ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 14-12-2021 (Δήμος Χαλκιδέων, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ενημερώνω ότι έχει ξεκινήσει ήδη η εγγραφή και το live μέσα στο site του Δημο. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Γεια σου Τάσου. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ήρθε να δω κι εμείς, πως τεράς. Ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Η εγγραφή είναιень عنPeople Circle, Σε ευχαριστούμε πολύ. Σε ευχαριστούμε πολύ. Σε ευχαριστούμε. Σε ευχαριστούμε πολύ. Σε ευχαριστούμε πολύ. Σε ευχαριστούμε πολύ. Σε ευχαριστούμε. Σε ευχαριστούμε πολύ. Σε ευχαριστούμε πολύ. Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Ούχα! Παρούσα, Αννη Σπαρών, Πόρταρους Καλάλαπος Παρών, Σέρας Δημήτρης Παρών, Λιβαδίτης Ελευθέριος Παρών, Σακλαράκη Παρούσα, Παπαγεωργόπουλος Μικώλαος Παρών, Παρών, Παρών, Νέση Ιωάννης Παρών, Μεγάλου Κατερίνη Συνδέεται τώρα με τη στιγμή με κυρία Μεγάλου, Καρβούνης Κωνσταντίνος Παρών, Παλαιολόγο Παγγελία Επίφυσης και Παλαιολόγου, αν να μένετε. Βαγώνες Χρήστος Παρών, Βαβουλιώτης Ευάγγελος Παρών, Γιωγιός Γεωργιός Απών, Κεράτσας Μιχαήλ Παρών, Κατερίνη Απούσα, Μπουραντάς Γεωργιός Απών, Θελά Αναστασία Παρούσα, Καθαρός Πόρτης Βασιλίος Παρών, Σλακώνη Ελληνικού Αριγούλα Παραπούσα, Βαβουλιώτης Ιωάννης Παρών, Καραμούς Παναγιώτης Παρών, Πόρτης Δήμος Απών, Χαρούστας Κωνσταντίνος Απών, Μιχαήλ Κοιμώκος Κοιμώκηντε Λαπών, Κουτουλής Δημοσθένης, Κουτουλής δεν είναι επίσης συνδεμένος έτσι, Απών, Παναγιωτά Κουσφαλιώτης Απών, Τζιβίκα Γρανέτα Παρούσα, Σταματούκος Ευάγγελος Απών, Καλαθέρις Αναστάσιος Παρών, Σιόλιας Νικόλαος Απών, Μιτζιφίδε Λένη Απούσα και Μιτζιφίδε Λένη του Αθανασίου Απούσα, Δαρυμπέρι Ιωάννα Οπούσα, Βάκας Ιωάννης Παρών, Δεδαφύλλο Θανάστους Παρών, Κόντου Βασιλκή Παρούσα, Γεωργαλάς Νικόλαος Απών, Ζέρβας Πάνος Παρών. Κυρίες συνάδελφοι, έχουμε απαρτία, απλώς το ωράριο, η ώρα που συνεδριάζουμε σήμερα είναι δύσκολη ώρα, το έχουμε ξαναπεί, οι εργαζόμενοι που απουσιάζουν έχουν, δεν μπορούσαν να συνεχίσουν, τουλάχιστον οι τρεις, η δική μου, ο Γιωγιός, ο Μπουραντάς και η Κυριάκου Ποηδοποίησαν λόγω εργασίας, το έχουν και αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι απρόβλημα, για αυτό θα σας παρακαλούσα οι συνεδριάς να γίνονται κάποια ώρα που βολεύει όλους τους συμβούλους και αυτή είναι η απογευματινή, κυρίως αυτά η ώρα. Και να προσθέσουν και άλλα συμβούλια την ίδια μέρα με διαφορά μια ώρα, δύο. Λοιπόν, καλώς, τώρα εδώ επειδή είναι συγκεκριμένο το θέμα, το γνωρίζετε έτσι, τα δύο θέματα που θα μας απασχολήσουν σήμερα είναι, ας το πούμε, η δική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε φαντάζομαι ότι και δεν θα κρατήσει πολύ και γι' αυτό και την ξεχωρίζω από τις υπόλοιπες. Λοιπόν, προχωράμε στον Σασέ, απέστειλα εκτός στο σχέδιο του κανονισμού, απονομίστημων και διακρίσεων του Δήμου Χαλκιδέων, γεγονός είναι ότι δεν έχει συνταχθεί μέχρι σήμερα τελείως πάντων έτσι από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ψηφιστεί, οπότε θεωρώντας ότι πραγματικά πρέπει να υπάρχουν αυτές οι τιμές και οι διακρίσεις από το Δήμο προκειμένου να πονέμονται σε πρόσωπα τα οποία έχουν τις κατηγορίσεις όπως σας τις έχω αποστήλει. Αν δεν υπάρχει κάποια παρατήρηση, αν δεν υπάρχει κάποια αντίρρηση, θα σας προσκαλούσα να ψηφίσουμε και να προχωρήσουμε και στο δεύτερο θέμα. Όχι, πιθανόν να θέλουν κάποιοι να το αποδηλυθούν, Πρόεδρε, γιατί τι θα πει να ψηφίσουμε και να προχωρήσουμε στο δεύτερο θέμα. Προκειμήσατε ένα σχέδιο κανονισμού, δεν πρέπει να το σχολιάσουμε. Ναι, αν είναι κάτι που θέλει να πει κάποιος... Σας ακούω. Για να ξεκινήσουμε με τον κ. Παγών, έχει κάποιος κάποια άλλη... Όχι, δεν έχω κάτι. Ο κ. Καθαροσπόρης, για να μας τρυπώ. Όχι, όχι, όχι. Η κ. Τσιβίκα, εσείς. Δεν σας ακούω, αν θέλετε. Ναι, ναι, ναι, το άνοιξαν, ναι. Εμείς, αν και θεωρούμε πως πρέπει να δίνονται διακρίσεις αυτός, θα καταψηφίσουμε το κανονισμό σαν κανονισμό, γιατί θεωρούμε πως κάθε τιμητική διάκριση σε οποιαδήποτε από τα πρόσωπα που αναφέρθηκα, θα πρέπει να κρίνεται ανάλογα με την περίσταση συγκεκριμένα, χωρίς να είναι απαραίτητος κάποιος κανονισμός και με βάση την υπάρχουσα αποδειδημένη κοινωνική υποσχωρά του καθεατών. Πιπλέον, αυτό θα πρέπει να κρίνεται και με βάση της απόστασης που εκπράζουν οι δημότητες μέσω, πιθανώς, των κοινωνικών φορέων της πόλης. Δηλαδή, κατά πόσο το τιμόμενο πρόσωπο προσέφερε κάτι συγκεκριμένο και ευρύτερα αποδεικτό. Εξάλλου, υπάρχει και η πιθανότητα, έτσι αυτό μας φοβίζει και δημιουργεί ο κανονισμός που δημιουργείται, να αξιοποιηθεί από τις εκκάστοτες δημοτικές αρχές, δεν είναι απαραίτητα να είναι η σήμερινη, μπορεί να είναι η εμπλανή ή οποιαδήποτε άλλη, ως μέσο για καθαρά πολιτικούς σκοπούς, αποδυναμοντας τιμητικές διακρίσεις με κριτήρια που δεν θα σχετίζονται απαραίτητα με την κοινωνική υποσχωρά του καθεατών. Κυρία Τσίβικα, έχω καταγράφει την απόψη σας. Απλώς θα σας πω ότι, ούτως ή άλλως, εκτός από την τελευταία περίπτωση, όπως είδατε, της Ευημομνίας, όλες οι άλλες περιπτώσεις απαιτούν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα εμείς εδώ εκφράζουμε, λοιπόν, είμαστε εκπρόσωποι των δημοτών, ακριβώς για να μεταφέρουμε όλους και σαφώς, γι' αυτό και δηλαδή κάναμε και κάποια πιο αυστηρή απέτηση ως αναφορά τα αιτήματα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να εισάγει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα αίτημα, για να τυπηθεί ο οποιοσδήποτε, έτσι από τα πρόσωπα τα οποία αναφέρατε, ο οποιοσδήποτε δημότηση, μη, ο οποίος προσέφερε. Μακάρι εγώ θα σας έλεγα ότι μακάρι να υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να προσφέρουν και να αξίσουν τις απονομίσεις τιμής και διάκρισης. Κύριε Καλαθέρη. Ναι. Κυρία Πρόεδρε, ήθελα κατ' αρχάς να ρωτήσω, αυτό το δισέλιδο που μας καταθέσατε ως σχέδιο κανονισμού απονομής τιμών και διακρίσεων του Δήμου Χαλκιδέων, σας βρίσκει σύμφωνή, σας ικανοποιεί, είναι ένα πόνιμα ανάλογο των περιστάσεων και ανάλογο του Δήμου Χαλκιδέων. Διότι εγώ έκανα μια έρευνα έτσι από περιέργεια σε άλλους δήμους, τουλάχιστον 20, και το μικρότερο σε έκταση κανονισμό απονομής τιμών και διακρίσεων, δεν μιλάω για το κανονισμό του Δήμου Αθηναιών, το βρήκα στο Δήμο Ρόδου και είναι 10 σελίδες. Και είναι εμπεριστατωμένος, λεπτομερής και αξιόπιστος. Ήθελα να ξέρω ποιος είναι ο συντάχτης αυτού του κειμένου, κυρία Πρόεδρε. Υπάρχουν σύμβουλοι, υπάρχουν σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων, υπάρχουν νομικοί σύμβουλοι, δεν έπρεπε αυτοί να έχουν συμμετάσει στη σύνταξη του συγκεκριμένου κανονισμού. Και παρ' όλα αυτά δεν έπρεπε μέσα στον κανονισμό να μεθοδευτεί η αξιοποίηση και η εμφάνιση του ιστορικού παρελθόντος της πόλης. Δεν έπρεπε να ονομαστεί κάποιο μετάλλιο, μετάλλιο Αριστοτέλη. Δεν έπρεπε να ονομαστεί κάποιο μετάλλιο, μετάλλιο της Αρέθουσας και πάει λέγοντας. Τα παίρνουμε όλα σβάρνα και κατασκευάζουμε χρυσά κλειδιά και μετάλλια, των οποίων ούτε το περιεχόμενο ούτε την εμφάνιση περιγράφει ο συγκεκριμένος κανονισμός. Λέει θα μπορούσε κάποιος ρέκτης, δεν λέω για τη σημερινή δήμαρχο, κάποιος ρέκτης δήμαρχος αύριο μεθαύριο να φτιάξει μετάλλιο του Δήμου Χαλκιδέων με τη φιγούρα της άρρωσης του αούν ας πούμε. Δεν έπρεπε να περιγράφονται τα μετέλλια, το χρυσό κλειδί, από τι θα αποτελούνται, τι θα πεικονίζουνε, πώς θα δημιουργούνται και όλα αυτά τα πράγματα. Εντάχει να ψηφίσουμε και βέβαια εγώ θα σας εξηγήσω αμέσως μετά γιατί εντάχει, αλλά έχω και σαχτώ ακόμα, κατά την άποψη μου αχαρακτήριστο κείμενο, ορισμένες αμπορίες. Πρώτον, στο όρθρο δύο δικαιούμενα πρόσωπα το κλειδί της πόλης, αλλά όλους αυτούς που αναφέρει, όπως είπε σωστά και η Γρανέντα, δεν τους σθέτουμε στη βάσανο, συλλήβδι. Εγώ να αναρωτηθώ, εάν αύριο μεθαύριο κάνουμε μια αδελφοποίηση με μια πόλη είτε της Ελλάδος είτε του εξωτερικού, ας πούμε στη Βενετία που φωνάζω δυο χρόνια τώρα τη Βενετία, βλέπω εδώ ο δήμαρχος της Βενετίας και μας προσκομίσει το κλειδί της πόλης της Βενετίας. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα βάσει του κόνισμου να του ανταποδώσουμε την πράξη δίνοντας και σε αυτόν το κλειδί της πόλης. Γιατί δεν προσθέτεται λοιπόν ανάμεσα στους πρεσβευτές, τι μας ελέγχουν και τι μας επηρεάζουν οι πρεσβευτές των ξένων κρατών. Πρέπει να προσθέσουμε τους δημάρχους αδελφοποιημένων πόλεων με το Δήμο Χαλκιδέων. Νομίζω ότι είναι επιβεβλημένο. Στο παρελθόν, στην αρχαιότητα, όταν μια πόλη αποκτούσε Ολυμπιονίκη, κατεδάφιζε ένα μέρος των τυχών της για να περάσει ο Ολυμπιονίκης. Και εμείς δεν πρέπει να προβλέψουμε αν υπάρχει Ολυμπιονίκης ή παγκόσμιος ρέκορντμαν ή ευρωπαϊκός νικητής να το απονείμε το χρυσό κλειδί της πόλης. Τον βάζουμε αμέσως στην κατηγορία νούμερο 3, απονομή τιμητικών διακρίσεων κλπ. Και έρχομαι και στην παράγραφο 4 του άρθρου 2, έφημος 1, είναι τιμητική διάκριση του Δήμου Χαλκιδίων που απονέμεται κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου ή απόφασης του Δημάρχου. Το αφήνω ασχολίαστο. Και έρχομαι, θα εξηγήσω γιατί σημαίνει αυτό, στο άρθρο 3, απονομή τιμητικών διακρίσεων και ανάμεσα στα άλλα που λέει ότι θα γίνεται σε πανηγυρική συναιδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κλπ. Σε έκτακτες ή επίγουσες περιπτώσεις, η τελετή της επίδοσης θα πραγματοποιείται σε άλλο χώρο, εκτός της αίθουσας ενδρυάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία αντιπροσωπίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιος θα αποφασίζει όλα αυτά. Ποιος θα κρίνει δηλαδή ότι είναι έκτακτη η επίγουσα η περίπτωση, τον χάνουμε τον άνθρωπο και πρέπει να του δώσουμε ζωή το μετάλλιο, ποια είναι η επίγουσα περίπτωση. Και εκτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου ποιος αντακρίνει όλα αυτά κυρία Πρόεδρε, το αποφασιστικό όργανο της πόλης του Δήμου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που δεν αναφέρεται εδώ πέρα. Κυρία Πρόεδρε το δεύτερο θέμα είναι η απονομή του χρυσού κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων στον Μητροπολίτη. Κυρία Καλαθέρη, κυρία Καλαθέρη ακούσαμε, είμαστε στο πρώτο θέμα. Το πρώτο θέμα είναι εγώ κυρία Πρόεδρε, μην ανησχύετε. Δεν κάνω παρατηπίες. Είμαι πολύ προσεκτικός. Επειδή στο δεύτερο θα ακούσετε την εισηγή σας. Θέλω να ταινήσω λοιπόν ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί εγώ εάν ήμουν τιμόμενο πρόσωπο, θα θεωρούσα εαυτόν θυγμένο να φέρνουμε την απόφαση απονομής βραβίου σε μένα στον τιμόμενο πρόσωπο και επειδή δεν υπάρχει το εργαλείο βάση του οποίου θα διγύνει η απονομή και δεν έχουμε σκεφτεί εγκαίρως να το κάνουμε, το φέρνουμε μαζί με την απόφαση περί απονομής του τιμόμενου βραβίου στον τιμόμενο πρόσωπο και το εργαλείο. Την ένδρυση του κανονισμού απονομής τιμών και διακρίσεων του Δήμου Χαλκιδέων. Όλα αυτά, κυρία Πρόεδρε, αν με αντιτρέψετε να πω, σημαίνουν προχειρότητες και δουλειά στις τελευταίες στιγμές. Και όσον αφορά για το ότι σε έκταξες ή επίγουσες περιπτώσεις η τελετή και λοιπά που σας διάβασα στο Άρκτο Τρία, απλώς να κάνω αναφορά και μακάρι να μην πω ψεύτης, ότι τη Δευτέρα το απόγευμα στον Άγιο Νικόλαο υπάρχει η παρουσίαση του βιβλίου του Σεβασμιουτάτου Μητροπολίτου μας για τα 20 χρόνια της εθιερωσύνης του. Απλώς το αναφέρω. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε, υπάρχει κάποιος άλλος που θα ήθελε να τοποθετηθεί? Κύριε Καλαθέρη, μόνο να σας πω σε συντομία και ότι πάντοτε τις παρατηρήσεις σας τις λαμβάνω υπόψη μου και τις εκτιμώ ιδιαιτέρως. Θα σας πω λοιπόν ότι ο δήμος Χαλκιδέος, ο Χαλκιδέων κακός μέχρι σήμερα δεν έχει ψηφίσει έναν κατανονισμό τέτοιων. Εισάγεται για πρώτη φορά σήμερα. Σαφώς αυτά που είπατε την έρευνα χαίρομαι γιατί την έκανα και εγώ. Όμως όπως βλέπετε υπάρχει ένα άρθρο το οποίο ο συντάκτης λοιπόν του κειμένου, άρα όλα αυτά, είμαι εγώ. Προσπάθησα λοιπόν να διατυπώσω σε ένα πολύ πολύ μικρό κύνημα και με στοιχειώδηση έτσι διατάξεις αυτό που θέλει να κάνει ο δήμος. Βρήκα στο παρελθόν όπως λέτε από νομές οι οποίες ακριβώς επειδή κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει ποια ήταν η διάκριση, θεωρήσαμε λοιπόν σωστό πραγματικά να ξεκινήσουμε να βάλουμε μια βάση, αυτή είναι η βάση. Όπως βλέπετε στο τέταρτο άρθρο έχω προκλέψει ότι ο κανονισμός μου είναι να τροποποιείται. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες αυτές πραγματικά οι παρατηρήσεις που είπατε και όσον αφορά τα μετάλλε και πώς θα μπορούσαν, τι αποτυπώσεις, τις ονομασίες, όλα αυτά που είπατε, σαφώς μπορούν λοιπόν να έρθουν και να διορθώσουν, να συμπληρώσουν. Και στο καλύτερο, με την καλύτερη δυνατή απόδοση και με τις δικές σας τις παρατηρήσεις, εγώ θα χαρώ παραγματικά να τις συσφέρετε προκειμένου να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο καλύτερο κανονισμό. Παρ' όλα αυτά όμως επειδή δεν υπάρχει πουθενά στο νόμο το ελάχιστο περιεχόμενο, τώρα η συγκεκριμένη κανονισμή που αναφέρατε είναι από ότι είδα βελτιώσεις παλαιότερον. Εμείς ξεκινάμε σήμερα βάζουμε τη βάση, σαφώς έχουμε το δεύτερο θέμα το οποίο έχει να κάνουμε το συγκεκριμένο κανονισμό. Νομίζω ότι κάνουμε μια καλή αρχή, τουλάχιστον αυτό θα πρέπει νομίζω να εκτιμηθεί από τους συναδέλφους. Και έτσι γι' αυτό σας καλώ λοιπόν να το ψηφίσουμε και από εκεί και πέρα σαφώς είμαστε, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε στη συνέχεια βελτίωση και τροποποίησή του. Προέδρε. Ναι, κύριε Κράτσα. Λέω ας πούμε, πώς θα πρέπει να προβληθεί ότι θα πρέπει και η διακρίση να δίνεται με αυξημένη πλειοψηφία του Δημοδικού Συμβουλίου. Δεν έχω, δεν... Άλλο ένα θέμα. Ωραία, αν θέλετε να το... Να το δούμε και αυτό, έτσι. Ωραία, ας το ψηφίσουμε, εγώ σήμερα σας καλώ να το ψηφίσουμε, σας το ξαναλέω θέτοντας μια βάση. Να το δούμε. Μετά στη πορεία, θα έλεγα λοιπόν ότι αν έχετε τη διάθεση όλοι να κάνετε τις παρατηρήσεις και να έρθουμε και κάποια στιγμή όπως έλθουμε στη δροποποίησή του και στη βελτίωσή του. Ευχαριστώ. Εντάξει, και εγώ. Λοιπόν, άρα να προχωρήσουμε σε ψηφοβολία. Κύριε Παγώνη. Με ακούτε. Ναι. Με τις παρατηρήσεις που ήδη και εσείς επισημάνατε και ο κύριος Καλαπτέρης, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, είναι η βάση δηλαδή, η παρατηρήσεις του είναι η βάση και το οργανισμό αυτών αφωνομής των διακρίσεων. Συμφωνούμε και με την πρώτη, πάρα πολύ σύντομα, την πρώτη ευκαιρία να τροποποιήσουμε για να εμπλουτίσουμε αυτό το οργανισμό. Καλώς, ευχαριστώ. Χείρος Καθαροσπόρης. Πρόηδο κρατάω αυτό που είπατε, ότι μόνοι σας ευκαιρήσατε αυτό το εγκανονισμό και αναγνωρίζοντας ότι έχετε αποτυπώσει με τον τρόπο αρκαδόρο όλες οι προϋποθέσεις και τα δικαιούμενα πρόσωπα με την ανάλογη τιμή και ας κρατήσουμε αυτό για σήμερα προκειμένου να προχωρήσουμε στη ψήφιση και να δεσμευτούμε, και όχι να δεσμευτούμε για να τα πούμε και να έχει ωραία άποψη με τα καθιά μας, να δεσμευτούμε, ότι θα πρέπει να... Δεν ακούω. Ναι, σας ακούμε. Να δεσμευτούμε ότι αυτό θα είναι κάτι που θα δουλευτεί και θα εκπονίσουμε έναν κανονισμό τέτοιον, που όπως είπε σωστά ο Τάσος και όπως παρατήρησε και ο Μιχάλης, όλα αυτά που πρόκειται να γίνουν τιμώντας έναν πρόσωπο της εμβέλειας του Σαβημαϊκού Τάτου μας, ή οποιοδήποτε άλλο, όπως είπε ο Τάσος και άλλα πρόσωπα, να αντιχάνει της πλήρους αποδοχής και ψήφισης του Δημιουργικού Συγγλίου κάτω από το δυνατόν. Λοιπόν, η κύρια Τσιβίκια που σε άλλους έχει καταψηφίσει. Είναι καλά. Ναι, τοποθετήθηκε και νομίζω ότι είπατε καταψηφίζω. Κύριε Καλαθέρη. Κυρία Πρόεδρε, το ψηφίζω επειδή χωρίς τη ψήφιση του πρώτου θέματος δεν μπορώ να ψηφίσω το δεύτερο. Το ψηφίζω λοιπόν για να πάρουμε απόφαση και για το δεύτερο. Λοιπόν, ο κύριος Μπάκας. Ναι. Ο κύριος Σενταφύλου. Ναι, ναι. Ο κύριος Ακόντου. Ναι, ναι. Ο κύριος Γεωργαλάς. Ναι, ναι. Ο κύριος Έρβας. Ναι. Και ο κύριος Πάνος. Το πρώτο θέμα της σημερίσσας διάταξης κατά πλειοψηφία. Λοιπόν, για το δεύτερο θέμα της σημερίσσας διάταξης δίνω το λόγο στην κυρία Δήμαρχο. Προκειμένα να κάνω την εισηγήση της. Κυρία Δήμαρχη, σας ακούμε. Κυρίες και κύριοι. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδου Συστίας και Εμπορίων Σποράδων Κύριος Χρυσόστομος Β' σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, στις 14-12 του 2001 εξελέγγει από το σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Στις 17-12 του 2001 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον Ιεραρχικό Μητροπολίτη, στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και στις 12-12 του 2002 ενθρονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδας. Με αφορμή της συμπλήρωσης της 20 αιτούς του Αρχιερατίας, εισηγούμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων να αποφασίσει την απονομή σε αυτόν της ανώτερης θυμητικής διάκρισης του χρυσού κλειδιού του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς ο σεβαστός Πειμενάρχης μας, ο οποίος είναι εκγενήσεως δημότης του Δήμου Χαλκιδέων, καθόλη τη διάρκεια των 28 ετών έχει επιτελέσει πολύ μεγάλο πειμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, στηρίζοντας πάντοτε τα δίκαια συμφέροντα του Δήμου μας και την πρόοδο και ευημερία των δημοτών, έχοντας ως επίκετρο τις δράσεις του τον άνθρωπο και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, αποδεικνύοντας ότι είναι πραγματικός πατέρας, αδερφός και φίλος όλων μας. Η προσφορά του σεβασμιωτά του Μητροπολίτη μας στον Δήμο Χαλκιδέων περιλαμβάνει τα εξής, επί αρχιερατίας του έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν στον Δήμο μας, το γενικό φιλόπτοχο ταμείο με πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό έργο το οποίο στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό, ειδικότητα απαραίτητη για την ιεράρχηση των αναγκών και την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες που καταφεύγουν σε αυτό, μέρη του οποίου αποτελούν 16 ενωριακά φιλόπτοχα ταμεία στον Δήμο Χαλκιδέων όπου καθημερινά στα ονομαζόμενα σπίτια Γαλήνης λαμβάνουν 730 συμπολίτες μας φαγητό. Παράλληλα, μόνο για το έτος που πέρασε, έχουν συγκεντρωθεί από εθελοντές αιμοδότες 550 μονάδες αίματος, οι οποίες έχουν προσφερθεί αντιστοίχως σε ασθενείς που τις είχαν ανάγκη. Από το γενικό φιλόπτοχο ταμείο, μόνο κατά το τελευταίο έτος διατέθηκε σε φιλανθρωπικού σκοπούς το ποσό του 1.756.643,9 ευρώ. Τράπεζα τροφίμων και ενδυμάτων που εδρεύει στην οδό Φαβιέρου 46 στη Χαλκίδα για τη στήριξη οικονομικά αδυνάτων ανθρώπων, η οποία μόνο κατά το τελευταίο έτος βοήθησε 2.282 οικογένειες, προσφέροντας συνολικά 29.772 είδη τροφίμων και 1.340 κιλά λάδι. Κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό ιατρίο που εδρεύουν στην οδό Μεσαπίον 10 στη Χαλκίδα, όπου παρέχεται πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φάρμακα σε 120 ανέργους και ανασφάλειστους συμπολίτες μας. Κέντρο Στήριξης Οικογένειας, ΚΕΣΟ, στην περιοχή της Φανερωμένης στη Νέα Αρτάκη, έχοντας παράρτημα και στη Νηστεία για την υποστήριξη και ενίσχυση των οικογενειών, ιδιαιτέρως των μονογονεϊκών και των θυμάτων οικογενειακής βίας ενηλικών και παιδιών. Στις δράσεις του Κέντρου περιλαμβάνονται βιοματικές ομάδες συμβουλευτικής γονέων και ζευγαριών, δραστηριότητες κοινής δημιουργικής απασχόλησης γονέων και παιδιών, θεατρικές ομάδες, επικοινωνία με σχολεία για την ευασιτοποίηση και ενημέρωση των εφήβων για την αξία του θεσμού της οικογένειας, σεμινάρια πρώτων βοηθιών, ρανδιοφωνικές εκπομπές που αφορούν στην οικογένεια και το παιδί στο ρανδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλαιος, ομάδες εθελοντικής διακονίας μοναχικών ασθενών, πάντα δωρεάν και σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες. Σχολές γονέων στη Χαλκίδα, αλλά και στη Νηστεία, το Μαντούδι και σε όλα τα νησιά των Βορειών Σποράδων, όπου αναπτύσσονται από τους ειδικούς θέματα σχετικά με το θεσμό της οικογένειας και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους στις ροβιές Ευείας, όπου κατά τη θερινή περίοδο φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν 780 παιδιά σε έξι χρονικές περιόδους. Στο τέλος του καλοκαιριού συνήθως φιλοξενούνται εκεί παιδιά με αναπηρίες και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεντριού φιλοξενούνται εκεί σε συνενόηση με το ΚΕΑ Ήπειρος 40 ουσιοεξαρτώμενοι νέοι. 22 ενωριακά κέντρα νεότητα στο Δήμο Χαλκιδέων για την επικοινωνία και την στήριξη των νέων ανθρώπων. Ειδικά για την υποστήριξη των ατόμων με εξαρτήσεις από ουσίες, την ιδιαίτερη αγωγή και μέρημνα της Ιεράς μας Μητροπόλεως λειτουργεί στη Χαλκιδά το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών Νομού Εβίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ με Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Καλύβα. Τηλεφωνική γραμμή 24 ώρες επικοινωνίας για την πρόληψη των αυτοκτονιών. Σχολή εκμάθησης νοηματικής γλώσσας, η πρώτη στην Ελλάδα, με υπεύθυνο τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη. Το επικοινωνιακό, μορφωτικό, ιεραποστολικό και πολιτιστικό ίδρυμα Άγιος Τιμώθος Ευρίπτου, όπου λειτουργεί το ραδιόφωνο της Ιεράς μας Μητροπόλεως και εκδίδονται βιβλία και ημερολόγια. Το ίδρυμα αυτό που στεγάζεται στο πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως πρόκειται να μεταφερθεί στο νεόδμητο κτήριο της περιοχής του τάγματος πεζοναυτών στη Χαλκίδα. Βιβλιοθήκη στο όνομα του Αγίου Θεοφύλακτου Αχρίδος του Χαλκιδέως που επίσης στεγάζεται στο πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως και πρόκειται να μεταφερθεί στο νεόδμητο κτήριο της περιοχής του τάγματος πεζοναυτών στη Χαλκίδα. Βιβλιοπωλείο το οποίο βρίσκεται στην οδό Αβάντων στη Χαλκίδα τα όπια κέρδη του οποίου ενισχύουν το γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Μητροπόλεως μας. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας υποστηρίζει και συνεχίζει τη λειτουργία του γυροκομείου και του ορφανοτροφείου αρένων της Ιεράς μας Μητροπόλεως όπου βρίσκουν στέγοι και διαρκή φροντίδα 50 υπερίλικες και 7 ορφανά παιδιά. Βρίσκεται αδιαλείπτος κοντά στους ασθενείς του νοσοκομείου Χαλκίδας και στους τροφίμους του καταστήματος κράτησης Χαλκίδας πραγματοποιώντας θείες λειτουργίες, ακολουθίες και ιερά μυστήρια. Μεταφέρει ο ίδιος εκεί κάθε χρόνο το αναστάσιμο φως, στηρίζει ασθενείς και κρατούμενος με την πατρική του αρρογή. Βρίσκεται κοντά στους μαθητές, ερχόμενος σε επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα, επισκεφτόμενο σχολεία όλων των βαθμίδων πραγματοποιώντας συχνά θείες λειτουργίες εντός των σχολικών συγκροτημάτων ενώ κατά τη λήξη κάθε σχολικού έτους πραγματοποιεί η θεία λειτουργία για τους υποψηφίους των πανελημίων εξετάσεων. Παράλληλα, κάθε έτος επιβραβεύει με ειδικές διακρίσεις τους επιτυχόντες τις πανεπιστημιακές σχολές. Σημαντική επίσης είναι και η παροχή υποτροφιών για σπουδές σε οικονομικά αδύνατους φοιτητές μέσω του Γενικού Φιλοπτόχου Ταμείου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του στην ανακέννηση Ιερώναων και τον εγγενιασμό πολλών ενωριών αλλά και στην αναβάθμιση της κτηριακής μας κληρονομιάς με την παράλληλη ενίσχυση της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Με δική του πρωτοβουλία και μέρημνα εκπονήθηκαν οι μελέτες για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής ο οποίος αποτελεί μνημείο μέγιστης ιστορικής σημασίας καθώς και η μελέτη για την κατασκευή του πολιτιστικού και πνευματικού κέντρου της Ιεράς μας Μητροπόλου στη Χαλκίδα στην περιοχή του τάγματος Μεσοναυτών. Μετέφερε την επισκοπική έδρα και τα γραφεία της Μητροπόλου στο ανακενισμένο πρώην νοικοτροφείο Αρένων στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα. Ο Σεπτός μας Πειμενάρχης δηλώνει δυναμικό παρόν σε κάθε μεγάλο ζήτημα για το δήμο μας εκφράζοντας ξεκάθαρη και ουσιαστική θέση προωθώντας τα δίκαια συμφέροντα κάθε πόλος και χωριού μας. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η έμπρεξη στη ρήξή μας στις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου του 2020 όπως επίσης και η διαρκής προσπάθειά του για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού παρακινώντας συνεχώς το πίμνιό του να τυρεί απαρέγγλιτα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και φροντίζοντας για τη σύμφωνα με τα μέτρα αυτά εύριθμη λειτουργία των Ιερών Ναών. Με αυτή την ενδεικτική αναφορά του πολυσκεδούς του έργου και της πατρικής του φροντίδας σε κάθε δημότη του δήμου μας σας καλώ να αποφασίσουμε την απονομή στο σεβασμιότατο Μητροπολίτι Χαλκιδό Συστιέας και Μπορειών Σποράδων κ. Χρυσόστομο τον Δεύτερο την απονομή της ανώτερης τιμητικής διάκρισης του χρυσού κλειδιού του δήμου Χαλκιδέων το οποίο θα του αποδοθεί από εμένα σε ειδική τιμητική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 πρώτου του 2022 επετιακή ημέρα της εμφωνήσεώς του ως Μητροπολίτη στην καθέδρα της Ιεράς μας Μητροπόλεως στην πόλη της Χαλκιδας παρουσία όλου του δημοτικού συμβουλίου. Κύριε Παγώνη, σας ακούμε. Συμφωνώ απολύτως με την Σύγγεστη της Δημάρχου, με όσα αναλυτικά ανέφερε και με το πρόσθετο ότι ο Μητροπολίτης πέρα από το θεολογικό του έργο, την πολατρευτικό του και το ποιμεικό του, στην βάλη της συμμετοχή του με το λόγο του και τις πράξεις του για σοβαρά ζητήματα της πόλης είναι ένας επιπλέον λόγος που τον καθιστά άξιο του αυτής της διάκρισης. Όπως γνωρίζετε ο Μητροπολίτης μετύχε ο ίδιος και έδωσε μια ολόκληρη επιχειρηματολογία και στήριξε την επιχειρηματολογία του Δήμου για την αποφογή εγκατάστασης διωδίων στην Χαγκίδα. Ήταν σε όλες τις σκέψεις και ένθερμος υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας, όπως επίσης είχε και σημαντική συμβολή στο να δώσει υπόπεδο για να αναγερθούν φυλακές, αλλά σε μια σειρά άλλα κοινωνικά ζητήματα που αφαιρούν την πόλη έξω από τις θεσκευτικές σου υποχρεώσεις. Με αυτή την έννοια συμφωνούμε με την απονομή αυτής της τιμητικής διάκρισης των Μητροπολίτων. Κύριε Καθαροσπόρη. Κύριε Πρόεδρε, είναι σημαντική η μέρα η σημερινή με την έννοια ότι ο δήμος μας πέρασαν 20 χρόνια για να μπορέσει να ανοίξει τις πύλες του και να πάρει μια απόβαση έστω και με τη διαδικασία της τηλεδιάσχευσης, με την οποία βέβαια διαφωνώ, παρότι εμείς θα πάμε στις 12 του Γενάρη στην εκδήλωση που θα πηγαίνει η απονομή, θα έπρεπε να υπάρχει ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο και θα έπρεπε να είναι όλη η Δημοτική Συμβουλική προκειμένου σε αυτή την απόβαση να έχουν να λένε ότι συμμετείχαν και αυτοί ως Δημοτικοί Σύμβουλοι σε μια τόσο κορυφαία απόφαση για το δήμο μας. Όμως θα πω κάτι που συνηθίζει να λέει ο λαός, κάλλιο αργά πάρα ποτέ και το λέω αυτό γιατί ο δήμος μας δεν πρέπει να έπεται ή να ακολουθεί κάποιος άλλος δήμος, αλλά θα πρέπει να υγείται και να δείχνει το στόχο για να εμπροστάρει σε τέτοιου είδους ενέργειες για τους δημότες του και τους ανθρώπους τους εξέγωτες. Η ιστορία του Μητροπολίτη μας είναι πάρα πολύ μεγάλη και μπορώ να πω και να συμπληρώσω στο που πει δήμαρτος ότι γεννήθηκε στον Βασιλικό και ήταν δημότης Βασιλικού. Μετά το 2010, όπως γνωρίζουμε με τον Καλλικράτια, είναι δημότης Χαλκιδεών. Ο κατακόσμος Κωνσταντίνος Τριανταφύλου την χάνει πάρα πολύ γνωστός και στην οικογένειά μου και παντού και ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος από μικρός είχε το χάρισμα του Θεού. Και η γνωριμία μου πάλι μαζί του έχει να κάνει από πολύ κοντά πριν ακόμη γίνει Μητροπολίτης και είχα την τιμή πριν την ενθρώνησή του να έχω το πρόσταγμα από τη μεριά του Δήμου για τις 12 π.Χ. του 2000 μ.Χ. προκειμένου να γίνει η τελετή της ενθρώνησης. Θα πω αυτό και θα κλείσω. Αυτό που έγινε στην ενθρώνηση του Δημερνάρχη μας δεν έξαχνε να συμβεί στην πόλη. Παρακολουθώ τα κοινά πάρα πολλά χρόνια. Την πολιτική ζωή του τόπου πάρα πολλά χρόνια. Από τη γέφυρα της Χαλκίδος και μέχρι το ηρώον του Αγίου Νικολάου δεν έπεφτε καρφίτσα. Και βέβαια σε αυτές τις περιτώσεις ιδιαίτερα της χερδονίας Μητροπολιτών υπάρχει ένα δίπολο. Είναι καλό κανείς να γίνεται Μητροπολίτης στον τόπο του γιατί λέει ο λαός κανείς δεν αγιάει στον τόπο του. Εδώ είναι εξέρεστον κανόνα. Αυτός ο άνθρωπος και στον τόπο του χερδονήθηκε και στον τόπο του αγιάζει. Γιατί ως άνθρωπος ή επιδίμακος πάρα πολλά και όλα αυτά όντως υπάρχουν. Τα παρέλαβε πολλά από αυτά. Πολλά έκανε καινούργια μόνος του. Αλλά εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας όλοι και το λέω από δικό μου βίωμα είναι ότι ως άνθρωπος ήταν και παραμένει κοντά μας και στα δύσκολα και στα εύκολα. Στα δύσκολα με ένα χτύπημα στο νόμο μας δίνει κουράγιο να καταπιούμε τον πόνο και στα εύκολα με το ενεγματικό του χαμόγελο και το γλυκό του χιούμορ μας κάνει να γελάσουν και εμείς μαζί με αυτά που μας λέει και να μας δώσει χαρά. Κατά συνέπεια είπαστε και εμείς σύμφωνοι είναι πολύ μεγάλη η μέρα σήμερα. Μα πάρα πολύ και δεν το λέω για να ξεματιάσω κανένα. Έτσι νιώθουμε για τον Μητροπολίτη μας. Είναι αδερφός μας, είναι ο φίλος μας, είναι ο πατέρας μας. Ακούει τους πάντες και τα πάντα με πολύ ηρεμία, με πολύ γαλήνη και θεωρώ ότι αργήσαμε πάρα πολύ να το κάνουμε. Αλλά όμως ξαναλέω, κάλλιο αργά παρά ποτέ και αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μείνει στην ιστορία αυτό που έγινε με το σημερινό Χρυσόστομο όπως πραγματικά θυμάμαι το 2001 όταν είχαμε τιμήσει τον Βεργγή, τον προκατοχό του. Και τότε έχει έρθει και ο μακαριότατος Χριστόβουλος. Έτσι, κάτι πρέπει να κάνουμε στην πόλη έτσι ώστε να μείνει σημαδιακή αυτή η μέρα για να το θυμόμαστε και να τον τιμούμε. Ευχαριστώ. Βέβαια της ΕΒΙΚΑ έχετε τον λόγο. Εμείς θα ψηφίσουμε Λευκό, δεν έχουμε να πω κάτι άλλο. Κύριε Καλαθέρισης ακούμε. Ναι κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Ήθελα να παρατηρήσω ότι ανάμεσα σε αυτά που ανέφερε πολύ λεπτομεριακά η Δήμαρχος και τα οποία έχουν να κάνουν με το φιλανθρωπικό έργο και το καθόλου κοινωνικό έργο του Δεσφότη μας. Εγώ θα θέλα να αναφερθώ στο ότι πέρα και πάνω από όλα αυτά έκανα ένα πολύ σημαντικό για την εκκλησία της Μητρόπολης του που κατάφερε στη Νικοσαϊτία να χειροτονίσει μια πιάδα ένα μεγάλο αριθμό νέων και μορφωμένων εξαιρετικών κληρτικών με διδακτορικά με μετατυχιακά φιλικών προς το εκκλησίασμα, άκρως φιλικών προς το εκκλησίασμα και που θα μου είναι δύσκολο να τους αναφέρω ονομαστικά έναν έναν. Θα αναφερθώ μονάχα στον αγαπητό φίλο και συμπολίτη που είναι ήδη επίσκοπο οραιών, τον Φιλόθεο. Αυτό το έργο του δεσπότη μας θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό δίπλα σε όλα τα άλλα που ανέφερε ίμα. Θα θέλα να καταθέσω το εξής. Τον σεβασμιότητον Μητροπολίτη μας τον γνώρισα στο πρώτο έτος της αρχαιροσύνης του και με εντυπωσίασε τόσο αυτό το χαμόγελο αγάπης που εκπέμπει προς όλους όσοι συζητούν μαζί του ώστε του είπα έτσι αυτορμητά, σεβασμιότατε, ελπίζω και εύχομαι να ακολουθήσετε τα δήματα του μακαριστού και αλλησμώνικου Γρηγόριου Πλιαθού τον οποίο φοβάμαι οι περισσότεροι τουλάχιστον μερικοί από τους σας από τον Δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν έχετε γνωρίσει. Και συγκινήθηκε με αυτή την άποψη που είναι για το πρόσωπο του και οφειλεί την κορυφή της αγγελάσμιδος, χαλικίδος, ξηροχωρίου για να κρατάμε τις παραδόσεις, η Ορθοδοξία κρατάει τις παραδόσεις του χωρίου και απότιο στράθος και νομίζω ότι η απονομή του κρυσού και της λόπικης πόλης είναι επιβεβλημένη και θα εκφράζει κατά την απονομή όχι μόνο την άποψη του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά την άποψη ολόκληρου του Δήμου Χαλιδηλεύου και συμφωνώ απόλυτα με την απονομή του στην ανάμνηση της ημερομηνίας της ερθρώνησης του στις 12 Ιεροναλίου. Ευχαριστώ πολύ. Αν κάποιος συνάδελφος θέλει κάτι… Εγώ θέλω Μικά, εγώ θέλω. Ναι, κύριε Γεωργαλάσ, σας ακούμε. Κι εγώ κύριε Μικά. Ναι. Κύριε Γεωργαλάσ, σας ακούμε. Κύριε Γεωργαλάσ, ο κύριος Ισέρας είναι με μικρά. Και ο κύριος Γεωργαλάσ, ο κύριος Ισέρας είναι με μικρά. Και ο κύριος Γεωργαλάσ και ο κύριος Ισέρας μου ζητήσαν τον λόγο. Ποιος… Λοιπόν, μ' ακούτε, ακούγω με. Ακούγω με. Κύριε Γεωργαλάσ… Μη μιλάτε, όποιος θέλει… Συγγνώμη, μ' ακούτε λίγο. Αν έχετε την καλόσυνη, κλείστε τα μικρόφωνα. Ο κύριος Γεωργαλάσ θέλει να μιλήσει, ο κύριος Ισέρας θέλει να μιλήσει και όποιος άλλος συνάδελφος συνοείται, αλλά θα ήθελα να μην μιλάτε, να μην ακούγεστε όλοι μαζί. Λοιπόν, κύριε Γεωργαλάσ, σας ακούμε. Μάλλον δεν ακού… ή εγώ δεν σας ακούω. Ακούγεται, κύριε Γεωργαλάσ. Δεν ακούγεται. Είναι μακριά του καλόδιου. Κύριε Γεωργαλάσ, για κοιτάξτε κάτι με το μικρόφωνό σας. Ναι. Ναι. Ούτε τώρα. Εγώ τουλάχιστον δεν σας ακούω. Παρακάτω. Ας μιλήσει… Κύριε Ισέρας, σας ακούμε. Και αν είναι προς το Αθήσι, κύριε Γεωργαλάσ, να δείτε λοιπόν, τώρα που καταστήσει τη σύνδεση. Με αυτό τε? Ναι. Εγώ θα μιλήσω σαν αντιδήμαρχος Λιλαντίων, της Δημοτικής Ενότητας Λιλαντίων, αλλά και σαν προσωπικός φίλος του Σεβασμιωτάτη Μητροπολίτη μας. Έχω την δύχη να γνωρίζω το Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη μας, κύριε Χρυσόστομο, από μικρό παιδί. Είμαστε σε χωριανή, μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά, στον ίδιο δρόμο, που ματζευόταν τότε τα ξένια στα χρόνια οι μανάδες μας και γειτονεύανε και εμείς σαν παιδιά παίζαμε. Ο Σεβασμιωτάτος υπήρξε από μικρό παιδί αυτό που λέμε καλό παιδί. Και πώς να μην ήταν, αφού οι γονείς του, ο πατέρας του, ο κύριος Χρήστος και αέμνηστη μητέρα του Αγγελική, ενάρετι όντες και οι δύο του έδωσαν χριστή ανατροφή, όπως και στον αδεχότητο τριαδάφυλλο. Από μικρός είχε κλείσει προς την εκκλησία. Με αγάπη και πίστη επέλεξε τη διακονία του Θεού και των ανθρώπων και προς τούτο έτυχε εξαιρετικών εκκλησιαστικών και άλλων σπουδών. Σύντομα και επάξια αναρριχήθηκε στις βαθμίδες της ιεροσύνης. Πέρασαν κιόλας είκοσι χρόνια από τη χερωτονία του και ενθρώνιος ήτωος Μητροπολίτης Χαλκίδος και στιέας και βορειών σφοράδων, ενώ νωρίτερα είχε περάσει από διάφορες πληματικές και διοικητικές θέσεις της Μητροπόλεως. Διοικεί μια δύσκολη Μητρόπολη που ξεκινά από την Αμάρινθο, έχει όλη την κεντρική και βόρεια έβοια και φτάνει μέχρι τη Σιάθο, την Αλώνησο και τη Σκόπελο. Θέλει δύναμη, κόπο, θυσίες ή ικανότητα που ο Μητροπολίτης μας τα διαθέτει για να μπορεί να διοικήσει αυτή την περιοχή. Είναι πρικισμένος με πολλές αρετές. Σοφροσύνη, δικαιοσύνη, μετριοφροσύνη, μεγαλοψυχία, αποφασιστικότητα, πραότητα. Είναι ακάματος ιερουγός. Είναι παντού παρών. Είναι πλούσιο το έργο του. Όλοι είμαστε μάρτυρες της δράσης του Δεσπότη μας στα πληματικά του καθήκοντα, αλλά και στη φροντίδα του για τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους έχοντες ανάγκες στις ανθρώπους μας, κατασκηνώσεις, γυροκομείο, ορφανοτροφείο, φιλόκτοχο, ταμείο, πνευματικό κέντρο, ραδιοφωνικός φαθμός, κοινωνικά συσσύπτια, οικονομική ενίσχυση απόρων, μάθη κατά τα νορμοτικό, νεμοδοσίες, φαρμακείο και τόσα άλλα λειτουργούν κάτω από τη φροντίδα του και την επιβλεψή του. Παίρνει θέση σε όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την τοχική κοινωνία της Μητροπόλεως, που προάγουν την καθημερινότητα της ζωής, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν τη στάζει να παρεμβαίνει στοχευμένα και ξεκάθαρα στα κακό σκήμενα, ανεξαπτήτως προελεύσεως, με πραότητα πάντα, με μηλήχιο λόγο, που εκπράζει ο ίδιος με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Επικροτώ την πρόταση της Δημάρχου για την απόδοξη των μείων στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, κύριο Χρυσόστομο, διότι αναγνωρίζεται έτσι η μεγάλη κοινωνική και πνευματική του προσφορά ως θρησκευτικού ηγέτη της περιοχής μας. Ο Σεβασμιότατος έχει κερδίσει την ακτιμίση και τον σεβασμό και πάνω απ' όλα την αγάπη όλων μας. Η προσωπικότητά του λαμπρίζει το χώρο της εκκλησίας και της κοινωνίας μας. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μας τους καταγωμένους από το Βασιλικό, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μητροπολίτη μας, η απονομή της κορυφαίας διάρκυσης του Δήμου, το Χρυσοκληντή του Δήμου Χαλκιδέων. Το αξίζει. Είμαστε υπερήφανοι. Του ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση, δύναμη για να συνεχίσει το θεάρος το έργο του εις πολλά αιτία. Άξιος. Ευχαριστώ. Κάποιος άλλος, κύριος συνάδελφος, θέλει να... Κύριε Γεωργάλα, δεν ξέρω, δεν βλέπω τώρα πλέον, ούτε και ο... Δεν σας βλέπω να έχετε σύνθεση. Ναι. Α, τώρα σας ακούμε. Ωραία. Για να δω λίγο. Θέλετε να ανοίξετε και την κάμερα αν έχετε την καλόσυνη. Τέλος πάντων θα μιλήσω τώρα γιατί η κάμερα βλέπω έχει κάποιο πρόβλημα. Ωραία. Σε δήμαρχό μας για την πρωτοβουλία που πήρε να τιμήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με το χρυσή κλειδί της πόλης μας, του Μητροπολίτη μας, κύριε Χρυσόστομο. Είμαστε τυχεροί οι κάτοικοι της Εύβοιας και των γοριών Σποράδων που τον έχουμε στη Μητρόπολη μας σαν επικεφαλή της εκκλησίας μας. Έχει να επιδείξει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Εύχομαι να είναι πάντα καλά, με υγεία, δύναμη και να συνεχίσει το δύσκολο έργο σε αυτές τις σκοτεινές εποχές. Ψηφίζω ναι. Λοιπόν, κυρίες συνάδελφοι, κατόπιν του του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων αποφασίζει ομόφωνα να απονήμη το χρυσό κλειδί του Δήμου Χαλκιδέων, την ανώτατη τιμητική διάκριση στο Σεβασμιό το Δημοτροπολίτη Χαλκίδος της Τιέας και Βορειών Σποράδων, κύριε κύριε Χρυσόστομο, το 2ο. Και σε τιμητική εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στις 12 Ιανουαρίου του 2022, με την παρουσία σύσσωμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Και με απονομή που θα κάνει ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, τις υπόλοιπες λεπτομέρειες θα ζητήσουμε καιρό λοιπόν. Κατόπιν τον ανωτέρος κλείται συνεδρίαση. Θα ακολουθήσει ακόμη μια άλλη συνεδρίαση που θα αφορά τον ισολογισμό και οπότε δεν ευχόμαι στον Πρωτογραφή. Θα τα ξαναπούμε πρώτα ο Θεός. Καλή αντάμωση. Γεια σας, καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα σε όλους. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα. Καλή απόγευμα.