2020-04-09 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Παρακαλώ να κλείσετε λίγο όλα τα μικρόφωνα, βλέπω τον κ. Μακρυγιάννη με ανοιχτό μικρόφωνο, δεν κάνω λάθος. Ναι, ναι. Κυρίσω λοιπόν τη μέρα της 10ης συνεδρίας σας, η πρώτη επίσημα με τηλεδιάσκεψη συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πριν ξεκινήσουμε τα θέματα της σημερίς σας διάταξης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για να διαθέσουν μέρος της σχεματικής τους αποζημίωσης από τη συνεδριά σου, που γίνεται είτε για περιφοράς τηλεδιάσκεψη για την ανίσχυση των νοσοκομείων, και σ' αυτούς που το ανακοίνωσαν και σ' αυτούς που δεν θέλησαν να το κοινοποιήσουν. Να συγχαρώ βέβαια και όλους τους Περιφερειάρχοι που ακολούθησαν τον Περιφεριάρχη, διεθέτατον στο 50% των μισθών τους στην νοσοκομεία της περιφερειάς μας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ειδικό λογαριασμό και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα μας ενημερώσει μετά τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη, η κυρία Γκατσαβέλη. Θα ήθελα πριν να δώσω τον λόγο στον Κύριο Περιφερειάρχη να σας πω ότι υπήρχαν δύο ερωτήσεις για σήμερα, η μία ήταν από τον κύριο Στρατάκη και η άλλη από τον κύριο Δασκαλόπουλου. Ήρθα σε επαφή με τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ζήτησα να μη συζητηθούν και συμφωνήσαμε, αν βέβαια συμφωνήκε το σώμα, αυτή τη στιγμή οι ερωτήσεις να παίρνουν απαντήσεις τυπικά γραπτές, και στη συνέχεια όταν θα επανέρθουμε στην κανονικότητα να συζητηθούν εκτενώς στην έπτωση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οπότε, να δώσουμε τον λόγο στον Κύριο Περιφερειάρχη και να συνεχίσουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους, ιδιαίτερα να καλησπερίσω και να καλωσορίσουμε τον Αποστόλητο Τζότζι στην τηλεδιάσχεψη και να το ευχηθούμε σιδερένιος πάνω απ' όλα και να πω στο σώμα ότι από σήμερα η περιφέρειά μας έχει στο πλωστάσιο της τον αγώνα κατά του κορονοϊού ένα υπερσύγχρονο όπλο, ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, πλέον έχει φτάσει στην περιφέρειά μας. Σήμερα το μεσημέρι ξεφορτώσαμε τον εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις του πρωιν ΕΚΑΒ στο Μαμάτιστο Ιοσοκομείο Κοζάνης και από αύριο θα αρχίσει η εκπαίδευση των ειδικών επιστημόνων που θα στελεχώσουν το συγκεκριμένο εργαστήριο και θα αρχίσει να βουλεύει τα δείγματα τα οποία πλέον από τη Δυτική Μακεδονία από εβδομάδα πιστεύω, όπως λένε και οι γιατροί, δεν θα χρειάζεται να τα στέλνουμε σε άλλα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη, κυρίως όπου τα στέλαμε ή σε άλλες περιοχές και θα εξυπηρετείται η περιφέρειά μας από το εργαστήριο αυτό. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για ένα υπεσύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιούν και τα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών και η επιλογή του έγινε καθυπόδειξη των γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δημοσίως για την πολύτιμη συμπαράσταση που προσφέρουν στον Περιφερειάρχη αλλά και σε όλη τη Δυτική Μακεδονία μέσω του θεσμικού αυτού οργάνου, σχεδόν κάθε μέρα συνεδριάζουμε και αξιολογούμε την κατάσταση στο γραφείο μου ως προς τα θέματα που μας αποσχολούν τον κορωνοϊό. Αυτό το αγιά απόφαση για την αγορά του εργαστηρίου, όπως συζητήσαμε και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, είχε γίνει εδώ και 20 μέρες και πράγματι κατεβλήσαν υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατί ο συμβατικός χρόνος παράδοσης αυτού του εξοπλισμού ήταν 2,5 μήνες. Βουλέψανε όλοι οι παράγοντες και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί και θεσμικοί για να γίνει αυτό κατορθωτό. Ήθελα αρκετό χρόνο για να παρουσιάσω όλους όσους συμβράμμανε, επιγραμματικά όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω εκτός από τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης τους επιχειρηματίες που συνέδραμαν στην αποκατάσταση και την συμπλήρωση του χώρου όπου θα φιλοξανηθεί το εργαστήριο και είναι η κύριε Βάμβας που προσέφερε τους πάνκους στο δωρεάνο, ο κύριος Ιωαννίδης με τα ελεκτρικά που προσέφερε οι ελεκτρικές συσκευές που χρειάζονται στο εργαστήριο και ο κύριος Χρήστος Σάβας που έκανε κάποιες εργασίες από κατάστασης του χώρου, καθώς επίσης και τα συνεργεία που δουλέψανε νύχτα-μέρα για να ετοιμαστεί ο χώρος αυτός μέσα σε μια εβδομάδα, όπως επίσης και όλους τους πυρσιακούς παράγοντες, τους αντιπεριφερειάρχες του κ. Κατσαβέλη που τρέξανε πάρα πολύ γρήγορα αυτή τη σύμβαση για να μπορέσουμε να την υπογράψουμε, τον κ. Παλίδη μαθηματικό της υγείας, της υπηρεσίας της Διέθνησης Οικονομικού, τη Διέθνηση Υγείας που τρέξανε όλες τις διαδικασίες και πράγματι είναι πρωτόγνωρο ένας τέτοιος εξοπλισμός που σε άλλες περιπτώσεις η διαδικασία θα έπαιρνε μήνες, καταφέραμε σε 20 μέρες να τον έχουμε στη Δυτική Μακεδονία. Εκτιμώ ότι στα χέρια των ανθρώπων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον άωρατο αυτόν εχθρό και οι αποφάσεις που θα παίρνουν πλέον θα συντονεθούν κατά το 50% και πλέον το 100% καθώς ήταν δεδομένο ότι τα δείγματα της Δυτικής Μακεδονίας κάναν 4 και 5 και 6 μέρες σε κάποιες περιπτώσεις να ανακοινωθούν από τα εργαστήρια που τα στέλαμε. Επίσης να ενημερώσω ότι η Δυτική Μακεδονία εδώ και δύο μέρες πλέον έχει την παρουσία του ΕΟΔΙ σε αναβαθμισμένο επίπεδο πλέον μετά και τον ορισμό του κυρίου Ρομιόπουλο Επισήμος από τον ΕΟΔΙ ως τον συντονιστή για τη Δυτική Μακεδονία ένα αίτημα το οποίο το είχαμε διεκδικήσει, το είχαμε αποφασίσει και ομόφωνα από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έγινε αυτό κατωθωτό, οπότε ο κύριος Ρομιόπουλος από χθες έχει χώρο ακριβώς εκεί που είναι και το Εργαστήριο Οριακών Αναλύσεων στο Μαμάτιστο Νοσοκομείο Κοζάνης για να μπορεί να συντονίζει όλες τις αρμοδιώτες που έχει ο ΕΟΔΙ για τη Δυτική Μακεδονία και θα ανακοινωθούν και τα τηλέφωνα και οι γραμμές επικοινωνίας και το email για να μπορούν όλοι οι φορείς, οι επιστήμονες και οι πολίτες να απευθύνονται στο γραφείο αυτό για τυχόν ερωτήματα που έχουν να θέσουν. Εγώ θα ήθελα να ενημερώσω επίσης ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις θα καταθέσουμε επισήμως το έτοιμα ώστε αυτό το γραφείο, το ΕΟΔΙ εδώ στη Δυτική Μακεδονία να μετεξελιχθεί σε ένα Περιφερειακό Εργαστήριο του ΕΟΔΙ γιαλόκληρη τη χώρα και μάλιστα θα είναι το πρώτο εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης αθώς έχουμε πλέον όλες τις προποθέσεις να το διεκδικήσουμε. Έχουμε τον εξοπλισμό που είναι συμβατός με αυτό που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Υγείας και η χώρα μας. Έχουμε τον ειδικό επιστήμονα. Θα διεκδικήσουμε τώρα την θεσμική κατοχύουση αυτού του πρώτου Περιφερειακού Εργαστηρίου του ΕΟΔΙ για τα λοιμόδινο σήματα, γενικότερα όχι μόνο για τον κορονοϊό, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτές τις υποδομές υγείας στην περιφερειά μας. Και τέλος να ενημερώσω ότι μετά και την απόφαση του κυρίου Χαρδαλιά για να υπαχθεί η δημοτική ενότητα της Μεσοποταμίας σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης και να αυστηροποιηθούν τα μέτρα στην περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς, έχει μεταταγή στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς για το επόμενο διάστημα, όσο διαρκούν τα μέτρα, ένα κλιμάκιο στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς υποστήριξη των μέτρων εκτάκτου ανάγκης της Μεσοποταμίας και αν χρειαστεί περιτέρω θα κρίνει ο συντονιστής του κλιμακίου, ο ταγματάρχης στρατιωτικός γιατρός, επιπλέον ακόμα ένας γιατρός που έχει οριστεί πάλι με εντολή του κυρίου Χαρδαλιά ο οποίος είναι και ο συντονιστής πολιτικής προστασίας, στρατιωτικός γιατρός για τα θέματα των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στην Καστοριά και είναι συνεργάτης όλων αυτών των θεσμικών φορέων που εμπλέκονται στον αγώνα κατά του κορονιού αλλά και της τουρικής αυτοδιοίκησης και της περιφερειακής αρχής. Αυτά θα ήθελα κατ' αρχή να επισημάνω, κυρία Πρόεδρε, σαν ενημέρωση στο σώμα. Ευχαριστούμε πολύ. Πριν δώσουμε τον αγωγού στο κύριο Κατσαδέλι, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή Βαλήνων για τις δωρές βομές υγείας στη περιφερειά μας συνολικού ποσού 5.400 ευρώ και χαρακτηριστικά στο νοσοκομείο Κουζάνι στο Μανάτσιο μια συσκευή διβασικής πίεσης στους αερογωγούς όπως περιγράφεται εξής 1.600 ευρώ στο Μποδοσάκιο τέσσερα τεμάχια τραπεζίδι τροχύλατο έργα λιωδοσίας αξίας 744 ευρώ και πέντε στατόρου τροχύλατα αξίες 246,85 ευρώ για το νοσοκομείο Κραστοριάς επιθυμούσε την κατάθεση χρυμάτων σε λογαριασμό που ανοίγθηκε 1.500 ευρώ, για το νοσοκομείο Βρεβενών αξίες 300 ευρώ, 100 μάσκες και για το ΕΚΑΒ της Μακεδονίας επίσης μάσκες αξίες 1.000 ευρώ Ευχαριστούμε λοιπόν και το Σύλλογο Υπαλλήλων της περιφερειάς μας. Να δώσω τον λόγο στην κυρία Κατσαβέλη για να μας εγνωρίσει σχετικά με τον ειδικό λογαριασμό και ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί σχετικά με τις δωρές. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι τον κύριο Περιφεριάρχη σχετικά με αυτό που μας ενημέρωσε Παναγιώτης ο Κώτας εμέ. Μ' ακούτε, θα μπορούσα να πάρω το λόγο για λίγο. Παρακαλώ κύριε Κώτα. Καλησπέρα σε όλους κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεράρχη, κύριοι συνάδελφοι σχετικά με το εργαστήριο το οποίο σαφώς θα βοηθήσει πάρα πολύ την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων. Θα θέλα να το ρωτήσω επίσης συμπληρωματικά το αν αυτό το εργαστήριο θα μπορούσε και κατά τη διάρκεια της έναρξής του αλλά και στη συνέχεια να μπορέσει να κάνει τα τέσεις των αντισομάτων έτσι ώστε να συνδράμει γενικότερα με τα αποτελέσματά του στην γενικότερη εξέλιξη των αποφάσεων που θα παρθούν στην περιοχή. Αλλά ήθελα να ρωτήσω επιπρόσθετα και σχετικά με αυτά τα πεντακόσια συνεργεία τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο και η Κυβέρνηση τα οποία πρόκειται, δεν ξέρω και εγώ αν ξεκίνησαν να λειτουργούν, είναι επί τακτική ανάγκη να έρθουν και αυτά να βοηθήσουν στο εντοπισμό των γλουσμάτων άμεσα και σε ποια φάση βρίσκεται όλη αυτή η διαδικασία. Ευχαριστώ. Ναι κύριε Κώτα, το εργαστήριο αυτό έχει οργανωθεί και έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση του και αγοράτου καθ' αρχήν, καθ' υπόδειξη των γιατρών όπως προανέφερα, του ιατρικού συλλόγου και θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνία στους αγαπητούς γιατρούς που σχεδόν κάθε μέρα είναι εδώ στο γραφείο μου, τον κύριο Τσεβεκίδη τον πρόεδρο, τον κύριο Τσαρίδη και τον κύριο Καζάκο, χωρίς την συνεργασία των οποίων δεν θα φτάνουμε σε αυτό το σημείο, είναι σίγουρο από αυτά που έχω ακούσει τουλάχιστον, αλλά είναι αρμοδιότεροι άλλοι από εμένα να απαντήσουν στην ερώτησή σας, αλλά δεν θέλω να πω ότι είναι υπερσύχρονο το εργαστήριο, ο εξοπλισμός είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, είναι αυτή που χρησιμοποιεί σήμερα η χώρα μας και μπορεί να κάνει τα μωριακά τεστ, τα αντισώματα θέλει ένα άλλο εργαστήριο το οποίο όπως λένε και οι γιατροί δεν είναι το ασφαλέστερο σε σχέση με αυτό των μωριακών αναλύσεων, εμείς έχουμε εξασφαλίσει και περισσότερα από 1000 αντιδραστήρια για να μπορέσουμε να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό αντιδραστηριούν για να γίνουν άμεσα όσο δεν δουν περισσότερα τεστ μπορούν να γίνουν που θα βοηθήσουν στην καταρχήν διάγνωση και σίγουρα η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΙ για την σάρωση της χώρας και την ανοίχνευση τυχών κρουσμάτων με τα συνεργεία που προαναφέρατε, θεωρώ ότι πλέον έχουν ένα σημείο να φορά στην Δυτική Μακεδονή με αυτό το εργαστήριο για να το καταστήσουν ως βάση για όλη τη Δυτική Μακεδονία και αυτό θα επιδιώξουμε όπως σας είπα να το αναγάγουμε σε ένα περιφερειακό εργαστήριο του ΕΟΔΙ για να μπορέσει να κάνει πλειάδα και αναλύσσων για τον κορονοϊό αλλά έχει τη δενατότητα αυτό το μηχάνημα να κάνει και πολλές άλλες αναλύσεις και για άλλα λοιμώδη νοσίματα σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον αυτό χρειαστεί οπότε τυχόν λεπτομέρειες στην ερώτησή σας μπορούμε να απευθυθούμε και στους γιατρούς και του ΕΟΔΙ τον κύριο Ρωμιόπουλο και των ιατρικών συλλόγων καθώς και ο πρόεδρος της Καστοριάς είναι πολύ έτσι θερμός της συζητής που κάνουμε μαζί με τον ιατρικό συλλόγο Κοζάν συμμετέχει και ο κ. Παπαδόπονος αυτό θα ήθελα να τον ευχαριστήσω οτιδήποτε χρειαστεί πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το καλύψουμε θεωρώ ότι τουλάχιστον το συνεργείο θα πρέπει άμεσα να έρθει και για τις λήψεις όσων νοσούν στα σπίτια τους έτσι ώστε να πάρουν δείγματα τουλάχιστον γιατί υπάρχει αρκετός κόσμος με ήπια συμπτώματα ή με λίγο πιο σοβαρά βρίσκεται στα σπίτια άρα θα πρέπει να ζητήσουμε τουλάχιστον 5-6 συνεργεία να είναι εδώ πέρα στην περιοχή και να είναι τα πρώτα που θα πάρουν δείγματα εφόσον είμαστε στο κόκκινο εδώ και κάποιο καιρό κ. Κώτα από την πρώτη στιγμή συμβουλεύουμε τους ιδικούς θα μεταφέρω και το όνομα αυτό όπως το θέσατε αλλά πλέον είμαστε σε θέση εδώ να μπορέσουμε να κάνουμε γρήγορα αυτά τα τέστ που μέχρι σήμερα καθυστερούσαν περισσότερα από αυτά που πέρνανε με δικιά τους επιλογή οι γιατροί που κάνανε την διαχείριση των πολιτών που προσέρχονταν στα νοσοκομεία για να καταθέσουν την αναφορά τους αν έχουν συμπτώματα ή όχι και ανάλογη ήταν και η απόφαση των γιατρών αν θα μείνουν στο σπίτι αν θα νοσηλευτούν για να τους πάρουν και δείγματα σε κάθε περίπτωση πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα εργαστήριο με περισσότερες δυνατότητες και εκτιμώ ότι αυτό θα ξελογηθεί από την ιατρική κοινότητα όχι μόνο των ανθρώπων που θα δουλέψουν το εργαστήριο και τα πέντε νοσοκομεία της περιφέρειάς μας έχουν επρόσβαση σε αυτό το εργαστήριο, οι γιατροί μεταξύ τους συνεργάζονται γίνονται και άλλες προσπάθειες να γεφυρώσουμε τα νοσοκομεία μας με πανεπιστήμια που κάνουν έρευνα πάνω στον κορονοϊό σε επόμενο χρόνο θα έχουμε δυνατότητα να παρουσιάσουμε και τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει ως περιφερειακή αρχή σε κάθε περίπτωση κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή που και εσείς θέτετε κύριο Κώτα. Κύριε Πρόεδρε, να κάνω 4 ερωτήσεις στον κύριο Περιφερειάρχη που σχετίζονται σε σχέση με αυτά που μας έκανε ενημέρωση. Αν υπάρχει εικόνα πόσες μόνιμες προσλήψεις γίνανε στα νοσοκομεία της περιοχής, λέω για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Το δεύτερο, αν έχει υπάρξει έτοιμα από την πλευρά της περιφερειακής αρχής ή αν το γνωρίζει από τη διοίκηση του νοσοκομείου προς την κυβέρνηση για χρηματοδότηση του εργαστήριου Ομοριακής Βιολογίας. Εμείς δώσαμε σαν περιφερειακό συμβούλιο ένα αρχικό ποσό, ήρθε το μηχάνημα, έχει στυθεί, υπάρχουν σχεδιασμοί για να αξιοποιηθεί από τα κου και σαν περιφερειακό εργαστήριο γενικότερα. Αν έχει υπάρξει έτοιμα για χρηματοδότηση και πλήρει η στελέχωσή του, γιατί το είχαμε πει και την άλλη φορά, κατά τη γνώμη μας, τα δύμινα δεν κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. Αν είναι διατεθειμένη η περιφερειακή αρχή να κάνει ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή. Τρίτο, σε σχέση με τα περιφερειακά, τα αγροτικά ιατρία που έχει ανασταλεί λειτουργία τους. Το λέπε και την προηγούμενη φορά, μας είχε απασχολήσει τη συζήτηση. Αν έχει γίνει καμία κίνηση για την επαναλειτουργία τους, το λέγεται και στη Μεσοκοταμία υπήρχε από ότι γνωρίζω αντίστοιχο θέμα, με το περιφερειακό τους ιατρίο εκεί πέρα. Και τέταρτο, αν γνωρίζει κάτι, αν υπάρχει κάποια ενημέρωση, αν μπορεί κάποιος όπως αντιπεκτεριάρχες, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδα της περιοχής. Γιατί άκουσα για στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές, υπάρχουν επίσης σημαντικές ανάγκες και για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, στρατιωτικούς, φαντάρους. Ξέρουμε ότι τα στρατόπεδα, ιδιαίτερα η θάλαμη των φαντάρων, είναι χώροι στους οποίους υπάρχει συγχροντισμός, να το πω έτσι, αν υπάρχει κάποια ενημέρωση γι' αυτός. Ευχαριστώ. Κύριε Πρυκριαρχανεμ. Ναι κύριε Χαστά, ως προς την πρώτη ερώτηση που μου θέσατε για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Αυτό που γνωρίζω είναι στην διαδικασία των εποχιακών των 2.000 θέσεων εργασίας που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος στη συνέχεια είπε ότι αυτοί και θα μονημοποιηθούν εφόσον δηλώσουν συμμετοχή τώρα την περίοδο αυτοί για να καλύψουν αυτά τα κενά. Είχαμε 58 θέσεις που καλύπθηκαν από νοσηλευτικό προσωπικό κατά κύριο λόγο και διοικητικό, αλλά κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό και έγινε μια δεύτερη φάση προσλήψων επιπλέον των 58 εποχιακών των ΥΖΟ καταρχήνα, αλλά με τη δέσμευση του Υπουργού γιατί θα μονημοποιηθούν μετά την παρέλευση της Διετίας, όπως αρχικά έχει ανακοινωθεί η προκήρυξη, είναι άλλοι περισσότεροι από 15. Τον ακριβό αριθμό δεν τον έχω, ξέρω όμως ότι η δεύτερη φάση ήταν περισσότεροι από 15 για τη Δυτική Μακεδονία. Ως προς το δεύτερο ρότιμά σας για την... Ε, συγγνώμη, ιατρικό προσωπικό δεν είναι, είναι νοσηλευτικό. Νοσηλευτικό επάνω, νοσηλευτικό. Ιατρικό τρέχουν οι προκηρύξεις των μόνιμων θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, αρκετές από αυτές δεν καλύπτονται γιατί δεν υπάρχει κυρίως ενδιαφέρον από γιατρούς να έρθουν εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Αλλά μέχρι στιγμής αυτά είναι τα δεδομένα που έχω καταγράψει και εγώ στο ρότιμα που μου αποφθύνατε. Ως προς την τύχη του εργαστηρίου των Μωριακών Αναλήσεων, όπως σας είπα, η κίνηση που θα κάνουμε τώρα είναι να ζητήσουμε την θεσμική κατοχύρουση του εργαστηρίου αυτού ως Περιφερικό Εργαστήριο του ΕΟΔΙ και αυτό να επαχθεί πλέον στο οργανόγραμμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό και περιτέρου εξοπλισμό και από την Πολιτεία και εφόσον χρειαστεί εμείς και μπορούμε να συμβράμουμε και έχουμε βρει κάποιες διαδικασίες, όπως είπαμε μέσω, κάποιων ερευνητικών προγραμμάτων που μπορούμε να αναπτύξουμε στην περιφέρειά μας με κάποια πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να γίνει το πρώτο Περιφερικό Εργαστήριο του ΕΟΔΙ, δημόσιο εργαστήριο του ΕΟΔΙ εδώ στην περιφέρειά μας και να καλύψει και άλλες ανάγκες που έχουμε, όχι μόνο στον κορονοϊό, ευρύτερα σε λιμόδι νοσήματα, όπως φαίνεται απασφολούν, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, την ανθρωπότητα και τη χώρα μας. Ως προς τα αγροτικά ιατρεία έχω θέση και στον Υπουργό Υγείας το θέμα της αποδυνάμωσης των αγροτικών ιατριών κυρίως στην Καστοριά με την μετακίνηση προσωπικού για να στηριχθεί το νοσοκομείο της Καστοριάς και μου είπε ότι θα προκύψει ένας νέος ανασχεδιασμός μετά και την εξέλιξη της κρίσης του κορονού στη χώρα και εκεί θα ληφθούν υπόψεις όλες αυτές οι ανάγκες που τώρα εκτάκτως έχουν κινηθεί για να στηρίξουν κάποιες κεντρικές μονάδες υγείας που είχαν αυξημένοι πίσω όπως το νοσοκομείο της Καστοριάς και τέλος για το στρατόπεδο από τη συζήτηση που είχαμε με το κλιμάκι των στρατιωτικών γιατρών όπως σας ενημέρωσα στην εισήγησή μου στην Καστοριά έχουν έρθει τρεις στρατιωτικοί γιατροί για την περίπτωση της Μεσοκοταμίας και έξι νοσηλευτές συν ένας στρατιωτικός γιατρός συντονιστής της πολιτικής προστασίας σε συζήτηση που είχα μαζί τους για το τι συμβαίνει στο στράτιμα μου είπαν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη υπάρχει μία τυπική διαδικασία ως προς την υγιεινή και την κατάσταση της υγείας των στρατιωτών και των στρατιωτικών μέσα στα στρατόπεδα και της Δικής Μακεδονίας και δεν υπάρχει καμιά ανησυχία που συζητήσαμε χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες αλλά αυτό μπορούμε, αν κρίνεται ότι χρειάζεται να το ψάχνουμε περιτέλους μπορούμε να ζητήσουμε μία επίσημη ενημέρωση από τον διοικητή εδώ της μονάδας ή της όποιας μονάδας χρειαστεί να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες. Ευχαριστούμε. Θα είναι εύκολο να γίνει, θα το περιμένουμε. Ευχαριστούμε κύριε Χαστά, να δώσουμε τον λόγο στην κυρία Κατζαβαίλη για να μας ενημερώσει το πνευματικό λογαριασμό και ποια διαδικασία θα ακολουθήσει σχετικά με τις στορές. Κυρία Κατζαβαίλη. Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα αρχικά να ενημερώσω όσον αφορά το κάλεσμα των δικώσις, κύριε Πρόεδρο. Ζητάτε να συνησφέρουμε μέρος της χρηματικής αποζημίωσης από τη συμμετοχή μας στα περιφερειακά συμβούλια και στις οικονομικές επιτροπές. Αυτό που θέλω να πω, γιατί ρωτήθηκα από πολλούς πολίτες, όπως επίσης και από κάποιον δημοσιογράφο, για τι λεφτά μιλάμε, πόσα είναι οι αποζημιώσεις, τι χρήματα είναι αυτά, θα ενημερώσω ότι ο περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης δεν παίρνουν αυτοί τους αποζημιώσεις, παρά μόνο το μισθό τους. Όσον αφορά τους περιφερειακούς συμβούλους, τα λεφτά που παίρνουν είναι 65 ευρώ ανασυνεδρία, οι οποίες είναι μέχρι 4 στο μήνα, δηλαδή το σύνολο, αν γίνουν όλοι, είναι 260 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την Οικονομική Επιτροπή, όπως και για το περιφερειακό συμβούλιο. Όσον αφορά το κομμάτι του αν θέλει κάποιος να συνεισφέρει, για να γίνει η διαδικασία σωστά, θα πρέπει να γίνει μια αίτηση του κάθε ενδιαφερόμενου, του κάθε αιρετού, στην οποία θα δηλώνει υπεύθυμη δήλωση, μάλλον όχι αίτηση, στην οποία θα δηλώνει ότι θέλει να παρακρατηθεί από το μισθό του, από την αποζημίωσή του, από οτιδήποτε, το ποσό αυτό, για αυτό το χρονικό διάστημα. Πρέπει να βγάλουμε, σαν περιφερειακό συμβούλιο, μια απόφαση, που θα λέει ότι θέλουμε να ανοίξουμε ένα λογαριασμό, ο σκοπός της κράτησης και η δυνατότητα που δίνουμε στο τμήμα μισθοδοσίας, γίνεται για το σκοπό παραχώρησης των χρημάτων αυτών, σε ένα λογαριασμό, τον οποίο θα ανοίξουμε και θα τον διαθέσουμε για τα νοσοκομεία μας, για να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία μας. Όσον αφορά το κομμάτι του να ανοίξουμε ένα λογαριασμό, θα πρέπει να πάρουμε την έκθεση από το Υπουργείο για την έτηση, για να ανοίξουμε έναν ερανικό λογαριασμό. Περιμένω απάντηση, ακόμα δεν μου έχουνε στείλει. Και αφού έρθει η απάντηση αυτή, μπορούμε μετά να προχωρήσουμε στην τράπετρα και να ανοίξουμε το λογαριασμό αυτό, για να μην χρειαστεί η κατάτηση των χρημάτων που θα παρακτηθούν από το Τμήμα Μισοδοσίας. Αυτό. Ευχαριστούμε κύριε Κατσαβέλι. Οπότε μπορείτε να ετοιμάσετε ένα ασχετικό έγγραφο, να με το στήμα να ειναιλίσουμε σε άλλους περιφερειακούς συμβούλους και στη συνέχεια να δείξουμε στο επόμενο περιφερειακό, αν συμβουλούμε να γίνει ανοίξω τον ειδικό λογαριασμό από τις περιφερειακούς συμβουλές. Υπάρχει η απάντηση από το Υπουργείο. Θα εισήγηθώ το έτοιμο. Ευχαριστούμε πολύ. Πριν ξεκινήσουμε τα θέματα εμπιστοσύνης διάταξης, ζητήθηκε από την αναπαράταξη της κυρίας Ιεβιλιάδου να συζητήσει ένα θέμα εκτός εμπιστοσύνης διάταξης με τίτλο «Διασφάλιση της Απρόσκοπτης Λειτουργίας των Τηλεθερμάσιων Ανδικαίου Φιλομερίνας Καζάνης με παροχή τερμικής ενέργειας από τις πληροφορικούς σταθμούς μέχρι τη λειτουργία διάδραχων πηγών θερμητής ενέργειας». Αν συμφωνεί το σώμα να συζητηθεί… Κύριε Καρυπήρη, για την παράταξή σας. Κύριε Χαστά, τι είπατε, δεν σας άκουσα, συγγνώμη. Άμα συμφωνούμε να συζητηθεί. Ωραία. Ο κύριος Ιεβιλιάδου, ναι. Κύριε Σαβουλίδη. Δεν άκουσα καλά ποιο είναι το… εισηγήση της κυρίας Ιεβιλιάδου. Υπάρχει ένα θέμα ως εκτός σημερινής σας διάταξης, αν συμφωνείτε να συζητηθεί, και έχει να κάνει με τη διασφάλιση της απρόσφυκτης λειτουργίας των Τηλεθερμάσιων Ανδικαίου Φιλομερίνας Καζάνης με παροχή θερμικής ενέργειας από τους κληκτριντικούς σταθμούς μέχρι τη λειτουργία διάδοχων πηγών θερμικής ενέργειας. Αυτό είναι το θέμα. Να συζητηθεί. Να συζητηθεί. Ωραία. Ωραία. Ο κύριος Καρυπίδης. Συμφωνούμε. Συμφωνείτε. Ωραία. Ναι. Συμφωνείτε. Είναι κάποιος άλλος που θέλει να κάνει την εισήγηση, τρία ζευγεία δεν την βλέπω. Νομίζω ότι υπάρχει και ένα ακόμη θέμα από τον κύριο Χαστά, αν δεν κάνω λάθος, για τους κτηνοπρόφους μας. Υπάρχει. Μου είχε σταλεί. Από τον κύριο Χαστά, όχι από τον κύριο Πράσο. Μ' αποστήλαμε και εμείς, κύριε Πρόεδρε. Έχει στείλει και ο κύριος Χαστάς για τους αγρότες. Πότε, γιατί εγώ δεν το έχω παραλάβει. Το κύριο Πράσο έχω παραλάβει. Σήμερα τώρα το στείλατε. Το στείλαμε σήμερα, ναι. Δεν το έχω μπροστά μου. Δεν το έχω παραλάβει. Να δώσω λίγο τον λόγο στην κυρία Ζεπηλιάδο. Κυρία Ζεπηλιάδο. Παρακαλώ για να φέραμε εκτός σημερίς σας διάταξης. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Έχετε το λόγο. Ναι, ναι. Αγαπητοί συνάδελφοι, θα έχετε παρακολουθήσει όλοι το τελευταίο διάστημα. Υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις, καταρχήν των δημάρχων των τριών δήμων, από ο Αμίνδιο, ο Εορδέα και ο Κοζάνι, για το θέμα της δυσκολίας λειτουργίας των δηλετερμάσων και της επικίνδυνότητας της λειτουργίας τους, καθώς οι μονάδες που τις τροφοδοτούσαν έμεναν εκτός από να διαχειριστεί το συστήμα τους. Το πρόβλημα που μπήκαν τους δημάρχους, είχε ως εξής ότι αυτή η αδυναμία τροφοδοσίας με ενέργεια πολυμπητικούς τραθμούς είχε ως αποτέλεσμα εκεί όπου υπήρχαν λεπιτοστάσια, εχμής δηλαδή στη Κοζάνι και στην Εορδέα, να χρειάζεται, αν μπαίνει σε λειτουργία να καίνε πετρέλαιο, γεγονός που εκτίναξε το κόστος για τη λειτουργία τους με ποσά τα οποία ήδη βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και βέβαια υπάρχει και ο κύδρος να μετακλειστούν στους δημότες. Άρα λοιπόν για το θέμα αυτό παρενέβησαν και τα σωματεία των εργαζομένων και οι βουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, η κυρία ΒΕΤΑ και ο κύριος Αρβανικίδης προκειμένου με ένα ενιαίο έτοιμα στην ουσία. Να μπαίνουν οι μονάδες οι οποίες τροφοδοτούν τη τηλεθέρμαση κατά προτεραιότητα στο σύστημα έτσι ώστε να δίνουν θερμική ενέργεια στις τηλεθερμάσεις. Το πρόβλημα που προφανώς δημιουργείται δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί, δηλαδή μπαίνει σε κίνδυνο η επόμενη περίμετρος για το πώς θα λειτουργήσουν οι τηλεθερμάσεις και εδώ μπαίνει το μεγάλο ζυπούμενο της κυβερνητικής υπόσχεσης που δόθηκε στην ημερίδα που έγινε στην Τολεμαϊδα όπου υπόσχεθηκε ότι ήταν το τέταρτο μέτρο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει κενό στη λειτουργία των τηλεθερμάσεων. Και βλέπουμε ότι ακόμη δεν υπόσχεθηκε ήδη ανημετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα σε μία υπόσχεση η οποία δεν πέρασε ούτε πέντε μήνες από τότε που δόθηκε ούτε, συγγνώμη, το Φεβουάριο νομίζω έγινε μέσα στους τρεις μήνες διαψεύστηκε μία υπόσχεση η οποία χωρά την ποιότητα ζωής, τη βιωσιμότητα των τηλεθερμάσεων, τις εφενδύσεις που έχουν γίνει και βέβαια σε μία περιφέρεια όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα οικονομικού, οικονομικής ύφεσης, ανεργίας ότι αυτό συνεπάγεται και βέβαια λόγω και των καιρικών συνθηκών που όσο αυτό το διάστημα, όπως είδαμε, χρειάστηκε να δουλέψει στο φούλι τηλεθερμάση για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, τις ανάγκες που υπήρχαν σε θέρμαση στην περιοχή καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να συνδράνει στην προσπάθεια που κάνουν οι δήμαρχοι, που κάναν τα σωματεία, που κάναν οι βουλευτές που προανέφερα και που καλούνται να κάνουν και οι υπόλοιοι έτσι ώστε αυτή η δυσκολία στη διατήρηση των επιχειρήσεων της τηλεθερμάσης να αρθεί και ο μόνος τρόπος γι' αυτό είναι οι μονάδες αυτές οι λυγμητικές, οι οποίες δίνουν ενέργεια θερμική στις τηλεθερμάσεις των πόλεων Ανιντίο, Πτολεμαϊδας και Κουζάνης να μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα και να μην βάλουν σε κίνημα τη λειτουργία της τηλεθερμάσης. Αυτή είναι την απόβευση που εμείς συστημούμε να πάρουμε σήμερα ως περιπερειακό συμβούλιο να διαβιβαστεί πολύ περισσότερο που είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής ενέργειας όπως ήταν η απόφαση για τη βή, η πολιτιτοποίηση και με πολιτικό τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει άμεσα ως περιπερειακό συμβούλιο να προσπαθήσουμε να άρρουμε το πρώτο πρόβλημα που δημιούργησε αυτή η απόφαση κυβερνής που έχει να κάνει με τις τηλεθερμάσεις. Από τη τηλεθερμάση εξαρτώνται τα νοσοκομεία μέσα από τα σπίτια των ανθρώπων, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ολόκληρες περιοχές. Βλέπουμε ότι δεν συμβαδίζει αυτό το πρόβλημα με την ταχύτητα με την οποία θα έρθει το φυσικό αέριο εδώ αλλά και σε κάθε περίπτωση το δικό μας έτοιμα είναι ότι η απολημιτωπίση και η αποσύνδυση αδολειμήτη πρέπει να γίνει ομαλά και με τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή μέχρι το 2050. Γιατί τα προβλήματα απλώς θα μεγεθύνονται. Καλό μας είναι τώρα να διαχειριστούμε το πρώτο από αυτά. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Ζημπηλιάδου. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να συμπληρώσω κάτι στο έτοιμα που έθεσε η κύριε Ζημπηλιάδου. Παρακαλώ. Καλησπέρα κι από εμένα σε όλους. Επειδή έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και με την τηλεθέρμαση του Αμιντέου διότι λόγω κορωνοϊού το εργοτάξιο που κατασκευάζεται τη νέα μονάδα όπου το Αμίδιο θα έχει αυτονομία υποτίθεται μετά τον Οκτώβριο έχουν σταματήσει εδώ και ένα μήνα εργασίες. Μπορεί λόγω κορωνοϊού να συνεχιστεί αυτό το πρόβλημα και να μην οδοκληρωθεί αυτή η μονάδα τον Οκτώβριο οπότε δεν θα είναι έτοιμη η μονάδα να παράσχει ενέργεια για τηλεθέρμαση τον Οκτώβριο. Με δεδομένη τη δέσμηση της κυβέρνησης ότι θα κλείσει ο ΑΜΤ την άνοιξη τι γίνεται, θα μείνει στο κενό το ΑΜΤ με τηλεθέρμαση και αυτό είναι ένας πολύ σοβαρός ζήτημα. Αν λοιπόν εκτιμάται ότι δεν θα είναι οδοκληρωμένη η μονάδα πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεχίσει τη δουλειγία ο ΑΜΤ για όσο διάσημα χρειαστεί μέχρι να οδοκληρωθεί η μονάδα αυτή. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ κ. Λιάση. Κάποιος άλλος έχει κάποιο ερώτημα προς την κ. Ζημπηλιάδου. Να δώσουμε τον λόγο στον κ. Κρυπίδη. Ναι, κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Είναι εύλογη η ανησυχία που μεταφέρει η κ. Ζημπηλιάδου από όλους τους δημάρους αλλά και από όλους τους πολίτες μας. Επειδή αντιμετωπίσαμε παρόμοιες καταστάσεις μέχρι τις δικές μας στη στιγμής και τον προηγούμενο χρόνο και τον προηγούμενο και πιέσαμε και τελικώς υπεγράφει η παράταση αυτών των μονάδων μέχρι να απειλήσουμε τα ζητήματα των τηλεθερμασίων. Θυμίζω ότι είχαμε κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη την τολεμαϊδα όταν υπήρχε πρόβλημα του νέου καρδιάς για να μπορεί να προμηθεύεται πετρέλαιο, το οποίο το κάλυψε η ΔΕΙ και δεν επιβαρήθηκε τηλεθέρμαση. Θυμίζω ότι είχε μείνει εκτός τηλεθέρμαση και ο Δήμος της Κοζάνης και με πολιτική παρέμβαση που κάναμε μέσα στα Χριστουγιαννά και με πολιτική παρέμβαση που κάναμε στον Δότη Υπουργό τον κ. Σταθάκη δόθηκε η εντολή και λειτούργησε κανονικά ο Αγίος Δημητρίου και δεν υπήρξε πρόβλημα. Νομίζω ότι άμεσα ο κ. Περιφεριάρχης να τηλεφωνήσει τον αρμόδιο Υπουργό να γίνει πολιτική παρέμβαση. Υπάρχουν και οι δεσμεύσεις που περιγράφησαν εξ τόχος να μην επαναλαμβάνουμε τέτοια πράγματα την κ. Ζεμπυιάδου, έτσι ώστε οι μονάδες αυτές να μπαίνουν με προτεραιότητα στο σύστημα όπου επιφέρουν και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σκεφτείτε να σβήσουν οι τηλεθερμάσεις και να αρχίσουμε όλοι να καίμε τίες στην περιοχή. Θα επιβαρύνουμε και επιπρόσθετα το περιβάλλον μιας που ο κυβέρνης λέει ότι για περιβαλλοντικούς λόγους θέλει να φέρει αυτή την βία απολιγνητοποίηση. Ο κ. Περιφερειάριξ, πριν ακόμη στάλλει αυτή η απόφαση, μπορεί να παρέμβει στον αρμόδιο Υπουργό να δοθεί αυτή η εντολή γιατί το έχουμε ξαναδεί το έργο και πέρυσι και πρόπαιρσι και δώσαμε αμήντια. Παρακαλώ. Δεν ξανατελείωσε ο κ. Καρυπίδης, που σίγουρα θα ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι το έτοιμα για την ομαλή μετάβαση στην μεταλλημιδική εποχή μαζί με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα το ξαναβάλουμε στο τραπέζι, αμέσως μετά από αυτή την περιπέτεια του κορωνοτήρου, δεν είναι δυνατόν το 2020 να κλείσει το αμήντια. Δεν είναι δυνατόν το 2021 να κλείσει, το τέλος του 20, να κλείσει η καδιά από τη στιγμή που τροφοδοτούν τηλεθερμάσεις. Άρα, την επόμενη μέρα αυτής της μεγάλης κρίσης που περνάμε σήμερα και αρχίζουμε να τελειώσει σήμερα, θα είναι να ξανανοίξουμε το θέμα, να συνεχίσουμε, μάλλον, το θέμα της βίας απολιγνωτοποίησης. Ωραία. Ευχαριστώ, κύριε Χαστά. Κύριε Χαστά. Εντάξει, είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα. Κι άλλες παρεμβάσεις έχουν γίνει. Και θα συνεχιστούν, γιατί μιλάμε για ένα ζωτική στιμασιαστέμα, όπως είναι η θέρμανση του λαού εδώ της περιοχής. Κατά τη γνώμη μας, είναι ορατές οι συνέπειες αυτής της πολιτικής της πράσινης μετάβασης που συζητούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει για το λαό της περιοχής. Και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει, να μπαίνουν οι μονάδες για να εξασφαλιστεί η τηλεθέρμανση εδώ πέρα του λαού της περιοχής. Εντάξει, ωστόσο, έχουμε μια σειρά παρατηρήσεις κυρίως με το πολιτικό σκεπτικό της εισήγησης της κυρίας Ζεμπηλιάδου. Το λέω γιατί αν δεν υπάρξε αντιπαράθεση συνολικά με τη στρατηγική που ακούει στο όνομα, πράσινη συμφωνία, πράσινη μετάβαση και μένουμε μόνο απλά στους ρυθμούς ή στα χρονοδιαγράμματα αποδεχόμενοι όμως στο συνολικό σχεδιασμό, νομίζω ότι έχουμε ξανακουβεκιάσει και άλλες φορές. Το λέω γιατί και μια σειρά άλλη σχεδιασμή, όπως και η Μικρή Θεή ή το κλείσιμο μονάδων και αυτές θα είχαν συνέπειες στην τηλεθερμανσία. Το λέω, άρα δεν είναι να διάλειχνουν και στις μορφές που θα προχωράνε σε βάρος του λογικομάρμα να το πληρώνει ο λαός. Ωστόσο και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει λύση εδώ και τώρα σε σχέση με το θέμα των τηλεθερμανσιών. Με αυτή την κατεύθυνση θα συμφωνήσουμε και μόνο. Το λέω γιατί και η σήγηση της κυρίας Βηλιάδου σε μια σειρά σημεία μας βρίσκει. Δηλαδή, αν μέναμε μόνο στις δύο πρώτες παραγράφους με την αφαίρεση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, γιατί η δεσμεύση της κυβέρνησης είναι μια σειρά δηλαϊκά μέτρα που λογούνται, εμείς δεν τις κάνουμε αντιπολίτευση γιατί δεν είναι συνεπής στους σχεδιασμούς της, ίσα-ίσα εμείς συγκρούμαστε με τους σχεδιασμούς που έχει. Δηλαδή, αν αφαιρεθούν οι τρεις-τέσσερις παράγραφοι από τη σηγούμη και μετά προς το τέλος και αναφορά εκεί στη δεσμεύση της κυβέρνησης, θα μπορούσαμε και εμείς να τους στηρίξουμε. Δεν ξέρω τώρα, κυρία Ζητουλιάδου. Κυρία Πρόεδρε, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα σε αυτό. Αν ακούγουμε, δεν ξέρω. Ωραία, πότε είναι δεχτή σαν τροφολογία, έτσι? Εμείς, κυρία Πρόεδρε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Το σκεπτικό το να βγουν αυτές οι παράγραφοι που υπερδινίζουν την υποχρέωση μπήκαν για να ενδυναμώσουν την εισήγηση. Το βασικό είναι να πάρθει η απόφαση του περιβερειακού συμβουλίου για να μπαίνουν καταπροτεραιότητες μονάδες και να διασφαλίσουν τη λειτουργία των τηλεταρμάτσεων. Αν αυτό συμφωνούμε, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αφαιρεθούν οι δύο παράγραφοι, εφόσον... Κυρία, και να πει... Να το κάνω πιο συγκεκριμένο από το κείμενο αυτό που μας έχει στάλλει. Από το εισηγούμαστε και μετά, η πρώτη και η δεύτερη παράγραφος, σ' αυτό θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την αφαίρεση όμως του να κάνουμε επίκληση στην κυβέρνηση να τηρήσει τις αντιλαγές της δεσμεύσης. Δηλαδή το περιβερειακό συμβούλιο, με απόφασή του, ζητάει να διασφαλιστεί απρόσκοπη τη λειτουργία των τηλεταρμάτσεων. Η διασφάλιση αυτή να έχει κάλυψη νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι μονάδες που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των τηλεταρμάτσεων θα παραμένουν σε λειτουργία και θα μπαίνουν στο σύστημα κατά προτεραιότητα. Με αυτές τις δύο παραγράφους, είμαστε... Πρόεδρε, άλλωστε, αυτή είναι και η εισήγηση. Αυτό πρέπει να μπει στην απόδοση, εμείς συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό. Κυρία Ζιμπηλιάδου, να συμπληρώσω και κάτι εγώ. Να συμπληρωθεί και με την παράγραφο ότι δεν θα κλείσει ο ΑΕΣ ΑΜΕΝΤΕΟ πριν οδοκτηρωθεί η εναλλακτική λύση της μονάδας ΜΜΑΖΑ. Γιατί αν δεν οδοκτηρωθεί, ξαφνικά το ΑΜΕΤΕΟ θα μείνει χωρίς τηλεθέρωμα. Νομίζω ότι βγαίνει από την εισήγηση, αλλά αν θέλετε μπορεί να μπει και μια παράγραφο, εξτρα, αν συμφωνούν όλοι. Γιατί η δέσμευση της κυβερνησίας είναι να κλείσει τον Απρίλιο. Εάν ισχύσει η δέσμευση, είναι ένα τεράστιο ζήτημα για το ΑΜΕΤΕΟ. Εάν ισχύσει η δέσμευση της κυβερνησίας. Μπορούμε να συμπληρώσουμε μια παράγραφο. Αν δεν υπάρξει σύγκρουση με αυτές τις στρατηγικές δεσμεύσεις, θα δένει το λαό της περιοχής εδώ χειροπόδαρα, εκεί είναι το ζήτημα. Γιατί και όλες οι συμφωνίες μπορούν να αξιοποιηθούν και με αναβάθμιση λυγνητικών μονάδων. Κύριε Πρόεδρε. Μπορούμε να δώσουμε λίγο το λόγο. Μπορούμε να δώσουμε λίγο το λόγο στον κ. Σαβουλίδη. Παρακαλώ κύριε... Όχι, μετά τους επικεφαλείς, μετά τον κ. Σαβουλίδη και τον κ. Χαστά, θα ήθελα λίγο το λόγο, αν επιτρέπετε. Μπορούμε να δώσουμε λίγο διευκρινήση, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ορίστε κύριε Ισαρίδη. Αναφέρεται και ο κ. Φιλιάζ για το εργοτάξιο της Σταμίντο που δουλεύουν, ότι έχει σταματήσει η εργασία. Αλλά εγώ πληροφορούμαι κανονικά ότι οι εργασίες συνεχίζουν και δουλεύουν εκεί πέρα, κατά ομάδες εργασίες. Μόλις συνειμερώθηκα ότι επειδή έχουν κλείσει τα ξενοδοχεία οι πολυπτουργοί πάντε εδώ και οι εργασίες έχουν πάει πίσω. Έχουν πάει πίσω, αλλά συνεχίζουν ακόμα και τώρα και δουλεύουν. Ελάχιστον, σε ελάχιστον, με πολύ μικρούς ρύθμους. Αυτό λέω και εγώ, έφυγε καθαρίστητο χρονοδιάγραμμα. Συμφωνούμε σ' αυτό, αλλά θα διευθυνήσουμε ότι συνεχίζουν και τώρα και δουλεύουν κάποιοι εκεί πέρα που είναι δημοκρατικοί. Και με τον δήμαρχο το συζήτησα ότι μπορεί να καθαρίσει. Παρακαλώ κ. Καρυπίδη. Παρακαλώ να μην διακόπτετε κ. Χαστάβη. Μιλάει κ. Καρυπίδης. Είτε υπολειτουργούνε, είτε λειτουργούνε. Μέσα στο έτημα θα υπάρξει και το αμύντεο. Και για στρατηγικούς λόγους και για λόγους ισονομίας. Και δεύτερο, δεν σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες. Έχουμε και την πρωτογραφή αύριο το πρωί για τη ΔΥΟΜΑΖΑ. Θέλει δουλειά ακόμα, έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Δεν θα προλάβει τη λεφέρ μας. Δεν έχουμε κανένας ανάγκης. Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό, δύο και τρεις φορές τοποθετούνται κάποιοι ή το οποιοδήποτε σχόλιο ελληνικό. Και εμείς περιμένουμε να πάρουν το λόγο να τοποθετηθούμε. Και εγώ θα ήθελα να σχολιάσω και την τηλεθέρα μας σε μητέο αλλά σας ζήτησα το λόγο όπως προβλέπεται η διαδικασία. Να ολοκληρώσω και όλους τους λογούς. Είναι οι πικεφαλείς έχουν το λόγο και δεν έχουμε κανένας ανάγκης. Παρακαλώ πολύ. Κύριε Σαβουλίδη, παρακαλώ. Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ. Αν και χάνετε λίγο το σήμα. Ως προς το ψήφισμα, κύριε Κιωσέ θα είμαι σύντομος. Καλησπέρα σας. Σας παρακαλώ, άλλωστε προηγήστε. Έχετε το δικιό μας, σας παρακαλώ. Δεν είχα την εισήγηση για να τη διαβάσω αλλά συμφωνώ να βγει ένα ψήφισμα υπέρ της λειτουργίας ώστε να ενισχυθεί το σύστημα τροφοδοσίας και από εκεί και πέρα, σαν περιφερειακό συμβούλιο να κοιτάξω με το μέλλον τους. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο γιατί δεν έχω κάποια εισήγηση μπροστά μου σε κάθαρα. Για αυτό, ναι, να συμφωνήσω. Αυτά, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Σαβουλίδη. Κύριε Κιωσέ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα και από μένα στον κύριο Περιφερειακή. Σε εσάς, όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφσες. Σε ό,τι αφορά την εισήγηση της κυρίας Ζεμπηλιάδου θα μιτρέψετε να πω, είμαι κι εγώ σύμφωνος στις γενικές γραμμές και τοποθετήσεις. Αλλά πρώτον, να αναφέρω ότι και εγώ προσωπικά την εισήγηση δεν την έχω πάρει. Δεν ξέρω αν απεστάλλει από τη Γραμματεία του Προεδρύου του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και εγώ δεν την έλαβα. Πέραν αυτή την ακούσαμε, την οποία την ανέφερε η κυρία Ζεμπηλιάδου, δεν σταματάμε σε αυτό. Θα μιτρέψετε να πω ότι ο ορθός ο κύριος Καρυπίδης ανέφερε ότι και κατά το παρελθόν είχαμε περιστατικά μήτροφο δοσίας με θερμική ενέργεια των τηλεθερμάσιων. Μάλιστα εντονότερα. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα πριν δύο-τριών ημερών με ελάχιστες ώρες που δεν ποτέ σταμάτησε η λειτουργία της τηλεθέρμασης στο Δήμο Αμυντεού. Στο Δήμο Ιορδέα στα ίδια. Να θυμίσω προς όλους μας, πουλάχιστον αυτούς που το βιώσαν, ότι υπήρξαν περίοδοι και το απεροηγούμενη Περιφερειακή Υθητία, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια που επιμέρες ολόκληρες και μάλιστα ορθώς το ανέφερε ο κύριος Καρυπίδης, ότι υπήρξε περίοδος και στην περίοδο των εορτών που δεν λειτουργούσε η τηλεθέρμαση και δόδησαν λύσεις. Πολύ σωστά, με πολιτική παρέμβαση, με παρέμβαση των δημάρχων. Ενώ τώρα αυτή τη στιγμή, στην παρούσα φάση, σήμερα, χθες, δεν αντιμετωπίσαμε σοβαρό και μίζο πρόβλημα ανάλογο των περιόδων εκείνων που δεν είχαμε επί ημέρες τηλεθέρμαση, επί ημέρες είναι γεγονός, η κυρία Ζεμπηλιάδου δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να το αναδείξει τώρα ως μίζο θέμα, δηλαδή στην τοποθέτηση της έκλεισε με το να πούμε την κυβέρνηση τι έκανε, τι δεν έκανε, όλα να τα πούμε. Δεν είναι όμως το θέμα ότι αθέτησε το λόγο της η κυβέρνηση. Να διευκρινίσω δε ότι ο κύριος Υπουργός, διότι εμείς μείναμε και στην ημερίδα της το Λεμαϊδος, κάποιοι αποχώρησαν, δεν κάθισαν ούτε να ακούσουν. Διευκρινήσε και εδώ δικαιηρητή δέσμευση ότι η τηλεθέρμαση του Αμυνταίου, η τροφοδοσία από την δαιίδη λαδιοαΐς, δεν θα πάψει να λειτουργεί εάν δεν λειτουργήσει παράλληλα για ένα δίμηνο-τρίμηνο, επικαλυπτικά με την παροχή θερμικής ενέργειας από τη βιωμάζα. Η βιωμάζα ακόμη δεν ολοκληρώθηκε τώρα. Υπάρχει με προσωπικό ασφαλίας ή υπολειτουργία και αυτό είναι ένα θέμα. Υπότε θα ολοκληρωθεί. Υπάρχει όμως η δέσμευση εκείνο να αξιώσουμε. Τη δέσμευση πολύ σωστά των υπευθύνων της πολιτείας ότι η παροχή θερμικής ενέργειας με τηλεθέρμαση από τον ΑΕΣ Αμυνταίου δεν θα σταματήσει εάν δεν υπάρξει και δεν δεθεί σε πλήρη λειτουργία η παροχή θέρμασης με τη βιωμάζα. Και αναπεντηθεί και έναν και δύο και τρεις μήνες. Σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Δεν είπε κανείς ότι αύριο έκλεισε ο ΑΕΣ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε και ο ΑΕΣ δουλεύει, λειτουργεί, τροφοδοτεί με τηλεθέρμαση και οι εργασίες για τη βιωμάζα συνεχίζονται για να βάζουμε τα πράγματα στην ορθή τους σειρά και στη σωστή τους θέση. Σας ευχαριστώ κύριε Προέδρε. Ευχαριστούμε κύριε Κασέ. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να αναφέρω κάτι στην κυρία Βιλιάδο. Θα ήθελα να προσθέσω στους όλους τους αδέρφους που τοποθετήθηκαν ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισε και η παρούσα Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με τους δημάρχους και των τριών δήμων που αναφέρθηκαν και του Δήμου Αλωταίο και του Δήμου Εορδέας κυρίως αλλά και του Δήμου Κοζάνης πολύ περισσότερο. Είχαμε αρκετές φορές συνεργαστή και μετέφερα αυτήν την αγωνία και το έτοιμα των δημάρχων όταν κινδύνευαν να κλείσουν οι μονάδες γιατί έμπαιναν στο σύστημα άλλες ηλικτροπαραγωγικές μονάδες που έχουν προτεραιότητα και κινδύνευε να μείνει εκτός κάποια λιγνητική μονάδα και αυτό το προλαβαίναμε. Οπότε, φέτος δεν είχαμε κάποιο περιστατικό να μείνει κάποια πόλη θέρμαση εξαιτίας αυτής της προτεραιότητας που έχουν άλλες μονάδες στο δίκτυο εναντί των λιγνητικών. Όμως, υπάρχει ένα κενό νομικό που δεν δίνει την προτεραιότητα στις λιγνητικές μονάδες που συνδέονται με τηλεθερμάσεις και αυτό δυστυχώς το παλεύει και η παρούσα περιφερειακή αρχή με πολιτικές παρεμβάσεις. Πάνω από πέντε φορές χρειάστηκε ο ίδιος να μιλήσω με τον κ. Θωμά, είτε με τον κ. Χατζιδάκη ακόμα και με την κ. Ασδούκου και στις όλες περιπτώσεις δόθηκαν λύσεις. Αυτό που έχουμε συζητήσει με τους δημάχους καταρχήν και το μετέφερα να γίνει αυτή η νομοθετική τροπολογία ώστε να καλυφθεί για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να ετοιμαστούν οι εναλλακτικές πηγές τροφοδότησης των τηλεθερμάσων να είναι η βασική πηγή τροφοδότησης των τηλεθερμάσων για το ηλεκτρική σταθμί. Και για την παρούσα περίοδο όπου στις συμφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έχουν πρόσβαση κάποιες άλλες που έχουν κάποια άλλα κριτήρια για την πρόσβαση στο δίκτυο, εδώ υπάρχει μια εξέρεση για τις μονάδες που συνδέονται με τις τηλεθερμάσεις. Αυτό δεν κατέστηνα το μέχρι σήμερα εδώ και χρόνια να αλλάξει ως νομοθετική τροπολογία ή ως ένα πλαίσιο νομοθετικό που θα καλύπτει αυτή την αναγκαιότητα για την Δυτική Μακεδονία. Και είναι μια διαρκής προσπάθεια που συμφωνώ να το καταθέσουμε ως ένα έτημα τυκμηριωμένο, ομόφωνα, από το Περιφερικό Συμβούλιο προς την Κυβέρνηση, ώστε για την επόμενη χρονιά γιατί αν φέτος μας βοήθησε και ο χειμώνας και δεν χρειάστηκε να ζωριστούν τόσο πολύ τηλεθερμάσεις γιατί ήταν σχετικά έπειος μέχρι στιγμής τουλάχιστον πέρασαν και οι δύσκολοι μήνες. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει του χρόνου που όντως θα κλείσει το Αμίντεο νωρίτερα αλλά υπάρχει αυτή η δέσμευση που είπε ο κ. Γιωσές του Υπουργού στην ημερίδα της το Λεμαϊδος ότι δεν θα αφήσουν εκτεθειμένους ούτε τους πολίτες του Αμίντεο ούτε της Εορδέας αργότερα, ούτε της Κοζάνης σε κάθε περίπτωση αν προγουμένως δεν οριστικοποιθούν αυτές οι επενδύσεις που θα καλύψουν τις τηλεθερμάσεις. Βασιζόμενοι και στις δεσμεύσεις των Υπουργών μπορούμε να καταθέσουμε τεκμηριωμένα και ομόφωνα το ψήφισμα και αν θέλετε και μια τροπολογία που ήδη την έχουμε τοξεργαστεί με τους δημάρκους δεν κατέστη δυνατόν να εισαχθεί σε προγούμενα νομοσχέδια που το παλέψαμε, ωστόσο εκτιμώ ότι είναι ένας φτιαρκής αγώνας που δεν θα το σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούμε. Οπότε θεωρώ ότι είμαστε ομόφωνοι, κυρία Πρόεδρε, να προχωρήσουμε στην υπεξεργασία πέραν ενός ψηφίσματος και μιας τροπολογίας νομοθετικής που είναι σχεδόν έτοιμη και να έχουμε τοξεργαστεί και με τους δημάρκους αλλά αν χρειαστεί κάποια περιττέρο προσθήκη βελτίωση από τους επικεφαλίσεις των κονατάξων θα την ολοκληρώσουμε μέσα στη βδομάδα και να την καταθέσουμε προς την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε, κύριε Περιφεριάρχα. Έχετε κάποια παρατήρηση για να προχωράμε? Είμαστε σύμφωνοι. Υπάρχει κάποιος που θέλει να διαφοροποιηθεί, κυρία Ζεβιλιάθο? Όχι, απλώς δεν το κάλυψε ο Περιφεριάρχης γιατί αλλιώς θα έλεγα στον κύριο Κιωσέο ότι το ατύχημα απεφεύχθης διότι ακριβώς υπήρξαν τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις των δημάρων. Άρα, ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και να είμαστε προσιλωμένοι στο στόχο. Συμφωνώ με την ισήγηση του Περιφεριάρχη. Θεσμική κάλυψη χρειάζεται με μία τροπολογία για να μπορέσει αυτό να θεσμοθετηθεί και να ισχύει και να μην χρειάζεται κάθε φορά η δήμαρχη ή άλλοι πολιτικοί παράγοντες να παρεμβαίνουν για να... Ωραία. Να προχωρήσουμε, Αρίνα. Εμείς θα επιφυλασσόμαστε. Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα ποιο κόστο θα δημορφωθεί το κείμενο. Το λέω και το κατονίζω, δεν πειράζει, για να μένουν αυτά και στα πρακτικά. Επιμένουμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην τηλεθέρμανση και η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων. Είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν θα δεχτούμε διατυπώσεις που θα αφήνουν παράθυρο στον ειλοποιημένο σχεδιασμό που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πάει λέγοντας. Το λέω γιατί μια λογική που λέει μέχρι τότε αφήνει παράθυρο στο να περάνε αυτή η σχεδιασμή. Για αυτό επιφυλασσόμαστε. Μόλις το δούμε συγκεκριμένα θα το αποθητηθούμε προτάσσοντας τη θέρμανση. Σαν λαϊκή ανάγκη. Ωραία. Πότε ένα κείμενο να ετοιμαστεί να διαθέσει το επόμενο περιφερειακό. Κυρία Πρόεδρε μπορώ να το ετοιμάσω να βάζει αυτά που ακούστηκαν και να το στείλω σε ένα μέλη στη Γραμματεία η οποία να το στείλει σε όλους και αν συμφωνούμε να... Να προσθέσω κάτι, Κυρία Πρόεδρε. Παρακαλώ. Υπάρχει ένα πρωτόλιο κείμενο, κυρία Ζιμπηλιάδου. Το έχουμε επεξεργασί και με τον κ. Μαλούτα και τον κ. Πλακεντά. Και μάλιστα έχουμε προχωρήσει στις συζητήσεις περαιτέρω για το μέλλον των τηλεθερμάσεων με όλους τους δημάρχους το ενεργειακό άξονα και έχουμε προχωρήσει αρκετά. Εκτιμώ ότι μια παρέμβαση είναι αυτή που πρέπει να ζητήσουμε την νομοθετική αλλαγή με την τροπολογία που είναι έτοιμη, όπως σας είπα. Αλλά και περαιτέρω η αποφάση που πρέπει να λυφθούν από τους δημάρχους για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για τις τηλεθερμάσεις τις εναλλακτικές πηγές όπως προανέφερα που και εδώ έχουμε προχωρήσει όλο αυτό το διάστημα και του κορωνιού έχουμε συνεχίσει τις συζητήσεις και έχουμε φτάσει προς το τέλος μπορώ να πω για να καταθέσουμε την ολοκληρωμένη πρόταση των τηλεθερμάσεων στην συντονιστική επιτροπή της Δίκαις Μετάβασης ζητώντας πλήρη κάλυψη όλων των δαπανών που θα χρειαστεί να γίνουν για να γίνουν αυτές οι εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας με το σύνολο των επενδύσεων τους είτε στη Φλόρινα είτε στο Αμίντιο που είναι πολύ πιο προχωρημένοι και ολοκληρώνονται είτε στην Τολεμαϊδα και την Κοζάνη που ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις τους. Είναι αρκετά τα ποσά είναι πάνω από 150 εκατομμύρια συνολικά το μέγεθος των επενδύσεων που απαιτούνται και εφόσον οριστικοποιηθούν και συγκεκριμενοποιηθούν συγκεκριμένες επενδύσεις έχουμε συζητήσεις με τους Δημάρχους και έχω ζητήσει από τους Υπουργούς να καλυφθούν το σύνολο των ποσών αυτών από τον κεντρικό προϋπολογισμό, τον κρατικό προϋπολογισμό. Ευχαριστούμε πολύ. Οπότε, προχωράμε στο επόμενο θέμα στις διάταξεις, κύριε Χαστά, που βλέπω στο email μου τώρα 6348. Με θέμα, είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προφορήσει άμεσα σε δέσιμη μέτρων στήριξης των αυτοποσχολούμενων, γεωργών και εκτινοτρόφωνα. Συμφωνεί το σώμα να συζητηθεί. Πολύ σύντομο, σας παρακαλώ, γιατί ήδη έχουμε εξεπέρασει το χρόνο που πρέπει να σε ζητούν τα θέματα εκτός στις διάταξεις. Συμφωνεί το σώμα να συζητηθεί. Κύριε Χαστά, παρακαλώ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλά, όπως είναι γνωστό, τα προβλήματα του αγροτοκτινοτροφικού κλάδου ήταν ιδιαίτερα έντονα και πριν τον κορωνοϊό. Ωστόσο, θεωρούμε τώρα την κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και λόγω πανδημίας, δίνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα διαβίωσης για χιλιάδες αγρότες και στην περιφέρεια της Δυτικής Μακετωνίας. Μας προκαλεί ανησυχία το ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση απ' τη μία ενισχύει με ζεστό χρήμα μονοπολιακούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι έχουν πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής τους, ενώ από την άλλη είναι θολό το μέλλον σε σχέση με τη στήριξη του κλάδου των αυτοπασχολούμενων γεωργών, κτινοτρόφων, των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές, παραγωγών οπωροκυπευτικών και πάει λέγοντας. Πρόκειται για κλάδους που υφίσταται τις συνέπειες και από τις τάσεις, αν θέλετε, χροκέρδια που οξύνονται μέσω πανδημίας και των προβλημάτων που έχουν να κάνουν τη διάθεση της παραγωγής τους. Γι' αυτό, εισηγούμε το περιφερειακό συμβούλιο με απόφασή του να ζητήσει από τη κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δέσμη μέτρων που θα εξασφαλίζει πρώτον τη διοχέτευση της εγχώριας παραγωγής εγχωπρόβιου γάλακτος στη μεταποίηση, των αμνοερίφιων, αυγών και άλλων ευπαθών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διάφορων μεσαζόντων σε προσιτές τιμές που να εγγυώνται στους παραγωγούς σαν εισόδημα επιβίωσης. Δεύτερον, την κάλυψη από το κράτος του χαμένου ισοτήματος των αγροτών των κλάδων που έχουν πληκληγεί και έκτακτο επίδομα για τους παραγωγούς που νοσούν στους παιδιών ή των ηλικιωμένους που βοηθούν στις πολλές οικογένειες. Τρίτο, την προστασία των παραγωγών με αναστολή χρεών και κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής ύσπραξης ή διακοπών που γίνονται ηλεκτρικού ρεύματος νερού. Καταβολή των ασφαλιστικών συσφορών από το κράτος για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Δωράν χωρίγηση ζωοτροφών στις αποκλεισμένες περιοχές. Καταβολή στους 100% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τον προηγούμενο έτος. Κατάριχηση του FEPA σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης. Και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος καθώς και τη χωρίγηση αφορολόγητου παιδρελαίου. Θεωρούμε ότι αυτά είναι κάποια ελάχιστα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι φτωχοί αγρότες και φινοτρόφοι εδώ στην περιοχή μας, αυτή και οι οικογένειές τους. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις? Ναι, ερωτήσεις δεν υπάρχουν. Να τοποθετηθώ γιατί δεν είναι να τοποθετηθώ για το θέμα αυτό. Αν συμφωνώ ή όχι. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο. Νομίζω ότι σήμερα προέχουν άλλα ζητήματα. Θα θέλα να γίνει ένα περιφερειακό συμβούλιο για τις συνέπειες από όλο αυτό. Πιο μεγάλο, ειδικά για αυτό το ζήτημα. Και νομίζω ότι δεν είναι για τα άλλη ώρα για ένα τέτοιο ζήτημα. Ναι. Ναι, σας ακούω κύριε Σαββουλίδη. Ναι. Ευχαριστώ. Και υπάρχει κάποια ερώτηση πάνω στην εισήγηση του κυρίου Χαστά? Κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ κυρίε Ζεπηλιάβο. Κύριε Καρυπίδη. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν επιτρέψτε μου να... Δεν συνηθίζω να σχολιάζω τα προθεκτήσεις. Άρα νομίζω ότι η άποψη του συναδελού του κύριου Σαββουλίδη, νομίζω ήταν ατυχές οι παρατηρήσεις σας, διότι να σας πω αν μου επιτρέπετε, έτσι. Ναι. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι το πρωτογενισμό μας. Ναι και θα το πιστεύετε ότι θα το περάσουμε σήμερα έτσι επιδελτικά μαζί με όλα αυτά τα θέματα. Εμείς βράζουμε στη δυολεξία. Θα θέλαμε λίγο να πληρώσουμε κύριε Καρυπίδη και θα πάρετε το λόγο μετά στον που θέσετε. Παρακαλώ μη διακόπτεται. Γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε τη διλεδιάσκεψη σήμερα πραγματικά. Κύριε Καρυπίδη έχετε το λόγο. Η διλεδιάσκεψη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, γι' αυτό δεν πρέπει να μιλούμε όλοι μαζί και να μιλάμε λίγο. Επειδή έγινε γίνει μια συζήτηση με τόποια μέτρα, είτε συμφωνείτε ή διαχώνει κάποιος, που εξαγγέλθησαν από την κυβέρνηση για τη στήριξη αυτή την περίοδο της οικονομίας και της παραγωγής, νομίζω ότι ο αγροτικός τομέας δεν είδε κάποια μέτρα. Άρα είναι εύστοχες οι ανησυχίες. Ο αγροτικός μας τομέας δεν είδε κάποια μέτρα. Σίγουρα, για αυτό όμως δεν θα το περάσουμε τώρα έτσι. Να περάσει λίγο χρόνος, να δούμε και τις συνέπειες, γιατί οι συνέπειες ακόμα δεν φαίνονται. Είναι πολύ νωρίς για να το περάσουμε. Κύριε Σαβουλίδη, να ολοκληρώσω κύριος Καρυπίδης και παρακαλώ θα σας δώσω το λόγο. Κύριε Καρυπίδη, να ολοκληρώσω κύριος Καρυπίδη και παρακαλώ θα σας δώσω το λόγο. Για ενησυχία του κ. Χαστά και γι' αυτό δεχτήκαμε την εισήγηση του. Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να δώσει βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, όχι με τη διατροφική μας αλυσίδα και με την επάρκεια της χώρας, αλλά πολύ περισσότερο να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους όρθιος. Και επειδή υπάρχουν περιοχές που κλείτονται από τον κορονοϊό και δυσκολεύονται αυτοί οι άνθρωποι, πρέπει να λυθούν επιπρόστατα μέτρα. Έτσι, εγώ συμφωνώ με την εισήγηση του κ. Χαστά. Βεβαίως μένουν ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τις κοινωνικές οδηγίες, αυτό που είπατε για το PPI, αλλά εν συνόλο ως πρώτη παρατήρηση ότι πρέπει να βγει μια απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο όπου πρέπει η κυβέρνηση να παρέβει και να στηρίξει και να ενισχύσει τους ανθρώπους της υπέθου και τους διοργούς μας και τους φινόθροφους. Παρατήρησή μου και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένα ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σαφώς και θα ψηφίζαμε μια τέτοια απόφαση. Θα συγχαριστώ. Μισό λεπτό κ. Σαβουλίδη. Να δώσουμε τον λόγο στην κ. Σεφυλιάδη. Κ. Σεφυλιάδη, παρακαλώ για την αγοθέτησή σας. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Προφανώς συμφωνήσαμε να συζητηθεί διότι η επερότηση πρόλαβε μια πολύ σοβαρή συζήτηση που πρέπει να γίνει για τον αγροτικό τομέα και λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω των γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν. Όμως επιταχύνεται αυτή η συζήτηση και σωστά έρχεται να συζητηθεί εκτός ημερήσιας. Εμείς πιστεύουμε ότι, δεν έχουμε τώρα μπροστά μου την εισήγηση, αλλά σίγουρα πρέπει να επιταχυνθούν μέτρα που έχουν να κάνουν με την βασική επιδότηση που έχουν να παίρνουν οι αγρότες. Πρέπει να δούμε το θέμα της εξωτικής αποζημίωσης, η οποία μετά την αθώοση από το Ευρωδικαστήριο πρέπει να συγκληρωθεί το ποσό που έχουν πάρει οι αγρότες έτσι ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη ρευστότητα. Εμείς η πρόταση που κάνουμε άμεσα και θα την κάναμε στον περιβερειακό συμβούλιο, γιατί αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί, είναι το ίδιο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που διαχειρίζεται και η χώρα, αλλά ένα μικρό κομμάτι που διαχειριζόμαστε και εμείς, πρέπει να μετατραπεί σε ταμείο ρευστότητας, το ταμείο ρευστότητας για τους αγρότες, έτσι ώστε να τους δώσει προκαταβολές για να μπορέσουν να αγοράσουν στους χώρους αγροτικά εφόδια και να αντιμετωπίσουν την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, γιατί θα έχουνε τεράστιο πρόβλημα. Μπορούν να ενισχυθούν με καθεστώς δημήνιες από κοινοτικά κονδήλια, που και εμείς έχουμε στη διάθεσή μας. Κατευναύωψη μας πρέπει άμεσα, το ποσό που έχουμε και είναι αυτή τη στιγμή αναξιοπίητο, να δοθεί για να εγκριθούν οι 357 αιτήσεις, οι οποίες είναι κλαυγόντες των σχεδίων βελτίωσης των αγροτών της περιφέρειας, παρότι έχουν θετική αξιολόγηση, αλλά δεν έφταναν τα χρήματα και έμειναν εχθός. Και είμαστε δυστυχώς μια περιφέρεια που έχει μόλις 52% έγκρισης, σχεδίων βελτίωσης και πρέπει να φτάσουμε σε ένα ποσό τουλάχιστον 70-75%. Και μας παίρνει με τα κονδήλια που έχουμε περιφεριάει στη διάθεσή μας από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να εγκριθούν άμεσα όλα αυτά και να βγει τώρα, χτες, το πρόγραμμα για να προχωρήσει μεταπείς με προκαταβολές που να προβλέπονται στην πρόσκληση έτσι ώστε να λυθούν τα βασικά ζητήματα που θα έχουμε στο κομμάτι της παραγωγής για το επόμενο διάστημα. Όλα τα άλλα που έβαλε ο κ. Καστάς, συμφωνούμε. Δεν τα έχουμε δει ένα προς ένα και δεν πρόλαβα και εγώ να τα δω αλλά έτσι όπως τα άκουσα θα βρίσκουν απολύτως σύμφωνους και πιστεύω ότι μόνο να ενισχύσουμε πρέπει τις κρατάσεις όχι να μειώσουμε αυτή την προσπάθεια που γίνεται που ξεκινάει τώρα με αυτή τη συζήτηση ως περιφερειακό συμβούλιο να ενισχύσουμε αυτήν την στήριξη που πρέπει στους παραγωγούς μας. Όσοι περιφέρει έχουν μεγάλη ευθύνη και αυτός είναι και ο λόγος πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τώρα και όχι χθες υπάρχει θεσμική ευθύνη της περιφερειακής αρχής να αξιοποιήσει κορδίλια στην κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι μόνο οι θεσμικές αποφάσεις του Υπουργείου Αγωτικής Ανάπτυξης που και αυτοί πρέπει να προχωρήσουν αλλά είναι και νέες που πρέπει να κάνουμε εμείς. Πολύ σύντομα, γιατί δεν μπορούμε να πούμε και πάρα πολλά. Ευχαριστούμε κ. Βιλιάδο. Κύριε Σαβουλίδη, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Εγώ θεωρώ, άκουσα όλες τις τοποθετήσεις ότι το θέμα των παραγωγών και ό,τι έχουν προκύψει μέχρι τώρα είμαστε περίπου στη μέση. Θα προκύψουν και άλλα προβλήματα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Τώρα είναι πολύ νωρίς να επικεντρωθούμε και να πούμε ότι έγινε αυτό, έγινε εκείνο, έγινε το άλλο. Θέλω με λίγο ακόμα χρόνο, που θεωρώ εμείς, αν και εγώ αγρώτης είμαι και είμαι αυτούς πρώτος που έχουν πληγεί διότι έχω θερμοκύπια, δεν θέλω να περάσουμε αυτά τα θέματα έτσι απλά. Θα ήθελα να γίνει μια, είμαστε έτοιμοι και εμείς μαζεύουμε όλα τα προβλήματα, ζητάμε μόλους τους συναδέλφους αγρότες, όλοι έχουν τα δικά τους θέματα, κάθε ένα διαφοροποιείται καθημερινά, προκύπτουν καινούργια. Το να κάτσουμε εμείς να ζητήσουμε σήμερα για αυτά που έχουν προκύψει νομίζω ότι θα χάσουμε τα άλλα που θα έρθουν αύριο. Θέλω λίγο να κατασταλάσσει αυτό το πράγμα, να δούμε πού βρισκόμαστε και σαν περιφερειακό συμβούλιο να πάρουμε γενέες αποφάσεις κατά από μια μεγάλη συζήτηση που θα γίνει γι' αυτό το θέμα και μόνο. Δεν συμφωνώ τώρα για να γίνει αυτή η συζήτηση. Μ' ακούτε? Ναι, κύριε Σταυουλή, τοποθετηθήκατε. Έχετε να πείτε κάτι άλλο? Πριν μιλήσει ο κ. Περιφερειάτης, ο κ. Περφυλίδης. Παρακαλώ, κ. Καρυπίδη. Να συμπεριλάβουμε μέσα στις ανησυχίες και τις προτάσεις του κ. Χαστά, υπάρχουν και κάποιες δικαιώματα που σκοντάφουν δυστυχώς στις κοινωνικές οδηγίες και στην κοινή αγροτική πολιτική. Άμεσα και σύντομα, λόγω κορωνοϊού, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με τους εργάτες γης. Ξέρετε ότι τις σωδιές μας, τα μήλα μας, τα κεράσια μας, τα προϊόντα τα αγροτικά στην περιοχή μας, έρχονται από γειτονικές χώρες εργάτες γης. Λόγω του κορωνοϊού είναι ένα θέμα το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα το διαχειριστούμε. Ευχαριστούμε κ. Περβεδί. Το λόγο είχε ο κ. Περβεδιάς. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Ο κ. Χαστάς δικαίωστε τη θέμα για την κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες στην περίοδο, ιδιαίτερα αυτή, λίγο πριν το Πάσχα, που συνήθως γίνεται κατά παράδοση στη χώρα μας από όλους τους πολιτικούς φορείς, ιδιαίτερα δε την περίοδο του κορωνοϊού. Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να εξαντλίσουμε σε μια προοιμηριασία για τάξεως και μέσα σε 15-20 λεπτά τοποθέτησε όλων μας ένα κεφαλαιόδου σημασίας για τη χώρα αλλά και για τη Δυτική Μακεδονία και όσο περνάει ο χρόνος αυτό το μέγεθος θα διατρανώνεται. Θα είναι το επόμενο τεράστιο κεφάλαιο μετά τον κορωνοϊό που θα πασχολήσει την ανθρωπότητα κατά την άποψή μου και μάλιστα το εξέφρασα και με μια τεκμηρίωση που κάποιοι τηλιδόρησαν. Δυστυχώς κάποιοι θεσμικοί από την περιφερειά μας που δεν ήταν ενημερωμένοι και στη συνέχεια πήραν τις απαντήσεις από διεθνείς οργανισμούς οπότε είναι καλό πριν τοποθετούμαστε να είμαστε ενημερωμένοι και για το τι λέει κάποιος θεσμικός τεκμηριωμένα επώνυμα και ονομαστικά και να μην κρυβόμαστε πίσω από κοκοματικές ταμπέλες και να αφορίζουμε και να λιδωρούμε γιατί η Άγνια σκοτώνει και εκθέτει στην προκειμένη περίπτωση πολύ δε περισσότερο και ως περιφερειακή αρχή θυμούνται όλοι οι συνάδελφοί ότι φέραμε το θέμα πριν από 1,5 μήνα την συνειδρίαση που εσείς αποχωρήσατε, υπόλοιπες παρατάξεις γιατί τότε λέγατε ότι θα συζητήσουμε για τον αγροτικό τομέα έχουμε την απολιγνιτοποίηση εμείς λοιπόν ως περιφερειακή αρχή θέτουμε σε ύψη στην πρωτερότητα τον αγροτικό τομέα το φέραμε το θέμα, το συζητήσαμε, αναλύσαμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας οι οποίες μέσα στην εξέλιξη των πραγμάτων υπό το κράτος του κορονοϊού επικαιροποιούνται και γίνονται πλέον επίγουσες προτεραιότητες και μάλιστα ήδη έχουμε στείλει για αυτό που ανέφερε ο κ. Καρυπίδης εδώ και 20 ημέρες είχαμε εντοπίσει αυτή την ανησυχία στον πρωτογυνή τομέα της έλλειψος των εργατικών χεριών για την έναρξη των καλλιεργητικών εργασιών και στη Δυτική Μακεδονία και καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση με επιστολή που ο ίδιος απίθυνα προς τους συναρμοδίους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης, οικονομίας, εργασίας επισημαίνοντας το τεράστιο πρόβλημα που θα προκύψει αν δεν μπορούν να έρθουν εργάτες γης από όμορες χώρες ή από μακρινές άλλες χώρες γιατί του αποκλεισμού που υπάρχει και του περιορισμού στις μετακινήσεις λόγω κορονοϊού το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί μέσα στον Απρίλιο και εδώ είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την ελληνική γεωργία γιατί αν δεν γίνουν κάποια πράγματα εγκαίρως στην παραγωγή δεν μπορούν να αναπληρωθούν ούτε το Μάιο ούτε τον Ιούνιο καθώς επίσης έχω καταθέσει και ο ίδιος πριν από περίπου 15 μέρες την διαφωνία μου και τη διαφωνία μας ως Περιφυριακή Αρχή στην παράταση αποπληρωμής των προϊόντων του πρωτογυνούς τομέα από το εμπόριο προς τους παραγωγούς κατά 75 μέρες μέσω από μια απόφαση υπουργική που ελείχθη συνολικά για τα προϊόντα του εμπορίου δυστυχώς συμπεριέλαβαν και τα προϊόντα του πρωτογυνούς τομέα που αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη επισφάλεια και ανασφάλεια στους αγρότες και έλλειψη ρευστότητας ενώ γαπανούν και καταβάλουν την εργασία δυστυχώς πληρώνονταν ούτως ή άλλως με καθυστέρηση μετά από 3-4 μήνες τώρα αυτό παρατείνεται και κατά 75 μέρες δίνει τη δυνατότητα στους εμπόρους Αυτά λοιπόν τα επίκαιρα τα επισημάναμε έγκαιρα τα άλλα τα βασικά τα είχαμε συζητήσει την ημέρα της συνεδρίας ως που είχατε αποχωρήσει οι υπόλοιποι συνδυασμοί Για μας είναι ύψη στη προτεραιότητα ο πρωτογυνής τομέας και μάλιστα όπως λένε πλέον και διεθνείς οργανισμοί υπάρχει θέμα ροής ασφάλειας ροής στην διατροφική αλυσίδα δηλαδή υπάρχει να προκύψει θέμα επιστηστικής ασφάλειας στην Ευρώπη και οφείλουμε εμείς ως χώρα, πολύ δεν περισσότερο και ως περιφέρεια που μπορούμε να ενημερώσουμε σωστά και να κατευθύνουμε τους παραγουγούς μας ώστε να λάβουν όλα τα μέτρα τους έγκαιρα τώρα αυτό το κάνουμε ήδη και συστηματικά στο πεδίο της παραγωγής όχι τόσο με δημοσιεύσεις ή με άλλες τέτοιες προβολές όσο με συζητήσεις και κατευθύσεις που κάνουμε με επαγγελματίες ώστε να προσέξουν έγκαιρα να προβούν σε αυτές τις εργασίες γιατί και έλλειψη σε πρώτες ύλες παρατηρείται στις εφοδιαστικές αλυσίδες και έλλειψη πιθανολογούν οι ειδικοί ότι θα προκύψουν στα αγροεφόδια που θα υποστηρίξουν τις καλλιέργειες και αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα της ροής της εφοδιαστικές αλυσίδες τροφήμων το οποίο θα είναι ορατό μετά το καλοκαίρι έγκαιρα λοιπόν εμείς ως Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος προσωπικά επεσήμενα αυτή την δησίωνη προπτική δεν τεκμηριώνεται με μαθηματικό τρόπο και με επιστημονική γνώση και το τονίζω κι ακόμη φορά κάποιοι που λιδώρησαν αυτή την επισήμασή που έκανα δυστυχώς δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις τώρα οφείλουμε να είμαστε πάνω στο πρόβλημα και όχι στις εντυπώσεις ή στις εύκολες κριτικές οι οποίες μπορούν να μας εκθέσουν όπως και συνέβη επί του παρόντως λοιπόν εγώ θεωρώ ότι κύριε Πρόεδρε να επαναφέρουμε το θέμα να είναι πλέον και όλοι οι συνάδελφοι παρόντες γιατί το θέμα μας αφορά και χαίρομαι που το επαναφέρουν τώρα στην ατζέντα τους και μάλιστα είναι και επίκερο πλέον υπό το κράτος του κορωνοϊού το οποίο δημιουργεί επιπλέον δυσκολία στην αγροτική παραγωγή ο οποίες ωστόσο δεν θεραπεύονται με τα μέτρα που προτείνεται κύριε Χαστά είναι πολύ βαθύτερα τα προβλήματα της γεωργίας και της κοινοτροφίας τα οποία τώρα μπορεί να επιδινωθούν σε κάποιες παραμέτρους αλλά σε κάποιες άλλες θα δώσουν πλεονέκτημα στους παραγωγούς αρκεί να είναι καλά ενημερωμένοι και σωστά οργανωμένοι αυτό λοιπόν εγώ εμείς στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να το προετοιμάσουμε δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε ως προς την παραγωγική διαδικασία πρέπει να ακολουθήσει την ημεραιολογική της σειρά που υπάρχει μια εστέρηση όχι κυρίως λόγω του κορωνοϊού κυρίως των καιρικών συνθηκών δεν βοήθησε ούτε ο χειμώνας δεν έβρεξε αργά οπότε έστω και τώρα τον Απρίλιο προλαβαίνουν οριακά να κάνουν κάποιες ενέργειες αλλά και οργανωτικά πρέπει να προετοιμάσουμε τους παραγωγούς και όχι μόνο αλλά και άλλους θεσμικούς φορείς και ναι με να δούμε θετικά κάποιες ευκαιρίες σε αγορές που θα παρουσιάσουν ελλείψεις σε προϊόντα του αγροδιοτροφικού τομέα αλλά προηγούμενος οφείλουμε να θορακίσουμε την επιστητική ασφάλεια με την επάρκεια των τροφήμων στην περιφέρειά μας για να εξασφαλίσουμε τον πληθυσμό για μετά το καλοκαίρι και γιατί όχι να δούμε και κάποιες άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες οργανωμένα και σωστά που ανέφερε κύριε Σμπηλιάδου ως προς τα προγράμματα και τις δυνατότητες ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση και ευτυχώς έχει χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς που είχε συνολικά στα σύγχρηματοδοτούμενα δίνει τη δυνατότητα για κεφάλαια κίνησης μέσα από το ΕΣΠΑ και ήδη ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε προετοιμάσει μια πρόταση την οποία και παρουσιάσαμε σε κοινή σύσκεψη ως Περιφερειάρχες που είχαμε χθες με τον κ. Τσακύρι τον αρμόδιο Φυπουργό για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ ότι θέλουμε την όποια πρόσθετη δυνατότητα ως προς τις επιλεξιμότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το Τρέχον ΠΕΠ να θεωρηθεί ότι θα είναι στο πλαίσιο της υπερδέσμευσης των κονδυλιών του Τρέχοντος ΠΕΠ ώστε ό,τι χρειαστεί ερετέρων να καλυφθεί από το επόμενο οπισιακό σχέδιο που έδωσαμε σαν ένα παράβατο όρο όλοι οι Περιφερειάρχες καθώς επίσης δίνεται και η δυνατότητα μέσα από αυτά τα κονδύλια να δοθούν και ως κεφάλαια κίνησης όχι μόνο με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης σε κάποια μέτρα αλλά και ως κεφάλαια κίνησης στήριξης της επιχειρηματικότητας και κατεπέκτεση των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας παράλληλα με την ευχέρεια που μας δόθηκε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις κατά του κορονοϊού και ήδη όπως σας έχουν ημερώσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση διαθέτουμε ως Περιφέρειο 700.000 ευρώ για να καλύψουμε για τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας της περιφέρειάς μας ανάγκες σε μέσα προστασίας και ζήτησα από τους δικητές των νοσοκομείων μας και των πέντε νοσοκομείων και σε συνεργασία με τα κέντρα υγείας να καταθέσουνε ολοκληρωμένη πρόταση ο καθένας τους ξεχωριστά και όλοι μαζί ο Στρίτη είπε για την αναβάθμιση των μονάδων υγείας της Ζητικής Μακεδονίας κατά του κορονοϊού με μέσα και εξοπλισμό το οποίο είναι επιλέξημα διασταλτικά ερμηνεύοντας τις επιλεξιμότητες που πλέον πορίζει και επιτρέπει η Ευρωπαϊκένωση και όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα μπούμε σε αυτή την αναβάθμιση επομένως και τη μία περίπτωση του πρωτογεννούς τομέα και την περίπτωση της δημόσιας υγείας την παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά με σχέδιο και με προγραμματισμό και μπορούμε να τη συζητήσουμε και τις δύο σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, κυρία Πρόεδρε με συγκεκριμένη ατζέντα για να μην αδικήσουμε ούτε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα πρωτογεννής τομέας ούτε όμως και τις δυνατότητες που έχουμε να αναβαθμίσουμε τα νοσοκομεία μας μέσα από αυτή την πρόκληση και την κρίση που αντιμετωπίζουμε με τον κορονοϊό. Ευχαριστούμε, κύριε Πρεφερειάρτη. Κυρία Πρόεδρε. Θα ήθελα λίγο το λόγο. Παρακαλώ. Ήθελα καταρχήν να πω ότι αναφέρθηκες σε ένα περιφερειακό συμβούλιο. Παρακαλώ, κύριε Ζεπλιάκο. Ζήτησα τον λόγο, ναι. Τον έχω. Παρακαλώ. Ευχαριστώ. Δεν κατάλαβα. Νομίζω να τον δώσατε, συγγνώμη. Ναι, κυρία Ζεπλιάκο. Υπάρχει κάτι στέρηση στην επιστροφή. Α, μάλιστα. Οκ, εντάξει. Κυρία Πρεφερειάρτη, η κριτική που ασκείται στον περιφερειάρχη είναι γιατί δεν έγιναν πράγματα που έπρεπε να γίνουν. Και μάλιστα, μ' αναγκάζεται να τα πω τώρα γιατί είναι ένα θέμα εκτός ημερήσεας διάταξης προσπάθησα να τα αποφύγω για να είμαι σύντομη. Το ζητούμενο από την περιφερειακή αρχή είναι να κάνει πράγματα. Εμείς δεν είδαμε να εξελίσσεται κανένα σχέδιο στήριξης του αγροτικού τομέα μετά από εκείνο το περιφερειακό συμβούλιο άσχετα εμείς αν φύγαμε ή αν μείναμε. Γιατί ήταν ένα θεωρητικό κατασκεύασμα που δεν είχε ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες κινήσεις που βέβαια δεν τις είδαμε κιόλας. Κυρία Ζεπλιάκο, συγγνώμη σας για αυτό. Το θεσμικός ρόλος του περιφερειακού συμβούλιου, η κυρία Πρόεδρε, άφησε εκμες ο περιφερειάρχης. Εμείς είπαμε ότι ο θεσμικός ρόλος του περιφερειάρχη δεν είναι να μας μεταφέρει ειδήσεις τι άκουσε από τα ξένα μέσα και τι διάβασε για αυτά που επέρχονται μετά την κρίση του κορονομίου. Ο θεσμικός ρόλος του περιφερειάρχη είναι να δώσει λύσεις σε αυτά που έρχονται. Και για μας, έχει δίκιο ο κ. Σαβουλήδης αυτό. Ψάχνει μετά την κρίση του κορονομίου και πρέπει να πει ότι είναι άκοση, και δεν είναι έκτακτο να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις. Όχι να βγαίνουμε στην τηλεόραση και να λέμε και στα μέσα ότι έρχεται πίνα και φτιάξτε κάτι στα σπίτια σας, κάποια πότα και κάνα κήπο. Κυρία Ζεμπηλιάδου, να συζητήσουμε, όταν σας παρακαλώ, να συζητήσουμε τις προτάσεις αυτής. Είχαμε ξεπεράσει τον χρόνο Να το ξεβαστείτε αυτό, κυρία Ζεφυλιάδου. Σας παρακαλώ, θερμά. Ναι, αλλά αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης. Σας παρακαλώ, θερμά. Κι εμείς, λοιπόν, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι οι κυνείς που περιμένει ο απροτυφός κόσμος από την περιφερειακή αρχή είναι να κάνει πράξεις. Να κινήσει αυτά τα εργαλεία, να συγκαλέσει στις σκέψεις, να δούμε πώς θα τα ξεπεράσουν. Μέχρι τώρα ακούμε δηλώσεις. Είναι αυτό το ζητούμενο. Και αυτό κριτικάραμε. Και βεβαίως θα το κριτικάραμε τη συνέχεια. Ευχαριστώ. Κυρία Ζεφυλιάδου, παρακαλώ. Λαζανίδης. Για πρόεδρε, θα θέλαμε λίγο το λόγο. Ναι, μισό λεπτό λίγο, γιατί υπάρχει πρόγραμμα στην επιστροφή του Ίκου. Κύριε Καρυπίδη, παρακαλώ. Δεν θέλω να ανοίξω τη συζήτηση. Σεύχομαι ότι πρέπει να υπάρξει μια και δεύτερη συνεδρίαση. Η συζήτηση όσο μας αφορά σαν παράδειξη είναι τώρα άμεσα λόγω κορονοϊού να κάνουμε κάποιες παρεβάσεις ενίσχυσης του πρωτογενουστομέου. Είπε κάποια πράγματα ο κύριος Περιφεριάρχης. Αλλά θέλω να τον ρωτήσω επειδή το επανελαμβάνει. Έχουμε εμείς ως γνώση τις δηλώσεις και του Πρωθυπουργού, αλλά και των αρμόδιων Υπουργών, ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει επαρκεί και δεν κινδυνεύει σε κάτι. Έχει κάτι ο κύριος Περιφεριάρχης που δεν μας το λένε από την κυβέρνηση, διότι εάν ισχύει κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε σε μία περίοδο που ο κόσμος ανησυχεί και είδαμε τι έγινε και στα σούπερ μάρκετ που αναγκαζόμασταν να κάνουμε όλοι εκκλήσεις. Είδατε τι γίνονταν συντροφική αλυσίδα. Γεμίζανε καλάθια και μάλιστα γινόταν και ρεπορτάζ και καταγγελόταν και οι Υπουργοί που παίρνουν λίγο παραπάνω λάδι, χαρτιγέες κτλ. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από την κυβέρνηση, υπάρχει αυτή η συζήτηση μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης, ότι η χώρα μπαίνει σε περιπέτεια επάρκειας και άρα, όπως είπε η κυρία Ζιμπηλιάδου, θα πεινάσουμε. Αυτό είναι το ερώτημα. Θα επιτρέπει και σε εμένα να πάρω το λόγο. Εντάξει, λέει ένα ρητό ότι μαζί με τα λόγια πρέπει να πηγαίνουν και τα έργα. Εγώ δεν διαφωνώ ότι άμα θέλουν ή ο κύριος του τελετριάρχηση να γίνει μια πιο αναλυτική συζήτηση σε σχέση με τον αγροτικό τομέα, καλώς να προγραμματιστεί να γίνει. Εδώ μιλάμε όμως για ορισμένα πολύ υπήγοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιπτώσεις των αγροτών. Εμείς, αν θέλετε, στο κείμενο που έχουμε καταθέσει, ούτε αναδεικνύουμε όλη τη λογική μας και όλη την αντιληψή μας σε σχέση με τον αγροτικό τομέα. Εστιάζουμε σε τέσσερα βασικά ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία για την άμεση επιβίωση των αγροτών. Τη βιοχέτευση της παραγωγής τους, πρώτο. Την κάλυψη του χαμένου ισοδίματος, δεύτερο. Τις αποζημιώσεις στο 100% να μην είναι κανένας που θα μείνει απ' έξω. Και την προστασία τους απ' τα χρέη. Μιλάμε για κάποια ζητήματα πολύ πιο συγκεκριμένα. Θα μπορούσαμε και εμείς να αναφερθούμε και για την κοινή αγροτική πολιτική, για ποιο ροπώσιο συγκληρίζει τους αγρότες, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτές συλλοποιήκε από περιφερειακή αρχή. Επιδιώξαμε να μείνουν σε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο. Το λέω γιατί φαίνεται ότι η κυβέρνηση, και κατεπέκταση και η περιφερειακή αρχή, της μετρητής τα δίνουν εκεί που να τα δώσουν σε μεγαλεμπόρους, επιχειρηματίες, καναλάρχες, κλινικάρχες και θολές υποσχέσεις για τους αυτοποσχολούμενους αγρότες και κτινοτρόφους. Ενώ θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει πίεση και διεκδίκηση ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, το να στηριχθεί το εισόδημα των φτωχών αγροτών και κτινοτρόφων και εδώ βεβαίως της περιοχής. Τώρα, σε σχέση με τα άλλα, για τις δηλώσεις του και το πώς αντιδορήθηκαν, μάλλον ο κ. Περφεράκης τη δική μας παρέμβαση δεν την κατάλαβε. Γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζει και σήμερα να μιλάει πάλι για τοιμική ευθύνη των παραγωγών. Ψάξεστε, βρείτε, ρωτήστε, μάθετε να δείτε τι θα κάνει. Προφυρώστε κ. Καστά, παρακαλώ. Όταν μιλάμε όμως για ανθρώπινη κοινωνία, και εννοείται κ. Κασαπίδε, αυτό που έχει χρεοκοπήσει είναι πιο βαθύτερο το θέμα, εγώ συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτό που έχει χρεοκοπήσει είναι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης. Όπως αποθεώνεται την ατομική ευθύνη στα ζητήματα της υγείας, βεβαίως κανένας δεν την αρνείται αρκεί και το κράτος να παίρνει τη δική του ευθύνη με τη στελέχωση νοσοκομείων, τη φοράγγιση του συστήματος υγείας, το ίδιο επιχειρείται να κάνει και στο ζήτημα της διατροφής του λαού. Ατομική ευθύνη του φτωχοαγρότη, ψάξε, βρες, κάνε, ράνε. Το σύστημά σας, το λέμε για άλλη μια φορά, μετρήθηκε, ζυγίστηκε, βρέθηκε λοιπές, είναι για πέταμα, αυτό αποδεικνύεται. Και με άλλες σχέσεις παραγωγής, σε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης θα μπορούσε και η διατροφική επάρκεια της χώρας να εξασφαλίζεται και όχι αυτό που λέτε από τη μία ψάφνουμε για εξωστρέφεια και από την άλλη δίφεν κοπτώμαστε για τέτοια επάρκεια. Λέω γιατί, αν θέλετε, η κατάσταση αυτή έχει αποδείξει μέχρι και τη χροκοπία όλης αυτής της λογικής που συζητάγατε στα προηγούμενα επαγγεριακά συμβούλια, της εξωστρέφειας, που προφανώς αφορούσε μεγάλες αυρωτικές, καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις και δεν αφορούσε τους αυτοασχολούμενους αυρώτες. Ευχαριστούμε κύριε Χαστάμα. Και δεν ξαναταναλάβατε ότι σε μια ανθρώπινη κοινωνία, απαιτούνται άλλου είδους σχέσεις στην παραγωγή, που θα αντιμετωπίζουν και τη διατροφή σαν κοινωνικό πρόγραμμα με όρους αφοράς, ζήτησης, πώς θα σε αυρίσει ο ένας. Κύριε Χαστά, παρακαλώ ολοκληρώστε και να σε βαστείτε λίγο τον χρόνο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Την ίδια στιγμή που μια σειρά αγροτοδιακτροφικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα... Ευχαριστούμε κύριε Χαστάμα. ...όχι μόνο και μόνο θα ξαπογέλλεις και την ίδια ώρα θα είναι λαζάρο. Παρακαλώ κύριε Λαζαρίδη, θέλετε τον λόγο. Παρακαλώ κύριε κάποια ερώτηση. Κύριε Χαστά, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Ήδη έχει περάσει μια μισή ώρα. Συζητάμε θέμα τελείως σημερινής σας διάταξης μια ώση ώρα. Παρακαλώ κύριε Λαζαρίδη, έχετε κάποια ερώτηση. Να έχω. Κατ' αρχάς δεν μπορώ να καταλάβω. Το θέμα είναι εκτός σημερινής σας διάταξης πάγει για συζήτηση ή δεν το συζητάμε. Εγώ θέλω να πω έναν πολύ μεγάλο πρόβλημα που θα το δουν από τώρα που άνοιξε ο καιρός για τους αγρότες. Αυτοί οι εργάτες γης. Μπορεί να μου πει κάποιος πώς θα μεταφερθούν στα χωράφτια. Δεν θα πάνε στο σπίτι του καθένας αγρότης. Πρέπει να τους μεταφέρει. Δεν μπορεί να βάλει. Ένα άτομο μπορεί να πάρει. Πήγα σήμερα στην αστυνομική διεύθυνση της Πτολεμαϊδούς. Υπάρχει κάποια μέλη για αυτό το πράγμα. Και λένε όχι. Θα το δουν μπροστά άμεσα. Ένα άτομο, δηλαδή, ένα εργάτες μπορεί να πάρει στα χωράφτια σου. Πώς θα γίνει η μεταφορά αυτού των αγροτών γης. Αυτό είναι το αυριανό για να μπορέσουν να δουλέψουν στα χωράφτια τους. Υπάρχει κάποια μέλη για αυτό το πράγμα. Και λένε όχι. Θα το δουν μπροστά. Ένα άτομο, δηλαδή, ένα εργάτες μπορεί να πάρει στα χωράφτια σου. Υπάρχει κάποια μέλη για αυτό το πράγμα. Και λένε όχι. Θα το δουν μπροστά. Ένα άτομο, δηλαδή, ένα εργάτες μπορεί να πάρει στα χωράφτια τους. Αλλά και σε κάθε περίπτωση η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς με κανόνες είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί και να εξασφαλίσει την επάρκεια των τροφήμων και στους πολίτες, αρκεί να υπάρχει μια αμοιβεότητα και ως προστηρίση, αν θέλετε, ότι πρέπει να κοπιάζουμε για να βγάζουμε το ψωμί μας. Δυστυχώς, έχει δημορφωθεί σε ένα μικρό μεγάλο βαθμό μια νοτροπία μέσα από τις επιδοτήσεις. Παίρνω τις επιδοτήσεις χωρίς να δουλεύω και ζω από τις επιδοτήσεις. Αν δεν προκύψει η παραγωγή, για κάποιο λόγο, κλονιστούν αυτές οι διαδικασίες των επιδοτήσεων ή αλλάξουν όπως αλλάζει τώρα η Νέα ΚΑΠ, τότε κάποιοι χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Επομένως, αυτό που ευφυσικά πιθάνω και στο ερώτημα και στην τοποθέτηση του κ. Καρυπίδη, αν ξέρω κάτι, η απλή λογική και η επιστημονική μου γνώση μου επιτρέπει να βγάζω αβία στα κάποια συμπεράσματα και να τα τεκμηριώνω και να τα θέτω σε δημόσιο διάλογο και να καλώ και τους αρμοδίους να τοποθετηθούν και όπως διαπιστώσατε όλοι, εκ των ιστέρων, αυτά που και εγώ παρακολουθώ και τα γνωρίζω και με κάποιες πηγές που τις παρακολουθώ εδώ και χρόνια, τι γίνεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, τι γίνεται στον Παγκόσμιο Εμπόριο. Όταν πλήνουν τις εξαγωγές τους κάποιες χώρες που παράγουν δημητριακά, που παράγουν πρωτεσίλες που είναι αναγκαίες για τα τρόφιμα, αυτές μετράνε κάποιους δείκτες τους οποίους τους δίνουν τη βαρύτητα που πρέπει για να πάρουν αυτές τις αποφάσεις. Εμείς δυστυχώς εδώ μπορεί να γίνεται αναφορά και έτσι είναι για την επάρκεια τροφίμων μέσα από τα προθέματα που έχει η χώρα για τους τρεις μήνες, η δικιά μου τοποθέτηση είχε να κάνει με την παραγωγή που γίνεται σήμερα υπό το κράτος του κορωνοϊού και αν δεν λύσουμε το πρόβλημα αυτό με την ατομική μας συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση, εφόσον αυτό όπως ακολουθείτε μέχρι τώρα φαίνεται ότι αποδίδει, να καθίσουμε 15 μέρες στα σπίτια μας η χατονίση, να μηδενίσουμε τα κρούσματα και μετά να αρχίσουμε να κερδίσουμε βαθμός ελευθερίας, να λειτουργεί η κοινωνία μας καλύτερα, η διοίκηση καλύτερα, η οικονομία καλύτερα και η αγροτική παραγωγή να αποκτήσει τους φυζολογικούς ρυθμούς, να πάμε στα χωράφια, να καλύψουμε το χαμένο χρόνο, γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό μες τον Απρίλιο, τότε το Μάιο δεν μπορούμε να καλύψουμε δουλειές που τις αφήσαμε από τον Απρίλιο, θα μειωθεί η παραγωγή και δε δομένω ότι κάποιες χώρες κλείνουν τα σύνορα, ήδη η Ρωσία συζητά για να μειώσει τις εξαγωγές αν δεν τις αποκλείσει εντελώς το Σιτιρών, το έκανε το Καζακστάν, το συζητάει σοβαρά η Ουκρανία, οι συντοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης και εμείς ως χώρες έχουμε το 70% των τροφήμων μας. Όταν λοιπόν εμείς λόγω κορονοϊού, έτσι, που ευτυχώς φαίνεται ότι πιθαρχούμε ως λαός και φαίνεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα και με τη δική μας συμβολή την ταθοριστική, και να βγούμε γρήγορα στην κανονικότητα, να πάμε και στην παραγωγή, να προλάβουμε να παράξουμε πρώτες ύλες όσες μπορούμε και προλαβαίνουμε και μέσα από το ελληματικότατο ισοζύγιο που έχουμε να προβλέψουμε να κάνουμε σωστές κατευθύνσεις στην παραγωγή μας, να εξασφαλίσουμε τη ρόη στην εφοδιαστική αλυσίδα και την επάρκεια των τροφήμων των πρώτων υλών στη χώρα, να εκμεταλλευτούμε και όπου μπορούμε ευκαιρίες για τις εξαγωγές σε χώρες που θα παρατηρθούν ελλειψήσεις, ήδη η Γερμανία το λέει και αναζητά μάλλον συνεργασίες για προϊόντα που θα χάσει από την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες χώρες πλέον δεν μπαίνουν σε αυτές τις παραγωγές διαδικασίες. Και εδώ είναι μια ευκαιρία και για την Ελλάδα αλλά προηγουμένως με αυτό τον όρο που έθεσα. Κι αυτό όταν το παρουσίωσα δυστυχώς κάποιοι το παρερμύνευσαν. Πάντως δεν υπάρχει τέτοιο Γιώργο έτσι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην κυβέρνηση. Έχει γίνει κάποια συζήτηση σε επίπεδο κυβέρνησης ότι υπάρχουν ανησυχίες… Το έχω θέσει και γραπτός μέσα από την ανησυχία αυτή για την εξεύρεση των εργατικών χεριών, το οποίο είναι το μύζον αυτή τη στιγμή. Αν δεν έχουμε εργάτες γης και να στρώσει δουλειά με τον κορονοϊό, δεν θα πάει να δουλέψει κάποιος ούτε στα φασόλια, ούτε στην κδηνοτροφία, ούτε σε άλλες καλλιέργειες και δεν θα φτάσουμε τις παραγωγές μας εκεί που τους είχαμε σε φυσιολογικές χρονιές. Και όταν σε φυσιολογικές χρονιές η Ελλάδα εισάγει το 70% των αγροιατροφικών της προϊόντων, εισάγουμε προϊόντα αξίας πάνω από 6 δις κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα. Γιατί γίνεται αυτό, κύριε Κασσαπίδη? Μπορεί να μας κουστήσει σήμερα, εάν δεν μπορέσουμε να το ελέγξουμε. Όμως επειδή είναι μεγάλη κουβέντα, εγώ κάνω τις επισημάσεις, γιατί μέσα από την πρόταση που κάνει κύριε Χαστά, είναι ένα τεράστιο θέμα που μπορούμε, ως Δυτική Μακεδονία, μέσα από ένα σχέδιο που έχουμε εμείς, τουλάχιστον, ως Περφυριακή Αρχή. Έχουμε ένα επεξαργασμένο σχέδιο, το οποίο το συζητήσαμε την ημέρα που λείπατε, να το ξαναφέρουμε, να το αναλύσουμε, να το επικαιροποιήσουμε, γιατί πλέον όλα αλλάζουν, όχι μόνο το τι μπορεί να έχουμε σχεδιάσει εμείς στην Περφυρία, αλλάζει και ο σχεδιασμός κυβερνήσεων και πολύ πιο ισχυρών χωρών από τη χώρα μας, στα θέματα της οικονομίας. Θα έχουν και οικονομίες ακόμα να κλονιστούν συθέμελα, γιατί οι αντοχές δεν είναι απεριόριστες, άρα τουλάχιστον ως προς την επιστηστική ασφάλεια, οφείλουμε να τη θέσουμε ως προτεραιότητα, στη συζήτηση που, το ζητάω και το θέτω κιόλας και από την Πρόεδρο, να είναι στο επόμενο Περφυριακό Συμβούλιο, μία τέτοια κουβέντα και μάλιστα να είναι μονοθεματική κιόλας, γιατί τα θέματα που μπορούμε να ανοίξουμε για τον αγροτικό τομέα είναι και επίκαιρα, αλλά είναι και βαθύτερα τα προβλήματα που επιβινούνται τώρα με τον Κορυνιό και μπορούμε να τα αναδείξουμε τουλάχιστον και να προτιμάσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα τις δομές που έχουμε εμείς και σαφώς να ετοιμάσουμε και τον κόσμο και μην του παρεξηγείτε αυτό που λέω. Εάν είχαμε ως Έλληνες όσοι μπορούν τουλάχιστον μία μεγαλύτερη αφτάρκια από αυτή που έχουμε ως χώρα και εξασφαλίζαμε έστω και δύο δισεκατομμύρια ευρώ με την ιδιοπαραγωγή για την αυτοκατανάλωση, θα ήτανε ζημιά, θα ήταν κακό και για την υγεία μας καλό και για την οικονομία μας και για την ζωντανία της υπέθρου. Οπότε αυτή η λογική της καταναλωτικής κοινωνίας ας τη μετατρέψουμε σιγά σιγά σε μια λογική μιας δημιουργικής παραγωγικής κοινωνίας. Κύριε Χαστά πήρατε τον λόγο δε στερολογήσατε παρακαλώ πάρα πολύ για να μην κοδεδεύόμαστε και με χέρια και πόδια στηρίζετε όμως σε πολλά θέματα συγχωρούμε. Είναι επιστημονική γνώση να πρόκειται των άλλων δεδομένων που δυστυχώς επικρατούνε μέσα από την οθία του ανταγωνισμού μέσα από στρευλώσεις της αγοράς που αυτό που σας είπα και όταν εκτουργεί η οικονομία της αγοράς με κανόνες όπου υπάρχει η αγορά θα υπάρχει και το μαύρο η αγορά και στρευλώσεις. Κύριε Χαστά παρακαλώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε αν το ανοίξουμε θα χάσουμε το περιφερειακό συμβουλείο. Ωραία λοιπόν οπότε θα θέσουμε σε συμβουφορία την πρόταση του κυρίου περιφερειαρχή να συζητήσει το επόμενο περιφερειακό σαν οναδικό θέμα. Παρακαλώ κύριε Καρυπίδη. Έχω μια διαφορεία. Να συζητήσουμε πάρα πολλές φορές γιατί όντως είναι σημαντικά τα θέματα. Αλλά από τη σημερινή συζήτηση να είμαστε ωφελή με να προκύψει κάτι άμεσο. Να υπάρξει μια απόφαση που ζητάμε άμεσα την ενίσχυση του πρωτογενού στόματος των αγροτών μας λόγω του κορονοϊού να ενισχυθούν οικονομικά με κάποια μέτρα και άμεση αντιμετώπιση και να βρεθεί ο τρόπος πως οι εργάτες γης και οι άνθρωποι μας θα μπορούν να δογηθούν στα χωράφια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες. Και βεβαίως για να είναι ξεκάθαρο δεν υπάρχει όπως λέει ο κ. Περιφερειάρχης καμία ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης για αυτάρκια σε αγαθά και προϊόντα. Είναι όμως μια δικιά του εκτίμηση με τα δεδομένα και την παρακολούθηση που κάνει σε διεθνές επίπεδο και τις δυνατότητες που έχει η χώρα. Έγινε αντιληπτό έτσι κ. Περιφερειάρχη. Θα μου επιτρέψετε να παρεύω στη συζήτηση έτσι. Απλά θα ήθελα να πω ότι όπως είπε ανέφερε προηγουμένως ο Περιφερειάρχης παρεμβάσεις και προς τα κεντρικά έχουν γίνει. Και είμαστε ενημερωμένοι όσον αφορά τον θέμα των εργατών γης. Έχουν υπάρξει επαφές και προσπάθειες για να μπορέσουν να γίνουν... Τι σας είπαν κ. Άμπα. Τι σας είπαν. Βασικά όπως έχετε ήδη ακούσει υπάρχουν στους 100.000 εκατομμύρια τα οποία είναι να διατεθούν από το Δικαστήριο Γεωργίας για τη στήριξη της κυνοτροφίας. Υπάρχουν πολλοί πλάδοι συγκεκριμένοι οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από το γενικό τους να μιλάμε για γεωργία και για κυνοτροφία. Πρέπει όλα αυτά να συγκέραστον, να καθίσουμε να αξιολογήσουμε για κάθε έναν κλάδο αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί και να μην... Τι να αξιολογήσουμε. Πρέπει σε λίγο οι άνθρωποι μας να πάνε στα χωράφια. Πρέπει να φέρουμε εργάτες γης για να μαζέψουν τη σωδιά. Έχουμε σχέδιο. Αυτό πρέπει να πάρουμε μια απόφαση σήμερα έτσι ώστε τα αντανακλαστικά των κυβερνόντων να είναι πιο γρήγορα και να έχουμε ένα σχέδιο για να πάνε να ελλοποιήσουμε. Αυτό είναι το σημερινό περιφέρος του Συμβούλου. Έτσι πιστεύω, μην την ανοίξουμε τη βεντάλια. Να βάλουμε ένα τέλος, κύριε Πρόεδρε, γιατί ως προς τους εργάτες γης σας είπα ότι το έχω θέσει το θέμα εδώ και 20 μέρες αν δεν ανοίξουν τα σύνορα με τους Σαλβανούς, γιατί με αυτούς τους ανθρώπους που δουλεύουμε με τη γεωργία δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Άρα δίνουμε το μήνυμα στους παραγούς μας να αναζητήσουν και ελληνόπουλα να πάνε για εργασία, έστω και κάτω από τέτοιες συνθήκες ανάγκης να αρχίσει ο Έλληνας να πηγαίνει σιγά σιγά στα χωράφια. Το έχουμε ανάγκη και θα το έχουμε ανάγκη τα επόμενα χρόνια, τα οποία δεν προοριμίζουν να είναι καλύτερα από τα προηγούμενα. Και ως προς τη στήριξη και την εξασφάλιση της παραγωγής, να το ζητήσουμε όπως γίνεται για όλους τους κλάδους, θα ηθεί μια μέρηνα και για τις ασφαλιστικές φορές και για στήριξη της ανεπιστότητας των παραλών και για ανακούφιση των δανειών, αλλά να μην αδικήσουμε με μία συζήτηση που θα πρέπει να το φέρουμε σε ένα περιφερειακό συμβούλιο μόνο θεματικά, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, έχει μισή ώρα που ζήτησα το λόγο. Θα ήθελα να σας άψω, κύριε Σαββόπου, λεςιτώ συγγνώμη. Δεν πειράζει. Προσπαθώ έτσι να κρατήσουμε λίγο τις διαδικασίες. Και θα ήθελα πριν πάμε στα θέματα της ημερίσιας διάταξης, επί της πρόθεση που έκανε ο κ. Σαββουλίδης, αλλά και ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο έχουμε στη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας Καλησπέρα σε όλους. Τη στιγμή είμαστε μια δημοτική ενότητα με 6 δημοτικά διαμερίσματα σε μια κατάσταση έκδοσης ανάγκης, όπου επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο στους φτυνοτρόφους με μια έτσι ειδική διαδικασία, η οποία υπάρχει υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, αλλά έχουμε περίπου 70 με 80 αγρότες, οι οποίοι έχουνε σπαρμένα συντηρά, θέλουν να μπουν στα χωράφια για να βάλουνε φασόλια, θέλουν να ρίξουνε το λύπασμα και να κάνουν της ανοκτωνίας τα συντηρά, θέλουν να σπύρουνε να φυτέψουν τα καλαμπόκια τους και θεωρώ ότι η κατάσταση έκδοσης ανάγκης, η οποία λύγει μέχρι και την τρίτη που μας έρχεται, δηλαδή στις επόμενες πέντε μέρες. Πιστεύω ότι στον Περιφοριακό Συμβούλιο αυτό θα πρέπει να υπάρχει, έχω κάνει εδώ και τρεις μέρες μια επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον Περιφερειάρχης στους δύο βουλευτές και στο Δήμαρχο Καστουργιάς. Είναι επιτακτική ανάγκη όλων αυτών των οποίων υπόθεσαν στις προηγούμενες δύο ώρες, όσον αφορά την επάρκεια των αγροτικών αγαθών, να δοθεί υπό έναν καθεστώς αυστηρής επιτήρησης από την αστυνομία, όπως σε άλλους οι αγρότες έχουν τα τρακτέπια τα οποία έχουν εκβούκλια, έχουν ειδικές στολές, έχουν μάσχες, όλα τα χωράφια τους και καλλιέργιές τους είναι εκτός οικισμού. Ήδη η ΠΕΕΨΤΟΝ Καστουργιάς εδώ και πέντε μέρες έχει κάνει μια πλήρη καταγραφή με ονομαστικές καταστάσεις, με το πού βρίσκονται τα χωράφια τους και ζητάμε, πιστεύω σήμερα, να υπάρχει μια πρόταση από τον Περιφερειακό Συγγούλιο χωρίς να παρεκλίνει αυτού του καθεστότος της έκτακτης ανάγκης που διέπει αυτή τη στιγμή τη δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας, να επιτραπεί επαναλαμβάνω υπό προϋποθέσεις και με την αστυνόμευση να μπορούν οι αγρότες αυτοί να βγαίνουν από την κατοικία τους και να πηγαίνουν στο χωράφι τους να κάνουν τις άκρως αναγκές καλλιεργικές φροντίδες. Ήδη από χθες έχει ανέβει η θερμοκρασία πολύ. Αν δεν γίνουνε αυτές οι καλλιεργικές φροντίδες, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία αμίωση της παραγωγής στα σιτυρά, κάτι εκτίμηση από την εμπειρία την οποία έχω εδώ και 20 χρόνια ως γεωπόνος στα χωράφια, τουλάχιστον 70 με 80% δηλαδή μία μέση αναμενόμενη παραγωγή, η οποία θα γίνει στο σωστό χρόνο με καλλιεργικές φροντίδες αυτή τη χρονική στιγμή θα έχουμε μία μέση παραγωγή 300 κιλά και αν την κάνουμε μετά από 10-12 μέρες θα έχουμε κάτω από 150 κιλά. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μία επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως έχει γίνει η ειδική μέρημα για τους φθινοτρόφους να βρεθεί έτσι μία λύση, που θα αναλαμβάνω πάντοτε με ασυνόμευση, με ειδικές καταστάσεις, οι οποίες θα υπάρχουν στην ασυνομική διεύθυνση και με ειδικές βεβαιώσεις, οι οποίες είμαστε έτοιμοι τόσο υπεριφέρει ή αν χρειαστεί και ο δήμος να εκδώσει την οποία θα έχει ο κάθε αγρότης με συγκεκριμένο δρομολόγιο, με συγκεκριμένες ώρες για να μην χαθεί έτσι η αγροτική παραγωγή από τη Δημοτική Ενότητα της Μεσοφωνταμίας. Είμαστε έξι δημοτικά διαμερίσματα, έχουμε ένα κάμπο πάνω από 25.000 στρέματα, τα σητηρά είναι πάνω από 10.000 στρέματα και αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρχει μια απώλεια μεγάλη αγροτικού ισοδήματος άμεσα από τους παραγωγούς της Δημοτικής Ενότητας της Μεσοφωνταμίας. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Σαββόπουλε, από ό,τι βλέπω ακούστηκαν πάρα πολλές θέσεις. Εγώ θα προτείνω, αν συμφωνεί το σώμα, να δημιουργηθεί μια διαπαρατηξιακή επιτροπή, να καταθέσουμε ένα ψήφισμα, να συντονιστούν όλες αυτές τις θέσεις, να καταθέσουμε ένα ψήφισμα στο συνολό του και να επανέλθουμε με ένα νέο περιφερειακό, με μοναδικό θέμα, το αγροτικό τομέα. Αν συμφωνεί το σώμα, να το προχωρήσουμε έτσι. Κύριε Πρόεδρε, από εμάς τρία θέματα και μπορείτε να το προχωρήσετε. Ξέρω ότι πάντα συνένουμοι σε τέτοια πράγματα. Θα ήταν καλύτερο να δημιουργηθεί μια διαπαρατηξιακή επιτροπή, για να είμαστε όλοι καλυμμένοι και να προωθηθούν όλα τα θέμα. Η πρωτοβουλία είναι και στην περιφερειακή αρχή να κάνει την απόφαση. Εμείς τρία πράγματα ζητάμε. Άμεση ενίσχυση των αγροτών μας, μέρινωνα για τους αγρότες γης και βεβαίως για τις περιοχές που είναι σε καραντίνο, όπως είναι η Μεσοποταμία. Συμφωνώ απόλυτα με τις επισημάσεις του κ. Σαββόπιντ. Κυρία Πρόεδρε και εμείς συμφωνούμε να βγει μια απόφαση τώρα με βάση αυτό που έχει καταθέσει ο κ. Χαστάς. Να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή, να συμπληρώσουμε αυτά που είπαμε στις τοποθετήσεις μας, γιατί το θέμα επήγη. Και βεβαίως θα συζητηθεί στο επόμενο ολοκληρωμένα. Λέω ότι όσο περισσότερα περιφερειακά συμβούλια κάνουμε, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσότημα που θα συμφέρονται. Κύριε Σαββουλίδη, κ. Χαστάς, συγγνώμη. Εμείς θεωρούμε ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος των αγροπαιδοτρόφων. Επιμένουμε σε αυτά τα τέσσερα, τα οποία θεωρούμε είναι τα αναγκαία για να μπορέσει να ανακουφιστεί μια αγροπαιδοτροφή. Το λέμε στο ψήφισμα, κύριε, το πρώτο θα γίνει, διαπαραταξιακή, μάλλον επιτροπή. Κύριε Πρόεδρε, σας το έχουμε πει και άλλη φορά, ότι είναι να λέμε, θα το λέμε στα περιφερειακά συμβούλια. Και η διαπαραταξιακή, άμα τη φτιάξετε, ότι είναι να βγει από εκεί, θέλουμε να έρθει στο περιφερειακό συμβούλο. Όχι τώρα να αξιοποιούνται οι διαπαραταξιακές για να πετυχαίνει μπάλα στην εξέδρα. Μιλήσαμε για τέσσερα πολύ συγκεκριμένα συστήματα που έχουν να κάνουν τη διοχέτευση της εχώριας παραγωγής και η διεκτινοτρόφη εδώ στην περιοχή. Λένε για το Πάσχα τι θα κάνουμε τα μνηρήφιά μας, δεν πρέπει να δοθάμε σαν μια λύση. Το χαμένο εισόδημά τους είπε και ο κ. Σαββόπουλος πριν. Δεν πρέπει και εδώ να υπάρχει συγκεκριμένη ενίσχυση, έκκριτο επίδομα. Τα χρέη τους που τρέχουν, δεν πρέπει και αυτά να σταλούν. Μιλάμε για τέσσερι συγκεκριμένους άξιονες. Τώρα η συζήτηση απλώθηκε σε πάρα πολλά θέματα. Ας κάνουμε κι άλλο περιφερειακό συμβούλο για να συζητήσουν αυτά. Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας σε αυτούς τους τέσσερις άξιονες. Δεν έχουμε χρόνο και όσοι θέλουν ότι υπάρχει χρόνο να σπαρασταναλογιστούν και να σπάρουν τις ευθύνες τους. Δεν γίνεται έτσι. Κύριε Σαββουλίδη. Είμαι υπέρ της εισηγής του κ. Σαββόπουλου. Κατανοώ το πρόβλημά τους και καλησπέρα και τα χαιρετίσματα μου. Θα θέλαμε να γίνει μια μονοθυματική συνειδρίαση για τα εργατικά προβλήματα υπέρ της εισηγής του κ. Κασαπίου. Και επίσης να συγκεκριμηνοποιούμε τα προβλήματα και θα έλεγα να τα αναδεικνύουμε στα αρμόδια όργανα. Αυτό πρέπει να κάνουμε μέχρι να γίνει αυτή η μονοθυματική συνειδρίαση για το αποτικό θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Οπότε, καταλήγουμε με κ. Καριπίδη, κ. Ζεβλιάδου, κ. Χαστά, κ. Σαββουλίδη και κ. Κασαπίδη. Καταλήγουμε στο να κάνουμε τη διαπαραταξιακή επιτροπή, να συντάξουμε το ψήφισμα και να κατευθεθεί άμεσα. Αν, σαν κατά λάθος, δοθεί παράταση για τη Δημοτική Νότια Μεσποταμίας μιας εβδομάδας, θα είναι πολύ αργά για να κάνουμε μια επόμενη συνεντρία στη περιφερειακή συμβουλή όσον αφορά το πρόγραμμα το οποίο έχουμε προαναφέρει. Συμφωνώ με τον κ. Σαββόπουλο. Νομίζω και αυτό πρέπει να το αποφασίσουμε τώρα. Είναι και αυτά που θα μπει μέσα στους άξονες του κ. Χαστά, δηλαδή ένα συμπληρωματικό να συμπληρωθεί. Είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε απόφαση σήμερα, κ. Συμπηλιάδη. Δεν μπορεί να περιμένει. Αν πάρουμε σήμερα αποφάσεις, είναι και τα τέσσερα σημεία του είναι απολύτως άμεσα. Δεν εμφανίζουν καμιά συνολική αγροτική υπονολητική. Ωραία, κ. Τρατζίδη. Όπως συμφωνήσαμε και με τις προσθήκες του κ. Σαββόπουλο. Και να πάρουμε απόφαση σήμερα, κ. Τρατζίδη. Και να πάρουμε απόφαση σήμερα. Κ. Καρυπίδη. Είπαμε. Ωραία, κ. Ζυπηλιάδη, κ. Χαστά, υπέρ. Με την προσθήκη του κ. Σαββόπουλου, κ. Σαββουλίδη. Υπέρ με την προσθήκη του κ. Σαββόπουλου, όχι για να γίνει μοναδραματική συνεδρία. Ωραία, κ. Ζυπηλιάδη, κ. Χαστά, υπέρ. Με την προσθήκη του κ. Σαββουλίδη, όχι για να γίνει μοναδραματική συνεδρία. Ωραία, κ. Ζυπηλιάδη, κ. Χαστά, υπέρ. Με την προσθήκη του κ. Σαββουλίδη, όχι για να γίνει μοναδραματική συνεδρία. Ωραία, κ. Χαστά, υπέρ. Με την προσθήκη του κ. Σαββουλίδη, όχι για να γίνει μοναδραματική συνεδρία. Ωραία, κ. Χαστά, υπέρ. Με την προσθήκη του κ. Σαββουλίδη, όχι για να γίνει μοναδραματική συνεδρία. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ζυπηλιάδη. Αν έχετε κάποιες ερωτήσεις, τόσο σε εμένα, τους ευχαριστώ βασικά που βρίσκονται σήμερα μαζί μας. Αυτή είναι η πρόταση. Ευχαριστούμε πολύ, κ. Τσιόμαρη. Παρακαλώ, υπάρχουν ερωτήσεις? Μία μικρή παρατήρηση, κ. Πρόεδρε, αν έχω τον λόγο. Παρακαλώ, κ. Ζυπηλιάδη. Ερώτηση? Μία μικρή παρατήρηση διόρθωση θα το έλεγα. Ναι, γιατί? Απλώς επειδή είπε ο αντιπεριφερειάρχης ότι είναι εκεί και ο κ. Δοήβασης και ο κ. Γίνης. Καλησπέρα και στους συνεργάτες εκεί. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Στο τεχνικό δελτίο λέει ότι αν αυτό έχει σχέση με άλλα έργα και υπάρχει ένα τίξτο όχι, νομίζω ότι για να είναι σωστό πρέπει να αναγράψουμε ακριβώς αυτά που είπε πριν ο αντιπεριφερειάρχης και τα γράψατε εσείς. Ότι έχουν γίνει οι μελέτες, που είναι ένα πρώτο έργο του ΕΑΠ, αυτό είναι συνέχεια ενός άλλο έργο. Άρα να μπει και αυτό. Δηλαδή η σελίδα 2 του τεχνικού δελτιού είναι τυπικό, αλλά καλά είναι να διορθωθεί για να υπάρχει σωστό ιστορικό στο τεχνικό δελτίο. Υπάρχει το ερώτημα που λέει, έχει σχέση με προηγούμενα έργα, συνδέεται με προηγούμενα έργα το παρόν έργο. Και η απάντηση είναι όχι. Όμως είναι συνέχεια ενός άλλο έργο. Υπάρχει κάποια ερώτηση, παρακαλώ. Κύριε Καρυπίδη, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Χαιρετίζουμε που δίδετε συνέχεια. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα διοικήσεις των φραγμάτων. Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτό πρέπει να επεκταθεί. Υπήρχαν και αυτές οι εισηγήσεις, ιδιαίτερα από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας προζέντων, και το γύρω γρήβατια κάνουμε και με τους θυμάρους και όλα αυτά. Και είδατε τη συνέβη σε όλη την Ελλάδα με τα πλημμυρικά φαινόματα. Νομίζω ότι πρέπει αυτό το σύστημα διοίκηση να υπάρχει. Υπάρχει τεχνογνωσία στην ΑΓΟ. Ήταν μια πρωτοβουλία από την οποία την είχαμε κουβεντιάσει από το 2016. Και εξελίσσεται και νομίζω ότι θα είμαστε μια περιφέρεια που θα παρακολουθεί όλα αυτά τα έργα. Είμαστε μια περιφέρεια που έχει τα περισσότερα πληγχανιάκα ύδατα. Και πρέπει αυτά τα ύδατα και να τα διαφυλάττουμε, αλλά πολύ περισσότερο να έχουμε και μίσος. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη δουλειά που έχει γίνει από τον κύριο Γρήβα και όλους τους κυρισιακούς το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από τα στελέχη της ΑΓΟ. Και ψηφίζουμε. Διαπρόεδρε, έχουμε σήμερα να συζητήσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και τα δύο θέματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Γιατί ολοκληρώνουν μια δουλειά που με πολλή επιτυχία μέχρι σήμερα έχει κάνει για αναπτυξιακή σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕΥΨΚΟ. Αυτό που εμείς βάζουμε λίγο στην κουβέντα και θέλουμε να πάρθει μια απόφαση σήμερα είναι κάπως διαφορετικό. Συμφωνούμε απόλυτα ότι η δεύτερη φάση μελετών πρέπει να γίνει. Το δύο δηλαδή. Όπως έτσι όπως ακριβώς είναι στην εισήγηση. Όπως ακούσαμε από την εισήγηση του Αντικαριφερειάρχη πριν, όπως η υπουργική απόφαση ορίζει, πρέπει να γίνουν εκτός από την Α φάση που έχει γίνει και τελείωσε. Τη Β φάση που ολοκληρώνεται τώρα με τις μελέτες που προτιμούνται στο θέμα δύο, πρέπει κάποια στιγμή να συστηθεί και ο φορέας λειτουργίας του φράγματος. Γιατί αυτή τη στιγμή στην ουσία η περιφέρεια υποκαθιστάνε ένα φορέα λειτουργίας του φράγματος. Πιλάτε για το δεύτερο θέμα κύριε Αζυμπηρία. Όχι για το πρώτο. Ο φορέας αυτός λοιπόν ή θα έφιανε αν υπήρχε, αν υπήρχε θα παρακολουθούσε τη λειτουργία του φράγματος. Θα κρατούσε το αρχείο, θα έκανε τις οργανομετρήσεις, θα οργάνωνε, θα έλεγχε τα υδραπλικά, ηλεκτομηθανολογικά, όλα αυτά που λέει. Τι λέει ο νόμος, τι λέει η υπουργική απόβαση που πολύ σωστά αναφέρεται στην εισήγηση και δεν περιλαμβάνεται στα έργα που ψηλίζουμε, λέει ότι είναι το Β'2 και Β'3 για τα οποία πολύ σωστά λέει η εισήγηση μπορεί να αποφασίσει... Το δεύτερο θέμα είναι αυτό. Το Β'2 και Β'3. Είναι για το δεύτερο θέμα. Όχι, όχι μιλάω για τις μελέτες, μιλάω για την παρακολουθία. Είναι η επόμενη εισήγηση αυτό που λες, Γιάννη. Όχι, δεν είναι η επόμενη, είναι αυτή, θα καταλάβετε την ασφάλεια. Η υπουργική απόφαση είναι μία, την οποία εμείς ειλοποιούμε. Λοιπόν, αυτό που εμείς λέμε είναι ότι έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί να λειτουργήσει ο φορέας παρακολούθησης των πραγμάτων για τον οποίο η νομοθεσία λέει, ότι θα είναι είτε θα είναι μία υπηρεσιακή δομή στην περιφέρεια της Ελληνικής Μακεδονίας, η οποία θα οριστεί και ως φορέας κυστοφής πραγμάτων, και η οποία θα έχει ως υπηρεσιακάς τελέχει ένα πολιτικό μηχανικό, ένα ελευθρολόγο μηχανικό, έναν αγρονόμο τοπογράμμα και ένα γεωλόγο, είτε είναι το δεύτερο, τη δεύτερη δυνατότητα που δίνει η Λιονόμος, να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος φορέας της περιφέρειας, που να είναι με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Άρα λοιπόν, εμείς τώρα, επειδή το ΕΒΑ αποκλείεται ποτέ να αναλάβουν να κάνουν αυτήν τη δουλειά της παρακολούθησης των πραγμάτων, και επειδή το θέμα δεν είναι να λειωσουμε μόνο το θέμα των φραγμάτων της ΠΓΖ, αλλά πρέπει να κάνουμε έναν φορέα λειτουργίας, πιστοποίηση, παρακολούθησης, μάλλον, των πραγμάτων για όλες τις ΠΕΠΣΜΑ. Η δική μας η πρόταση είναι, σε αυτό το πρώτο που αφορά την παρακολούθηση, να περιλάβουμε τη σύσταση του φορέα. Μα πιτρέπετε να μην… Να την ανεξάρτητο φορέα, με αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτήσουμε τα δύο πρώτα χρόνια και στο επόμενο θέμα που είναι οι μελέτες, τράψεις και όλα αυτά που έχουμε, να βάλουμε και ένα ποσό, έτσι ώστε η ANCO να είναι ο τεχνικός σύμβουλος αυτού του νεοσύστατου φορέα για δύο χρόνια. Στο τέλος της ημέρας δηλαδή, να μας μείνει μία δομή που την ορίζει ο νόμος, από το 2016 το ορίζει, είμαστε στο 2020, και δεν έχει νόημα κάτι που πρέπει να κάνει ένας φορέας, να κάνει με ανάθεση η ANCO για λογαριασμό της περιφέρειας. Πρέπει να βρούμε μία λύση περισσότερο ομώνυμη, όπως ορίζει ο νόμος και να βράει και όλες τις πέψινοι. Γιατί εγώ λέω, άντε αυτό το καλύπτουν από εδώ, από το ΕΑΠ, δηλαδή τα άλλα φράγματα και θα γίνουν. Ποιος θα τα παρακολουθεί όλα αυτά που λέει. Κύριε Πρόεδρε, θα θέλαμε να συμπληρώσετε κάτι βοηθητικά. Βεβαίως, μπορώ να παρέχω κύριε Πρόεδρε. Αυτό που λέει η κυρία Ζιμπηλιάδου είναι στο δεύτερο το θέμα. Γιατί ο προϋπολογισμός των φραγμάτων των μελετών περιλαμβάνεται στο δεύτερο, δηλαδή οι φορές διαχείρισης είναι μέσα στον προϋπολογισμό του δεύτερου θέματος. Θα με επιτρέψετε λίγο να συζητήσουμε και το δεύτερο θέμα και να το αποδεχθώ γενικά. Κύριε Πρόεδρε, ας τελειώσουμε το πρώτο θέμα και ας μπούμε στο δεύτερο, γιατί νομίζω ότι όλος ο εντοπισμός που έχετε κάνει των παρατηρήσεων αφορά το δεύτερο θέμα, κυρία Εφρά. Αυτό είναι η δεύτερη εισήγηση, είναι στο δεύτερο θέμα. Θα το συζητήσουμε, να μπούμε στο δεύτερο θέμα και θα το συζητήσουμε αναλυτικά. Θα με επιτρέψω να κάνω παρέβαση και για τα δυο τα θέματα. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, εμείς συμφωνούμε. Είναι ένα σημαντικό θέμα. Και αυτό και με το δεύτερο. Το λέω για να το πιάσω από εκεί που το λέει η κυρία Ζυπηλιάδη, γιατί όντως ισχύει αυτό που λένε οι υπόλοιποι, γιατί το λένε οι υπόλοιποι. Βλέπετε στο δεύτερο θέμα, εμείς είμαστε της άποψης ότι πρέπει να φτιαχτεί υπηρεσιακή δομή, κάπως έτσι νομίζουν οι διατύπωσοι που έχει η δεύτερη εισήγηση, και όχι να φτιαχτεί ένας ανεξάρτητος φορέας, το λέω, γιατί από τέτοιους ανεξάρτητους φορείς, σε πολλές περιπτώσεις και για την κυγούνα του Κοσμάκη, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη δομή, και το δεύτερο θέμα, και το πρώτο θέμα, και το δεύτερο με την υποσυμμίωση αυτής. Αφήστε λίγο να συζητήσουμε το δεύτερο, και μετά θα ψηφίσουμε. Για το πρώτο, ψηθούν. Να το αναπτύξουμε λίγο. Κυρία Πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι. Παρακαλώ, συγγνώμη, δεν σας άκουσα. Ο Σατήρ, στον Βόσδο, να ρωτήσω κάτι. Ποιος μιλάει, γιατί δεν έχω εικόνα. Κύριε Σατήρ, εσείς, κύριε Βόσδο. Ναι, παρακαλώ. Θέλω να ρωτήσω και εσείς. Το πρώτο θέμα, είναι μόνο η σύνταξη του παχαιού για την υποβολή, ή θα είναι και η παρακολούθηση του έργου. Γιατί είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα αυτά. Είναι και η παρακολούθηση του έργου. Η παρακολούθηση μέχρι ποιο χρονικό ορίζοντα. Για δύο χρόνια. Για δύο χρόνια. Ναι, ναι, ναι. 2020-2021. Ωραία. Κύριε Σαβουλίδη. Κύριε Σαβουλίδη. Δεν είναι ο κ. Σαβουλίδης. Οπότε, για το πρώτο θέμα, κυρία Ζεμπηλιαβώ, ουσιαστικά οι παρατηρήσεις σας έχουν να κάνουμε το δεύτερο θέμα. Το πρώτο θέμα η ψήφωσά σας. Δεν έχει γίνει κατανοητό τι έχω πει. Αλλά εν πάση περιπτώσει. Και εμείς, σ' αυτό που αφορά την παρακολούθηση των φραγμάτων, που είναι το πρώτο θέμα, έτσι δεν είναι παρακολούθηση, όπως θα το διαβάσω ακριβώς, το πρώτο θέμα, έγκριση υποβολής πρώτος, το δεύτερο είναι οι μελέτες, το πρώτο είναι η παρακολούθηση και διαχείριση των εγκαταστάσεων. Αυτό δεν είναι το πρώτο θέμα, παρακολούθηση και διαχείριση των εγκαταστάσεων. Εμείς λοιπόν λέμε ότι την παρακολούθηση και διαχείριση των εγκαταστάσεων πρέπει να την κάνει οχωρές που θα λειτουργήσει τα φράγματα. Ο οποίος όμως σύναιο δεν υπάρχει. Αντί λοιπόν, για άλλη μια φορά να τον αναθέσουμε προσωρινά, εισυγούμαστε να κάνουμε, να χρηματοδοτήσουμε μία δομή, αυτά τα έργα να εντάξουμε, είτε θα είναι υπηρεσιακή, αυτό θα το συζητήσουμε, είτε θα είναι, όπως το λέει ο νόμος, ανεξάρκητη. Η υπηρεσιακή έχει το πρόβλημα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, στην ανεξάρκη μπορεί να γίνουν προσλήψεις, με όλες τις διαδικασίες του ΑΣΕ, φυσικά, και τα χρήματα αυτά να οδηθούν για τη λειτουργία του φορέα. Και στις μελέτες που είναι το δεύτερο θέμα, που είναι όλες οι μελέτες που συμφωνούμε οπωσδήποτε να γίνουν, να βάλουμε και μία πρόσθετη δραμπάνη, ώστε η ΑΝΤΟ να είναι τεχνικός σύμβουλος του φορέα, που θα δημιουργήσουμε για να υλοποιήσει όσα λέει το πρώτο θέμα, που είναι η παρακολούθηση της λειτουργίας των φραγμάτων. Η παρακολούθηση των φραγμάτων δεν είναι δουλειά της περιφέρειας, ούτε είναι δουλειά της ΑΝΚΟ, η ΑΝΚΟ το κάνει προσωρινά, μέχρι εμείς να δημιουργήσουμε μία δομή. Αλλά επειδή από τότε που βγήκε αυτό το νόμο... Με συγχωρείς, κυρία Ζιμπελιάδου, δεν είναι έτσι όπως τα λέτε τα πράγματα. Συγγνώμη. Διαβάζω εκτός κι αν είναι η εσύγηση διαφορετικά. Δεν ξέρω. Μπορείτε να βοηθήσετε λίγο τη διαδικασία. Μα μιλάμε για το δεύτερο θέμα. Αυτά συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο θέμα. Εγώ θέλω να το προθετηθώ γενικά για και τα δυο. Με λάθη για φορέα διαχείρισης. Φορέα διαχείρισης είναι στο δεύτερο θέμα, γιατί προϋπολογισμός των φορέων διαχειρίσεων, πώς θα γίνουν αυτά, είναι στο δεύτερο το θέμα. Ας τελειώσουμε το πρώτο. Ψηφίζεται αυτό που λέει το πρώτο το θέμα, το ψηφίζεται. Τα άλλα θα συζητήσουμε, είναι και πολιτικό το θέμα. Δεν είναι τεχνικό μοναδικό. Προφανώς ακριβώς γι' αυτό λέω. Στο δεύτερο θέμα λοιπόν, που για μένα αυτά τα δυο πρέπει να είναι ένα θέμα, θα μελετήσουμε πώς θα είναι αυτός ο φορέας. Που προφανώς θα είναι όπως θα είναι ο νόμος. Ό,τι λέει ο νόμος θα είναι αυτός ο φορέας. Κοιτάξτε κυρίες και παιδιά. Στο πρώτο θέμα μιλάμε για παρακολούθηση. Το δεύτερο θέμα είναι για μελέτες. Να τα ξεχωρίσουμε. Για αυτό τα ξεχωρίζουμε αυτά τα δύο τα θέματα. Το πρώτο είναι παρακολούθηση. Και να το συζητήσουμε γιατί την κάνει, το λέμε να πάει στην Άνκο. Και το δεύτερο είναι το θέμα οι μελέτες. Και πάλι να το συζητήσουμε γιατί το κάνουμε μέσω Άνκου. Λοιπόν, να διαβάσω λίγο τι λέει η εισήγηση. Λέει ότι θα γίνουν οι μελέτες του δεύτερου σταδίου, γιατί του πρώτου σταδίου έχουνε γίνει, εκτός από το Β2 και Β3, που θα γίνουν σε κατοπινό χρόνο. Έτσι λέει η δύο. Ο Β2 και Β3 είναι η μελέτη, σύστασης και οργάνωση του Φορέα Λειτουργίας του Φράγματος. Και η σύσταση και οργάνωση του Φορέα Λειτουργίας του Φράγματος, λέει ότι θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Έτσι δεν είναι κύριε Γκίνη, έτσι δεν λέει η εισήγηση. Οφερώνει το δεύτερο θέμα. Το δεύτερο θέμα αυτό. Το δεύτερο είναι. Μέσα του Φορέα. Ναι, μπήκαμε στο δεύτερο. Είναι δύο διαφορετικά θέματα, γιατί δεν θα μπορούσαν να είναι ενωποιημένα, βάσει και τους άξονες που έχουμε και την επιτυμότητα από τον Μπόρο. Το δεύτερο θέμα διαβάζουν. Γεωργία, είναι έτσι διαφορετικά βαλμένα τα θέματα, με απόψη του περιφερειακού συμβουλίου, γιατί είναι διαφορετική η ένταξη που βάζουμε στον Μπόρο από την Επιτροπή Παρακολούδηση. Δεν διαφωνώ σε αυτό, Ο Φορέα. Για αυτό δεν είναι διαχωρισμένα τα θέματα. Η παρατηρήση κάνει το δεύτερο θέμα, για το δεύτερο. Σε σχέση με το πρώτο θέμα, κυρία Ζεπλιάδου. Κυρία Πρόεδρε, δεν ξέρω γιατί δεν μπορούμε να συνεννοήσουμε. Διαβάζω την εισήγηση του δεύτερου θέματος. Ωραία, να πάμε και στο δεύτερο και να τα μιλήσουμε όλα μαζί. Ας κάνουμε και την εισήγηση του δεύτερου θέματος, παιδιά, και να τελειώνουμε. Λοιπόν, κύριε Τσιουμαρί, προχωρήστε λίγο στο δεύτερο θέμα. Εδώ μιλάμε λοιπόν για την έγκριση υποβολής πρότασης του ΕΑΠ 2012-2016, για το έργο με τίτλο «Μελέτες σχεδίων αντιμετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων, πραγμάτων Συσανίου, Μηλοχορίου, Μεσόβουνου και Πραμόριξα, νομού Κοζάνης». Όπως είναι γνωστό, τα έργα κατασκευής των πραγμάτων Συσανίου, Μηλοχορίου, Μεσόβουνου και Πραμόριξα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αντίστοιχοι τα μιευτήρες είναι πληρωμένοι με το νερό για να διέχεται η ανταστάση του περιγριστή. Όπως είναι γνωστό, είναι η ίδια πράγματα με την προηγούμενη εισήγηση. Μετά την έγκριση της 30.12.2016 του Κανονισμού Ασφαλίας Φραγμάτων και τη συγκρότηση της Δικητικής Αρχής Φραγμάτων, απαιτείται υποβολή μέχρι της 31.10.2020 από τους φορείς κυρίως των έργων φραγμάτων πακέλων για έγκριση φραγμάτων. Στα πλαίσια αυτά, η Διέθυση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότης Κοζάνης σχεδίασε και την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης της Περιφερίας Δικής Μακεδονίας για τα φράγματα Συσανίου, Μηλοχωρίου, Μεσόβουλου και Πραμόριτσα με την υλοποίηση των παρακάτων σταδίων όπως προβλέπονται αυτά στα σχετικά άρθρα του ΚΑΠΤ. Υπάρχει λοιπόν το πρώτο στάδιο. Αν θέλετε να μη σας κουράσε, αν έχετε την εισήγηση σας, θέλετε στο πρώτο στάδιο που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Εμείς, λοιπόν, αν θέλετε έτσι για το τυπικό μέρος, να τα διαβάσουμε. Διαβάστε τα. Ναι. Διαβάστε τα. Είναι το ενημερωμένο μητρό του φράγματος βάσει του άρθρου 15, δεύτερον το σχέδιο παρακολούθησης βάσει του άρθρου 8, τρίτον το σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης βάσει του άρθρου 16, που παρελαμβάνει επιμέρους, τον πλήρη κατάλογο κατασκευών και εξοπλισμού, το οργανόγραμμα του προσωπικού για τη λειτουργία και συντήρηση με καθορισμό αρμοδιωτήτων και ευθυνών, τον καθορισμό αποδεκτών ρυθμών μεταβολών της στάθμισης του ταμιευτήρας στη λειτουργία, τις οδηγίες και τρόπο χειρισμού στην περίπτωση εμφάνισης ανομαλιών στη λειτουργία, πρόγραμμα τακτικών συντηρήσεων, διαδικασία συχτάκτων συντηρήσεων. Πάμε, λοιπόν, στην παράγραφο 4. Αυτά όλα ήταν υπό παράγραφη της παράγραφου 3. Πάμε στην παράγραφο 4 που αναφέρεται για τη σύνταξη του φάκελου των απαιτούμενων μελετών και κοστολόγησή τους σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό προεκτιμόμενων αμοιμών της παράγραφου 85.8Δ του άρθρου 53 του νόμου 4412 του 2006 για την κατάρτιση του σχεδίου αντιμετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων, ΣΑΕΚ, βάσει του άρθρου 10. Στο φάκελο θα εμπλαμβάνονται τα ακόλουθα. 4.1. Τεκμηρίωση προεκτιμόμενης αμοιβής μελέτης θράψεις αναχώματος και διόδευσης του πλημμυρικού κόσμου τήματος. 4.2. Τεκμηρίωση προεκτιμόμενης αμοιβής μελέτης διαχείρισης πλημμυρών κατάντη περιοχών ταμιευτήρα. 4.3. Τεκμηρίωση προεκτιμόμενης αμοιβής μελετών διευθέτησης και οριοθέτησης των ρεμμάτων υποδοχής του πλημμυρικού κύματος. Παράγραφος 5. Τα παραπάνω στοιχεία εκτάσων. 5.1. Οριοθέτηση της περιοχής κάθε φράγματος περιλαμβανομένης της περιοχής κατάκλησης με εξαρτημένα τοπογραφικά. 5.2. Εκμηρίωση της κυριότητας της Γης και ολοκλήρωση των ενεργειών μεταβίβασης εκτάσων που τυχόν δεν έχουν ήδη μεταβιβαστεί στην περιφέρεια Δυτικής Μαγεδονίας. 5.3. Εκμηρίωσης του χαρακτήρα των εκτάσεων βάση του σχήματολογιού. 5.4. Έλεγχος της χρονικής ισχύος των ολοκληρώσεων ενεργειών χρονικής επεκτάσεως τους, εφόσον απαιτείται. Και τώρα μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο. Όλα αυτά αναφέραμε ότι όλα αυτά έχουν ενταχθεί στο ΕΑΠ. Έχουν εκτελισθεί τα περισσότερα. Και όπως αναφέρω δηλαδή σε κάποια παράγραφο, το σύνολο του παραπάνω αναφερόμενου πρώτες σταδίου ενεργειών για κάθε ένα από αυτά τα φράγματα Σισανίου, Μηλοχωρίου, Μισόγουνου και Πραμόριτσε, έχει ήδη ολοκληρωθεί στις 17-20 του 2019. Προκλήρωση του ενταγμένου στο ΕΑΠ 2012-2006 έργου με τίκλο «Σύνταξη Φακέλου Εττήματος Έγκρισης Φραγμάτων Νομού Κοζάνης από τη Διηγητική Αρχή Φραγμάτων» πρώτο στάδιο. Με προτείνοντα φορέα την Περιβερία Εδικτυπτηρικαδενίας και φορέα υλοποίησης στην Άγκω. Έτσι λοιπόν σήμερα συζητάμε για το δεύτερο στάδιο, το οποίο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση σχεδίου αντιμετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων ΣΑΕΚ και δικότερα. Αρχίζουν οι υποπαράγραφοι. 1.1 που είναι «Εκπώνηση Μελέτης Θράυσης Φράγματος και Διώδευσης Πλημμυρικού Κύματος». Το 1.2 που είναι «Εκπώνηση της Μελέτης Διεκπώνησης Πλημμυρών Κατάντη Περιοχών Τα Μια Ευθύρα». Το 1.3 που είναι «Εκπώνηση των Μελετών Διερθέτησης και Οριοθέτησης των Αρεμάτων Υποβεχής του Πλημμυρικού Κύματος». Και το 1.4 «Κατάρτιση του ΣΑΕΚ σύμφωνα με το άρθρο 10 και τα σχέδια προτύπων ΣΑΕΚ, που θα έχουν εκδοθεί από τη διοίκηση φραγμάτων σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 10». Με την διοικητική αρχηφραγμάτων. Υπάρχουν και δύο παράγραφοι, παράγραφος 2 Δευτέρου Σταδίου, που είναι «Μελέτη Σύστασης και Οργάνωση του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος βάση του άρθρου 6» και η παράγραφος 3 που έχει να κάνει με «Σύσταση και Οργάνωση του Φορέα Λειτουργίας Φράγματος βάση του άρθρου 6». Και η παράγραφος 4 που έχει να κάνει με την «Τεκμηρίωση και Κατάταξης κάθε φράγματος της κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 1». Μπαίνοντας στο τρίτο στάδιο, έχουμε λοιπόν για την υποβολή από τον Φορέα Λειτουργίας των Φραγμάτων Φαγέλου, έγκριση από τη διοικητική αρχή των φράγματων, του φράγματος, την πρόοδροπη λιλοποίηση των παραπάνων σταδιών «Παρατίθεντε τα εξής». Το πρώτο που είναι, που σας το διάβασα προηγουμένως, που έχει τελειώσει το πρώτο στάδιο. Και πάμε στις ενέργειες «Β4» του σταδίου. Έχει ήδη ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου, κατατάχθηκαν τα φράγματα «Συσανίου» και «Μυλοχωρίου» στην κατηγορία υποπτίας 1, ενώ τα φράγματα «Μεσόβουνου» και «Πραμόριτσα» στην κατηγορία υποπτίας 2, βάσει σχετικής βαθμολόγησης που συντάχτηκε. Οι ενέργειες «Β2» και «Β3» μπορούν να ολοκληρωθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Α, είτε με τη δημιουργία μιας υπηρεσιακής δομής στην περιφέρεια Δεντικής Μακεδονίας, η οποία να οριστεί ως φορέας πιστοποίησης φραγμάτων του νομού Κοζάνης, με την ακόλουθη στελέχωση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του, με τις οδηγίες στην ελάχιστη στελέχωση φορέα λειτουργίας φράγματος, σε εφαρμογή του άρθρο 6 του Κανονισμού Ασφαλίας φραγμάτων, όπου απαιτείται ένας πολιτικός μηχανικός με ιδιότητα γεωτεχνικού υγιηστατικού, ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός ή μηχανολόγος μηχανικός, ένας αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ή αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, ή τεχνολογικής εκπαίδευσης πρώην και ένας γεωλόγος β, είτε με τη διουργία ενός ανεξάρτητου φορέα της περιφέρειας, που μπορεί να ικανοποιεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Άρα, οι παραπάνω με αύξοντα ρυθμό β11, β12, β13 και β14 ενέργειες, όπως αναφέρονται στο β στάδιο, για την ολοκλήρωση του σχεδίου αντιμετώπισης επικοινωνίας, αποτελούν αντικείμενο του παρόντος τεχνικού δελτίου. Αναλυτικότερη περιγραφή των ανωτέρα περιλαμβάνεται στο συνειμένο της παρούσα συσήγησης τεχνικού δελτίου. Έτσι, λοιπόν, εισηγούμαστε σήμερα την έγκριση υποβολής πρότασης του ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Άξονας 7, ορίμαση των Απτυξιακούς Σχεδιασμού, Τεχνική Υποστήριξη και Δημοσιοποίηση, Μέτρο 7,1, Μελέτες και Υπηρεσίες για την Ορίμαση των Απτυξιακούς Σχεδιασμού, Κύκλος έργου Μελέτες Σχεδίων Αντιμετώπισης Επικίνδυνων Καταστάσεων, Φραγμάτων Συσανίου, Μηλοχωρίου, Μεσόβουνου και Πραμόρου της Ενωμού Κοζάνης, το οποίο ανέρχεται στις 203-556.000, συμπεριλαμβαίνοντας του ΦΠΑ 24%, ο Προτείνων Φορέας της Β' Περιφέρια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Φορέας Συλλοποίησης Εκκλησιακής Μακεδονίας Ιάνκο και Φορέας Επίβλεψης Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφεριακής Ενότητας Κοζάνης. Αυτή ήταν η εσήγηση. Μπορώ να έχω το λόγο να εξηγήσω ορισμένα πράγματα. Ναι, κύριε Γρύβο, παρακαλώ. Κι αν υπάρχουν μετά κάποιες ερωτήσεις. Έτσι, ναι. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε, όλα τα φράγματα, αυτά που αναφέρουν τα τέσσερα φράγματα στο νομό μας, κατασκευάστηκαν πριν το 2000 και τότε δεν υπήρχαν απητήσεις στις προδιαγραφές για θράψη φραγμάτων. Οι απητήσεις αυτές μπήκαν μετά το 2016, όταν και εγκρίθηκε ο κανονισμός ασφάλειας φραγμάτων. Άρα είναι υποχρέωση του κύριου το έργο των φραγμάτων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Περιφερία Δυτικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, να προχωρήσει στην εκπόνηση των παραπάνω μελετών. Είναι υποχρέωση αυτή. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να διευκληνίσουμε και θα έλθει το θέμα αυτό στην Προευθυριακό Συμβούλιο σύντομα, είναι ότι για να παραδώσουμε τα φράγματα, θα πρέπει να δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης όπου απητείται. Διότι όπου υπάρχει το ΕΒ, θα πάνε στις ΔΕΙΑΒ, Πραμόριτσα και Μελοχώρη, οι οποίους όμως θα πρέπει να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό που θα είναι τους φορείς διαχείρισης. Αν δεν μπορούν να γίνουν αυτά, θα πρέπει να δημιουργηθεί, όπως πολύ σωστά γράφει η ισχύτηση, να δημιουργηθεί στην περιφέρεια ένας φορέας που θα τα αναλάβει όλα. Επομένως, θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο, που είναι η προθεσμία για να γίνουν αυτές οι μελέτες, να σταλούν στο Υπουργείο. Ζή με τη σύσταση των φορέων διαχειρήσεων για την έγκριση τους, πιστεύω ότι ο χρόνος είναι μικρός, πάλι πιστεύω ότι θα δίνει μια παράταση μετά τα τελευταία γεγονότα. Τέταρτος, θα ήθελα, κυρία Πρόεδρε, να σας γνωρίσω ότι η Περιφερειακή Ανότια Κοζάνης, είμαστε οι πρώτοι, που στο θέμα αυτό βρισκόμαστε προς το τέλος της διαδικασίας, έτσι ώστε τα φράγματα του νομού μας να έχουν ταυτότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τώρα, ήθελα να αναφερθώ και σε ορισμένες και σε ορισμένα ένα άλλο θέμα. Επίσης, να αναφέρω τα κοστολόγια. Καταρχάς να πούμε ότι χρησιμοποιήθηκε ο νόμος 9412. Τα κοστολόγια βγήκαν με αναγωγή, με απασχόληση μηχανικού, δηλαδή στην τιμή που αναφέρονται, ο μηχανικός συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα υποστηριακτιακά, το υπιστοριακτικό προσωπικό. Στην ερώτηση, γιατί δεν μπορεί να τα κάνει η υπηρεσία αυτά, είναι δουλειά που νομίζω ότι, όπως είναι σήμερα στη λεωχωμένη υπηρεσία, δεν μπορεί να εκτελέσεις παραπάνω εργασίες. Η σύμβαση είναι για δυο χρόνια, όπως είπε και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, για το 2020 και το 2021. Αυτές είναι οι διευκρινήσεις. Τώρα δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ερώτηση να την απαντήσω. Κάποια ερώτηση υπάρχει? Παρακαλώ κ. Λησαρίδη. Στο Φορέα Διαχείριση που θέλει να συσταθεί από ό,τι ακούσαμε και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, αναφέρεται μέσα ότι πρέπει να είναι ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανολόγος και ένας γεωλόγος. Αυτό, ποιοι το έχουν αποφασίσει? Αυτό έχουν αποφασιστεί από το Φορέα Διαχείρισης Φραγμάτων, το λέει ο νόμος. Είναι προκαθορισμένα το Υπουργείο. Εγώ ήθελα να πω εσύ κ. Λησαρίδη για αυτό το θέμα. Δεν είπε κανείς ότι η Δίπρα, παρέμον του Σχάρη, μπορεί σήμερα να βρει τρόπο και χρήμα να εκπονίσει τέτοιες μελέτες ή να κάνει τέτοιες διαδικασίες. Όχι. Εγώ αναφέρω μόνο αυτά. Τι τη Δίπρα. Αυτό. Σε όλο αυτό κ. Δ. Βακύρια, κ. Λησαρίδη, έχετε κάποια λεωδότηση? Εγώ αναφέρω διότι βλέπω ότι δεν υπάρχει ένας μεταλλοιολόγος μηχανικός μέσα σε αυτή τη σύνθεση. Αυτά καθορίζονται από το Υπουργείο, από το νόμο. Παρακαλώ. Η ερώτησή μου είναι, αν και πολύ σωστά, τα έχουμε συζητήσει κιόλας, και πραγματικά η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης πρωτοπορεί σε αυτό. Αυτό που δεν αντιλήφθηκα, εφόσον μέχρι τον Οκτώβρη και ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθούμε με κάποια ενδεχομένως καθυστέρηση, αλλά με παράταση όπως μάλλον προβλέπετε, εφόσον καθοριστούν οι φορείς λειτουργίας των φραγμάτων, στο πρώτο θέμα που θα έχει την παρακολούθηση άνκο, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο εκεί για τα δύο χρόνια. Δεν ξέρω αν δεν κατάλαβα κάτι σωστά. Όταν λέτε ασυμβίβαστο τι εννοείτε? Αφού θα έχει την παρακολούθηση άνκο για δύο χρόνια, ο φορέας λειτουργίας των φράγματων δεν έχει ταυτόχρονα και αυτό στην παρακολούθηση. Όχι, κοιτάξτε να δείτε, ο φορέας διαχείρισης όταν θα πάει το θέμα στο Υπουργείο για να μας δώσουν το Μητρό, θα πρέπει να συνοδεύεται με έγγραφα όπου θα αποδεικνύεται ποιος είναι ο φορέας διαχείρισης. Το καταλάβατε? Τότε θα πάει κάτω ότι συστήθηκε ο φορέας διαχείρισης, είναι αυτός ο φορέας διαχείρισης, άρα από εκεί και πέρα θα το παραλάβουν οι φορείς διαχείρισης. Ξεφεύγουν από εμάς, εμείς θα πάρουμε την ταυτότητα και θα τη δώσουμε στον φορέα διαχείρισης. Ο οποίος φορέας διαχείρισης, το είπα, θα πρέπει να ξανάρθει το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λίγο διασυντόμως, ώστε να παρθούν αποφάσεις γιατί είναι πολιτικές αποφάσεις. Κοιτάξτε να δείτε, η Κεντρική Διοίκηση έκανε ένα σφάλμα όπως έκανε ένα σφάλμα με τα ρέματα, έδωσε μετέφερε όλες τις εξουσίες στην Περιφέρεια, χωρίς να δώσει ούτε χρήμα ούτε προσωπικό. Τι να κάνουμε. Και καλούμεστε τώρα να το λύσουμε αυτό το θέμα με τους φορείς διαχείρισης. Να προχωράμε κύριε Δίβα, κάποια άλλη ερώτηση υπάρχει? Θα ήθελα να ρωτήσω. Ξέρω ότι στα δύο μεγάλα φράγματα της Εύζυλον Φλόρινας, της Τριανταφυλλιάς και της Παπαδιάς, μελέτες τράψεις φραγμάτων είχαν γίνει στο στάδιο της μελέτης, οι οποίες είναι για την Παπαδιά σίγουρα πριν το 2004, τότε μάλλον ξεκίνησε και κατασκευαζότανε, που σημαίνει ότι οι μελέτη πιθανότατα να είναι νωρίτερα. Δεν υπάρχουν μελέτες τράψεις φραγμάτων. Δηλαδή είναι πολύ πριν το 2016, που πέρα από την υποχρέωση, ουσιαστικά καθορίζονται και κάποιες ητιμές, μάλλον το κόστος εκπόνησης αυτών των φραγμάτων, που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχουν αυτές οι μελέτης, γιατί σας λέω ότι στην ΠΕ Φλόρινας για τα δύο μεγάλα φράγματα υπάρχουν. Κύριε Γρύβα. Ναι, εγώ δεν ξέρω τα φράγματα στην περιφερειακή ενόητα Φλόρινας. Εκείνο που ξέρω ότι πριν το 2000 δεν υπήρχαν απαιτήσεις, ούτε πληρώσαμε κάποια μελέτη για θράψεις φραγμάτων. Αυτό φαίνεται από ένα απλό έλεγχο, αν θα κάνετε τις πληρωμές που κάναμε. Και οι δύο που μας έκανε τη μελέτη και την κατασκευή του φράγματος Πραμόριτσας, δεν μπορούσε, δεν μας έκανε τέτοιες μελέτες. Δεν μπορούσε να τις κάνει. Εγώ δεν θέλω να σας πω το εξής, η θράψη φραγμάτων είναι πολύ δύσκολες μελέτες και αμφιβάλλω αν υπάρχουν τεχνικά γραφεία υποδιώτης έξω να μπορούν να τα κάνουν. Έχω την εντύπωση ότι μόνο το Πολιτεχνείο Θεσσαλονίκης και Αθηνών, τα ιδραφετικά τιμήματα μπορούν να περιώσουν τέτοιες μελέτες. Ωραία. Κύριε Ζημιλιάδου, θέλετε να ρωτήσετε κάτι. Ήθελα απλώς να πω σε αυτό που ρώτησε ο κ. Σάμπας ότι από πρόσφατο έργο του ίντερεκ που πέρασα την Οικονομική Επιτροπή προβλέπεται η πληρωμή με 230.000 αρικατρίπτου. Μελέτες, θράψεις, θυμάμαι το παρόρι και την πολιτική και είχε και άλλα δύο φράγματα. Τα φρικανόνα ήταν 30.000. Εκεί γίνονται δηλαδή αυτές οι μελέτες από το ίντερεκ από ό,τι είδα πρόσφατα. Όχι, δεν είναι έτσι. Δεν είναι. Όχι, οι μελέτες από το ίντερεκ είναι για τα δύο μικρά φράγματα της Κολχικής και του Παρορίου. Μόνο. Μόνο. Μόνο. Για το παρόρι και την Παπαδιά και την 30.000. Επειδή εγώ πρέπει σε λίγο να φύγω. Νομίζω ότι είμαστε εκτός θέματος. Δεν ξέρω πόσο το θέμα του κ. Γιούμαρι τώρα. Εγώ πρέπει να φύγω σε 5 λεπτά. Έχω δύο θέματα που είναι τρία λεπτά. Και βλέπω ότι έχουμε συζητήσει πράγματα τα οποία δεν είναι του θέματος. Δεν νομίζω να συζητάμε τώρα για τα πράγματα της κ. Γιούμαρι. Μισό λεπτό λίγο. Κυρία Σαββόπουλα, εγώ θέλω να σας ρωτήσω σχετικά. Κύριε Σαββόπουλα, θα μου δώσετε 5 λεπτά. Έχω δύο θέματα τα οποία είναι τρία λεπτά. Είμαστε σε μια περιοχή που έχουμε έκταχτη ανάγκη. Και το καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να γίνουν όλα τα θέματα. Αλλά θεωρώ ότι τέλος πάντων δεν συζητάμε για άλλα πράγματα. Συζητάμε για το θέμα το οποίο συζητάμε. Κυρία Πρόεδρε, έπρεπε να το είχε δηλώσει ο κ. Σαββόπουλος να προταχθεί. Κυρία Σεπλιάδου, τώρα σχετικά με τα δύο θέματα. Αφού έγινε και η δεύτερη εισήγηση. Έχετε ξεκαθαρίσει αυτό που θέλατε? Απόλυτα. Και θέλω να πω το εξής. Βεβαίως η εισήγηση αυτό που έλεγα από την αρχή. Και δεν χρειαζόταν ο κ. Θώμαρες να διαβάσει όλη την εισήγηση. Γιατί υποτίθεται την έχουμε και τρώει χρόνο. Άρα τι είπε η εισήγηση αυτό που έλεγα από την αρχή. Ότι το Β'2 και το Β'3, που είναι η σύσταση και ο οργάνισμός του Φορέα, δεν παραλαμβάνονται στην εισήγηση του δεύτερου θέματος. Αυτό είπε μόλις τώρα. Και το λέω από την αρχή. Λοιπόν, άρα και κλείνω με αυτό. Και δεν θα ξαναπάρω το λόγο να το αποθετηθώ τώρα και συγγνώμη. Αλλά να ολοκληρώσω την σκέψη. Πολύ σύντομα κ. Ζιβιλιάδη, παρακαλώ. Η δική μας η πρόταση είναι, αφού λοιπόν αυτό το δεύτερο θέμα έχει τις μελέτες 1, 1, 1, 2, 1, 3, 4. Να γίνουν. Συμφωνούμε με το 2. Ψηφίζουμε. Λέμε να προταθεί και να μπει εδώ πέρα και μια ακόμη μελέτη, όχι μελέτη, μια τεχνική συμβουλή της ANCO προς τον υποσύσταση φορέα. Και το 1, να έχει μέσα αυτή την ευθύνη που έχουμε ως περιπτωριακή αρχή, να κάνουμε έναν φορέα λειτουργίας των φραγμάτων. Είμαστε 4 χρόνια μετά που βγήκε η υπουργική απόφαση και με αυτόν τον τρόπο θα λύσουμε το θέμα της φορέα, της φορέα λειτουργίας των φραγμάτων όλης της περιφέρειας. Γιατί έτσι λύρουμε μόνο τις κοζάνες. Άρα, λοιπόν, τι λένε. 234 κλ, που είναι το πρώτο θέμα, που είναι για να χρηματοδοτήσουμε εργασίες που θα έφτιανε ο φορέας αν υπήρχε, που είναι οι παρακολούδες των φραγμάτων. Να είναι να πάνε για την οργάνωση του φορέα λειτουργίας των φράγματων, να φτιάξουμε ένα φορέα που θα τα λειτουργεί, να του δώσουμε και δυο χρόνια τεχνική συμβουλή και έτσι στο τέλος της διετίας να έχουμε ένα φορέα που θα λειτουργεί και θα κυνηγηθεί για τότα τα πράγματα. Κύριε Τσιούμαρη, παρακαλώ. Το πρώτο να αφορά τις δαπάνες του φορέα λειτουργίας. Και όχι για να είναι μια χρηματοδότηση για δυο χρόνια της άγκω για αυτό το πράγμα. Και να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό στη δεύτερη. Μισό λεπτό. Να προχωρήσω λίγο να ζητήσω τοποθέτηση από τον κ. Καρυπίδη για το δεύτερο θέμα, γιατί στο πρώτο θέμα τοποθετήθηκε. Κύριε Καρυπίδη. Ναι, κ. Πρόεδρε, νομίζω ότι τα τεχνικά ζητήματα μπήκαν έξω από τον κ. Γρύβα. Το πολιτικό θέμα είναι τι θα κάνουμε με τους φορείς. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και πάνω σε αυτό βουλεύσαμε και την έχουμε πει σε όλους τους χώρους. Όπου έχουμε το εύ θα είναι η χωρίς. Και στο Μεσόβουνο θα είναι το εύ Μεσοβούνου, διότι έχουμε στους σχεδιασμούς, και ελπίζω να συνεχιστούν αυτοί οι σχεδιασμοί, να γίνει και ένα εδροελεκτρικό εκεί. Άρα, αντιλαμβάνεστε, θα έχει και κάποια έσοδα, όπως κάναμε και στο Βαλβαντό, στο εύ που κάναμε το εδροελεκτρικό, που οι άνθρωποι θα εσοσκελίζουν και το κόστος της παραγωγής τους. Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι η συζήτηση για τους φορείς να πάει προς τον Οκτώβριο, όταν θα έχουμε ολοκληρώσει αυτές τις εργασίες, όπου υπάρχουν το εύ να είναι και οι φορείς, βέβαιος με τη δικιά μας την ενίσχυση όπου χρειαστεί, έτσι και όπου δεν υπάρχουν το εύ, τότε είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να το αναλάβουμε εμείς ως περιφέρεια, και θα μπορούσε, με ένα σύστημα δίκησης που πρέπει να γίνει εν συνόλου στην περιφέρεια, να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο ή άλλο. Εγώ είμαι διευθυντής διεύθυνσης τεχνικών έργων περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, σήμερα έκανε η εισήγηση από την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Σε αυτό το θέμα να συζητήσουμε. Παρακαλώ πολύ, θα δώσω τον λόγο στον κύριο Χαστά. Δεν με αφορά αυτό εμένα, αλλά απλώς η εισήγηση την έκανα στην εικονόη μου. Μια φορά πως δεν με αφορά. Σήμερα το θέμα αυτό συζητάμε. Αφερθήκαμε σε εσάς. Αυτό είναι πολιτικό θέμα. Ευχαριστώ, κύριε Χαστά. Παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Εμείς, έτσι όπως είναι η εισήγηση διαμορφωμένη, συμφωνούμε με τα θέματα που εισηγούνται. Στο να καταληθούν, δηλαδή, σήμερα στο Περθυρακοσυκούλη. Από εκεί και πέρα στο ερώτημα, αν θα είναι μια δημόσια υπηρεσιακή δομή ή αν θα είναι ένας ανεξάρτητος χωρέας λειτουργίας, εμείς είμαστε δάκτυς άποψης που πρέπει να προκριθεί η δημόσια υπηρεσιακή δομή αυτό, όταν θα έρθει, όταν είναι να έρθει. Με αυτό το σκεπτικό, δηλαδή, θα το προθετηθούμε και τότε. Συμφωνούμε με την εισήγηση και την υπηρεψηφίζουμε. Κύριε Σαβουλίδη. Κι εγώ ψηφίζω την εισήγηση, είμαι υπέρ. Ωραία, για να κάνω μια ανακεφαλαίωση. Σχετικά με το δεύτερο θέμα, ομόφωνα, κυρία Ζιμπλιάδο. Στο δεύτερο θέμα, ναι. Ωραία, υπάρχει κάποιος που διαφοροποιείται για το δεύτερο θέμα. Νομίζω να ψηφίσουν όλοι, κυρία Πρόεδρε. Ο κύριος Καρυπίδης, η παράταξη του κυρίου Καρυπίδη, υπέρ για το δεύτερο. Κυρία Ζιμπλιάδο, η παράταξη του κυρίου Ζιμπλιάδο. Κυρία Πρόεδρε, για το δεύτερο θέμα. Ωραία, του κυρίου Χαστά υπέρ, του κυρίου Σαβουλίδη υπέρ, υπάρχει κάποιος που διαφοροποιείται από τους περιφερειακούς συμβούνους για το δεύτερο, ομόφωνα. Τώρα, σχετικά με το πρώτο. Η παράταξη του κυρίου Καρυπίδη ψήφισε υπέρ, του κυρίου Χαστά υπέρ, ο κύριος Σαβουλίδης για το πρώτο είπε υπέρ, απλά η κυρία Ζιμπλιάδου στο πρώτο ζήτησε διατροπολογία. Σωστά, να ψηφίσουμε αυτό που προτείνει η κυρία Ζιμπλιάδου αρχικά και μετά να ψηφίσουμε την πρόταση της εισήγησης σχετικά με την πρόταση της κυρίας Ζιμπλιάδου από τη βοράδικη του κυρίου Καρυπίδη. Νομίζω ότι απαντήσαμε με... Ωραία, το πρώτο με το δεύτερο. Κύριε Χαστά, κι εσείς ψηφίζοντας ναι, οπότε δεν συμφωνείτε με την πρόταση της κυρίας Ζιμπλιάδου. Κυρία Σαβουλίδη. Λοιπόν, κυρία Ζιμπλιάδου είστε κατά στο πρώτο θέμα. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Ωραία, ευχαριστώ. Κατά πλειοψηφία. Τρίτο θέμα. Έκριση τρόπου εκτέλεσης διαγωνισμού των έργων, καθαρισμή ρεμάτων, αποφυμαρολάβα, διευθετήσεις και αποκαταστάσεις. Δύο αντιπλημμυρική προστασία, διευθετήσεις και αποκαταστάσεις στην περιοχή του γράμου. Συγκριτήσω την περιοχή, αρχίσω να προσταγίσω και ο Σαγόφουλος. Κύριε Σαγόφουλε. Είναι δύο έργα τα οποία είναι ενταγμένα στη ΣΑΕΠ 541. Το πρώτο έργο αφορά καθαρισμούς ρεμάτων, αποφυμαρολάβα, διευθετήσεις και αποκαταστάσεις. Συνολικού προϋπολογισμού 626.600 ευρώ. Έχει να κάνει κυρίως με αντιπλημμυρική προστασία και ζαζανέθεια όπου χρειαστεί σε όλο το πλάτος της περιφερειακής ενότητας χασουργιάς πλιν της περιοχής του γράμου, όπου εκεί έχουμε μια δεύτερη χυμαρουλάβα με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία, διευθετήσεις και αποκαταστάσεις στην περιοχή του γράμου». Προϋπολογισμού 246.000 ευρώ. Προτείνεται ο τρόπος εκτέλεσης έργου με ανοιχτό διαγωνισμό όπως είναι σύμφωνα με το ποσότητο οποίο υπάρχει στο σπίνακι της ΑΕ 541. Είναι δύο ανοιχτές εργολαβίες οι οποίες συνεχίζονται εδώ και 4-5 χρόνια. Υπάρχει μια μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες. Περιλαμβάνει κυρίως αντιπλημμυρική προστασία, επαναλαμβάνω και παρεβάσεις με ζαζανέθεια όπου κρίνεται αναγκαίο από την υπηρεσία. Συνήθως έχει δύο ερμιστριοφόρες τσάπες, έχει φορτηγά και γίνεται μία παρέμβαση συνολική για όλο με μία διαδικασία αυτοεπιστρασίας από τις υπηρεσίες των τεχνικών εργών. Ωραία, υπάρχει κάποια ερώτηση, τοποθετήσεις. Κύριε Τερπίδη, παρακαλώ. Νομίζω ότι όλα είπε ο κ. Σαββόκουλος. Είναι μία επαναλαμβανωμένη ορισιαστικά δράση. Μας έχει απασχολεί στα προηγούμενα χρόνια. Συνεχώς χρηματοδοτούμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συθήκες ασφάλειας και στους διαχώμους αλλά και στη νευρή περιοχή. Εμείς το ψηφίζουμε. Κυρία Ζαπηλιάβο. Και εμείς κ. Πρόεδρε. Είναι στην ουσία μία εργασία συντηρήσεις που πρέπει να γίνεται για λόγους προστασίας προφανώς του ψηφίζουμε. Κύριε Φαστά. Εμείς το ψηφίζουμε. Κύριε Σαββουλίδη. Κύριε Σαββουλίδη. Και εμείς το ψηφίζουμε, ναι. Ωραία. Υπάρχει κάποιος που διαφοροποιείται. Ομόφωνο. Τέταρτο θέμα, έγκριση, σχέδιο και όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας δημιουργικής Μακεδονίας, περιφερειακής ενότητας Καστοριάς και του εκκλησιαστικού συμπουλίου του Ιερού Νεού Κοινήσεως Θεοτόκου Αγίας Άννας για την υλοποίηση του έργου με τίτλο ενίσχυσης υλικοδομών, ενμάτωση, επισκευή στέγηση Ιερού Νεού Κοινήσεως Θεοτόκου Αγίας Άννας προϊκολογισμού 38.000 ευρώ. Κύριε Σαββουλίδη, έχετε τον λόγο. Είναι μια προγραμματική σύμβαση. Είναι ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στους ΠΕΝΑ και στον ΚΑΠ στη ΣΑΕΜ 041 από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση η οποία περνάει σήμερα με την Περιφερειακή Ενότητα και με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Νεού Κοινήσεως Θεοτόκου Αγίας Άννας συνολικού προϋπολισμού 38.400 με μία χρηματοδότηση 90.10. Είναι ένας ναός ο οποίος βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Αγίας Άννας. Είναι η περιοχή όπου θα γίνει και η παρέβαση στο Μοναστήρι της Τσούκας. Είναι μια εκκλησία από το 1870 και χρειάζεται άμεσης παρέβασης κυρίως στις στέγοι. Μελέτη έχει γίνει από τις τεχνικές υπηρεσίες τις δικές μας και ζητούμε τους όρους της προγραμματικής σύμβασης και να οριστούν εκπρόσωποι όσον αφορά ως μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης η κυρία Κυριακίδου Καλιόπη ως τακτικό μέλος με αναπληρωματικό την κυρία Κοζαντζάνη και ο κύριος Αθανάσιος Μπεκιάρης ο οποίος είναι ο προστάμος της διεύσης τεχνικών έργων με αναπληρωτή τον κύριο Κουτσάκο του Στέλιου. Ωραία, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Μια ερώτηση θέλω να κάνω εγώ κύριε. Παρακαλώ κύριε Ιλιάση. Κύριε Σαββόπουλε επειδή αναφέρατε ότι ο ναός είναι αρκετά παλιός, οι υπηρεσίες αρχαιολογίας δεν εμπλέκονται επειδή δεν τους έχετε... Έχουμε πάρει την έκρηση, έχουμε πάρει την έκρηση. Μελέτη έχει εκρυφθεί και από την εφορία αρχαιοτήτων. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Εγώ κύριε Πρόεδρε. Το μοναστήρι της Σούκας ξεκινάει το έργο που εντάχτηκε πριν αρκετούς μήνες με αυτοεπιστεσία δηλαδή στο ίδιο χώρο υπάρχει και εφορία αρχαιοτήτων και υπάρχει η έκρηση όσον αφορά τη μελέτη για τη συγκεκριμένη παρέβαση που θα γίνει στον Ροναό της Αγίας Άννης. Κύριε Καρυπίδη, έχετε ερώτηση? Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θέλω πανάγια τσοκώτα σε εμένα. Ναι, παρακαλώ. Έχω το λόγο, δεν ξέρω μήπως ο κύριος Καρυπίδης. Κύριε Σαβόκουλε, κοιτώντας λίγο την προγραμματική σύμβαση, παρατηρώ ότι πρέπει να γίνει ένα μικρολάθος στο προήμιο. Στο έξι γράφει ότι η απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου που πάρτηκε στις μία είναι η πρώτη του 2010, προφανώς είναι του 2019 από ότι φαίνεται και παρακάτω στο απόσφασμα του πρακτικού του μητροπολιτικού συμβουλίου. Σαφώς είναι ένα σημαντικό έργο σε μια περιοχή που γίνεται μια πολύ σοβαρή παρέμβαση με το μοναστήρι της Τσούκας. Αναδεικνύεται έτσι ένας ακόμη τουριστικός προορισμός, ένα χωριό γραφικότατο, πανέμορφο, όπως η Αιγέανα, όπως και το μοναστήρι που γενικότερα θα αναπλαστεί άμεσα, άμεσα ξεκινώντας τις εργασίες της Εφορίας Αρχιωτήτων. Υπάρχει βέβαια μέσα στα αιτήματα τέτοιου είδους και ένα ακόμη έτημα από την Εκκλησιαστική Επιτροπή, αλλά και τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Συμβουλίου του Σιδηροχωρίου για κάποια αντίστοιχη παρέμβαση εκεί. Και τελικά άλλα 6-7 αιτήματα από Εκκλησιαστικές Επιτροπές. Το συγκεκριμένο έργο ήταν ενταγμένο από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, την οποία συμμετείχατε ως Περιφερειακός Σύμβουλος. Το γνωρίζω, το γνωρίζω, το γνωρίζω. Το γνωρίσαμε, η υποχρέωσή μας, να το προχωρήσουμε. Τώρα, όλα τα άλλα… Το γνωρίζω, το γνωρίζω και πολύ καλά κάνατε. Και κάποια άλλη ερώτηση, κύριε Πώτα, κάποια ερώτηση. Υπάρχουν πολλά αιτήματα από Εκκλησιαστικές Επιτροπές και όχι μόνο από τον Συγκροχόρη. Είπαμε, όταν θα έρθει η ώρα της αξιολόγησης, να δούμε το τι δυνατότητες οικονομικές έχουμε για να κάνουμε κάποιες παρεβάσεις. Η Εκκλησία της Αγίας Άννας, αν θυμάστε καλά, αφήστε μου λίγο να ολοκληρώσω, έχει πει την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή όπου ήσασταν εσείς. Και όσον αφορά την πρώτη παρατήρησή σας, αν το είδατε τώρα, ευχαριστώ για την παρατήρηση και βεβαίως θα το διωθώ. Μια διόρθωση για να μην έχει λάθος το τεχνικό θρησκευτήμα. Να το είχατε δει νωρίτερα θα μπορούσατε να μενημερώσετε τηλεφωνικά για να το πω εγώ την ώρα της παρουσίας. Πριν καμιά ώρα το είδα. Και κάτι ακόμα, όχι, η σύνδεσή μου με τον Συγκροχόρη έγινε ακριβώς διότι είναι δύο τουριστικοί πολυέλξεις. Το Συγκροχόρη έχει γίνει ένα από σε όλο το χωριό. Έχει μείνει μόνο η εκκλησία. Υπάρχει και ένα αιτήμα. Να το δούμε λίγο. Πρέπει να το δείτε λίγο. Υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά την κατασκευή αυτού του έργου. Πρέπει να υπάρχουν οι σύνδεσμες όπως είπε ο κ. Λιάς προηγουμένως από την εφορία νεωτέρων μημείων και από την εφορία αρχαιοτήτων, εφόσων, ανάλογα με την ηλικία της εκκλησίας, αν συμφωνούν ή όχι. Για τη συγκεκριμένη εκκλησία υπάρχουν κάποιες ατηρήσεις. Θα το δούμε. Πρέπει να το δούμε. Λίγο λόγο τουριστική, του κου ενδιαφέροντος. Είναι μια πολύ σημαντική περιοχή. Εγώ είμαι σύμφωνος, εννοείται, σε οτιδήποτε αυτοκίνητος παρεβαζιών. Αν δεν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, παρακαλώ να αποχωρήσουμε σε τοποθετήσεις. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Κύριε Καρυπηδέχτε τον λόγο. Ο συγκεκριμένος ναός, όπως και η Μονή της Ψούκας που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ την προηγούμενη περίοδο, αποτελούν μοναδικά μνημεία. Δυστυχώς, όμως, είναι γνωστά τα ζητήματα της Γραφειοκρατίας Έτρε με την Αρχαιολογία. Υπήρξαν καθυστερήσεις. Χαιρόμαστε που πλέον πάμε στη διαδικασία της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Και αναμένουμε να δούμε και τις πόλυτες πρωτοβουλίες, έτσι, κύριε Σαβόπουλε, για να μπορέσουμε πραγματικά η Καστοριά που είναι ένα σημείο αναφοράς, μια Βυζαντίνη πόλη, όλα τα μνημεία αυτά να τα διασώσουμε για να έχουν και την ανάλογη επισκεψιμότητα, αλλά και να είναι μνημεία τα οποία πρέπει να σεβόμαστε. Εμείς το ψηφίζουμε, κύριε. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Σεπηλιάβου. Το ψηφίζουμε, κυρία Πρόεδρε. Σίγουρα τα μνημεία αυτά πρέπει να διασώζονται και μακάρι να πήγαινε και γρηγορότερα η διαδικασία. Θα δώσω το ψηφί. Ευχαριστώ. Κύριε Χαστά. Το ψηφίζουμε κι εμείς, κύριε Πρόεδρε. Υπέρ, και ο κ. Χαστάς. Κύριε Σαβουλίδη. Υπέρ. Το ψηφίζουμε κι εμείς. Ναι, υπέρ. Ομόφωνα. Να δώσω λίγο τον λόγο στον κ. Πριθυριάρχη. Θα ήθελα να ενημερώσω τους αγαπητοί συναδεύους ότι έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία και στο πλαίσιο του νέου θρησκευσιακού σχεδίου έχουμε προβλέψει μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση όπως λέγεται των μοναστηριών και των εκκλησιαστικών νημείων σε όλη τη Δυτική Μακεδονία ώστε να δημιουργήσουν αυτές τις διαδρομές του θρησκευτικού τουρισμού που θα καταστήσουν πιο ελκυστική τη Δυτική Μακεδονία και θα την αναβαθμίσουν τουριστικά. Σε συνεργασία με τις ιρές μητροπόλεις της περιφερειάς μας γίνεται αυτή η επισήμαση και η καταγραφή των εκκλησιαστικών νημείων και των μοναστηριών που μπορούν να αποτελέσουν τους πόλους έλξης και αυτή η διαδρομή διασυνδέεται μεταξύ των νημείων αυτών αλλά και των οικισμών που είναι πέριξη των νημείων αυτών ώστε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και στους οικισμούς για τον εξορεσμό και την αναβαθμίσή τους, την λειτουργική, την οικονομική, την πολιτισμική και η βελτίωση της προσβασιμότητας ή της λειτουργικότητας των εκκλησιαστικών νημείων και των μοναστηριών. Είναι μια μεγάλη παρέμβαση, γίνεται μια καταγραφή όπως είπα τώρα σε συνεργασία με τις μητροπόλεις αλλά έχουμε συζητήσει και με τις κατατόπους υπηρεσίες της περιφέρειας και αν δεν υπήρχε, αν δεν προέκυπτε ο κορονοϊός θα είχαμε προχωρήσει και σε μια συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για να συλλέξουμε όλες αυτές τις προτάσεις που θα προσθέθηταν στην τουριστική αξία και εγγένει την αξία της Ζητικής Μακεδονίας. Ωστόσο γίνεται αυτή η δουλειά και μόλις χαλαρώσουμε λίγο από την πρωτεραιότητα του κορονοϊού θα έρθει και αυτή η πρωτοβούλια μαζί με κάποιες άλλες αναπτυξιακού χαρακτήρα και στον περιφερειακό συμβούλιο αλλά και σε διαβόλωση με τις τουριστικές κοινωνίες. Ευχαριστούμε. Προχωράμε στο πέμπτο θέμα. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ κύριε Τσιόμερ θέλετε να πείτε κάτι. Αν έχετε την καλωσήνη θα ήθελα να σας παρακαλέσω επειδή έχω ένα θέμα το 18ο συνέχεια το οποίο ίσως να μην χρειαστεί ο κ. Σγριβάς. Δεν είναι τίποτα είναι δύο λεπτά ας πούμε μια εισηγηση. Μήπως μπορούμε να το προτάξουμε και να τον αποδεσμεύσουμε και τον κ. Γριβά. Αν έχετε την καλωσήνη δηλαδή. Είναι το 18ο θέμα για να μην περιμένει ο άνθρωπος τόση ώρα εδώ. Ωραία αν συμφωνεί το Σόμα να συζητηθεί. Ναι ναι. Συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε. Είναι για τη μελέτη. Συμφωνούμε. Ωραία. Οπότε το 18ο κ. Σιωμαρίφτε το λόγο έγκριση τρόπου δημοπράτησης του έργου. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε και ευχαριστώ τους συναδέρφους. Πρόκειται για την έγκριση του τρόπου δημοπράτησης του έργου μελέτη κατασκευής της νέας γέφυρας στον ποταμό Μυρήχο κατά μήκος της επαρχαιικής οδού εράτηρας Πελεκάνου του νομού Κοζάνης. Προϋπολογισμού 290 263.000 ευρώ. Απλά να πω ότι την γνωρίζετε οι περισσότεροι. Μπορεί και όλοι ας πούμε τη γέφυρα του Μυρήχου, ποταμού Μυρήχου. Είναι μια κατασκευή την οποία χρονολογούμε γύρω στη 1950. Φυσικά μετά από τέσεις διαευρώσεις έχει γίνει επικίνδυνη. Και θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια γέφυρα σε αυτό το σημείο. Το αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η κατασκευή της νέας γέφυρας, όπως είπα, το οποίο θα έχει δέκα μέτρα πλάτος, οχτώ μέτρα διπλής κυκλοφορίας και από ένα μέτρο πεζοδρόμιο εκατέραθονα. Θα χρειαστούν κάποιες μελέτες, τοπογραφική, γεωλογική, γιοτεχνική, συγκοινωνιακών έργων, αρχιτεκτονική μελέτη, ισθετικής μελέτης, υδραβικτήλας μελέτης, ηλεκτρομηχανολογική και περιβαλλοντική μελέτη. Λοιπόν, αν είναι να ξεκινήσουμε, να ψηφιστεί και να το ξεκινήσουμε. Αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Κάποια ερώτηση υπάρχει? Όχι. Κύριε Καρυπίδη, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Κύριε Καρυπίδη. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Εμείς το ψηφίζουμε. Κύριε Ζεπηλιάδου. Και εμείς, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Χαστά. Και εμείς το ψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Σαβουλίδη. Ναι, και εμείς το ψηφίζουμε. Υπέροχο, το 18 ομόφωνο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια. Και εμείς ευχαριστούμε. Στο πέμπτο θέμα, έγκριση εξοδότης Περιφερειάδικες Μακεδονίων για τον ορισμό αρμοδίων υπαλλήλων για την κίνηση και διαχείριση του τραπεζικού νογαριασμού στη τράπεζα Ελλάδος, κατάστημα Ιωαννίνων. Εισηγητής ο Περιφερειάρχης ο κ. Γιώργος Κασαφτήδης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι μια συμβατική υποχρέωση που έχει η Περιφερειά μας για τον ορισμό των αρμοδίων υπαλλήλων για την κίνηση και τη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών της τράπεζας της Ελλάδος, που είναι στο κατάστημα των Ιωαννίνων. Συμβούλιο που συνεδριάζουμε σήμερα ώστε να μην χρειαστεί περαιτέρω κάποια δικιά μου απόφαση. Συγγνώμη, λίγο μπορώ να διακόψω. Δεν ζητάει να ορίσουμε, κύριε Περιφερειάρχη, ζητάει να δώσουμε την εξοδότηση σαν Περιφερειακή Σύμβουλη εμείς στον Περιφερειάρχη. Γιατί έχουμε ορίσει ήδη του τ' άτομα. Είναι τελείως τυπικό, το ζητάει η Τράπεζα γιατί δεν το είχε σαν έγγραφο. Αυτό λέω, αυτό είπα ότι μπορούμε να ανακοινώσουμε… Μπορούμε να τα ανακοινώσουμε. Είναι για την ΠΕΨΝΟ Κοζάνηση η κυρία Καραούλη Μαρία, για την ΠΕΨΝΟ Φλόρινες η κυρία Μάγκα Μαρία, για την ΠΕΨΝΟ Καστοριάση η κυρία Κουρσανίδου Καλιώτη και για την ΠΕΨΝΟ Γρεβενών είναι ο κύριος Ζωλώτας Δημητρίος. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Ναι. Κύριε Καρυπίδη. Θα βάλω τους ίδιους. Είναι μια τυπική διαδικασία που εξοδοθεί το περιφερειάσεις για να μπορεί οι υπάλληλοι να ελλοποιούν τις ταπεζικές συναλλαγές της περιφερειάς. Ωραία. Κύριε Ζεπηλιάδο. Περ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Χαστά. Περ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Σαβουλίδη. Η ΠΕΡ. Μομόθανα. Έκτο θέμα. Έτοιμα έκδοσης απόφασης περιφερειακού συμβουλίου για τον τρόπο δημοφράτησης της γενικής υπηρεσίας ανάθεσης καθηκότων τεχνικού συμβούλου για την υποβοήθηση της περιφερεισιατικής Μακεδονίας στην προετοιμασία τεχνών δημοφράτησης και επίβλεψης μελέτης, έλεγχο, στατικής εφάρκειας και εργασίας συντήρησης αναβάθμισης της Ψιλής Διένδρας Εργείων Θιεύσιου Νοκοζάνης. Εισηγείτε για την περιφερειά της ενέργειας, υποδομών και περιβάλλων κυρία κυριακέδρο. Κάτι που παρέλειψα πριν, θέλω εδώ πέρα σε αυτή τη φάση να ευχηθώ στον καθένα χωριστά υγεία και κουράγιο σε όλη αυτή την δύσκολη δοκιμασία που περνάμε όλοι και εμείς και οι πολίτες. Λοιπόν, το θέμα της γέφυρας είναι γνωστό, άλλως ήδη το έχουμε συζητήσει διεξοδικά σε προηγούμενα περιφερειακά συμβούλα, έχοντας καλέσει και τους πλέον ειδικούς για ενημέρωση. Δεδομένων λοιπόν των διαπιστώσεων που έχουμε κάνει και προκειμένου να προχωρήσουμε στην ειδική μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης της γέφυρας και βέβαια σε συνενόηση πάντα με τη διάθεση τεχνικών έργων της έδρας, να σας ενημερώσω ότι απευθύναμαι έτοιμα προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών για την έγκριση και χρηματοδότησης τεχνικού συμβούλου. Εδώ να τονίσω ότι το έργο της γέφυρας είναι ειδικό και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, τις οποίες δεν διαθέτει διάθεση τεχνικών έργων της περιφέρειας και επομένως κρίνεται αναγκαία η πρόσλεψη τεχνικού συμβούλου. Πράγματι είχαμε απάντηση από τη διάθεση οδικών υποδομών του Υπουργείου, με την οποία εγκρίθηκε η δέσμευση πίστοσης του ποσούτων 74.400 ευρώ σε βάρος του Προγράμματος Δημοσιών Επενδύσεων και το οποίο μεταβάστηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την κάλεψη της δαπάνης ανάθεσης καθεκόντων τεχνικού συμβούλου της μελέτησης του θέματος. Το αντικείμενο του τεχνικού συμβούλου θα έχει δύο σκέλη. Θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους για να καθοριστούν επακριβώς τα απαιτούμενα αντικείμενα της μελέτησης σε συντήρησης από κατάστασης της γέπειρας και εντός 180 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να παραδώσει και τους φαγγέλους μελετών για τη δημοκράτηση αυτής. Το δεύτερο σκέλο είναι ότι ο τεχνικός σύμβουλος θα βοηθήσει την υπηρεσία κατά την διάρκεια εκπόνησης της μελέτης στα πλαίσια της επιθεώρησης και συνδύρισης της γέπειρας στα εξής. Στον έλεγχο των μεθοδολογιών εκτέλεσης των εργασιών οι οποίες θα συνταγθούν προταθούν ουσιαστικά από τον ανάδοχο της μελέτης. Στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων οι οποίοι θα εκτελεστούν από τον ανάδοχο. Στον προγραμματισμό περιτέρου ερευνών οι οποίες ενδεχομένως να επιτυθούν. Στην αντιμετώπιση πιθανών αιτημάτων του αναδόχου της μελέτης. Σε θέματα ποιοτικού ελέγχου. Παρακαλώ, δηλαδή, πώς θα μπορούμε να διαχωρήσουμε τώρα, πώς θα μπορούμε να προσθέσουμε και πώς θα μπορούμε να προσθέσουμε. Λοιπόν, ενδεχόμενες τελετές, δεν είναι μόνο η αδερφή, δεν είναι μόνο η αδερφή, αλλά είναι και οι κυριότητες. Ποιοτικοί όμως θα είναι αδερφές και ποιοτικοί όμως θα είναι αδερφές και ποιοτικοί όμως θα είναι αδερφές και ποιοτικοί όμως θα είναι αδερφαίοι. Είναι κάτι διαφορετικό από τον συνοπτικό διαγωνισμό που γνωρίζουμε. Και ο προϋπολογισμός το επιτρέπει και οι διαδικασίες χρονικά είναι μικρότερες, κάτι που απαιτείται και όλα συσκεκριμένη περίπτωση. Άρα, ουσιαστικά, καλούμαστε να ψηφίσουμε τον τροποδημιουπράτης. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις? Ναι, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κυριέ μου. Ήθελα να ρωτήσω πώς προέκυψε ο προϋπολογισμός αυτό για τον τεχνικό σύμβουλο. Με λίγα λόγια, στην ουσία, ρωτάμε ποιά είναι η εκτίμηση του κόστος της μελέτης, από την οποία, πιθαντάζομαι, προκύπτει το κόστος του τεχνικού συμβούλου. Συγγνώμη, απαντάω κατευθείαν ή περιμένω ερωτήσεις. Είμαστε, κύριε Κύριε Κύρουνα. Αυτό έγινε σε συνεργασία με τη διεύθυνση τεχνικών έργων. Από όσο γνωρίζω έτσι δεν μπορέσε δυστυχώς κάποιος από τη διεύθυνση τεχνικών έργων να παραστεί σήμερα. Έγινε σε συνεργασία με τη διεύθυνση τεχνικών έργων της ΕΔρας και με το Υπουργείο, όπου συζητήθηκαν σε ποιο φάσμα θα πρέπει και πόσο αυτές οι εργασίες προστολογούνται του τεχνικού συμβούλου. Άρα είναι μια πρόταση του Υπουργείου σε συνεργασία με τη διεύθυνση τεχνικών εργασίων. Να ερωτήσω αν μου επιτρέπετε. Ναι, κύριε Καληπίδη. Εντιορθώσετε με να κάνω λάθος. Παλιά γινόταν μια εκτιμήση ότι ο τεχνικός συμβούλος ήταν γύρω στις 50.000. Σχετίζει αυτό. Δεν το γνωρίζω, λυπάμαι. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω, επειδή παρακουθείτε από τι καταλαβαίνω εσείς. Στη γέφρα γίνεται κανονικά τώρα η κυκλοφορία ή πάλι έχουμε αστυνομικά μέτρα που περνάει ένα φορτηγό και μετά από την άλλη πλευρά το άλλο. Γίνεται κανονικά η κίνηση. Από όσο γνωρίζω συνεχίζουν τα μέτρα, τα κυκλοφοριακές ρέθνησες από την τροχέα. Τα οποία είναι προσωρινά και να ναιώνονται ένα μήνα. Ήδη έχουν προταθεί από τη διέθυνση τεχνικών έργων, πάλι στη συνεργασία με την τροχέα και κατόπιν υποδείξεων και των δύο καθηγητών που ήταν και στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Έχουν κατατεθεί μέτρα κυκλοφοριακής ρήθμησης στην αποκεντρωμένη όπου και πήραν έγκριση. Όχι, έχουν πάρει έγκριση. Και αυτή τη στιγμή έχει γίνει και η μελέτη σύμμανσης που έχει κατατεθεί για έγκριση και εφαρμογή στην τροχέα. Όπου σε αυτά τα μέτρα που συζητάμε θα τοποθετηθούν εφανάρια ή προτείνεται μίωση, στένωση ουσιαστικά της ελλονίδας και πληροφοριάς. Όχι όταν τα κάνουμε τις παρεοβάσεις, άλλα ερώτηση. Αυτή τη στιγμή ισχύουν τα μέτρα που είχαμε πάρει τις πρώτες μέρες που είχαν αναδεικθεί το θέμα ή έχουν χαλαρώσει τα μέτρα ή επανείδουν ότι θα είμαστε στην πρωτεάρα θέση χωρίς να πάρουν δραστηριότητα. Αυτή η συμπεριφορά συνεχίζει από όσο γνωρίζω η Τροχέα να καταθέτει βάση του άρθρου 52 του ΚΟΚ να μην ανανεώνει αυτά τα μέτρα κυκλοφοριακής ρύθμισης. Τώρα αν χαλάρωσαν δεν κάνουν την ασυνομιευσία ήδη κύριε Καρνιπίνο. Έχουμε την ευθύνη όμως της να παρακολουθείς, βέβαια η ευθύνη και στο υπουργείο. Τώρα, η συμπεριφορά της γέφρεσης έχουμε κάτι και νεότερο από αυτό, συνεχίζει να μεταβάλλεται ή είναι όπως την είχαμε καταγράψει την τελευταία φορά. Δεν είμαστε πλέον ειδικοί να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά, όπως καταλαβαίνετε, γι' αυτό έχουμε πάρει και τα μέτρα κυκλοφοριακής ρύθμισης. Μα κυκλοφοριακά δεν γινόταν κάτι διαφορετικό, όχι. Δεν φαντάζομαι θα είχαμε, αν ήταν κάτι πολύ διαφορετικό θα το γνωρίζαμε. Υπάρχει κάποια υπηρεσία, κάπου-κάπου και παρακολουθεί, έχουμε κάποια υπαρακολούδηση δηλαδή της συμπεριφοράς. Γενικά το θέμα της γέφερας, όπως καταλαβαίνετε πέρα από την υπηρεσία, θεωρώ καταρχήν ότι το παρακολουθούν συνεχώς και είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε σταματήσει οι υπηρεσίες να ασχολούνται. Υπάρχει οπτικός και μακροσκοπικός έλεγχος, καθώς επίσης και από την ίδια την τροχία, δηλαδή κάτι πολύ εμφανές θα το είχαμε εντοπίσει. Ποια άλλη ερώτηση υπάρχει να προχωρήσουμε στον Πρωθυπτήσης. Κύριε Καρπηδέκ, έχετε το λόγο. Το ψηφίζουμε, δεν χρειάζεται να κάνουμε το προφήτηση. Ευχαριστώ. Κύριε Ζεμπηλιάδο. Κυρία Πρόεδρε, το ψηφίζουμε. Βέβαια θα θέλαμε η εισήγηση, η οποία μας ήρθε επί δύο 74.000 για τεχνικό σύμβουλ. Είναι ένα σωμαντικό ποσό. Βεβαίως χρειάζεται τεχνικό σύμβουλ. Αλλά θα θέλαμε μία τεκμηρία σε πώς προκέπτει το ποσό ως περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο τελικά εγκρίνουμε αυτό το ποσό. Αφού έχει γίνει και η προεργασία, όπως είπε η αντιπεριφερειά της πριν, κακώς δεν υπάρχει στην εισήγηση. Αυτό τίποτε. Αλλά το ψηφίζουμε. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, να συμπληρώσω κάτι που ξέχασα να πω. Νομίζω το παρέλειψα, ότι θα υπάρχει τεχνική στήριξη και βοήθεια και καθόλου τη διάρκεια αυτά που σας είπα, εκπώνησης των μελετών που υπολογίστε περίπου στα δύο έπι. Ναι, το κατάλαβα για την εισήγηση. Απλώς, με ένα γενικό σύμβουλος, είναι το 5% του κόστος της υπηρεσίας που ανατίθεται. Αν η μελέτη είναι δύο εκατομμύρια, εντάξει. Γι' αυτό ρώτησα ποιο ήταν το κόστος της μελέτης, για να βγαίνει το ποσό του. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, μένουμε στο βασικό, που είναι ότι ναι, χρειάζεται τεχνικός σύμβουλος, το εγκρίνουμε και φαντάζουμε οι συνάδελποι που το έχουν ελέγξει. Ναι, ευχαριστά. Οπότε, εμείς θα ψηφίσουμε παρόν, θεωρούμε ότι είναι ένα έργο αναγκαίο, το είχαμε συζητήσει και άλλες φορές εδώ, αλλά εξ αρχής είπε ότι πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη σε τελέχωση των αρμόδιν υπηρεσιών. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει τεχνογνωσία, να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή τα εγχώρια πανεπιστήμια, ούτως ώστε να μένει και τεχνογνωσία στις υπηρεσίες εδώ τις αρμόδιες, βεβαίως και με την κατάλληλη στελέχωση. Το λέω γιατί υπάρχουν στην περιοχή συνολικά και άλλες γέφυρες, οι οποίες χρειζούν Μέρινας, και να μην ανοίγεται σε ένας δρόμος ούτως ώστε να δίνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ δεξιά και αριστερά σε τεχνικούς συμβούλους. Θεωρούμε ότι πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ενός ίδιου υπάρχειτου προβλήματος θα ήταν η αντίστοιχη στελέχωση των υπηρεσιών και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των πανεπιστήμων. Από ό,τι γνωρίζω και το είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο περιφερετικό συμβούλιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Φθισαλονίκ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, το Πολιτεχνείο βασικά της Ξάνθης είχε έμπλακει σχετικά. Θεωρούμε ότι εκεί θα έπρεπε να επιμείνουμε περισσότερο και με αυτή την έννοια ψηφίζουμε παρόν. Ευχαριστώ. Ο κ. Σοβουλεύης. Εμείς το ψηφίζουμε, ψηφίζουμε υπέρ. Οπότε με τον κ. Χαστά παρόν ομόφωνο. Κύριε Πρόεδρε να πω μόνο και το εξής στην κ. Ζεμπηλιάδου ότι θα ακολουθήσει στην Οικονομική Επιτροπή προφανώς και η έγκριση της προκήρυξης του τεχνικού συμβούλου, που θα γίνεται προφανώς και η ανάλυση των κόστους αυτής της υπηρεσίας. Και συγγνώμη, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Θα ήθελα λίγο κάτι να... Παρακαλώ, κ. Π. Ζεμπηλιάδη. Για διευκόληση και διαφώτιση στις απορίες της κ. Ζεμπηλιάδου το θέμα αυτό όλοι γνωρίζουμε έτσι, ότι μας απασχόλησε έντονα και διεξοδικά και καθημερινά, ακόμα και μέχρι σήμερα. Όταν αναδείξαμε το θέμα στο Υπουργείο, αυτοίς εξ αρχής ο Υπουργός είπε θα στηρίξει ό,τι χρειαστεί για να γίνει αυτή η απαραίτητη μελέτη, και μάλιστα για να τρέξουμε τις διαδικασίες συμφωνήσαμε να καλυφθούν τα έξοδα της αρχικής αυτής μελέτης από το Υπουργείο και η εκτίμηση του Υπουργείου είναι αυτή καταρχήν που υπολογίζουν για μια τέτοια γέφυρα. Μια πρώτη προσέγγιση στην αρχική μελέτη είναι στις 60.000 είναι το ΦΠΑ. Γι' αυτό προκύπτει αυτό το νούμερο. Από εκεί και πέρα αναλόγως τι θα μας δείξει η πρώτη μελέτη για τυχόν παρεβάσεις που σαφώς και πρέπει να γίνουν στη γέφυρα, θα εκτιμηθεί συνολικά το ύψος των παρεβάσεων που πρέπει να γίνουν και τυχόν ίσως και νέες μελέτες πιο ενδελαιχείς για να κοστολογηθεί συνολικά επαρέμβαση που η εκτιμή είναι ότι θα ξεπεράσει το ένα ίσως και τα δύο εκατομμύρια για τη συνολική παρέμβαση στη γέφυρα. Πάντως, το ποσό αυτό το καλύπτει το Υπουργείο Μεταφορών Εξ ολοκλήρου και σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της έδρας άμεσα ανταποκρίθηκαν στο δικό μας αίτημα και μας καλύπτουν αυτό το ποσό. Ωραία, ευχαριστούμε. Προχωράμε στο έβδομο θέμα, έκρηση μεταφοράς ποσού 400 παιδιτριών 1623,68 ευρώ αφορά στην ελλειλουπίηση του προγράμματος επιστητιστικής και βασικής συλληλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας των Τους Απόρους, εισηγητής οδηπεριφριακής κοινωνικής ανάπτυξης και μέλη μας ο κ. Παλίδης. Καλησπέρα κι από μένα και εύχομαι υγείας σε όλους μας. Όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, η Περιφέρη Ελληλικής Μακεδονίας είναι δικαιούχος του προγράμματος επιστητιστικής βασικής συλληλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, ΤΕΒΑ 2014-2020. Το ΤΕΒΑ υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών συνδυάζοντας συνοδευτικά μέτρα, τα οποία συμβάνουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των οφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας. Περιφέρη Ελληλικής Μακεδονίας με τις περιφερειακές της ενότητες είναι δικαιούχος τεσσάρων πράξεων, μία για κάθε π.Ε. Στην προηγούμενη περίπτωση, η Περιφέρη Ελληλικής Μακεδονίας ως δικαιούχος της πράξης αποκεντρωμένης προμήθειας τροφίμων βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνεις και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016, με κωδικό 5213, συνολικού προϋπολογισμού 1.207.000, ήταν και παραμένει αρμόδια για την νομιμότητα και κανονικότητα της υλοποίησης του φυσικού αδικημένου της πράξης. Στα πλαίσια μη προγραμματισμένου ελέγχου, που ξεκίνησε στις 16 και τελείωσε στις 18 Απριλίου του 2019 και ύστερα από ανώνυμη καταγγελία οφελουμένου, διαπιστώθηκε σωρία προβλημάτων που οδήγησαν σε δεύτερο επιτόπιο έλεγχο στις 17 Μαΐου του 2019. Τα στοιχεία που ελέγχθησαν αφορούν δύο περιόδους. Την περίοδο 11 με 17 Δεκεμβρίου του 2018 και την περίοδο 11 με 16 Μαΐου του 2019. Τα αποτελέσματα τον ελέγχουν στη διάθεση όλων σας. Αλλά ενδεικτικά θα αναφέρω ότι στις διανομές των δύο αιτέρων της κοινωνικής σύμπραξης παραλαμβάνουν τρόφιμα το σύνολο των οφελουμένων, δηλαδή το 100% των οφελουμένων. Όταν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα σε σημαντικό ποσοστό οφελουμένων δεν προσέχεται στις διανομές. Επίσης σε μια διανομή διανημιούθηκαν 19 τόνοι κοτόπουλου. Όταν στις διανομές που πραγματοποιούμε τώρα δεν ξεπερνάμε τους 2 τόνους. Δεν θα μπορώ σε περισσότερες λεπτομέρες αλλά επιτρέψτε μου να αναπτύξω κάποιες σκέψεις. Πάμε λοιπόν να δούμε τις αρμοδιότητες που έχουμε σαν περιφέρεια. Στο πλαίσιο των αρμοδιωτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μαγιοδονίας ως Δικαιούχος Θεβά συμπεριλαμβάνεται και η ορθή υλοποίηση του έργου σύμφωνα με τον αντικειμό εφαρμογή του προγράμματος, η παρακολούθηση της εκτέλεσης του φυσικού αδικημένου της κοινωνικής σύμπραξης και των ρετέρων της Περιφέρειας και η διατήρηση της αξιοπιστίας, τόσο της Περιφέρειας όσο και του ίδιου του προγράμματος απέναντι σουφελουμένους. Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε από την έλεξη της πράξης μέχρι τις 17 Μαΐου του 19, όπου πραγματοποιήθηκε ο επιτόπιος έλεγχος της διαχειριστικής αρχής και εντοπίστηκαν τα ευρύματα που μας οδέχησαν στη σημερινή κατάσταση. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσω ότι όπως όλα τα ευρωπαϊκά χρηματοδοδούμενα έργα, έτσι και αυτό του ΤΕΒΑ, διαθέτει στο προϋπολογισμό κάθε πράξης ειδικό κονδήλι που αφορά την ειδική υποστήριξη του έργου, δηλαδή χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση και προστήριξη των αρμόδιων τιμήματων της περιφέρειας για την ομαλή υλοποίησή του. Προφανώς και ο ρόλος μας δεν είναι να εντοπίζω τους ενοχους, αλλά αυτό που γνωρίζω εκτιστές σε όσμου είναι ότι μεταξύ άλλων έχω την ευθύνη να συντονίζω και να υποπτεύω υπηρεσίες της περιφέρειας και να διασφαλίζω την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και έργων που υλοποιούνται από την περιφέρεια με στόχο πάντοτε την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Και τώρα ένα συμπέρασμα. Τι συμπέρασμα προκύπτει όταν στις συστάσεις διαχειριστικής αρχής προς την περιφέρεια διοικητικής Μακεδονίας αναφέρεται ότι η περιφέρεια πρέπει να ασχεί ουσιαστικά την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των διαδικτωδράσεων του συγκεκριμένου έργου ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην ευθύνη που φέρει ως δικαιούχος. Ομένως προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα. Τι ενεργίες έκανα με τόσα χρόνια η προηγούμενη διοίκηση. Δεύτερο ερώτημα. Ποιος ρόλος της σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι διανομή τροφίμων σε απόρους. Τρίτο ερώτημα. Τι ενεργίες έκανε ώστε να προστατεύσει τον ρόλο της περιφέρειας τόσο απέναντι στους πολίτες της Κοζάνης όσο και απέναντι στη διαχειριστική αρχή. Εκμεταλλευτείκαμε στο επακρό τα διαθέσιμα από το πρόγραμμα εργαλεία. Εκεί του επιτελέσματος θα απαντήσω ότι τίποτα. Θα απαντήσω τίποτα και αυτό θα το πω διότι ήρθαμε αντιμέτωπη με μεγάλη δυσπιστία σε επίπεδο τόσο διοικητικό όσο και υπηρεσιακό και σε επίπεδο σχέσεων με τους αρμόδιους της διαχειριστικής αρχής όπου χρειάστηκε πολλές χρόνους και μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό το κλίμα. Τώρα όσον αφορά το ποσό το 453 χιλιάδων αξίζει να σημειωθούμε ότι αντιστοιχεί στο 55,77% των εκδοδηθέντων τιμολογίων που μεταφράζεται αυτό σε 400.000 τεμάχια προϊόντων. Είναι σαφές ότι οι προμήδευτες των ιδών έγιναν κανονικά και οι προμήδευτες εξέδωσαν τιμολόγια στο αφημί της περιφέρειας της Δυτικής Μαγιατονίας και οφείλουμε να τους εξοφλήσουν αυτά. Ευχαριστούμε κύριε Τοπαλίδη. Υπάρχει κάποια ερώτηση. Εγώ κύριε Πρόεδρε Παναγόκατας. Ναι, έχω το λόγο. Ναι, ναι παρακαλώ. Ναι, κύριε Τοπαλίδη, τις διανομές των τροφήμων της κάνει η περιφέρεια Δυτικής Μαγιατονίας, τις κάνουν κάποιοι υπάλληλοι μας? Όπως ανέφερα είναι συμπράξεις οι οποίες γίνονται διανομές από τους δήμους. Οι δήμοι κάνουν τις διανομές. Μάλιστα. Σε ποιους δήμους υπήρξε το πρόβλημα? Ποζάνης και Σερβίων. Μάλιστα, γιατί δεν ακούστηκαν την εισήγηση, γι' αυτό το ρωτώ. Κοζάνης και πρώην Σερβίων και Βαλβεντού. Μάλιστα. Εμπλέκεται κάποιος δικός μας υπάλληλος στη διανομή, τουλάχιστον, πέρα από την εποπτεία, κάποια δική μας υπηρεσία? Εμείς έχουμε, ξαναλέω, την εποπτεία. Πρέπει, δηλαδή, τουλάχιστον να πηγαίνουμε στις διανομές. Αυτός είναι ο όλο μας. Αν κάναμε σωστά την εποπτεία, αυτό είναι που μας καταλογίζουν σαν περιφέρεια. Ότι, ναι, μεν κάνει διανομή ο δήμος, αλλά εμείς είμαστε αυτοί που τους επιτηρούμε. Μάλιστα. Ok, εντάξει, επειδή δεν ακούστηκε στην εισήγηση σας καθόλου ούτε η Κοζάνη, ούτε τα Σερβία, καλώς το ρώτησα λοιπόν. Ευχαριστώ για την ώρα. Ευχαριστούμε. Ήθελα να ρωτήσω, επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα, το οποίο τουλάχιστον εμείς, γιατί εδώ είναι να τα προλαμβάνεις αυτά, από το 2017, το Μάρτιο του 2017, τότε που ξεκίνησαν να χάνονται τα πρώτα 90 χιλιάρικα, που είναι το επόμενο που θα επιστρέψουμε, θα με κάνει μία ερώτηση, πού πήγαν τα λεφτά για τη φτώχεια, κύριε Καρυπίδη λέγαμε, γιατί όντως η ευθύνη είναι πάντα αυτό που έχει τη διαχείριση να ελέγχει τους από κάτω. Πώς θα διαχειρίζονται αυτά που πέραν, όταν εμείς σαν αντιπολίτευση τότε, βλέπαμε ότι δεν υπήρχαν… Κυρία Σεπηλιάδου, αν έχετε κάποια ερώτηση και μετά τοποθετηθείτε, παρακαλώ. Ερώτηση. Ναι, ναι. Πρέπει να στοιχειοθετήσω την ερώτηση. Υπήρχαν λοιπόν σοβαρές ελλείψεις σε μία διαδικασία, διότι δεν υπήρχαν επιστοποιητικά ποιοι παραλαμβάνουν τα τρόφιμα, μετά την προμήθειά τους. Και όλα αυτά που προέκυψαν μετά ήταν σαν συνέχεια αυτής της κακής διαχείρισης. Εμείς θέλαμε, περιμέναμε από την εισήγηση του αντιπεριφερειάργη, γιατί εδώ μιλάει για επιστροφή μισού εκατομμύριου σχεδόν, έτσι. Τι να συμπεριλαμβάνεται, τι ενέργειες έχει κάνει για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ζήσουμε αυτή τη τραγωδία ξανά. Δεν θα έχουμε ένα τέτοιο θέμα ντροπής. Εδώ δεν είναι απλώς να ρίξει τις ευθύνες του προηγούμενου, που είναι, δεν το συζητάμε, απίστευτα μεγάλες. Και όχι, εγώ πραγματικά λυπάμαι για την ερώτηση του κυρίου Πώτα. Ε, συγγνώμη, πρέπει να πω στους τοχούς ανθρώπους έξω. Όχι να πάμε να ρίξουμε ποιος θέλει και ποιος δεν φταίει. Η ερώτησή μου, η ερώτησή μου είχε να κάνει με το να μάθουμε ακριβώς ποιο είναι το διανομή. Ναι, κατάλαβα. Λοιπόν, εγώ θέλω να ρωτήσω τον αντιπεριφερειάρχη, πριν μας πει να επιστρέψουμε μισό εκατομμύριο, πώς άλλαξε αυτό το σύστημα. Είστε μία περιφερειακή αρχή, 7 μηνώδες. Πώς άλλαξε αυτό το σύστημα και δεν θα ξαναλύσουμε αυτή τη τραγωδία. Κύριε Τοπαλίδη. Λοιπόν. Καταρχάς ξεκινήσαμε με βάση να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Κάτι που το καταφέραμε. Μετά πλέον έχει περάσει... Πώς το κάνουμε δηλαδή? Πώς δηλαδή αντιπεριφερειάρχης... Συνεχή κοινωνία με ενημέρωση, με το τι ότι πρέπει να μάθουμε κάποια μία πράγματα. Όσον αφορά τις διαδικασίες, κυρία Διμπλιάδου, πλέον είναι πιο απλό το πρόγραμμα. Έχει περάσει η ευθύνη διανομής και αποθήκευσης στον προμηθευτή. Και ελέγχουμε τον προμηθευτή απευθείας. Με αποτέλεσμα να περιορίσουμε... Αν όχι να εξαλείψουμε, να περιορίσουμε τυχόν λάθη. Τα οποία θα είναι υπόλογος ο ίδιος ο προμηθευτής. Έχουμε κάνει σε συνέχεια όλων αυτών... Έχουμε δικαίωμα να ελέγξουμε οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε τις αποθήκες... Και εννοείται είμαστε παρόντες σε κάθε μία διανομή. Σε όλη την περιφέρεια. Δηλαδή η διασφάλιση, αυτό που δεν υπήρχε έλεγχος με παραστατικά... Δεν υπήρχε αρχείο, δεν υπήρχε τίποτα. Πλέον υπάρχει, σε κάθε μήνα, σε κάθε διανομή να το πω διαφορετικά... Υπάρχει έλεγχος το τι συμμετοχή είχαμε... Και το τι υπόλοιπα υπάρχουν και πού πάνε αυτά τα υπόλοιπα. Τα φρέσκα θα πάνε στο συσσίτειο όπου υπάρχει παραστατικό... Και οι σειρές τροφές και τα υπόλοιπα θα μπουν στην αποθήκη... την οποία μπορούμε να την ελέγξουμε σε κάθε στιγμή και το έχουμε κάνει ήδη. Να ρωτήσω, δηλαδή η εταιρική σύμπλαξη με τους δήμους δεν υπάρχει πια... οι δήμοι δεν τα μοιράζονται ακόμα. Οι δήμοι μοιράζουν, αλλά εμείς, ξαναλέω, συντονίζουμε. Οι υπόλοιπους είναι οι περιφέροι για αντικειμενουργή. Μα έτσι είχαμε πάντα, δεν άλλαζα τίποτα. Ναι, αυτό είναι, αλλά πλέον η διαχείριση, όλη η διαχείριση είναι στον προμηθευτή... και εμείς ελέγχουμε τον προμηθευτή. Πριν από κάθε διανομή και μετά το τέλος της διανομής. Κάποια άλλη ερώτηση? Μία δεύτερη ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, αν δεν έχει κάποιος άλλος συνάδελφος. Έχω το λόγο? Ναι, παρακαλώ. Θα ήθελα να ρωτήσω τον αντιπεριφερειάρχη και τον περιφερειάρχη... την αντιπεριφερειάρχη οικονομικών. Εμείς αυτά τα χρήματα τώρα θα επιστρέφουμε στο πρόγραμμα. Διότι δεν πήγαν εκεί που έπρεπε. Η περιφερεια από πού θα πάρει πίσω αυτά τα λεφτά. Γιατί κάπως πρέπει να επιστρέψουν και σε εμάς. Λοιπόν, σύμφωνα με την έκδοση της εποπτείας της επαλήθευσης... η οποία έχει ημερομηνία 19 Δευτερότου 2020... αναφέρουν ότι ο δικαιούχος έχει συμμορφωθεί... ως προς τις συστάσεις που έγιναν από το 17 Πέμπτη του 2019... στον έλεγχο και δεν υπάρχει πρόταση για ανάκτηση. Άρα το πρόγραμμα θα συνεχίσει να τρέχει... γιατί υπάρχουν και κάποια υπόλοιπα στο τεβά. Υπόλοιπα λέγοντας, όταν είναι ένα πρόγραμμα... που έχει 1.200.000 200.000... ο κάθε προμητευτής κάνει μια έκπτωση... όπου αυτή τη στιγμή αυτή η έκπτωση αγγίζει τις 300.000... στις οποίες και αυτές θα αποδεσμευτούν... εφόσον είμαστε τυπικοί και θα πληρώσουμε και τους προμητευτές μας... και είναι όλα όπως πρέπει. Όχι, η ερώτηση ήταν αυτά τα 450 κιλιάρικα. Θα τα πάρουμε ποτέ πίσω? Θα τα πάρουμε στο επόμενο πρόγραμμα. Μισό λεπτό, κύριε Κάτανε, μισό λεπτό. Απαντήσω, κυρία Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Κασοπίδη. Αυτά τα χρήματα, για να απαντήσω ευθεώς... είναι αυτό που σας είπε ο κ. Τοπαλίδης... θα μπουν στην επόμενη περίοδο. Δηλαδή αυτά θα τα επιστρέψουμε... αλλά δεν θα χαθούν απ' την περιφέρεια... γιατί κατεβήκαμε κάτω τουλάχιστον τρεις φορές... μαζί με τον κ. Τοπαλίδη... και πολύ περισσότερες ο ίδιος μόνος του... στο Υπουργείο, για να αποκαταστήσουμε αυτήν την κακή εικόνα που δημιουργήθηκε για την περιφέρειά μας. Και μάλιστα, στην αρχή, στην πρώτη συνάντηση, ήταν πάρα πολύ αυστηρή... και κινδυνεύαμε κιόλας να μπούμε σε μια επιτήρηση... και να είχαμε κι άλλες απώλειες. Αλλά είπαμε ότι, τέλος πάντων... δεν υπήρχε πρόθεση από κανέναν να γίνει αυτό που έγινε... γιατί είναι ποσά τα οποία τα δίνει η Ευρώπη... για αυτούς τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Και εμείς δεσμευτείκαμε ότι και ο ίδιος προσωπικά... αλλά και ο κ. Στουπαλίδης θα είμαστε στις διανομές... και θα επιτηρούμε τη σωστή διαχείριση. Γι' αυτό και μετά από σκληρές επαγματεύσεις... αυτά τα ποσά θα προσθεθούν στην επόμενη περίοδο... και δεν θα τα χάσουμε. Δυστυχώς, όμως, θα είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε πολύ περισσότερα χρήματα... από αυτά που δεν απορροφώνται και από άλλες δομές σε όλη τη χώρα... αλλά δυστυχώς μας απέκληψαν από αυτή την προοπτική... γιατί δεν είχαμε σωστή ανταπόκριση στο αρχικό μας πρόγραμμα. Εδώ θα μπορούσαμε να πάρουμε, όπως μας είπαν... τουλάχιστον άλλο ένα, δυο εκατομμύρια... αλλά δυστυχώς αυτό δεν το καταφέραμε... γιατί δεν είχαμε την καλή μαρτυρία μέχρι τότε. Τα 450 καταφέραμε και θα τα προσθέσουμε στο επόμενο. Κύριε Περιπεριάρχη. Κύριε Κάτανα, παρακαλώ. Σε όλο το κύριε Ζηπηλάβ να κάνει ερώτηση ποιος Κάτανας. Εγώ απλά να πω, αυτό είναι πολύ καλή η εξέλιξη... που θα επιστραφούν πίσω τα λεφτά. Να ρωτήσω λίγο τον κύριο Τοπαλίδη. Κύριε Τοπαλίδη, οι δήμοι που ευθύνονται στην ουσία για αυτό που έγινε... δεν θα συνεισφέρουν κάτι, το απαγορεύουν όμως αυτό. Κύριε Κάτανα, υπόλογοι είμαστε εμείς. Συμφώνουμε, όμως σύμφωνα και με το πόρεσμα έγιναν κάποιες ενέργειες λαθασμένες... από το δήμο που στην ουσία χάθηκαν οι προήθειες. Κύριε Κάτανα, δεν το ελέγξαμε. Και δεν μπορεί να καταλογιστεί στους δήμους, θα έρθει σε εμάς. Αυτό δηλαδή είναι σίγουρο ότι ενώ φτέν, δεν μπορούν να δώσουν τίποτα λεφτά καθόλου στον προποληγμό. Εμείς είμαστε οι δικαιούχοι, το είπα και στη συνεισήγηση μου... ότι εμείς είμαστε οι δικαιούχοι, εμείς απολογούμαστε... είναι η περιφέρεια υπόλογος για αντικειμενική ευθύνη. Κύριε Πρόεδρε, να γίνει ξεκάθαρο ότι για ό,τι γίνεται στα τεβά... την τελική ευθύνη την έχει περιφέρεια. Αν γίνει σωστά, αν γίνει λάθος, εμείς θα εισπράξουμε είτε τον έπαινο, είτε το τίμιμα. Γι' αυτό και δεν μπορεί να γίνει καμία καταλογισμός στους δήμους που είχαν αυτές τις αστοχίες. Νομίζω μήπως ήρθε η ώρα, κύριε Πέρι. Ωστόσο να ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή διάταξε να γίνει ενόρκη διοικητική εξέταση. Για να έχουμε και εμείς ως περιφέρεια τι ακριβώς συνέβη. Και μάλιστα, αρκετό καιρό μετά από την εντολή μου αυτή, έγινε παραγγελίκια από τον Ισαγγελέα να πάει περιφερειακή αρχή να απολογηθεί στον Ισαγγελέα. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα μίζο θέμα που εκθέτει την περιφέρειά μας, ωστόσο γίνονται προσπάθειες αυτό να αποκατασταθεί με ό,τι χρειαστεί, είτε σε επίπεδο πολιτικό κάτω, το οποίο θεωρώ ότι το έχουμε θεραπεύσει, είτε και σε επίπεδο δικαστικό, το οποίο θα πάω στον Ισαγγελέα για να το εξηγήσω ακριβώς τι έγινε με όλα τα διαδικαστικά που ακολουθήθηκαν από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση και για το συγκεκριμένο θέμα. Κάποια άλλη ερώτηση υπάρχει? Κυρία Πρόεδρε, εγώ έχω μια ερώτηση να κάνω. Παρακαλώ κυρία Ζεμπλιάδου και να προχωράμε. Με βάση όσα είπαν οι περιφερειάρχες, μιλάνε για τεράστιες απώλειες. Δηλαδή 17 τόνις κοτόπουλα χάθηκαν. Διαβάζουμε στην εισήκηση 2,5 τόνιοι μοσχαρίες. Ο κρέτος κλάπηκαν. Συνουσία είναι μιλάμε για κλοποί από τη στιγμή που δεν υπάρχουν. Χάθηκαν, δεν τα βρήκαν. Η ερώτηση είναι, η περιφερειακή αρχή θα προσφύγει δικαστικά γι' αυτό, προς τους υπεύθυνους. Και μια τελευταία κι εγώ κύριε Τιό. Να απαντήσω απευθείας, έχουμε κάνει δικητικά ό,τι έπρεπε να είχαμε κάνει, κυρία Ζιμπηλιάγου. Θεωρώ ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Οπότε, εμείς προσπαθήσαμε, αυτό που ήταν το κύριο μέλημα, να αποκαταστήσουμε την τροθήσα αξιοπιστία κάτω στο Υπουργείο. Και πάλι αυτή ήταν διαχρονικά, έτσι, δεν ήταν από τη σημερινή κυβέρνηση, ήταν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι πυρσιακοί παράγοντες, τους οποίους συνεργάζεται σχεδόν κάθε εβδομάδα ο κ. Τοπαλίδας. Τους γνώρισα κι εγώ στις καθόλου δοσμού κάτω στην Αθήνα. Ήρθαν και εδώ πέρα, μιλήσαμε. Και πιστεύω ότι έχουμε θεραπεύσει αυτή την ζημία πολύ. Για πρόεδρε να πάρουμε... Κύριε Κάτανα, θέλει να κάνει μία ερώτηση ο κ. Κάτανας, παρακαλώ. Όχι ερώτηση, έτσι επί σήμανση και στον κ. Περιφυράρχη, αλλά και στον κ. Τοπαλίδη. Να ρωτήσω εγώ. Ναι, κ. Χαστά, παρακαλώ. Μιλήσουμε και εμείς τώρα. Ναι, αν υπάρχει κάτι επίγον που το συζητάμε τώρα, είναι χοντρό θέμα από τη γνώμη μας. Από τη στιγμή που, απ' ό,τι καταλαβαίνω, ο κ. Κασσαπίδης μίλησε και για εισαγγελής, για καταθέσεις. Προφανώς είναι και ένα ζήτημα για περαιτέρωτη ερεύνηση. Η γνώμη των δημάρκων, των προηγούμενων δημάρκων, μήπως θα είναι καλύτερο να αναβληθεί και ούτως ώστε όταν θα το επιτρέψουν οι συθήκες διαζώσης να γίνει ουσιαστική συζήτηση για να μπορέσουμε να το αποφύγουμε και πιο συγκεκριμένο. Το λέω, υπάρχει κάτι που επήγει τώρα και από την άλλη, μας προβληματίζει ότι μιλάμε για κοντά στο μισό εκατομμύριο χρημάτων τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μια σειρά άλλες αναγκαίες. Θα μπορούσε να απαντήσει ο κ. Τοπαλίδης. Κύριε Χαστά, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό. Δίνει και υποδιερεύνηση. Κύριε Σταδάκη, μισό λεπτό να απαντήσει ο κ. Τοπαλίδης και έχει το λόγο. Μετά για την ερώτησή σας. Ο προμηδευτής αντοπιστημολόγια έχει 800.000 εδώ, τα οποία μας πιέζουν να τους πληρώσουμε και είναι απολύτως λογικό. Κύριε Ακάρ, κύριε Πρόεδρε. Μισό λεπτό ο κ. Καρυπίδη να ρωτήσει κάτω ο κ. Στρατάκης που ζητάει το λόγο της στη συνέχεια. Παρακαλώ κ. Στρατάκη. Είναι η πρώτη φορά που παίρνω το λόγο και με την καινούργια διαδικασία. Να ευχηθώ καταρχάς να είμαστε όλοι γεροί, να θυμόμαστε αυτό που περνάμε αυτό το γερό αυτές τις δύσκολες μέρες. Να είμαστε όλοι γεροί. Παίρνω το λόγο γιατί νομίζω ότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και δεν με καλύπτει η απάντηση που πήραμε από τον κ. Περιφερειάρχη που λέει ότι διερευνήθηκε το θέμα και τέλος πάντων ξεκαθαρίστηκε. Νομίζω ότι για να υπάρξει έξωθεν καλή μαρτυρία απέναντι στη διαχείριση ενός τέτοιου ποσού που χάθηκε των 450.000 που είναι κακούργημα δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα δικό μας να αποφασίσουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει θέμα. Από τη στιγμή που μάλιστα υπάρχει γεπλοκή εσάγγελεα είναι νομίζω αυτονόητο ότι πρέπει έστω κι αν ακόμα δεν υπάρχει αυτό που είπε ο Περιφερειάρχης ότι δεν εντοπίστηκε η στεροβουλία και τέλος πάντων κάποια πράξη αξιόπινη αυτό να το ορίσει η δικαιοσύνη. Δεν θα αποφασίσουμε εμείς, δεν θα κρίνουμε εμείς αν είναι αξιόπινο ή όχι αυτό που έγινε. Χάθηκε 453 χιλιάδες και επίσης τρώθηκε όπως είπε σωστά ο κύριος Περιφερειάρχης το κύρος της Περιφέρειας και κινδυνέψαμε να χάσουμε και το πρόγραμμα και θα περάσει έτσι. Εμείς πρέπει να δούμε το καλό παράδειγμα ως αυτό δυτικός θεσμός, ως θεσμός της κοινωνίας και πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες. Εμένα τουλάχιστον η πρότασή μου αυτή είναι. Μισό λεπτό κύριε Στραδάκη παρακαλώ. Κύριε Καρυπίδη να δώσει μια απάντηση ο κύριος Περιφερειάρχης και έχετε τον λόγο σας συνέχεια. Όμως όπως σας είπε και ο κύριος Παλίδης το θέμα έρχεται τώρα γιατί πρέπει να τρέξει το πρόγραμμα. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να πληρωθούν για υπηρεσίες που προσφέρουν και ειδικά την περίοδο αυτή μέσα από τον κορονοϊό και δυνάμουν να καταστραφούν επιχειρήσεις που ενεπλάκισαν με αυτό το πρόγραμμα χωρίς να φταίνε σε καμιά διαδικασία και αν δεν πληρωθούν τα οφειλόμενα που τους οφείλουμε, ειδικά την περίοδο αυτή, θα την αφήνουν στον αέρα. Πρώτον, δεύτερον, εφόσον από την έρευνα που έχουμε κάνει υπερησιακά δεν διαπιστώθηκε καμία σκοπιμότητα της επίπεδο δήμων, διοικητικά σας είπα, ο ίδιος έχω παραγγείλει αυτά που προβλέπονταν και μπορούσα διοικητικά να αναλάβω. Καλησπέρα κύριε Περιφέρα. Από εκεί και πέρα σας εξήγησα ότι με κόπο, είναι αλήθεια, πήγαμε κάτω πολλές φορές στο Υπουργείο, στους συμπερισιακούς παράγοντες, μιλήσαμε, παρουσιάσαμε όλα τα δεδομένα, δεν υπήρχε κάτι σκοτεινό ή πονηρό, οπότε αυτό θεωρώ ότι θεραπεύτηκε κεντρικά. Δεν θα χάσουμε τελικά χρήματα, γιατί αυτά θα προσθεθούν στην επόμενη περίοδο, αυτά τα χρήματα που πρέπει τώρα να τα επιστρέψουμε ουσιαστικά θα μας θα ξαναγυρίσουν πίσω και σε κάθε περίπτωση αυτό που σας είπε και ο κ. Στοπαλίδης, αυτή είναι την ευθύνη που είχε Περιφερειακή Αρχή για την εποπτεία, την σωστή εποπτεία, καλή την πίστη, εγώ πιστεύω, σε συνεργασία με τους δήμους ξέφυγαν κάποια τράγματα ως προς αυτά τα τυπικά που δυστυχώς μας εξέθεσαν και αυτό που και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μετά από αυτή την εξέλιξη μαζί με τον κ. Στοπαλίδη συζητήσαμε και σχεδιάσαμε είναι η αδιάλειπτη παρουσία κάποιου περιφερειακού συμβούλου και είναι ο κ. Στοπαλίδης συνέχεια σε όλες τις διανομές όπου γίνονται σε όλη την περιφέρεια και στις τέσσερις περιφερικές ουνότητες ακόμα και επισκέψεις στις αποθήκες του προμηθευτή για να διαπιστώσουμε αν τηρούνται όλες τις συνθήκες για την αποθήκευση και τη διανομή των τροφήμων και πιστέψτε με ότι τηρούνται οι τάξοι και με αυτό το φόβο που εμπνεούμε, με αυτή τη στάση που τηρούμε γιατί τους έχουμε καταστεί σαφές ότι αν παρατηρθεί και η παραμικρή παρασπονδία θα γίνει καταγγελία της συμβάσεως. Δεν ανεχόμαστε ούτε την οποιαδήποτε αστοχία στη διαχείριση των πόρων ή των τροφήμων που είναι και ευαλείο τα προϊόντα για τη διανομή φτωχών ανθρώπων ή οποιαδήποτε παρασπονδία στην όλια δικασία και αυτό έγινε σαφές και στο Υπουργείο το οποίο και το αποδέχθηκε και γι' αυτό και μας επιστρέφει αυτά τα χρήματα αλλά και προς τους αναδόχους και ουλεκτικά τους παρακολουθούμε κάθε μέρος και ως το παλίδις. Άρα αν διαπιστώναμε ή αν είχαμε κάποια εμφιβολία ότι υπήρχε κάτι υπονοιρό ή κάτι σκοτμό να είστε σίγουροι και οι στρατάκοι ότι σε αυτά τα θέματα δεν παίζουμε. Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Κυρία Πρόεδρε, από την περιφερειακή της αρχής έχει γίνει και θα πάμε στις διαδικασίες όπως έχουν εξελιχθεί και ο ίδιος όπως σας είπα στα όργανα της δικαιοσύνης αλλά και διοικητικά θα γίνουν όλα αυτά για να έχουμε στα χέρια μας την πλήρη αποτύπωση των γεγονότων και το τονίζω ότι δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Εγώ είμαι πιεπισμένος γι' αυτό μέχρι σήμερα. Κυρία Πρόεδρε και εγώ θέλω μια ερώτηση. Εγώ κυρία Πρόεδρε. Ρωτήστε όλοι για να μπορέσω μετά στο τέλος να ρωτήσω εγώ. Εγώ παρατείνω τι θέλω να κάνω. Α κύριε Βόσου παρακαλώ. Θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή τι συζητάμε. Συζητάμε την υποχρέωση που έχει η περιφερεια να επιστρέψει βάζει το εγγράφο της διακριτικής αρχής αυτό το ποσό. Αυτό είναι το θέμα που έρχεται στο περιφερειακό συμβούλιο. Έχει διαπιστωθεί από τη διακριτική αρχή ότι δεν τη δείχνει και η διαδικασία. Υποχρεούμαστε να επιστρέψουμε αυτό το ποσό. Αυτό καλώντας να πληθύσουμε. Από την άλλη τη μέρα γι' αυτό το οποίο ανέφερε ο κύριος το περιφερειακή είναι ότι και η διακριτική αρχή έκανε κάποιες διαπιστώσεις. Και γι' αυτό θα μας επιστρέψει και τα λεφτά στο καινούργιο πρόγραμμα. Δηλαδή η περιφέρειά μας ανεξάρτητα αν κάτι δεν ακολουθήθηκε σωστά δεν θα χάσει χρήματα τα οποία θα πάρουν σε συμπολίτες μας οι οποίοι τα χρειάζονται. Αλλά ας προσδιοριστούμε στο θέμα το οποίο έχουμε. Την υποχρεώσή μας είναι να επιστρέψουμε αυτό το ποσό. Έχει πιστεί ότι δεν έρχεται κάτι σκοτήμα. Δεν άκουσα, Ελία, συγγνώμη. Λέω, έχει πιστεί και ότι δεν γίνει κάτι επισκοπού. Και γι' αυτό και θα δώσει το ποσό στο καινούργιο πρόγραμμα. Αν ήταν να πάρουμε 100.000 αλλά θέλω ένα ποσό τώρα θα πάρουμε 190.000. Αυτό το πρόγραμμα χάθηκε το ποσό. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να κάνουν ερωτήσεις μισό λεπτό λίγο, παρακαλώ. Η κυρία Μπουμπόνερ ζήτησε ότι θέλετε να κάνετε κάποια ρώση. Δηλαδή, κυρία Πρόεδρο, έχω το λόγο. Ναι, ναι, βεβαίως. Καλησπέρα κι από μένα. Δηλαδή, αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι αυτό που αναλύεται και από τον κυριοπεριφερειάρχη και τον κυριοαντιπεριφερειάρχη. Ότι τίποτα δεν είναι με σκοπιμότητα. Διαβάζοντας το δελτίο του επιτόπιου ελέγχου, αναφέρονται σημεία και τέρατα. Ότι πετάχτηκαν κρέατα, ότι τα έδωσαν στον διπλανό οικισμό Ρωμά. Αναφέρονται τέτοια πράγματα και αυτά όλα μας έχουν πείσει ότι δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Και η περιφέρεια, την ηθική έστω ζημία που έχει πάθει δεν τη διεκδικεί από κανέναν. Ούτε από τους δήμους, ούτε από τους αρμόδιους υπαλλήλους, δεν ξέρω από όποιον κι αν ευθύνεται. Πραγματικά δεν με ικανοποιεί η απάντηση ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα. Που προκύπτει αυτό το συμπέρασμα. Αυτό βγάλε μια δικασική αρχή, αυτό το συμπέρασμα. Αυτό κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Όπως σας είπε ο κύριος, υπήρχε μια πλημελή εποπτεία ως προς τις υποχωρώσεις των δήμων να διαχειριστούν αυτά τα τρόφιμα. Όπως σας εξήγησα διοικητικά, αυτό που μου δινόταν η δυνατότητα το έπραξα. Αν υπήρχε διαπίστωση ή πεποίθηση μέσα μου ότι αυτό έγινε για κάποια σκοπιμότητα, κάποιοι να πλουτίσουν, να σας το πω πιο απλά, να είστε σίγουροι ότι θα κινιόμαστε διαφορετικά. Το ζητούμενο για μας ήταν αυτό, να το αποκαταστήσουμε κεντρικά, γιατί σας είπα ότι αντιμετωπίσαμε μια δυσπιστία ως προς τη συνέχεια του προγράμματος όπως το δικαιόμασταν και με κάποιες πεινές περιτέρω. Μπορέσαμε αυτό να το ανατρέψουμε. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε περισσότερους πόρους όπως θα πάρουν άλλες περιφέρειες γιατί ακριβώς έχουμε υποστεί αυτή την πεινή, αλλά σε κάθε περίπτωση θα προσθεθεί στην επόμενη περίοδο, στο επόμενο πρόγραμμα αυτό το ποσό. Αυτό ως προς την προσέγγιση της συνειδησιακή κυρία Μπομποναρί. Και σας το λέω ότι αν διαπίστωνα ότι υπήρχε κάποια σκοπιμότητα, κάποια διάθεση, κάποιοι πονηρά σκεπτόμενοι να εκμεταλλευτούν αυτό το πρόγραμμα, τότε θα λειτουργούσαμε και διαφορετικά και ίδιος προσωπικά στο θέμα αυτό. Δεν το διαπραγματεύομαι. Κύριε Περιφεριακή, μας μπορείτε να κάνουμε κάθε ειλικρίνεια. Και εγώ δεν έχω καμιά μορφή όσο προχωρά με το συνειδησιακό κομμάτι που αναφέρετε. Αυτά τα πηγαίνουν σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Κύριε Κάντα, θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση και να προχωράω λίγο στις τοποθετήσεις. Νομίζω έχουμε ένα πολύ σημαντικό δεδομένο, την επιστροφή των χρημάτων, που στην ουσία μας ξαναδίνει πίσω την αξιοπιστέωση στην αφορά αυτό που έγινε. Εγώ θέλω να πω στον κύριο Περιφεριαρχή και τον κύριο Τοβαλίδη, μήπως είναι ευκαιρία τώρα με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να μπορεί η Περιφεριαρχή να πιέσεται κάτω, να μπορεί η Περιφερία να είναι ο δικαιούχος του προγράμματος, να δίνει τα λεφτά, αλλά μετά να έχουν ευθύνες και οι δήμοι. Γιατί χτύπα ξύλο μπορούμε να το συναντήσουμε ξανά αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι με μια πίεση πολιτική, δεν ξέρω αν φίστα δικαιονομικά αυτό το πράγμα, νομίζω ότι είναι ευκαιρία να το κερδίστηκε αυτό. Κοιτάξτε αυτό που λέτε, η λογική είναι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που η Περιφερία μας διαχειρίζεται συνολικά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και αν κάποιο έργο δεν γίνει σε ένα δήμο, ο δήμος απλά θα χάσει το έργο. Την ποινή όμως εμείς θα την υποστούμε με την απώλεια πόρων μέσα από το επιχειριακό πρόγραμμά μας συνολικά, το οποίο δεν θα απορροφηθεί και θα εκτεθούμε εμείς ως αρχή. Αυτό είναι το άσχημο. Είναι πλήρως ο ρόλος της εποπτείας που οφείλουμε να κάνουμε όχι μόνο σε αυτά τα προγράμματα, αλλά και στα ευρωπαϊκά, και να ενεργοποιούμε ως τη σωστή κατέθυση όλους τους τελικούς δικιωχούς, κυρίως είναι οι δήμοι, για την υλοποίηση όλων των προγράμματων. Άλλωστε, σε σημαντικό βαθμό, η μικρή απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κοδηλιών οφείλεται σε καθυστερήσεις και σε δυστοκίες που οφείλονται στους τελικούς δικιωχούς, στους δήμους δηλαδή. Και αρχίζουμε τώρα να ενεργοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες με επιπλέον δυνάμεις, να σας το πω, με task force, που έχουμε ζητήσει κεντρικά, να πιέσουμε συνολικά για το επιχειριακό μας σχέδιο την επιτάχυση της υλοποίησης των έργων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και να απορροφήσουμε τα κονδύλια που μας αντιστοιχούν. Άρα έτσι και σε αυτό το πρόγραμμα δεν νομίζω να αλλάξει αυτό, γιατί είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Θα μπορούσε να ζητήσω κάτι. Θα μπορούσε η κυρία Μπίνα... Οπότε, να ξεκινήσουμε τις τοποθετήσεις. Κύριε Καρυπίδη, έχετε το λόγο. Θα ήθελα μία ακόμη διευκρινήση. Κι εγώ θα ήθελα μία διευκρινήση. Να πω κάτι. Ναι, εν τη ρήμη του λόγου του κ. Κασσαπίδης, λίγο πριν μας ανέφερε ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι προμηθευτές. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πώς δουλεύονται ευρωπαϊκά προγράμματα. Και δεν νομίζω να χρειάζονται να λέγονται τέτοιες ασάφες. Οι προμηθευτές έχουν πληρωθεί. Εμείς πρέπει να επιστρέψουμε χρήματα στη διαχειριστική αρχή. Και νομίζω εδώ πρέπει να το διευκρινήσεις και πάλι δεν τεθεί το θέμα πληρωμής κάποιου προμηθευτή. Οι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Τα χρήματα θα τα χάσουν οι προμηθευτές? Ναι, αλλά έχει ένα εκατομμύριο... Τι λέτε? Εμείς οφείλουμε να πληρώσουμε γιατί κακοδιαχειριστήκαμε, όπως φαίνεται από το πόρισμα. Αλλά τα χρήματα πρέπει να επιστρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή την εντυπωσία έχω και νομίζω ότι έτσι είναι η πραγματικότητα. Για να μπορώ να ζητήσω κάτι... Κύριε Καριπήδη, θα ήθελα να δώσω τον λόγο στον κύριο Καριπήδη. Συγγνώμη κύριε Καριπήδη, συγγνώμη. Θα ήθελα λίγο για κάποιες διαδικασίες, αν γίνεται η κυρία Μπίνα γίνεται εδώ να μας βοηθήσει. Κύριε Τοπαλίδη. Παρακαλώ κύριε Τοπαλίδη. Που είστε κύριε Πρόεδρε. Κύριε Καριπήδη, παρακαλώ έχετε τον λόγο. Επειδή άκουσα όλους με αγάπη μου. Ερωτώ τον κύριο αντιπεριφερειάρχη, επειδή μας παρακολουθεί και ο κόσμος για να καταλαβαίνει. Κύριε αντιπεριφερειάρχη, πώς γίνεται η υλοποίηση του έργου, ποιοι είναι οι δικαιούχοι, αν από τους 12 δήμους που έχουμε στην Δυτική Μακεδονία υπήρξε άλλο πρόβλημα και υπήρξε μόνο στο δήμο της Κοζάνης, όπως είπατε στο δήμο και Σερβίων Βαλβεντού, και πού εντοπίστηκε το πρόβλημα και τι έλεγε το πόρισμα που ήρθε κεντρικά και αν, γνωρίζετε, ποιος έδωσε την εντολή στη διαχειριστική μας αρχή, όταν έγινε η καταγγελία και έγιναν οι ήρθειες γνώσεις μας, για να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες. Είναι κοινωνική συμπεράξη, όπως το ξέρετε, κύριε Καριμπύδη. Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μόνο στο δήμο Κοζάνης και στον πρώην δήμο Σερβίου και Βαλβεντού. Πού παρουσιάστηκε και το πρόβλημα όταν η μεθοδολογία είναι ίδια προς όλους, δηλαδή στην περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης για τον υπηρεσίον που λειτουργεί το πρόγραμμα, δεν παρέβαινε κάποιο πολιτικό πρόσωπο, ούτε σας μπορείτε να παρέβετε, το εξακάθαρο. Και είναι και καταγεγραμμένη δικαιούχη, έτσι δεν είναι. Γιατί δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα στη Νεορδέα, στο Βόιο, σε άλλο δήμο και παρουσιάστηκε μόνο σε αυτούς τους δήμους. Παρουσιάστηκε και το πρόβλημα. Τι λέει το πόρισμα? Το πόρισμα αναφέρεται μόνο για τις δύο δήμους και αναφέρεται στις διανομές. Πέρα από τις διανομές αναφέρεται και στο tablet. Ποιος κάνει οι διανομές? Ο δήμος. Κοινωνική συμπράξη στο δήμο. Η καταγγελία έγινε για το δήμο από δικαιούχο ή για την περιφέρεια? Για πόσο γνωρίζω έγινε ότι δεν αναφέρθηκε στο δήμο. Έγινε καταγγελία για το δήμο και έκανε και αναφορές για υπάλληλο του δήμου. Και παρενέπισε μετά η περιφέρεια για τις διαχειριστικές αρχές με εντολή δικιά μου για να δούμε τι συμβαίνει. Το θυμάστε αυτό, είναι καταγγελαμένο αυτό, το ξέρετε? Δεν το έχω κύριε Καριμπή, συγχωρέστε με, θα το αναζητήσω. Οι οικονομικές μας υπηρεσίες, ο αναπληρωτής δευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, τα στελέχη που έχουμε εκεί, συν τα στελέχη που έχουμε στην υγεία και στην πρόνοια. Τι σας είπα που μιλήσατε μαζί τους? Ότι είναι ευθύμη των βήμων όσον αφορά τις διαδικασίες. Και όταν υπέπεσε στην αντίληψη μας τι έκανε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή? Δεν αναφέρθηκε κάτι. Δεν υπάρχουν ενέργειες από τη διαχειριστική αρχή. Η διαχειριστική αρχή είπε, συγχωρέστε με, αλλά είπε ότι όταν ήρθε ή βρήκε ένα κλίμα το οποίο δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμος όσον αφορά τις ερωτήσεις που έκανε και προσκυλώς. Για την κεντρική διαχειριστική αρχή λέτε εσείς το πρόγραμμα τους. Για την κεντρική διαχειριστική αρχή. Από εκεί βγήκε και το πόρισμα κύριε Καριμπή. Αυτό το πόρισμα λοιπόν καταλογίζει ευθύνες ατασταλίες στην περιφέρεια ή στους δυο δικαιούχους ότι δεν έπραξαν σωστά το πρόγραμμα. Και εμείς ως εποπτεύουσα αρχή, όταν έρχεται η ώρα για να γίνουν οι πιστοποιήσεις που έρχονται τα τιμολόγια στις υπηρεσίες μας να βεβαιωθούν όπως κάνετε εσείς και θα κάνετε σήμερα, εκεί λοιπόν με τις καταγγελίες υπήρξε ένα πρόβλημα, έδωσε το πρόγραμμα, ελέγχθηκε και από τις κεντρικές υπηρεσίες. Πρέπει να το δείτε αυτό και υπάρχει ένα πόρισμα εκεί. Το τι φταίει. Ο καταλογισμός όμως βεβαίως, έτσι είναι η δομή του κράτους, έρχεται στην εποπτεύουσα αρχή. Που έχει την εφήτητη διεθύνηση του πρόγραμματος, στην περιφέρεια δηλαδή. Μα γι' αυτό μας κατηγορούν, δεν μας είπανε κάτι άλλο κύριε Καριμπή. Ακούσα ερωτήματα, ακούσα ερωτηματικά εφήτησης, αφήτηκαν εδώ να έχουν κάποιες αποχρώσεις ενδείξεις, ότι εδώ έγινε κάτι το περίεργο. Όχι, όχι, δεν έγινε το περίεργο. Είναι ερωτήματα τα οποία γεννούνται εύκολα και απαντήστε μας. Και εμείς δεν κατηγορούμε, δεν κατηγορούμε. Προσέξτε με λίγο, προσέξτε με. Εσείς ως πολιτικός προϊσθάμενος σήμερα που είστε στην αντιπεριφέρεια υγείας και υλοποιείτε το πρόγραμμα για τον υπηρεσιόν της περιφέρειας, της ενότητας προκειμένου, που μιλάμε για τη νεότητα της Κοζάνης, και τον δήμο για τον υπηρεσιόν. Μπορείτε να παρέμβετε? Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε κύριε Καριμπή. Μα ο έλεγχος όταν έγινε... Μα δεν μας κατηγορούγε τίποτε άλλο, μόνο για την εποπτεία. Δεν μας είπαν τίποτε άλλο. Ξέρετε ποια είναι η διαδικασία, γίνεται η παραλαβή των τροφίμων και παραδίδονται στους δήμους. Είναι έτσι? Ναι. Ποιος κάνει τη διανομή, οι υπάλληλοι της περιφέρειας, ο αντιπεριφεριάρχης, ο περιφεριάρχης ή την κάνει τη διανομή ο δήμος για τον υπαλλήλον του. Απλά μπορεί να είναι και ο αντιπεριφεριάρχης παρόν εκεί και να ελέγχει απολυπτικά, όπως πηγαίνει εκεί στο Παλίδι. Αυτά έχουν απαντηθεί στο πόρισμα και περιμένουμε το πόρισμα της ΕΝΕ. Οι υπάλληλοι στιγμές για να δεί ότι γίνεται σωστά η διαδικασία θα μπορούσε να είχε προβλεθεί αν έστω για τους φόβους των Ιουδαίων πηγαίνανε οι πολιτικοί προστάμενοι του προγράμματος και μια φορά στις τόσο να ξέρουν ότι στις διανομές της περιφερειακής ενότησης θα μας έρθει ποιος ήταν υπεύθυνος τότε, όπως κάνει ο κ. Στοπαλίδης τώρα αδιαλήπτως σε όλες. Το πρόγραμμα εξελισσόταν ομαλά παντού και υπήρξε ένα πρόβλημα στο δήμο της Κοζάνης, όχι ότι υπήρξε πρόβλημα με τα τρόφιμα, στο διαδικαστικό του κομμάτι και στο δήμο Σερβίου Βελβεντού. Υπάρχει εντοπισμός κάπου ότι κάποιος έφαγε έστω και μια μονάδα προϊόντος ή ότι έφαγε χρήματα? Όχι, άλλο λέμε κ. Καριμπύδη. Και την διαδικασία λοιπόν. Αφού υπάρχει κονδύλι, υπήρξε κονδύλι και υπάρχει κονδύλι που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν για να έχουν τεχνικό σύμβουλο και να υποπτεύουν όλη τη διαδικασία. Γιατί δεν έγινε? Γιατί το πρόβλημα το υλοποιούσαν ως επαπτεύουσα αρκεί υπηρεσίες μας και το έχουμε κάνει σε όλα τα επίπεδα αυτό. Εμείς εμπιστευόμαστε τις υπηρεσίες. Δεν παίρνουμε απ' έξω από. Επιστεύομαι στην αρχαία ένας τεχνικός σύμβουλος για την κατάρτιση των δικαιούχων, αν θα γνώριζα. Μπράβο, κ. Καριμπύδη. Μέχρι εκεί. Και εμείς εμπιστευόμαστε τους υπαλλήλους μας. Και το αυτοδίκητο των δήμων, όπως όλων των ευθέρων, θα πρέπει να το σεβόμαστε. Υπάρχει κ. Καριμπύδη, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε όλα αυτά, αν υπήρχε ένας τεχνικός σύμβουλος που προβλέπεται από το πρόβλημα. Μπορώ όμως να βοηθήσω ως το εξής. Εδώ μιλάμε ότι η περιφέρεια ήταν αυτοκίνητος, σωστά, ως διαχειριστής. Άρα λοιπόν, όλο αυτό που περιέγραψε πριν ο κ. Καριμπύδης ακολουθεί μια διαδικασία. Όταν αγοράζουμε κάτι, προμηθευόμαστε, πέραν κάτι απ' τα σούπερ-μάρκετ, απ' τον κρεοπόλι. Όχι, δεν πέραν από πουθενά, γίνεται ανοιχτός διαγωνισμός. Και είναι το πρόβλημά μας που λέγαμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε τα αντικά μας πραγματικά. Είναι το ανοιχτός διαγωνισμός. Κύριε Καριμπύδη, μισό λεπτό. Κάποια ποσότητα, μέσω διαγωνισμού, από κάποιον πρόβλημα προβλητευθεί. Παραδίδονταν με ένα πρωτόκολλο παράδος παραλαβής στον χ δήμο. Αυτό δεν γινότανε. Και μετά ο δήμος έπρεπε να τα παραδώσει σ' αυτόν που τα διένυμε. Είτε ήταν η Εκκλησία, είτε ήταν οποιοςδήποτε. Ή ο ίδιος. Όλα αυτά τα χαρτιά, γιατί πίσω από τις διαδικασίες υπάρχουν χαρτιά, ερχόταν σ' αυτόν που πληρών. Και έπρεπε να δει πήρα δύο τόνους μου σχάρι. Ποιος τον διένυμε, έπρεπε να υπάρχει το παραστατικό παράδοσης και παραλαβής από αυτόν που πήραν τους δύο τόνους. Και μετά εγώ να πληρώσω όταν πια έφτανε στον τελικό. Μα δεν πληρώσαμε, αυτό λέμε ρε Γεωργία, δεν πληρώσαμε. Όταν λοιπόν πήγε στο τελικό αφιελούνινο, τότε να πληρώσω. Ή τότε να εκδόσω, δεν θα θα πληρωμήσω. Η καταγγελία που έγινε, είπε ο κ. Καρυπίδης, έδωσε εντολή. Μα δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ήρθε μία γυναίκα, φτωχή, και είπε, εδώ φαίνεται ότι εγώ πήρα 15 τόρους μου σχάρι, κι εγώ πήρα μόνο 5. Έτσι λέει το έλεγχος. Και τότε, εδώ δίκαιο λογούν ότι εσείς πήρατε 15 τόρους. 15 κιλά. 15 τεμάχια. Τεμάχια, ναι. Τα οποία είπαν και στις κομμασμένες. Άρα λοιπόν, πήγε αυτή η καταγγελία στην κεντρική διαχειριστική άρχη και έδωσε εντολή να γίνουν οι έλεγχοι αυτοί, και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όταν υπάρχει επώνυμη καταγγελία ενός οφελούμενου, είναι υποχρεωτική η διενέργεια ελέγχου από τη διαχειριστική αρχή για τον κύριο Καρυπίδη να εκδόσει εντολή. Δεν το έκανε Καρυπίδη. Μα όταν έπισε στην αντίληψη μας, πάγωσε το πρόγραμμα του δήμοτρος. Άρα λοιπόν, για να ακούγουμε αλήθειες για ένα σοβαρό πρόγραμμα, για ένα σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, εμείς για τα 90 χιλιάρικα που έπονται, είχαμε κάνει αυτή την καταγγελία ότι δεν τηρούνταν καμία διαδικασία. Θα τα πούμε μετά. Αυτά να τα πείτε λίγο στην τοποθέτηση. Θα σας παρακαλώ πάρα πολύ, για να μην χάρουμε χρόνο, να το πείτε όλα συνολικά στην τοποθέτηση. Σας παρακαλώ να ξεκινήσουμε. Αν δεν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, ενίδια ερώτησης που δεν ήταν ερώτηση. Και δημιουργούνται κάποιες λάθος εντυπώσεις για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Και εδώ θα έπρεπε η ΣΥΡΙΣΕ, κύριε την Περιφερειάρχη, και αυτό είναι ερώτηση. Έγινε εδέα από τους δήμους και τι λέει το εφόρεσμα. Μισό εκατομμύριο θα επιστραβεί από το πρόγραμμα. Χάνεται αυτό κι ας, Σωτήρη, μου επιτρέψεις, αλλά και η Περιφερειάρχη θα πάρουμε όντως το επόμενο διάστημα κάποια χρήματα. Αυτού του διαστήματος και αυτό το ποσό η καθή. Όπως για τους ίδιους λόγους κάθηκε 1 χώρα 7 εκατομμύρια από αυτό το πρόγραμμα, το ποσό που θα πέραμε το 2017 και δεν το πήραμε. Από πού προκύπτει αυτό? Από τα έγραφα και τις κατανομές. Αυτό είπα και τότε δεν το καταλάβατε. Άρα λοιπόν, άρχιστε στο επόμενο, θα σας τα στείλω. Υπάρχει και οικονομικές υπηρεσίες. Δεν μας καλήθηκε η Περιφερειάρχη. Θέλαμε να είστε εκμηριωμένοι με το τι λένε η ΕΔΕ, τι αποτελέσματα έχουν. Αυτά είναι από όλα τα κυρία. Το επόμενο διάστημα. Δεν είναι η καλήθηση της Περιφερειάρχης ότι δεν αντιλήφθηκα κάτι. Εμείς δεν μιλήσαμε με κανένα. Τα πορίσματα είναι απόρυτα. Και το ξέρετε. Μπορούσαμε να μην μιλάμε σήμερα για όλοι αυτοί οι διαδικασίες, αν είχε μπει ένας τεχνικός σύμβουλος για να μας βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία. Πράγμα που δεν έγινε. Εκεί θέλετε να το διηγήσουμε. Ήθελα να κάνω μια παρέμβαση. Αυτισβητεί κανένας από τους περιφερειακούς συμβούλους την υποχρεωσή μας να επιστρέψουμε αυτό το ποσό. Αυτό είναι που συζητάμε τώρα. Το αν συστηρήθηκαν οι διαδικασίες είναι άλλο ζήτημα. Για τις διαδικασίες θα εγκρίνουμε όπως έχουμε υποχρεώσει την επιτροφή του ποσού. Κυρία Πή να μας ακούτε. Θα σας πω για να συνοψίζουμε παρακαλώ. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση και να ξεκινήσουμε με τις τοποθετήσεις. Κύριε Καρυπίδη αν δεν υπάρχει άλλη ερώτηση. Νομίζω ότι με τις ερωτήσεις έκανα και την τοποθετήσή μου κυρία Προευγέρα. Δεν νομίζω. Εμείς το ψηφίζουμε. Κυρία Ζημπηλιάδου. Κυρία Πρόεδρε, τυπικά όντως το ποσό αυτό πρέπει να επεγραφεί από την περιφερειακή αρχή, η οποία έχει τη διαχείριση του προγράμματος. Και προφανώς το ψηφίζουμε. Επισημαίνουμε όμως ότι η εισήγηση έτσι όπως ήρθε είναι ελπίς, διότι όταν χάνεται μισό εκατομμύριο ευρώ από τρόφιμα που έπρεπε να πάει σε μία επαθή ομάδα, η οποία δεν είναι σήμερα εδώ για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Γιατί αυτά χάθηκαν από σπίτια φτωχών ανθρώπων. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, τα επιστρέφουμε κι όλα καλά καμομένα. Εδώ υπάρχουν ευθύνες. Δεν χάθηκαν τα φτωχ... τα τρόφιμα δόθηκαν ρε Γεωργία. Δεν το ξέρουν αυτό. Επισημαίνει ότι το ψηφίστο... Ακούσαμε και από τον Δήμο και από τον... Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι μοιράζονταν 19 τόνι και σήμερα αντιμειράζονται 2 τόνι κοτόπουλα. Άρα 17 τόνι ήταν πλασματικοί. Αυτό υπολόησε. Χάθηκαν... η εισήγηση λέει, ο έλεγχος λέει ότι χάθηκαν... ότι δεν βρέθηκε στις αποθήκες 2,5 τόνι σχεδόν βοδινού κρεατός που έπρεπε... που ενώ φαινόταν ότι είχε δοθεί στους δικαιούχους και δεν είχε δοθεί. Δεν συμφωνούσαν τα ποσά. Άρα χάθηκαν ποσότητες τροφήμων. Στις ερωτήσεις του ελέγχοντος και πού πήγαν αυτά... άλλοι έλεγαν ότι πετάχτηκαν στους χάδους γιατί χάλασαν αλλά δεν υπήρχε... Αυτά στο δήμο λεγόταν, έτσι, για να... Άλλοι λέγανε ότι δόθηκαν... ότι πετάχτηκαν... ότι δόθηκαν στους Ρωμά και άλλοι λέγανε άλλα πράγματα. Αυτά λεγόταν στο δήμο, έτσι. Αυτό, παπάκει, δεν κάθανα να υπάρχουν... οι οποίες δεν παρουσιάστηκαν εδώ και μας παρουσιάστηκε μόνο ότι πρέπει να επιστραφεί. Εμείς, λοιπόν, προφανώς ψηφίζουμε ναι γιατί αυτά τα λεφτά πρέπει να επιστραφούν από εμάς. Τα λεφτά αυτά χάθηκαν, αλλά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες... οι οποίες δεν αποδίδονται με τον τρόπο που εξελίστηκε η κατάσταση. Ευχαριστώ πολύ κυρία Ζεπηλιά, κύριε Θαστά. Γεια σας κύριε Κοτούλα, μισό λεπτό θα σας δώσω τον λόγο. Τι λέτε τώρα εδώ πέρα τώρα? Εντάξει, προφανώς μιλάμε για χρήματα που δίνονται... στα θύματα, αν θέλετε, της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Λέω για εξαφυλωμένα λαϊκά στρώματα. Και βλέπουμε ότι από αυτά τα ψύχουλα που δίνονται έχει γίνει και ένα πιάτσικο στα ψύχουλά τους. Εντάξει, κατά τη γνώμη μας σαπίλα είναι η λέξη που ταιριάζει. Εννοείται ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή, και για τους ελέγχους και για μια σειρά άλλα ζητήματα. Ωστόσο, από ό,τι καταλαβαίνουμε και από τη συζήτηση, υπάρχουν και συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται πού τη διερεύνηση. Ακούμε για πορίσματα, μυστικά πορίσματα, ενέργειες εδώ που έχουν κάνει οι δήμοι. Αν δεν διαλυφκαθούν και αυτά, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σας έχει κέσει μια τέτοια πρεμούρα, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλού, για ζωτικές ανάγκες του λαού εδώ της περιοχής, για έργα και σχολεία, για αντιπλημμυρικά, με μια μεγάλη τέτοια ευκολία να λέμε τα δίνουμε και για να μπαλωθούν, να μαζευτούν τα συμμάζευτα. Εμείς εννοείται ότι δεν θα το ψηφίσουμε, ωστόσο θα επιμείνουμε άλλη μια φορά να αποσυρθεί σαν θέμα, ούτως ώστε αφού διξαθούνε όλες οι έρευνες που διεξάγονται από εισαγγελείς, από δήμους, να υπάρχει φωνή από τις υπόλοιπες πλευρές, αυτό θεωρούμε ότι είναι πιο σωστό, ωστόσο αν επιμείνετε και το βάλετε σε ψηφοφορία, εμείς το καταψηφίζουμε και δεν δίνουμε συγχωροχάρτη, να το πω έτσι, στο πλιάτσικο περιουσίας χρημάτων, να το πω έτσι, στο ελληνικό λαού, έστω και αυτά τα λίγα που δίνω. Αυτή είναι η απόψη μου. Εγώ για το θέμα έχω να πω ότι αν μη τι άλλο είναι λυπηρό για τους συμπολίτες μας γιατί χάθηκαν, να πω ότι ακούμε εδώ πέρα χάθηκαν προϊόντα, χάνονται λεφτά, θα δώσουμε πίσω λεφτά και αυτοί που μας ακούνε σίγουρα προβληματίζονται γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αυτά τα χρειάζονται. Και τι να πω, εγώ για όσον αφορά για την τοποθέτηση για τα λεφτά να τη στραφούν, θα ψηφίσω παρών. Δεν θέλω να συμμετέχω μέσα σε αυτό. Ωραία, οπότε κατά πλειοψηφία. Να δώσω τον λόγο στον κύριο Κουτούλα. Κύριε Κουτούλα, έχετε να σημειώσετε κάτι πολύ σύντομα σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, δύο πράγματα. Ο έλεγχος έγινε το Μάιο του 2019. Πάγωσαν και οι πληρωμές προς τους προμηθευτές. Οι προμηθευτές δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα. Η πρώτη έκθεση του Σεπτεμβρίου του 2019 έλεγε ότι πρέπει να ανακτηθούν τα χρήματα από το πρόγραμμα. Η δεύτερη έκθεση του Ιανουαρίου του 2020 λέει, θα πληρωθούν οι 453.000 από πόρος της περιφέρειας, αλλά δεν προτείνεται ανάκτηση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΤΕΒΑ της προηγούμενης περιόδου, που ήταν περίπου 2,5 εκατομμυρίων, εξακολουθεί να είναι 2,5 εκατομμυρίων και θα επαναδημοπρατηθούν και οι 453.000 μαζί με τις 300 που είπε ο κ. Στοπαλίδης, που προέκρυψαν ως ποσοστό έκπτωσης, το αμέσως προσεχές διάστημα, για να είμαστε συγκεκριμένοι. Το πρόγραμμα θα έχει τους πόρους που είχε, αλλά βεβαίως οι περιφέρειες, ως επικεφαλής ετέρος του προγράμματος και μη μπορώντας να τα διεκδικήσει από τους δήμους, για να μιλάμε συγκεκριμένα, γιατί έπρεπε να έχουμε 33 κοινωνικές συμπράξεις μέσα στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Είναι επικεφαλής η κάθε περιφερειακή ενότητα με τους τέσσερις δήμους ετέρος. Το είπε και ο κ. Καρυπίδης και υπόθηκε κάτι εξαμπουλούθηση. Η περιφέρεια δεν έχει ευθύνη για να συγκεκριμενοποιούμε τα πράγματα. Η περιφέρεια παραλαμβάνει τα τρόφιμα από τον προμηθευτή, το κ. Μαστρανέστη πήγαινε και έπαιρνε 2,5 τόρους κρέατους, το έδινε στον δήμο Χ, στο δήμο Κοζάνης και ο δήμος Κοζάνης, ως έχων, δια της κοινωνικής του σύμπραξης τη ρευθύνη, τα μοίραζε στο κλειστό γυμναστήριο της Ευκόβρισης προς τους τελικούς δικαιούχους και εκεί έγιναν τα πραγματικά λάθη γιατί όλα αυτά παρακολουθούνται και μέσω tablet ηλεκτρονικά. Εάν έδινα εγώ σε κάποιον τρόφιμα που μπορεί να μην έρθει να τα πάρει και φαινόταν ότι τα πήρε, ναι συνέβησαν και τέτοια. Τελειώσα. Ευχαριστώ. Προχωράμε στο επόμενο θέμα. Επισκοπή ποσού 90.000 ευρώ που αφορά στην ειλουπίσια του έργου παρουχής τροφίμων περίοδος 2015. Η συγγυητή είναι ο κ. Στοβαλλίδης. Στις 14.70 του 2014 το Περιφοριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με την βαριθμό 28 κάτω στους 14 για απόφασή του ενέκρινε κατά επιλοψηφία το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η προγραμματική αυτή σύμβαση η οποία υπογράφτηκε από τον Περιφερειάκη κ. Καρυπίδη και του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης της 26 ενδικά του 2014 αφορούσε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το ποσό των 90.000 ευρώ για παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σύντησης. Το ποσό των 90.000 ευρώ κατανοημήθηκε ανα πι έψιλον. Η πι έψιλον Φλόρινας πήρε 19.000 ευρώ, της Καστοριάς 19.000 ευρώ, των Γρεβενών 12.000 ευρώ και της Κοζάνης 40.000 ευρώ. Η διανομή των προϊόντων έγινε αλλά δεν τηρίθηκαν οι κανόνες και οι κανονισμοί του δημοσιού λογιστικού. Δηλαδή δεν έγιναν αναθέσεις και συμβάσεις με τους πρωτογραφητές των προϊόντων. Με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εργασίας να προτείνει το κατανοησμό του ποσού των 90.000 ευρώ σε βάρος της περιφέρειας και την επιστροφή του σε λογαριασμό της τράπεζας της Ελλάδος. Με βάση όλα τα παραπάνω εισηγούμαστε την επιστροφή των 90.000 ευρώ προς το Υπουργείο Εργασίας και την κατάθεση τους λογαριασμούς της τράπεζας της Εθνικής Ελλάδος με το ανάλογο IBAN, όπως προτείνει το Υπουργείο. Υπάρχει κάποια ερώτηση. Κάποια ερώτηση από κάποιον. Κύριε Καρυπίδη έχετε το λόγο. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Το 2014, από το μέρισμα που υπήρξε τότε από την τότε κυβέρνηση, πάρθηκε η απόψη από το Υπουργείο Εργασίας να δοθούν κάποια χρήματα στις περιφέρειες και στην Εκκλησία και σε πολλούς άλλους δικαιούχους για να μπορέσουν να στηρίξουμε, αν θυμάστε, την ανθρωπιστική κρίση που είχαμε τότε. Ήρθαν αυτά τα χρήματα στην Περιφέρεια, πέρασαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο που κάναμε την αποδοχή και μέσα με απόψη του Περιφερειακού Συμβούλιου καταστήσαμε υπόλογο, όσο οφείλαμε, τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας στον τομέα της Υγείας και της Πρόνος. Κάπου και πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες. Στο κατεπίγον έγιναν όλες οι διαδικασίες, εκτελέστηκε το πρόγραμμα και φαίνεται μέσα και από το πόρισμα του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα λέω ότι εκτελέστηκε υποδειγματικά, πήγε σε όλους τους δικαιούχους και τα λοιπά, αλλά υπήρξε ένα θέμα στο πώς έγινε η προμήθεια των αγαθών και όχι στη διανομή τους, στην προμήθεια, στο λογιστικό που αναφέρει. Το πρόβλημα αυτό δεν το έχουμε μόνο εμείς, το έχουν πάνω από 4-5 Περιφέρειες. Κάναμε μια ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με τη μετέπειτα κυβέρνηση, με την κυρία Φωτίου, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια συνολική λύση. Και η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πρόβλημα για τη διανομή αυτού του προγράμματος, έτσι όπως εξελίχθηκε, γιατί δεν υπήρχανε, αν θέλετε, ούτε η μεθοδολογία ούτε ο τρόπος εκτέλεσής του. Τουλάχιστον διαπιστώθηκε μετέπειτα και μέσα από τις υπηρεσίες που έγιναν οι συζητήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε αυτό το ποσό να μην το καταδόσουμε καθόλου, να το ανακτήσουμε. Υπήρχε η δέσμευση ότι αυτό θα γίνει. Τελικώς βλέπω ότι σήμερα δεν ξανά το ζητάει το Υπουργείο Εργασίας. Αν είναι μια πρωτοβουλία της σημερινής περιφερειακής αρχής από μόνη της να το επιστρέψει, γιατί υπάρχει ένα τέτοιο ανοιχτό έτοιμα από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας, εμείς, αν υπάρχει αυτή η εισήγηση, θα το ψήφισουμε. Αλλά είχαμε, όπως είπα και στην προηγούμενη τοποθέτησή μου, είχαμε έγκαιρα επισημάνει τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διαχείριση αυτών των κονδηλιών που ήταν πριν να ξεκινήσει το ΤΕΒΑ. Ειδικότερα τι είχαμε επισημάνει τότε, ότι από τα 90.000 παραστατικά, γιατί πόσα έδωναν λεπτά παράδοσης τροφήμου, καταρχήν δεν υπήρχε για τα 90.000 καμία σύμβαση με προμητευτές και καμία απόφαση ανάθεση, γιατί είχαμε ζητήσει με ερώτημά μας τον Φάκελ. Από αυτά τα 90.000 παράδοσης τροφήμου, παραστατικά παράδοσης τροφήμου στις ΛΟΜΕΣ, υπήρχαν μόνο για 59.000 που απορούσανε την ΤΕΚΟΖΑΝΙΣ και ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Κανένα από τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής δεν είχε αδάρ, και φαινόταν διακίνηση επιταγών πριν τον Αύγουστο, ενώ οι δαπάνες εκτελέστηκαν, ενώ στα έγγραφα φαινότανε ότι οι δαπάνες εκτελέστηκαν από τον Νοέμβριο μέχρι το 11 του 2015, υπήρχαν επιταγές οι οποίες διακίνησαν ήδη από το 15 από εξωτεσμικούς παράγοντες, που δεν ήταν υπηρεσιακή παράγοντες. Άρα, όλο αυτό το σύστημα συνεχίστηκε μετά και στη Σοδεβά. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι πολλά πράγματα δεν έγιναν καλά, δεν είναι τόσο εύκολο να δίνουμε συγχωροχάρθια, υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, γιατί πάνω απ' όλα οι πολιτικοί ελέγχουν ένα σύστημα ότι λειτουργεί σωστά, πολύ περισσότερο που είχαμε κάνει τότε πολλές ερωτήσεις και υπερωτήσεις, που εκεί μένουν να διωρθούν τα διόρθωδα. Με την έννοια αυτή και τα 90.000 από την περιφέρεια χάνονται. Και όταν λέμε χάνονται, είναι ότι αφού επιστρέφονται απ' το δικό μας προϋπολογισμό, γιατί εδώ ήταν εθνική πόρη, δεν είναι πρόγραμμα, γιατί και απ' το προηγούμενο χάθηκαν, και δεν θέλω τώρα να παρέχω σε όλα όσα είπαν, οι πόροι απ' το πρόγραμμα χάνονται. Έρχονται οι επόμενοι. Και ό,τι προλάβεις να αξιοποιήσεις, γιατί και η περίοδος τελειώνει. Ήταν 2.5 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Εμείς δεν προλάβουμε ακόμη, διαχειριζόμαστε τους πόρους του 2018, και είμαστε στο 20. Δεν ξέρω ότι χάσαμε από το 16. Άρα λοιπόν και τα 90 χιλιάρικα που θα μπορούσαν να είναι πρόσθετο ανθρώπιμα για τους ανθρώπους, εμείς τα επιστρέφουμε τώρα στο προϋπουργείο. Γιατί κάποιοι έκαναν αυτοί του είδους τη διαχείριση, διακινώντας επιταγές και ποσά, χωρίς συμβάσεις, χωρίς αναθέσεις, χωρίς όλα αυτά. Εν πάση περιπτώση, δεν θέλω να πω κάτι άλλο, είναι το πιο λυπηρό θέμα που συζητάμε για τη πιο ευπαθή ομάδα αυτής της περιφέρειας. Και εμείς προφανώς και δεν το ψηφίζουμε. Ευχαριστώ. Κύριε Χαστά. Λοιπόν, εμείς θα το καταψηφίσουμε. Δεν πρόκειται, όπως και στο προηγούμενο θέμα, να γίνουμε πληντήριο κανενός, είτε για πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, είτε για άλλους ευθύνες που υπάρχουν. Και μάλιστα μας κάνει και μεγάλη εντύπωση γιατί και στις εισηγήσεις και αυτό και στο προηγούμενο θέμα, εκτός από το συγκεκριμένο της επιστροφής των χρημάτων, δεν υπάρχει και καμιά αναφορά για τη συνέχεια μετά της απόδοσης των ευθυνών. Και συνεργίες που θα συνεχιστούν μετά. Γι' αυτό του καταψηφίζουμε και του ξαναλέμε πληντήριο κανενός, δεν πρόκειται να γίνουμε, γιατί η ευθύνηση υπάρχει. Και εγώ θα ψηφίζω παρών. Καταβουλευτή ψηφία. Το λόγο ο κύριος περιφερειαρχής. Για να μην μείνουν και άλλες εντυπώσεις, για όσο ελέγχθησαν να τους προλαλήσατε, σε κάθε περίπτωση, ως νέα περιφερειακή αρχή, μόλις είδαμε αυτή την κατάσταση και αυτά τα στοιχεία που είχαμε στα χέρια μας, κάναμε διοικητικά όλες τις δέωσης ενέργειες, που δεν ισχύει ότι ελέγχθη για πληντήριο και οτιδήποτε άλλο, ατυχής εκφράσεις τουλάχιστον για τη δικιά μας δίκηση. Και αναμένοντας τα αποτελέσματα των διοικητικών αυτών πράξεων, από όλων των ενέργειών που έχουν γίνει, είτε από τους δήμους είτε από άλλες αρχές, θα ακολουθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η νέα περιφερειακή αρχή διεκδίκησε και δεν θα χαθούν χρήματα από την Περιφέρειο Δυτικής Μακεδονίας. Το τονίζω πάλι, έχει αποκατασταθεί η τροθήσα αξιοπιστία κάτω στο Υπουργείο. Ωστόσο, δεν σημαίνει αυτό ότι είμαστε χαλαροί ή ευφυσυχάζουμε σε οποιοδήποτε πόρο που αφορά τη Δυτική Μακεδονία. Αντιθέτως, σε αυτά τα παθήματα γίνονται και μαθήματα προς όλους και αυτό εφηστώ προς όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, να είσαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να παρακολουθείτε από πολύ πιο κοντά τις όλες οι διαδικασίες που αφορούν την περιφέρειά μας, είτε από την λειτουργία σας στο θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης ή της συμπολίτευσης για να ενεργοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τον διοικητικό μηχανισμό, την ευριθμή λειτουργία του, την αποτελεσματικότητα όλων, πολύ δε περισσότερο σε μια κρίσιμη περίοδο που μπαίνουμε τώρα με την εξέλιξη με τον κορωνοϊό, όπου πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την αποτελεσματικότητά μας, τη συλλογικότητά μας και να είμαστε ουσιαστικοί και τεκμηριωμένοι στην όποια κριτική μας, καλοδεχούμενοι ή καλοπροέρετη, τεκμηριωμένοι, κριτικοί, αυστηροί και ακόμα καλύτερα και υπτυχών πρόβλεψη ως πρόταση έγκαιρα στην ώρα της για να βοηθήσει και το έργο όλων μας. Από την πλευρά μας δεν κάνουμε πίσω σε θέματα ηθικής και νοικοκυρέματος και εντιμότητας σε κάθε περίπτωση, οπότε δεν ισχύει οτιδήποτε μπορεί να λεχθεί, ότι κάπου συμμετέχουμε σε αυτό που λέχεται από τον κ. Καστά, σε πιντιουροδέν, δεν ξεπλένεται τίποτα. Γιατί προτρέχετε κ. Κασταπίδη και δεν π