2η Ημέρα - 1ο Επιστημονικό Συνέδριο: «Ηράκλειο… Η πόλη που μαθαίνει» (ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 2020)
: Είναι όταν υλοποιηθούν, το συνέδριο αυτό, το ιδιοκρανόνιο δίπλου στρατηγίου, πρέπει να σας πω ότι σαν να πω ότι είναι στρατηγίου δίπλου, ότι δεν είναι και ο νόμος. Είναι στα πλαίσια μιας ολόκληρωμένης ομιλητικής που έφτεινε για την αντικεικτική πόλη. Γιατί τα τελευταία χρόνια, η στρατηγική του δίπλου είχε αναπτυχθεί πάνω στη Χρυσάξο, που ένας τάσης να μας είναι η αντικεικτική πόλη, αυτή δηλαδή η οποία δίνει στους πολίτες την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα σφαλές περιβάλλον και να αναστήσουν την προσωπικότητά τους, το δεύτερο σάξο μας είναι η ανάπτυξη του τομέου του πολιτισμού και του τουρισμού, ο οποίος είναι ένα μεγάλο βελονέκτημα και οικονομικό στοιχείο. Το δεύτερο σάξο μας είναι η ανάπτυξη της έξιμος πόλης, που με τις έξι άξιμους που έχει, στροχεύει κυρίως την ποιότητα ζωής, θεωρείται βαλτοσμίως σαν το πρώτο ανταγωνιστικό περιβάλλον έκτημα που έχει μια πόλη για να γίνει αλκυστική. Στα πλαίσια λοιπόν του άξιμου αυτού της αντικεικτικής πόλης, σκεδιάσαμε πρώτη πολιτική μας γύρω από το Ιράκι λοιπόν του Ματέλη. Έχουμε δηλαδή αυτή τη στιγμή και στρατιωτική, που έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και έχει εμειρηθεί, έχουμε συνεργασίες μέσα στην πόλη, όπως στην Επιτροπή, που έχουμε φτιάξει το καλοκαίρι, που συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της πόλης του Ιρακιού, το σχεδιασμό της πολιτικής, έχουμε διάφορες δράσεις που κάνουμε, δηλαδή οδικό χάρτη έργων, και ταυτόμερα έχουμε και μάτια λίγο από αυτό, δηλαδή δεν θέλουμε μόνο να κάνουμε πράγματα, θέλουμε και να τα το βάζουμε, να τα μαθαίνουμε τους πολίτες που έχουν από εδώ και να κάνουμε στην πόλη μας ελκυστική, και στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Αυτό είναι το βασικό μοτίβο πάνω στο οποίο δουλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο δήμο. Και προφανώς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε και τους ειδικούς στόχους που έχει το Συνέδριο, που είναι η διαμόρφωση της μαθησιακής πυθούρας ενεργασίας μέσα στην πόλη, θέλουμε να αναδείξουμε και να διασυνδέσουμε όλους τους χώρους που έχει η πόλη, ώστε σε ένα συνεργατικό τρόπο να μπορέσουμε και διακές όμως συνεργατικό τρόπο. Δεν χρειάζεται να είναι σωστό να συνεργαζόμαστε μόνο για μια στιγμή, να πετυχαίνουμε κάτι και μετά το απήνουμε. Θέλουμε να έχει διάρκεια και συνέχεια αυτό το έργο, ώστε να πετύχουμε τα αποτελέσματα. Το τραπέζι μας τώρα εγκεντρώνεται γύρω από το θέμα των επιμορφωτικών προγραμμάτων της καθημερινής ζωής. Αν κοιτάξουμε τη διαδικασία μπορούμε να δούμε κοντρικά ότι έχει δύο άσκημα. Ο ένας είναι αυτός που έχει παγκοσματικού στόχους, δηλαδή είναι ο δελτίος του παγκοσματικού, ώστε να είμαστε όσο δυνατόν καλύτερος σε ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, την παγκοσματικοποιήσει, το αλλάζει κάθε μέρα. Και ο άλλος άσκημας είναι αυτό που λέμε η κυπερία. Στην αρχή μας ζωή, πώς μπορούμε να μαθαίνουμε και το περιβάλλον που είναι γύρω μας, να καταγωνιζόμαστε αυτό, να παίρνουμε ιδέες και να δίνουμε ιδέες στο περιβάλλον της κόρης που είναι στη κυπημένη μας. Εδώ τώρα στις καπέζες, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει δράσεις στο δικό τους τομέα ο καθένας. Αυτό ακριβώς. Θα δείχνουμε τροφικά προγράμματα που απεχαίνονται στον πολίτη και από τη μικρή ηλικία, γιατί θα δείχνουμε ότι θα μιλήσουμε για δράσεις, για την πρωτοβάθμια εκφαίρεση, για τη δευτεροβάθμια εκφαίρεση, στις ιδιωτικές μέσα, στα διαδικασίες προγράμματα του κοινού, θα με καταστώνουν δύο εμπειρίες, σε όλη τη μικρή ηλικία, από τη σχολική ηλικία μέχρι, ας πούμε, για συνταξιού. Και αυτό ακριβώς, δηλαδή η δρασία της γενικής παιδείας του κοινιτισμού, είναι ένας πολύ σημαντικός τόπος, που θα δούμε τώρα από τις δύο ερωτήσεις που θα απεθούνε. Η δεύτερη ερώτηση είναι, ποιες δράσεις προτείνετε εσείς, ότι πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, από τις εμπειρίες του κανένας, και σε οποίες ομάδες τόπους θα απεθύνονται. Η δεύτερη ερώτηση είναι, πως τώρα, ποιες συνεργασίες πρέπει να γίνουν, ώστε αυτές οι δράσεις που κάνουν την προτατεία από την πρώτη ερώτηση, να υλοποιηθούν με συνεργατικότητα τους. Η άνθρωπή είναι μαζί μας, ημέρα, είναι ο Γιώργος Πασελινάς, που είναι σχολικός έγγρος του Πυροφοριγίστου. Είναι και ο Γιώργος Πασελινάς, η Μαρία Βακιάκη, η Μοσέζο και ο Ψαγυρίστης, η Πορτοβάτη με εκπαίρευση, δηλαδή συνδυάζουν εδώ δύο βαθμίδες εκπαίρευσης, η Μιγέρνα Σεφανάτου, η Συντονίστρια. Βασικά, όμως, θα μας μεταφέρει τις εμπειρίες της από τις ετελονικές ομάδες του Δήμητου. Και το ετελονισμό στα τελευταία χρόνια και μάλιστα, εγώ θα συμβείρω να μην είναι ακριβώς ετελονισμός, θα λέει και συνεδροσπόρικα, που ένας από τους τόπους που έχουμε τέσσερα τελευταία χρόνια είναι οι πολίτες να συμμετέχουν να ενεργάσουν τη ζωή της πόλης, όχι μόνο δηλαδή δηλωπιώντας και δέζουν ό,τι να είναι, ακόμα και αν αυτή είναι δημοτικιάκη, αλλά θέλουμε, θέλουμε τις ίδιοι να προτείνουν και να βάζουν ενεργό μέρος στη δημιουργία δικών τους ιδεών. Είναι ο Χρήστος Ζακάλης, που είναι διεκτικής, διαδικτή και κλείδια να περιοδοθώ, διεκτικό γύρω από τα θέματα αυτά. Είναι η Μαρία Παπαντάκη, που έχει επιλέξει, υπεύθυνη των προγραμμάτων και διεκτήματος σπιτιού και έχει μια μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα περισσότερου τύπου. Είναι η Κατερίνα Γκραντάκη, η οποία κάνει εκπαιδετικά προγράμματα στην Υπερία Δημοτική Βιωδίκη. Άρα, ξεκινάνε τώρα πραγματικά με τον πρόεδρο μας στους συνομιλητές μας. Ποιες δράσεις προτείνουν, βάζοντας τον εμπειριό τους και του λοιπού τομέου ο καθένας, που πρέπει να γίνονται ελεύθερα. Καλημέρα σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ... Ευχαριστώ πάρα πολύ την Οργανωτική Επιτροπή, τους συνεδρίου για την πρόσθεση. Η δράση για την οποία ο κομμάτιος προσβήθηκε να αναλύττει την Οργανωτική Επιτροπή. Είναι σήμερα το μαθητήριο της Κατερίνης Δημοτικίας. Το μαθητήριο της Κατερίνης Δημοτικής Επιτροπής είναι ένα διοργάνωστο δέκα χρόνια. Κοντά μια χρονιά. Το οποίο προσπαθεί να αναλύσει την συγκεκριμένη δικαίωση των μαθητών. Ζητήρει την κληροφορική στο σχολείο, την κληροφορική στον αγκαδημαϊκό χώρο και τον δημοτικό χώρο, αλλά δείχνει και στην κοινωνία του Ιρακλείου, στους πολίτες του Ιρακλείου γονείς και μη γονείς, δείχνει τι μπορούν να κάνουν οι μαθητές στη σχέση με την κληροφορική, αλλά στη σημεσία είναι μια προσέγγιση κλαίκησης της κληροφορικής για τους πολίτες του Ιρακλείου. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος και η ζωή μας ενσωματώνει τεχνολογία με ρεθνικούς πρωτοφανείς στην ιστορία των πρών. Πραγματικά θα θέλαμε λοιπόν να κάνουμε μια προσπάθεια τέτοια έτσι ώστε να εκλαγγεύσουμε την κληροφορική έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε έναν κόσμο βιώσιμο. Αυτό που προτείνουμε λοιπόν είναι η συνέχεια των δράσεων, όπως το Μαθητικό Φρεστιβάλ Ψηφιακής Συνολογίας, αλλά στην ουσία εγκλείσαμε ένα σύλλογο για την εκλαγγεύση της κληροφορικής, δηλαδή την κατανόηση και την πρόοδο της κληροφορικής στην ψηφιακή δημιουργικότητα. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε εις απολύτες την επίδραση της κληροφορικής αλλά και της τεχνολογίας της στον συνεχώς εξελισσόχημο κόσμο. Είναι αλήθεια ότι κάθε καθημερινά όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε, χρησιμοποιούμε αργορίθμους που καθορίζουν τις αποφάσεις μας. Παράδειγμα, ως χάρη θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τι απάντηση θα αρχί σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, αν δηλαδή θα είναι πρώτη, δεύτερη, τρίτη, σε κάποια σελίδα, στις σελίδες τις οποίες εμφανίζονται κατά την αναζήτηση μας, αποφασίζεται από έναν αργόριθμο. Θα μου πείτε, γιατί μοιάζει μένα, ίσως. Όχι. Σκεφτείτε λίγο, όταν κάνετε μια ερώτηση στο διαδίκτυο, μια ερώτηση στο Google, κάντε μια αναζήτηση. Πόσες φορές πηγαίνετε στη δεύτερη σελίδα για να βρείτε αυτό που αναζητάτε. Πάντα, νομίζω, ότι όλοι μας ενδιέχουμε τις μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε επιλογές. Αυτό, όμως, δεν καθορίζεται στοιχεία. Καθορίζεται από αυτά τους επιστήμανες λεωφορικής. Αυτό έχει να κάνει με τη λύψη αποφάσεων από εμάς. Σκεφτείτε. Αυτό καθορίζει πού και πώς θα πάμε. Καθορίζει ποιο εστιατόριο ή ποιο βιβλίο θα διαλέξουμε. Καθορίζει η γνώμη που έχουμε για την άποψη, την διαμόρφωση της άποψής μας για τα θέμα. Μπορούμε να το σκεφτούμε. Επίσης, πόσο ασφαλείς είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μ γνωρίζουμε στους απολύτες κάτω από τις προϋποθέσεις, είναι ασφαλείς αυτές τις εφακουγές, αυτοίς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η συγκέντρωση μετάλλου όπου προσωπικών λεωφοριών καθορίζει άραγε κάποιος από τις αποφάσεις μας. Τι ρόλο παίζει. Γιώργο, αυτές οι πραγματικοί τεράσεις που έχουν το παιδί, εκτός από το ψυχιακό συμβάλλοντας της δημοκρατίας, το σύλλογο που θα κάνει για αυτήν τη δράση. Οι δράσεις, αυτό που θέλουμε να κάνουμε, σαν ένα σύλλογο στο οποίο ιδρύθηκε πολύ πρόσπατα για την κατανόηση και την πρόσθεση της πλειοκολικής δημοκρατίας, είναι να κάνουν χαστήρια κρητικού στοχασμού, γιατί πιστεύουμε ότι ένας ευερομένος πολίτης, ο οποίος θεωρεί ότι η νόση δεν προσφέρει καλά, είναι αντικείμενο από κρητικού στοχασμού, η γενικής θεώρησης, θέλουμε λοιπόν να φτιάξουμε για τους πολίτες και για τα παιδιά, ξεκίνοντας τα παιδιά και για τις συνέχειες στους πολίτες, θέλουμε να φτιάξουμε εργαστήρια κρητικού στοχασμού, απόπτυσης ισχανοτήτων, αλλά και γιορτές, γιατί πέρα από την κατανόηση της πλειοκολικής δημοκρατίας, προσφέρει και κάποια εργαλή, νέα εργαλή για να εφραζόμαστε, και το μία κανένα παιδιά δημοκρατίας, αλλά επίσης, για να δημοκρατήσουμε στους πολίτες, για να γίνουν εργαστήρια κλητικού στοχασμού, για να γίνουν εργαλή κλητικού στοχασμού, για να γίνουν εργαλή στους πολίτες, για να γίνουν εργαλή κλητικού στοχασμού, για να γίνουν εργαλή κλητικού στοχασμού, για να γίνουν εργαλή δημοκρατίας, Αφέρωτη στην εγκατανοήση του κόσμου αρχικά και εκθέσεις και ο τέσσερας ψηφιακής δημιουργικότητας. Αυτός είναι ο στόχος, αυτές είναι οι δράσεις που θέλουμε να κάνουμε. Και θα περνάω σε δεύτερη δευτερολογία, θα περνάω στο πώς μπορούν να γίνουν αυτές τις συναργασίες. Ευχαριστώ. Κύριε Λύπτωσα και τέσσερες, μακάρι να καταφέρουμε στο πόνο διάσημο να ισχυροποιήσουμε τις παλιές και να γραφέρομαι στην ευφάνεια τις καινούργιες. Η Μαρία Δαγκάκη και ο πημεριάτης, θες να μας πεις την ερώτηση. Καλημέρα από εμένα. Ευχαριστώ και αρχικά για τη γυνατότητα που μου δίνεται να είναι ανάμαστα σε αυτή την ομάδα. Προσωπώντας το Μουσικοβουλική Ζωής των Δημοκρανείων, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί για εμένα για πάρα πολλά χρόνια ένα από δύο συστηματικής άσκησης για την άδικη μάθηση. Πριν απαντήσω στα ερώτημα, θα ήθελα να διεκδυνήσω ότι για εμένα, εκμαγματικά προγράμματα για την ευκαιρινή ζωή της πόλης σημαίνουν, καθίζονται μάλλον με τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρει η πόλη του Ιαγλίου για τους δημόντες της αλλά και για τους εμπισκέπτες της και για τους πολίτες ευαίτερα. Η μάθηση είναι αλλαγή. Σημαίνει αλλαγή στη συμπεριφορά του ατόμου, η οποία συμβελείται μέσα από τις ευκαιριές που αποτέλεσαν για την αλληλεγγύη της ζωής του και μέσα από την αλληλεγγύη της ζωής του στη μάθηση. Η μάθηση με απόβαση, κάτι που συζητήθηκε πάρα πολύ εχθές σε όλα τα τελευταίρια, είναι ένα θέμα που και εμένα απασχόλησε πάρα πολύ όλα τα χρόνια που υπηρέτησα στην δυτική εκπαίδευση. Είναι όμως και ταυτόχρονα ο λόγος που έστρεψε το ενδιαφέρον μου και τις δημιουργικά μου ενδιαφέροντα μάλλον στις πολιτισμικές σπουδές και κυρίως στην πολιτισμική επικοινωνία. Το πεδίο αυτό, μαζί με την πολύχρονη συμμετοχή μου σε πληροφορικά εργαστήρια και ένδειξη στο πρόγραμμα, μιλήνα εκπέρας και πολιτισμός και ταυτόχρονα η αγωνία μου για την εκπαιδευτική πολιτική του Βουσούς Βουλικής Ζωής, μου χάρισαν μια δημιουργική οπτική και μου αποκάλυψαν δύο πολύ σημαντικών και ταυτόχρονα διακροτικών εργαλείων μάθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεκνικής δημιουργίας του πολιτισμού. Με αυτά τα εργαλεία σχεδιάσαμε και εμσημπώσαμε και το τρίγωμα του συμμετοχικού σχεδιασμού με τον Παλίδο Τουρμουρή και τον Γιώργο Τουλαχάνκη, απευθύνοντας, στον ξεκίνημα της προσπάθειας, απευθύνοντας πρόσφυσης σε πολίτες και σε προσώπους φορέων και σύνολου εγκωτήτων για να λειτουργήσουν στη συνέχεια που απευθυνστικά. Η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη καλλιτεκνική δημιουργία αποτελεί το σκεκτικό πλεονέκτημα κάθε πόλης, κάθε τόπου, αλλά δεν αθαίνεται με αποστηρωμένες διαδικασίες μετάδοσης πληροφοριών. Επικοινωνείται μέσα από εμπειρίες και έτσι συντελείται η μάθηση με απόλαυση. Η εμπειρία για τον πολίτη της πόλης θα πρέπει να είναι ολιστική, απελευθερωτική, αξιοκτημώνευτη με θετικό πρόσφυγμα. Έτσι διαμορφώνει τη στάση της διαβείου αναζήτησης και της διαβείου μάθησης που προϋποθέτει όμως και τη προσωπική ευθύνη, όπως χαρακτηριστικά επισημάθηκε και χθες. Για να αξιοποιούνται αποτελεσματικά η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη καλλιτεκνική δημιουργία ως μέσα μάθησης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι όχι μόνο η γνώση των τεχνικών αλλά και η ερμηνεία, η διαχείριση ερμηνευτικών τεχνικών. Η ερμηνεία είναι η αποκάλυψη που βασίζεται στη πολιτισπορία. Η ερμηνεία είναι τέχνη που συνδυάζει και επιστρέφει πολλές τέχνες, παράδειγμα από αν το υλικό που παρουσιάζει είναι στο υλικό ή το υλικό κοινωνικό. Η ερμηνεία που δεν συνδέει με κάτι σχετικό με προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα του πολίτη δεν είναι αποτελεσματική. Η ερμηνεία έχει στόχο κυρίως στην αθήκηση του ενδιαφέροντος και όχι την καθοδίκηση, που παρουσιάζει το σύνολο και δίνει το κίνητρο στη συνέχεια της περιπέροχης αναζήτησης από τον συμμετέχοντα. Για κάθε ομάδα στόχο συνατεύει διαφορετικά μέσα, μέσα από μια σχημαθρητημένη κουρουθία βιωματικών δραστηριωτικήτων. Είναι στην ουσία μια διαδικασία εμψήφωσης. Απαντώντας το ερώτημα, κύριε Μοσδενάκη, θέλω να πω ότι είναι σημαντικό, όπως ήδη απογίνει, να συνεχίσω σε κατάδια στιγμή να δραστηριωθώ δράσεις εμψήφωσης με διάφορες ομάδες στόχους, που αξιοποιούν την πολιτιστική ανομιά και τη σύγχρονη πολιτιστική δημοκρατία μέσα από βιωματικά εργαστήρια, που θα πνίσκονται ενδιαφέρον των πολιτών. Ωραία, ευχαριστούμε κυρία Δακάη. Κυρία Μαρία Κοπαδάνη, θα σας πω πάλι την αντιπέροχη των προγραμμάτων διαβίδημάτων που δίνουν τα τελευταία χρόνια. Θέλω να παρακαλώ την αντιπέροχη στις προτάσεις. Είναι γνωστό ότι η διαβιουμάρτηση, η διαλεξία δηλαδή της συνεχής εκπέρεψης, κατάρτισης και επιμόρφωσης συνέχεται με την τοπική ανάπτυξη, την πρόσβαση στην αμπασχόρηση και την κοινωνική συνοχή και συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της βυσιογνωμίας των πόλεων και των τοπικών κοινωνιών. Οι κοινωνίες που επενδύουν στον ανθρώπινο δυναμικό τους μέσω της διαβιουμάρτησης, ανακτύσσονται πιο γρήγορα γεγονός που επιφέρει εύκολα αντιληπτές αλλαγές στην μορφή του δομημένου και ανωμεκογενικούς περιβάλλοντός. Ο Δήμος Ευακλειό αντιλαμβανόμενος στην ανάγκη της αποχής, δημιούργησε το Κέντρο Διαβιουμάρτησης, που λειτούργησε για πρώτη φορά το Μάιο 2013 και ειλοποίησε προγράμματα εθνικής και τοπικής εμβέρειας. Παρακολουθήσαμε με την Αντιλημαρχία, την Κοινήματος Παιδείας και τον Διαβιού Μάθησης του Ευακλειού για τη μελέτη και την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων. Τμήματα αναπτύχθηκαν αστικά και παιδεριαστικά και υλοποίησαν σε έποια σχολεία της πρωτοβάθμισης και δευτεροβάθμισης. Ένα από των ιδιαίτερων οικονομικών, επαγγελματικών και πολιτιστικών συνθήκων του Δρύμου Ιρακτήρια είναι ένας δρίμος όπου έχει εντοιοειπωριστική κίνηση και δραστηριότητα, είναι αχωνευθύρη πολλοικονομικότητας. Σκεδιάστηκαν και υλοποίηθηκαν στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες τόπους με συγκεκριμένες ανάγκες όπως για παράδειγμα ιδιαίτερη αμφασδελότησης εθνικών μικροσών ή πληροφορευτής. Οι ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών οδήγησαν και τους εμπορίδες μας στο κατόφυλλο του Κέντρο Διαβολή Μάθη, για να παρακολουθήσουν δωρεάν κάποιο επαγγελματικό πρόγραμμα με σκοπό να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους, να τις επικαιριοκτροποιήσουν ή να τις αναπτύξουν. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι κατά την τριετή Ανάγιος του 2013, Φεβρουάριος 2016, κατατέχτηκαν 4,5 χιλιάδες επίσης ενδιαφερομένων πολιτών και δημιουργήθηκαν 117 κλίματα γενικού πληθυσμού διαφόρων και διαφορετικών στυματικών ετών. Φεβρουάριος δημιουργήθηκε στρατιωτικά με τη διαδραμματική διάδραση. Θεωρώ ότι το τίλο ρόλο θα διαδραματίσουν οι άνθρωποι. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα πρόσωπα, τους εγκυστές, οι οποίοι θα διαγεθούν στην δοτική κοινωνία και θα μεταφέρουν την κληροφορία, τις δράσεις και θα ενημερώσουν για την αναγκαιότητα της διαδραμματικής. Ένας σημαντικός στοιχείο είναι η συνεργασία με πολιτιστικούς ή άλλους συλλόγους ή τοπικούς φορείς, οι οποίοι θα ανοιχνεύσουν τις ανάγκες της περιοχής τους και θα προτείνουν προγράμματα τους ενδιαφέρον. Έτσι εμπλέκονται και ενεργοποιούνται και οι περιαστικές περιοχές, ενεργοποιούνται οι γειτονιές, η γνώση και η πληροφορία αποκεντρώνεται. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής αλλά και δεδομένον των ελληνικών ή άλλων δισκολιών, κάποιοι συμπολίτες μας αδυνατούν ακόμα και να έχουν πρόσβαση σε τμήματα εκπαίδευσης διαζώσης. Θα μπορούσαν λοιπόν να δημιουργούν τμήματα παρακολουθήσης εξακοστάσεως, έτσι ώστε κανείς να μην αποκλείεται από τη συμμετοχή στη μάθηση. Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό βοηθητικό και υποστηρικτικό εργαλείο θα ήταν η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου οι ενδεινάμε εκπαιδευόμενοι να δηλώνουν τις προτιμήσεις και τις προθέσεις τους, τι πραγματικά τους ενδιαφέρει, τι πραγματικά έχουν ανάγκη. Ο εκπαιδευόμενος να πει στο κέντρο της όλης διαδικασίας να έχει λόγο, συμμετοχή και άποψη στη διαμόρφωση της διαβίου μάθησης. Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ένα σημείο πληροφόρηση θα ήταν χρήσιμο όπου θα ενημερώνει για τα προσφερόμενα προγράμματα και ό,τι θα μπορούσε να γίνεται η ανοίγνωση των ανάγκων των συμπολιτών μας. Συμπερασματικά, λοιπόν, θα πρέπει να κινηθούμε σε άνω σε τρία επίπεδα που συνοψίσονται στα τρία καλακάτω ρήματα, γνωσκοποιό, ενεργοποιό και αξιοποιό. Τώρα πάμε στα προγράμματα που γίνονται στην Αγγελία Δημοκρατικής Βιβλιοτήκη, ένα δισμό του Βίμιρα Τζίγου ο οποίος είναι πάρα πολύ αγαπητός στους πολίτες και έχει κάνει πάρα πολλές δράσεις από παρελθόν. Κανείς δεν ξυπνάει την έκθεση που είχε γίνει αυτό το μήκρο, θα σας πω, με τα αυθεντικά του έργα. Και τα προγράμματα αυτά ήταν από την κυρία Κατερίνα Θαντιάκη. Θα μου σηκωθεί και η Σαντήρια. Μέρος στις βιβλιακές της Αγγελίας Δημοκρατικής Βιβλιοτήκης, από τα γενέα του 2018, έχουμε αδεικτές στην Εκκληρά από 2.000 παιδιά, παιδιά στους δημοκρατικού, λιμωσίκων και οικείων. Μόνο τα σχολεία στις πρωτοβάθμινες που έχουν επισκεφθεί το χώρο υπερβεύουν τους 2.000 παιδιά στους δημοκρατικού. Δηλαδή, ο παιδιάς του 2.000 παιδιά στους δημοκρατικού είναι μια πολύ πρόχαιρη μέταση. Ποιοι είναι όμως οι παράγγοντες αυτοί που έπαιρνουν την δυνατή πραγμάτωση του στόπου της κυρίας, όπως διαβαφώθηκε από το 2018, το 2018, να πετύχει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, γιατί μέχρι τότε ήταν αποσπασματικές οι συναντήσεις με τους μαθητές, ένα μεγαλύτερο άνοιγμα στο τρίτο μορφωτικό κοινό, με τη συμπεδοχή προς το δημοσιακό αριθμό μαθητών, σαν προγράμματά της. Ένας πρώτος σημαντικός παράδεισος που έπρεπε να σας ασφαλίσουμε ήταν ο χώρος. Η διαμόρφωση ενός χώρου ασφαλούς και πετάνει για να δεχτεί παιδιά. Διαμορφώσαμε το Φουαλιέ, το δεύτερο χώρο της κυρίας, το μετατώντας μεγάλα τραπέζια εργασίας, καραίκας, πλήρους καρδινών, και έτσι τα χωρά βρέθηκαν ένα σπίτι για τα παιδιά. Φιλώσανε και ολίχωρα που μπορούσαν να δεχτεί ως παιδί τα παιδιά την ώρα, για να τους παρακολουθήσουν και τα δυνατότητα να εργαστούν στις καλλιτακτικές δράσεις. Μετά τακτοποιήθηκε το θερμαυτό, πρόκειψε μετά ένα άλλο σεισμά και είναι το λιλικό, δεδομένο ότι η Μικελία δε χρειώνει μία ευρώ για τα προγράμματα της, αλλά έχει έξοδα αρκετά για τη λιμιοποίησή τους και πρέπει να μην καρυφθούν. Αυτό τελικά καρυφθήκε με ένα καρδινό κωδικό για ανάλογα έξοδα και έτσι δεν μπορούσε και ο σύζυγός μου να μάθει πόσο είχε πάρει το λιλικό σχεδιοβολισμό. Ένας από τους βασικότερους παράδειγμες ήταν να δίνουν γνωστά τα προγράμματα. Αυτό ήταν πολύ βασικό. Αυτό ήταν όμως και το απρούσκελο. Αυτό με εξέπληξε. Με δύο e-mails, δύο δραστηριογραφικές διευθύνσεις της πρωτοβάθμισης και της δευτεροβάθμισης αντίστοιχα, η πληροφορία συνέβη το βαγικό, η πληροφορία μεταφέρθηκε, όπως το αυλάκι, το κεντρικό αυλάκι στο παράδειγμα που οδηγεί όλο το παράδειγμα αυτό, σε όλα τα σχολεία και η αντίδραση πραγματικά από τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους διευθυντές της σχολείας ήταν κάτι ασύδητο. Μέσα σε δύο μέρες από την ανοίξη των ηλικρινών μιλμάτων κατακρυζόμουν από ετήματα, συνεδοχίες, τελετωρικά ή τελετωρικά, για ένα λάθος μέρος τα σχολεία είτε ήταν ηλικριά, είτε πλευροβάθμι, σύνθερο βάθμι, μέρος στα προγράμματα μας. Είναι εντυπωσιακό και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η τεχνολογία, ακόμα και με την απλώς τελειομορφή ενός ιδιωτικού μιλήματος για την επικοινωνία, αυτό το βασικό πυλό, δηλαδή, που είναι βασικό για τα προγράμματα, γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε κάτι άλλο, δηλαδή ο τύπος που το αναρτήσαμε στην ισοσελίδα της Βικελέας, τίποτα άλλο, ούτε περιοδοτικομάτιο, ούτε καρδιάλιο. Βασικός παράδεισος ήταν οι δέκτες βασικά του προγραμμάτων, όπως είπα, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί. Έχουν εγκαλέσει προγράμματα με τεράστια αγάπη, δεν θα είχαν χωρίς αυτούς σκοπό, θα έφυγαν και θα καταλούνταν. Και έδειξαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Ιρακλείου ότι υπάρχουν πραγματική δίψαρια γνώση, ειδικά όταν αυτοί προσεγγίζεται, όχι με το τρόπο της στήρας της κατάδοσης πληροφοριών, αλλά μέσω καλλιτευτικής δημιουργίας, εικόνας, μουσικής πληκτιτισμού. Δηλαδή, αυτή είναι η φύση των προγραμμάτων αυτόν. Οι προγραμμάτες έρχονται και ξανάρχονται και κλείνουν τα ραντεβού, ασφαλίζοντας τις θέσεις και τα προγράμματα πολλούς μήνες πριν. Αυτοί τα στήρας που έχουμε ελεύθερα είναι μόνο το τέλημα ίδιου με τα προγράμματα και αυτό άρχνει βυσκέπτος το γενάδι. Ερχόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό παραγωγή, επίσης στα ίδια τα προγράμματα. Αυτό που τα κάνει τόσο αγαπητά, δεν είναι η έπιση κόσμος, όπως έχουμε εργαζαμεί, αλλά η ίδια εκπαιδευτική κάθε φορά που τους έλεγα ότι ήταν προετοιμασμένοι αδίκημο και κάθε φορά φαίνονταν εκπίσωδο να τους πω ότι δεν υπάρχει κανέναν αδίκημο. Αυτό που τα κάνει η δημοφιλία είναι ότι ξεφεύγουν από την τετριμένη οδότητα συνετάδουσης της γνώσης. Για παράδειγμα, τα παράθυρα στον κόσμο, που είναι ένα πράγμα που έπρεπε να συγκρατήσει εκπαισμένη εποπτικά με ταξίδια, θα σας το δω που έπρεπε να δείτε ένα λογική το πραγματικό αυτό, φέρνουν τα παιδιά σε χώρες κοντά σε χώρες του κόσμου, που τα περισσότερα δεν έχουν ταξιδεύσει ή ενδέχεται να μην ταξιδεύσουν. Κάποιες τα μπορεί να ταξιδεύσουν, αλλά το σκοπός μας είναι να τους βάλουμε το σπόρο, την αγάπη για τα ταξίδια και να τους μεταδιφθεί. Να τους δώσουν τη γνώση και να τους δώσουν τη γνώση για μια άλλη ξένη χώρα, όχι όμως με τη λογική της γεωγραφίας, ότι έχει τόση έκταση, τόση ορθοτισμό, καμία σχέση, να κάνουν ένα πρώτο νερό ταξίδι, με τη χρήση κόρμου, στοιχείς, κλπ. Για παράδειγμα, όλοι τους δω με δυνατία, που παιδιά είναι, λέμε ότι τα τρία κόλλη να τα κοίγουν, είναι το κόλληλο γραφωρίο, το κόλληλο τετραγωνικό κουτί, το κόλληλος θάλαφος. Οπότε τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία και ψάχνουν και ένα μπιν μπορ. Στην δευτερογραφία μπαίνουμε στη διαδικασία. Αυτό θα ήθελα να δείξω, όταν ήθελα να δείξω, όπως πείτε στο δημοσιογραφείο, όταν το κάνετε εσείς, όταν το προσυγχαίσαμε, τι ήταν αυτό που ήταν με τα προγράμματα έτσι αγαπητά. Ήταν, λοιπόν, ο τρόπος που σέβησας, το κάθε σημείο που τα έφερα, ας πούμε, τόσο κοντά στα σχολεία, τα έφερα μέσα αγαπητά. Και ο τελευταίος, αλλά εξίσου αγαπητός, σημαντικός παράδειγος είναι η νέα καστή συνεργασία που έχουμε με όλες, πλέον, με όλες τις δομές που βάζει ένα σχολέας. Είτε αυτό είναι πολύ σημαντικό, είτε είναι από την ηρεκτικά προσθάνου, είτε πιστάνουν ένα μέρος στις δομές, έχει τη δική του συνισχωράση του τελικού αποτέλεσμα. Ωραία, αυτό θα το πούμε στο δεύτερο ρώτημα, από τι μη το πεις τώρα. Ωραία, θα το πω στο δεύτερο ρώτημα. Ωραία, θα το πω στο δεύτερο ρώτημα. Καλημέρα σας, κο Μαΐνα. Τελείως, των εθνικών ομάδων, θέλω να σας ευχαριστήσουμε που μας καλέσατε. Ποιών ομάδων όλων, όμως, θέλω να αναφερθώ ότι οι ομάδες αυτές είναι άδειες εθελοντικές ομάδες. Όχι όλοι οι ομάδες με τυπικά σωματεία. Οι ομάδες περιοχήθηκαν από το 2014 και μετά, μετά από πρόσκληση της Ρευμής Δημαρχίας τους ελεύκους πολίτες. Ματαποκρήθηκαν αρκετοί αρχιβολίτες και δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες. Ανάλογα με τα εγκραφέροντά τους και με το γνωστικό τους αντικάρουλο. Η Ομάδα Πολιτισμού, η Ομάδα Αθλητισμού, η Ομάδα Κοινωνικής Ανάπτυξης, η Ομάδα Παρσίλου και η Ομάδα Παιδείας. Όλες οι ομάδες έχουν ένα κοινό σχέδιο δράσης. Το Φεστιβάλ Τέχνη Καθοδόν, το οποίο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια να ελληλοποιείται και συνεχίζει φέτος μέσα από 15 χρόνια. Μέσα το Τέχνη Καθοδόν πιστεύουμε ότι οι παιδιστόμενοι προσεχίζουν διωματικά τις τέχνες και τον πολιτισμό και παράλληλα επικοινωνούν με το ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον και τις γονιές του Ιρακλίου. Μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, χαράφια και δημιουργίας. Φέτος για πρώτη χρονιά θα ήθελα να πω ότι θα επεκταθεί και σε χωριά. Το Βενεράτο θα μετατραπεί σε χωριό του Ερωτόκριτου με δράσεις για τον Ερωτόκριτο και τα Καλέσα που γίνουν το χωριό των Δαρμιδιών μου. Ωραίες δράσεις. Ευχόμαστε το Φεστιβάλ να συνεχιστεί σε όλη την πολιτιστική πορεία του Ιρακλίου. Να γίνει θεσμός. Να μην είναι τέσσερα χρόνια και τέλειος. Τώρα, θα ήθελα να αναπτρέψω σε κάποιες επιμέρειες δράσεις που ήδη λοποιούν αυτές οι ομάδες που προανέφερα και τα δέρια μου να συνεχιστούν βέβαια. Λοιπόν, η ομάδα πολιτισμού. Η ομάδα πολιτισμού εδώ και τρία χρόνια αναπτύσσει τις ψιλίνες κριτικής ιστορίας. Όπου προβάλλει τις γωνιές της Κρήτης. Τις ιστορικές γωνιές της Κρήτης. Πρόσφατα εδώ και ένα τρίμινο έχει ξεκινήσει και ένα άλλο κίτλο του δηλώσεου της ημέρειας φωτογραφίας, στις οποίες αναδεικνύεται το καλλιτεχνικό έργο κριτών φωτογράφων. Η ομάδα τουρισμού, η ομάδα τουρισμού διοκανώνει περιηγήσεις και οδηγορικά, όχι μόνο στο μεταπόρετ του Ιακλίνου, αλλά και στις συγκόλυπες περιφερίον και σανότητες της Κρήτης. Στόχος της είναι να αναδείξει όλη τη δικαιομορφία της κριτικής γης, καθώς και των ιδιαίτεων πολιτιστικών και λαογραφικών στοιχείων της Κρήτης. Η ομάδα κοινωνικής κοδητικής επικεντρώνεται στην υποστήριξη ευάλωτα κοινωνικών ομάδων. Η ομάδα τουρισμού, η ομάδα Καρσίνου σε φιτεύσεις και σε εξωτερισμούς χώρων. Και τέλος η ομάδα παιδείας, της οποίας μέλος είμαι και εγώ, επικεντρώνεται στην διαβίου μάθηση και στις ολοένειας τους αρμόμενες απεπτήσεις παραδίων και τόσο σε προσωπικός, σε κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Έτσι, εστία σε τους στόχους της, σε θράσεις και προγραμματισμούς που δά ενισχύση τις αξιότητές μας να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις. Θεωρώ ότι πολύ σημαντική είναι η δράση μας, η διοργάνωση ενός κύκλου βιλαλέξεων. Θα πω σχετικά γιατί ο τίτλος της, όπου το θεματολόγιο που ανέκτηξε είχε να κάνει με την ενδυνάμωση του εαυτού, με την επικοινωνία, με τις διαπροσωπικές σχέσεις, με την προαγωγή της υγείας τόσο σε σωματικό αλλά και σε ψυχικό επίπεδο και σε άλλα θέματα επιμέρους όπως εξαρτήσεις και πίνους και εξαρτήσεις από το διαδίκτυο, θέματα λόγου και άλλα θέματα που αναπτύχθηκαν. Πολύ σημαντικό είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διασώστες ενδράση» το οποίο σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία της ομάδας αρχαίων των παιδείας. Οργανώθηκε, αναπτύχθηκε ένα εκπαιδευτικό υλικό το οποίο εγκρήθηκε από το Στυλείο του Επιπαιδευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Βεδείας. Το υλικό αυτό διανεμήθηκε σε όλα τα δημοτικά σχολεία, σε ημερίδα διευθυντών που έκανε την περσινή χρονιά, καθώς και στη διοξηφία των μηδιαγωγείων σε ημερίδες που έκανε και ενημερώθηκαν μηδιαγωγοί. Και περιμένουμε τώρα την έκριση από το Υπουργείο Παιδείας που μάθαμε ότι είναι επιτέλειος καθοδόν για να μπορούν μέλη της ομάδας μας να αναπτύξουν αυτό το δύο εκπαιδευτικό πλώμενο πρώτων πολιτιών μέσα στα σχολεία. Και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στην δευτεροβάθμια. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κατευμένα μέλη της ομάδας εθνωνών παιδείας και στην δευτεροβάθμια πλαικάδι. Βοηθάμε με μια συνεργασία που θα δημιουργήσουμε στο επόμενο ερώτημα. Λοιπόν, αναγκυλώντας τις εισασκούπιδια μια πολύ καλή δράση στη οργή του Γανέλεου, όπου μπορεί έτσι να έχει και το σχολείο ανταποδοτικό φαίλος, μειωμένη ρίβαση του ιδρυφόρου ορίζοντα και κατεπέκταση και της υγείας μας. Έτσι βελτίωσαν και εμείς και τις υγείας μας. Όπως και ο δικής ασφάλειας, πολύ σημαντική. Εμείς κάποιες δράσεις που κάναμε ήταν μια λιαλίδα εκπαιδευτικών, όπου δώσαμε εγκεκριμένο εκπαιδευτικό ιδρυφόρου, πολύ γρήγορα κύριε Κώστα μας, έναν εκπαιδευτικό ιδρυφόρου για την υποστήριξη προγραμμάτων, δράσεις ελεσιτοποίησης για τους μαθητές. Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κοινήσουμε λέγοντας ότι ο Δήμος Ιρακλίου έχει κάνει την εφαρμογή δημό της Ιρακλίου, γιατί δεν είναι μόνο η ελεσιτοποίηση στον παιδιό, στην μικροοδοριακή, είναι και ο σχεδιασμός υπερτίωσης των υποδομών. Μέσω λοιπόν της εφαρμογής δημότησης Ιρακλίου, μπορούν οι πολίτες του Ιρακλίου να φωτογραφίσουν επικίνδυνότητες στο δικό δίκτυο, να τις υποβάλουν και αντίστοιχες υπηρεσίες, να μπορούν να αποκαταστήσουν αυτές τις επικίνδυνότητες. Και τελευταία-τελευταία, μέσα στο Μάρτιο θα παρουσιαστεί μια πλατφόρμα από τον Δήμο Ιρακλίου, όπου όλες οι άντυπες και τυπικές εταιρεονικές ομάδες θα διασυνδεχθούν σε αυτή τη πλατφόρμα δράσης, τόπου, στα πάντα. Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι πράγμα πολύ ωραία. Περισσότεροι άνθρωποι που παρακολουθούν με αυτές τις ομάδες, δεν ακούν πια. Σήμερα είναι μια εργασιακή υποχρεωτική, δεν είναι μια συνέχεια της εργασίας τους, αλλά είναι με αυτονομή προσφορά. Συγγνώστες, οι περισσότεροι έχουν έρθει στην ενδέξη και έχουν εμπρός. Και τα τελευταία χρόνια, η Ιρακλίου και η καθημερινή μας ζωή, είχε εμπληκτηθεί πάρα πολύ με τις δράσεις αθρονομικές της κοινωνικής. Που εγώ, προσωπικά, παρότι αυτές τις λένε πλονητές, θα έλεγα ότι είναι δράσεις συνεπτωχής. Δηλαδή συμμετέχω στη ζωή της πόλης και μεταλλάζομαι με δικό μου τρόπο. Και φτάσαμε στον Χρήστον Βοζαγγάη, ο οποίος είναι φιλτητής Παμιερικής και βγάζει εκδίδικα ένα περιοδικό. Πολύ ωραίο το κουδείο, μπράβο. Σε ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ για την πρόσκληση που έπρεπε να δώσει σήμερα. Σε ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστώ πολύ. Σε ευχαριστώ πολύ. Είναι θέματα τέχοντα και βλέποντα, όπως οι αδοκείς αντιβιωτικά, οι οποίοι διακοπίζουν καρδέτια ως τέσσερα από το ποιο. Είναι και θέματα τα οποία μπορεί να μην σώσουν κάποιον ο οποίος διηγεύεται μπροστά μας. Αλλά τέτοιες θέματα είναι η ιστορία της ιατρικής. Είναι ένα πρόβλημα, νομίζω, σε συνεργασία με την ιατρική σπίτι, στο οποίο καταγράφονται βιώματα ιγγενοπικών και γιατρών, που έδειξαν το ίδιο στο Λιόμος Κεράτριο. Στην ιατρική σπίτι θα αξιοποιηθεί αυτός ο ίδιος του Ψιλκ έστειμου, και αυτό δείχνει στον κόσμο, από το πώς το δείσαμε, που κάνουμε, και στην πραγματότητα της ιστορίας σήμερα, πού τη συμπεριφεύγουμε, αλλά και πού δείχνουμε να τσιγημούμε. Πάμε τώρα στον δεύτερο σπίτι, το οποίο κάνει το Βαλκάν της Βιουλκάνσης. Αυτό είναι έναν βάγκαν, που είναι μέλος της κοινωνίας της Βαλκανικής Έννησης των Εννέων Παγκενηματιών. Στην ιατρική σπίτι θα ανάβει της κοινωνικής ιστορίας, που δημιουργηθούν και τις στήμεις, που ενώνυστο, όσο στα Βαλκάνη πήγαινε το 1,8 εκατομμέτρα, που είναι της οικογένειας περιεχειριακής συνεργασίας της Βαλκάνης. Αυτές οι συνδράσεις προσθετεύουν στην μέλος της ευρωπονιτιότητας, αλλά έχουν και κοινήδιους, όπως και οι ευρωβουλευτές. Τις κάποιες συνδράσεις είναι ένα ιδιαίτερο νόημα, προσφέρονται σε μια εποχή που υπάρχει την πέτρη την ευρωπόρηση, προσφέρονται σε όλες τις ιδιαίτερες περιοχωριές, αλλά δεν υπάρχει τριστικό πνεύμα. Οπότε, αυτές οι συνδράσεις μπορούν να δώσουν μια κατεύθυνση, μπορούν να οριοποίησουν το θύμι, όσο ό,τι είναι, και τους ιόδες και το κοινισμίσμα. Αυτό, πραγματικά, όμως, δημιουργεί και τον κίνδυνο, το οποίο η κατεύθυνση να γίνει πολιτική ή οικονομική, και να περάσει στον κοινικό πλησμό, ενώ η οικονομία είναι ψευκόμενη και λεκόμενη στον κοινικό αντιστοίχημα. Είναι πρόκειται, σήμερα, να ειδοποιούμε εμπισότητες τέτοιες δράσεις, στοχεύοντας στον αν και δίνουμε ένα υψηλό νοικοτικό χαρακτήρα, και ταυτόχρονα να μην οδηγούμε σε οποιοδήποτε προσανατορισμό από τη δράση. Επιπλέον, θα θέλαμε να δούμε και το τι είναι ορίζει ο κύβουρος της τοχής, στο δεύτερο μέρος του. Ακούσαν πάρα πολλές προτάσεις και όλα κατέβασαν πάρα πολλές. Το ερώτημα πάντα είναι ότι στις προτάσεις είμαστε καλαντόμοι, αλλά στη υλοποίηση πάει τη δυσκολία. Άρα, εδώ, στο δεύτερο ερώτημα, θέλουμε να δούμε, πώς αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Καλύτερος τρόπος, και για μένα, προσωπικά, η μεγάλη κατευθυνοτομία μπορούμε να δούμε είναι η συνεργασία. Όλοι, με συνεργατικό τρόπο, θα υλοποιηθούν όλα αυτά, γιατί καμιά φορά η υλοποίηση ξεπερνάει και τους δημοθετημένους... Τα που θεσμικά έχουν κατοχειωθεί και κάνει κάτι χωρέας. Άρα, πολλά από αυτά που τώρα συζητάμε, ξεπερνάνουν σε ακούσμα, σε σαν χωρίς και σαν εργαζόμενοι σε ένα χωρέα, που πολλές φορές βρεσκόμαστε αυτή την πρόταση. Συγχεινόμαστε σε πως ένα, Γιώργο. Ω, μπορεί καλά. Καλύτερα τα ίδια λόγια που είπες προσφέρει. Ανελπώς αυτό είναι. Η συλλογικότητα, οι άνθρωποι, δεν πήγαν προς τα ίδια, γιατί είναι πιο έξυπνοι από τα ζώα του μόνα τους. Πήγαν προς τα ίδια, γιατί μπορούν να σχέθηκαν μαζί και να φέρνουν πραγματικότητα μαζί. Αυτό δεν νικιάζουμε. Η πρόταση είναι ένας σύμφωνος φιλοσοφικός που χαράει, ο οποίος ανέπτυξε την ιστορικότητα, κυρίως. Ο οποίος ανέπτυξε αυτή την ιστορικότητα. Ακριβώς αυτό, η συλλογικότητα. Εμείς ξεκινήσαμε από μια συλλογικότητα, όπως είπα και προηγουμένως, του μαγτικού χρησιματικού σχεδιακής δημιουργίας. Είχαμε μια κοινή ιδιότητα και είχαμε κοινό στόχος. Εκπαιδευτική πληροφορικής από διάφορους βαθμίδες, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια. Συναντηθήκαμε και λέμε, θα κάνουμε κάτι για να δείξουμε αυτό που κάνουμε στο σχολείο και να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά, να δείξουμε αυτά στους γονείς τους. Από εκεί πέρα, όμως, μέσα από την ασχόληση μας με την εκπαίδευση στην πληροφορική, γιατί είμαστε και πληροφορική, επιστημονής, και εκπαιδευτική. Έχουμε δύο ιδιότητες. Ήταν ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι ακόμα καλύτερες. Δεν έχουν να κάνουν όλοι τα παιδιά, έχουν να κάνουν και τους ίδιους τους πολίτες. Καθημερινή ζωή έχει βγάλει τις ανάγκες, φαίνονται οι ανάγκες, όπως λίγο προσπάθησα να το σκεγγραφίσω στην πρώτη μου μιλία. Για να γίνει, λοιπόν, αυτός ο τρόπος είναι η συλλογικότητα. Οι συλλογικότες μπορεί να εκφράζονται με διάφορους τρόπους. Εμείς έχουμε την ομάδα αυτή, την οργανωτική του Φεστιβάλιου, η οποία επεκτείνεται, έχει το Φεστιβάλι και έχει πάρει σε όλη την Ελλάδα. Προσπαθούμε να έχουμε συνεχίσεις με τις άλλες πόλεις. Φέτος είδατε συνοχή τις 16 πόλεις. Θα γίνει εδώ στο Πολιστικό Συνεδριακό Κέντρο 11, 12 και 13 Απριλίου, αλλά συγχρόνως και σ' άλλες 15 πόλεις στην Ελλάδα. Θα μπορούν να έχουμε συνεργασίες και μέχρι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή να έχουν εργαστήρια και από άλλες χώρες. Και σκεφτείταμε ότι αυτό το κάνουμε για τους συμμαθητές μας, χρειαζόμαστε όμως να κάνουμε κάτι ειδικότερα, γι' αυτό κάνουμε το Σύλλογο. Ο Σύλλογος αυτός έχει ανάγκη τους επιστήμονες της πληροφορικής, κυρίως αυτούς που ασχολούνται με την εκπαίδευση. Ο Σύλλογος θα πάρουμε την πληροφορική μας. Δηλαδή, έχει ιδρυθεί, όσο να την τρύχει θα πάμε να πάμε να φυμίσουμε. Λέγεται Σύλλεγος για την Πρόοθηση, για την Κατανόρηση και την Πρόοθηση της Πληροφορικής και για την Ψηφιακή Νημογικότητα. Συμφίδα την το ονομάζουμε. Ξεκινάμε λοιπόν ότι θα κανουμε πρόσκληση στους επιστήμους της Πληροφορικής, σχολώντας την εκπαίδευση, είναι στον ακαδημαϊκό χώρο, είτε στους πολιτιστικούς, σχολικούς και εκπαίδευσης. Όχι μόνο μόνο σ' αυτούς. Χρειαζόμαστε τους επιστήμονες από όλους τους κλάδους. Χρειαζόμαστε τους παιδαλογούς. Χρειαζόμαστε τους ιστορικούς, τους φιλοσόφους. Χρειαζόμαστε και άλλους επιστήμονες γιατί η κάθε επιστήμη επηρεάζει, μάλλον πολλές επιστήμεις επηρεάζουν την επιστήμη της Πληροφορικής, αλλά και οι επιστήμεις της Πληροφορικής επηρεάζονται σε επιστήμες. Χρειαζόμαστε επίσης τα ρεγετικά ρεντρήματα της Πληροφορικής. Τα τμήματα είναι μας και ανάπτυξης των εταιριών, για να μας συμπεράσουν για τις σίγουρες εξελίξεις. Χρειαζόμαστε σίγουρα, όμως, για τη συμμετοχή των πολιτών, ξεκινώντας τα ταπεριάκια των σεβίουσιων και των πολίτες, τις υλογικότητες των πολιτών, κυρίως για να θέσουν τα ερωτήματα, όμως, της ανάπτυξης τους. Θέλουμε να απαντήσουμε της ανάπτυξης κοινωνίας. Και θέλουμε και να... δεν θέλουμε μόνο να μας θέλουν τα ερωτήματα, θέλουμε να στιγίξουν αυτήν την προσπάθεια. Χρειαζόμαστε τα ρεγετικά ρεντρήματα, τους θεσμούς για υποστήριξη της νέριες, χρειαζόμαστε τοπική και περιφερική αυτοδιοίκηση και την κίνηση αυτοδιοίκηση για την υποστήριξη, αυτό το, νομίζω, μεγάλους το, που είναι... Όμως, ο συνάδελφος... γιατί οι αρτικόλου πληκτισμό θα μπορούσαν να δούμε ότι για αυτό πάνω να κάνουμε συμπληροφορικός αυτοπληκτισμός. Εσείς, λοιπόν, κυρία Μαρία Λεκέτια, προσπαθιάσετε. Τι συνέργειες χρειάζονται για ερωτήματα αυτών των κοινωνιών σας. Λοιπόν, η λέξη συνέργεια ακούστηκε πάρα πολλές φορές χρειάζονται συνεχώς και νομίζω ότι είναι το ζητούμενο για όλους μας. Το δύσκολο είναι η πράξη. Τώρα, όλοι θέλουμε να συνεχριστούμε για τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες στην πόλη για μάθηση, όπως το καρυμπράχνουμε στο τραπέζι αυτό. Νομίζω ότι έχουν λόγο τα μουζεία, η χώρα πολιτισμικής αναποράς, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, η επιστημονική κοινότητα, οι τοπικοί φορείς, οι συλλοδικότητες και γενικά όλοι οι φορείς και οι ομάδες που έχουν αποστολή παιδευτική και πολιτισμική. Η συνεργασία τους είναι θεωρητικά δεδομένη. Ωστόσο, δεν είναι αυτονόητα αποτελεσματική πάντα, γιατί οι έξι συνέχεια, όπως και η μάθηση, η απόλεψη που σας περιέγραψα στον πρώτο μου τοποθέτηση, κατά τη νόμο που υποθέτει την ύπαρξη ενός οροσχήματος επιστημονικού, διεπιστημονικού μάτων, που θα φροντίζει συνεχώς συστηματικά, από αυτές τις συνδέσεις, θα τις ενδυναμώνει και θα τις μετατρέφει στους εχειρημένους παρεμβάσεις με διωματικό χαρακτήρι επιμένου, όχι ο τυποτιμότημα της εξακουστάσεως, αλλά νομίζω ότι πρέπει και τα δύο να πάρουν. Και για το σχήμα αυτό, δεν αρκεί μόνο η επιστημονικότητα, αλλά θεωρώ ότι μέσα σε αυτήν την ομάδα θα πρέπει να υπάρχει άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί σε έργα συνεργειών και πρωτοβουλίες έχουν συμμετάσει σε πρωτοβουλίες συμπόρευσης και το σχήμα αυτό θα αξιολογείται και δεν θα συνδέεται αποκλειστικά με ρόλους που συνδέονται με την τοπική ευτοδιοικήσει. Επίσης, είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου, όσοι δημιουργούν δυνατότητες και αρκετίας μάθησης στη βόλη να εμποστοποιούν την πρωτοβουλία τους και αυτή με επικοινωνείται συστηματικά. Νομίζω ότι όλοι το είπαμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μία πραγματικότητα και αυτό είναι επιτακτική ανάγκη και πολύ λιτουργικό. Το είπαμε όλοι και είναι σημαντικό να λειτουργεί. Επίσης, με όλες αυτές τις ταραμέτρες που πτέρθηκαν και από τους προηγούμενους μίλτες. Άρα, προτεραιότητα να χαρτογραφούνται οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες της πόλης για μάθηση, με απόλαυση, αδιάκοπα και με συστηματικό τρόπο και στη συνέχεια να υιοθετούνται οι τακτικές για να μετατρέψουν αυτές τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες σε εμπειρία για τους πολίτες. Η εμπειρία μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την ομάδα στόχο και να σχεδιάζεται και από απεκκληματίες στο νέτ της Επικοινωνίας με βάση της αρχές που σας περιέγραψε στην πρώτη μετοποθέτηση. Επιπλέον, θα βοηθά συνεχώς η καταγραφή. Το είπαμε αυτό μπορεί να γίνεται στην πλατφόρμα, αλλά μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους, όπως είπε και ο Χρήστος, ο Χρήστος τελευταίμως, για να καλούνται οι πολίτες να καταθέσουν εμπειρίες άτυπης μάθησης που άλλαξαν τη στάση τους για την πόλη. Εντάξει, αυτό που μόνο ήθελα να πω είναι για τις θελωδικές ομάδες. Αυτό όμως που ήθελα να πω, γιατί οφείλω να το πω, σαν να είναι έναν πολίτες που θα τα λειτουργεί συγχρονιαμένο, ότι θα πρέπει να υπάρχει ανάγκη συστηματικής ενδυνάμωσης και επιβράδευσης των ανθρώπων, που δημοστηρίζονται στις ευεργασίες τελευταίμιου μάθησης. Δεν είναι αυτό ανοιχτό, είναι μια εργακόπωλη αυτό, και αυτό που λέω στο εγράφητο είναι μοναδικό, είναι μια δύναμη ανευθύνητη, που θα πρέπει να αναγνωρίζεται, γιατί άνθρωποι αυτοί μπορούν το αγαξιακό τους σύστημα και τα εσωτερικά τους χειρήτρα και από την ανάγκη τους να προσφέρουν. Επιπλέον είναι άνθρωποι που χειμένουν στο επιστηματικό τους πεδίο και πολύ δημοσιοικοί και δραστήριοι. Άρα, είναι συναντυπώ, συμφέροντας και αξιοποιώντας στοχερμένα αυτή τη δύναμη, όπως το έχει κάνει ήδη ο Δήμος Συνεπλίου και μπορεί να το κάνει ακόμα πιο συστηματικά. Εμπλουτίζεται με μοναδικό τρόπο το εργακτό της, των δράσεων και της διαπλημάδησης. Ευχαριστώ. Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ στο τι αποκόμισα έως τώρα και στο που θα πείς όλων των ενδιακόμενων στο ΣΥΝΕ. Δύο διαπιστώσεις. Το Ιράττιο είναι μια πόλη που μαθαίνει και αυτό δηλώθηκε σήμερα εδώ, με την δημοσιοποίηση όσων δράσεων γίνονται, υπάρχει επιφέρον του υποδηματισμού. Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι αυτό που λείπει είναι η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτό θεωρώ ότι πηγάζει από το γεγονός ότι δεν έχουμε συνείδηση της εξωστρέφειας. Θα πρέπει να κοινωνούνται και να δημοσιολογούνται όσα γίνονται και να μην περιχαρακώνονται οι φορείς συνέλλητης στην συνεργασία. Σημαντική βοήθεια σε αυτό θα παρήχει η καταγραφή των φορέων της διαβίου μάθησης και του πεδίου δράσης του κάθε φορέα, γεγονός που θα εικουργούσε δικουρικά και διαφορετικά και έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία προηγούμενων δράσεων. Συμπερασματικά θα αναφερθώ ότι για να είναι ένα πρόγραμμα εγχειστικό και ανταποδοτικό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από τα τρία στιγμό, όπως εμφίζω να λέω, να έχει σχεδιασμό, στοκοθεσία και κυρίως συνέδεια. Σχεδιασμό δηλαδή τι κάνω, πώς το κάνω, τι πρόγραμμα είναι αυτό που θέλω να υλοποιήσω, πώς, ποια εργαλεία διαθέτω, αν, για παράδειγμα, είναι προσβάσιμη σε όλους, αν υπάρχει κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης, για να είναι ένα πρόγραμμα εγχειστικό και ανταποδοτικό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από στοποθεσία. Σε ποιους απευθύλαμε, μετανάστες, ανεργογενικό πληθυσμό, γιατί το κάνω αυτό το πρόγραμμα, τι επιδιώπω, ποια είναι τα αποτελέσματα που θέλω να έχω, για παράδειγμα, διαφορετικό σχεδιασμό για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αξιοποίηση ελεύθερων χρόνων ή την επικαιροποίηση γνώσεων. Και το σημαντικότερο, για να λειτουργήσουμε από τα προηγούμενα, είναι η συνέδεια. Με ποιους φορείς μπορώ να συνεργαστώ για να έχω τα μέγιστα αποτελέσματα, για να μπορώ να παρακτηρίσω τα περισσότερα από τα ερωτήματα που θέλω. Θα σας ευχαριστώ πολύ. Φαίνεται πως η απλή λεξιόλος σήμερα είναι συνεργασία, χωρίς να έχουμε συνεργηθεί για το ποιο τελείως θα θέλεις, καταλήξαμε μείγμα στο συμβαίνωσμα όλοι. Είναι πολύ διαφορετικό. Λένε στην Αφρική ότι αν θες να πας κάπου γρήγορα, πήγαινε μόνος σου, αν θες να πάσεις μακριά, πήγαινε με παρέα. Αν θέλουμε λοιπόν να πάρουμε μακριά, πρέπει να συνεργαστούμε. Η δική μου προτάσταση είναι ότι θα πρέπει, τουλάχιστον μιλώντας, εγώ θα είμαι παράδειγμα των προγράμματων, αυτό μπορεί βέβαια να πάει παραπέρα, να φοράσω ότι κάνει ο καθένας έτσι από την πλευρά του. Επειδή βλέπουν τα ασχολεία, τα έχουν τέχει να προσπαθούν να γρανώσουν μια δράση εκπαιδευτική και συγχρόνως να συνεργηθούν με άλλους φορείς, όπως το Ιστορικό Μουσείο ή το Μουσείο Αρχιολογική κλπ. θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να συνδέσουμε εκθέσεις μόνιμες ή περιοδικές με τα προγράμματα που γίνονται μεταξύ μας. Δηλαδή, αν κάνουμε ένα πρόγραμμα στην κελέα που αφορά τον Β' Κακόσμιο Πόλεμο, να συνδέεται αυτό όχι με το Ιστορικό Μουσείο, έτσι, όπως τε η επίσκεψη αυτή να είναι πιο ολοκληρωμένη. Αν κάνουμε ένα πρόγραμμα που κάναμε πάντα, είναι μέσα στα πλαίσια της συνεργίας, που θα έχει ρεαριστές προς οι πρασιμιστές, ας πούμε, σαν γράμμα, σαν λαμβούς, βάζου και τα λοιπά, να μπορούν, όταν θα υπάρχει με τον Αγχωρθήκ Φαντάζο με κάποια στιγμή, να μπορούν να προχωρήσουν τα παιδιά στην Αγχωρθήκη να δουν και τους δικούς μας αρτές τους έλεγχες, έτσι. Να υπάρχουν διαισίδες, δηλαδή, το φορέωμα αυτό. Να δημιουργηθεί, προτείνω, ένα δίκτυο ζωοπιστικών φορέων πολιτισμού, αυτό είναι το πιο σημαντικό, με κοινές δράσεις, αναετός, που θα έχουν ένα κοινό άξονα γύρω τον οποίο κάθε φορέας και οργανισμός θα συμπληρώνει ένα κομμάτι στο πάζι της εμπειρίας των μαθητών. Δηλαδή, είναι εκπαιδευτική εκπαιδευσία, θα συμπληρώνεται και θα είναι μια ερωτερωμένη εμπειρία, ένας κύκλος, ας πούμε, σε πέρακτο, που θα καταλήγει έχοντας περάσει από διάφορα σημεία πολιτισμού. Και τα παιδιά θα έχουν, έτσι, κομμάτια από παντού. Μια δυνατότητα θα ήτανε, πολύ όμορφη, νομίζω, η έκδοση ενός εκπαιδευτικού εντύπου, ενήτου περιοδικού για τις δράσεις, που έχουν αποτυπηθεί. Κάτι τέτοιο. Θα προωθούσα ακόμα περισσότερο, μεταξύ των φορέων και ιδιωτών, σε εργασία για το σκοπό της εμπορίας της καθημερινής ζωής. Γιατί θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι με άρθρα δικά τους, με άρθρα ειρυπηρευτική, με φωτογραφικό ειδικό από τις επισκέψεις των παιδιών, στους διάφορους χωρίς πολιτισμού, ακόμα και με έργα των παιδιών, που, επιτρέψτε να σας πω, είναι ασύδητοι σε ομορφιά. Συγγνώμη, όπως είχε πει ο Δωστατικάσος, που πήρε 4 χρόνια να μάθει μορφή σαν το ρεφαϊδ, αλλά μια ζωή ήταν να μάθει μορφή σαν παιδί. Είναι ασύδητα τα έργα των παιδιών. Φιλματοδότητας θα μπορούσαν να είναι η περιφέρεια, ο δήμος, ευρωπαϊκά προγράμματα, οι ιδιώτες, όλοι μαζί. Ο σκοπός μέσω είναι η συνεργασία που μας παραγγείρουμε. Με ένας μάθος αυτό να πω ότι ήδη μας έχουν λυνεί. Μας έδινε η πρόταση από ένας εμμεσμένος φιλοτογέννης του Σιφανάκη, του Ευρωπαϊδιού Μαζιθείου, να πάμε τα προγράμματα και στο Ευρωπαϊδιο. Αυτό είναι μια πρώτη σπίθα για να μεταλαμβαριχθούν αυτά τα προγράμματα και άλλα, ίσο που μπορούσαμε, σε άλλους μέρους που μπορεί να μην έχουν το Ευρωπαϊστικό Προσωπικό ή μπορεί να μην έχουν την ιδέα αυτή στη Λάβη. Να μπορούν να πάνε όμως άτομα από έναν ωραία και στο Λασίδι και στα Χανιάκια στο Ρέθνιο και να τα λάψουν από το Ρέθνιο να έρθουν σε εμάς, να έχουν τα πληροφορικά προγράμματα να τα ξερέψουν. Ίσως πιμένετε μόνο εσείς. Δεν αρκεί τώρα να πιστεύω. Τώρα με το έχουμε πολλή, ούτε η καλή διάθεση όμως που εμεινόσα, πρέπει να επιτεθεί και κάτι άλλο που είναι η καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποφυγής της Γραφειοκρατίας και να μπορούν να συναντηστούν πιο εύκολα οι φορείς και όσοι έχουν να κάνουν με την οργάνωση τέτοιων δράσεων. Κι ακούω και ενός αρχικούς δεδίου σήμερα, οτιδήποτε έχει να κάνει τον πολιτισμό, κάθε φορά μπορεί να σταματάει σε τέτοια πόρτα. Να δημιουργηθεί ένα νομικό μόρφωμα ευέλικτο, ώστε να μπορούν να φεύγουν εύκολα και να συναγκάζονται μεταξύ τους φορείς πιο εύκολα. Συναγκασία, ευελιπτυασία, διάθεση, κατεύθυνση και εκπλημμόρφωση, πόρυ να τα καταπληκθεί και βλοκή στην προσπάθεια κάθε φορά να χωρένει διότι ένα συντισφέρει και να ανεβάσουμε κάθε παιδί ζωή ένα πλειόδρομο παραπάνω. Καταλήγηση και ειδική μοσφα, πιστεύω εγώ ότι διάδυο μάθησες, μέρος αυτής διεκτικά είμαστε όλοι, να σταθούμε αντέξει των προσδοχιών μας πρώτα όσο μας έχουν ανάγκη αλλά και δεσμελά όχι λόγω του σπουδαίου, του εαυτού μας που είδη. Σας ευχαριστώ. Χωρίς συνεργασίες δεν γίνεται τίποτα. Εμείς θα μιλήσουμε για κάποια συνεργασίες που ήδη έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να κάνουμε για τις δράσεις μας. Πεστιφάλ Πέθινη Καθοδόν δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε συνεργασία του Δήμου Νηρακλείου, της Περφένειας Κρήτης, του Σιώβου Αρχιτεκτόνων, αν τη Δημαρχία Μαθηλεύξη Πονή, αν τη Δημαρχία Πολιτισμού Εθνικονοντισμού, όλες τις ομάδες του Ιστορικού Πυροφορικής, του ΊΤΕ, την Εταιρεία Ιστορικών Πλητικών Μελετών, ο Εμπορικός Σύροχος, η Φωτογραφική Εταιρεία Κρήτης, καθώς και διάφορες πολιτιστικοί σύντοχοι. Λέχουμε λοιπόν μέσα από αυτή τη συνεργασία όλο αυτό το αποτελέσμα που δίνει χαρά και ποιοί στην πόλη μας. Η Ομάδα Πολιτισμού. Η Ομάδα Πολιτισμού συνεχίζεται άμεσα με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Δημιουργισμού, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με το Ιστορικό Μουσείο, με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά και με άλλους εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες. Η Ομάδα Τουρισμού με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού και με το Σύρογο Ψεναγών, καθώς και με τους τέτα τόπους πολιτιστικού συλλόγους και γίνονται όλες οι παιδικήσεις και τα οδηγορικά. Η Ομάδα Κοινωνικής Πολιτικής με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά και με τα Κέντρα Κοινωνικής Ανάπτυξης του Διακτήρου. Η Ομάδα Πασίνου με την Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης, Καταλειότητας και Περιβάλλοντος και η Ομάδα Παιδείας άμεσα με την Αντιδημαρχία Παιδείας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Εθνιδισμού και όσον αφορά τις διαλέξεις συνεργάχει και με ψυχολόγους, παιδοψυχιέντρους, από το Κέντρο Ψεχικής Υγείας Παιδιών και Εφήκων και από το Κέντρο Ψεχικής Υγείας, με εκπαιδευτικούς ειδίκευσης σε δηματαλόγους ασχολήθηκε και στο Κέντρο Διαλέξειου. Τώρα, η Διασώστες Εδράση, το τότε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εδώ ήταν πάρα πολύ συνεργάτες, κατακάτσεται τα Μονική Ομάδα προγράμματος που έκανε την ανάπτυξη του προγράμματος Διασώστες Εδράση, η Πιστημονική Ομάδα του ΕΚΑ, συνεργάτες από το ΕΚΑ που ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα, σημαντικοί συνεργάτες το πρόγραμμα ήταν το ΚΕΣΑΝ του Τίμου Ηραχλίου, σε επίπεδο πρόληψης η Περιφέρεια Κρήτης μας στήριξε πάρα πολύ, το Εργαστήρι Αγγελεπίδρασης ανθρώπου υπολογιστή από το Ιστινιού το Πληροφορική Στουρίτε, καθώς και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως η συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και με τη Σχολική Σύμβουλα που κάναμε λιβέαγον, που διοργανώσαμε τις ημερίδες, βλέπουμε λοιπόν ότι όσο περισσότερες συνεργασίες είναι το αποτέλεσμα μας. Στις Δράσεις Κυβερνοφοριακής Αποχήτης είχαμε άμεση συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με τον Σύλλογο Επιπαιδευτικών Δωμήνικος Θεοτόκοπλος, με τον Εθελοντικό Σύλλογο ΕΣΥ πρώτα, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψώστρο ΧΕΡΑ Εγκλήματα, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διορροφόρησης Περιφερειακής Κρήτης, το οποίο μας στηρίζει πάρα πολύ στις δράσεις μας στο να μπορούμε να ανατυπώσουμε υλικό εγκεκριμένο και να το διοικητεύσουμε στα σχολεία. Το ίδιο έγινε και με τις δράσεις, όταν κυκλώνω τα χρήσιμα σκουπίδια, συνεργαστήκαμε με το 4ο και την 20ο Δημοτικό Σχολείο Λιαβλίου, εδώ και με την αντιδυμαχία ανακύκλωσης, καθώς και με την Οικονομική Εταιρία Ανακύκλωσης. Μια δράση που πάνω θα ήθελα να πηδούν όλα τα σχολεία μας, θα είχε πολλά ανταποδοτικά. Παίρνει το Δρομή Ισσο και υπάρχουν σχολεία στην πόλη Ελλάδα που τη θέλουν σύντρους. Τα πάντα θα βγάζουν από το τηγανέλλιο από τη συλλοχή τηγανέλλιο. Άρα η συλλοχή γεγονεύεται να γίνει ανοιχτή για την αντιδυμαχία εις παιδείας και ανακύκλωσης. Θα συνεργαστούμε με τις διευθύνσεις, γιατί είμαστε πλειοτικά πάνω. Πλειοτικά κάναμε τη δράση που μπορούμε σε όλα τα σχολεία μας. Ευχαριστώ. Ακούγοντας όλες αυτές τις πάρα πολύ ενδιαφέρουσες υπράσεις και προτάσεις, φαντάζεται κανείς ότι είναι προδεδικασμένο το γεγονός ότι θα υπάρχει της συνέπειας. Από την οικογένειά μας, οι συνέπειες φαντάζονται σαν οσχεδιακό σχόλος των κύκλων. Στην προσπάθειά μας, αυτή τη διευθύνσια, πρέπει να ανοίγουμε λίγο παραπάνω, διότι δεν έχουμε πια πίτη κάποια φορά. Στον πρώτο κύκλο θα βρίσκονται επιτυχικές εφαρμόσεις, τις οποίες βρίσκονται οι ίδιοι οι οποίες βρισκόταν πριν ή δηλαδή και συμποθέστον στους οποίους βρίσκονται σε καταπληκτικές οικονομίες και συνεργασίας. Οι τέτοιες οργανώσεις είναι η Επιστυμονική Εταιρεία Λιτόνια και Συνθάδρου, το παράδειγμα ενδιαφέρον του Αλληλεπίδου Ανακόπτου Παραδείγματος της. Επίσης είναι η Επιστυμονική Εταιρεία Λιτόνια και Συνθάδρου, το παράδειγμα ενδιαφέρον του Ανακόπτου Παραδείγματος της. Επίσης είναι η Επιστυμονική Εταιρεία Λιτόνια και Συνθάδρου, το παράδειγμα ενδιαφέρον του Ανακόπτου Παραδείγματος της. Ε Επίσης είναι η Επιστυμονική Εταιρεία Λιτόνια και Συνθάδρου, το παράδειγμα ενδιαφέρον του Ανακόπτου Παραδείγματος της. Επιστημονικά είναι η συγκ στο οποίο μιλούνται πάρα πολλά ενδιαφέροντα εκπαιδετικά προγράμματα αλλαγγιές προγράμματα στους εγγείες, τα οποία ξέρουμε και ήδη είναι έτοιμα για τα εξωτεχές. Έχουμε μετά το μεγγόριατριο, το οποίο έχει πολλές φορές δημιουργήσει συμβάσεις και χαρακτήρα. Υπάρχουν και πιο επίσης φορές, όπως είναι τις φορές μας, δημιουργούσαν οι καλοδόκους για τη θυσήλυση, το οποίο είναι ο καλύτερος στρατιώτης, το οποίο είναι ο καλύτερος στρατιώτης. Πέκοντας από αυτό το κείμενο για λίγο λες παραπάνω, για να ακούν την δράση, να ακούν το πανεπιστήμιο και το σχολείο που όλοι δυο χορηγόριζόμαστε και μας δεάγνωσαν στους εγκληνικούς, υπάρχουν υποδείξεις του διευθυσμού, ο βήμος και τα ορμάνά του, τα οποία ο καρδόνας και διευκολύντουν την προετοιμασία και την εξαγωγή της δημιουργίας και της δράσης. Άρα λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που διεκατοστάσεις και βρίσκουμε στο μέλλον με τα συγκεκριμένα συνδράσεις. Κάνοντας το κείμενο αυτού του κρατοζιού θα θέλαμε να ακούν πολύ ευχαριστημένες και τα δύο ερωτήματα τα οποία έχουν τεθεί, έχουν βρει πάρα πολλές απαντήσεις. Ίσως ο δεύτερος ποιος συντονίζει αυτές τις συνδράσεις είναι λίγο πιο μετέωρος. Εγώ μεταφέροντας στιγμές της εμπειρίας μου από το Δήμο του Σαφράνια μπορώ να σου πω ότι την απάντηση την έχω βρει από το 1998. Θα σου πω, το 1998 κάναμε έναν ταξίδι του πρώτου δήματος του Βαρκελώνιου, σχεδίκαμε το Δήμο και ένα λασικό ερώτημα μου σήκαν με τέσσερις είναι πώς θα καταμέρατε και διοργανώσετε τόσους Ολυμπιακούς αγώνες με τόση επιτυχία. Το πράγμα των Ολυμπιακών αγώνων θα τελειώσει το 1992 και ο λασικός πιο επιτυχημένος διοργανός θα μείνει. Είχα λοιπόν ότι το επιχειριακό πρόγραμμα που είχαν τις άλλες διοργάνες των Ολυμπιακών αγώνων οφανώς έπρεπε να συμμετέχουν μέσα. Το Λιμάνι, το Αεροδρόμιο, ο Τίμος, εκεί έχουν και τις Ακτονομίες, άλλους θεσμούς, περιβερειακή οργάνωση κλπ. Οπότε με ποιο σχήμα τους είπαμε εμείς πήγατε και έκαναν όλο αυτό το συντολισμό και μας είπαν ότι εμείς δεν δημιουργήσαμε νομικό σχήμα. Οπότε το λασικός πρόγραμμα του Λιμάνιος και η ΕΒΑ θα κάνουν ένα νομικό σχήμα για να τελειωθήσουν αυτές τις κατευθυμίες. Ότι συγγνώμη την Κατερίνα με εμμόρφωμα, το είχα σ' ανάγκη. Εκεί λοιπόν να πάντα δεν κάνουν, γιατί αυτό που σχήμα το νομικό δημιουργεί και οικονομικές αποχρεώσεις και άλλους αποχρεώσεις οργάνωσης, που δεν θέλαμε να τις αναλάβουν και πράγματι έχουμε δει, έχουν γίνει σε επίπεδο το οποίες αυτορίχθησαν πολλές φορές, σε επίπεδο κρίτης δηλαδή, νομικά σχήματα σε διάφορους θεματικούς άρθρους, που είναι κοινωνική, πολιτική και διάσημα, έχουμε βρεθεί χρειακοπημένα και να ψάχνουμε μεταξύ τους ποιος θα πληρώσει το ντινί. Εδώ λοιπόν ίσως η απάντηση αυτοί του έλεγχους του Μαρκελόνιου, ότι αυτοί κάνουν κάτι σαν ελληνικοί συνεύσεις με φορέω με εναρτικό τρόπο, δεν είχαν υπαλληλικό προσωπικό, αλλά αυτά το φορέας έβαζε προσωπικό του. Στα πλαίσια ενός οικονομικού, οι κανόνες της απαραίτητης ενέργειας είναι και η ιδέση. Εμείς έχουμε εδώ την επιτροφή και τη διαδικασία μας, που έχει την ιδρυτητή, που κάνουν μέρος όλοι οι ποείς, αλλά με ευθύσιμο τρόπο. Δηλαδή εμείς ζητήσαμε το πανεπιστήμιο στο οποίο είμαστε εκπρόσωπος. Εκπρόσωπος λοιπόν πανεπιστήμιου, πρέσ' το πανεπιστήμιο, δεν είχε στραφεί κάτι προσωπικό. Ή ο πρόσωπος του ΥΤΕ και του ΟΤΟΝΤΕΙ και τα λοιπά. Άρα είναι εκπρόσωποι, ευθύσιμοι, των φορέων τους. Άρα θα μπορούσαν χοντρικά να γίνει το εξής. Κάθε φορέας έχει ένα δικό στόμα. Αυτό λέγεται προφανώς και καταπέτει. Έχει δικό του προϋπολογισμό, ανθρώπινο δυναμικό, ψερό, για να εγκυλοποιήσει τους δικούς του στόχους. Τι στόχοι όμως, να κάτσουμε μαζί από την τραπέζι, είναι κοινή. Δηλαδή, αν βάζει 10 στόχοι στο διαδικασία μας στο πανεπιστήμιο, οι 2 μπορεί να είναι κοινή στόχοι με τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό το κομμάτι, το 2 από τις 10, θα τα βάλουμε όλοι μαζί και θα είναι κοινή στόχοι. Άρα, θα υπάρχουν και αντίστοιχοι πόλοι, γιατί το ίδιο το πανεπιστήμιο ή το ίδιο το πέγι ο ίδιος ο δήμος, έτσι αλλιώς το προϋπολογισμό του, τους έχει για να εγκυλοποιήσει τους δικούς του στόχους, που ένα εικοσύνδρομο από αυτούς είναι κοινό όλο. Έτσι θα βρεθούν και οι πόλοι του προσωπικού. Και αν θέλετε τώρα για το ποιος θα δώσει καλή θέληση και καλή συνεργασία, θα λύνει προβλήματα και διακονιών και ίσως ερωτημάτων αυτής της δυσκολίας. Αυτή είναι η μικρή μου πρόταση. Κυρία Κόντ, πριν από την ΕΕΤΑ, μια εταιρεία που ελληνική πρωτοβουλία χρησιμοποιεί σε πολλές δεκαετίες. Κυρία Κόντ, πριν από την ΕΕΤΑ, μια εταιρεία που ελληνική πρωτοβουλία χρησιμοποιεί σε πολλές δεκαετίες. Κυρία Κόντ, πριν από την ΕΕΤΑ, μια εταιρεία που ελληνική πρωτοβουλία χρησιμοποιεί σε πολλές δεκαετίες. Κυρία Κόντ, πριν από την ΕΕΤΑ, μια εταιρεία που ελληνική πρωτοβουλία χρησιμοποιεί σε πολλές δεκαετίες. Κυρία Κοντ, πριν από την ΕΕΤΑ, μια εταιρεία που ελληνική πρωτοβουλία χρησιμοποιεί σε πολλές δεκαετίες. Κυρία Κόντ, πριν από την ΕΕΤΑ, μια εταιρεία που ελληνική πρωτοβουλία χρησιμοποιεί σε πολλές δεκαετιές. Έρχομαι να συγκληρώσω στην ουσία, επειδή πραγματικά ήταν ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον παραγωγή με πολύ ουσιαστικές και πολύ επιτουπρακτές παραμβάσεις και αυτή η αποστροφή μπορεί κάτι να γίνει παράλληλα κάπου με προβλημάτηση. Απάτησε ήδη ο κ. Χαγιαννάκης, θα ήθελα να συγκληρώσω αυτή τη στιγμή. Μετά από το 2010, μάλλον και μετά, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, ανεξάρτητα. Τολμουνα δυνατοτήτων που δίνουν οι διεθνικοί οργανισμοί, ιδέα και χώρις που μαθαίνουν, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που μεταφέρει την ανομοδιότητα της γενικής εκπαίδευσης εμπλίκων στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδίκηση και της συνεχιζόμενης κατάτησης στην περιφερειακή αυτοδίκηση. Κάνει όμως μια υποχρέωση σε αυτά τα δύο επίπεδα, τα εισόδημα, ότι η μέρη περιφέρεια πρέπει να σχεδιάζει το περιφερειακό πρόγραμμα διαβίου μάθησης και ο δήμος το τοπικό πρόγραμμα διαβίου μάθησης. Αν δείτε την περιγραφή, είτε του περιφερειακού, είτε του τοπικού, δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο κλάδο τυπική ή τυπική άδειπη μάθηση. Αναφέρεται στο σύλλονο της διαβίου μάθησης, όπου εκεί μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικού πρόγραμματοισμού, το αναφέρει λιτά ο νόμος, ο δήμος οφείλει να καλέσει όλους τους φορείς και την κοινωνία των βολήτων για να μορφώσουν αυτό το τοπικό πρόγραμμα διαβίου μάθησης. Σίγουρα, η συνάδελφος που ασχολείται με το κέντρο διαβίου μάθησης, είναι το που γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και ένα κείμενο, υπάρχει το τοπικό πρόγραμμα διαβίου μάθησης, που μας έχει μοιράσει ο δήμος Συρακήλ. Είναι πολύ ουσιαστική η συζήτηση αυτή που γίνεται αυτές τις διαβίου μάθησης. Στόχος είναι αυτό να εμπλουτιστεί και αυτό είναι το κείμενο συνεργίας μεταξύ σας. Θα ήθελα να συμφέρω με αυτό, γιατί αυτό που στην ουσία έκανε πάντα ο δήμος στην Ελλάδα και από πριν, είναι ότι έκανε μορφές πολλές φορές και μητυπικής μάθησης, πλέον από τα κέντρα διαβιωματικής κατάθεσης, που ακόμα κάποια λειτουργούν και τώρα, αλλά στην ουσία τώρα είναι πιο οικοδικοποιημένο και πιο θεσμοθετημένο αυτό που ευφύλει να κάνει ο δήμος και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την εκπαιδευτική αυτοκίνηση. Θεωρώ λοιπόν ότι το εμψυχωτής, ο υποκινητής είναι ο δήμος, που θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Αυτό το οποίο χρειάζεται και εδώ, αναφέρομαι παραλλαδικά, γιατί αυτό που είδα αυτές τις δύο μέρες είναι ότι έχετε την βάση για αυτό που λέμε διαβούλευση και συσήτηση και συνεργασία. Δεν υπάρχει αυτό σαν κουρτούρα στην Ελλάδα μας. Εκεί πρέπει να επερδίσετε από τη στιγμή που η βάση υπάρχει και γίνονται τόσες πολλές και πολύ οσχευτικές δραστηριότητες σας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτηση. Ευχαριστώ πολύ. Επίσης, άρχισα να αγχωρήσω με αυτά που άκουσα. Αγχωρήθηκα την τελετή. Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα απίστευτες, αριστείτες, σαν κάποια απίστευτη τεχνηλίσθηση. Το άγγλος δεν έχει να κάνει με αυτό, έχει να κάνει με το συμπλησμό του. Έχει να κάνει με το συμπλησμό του. Έχει να κάνει με το συμπλησμό του. Έχει να κάνει με το συμπλησμό του. Αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή. Κι αυτό, χωρίς να θέλω να τονίσω αυτό, έχουμε τους ομόκληρους κύκλους. Ομόκληρους κύκλους έχουν να γίνουν. Αποφασίσουμε πολύ να ρίξουμε πέτρες στη λιμνή. Αφού έχουμε πολλούς πολλά πιατρία και κάποια στιγμή θα συναντηθούν και θα ελληλοκαλύπτουν. Κάλυψη είναι απόλυ ελέγχας. Εκπότε θα πρόθυναν, από την επιδειά μου την κρύβη, την δικτύωση. Θα πρόθυναν δηλαδή να λειτουργήσουμε μια λογική βιολογίας. Δηλαδή να έχουμε λατρικοί κύκλους και να έχουμε πλέγμα. Ο πλέγμας στην βιολογία δημιουργούν σταθερότητα και κυκλομοφία. Με έναν παράδοξο τρόπο στη λογική μας, στην αφροβιολογική, δεν έχουμε τη δυνατότητα να παραμένουμε σταθεροί ακόμα και να έχουμε τραυματισμού. Οπότε, όταν μπορέσουμε να διπτυώσουμε αυτά που κάναμε, την ενέργεια μας ρέει πολύ πιο αυθονή και πιο ξεχωράστη. Και έχουμε και αποτελέσματα. Να ομορφητεύσουμε όπως ένα παράδειγμα που δίνουμε ο Γαρισαώ. Υπάρχει ένα πρόβλημα, το ΔΕΦΑ, που δεν αφορά στην πόλη του Μακθαίνου, που είναι το Υπουργείο Εργασίας, και αφορά στους ανθρώπους, επιστητικό πρόβλημα είναι, που τα ίσου το κόσμο θέλει να φάει με το ΠΕΣΚΑΠΑ. Θα πω, συνεχώς, να σταματήσει εκεί. Σε μια συνδεδεισμένη προσπάθεια, όμως, της νεαρογικής θεμισμού, πάτη με τον Δήμο από πάνω να λειτουργεί και να προστατεύει τους οργανισμούς τους χώρους και όχι να τους καπελώνει, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό μετατράπηκε στο Δήμο το δικό μας σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, κανείς δεν το ζητήσε, που είχε κυριολογικά οριστική κοινήτηση. Δηλαδή, υπήρχαν κοινωνικοί επιστήμονες που προσέχισαν τους ανθρώπους και τους βοήθησαν, βοήθησαν πολύ μακριά χρήσης, κατάσχισης, αγκονισμού, εντακολλημιακής βίας, παιδικής βίας, λήθηκαν πάρα πολλά ερωτήματα, γίνανε παρουσιάσεις, βοήθηκαν άχρητες σε σχέση με τον Μαρέβ με τις δουλειές τους. Δεν σταματήσαμε σ' ένα πιο φορητό. Δεν ήταν το πρόγραμμα του τέμα αυτό. Αλλά αυτό οδηγούς μπορούσε να το κάνει. Ομαδά σε θέλετε όσο και να του αγαπούσαν και να το θέλαμε. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος που να το συντονίζει, για να μην χτυπάει ο άλλος στην πλάτη του και να μην ξύπνει ο ένας το μόνο του το άλλο. Έχει πολύ βαρύ σημασία αυτή. Οι υποθέσεις μπορούν να είναι άριστες, αλλά είναι σαν να χαρμάσεις έναν δάσος. Είναι πολύ εύκολο να χαρθεί και να νοικιόμαστε για ποιο. Αυτό και έβαλα την ερώτηση να ξέρω να βάλω το όνομά μου. Σχέση με τις ομάδες αυτά που ρωτώ. Είναι πολύ... Εγώ το χαρμάζω αυτό που κάνουμε. Αλλά θα ήθελα να το ρωτώ και έτσι ανοιχτά σε όλους. Ποιος συντονίζει και ποιος δίνει feedback, ποιος υποδότησε αυτές τις ομάδες. Ξέρουν ή ό,τι υπάρχει. Λοιπόν, είναι η ερώτηση, έτσι, ρητορική. Και κάθε ομάδα, είστε και άνθρωποι, πρέπει κάποιους όρους σου για να συμβάρξουν όλα τα μέτρα. Καταρχήν πήγαινε στο ίδιο χώρο. Ναι, ναι, ναι, ναι. Ζητώ το όνομα μου. Υπάρχουν μερικοί δουλειοτές, οι οποίοι παρέχονται να εκπαιδεύσουν μαθήματα ελληνικός υπόσχευσης. Δώστε, δώστε. Φανταστικό. Μια άλλη ομάδα που παρέχει ψυχολογική υποστηρίξης σε ανθρώπους που έχουν κάματα αλληλίγειας. Μια άλλη ομάδα που σε παιδιά που έχουν προβλήματα με το σχολείο τους. Και από χωρισμένες οικογένειες σε νέο. Ποιος συμφωνίζει, το τι θα πούνε αυτοί οι άνθρωποι, αν το λένε καλά, ποιος το... Αυτό είναι ένα προβλήμα σχολομαθημών. Θα σας πω. Συγκεκριμένα στην Ομάδα Παιδείας, η υποστηρία των μελών είναι εκπαιδευτική. Εκπαιδευτική που στο παρελθόν είχα σχοληθεί... Εγώ, ας πούμε, στο παρελθόν είχα σχοληθεί πέντε χρόνια, είχα υπέσχει μισού λιγών δραστηριοτήτων. Είναι θέματα, τα θέματα υγείας, περιβάλλοντος και πολιτισμού, είναι θέματα ενεργού πολίτικου. Και τώρα με καίνει. Κάποιος σχεδάζει με συνταξιούχος, δεν παίρνει όλα κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου, έτσι. Άρα ο καθένας, ο καθεμένος, έρχεται εκεί με τις γνώσεις του και βάζουμε και τις συνδέσεις μας κάτω και κάνουμε την ανάπτυξη. Και ζητάμε τις συνεργαίες μας. Από ότι είδα και από αρκετές δράσεις από την Τζίνη, σημαίνει ότι λειτουργούν. Καλημέρα από εμένα. Εγώ θέλω λοιπόν να επιστρέψουμε στο πρώτο πρότυπο το ποιες δράσεις και σε ποιους. Αυτό που λέω πάρα πολύ τα τελευταία περίπου δύο χρόνια είναι ότι πρέπει να εστιάσουμε με κάποιο τρόπο, δεν ξέρω αν σε περνάει το δίπλα κύριο, πρέπει να γίνει και καλά, στους ανθρώπους που έχουν χαμηλές δεξιόρατας. Σε αυτούς που το έχουνε πραγματικά ανάγκη να συμμετέχουν. Αν σε ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικό συμμετέχουν πέντε άνθρωποι, που είναι στην πλετωρία low-skid, είναι μεγαλύτερης σημασίας απ' το να συμμετέχουνε 30 medium-skid και 60 high-skid. Εκείνοι δεν θα έχουν, ούτε με ένα δεδείο τύπο, ούτε με μία ανακύρωση, ούτε με μία πλήτη οργάνωση. Είναι οι άνθρωποι που πραγματικά είναι δεχομένους να αλλάξει η ζωή τους μέσα από τις ενέργειες συγκέπτες, τις κατάκτητες και τις εκπαίδευσες. Το χάσμα έχει παρατηρηθεί το πώς εσχολούμαστε πέντε αυτούς που το ευχαριστούμε, συνεχώς και μετάλλει, ότι μεταξύ αυτούς που συμμετέχουν στην εκπαίδευση, υπερεκπαιδεύονται και μεχονώς, δεν το χρειάζονται πια και σε σχέση με αυτούς που δεν συμμετέχουν και είναι αυτοί που το έχουν ανάγκη και αυτοί βρουν σε έναν άλλο κόσμο έξω από όλα αυτά που συμβαίνουν, είτε σε επίπεδο αντίμου και πάνω από αυτό. Ποιες βράσεις? Μπορώ να ξεκινήσω με τις βασικές δεξιότητες. Αυτορική, ανάγνωση ή γραφή. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταπαρτωθούν σ' αυτές. Καθημερινές λειτουργίες. Πώς κάνουν μια έκκληση σε ένα κέντρο. Πώς μπορούν να βοηθήσουν αέρα ταχωμένους σε κάποια προγράμματα. Από πού μπορώ να πάω πληροφόρηση για το οτιδήποτε. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω στην πόλη που δεν έχουν καμία ιδέα για όλα αυτά. Μετά μπορούμε να πάμε στο κομμάτι των σοφσικείς που είναι πραγματικά απαραίτητες για όλους. Εννοείται. Ήδη τούμουν οριζόρδια. Μπορούν να γίνουν δράσεις για τεχνικές δεξιόθεσες. Ανάλαβα με τα επαγγελματά και να συμμετεί με την αγορά εγκασίας. Περισσότερο συμφωνούμε. Όμως θα πρέπει να γίνεται μια οσιαστική γεγονόση των ανθρώπων που συμμετέχουν ακόμα και στο πρόγραμμα που εμείς έχουμε δημοσιεύσει. Και τι εννοώ. Έχει σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα. Και έχουν δηλώσει και αφέραν 25 άτομα να συμμετέχουν σε αυτόν τον πρόγραμμα όταν συγκρίνει στην άλλη βεφτέρα. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που πρέπει να κάνουν μια μικρή αναπροσαρμογή στο εμπεριστικό πρόγραμμα του συγκεκριμένου. Μαρία συνήθως όμως που όταν γίνονται τέτοια δράση... Είμαι σίγουρη που με διεκόπτεται. Μήπως είναι καλό το δράση. Υπάρχουν φορείς οι οποίοι κάνουν αυτά τα σεμινάρια που έχουν βιβλιαίες στους δομές που κάνουν αυτά που θέλουν. Ακόμα και να κάνουν συνεντέλια. Τι άριστα. Όμως τα έχουν. Είναι υποχρέωση τους να το κάνουν. Δεν χρειάζεται να το... Τι εννοείτε. Οι δημοσιεύσεις δεν συμμετέχουν. Όχι στο τυπογραφείο. Γενικώς είναι ένα φαινόμενο. Το λέω και το βάζω στο τραπέζι. Όχι ότι στο διπλανό δύο ή στην υπόλοιπη λάδα συμμετέχουν και εμάς το δύο κάτι δεν πάει καλά. Είναι όμως ό,τι όταν οργανώνουν τέτοια σεμινάρια... Υπάρχει ένας φορέας που τα διοργανώνει και αυτός τους φορέες έχει υποχρεώσεις συγκεκριμένες οι οποίες προσπαθεί με... Στα πλαίσια των δυνατοτήτων να τις πες επέρας. Άρα, όμως, υπάρχει και έρευνα φίλων να συμμετέχουν. Υπάρχει ένας φορέας που τα διοργανώνει και αυτός τους φορέες έχει υποχρεώσεις συγκεκριμένες οι οποίες προσπαθεί με... Στα πλαίσια των δυνατοτήτων να τις πες επέρας. Άρα, όμως, υπάρχει και έρευνα φίλων να συμμετέχουν. Άρα, όμως, υπάρχει και έρευνα φίλων να συμμετέχουν. Άρα, όμως, υπάρχει και έρευνα φίλων να συμμετέχουν. Άρα, όμως, υπάρχει και έρευνα φίλων να συμμετέχουν. Ένα έντονη και δικό φαινόμενο, πώς θα βοηθήσει στον δικασμό, όταν γίνει κάτι έκτακτο. Θέματα που είναι back to basics, επειδή της ουσίας. Αυτά και σταματάει, γιατί είναι σύντομα διακόψης. Έχετε προσδιορίες που οφείλεται εμείς με την αρχή του ρωτσίου και έχουμε να έχεις λεωφόροι σας ή όπως... Οι ίδιοι δεν έχουν διακόπους λόγους που γίνουν το φόντο. Οι ίδιοι δεν έχουν εχείμητρα. Οι λόγοι δεν είναι ειδικά συγκεκριμένους. Μπορεί να είναι κακή προηγούμενη εκπαιδεία στην εκπαίδευση των εντός του σχολικών του σύστημα, είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος λόγος είναι έλλειψη πληροφόρησης. Αλλά όχι μόνο αυτό. Ο τρίτος λόγος, εντεφαμμένος, μπορεί να είναι κατά διαφέροντα. Δεν έχουν το ιστορικό ικέντρο που συσταύουμε χθες. Πρέπει να τους ρίξουμε χθες. Και πολύ παραπάνω. Και αυτό έχει και ένα πιτρό το χρόνο. Μπορούμε να κάνουμε εσείς μετά. Υπάρχουν και έχουν τα καταγραφή. Τα καταγραφή είναι καταγραμμένη στη διάσημη βιβλιογραφικής έρευνες. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι και αυτοί δεν συμμετέχουν. Αλλά ακόμα και εμείς εκείνους στέλνει τα κείμενα. Κάνει εθνή έμφαση στους λογσκι. Όμως οι δράσεις όταν έρχονται πιο φυλακτικά στους τελάδιες. Δεν ξέρω γιατί δίνεις όλες τις πολλές χώρες. Κενερικά, αν θέλετε, δεν εστιάζονται σ' αυτούς. Μπορεί να λάβεις το όχος μας είναι οι λογσκι. Όμως οι δράσεις οι οποίες πάντα σου προσεγγίσουν, δεν προσαρμόζονται σ' αυτούς. Αλλά... Ωραία, κύριε Μανταράκη. Θα κινηθώ λίγο στο ίδιο μήκος και με τον κύριο του Ιτσάκ Απρίδη. Γιατί ο Μαλαβώλικος είναι πρόεδρος. Γιατί κάπου κι εγώ αχώθηκα με το ένδωρο σου. Αυτό έχει τόσο με τους εφαρμοτές σου. Βοηθήσουμε και έχουν αποδείξει το σοβαράσμα του Μαλαβώλικου. Αλλά μια διασχίση γι' εγώ πολύ τη βλέπουμε. Αυτό που γι' εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το κύριο Πασιλινάκ. Που σαφές θα ξεκινάει μια προσπάθεια με ένα σύλλογο. Αναλογιέμαι, δεδομένου, ότι υπάρχουν ήδη ένα ευαφριακοπωμένο πλαίσιο. Ακόμα και το πλαίσιο των αθελοντών που δίνουν τα κλίνα. Δεν θα μπορούσε, ίσως, να ευρανθεί από την προσπάθειά σας, σε αυτή τη συνολικότητα προσπάθεια, ούτως ώστε ή συνέργειες. Το λέτε, ίσως, ότι θέλετε να προκύψουν. Θα μπορούσαν έτσι κι αλλιώς να προκύψουν. Από μια αδιοργάνωση με συμφασικό συμπεριστήτω δήμου. Ίσως το βρίσκουμε μιας άλλης ομάδας εθελοντισμού. Και πέρα, πάνω σε αυτό, θα ήθελα να πω και για το περιεχόμενο, αυτό που είπα ο κύριος, ποιος αιλέγχει το περιεχόμενο. Αυτό, πάρα πολλές φορές, μας έχει προβληματίσει. Θα το διαβράσει. Ωραία, όταν θέλετε. Σαφέστατα, οι ιδιότητες είναι ελεύθεροι να κινούνται, με τον τρόπο που έχουν αποφασίσει να κινούνται. Όσον αφορά, πολλές φορές, κάποιο περιεχόμενο, κι ειναι ιστορικό, κι οριογικό, κι δεν ξέρω κάποιο άλλο, αυτό οφείλεται να είναι σαφές προς τον αποδέκτη, ότι εκφράζει την άποψη των εθελοντών. Διότι αν αυτοί οι εθελοντές θέλουν να είναι μία ηγίδα, ότι αυτό είναι ένα περιεχόμενο ασφαλές, εννοείται, το θεωράει αυτονόητο, ότι πρέπει να απευθύνονται στον αρμό διοχωρέα, ο οποίος θα ξέρει να ελέγχει το περιεχόμενο. Διαφορετικά, για να είμαστε δάξει, θα λέμε ότι αυτό το αυτό, εκπροσωπεί η γνώση, η περιβαίνουσα που έχουν συλλέξει όσοι τα εθελοντές και αυτοί θέλουν να την διαδώσουν. Αλλά εκφράζει εμάς. Αυτό ήθελε εγώ να πει. Ήσως και εσώ. Εκεί ναι, όλα τα τελείωμα, όσοι τα εθελοντές. Κι αφού εξάλλειωσα. Κοιτάζουμε να έχουμε συνεργασίες με συνεργάτες από τα νουσία, ανάληλα με την ομάδα με τα ενδιαφέροντα, και όσο αφορά τώρα τα παιδιά, δεν θα πει τίποτα σε σχολείο που δεν είναι εγκεκριμένο από το Ιστιντούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Τις μικρές ηλικιακές ομάδες. Τους δε μεγαλύτερους, εννοείται και αυτό το νόημα έχει. Αυτό που γίνεται τώρα, το θέμα της συνεργασίας και αξιόπιστες πηγές και αξιόπιστες πληροφόρες. Όμως, το έργο σας είναι σίγουρα αξιακό. Αυτό που πιστεύω είναι αυτό που είπε ο κύριος που ήρθε από τον Δήμο, δηλαδή εσείς. Πιστεύω στο δίκτυο. Βέβαια, ένα δίκτυο δεν έχει την έντονη επώπτη. Δηλαδή, ένα δίκτυο χωρίς... Δεν πιστεύω στον επώπτη του δικτύου εγώ. Πιστεύω στον δίκτυο, το οποίο... Εάν χαλάω, όπως είπε ο κύριος Τζάρις, είναι ότι αν χαλάσει ένας κόμπος στο δίκτυο, συνεχίσει το δίκτυο να λειτουργεί. Αυτό το δίκτυο πιστεύω εγώ. Πιστεύω δραστηρική κοινωνία. Όσον αφορά στην έγκληση του περιοχουμένου, νομίζω... Όσον αφορά στο μαθητικό θεστιβάλ, η οπρέλεγκη έγκληση του περιοχουμένου είναι το αγμό της χωρές που είναι το Υπ. Επιπαιδευτικής Πολιτικής Πολιτικού Υπουργείου, Υπουργείο Παιδείας. Αυτός είναι αγμό της να καθορίσει το περιοχόμενο και ότι οι μαθητές θα εκπαιδευτούν όλη τη σχολική χρονιά. Έτσι, είναι έτσι προθετημένο. Αυτός εγκρίνει το περιοχόμενο. Αυτό το περιοχόμενο χρησιμοποιούν, αντίθετα συμπεριφέρον, για να μάθουν και να κατασκευάσουν το έργο που θα φτιάξουν στον περιοχομένο και να το παρουσιάσουν. Δεν είναι κάτι εκτός. Αυτό ελέγχεται πράγματι. Η κυρία, η κυρία Στεφανάου από τις εθελοντές. Λοιπόν, όσο πάω τώρα της δράσημος συλλόγου. Η δράσημος συλλόγου, νομίζω, και το ποιος είναι αυτός, αυτος καθορίζεται το καταστατικό του. Δηλαδή, όταν κάνει δράσημος σύλλογος, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι αυτός ο σύλλογος. Έτσι, ποια μέλη έχει, τι σκοπούς έχει. Και αυτά είναι ξεκάθαρα. Ποια μέλη θα μένει και σ' αυτούς που θα συμμετέχουν, εις ο πελούμενος, δηλαδή, από την δράση του συλλόγου. Άρα, νομίζω, η διαφάνεια, η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για αυτούς, το τι είναι αυτή, δηλαδή, και τι σκοπό έχουν, για αυτούς που είναι ωφελούμενοι από τις δράσεις του κάθε συλλόγου. Άρα, νομίζω, η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για αυτούς, το τι είναι αυτή, δηλαδή, και τι σκοπό έχουν, για αυτούς που είναι ωφελούμενοι από τις δράσεις του κάθε συλλόγου. Άρα, νομίζω, η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για αυτούς, το τι είναι αυτή, και τι σκοπό έχουν, για αυτούς που είναι ωφελούμενοι από τις δράσεις του κάθε συλλόγου. Άρα, νομίζω, η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για αυτούς, το τι είναι αυτή, δηλαδή, και τι σκοπό έχουν, για αυτούς που είναι ωφελούμενοι από τις δράσεις του κάθε συλλόγου. Άρα, νομίζω, η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για αυτούς, το τι είναι αυτή, και τι σκοπό έχουν, για αυτούς που είναι ωφελούμενοι από τις δράσεις του κάθε συλλόγου. Άρα, νομίζω, η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για αυτούς, το τι είναι αυτή, και τι σκοπό έχουν, για αυτούς που είναι ωφελούμενοι από τις δράσεις του κάθε συλλόγου. Άρα, νομίζω, η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για αυτούς, το τι είναι αυτή, και τι σκοπό έχουν, για αυτούς που είναι ωφελούμενοι από τις δράσεις του κάθε συλλόγου. Άρα, νομίζω, η διαφάνεια είναι πολύ σημαντική για αυτούς, το τι είναι αυτή, και τι σκοπό έχουν, για αυτούς που είναι ωφελούμενοι από τις δράσεις του κάθε συλλόγου. Ωραία. Θα ήθελα να παρακαλέσω το βασίλειο. Πάγε λοιπόν, συγχωρείς, ναι. Και επειδή σχετίστηκε με αυτά που είπε ο Γιώργος, με τον οποίο λέγω, αυτά που κάνεις, εγώ είπες και στο παρελθόν τι κάνεις, γιατί τα κάνεις και όλα αυτά, και τα μάρασαν πολύ αυτά που κάνει. Και είναι ένα του πλέχματος που ανέφερας, είναι ένα του δικτύου. Ξέρω, το δίκτυο είναι ασθενής αλεβιδράς, δηλαδή όπως πώς θα σε κάνει και αν πηγαίνει ακόμα όπως οι πολίτες δουλεύουν. Και σε σχέση με τους ομόκετρους τύπους που έχεις πριν, που χάσουμε ενέργειας και τα λοιπά, μπορείς να μας πεις δύο τελευταία πράγματα μετά από μένα, έτσι, περισσότερα από αυτά που είπες, το παράδειγμα που είπες με τον Τεβά, να μας το εξηγήσεις λίγο πριν. Προσπαθώ να το καταλαβαίνω, αλλά νομίζω να έχεις κι άλλα πράγματα. Επίσης, να πω αυτό που ανέφερε ο Γιώργος και η κυρία του γιατρογιακού, η αλεπτρογιακή μας κατορίζει το πλαίσιο και τα λοιπά, και ο Σύνομος που μας κατορίζουν διάφορα πράγματα. Δεν ξέρω όμως. Η διαβίωση είναι τεράστιμη. Δεν μπορώ να το φανταστεί το γιατρογιακό. Δεν ξέρω. Ήταν ένα πλαίσιο, αλλά είχε πολλά δραστηριότητα. Ευχαριστούμε. Ευχαριστώ. Γιατί πρέπει να γίνει τεράστιμη, μόνο πολύ σκληρή. Και γίνοντας, σε ευχαριστώ όμως, και που μας παραμιλήσατε, και συμμετέχετε ως κρατέρες, γιατί δεν είσαμε στα πόλεις τους. Προς το τέλος, νομίζω ξεχάσαμε κάτι. Το το δίκτυο, το πλέγμα που λέμε, υπάρχει στην πόλη της αλεπτρογιακής, είναι επιτροπή για τη διαβίωση, η οποία αποτελεί τα πόλεις τους χωρίς. Αν κάποιος δεν συμμετέχει και είναι ένας σύλλογος που θα δημιουργηθεί, τώρα θέλει να πάρει μέρος, μπορεί να πάρει μέρος. Δηλαδή, εμάς στο ίντερνετ του Ιστιμίου, έχει μια επιτροπή και έκλεισε. Σε άλλο, επίσημα το Πανεμιστήμιο, το ίστο το ΜΕΕ, στείλαν τους εκπροσώπους για άλλη φορείς. Επίσημη εκπροσώπους, δεν είναι ότι πήρασαν εκαντηλίδια από το Πανεμιστήμιο, να είσαι στην επιτροπή διαβίωμα της ΛΕΝΤΑ, αλλά διά τομού και οι πρόσφυγες ήταν συλλογικοί. Ωραία ήταν η πρόσφυγη. Άρα αυτό το δίκτυο υπάρχει επίσης προς το, ήθελα να πω, στη Λύγα Κόντου. Τόσο υποχρεώσομαι και ο Δήμος να έχει ένα κέντρο διαβίου μάθησης, το λέει η νομοθεσία, και άλλοι φορείς είναι υποχρεωμένοι να έχουν κέντρα διαβίου μάθησης όπως τα Πανεμιστήμια. Άρα, βλέπω όμως, που έχουν απολαμβεί, όλοι τους οφείλους έχουν αναθέσει υποχρεώσου το κράτος. Άρα εκεί τώρα, μέχρι τους αρμοδιώτους, αρκανίζει το υπόλοιπο υπολογισμό, το υπόλοιπο υποσοχικό, έρχεται στην επιλογή και κατατέτει το κοινό. Δηλαδή αυτό που αφορά όλοι. Και έτσι θα, νομίζω, μπορούμε να ξεκινήσουμε και στη πορεία. Σίγουρα θα έχουν υποχρεώσεις και οι νομοθεσίες θα προσβοληθούν, και η δική μας εμπειρία θα δημιουργεί εκείνες που είναι υποθέσεις, θα πηγαίνουμε καλύτερα. Αυτό το θέλω να κλείσουμε κάποιους ειδιώτους. Να δείξουμε αυτό το τραπέδι και να προχωρήσουμε. Μόλις του δοθεί η ευκαιρία να συνταξιοδοκτηθεί, με πολύ μεγάλη διευκολία, πέφτει από τα σχολιά του. Τρίτον, όταν συνταξιοδοκτηθεί, δεν ξαναασχολεύεται με τα σχολιά συνήθως στατιστικά. Το ερώτημα, λοιπόν, που βάλει η Ευρωπαϊκή Έρωση στα έργα, τα αρχαίσεις καθηγητές και τα υπαΐνού, είναι αυτό το τεράστιο κεφάλαιο χειροφορίας, γνώσης, σοφίας, το οποίο έχει συσσορευτεί σε αυτούς τους ανθρώπους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι φεύγουν από τους διευκολίτερους. Πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και στις σχολικές κοινότητες και στις κοινωνικές. Λοιπόν, ας αρχίσουμε. Ποιος θέλει να αφαλιάσει, επειδή έχουμε ένας ελληνικός στην παρέλα. Καλημέρα από εμένα. Ευχαριστώ πάρα πολύ τους διοργανωτές για την ελληνική πρόσκληση. Παρακολουθήσαμε και τις δυο μέρες εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα. Τώρα, και εγώ από τη δική μου εμπειρία, και όταν για κάποιον ελληνικό σύμφωνο πιο πριν έχω συμβάλλει στην άσκηση ελληνικής πολιτικής μέσα από τη δική μου εμπειρίας, όπως επίσης και μια πορεία που έχω εμπλοκεί για πάρα πολλά χρόνια στα φανεπιστήμια, διδάσκοντας αντικείμενα που έχουμε να κάνουμε με τη διαβιουματισμή, διότι έχω συμμετοχή σε προγράμματα διαβιουματισμής, κυρίως κουροδικού και δημοσιστικής δίκησης, αλλά και με τα φανεπιστήμια έχω έτσι κάποιους προβληματισμούς που προσπαθώ να προσπαθήσω να βάλω πάνω σε όλο το τραπέζι, το οποίο είναι αρκετά δυόμενο, διότι εμείς έχουμε να δούμε το θέμα της επικοινωνίας. Να σταθώ λίγο σε αυτό που είπε η Μαρία, ένα σχόλιο μόνο. Φεύγτος είναι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έτος έμφασης στους εκπαιδευτικούς. Είναι μια συζήτηση μόνος. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πάει μιλόγια ακόμα. Δεν νομίζω ότι θα την καταλάβουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Και όλη η προσπάθεια αυτή θα είναι για την αναβάθμιση της πύλης των εκπαιδευτικών. Έχει φανεί πανευρωπαϊκά και κυρίως ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στον κύρο των εκπαιδευτικών, στον τρόπο που νοημοκρατοδοτούν τη δράση τους. Και όλη αυτή η επίεπτος που παρουσίασε η Μαρία και πώς ανατάσσεται αυτό το πράγμα, τι πρακτικές και τι πολιτικές μπορούν να σκεφθούν επομένως, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Πρέπει να το δούμε. Να πούμε το εξής άλλο. Βλέπουμε μέσα από την έπτυξη παρακολούδηση των εκπαιδευτικών συστημάτων, σε σχέση με την βιβλία μας, είναι ο έκτος άξιωνας, που έχει δώσει έμφαση ειδοκαγένωσης στην τουρκολληγική για την Ευρώπη 2020, για την επέπτυξη και κατάρτιση στην Ευρώπη. Εκεί λοιπόν βάζει ένα στόχο ότι τουλάχιστον 15% των ανθρώπων που είναι από τα 34, 25 έως τα 64, θα πρέπει να συμμετέχουν κατά 15% σε μία τουλάχιστον δράση διαβίου μάθησης στη τυπική ή στη μη τυπική. Δοσέξτε, δεν παίρνουν στην ατυπή, διότι η ατυπή δεν έχει εργαλεία αυτή τη στιγμή για διαπίστωση. Και έτσι μένουν στη τυπική και εμείς στη μη τυπική. Εκεί λοιπόν ενώ στο ευρωπαϊκό μέσο όρο έχουμε συμμετοχεί τα 7,9, η χώρα μας βρίσκεται στο 4,5. Και αν βρει κανένας, αυτό που ανέφερε νωρίτερα μία από το κοινό, μία κυρία, το θέμα δηλαδή των low-skill, οι οποίοι συμμετέχουν κατά 4,3 έως 10,9 συνολικά, και στην Ελλάδα αυτό φτάνει το 0,7. Αυτό δεν απαρά το εργαλείο, βέβαια τα στοιχεία είναι δευτεσμένα. Αν βρει κανένα στη βάση δεδομένων μπορεί να δει τι συμβαίνει στην Κρήτη και σε πιο τοπικό επίπεδο δηλαδή και να δει τι ακριβώς ισχύει για τα κρατικά μαστοδομία. Αυτό που θέλω να επιμείνω μέσα από αυτό είναι ότι χρειαζόμαστε μετρήσεις. Δεν μπορούμε να σχεριάζουμε, αν θέλουμε, να αγαπήσει συντονισμό δηλαδή, χωρίς να έχουμε μετρήσεις του τι συμβαίνει στην κοινωνία με τα θέματα αυτά. Το ένα, δεύτερο θέμα που θέλω να πω είναι ότι αν κοιτάξει κανένας ποιες χώρες πρωτεύουν στην διατήρου μάθηση, θα δει ότι πρωτεύουν τις καλλιναδικές χώρες, οι οποίοι στι έχουν αποκεντρωμένα συστήμα του διοίκησης και πάρα πολύ μεγάλο και ισχυρό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό αυτοκτηθαμάτων. Αυτό μια άλλα φορά στο πλαίσιο. Τώρα να περάσω λίγο γρήγορα, γιατί ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε, όπως είπαμε, για την επικοινωνία. Και αναζητάμε πώς η επικοινωνία, προσέξτετε, διαμαθησιακή, διαγωνεϊκή, διακεναιακή και έφυλλη επικοινωνία. Στο πλαίσιο αναζήτησης εργειών, θέλουμε λοιπόν να πάτες ποιά εργαλεία μπορούμε να έχουμε για τη διευκότητα της επικοινωνίας σ' αυτά τα δύπορα. Γιατί έχουμε τέσσερα δύπορα στην πράσινη. Γιατί να σας πάτες προσέξτε στο πλαίσιο της τεχνητής συνεργατικότητας. Και να τα εξηγήσω τον όρο. Εδώ, δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για συνεργασίες που αναβίωται, που βγαίνουν, που προκύπτουν μέσα στην κοινωνία από τις πρωτοβουλίες της Εντελοντών. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα για το πώς θεσμικά θα παρέμβουμε για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πλαίσια μέσα τα οποία θα αναπτυχθεί αυτή η επικοινωνία. Αυτό λοιπόν είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Το πώς χτίζεις την τεχνητή συνεργατικότητα, στις θεσμούς τεχνητής συνεργατικότητας, πολλά χρόνια παρέχει η χώρα μας, το γεγονός είναι ότι δεν υποστηρίζονται μετά και θα την κάνουν σταθερά. Και επίσης οι κύβορες μπορούν να συμμετέχουν στη θεσμική συνεργασία των προτάσεων και διαμόρφωσης του πλαισίου νεραίου στην τεχνητή συνεργατικότητας. Τώρα, μιλόταν για η επικοινωνία και να εξηγήσω λίγο αυτό που λέει για τα δίχορα. Η επικοινωνία προϋποθέτει ομάδες και ταυτότητες των ομάδων. Μέσα από εκεί προκύπτουν κοινές ιδεολογίες, οι οποίες θέλετε να πατάμε σε κοινά νοητικά σχήματα. Τα νοητικά σχήματα είναι οι εικόνες, οι παραστάσεις, οι ιδεολογίες που έχουμε για τον εαυτό μας, για τους άλλους και για τον κόσμο γέλο μας. Με βάση αυτά, χτίσουμε την επιχειρή νοητικότητα. Μιχάλη, δεν θα έχω δεύτερο γύρο. Λοιπόν, έλεγα λοιπόν τα νοητικά σχήματα, ο Μπουργίε μιλούσε για τα χάρτα τους, έξι ή μιλούσε και για το ορθοκυφάλαιο που κουβαλάνε τα παιδιά, για το σχολείο στο οποίο βλέπετε, η ανισότητα στην εκπαίδευση είναι εσάς τον εκπαίδευτικό θεσμό, αλλά και μπορούμε να πούμε γενικότερα, οι ανισότητες και οι αντιπαλώτητες που προκύπτουν μετά. Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτή η αφναπάτηση της ομοιογένειας συγκαλίττει το γεγονός ότι στην πράξη έχουμε διαφοροποίηση των κοινωνικών επιχειμένων και ενδένει μια μάχη για την ειδική και την κοινωνική και τη συμβολική εξουσία. Οι ομάδες, δηλαδή και τα άτομα των στων ομάδων, και οι ομάδες μεταξύ τους δρούν έτσι και δεν μπορούμε να τα αποβλημίσουμε, γιατί άψω αν τωρίται από τη συζήτηση πώς δεν είναι καλύτερο τότε και ποιος θα εποχτεύσει, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί αντιπαλότητα. Δεν θέλω να βάζω σε παραδείγματα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προκύψει και υπάρχει και μία μάχη για τη συμβολική εξουσία. Αυτές, λοιπόν, τις δυθοριστικές αντιθέσεις πρέπει να εξασφαλίσουμε τις πλαίσεις επικοινωνίας για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε. Η πόλη που μαθαίνει είναι ένα πλαίσιο τέτοιο και είναι ένα πλαίσιο άσκησης συγκεσίας και δημάτησης από μελιά των δημόνων. Και ο πώς δηλαδή η ασκήδευση αντιμάτησης, πώς διοργάζεται ένας δήμος για τη διαφύγωση των αντιπολικών αντιθέσεων, δημιουργεί μια πλούτορα μαγελή μάθηση για όλους. Αυτή είναι η προσπάθεια, δηλαδή μια συνεχή συγκοινωνία σύνδεσης σε όλους των επιπέδων μέσα από συνεχτικές οδυστικές προσπαθείς, έτσι ώστε να συνεργαστούν, να αμφισβητήσουν και να δημιουργήσουν νέα σχήματα μάθησης για όλους. Αυτό είναι το βασικό. Και επομένως πηγαίνουμε στο επίπεδο κατομικό, στη λεγόμενη μετασχηματίζουσα μάθηση. Που η μετασχηματίζουσα μάθηση δεν θέλει τίποτα άλλο για τον κάθε πολίτη. Θέλει να δει πώς ο πολίτης ξεφερνάει κάτι πολλά του και άρα πάμε σε μια ουσιαστική έντα από αυτήν την επικοινωνία του πραγματική και νοηματοδοτή μέσα από την εμπειρία του και τον τυπικό στροχασμό την πραγματικότητα, στοχάζεται διαλογικά, εσωτερικά και με τους άλλους και προχωρά σε συνειδητή και ραδευτική πράξη. Αυτό είναι το έτοιμα. Τι έννοιση είχαμε μέσα τώρα στην επέδραση αυτά τα στιγμάτια. Τρεις τένεις. Το ανοιχτό σχολείο, το αυφρό σχολείο και το σχολείο που μαθαίνει τα τελευταία χρόνια με πολύ μεγαλύτερη έμπαση αυτός ο όρος. Αυτό έπρεπε με το αυφρό σχολείο το οποίο διαρκώς έπρεπε. Είναι πλαίσια θεσμικής προσεκτήσης του σχολείου για να πάμε να προσεγγίσουμε ακριβώς αυτοί που είναι τα σχηματίδια του στραπρακτική της μάθησης. Τώρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο που σας περιγράφω και ειδικό εργαλείο για πάρα πολλά χρόνια ήταν η λεγόμενη ευέλιξη της ζώνης που δουλέψαμε σχετικά με το δημοτικό. Και βέβαια της ζώνης και για άλλους άλλα λογικά για τις δράσεις που αναπτύσσουμε. Μα δεν υπάρχει μόνο ότι προσδιορίζει το θρησμικό πλαίσιο, το πλαίσιο προγράμματος σχολών. Αυτό είναι ένα θέμα που καθορίζει το ιέδρο μέσα από προγράμματα του Μοσιαίου από τις ενόμους. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό χρόνου που διατηρηθεται για την ανάπτυξη της προγράμματος. Τα οποία του λέξεις στο δημοτικό υπήρχε, μειώναν σταθερά. Αυτό είναι ένα θέμα που δημιουργείται πάλι στη αδυναμική λογική. Ακόμα λίγο προς την δημοτική διάσταση μέσα στα σχολεία. Έδινε λοιπόν τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε ποιες τους δράσεις που θα διαμόρφωναν τοπικά προγράμματα, πονταποφλέοντας σε τοπικές ανάγκες. Και εκεί μπορείς να πατήσεις για να χτίσεις τέτοιες απατήσεις στην έντονη κοινωνία. Δεν είναι ανάγκη για φύλωση. Δεν το συζητώ. Όλοι οι ευλαικόμενοι στη διαδικασία, ό,τι έχει αναπτυχθεί χθες και σήμερα, τα πανεπιστήμια, η περιφερειανή διάστηση, η διεύθυνση της εκπαίδευσης, τα στελέχη της κατοπήγησης της εκπαίδευσης υπερβευτική. Όλοι οι φωνείς, ακόμα και οι εθελοντικοί, όλοι να έχουν μέσα εκεί χώρο. Και δεν μπορεί το ΥΕΠΟ να έρθει και να ελέγξει όλο αυτόν τον όγο των προγραμμάτων. Δεν υπάρχει περίπτωση. Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται πράγματι να υπάρχει και στο τοπικό πεδίο ένας φορέας που να έχει μια μηνιούτρια. Δηλαδή, έχουν αναπτυστεί μια αγαπηία από τις φωνείς. Μπορούν να το δουν. Αυτό και για τα δημιουργεία περιεχόμενα, δηλαδή από πράγματα σχολά και τελεόρατοι της όλη τάχη με δευτέρα, εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε στη δημιουργία επίσης, δηλαδή το προτείνω, δημιουργία επεξίας μιας τάσης στο δείγμα. Ένα κέπο για τη διαβίου μάθηση, όπου θα μπορούν ο καθένας, ηγένοντας, να μπορεί να αφήσει και την πληροφόρηση και να βρίσκει έπιμα τα εργαλεία, διότι υπάρχουν διαθέσεις με εργαλεία, πρέπει να τα ξέρει. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, υπάρχουν τόσες πολλές πλαθμόρμες που μπορεί να κάνει ο κάθε εργασμένος, σχετικά σε ασφαίρεση να μην λαμβάνει σε οδηγίστρα τις δεξιότητες του, να δει ποιες είναι οι ανάγκες του εμπορικές και να διαλέξει πρόγραμμα. Αυτό αν δεν συντονιστεί στο πλαίσιο, όχι μόνο πλαθμόρμες, προσέξτε την πλαθμόρα είναι ένα εργαλείο μέσα στο κέντ. Το κέντ πρέπει να έχει προσωπικό, πρέπει να έχει γυσσαίρες, στο οποίο θα προσέρχεται κάποιος που θα μπορεί να βρίσκει τις υποστηρητικές υπηρεσίες για να μπορεί να οργανώσει την ευλογή του στη διαβίου μάθηση. Ο κέντ θα νειτουργήσει και σάρα πρώτα για την οργάνωση όλου αυτού του τεράστιου πεδίου της προσφοράς υπηρεσιών διαβίου μάθησης μέσα στο κέντ. Ευχαριστούμε. Λοιπόν, έχουμε και ορολογία βέβαια στην εκπαιδευτική, διοίκηση και πολιτική που ασχολείται ο Γιάννης. Αχ, δεν δείχατε ακόμη μνήσεδα η βιολόγη ή καπνιστές. Άρα, θέλουμε και να ρωτήσουμε να μας εξεβεβρέξει δύο-τρία πράγματα που είπαν. Επίσης, και την οπτική που είπα ο Γιάννης. Τέλος, θα μπορούσαμε να πούμε τις σκέψεις που είπε ο Γιάννης και αφάνω στις δικές σας να ξανακλεί και αυτός και αν ακούει ή θέλετε να πείτε. Αυτό είναι. Ποιος θέλει να κάνει το τόλμα του. Ακριβώς αυτός θα τα πει. Ποιος θα ρωτήσει. Άλλος, Γιάννης. Αυτό που θα ήθελα να πει η κυρία Μαρία. Εμείς ασυστηθήκαμε να ασυστηθείς και εσύ ασυστηθείς. Άρα, για ένα συγκατάκι. Είχα να συζητήσω και θα ρωτήσω, όπως είπε η κυρία Μαρία, μπορούσα ως διαμαστησιακή, διαεικολογική, διαγενεακή και έμφυλη. Στην πορεία θα απαντήσουμε να πατάζουμε αυτά. Τα δίπολα που λένε οι έμφυλοι αφορά τις σχέσεις των φίλων. Τώρα, μην πούμε, το λέω δίπολο, μπορεί να είναι και κολάθι. Πολλοί πλέον. Η κυρία Μαρία είναι εξωτισμού πολύ πολύ, διότι συζητάμε και αυτό, που ονομάζει μια ευολαγμένη διαθυματικότητα, ή ακόμα πιο πέρα και την διεπιστημονικότητα και γενικά την ανάγκη επικοινωνίας δραστηριών, διακριτό χώρο όπως έχουμε συζητήσει τους επιστημονικούς χώρους. Τώρα, οι έμφυλοι είναι το εξήγησάς. Συγγνώμη, η ιδέα μοναιακή, μοναιακή έχει να κάνει με την επικοινωνία δραστηριών 1, μοναιακή 1 και μοναιακή 2. Και το γέρο έχουμε και διαγενεακή. Διαγενεακή ενδοθεί το ότι έχουμε να κάνουμε με το χάσμα των γελεών και τα δύο ανεβεβούνται μέσω αυτού του χάρματος. Δεν πειράζει, ακούγονται. Θα ήθελα να το διευτερνήσω, γιατί η ολογλυγία είναι πολύ μαζική. Η έμφυλλη δεν έχει κάνει μόνο την σκέψη. Είναι κάτι πολύ μεγάλο, κάτι πολύ σημαντικό, που σε αρχίζει να αναβέβεται στις σπιτές του τύπου. Και ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η επιστήμη σήμερα, έχει να κάνει με το φύλλο. Άρα και πέρα από το φύλλο, ξέρετε, δεν υπάρχουν καλείο φύλλα. Υπάρχουν πολύ περισσότερα φύλλα. Και σε ένα σχολείο που το οραματιθόμαστε να είναι διαφορετικό, χωρίς αφεντισμούς, πραγματισμούς, αυτό θα πρέπει να είναι συμβιβικό. Να καταλάβει δηλαδή ο εκπαιδευτικός και αυτός ο οποίος σχεδιάζει τα μελλοντικά προγράμματα, ότι αυτά σχεδιάζονται με την προοπτική του φύλλου. Αλλά όχι του ενός, του δύο, του τριών, των φύλλων. Έχει μεγάλη σημασία αυτό να γίνει συνείδηση για να μην έχουμε προβλήματα μετά. Λέω ακόμα και η ίδια η επιστήμη έχει να κάνει με το πτήλο. Δεν υπέροχο διαφορό καθόλου. Απλώς δεν θα μπορούσα να βρω εγώ όσον θα έρθει στην διευθυνή σφαίρα στον πάρο μου. Με το δευθύνισσα και τα υπόλοιπα. Μια διευθυνική αίραση. Ρωτιάνται το μοντέλο που τα KEP θα χρησιμοποιούν για προγράμματα τελευταίου μάθησης. Εμένα η ερώτηση είναι, ο κάθε φορέας που θα εκπονεί ένας δυο πρόγραμμα, αυτά τα προγράμματα που θα εκπονεί θα είναι εξάρτητα και αποτετρωμένα, ή πραγματικά θα προέρχονται από το υπουργείο και απλά αυτό θα τα ανελοποιεί. Σε κάθε εξάρτητα και αποτετρωμένα θα πρέπει, δηλαδή, να αφήνεται και να διουλείται έναν δύο του προγράμματα από την πρωτοβουλία που αποκύπτει μέσα στη κοινωνία. Αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν ισχυριασμένα πρωτοβουλίοντες ανάγκες. Δεν μπορούμε, ας πούμε, να δουλεύουμε ότι υπάρχει μια ανάγκη ψηφιακή σύνδεση και να μην θέλει ο δήμος να παρέχει σε αυτό και να περνεί μόνο την πρωτοβουλία που θα αποκύψει μέσα από τον κόσμο. Θα πρέπει να έχουμε πολιτικές, οι οποίες θα είναι στελευμένες στις συγκεκριμένες κομμάτια. Οπότε θα υπάρχει ξεχωριστή πολιτική του κάτω γι' αυτό. Τουλάχιστον αν είναι η άρρωση από θυσία και κατεύθυνση. Καλημέρα σε όλους τους αγαπητούς συναδέλφους. Αν και αναφέπτεται ότι είμαστε ένα κεφάλαιο μορφωτικό, σχολική σύγκλος στη 10η Αυτοπεριφέρεια Προσχολικής, σας είχα πάλι την καρέλα τότε στο Σιμινάριο του Μερδάη Κ. Κατσαρέ. Λοιπόν, χαίρομαι που σας βλέπω και χαίρομαι και για την πρόταση του κ. Κατσαρού για τη δομή αυτή, στην οποία μπορούν να προσέρχονται απλή πολίτες, μπορώ να σας πω ότι το έρχονται στη Γαλλία, σε αποκεντρωμένα κέντρες, σε γειτονιές και ελληνικά γειτονιές με ευαίσθητο κεφάλαιο οδηγισμό, οι οποίοι δεν μπορούν να προσέχουν σε μια δημόσια κρίση, δεν έχουν το θάρρος, δεν έχουν τη μόρφωση, δεν έχουν, αν θέλετε, όλο το πλαίσιο. Έτσι, είναι μια καλή πρόταση, αλλά εγώ θα πρότεινα στη διερεύνηση που δίδεται εξ αρχής στην κορυφή ή στη βάση, αν θέλετε, κάθε σχεδιασμό. Πρέπει να υπάρχει μια διερεύνηση και ένας καλός σχεδιασμός, όπως και εσείς μας είδατε τότε σε ζητήσει. Θα πρέπει να συνεργαστούν ομάδες πληθυσμού, αφού γι' αυτό τον ευρύ πληθυσμό, για τις ανάγκες αυτού του εμπρέως πληθυσμού, θα φοράει διαβιομάχηση. Και όχι μόνο οι υπηρεσιακοί παράγοντες, γιατί οι υπηρεσιακοί παράγοντες διέχονται αρκετές φορές από αυστηρό πλαίσιο, γραφοκρατές κλπ. Υπάρχουν τόσες πολλές, αν παράδειγμα δώσεις πρωτοί με ρεκλούν, τόσες πολλές εθνικοδοτικές ομάδες, τόσες ομάδες σε σύλλογον εκπαιδευτικών, όπως και εγώ, ιδιωτικοί επίσης φοροί που έχουν άλλη ταχύτητα. Θα έπρεπε λοιπόν στην διερεύνησή σας και η κυρία Μαραβέλα Ζαχαρίβετ να συνεργαστεί τότε στο στίσιμο των Μερίδων Περιβαλλοντικού Στεράτρων Μάρκεκ, ότι χρειάζεται και ταχύτητα, όχι να κολυσιαργούμε, να ξεκινάμε ένα έργο το 1900 για να τελειώνει το 2020. Ταχύτητα, διερεύνηση, καλό σχεδιασμός, αλλά αφού θα είναι για τις ανάγκες του α, β, χ, πρέπει και αυτοί κάπως να εκπροσωπούνται σε αυτή τη διερεύνηση. Να πούμε ότι εμείς χρειαζόμαστε αυτά, εμείς θέλουμε αυτά, αυτές είναι οι ανάγκες μας. Πρέπει να το δείτε και όχι μόνο να έχουμε μια πλακτφόρμα για ψηφιακή, αν θέλετε, έτοιον γνωγνωσία. Οι Ρωμά που βρίσκονται στην Αλκανάσο, σε ένα τσατήλι, όχι πουλογιστή δεν έχουν, έχουν μια τέντρα από πάνω και όταν πάτε εκεί θα σας σερβίρουν καφέ. Αυτή είναι η πολιτέλεια, όμως έχουν σε βασιλικό φλιτζάνι για άντρα, υπάρχει διάκριση, βλέπετε, των φίλων και σε κοινό φλιτζανάκι για όλες και μας τις γυναίκες, αυτό και αν είναι υφανεπιστημιακός. Η διάκριση των φίλων ισχύει. Άρα βλέπετε ότι η κοινωνία έχει ανάγκες διαφορετικές. Αυτή τη διαφοροποίηση θα πρέπει με τη συμμετοχή κάποιων φορέων ιδιωτικών και όπως, δεν ξέρω τι, αυτός ο κοιταραστατικός έχουμε στη λογή, να συμπεριληφθούν στην ιδιαιρένη και το σχεδιασμό. Οι ιδέες τους, οι προτάσεις τους, το θεωρώ να τα γέρω για κάτι ολιστικό και για κάτι χρήσιμο για να έχει, αν θέλετε, και φαρμογή μετά. Να μην ξεχνάμε μόνο να έχουν 10 άτομα. Μαρία Καλατάκη, συγγνώμη αν μακρηβόρησα. Σε όλα τα χρόνια που έχω με την επικοινωνία, με τα κοπέλια, τα παιδιά, τα σκάλους, την οικογένεια, αυτή τη δορειά που ακολουθούμε. Να ρωτήσω τέλος κάτι για το κέφτ. Στο τέλος θα έχουμε χρόνο, θα το κάνουμε. Να διαβάσω ένα κομμάτι από την επίστολή του. Αν ξέρετε, αν σε κανένα μέρος του κόσμου με άφηναν, το πρώτο έργο που παράσχιζα ήταν να ιδρύσω ένα σχολείο. Αν το σχολείο κατορθώσει να συνηθίσει τα παιδιά να αγαπούν την αλήθεια, την ομορφιά, την ηθική, τότε η κοινωνία και το έθνος πρόδεχουν και μεγαλύνουνται. Το σχολείο είναι η ρίζα κάθε καλού και κάθε κακού. Στα χέρια του δασκάλου βρίσκεται το μέλλον της φυγής. Είναι μια επίστολή που έχει γράψει κάποια σωσιοδίκο, τότε είναι μέρος του κόσμου να τον αφήσει ένα σχολείο ή θελασσίση. Η Μαρίνη Παναγιωτάκη υποθέτει τον λόγο. Σε όλους σας ευχαριστούμε ανάμεσα και στις αγαπημένους αδελφούς. Είναι σημαντικό το ότι είστε εδώ και για κάποιο χρονικό εβδομό. Θα σας μιλήσω μέσα από την ιδιωτικά μου ως ψυχολόγος και θρησκευαλαιολόγος και μέσα από την εμπειρία μου στον συμβιετικό σταθμό νέων, που βρίσκομαι σε ένα συνέντερο το οποίο έχει να κάνει με διαδικασία μάθηση και το τελικό μας το τραπέζι εστιάζει στην επικοινωνία, διότι η επικοινωνία είναι και η βάση της εκπαίδευσης. Ξέρουμε όσοι ενδιεκόμαστε στην εκπαίδευση, και κατάζομαι ότι είμαστε όλοι με τον Άφτερ με τον Πίτα Τρόπο, ότι η εκπαίδευση στηρίζεται στη σχέση. Από την άλλη πλευρά και η σχέση θέλει η εκπαίδευση. Γι' αυτό το πράγμα θα μιλήσουμε λοιπόν για το πώς μπορούμε μέσα από τις σχέσεις μας να επιτύχουμε μια καλύτερη επικοινωνία. Αυτό υπήρξε και το βασικό έτοιμα γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, που για τα χρόνια λειτούν στο συμβιετικό σταθμός νέων, αλλά νομίζω ότι είναι και μια βαρούσα ανάγκη και ένα έτοιμα, το οποίο επίσης διαβεί πώς θα μπορούμε να έχουμε καλή επικοινωνία μεταξύ μας. Αν μιλήσουμε λοιπόν για τους γονείς, τους οποίους τους βάζω τώρα μπροστά, γιατί θεωρείται ότι μια αγωνία τους και μια μησυχία τους είναι ο υποκαλός σύνδεσμος. Η καλή σχέση με τα παιδιά και η καλή επικοινωνία μεταξύ τους. Οι γονείς μέσα από τις σχολές γονέων, κυρίως και μέσα από διαδικασίες συμβουριακτικής θήληξης, αγωνίζονται να μάθουν και τελικά θέλω να πιστεύω ότι θα τα φεύγουν. Και είναι και ένα ζήτημα που αφορά την κοινότητα, όχι μόνο την σχολική αλλά και όλη την επικοινωνία, το πρώτο ουσιαστικό σκαλί για την επικοινωνία είναι το να δούμε. Ένα ζήτημα λοιπόν το οποίο προκύπτει συχνά και μέσα στις τάξεις και μέσα στα σπίτια, ακόμα και μέσα στους υλών τους διδαστών, των αν μιλήσω για το σχολείο και στο γραφείο του διευθυντή είναι να μπορούμε ο ένας να ακούει τον άλλον. Μιλώντας για η επικοινωνία είναι το πρώτο τράγμα που χρειάζεται να έχουμε τα κανού και εκπαιδευόμαστε στο να ακούμε. Είναι ένα χάρισμα που το έχουμε από τη φύση μας, όσοι αυτόν την καμλογία να το έχουμε, αλλά από την άλλη πλευρά η ενεργητική ακρόαση, το να έχω συνέσθηση, το να έχω σταυασμό, το να μπορώ να δίνω χώρο και χρόνο στον άλλον είναι κάτι το οποίο χρειάζεται να τον άφημαι. Μιλώντας λοιπόν για τους γονείς και τα παιδιά και το πώς χρειάζεται να φτάσουν κοντά σε ένα νέα πηγό και σε ένα παιδί μικρότερης ηλικίας, μέσα από δράσεις όπως τις σχολές γονέων και μέσα από διαδικασίες όπως σας είπα πριν συνδυαστικής στηρίξης, εκπαιδεύονται οι γονείς να ακούνε τα παιδιά καλύτερα και να μπορούν να χτίζουν ουσιαστικές σχέσεις μέσα στο σπίτι, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα και μια καλύτερη επαφή μέσα στη σχολική τάξη. Το ένα λοιπόν είναι οι σχέσεις μεταξύ των γονέων και των παιδιών, το άλλο είναι οι σχέσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά. Ένα ζήτημα που επίσης απασκολεί πάρα πολύ τους εκπαιδευτικούς, ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου υπάρχουν σύγχρονες εξελίξεις και αλλαγές στην κοινωνία μας, που αφορούν και το πώς σκεφτείζομαστε μεταξύ μας. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από πολλών λοιπόν σεμινάρια χρειάζονται επίσης στηρίξεις σε σημιουργιατικές δεξιότητες και κοινωνιακές δεξιότητες, πώς μπορούν να πήγουν από τον διδακτυσμό και από τις γοθεσίες και από το κουνημένο δάχτυλο σε μια περισσότερο ψυχή στην κοινωνία και επαφή η οποία έχει να κάνει με όλους συναισθηματικούς και όχι με όλους γνωστικούς. Τα παιδιά μεταξύ τους, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν μεταξύ τους στην κοινωνία. Ξέρετε ότι ένα θέμα που προκύπτει βέβαια πάλι από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, πρωτίστως και δευτερευόντως από τα παιδιά, είναι ότι η μεταξύ τους σχέση και ο τρόπος που συνδιαλέγονται και περνούν μηνύματα είναι πλέον ηλεκτρονικός, δεν είναι διαζώσης, δεν είναι προφορικός, είναι παιδιά τα οποία είναι σηφιακοί παγενείς, είναι γυγενείς στο χώρο της τεχνολογίας και εμείς είμαστε λιγάκι, καλύτερες γενιές ενώ, περισσότερο μετανάστες. Επομένως, το πώς θα αντιληφθούμε την εκεί που είναι στην επικοινωνία και το πώς θα δανειστούμε, αν θέλετε, και ορισμένους από τους δικούς τους όρους για να τους πλησιάσουμε και να μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα καλύτερο πεδίο, επαφές μαζί τους, είναι και ένα ζήτημα των ελληνικών πολύ σημαντικό. Η γλώσσα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, αλλά πολύ περισσότερο είναι η ευθική επικοινωνία, που είναι η ευθική επικοινωνία είναι το γοδέστερο, αν θέλετε, κεφάλαιο της επικοινωνίας, γιατί δεν έχει σημασία το τι είμαι, αλλά το πώς είμαι κάτι. Το τι εκφράζουμε και το τι εκφράζουμε με τους μορφασμούς, με τις κινήσεις, με τις κοινωνομίες, με τη στάση του σώματος, με τον ήχο της κονής, δηλαδή το περιεχόμενο και κυρίως το συνέστημα, το οποίο κρύβεται πίσω και κάτω από τα λόγια μας. Γιατί αυτό είναι, που και στις διοπροσωπικές μας σχέσεις, πολλές φορές μας ενοχλεί, χωρίς να μπορούμε να το ανθρώσουμε τσεκάθαρα και να απαντήσουμε στην τελότητα της ενοχλήσης, αυτό που είπα. Ή δεν επικοινωνούμε σωστά, ή όπως λένε πάντως όπως λαός, μαζί μιλάμε και χωρίς να καταλαβαίνουμε, έτσι. Επομένως, είναι ένα ζήτημα να σταθούμε και στον τρόπο που επικοινωνούν τα παιδιά, ο οποίος εκφράζει, πέρα από το κομμάτι της ηλεκτρονικής επαφής και της μεταξύ τους σύνδεσης, πολλές φορές εκφράζει και όλη αυτή τη βία, την οποία απορροφούν από ένα κοινωνικό περιβάλλον που της δίδει αυτή τη βία πλώχαιρα, και νομίζω ότι θα βιώνουμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας, την απορρίπτωση της βίας στην κοινωνία στο ακέραιο και μέσα από τις μεταξύ τους σχέσεις και μέσα από το πώς διαχειρίζονται την επαφή τους. Να ολοκληρώσω συγρασικά. Καλό είναι να στεκόμαστε και στις σχέσεις που αναχτύσσονται και στις επικοινωνιακές βιομητικές των ενηλίκων, γιατί ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας ότι τα παιδιά διδάσκονται από τη δική μας συμπεριφορά και μαθαίνουν πολύ περισσότερα από αυτά που κράττουμε παρά από αυτά που λιέμε. Θετικά στοιχεία όπως η αποδοχή, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η ζεστασιά, το ειλικρινές ενδιαφέρον και η νησιότητα και οι δεξιότητες της κοινωνίας. Όπως σας ανέφερα προηγουμένως, το να ακούμε και οι δύο τους άλλους και να τους δίνουμε χώρο να υπάρχουν με το δικό τους τρόπο, μέσα σε ένα πλαίσιο, βέβαια, οριοκτέρνησης, η οποία δημιουργείται βάσει κάποιες αξίες παν-ανθρώπινες, ενώ και ο σεβασμός και η αποδοχή, αλλά να αποδεχόμαστε και τον τρόπο του άλλου. Ειδικά στην επικοινωνία που έχει να κάνει με διαφορετικές γενιές και το χάσμα του περίπτωχου των γενεών έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Το να βάλουμε στην άκρη εντολές και κριτικοί, κυρίως κριτικοί είναι, εκείνο που αποχαρύνει τα παιδιά, όταν τα ποιησία ζει ο γονιός, η καταπλησιάζει, ο εκπαιδευτικός, ο οποιοδήποτε είναι η ύπος, και αυτό που χρειάζονται τελικά είναι να αισθανθούν και να συναισθανθούν, ότι τα αποδεχόμαστε όπως ακριβώς είναι. Κλείνοντας είναι σίγουρο ότι η επικοινωνία μαθαίνεται και είναι και παρήγορο, γιατί όλοι μας μπορούμε να μάθουμε καλύτερους τρόπους για να επικοινωνούμε μεταξύ μας και νομίζω ότι το αποτέλεσμα αυτό φέρεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, δηλαδή και στις διαπροσωπικές σχέσεις προτιμιστώς, το τι κάνουμε με τον άνθρωπο μας, το σπίτι, τον σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, το πλαίσιο του κοινωνικού στο οποίο ζούμε, την επαγγελματική μας ζωή και διαχαίεται σε όλη την κοινωνία και σε όλη τη κοινότητα. Τώρα το τι θα μπορούσε να κάνει ένας δήμοσιος ή μια κοινότητα πάνω σε αυτό, νομίζω ότι οι δέσεις υπάρχουν πολλές, ξεκινώντας από σπουδαίους και από δομές υποστήριξης ανθρώπων που χρειάζονται μια καλύτερη διαχείριση στον τομέα της επικοινωνίας, με την έννοια ότι χρειάζεται να δουν τα συναισθήματά τους λιγάκι πιο βαθιά για να μπορέσουν να έχουν τον έλεγχο του εαυτού τους και να ανοίξουν επόμενο σύγχρονο στον άλλο. Όλα αυτά είναι ζητήματα ανθρώπινων σχέσεων και ανθρώπινης επαπλής, οι οποίες και στις τελευταία χρόνια ξέρουμε ότι βάλλονται, πανταχώστερ θα λέγαμε, αλλά είμαστε εδώ να τις κατήσουμε, αν το θέλουμε και αν το επιθυμούμε από καθένας το δικό του μικρότος μου και να τις δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έχουμε μια καλή ερώτηση. Διάνο, δεν πειράζει, το θέμα μας διατρέχει ενιαία. Εν τότε θα το πειράζω, θα είχε πολύ μεγάλο όρθο. Ε, αν το πούζες ο πάντως, πέταμε έτσι ο δυνατός. Εν τότε θα το πειράζω, διατροπικές διαβίωμάτες που είπατε σήμερα, αν της αυτό, πέρα από το κομμάτι της ενημέρωσης για τα προγράμματα διαβίωμάτες που υπάρχουν, αν θα μπορούσε να δει πιο ολιστικά το άτομο, ως προς τι. Κάνω μια διαγνώση των δεξιωτήτων και των γνώσεων που έχεις. Αποτιμώ αυτές τις δεξιώτες, είτε είναι μη τυπική, τυπική, για τα λοιπά. Κάνω μια διαγνώση εκπαιδευτικών αμαγών για εσένα προσωπικά ως άνθρωπο που έχεις εδώ. Δημιουργώ ένα πλάνο προσωπικής επαγγελματικής ανάπτυξης. Σε υποστηρίζω συμβουλευτικά, αυτό που αναφέρθηκε πριν, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το άνθρωπο μπορεί να βγει σε μια διάρκεια λειτασία, αν δεν έχει υποστήριξη γένη και δεν έχει αποτέλεσμα στη ζωή του μετά από αυτόν. Υποστήριξη καθοδήγηση. Ναι, με σίγουρα ενημέρωση για το ανάλογο της ανάγκης σου. Ποια προγράμματα μπορείς να παρακολουθήσεις. Και ενδεχομένως, ένα κομμάτι διασύνδεσης και με την αγορά υγρασίας, και μετά αρχίζει να θερειέμιζε, αν θα το πρόσωπο είναι αυτό, και δράσης με ιστορίσεις και ενημέρωση και των επιχειρήσεων για την ανάγκη της εκπαίδευσης, το οποίο θα πρέπει να πούμε και πόσο σημαντική είναι αυτή. Αν θα μπορούσε μια τέτοια δομή να λειτουργεί ποιοτικά σε επίπεδο δήμων, έστω και επιλεκτικά σε κάποιους δήμους στη χώρα, να δούμε τα αποτελέσματα αυτών και στη συνέχεια, αφού την αξιολογήσουμε και δούμε αν έχει αυτά τα αποτελέσματα στην πράξη, να δούμε αν θα μπορούσε να είναι μια πολιτική πρόταση και να γίνει καθολικά σε κάθε δήμο. Αυτή ήταν η εικόνα της εκπαίδευσης. Να απαντήσω αμέσως, εκτός από τα δύο τελευταία, αυτά που έχουμε γραμμένα, απλώς όπως θα το εγγράψετε, δηλαδή δεν το βλέπω ολιστικά πραγματικά. Μπορεί κανένας στη μία στάση, και αυτό λέμε επρισσένια στάση, να βρει όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζεται να βρει για να υποστηρίσει τη διαβιωμάσια και τη στάση. Και δεν είναι του ατόμου μόνο, είτε των ομάδων, είτε του δήμου, εντέλει η παραγωγή στη χώρα. Το είπα το εικόνιό μου και το εικονομικό μου. Κατά πόσον υπάρχει αυτό το πράγμα και γιατί αφήνουμε τα παιδιά μας πρώτον να είναι με το tablet όλη την ώρα και δεύτερον να μην βγαίνονται σωστά. Αυτή είναι μεγάλη ερώτηση. Γιατί αφήνουμε τα παιδιά μας, νομίζω ο ίδιος μας με αυτός, έχει μια απάντηση άλλος από αυτόν. Πολλές φορές εξυπηρεθεί να μείνουν τα παιδιά στο tablet, γιατί έχουμε μια καθημερινότητα, η οποία βρίσκει δουλειών και βραστηριοκύτων και έλλειψεις χρώμου. Επομένως είναι πολλές φορές εξυπηρετικό. Το θέμα είναι ότι τιμάται κανείς το γονεϊκό του ρόλο κάποιες φορές που καλείται να διωθώσει μια κατάσταση και πλέον έχει περάσει εκείνο το όριο, το οποίο είναι σημαντικό και θα πρέπει να το προτένω να θέσει. Το ζήτημα με την ηλεκτρονική επαφή, με τα ψηφιακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύουσης, που σίγουρα τα παιδιά ξέρουμε ότι επικοινωνούν μέσα από αυτόν τον τρόπο, είναι ένα κεφαλαιόδος, πολύ μεγάλο ζήτημα. Δεν γίνονται τέτοια πράγματα σ' όλες τις οικογένειες. Υπάρχουν οικογένειες όπου υπάρχει ένα πλαίσιο, το οποίο έχει τεθεί εξ αρχής από τη στιγμή που το παιδί είναι μικρό και δεν του δίνουμε το τάλλο για να σταματήσει να κλαίει, ή εβάσπα εκτός για να κάνουμε μισή στιγμή στο σπίτι του ή κάτι άλλο. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι η επαφή με την οθόνη είναι μια επαφή αρκετά επικλαμβύση για το παιδί. Ξέρουμε πια ότι όλα αυτά τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο κινητό είναι ψηφιακά, γηρικά, όπως λέγονται. Και μερικοί περισσότερο έχουν τη σκληρή με ελεγκτές, τα έλεγχε ψηφιακή ροήνη, ακριβώς επειδή ενεργοποιούν στο λεγεύκολο τον ίδιο μηχανισμό, φαινεργοποιεί και η ουσία, εφραρτητική. Επομένως, είναι ζητήματα σημαντικά, στα οποία απαλεύουμε να βρούμε την ισορροπία μας, και γονείς και εκπαιδευτικοί. Ούτε το καθόλου, γιατί και οι απαγορεύσεις της οτίες καταφεύγουν συχνά οι γονείς, προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν μια κατάσταση, φέρνουν το παιδί απέναντι. Συγκονέχιμο πολύ περισσότερο που βρίσκεται σε μια ητικία έτσι εσωτερικής αναστάτωσης και επαναστατικότητας. Το φέρνουν απέναντι. Άρα, ούτε ολοκληρωτικές απαγορεύσεις, ούτε από την άλλη πλευρά μία ενός είδους παραμέληση προς τα παιδιά. Γιατί όταν τους δίνεις την οθόνη και επαναπάρτασες, την ουσία παραμελείς και τις αισθηματικές τους ανάγκες, και την ισορροπία και τον ρόλο σου ως γονιός, ο οποίος είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος. Είναι ζητήματα τα οποία προσπαθεί, νομίζω, η κοινωνία να τα λύσει, αλλά έχουν έναν μεγάλο βαθμό επικίνδυνότητας. Βρισκόμαστε σε μια ανθρωπασία για την ώρα, να βρούμε, δηλαδή, την ισορροπία μας. Σιγά, αλλά σιγά, το οικοδομήμα. Κάνουμε και ερωτήσεις, που είχαμε για το πρωί, που είχαμε ερωτήσεις. Τι κάνουμε και στο επόμενο μέρος? Έχουμε την κυριακά ψάση, που τώρα μας ήρθε από το ΡΕΘΜΑ, την κυριακά ψάση και επικοινωνούσε με όλα τα σχολιά του ΡΕΘΜΑ για τελευταία δεκαετία, του λέζουμε. Αυτή η τεράστια επικοινωνία, τέτοια εμπειρία, γνώρωση, σοφία, πληροφορία, που είχαμε και τέτοια σχολιά στο ΡΕΘΜΑ, κάτι να μάθει αυτή από τα οδέα και τα σπουδαία του συνήθου. Τώρα, συνήθως, powerpoint μας, η ΡΕΘΜΑ, την έχουμε μόνο, μαξάπια, χωρίς ανάπτυξη. Ευχαριστούμε που ήρθατε και εσείς. Και ευχαριστώ και εγώ, Θερμάνη, για την πρόσκληση. Το δικό μου θέμα είναι οι έμφυλες ταυτότητες στο πρόγραμμα του Γυμνασίου. Συγκεκριμένα θα σας μιλήσω για τη θεματική εβδομάδα. Θα σας πω λοιπόν τι είναι αυτό, τι καινοτολικό έχει. Μετά θα προχωρήσουμε σε κάτι να μιλήσουμε για τις αντιδράσεις που ήρθαν στο θέμα των έμφυλων, της εισαγωγής των έμφυλων αυτοτήτων στο Γυμνάσιο. Θα ασχοληθούμε με κάποιους προβληματισμούς που προκύπτουν και θα καταλήψουμε με θέματα που σχετίζονται με τις προοπτικές που υπάρχουν για συνεργασία του σχολείου με χωρίς τρομπίνους σε αυτό συγκεκριμένο το θέμα. Η θεματική εβδομάδα εισήθει στο Γυμνάσιο το σχολικό έτος 2016-2017 με μια εγκύλιο που ήρθε στα σχολιά τον Δεκέμβριο. Η θεματική απορούσε το σώμα και τα αυτότητα. Συγκεκριμένα υπήρχε, είπε ο ενότητας για την φυλή, εξαρτήσης και αιτισμή και εύφυλες ταυτότητες. Γιατί επιλέχτηκε αυτή η θεματική, αυτή στην ενότητα αυτή. Εξαιτίας της χρήσιμης σημασίας που είχε για την αναπτυξιακή φάση της προεφηβίας και εφηβίας. Σε αυτή αδειάρχονταν οι μαθητές του Γυμνασίου. Αλλά και ένας άλλος λόγος ήταν ο σεβασμός και διαφορετικότητα και θεωρήθηκε μια ευκαιρία για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Ποια ήταν τα καινοτομικά στοιχεία της εισαγωγής της θεματικής εβδομάδας. Κατ' αρχάς έχουμε μια μετατόπιση ευθύνης μερική σχεδιασμού του προγράμματος σπουδών και ανθοδιοτήτων στο Σύλλογο Ενασκότων. Είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν σε ποια εβδομάδα θα το κάνουν. Όχι να το κάνουν ή να μην το κάνουν, αλλά σε ποια εβδομάδα θα γίνει αυτό. Σε ποιας ενότητες θα δώσουν έμφαση. Επίσης ποιος προσκεκλημένους θα μπορούσαν να φέρουν στο σχολείο. Άλλο κομμάτι είναι η ευελιξία που υπήρχε στο πρόγραμμα και μπορούμε να πούμε ότι ο εκπαιδευτικός μπορούσε να τον διαμορφώσει αρα να έχει μεγαλύτερη αυτοδομία από ό,τι συνήθως με το συνεπτωτικό καταλυσμό του αναλυτικού προγράμματος. Ένα άλλο κομμάτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έμφαση που δινόταν σε μαθητοκεντρικές μέθοδους διδασκαλίας και ιδιαίτερα οδηγωματικές μέθοδους. Μπορούσε κανείς αυτή τη εβδομάδα να διλέψει διαγραφτικά παιχνίδια με θεαρτικά δρόμενα, γενικά με προβολές ταινιών, γενικά με πρότζετ που ήταν μια τεχνική που έφθαληνει τη διαθυματικότητα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ήταν το άνοιγμα που προσέφερε στην κοινότητα από τη στιγμή που θα μπορούσαν, εγκεκριμένη από το ΙΕΧ, να μπουν στο σχολείο. Εγώ θα ήθελα να σταθώ στο πια ήτανε η στόχη αυτής της θεματικής εδωμανός. Δεν από το κομμάτι της αγαπής και της αντιλήψης της υπερηφορίας, ήθελα να δώσω υποστήριξη στους μαθητές του σχολείου, στους εκπαιδευτικούς και σε ένα κομμάτι τους γονείς, δηλαδή να αποτελέσει το σχολείο, πόλο μάθησης και πολιτισμού και για τους γονείς. Έτσι, ενδιαφέρονταν να υπάρχει επικοινωνία μέσα στο σχολείο, αλλά και έξω από το σχολείο, από το κλαίσιο του τοτικικής κοινότητας. Θα ήθελα να σας δω, να σας πω, ποιες ήταν αυτές οι θεματικές που θα έπρεπε να σχοληθούν οι μαθητές στο κέντρο της θεματικής εδωμανός. Από όλα, σωματικές αλλαγές στην επιβία, βιολογικό και κοινωνικό φύλλο, αποδομόντας τα έμφυλα στερεότητα, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιώματα των γυναικών. Αυτό δεν ήταν όμως... αυτό ήταν για τους μαθητές. Ήταν και μια ολόκληρη διαφορετική θεματική, που αφορούσε τους γονείς. Και ποιες ήταν τα καινούργια που θα έπρεπε το σχολείο να εγκατώσουν τους γονείς. Επροεδική βέβαια βάση, το φύλλο, σεξουαλικός προορισμός, ανατολισμός και ανθρώπινα δικαιώματα, έφυλα στερεότητα και διακρίσεις με βάση το φύλλο στην οικογένεια και την κατασία και την κοινωνία, έφυλη βία, ενδοϊπογενειακή βία και βία κατά των γυναικών, ομοφοβία και τρασοκοβία στην κοινωνία και στο σχολείο. Το γεγονός ότι αυτή η ενότητα μπήκε στα σχολιά μετά την ψήφιση από τη Μουλή Συνθετικής Νομοθεσίας για το Σύμφωνο Συμβίωσης, νομίζω, θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, γιατί εκεί υπάρχει κάποια ψήφιση σε αυτό. Όπως γνωρίζετε, υπήρχαν πάρα πολλές αντιδράσεις από μεριάς της Εκκλησίας για αυτή την ενότητα, καλείως πάντων των έφυλων, ταπτοτήτων, που βγήκε στα σχολεία. Λέω χαρακτηριστικά, υποστήριζε σε μια πιστολή του στο Υπουργό Παιδείας, ο Πειραιός Σεραφείμ, ο οποίος κατηγορούσε ότι με τον τρόπο αυτό κάνει ο Υπουργός μια απόπειρα λοτρίωσης της φυσοδολογίας και της φυσιολογίας των εφήβων. Θα ήθελα να προβληματιστούμε κατά πόσο η συζήτηση για θέματα έφυλων, ταπτοτήτων, ή το θέμα του βιολογικού και κοινωνικού φυλού, αν και είναι μια συζήτηση, η οποία δεν έχει ακόμα λήψει μεταξύ των επιστημόνων, δηλαδή, τι έχει το πιο σημαντικό ρόλο, δεν θα μας πει καλύτερα, η θρηκοτόπος. Έχει ξεκαθαριστεί το κοινωνικό φυλό. Είναι σαν συζήτηση. Έχει ξεκαθαριστεί από τη δεκαετία του 90. Άσια δεν έχει περάσει σε κάθε αρχαιαλιά. Είναι άλλο θέμα. Η νοητή κατασκευή είναι δεδομένη αλλά είναι δημιουργημένη. Υπάρχει μεγάλη ιδιογραφία. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες διαφορετικές απειλήψεις για το τι είναι η ιδιολογία, η εμφέρονση, η δημιουργία. Εγώ δεν ήθελα, ωστόσο, να μιλήσω για τους προβληματισμούς που προκειμένουν στο κοινωνικό φυλό. Εγώ δεν ήθελα, ωστόσο, να μιλήσω για τους προβληματισμούς που προκλήθηκαν από αυτές τις αντιδράσεις επειδή κυκλοφορούσαν κάποιες δηλώσεις για απαλλαγή των μαθητών από γονείς οι οποίοι δεν συμπονούσαν σε αυτό. Ήθελα να δούμε το θέμα δικαιούτου ογονιά, ο γονέας να ζητήσει απαλλαγή χωρίς απλουσίες στο σχολείο για το παιδί του και να μην παρακολουθήσει την ενόπιτρα έμπειλες ταυτότητες όταν διαβονεί. Ο υπουργός παιδείας σε μια συνέντεψή του στο CNN απάντησε σε αυτό ότι δεν έχει δικαίωμα ο γονιός να πάρει το παιδί του από το σχολείο επειδή δεν συμπονεί με κάτι που η πολιτεία, συνδεταχμένα, προτείνει να γίνει στο σχολείο. Ωστόσο, άνολο ένα ερώτημα είναι, παραβιάζεται το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν τη μόρφωση και εκπαίδευση των παιδιών τους σύγχωνα με τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις. Σε χώρες του εξωτερικού, παραδείγματος χάρη, έχει ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη τάση κατά πόσο θα πρέπει τα πάντα να γίνονται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και έχει επίσης μια τάση που λέγεται home schooling, όπου δίνεται η δυνατότητα οι γονείς οι ίδιοι να επιλέγουν το τι θα μάθει το παιδί τους και τι θα είναι οι κατευθύσεις που θα του δοθούν. Για να δούμε. Βασικά σε αυτό, θεωρείται ότι η κύρια ασφαλιστική δικλίδα που έθεσε το Υπουργείο είναι ο σύρος των δρασκόντων. Συνειώνουμε, σχολικές κοινότητες θα πρέπει να έχουν το πρώτο το χρόνο και δεύτερο, τη θεσμική δυνατότητα να εκιοποιούνται και να ανασκευιάζονται εκπαιδευτικό έργο, να αναλαμβάνουν πρωτογουλίες, να συνεργάζονται και να υποστηρίζουν όλα τα μέρη τους. Ωστόσο, για να δούμε ο τρόπος που ησχύθηκε η θεματική εβδομάδα, δημιουργήσαμε διαμαρτυρίες από βεβιάς της Ελληνίας. Γιατί? Γιατί έπρεπε τα σχολεία να ειδοποιήσουν όσα περιγράφτηκαν χωρίς να υπάρχει και παιδαγωγική, δικαιητική και οικονομική βοήθεια. Επίσης, έπρεπε οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν, χωρίς καμιά επιμόρφωση, να προετοιμάσουν και να αναπτύξουν σε βάθος ζητήματα άλλων ιδιωτικοτήτων, ευαίσθητα αντικείμενα. Ποια αποτελέσματα μπορούν να έχουν τέτοιες βραχυχρόνιες από πραγματικές παρεμπάσεις σε ευαίσθητα θέματα? Μπορεί μια τέτοια δράση να αναπληρώσει ώρες που κόπηκαν απογνωστικά αντικείμενα ή την κατάγρυνση των βιωματικών δράσεων. Η στήριξη που αναμενόταν να έρθει από το ΙΕ με ανάπτυση σχετικού υλικού, άρχισε αγκεπτά και δεν ήταν επαρκής. Τώρα, εδώ ακριβώς μπαίνει το κομμάτι και η αξιοποίηση που μπορεί να γίνει με συνεργασία με άλλους χώρους. Παρά το γεγονός ότι εδώ στην Τριτία αντιμετωπίσαμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Ενώ υπήρχε η δυνατότητα να προσκληθούν φορείς, δεν υπήρχαν αρκετοί φορείς οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο και να νιώσουν και οι ίδιοι εμφανιστικοί ότι στηρίζονται από κάποιους ανθρώπους που έχουν δικές γνώσεις. Έτσι θα μπορούσε ο Δήμος να αναλάβει τέτοιες δραστηριότητες. Μιλήσατε προηγουμένως και είναι αλήθεια ότι έχει αλλάξει το δεσμεκό πλαίσιο και μιλήσατε και για δράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει φορείς του Δήμου για διαβίωση. Για θα δούμε στο κομμάτι αυτό που έχω να πω. Κοιτώντας από το site του Δήμου είδα ότι υπάρχει η Διέκτηση Κοινωνικής Ανάπτυξης που έχει ένα κομμάτι ιδιαίτερης έμφασης την πολιτιστική σώτα των φίλων. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα άλλο κομμάτι που υπάρχει η Λειτουργία Δομών και Επαιδησιών της Τοπικής Αρτοδιοίκησης προς όλο τον κομμάτι των γυναικών. Υπάρχει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιρακλήρ. Παρά τον γεγονός ότι δεν έχουν γίνει τα νέα εξώστε να μπουν στους φορείς που θα υποστήριζαν τα σχολεία και για να μπουν στα σχολεία, υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί η άδεια οι φορείς αυτοί να δώσουν τα αρχόντα. Αυτό λοιπόν εύκολα μπορεί να λύνει και πιστεύω ότι μπορεί να ωφελήσει τόσο τους μαθητές που θα μάθουν πράγματα από τις παρεμπράσεις βαθές, αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που μπορούν με μεγαλύτερη σιγουριά να λειτουργήσουν. Έτσι μπορεί, με αδερφές μου, να δώσω τα πόρτα των φορείς και από την άλλη πλευρά θα μπορούσαν, επίσης, εάν πάνε σε κέντρα κοινωνικής χροντίδας και ανοιχτής προστασίας, συγκεκριμένων παραδείγματος, δάει επί σκέψεις οι μαθητές, να πάρουν πράγματα από τους συγκεκριμένους για ζητήματα δικαιωμάτων, για το πώς βίωναν οι ίδιοι τα θέματα του φύγου σε παλιότερες εποχές. Ευχαριστώ. Πάντα, πιο κοντά. Τι μας λέει, γιατί έκανε πάντα μια έρευνα, πριν την Αμάρα Σταπίστη και την Μορφόλσακ μας έκανε αυτό το έρευνο. Κάνει πιο μπροστά μια έρευνα τεράστια και τραέσσεται βέβαια να πει τα αποτελέσματα της έρευνας. Ε, δεν είναι φτανιώστα μου. Οπότε, ζητούμε τα κατανοήσεις από τον Ιγχάλι, τον Ιγελάς Μιχάλη. Κάνε καλά και ότι μπορείς. Κάνε τώρα μπαλάκια. Ναι, το Ιρακείο, το Έντινο, έφεραν και από την Αθήνα και πού να βάλει και στ' άλλο μια ΣΤΚ πρώτα. Κάνε πλάκα, έτυχα στα δύο. Λοιπόν, ερωτήσεις σχετικά με όσα μας εκδίξετε, τόσο να είναι περιστατωμένα για την Λιβιουκή. Ναι. Να μιλήσουμε μαθούτε, νομίζω, έχουμε και υποστήριξη. Ναι. Άσχολο υποστήριξη, υποστήριξη. Δεν πειράζει αν παίρνετε λίγος περισσότερος χρόνος για νεκρού πράγματα θεωρηματικά. Εγώ να καταθέσω τη δική μου εμπειρία, γιατί δούλαβα στον καλλιτεχνικό σχολείο και ανέκτησα στη θηματική εβδομάδα. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε άλλος συνάδελφος, το θέμα έμπλελες ταυτότητες, τον κινηματογράφο. Συμμετείχε όλο το γυμνάσιο και είδα μια προετοιμασία ενώ διάρκειας ενός μήνα. Είχα δώσει ερωτηματολόγια για να απαντήσουμε τα παιδιά για αυτά τα ζητήματα και να μου φέρναν προσωπιευτικές εικόνες. Οπότε φτιάχτηκε και ένα κολάζ και μια έκδυση με όλα αυτά, με παραδείγματα μέσα από τον κινηματογράφο. Ήταν διαδραστικό, ακούστηκαν οι απόψεις των μαθητών και μέσα σε έναν δύο ώρους ήξεραν την Judith Butler, ήξεραν τον βιολογικό κοινωνικό φύλο, ήξεραν τα πάντονα παιδιά πάρα πολύ εύκολα. Και μάλιστα παιδιά που πολλοί λένε ότι πάνε στον καλλιτεχνικό και δεν είναι καλοί μαθητές ή ασχολούνται μόνο με την τέχνη, πιστεύσαν, ξέρουν οικονομική θεωρία και φεμινιστική θεωρία που ξέρουν τα καπτιακή φοιτητές. Πάρα πολύ εύκολα, είναι πολύ απλά τα πράγματα. Συμφωνώ με τον κύριο Κουδάκη ότι έχουν ξεκαθαριστεί τα πράγματα. Χρειάζεται απλά αυτά τα θύματα να πουν στην εκπαίδευση. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Θα ξεκινήσω από την μία φυσικά στιγμή. Τα παιδιά στο 2009 δομάστηκαν σε δύο παιδίες σε μάτια και δύο δυο μάτια. Το δύο παιδίες τελείων είχαν δημιουργήσει να συνεχιστεί όλες τις δυνατές στιγμές. Το διαβείο δεν ήταν μόνο στον δίπλος λειτουργείο. Συντάχτηκαν τότε προγράμματα σπουδών. Ο θεμασικός τρόπος για τα παιδιά από την πρώτη δημοτικού να είναι η ιδιωτική του ηλικίου ήταν να κάνουν έναν μαθητή διαβείο, έναν περίπτειο διαβείο. Η λειτουργία είναι ανεχόλιας προσπάθειας από τότε. Σαφώς, εκεί δεν είναι το πεδίο ανοιχτό και έχει πολύ μεγάλο προσπάθειο. Θεωρώ ότι το θέμα θα το ζήσουμε. Βιομαχιστριακή, διαγωνιακή, διαγενειακή, ένθυση, επικοινωνία σε μια πόλη. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να έχει δύο στόπους. Συμβαίνει το πάνε εγγυστικομένη. Το πρώτο στόπος είναι η ανάπτυξη της ιδιωτικής της πόλης. Και το δεύτερο στόπος είναι η συμβουλή στην διασφάλιξη διόσιμου λαϊκότητας της πόλης. Θα χρησιμοποιηθώ, δηλαδή, τη λειτουργία. Και θα έλεγα το εργαλείο ή το μέσο, με το οποίο μπορεί όλα αυτά να βρέξει, είναι με τη διασύνδεση δικτύων εδόμων, δομών, υποδομών, θεσμών, φορέων εξειτημονικών, παραγωγικών, κλπ. Έτσι ώστε όλο αυτό το πράγμα που γίνεται έτσι τελείως, θεωρώ ότι αν είμαστε στο μέλλον, και αν σκεφτούμε, φανταζόμαστε, σχετίζεται απολύτως και θεωρώ ότι όλο αυτό το πρόγραμμα μάντρα και συνεργασία στο δημοκληριακείο μπορεί να ετοιμάσει την πόλη, σε αυτό το μέλλον που έχει τόσο πολύ βίαιο, όπου ίσως και όλοι μας δεν θα φανταζόμαστε. Η δική επίπευση λοιπόν είναι, στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, η δημιουργία και η λειτουργία θεματικών δικτύων σχολείων. Σχολείων ανοιχτών, τα οποία θα εξεργαστούν θέματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να αφορούν και τους ίδους μαθητές, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Παρακολουθώντας και το ορεικό μας τραπέζι, που ήταν λογικό βέβαια, κατέληξε να είναι μάλια άλλο ένα τραπέζι για την επέδειση, θεμητική επέδειση σχολείων. Θεωρώ όμως ότι όλη η δράση αυτή που μαθαίνει, ο καλύτερος της στόχος είναι η διαβίουση σε όλη την κοινωνία και όλοι οι θεσμίοι του πόλη, ό,τι υπάρχει, όλα αυτά να συνεργαστούν για τα καλύτερα αποτελέσματα. Τραγηματικά δίκτυα σχολείων, λοιπόν, αξιοποιούν όλο αυτό το εργαλείο, έχοντας ως πλαίσιο το εργαλείο αυτό της διασύνδεσης των δικτύων, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν πολιτικές και να τεχούν στόχοι για τη δημιουργία ενεργών κοινωνίτων ανάκκη για το συμφωνίσουν τα τέσσερα αλληλεξαρτώματα συστήματα. Τα συστά συστήματα, τα κοινωνικά συστήματα, τα οικονομικά συστήματα και τα πολιτικά συστήματα. Τραγηματικά δίκτυα σχολείων στην Ελλάδα δεν υπηρεσούν. Επιβάζει μια ευρωπαϊκή εμπειρία μεγάλη. Είναι ένα πολύ σύνδεσμα νογάγμα και ανοίγει ανάμεσα σε σχολεία και ξένων χωρών, αλλά και ανάμεσα στους χωρείς. Και στην Ελλάδα έχουν μια νεκρή εμπειρία, από το που λάχιστον, η οποία δεν προχώρησε στη λειτουργία του, που είχε φτάσει μέχρι την Βουλή, ήταν η λύπηση ενός θεματικού δικτύου για τα ιστορικά σχολεία της Ελλάδας και όχι μόνο της Ελλάδας και της διαφοράς, της περιόδρας χαρακείες και τέτοια. Θεωρώ ότι όλο αυτό όμως πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη να ορνανοθεί με έναν τρόπο. Δηλαδή το σχολείο ή ο φορέας που θα αναλάβει να διδρίσει στο θεματικό αυτό δίκτυο θα πρέπει να στείλει το έτοιμά του στον φορέα του προγράμματος, να έχει το δίκτυο, τους σκοπούς, τα αντικείμενα για τη λειτουργία και στα είναι οι συμμέριες. Αυτό που σε εμάς βοήθησε πάρα πολύ, ήταν να υπάρχει μια συντονιστική επιτροπή, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν εκπόσωποι από όλους τους εμβελόμενους φορείς, από διευθυντές πουλίων, από εκπορευθυντές, από μαθητές, από ουριστήμονες, από ό,τι επιτάσσουν το θέμα. Και αν υπάρχει και μια διαμαθητριακή, γενεακή επιστηματική ομάδα, που φτάνει στην επιτροπή όλο αυτό το έργο. Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος που κάθε θέμα να κάνει εγκλήρια για να δείχνει στη συνέχεια τη συλλομία του Ιακάστρα Αναπτυκά Μαρίνα. Ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος του κάθε θεματικού δικτύου, έτσι ώστε αυτό να μπορέσει, καταρχήν, να ανοίξει το σκουλείο στην κοινωνία του Ιακάστρα και όχι μόνο. Πράγματι, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, κυρίως από το 2000 και μετά πολύ περισσότερες, για να ανοίξει το σκουλείο στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, δεν καταφέρνουμε όχι μόνο να ανοίξει το σκουλείο στην Ελλάδα, αλλά να ανοίξει η πόρτα του ενός χρήματος με το άλλο, να δούμε τι γίνεται στην άλλη τάξη. Είναι κλιματικό. Δεν γίνεται, εάν δεν ανοίξουμε. Και εμείς οι περιεκτικοί, εάν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι έξω το σκουλείο, είμαστε μακριά αρχιτομένοι, γιατί είδος ήδη μαθητές μαθαίνουν να λιώσει. Μαθαίνουν από παντού. Αυτό που εμείς σήμερα διαγραμματικόμαστε, γίνεται. Το θέμα είναι ότι, αν το σκουλείο ανοίξει, θα γίνει ένας χώρος που ενδιαφέροντα παιδιά και θα μαθαίνουν και εκείνα με αυτό το δρόμο. Στόχος, λοιπόν, που κάθε θεματικοπιτίο θέλει να μάθει, να σκεδιάσει, να υλοποιήσει μια εργασία με βάση το θέμα του. Και ο πότερος στόχος θα είναι να προσερκίσει μαθητές σχολεία και χωρίς ακουάριες, να βάλει φόρες στις θεκάδες και από το εξωτερικό, ως εισερχόμενα μαθητικό του λεισμού στο τειράδιο, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών, και έτσι και η διαμαθησιακή κοινωνία. Αυτό η προσέγγιση και άλλο να φτώνει της περιοχής δύο στόχους. Και την αγάπηση της σχολής. Οι φορείστοι θα συνεργαθούν για τα θέματα αυτά, θα ενδιαφέρονται και θα συνεχίσουν με τα σχολεία. Και ταυτόκροτα οι μαθητές μας στο ίδιο σχολείο θα ανοιχτεί πολύ παραμέρα. Δεν υπάρχουν φλαστικά ηλικίες του μεγάλου. Υπάρχουν σχολεία από την Κίνα που ενδιαφέρονται να αρχίσουν να εκπαιδευτείς με βάση το πολιτισμό μας. Υπάρχουν τα κοινά φυσικά ενδιαφέροντα με διαρροσία. Παρακολουθήσα ένα αντίστοιχο που είχε δει με τον Θέα τότε, αρχαίο ελληνικό δράμο του ίδιου μες στη Συγκαιρία. Συναδέθησα από το Αλληλεγβικό Σχολείο, όπου συμμετείχαν 120.000 μαθητές από λίγοι νευρόχαρους όντως, χαρσώντας παράσταση αρχαίων ελληνικού δράμματος. Αυτό έγινε στη Συγκαιρία και δεν γίνεται στη Μελάδου για το αρχαίο ελληνικό δράμμα. Το σχολείο του πήρα από τον καλλιτεχνικό διδακλείο συμμετούχε μια καταβληπτική παράσταση σε εκείνο το διεθνές μαθητικό συμμέτριο αρχαίων ελληνικών δράμματος. Το βάζει πάρα πολύ καλά το πρόγραμμα και θα πρέπει να υπάρχουν δίκτες. Να δούμε πώς πάει με το πρόγραμμα. Έχω στην υπηρεσία μας συγκεκριμένα πράγματα για να μην χάω άλλο χρόνο. Θα προχωρήσω να παρουσιάσω και αντικάρτα ρεύμα. Έχετε την τύχη εδώ στην Ελλάδα να έχετε ένα μοναδικό αστεροσκοπείο στο ΣΚΙΝΑ. Έχετε την τύχη επίσης στο ίντερ να έχετε ένα μοναδικό ινστικούτο που ασχολείται με την αστροφυσική. Η αστροφυσική σήμερα είναι στην Εθνική. Το θέμα αυτό αφορά πολλούς νέους, παγκόσμια κλπ. Και αυτό όπου είναι ένα πεδίο το οποίο μπορεί να βάλει τη χώρα μας μέσα σε έναν διεθνές. Είμαστε για όλο αυτό το χώρο. Μπορεί λοιπόν το Διαβατικό Σκουλιωτηρακείο στην συνεργασία με το ίντερ να ανοίξει αυτό το πεδίο και να συνεργαστεί με το Παγκοστήμιο της Κρήτης. Βρήκα και ομάδες εδώ πέρα στην Κρήτη στον φυσική. Και να αναπτύξουν όλο αυτό. Ναι. Λοιπόν, προχωρώ στο δεύτερο θέμα. Βιοτεχνολογία, Ποιότητα, Διατροπής και Περιβάλλοντος. Το κλίμα Βιολογίας, το κλίμα Μυστημήνων της Κρήτης, έχει μεταπτυχιακό χειμερινέμο. Η παραγωγή σας εδώ θεωρώ ότι πρέπει να παρακολουθήσει το μέλλον όλο αυτό. Το μέλλον όχι μόνο η διαδικασία της Παγκοστίας και του Περιβάλλοντος, αλλά και την παραγωγή της ποιότητας των τοφίνων από την παραγωγή μέχρι και την καταλήψη. Το τελευταίο το οποίο επίσης υπάρχει μια συγγενία, συγγενία τώρα στην Κρήτη, το τα έψαξε. Βόλας του έχει αυτή τη στιγμή ένα πρόγραμμα Ελληνικονομική και Αλληλεγγύη και Εικονομία, που έχει πέντε συμπράττευες. Μέσα σ' αυτούς με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το δύο κοινωνιολόγιες του Πανεπιστήμιου της Κρήτης. Και μπορεί μέσα απ' αυτό το πρόγραμμα το Ευρωπαϊκό σχολείο, που είναι αρχείο της Κρήτης, να αναπτύξει όλο αυτό το θέμα, που πιστέψτε με, μπορεί να γραφίσει πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη της κοινωνίας και να καταλάβουμε πώς μέσα από την 3η και 6η συμβολή του 2008, προέκυψε αυτός ο τρόπος εναλλακτικής οικονομίας και ελληλεγγύης. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα που μέσα από αυτό μπορείς να φτάσεις σε σπαθείς ομάδες. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Γιάννη. Ωραία. Πάμε. Και για ερωτήσεις. Όπως επαρατηρήτησα και κάτω πήραμε λίγο θεωρητικά, τώρα το εξεδικέυομαι και κάνω τις προτάσεις, και ο ίνδικα, και κάμαμε το κρατικό κομμάτι, και έχει κάνει το κράτος για αυτά, μέσα και αυτή την εμπειρία μας, τεσμικά, οι στόχους που πήρξανε πάλι, που δεν διασχέονται, και θα πάμε και σε πολύ καλές πρακτικές, περιμένετε, ο καφέ στάνε λίγο κατστερμένος, όλα, θα τον νιώσουμε, θα μας εξερετικές, πρακτικές από την Κύπρο, θα περνούν εσφοριά. Εγώ δεν ήθελα να παίρνω μία ερώτηση. Δεν κατάλαβα αυτά τα θεματικά δίκτυα πώς δημιουργούνται. Αν υπάρχονται, χρειάζεται κάποια παιδιά από το Υπουργείο, είναι μια πρωτοβουλία των συμμετεχότων. Έχει ένα θαυματιώνο γόρθο, η οποία μπορεί να συμβιωθεί και να φάνει μία τέτοια καναβουκόδοχτοιο, θα στείλει στο πρόγραμμα το έτοιμά του, με το θέμα, π.χ. Δεν είναι υπέροχα των συγκυπτών υπηρικασιών, που μπορούμε να πάρουμε από το Υπουργείο, κλπ. Νομίζω τα προγράμματα σπουδών, η ΔΕΕΛΚΤΙ ΖΩΤΙΚΟΣΚΟΙΛΟΥΚΟΣ, σχολική και κοινωνική ζωή στο δυνάσιο. Εγώ όμως δεν είμαι ποινέρας σε αυτό το πράγμα, λέω θεματικά δίκτυα σχολείων, που ασχολούν για την βιοτεχνολογία, την ιδιότητα της διατροφής, και μπορεί να βρει την παραγωγική φορείς της πόλης. Στο θεματικό, αν λείπουν, και είναι πάνω το σπουδίο, ότι η αγνώση και η επιγνώση δεν θα είναι καμία επιχείρηση. Δεν θα πρέπει να την πετάσουμε, δηλαδή εγώ σε αυτό το πλαίσιο το βλέπω. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, και όχι του Υπουργείου. Αξιοποιώ αυτό που μου δίνει το Υπουργείο, θα το γράψω σπουδό και τα λοιπά, αλλά το σπουδίο πρέπει να ανοίξει. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, έχω, να σας διαβάσω από τον Καζαντζάκο, πάλι αυτήν την αναφορά στον κρεκό. Αυτό το δείχνιο που περιγράφει η Ελέγγυνα, ουσιαστικά δείχνει και την ιστορική εξέλιξη και ορία, πώς γίνεται η ιστορία ένας εκπαιδευτικός. Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος, που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Και όταν πια του διευκολύνει το περάσμα, αφήνεται χαρούμενος και να κρεμηστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του, να φτιάξει τις δικές του γέφυρες. Λοιπόν, για να ολοκληρώσουμε και να κλείσουμε τη θεματική του τραπεζιού, ήταν και πάρα πολύ μεγάλη η θεματική, και κάποτε είχαμε ζητάει για να το κάνουμε γεωγραφία. Λοιπόν, έπροσπαθήσαμε όσο μπορούμε, το κάναμε και πρωί που δεν τέσσετε. Σε κούραστη είχαμε και το καφέ μετά, όπου τέσσετε πήγα και κάποια ζήτησαν. Καλώς χορίζομαι και ευχαριστούμε ιδιαίτερα στην χαραδέλα της Ζαχαρίου, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύμπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο, η οποία μας ήρθε από τον Κύπρο,