Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση (Δήμος Αθηναίων) (DimosPallinis, 2014)
: Το επόμενο θέμα είναι κοινωνία σε κρίση ευτοδιοίκησης σε δράση. Η συγγενεύτητα είναι η κυρία Καλλιά Πιανοπούλου, αντιδημιουργός κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αθημένου. Και υγείας. Τον τίτλο τον πήρα καταρχήν, καλησπέρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την βρόσκληση. Είναι σημαντικό να δημιουργούνται και να γίνονται τέτοιες συμμερίδες, γιατί η πράξη είναι εκείνη που αποδειχνύει και μπορούμε να κάνουμε σαν τοπική ευτοδιοίκηση. Βέβαια, ερχόμε να μιλήσουμε μετά από δύο δημάρχους, οι οποίοι είναι τόσο κατοξιαμένοι στον χώρο τους, είναι λίγο πρόκληση. Η λυγνά είναι λίγο πρόκληση. Έτυχε μετά από πάρα πολλά χρόνια, να με φαίνει τύχη το 2017, να γίνω αντιδήμαρχος στο Δήμο της Αθήνας. Σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, σε μια πόλη στην ουσία η οποία είχε αθήσει η κατάρρευσή της, εσείς δεν έχετε τέτοια προβλήματα εδώ, σε μια πόλη όπου περνάνε περίπου τρία εκατομμύρια κόσμους την ημέρα, συσσορεύεται πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ας τέχει άλλο θα πει, θέματα τα οποία πραγματικά δεν ξέρεις πώς θα τα αντιμετωπίσεις. Είμασταν τυχεροί, βρίσκοντας βέβαια εκεί, ότι σε εμάς υπήρχε και το κοινωνικό πατοπολείο και το θαρμακείο, η Αθηναϊκή αγορά και το κέντρο υποδοχής και λιλεγγύης του ΚΙΑΔΑ, που συζόντουσαν γύρω στα 300 άτομα, σήμερα συζόντουσαν γύρω στα 650 το μεσημέρι, περίπου δυόμισι χιλιάδες στις δυόμισι ώρα από την εκκλησία στο ίδιο χώρο, και χύνει άτομα το βράδυ στο ίδιο χώρο. Μπήκαμε στο πρόγραμμα των κοινωνικών δομών του ΦΟΡΕΑ49 από το Υπουργείο Εργασίας, ανοίξαμε η μερίση του κέντρου, η μερίση της φροντίδας αστέγων, ανοίξαμε το υπνοτήριο και κάναμε και ένα μικρό συζήτημα στην περιοχή του Κολενού, για να προσπαθήσουμε να αποκεντρώσουμε λίγο το κέντρο της Αθήνας που πραγματικά εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι δομές μας αυτή τη στιγμή στον Δήμο παρασκευάζουμε μια χιλιάδες περίδες φαγητού την ημέρα, τα οποία σητίζουμε τα 5,5 χιλιάδες παιδιά που έχουμε στους παιδικούς σταγμούς, 1.300 παιδιά στα ολόημερα δημοτικά σχολεία που εκεί αντιμετωπίσεις και το πρόβλημα ότι δεν υπάρχει φαγητό και με πάρα πολλή διακριτικότητα πηγαίνουμε το φαγητό χωρίς να καταλάβουμε τα υπόλοιπα παιδιά ότι δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι, ούτως ώστε δίνουμε και σε ταπεράκι φαγητό για να πάνε στην οικογένεια. Έχουμε ξεκινήσει, έχουμε φτιάξει τον κόμβολο βοηθείας που έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος ο δημαρχός, καταφέρνοντας εκεί να έχουμε προσέχει 13 χιλιάδες άτομα, τα οποία με κοινωνική έρευνα είναι γεγραμμένα, ό,τι παίρνουν από εκεί φεύγει ελεγχόμενο, δεχόμαστε πάρα πολλές δωρές, η τελευταία δωρέα που δεχθήκαμε είναι περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ από την Νουρυγική Κυβέρνηση, σε τρόφιμα για να μπορέσουμε να καλύψουμε ανάγκες αυτού του κόσμου. Έχουμε τη δωρέα από την κοσμοτέστη Τζιρέο που εκεί ανα 6 μήνες δίνονται σε οικογένειες, οι οποίες κυρίως είναι μονοχοναϊκές, ότι ακριβώς χρειάζεται έναν οικογένειο ακόμα και βιβλία και τετράδια και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τα δημοτικά ιατρία. Υπήρχαν τα δημοτικά ιατρία σαν συμβουλευτική σταθμή στο Δήμο της Αθήνας, χωρίς όμως να μπορούμε στην ουσία από το 2009 και μετά που έγινε η ηλεκτρονική συνταμπογράφηση, είχαμε πρόβλημα στην επισκεψιμότητα. Ενώ έχω 40 γιαθούς, γιατί δεν μπορούσαν να γράψουν, ο κόσμος ήθελε να γράψει τις συνταγές γιατί δεν είχε λεφθα να πηγαίνει στους ιδιώτες και δεν μπορούσαν να το κάνουμε. Ήρθαμε λοιπόν σε άμεση συνεργασία με τον ΕΟΠΙ τον πενασμένο Απρίλιο-Μάιο, πήραμε τον Ιούνιο μία συμφωνία και πήραμε αναδημοτικό ιατρίο κωδικό ηλεκτρονικής συνταγωγράφησης. Μου δώσετε αυτή τη στιγμή, ο κόσμος μπορεί να πάει να πάρει τα θαρμακά του, να τον δούει ο γιατρός και να του γράψει την συνταγή χωρίς καμία σχέση με το πόσα θα έχουνε γράψει όπως γίνεται με τον ΛΕΟΠΙ και τους γιατρούς των κλαφών. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ήρθαμε σε άμεση επαφή. Με την πρώτη είπε της Αθήνας, δηλαδή ότι έχει σχέση με τα νοσοκομεία της Αθήνας, για να έχουμε άμεση ανταπόκριση σε σχέση με τους ασθενείς οι οποίοι βλέπουμε σαν δημοτικά γιατρία και οι οποίοι είναι άποροι για να μπορέσουμε να τους προωθήσουμε και να λυθούν προβλήματα τα οποία δεν είναι προληπτικά αλλά είναι θέματα ουσίας. Υπάρχει το θέμα της αριθμίας που αυτή τη στιγμή έχουμε 1.300 ετήσεις σε ακριβότητες, εψετάζουν δηλαδή, για να δοθεί ένα ποσόν γύρω στις 70.000 ευρώ σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν άμεση οικονομική ενίσχυση. Και το τελευταίο που θα ήθελα να πω σε σχέση και με τα νοσοκομεία, γιατί δεν ήθελα να πω κάτι, είναι αυτό ότι ζητάμε να γίνει η πιστοποίηση των δημοτικών ιατριών, γιατί πλέον παρέχουμε προληπτική ιατρική, είναι στον ΑΕΝ αυτό το πρόγραμμα και πρωτοβάθμι με αυτοί τα υγείας, το είχαμε πει και στη Θεσσαλονίκη στην ημερίδα και το ζητήσαμε και το έχει αποδεχτεί και η ΚΕΝΤΕ ότι πρέπει να προχωρήσει με απόφαση πλέον να μπει στη διαδικασία ότι υπάρχει άδεια λειτουργίας των δημοτικών ιατρίων για να μην βρεθουμεί ότι υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή ενισχύουμε τα δημοτικά ιατρία με πάρα πολλά νοσοκομιακά εργαλεία και με υπερήχους όπως υποδήμαχρος και με εξοπλισμό γενικότερα. Επίσης το τελευταίο πράγμα που κάναμε βλέποντας μέσα από τις έρευνες που γίνεται στην Αθήνα από την κοινωνική υπηρεσία είναι το μεγάλο πρόβλημα της αστεκίας. Έχουμε ένα ξενοδοχείο το οποίο στεγάζουμε τους ανθρώπους που παίρνουμε από τον δρόμο που είναι έξω και τους βάζουμε μέσα με κάποιες προϋποθέσεις. Υπάρχει το ξενοδοχείο που έχει γίνει δωρεά για τους υπερίληγες πάνω των 75 ετών και έχουμε ανοίξει το υπνωτήριο που κοιμούνται αυτή τη στιγμή 55 άτομα εκ των οποίων, θέλω να σας το τονίσω αυτό, είναι 5 γυναίκες, οι υπόλοιποι άνδρες, 3 είναι η Ελλαδαπή, οι υπόλοιποι όλοι είναι Έλληνες. Και 100 άτομα συστήθονται στο συζήτημα το άλλο που είπαμε, όμως έχουμε εντοπίσει μέσα από αυτές τις έρευνες το οποίο κάνει 22 οικογένειες οι οποίες είναι στα όρια να βγουν στο δρόμο, είτε από έξω σε γιατί πλέον δεν διπλώνει κανένας από τους δύο είτε για λόγους και έκλεισαν τα παγαζιά δεν υπήρχε τίποτα είναι έτοιμοι να βγουν έξω. Έχουμε λοιπόν έρθει σε επαφή με το Χατζικώστα, το ίδιο Χατζικώστα το οποίο έχουμε κάνει ένα μνημόγνιο συνεργασίας, μας έχει δώσει με πολύ ελάχιστο οικονομικό τίμιμα μία πολυκατοικία Συνοδόμων Μουλήμνας η οποία έχει 19 διαμερίσματα, διαμορφώθηκαν αυτά σε μία συνεργασία που έχουμε κάνει με τιμή κυβερνητική οργάνωση ανθρώπινη άνθρωποι, έχουν διαμορφωθεί και είμαστε έτοιμοι μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης και μορειοδότησης από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου να βάλουμε 22 άτομα σε στέγη. Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να πληρώνει τα πάγια έξοδα, θέρμα, συλλεκτισμό, ύδευση και ταυτόχρονα και τη σύντηση. Με ένα πρόγραμμα για ενός χρόνου λειτουργίας να μένουν μέσα, με έξι και έξι σε στους έξι μήνες αξιολόγηση να δούμε πού βρίσκεται και στους επόμενους έξι μήνες να μπορέσουμε και εμείς να τους βοηθήσουμε να βρουν κάποια δουλειά μέσα από κάποια ιστοινάνια τα οποία λέγουμε να κάνουμε. Έχουμε περάσει ήδη τον κανονισμό λειτουργίας του δικτύου κοινωνικής κατοικίας στο Δημό μας από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και την επόμενη βδομάδα στις 16 του μήνια που έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο θα περάσουμε και τις δυο προγραμματικές συμβάσεις μετά από τον έλεγχο που έχει από την αποκεντρωμένη και προχωράμε κανονικότερα στη διαδικασία να εντάξουμε αυτόν τον κόσμο. Βέβαια στην πορεία θα βγουν κι άλλα. Και επειδή σήμερα αρχιεθείς και παίζει αυτό το θέμα στα Μίντια και με ρωτάνε ότι αν έχουν έρθει πολίτες να παλαγούν από το τέλος γιατί δεν έχουν απειρώσει τα χαράσια, δεν έχουμε κανέναν αυτή τη στιγμή ακόμα να έρθει στο Δήμο όμως εκτιμάζουμε μια έτσι την οποία θα έχουμε βάλει και στο πόρταρι του Δήμου και θα βγει και γενικότερα στο Διάβοια ούτως ώστε όποιος κάτοικος της Αθήνας έχει κάποιο διαμέθισμα το οποίο το έχει κλειστό και θέλει να προσφέρει υποήθεια σε κάποιους ανθρώπους έτσι να κάνει έτσι και με εξειδίκευση θα δούμε πως μπορούμε να καλύψουμε κάποια πράγματα και από αυτή τη γηγολιά Δεν θέλω να επεκταθώ, θέλετε να ρωτήσετε κάτι περισσότερο μετά, πολύ ευχαρίστως να απαντήσω, είναι πολλά τα θέματα στην Αθήνα εξισορροπήσαμε και οικονομικά λίγο το Δήμο μας το οποίο ήταν πάρα πολύ μεγάλο χρειωμένος και οι πρώτες χωριές δεν είχαν ούτε λάμπα να βάλουν στους δρόμους της Αθήνας και όπως έχουμε καταφέρει να έχουμε μειώσει το κόσμος και στις προβληθειοστάσεις κατά πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό Λοιπόν σας ευχαριστώ πάρα πολύ!