Διάλεξη 3 / Διάλεξη 3 - Στεπάν-Σαρκίς Παρτεμιάν (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Διάλεξη 3: Λοιπόν, καλημέρα, είμαστε στο τρίτο μας μάθημα και το σημερινό αντικείμενο έχει να κάνει με το κλειάρ, το χτύπημα κλειάρ, όπου στο χτύπημα κλειάρ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση αμέσως μετά το σερβίς. Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε το σερβίς, το σερβίς του χαμηλού και του ψηλού, το ψηλό και χαμηλό σερβίς. Το χαμηλό είχαμε πει ότι είναι κυρίως στα διπλά αλλά πλέον τίνει να χρησιμοποιηθεί και στο μονό. Το ψηλό σερβίς το οποίο το χαρακτηριστικό είναι η τροχιά του φτερού που πάει ψηλά και φτάνει στο πίσω μέρος του γηπέδου του αντίπαλού μας με σκοπό να τον αναγκάσουμε για πρώτο χτύπημα, για πρώτη κίνησή του να απομακρυνθεί από το δίχτυ. Γιατί όσο πιο μακριά είναι ο αντίπαλος από το δίχτυ τόσο πιο χώρο έχουμε εμείς να επιτιαθούμε σε συνέχεια. Όσο πιο κοντά είναι ο αντίπαλος από το δίχτυ τόσο πιο επικίνδυνο είναι το χτύπημα που θα κάνει για εμάς. Ακόμα και αν το πρώτο μας σερβίς γίνει χαμηλά και φέρνουμε τον αντίπαλο μπροστά θα πρέπει το επόμενο χτύπημά μας, ή ένα από τα αμέσως επόμενα χτύπημα, να είναι στο πίσω μέρος του γηπέδου. Τι θα κάνουμε λοιπόν όταν το φτερό έρθει από την αντίπαλη πλευρά, από τον αντίπαλο πέκτη μας, στο πίσω μέρος του γηπέδου μας, και βέβαια θα είναι ψηλά, δεν θα είναι χαμηλά, γιατί εάν είναι χαμηλά περνάει από πάνω μας, περνάει από δίπλα μας, οπότε μπορούμε να το κόψουμε. Για να μην μπορούμε να το κόψουμε ο αντίπαλος θέλει να είναι ψηλά. Η τροχιά αυτή λοιπόν του φτερού θα διαγράψει όταν το χτυπάμε από το πίσω μέρος του γηπέδου μας, στο πίσω μέρος του γηπέδου του αντίπαλού μας, λέγεται clear, στα ελληνικά καθαρό, αλλά δεν χρησιμοποιούμε αυτήν την ελληνική ορολογία, ή ένα χτύπημα clear που θα πάει ψηλά το φτερό, θα διαγράψει μια μεγάλη τροχιά και θα πέσει κοντά στην τελική γραμμή του άλλου γηπέδου. Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε το εξής, ότι τα φτερά είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε ένα κανονικό φτερό όσο δυνατά και αν το χτυπήσει κάποιος, να μην μπορεί να βγει, εφόσον είναι μέσα στο γήπεδο, να μην μπορεί να βγει έξω από την άλλη πλευρά του γηπέδου. Όσο δυνατά και αν το χτυπήσετε. Έλα Πέτρο, πάρε δύο φτερά, έχεις, προσέξτε. Εδώ έχουμε τελική γραμμή του γηπέδου μας. Εντάξει, η τελική γραμμή του ενός γηπέδου. Έχουμε και την άλλη τελική γραμμή, την απέναν την μεριά. Κοιτάξτε εδώ δύο σημάδια που υπάρχουν. Εδώ πέρα έχουμε δύο σημάδια στις πλαϊνές γραμμές που μέχρι τώρα δεν τα δόσαμε σημασία, δεν χρειαζόταν. Τώρα ήρθε η ώρα να το δούμε. Να δούμε τι δουλειά έχουν αυτά τα σημάδια. Αυτά τα σημάδια είναι τοποθετημένα στο γήπεδο με δύο τρόπους, ώστε μας βοηθούνε να ελέγξουμε την ταχύτητα του φτερού που χρησιμοποιούμε για το παιχνίδι μας. Υπάρχουν όσο στους τριών ταχύτητων φτερά σε πλαστικά. Τα αργά με πράσινο χρώμα, τα μέτρια με μπλε χρώμα, αυτά που έχετε εσείς, και τα γρήγορα με κόκκινο χρώμα. Στα φτερά, τα φυσικά, υπάρχουν πέντε ταχύτητες. Είναι πιο μοιρασμένα. Οι ταχύτητες αυτές των φτερών έχουν τη σημασία τους. Δηλαδή, ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, με τη γεωγραφική τοποθεσία του χώρου που βρισκόμαστε και παίζουμε, άλλα φτερά, και με τη θερμοκρασία βέβαια, άλλα φτερά πάνε πιο γρήγορα, άλλα φτερά πάνε πιο σιγά. Γι' αυτό και τα φτερά αυτά είναι χαρακτηρισμένα με διαφορετικές ταχύτητες, που βασίζεται κυρίως στο βάρος τους. Τα γρήγορα φτερά έχουν και μια μικρή βίδα, για παράδειγμα, ώστε να πηγαίνουν πιο γρήγορα ή πιο αργά. Όπως είναι το πράγμα, δοκιμάζοντας σε έναν τόπο την κατάλληλη ταχύτητα των φτερών, καταλήγουμε στο γεγονός ότι θα πρέπει, όταν χτυπάμε το φτερό από την τελική γραμμή ενός γιπέδου, να πηγαίνει απέναντι και να πέφτει ανάμεσα σ' αυτές τις δύο γραμμές. Εάν βγει πιο έξω, πιο μακριά, θεωρείται γρήγορο το φτερό, το βγάζουμε στην άκρη, εάν δεν φτάσει μέχρι την πρώτη γραμμή, θεωρείται αργό το φτερό και πάλι το βγάζουμε έξω. Και παίζουμε με τα φτερά αυτά που μένουν σε αυτό το χώρο ακριβώς. Οπότε, ανά πάσα στιγμή θέλουμε εμείς να δοκιμάσουμε, αν το φτερό που παίζουμε είναι καλό για τις συγκεκριμένες συνθήκες, για το συγκεκριμένο χώρο, για το συγκεκριμένο γιπέδο, κάνουμε αυτό το τεστ με ένα δυνατό χτύπημα από την τελική γραμμή, κοιτάμε πού θα πέσει το φτερό στην απέναντι πλευρά. Εντάξει. Λοιπόν, είδατε λοιπόν τη δοκιμασία της. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να στείλει το φτερό έξω από το χήπεδο. Το φτερό που θα βγει έξω από το χήπεδο είναι ακατάλληλο για να παίξουμε. Εντάξει. Για να μην έχετε στο μυαλό σας, στο μυαλό του ο παίκτης, να μην έχετε την αίσθηση ότι πρέπει να ζωριστώ ή να κάνω να προσέχω να μην βγει έξω το φτερό. Σε αυτό το σημείο που είναι στο τελευταίο μέρος του γιπέδου, στο τελευταίο άκρο όριο του γιπέδου, θα το χτυπήσει με δύναμη και θα πάει και θα ξέρει ότι όσο δυνατά και θα το χτυπήσω έξω δεν θα βγει. Τώρα, όσο πλησιάζουμε στον γιπέδο, προς το δίχτυ, αλλάζουν τα δεδομένα μας. Τώρα, για να το κλείσουμε το θέμα αυτό της γνώσης του συγκεκριμένου, δεν δοκιμάζουμε σε έναν αγώνα να χρησιμοποιήσουμε, για παράδειγμα, 500 φτερά. Δεν δοκιμάζουμε και τα 500 φτερά. Ανοίγουμε την κούτα που έχει τα φτερά μέσα και επιλεκτικά ο επιδιετής βγάζει 2-3 κούτες μέσα από τυχαίες, μέσα από το κυβότιο που έχει 50 κούτες και έχουμε έναν-δυο άθλητες, οι οποίοι πριν την εναρχή των αγώνων, δοκιμάζουν την ταχύτητα των φτερών, να βεβαιωθούν ότι τα φτερά αυτά είναι τα κατάλληλα. Εντάξει. Σε κάθε επίσημο αγώνα, που ανοίγεις μια καινούργια κούτα φτερά και που δεν ξέρεις πού έχει αποθηκευτεί αυτή η κούτα, εάν είχε μείνει σε υγρασία, αν ξεράθηκαν τα φτερά, εάν ήταν η διατήρησή τους αυτή που θα έπρεπε για να είναι κατάλληλα. Εντάξει, γιατί το φτερό όταν ξεραίνεται, χάνει βάρος σίγουρα. Βεβαίως, το φτερό όταν μείνει σε ένα ξερό περιβάλλον, χάνει βάρος. Αν μείνει σε υγρό περιβάλλον, αυξάνει το βάρος του. Μιλάμε για μικρογραμμάρια αυτή τη στιγμή που παίζουν ρόλο. Ένα φτερό του badminton ζυγίζει περίπου 4,5 γραμμάρια. Εντάξει. Μιλάμε για τέτοιες διαφορές. Ωραία. Προχωράμε λοιπόν στο μάθημά μας, αφού καταλάβαμε πώς το φτερό θα πάει εκεί. Εντάξει. Πώς το φτερό δεν βγαίνει έξω από το γήπεδο. Και το επόμενο κομμάτι που έχουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε την κίνηση του χεριού, του χεριού και όχι μόνο του χεριού αλλά και ολόκληρου σώματος που θα ολοκληρώσει την κίνηση για να χτυπήσουμε το φτερό. Το πιο βασικό πράγμα είναι η προετοιμασία μας. Η προετοιμασία η οποία για ένα χτύπημα forehand θα πρέπει, clear, εντάξει, θα πρέπει να είναι η ίδια όπως και για τα άλλα χτυπήματα που θα κάνουμε στη συνέχεια. Εκτός από το clear θα κάνουμε και καρφί, θα κάνουμε και drop, πλασεδάκι. Όλα αυτά τα χτυπήματα θα έχουν την ίδια προετοιμασία, την ίδια θέση έναρξ αν θέλετε για το χτύπημα μας. Λοιπόν, καταρχήν η θέση μας μέσα στο κήπεδο, η θέση μέσα στο κήπεδο είναι κοντά στην τελική γραμμή. Κοντά στην τελική γραμμή. Εδώ θα καταλήγουμε για να χτυπήσουμε το φτερό, εντάξει. Γιατί από το πίσω μέρος του κήπεδου κάνουμε δύο χτυπήματα. Το ένα είναι clear και το άλλο είναι drop. Το drop, θα το ξαναπούμε, θα το δούμε συνέχεια σε άλλο μάθημα, είναι το χτύπημα κοντά στο φιλέ. Έτσι, ένα χτύπημα χαμηλάο, ψιλοκρεμαστός με λίγα λόγια, που θα φτάσει κοντά στο φιλέ, στον πρωθυνό μέρος του κήπεδου. Από το πίσω μέρος του κήπεδου. Εάν πλησιάσουμε λίγο πιο κοντά στο δίχτυ, εντάξει, από όπου μακριθούμε δηλαδή από το πίσω μέρος του κήπεδου και πάμε πιο μπροστά, μπορούμε να προσθέσουμε και το καρφί. Αλλά από το πίσω μέρος του κήπεδου, καρφί αποφεύγουμε να κάνουμε, από το μακρινό, εντάξει, μακριά από το δίχτυ. Θα δούμε αργότερα γιατί. Λοιπόν, η προετοιμασία μας για το χτύπημα του clear. Και όπως τον είσα, είπαμε, μιλάμε για το forehand clear, δηλαδή το φτερό που θα είναι στην πλευρά της ρακέτας μας, εντάξει. Λοιπόν, forehand clear, προετοιμασία, θέση ποδιών, προβολή του αριστερού ποδιού, μικρή προβολή του αριστερού ποδιού, ωραία. Δηλαδή, χαλαρά, φέρνουμε την ρακέτα πίσω από την πλάτη μας, σηκώνοντας τον αγκώνα. Και επίσης προσέχουμε και το αριστερό μας χέρι να είναι υψωμένο. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να φέρουμε και τους ώμους στην κατάλληλη θέση. Οι ώμοι μας θα πρέπει να είναι με τέλειο τρόπο γυρισμένοι, ώστε η πλευρά της ρακέτας να είναι πίσω. Και με την ώθηση που θα δώσουμε στο πίσω πόδι και στην στροφή της λεκάνης εδώ και γύρισμα των ώμων, να ολοκληρωθεί το χτύπημα με έναν πρινισμό. Προσέξτε, έναν πρινισμό. Θυμάστε που είπαμε ότι τα χτυπήματα φόρχα τεκτελούνται με πρινισμό. Μετά τον πρινισμό, μετά το χτύπημα του πρινισμού, αφήνουμε όλο το σύστημα ελεύθερο για το follow through, για να συνεχίσει η ρακέτα την πορεία της και το χέρι μας βαζεί και σαν συνέχεια τους προξύματος της ώθης του ποδιού, έχουμε το πρώτο βήμα που θα κάνουμε για να επιστρέψουμε στη θέση μας από όπου ξεκινήσαμε. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν διαγώνια θέση ποδιών. Ανύψωση του αντίθετου χεριού, ο αγγώνας μας ψηλά, η ρακέτα πίσω ξύνει την πλάτη και αρχίζει στροφή χαλαρά των ώμων, επάνω χτύπημα με πρινισμό και τελείωμα της κίνησης με το βήμα μπροστά που θα μετακινηθούμε προς τη βάση μας. Εντάξει, αυτή είναι η ανάλυση, αν θέλετε, αργά αργά της κίνησης που θα κάνουμε. Οπότε τώρα τι κάνουμε εμείς, θα περάσετε στα γήπεδά σας κανονικά και θα πάμε να κάνουμε την κίνηση αυτή χωρίς φτερό, χωρίς να κάνουμε κανένα βηματισμό και σιγά σιγά θα προσθέτουμε βηματισμούς. Ωραία, περάστε εδώ δύο, τέσσερις, έξι, εδώ θέλουμε δύο άτομα, εκεί τέσσερα και οι υπόλοιποι στο υπόλοιπο χώρο. Πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Εδώ τέσσερα, δύο ζευγάρια σε εκείνο το γήπεδο. Ωραία, εδώ τέσσερις και εδώ τέσσερις. Ή μπείτε εσείς σε εκείνο το γήπεδο, στο μισό γήπεδο θέλω, στο εδώ μισό γήπεδο, στο εδώ μισό και εδώ τέσσερις. Μπείτε στο μέσα μισό γήπεδο, φύγετε από την άκρη και μπείτε μέσα, εδώ. Λοιπόν, τι κάνουμε τώρα, αφήστε τα φτερά κάτω, αφήστε τα φτερά κοντά στην γραμμή του σερβής, μπροστά σας, κοντά στην γραμμή του σερβής, να μην είναι στα πόδια σας μπροστά και πηγαίνετε στην πίσω ζώνη, πηγαίνετε στην πίσω ζώνη το αντίθετο πόδι, δηλαδή για τους δεξιόχηρες το αριστερό πόδι, να πατάει στην μπροστινή γραμμή σερβής του διπλού, δηλαδή στην μέσα πλεγραμμή, στην μέσα πλεγραμμή, το αντίθετο πόδι, ωραία, σούπερ. Λοιπόν, θέση λοιπόν, θέση για χτύπημα, όπου πάμε, θα σηκώσουμε το αγγόνα μας ψηλά, θα φέρουμε τη ρακέτα πίσω, σηκώνουμε και το αντίθετο χέρι, και το αντίθετο χέρι λυγισμένα, μην το τεντώνετε, εντάξει λύγηστε λίγο το χέρι, χαλαρά να είναι η ώμη σας, ελέγξτε την λαβή άκυρον, ελέγξτε πρώτη τη λαβή σας, γιατί βλέπω μερικές λαβές αλλού για αλλού, αλλού για αλλού η λαβή. Εδώ, δίκτης και αντίχειρας, εδώ, αυτή η γωνία μας είναι πολύ σημαντική, χαλαρά, αυτά δύο δάχτυλα κρατάνε και το άλλο χέρι ελεύθερο. Οκ, εδώ, οκ, είμαστε εντάξει, έχουμε απορία, λοιπόν, ορίστε, για δηλαδή μια χαρά, τώρα πολύ καλά δεν κρατάς, τώρα πολύ καλά, προηγουμένως δεν δείτε το σχάδι. Λοιπόν, σηκώνουμε το αντίθετο χέρι ψηλά, σηκώνουμε το αντίθετο χέρι ψηλά, μην χτυπάτε ακόμα το πτερό, από, καλυφτείτε, στο στρατό έτσι θα σε λένε. Λοιπόν, και πάμε μια χαλαρή κίνηση, μια χαλαρή αιώριση των ώμων, στροφή των ώμων, πρινισμός του πίχη μας, πρινισμός, να ελέγξουμε εάν την ώρα που τελειώνει ο πρινισμός μας, την ώρα αγκώνας λυγισμένος, λυγισμένος, και από το λυγισμένο αγκώνα θα κάνεις το πρινισμό, έτσι, εκεί επάνω. Και το χτύπμα θέλω να είναι πάνω από το κεφάλι μας, ψηλά πάνω από το κεφάλι μας. Λοιπόν, ήδη ακούω κάτι πολύ ωραία χτυπήματα, ακούω είπα ε, κάτι πολύ ωραία χτυπήματα, προσέξτε όμως το μαστίγωμα που θέλω, τον ήχο, τον βγάζουμε ψηλά επάνω, όχι κάτω μπροστά, το φτερό θα το στείλω ψηλά επάνω, μπακριά. Πάμε χαλαρά τη στροφή των ομών, όσο πιο χαλαροί είστε στο χτύπημα, τόσο πιο καλό χτύπημα θα κάνετε. Θα εκτελέσετε την ίδια κίνηση με ένα βήμα πίσω, εντάξει η θέση μας είναι ίδια. Το αντίδο χέρι μπροστά, η ρακέτα μας και αυτή μπροστά, θα φέρτε χέρι και ρακέτα μπροστά. Σαν να πρόκειται να συναντηθούν σε ένα τρίγωνο, αλλά δεν συναντιώνται, λυγισμένοι οι αγγόνες μας εκεί. Φέρετε πίσω το αντίδο το πόδι, θέλω να κάνετε ένα βήμα πίσω, να ρίξετε το βάρος του σώματος στο πίσω πόδι, εντάξει. Και σπρώξιμο, σαν αυτή τη φάση, σπρώξιμο στο μπροστά πόδι και χτύπημα. Ξανά είμαστε εδώ, ένα βήμα πίσω, σπρώξιμο μπροστά βήμα, χτύπημα επάνω, χτύπημα επάνω και βήμα μπροστά. Όχι τόσο κάτω το χτύπημα σου, επάνω το χτύπημα σου. Πιάσε πιο πίσω τη ρακέτα, ωραία, θα κάνεις ένα βήμα πίσω, εδώ είναι τα χέρια, εδώ είναι τα χέρια, εδώ, τόσο. Κάνε ένα βήμα πίσω, εκεί. Πιο πολύ δώσε πρινισμό και χτύπα επάνω, όχι κάτω, κάτω βρίσκεις. Δηλαδή την ώρα που χτυπάς με τη ρακέτα, η ρακέτα σου κοιτάει εδώ, εγώ θέλω η ρακέτα να είναι εδώ, ψηλά, εντάξει. Έτσι, το βάρος μόνο πέφτει πίσω, εντάξει. Επάνω το κεφάλι, το φτερό που κοιτάς είναι εκεί, κοίτα πού είναι το φτερό, πάνω το κεφάλι σου είναι, οπότε εδώ επάνω βγαίνεις, επάνω, επάνω κοίτα, επάνω, επάνω, εδώ χτυπάς και εκεί βγαίνεις. Ξανά, βγάλ' εδώ, εδώ, έτσι όπως είσαι, εντάξει. Το κεφάλι σου το έχεις έτσι, λάθος είναι, εκεί, τη λάμπα κοίτα, τόσο ψηλά. Τη λάμπα, κυριολογικά μιλάω, τη λάμπα, επάνω, επάνω, επάνω, τη λάμπα, τη λάμπα, ναι, ναι, ναι, ναι, ναι. Πάλι κάτω κατέβασε ο κεφάλις όμως, επάνω, επάνω είναι το φτερό. Και το κοιτάμε το φτερό μέχρι να το χτυπήσουμε. Ωραία, θα κάνουμε ένα μικρό βηματάκι, μια μικρή αναπίδηση προς τα πίσω, εντάξει, μισό λεπτό. Πέτρο, αριστερό θα πάει πρώτα πίσω, το αριστερό θα πάει πρώτα πίσω και το δεξιτά προσγειωθεί σε συνέχεια για να φτάσουμε στο σημείο που θα χτυπήσουμε το φτερό. Μια μικρή αναπίδηση, αριστερό, αριστερό, δεξί. Εντάξει, τι θα το χρειαστεί να το αλλάξουμε, δεξι-αριστερό, αυτό, δεξι, δεξι-αριστερό. Ένα χτύπημα που στο aerobic το λένε sase, όσοι έχετε κάνει aerobic το ξέρετε. Ναι, μία μικρή αναπίδηση, αλλά θέλουμε στροφή μετά. Προσέξτε, θέλουμε να κάνουμε μια μετακίνηση να φτάσουμε με πλάγια βήματα στο σημείο που θα χτυπήσουμε το φτερό. Οπότε θα πρέπει να φύγει πρώτα το δεξι πόδι να ανοίξει λίγο ο διασκελισμός μας, πρώτα το δεξι πόδι να φύγει αργά. Πάμε στο πέτρο λίγο, ένα, δύο, ναι, τρία, όχι, όχι, όχι, όχι, καλά το μπεις, καλά το μπεις, καλά το μπεις. Τρία εδώ και χτύπημα, ξανά μπροστά, ξανά μπροστά πήγαινε, εδώ. Πάμε, δεξι-αριστερό, δεξι, ένα, δύο, τρία, χτύπημα. Έτσι και θέλουμε αυτή τη φορά στο χτύπημα να κάνουμε ένα ψαλιδάκι. Πάμε πάλι πίσω, πάμε πάλι πίσω, ελάτε στο πίσω μέρος του γυπέδου και πάμε. Το βάρο στο δεξι πόδι, το βάρο στο πίσω πόδι, δεξι ή αριστερό ή αριστερό χειρές, θέση και χτύπημα το φτερό με άλμα. Μη σηκώνουμε τα πόδια σας, άθλη μη σηκώσε τα πόδια σου. Και τα δύο πόδια στο έδαφος πρέπει να είναι σταθερά. Χτύπημα του φτερού ψηλά με ένα ελαφρύ άλμα, με ένα μικρό άλμα και προσγείωση με αλλαγή της θέσης των ποδιών. Δηλαδή με ένα ψαλίδι. Σηκώνουμε εδώ, χτυπάω και προσγειώνουμε πρώτα με το πόδι, το αντίοτο και μετά με το πόδι της ρακέτας. Εντάξει, αλλά κάντε άλμα στον αέρα, γυρίστε τους όμους σας και προσγειωθείτε κάτω καλά, πατώντας και με τα δύο πόδια. Εντάξει, είμαι εδώ, προσγειώνουμε με μια αλλαγή των ποδιών. Μπροστά το πόδι της ρακέτας, το δεξί πόδι από πίσω έρχεται μπρος. Άπλωσε πιο πρώτα το αριστερό πόδι, άπλωσε το αριστερό σου πόδι λίγο πιο μπροστά. Εκεί, ωραία, μπράβο, πάμε, πάμε ψηλά το χέρι, ψηλά το αριστερό σου χέρι, πάμε χτύπα ψηλά με αλλαγή. Την ώρα, καλό ήταν, ήρθε το δεξί πόδι μπροστά, βγάλε και το αριστερό πίσω όμως, εδώ όπως είσαι, γύρνα πίσω. Ναι, ναι, πάμε, ψηλά, ωραία. Άστους όμως ο ελεύθερος, μην το σκέφτεσαι, χτύπα ελεύθερα, μην σταματάς την κίνηση της ρακέτας. Τον όμως ο άστων ελεύθερα με το χτύπημα. Ωραία, ψηλά το χτύπημα, ψηλά χαλάρωση, χαλάρωση, πιο σιγά. Την ώρα, όπως είσαι εδώ, από την στιγμή που είσαι έτοιμος να κάνεις το χτύπημα, γίνεις εκεί, από εδώ, εκεί. Ναι, ναι, λίγο πιο ψηλά και το μαστίγωμα, τον ήχο, τον ακούς με τον πρινισμό σου. Ναι, εντάξει. Πιάσε καλά τη ρακέτα σε παρακαλώ, πιάσε καλά τη ρακέτα. Κάντε δύο δύματα μπροστά και πάμε να κάνουμε μια πλάγια μετατόπιση προς την πίσω πλευρά, από εκεί που ξεκινήσαμε. Τα δύο δύματα αυτά. Μπράβο Στάθη. Δύο δυματάκια, λοιπόν, μπροστά πίσω. Μπορείτε να κάνετε ή με σύρσιμο των ποδιών, με αναπίδηση, ή με δηματισμό. Δηλαδή να έρθει πίσω το ένα πόδι ή και μπροστά το άλλο πόδι. Εντάξει, δηλαδή το αριστερό πόδι μπορεί να έρθει από πίσω ένα, δύο, ή να το φέρετε από μπροστά ένα, δύο, ή και να κάνετε μια μετατόπιση με τα πόδια παράλληλα. Όπως σας βολεύει. Σημασία έχει, όταν φτάσουμε στο σημείο πίσω, να κοντράρει το πίσω πόδι, να σπρώξει μπροστά και πάνω, να χτυπήσουμε και να κάνουμε το βήμα μας μπροστά. Μετά το χτύπημα, κάνουμε μπροστά βήμα. Πάμε πίσω τα βήματα, σταματάμε και κάνουμε το άλλο μπροστά. Θέλω σε κάθε γήπεδο, εντάξει, είμαστε εντάξει, όλοι θα έχετε από, ο ένας θα έχει δύο φτερά, θα είναι στη θέση σερβίς, πήγαινε από αυτή την πλευρά, ωραία, πάρτε τα δύο φτερά, πάρε δύο φτερά και πίσω έχει άλλο φτερό. Λοιπόν, στη θέση σερβίς πάρε τρία φτερά, δεν πειράζει, πάρε και το άλλο. Εκεί καλά είσαι. Ο ένας θα είναι στη θέση σερβίς και ο άλλος θα είναι απέναντι, θα είναι δύο βήματα πίσω από τη γραμμή του σερβίς, δύο μεγάλα βήματα, μεγάλα. Λοιπόν, χτύπημα του φτερού, χτύπημα του φτερού ψηλά, χτύπημα του φτερού ψηλά, σερβίς ψηλού, εντάξει, ένα ψηλό σερβίς λοιπόν, πάνω από το κεφάλι του ζευγαριού μας, κοντά στην τελική γραμμή. Το ζευγάρι μας, με το που χτυπάμε το φτερό, κάνει τα βήματα να πάει κάτω από το φτερό που έρχεται. Ο ένας έχει τα φτερά και είναι ένα βήμα πίσω από τη γραμμή σερβίς για να εκτελέσει το σερβίς του. Ο άλλος είναι ανάμεσα στο μεταξύ του σερβίς, της γραμμής σερβίς και της τελικής γραμμής. Γι' αυτό ζητάω δύο μεγάλα βήματα να πάει πίσω, να πάτε πίσω. Με το χτύπημα του φτερού λοιπόν, το οποίο θα πρέπει να το στείλετε στην πίσω πλευρά του γυπέδου και προς το κέντρο του γυπέδου, στη μέση του γυπέδου, να μην πάει δεξιά ή αριστερά, να πάει προς τη μέση του γυπέδου για να βοηθήσετε το ζευγάρι σας με ένα χτύπημα forehand να πάει να το χτυπήσει. Δύο βήματα προς τα πίσω στο σημείο που θα συναντήσουμε το φτερό. Χτυπάμε το φτερό και επιστρέφουμε στη βάση μας. Επιστρέφουμε δηλαδή κάνουμε τα δύο βήματα μπροστά. Δύο βήματα πίσω, χτυπάμε το φτερό, δύο βήματα μπροστά. Για να το δούμε μια φορά εδώ. Πάμε εδώ. Πιο ψηλά. Ξανά. Εδώ κοιτάτε. Αυτό το πράγμα. Ένα σερβίς ψηλά, ένα κλείο στην ευθεία και κατεβαίνουμε πίσω. Και γυρνάμε πίσω. Το ερώτημα είναι να κάνετε διαγώνια η ευθεία. Όπως θέλετε. Καλύτερα στην ευθεία. Καλύτερα στην ευθεία. Εκεί που θα δείχνει το πόδι σου όμως, εκεί θα πάει το φτερό. Έλα λίγο πιο κέντρο. Έλα λίγο πιο κέντρο. Και εσύ δεξιόχερας, δεν είσαι. Έλα πιο εδώ αριστερά. Και να το στείνεις το φτερό εδώ. Εδώ. Στο χέρι του. Εντάξει. Περίμενε λίγο. Όχι την τζέπη τα φτερά. Όχι την τζέπη τα φτερά. Όχι. Μπορείς να κρατάς τα φτερά σου έτσι. Μόλις τα φτερά θέλεις θα το βάλεις τα δάκτυλα μέσα. Εντάξει. Και θα παίρνεις ένα φτερό, έτσι όπως είσαι. Θα το φέρνεις στην άκτου εδώ. Θα χτυπάς. Και έχεις το άλλο στον δάκτυλό σου πάλι. Εντάξει. Εκτελείς σερβίς μπροστά. Ένα βήμα από τη γραμμή του σερβίς. Με το πόδι μπροστά. Εντάξει. Το χέρι σου πίσω. Το φτερό εδώ. Εδώ. Υπτιασμός. Και θα κατεύουμε εδώ και θα κάνουμε πρινισμό. Θα χτυπήσουμε εδώ κάτω. Εδώ θα χτυπήσεις. Εδώ θα είναι το φτερό. Για να χτυπήσεις εδώ το φτερό, το χέρι σου με το φτερό θα πρέπει να το φέρνεις εδώ πέρα. Θα το αφήσεις και να φτάσει εδώ. Τότε χτυπάς και σηκώνεις επάνω το χέρι σου. Ωκ. Άσω σώμα σου ελεύθερο. Άσω σώμα ελεύθερο. Ξεκινά τη ρακέντα από πίσω. Εδώ. Χαλαρός όμως. Χαλαρός. Χαλάρωσε τον όμο σου. Χαλάρωσε. Χαλάρωσε. Χαλάρωσε. Χαλάρωσε και θα πας χτύπημα και ψηλά να αφήσεις το χέρι σου να σηκωθεί ψηλά. Μπροστά το φτερό. Έτσι. Και πιο μπροστά ακόμα θα μετακινθείς. Θυμάσαι ότι το βάρος σώμα τους πάει μπροστά. Το φτερό θα το αφήσεις μπροστά. Να χτυπήσεις εκεί να ανοίξει το χέρι σου. Την ώρα που θα χτυπάς. Παρακαλώ ένα χτύπημα του σερβίς. Ένα χτύπημα το κλειερ. Ένα χτύπημα σερβίς. Ένα κλειερ. Ναι. Το κλειερ στην ευθεία πίσω. Να πω. Προσέξτε λίγο. Εάν το φτερό δεν πάει ψηλά. Εάν το φτερό δεν πάει πολύ μακριά. Θα πρέπει να το περιμένετε λίγο πιο μπροστά. Αυτό που θέλουμε είναι την ώρα που γίνεται το σερβίς. Εσείς να πάτε δυο βήματα πίσω για να χτυπήσει το φτερό. Εάν είστε ήδη πίσω και το φτερό έρθει μπροστά σας. Δεν θέλω να πάτε μπροστά για να κάνετε κλειερ. Μπροστά πάμε και κάνουμε καρφί. Εφόσον δείτε ότι το ζευγάρι σας δεν μπορεί να στείλει το φτερό πολύ ψηλά. Ελάτε λίγο πιο μπροστά στο γήπεδο. Ώστε το φτερό να έρθει έτσι κι αλλιώς πίσω σας. Και μην κάνετε δυο βήματα. Κάντε ένα βήμα. Με ενδιαφέρον να πάτε πρωτα πίσω και να χτυπήσει το φτερό. Και άμα χτυπάμε το φτερό από τη μέση του γηπεδού. Σκεφτόμαστε ότι άμα το χτυπήσω πολύ δυνατά. Θα βγει έξω από την άλλη πλευρά του γηπεδού. Λίγο πιο νωρίς προετοίμαστε να σηκώσεις τη ρακέτα. Σήκωνε, σήκωνε. Αρχίζεις να σηκώσεις τη ρακέτα. Πηγαίνεις πίσω και κρατάς τη ρακέτα ακόμα πολύ χαμηλά. Φέρτε ένα πιο πάνω εδώ. Φέρτε ένα πιο πάνω. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Ωραία. Φέρτε την πιο πάνω. Όχι πίσω. Δεν σου λέω φέρ τη ρακέτα πίσω. Αλλά ετοίμαστε να είναι εδώ ψηλά. Μην την κρατάς όσο χαμηλά. Εντάξει. Γιατί μετά αναγκάζεται να κάνεις μεγάλη κίνηση, μεγάλη πορεία με τη ρακέτα σου. Και δεν προλαβαίνεις. Πάλι κάτω είσαι. Πάλι κάτω είσαι. Κάνε μερικά σερβίσεις στον Πέτρο. Κάνε εσύ μερικά από εδώ. Από εδώ. Διαγωνία από δεξιά. Κάνε μερικά σερβίσεις στον Πέτρο. Εάν κάνεις το χτύπημα του φτερού. Εάν χτυπήσεις το φτερό μπροστά με τη ρακέτα σου. Σε αυτό το σημείο. Δηλαδή εάν βιαστείς να χτυπήσεις το φτερό. Θα σηκωθεί πολύ ψηλά το φτερό. Και θα πάει μακριά. Μπράβο. Εάν όμως αντιθέτως καταφέρεις να αφήσεις το φτερό να κατέρει χαμηλά. Ώστε η ρακέτα σου να το βρει σε ένα τέτοιο χαμηλό επίπεδο. Εντάξει. Σαν αποτέλεσμα αυτού του χτυπήματος. Η πορεία του θα είναι πιο χαμηλή. Και να πάει πιο ψηλά. Πιο μακριά. Άρα. Κράτα το χέρι σου πιο μακριά. Ώστε στην αιώρηση που θα κάνεις. Εντάξει. Ώστε στην αιώρηση που θα κάνεις. Να βρεις το φτερό μπροστά σου. Μπροστά και μακριά. Μην το φέρνεις όσο κοντά. Γιατί αναγκάζεσαι. Άσου το λίγο. Αναγκάζεσαι όταν το φτερό είναι κοντά. Να φέρεις τη ρακέτα ψηλά. Απότέλεσμα αυτού του χτυπήματος. Είναι το φτερό να πηγαίνει ψηλά μεν. Αλλά κοντά στο φιλέ. Έτσι. Λίγο πιο μακριά. Άφης το φτερό. Προετοιμάσου εδώ. Η προετοιμασία μας είναι πάντα υπτιασμός. Φέρτο λίγο πιο εδώ. Με τα κίνηση το βάρος μπροστά σου. Εδώ θα το αφήσεις. Να πέσει. Μπροστά πήγαινε. Άσε όμως το σώμα σου ελεύθερο να χτυπήσει και να φύγεις. Να γυρίσουν οι όμοι με δύναμη. Έτσι. Ξανά. Ακόμα καλύτερα. Μπορείς. Μπροστά να είναι το φτερό. Εσύ επιχείς να το χτυπήσεις. Σημάδεψε την πλευρά της ρακέτας. Κοίτα πού έχετε πάει το πόδι σου τώρα. Δείχνει εκεί. Θέλω κι άλλο να γυρίσεις. Κι άλλο εκεί. Θέλω το φτερό να πάει στην πλευρά της ρακέτας της. Όχι. Καλύτερο ήταν αυτό. Αλλά στείλε εκεί. Έξω. Προς την πλευρά της ρακέτας. Κι εσύ τώρα άμα βλέπεις ότι δυσκολεύεσαι λιγάκι, κλέψε λίγο. Έλα πιο αριστερά. Ωραία. Ώστε να ανοίξει πιο πολύ χώρο στην δεξιά σου πλευρά. Εντάξει. Περίμενε. Κοίτα πού είναι το χέρι σου. Εδώ θέλω. Πίσω. Εδώ είναι η προετοιμασία του σερβίσ. Από εδώ είναι. Από εδώ ξεκινάει. Θα χτυπήσουμε. Ναι. Το χτύπημα είναι φορχαντ. Έτσι. Το φορχαντ κλίνεται με πρινισμό. Η προετοιμασία για ένα χτύπημα πρινισμού είναι ο υπτιασμός. Άρα από εδώ πρέπει να κλίνεις τον υπτιασμό σου για να έρθεις να κάνεις την αιώριση, να χτυπήσεις και στη συνέχεια να σηκώσεις το χέρι ψηλά επάνω να κάνεις το follow through. Έτσι. Βγες εδώ. Άσαι ελεύθερο το σώμα σου στην αιώριση. Χτύπαμε με βγήση μπροστά. Πάμε. Τώρα πλέον μισό λεπτό την προσοχή σας. Θέλω πιο χαλαρός σας. Είσαι πολύ σιγμμένος. Για αυτό δεν σου βγαίνω τα χτυπήματα. Θέλω ένα χτύπημα σερβής και να αρχίσετε να αλλάζετε χτυπήματα. Clear χτυπήματα. Που σημαίνει μετά το σερβής, αυτός που εκτελεί το σερβής θα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω από εκεί που βρίσκεται. Πάντα το σερβής το εκτελούμε κοντά στη γραμμή του σερβής, από μπροστά. Ένα μικρό βήμα από τη γραμμή του σερβής. Την ώρα που θα παίξω θα είμαι πιο μακριά. Όταν να ξαναεκτελέσω σερβής, πάλι θα πάρω το φτερό, θα πλησιάσω στη γραμμή του σερβής μου, πάλι σε μια ίδια απόσταση, ένα περίπου βήμα πιο πίσω, και από εκεί θα ξαναεκτελέσω. Φτερά στο γήπεδο δεν θα έχουμε για να μην τα πατήσουμε και πάθουμε κανένα τύχημα. Ή θα τα βγάπουμε στο πλάι ή θα τα κρατάμε στο χέρι μας. Πέτρο, δείξε μας πώς μπορούμε να κρατήσουμε τα φτερά στο χέρι μας. Κάνε και μια εκτέλεση χτύπατα, ένα-ένα, αργά έτσι, ένα, δύο, τρία. Τα φτερά λοιπόν μπορούμε στο χέρι μας να τα κρατάμε στο αντί το χέρι και να παίζουμε. Όχι στην τσέπη και όχι μέσα στο γήπεδο. Εάν πέσει μέσα στο γήπεδο το φτερό, αυτός ή αυτή που είναι από την απέναντι μεριά, είναι υπεύθυνη, γιατί το βλέπουν αυτός τα πόδια πίσω από τα πόδια του ζευγάριου, να του πούνε σταμάτα, έχεις στερό πίσω από τα πόδια σου. Λοιπόν, στο μισό γήπεδο και παίξτε προς την πλευρά της ρακέτας τα χτυπήματα. Έτσι, θέλω τα χτυπήματα να είναι forehand. Μην στέλνουμε το φτερό στην αντίτερη πλευρά. Εδώ τώρα θα μπερδευτείτε εσείς οι δύο, γιατί έχουμε ένα αριστερόχειρα και μια δεξιόχειρα. Εντάξει. Πάμε. Ψηλά το φτερό. Ψηλά το φτερό. Έτσι. Ψηλά. Έτσι. Ψηλά. Έτσι. Ψηλά. Ωραία. Ψηλά. Επίθεση εδώ που είσαι. Συνεχί. Ναι.