Πρώτο κουδούνι στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άρτας και στο ΚΔΑΠ - ΜΕΑ του Δήμου Αρταίων (ARTA WebTV, 2022)
: Ήρθαμε σήμερα εδώ στις εργατικές κατοικίες, στο ειδικό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο για να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά και να πούμε ότι είναι η τελευταία χρονιά που εδώ θα λειτουργήσει το ειδικό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και αυτό γιατί ολοκληρώνεται το ειδικό σχολείο στο Γλυκόριζο. Εκεί υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες που προέκυψαν από κάποιες αλλαγές των μελετών από κάποιες αλλαγές των μελετών, όπως υλοποιόταν η εργολαβία, γι' αυτό μας καθυστέρησε λίγο. Εβελπιστώ ότι την άνοιξη, αν όχι, σίγουρα το χρόνο, το Σεπτεύριο, θα λειτουργήσει εκεί το ειδικό σχολείο, το οποίο πραγματικά είναι ένα έργο στολίδι, σε επίπεδο υπήρου, ένα έργο προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ, που θα παρέχει όλες τις χώρες και όλες τις δυνατότητες για να λειτουργήσουν αυτά τα σχολεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από εκεί πέρα, θέλω να ευχαριστήσω και την σχολική κοινότητα εδώ, σε εργατικές κατοικίες που φιλοξένησαν όλα αυτά τα χρόνια το ειδικό δημοτικό και νηπιαγωγείο, και να πω δυο άλλα πράγματα που φορνούν τα παιδιά με δικές ανάγκες. Πρώτον, ότι την επόμενη εβδομάδα, πιστεύω, θα είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε για πρώτη φορά στην πόλη μας το Enigil, το σχολείο αυτό που ιδρύεται για πρώτη φορά. Θυμίζω ότι τα λεφταία δύο χρόνια ο Δήμος Σαρταίων, με ομόφωνα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση της δευτεροβάθμισης εκπαίδευσης, αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα και το είχαμε μεταφέρει και στην Υφυπουργοπαιδείας την κυρία Ζαχαρά και σε μια τυλιδιάσκεψη που κάναμε παρόντως και του προέδρου μας του Δημήτρη Παπαστεργείου, αλλά και το Προέδρυο του Πανελληλίου Συλλόγου ΑΜΕΕΑ. Από εκεί και πέρα, κάναμε όλες τις προσπάθειες, το αγκαλιάσαμε, ευχαριστούμε την Νίκη Κεραμέως, την υπουργική παιδεία, που το ενέκρινε. Τώρα επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες και τα τεχνικά μας συνεργεία βρίσκονται στον χώρο για να το λειτουργήσουμε πάνω στο τεχνικό Λύκειο. εκεί επιλέχτηκε από μια επιτροπή από την Περιφοριακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ως πλέον κατάλληλος για να λειτουργεί σε αυτόν τον χώρο. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να βγουν από το σπίτι, να παρέχεται η γνώση και να εξελίσσονται. Από εκεί πέρα όμως να πω ότι φέτος μας προβληματίζει και κάτι άλλο, αλλά όμως νομίζω ότι θα το καταφέρουμε να το κάνουμε και αναφέρομαι στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑΜΕΑ, που ο Δήμος λειτουργεί αυτή τη στιγμή, όμως υπάρχουν περισσότερες θετήσεις από τη δυναμικότητα αυτού του χώρου, του σχολείου, του ΚΔΑΠ, του δικού μας, και σκεφτόμαστε να κάνουμε και ένα δεύτερο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ο Δήμος Σαρτέων και να το κάναμε γιατί όχι σε αυτόν τον χώρο εδώ, που όταν φύγει το νηπιαγωγείο και το δημοτικό θα ελευθερωθεί αυτός ο χώρος και θα έχουμε ένα μέσα στο κέντρο της πόλης και ένα περιφερειακά. Και αυτό γιατί, γιατί θέλουμε τα παιδιά αυτά να βγουν από το σπίτι, αυτό τουλάχιστον λένε οι ειδικοί, ότι πρέπει αυτά τα παιδιά να βγουν από το σπίτι, οικογένειες να μπορέσουν να τα βγάλουν από το σπίτι αυτά τα παιδιά, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το χαρακτήρα τους, και να τα εκπαιδεύσουμε και να περνάνε ευχάριστα σε ένα σχολικό χώρο. Οπότε αυτό μας χαρροποιεί ιδιαίτερα, εφόσον είναι και μια απέτηση των οικογενειών αυτών και της εκπαίδευσης, και εμείς με χαρά θα το κάνουμε. Και θέλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα βήματα πάνω στο κομμάτι της εκπαίδευσης και γενικότητας της διαπαιδεγόγησης των παιδιών με αναπηρία. και αυτό εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει αλλά κυρίως οφείλεται στους εκπαιδευτικούς αλλά και στους γονείς των παιδιών αυτών που δίνουν πραγματικά ένα τεράστιο αγώνα για τα παιδιά αυτά και εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα τους. Και θέλω να συμπληρώσω και κάτι τελευταίο μιας και βρισκόμαστε εδώ πέρα τώρα μέσα στο γήπεδο του μπάσκετ του ελαστικού ΤΑΠΕΤΑ που πρόσφατα ο Δήμος ας πούμε κατασκεύασε και με λυπή το γεγονός ότι βλέπω πάνω ρόδες από μηχανάκια ή από ποδήλατα. Και θέλω να πω κάτι ότι θα πρέπει πολύ να καταλάβουμε ότι ο δήμος διαχειρίζεται δημόσια χρήματα και προσπαθεί με πολύ δυσκολία να βρει χρηματοδοτικά εργαλεία, να κάνει όριμες μελέτης στον σωστό χρόνο για να μπορέσει να κάνει έργα δημόσια για όλο τον κόσμο. Δεν μπορούν κάποιοι να μην καταλαβαίνουν και να μην προστατεύουν αυτές τις δημόσιας σχολικές υποδομές οι οποίες είναι για τα παιδιά, έτσι ώστε αυτές οι υποδομές να μπορέσουν να παραμείνουν στον χρόνο. Άρα θα παρακαλούσα τα παιδιά εκείνα, ή ακόμη και τους γονείς, να πουν μια κουβέντα στα παιδιά γιατί όλοι είμαστε γονείς και έχουμε παιδιά τα οποία θα πρέπει να μάθουν και να τους το πούμε να σέβονται τη δημόσια περιουσία, θα πρέπει τα σχολεία να τα προστατεύουμε ως κόρο εφθαλμού. Δεν χρειάζεται να έρχεται αστυνομία ή να παίρνουμε την αστυνομία για να έρχεται σε έναν σχολικό χώρο τα βράδια ή οπουδήποτε αλλού ή να κάνουν παράπονε οι γείτονες. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε σωστά. Άρα θα παρακαλούσα να μην γίνεται καταστροφή των σχολικών χώρων. Να το προστατεύσουμε όλοι γιατί είναι δημόσια χρήματα και οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια περιοσία. να ευχηθούμε στους μαθητές μας, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά, δημιουργική, να μην έχουμε προβλήματα, η πανδημία να μην κλείσουν πάλι τα σχολεία λόγω της πανδημίας, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας οι διαζώσεις εκπαίδευσης δεν αντικαθεστάται από την εξαποστάσεως. Εμείς, ως ειδικό δημοτικό σχολείο, θα προσπαθήσουμε για άλλη μια χρονιά να στηρίξουμε τους μαθητές μας με όσο το δυνατόν καλύτερα. Θέλουμε να πιστεύουμε την βοήθεια της δημοτικής αρχής το επόμενο ή ενδιάμεσα να μεταφερθούμε στο νέο μας σχολείο, το οποίο αυτή τη στιγμή κτίζεται στο Γλυκόριζο και να είμαστε όλοι καλά. Θα είναι η τελευταία χρονιά εδώ. Θέλω να πιστεύω, καλώς ευχόνταν των πραγμάτων, θα είναι η τελευταία χρονιά. Είμαστε εδώ και ευχαριστούμε το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας για τη φιλοξενία. Η συνεργασία των δύο σχολείων ήταν πέρα από τη συνεργασία των εκπαιδευτικών. Υπήρχε και έντονη συνεργασία, συνεκπαίδευση μεταξύ των μαθητών μας και των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας. ιδίως και πέρυσι, που ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, παρουσιάσαμε μαζί με και λόγω του πολέμου μάλλον, την περίοδο του πολέμου, της έναρξης του πολέμου, παρουσιάσαμε μαζί με το Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας, ένα παιδικό θεατρικό, η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, στο οποίο μας βοήθησε πάρα πολύ, η πέμπτη και η έκτη του Δημοτικού Σχολείου Ελεούσας. Εύχομαι από πλευράς μου να έχουμε μια καλή και δημιουργική, αποδοτική και αποτελεσματική σχολική χρονιά με υγεία, έχοντας καλή συνεργασία με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς εργαζόμαστε στις εργατικές κατοικίες, στο δημοτικό σχολείο στις εργατικές κατοικίες, μαζί με το ειδικό δημοτικό σχολείο, με το οποίο έχουμε άριστες σχέσεις. με το διευθυντή, το προσωπικό και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα του ειδικού δημοτικού σχολείου. Εύχομαι σε όλους ξανά καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Πραγματικά είναι λειτουργήμα αυτό το οποίο κάνουν όλοι μαζί εδώ και τα παιδιά εκπαιδευτική και η διοίκηση και οι γονείς. Εγώ θέλω να συγχαρώ πραγματικά και δεν το κάνω έτσι για να το κάνω τυπικά και το προσωπικό των ΚΔΑΠ και την διοίκηση που καταφέρουμε τα τελευταία χρόνια να χτίζουμε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Δυστυχώς και εγώ προσωπικά δεν το ήξερα το μέγεθος αυτού του θέματος και πραγματικά να δώσω δύναμη, να πω ότι έχω καλή δύναμη στους γονείς οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τα παιδιά τους άρα εκεί ερχόμαστε και εμείς να συμπληρώσουμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια. Και δεν ξέρω πως αλλιώς, νομίζω οι ειδικοί θα μας πούνε πώς πρέπει να ειδιστοποιήσουμε τους γονείς εκείνους οι οποίοι μπορούν δεχομένως να δυσκολεύονται, να μην το καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να βγουν αυτά τα παιδιά από το σπίτι, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είναι σημαντικό και εμείς είμαστε εδώ να στηρίξουμε όσο μπορούμε, αν δηλαδή στηρίζαμε τα παιδιά στα σχολεία μας μία φορά, εδώ πρέπει να στηρίξουμε πολύ περισσότερο για αυτά τα παιδιά. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας, Καλή χρονιά και πάντα θα είμαστε έτοιμος. Θα συνεχίσουμε έτσι, να κάνουμε νέες δράσεις, νέες ιδέες και είμαστε εδώ και εγώ και ο δήμαρχος. Αυτή η Δημοτική Αρχή, νομίζω, το έχει αποδείξει, ότι είμαστε κοντά στους εκπαιδευτικούς, κοντά σε αυτά τα παιδιά, να συνεχίσουμε να κάνουμε πράγματα και να τα δίνουμε καθημερινά όσο και πιο περισσότερες δράσεις μπορούμε για αυτά τα παιδιά. Να έχουμε και εμείς καλή σχολική χρονιά, να έχουμε ιδιωτική χρονιά. Να δούμε πολλά χαμόγελα στα παιδιά μας, αυτό μας ενδιαφέρει. Όσοι ωραίοι είμαστε εδώ όλη την μέρα ουσιαστικά μαζί με αυτά τα παιδιά, να μπορέσουμε να τα δούμε να προκόμουν, να κάνουν βήματα, να βάσουν λιθαράκια κάθε μέρα για την αυτοβολιτείωσή τους, για την καλύτερη ενταξή τους στην κοινωνία. Πιστεύω ότι όλοι θα δώσουμε το καλύτερο μας σε αυτό όπως το κάνουν όντως ή άλλως. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα αγώματα που γίνονται από την Άρξετς τάξη αυτά τα χρόνια. Εμείς το θυμάμαι πάρα πολύ και εμείς συγκριτιστούμε πολύ οικογένειες. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σ' όλες τις οικογένειες που μας στήριξαν και φέτος. Φέτος, βασικά, είχαμε μια πρωτόγνωρη προσέλωση από παιδιά. Είναι ο πρωτόγνωρος ενδιαφέρον. Οφείλουμε να σου πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που είστε παρόντες. Καλή σχολητή χρονιά και πάλι, δημιουργικοί, με υλία στις οικογένειες σας, ευχαριστούμε πολύ. Επιπρόσθετα, επιβολώστα να πω εγώ ότι θα εισάγουμε φέτος και τη λογοθεραπεία ως μάθημα, που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά σας. Είναι από την βοήθεια των παιδιών και όλοι τα εκτιμάμε πολύ. Ωραία!