Xeno-Εconomics: Blockchain και Bitcoin μόδα ή επανάσταση; | George Papageorgiou | TEDxChania (TEDxChania, 2016)
: Είμαστε ευγενείς στον Ιησού Χριστό, και θέλουμε να μη χαθούμε. Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν! Αμήν, senators, Και όμως είναι κάτι που μπορεί να μας φαίνεται ξένο αρχικά, όπως η τεχνολογία αυτή για την οποία θα μιλήσουμε. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι όσο μπαίνουμε πιο μέσα, τόσο πιο πολύ θα βλέπετε κι εσείς ότι είναι κάτι που ήταν πολύ οικείο, όχι μόνο σε εμάς σαν ανθρώπους, αλλά σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι τώρα και σε όλη την ιστορία των ανθρώπων. Είναι κάτι που μπορεί να μας φαίνεται ξένο, όχι μόνο σε εμάς σαν ανθρώπους, αλλά σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι τώρα και το πώς συναλλασσόμαστε, πώς χτίζουμε τις κοινωνίες μας και πώς ανταλλάσσουμε αξία μεταξύ μας. Το πρώτο κομμάτι λοιπόν θα είναι μια σύντομη αναδρομή λίγο στην ιστορία της ανταλλαγής της αξίας και μετά θα μπούμε σε αυτό το κομμάτι το οποίο λέγεται bitcoin και blockchain. Για να ξεκινήσουμε, και επειδή ξέρω δεν θα γελάσετε τόσο πολύ με την προηγούμενη μιλία, ποιος έχει ακούσει τη λέξη, έχει κάποια επαφή με το αντικείμενο bitcoin, blockchain μέχρι τώρα. Πολύ ωραία! Άρα όλοι έχουμε να μάθουμε καινούργια πράγματα. Ξεκινώντας λοιπόν να κοιτάξουμε λιγάκι πίσω στο πώς ακριβώς στις πρώτες κοινωνίες αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε αξία μεταξύ μας. Ήταν εύκολο και ήταν με βάση στο χρέος. Σου έκανα μια χάρη, έβλεπε όλη η κοινότητα ότι εγώ χρωστάω κάτι, είτε υλικό, είτε ηθικό, είτε συναισθηματικό, είτε οτιδήποτε και όλη η κοινότητα μετά σαν μία που γνώριζε και εμπιστευόταν ο ένας τον άλλον, περίμενε ότι αυτός ο οποίος είχε λάβει τη χάρη κάποια στιγμή θα την επιστρέψει, είτε είναι σε είδος, είτε είναι σε κάποιο είδος άλλου κοινωνική προσφορά. Άρα αυτό το χρέος, όπως μας λένε όλες οι ανθρωπολογικές και αρχιεργολογικές μέλη τώρα, ήταν το βασικό συστατικό και η κόλλα που κράτηκε την κοινωνία αυτή ενωμένη. Η αλληλοβοήθεια και η συνεργασία με αμοιβαία χρέη τα οποία ανταλλάσσονταν προφορικά κυρίως. Δεν γραφόταν πουθενά, δεν είχαν τις περισσότερες φορές ένα υλικό αντίκρισμα. Όταν προχωρήσαμε και οι κοινωνίες μας μεγάλωσαν, είδαμε ότι δεν συμφωνούν όλοι στα πάντα και δεν εμπιστευόμαστε τους πάντες, ειδικά ταξιδιώτες από μακριά μπορεί να μας φέρνανε καλαμπόκι, μπορεί να μας φέρνανε μετάξι, μπορεί να μας φέρνανε οτιδήποτε. Αλλά δεν είχαμε αυτή την άμεση ανάγκη εμείς. Παρ' όλα αυτά θέλαμε να εμπορευτούμε με αυτούς τους ανθρώπους και ψάχναμε να βρούμε για ένα κοινό τόπο, κάτι το οποίο και οι δυο μας χρειαζόμασταν. Αυτό οι οικονομολόγοι το ονομάζουν διπλή σύμπτωση της επιθυμίας. Να ανταλλάξουμε κάτι το οποίο του θέλουμε και οι δύο. Και για να γίνει αυτό σιγά σιγά έπρεπε να κάνουμε την έννοια της αξίας και το τι αντιπροσωπεύει πιο αφιερημένη και πιο αφιερημένη. Προχωρώντας στο να κάνουμε αφιερημένη αυτή την αξία, είδαμε ότι πέρα απ' το να ανταλλάξουμε πολύτιμα μέταλλα ή κάποιο άλλο υλικό αγαθό, ο καλύτερος τρόπος ήταν να είναι γραμμένη αυτή η αξία και το ποιος την έχει και πώς αλλάζει σε βιβλία. Να υπάρχουν δηλαδή κεντρικές αρχές οι οποίοι είχαν τον έλεγχο και να μοιράζουν την αξία, είτε αυτούς τους λέγαμε βασιλιάδες, είτε αυτούς τους λέγαμε κεντρικές τράπεζες πιο μετά, είτε αυτούς τους λέγαμε εμπορικούς ομίλους, είτε τους λέγαμε PayPal, είτε τους λέγαμε Visa ή MasterCard ή οτιδήποτε. Οι αξίες σήμερα κατά κύριο λόγο μεταφέρεται με αλλαγές μέσα σε αυτά τα βιβλία, τα λογιστικά ουσιαστικά. Ότι ο τάδε έστειλε τόσα λεφτά στον τάδε. Για να το κάνεις αυτό φυσικά είναι πιο εύκολο, γιατί τα μετρητά δεν απαιτούν την καταγραφή κάπου, αλλά για να το κάνεις εξ αποστάσεως πάντα μέχρι τώρα χρειαζόμαστε ένα τρίτο μέρος που να εγγυηθεί αυτή την ανταλλαγή της αξίας και ότι θα φύγει από ένα μέρος και θα πάει στην άλλη. Αυτό δημιούργησε ένα διαχωρισμό, το ότι ήταν αυτοί οι οποίοι είχαν έλεγχο σε αυτό το λογιστικό βιβλίο και μπορούσαν να το πειράξουν που για δίποτε στιγμή θέλανε και ήταν αυτοί οι οποίοι υπόκεινταν πάντα στην αλήθεια αυτού του βιβλίου. Και τις περισσότερες φορές, κατά τη διάρκεια της ιστορίας όπως έχουμε παρατηρήσει μέχρι τώρα, όσοι είχαν τον έλεγχο αυτού του βιβλίου καταχράστηκαν αυτή την εξουσία που είχαν. Προκαλούσαν μονοδρομές αλλαγές και μονομερές αλλαγές, σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορούσε να πάρει τα λεφτά του για οποιοδήποτε λόγο γιατί δεν το ήθελε αυτός που είχε το βιβλίο. Είτε λόγω διαφθοράς, είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων, είτε όπως πολύ καλά ξέρω με το 2015, μπορεί να πει κάποιος ότι όχι πάνω από 20 ευρώ δεν μπορείς να τραβείς σήμερα, συγγνώμη. Και αυτό λογικά δημιουργεί πάρα πάρα πολλά προβλήματα, γιατί συνέβαινε μέχρι τώρα. Δεν έχουμε δει κάτι διαφορετικό μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά αυτά τα βιβλία. Εδώ μπαίνουν οι ξένοι. Και εδώ μπαίνουν οι ξένοι με έναν τρόπο τον οποίο έχουμε δει ήδη ότι δουλεύει, αλλά μπορούμε να τον εφαρμόσουμε και σε πολύ περισσότερα μέρη. Έχουμε δει την τελευταία δεκαπενταετία τουλάχιστον ότι τις περισσότερες από αυτές τις συμβουλές που μας δίναν οι γονείς μας όταν ήμασταν μικρά, ότι μη μπεις στο αυτοκίνητο ενός ξένου, μη σε πάρει κανένας ξένος σπίτι του, τώρα τα κάνουμε σε συγκεκριμένη βάση. Όποιος έχει χρησιμοποιήσει το Uber ή το Airbnb, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, το γνωρίζει. Αλλά πώς γίνεται αυτό, πώς συνεργάζονται οι ξένοι. Και αν όντως δουλεύει καλά αυτός ο σύστημα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και να το επεκτείνουμε στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε οικονομικές συναλλαγές, μπορούμε να εμπιστευθούμε ξένους αντί να εμπιστευόμαστε με μονομένες εταιρείες ή οργανισμούς για τη διαχείριση των χρημάτων μας. Όπως βλέπουμε στο σχήμα, και τα μετρητά και τα νομίσματα και όλα αυτά τα πράγματα έχουν μια αρχή έγκδοσης. Έχουν κάποιον από πίσω που γυρνιάται την αξία τους και ότι αν τους το επιστρέψεις, κάποια στιγμή ή θα σου δώσουν καινούργια ή θα σου δώσουν το ισό ποσό, μέχρι το 1970 τουλάχιστον, ίσχυε αυτό, θα σου δώσουν το ισό ποσό σε χρυσό. Πλέον δεν ισχύει σε καμιά χώρα αυτό το πράγμα. Με τα πολίτημα μέταλλα, είχαμε ένα αποκεντρωμένο σύστημα ανταλλαγής αξίας, γιατί όλοι μπορούσαν να καταλάβουν αυτό που βλέπαν επί τόπου. Δεν χρειαζόταν να καταγραφείς σε κάποιο βιβλίο, δεν χρειαζόταν κάποιος να υπάρχει σαν ενδιάμεσος, το βλέπες, σε έπειθα ότι είναι χρυσός, ήταν το βαρός του αυτό που περίμενες, ήταν το χρώμα του έτσι όπως το περίμενες, ήταν το σχήμα του όπως το περίμενες, τότε αντάλλαζες την αξία αυτή κανονικά. Αυτό για το οποίο θα μιλήσουμε, τα αποκεντρωμένα χρήματα ουσιαστικά, μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ήταν ο τεφάκτο τρόπος με τον οποίο συναλλάσσονταν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο. Τι γίνεται τώρα με αυτό το πράγμα που λέμε το bitcoin. Το bitcoin έχει πάλι ένα βιβλίο λογιστικό, στο οποίο είναι καταγραμμένες όλες οι αξίες, όλη η διοκτησία, ποιος έχει τι, ποιος έχει δικαιώματα να κάνει οτιδήποτε, αλλά αυτό το βιβλίο υπάρχει σε χιλιάδες αντίγραφα στους χρήστες σε όλο τον κόσμο και κανένας χρήστης μεμονωμένος, καμιά εταιρεία, κανένας οργανισμός, καμιά κυβέρνηση και κανένας άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα μονομερός να αλλάξει την κατάσταση αυτού του βιβλίου και να κλέψει λεφτά από άλλους ή να πει ψέματα σε κάποιον άλλον. Είναι η ίδια ιστορία την οποία μοιραζόμαστε όλοι και πάνω σε αυτήν μπορούμε να χτίσουμε το πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής δομής στην οποία συζητούσαμε. Συμφωνία για τους πιο ανήκητοι. Άρα, έχουμε μία ιστορία η οποία βρίσκεται σε χιλιάδες αντίγραφα, στα οποία προσθέτουμε καινούργιες συναλλαγές κάθε μέρα. Αλλά γιατί να εμπιστευτούμε αυτούς τους ξένους. Για να εμπιστευτούμε τους ξένους, λοιπόν, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα βασικό πλαίσιο κανόνων. Και αυτό το βασικό πλαίσιο κανόνων λέει ότι όλα τα bitcoin που θα υπάρχουν ποτέ είναι 21 εκατομμύρια. Άρα, όμως, είναι αφθέρετα φτιαγμένος, γιατί σημασία δεν έχει το νούμερο αυτό καθ' αυτό, αλλά το πόσο η αξία μπορεί να χωρέσει μέσα. Άλλο κάτι που συμφωνούμε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα βγαίνουνε τα bitcoins. Αυτή τη στιγμή παράγονται 12,5 καινούργια bitcoin κάθε 10 λεπτά. Θα δούμε ποιο μετά τι σημαίνει αυτό το 10 λεπτό. Και αυτό θα συμβαίνει για τα επόμενα 4 χρόνια, από το 2016 μέχρι το 2020. Όσο περνάει ο καιρός, αυτό γίνεται πιο δύσκολο. Είναι σαν να βγάζαμε χρυσάφι από τη γη, κατά κάποιον τρόπο. Τα πρώτα στρώματα ήταν εύκολα προσβάσιμα, αλλά όσο περνάει ο καιρός και εξαντληθούν τα πάνω τα στρώματα, πρέπει να σκάψουμε πιο βαθιά και πιο βαθιά και πιο βαθιά. Που κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη και τα αποτελέσματα μικρότερα, ουσιαστικά. Αυτοί λοιπόν είναι όλοι και όλοι οι κανόνες τους οποίους χρειαζόμαστε για να συμμετέχουμε στο δίκτυο. Και είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι μαζί. Ποιο είναι το πρόβλημα μας τώρα, έναν άνθρωπο που δεν τον έχουμε δει ποτέ, πώς τον εμπιστευόμαστε. Η πιστωσύνη είναι κάτι που δεν μπορούμε να μετρήσουμε πολύ εύκολα, είναι κάτι που το νιώθουμε μέσα μας, είναι κάτι που μας βγαίνει πηγαία για ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει από κοντάλεξ, από στάσεως δεν έχουμε κανένα μέτρο να το μετρήσουμε. Άρα λοιπόν ο δημιουργός του bitcoin, αυτός που πρότεινε την πρώτη φορά αυτή τη λύση, είπε ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια. Τι σημαίνει αυτό όμως, σημαίνει ότι όποιος ξοδέψε την περισσότερη ενέργεια αποδειδημένα για να μας πείσει ότι αξίζει να τον εμπιστευτούμε, ίσως έχει κερδίσει το δικαίωμα να τον εμπιστευτούμε. Τι συμβαίνει λοιπόν, όλες οι συναλλαγές στο δίκτυο ανακοινώνονται σ' όλους τους υπόλοιπους και κάθε 10 λεπτά κάποιος από αυτούς που τα πάνε είναι πάρα πολύ ενέργεια, βάζει μια ψηφιακή υπογραφή στην ομάδα αυτή των συναλλαγών και την κλειδώνει και την βάζει στην κορφή της αλυσίδας όλων αυτούς τους συναλλαγών που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα αυτό το πράγμα έχει συμβεί γύρω στις 440.000 φορές τα τελευταία 8 χρόνια και συμβαίνει κάθε 10 λεπτά ανελπώς, κατά μέσο όρο. Αυτά τα 12,5 bitcoin που είδαμε πριν είναι η ανταμήβή του για αυτή την ενέργεια και αυτή την προσφορά που έχει κάνει στο δίκτυο. Τώρα για να αλλάξει κάποιος κάτι εδώ πέρα, πρέπει να ξοδέψει περισσότερη ενέργεια από αυτόν. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι, γιατί αν κάποιος ξοδέψει περισσότερη ενέργεια προλαβαίνει να πάρει αυτός την ανταμήβή. Και έτσι έχουμε ένα μόνιμο ανταγωνισμό ανθρώπων που θέλουν να ταπανίσουν ενέργεια για να μπορέσουν να πάρουν τα καινούργια bitcoin, για να προστατεύσουν το δίκτυο ώστε να μην αλλάξει και να μην προσβληθούν οι συναλλαγές όλων των υπολοίπων ανθρώπων. Γι' αυτό τους ονομάζουμε και miners αυτούς, που σημαίνει είναι αυτοί που κάνουν την εξόρριξη, γιατί η διαδικασία μοιάζει λίγο με αυτό το κομμάτι. Τώρα, σε ό,τι αφορά το κομμάτι του, πώς κάνουμε μια συναλλαγή, επειδή το bitcoin είναι κάτι που υπάρχει μόνο στο ίντερνετ ουσιαστικά, αλλά παρ' όλα αυτά, είναι η πρώτη ψηφιακή, σπάνια νομισματική μονάδα αυτό το κομμάτι. Γι' αυτό πολλές φορές παρομοιάζεται με ψηφιακό χρυσό, γιατί δεν μπορεί να παράγει ο καθένας όσα θέλει, υπάρχει πολύ πεπερασμένο μέγεθος αυτόν και αν δεν είναι πια δικά σου δεν μπορείς να τα πάρεις με κάποιο τρόπο, δεν μπορείς να τα κλέψεις από κάποιον, τουλάχιστον όχι εύκολα. Ένα βασικό πορτοφόλι λοιπόν, έχει πιο βασικές λειτουργίες. Στέλνω, λαμβάνω. Για να στείλεις πρέπει να ξέρεις τη διεύθυνση του άλλου που είναι κάτι σαν το email, σαν αυτή τη διεύθυνση που βλέπετε πάνω στην οθόνη ή σαν το QR code. Για να λάβεις πάλι πρέπει να μοιραστείς τη διεύθυνσή σου με κάποιον άλλον. Πάλι όπως ακριβώς θα έστελε ένα email κάποιος. Άλλα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία θα μπορούμε να κάνουμε για πρώτη φορά, είναι το ότι μπορούμε να κάνουμε backup τα λεφτά μας. Μπορούμε να κρατήσουμε έναν αντίγραφο ασφαλείας και σε βρίσκονα που χαλάει στο τηλέφωνο μας, χαλάει στο πολλογιστής, μπορούμε να το ξαναφορτώσουμε και τα λεφτά μας είναι πάλι εκεί πέρα. Δεν χάνονται δηλαδή, δεν χάνονται καθόλου εύκολα. Απ' την άλλη, οι συναλλαγές είναι πάρα πολύ απλές, είναι πάρα πολύ γρήγορες γιατί κινούνται με την ταχύτητά του φωτός και μπορούμε να στείλουμε οποιοδήποτε ίδιο αξία στο οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη σε χρόνο μηδέν ουσιαστικά. Είναι πιο ασφαλής γιατί δεν έχουμε πολλήτως κανέναν ενδιάμεσο ανάμεσα στη συναλλαγή. Ο μόνος ο οποίος θα τη λάβει τη συναλλαγή είναι αυτός που έχουμε ζητήσει εμείς να τη λάβουμε τη συναλλαγή. Και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κανένας να μας την κόψει τη συναλλαγή. Δεν μπορεί κάποιος να μας πει ότι όπα μεγάλη δεν μπορείς να στείλεις τόσα, εφόσον τάχεις μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Είναι αυτό που λέμε ότι δεν χρειάζεται να ζητήσουμε άδεια από κανέναν και δεν χρειάζεται να είμαι υποκείμεθα κάτω από κανένα περιορισμό που μπορεί να έχει οποιοδήποτε κίνητρο από πίσω. Και ακριβώς γι' αυτό λέμε ότι το δίκτυο του bitcoin είναι trustless, δεν χρειάζεται πιστωσύνη. Χρειάζεται πιστωσύνη στον άνθρωπο που θα τα στείλεις. Αν σου έχει τάξιο θα σου στείλουν ένα προϊόν, πάλι χρειάζεται πιστωσύνη όπως πάντα σε κάθε οικονομική συναλλαγή. Αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν χρειάζεται να εμπιστευτείς κανέναν άλλον για αυτό το κομμάτι. Και αυτό είναι κάτι που δεν είχαμε ποτέ μέχρι τώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Να μπορέσουμε να στείλουμε μια αξία σε απόσταση χωρίς να με συλλαβείς ποτέ ενδιάμεσους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι και για την επιστήμη των υπολογιστών και της σχεδίας αποκεντρωμένων συστημάτων, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μας επιτρέπει για πρώτη φορά να λύσουμε κάποιες πάρα πολύ σημαντικές προκλήσεις που θα βγουν μπροστά μας την επόμενη τριετία-πενταετία. Ένα από αυτά είναι το πώς οι μηχανές που έχουμε γύρω μας, οι υπολογιστές μας, τα ψυγεία, τα πλυντήρια, τα κινητά μας και όλα αυτά τα πράγματα, θα επικοινωνούν το ένα με το άλλο, το οποίο είναι μια αγορά η οποία θα εκτιναχθεί κυριολεκτικά στις 30 δις συσκευές μέχρι το 2020. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε λογαριασμό για το τηλεφωνό μας ούτε για το πλυντήριό μας. Κάπως όμως αυτά πρέπει να έχουν μια οικονομική αξία και μια αυτοτελή οικονομική αξία για να μπορούν να συναλλαχθούν το ένα με το άλλο για δικό μας λογαριασμό. Βοήθηκαν λοιπόν μπορεί να τη σώσει αυτή την κατάσταση και να τη βοηθήσει και όλη η τεχνολογία του blockchain από πίσω. Η άλλη φωτογραφία την άφησα τελευταία γιατί είναι το πιο σοβαρό θέμα από όλα. Κάποιος το μπορούσε να πει ότι αυτή η εικόνα τραβήκε και το 2015 σε κάποιο πράστιο της Αθήνας με πολλούς μετανάστες που στινόνταν έξω από το ΑΤΜ και όμως είναι Ινδία πριν από 10 μέρες. Και η κυβέρνηση αποφάσισε ότι τα δυο μεγαλύτερα χαρτονομίσματα της χώρας θα τα βγάλουν από τη κυκλοφορία και όλες αυτές οι ουρές προσπαθούνε να ξαργυρώσουν τα χαρτονομίσματα που έχουν για να πάρουν χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας. Πάρα πολλά λεφτά θα χαθούν με αυτόν τον τρόπο και αυτοί όλοι είναι ένα τεράστιο κομμάτι των 2,5 δις ανθρώπων στη γη που δεν έχουν καν τραπεζικό λογαριασμό ή καμία επαφή με κανένα οικονομικό σύστημα. Και αυτοί οι άνθρωποι σε τρία χρόνια θα είναι όλοι online. Και αυτοί οι άνθρωποι θα θέλουν να κάνουν συναλλαγές και αυτοί οι άνθρωποι θα θέλουν να πουλήσουν προϊόντα, θα θέλουν να αγοράσουν προϊόντα, θα θέλουν να διδαχθούν βασικά πράγματα και θα θέλουν να φτιάξουν βασικές ποδομές για τις κοινότητές τους που δεν τις έχουν μέχρι τώρα. Και με ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο κάνει 20 δολάρια μπορούν να ανοίξουν ένα πορτοφόλι bitcoin που είναι εντελώς δωρεάν και μπορούν κατευθείαν μέσα σε λιγότερο από τρία λεπτά να πουλήσουν μια υπηρεσία στο ίντερνετ, να πληρωθούν για αυτήν και να πάνε να τα εξαργηρώσουν σε ένα τοπικό νόμιση με κάτι τέτοιο. Αυτή η υπόσχεση είναι πραγματικά τεράστια για όλους αυτούς τους ξένους που έχουμε γύρω μας. Κλίνοντας λοιπόν, θέλω να προσκαλέσω οποιοδήποτε νέο ή πιο κοντά στη δικιά μου την ηλικία, έχει διάθεση ακόμα να αλλάξει τον κόσμο, έχει διάθεση να δουλέψει σε μια τεχνολογία η οποία θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ιστορία της ανθρωπότητας όσο είχε το ίντερνετ, να μας επιτρέψει πολλά καινούργια πράγματα τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα πριν, να ανοίξει αυτήν την πόρτα και να ψάξει λίγο περισσότερο το αντικείμενο, είτε να συζητήσει μαζί μου πιο κάτω, είτε να κάτσει να το διαβάσει, είτε να κάτσει να το μελετήσει και να δει πώς μπορεί να υποφεληθεί από αυτό για την επιχείρησή του ή πώς μπορεί να χτίσει κάτι παραπάνω. Και να έχετε υπό όψη σας ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να εμπιστευτείτε με ένα και ακόμα κι αν βρείτε μια συναλλαγή μου στο δίκτυο του bitcoin όταν κάνετε τις συναλλαγές, δεν θα χρειαστεί να με εμπιστευτείτε ακόμα και τότε. Σας ευχαριστώ πολύ!