Πρόσφυγες – Ποιοι είναι; (unhcrgreece, 2019)
: Οι πρόσφυγες είναι συνηθισμένοι άνθρωποι, που ζουν όμως σε ασυνήθιστες καταστάσεις. Στη χώρα τους βρίσκονται σε κίνδυνο, εξαιτίας συγκρούσεων ή διώξεων. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να αναζητήσουν ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι αφήνουν πολλά πίσω τους μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να πάρει κανείς στη ζωή του. Τι σημαίνει λοιπόν να είναι κανείς στον κόσμο, ότι αφήνουν πολλά πίσω τους μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να πάρει κανείς στη ζωή του. Τι σημαίνει λοιπόν να είναι κανείς πρόσφυγας. Οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται πλέον στην πατρίδα τους και έχουν διασχίσει τα σύνορα τουλάχιστον μιας χώρας. Αν επιστρέψουν πίσω μπορεί να κινδυνεύσουν λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ή μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο να διωχθούν εξαιτίας της εθνικότητας, οι οποίοι συνδέονται με συγκεκριμένη θρησκεία, κοινωνική ομάδα ή πολιτική πεποίθηση. Κάποιοι φυλακίζονται ή υφίστανται σωματική ή ψυχολογική βία. Οι πρόσφυγες συχνά φεύγουν μόνο με τα ρούχα που φορούν και αφήνουν πίσω την καθημερινή τους ζωή. Μπορεί να χάσουν το σπίτι τους, τις οικονομίες τους, τη δουλειά τους και συχνά την οικογένεια και τους αγαπημένους τους. Ο δρόμος προς την ασφάλεια μπορεί να είναι μακρύς και γεμάτος κινδύνους. Στην πορεία, οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να κινδυνεύσουν ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ψυχικά τραύματα. Ευτυχώς, υπάρχουν διεθνείς νόμοι που προστατεύουν τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστραφούν πίσω στη χώρα τους, εάν εκεί διατρέχουν κίνδυνο. Οι χώρες έχουν νομική υποχρέωση να επιτρέπουν στους πρόσφυγες να ζητήσουν προστασία. Όμως, ακόμη και σε μια ασφαλή χώρα, η ζωή ενός πρόσφυγα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Οι πρόσφυγες μπορεί να εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τα ψυχικά τους τραύματα. Κάποιοι έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους και λαχταρούν να βρεθούν πάλι με τους αγαπημένους τους. Η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί επίσης να έχει προκλήσεις. Οι χώρες υποδοχής μπορούν να παρέχουν στήριξη για την εκμάθηση της γλώσσας και για την προσαρμογή σε πολιτισμικές και άλλες διαφορές. Πότε όμως σταματάει κανείς να είναι πρόσφυγας? Κάποιοι πρόσφυγες μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αν η κατάσταση εκεί αλλάξει σημαντικά και μπορούν να είναι ασφαλείς. Άλλοι παραμένουν και εντάσσονται στις χώρες υποδοχής τους. Με τη σωστή υποστήριξη, οι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν με επιτυχία και να χτίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Κάποιοι πρόσφυγες, τελικά, μπορεί ακόμη και να αποκτήσουν την ηθαγένεια της χώρας υποδοχής τους.