Paousiasi THXEI 01.mov (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 2011)
: Μουσική Κυρίες και κύριοι γεια σας Όλοι σας είμαι σίγουρος για αυτό γνωρίζετε για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Γνωρίζετε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο της Κέρκυρας Πόσοι όμως από σας, δεν πιστεύω όχι πολύ, γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο τμήματα, δύο τμήματα τα οποία ξεχωρίζουν και αυτά είναι το τεχνών ήχο και εικόνας, εδώ να σας πω ότι τη λέξη τεχνών πρώτη φορά την άκουσα σήμερα νομίζω πως απλά λέγεται ήχο και εικόνας ενώ είναι τεχνών ήχο και εικόνας και ο τμήματος πληροφορικής Σήμερα θα συζητήσουμε για αυτά τα δύο τμήματα, κατεπέθαση θα συζητήσουμε και για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά δεν θα μείνουμε εκεί, έχουμε εντυπισή να φιλοξενούμε δύο ανθρώπους, τον έναν από το τεχνών ήχο και εικόνας τον κύριο Ανδρέα Φλώρο τον οποίον καλώς ορίζω, καλησπέρα σας, να πούμε ότι ο κύριος Ανδρέα Φλώρος είναι επίκουρος καθηγητής επίκουρος καθηγητής στο τεχνών ήχο και εικόνας και τον κύριο Κωνσταντίνο Οικονόμου, καλησπέρα σας ο οποίος είναι ελεύθερα στο τμήμα πληροφορικής, ακριβώς και όπως ξεκίνησε να λέω, να λέω κύριε Οικονόμου και κύριε Φλώρο, σήμερα δεν θα σταθούμε στη συζήτησή μας μόνο σε θέματα πανεπιστημιακά ή του τμήματος σας ενώ σε κάτω σε χωριστά, αλλά θα μας δώσει ευκαιρία με αφορμή αυτό δύο πανεπιστημιακοί, δύο ανθρώποι οι οποίοι ζουν αφουγγάζονται καθημερινά, αλλά είναι και αντικειμενικοί, βλέπουν από απόσταση τα πράγματα της Κέρκυρας, να κουβεντιώσουμε και στα της Κέρκυρας, στα της παιδείας αλλά και στα της Κέρκυρας και μετά από αυτήν την μακρά εισαγωγία, να ξεκινήσουμε τροποτινά να συστηθούμε λίγο προς το τριοπτικό μας κοινό, να συστηθούμε με τον κύριο Φλώρο, αν το πιτρέπετε κύριε Οικονόμου Όπως διαβάζω εδώ στην βιογραφικό κύριε Φλώρο, Παππάτα, είστε, δεν είστε Καρκυραίος στην καταγωγή σας? Όχι, δεν είμαι Καρκυραίος, είμαι γεννημένος στη δράμα, η καταγωγή μου είναι από την Εύβοια Είμαι εγκατοστημένος βέβαια εδώ στην Κέρκυρα μόνιμα οικογενειακός, ακριβώς και μόνο λόγω της εργασίας Λοιπόν, είμαστε, διαβάζω εδώ στη βιογραφικό, είστε δικτυρωματούχος, μηχανικός, απόφετος του Τουματου Συλλετριολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολιτεχνικής Σχολής Πατρών και πώς βλέπω, βλέπω, βλέπω, πέρασα και τελικά επέλεξα ακαδημαϊκή καριέρα, έρχομαι έως τελικά στο Ιουνίου Πανεπιστήμιο Εδώ είστε από το 2008 έτσι, δεν είναι? Έχω διοριστεί από το 2008, από εκεί και πέρα ήμουν από το 2005 ουσιαστικά στο Ιουνίου Πανεπιστήμιο, αρχικά με συμβάσεις Ωραία. Άρα λοιπόν αυτά τα χρόνια, αυτά τα πέντε χρόνια, έχετε ένα κοσχρόνος για να έχετε μια εικόνα αυτά που σημαίνουν Ειδικά, λάβει κανείς υπόψη ότι το 2004 ξεκίνησε το τμήμα τη λειτουργία του, ναι, ουσιαστικά είμαι σχεδόν από την αρχή Είναι ένα καινούργιο τμήμα σχεδικά, θα μιλήσουμε για το τμήμα στη συνέχεια, αλλά να αρχιστεθεί με λίγο και με τον κύριο οικονόμου Εσείς κύριο οικονόμου από τι διαβάζω σε αυτό το βιογραφικό σας, από πού είναι, ποιος είναι ο χώρος που θα τα βοηθείς σας Εγώ έχω κάποια μικρή σχέση με την Κέρκυρα αλλά έχω γεννηθεί στο Αίγιο και μάλλον προσδιορίζω τον εαυτό μου ως Αιηγιώτη Ωραία. Από την Πελοπόννησο. Είμαι εδώ στην Κέρκυρα από το 2006 Είστε και εσείς του τύματος μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής του Πορευθμίου Πατρώνας, ναι, ναι? Ναι και με το διδαχτωρικό μου την Αθήνα Εδώ βλέπω τώρα για τους Ολυμπιακούς, χαρά οι Ολυμπιακοί, έχετε εργαστεί και, χαρά οι Ολυμπιακοί ως συγγένεια εξαγκυστίας, έχετε εργαστεί και στη Ντρακόμ, βλέπω εδώ πέρα Ναι, όπου δεν βλέπω Ολυμπιακούς το λέω, αλλά εγώ είμαι Παναθηναϊκός, οπότε... Αν του κάνει εντύπωση, ειλικρινά μου κάνει μεγάλη εντύπωση, πως ο κύριος Κόκκαλης, εσείς πως θέλαμε στην Ντρακόμ, όσο Παναθηναϊκό... Μπορεί κάτι να σημαίνει αυτό... Να γνωριστούμε λίγο, δεν θέλει να γνωριστούμε λίγο, να γνωριστούμε λίγο και με τις σχολές Είπα, είπα την ορμαρτία μου που λέμε, κύριε κέρα, ότι το τμήμα σας ως τμήμα τεχνών ήχου και εικόνας, δεν το ήξερα, το ήξερα ως ήχου και εικόνας, πες μας πράγμα τι σημαίνει τεχνών, καλών τεχνών Ναι, δεν είναι καλών τεχνών το τμήμα, τα τμήματα καλών τεχνών ουσιαστικά ασχολούνται με την τέχνη στην παραδοσιακή της μορφή θα λέγε κανείς, δηλαδή με τη ζωογραφική, με τη κληπτική για παράδειγμα, στο τμήμα τεχνών ήχου και εικόνας τα πράγματα αλλάζουν και πλέον ασχολούμαστε με τέχνη η οποία παράγεται με ψηφιακά μέσα, παράδειγμα βιντεοτέχνη, τέχνη διαδικτύου και το καθεξής χρησιμοποιούμε δηλαδή σύγχρονες τεχνολογίες, ψηφιακές τεχνολογίες ως επιτοπλίστων με στόχο να παραχθεί τέχνη η οποία μπορεί να διακρίνεται και από διάδραση για παράδειγμα, δηλαδή αυτός που πλέον παρακολουθεί το έργο τέχνης συμμετέχει μέσα σε αυτό και το διαμορφώνει και παρεμβαίνει σύγχρονο σε αυτό αυτή είναι η διαφοροποίηση μεταξύ παραδοσιακών καλών τεχνών και οπτικοακουστικών τεχνών ή τεχνών ψηφιακών μέσων αλλά από αυτά που θα πούμε πιθανό να φαντάζουν ως κινέζικα αλλά σιγά σιγά θα το συνηθίσουμε δηλαδή έννοια σαν ψηφιακή τεχνολογία, διάδραση και άλλες social media γενικότερα και λοιπά νομίζω ναι ότι είναι καθαρά θύμα συνήθειας και μην ξεχνάτε ότι είναι ένα τμήμα το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα, δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα άρα λοιπόν είναι λογικό η ελληνική κοινωνία στο συνολό της να μην είναι εξοικιωμένη με τέτοιους όρους δεδομένου ότι τώρα δημιουργούνται και οι πρώτοι μας απόφητοι τώρα βγαίνουν στην αγορά αλλά και έννοιες όπως το Web TV, έννοιες νοριστές στο εξωτερικό, στην Ελλάδα ακόμα είμαστε λίγο μακριά ακόμα νομίζω όμως ότι έρχονται διαβάζω και διαβάζω λίγο εδώ πέρα τον ειδυτικό νόμο 307-2004, στόχος της σχολής είναι να καλλιεργεί και να προάγει την οπτικοακουριστική έκφραση μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας γύρω από τις εφαρμογές της σύγχρονης οπτικοακουριστικής αχρονογίας στον ευρύτερο χώρο της τέχνης και της μαζικής επικοινωνίας βέβαια και αυτό η απόσταση από 2004 μέχρι 2010 είναι έξι μόνο χρόνια, αλλά είναι έξι χρόνια που έχουν συμβεί τόσα πολλά στον οπτικοακουριστικό χώρο σαφώς έχουν συμβεί, συνεχώς εξελίσσονται τα πράγματα και μία από τις κύριες συνιστώσεις του τμήματος είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να τις ενδέσει στο πρόγραμμα σπουδών του βέβαια αν είμαστε σημαντικοί για τα πληροφορικείς εδώ δεν είναι καιροδομία, είναι πάρα πολλά πληροφορικείς σε όλο τον κόσμο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτό ήταν και αυτό εδώ, είναι ένα ερώτημα που απαντήσεται από πολύ κόσμο αυτό θα σας απαντήσω σε αυτό και η αλήθεια είναι ότι έτσι νομίζω περισσότερος κόσμος, αλλά δεν είναι η πραγματικότητα το Ιωάννιο Πανεπιστήμιο είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο έχει ένα ξεκάθαρο ανθρωπιστικό χαρακτήρα μέσα από τις σπουδές που παρέχει από τα τμήματα όχι μόνο του συνάδελου στο τεχνό ήχο και εικόνα, στο ιστορίας, στον μεσικών σπουδόν και τα λοιπά οπότε η ύδρυση του τμήματος πληροφορικής ήρθε σαν νέες τεχνολογίες να μπολιάσουν αυτό το στοιχείο το ανθρωπιστικό και να φέρουν τις νέες τεχνολογίες μέσα στο Ιωάννιο Πανεπιστήμιο για τούτο και το τμήμα μας έχει και μια ιδιαιτερότητα, μια από τις δύο κατευθύνσεις που έχει είναι των ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών είναι μία ιδιαιτερότητα μοναδική στην Ελλάδα προκειμένου να τονίσει και να εντάξει το πίναμα είναι από τα ερωτήματα κύριε Κανομού που θέλω να σας στρέσω, βλέπω σε αυτό το δικαίου αντιπάχητο κομμαδοσιακό κομμαδοσιακό λαπαφορά, τη δραστηριότητα και τη λειτουργία του τμήματος πληροφορικής η κατεύθυνση λέει των πληροφοριακών συστημάτων έχει καταστήσει σήμερα ένας κρίσιμος παράγοντας της παραγωγής των υπηρεσιών και της διοίκησης των οργανισμών, κατανοείτε το άλλο αυτό, ταυτόχρονα όμως δημιουργείται για τίμα ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, πως αυτοί δυο συνδυάζονται αυτή η άλλη διάσταση η πληροφορική είναι μια διακλατική επιστήμη, μπορεί να συνδυαστεί με διάφορους τομείς, σκεφτείτε για παράδειγμα την εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση χρειάζουν την πληροφορική στην εκπαίδευση όχι μόνο σαν πληροφορική αλλά σαν ένα στοιχείο μέσα στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία να κάνεις ιστορία και να χρησιμοποιήσεις την πληροφορική οπότε εμείς σαν ένα νέο τμήμα και μάλιστα σε ένα πανεπιστήμιο όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θέλαμε να το βάλουμε αυτό και το υποστηρίζουμε και είναι μια από τις ιδιαιτερότητές μας που μας ξεχωρίζει, δεν φαίνεται στον επίσημο τίτλο αλλά είναι πρώτο γιατί η αλήθεια είναι ότι τόσο το τμήμα της πληροφορικής όσο και το τμήμα το δικό σας των τεχνών νίκου και εικόνας έχουν πολλά κυναχρατηριστικά. Ένα βασικό χρατηριστικό δεν είναι η στέγαση, να το πούμε αυτό, να το πούμε στον χώρο, να το πούμε αυτό και είναι από τα στοιχεία που ο Μουριογόμια ξέπτριξαν ακούγανε ότι αυτά τα τμήματα στεγάζονται κοντά στο ψυχιατρίο, στο βουλλοκομείο που λέγανε παλαιότερα και αυτό δεν ακούγεται και τόσο καλά. Αρκεί όμως να επισκεφθεί κανείς αυτό το χώρο για να καταλάβει ότι δεν είναι η εικόνα αυτή που αντιμετωπίζει, αυτό που θα αντικρίσει δεν είναι αυτή η εικόνα που έχουμε σχηματισμένη οι παλαιότεροι τουλάχιστος στο μυαλό μας, είναι κάτι διαφορετικό, είναι εξαιρετικές εγκαταστάσεις. Και είναι πολύ καλές οι εγκαταστάσεις, είναι αρκετά προσεγμένες, ενισχύουν πολύ τον προσωπικό χαρακτήρα που υπάρχουν, υπάρχει μες τα τμήματα, η σχέση μεταξύ διδασκών και φοιτητών χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο προσωπικό στοιχείο και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στα κτιριά μας. Είναι από τα στοιχεία που εγώ συγκράτησα όταν σας επισκέφτηκα, δηλαδή δεν υπάρχει αυτό το άγνωστος φοιτητής με τον άγνωστο καθηγητή που θα συναντηθούμε κάποια στιγμή στο αφεθέατρο.