ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 31-03-2022 (Δήμος Χαλκιδέων, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE για την ονοματοδοσία αυτής της οδού, ως Λεωφόρος Ιωάννη Σπανού, να σταλεί με εμπεριστατωμένη εισήγηση στην αρμόδη επιτροπή ονοματοδοσίας, η οποία θα συγκληθεί στην κοινότητα και μετά, για να γίνουν όλες οι διαδικασίες για να δοθεί το όνομα στην οδό αυτή. Επανέρχεται, απλά αν θέλετε πολύ σύντομα να σας πω κύριε Καλαθέρη, επειδή λόγω της συμμετοχής μου το γνωρίζω, έρχεται μέσω των κοινοτήτων ή οποιοδήποτε διότι έτοιμα, εισάγεται στην επιτροπή, η επιτροπή εκφράζει μια γνώμη και αποστέλεται πλέον στο δημοτικό συμβούλιο το αρμόδιο του κάθε δήμου προκειμένου να αποφασίζει την κυριαρχική συμβούλα. Τώρα εδώ εμείς παίρνουμε και την πρωτοβουλία αντίστοιχα. Κύριε Δημαρχέ, θα μπορούσα να στείλω προσωπικά ως Δήμαρχος μια πρόταση. Επέλεξα να λάβει τη μορφή της ομοφωνής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, εφόσον συμφωνείται. Να μην παρακάψω το δημοτικό συμβούλιο σε κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερο σημαντικό για τη τιμή σε έναν άνδρα που έχει διατελέσει, Δήμαρχος, τόσες θητίες και μάλιστα θεωρείται και κατά κοινή ομολογία και ένας πολύ πετυχημένος Δήμαρχος της Χαλκιδάς. Λοιπόν, να τοποθετηθείτε και μπορείτε να πείτε... Οπότε, να ξεκινήσουμε με τις τοποθετήσεις επί τις πρότασες της Δημάρχου. Να πω διαδικαστικά και μόνο έτσι ότι ο έλεγχος αποκεντρωμένης είναι πλέον ως προσωπική ομορφή απόφασης του δημοτικού συμβουλίου μετά την εισήγηση, μετά την γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανομετοδοσίας της αποκεντρωμένης διοίκησης. Έτσι θα επανέλθει το δημοτικό συμβούλιο. Δεν ξέρω αν σας έλεγχε αυτή την απορία κ. Καλαθέρη. Λοιπόν, να ακολουθήσουμε... Λοιπόν, κ. Παγώνη, για να σας πω, ή θα παίρνετε το μικρόφωνο για να καταγράφετε τηλεγρασμό στο... ή θα ήρειν, αν θέλετε, για να μην αλληλοποιήσει και σηκώνει. Συμφωνούμε με την πρόταση της δημάρχου, απολύτως. Έχει και ο Γιάννης Ωσπανός ως δήμαρχος στη διαδρομή του αρκετά χρόνια στη δημόσια ζωή του τόπου και όλα αυτά τα χρόνια νομίζω ότι με τις ενέργειές του διαδρομή του θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κ. Παγώνης. Συμφωνούμε με την πρόταση της δημάρχου, απολύτως. Έχει και ο Γιάννης Ωσπανός ως δήμαρχος στη διαδρομή του και όλα αυτά τα χρόνια νομίζω ότι με τις ενέργειές του διαδρομή του θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κ. Παγώνης. Συμφωνούμε με την πρόταση της δημάρχου, απολύτως. Έχει και ο Γιάννης Ωσπανός ως δήμαρχος στη διαδρομή του και όλα αυτά τα χρόνια νομίζω ότι με τις ενέργειές του διαδρομή του θα πρέπει να δημιουργηθεί ο κ. Παγώνης. Επειδή, όπως γνωρίζετε, στο προηγούμενο Δημοκρατικό Συμβούλιο είχαμε πάρει μια απόφαση να ονομαστεί και η πλατεία το βόρειο-βυτικό-ανατολικό μέρος της πλατείας της αγοράς ως πλατεία που είναι σήμερα εμπόρων Μπαφέρου για τη μεγάλη προσφορά που είχε στον τόπο Μπαφέρου με τη δωρεία που έκανε στο Δήμο και νομίζω είναι κάπου 850-900.000 ευρώ τα οποία, εμπάσπρετε τόσοι, είναι στη διαχείριση του Δήμου ή του Νοσοκομείου. Ωραία. Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο, η πλατεία που ο ΜΔ λέει ότι είναι πλατεία Δημαρχείου το άλλο δελτίο τύπου της κ. Κόντου λέει πλατεία Μαργαρίτη και πλατεία Τεχυδρομείου πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα, είχε πάει στην αποκεντρωμένη νομίζω γιατί αυτό είναι και το μακρύ χέρι του κράτους και η οποία τελευταία, λίγο πριν τις εκλογές, είχε αποφανθεί ότι δεν συμφωνεί. Έχω την εντύπωση. Δεν συμφωνεί. Είχε περάσει και ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τις επιτροπές και από όλα και είναι καλό να ρωτήσετε την Επιτροπή Ονοματοδοσίας νομίζω είχε απορριφθεί και εκεί φαίνεται πόσο ας πούμε λογαριάζουν την τοπική αυτοδίκηση θεωρώ ότι αυτά και τα τρία είναι μια ευκαιρία τώρα να πάνε πακέτο γιατί πρέπει να επιβαραβεύεται η διαδρομή ανθρώπων που έπαιξαν νομίζω σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πόλης μας. Έχω την αίσθηση ότι κανείς από εμάς εδώ δεν θα μπει στη συζήτηση αν ο σπανός το αξίζει ή δεν το αξίζει. Το αξίζει αυτό και πολλά παραπάνω. Η πορεία ήταν τέτοια που δεν μπορεί κανείς να πει κάτι άλλο. Και και πράγματικά καλοπροέδρευτε ο δήμαρχος και πολύ καλά το έβαλα και μια χαρά είναι πέστε μου πότε θα χρειαστεί εμείς να πούμε σε κάποιον στη πόλη μέσα ότι περνάς από τον δρόμο του Ιάννη του σπανού. Σε κάποιον δε με πήγαινε στον βάπτον θα βρεις τα μαγαζά, πήγαινε στην αρθούση θα βρεις το σιναιμά, πήγαινε στην Ευγανιγκραζέπη θα βρεις εκείνο, πήγαινε στην Ιοφούη θα βρεις αυτό, πήγαινε στη Μακαρίου θα βρεις εκείνο. Αυτός ο δρόμος, από ποιον θα ακουστεί ότι λέγεται «δρόμος του Γιάννη του Σουπανού»? Δικιά μου απορία και ρητορικό το ερώτημα. Λέω λοιπόν, μια πρόσχερη σκέψη μου έρχεται. Και μην την υιοθετείτε, αλλά στο πλαίσιο και στο πνεύμα αυτής της πρότασης, σκεφτείτε κάτι άλλο. Το κτίριο του ΑΣΑΚ και δίπλα αυτός ο χώρος, τον οποίο συμμετείχε και ο Σπανός, τον οποίο συμμετείχε και ο Σπανός για το αποχαρακτηρισμό Αραγουστάκης, για το έργο του Σπανός και τέλος πάντως συνεχίστηκε. Έχει συμμετοχή και σε αυτό. Και είναι κάτι που, αν θέλετε, καθημερινά θα ακούγεται. Όποιος και να πάει στο κτίριο αυτό και στο πάρκο δίπλα. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι, είναι μπροστά στο Ναό της Αγίας Παρασκευής, συμβολικό κτίριο γι' αυτό. Και νομίζω ότι η αξία που λέμε και αν τη δεχόμαστε την έτσι, θα μπορούσε να κατευθεί προς τη μεριά αυτή. Αυτό. Αν υπάρχει και κάτι άλλο που να είναι στην καθημερινότητά μας, να περνάμε και να λέμε η πλατεία του Σπανού, ο δρόμος του Σπανού, το γήπεδο του Σπανού, δηλαδή πάμε στο γήπεδο του Ισκανίθου, πάμε στο τάσος του Καμπούτου. Πότε θα ξανακούσουμε το όνομα Γιάννη Σπανού σε δρόμο. Αυτά. Ευχαριστούμε. Κι εμένα με προβλημάτησε αυτό που είπε ο Βάσιλής. Και πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να δοθεί σε ένα κτίριο ή σε μια κατασκευή από τις πολλές που είχε συμμετάσει ο Γιάννης ο Σπανός. Νομίζω θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για τον ίδιο. Ένα ζήτημα είναι αυτό. Ένα άλλο σε σχέση και με αυτό που ανέφερε ο τάσος. Το μακρύ χέρι του αστικού κράτους προχωράει και κόβει συνέχεια κατακτημένες λαϊκές επιτεύξεις. Θα μου πείτε τώρα η ονοματοδοσία είναι μια λαϊκή επιτυχία. Κατά κάποιο τρόπο μπορώ να πω ότι είναι. Αν και πολλές φορές έχουμε προτείνει ονόματα λαϊκών αγωνιστών με περγαμηνές στη πόλη μας και στην περιοχή μας και έχει έρθει η περιφέρεια και έχει κόψει αυτές τις αποφάσεις, τις οποίες πράγματι η Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο τις είχαν πάρει ομόφωνα και τις είχαν προωθήσει παραπάνω. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει και αυτό το ζήτημα να μας απασχολήσει. Αυτά είχαν να πω. Κύριε Καλαφέρη. Και εγώ να συμφωνήσω ότι ίσως θα έπρεπε πολύ περισσότερο προσεκτικά να επιλέξουμε έναν χώρο που θα είναι στην καθημερινή χρήση. Σωστά είπε ο Βασίλης. Ποιος θα πει ότι πάω στην οδό Γιάννη Σπανού για να πάω στην Ψηλή Γέφυρα. Ελάχιστοι και κανένας. Μήπως θα πρέπει πριν στείλουμε τη σχετική πρόταση στην αποκεντρωμένη να το ξανακοιτάξουμε λιγάκι το θέμα. Και, εν πάση περιπτώσει, εγώ θα επιμείνω εάν πάρθει η απόφαση από το Συμβουλείο. Δεν έχω αντίληση να συμφωνήσω και εγώ με την απόφαση. Θέλω να γραφτεί στα πρακτικά αυτή η παρατήρηση που έκανα. Δεν μπορεί, απ' τη μία, να κατοχυρώνουμε το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση και στη συνέχεια να έρχεται το κράτος που δεν θέλει να αφήσει τίποτα στους άλλους και να ιδρύει αυτές οι περίφημες αποκεντρωμένες διοικήσεις που στην οσία είναι το κράτος. Είναι τα Υπουργεία, είναι όλοι αυτοί του κέντρου της χώρας, οι οποίοι θέλουν να επεμβαίνουν στα τοπικά ζητήματα. Θέλω αυτή η παρατήρηση να υπάρξει στην απόφαση, κύριε Πρόεδρε. Καταρχάς θα περίμενα σήμερα να ξεκινήσουμε με κάτι το οποίο θα ήταν πιο σοβαρό. Όχι ότι αυτό δεν είναι σοβαρό, αλλά η δήμαρχος μας προδιαθέτει ότι μέχρι το 15 Απριλίου δεν ξανακάνουμε συμβούλιο, πρώτο αυτό. Άρα, έχουμε περάσει 1,5 μήνα μέχρι να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο. 15 Απριλίου κλείνει ο αίμνηστος δήμαρχος, σπανός, τον ένα χρόνο. Άρα αποκλείεται μέχρι το 15 να ξανασυνεδριάσουμε. Μετά πάμε στο Πάσχα. Όχι αυτό γιατί είπε ότι θα μπορούσε να πάρει μόνη την απόφαση και δεν την πήρε. Για κάτι τέτοια μας θυμάται, για κάτι άλλο πιο σοβαρά μας απαξιώνει. Επάς η περίπτωση, εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να πω κάτι το οποίο θα είναι σε αντίθεση με το να δοθεί κάτι σε κάποιον, όπως ήταν ο σπανός. Και από την Αρτάκη για το σπανό ακούγαμε και μέχρι το 2022 για το σπανό ακούμε. Ας το σκεφτείτε όσοι έχετε διατελέσει μέχρι και σήμερα δήμαρχοι. Δεν ξέρω πώς θα ζούμε για να ακούμε κάποιο άλλο όνομα έτσι όπως ακούμε του σπανού. Εν πάση περίπτωση, σκέφτηκα κύριε Καθαροσπόρη ότι ξέρετε πώς θα γινόταν αυτός ο δρόμος έτσι γνωστός. Όταν θα έλεγε ο άλλος αντεπνήξου στο δρόμο του σπανού που βγάζει στην υψηλή γέφυρα. Κάπως έτσι θα το θυμόμασταν. Εν πάση περίπτωση, συμφωνώ και με την πρόταση του κύριου Καθαροσπόρη και με τον κύριο Σταματούκου και με τον κύριο Καλαθέρη και με τον κύριο Παγώνη. Έχετε στα σκαριά ένα καινούργιο κολυμβητήριο. Σκεφτείτε το. Ή στο ΑΣΑΚ εκεί που είπε ο κύριος Καθαροσπόρης. Υπάρχουν έτσι... Εντάξει. Λέει, Γιώργο, το προτείνανε τόσοι πριν, συμφωνήσανε σε εμένα βρήκες. Ακόμα το ρόλο σου σαν πρόεδρος Μωτικού Συμβουλίου δεν τον έχεις έτσι αποβάλει. Μόλις μ' ακούσες θέλεις να με διακόπτεις. Εντάξει, είμαι αποθυμένο πολλών. Εντάξει, τι να κάνω. Ωραία. Λοιπόν, συμφωνούμε. Εννοείται, συμφωνώ με τους προαλήσαντες όλους. Έτσι, και προχωράμε. Ο κύριος Πανός και ο κύριος Έρας. Ο κύριος Πανός. Συμφωνώ και εγώ με τη σειρά μου με την πρόταση για την ονοματοδοσία. Είναι κάτι που μάλιστα το είχα συζητήσει. Το είχα προτείνει και εγώ στον ξάδερφό μου, τον περιφερειάρχη. Σαν οικογενειακό θέμα, ας πούμε, τι ωραία θα ήταν αυτό το δρόμο, το μεγάλο, να το μπούμε με το όνομα του Θεού. Οπότε ευχαριστώ και εγώ πολύ για αυτή την ποιμή στον Γιάννη το Σπανό. Επίσης, θα ήταν πάρα πολύ ωραίο κάπως αυτήν την ονοματοδοσία να δείξουμε. Δηλαδή, όταν μπαίνει ο άλλος στον δρόμο αυτόν, να βλέπει κάτι. Ίσως να είναι μια πρωτομή του Γιάννη του Σπανού, που θα είναι φτιαγμένη με πέτρα από το λατομείο, από τα λατομεία μας, στο Μικροβαθείο Αυλίδος. Ίσως, επίσης, θα μπορούσαμε να βάλουμε και όχι μόνο στον Γιάννη το Σπανό, και σε άλλες 10-20 προσωπικότητες της Χαλκίδας, πάνω στην πινακίδα που λέει το όνομά τους, να βάλουμε ένα γραμματό κώδικα που θα πάει ο άλλος με το κινητό του παραγγελματος Χάρη και θα βλέπει πληροφορίες για τη ζωή αυτού του ανθρώπου, για το τι έργα έκανε. Το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε, βέβαια, και για άλλα θέματα. Έχω συζητήσει με την κυρία δήμαρχο. Τώρα είναι και το έτος 100 χρόνων από το 22. Ας πούμε, για τις προσφυγικές γειτονιές θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογα με τους γραμματούς κώδικες που θα λέει την ιστορία των προσφύγων. Εντάξει, βέβαια, τώρα μιλάμε για τον Γιάννη το Σπανό. Αλλά αυτό θα ήταν κάτι καλό, έστω, όταν μπαίνει ο άλλος στην πόλη μέσα, να μπορεί να δει την ιστορία αυτού του ανθρώπου και πώς ξεκίνησε και τι έργα έκανε για την πόλη. Συμφωνώ και εγώ με την πρόταση της κυρίας δημαρχού και με την εισήγηση της. Πρόκειται για ένα δρόμο ο οποίος θα είναι στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή σε όλης της Ελλάδος, επικείμενης και της παράκαμνης της Χαλκίδος. Από εκεί θα ξεκινάει. Θα ακουστεί δηλαδή και θα μαθηθεί σε όλον τον κόσμο ποιος ήταν ο Γιάννης ο Σπανός. Αλλά και από αυτή την πρόταση που έκανε και ο κ. Καθαροσπόρης την βλέπω πάλι λογική. Αλλά νομίζω ότι δεν εμπίπτει σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αλλά νομίζω ότι δεν εμπίπτει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία αφορά ονοματοδοσίες, δρόμων, οδών και πλατείων. Έτσι νομίζω. Οπότε εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε και αυτή την πρόταση που έκανε ο κ. Καθαροσπόρης δίνοντας σε όνομα σε κάποιο από τα κτίρια της πόλης μας από αυτά που νομίζω νωρίτερα αναφέρθηκαν. Αυτό ήθελα να πω. Θα πάρω λίγο το λόγο πριν την ψηφοφορία. Να πω μόνο διευκρινιστικά ότι προκειμένου να μην έχουμε ατυχή γεγονότα όπως ανέφερε και θα το κοιτάξω κ. Παγώνη αυτό που μου είπατε για την περίπτωση της πλατείας του Στέλι Μαργαρίτη. Γιατί δεν έχει έρθει σε εμάς κάποιο τέτοιο, τουλάχιστον στη δική μας θητεία κάποιο τέτοιο έγγραφο. Ναι θα το δω του 18 του 19 θα το κοιτάξουμε. Θέλω να πω ότι η νομοθεσία έχει αυστηρά και συγκεκριμένα πλαίσια στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ονοματοδοσία και υποποιούς όρους τελεί. Μια δυσκολία λοιπόν στην ονοματοδοσία τυπική είναι η μετονομασία. Οι μετονομασίες ως επιτοπλίστων δεν γίνονται δεκτές. Άρα όταν θέλουμε να τιμήσουμε έναν μεγάλο πολίτη αυτού του δήμου πρέπει να επιλέξουμε είτε έναν δρόμο είτε ένα κτίριο το οποίο ο οποίος δεν έχει όνομα. Ξεκινάμε λοιπόν από αντιλαμβάνεστε από ένα πολύ περιορισμένο αριθμό επιλογών. Στη συνέχεια αυτό το απαιτεί και η νομολογία και όλες τις προηγούμενες αποφάσεις αλλά είναι και αν μου επιτρέπεται και δική μου άποψη. Ο δρόμος ή το κτίριο που θα δοθεί πρέπει να έχει σχέση με το πρόσωπο. Πραγματικά δηλαδή η παρατήρηση του Γιώργου Τουμπαντούνα με να με βρίσκει σύμφωνη. Υπάρχουν πάρα πολλά κτίρια και αθλητικά κέντρα τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν το όνομα του Γιάννη Τουσπανού αλλά έχουν ήδη όνομα. Ο δρόμος αυτός είναι χωρίς όνομα είναι ένας δρόμος εμπληματικός. Όσον αφορά εφόσον ακολουθεί διαδικασία και ολοκληρωθεί πραγματικά όπως είπε και ο κύριος Σπανός είναι στις προθέσεις μας να αναδειχθεί. Δηλαδή να υπάρχει ένα συμβολισμός με ένα ειδικό μνημείο, ένα τοπόσιμο, ένα σημείο αναφοράς που θα συνδέεται με το Γιάννη Τουσπανό πάνω σε αυτόν τον δρόμο. Ούτως ώστε να υπάρχει αυτή η σύνδεση και η ανάδειξη της ονομασίας του. Οπότε θεωρώ ότι ομόφωνα η πρόταση αυτή θα φύγει ως πρόταση από εμάς. Επανερχόμαστε από τη στιγμή που θα η αποκεντρωμένη διοίκηση, η οποία είναι εκεί η κυρία Κυριακού βεβαίως με συγχώρητε ναι το ξέχασα και η κυρία Κυριακού είναι ως εκπρόσωπος του Δήμου. Λοιπόν αυτά. Νομίζω ότι, να μην πω εσένα, ένα ομόφωνο. Οπότε ομόφωνο και μαζί με τη συμπέλα. Και γέφυρα Βάσιλε. Δεν είμαστε αρμόδιοι, δεν είμαστε, οι γέφυρες επειδή εμπλέκονται ούτε καν η επιτροπή ονοματοδοσίας πάνε στο Υπουργείο. Οι επιτροπές είναι μόνο για πλατείες και για οδούς και να σου πω και κάτι. Επειδή η γέφυρα συνδέεται και με το δρόμο, δεν σημαίνει ότι αν ονομαστεί ο δρόμος δεν μπορεί να ονομαστεί και η γέφυρα. Αλλά είναι θέμα Υπουργείου. Να προχωρήσουμε, θα το ελέγξουμε και αυτό. Όχι όσον αφορά αυτό, θα συμπεριλάβουμε έτσι καταπλειοψηφία, ομόφωρα, δεν έχετε αντίδυση ως προς το... Ναι, θα το, ούτως ή άλλως στα πρακτικά, ναι. Στα πρακτικά είναι καταγεγραμμένη και όλα τα υπόλοιπα είναι καταγεγραμμένα. Και θα ελέγξουμε και αυτό, έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει επάση από την αποκεντρωμένη, ότι υπάρχει μόνο υπόσχεση. Θα το δούμε όμως αυτό για να το... Να προχωρήσουμε και αυτό. Να προχωρήσουμε στην υπόλοιπα της ενημέρωσής σας. Η δεύτερη ενημέρωσή μου έχει να κάνει με το θέμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή και μία ανακοίνωση της ΠΟΕΟ τα σχετική και... επειδή ούτως ή άλλως έχουν ενημερωθεί τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής τουλάχιστον, στην οποία εκπροσωπούνται οι περισσότερες παρατάξεις, έχει να κάνει με... θα σας κάνω μία ενημέρωση γιατί το θέμα θα έρθει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο όσον αφορά στη φοροθέτηση, στο έτοιμα για φοροθέτηση. Θα σας κάνω μία ενημέρωση σχετικά με την λύση που δρομολογείται πλέον από το Φόθος Αστεραίας Ελλάδας, μετά από πρόταση του Δήμου Χαλκιδέων και των Δήμων Δηρυφίων Μεσαπείων Κίμης Αλβερίου, Ερετρίας και Καρίστου, για την τοποθέτηση ενός κινητού εξοπλισμού επεξεργασίας απορριμάτων μέχρι τη δημιουργία της Μέα Χαλκιδάς. Και συγκεκριμένα, επειδή, ειδικά όσον αφορά στην ανακοίνωση της ΠΟΕΟΤΑ είναι παντελώς, έβγαλα κι εγώ ένα δελδιοτύπου και απαράδεκτη και ανυπόστατη και εσφαλμένη, εν πάση περίπτωση εγώ δεν θα σχολιάσω τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ή τις συνδικαλιστικές απόψεις σωματίων και ειδικά και πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, τα οποία ούτε καν γνωρίζω ούτε καν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο Δήμου Χαλκιδέων να ενημερωθούν, να ρωτήσουν, να συζητήσουν ή να δουν τις προθέσεις μας, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και ότι επιθυμούν, αλλά επειδή δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και ανησυχία και όχι μόνο στα μέλη του Δημοτικού Συμβούλιου τα οποία πρέπει να ενημερωθούν αλλά και στους κατοίκους, βλέπω και κατοίκους εκεί από τις περιοχές τις γειτονικές, θέλω πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο να σας ενημερώσω ακριβώς για το τι πρόκειται να γίνει, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά και κανένας είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα διαστρεβλώνει γεγονότα, αποφάσεις και παραποιεί προθέσεις. Όπως ξέρετε ο Δήμος Χαλκιδέων, δεν θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομη γιατί νομίζω ότι τα θέματα σε γενικές ραμμές είναι γνωστά. Όπως ξέρετε ο Δήμος Χαλκιδέων και όλοι οι δήμοι της Ελλάδας έχουν την αρμοντιότητα για τη συλλογή των απορριμάτων. Τη διαχείριση των απορριμάτων την έχουν οι φορείς διαχείρισης που έχουν συσταθεί αναπεριφέρειες και ο δικός μας είναι ο Φώτος Αστεράς Ελλάδας. Ο Φώτος Αστεράς Ελλάδας μας έχει απασχολήσει και με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η νομοθεσία επέβαλε τους Φώδσα, το ζήτημα ήταν ποια νομική μορφή θα έχουν, εν πάση περιπτώσει. Όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμάτων ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι στοχιτά χαλκιδάς εξυπηρετούνται εκτός από τον δικό μας Δήμο. Ο Δήμος Δηρφίων Μεσαπείων, ο Δήμος Ερέτριας, ο Δήμος Κύμις Αλιμπερίου και ο Δήμος Καρίστου. Ο Χιτά αυτός τελειώνει και μάλιστα τυπικά με βάση μια μελέτη που έχει γίνει με τα νούμερα αυστηρά θα μπορούσε να είχε τελειώσει η ζωή του. Αλλά με μια μελέτη την οποία εμείς συντάξαμε έχει ακόμα χωρητικότητα εν της πράγμαση γιατί ξέρετε αυτά μεταβάλλονται και πως διαμορφώνεται και ένα πόθος των απορριμάτων και όλα μεταβάλλεται κατά περιόδους. Έχει χωρητικότητα ακόμη κάποιων μηνών. Στο Φορέα έχουμε πάρει μια απόφαση ότι μέχρι τον Ιούλιο και τα τέλη Ιουλίου μπορούμε να αναποθέτουμε απορρίματα στο Χιτά της Χαλκίδας. Όπως η προηγούμενη δημοτική αρχή και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι πιστεύω και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής είχε ξεκινήσει και εμείς πρεσβεύουμε ακριβώς τα ίδια στόχος αποκλειστικός, προκειμένου να πούμε ότι λύνεται το πρόγμα της διαχείρισης των απορριμάτων του Δήμου Χαλκιδέων, είναι η κατασκευή ΜΕΑ και ΧΙΤΗ. ΜΕΑ είναι η μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων όπως ξέρετε και ΧΙΤΗ είναι ένας χώρος υγειονομικής ταφής όπου θαύεται το υπόλοιμα. Υπάρχει ένα υπόλοιμα της τάξης 30-35-40% ενδεχομένου στο οποίο βγαίνει από την επεξεργασία που γίνεται στο εργοστάσιο της ΜΕΑ και θαύεται. Όχι σε ΧΙΤΗ, σε ΧΙΤΗ. Αυτός ο χώρος περίπου 50 στρέματα, επειδή η σύμβαση της ΜΕΛΕΤΗς είχε υπογραφεί στο τέλος προηγούμενης δημοτικής αρχής και η ΜΕΛΕΤΗ αυτή ουσιαστικά ολοκληρώθηκε τώρα. Ο χώρος αυτός για την δημιουργία του εργοστασίου αυτού της ΜΕΑ έχει μελετηθεί να είναι κοντά στην πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού, να σας το πω έτσι πάνω από την πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μάλιστα ο κ. Παγώνης προς τιμήν του το καλοκαίρι του 2019, επειδή ήταν αυτό το ενδιάμεσο που δεν είχαμε ανάλαμβει εμείς ως καινούρια δημοτική αρχή, με κάλεσε, μου υπέδειξε το χώρο αν είμαι κι εγώ σύμφωνη ως καινούρια πλέον δήμαρχος που θα αναλάμβανα και πραγματικά διαπιστώσαμε και από κοινού ότι πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος δεν δημιουργεί προβλήματα, δεν είναι κοντά στο νοικιστικό ιστό και δεν έχει καν επαφή οπτική με περιοχές που κατοικούν ή πρόκειται να κατοικηθούν πολίτες. Πάση περίπτωση αυτός ο χώρος θεωρήθηκε κατάλληλος και από τον προηγούμενο δήμαρχο και από εμένα, θεωρούμε ενειβέβαιο ότι εκφράζουμε τις παρατάξεις ο οποίες εκπροσωπούμε. Στη συγκεκριμένη μελέτη τότε είχαν προταθεί και κάποια άλλη χώρα, ένα σταφράτι, ένα σποδό από εκεί, όπου είχαν διάφορα ζητήματα και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν αντικειμενικά οι χώροι αυτοί, γιατί να ξέρετε ότι το Μίζον σε όλες αυτές περιπτώσεις είναι το ιδιοκτησιακό, το οποίο σπάνια είναι κατοχυρωμένο. Εν πάση περιπτώση, η ΜΕΑ και ο ΧΙΤΙ έχουν πάρει μια προέγκριση, ας το πούμε έτσι, για την έγκριση της τελικής χρηματοδότησης για χρηματοδότηση της τάξης περίπου, θα σας τα λέω χοντρικά τα νούμερα για να μην κουράζουμε με τους αριθμούς, σας είπα άλλωστε το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, της τάξης 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα δεν έχει εγκριθεί, ο Φάκελος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Δήπα, δεν έχει εγκριθεί η ΜΕΑ της Χαλκίδας, όπως δεν έχει εγκριθεί και η ΜΕΑ της Λαμίας. Και εδώ να πούμε λύπη ότι οι δύο μεγάλα εργοστάσια στη Στερεά Ελλάδα δεν έχουν εγκριθεί ακόμα για χρηματοδότηση. Πιστεύουμε, και επειδή είχα και επαφή με το Γενικό Γραμματέα, ότι εντός των επόμενων μηνών θα έχουμε την έγκριση. Αφού συνενδριάσει και η Δήπα, γιατί είχε γίνει μια τροποποίηση στην Αεπόκε, την εγκρίνει, εν πάση περιττώς ότι δεν θα καθυστερήσουμε. Ο στόχος λοιπόν, και το διευκρινίζω, δεν έχει αλλάξει, είναι η κατασκευή ΜΕΑ χειτή, η οποία θα γίνει στο συγκεκριμένο σημείο που προανέφερα. Υπάρχει όμως ένα μεσοδιάστημα το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Τι θα γίνει δηλαδή, τι θα γίνει με τα πορεία της Χαλκίδας, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της ΜΕΑ και του χειτή. Δεν σας κρύβω ότι από τότε που ανέλαβα με μεγάλη αγωνία, στο Φορέ προτείνα διάφορες λύσεις. Προτείνα την κατασκευή ενός κυτάρου στον χειτά. Ουσιαστικά κάναμε μια μελέτη και αποδείξαμε, γιατί υπήρχε δυσπιστή από την υπηρεσία του Φόδουσα, ότι ο χειτά μπορεί και λειτουργεί και δέχεται από ρήματα. Και εφόσον για διάφορους λόγους και κυρίως χρονικά το πρόβλημα ήταν χρονικό, αλλά και οικονομικό, γιατί πάντα μιλάμε για προσωρινή λύση, οι λόγοι αυτοί δεν προχώρησαν. Ο Φορέας είχε ανέκαθεν την απαρέγκλητη θέση και όταν λέω Φορέας, να πω ότι αναφέρουμε στην υπηρεσία του Φόδουσα, όχι στο διοικητικό συμβούλιο και στους δημάρχους που είναι στο διοικητικό συμβούλιο, αναφέρουμε στην υπηρεσία. Η υπηρεσία λοιπόν είχε την θέση, η οποία θέση μάλιστα ήταν και άντεκτη, δηλαδή από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία είχε αυτή τη θέση, για να μεταφερθούν τα απορρήματα και στους δήμους Χαλκιδέων, αλλά και των δήμων των υπόλοιπων. Ψαχνά, Κίμη, Κάριστος και Ρέτρια. Τα δικά μας απορήματα, περί τους 60.000 τόνους αιτισίως, να πάνε στοχητά της Ιστιέας και τα απορήματα των υπόλοιπων δήμων να πάνε στοχητά της Άμφησης. Είμαι στη διάθεση σαν να έχετε απορίες μετά και δεν θέλω να μακρηγορήσω και να κάνω ιδιαίτερες αναλύσεις. Απλώς θα σας πω ότι οι λύσεις αυτές, και δεν θα μιλήσω για τους άλλους δήμους, γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι αστείο να μιλάμε, να φύγουν από την Κίμη ή από την Κάριστο τα απορήματα και να πάνε στην Άμφησα. Πρόκειται για τουρισμό σκουπιδιών ανά τη στερεά Ελλάδα, αλλά εν πάση περιπτώση μας αφορά ο δικός μας δήμος. Θα σας πω ότι αυτή η λύση που προτείνεται από την υπηρεσία του Φορέα τα τελευταία χρόνια και απαρέγγλυτα δυστυχώς, είναι μία λύση που είναι και πρακτικά και οικονομικά ανεφικτή. Πρακτικά ανεφικτή είναι ότι ακόμα και αν σήμερα μας χάριζαν έναν εξοπλισμό και μεγάλα τριαξωνικά και τράκτορες και τα είχαμε έξω από τοχιτά. Και είχαμε και αδειοδοτημένο σμα, γιατί πρέπει να έχουμε αδειοδοτημένο σμα για να κάνουμε μεταφόρτωση. Παίρναμε αυτά τα απορρήματα, τα σκουπίδια και τα βάζαμε να τα μεταφέρουμε στην ιστιαία. Φαντάζεστε τέτοια μεγάλα οχήματα να μεταφέρουν σε αυτό το δικό δίκτυο προς τη βόρειο Έββια τα απορρήματα. Για να μην αναφέρω ότι ο δήμαρθος Ιστιέας είναι απόλυτος σε αυτό το θέμα και λέει εμάς έτσι και θελήσουν να μας φέρουν τα σκουπίδια της Χαλκίδας εδώ θα γκρεμίσω τον δρόμο για να μην μπορεί να περάσει τίποτα εκεί. Κανένα μεγάλο όχημα παρά μόνο τα μικρά τα δικά του. Δεν είναι λοιπόν μόνο πρακτικά ανέφυκτο και δεν χρειάζεται πιστεύω σε κανέναν σας να εξηγήσω τι σημαίνει ο δικό δίκτυο από Χαλκίδα προς βόρειο Έββια γιατί κάπου αλλού χρειάστηκε. Ούτε να πω για τη γενικότερη πολιτική για μια περιοχή που έχει πληγή από τις πρόσφατες πυρκαγιές και όλα αυτά. Αυτά είναι ζητήματα που δεν μας αφορούν εμάς άμεσα να πω ότι είναι και παντελώς οικονομικά ανέφυκτη. Παντελώς οικονομικά ανέφυκτη καθώς σε μια τέτοια περίπτωση έχουμε να πληρώσουμε το τίμιμα του χιτά αυτά που πληρώνουμε και σήμερα δηλαδή που είναι χοντρικά σας τα λέω γύρω στα 43 ευρώ. Για να θαύουμε για τον τόνο έχουμε να πληρώσουμε τη μεταφορά εφόσον δεν την κάνουμε μόνη μας και μας την κάνει διότης. Η οποία έχει κοστολογηθεί στα 40 ευρώ πριν από πολύ καιρό και φαντάζεστε ότι με την αύξηση των καυσίμων αυτό το 45 σήμερα δεν θα είναι 45 σε καμία περίπτωση. Αλλά εγώ σας λέω και 40 να το αφήσουμε πάμε στα 83 ευρώ και έχουμε να βάλουμε και το λεγόμενο τέλος σταφής επειδή θαύουμε. Τι είναι το τέλος σταφής το τέλος σταφής είναι ένα πρόστιμο που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποινή ακριβώς ποινή σε όσους θαύουν τα απορρήματά τους. Και είναι ένα καταναγκαστικό πρόστιμο, ένα καταναγκαστική ποινή προκειμένου να οδηγηθούμε σε άλλες λύσεις και να πω εδώ και να σταματήσω γιατί σας λέω δεν θέλω να μ' ακρηγορήσω για να πούμε στην ουσία του θέματος ότι γι' αυτό οφείλουν τα κράτη να προχωράνε τους σχεδιασμούς και τους εθνικούς και τους περιφερειακούς και όλα και να μην έχουμε καθυστερήσεις τις εγκρίσεις και οτιδήποτε άλλο τέλος πάντων κλείνει αυτή η παρένθεση. Το τέλος ταφής αυτό το είχαμε γλιτώσει τα προηγούμενα χρόνια και το είχαμε γλιτώσει γιατί οι κυβερνήσεις λέγαν άντε και να μην μπει φέτος, δεν εξαρτάται από το κράτος, από την ελληνική κυβέρνηση, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επιβεβλημένο. Η Κέδε έχει αντιδράσει, όμως ο Υπουργός και στην πρόσφατη συμμέλευση κατηγορηματικά μας είπε ότι το τέλος ταφής δεν το γλιτώνεται, απλώς μπορεί να μας βοηθήσει λίγο στον τρόπο υπολογισμού του, να μην το πληρώνουμε προ-υπολογιστικά, ίσως αλλά απολογιστικά. Τι σημαίνει τέλος ταφής, σημαίνει 20 ευρώ ανατώνω για το 2021 και κάθε χρόνο αύξηση 5 ευρώ, μέχρι να φτάσουμε στα 55 ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ το 21, 25 ευρώ το 22, 30 ευρώ το 23 και ούτω καθεξής μέχρι τα 55 ευρώ. Εγώ δεν θα πάω στα 55 ευρώ, ας πάω στα 25 ευρώ που θα είναι του χρόνου. Έχουμε λοιπόν έναν τόνο που έχουμε να πληρώσουμε το χυτά, τον κάθε χυτά της ιστιάς εν προκειμένου σύμφωνα με την πρόταση του Φόδουσα, 43 ευρώ, έχουμε να πληρώσουμε τουλάχιστον, γιατί δεν θα είναι 40, θα είναι 60 με τα σημερινά δεδομένα και εκεί που έχουν πάει τα κάψιμα, η μεταφορά και έχουμε να πληρώσουμε και το τέλος σταφής. Μιλάμε για ένα ποσό δηλαδή ανατόνου που ξεπερνάει καταπολή τα 100 ευρώ, φτάνει ίσως τα 110, 120 και τα 130 ευρώ ανατόνου, ανάλογα με το πώς επιβάλλεται το τέλος σταφής. Να σας πω μόνο ενδεικτικά, έτσι, γιατί έχει ενδιαφέρον, αν δεν κάνω λάθος, εντάξει μπορεί να τα θυμάται και βασίλισσαν καθαροσπόρες καλύτερα αυτά, πιεσδάθηκε στην αρχή, πληρώνουμε ζώο 18 ευρώ τον τόνο, 18, για να καταλάβετε δηλαδή λίγο τα μεγέθη σας το λέω αυτό, τη διαφορά. Αν πάλι πούμε ότι τη μεταφορά δεν μας την κάνει η διότης, την κάνουμε μόνη μας, δηλαδή προμηθευόμαστε, αγοράζουμε μηχανήματα, κάνουμε για να κάνουμε αυτή τη μεταφορά. Σύμφωνα με ένα κόστος που έχουμε υπολογίσει, θέλουμε μόνο για την αγορά των οχυμάδων που χρειάζονται για τη μεταφορά, Συν το προσωπικό που θα απασχοληθεί, 2.600.000 ευρώ και κάτι ψηλά, Συν 1.37 περίπου ευρώ που είναι τα κάψιμα. Εκεί πάμε δηλαδή αν κάνουμε μόνη μας τη μεταφορά, σε ένα κόστος πολύ και κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό το πρώτο που σας είπα. Μιλάμε για ποσά, φυσικά στα οποία ο δήμος δεν μπορεί να τα αποκριθεί, τουλάχιστον επί μακρό, δεν μιλάμε για ένα και δύο μήνες να γίνει αυτό στην ανάγκη, μιλάμε για ένα μακρό χρονικό διάστημα, ενός, δυο, τριών, ετών, τεσσάρων, όσο θα απαιτηθεί μέχρι να γίνει ημέα. Και βέβαια για ποσά που αν επιλέξουμε να κάνουμε μόνη μας τη μεταφορά, δεν αξίζει και τον γκόπο να τα ταπανίσουμε, γιατί πάντα μιλάμε για μια κατάσταση, η οποία είναι προσωρινή μέχρι την κατασκευή της μέα. Δηλαδή η μέα μπορεί να κάνει δύο χρόνια, μπορεί να κάνει τρία, μπορεί να κάνει τέσσερα, κάποια στιγμή θα γίνει όμως, αυτό είναι βέβαιο. Και θα προχωρήσει και πρέπει να προχωρήσει, αλλιώς δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του παντελώς ανέφυγκτου σχεδιασμού για μεταφορά, ψάξαμε και ελπίζουμε να πετύχει, να προτείνουμε στο φορέα, που έχει μονοδημοσχαλκιδέων όλοι οι δήμοι, και να γίνει δεκτό καταρχάς από το φορέα, να εγκατασταθεί ένας κινητός εξοπλισμός, ο οποίος κινητός εξοπλισμός θα λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο σαν μία κινητή μέα μονάδα, δηλαδή θα διαλέγει και θα ξεκαθαρίζει τα πορύματα. Στο χώρο που θα εγκατασταθεί αυτός ο κινητός εξοπλισμός, δεν θα θαύουμε εννοεί τα πορύματα, δεν μιλάμε και το λέω αυτό και για τους κατοίκους, για να το ξεκαθαρίσω, το σχέδιο το αρχικό ή το σχέδιο της μέα έχει μέα και έχει τι. Έχει μόνιμες εγκαταστάσεις, έχει μόνιμο εργοστάσιο. Εδώ μιλάμε για έναν κινητό εξοπλισμό, ο οποίος κινητός εξοπλισμός μπαίνει και βγαίνει, να το πω απλά, με λιώμενες κατασκευές και με μηχανήματα κινητά, ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα σημείο στο Δήμο Χαλκιδέο, να διαχειρίζεται τα πορύματα και εφόσον δουλέψει καλά, να πετύχει ένα καλό υπόλοιμα. Και όταν λέμε καλό υπόλοιμα, να έχουμε δηλαδή ένα υπόλοιμα της τάξης του 20-25% για να πούμε ότι αυτό θαύουμε, γιατί κάτι θα σου μείνει, κάτι θα θάψεις. Με τους υπολογισμούς λοιπόν που έχουμε κάνει, η λύση αυτής μιας κινητής μονάδας είναι τουλάχιστον κατά 2 με 2,5 εκατομμύρια αιτισίως πιο οικονομική από τη λύση της μεταφοράς. Πώς θα γίνει όμως αυτή η κινητή μονάδα, μπορούμε να πούμε εμείς να πει ο Φώτσα αγοράζω εξοπλισμό και εγκαθιστώ μια κινητή μονάδα. Είναι ανέφυγκτο αυτό και δεν γίνεται γιατί καταρχάς δεν προλαβαίνουμε και δεύτερον δεν έχει και νόημα. Και δεν έχει νόημα γιατί πρόκειται για κάτι το οποίο όπως σας είπα είναι προσωρινό για κάποια αίτη, για λίγα αίτη. Προτείνουμε λοιπόν να βγει ως παροχή υπηρεσίας, δηλαδή να ενδιαφερθεί κάποιος να εγκαταστήσει ιδιότητα στην κινητή αυτή μονάδα και από κει και πέρα ορίζοντας το που θα φτάσει η τιμή, όπως επίσης και τους περιορισμούς που θα έχει αυτός ο ιδιότης, όπως επίσης και όλη τη διαδικασία και όλες τις πιστοποίησης για νόμιμη διάθεση, για περιβαλλοντικά, να είναι σύνομη όλη η εγκατάσταση περιβαλλοντικά, θα υπάρχουν ως όρη στη συγκεκριμένη διακήρυξη για να μπορεί αυτός ο ιδιότης να πάσει ωραία και στιγμή να ελεγχθεί. Μια παροχή υπηρεσίας λοιπόν που θα την κάνει ο ΦΟΔΣΑ, θα την προκηρύξει ο ΦΟΔΣΑ, θα την πάρει κάποιος ενδεχομένως και εμείς θα πληρώνουμε στον ΦΟΔΣΑ και ο ΦΟΔΣΑ θα πληρώνει στον ιδιότη. Εδώ λοιπόν θα κάνω μια μικρή παρένθεση πριν ολοκληρώσω. Θα πω ότι δημιουργήθηκε ένα φοβερό θέμα και μια φοβερή παραφιλολογία, τι ξέρετε, θυμίζουν και λίγο παλιές και ξεπερασμένες εποχές, γιατί ο κόσμος πια καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται ότι σπρώχνουμε τα σκουπίδια στην ιδιωτικοποίηση και, δεν θυμάμαι τις εκφράσεις, από σκοπή στην ιδιωτικοποίηση, της διαχείρισης των απορριμάτων και στην εκχώρηση άλλων υπηρεσιών του δήμου σε ιδιότητες εργολάβους. Λοιπόν επειδή ακούγονται αυτά τα τερατόδοι θέλω να σας πω τα εξής απλά. Πρώτον, αυτή τη στιγμή η ιδιότητα είναι μεσ' το ΧΙΤΑ. Το ΧΙΤΑ το λειτουργεί η ιδιότητα. Ρογολάβος τον έχει και έχει τους εργαζόμενους, δεν έχει ο ΦΟΣΑ δικούς τους υπαλληλούς, ούτε έχουμε εμείς δημοτικούς υπαλληλούς. Ξεκινάμε απ' αυτό. Δεύτερον, ο δήμος, ο δήμος Χαλκιδέων και εργαζόμενοι του, γιατί τα δικά τους εργασιακά δικαιώματα μας ενδιαφέρουν όλους, δεν εμπλέχεται καθόλου με τη διαχείριση των απορριμάτων. Είναι δηλαδή παράλογο, παντελώς παράλογο και πολύ επικίνδυνο, και δεν θα το αφήσω έτσι σε καμία περίπτωση αυτό το κομμάτι, να δημιουργούμε οποιαδήποτε αγωνία σε οποιοδήποτε εργαζόμενο στο δήμο Χαλκιδέων, ότι μπορεί να απειληθεί η δουλειά του από οποιοδήποτε ιδιότητα. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Καμία θέση εργασίας δεν κινδυνεύει στο δήμο Χαλκιδέων. Αυτό το λέω ξεκάθαρα και το λέω και το τονίζω και το υπογράφω, γιατί πάντα με πράξεις και όχι με λόγια, ήμουν κοντά στους εργαζόμενους του δήμου Χαλκιδέων όπως ήμουν και κοντά στους εργαζόμενους ΛΙΑΡ. Και προσωπικά και το έχουμε και ως φιλοσοφία και ως δημοτική αρχή. Συνεπώληση λοιπόν έχει άλλες σκοπιμότητες παντελώς, μακριά από μας και ούτε μας ενδιαφέρουν και οι λόγοι για τους οποίους γίνεται, να δημιουργεί το οποιαδήποτε έτσι εικόνα πυκνή από καπνούς που κρύβουνε μυστήρια πιθανών ιδιωτικοποιήσεων, καθώς είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς, ότι καμία θέση εργασίας δεν κινδυνεύει στο Δήμο Χαλκιδέων, δεν έχουμε καμία πρόθεση για ιδιωτικοποίηση καμίας παροχής υπηρεσίας, καθαριότητας ή άλλης στο Δήμο Χαλκιδέων και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των εργαζομένων. Και είναι αστείο να μιλάμε τώρα για ιδιωτικοποίηση στο Φόδσα πια, γιατί πάμε στο Φόδσα, φεύγουμε από το Δήμο Χαλκιδέων, όταν σας λέω ότι το κετοχητά τώρα εργολέβος τον δουλεύει. Και αν θέλετε να το πάμε και πιο πίσω και κλείνω εδώ, αν ανατρέξουμε και στα πρακτικά άλλων συνενδριάσων και στη δημιουργία του Φόδσα, το ζήτημα ήταν τότε, όταν έγιναν οι Φόδσες. Και το ζήτημα είναι ποιος τελικά διαχειρίζεται τα πορήματα. Και αν με ρωτάτε προσωπικά θα πρέπει η Δήμη να διαχειρίζεται τα πορήματα τους. Και να υπήρχαν οι μορφές οι αρχικές, όπως είχαμε στον Εσδάδ και παλιά, που ήταν σύνδεσμος Δήμων και ήμασταν οι Δήμοι που εξυπηρετούμασταν αποτοχητά και ήμασταν όλοι μαζί και κάναμε κουμάντο στα τουίκου μας. Αυτή είναι και η πολιτική μου θέση και την έχω εκφράσει και ανοιχτά και την εκφράζω και από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα, λοιπόν, οτιδήποτε άλλο είναι τόσο μακριά και ελπίζω να μην γίνεται και σκόπιμα. Να γίνεται μόνο από άγνοια και από παρορμητισμό. Επανέρχομαι, λοιπόν, στον κινητό εξοπλισμό. Ο κινητός αυτός, λοιπόν, εξοπλισμός θέλει ένα χώρο περίπου 16 στρεμάτων να εγκατασταθεί. Ψάχνοντας, λοιπόν, να βρούμε ένα χώρο, ο οποίος θα είναι στον Δημοχαλκιδέων και θα έχει σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα μπορεί να αντιοδοτηθεί γρήγορα. Ο χώρος τον οποίο έχουμε καταλήξει ότι μπορεί να εγκατασταθεί είναι ακριβώς δίπλα εκεί που θα γίνει το πράσινο σημείο. Το πράσινο σημείο, όπως ξέρετε, θα γίνει αριστερά από το ενωσιακό. Και εκεί είναι μια απόφαση την οποία δεν την έχουμε πάρει εμείς. Είναι μια απόφαση που την πήραμε στην προηγούμενη δημοτική θητεία. Το πράσινο σημείο θέλει ένα χώρο γύρω στα 10 στρέματα. Υπάρχει ένας χώρος γύρω στα 16 στρέματα που θα μπορούσε να εγκατασταθεί, γιατί έχουν γίνει ήδη όλες οι μελέτες προκειμένου να γίνει και η χωροθέτηση και η ΑΕΠΟ και θα προχωρήσει γρήγορα για να μπορέσει να εγκατασταθεί και ο κινητός εξοπλισμός. Ο χώρος αυτός είναι ένας από τους χώρους που είχε προταθεί, αν δεν κάνω λάθος εκεί περίπου, αλλά ο χώρος για μέ είναι 50 στρέματα, είναι πολύ μεγαλύτερος. Για να γίνει μέ, είχε πέσει στο τραπέζι του δημοτικού μας συμβουλίου και είχε απορριφθεί από εμάς. Θέλω να εγκαταστήσω όμως αφές ότι εδώ δεν μιλάμε ούτε για εργοστάσεις ομώνυμο, ούτε για χειτή. Δεν θαύουμε τίποτα. Τίποτα δεν θαύουμε. Ό,τι μένει ως υπόλοιμμα θα πάει σε άλλο χειτά. Στο χειτά της Θήβας, στο χειτά της Ιστιέας, στην Αθήνα. Εν πάση περιπτώσει δεν θαύουμε τίποτα. Είναι ένας κινητός εξοπλισμός, ο οποίος μακάρι να πετύχει, θα μας λείψει το πρόγραμμα στο Δημοχαλκιδέων, αν δεν πετύχει και ο οποιοσδήποτε ανάδοχος φανείας είναι επίσης, τη σύμβασή του μπορεί να προσβληθεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και να σηκωθεί να φύγει, δεν υπάρχει καμία μόνιμη εγκατάσταση και στο Δημοχαλκιδέων δεν παρεκκλίνουμε ε που δεν είναι και θα στηρίξουμε μέχρι σε σχάτων τη λύση της μόνιμης ΜΕΑ, της ΜΕΑ δηλαδή μαζί με χειτή, η οποία όπως σας είπα στην αρχή είναι να γίνει στην περιοχή πάνω από την πίστα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Και μάλιστα επειδή βλέπω και τους κατοίκους εδώ είμαι και στη διάθεσή σας αν θέλετε όχι τη Δευτέρα ούτε αύριο θα μπορώ στην Τρίτη αν θέλετε να πάμε μαζί επάνω στο χώρο εκείνο να σας δείξουμε ακριβώς το σημείο να έρθει και ο κύριος Πάνος έτσι που από κοινού έχουμε δει την τοποθεσία για τέτοια να δείτε ακριβώς το σημείο που λέμε ότι θα γίνει αυτό και να έρθετε και για οποιοδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση. Πραγματικά σήμερα δεν λαμβάνουμε κάποια απόφαση το τονίζω απλώς δεν θέλω να υπάρχουν παρερμηνίες μπορεί κάποιος να διαφωνεί με αυτά που λέμε αλλά δεν δέχομαι με τίποτα να υπάρχουν παρερμηνίες και διαστρεβλώσεις να μην δημιουργούνται ανησυχίες σε πολύ ιδιαίτερα δύσκολες εποχές για τον κόσμο. Και αυτό το μότο, επιτρέψτε μου αυτή την έκφραση, το οποίο δημιουργεί ένα τεράστιο πανικό και δεν ξέρω τελικά αν αυτοί που το λένε μήπως το λένε επειδή το θέλουνε τελικά περί αύξησης δημοτικών τελών, γιατί κάποιοι το έχουν σίγουρα ότι θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, είναι μακριά επίσης από εμάς. Η μεγάλη μας αγωνία είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος και γι' αυτό προτείνουμε και το μεγάλο όχι στη μεταφορά, εκτός από το πρακτικά δύνατο, ήταν λόγω του πολύ μεγάλου οικονομικού κόστους. Τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Χαλκιδέων δεν πρόκειται να αυξηθούν. Θα ψάξουμε να βρούμε από πουδήποτε λεφτά, τα δημοτικά τέλη δεν θα τα αυξήσουμε. Δυστυχώς οι δήμοι, επειδή μου δίνεται αυτή η ευκαιρία θα το πω, περνούν πάρα πολλές δύσκολες περιόδους. Πήγαμε στη Βουλιαγμένη και πρώτη φορά, γιατί έχω παρακολουθήσει και άλλα συνέδρια, και επί ζεμπήλι και επί παγώνι, και πρώτη φορά όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων, δηλαδή όχι μόνο αυτός που είναι πρόεδρος στη Σκέδε, αλλά και όλοι όσοι, μέχρι και οι αριστερά, Βαγγέλη, οι αριστερά εννοώ το Κουκουέ, μέχρι και το Κουκουέ, ναι, εκπρόσωποι παρατάξεων, συμφώνησαν σε ένα πράγμα όλοι, όταν λέω αριστερά εννοώ το Κουκουέ. Λοιπόν, μέχρι και οι κομμουνιστές, Βαγγέλη, μέχρι και οι κομμουνιστές, συμφώνησαν όλοι σε ένα, ότι οι δήμοι παίρνουν τη χειρότερη τους στιγμή τα τελευταία 25 χρόνια. Το είπαν όλοι, όλοι είπαν το ίδιο πράγμα. Πρώτη φορά είδα Συνέδριο της Σκέδε, που όλοι εξέφρασαν τη μεγάλη αγωνία, γιατί τα ίδια προβλήματα που έχουν τα σπίτια, τα ίδια προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις, τα έχουν και οι δήμοι. Γιατί το ενεργειακό κόστος και η ΔΕΙ που έρχεται αυξημένη στα σπίτια, θα έρθει ένα, ενάμιση εκατομμύρια παραπάνω στη ΔΕΙΑΧ και η ΔΕΙΑΧ πρέπει να κόψει το λαιμό της, να βρει χρήματα να την καλύψει και να μην αυξηθεί το νερό που επίσης έχουμε δεσμευτεί να μην αυξηθεί και δεν θα αυξηθεί. Γιατί το πετρέλαιο κίνησης, όπως και θέρμανσης και όλα, έχει αυξηθεί και ήδη στο Δήμο Χαλκιδέων μας στον τρέχοντα φρόνο πεντακόσια χιλιάρικα παραπάνω. Γιατί όλα τα υλικά έχουν αυξηθεί, από την άσφαλτο μέχρι την βίδα. Γιατί οι εργολάδοι έχουν πάρει έργα με εκθοσυτάλλεια και στην Οικονομική Επιτροπή, έχουν κάνει άλλους υπολογισμούς και υφοβερές ανατιμήσεις των υλικών τους έχουν φέρει εκτός προϋπολογισμού. Οι εποχές δεν είναι απλές ούτε εύκολες και όλοι έχουμε μια τεράστια αγωνία και έχουν ευθύνες όλοι όσοι βρίσκονται ψηλά και στην κυβέρνηση και ακόμα πιο ψηλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου βρίσκονται. Γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, σε καμία περίπτωση τα βάρη να μετακιληστούν στους δημότες. Εμείς λοιπόν είμαστε απόλυτοι, ξεκάθαροι και συνεπείς, θα ακόψουμε το λαιμό μας που λέει ο λόγος και δεν θα αυξήσουμε ούτε δημοτικά τέλη ούτε το νερό. Αυτά είχα να πω για να είμαι ξεκάθαρη και θα κλείσω εδώ Πρόεδρε και αν χρειαστεί είτε να απαντήσω για το θέμα σε ερωτήματα σας λέω και πάλι το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο υπολογίζουμε να γίνει μέχρι τις 15 Απριλίου. Θα έλθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που ελπίζουμε να γίνει μέχρι τις 15 Απριλίου απλώς επειδή σηκώθηκε τώρα, έχει σηκωθεί και έχει σηκωθεί η σκόνη και η σκόνη βλάπτει είναι και άνοιξη και υπάρχουν και αλλεργίες, εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρη και σε εσάς γιατί είναι λογικό να μην γνωρίζετε οι περισσότεροι αλλά και στους δημότες του δήμου και είμαι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε συζήτηση και σας είπα και συνενόησε και να πάμε και στο σημείο και να σας εξηγήσω και μακάρι να υπάρχει και άλλος χώρος που μας έχει ξεφύγει που δεν υπάρχει θα μπορούσαμε άμεσα να κάνουμε μια τέτοια εγκατάσταση. Ευχαριστώ. Θέλετε να γίνει κουβέντα πολύ ευχαρίστως. Ό,τι θέλετε πραγματικά. Μισό λεπτό λίγο για να βάλουμε μια τάξη. Απλά γιατί θα ακολουθήσεις. Ήρθε και κάποια άλλα ζητήματα. Για το μουσικό σχολείο δεν ρώτησες Δημαρχέ. Για κάποια πράγματα που έχετε ρωτήσει. Για τίποτα έχει να κάνει με το θέμα που ανέφερε το Ρέτσι και τη μορφή ερωτήσεων φαντάζομαι κάπως έτσι. Εγώ θέλω μια ερώτηση να κάνω επειδή θα συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό σπουλείο. Θέλω να έχω μια ενημέρωση και συγκεκριμένα επειδή τώρα τελευταία έχουμε γίνει ακρολεξολάγνη. Η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη από όλες και εμείς επιμένουμε μέα, ζουξουψού, κουλουπού και πάει λέγοντας. Αυτές οι μέα που είναι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων. Η επεξεργασία οδηγεί απλά στην ανδραννοποίηση ή πιθανόν να βγαίνουν και τίποτα χρήσιμα υλικά τα οποία μπορεί ο δήμος να τα χρησιμοποιήσει. Ο κάθε δήμος. Δεν το ξέρω και γι' αυτό έχω την απορία. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα συζητηθεί με ποια μορφή θα έρθει... Για έγκριση χοροθέτησης. Από τη στιγμή που όποια απόφαση για τη διακήρυση όπως υπόθεκε και έτσι είναι πραγματικά... Βαγγελή, αν γίνει εκεί τελικά η κινητή, πρέπει να παραχωρηθεί ο χώρος στο Φόδσα για να μπορέσει να κάνει το διαγωνισμό. Να κάνει με αυτή την έννοια. Ναι, ναι. Ο κ. Μπράντας θέλει να ρωτήσει κάτι. Μας είπατε ότι η κινητή μονάδα θα βγάζει ένα υπόλοιμμα 25% το οποίο θα θάβετε. Θα θα βγάζει οπωσδήποτε 25%. Σε καλή λειτουργία θα φτάσει. Μπορεί να μην δουλεύει καλά να βγάζει 40-30%. Δεν το ξέρουμε πώς θα βγάζει. Εγώ δεν μπορώ να πω ότι θα βγάζει. Μπαίνουν όροι στη διακήρυξη. Και συγκεκριμένα για να δώσω κάποιες παραπάνω πληροφορίες. Έχουμε προτείνει στη διακήρυξη να μπει μια ποινή, ένα penalty, ότι αν βγάλει πάνω από 35% υπόλοιμμα ή 30% θα δούμε πόσο θα είναι. Να ευθύνεται ο ανάδοχος με το κόστος της μεταφοράς του υπόλοιματος αυτού όπου είναι να πάει. Δηλαδή να μην επιβάρει είναι το δημοσχαλκιδέων. Δηλαδή συγγνώμη πάμε στα τυφλά δηλαδή γιατί τώρα το 25% με το 40% είναι τεράστια διαφορά. Όχι δεν είναι τεράστια διαφορά και δεν πάμε στα τυφλά. Ούτε εγώ θα τα φτιάξω αυτά. Έχει να κάνει με τη λειτουργία κύριε Μπουραντά. Όσο πιο καλά λειτουργήσει τόσο λιγότερο θα είναι το υπόλοιμα. Όπως είναι και άλλα τεχνικά ζητήματα τα οποία μπορεί να σας τα απαντήσει και ο κύριος Πάνος. Γιατί μια εύλογη απορία που μου δημιουργήθηκε είναι ότι αν έχουμε τόσο πολύ καλά ποσοστά της τάξης του 25% και οι αδιοδοτήσεις με την κινητή θα είναι τόσο πολύ σύντομες τότε για ποιο λόγο να πάμε σε μια σταθερή μέα και να μην πάμε σε μια κινητή που θα μας τυχίζει και λιγότερο. Γιατί είπατε ότι μας τυχίζει λιγότερο. Άρα τα ποσοστά είναι 25% να τα αγωνιστικά με μια μόνιμη εγκατάσταση, η αδιοδότηση θα τρέξει πολύ πιο γρήγορα ενώ η μόνιμη μέα έχει πάνω από τρία χρόνια τώρα για να πάρει αδιοδότηση. Και άμα πεθάνει ο ανάγωγος θα κάνουμε. Θα πάμε σε άλλον και θα έχουμε μέσα στο διάστημα. Εντάξει. Βλέπω ότι είναι πρόχειρο αυτό. Εντάξει, όπως το εκτιμάτε. Κύριε Παγώνη θέλει να μιλήσει. Ναι. Κύριε Πάνο, μετά να ακούσουμε και μετά κλίνετε και τις απορίες. Συγγνώμη γιατί... Όχι, δεν... Όχι, μια χαρά. Κυρία Πρόεδρε. Φαίνεται ότι για άλλη μια φορά, λυπάμαι που το λέω, έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ η διαδικασία και ο θεσμός του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε πολύ κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα για την προοπτική του Δήμου, για την πόλη, όπως είναι η διαχείριση των απορριμάτων, γιατί το πρόβλημα θα προκύψει σε λίγους μήνες μετά τον Ιούλιο, από ό,τι φαίνεται. Ελπίζω να μην πάλι έχουμε μια εικόνα, όπως είχε στο παρελθόν, η Κέρκερα, η Τρίπολη, ο Πύργος και τα λοιπά. Δεν συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και έρχονται σήμερα, περίπου μας καταλαμβάνουν εξαπίνεις. Μαθαίνουμε για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, όχι επίσημα από το ότι ο Δήμαρχος από τη Δημοτική Αρχή, από τα μέσα ενημέρωσης, ότι έχει δημιουργηθεί θέμα, ότι καταγγέλει ο ένας, χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Και ερχόμαστε σήμερα, αντί αυτό το θέμα, να ήταν το κυρίαρχος του Δημοτικού Συμβουλίου και θέματα έχουν μπει, κατατμίσεις πεζοδρομίων, λαϊκές αγορές και τα λοιπά, παραχωρήσεις αδειών και αυτό το σοβαρό ζήτημα τίθεται σαν ενημέρωση της Δημάρχου προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Εδώ προκύπτουν πολλά ζητήματα, για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε. Και όταν συζητάμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πρέπει να παίρνουμε και αποφάσεις. Τώρα απλώς θα συζητήσουμε για να συζητήσουμε. Συμβαίνει και τυχαίως, ας πούμε, ασχολούμενος με το θέμα και γνωρίζοντας λίγως πολύ την ιστορία. Να πω ότι το 17 χρηματοδοτήθηκε μια μελέτη της τάξεως των 800.000 περίπου ευρώ για τη μονάδα επεξεγρασίας των απορριμάτων. Εκδόθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση το 20. Από το 20 μέχρι το 22 δεν βλέπουμε να έχει γίνει τίποτα. Θεωρώ ότι διάφορα παιχνίδια της δημοτικής αρχής, της δημάρχου, με το ΦΟΣΔΑ και τα λοιπά, μας έθεσε στο περιθώριο. Δεν είμαστε στο κέντρο λήψης των αποφάσεων. Δεν είμαστε στο εκτελεστικό όργανο και δεν έχουμε αναδείξει πόσο σοβαρό είναι το θέμα μέχρι σήμερα. Και τώρα πυροσβεστικά προσπαθούμε να το λύσουμε με μία κινητή μονάδα πρόχειρα και, εν πάση περιπτώσει, στα πάρα πολύ γρήγορα. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει στο άμεσο χρονικό διάσταμα μέχρι τον Ιούλιο που ήδη θα κορεστεί από ότι φαίνεται θα απαγορευτεί ένα απόθεση απορριμάτων άλλων στο ΧΙΤΑ και θα βρεθούμε σε ένα αδιέξοδο. Ο Φορέας Διαχείρισης των Απορριμάτων, όπως γνωρίζετε, έχει κάνει μια αναλυτική μελέτη από ό,τι γνωρίζω και λέει για τα τρία χρόνια λειτουργίας της κινητής μονάδας συνδύω τα χρόνια της προέρεσης θα στοιχήσει 38,5 εκατομμύρια ευρώ σε ένα καλό σενάριο και σε ένα άσχημο σενάριο των 120.000 τόνων για τους ΟΤΑ της Εύβοιας θα στοιχήσει 56 εκατομμύρια ευρώ. Η κινητή μονάδα ισταθερή δεν θα στοιχήσει για 100 χρόνια πάνω από 38-40 εκατομμύρια. Αυτά τα μεγέθη από ό,τι λέει στις μελέτες του ο Φορέας είναι ασύλληπτα και δεν μπορεί κανείς να ανταποκληθεί. Θεωρώ λοιπόν ότι αφήσαμε τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι όπως είναι και στον αυτόματο πιλότο και τώρα ερχόμαστε πυροσβεστικά να σωθούμε μη δημιουργηθεί κάτι γιατί στην Κέρκυρα έγινε αυτό και κάνανε μια κινητή μονάδα για να αλύσσουν το πρόβλημα. Αυτό έπρεπε να μας παραδειγματίσει όχι να μηθούμε την Κέρκυρα αλλά τουλάχιστον να προλάβουμε τρέχοντας από το πρωί έως το βράδυ ώστε να λυθεί το ζήτημα της μονάδας η οποία έχει αβιοδοτηθεί, έχει περιβαλλοντική έκλυση από το 2020 και φτάσαμε στο 2022 και δεν έχει γίνει τίποτα. Να πιέσουμε να δημοπρατηθεί τόσο αυτά τα δύο χρόνια να είχε δημοπρατηθεί και να είχε τελειώσει η μονάδα διαχείρισης των απορριμάτων. Σαφώς μπορούσε για όλο αυτό το διάστημα να αναπτυχθεί περισσότερο και το κύταρο στη Θήβα που ήταν σε εξέλιξη για να μπορέσουμε να μην έχουμε τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν μετά το τέλος του καλοκαιριού. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι έχουμε αθρανίσει έχουμε αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και τώρα ερχόμαστε ακριβώς να λέμε ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε γιατί δεν μας αποσχολεί η ιδιωτικοποίηση ή η απασχόληση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, στο δήμο θα την εξασφαλίσουμε πάση θυσία αλλά ακριβώς αυτό που λέγαμε αν θυμάστε στην προηγούμενη περίοδο για τον ηλεκτροφωτισμό με εξασφαλισμένες θέσεις εργασίας όλου του προσωπικού αλλά πόσο μένεα πνέατε ακυρώσατε ένα σπουδείο έργο και τώρα από ό,τι βλέπω έρχεστε πάλι να πείτε ότι είναι μια διέξοδος την οποίαν όλοι οι δήμοι αποδέχονται τότε θα είμαστε ο πρωτοπόροι δήμοι δεν έχει σημασία αλλά και τότε θέλω να πω ότι το προσωπικό ήταν εξασφαλισμένο όπως λέτε και σήμερα είναι εξασφαλισμένο αλλά όλη αυτή η διαχείριση θα πάει στους ιδιώτες και αν πάει στους ιδιώτες με μια προσωρινότητα δεν ξέρω αν ποτέ μπούμε σε μια διαδικασία να ολοκληρωθεί η μονάδα επεξεγρασίας των απορημάτων που θα είναι μια μόνη βιβάση και θα λύσει για περισσότερο από 80 χρόνια το πρόβλημα της διαχείρισης των απορημάτων στην πόλη στο δήμο και στο νομό περισσότερα θα πούμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο το οποίο ελπίζω έγκαιρα να μας κοινοποιηθεί σαν θεματολογία να προετοιμαστούμε και αυτή γιατί τώρα μας καταλάβατε περίπου εξαφήνεις Αυτό το υπόλοιπο είναι τη στάση του 60% και έχει ανάγκηση μόνο σε συντηρούντα υπάρχει η μελέτη του Φόδωσα δήμαρχέ μου είναι η εισήγηση που κάνουμε ακόμα και δίνουμε διευκρινήσεις θα σας τα πω μετά, εντάξει τα δέχουμε ως παρατηρήσεις και θα σας απαντήσω θα σας απαντήσω δήμαρχε ναι, ναι, ναι, θα σας απαντήσω Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Πρόεδρε εκπλεί στο γεγονός ότι η δήμαρχος εξανίσταται γιατί απόψε είναι εδώ οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής κάποιοι από τους κατοίκους περιοχής η δήμαρχος Χάρηκη λοιπόν που είστε εδώ και όπως επίσης Χάρηκη και με την ανακοίνωση που έωτα όπως επίσης και με την ανακοίνωση τα βάλατε μαζί πακέτοτα επειδή τα βάλατε πακέτοτα αυτά και είπατε... κύριε Καθαροσπόρη πέστε μας τι θέλετε εσείς αφήστε τα ακούσαμε τι είπε ναι αλλά τα ακούσαμε πέστε μας τι... αυτό λέω αλλά μιλάει δηλαδή όπως σας απαντάω λέω λοιπόν Χάρηκη λοιπόν Χάρηκη λοιπόν η δήμαρχος που εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής είναι απόψε εδώ στεναχωρήθηκε που υποέωτα έβγαλε αυτό το δημιουργείο τύπου και στεναχωρήθηκε που εκ πρόσωπη των εργαζόμενων του Δήμου Χαλκιδιών έβγαλαν μια δικιά τους ανακοίνωση και κάτι για τέτοια πράγματα αλήθεια δήμαρχε εάν ξυπνούσες και έπαιρες στο διάβηγε και έλεγες ότι ο Φώσδα αποφάσισε να δρομολογήσει και να τρέξει έργο με πρόταση του Δήμου Χαλκιδιών που είναι η Κοινημητή Μονάδα Επιεξεργασίας Απορρημάτων δει κάτω από το ΧΙΤΑ και δίπλα στα σπίτια στην περιοχή που υποδεικνύεται θα ήσασταν ευθυγισμένοι, θα ήσασταν χαρούμενοι και θα ήσασταν ακόμη πιο ευθυγισμένοι εργαζόμενοι που εκπροσωπούν ο εχθρός των εργαζομένων όταν βάζατε εμμέσως πλήν σαφώς ιδιότι χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, χωρίς να υπάρχει προηγούμενο εγώ δεν πρόκειται να πω τι θέλω εγώ ότι πω είναι καταγεγραμμένο είναι με απόφαση του Φορέα έχουν γραφεί στα πρατικά δεν υπάρχουν αντιρίσεις στην δικιά σας πουθενά υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις και είναι προτάσεις και ό,τι έχει υποθεί από τους εκπροσώπους της περιφέρειας της Ελλάδας που το φορέ και μια διευκρινήση κοίτα σημαίνει χώρος υγειονομικής σταφής απολυμάτων το είπε ο δήμαρχος, το είπε ο Χρήστος Παγώνης και κοίτα σημαίνει χώρος υγειονομικής σταφής απολυμάτων όλα τα εργοστάσια που στείλονται η ΜΕΑ έχουν απαραίτητα χώρο υγειονομικής σταφής απολυμάτων διότι το υπόλοιμμα που αφήνει η πλέον σύγχρονη μονάδα στην Ελλάδα στην Κοζάνη, ξεπερνάει το 40% και η οποία στείχνει σε εκατομμύρια η δική μας μονάδα πλησιάζεται 45-50, το ίδιο και της Λαμίας ο ΠΕΣΔΑ, ο περιφερειακός σχεδιάσμος είχε να κάνει με τέσσερα μεγάλα έργα Θύβα, Άμφισσα, Χαλκίδα, Λαμία δεν μπορεί να είναι κάθε χωριό και γήπεδο, κάθε πόλη και στάδιο όπως το λέγαν παλιά δεν γίνεται, γι' αυτό άλλωστε από Καποδίστρια υπήρχε ο Εσδάδκε ο οποίος εξυπηρετούσε εννιά δήμους κεντρικής έβοιας τώρα είναι τρεις καλλικρατικούς και συμπερέλαβε και την Κίμη, τον Αλιβέρη και όχι την Κάριστο βέβαια Η προεκλογής καμπάνια, δήμαρχε είχε να κάνει με διαπλοκή με εξυπηρέτηση εργολαδικών συμφέροντων κλπ αυτοί λοιπόν που στο παρελθόν όλοι οι δήμαρχοι από το Μανιάτι και μετά, ξεκίνησαν να έκανε αναχυτά σαν μελέτη του Μανιάτις, τον υλοποιήσουν αναγνωστά και στο 2006 έκανε ταγγένια στη συνέχεια μελέτησε ο Ζεμπίλης γιατί είχε οκτωετή ο Ζεμπίλης, νέο εκυτά τον υλοποιήσε, ήρθε ο Χρήστος ο Παγώνης και το 2016 16 υποβάλλει πρόταση στο Υπερά προκειμένου να τρέξει και να φτιάξουμε εργοστάσιο το Υπερά απάντα, ότι ξέρετε κάτι νέο δείχτε μου χώρο, ερχόμαστε εδώ και δείχνουμε το χώρο που αναφέρατε και στον οποίο αναβήκατε στα κάγγελα και λέγατε πως όχι και δίκιο είχατε, δίκιο είχατε σας εξηγήσαμε ότι το έργο είναι μελέτη κατασκευή και για αυτούς που ξέρουν τους μηχανικούς σημαίνει ότι προχωράει το έργο και επιδέχεται αλλαγές, αν το έργο ήταν σώταν θα φεύγαμε από το χώρο αυτόν, γιατί λογικά δεν μπορούσε να γίνει όμως πάρθηκε πίσω στη συνέχεια το 18 του 17 η θητή επαγώνη ζητάει χρηματοδότηση μελέτης γιατί ξεσηκώθηκε ο κόσμος και θεωρήσαμε σωστό να ακούσουμε τι λέει ο κόσμος, αν ο κόσμος είχε πεισθεί από μας όλους θα ήταν καλό, αφού δεν πείστηκε τι να κάνουμε το πήραμε πίσω τέλειωσε, πάμε λοιπόν το 17 και ζητάμε να γίνει μια μελέτη χρηματοδότηση προκειμένου να γίνει μια μελέτη όντως 28-8 υπευλήθη το έτοιμα για τη μελέτη και 29-11 πήραμε 851 χιλιάρικα ευρώ το έτοιμα της μελέτης και 29-11 είναι η ένταξη μελέτης αδά και τα λοιπά, όλα αυτά με στοιχεία όχι τι λέμε με στοιχεία άρα οι διαπλεκόμενες δημοτικές αρχές του παρελθόντος τρέχουν παίρνουν τη μελέτη κάνουν τη μελέτη και προχωρούν 5-7 του 19 ο μελετητής έρχεται και φέρνει μια μελέτη στην οποία δείχνει όπως είπε ο δήμαρχος σωστά πέντε σημεία από τα κάρτη μπίστα των μηχανοκινήτων μέχρι τον πισώνα πέντε σημεία, επελέγει το ένα και όντως όπως είπε ο δήμαρχος στη θητεία του Παγώνη με απόφαση του Φόσδα με σύμφωνη γνώμη και εισήγη του Παγώνη και σύμφωνη γνώμη του Δημαρχού πριν να αναλάβει επελέγει ο χώρος στα κάρτ προκειμένου να γίνει ημέρα 17-7 του 19 κατατέθηκε βεβαίως χωροθέτησης με υποδεχνιόμενο χώρο κτλ από τον 7 του 19 έως και το δεκεύριο του 20 περιβαλλοντικά υπέδια δεν ερχόταν δεκαεφτά μήνες, δεκάσι μήνες το κράτος για να εγκρίνει στο κράτος, στους δήμους στην περιφέρεια, στο νομό ολόκληρο τα περιβαλλοντικά και το χειτά δεκαεφτά μήνες και επειδή αυτό έπαιζε και τα λενζόταν παντού σ' έναν αδελφονικό σταθμό ένα πρωί, στον Παπαμακάριο βγαίνω 9.30 και λέω θα πάμε στον Ισαγγελέα που μελέχει το παιχνίδι δεν υπογράφει και βέβαια να, αλλά συντοματικά στις 12.15 υπογράφεται η ΑΕΠΟ υπογράφεται η ΑΕΠΟ μετά από δεκαεφτά μήνες έχεις δίκιο το λέω αυτό Βαγγέλη γιατί, γιατί ενήχες παρακολουθείς εκεί έχεις πει στα παιχνίδια θα δεις ότι το κράτος για να βγάλει από πάνω τα πρόστιμα που είπε η δήμαρχος, που επιβάλλονται για το θαύσιμο έκανε δεκαεφτά μήνες να δώσει αυτή την έκκριση σήμερα, θα σας πω, σήμερα ο ιδιώτης που έχει ευλογία στενδεκόμενα να μπορεί να το κάνει γρήγοροτερα, πολύ ωραία θα πάμε και σε αυτό όμως, κυρίες και κύριοι συνάντητε ενώ όλα αυτά έχουν γίνει στην προηγούμενη δημιουργία από το αρχής της αναλάβησης του καθηκόντων του Α.Τ.Α. και μέχρι σήμερα κύριε Παγώνη δεν έχει κουνηθεί φύλλο, μπαφύλλο σε αυτό που λέγεται ΜΕΑ ούτε ένα χαρτί, ούτε ένα έγγραφο ούτε μια προσπάθεια, ούτε η ερμηνεία μιας επίσκεψης και ενυμένος μιας επίσκεψης της Δήμαρχου σε υπουργό αρμόδιο για το κομμάτι αυτό παντελί στα διαφορεία και αυτό δεν το λέω εγώ ακούστε τι υπόθηκε στη γενική συνέλευση που έγινε πριν μια βομάδα πριν 10 μέρες, ακούστε τ' αγκαλείς Δήμαρχος Δερφών και σε αυτά που θα διαβάσω, στο κλείσιμο θα διαβάσω συμφωνώ του λέει Δήμαρχε και Πρόεδρε και από τούτο και στο εξής εγώ θα συμμετέχω σε όλα τα συμβούλια που δεν συμμετείχα 2,5 χρόνια και θα ψηφίζω όλες τις προτάσεις σας για το καλό του Φορέα το έχω εδώ να το διαβάσω στη σειρά του, λέτε του αγκαλείς αξιόδομαι Πρόεδρε του Φορέα, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το Φορέα, προκειμένου να αποφασίσουμε διαχείριση των απορριμάτων των περισσότερων δήμων της Εύβοιας, στη θέση αυτή βρεθήκαμε παρά τη συνεχής προσπάθειά σου Δήμαρχε τις οποίες στηρίζουμε εδώ και 2,5 χρόνια για τους παρακάτων λόγους θέσαμε το θέμα του κοορισμού του χυτά Χαλκίδος και της αναζήτησης λύσης μέχρι την κατασκευή των έργων ολοκλήρωσης της ΜΕΑ στις 4 Νοέβριου του 2019 ό,τι είχε αναλάβει δήμαρχος, μπήκε το θέμα της Χαλκίδας συνολικά το θέμα αυτό τέθηκε στα 2,5 χρόνια, 15 φορές επίσημα, 5 εκτός ημερισίας και πήρε και 10 αναβολές Αμφισβητήθηκε η πιθανότητα κοροσμού του κυτάρου από την δήμαρχο για την οποία συστήσαμε η Επιτροπή στην οποία συμμετείχα και η οποία ομόφωνα κατέληξε ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή νέου κυτάρου στον κυτά της Χαλκίδας χάνοντας πολύ δύο χρόνια Προκτάθηκε από την υπηρεσία το 2019 να εξεταστεί η επέκταση του φυτά καθύψως με τροποποίηση σε εφό και τη δημιουργία τυχίων αντιστοίχησης Απορήθηκε και αυτή από την δήμαρχο Το ίδιο όμως θέμα επανήλθε από τη Δήμαρχο Χαλκιδέων το 21 και ζήτησε να εκπονηθεί η μελέτη προκειμένου να επιτραπεί η συνέχιση της αναπόδευσης των σκουπηδιών με τυχία Η μελέτη ανατέθηκε στο Δήμο Χαλκιδέων και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο το 21 Σημειώνεται, προσέχτε, ότι η μελέτη ακόμη μέχρι σήμερα, από τον Αύγουστο το 21 δεν έχει παραληθεί από την Τριμελή Επιτροπή και το Ειδικό Συμβούλιο του Φορέα και βεβαίως δεν έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση των έργων της αντιστήριξης Αυτά παρακάτω Παρακάτω, προκράθηκε από τον Φορέα, λέει, να εγκατασταθεί κινητή μοράδα επεξεργασίας, αυτό που λέει ο Δήμαρχος το 2019 Τότε ο Δήμαρχος είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για λόγους υψηλού υπολήματος, λέει ο Δήμαρχος του Αγιδεών του ΣΙΕΛΟ, αλλά και το μεγάλο κόστος Τότε είχε υψηλό κόστος και είχε και υψηλό υπόλοιμμα Τώρα δεν έχει Πρακτικά είναι κυρία Δήμαρχη, θα σας παραθέσω, θα σας δώσω όλα, όπως είναι πακέτο θα σας δώσω Θα σας τα δώσω όλα, είναι από τον Διάβοια κατεβασμένα όλη η τελευταία γενική συνέβη στη Φορέα Δεν έχω τίποτα που να είναι δικό μου, γι' αυτό διαβάζω, έχω να σας πω όσα θέλω Να το άνθρωπο, κύριο Σταγκαλής Κύριο Σταγκαλής, πρακτικά, πρακτικά εδώ Τι να απαντήσετε, να μας δώσετε πρακτικά θέλω παιδιά, δεν θέλω να απαντήσετε Φωνά πρακτικά του Συμβουλίου, αυτά είτε, ναι αυτό Μα που είναι γραμμένα στα πρακτικά του Συμβουλίου, της συνέλευσης και λέτε από κάτω τσιφωνώ Μάλιστα, για περισσότερο λοιπόν από δύο χρόνια Συζητάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα με κυρίαρχο στοιχείο την αφισβήτηση της υπηρεσίας Την κατάδεση προτάσων των δημοχαλκιδιών και ενώ έχουν καταθεθεί από την υπηρεσία τους παρελθόν Και έχουν απορρεθεί, επανέρχονται ως νέες στην τελευταία στιγμή. Από τέρας μόνο το ανωτερό είναι να οδηγεί το φώστα στην ύψη παράνομων αποφάσεων Και να έχουν σπαταληθεί εκατοντάδες ώρες και τα λοιπά. Σήμερα ο αφορέας δουργεί με υπογραφή του Προέδρου Και ευθύνη ο Χιτάκαλτηδος με υπογραφή του Προέδρου του Καραΐσκού και ευθύνη του Κυρικού Συμβουλίου του Φορέα Αυτά λέει ο Ταγκαλής. Να δει τι λέει ενωλήγης. Λέει ότι από την αρχή που μπήκε το θέμα της Καλκίδας, στο τέλος του 2019, πιάνει η στάση στη Μάρκο Λέω λοιπόν εγώ, η στάση είναι ότι δεν πάει συναιδριάσεις, όταν μπαίνει θέμα για του Χιτά Καλκίδας Αναβάλει συνέχεια το θέμα και όταν γίνεται προτάστα του Φορέα, για να λυθεί το θέμα, δεν συμφωνεί, αλλά έχετε μετά από δύο χρόνια και λέει πάλι τα ίδια Το μεγάλο ερώτημα που εγώ βάζω, κυρίες και κύριες, γιατί το κάνει αυτό, γιατί το κάνει αυτό Ας μας πει η δήμαρχος, γιατί δυόμιση χρόνια δεν έχει κουνήσεις φύλλο, ας μας πει η δήμαρχος, ποια ήταν η φανηνή ιδέα που έχει για την κινητή μονάδα Η κινητή μονάδα υπάρχει σε τέσσερα σημεία στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δύο την κατηρήσαν και μεταφέρουν με πλήρια τα σκουπίδια τους σε άλλους δήμους που έχουν χιτά, πουθενά Υπάρχουν μελέτες του Φορέα που υπευλήθηκαν, ζητήθηκαν προσφορές από το Φορέα από 11 εταιρείες, ανταποκρίθηκαν 3 εταιρείες Η μία ήταν η Μεσόγειος, η άλλη ο Θαλής και άλλη μία Τα κόστι, τα κόστι είναι εξωπραγματικά, το δε υπόλοιμα, το οποίο η δήμαρχος μπορεί να είναι 25 ή μπορεί να φτάσει και 40, και καλά είπε ο Γιώγκος, δεν είναι λίγο Το υπόλοιμα ξεπερνάει το 55 έως 65% Τι σημαίνει ανοιχτή μονάδα, η κινητή μονάδα Είναι ο κάδος των σκουπιδιών, μπροστά στο σπίτι μου, και στην άλλη γωνία είναι τα σκουπίδια χύμα στον δρόμο Δεν υπάρχουν καταστάσεις Δεν είναι κάτι σκαμμένο κάτω με πετό κλειστό κουτί να περνά τα σκουπίδια Αδιάζοντας σκουπίδια γίνεται διαλογή με τον τρόπο που γίνεται, με μια ταινία με οτιδήποτε Εκεί μένουν τα ζουνιά, εκεί μένουν τα λίματα, εκεί μένουν τα σκατά, εκεί μένουν τα χαρκιά, εκεί μένουν όλα Και αυτά δεν μπορούν να παρθούν σε μία ώρα και δύο. Η διαδικασία και η λειτουργία του Δήμου Χαλκιδών είναι Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι μαζεύω σκουπίδια κύριος Πάνος, πάντα από ρηματοφόρα, αδιάζουν χύμα Ένα μηχάνημα τα βουτάει και τα ρίχνει εκεί που τα ρίχνει, έτσι, χωρίς να υπάρχει άλλο πράγμα Και το βράδυ ξανακουβαλάμε και σε 24 ώρες βάση, ενδεχόμενα, δεν θα καλύπτουμε το ποσότο σκουπιδιών που αποθέτουμε στον χώρο, είναι ξεκάθαρο αυτό Άρα, μετά από ένα διάστημα, 15 ή 20 μήνες, εκεί θα είναι η χαβούζα της Ευρώπης, η χαβούζα της Ευρώπης Αυτό καταλάβετε το όλοι και σε καμία περίπτωση δεν είναι κανένας εκτός ευθύνηση, εάν αυτό συμβεί στην πόλη Αυτή η πόλη είναι από τις 10 μεγαλύτερες στην Ελλάδα, πλέον θα είναι ταφόπλακα, εάν και φόσον η Χαλκίδα λειτουργήσει με κινητή μονάδα Κυρίες και κύριοι συνάρεφοι, λέει ο δήμαρχος Λαμίας και πρόεδρος του Φορέα Καταρχήν, λέει, θα πω δύο πράγματα. Πώς στάσαμε ως εδώ να συζητάμε μια πρόταση την οποία είχε φέρει υπηρεσία του Φορέα το 19 και είχε απορριφθεί για τη γενιτήλαιο Αυτό είναι προβληματισμό, το βάζουμε ως συζήτης για να δούμε, αν πέραμε τότε τη σωστή απόφαση θα είχαμε λύστο πρόβλημα Μέχρι στιγμή σε όλες οι ιστορικά της γενικής συνελεύσης υπήρχαν προτάσεις που έρχονταν, αποφασίζονταν και δεν υλοποιούνταν Π.χ. αυτό που έγινε στην πρώτη-ελευταία συνελεύση όταν είπαμε να γίνουν έργα αντιστήριξης με μια νέα ελέτη που δεν υλοποιήθηκε ποτέ Αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργεί ο κ. Χαλκίδας με μια υπογραφή του ομιλούντος του Προέδρου του Φορέα και ευθύνη του Δημοδιοικητού Συμβουλίου Λέει ο δήμαρχος από πίσω, πρόεδρε δεσμένουμε προσωπικά εδώ, προσωπικά ότι εγώ θα είμαι παρούσα από τούτοι και στο εξής σε όλα τα δημιουργικά συμβούλια τα οποία θα αφορούν στην εξέλιξη οποιουδήποτες θέματος αφορά την Καλκίδα και όχι Μονάχα Αλλά και οτιδήποτε άλλο αυτό θα ήθελα να πω και συμφωνώ πρόεδρε μαζί σου και δεν έχω να πω κάτι άλλο Κύριε Καθαροσπόρη η αίθουσα είναι μέχρι τις 11 λοιπόν έχουμε ήδη, αν θέλετε στείλτε μας τα πρακτικά και να τα διανύουμε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους Άκου να σου πω ότι εσείς σαν επαρκής σαν ομάδα και δεν θέλετε να ενημερώνουν τον κόσμο και να παίρνετε αποφάσεις σε δικές συνεδριάσεις που αφορούν να έχετε Αν είχατε την πρόνοια να μας φωνάξετε να το συζητήσουμε να πούμε τις απόψεις μας να ενημερώσουν τον κόσμο δεν θα υπήρχε πρόβλημα Μα δεν ακούσατε τι θα κάνουμε, συζήτηση με θέμα συγκεκριμένο και όλα αυτά μπορείτε να τα πείτε και τώρα Εσύ δεν ακούς, η δήμακος είπε, η δήμακος είπε ότι ο κορέας, λοιπόν ο δήμακος είπε ότι ο κορέας Ολοκληρώστε Σου μιλάω όμως θα μιλάω σωστά, μου λες ολοκληρώστε Εγώ σας μιλάω όμως, εσείς δεν μιλάτε από πού έχετε κανέναν Όταν τελειώσω, όταν τελειώσω Λέω λοιπόν, επίσης έχει αξία, έχει αξία Ο Μπαντούνας το άρεσε που το έκανα έτσι Ο δε κύριος Πάνος, ο δε κύριος Πάνος έρχεται και λέει, το λέω στους πολίτες που είναι έξω Πως ο δήμος Καλκιδεών θα διασφαλίσει πως το βοτυνόμενο γήπεδο της πρεγκατάστασης θα τύχει κοινωνικής αποδοχής Έχετε διασφαλίσει ότι ο χώρος αυτός θα τύχει κοινωνικής αποδοχής Έχετε εκεί τους μαο-μάο που θα τους πείτε, δεχτείτε τα σκουπίδια, πάτε τα Να ανοίγετε τα πράγματα τώρα, δεν μπορεί να είναι σκουπίδια και τα διασφαλίζετε Τέτοια σιγουριά έχετε που, τι να σας πω Συμπέρασμα Η επεξεργασία των απορριμάτων με κινητήμεα είναι μια διαδικασία με χαμηλό ποσοστό ανάκτησης και υψηλό υπόλοιμμα Πάνω από 60% Είναι επίσης μια επεξεργασία με πολύ υψηλό κόστος και προβλήματα διαχείρισης Τόσο στα στραγγίσματα, στα ζουμιά, όσο και στη διάθεση των παραγωγόμενων προϊόντων Επιλέγετε δε σε περιοχές που δεν υπάρχει χιτά Στα νησιά δεν υπάρχει χιτά Άρα ανοίγουν αυτή την τρύπα εκεί πέρα, αυτό το κόλπο, βάζουν το μηχάνι με το κινητό Και εκεί, στην Κέρκυρα, δύο δήμοι μεταφέρονται τα σκουπίδια χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά με καράβι Επειδή ακόμη και αυτό που είναι κατεβασμένο από το φορέα, τα πρακτικά του φορέα Με αρθυμό, με αδά, με όλα, όλα γραμμένα εδώ Ακόμη και αυτό, αν θέλετε, προτείνω Πάρα πολύ γρήγορα Εντός της εβδομάδας μας έχετε Μια, ένα δημοτικό συμβούλιο Στο οποίο θα πρέπει να εκλειθεί Ο πρόεδρος του φορέα με τη διοικησία, δυο-τρία μέλη της διοικησίας Καθώς και η υπηρεσία Εμείς, εμείς Εγώ δεν μιλάω τι λέει η δήμαρχος και τι θέλει Η δήμαρχος καλά κάνει και θέλει αυτό που θέλει Εγώ μιλάω με τα στοιχεία του φορέα Ο φορέας είναι υπεύθυνος Για τη διαχείριση των σκουπιδιών Για την εκπόνηση των μελετών Για την εκτέλεση των έργων Και ο φορέας λειτουργεί το ΚΙΤΑ Και όχι δήμαρχος και κανένας άλλος Και παροχή υπηρεσίας είναι αυτό που γίνεται στο ΚΙΤΑ Έτσι, άρα λοιπόν Αφού λοιπόν υπεύθυνος είναι ο φορέας Εγώ τι θα έλεγα ως δήμαρχος Αν ήμουν δήμαρχος που δεν είμαι Η προηγούμενη θετία Όταν υπήρχε ο Εσδάτια Τον οποίο είχα την τύχη να είμαι πρόεδρος πάρα πολλά χρόνια και δήμαρχος μέλος Παρέδωσε στη συγχόνευση ένα εκατομμύριο τετρακόσεις χιλιάδες ευρώ Ταμείο στο φορέα Παρέδωσε κύριε Παγώνη Πέντε εκατομμύρια τρακόσεις χιλιάδες ευρώ Υποχρεώσης των άλλων δήμων προς το φορέα Και παρέδωσε και τελεσίδικες αποφάσεις Της Ναυαρχίδωσης Τόλου, της ΔΕΙΑ Ένα τόσο 1,5 περίπου προς το φορέα Δώσαμε στο φορέα οι κακοδιαχειριστές γύρω στα 7-8 εκατομμύρια ευρώ Άκουσε δήμαρχε Φορέα κόψε το λαιμό σου Εσύ έχεις τα σκουπίδια Εσύ με το νόμο είσαι ανώνυμη Εσύ με το νόμο έχεις την ευθύνη Άρα είτε τα μεταφέρεις είτε τα φας δεν με ενδιαφέρει Δώσε μου λύση για τα σκουπίδια Υπέγραψε ως φορέας πρόεδε του φορέα και εσείς Έξι μήνες, ένα χρόνο, ενάμιση χρόνια, δύο χρόνια Να τρέξει η ΜΕΑ να προχωρήσει να κάνει πρώτα το χειτί Άκουσε καλαθέρι τι λέω Το είχα κάνει η πρόταση Βασίλη και δεν το δέχτηκε η υπηρεσία Θα το πούμε αυτό όταν θα έρθουν εδώ Να γίνει ο χειτί Το είχα κάνει για αυτό Γιατί μόνο εγώ πρότεινα εκεί μέσα Άκουσε με την πλούτη Να μπορεί να συμφωνήσουμε Αν είναι να κάνει τρία τέσσερα χρόνια η μονάδα Σε ένα χρόνο μέσα είναι έτοιμο σοχητή Που θα πάει το υπόλοιμμα της μονάδας Δεν γίνεται, δεν το δέχονται γιατί κινδυνέβει λέει το έργο Ας τα φάνε, είναι δικά τους τα σκουπίδια Δεν είναι δικά μας τα σκουπίδια, τα σκουπίδια είναι του φορέα Και επειδή είπα νούμερα λέω και κάτι για την πόλη μου Για τον δήμο μου και την δημοτική σου αρχή Βασίλη να έρθει στο επόμενο δικητικό συμβούλιο του Φόρτσα Όχι να τους φέρεις εδώ να τα ακούσουν οι συνάδελφοι Εγώ τους καλώ κι εσύ Αφού παραδώσαμε οχτώ εκατομμύρια στο φορέα Τι είναι η διαχείριση του φορέα Η διαχείριση είναι δικά τους Εμείς θα πάμε εκεί και θα φάνε το λαιμό τους Λέω λοιπόν εγώ, αφού παραδώσαμε οχτώ εκατομμύρια Η μετάφορά είναι 4,5 εκατομμύρια το χρόνο Ήδη δίνουμε 2,5 Η λειτουργία ξεπερνάει τα 6,5 με την κινητή Με στοιχεία εδώ Να ακούω θα τα λες Βασίλη Όχι όχι να τα διέβασω να τα δώσω εδώ με στοιχεία Αυτά που έχουν δώσει οι εταιρείες Τα έχεις εδώ να τα δώσω Ρε ποιες εταιρείες? Πήρανε τρεις προσφορές από τη Μεσόγειο Που είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες σαν σκουπίδια Και από το Θαλί, αυτοί λένε ότι η λειτουργία θα στοιχήσει γύρω στα 7 εκατομμύρια Η λειτουργία για το ΝΑΣ που έχετε Στην ιδανική μορφή Στην καλή λειτουργία θα περάσει στα 8 και στη χειρότερη τα 10 Εγώ λέω τα 6, 7, τα 8 Από τα 4,5 που είναι η μεταφορά υπάρχουν άλλα 2,5 καπάκια Λέω λοιπόν ο φορέας να πάρει την ευθύνη Και ο φορέας να βάλει το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστος μεταφοράς Αφού πήρε από τη Χαλκίδα και από τον Εσδάκη 7-8 εκατομμύρια Να μπούμε αναλογικά εμείς με ένα φάρος οικονομικό της τάξης του 30-40% Και από εκεί και ήρθε ο φορέας να βρει τον τρόπο να πληρώσει τα σκουπίδια και τα πάρει από εδώ 6 μήνες περιθώριο έχουμε να κάνουμε νασμά Έχουμε για τα σκουπίδια Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη Έτσι και αλλιώς δουλεύουν παράνομα Να φτιάξουμε νασμά και να φορτώνουμε τα σκουπίδια με τη διευθύνη του φορέα και να πάνε όπου θέλει ο φορέας Αν τα δεχτεί ή δεν τα δεχτεί ο Κοτσιάς αυτό είναι αλλού πα πά Ευαγγέλιο Να τα οδηγούν δημοτικοί πάλι τα οχήματα για να προστατεύσουμε το δημόσιο χαρακτήρα Εντάξει επειδή ό,τι κάνει ο φορέας το μπλέκνουμε με την ιδιωτικοποίηση Όχι όχι κάνεις λάθος είναι ανώνυμη Τα σκουπίδια τα πάμε εκεί και τα κάνει ό,τι θέλει τα τρώει τα κάνει κονσέρβα τα κάνει ό,τι θέλει δουλειά της είναι Εμείς θέλουμε τα σκουπίδια από την πόλη μας να έχουν τη σωστή διαδικασία είναι ξεκάθαρο Σε κάθε περίπτωση λοιπόν εμείς λέμε για πλήρη ενημέρωση του σώματος Επειδή λειτουργείται από λάθος σας από παράληψη λέω εγώ Δεν μας ενημερώσατε να κλειθεί ο φορέας να έρθει εδώ ο Καραίσκος και να έρθει η Περσία Και να μας πει τι προτείνει για την πόλη μας γιατί στην πόλη μας να κάνουν αυτοί χαβούζαν την πόλη μας δεν γίνεται Ευχαριστώ Τώρα το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμάτων είναι παλιό έχει ιστορία το ξέρετε όλοι σας καλύτερα από μένα Πιο συγκεκριμένα για το χυτά της Χαλκίδας είναι γνωστό ότι από το 18 έχει φτάσει στο όριό του Από τον Απρίλη του 21 ήδη έχει χάσει έτσι την άδειά του Όμως όλο αυτό το χρονικό διάστημα επί της ουσίας δεν έχει γίνει κάποιος προγραμματισμός Κάποια προετοιμασία κάποια μελέτη στην κατεύθυνση ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει επιτέλους να λυθεί Επί της ουσίας δηλαδή ούτε οι υπηρεσίες του Φότσα ούτε η περιφέρεια αλλά ούτε και ο δήμος έχει κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση Προφανώς υπήρχαν κάποιες αντικρούμενες απόψεις για το ποιος θα διαχειριστεί το όλο ζήτημα, τα έργα, σε ποια κατεύθυνση κτλ Η καθυστέρηση όμως αυτή προφανώς είναι αδικαιολόγητη Εμείς δεν θα υιοθετήσουμε καμία από τις δύο προτάσεις ούτε του Φότσα όλου της δημοτικής αρχής Από τη μια μεριά ο Φότσα φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι ως ΑΕ δράμε ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια Έτσι γίνεται μεσάζοντας ώστε να μπουν διάφορες εταιρίες και στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμάτων που σαφώς φαίνεται ότι έχει μεγάλη κερδοφορία Επιπλέον γνωστός και ο ρόλος του και ως εργολάβος εργαζομένων και επιπλέον το κόστος μεταφοράς έτσι σε αλλοχητά όπως έχει προτείνει θα είναι μεγάλο και θα αυξήσει στα ανταποδοτικά τέλη Απ' την άλλη μεριά και η πρόταση της δημοτικής αρχής βάζει άμεσα τον ιδιώτη στο παιχνίδι Βέβαια προσωρινά αλλά όπως ξέρουμε πολλές φορές μηδέν μονιμότερο του προσωρινού όπως λέει η λαϊκή παρημία Επιπλέον του δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και τα απορρίματα με μεθόδους κάψης που ξέρουμε πόσο έτσι επικίνδυνα για το περιβάλλον είναι και δεν είμαστε και σίγουροι πως δεν θα αυξητεθούν τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών από τη στιγμή που ο κρατικός τουροπολογισμός για τους δήμους είναι σε όλους γνωστό ότι είναι μειωμένος και όλα είναι εξηδείων πόρων τώρα πώς θα γίνει πάλι να μην τα πληρώσουν οι δημότες δεν το ξέρω αυτό Έτσι δεν μπαίνουμε σε καμία από αυτές τις δύο αντιπαραθέσεις θεωρούμε ότι είναι κατευθύν σούτους ή άλλως της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμάτων όπως είναι και μια σειρά τομείς της καθημερινής μας ζωής Σε αυτόν υπαπούν όλες οι κυβερνήσεις και οι τορινίκοι προηγούμενες όπως και οι περιφέρειες και οι δήμοι Εμείς θεωρούμε ότι η διαχείριση των απορριμάτων θα πρέπει να γίνεται ενιαία από ένα κρατικό φορέα με κεντρικό σχεδιασμό και να έχει κριτήριο της ανάγκης των δημοτών και με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους να εξασφαλίζει την ποιότητα της υγείας αλλά και του περιβάλλοντος Είμαστε κατηγορηματικά κατά της μεθόδου κάψης των απορριμάτων υπέρ της διαχείρισης αποβλήτων όπως είναι τα ιατρικά ή τα βιομηχανικά πολύ ξεχωριστά και κατά βέβαια εξ αρχής ήμασταν τώρα θα μπορεί να πει και ο Βαγγέλης δυο λόγια για τη δημιουργία του Φόδουσα πολλά χρόνια πριν γιατί λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά όπως είπα πιο πριν είμαστε κατά βέβαια των ιδιωτών σε τέτοιες υπηρεσίες που είναι εκ των πραγμάτων είναι δημόσια αγαθά όπως είναι και πολλά άλλα είμαστε αντίθετοι στην υποβάθμιση των υπηρεσιών των τιμωτικών καθαριότητας που πρέπει να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό και βέβαια αντίθετοι στην άκρηση των τελών τώρα άμεσα στην κατάσταση αυτή έτσι όπως εξελίσσεται με το ΧΙΤΑ θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεση κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων στη Χαλκίδα που να έχει αποκλειστικά δημόσια χαρακτήρα χωρίς να εμπλέκονται ιδιώτες και με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και χωρίς τις λογικές κάψεις και επιπλέον μεταβατικά ώστε να κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων πάλι από τον κρατικό προϋπολογισμό να δημιουργηθεί σταθμός μεταμόρφωσης απορριμάτων στον ήδη υπάρχοντα κοιτά και να μεταφέρονται τα απορρίματα στον καταλληλότερο ΧΙΤΑ πάλι με ευθύνη κρατική χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότητες της έβοιας είπε βέβαια η δήμαρχος ότι θα εγκριθεί έτσι περιμένουμε αλλά να πω και κάτι άλλο περιμένουμε να εγκριθεί κάτι που έπρεπε να είχε εγκριθεί όταν πολύ εύκολα εγκρίνεται από το αστικό κράτος που είπε ο Ευαγγέλιος Σταματούκος πολύ σωστά να αγοράσουμε ραφάλε για να συμμετέχουμε στους υπερρυαλιστικούς πολέμους και να βάζουμε σε κίνδυνο τη χώρα μας ή να επιδατούνται επιχειρηματικοί όμιλοι για να αυξήσουν τα κέρδη τους να κάνω αν μου επιτρέψει πρόεδρε μια διευκρίνηση γιατί το έθεσε η κυρία Τσιβίκα επειδή τέθηκε ή να τα πω όλα στο τέλος για ποιο λόγο δεν έχει εγκριθεί μέχρι τώρα η μέα και τι έχει γίνει αλλά καλύτερα να τα πω μετά να απαντήσω σε όλους επειδή το θέμα θα το ξανασυζητήσουμε να κλείσουμε κάπου με τους επουκεφαλείς τέτοια να ό,τι θέλετε δηλαδή δεν θέλω να αστερήσω από κάποιον αλλά θα έρθει ξανά στον δημοτικό συμβούλιο το ίδιο θέμα ακριβώς άμεσα κύριε Καλαθέρη Παγγελή πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να είναι έτοιμοι και από το Φόδσα θα είναι στον Απρίλη πάντως μέχρι το Πάσχα μέχρι το Πάσχα Παραμονές του Πάσχα που εγώ θα είμαι Παραμονές του Πάσχα κανείς δεν μπορεί κανείς θα συνεννοηθούμε εντάξει θα συνεννοηθούμε Εγώ το είπα για την Εγώ θα πρότεινα αν θέλετε χωρίς να θέλω να σας αστερήσω τον λόγο προς Θεού Ποιος άλλησε κυρία Μετζηφύρη Ποιος τότε να μην δευτερολογήσω αφού θα την κλείσουμε την κουβέντα εδώ για να την συνεχίσουμε στο επόμενο δεν θα δευτερολογήσω δύο διευκρινήσεις μόνο μόνο δύο διευκρινήσεις έτσι να το ξέρετε για πληροφορία Η μία είναι ότι αυτό που είπες δημάδια για την κατασκευή 38 εκατομμύρια με έχει δει δεν περιλαμβάνει και τη λειτουργία έτσι αντιπαραβολή που έκανες αν μου επιτρέπεις στο νούμερο μιλάω είπες 38 εκατομμύρια η κινητή 38 είναι μόνο η κατασκευή δεν είναι λειτουργία μετά τη σμέα μόνο η κατασκευή τέλος πάντων εν πάση περιτώση άστο αυτό δεν θα δευτερολογήσω λοιπόν απλώς να πω να πω και επιφυλάσσομαι να μιλήσω στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο απλώς να πω το εξής και ό,τι έχει να κάνει επειδή για δύο θέματα τα οποία θέλω να αποκαταστήσω την αλήθεια το πρώτο είναι ότι είναι παντελώς ανοιχτός ότι απουσιάζω από τα συμβούλια του φορέα και από τις γενικές συνελεύσεις είμαι παρούσα Βασίλη αν θέλω να καταγγείλω κάποιον ξέρεις πάρα πολύ καλά ότι έχω το θάρρος να καταγγείλω θα με αφήσεις να ενημερώσω για κάποια πράγματα το σώμα Ο Καραΐσκός είπε να δεσμευτείτε ότι θα είστε παρόντες σε κάθε συμβούλιο και είπα δεσμεύουμε ναι γιατί σε κάποια συμβούλια ήταν Βασίλη δεν ισχύει τι θέλεις τώρα να παίξουμε το σκύλο με τη γάτα και να σου φέρει σε πόσα ήμουνα το κάνω και αυτό αλλά εγώ έχω πιο σαβαρά θέματα να ασχοληθώ Λοιπόν το ένα είναι αυτό το δεύτερο είναι ότι και το λέω και να καταστεί σαφές γιατί όποτε μας συμφέρει φταίει η Δημοτική Αρχή και όποτε μας συμφέρει φταίει ο Φώτισσα πραγματικά ο Φώτισσα έχει τη διαχείριση πραγματικά μπήκαμε στο Φώτισσα και το κλείνω εδώ για να μας βρει λύση γιατί αυτό ήταν το μεγάλο επιχείρημα των ημερών εκείνων ότι μόνη μου πραγματικά μόνη μου με μια υπηρεσία ενάντια από την πρώτη στιγμή τρέχω και βρίσκω που δεν είναι τυπικά δικιά μας ευθύνη και προτείνω λύσεις λύσεις που θα έπρεπε η ίδια υπηρεσία να μου είχε προτείνει ότι δεν είναι τυχαία που ούτε η μέα λαμίας ακόμα έχει ενταχθεί επειδή πολλοί λένε η ΒΑΚΑ και η ΒΑΚΑ ποια ΒΑΚΑ η ΒΑΚΑ θα σας πω εγώ ότι έχει φτιάξει και δεν έχει ενταχθεί η μέα είχε ολοκληρωθεί είχε κατατεθεί για έγκριση ολοκληρωθεί μελέτηχε παρθία επό και ξαφνικά η υπηρεσία του φορέα και χωρίς να ρωτήσει και κανέναν χωρίς να ρωτήσει και το διοικητικό συμβούλιο επέλεξε να μπει μέσα ο Μπλε Κάδος θα μπορούσε να το έχει κάνει με προέραση να μπει μετά και φάγαμε ενάμιση χρόνο στο κεφάλι γιατί έπρεπε ο μελετητής να παίρνει πίσω τη μελέτη και να βάλει μέσα τον Μπλε Κάδο αλλά θα σας τα πω και θα σας τα πω και με στοιχεία και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο τυπικά δεν έχει δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος για έγκριση τυπικά γιατί η υπηρεσία άλλα τα λέω τα έχω πει τα έχω πει τι να φωνάξω εδώ την υπηρεσία ακούς θα σας πω τα έχω πει επανειλημμένα εγώ πλέον με την υπηρεσία του Φότσα δεν συζητάω καν εγώ δεν συζητάω για τους δικούς μου λόγους και δεν είμαι αρμόδια εγώ να συζητήσω έχω τους μηχανικούς μου τους συνεργάτες μου να συζητήσουν Λοιπόν ναι συγγνώμη συγγνώμη λοιπόν ολοκληρώνον δίνοντας αυτές τις δύο διευκρινήσεις ότι καθυστερήσεις για την έγκριση οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο στο φορέα και στην υπηρεσία του φορέα και ότι το γεγονός ότι μ' απούσα είναι αναλυτές φυσικά έχω λείψει από δικητικά συμβούλια αλλά στα περισσότερα ήμουνα παρούσα όπως παρούσα ήμουσα όλες οι γενικές συνελεύσεις γιατί τα θέμα έρχονταν πάντα σε γενική συνελεύση και δεν σταματούσα στο δικητικό συμβούλιο όπως ψάχνω να βρω τη λύση από την πρώτη στιγμή και καλό και ενδιαφέρον θα ήταν να σας φέρω και τους δημάρχους της Εύβοιας γιατί έρχεστε εδώ και μας διαβάζετε τι λέει ο κύριος Σταγκαλής αλλά γιατί δεν φέρνουμε και τον κύριο Ψάθανα να μας πει τι έχει γίνει Λοιπόν τελείωσε τώρα. Αν είμαστε έτοιμοι για να πάρουμε την απόφαση όμως το τυπικό θα μιλήσουμε. Πάμε παρακάτω. Δεν ξέρω τι άλλο είχατε να απαντήσει σε κάποια πράγματα. Δήμαρχε θέλεις να πούμε τώρα για τον μουσικό ή θες να σε ενημερώσω και να το πούμε στο επόμενο. Για ποιο πράγμα. Θα προλάβουμε. Εγώ απλώς δεν ξέρω αν θα προλάβουμε σε σχέση με το ότι πήραν τώρα οι συνθήκες. Να είσαι καλά δήμαρχε το να κλείνει 11 η ώρα ήταν και επί δική σου θητεία. Έχουμε μέχρι τις 11 είναι οι συνθήκες έτσι έχουμε περιορισμένο ρυθμό αλλά αν θέλετε να το πούμε σήμερα αυτό που σας λέει να σας ενημερώσει και να αναφερθούμε στο επόμενο συμβούλιο. Να μιλήσουμε θα παρακαλούσα να συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο να είναι παρούσα και η τεχνική υπηρεσία γιατί είχε ένα πρόβλημα υγείας διευθύντρα τεχνικών υπηρεσιών. Αν θέλετε να το συζητήσουμε στο επόμενο συμβούλιο. Ενεμερώστε λοιπόν το σώμα για την ερώτησή σας και να προχωρήσουμε. Πριν ένα χρόνο το Μάρτιο του 21 είχαμε καταθέσει ένα ερώτημα για την διάνοξη του δρόμου που είναι μπροστά από το Μουσικό Σχολείο. Ο δρόμος θα διανοιχθεί άμεσα και δεν είναι πρόβλημα. Αυτό δεν έχει καθυστερήσει καθόλου το έργο και εμείς φταίγαμε διότι δεν είχαμε συμπεριλάβει τις δαπάνες αυτές για τη διάνοξη στην τεχνική μελέτη. Πρώτον αυτό το έργο όπως ξέρετε ήταν έργο του ΕΣΠΑ και δεν μπορούσε να προβλέπει και διανοίξεις δρόμων. Ήταν μόνο για χρηματοδότηση του σχολείου. Αφού λοιπόν μας επιπλήτατε για διάφορα ένα χρόνο μετά, αυτό είναι το άμεσα, έρχεται ο ίδιος ο εργολάβος και λέει μεταξύ άλλων κατά τον αρχικό έλεγχο των σχεδίων της μελέτης και την τοπογραφική αποτύπωση του έργου διαπιστώθηκε ότι η περίφραξη της όμορφης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στο νότιο όριο εκτινέται μέσα στο οικόπεδο του μουσικού σχολείου. Από το τοπογραφικό. Σύμφωνα με το εκεκριμένο σχέδιο πόλεως και τα σχέδια της μελέτης του έργου, το οικόπεδο του μουσικού σχολείου κατά μήκος της νότιας πλευράς συνορεύει με πεζόδρομο πλάτης 8 μέτρων. Έως και σήμερα, αυτό είναι στις 27 πρώτου νομίζω, του 22 δεν έχει αδιανοιχτεί το πεζόδρομο με αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης εργασίων όπως διαμόρφωση όψων κτιρίου, κατασκευή πεζοδρομίων, κατασκευή τυχίων περίφραξης, επιχώσεις για τη διαμόρφωση της τελικής στάθμισης περιβάλλοντος χώρου, οδεύσεις κλπ. Κατόπιν αυτού ζητάμε 365 ημερολιακές ημέρες παράταση έως 28 Δευτερότου του 22. Αντιλαμβάνεστε ότι πριν ένα χρόνο μας διαβεβαιώνατε εδώ ότι άμεσα θα ανοίξει ο δρόμος. Ο δρόμος ακόμα δεν έχει ανοίξει και αυτό το έργο πάει τόσο χρήσιμο για την περιοχή, για το δήμο, για όλους μας και πάει ακόμα ένα χρόνο πίσω. Γι' αυτό ερχόμαστε και ρωτάμε πότε προτίθεστε να ανοίξει αυτός ο δρόμος για να μπορέσει να συνεχιστεί ομαλά και αυτό το έργο γιατί όλα καθυστερούν με διάφορα προσκύματα αλλά τούτο εδώ καθυστερεί από τι λέει ο ίδιος εργολάβος, δεν το ξέρω, με υπετιότητα του Δήμου διότι δεν έχει διανοιχτεί ο δρόμος που έπρεπε ήδη να είχε διανοιχτεί. Δήμαρχε θα είμαι πολύ σύντομη και θα απαντήσω to the point που λένε θα με καταλάβεις πλήρως. Καταρχάς να πω ότι όσον αφορά στο φυσικό αντικείμενο του έργου αυτό έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός στα κτίρια ΑΒΓΔ, τυχοδομές, έχει κατασκευαστεί η περιμετρική αντιστήριξη των περιβάλλοντα χώρο και στο κτίριο του Αφιθεάτρου τελευταίο κτίριο έχει διπραγματοποιηθεί σκυροδέτης του υπογειού και είναι σκυροδέτης στον κολό του Ισουγείου. Μέχρι σήμερα για τις εκτελεσμένες εργασίες έχουν υποβληθεί 7 αναλυτικές επιμετρήσεις συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου 211.757,57 ευρώ. Η εργολαβική σύμβαση είναι αξίας 2.609.000 δηλαδή έχουν ήδη εκτελεστεί ένα 211 είναι 2.609 ακόμα για να πληρωθούν. Η αξία λοιπόν και να εκτελεστούν, των εκτελεσμένων εργασιών ανέρχεται σε ένα ποσοστό 46% της συμβατικής υποχρέωσης. Τώρα, δεν εμποδίζουν τις εργασίες η διάνοξη του δρόμου, δεν τις εμποδίζουν. Εντάξει το λέει ο εργολάβος. Πάμε αύριο το πρωί να δεις, να φωνάξουμε και τον εργολάβο. Το θέμα είναι να προχωράει η ροήτος χρηματοδότησης. Παρατάς να απαντήσω, να πω εγώ τη γνώμη μου ως δήμαρχος. Να σου απαντήσω δήμαρχε, να σου απαντήσω. Κύριε Σταματούκου, σας παρακαλώ, ολοκληρώσατε τη... λοιπόν, κύριε Παγώνη. Κύριε Παγώνη, κύριε Παγώνη, κύριε Παγώνη. Τι είναι αυτά τώρα, κύριε Παγώνη. Συγνώμη, θέλετε να σας ενημερώσω για το μουσικό σχολείο ή θέλετε τώρα να τσακώθουμε. Ωραία, αφήστε με να ολοκληρώσω την ενημέρωση. Δεν καθυστερούν και όποιος θέλει αύριο πάμε στην Αρτάκη να δει ποιος... Αφήστε την απαντήση, κύριε Παγώνη, εκτός αν έχετε τις απαντήσεις, οπότε μη ρωτάτε. Η μη διάνοξη του πεζόδρομου πρόκειται για πεζόδρομο, όχι για δρόμο, για πεζόδρομο. Η μη διάνοξη του πεζόδρομου, λοιπόν, δεν εμποδίζει τη συνέχιση της εκτέλεσης των εργασιών, άρα άλλωστε ο ανάδοχος και προχθές Πηγακής συνεχίζει να εκτελεί εργασίες. Το διευκρινίζω αυτό. Δεν εμποδίζει. Τώρα, πολύ σωστό το ερώτημά σας και αυτή είναι η ουσία πότε σκοπεύεται να ανοίξετε τον δρόμο. Τώρα τελείωσε, γιατί έγινε μελέτη όπου δεν υπήρχε αυτή η μελέτη. Και στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που θα κάνουμε αυτή την τρίτη, τυπικά, αλλά πρώτη ουσιαστικά ουσιαστική αναμόρφωση, η οποία θα γίνει μέσα τον Απρίλη, έχουμε προβλέψει, είναι περίπου 150.000 ευρώ το έργο, για να μην μέσα ως έργο. Αλλά δεν εμποδίζει η κατασκευή, η δήμαρχέ μου, του πεζοδρόμου, την εκτέλεση των εργασιών. Και αυτό, το αν θα δοθεί παράταση ή όχι και με ποια αιτιολογία, είναι κάτι που θα απασχολήσει το συμβούλιο. Παρακαλώ. Η όλη κατασκευή του πεζοδρόμου, ναι. Βασίλη, άκου να σου πω, μην ανοίξουμε το θέμα του Μουσικού Σχολείου. Και να μην το ανοίξουμε, όχι, όχι, θα σας πω τι εννοώ. Γιατί όταν εγώ πήγα και είδα το Μουσικό Σχολείο, που ήταν επιλογή σας, σεβαστή και πετύχατε και την ένταξη και τα λοιπά, και έχουν φτιαχτεί το Μουσικό Σχολείο, το Βασιλείο, το Βασιλείο, το Βασιλείο, το Βασιλείο, και έχουν φτιαχτεί το 1 τρίτο των εθυσών κάτω από τη Γη, κάτω από τη Γη είναι. Πάμε τώρα να δούμε το Μουσικό Σχολείο. Το 1 τρίτο των εθυσών είναι κάτω από τη Γη. Και ελάτε, βέβαιος, κάτω είναι. Αν νομίζετε εσείς ότι κάνουμε ένα σχολείο και το 1 τρίτο των εθυσών επιλέγουμε το οικόπαιδο να το κάνουμε κάτω από τη Γη, πείτε μου ότι ναι. Χωρίς να έχει προβλέψει η μελέτη, χωρίς να έχει προβλέψει η μελέτη τίποτα και μας έχουν βγει ένα σωρό προβλήματα τώρα που γίνονται οι εργασίες, με τη σταύμη των υδάτων, με την αποχέτευση ΜΜΜ 1002, ελάτε μια μέρα να σας δείξω τα προβλήματα που υπάρχουν και πώς παλεύουν οι υπηρεσίες να τα λύσουν προκειμένα να μην χαθεί χρηματοδότηση. Ελάτε όλοι επικεφαλείς να σας δείξω το Μουσικό. Εδώ είπα ότι η κατασκευή του έργου σύμφωνα με τη μελέτη λόγω των υπογείων, εθουσών βγάζει πάρα πολλά προβλήματα. Ο εργολάβος μπορεί να λέει ότι... να λέει κάποιους λόγους και να σας πω και κάτι πολλές φορές... Υπόγειες είναι Τάσσο, έλα να δεις. Έλα να δεις. Έλα να δεις. Κάνουμε καινούριο Μουσικό σχολείο. Έλα να δεις τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αποχέτευση στα όμβρια και τι βγάζει και όταν βρέχει. Γιατί οι προβλέψεις έχουν γίνει. Αλλά δεν θέλω να μιλήσω ούτε να τα πω. Γιατί είναι χρηματοδοτούμενο το έργο. Και αν μας τραβώσει το έργο... Ο Γιώργο Αλάμπτ... Δημαρχε, δεν είπα κακώς. Εγώ στηρίζω και συνεχίζω όλα τα έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ήμουν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Και δεν θα κοιτάξουμε... όχι απλώς να μην εμποδίσουμε. Αντιθέτως να κλείσουμε και όλα τα μελανά σημεία αν υπάρχουν. Αλλά υπάρχουν ζητήματα στη μελέτη. Σε κάθε περίπτωση. Άστο αυτό. Στην άκρη. Έλα να τα πούμε και από κοντά και να πάμε και εκεί. Το έργο θα γίνει τώρα στον καινούριο. Θα έρθει στην αναμόρφωση. Δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση την εκτέλεση των εργασιών σήμερα. Μα καθόλου. Καμία σχέση δεν έχει η εξέλιξη των εργασιών με τον πεζόδρομο που είναι, όπως το βλέπουμε, αριστερά του τυχίου. Αν θέλεις να χαθεί το έργο, να μην δωθεί παράταση. Έχουνε τελειώσει. Λείπει η μηχανικός σήμερα. Θα φέρναμε το μηχανικό. Είχε ένα πρόβλημα υγείας. Είμαι στη διάθεσή σας να σε ενημερώσω περισσότερο. Εγώ απάντησα στα δύο σημαντικά ζητήματα που έθεσε ο κ. Παγώνης. Στο αν το έργο εμποδίζει την εκτέλεση των εργασιών. Το πρώτο, που είναι ουσιώδης. Και το δεύτερο, με το πότε θα κατασκευαστεί ο πεζόδρομος. Πάντως, είμαι στη διάθεσή σας να πάμε και στο μουσικά, αν θέλετε να το δείτε. Λοιπόν, προφορά μας στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Να προχωρήσουμε. Δημάρχα, τώρα περιμένουμε από την αποκεντρωμένη να συσταθεί μια Επιτροπή που άλλαξε ο νόμος. Η Πολοδομία τα έχει φτιάξει όλα. Απλώς καταργήθηκε η Τριμελής Επιτροπή. Και υπάρχουνε 7 Εμελής Επιτροπή πλέον από την αποκεντρωμένη. Την οποία περιμένουμε μέχρι μια ελληλογραφία να συσταθεί. Τώρα... Δημάρχα, δεν είχα σκοπό να συζητήσουμε τα ετοιμόροπα σήμερα. Είχα μόνο το μουσικό. Θα σου φέρω και τον νόμο. Είναι σαφής ο νόμος. Όχι, όχι, όχι. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα σας πω για τα ετοιμόροπα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Και στην κουκούλη και όλα. Έχετε απόλυτο δίκιο ότι είναι πολύ σοβαρό. Κυρία Μετζιφύρη, να ακούσουμε τις ερωτήσεις της κυρίας Μετζιφύρη και να αναχωρήσουμε. Δύο ερωτήσεις. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε δεσμευτεί δήμαρχος να μας πει, με το θέμα του εισήδρευσης στο πανόραμα, τι έχει δρομολογηθεί ή αν έχει δρομολογηθεί κάτι. Είχα δεσμευτεί δήμαρχος να μας πει, με το θέμα του εισήδρευσης στο πανόραμα, τι έχει δρομολογηθεί ή αν έχει δρομολογηθεί κάτι. Ένα είναι αυτό. Και ένα δεύτερο για τη μεταστέγαση των ΕΚ. Τι έχει γίνει τελικά με το δώσημο του οικοπέδου, του ουτάγματος, συγγνώμη, από το Υπουργείο Εθνικής Αμήνης προς το Δήμο. Αυτές οι δύο ερωτήσεις. Για το ΕΚ να πω ότι και σε μια συνάντηση που είχα και με τον κ. Χαρδαλιά, τον Υφυπουργό, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα έχουμε την παραχώρηση και που κοινωνώ. Τώρα μπορεί και να την είχαμε μέχρι αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά εν πάση περιπτώσει θα την έχουμε μέχρι το επόμενο, αλλιώς ας πούμε ότι πρέπει μετά να κινηθούμε πολύ πιο δυναμικά, θα δούμε τι θα κάνουμε. Και όσον αφορά τώρα το πανόραμα, πιστεύω ότι συζητήθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, εν πάση περιπτώσει θα το συζητήσουμε και σε κάποιο άλλο Δημοτικό Συμβούλιο που θα περάσει και ένας καιρός λογικός για να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις. Ε, το θέμα εξαντλήθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ευχαριστώ. Εντάξει, θα τα δούμε όλος ή άλλως όλα εξετάζονται, απλώς θα ενημερώσω... Όχι, δεν απορρίπτεται Βασιλή, δεν απορρίπτεται καθόλου, καθόλου. Όχι, όχι. Να μου φέρνετε και λύσεις έτσι έτοιμες, άμα μου το έχατε κάνει και με το Φόδουσα θα ήταν μια χαρά τα πράγματα, τέλος πάντων. Τέλος πάντων, τέλος πάντων εκεί που μας μπλέξατε. Πώς να προχωρήσουμε κυρία Πρόεδρη, να κάνουμε 10 λεπτά διάλειμμα να συζητήσουμε. Έτσι κι αλλιώς σε διάλειμμα βρίσκουμε. Εντάξει. Εσείς σίγουρα, εγώ όχι. Προχωράμε λοιπόν στα θέματα της μερήσιας διάταξης. Θέμα πρώτο, ορισμός δύο δημοτικών συμβούλων και ενός φορολογουμένου δημότη, για τη Συμβαστική Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Τον κ. Μπάκα, κ. Παγώνη, βάλτε έναν σύμβουλο. Τον κ. Κεράτσα και τον κ. Κωστάκη-Κύρου ως δημότη. Τον κ. Μινά-Ζαχαριά ως γραμματέα. Λοιπόν, έχει κάποιος αντίδυση, λευκό λοιπόν, ομόφωνα λοιπόν, συγκροτή της συγκεκριμένη Επιτροπή. Αντικατάσταση μέλους Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΙΑΚ. Παραιτήθηκε ο κ. Καρβούνης. Τέλος πάντων, στη θέση του παραιτηθέντους κ. Καρβούνη, προτείνω τον κ. Χαράλαμπο-Κώσταρο. Τους κρατάω για τους επόμενους, κατάλαβες. Κρατάω για τους αυτούς που θα έρθουν την χρονιά που θα έρθουν. Λευκό κ. Καθαρόσπορη. Όσον αφορά την αντικατάσταση του μέλους και τον προτεινόμενο, τον κ. Κώσταρο. Τσιφίζει, ναι ο κ. Καθαρόσπορη, ναι. Σου λέω εγώ, ναι. Το πάρε. Το πάρε, λευκό σου. Α, άμα είναι έτσι, εντάξει. Παίρνουν και τα κομπολόγια και οι δύο το μεταξύ και εγώ είμαι λίγο εκνευρίζομαι με το κομπολόγιο. Να, αλλά έχουν συγκρονισμό και δεξιά και αριστερά. Α, όχι με τα κομπολόγια. Κυρία Τσιβίκα, κυρία Καλαφέρη, κυρία Μητζιφύρη. Ομόφωνα λοιπόν. Λοιπόν, πάμε στο άλλο. Ομόφωνα, ομόφωνα. Ομόφωνα, το λέω, ναι, εντάξει. Συγγνώμη, συγγνώμη, δεν το... Έχει δει και η κυρία Νταριμπέρη. Ε, μέσα στο λάδος όλοι μαζί. Λοιπόν, δώσε μου λίγο τέτοια, να σ'υγνώμη. Από τους ανεξάρτητους θα πρότειναν, μου επιτρέπετε, για να μην καθυστερούμε, όταν είναι πολύ, να ρωτάτε, αν θέλετε, κυρία Πρόεδρε, αν διαφωνεί κανείς. Και να μιλάει όποιος διαφωνεί. Εντάξει, θα ρωτήσω. Λοιπόν, κυρία Νταριμπέρη, οπότε... Λοιπόν, οπότε τι ψηφίζετε. Να. Λοιπόν, ομόφωνα. Το δεύτερο θέμα, αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ΔΑΕΠΕΧ. Ε, είναι πολίτης, προτείνω τον δικηγόρο, κύριο Γεώργιο Επιλαμπέση. Αντικατάσταση του κυρίου Χρήστου Κούκουρα. Κύριε Παγώνη. Κύριε Καθαροσπόρη. ΔΑΕΠΕΧ. Ένα μέλος του ΔΑΕΠΕΧ. Πολίτης, πολίτης. Δημότης, δημότης. Ναι, λέει και ο κύριος Καθαροσπόρη. Κύριε... Ναι, πείτε, ο κύριος Καθαροσπόρη. Κύριε Τσβίκα Λευκό. Κύριε Καλαθέρη. Κύριε Μητζηφύρη. Κύριε Μητζηφύρη. Κύριε Μητζηφύρη. Κύριε Μητζηφύρη. Κύριε Μητζηφύρη. Κύριε Καλαθέρη. Κύριε Μητζηφύρη. Δεν μου το είχατε γράψει. Θα το δω, κυρία Μητσίφυρη. Λοιπόν, κυρία Δαρυβέρη, ομόφωνα λοιπόν και το τρίτο θέμα. Τέταρτο θέμα, αποδοχή έκτακτης κατανομής πιστώσεων σχολικές επιτροπής μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την κάλυψη λειτουργικών δαπάνων των σχολείων. Κύριε Παγώνη. Κύριε Παγώνη. Κύριε Σιόλια, εδώ, εδώ, εδώ. Ακούγεται, ακούγεται. Λοιπόν, μέχρι στιγμής έχουμε αναπαρνήσει πάνω από 200.000 ευρώ. Τελειώσαμε την προμήθεια που είχαμε από πέρσι, ήταν γύρω σε 103.000. Κάναμε μια επέκταση αυτής της σύμβασης που είχαμε άλλες 50.000 και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχουμε άλλες 50.000 επιπλέον, δηλαδή έχουμε περάσει τις 200.000 ευρώ. Και αυτό οφείλεται σε πολλούς και διάφορους λόγους, πρώτα απ' όλα ο βαρύς χειμώνας, τα ανοιχτά παράθυρα και η πολύ ψηλή τιμή το τελευταίο διάστημα. Φέτος όχι. Φέτος όχι, ούτε μια μέρα. Φέτος δεν λειτουργούν τα σχολεία, κύριε Κυριακούλα. Και η κυρία Παλαιολόγου να... Άλλο για την πρωτοβάθμια, αν υπάρχει κάτι. Πάντως ακόμα και σήμερα παραδώσαμε πετρέλαιο σε σχολεία... Τι να πει... Πακούγεστε... Ακούστε, εγώ φανταζόμουν ότι δεν θα δημιουργηθούνε κάποια ζητήματα σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι, λεφτά είναι, κατανομηθούσα σε σχολεία να προχωρήσουμε. Αλλά τώρα υπήρχε μια ερώτηση, απαντήθηκε. Έχετε εσείς κάποια ερώτηση? Για το συγκεκριμένο τέτοιο, όχι γενικά, όχι γενικά... Κυρία Πρόεδρε, ακούσα λίγο σας πω. Σας στέλνω με εμμερομηνίες, με πρωτόκολλα και δεν μου απαντάτε... Σε εμένα προσωπικά? Σε τον κ. Σιόλια. Εσύ είσαι το Προεδρύο, σε εσάς μιλάω. Σε πρωτοβάθμια σχολεική επιτροπή. Εμπάστη περιπτώση, λοιπόν. Ζητάω από τον κ. Σιόλια εδώ και πόσο καιρό, έτσι, από την αρχή της στιτίας του. Λοιπόν, κάποια ενημέρωση. Έχω καταγγελίες από διευθυντές σχολείων, της πρωτοβάθμιας ως επιτροπίστων, έτσι, οι οποίοι άλλα παραγγέλουν, άλλα γράφουν τεχνικές προδιαγραφές, για το διαγωνισμό των καθαριστικών θα μιλήσω κ. Σιόλια, έτσι. Λοιπόν, και άλλα παραλαμβάνουν οι διευθυντές. Λοιπόν, έχω ζητήσει επανλημμένο στον Ίζο, έτσι, εγώ σαν πρόεδρος σχολικής επιτροπής, ήρθα εδώ και δημοσθένησα, έλεγα, ελάτε όποια ώρα θέλετε, αν θέλετε μόνοι σας να δείτε τα δημολόγια, αν θέλετε παρουσία δική μου, να κλείσουμε ένα ραντεβού. Λοιπόν, εκεί είναι το αρχείο, μπείτε, δείτε. Λοιπόν, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Έχετε έναν υπάλληλο εκεί, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ο οποίος είναι, τι είπε ο κ. Παγώνης, βασιλικότερος των βασιλειών για τον κ. Σαματούχο, είναι ο κύριος αυτός, ο οποίος έχω κάνει, εγώ, η ίδια καταγγελία στη δήμαρχο, τι ζήτησε, σε εμένα την ίδια, και δεν έχει κάνει μια εδέ. Και μας το πες εκεί και υπογράφει κιόλας έγγραφα, και αν είναι δυνατόν παρέστησε σχολική γιορτή, εκ μέρους, λέει, της σχολικής επιτροπής, ο υπάλληλος. Χωρίς να θύξω, φύγανε και εδώ και το σωματίο, σε πάση περιπτώση. Λοιπόν, έχω ζητήσει τιμολόγια, γίνονται λάθος, να πω, λάθος, τιμολογήσεις, αλλά λένε οι πρωδιαγραφές, οι τεχνικές πρωδιαγραφές του διαγωνισμού, κύριε Σιόλια, έτσι, λοιπόν, σου είπα, σας είπα, καθαριστικά, χαρτικά, έτσι, λοιπόν, δεν μπορεί να φέρνει, δεν μπορεί να φέρνει στο σχολείο τη χλωρίνη το 1200 ml Βουλγαρίας, Ρουμανίας και να χρειώνει το 1250 την ελληνική. Δεν μπορεί να χρειώνει το ένα κιλό το χαρτί της κουζίνας και να φέρνει 750. Δεν μπορεί να χρειώνει τη σακούλα 10 κιλά και να φέρνει 8500. Λοιπόν, αυτά χρειώνονται όμως κανονικά με τα τιμολόγια. Έχω ζητήσει να τα δω. Ωραία, λοιπόν, το καταγράφουμε και εμείς, κυρία Μεντσιφυρή, το καταγράφουμε. Μίλησε για την πρωτοβάθμια, κυρία Παλαιολόγου, γιατί η δεστεροβάθμια είναι άλλα τα ερωτήματα. Πάλι δεν έχω δεχθεί, λοιπόν, πάλι δεν έχω δεχθεί, μιλήσαμε, συγγνώμη, συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε. Δεσμεύομαι να σας απαντήσω το επόμενο. Το χρόνο που δεν μίλησε για το ΦΟΣΔΑ. Σας λέω το εξής, ζητάω στοιχεία. Ζήτησα ένα στοιχεία για ένα διαγωνισμό που έγινε από τη δευτεροβάθμια και μου έστειλε, κυρία Παλαιολόγου, ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Προσωπικά δεδομένα, ανεβαίνει, δηλαδή, στη αύγεια και άλλα είναι προσωπικά δεδομένα. Δηλαδή, τι είναι αυτό. Δημοσθένει, περιμένω, γιατί, στο διαγωνισμό που κάνατε εσείς, σαν Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, για να καλύψετε τον κενό των σχολείων, μεταξύ του διαγωνισμού που έληξε και το διαγωνισμό που έγινε. Λοιπόν, προτείνεται, ρε παιδιά, εντάξει τώρα, με τις λέξεις, μην παίζουμε με τις λέξεις, δεν κάνουμε εμείς αγωνιμό. Κυρία Μετσιφυρή, εντάξει, ακουστήκατε, αφήστε την άλλη φορά, τουλάχιστον, να σας δώσουν διαφωνίσεις έτσι. Ποια άλλη φορά, κυρία Πρόεδρε. Ποια άλλη φορά. Εγώ δεν μ' αφήσεις το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχετε το Δημοτικό Συμβούλιο σε δεκάμιση ώρα, τη στιγμή που ήθελα να μιλήσω εγώ, που τόσα μου είχατε κάνει, η Δήμαρχος και οι παρατρεχάμενοι από πίσω της, λοιπόν, και δεν μ' αφήστε να μιλήσω. Και τώρα μιλάω και θέλω στους Προέδρους, στην Υ Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου. Λοιπόν, τώρα σας παρακαλώ, είχα και τον κύριο Νέζι από εδώ, που ήθελε να κυκλοφοράσει την αγορά της Χαλκίδας, ας πούμε, και τώρα τόσο σέρνουν για τη Δήμαρχο, δεν έχω ακούσει να πει κάτι, εν πάση περιπτώσει. Αφήστε να σας πει δύο κουβέντες και αυτό λέω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, να σας δώσουν λίγο συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν είπα ούτε να σας αφαιρέσω το λόγο. Λοιπόν, δεν έχω πάρει απαντήσεις, όχι στις 60 μέρες, ούτε στις 80, στις 120. Με την κυρία Παλαιολόγου έχουμε μιλήσει, δεν έχει προσωπικό, δεν είναι δικό μου πρόβλημα και εγώ δεν είχα προσωπικό και τον υπάλληλο που έχει από την 3K, που είναι στην καθαριότητα, που ήταν στην αποθήκη, πάλι και εκεί τον έχει όπως τον έχει. Εντάξει, θα σου δώσω πολλή. Εντάξει, και μη... λοιπόν, γιατί ψέματα λέω, δεν είναι στην 3K. Καμία πρόσληψη δεν ήτανε. Ζητάω από τη Δήμαρχο να μου φέρει την απόφασή της υπογεγραμμένη και δεν μου τη φέρνει. Την έχω ζητήσει υπογεγραμμένη. Έτσι, το ξέρεις αυτό. Λοιπόν, δεν είχα σκοπό να μιλήσω. Γενικότερα εμένα δεν μ' αρέσουν τις παραθέσεις. Θέλω να δώσω δύο-τρία πραγματάκια για να ξέρει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Όσον αφορά καταρχήν να ξεκινήσω από το τέλος από τον υπάλληλο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπάρχει σχετική απόφαση αναρτημένη με ΑΔΑ που ήταν πρόταση της κυρίας Μητζιφύρη, ο συγκεκριμένος υπάλληλος να μπει γραμματέας. Υπάρχει σχετική απόφαση δικιά... Συγγνώμη. Υπάρχει. Είναι όποιος έχει σχέση, κυρία Μητζιφύρη. Λοιπόν, αφήστε την ολόκληρο. Κυρία Μητζιφύρη, όποιος θέλει, υπάρχει απόφαση κανονικά αναρτημένη. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, όσον αφορά... Δεν σας να διέκοψα. Αν έχετε την καλοσύνη, μην με διακόπτετε. Όσον αφορά σχετικά με αυτό που είπε, εμείς ως πρωτοβάθμια και ως δευτεροβάθμια... Ο κύριος όλος ως πρωτοβάθμια και εγώ ως δευτεροβάθμια σχολική Επιτροπή, είμαστε ένα νομικό πρόσωπο του ΔΕΚΑ και πέφτουμε από τις διατάξεις του 1944-1912 και μπαίνουμε σε όλες τις διαδικασίες των συμβάσεων με τη μόνη διαφορά πια. Συμβάσεις που έχουν να κάνουν με προμήθειες, καθαριστικών, πετρέλεα... Καθαριστικών και πετρέλεα την εκτελεί, την κάνει ο Δήμος. Το Τμήμα Προμηθειών άφησε με λίγο να ολοκληρώσω, του Δήμου. Άρα, όλα τα χαρτιά, προσφορές κτλ, την κάνει ο Δήμος στη διαδικασία. Και εμείς ερχόμαστε στο τέλος και υπογράφουμε τη σύμβαση με βάση όλα τα χαρτιά που έχει μαζί ο Δήμος. Όσον αφορά σχετικά με τις προδιαγραφές κτλ. Όπως γνωρίζετε, σε κάθε σχολείο υπάρχουν διευθυντές. Οι διευθυντές, λοιπόν, οι οποίοι παραγγέλουν, έχουν και την αρμοδιότητα της καλής εκτέλεσης και της ορθής παραλαβής υλικών. Αυτοί είναι αρμόδιοι να παραλάβουν. Εγώ, λοιπόν, σαν δευτεροβάθμια στη ΣΥΤΗ Σύμβαση, την απέστειλα σε όλους τους διευθυντές και τους έκανα, τους ενημέρωσα ότι θα πρέπει να ελέγχουν τη σύμβαση με αυτά τα οποία παραλαμβάνουν. Ο διευθυντής, λοιπόν, που ασκεί διοίκηση στο σχολείο του, πέρα από διευθυντής και από καθηγητής, είναι αρμόδιος να παραλάβει τα υλικά. Αν, λοιπόν, υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής υλικών, δεν μπορούμε εμείς, ως πρόεδροι, να έρθουμε να πούμε δεν πήρες πέντε κιλά, πήρες τρία. Αυτό προς διευκρίνηση. Εγώ απλά το λέω προς διευκρίνηση, γιατί μπορεί κάτι να μην έχει ληφθεί υπόψη του. Όσον αφορά για τα πετρέλαια. Όσον αφορά για τα πετρέλαια και αν κάναμε τροποποίηση της σύμβασης τον καθαριστικό νοσοτήτη στα πετρέλαια, τι εννοούσατε από τα δύο. Λοιπόν, κυρία Παλαιολόγου, έχει ρωτήσεις. Ωραία. Όσον αφορά για τα πετρέλαια, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η περσινή σύμβαση είχε ένα άλφα ποσό. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο στη δάρρυμα σας έχει πάει ένα 60. Η δευτεροβάθμια μόνο τους τρεις μήνες έχει δαπανήσει γύρω στα 100.000 κακέ σε πετρέλαια. Κανένα σχολείο δεν έχει μενει χωρίς πετρέλαιο, ούτε πρόκειται να μείνει. Αυτά δεν έχω να πω κάτι άλλο. Λοιπόν, καλώς, ευχαριστώ. Κυρία Μητσιφύρη, καθίστε κάτω. Καθίστε κάτω. Τελειώσαμε. Το τελειώσαμε. Καθίστε κάτω. Εγώ σας παρακαλώ. Κάντε τώρα. Λοιπόν, κύριε Καθαροσπόρη, δεν ακούγεσαι έτσι κι αλλιώς μιλήστε όσο θέλετε με οριστοπικά. Λοιπόν, κύριε Καθαροσπόρη. Όχι, δεν έχει, κυρία Μητσιφύρη. Δεν θα κάνει αυτή τη δουλειά. Τώρα θα περιμένει. Τα μανταλάκια μήχανε κρεμάσει. Μήχανε κρεμάσει τα μανταλάκια. Λοιπόν, να κλείσω το μικρόφωνο. Δεν γίνεται να κλείσει, κυρία Δήμαν. Δεν γίνεται. Θέλετε να μιλάτε μόνοι σας. Όχι, θέλω και μία απάντηση, κυρία Παλαιολόγου. Τι θα κάνετε με τους προμηθεαυτές των παρελθόντων, επιθητείες δικής μου, έτσι. Στο επόμενο, κυρία Παλαιολόγου. Στο επόμενο, κυρία Παλαιολόγου. Στο επόμενο, συγκεκριμένο ποσό. Έτσι. Στο επόμενο. Και έχω κάνει και το εξής ερώτημα. Μην κοιτάτε την κυρία Δήμαρχο. Τι θα σας πει η Δήμαρχο. Σου πει απάντηση. Εσύ. Με κοιτάς στα μάτια. Σε κοιτάω στα μάτια και μιλάμε. Λοιπόν, θέλω να μου πεις οι τρεις επιχορηγήσεις. Μία διαχειρίστηκα εγώ. Μία διαχειρίστηκα εγώ. Οι τρεις επόμενες πού πήγανε. Σου έχω κάνει άπειρα έγγραφα, να μου πεις. Άπειρα έγγραφα σου έχω κάνει. Ωραία. Είναι τρεις επιχορηγήσεις. Έχεις βγει, έχεις πει είναι 287 προς τα Μιτζιφύρια, είναι 270, είναι 250, είναι 230. Λοιπόν, 95 που έχεις πάρει επί τρία είναι 280, 290. Υπάρχει μία διαφορά. Τα 95 που παίρνει το τρίμινο, ένα ποσό μοιράζεται στα σχολεία πράγματα, το οποίο επιθυτεία σας δεν το κάνατε. Κανένα σχολείο δεν είχε πρόβλημα, δεν είχε παράπονο. Κανένας χορηγός, κανένας χορηγός, κανένας χορηγός, κανένας χορηγός δεν είχε μπει στα σχολείο. Κανένας χορηγός. Κανένας χορηγός. Κανένας χορηγός. Κανένας χορηγός. Εσείς γίνετε, υπήρχε σχολείο που είχε πρόβλημα, που είχε μείνει από κάτι. Υπήρχε. Υπήρχε. Υπήρχαν. Υπήρχαν. Πάμε. Μου τα έγγραφα. Εγώ ζήτησα από τη Δήμαρχο, τα έγγραφα που είχαν οι διευθυντές πρόβλημα. Λοιπόν, κατεβείτε κάτω, κατεβείτε κάτω, άτε τώρα. Όλα τώρα αυτή τη δουλειά θα κάνουμε λοιπόν. Κάτσε εκεί, θέλεις να κάτσεις εκεί και να μιλάς από εκεί. Κάτσε. Ε, όχι, εγώ σε παρακαλώ. Εγώ δηλαδή. Και αφήστε το τώρα, δεν πειράζει γιατί. Αφήστε το τώρα γιατί μπροστά έχουμε... Έχουμε λοιπόν... Ξέρεις πριν τον Οκτώβριο του 23 θα είσαι... θα έχουμε δει... Άσ' το τώρα. Θα σε έχουμε δει αλλού. Δεν ξέρω ότι θα είμαι. Πάντως εκεί που θα είσαι εσύ εκεί δεν θα είμαι. Άκου που σου λέω. Άκου που σου λέω. Καλό θα ήτανε να είσαι λίγο πιο επιφυλακτική. Άκου που σου λέω. Λοιπόν, απλά σου λέω να είσαι λίγο πιο συγκρατημένη και επιφυλακτική. Άκου που σου λέω. Κύριε Καθαροσφόρη. Κύριε Καθαροσφόρη, μπορείτε να μου πείτε τι ψηφίζετε στην κατανομή των πιστώσεων. Τι ψηφίζετε. Τι ψηφίζετε στα σχολεία, στα λεφτά για τα σχολεία. Τι ψηφίζετε. Γιατί εδώ πέρα έχει κατακρυγματιστεί ο κεφάλαιος. Ναι. Ναι, λοιπόν. Κυρία Τσιβίκα. Ναι. Κύριε Δαρυφέρη. Κύριε Δαρυφέρη επίσης αποχωρήσε. Κύριε Δαρυφέρη επίσης έχει αποχωρήσει. Κύριε Μητζηφύρη. Να σας δοτήσω. Πάτε μετά τον κύριο Καλαθέρη. Πέστε μου λοιπόν τι ψηφίζετε. Τι ψηφίζετε κύριε Μητζηφύρη. Λοιπόν επόμενο θέμα τελειώσαμε λοιπόν. Έγκριση πρώτης υποχρωτικής αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022. Η απόφαση 90 του 2022 της οικονομικής επιτροπής. Είναι κύριε Μπάκαρντελ. Έλα, έλα, έλα. Πάτε τε. Έλα και είσαστε και εσείς εκπαιδευτικός έρθε τώρα. Είμαστε εκπαιδευτικός και πρέπει να. Ναι είναι. Είναι έγκριση της απόφασης της οικονομικής επιτροπής. Είναι η απόφαση έγκρισης της οικονομικής επιτροπής. Πολλά την πρώτη υποχρωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους του 2022. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επικαιροποίηση των στοιχείων. Όπως αυτά προέγγυψαν με τα δεδομένα της 31ης 12 του 2021. Όπως γνωρίζεται ο προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συντάχτηκε από το νόμο σύμφωνα με την ΚΙΑ με τα δεδομένα της 31η 7. Από το νόμο και από το Υπουργείο είμαστε υποχρεωμένοι στην πρώτη υποχρωτική αναμόρφωση. Να επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία όπως αυτά έχουν προκύψει μέχρι το τέλος του έτους. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση. Πολύ ευχαρίστως. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση. Εσείς κάτι χρειάζεστε στο θέμα αυτό. Η πρώτη υποχρεωτική είναι και έχουν ψηφίσει και τα μέλη και στην οικονομική. Όποτε ψηφίσατε στην οικονομική. Καταπληκτικά και όχι σε καθαρός φόρος. Καταπληκτικά και όχι σε καθαρός φόρος. Ναι υπάρχει σαν δεδομένη προβλήματα. Όπως βλέπετε η απόκλειση από το αποθεματικό είναι περίπου στις 26.000. Σας πάρω δύο τηγόνια. Και αντιδήμαρχο και... Στους κωδικούς. Στα έσοδα. 51, 11, 13, 19, 21, 23, 29. Παρουσιάζεται 6,380 στο επιβολογισμό. Το 22, 5, 400 τόσα και τώρα 4,410. Υπάρχει μια στέρηση εσόδων. Γύρω στα 960.000. Κωδική 51, 11. Έσοδα. 13, 19, 21, 23, 29. Βγάζω το 22, 6 το οποίο είναι χρήματα για έργα. Άστο αυτό απ' έξω. Παρουσιάζεται από το 31, 12, 21. Προϋπολογισμένα. Το 22 είναι 5,400 τόσα. Και τώρα είναι 4,370. Έχει μια στέρηση εσόδων. Γύρω στα 901.000.000. Δηλαδή δεν μπορούμε να τα εισπράξουμε. Τι βγαίνει. Από τι είναι αυτή η στέρηση. Αυτά είναι τα έσοδα όπως διαμορφώθηκαν με τα δεδομένα στις 31, 12. Μετά που είναι εξάμενο. Γιάννη, λέμε ότι εκτίμησταν να πάρτε 680. Αυτή δεν είναι η εκτίμηση αυτή. Να το έτσι γράφεις πάνω εδώ. Ελληνικά. Για να δω. Κάτσε γιατί εσύ ξέρεις και πιο πολλά από εμένα. ΕΠΣΛΟΝΚΑΤΑΦΙΟΝΤΑΙΚΤΗΜΕΙΣΕΙΤΑΜΗΡΑΟΥΔΕΚΑΤΟΥ. 6,380. Προϋπολογισμός 22. 5,332. Και με την αναμόρφωση έχουν 4,370. Λείπει ένα εκατομμύριο. Έχουμε δυναμία εισπραξής. Ξεφύγαμε από το στόχο. Θα τα πάρουμε τα λεφτά αυτά σύντομα. Τι? Λείπουν τα λεφτά αυτά ή δεν λείπουν. Από πού λείπουν, βασίλειο. Ακούσε με. Ακούσε με. Προς δημιουργία επί εντυπώσεων. Όχι ρε. Όχι. Δεν μιλάω μαζί σου έτσι εγώ. Δεν μιλάω μαζί σου έτσι εγώ. Έχεις πει θα πάρεις 6,300. Λες 5,400. Καλά. Πες του τι να πει. 470. Έχει μια στέρη σε ένα εκατομμύριο. Έχω την εντύπωση ότι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει έναν ανταγωνισμό σε εντυπωσιασμό φράσεων, λέξεων. Έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ κάποιες εκπράσεις στην πραγματικότητα που κάνουμε συζήτηση χωρίς νόημα. Λέω, επαναλαμβάνω από την αρχή. Αυτή είναι επικαιροποίηση στοιχείων. Να παίρνουμε ένα πράγμα και να το μεταφράζουμε όπως να είναι. Αυτό λέω και εγώ επικαιροποίηση. Η ερώτησή σου, δηλαδή, είναι ακατανόητη. Δεν είναι καμία οικονομική λογική η ερώτησή σου. Για ρώτον, το πίσω σου ρώτα. Το αποθεματικό... Το πίσω σου ρώτα. Ας το πω τι σου λέω, ας το πίσω. Πρέπει να το διευθύνει, βρε. Το αποθεματικό, έτσι όπως διαμορφώνεται και τα λοιπά, η απάντηση στο τέλος, η απόκλειση που λες, αν θέλεις να δεις κάποια απόκλειση, είναι περίπου της τάξας των 25.000, η οποία στην πραγματικότητα, για την πρόβλεψη που έχουμε κάνει, του προϋπολογισμού του 2022, θεωρείται μηδαμινή. Το έχετε μπροστά σας να έρθει, είναι ένα εκατομμύριο λιγότο. Δεν απαντάς, δεν πειράζει. Αντί να απαντήσω ο λίγος, απαντάει πολιτικά ο πάκας. Καλά κάνει. Τώρα, δεύτερον, στις οφειλές ΠΟΕ. Στις οφειλές ΠΟΕ είναι ένα θέμα που εξαντλείται, κάθε φορά τα συζητάμε το προϋπολογισμό. Το έχουμε πει. Δεν το καταλάβα. Όχι, οι οφειλές παρελθόντων ετών. Λέω λοιπόν εδώ. Οι αυσομοιώσεις που έχουμε είναι γύρω στις 549.000 επιπλέον. Είχατε προβλέψει 1.949 δυο εκατομμύρια και 500 δυο 500, 2.498. Έχετε κλείσει 31-12 του 21 τα τιμολόγια ή το 2.498, ακούστε το, θα γίνει 3, 3.545 με οφειλές που έχουν δημιουργηθεί με τη φάμπρικα που έχετε ανοίξει να πηγαίνει ο τελευταίος κακομήρης κεκλαμένος να παίρνει υλικά χωρίς διαγωνισμό, με όποια διαδικασία θέλει αυτός. Ε, τρία παίρνει πέντε γράφη και να πληρώνει ο δήμος αμρουλός. Επανελαμβάνω, οι πληρωμές ΠΟΕ είναι με τα στοιχεία της 31-12. Τώρα αυτό που λες ας πούμε για τιμολόγια... Στερωτώ, είναι κομμένα χρωστάσεις τίποτα τρία από το 21 το καλύπτυσσο. Από το 21 όχι. Άρα δεν υπάρχει άλλη υποχρέωση. Από το 20. Κοίταξε Βασίλη, τα τιμολόγια. Υπάρχουν τιμολόγια τα οποία, όταν λέμε ΠΟΕ, τι εννοούμε. Τιμολόγια που έχουν κοπεί με μερωμηνία έντοση 2021. Αν κάποιος, ας πούμε, που έχει κάνει δουλειά το 21, δεν έχει κόψει τιμολόγια, αυτό δεν είναι ΠΟΕ. Οπότε ας πούμε προϋπολογιστικά, δηλαδή μπορεί ας πούμε... Αυτό σε ρωτώ ρε άνθρωπε. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποχρέωση και έχουν κόψει τιμολόγια. Μάχος είμαι αν έχει κάνει δουλειά και δεν έχει κόψει τιμολόγια. Τότε κοιμάται η ΒΑΚΑ, η ΒΑΚΑ κάθε τέτοια και λέει, έχω κάνει δουλειά αλλά δεν ξέρω τι θα μου ξημειωνώσει και δεν φταίει αυτή. Δεν φταίει η δήμαρχος. Η δήμαρχος τώρα μπορεί να της εμφανίστησαι εσείς τρία εκατομμύρια από έφη, δεν έχουν κοπεί τιμολόγια από δουλειά το 21. Όχι Βασίλη, υπάρχει μία τάξη προϋπολογιστικά και ελευθόμαστε από εκατό μεριές. Έχεις περάσει από αυτή τη στιγμή και τα ξέρεις. Ό,τι έχει κοπεί σαν νέοι, τα λοιπά, έτσι. Άστο αυτό ρε Γιάννη, δεν σε ρωτάω αυτό. Ό,τι έχεις κοπεί στριανταμία οδεκάτων είναι αυτό. Νομίζω ότι εξαρνήθηκε, απαντήθηκε το θέμα. Υπάρχουν... Τώρα μιλάμε για τον προϋπολογισμό το συγκεκριμένο. Εκτιμάσαι εσύ και ο ΒΑΚΑΣ, και ο Κώστας. Εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν άκκωπα τιμολόγια με υποχρεώση του 21, όχι. Όχι, όχι. Άρα, συνάδελφη, το 2498 είναι η τελικό, το τελικό ταβάνι, τον όσο χρωστά με σεποέ. Αυτό λέτε. Το κρατάω. Φυσικά. Έτσι. Υποχρεώση στα κληροδοτήματα έχουμε? Στα κληροδοτήματα? Ναι. Το θέμα των κληροδοτήματων πραγματικά πρέπει να το φέρουμε σε ένα δημοτικό συμβούλο, γιατί δεν το έχει κατανοήσει, επιτρέψτε μου, καμία προηγούμενη δημοτική αρχή. Με ποια έννοια? Με την έννοια ότι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου στα κληροδοτήματα ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Αλλά επειδή το θέμα κληροδοτήματα είναι ένα θέμα, το οποίο... Ξέρετε γιατί το βάζω τώρα. Για την φιλαρμονική κτλ. Το έχουν βάλει και στο πρεπολογισμό, αλλά είναι αυτοτελεί νομικά προσοχή. Δεν είναι και η προσωπικότητα τα κληροδοτήματα. Είναι εκτός Δήμου, έτσι, δεν μπαίνει στον πρεπολογισμό, ακριβώς. Οι οικονομικοί του Μπαφέρου τα 800.000 πήγαν στο νοσοκομείο που ήτοιμουν να... Ήταν διαχειριστής ο ΕΚΑΣ, όχι διαχειριστής, πρόεδρος του συμβουλή ο κάθε δήμαρχος. Δεν ήταν ήδη γραμμένα στον πρεπολογισμό του Δήμου Χαλκιδέων, Γιώργο. Δεν έχουν καμία σχέση με το πρεπολογισμό του Δήμου Χαλκιδέων. Η επιτροπή συγκεκριμένη που έχει οριστεί από το διαθέτη, να τα διαχειρίζεται. Αν μου επιτρέπετε, άμα γκουγλάρετε τον όρο κληροδότημα, μπορείτε να τα βρείτε όποτε θέλετε. Εμείς στην χάνημα ασθενομική τα ξέρουμε. Δεν είναι ώρα τώρα να κάνουμε ανάλυση του τι εστί κληροδότημα. Είναι ένα θέμα πολύ πλοκονομικά. Είναι δύσκολο, Γιώργο, όποτε θέλεις. Δεν υπάρχουν κληροδοτήματα του Δήμου Χαλκιδέων. Με την έννοια ότι είναι του Δήμου. Είναι λάθος έκφραση. Ότι είναι πρόεδρος... Δεν είναι πρόεδρος. Να σας πω, απλά μόνο λόγω της ομικής ιδιότητας μην τα τραβήσετε. Έχει γίνει παρανόηση. Δεν είναι λοιπόν. Να τα πούμε σε μια άλλη συνεδρίαση. Εκεί υπάρχει μια εκτελέστα, η οποία δεν έχει κάνει το καθήκον της ανοιχτωμένη από το κράτος. Τα έχει το νοσοκομείο. Ξέφυγε από εμάς δημαρχέ τώρα. Δημαρχέ, να σας πω κάτι, μόνο αν με επιτρέπετε, θα το πω... Μόνο αυτό, για να το ξέρετε. Όχι, όχι, αυτό δεν ανήκει και ποτέ. Κακώς ο Δήμος Χαλκιδέων είχε εμπλακή. Ήταν κρίματα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδάς. Απλά ο... Ε πώς το Γενικού Νοσοκομείου... Είχε, είχε... Α, ναι. Πώς το Γενικού Νοσοκομείου... Αν μου επιτρέπετε, αν μου επιτρέπετε... Πρόεδρε μου, όλο το σεβασμό. Είμαστε εκτός θέματος. Θέλετε να... Αυτή τη στιγμή, δεν είναι θέματα που μπορεί να αγοράσουμε... την δικαταλειότητα των νοσοκομείων. Είναι για ένα συγκεκριμένο σκοπό... δηλαδή να αγοραστούν μηχανήματα... ο κοβεκτικός θέματος οικονομίου. Αυτό πρέπει να το παρακολουθήσεις. Υπάρχει εποπτεύουσα αρχή... που είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση... και το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει αυστηρή νομοθεσία... στη διαχείριση και συγκεκριμένος τρόπος... των κληροδοτημάτων. Και μία από τις παθογένειες των κληροδοτημάτων... είναι ότι αυτοί που ήταν στις επιτροπές... και τα λοιπά και το ένα και το άλλο... δεν κατάλαβα ποτέ ουσιαστικά πως πρέπει να τα διαχειριστούν... και ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους, αν με επιτρέπετε. Τώρα που τα ξεκαθαρίζουμε, θα σας κάνουμε μία παρουσίαση. Κάτι άλλο... Υπάρχει κάποια άλλη ρώτηση στον κ. Μπάκα, λοιπόν, να προχωρήσουμε... Υπάρχει κάτι άλλο... Λοιπόν, ο Κέσος Παγώνης έχει πει όχι... Είναι τιμολογημένο, Βασιλμέτ 31-12... Λοιπόν, κύριε... Όχι πάλι, όχι πάλι, ξανά... Πραγματική κατάσταση. Πραγματική κατάσταση. Μα ρώτησες πριν, ρώτησες πριν, γιατί μείωσε, λες απόκλειση. Δεν πληρώσαμε από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Τι απόκλειση? Δεν θα εμπανιστεί... Δεν θα εμπανιστούν τα χρήματα που πληρώσαμε. Κύριε Καθαροσπόρ, τι ψηφίζετε... Για αυτό... Όχι και ο Παγώνης και ο Καθαροσπόρ... Κυρία Τσιβικά... Κατά... Πιστεύω σε όλους, η κυρία με τζιφύρι. Το επόμενο... Λοιπόν, κατά πλειοψηφία... Το επόμενο κωδική... Κωδική δεκτική... Ναι, δεκτική... Συγγνώμη, γιατί η έκδοση είναι χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής. Κύριε Μπάκα... Ναι, είναι κωδική για έκδοση χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής. Είναι δοδομένη. Είναι η κωδική που αναφέρονται για τις λιπές δαπάνες γενικής φύσος, επέκταση δικτύου ηλεκτροποτισμού, μεταβίβασης οχημάτων τέλλη, έξοδες συμβολογράφων, αμοιβές τραπεζών και αμοιβές τεχνικών. Είναι κάποια κωδική, ας πούμε, που κάνουμε δεκτικούς προπληρωμής, για να μπορούν οι πάλινοι να κάνουν, ας πούμε, τα εντάλματα προπληρωμής. Κύριε Παγώνη... Κύριε Καθαροσπόρη... Κυρία Τσβίκα... Κυρία Μτζιφύρι... Ομόφωνο... Θα παρακαλούσα, κυρία συνάδελφη, να φοράτε μάσκες, ευχαριστώ. Το 7ο θέμα, μεταφορά πλαιονάζοντων ταμιακών διαθέσιμων, του Δημ. Καλυγιδένου στο λογαρίσμα διακύσης στην Τράπεζα Ελλάδος. Κύριε Μπάκα... Ναι, από το νόμο είμαστε υποχρεωμένοι, το πλαιονάζον απόθεμα, να το μεταφέρουμε πλέον στην Τράπεζα της Ελλάδας. Κύριε Παγώνη... Κύριε Καθαροσπόρη... Κύριε Τσιβίκα... Κύριε Μιτζιπίρη... Κατά πλειοψηφία, το 7ο... 8ο κλείσιμο αδρανών τραπεζικών λογαρισμών, του Δημ. Καλυγιδένου στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Αλφαμπάνκ. Ναι, είναι αδρανείς λογαριασμοί που δεν χρησιμοποιούνται, μετά από έρευνα της υπηρεσίας και του ταμείου, οι παρακάτω λογαριασμοί είναι αδρανείς και προτείνουμε το κλείσιμό τους. Κύριε Παγώνη... Κύριε Καθαροσπόρη... Κύριε Τσιβίκα... Κύριε Μιτζιπίρη... Παμόφωνα... Έκδοσης Άδειας Παραγωγού, το 1ο θέμα... Παμόφωνα... Λοιπόν, ομόφωνα... 10 το διεύρυση οραρίου... Στη διεύρυση οραρίου που είχαμε πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά για τη δέσπιση των υπερηγιών τους υπαλλήλου, είχαμε παραλείψει τη διεύρυση της πολεοδομίας με τα ατήματα της. Οπότε, παίρνουμε απόφαση να ενταχθούν και αυτοί. Το περιορριακό καταστώς... Το εξηγήσαμε και... Λοιπόν, κατά ο κύριος Παγώνης, ο κύριος Καθαροσπόρης... Ναι... Κύριε Τσβήκα... Κατά... Κυρία Μητζηφύρη... Λοιπόν, κατά πλειοψηφία... 10 το θέμα... 10 το έγκριση πρακτικής άσκησης σβητητών... Δεν υπάρχει αντίδριση ομόφωνα... Λοιπόν, θέματα Επιτροπής Ποιότητας Ζωής... Το 12 το θέμα που σας έχουμε ενημερώσει αποσύρειται για επόμενη συνεδρίαση... 10 το τρίτο θέμα Κοπίου Ανσικτώνειες στο Γυμνάσο Κανίθου... Ναι, είναι ένα δέντρο το οποίο υπάρχει... Ομόφωνο, έτσι, εντάξει... Μέσα στο Γυμνάσο... 10 το τέτορτο χορίγιση δικαιωμάτων διάλεψης δικτύων ηλεκτρονικών υποκοινωνιών... Θέλετε να μας δείτε σε ποια περιοχή είναι απλά για να έχουμε... Λοιπόν, 90 μέτρα θα γίνει Μήμερα Μικροτάφρος... Μεταξύ Κορτζή και Βόκου... Με Κρυεζή και Αβάντον... Εκεί πέρα είναι ένα κατάσταμα το οποίο θέλει να συνδεθεί με οπτικές ίνες... Οπότε εξασφαλίσαμε πριν δώσουμε την άδεια... Ότι επειδή θα βγούνε τέσσερις πλάκες από την Αβάντον... Ότι υπάρχουν διαθέσιμες αυτές οι τέσσερις πλάκες να ξανατοποθετηθούν... Οπότε μόλις πήραμε τη διαβεβαίωση... Το ελέγξαμε κιόλας με υπάλληλο της τεχνικής υπερησίας... Και δώσαμε την έκκριση ομόφωνο. Κύριε Παγώνη... Κύριε Καθαροσπόρη... Κύριε Τσιβίκα... Κύριε Μτζιφύρη... Ομόφωνο... 15ο χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης στο πλαίσιο κατασκευής του έργου Νέα Υποδομή Χαλκιδά... Κονίστρες, Τόμιο... Ναι είναι χορήγηση δικαιωμάτων διέλευσης... Οπτικών ίνων είναι στη Νέα Λάμψακο... Και ένα κομμάτι στην Αγίου Ιωάννου Ρώσου στο Βασιλικό μέχρι τη Γέφυρα. Στη Λάμψακο... Έχει διάφορες οδούς μέσα... Τις βλέπετε... Κύριε Παγώνη... Κύριε Καθαροσπόρη... Κύριε Τσιβίκα... Κύριε Μτζιφύρη... Ομόφωνο... 15ο... 16ο θέμα παρεμβάση για την Πελτιτήρια οδικής ασφάλειας της Λεωφόρου Γιώργιου Παπαδέου... Στην αποπρόταση του Ιστητού του Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μιλανάς... για την κατασκευή μιας υποδειγματικής διάβασης πεζών με σύγχρονες προδειγραφές... καθώς και την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης... Στι 16 του 2022 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής... Ναι, είναι η πρόταση της χρηματοδότησης από το Ελληνικό Ιστητού του Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μιλανάς... το οποίο πρότεινε να χρηματοδοτήσει μια υποδειγματική διάβαση στη στάση που υπάρχει στους Αγίους Ευωείς... που θα γίνει με θερμοπλαστικό υλικό καθώς και θα υπάρξει και μία δέσμη φωτός LED... και από τη μία και από την άλλη πλευρά που θα φωτίζει τη διάβαση... από εκεί και πέρα με το Τμήμα Μεταφορώκησης Κοινωνιών του Δήμου... προτείναμε να γίνει και στο κυμνάσιο του Μιχελή να τοποθετηθεί κάποια πινακίδα... η οποία δεν υπάρχει προσοχή παιδιά και ότι υπάρχει και υπόγεια διάβαση... και από εκεί και πέρα επειδή είδαμε και τη μελέτη του Ινστιτούτου... υπάρχει υπόγεια διάβαση εκεί πέρα... έχει το νόημα η υπόγεια διάβαση εκεί πέρα... λοιπόν και από εκεί και πέρα επειδή έχει κάνει και μία μελέτη... η οποία έχει φτάσει με και στο νόμο Ροδημό Δημοδηλυφίων Μεσαπείων... προτάθηκε να τοποθετηθούν και κάποιες ηλεκτρονικές πινακίδες με ραντάρι... οι οποίες θα δείχνουν και την ταχύτητα των οχημάτων... αυτές θα τοποθετηθούν από το τελείωμα της αρτάκης δηλαδή από το γήπεδο... μέχρι και τον κολοβρέχτη γιατί εκεί πέρα έχει παρατηρθεί ότι γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα. Κύριε Καθαροσπόρη, κύριε Τσιβίκα, κύριε Μτζιφύρη... τι ψηφίζετε? Ναι, ομόφωνα λοιπόν. 17ο θέμα ανάκληση της απόφασης 1821 που αφορά απαγόρευσης της τάσης και της στάθμευσης των επιτυσσοδού Μιαούλη. Ναι, επειδή έχει αλλάξει όλη η διαδικασία και πλέον η απαγόρευση της τάσης και της στάθμευσης... η οποία αφορά είσοδο έξοδο ή δέσμευση χώρου μέσα στο οικόπεδο με συμβουλογραφική πράξη... πρέπει πλέον να περνάει από την κοινότητα, την απόφαση την οποία είχαμε πάρει εμείς τότε σαν Επιτροπή Ποιότητα Ζωής... ήταν στο όριο να το πω έτσι, οπότε μας ζήτησε η αποκεντρωμένη να ξαναπάρουμε πάλι την απόφαση ενώ γνωμοδότηση και η κοινότητα. Οπότε το στείλαμε στην κοινότητα, γνωμοδότησε, κάμανα ανάκληση της παλιάς απόφασης και πήραμε καινούργια. Δεν αλλάζει δηλαδή τίποτα. Υπόσχεσαι, κύριε Παγώνη, κύριε Καρδοθαροσπόρη, κύριε Αμιτζηφύρη, ομόφωνα. Τα 18, 19, 20 και 21 το θέμα είναι παραχωρήσεις θέσης στάθμιψης οχήματος. Να προσερβίσουμε όλες συνολικά, έτσι, να πάρει αντίρρηση. Ομόφωνα, λοιπόν, το 18, 19, 20 και 21 το θέμα. Ο 22ο κατάργησε τη θέσης κενοφέντος περιπτέρου. Ναι, εδώ πέρα φοράει ένα περίπτωρο επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμαλή. Εκεί πέρα έχει πεθάνει ο ιδιοκτήτης. Το 17 τέλειωσε και η μίσθωση και πλέον δεν υπάρχει ο όρος σχολάζων περίπτωρο που υπήρχε παλιότερα, πλέον υπάρχει το κενοφέντο περίπτωρο με βάση μια εγκύκλειο του 14 την 38 από το Υπουργείο Σωτερικών. Οπότε με εισήγηση της Επιτροπής Ποιόντας Ζωής και με απόφαση μετά Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζουμε αν θα διατηρήσουμε ή αν θα καταργήσουμε τη συγκεκριμένη θέση. Ο ΜΟΦΟΝ αποφάσισε η Επιτροπή Ποιόντας Ζωής να διατηρηθεί η συγκεκριμένη θέση. Κύριε Παγώνη, Κύριε Καθαρασπόρη, Κύριε Τσιβίκα, Κύριε Μετζιφύρη. Στο 22ο θέμα. Ομόφωνα. Εγκρίση, 23ο θέμα, έγκριση, αποτυμίσεις, πεζοδρομή και τοποθέτηση δημιστικής για την εκδοσία οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο ακίνητο. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Κύριε Παλαιολόγου, είδατε το 1 εφ. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Πέντε εκτός ημερήσιας διάταξης. Καληνύχτα.