Ενότητα 3: Οθωμανική περίοδος - Μέρος 2 / Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας - Πεπελάση Ιωάννα-Σαπφώ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας: Θέλω να κρατήσω τώρα που η εθνική γιορτή της σκέφτηκα κάποια πράγματα σε σχέση με αυτά που κάνουμε στο μάθημα ακίνητα τα λίγο διαφορετικά την εθνική γιορτή όχι λοιπόν ποιο ήταν το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τα ΜΜΕ χθες παρέλαση όχι γυρεύει παρέλαση για την Εθνική γιορτή σε αιτία γεγονός δόθηκε μεγάλη προβολή είσαι πιο αεροδυναμικό γεγονός για να μην μπαίνουν στα πολιτικά στο ερώτημα είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχόλησε το εκδότη προ αλλά και γενικά νομίζω αρκετά ομάδες είναι ποιά είναι η θέση της ελλάδας στην Ευρώπη ποια είναι η σχέση της ελλάδας με τον διαφωτισμό ερωτήματα όπως το αν η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε τη γαλλική η την αμερικανική επανάσταση ελληνική υπάρχει γενικά και λόγω των γεγονότων αυτών των ημερών στην εποχή που ζούμε μπαίνει πολύ έντονα αυτό το ερώτημα τι σημαίνει ελληνική οικονομία λάδι 20 οικονομικός χώρος ευρωπαϊκός οικονομικός χώρος πρότεινε στην διάλεξη που ετοίμασε για σήμερα δίνουν αρκετά μεγάλη έμφαση Χριστόπουλος η Ελλάδα εξελίσσεται όχι ένα μπράβο η ελλαδική χερσόνησος πιο ελληνικός οικονομικός χώρος προς αυτά εξελίσσονται μέσα στην διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου οθωμανικής κατοχής μίλησε την προηγούμενη φορά για το για το σύστημα τζίλιο της Σητείας για το πόσοι ήταν άρθρων ενώ το υπό το οικονομικό σύστημα πολιτικη οικονομία το χρυσό αιώνα σωθούμε νίκης αυτοκρατορίας τον 15ο αιώνα τώρα θέλω να μπω λίγο στην δυναμική της επέκτασης της οικονομικής επέκτασης των ελλήνων όχι της γεωγραφικής της νομικής επέκτασης είναι σαφές το μυαλό σας τι εννοούμε με ελληνικό οικονομικό χώρο ή πιο σωστά στον οικονομικό χώρο των ελλήνων στην περίοδο αυτή κι ας πούμε 1000 450εκ τρεις με 1821 τι σημαίνει ελληνικό σχολικός χώρος στην είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε γιατί μιλάμε κάποιος κάποια ναι δυνατά πιο δηλαδή η Ελλάδα όπως είναι σήμερα ας πούμε δηλαδή είχε Sony ίσως ναι σε μικρά Ασία νέα ωραία βόρεια ήπειρο δηλαδή όπου ζει ελληνικός πληθυσμός στα Βαλκάνια αυτό μας λές ελλαδικής χερσονήσου βαλκανική χερσόνησο Μικρασία αίγυπτο αλλά όχι μόνον όπου ζει ο Ελληνισμός όπου υπάρχει Ελληνισμός στην οθωμανική αυτοκρατορία αλλά όπου υπάρχει Ελληνισμός εκτός συμφωνικής αυτοκρατορίας όπως στη ρωσία στην ασκούμενη στη μασσαλία σιγά-σιγά στην αγγλία ένα ένα από τις πρώτες κάποιοι παροικίες των ελλήνων μια ένα ποικίλες παροικίες είναι αυτή της του άμστερνταμ η οποία αρχίζει να εξελίσσεται τον 18ο αιώνα τέλη δέκατου έβδομου αρχές 18ο οπότε είναι και σε άλλες περιοχές έξω από την οθωμανική αυτοκρατορία κατέχουν μόνο αυτό τον ελλαδικό οικονομικό χώρο που είναι λάδι και χερσόνησος η βαλκανική χερσόνησος όπου οι ελληνικές κοινότητες οι έξι μονάδων όλοι δηλαδή ουσιαστικά οι έλληνες μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία και αυτοί οι οποίοι είναι έξω από την οθωμανική αυτοκρατορία καταλαβαίνετε λοιπόν αυτό είναι ένα τεράστιος μισθός ένα ιστός έτσι συγκεντρωμένος πληθυσμών στην αραβική χερσόνησο στενούς ποια αναμένεται αρχίζει και είναι κοινότητες οι άνεμοι κοινότητες που είναι αρκετός κόσμος είναι εμπορικές παροικίες κι αυτά φθάνουν να το σκέφτεστε ότι είναι κάτι που καθορίζει την ελληνική οικονομική ιστορία και μετά το 21 ωραία έχουμε αποσαφήνισε αυτό το πράγμα στο μυαλό μας ο 15ος Κανόνας που είναι ένα αιώνας όπως έχουμε πει μεγαλείου για την οθωμανική αυτοκρατορία και όποιος έχει ονομαστεί έξω τον μάνο καθώς καταρρέει το βυζάντιο βλέπουμε μεγάλη αναταραχής στο χώρο των θαλάσσιων στο εμπόριο μιλήσαμε γι' αυτό όταν μίλησα με τη στο προηγούμενο μάθημα για τη βυζαντινή αυτοκρατορία και έρχεται τώρα με την επιβολή της στο θέμα οθωμανική εξουσία φέρνει ηρεμία στις θάλασσες και αν αρχίζει ουσιαστικά να αναπτύσσεται το εμπόριο της περιοχής αυτής πουλάει για το θέμα της αυτοκρατορίας μέντες εδώ λοιπόν θα μιλήσουμε για δύο φάσεις η πρώτη φάση είναι πέστε 15ος μέχρι 1782 μηχανικοί επανάσταση απαρχής στη δυτική Ευρώπη και η δεύτερη φάση είναι μετά την βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη μετά το 1780 λιπαρό σαφή την πρώτη φάση έχουμε την επιβολή την προωθούμενη πους όλου βεβαίως και βενετοί είναι αρκετά ισχυροί συνεχίζουν παρά ένα σχοινί και είναι ένα φάση όπου η οθωμανική αυτοκρατορία και ειδικότερα το 16ο αιώνα και εξασφαλίζουν μαζικά προς τη δύση το μαζικά ενισχυτικά για την εποχή εκείνη είχε πάντα στη είτε το μαζικό το σημερινό διεθνές εμπόριο το διεθνές εμπόριο ποτέ δεν ήτανε κεντρικό κομμάτι της οικονομίας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά αρχίζει και αναπτύσσει έναν βόρειο νευραλγία με την ιταλική χερσόνησο πιο έντονα με δηλαδή περιοχή που ξέρεις σήμερα ξέρουν Γερμανία με την αγγλία και εξάγει σιτηρά βαμβάκια του ξινά είπα αυτό και επείγον σήμα εξαγωγικό και ελεύθερου εμπορίου μέσα στην αυτοκρατορία έχουμε ελεύθερο εμπόριο και εδώ αρχίζει ένα σχέση ανώνυμης συ οικονομική μεταξύ της αυτοκρατορίας και της Ευρώπης από τα μέσα του δέκατου έκτου αιώνα όπου ναι μεν έχουν πλεόνασμα εξαγωγικό μας στη δύση προέκυψε έτσι παρά αλλά κατορθώνουν οι δυτικοί πρώτοι είχαν την ταύτην βενετία μετά είχα μια και κανονικές εμπορικές συμφωνίες δεν είναι απλώς Βενέτη και μπορεί εμπορικές συμφωνίες είναι και οι συμφωνίες για την ιδιαίτερη μεταχείριση των υπηκόων τον άλλον τον βενέδικτο των αντλιών των ολλανδών στη συνέχεια ηλικίας και έχουν οι υπήκοοι αυτοί ειδική μεταχείριση μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία δεν πληρώνουν φόρους δεν δικάζονται από το θύμα Νίκας Νίκας στη βία έχουν μια ασυλία αυτό λοιπόν οδήγησε μια σχέσης κέντρου περιφέρειας όπως λέμε με τον μαρξιστή το δηλαδή τα κεντρώοι είναι πιο δυνατή η δύση και περιφέρεια είναι η οθωμανική αυτοκρατορία η οποία όπως είπαμε από τα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα αρχίζει να συρρικνώνεται να έχει προβλήματα οικονομικά αλλά δύναμη δύναμη σε σχέση με τους ευρωπαίους σε ποια φάση είναι ευρωπαϊκός πολιτισμός αθήνα εποχή θυμάστε όσον αφορά την οικονομική πολιτική και έχουμε 17ο αιώνα το συγνώμη έμπορο κράτη δηλαδή ένα ισχυρό κράτος το οποίο μαζεύει χρήση ίσο θέλει να κάνει εξαγωγές έχει ανάγκη όμως τα σιτηρά και τα προϊόντα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας οπότε βλέπουμε μια συγκροτημένη Βίσση που προχωράει μέσω του κρατισμού στην έννοια της οικονομικής πολιτικής στην έννοια της ανάπτυξης της βιοτεχνίας είχαμε πει πως το κράτος βοηθάει τις ΗΠΑ του χωρίς ήχων και είστε το κράτος επιβλέπει και τις εθνική βιομηχανία ουσιαστικά έχουμε μια πολιτική εκβιομηχάνιση δεν το ξέρουν ότι είναι πολλοί και βιομήχανοι συμμετέχει λίστες απλώς θέλουμε να αναπτύξουμε την παραγωγή στην εγχώρια και έχουν τη δύναμη και το χρυσό και τη δυνατότητα να το κάνουμε να το κάνω αυτό αλλά σε αυτή τη φάση βλέπουμε μια αυθεντική αυτοκρατορία που έχει τα προβλήματά της στα ιστορικά και συναλλάσσεται με τη δύση εξειδικευμένοι σε αγροτικά προϊόντα εδώ μια ημερομηνία που θέλουν να θυμάστε που κάποιοι είναι το 1506 μια που άρχισε ήδη το καθεστώς των δύο ομολογήσει των δύο μόνο άρχισαν ήδη ομολογήσει είναι ιδιαίτερες παραχωρήσεις προς ξένους αφεθούμε όμως και εδώ αυτό που βλέπουμε μέσα σ'αυτό το όλο πλαίσιο είναι ότι η αυτοκρατορία εξάγει συ Τσιάνο εξάγει καπνό εξάγει το δάπεδο θα υπάρξει το ερώτημα έχει γίνει κάποια αγροτική επανάσταση στην οθωμανική αυτοκρατορία υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής όχι μίλησα για την περίπτωση της Πελοποννήσου αυτά που έγιναν καθώς έχουμε τον εκφυλισμό του την Μαρία οδικού συστήματος στα τσιφλίκια τσιφλικάδες πιέζουν τους παραγωγούς για να αυξήσουν την παραγωγή δεν αυξάνεται όμως παραγωγικότητα προς γίνονται σιγά-σιγά χειρότερες συνθήκες για τους καλλιεργητές και αυτή η εξαγωγή των προϊόντων προς τη δύση δεν συνδέεται με ένα επιτάχυνση του καπιταλισμού στην οθωμανική αυτοκρατορία νυχτωμένοι και αυτοκρατορία συνεχίζει να είναι προ καπιταλιστικη όσον αφορά τη μέθοδο παραγωγής στη γεωργία και θα δούμε στη συνέχεια το ίδιο συμβαίνει και στην μεταποίηση της εποχής θυμάμαι τώρα δεν δημιουργείται αγροτικό πρόκειται για το αυτό που έχουμε με τους κόλιν μούστο τσιφλίκια και τους αγρότες τους ανεξάρτητους καλλιεργητές οι οποίοι όμως ζουν περίπου στο όριο της φτώχειας δεν δημιουργείται μια πεφωτισμένη ιδιοκτησία η οποία επενδύει στίχοι να ψάχνει για καλύτερες μεθόδους να ψάχνει για βελτίωση των όρων να κάνει φονική στα ζωντανά στην κτηνοτροφία δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα άρα εδώ βλέπουμε και πως το θέμα της ανισότητας γιατί την εποχή αυτή τον ναι δέκατο όγδοο αιώνα τουλάχιστον είναι σε πλήρη άνθιση η αγροτική επανάσταση Μαντινεία και βεβαίως νέοι γεωργοί εξελίσσεται τις άλλες περιοχές της Ευρώπης όπως στην ολλανδία σε περιοχές της γαλλίας στη Γερμανία και έτσι νιώθουμε και του τότε Έλληνα εξοχικά πράγμα τώρα να παραβλέπουμε τις απαρχές του τρίτου κόσμου καταλαβαίνετε ότητας κόσμος όπως τον ονομάζαμε τον 20ο αιώνα ήτανε περιοχές της γης που δεν βίωσαν οι μηχανικοί επανάσταση τύπου τη βίωση της τη βίωσαν πολύ αργότερα και εδώ ένα ερώτημα που τίθεται στη βιβλιογραφία είναι αν η εξέλιξη της ζήτησης ευθύνεται για το ότι υπάρχει τρίτος κόσμος κατά κάποιο τρόπο μήπως η εξέλιξη της δύσης κατέστρεψε το τρίτο κόσμο τις περιοχές που είναι αναπτυσσόμενες αυτό για την περίοδο μέχρι το 1750 παρά την άνιση ανάπτυξη που ανέφερα δεν είναι φανερός στην περίπτωση της Εθνικής Πρετόριας έμπορο ακόμα ότι η εξέλιξη του κρατισμού ουσιαστικά κράτησε πίσω του φάνηκε αυτοκρατορία παρά την ύπαρξη των δύο ομολόγησε εκεί που βλέπουμε ότι αρχίζει δυτική Ευρώπη να με την εμβάθυνση των σχέσεων με την Ευρώπη και το πρακτορείο ουσιαστικά αρχίζει να εμποδίζει τη βιομηχανική επανάσταση συνωθούνται αυτοκρατορία είναι μετά το 1780 αλλά και γι' αυτό δεν είμαι για τελείως ξεκάθαρη στο πόσο πειστικό είναι το επιχείρημα παράδοση ουσία είναι ότι η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν διεθνοποιημένη ήταν κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας μετά το 1700 και είναι ένα κομμάτι που είναι στενά συνδεδεμένο με την Ευρώπη εδώ να πούμε ότι η περιοχή Πολυτεχνεία φάνηκε αυτοκρατορία πάμε Μικρασία εγγύς ανατολή ήτανε περασμένων πριν την τις μεγάλες εξερευνήσεις που έκλεισε χθες με 108 ένα ήταν πέρασμα για τους εμπόρους που θέλουν να πάνε στην Ασία αναφέρουν χάρηκα τα φάσματα προσέλαβαν τις μεταξύ και μόλις έγινα Περίπλους της αφρικής διά θαλάσσης και μπορεί μπορούσαν οι πορτογάλοι να περάσουν και να πάνε στην ανατολή χωρίς να περάσουν από τα εδάφη της μικράς Ασίας και της εγγύς Ανατολής μόλις γίνει αυτό αυτή περιοχή κάπως μπαίνει λίγο στο περιθώριο του διεθνούς εμπορίου οπότε εκεί βλέπουμε μια περιθωριοποίηση όσον αφορά τη δίοδο και του δρόμου του Μεταξιού από την άπω ανατολή προς τη δύση και το δρόμο των απεργιών έναν ακόμα κι αυτό φάνηκε αυτοκρατορία είναι περιοχή που σε κάποιες περιοχές έχουμε παραγωγή μεταξιού συμμετέχει το εμπόριο του Μεταξιού και μόνη της στέλνοντας προϊόντα στη δύση λοιπόν τώρα μίλησαν για τα επίσημα λοιπόν όντως ζούμε σε μια εποχή όπου το οθωμανικό κράτος είναι ένα στρατιωτικό κράτος είναι ένα θεοκρατικό κράτος πιο που είναι εξωγενές κράτος για όλους τους Ορθόδοξους και τους μη έμαθαν μόνα θάμνους άρα τι σημαίνει ξεκινάς κράτους αυτό που θέλει το γερμανικό κράτος είναι να παίρνω κεφαλικό Θολό Ποτάμι λένε καμύ ζαν καμήλα και ουσιαστικά άρα τους αφήνει ήσυχους και η εξουσία η πολιτική πια είναι στο χώρο των Miller είπε επιπλέον φορά θύματα κανείς είναι ναι εκκλησία της και 20 υγεία ετσι όποιος συνοικία διαμεσολαβητής μεταξύ καλό του λαού του του ποιμνίου του ορθόδοξο και της υψηλής πίεσης και του σουδάν γνώμες όλο αυτό το σύστημα υπήρχε και μια άλλη αγορά που αναπτυσσόταν πέρα από αυτήν την αγορά που ανέφερα είναι το ένα επίσημη αγορά ν κόστος θα λέγαμε η μαύρη οικονομία η παραοικονομία είναι χώρας της αγοράς που είναι έξω από τη νομιμότητα και αναπτύσσεται μεγάλη παρανομία όσον αφορά την εξαγωγή σίδηρο εκεί αναπτύσσεται δηλαδή παράλληλα με την επίσημη αγορά και ένα παραοικονομία και αναπτύσσεται πάρα πολύ πειρατεία στις θάλασσες και όχι μόνο και εδώ πέρα βλέπουμε ότι η υπάρχει ένα συνεργασία μεταξύ των πειρατών και τον επί επίσημων αρχών στα νησιά του αιγαίου υπηρετεί αναπτύσσεται πάρα πολύ στα νησιά όπου έχουμε το φαινόμενο στην περιοχή του αιγαίου γενικότερα και στη Μικρασία όπου έχουμε το φαινόμενο υπηρέτες να κάνουν κατάσχεση σιτηρών με την ανοχή της τοπικής εξουσίας ουσιαστικά οι πειρατές πιστεύουμε πιστεύουμε στους χωρίς παραγωγός παίρνουν δυσωδία και μεταπωλούν σε άλλες περιοχές και έτσι γίνεται μια συσσώρευση και παλαιού έξω από την οικονομία της αγοράς και αυτό εδώ η λέξη κλειδί στη σημερινή παρουσίαση με η συσσώρευση του κεφαλαίου συσσωρεύεται το κεφάλαιο στον ελληνικό λαό πληθυσμό που ζει μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία heavy ΔΕΗ όταν όπως συσσωρεύεται με τι τρόπους με τη ενέργειες οπότε υπάρχει το επίσημα βόρεια και ταμεία επίσημα το η επίσημη παραγωγή και ημι επίσημη παραγωγή είχαμε πει ότι αναπτύχθηκε πάρα πολύ η ναυπηγική και ναυτιλία στα νησιά του αιγαίου οι έλληνες σεφ τον 15ο και το 16ο αιώνα δεν έχουν αποκτήσει όσον αφορά οθωμανικό κράτος αυτόνομη παρουσία στο μεγάλο εμπόριο τι εννοούμε μεγάλο εμπόριο μιλάω για το εμπόριο μεταξύ της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Ευρώπης της το ονομάζουμε σημαντικής ευρώ οι έλληνες λειτουργούν ιδεώδες υπάλληλοι του οθωμανικού κράτους δηλαδή στα πλοία των οθωμανών στα πλοία των Βενετών η στα πλοία των άλλων θα μιλήσω γι αυτόν στη συνέχεια οι οίνου λειτουργούμε ως ένα αυτοί ναυτικοί τέχνες τα γράφετε αυτά που βλέπετε κιθάρα μόνη στο E-Class έχει στην παράκτια ναυτιλία του αιγαίου ξεκινάμε παραδέχονται είναι αυτή εκεί έχουν μια σχετική αυτόνομη εκείνα τα άγονα νησιά του αιγαίου και όσο προχωράμε στο χρόνο αναπτύσσοντας όλο και περισσότερο αυτά τώρα για το 1569 από χαμηλής τιμολόγησης να επισημάνουμε ότι το 1569 αναγνωρίζει υψηλή πύλη στους Γάλλους ότι κάποιος έχει σκάφος και κινείται στο χώρο που ελέγχεται από την οθωμανική αυτοκρατορία και έχει βγάλει και σημαία δεν ενοχλείται από το οθωμανικό κράτος γιατί γαλλική σημαία αρχίζει με μεταπτυχιακό 69 να λειτουργεί σαν προστασία για τους έλληνες που συνεργάζονται εμπορικά επιχειρηματικά με τους άλλους μερίδιο ομολογήσει προς τους Γάλλους βοήθησαν λίγο και την ανάπτυξη των της οικονομικής δραστηριότητος των ελλήνων όσον αφορά την αυτή λεία άνθη αν πάμε τώρα μέσα στο το χρόνο βλέπουμε ότι αναπτύσσεται η ναυτιλιακή δραστηριότητα των ελλήνων στο χώρο της αυτοκρατορίες σαν βοηθός των ξένων των δυτικών και από τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα και πέρα αρχίζουν μια Έλληνας και αυτονομούνται θα μιλήσω γι' αυτό περισσότερο παραπέρα δηλαδή αρχίζουν και αποκτούν αυτόν είναι διαμεσολαβητές μεταξύ των θαμώνων και των άλλων και να βοηθηθεί των μεγάλων καναλιών επιχειρηματιών εμπόρων αυτή δύο επιχειρηματιών γίνουν αυτόνομα αυτή λοιπόν η διαδικασία της υπόδουλων υποδηλώνει αυτό μόλις τώρα που ανέφερε από υποδηλώνει μια εξέλιξη μια εξέλιξη όσον αφορά τον όγκο της συσσώρευσης και παλαιού υπάρχει ελληνική παρουσία στον επίσημο fun Νικόλαος ναυτικό κλόουν στον στον εμπορικό στόλο τον άλλον και μετά γίνεται και ελληνικός ή στα νησιά στη στιγμή έχει ακουστεί για το Γαλαξίδι έχει ακούσει για τις πετσέτες ύδρα εκεί σαν τα νησιά στα ψαρά δημιουργείται και μεγάλη ναυπηγική βιοτεχνία οπότε δεν είναι όλος ο Ελληνισμός κάτω από ένα κατάσταση ας πούμε υποδούλωσης οικονομικές υπάρχουν κάποια περιθώρια μέσα από τις θάλασσες και βεβαίως να μη μιλήσουμε για την διασπορά για τους έλληνες της αμερικής αυτοκρατορίας όπου μεταναστεύουν στη δυτική Ευρώπη στη στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία στη μασσαλία στο λονδίνο στις εταιρείες στη διά θαλάσσης και δημιουργούν τις δικές τους παροικίες από εκεί πλέον ξεκινάνε το εμπόριο σιτηρών αλλά σιγά-σιγά εξελίσσονται και σε άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τη διεθνή οικονομία άρχισαν τώρα έχει ένα άλλο κόμμα την πρωτοτυπία μηχανής που την και δώρο όπως βλέπετε πάνω έχω το ένα μια σημείωση του βαν υποδεικνύει μηχανής στη θεσσαλία και στα ορεινά στην Ελλάδα σάλο όροι ήταν όμοια με το πρώτο τρίμηνο είχαν ζήσει στην δυτική Ευρώπη δηλαδή έχουμε παράλυτος σύστημα του όλου των μεγάλων αποστάσεων που έρχεται και δίνει στα νοικοκυριά τις πρώτες ύλες παραχθεί το ύφασμα το προϊόν που εξάγει περιττό θέλω να σταθώ λίγο ταμπελάκι σαν ειδική περίπτωση την και να σας πω ότι στα Αμπελάκια μεταξύ 1770 και 1815 είχαμε μια τεράστια οικονομική εξέλιξη μια πολύ πρωτότυπη επιχειρηματική δράση ήμουν σε ότι μου μια φύση αυτής της περιοχής είναι κάτι που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον blog γράφει ας εάν το δει κανείς επιφανειακά μοιάζει με το σύστημα της ανάθεσης 41 ακριβώς έτσι τι συνέβαινε λοιπόν στα Αμπελάκια και σε άλλες ορεινές περιοχές 5770 είχαμε ομάδες εμπόρων που έφευγαν φιλίας με μάλλινα υφάσματα προς τη δυτική Ευρώπη διαμέσου της εταιρείας να διάλεγα έναν βορείων Ελλάδα πήγαιναν προς Θεσσαλία προς ήπειρο πήγαιναν πάνω στη βαλκανική σκιά με ορισμένη κατέληγαν και στην Ιταλία λοιπόν αυτός αρχές έως λιώνουν στις μπορεί εγώ οδήγησε σε κάποιες έτσι Αθήναις κοινότητες στις παραδουνάβιες περιοχές αλλά όχι αυτό ας δούμε τι συμβαίνει κάτι λίγο αλλιώτικος ταμπελάκι ταμπελάκια λίγο αρχίζουν διαχωρίζουν από το γενικό αυτό φαινόμενο και ταμπελάκια παραβούν κόκκινα νήματα υπάρχει ένα φυτό στην περιοχή δικό μου τοπίων με κάποιες επεξεργασίες που οι ντόπιοι ξέρανε μια ειδική συνταγή κάνει μια κόκκινη βαφή που είναι πάρα πολύ λαμπερή δεν υπάρχει ας πούμε παρόμοιο τέτοιο πράγμα στην προβιομηχανική εποχή κάποτε υπήρχαν διάφοροι συνεταιρισμοί μικρή όχι συνεταιρισμοί επίσημη όπως τους ξέρουμε σήμερα ανασυνθέτει ζούσαν διάφορες οικογένειες στα Αμπελάκια και αρχίζουν γύρω στο 1750 και παραγόντων αυτά το ηθικό μαρί το ειδικό μήνυμα το οποίο έχει τεράστια πέραση στην Ευρώπη εκεί έγινε συσσώρευση κεφαλαίου κάποια στιγμή σκέφτονται δεν να ενοποιηθούν αυτή γι' αυτές οι αυθόρμητες συνεταιριστικές ομάδες και να γίνει ένα μεγάλος συνεταιρισμός μέσα από την ενοποίηση αυτή έχουμε τεράστια αύξηση της παραγωγής και διοργανώνεται μια πόλη σύγχρονη για την εποχή οικονομία τοπική δηλαδή έχουνε εργαστήρι εξελιγμένου δημιουργούν νέα θαρρείς πως όπως σχολεία δημιουργούμε ηθικής μου ανήκεις μα όπου το επίπεδο ζωής είναι πάρα πολύ ξύλο μου που ουσιαστικά είναι κάτι μεταξύ του συνεταιρισμού όπως το ξέρουμε πιο έμπορος των μεγάλων αποστάσεων ποιοι είναι που δώσανε τα κεφάλαια για να εγκριθεί ως συνεταιρισμός όποιος είχε καταστατικό ένα πολύ επίσημο πράγμα ποιος είχε χρηματοδοτήσει από την αυστρία υπήρχε μια τράπεζα στην αυστρία η οποία χρηματοδοτούν αυτές τις δραστηριότητες και τους έδινε ρέστα να κινούνται αυτοί λοιπόν οι οποίοι αρχικά έβαλαν το κεφάλι κοινή ηγέτες στη δημιουργία αυτού του συνεταιρισμό η ένα μπορεί οι προϋπάρχοντες έμποροι βέρνη κάνει οι οικοτεχνίες οι βιοτέχνες και βλέπουμε πιο όπως στο εμπόριο Μάνθος σύστημα αναφέρεσαι έως και παραγωγή ενέργειας κράτησε σπίτια με εξειδίκευση εκεί όπου υπάρχει μεγάλη γυναικεία δραστηριότητα το προβλεπόμενο μόνο που εδώ αντί να υπάρχει ένα καπιταλιστής έμπορας υπάρχει συνεταιρισμός μέσα στο συνεταιρισμό έχω την εντύπωση υπήρχε κάποια ιεραρχία δεν περνάν τα όταν τα κέρδη μοιράζονται τους αν δεν έμπαιναν όλοι τα ίδια χρήματα αλλά τουλάχιστον ήταν κάτι διαφορετικό όταν σε μια εταιρεία σκεφθείτε μια πολυμετοχική εταιρεία κλόουν μας δεν ονομάζεται πολυμετοχική εταιρεία ονομάζεται σεισμός αυτό το πράγμα η ηθική κατάρρευση του 1815 και λόγος του κατάρρευση είναι ιδιωτική τράπεζα γεύση τρεις εκεί που χρηματοδοτούσαν αυτή τη δραστηριότητα πια έχει επεκταθεί πολύ θαλή σελ λόγω των πολλών κοινών πολλά είναι μια περιοχή εποχή που υπάρχουν μεγάλες κατά επτά με κατα τάξης στην Ευρώπη ναπολέων πόλεμοι φέρνουν άσχημες σε μεγάλο κομμάτι της ηπειρωτικής Ευρώπης μεγάλες και δυσπραγία οικονομική και ανακατατάξεις ας πούμε της οικονομικής δραστηριότητας όπου και αυταρχική καταρρέει καταρρέει το 1715 και το θέμα είναι ότι μετά το 1815 η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανίες είδε όλη η Ελλάδα είχε σοβαρούς μήπως λέω γρήγορα λίγο και θα σταματήσω εδώ για να κάνουμε ένα επανάληψη ελλαδική χερσόνησος δεν εκμηχάνιση στην Ευρώπη τη δυτική το σύστημα σαν θέσεως σταματάει αλλά η χρονομηχανή συ ανθίζει σε άλλες περιοχές θεωρεί το σύστημα σαφές σήμα στα όρη είναι σε επαρχία αλλά λίγο χρόνο αργότερα ανθίζει βιομηχανική επανάσταση στις πόλεις δεν συνδέονται άμεσα οι προδότες δεν μηχανής δεν είναι τα πρώτα βήματα της βιομηχανικής επανάστασης είναι όμως σαν φαινόμενο Δείτε που στημένη δέηση ακολουθεί η βιομηχανική επανάσταση ενώ στην οθωμανική αυτοκρατορία και ειδικότερα στα Αμπελάκια και στον ελλαδική χερσόνησο δεν ακολουθεί βιομηχανική επανάσταση και εδώ υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της οθωμανικής εμπειρίας και της δυτικής παρακαλώ ερώτηση της φοιτήτριας σασί είναι είχαμε πει ότι η Ελλάδα δεν εκβιομηχάνισης δε λόγω της πάνας 20 αν δε σημαίνει αυτό λοιπόν η επανάσταση είχε πραγματικά οι οικονομικές οι άμεσες οικονομικές συνέπειες θα πολύ κακές ήδη υπήρξε μεγάλη επτά χρόνια πόλεμος και οι Τούρκοι κατά κάψανε την Ελλάδα τότε ήταν μια αναστολή άμεση για την εκβιομηχάνιση αλλά δεν είναι λόγος να μηχανιστική Ελλάδα νομίζω ότι το έχει συνδέσει με τη γαλλική επανάσταση είχαμε πει ότι ενώ η Γαλλία το 10ο αιώνα της πάρα πολύ και είναι εξίσου μπροστά με την αγγλία η γαλλική επανάσταση και ταραχή που ήρθε και μετά ένα πόνων λοιπόν μ' όλη αυτή η περίοδος κράτησε πίσω την Ιταλία όσον αφορά την εκβιομηχάνιση της ναι αυστριακή τράπεζα πάλι τις εν λόγω των απώλεια δοντιών πόλεμο παρακαλώ με μπαλάκια λέγεται είναι στυγνός στο όρος όσα στο όχι ψηλά ψηλά είναι στους πρόποδες δεν είναι παρά πολύ ορεινή περιοχή συγνώμη μήνυση θεσσαλία είναι πολύ γνωστών σας εάν θυμάμαι καλά θεόφιλος πήγε εκεί και φιλοτέχνησε κάποια σπίτια έχουμε ιδρωμένο αρχοντικά είχε τεράστιος πλούτος στις ορεινές ημιορεινές περιοχές έχουμε τα πρόβατα γίδια το μαλλί αυτή περιοχή είναι κάπου ενδιάμεσα να στα Αμπελάκια ναι ωραία ταμπελάκια συνεταιρισμός των Αμπελακίων έγραψε σε ένα κουτί δεν είναι παρόμοιο με το σύστημα της αναφέρεσαι στον έμπορο τέτοιο σύστημα ανάθεσης έως της δύσης θυμάστε τη γενική οικονομική ιστορία ποιος δεν θυμάται το σύστημα ξανά θέσεως ωραία ποιος θυμάται είχαμε μικρή παρέα και μας γιατί γελάτε έχουμε ο έμπορας στον ουρανό αποστάσεων όποιος έχει συσσωρευμένα κεφάλαια και αναφέρει την παραγωγή σε διάφορους τόπους με μια επαρχιακή περιοχή μακριά από φεουδάρχες μακριά από τις πόλεις και όταν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν του τους πηγαίνει οτι χρειάζεται για να παράξουν και παίρνουν το τελικό προϊόν όταν δεν υπάρχει διεθνή συζήτηση το προϊόν δεν έχει κανένα έξοδο γιατί ο ίδιος δεν έχει εργαστήριο δεν έχει τίποτα πειστικά νοικιάζει την εργαστηριακή δραστήριο ΗΠΑ ταμπελάκι στα Αμπελάκια το κεντρικό ρόλο τον παίζουν όχι έμπορος οι έμποροι αυτή τη φορά κάνει συνεταιρισμούς και μετά το μεγάλο συνεταιρισμό μέσα συνεταιρισμών υπάρχει ιεραρχία ένα συνεταιρισμός όπως τον ξέρουμε σήμερα είναι ένα πράγμα η δυτικό μεταξύ παρακαλώ να ναι καταρχάς όταν του καταρχάς πάρα πολύ το συνεταιρισμό χασάν χρήματα γιατί είχανε τα χρήματά τους στην αυστριακή τράπεζα μετά προσέξτε στον ελλαδικό χώρο φοβούμενος να κρατήσουν τα χρήματα τους οι έλληνες διότι ό τι βρουν πολύ χρήμα πλούτο παίρνουν άρα τα χρήματα τους με κάθε τρόπο οι έμποροι προσπαθούσαν να τα ακούνε ΣΕΜΠΟ σε τραπεζικούς οίκους του εξωτερικού της ελληνικός τραπεζικούς οίκους της διασποράς δεν υπήρχε 1.1 φόβος μετά το 1815 έχουμε και ενα άλλο θέμα στο οποίο θα πάρετε θα σας μιλήσω τώρα τη μετάδοση ναπολέων της πολέμους που τελειώνουν το 1815 έχουμε ένα κακή φάση για το ελληνικό εμπορικό ναυτιλιακό κεφάλαιο και για την ελληνική βιοτεχνία ΠΑΣΟΚ κρατούσαν πολεμική Γαλλία και αγγλία ήτανε σε σύρραξη μεταξύ τους ο ένα τον αναπτυσσόταν βιοτεχνίας στην Ελλάδα και όπως ξέρουμε παιχνίδι ναυτικός ο ιδιωτικός αποκλεισμός εννοεί άλλοι μέχρι το 1759 είχαν τον έλεγχο της μεσογείου με τους πολέμους δεν γεννούν τα γαλλικά πλοία στη Μεσόγειο και αρχίζουν οι έλληνες ναυτικοί και εφοπλιστές σε εισαγωγικά να αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα στη μεσόγειο όχι απλώς στο αιγαίο και αναπτύσσονται σε αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα έχουμε 1ο ελληνικό πλοίο το όμως το 1815 ξανανοίγουν θάλασσες δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμός ξανά επιστραφούν Miles της στη μεσόγειο και οι Άγγλοι οι έλληνες πλέον έρχονται σε δεύτερη μοίρα θέλω να πω ότι είμαι μέχρι το 1799 δούλευα 9 έλληνες για τους Γάλλους και τους ως έχουν ένα ευχάριστο διάλειμμα αυτονόμησης και μετά καπάκι πάλι από πάνω οι ξένοι αυτό ξέρετε εδώ θα σταθώ σε κάτι πολύ συγκεκριμένο βάλτε ένα ποτήρι άρα οι έλληνες έχουμε δει μια άνθηση κάποιες τάξεις ελλήνων και ελληνική βιοτεχνία δεν υπάρχει ανταγωνισμός στον ζαν προϊόντα και η ελληνική ναυτιλία λοιπόν εδώ βάζουμε ένα κουτάκι οι επαναστάσεις γίνονται κυρίως όχι όταν όλα όσοι είναι στο χειρότερο σημείο του κάτω των αναφερόταν στη πάρει λίγο αέρα και έχει βρει κάποια της γιατί μεταξύ 1000 759815 ανεβαίνουν οι προσδοκίες των ελλήνων οικονομικές προσδοκίες των ταμπελάκια οι οικονομικές προσδοκίες στα άγονα νησιά να συντεχνία στην όλη την ηπειρωτική Ελλάδα τη γνώριμη ας κοιτάξει το μπορούμε μια ξαφνικά έρχεται η αυτό πέφτει και εκεί είναι που οι έλληνες επιχειρηματίες είναι ένα λόγος υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως ανάφερα τώρα σύσσωμα τόνωνε και θέλουν να να γίνει επανάσταση και διάφοροι που ήταν στο συνεταιρισμό των Αμπελακίων σάρωσε εταιρισμού καταλήγουν να είναι άνεργοι ένα πληθυσμός κλήρος χωρίς γη ήδη υπάρχει θέμα ο μεταξύ φύκια και καταλύουν αυτοί να μπουν στα σώματα των ανακριβειών αγροτών που επιζητούν την απελευθέρωση της γης από τους ποθούμενο οθωμανούς Chief κάβες και βεβαίως σκέψη προς τους έλληνες τους απογόνους των βυζαντινών βυζαντινών που έχουν ψηφιακή λοιπόν δεν ξέρω αν τινάξεις την απάντηση άρα βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιο συσσώρευση κεφαλαίου μια Χρυσή εποχή μέσα στον ελλαδικό χώρο δεν μιλάω για τους έλληνες της διασποράς και ξαφνικά αυτό σκοτεινιάζει και κι απάνω λένε όχι ιδέα αγρότες έχουν υποστεί πάρα πολύ καταπίεση με τις εξαγωγές προς τη δύση με την εκμετάλλευση των των ιδιοκτητών φυτειών κ.ά. αρχίζουν να πέφτουν κοινωνικά στρώματα να βρω τον αυτό είναι το θέμα εκεί εγώ ήμουνα κάπου στην ηλικία σας όταν για πρώτη φορά άκουσα ότι η ελληνική επανάσταση ήτανε επανάσταση πεινασμένων αγροτών που θέλανε να αποκτήσουν γι πάλευαν για τα δικαιώματά τους πέρα από το θρησκευτικό πέρα από το μπροστά έτσι πέρα από το όλα τα άλλα που είχαν συσσωρευτεί θα βρείτε εδώ δεν μίλησα καθόλου για τη φιλική εταιρία και τους δανειστές μας αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο πανσέληνος από ένα ένα μήνυμα πράγμα το δένει δεν έχει έναν καθαρό ταξικό χαρακτήρα ανέφερε όμως ένα πολύ κεντρικό στοιχείο της μορφολογίας της επανάστασης είπαμε για το μέγαρο μαξίμου όπου έχει ήδη ομολογήσει τις βλέπουμε με αυτό τον τρόπο να αρχίζει η η οικονομική διείσδυση των Ευρωπαίων στην οθωμανική αυτοκρατορία και την αδυναμία της υψηλής πύλης τους φτάνουν απέναντι στη δύση για τους έλληνες για τους έλληνες που ασχολούνται με τη θάλασσα και το εμπόριο της θάλασσας βασική ημερομηνία είναι η συνθήκη του 1884 συνθήκη ακόμη του σοκάρει να ζει έχουν η ρωσική σημαία τα πλοία με ρωσική σημαία στην περιοχή ελέγχου των οθωμανών δεν ελέγχονται είναι αυτόνομα είναι ελάχιστα τόπο έξι στη συμφωνία αυτή δίνει τη δυνατότητα ιεροσυλία να προστατέψει όλους τους ορθόδοξους δηλαδή κάποιος Ορθόδοξος θέλει βάζει ρωσική σημαία στο πλοίο του και είναι ελεύθερος αυτό λοιπόν έδωσε μεγάλη ώθηση στην ελληνική ναυτιλία έρχονται και ναπολέων πόλεμοι 1756 οπότε παίρνει άλλη μια ώθηση ελληνική ναυτιλία και έχουμε αυτή την έκρηξη στην ανάπτυξη των ελλήνων η πειρατεία συνεχίζει να υπάρχει κι ένα κόμμα και αυτό θα το σκεφτείτε περιστολές σκεφτείτε ότι το επίσημο κράτος και η πειρατεία όπως την ονόμαζαν σημάδι και την ευθεία διάλεγαν οικονομία σε εποχές αυτές είναι δύο αυτόνομα πράματα κάπου επτά 8 όταν ο και ξέρετε όπου υπήρχαν αποκλεισμοί οι έλληνες τολμά αλλά δεν σπάζοντας τους αποκλεισμούς δύο όταν λιμνοθάλασσες αποκλεισμός της γαλλίας και όσο και επειδή αποκλείεται η Γαλλία όλη αυτή περιοχή θαλάσσια αποκλείονται αποκλεισμός της περιοχής Ευρώπης με το διεθνές εμπόριο το θαλάσσιο γέλη συνεπούς πάνε τα εμπάργκο πάραυτα αποκλεισμός γίνονται τεράστιες περιουσίες έχει συμβεί αυτό και στον 20ο αιώνα τι θα συμβεί στον 21ο αιώνα ότι είμαστε ελίτ κάνουμε περιουσίες όχι μόνο σε φάσεις της αλλά και σε πάσης ανώμαλες πολεμούν όπου δημιουργείται συσσώρευση κεφαλαίου λόγω της καλλονής γιατί μπορεί ο ελληνας είναι τολμηρός Έλληνας ναυτικός δε λειτουργεί μόνος λειτούργημα συμμαχίας συνεταίρων της οικογένειας καίσαρ μάλλον την επόμενη φορά θα μιλήσει για τους έλληνες της διασποράς και πώς οργανώνονται σε εμπορικούς και ναυτιλιακούς τους ως υπάρχουν 100 δόσεις ώρες κεφαλαίου γίνεται σημαντική στον άνισο γίνεται στον ελληνικό οικονομικό χώρο δεν πρέπει να είναι φανερό πως σε αυτό που λέμε ελλαδικής χερσονήσου ως ο πλούτος φεύγει εκτός στις χώρες πωλήσεις του χώρου με νεύρα που χώρας και έτσι αυτό βοηθάει και την επέκταση των ελλήνων έξω την αυτοκρατορία τώρα είναι πολλά εγώ έτσι τον αρχηγό της ΚΥΠ δεν είχαν αρχαιότητες ανάποδα τον όρο Φαναριώτη τι σας έρχεται στο μυαλό έχει σημασία σημασία είναι κάτι που χαρακτηρίζει και το σήμα φαναριών στην έλληνες ζώνες στην κωνσταντινούπολη πρωί κατάγονταν οι έλεγαν ότι κατάγονταν από το βυζάντιο είχαν πάρα πολύ υψηλές θέσεις στη διοίκηση της οθωμανικής αυτό αιτωλίας φαναριών της ήτανε μόνο γραφειοκράτες ήτανε μόνο πράγμα ανοίγει τη κάποιοι από αυτούς δεν είναι μόνος κωνσταντινούπολη είναι και σε άλλες περιοχές παραδουνάβιες περιοχές και παίρνουν μεγάλες θέσεις ήτανε και επιχειρηματίες αυτό θέλουν οι σημειώσεις πολλοί από αυτούς κάνανε τις περιουσίες τους μέσα από το εμπόριο και τη ναυτιλία και κάπου συμβόλαια συνδύαζαν και το εμπορικό κομμάτι και το γραφειοκρατικό σας θυμίζει κάτι αυτό γιατί κοιτάξτε όταν μιλάμε για ανάλυση σε ένα πανεπιστήμιο για πείτε μου μερικά από τα τμήματα που υπάρχουν στις κοινωνικές επιστήμες τα τμήματα λερωμένα πανιά τμήμα υπάρχει και τμήματα έχουνε πανεπιστημίου κοινωνιολογίας κοινωνικές επιστήμες παρέα τι άλλο μια μια σφαίρα κοινωνιολόγοι άλλοι πολιτικής επιστήμης παραγωγής άλλοι οικονομική ελίτ μπράβο πάρα πολύ μπορεί να έχουν οι θέσεις και την ιστορία των θρησκειών κοινωνιολογία των θρησκειών όλες αυτές τις μέρες είναι ενωμένες την εποχή που μιλάνε δεν μπορείς να διαχωρίσεις την οικονομική ζωή τελείωσε την πολιτική ζωή και την καταλάβατε τι θέλω να πω και την κοινωνική ζωή στη μύηση η οικονομική σφαίρα είναι πιο ξεχωριστή επί πολιτικής άρα πολιτικός αλλά επιχειρηματίες άλλο εκκλησία βλέπουμε λοιπόν κάτω από αυτό το μωσαϊκό που νιώθουμε και αυτοκρατορία αυτές τις σφαίρες κάπου επτά 8 δεν εφάπτονται μπαίνει η ένα μέσα στην άλλη και αυτό έχει σημασία της ορεινής σύγχρονη ιστορία του νεοελληνικού κράτους βλέπουμε να μάτια να μεταπηδούν επιχειρηματίες πολιτικοί πολιτική να χειρίζονται πολύ και τους θέση για να νουν και επιχειρηματίες και ούτω καθεξής αυτές τις μέρες δεν αποχώρησαν και τα και εδώ έρχεται η διαπλοκή η λεγόμενη διαπλοκή τις σελίδες και κερδίζουμε μέχρι και σήμερα δεν είναι κάτι το οποίο έχει φύγει ωραία λοιπόν οι παναγιώτης Φαναριώτες και κανόνες και αυτή είτε γιατί είχαμε ερωτήσεις στην αρχή του ελλείμματος με ρώτησε κάποιος βιοτεχνίες υπήρχαν στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός απ' το βελάκι βεβαίως και σπουδαίες βιοτεχνίες σκεφτείτε Δημητσάνα το μπαρούτι της Δημητσάνας μπαρούτι φτιάχναμε σε αρκετές περιοχές οι έλληνες φτιάχνονται τα υφαντά από σας είπα τα μάλλινα φτιάχναμε μεταξωτά υφάσματα αναπτύσσεται οικοτεχνία χειροτεχνία δεν εξελίσσεται λόγω της βιομηχανικής επανάστασης ροπή και της ισόβια μηχανικών χρόνο αναπήδηση μετά το 1815 και αυτό εννοούσε την προηγούμενη ώρα μιλούσαμε για τα πελατάκια αλλά και για τις άλλες τέχνες η ναυπηγική τέχνη στα άγονα νησιά έχουμε πάρα πολλές δραστηριότητες ας σκεφτούμε τα Γιάννενα είναι κανείς απ' τα Γιάννενα παρακαλώ και η τεχνική η δραστηριότητα υπάρχει στα Γιάννενα που πάει αιώνες πίσω βυρσοδεψείο τι άλλο και κτηνοτροφία έχουμε άλλο βιοτεχνία για τη γεωργία Αργυρώ χορηγία η Αργυρώ χορηγία της των Ιωαννίνων ήτανε διάσημης όλα τα Βαλκάνια και μάλιστα αυτό που συμβαίνει εδώ έχουμε μια εξειδίκευση της εργασίας ας δούμε Δημητσάνα κάνει μπαρούτι η Γιάννενα κάνουν Αργυρώ χώροι άλλες περιοχές βυρσοδεψείο αλλού χρυσοχοεία και έχουμε το εξής φαινόμενο όχι απλώς εξειδίκευσης εργασίας ανάμεσα στις περιοχές αλλά στις ίδιες τις πόλεις υπήρχαν γειτονιάς και κάθε γειτονιά έχει την οικονομική δραστηριότητα ήταν γειτονιά που κάνετε Βρούτση 0 γειτονιά που έκανε τα ασημικά γειτονιά που έφτιαχνε τα χτένια που θέλανε για να χτενίζουν τα πρόβατα και κωνσταντινούπολη ίδια αν μπείτε έχει πάρει κανείς Τουρκία παρακαλώ βιώματα που σπάει τους υγεία θέλω να δύει τι να γράψεις στο wall με παρακαλώ κωνσταντινούπολη βιοτεχνική δραστηριότητα αφού μανίκι περίοδο 20 ενώ πολλοί ήταν χωρισμένη σε γειτονιές και ταμίας και κάθε γειτονιά έχει την εξειδίκευση της και συνήθως ζητάνε Αργυρώ χωράει απ'όπου ερχόντουσαν τα Γιάννενα οι ίδιοι αυτοί που φτιάχνουν ναι ξέρω γω μπρούτζινα από άλλη περιοχή της ελλαδικής βαλκανικής χερσονήσου και έτσι έχουμε γειτονιές από κάθε εθνότητα είχε σειρά καθώς ένα δανεική εθνότητα τι νομίζω ότι θα είχε στη κωνσταντινούπολη ναι το θυμάμαι αλλά βάζω το χέρι μου τύχαινε κτίστες οι Αλβανοί είναι οι πιο φημισμένοι χτίστες πέτρας των βαλκανίων τότε βλέπουμε αυτή την εξειδίκευση μέσα στο χώρο διαβάστε εδώ αυτά από την προηγούμενη αρχή πρόεδρε προλεταριοποίηση των τεχνητών προεδρείο ποίηση των ατόμων του συνεταιρισμού των Αμπελακίων και σε ένα βαθμό ίσως και προλεταριοποίηση των μικρών εμπόρων θέλω τώρα να γράψει 100 με κόκκινα γράμματα ότι η οικονομική ζωή των ελλήνων και κοινωνική στη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν βασικά οργανωμένοι σε μικρές κοινότητες κοινότητα συναλλάσσονται καλή με την ἐξουσία την οθωμανική δεν πίνω καφέ ένα άπειρος κεφαλικός φόρος το οθωμανικό κράτος κοινότητα πτώση κερδών και έτσι έχουμε τη δημιουργία του κοινοτικού δικτύου δικαίου των κοινοτικών των τοπικών εθίμων δηλαδή μιλάμε για μια περιοχή μικρή ελάχιστη χερσόνησος ανά μέτρο με ποικιλία στις εμπειρίες και αυτό διότι είναι διασπασμένη σε κοινότητες αρπάξει σε μια γειτονιά των αθηνών σήμερα παρατηρείται ας πούμε μέλος μένει κανείς στο βέλο και πως πολύ ωραία κυρίας τι καταγωγής Σύμη κάτοικοι σαν Αμπελοκήπων δεν ξέρεις κανείς δε θα πει κάποιος Σταυρός ναι στους Αμπελόκηπους ως μοιάζει με Έλληνα αυτό πιο πολύ και Καλλιθέα εις αποδεικνύεται για ψάξτε το λίγο σε πολλές γειτονιές της αθήνας έχουμε αποικισμό δηλαδή έχουν έρθει μετανάστες από τη κρήτη εγκαταστάθηκαν κάποιες οικογένειες κάποιες οικογένειες έφεραν άλλες οικογένειες συγγενικές και έτσι έχουμε αυτό το πράγμα δεν έχουμε εξειδικεύσει τόσο σε θέσεις εργασίας όσο εξειδικευμένη τοπικισμού μέσα στην αθήνα είπανε θα θέλω να μιλήσω για τον να συνοψίσω και να πω ότι η πορεία του καπιταλισμού στην οθωμανική αυτοκρατορία θα πηγαίνω αργά παρακαλώ σημειώστε η πορεία του καπιταλισμού ανάπτυξη του καπιταλισμού είναι διαφορετική από ότι στην Δύση η οθωμανική αυτοκρατορία μένει εγκλωβισμένη στο στάδιο ανάπτυξης του εμπορικού καπιταλισμού και οι ντόπιοι τους για τη μετάβαση προς τη βιομηχανία γίνεται κυρίως από το εμπορικό κεφάλαιο αυτός λέγεται αποφασιστικός Σπυρόπουλος μετάβασης στον καπιταλισμό στη βιομηχανία στο βιομηχανικό καπιταλισμό το πούμε έτσι και το ιράν αυτός θα βελάκι εάν γι βιοτεχνία δεν κατορθώνει στην οθωμανική αυτοκρατορία να εξέλθει της σε βιομηχανία βιοτέχνης δεν γίνεται βιομηχανία ως κινητήρια δύναμη για να πάμε προς τη βιομηχανία είναι το εμπόριο τον εμπορικό και θα στην ομιλία στη Μυρσίνη οι δυνάμεις που οδηγούν για τη μετάβαση από τη βιοτεχνία στο εργοστασίων είναι ιδιότητα χρήση κυρίως τεχνίτες μάχη τώρα περιμένουν κάντε κριτική και να πείτε για εμπορική επανάσταση δεν ξεκίνησε πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και δεν βοηθά στην βιομηχανική επανάσταση νέα βοήθησε γιατί μεγάλωσε την αγορά αν οι βιομήχανοι πρόκειται προέρχονται από προτείνουμε υπέροχα για τις ομάδες των βιοτεχνών γιατί έχουν μεράκι για αυτό που κάνουν είναι το εξελίσσουν ναι δανείζονται κεφάλαια από γαιοκτήμονα και πόρους και προχωράει δηλαδή η βιομηχανική επανάσταση έρχεται από το χώρο της παραγωγής και θα σας πω κάτι που δεν πρέπει να σας το πω τώρα θα σας προϊόν ίσως ακόμα και στα μέσα του εικοστού αιώνα στην Ελλάδα οι μεγαλοβιομήχανοι ερχόντουσαν από μεγάλες εμπορικές οικογένειας μικροβίων μηχανή Κανάκης Ηλίας από οικογένειες τεχνητών Γεωτεχνικής τουλάχιστον κλαδικό χώρου δεν κατορθώνει να κάνει την μετάδοση του βιομήχανου μένει εκεί γίνεται ο βιομήχανος αυτό έχει σημασία δύο και άγιος βιοτέχνης εξελίσσει τη βιομηχανία και άλλος αυτός όποιος έχει εμπορικό κεφάλαιο είναι το ίδιο πράγμα και ίσως γι αυτό να μην πήρε λάθος η βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα αυτό που λέω είναι μια ιδέα που έχω 13ο θέμα παραμένει λοιπόν άρα διαφορετική πορεία του καπιταλισμού στην Ελλάδα φροϋδική πορεία καταιγισμού ανάπτυξη καθαρισμούς χημική αυτοκρατορία δεν δημιουργείται το αγροτικό προλεταριάτο ούτε αστικό προλεταριάτο το τελευταίο κουμπαρά για την το χαρακτήρα της εκβιομηχάνισης η οθωμανική αυτοκρατορία εντάσσεται στην παγκοσμιοποίηση το 1500 και 1569 είναι μεγάλη μας αλλιώς εντάσσεται κυρίως τρώτε συναλλάσσεται με κανονιστικές δυνάμεις μέχρι το 1750 αυτή την πρώτη φάση όπου η διοίκηση ουσιαστικά δεν εμποδίζει την ανάπτυξη της βιοτεχνίας στην περιοχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά το 1750 μέχρι ας πούμε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο η οθωμανική αυτοκρατορία πλέον περιμένει σε μια κατάσταση πολύ πιο δυσμενή απέναντι στη δύση διότι τα εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα προστιθέμενης αυτοκρατορία ουσιαστικά καταστρέφουν την ντόπια βιοτεχνία την πρώτη απόπειρα ας πούμε βιομηχανια επιπλων μηχανής της περιοχής στον βαθμό που υπήρχε η απόπειρα φανταστείτε κι υπήρχε καμία μεγάλη απόπειρα οι έλληνες μέσα από αυτό το καθεστώς του να ελεύθερου εμπορίου με τις με τη δύση που ηχεί άσχημα και αυτοκρατορία μπορούσαν να λειτουργήσουν σε μια τεράστια οικονομική αγορά κήρυκα 1000 756815 με την επανάσταση εγκλωβίζεται στον ελλαδικό χώρο όσοι βέβαια ζουν στον ελλαδικό χώρο δεν έχουν πια τη δυνατότητα αυτή την τη μεγάλη αγόρασα το ότι τους το μεγάλο μηχανισμό ξέρετε υπάρχει μειώνουν άποψη που έχει εκδηλωθεί αρκετά χρόνια πριν ο τύποι δείχνει να έχει φανερή διάθεση είχαν τόση δύναμη επειδή οι έλληνες της διασποράς είχαν τόσο μεγάλη οικονομική δύναμη και οθωμανική αυτοκρατορία ακόμα και αν δεν γινόταν η ελληνική επανάσταση θα αρχίσει να καταρρέει χιώτη φυσική πολιτικοί ηγέτες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα ήταν οι Φαναριώτες έχει παναγιώτης θα αναλάμβαναν την εξουσία έως πολύ κάνει γραφειοκράτες θα αναλάμβαναν τα απομεινάρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πιθανή φυσική διαδοχή αυτό που ξέραμε τάξη μια άποψη αυτή δεν μας βάζουν με αλλά σε σύνολο δύο να δείτε πόση δύναμη και πόσο είχαν διεισδύσει έλληνες μέσα στην εξουσία στην οθωμανική αυτοκρατορία τις παραμονές βεβαίως υποτελείς ναός αγροτικό έσωσε πάρα πολύ άσχημα προς το τέλος της Οθωμανικής κατοχής υπήρχαν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις και δυνατότητες συσσώρευσης κεφάλαιο και σε αυτή τη δεύτερη φάση 1000 750000 στα 13 πλέον αρχίζει κ δραματικά το είπα και πριν η ταινία της οθωμανικής οικονομία στις με πολλούς τρόπους με επενδύσεις ξένων κεφαλαιούχων με τεράστιο δανεισμό και χρέη κι όταν ένα κράτος δεν μπορεί να μαζέψει φόρους και έχει θέα είναι υποτελής σε αυτός από τους οποίους δανείζεται αυτόν το σημειώσουμε δυστυχώς δεν έχανα το ανήκειν με κακή και ένα καλή είναι ένα ομάδα λοιπόν να παραδώσει τις ερωτήσεις νομίζω ότι ιδιώτης έχω απαντήσει ότι ένα κράτος που δεν έχει φοροεισπρακτική δύναμη που δεν έχει έσοδα είναι ένα κράτος υποτελές στους δανειστές κυρίως συμβαίνει αυτό όταν οι δανειστές είναι αλλοεθνείς οι άλλα κράτη τους ερωτήσεις υπήρχαν αρκετές ερωτήσεις διάλειμμα μια παρακαλώ ναι κοιτάξτε είχαμε πει ότι η βυζαντινή αυτοκρατορία προς το τέλος υποτελής στους βενετούς στους Ιταλούς εμπόρους της πόλης σε εμπορικές οι οποίοι δανείζονται χρήματα στο κράτος το στρες στους αυτοκράτορες και επίσης ελέγχουν το εμπόριο ελέγχουν έμποροι οπότε έχουμε μια τέτοια παράδοση σωστά δεν ακριβώς συνέχεια της αρχή θα μανίκι αυτοκρατορία υπάρχουν Βενέτη ανεβαίνει και στην παρακμή τους πάνε μικρό διάλειμμα παρακμή δεν τον άνοδος άλλων εντάξει και επίσης είναι συμφωνία των οθωμανών όχι κληρονομιά της συμφωνίας των μετόχων των βυζαντινών με καινούριες συμφωνίες βεβαίως ένα μιας πρακτικής Γι' αυτό και πολλές φορές λένε ότι ίσως είναι θεμιτό να υπάρχει μια βυζαντινή οθωμανική ενότητα καταλάβατε τι λέω παρότι διάφορα στις οικίες και παρόλο που το βυζάντιο για μας δεν είναι εξωγενές το κράτος παρακαλώ μέτοχος αλλά είχε τη δύναμη ακόμα δύναμη τους ανέφερε για τη μια στιγμή στην και έλεγχο και έλεγχο και κοιτάξτε αυτό που είπε την προηγούμενη φορά η βενετία είναι το παράθυρο του ελλαδικού χώρου στη δύση είναι κρίκος μεταξύ σας προς τον τόπο των ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δε συνδετικός κρίκος συζητά κυνικός με τη δύση και με το ένα μανίκι αυτοκρατορία έχετε πάρα πολλές σχέσεις να από τότε ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι ότι η ελλαδικό χώρο ζούσε σχεδόν αποκλειστικά κάτω το θυμικό καθεστώς έχουμε περιοχές όπως η Πελοπόννησος η κρήτη τα νησιά να έχουμε ήδη τα Ιόνια νησιά που πέρασαν από το κρεβάτι η βένετο κρατική βία Κερατσίνι ναι έχουμε μια ένα κράμα πράγμα και ίσως είναι λάθος που δε δίνουμε τόση έμφαση στη μελέτη της αυτοκράτειρας στην Ελλάδα παραδοθούμε νικό κράτος αυτό νομίζω ότι μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση μετά τον 15ο αιώνα αρχίζει και έχει πρόβλημα όταν έχει προβλήματα μεταξύ πραγματεύεται με τους μ.μ. άλλος Ολλανδούς είναι σε μια συνεχή προσπάθεια επιβίωσης πιο άσο καταρρέει το θωμά ιπποκράτης κεντρική εξουσία τόσο ανεβαίνουν οι επαρχιώτες στρατιωτικοί διοικητές στην επαρχία το των επαρχιών και γίνονται από την μαριονέτες που ήταν κάτω από τον έλεγχο του σουλτάνου μια τσίχλα τσιφλικάδες όπου είναι ανεξέλεγκτη πλέον και η μετάβαση της γης γίνεται κληρονομικής των μεγάλων Αγίων της Χίου αυτό τότε όλοι βγαίνει έξω σου Κάνε κάτι που φορούσε Χρυσή εποχή άλλη ερώτηση παρακαλάμε είχα έτυχε αλλά χέρια εσείς μια παρέα χώρος της πολιτικής λίγο δεν είναι διασυνδεδεμένα με το χώρο της οικονομίας πολιτικής και οικονομικής φέρες που λειτουργούν πιο αυτόνομα από τη λίστα των επαφών και αυτοκρατορίες όχι ότι δεν υπάρχει αλλά σε οθωμανική αυτοκρατορία είναι σύνηθες να το πω αλλιώς στην πρώιμη σύγχρονη περίοδο αγοράζω ήσαν θέσεις πολιτικές ας πούμε και στη λίμνη αυτό κάποια στιγμή σταματά να ενώ στην οθωμανική αυτοκρατορία κ ολες οι θέσεις αγοράς Jose μέχρι μια εκκλησία η εκκλησία η ορθόδοξη στο μανίκι αυτοκρατορία αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον θεωρητικά είναι εναντίον του το ΚΚΕ θεωρητικά εναντίον της συσσώρευσης μεγάλο κεφάλαιο μας πρακτικά έχει πατριάρχες πώς γίνονται γίνονται δημοπρασίες και αγορά αγοράζουν με χρήματα παίρνουν τη θέση τους από τους θα και παίρνει θέση από 129 δολαρίων που βλέπουμε ερωμένες ο αρχή Επείγον επίσκοπος ότι ήταν αυτή οι οποίοι είχαν τα περισσότερα κεφάλαια χωρίς καν τα κεφάλαια σκέφτηκε ηγέτες γιαγιά βρε παιδιά τρεις δάνειζαν χρήματα σάμπως καμιά φορά τα επέστρεφε τον καμιά φορά δεν ντρέπεστε που άραγε μπορεί που χρηματοδοτούσαν τη θέση του πατριάρχη που τα περίμεναν αλλά με τα ποια είναι τα μεγάλα να προστατεύονται τα συμφέροντα τους άρα βλέπουμε ένα συναλλαγή μεταξύ της Εκκλησίας και εμπορικού κεφάλαια μια μια μέση μια είναι μια διαδικασία αυτή των δημοπρασιών των θέσεων που στη δύση λίγοι πολύ γρηγορότερα ένα σταθμών και αφετέρου αυτό ισχύει μέχρι να πέσει αλλά ουσιαστικά κατά τα άλλα λοιπά προ σύγχρονα συνεχίζουν να υπάρχουν σταθμοί και αυτοκρατορία μέχρι το τέλος της όχι ότι δεν υπάρχει προσπάθεια εκσυγχρονισμού μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έρχεται μετά τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα όταν πια ελευθερία και μη ξεχνάμε ότι η πρώτη επανάσταση στρατός ανεξαρτησίας είναι η ελληνική η οποία επενέβη και τους άλλους βαλκανικούς λαούς της σύνεση πρώτη επανάσταση που πέτυχε εξέγερσης γινόντουσαν άλλη πορεία λοιπόν από εδώ σήμερα προτείνω το συγκρότημα θα διαθέτει γιατί είναι πιο βατό εντάξει υπάρχει κάποια πορεία γι αυτό από τα φυλάει βλέπουμε ΕΤΕΜ που θέσμια σαν το κρατάτε ως φυλαχτό αλλά δεν για τις εξετάσεις και παρακαλάτε να σας ανεβάσω ένα μια εγκυκλοπαίδεια ενώ παρακαλώ μην μ.μ. αυτά τα κόστη ανεβάζοντας στοιχεία για μια εγκυκλοπαίδεια και για τις χώρες που έχετε πάρει θέλουν απάτησε την εγκυκλοπαίδεια που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη να δείτε τη χώρα σας από την αρχαιότητα έως σήμερα αλλά θέλω πριν το 1800 ελάχιστα φέραμε εντάξει πολύ ελάχιστα ευχαριστώ Γεια σας