"Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: Συγκρίσεις Ελλάδας - Εσθονίας" (27/02/2018): Μέρος Α' (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κύριες και κύριοι, σας καλησπαιρίζω και σας καλωσορίζω στην πέμπη θεματική βραδιά αυτού του Ακαδημαϊκού Έτους. Το θέμα, όπως πιστεύω, θα έχετε δει στην πρόσκληση, είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μάλιστα μια σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και της Εστονίας. Εκ των πρωταίρων μπορώ να πω, μπορεί να φαίνεται σαναστείο, είναι όμως λίγο πικρό, ότι η Εστονία είναι προκαθήτρια, όχι μόνο στην Ευρώπη, και η Ελλάδα κατέχει επίσης τη θέση από την άλλη τελετρία. Να δούμε λίγο γιατί. Δύο καλοί γνώστες θα μας παρουσιάσουν το θέμα. Ας τους γνωρίσουμε μέσα από τα σύντομα διογραφικά. Η Εύη Αυρογιάρι είναι δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών, εκπαιδεύτρια του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Εναλλακτικής Επίλησης Διαφορών και υποψήφια διδάκτος στην ιατρική σχολή του Απηθήτου. Είναι κάτοχος μεταρτυγιακού τίτλου σπουδών στο Απηθήτα στην ιατρική σχολή, θέμα σύγχρον διαιτρικές πράξεις δικαιοική, ρύθμιση και ιδιωτική διάσταση, ενώ έχει σπουδές στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων και τεχνική διαπραγματεύσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ήδη από το έτος 2007 αρθογραφεί σε νοηκά περιοδικά και έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε σημαντικό αριθμό επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με το θεσμό της διαμεσολάβησης, τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις αλλά και τη νομική διάσταση της ιατρικής και οδοντιατρικής πράξεις. Από το 2015 είναι επίτιμη πρόξενος της Εστονίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ο δεύτερος εισηγητής μας είναι ο Βασίτης Περιστέρας. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στη Σχολή Επιστημών και Τεχνορογίας. Η διδασκαλία και η ερευνά του επικεντρώνονται στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ηλεκτρονικής συμμετοχής, της διαλειτουργικότητας των ανοιχτών και συνδεδεμένων δεδομένων των τεχνονογιών σημασιολογικού ιστού. Από το 2010 έως το 2016 εργάστηκε ως προϊστάμενος προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα Interoperability Solutions for European Public Administration, που είναι υπεύθυνο για τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα και τα ανοιχτά δεδομένα. Διετέλησε επίσης συντονιστής για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Πρεσίου Διαλειτουργικότητας. Πριν από αυτό εργάστηκε ως ερευνητής και σύγκρουρος σε διάφορους οργανισμούς και έχει ξεκινήσει και συντονίζει αρκετά διεθνή προγράμματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Έχει δημοσιεύσει πλέον τον εκατό εργασιών σε ιστιμονικά, περιοδικά και συνέδρια. Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα ως συνήθως να σας συνημερώσω για την επόμενη βραδιά. Αυτή θα είναι στις 20 Μαρτίου ημέρα Τρίτη με θέμα «Η Ελληνική Δικαιοσύνη». «Η Ελληνική Δικαιοσύνη». Αναδιάρθρωση, λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα. Με εισηγητές δύο διακεκριμένους πρώην προέδρους δύο ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατίας και του Ελληκτικού Συνεδρίου. Και τώρα τον λόγο έχει ο συντονιστής, ο καθηγητής, κ. Νίκος Μουσιόκου. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρο. Είναι μεγάλη τιμή. Έχω την πιναντότητα να σαγάγω την πρωστολή στο θέμα τους που έχει πρώτον προσεγγίσει ο δύο λοιτών. Στη συνέχεια θα θέλαμε να κάνουμε μια σβήτηση. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο. Από εδώ ότι η Λειτουργική Διακυβέρνηση είναι κάτι σαν η επιφάνεια ανάμεσα στον πολίτη και την διοίκηση ή την επιχείρηση και την διοίκηση ή βέβαια διάφορους φορείς της διοίκησης. Με στόχους την επιτάχυνση, την διευκόλυνση, την καλύτερη αποτελεσματικότητα και πολλά άλλα θα ακούσουμε από τους δημιουργικούς ομιλητές μας, τον κ. Περιστέρα. Θα ξεκινήσουμε με εσάς κ. Τουλιάρη, γιατί βέβαια όπως ήδη υπόθηκε η αισθονία έχει προχωρήσει τόσο πολύ πως είναι καλό να μας δώσουμε καλό παράδειγμα αρχικά, ώστε να δούμε μετά την κατάσταση της εποχής μας από τον κ. Περιστέρα. Έχετε τον λόγο. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και από εμένα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ σήμερα μαζί μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την μεγάλη τιμή που έχει γίνει από το Ίδρυμα Βαλετών, χαιροσοφισμένου, και προσωπικά στον κ. Θοδρόντο και τον κ. Ζεκούρα, που είμαι σήμερα εδώ, να μοιραστώ μαζί σας την δική μου εμπειρία για την χώρα την οποία έχω, όπως την Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης και τον πρέσβο μας, τον κ. Πάλου, που είναι σήμερα εδώ μαζί μας και στηρίζει αυτήν την προσπάθεια. Και ξεκινώντας θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα πολύ ευχάριστο νέο. Δεν ξέρω αν είναι σημαδιακό ότι σήμερα, μία ή ώρα το μεσημέρι, το επίτιμο προξενείο της Εμπορίου Ελλάδος έχει υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Αλεξάνδρια Ζώνη Κοινοτομίας. Ένα μνημόνιο συνεργασίας που αφορά την αγαλαγή γνώσεων εμπειριών, διάφορων εκδηλώσεων, ίσως κάποια εκδήλωση σχετικά και workshop με το γνωστό blockchain, ένα σύστημα ασφάλειας τσιγγενούλιο που έχει Εστονία. Μια αποστολή στην Εστονία, για να δούμε το λόγο, ήταν πάρα πολύ ενθαρρυντικό και πολύ ενθαρρυντικό γιατί όλα αυτά γίνονται στη Θεσσαλονίκη μας. Εγώ είμαι η πρόσφατη, από ότι ακούσατε, πρόξαινα στην Εστονία. Παρόλα αυτά, όμως, από την πρώτη στιγμή έχω αγαπήσει αυτή τη χώρα και έχω εντυπωσιαστεί και ενθουσιαστεί από την πρόοδο που έχει κάνει και μάλιστα σε τομείς πολύ διαφορετικούς από τη χώρα μας. Μπορεί η Εστονία να αποτελεί ένα μικρό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πληθυσμό λιγότερο από 1,5 εκατομμύρια, είναι περίπου στο 1,3 εκατομμύρια. Ωστόσο αποτελεί έναν παγκόσμιο λιγέτη στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Η μικρή αυτή η Ευρωπαϊκή χώρα δημιούργησε πριν μια δεκαετία το σκάλι. Δεν ξέρω πόσοι από εμάς ξέρετε το σκάλι με δημιούργημα της Εστονίας. Και μάλιστα αυτή η πυρησία έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα αυτή. Και βέβαια η Εστονία συνεχίζει να θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της επιχειρηματικής και τεχνολογικής καινοτομίας και τα τελευταία χρόνια μετρά στον εργατικό της μια ακόμη διεθνή κατάκτηση. Διαθέτει το πιο πρωτοποριακό και εύχριστο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η εστονική πλατφόρμα διακυβέρνησης παρέχει μέσω διαδικτύου όλες τις κρατικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας γλιτώνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και γραφειοκρατία. Ένα παράδειγμα είναι η συμπλήρωση του 95% όλων των φορολογικών διώσεων και των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που γίνονται ηλεκτρονικά και διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά. Οι πολίτες λαμβάνουν ηλεκτρονικά τη δίδωση προσυμπληρωμένη και ουσιαστικά καλούνται να απαντήσουν ναι ή όχι σε 3 ή 4 ερωτήσεις. Επίσης, όλες οι εκλογές που έγιναν από το 2005 και μετά στην Εστονία επιτρέχουν τη ψηφορία μέχρι τη διαδικτύου. Οποιοςδήποτε εστονός πολίτης μπορεί να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μία επιχείρηση μόνο μέσα σε 20 λεπτά. Από πού και αν βρίσκεται, ακόμη και σε άλλη χώρα. Ανάμεσα στις καθημερινές υπηρεσίες που προσφέρει το e-government, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση όπως το λέμε στα ελληνικά, είναι η ψηφιακή υπογραφή, είναι η ελεγχόμενη στάθμιση μέσω κινητού, το ID εισιτήριο στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, η αστυνομία, η υγεία και η συνδεδογράφηση. Μάλιστα στο θέμα της η υγείας, η Εστονία είναι με διαφορά πρώτη από όλες στον κόσμο. Το 2014 σε μια συνάντηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο κ. Βάμεμ τον πρωθυπουργό της Εστονίας, χαριτολογώντας στην επίσημη συνέντεξη που είπε ότι η Αμερική πρέπει να αντιγράψει το σύστημα της Εστονίας ως σύστημα υγείας. Η Εστονία επίσης έχει το ειδηματολόγιο και τελευταίο απόκτημά της είναι το εικτηματολόγιο. Δεν ξέρω αν σας ακούγεται αυτό κάπως, εμείς ακόμα δεν έχουμε το κανονικό κτηματολόγιο. Το υποργικό συμβούλιο στην Εστονία συνεδριάζει με τους υπολογιστές μπροστά στους υπουργούς και τα θέματα συζήτησης και οι τοποθετήσεις ή ενστάσεις διατίδεται ηλεκτρονικά νωρίτερα και επίσης όλοι οι πολίτες γνωρίζουν τι συμβαίνει και οι αποφάσεις καταγράφονται και υπογράφονται ηλεκτρονικά επί τόπου, σε ένα λεπτό. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επίσης διαθέτει μια όλα η βάση δεδομένων για όλα τα νομοσχέδια της χώρας και ο πολίτης μπορεί να δει από την αρχή μέχρι το τέλος την πορεία των νομοσχεδίων. Επειδή όμως τα λόγια νομίζω είναι λίγο περίπτωτα θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας δείξω ένα βίντεο τι σημαίνει η Εστόνια, το οποίο έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της Εστονίας. Υποτιτλισμός δημιουργώνει πολύ μεγαλύτερα κομμάτια δεδομένων. Η Εστονία χρειάζεται από μια κεντρική δεδομένη. Η δεδομένη διαθέτει όπου δημιουργηθεί. Αυτό είναι το δεύτερο βίντεο που θα δούμε αργότερα. Ας πάμε τώρα στο πιο απλό, στο Digital Society η Εστόνια. Καλησπέρα, είμαι η Τίνα. Βρίσκομαι στην Digital Society της Εστονίας. Χρησιμοποιώ το αλληλεγγύρο μου για να εξελίξω τη δημιουργία των δημιουργών, όπως να βάλω τα ταξίδια μου και να δοκιμάζω το πρόγραμμα του γιου. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία του. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Ο γιος μου έχει χρησιμοποιήσει το αλληλεγγύρο του για να εξελίξει τη δημιουργία των δημιουργών. Αφού η Αιστονία τα κατάφερε, γιατί όχι και η Ελλάδα. Πόσο κοντά λοιπόν είμαστε σε έναν Ελλάδο, κύριε Πρισκέρα.