Ν.Κοκκάλας: Είμαστε σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο Αιγαίο (HellenicCoastguard, 2022)
: Πανεπιστήμιο είναι εδώ μαζί μας στο ίδιο στούντιο. Κ. Ν. Κοκάλας είναι εκπρόσωπος του λιμάνικου σώματος. Καλημέρα σας. Καλησπέρα. Και είναι και μαζί μας κ. Ξ. Βαλάντης Ιαλαμάς. Είναι πρόεδρος των συνοδροφυλάκων Εύρου. Καλημέρα. Καλημέρα από τον Εύρο. Καλημέρα. Αυτές οι μεταναστευικές ερωές που συζητάμε τώρα έχουν να κάνουν και από θαλάσσεις και από ξηράς. Δηλαδή από παντού τώρα. Το θέμα είναι αν είναι ανησυχητικά, δηλαδή αν έχουν αυξηθεί αυτές οι ερωές που λέμε από θαλάσσεις καταρχήν. Από θαλάσσεις, ναι, υπάρχει πολύ αυξημένη πίεση. Το βλέπουμε και από τα νούμερα που έχουμε καταγράψει συγκεκριμένου το τελευταίο μήνα. Έχουν προσπαθήσει να εισέρχονται εδώ στο ελληνικό χορνικό ιδάτον. Δεν τα έχουν καταφέρει τελικά 3.200 άτομα. Η ΠΠΠΟΙ τρίτων χωρών. Το βλέπουμε και τις τελευταίες μέρες. Ενδεικτικά, προχθές είχαμε περίπου 650 άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χορικά ιδάτα. Χθες, 150 περίπου άτομα. Είχαμε το περιστατικό της Κυριακής, της Ρόδου, με τη διάσωση 21 ατόμων υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Υπάρχει πίεση. Και ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω ότι το πρώτο τετράμενο του έτους 2022 βλέπουμε τριπλασιασμό στις απόπειρες στο να εισέλθουν στα ελληνικά χορικά ιδάτα. Ενδεικτικά και συγκεκριμένα από τις 4.000 άτομα που είχαμε το 2021, έχουμε φτάσει στα 12.000 άτομα που το τονίζουν αυτό, δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στα ελληνικά χορικά ιδάτα. Ναι βέβαια, το 2021 είχαμε πολύ χαμηλές ροές, λίγες ροές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε λίγες ροές, αυτό βέβαια δεν έγινε με μαγικό τρόπο, έγινε με την προσπάθεια των στελεχών του λιμενικού σώματος, με την συνεργασία που είχαμε και με τις ενόπλες δυνάμεις και με τους ευρωπαίους αιτέρους μας, με τον οργανισμό Frontex δηλαδή, που επιτεύχθηκε και ένα μικρό θαύμα. Πήγαμε το 2019 στο 2021 και είχαμε μίωση των ροών περίπου 95%. Πάντως η αριθμή που μας λέτε είναι τεράστη συγκριτικά με ό,τι μπορεί να συνέβαινε και μιλάμε τώρα για το θαλάσσιο χώρο. Η λογική πάντως είναι η ίδια, δηλαδή οι εικόνες που λέμε μέσα στο παρελθόν να έρχονται με πλαστικές βάρκες από απέναντι, από τα τουρκικά παράλια και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα από ότι γνωρίζαμε τις σκάγανε οι ίδιοι με κάποια μαχαίρια για να πάτε εσείς και να τους περισιλέξετε. Το μότο σοπεράντι έχει αλλάξει και μεταβάλλεται, βέβαια είμαστε έτοιμοι και σε γρήγορης να αντιμετωπίσουμε οποιασδήποτε μεταβαλόμενη συνθήκες, ωστόσο βλέπουμε ότι τα οργανωμένα δίκτυα που δρούνε στα τουρκικά παράλια δεν έχουν κανένα δισταγμό και καμία αναστολή, να στηβάζουν υπεράριθμους επιβάτες, υπεράριθμα άτομα, ταλαιπωρημένους άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, τυφλούς, μωρά παιδιά σε λέμβους, σε ισπιοφόρα σκάφη, σε θαλαμιγά σκάφη, χωρίς να διαθέτουν το στοιχειώδης σωστικό εξοπλισμό και αν μου επιτρέπετε, το χαρακτηρίζω ως οργανωμένο ταξίδι θανάτου, γιατί παίρνεις απελπισμένους ανθρώπους, έχεις επενδύσει σε αυτό το πράγμα, γι' αυτό μιλάμε για εργαλειοποιήσει, αυτή είναι εργαλειοποιήσει, επενδύει στην απελπισία, στην ελπίδα τους, τους στέλνεις χωρίς στοιχειώδη μέσα, χωρίς στοιχειώδη σωστικό εξοπλισμό, και από αντίξοες καιρικές συνθήκες είδαμε το περιστατικό της ρόδο την περασμένη Κυριακή. Ξέρετε τι γίνεται, δεν είναι πάντοτε δεδομένο ότι θα υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα, το ίδιο ίσιο αποτέλεσμα, δηλαδή ότι τα στελέχη του ελειμενικού θα διασώζουν κόσμο, πάντα αυτό είναι το πρωταρχικό μας σκοπός, η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν είναι πάντα δεδομένο. Όταν μιλάμε για 7 μποφόρ, για 8 μποφόρ, το έχουμε δει και στο παρελθόν, όταν μιλάμε για 30-40 άτομα, για άτομα με κινητικές δυσκολίες, για άτομα λιπόθυμα, είχαμε τρία λιπόθυμα άτομα την Κυριακή, μπορεί πάρα πολύ εύκολα ένα περιστατικό εντοπισμού λέμβου να μεταπέσει σε περιστατικό έρευνας διάσωσης με πάρα πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα. Κύριε Γελαμά, στον Εύρω, τι γίνεται. Θέλω να σας ρωτήσω και κάτι. Όσον αφορά για το θερμό καλοκαίρι που ανέφεραν πριν, εμείς είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε αναπτύξει σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο περισσότερα από 60 σκάφη και 2500 άτομα. Δεν γίνεται αυτό τώρα. Είμαστε ήδη προετοιμασμένοι εδώ και πάρα πολύ καιρό, πάρα πολλά χρόνια, γιατί πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια γράφεται ιστορία. Γράφεται ιστορία στο Αιγαίο με το προσφυγικό, το λιμενικό σώμα και τα στελέχη του έχουν επιλέξει σε ποια κατηγορία της ιστορίας θα καταγραφούν. Θα καταγραφούν στην ιστορία στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε διασώσης ανθρώπινων ζωών, που είναι χιλιάδες. Βέβαια υπάρχουν και άλλα κεφάλαια στην ιστορία για ανθρώπους και οργανώσεις και πολίτες, όπως οι νησιώτες μας, που έχουν συνδράμει στο έργο του λιμενικού. Και υπάρχει και κεφάλαιο στην ιστορία που μιλάει για αυτούς που θα απολογηθούν ενωποιών της. Θέλω λοιπόν να πω ότι εμείς είμαστε σε εγρήγορση, είμαστε προτοιμασμένοι, κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, τη διάσταση των ανθρώπων. Και αυτό που σας είπα πριν όσον αφορά το θέμα ότι δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα περισσότερα θύματα, οφείλεται σε έναν και μοναδικό λόγο. Στην εμπειρία, στην αυτοθυσία και στην αυτοσύνη των πληρωμάτων του λιμενικού σώματος. Αυτό ήταν να σας ρωτήσω, γιατί υπάρχουν καταγγελίες και είναι ευκαιρία που το θέσετε. Υπάρχουν καταγγελίες και από ο ΜΚΙΟ υπάρχουν καταγγελίες από την αντιπολίτευση και ο ίδιος σας έχει επικρίνει και αντιπολίτευση. Και την κυβέρνηση και εσείς το λιμενικό συγκεκριμένα. Για τον τρόπο που χειρίζεστε αυτή την ιστορία, κάνουμε λόγο για push-backs, κάνουμε λόγο ότι ενώ έχουν πει στα ελληνικά χωρικά, είδατε τους ξανά, στέλνει την Ζητουρκία, τα έχουμε ακούσει αυτά. Κύριε Κοταλίδη, ήταν αναμενόμενο αυτό. Είναι ένα άτομα, θα διασπυρώταν λάσπη στον ανεμιστήρα, δεν το περιμέναμε αυτό σε αυτό το έυρο και σε αυτό το βαθμό. Θέλω να κάνω μια παρέναιση ότι όποιος ασχολείται με το θέμα αυτό, όποιος καταγγέλει το θέμα αυτό, προτιμούμε να καταγγέλει μας σαν φορέα και όχι τους νησιώτες μας. Αυτά που λένε περί ομερτά, περί κάλυψης ή οτιδήποτε, να αφήσουν έξω τους νησιώτες μας, έχουν τραβήξει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και το τελευταίο που θέλω να ακούνε είναι για συγκαλύψεις. Όσον αφορά αυτό που με ρωτήσατε, θα σας απαντήσω ευθέως. Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση να γίνεται push-back επαναπρόθεση ή όπως θέλει αλλιώς να το βαφτίσει κάποιος. Βέβαια, η εικόνα μπορεί κάποιος να τη μεταφράσει όπως θέλει. Από κάποιους είναι επιθυμητή, από κάποιους δεν είναι. Το σεβόμαστε αυτό, είναι απολύτως δημοκρατικό. Δεν θα δεχτούμε να σπηλώνονται υπολήψεις, να στηλητεύονται πρακτικές. Δεν δεχόμαστε αυτό το πράγμα καθόλου, επουδενεί. Είναι λογικό βέβαιος ότι όταν ξεκινάς και τα βάζεις με οργανωμένα δίκτυα, με οργανωμένα κυκλώματα, με οργανώσεις και οι οποίοι έχουν επενδύσει το μεταναστευτικό, για ποιον λόγο? Γιατί μιλάμε για δισεκατομμύρια, για λεφτά, έχουν θησαυρίσει. Οπότε, όταν πάει ένας φορέας, στη στιγμή που έπρεπε το ελειμενικό σώμα και τους χαλάει τα σχέδια, αναμενόμενο να υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη αντίδραση. Σας λέω και πάλι, το περιμένουμε, το αντιμετωπίζουμε. Από εκεί πέρα, όταν στεκόμαστε και δείχνουμε κάποια βίντεο μεμονωμένα, με σειραφή από τα γεγονότα του Ευρού που είχαν γίνει το 2020, που είχαμε σε μία εβδομάδα μέσα ακραία εισβολή υπικών τρίτων χωρών από τη θάλασσα και μπορεί να βλέπουν κάποιες αντιδράσεις από τα στελέχη του ελειμενικού σώματος που, ναι μεν το δέχομαι, μπορεί στη σειγμένη περίοδο να μην ήταν ενδειχμένη σαν εικόνα, ήταν όμως μια ακραία αντίδραση σε μία ακραία δράση. Από την Ευρώπη έχετε στηρίξει. Ξέρουμε για τη Frontex. Έχει ζητηθεί ή έχει δοθεί παραπάνω βοήθεια σε έμψυχο δυναμικό, σε υλικοτεχνικά μέσα. Μας περιγράφετε, ήδη από την αρχή του έτους, μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Με τον οργανισμό Frontex έχουμε άψογη συνεργασία. Είχαμε, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Έχουν αποστείλει κοινοτικά μέσα, εναέρια, χερσαία, πλωτά, προσωπικό. Έχουμε άψογη σχέση και σας λέω και πάλι, επενδύουμε στη σχέση αυτή και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Όπως έχουμε άψογη σχέση και με τους νησιώτες μας, και συγγνώμη που το τονίζω και το επαναλαμβάνω, εάν θέλετε, οποιοςδήποτε μάλλον θέλει και επιθυμεί να γίνει ένα ρεπορτάζ για το, και δεν υποδοκινώ σε καμία περίπτωση, δουλειά σας, για το μεταναστευτικό. Κάποια στιγμή με ρώτησε ένας συναδελφός σας τις προηγούμενες μέρες για ένα περιστατικό της Ρόδου συγκεκριμένα, να του πω το αφήγημά μου. Ποιο είναι το αφήγημα, λέτε, του λιμενικού ή του περιστατικού αυτό. Δεν υπάρχει αφήγημα, υπάρχει πραγματικότητα μόνο. Και την πραγματικότητα σε όλη τη διάσταση, εάν θέλει κάποιος να κάνει ένα στο ρεπορτάζ, μπορεί να ρωτήσει τους νησιώτες μας. Δεν υπάρχει αφήγημα λοιπόν, υπάρχει πραγματικότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι σκληρή, αλλά είναι πραγματικότητα. Λοιπόν, θα ρακιζόμαστε εδώ, καταλαβαίνω εγώ, για να είμαστε έτοιμοι για την προκύψη. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και εγώ σε ευχαριστώ. Καλημέρα σε όλους.