσα και όχι προς το γκρεμό. Απεφεύχθηκε αυτός ο κίνδυνος. Στη συνέχεια εντοπίστηκε η έγγνια του μελετητή στις υγρασίες, που πάντα υπήρχε αυτός ο φόβος για τις επιπτώσεις τους. Υπήρξαν κάποιες δηλώσεις παλαιότερον ότι τα προβλήματα των ρογμών στον πύργο αυτό είχαν αφετηρία την περίοδο που καλύφθηκε αυτό με στέγη. Γιατί πριν το 2000 αυτό ήταν ασκεπές, ήταν δηλαδή τέσσερις τείχοι μόνοι τους. Δεν υπήρχε ούτε εσωτερικό δάπεδο ούτε τίποτε και δεν υπήρχαν τέτοια συμπτώματα. Τα συμπτώματα προέκυψαν από τη στιγμή που κατασκευάστηκε η στέγη και έκλεισε αυτός ο χώρος. Το τι επιπτώσεις και τι παρενέργειες είχε αυτό δεν ξέρω. Βλέπω ότι με τις υγρασίες έχουμε σημαντικό πρόβλημα, φαίνεται ότι επηρεάζουν σημαντικά την όλη κατασκευή. Το παρήγορο είναι ότι η βάση του, από μετώ που κατασκευάστηκε τότε από τον εργολάβο που είχε αναλάβει, του κυρίου Ερυφυλίδη έγινε αυτή η όλη επέμβαση, η βάση από μετώ που έχει κατασκευαστεί και πατάει πάνω στο γρανίτι είναι εντελώς αφικτή και δεν έχει καμία λύωση. Που σημαίνει ότι η θεμελίωση του όλου συγκροτήματος σε εκείνη τη θέση δεν έχει πρόβλημα. Τα προβλήματα αρχίζουν ψηλότερα. Μία άλλη ένδειξη είναι ότι τα πάχη των λιθοδομών, δεν ξέρω αν θέλετε να συνεχίσω σε αυτές τις λεπτομέρειες, τα πάχη των λιθοδομών είναι διαφορετικά. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι κατασκευάστηκαν σε διαφορετικές περιόδους, πιθανώς εξαιτίας πάλι κάποιας κατάρρευσης. Έχουμε δηλαδή και 60 εκατοστά πάχος ένα τμήμα του τείχους και έχουμε και ένα 20 πάχος τείχο. Όλα αυτά εμείς με τη στέγη τα υποχρεώσαμε να συνεργαστούν. Λυπάμαι που δεν υπάρχει μια κάθετη απάντηση ότι αυτό φταίει και το φτιάχνουμε και τελειώνει. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Δηλαδή, μπορεί να φταίνουν όλα μαζί, όσα προηγουμένως ανέφερα. Στην ουσία, καλούμαστε πάλι να απαντήσουμε στις επιπτώσεις και όχι να εντοπίσουμε την γενεργιουργό αιτία όλου αυτού του φαινομένου. Πιστεύω όμως με πολύ καλύτερο τρόπο, μιαν και κάναμε όλες αυτές τις έρευνες και αποκλείσαμε μερικά πράγματα. Τώρα, επί του, τι κάνουμε σήμερα? Σήμερα καλούμαστε να κάνουμε μια άμεση επέμβαση, να αποκαταστήσουμε τη συνοχή των λιθοδομών σε αυτό το επίπεδο που έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα και κατά την άποψή μου, στα πλαίσια της μελέτης που έχει γίνει για να προλάβει μελλοντικά τέτοια φαινόμενα, να αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Είχα μια συνάντηση χθες με την κυρία Δαδάκη, η οποία εξέφερεσε την επιφύλαξή της. Δεν θα άθελε δηλαδή αυτή η ολοκληρωμένη μελέτη που έχει καιρό στα χέρια της, δεν την έστειλε στην Αθήνα, θέλει να την στείλει. Της ήρθε και αυτής έκτακτο το γεγονός, το φαινόμενο, να πάρει έγκριση από το ΚΑΣ. Για εμένα το θεωρώ λάθος να περιμένουμε, προτείνω τις άμεσες εργασίες επέμβασης να τις ξεκινήσουμε. Μακάρι να είχε συμφωνήσει να επέμβουμε στο σύνολο των προβλεπόμενων επεμβάσεων στη κατασκευή, αλλά τις άμεσες και τις επιτακτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν, συμφώνησε και αυτή τρεις βασικές να τις προχωρήσουμε. Η άποψη μου είναι να προχωρήσουμε στο σύνολο, να εξαιρέσουμε τυχόν αισθητικά προβλήματα που υπάρχουν για τη στέγη και αφορούν αυτό το έργο. Αισθητικά προβλήματα είναι και η δρορροή. Αυτά, ναι, είναι δυο λεπτομέρειες που καταλήγει η στέγη και αν έχει την υδρορροή. Το σύνολο… Λοιπόν… Τη αυτή τη μελέτη την στείλαμε στη Δαδάκη. Συγγνώμη. Τη αυτή τη μελέτη την στείλαμε στη Δαδάκη. Από πότε την έχεις στα χέρια της? Την έχω στην Αλμπλή. Την έχω στην Αλμπλή. Την έχω στην Αλμπλή. Την έχω στην Αλμπλή. Την έχω στην Αλμπλή. Την έχω στη Δαδάκη. Από πότε την έχεις στα χέρια της?" Την επιεξεργάζεται, την βλέπει… Από τον Μάιο? Όχι. Όχι. Ζήτησε η κυρία Μενδώνη όταν βρεθήκανε στην τελευταία επίσκεψή της εδώ στο κάστρο πριν ένα μήνα, δύο, ότι θα θέλε να περάσει από το ΚΑΣ αυτή η μελέτη και γι' αυτό αισθάνεται υποχρωμένη να τη στείλει. Εγώ το ουσιαστικό μέρος που βλέπω και πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα είναι να αναθέσουμε την εκτέλεση αυτού του έργου άμεσα με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 32 σε έναν κατασκευαστή για να προχωρήσει η αποκατάσταση με τους καλύτερους δυνατούς όρους του τμήματος αυτού αλλά και του συνόλου της λιθοδομής και των βασικών θεμελιακών κατασκευών του κτιρίου. Το να έχω μία μικρή επιφύλαξη για την έγκριση από το ΚΑΣ όσον αφορά τη στέγη δεν έχω καμία αντίδυση. Θέλω όμως το σύνολο των υπόλοιπων εργασιών να προχωρήσει άμεσα και αυτό προτείνω προς την Οικονομική Επιτροπή. Κύριε Δρακονάκη, έχει το λόγο. Αντιδήμαρχε, εμένα θα μου επιτρέψετε αλλά δεν μου έγινε κατανοητό για το σε ποιες εργασίες παρέμβασης αναφέρεστε. Γιατί το λέω τώρα αυτό, να κάνω λίγο συλλογικά το ερώτημά μου για να δείτε πόσα θα το απαντήσετε. Έχουμε μία μελέτη στα χέρια μας η οποία δεν έχει την τελική όπως πρέπει λόγω της περιοχής σε έγκριση από την Φορεία Αρχαιοτήτων και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό από το ΚΑΣ. Βέβαια τα γεγονότα μας πρόλαβαν οπότε θεωρώ δεδομένη την συνομιλία σας με την προησταμένη εδώ πέρα την κυρία Δαδάκη. Με όλα αυτά, οι προβληματισμοί της εφορίας έγινε καθαρά στο αισθητικό αποτέλεσμα των παρεμβάσεων ή εντοπίζονται και σε ουσιαστικές παρεμβάσεις περί στατικότητας της κατασκευής. Επίσης, διαφαίνεται πολύ έντονα στον κύριο Μωυσίδη τη μελέτη, την οποία έχουμε στα χέρια μας, ότι αποδίδει ένα μεγάλο… η αιτία, δηλαδή, ο αποτελέσματος που έχουμε σήμερα οφείλεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό στην μάλλον μη σωστή εφαρμογή όλων των προϋποθέσεων της μελέτης του 2004, διότι στη μελέτη του 2004 γινόταν η ειδική μνία στην ύπαρξη υδρορωών για την απορροή των ομβριών υδάτων. Η απουσία πλέον του κονιάματος από το επίμαχο σημείο της κατασκευής αποδίδεται καθαρά στην πολυετή εισδροή υδάτων στο σημείο του κοιτώνα. Αμήν, δηλαδή, τώρα τι θα κάνουμε, θα προχωρήσουμε σε περίσφιξη του κοιτώνα, σε απομάκρυνση, αποξύλωση της στέγης, στην τοποθέτηση, στην επισκευή, αν χρειάζεται, του χαλκού που υπάρχει, στην τοποθέτηση υδρορών, δηλαδή, θα μου είναι λίγο ασαφήση η παρεμβάση, η οποία θα κάνετε, οι οποίες αφενός θα ανακόψουν την καταστροφή εντός εισαγωγικών του κτίσματος, την αποδόμηση ας το πούμε και τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή, την έλλειψη κίνδυνων στην περιοχή. Και θα προχωρήσουμε μετά σε μια δεύτερη, τρίτη μελέτη. Έχει γίνει μετά στατική μελέτη για το κτίριο. Δηλαδή, λοιπόν, είναι ασαφές. Και θα επανέλθω μετά σε ότι έχει να κάνει με το ποιος θα κλειθεί και με ποιες προϋποθέσεις για να δώσουν και το συγκεκριμένο έργο. Λοιπόν, οι επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και περιλαμβάνονται μέσα στο αντικείμενο του έργου, είναι η αποκατάσταση της λιθοδομής, η σύνθεση που θα μας δώσει η κυρία Δαδάκη, ούτως ή άλλως ζητάμε τη σύνθεση του κονιάματος από την υπηρεσία, η σειραφή τυχοποιίας, γιατί υπάρχουν και άλλου ρογμές σε διάφορα σημεία, η σειραφή της τυχοποιίας με αντικατάσταση λιθοσομάτων, όπως λέει και ο τίτλος, και κυρίως εγώ νομίζω ότι εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος, να βρω την ορολογία, η ενίσχυση της αφτάρκειας του κτιρίου, εννοώ με τις μεταλληλικές περιδέσεις, περιδέσεις εκτιρίου με προενταταμένες ράδους από χάλιβα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι το πολύ σημαντικό που πρέπει να γίνει και στη συνέχεια, επειδή χθες προχθές που πήγα εκεί μου φάνηκε πόντου, συμφωνούν όλοι, δηλαδή δεν είναι μόνο δική μου γνώμη, ότι το υλικό το συνδετικό είναι πολύ ευτελές χώμα. Πρέπει να δώσουμε βάρος στις ενέσεις, στα ενέσυμα, στα ενέματα. Λοιπόν, αυτές τις τρεις κινήσεις θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν επηγόντως για να εξασφαλίσουμε την συνέχιση της ύπαρξης αυτού του κτιρίου στο μέλλον. Και πιστεύω ότι θα εξασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο η επάρκειά του, όσον αφορά αυτή τη στιγμή τη σταθερότητα και την άρση του φόβου και των κινδύνων για καταρρέψεις και προβλήματα. Και πέρα τώρα τίθεται το θέμα στην πορεία του χρόνου να εξασφαλίσουμε να μην επανέλθουμε σε παρόμοιες συνθήκες. Οι βελτιώσεις πιστεύω στα συστήματα απορροής των ομβρίων θα το καταφέρουμε με αυτό. Και θεωρώ εντελώς απαραίτητο κάθε χρόνο να κάνουμε και μια εκθεσούλα που θα περιγράφει τυχόν εξελίξεις και όχι μόνον σε αυτή τη θέση και σε άλλες θέσεις. Δηλαδή το Φρούριο που είναι μια ιδιοκτησία ιδιαίτερη του Δήμου, χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξής του και σε άλλες θέσεις και σε άλλα σημεία έχουμε και από τις υγρασίες προβλήματα και έχουμε και τις επιπτώσεις του χρόνου που πρέπει να τα παρακολουθούμε από κοντά. Να μην φτάνουμε δηλαδή αργά στο να κάνουμε επεμβάσεις έκτακτες και απρόβλεπτες. Το ότι συνέβη αυτό το γεγονός είναι πισυρά ετών μας έχει ανησυχήσει. Δυστυχώς όπως είπα και νωρίτερα δεν είμαστε σίγουροι για τα αίτια. Πιστεύουμε ότι είναι τα υπόγεια ύδατα που προκαλούν αυτό το φαινόμενο. Και υπόγεια εγώ υποπτεύομαι. Δεν μπορεί η βάση του να είναι υγρή και να είναι στεγνό επάνω. Με προβληματίζει αυτό. Πρέπει να τα ερμηνεύσουμε. Δηλαδή αν ο υπέθριος χώρος στο πάνω μέρος του κάστρου. Τώρα ανακατεύω παράλληλα με τη μελέτη και δικές μου ανησυχίες και λυπάμαι για αυτό αν δημιουργεί έτσι. Όλο αυτό το πλάτωμα στο επάνω μέρος. Δεν ξέρουμε πού έχει διαρροές, από πού μπορεί να περνάει από σχισμές κομμούς του βράχου και να φτάνει μέχρι τη βάση του. Γιατί ένα κομμάτι της βάσης συχνά είναι υγρό. Δηλαδή πιθανώς η αιτία που προκάλεσε αυτήν την κατάρρευση να είναι και οι βροχοπτώσεις. Ήρθαμε πριν ένα 20 ημέρο, 30 μέρες, εκείνες οι πολύ έντονες. Προσωπικές προσεγγίσεις αυτές, μας συγχωρείτε, η μελέτη λέει αυτά τα προβλήματα που έχει εντοπίσει και τα λέει με τη σιγουριά των ειτικών. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, κύριε Αδρακονάκη, ο κ. Φαλανταρίδης. Να πω το εξής συμβουλευτικά, άμα θέλετε. Περιδέσεις έχουν γίνει στο κτίριο της Μονής του Αγίου Ανδρέα, στο χωριό του Αγίου Ανδρέα. Γιατί υπήρχαν και εκεί τα ίδια προβλήματα. Αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε από μεργολαβία και τα λοιπά μπορούμε να σας δώσουμε στοιχεία από το Δήμα Παγκέου. Μπορείτε να παιχνιθείτε διότι γίνανε εξωτερικές αλλά και εσωτερικές. Δηλαδή, από τυχοπία σε τυχοπία εσωτερικά. Υπάρχουν οι μελέτες στην τεχνική υπηρεσία του Δήμα Παγκέου. Αν θέλετε αξίζει τον κόπο να παιχνιθείτε εκεί και να δείτε γιατί ακριβώς και μάλιστα εδώ πέρα έχουμε πολύ μικρότερες διαστάσεις να αντιμετωπίσουμε εσωτερικά. Αξίζει τον κόπο γιατί και εκεί μιλάμε για το ίδιο υλικό και ακριβώς το ίδιο πρόβλημα υπήρχε εκεί. Διαπιστώνεται συνδυαστικά και με την πτώση του τείχους στον φάρο, ότι μάλλον οι πιο σύγχρονες παρεμβάσεις των ανθρώπων, θα πω γενικά, μηχανικών, εργολάβων, μελετητών, στην περιοχή του ιστορικού τόπου της Ισπαναγίας, δεν μπορούν να συντονιστούν και δεν έχουν το ίδιο φιλότιμο με τις παλιές κατασκευές και με τις παλιές τεχνοτροπίες που ακολουθούσαν οι πολύ παλαιότεροι από εμάς. Τι θέλω να πω. Είχαμε μπάζομα στην ουσία στην περιοχή του φάρου κατά 2-2,20, ήρθε το τειχείο και μας πρόδωσε το σύγχρονο. Είχαμε παρεμβάσεις στη στέγη σε ένα σκεπές μέχρι τότε και μέχρι το τελευταίο κτίσμα έχουμε αρχίσει να έχουμε προβλήματα. Μπορεί όντως και τα φαινόμενα των έντονων βροχοπτώσεων να συμβάλουν και αυτά, αλλά δεν θεωρώ ότι βροχοπτώσεις έντονες έχουμε μόνο αυτά τα χρόνια. Μιλάμε για κατασκευές που είναι πολλά πολλά πολλά δεκαετίες πριν από σήμερα. Εξακολουθώ να έχω ένα ερωτηματικό στο πού πάμε στοχευμένα να επέμβουμε και αφήνεται ένα θωλό το οποίο για μένα για το ποιο είναι ακριβώς το επόμενο βήμα, δηλαδή πάμε να θωρακίσουμε και να ανακόψουμε την καταστροφή του κτιρίου τώρα, να παγώσουμε στην ουσία τον χρόνο για να επανέλθουμε για κάτι πιο εμπεριστατομένο, πιο στοχευμένο που έχει να κάνει έστω και με τα υπόγεια ύδατα, έστω και με την ανακατασκευή της στέγης. Δεν μου είναι πολύ ξεκάθαρη. Οικασίες κάνουμε σε ένα επίπεδο τεχνικό μπορούμε να μιλάμε ώρες. Αυτό όσο αφορά το τεχνικό κομμάτι. Το άλλο κομμάτι της λήψης απόφαση με το R32 και με το σκεπτικό το ποιοι θα καλέσετε εργολυπτικές εταιρείες να δώσουν προσφορές γιατί καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να υπάρχει και μια εμπειρία πάνω στο είδος αυτόν των κατασκευών. Δεν μιλάμε για αποκατάσεις ενός πεζοδρομίου ή ενός δρόμου που είναι και συνήθως στο Δήμο Καβάλας να αποκατασταθεί. Ποιο είναι το σκεπτικό σας για να προσυγγίσετε και ποιες εταιρείες, όχι ονόματα, σκέφτεστε να καλέσετε. Γιατί ήδη έχω ενημερωθεί ότι τώρα που κάνουμε συνεδρία υπάρχει κινητικότητα επάνω στο κοιτώνα παρουσία κάποιον, κάποιου εργολάβου. Δεν ξέρω ακριβώς τι σκέφτεστε και πώς το δρομολογήσετε. Κυρία Κοβίδη λίγο να ρωτήσω κι εγώ κάτι και απαντάτε συνολικά. Ως μη μηχανικός εγώ θα τα πω λίγο πιο απλά, χωρίς να θέλω να πω ότι μας μπέρδεψε η κυρία Δρακονάκια, απλώς ως μη γνώστης της ορολογίας και των τεχνικών ζητημάτων θα έχω την αίσθηση λίγο πιο άμεσος. Από όσα μας είπατε προηγουμένως αυτό το οποίο διαπιστώνω είναι το εξής. Δεν ξέρουμε τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα. Υποθέτουμε από ότι κατάλαβα στο περίπου τι γίνεται. Και πάμε να δράσουμε, να το πω έτσι, επιδιορθώνοντας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Για μένα τον απλό πολίτη στο συγκεκριμένο θέμα αυτό το οποίο μου έρχεται στο μυαλό σε μια τέτοια κατάσταση είναι το εξής. Πρώτα βρίσκω ποιο είναι το πρόβλημα και μετά δρο και μέχρι να δράσω επειδή υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης όπως είπατε σκοπός είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει το κτίσμα, τι κάνω, φροντίζω να το σταθεροποιήσω θα πω εγώ. Και τέλος πάντων βάλετε εσείς την κατάλληλη λέξη προκειμένου να μην το χάσω το κτίριο και αφού καταλήξω στο τι ακριβώς συμβαίνει και έχω μια πιο συγκεκριμένη εικόνα δρο πάνω σε αυτό. Εγώ έτσι θα το σκεφτόμουν ως ένας απλός πληροφορικός να το πω έτσι και όχι μηχανικός. Και το δεύτερο είναι το εξής. Υπάρχει μια μελέτη αυτή την οποία προφανώς μας έχετε στείλει η οποία θα πάει στο ΚΑΣ και λέω εγώ τώρα να κάνω και το σύγχρονο του διαβόλου. Έρχεται το ΚΑΣ και λέει όχι δεν συμφωνούμε με αυτό το οποίο πάτε να κάνετε και έστω υποθέτω ότι το έχουμε κάνει εμείς αυτό. Το ερώτημα λοιπόν που μου γεννάται εμένα είναι τι κάνουμε μετά τι γίνεται ας πούμε. Άρα ουσιαστικά δύο ερωτήματα έχω. Για να μην τα χάσω. Λοιπόν ξεκινάω από το τέλος. Όντως η χθεσινή κουβέντα που έγινε με την κυρία Δαδάκη ήταν να εξασφαλίσουμε την μέγιστη δυνατή αποδοχή για την υλοποίηση αυτής της μελέτης. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πολύ στοχευμένη, πολύ λογική, πολύ αποτελεσματική, δεν ξεφεύγει από τις ήδη υφιστάμενες συνθήκες και κατασκευές που έχουν προηγηθεί. Δεν γίνεται δηλαδή κάποια ουσιώδης αλλείωση της όλης κατασκευής και εικόνας και εξωτερικά και μορφολογικά και οτιδήποτε. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι το 90% αυτής της μελέτης, δηλαδή τυχοπίες, σύνθεση κονιάματος, περίδεση, διασφάλιση δηλαδή του σχήματος σε κάτω ώψη, ώστε να μην έχουμε τα φουσκώματα που λέμε στις λιθοδομές και φτάνουμε στο επάνω τμήμα που υπήρξε κάποιος προβληματισμός, αν πρέπει να αλλειωθεί η στέγη ή όχι, που τελικά η πρόταση είναι η συντηρητική επιλογή να μην αλλάξει το σχήμα και η μορφή της επικάλυψης, για να προστεθούν κάποια στοιχεία προφύλαξης των τυχοποιών, αυτά που λέμε υδρορόες από τη βροχή και από τα νερά που θα πέφτουν από τη στέγη. Εγώ πιστεύω ότι και αυτά θα εγκριθούν ούτως ή άλλως, αλλά το 90% είναι οι λιθοδομές και οι περιδέσεις. Αυτά θέλω να διασφαλίσουμε, σε αυτά θέλω να άμεσα να επέμβουμε για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Οι επιπτώσεις οι άλλες θα είναι πολύ μειωμένοι αποτελέσματος και δεν νομίζω ότι θα μας επηρεάσουν άμεσα. Πιστεύω ότι ξεκινώντας και επεμβαίνοντας και με την λογική ότι υπάρχει άμεσο πρόβλημα και το ΚΑΣ θα αντιδράσει άμεσα και θα μας απαλλάξει από τον βραχνά έγκρισης ή μη έγκρισης κάποιων εργασιών. Με τον ανάδοχο, εμείς καλέσαμε κάποιες εταιρίες που κρίναμε ότι έχουν κάποια εμπειρία με τα αρχαιολογικά θέματα και τους προτείναμε να δούμε και κάποια διάσταση άλλη που δεν έχουμε εντοπίσει εμείς που αφορά πώς θα μεταφερθούν τα υλικά εκεί με ποιον τρόπο θα γίνουν όλες αυτές οι εργασίες που είναι ένα ακόμη δύσκολο βήμα για την υλοποίηση του έργου. Γιατί εκεί είναι πραγματικά έτσι ακροβατική η κατάσταση για να μεταφερθούν υλικά και να γίνουν εργασίες. Και το κέριο θέμα που προκύπτει είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων στην περιοχή που θα πρέπει να κατασκευαστούν προσθέσεις καλωσιές για να γίνουν εργασίες με ασφάλεια. Γιατί είναι πιθανό να έχουμε εξέλιξη στο φαινόμενό, δεν είναι ανάγκη να γκρεμίσει τείχος, μπορεί να πέσει μια πέτρα. Αυτό πρέπει να το διασφαλίσουμε ούτως ή άλλως γι' αυτό και η έγκλησή μας είναι και ο τρόπος κατασκευής της καλωσιάς και των μέτρων ασφαλείας για να εφαρμοστεί η μελέτη. Ζητήσαμε λοιπόν να επισκεφτούν τον τόπο και να ακούσουμε και επί του πρακτέου προτάσεις για τις μεταφορές των υλικών και των μέτρων ασφαλείας που θα χρειάζονται. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Κύριε Γιάννη, αυτό λίγο με το σπίτι από κάτω, τι έγινε με τους κατοίκους, υπάρχει κίνδυνος, υπάρχουν ζημιές? Από την πρώτη μέρα, προχθές δηλαδή το μεσημέρι που πήγα εγώ εκεί, ήρθε και η κυρία Βλάχου, η διευθύντρια της Δημοφέλειας. Προτάθηκε στους χρήστες του σπιτιού να τους μεταφέρουμε, αν θέλουν, με κόστος και επιβάριση της Δημοφέλειας σε κάποιο ξενοδοχείο, αν αισθάνονται ανασφάλεια να μείνουν εκεί. Είχαν δικούς τους λόγους που αρνήθηκαν και αυτό που βάλαμε σαν προϋπόθεση ήταν μια γωνία του σπιτιού που είναι πάρα πολύ κοντά, συνορεύει με το σημείο κατάπτωσης, να μην το χρησιμοποιούν. Να χρησιμοποιήσουν δηλαδή την άλλη πλευρά του σπιτιού για να μην υπάρξει κάποιο εντεχόμενο. Το φαινόμενο να πω ότι να κάνω, επειδή είμαι αρχιτέκτονας, μπορώ να κάνω έτσι εύκολες εκτιμήσεις για εκτός ειδικότητας. Αν ήταν ειδικότητά μου δεν θα τολμούσα. Πιστεύω ότι έχει εκτονωθεί αυτή η ρογμή δηλαδή που είχαμε, που παρατηρούσαμε, που με τα κιάλια όλοι μετρούσαν το πάχος της και τη διεύρυνση της τόσο καιρό. Εκτονώθηκε πιστεύω με αυτήν την κατάρευση. Δεν είναι εύκολο να έχουμε κι άλλη κατάρευση σημαντικού τιμή να τους να πες. Κάποια πέτρα ενδεχομένως, αλλά σε πολύ πολύ μικρή έκταση. Αυτή είναι όμως εκτιμήσή μου ως αρχιτέκτονας, για να μην γίνει υπαρεξήγηση. Θέλετε να πάμε σε τοποθετήσεις. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Ωραία. Πάμε σε τοποθετήσεις και ψήφιση. Εγώ θα επιμείνω να αναζητήσετε κάτι το οποίο έχει τελεσφορήσει στον Άγιο Ανδρέα και λειτουργεί κιόλας. Πραγματικά και εκεί με πολύ κόπου και με πολύ μελέτη, απλά εκεί υπήρχε η ευκολία της πρόσβασης. Κάτι που εδώ έχετε πολύ πιο έντονα να το αντιμετωπίσετε. Είμαστε θετικοί, γιατί πρέπει να ανακοπεί η κατάρευση αφενός του κτίσματος και κρατάω τα λεγόμενά σας ότι θα παρακολουθείτε στενά αφενός στην έργο λαβία, η οποία θα ξεκινήσει και αφεντέρου και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα εντοπιστήκα τη διάρκεια της έργο λαβίας. Και πραγματικά εύχομαι καλή επιτυχία στην κατασκευαστική εταιρεία η οποία θα τα αναλάβει, διότι είναι ένα από τα πολύ πολύ πολύ δύσκολα έργα που θα έχει να αντιμετωπίζει. Ευχαριστούμε πολύ. Το θέμα εγκρίνεται ομόφωνα. Παρακαλώ κύριε Καλανταρίδη. Εγώ κυρία Κοβίδη η αλήθεια είναι η εξής ότι πέρα από αυτά που είπε η κυρία Δερακονάκη θα ήθελα να δω και όλα αυτό που μας είπατε προηγουμένως ότι δηλαδή αυτή τη στιγμή έχετε ενημερώσει αρκετούς, κατά πάσα πιθανότητα δινητικά ενδιαφερόμενους θα έλεγα εγώ, αυτό θα ήθελα πραγματικά να το δω και όταν έρθουν εδώ από την Επιτροπή του άρθρου 32 οι προτάσεις, τέλος πάντων, οι προσφορές τις οποίες θα έχουμε και να μην έχουμε την περίπτωση να δούμε ας πούμε έναν αποκλειστικά. Έτσι. Ευχαριστώ. Να το σχολιάσω. Ήδη έχω αρνητικές απαντήσεις, όχι από όλους όσους προτάθηκαν, αλλά κάποιοι είπαν απαρχής, απαρχής όχι. Ευχαριστώ. Εκρίνεται ομόφωνα το θέμα. Καλή συνέχεια σε όλους.