Συνέντευξη με τον καθηγητή Ιωάννη Ιωαννίδη (University Of Patras, 2017)
: Ο App Web TV του Παναπιστήμιου Πατρών βρίσκεται σε μια πολύ ωραία ημερίδα, η οποία διοργανώδεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ουσιαστικά είναι η τρίτη ημερίδα, με θέμα η δημόσια υγεία στο προσκήνιο. Την ημερίδα αυτή τη διοργανώνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του Παναπιστήμιου Πατρών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «Η Δημόσια Υγεία». Είναι πάρα πολύ σημαντική η δράση των φοιτητών και πόσο σημαντικό είναι να λαβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες ενεργά στον χώρο του Παναπιστήμιου. Σήμερα Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 η ημερίδα αυτή είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε πολύ λίγο θα έχω την τιμή να έχω κοντά μου τον κεντρικό ομιλητή, τον κ. Ιωάννη Ιωαννίδη, με κεντρική ομιλία, με έναν πάρα πολύ ωραίο τίτλο, με θέμα επιστημονική έρευνα, επίσης, εντυπίηση και παραποίηση. Νομίζω πραγματικά είναι ένας εξαιρετικά καταξιωμένος επιστήμονας, δεν το αναφέρω εγώ αλλά το τρανό επιστημονικό του έργο. Μάλιστα ο κ. Ιωαννίδης είναι κάτοχος της έντρας EF Ρενμπορ και την πρόληψη νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντα, καθώς επίσης είναι και καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστήμες δεδομένων και στατιστικής. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, η ομιλία του θα έχει τρομερό ενδιαφέρον για όλους μας. Βέβαια, εκτός από την κεντρική ομιλία, η οποία θα λάβει η χώρα σε λίγα λεπτά, προηγήθηκαν τέσσερα θεματικά τραπέζια, ουσιαστικά τέσσερες συζητήσεις, τέσσερα World Cafe διαφορετικά, με θέμα το πρώτο τραπέζι ψυχική υγεία και δημόσια υγεία με συντονιστή τον κ. Παπαδημητριάδη, το δεύτερο διατροφή και δημόσια υγεία με συντονιστές τους κ. Παπαλαζάρου και Αργυρίου, το τρίτο τραπέζι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και δημόσια υγεία με τον κ. Βεΐζη και τον κ. Τερζίδη, και το τελευταίο στρογγυλό τραπέζι, ενισότητες στην υγεία, με συντονιστές τον πατέρα Νικόλαος Κεδαρέση και τον καθηγητή κ. Απόστολο Βανταράκη. Πραγματικά το πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημερίδας είναι πάρα πολύ πλούσιο, είχε τρομερή προσέλευση και πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία συγκριτικά και με τις προηγούμενες ημερίδες. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη συνέχεια των δράσεων. Έχουμε τη χαρά και την τινή να φιλοξενεί το AppWebTV του Πανεπιστημίου Πατρών, τον μοναδικό Ιωάννη Ιωαννίδη, ούτως ή άλλως βρισκόμαστε στην ημερίδα, στην τρίτη συνεχόμενη ημερίδα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η Δημόσια Υγεία στο Προσκήνιο και έχω πραγματικά τη χαρά μου να είναι δίπλα μου ο κ. Ιωαννίδης. Κύριε Ιωαννίδη, καλησπέρα σας. Καλησπέρα σας. Σε λίγο είστε ο κεντρικός ομιλητής μιας άκρως ενδιαφέρουσας κεντρικής ομιλίας με τίτλου Επιστημονική Έρευνα Πίηση, Αντιποίηση και Παραποίηση. Θέλετε να μοιραστείτε δύο λόγια για αυτή σας την ομιλία μαζί μας. Μου ζητήθηκε να δώσω μια ομιλία για γενικό κοινό, άρα σκέφτηκα πώς μπορώ να δώσω μια κακή ομιλία που είναι ενδιαφέρει λίγο πιο έξω από τον κλασικό πανεπιστημιακό. Πουφάσα λοιπόν να προσπαθήσω να περιγράψω ποια είναι η αναλογία της επιστημονικής έρευνας με την πίηση σαν μια δημιουργική προσπάθεια, αλλά και τι μπορεί να πάει στραβά όταν έχουμε αντιεπιστημονικές κραυγές, αναρθρές κραυγές συχνά, άρα αντιπίηση, αντιεπιστήμη και όταν έχουμε αρκετά συχνά παραποίηση επιστημονικών δεδομένων. Είναι λίγο μεγάλο το εύρος και δεν ξέρω πόσο θα μπορέσω καλά να το καλύψω, αλλά βλέπουμε ότι στις μέρες μας η επιστήμη δέχεται επιθέσεις από πάρα πολλές πλευρές και πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να την υπερασπιστούμε. Ποιος είναι αυτός, πώς μπορούμε σαν επιστήμονες αλλά και σαν απλοιπολίτες να υπερασπιστούμε την επιστήμη και να προσπαθήσουμε να ζήσουμε τη ζωή μας χρησιμοποιώντας την επιστήμη όσο γίνεται πιο σωστά και με τρόπο που να βελτιώνει τελικά και τη ζωή μας και το προσδόκιμα επιβίωσης αν μιλάμε για δημόσια υγεία να βελτιώνει την κοινωνία μας σε μεγάλο αθμό. Σίγουρα και να βρίσκει και τις αντίστοιχες εφαρμογές στο κοινωνικό σύνολο και αυτό είναι ίσως και το ζητούμενο. Ακριβώς. Υπάρχει ο κίνδυνος ο επιστήμονας να χαρακτηριστεί ως ένας αποκομμένος μοναχός που είναι κλεισμένος μέσα στο εργαστήριό του, δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο παρά μοναχά, για κάποιες εξισώσεις ή για κάποια κύτερα πάνω σε κάποια τριβλία. Αυτό το μήνυμα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δώσουμε την εικόνα του επιστήμονα που ενδιαφέρεται να προσφέρει στην κοινωνία, ενδιαφέρεται να προσφέρει στους ανθρώπους του και ειδικά αν μιλάμε για δημόσια υγεία, για ιατρική, αυτό πρέπει να είναι ένας κεντρικός άξονας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι απλώς και μόνο για την περιέργεια, ότι θέλουμε να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας. Σωστά, την επιστήμονική περιέργεια που όλοι οι επιστήμονες λίγο πολύ κρύβουμε μέσα μας. Πραγματικά, κύριε Ιωαννίδη, είστε καταξιωμένος και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά όλος σας το έργο και η πορεία σας. Είμαι σίγουρη ότι η κεντρική η ομιλία θα έχει έτσι άπλετο ενδιαφέρον και θα την τεκμηριώσετε με πολύ ωραίο τρόπο. Άλλωστε, έχετε πάρα πολλές διακρίσεις και είσαστε και ένας καθηγητής που σας έδωσαν τον όρο του κενωτόμου επιστήμονα και όλα. Σας πέρασαν αυτόν τον σπουδαίο τίτλο. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω συγκριτικά με το εξωτερικό γιατί ζείτε στο εξωτερικό και δραστηριοποιήσετε και στο εξωτερικό. Η Ελλάδα σε ποιο, αν θέλετε, σκαλάκι βρίσκεται στο θέμα της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα έχει εξαιρετικές δυνατότητες και εξαιρετικές προκλήσεις. Έχει περάσει μια φάση μιας σοβαρότητας της κρίσης που έχει δημιουργήσει ένα σωρό από νέα προβλήματα και επίσης έχει δημιουργήσει και πολλές ευκαιρίες, θα έλεγα, για να λυθούν αυτά τα προβλήματα και για να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο αριθμός κορυφαίων επιστυμόνων ανάλογα με το μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού είναι περίπου 30 φορές μεγαλύτερος από ό,τι θα περίμενε κάποιος. Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς οι επιστήμονες αναγκάζονται να φύγουν ή μένουν στην Ελλάδα και δουλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες με πολύ χαμηλή χρηματοδότηση, με υποδομές οι οποίες ακόμα δεν είναι αντάξειες του τι θα μπορούσε να πετύχ Πολλές δυσκολίες, αλλά έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι και νέοι, δεν το λέω με καθαρά ηλικιακό προσδιορισμό, κάποιος μπορεί να είναι νέος και να είναι 90 χρονών ή κάποιος μπορεί να είναι 18 και ήδη να έχει γεράσει και να είναι 225 Νέοι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι και θα πρέπει να βρούμε τρόπους αυτούς τους ανθρώπους να μην τους αποθαρρύνουμε, να τους δώσουμε την ευκαιρία να κάνουν αυτό το επόμενο βήμα και αυτό το επόμενο βήμα για κάποιους να είναι ότι θα πρέπει να φύγουν έξω, αλλά ελπίζω να μπορέσουν να γυρίσουν και είναι μια μάχη που δίνεται καθημερινά για το πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ελληνική επιστημονική κοινότητα, να την βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μέσα από την δυνάμικη της επιστημονικής κοινότητας Να μην κάνουν ποτέ πίσω όταν αφορά κάτι που είναι το όραμά τους, το όνειρό τους. Να το διεκδικήσουνε με κάθε τρόπο, μανιακά. Να μην κάνουν ποτέ πίσω όταν αφορά κάτι που είναι το όραμά τους, το όνειρό τους. Να το διεκδικήσουνε με κάθε τρόπο, μανιακά Να μην κάνουν ποτέ πίσω όταν αφορά κάτι που είναι το όραμά τους, το όνειρό τους. Να το διεκδικήσουνε με κάθε τρόπο, μανιακά. Και με κάθε επιμονή. Και να κάνουν αυτό που τους αρέσει. Δεν θα πρέπει να σταματήσουν, να μην σταματάνε μπροστά στις δυσκολίες. Οι δυσκολίες θα υπάρχουν, οι απορρίψεις θα συσορεύονται. Θεωρώ ότι στην ζωή μου έχω απορριθεί πάνω από χίλιες φορές. Αν είχα απορριθεί ακόμα περισσότερες, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Σημασία έχει να μπορεί κάποιος να το ξεπεράσει το κάθε μπόδι που του εμφανίζεται και να μην χάνει την αυτοπεποίθησή του και την αίσθηση ιωτοξίας που μπορεί να έχει. Νομίζω ότι τα λόγια σας είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά για όλα εμάς τα νέα άτομα που σας ακούμε αυτή τη στιγμή. Και το θέμα είναι ότι κατά πόσο θα μπορούμε έτσι να μας δοθούν και οι κατάλληλες προοπτικές, είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό άλλα. Νομίζω ότι αυτά τα μηνύματα ιωτοξίας είναι πάρα πολύ σημαντικά και αν μη τι άλλο είναι πολύ ενθαρρυντικά για την έτσι η πιστημονική μας και μετέπειτα ζωή. Και μια τελευταία ερώτηση που συνήθως να την κάνω τις τελευταίες μέρες στην όψη του καινούργιου έτους. Μια προσωπική σας ευχή. Ποια θα ήταν αυτή? Χαρά, ευτυχία, δημιουργικότητα. Σας τα ευχόμαστε. Πάντα πάρα πολλές επιτυχίες και να δοξάζετε και την Ελλάδα στο εξωτερικό. Καλή συνέχεια στο έργο σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι κάθε καλό.