13η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλημέρα σε όλους, παρακαλώ καθίστε. Και λίγο ησυχία σας παρακαλώ. Καλημέρα σε όλους. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς συνενδρεάζει σήμερα στην Μαγευτική Κάριστο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο τον κ. Ραβιόλο για την εξαιρετική φιλοξενία του και επιτρέψτε μου να σας πω και το μεγάλο και πλατύχα μόγελό του. Θα ήθελα να σας πω ότι η κυρία Άννα Καρύκα έχει ένα δώρο προσωπικό το οποίο έχει για όλους μας γιατί κάποιοι θα φύγουν νωρίτερα. Να την ευχαριστήσουμε και αυτή για την υποδοχή και για τη φιλοξενία. Θα παρακαλούσα επειδή το ταξίδι για τους περιφερειακούς συμβούλους όλους είναι μεγάλο για την επιστροφή να είμαστε στις τοποθετήσεις μας σύντομοι και να ακολουθηθεί η διαδικασία που όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι ακολουθούμε στα περιφερειακά συμβούλια. Θέλω να δώσω το λόγο στον Περιφερειάρχη τον κ. Ραβιόλο για μια σύντομη τοποθέτηση. Καλημέρα σας κι από μένα. Χαιρόμαι κι εγώ ιδιαίτερα που το περιφερειακό μας συμβούλιο συνεδριάζει στα ακρότατα λόχια έσχατα της περιφερειάς μας στην όμορφη Κάριστο. Επίσης να ευχαριστήσω και εγώ τον δήμαρχο και στον κ. Ραβιόλο για την υποδοχή μας και να ευχαριστήσω και εγώ τον δήμαρχο και στον πρόσωπό του όλο το δημοτικό συμβούλιο για τη ζεστή φιλοξενία αλλά και τη διαχρονικά καλή συνεργασία. Κάνουμε αυτές τις συνεδριάσεις που θα θέλαμε να τις είχαμε ξεκινήσει και πολύ νωρίτερα ωστόσο δεν μας το είχαν επιτρέψει οι υγειονομικές συνθήκες. Ωστόσο και με αυτόν τον τρόπο και σε αυτό το χρόνο έχουμε τη δυνατότητα να βρισκόμαστε κοντά στις τοπικές κοινωνίες και εν πράκτος ενώπι ενωπίης να συνομιλούμε όχι μόνο για τα συνολικά και στρατηγικά διακυβεύματα της περιφερειάς μας αλλά και για τοπικά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και στα οποία μπορούμε ενδεχομένως να φανούμε χρήσιμοι και σε κάθε περίπτωση αυτό προσπαθούμε. Εδώ πέρα λοιπόν στον Δήμο Καρίστου αφού ευχαριστήσω και τους πολύάριθμους φορείς για την παρουσία τους και θα τους ακούσουμε υπόθετο πρόεδρε ακολούθως. Να δώσω πολύ επιγραμματικά γιατί η στόχος σήμερα δεν είναι να ακουστούμε όσον ακούσουμε ένα στίγμα κάποιων δράσεων των πιο χαρακτηριστικών με πρώτη και κύρια τον μεγάλο δρόμο το περιβόητο δρόμο ραπτέει είναι αστύρα-αστύρα που φτάνει μέχρι το Πορτολάφια. Ένα δρόμο που σας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια εσάς πολύ περισσότερα καθώς ως πρόβλημα υπήρξε και πολύ προθύστερα της δικής μας παρουσίας που πέρασε από πολλά κύματα και που σήμερα με όλα τα εμπόδια έχουμε τη χαρά να έχουμε ολοκληρώσει τις νέες μελέτες που απαιτήθηκαν να έχουμε τρεξινές διαδικασίες να έχουμε ξεσεφαλίσει την έχρηματοδότηση από το Υπουργείο Ποδομών και το έργο πλέον το Νότιο Τμήμα του να βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δημοπράτησης με ανεκτό διεθνή διαγωνισμό με στόχο εντός του 2022 να υπάρχει ανάδοχος όπως σημαίνει να μπορείς επιτέλους να ξεκινήσει να κατασκευάζεται για να μπορούμε να ερχόμαστε σε αυτόν τον όμορφο τόπο πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι παραγνωρίζουμε το Βόρειο Τμήμα για το οποίο επίσης δουλεύουν οι υπηρεσίες μας και το οποίο επίσης βρίσκεται μέσα στη στοχοδεσία μας αφού μόνο έτσι θα είναι πραγματικά ολοκληρωμένο το σημαντικό αυτό έργο. Να πω και μου επιτρέπετε Δημαρχέ και εκτός δικητικών ορίων αλλά με υψηλό ενδιαφέρον για τη Νότια Άβια θεωρώ ότι αυτές οι μέρες που μιλάμε παραλαμβάνουμε και ολοκληρωμένες πλέον τις μελέτες για την παράκαμψη του Βασιλικού λέγοντας αυτές οι μέρες μέσα σε αυτή τη εβδομάδα που διανύουμε που σημαίνει ότι δουλεύουμε την άσκηση της χρηματοδότησης με την προεργασία που έχουμε κάνει βέβαια και δεν γίνουμε αναλυτικός αυτό ούτως ώστε και αυτό το έργο να δημοπρατηθεί εντός του 2022. Επίσης, για να κλείσουμε το συγκοινωνιακό μέρος και δεν γίνουμε πολύ εξειδικευμένος παρότι υπάρχει μια σειρά αποδράσεις το τρίτο στοιχείο και σημείο που μας ενδιαφέρει για την περιοχή για το κομμάτι της συγκοινωνίας μας είναι τα ιδατοδρόμια. Η διασύνδεση με αυτόν τον τρόπο, η οποία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ολυμμένων αναπτύσσεται αφενός μεν για το ιδατοδρόμιο της Καρίστου αφετέρου δε για τα ιδάτινα πεδία που είναι κάτι αντίστοιχα με το αεροδρόμιο Τσάρτερ στην πολιτική αεροπορία, αν μπορώ να κάνω τον παραλληλισμό τα οποία προορίζονται για το Μαρμάρι και τα Στήρα. Επομένως είναι και αυτός ο τρόπος μετακίνησης που νομίζω ότι θα αλλάξει όχι μόνο τον τουριστικό χάρτη της περιοχής αλλά και όλο το χάρτη των αστικών μετακινησίων. Και προς αυτό λοιπόν πολύ σύντομα θα έχουμε επίσης χειροπιαστά αποτελέσματα. Πέραν αυτόν και πολλών ακόμη που μπορούμε να πούμε στο πεδίο των έργων εδώ κοντά μας είναι για παράδειγμα το θεατράκι που με πλατιά πλειοψηφία αποφάζει το περιφερειακό μας συμβουλείο να εγκρίνει και πιστεύω ότι μετά και τον προσοχή χειμώνα στην επόμενη άνοιξη θα είμαστε εδώ να μας καλέσετε δημαρχέ να απολαύσουμε παραστάσεις όλοι μαζί. Και μια σειρά από άλλα έργα προσπαθώ να είμαι όσο πιο συνοπτικός. Έχουμε και ζητήματα άλλης φύσιος. Ένα από αυτά είναι σαφώς τα εωλικά πάρκα. Εδώ πέρα παρέλικη να επιχειρματολογήσω νομίζω ότι το έχουμε κάνει πανειλημένα στο περιφερειακό μας συμβούλειο όπου πραγματικά υπάρχει ένας κορεσμός και προς τούτο σε συνεργασία και σε συνέχεια αποφάσεων και τοπικών κοινοτήτων και του Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικών φορέων έχει και η περιφερειά μας τοποθετηθεί με τον πιο εμφαντικό και ξεκαθαρό τρόπο συνολικά επί του πλαισίου αυτού μιλώντας για αναλογικότητα, μιλώντας για χωροταξία μιλώντας για προστασία ειδικών περιοχών είτε ιδιαιτροφυσικού κάλους είτε αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος μιλώντας για σοβαρότερο ή ισχυρότερο πλαίσιο ανταποδοτικών μιλώντας ακόμη και για μεταφορά της αρμοδιότητας αδειοδότησης αυτού των μπάρκων στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια συναρτώμενο μερικός με αυτά αλλά και έχοντας και τη δική του μεγάλη αξία για άλλα θέματα και παιδεία το περιβάλλει το ιδιοκτησιακό ζήτημα της Καρίστου όπου σε συνεργασία και με την Επιτροπή που έχει διαμορφωθεί και βεβαίως με τον Δήμο δουλεύουμε ούτως ώστε ταυτόχρονα με την πολιτική διεκδίκηση ή και ως βάση αυτής της πολιτικής διεκδίκησης να υπάρχει και μια πολύ ισχυρή τεχνική θωράκιση έχουμε φέρει σε επαφή και συνεργάζεται γνωρίζω ο Δήμος και η Επιτροπή με πολύ έγκυρο συντάγματο λόγο και σύμφωνα και με τις τελευταίες επαφές τις οποίες έχουν ασχοληθεί και οι βουλευτές μας φαίνεται πως είμαστε σε έναν καλό δρόμο και προσπαθώ να είμαι πολύ φιδωλός στις συντυπώσεις μου γιατί σε όλα τα θέματα ελληδίως αυτά που έχουν τόσο μεγάλη σημασία καλύτερα να λέμε λίγο λιγότερα από όσα κάνουμε παρά λίγο περισσότερα γνωρίσαμε και τώρα πρεθύνομαι σε όσους συναδέλφους ή τεφορείς δεν είχαν ξαναεπισκέφτευτο την Κάριστο καρυστος μέσα στις μοναδικές της ομορφιές έχει και εξαιρετικά αγροδιοδιοτροφικά προϊόντα όπως το μέλι που θα δοκιμάσετε από την ευγενική προσφορά της συναδέλεφου της Άννας της Καρύκα η οποία επίσης την ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και την υποδοχή όπως μια σειρά ακόμα αλλά και το κατσικάκι και το αρνάκι στα οποία υπάρχει μια πλατιά απόδοχης πρώτες αποφορής να τρέξουμε της διαδικασίας ούτως ώστε να πάρει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Θέλω, Πρόεδρε μου, να σταθώ εδώ. Είναι πολλά ακόμα που μπορούμε να πούμε και είμαι βέβαιος ότι θα ακουστούν και από συναδέλφους αλλά και από φορείς σε σχέση με τη μεταφορά του λιμμένα αστήρων με την ολοκλήρωση με μια δεύτερη φάση στην ανάπλυα της πλατείας του Μαρμαρίου με την κύκλωση του Καβοντόρο που την ξεκινήσαμε στην προηγούμενη θητεία μας φτάσαμε πολύ μακριάθερο στο Σχίζαλι και μας μένει ένα τελευταίο πιο μικρό αλλά και δύσκολο κομμάτι για να φτάσουμε στο αγαθό της ενότητας Μαρμαρίου και βέβαια οι ακτοπουλοϊκές μας συνδέσεις γιατί η Κάρεσος νομίζω το αισθανόμαστε όλοι ότι βρισκόμαστε σε ένα κυκλανδυτικό πεδίο και τοπίο οπόμενως και με αυτόν τον τρόπο πρέπει να αναδειχτεί. Μένω εδώ, δεν λέω περισσότερα γιατί όπως πας σημαντικό είναι να ακούσουν οι φορείς και σαφώς βέβαια ακούγοντας θα μιλήσουμε και για πολύ περισσότερα θέματα. Να είστε καλά και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί η φιλοξενία είναι από τις ευχάρισσες στιγμές του Περιφερικού μας Συμβουλίου. Σας ευχαριστώ κύριε Περιφερεάρχα να δώσω τον λόγο... Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε εδώ. Επειδή έχουμε κάνει μια δηλούση για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της Λάρκο να το αφήσουμε για μετά, λέτε... Θα παρακαλούσα να τοποθετηθεί ο χωρικός αντιπεριφεράτης ο κ. Κελαϊντίτης και ο υποδεσπότης μας ο κ. Σραμπιόντος... Α, να μπούμε στη διαδικασία της χαριστίας. Ναι, και να μπούμε στους φορείς και όλα θα κουβερνιεστούν πριν τις συνεδριές. Εντάξει, ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Κελαϊντίτης. Αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα. Θα σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στο όμορφο νησί μας και στο ανατολικότερο άκρο της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, την μπάντα φιλόξενη και μαγευτική καριστία, πόσο και αν μακριά βρίσκεται χιλιομετρικά, τόσο πιο κοντά την ασθανόμαστε στην καρδιά μας, όχι μόνο κάθε βράπου την επισκεφτόμαστε και μας κάνει να την ξαναερωτευτούμε, αλλά και κυρίως την καθημερινή μας δουλειά ως αυτοδιοικητική και την ιδιαίτερη μέρη εμνά, την οποία οφείλουμε να προσφέρουμε στην κάθε απομακρυσμένη περιοχή της περιφέρειάς μας και στους ανθρώπους μας, οι οποίοι με μεγάλο αγώνα και μεράκι της κρατουνόρθειας. Γι' αυτό άλλωστε είμαστε κοντά σας σήμερα ως περιφερειακό συμβούλιο μαζί με τον περιφεριάρχη μας, φίλε Δήμαρχη Λευτέρη, αγαπητοί συνάδελφε Άννα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί στον πρώτο μαθμό, εκπρόσωποι φορέων, φίλες και φίλοι κάτοικοι της Καριστίας, για να πολιάσουμε και να κάνουμε ένα το σώμα μας και τη δουλειά μας με εσάς, τις ζωές σας, τις αγωνίες σας, τις ανάγκες στα όνειρά σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς για την εξαιρετική όπως πάντα φιλοξενία, για την άψογη μέχρι σήμερα συνεργασία σε κάθε επίπεδο, για τη μάχη που όλοι σας δίνετε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να βρίσκετε εκεί που χτισπρέπει και μια υπόσχεση από εμάς να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και σκληρή δουλειά στο πλευρό σας. Η δουλειά της Αυτοδιοίκης στα τρία πρώτα χρόνια της θηδίας μας, ιδιαίτερα στην περιφερειακή ενότητα έβοιας, όπως όλοι γνωρίζετε δεν ήταν οι συνηθισμένοι. Αλλεπάλιες φυσικές καταστροφές, διαδοχικές κρίσεις με βαρύ αποτύπωμα στην κοινωνία και την οικονομία, όχι μόνο απορρώπησαν πολλές από τις δυνάμεις μας, αλλά κινδύνευσαν να μας θέσουν και εκτός πορείας. Αποδείχτηκε τελικά πως είμαστε σκληρά καρέντια και αρκετά πισματάριδες για να το βάλουμε κάτω και πως η έβοια και η στερεά συνεχίζει την πορεία της προς καλύτερες μέρες. Εξειδικεύοντας το κομμάτι της δουλειάς μας, κορυφαία μας προτεραιότητα παραμένει στην ατζέντα μας η σημαντική αναβάθμιση του δικού μας δικτύου συνολικά και ιδιαίτερα της ταχύτερης και ασφαλέστερης πρόβασης στην καριστία. Το έργο στήρα Πορτολάφια μετρά συγκεκριμένους χρόνους μέχρι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, των αναδόχων στο τέλος του προσεχού Σιουλίου και θα εργαστούμε προκειμένου να δούμε το συντομότερο το εργοστάσιο αυτό να παίρνει μπροστά. Συνεχίζουμε να χτίζουμε μέσα από τα έργα συντήρησης του επαρχιακού μας δικτύου την αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας στον δρόμο της καριστίας. Ολοκληρώθηκε το έργο το οποίο εκτός από ασφαλτοστρώσεις στο Λέπουρα Κάριστος κατασχεύασε τείχους προστασίας στο Χονή. Δημοπρατήσαμε και προχωρήσαμε συμβασιωπής έργο που θα δουλέψει στον Άξονα προσπόθη, στον Αετό και στον Ευαγγελισμό. Ενώ διεκδικήσαμε στη συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και καταφέραμε την εκτέλεση μεγάλου έργου αποκατάστασης βλαβών οδοπίας που προκλήθηκαν από εταιρίες κατασκευής εωλικών πάρκων και ασφαλτοστρώσεων στην περιοχή Στήρων και στον Άξονα κατά στο Ευαγγελισμό. Δουλεύουμε με τον περιφερειάρχη για την εξασφάλιση πόρων που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην αποπεράτωση του οδικού δικτύου του κύκλου του ΚΑΒΟΝΤΟΡΟ όπως μας αρέσει να τον ονομάζουμε. Επαντυσμένες εργολαβίες αλλά και έκτακτες όπου χρειάστηκε, καθαρισμούς και εργασίας αντιπλημμυρικής τοράκησης προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα ολοένα και πιο συχνά χτυπήματα στην έβοια ακριών και ρικών φαινομένων. Επαντυσμένες εργολαβίες αλλά και έκτακτες όπου χρειάστηκε, καθαρισμούς και εργασίας αντιπλημμυρικής τοράκησης προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα ολοένα και πιο συχνά χτυπήματα στην έβοια ακριών και ρικών φαινομένων. Επαντυσμένες εργολαβίες αλλά και έκτακτες όπου χρειάστηκε, καθαρισμούς και εργασίας αντιπλημμυρικής τοράκησης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ολοένα και πιο συχνά χτυπήματα στην έβοια ακριών και ρικών φαινομένων. Επαντυσμένες εργολαβίες αλλά και έκτακτες όπου χρειάστηκε, καθαρισμούς και εργασίας αντιπλημμυρικής τοράκησης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ολοένα και πιο συχνά χτυπήματα στην έβοια ακριών και ρικών φαινομένων. Παράλληλα, είμαστε πολύ κοντά όπως ανέφερε και ο Περιεφερειάρχης στη λειτουργία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι των υδατών δρομίων της ΕΒΙΑΤ μεταξύ άλλων και της Καρίστου, αλλά και την παράλληλη δημιουργία πρόσθετων υδάτινων πεδίων σε νέα στήρα και μαρμάρι. Χρηματοδοτούμε έργα τα οποία εκτελεί ο δημοσκαρίστου, όπως η διαμόρφωση του λόχου Αγίου Κωνσταντίνου στα νέα στήρα, το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, ανυπομονούμε δε παράλληλα να προχωρήσει στη δημοπράτσιση το έργο συντήρησης της δομής στέγασης ατόμων με αναπηρία χέρι-χέρι στα καλύβια. Η μάχη μας με την καθημερινότητα συνεχίζεται, με τις υπηρεσίες μας κάποια από τα στελέχη είναι εδώ σήμερα μαζί μας, τα οποία βρίσκονται κοντά στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου, στον αγρότη, τον επαγγελματία, τον κάθε συμπολίτη μας. Είμαστε κλείνοντας εδώ για να χτίσουμε περιπέροχο το φύλλο πορείας της περιφέρειας στον τόπο σας, στον τόπο μας, να ξεκαθαρίσουμε από κοινού προτεραιότητες, να βάλουμε στόχους, να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστώ κύριε Κελαηδίτη να δώσω τον λόγο στον δήμαρχό μας, τον κύριο Ραβιόλο. Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ κύριε Περιφεριάρχη, αγαπητοί αντιπεριφεριάρχες, αγαπητοί περιφερειακοί σύμβουλοι, κύριοι Μουλεφτά, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε για ακόμη μια φορά στο Δήμο Καρίστου και σας ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνετε με την απόφασή σας να συνεδριάσει το Ανώτατο Θεσμικό Όργανο της Περιφέρειας εδώ στον Δήμο μας. Επιτρέψτε μου να τονίσω στο σημείο αυτό πως η απόφαση να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε διάφορους δήμους της Περιφέρειας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και την επικρατούμε όλοι και σας ευχαριστούμε. Και αυτό γιατί, γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία οι πολίτες αισθάνονται το θεσμό της Περιφέρειας πιο κοντά. Ένα θεσμό που παίζει αποφασιστικό ρόλο στις ζωές των πολιτών και στην καθημερινότητά τους. Γνωρίζω ότι η μετακίνηση πολλών από εσάς ήταν δύσκολη λόγω της απόστασης και του οδικού δικτύου. Είναι όμως σήμερα μια ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τον τόπο μας όσοι από εσάς δεν έχετε ξαναβρεθεί εδώ στην περιοχή μας στο Δημοκαρίστου. Ο Δήμος μας είναι ένας τόπος πρυκισμένος από τη φύση, αλλά θέλω να πω ότι διαπιστώνω καθημερινά ότι ο τόπος μας μετρά χαμένες ευκαιρίες και έχει ακόμη με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Τέτοιες ενέργειες όπως η σημερινή συνέντριαση αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία ούτως ώστε οι πολίτες να αισθανθούν πως οι δύο βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συνεργαστούν προς όφελό τους. Μπορούν από κοινού να συνδράμουν για να επιληθούν κάποια από τα πολλά προβλήματα που τους απασχολούν. Κύριε Περιφεριάρχη, σήμερα περισσότερο από ποτέ που τα προβλήματα είναι πολλά και πολλές φορές δισεπήλυτα, οι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την απογοήτευση των πολιτών. Η πανδημία, η οικονομική κρίση, ο πόλεμος, η ανεργία και η μείωση των ατομικών εισοδημάτων σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης δημιουργούν ένα μείγμα εκκρεκτικό. Πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θέματα που αντιβαίνουν την κοινή λογική. Και είμαι σίγουρος πως και εσείς έρχεστε αντιμέτωποι με τέτοια ζητήματα. Στις τοπικές κοινωνίες όμως δίνεται η μάχη. Γνωρίζω προσωπικά τον ιδιοκτήτη της κάθε επιχείρησης που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Ξέρω έναν προς έναν τους ανέργους. Γνωρίζω όλους εκείνους που γράφουν το όνομά τους στις λίστες των απόρων. Έχω την τύχη να διοικώ μια τοπική κοινωνία και να λέω καθημερινά καλημέρα με τους δημότες μου. Βιώνω όμως καθημερινά τα προβλήματα των δημοτών μου που αντικατοπτίζουν την γενικότερη κατάσταση της χώρας μας. Καλούμαστε σήμερα λοιπόν να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση με μοναδικά εργαλεία την προσφορά των στελεγχών μας αλλά και την αλληλέγεια δράση των συνανθρώπων μας. Ίσως και το μοναδικό θετικό σημείο της κρίσης. Τα καθημερινά προβλήματα απαιτούν συνεργασία μεταξύ δήμου και περιφέρειας. Και θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω εσάς και τους συνεργάτες σας για την επικοδομητική συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω προσωπικά τον αντιπεριφερειάτικη μας τον κ. Κελαϊδίτη, τους περιφερειακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων πραγματικά γιατί είναι κοντά μας, την περιφερειακή μας σύμβουλο από εδώ από την Κάριστο την κ. Καρίκα και τον αντιπεριφερειάτικη μας τον κ. Κούπουζα που είναι ο πιο συχνός επισκέπτης μας. Η σημερινή συνεδρίαση έχει σημαντικά θέματα προσυζήτηση, όμως δράπτω με της ευκαιρίας να πω πως έχουν οριμάσει πια οι συνθήκες ενωμένοι πλέον να προτάξουμε τις ανάγκες μας και μέσα από τη σύνθεση να καταλήξουμε σε βιώσιμες λύσεις για τα χρόνια προβλήματα που μας ασχολούν. Ειδικότερα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ συγκεκριμένα ότι έχει φτάσει η ώρα η Εύβοια να αποκτήσει μια αυτόνομη περιφερειακή συνείδηση ώστε η γυτνίαση με την περιφέρεια Αττικής να μην την καθιστά προάστιό της και κατεπέκταση φτωχό συγγενή, αλλά μια περιφερειακή ενότητα με συγκεκριμένες ανάγκες που χρύζουν ειδικής μέρημνας. Άλλωστε, σε λίγες εβδομάδες είναι η θλιπερή επέτειος από την καταστροφή στη βόρεια Εύβοια. Μια καταστροφή η οποία ανέδειξε συνολικά τα προβλήματα του νομού. Αγαπητά μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Εύβοια διαχρονικά έχει αφεθεί στη μοίρα της. Οι μεμονωμένες προσπάθειες των δημοτικών αρχών που συγκροτούν την περιφερειακή ενότητα, φυσικά δεν αρκούν. Ο τόπος μας χρειάζεται την προσοχή της κεντρικής εξουσίας. Είναι αδιανόητο να συζητάμε και να διεκδικούμε, εν έτη 2022, ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Είναι αδιανόητο να συζητάμε και να διεκδικούμε οριστικές και ρίκες λύσεις για το ιδιοκτησιακό. Είναι αδιανόητο να συζητάμε για το πώς θα αναπτυχθούν ισότημα και με δικαιοσύνη, οι εγκαταστάσεις των ΝΑΠΕ στο νομό, ώστε να μη σηκώνει στις πλάτες τους ένας δήμος ολόκληρη τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Είναι αδιανόητο, εν έτη 2022, να συζητάμε για τα αυτονόητα και για αυτά που θα έπρεπε ήδη να έχουν πραγματοποιηθεί. Σταθερή μου άποψη, άλλωστε, είναι πως για την επίτεψη του σκοπού μας, που δεν είναι άλλος από μια σταθερή και βιώσιμη οικονομική τοπική ανάπτυξη, με παράλληλη αναμπάθμηση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, ο ρόλος της περιφέρειας. Ο ρόλος της περιφέρειας είναι κρίσιμος και καταλήτης των εξελίξεων. Έχει φτάσει όμως η ώρα η έμπεια να ακουστεί, δυναμώνοντας τη φωνή της σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όλα αυτά τα χρόνια, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, πορεύεται με οδικό το προσωμικό μας όραμα, εργαζόμαστε καθημερινά, σκληρά, εφαρμόζοντας ένα πολυπαραγωγικό σχέδιο, ο οποίος ασκούς άξενος έχει τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την κοινωνική προστασία και την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Παρά τα τεράστια εμπόδια που πολλές φορές εμφανίζονται μπροστά μας, έχουμε καταφέρει αρκετά και σε πίσμα των καιρών, προχωρούμε με συνεχείς παρεμβάσεις στην βελτίωση της καθημερινότητας. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ σε συζήματα που απασχολούν τον δημοκαρίστου, που χρειάζονται τη στήριξη και τη συμβολή της περιφέρειας. Αρχικά να ευχαριστήσουμε πολύ για την δημοπράτηση του δρόμου Πορτολάφια-Στήρα. Πρέπει να χρηματοδοτηθεί φυσικά και το υπόλοιπο, το Στήρα Ραπτέι, αλλά και το Πορτολάφια-Στήρα πρέπει να τρέξει όσο των δυνατών γρηγορότερα. Να ολοκληρωθεί ο κύκλος του Καβοντόρου, να γίνουν τα τεχνικά στές και αλπίδες και να ενωθεί με άσφαλτο το σκύζαλ για αγαθό. Θέλουμε την ενίσχυση και τη συντήρηση των επαρχιακών δρόμων, που παραμένουν ασυντήρητοι για πολλά χρόνια. Είναι απαραίτητη η αύξηση των ποσών. Έχουμε μια συντήρηση που τρέχει ενάντια σε εκατομμυρίο και θα κατασταθεί νέος εργολάμβος, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να βγει και καινούριο κονδήλι για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της συντήρησης των επαρχιακών δρόμων. Η σήμανση των κεντρικών δρόμων πρέπει να γίνει άμεσα και των μονοπατιών. Είναι απαραίτητη η στήριξή σας, κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, στο θέμα της μεταφοράς των απορριμάτων. Καταλαβαίνετε ότι για μας είμαστε το νοτιότερο άκρο. Μεταφέρουμε αυτή τη στιγμή τα απορρίματά μας στη Χαλκίδα ή στη Θήβα. Τώρα συζητούν για την Άμφυσα. Οι διαμορφώσεις και οι αναπλάσεις των παραλιακών μετόπων του Δήμου μας είναι απαραίτητες και χρήζουν χρηματοδότηση. Συζητήσαμε και χθες, παρόλο που είναι εκτός των διοικητικών ορίων του Δήμου, επειδή όσοι ήρθατε οδικός θα είδατε ότι στην περιοχή των λεπούρων χρειάζεται μια διαμόρφωση του κομμού, γίνεται μια διαμόρφωση εκεί για την παράκαψη των λεπούρων όσον αφορά το λιμάνι της Κύμης. Εκεί θα μπορούσε να ενταχθεί και η είσοδος προς τον Δήμο Καρίστου. Από τα αθλητικά δρόμενα, η κατασκευή κερκίδων στο γήπεδο Καρίστου, Μαρμαρίου και Στήρων, έχουμε ζητήσει και είναι εδώ από τον πρωιν Δήμο Στυρέων και ετούνται για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου. Έχουμε όρημη μελέτη και μπορεί να προχωρήσουμε στην χρηματοδότηση και την κατασκευή, όπως και κολυμπητηρίου στον Δήμο μας. Ξέρετε ότι είμαστε ένας παραλιακός δήμος, έχουμε τα λιμάνια που χρειζούν αναμάθμισης του Αλμυροποτάμου, έχουμε τη μεταφορά των νέων στήρων που ξεκίνησε η μελέτη, είναι η κατασκευή του αλειευτικού Μαρμαρίου που διεκδικούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι η αναβάθμιση του λιμμένα της Καρίστου με διαπλάτηση της προβλήτας, αλλά και μελέτη που χρήση απαραίτητα ακτομηχανικής, αλλά και τη μελέτη για την κατασκευή της προβλήτας στην Παξιμάδα. Φυσικά και οι εγκαταστάσεις για τα υδατοδρόμια. Έχουμε ακόμη τον φωτισμό των επαρχιακών δρόμων, έχουμε την αξιοποίηση του φαραγιού στο Δημοσάρι με την κατασκευή του δρόμου Καλιανή-Λενωσέ και την βελτίωση του δρόμου Καρίστου με κουνίδας προς το Δημοσάρι. Το φαράγι μας είναι ένα στολίδι για την περιοχή, απίστευτο φυσικού κάλους. Εξίσου, είναι σημαντική η αξιοποίηση της Αρχάμπονης των Δρακόσπητων, των κάστων του Μπουργτζή, του Καστέλου Ρώσο, του κάστων της Φυλάγκρας. Έχουμε εδώ και την δυνατότητα στο σύνολο της περιφέρειάς μας να προσελκύουμε κάθε είδους τουριστικό κοινό. Με συστηματική δουλειά το έχουμε τονίσει. Η στήριξη σε χρωματοδοτούμενα προγράμματα, όπως είπαμε και χθες, γιατί είχαμε μια περιοδεία στους πρώην δήμους και καταλήξαμε σήμερα εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είδατε ότι πάρα πολλά προγράμματα είπαμε με συνέργειες και με την περιφέρεια ότι μπορεί να τα τρέξουμε. Εμείς έχουμε όλη τη θέληση και την τεχνογνωσία και έχουμε μόνο το θέμα λίγο της απόστασης και γι' αυτό θέλουμε τη στήριξή σας. Ολοκλήριστο Υπέθυριο Θεάτρο στην Κάριστο είναι εδώ δίπλα. Θα γίνει ένα πανέμορφο θέατρο και σας ευχαριστούμε γι' αυτό για τη χρηματοδότησή σας. Οι προσθήκοι που κάνουμε στο χέρι-χέρι, πραγματικά τα άτομα αυτά χρήζουν την βοήθειά μας. Η ολοκλήρωση του Ρωμαϊκού Μαυσολίου στην Κάριστο, η ανάπλαση των παραλιακών μετόπων, χρηματοδότηση παιδικών χαρών που έχουμε προγραμματίσει και τέλος θέλω να πω ότι πολεοδομικά θα θέλαμε τη στήριξή σας στην ολοκλήρωση των σχεδίων των επεκτάσεων. Μετά την κρίση έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουν και αυτά, Μαρμαρίου, Στήρων, Παναγίας, Αλμυνοποτάμου. Η συνεργασία του Δήμου είναι άψογη όσον αφορά την τουριστική προβολή του Δήμου και θέλω να σας ευχαριστήσω και τον αντιπεριφερειάρχη μας. Πραγματικά τα τελευταία χρόνια η κάρος σας έχει ακουστεί πάρα πολύ. Γνωρίζετε όλοι ότι έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και προσβλέπουν όλοι στην ισόρροπη ανάπτυξη, αλλά ξέρετε όλοι ότι ο τουρισμός είναι το βαρύ πυροβολικό στις περιοχές όπως είναι ο Δήμος Καρίστου. Περνάμε στα θέματα της επίλυσης του ιδιοκτησιακού ζητήματος και εδώ ήθελα να πω, επειδή έχουμε υπαρρουσία του βουλευτή μας, αλλά ήθελα να πω και στους περιπερειακούς συμβούλους ότι θα θέλαμε τη στήριξη όλων των βουλευτών της περιπερειάς μας, όχι μόνο του νομού μας, ούτως ώστε ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής να επιλυθεί. Έχουμε τώρα στα εολικά πάρκα τη διεκδίκηση της άψησης των ανταποδοτικών τελών προς το Δήμο από τις ΑΠΕ και θα ήθελα σήμερα, αν είναι δυνατόν, κύριε Πρόεδρε, να τεθεί ένα θέμα για τη κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σαν ένδειξη από την κεντρική διοίκηση ότι ο Δήμος Καρίστου συνησφέρει στα μέγιστα στην εολική ενέργεια και είναι ο πρώτος δήμος σε παραγωγή εολικού φορτίου στην Ελλάδα. Αν γίνεται να το φέρουμε σήμερα και να είναι μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πάρθει εδώ στην Κάριστο. Εμείς έχουμε πάμπουλες φορές αιτηθεί, δεν έχουμε όμως την ανταπόκριση. Η στήριξη φυσικά είπαμε για ισόρροπη ανάπτυξη και δεν θα μπορούσε να λείψει η σήριξη των αγροκτινοτρόφων της περιοχής μας και με την επίλυση εδώ της τοποθέτησης κτινιάτρου που λείπει από την περιοχή, η στήριξη των μελισσοκόμενων, των αμπελουργών μας και των αλλιέων. Εδώ έχουμε τις εγκαταστάσεις και είδατε όλοι σαν απομακρυσμένος δήμος ότι έχουμε τις ενισκήσεις που θέλαμε στους φορείς του λιμεναρχείου, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ γιατί ως απομακρυσμένος δήμος χρήζουν ανάγκες. Τελειώνοντας και κλείνοντας, έχουμε συζητήσει και χθες μεμονωμένα τα ορισμένα θέματα. Έχουμε για το κέντρο της Καρίστου ετοιμάσει την μελέτη και είναι όρημη για τη χρηματοδότηση ενός υπόγειου πάρκινγ. Είναι ύψους 2 εκατομμυρίων. Και εδώ θα θέλαμε την στήριξή σας κύριε Περιφερειάρχα και την στήριξή του Περιφερειακού Συμβολίου ούτως ώστε αυτό το έργο να πραγματοποιηθεί. Και ένα από τα μεγάλα θέματα μας που είναι κυρίως πρωτίστως είναι τα θέματα υγείας που μας ενώνουν όλους. Είναι η στήριξη για τη βοήθεια και από την Περιφερεια την ολοκλήρωση της μονάδας του τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο μας. Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω κλείνοντας την Περιφερεια για τη στήριξη των κοινωνικών υποδομών του Δήμου μας. Η στήριξη του κοινωνικού παντοπολίου και ενίσχυση των δράσεων για τους απώρους μας είναι πάρα πολύ σημαντική σε αυτή την περίοδο. Και σε πείσμα των καιρών, όπως σας είπα, ο Δήμος Καρίστου καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για τη διεκτύξη όσων περισσότερων προγραμμάτων μπορούμε να απορροφήσουμε από το ΕΣΠΑ και προχωρά σε συντάξεις όριμων μελετών, ώστε να μπορούμε να ανταχθούμε αμέξως σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ο Δήμος Καρίστου αυτή τη στιγμή εκτελεί ένα τεχνικό πρόγραμμα 43 εκατομμυρίων. Πραγματικά, είναι ένα άθλος για εσάς. Ο τόπος μας, όπως σας είπα, εξ αρχής είναι ένας τόπος με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Όμως, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας, τη βοήθειά σας, ώστε να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες. Η λυκρινής και επικοδομητική συνεργασία είναι εκείνη που αποδίδει για την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση που νηρευόμαστε όλοι. Αγαπητέ κύριε Περιφεριάρχη, αγαπητοί αντιπεριφεριάρχες, αγαπητοί περιφερειακοί σύμβουλοι, σας ζητώ με τις πράξεις σας να συμβάλλετε στην προστασία της αξιοπιστίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είμαστε το τελευταίο ανάφωμα απέναντι στην ισοπαίδωση των αρχών και των αξιών μας. Οι συμπολίτες μου έχουν αισθανθεί πολλές φορές παραμελημένοι, ξεχασμένοι και αδικημένοι. Παρ' όλα αυτά, αγωνιζόμαστε με όραμα και με αγάπη για τον τόπο αυτό. Εύχομαι από καρδιάς η σημερινή συνεδρίαση να οδηγήσει στις σωστές αποφάσεις για τους πολίτες της περιφέρειάς μας συνολικά, αλλά και της περιφερειακής ενότητας της Εβεία Συντικότητα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Επιτρέψτε μου να δώσω τον λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό στον κύριο Ζεμπίλι, το βουλευτή του νομού. Οι δυο κυρίες της Εμπίλησης πληροφορεθήκαμε πριν από λίγο ότι γενεθλιάζει, όπου θέλουμε να του ευχηθούμε πολύ χρόνος και πάντα δημιουργικός. Ευχαριστώ πολύ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε ηλικία 26 ετών, όταν ήμουν ανομαρχιακός σύμβουλος, ξεκίνησε σε προκατακτικό στάδιο ο άξονας, σε ελέπουρα κάριστος και σήμερα συμπληρώνται 54 και δεν έχει ολοκληρωθεί 28 χρόνια μετά. Θα ήθελα και εγώ στο πνεύμα του δημάρχου, διότι πράγματι το χαμόγελο αυτό είναι χαρακτηριστικό των κατοίκων, διότι είναι πρόσχαρη και φιλόξενη σε αυτό το κλίμα, να σας καλωσορίσω στην όμορφη και φιλόξενη, ευχαριστώ. Και βέβαια, για να μην παραβιάσω ανοιχτές στίδες, όλοι σίγουρα διαπιστώσατε την έλλειψη υποδομών οδικών και άλλων υποδομών που έχει ο νομός της σέβειας. Λοιπόν, πρέπει να δούμε ότι εκτός από την αδικία που υπέστησε συνολικά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως ξέρουμε κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους σε σχέση με την κατανομή των πόρων, όπως ακριβώς διαμορφώθηκε από την εικόνα και τη στρευλή στατιστική της βιομηχανικής σπίκνωσης των ενοφείτων, πέραν τις αδικίες αυτής που ήταν γενικότερης και συνολικότερη για τη Στερεά Ελλάδα, όμως και ειδικότερα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει και ενδοπεριφερειακή ανισότητα, ιδιαίτερα στο νόμο της έβοιας, στα άκρα, στο βόρειο και στο νότιο άκρο. Και αυτό διότι η έβοια, πέραν όλων των άλλων, έχει τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας, της ασυνέχειας του χώρου. Βλέπουμε σήμερα ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται μεγάλοι οδικοί άξονες, που διασχίζουν περιφέρειες, περιφερειακές ενότητες, από λιμάνια σε μεγάλα στικά κέντρα, αντίστοιχα τα μεγάλα σιδηροδρομικά δίκτυα που διατίθεται τελευταία τέσσερα δισεκατομμύρια για αυτά. Από όλα αυτά η έβοια είναι αποκλεισμένη, γιατί είναι νησί. Τα άλλα έργα εξυπηρετούν τους πάντες, τους πανέλληνες. Ό,τι γίνεται στην έβοια, εξυπηρετεί μόνο τους εβιώτες. Για αυτό το λόγο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει έλλειψη των υποδομών, η οποία όμως σε συνδυασμό με τη μορφολογία, το σχήμα, αλλά και βεβαίως το γεγονός ότι έχουμε πολύ συχνά δοκιμαζόμαστε από τις φυσικές καταστροφές, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό προκαλεί μια μεγάλη υστέρηση στον τόπο μας. Σε σχέση καταρχήν με τις οδικές, με το δικό δίκτυο. Πράγματι υπήρξε αναφορά στο λεπουρακάριστος. Το λεπουρακάριστος ως προς το νότιο τμήμα, το οποίο είναι μια ευχαριστή σίγουρα είδηση. Πρέπει όμως εδώ να παρακαλέσω να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης, διότι ξέρουμε ότι το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων είναι γενναιόδωρο στις δεσμεύσεις και φιδωλό στις χρηματοροές. Άρα έχω μια επιφύλαξη, αν μπορεί να το σηκώσει στους χρόνους που πρέπει να εξελιχθεί το έργο αυτό, το πρόγραμμα των δημοσιών επενδύσεων και βέβαιο σίγουρα θα πρέπει να τρέξει και το βόρειο μήματοδικού άξονα, μελετητικά έτσι ώστε να εννοποιηθεί το λεπουρακάριστος. Και επειδή όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε, δεν φτάνει κάποιος στα λεπουρά με αερόστατο, είναι και ο οριζόντιος άξονας. Δηλαδή το Χαλκίδα Λέπουρα, αναφέρουμε σε αυτό το κομμάτι γιατί μιλάμε για την Οδιακαριστία τώρα. Όπως σωστά αναφέρθηκε, είναι η παράκαμψη Χαλκίδας που ήδη έχει δημοπρατηθεί και είναι η παρακάμψη Βασιλικού και Αμαρίνθου που ο Περιφερειάρχης είπε ότι τρέχουν, ιδιαίτερα του Βασιλικού από τι κατάλαβα, έχει την ευθύνη της ολοκλήρωσης και επικαιροποίησης των μελετών, είναι άργα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση 45 εκατομμύρων ευρώ, όπως βέβαια και η παράκαμψη Αλιβερίου και η συναρμολόγηση, η σύνδεση και η προσαρμογή των παρακάμψεων και η σύνδεση, το κούμπομα με το Λεπουρακάρισο σίγουρα θα δώσει έναν ασφαλή και γρήγορο οδικοάξονα. Περαιτέρω η θαλάσσια πρόσβαση, όπως πολύ σωστά αναφερθήκατε. Και εδώ ήδη το έργο των νέων αστήρων μεταφορά του λιμμένα και αξιοποίηση τουριστικής μαρίνας είναι έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και τρέχει μελετητικά. Το βεβαίως είναι η βελτίωση του λιμμένα της Καρίστου. Αντίστοιχη όρημη μελέτη υπάρχει και για το λιμμένα του Μαρμαρίου, τη μεταφορά του και την αξιοποίηση τουριστικής μαρίνας και του Ιφιστάμενου και βεβαίως το λιμάνι του Αλμυροποτάμου που θα πρέπει μελετητικά να τρέξει έτσι ώστε να είναι όρημο για την επόμενη φάση. Αλλά όλα θα βγάλουν βεβαίως την Ότια Καριστία από την απομόνωση και θα δώσουν όθηση στις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές και δραστηριότητες. Και ως τέτοιες εννοώ βεβαίως την οικιστική ανάπτυξη, την παροχή υπηρεσιών, τον τουρισμό, την κτηνοτροφία, την λαττομική δραστηριότητα και άλλες βεβαίως. Πολύ σωστά αναφέρθηκε, συνεκτικός ιστός όλων αυτών είναι το ιδιοκτησιακό και για τους αφορά και τους λατόμους, αφορά και τους ξενοδόγους, αφορά και της ΑΠΕ, να γνωρίζει κάποιος την νομική κατάσταση του γηπεδού που παραλαμβάνει να κάνει τη δραστηριότητά του. Βεβαίως είναι και ένα δίκιο έτημα η πολιτεία να γνωρίσει τίτλους ιδιοκτησίας που αδιάκοπα τρέχουν μέχρι το 1870 και ακόμα παλαιότερα. Ειδικότερα θα μου επιτρέψατε να πω ότι ήταν πολύ σωστά και η αναφορά του κυρίου Περιφεριάρχη σε σχέση με την κτινοτροφία. Πριν φτάσουμε στο στάδιο να μιλάμε για ονομασία των προϊόντων και προστασίας τους, θα πρέπει να δούμε το γεγονός ότι η Κάρισο, η Συνότια Καριστία, έχει ένα πληθυσμό, αν δεν κάνω λάθος, γύρω στα 220.000 ιδοπρόβατες από τις μεγαλύτερες περιοχές σε ζωικό κεφάλαιο. Η κτινοτροφία αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος, πλεινόμως και έχει και δύο σύγχρονα σφαγεία και δεν έχει κτινίατρο. Άρα λοιπόν προέχει αυτό να αντιμετωπίσουμε σε μόνιμη βάση, όχι να έρχεται κάποιος από την περιφέρεια Σαββατοκύρια κάποια άλλη μέρα. Σε μόνιμη βάση να έχουμε κτινίατρο, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα και να συμβάλει έτσι και στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη του κλάδου της κτινοτροφίας. Νομίζω ότι αυτά είναι τα βασικά ζητήματα που θα μπορέσουν να δώσουν μια όθηση αναπτυξιακή στη περιοχή και βεβαίως θα ήθελα να τελειώσω με μια παράκληση να εισακουστούν οι επαγγελματίες της περιοχής της Πλατάνας και βρήκαν του παραλιακού μετώπου του Δήμου της Δημοτικής Ενότητας Κύμης. Πράγματι οι άνθρωποι έχουν περάσει από πολλές κρίσεις αλεπάλληλες, μνημονιακές, πανδημικές. Υπήρχε αυτή η πρόλεψη έτσι ώστε δύο θερινούς μήνες να εργαστούν, έχουν κάνει ένα προγραμματισμό με βάση αυτό. Η έκκλησή μου θα είναι να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος και να εισακουστονεί με κάθε μέσο να υποστηριχθούν προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν αυτή την δύσκολη κατάσταση, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι η εργοταξιακή χώρα είναι μέσα στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για να ευχηθώ. Καλές εργασίες. Θα σας ευχαριστούμε κύριε Δημήτη. Ο δικητής περνός τους φορείς, ο δικητής του... Πρόεδρε, παρότι δεν θα παρεβούμε μετά από κάθε τοποθέτηση, θα μιλήσουμε στο τέλος μόνο δέκα δευτερόλεπτα για μια διευκρινήση πολύ σημαντική πάνω σε αυτό που το βουλευτείς γιατί είναι κρίσιμη. Το έργο των ραπτέων, των νότιων του ΥΜΑ που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης είναι εθνικό που δουεμένο που έχει σαφώς την πίεσή του. Ωστόσο, είναι σε τομαιακό σκέλλωση του Υπουργείου Ποδομών, δεν είναι στο δικό μας. Γιατί πραγματικά στο δικό μας αντιλαμβανόμαστε ότι να προσθέτουμε άλλα 12 εκατομμύρια στην υπάρξη του κατάσταση θα ήταν σχεδόν απαγορευτικό στο να χρηματοδοτηθεί. Οπότε, εξ αυτού του λόγου το διευκρινίζουμε. Είναι στο τομαιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ποδομών, δεν είναι στο περιφερειακό. Έχει ως φορέ ελλοποίησης την Περιφερειαστριας Ελλάδας. Σας ευχαριστώ. Νοσοκομείο, καρύστου ο κύριος Μίχας για να τον ελευθερώσουμε πρέπει να γυρίσει στα καθήκοντά του. Θα παρακαλούσα τους φορείς να είναι σύντομη, έτσι εντός τριλέπτου και λιγότερο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, κύριε Περιφερειακή Επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων, κύριε Δήμαρχε, κύριοι και κύριοι, σας καλωσορίζω και εγώ στην Κάριστο, όπου οι γειονομικά ίσως είναι από τις πιο δύσκολες περιοχές, όπου οι γειονομικά ίσως είναι από τις πιο δύσκολες περιοχές της χώρας. Περάσαμε πολύ δύσκολες εποχές με τον COVID, όπου δυστυχώς έχει αρχίσει σιγά σιγά και επανέρχεται, αλλά από αυτό το βήμα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους πάνω στο νοσοκομείο, γιατί το νοσοκομείο, παρότι το μέγεθός τους, κατάφερε και ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντά του και μάλιστα με τα στατιστικά τα τελευταία των γιατρών, έχουμε παρουσιάσει ίσως από τους μικρότερους πανελλαδικά δίκτες θνησιμότητας της κλινικής, χάριν των έγκαιρης προμήθειας των αντισομάτων που φέρναμε στους ασθενείς με COVID. Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ την περιφέρεια, τον κ. Περιφεριάρχη, τον κ. Αντιπεριφεριάρχη, κ. Κελαϊδίτη για την άριστη συνεργασία. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε και ολοκληρώνουμε δύο προγράμματα ΕΣΠΑ, περίπου γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το οποίο θα αλλάξει πραγματικά τη ψυχογνωμία του νοσοκομείου αφορά αντικατάσταση των ήδη υπαρχών των πολύ σημαντικών μηχανημάτων, αλλά και νέα μηχανήματα, τα οποία θα τεθούν άμεσα σε λειτουργία. Επίσης, απασχολούνται και 10 άτομα ΕΣΠΑ COVID, όπως το λέμε, δηλαδή χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και έχουν έρθει για τις ανάγκες του COVID. Και σας καλώ να βγάλετε και άλλα προγράμματα ΕΣΠΑ, που είμαστε έτοιμοι να τα απορροφήσουμε, ανά πάσα στιγμή. Όσον αφορά το μεγάλο στόχο, όπως αναφέρθηκε και ο δήμαρχος, είναι η μονάδα τεχνητού νεφρού, η οποία έχει εγκριθεί η μελέτη από το Υπουργείο Υγείας και από εκεί και πέρα πρέπει να γίνουν τα δέοντα για να μπορούμε να βγει και να εκδοθεί η οικοδομική άδεια ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ο διευθυντής νευρολογίας είναι πάνω και περιμένει να ξεκινήσει κι αυτός, όπως και εμείς να ξεκινήσουμε να βγάλουμε το πλάνο εκπαίδευσης του προσωπικού. Το νοσοκομείο κρατιέται στα πόδια του. Είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσουμε να συζητάμε τη διοικητική αυτοτέλεια του νοσοκομείου, γιατί ιατρικά και διοικητικά το νοσοκομείο βλέπει Αθήνα, οι διακομμυδές μας κατά 90% είναι στην Αθήνα και πλέον έχει αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Το μεγάλο πρόβλημα του νοσοκομείου είναι το προσωπικό. Ναι με γίνει προσλήψεις αλλά αυτές οι προσλήψεις έχουν μια ημερομηνία αλήξεις, όπου αυτή ημερομηνία αλήξεις σαφέστατα όχι πρέπει να παραταθεί γιατί είναι σε ένα καθεστώς οι πάλληλοι και οι συνάδελφοι σχετικής ομυρίας, αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να μονημοποιηθούν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι μας βγάλαν ας προπρόσωπους, αυτοί οι άνθρωποι έσωσαν ζωές και αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να είμαστε περήφανοι για το νοσοκομείο της Καρίστου χάρη σε αυτών των ανθρώπων και είναι η ηθική υποχρέωση όλων μας να τους μονημοποιήσουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κ. Φυρίδης από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Νότιας Καριστίας. Καλημέρα σε όλους. Θα σας καλωσορίσω από μεριάς μου. Στις δύσκολες μέρες που περνάμε βλέπουμε να αποφασίζονται και να υλοποιούνται έργα εκατομμυρίων ευρώ από την περιφέρεια και συγχαρητήρια γι' αυτό. Το γεγονός όμως ότι στο πρωτογενείο τομέα στην Νότια Καριστία δεν έχω δει τα τελευταία χρόνια γιατί ούτε ένα ευρώ από την περιφέρεια μας απογοητεύει. Τώρα ήρθε, πιστεύω, η ώρα να βοηθήσετε ουσιαστικά το πρωτογενείο τομέα που είναι και η ραχοκαλιά της οικονομίας της περιοχής μας γιατί περνάει την πιο δύσκολη περίοδο και αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα. Δεν θα μ' ακριγορήσω και δεν θα αναφέρω όλα τα προβλήματα αλλά επιλέξαμε τα πιο σημαντικά και αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη βοήθειά σας. Τούμαστε προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων πακάτοθοι. Βέβαια, εγώ έθεσα ένα θέμα, αν μπορούσε να πει έκτακτο θέμα, να αποφασιστεί τώρα αυτά που αιτεί το Σύλλογος. Δεν ξέρω αν μπορέσει ο κ. Πρόεδρος να το κάνει. Τα ετοίματά μας είναι οικονομική υποστήριξη της μελέτης για την καταχώρηση των ονομασιών Αρνάκη-Καρίστου και Κατσικάκη-Καρίστου με το Κοινοτικό Μητρώο Προστατευμένων Ονομασιών Προέλευσης, POP, ή Προστατευμένων Γεωργικών Ενδείξεων, PUE. Το ποσό υλοποίησης από την προσφορά που έχουμε πάρει είναι περίπου 30.000. Σας έχω δώσει και συνειμένα στη Γραμματεία την προσφορά. Με την πραγματοποίηση της πιστοποίησης το προϊόν μας θα πάρει προσυστέμενη αξία, θα διασφαλιστεί από τυχό νοθείες, βλέπουμε ότι όλη Αθήνα έχει γεμίσει με ταμπέλα Αρνάκη-Κατσικάκη-Καρίστου, το προϊόν μας έφτασε το Πάσκα να πουλείται στα συνικιακά κρεοπολία 13-14 ευρώ και εμείς εδώ πληρωθήκαμε 6,6,5 στην καλύτερη περίπτωση. Κάνοντας πιστοποίηση θα πάρουμε και εμείς μια προσυστέμενη αξία και ένα καλύτερο εισόδημα. Δεν πιστεύω κανείς από εσάς τους κυρίους περιφερειακούς συμβούλους και όλους βέβαια να μην θέλει αυτό το πράγμα να παρακολουθηθεί και πιστεύω ότι το ποσόν είναι ελάχιστο, αυτό τα 30.000, σας είχαμε στείλει όμως ξανά η αίτηση το επιστολή το 2017 και σε εσάς κύριε Σπανέ και στο κύριο δήμαρχο, δεν έχουμε λάβει όμως κάποια απάντηση, δηλαδή τόσα χρόνια περιμένουμε, εμείς πόρους δεν μπορούμε να βρούμε και ούτε θα υποκύψουμε σε προσφορές εταιριών για χρηματοδότηση, δηλαδή αυτή τη στιγμή το βουνό μας δεν θα υποκύψουμε σε προσφορές για χορηγίες, κάποιοι συλλόγοι άλλοι υποκύψανε και τώρα λένε πάθαμε και μάθαμε για να τους διώξουν από το βουνό, εμείς ζητάμε χρηματοδότηση από την περιφέρεια και μπορούν να βρεθούν τα λεφτά, δεν είναι πάρα πολλά και λυπάμαι που τρία τέσσερα χρόνια δεν μας έχει καταπατήσει σε ένα δίκιο έτημα. Λοιπόν, το δεύτερο έτημα είναι η χορήγηση ποσότητα ζωοτροφών. Αποφασίσαμε και να σας ζητήσουμε αν είναι δυνατόν να μας χορηγήσετε 40 κιλά ζωοτροφών αναζώ και μια απειδότηση μέρος του κόστους μεταφοράς, όσο διαρκούν οι δυσμενές οικονομικές συνθήκες και ο πόλεμος, προκειμένου να διατηρηθεί το ζωικό κεφάλαιο και το επάγγελμα του κοινωντρόφου στην Όδια Καριστία, που απαριθμεί πάνω από 700 μικρές και μικρομεσαίες κτινοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Μόνο το τελευταίο διάστημα, τέλος χειμώνα και αρχές άνοιξης, έχουν σφαχτεί γύρω στα 4,5 χιλιάδες εγκοπρόβατα παραγωγικά ζώα, τα οποία θα λείψουν από τη τοπική οικονομία, θα λείψει το παραγωμένο προϊόν που παράγουν και συνέχεια καθημερινά σφάζονται ζώα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να τα ιστούν. Στις προσοχές διπλεσσεάστηκε η τροφή, το κόστος, εκεί που αγοράζαμε 10 ευρώ το ένα τσουβάλι, τώρα έχει πάει 20 ευρώ τα 40 κιλά. Γι' αυτό σας ζητάμε προσωρινά, ώσπου να φτιάξουν λίγο τα πράγματα, να τελειώσει ο πόλεμος, να ανακεφαλεί ένα τσουβάλι 40 κιλά ζωοτροφή. Πιστεύω ότι οι πόροι αυτοί υπάρχουν, δεν είναι πάρα πολλά τα χρήματα για την περιφέρεια, γιατί όπως ακούσαμε και βλέπουμε υλοποιούνται έργα εκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει να δώσετε και λίγο σημασία στην κτινοτροφία, γιατί η κτινοτροφία είναι η χακοκαλιά της περιοχής μας και όλοι ζούμε από αυτό, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό κάτοικων της περιοχής. Και βλέπουμε ότι διάφορες εταιρείες αυτή τη στιγμή χωριγούν οι ζωτροφές στα χωριά, για να μην έχουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από... Τέλος πάντων, χωριγούν οι εταιρείες ζωτροφές, πάνω από 40 κιλά το ζωο. Πιστεύω ότι αυτές οι εταιρείες δεν έχουν μεγαλύτερη οικονομική δύναμη από την περιφέρεια, προς εγώ. Το τρίτο θέμα που ζητάμε είναι οικονομική και νομική υποστήριξη και δημιουργία κοινού μετόπου περιφέρειας, δήμου και φορέων, στην αποτροπή των δεκάδων νέων ακόμα ηωλικών σαθμών που βρίσκονται προς αδειοδότηση και οδηγούν ακόμα περισσότερο στο κατακερυματισμό και την υποβάθμιση της γης και στον αφανισμό της ξυνοτροφίας, που χοροδετούνται άναρχα εκτός του ορεινού όγκο της Όχης στα θερινά βοσκοτόπια, χοροδετούνται άναρχα πια και στα χειμερινά βοσκοτόπια. Δηλαδή κάτω εδώ παραλιακά, δίπλα στις παραλίες, σε κατοικημένες περιοχές όπως είναι το λιβαδάκι εδώ από πάνω που βόσκουν ζώα όλο το χειμώνα, όπως είναι στο λικόρεμα από πάνω τρεις περιοχές που είναι ο βάλμος, το κούρμαλι και το σχηναρί, εκεί το χειμώνα βόσκουν χιλιάδες ζώα και από κάτω υπάρχουν κατοικίες, ξενοδοχεία, εκεί θέλουν να βάλουν και εκεί ανεμογενήδρεις. Εμείς σαν Σύλλογος Αγροκτηνοτροφικός και άλλοι συλλόγοι όπως είναι ο SPEC κάναμε αρκετές προσφυγές προς τη RAE, βέβαια τώρα σε αυτή τη φάση βλέποντας και ο Δήμος ότι δεν τον παίρνει άλλο, έκανε και ο Δήμος. Δηλαδή γίναν 28 αιτήσεις για νέα ολικά, γίναν 28 προσφυγές και απορριφτήκαν και 28 προσφυγές από τη RAE. Γιατί η RAE δεν βλέπει τίποτα, μόνο ανεμογενήδρες βλέπει, ανεξάρτητη η αρχή είναι, δεν λέγεται από πουθενά. Συνέχεια, όποιος σπάει αίτηση, εγκρίνεται. Εμείς τώρα πρέπει να προσφύγουμε και σαν Συλλόγοι και σαν Δήμος να συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα, να πάμε στο δικαιωτικό εφαρτήριο Πυραιά, να πάμε στο ΣΤΕ, να πάμε στην Ευρωπαϊκή Ενώση, οπουδήποτε μπορούμε να πάμε και ζητάμε τη στήριξή σας και την οικονομική και τη νομική και εννοείται ότι ό,τι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρχεται για έγκριση, θα παίρνει αρνητική γνωμοδότηση στην περιφέρεια. Αυτό πρέπει να σας το ζητήσουμε, αυτό πρέπει να είναι το αυτονόητο. Αλλά εμείς, σας λέω, δεν έχουμε πόρους να πληρώνουμε δικαστήρια. Αυτό είναι το τρίτο αίτημά μας. Το τέταρτο είναι να βοηθήσετε στην υπήλυση του δικασιακού ζητήματος, που είναι πάγιο αίτημα και άλλων φορέων, όπως είναι ο Σύνολος των Διοικτήτων, και να ειδαχθεί ο Δήμος στις εξαιρέσεις του Άνθρωποι 62 του νόμου 998, κάθε τόση 1979 δρασικού κώδικα. Το δικασιακό ζήτημα, ξέρουμε πολύ καλά που κολλώνει τόσα χρόνια, ποιος βάζει τα χεράκια του και δεν επιλύεται. Είναι έσκωση αυτό το πράγμα, ξέρουμε πολύ καλά. Επιπλήσουν μόνο όταν κάνουν τη ρουτουλίτσα τους και αν θέλουν θα το επιλύσουν ή αν δεν θέλουν να πληρώνουν δεν θα το επιλύσουν ποτέ. Και το πέμπτο θέμα και σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει την ιατρος στην περιοχή μας εδώ και τρία χρόνια. Ίσως και παραπάνω έχουμε κάνει αιτήσεις στο Υπουργείο και παντού. Δεν έρχεται κανείς. Δυστυχώς δεν έρχεται κανείς. Υπάρχουν και την ιατροί διαθέσιμοι αλλά δεν έρχονται με 700 ευρώ μισθό γιατί θα πρέπει να νικιάσουν σπίτι, θα πρέπει να έχουν τη διατροφή να την πληρώνουν μόνοι τους. Με 700 ευρώ δεν έρχεται κανείς επιστήμονας. Προτιμάει να φύγει στο εξωτερικό να κάθεται. Λοιπόν, θα πρέπει να μερειμνήσουμε, να τους νικιάσουμε ένα σπίτι, να τους καλύψουμε ένα μέρος της διατροφής τους για να έχουμε κτηνίατρο. Έχουμε χιλιάδες εγκοπρόπατα και οι ιδιότητες δύο κτηνίατροι που είναι δεν προλαβαίνουν. Αυτά είναι τα εκτιμάτά μου. Σας ευχαριστώ πολύ και πιστεύω να τα υλοποιήσατε. Μελισοκομικός Σύλλογος Καρίστου. Ονομάζομαι Θανασίου Ευαγγελία. Βρίσκομαι μέρος του Μελισοκομικού Σύλλογου Καρίστου, του οποίου είμαι η γραμματέας. Άκουσα εδώ όσους έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα για όλα τα σημαντικά ζητήματα, από πολλές πρωτοφοίες, αφορούν τη Γεωργία. Δεν άκουσα δυστυχώς τίποτα για τη Μελισοκομία και νομίζω ότι πρέπει να λάβω την ευθύνη να σας ενημερώσω για τη Μελισοκομία της Νατίας Καριστίας. Από την περιοχή των Στήρων έχω τον Καλμποντόρο, σήμερα δραστηριοποιούνται στην Μελισοκομία πάνω από 300 μελισοκόμοι. Στον μελισοκομικό συλλογό μας, του Δημήτριου Ζωήγας, υπάρχουν περισσότεροι από 300 μελισοκόμοι. Ο αριθμός που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, παρά των γενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη Μελισοκομία, ακριβά καύσιμα ή χαμηλές τιμές που έχουμε σε μεγάλες εταιρείες μελιού, δεν μας σταματά. Συνεχίζουμε να απασχολούμαστε με τη Μελισοκομία, επειδή η χλωρίδα των βουνών μας και το ιδιαίτερο μικροκλήμα του τόπου μας, ενδείκνει τέτοια υπέροχη εξαιρετικής ποιότητας μελιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπου η κυρία Καρίνα φρόντισε να σας υποδεχθεί εδώ δορυφώντας σας ένα βάζο μέλι. Είναι από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής μας. Επίσης, το καριστινό μέλι Kisouri είναι σε τελική φάση στη διαδικασία POP και ο σύλλογός μας τον τελευταίο καιρό κάνει μεγάλες προσπάθειες τόσο ώστε να ενώσει τους παραγωγούς, όσο και να τους ενημερώσει και να τους εκπαιδεύσει με προγράμματα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος εκπαίδευσης μελιουσοκόμων στο ΙΕ Καρίστου με μεγάλη επιτυχία. Και γενικά θέλω να σας πω ότι είναι ένας κλάδος που είναι ανερχόμενος στην περιοχή της Νότιας Καριστίας. Όμως, στο τελευταίο διάστημα, αυτός ο κλάδος της μελιουσοκομίας, που από τα αρχαία χρόνια υπάρχει στον τόπο μας, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα από τις εργασίες εγκατάστασης των τεράστεων εολικών πάρκων στα βουνά μας, οι εργασίες οι οποίες επιφέρουν καταστροπικές συνέπειες στη μελιουσοκομία, στη δραστηριότητά μας ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εξαιτίας του πολύ σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίσαμε, την Κυριακή που μας πέρασε, κάναμε μια έκτακτη γενική συνέλευση, μέσα από την οποία βγάλαμε μια απόφαση, την οποία έχω την ευθύνη να σας διαβάσω τώρα και να σας ζητήσω τη στήριξή σας. Απόφαση Γενικής Συνέλευσης με Λουσοκομικού Συλλόγου Καρίστου, Δημήτριος Ρήγας. Σήμερα η μέρα Κυριακή, 26 Ιουνίου το 22 και ώρα 11 στο Γεωκάλαιο Ίδρυμα, κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου μας με θέμα συζητήσεως, ζημιές που έχουν υποστεί οι μελιουσοκόμοι της Νότιας Σέββειας από τις εργασίες εγκατάστασης εολικών σταθμών στη περιοχή μας. Οι μελιουσοκόμοι της Νότιας Σέββειας αποτελούν ένα μεγάλο αριθμό παραγωγών, που είτε βιοπορίζονται αποκλειστικά από τη μελιουσοκομία, είτε απασχολούνται σε αυτοί, συμπληρώνοντας σημαντικά το ετήσιο εισόδημά τους, καθώς η περιοχή μας με την πλούσια βιοποικιλότητα παίρνει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας μελιού. Άλλωστε, το μέλι κυσούρι που παράγεται από τα ανθιερίκης σε συνδυασμό με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής, βρίσκεται σε τελική φάση ένταξης ως προϊόν ονομασίας προέλευσης. Ωστόσο, η προοπτική επιβίωση στη μελιουσοκομία στη Νότια Έβεια έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αντιμετωπίζοντας σοβαρές καταστροφές σε υποδομές, ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή από τις εργασίες εγκατάστασης των τεράστιων νεολικών πάρκων. Αποτέλεσμα αυτών των εργασιών είναι, οι μελισοκόμοι της περιοχής να έχουν υποστεί σημαντική απώλεια της παραγωγής μελιούς και στο εισοδημό τους, όχι μόνο κατά τη φετινή χρονιά, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η επιβίωση των μελισιών βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και άμεσο κίνδυνο. Ειδικότερα, ο κίνδυνος αυτός εντοπίζεται στα εξής. Πρώτον, τα σύννεφα σκόνης που δημιουργούνται από τις εκταταμένες εξκαφές, καθώς και από την ημερήσια διάβαση μεγάλου αριθμού βαραίων οχυμάτων, επικάθοντας στη μελισοκομική χλωρίδα κατά την περίοδο της αυθοφορίας, καθιστώντας αδύνατη τη συλλογή νέκταρος από τις μέλισες. Συγχρόνως, η σκόνη έχοντας κεπάσει το χώρο των μελισοκομίων στις περιοχές αυτές, βλάπτει την υγεία των μελισών, με αποτέλεσμα αυτά να μειώνονται αριθμητικά διαρκώς. Η ανεξέλεκτη εκκρίζωση πολλών στρεμάτων μελισοκομικών φυτών από τις εξκαφικές εργασίες οδηγεί τις μέλισες στη λιμοκτονία και την εξόντωση, αφού αδυνατούν να βρουν τροφή. Μεγάλος αριθμός μελισοκομίων, σταθερών μόνιμων μελισοκομίων στα βουνά της Ωχης, έχει υποστεί καταστροφές από εξκαφές, διανοίξεις δρόμων, μπαζόματα και λοιπά και μάλιστα πολλές φορές χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των παραγωγών, ώστε να λάβουν κάποια μέτρα, με αποτέλεσμα το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές και μελίσια να είναι εξαιρετικά δυσβάχστα χτωγευτούς. Εκτός της απώλειας του πληθυσμού των παραγωγικών μελισιών, οι προαναφερόμενες συνθήκες εμποδίζουν και την ανάπτυξη νέων μελισιών, αυτά που εμείς οι μελισοκόμοι ονομάζουμε παραφιάδες, που αποτελούν το παραγωγικό κεφάλαιό μας για τον επόμενο μελισοκομικό έτος. Συγχρόνως, η λύση της μετακίνησης που πολλές φορές μας προτάθηκε σε άλλες νομές, εκτός της Νότια Σέββιας, είναι αδύνατη για μας λόγω της μεγάλης απόστασής μας από άλλες νομές και της υψηλής δαπάνης που απαιτείται σε κάψιμα, αλλά και γιατί, κυρίως γιατί, το μέλι του τόπου μας είναι ένα αξιόλογο και μοναδικό προϊόν που έχει υψηλή ζήτηση στο πελατολόγιο των μελισοκόμων. Για τους παραπάνω λόγους η έκτακτη γενική συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε τα εξής. Πρώτον, άμεσα πρέπει να ξεκινήσει, όταν λέμε άμεσα εννοούμε αυτή τη περίοδο, αυτή τη περίοδο, γιατί τώρα από τις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει πάλι η εργασία στα βουνά για την τοποθέτηση ανεμογενητριών, θα ξεκινήσουν μεγάλες εξαφές Ιούλιο, Αύγουστο και Σεμπτέμβριο, που Ιούλιο, Σεμπτέμβριο και Ιούλιο είναι και οι μήνες που εμείς περιμένουμε να πάρουμε το μέλι από τη δουλειά που έχουμε κάνει όλο το χρόνο. Έτσι χρειαζόμαστε άμεση επέμβαση, ώστε να γίνει η διαβροχή των χωμάτινων δρόμων διέλεψης βαραίων οχυμάτων, να μη σηκώνεται σκόνη, ειδικά αυτή την περίοδο, όπως σας είπα, που είναι η περίοδος ανθοφορίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται για την περιοχή του Καβοντόρω, από το καταφύγιο της Όχης, ως την άκρη του ακροτηρίου του Αγίου Γρηγορίου, αλλά και στην περιοχή των Στουπέων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Στήρων. Δεύτερον, οι πληγέντες μελωσοκόμοι ζητούν αποζημίωση λόγω της μείωσης παραγωγής που δημιουργούν οι εργασίες αγκατάστασης των νοημογενητριών. Αυτή η αποζημίωση είναι 100 ευρώ ανακυψέλλει αιτισίως για τη συμβατική εκτροφή, 200 ευρώ ανακυψέλλει αιτισίως για τη βιολογική εκτροφή. Τρίτον, ζητάμε αποκατάσταση της κατεστραμένης μελωσοκομικής χλωρίδας, αποκλειστικά με μελωσοκομικά φυτά και με βάση συγκεκριμένης μελέτης για τη μελωσοκομική χλωρίδα του Ορουσόχη που ήδη υπάρχει. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μέχρι τώρα, τυπικά να γίνεται μια αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τις εταιρείες, να φυτεύουν κατά μήκος των δρόμων δάφνη, πικροδάφνη, που είναι το πιο αρνητικό φυτό για τη μέλισσα, είναι δηλητήριο και τη σκοτώνει και αυτό υποτίθεται ότι είναι το ανταποδιωτικό για τα πάρα πολλά στρέματα μελωσοκομικών φυτών που έχουν ήδη εκκριζωθεί. Και τέταρτον, ζητάμε αποκατάσταση κάθε βλάδις που έχει δημιουργηθεί στο χώρο των μελισοκομίων από τις εργασίες εγκατάστασης των ανεμογενητριών. Οι μελισοκόμοι λέμε ένα μεγάλο όχι στην κοροϊδία. Εταιρείες και επενδυτές εμφανίστηκαν και εμφανίζονται ως χορηγείς και ευεργέτες μας. Το έχουμε πάθει και μάθαμε, όπως είπε και ο συναδερφός από τον Κθυνοτροφικό Σύλλογο πριν. Ενωμένοι σαν μια γροθιά θα αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά μας για να διατηρήσουμε τα μελίσια μας που με τόσο κόπο έχουμε δημιουργήσει. Αποφασίζουμε τα αιτήματά μας να παραδοθούν σε όλους τους αρμόδιους από την παρακάτω Επιτροπή, η οποία βρίσκεται εδώ σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο. Και είμαστε εδώ γιατί ζητάμε από εσάς, από το Περιφερειακό Συμβούλιο, να βάλει το θέμα μας, ανέκτακτο θέμα στη σημερινή συζήτηση και να στηρίξει τα αιτήματά μας με σχετική απόφασή του άμεσα σήμερα. Ευχαριστούμε πολύ. Να δώσω τον λόγο στην κυρία Καρύκα, το έξι της συμβόλυμα. Κυρία Καρύκα έχει τον λόγο. Μισό, μισό, δεν επιτρέπει τέτοια διαδικασία, μισό. Μισό, μισό, σας ευχαριστούμε. Καλημέρα και από εμένα. Δεν ήθελα να διακόψω τη διαδικασία, απλά αφού έχει τεθεί το θέμα το ΝΑΠΕ από τους φορείς, ήθελα να ζητήσω το εξής, μάλλον αύριο είναι, δεν ξέρω αν ξέρει ο κ. Ζεμπίλης για τη Βουλή. Αύριο. Τώρα έχουμε Περιφερειακό και θα σταματήσεις να πετάγεσαι. Εντάξει, λοιπόν. Ήθελα να καλέσω το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταθέσουμε κάποιο ψήφισμα, δεν ξέρω πώς είναι η διαδικασία, ώστε αύριο να αντιδράσουμε απέναντι σε αυτό που πάει να προωθηθεί με την αναγκαστική απαλλοτρίωση σε περίπτωση άρνησης οποιοδήποτε άλλου τρόπου... Να στο διαβάσω κλειβός. Ανουλά, να του κάνουμε αυτό... κυρία Καρίκα, συγγνώμη. Να όντως τα χρόνια κι όταν παραξηγηθούμε κιόλας. Ναι, εντάξει, απλά επιτίθετε το θέμα τώρα για να μην περάσει. Κάπου κατάθεσέ το στη Γραμμαντία και θα το δούμε και από τη συναιδεία. Εντάξει, εντάξει, ευχαριστώ. Πριν τη συναιδρίαση που πάντα ψηφίσματα. Αυτή. Οι φορείς συνεχίζουμε με τους φορείς. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καριστίας, Μπερέτη Χρυσή. Καλώς ορίσατε. Καλώς ορίσατε όλοι. Σεβαστό Συμβούλιο. Θέλω να προσδιορίσω ότι ο Σύλλογος τον οποίο εκπροσωπώ δεν αποτελείται από ακραίους οικολόγους, οι οποίοι είναι αντίθετοι στην ανάπτυξη ή και στις ανανοώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως, με βάση την οργειώδη εξέλιξης εγκατάστασης εωλικών σταθμών στην Καριστία, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής. Αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός της χώρας εισηγήθηκε σε ανοικτή συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων ότι θα επιλεγούν περιοχές ώστε να εξυπηρετηθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλη κλίμακα. Με τα βεβαιότητος, η Καριστία θα είναι η κυριότερη από αυτές δεδομένου ότι υπάρχουν οι υποδομές και η αντίσταση των θεσμικών φορέων και του τοπικού πληθυσμού είναι ανύπαρκτη. Χαρακτηριζόμαστε, διαπαντός, ενεργειακή ζώνη. Ποτέ το σύνολο της τοπικής κοινωνίας δεν κατέβηκε σε οργανωμένη διαπραγμάτευση με τις ολικές εταιρίες ώστε να υπάρξουν όρια στον όγκο των εγκαταστάσεων και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φυσικών διαχειριστών της επικράτειας της Νότιας Καριστίας, που είμαστε εμείς που ζούμε και δουλεύουμε εδώ. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας προχωρά στην παροχή βεβαιώσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε εταιρίες στη δημοτική ενότητα Καρίστου παραβιάζοντας ακόμη και τα δικά της κριτήρια. Της μη υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας αυτού του παλιού οτά. Η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΑ άραγε θα νομμοποιήσει τις ενέργειες της ΡΑΕ. Πριν ακόμα από την αναθεώρηση του χωροταξικού, η πολιτεία προωθεί νόμο που επιτρέπει κάθε ελευθερία στις εταιρίες χωρίς ελεγχό και όρια και βέβαια την εγκατάσταση μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, θα νομμοποιηθεί επιτάνχυνση εγκαταστάσεων ακόμα και αν διαφωνούν οι ιδιοκτήτες με αναγκαστική απαλλοτρίωση. Μιλάμε για κατάκτηση. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει δικό της χωροταξικό σχέδιο βάση του οποίου απαγορεύεται σαφώς οποιαδήποτε οχλούς αδραστηριότητα πάνω από 600 μέτρα επσόμετρο. Στο βουνό όχι, με δεδομένο ότι πρόκειται για αμυγή φύση. Εδώ έχουμε ανεμογενήτρια στα 1.000 μέτρα. Πότε υπερασπιστήκατε το χωροταξικό σας και δεν το μάθαμε? Έχετε εκδόσει ψηφίσματα κατά τις άνερχες εγκατάστασεις αιωλικών στην περιφέρειά μας. Πότε υλοποιήσατε αυτές τις ύψεις της σημασίας αποφάσεις? Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι να προωθούνται τα εκάστοτε κυβερνητικά σχέδια προς όφελος των επενδυτών και κατά αφορά κατά της αυφόρου ανάπτυξης και της ευημερίας ημών των κατοίκων της Καριστίας. Γινόμαστε απεικία των απετζίδων. Αφαιρούν από τη δικαιοδοσία μας τα φυσικά μας κεφάλαια. Πείτε μας ευθέως ότι δεν θα υπερασπιστείτε ποτέ τις φυσιολογικές οικονομικές δραστηριότητες αλλά μόνο τις φαραωνικές οικονομικές εγκαταστάσεις. Οι ήδη συρκνωμένες κνηροτροφικές, αγροτικές, μελιστοκομικές και τουριστικές επιχειρήσεις εξαφανίζονται λες και είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα. Θα ζήσουν μόνο όσοι μισθώνουν και κατά βάση χάνουν για πάντα τις ιδιοκτησίες τους. Η δραστηριότητά σας έγκυται στην ομαλή κοινωνικοοικονομική εξέλιξή μας. Απετούνται έλεγχοι κατά την κατασκευή των έργων. Καλέσαμε επανειλημμένους τις υπηρεσίες σας για ελέγχους. Φαίνεται ότι εμπιστεύεστε πλήρως τις εταιρίες λες και το πρόβλημά τους είναι να αποφύγουν τις ζημιές. Εδώ βαράνε δυναμίτες στην κορφή της Ιούδα. Βαράνε δυναμίτες στη Ζώνη ΑΝ μπροστά στα μάτια μας. Τελικά δεν ξέρω αν είναι καν ορθολογιστικό το έτοιμα για έλεγχο στην ίδια την κόλαση. Γιατί σε τέτοια βιομηχανική κόλαση έχουν μετατραπεί ή όχι και τα βουνά του Καφηρεά. Έχουμε ήδη 411 νεμογενήτριες. Πάμε για άλλες τόσεις με υπερδιπλά συσθετήσεις σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Λέγαμε ένα στίο στην Κάριστο ότι την τελευταία θα την κρατάμε στην πλατεία. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Την τελευταία την κρατάμε στην πλατεία είναι γεγονός. Θεωρούμε υποχρέωσή σας να συμμαζέψετε την περαιτέρω εξάπλωση των νεολικών σταθμών άμεσα. Στην πραγματικότητα δεν θέλουμε απαντήσεις στα εναγώνια ερωτήματά μας. Σκεφτείτε εσείς και υπηρεσίες σας και κάντε το καθήκον σας. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταγγέλουμε το διαρκές αυτό έγκλημα κατά του μέλλοντός μας. Η έκταση της δημιάς στο φυσικό περιβάλλον που δεν ήδεν επιτρέπει να βαφτίζονται τα εολικά πράσινη ενέργεια. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απλώς επικουρικές. Το να ακυρώσει η κυβέρνηση το ρωσικό φυσικό αέριο και να προκαλέσει ενεργειακή ασφιξία δεν διορθώνεται με τις ανανεώσιμες πηγές. Ο λιγνίτης ήταν και θα είναι η πιο σταθερή και φτινή πηγή ενέργειας. Θα σας πω κάτι. Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας κανένας πολιτισμός δεν τόλμησε να αποδομίσει τα βουνά και να εκτρέψει κύτες νερών. Οι δικές μας γενιές το επιχειρούν και με λαφρά την καρδία οδηγούνται στην αυτοκαταστροφή. Οι επενδύσεις αυτές σε τέτοια κλίμακα είναι η ταφόπλακα της Καριστίας και ο κόσμος εδώ τώρα το ξέρει. Νομίζετε ότι η καταστροφή και ακύρωση αιώνιων πραγμάτων και αξιών θα περάσει έτσι? Νομίζετε ότι οι ύβροις κατά τον δημιουργία γημάτων του Θεού και της φύσης θα περάσουν ατιμόριτα? Αν το νομίζετε δεν γνωρίζετε την επιβίωση. Ευχαριστώ για το βήμα. Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών. Κύριος Κοτρώνης. Ναι, στήρω. Καλημέρα σας. Είμαι ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών και Διασωστών Στήρων. Ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μας δίνεται να τοποθετηθούμε για βασικά θέματα τα οποία έχουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο Σύλλογος θα αντιμετωπίζει όπως κάθε Σύλλογος ή κάθε οργανισμός αρκετά προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε. Δεν με ακούτε? Με ακούτε καλύτερα τώρα? Αντιμετωπίσουμε λοιπόν διάφορα προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε. Θα τοποθετηθώ μόνο σε ένα το σημαντικότερο και δυσκολότερο να επιλύσουμε πρόβλημα και το οποίο βεβαίως υπάρχει δυνατότητα να επιλυθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω σχετικά εύκολα. Ετισίως ο Σύλλογος επιχωρηγείται με ένα ποσό 2.400 ευρώ τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα ο Σύλλογος επιχωρηγείται με το ποσό των 4.000 ευρώ. Τώρα αυτό καταλαβαίνω ότι είναι λίγο οξύμορο και ακούγεται λίγο περίεργο γιατί συνήθως ο τιμάριθμος με το πέρασμα του χρόνου αυξάνεται. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Σύλλογος έχει κάποια πάγια έξοδα τα οποία δεν μπορεί να παραβλέψει και να μην ικανοποιήσει. Τι θέλω να πω. Κοινούμεθα με οχήματα για δασοπυρόσβεση, για βοήθεια σε τροχαία ατυχήματα, για πλημμύρες, για χιονοπτώσεις και τα λοιπά. Τα οχήματά μας πρέπει να είναι ασφαλισμένα. Δεν μπορούμε να μην καταβάλουμε ασφάλιστρα. Θα πρέπει να είναι συντηρημένα. Θα πρέπει επίσης να έχουν καύσιμα, αλλιώς δεν μπορούν να κινηθούν. Τα πάγια αυτά έξοδα ξεπερνάν κάθε χρόνο, τις τρίσουν σε μια φωτιά. Οφείλουμε να τηρούμε κάποια μέτρα ασφαλείας. Πρέπει να φέρουν στολί δασοπυρόσβεσης, κράνος δασοπυρόσβεσης και κάποια άλλα πράγματα. Ενδεικτικά αναφέρω για να γίνουμε πιο κατανοητός ότι μια βασική στολί δασοπυρόσβεσης κοστίζει 240 ευρώ. Ένα κράνος δασοπυρόσβεσης κοστίζει 220 ευρώ. Προσπαθούμε ως σύλλογος και μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να μαναντζάρουμε αυτές τις καταστάσεις και κάποιες επιχορηγήσεις δωρεές από άλλους συλλόγους, από ιδιώτες και τέλος πάντων από κάποιες εταιρίες. Καταλαβαίνουμε όμως ότι σήμερα που καλούμε θα να πληρώσουμε 1 ευρώ και 95 λεπτά το λίτρο πετρελαίου, ενώ πριν το πληρώναμε 92 λεπτά το λίτρο πετρελαίου, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγούμε και να ζητιανέψουμε για τα κάυσιμα του οχείματος. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι η ζώνη εφήνης την οποία ο σύλλογος έχει είναι τεράστια, εκτείνεται από τον Αλμυροπόταμο μέχρι και την περιοχή του Νιμποριού την οποία την περιλαμβάνει. Έτσι εδικτικά για να βοηθήσω κάποιος που ενδεχομένως δεν είναι από την περιοχή και με ακούνε, είναι ότι παράδειγμα στην περιοχή Καρίστου Μαρμαρίου υπάρχουν τρεις αντίστοιχοι σύλλογοι, όταν στην περιοχή της πρώην Δημοτικής Ενότητας Στυραίων υπάρχει μόνο αυτός ο σύλλογος για τον οποίο αναφερόμαστε. Οι κλήσεις που παίρνουμε και οι εντολές για να επέμπουμε σε περιστατικά, προέρχονται από δύο πυροσβεστικά κλιμάκια Αλιβερίου και Καρίστου, διότι λόγω του μεγέθος της περιοχής που καλούμε θα ανακαλύψουμε, υπαγόμαστε σε δύο πυροσβεστικά κλιμάκια και βεβαίως δεχόμαστε τηλέφωνα από τους κατοίκους που ζουν στην περιοχή μας, αυτό μας θυμάει ιδιαίτερα διότι το πρώτο τηλέφωνο που καλούν οι κάτοικοι είτε βλέπουν καπνό, είτε υπάρχει τροχαίο ατύχημα, είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλημμύρας, είτε λόγω χιονοπτώσεων, υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, καλείται ο σύλλογος. Αυτά όλα τα λέω όχι για να διαφημίσω το σύλλογο αλλά απλώς για να βοηθήσω να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι το οικονομικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και να στοιχειοθετήσω το ότι φέτος που ζητήσαμε μια επιχωρίγηση 3.000 ευρώ από το δημοκαρίστου αυτό είχε κάποια λογική. Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωθεί ότι θα πάρουμε 2.400 ευρώ, νομίζω ότι αυτά τα 600 ευρώ που ζητήσαμε όπως σας είπα δεν καλύπτουν ούτε καν τα πάγια μας έξοδα δεν είναι κάτι σημαντικό και θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό να μας βοηθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση. Να βοηθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση τους εθελοντές που αφήνουν τις δουλειές τους να προσφέρουν υπηρεσία στην τοπική κοινωνία. Αυτό είναι το οποίο ζητάμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να το αναφέρω. Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Καρίστου. Ο κ. Λαγώνικος Κηκώλαος. Θα μου το υποδείξετε. Σας ευχαριστώ. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι αντιπεριφεριάρχες, κύριοι πρόεδρε, κύριοι βουλευτές, καλώς ήρθατε στον όμορφο τόπο μας. Ως Τουριστικός Σύλλογος Καρίστου πιστεύουμε ότι ο τουρισμός αποτελεί για την έβοια και ιδιαίτερα για την καριστία, τη πιο σημαντική ορατή προοπτική που μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα εδώ, στο συγκεκριμένο τόπο, την ανατολική ακτή της κομμόπολης Καρίστου, αλλά και το χρονικό σημείο της έναρξης της τουριστικής περιόδου, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη αφορμή για αυτό ακριβώς. Επιλεκτικά θα αναφερθούμε σε κάποια πολύ συγκεκριμένα σημεία. Α, εγκατάσταση εωλικών πάρκων. Ως Σύλλογος Τουρισμού μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διατήρηση του φυσικού καλούς περιοχής και ισόρροπη ανάπτυξη με βασικό κριτήριο το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Δυστυχώς στον ήδη υπερκορισμένο με 800 ανεμογέντριας δήμο μας με αρνητική προτιά στη χώρα, έρχεται νέο νομοσχέδιο που προφανώς δείχνει να βάζει οριστικά τα φόπλακα στην περιοχή μας. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες στο δήμο Καρίστου μέχρι τώρα είναι ο τουρισμός, η αγροτοκτινοτροφία, η λατόμευση, προϊόντα τις οποίες δημιουργούνται στις αρχές, η αγροτοκτινοτροφία, η λατόμευση, προϊόντα τις οποίες βλέπετε πολύ όμορφα εδώ, μπορείτε στο δάπερ και στους τείχους να δείτε τα όμορφα προϊόντα της Καριστίας Γης, η αλληγία, η μελισοκομία. Οι δραστηριότητες αυτές αναγκαστικά εκτοπίζονται βάναυσα. Με την άναρχη και συνεχιζόμενη εγκατάσια ανεμογεντριών, δυστυχώς δημιουργείται πρόβλημα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό, ως περιφερειακό συμβούλιο, νομίζουμε ότι δεν πρέπει να το επιτρέψετε. Πρέπει να υψώσετε επιτέλους φραγμούς στην απρόσκοπτη αδειοδότηση των εωλικών πάρκων. Την περιοχή μας, μεταξύ των άλλων, επισκέφτηκαν πρόσφατα καθηγητές και φοιτητές του Γαλλικού Πανεπιστημίου του ΠΟ, οι οποίοι εκπόλνησαν μελέτη για τον αναλλακτικό τουρισμό στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, η περιοχή της Νότιας Καριστίας είναι ένα καταργαστό διαμάτι για τον αναλλακτικό τουρισμό, που δύναται να αναπτυξεί σε καταδύσεις, ορεινή ποδηλασία, περιπατικό τουρισμό και άλλες μορφές, με κάποια μειονεκτήματα που σίγουρα το μεγαλύτερο είναι η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των εωλικών πάρκων. Και υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα, το οποίο πολλές φορές έχουμε θέσει, αλλά μέχρι τώρα του λέχνου δεν έχουμε λάβει απάντηση. Τι γίνεται μετά το τέλος λειτουργίας των εωλικών, τι θα δώσουμε στην επόμενη γενιά απέραντα νεκροταφίας συντερικών. Για τις ίδιοι κατεστημένες είναι επιβεβλημένη η φυσική αποκατάσταση με υπογιοποίηση των δικτύων μεταφοράς για να κλητώσουμε από τις συνεχόμενες φωτιές που προκαλούνται από την κακή ή την ανύπαρκτη συντήρηση των ενεαέριων δικτύων μεταφοράς. Και τον αποκλεισμό εγκατάστασης ανεμογενητριών σίγουρα σε σημεία που προσβάλλουν φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία της πατρίδας μας, όπως είναι το περίφημο Δρακόσπιτο στην κορυφή της Όχης, το αρχείο δάσος του Καστενόλογου, η Ακρόπολη των Στήρων και άλλα μνημεία. Θεωρούμε, όπως ανέφερε ο Κύριος Δήμαρχος πριν, αυτονόητη την κατάρχηση του ΕΤΜΕΑΡ, τη μείωση της τιμής του ρεύματος, την ύπαρξη ανταποδοτικών μέτρων στο σύνολο του Δήμου Καρίστου και την απόλυτη τήρηση του μέγιστοου μέτρου 4% επί της συνολικής έκτασης του Δήμου μας. Σημείο β, φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Επιλεκτικά αναφέρουμε ότι η περιοχή μας έχει ενταχθεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura Fisi 2000, αλλά έχει στερηθεί τα τελευταία χρόνια ευκαιρίες τουριστικής αξιοποίησης. Ζητούμε να είναι η αξιοποίηση και προστασία στα σημεία της φυσικής μας κληρονομιάς, όπως είναι το φαράκι του Δημοσάρη, του Αγίου Δημητρίου και του Πλατανιστού, ο Καστανόλογος, το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας, αλλά και αρχαιολογικών νημείων όπως τα μοναδικά Δρακόσπιτα και η Ραχάπολη. Ένα κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης, το κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης Καριστίας, μια εξαιρετική δουλειά που έγινε από την Ομαρχιακή Αυτοδίκηση το 2000, δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ. Σήμερα στεγάζει ακόμη και φιλοξενεί μάλλον ακόμη και τα συμβούλια του Δήμου Καρίστου. Προτείνουμε την άμεση λειτουργία του και τη μετατροπή του σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας σημείων αφοράς για περιβαλλοντικές εκδρομές των σχολείων της Στερεάς Ελλάδος, της Αθήνας, αλλά και της ευρύτερης χώρας σε συνδυασμό με τα διπλανά κτίρια που σήμερα παραμένουν κενά, τα εξαιρετικά κτίρια του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καλιβίων και αργότερα του δεύτερου Δημοτικού Σχολείου Καλιβίων που σήμερα μετά την μεταφορά τους στο καινούριο κτίριο παραμένουν κενά. Απαραίτη θεωρούμε και την επανέκδοση του πράσινου βιβλίου της Οχης, επίσης μιας εξαιρετικής δουλειάς, η οποία δυστυχώς εδώ και χρόνια δεν υπάρχει. Στο κομμάτι των υποδομών επιλεκτικά αναφέρουμε την περιοχή του Μπουρού και το θέμα της ίδρευσης. Από τον Αϊτό μέχρι το άγαλμα του Μπουρού λειτουργούν ξενοδοχεία, λειτουργούν ενοικιαζόμενα καταλήματα, εξοχικές και μόνιμες κατοικίες που υδροτούνται αυτή τη στιγμή με υδροφόρες και γεωτρήσεις. Θαλάσσιες υποδομές. Είναι απαραίτητη η εκπόνηση του νέου έργου στο λιμάνι Καρίστου για την οριστική αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούνται στη δυτική παραλία Καρίστου μετά την προέκταση του λιμάνου Βραχείωνα. Εδώ θέλουμε να δώσουμε μία εχμή στο έργο αυτό για την ενδεχόμενα κακή εκτέλεσή του και την ίσως ενδεχόμενη έλλειψη παραλαβής του έργου, γιατί το έργο αυτό έλεισε θέματα αλλά δημιούργησε και πολλά άλλα. Νομίζουμε ότι πρέπει, όπως ανέφερε πάλι ο κ. Δήμαρχος πριν, να γίνει μια καινούργια μελέτη και το έργο να προχωρήσει στην πραγματικά πολύ σοβαρή του λειτουργία. Θεωρούμε τη συνεργασία με τον Ολυνέ για την καλύτερη οργάνωση του ελλειμενισμού τουριστικών σκαφών και την προοπτική δημιουργίας πύλης εισόδου για σκάβοι που έρχονται από το εξωτερικό. Θεωρούμε επίσης επικοδομητική τη συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής για την αποκινού δημιουργία και ανάδεξη του καταδυτικού πάρκου του Νότιου Ευωϊκού. Οδικής σύνδεσης του νομού Εβίας. Εδώ υπάρχει πραγματικό θέμα, το κομμάτι των οδικών αξών, ένα πραγματικό θέμα, νομίζω, ήδη έχει αναφερθεί, εμείς θα αναφερθούμε ίσως στο κομμάτι της ύμανσης, πραγματικά γινόμαστε δέκτες πάρα πολλών τηλεφωνημάτων και επισκεπτών που έρχονται οδικά στην Κάριστο και οι οποίοι καταλήγουν στην Κύμη. Νομίζουμε ότι η Κάριστος ιστερεί αρκετά στο κομμάτι της ύμανσης στον κεντρικό άξονα και πρέπει σίγουρα η ύμανση να γίνει πολύ πιο εμφανής. Παράλληλα θα αναφερθώ στο κομμάτι του ΚΤΕΛ, τουλάχιστον στο κομμάτι της Νότιας Εύβοιας η παρουσία του ΚΤΕΛ είναι ανύπαρκτη. Βέβαια μιλάμε για μια ιδιωτική επιχειρήση αλλά σίγουρα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος σε συνδυασμό με την κεντρική εξουσία ή με την περιφέρεια ή ακόμη και τους δήμους για να υπάρχει προσβασιμότητα σε κομμάτια τουλάχιστον της Νότιας Εύβοιας που είναι αδύνατο να επισκεφθεί άνθρωπος χωρίς γιοταχή. Ολοκληρώνουμε. Θεωρούμε πολύ σημαντική τη διασύνδεση τουρισμού και πρωτογεννούς τομέα. Προτείνουμε την συνέχιση δημιουργίας POP για ευωϊκά προϊόντα. Στο κομμάτι εδώ θέλουμε να αναφέρουμε ότι είναι απαραίτητη συνεργασία παραγωγών και στο κομμάτι των δικών μας τουριστικών επιχειρήσεων. Προσπάθειες όπως αυτές της αγροδιατροφής που έχουν γίνει στο παρελθόν σε κεντρικό επίπεδο περιφέρειας ή ακόμη και νομού, αφήνει τις μικρές κοινωνίες σίγουρα, όχι κοντά, δεν μπορούν να φτάσουν στις μικρές κοινωνίες και γι' αυτό το λόγο νομίζουμε πρέπει να δοθούν ιδιαίτερα κίνητρα, ιδιαίτερη έμφαση σε προσπάθειες συνεργασίας παραγωγών και τουριστικών επιχειρήσεων τόσο στην περιοχή της Καρίστου αλλά αντίστοιχα σε όλη την Εύβοια. Εδώ τώρα στο κομμάτι αυτό τελειώνοντας θέλω να πω ότι νομίζω ότι ιστερούμε σαν περιφέρεια αλλά ακόμη και σαν νομός στο κομμάτι του τοπικισμού. Πρέπει οι στερεοελλαδίτες να γνωρίσουν τα ευωικά προϊόντα, δεν νομίζω ότι τα τιμούμε ιδιαίτερα, οι ευωείς να γνωρίσουν τα ευωικά προϊόντα, οι ευωείς να γνωρίσουν την έβοια. Ιστοιχώς θα πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια η καραντίνα οδήγησε, ένα απ' τα καλά που έκανες, στο μόνο καλό είναι ότι βοήθησε τους ευωείς να γνωρίσουν την έβοια. Η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας από Χαλκιδαίους και από άλλους κατοίκους της έβοιας μεγάλωσε και σίγουρα το ίδιο έγινε και σε αντίστοιχες περιοχές. Εδώ να πω ότι σίγουρα πρέπει να δοθούν κινήτρα και από την περιφέρεια και ακόμη και από τις σχολικές εκγρομές. Τα σχολεία της έβοιας δεν επισκέφτονται την έβοια. Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω στο κομμάτι του marketing προορισμού, ότι έχουμε μια διαφωνία στο κομμάτι της προβολής μόνο του τουρισκού προϊόντος της Τερεάς Ελλάδος ως Τερεά Ελλάς ή Central Greece και τα λοιπά. Έχουμε αγωνιστεί χρόνια για να προβάλουμε τον Destination Evia και το Evia Island. Και σε άλλες περιοχές υπάρχει η προβολή της περιφέρειας ως ενιαίου γεωγραφικού χώρου, αλλά σίγουρα προορισμοί μεμονωμένοι όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων και τα λοιπά δεν χάνουν την αυτοτελή τους παρουσία. Ευχαριστούμε πολύ και καλώς ήρθατε και πάλι. Σας ευχαριστώ. Η Κυρία Επιστήμη Χάνου. Πολιτιστικός Ρησιολοτρικός Αναπτυξιακός Σύλλογος Εκκληστών ΠΕΡΙΚΣ του Δηλησού. Σύλλογο Δηλησού. Τρία λεπτά έχετε σας παρακαλώ. Σας καλωσορίζουμε και με πολύ χαρά. Σαν Σύλλογος θέλουμε να σας δηλώσουμε τα αιτήματά μας, τα οποία πραγματικά χαίρομαι πάρα πολύ που ακούω από μια σειρά άλλων φορέων να τα δηλώνουν, γιατί συνήθως μας λέγανε, μπορεί εσείς να μη θέλετε τις ανεμογενήτριες, αλλά υπάρχουν άλλοι πάρα πολύ που τις θέλουν. Θα αφήνω στο πάνελ και στο κοινό να αναρωτηθεί τελικά ποιοι της θέλουν, αφού οι φορείς δεν τις θέλουν. Η ενέργεια σήμερα είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Δεν θα αναλύσω. Όλοι οι κάποιοι γνωρίζετε. Έχει να κάνει και να παλέψουμε, αγαπητοί συμπολίτες, το κράτος δολαρίου με το κράτος δικαίου. Δεν θα αναφερθώ στο κράτος δολαρίου παρά μόνο ότι δίνει τη δυνατότητα με ευρωπαϊκές επενδύσεις κατά 50% στη στρατηγική επένδυση και 50% από τις τράπεζες να βάλουν ανεμογενήτριες. Εμείς έχουμε τις συνέπειες. Δυστυχώς αυτό που πρέπει να πολεμήσουμε είναι για να στηρίξουμε ένα κράτος δικαίου. Και εδώ είναι προνόμιό μας και χαρά που έχουμε θεσμικούς φορείς, πολιτικούς παράγοντες. Το μόνο που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη ΣΑΠΕ είναι αποδοχή της κοινωνίας των πολιτών. Πάμε. Ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Χωρίς αρχές. Δεν ξέρουμε τι να παλέψουμε στη ΡΑΕ. Πάμε στο διοικητικό εφετίο με αρχές ελαστικές αλλά και ασαφής. Έχεις τις αρχές τις τεχνικές. Πάρε άδεια παραγωγής. Δεν τις έχεις, δεν πειράζει. Ξαναπάρε άδεια παραγωγής. Δεν πολεμάμε, αγαπητοί μου, παράγοντες πολιτική σε θεσμικό επίπεδο. Βοηθήστε να γίνει η Ελλάδα και κράτος δικαίου. Πρέπει να έχουμε αρχές να ξέρουμε με τι πολεμάμε. Φεύγουμε από τη ΡΑΕ με το διοικητικό εφετίο. Έδωσε μια απορριπτική απάντηση στο Δημοκαρίστου για άλλους λόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι έδωσε την ίδια απορριπτική και στο Σύλλογο Νιμποριού και Δίλησσου ενώ Νέων Στήρων γιατί εκεί ο φορέας ο νομικός ήταν διαφορετικός, άλλου επίπεδου και τέτοιου. Λοιπόν, αυτό που πρέπει τώρα να δούμε είναι στο ΣΤΕ. Τρέχουμε λοιπόν γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος μας είπε ότι δεν πρόκειται, ο κ. Δημόπουλος δεν θα αποκλείεται να μπουν ανεμογενήτρες. Τι λέτε με τέτοιους παράγοντες κοντά στους οικισμούς μέσα στον τουρισμό. Σε δύο μέρες είχε εκδόση ΑΕΠΟ. Άδεια, Εγκρίσεως, Περιβαλλοντικό Νόρο. Με τι κράτος παλεύουμε, πάμε στο ΣΤΕ. Το ΣΤΕ έχουμε κάνει τρεις αιτήσεις ακυρώσεως. Η μία είναι από τον Υποριό, η άλλη είναι από το Σύλλογο των Στήρων και προς τιμή του Δημάρχου και από τον Δήμαρχο. Δεν ήταν εύκολα βήματα όλα αυτά, ούτε από μας για να συγκεντρώσουμε την οικονομική δύναμη να ανταποκριθούμε, ούτε και από τον Δήμαρχο το ΣΤΕΝΟΣ για να μπορέσεις να αντισταθεί σε κάποιους που τις θέλουν, παρά το ότι κυκλοφορούν, δεν ξέρω πληροφορίες, ότι πόσα θα χάσει ο Δήμος εάν δεν παίρνει το 1,7 από της ΑΠΕ. Αυτά εγώ τα αφήνω εν κενό, γιατί ως κοινωνιολόγος πραγματικά μας ενδιαφέρει. Εδώ αυτοί οι φορείς να χτίσουν κράτος δικαίου, επιτέλους. Δεν γίνονται τα πράγματα. Τι τουρισμός. Μιλάμε για τουρισμό εδώ πέρα και θα φτιάξουμε λιμάνι. Τα στήρα είναι λιμμένο Βραχείωνας. Δεν έχουν σχεδιοπόλεις. Τι έχουμε? Κατεβαίναμε από την Εύβοια που ήταν το πευκόδασος και ερχόμαστε για χρόνια στο ανεμομυλόδασος. Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα? Πρέπει κάπου να μπούν όρια. Δεν έχουμε ξεπεράσει μόνο τη φέρουσα ικανότητα. Έχουμε ξεπεράσει και τη φέρουσα πυκνότα. Τι θα γίνουν οι ανεμογενήτριες, τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά? Καλέ, μεγαλύτερες ανεμογενήτριες θα παραδώσουμε διότι φεύγουν οι παλιές οι άδειες, αφήνουν τα κουφάρια να αντιμετωπίζουμε εμείς όλες τις συνέπειες της μόλυνσης και τα λοιπά και μας βάζουν καινούριες ανεμογενήτριες πιο μεγάλες, πιο καλές, πιο ωραίες. Τι να κάνουμε, πρέπει κάπως να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Τώρα, η κοινωνία των πολιτών, που είναι ο μοναδικός λόγος επιβεβαίωσης των ανεμογενήτριων, είναι ο όρος μέσα στις στρατηγικές επενδύσεις. Παλεύουμε για την χρήση γης. Τι θα κάνουν τα δασαρχεία και τα λοιπά. Ε, λοιπόν, οι ανεμογενήτριες το λύσανε. Το κάνανε δαιοί. Σου έρχεται και σου βάζει μια κολόνα. Έτσι θα κάνει τώρα και η ανεμογενήτρια. Θα σου βάζει μια ανεμογενήτρια. Δεν υποχρεούνται σε ανταλλαγή χρήσης γης. Κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση. Απαλλοτριώνοντας μόνο το κομμάτι της βάσης. Ενωπληρώνεται την ενέργεια στη βάση και όχι στη διαδικασία της απώλειας. Δεν θέλω ποτέ να σκεφτώ για νομοθετικό κράτος Μπανανίας. Ποτέ. Είμαστε Ελλάδα. Θα παραμείνουμε Ελλάδα με δυνατά άκρα. Τα άκρα κρατάνε το σύνολο. Δεν θα αφήσουμε την καριστή ανακαταστραφή. Σας παρακαλώ να δημιουργήσουμε πολιτική φορείς. Αλλαγές νόμων. Δεν εδώ ο κ. Ζεμπίλης αλλά δεν πειράζει θα του το πω και ιδιαιτέρως. Αλλαγές νόμων εκεί που χρειάζεται. 45 μέτρα οι ανεμογενήτρες. Κοιτάξτε τι ωραία που είναι. 45 μέτρα. 18 τώρα. 180 μέτρα θα βάλουν ανεμογενήτρια. Η σάρωση θα είναι απίστευτη. Αγαπητοί μου δεν θέλω να σας κουράσω. Κοιτάξτε γνωρίζετε όλοι πως θα φτιάξουμε κράτος δικαίου. Λοιπόν ακούω τόσα για ΠΟΠ προϊόντα. Θα σας πω μία λέξη πληγωμένη. P-O-P προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Μη γίνουμε προϊόντα μηδενικής παραγωγής. Αλλά θα έχουμε το όνομα. Οι μέλησες θα καταστραφούν. Στε Βελγίου το 20 έχει απόφαση. Όπου υπάρχουν μέλησες δεν μπαίνουν ανεμογενήτρια. Δεν θα έρθει το Βέλγιο εδώ. Θα πάει το βουνό στο Μωάμε. Φέραμε την Άρτε το γερμανικό κανάλι 40 εκατομμύρια ακροαματικότητας Ευρωπαίων. Έχει κάνει ρευκοπορτάζ. Όχι για να ακουστούμε. Για να επισυναυτεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Γιατί θα πάμε στον Διοικητικό των Αναρχών Ελαστικών Αρχών. Θα πάμε στο ΣΤΕ. Όπου εκεί το ΝΤΟΡΑ γίνεται ΤΟΡΑ ΜΠΟΡΔΟΡΑ. Γιατί έτσι τα έχουμε κατατήσει. Και θα πάμε και στο Ευρωπαϊκό. Και θα επισυνάψουμε το ρευκοπορτάζ. Πρέπει η κοινωνία των πολιτών ακοματικά. Γιατί αυτό μας έχει φάει. Να ενωθούμε και να παλέψουμε με δύναμη το μέλλον μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και σας παρακαλούμε για τη θεσμική υποστήριξη του ΤΟΚ. Ευχαριστώ. Ο κύριος Σπύρου Ευαγγελός από το Σύνδεσμο Ευαγγελματοβιοτεχνών. Καλώς ήρθες. Καλημέρα σε όλους. Καλώς ορίζω και εγώ από τη μεριά μου το Περιφοριακό Συμβούλιο τον κύριο αντιπεριφερειάρχη, τον κύριο Σπανό, τον κύριο αντιπεριφερειάρχη και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους στην Κάριστο. Στην όμορφη Κάριστο και στην όμορφη Νότια Εύβοια. Δεν θέλω να μακρηγορήσω να καταχροστώ το χρόνο σας. Πέντε έξι θεματάκια τα οποία είναι πολύ σημαντικά όμως για όλους οι επαγγελματίες και οι βιοτεχνές του Δήμου Καρίστου αλλά και ειδικότερα και για την πόλη της Καρίστου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την περιφέρα και τον κύριο περιφερειάρχη και τον κύριο περιφερειάρχη και τις περισσείες περιφέρας για όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα, με όσα έργα έχουν κάνει και όσα έχουν προγραμματίσει ήδη να κάνουν για την Νότια Εύβοια και για την Κάριστο. Ήθελα να τονίσω τρία-τρια σημαντικά θέματα. Το ένα σημαντικό θέμα είναι οι συγκοινωνίες γενικά. Ακούσαμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για να συνεχιστεί το έργο ραπτέως Πορτολάφια. Είναι πολύ σημαντικό έργο, περιμένουμε την υλοποίησή του. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να επεκτείνουμε τις συγκοινωνίες μας και στο κομμάτι των θαλάσσεων συγκοινωνιών. Θα χρειαστεί, χρειάζεται άμεσα να γίνει μια επέκταση της προβλήτας στην Κάριστο σε συνδυασμό με την ακτομηχανική μελέτη που θα πληθειώσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την προηγούμενη κατασκευή του λιμένα. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο ήδη το γνωρίζει και ο οργανισμός λιμένων και θα χρειαστούμε μάλλον σε δεύτερο χρόνο και την υποστήριξη της περιφέρειας για να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο. Και φυσικά αυτό που ανέφερε και ο δήμαρχος για την παξιμάδα είναι ένα έργο πνοής. Ένα βασικό πρόβλημα σε όλα αυτά είναι ότι δεν μπορούν οι επαγγελματίς, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Βουλατόμων εχθές να μεταφέρουν τα εμπορεύματα τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε το πρόβλημα ότι στο λιμάνι της Καρίστου οι επαγγελματίες δεν μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα έξω από την Κάριστου εύκολα, ειδικά το καλοκαίρι, γιατί υπάρχει και μεγάλη τουριστική κίνηση με σκάφη, οπότε δεν υπάρχει χώρος για να έρθουν εύκολα πλοία για να κάνουν φορτεκοφορτώσεις. Οπότε είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα τα λιμάνια μας και η συγκοινωνία γενικά και με τις κυκλάδες οι οποίες την επιδιώκουμε και είμαστε σίγουροι όταν θα περάσει κάποιο διάστημα και θα οριμάσει, θα βοηθήσει πάρα πολύ και τους επαγγελματίες όλης της υπόλοιπης έβοιας, και της κεντρικής και της υπόλοιπης νότιας έβοιας. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχουμε είναι ότι υπολειτουργούν τα κτέλ στην Εύβοια αυτή τη στιγμή, ειδικά με η συγκοινωνία μεταξύ και των πόλεων του Δημοκαρίστου και των πόλεων του Δημοκαρίστου με τους υπόλοιπες πόλεις της Εύβοιας. Είναι πολύ ισχυρής πλέον με τα κτέλ. Υπάρχει ένα δρομολόγιο μόνο κάθε πρωί προς Χαλκίδα στις πεντέμισι ώρα νομίζω πρωί και δεν έχει κανένα άλλο δρομολόγιο. Δεν υπάρχει άλλη συγκοινωνία με τη Χαλκίδα, αστική. Και ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχουμε είναι ότι έχουν όλοι οι επαγγελματίες και οι τουριστικές επιχειρήσεις αποκλειστεί από την επένδυση οποιαδήποτε φωτοβολταϊκού συστήματος που θα μπορούσε μέσα σε αυτήν ενεργειακή κρίση να βοηθήσει τις επιχειρήσεις τους να σταθούν καλύτερα. Αυτά πέντε θεματάκια ήθελα να σας τονίσω και ειδικά επαναλαμβάνω το θέμα της συγκοινωνίας. Είτε είναι θαλάσσια είτε είναι μέσω οδοποιείας. Δεν είναι μόνο το ραπτέ η Πορτολάφια, είναι και η Αμάνιθος, είναι και τα Αλέπουρα, είναι και το Βασιλικό. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη συγκοινωνία. Όλοι οι επισκέπτες που έρχονται εδώ, όλοι το πρόβλημά τους είναι ότι είναι ένα πολύ ωραίο μέρος συνοδιέμεια αλλά δεν έχει καλή συγκοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά. Ο κύριος Βερούχης Κωνσταντίνος. Είναι ο κύριος Βερούχης. Αν θέλετε, ελάτε από τον Αναπτυξιακό Συνδροσμό Καρεστίας. Ονομάζομαι Βερούχης Κωνσταντίνος. Είμαι πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδροσμού Καρεστίας. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Αντιπεριφεριάρχες, κύριε Βουλευτά, κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειακή Σύμβουλη, κύριε Δημοτική Σύμβουλη, κύριε Άννα Καρύκα Περιφερειακή από τον τόπο μας, κύριε Πρόεδρο του Νοσοκομείου, εδώ θα ήθελα να ρωτήσω όλους εσάς που αρτίζετε τον Περιφερειακό Συμβούλιο. Είσαστε ευχαριστημένοι, ερχόμενοι προς την Κάριστο, ναι ή όχι οδικά, σίγουρα όχι. Είδατε πολλές ανεμογενήτριες στον δρόμο σας, σίγουρα ναι. Προτείνουμε λοιπόν να πάτε και προς τα Ανατολικά, προς τον Καβοντόρο, να δείτε τι παίζει, τι έχουμε πάθει. Τα δύο διαδικαστικά έγγραφα, τα οποία θα σας καταθέσω προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα ήθελα να σας τα διαβάσω εκ των πρωταίρων. Το ένα είναι, με αριθμό πρωτοκόλου 14, 25 έκτου 22, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδριάζει αυτή τη στιγμή εδώ. Θέμα. Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θερειάς Ελλάδας, Εύβοιας, Καρίστου με Κυκλάδες και Ραφίνα. Καταθέτω με φάκελο με δύο έγγραφα, στο σύνολο οκτώ σελίδων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητώντας άμεσα, κατασκευή μεγάλου λιμανιού, έξω από τον υπάρχοντα λιμενοβραχείο, καρίστου προκειμένου να μπορεί να δεχτεί όλα τα διερχόμενα πλοία από Ραφίνα με προορισμό της Κυκλάδες που περνούν έξω από την Κάριστου σε απόσταση αναπνοής. Εάν κοιτάξετε, αγαπητοί Σύμβουλοι, τη θάλασσα μπροστά σας, ίσως αυτή τη στιγμή να περνάει κάποιο πλοίο από Ραφίνα και Κυκλάδες σε απόσταση αναπνοής. Παρακαλώ, συγνώμη. Και επιπλέον να συνδεθεί η Κάριστου ξανά από Ραφίνα με άντρο, τίνο και λοιπά, όπως ήταν συνδεδεμένοι παλαιότερα με καθημερινά δρομολόγια. Επίσης, ζητάμε κατασκευή κατάλληλου δρόμου από Χαλκίδα μέχρι Κάριστου, ο οποίος θα συνδέσει τη Στερεά Ελλάδα με τις Κυκλάδες μέσω ευβοίας Καρίστου και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Για όλα αυτά τα, ανωτέρω, ζητάμε έγραφες απαντήσεις και εξηγήσεις για τον εγκατελελειμμένο και καταστραμμένο τόπο μας. Δεύτερον, διαβιβαστικό προς το Περιφερειάκο Συμβούλιο. Θέμα. Αγαπητοί Σύμβουλοι, κύριε Περιφερειάρχα και λοιποί. Η Κάριστος εκπέμπει σως. SOS. Είναι δεδομένο το μεγάλο φορτίο των εωλικών πάρκων που επιβαρύνει την περιοχή μας, με τεράστιες συνέπειες για τον τόπο μας και μοναδικό στόχο και σκοπό τα συμφέροντα των εταιριών. Αμφιβάλλει κανείς. Δεν ακούω κάποιον να μιλάει. Αμφιβάλλει κανείς. Όχι. Για όλη αυτή τη βιβλική καταστροφή που υπέστη ο τόπος μας και συνεχίζεται δυστυχώς προκλητικά και ασταμάτητα, όλοι οι δημότες του Δήμου Καρίστου δεν θα πρέπει να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΕ για το ρεύμα των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους σε τύπο αποζημίωσης. Αμφιβάλλει κανείς. Κανείς δεν μιλάει. Δεν μιλάει κανείς. Γιατί καλύπτεται κάποιος πίσω από κάποια αξιφέροντα. Καταθέτω τον φάκελο με 10 έγγραφα στο σύνολο 55 σελίδες στο Περιβεριακό Συμβούλιο επί του παραπάνου θέματος ζητώντας έγγραφες απαντήσεις και εξηγήσεις για τον εγκατατελειμμένο και καταστρεμμένο τόπο μας. Έχουμε παραδώσει και έχουμε παλιά εμπειρία χρονών. Έχουμε λοιπόν παραδώσει φάκελα από εμένα προσωπικά στον κ. Κώστα Πρόην Περιφεριάρχη, κ. Κώστα Πακογιάννη. Που ήταν Περιφεριάρχης και εσείς κ. Σπανέ αντιπεριφεριάρχης τότε απάντηση καμία. Δεύτερο. Παραδώθη φάκελο με σειρά προβλημάτων στον κ. Γκλέντζο. Παρουσία της κ. Άννας Καρίκας. Απάντηση καμία. Είναι έτσι κ. Άννα? Καμία. Και ίσως ήταν και η αφορμή της κ. Άννας Καρίκας της ανεξαρτωπίησής της. Την συγχαίρομαι ιδιαίτερα για το κτέλ το οποίο με κάλυψε ο κ. Βαγγέλης Σπύρου. Η Κάριστος είναι παραπεταμένη για σαν σκυλοπετάχτης. Από την υπόλοιπη έδεια και από την πολιτεία γενικά. Όχι τώρα, από χρόνια. Φεύγει λοιπόν ένα λεωφορείο πεντέμισι, όπως είπε και ο Βαγγέλης Σπύρου, από την Κάριστο, Χαλκίδα. Μία η ώρα φεύγει από Χαλκίδα, Κάριστο και τίποτα άλλο. Νεκροί οι πόλοι. Μιλάμε για ανάπτυξη. Από πού προέρχεται η ανάπτυξη. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω. Το λιμάνι, το μέσα λιμάνι της Κάριστος είναι δωρεά κότσικα. Αυτό σήμερα γίνεται εκμετάλλευση από την ΟΛΝΕ, Ανώνυμη Εταιρεία Λιμμένων Νομού Εβίασης. Βρέθηκε λοιπόν από το πουθενά η κυρία Ανώνυμη Εταιρεία. Και οι ψαράδες, τα καϊκιά τους, αύριο δεν ξέρω με, θα το δούμε. Μήπως θα πετάξουν στα βράχια και θα φτιάξουν για κάτι άλλο. Αυτό από διαμαρτυρία ψαράδων. Αυτοί που λιμένονται στη δωρεά κότσικα. Όπως κύριε Δήμαρχε, στην Κάριστο υπάρχουν πάρα πολλά κληροδοτήματα. Τα οποία και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και εσείς σας τα γνώστες. Με τον ανείμνηστο Αντώνη Καραμπρουνιώτη, ο οποίος έφαγε το θεό του, τα βρήκε όλα. Υπάρχουν, πήγατε, τα είδατε, δεν προχωρήσατε. Γιατί? Αναρωτιέμαι γιατί. Όχι εγώ, όλος ο καρισινός λαός. Εγώ, τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι η Κάριστος βρίσκεται υπό κατοχή των μεγάλων συμφερόντων. Εσείς σαν δήμος και εσείς σαν περιφέρεια και σαν πολιτεία θα πρέπει να σκύψετε τελικά να βάλετε στόχος αυτού τον δύσμηρο τόπο, ο οποίος είναι κατεστραμένος από χέρι. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καταθέτω τους δύο πακέλους. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Παρασκευά, κύριος Παρασκευάς, Δημήτρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος. Καλημέρα κι από μένα. Καλημέρα κι από μένα, να σας καλωσορίσω στην Κάριστο. Ήδη μίλησαν αρκετοί από τους φορείς της περιοχής μας εδώ. Έθεσαν πολλά από τα προβλήματα που θα μπορούσα και εγώ να αναφέρω και αυτό δεν θα επαναληφθώ για να μην φάω από τον χρόνο σας ακόμα περισσότερο. Όμως πραγματικά όσοι ήρθατε, η πλειοψηφία δηλαδή όλους, όσοι σηκώσατε την κυρία Καρίκα σήμερα στην Κάριστο περάσατε από τον δρόμο από τη Χαλτίδα μέχρι εδώ. Παρότι έχει τεθεί και είναι σημαντικό ότι μπήκε ξανά σε διαδικασία να επαναξεκινήσουν, να ξαναξεκινήσουν τα έργα, θέλουμε να σας πούμε ότι κρατάμε όλοι στην Κάριστο πολύ μικρό καλάθι επειδή αυτό το έργο το έχουμε δει ήδη τρεις φορές. Μακάρι να ολοκληρωθεί το συντομότερο και να ερχόμαστε να διανύουμε τα 120 χιλιόμετρα σε αξιοπρεπή χρόνο κι όχι σε δύο ώρες και με κινδύνους πολλές φορές, ιδιαίτερα το χειμώνα. Και ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις με ασθενείς ακόμη χειρότερα. Όμως και πριν να ολοκληρωθεί ο δρόμος θα πρέπει ο υφιστάμενος δρόμος να έχει βελτιώσεις. Γιατί δεν μπορεί κάθε φορά τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Ιούνιο να ρίχνονται, να μπαλώνονται κάποιες τρύπες και το Σεπτέμβριο, Οκτώμβριο, Νοέμβριο με την πρώτη, τη δεύτερη βροχή και τη διέλυψη των βαραίων οχημάτων που είναι συχνοί και λόγω των λατωμείων αλλά και λόγω των έργων εγκατάστασης εολικών πάρκων να ξυλώνονται και οι λακούβες πάλι να είναι στην επιφάνεια. Πρέπει τώρα να αποκατασταθεί ο υφιστάμενος δρόμος έτσι ώστε όταν θα γίνει το κομμάτι νέα στήρα Πορτολάβια που είναι το πιο άμεσο και το νέα στήρα Ραπτέι να μπορούμε να διερχόμαστε αξιοπρεπώς τουλάχιστον. Επίσης όσα αφορά τα δίκτυα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη σύνδεση των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μαρμαρίου για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Δηλαδή το οδικό δίκτυο είναι σε κακό χάλι, συνεχώς δημιουργούνται προβλήματα από τη διέλυψη βαραίων οχημάτων και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση όπως επίσης και για τον περιφερειακό δρόμο της Καρίστου που ανοίγθηκε άρρον άρρον για τις ανάγκες των ανεμογεννητριών για να περνούν από εκεί τα μεγάλα οχημάτα και τα τεράστια κομμάτια των ανεμογεννητριών και τώρα κάτω από αυτή την πίεση έχει ξανά καταρρέψει ακόμη και το κομμάτι που είχε ασφαλτοστροφωθεί αλλά και αυτό που είναι χωματόδρομος. Επίσης θα θέλαμε να θέσουμε παρότι δεν είναι της περιόδου αλλά θα το έχουμε μπροστά μας ξανά όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών από τα χωριά και της Καρίστου αλλά και του Μαρμαρίου προς τα δημοτικά και κυρίως το γυμνάσιο και το λύκειο που όλοι κατεβαίνουν είτε στο Μαρμάρι για το γυμνάσιο είτε στο γυμνάσιο και το λύκειο και το επάλ της Καρίστου που είναι ζήτημα που το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και είτε ελύνεται καθυστερημένα είτε κάποιες χρονιές και καθόλου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Και δύο ζητήματα ακόμη. Υπόθηκε και από το Σύλλογο των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών των Στύρων. Είναι μεγάλο ζήτημα που με τραγική αποτελέσματο είδαμε πέρσι στην Εύβοια της αντιπυρικής προστασίας είναι ανάγκη να ενισχυθεί τώρα και να ανέβει τάξη το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Καρίστου γιατί όπως θα είδατε και οι ίδιοι για να έρθει την ενισχύση από το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Αλιβερίου σε συμβάν μεγειοταγή χρειαζόμαστε μία ώρα με μία ώρα και δέκα λεπτά ένα φορτωμένο πυροσβεστικό θα χρειάζεται περίπου μια μισή ώρα που είναι το κοντινότερο κλιμάκιο της Καρίστου και επίσης με το μεγάλο κενό που το καλύπτουν μόνο το εθελοντικό κλιμάκιο και για δύο μήνες το εποχικό πυροσβεστικό κλιμάκιο με ένα μόνο πυροσβεστικό όχημα στα στήρα που υπάρχει στην περιοχή την Μεσέα που αφορά και το δικό μας δήμο το δημοκαρίστου για τη δημοτική ενότητα στήρων και αφορά και το γειτονικό δήμο για τη νοτινή του δημοτική ενότητα στα Ζάρκα και τέλος το ζήτημα που θέτουν οι κάτοικοι του Μαρμαρίου έχει κατατεθεί στη Γραμματεία είναι ζήτημα και ηθικής να το πω έτσι και ζήτημα αγώνα που έχουν δώσει οι κάτοικοι του Μαρμαρίου για να παραμείνει μια υποδομή στην περιοχή μας το ΕΛΤΑ Μαρμαρίου που κάτω από κυνητοποίησης το 2009 καταφέρανε οι κάτοικοι και όλοι μαζί οι φορείς καταφέραμε να μείνει το ταχυδρομείο και αυτή τη στιγμή διώκονται οι δύο υπάλληλοι ο ένας με 61 ημερομίσθια στέρηση μισθού και ο άλλος με 11 ημερομίσθια νομίζουμε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα των κατοίκων του Μαρμαρίου πρέπει σήμερα ως έκτακτο θέμα να εγκριθεί ομόφανα από το Περιφερειακό Συμβούλιο έτσι ώστε να μην στερηθούν αυτοί οι άνθρωποι τους μισθούς τους ειδικά σε αυτή τη συγκυρία να στερεί σε μισό μοινιάτικο ή δυόμισι μοινιάτικα είναι πραγματικά οικονομικός στραγκαλισμός και για ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους ίδιους αφορά όλη την κοινότητα του Μαρμαρίου. Ευχαριστώ. Ο κ. Μανόλης Γιάννης. Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, κ. Περιφεριάρχα, κ. Αντιπεριφεριάρχες, κ. και κ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Βουλευτά. Καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για τη σημερινή συνεδρία σας εδώ. Πρόκειται για έναν θεσμό, είναι πλέον θεσμός που ξεκίνησε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, να συνεδριάζει δηλαδή το Περιφερειακό Σύμβουλο σε όλους τους Δήμους Περιφεριάς μας και να το συνεχίζει ο κ. Σπανός. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Και ας περάσουμε τώρα λοιπόν στα βασικά. Υπόθηκαν πάρα πολλά από πολλούς. Πιστεύω να έγινε αντιληπτό από όλους ότι η περιοχή μας έχει πάρα πολλά προβλήματα. Βέβαια, οι προοπτικές που έχει είναι πολύ περισσότερες. Για να γίνουν όμως αυτές οι προοπτικές πράξεις, πρέπει να γίνουν και πάρα πολλά. Υπόθηκαν τα προβλήματα από τον μελισοκομικό σύνδεσμο, από τον αγροτοδιατροφικό, από τον εκτινοτροφικό, από τον τουριστικό, από τους εμπορικούς και τους λοιπούς. Όλα προβλήματα υπαρκτά, όλα προβλήματα που χρειζουν στήριξης και λύσεων. Εγώ θα σταθώ κυρίως σε ένα βασικό, το οποίο αν δεν λυθεί δεν υπάρχει μέλλον για την καριστία. Και δεν υπάρχει μέλλον για την καριστία, γιατί πάνω σε αυτό το πρόβλημα ακουμπάει και εκτινοτροφία, και η αγροτική παραγωγή και τα λατομεία. Πρόκειται και το δικτυουσιακό ζήτημα της καριστίας. Βλέπω απέναντί μου τον κύριο Αναγνωστάκη Δημήτρη. Θυμάμαι κύριε Αναγνωστάκη και προς τιμήν σας, το αναφέρομαι επιτρέψε με την παρέντεση, ότι σαν βουλευτής της Δημαρ και εσείς ανάμεσα στους δύο που παλέψατε τότε και να έρθει τροπολογία στη Βουλή. Είναι έτσι, δεν είναι έτσι. Και με έξωθεν παρέμβαση η τροπολογία τελευταία στιγμή απαισίρθη. Είναι έτσι, δεν είναι έτσι. Κάνω λάθος. Λοιπόν, οπότε όσον αφορά το δικτυουσιακό, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Νομικά το θέμα έχει κριθεί. Αυτό που μένει είναι η πολιτική βούληση. Πρέπει λοιπόν, ζητάμε να το στηρίξετε και εδώ στη περιφέρεια, αλλά και να πιέσετε την κυβέρνηση να λυθεί επιτέλους αυτό το θέμα. Είναι πολύ βασικό. Και δεν θα περιμένουμε βέβαια να κλείσει η βουλή και να μας πούνε πάλι ότι το εθυμάζουμε, το μαγειρεύουμε όλα αυτά και να περάσει στην επόμενη βουλή. Θα περάσει αυτή η βουλή. Μέχρι τέλη Ιουλίου που κλείνει η βουλή, θα πρέπει να αγιληθεί αυτό θέμα. Γιατί έχουμε αδικηθεί. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, ζητάμε το δικαιό μας. Ένα άλλο επίσης θέμα που το έδωσε και ο δήμαρχος, είναι η απαλλαγή από το τέλος του ΘΜΕΑΡ. Είναι αδιανόητο η περιοχή μας να πληρώνει με τέτοια μεγάλη συνησφορά στις ΑΠΕ, να πληρώνει τέλει περ-ΑΠΕ. Για να βέβαια αυτό, για να απαλλαγεί η περιοχή μας από το τέλος του ΘΜΕΑΡ, χρειάζεται προεδικό διάταγμα. Σε πρώτη φάση, όμως, θέλουμε ένα θερτικό ψήφισμα από εσάς. Τρίτον, υπογειοποίηση σκαλωδίων. Ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο, και στο ΕΣΠΑ και αλλού, να αρχίσει η υπογειοποίηση σκαλωδίων στο Δημοκαρίστου. Στην κτυνοτροφία, υπόθεκε από πολλούς. Πρέπει οπωσδήποτε με δύο σφαγεία στην περιοχή. Η περιοχή μας είναι κτυνοτροφική. Έχει περισσότερες από 200.000 γυδοπρόβατα. Πρέπει να έχουμε μόνιμα κτηνίατρο. Είναι ανεπίτρεπτο με δύο σφαγεία να μην υπάρχει μόνιμα κτηνίατρος. Υπάρχουν παραγγελίες για εξαγωγές και μένουν πίσω και δεν υπάρχει κτηνίατρος να προχωρήσει τη διαδικασία. Γι' αυτό το γνωρίζει πάρα πολύ καλά. Να περάσουμε στα υπόλοιπα ζητήματα τα έπετα περισσότερα. Θέλω να είμαι σύντομος στις υποδομές και τα λοιπά. Με το συζητό όλοι ήρθατε με αυτοκίνητο εδώ, γιατί άθλιο οδικό δίκτω μιλάμε, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε τις λιμενικές μας υποδομές γιατί η περιοχή στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού πραγματικά μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Είναι επίσης σημαντικό το πόσμα της περιοχής, όπως είναι τα Δρακόσπιτα, όπως είναι το φαλάκι του Δημοσάρη, το φαλάκι του Αγίου Δουμητρίου, Σομπούρο, στην καλύτερη ιστορία περιοχή της Καρίστου, που να μην έχει νερό, να κουβαλάει νερό με τα βητεία. Είναι τροπή. Τέλος, έθελα να πω το εξής. Σχετικά με τις περσινές φωτιές είχαμε πει σε κάποιους κτινοτρόφους ότι θα αποζημιωθούν και αυτοί κτινοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Θέλω και αυτοί να το κοιτάξουν να κάνουμε κάτι γιατί υπάρχει πρόβλημα. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε. Μετά τις τοποθετήσεις συλλόγων και φορέων, περνάμε στους επικεφαλείς των παρατάξεων. Να ενημερώσω ότι ο κύριος Γκλέτζος δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί για κάποιο προσωπικό λόγο. Κύριε Αναγνωστάκη, έχετε τον λόγο. Πάντως, κυρία Πρόεδρε, επιτρέψτε μου λίγο. Οι Δημήτριοι, δεν έχω πρόβλημα. Δώσατε τον λόγο, όχι εσείς, ο προηγούμενος. Δώσατε τον λόγο στον κύριο Ζεμπίλη. Μίλησε, σηκώθηκε, έφυγε. Πού είναι? Πέστε, κύριε Παστέκη. Κυκλοφορεί στην παραλία, δηλαδή. Πέστε, τι θέλετε. Για να τα ακούσει. Μην κάνουμε διάλογο. Πείτε του να τα ακούσει. Να αφήνει να τα ακούσει, αφού ξέρετε πού είναι. Θέλετε να καλέσουμε τον κύριο Ζεμπίλη, τι θέλετε. Εγώ δεν θέλω να τον καλέσετε. Εγώ θέλω να καταδείξω, να καταδείξω, το ότι η συμπεριφορά του ως βουλευτή, που ήρθε και μίλησε εδώ πριν μιλήσουν οι φορείς, μας είπε μια σειρά ζητήματα, στα οποία θα έπρεπε να τα ακούσει πρώτα και μετά να μιλήσει, σηκώθηκε, έφυγε και τέλειωσε το θέμα. Αν αυτό για εσάς είναι κάτι μικρό, ασυναντό... Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι, μπορώ να κάνω κάτι, εγώ να τον καλέσω να έρθει. Δεν σας ζήτησα να κάνετε κάτι. Είμαι εσύ έξω. Δεν σας ζήτησα να κάνετε κάτι. Ζήτησα ακριβώς αυτό που σας είπα προηγούμενα. Πολύ ωραία, ευχαριστούμε κύριε Αναγνωστάκη. Οκ, ευχαριστώ. Η παρέμβαση του Κώστα Τουμπασδέκη νομίζω ότι διερμηνεύει τα αισθήματα όλων των συναδέλφων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου γιατί με πολύ υπομονή, με πάρα πολύ κατανόηση ακούσαμε όλους μα όλους τους φορείς, όλους τους συμβουλούς, όλους τους συμβουλούς, όλους τους συμβουλούς, με πάρα πολύ κατανόηση ακούσαμε όλους μα όλους τους φορείς και ακούσαμε και τον κύριο βουλευτή. Έτσι θα ήταν και για μας τιμητικό να ακούσει αυτά που έχουμε να πούμε όχι μόνος απάντηση αλλά προφανώς και τις δικές μας προσεγγίσεις και σκέψεις. Κυρίες και κύριοι, ειλικρινά χαίρομαι και το λέω όχι για να χαϊδέψω αυτιά ούτε για να κολακεύσω. Είναι από τα λίγα περιφερειακά συμβουλία, από τις λίγες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που έχουμε συμμετοχή φορέων. Και αυτό το χαιρετίζουμε όλοι οι συνάδελφοι μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Μπορεί με κάποια να συμφωνούμε, μπορεί με κάποια να διαφωνούμε, αλλά ακούστη κάτι. Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Έτσι αναπτύζεται η κοινωνία των πολιτών, που είπε η αγαπητή συμπολή της ασυνδημότησης λίγο προηγούμενα. Εάν απλά επικοινωνούμε με χαρτιά και δεν έχουμε αυτό το διαζώσις, χάνουμε το νόημα της επικοινωνίας. Κλείνει η παρένθεση. Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε στην Άμφησα, πάλι για συμβουλικούς λόγους, επειδή εκεί δυστυχώς κάηκαν και κάηκαν όχι όσο εμείς στη Βορειοέβεια, όχι με αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, αλλά και αυτοί είχαν πρόβλημα. Και εκεί οι κτινοτρόφοι και οι μελιτσοτρόφοι δυστυχώς υποφέρουν από έλλειψη ζωοτροφών, όπως και στη Βορειοέβεια μέχρι τώρα υποφέρουν από έλλειψη ζωοτροφών, με κίνδυνο να αφανιστεί ένα απομήναντα ζωικό κεφάλαιο. Κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, νομίζω ότι είμαστε τυχεροί. Τυχεροί, γιατί αυτά που ασκούσαμε ως κριτικοί σε προηγούμενες συνεδριάσεις, επιβεβαιώθηκαν με το πιο απόλυτο κατηγορηματικό τρόπο από τους ίδιους τους πολίτες. Τι να πούμε εμείς, τα είπαν όλα εκείνοι για την έλευση υποδομών. Αυτή η περιφερειακή αρχή προφανώς δεν έχει την απόλυτη ευθύνη, αλλά δεν είναι άμυρη ευθύνον. Είναι οχδός χρόνος που έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της περιφέρειας. Και μάλιστα σε μία πάρα πολύ ευνοϊκή συγκυρία, η Περιφέρεια στην Νέα Δημοκρατία άνετα θα μπορούσαν να ανοίξουν πόρτες και να υποδεχθούν τα αιτήματά μας και να δοθούν λύσεις. Δεν υπάρχει αντίπαλος, δεν υπάρχει κάποιος που μας κλένει την πόρτα. Υποθετικά και εθνωτικά πάντα. Αρκεί να το διεκδικήσεις, αρκεί να υλοποιήσεις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για συγκρότηση επιτροπής, για να αλλάξουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουμε αυτή την επέλασση των ανεμοκινητριών, αυτή την αλόγιστη εγκατάσταση ολικών υπάρχων. Και ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απευθύμιμαι μέσα σας για να θυμίσω ότι η μειοψηφία, η αντιπολίτευση έβαλε πρώτη θέμα για αυτή την αδιανόητη, παράλογη, παραναωκή συμπεριφορά και της ΡΑΕ αλλά και της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων που μας κουνούσαν μερικές θέσεις εργασίας ως χάρτες σε ηθαγενείς, για να πιστούμε ότι μας κάνουν χάρη, για να πιστούμε ότι αυτοί είναι οι καοί και εμείς είμαστε οι ανόητοι, που ζητάμε να υπάρξει επιτέλους νέο χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το αυτονόητο δηλαδή, θεσμικό νομικό πλαίσιο το έβαλε η κυρία προηγούμενα για το κράτος δικαίου το οποίο έχει καταληθεί, γιατί θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πολύ έτσι εκμήρει προσωπική τοποθέκτηση. Δεν έχουμε μόνο κρίση αγαπητέ Πρόεδρε του Ισοκομείου, πετυχημένε Κύριε Πρόεδρε του Ισοκομείου Καρίστου και μακάρι να υπήρσαν μιμητές με τη δική σας προσφορά και παρέμβαση. Δεν υπάρχει μόνο η υγειονομική κρίση με όλο αυτό που αντιμετωπίζουμε μόλις αυτές τις παλινοδίες με τους χιλιάδες νεκρούς που κανείς δεν ασκολείται πλέον γιατί μας έγινε συνήθεια γιατί κάθε μέρα πεθαίνουν και μας αφήνει παγερά διάφορους και μόνο όταν έρχεται στο σπίτι μας και μας τυπάει την πόρτα τότε φοβόμαστε αλλά υπάρχουν ευθύνες οι οποίες δεν αναζητούνται, δεν καταλογίζονται αλλά έτσι περνάει. Η δεύτερη κρίση είναι της δημοκρατίας γιατί είμαστε τελευταίοι λέει στην ελευθερία του τύπου, στην αξιοπιστία του τύπου όχι ελευθερία, στην αξιοπιστία γιατί υπάρχει η λογική του ταΐσματος και τίποτα δεν μεταφέρεται αυτούσια, ανώθευτα προς την τοπική κοινωνία για να μάθει ποιες παρεμβάσεις έγιναν παράδειγμα στο περιφερειακό συμβούλιο από τις παρατάξεις με ψηφίας από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη. Εγώ μίλησα με πέντε στις κυρίους και κυρίες και μου είπαν δεν το γνωρίζουμε ευθύνει δική μας που δεν το κοινωνήσαμε αλλά έγιναν παρεμβάσεις με βάση το θεσμικό μας ρόλο αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό κάναμε και τι πετύχαμε σχεδόν, σχεδόν ομόφωνα, σχεδόν με συνδριοτική μία ψηφία ψάξαμε ένα πλαίσιο πολιτικών θέσεων και είπαμε το αυτονοητό αγαπητέ Πρόεδρε του Αγλοκτηνωτροφικού δεν μπορείς να υπονομεύεις την τοπική οικονομία και την τοπική προοπτική ανάπτυξης χωρίς να ρωτάς την τέτοια την κοινωνία άρα πέρα από το να γνωμοδοτούμε εμείς αρνητικά που είναι πλέον πολιτική απόφαση έχουμε βάλει ένα προαπαιτούμενο να υπάρχει σύμφωνοι γνώμοι της τοπικής κοινωνίας μέσω του δημοτικού συμβουλίου για μας είναι θεσμική λειτουργία αυτή εάν ακυρώνουμε, αν υπονομεύουμε το περιφερειακό συμβούλιο αν υπονομεύουμε το δημοτικό συμβούλιο ή ακόμα και το τοπικό συμβούλιο υπονομεύουμε την ίδια τη δημοκρατία επιτρέψτε μου θα έχετε την όποια διαφωνία σας θα την καταθέτετε αλλά πάνω απ' όλα πάνω απ' τα πρόσωπα υπάρχει ο θεσμός ο θεσμός λοιπόν ο θεσμός λοιπόν έρχεται να καλύψει το κενό έρχεται να παίξει το παρεμβατικό του ρόλο έρχεται να διορθώσει το παράλογο πολλές φορές του νομοθέτη ο οποίος νομοθέτης δεν είναι μια γενική και αφηρή με 9-9 και επιτρέψτε μου να το καταθέσω με απόλυτη ειλικρινία έχω κάνει βουλευτής και η Κατερίνα σας ευχαριστώ αλλά δεν έχει νόημα αυτό νόημα έχει το ότι πολλές φορές συγκεκριμένες νομοθετήσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένες λογικές η δική μας λογική είναι πολύ απλή αφήστε μας μόνους μας να χαράξουμε την προοπτική της τοπικής μας οικονομίας που στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα στον δρυτογενή τομέα και βάλτε πλάτη να αντιμετωπίσουμε αυτά τα γνήματα που έχουμε. Ποια είναι? Ακριβώς αυτό θέλω αλλά επιτρέψτε μου. Υπόθηκε από τον κύριο βουλευτή ο οποίος έχουμε θυτεύσει και μαδεί από τον Θανάση έχασα ως Δήμαρχος Χαλκιδάς έχει κι αυτός όμως το δικό του με την οικοευθύνης δεν μπορεί να έρχεται και να λέει ότι μένουμε έξω από το σχεδιασμό τον στρατηγικό σχεδιασμό γιατί ό,τι έργο γίνει εξυπηρετεί την ευωική κοινότητα την ευωική κοινωνία μα αυτά που υπόθηκαν εδώ για το άνοιγμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας για τη σύνδεση με τις κυκλάδες θα μου επιτρέψεις σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε αυτό αυτό αυτό θα αποτελούσε δέσμευση αυτοδέσμευση να γίνουν τα απαραίτητα έργα στο δικό δίκτυο και βεβαίως να αρθεί η απομόνωση να αρθεί ο βαθμός δυσκολίας και ο βαθμός επικίνδυνότητας που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες που έρχονται από την Εδωχώρα κυρίες και κύριοι συνάδελτοι για την διοκτησία νομίζω τα είπανε όλοι παρόλο που ανήκασα ένα κόμμα αριστερό ακόμα και σήμερα δεν έχω αναθεωρήσει την απόψή μου πιστεύω ότι είναι δίκαιο το έτημα και θα πρέπει να επιλυθεί πέρα και έξα από εμμονές, ιδεοληψίες και αγγλώσεις ό,τι ήσχυσε σε άλλες περιοχές να εισχύσει και στην Εύβοια εάν δεν είχε εισχύσει κάπου αλλού δεν υπήρχε ιστορικό περιοριούμενο δεν θα τολμούσα να το φέρω άρα λοιπόν μπορούμε να πατήσουμε σε αυτή τη γραμμή που είχε ακολουθεί προηγούμενα για να δώσουμε λύση σας ευχαριστώ για την ενίσχυση αλλά αφήστε με να λοτυρώσει λίγο τη σκέψη μου θέλω να κλείσω με δύο ακόμα ζητήματα τα οποία ζητήματα για μένα στο προσωπικό μου αξιακό κώδικα είναι πολύ ψηλά είναι ο εθελοντισμός είναι πραγματικά εγκληματικό από μέρους μας από όσους έχουμε το όποιο φίτσιο το όποιο αξίωμα να μη στηρίζουμε έμπρακτα όχι εξαγγελίες έμπρακτα την προσφορά αυτών των ανθρώπων που δίνουν από το χρόνο τους από την οικογενειακή τους από τον δικογενειακό τους χρόνο ακόμα και από τον επαγγελματικό τους χρόνο για να νιώσουν τη χαρά της αλληλεγγύης της προσφοράς σε εσάς απολογούμε γιατί και εμείς δεν έχουμε κάνει αυτά που οφείλαμε και που αξίζεται να κάνουμε για εσάς θα επανορθώσουμε και δεύτερο είναι η πολιτική προστασία όλοι στο περιφερειακό συμβουλείο δεν έχουμε κακές σχέσεις μεταξύ μας και μπορούμε να συζητήσουμε και να πιούμε καφέ και να φάμε μαζί αλλά έχουμε διαφορετικές προτεραιότητες έχουμε διαφορετικές ιεραρχήσεις και έχουμε και διαφορετικές λογικές πως επιλύουμε τα προβλήματα εκεί είναι η διαφωνία μας δεν είναι προσωπικό εμείς θεωρούμε ότι έγιναν τρομακτικά λάθη στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας και δυστυχώς αυτά τα λάθη που πληρώσαμε και τον Αυγουστό του 20 με τις πλημμύρες και πέρυσι με τις τεράστιες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια αλλά και στη Φωκίδα δεν προβλημάτισαν δεν συνέδησαν μόλις προχθές πάλι είδαμε πολύ κοντά μας το πρόβλημα ευτυχώς υπήρξα αυτή τη φορά έγκαιρη παρέμβαση όμως όχι πρόληψη το ζήτημα είναι στην πρόληψη εκεί ειστερούμε κυρίες και κύριοι αγαπητές και αγαπητοί συνάδελτοι εμείς το έχουμε βάλει πολλές φορές στο περιφερειακό συμβούλιο ότι τρία σχέδια ψηφίσαμε και για το χιόνι και τη βροχή και για τις πυρκαγιές και για τους σεισμούς αυτό δεν αρκεί δεν μας απαλλάσει από την ευθύνη το ότι έχουμε τρία σχέδια το ζήτημα είναι πως παρεμβαίνουμε και πως αναγκάζουμε την κεντρική πολιτεία την κεντρική εξουσία τελειώνω αμέσως πρόεδρε να κάνει τα αυτονόητα όχι να βγαίνει ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας αυτό είναι το τελευταίο που θα πω ναι ότως έκανα πρόβα έξω και γενικά έλεγα λοιπόν κυρίες και κυρίες συνάδελφοι ότι η πολιτική προστασία δεν είναι ζήτημα μόνο παρέμβασης είναι κυρίαρχα ζήτημα πρόληψης και πάμε σε αυτό που είπε προηγούμενα ένας κύριος για τις αποζημιώσεις ο πρώτος και τελευταίος νομίζω για τις αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί ξέρετε πως στις εξαγγελίες έχουν καταγραφεί στη Βόρεια έβοια ξέρετε ότι υπάρχουν άτομα τα οποία δεν έχουν αποζημιωθεί ξέρετε τον εμπεχμό που αντιμετωπίζουν όταν η ανακατασκαμπή του σπιτιού τους είναι 70-80.000 και τους δίνουν 10-15 αυτός είναι εμπεχμός και εδώ εμείς έχουμε ζητήσει το Περιφερειάρχη να μπει μπροστά για τους περισσότερους η Επιτροπή του Μπένου είναι ένα θεσμικό και αντισυνταγματικό ολίσθημα δεν τον αποτεχθήκαμε δεν τον ομοποιούμε και καλούμε και τους συναδέλφους της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και προφανώς του δεύτερου βαθμού να αντισταθούν στις ειρήνες να μην κατανοήσουν δύθεν το ρόλο που πάει να παίξει ο Μπένος ο οποίος είναι δούλειος ύπος για την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με τη διαμαρτυρία των συμπολιτών μας οι οποίοι πλέον απίβτησαν αγανάκτησαν εξοργίστηκαν και έκλεισαν την πόρτα στο ξεοδοχείο για να μην επαναληφθεί αυτή η κοροϊδεία με αυτά τα λίγα θέλω να σας πω ότι για μας σήμερα αυτός ο πλούτος όπως κατατέθηκε θα αξιοποιηθεί. Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία Μπαντζελία έχει ο λόγος. Έχετε απόλυτο δίκιο που δεν έκανα ειδική αναφόρα θα σας πω όμως εδώ η κυρία Μπαντζελία τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στην οικονομική επιτροπή και για το δικό σας κλάδο. Η κυρία Μπαντζελία έχει το λόγο. Πρόεδρε μου αν έχετε την καλοσύνη ένα δευτερό λεπτό έπρεπε να συνδεχθώ με την επιτροπή δημόσιας δίκησης στην Βουλή έτσι κατά το διάσημα που... Σας ευχαριστώ. Κυρία Μπαντζελία έχετε... Αγαπητοί φίλοι αγαπητές φίλες αγαπητοί συνάδελφοι του πρώτου βαθμού αυτοδίκησης και δήμαρχοι αγαπητοί δημοτικοί συμβουλοί φορείς επαγγελματικοί κτινοτροφικοί μελισοκομικοί υπαραγωγικοί φορείς όλου αυτού του τόπου και ιδιαίτερα της Καριστίας. Θέλω καταρχήν εκ μέρους της παράταξής μου πατρίδα μας η Στερεά να σας ευχαριστήσουμε για αυτή τη φιλοξενία την οποία την έχουμε δει από εχθές να ξεδιπλώνεται σε κάθε στιγμή της παρουσίας μας εδώ και εγώ προσωπικά να δω το πως λειτουργεί με ένα περίεργο τρόπο φυσικά το έζησα το νοσοκομείο Καρίστου το οποίο πραγματικά είναι ένα κόσμιμα για την περιφέρεια και για την έβοια. Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό και το διοικητή τον οποίον και σήμερα θαυμάσαμε με μια σύντομη τοποθέτηση έθεσε ενόπιο της κυβέρνησης τα σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον τομέα της υγείας και των άμεσων απαιτήσεων τα οποία πρέπει να επιλυθούν έτσι ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό και να υποδέχεται με ασφάλεια τους πολίτες τους τουρίστες που έρχονται σε αυτή την περιοχή. Αγαπητοί φίλοι θέλω να σας πω το εξής θα είμαι πολύ σύντομη στο πολιτικό κομμάτι και πολύ θα επεκταθώ στο διαχειριστικό και στο αποφασιστικό. Θέλω όμως να κάνω μια πολιτική παρατήρηση. Ξέρετε συνήθως αυτές τις συναντήσεις όπου πραγματικά και θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Κελαϊδίτη όπου έχουμε μια πραγματική διαβούλευση με τους συμπολίτες μας και τους αναφερόμενους φορείς εδώ στην περιφερειακή ενότητα της Ευείας και ιδιαίτερα στο νότιο άκρο του νομού ότι ερχόμαστε χωρίς ατζέντα ή μάλλον να το πω λίγο διαφορετικά με πάρα πολλά αιτήματα, με πάρα πολλές πολιτικές με αποτέλεσμα να χάνεται ο σκοπός, ο αυτοσκοπός της σημερινής μας συνάντησης η οποία είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Με απόλυτο σεβασμό στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και με τον προβληματισμό τον οποίον έθεσε δεν θα μπορούσα να διακρίνω έναν αντιπολιτευόμενο με έναν συμπολιτευόμενο απέναντι τόσο στο κόμμα του όσο και στον περιφερειάρχη. Τα ίδια θα λέγα και εγώ για το φάνητο σπονό. Δεύτερον, δεν θα μπορούσα από τους συμπολίτες μας που δυστυχώς έχουν μια ατζέντα ολιστικής, ολιγικής αντιμετώπισης των ζητημάτων να μπορούνε η δημοτική συμβουλή, ο δήμαρχος, να έχει απαιτήσεις από το περιφερειακό συμβούλιο το τι θέλει σήμερα. Διότι εμείς η μοιοψηφία σήμερα θα ζητήσουμε αποφάσεις να ληφθούν από το περιφερειακό συμβούλιο με τα θέματα τα οποία έθεσε ως τίτλος ο κ. Αναγνωστάκης και με τα θέματα τα οποία εγώ πολύ εξειδικευμένα θα θέσω σήμερα εδώ, λαμβάνοντας από ώψη τις πραγματικές δυνατότητες που έχει ένα περιφερειακό συμβούλιο να έρθει να επιλύσει επί τόπου τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των φορέων. Δεν θα ήθελα να χαθεί αυτή η συγκλονιστική σημερινή συνάντηση την οποία έχουμε μόνο σε γενικές προσεγγίσεις, αναφορές και καταγγελίες. Θέλω αυτό να το πιστέψουμε διότι αυτή είναι η πραγματική διαβούλευση μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Ο ένας να κατανοεί τον άλλον γνωρίζοντας τις δυνατότητες της πολιτικές, της διοικητικές, του προπολογισμού και την κατανομή αρμοδιοτήτων. Έτσι, λοιπόν, αγαπητοί φίλοι και φίλες, εμείς σήμερα θα καταθέσουμε στα πλαίσια της σημερινής μας συνάντησης ψήφισμα το οποίο θα αποφασιστεί μπορεί να συμπληρωθεί. Το οποίο θα έχουμε τρία σημαντικά ζητήματα. Μάλλον, σαν το μυς. Πρώτον, κτινοτροφία. Η τοποθέτηση του εκπροσώπου των κτινοτρόφων νομίζω ήταν εξαιρετική, δεν έχω κάτι να συμπληρώσω. Έτσι, λοιπόν, καταθέτουμε πρόταση. Η οποία αναφέρεται για πρόσληψη ή χρηματοδότηση κτινιάτρου από την περιφέρεια στερεάς Ελλάδος στα πλαίσια του προγράμματος ή της χρηματοδότησης των γιατρών που έχουμε σαν πρόγραμμα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στα πρόγραμμα Γέφυρα, το οποίο δεν το εντάσουμε το κτινιάτρο στο πρόγραμμα Γέφυρα, όμως μπορεί να γίνει διαγωνισμός, πρόταση, έτσι ώστε για τα επόμενα 2-3 χρόνια να προσληφθεί και να χρηματοδοτηθεί κτινιάτρος, χρηματοδοτούμενος από τους πόρους της ίδιας της περιφέρειας για την καριστία. Ένα. Δύο. Ζωτροφές. Δεν θα ήθελα να σας πω το τι έχει γίνει με τις ζωτροφές στη Βόρεια Εύβοια. Από εκεί έχουνε καταστραφεί οι κτινοτρόφοι λόγω των πυρκαριών, αλλά έχουνε καταστραφεί και λόγω της πολύπλοκης, ανακατεμένης, αδιάφορης διαδικασίας διαγωνισμού για τις ζωτροφές, τις έχουμε καταγγείλει στην Οικονομική Επιτροπή, δεν ήθελα να τις αναφέρω τώρα. Δεύτερη πρόταση για τον κτινοτροφικό τομέα. Άμεση χρηματοδότηση. Από το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας ή από το ΠΟΔΟΕ, ενός μιας συγκεκριμένης βοήθειας με τα 40 κιλά, όπως είπε ο αγαπητός φίλος, επί τόσα ζωικό κεφάλαιο, ό,τι μας πει. Αυτό θα το αποφασίσουμε. Τρίτον, μελισοκομεία, η οποία δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε. Είναι αδιανόητο να ξεχαστεί. Σε όλη αυτή τη διάρκεια, όπως υπόθηκε από την αγαπητή φίλη, της φυσικής καταστροφής της μελισοκομείας, κατά την εγκατάσταση, μέχρι την κατάργηση, η απαγόρευση των εγκαταστάσεων των αναμογενητριών, ένα πρόγραμμα διαχείρισης κρίσης και προστασίας της μελισοκομείας. Έχει τη δυνατότητα, τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από το ΠΟΔΟΕ, να καταθέσουμε πολύ συγκεκριμένη πρόταση πεπερασμένου φυσικά χρόνου, για να το αντιμετωπίσουμε. Τέταρτο θέμα. Θα πάω στον τομέα της υγείας. Θέλω να σας πω, δεν ξέρω για το προσωπικό, διότι αυτή η ζωή όταν διαλύεται από ένα μνημόνιο ή από πολλά μνημόνια και μετά δεν γίνεται η αναθέρμασή του με ανθρώπινο δημοτικό ακόμα και στους δήμους και στην περιφέρεια. Δεν υπάρχει προσωπικό. Στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, όλοι. Προφανώς είναι πάρα πολύ δύσκολο. Εκείνο όμως το οποίο πρέπει να χρηματοδοτήσουμε και να πάρουμε απόφαση, θα είναι η κορονίδα της λειτουργίας αυτού του νοσοκομείου, το οποίο έζησα εγώ χθες, είναι η χρηματοδότηση ή η συγχρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της μονάδας νεφρών. Έχουμε παρέμβει σε πάρα πολλά νοσοκομεία και χρηματοδοτούμε περικόπτοντας άλλες δαπάνες ή ανανεώνοντας, εσείς η Δημοτική Συμβουλή, το ξέρετε, τα τεχνικά προγράμματα, μη εκτελούμενα έργα και τα λοιπά. Νομίζω ότι ο δικητής θα μας πει ότι το ποσόν αυτό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Μπορούμε να το συχρηματοδοτήσουμε για την ολοκλήρωσή του. Πρώτα, στην οποία θα καταθέσουμε. Φυσικές καταστροφές. Θέλω να σας πω ότι όταν μιλούς ο αγαπητός φίλος των εθελοντών πυροσβεστών, ήταν η πιο αμύχανη στιγμή μου μέσα σε αυτή την αίθουσα. Διότι ζητάμε από ανθρώπους να πέφτουν στη φωτιά με τα τζιν και τα φανελάκια. Κανένας σεβασμός για την ανθρώπινη ζωή αυτών των ανθρώπων που παίρνουν αυτή την πρωτοβουλία, τη δική τους, για να σώσουν τον γείτονά τους, τον τόπο τους. Όχι για να επιμεριστούν εξουσία. Θεωρώ λοιπόν ότι σε συνεργασία ο εθελοντισμός, σαν τίτλος της αυτοδιοίκησης, είναι τον άμπερο αν. Νομίζω ότι όλοι οι αυτοδιοικοί είμαστε εθελοντές. Δεν μας έχει υποχρεώσει κανένας. Είμαστε εθελοντές για το καλό του τόπου μας, μικρός ή μεγάλος. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι η περιφέρεια άμεσα σε συνεργασία πάντα με το δήμο, διότι δεν μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε και στα πλαίσια του σχεδιασμού του επιτελικού κράτους. Αυτό που λέμε παιδιά για τις πρυκαγιές, για τις χιονοπτώσεις, ό,τι προβλέπεται με ενίσχυση του εθελοντισμού, σε αυτό το γενικό σχεδιασμό, θα πρέπει να βγει ένα κόστος. Όχι μη σε ρώσε, αγαπητέ φίλε, κανονικώς, διότι οι εθελοντές είναι εν δυνάμη συμμετέχοντες σε κάθε στιγμή. Αν έχετε σήμερα 10, μπορεί αύριο να είναι 15, να είναι 20. Εμείς αυτό θέλουμε. Σε συνεργασία λοιπόν με τον αγαπητό δήμαρχο θα κατατεθεί μαζί σας μία πρότυση, γιατί αν στην επόμενη οικονομική επιτροπή, εμείς όσοι συμμετέχουμε, όλες οι παρατάξεις θα την εγκρίνουμε. Και κλείνουμε το εξής. Δεν θα ήθελα να μπω στις ΑΠΕ, όπου είναι ένα κορυφαίο θέμα, για το οποίο άλλωστε και ήρθαμε εδώ σήμερα. Θα υποστηρίξω και πάλι το ψήφισμα, το οποίο είχαμε πάρει ως απόφαση συνολική, το οποίο είναι το... Δημήτρη δεν θυμάμαι. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως πολιτική δέσμευση. Υποχρεωνόμαστε όμως, αγαπητοί φίλοι αυτοδικητικοί, να το συμπληρώνουμε με κάθε νέα εξέλιξη, η οποία προκύπτει από την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης, να επεκτείνουν τη ΔΡΑΕ, εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, χωρίς να ρωτάνε την πολιτική κοινωνία, αλλά και το παραγωγικό σύστημα που πλήτεται από αυτή την οικονομία. Θέλω λοιπόν να πω το εξήλιο. Εάν η κυρία Καρίκα καταθέσει πρόταση, συμπληρωματική... Μέχρι τώρα δεν ήξερε στην ομιλία μου και δεν μίλαγες, τώρα μόλις άκουσες, Καρίκα, συμμετείχεις. Λοιπόν, ομιλογραφέομαι, δεν μου τη γράφει κανένα στην ομιλία. Λοιπόν, λέω λοιπόν ότι οτιδήποτε πρέπει να συμπληρώσουμε σήμερα στο ψήφισμα το οποίο πήραμε, δηλαδή κατάργηση ή καταγγελία της νομοθεσίας του άρθρου που πάει να περάσει τώρα, ένα. Αλλά και επαναφορά ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στη λήψη αυτοφάσεων και όχι απλά και μόνο γνωμοδοτικό. Διότι τι μας συμβαίνει, ένας κοινοτάρχης λέει δεν θέλω να εγκατασταθεί, να εγκατασταθεί, το παίρνει ο δήμαρχος λέει ναι δεν να μην εγκατασταθεί, να μην εγκατασταθεί, το παίρνουμε και εμείς να εγκατασταθεί, να μην εγκατασταθεί και δεν μπορούμε στην ουσία να αξιολογίσουμε την ουσία και την πραγματικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια φάση η οποία εξελίσσεται και η οποία ως χώρα πρέπει να είμαστε δυναμικοί χωρίς την ταπάτηση των βασικών αρχών. Αυτά λοιπόν είναι τα ορισμένα ζητήματα τα οποία θα καταθέσουμε και ως παράταξη, πατρίδα μας τερά, είμαστε ανοιχτοί. Σε κάθε συγκεκριμένη πρόταση φορέων που μπορεί να λυθεί απόφαση σήμερα εδώ να την πάρουμε έτσι ώστε σύσσωμη αυτοκίνηση να αποδείξει στον κόσμο και της καρής του ότι είναι ο αναπτυξιακός και νοτικός πολιτικός φορέας που τον εκπροσωπεί. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κύριος Μπασδέκης, είμαστε στη φάση... Δύο λεπτά, δύο σε παρακαλώ, δύο λεπτά. Είπα ο Πρόεδρος, τον ιδιωτική. Με τη μήρια μας ελίθιν... Τώρα δεν είστε δηλωμένος. ...και με τον διοικησιακό. Μας είπατε κατά τα κιλά καν αφόγκη. Τα ζώα έχουμε 40 κιλά καν αφόγκη. Εγώ δεν τους το τρώω. Μεξάποια ζώα τα έχουμε γιατί έχουμε ιδιωκτική. Εάν δεν έχουμε ιδιωκτική δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα. Δεν καταλάβατε, ναι ή όχι, θα τελειώσει αυτό το παντικήρι. Απλώς, οφείλε να πιστοποιήσω ότι μας εκφράζει όλες τις παρατάξεις σε αυτό το θέμα. Τώρα τους κατά κιλιά καν αφόγκη, είμαι για τράδες και τα καν αφόγκη. Και όχι που πώς που τα ζωά, όλο το πρώτο. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Ο κύριος... Ο κύριος, έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά ξέρετε ένα μυαλό είναι αυτό, όχι μόνα καλοκαίρι ξεχνάει. Να το εμπεδώσουμε αυτό. Δεν πρέπει να το εμπεδώσουμε. Παρακαλώ και τους δύο. Μισό λεπτό, μία κουβέντα θα πω. Παρακαλώ, κυρία Πατσινή, μην πάμε σε διάλογο. Εδώ λοιπόν, δεν πρέπει να το εμπεδώσουμε, πρέπει να το επιλήσουμε. Το έχουμε εμπεδώσει, το ξέρουμε όλοι σε αυτή την αίθουσα. Όχι, μία φράση. Εδώ λοιπόν το θέμα των βοσκοτόπων και πιθανά και ο κύριος Μπαζδέκης, δεν ξέρω τι θα πει, επειδή τα ξέρει αυτά τα θέματα, είναι ζητήματα τα οποία αποσχολούν όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως εδώ, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί για τη διαχείριση των βοσκοτόπων. Θα κάνουμε μία ειδική συζήτηση για να το αντιμετωπίσουμε. Έχει δίκιο, αγαπητός φίλος, ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Μπαζδέκης. Θα κάνω μία διαφορετική προσέγγιση σχετικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ η περιοχή, στη βάση αρκετών από όσων ακούστηκαν από τους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις τους και μάλιστα θα στηρίξουμε αρκετές από αυτές. Ποια είναι η δική μας προσέγγιση πάνω στο ζήτημα των προβλημάτων της Καριστίας. Δεν είναι να διαπιστώσουμε τα γεγονότα αυτά καθ' αυτά όπως εξελίσσονται, δηλαδή το δάσος των ανεμογεννητριών, το άθλιο δικό δίκτυο, η κατάσταση με τα σκουπίδια, η κατάσταση που αφορά μια σειρά από υπηρεσίες οι οποίες υπάρχουν εδώ στην περιοχή. Αλλά θα πρέπει να δούμε γιατί γίνονται όλα αυτά. Και να ξεκινήσω από το πρώτο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα από την πλευρά της απελευθέρωσης της ενέργειας και της στήριξής της, αν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα από την πλευρά, το τυτοταμείο ανάκαψης 36% το δίνει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρόκειται για ζεστό χρήμα που αφορά μονοπολιακούς ομίλους. Όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ στηρίζουν το ταμείο ανάκαψης και την προσπάθεια που γίνεται για να πάρουν αυτά τα χρήματα, αυτά τα μονοπολιακά θηρία τα οποία εγκαταστούν ανεμογενήτριες παντού. Όπου μπορούν μέχρι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο να τους επιτρέπει, αλλά και το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο που έρχεται. Δηλαδή, λένε εδώ οι αγαπητοί συνάδελφοι από τις άλλες παρατάξεις, οι ανεμογενήτριες είναι πρόβλημα και τώρα μάλιστα θα περάσει από τη Βουλή η αναγκαστική απαλλουτρίωση τέλος πάντων χωραφιών. Για τα φωτοβολταϊκά τι λέτε? Τα φωτοβολταϊκά δεν θα αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο. Και μη σας πω ότι το ζήτημα αφορούσε κυρίως στα φωτοβολταϊκά, επειδή υπήρχαν κατατμημένες ιδιοκτησίες μέσα σε χώρους, που όπως ξέρετε πολύ καλά η Ραΐ έχει διεσμεύσει 15.000 ή 20.000 στρέματα, που δεν μπορούσαν να συνοηθούν. Άρα αυτό που περνάει αυτή τη στιγμή είναι κόλαφος. Αλλά αντιμετωπίζεται έτσι μόνο το πρόβλημα. Εγώ να συμφωνήσω, ωραία που έβαλε εδώ, ότι ο λιγνίτης είναι σταθερή παραγωγή ενέργειας. Είναι το ζήτημα που αφορά την σταθερότητα της παραγωγής ενέργειας. Σήμερα λοιπόν κουβεντιάζει και η κυβέρνηση για το λιγνίτη. Το λιγνίτη τον οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια τα κόμματα που κυβερνούσαν, τον αναθεμάτιζαν και παίρναν μέτρα από λιγνιτοποιήσεις. Ακριβολογώ, υπερβάλλω κύριε Παντζελή. Δεν είναι ο κύριος αναγνωστάκης εδώ να μου το επιβιώσει. Άρα, συμπερασματικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζήτημα πολύ μεγάλων συμφέροντων και μπροστά σε τίποτα αυτά τα συμφέροντα δεν διστάζουν. Ο μόνος που μπορεί να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά είναι ο λαϊκός παράγοντας. Δηλαδή ο λαός. Και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Δεν μπορεί να είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας, υπέρ της πράσινης πολιτικής αντίληψης όπως αυτή εκφράζεται από τις κυβερνήσεις και την ίδια ώρα να λέμε ότι μας ενοχλώνει η ανεμογενήτριας γιατί υπάρχει το χωροταξικό τους είναι πολύ, ας το πούμε, ελαστικό. Δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι υποκρισία και αναποτελεσματικός και αντιμετωπιστικός. Δεύτερο ζήτημα. Ο δικοί άξονες. Ο κ. Ζυμπίλης πάλι έφυγε. Ο δικός άξονας, το διαπίστωσε ο κ. Ζυμπίλης στα 54 του χρόνια, στα γενέθλιά του δηλαδή, ότι είναι άθλοιος, την ίδια ώρα που το κόμμα το έχει κυβερνήσει πάμπολλες φορές, πολύ δε περισσότερο, πως οι οδικοί άξονες θα γινόταν εδώ στην κάτω πλευρά, δεν αναφέρομαι στην βόρεια πλευρά της έβοιας, αν σκεφτούμε πως οι δρόμοι ανοίχτηκαν για τις ανεμογενήτριας. Ακριβώς. Βεβαίως. Άρα λοιπόν θα μπορούσαμε να έχουμε φτιάξει πριν φτάσουμε στις ανεμογενήτριας μεγάλο και καλό οδικό άξονα για τη Νότια Έβοια. Τι είναι αυτό? Είναι πολιτική επιλογή. Και ως πολιτική επιλογή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γιατί διαφορετικά θα πέφτουμε στην παγίδα, το ότι μια κυβέρνηση διαδέχεται την άλλη και δεν κάνει τίποτα. Είναι πολιτική επιλογή και της μιας και της άλλης κυβέρνησης, και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνήσανε. Πριν. Έφυγε πριν. Εν πάση περιπτώση επειδή πρέπει να σταθούμε και σε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα και οι κτινοτρόφοι και οι μελισοπαραγωγοί, δεν βλέπω αλληλείς αλλά εν πάση περιπτώση εμείς βλέπουμε την κτινοτροφική και την φυτική παραγωγή ως ένα ενιαίο ζήτημα το οποίο νομίζω ότι χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε σοβαρότητα. Όντως, αν δεν στηριχθεί σήμερα η κτινοτροφική παραγωγή σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο κόστος παραγωγής, το οποίο είναι δισθεώρητο και θα συνεχίσει να είναι δισθεώρητο, τότε δεν θα έχουμε κτινοτροφία. Και ποιον νοιάζει αυτό εκτός από τους κτινοτρόφους προφανώς και το λαό που τι τρώει δεν ξέρει. Για την κυβέρνηση αναφέρομαι. Οι κυβερνήσεις σε σχέση με την πολιτική τους, με την εφαρμογή της κοινής αγροτικής πολιτικής όπως αυτή εκφράζεται σήμερα με το συγκεκριμένο τρόπο συρρήκνωσης της κτινοτροφικής και της αγροτικής παραγωγής σε συνεχόμενα χρόνια, έχει οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο να σφάζουν τα κοπάδια τους οι κτινοτρόφοι για να μπορέσουν να ανταπεξέρθουν στην αγορά ζωοτροφών και επιδοτήσεις ζωοτροφών που λέει η κυβέρνηση ή οι ζωοτροφές της περιφέρειας, οι οποίες στη βόρεια Εύβοια κάνανε μαύρα μάτια για να τις δουν. Πού στη βόρεια Εύβοια που είχαν καταστραφεί. Άρα αντικειμενικά λοιπόν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για τους μελησωπαραγωγούς που και στη βόρεια Εύβοια αντιμετωπίζεται. Συνολικότερα θα έλεγα ότι είναι μελησωπαραγωγική περιοχή σε τέτοιο επίπεδο, πρώτη στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μου, που καλύπτει ανάγκες και μελησωτροφών από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που θα πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση. Αν θέλουμε να μιλάμε σε αυτό που λέτε εσείς, που εγώ δεν τον στερνίζομαι, αλλά το ομολογείται εδώ, της τοπικής οικονομίας. Και δώσ' το τοπική οικονομία και δώσ' το οι τοπικοί παράγοντες και δώσ' το ξανά τοπικά. Άρα λοιπόν, αν δε σκύψουμε με βάση την πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε σε αυτή τη λογική, δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ αυτά τα προβλήματα. Και έρχομαι στο ΧΙΤΑ. Προχθές δεν ήταν ο κ. Ζιμπίλης, παρακολουθούσε από το μόνιτορ τη συζήτηση που έγινε στο Δημαρχείο της Χαλκίδας. Εκεί έμεινα έξαμβος, γιατί ο κ. Σκεδίκουγλου μας είπε ότι τώρα τόμαθε το πρόβλημα, ότι υπάρχει πρόβλημα στο ΧΙΤΑ. Τι από τα περιοχητά, τι είναι ο Φώτσα σχετικά με τα σκουπίδια της Χαλκίδας και πιο συγκεκριμένα για τα σκουπίδια της Καρίστου να το πούμε. Μέχρι πότε και μέχρι πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της Καρίστου, υπάρχει ένα ερώτημα. Αυτό ποιος μπορεί να μας το απαντήσει. Γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα, όσοι δρόμοι και να φτιαχτούν, πάλι πρόβλημα θα είναι. Το επόμενο διάστημα, αυτό που θα έχουμε μπροστά μας, θα είναι το πρόβλημα πού θα εναποθέτουν τα σκουπίδια της Καρίστου και φυσικά όλης της ένδυας. Και επειδή είναι πολιτικό πρόβλημα, γίνεται μπαλάκι, ακούστε, γίνεται μπαλάκι και λέει ο Φώτσα, μια ανώνυμη εταιρεία προφανώς, την οποία τη στήριξαν όλα τα κόμματα, έχει την ευθύνη για όλα αυτά. Η κυβέρνηση, καμία. Δηλαδή ποιοι οι δήμαρχοι. Οι δήμαρχοι ευθύνονται για το σχέσμα αυτό, βεβαίως ευθύνονται, γιατί έχουν αποδεχτεί την λογική της ανώνυμης εταιρείας. Μια ανώνυμη εταιρεία λοιπόν μπαίνει και γίνεται θεματοφύλακας της υγείας, της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος του λαού. Μπορεί, αφού έχει στόχο τον κέρδος, είναι δυνατόν. Και μη μας λένε ότι εκεί μετέχουν οι δήμαρχοι, γενική συνέλευση είναι και γενική συνέλευση αποφασίζει. Αποφασίζει με βάση τι, ο καθένας το βιλαέτη του, πού είναι ο περιφυριακός, ο κεντρικός κατά τη γνώμη μας σχεδιασμός για τα σκουπίδια. Αν δεν υπάρξει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζουν μίσος ΚΚΕ. Και λέμε για ολοκληρωμένη διαχείριση και το λιγότερο δυνατό να πηγαίνει στο χειτή. Αυτή είναι η δική μας πρόταση, σε αυτή την αντίληψη, αλλού με το λιό να σταθεί. Και κλείνοντας, επειδή δεν βλέπω κοδό, απέναντι μας είναι ένα καράβι. Ξέρετε τι είναι αυτό το καράβι, ε? Είναι αυτό που προχθές, πριν από λίγες μέρες, κόντεψε να μας βάλει σε εμπλοκή με μια άλλη χώρα, με το Ιράν. Δεν έχει τελειώσει. Έκλεισε ελαφρώς με μια δικαστική απόφαση. Αυτό τι σημαίνει? Σημαίνει ότι η επιλογή της σωστής πλευράς της ιστορίας κατά τον κ. Μετσοτάκη και κατά των άλλων πολιτικών δυνάμεων είναι αυτό. Δηλαδή η εμπλοκή μας. Η επιλογή σε με ποιον ιμπεριαλιστή θα πάει είναι αυτό, έτσι όπως εξελίσσεται. Και αυτό θα το έχουμε μπροστά μας. Ή θα είμαστε με τους λαούς, ή αν επιλέγεις ιμπεριαλιστή θα υποστείς τις συνέπειες. Και ο καριστινός λαός, και ο λαός της έβοιας, και ο λαός της στερεάς, κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να αντισταθεί απέναντι σε αυτό. Γι' αυτό λοιπόν σας καλούμε να μην επιλέξουμε ιμπεριαλιστή. Είτε είναι ο Ρώσος με τους Ραφεί, είτε είναι ο Αμερικάνος με τον Νάτο και με τους υπόλοιπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά με τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες και αυτού του πολέμου και όσων θα συνεχίζουν και όσων πολέμων θα έρχονται μετά. Σας ευχαριστώ πολύ. Γεια σας, σας καλωσορίσω και εγώ εκ μέρους του Εινουποιητικού Συνειτερισμού Καρίστου Μαρμαρίου. Για όλους τους κλάδους άκουσα, είπαμε, για το κρασί της περιοχής μας εδώ πέρα, για το σταφύλι, που ήταν πάνω από 10 εκατομμύρια κιλά σε μούστο. Δεν αναφερθήκαμε καθόλου πουθενά. Και τώρα έχουνε μείνει περίπου 1.500 τόνι σταφύλι στην περιοχή μας. Θέλει και αυτός ο κλάδος άμεσα βοήθεια. Γιατί δεν αντέχουν θα εγκαταλείψουμε και αυτά τα λίγα που έχουνε μείνει. Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν θέλω να σας χουράσω. Λάβετε υπόψη σε αυτό. Είναι πολύ σοβαρό θέμα και αυτό. Σας ευχαριστώ. Καλησπαιρίζω κι εγώ. Είναι πολύ ωραίο να είμαστε στην όμορφη Κάριστο, πραγματικά. Και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη φιλοξενία. Είναι μια γωνιά της περιφέρειάς μας πανεμορφή. Έχουμε έρθει πολλές φορές. Και στο περιφερειακό συμβούλιο έχουμε βάλει το ζήτημα των ανεμογεννητριών και άλλα ζητήματα της Καριστίας. Επίσης, πάρα πολλές φορές το γνωρίζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Θα ξεκινήσω από το ζήτημα των οδικών αξώνων. Γιατί κάπου πρέπει να το αποθετηθούμε και στα ζητήματα των φορέων. Για το ζήτημα των οδικών αξώνων. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ευθύνες αυτούς που διοικούσανε δεκαετίες τον τόπο. Δεν μπορεί να ανταρνηθεί κανείς και δεν μπορεί κανείς να πει κάτι. Τάπε μια χαρά και ο Κώστας ο Μπασδέκης. Δείτε κάτι τώρα όμως για να μην κοροϊδευόμαστε. Και για το δικό δίκτυο της Καριστίας και της υπόλοιπης Εύβοιας. Έχει αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα. Έχει αφήσει όλο το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό εδώ και δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν εδώ και χρόνια από το προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί οδικά δίκτυα παρά μόνο αν είναι συμπληρωματικά των μεγάλων ευρωπαϊκών δικτύων. Αυτό το γνωρίζει ο περιφερειάρχης, το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται. Επομένως με τα λίγα χρήματα, γιατί όλα πηγαίνουν για τα κοινωνικά πλαίσια στήριξης στη λογική του στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΕ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με την καινούργια τακτική και λογική στρατηγισμού του με το ΕΠΑ είναι και αυτό πενταετίας επίσης συνδεδεμένο. Θα ζητήσω συγγνώμη από τους φίλους της Καριστίας, αλλά πέρα από τον δρόμο που στήχιωσε η Στήρα Νέα Στήρα Στήρα δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Γιατί δεν προβλέπεται. Για να καταλαβαίνουμε. Δεν θέλω βοήθεια, ευχαριστώ κύριε. Λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση. Όμως συνολικά αυτό που βιώνουμε και το οποίο εκφράστηκε ακόμα και ως αγωνία για 40 κιλά ζωοτροφών, αυτό που γνωρίζει όλη η κοινωνία που είναι η εκκρυκτική αύξηση των τιμών της ενέργειας, η εκκρυκτική αύξηση του πληθωρισμού που από το σχεδόν μηδέν φτάσαμε σε ένα χρόνο στο 11,2 και δεν ξέρουμε πόσο θα κλείσουμε τέλος του χρόνου, με μηδενικά επιτόκια καταθέσεων όποιος θέλει να καταθέσει τα λεφτά του, που δεν πρέπει όλας. Όπου καμιά οικογένεια είναι μια εκκληκτική κατάσταση. Δεν ξέρω τι κάνω λάθος. Για την οποία εκκληκτική κατάσταση ποιοι ευθύνονται. Η λογική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα του συστήματος να είναι όλα χρηματιστήρια. Όταν έγινε χρηματιστριακό είδος και με λάθος τρόπο το νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα χειρότερο το έκανε η Νέα Δημοκρατία το χρηματιστήριο. Υπάρχουν τεχνικά άρθρα που το λένε ξεκάθαρα αν διαβάζετε ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό και λένε ότι όχι μόνο το κάναμε χρηματιστήριο το κάναμε και με το χειρότερο δυνατό τρόπο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει. Και εκτός από αυτό όποιος γνωρίζει λίγα οικονομικά καταλαβαίνει ότι η λογική της επιδότησης υπάρχουν δύο λογικές για να σταματήσουμε τον κατήφορο της κοινωνίας και την αύξηση των τιμών. Η μία λογική είναι να βάλουμε ένα πλαφό να πούμε σταματάμε εδώ δεν μπορείτε να ανεβάζετε άλλο την τιμή. Η δεύτερη λογική είναι να επιδοτούμε τον καταναλωτή. Η επιδότηση των καταναλωτή οικονομικά σημαίνει συγκράτηση και αύξηση των τιμών. Δηλαδή δεν θεωρούμε τα κέρδη των μεγάλων αλλά δίνουμε δημόσιο χρήμα στην κοινωνία να μπορέσει να ανταπεξέλθει και στην ουσία βοηθάμε να κρατηθεί ψηλά η τιμή. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης της σημερινής και σε αυτή τη λογική πηγαίνει και κάθε περιφερειακή αρχή που είναι σε αυτή την αντίληψη. Ποια πρέπει να είναι η απάντηση πάνω σε αυτό. Και στο θέμα των αγροτών και των μελισσοκόμων θα πω μετά για τις ανομογενήτριες. Για το ζήτημα δηλαδή που υπάρχει με τις τιμές. Υπάρχει, έρχεται το χειμώνα επιστητική κρίση. Όλοι εκεί λένε ότι θα υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ιφύλιο ακόμα και να υπάρχουν τα βασικά αγαθά. Οι τιμές θα είναι πάρα πολύ υψηλές. Έχουμε δει την αυτοκτονική, κατά τη γνώμη μου, προσπάθεια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσδεθεί όλο και περισσότερο γεωστρατηγικά στις ΗΠΑ σε βάρος της ζωής των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ξεκάθαρο αυτό και το καταλαβαίνει και αυτός που είναι φανατικά Ευρωπαίος. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε λοιπόν με αυτή τη λογική. Να πούμε για τους αγρότες και για τους μελισσοκόμους και για τους αμπελουργούς. Είναι τώρα η ανάγκη να δούμε το ζήτημα, αυτό που λέγαμε παλιά κεντρικό σχεδιασμό. Δηλαδή, χωρίς να λέω να αναλάβει όλα το κράτος, δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, αλλά να πούμε στους ανθρώπους τι να παράγουν και να κατευθύνουμε την παραγωγή αυτή προς τους καταναλωτές με έναν τρόπο που θα μπορέσει να ανακουφεί στα νοικοκυριά. Αν δεν γίνει τώρα, πότε. Αν δεν καταλάβουμε ότι τώρα, τα είπα και όταν μιλάγαμε για την Κοπαϊδα στην βιοτεία όταν είχαμε κάνει στη Λιβαδία το περιφερειακό συμβούλιο. Αν δεν δούμε τώρα το ζήτημα ενός κεντρικού σχεδιασμού να καθοδηγήσουμε στα βασικά αγαθά είτε είναι στάρια, είτε είναι κριθάρια, είτε η κτινοτροφία, είτε η μελισσοκομεία, αν δεν καθοδηγήσουμε τον κόσμο στο τι να παράγει και να του εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα πάει σε καλή τιμή στον καταναλωτή, δίκαιη τιμή, χωρίς μεσάζοντες, δεν πρόκειται ο χειμώνας που θα έρθει να είναι πάρα πολύ δύσκολος και στην Καριστία και στην Εύβοια και σε όλη την Ελλάδα. Αν δεν δούμε αυτή τη λογική και αν δεν συσπειρωθούμε σαν κοινωνίες να επιδιώξουμε τέτοιες λύσεις, όχι αποσπασματικά, μπορεί να το κάνει η περιφέρεια σε ένα βαθμό για κάτι ή να το κάνει ένας δήμος σε ένα βαθμό για κάτι, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Καμία λύση στο πρόβλημα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, με τη συσπειρώση της κοινωνίας, με αυτή την κατεύθυνση και όχι άλλα παραμύθια για επιδοτήσεις και power, gas και πώς τα λένε, να προχωρήσουμε στη συνέχεια. Θα πω τώρα για το ζήτημα των ανεμογεννητριών. Να θυμίσω, επειδή νομίζω ότι δεν το ανέφερε κανείς επακριβώς, δεν ξέρω αν το είπε ο κ. Αναγνωστάκης, έξι από τις οχτώ παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου υπογράψαμε στην έτσι που έκανε το Σπεν για μια μεγάλη επένδυση στρατηγική που γίνεται εδώ στο Συμβούλιο της Επικρατίας. Γιατί? Γιατί είδαμε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, το περιέγραψαν όλοι και το περιέγραψαν και όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση η κτινοτρόφη που είπαν και τα θερινά και τα χειμερινά που είναι οι τόποι της κτινοτροφίας. Όλα έχουν αλλοθεί από τις ανεμογενήτριες. Έχω στείλει ένα ενημερωτικό σημείο μας στους συναδέλφους περιφερειακού συμβούλους επειδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε περωτήσεις στα ζητήματα. Δεν θα πω πολλά γι' αυτό. Αναφέρει ακριβώς την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην περιοχή. Θα σας πω ότι είναι φιστάμενοι. Στην Εύβοια 829 ανεμογενήτριες. Ποιοι είναι όμως αυτοί? Υπάρχει γενικός κάποιος που δεν λέμε το όνομα αυτούς στην Καριστία. Λοιπόν, ακούστε τώρα. Τέρνα 253 ανεμογενήτριες στην Εύβοια, οι 141 στην Καριστία. Ελάκτορ 179 στην Εύβοια, 111 στην Καριστία. ΕΡΕΝ, ήρθαν εκεί ξένοι. 71 στην Εύβοια, 58 από αυτές στην Καριστία. Η ΜΟΡ, δεν ξέρω να σας λέει κάτι αυτό. Motor Oil Renewables. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη. 62, όλες στην Καριστία. Άσπρη Πέτρα, Μάρμαρα, δεν θυμάμαι το όνομα. 63-42 στην Καριστία. Και αυτοί είναι οι μεγάλοι παίκτες, που τους ξέρουμε όλοι. Είναι αυτοί που γυρίζουν και γύρω γύρω και βάζουν τα παπαγαλάκια τους και λένε ότι τι ωραία που είναι εδώ, τι καλά που περνάμε. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, είναι αυτοί που δώσανε τη δυνατότητα σε κάποιον κοινοτάρχη να κλέψει ένα ακόμα τρία εκατομμύρια και να έχει μετά φυλακήσεις και ακόμα εγγράφονται αυτά στον ιστολογισμό του Δήμου Καρίστου ακόμα και το 2020. Όσο υπάρχει, αναφέρετε, σας παρακαλώ, διαβάζω ιστολογισμούς με λογιστής. Είμαι οικονομολόγος, σας παρακαλώ. Μην κάνουμε διάλογο, σας παρακαλώ. Διαβάστε καλά ιστολογισμούς και δεν είναι δημοκρατία η κλάκα, αγαπητέ μου. Η κλάκα δεν είναι δημοκρατία. Αρκετά μέχρι εδώ. Ολοκληρώσει, κύριε Κούργανη. Υπόθηκε κάτι το οποίο έβαλε και σαν έτημα ο δήμαρχος για τα ταποδοτικά της ΕΤΜΑ. Επίσης κάποιοι είπαν να μην πληρώνουν ερεύμα οι κάτοικοι της Εκκαριστίας. Εγώ θα ρωτήσω αυτούς που το έβαλαν αυτό το ζήτημα. Σε ποια τιμή πουλάνε τη ζωή τους, σε ποια τιμή πουλάνε τον τόπο τους στο 5% των ταποδοτικών. Στη μίωση του ΕΤΜΑΑΡ, στο μηδενισμό του ΕΤΜΑΑΡ. Ποια ακριβώς είναι η τιμή που θέλει ο τόπος αυτός για να φύγουν όλοι οι κάτοικοι και να μην είναι μόνο οι ανεμογεννητρίες. Δεν είναι αυτές οι λύσεις μακροπρόθεσμες και δεν είναι αυτές οι λύσεις που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα τώρα, σήμερα, που πρέπει να πούμε όλοι μαζί σαν περιφερειακό συμβούλιο. Όχι άλλες ανεμογεννητρίες. Τέρμα. Τέλος. Και να έρθουν αυτοί που έχουν κάνει τα νεκροταφεία των ανεμογεννητριών στην Εκκαριστία. Δύο έχουμε μετρήσει. Να τα ξυλώσουν και να πληρώσουν. Που το νομοθετικό πλαίσιο δεν πρέπει να βλέπει τίποτα από όλα αυτά. Μισό λεπτό. Σας παρακαλώ. Μην το κάνετε αυτό. Αφήστε να ολοκληρωθεί. Δεν μας βοηθάει στη διαδικασία. Κύριε Βουλγαρή ολοκληρώστε. Τελειώνει η διαδικασία με σας. Διαβάζετε ένα άγγραφο στους κυρίες Πολυζόη και ο Περιφερειάρχης. Θα τελειώσω. Θα κάνω μια μικρή ενίξη γιατί έχω πολλά να πω. Για κάτι που είπε ο κύριος Δήμαρχος. Είπε για την αυτόνομη περιφερειακή συνείδηση και διοίκηση και τα λοιπά. Όμως στον Εύδημο πήγε και έβαλε το δήμο του. Αυτό είναι το όραμά του. Δηλαδή σε ένα αναπτυξιακό οργανισμό. Στον οποίο συμμετέχουν και τέσσερις ακόμη δήμοι της απέναντι πλευράς. Ποια είναι ακριβώς αυτή. Σας παρακαλώ κύριε. Επιτέλους. Σας παρακαλώ. Δεν είναι ωραίο αυτό για όλου του κότου. Ζητώ συγγνώμη για το ύφος από όλους. Λοιπόν, θα σας πω μόνο κάτι σε σχέση με το ψήφισμα που πρέπει να βγει και συμφωνώ απόλυτα με την πρωτοβουλία της κυρίας Καρίκα. Λοιπόν, το ειδικό χωροταξικό για τη ΣΑΠΕ, το είπα και στον προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Το ειδικό χωροταξικό για τη ΣΑΠΕ ξεκίνησε από το 2018. Πριν από το προηγούμενο συμβούλιο που κάναμε, έδωσε παράταση ακόμη ενός χρόνου η κυβέρνηση μέχρι το 2013. Και περνάει αύριο, Τετάρτη, σε μοναδική συνεδρία για ένα τόσο σοβαρό θέμα, το νομοσχέδιο για την επιτάχεινση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ. Τι έχει μέσα εκεί μια τροπολογία που ενσωματώθηκε που τι λέει, ούτε κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο δεν θα περνάνε. Θα έρχεται, θα κάνει, θα βρίσκε αρχαία ο μελετητής και θα ρωτάει το υπουργείο να του πει την γνώμη να τα αφήσω εδώ, να τα χώσω μέσα ή όχι. Όχι το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, όχι οι αρχαιολόγοι, αυτοί που ξεσηκωθήκαν και κατέβηκαν στον Υπουργείο και κάτω στη Νότια Οκαριστία πρόσφατα, το Υπουργείο από μόνο του. Αυτό λέει, συν αυτό που λέει ότι για τον ιδιότητα θα υπάρχει αναγκαστική απαλλοτρίωση στις ιδιοκτησίες τις οποίες θα σανφισβητούν εδώ και δεκαετίες. Τι σανφισβητούν, όμως θα μπορεί να έρθει αυτός που θα βάζει καλώδια από κάτω και θα κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση. Θα εκβιάζεται δηλαδή η τοπική κοινωνία να συμφωνεί σε μία τιμή μπιρ-παρά γιατί αλλιώς θα το χάνουν. Περί αυτού πρόκειται. Και έρχεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση και κλείνωσε λίγο. Έρχεται λοιπόν, βγήκαν και κάτι παπαγαλάκια στις εφημερίδες και λέγανε ότι δεν θα μπορούν άλλες ανεμογενήτριες στα ψηλά βουνά και στα μικρά νησιά. Πότε? Όταν γίνει το Εθνικό Αγώρο Ταξικό. Δηλαδή το 2015 καλή ώρα, 2014. Μέχρι τότε τι θα έχει γίνει, θα έχει περάσει αυτό το νομοσχέδιο και δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο. Ούτε στην Καριστέ, ούτε στην Εύη, ούτε σε όλη τη Στερεά Ελλάδα. Δεύτερο, έρχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάνει ένα σχέδιο που λέει Repower EU. Και τι λέει? Προσέξτε. Όπου θέλουν να βάλουν ανεμογενήτριες ή φωτοβολταϊκά, που είναι επίσης σοβαρό πρόβλημα γιατί κλέβουν χώρο από την κτινοτροφία, από τη μελισοκομεία και από τον αγροτικό τομέα, όπου λοιπόν θέλει κανείς να βάλει ανεμογενήτριες, θα κάνει μια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα λέει ότι όλα είναι καλά και μετά όλα θα προχωράνε και σε περιοχές Νατούρα και σε περιοχές προστατευόμενες παντού. Και τι θα γίνεται εκεί? Θα γίνεται μετά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όχι λέει η πρόταση της Επιτροπής. Δεν θα γίνεται. Γιατί αφού έχουμε κάνει τη στρατηγική δεν θα εξετάσουμε ούτε η δική οικολογική αξιολόγηση για τα πουλιά, ούτε για την κοινωνία, ούτε για τις καλλιέργες, τίποτα. Μη ας μπαί και θα καθαρίσει όλος ο τόπος. Σε αυτά πρέπει να πούμε όχι και αυτά πρέπει να τα γνωρίζετε. Και τελευταίο, υπάρχει έτοιμη μελέτη για το προεδρικό διάταγμα για την προστασία, για να οριστούν οι ζώνες προστασίας στο νησί της Εύβοιας, ανάμεσά τους και στην Όχη και στις όλες τις περιοχές προστασίας που υπάρχουν εδώ στη Νότιοκαριστία και στη Γεντρική. Λοιπόν, σε αυτές τις περιοχές, αυτές οι μελέτες δεν προχωράνε για διάμουλευση, γιατί τα ίδια συμφέροντα που ανέφερα πριν, δεν θέλουν να γίνουν προεδρικό διάταγμα που θα βάζει απαγορεύσεις και διάφορες ζώνες πάνω στις ζώνες προστασίας. Αυτά παραπέμποντες καλέντες από την Κυβέρνηση, θα γίνουν και εκλογές πρόωρες ή μη πρόωρες, θα ξεχαστεί και τα προεδρικά διατάγματα θα τα δείτε όταν δεν θα έχει μείνει πουλί πετάμενο στην περιοχή της Καριστίας. Ξέρω ότι ήμουνα λίγο υπερβολικός κατά τη γνώμη σας, όμως έτσι έχουν τα πράγματα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε. Για την κυρία Πολυζόη θα διαβάσουμε, επειδή δεν μπορείς να έρθει, ένα ενημερωτικό μας έχει στείλει και κλείνει ο Περιφερειάρχης. Κύριε Πρόεδρε, για δύο λεπτά τον λόγο μου επιτρέπετε, αυστηρά δύο λεπτά σας παρακαλώ και κλείνει ο Περιφερειάρχης. Μην ξημερώσουμε εδώ. Τελειώσαμε. Ο Περιφερειάρχης και κλείσαμε κύριε Μπέτσο. Να σεβαστούμε την κυρία Πολυζόη που δεν παρούσα. Και να ξεφύγουμε λίγο από το πρωτόκολλο για να ευχαριστήσω τον δήμαρχο για τη φιλοξενία και όλους εσάς. Προς Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κοινοποίηση Περιφερειάρχης, κύριο Σπανό και Περιφερειακού Συμβούλου. Καλό λόγο, αδερφές. Μετά από τη συνεδρία στην Κάριστο, στις 28 έκτου 22 αναγνωστεί η γραπτή παρέμβασή μου ως επικεφαλής και μοναδική εκπρόσωπος της αριστερής παρέμβασης ΣΤΡΑ. Με αφορμή της συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην Κάριστο, επιβαρυμένη περιοχή από την καταστροφική εγκατάσταση απέ ως αριστερή παρέμβαση ΣΤΡΑ, παίρνοντας υπόψη τα αιτήματα και τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών, φορέων, συλλόγων και λοιπά της Καρίστου για την αδειοδότηση και εγκατάσταση απέ και του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου για την υπέρμετρη επέκταση και αύξηση δυναμικότητας των μονάδων ηχθιοκαλλιέργειας, στηρίζουμε το αίτημά τους για εισαγωγή και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο, επιτέλους, να πάρει θέση υπέρ των αναγκών και των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών, αποτρέποντας την εγκατάσταση και επέκταση απέ φωτοβολταϊκών και λοιπά αλλά και τη νέα αδειοδότηση ηχθιοκαλλιεργειών. Ως αριστερή παρέμβαση ΣΤΡΑ λέμε όχι στη λιελασία ανθρώπων και φύσης. Σήμα στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών ενάντια στην εμπορροπηματοποίηση, ειδητικοποίηση, την καταστροφή βουνών και παραλειών, στο όνομα της καταπολέμησης, της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης. Συμμετέχουμε μαζί τους στον αγώνα αυτό και τονίζουμε ότι για να είναι νικηφόρος πρέπει να συνδέεται άριχτα με τις συνολικές κοινωνικές διακρυκήσεις. Η υγεία, το νερό, η υγεία, η παιδεία, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να παρέχονται δωρεάν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι της κερδοκοσκοπίας των ιδιωτών. Η παραχώρησή τους στους ιδεότες είναι η επιλογή της κυβέρνησης όπως και των προηγουμένων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βυθίζει την κοινωνία τη φτώχεια για να κερδίσουν επιχειρηματικοί κολωσοί. Δημιουργεί πολέμους και πρόσφυγες, ανεργία ακρίβεια, αδιανόητες αυξής στα είδη καθημερινής κατανάλωσης, στέγη στα κάψιμα και το ρεύμα. Η κυβέρνηση αντί να μειώσει τους υψηλούς έμμεσους φόρους και την εσχροκέρδια στην αγορά, να σταματήσει την εδικοποίηση όλων, επιδίδεται σε επιδοματική πολιτική με κουπώνια επί τη γη ακρίβειας και ένα πάσγερ τα κάψιμα. Με τον τρόπο αυτό κυρίως επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες ενέργειες, των σούπερ μάρκετ, των πετρελέων, για να ενδιωνίζουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας. Ως αριστερή παρέμβαση λέμε ξεκάθαρα, δεν θέλουμε τα κουπώνια και τις ελεημοσύνες κυβέρνησης, θέλουμε μέτρα που θα επιτρέπουν σε όλους και όλες να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό ή τη σύνταξή μας. Μέτρα για να είναι όλα τα ζωτικά αγαθά προσιτά σε όλα τα νοικοκυριά και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με κανένα διακύριση παρά μόνο με ανατροπή αυτής της πολιτικής και όσοι την εξυπηρετούν. Για την αριστερή παρέμβαση θερεάει Περιφερειακή Σύμβουλος Πολυζόι Νίκη. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Στον λόγο έχει ο Περιφερειάρχης Λάδος για να κλείσει. Ευχαριστώ Πρόεδρε πολύ περισσότερο. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους και ακόμη περισσότερο όλους τους φορείς που παρουσίσετε σήμερα και με τις εξαιρετικές τοποθετήσεις σας δώσατε ένα πάρα πολύ καθαρό στίμα της έκφρασης της κοινωνίας του Δημοκαρίστου και γενικότερα της Νότια Τιεσσέδιας πάνω σε μια πολύ μεγάλη σειρά από διοικηβεύματα όσον αφορά τα τεκτενόμενα σε αυτόν τον τόπο. Αν εξαρτήτως αν αυτά άπτονται με άμεσο τρόπο της τοπικής αυτοδιοίκησης ή της κεντρικής κοινής ή είναι και αμυγώς επαγγελματικά σε κάθε περίπτωση εμείς, και νομίζω εκφράζω το σύνολο του περιφερειακού συμβουλίου με αυτή μου τη σκέψη νομίζω ότι θα σηκωθούμε από τη θέση της συνεδρίας πολύ σοφότεροι και πολύ πιο έτοιμοι για τις ωφέλευμες αποφάσεις μέσα από το φίλτρο και την αντίληψη και την προσέγγιση καθενός εξημών. Συνοπτικά, κύριε Πρόεδρε, θα σταχειολογίζω κάποιες παρατηρήσεις από θέματα που τέθηκαν ούτως ώστε να μπορέσουμε να ολοκλώσουμε και αυτό το εξαιρετικά οφελήμα μέρος της συνεδρίας μας. Ευχαριστώ θερμά Δήμαρχε, όπως και στην αρχή της συνεδρίας, έτσι και τώρα για το σύνολο της συνεργασίας μας και για το γεγονός ότι έχετε υπάρξει καθοριστικός μεταξύ πολλών άλλων και στο να υπάρχει μια εμπεδομένη προτεραιοποίηση και ιραρχήση θεμάτων τα οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού με όλες μας τις δυνάμεις. Τα ζητήματα που θέσατε σε όλους στο εύρος έχουμε συνεργαστεί και σε άλλες περιτώσεις και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, από αυτά που καταφέρονται και κάνουμε όπως το θεατράκι που εξελίσατε μέχρι εκείνα που δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη τη δυνατότητα, όπως αυτή η εξαιρετική μελέτη που έχετε κάνει για τον υπόγειο στάθμου αυτοκινήτων στο κέντρο της Καρίστου. Σε κάθε περίπτωση είναι καταγεγραμμένα και στη βουλησή μας να τα προχωρήσουμε. Και βέβαια έπιασα τα δύο πιο μικρά ενδεχόμενα μέσα σε ένα μεγάλο πλούτο ζητημάτων, πιο μεγάλων και πιο στρατηγικών και πιο σημαντικών που θέσατε και για τις οδικές υποδομές και για τα ενεργειακά ζητήματα και την κτινοτροφία και την μελισοκομία. Σε σχέση με την τοποθέτηση του κυρίου βουλευτή, αναφέρθηκαν ορίτερα στους οδικούς άξονες. Σε κάθε περίπτωση η κοινή μας προσπάθεια είναι να κερδηθεί, αν θέλετε, ο χαμένος χρόνος από τα πολλά αιτήρισσον πάνω σε αυτό το πεδίο. Θα πω αργότερα και κάτι δικότερα και σε σχέση με τις αδελφούς που τοποθετήθηκαν. Ευχαριστώ πολύ θερμα τον δικητή γιατί πραγματικά ως επικεφαλής της οργανικής μονάδας που λέγεται Νοσοκομείο Καρίστου, έδωσε και δίνει τον εαυτό του όπως και όλοι στην αδελφή του ιατρή γιονομική διοικητική για την αντιμετώπωση και του κορωνοϊού της πανδημίας αλλά και συνολικά και τα γιονομικά ζητήματα της νεοτιασέββειας. Πραγματικά το ΕΣΠΑ και ως περιφερειακό συμβούλιο συμφωνήσαμε και ότι δεν αποφασίζεται σε περιφερειακό συμβούλιο αλλά που ήταν πλατιά συμφωνία σε αυτό το επίπεδο πιστεύουμε πως θα βοηθήσει πολύ ουσιαστικά το νοσοκομείο. Και βέβαια ενόλουμε τη φωνή μας ώστε αυτοί οι πάλληλοι να μπορέσουν είτε να μονοποιηθούν είτε, δεν ξέρω αν η διαδικασία θα είναι απευθείας, είτε με μια ισχύρη μορειοδότηση σε κάθε περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι που βρέθηκαν εδώ, που εξηγηώθηκαν, που ταυτίστηκαν με το νοσοκομείο Καρίστου στις πιο δύσκολες στιγμές της χώρας θα πρέπει όχι μόνο να τιμηθούν αλλά είναι και απόλυτος απαραίτητοι διά της εμπειρίας και διά της τεχνογνωσίας τους πλέον πάνω σε αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα. Σε σχέση με, ανέφερε ο κύριος Σφυρίδης, τα ζητήματα του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου για το αρνάκι κατσικάκι-ποπ είναι κάτι που έχουμε συζητήσει αρκετές φορές και με τον αντιπεριφερειάρχη και με όλη μας την ομάδα και την αντιπεριφερειάρχη, την ιατρική. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζημίο και με τον Τάσο το Βελισσάριου, κοιτάζω τώρα και αν δε χωματίζουμε πολλούς ακόμη συναδέλφους. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία, ναι, είμαστε ειλικρινείς, έχουμε ακούσει και καλά αντιπχύρηματα και τα έχουμε ακούσει και από την Εδοκοινωνία, αλλά σε κάθε περίπτωση το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι και μπορούμε να το συγκριθούμε αυτό που μου πρότεινε εξάλλου και ότι η περιφερειάρχης είναι νωρίτερα, μπορούμε στο αμέσο πόνο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει συνταχθεί μια σχετική εισήγηση, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί μια μελέτη για να καταγραφεί αυτό και να μπορέσουμε να το προχωρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα να σας πω η Βαγγελία, νομίζω συνταφτιζόμαστε με την προτεραιότητα που πρέπει να έχει το μέλη εξάλλου και η καταστροφή της βόρειας έβιας έφερε το μέλι σε μια μεγαλύτερη ανάδεξη ως ζήτημα. Συνειδητοποιεί σε η χώρα ότι η έβια είναι ένας υπερπαραγωγικός τόπος στο μέλι και στερεάς συνολικότερα. Και ως εκ τούτου μέσα σε ένα πλαίσιο πρωτοπουλίου αν που υπάρχουν και από τα κέντρα υποστήριξης επιχειρηματικότητας που τρέχουν τις εκθέσεις κοιτάζοντας τον κύριο Κούκουζα και η αγροδιατροφική σύμπραξη και μια σειρά από πολιτικές, έχουμε τρόπους και εργαλεία και θέλω να πιστεύω ότι ήδη το κάνουμε, αλλά το παίρνουμε σε μια παρότρευση για μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερο εγκοδουλιάς, το μέλι να αναδειχθεί και να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη εξοστρέφεια με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για εσάς. Συν βέβαια τα ζητήματα τα πιο αμέσως παραγωγικά που εκεί καταγράψατε, τα οποία σαφώς τα ακούμε ωστετικά, και για το ζήτημα του κτινιάτρου, όπως πολλούς τα ανέφερε, νομίζω ο κύριος Αναγνωστάκης ή ο κύριος Μπασδέκης, συγχωρέστε με δεν το θυμάμαι, τέλος πάντων κάποιος συνάδελφος από την αντιπολίτευση το ανέφερε, ότι ζητούμε κτινιάτρο και δεν έρχονται και είναι αυτό μια πραγματική δυσκολία, γιατί λες να μου εγκρίνουν τη θέση, να μου την εγκρίνουν, αλλά το να μην μπορείς να βρεις είναι πολύ πιο μεγάλη δυσκολία. Σε κάθε περίπτωση το κρατάμε, έχει κάνει και μια πρόταση η κυρία Μπατζελή, θα τοποθετηθώ και ειδικότερα πάνω σε αυτό που σχητίζεται με τον κτινίατρο. Γιατί νομίζω μπορούμε να συμφωνήσουμε πως ταυτόχρονα με τις πρωτοβουλίες, μάλλον λοιπόν οι πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, μπορούν να ειδράζουν και σε μια στερή υπηρεσιακή βάση και σε μια στερή επιστημονική υποστηρίξη, αλλιώς δεν έχουν και ουσία και αξία. Σε σχέση με όσα είπε η κυρία Μπερέτη από τον SPENC, νομίζω πως έχουμε τοποθετηθεί ως περιφερειακό συμβούλιο με πολύ εμφανικό και χειρό τρόπο και πως σε κάθε περίπτωση έχουμε αποτελέσει μέρος της προστασίας, της όποιας προστασίας και όχι μέρος του προβλήματος. Ο φίλος μου κ. Κωτρώνης, δεν ξέρω αν είναι εδώ αυτή τη στιγμή, από τους εθελοντές των στήρων, το έχουμε αντιμετωπίσει και διόρχομαι και συμπληρώνουν και πάνω σε αυτό που επίσης είπε η κ. Μπατζελή. Μας έχει προβληματίσει πάρα πολύ διαχρονικά το πως θα μπορούσαμε να δώσουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους κάποια χρήματα, όχι για να τα βάλουν στην τσέπη, δεν ζητούν αυτό εξάλλου, εξοπλισμό ζητούν ή και απευθείας εξοπλισμό. Στα προηγούμενα χρόνια ο μοναδικός τρόπος νόμιμος που είχαμε βρει στο να υλοποιηθεί μια δημόσια δαπάνη προστηριξή ιδιωτών με αυτόν τον τρόπο ήταν μέσα από το πρόγραμμα LEADER, όπου όταν είχε βγει σχετική πρόσληση, κάποιοι συλλόγοι που είχαν μια πιο καλή διαχειριστική επάρκεια μπορούσαν και χρηματοδοτήθηκαν και πήραν καλό εξοπλισμό, η πλειοψηφία βέβαια των συλλόγων δεν είχε αυτή την δυνατότητα, οπότε η πρώτη και ελάχιστη σκέψη είναι να το δούμε και νέου με το LEADER σε μια πρόσληση και ενδεχομέρως και με μια δική μας πολιτική ενημέρωσης και ενθάρρυνσης και υποβοήθησης των συλλόγων, δηλαδή να τους κάνουμε λίγο τη ζωή πιο εύκολη ώστε να μπορούσαν να κάνουν εφαγγέλους και να χρηματοδοτηθούν για τον εξοπλισμό τους. Το δεύτερο σκέλος, η ανέφερα και η κυρία Μπατζελή, είναι ότι ενδεχομένως μπορεί αυτό να γίνει μια συνεργασία με τον δήμο. Εδώ πέρα, ίσως, δεν είμαι έτοιμος, δεν έχουμε μελετήσεις προς τις αρμοδιώτες, ίσως να υπάρχει ένα νόμο παράθυρο, αφού οι δήμοι, όσων γνωρίζω και θυμούμαι, χρηματοδοτούνται ή έχουν δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εξοπλισμό συλλόγων, ίσως μέσα από μια συνεργασία να μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτό το αδιαβλό. Άρα, την ακούω την πρόταση στο περιεχόμενο της προφανώς ευπρόδεκτη, να εβεβαιωθούμε απλώς ότι στέκεται και από τυπικής απόψιος. Η μελέτη σχετικά με το pop κατσικάκι πρέπει να μπει σε μελέτη του λίτερ, όχι κάπου αλλού, για πολλούς και διαφόρους λόγους, τους οποίους μπορώ να συζητήσω και με τον κ. Κούκουζα. Λοιπόν, μπορούμε να το συζητήσουμε με το χρηματοδοτικό, η δική μου σκέψη ήταν το τεχνικό πρόγραμμα και θα αλλάγει για λόγους ταχύτητας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοιχτοί στο να το εξειδικεύσουμε αυτό. Ακούω τις παρατηρήσεις του κ. Λαγώνη, πως σε σχέση με τον τουρισμό, έχουμε προσπαθήσει, χωρίς να φύγουμε από το όλον, που είναι η προβολή της περιφέρειας στεράς Ελλάδας, να πετύχουμε αυτό που είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο το ελεγόμενο γλόκαλ, ήταν του κ. Ανδρουλάκη, όχι του Νίκου, του Μ. Ανδρουλάκη, όπου συνδυάζεις το τοπικό με το παγκόσμο. Εντάξει, εμείς δεν είμαστε το παγκόσμο, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπου μπορείς μέσα από μια συνολική προβολή να εστιάζεις και να τονίζεις και τις τοπικές ξεχωριστές και θετικές ιδιαιτερότητες. Βαγγέλη Σπύρου, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνεργασία, κρατούμε τις παρατηρήσεις, να δούμε λιγάκι το θέμα του κ. Χάνου και του κ. Βαγγέλη Σπύρου. Να δούμε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε. Ευχαριστώ τον κ. Βερούχη, ομοίως κρατάμε τις παρατήρεις του, τοποθετήθηκε αμοιωμένος. Ευχαριστώ τον κ. Βερούχη, ομοίως κρατάμε τις παρατήρεις του, τοποθετήθηκε αμοιωμένος για τα ολικά πάρκα. Δημήτρη Παρασκευά, ναι, συμφωνούμε απόλυτα ότι το ειδικτισιακό πρέπει να λυθεί και γρήγορα, εκτός από πλήρως. Και ομοίως για το τέλος του NDMA δεν έχω μαθαίνει τίποτα. Αλλά συμφωνούμε. Και βέβαια θα κάνουμε και τις ενέργειες που πρέπει για τα ελτά θεωρώ ότι θα λυθεί. Ο Γιάννης Μανώλης με ενημέρωσε ότι έπρεπε να αποτισμευτεί. Σε κάθε περίπτωση η παρατήρεις του ήταν στο ιδιοπλαίσιο, οδικών αξώνων, ολικής ενέργειας. Επομένως, αναφέρομαι σ' όσα είπα νωρίτερα. Και ο φίλος ο κύριος Σταμπέλος από τους αμπελουργούς μας. Παρατήρησα ότι έχει και στο επώνυμό του τη λέξη άμπελος και αυτό είναι πολύ σημαντικό συμβολικά. Για το τέλος του NDMA, το ειδικτισιακό πρέπει να λυθεί και γρήγορα, είναι πολύ σημαντικό συμβολικά. Για το κρασί γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην Ιστορία Ελλάδα. Και μάλιστα, το τελευταίο διάστημα είχαμε και τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε και ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, εκτός του κλασικού πρόγραμματος αγωρτικής ανάπτυξης που εξειδικεύεται σε Λίντερ και άλλα. Ένα πρόγραμμα από ευθείας από τις Βερξέλλες, το οποίο είναι ειδικά για το κρασί και με το οποίο προβάλλουμε αυτό το ξεχωριστό μας προϊόν στη Μεγαλή Βρετανία και ένα ακόμα πρόγραμμα για τη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση σημαντικές είναι και οι πολιτικές παραγωγής, ταυτόχρονα με της εξωστρέφειας για το κρασί. Γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται εγώ να επιχειρηματολογήσω σε αυτό, ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει γίνει εδώ και δεκαετίες εξαιρετικά σφιχτικό το πλαίσιο. Ωστόσο, τόσο η χώρα μας που δεν είναι η Αυστραλία ώστε να επενδύει στον τεράστιο όγκο, αλλά είναι η Ελλάδα που νομοτελιακά πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα, πρέπει να υποστηριχθεί και προς αυτό είναι ιδιατεχθειμένα και όλα μας τα εργαλεία και για επενδύσεις, όπως το LEADER και για προβολή, όπως τα ξεχωριστά ευρωπαϊκά προγράμματα που ξεσφαλίσαμε όπως τα πανωρίτερα, αλλά βέβαια και οι αγροτικές μας πολιτικές μέσα από τις υπηρεσίες αλλά και τις κεντρικές πανεβάσεις. Επενδύουμε στον κρασί μας και θέλω να είμαι σε αυτό όσο πιο εμφανικός μπορώ. Περνάω σε σκέψεις και απόψεις που κατέθεσαν στην αδελφή επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων. Θέλω να ξεκινήσω με την τοποθέτηση του κ. Αγνωστάκη σχετικά με τους οδικούς άξονες και με τον δρόμο. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι αποφεύγω, όσο τίποτα, τον πολιτικό λογό ή το να συνδέω συγκεκριμένες πράξεις και πολιτικές με συγκεκριμένες κυβερνήσεις και πολιτικές σχέσεις υπουργείων. Ωστόσο, στα χρόνια που έχω υπαράξει αντιπεριφερειάρχης και ακολούδους περιφερειάρχης, έχω καταγράψει πράγματα. Και δεν μπορώ παρά να μην πω. Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές με καλά λόγια για πολιτικά στελέχεια από οποίεςδήποτε κυβερνήσεις. Και φέρνω παράδειγμα επανειλημμένες τοποθετήσεις που έχω κάνει για το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά την προηγούμενη για κυβέρνηση που είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Μιλώντας όμως για υποδομές, δεν μπορώ παρά να μην πω πως στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία το Υπουργείο Υποδομών δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ για δημόσιες υποδομές στην Εύβοια. Και κάποια πενηχρά για τη στερά Ελλάδα έκανε μια προσπάθεια να συνεχίσει μόνο το 1965. Στην Εύβοια όμως ούτε ένα ευρώ δεν έπισε από το Υπουργείο Υποδομών στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Αντιθέτως, πολιτικές του Υπουργείου Υποδομών, και είναι εδώ και η τρισεκή μας να το μαρτυρήσουν, και συγκεκριμένες αποφάσεις κατέστρεψαν το έργο το οποίο σήμερα με χαρά ανακοινώσαμε ότι έχουμε δημοπρατήσει. Το πήγατε τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω, χαρίστηκαν στον εργολάβο αποφάσεις κεντρικές του Υπουργείου Υποδομών, οι οποίες μας δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα. Δεν θα έκανα καμιά αναφορά όπως δεν έκανα και στην αρχική μου τοποθέτηση, όμως, οφείλουμε σε κάποια πράγματα να είμαστε πολύ καθαροί για να ξέρει ο κόσμος τι έχει προηγηθεί. Κάτω τα λοιπά, κύριε Νοστοάκη, φίλε Δημήτρη, δεν θα κάνω καμιά άλλη αναφορά σε σχέση με ζητήματα που βάλετε, της κεντρικής κίνησης ή εθνικά, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου εξάλλου. Σε κάθε περίπτωση ακούμε την παρέναιση πολύ θετικά για υψηλότερη πρόληψη στην πολιτική προστασία, ακόμη κι αν το μεγαλύτερο μέρος αυτής δεν είναι ένα πόκκι της δικές μας ραμμονιώτες. Όπως, για παράδειγμα, ένα κορυφαίο ζητήμα πρόληψη είναι η δασκοειοδοποιία, όπου είναι των δασαρχείων και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει και λίγο στους δημούς. Η περιφέρεια, αν και όποτε ήθελε συμμετάχει σε αυτό, το κάνει ακροβατώντας τα όρια των αρμοδιωτήτων της και αν θέλετε και με κάποια ρίσκα των όσων το αποφασίζουν. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η πολιτική προστασία έχει ένα πολύ διάστατο χαρακτήρα, ξαναλέω ότι την παρέναιση περιπρόληψης την ακούω ως πάρα πολύ σημαντική και ευχαριστώ. Σε σχέση με όσα έφερε η κυρία Μπατζελή, δεν θα σχολιάσω τις θέσεις και τις απόψεις μόνο στα ζητήματα που είπατε ότι θέτεται προς έτσι ψηφοφορία, που επιθυμείτε να θέσετε μάλλον. Για τον κτηνίατρο, έχουμε σκεφτεί αρκετές φορές αυτό που προτείνατε για να περάσει μέσα από τη δομή μας στη γέφυρα. Η γέφυρα, παρουστάμενους, είναι μια δομή που έχει δημορφωθεί που στηρίζει κοινωνικές δράσεις μέσα από πόρος του ΕΣΠΑ. Θα ήταν μια πολύ καλή λύση, ενδεχομένως να είναι μια πολύ καλή λύση, έχει το μόνο ελάτωμα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να υπογράφει, να πάρει αποφασιτικές ευθύνες. Παρ' όλα αυτά, επειδή μπορεί να εξασκήσει κάποιες άλλες αρμοδιότητες, το ακούμε. Και σε κάθε περίπτωση ακούμε και την πρόταση, μπορούμε να τη φέρουμε στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορεί να γίνει μόνος επιδοκαριστίας, μπορούμε να το εξετάσουμε σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, για κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις, επιδότησης κτινιάτρων στο πρότυπο των ιατρών που έχουμε κάνει σε απομαξημένα σημεία. Απλώς θα παρεκαλέσω τους περιφερειακούς συμβούλους, τους αντιπεριφερειάρχες όλους και πρώτα κοιτάζοντας τον καθρέφτη, σε μια τέτοια πρόταση να προσπαθήσουμε να είμαστε ίδια φιδωλή, δηλαδή παράδειγμα, ας το πω στον εαυτό μου, δηλαδή ας μη μου φέρει ο Ηλίας ο Μπουρμάς, μια πρόταση να επιδοτήσουμε κτινιάτρους στη Χαλκίδα, ή στη Λαμία. Μια πρόταση για τις πολύ μακριμένες περιοχές που έχουμε δυσκολία, πρότεινε σαφώς ευχάριστος, ενδεχομένως μπορούμε να το έχουμε στα άγραφα σε κάποιες πολύ ειδικές περιστάσεις, μπορούμε να δούμε αυτή την πρόταση και νομίζω ότι θα μας κάνει καλό. Για τις ζωοτροφές, θέλω να κοιτάξω στα μάτια όλους τους παρεσταμένους και δικά τους κοινωντρόφους και να είμαι πολύ ειλικρινής σε κάτι το οποίο νομίζω ότι το γνωρίζουμε στην πραγματικότητα όλοι μας. Έχουμε δύο κεντρικά ζητούμενα. Το ένα είναι ο όγκος μιας δαπάνισης που θα πετύττου για κάτι τέτοιο, μιλώντας για τα 200.000 εγοπρόβατα της περιοχής και τα 40 κιλά της πρότασης. Και συμπληρώνοντας τα 500 ευρώ τον τόνο μιας ενδεικτικής δαπάνης για αυτό το σκοπό, θα χρειαζόμασταν 4 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα εγοπρόβατα της Νότιας Καριστίας. Εσείς τα είπατε αυτά τα νούμερα. Μου τα είπαν και χθες σε πολλές συναντήσεις 200, 215, τέτοια νούμερα απαντούς παντού. Σε κάθε περίπτωση μιλώντας μόνο για την Νότια Καριστία θα αναφερόμασταν σε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια, κατά τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να το κάνουμε σε όλα τα εγοπρόβατα της στερεάσης, δηλαδή πάνω στη συντηρητική σου πλεψηφία. Οπότε μια αλήθεια πρόταση για να ήταν ολοκληρωμένη και δίκη από μεριάς μας θα συνεπαγότανε σίγουρα κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Οπότε αυτό θέλω να μη πολύ ειλικρινήσω, ότι συνειστά μια αφητηριακή δυσκολία. Και η δεύτερη δυσκολία βέβαια είναι στη νομιμότητα, αφού πρόκειται για μια κρατική ενίσχυση. Κύριε Πατζηλή, και με την παλαιότερη σας ιδιότητα ως υπουργός Γεωργίας, νομίζω σε αυτό μπορείτε να το τεκμηριώσετε. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ευπρόσδεκτοι σε μια διαπρόταση, μάλλον είναι απόλυτα ευπρόσδεκτοι. Και στη βόρεια έδεια που βγήκε έναν δίκιο καθεστός στηρίξης. Και εκεί πέρα πρέπει να μην πολύ ειλικρινήσεις, έγινε μια πολύωριακή χρήση των διατάξεων και στον αποείχο της καταστροφής ως μια εντιευρία ενία πολιτικής προστασίας και αποζημίωσης. Οπότε μακάρι να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό το πράγμα, αλλά θέλω να μη ειλικρινώ ότι εξυπαρχής δεν είναι από τα εύκολα. Και νομίζω πως το γνωρίζουμε και όλοι οι παρεστάμενοι και οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Για τις ανανεώσιμες πηγές, προφανώς έτσι και εγώ τώρα το άκουσα, και ως πρώτο άκουσμα πραγματικά είναι το λιγότερο ανησυχητικό αυτό που προτείνεται να ψηφιστεί. Νομίζω πως μπορούμε διαπαραταξιά, κάτι έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Και πατώντας πάνω στα υπάρχοντα ψηφίσματά μας, να κάνουμε τον εμπλουτισμό που πρέπει με έναν τρόπο που να μας εκφράζει όλους. Κύριε Μπασδέκη, αναφέρομαι σε όσα ήδη είπα σχετικά με δρόμους, ανανεώσιμες, κτηνοτροφία. Στα στερεά πορύματα γίνεται βεβαίως η προσπάθεια όπως την έχετε λάβει στην επικαιρότητα. Ακόμη και ΑΝΕΦ χωρίς αρμοδιότητα, είναι η διαδημοτική αρμοδιότητα. Αλλά καθώς όταν απασχολεί συμπολίτες μας το θεωρούμε και εμείς μέρος της προσπαθίας μας για μια βιώσιμη λύση. Και κάνετε και μια αναφορά στο καράβι. Νομίζω είναι πολύ αντιληπτή. Δεν ξέρω πόσο μπορούμε να συμπληρώσουμε πάνω σε αυτό. Και κλείνω με τον κύριο Βούλγαρη, όπου επίσης στα θέματα που αναφέρθηκε κυρίως πάνω στα εουλικά και στους οδικούς άξονες, αναφέρω όμως όσα είπα νωρίτερα. Και βέβαια συμφωνούμε ότι πρέπει να αναζητούμε ταυτόχρονα με τις άμεσες παρεμβάσεις και τις μακροπρόθεσες μελήσεις. Κυρίες και κύριοι, θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ για όλη αυτή τη συζήτηση. Το μόνο που μπορώ να σας υποσχεθώ, και νομίζω το κάνω και εκ μέρους όλου του περιφερειακού μου Σεμβουλίου, είναι πως όλες αυτές οι εξαιρετικά ενδιαφερούσες απόψεις, προβληματισμοί, προτάσεις που ακούστηκαν, ανεξάρτητα του ποιος συμφωνεί σε ποιες και σε πόσες από αυτές, μέσα από τις προσεγγίσεις που μπορεί να έχει καθένας μας, το κλαμβάνουμε ως την αυθεντική φωνή της κοινωνίας της Καρίστου, ως την πρώτη ύλη για την όποια πολιτική σχεδιάζουμε και ακολουθούμε. Και ότι κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα που θέσατε, από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο, θα αποτελέσει και αποτελεί για το περιφερειακό μας Σεμβούλιο και την Περιφερειακή Αρχή ένα πεδίο προβληματισμού και ένα πεδίο λήψης αποφάσεων και άσκησης πολιτικών. Δεν μιλήσατε σε ένα φόρουμ, δεν μιλήσατε σε ένα πεδίο ανταλλαγής απόψεων, σκέψεων, προβληματισμών. Μιλήσατε σε αποφασιστικά όργανα και με ανθρώπους οι οποίοι, και μιλάω πάλι θεωρώ εκ μέλους όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίοι έχουν τη βούλεση μέσα από αυτά να κάνουν συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες για ένα καλύτερο τόπο και εν προκειμένου για μια καλύτερη Νότια Καριστία. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία, ευχαριστώ πάρα πολύ δημαρχέ μου για τη φιλοξενία και να είστε πάντα καλά γνωρίζοντας πως τα τηλέφωνά μας μεταφορικός και κυρολεκτικός είναι 24 ώρες ανοιχτά στη διαθέσεις σας για οτιδήποτε μπορούμε να φάνουμε χρήσιμοι και σήμερα που είχαμε τη δυνατότητα το μακρινό να το κάνουμε κοντινό και να φέρουμε το κορυφαίο μας συλλογικό όργανο εδώ σε αυτό το μακρινό για το κέντρο όσο και όμορφο τόπο είναι κάτι που πέρα από την ευχάριστη αίσθηση που έχει καθένας μας ατομικά θεωρούμε πως σου δίνει και ένα πολύ ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι δεν υπάρχουν μικρά και μεγαλαμέρη, δεν υπάρχουν μακρινά και κοντινά μέρη υπάρχει περιφέρειά στεράς Ελλάδας που απ' άκρος άκρο της την υπηρετούμε και οφείλουμε να την υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ κύριε Περιφεριάρχα, να ευχαριστήσω όλους τους φορείς και να κλείσει ο κύριος Ραβιόλος. Θα κάνω 5 λεπτά διάλειμμα για να μπούμε στην ημερήσια διάταξη, όπου σας έχω μια πρόταση. Καταρχάς να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας και πάλι. Είμαι πραγματικά συγκινημένος ότι είχα προκαλέσει και είχα προσκαλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για να έρθει και η αποδοχή είναι τιμή μας. Θέλω να σας μεταφέρω και τις ευχαριστίες των δημοτών μου για αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο εδώ, που πιστεύω ότι μέσα από αυτό ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα πήραν τα έυσημα εδώ, γιατί μεταφέρθηκε από τους ίδιους πολίτες, από τους ίδιους φορές και μεταφέρθηκαν οι αγωνίες και οι προβληματισμοί που έχουμε εδώ για την Νότια Εύβοια. Θέλω να σας πω ότι σε όλα τα αιτήματα των φορέων και σε αυτά που τέθηκαν, ο δήμος είναι αλληλέγγιος, τα αιτήματα αυτά είναι όλα καταγεγραμμένα και έχουν μεταβιβαστεί και ως προς την κεντρική διοίκηση όσο και στην Περιφέρεια. Πιστεύουμε σήμερα ότι θα έχουμε και κάποιες απαντήσεις, όπως ήταν το έτοιμά μας να συμπεριλευτεί μια απόφαση στο σημερινό Περιακό Συμβούλιο όσον αφορά την αφαίρεση του ETIM-R από τους λογαριασμούς της ΔΥ εδώ, και εδώ θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος, ότι αφορά την εολική προσφορά που έχει κάνει ο δήμος Καρίστου έως τώρα. Καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά ότι το ελικό φορτίο που δίνει ο δήμος Καρίστου είναι το μεγαλύτερο ποσοστό πανελλήνια. Ως μία ένδειξη και εκκληρώνοντας το αίσθημα του δικαίου, πιστεύω ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει επιτέλους να αποδεχτεί το έτοιμα που έχουμε κάνει πάμπολες φορές ως δήμος και γι' αυτό θέλω να το ενισχύσουμε και μέσα από μια απόφαση του Περιακού Συμβουλίου. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι απόψεις μας όσον αφορά την εολική ενέργεια αλλάζουν. Εμείς έχουμε πει ως εδώ, έχουμε συνησφέρει στο μέγιστο δυνατό, ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλο εολικό φορτίο, είμαστε όλοι υπέρ της εολικής ενέργειας μέχρι το σημείο εκείνο είπαμε που αρχίζουν και κάνουν κακό στον τόπο. Αυτό ακριβώς. Θέλω να σας πω επειδή βλέπουν και πραγματικά και μια υπέρ μετρια αγάπη και προστασία όσον αφορά τον δήμο, ότι όσον αφορά για τη ΣΑΠΕ, τα προβλήματα που έχουμε συζητήσει σήμερα και έχουμε θέση και αφορά και τα θέματα των υποδομών, αυτά ήταν και προ-ΑΠΕ. Δεν είναι αγγενήθηκαν με τη τοποθέτηση των ανεμογενητριών, εκεί ο καθένας έχει την άποψή του και την στηρίζει. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω, θέλω να πω μόνο στον περιφερειάρχη μας δυο-τρία θέματα που είχαμε θέσει βασικά όσον είναι η χρηματοδότηση του πάρκινγκ, της Καρίστου, για μας. Η επανάληψη μη τριμαθείς ως Δημαριέ. Δεν ξέρω αν μας το πειλάει για εκπληξία στο τέλος. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι δεν έφτιαχαν όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Θέλω να σας πω ότι είπα και εξ αρχής ότι πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε θέματα που αντιβαίνουν και την κοινή λογική. Πάντα όμως με μέτρο, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι δίπλα στον Δημότη. Είναι αυτή που τα ακούει πράγματι. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι πάντα εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε πράξει, και το είδατε κιόλας, τα μέγιστα δυνατά που μπορούμε και με το μέγιστο δυνατό τρόπο που μπορούμε σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια και με το Περιφερειακό Συμβούλιο. Φυσικά δεν έχουμε στείλει πρόταση να είσαστε αρνητικοί, γι' αυτό και σας ευχαριστούμε όλους. Κλείνοντας μία μόνο παρέντιση γιατί επειδή πολλά θέματα είναι δημοτικά, άλλα περιφερειακά, ακούσατε και κάποια δημοτικά, τέθηκε ένα θέμα για ιδροδότηση ενός ξενοδοχείου θέλω να πω ότι αυτό είναι σε μία πάρα πολύ δύσκολη περιοχή εκτός και δύο, που δεν υπάρχει δίχτυο ίδρυσης, για να πούμε, θα το ενώσουμε αύριο το πρωί, είναι στις προτεραιότητές μας και θέλουμε να το λύσουμε. Και να πω και κάτι, αυτό που μου λέει ένας πρωίδρας μου, ο Δημήτρης ο Σταμπέλος, ότι αν ήταν εύκολα θα τα είχαν λύσει και οι προηγούμενοι. Εδώ προχωράμε πάντως με κέφι, με δύναμη, με σιωδοξία, και από σήμερα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μια όμορφη ψυχία, παρόλο τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται. Οι φορείς μας σας έθεσαν τα προβλήματα, τους προβληματισμούς, αυτά που έθεσα και εγώ στην αρχή της συζήτησης. Θέλουμε να φύγετε από εδώ με τις καλύτερες εντυπώσεις όσον αφορά τον τόπο μας, αλλά να μην ξεχάσετε και τα προβλήματα που υπάρχουν, για πάντα να το έχετε στη μυαλό σας, είμαστε πιο απομακρυσμένος δήμος, να δώσουμε τη σημασία εκείνη που πρέπει. Και κλείνοντας θέλω να πω και κάτι, ότι ο δήμος μας πράγματι πρωτοπορεί. Πράγματι ήταν από τους πρώτους δήμους που έχει εξημετάσει μάλλον σε αναπτυξιακή εταιρεία. Είμαστε από τους πρώτους δήμους που έχουμε κάνει ενεργειακή κοινότητα. Η αναπτυξιακή μας είχε σηθεί περισσότερο, γιατί έχουμε τρεις άξονες απέναντί μας, και ο κάθε δήμος φυσικά πρέπει να πατάει και στα πόδια του και να ξέρει πώς μπορεί να κινηθεί. Εμάς, κύρια πηγή επισκεπτών, είναι από την απέναντι πλευρά, δηλαδή ο Μαραθώνας, η Ραφίνα και το Λάβριο, δηλαδή η ανατολική πλευρά της Αττικής. Με αυτούς έχουμε κάνει την αναπτυξιακή εταιρεία, έχουμε κάνει και αδελφοποιήσεις, έχουμε κάνει και αδελφοποιήσεις με τον Μέλφορντ της Γαλλίας. Αυτό δεν πάει να πει ότι δεν πρέπει να έχουμε περιφερειακή συνείδηση και να υποστηρίζουμε την περιφερειά μας. Σας ευχαριστώ θερμά, ευχαριστώ και πάλι κύριε Περιφερειάρχα, κυρία της Περιφερειάρχης, Περιφερειακή Σύμβουλη. Είμαστε υπόχρεοι. Να είστε καλά, είναι τιμή μας που είστε εδώ. Σας ευχαριστούμε θερμά. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε οκ. Μπαίνουμε στην εμπερίσσια διάταξη των θεμάτων. Είμαστε έτοιμοι, είμαστε οκ. Είμαστε οκ. Μπαίνουμε στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων. Να προτείνω στο σώμα. Που είναι η κυρία Παντζέλη. Προτείνω τα θέματα να ψηφιστούν ομοαφονά. Παρακαλώ, παιδιά. Διότι θα απαραιτηθώ αν δεν το κάνετε. Ομοαφονά, να φύγουμε παιδιά. Ο δρόμος έχει πολλές τροφές. Όλοι είμαστε ταλαιπωρημένοι. Η ημέρα μας πήγε πάρα πολύ ωραία. Νομίζω ότι στη τελευταία συνεδρία πρέπει να συμφωνήσετε διαφωνώντας. Λοιπόν, θέμα πρώτο. Υπικύρωση πρακτικών ομοαφονά. Α, ναι, παίζω. Ο κ. Μπατζέκες. Έχετε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Θέτουμε το εξής ζήτημα ενώπιον του περιφερειακού συμβουλίου. Μιας και οι εξελίξεις για τη Λάρκο είναι κατεγιστικές και έχουν να κάνουν με την απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίσει συγκεκριμένη τροποποίηση που οδηγεί τη Λάρκο ουσιαστικά στο κλείσιμο και σε όσους εργαζόμενους απομέρων τη λογική και την οδηγία του κ. Μπατζέκες των ανανεώσιμων δίμηνων και μηνιαίων συμβάσεων ουσιαστικά στην ανεργία και στη διαχείριση της ανεργίας τους. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα έχει δυσμενεί σε επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την περιοχή. Από αυτή την άποψη, εμείς μέσω του περιφερειακού συμβουλίου απευθυνόμαστε στο λαό της περιοχής ευρύτερα με τη λογική να συμπαρασταθεί, να εκφράσει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους, να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην περιοχή, στις περιοχές που σχετίζονται με τη Λάρκο, στη λογική ότι κανένας εργαζόμενος στην ανεργία ή στα προγράμματα ανεργίας, όλοι μέσα στη Λάρκο μέχρι τέλους, όπου το τέλος είναι είτε η λογική, αν υπάρξει ανάδοχος στη διαπραγμάτευση συλλογικά και οργανωμένα από το σωματίο και φυσικά κανένας εργαζόμενος να μη χωστεί την έξωση από τα σπίτια του. Με αυτή την έννοια και με την επιστολή που έχουμε στείλει και πάλι, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ουσιαστικά ο καθένας να πάρει τη θέση από αυτό. Με αυτή την έννοια, εμείς τοποθετούμε σήμερα στο Περιφοριακό Συμβούλιο και πιστεύουμε ότι η εξέλιξη είναι μπροστά μας, αυτό θα το έχουμε σαν ζήτημα το επόμενο χρονικό διάστημα. Να πω πάλι κάτι. Ποια θέματα θέλετε να ανοίξουμε λίγο να τα αποβιδιάσουμε και να πάμε τα υπόλοιπα να τα κλείσουμε ομόφωνα. Έκριση έκτης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος περιφέρας τεράστι λάδος. Ομόφωνα. Όχι. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα συνάδληφη που είναι η τροποποίηση τεχνικού προγράμματος. Προφανώς και υπάρχουν μέσα παρεμβάσεις τις οποίες επιδοκιμάζουμε, στηρίζουμε και θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί με τη ψήφο μας. Όμως υπάρχουν και άλλα έργα τα οποία υπηρετούν μια αποσπασματικού χαρακτήρα προσέγγιση. Είναι αυτή η έλλειψη προτεραιοποίησης και ιεράρκησης για την ικανοποίηση της προσέγγισης. Το έχουμε πει και άλλες φορές σε άλλες συνεδριάσεις. Αυτό από μόνο του δυσχαιρένει τη θέση μας. Προφανώς είναι μία επιλογή, μία τακτική που εφαρμόζει η περιφερειακή πληροψηφία, ως εκ τούτου, και έχοντας καταψηφίσει συνολικά την αντίληψη συγκρότησης, του τεχνικού προγράμματος, δεν μπορούμε να σταθούμε θετικοί. Άλλα θα είμαστε κατά. Ναι, κύριε Χρουνά. Ναι, κύριε Χρουνά. Πάση περίπτωση όμως. Η τροποποίηση, προτείνεται, έχει χρήσιμες παρεμβάσεις που δεν μπορούμε να τις αρνηθούμε. Και παράδειγμα, προβλέπει δεδοδεξαμενές για όλους τους νομούς, που είναι νερόεφεδρεία για τις πυρκαγιές. Προβλέπει άλλες μικρότερες παρεμβάσεις. Εμείς λέμε να τοποθετηθούμε, κατά περίπτωση, συμφωνούμε σε όλες πριν βιώ. Εκείνη που αφορά την προβολή των κρασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και το δεύτερο, εκεί που γίνεται μια παρέμβαση, υποκατάσταση των ευθενών της Κεντρικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, παρέχοντας προληπτική φροντίδα σε γυναίκες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που μένουν έγιες. Το θεωρούμε ότι είναι σαφή υποκατάσταση και λαθεμένος προσανατολισμός. Αντί να γίνει κατέτοιο θα μπορούσαμε να παλέψουμε να έχουν οι γυνοκολόγους όλα τα κέντρα υγείας και πολύ περισσότερα τα ημιορρινά ή ορεινά να έχουν και από δυο μέες. Όχι αυτό που είναι εντελώς αποσπασματικό. Με αυτή την έννοια στεκόμαστε. Δεν ψηφίζουμε αυτά τα δύο ή ψηφίζουμε όλα τα άλλα. Λοιπόν, το δεύτερο θέμα. Πρόεδρε μπορώ να μιλήσω, πρόεδρε. Ναι, κύριε Μπέντ. Λοιπόν, η έκτη τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος ήρθε πολύ αργά, δεν προλάβαμε να την εκτυπώσουμε. Ήμασταν στον δρόμο. Απλά να πούμε ότι έχουμε καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα στο σύνολό του. Δεν θα επαναλάβουμε τα επιχειρήματα που έχουμε αναφέρει κατά επανάληψη. Υπάρχουν κάποια έργα εδώ, όπως είναι η προμήθεια των ιδοδοδεξαμενών. Είναι θετικό ότι οθετήσατε παλαιότερη πρόταση της αντιπολίτευσης και αυτό το βλέπουμε να λοποιείται, οπότε σε αυτό είμαστε θετικοί. Όπως επίσης και στο θέμα της φωκίδας, διευθέτηση ομβρίων ιδάτων, οικισμού κερασιάς, όπου υπάρχουν ριγματόρσεις στην πλατεία του χωριού και στους γύρω στους δρόμους. Και σε αυτό είμαστε θετικοί. Στα υπόλοιπα, τώρα πήρα την εκτύπωση, αλλά από ό,τι είχα δει θα είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να σταθώ στον κωδικό σχετικά με την προώθηση κρασιών και την ενίσχυση του ποσού για την προβολή και τη διαχείριση του προϊόντος για το ΕΕ. Τόσο στην οικονομική επιτροπή όσο και στον περιφερειακό συμβούλιο, είχαμε στηρίξει το πρόγραμμα, μάλλον η ένταξη της περιφέρειας, σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προβολή των κρασιών. Εδώ όμως βλέπουμε για τις αραβικές χώρες, οι οποίες είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρώπη αλλά και το Υπουργείο έχει ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της πρόθεσης προς αυτές τις περιοχές. Βλέπουμε λοιπόν ότι έρχεται ένα συμπληρωματικό ποσό, αν θυμάμαι καλά, περίπου 40 χιλιάδων ευρώ, ή παραπάνω. Πόσο? 40. Της ιδία συμμετοχής του προγράμματος συνολικά ή συμπληρωματικού ποσού, διότι όπως γράφεται είναι συμπληρωματικό ποσό της προβολής και για το ΗΠΑ. Όλα τα λεφτά για αραβικές χώρες και ΗΠΑ, η ιδία συμμετοχή μας είναι 40 χιλιάδες ευρώ. Μετά από αυτή τη διευκρίνηση, η πρόταση του κ. Μπέτσιου είναι... Ψηφίζουμε λευκό για την προβολή των κρασιών και η πρόταση του κ. Μπέτσιου... Εγκρίνεται το θέμα 2. Θέμα 3. Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τον Περιφερειακό Συμβούλιο στην Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θέμα 4. Τροποποίηση... Δεν σας είδα κ. Καραβάσιν, γιατί δεν έρχεσαι πιο μπροστά του. Όλα δεν ξέρω, μ' ακούγεται. Λοιπόν, εντάξει, εδώ τώρα για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων, προφανώς αυτές καθορίζονται από τον νόμο. Δηλαδή, οριτικά η ψηφοφορία δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα. Εμείς, παρόλα αυτά, επειδή έχουμε διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τη λειτουργία της Επιτροπής και το ρόλο της, θα θέλαμε να έχει διεκδικητικό περιεχόμενο για κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες. Εμείς θα σταθούμε στο λευκό. Ευχαριστώ. Θέμα 3. Θέμα 4. Συντήρηση πίνακα υποέργων του Ενάρης Μουτάδες, Συντήρηση οδηγικού δικτύου ΠΕΨΛΟΝ ΦΟΚΙΔΑ στη ΣΑΕΠ 566. Για να έχουμε επικοινωνία, κάνουμε το διαζώσης, για να βλέπουμε στα μάτια, άμα είναι να καθόμαστε απλά, δεν έχει νόημα. Γι' αυτό και σηκώθηκα, όχι για να μετρηθεί το μπόι μου. Λοιπόν, σε ό,τι αφορά επί της αρχής του θέματος Πρόεδρε, θα είμαστε θετικοί, ιδιαίτερα για το έργο, ότι το λοφό να είναι 261.000, θεωρούμε ένα κρίσιμο και αναγκαίο. Όμως, δεν ήθελα να αγαγάσω το κλίμα που, εν πάσης περιπτώσει, προηγούμε να πήγε να διαμορφωθεί με τις παρεμβάσεις και τα χρήματα, τα οποία θα δοθούν για να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις. Όμως, τώρα που μπήκαμε σε εξειδικευμένο θέμα της σημερινής σας διάταξης, συναδελφίες και συνάδελφοι, θα μου επιτρέψω να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με την πορεία των έργων. Το έχει ζητήσει συνολικά η αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή και ιδιαίτερα και ο Τάσος Χρονάς για την λαϊκή συσπήρωση, να γίνει μια ιδιαίτερη κουβέντα για αυτή την εξέλιξη, την αρνητική εξέλιξη, αλλά θέλω να σταθώ ενημερωτικά. Έχω μπροστά μου μερικά φιλιά εφημερίδες. Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 διαλύθηκε η Σύμβαση στο έργο συντήρησης των Εθνικών Αδών Δελφών Άμφισας και ΗΘΕΑΣ Ναυπάκου. Όλα αυτά που θα σου κάνω, επειδή μιλάμε για τη Φωκίδα, ασχολήθηκα μόνο για τον Τολοφώνα. Μιλάμε και ασχολήθηκα μόνο με τη Φωκίδα. Και αν κάνουμε προποποίηση υπό έργου σε κάποια άλλη περιφερειακή ενότητα, πιστέψτε με έχω τη δυνατότητα να σας φέρω αντίστοιχα. Παρασκευή 17 Ιουνίου. Το έργο των 3,5 εκατομμυρίων. Σάββατο 10 Ιουνίου. Στον Πάγκο και η Κάθη Ζήσης έργο 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στα 20 Ιουνίου. Συμπαγμαστικό διάλειμμα έργα 8 εκατομμυρίων. Πέμπτη 23 Ιουνίου. 24 Ιουνίου το επόμενο. Διακοπή εργασίων στον Κόμπο Μαλαμάτων και τεχνικά έργο στην Εθνική Οπτωρική. Και τώρα, το τελευταίο πρωτελευταίο, όλη η οριθοκοίδα σε πάθει. Αυτό δεν το λέω για να μεμφθώ την περιφερειακή αρχή μόνο. Το λέω ότι πρέπει η περιφερειακή πλειοψηφία να διεκδικήσει την κανονική, φυσιολογική ροή της χρηματοδότησης. Να διεκδικήσει. Γιατί όσο δεν διεκδικεί τότε θα έχουμε πρόβλημα στην πορεία, στην εξέλιξη των έργων. Και όλα αυτά που ερχόμαστε να εντάξουμε θα είναι πάντα υπό τη δαμόκλια σπάθη της χρηματοδότησης της Κεντρικής Εξουσίας. Άρα λοιπόν, συναδεύτες και συνάδελφοι, θεωρώ ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στέλνει μήνυμα ιχυρό, εκοφαντικό προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα ανεχθεί την υποχρηματοδότηση των έργων τα οποία έχουμε συναποφασίσει και τα οποία βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης. Γι' αυτό ζήτησα τον λόγο, προφανώς θα είμαστε θετικοί στο έργο του τολοφώνου. Πρέπει να συμπληρώσω εδώ πέρα, έχουμε και ένα. Μόνο ποια θα είναι η τύχη του δρόμου Δεσφίνας Διστόμου. Παραμένει δευτερεύον επαρχαιακό δίκτυο και έχω από την προηγούμενη περιφερειακή αρχιζητήσης συντήρηση και βλέπω εδώ πέρα πάλι διακοπή. Αυτό ήθελα να δω τι θα γίνει εκεί και φυσικά και με τον Λιδωρήκ Ευπάλειο. Εκρίνετε το θέμα 4. Σε συνέχεια όσον είπε ο κ. Αναγνωστάκης, να πούμε εδώ βλέποντας εδώ το τεχνικό πρόγραμμα και τα υποέργα μάλλον, δεν θα διαφωνίσουμε με την αποκατάσταση των ζημιών το έργο δηλαδή που εντάσσεται ασφαλτικού οδοστρόματος εθνικής οδότητας να πάρκει περιοχή το Λωφώνα προϋπολογισμού 286.000 ευρώ. Όταν πάμε όμως τους αύξοντες αριθμούς από το 48 έως το 57 στη δεξιά στήλη θα δούμε κάποιες κοκκινήλες. Είναι γύρω στις 10 κοκκινήλες. Αναφέρεται, παράδειγμα, συντήρηση τεχνικών έργων σε επαρχιακούς χωμάτινους δρόμους Πονιακός, Φράγμα, Δροσοχόρη, Επτάλοχος, Μακρινή Ελέα, Δάφνος, εκτελείται διακοπή εργασιών λόγω πληρωμών έλλειψη χρημάτων. Το ίδιο αναφέρεται και το άλλο έργο του το 50 αύξοντας αριθμός, αποκατάσταση ορεινών οδικών αξώνων λόγω καθησίσεων και καταστροφών αποτιωμινίες. Εκτελείται διακοπή εργασιών λόγω έλλειψη χρημάτων. Αυτά, για να μην σας κουράζω, είναι 10 περίπου έργα. Αυτές εδώ, και δεν ξέρω γιατί οι υπηρεσίες τα βάλανε κόκκινο, μου θυμίζει κάποια γραπτά κάποιων αδύνατων μαθητών τις προηγούμενες δεκαετίες όπου ο δάσκαλος τα γέμιζε κοκκινήλες. Δεν είναι σωστό βέβαια αυτό. Είπα προηγούμενου δεκαετιών. Αυτά λοιπόν, με αυτά αφού αναφέρεται και εδώ και γράφεται η διακοπή των εργασιών λόγω έλλειψης χρημάτων, να πούμε κι εμείς ότι πρέπει να συμφωνήσουμε και να ενώσουμε δυνάμεις έτσι ώστε να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση χρήματα, πόρους για να προχωρήσουν τα έργα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εντάξει, θα ψηφίσουμε κι εμείς. Δεν έχουμε αντίρρηση. Είναι προφανώς αναγκαία τα έργα αυτά. Ωστόσο θέλουμε να επανέλθουμε στο ζήτημα των πιστώσεων. Δεν μπορούμε. Πρέπει να το θέτουμε αυτό το ζήτημα γιατί είναι πολύ σοβαρό. Εδώ τώρα, αν και πρόκειται για συντηρήσεις, οπότε θα μπορούσε να έχει καλυφθεί μέσα από τις συντηρήσεις φιστάμενες εργολαβίες έρχεται σαν νέο υποέργο. Εμείς πολιτικά θέτουμε το θέμα της υποχρηματοδότησης. Δεκάδες είναι τα έργα που διαγράφονται και οι ανάδοχοι τα παρατούν, φεύγουν, δεν υπάρχουν οι πιστώσεις. Γενικότερα ένα αλαλού με επικρατεί σε σχέση με τα προγράμματα εθνικών πόρων. Δεν γίνονται πληρωμές, αυξάνονται φέσια, δημιουργούνται καινούργια. Εντάξει, είναι και λίγο κοινό μυστικό στις τοπικές κοινωνίες, όπως τις λέτε. Εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνος όλη αυτή η διαδικασία, το να δίνουμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και είμαστε υπέρ του να διεκδικούμε πάντα τις απαραίτητες πιστώσεις. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, μια κουβέντα. Επειδή είδα ότι υπάρχουν αναθεωρήσεις, απευθύνομαι πιο πολύ στον κύριο Τασιό. Και με την άφυξο και φυσικά στους τοπικούς. Όχι, στον Τασιό σαν οικονομικό συνολικά το βάζω το ζήτημα. Κάποια στιγμή να μας γίνει μια ενημέρωση, γιατί και τα κάψιμα έχουν αυξηθεί και δεν ξέρω αν θα μας βγάλουν τα λεφτά για τα κάψιμα και φυσικά τα έργα. Βλέπω πέρνουν αναθεωρήσεις και η κατάσταση οικονομική είναι πάρα πολύ δύσκολη, όχι μόνο στη περιφερειά μας. Αν μπορείτε κάποια στιγμή στο επόμενο περιφερειακό, να μας κάνετε μια συνολική τοποθέτηση για το πού πάμε μέχρι το τέλος του χρόνου. Εκρίνεται το θέμα 4. Καταλάβαμε αν θα χρηματοδοτηθούν αυτά που έχουν διακοπή. Πρόεδρε να πω δυο λέξεις μπορώ. Ναι. Όλοι γνωρίζουν ότι η κατάσταση οικονομική δεν είναι καλή. Σίγουρα μια διακοπή έργου δεν σημαίνει και το τέλος. Το ότι γίνονται οκτώ έργα στη Ποκίδα με τη βοήθεια του περιφερειάρχη και των ελάχιστον μηχανικών που έχουμε είναι σημαντικό. Η διάλυση του έργου σημαίνει ότι θα πάμε στο δεύτερο μειοδότη. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάμε στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Δηλαδή δεν είναι το τέλος του κόσμου επειδή γράφει μια εφημεριδά. Είναι το δεύτερο μειοδότη. Ο δίκτυρος δεν σημαίνει ότι θα πάει στον κάθε ελληνική συμπερισμίστη. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Και αυτό δεκτώ. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Αν ο δεύτερος αρνηθεί θα πάει στον τρίτο και θα γίνει ξανά προκήρυξη του έργου. Σας ευχαριστώ. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ ευαισθητό θέμα, το οποίο το ζυγίσαμε πάρα πολύ πριν έρθουμε και φέρουμε την εισήγηση αυτή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόσο με τον Περιφερειάρχη, όσο και με την τεχνική μας υπηρεσία. Έχουμε ετοιμάσει και ένα βίντεο, το οποίο δείχνει αυτά που θα σας αναφέρουμε. Δεν είναι τόσο καλή η θέαση, ελπίζω να μπορείτε να δείτε κάτι από την απόσταση αυτή. Το έργο λοιπόν το συγκεκριμένο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, από το διάστημα της σύμβασης μέχρι την έναρξη των εργασιών που έκλεισαν βάσει σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον δρόμο. Είχαν γίνει κάποιες πρόδρομους εργασίες, γεωτρήσεις για να μπορέσουμε να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά κάτω από τη συγκεκριμένη ζώνη, κάτι το οποίο υπήρχε στην μελέτη αλλά έπρεπε να επικοιροποιηθεί, διότι το φαινόμενο που μας είχε τύχει την άνοιξη του 2020 με τη μεγάλη κατάπτωση, είχε συμβεί σε σημείο το οποίο δεν είχε επιληθεί μέσα στην μελέτη την οποία είχαμε παραλάβει, επομένως ήταν το λιγότερο που έπρεπε να κάνουμε μέσα από αυτόν τον πολύ μεγάλο προεπολογισμό που καταφέραμε και εξασφαλίσαμε, να λύσουμε και αυτό το πάρα πολύ επικίνδυνο σημείο. Όντως, λοιπόν, αυτή η μελέτη έδωσε αποτελέσματα ότι στη συγκεκριμένη ζώνη που είχαμε τη μεγάλη κατωλίσθηση είναι ουσιαστικά μια ενεργή ζώνη η οποία ολιστένει με κίνδυνο να πάσα στιγμή να κατεβάσει μεγάλες προσότητες χώματος και υλικών. Έχοντας, λοιπόν, ένα εργοτάξιο το οποίο ξεκίνησε και μας εξέπληξε με την ταχύτητα και με την ένταση εκτέλεση των εργασιών που αφορούν κυρίως το πιο σημαντικό κομμάτι της τωράκισης του έργου που είναι τα πασαλοπήγματα, η μεγάλη πασάλι σε 15 μέτρα βάθος που θα προστατέψουν τόσο από την πλευρά της θάλασσας όσο και από την πλευρά των πρανών τις όποιες κατασκευές χειροδέματος θα έρθουν να ασφαλίσουν το ενδεχόμενο προβλήματο στο συγκεκριμένο δίκτυο 2 χλμ από την πλευρά του βουνού ή από την πλευρά της θάλασσας καθώς το συγκεκριμένο έργο προστατεύει τον δρόμο και από τις δύο πλευρές. Έχοντας λοιπόν ολοκληρώσει ήδη ένα μεγάλο κομμάτι, περίπου το 60% από τις συγκεκριμένες βαριές κατασκευές και έχοντας μέσα βαριά μηχανήματα που είναι τα τρυπάνια που έρχονται και δημιουργούν αυτές τις κατασκευές, βλέποντας την επικίνδυνότητα, βλέποντας την ταχύτητα με την οποία κινείται το έργο. Και σε συνάρτηση με την προηγούμενη συζήτηση φοβούμενοι ότι μια πάυση των εργασιών του συγκεκριμένου εργοταξίου που θα είναι βάση σε απόφαση του περιφερειακού μας συμβουλίου για δυό μήνες συν περίπου ένα με ένα μήνα που απαιτείται από τον ανάδοχο να απομακρύνει τα αφημηχανήματα, να αποκαταστήσει μερικώς την ασφάλεια του συγκεκριμένου τμήματος αλλά και να επιστρέψει μετά από 15 μέρες ως ένα μήνα πίσω στο εργοτάξιο, αποφασίσαμε να φέρουμε την εισήγηση ότι ο δύσκολος δρόμος είναι και ο σωστός δρόμος. Ο δρόμος να μην δώσουμε για λόγους εξυπηρέτησης των τοπικών αναγκών της τουριστικής αιχμής τόσο για την περιοχή της Κύμης όσο και για την περιοχή της Κύρου, να επιλέξουμε την παρακαμπτήρια οδό την οποία έχουμε δώσει μέσα από Κονίστρες και Πλατάνα, μια όδευση που είναι πολύ πιο δύσκολη, καθυστερεί την πρόσβαση προς την Πλατάνα και το λιμάνι της Κύμης κατά 15 περίπου λεπτά, δεν είναι υπερβολική καθυστέρηση, αλλά είναι μια όχληση η οποία δημιουργεί προβλήματα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο στους συντοπίτες μας και ιδιαίτερους επαγγελματίες. Κρίνουμε όμως ότι για την οικονομία του ΕΡου, κρίνουμε για την στροφημία μας ως περιφερειακή αρχή και αναφέρομαι σε όλους μας σε αυτό το κομμάτι ότι πρέπει να επιτρέψουμε ένα έργο το οποίο κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και με μια ανάδοχο εταιρεία η οποία δείχνει ότι βιάζεται να ολοκληρώσει το έργο, να μην τους σταματήσουμε και να τους αφήσουμε να προχωρήσουν ίσως στο πιο κρίσιμο κομμάτι. Και κλείνουμε αυτό και συγγνώμη Πρόεδρε, σκοπός μας είναι όχι να δώσουμε τον δρόμο στο τέλος της συγκεκριμένης Ρογλαβίας που είναι τον Ιανουάριο του 2024. Σκοπός μας είναι να θυσιάσουμε σε εισαγωγικά αυτό το καλοκύρισο όταν αφορά τη χρήση του συγκεκριμένου σημαντικού νευραλυγικού δικτύου με σκοπό από την αρχή του επόμενου καλοκυριού, από την 1η Ιουνίου αν γίνεται μέχρι τα μέσα, το τέλος Σεπτεμβρίου αυτό θα το αποφασίσουμε σε συνενόηση και μεταξύ μας από τις τοπικές αρχές να δώσουμε τον δρόμο με ασφάλεια, πολύ υψηλότερο δίκτυ προστασίας κυρίως από το κομμάτι των κατολιστήσεων σε μια κατάσταση ασφαλή και αξιοπρεπή όπως αξίζουν οι πολίτες της συγκεκριμένης περιοχής οι οποίοι έχουν βασανιστεί, έχουν απελπιστεί τόσα χρόνια από αυτό το συγκεκριμένο τμήμα. Γι' αυτό λοιπόν φέρνουμε αυτή τη δύσκολη απόφαση και ζητάμε πραγματικά την στήριξή σας, την κατανόηση και εννοείται οποιασδήποτε επεξεγήσεις απαιτούνται για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση. Και κλείνοντας, είναι ένα κομμάτι το οποίο ήδη το δουλεύει ο κύριος Κούκουζας μετά από επαφές και με τους πολίτες και με τους επαγγελματικούς φορείς αλλά και κατόπιν τις επιθυμές του περιφερειάρχη να το πείσουμε ποιες είναι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, κυρίως οι επιχειρηματίες του στομείου και να προσπαθήσουμε σε συνενόηση με τη δημοτική αρχή να βρούμε εργαλεία τα οποία θα ανακοφήσουν μερικώς τη μεγάλη οικονομική ζημία την οποία υφίσταται. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, στην Οικονομική Επιτροπή Συναδεύσεων και Συναδεύσεων είχε τεθεί ζήτημα και μάλιστα είχε ερωτηθεί ο κύριος περιφερειάρχης εάν μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας αυτών των επαγγελματιών οι οποίοι όντως πλήτονται. Είναι προφανές ότι και για την ασφάλεια του έργου και για την πορεία των εργασιών δεν θα πρέπει να είμαστε αρνητικοί, το αντιλαμβάνουμε. Αυτό όμως που χρειάζεται μια πολύ πιο συγκεκριμένη δέσμευση όχι στο επίπεδο της διερεύνησης κυρία την περιφερειά κοινία που εσάς χρέωσαν την ευθύνη να βρείτε κάποια απάντηση στο έτημα των επαγγελματιών, είναι να υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Τι πρόκειται να κάνουμε. Εμένα ως απάντης στο ερώτημα τότε ο κύριος περιφερειάρχης μου είπε ότι δεν υπάρχει τεσμικονομικό πλαίσιο να μπορέσουμε να καλύψουμε όποιες τρύπες θα δημιουργηθούν την τρινή περίοδο. Υπάρχει κάτι απέναντι σε αυτό να μας πείτε. Δηλαδή πέρα από την ευχή που έδωσες κύριε Κλαϊδίτη στον κύριο Κούκουζα μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού με το δήμο δηλαδή να βρούν. Έχετε κάτι στο μυαλό σας, έχετε συγκεκριμένες προτάσεις, λύσεις έστω και επί δωματικού χαρακτήρα. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η απαλλαγή από τέλη τα οποία επιβαρύνονται είτε από δημοτικά και το απέριψε η απαγκεντρωμένη. Ωραία, μία κακή άδικη απόφαση είναι δουλειά μας να την επαναφέρουμε, να τη στηρίξουμε για το προφανές δίκιο των επαγγελματιών. Τελειώνει η προθεσμία για την αποκεντρωμένη. Η πρόταση είναι μόνο απαλλαγή από κάποια τέλη, ας πούμε, καθαριότητας, τέλη φωτισμού, τι πληρώνουν οι τέλη επί τη δέματος. Αυτό είναι το που σκέφτεσαι να προτείνετε. Θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπάνω, αλλά μέσα από διαδικασίες νόμιμες, οι οποίες προβλέπονται. Δεν έχουμε κάτι περαιτέρω να καταφέσουμε. Γιατί η ερώτηση γίνει πριν 8 μήνες περίπου. Στην πρώτη απόφαση που πήγαμε για εκπληροφοριακές δημόσιες παραπάνω πρέπει να είναι. Από τότε μέχρι σήμερα είχαμε κάποιο αποτέλεσμα στην διερεύνηση που έγινε. Υποτίθεται, όχι από τι καταλαβαίνουμε. Γιατί τώρα, παράδειγμα, ίσως ακούνε 5-10 άνθρωποι από εκεί, γιατί όντως, το ένα μαγαζί για αυτούς είναι το να ζήσει μια ολόκληρη οικογένεια. Το αντιλαμβάνεις, δεν κάνω λαϊκισμό, αλλά το αντιλαμβάνεις. Ούτε θα σας δείξω εγώ μεγαλύτερη ευαίσθηση από ό,τι προφανώς έχετε, αλλά δεν θα έπρεπε να έρθετε με ένα συγκεκριμένο πακετάκι. Ξέρετε ότι όλα τα δημόσια έργα, έχετε μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα σε αυτό το κομμάτι, όλα τα δημόσια έργα δεν προβλέπουν σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες σε οποίοι βάλλονται να αποζημιώνονται. Είναι μια δύσκολη άσκηση, την οποία, αν υπάρχουν άλλα εργαλεία στο τραπέζι, εννοείται είμαστε μία ομάδα που έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας και τα αυτιά μας. Αν υπάρχει κάτι επιπλέον που μπορεί να μπει να το κάνουμε. Να απαντήσω λίγο στον κύριο Νακροστάκη. Εάν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο, Δημήτρη, να είσαι σίγουρος ότι το έχαμε κάνει, για να είμαστε ειλικρινή. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα έτοιμα των καταστηματαρχών της περιοχής, για να μην επιστρέψουν την επιστρεπτέα. Σε αυτό το κομμάτι από αύριο θα ασχοληθούμε, να δούμε αν έχουμε κάποια τύχη και τα λοιπά. Και επίσης θα δούμε εάν κανένα ειδικό επίδομα, θα το συζητήσουμε και με τον περιοχή, αν υπάρχει χώρος, να το κάνουμε. Είμαι ειλικρινής και ξέρετε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο στόμιο. Είναι όλο το παραλιακό μέτωπο που, ξέρεις, ο άνθρωπος φεύγει, δεν στέκεται και τα λοιπά. Δηλαδή, είναι μόνο το στόμιο. Είναι 42 επιχειρήσεις περίπου, σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Ωραία, εγκρίνεται το θέμα 5, εγκρίνεται. Θέμα 6, εισήγηση κυκλοφοριακής μελέτης άμφησας. Ομόφωνα. Θέμα 7, έκριση καθορίου. Περίμενε κύριε Πρόεδρε, έχεις πάρει φόρα, θα φύγουμε. Μια αιτιολόγηση. Εμείς διαφωνούμε με κάποια πράγματα και συμφωνούμε με κάποια άλλα. Διτρέπεται να τα πω. Μα δεν θα υπάρχει ανθοβούς να παρατηθώ στον κόσμο. Λοιπόν, εμείς σε ό,τι έχει να κάνει με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που αφήνουν περιθώρια για συστήματα ελεγχόμενης στα άθμευσης, διαφωνούμε. Δεν θέλουμε να λειτουργεί ο δημοσφοροείς πρακτικά, εμπορευματοποιώντας θέσεις στα άθμευσης, οι οποίες πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ένα, το κρατούμενο. Δεύτερον, για κάθε έργο βιτρίνας, που θα ωφελεί μονάχα επιλεγμένους χώρους και θα ανεβάζει εμπορικές αξίες κατά το δοκούν. Βεβαίως, συμφωνούμε όμως με τις τροποποιήσεις για τις οδούς που φέρουν τον χαρακτηρισμό εθνικού ή επαρχιακού δικτύου, ενώ πια η επέκταση και οι αλλαγές από την επέκταση της πόλης είναι προφανές ότι πρέπει αυτό να αλλάξει. Σας ευχαριστώ. Επιτρέψτε μου, πριν να αποχωρήσουμε. Στο 11, όχι. Να πούμε στο 11, τουλάχιστον, στους ψήφους. Λοιπόν, κύριοι, σήμερα είμαι στην... Απολογισμός, απολογισμός. Α, το 11, ωραία. Συγνώμη, δεν κατάλαβα. Με αφορμή το ότι είμαστε στο τελευταίο θέμα της ημερής σας διάταξης και έχοντας κατανό να ευχαριστήσουμε θερμά και τον συνάδελφο την Ανά την Καρίκα που σήμερα και χθες όλη μέρα ήταν στο πλευρό μας να την ευχαριστήσουμε θερμά, όπως και τον Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρκο, αλλά και τους φορείες οι οποίοι παραβλέφθησαν και μας έδωσαν τον πλούτο των γνώσεών τους το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Και ενώ είναι η τελευταία συνεδρία στην οποία προεδρεύεται, να πούμε ότι εμείς λυπώμαστε για την εξέλιξη αυτή. Θα θέλαμε πραγματικά να ολοκληρώσει τη θητεία σας ως Πρόεδρος. Είχαμε ψηφίσει στην εκλογή σας θετικά. Θεωρώ ότι και στα νέες καθήκοντα θα δοκιμαστείτε και ελπίζω και εύχομαι να είστε το ίδιο αποτελεσματικός εχρήσους. Για το θέμα, όμως, είναι η έγκριση σταμιακού απολογισμού του 21. Κυρίες και κυρίες συντάδες, είχαμε τελείως διαφορετική προσέγγιση για τον προϋπολογισμό και για τις ιεραρχίσεις που αυτός πολιτικά είχε δώσει. Άλλοι, τα έχουμε πει και στην Οικονομική Επιτροπή. Έχουμε άλλη αντίληψη για το πώς συγκροτείται ο προϋπολογισμός αλλά και το τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο εμπεριέχεται εμπολής σε αυτή την λογική. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και με τον απολογισμό, γιατί είναι πέρα και έξω από τη δική μας φιλοσοφία, ως εκ τούτου καταψηφίζουμε. Εγκρίνεται το θέμα 11 και υποβάλλω την παρέα της ήμου στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος και στη Γραμματεία. Ξέχασα να σας πω ότι ο κύριος πνευματικός έχει στείλει επιστολή. Μας πήρε και τηλέφωνο ότι λόγω αγιλημένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να είναι και χαιρετίζει το συνέδριο. Να είστε όλοι καλά. Η πόρτα της Περιφερειακής Ενότητας Θεότητας είναι ανοιχτή για όλους σας. Ευχαριστώ από καρδιά σας. Τας περιμένω.