Όταν ο ήλιος εξαφανίζεται από τον ουρανό - Μέρος Α΄ (Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο Φίλιππος", 2018)
: Σας καλωσορίζουμε στην αποσυνή εκδήλωση του Μανιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Γέννητσον, ενός θεσμού που υπηρεογεί εδώ στην πόλη μας αρκετά χρόνια. Υπηρεογεί 22 συγχή χρόνια για όσους είναι εκτός της Γέννητσον. Η Γέννητσον της το γνωρίζουμε. Διοργανώνεται από την ιστορική και λογαρτική εταιρία Γέννητσον Φίλιγκος και στους εθνικούς λαϊκούς λαϊκούς. Από την ιστορική και λογαρτική εταιρία Γέννητσον Φίλιγκος και συνεργάζεται για την εκδήλωση αυτή με το Δήμο μας, με τη Δικαιοπά συγκεκριμένα του Δήμου Πέλεση. Θέμα της σημερινής εκδήλωσης είναι όταν ο ήλιος εξαφανίζεται από τον ουρανό. Αποστολή στην Κολικία Κυβσιλίου της 21 Αυγούστου του περσίου χρόνου 2017 συλλέ στο Salem του Oregon και στο Carbondale του Illinois των Ηνωμένων Πολιτιών. Οι μιλητές θα είναι και παρουσιαστές. Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον κύριο Σεραδάκη, τον ομοδημοκαθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Βαρισκοτολίου με Επιστημίου Θεσσαλονίκης. Η αποστολή, έτσι λίγο για την ιστορία, ήταν απορρισμένη σε δύο κομμάδες με επιστημονικό επικεφαλής στην πρώτη τον ομοδημοκαθηγητή που προανέφερα τον κύριο Σεραδάκη και τον Θανάση Υπονόμο. Πραγματοποίησαν με επιτυχία φωτογραφικές και φασματοσκοπικές παρατηρήσεις και καταγραφές από δύο διαφορετικά σημεία της Υπείρου, στα οποία η έκπληξη άλλατε φορά με διαφορά μιας χώρας. Αυτό έγινε, είπαμε, στην Αμερική στις δυο μέρες που σας προανέφερα. Κατά τη διάκριση της εκδήλωσης, θα γίνει εκπέρος με τον κύριο Σεραδάκη και το μυρό της αποστολής αναφορά και εξήγηση του φαινομένου των ολικών υγειακών εκτίψων, περιγραφή των εμπειριών των δύο ομάδων με ενυφουσιακά βίντεο και φωτογραφίες, καθώς και παρουσίαση των παρατηρήσεων μαζί με αποτελέσματα άδειας και επεξεργασίας των δεδομένων. Μόνο ονομαστικά θα σας πω εδώ, εκτός από τον κύριο Σεραδάκη, την ομάδα να αποτυλούσε και οι κεφαρόντες εδώ. Ο σφίλος ο Κάνουρας είναι ο τρίτος κατά σειρά. Είναι τυχιούμπος φυσικής του Αριστοτυλίου, δηλαδή από τη στιγμή της Αογλίκης. Είναι πατριώτης μου και φίλος καλός από Μελιάμ. Ο κύριος Βούλγαρης, ο Αριστήρης, είναι μουσικός σε επάγγελμα, εργάστης της Μονοκιορχής Στρατολίδης της Αογλίκης. Και είναι αυτός ο οποίος κατασκέψε το οφασματογράφω και με αυτόν κατέγραψαν το θενό. Η επόμενη της ομάδας είναι η κυρία Ράνια Κοκκινίδου, δικαιωματούχος οπογράφος μηχανικός του Αριστοτυλίου και της Αογλίκης. Ο κύριος Λύφος Κυριακού, διούμος φυσικής επίσης του Υδίου Παριεπιστημίου, για τσόκες, μαζί με την ευσύζυγό του, την κυρία Άννα Βασιλιάδο, μαθημαϊκό. Ο επόμενος είναι ο Στάβρος Κουκκιόλου, διούμος φυσικής του Αριστοτυλίου. Ο Λύπος Κοπτεξίδας, που είναι επαγγευμαρτίας ασφαριστικός και αριστεκτικής αστρονόμος. Η Χριστίνα Πυρακλέως, εγκαστικός και ασφαριστικός φωτογράφος. Και η Νικολέτα Τσουμπανίκα, τυχιούχος μαθημαϊκός. Σπύρο, δεν ξέρω αν ξέχασα κάποιον. Ξέχασα κάποιον. Α, αυτοί είναι παρόντες. Αυτοί είναι παρόντες, Σπύρο. Ευχαριστούμε. Γεια σας, καλώς ήρθατε. Ξέχαμε τους συντονιστές, ήμουν μέρος από τους συντονιστές. Και η ομάδα μας είχε καταπέταση με την Λυτουργία της. Τρία άτομα ακόμα υπάρχουν, τα οποία δεν είναι εδώ απόψε. Τα οποία συνθέτουν την αποστολή είναι ο κύριος οικονόμου, που ανέφερε ο κύριος Τραούδας. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής και συνεργάτης της ΝΑΣΑ και ήταν επικεφαλής επιστημονικός της μίας από τις δύο υποομάδες. Στην άλλη ήταν ο κύριος Συρραδάκης. Επίσης ήταν ο Ανδριανός Κολέμις, ο οποίος είναι ιατρός νευρολόγος και ερευνητής δουλεύει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στην προετοιμασία των Αστροναυτών. Και επίσης ένας από την Εράνια την είπες... Όλους τους είπα εκτός από τον Νίκος ο Τζίμκας. Ναι, θα τα πω αυτά όλα. Αν είναι και ο Νίκος ο Τζίμκας, ο οποίος είναι από την Κοζάνη, από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής της Μακεδονίας, μαζί με τον κ. Κλεξίδα, που θα μας μιλήσει στη συνέχεια. Ο οποίος είναι επίσης φυσικός. Λοιπόν, αγαπητοί φίλοι, η αποστολή στην Ολυκέα Κλιψηλίου της 21ης Αυγούστου 2017 στη ΣΥΠΑ υπήρξε η όγδοή σε μια σειρά ολικών ηλιακών εκλύψεων η οποία ξεκίνησε πριν από ένα ηλιακό κύκλο. Ένας ηλιακός κύκλος έχει 11 χρόνια. Δηλαδή ο ήλιος εμφανίζει κάποια φαινόμενα, τα οποία αυξομειώνονται στην έντασή τους και αυτό παίρνει 11 χρόνια για να γίνει επανάληψη. Ξεκινήσαμε το 2006 στο Καστελόριζο σαν ομάδα να παρακολουθούμε, να κυνηγούμε για ακόμα καλύτερα ολικές ηλιακές εκλύψεις. Στην ομάδα μας, η οποία υποστηρίζεται επιστημονικά από τον ομότιμο τώρα Καθηγητή Αστρονομίας και Αστροφυσική του Απιθήτα Γιάννη Συραδάκη δίπλα μου και συνεργάζεται με την ομάδα του παγκοσμίως γνωστού κυνηγού εκλύψεων καθηγητή Τζέι Πάσαχοφ του Williams College της Μασαχουσέτης. Συμμετέχει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου, κύριος Θανάης Εικονόμου. Οι παρατηρήσεις σχεδιάζονται από τον κατασκευαστή αστρονομικών οργάνων, κύριο Αλιστίδη Βούλγαρη, ο οποίος επιπλέον κατασκευάζει στο ιδιωτικό του μηχανουργείο Icarus Optomechanics τον ειδικό εξοπλισμό φασματογραφίας του ηλιακού στέματος που χρησιμοποιούμε καθώς και άλλες διατάξεις. Στα 11 χρόνια υπαρξίστηση η ομάδα έχει κάνει συστηματικές παρατηρήσεις και διατηρεί αρχείο των ολικών εκλύψεων του ηλίου από το Καστελόρισο το 2006, τον Οβοσιμπύρσκ της Σιβυρίας το 2008, από τα ορεινά της Σαγκάης της Κίνας το 2009, από το νησί του Πάσχα στο μέσο του Ειρηνικού Ακεανού το 2010, από τη Βορειοανατολική Αυστραλία από το Κέρνσ το 2012, από τον Καμπών της Κεντρικής Αφρικής το 2013, από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρτ στον Αρκτικό Κύκλο το 2015 και πρόσφατα, στις 21 Αυγούστου 2017, στις ΗΠΑ. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πηγαίνουμε όλοι μας σε όλα αυτά τα μέρη. Πριν από την κρίση πηγαίναμε. Δηλαδή είχαμε πάει στο Καστελόρισο, στη Σιβυρία και στην Κίνα, όλη η ομάδα, καθώς και άλλοι πολύ Έλληνες ρεσταίνης ασορνόμοι. Στη συνέχεια όμως αυτό δεν ήταν δυνατόν, λόγω της ενσκύψας σας οικονομικής κρίσης. Πηγαίναν μόνο ο κ. Συραδάκης, ο κ. Βούργαρης και ο κ. Οικονόμου, τις περισσότερες από αυτές που ακούσατε, και τελικώς καταφέραμε να ξαναπάμε όλη η ομάδα το 2017, στην Συνωμένη Πολιτεία Αμερικής. Την επομένη λοιπόν του περσινού 15 Αγούστου, 11 αφοσιωμένοι εραστές αστρονόμοι, συνοδευόμενοι από τον κ. Γιάννη Συραδάκη, ξεκινήσαμε ένα μακρινό ταξίδι με στόχο να συναντήσουμε έξι μέρες μετά τη σκιά της Ελλήνης σε δύο σημεία των Ηνωμένων Πολιτιών της Αμερικής. Η αποστολή θα χωριζόταν στη συνέχεια σε δύο υποομάδες, η μία εκ των οποίων θα πήγαινε στο Σέιλεμ του Όρεγγον, στην ακτή του Ειρηνικού Οκεανού, και η άλλη στο Καρπονδέιλ του Ιλινόη, 550 χιλιόμετρα νότια του Σικάγου. Η δεύτερη ομάδα θα πλησιωνόταν στην Αμερική από τον καθηγητή Θανάση Οικονόμου. Τώρα είχα και μια παρουσίαση τα μέλη της αποστολής, που ήδη την έχει κάνει ο Βασίλης, οπότε θα δώσω τον λόγο στον κ. Συραδάκη. Πριν δώσουμε τον λόγο στον κ. Συραδάκη, για πρόσεχο να πω ότι ο Σπύρος Οκκάνουρας, εκτός από ο πτυχιούμος Φυσιολογικού Ταραστηριού Πανεπιστημίου, η επαγγελματική του εξηρήκευση είναι στην αηφόρο ηνέργεια και μακροχρόνια σχολεία με την αστρονομία, αστροφυσική και το διάστημα, διατηρία παροχή συμβουλευτικών και μελετητικών υπηρεσιών, μέτρα της Σαουνίκη. Ο κύριος ρόλος στην αποστολή ήταν συσδονιστικός, επίσης υποστήριξε τεχνικά την οικοομάδα Καρποντέι. Η ομάδα, με επικεφαλή στον κύριο καθηγητή του κ. Συραδάκη, έχει τους χαιρετισμούς από τον πρόεδρο της ιστορικής και λαογραφικής εταιρείας, Γεννησόνο Φίλιππος, που αδιαθέτησε, έτσι αθουσιάζει, αλλά σας ευχαριστήσω πολύ που δεχτείτε την πρόσκληση να έρθετε στη σημερινή εκδήλωση. Ο κύριος Συραδάκης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Φολίας των Επιστυμών του Ρεστοτουρίου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ραδιοαστρονόμος, αστροφυσικός, με επιτυχημένο ερευνητικό έργο, είναι από τους ελάχιους τους Έλληνες που έχουν κοιμηθεί με το βραβείο Καρτέσιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει μακρύ εκπαιδευτικό έργο στην παρατηρησιακή αστρονομία και είναι γνωστός για την έρευνά του σ' όλους γνωστό μηχανισμό των αντικηθείρων. Στις 19 Μαρτίου του 2012 είχαμε τη χαρά και τη τιμή να είναι κατεσμένος εδώ στο Ανοιχτό Εκοπανεπιστήμιο των Γενιτσών, όπου μας μίλησε για την αρχαία ελληνική αστρονομία και τον μηχανισμό των αντικηθείρων όπως προανέφερα. Υπήρξε επίσης επιστημονικός υπεύθυνος της Αποστολής και υπεύθυνος του Περάματος της Υποομάδας του ΣΕΙΛΕΝ και σε ραδάκια εκτός του Ρόου. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ. Είμαι η Σεταλά και τους δύο διοικανητές σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς που είστε εδώ με αυτά τα περίεργα πράγματα που κάνουμε. Θα ήθελα να κάνω μια διακρίνηση. Λόγω εκείνου, ίσως, ο κ. Ικωνόμος και εγώ φεύγουμε ως οι ηγούμενοι της Αποστολής. Είμαστε όμως μια παρέα. Δεν υπήρχε αρχημός. Και εμάς είναι ενεργοί που το κάνουμε πάρα πολύ. Περισσότερο από εμένα. Είμαστε ιστορικανά. Τώρα θέλω να σας πω τι βλέπουμε όταν κάνουμε μια παρατηρήση με λόγια και τα βίντεο, δηλαδή, αμέσως. Πριν από μερικές της Ακονταλίας και με αρχή πρόσωπα, η παρατηρήση του ήδη γινόταν, πώς θα που λέμε, pin-hole camera. Με βασικά ένα κουτί το οποίο είχε μια μικρή τρυπούλα στο μέσο, χωρίς φαγούς, χωρίς τίποτα και έβγαζε καταπληκτικές φωτογραφίες. Εδώ βλέπουμε τον ΑΕΝΟΣ του κ. Μοραϊτή να έχει κατασκευάσει τον ίδιο σκόπλο. Και αυτή είναι μια φωτογραφία που έχει παρθεί με τέτοια κάμερα. Όπως βλέπουμε είναι μια πολύ καλή φωτογραφία, είναι στραμμένη. Τώρα βλέπουμε και αλλιά ηλίου τα οποία τα αφοράμε, γιατί τον ίδιο δεν μπορούμε να το κοιτάξουμε πιο αρνητικά. Και εκτός όταν είναι το μέσο της ηλιακής έκπληξης. Όλα έχει καλυφθεί πλήρως ο ήλιος από τη σελήνη. Έτσι λοιπόν βλέπουμε μια ωραία αλληλουργία των φάσεων μιας ηλιακής έκπληξης όπου στην αρχή μπαίνει αυτή η μπαίνει σελήνη μπροστά από το ήλιο, τον αλογώπη περισσότερο και περισσότερο και περισσότερο μέχρι που όταν διακρυφώνει μπροστά μέχρι αυτό το καταπληκτικό φαινόμενο το οποίο όταν το έχει μία φορά δεν θα σταματήσει εκεί. Την επόμενη φορά που θα μπορεί να πάει κανείς εύκολα να κάνει μια παρατήρηση στην Αμερική το 2024 διασχίζει όλη την Αμερική από το νόθο προς το βορρά. Έχουμε πάει σε αρκετές εκκλήτησες όπως αναφέρθηκε επομένως δεν πρόκειται να σας αναφέρω μία προς μία αυτές τις παρατηρήσεις αλλά θέλω να παρακαλώ να δείτε πως πόσο διαφορετικός είναι ο ήλιος και το στέμα του για όταν μπει μπροστά η σελήνη τότε ξαφνικά εξαφανίζεται το φως του ηλίου και βεβαίως φαίνεται το περίφημο στέμα. Θα ήθελα εδώ πέρα να σας πω ότι η ατμόσφαιρα της γης μας όταν μπαίνει μπροστά η σελήνη σιγά σιγά παίρνει ένα περίεργο μολυβί χρώμα, δεν θα το πω γκρι, είναι ένα καθαρό χρώμα το οποίο σε εντυπωσιάζει. Ξαφνικά αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία, κατεβαίνει 10 βαθμούς κάτω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος ο άνεμος επειδή έχει μια διαφορά θερμοκρασίας ο άνεμος αρχίζει να φυσάει πάρα πολύ δυνατά τον βλέπουμε αυτό από τα χαμηλά σύννεφα τα οποία δαιμονισμένα τρέχουν στον ουρανό τόσο πολύ μάλιστα που συνήθως ακόμα και αν υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό τη στιγμή της ολικότητας ο ήλιος βγαίνει και τον βλέπουμε καθαρά. Τα πουλιά πηγαίνουν να κουλνιάσουν, τα ζώα νομίζουν πως είσαι τέλος στις ημέρες και πάνε να κινηθούν και δύο τρία λεπτά αργότερα βγαίνουν να σηκώνονται και πηγαίνουν το πρώτο πράγμα που έκαναν στο κασελόριζο τα ζώα ήταν να πάνε για φαγητό. Να προχωρήσουμε όμως αυτή είναι μια πολύ ωραία φωτογραφία που βλέπετε πόσο όμορφο είναι το στέμα έχει γίνει από πραγματικά ένα καταπληκτικό μαθηματικό ο οποίος έχει βάλει καινούργια θεμέλια στον τρόπο της επεξεργασίας δεδομένων για να πάρουμε τέτοιες φωτογραφίες του ηλιακού στέματος στις παρατηρήσεις μας σχεδόν πάντα είχαμε και φασματοσκοπικές παρατηρήσεις. Τι συμβαίνει αυτό. Έχετε δει πολλές φορές ουράνιο τόξο. Το ουράνιο τόξο μάλιστα δεν θα το δείτε όταν ο ήλιος είναι μπροστά σας. Πρέπει ο ήλιος να είναι πίσω και το ουράνιο τόξο θα φανεί αν βρέσει μπροστά σας. Αυτό μπορείτε να το δημιουργήσετε αν βάλετε ένα πίδακα στον κύλπο σας και έχετε πίσω τον ήλιος σας, θα δείτε ξανά ένα ουράνιο τόξο. Έτσι λοιπόν κατά το ουράνιο τόξο αναλύονται τα χρώματα του ηλίου από το μοβ, κιανό, πράσινο, κίτρινο, κόκκινο και υπέρυθρο και εκεί υπάρχουν μερικές γραμμές που απορροφούν ανάλογο με το τι χημικά στοιχεία έχει η ατμόσφαιρα του ήλιου. Έτσι λοιπόν παρατηρώντας αυτά τα φάσματα μπορούμε να καταλάβουμε τη χημική σύσταση του ηλίου. Εδώ πέρα θα ήθελα να σας δείξω μια ωραία εικόνα που την πήρα από τον κ. Πάσαφο που ανέφερε ο κ. Κάνουρας. Εάν είμαστε τυχεροί έχουμε διάφορα φαινόμενα. Από εις χάρη μπορούμε να δούμε μια κυλίδα. Είναι αυτά τα φαινόμενα με τα οποία παρατηρούμε τον ενδεκαετή κύκλο που αναφέθηκε ήδη. Μπορούμε να δούμε μια έκρηξη εκλάμψης της λέμε εμείς ή μια προεξοχή. Και άλλα φαινόμενα τα οποία θα τα δείτε σιγά σιγά με την παρουσίαση της ημερήνη. Τώρα γιατί κάνουμε πήγες παρατηρήσεις. Εφόσον έχουμε δορυφόρους όλοι ξέρουν πως οι φωτογραφίες των δορυφόρων είναι πολύ καλύτερες. Δεν έχουν την διαταραχή της ατμόσφαιρας. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι επίγες παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν πολύ πιο καλύτερη διακριτική κανότητα χρόνου. Δηλαδή να πάρουν πολύ πιο πολλές φωτογραφίες αναδευτερόλεπτο. Αναδευτερόλεπτο, όχι αναλεπτό. Παρά ότι στο διάστημα που οι φωτογραφίες είναι πολύ πιο αριές. Μην ξεχνάμε ένα δορυφόρος που είναι πάνω στη γη μας και είναι 10 χρόνια. Έχει την τεχνολογία της προηγούμενης δεκαετίας. Οι φωτογραφίες δεν μπορούν να τους αντικαταστήσουν εύκολα. Βεβαίως όταν πείτε δεν μπορούν να βάλουμε μπροστά κάτι να καλύψουν τον ήλιο και να δούμε το στέμα του γύρω γύρω. Όχι, γιατί ο ήλιος φωτίζει την ατμόσφαιρα, διαχέεται το φως την ατμόσφαιρα και γι' αυτό το λόγο κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ουρανός μας φαίνεται φωτεινός και μάλιστα προς το κυανό. Γιατί απλώς τα κυανά χρώματα απορροφούνται από την ατμόσφαιρα μας, σκεδάζονται και γι' αυτό φωτίζεται και χρωματίζεται ο ουρανός γαλάζιος, όπως τον ξέρουμε και είναι τόσο όμορφος. Για να μπορούσαμε να βάλουμε ένα στεματογράφο σε ένα δορυφόρο και να αποκόψουμε τον πολύ λαμπρό ήλιο και με τον δορυφόρο να πάρουν φωτογραφίες να δούμε το στέμο. Ναι, αυτό ακριβώς το κάνουν εδώ πέρα, αλλά ξανά η διακλητική ικανότητα χρόνου δεν είναι αρκετά καλή. Έτσι λοιπόν, ναι μεν είναι καλές οι δορυφωρικές παρατηρήσεις, αλλά οι επίγειες δεν ξέρουμε ακόμα τρόπο να τις παταστήσουμε από δορυφωρικές. Τώρα θα ήθελα πάρα πολύ να σας δω, να σας πω δύο πράγματα για την επιστημονική αξία των εκκλήψεων. Καταρχήν ανακαλύπθηκε το ήλιον, που είναι το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο, ή το σήμα. Το ανακάλυψε ένας πολύ γνωστός αστρονόμος, ένας Γάλλος, ο οποίος έκανε παρατηρήσεις στην Ινδία κατ'ιάρχη μιας ηλιακής έκλειψης. Σημαντικότητα είναι μια παρατήρηση που έκανε ο Έντιγκον το 1919, και την οποία βεβαίως εμείς λιγάκι εμφισδητούμε αν πραγματικά ήταν τόσο ταλές παρατηρήσεις του, αλλά τέλος πάντων με αυτές τις παρατηρήσεις επιβεβαιώθηκαν οι παρατηρήσεις, η θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχεδικότητα. Η επιστημονική αξία των εκκλήψεων συνεχίζεται γιατί μας βοηθάει να βρούμε τη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας του ηλίου. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε πολύ καλά ότι το περισσότερο τμήμα είναι το 74% είναι υδροβόνο, ένα μεγάλο τμήμα είναι ηλιο, και βλέπετε τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία εμείς συλλήβδιν τα λέμε μέταλλα είναι πάρα πολύ λίγα. Τα βλέπετε εδώ πέρα είναι λελυμένα, οξυγόνα είναι το επόμενο στοιχείο. Επίσης μπορούμε να βτύχουμε τη θερμοκρασία του ήλιου με τα φάσματα που σας είπα και για κοιτάξτε κάτι περίεργο, ο ήλιος που βλέπουμε έχει θερμοκρασία 6.000 δαχμών, λίγο πάνω από τον ήλιο η θερμοκρασία είναι 4.000 δαχμών, έχει πέσει η θερμοκρασία. Ακόμα πιο πάνω ανειβαίνει στις 10.000 και πολύ παραπάνω πηγαίνει στο 1 εκατομμύριο. Έτσι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αστωνόμοι είναι με ποιο τρόπο θερμαίνεται στο 1 εκατομμύριο βαθμούς η ατμόσφαιρα του ήλιου από ένα ήλιο που είναι μόνο 6.000 δαχμών. Είναι σαν να σας λέω ότι παίρνω μια κολόνα πάγο και θερμαίνω μια θερμάστρα. Έτσι λοιπόν υπάρχουν διάφορες θεωρίες, οι κυριότερες είναι με μικροεκλάμψεις δηλαδή γίνονται πολλές εκκρίξεις στην εφάνεια του ήλιου και όπως τα πιστόνια του αυτοκινήτου καθώς κινούνται και συμβιέλνουν τον αέρα και αυξάνει η θερμοκρασία του αυτοκινήτου, συγγνώμη, της μηχανής του αυτοκινήτου, έτσι και αυτό με αυτόν τον τρόπο θερμαίνεται με τις μικροεκρίξεις αυτές οι ατμόσφαιρα του ήλιου μέχρι το 1 εκατομμύριο βαθμού. Κι η άλλη περίπτωση είναι, που τώρα δεν το έχουμε ένα λύσιο ακόμα, είναι να έχουμε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο και κάθε από δύο μαγνητικές βραμμέες πάνε να ενωθούν καθώς πλησιάζουν μεταξύ τους, γίνεται μια έκκληξη και εκκλείεται ενέργεια που είναι ανάλογα και τετραγώνωτης ένδεσης του μαγνητικού πεδίου. Μελετάμε εκκροές πλάσματος, αυτά τα λεγόμενα κορώνα, mass ejections, εδώ πέρα μια ωραία οφτωγραφία, αυτός είναι ο ήλιος μας με μία έκκληξη εδώ πέρα, η οποία έχει εκλείξει ένα υλικό, η γή μας, για να θέλετε να πάρετε μία εικόνα, είναι φαίνεται εδώ πέρα, αυτή είναι η γή μας προς αυτή την τεράστια έκκληξη. Και το τελευταίο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι ο ήλιος μας καθώς εκπέμπει αυτές τις μάσδες από τις εκκροές πλάσματος, φτάνουμε στη γή μας με αρκετά μεγάλη ταχύτητα, η ταχύτητα συνήθως είναι γύρω στα 450 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, συμπιέλλουν τη μανιτόσφαιρα της γης μας, τη νεονοσφαιρα της γης μας, με αποτέλεσμα να επηρεάστονται οι διπυρωτικές κυρίως επικοινωνίες μέσω ραδιοφωνικών κυμάτων. Για αυτό όταν είναι εγώ στην Ενδία και δεν ήθελα να ακούω ελληνικά νέα, ήξερα πως σε άλλη συχνότητα θα παρακολουθώ την ελληνική εκκομπή το πρωί και σε άλλη το βράδυ, γιατί το βράδυ φουσκώνει λιγάκι η νεονοσφαιρά μας. Όταν έχουμε όμως συνδυακές εκλάψεις, αυτές αναγκαστικά την συμπιέζουν. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το σημείο στεματάω την πολύ σημαντική περίγγιση μου. Θα σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα πρέπει να συμπληρωματικά να πω ότι στην αποστολή εκπροσωπήθηκαν και δύο φορείς ερεσθετικής αστρονομίας. Ο κόσμος φύλων αστρονομίας Θεσσαβανίκης, ο γνωστός ΟΦΑ, με τέσσερα μέλη του και ο αστρονομικός σύρογος Δυτικής Μακεδονίας με δύο μέλη του. Επίσης, από την πλευρά σου, ΟΦΑ, δημιουργήθηκε και η αφίσα της αποστολής από το μέμπρος του Διοικητικού Συμβουλίου, τον κ. Βροστινάκη. Η ένωση και η ευγνωμοσύνη όλων μας εστιάζεται στον κ. Οικονόμου και την οικογένειά του, χωρίς την πολλαπλή υποστήριξη των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η μετάβαση, η διαγωνία και οι μετακινήσεις μιας τόσο μεγάλης αποστολής, ακόμα και η κατασκευή τμήματος του εξοπλισμού, εξαρτήματα για τον οποίο μας έστειλε ο κ. Οικονόμου. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ.