Ο Δήμος Αρταίων και το animasyros παρουσίασαν ένα εργαστήριο κινουμένων σχεδίων σε μαθητές της Άρτας (ARTA WebTV, 2022)
: Ποια είναι η ευκαιρία του δημορτήτων του ΑΡΤΕΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝΙΣΤΟΝ ιστορικά στοιχεία που έχουν σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Συγκεκριμένα, η δράση την οποία υλοποιείται φέτος από το Άννη Μασίρος με μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας αφορούν το γεφύρι και το θρύλο του γεφυριού. Η δράση αυτή, η οποία θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι δεν θα είναι η τελευταία, αλλά τέτοιες δράσεις με το Άννη Μασίρος θα ακολουθήσουν και τις επόμενες χρονιές, καθώς πραγματικά απ' ό,τι βλέπουμε και εμείς προκαλούν και δίνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κίνητρος στα παιδιά να ασχοληθούν με την πολιτιστική μας κληρονομιά, έτσι λοιπόν θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συνεχή συνεργασία που θα έχει σχέση, θα συνδέεται και με τα υπόλοιπα σημαντικά μνημεία του Δήμου μας. Το Άννημα Σύρρος είναι από τις πρώτες εκδηλώσεις οι οποίες εντάσσονται στα ελευθέρια του Δήμαρτέων τα οποία και θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται και που είναι πολύ πλούσια σε εκδηλώσεις και γεμάτη καθημερινά μέχρι και το τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου. Και θα φυσικά ακολουθεί το πολιτιστικό καλοκαίρι με τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιούνται όχι μόνο μέσα στην πόλη της Άρτης αλλά και στις κοινότητες του δίου μας. Να ευχαριστήσω θερμά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την ανταπόκριση της στους διφθυντές των σχολείων όπως και τους γονείς των παιδιών και τα ίδια τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτήν την δράση και περιμένουμε ανυπομονησία να δω το αποτέλεσμα, ειλικρινά γιατί είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι παρόμοιο και θέλω λίγο να έχω την περιέργεια να δω λίγο πώς είναι το αποτέλεσμα. Τα παιδιά πάντως είναι πολύ ικανοποιημένα, το αποτέλεσμα θα το δείξουμε στον κόσμο και στους γονείς και στους μαθητές μαθητές σε μια εκδήλωση, την οποία θα διοργανώσει ο δήμος σε συνεργασία με το Άννη Μοσίλος, πιθανόν το Σεπτένδριο, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στα ίδια τα παιδιά να δούνε και να χαρούνε το αποτέλεσμα το οποίο τα ίδια τα παιδιά δημιουργήθησαν αυτές τις δύο μέρες που ήρθαν εδώ στο γεφύρι για να συμμετέχουν στη δράση αυτή. Το πρώτο πράγμα που με έλκησε όταν πρώτο ήρθα στην Άρτα είναι πρώτον οι τις Ζαντινές εκκλησίες και τα κτίρια γενικότερα εκείνης της περίοδου και βεβαίως το γεφύρι της Άρτας το οποίο είναι ένα εξαιρετικό δείγμα πολύ καλά αποκατεστημένης μεσεωνικής αρχιτεκτονικής η οποία παραμένει και λειτουρική σήμερα, δεν είναι απλά μουσείο είναι και ένα λειτουργικό γεφύρι όπου κάποιος για ανάπαυση μπορεί να πάει και έτσι γεννήθηκε όχι μόνο σε εμένα αλλά σε όλη τη δημιουργική ομάδα του Άννη Μασίρου η ιδέα να κάνουμε κάτι για το γεφύρι της Άρτας. Ο Δήμος που είναι πολύ δραστήριος, ο Δήμος Αρτέων μέσα σε αυτό το αντικείμενο πρότεινε να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να απευθύνεται στο παιδικό κοινό εμπλουτίζοντας έτσι τις παροχές που έχει ο συγκεκριμένος Δήμος για τη νεολεία αλλά και για τα παιδιά, για το παιδικό πολιτισμό και μάλιστα πρότεινε να αξιοποιήσουμε το πολύ ανεπτυγμένο δυναμικό που έχουν έτσι και δύο μέσα από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου. Διαλέξαμε λοιπόν δύο σχολεία, ένα μέσα στην πόλη της Άρτας και ένα στις παρυφές του Δήμου Αρτέων. Ήρθαν τα παιδιά εδώ μαζί με τους εξαιρετικούς δασκάλους και εδώ και δύο μέρες, από χθες δηλαδή και σήμερα, εδώ και μια μέρα, για δύο τρία ώρες συνεδρίες, κάνουμε ένα εργαστήριο κυρουμένων σχεδίων που λέγεται «Animarta», «Animation Arta», το «Γιοφύρι της Άρτας». Ξεκινήσαμε με μια εισαγωγή στο δημοτικό τραγούδι, το οποίο χαρακτηρίζει όλο τον ελληνισμό, όπως βεβαίως και το ίδιο το μνημείο του «Γιοφυριού της Άρτας», αλλά εννοούμε και τα μηνύματα που κρύβει από πίσω το δημοτικό τραγούδι. Τα παιδιά φέραν τις ιδέες τους και τη δημιουργικότητα και τη ζωντανία τους και σιγά σιγά το κάνανε ζωγραφιές, χαρτοκοπτικές. Οι χαρτοκοπτικές σήμερα, τώρα που μιλάμε, είναι στη φάση που πλέον εμψυχώνονται, δηλαδή γίνονται animated και θα αποκτήσουν ζωή. Σε 10-15 μέρες θα έχουμε μια ταινία που φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά, με την κατεύθυνση βεβαίως της καταξιωμένης animator Μαρίας Λουκέας Μητράκου και αφηγείται με τα δικά τους λόγια και με τις δικές τους εικόνες το εξαιρετικό αυτό ακριτικό τραγούδι που είναι το γεφύρι της Άρτας. Σήμερα είμαστε εδώ να φτιάξουμε ένα όμορφο animation με θέμα το γεφύρι της Άρτας και πιο συγκεκριμένα η έμπνευσή μας ήταν το δημοτικό τραγούδι του γεφυριού της Άρτας οπότε χτες τα παιδιά δημιουργήσαν διάφορα σκηνικά με χαρτόνια και φτιάξαμε το γεφύρι, το κόψαμε, τον πρωτό μάστορα, όλα αυτά Σήμερα θα αρχίσουμε τη διαδικασία του stop motion που είναι η φωτογράφηση καρέ-καρέ φωτογραφιών. Είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία αλλά είμαστε εδώ με μεγάλη υπομονή να την ολοκληρώσουμε. Και ανυπομονώ να δω και το τελικό αποτέλεσμα. Έκαναμε για το γεφύρι στην ουσία πώς είναι και οι ιστορίες για το γεφύρι και μας έβαλαν να ζωγραφίσουμε κάτι σχέση με το γεφύρι. Εμένα μ' άρεσε! Εντάξει, καλό είναι!