2019-06-19 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2019)
: Σας παρακαλώ, καθίστε να ξεκινήσει η συνεδρία του Περιφερειακού Συβουλίου, παρακαλώ καθίστε. Σας παρακαλώ, καθίστε να ξεκινήσει η συνεδρία του Περιφερειακού Συβουλίου, παρακαλώ καθίστε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε. Η κυρία Ζεμπηλιάδου είναι εδώ. Ο κύριος Βίττας. Παρακαλώ, καθίστε. Κύριε Συντάδη, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Είναι κάποιος έξω. Ξεκινάει η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συβουλίου. Να καλωσορίσουμε, να καλωσορίσουμε στην άθεσό του Περιφερειακού Συβουλίου τον Νέο Τουλεγέντα. Σας παρακαλώ, Νίκο. Τον Νέο Τουλεγέντα Περιφερειακή Κύριο Κασαφίδι Τιόριο, μαζί με τους Νέους Περιφερειάκες Εκλεγέντες Περιφερειακού Συμβούλου, τον Νέο Τουλεγέντα Κύριο Κασαφίδι Τιόριο, τον Νέο Τουλεγέντα Περιφερειακή Κύριο Κασαφίδι Τιόριο, μαζί με τους Νέους Περιφερειάκες Εκλεγέντες Περιφερειακού Συμβούλου, τον κ. Κατσαβέλη, τον κ. Παμπιάρα, δεν ξέρω, είναι κάποιος άλλος. Και βέβαια, θα δώσουμε συγχαρητήρια σ' όλους όσους εκλέγθηκαν και στον πρώτο και στον δεύτερο μαφό του, πίσω απ' το δίκη μας. Είναι αρχιστή εδώ μέσα. Στο πρώτο πήρα, να καθόνω ομασδικά να καλωσορίσουμε την έτουσα στον πρώτο πήρο του κοριάδιου τον Κόρι, ειρικτικό ραγματέρ του π. Αλαφή, στον πίσω πήρο του κ. Ανασόφι, κ. Κοτοβούκη. Καμπέζαμα ειρικτής εγκαινέρωσης που συγκίνηται στις σχεδίες της Περιφερειακής Κοινείου. Είναι ο ερωτασμός του Αγίου Ιωάννου του Βαζελόνας. Υπάρχει πρόσκληση και για τη Κερδιακή το απόγευμα 7 η ώρα υποδοχή Λειψάνων Τμήου Προδρόμου και τη Δευτέρα όρθρος Λειτουργία, Θεία Λειτουργία και τα λοιπά. Είστε καλεσμένοι πάνω στον Ιωάννη Βαζελόνα. Επίσης, ο Ιωάννης Βαζελόνας, έχουμε την παρέτηση της Περιφερειακού Συμβούλου της κυρίας Καντήλη Αγνής. Διαβάζω την παρέτηση. Εντάξει, ό,τι είμαι κύριε Πρόεδρε, δεν την παρούσα να σας υποβάλλω την παρέτησή μου από Περιφερειακή Σύμβουλος Καστοριάς, Δυτικής Πακεδονίας, και σας παρακαλώ να την κάνετε άμεσα αποδεχτή. Η απόφασή μου αυτή είναι επαχώλουτο της σημερινής επίσημης ανακοίνωσης του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα είμαι υποψηφίδια βουλευτής με το ψηφοδέδιο της Νέας Δημοκρατίας Δυτικής Καστοριάς στις επόμενες εθνικές εκλογές. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά στην κυρία Γεωργία Ζεμπυλιάδου και όλους τους συνυποψήφιούς μου στον ανεξάρτητο συνδυασμό Ελπίδα, που μαζί είχαμε 4 χρόνια πολύτιμης εμπειρίας και αγώνα για την αποτελεσματική υπεράσπιση των πολιτών της περιφέρειάς μας. Θεωρώ ότι η αυτοδιοικητική εμπειρία των 4 χρόνων, σαν σύμβουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, είναι πολύτιμη και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Εντάσσομαι στα ψηφοδέλεια της Νέας Δημοκρατίας και θα αγωνιστώ για τη συμφωνία αλήθειας, που υπέγραψε ο πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεσμεύτηκε έναντι όλων να φέρει την πατρίδα μας στη θέση που της αξίζει. Να δημιουργήσει την Ελλάδα της Ευρώπης, την Ελλάδα που η αριστεία επιδιώκεται, αναγνωρίζεται και τελικά αποδίδεται. Με εκτίμηση, Αγνή Ανδρέα Κανδίλη. Θα πρέπει, κύριε Περιφερειάρχα, να φωνάξουμε τον επόμενο, που φαίνεται είναι ο κύριος Πυραμίδης Γεράσιμος από την Καστοριά, για τον ορκείστη περιφερειακό σύμβουλο. Γεράσιμος Πυραμίδης, με το συνδυασμό της κυρίας Ζεμπελιάδου. Επίσης, έχουμε την υποβολή παρέτησης του κυρίου Ζιμπίδη. Παρακαλώ να κάνετε δεκτή την παρέτησή μου από τη θέση του Προέδρου της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία ερίστηκα με την υπαρήθμου 233 του 17 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για την εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας, παρακαλώ να ορίσετε άμεσα τον αντικατασάτη μου. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες. Άρα, θα πρέπει άμεσα, σήμερα κιόλας κύριε Περιφερειάρχα, να ορίσουμε με ψηφοφορία τον αντικατασάτη του κυρίου Ζιμπίδη στην Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας. Θα τελειώνουμε το θέμα. Η πρότασή σας είναι ο κύριος Σκώτας. Μπορούμε να ψηφίσουμε, κύριε συνάδελφο, για να τελειώνει το διαδικαστικό αυτό. Ομόφωνα ψηφίζετε ο κύριος Σκώτας, κύριε Δακί. Ομόφωνα. Αντικαταστά το κύριο Ζιμπίδη. Ε, συγγνώμη, συγγνώμη. Ο κύριος Ζιμπίδης κατεβαίνει με το κοινάλι βουλευτής Καστοριάς. Έχουμε και την κυρία Καμπίλη, έχουμε άλλον υποψηφίδιο βουλευτή εδώ, μέσα. Δεν βλέπω. Δεν βλέπω. Λοιπόν, να ξαναπώ συγχαρητήρια στους εκλεγμένους και έχουμε πολλούς και στον Περιφερειακό Συμβούλιο και του κυρίου Πλακετά που εκλέχτηκε βήμαρχος Ορδέας και στον πρώτο βαθμό και στον δεύτερο βαθμό επομένως αρκετούς Περιφερειακούς Συμβούλους και αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους. Συγχαρητήρια, καλό έργο που αναλαμβάνετε από πρώτη Σεπτέμβρη. Κύριε Περιφεράχα, έχετε να κάνετε κάποια ενημέρωση? Ναι, στον κύριο Κασσαπίδη. Γιώργο, έλα να κάνεις έτσι ένα καιρετισμό. Να επιτρέψτε μου να συγχαρώ, κύριε Πρόεδρε, καταχνίδοντας τον κύριο Κασσαπίδη για την εκλογή του, όλους τους υποψηφίους που εκλέχτησαν, αυτό να μην λέω εγώ, ο κύριος Μαργαρίτης, τον κύριο Κιωζέ, τον κύριο Σαββόπουλο, η κύρα Κατσαβέλι, ο κύριος Βαββιάρας. Είναι κανείς άλλος. Αυτά για την Περιφερειακή και την Εκκλησία Σταγατήτων Τάφλους. Να συγχαρούμε τον Παναγιώτη Πλακετά για την εκλογή του στο Δήμο της Εορδέας, τον κύριο Σιμανδράκου, τον κύριο Πύρο για τον αγώνα που έδωσαμε για τον Δήμο της Βοζάνης και τον Δήμο της Φλόρινας, τον κύριο Κοσμίδη για τον αγώνα που έδωσε για τον Δήμο Βορείου. Και όπως απάντησα και πριν, ο κύριος Βαββιάρας, ο κύριος Βαββιάρας δεν είναι τόσο καλύτερα, γιατί πραγματικά οι άνθρωποι που ασχολούνται και με τα κοινά τους έχουν μόνο συγχαρίστημα. Νομίζω ότι ο κύριος Κατσαπτήτων θα μας παίρνει έναν χαρατσιμό, να μας παρουσιάσει εδώ και να τον συγχαρώ. Καλά, κύριε Παναγιώτη. Καλά, κύριε Κιουσέ. Δεν ακούγεται. Δεν ακούγεται. Λίγο σήκωσε τα μητρόφωνα. Ήταν πράγματι ένας φυνατός αγώνας, καθαρός αγώνας και οφείλω να το επισημάνω και να το υπογραμμίσω ότι καταδεικνύει τον πολιτικό πολιτισμό που διακρίνει όλους τους δυτικομακεδόνες και από το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θέλησαν να αλλάξουν εφορία στη Δυτική Μακεδονία. Από την πλευρά μας και ούτως προσωπικά δεσμεύομαι για μια δημιουργική και δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου με γνώμονα την αξιοκρατία, τη σύνθεση απόψων και προτάσεων και πάνω από όλα την ενότητα τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Να συγχαρώ προσωπικά και τον Λίμπι Ναφέ Περιάκη και τον Ιωθή Κυφαλής της Δυτικής Μακεδονίας για τον Ανώνα και τους προτάσεις του Καζέβιση σε αυτή την περίοδο αλλά και όλους τους αναδείξατε όλη αυτή την περίοδο τα ζητήματα που αποστολούνται στη Μακεδονία και είναι αυτό το γλυκό πολύτιμο βρίσκωμα σ' όλους μας, την επόμενη μέρα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου να ξεκινήσουμε από όπου αφήνει την Περιφερειακή Δυτική Μακεδονία στη Λίμπι Ναφέ Περιάκη να συνεχίσουμε ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα, να συμπληρώσουμε εικών κενά αλλά και να σεθέσουμε και να ορματιστούμε την επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας που είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, μια περίοδο καποίησης της Περιάκης που προκλήσε τη μεγάλη στιγμή της πρωτά μας. Σε αυτές τις προκλήσεις θα πετύχουμε από τώρα το κάλεσμα να μετατρέψουμε το όριμα στον καλύτερό μας εαυτό μέσα από προτάσεις και δυναμικούς αγώνες που χρειάζεται η Περιάκη για να μπορέσει να ανταποκρίσει σε αυτές τις προκλήσεις και να αντιμετωπίσει αυτά τα δικαιώματα που έρχονται μπροστά μας αλλά και να διαμεθώσουμε και την προοπτική αυτής που μας αξίζει ως Δυτική Μακεδονία, την αναπληκτική προοπτική που θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερες θέσεις εργασίας για όλα τα παιδιά στον πολιτώδιο της Δυτικής Μακεδονίας για ένα μέλλον που μας αξίζει και μας και τα παιδιά μας. Και πάλι συγχαρητήρια για την Περιάκη και σε όλους τους επικεφαλείς των συνδυασμών στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και τους εκλεγμένους και τους μη εκλεγμένους στα Δημοτικά Συμβούλια και εκτιμώ ότι όλη αυτή η εμπειρία που κουβαλάει αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο και το νέο έμα που έρχεται στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελούν τον εγγυητή για την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία. Και πάλι ευχαριστώ που μου δώσατε το λόγο να πεθαίνω χαιρετισμό. Ευχαριστούμε κ. Κασαπίδη, ο νεοεκλεγής δήμαρχος Εορδέας, ο κ. Πλακετάς, ένα χαιρετισμό. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την Ευγένειά σας που μου δώσε το λόγο. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Περιφερειάρχη Ειδικής Μακεδονίας... Θέλω να ευχαριστήσω από την Πλευροβουλία... Εντάξει, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία που μου δίνετε τον Περιφερειάρχη Ειδικής Μακεδονίας, τον κ. Ευθόδωρο Καρυπίδη... Στον αδελφοί του Περιφερειακού Συμβούλιο για όλη αυτή την ευκαιρία που είχαμε όλα από τον τριάστιμα. Και να σας χαρώ από τη πλευρά μου, πτώσ' τον κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Καρυπίδη, ως και τους νοεκεντές, νοεκηρικίσες Περιφερειακές Συμβούλους και Περιφερειακού Συμβούλους, τους συναδέλφους πλέον στον πρώτο βαθμό της αυτοδίκησης. Και να ευχηθώ καλή συνεργασία σε όλους για αυτό που πρέπει να κάνουμε για την επόμενη μέρα στη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο, αλλά γενικότερα να προσπαθήσουμε για την καλύτερη μέρα για τη χώρα συνολικά. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κ. Πράγκεντα. Νέο Γλέγεντας, θέλει κάποιος το λόγο? Κάποιος, κ. Δαγκή. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο νοεκλογέντα Περιφερειάρχη, το φίλο του Γιώργου Τουκτασαπίδη, σε όλους τους νέους εκλεγέντες περιφερειακούς συγγούλους, είτε πρώτη φορά εκλέγονται, είτε επανεκλέγονται, και βέβαια και στο σημερινό Περιφερειάρχη, του φίλου Καρυπίδη, γιατί η προεκλογική αυτή περίοδος έδωσε ένα εξαιρετικό αυξηλό επίπεδο προεκλογικό αγώνα, το οποίο ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και στα αιτήματα των καιρών. Να συγχαρώ τον Παναγιώτη τον Πλακεντά για την εκλογή του στη θέση του νέου δημάρχου Ιορδέας, αλλά και τους άλλους συναδέλφους που έδωσαν αγώνα ως επικεφαλής παρατάξεων ασχέτος αποτελέσματος, γιατί δίνουμε τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα ότι το μίζον είναι η συμμετοχή προς όφελος και για την ενότητα της κοινωνίας. Είμαι σίγουρος ότι στο διαδοχικό αγώνα και στη διαδοχική προσπάθεια για κάτι καλύτερο, όλα αυτά τα οποία έγιναν μέχρι σήμερα θα αποτελούν ένα βάθος στο οποίο θα πατήσει η Νέα Περιτεριακή Αρχή, οι Νέες Δημοτικές Αρχές, ώστε μέσα από όρους άρεστης εργασίας και ενότητας να πετύχουμε ακόμη περισσότερα, να πάρουν ακόμη πιο δυνατά εκπληκτικά από το κόσμο. Υπόσχεσαι και δύο προγραμματικές σύμβασης μεταξύ περιφέρειας της Μακεδονίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο «Προϊστορική έρευνα του Αριστολίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο βοηδιωτικό τμήμα του Νομού Γρεβενών καταγραφή παλαιολυθικών θέσεων και δημιουργικών θέσεων, ευρυμμάτων στην περιοχή της Σαμαρίνας». Κύριε Σημανδράκο. Είναι μια προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτελείο Πανεπιστημίου, όπου έχει ως αντικείμενο ευρυμμάτων και δημιουργικών θέσεων. Όπου έχει ως αντικείμενο την προϊστορική έρευνα στην περιοχή της Σαμαρίνας για την καταγραφή των παλαιολυθικών θέσεων και ευρυμμάτων στην περιοχή της Σαμαρίνας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει και την αρχαιολογία, αλλά γενικότερα τις έρευνες πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και καιρό και σήμερα ζητούμε την έγκριση του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας και του Αριστοτελίου Πανεπιστημίου. Ευχαριστώ. Ωραία. Είναι μια προγραμματική σύμβαση στους 15.000. Λίγο να ορίσουμε τους εκπροσώπους της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας έναν τακτικό και έναν αναπληρωτή. Κύριε Σημαδράκο, κύριε Πηρεάχα. Να κάνω μια πρόταση. Θα έλεγα ο τακτικός να είναι ο κύριος Γιάτσος, διότι έχει εκλεγεί κιόλας και ο αναπληρωματικός ο κύριος Γιαννόπουλος, ο οποίος είναι από τα Γρεβενά. Κύριε Περιφέρειάρχα. Ή ο κύριος Δασκαλόπουλος, όπως θέλετε, δεν ξέρω. Μέχρι τις εκλογές είναι ο κύριος Δασκαλόπουλος. Μέχρι 31 Αυγούστου, νομίζω ότι θα πρέπει η Περιφερειακή Ερκή, έτσι δεν είναι το ηθικό και το δεσμευτικό, αλλά και το κανονισμό. Έτσι δεν είναι κύριε Δακή. Ναι, έτσι ακριβώς είναι. Σε άλλα με το κάναμε πράξη να συνεργαζόμαστε, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ο κύριος Δασκαλόπουλος και ο κύριος Δακής να ορίσει ποιον θέλει να έχει ως αναπηρωματικό μέλος. Σίγουρα είναι προσθετική κατεύθυνση η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση. Υπάρχει κάποια στιγμή που αρχίζουμε να σοβαρευόμαστε, γιατί η κάνουλα της μάνας ΔΕΙ έχει κλείσει και πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους, οι οποίοι θα αναδείξουν τη δεύτερη στιγμή. Ένας τομέας, πάρα πολύ χρήσιμος και πολύ αποδοτικός, θα ήταν η αξιοποίηση των παλαιοληθικών ευρυμάτων στα ορυχεία. Σιωπίσαμε, κλείσαμε τα μάτια, γεμίσανε οπουδήποτε αλλού η χώρα, η αρχαιολογική, τα μουσεία με παλαιολογικά, τα ευρύματα της περιοχής μας και εμείς έχουμε μείνει στα Λίγα, στην Εανή και πολύ λιγότερα στο Παλαιοδολογικό Μουσείο, το οποίο θα έλεγα ότι είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδος, αλλά τόσο αυτοχό και τόσο περιορισμένου περιοχωμένου. Συμφωνώ, θα το ψηφίσω, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να βλέπουμε με πρόβλεψη και να μη συμβιβαζόμαστε με πράγματα τα οποία εξυπηρετούν κάποιες ομάδες ή κάποια ασυφέροντα. Γιατί όταν απευθυνόμαστε στο δημόσιο σηφέρον, κοιτάζουμε το σύνολο και όχι τις μονάδες. Ευχαριστώ. Είναι σίγουρο, κύριε Πρόεδρε, ότι δέσιωπίσαμε και σε άλλες όλες τις προγραμματικές συμβάσεις. Κύριε Πρόεδρε, μη σχολιάζετε. Σαν Πρόεδρος... ...για την υπογραφή της σύμβασης. Ομόφωνα, ομόφωνα. ...του πίνακα των έργων για τη συντήρηση και τον αποχειονισμό. Είναι ένας πίνακα στον οποίο τον έχουμε εγκρίνει και σε προηγούμενη συνεδρία. Πλήν, όμως, έγιναν μερικές αλλαγές σε ποσά, κυρίως του προϋπολογισμού, όπου άλλαξαν με τα ποσά των συμβάσεων. Δεν έχουμε κάποιο καινούργιο έργο. Ευχαριστώ. Θέλει το λόγο κάποιος από τους συναδέλφους. Ομόφωνα η προγραμματική σύμβαση της Καστοριάς. Ομόφωνα. Η τροποποίηση. Η τροποποίηση της προγραμματικής συμβασίας. Η τροποποίηση της προγραμματικής συμβασίας. Η τροποποίηση του πίνακα των έργων. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Έγκριση κεκλοφοριακής μελέτης. Α, είναι αυτό που είπατε, κύριε Αδαμόπουλο, ότι έχει γίνει. Έχει γίνει το έργο χωρίς διακοπή κεκλοφορίας. Κύριε συναδελφέ, το πέμπτο θέμα αποσύρεται. Αποσύρεται. Πάμε στο έκτο θέμα. Τρόπος εκτέλεση του έργου. Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού κόμβων οδικού δικτύου πι έψιλον Φλόρινας 2019. Προϋπολογισμό θα πάνε σε 65.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Ησυχητή στο αντιπεριφέροχο της πι έψιλον Φλόρινας, Στέφανος Μπύρος. Πρόκειται για το τεχνικό πρόγραμμα της περιφερειακής ενότητας Φλόρινας. Το έργο αφορά την εκτέλεση και συντήρηση ηλεκτροφωτισμού κόμβων οδικού πι έψιλον Φλόρινας και εισηγούμε την διαδικασία διανέργεια συνοπτικού διαγωνισμού του άρθρο 117 του νόμου 4412 του 2016 και τις προϋποθέσεις του νόμου αυτού. Είναι 65.000 ευρώ μαζί με ΦΠΑ. Κύριε Δακί, ομόφωνα, ομόφωνα, με συνοπτικό διαγωνισμό το άρθρο 117. Πάμε, κύριε Μπύρο. Θα πάρει δημοσιότητα, συνοπτικός αλλά με δημοσιότητα. Με δημοσιότητα. Προσέξτε το, με δημοσιότητα. Με προσφορές βέβαια όσο σε αριθμό σε έρθει, έτσι, για να το διευκρινίσουμε. Άρα με δημοσιότητα και με απεριόριστο αριθμό προσφορών. Όχι τρεις. Πάμε στο έβδομο θέμα, έγκριση τροποποίηση του προγράμματος έργων 2019 ΠΕ Φλόρινας που χρηματοδοτούνται από τις ΑΕΠ 541. Εισηγητήσω ότι περιβαίνει πΕ Φλόρινας, κύριε Μπύρο. Πρόκειται για το έργο στοιχειώδης συντήρησης και αποχειονισμός του δικού δικτύου της Φλόρινας, την ΑΕΠ 541 και αφορά δύο έργα. Το ένα είναι ο αποχειονισμός τιμής του συμμηχανημάτων αποχειονισμού πολιεργάτες για την χειμρινή περίοδο 2019-2020 160.000 ευρώ και το άλλο είναι η προμήθεια αλατιού αποχειονισμού δρόμων νομού Φλόρινας 140.000 ευρώ. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Το 8ο θέμα αποσύρεται. Είναι η κατάρτιση του προγράμματος έργο 2019 π.ε. Φλόρινας που προμορφωθεί για την χειμερινή περίοδο. Είναι για την χειμερινή περίοδο. Είναι για την χειμερινή περίοδο. Είναι για την χειμερινή περίοδο. Είναι για την χειμερινή περίοδο. Είναι για την χειμερινή περίοδο. Αποσύρεται. Είναι η κατάρτιση του προγράμματος έργο 2019 π.ε. Φλόρινας που προμορφωθεί για την χειμερινή περίοδο. Είχε περάσει και εκ παραδρομής, ξανά έβαλε η πραγματεία. Ναι, ναι, έχει περάσει το 8ο. Πάμε στο 1ο θέμα. Είναι και ο αγροτικός εξελεκτρισμός. Η έγκριση πρώτης τροποποιής 2019 του προγράμματος κεντρικών ακτοτερων πόρων της Φλόρινας. Ο αγροτικός εξελεκτρισμός είναι 31.899 ευρώ νέο έργο. Το 1ο θέμα. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι και το 1ο. Ομόφωνα. Πάμε στο 10ο θέμα. Λείψει απόφαση για την έκριση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εκτέλεση του έργου. Βελτίωση οδικής ασφάλειας οδικού δικτύου π.ε. Φλόρινας. Ο κ. Ζουμπύρος. Αφορά το οδικό δίκτυο, όπως ξέρετε μετά την τροποποίηση του νόμου, χρειάζεται για να μπορέσει να εκτελέξει ένα έργο που αφορά την βελτίωση του οδικού δικτύου. Χρειάζεται η σχετική έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση Υπείρου. Και αφορά τα μέτρα ρυθμίσεις ασφάλειας του οδικού δικτύου. Το έργο αυτό έχει αναλάβει η εταιρεία του κ. Παταιγάκη. Θα υποβάλλω την συγκεκριμένη έγκριση που αφορά τη βελτίωση οδικής ασφάλειας του οδικού δικτύου π.ε. Φλόρινας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Τα συνολικά τμήματα αφορούν τη ΒΕΒΙ, ΚΕΛΗ, ΒΕΒΙ ΑΜΙΝΤΙΟ και τα λοιπά. Ομόφωνα και οι συναδελφοί. Ομόφωνα και το 10. Πάμε στο 11ο θέμα. Η έγκριση του τρόπου δημοπράτησης για το έργο ορισότια σήμαση κόμβων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο περιφερειακής ενότητας Κοζάνης προϋπολογισμού 53.200 ευρώ με F.P.A. εισηγητής ο κ. Πλακετάς. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για το λόγο. Ζητείτε η έγκριση από το Περιφερειακό Συβούλιο για τον τρόπο δημοπράτησης που είναι συνοπικός διαγωνισμός κατά το άρθρο 117 του νόμου 44-12-16. Η χρημαροδότηση γίνεται από τη ΣΑΕ 541 και αφορά την ορισότια σήμαση των κόμβων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο έτσι ώστε να προλάβουμε να είναι έτοιμα όλα για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο. Είναι με συνοπτικό διαγωνισμό κ. Πλακετάς? Με συνοπτικό διαγωνισμό όπως το βλέπετε από την ομοθεσία κ. Πλακετάς. Συνοπτικό διαγωνισμό κ. Πλακετάς. Απλώς μια παρατήρηση στον φίλο μου του Παναγιώτη. Παρακαλώ. Δεν γινόταν μόνο επειδικά σας στη ΤΙΕΣ, γινόταν και πιο μπροστά επειδικά μας στη ΤΙΕΣ. Επειδή ξέρω ότι με προσέχετε πάρα πολύ καλά, δεν είπα ότι γινόταν μόνο επειδικά μας. Είπα όπως γίνεται καθόλου τη διάρκεια της ΤΙΕΣ. Δεν είπα μόνο. Ο Σιόργος όμως είπε ότι υπάρχει συνέχεια στη ΤΙΕΣ. Δεν είπα τη λέξη μόνο κ. Μαργαρίτη. Ομοφρά κ. Συνάδελφη. Ναι κ. Κωσιβή. Σίγουρα είναι μια πρακτική των τελευταίων χρόνων, πολύ χρήσιμη και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δίνει κάποιες λύσεις. Όμως η αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, το οποίο έχει για εμένα τεράστιες δυνατότητες, γίνεται με πλημελή τρόπο. Και ο λόγος είναι το πρόσκαιρο της απασχόλησης. Θεωρούνται τα άτομα που επιλέγονται ότι θα φύγουν, δεν μπαίνουνε βαθιά στο αντικείμενο που τους ανατίθεται και επιπλέον δεν προετοιμάζονται ανάλογα για το συγκεκριμένο αντικείμενο με συγκεκριμένα σεμινάρια. Δεν παρακολούθησα ποτέ σεμινάρια να έχουνε σε βάθος την ενημέρωση με συγκεκριμένα καθήκοντα και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Φεύγουνε τα παιδιά, δεν έχουνε πάρει καμία οσιαστική κατάργητηση και το έργο το οποίο έχουν προσφέρει δεν είναι ανάλογο των δυνατοτήτων τους. Θα πρέπει να προσεχθεί και δεν είναι μομφή το συγκεκριμένο, με όποια καλή διάθεση και με την εμπειρία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ. Ο κύριος Πραγκεντάς. Θέλω να κλείσω την εισηγησή μου λέγοντας το εξής με αφορμή και αυτά τα οποία υπόθηκαν από τους προλαλήσατες συναδρεφους. Η απασχόληση γίνεται με βάση στο πρόγραμμα το οποίο υπάρχει. Θέλω να πω ότι ιδιαίτερα για τους μαθητές των ΕΠΑΣ είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Θέλω επίσης να πω και διαχρονικά ισχύει αυτό αγαπητέ φίλε Γιώργο Μαργαρίτη ότι η Περιφερειατικής Μακεδονίας είναι η μοναδική που έχει μπει στη διαδικασία αυτής της σχολικής αξιοποίησης των παιδιών. Δεν συμμετέχουν σε αυτό οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Κακώς κατά την άποψή μου με τη λογική της εξοικονόμησης χρημάτων που χρειάζονται για την αποζημίωση των παιδιών. Έχουν ληφθεί τα έυσημα και από τα σχολεία της Κοζάνης και από το σχολείο της Πτολεμαϊδας τους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Και θέλω να πω ότι όχι μόνο όλο αυτό το διάστημα έχουν αξιοποιηθεί οι συγκεκριμένοι μαθητές που απασχολήθηκαν. Αντιθέτως έχουμε συμβάλει σε συνεργασία με τις σχολές ΕΠΑΣ και σε καινούργιες ειδικότητες. Παράδειγμα, για πρώτη φορά στη Σχολή Μαθητίας του ΑΕΔ στην Πτολεμαϊδα θα υπάρχει τεχνικός για την αξιοποίηση στους αγροτικούς συναντηρισμούς. Αυτό γίνεται μετά από πρόταση της Περιφέρειας Εζητικής Μακεδονίας της Περιφερειάκης Συνότητας Κοζάνης. Άρα λοιπόν σε συνεργασία με τα σχολεία σε συνενόηση με τον κύριο Περιφερειάρχη υπάρχει η δραστηριοποίηση και η πρόταση και για καινούργιες ειδικότητες που πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την κοινωνία και να είναι χρήσιμες για την κοινωνία. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ομόφωνα η έκριση του αριθμού μαθητευόμενων το 12ο θέμα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο 13ο θέμα, έκριση του τρόπου δημοπράτης σύμφωνα με την περίπτωση ΓΑΜΑ της παραγράφου 2 του άρθρου 32 του νόμου 4412 του 16 για τη σύναψη σύμβασης της μελέτης με τίτλο «Αποκατάσταση επικίνδυνης βραχομάζας πενταλόφου» προ υπολογισμού 24.439,74 ευρώ με F.P.A. εισηγητήσω ο κύριος Πλακεντάς. Κύριε Πρόεδρε αφορά, μετά από έγραφα τα οποία έχουν γίνει και από τον Δήμο Βουίολ και από τους κατοίκους του Πενταλόφου, υπάρχει μια επικίνδυνη βραχομάζα, η οποία είναι πάρα πολύ πιθανό όλο το επόμενο διάστημα να κυβηνεύσει, να ξεκολλήσει από εκεί που υπάρχει και να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα μέσα στον οικισμό. Με τη λογική λοιπόν αυτή έχουν απευθυφεί οι υπηρεσίες του Δήμου Βουίου και της κοινότητας Πενταλόφου, της τοπικής κοινότητας Πενταλόφου προς τις υπηρεσίες μας και αποφασίσαμε μετά από έγκληση και της Οικονομικής Επιτροπής, την αποκατάσταση αυτής της, την απομάκρηση μάλλον αυτής της επικίνδυνης βραχομάζας. Επειδή είναι ένα εξειδικευμένο έργο και επειδή η οποιαδήποτε διαδικασία μετά από συνενόηση και με τον κύριο Επίτροπο θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα, ζητώ την έγκληση της προσουγής στη διαδικασία διαπραγμάτες της χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, σύμφωνα με την περίπτωση γ' της παραγράφου 2 του άρθρο 32 του 4412, που νόμου δηλαδή περί συμβάσων, για τη συναψησύβαση στις μελέτης με τίτλο αποκατάσταση επικίνδυνης βραχομάζας Πενταλόφου, ο προϋπολογισμός είναι 24439,74 με VPA. Αυτή είναι η εισήγηση και της υπηρεσίας στην οποία ανεστερνίζομαι και την εισηγούμε. Κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα, θέλετε κάτι κύριε Κοσμίδη? Κορίστε, εντός του οικισμού είναι εκεί. Ναι, δεν γνωρίζω να σας πω ακριβώς το σημείο, υπάρχει όμως έγγραφο και ολόκληρη αλληλογραφία με τον Δήμο Βοΐου και την τοπική κοινότητα του Πενταλόφου με τον κύριο Πρόεδρο. Υπάρχει και η συναψή σύμβασης με ποιο θα γίνει κύριε Πλαγκεντά? Μετά από διαπλαγματεύση θα κληθούν οι εταιρείες οι οποίες μπορούν να κάνουν τα εξειδικημένα αυτό έργο με έναν λόγο. Ομόφωνα κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα, στο 13. Πάμε στο 14 το θέμα, έκριση προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, υπογείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δήμου Βοΐου για το έργο «Αποκατάσταση Πετρογέφυρου Ροδοφορίου». Εισηγητήσεις ο κύριος Πλαγκεντάς. Κύριε Πρόεδρε, δεν σας κρύβω και ας μου επιτρέψει το Περιφερειακό Συμβουλί να προβληματισμώ. Σε σχέση με τις προγραμματικές συμβάσεις και ένα θέμα το οποίο έχει προκύψει μετά από κάποιο σεμινάριο που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα και που μας έχει δηλωθεί από λεβράς του κυρίου επιτρόπου ότι οι προγραμματικές συμβάσεις χρειάζεται να έχουν χρηματοδότηση από όλα τα μέρη. Επειδή όμως, το κουβαντιάσαμε και μαζί, πρέπει να τρέξουν ζητήματα τα οποία έχουν σχέση με την αποκατάσταση της κληρονομιάς μας και συγκεκριμένα εδώ ενός Πετρογέφυρου στο Ροδοχώρι, προτείνουμε τη σύμβαση μέσω της προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Βοΐου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δηλαδή την εφορία αρχαιοτήτων της περιοχής, προκειμένου να υπάρξει η αποκατάσταση του συγκεκριμένου ιστορικού Πετρογέφυρου στο Ροδοχώρι. Η χρηματοδότηση είναι από τη ΣΑΕ 041 με ποσό 235.600 ευρώ. Νομίζω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να το αποκαταστήσουμε. Σας έχω επισυνάψει και την προγραμματική σύμβαση. Καλέσω όμως να είμαστε stand by για το αν ο κύριος Επίτροπος δεχθεί την χρηματοδότηση από λεβρά της περιφέρειας. Εκτίμησή μου είναι πως η ιστορικότητα αυτών των καταστάσεων δεν χωράει περισσότερο αναβολή. Επίσης, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία αποτελείται από τρία μέλη, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού με τον αναπληρωτή του, έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας της Περιφερειακής Ενώτας Κοζάνης με τον αναπληρωτή του και έναν εκπρόσωπο του Δήμου Βοή με τον αναπληρωτή του, παρακαλώ για την εξουσιοδότηση του κυρίου Περιφερειά για την υπογραφή και την έκκληση βεβαίως της προγραμματικής σύμβασης μέσω και των εκπροσώπων της Επιτροπής Παρακολούθησης. Από πλευράς της Περιφέρειας της Περιφερειακής Ενώτας Κοζάνης, προτείνω τον κύριο Ηλία Κάρτανα για εκπρόσωπο και παρακαλώ για τον αναπληρωτή του από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίωσης. Από πλευράς μας ο κύριος Κοσμίδης. Ο κύριος Περιφερειάρχης, θα παρακαλέσω λίγο τους Περιφερειακούς Συμβούλους μετά το πέραση του Περιφερειακού Συμβουλίου να περιμένουν λίγο. Ναι, για το συγκεκριμένο θέμα κύριε Κοτσίδη. Ναι, ο κύριος Κοτσίδης πρώτα και μετά ο κύριος Κοσμίδης. Ναι κύριε Κοτσίδη, έχει το λόγο. Χαίρομαι για την συγκεκριμένη προγραμματική συμβουλωσή και προσευχάμαι ότι τα όσα είπε ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης πράγματι είμαστε στο και πέντε, να μη πω και δέκα και ίσως και περισσότερο για την αποκατάσταση τέτοιων ιστορικών νημείων. Θα ήθελα να προσθέσω ότι στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχει τεράστιος προβληματισμός και κίνηση πολιτών, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με όλα τα γεφύρια των Γρεμπενών, που είναι τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς και βρίσκονται σε ικτρή κατάσταση ένα βήμα πριν την κατάρευση αρκετά από αυτά. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, υπάρχουν βίντεο στο διαδίκτυο πολύ κατατοπιστικά και αν μου επιτρέπετε, ενώ δεν προσφέρεται το περιφερειακό συμβούλιο να πιευθύνεται κανείς προσωπικά σε άτομα, κύριε Κασαπίδη, είναι ένας τομέας που θα πρέπει να ασχολήσει το καινούργιο περιφερειακό συμβούλιο, γιατί οφείλουμε στις επόμενες γενεές να παραδώσουμε κάτι που μας παρέδωσαν κάποιοι άλλοι. Ευχαριστώ. Κύριε Κοσμίδη και μετά ο κύριος Περιφεριακής. Ένα έτοιμα θέδρα να κάνουμε κύριε Πρόεδρε. Το είχα κάνει και από πέρυσι. Όλοι οι υπαρχιακοί δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση. Τώρα συζητούμε το θέμα αυτό. Θέλω να κάνω μια επισήμαση γιατί είπαμε ότι είμαστε προς το καλοκαίρι. Έχουν στενεύσει κατά τουλάχιστον 40 πόντους από κάθε πλευρά. Έχουν πει τα δέντρα μέσα και τα χόρτα. Από τέρασμα μπορεί να προκλείπτουν και ατυχήματα. Ένα θέμα είναι αυτό και ένα δεύτερο θέμα είναι οι διαγραμμήσεις των δρόμων, τις οποίες έχουμε παρακαλάνει που πέρυσι δεν έχει γίνει τίποτα. Ευχαριστώ. Ο κ. Περιφέρη άρχισε. Ο κ. Φλακετάς πρώτα. Να απαντήσω λίγο στον κ. Κοσμίδη. Ότι ήδη τα συνεργεία της περιφέρειας είναι έξω. Βεβαίως καταλαβαίνετε ότι το μηχάνημα δεν μπορεί να κόψει κλαδιά όσο βρέχει. Άρα λοιπόν είναι περιοδισμένες το τελευταίο διάστημα οι ημέρες της δραστηριότητας. Αυτά τα μηχανήματα με βάση το πρόγραμμα είναι έξω και κόβουν τα κλαδιά στους επαρχιακούς δρόμους. Και όχι εντός των οικισμών γιατί δεν είναι αρμοδιότητας της περιφέρειας αυτό. Η περιφερειακή νοτακοζάνης έχει ως αρμοδιότητα τη συντήρηση και τη λειτουργία των επαρχιακών δρόμων. Όσον αφορά τη διαγράμμηση επίσης εξελίσσεται κ. Κοσμίδη και το ξέρετε καλά. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα της διαγράμμησης. Έχουν παραλειφθεί και τα νέα χρώματα μετά από διαδικασία διαγωνισμού που είχε γίνει. Και είναι έξω στο μηχάνημα καθημερινά και κάνει διαγραμμίσεις. Ευελπιστώ ότι μέσα στον επόμενο ένα, ενάμιση μήνα θα έχει ολοκληρωθεί όλο το οδικό δίκτυο. Απλά αναπεριοχές γίνεται με τη σειρά. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από ένα κομμάτι της περιφερειακής ενότητας σε κάποιο άλλο. Ολοκληρώνονται ένα κομμάτι με βάση στο πρόγραμμα που έχουν συντάξει και εκπονούν οι διεύθυσες τεχνικών έργων, έξω ώστε να ολοκληρωθεί σ' όλο το κομμάτι που χρειάζεται. Τώρα να αναφέρεστε σε κάποιο συγκεκριμένο δρόμο ο οποίος έχει πρόβλημα. Ευχαρίστως. Παρακαλώ να μου το συμπακωθώ να πούμε στη συμπερισία, εάν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα να πάμε άμεσα εκεί. Συγκεκριμένα είναι η Εθνική Οδός Κουζάνης Ιωαννίνων, η οποία είναι στην Καχάχανη. Η Εθνική Οδός είναι αρμοδιότητας του κυρίου αναγνώστου της Έδρας της Περιφέρειας. Αν θέλετε μπορεί να μιλήσει ο ίδιος. Η Εθνική Οδός είναι αρμοδιότητα της Έδρας. Γεια κύριε Κασκάναπουλε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Επειδή ακούστηκε από τον κύριο Κωτσένη για τα Πετρογέφερα των Γρεβενών, για να μην δημιουργούνται έτσι εντυπώσεις λαφτασμένες, μπορείτε να γίνετε, κύριε Κωτσένη, πιο συγκεκριμένος όσον αφορά ποια είναι τα γεφήρια στα οποία αναφέρεστε. Γιατί έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια, σε ό,τι έχει σχέση με τη συντήρηση και τις σωστικές εργασίες σε όλα τα γεφήρια. Δεν είπα το αντίθετο, είπα ότι υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, αν μπεί κανείς στο διαδίκτυο θα δει αφιερώματα στο κομμάτι αυτό μεγάλα. Τώρα, από εδώ πέρα, περισσότερες δεκτομέρειες δεν μπορούν να είναι. Ο κύριος Περιφερειάρχης, ένα λεπτό. Θέλω να απαντήσει ο κύριος Περιφερειάρχης. Θέλω να πείτε άλλο συγκεκριμένο. Σε όλα τα γεφήρια των Βρεβενών, τα οποία είναι γύρω στα 25 και παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον, έχουμε συνεργαστεί απόλυτα με την αρχαιολογική υπηρεσία. Έχουν συμπεριλευθεί στον προϋπολογισμό χρήματα και βρίσκεται σε εξέλιξη, συντήρηση, αναστήλωση όλων των γεφηριών. Γεια, κύριε Κάτρα. Να απαντήσω λίγο στον κύριο Κοσμίδιν. Σήμερα υπογράφηκε η συμβασία του κύριου Περιφερειάρχης, 1.450.000 ευρώ περίπου. Κύριε Κοσμίδιν. Ωραία. Κύριε Περιφερειάρχης. Έτσι, θετικά θέλω να πάρω εδώ. Βρισκόμουν το μήμα από εκεί που τάφισε ο Αντώνης ο δασκαλός. Έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, κύριε Κοτσίδι, πριν ακόμη υπάρχει συνειδηνατότητα και η οικονομική, αλλά και η μελετική, πώς πρέπει να παρέχουμε σε αυτά τα μημεία. Και είπαμε και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος πρέπει να το ευχαριστήσουμε. Όπου, Συνέδραμα, φιλοκερδός, κύριος Δέλμος, κάναμε πολλές συναντήσεις στο πώς θα μελετήσουμε, όχι μόνο στη Γαδονάδη, μόνο στην Κοζάνια και στην Κιαστοριά, στο Άργος, είναι κάποια ηλικίδια που είχαν και προβλήματα και τα λοιπά. Παρτούμε, ναι, ναι. Τα έχουμε όλα καταγγεγραμμένα συνολικά. Είπαμε να υπάρξει ενιαίος προϋπολογισμός και σε μελετητικό επίπεδο. Ξέρετε ποια σημείδες μέσα με την αρχαιολογική υπηρεσία. Κάτσε, ώστε να μπορέσουμε, όχι κατά αποκοπιά, να παρέχουμε ως ένα ενιαίο έργο με σωστικές διαδικασίες και σωστικές ιδέες. Κάτσε, ώστε να μπορέσουμε, όχι κατά αποκοπιά, να παρέχουμε ως ένα ενιαίο έργο με σωστικές διαδικασίες και σωστικές ιδέες. Κάτσε, ώστε να μπορέσουμε, όχι κατά αποκοπιά, να παρέχουμε ως ένα ενιαίο έργο με σωστικές διαδικασίες και σωστικές ιδέες. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Ο κ. Σώκουδης έχει το λόγο, κάτι θέλει να πει. Κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη, στην αρχαία πρέπει να το βάλω, δεν πειράζει. Θέλω, κύριε Πριφυγιάρχη και κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, να κάνω μια πρόταση, επειδή ούτε πάρτο μόνο ζήσετε άνθρωπος, να συνενέσει το Πριφυγιακό Συμβούλιο στην αποστολή μιας συγχαρητηρίου επιστολής στον νέο Μητροπολίτη Θεατήρων Αγγλίας, Δραλή και Γαλλανδίας, τον κύριο Νικήτα Λιούλια, ο οποίος κατάγεται από τον Γρόπο. Ο κύριος Νικήτας διετέλεσε την τελευταία πενταϊκία Μητροπολίτης Γαρδανηλίων Ανατολή, πολύ μορφωμένος, πολυγραφότατος και μορφή πραγματικά της ορθοδοξίας. Ανήκει βέβαιος στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πριν λίγες μέρες εξελέγει η παμψιφή από την Ιερά Σύννοδο του Οικουμενικού Θρόνου Μητροπολίτης Θεατήρων. Νομίζω είναι μεγάλη τιμή, όχι μόνο για τον Γρόπο, για την Πριφυγιακή Νότα Κουζάνιας, για τη Δυτική Μακεδονία και γι' αυτό θα πρότεινα μια επιστολή συγχαρητήρια μαζί με τις ευχές και τις θερμές του Περιφερικού Συμβουλίου προς τον Μητροπολίτη Θεατήρων τον κ. Νικίντα. Ευχαριστούμε τον κ. Αντιπρόεδρο για την επισήμασή, θα το κάνουμε. Κύριε Φλακετά. Κύριε Πρόεδρε, το άφησα για το τέλος. Επιτρέψτε μου να πω ότι πόνοντας την μπάση από τον κ. Ζωπουτή, ότι εκτός από τα ευχάριστα υπάρχουν και δυσάρεστα για την Περιφερειακή Νότα Κουζάνης και οφείλω σήμερα να καταθέσω εδώ την θλίψη και νομίζω ότι εκφράζω το όλον του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον αδεκτό χαμό του Προεδρυματοστοπικής Κοινότητας Ειρηνίου του κ. Νίκου Αρβανίτη. Οφείλω να καταθέσω ως αντιπεριφερειάρχης, όταν ένας ξερατικός πρόεδρος, ένα ξερατικό παιδί με αδαμαντινό χαρακτήρα, του οποίου η απώλεια και από την κοινωνία τη δοτική και από την αυτοδιοικητική οικογένεια θα είναι πάρα πολύ μεγάλη και εύχομαι το χώμα να είναι λαφρύ που το σκεπάζει και από την ψηλά ανακατοδογή και όλους τους υπόλοιπους περί της αυτοδιοίκησης, έτσι όπως πάντα με στοχευμένη διάθεση έκανε και νομίζω ότι είχα την υποχρέωση για όλη τη συνεργασία που είχαμε αυτό το διάστημα για μια σειρά αποζητήματα που αφορούσαν την τοπική του κοινότητα και όχι μόνο, γιατί ήταν και ενεργός δάσκαλος, καιδευτικός. Να καταθέσω αυτή την παρατήρηση. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία. Συμπηρώσω εδώ τον αντιπεριφερειάρχη ότι παραστήκαμε στην κηδεία και εγώ και ο κ. Βαγαρίτης και ο κ. Δακής. Ήταν και άλλοι συνάδελφοι. Κατά θέση με Στεφάνι, στη μνήμη, έφυγε τόσο άδικα ο πρόεδρος και ήταν καταπληκτικός και σαν άνθρωπος και σαν δάσκαλος και σαν αυτοδιοικητικός. Και η απώλεια είναι μεγάλη γιατί δεν υπάρχει τώρα και αναπληρωτής του. Άρα θα πρέπει να έρθει από τη διπλανή κοινότητα. Κύριε Πυρεφερειάρχης, συλλυπητήρια στην οικογένεια εκφράσαμε και βέβαια είναι μεγάλη η απώλεια. Ναι, κύριε Πυρεφερειάρχη. Συμπληρώνοντας τα όσα λέκτησαν και από τον Παναγιώτη και από εσάς κύριε Πορέδρε, θέλω να πραγματικά θέλουμε να τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο που αγαπούσε τον τόπο του και είχε μια άψοχη συνεργασία με όλους μας. Και θυμίζω το πάγιο αίτημα που υπήρχε και από πλευράς του κυρίου Μαργαρίτη και από εσάς που μας κούσατε και πιέσατε και τελικώς κατάφεραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να βρούμε τους πόρους, να εγκαταστήσουμε και εργολάδο, αλλά πρέπει να διαλύσουμε τη σύμβαση γιατί υπάρχουν άλλοδες προβλήματα. Και αν θέλουμε πραγματικά να τον τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο θα παραγγάλεσω τα όποια προβλήματα υπάρχουν να ξεπεραστούν άμεσα έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε αυτό που οφείλουμε με σεβασμό στους ανθρώπους που φεύγουν από τη ζωή και όπως τους αξίζει να τους θυμάμαι αλλά και στη μνήμη αυτού του άνθρωπου. Ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχα. Ναι κύριε Δαγκή. Θέλω κι εγώ να καταθέσω δυο λόγια στον Περιφερειακό Συμβούλιο στη μνήμη του Εκκληπώντα με τον οποίο είχα την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ ως Περιφερειάρχης. Να πω ότι ήταν και ξάδερφος του Γιώργου του Μαργαρίτη. Ήταν ένας άνθρωπος μετριοπατής, αξιοπρεπής, εργατικός, ο οποίος ήταν πραγματικά μπροστάρη στην κοινωνική προσφορά και στο ανηδιωτιλές καθήκον και μάλιστα απ' ό,τι φαίνεται και γι' αυτόν τον λόγο της προσφοράς του στην κοινωνία έχασε και τη ζωή του. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει όλοι μαζί από όποιου μετερίζει και να είμαστε να βρούμε ένα τρόπο να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο των τοπικών συμβουλίων ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι διακονούν τις τοπικές κοινωνίες με πολύ δύσκολες συνθήκες να έχουν στοιχειωδώς αποδεκτές συνθήκες, δεδομένα και προϋποθέσεις. Κάτι το οποίο σήμερα ελείπει απολύτως ειδικότερα στα πολύ μικρά χωριά όπως είναι το Ρήμνη. Ευχαριστούμε κύριε Δακή. Εδώ τελείωσε η συγκεντρία στο περιφερειακό συμβουλείο. Σας ευχαριστώ άλλους. Θα παρακάλεσω λίγο τους περιφερειακούς συμβούλους να περιμένουν για δυο λεπτά. Σας ευχαριστώ.