Ενημέρωση από τη Διαχειριστική ΠΕΠ Ηπείρου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 (ARTA WebTV, 2022)
: Σήμερα είχαμε εδώ στο Δημαρχείο, συνέχεια στο Δημοτικό Συμβουλείο, τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας του Πεππιπίρου, όπου μαζί με τους υπηρεσιακούς τα στελέχη των υπηρεσιών μας έγινε μια συζήτηση πάνω στο Νέο ΕΕΣΠΑ. Μας ενημερώσανε για τις καινούργιες προσκλήσεις που θα αναμένετε να βγουν στη νέα προγραμματική περίοδο, και αυτό γιατί εμείς πρέπει να είμαστε όρημοι, και αυτό γιατί, γιατί εμείς πρέπει να είμαστε όρημοι, στο σωστό χρόνο και να έχουμε μελέτητες για να μπορέσουμε να δικδικήσουμε χρηματοδότηση, αλλά έγινε και μια κοβέντα πάνω στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Αυτό τι είναι, είναι ότι οι τέσσερι δήμοι της Ιππήρου, δηλαδή η Άρτα, η Πρέβεζα, η Ιγουμενίτσα και τα Ιάννενα, είναι οι επιλέξιμοι δήμοι για να υπάρχει χρηματοδότηση για την αστική ανάπτυξη, ανάλογα πως ανάλογα και το πληθυσμό του κάθε Δήμου. Ο Δήμος Αρτεό θα έχει γύρω στα 20-25 εκατομμύρια για να κάνει δράσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι. Συν τα άλλα χρήματα τα οποία θα είναι μέσα από τις προσκλήσεις που θα είναι για όλους τους υπόλοιπους Δήμους. Προφανώς υπάρχουν δράσεις και στην κινητικότητα που θα βγουν και όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από ενεργειακές κοινότητες διάφορες δράσεις για τα σχολεία μας. κάτι που θα βοηθήσει πάρα πολύ στο κομμάτι της βελτίωσης των υποδομών των πολιτών, στην ανάπτυξη των υποδομών. Εμείς εκεί πέρα σχεδιάζουμε και πώς αναπτύξουμε την παραποτάμη περιοχή μας και πώς θα δούμε τον Λόφο της Περάνη της Σενιαία έτσι ώστε αυτό το πολύ ωραίο οικοσύστημα που έχουμε στην περιοχή μας να χρηματοδοθεί και να προχωρήσουμε, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν είτε κτίρια είτε δρόμους ή οτιδήποτε άλλο. Να πω ότι εμείς αυτό το σχέδιο της βιώσιμης αυστικής ανάπτυξης που κάνουμε και αυτή τη στιγμή το συντάσσουμε μέσα από χρηματοδότηση που μας έδωσε η Περιφέρεια Υπείρου και εμείς το αναθέσαμε στην ΕΤΑΝΑΜ, κάναμε διαβούλευση πέρα από τις δικές μας υπηρεσίες όπου ζητήσαμε τις προτάσεις και με όλους τους φορείς της πόλης μας. Δηλαδή, ζητήσαμε προτάσεις και από το Πιμιλητηρίο, ζητήσαμε προτάσεις και από την Πυρυφερειακή Ενότητα, ζητήσαμε προτάσεις και από το Νοσοκομείο, και από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και από την Αρχεολογία, και με όλους τους φορείς. Οπότε, καταθέτουμε ένα σχέδιο το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τώρα, εδώ ως δημοτική αρχή την πόλη μας, πώς θα αναπτυθεί τα επόμενα 10 χρόνια, ας πούμε. Και αυτό βεβαίως και θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση, αλλά πριν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει και μια διαβούλευση με ανοιχτή διαδικασία, όπου εκεί οι φορείς θα κλειθούν, αλλά θα κλειθούν και οι πολίτες να καταθέσουν τις απόσεις πάνω από που αυτό εμείς θα παρουσιάσουμε. Άρα θέλουμε να είναι δηλαδή ένα προϊόν μιας διαβούλευσης και μιας συμμετοχής όλων των πολιτών, είτε μεμονωμένα, είτε θεσμικών φορέων, είτε υπηρεσιών ή τίποτε άλλο. Και από εκεί πέρα θέλουμε να βάλουμε το αποτύπωμά μας πώς βλέπουμε την Άρτα στα επόμενα χρόνια. Πέρα από τα έργα της καθημερινότητας που σας είπα και τα ενεργειακά ή τα κυκλοφοριακά, αυτά θέλουμε ο ποδηλατώδρομος, θέλουμε. Εμείς έχουμε μια έτοιμη μελέτη και την οποία θα την εντάξουμε για να επιτέλους αποκτήσει και η Άρτα ποδηλατώδρομος. Θέλουμε ελεκτροκίνηση, θα βάλουμε την ελεκτροκίνηση. Αλλά το στίχημα που μπαίνει για την πόλη μας είναι πέρα από την αστική, αν θέλετε, κινητικότητα, να δούμε κομμάτια όπως είναι η παραποτά με περιοχή που είμαστε στην τελική φάση για να ακολουθούν οι μελέτες από το Υπουργείο Υποδομών, είναι όπως είναι ο λόφος πάνω στους περάνθες, αλλά και το κομμάτι του τουρισμού πολιτισμού. Εκεί είναι μια πολύ ωραία δράση η οποία μπορούμε σε συνεργασία με το επιμιλητήριο και με το Σύλλογο Εστίασης να δούμε κάποιες επιχειρήσεις θεματικές που μπορούν να επιχωρηγηθούν μέσα από αυτό το πρόγραμμα, εμείς να το προτείνουμε και να τύχουν έτσι κάποιες χρηματοδότησες ή σε μία περιοχή. Θα μπορούσε να είναι μια περιοχή, να είναι περιοχή παράδειγμα της προϊόβολου, που ενσωματώνει μέσα και την δημοτική αγορά και εκεί πέρα να υπάρχει μια κατηγορία επιχειρήσεων, επιχειρήσεις, οι οποίοι θα επιχωρηγούνται ή θα μπορούσε να είναι να επιλέξουμε να επιχωρηγηθούν επιχειρήσεις στο κομμάτι του τουρισμού, μιας και εκεί έχουμε μια ειστέρηση. Άρα, τέτοια ζητήματα συζητήσαμε. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω, καταρχήν, τον Περιφερειάρχη Πείρου, τον Αλέκο τον Καχριμάνη, που υιοθέτησε, αν θέλετε, την δική μας απέταση της προηγούμενη περίοδο των τριών δήμων του εκτός Ιαννίνων, δηλαδή Άρτα, Πρέβεζα και Γουμενίτσας και σε αυτή τη διαχειριστική τώρα περίοδο ενσωμάτυσης της πόλης να τη χάνουν ΒΑ, χρηματοδότης μέσα από τα Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης και αυτή είναι μια πρωτοβουλία που κάναμε και την υιοθέτηση του Περιφοριάρχης και τον ευχαριστούμε και από εκεί πέρα τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής που έχουμε μια αργασία στην εργασία όλο το διάστημα, αυτό που τουλάχιστον εμείς είμαστε στην Διακυβέρνηση του Δήμου, που καταφέρνουμε να υλοποιούμε πολύ σημαντικά έργα για την περιοχή μας και βεβαίως και τους υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες οι υπηρεσίες του Δήμου υλοποιούν και οριμάζουν έργα στο σωστό χρόνο. Αυτό το σχέδιο το οποίο εμείς τώρα συντάσσουμε και θα αφορούν, πώς θέλουμε, την Άρτα τα επόμενα 10 χρόνια και θα είναι ένα προϊόν μέγιστης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνική ασφαλής, είναι ένα εγχειρίδιο, μια στόχευση, η οποία δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή το ποσό χρηματοδότησης των έργων, εμείς λέμε τι θέλουμε για την άρτα μας. Από εκεί και πέρα, οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι πολλαπλές. Δηλαδή, όπως σας είπα, 20-25 εκατομμύρια θα πάρουμε από το Πεπιπίρου μέσα από το ΒΑ και κάποια άλλα χρήματα από το Πεπιπίρου με τις γενικές προσκλήσεις, θα πάρουμε χρήματα από τα Υπουργεία, από διάφορες προσκλήσεις, θα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πάρουμε από το Τρίτσις, θα πάρουμε από άλλα προγράμματα τα οποία θα βγαίνουν κατά καιρός, όπως παραμένει τώρα το πρόγραμμα Ελέκτρα, για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Χρηματοδοτήσεις μπορεί να είναι και από οι δύο σπόρους, ή μπορεί κάποιος δήμος να πει ότι εγώ θα δανειστώ για ένα πάρα πολύ χρήσιμο έργο μέσα από το Ταμείο Παρακαταθυκών. Άρα εμείς αυτή τη στιγμή βλέπουμε πώς θέλουμε την Άρτα τα επόμενα 10 χρόνια. Θέλουμε να αποτυπώσουμε ως τοπική κοινωνία το όραμά μας για την Άρτα μας όλοι μαζί. Έτσι και καλούμε όλους εδώ να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και από εκεί και πέρα, εφόσον έχουμε όρημες μελέντες, ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε τι θέλουμε και έχουμε όρημες μελέντες στο σωστό χρόνο, το χρόνο, τότε οι χρηματοδοτήσεις θα έρθουν και πραγματικά τα επόμενα χρόνια θα μιλάμε μία άλλη άρτα και είμαστε πραγματικά περήφανοι για τον τόπο μας.