Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Μέσα από τα μάτια της» (ARTA WebTV, 2022)
: Μαθήτρωσα μέρα, κάθε λεπτό, σχεδόν κάθε μέρα, τρυλούμε μια χωριά, αδερφή και μητέρα, μη σιώσε μια νύχτα, μας εξαπανίζουν, σιγέρον το σύστημα. Μαθήτρωσα μέρα, κάθε λεπτό, σχεδόν κάθε μέρα, τρυλούμε μια χωριά, αδερφή και μητέρα, μη σιώσε μια νύχτα, μας εξαπανίζουν, Όπως είναι ο χρόνος και ο πάτης στο μάσο αφαλήτου Τυρκίνες στις νύχτες πήρυζα μόνη στην τρέμια σπορτή στο αγώνα μου να παρώνει Και όλα τα χέρια που στήνουν γυμνιά γυρνόμαστε όλες μαζί με αγαπιά Και όμα δεν έχεις το σώμα μου ερμάνομες σύμπερ τη λόγω στουρπά γιατί κάνω Και δεν είναι αγάπη ο πόνος κοινία, όλες αφαντάμε μ' ανάγκη ξυσφυλιά. Τι τα γύρω, πόσο μίκρη με ο γότσιος, πόσο απρίευσαν τα μάτια, κραιωμένη μονασιά. Είναι σήμερα εδώ, γίνεται η γένεια της έκθεσης που το Συμβουλευτικό Κέντρο Βίας Κατρογενικών του Δημοαρτιών οργάνωσε. Είναι ανοιχτή αυτή η έκθεση από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη να πούμε. Και να πούμε ότι το συμβουλευτικό σταθμό, να πούμε κάποια συστυχία από το 2013 που λειτουργεί στην Άρτα, λειτουργεί με επιστήμονες οι οποίες παρέχουν συμβουλευτική σε γυναίκες που είναι θύματα κακοποίησης. και έχει σημασία να πούμε ότι μέχρι τώρα έχουν περάσει στο κατόφυλλο του κέντρου γύρω στους 600 γυναίκες, από τις οποίες στους 600 γυναίκες, 350 γυναίκες ήταν θύματα κακοποίησης. Γιατί στο κέντρο παρέχουμε και συμβουλευτική όσον αφορά την εργασία για τις γυναίκες. Άρα είναι μια μεγάλη βοήθεια που την είχε ανάγκη η πόλη μας, 350 γυναίκες που τους βοηθήσαμε, με αυτόν τον τρόπο, και το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν θύματα ευτυχώς στην πόλη μας όπως βλέπουμε σε άλλες πόλεις που δυστυχώς υπάρχουν γυναικοκτονίες. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να προβληματιστούμε, πρέπει να ευησυχηθούμε, πρέπει να μιλάμε για αυτά τα θέματα γιατί αυτά που συμβαίνουν και τα βλέπουμε μέσα από τα πανελίνια μέσα ανημέρωσης, αγγίζουν και τη μικρή μας κοινωνία. Σας είπα ότι 450 γυναίκες είναι και στο νομό μας θύματα κακοποίησης. Από κει και πέρα, όσο περισσότερο ενομεριωμένοι και βιστωπημένοι είμαστε μέσα από το σχολείο, μέσα από τις οικογένειές μας, μέσα από τις κοινωνίες μας, τόσο καλύτερα είναι για μας. Άρα εγώ εμείς προτρέπουμε ό,τι πέφτει στην αντίληψη του καθενός για το διπλανό σπίτι που μπορεί να υπάρχει ένα θύμα κακοποίησης ή οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μας κι άλλα και όσοι μας ακούνε να ξέρουν ότι υπάρχει μια δομή στο Δήμο Αρτεών η οποία αυτή δομή με διακριτικότητα, με σεβασμό αντιμετωπίζει και το ζήτημα αυτό και παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω σήμερα εδώ που είδαμε και το Μουσικό Σχολείο, τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου και τους επιστήμονες, τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικού Σταθμού, τα στελέχη της Κοινωνικής Επιτρυσίας, τον Αντιδήμαρχο τον Αρμόδιο τον Δημήτρη τον Ευαγγέλου και όλους όσους βοήθησαν πραγματικά να υπάρχει αυτή η έκθεση εδώ, η οποία αυτή η έκθεση, να πούμε ότι οι ζωγραφιές αυτής της έκθεσης είναι από πολίτες και είναι και από μαθητές σχολείου. Οπότε περνάνε ένα δικό τους μήνυμα και αυτό το ότι μπήκαν οι μαθητές σχολείου στο να ζωγραφίσουν ή οι ενεργοί πολίτες είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Και αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι παράλληλα με αυτή την έκθεση εδώ στα δημοτικά καταστήματα στο κέντρο της πόλη μας υπάρχει και η έκθεση που κάνουν οι Σύλλογους Γυναικών της Ένωσης Συνομικών στο επιμιλητήριο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την πόλη μας. Υπάρχει μια φωταγώγηση και του δημαρχείου του κτιρίου μας και αυτό εδώ πέρα, ώστε αυτοί που βλέπουν αυτήν την ειδική φωταγώγηση να αναλογίζονται για ποιον λόγο, για να θυμίσουμε σήμερα ότι είναι η μέρα αυτή, αλλά αυτή τη μέρα όμως δεν είναι ότι πρέπει να τη θυμόμαστε μόνος 25 του Νοεύρου πρέπει όλο το χρόνο και ακόμη και αυτά, αν θέλετε, τα πολύ ωραία εδώ πέρα ζωγραφιές και έργα, τέχνης πραγματικά, θα έπρεπε να βρίσκονται στα σχολεία, θα μπορούν να βρίσκονται σε δημόσια υπηρεσίες, σε κάποιους χώρους δημόσιας, έτσι ώστε βλέποντάς τα να προβληματιζόμαστε. Παγκόσμια ημέρα σήμερα για την εξάλυψη της βίας κατά των γυναικών και βρισκόμαστε στα δημοτικά καταστήματα του Δήμου Αρτέων όπου υπάρχει μία έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από τη βία κατά των γυναικών. Βιώσαμε έναν 2022 με 19 γυναικοκτονίες αν και ως νομικός όρος δεν υφίσταται. Η πραγματικότητα είναι ότι χάσαμε 19 συνανθρώπους μας για κανέναν απολύτως λόγο. για τον λόγο ότι κάποιος δεν δεχόταν την απόρριψη, κάποιος δεν δεχόταν να μην βρίσκεται δίπλα ο άνθρωπος που εκείνος πίστευε ότι πρέπει να είναι μια ζωή δίπλα του και εγώ οφείλω να πω ότι υπάρχει ο συμβουλευτικός σταθμός, είναι δίπλα, είναι οργανωμένος, Τζαβέλα 24 είναι οργανωμένος, με κοινωνικό λειτουργό, με ψυχολόγο, με όλες τις ειδικότητες όπου μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη, ψυχολογική και να βρουν διέξοδο οι συνδημότες μας οι οποίοι υφίσταται τέτοια πράγματα. Θα ήθελα να πω στους άνδρες κυρίως, οφείλουμε να σεβόμαστε και να αγαπάμε τις γυναίκες. Πραγματικά αξίζει τον κόπο γιατί αυτές μας χαρίζουν την ευτυχία. Να είμαστε λοιπόν δίπλα τους, να τις στηρίζουμε, να τις φροντίζουμε. Αυτό είναι το χρέος μας για να μπορέσουμε να ορθοποδίσουμε ως έθνος και ως κράτος. Θέλω να συγχαρώ το Δήμο Αρτέων και τον Δήμαρχο που παρήχει όλη την υλικοτεχνική υποδομή για να στήσουμε πραγματικά μια εξαιρετική έκθεση ζωγραφικής να ευχαριστήσω τα σχολεία και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το Δημοτικό Σχολείο Κυρκυζατών, το Πρώτο Εργαστηριακό Κέντρο, το Μυρίσιο ΕΠΑΝ, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, τους καθηγητές τους, αλλά και τον Ανώνυμο Πολίτη που ήρθε και μας έφερε τη ζωγραφιά του, τον ΚΑΜΒΑ, την πίνακα ζωγραφικής για να εμπνευστούμε και να ευησυχηθούμε πάνω σε ένα τέτοιο ζήτημα. Εύχομαι το 2023 να είναι ένα έτος χωρίς γυναικοκτονίες, με αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Τυμούμε την Παγκόσμια ημέρα της εξάληψης της βίας κατά των γυναικών. Είναι μια ακόμη εκδήλωση στην πόλη μας, μετά την εκδήλωση που έγινε από την Κραματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. Είναι από το Δήμο Αρτέων, από το Κέντρο Παρακολούθησης. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους προσπάθησαν και έθεσαν τα έργα τους στη διάθεση αυτής της εκδήλωσης. Από όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία ζούμε το τελευταίο διάστημα, που είναι έντονα με πολλές περιπτώσεις της κακοποίησης ψυχολογικής, σωματικής, αλλά δυστυχώς φτάνουμε και να έχουμε και ανθρώπινα θύματα απ' τη βία κατά των γυναικών, να έχουμε και τις κακοποίησεις των παιδιών. Είναι μια κατάσταση, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά στον τομέα τόσο της εμβιστητοποίησης, της πρόληψης, αλλά και σε δομές και υποδομές που θα μπορούν να υποδεχθούν όσους θα πρέπει να υπουλώσουν τα τραύματα από αυτή την περιπέτεια. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, η πολιτεία, αυτοδιοίκηση, εθελοντισμός, φορείς, η ίδια οικογένεια, τα σχολεία, ώστε να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα και να τα εξαλείψουμε ή δυνατόν εντελώς. Το Κέντρο δέχεται γυναίκες οι οποίες έχουν υποστεί ενδοικογενειακή συντροφική βία, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική και λεκτική βία, αλλά και όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλές διακρίσεις, ανεργές, μονογονείς, μετανάστριας, προσφύγησες, αμέα. Αποτελεί οικοστηρικτική δομή του Πανελλαδικού Δικτύου για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο αποτελείται από 44 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας, την 24-οριο τηλεφωνική γραμμή SOS15900 καθώς και την ιστοσελίδα me2grease.gr Πόσα ψέματα συλλογήθησες τη μέρα, πόσα πλώματα ξεπράστηκαν στην σέρα, μέσα στ' όμορφα σκοπούν εγωσικά. Κοίτα γύρω, τα κορίτσια που φοβούνται να γελάσουν, τα αγόρια που τη σφράζουν εναγλάσουν, τις οθόνες του ασπριάντι μιλάντες καλά. Τα γερόνια που σπίχνουνε μόνα, σαν τα δέντρα που δώσανε μόνα και τα ρίξανε τα στη φωτιά, με γέλια ή μόνιλα. Για αυτό και εγώ φωνάζω, για σένα φαντελάζω, στο μέλλον που σκρομάζω, να γίνουμε μοκλά. να εργάψει όλα τα χέρια, να δώσαν τα χέρια, να πούνε με στενιά και χάσαν τα παιδιά εφ' ό,τι εγώ φοράζω, για στενό χώρο,