Τι είναι ο Μηχανικός (Unique Minds GR, 2017)
: Ο Βασίλης είναι προπτιακός φοιτητής στη Σχολή Χειμιγών Μηχανικών στο 4ο έτος και μαζί όπως ακούσατε δοδώνουμε το πολυτεχνείο, γενικά τι είναι ο μηχανικός, γιατί υπάρχουν μηχανικοί και κάποια πολύ θεμελιώδη ερωτήματα, τα οποία δεν τα πολύ ξέρουμε και πρακτικά και εμείς ήδη δεν ήρθαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κάτι τέτοιο. Θα μάθουμε με την εμπειρία μας στη Σχολή και στις περισσότεροι το έτος. Το Εθνικό Μετσό Πολυτεχνείο ιδρύθηκε το 57 και απαρτίζεται από δύο συγκροτήματα, αυτό της Παρτισίας που είναι και το πιο παραδοσιακό, όπου γίνονται τα περισσότερα αθήματα των Αρχιτεκτών Μηχανικών και μερικά των Πολιτικών Μηχανικών, ενώ στη φωτογραφία βλέπετε το άλλο συγκρότημα, που είναι την Πολυτεχνείο Πολυζογράφου, όπου κάθε τμήμα ξεχωριστά έχει τη δικιά τους σχολεία. Τώρα ερχόμαστε στο ερώτημα γιατί να υπάρχουν Μηχανικοί, δηλαδή το κάνουμε τσάπα ή πάλι χαρτίς λόγους. Πρακτικά κάθε κοινωνία όπως θα καταλαβαίνετε θα αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα από παλιά είχε την ανάγκη της στέχλασης, την ανάγκη επεθαρρών νερό, λέγονται μεταφορές που έχουν γίνει πάρα πολύ πιο εύκολες σε σχέση με πιο παλιά. Για παράδειγμα το να πάει κάποιες μήνες στην Αμερική είναι θέμα ενωθουμένως κάθε νωρό. Ενώ επίσης η κοινωνία έχει πελτιωθεί πάρα πολύ, οπότε πάλι άμα κάποιος θέλει να κοινωνήσει με Αυστραλία, μπορεί πολύ απλά μέσω ίντερνετ να το κάνει. Οπότε από κοινωνίες οι οποίες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, ερχόμαστε σε κάποιες πιο χαμηλές κοινωνίες, οι οποίες έχουν επιλύσει τα προβλήματά τους, δηλαδή πάμουν από ελπιπμένη φάτσα σε μια προφυαλή μηχανή. Τώρα τι είναι ο μηχανικός, δηλαδή πρακτικά πώς λειτουργεί. Ο μηχανικός λαμβάνει τη δουλειά ενός επιστήμονα, οπότε εδώ σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η διαφορά του επιστήμονα με τον μηχανικό. Ο επιστήμονας, ο scientist, δηλαδή παράδειγμα ο μαθηματικός, ο φυσικός, ο χημικός, αυτό που πρακτικά κάνει είναι να προσπαθήσει να κατανοήσει τον κόσμο. Ο μηχανικός είναι αυτός ο οποίος θα πάρει τη δουλειά αυτού του επιστήμονα, έτσι ώστε να φτιάξει εμπορικές εφαρμογές οι οποίες θα οδηγήσουν στη λύση των προβλήματων του κομπολισίδα. Για να τα καταλάβουμε λίγο παραπάνω αυτό θα δώσουμε ένα σχετικό παράδειγμα όπου θα μιλήσουμε για τα φωτοβολτέκα συστήματα που είναι ένα σύστημα παραπογής ενέργειας πάρα πολύ δεδομένο πλέον και ειδικά για την Ελλάδα η οποία έχει πάρα πολύ υφάνεια είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα λοιπόν αρχίζουμε από το φωτοελεκτικό φαινόμενο το οποίο μελέτησε ο Einstein στις αρχές του 20ου αιώνα όπου το concept είναι πάρα πολύ απλό, έχουμε την ηλιακή ενέργεια η οποία φτυπάει πάνω στην ύλη και παράγεται ηλεκτική ενέργεια. Αυτό λοιπόν εκεί στο concept το πήραν οι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανελόγοι και άλλοι μηχανικοί έτσι ώστε να καταλύψουν στον προϊόν στην εφαρμογή δηλαδή που είναι τα φωτοβολτέκα συστήματα τα οποία στο μέλλον θα παίξουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο και ήδη παίζουν. Τώρα έχουμε διάφορες τα προβλήματα, όπως βλέπετε κάτω αριστερά έχουμε το σπίτι το οποίο είναι μια εφαρμογή κυρίως πολιτικών και αρχιτεκτών μηχανικών, δεξιά βλέπουμε το αυτοκίνητο το οποίο είναι κυρίως εφαρμογή ενός μηχανολόγου μηχανικού, απλά σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η κατασκευή ενός τόσο πολύ μπλοκού αντικειμένου όπως το αυτοκίνητο δεν είναι μόνο εφαρμογή ενός μηχανολόγου μηχανικού αλλά είναι πάρα πολλών μηχανικών μαζί. Και γι' αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να επικρατεί αυτό που ισχύει στην Ελλάδα το ότι συνομπάρουν λίγο κάποιοι τους κλάδους μηχανικού, λέμε είναι για παράδειγμα οι τάδες μηχανικοί καλύτεροι και οι άλλοι δεν είναι. Όλη η μηχανική είναι απαραίτητη και αυτό προσπαθούμε να συμφράσουμε και σήμερα. Και αφού μιας και κάθε κοινωνία αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα έχουμε και διαφορετικούς τύπους μηχανικούς. Συνολικά σε όλη τη γη υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι μηχανικών αλλά στιγμές στο πολιτεχνικό έχουμε μόνο μια. Παρ' όλα αυτά με κάποια μετατιακά μπορείτε να κάνετε πραγματικά ό,τι θέλετε μέσα από το πολιτεχνείο. Εδώ βλέπουμε την Golden Gate Bridge η οποία είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο αντικείμενο και απασχολεί πάρα πολλά είδη μηχανικών. Για παράδειγμα αναφυγή, πολυπική, μεταλλειολόγη, χημική, πραγματικά σχεδόν όλοι οι μηχανικοί μπορούν να ασχολούν με αυτό το πράγμα. Τα πρίγληση και τα καλλιτικά γενικά δύο μηχανία τροφίμων είναι στο αντικείμενο του χημικού μηχανικού. Ενώ το λάτο αποτελεί κυρίως στο αντικείμενο του ελευθερωλόγου μηχανικού. Επειδή κοιτάω εκεί πέρα κάτι γίνεται, νομίζω ότι σέχασες την Golden Gate Bridge να ανασχέσεις οικολογικούς. Ναι, φυσικά πάρα πολύ σημαντική η επιρροή του οικολογικού, ίσως και η κυριότητα. Τώρα δεξιά βλέπουμε ένα πολύ κερμακό ουματική μέρος της μηχανικής, η οποία είναι η βιο-ειατρική μηχανική, όπου βλέπουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει προκριασμένο πόδι και έρχεται ο βιο-ειατρικός μηχανικός, ο οποίος είναι, όπως είπα, πολύ καινοτόνος κλάδος, για να εκλείσει αυτό το πρόβλημα και να αυξήσει το βιο-ειατρικό επίπεδο του σκεκνού ενάνθρωπου και πολλών άλλων. Η μηχανική έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Τώρα στο ερώτημα γιατί να γίνεται στη μηχανική. Υπάρχουν πάρα πολλές απαντήσεις σε αυτό, παρόλα αυτά οι κυριότερες είναι ότι σας αρέσουν τα φαγματάκια φυσική και θέλετε να το πάτε σε ένα άλλο επίπεδο, πιο πρακτικό. Αυτό είναι ένα από τους κυριότερους λόγους. Και ο δεύτερος κυριότερος είναι, άμα έχετε το μικρόβιο, να αναρωτιέσετε πώς συνειδητοποιούν τα πράγματα γύρω σας. Για παράδειγμα ο συγγνώνας προτζέκτορας. Σου χρησιμοποιεί μια τέσσερα φωτός, αξιώσετε να κάνει τι ακριβώς. Άμα εσείς έχετε αυτές τις ανησυχίες, τότε σίγουρα κάνετε για το πολιτεχνείο. Παρόλα αυτά, άμα δεν τα έχετε ακόμα, δεν σημαίνει ότι δεν κάνετε, ούτε εγώ τα είχα, αλλά με την ασθόληση και όλα αυτά, θα τα κτήσετε και θα γίνετε πάρα πολύ καλύτεροι. Τώρα φυσικά το κάνετε για την κομματική ανάπτυξη. Το πώς θα γίνετε μηχανικοί. Πρακτικά θα πρέπει να προσαρμοστείτε στην ευαρμαντικότητα και να τρέξετε πάρα πολύ με εργασίες. Όλες οι σχολές του πολιτεχνείου έχουν πάρα πολλές εργασίες, οπότε η οργάνωση είναι το πλευρί έτσι ώστε να επιτύχετε στουβές σας και φυσικά η συνεχής ενασχόληση, παρακολούθηση. Εδώ βλέπουμε ενδεικτικά ένα διάγραμμα στην κοινωνική πορεία των σχολών. Στο πρώτο έτος έρχομαι με την προσαρμογή των μαθητών στο πνευσιακό περιβάλλον, οπότε κάνω μαθήματα τα οποία προσομοιάζονται στο σχολείο, κυρίως μαθηματικά, φυσική και πάρα πολλά πραγματικά πράγματα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στα αίτη και να κάνουμε τις βασικές επιστήμιες που εικάσουν τη μηχανικού. Για παράδειγμα, για το χειμικό μηχανικό είναι κυρίως τα φαινόμενα μεταφοράς, τη σκοχημία και άλλα πράγματα τα οποία αν ασχοληθούμε τις σχολείες θα τα γνωρίσουμε. Στο τέταρτο έτος έχουμε τις κατευθύνσεις οι οποίες επιλέγονται και οδηγούν σε νειό και αδιάστατο τεχείο στο οποίο θα αναφερθούμε πιο μετά. Ας δώσουμε πάλι ένα παράδειγμα για τους χειμικούς μηχανικούς του σχολείου. Εδώ υπάρχουν, για παράδειγμα, τα υλικά, οι ανόλοιες μηχανείς, οι οργανικές, οι διαργασίες και θα τρώθουμε με το χειμό. Και στο τελευταίο έτος έχουμε την πρακτική άσκηση, όπου είναι πάρα πολύ σημαντική για κάθε μηχανικό, μιας και εκεί βλέπεις σε μια μηχανία ή σε κάποια εταιρεία, έτσι ώστε να καταφέρεις να εφαρμόσεις όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα πάρεις από το πολιτεχνείο σε πρακτική ασκήση. Τέλος, κάθε κύκλος σχολών ενός μηχανικού κλείνει με μια διπλωματική εργασία, η οποία γίνεται στη συνεργασία με κάποιον καθηγητή και ο στόχος αυτής είναι πρακτικά η εμβάθυνση πάνω σε ένα συλληγημένο αντικείμενο και η παραγωγή εικονομιών και άλλων πραγμάτων στο αντικείμενο της σχολής. Και μετά αφορεί το επάγγελμα, το οποίο μπορεί να είναι οτιδήποτε στην Ελλάδα. Τώρα, όσον αφορά το χαρακτήρα της σχολής, όπως είπα, το επίπεδο να σπουδώνει είναι απαιτητικό, παρόλα αυτά, σαναλέω, με συνεχή ασκόληση και με αρκετό τρέξο, όπως βλέπετε, στις εργασίες, θα καταφέρετε να τα πάτε, όχι μόνο καλά, αλλά με αρκετές στεύσεις. Και δεν είναι λίγες περιπτώσεις όπου πάρα πολύ το κάνουμε αυτό. Παρόλα αυτά, φυσικά, δεν πρέπει να το κάνουμε μόνο κιόλας. Είναι πραγματικά δύσκολο, αλλά με ενασχόληση γίνεται. Αυτό σχόλιο είναι τελείως αδεικτικό, ο κάθε μελετής θα μιλήσει πιο συλληγημένα. Εδώ, να δώσουμε κάποιοι παραδείγματα, οι μηχανικοί μπορούν να σχοληθούν πρακτικά σε όλους τους κλάδους, όπως, για παράδειγμα, σύμβολες επιχειρήσεων, στην έρευνα, στις επολίσεις, στη συντήρηση, στην υπηρεμηχανία και πρακτικά από παντού. Αλλά θα μιλήσουν οι υπόλοιποι μελετές πιο συγκεκριμένα μετά. Ερχόμαστε, λοιπόν, τώρα στο σημείο που βουλέμε τι μπορούμε να κάνουμε πέρα από τη σχολία. Είναι σημαντικό να σχοληθούμε και με άλλα πράγματα, και όχι μόνο με τα πανεμισμένα κανοθήματα, μιας και η αγορά εργασίας απαιτεί, φυσικά, περισσότερα από όταν έχεις παρακολουθείς κάποια μαθήματα και έχεις κάνει κάποιες εργασίες. Αυτό μπορεί να είναι, για παράδειγμα, να παρακολουθούμε εκβηλώσεις, σεμινάρια, ή να κάνουμε αυτό που κάνουμε εμείς εδώ, τον φιλοξυμό. Έτσι ώστε να πτήσουμε πολλές δεξιότητες που προάδουν την την περιοχικότητα, το μαθηκό πνεύμα, να κάνουμε πολλές εντολμίες. Προσωπικά, έχω γνωρίσει πάρα πολύ συμδιαφέροντες ανθρώπους μέσα από όλο αυτό, και έχω αποκτήσει αρκετές δεξιότητες, όπως, για παράδειγμα, το να παραστιάζομαι σε ένα κοινό, το οποίο δεν μπορείς να το αποκτήσεις απλά με την ασχόρηση με τη σχολή. Επίσης, να αναφερθώ στους εργάσμους, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, και δεν έχω γνωρίσει συμβιδιτή, ο οποίος μου έχει πει κάτι κακό για αυτό. Είναι ένα πρόγραμμα εξάμισης ανταλλαγής φοιτητών, για παράδειγμα ένας Έλληνας φοιτητής πάει σε ένα πανεξιτιναικό ιδρυμαστό εξωτερικό, γνωρίζει τον πολιτισμό, μαθαίνει νέα άτομα, δικτυώνεται κοινωνικά, είναι μια πολύ ευφέριστη εμπειρία, και γνωρίζουμε και νέα πανεξιτήμια, ανοίγουμε τις οριζοντές μας. Πέρα από τη σχολή, εκτός από τον ευλογισμό και όλα αυτά, μπορούμε να ασχοληθούμε και μέσα στον πολιτεθνείο με διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα εφευρική ομάδα, το γυναστήριο, διάφορες αδερφικές ομάδες όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, και το πιο σημαντικό που πιστεύω σας θα σας ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι το σκάκι. Στην δεξιά βλέπετε το γήπεδο μπάσκετ στο γυναστήριο και στην πάνω εικόνα βλέπετε το κάμπος, το οποίο είναι πραγματικά πολύ όμορφο και αξίζει να το σκεφτείτε. Πάρα πολύ πιο διατρέξιμο από τη λάτροκιά. Τώρα, για τους εθνικολογικούς ομάδες μου δεν θα λάβω πάρα πολλά πράγματα. Με ένα απλό κουβλάρισμα μπορείτε να βρείτε τι κάνει ο καθένας και πρακτικά με τι ασχολείτε και τι ταιριάζει σε εσάς. Και έρχομαι στην αγορά εργασίας όπου τώρα έχουμε τελειώσει τη σχολή και λαμβάνουμε το τυχείο. Το τυχείο είναι ενιαίο και αδιάστατο και αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα εγώ, που είμαι στην κατεύθυνση των υλικών, είτε πάω στην κατεύθυνση των υλικών, είτε πήγαινα σε κάποια άλλη κατεύθυνση όπως, για παράδειγμα, τα τρόφιμα, τότε λαμβάνω ένα ενιαίο τυχείο και αυτό σημαίνει ότι έχω τα ίδια πάνκρυμακτά δικαιώματα, παράλο που θα διαλέξω διαφορετική κατεύθυνση από τους συμπιντές μου. Τέλος, γραφόμαστε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Λάδος, το οποίο είναι τεχνικός σύμβολος του κράτους και, αντάλαβα από κάποιες χρηματικές συσφορές, έχουν διάφορες παροχές, όπως, για παράδειγμα, να μας πω πιο εύκολα δουλειά. Εδώ βλέπετε όλους τους εφελοντές που θα μιλήσουν στη συνέχεια, θα σας παρουσιάσουμε τις εννιά σχόλες του πολυτεχνείου και, σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας πω ότι, πραγματικά, άμα τελειώσετε το πολυτεχνείο, θα μπορείτε να κάνετε πάρα πολλά πράγματα, θα ανοίξετε το μυαλό σας, θα αποκτήσετε αυτό που λέμε τα problem solving skills, τα οποία θα σας βοηθήσουμε στο να λύνετε οποιοδήποτε πρόβλημα σας αντιμετωπίσετε. Και, τέλος πάντων, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω και, πραγματικά, οι δυνατότητες σας είναι απεριόριστοις. Οποιονδήποτε κλάβουν μηχανικό και να διαλέξετε, να ξέρετε ότι όλοι θα βγείτε μηχανικοί και θα μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε, το σημαντικό είναι να μη συνοπάρουμε κανένα είδος μηχανικού, να αναγνωρίσουμε ότι κάθε είδος μηχανικού είναι διαφορετικά προβλήματα και, πρακτικά, να ακολουθήσουμε αυτό που θα μας αρέσει παραπάνω και θα ταιριάζει στα βούστα μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Τέλος, ήθελα να κλείσω με το επαναλάβο ότι η επιστήμη ασχολείται με την διατανόηση του κόσμου, ενώ η μηχανική, το engineering, προσπαθεί να εφαρμόσει αυτή τη γνώση την οποία παίρνουμε από την επιστήμη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και, ως μηχανικός μέλλον, ο μηχανικός Μάρου, θα ήθελα να βλέπετε τα πράγματα πρακτικά και, σαν πραγματική μηχανική και εσείς, να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Ευχαριστώ πολύ.