19η Τακτική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΣτΕ - Πέμπτη 01.12.2022, Ώρα έναρξης 12:00 (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2022)
: Είμαστε μαζί σήμερα. Να πούμε λίγα λόγια για τη συνεδρίαση. Θα ξεκινήσει ο Περιφερειάρχης με μια σύντομη εισηγήγηση. Στη συνέχεια θα γίνει η παρουσιάση των θεμάτων από τον κ. Λέμμα. Θα ακολουθήσουν τυχόν ερωτήσεις τεχνικής φύσεως, αν υπάρχουν. Και στη συνέχεια, τοποθετήσεις των επικεφαλής και των περιφερειακών συμβούλων. Κύριε Περιφερειάρχη, έχει αυτόν τον λόγο. Καλημέρα σε όλους. Μια ιδιαίτερη συνεδρία στον Περιφερειακό μας Συμβουλίου σήμερα. Καθώς είναι κάτι ουσιανμόνο θεματική, μιλούμε για το Περιφερειακο-Απιχειριασιακό Πρόγραμμα, για το ΕΣΠΑ μας και το τρέχωμα του Περιφερειάρχης. Υπάρχει και ο κ. Λέμμα. Υπάρχει και ο κ. Λέμμα. Μιλούμε για το Περιφερειακο-Απιχειριασιακό Πρόγραμμα, για το ΕΣΠΑ μας και το τρέχων πρόγραμμα που βαίνει προς ολοκλήρωση. Και είναι σημαντικό με κοινωνώς το Περιφερειακό Συμβούλιο των Εκτενομένων, πώς βρισκόμαστε, τι γίνεται και πώς θα ολοκληρωθεί. Και βέβαια για το νέο μας πρόγραμμα, το 21-27, το οποίο με ένα κτίρια πρώτη την Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αράχωβα, πλέον υπάρχει αρκακαιωστά και θεωρήσαμε θεσμική υποχρεωσή κεδαίων. Η πρώτη του παρουσίαση να γίνει εμπρός του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτως ώστε το σύνολο των μελών και των παρατάξεων να μπορούμε και να τοποθετηθούμε να εκφράσουμε απόψεις, προβληματισμούς, προτάσεις και οτιδήποτε μπορεί να είναι ωφέλιμος στην εξειδίκευση και την επιλογή που θα ακολουθήσει στα επόμενα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την διαχειριστική μας αρχή, τον κύριο Λόμα και όλη την ομάδα, ιδιαίτερα και την Μονάδα Α, τον κύριο Κούτσικο και τους συνεργάτες, καθώς πίσω από την, αν θέλετε, πολιτική δουλειά που έχουμε αντευθύνει όλοι, υπάρχει μια πολύ σοβαρή τεχνική εργασία, η οποία συνετέλασε καθοριστικά στην επιτυχία, την Πανστερολαδίτη, και την έχω πει πολλές φορές έτσι και έτσι την αισθάνομαι, του να έχουμε πλέον ένα πρόγραμμα αντάξειο των δίκαιων αξιώσεών μας, ένα πρόγραμμα με το οποίο διακόπτει τη διαχρονική αδικία σε βάρος της Στερεάς Ελλάδας, ένα πρόγραμμα που είναι αυξημένο κατά 220% σε σχέση με το τρέχον από τα 190 εκατομμύρια στα 426 εκατομμύρια ευρώ, ένα πρόγραμμα για το οποίο πλέον ξεκινούν οι ευθύνες του να πιάσουν τόπο αυτή η πόλη. Έχουμε αρχίσει να ρωτήσω. Έχουμε αρχίσει. Κι εγώ μόλις μπήκα, καλημέρα. Πιστικώς όχι, Κατερίνα. Δεν ακουγόμαστε. Θα χάσουμε τη μέρα πάλι σήμερα. Μας ακούτε. Εμείς τα ακούμε όλα. Σε πανγκύρια είμαστε. Τι ακριβώς γίνεται, ρε παιδιά. Κι εγώ του μιλάω τόσο ώρα. Καλημέρα. Τώρα που είμαστε. Κυρία Καρύκα μας ακούτε. Σας ακούμε. Γεια σας κύριε Αγγελοπούλου. Αφού μας ακούτε τώρα, υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Η συνεδρία σας είχε αρχίσει. Αλλά δεν είχατε ήχο εσείς. Δεν ακούγεσαι καλά, Σοφία. Δεν ξέρω τι να κάνω. Εγώ καθαρά, πολύ καθαρά. Ακούγεστε πολύ ωραία. Είχαμε ξεκινήσει συνεδρία σας. Είχαμε αρχίσει σύντομα στο Περιφερειάρχη. Απλά υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα και δεν είχατε ήχο. Δεν είχα ήχο. Καταρχήν, η Έφυσα Περιφερικού Συμβουλήτης ήταν ο Κρόπονος. Συγγνώμη για αυτή τη διακοπή. Ελπίζω ότι έχουν καταγραφεί... Ελπίζω ότι έχουν καταγραφεί όσο είπαμε μέχρι στιγμής. Απολογούμε στους αδέρφους που δεν είχαν τη δυνατότητα να τα ακούσουν. Πάντως ήταν προησαγωγικά στοιχεία. Και είχαν να κάνουν με τη χαρά που μοιράζουμε για την έναρξη του νέου προγράμματος. Με τις ευχαριστίες που οφείλουμε αφενός μεν στη εχειριστική μας αρχή. Αφετέρου, στο σύνολό όσων συμμετείχαν στο να φτάσουν να έχουμε αυτή τη σημαντική απόφαση του νέου μας πρόγραμμα. Και αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και συνολικά τα Συναρμόδια Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Αναφέρομαι σε όλους τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας. Τους δήμους, την ΠΕΘΤΑ, την Απημελητήρια, τους βουλευτές, πραγματικά όλους. Και φυσικά στο περιφερειακό μας συμβούλιο, καθώς όλοι μαζί το δικδικήσαμε, όλοι μαζί το πετύχαμε. Μέσω ημών ανήκει σε όλους τους στερελαδίτης και τις στερελαδίτησες. Έχει ένα πρόγραμμα, λοιπόν, που όπως θα μας παρουσιάσει ακολούδως και ο κύριος Λέμας, θα έχει 54 εκατομμύρια ευρώ για την επιχειρηματικότητα. Ό,τι λέμε είναι πλέον όσων ποσών πιένει στα τομεαικά προγράμματα, μέρος των οποίων έχουν επίσης αναφορά στην στερεά Ελλάδα. Και το λέω γιατί, ειδικά η γενική επιχειρηματικότητα είναι στα τομεαικά, εδώ θα έχουμε δυνατότητα για πιο εξειδικευμένες και νοτόμες δράσεις να στηρίξουμε. 180 εκατομμύρια ευρώ περίπου για τις πάσης φύσεως υποδομές. 76 εκατομμύρια ευρώ για τις δράσεις αστικής ανάπτυξης, ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, ΒΑΑ, ούτω καθεξής. Και αυτό που θεωρώ και νομίζω μπορούμε να σφωνήσουμε ως το πιο σημαντικό όλων, 180 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές δράσεις, δράσεις κοινωνικής μέρης μας για τη στήριξη των πλέον ευάλωτών συμπολιτών μας. Ευάλωτον είτε λόγω εισοδήματος, λόγω υγείας, λόγω αναπηρίας, λόγω αμυγός κοινωνικών ζητημάτων, όπως έμφυλα ζητήματα ή ζητήματα προστασίας παιδιού. Για όλα αυτά, το νέο πρόγραμμα θα είναι το κεντρικό και κορυφαίο μας εργαλείο ώστε να ξοδιπλώσουμε εκείνες τις δράσεις που αξίζει και δικαιούται ο τόπος μας. Ειδικά στις αστικές επενδύσεις, στη ΣΟΧΕ, συνεχίζουμε με τις γνωστές, που αποτελούν και βληματικά μέρη της συνολικής μας δράσης ως περιφέρειας τεράς Ελλάδας. Αναφέρομαι στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, ας πούμε, που αναπτύσσεται από κείνου με το Διομηχανικό Πάρκο Εξυγείανσης Ινωφήτων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορούμε να κάνουμε και μια ειδική δράση για να γίνουμε όλοι κοινωνίτες που βρισκόμαστε. Αναφέρομαι στην πολιτιστική διαδρομή Ιδίπους, που επίσης είδε και αποδόσεις πολλούς και πλούσους καρπούς και αυτό θα συνεχίσει να κάνει έτια εμφανικότερα το επόμενο διάστημα. Στης ΒΑΑ των μεγάλων μας πόλεων, Λαμίας, Πχαλκίδας, την ενία μέχρι σήμερα Λιβαδιάς στη Βασαλιάρτου, αλλά και σε τρεις καινούργιες προσπάθειες. Η μία είναι γνωστή και επίσης θα συμφωνήσουμε γιατί είναι εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Της αναφέρομαι στην όχε βόρεια σέδιας, αυτή που συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο και λιστικό σχέδιο όπως αναπτύχθηκε από την επιτροπή ανασυγκρότησης και τον Σταύρο τον μπαίνω στο συντονισμό της με τη συνοδηπορία όλων μας, περιφέρειας Υπουργείων, Δήμων, οι οποίοι θα είναι αναλόγους και όσοι θα αποφασίσουν εν τέλει αν το επιθυμούν κατά την αρμοδιότητά τους να τρέξουν αυτές τις δράσεις και θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό, άρα λοιπόν όχι βόρεια σέβιος. Και δύο για τις οποίες δεν έχω ξαναφερθεί αλλά θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές δύο δράσεις που εκπορεύονται από την κοινωνία αναφέρονται σε αυτήν και θα απαντήσουν σε πολύ κρίσιμες προκλήσεις για τη Στερεαελλάδα. Η μία, μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση που σχεδιάζεται αλλά έχουμε την ισχυρή βούληση να την κάνουμε πράξη. Η όχι ορεινών μη νοικητικών περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που αναφέρεται στους ορεινούς όγκους της Ευρυτανίας, της Δυτικής Θεότητας, της Φωκίδας, σε ένα γεωγραφικό συνεχές σε αυτά τα μαγευτικά δουνά με τη μοναδική ιστορία που όμως έχουν σήμερα κρίσιμες προκλήσεις για να σταθούν όρθιες σε αυτές οι κοινωνίες και να βγάλουν και όλο τους το πρόσωπο προς τα έξω. Η δεύτερη, ένα από τα καμάρια της Θεότητας και της Στερεάς Ελλάδας, ο Σπερχιός. Αυτός ο μεγάλος ποταμός με την τόσο μεγάλη σημασία που έχει για τον τόπο μας. Ένας ποταμός που μας έχει δώσει κινδύνους και πλημμύρες του παρελθόν, που μπορεί να είναι πηγή ζωής αλλά δεν έχει επιτευχθεί αυτό μέχρι σήμερα στον επιθυμητό βαθμό. Αναπτύσσουμε λοιπόν και αυτήν την ουβούλησή μας την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση της Σπερχιού με δράσεις αντιπλημμυρικές, αρδευτικές, δράσεις θησιολατρικές, περιβαλλοντικές και εν τέλει τουριστικές και βέβαια δράσεις παραγωγικές για την απευθείας στήριξη των εκατέρωθεν του ποταμού παραγωγών του πρωτογεννούς τομέα. Στοχεύουμε με αυτήν ο Σπερχιός να δώσει όλη την τεράστια υπεραξία που κρύβει στα νερά του, στην κίδη του, να την κάνει όφελος για την κοινωνία και την παραποτάμια αλλά και συνολικά την περιφερειαστη τεράς Ελλάδας γιατί τέτοιο είναι το δυναμικό του. Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά ακόμη. Γνωρίζουμε όλοι ότι η πανελληνική εξησλαμίας θα υποστηριχθεί από το ΠΕΠΣ ΤΕΡΑΣ ΕΛΑΔΑΣ και υπάρχει ένας πολύ όρημος σχεδιασμός προς τούτο με τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Πολλές ακόμη υποδομές, πολλές δράσεις. Δεν είναι η στιγμή να γίνουμε αναλυτικοί, τουλάχιστον εγώ. Όμως κλείνοντας αυτήν την πλατύτερη, απ' όσο περίμενα, εισαγωγή και συγγνώμη, θα ήθελα και πάλι να πω ότι με τις προσεγγίσεις μας, με τις αντιλήψεις καθενός φορέα ή καθεμίας παράταξης, ή καθενός εξημών προσωπικά, τα συνθέτουμε, αναπτύσσουμε, δημιουργούμε. Και για να τα κάνουμε όλα αυτά, έχουμε στα χέρια μας πλέον ένα πολύτιμο και σημαντικό εργαλείο. Το νέο μας ΕΣΠΑ, που θα μας οδηγήσει στην εκπλήρωση των κοινών, των εμπεδομένων ανεπιξιακών και κοινωνικών στόχων, στοχεύοντας, κι ας ακουστεί φιλόδοξο ή ας ακουστεί ρομαντικό, στοχεύοντας σε μια νέα, πιο ευτυχισμένη γενιά στερελαδιτών. Σας ευχαριστώ πολύ και θα ακούσουμε με πολύ προσοχή τον κύριο Λέμα και όλους. Κύριο Λέμα έχει το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλημέρα σε όλους και σε όλες τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα προσπαθήσω με σύντομο και συνοπτικό αλλά περιεκτικό τρόπο, με δύο παρουσιάσεις, να δούμε και τη δομή αρχιτεκτονική αλλά και στόχους του νέου προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027», που ήδη είναι σε ράγια συλλοποίησης από τη 29 Αυγούστου του 2022, τον περασμένο Αύγουστο, με την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και κάποια στοιχεία που θα βοηθήσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει γνώμη και γνώση για το τρέχον πρόγραμμα, που ονομαστικά η περίοδος προγραμματική είναι 2014-2020. Όλοι γνωρίζουμε ότι λύγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Λίγα λόγια για την πορεία της διαβούλευσης και της κατάρτισης. Ξεκινήσαμε περίπου το Μάρτιο του 2021 με την έκδοση τότε του concept paper, που ήταν το πρώτο κείμενο διαβούλευσης και ήταν η υποδιαμόρφωση όλο το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κανονισμών, των στόχων, πολιτικής και λοιπά. Φτάσαμε στον 8 του 2022, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά, με πολύ δουλειά και από κάτω προς τα πάνω, αλλά στο τελευταίο διάστημα και με την διαπραγμάτευση με την Επιτροπή τον Αύγουστο του 2022 με την έγκριση του επιχειριακού προγράμματος και είναι δεδομένο, δεν είναι στόχος. Η ενεργοποίηση των πρώτων προσκλήσεων θα γίνει τον Δεκεμβρίο που ήδη ξεκίνησε του 2022. Για να δούμε λίγο τη διαβούλευση. Η εταιρική σχέση οργανώθηκε στη βάση ευρύα συμμετοχής εταίρων σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Στην πρώτη φάση διαβούλευσης, όπως ανέφερα, είχαμε την διαμόρφωση ενός πρώτου κειμένου βάσεως. Στάνθηκε ερωτηματολόγιο σε πολλούς φορείς σε όλη την περιφέρεια και ευρύτερα, που ήταν και άμεσα προσβάσιμο και διαδικτυακά στην διαχειριστική στον ιστό τοπό της, στην ιστό σελίδα της. Οι εταιροί κλήθηκαν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην ανάλυση των προκλήσεων και ανάγκων. Πήραμε πολλές και σημαντικές απόψεις τις οποίες αξιοποιήσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά την σύνταξη αυτού του πρώτου κειμένου βάση του concept paper. Από τον Ιούνιο του 2021 έως το Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε η δεύτερη φάση της δημόσιας διαβούλευσης με συζήτηση επί του προσχεδίου πλέον του νέου προγράμματος. Είχαν διαμορφωθεί και οι συνθήκες, είχε κατατεθεί όπως θα θυμόμαστε το συνολικό έσπα της χώρας προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις 6 Οκτωβρίου του 2021 περίπου 14 μήνες πριν σε αυτήν εδώ την αίθουσα υπήρξε η μερίδα παρουσίασης με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και πάλι είχε δοθεί δυνατότητα σε όλους επί του προσχέδιου αυτού να καταθέσουν απόψεις και θέσεις. Έχουμε λοιπόν πια ένα πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί την αρχιτεκτονική των στόχων πολιτικής που είχαν εκαθοριστεί με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα περίοδο 2021-2027. Στην ουσία έχουμε τα ίππο περιφερειάρχιστα, είμαι λίγο πιο τεχνικός, ο στόχος πολιτικής 1 έρευνα και νοτομία επιχειρηματικότητα 54 εκατομμύρια το 13% του προγράμματος και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Πολιτικής, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το ΕΤΠΑ όπως έχουμε μάθει να το λέμε. Ο στόχος πολιτικής 2 που είναι ο στόχος των υποδομών και ενεργιακών υποδομών αλλά και περιβαλλοντικών υποδομών, το οποίο είναι ένας άξονας και στόχος πολιτικής με 86 εκατομμύρια το 20% του προγράμματος, είναι στο ΕΤΠΑ ο μεγαλύτερος στόχος πολιτικής και ο μεγαλύτερος άξονας προτεραιότητας του προγράμματος. Παρακάτω θα δούμε ενδεικτικές δράσεις και έργα που περιλαμβάνονται σε κάθε στόχο πολιτικής. Ο στόχος πολιτικής 3 που αφορά τις μεταφορές, είναι μικρός στο πρόγραμμά μας αλλά είναι μικρός εν γένη σε όλο το πακέτο συνοχής όπως θα λέγαμε που διέπει αυτή την προγραμματική περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 31 εκατομμύρια σε μας το 7% του προγράμματος. Ο στόχος πολιτικής 4 οι υποδομές οι κοινωνικές υγείας, παιδείας αλλά και κοινωνικές με 62 εκατομμύρια, 62,4. Φυσικά το στόχος πολιτικής 4 του κοινωνικού ταμείου τα 108 εκατομμύρια που αναφέρω και ο περιφερειάρχης οι δύο αυτιάξονες ο ίδιος στόχος προφανώς έχουν αλληλεπίδραση και συνέργεια που θα την δούμε με 108 εκατομμύρια το 25% του προγράμματος λοιπόν είναι δράσεις του κοινωνικού ταμείου το 1,4 και ο στόχος πολιτικής 5 που είναι ο στόχος πολιτικής της χωρικής ανάπτυξης των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων είτε πρόκειται για αστικές χωρικές επενδύσεις αυτές που έχουμε μάθει να λέμε σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ή ΒΑΑ ή οι χωρικές επενδύσεις που είναι εκτός των αστικών περιοχών. Υπάρχει και ένας διαχωρισμός ο οποίος ήταν υποχρεωτικός γιατί υπάρχουν ποσοστώσεις που πρέπει να ακολουθούνται και πλαφών. Στα 76 εκατομμύρια χοντρικά τα 54 εκατομμύρια είναι στοχευμένα και κλειδωμένα για την αστική ανάπτυξη, άρα για τις τέσσερις μεγάλες πόλεις και τα 22 εκατομμύρια είναι για τις υπόλοιπες δράσεις των χωρικών ενωτήτων που θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση σε αυτές. Εδώ πραγματικά θεωρώ ότι θα κουράσω, θα πω πολύ λίγα πράγματα πώς αναλύεται ο κάθες στόχος πολιτικής. Αναλύεται σε ειδικούς στόχους πια. Βλέπουμε ενδεικτικά και δεν θα μείνω εκεί τον στόχο 1 που είναι ο στόχος της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της έρευνας. Χωρίζεται σε τρεις ειδικούς στόχους με την αντίστοιχη κατανομή. Αυτό έχει περισσότερο ενδιαφέρον με την έννοια ότι εδώ μπορούμε να δούμε πια στην πράξη τι εννοούμε σε δράσεις στο στόχο πολιτικής 1. Και μιλάμε λοιπόν για στήριξη επιχειρήσεων για την ενίσχυση επιδόσων τους στην έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία και τη συνεργασία τους με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, ενίσχυσης συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων, αυτά που είχαμε μάθει να λέμε κλάστες ή σπιν-οφ, με τη συμμετοχή δινητικά και ερευνητικών οργανισμών. Πάντοτε, επειδή, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, την γενική επιχειρηματικότητα, αυτό που λέμε τις γενικές κρατικές ενισχύσεις της έχει κρατήσει αυτή τη φορά το τομεϊκό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα για όλη τη χώρα, φυσικά με τις αντίστοιχες ποσοστώσεις αναπεριφέρειας και κατανομές. Εμείς θα στοχεύσουμε σε ειδικές δράσεις που στηρίζονται αποκλειστικά στη ρύς, στην περιφερειακή ρύς. Εξυγχρονισμός και αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών δημόσια ερευνητικών κέντρων και ερευνητικών οργανισμών. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα έλλειμμα, δεν έχουμε κάποιο δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα. Οπότε σχεδόν αποκλειστικά μπορούμε να ενισχύσουμε το ερευνητικό δυναμικό και την υποδομή των τριών πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται στην περιφερειά μας. Το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας, το Καποδυστριακό και το Γεωπονικό. Αυτό το πρόβλημα έχουν τα ΠΕΠ, έχουν απόλυτη γεωγραφική κατανομή και διαχωρισμό. Δεν μπορούμε δηλαδή να ενισχύσουμε ένα άλλο ερευνητικό ίδρυμα, το οποίο μπορεί να κάνει έρευνα στην περιοχή, αλλά δεν έχει έδρα την περιοχή. Αυτή είναι μια ιδιομορφία των κανονισμών. Αξιοποιήσει και ένα τόμο ψηφιακών τεχνολογιών στις μικρομεσαίες. Έχουμε ένα καλό παράδειγμα από την περίοδο που κλείνει που δώσαμε ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρών και πολύ μικρών στοχευμένα. Αποκλείσαμε τις μεσαίες επιχειρήσεις, πήγαμε στις μικρές και πολύ μικρές για να αναβαθμίσουν το ψηφιακό τους δυναμικό. Θα πάμε με εξελιγμένα προγράμματα. Ήδη όσοι παρακολουθούν την επικαιρότητα βλέπουν τι γίνεται στο κεντρικό επίπεδο, γιατί προκήρυξε ήδη το νέο τομεϊκό πρόγραμμα μία αντίστοιχη δράση. Να πω απλά, θα το πούμε και στην επόμενη ενότητα, ότι εμείς έχουμε ήδη 282 επιχειρήσεις μικρές και πολύ μικρές, οι οποίες ήδη με ταχύτα τους ρυθμούς αναβαθμίζουν τις ψηφιακές τους δυνατότητες και στην υποδομή τους. Και φυσικά την υποστήριξη της ψηφιοποίησης δημοσίων οργανισμών και ερευνητικών φορέων στην περιφερειά μας. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία, ειδικά για τους δήμους, για την περιφέρεια και τις υπηρεσίες της, αλλά και άλλους φορείς. Ακούμε, γνωρίζουμε όλοι για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις έξυπνες πόλεις, ακούμε για τον Φιλόδημο που έχει ήδη βγάλει αντίστοιχα προγράμματα. Άρα η δική μας δουλειά θα είναι πράγματα που δεν έχουν ήδη γίνει καινοτόμα να μπορέσουν τους δημόσιους φορείς της περιφέρειας να τους αναβαθμίσουμε σ' ό,τι αφορά το ψηφιακό τους δυναμικό. Και φυσικά ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων, αλλά το ξαναλέω, στοχευμένων με βάση της Ρυς και τους τομείς της Ρυς. Στον άξονα 2, στο στόχο πολιτικής 2, αρκετά πιο απτά και χειροπιαστά παραδείγματα. Μιλάμε για την ενεργία και αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και υποδομών. Ή την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και τον εξοπλισμό πολιτικής προστασίας. Κατ' εξοχή έχουμε κρατήσει στα περιφερειακά προγράμματα την ενίσχυση των δήμων και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της περιφέρειας με μηχανήματα, οχήματα και εξοπλισμό πολιτικής προστασίας. Κατασκευή και αναβάθμιση υποδομών ίδρευσης. Κατασκευή βελτίωση υποδομών συλλογής και υπεξεργασίας λιμάτων. Ίσως στη συνέχεια, αν μου τεθεί κάποια ερώτηση, να το αναλύσω λίγο παραπάνω γιατί εκεί υπάρχουν προτεραιοποιήσεις. Αλλά έχουμε τη δυνατότητα, ειδικά με αυτό το πρόγραμμα, να πάμε και σε μικρότερους των 2.000 οικισμούς και ίσως κατεξοχή να πάμε εκεί στη Στερέα. Δημιουργία κέντρων επαναχρησιμοποίησης υλικών, κέντρων επισκευής και άλλων μέτρων προώθησης, της επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων. Εδώ έγινε ένας πολύ αυστηρός κάθετος διαχωρισμός μεταξύ των περιφερειακών προγραμμάτων και του νέου τομεακού προγράμματος περιβάλλον και κλιματική αλλαγή και εμείς θα χρηματοδοτήσουμε μόνον τα πράσινα σημεία ή και όλες τις δράσεις των δήμων τοπικά που λέγονται φωλιές ή γωνιές ανακύκλωσης, δηλαδή μικρά σημεία συλλογής ξεχωριστών ρευμάτων στην πηγή που οι ίδιοι οι πολίτες θα διαχωρίζουν από το σπίτι τους. Δηλαδή παραπέρα από τον μπλεκάδο που έχουμε μάθει σήμερα και έξω από τα συστήματα που επίσης όλοι ξέρουμε, έχετε στο μυαλό σας τις μπαταρίες ή όλα αυτά, αυτά είναι εκτός γιατί είναι με άλλον τρόπο και άλλο μηχανισμό χρηματοδοτούμενα. Χαρτί, γυαλί, φωλίας ανακύκλωσης σε πάρκες, σε πλατείες, σε χώρους, αυτά μόνο μπορούμε και αυτά μόνο θα χρηματοδοτήσουμε μέσα από τα πεπ, όχι μόνο από το δικό μας πεπ. Και πράσινες υποδομές για τη μείωση και κατακερματισμού οικοσυστημάτων και ανάπτυξη πρακτικών και μέτρων φιλικών και υποστηρικτικών σε οικοτόπους. Εκεί έχουμε λοιπόν και τους βιοτόπους-οικοτόπους αλλά και δράσεις καινοτόμες όπως έχουμε μάθει τελευταία να τις ονομάζουμε τα παρκατσέπης ή πράσινες ταράτσες. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά έργα τα οποία μπορούν να συμβάλουν, μάλλον φέρουν επάνω του στον τίτλο πράσινες υποδομές. Η προτεραιότητα τρία. Και στην Επιτροπή Παρακολούθηση τέθηκε ένα ερώτημα γιατί τόσα λίγα χρήματα συνολικά σε όλη τη χώρα και σε όλο το ΕΣΠΑ στις μεταφορικές υποδομές. Διότι όντως σε αυτό το πακέτο συνοχής του 21-27 οι μεταφορικές υποδομές δεν αποτελούν προτεραιότητα εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι εξαιρετικές περιπτώσεις είναι τα μεγάλα ή μεγάλοι άξονες, αυτοί που λέμε τα διευρωπαϊκά δίκτυα. Εμείς λοιπόν έχουμε 31 εκατομμύρια για να κατασκευάσουμε οδούς για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας στην περιφέρεια στερεές Ελλάδος, την βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αυτό κυρίως περιλαμβάνει τον εξοπλισμό της τροχαίας με νέα οχήματα και εξοπλισμό για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αλλά ή δυνατόν και παρεμβάσεις σημιακές σε σημεία των δρόμων που χρειζούν εβελτίωση και δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερη παρέμβαση. Και παρεμβάσεις στον συνδηροδρομικό δίκτυο, εκεί γνωρίζουμε και αν δεν το γνωρίζουμε το καταθέτω ότι δεν έχουμε καμία δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε κανένα τμήμα του συνδηροδρομικού παθέ. Το έργο λίγως πολύ ολοκληρώνεται στην περιφέρειά μας με τις τελευταίες εργολαβίες που αφορούν τα ηλεκτρονικά και αυτόματα συστήματα. Εκεί λοιπόν κρατάμε στο μυαλό μας να σχεδιαστεί μια παρέμβαση που δεν είναι μεταφορική, στην παλιά γραμμή που ξεκινάει από το Λιανοκλάδι και πάει στο Μπράλλο και φτάνει μέχρι την Τιθωρέα, για να της δώσουμε ένα χαρακτήρα περισσότερο οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής δραστηριότητας, εάν μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό μέσα από μια σοβαρή προσέγγιση και διερεύνηση μελετητική, για να ακριβώς αυτές οι περιοχές που ξαφνικά βγήκαν εκτός χάρτη με το που μεταφέρθηκε η γραμμή στο παιδινό κομμάτι, αυτή τη στιγμή δεν προσεγγίζονται όπως προσεγγιζόταν παλιά. Και έχετε όλοι στο μυαλό σας εικόνες από αντίστοιχες δράσεις στην Ευρώπη από συνδροδρομικές γραμμές κυρίως ορεινές που εγκαταλείφθηκαν σαν κύριος μεταφορικός άξονας, πώς αξιοποιήθηκαν στη συνέχεια με πολύ καλά αποτελέσματα. Πηγαίνουμε στο στόχο 4, στο ΕΤΠΑ, στις υποδομές. Εκεί μιλάμε λοιπόν για υποδομές πρόσβασης στην αγορά εργασίας, για μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, άρα παιδική βρεφονηπιακή σταθμή, πρωτοβάθμια και δεθοροβάθμια εκπαίδευση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση για εξοπλισμό, δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, υποδομές πάντοτε, υφιστάμενες κτιριακές υποδομές των πανεπιστημίων μόνο ως προς την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, όχι συνολικές ενισχύσεις για τις υποδομές τους, αλλά αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, όχι του ερευνητικού που το είδαμε στον Άξονα 1, αλλά του εκπαιδευτικού εξοπλισμού των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων που είναι στην περιφέρειά μας. Εξυγχρονισμός του εξοπλισμού και της βελτίωσης των δομών κοινωνικής προστασίας περιοθεροποιημένων κοινοτήτων μειονεκτυσών ομάδων, περιλαμβανανών ενατόμων με αναπηρία, δηλαδή κοινωνικές υποδομές. Το ίδιο λοιπόν βλέπουμε και στον εξοπλισμό τους παρακάτω. Εδώ να πούμε αυτό που προέκυψε από τη διαβούλευση το τελευταίο τετράμινο πριν έγκριθουν τα προγράμματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πια δεν προωθεί προς ενίσχυση και δεν είναι επιλέξημες οι δομές αυτές που έχουμε μάθει να λέμε οικοτροφία, δηλαδή οι δομές συνολικής φιλοξενείας και διαβίωσης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Άρα εξ ορισμού δεν μπορούμε να ενισχύσουμε και να χρηματοδοτήσουμε γυροκομία, ορφανοτροφία, στέγες για την Άνια και το Αλσχάιμερ, που έχουν ουσιαστικά τη δομή και τη λειτουργία πλήρους φιλοξενείας συνολικής. Και αυτό μπορεί κανείς να πει πολλά, αλλά κρατήστε απλά μια λέξη, εντάσσετε στην προσπάθεια για αποασυλλοποίηση. Να μείνω εδώ γιατί είναι ένα θέμα που από μόνο του μπορεί να μας φάει πάρα πολύ χρόνο. Ανάπτυξη φυσικά υποδομών υγείας και της δευτεροβάθμιας, τα 8 δηλαδή νοσοκομιακά ιδρύματα που έχουμε στην περιφέρεια, τα οποία ήδη θα δούμε και στην επόμενη ενότητα ότι ήδη τα έχουμε ενισχύσει στους εξοπλισμούς τους, αλλά και σε υποδομές και όμως και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρία και φυσικά και τις 5, ίσως μεθαύριο 7 τοπικές μονάδες υγείας της ΤΟΜΙ, άρα τις υποδομές τους. Γνωρίζουμε όλοι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί τα μισά ακριβώς κέντρα υγείας της χώρας με ένα πλήρες μοντέλο ουσιαστικά αναβάθμισης, ανακέννησης και ενίσχυσης εξοπλισμού και υποδομών. Άρα στα περιφερειακά προγράμματα εναπόκειται ο ρόλος για τα άλλα μισά. Ακόμα δεν ξέρουμε, δεν έχουν προχωρήσει συζητήσεις με το Υπουργείο, ποια θα κάνουν αυτοί και ποια εμείς, θα το δούμε στην πορεία. Πάντως αυτός είναι ο στόχος και των μισών κέντρων υγείας που δεν θα χρηματοδοδοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση τους από το ΠΕΠ. Εξοπλισμός φυσικά σε όλες τις βαθμίδες της υγείας και η ανάπτυξη ενός εφειού συστήματος επειδημιολογικής επιτήρησης και παρακολούθησης. Εκεί στο μυαλό μας έχουμε ουσιαστικά την όχε του ΑΣΟΠΟΥ και τις δράσεις για τον ΑΣΟΠΟΥ. Προστασία και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών τουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού. Το εναλλακτικό μην πηγαίνει το μυαλό μας, απλά δεν είναι το κλασικός τουρισμός που έχουμε όλοι συνηθίσει ως θέρετρα, θάλασσα, ήλιος. Μιλάμε για θρησκευτικό τουρισμό, μιλάμε για περιπατητικό τουρισμό. Αυτές θεωρούμε εναλλακτικές, ειδικές μορφές τουρισμού. Χιονοδρομικό τουρισμό και ούτω καθεξής. Πολιτιστικές υποδομές, πολύ κρίσιμο και πολύ ζωτικό κομμάτι σε κάθε περιφερειακό πρόγραμμα και σε αυτό που τρέχει τώρα και κλείνει και φυσικά και στο νέο και αξιόλογοι χώροι φυσικής κληρονομιάς. Πηγαίνουμε στον άξονα, τον επόμενο ξεχωριστό άξονα αλλά στον ίδιο στόχο πολιτικής που πια έχουμε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και θα αναφέρω ορισμένες δράσεις ενδεικτικά σε κάθε ειδικό στόχο. Νέες θέσεις εργασίας και υπαρρυφαίνειες δράσεις. Capacity building δηλαδή αύξηση της διοικητικής ικανότητας και επάρκειας των φορέων που είναι σχετική με την ένταξη στην αγορά εργασίας. Δράσεις προώθησης στην απασχόληση για ανέργους και μακροχρόνια ανέργους, νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επαρρυφαίνειες δράσεις. Δράση ενίσχυσης και επιχωρήχησης κοινωνικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων όπως λέμε της κοινωνικής και αλληλέγγιας οικονομίας. Και τον μηχανισμό διάγωνας της εργασίας που ήδη τον έχουμε στήσει με τη δομή γέφυρα που έχει περιφέρεια και θα τον αναπτύξουμε και θα τον ενισχύσουμε περισσότερο. Δράσεις ενδυνάμωσης γυναικών με στόχο την καταπολέμηση πολλαπλών διακρίσεων και ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας. Δράσεις συμβουλευτικής κατάρτισης και πιστοποίησης. Δράσεις για την αύξηση ανθεκτικότητας εργασιακού περιβάλλοντος απέναντι σε κινδύνους για την υγεία και υπηρεσίες υποστήριξης ενεργούς και υγιούς γύρανσης. Προγράμματα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηριχτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης μαθητών και μαθητριών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι στην ουσία μια δράση που έχει αναπτυχθεί πλήρως αυτήν την περίοδο και συνεχίζεται για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψή του στην εκπαίδευση και τα γνωστά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΤΑΚΔΑΠ. Πάλι, capacity building, αύξηση δηλαδή της διοικητικής ικανότητας διαφορής σχετικούς με την κοινωνική ένταξη και όπως προηγούμενος διαβάσαμε από την ένταξη στην αγορά εργασίας. Δράσεις για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ενεργή κοινωνική ζωή χωρίς αποκλεισμούς. Ολοκληρωμένες δράσεις ένταξης υπικών τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας. Πρόγραμμα κατάρτισης των γνωστών διαπολιτισμικών μεσολαβητών. Παροχή υπηρεσιών διαπολιτισμικής μεσολάβησης σε υπηρεσίες υγείας. Ολοκληρωμένα προγράμματα για την κοινωνικοοικονομική ενσωμάθηση των Ρωμά στην κοινότητα. Δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας και στη δραχαστική αρρογής. Λυπές δράσεις υποστήριξης των Ρωμά για βελτίωση συνθηκών διαβίωσης. Με τις ομάδες βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης που έγινε ήδη μια απόπειρα να αρχίσουν να οργανώνονται από αυτή την προγραμματική περίοδο στις περιφέρειες της χώρας. Δομές αστέγων. Υποστήριξη εφήβων σε υποβαδισμένες περιοχές. Ολοκληρωμένα σχέδια τοπικών δράσεων για την αντιμετώπιση παιδικής φτώχιας. Δράσεις στεγαστικής συνδρομής. Όλα αυτά που λέμε ειδικά για τους εφήγους και τα παιδιά είναι κάτω από το γνωστό πλαίσιο η αλληλεγγύη για το παιδί. Εγγύηση μάλλον για το παιδί. Δράσεις στεγαστικής συνδρομής για άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε αστεγία ή κίνδυνο αστεγίας. Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο στρατηγικών ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης. Και εδώ λοιπόν τι κάνουμε. Στην ουσία αφήνουμε αναμονές ώστε οι όχοι που θα έρθουν από τον άξονα 5 που είναι άξοδος που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το ΕΤΠΑ να βρουν έδαφος και για τις δράσεις τους της κοινωνικές μέσα από το κοινωνικό ταμείο. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή να αυξήσουν τους πόρους τους συνδυάζοντας τα προγράμματα που είναι υποδομών με προγράμματα κοινωνικών άιλων δράσεων. Αλλά που θα περιέχονται όμως στην ολοκληρωμένη στρατηγική της χωρικής επένδυσης. Είτε είναι αστική είτε είναι μίαστική. Ενίσχυση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εδώ κάνω τη διάκριση, μιλάμε για τις δομές, δεν μιλάμε για τις υποδομές που τις είδαμε στον προηγούμενο άξονα, στον ίδιο όμως το αρχοπολιτικής. Πρόγραμμα κοινωνικού φροντιστή και προσωπικού βοηθού των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων, είναι μια πιλοτική λειτουργία που ξεκίνησε ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα υποστηριχτούν επιπλέον ωφελαιομένα άτομα πέραν αυτών της πιλοτικής εφαρμογής του Ταμείου Ανάπτυξης με σκοπό την υποστήριξη επιπλέον χίλιον νέων ατόμων σε όλα τα περιφερειακά προγράμματα. Ανάπτυξη ξενώνων άμεσης υποδοχής και βραχίας φιλοξενίας προς αναδοχή είναι το πλαίσιο, όπως σας είπα πριν, εγγύηση για το παιδί, δράσεις για την προώθηση του θεσμού της αναδοχής, υλοποίηση σχεδίων του μετασχηματισμού των υπηρεσιών για την αποιδρυματοποίηση παιδιών, ένα θέμα πολύ επίκαιρο έτσι, επιτρέψτε με το σχόλιο αυτές τις ημέρες, με όσα βλέπουμε και ακούμε, δράση υποστήριξης μακροχρόνιας φροντίδας σε επίπεδα τοπικής κοινότητας. Τα κέντρα κοινότητας τα ξέρουμε, τα έχουμε και τα 25 στους 25 δήμους που συνεχίζονται, οι δομές παροχής βασικών αγαθών που υπάρχουν ήδη 10 στους 6 μεγάλους δήμους και συνεχίζονται, δηλαδή κοινωνικά παντοπολία, κοινωνικά φαρμακεία και συσήτια, δομές καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και περιφερειακά παρατηρητήρια κοινωνικής ένταξης, δομές που ήδη υπάρχουν σε αυτή την προγραμματική περίοδο, χρηματοδοτούνται από αυτό το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2023 και θα συνεχιστούν και στο νέο πρόγραμμα. Τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, περιτέβει το σχολείο μου από εδώ και κάτω ουσιαστικά, οι δράσεις που διαβάζω είναι δράσεις που είναι συνεχιζόμενες από αυτή την προγραμματική περίοδο που κλείνει. Κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας των ατόμων με αναπηρία, πάλι κάτω από την αιγίδα του πλαισίου εγγύηση για το παιδί, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, οι μόνες στέγες που η διαπραγμάτευση και το πλαίσιο επέτρεψε σε αυτή την περίοδο ολοκληρωμένης φιλοξενίας, όλες οι άλλες δυστυχώς, και δεν το λέω αυτό σε προσωπική άποψη, το έχουμε πει πολλοί, δεν είναι επιλέξιμες, ενίσχυση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συνεχιζόμενες δράσεις από αυτή την περίοδο, όπως και η ανάπτυξη υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης των εξαρτήσεων γενικά από αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες κλπ. Δράσεις για την προαγωγή και αγωγή υγείας, πρόληψη και μακροχρόνια φροντίδα, προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση και πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλυχίας με αναπηρία σε υπηρεσιές δημιουργικής απασχόλησης, είναι η γνωστή δράση των βάουτσερ για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και θα είναι και η πρώτη μας πρόσκληση και ένταξη εντός του 22, γιατί η δράση που ήδη έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και τα παιδιά φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, θα ενταχθεί στα νέα προγράμματα, τα περιφερειακά, της νέας περιόδου και το τομέακό. Μονάδες βραχίας φροντίδας ηλικιωμένων, προώθηση της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο στρατηγικών ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης. Πάλι εδώ βλέπουμε την αναμονή και την ευκαιρία που δίνεται στα ολοκληρωμένα σχέδια χωρικών επενδύσεων να εμπλουτίσουν το στρατηγικό τους σχεδιασμό αλλά και την πρακτική τους με δράσεις του κοινωνικού ταμείου. Πάμε στο στόχο 5 που είναι ο στόχος της χωρικής συνοχής. Ο ειδικός στόχος ένα αφορά μόνο τη βιοσημιαστική ανάπτυξη, άρα τις αστικές μας περιοχές και εδώ πολλές φορές θα δούμε ίσως ένα ντουμπλάρισμα αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό με δράσεις που είναι και σε άξονες εκτός. Εδώ μιλάμε μόνο για τις δράσεις που υποστηριχθούν μέσα από τα σχέδια των τεσσάρων μεγάλων πόλεων της περιφέρειας. Υποστήριξη της ψηφιοποίησης των δημοσίων οργανισμών και ρερνητικών φορέων σε περιοχές ΒΑΑ. Ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιριών αλλά μιλάμε για πρόστατους πόρους σε αυτούς που ήδη είχαμε αναφέρει σε περιοχές ΒΑΑ. Αντιπλημμυρική προστασία σε περιοχές ΒΑΑ. Υποδομές ίδρευσης. Καθαρές αστικές μεταφορές. Εδώ έρχεται πια αυτό που λέμε τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Δεν επιθυμούμε να περιλαμβάνονται. Είναι υποχρεωτικό σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας να περιλαμβάνονται στα νέα ΒΑΑ. Και η βιώσιμη αστική κινητικότητα είναι υποδομές για καθαιρές αστικές μεταφορές, τροχαίο υλικό καθαρών αστικών μεταφορών, ηλεκτρικά λεωφορία, οτιδήποτε άλλο, υποδομές ποδηλασίας σε περιοχές ΒΑΑ. Πηγαίνουμε σε κατασκευή οδών για τη βελτίωση συνδεσιμότητας σε περιοχές ΒΑΑ και εδώ λέω πράγματα τα οποία μου έρχονται αλλά θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να τα κρατάμε. Πέρα από τους μεγάλους οδικούς άξονους που είδαμε στον στόχο πολιτικής 3 και στον άξονα 3, παρέμβαση σε μικρά οδικά δίκτυα μικρής κλίμακας μπορούμε να κάνουμε μόνο μέσα από τους συλλοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις. Είτε είναι αστικές είτε είναι χωρικές. Το ίδιο ίσχυε και σε αυτήν την περίοδο για να μην παρεξηγηθώ και θεωρηθεί ότι είναι καινοτομία στην νέα περίοδο. Δημιουργεί επέκταση και ξεχρονισμός πάλι μονάδων προσχολικής, πρωτοβάδιμες και δευτεροβάσιμες εκπαίδευσης σε περιοχές ΒΑΑ. Βλέπουμε ότι οι τέσσερις μεγάλες πόλεις έχουν κατά κάποιο τρόπο ένα ξεχωριστό πορτοφόλι για τις δράσεις, τις οποίες έτσι και αλλιώς οι δήμοι που είναι υποτίθεται και πρέπει να είναι οι συντονιστές των σχεδίων ΒΑΑ, έχουν ως ανάγκες για την ενίσχυση των υποδομών τους. Δημιουργεί επέκταση και ξεχρονισμός δομών στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές ΒΑΑ, πολιτιστικές υποδομές και υλική ανάπλασης και ασφάλεια δημόσια χώρων. Και πηγαίνουμε στον ειδικό στόχο δύο που είναι οι περιοχές εκτός αστικών περιοχών, ανέφερε ο Περιφερειάρχης ενδεικτικά που προσανατολισσόμαστε να έχουμε ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις στην νέα περίοδο, υποστήριξη ψηφιοποίησης πάλι των δημοσιών οργανισμών, κατασκευή οδών, προστασία και ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικού τουρισμού, πολιτιστικών υποδομών και χωρών φυσικής πληρονόμιας. Σε αυτή την προγραμματική περίοδο που ξεκίνησε, κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη ήταν υποχρεωμένο να δηλώσει και πέρασα γρήγορα τους δύο στόχους της τεχνικής βοήθειας. Είναι αυξημένη η τεχνική βοήθεια, περίπου είμαστε πια στα σχεδόν 7,8 εκατομμύρια και στους δύο άξονες. Και εκεί, το είπαμε και στην Επιτροπή Παρακολούθησης, το μεγάλο ποσοστό φιλοδοξούμε, στοχεύουμε και θα το κάνουμε να δοθεί ως τεχνική βοήθεια στους αδύναμους τελικούς δικαιούχους, για να ανεβάσουν, να αυξήσουν, να αναβαθμίσουν τη διοικητική τους επάρκεια και ικανότητα. Δεν θα μπω σε αυτό, το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να προσλάβουμε νεομόνιμο προσωπικό. Το γνωρίζετε αυτό, αυτό είναι άλλου νουπαπαευαγγέλιο. Εμείς λοιπόν, όμως, ερχόμαστε με πόρους να βοηθήσουμε αυτούς τους φορείς, γιατί πραγματικά μόνο όταν όλοι οι φορείς μετέχουν στο παιχνίδι αυτό, στο συνολικό θα έλεγε γίνεσθε κανείς του σχεδιασμού ορίμανσης και υλοποίησης έργων, δράσεων και υποδομών, έχουμε αυτό που λέμε καλή υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου. Φεύγουμε από εδώ και πηγαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι, γιατί σας κούρασα. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι από τον κανονισμό να δηλώσουμε κάθε πρόγραμμα, ποια θεώρη ως έργα ή παρεμβάση στρατηγικής σημασίας. Εμείς επιλέξαμε φυσικά την όχι ας ο που, που έρχεται από το παρελθόν και όπως είπε ο Περιφερειάρχης μετά από ένα δύσκολο δρόμο θα αρχίσει να δείχνει πια, γιατί ο δύσκολος δρόμος ήταν ο δρόμος της ορίμανσης πια των επιμέρους μεγάλων δράσεων και δημοσίων και ιδιωτικών, θα αρχίσει πια να δείχνει τη δυναμική του. Φυσικά η ολοκληρωμένη παρέμβαση για την βόρεια έβοια, αλλά εμείς επιλέξαμε και πολιτικά η Περιφερειακή Αρχή ως τρίτο στρατηγικό έργο, την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών της πρωτοβάθμιας υγείας και περίθαλσης και φυσικά και του ΕΚΑ έκανα αναφορά νωρίτερα. Νομίζω ότι εδώ θα σταματήσω για λόγους οικονομίας και επειδή ένα πολύ σοβαρό προσωπικό θέμα θα με υποχρεώσει να φύγω σύντομα θα κάνω μια πολύ σύντομη παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του τωρινού προγράμματος. Το γνωρίζουμε, όλοι το πρόγραμμα τελικά είναι στα 193 εκατομμύρια με 130 περίπου το ΕΤΠΑ και 63 εκατομμύρια το ΕΚΤ, το Κοινωνικό Ταμείο, μετά την πέμπτη αναθεώρηση. Θυμίζω είχαμε ξεκινήσει από τα 190, πήγαμε στα 216 και ξαναήρθαμε στα 193. Στην ουσία είναι περίπου όσο ο αρχικά έγκριθης εγκεκριμένος προϋπολογισμός το 2014. Δεν έχει αυτή τη στιγμή τόση σημασία να το δούμε αναάξωνα. Βλέπουμε αυτό την ενεργοποίηση. Η ενεργοποίηση γενικά σημαίνει προσκλήσεις. Στις τελικές φάσεις τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν τόση σημασία. Σημασία έχουν εδώ αυτό που βλέπουμε οι τρεις τελευταίες τύλες και όχι οι τρεις πρώτες. Είμαστε σήμερα στο 136% σε εντάξεις, στο 113% σε συμβάσεις και στο περίπου 73% σε δαπάνες. Και η προβολή λέει για τις δαπάνες ότι θα είμαστε ανάμεσα στο 85% και 90% στο τέλος της χρονιάς πάντοτε ο Νοέμβριος και Δεκέμβριος. Αυτά είναι στοιχεία 25 Οκτωβρίου. Ο Νοέμβριος και Δεκέμβριος κάθε χρονιάς πριν της τελικής που είναι το κλείσιμο που έχει πολύ μεγαλύτερη αύξηση είναι οι περισσότερες δαπάνες. Και θα είμαστε στο τέλος της περιόδου το 2023 στο 114-115% με άριστο μέγεθος όταν θα κλείσουμε το πρόγραμμα το 2025 περίπου το 105% για ασφάλεια ελέγχων και αστοχειών. Δεν θα σας κουράσω, έχουμε κάνει 110 επιτόπιες επαληθέσεις σε αυτό που παλιά λέγαμε ελέγχους. Μπορείτε να τα διαβάσετε αυτά και στο site της διαχειριστικής αλλά και στην Επιτροπή Παρακολούδηση στα πρακτικά. Θα πω πολύ συνοπτικά ορισμένα έργα. 15 ερευνητικά έργα που είναι 11 στους αμέτρους αγροδιατροφής και 4 στο Μέταλο. 21 επιχειρήσεις και 12 ερευνητικοί φορείς. 282 επιχειρήσεις όπως σας είπα για τον εξοχρονισμό τους και την ανάπτυξη της ψηφιακής τους ικανότητας. Μικρές και πολύ μικρές στοχευμένα. Το κέντρο υποστήριξης επιχειρήσεων με 100 επιχειρήσεις και 120 δινητικούς επιχειρηματίες που αναζητούσαν πληροφόρηση. 12 μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν 50-250 εργαζόμενους. 9 νέες επιχειρήσεις στον τουρισμό. Ενισχύθηκαν 1.100 επιχειρήσεις με το κεφάλαιο κίνησης λόγω του Covid και 48 επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του Τεπίχ 2 με χορήγηση δανείων, επιδότηση επιτοκίου και άλλες παρεμφερείς ενέργειες. 11 παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, 7 σχολικά κτίρια, 1 νοσοκομείο του Καρπενισίου, 2 δημοτικά κτίρια και 1 δίκτυο οδοφοντισμού. Το γνωστό εξοικονομό κατοίκων σε τρία στάδια. Ήδη οι 220 νοικοκυριά έχουν αναβαθμιστεί σε καλύτερη ενεργειακή κατηγορία και στο τέλος του 23 θα είμαστε πάνω από τα 415. 2,5 χιλιόμετρα νέοι ποδηλιατόδρομοι και 2 έξυπνα συστήματα μεταφορών για καθαρή και έξυπνη αστική κινητικότητα, ήδη από αυτό το πρόγραμμα, ενώ είδαμε ότι είναι ζωτικό στόχος και για το νέο πρόγραμμα, για τις νέες ΒΑΑ. Τέσσερα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί με 10.500 πολίτες και με ένα δύο έργα που είναι σε φάση υλοποίηση, οι οφελούμενοι θα είναι 40.000 πολίτες. 23 νέα πυροσβεστικά οχήματα στην Πυροσβεστική έχουν παραδοθεί, είναι σε λειτουργία ήδη εδώ και καιρό. 12 έργα εξοικονόμησης και αναβάθμισης του πόσυμου νερού με 172.000 οφελούμενους. 16 έργα υποδομών πολιτισμού και τοπίων φυσικού κάλους, από τα οποία τα 5 έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με αναμενόμενη αύξη επισκεπτών 79.000. Υπέθροι χωριαστικού περιβάλλοντος συνολικής έκτασης περίπου 20.000 τετραγωνικών μέτρων μέσω των ΒΑΑ. 3,5 χιλιόμετρα οδικού δικτύου η γνωστή σύνδεση Παθέπορθμιο-Γλήφας και στο τέλος θα έχουμε 7,72 χιλιόμετρα, γιατί θα έρθει και θα προσθεθεί μεγάλο κομμάτι του νέου δρόμου του Γραβιά Βάριανη, το οποίο βέβαια θα μεταφερθεί ως έργο phasing και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, γιατί δεν θα τελειώσει προφανώς στο τέλος του 2023. 65 νέα οχήματα στην ελληνική αστυνομία, όλων των ειδών, όχι μόνο περιπολικά, και εξοπλισμός ραντάρ, αλκοολόμετρα κλπ. Φυσικό αέριο στις 6 πόλεις, το βλέπουμε εδώ στη Λαμία, αλλά νομίζω ότι στις 4 μεγαλύτερες είναι ήδη σε πλήρια ανάπτυξη και επίκεται η έναρξη εργασιών και στην Άμφυσα και στο Καρπενίση. Και είναι ένα έργο που, όσο και αν κατά κάποιον τρόπο έχει γκριζάρει λίγο τους τελευταίους 7-8 μήνες λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος, είναι ένα έργο που όντως έχει αξία, θα ολοκληρωθεί. Και το είπε και ο Περιφερειάρχης στην Επιτροπή παρακολούθησης στην Αράχωβα, είχαμε τα καλά νέα μόλις το προηγούμενο βράδυ, ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται αυτό το έργο και από το νέο μας πρόγραμμα ως έργο phasing ήταν νέα είδηση και νέα στην ουσία επιτυχία από τη διαπραγμάτευση, όχι μόνο της χώρας μας, όλων των χωρών. Όλο οκληρωθήκε και λειτουργεί το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, εδώ και δυόμιση χρόνια, δεν χρειάζεται, έχουμε πει πολλά για αυτό το έργο, το ξέρετε. Και 15 έργα τα οποία έχουν 4 οκληρωθεί στα 8 νοσοκομεία, ύψους 8 εκατομμύρια. Και με τον κανονικό ρυθμό που ήταν πριν, αλλά και λόγω του COVID της πανδημίας, δώσαμε 8 εκατομμύρια σε 15 έργα στα 8 νοσοκομεία και υλοποιούνται και θα έχουν ολοκληρωθεί για νέο ιατρικό εξοπλισμό. Ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί εντός της περιόδου η προμήθεια από το ΕΚΑΒ των 17 νέων ασθενοφόρων, τα 3 οχήματα που είναι οι κινητές μονάδες ήδη είναι σε φάση παράδοσης και σίγουρα τα 7 που είναι τα 4 επί δύο, δηλαδή τα συμβατικά θα τελειώσουν. Θέλουμε και ελπίζουμε και αυτό για να μην μεταφερθεί κάτι στη νέα περίοδο, να μην έχουμε μάλλον υποχρέωση στη νέα περίοδο να πάρουμε τελείως νέα οχήματα στη νέα περίοδο, τα 7 τα 4 επί 4. 11 σχολικά κτίρια και 872 μαθητές σε αυτά τα κτίρια και με την ολοκλήρωση και των 11 έργων 1.700. Ελεκτρονικός εξοπλισμός, υπολογιστές, εκτυπωτές, υλικός σε όλα τα σχολεία της περιφέρειας, 77.000 μαθητές. 69 πράξεις εκτ που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αν όχι όλες συνεχίζονται και στην επόμενη περίοδο και δωρεάν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση αυτό που λέμε τα βάουτσερ στους παιδικούς. Μέχρι σήμερα 19 περίπου εκατομμύρια και με ωφέλεια 9.000 γονέων οικειδαιμών. Και για τα άτομα με αναπηρία τα παιδιά στο ίδιο πλαίσιο αλλά ειδικά για αυτά τα παιδιά έχουν 283.000 με 97 άτομα. Η εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη, άλλο σχέδιο για την ένταξη των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, 160 σχολεία, 167 μαθητές. Οι 10 δομές παροχής βασικών αγαθών που είπαμε στους μεγάλους δήμους, κοινωνικά παντοπολία, φαρμακεία και συσσίτια, 11.000 περίπου άτομα οφελούμενοι και συνεχίζονται. Τα κέντρα κοινότητας και στους 25 δήμους με 46.000 οφελούμενους. Οι πέντε τόμοι, θυμίζω, είχαν αρχικά εξαγγελθεί εννέα. Ζητήσαμε ως περιφέρεια και δέκατη στην Ευρυτανία. Υλοποιήθηκαν μόνο πέντε, φυσικά και διατηρούνται και συνεχίζονται και στην επόμενη περίοδο. Και το Υπουργείο λέει ότι φιλοδοξεί να ιδρύσει και άλλες δύο από τις πέντε που δεν είχαν γίνει να φτάσουμε τις εφτά. 292 άτομα επικουρικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας της περιφέρειας. Σε 32 δομές συνολικά για την πανδημία. Και χρηματοδοτείται η δράση ανάπτυξης δικτύου υπηρεσιών δημόσιας υγείας σε χώρους διαμονής προσφύγων μεθαναστών με στόχο την κάλυψη 4 οργανωμένων δομών. Δεν έχει όμως ακόμα ξεκινήσει η υλοποίηση. Και να κλείσουμε με τις δύο δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας ψυχικής υγείας με 261 ωφελούμενους. Δύο δομές παροχής υπηρεσιών σε εξαρτημένα άτομα με 105 ωφελούμενους. Όλες οι δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών που θα συνεχιστούν στην περιφέρεια, λαμία, χαλκίδα και θύβα. Εποφελούμενες γυναίκες 1325. Τρεις δομές συμμερήσεας φροντίδας αμέα τακδίφ με 50 ωφελούμενους. Δύο στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης με 18 άτομα. Ένα κέντρο ημερήσεας φροντίδας ηλικιωμένων με 71 ωφελούμενους. Και φυσικά η Γέφυρα, η πρότυπη αυτή δομή κοινωνικής παρέμβασης, η οποία θα συνεχίσει την παρουσία της και την προσφορά της και στη νέα περίοδο. Ενώ σήμερα, όχι από πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ, αλλά κυρίως από πόρους κραουτφάντινγκ, δηλαδή συνδρομών και ιδιωτικών, υλοποιεί δράσεις για άτομα με αναπηρία όπως τα ηλεκτρικά μαξίδια, σχολικά γεύματα, φοιτητικές υποτροφίες και πολλές άλλες δράσεις και 12.200 άτομα ωφελούμενους ως σήμερα καταγεγραμμένους. Τα είπα αυτά λίγο πριν, θα είμαστε στο 114 με 115, τα 100 στο τέλος του 2023 και στο 86 με 87, το 100 στο τέλος αυτής της χρονιάς σε δαπάνες, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μία απορρόφησης και ολοκλήρωσης, αντίθετα. Και πολύ λίγα για τη δυναπρόσκοπτη υλοποίηση, πια βρισκόμαστε σε μια τελική ευθεία, ολοκληρώνουμε συνεχώς εντάξεις, τώρα εντάσσουμε αποκλειστικά έργα των ΒΑΑ, των Ολοκληρωμένων Χορικών Επενδύσεων, αλλά και μελέτες. Εδώ θα μείνω λίγο, τα άλλα μπορείτε να τα διαβάσετε, είναι οι συνήθειες δράσεις που κάνουμε για να στηρίξουμε και τους φορείς και τα έργα. Στις μελέτες ανοίξαμε πέντε προσκλήσεις για έργα γενικών υποδομών, δεχτήκαμε 73 προτάσεις, η αρχική προκήρυξη ήταν για 7.750.000, έχουν κατατεθεί προτάσεις, όπως σας είπα, 73, με προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια για όλων των ειδών τα έργα, αντιπλημμυρικά, οδικά, έργα πολιτισμού, έργα ενεργειακής, αναβάθμισης δημοσίων κτίριων πάντα και έργα υίδρευσης και πόσημου νερού. Ο στόχος μας είναι, όχι η φιλοδοξιά μας, μέχρι τέλος του χρόνου, να έχουμε εντάξει το συντηρηπτικό αριθμό αυτών των έργων, άρα και τα 12 εκατομμύρια. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα, θα δώσει στην περιφέρεια τη δυνατότητα, στους δήμους της κυρίως γιατί είναι η Δήμη, η τελική δικαιοχεία, αλλά και στην περιφέρεια, να δημιουργηθεί η δεξαμενή των έργων που μετά τα δύο πρώτα χρόνια του νέου προγράμματος θα μας δώσει όρυμα έργα για να υλοποιηθεί ομαλά το πρόγραμμα. Θα σας ευχαριστήσω εδώ και θα είμαι στη διάθεσή σας για ένα μικρό διάσταμα και θα με συγχωρέσετε πραγματικά για αυτό θα ήθελα να μείνω πολύ για πιθανές ερωτήσεις. Ευχαριστούμε κύριε Λέμα. Παρακαλώ, αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις τεχνικής φύσεως προς τον κύριο Λέμα. Έχω εγώ μία. Κάποιος άλλος. Ο κύριος Βουλώνης, ο κύριος Μπαζδέκη. Κάποιος μίλησε διεδικριά. Να μας δώσε λίγο εικόνα να βλέπουμε τους περιφερειακούς συμβούλους. Τι πρέπει. Ωραία τέλειο. Άλλη μία φορά αν θέλετε. Ποιος ζήτησε το λόγο. Εγώ ο Μοδησίσσος Μπερμπερίς. Ο κύριος Μπερμπερίς. Είναι κάποιος άλλος. Και εγώ θέλω να ρωτήσω κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Σαλμάς, ο κύριος Βούλγαρης και ο κύριος Μπαζδέκης. Λοιπόν, εκεί είναι και ο κύριος Μπαζδέκης. Ο κύριος Σαλμάς, ο κύριος Βούλγαρης και ο κύριος Μπαζδέκης. Λοιπόν, κύριε Σαλμάν. Όχι, λάθος, κύριε Μπερμπερί. Πέρα από τα τρία στρατηγικά έργα που αναφέρεται τον Ασοπότη, τον Βόρειο ΕΒΕ και τον ΕΚΑΒ. Αν υπάρχουν και κάποια άλλα πιο έξι δικαιωμένη, αν υπάρχει μια περαιτέρωση έξι δικαιωμένη σε έργα δημόσιο χαρακτηρά κυρίως και ποιο είναι το επίπεδο ρημότητας αυτού των έργων. Εντάξει, ξέρω ότι δεν γίνεται στη στιγμή τώρα, αλλά θεωρώ ότι είναι σκόπιμο κάποια στιγμή να δοθεί, γραπτώ σε έστω, κάποιοι στόχοι ή κάποια ειδικά έργα. Εντάξει, τι ακριβώς συμβαίνει με την Βορή ΕΕ και σε ποιο επίπεδο αναφερόμαστε. Εντάξει, αυτό είναι και συμπληρωματικό. Κι ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό για εμένα είναι ότι υπάρχει διαχειριστική επάρκεια σε τεχνικό, διηγητικό, προσωπικό, ούτως ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτά τα 420 εκατομμύρια ή και τυχούσες αδυναμίες, πώς σκέφτεστε να τις αντιμετωπίσετε και σε σχέση με την εμπειρία σας από το προηγούμενο πρόγραμμα. Ευχαριστώ πολύ. Θα απαντήσω στο πρώτο, στο δεύτερο. Να μαζέψουμε τις ερωτήσεις για να μπορέσω και εγώ, θα με συγχωρέσετε, να μπορέσω να απαντήσω σε τεχνικά θέματα και μετά η περιφερία αρχίσει να συνεχίσει. Κύριε Πασδάκη. Για να κάνουμε μια πολιτική εκτίμηση συνολική για τα προγράμματα αυτού του είδους, θα θέλαμε να μας πείτε, κατά την τελευταία 20-25 ετία, πόσα χρήματα, πόσα ποσά έχουν πέσει στην περιοχή της θεραίας Ελλάδας. Ένα ερώτημα είναι αυτό. Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι ότι κατόπιν διαβούλευσης μας είπατε ότι αυτές είναι οι δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν στην περιφερία της θεραίας Ελλάδας. Ποιο ήταν το κριτήριο που προβάλατε εσείς, ποιες ήταν οι προτεραιότητες που βάλατε εσείς μετά τη διαβούλευση σε σχέση με το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα ποσά. Ήταν κριτήρια τα οποία είχαν σχέση με τις ανάγκες του λαού της περιοχής ή ήταν κριτήρια τα οποία προέρχονται άνωθεν με κατευθύνσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύριε Βούλγαρη. Κύριε Βούλγαρη. Ναι, έχω αρκετές εγώ. Ένα ερώτημα είναι το εξής. Μια δικαιώτηση κύριε Βούλγαρη. Οριστεί. Είναι αποκεκτημένη. Μη νικοσόριε κύριε Πηφαέρα. Του κάνω ένα αντανακλαστικό να μου λέει έχω ένα λεπτό. Λοιπόν, μια ερώτηση είναι η εξής. Αναφέρεται και σε αυτό που μας είχε μοιραστεί τα 20 εκατομμύρια της Όχε στη Βόρεια Εύβοια και τα 25 στην Όχε Ασοπού. Θα θέλαμε να μας δώσετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα πού θα πάνε αυτά τα 20 εκατομμύρια του Μάστερ Πλάν για την Βόρεια Εύβοια. Μια άλλη ερώτηση είναι αν αυτά τα 25 του Ασοπού είναι καινούρια ή αν είναι επειδή του παλιού δηλαδή θα υπάρχει του όχε Ασοπού αύξηση του ποσούτη του προϋπολογισμού ή επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί χρονικά τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί τότε με τις οποίες αναμορφώσεις έχουν γίνει θα μεταφερθούν στον καινούριο. Επίσης στο 251 Υποδομές Υδρευσής αναφέρεται στο κείμενο του έσπατου εγκεκριμένου εννέα οικισμοί που αποκλίνουν στο ζήτημα της Υδρευσης. Θα θέλαμε να μου πείτε σε τι αποκλίνουν, ποιο είναι το πρόβλημα που έχουνε. Όχι, για Υδρεύση μιλάω, μισό λεπτό να σας πω. Είναι το 251. Είναι Υδρεύση, δεν είναι για τα λήματα, τα λήματα είναι άλλο. Θέλετε να σας το διαβάσω και τους οικισμούς. Είναι αναβάθμιση Υποδομών Υδρευσης, καθαρά. Κάτω τη θωρέα Μόλος, Κίμμυ, Αλιβέρυ, Μαλεσίνα, Λουτρέ, Διψούγα, Ξίδικα, Μένα, Μπούρλα, Δελφί είναι οι οικισμοί. Σε τι αποκλίνουν. Μετά μια άλλη ερώτηση για το θέμα των 60 εκατομμυρίων των κοινωνικών στο 411. Από αυτά υπάρχουν επαναλαμβανόμενες δράσεις. Δηλαδή δεν είναι καινούργια πράγματα. Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει μια εικόνα. Πόσα είναι η Υλική Βοήθεια τα βασικά αγαθά, τα τοεύ που λέμε εμείς, τα έχουμε μάθει. Πόσο είναι η συνέχιση των κέντρων κοινότητας και πόσο είναι η συνέχιση των τόμι. Και γενικά πόσα χρήματα πηγαίνουν για συνέχιση, ειδικά για τα τόμι που είναι πρωτοβάθμια. Έχω και πολιτική κριτική έντονη σε αυτό. Δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτούμε τόμι από τα ΠΕΠ. Όταν θα τελειώσουν τα ΠΕΠ θα κλείσουμε τα τόμι. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Πόσα είναι αυτά τα χρήματα, για να δούμε τι υπόλοιπο μένει για τις υπόλοιπες δράσεις. Αυτά είναι σαν ερωτήματα. Έχω και άλλες πολλές παρατηρήσεις, αλλά σαν ερωτήματα είναι αυτά. Και για τη Βόρεια Έβρυα, αν γίνεται, να είστε πιο συγκεκριμένους. Ναι, κύριε Χρουνα. Κύριοι ισηγητά, αντιλαμβάνεστε ότι στην ισήγησή σας, ειδικά αναφορικά με το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, συμπεριλαμβάνεται και αρμοδιότητες Υπουργείων. Για παράδειγμα, η συντήρηση των δομών του Υπουργείου Υγείας είναι ευθύνη και υποχρέωση, συνταγματικά καταχυρωμένη στο Υπουργείο Υγείας, Κέντρα Υγείας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό σημαίνει μεταφορά ή μάλλον σιωπηρή αποδοχή μιας μεταφοράς αρμοδιωτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης προς την περιφέρεια, χωρίς πόρους δεδομένους αλλά αποαναζητούμενους. Αυτό είναι το ένα θέμα. Και το δεύτερο θέμα που ήθελα να σας ρωτήσω είναι τα κριτήρια οφελημότητος. Όταν είναι στοχευμένα τα μέτρα που παίρνετε, ένα πρόγραμμα να εξυπηρετήσουμε τις εγγίους γυναίκες στις ορνινές και μειονετικές περιοχές. Παίρνουν βιένει ως τελεστής οφελημότητας. Δίνεται δηλαδή σε πόσα περιστατικά αναφερόμαστε. Και τι δαπάνει αντιστοιχή για κάθε περιστατικό. Γιατί παρεμβαίνουμε αλλά από τι λέει ο κανονισμός, θα μας πείτε αργότερα πώς το ψηφίσατε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ότι η οφελημότητα πρέπει να υπερβαίνει το μέσονό της κρατικής υποχρέωσης. Θέλουμε να μας δώσετε μία εικόνα για το κριτήριο που χρησιμοποιείτε. Ο κ. Σαλμάς ακούει. Ναι, ναι. Έχετε τον λόγο. Με το πρόγραμμα 2014-2020 έχουν υλοποιηθεί κάποια έργα. Άλλα είναι σε διαδικασία υλοποίησης και απομένουν και αρκετά προσελοπίσεις από ό,τι άκουσα. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Γιατί υπάρχουν έργα που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα αν ήμασταν στο 22-23 και το πρόγραμμα έχει τελειώσει. Για το προηγούμενο πρόγραμμα μιλάω. Το 14-20. Και τα χρήματα αποφορούν έργα που δεν υλοποιήθηκαν. Θα προσθεθούν στο νέο πρόγραμμα ή απλά θα εσωματωθούν μέσα στα χρήματα που προβλέπουν το καινούργιο πρόγραμμα. Το λόγο στον κ. Π. Ευχαριστώ. Θα σας απαντήσει σε κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν και στα υπόλοιπα ο προσταμονός μας. Στο ερώτημα του κ. Μπερμπερί για την... Ευχαριστώ για το χειμώρευμα. Έχω ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα σας παρακαλέσω να βοηθήσω όσο μπορώ και να πω είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι κρίσιμο πρόβλημα. Σας παρακαλώ πολύ αν έχετε την κατασκευή. Λοιπόν, στο ερώτημα του κ. Μπερμπερί για τη βεριέδεια. Έχει γίνει εναλλητική παρουσίαση της πρότασης του πλάνου ανασυγκρότησης. Έχω πει πάρα πολλές φορές και είναι κρίσιμο να επανληφθεί και εδώ, ότι έχοντας τη μόχη που αυτό είναι ένα συγκεκριμένο θεσμικό εργαλείο, μπορούν να ξεδιπλωθούν οι προσλήσεις και να υποβληθούν οι προτάσεις από κάθε φορέ κατά την αρμοδιότητά του. Τα υπουργεία τις δικές τους, η περιφέρεια τις δικές τους, οι δύο αγιευθερώμενοι δίνοι τις δικές τους. Ή ενα αρτημένο το πλάνο. Η δική μας άποψη είναι ότι είναι ξεοδετικό και από τον τρόπο που οικοδομηθεί και από το τελικό το αποτέλεσμα. Ωστόσο η δίκαιυση στις συγκεκριμένες δράσεις θα γίνει κατά την αρμοδιότητα των δικαιούχων και δηλητικώς ενδιαφερομένων φορέων. Γεια σου, πώς θα πει ο κύριος Λέμας. Όπως και στις ερωτήματα του κύριου Μπασδέκη. Απλώς για τη βορειά εδώ, αναφέρουμε πάλι στον επιστητές του κύριου Βουλουάρης, το ποσό σχεδιαστικά δεν θα είναι 20 εκατομμύρια. Φαίνεται πως θα κοιμαθεί στο έδρος 12,5 με 15. Ωστόσο αυτό μένει να εξειδικευτεί και πάλι από τις πορτάσεις των φορέων και από την πολιταμιακή και πολιτομιακή άντληση χρηματοδοτήσεων. Και ένα τελευταίο σχόλιο, ως γενική ιδέα σε σχέση, κύριε Χρόνο, με τις αρμοδιότητες. Τα ΠΕΠ από τη φύση τους δεν είναι έργα. Το ΠΕΠ δεν είναι πρόγραμμα μιας περιφέρειας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα όρια μιας περιφέρειας. Είναι πρόγραμμα για το σύνολο των θρησκευτικών φορέων μιας περιφέρειας. Για παράδειγμα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει καθόλου τομεϊκό πρόγραμμα. Άρα η κοινωνική πόλη ΠΑΤΛΙ είναι εξ ολοκλήρου από τα ΠΕΠ της χώρας. Και η υγεία ακριβώς. Οπότε και παιδιά και υγεία. Η παιδιά έχει για τους εκπαιδευτικούς, δεν για τη σχολική στέγη. Η παιδιά, ας πούμε, έχει για τους εκπαιδευτικούς, δεν έχει σχολική στέγη τομεϊκό πρόγραμμα. Άρα, λοιπόν, δεν είναι ένα ζήτημα, κατά την προσεγγίση μας, υπερπήδησης ή ειζορώφησης του κεντρικού κράτους στην τοπική αυθοδείξη και το καθεξής. Είναι ένα ζήτημα οριζόντιας και κατακόρυφης διάρθρωσης των προγραμμάτων. Τα τομεϊκά έχουν μια κατακόρυφη διάρθρωση, τα περιφερειακά μία οριζόντια και η τέχνη και των υπηρεσιών που τους υποστηρίζουν είναι σε αυτά να μην έχουμε άλλες επιδράσεις. Αυτά από εμένα δίνει μια σύντομη απάντηση ο κ. Λέμας. Ήδη έχω πολύ σοβαρό πρόβλημα, θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο μπορώ σε τεχνικά θέματα. Και ως περπερίς, όριμα έργα δεν υπάρχουν προεπιλεγμένα έργα, αλλά όσο και τα έργα στρατηγικής σημασίας που είδατε είναι σχέδια, είναι στρατηγικές, είναι πλαίσια. Οι προσκλήσεις στους φορείς είναι αυτές που θα μας δώσουν τα όριμα έργα ως νέα έργα της νέας περιόδου. Δεν έχουμε κάνει κάποια προεπιλογή. Σαφώς έχουμε εικόνα, σαφώς έχουμε κάνει μία δουλειά σε βάθος, αλλά δεν είναι όμως μία πράξη κανονιστική να τα έχουμε ήδη προεπιλέξει. Όσα έργα έρθουν και θα αντιστοιχούν στα κριτήρια αξιολόγησης, θα εντάσσονται. Να πω πολύ απλά ότι αυτή τη φορά θα προκηρύξουμε το σύνολο των διατηθαίμενων ποσούν σε κάθε δράση, στη συνδρεύση όλα τα χρήματα και χωρίς ημερομηνή αλλήξης μέχρι τη συμπλήρωση και πιθανόν υπερδέσμιψη αν έχουμε όριμες προτάσεις του διατηθαίμενου ποσούν, τον ίδιο και στη σχολική στέγη και όλα. Αλλά δεν υπάρχουν προεπιλεγμένα επιμέρους έργα. Είμασταν υποχρεωμένοι να επιλέξουμε μεγάλου κεντρικού χαρακτήρα στρατηγικές και πλαίσια. Διοικητική επάρκεια. Πολύ μεγάλη κουβέντα. Το ξέρουμε ότι διοικητική επάρκεια στην χώρα έχουν μεγάλοι οργανισμοί και υπουργεία κεντρικά και αυτά με ερωτηματικά και ίσως από τους 425 δήμους όχι πάνω από 30-40 σε όλη τη χώρα. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Σας είπα τι μπορούμε να κάνουμε. Θα φεωρώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και της προσπάθειας και των πόρων στο να βοηθήσουμε τους αδύνανους τελικούς δικαιούγους να αναβαθμιστούν. Δεν μπορούμε να αποσλάβουμε μόνιμο κόσμο για αυτούς, που είναι το κατεξοχείεν ζήτημα, το γνωρίζουμε όλοι. Δεν είναι δυνατότητα ενός περιφερειακού και ενός τομεακού επικοινωνικού προγράμματος Ευρωπαϊκού. Στον κύριο Βασδέκη, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το παλέψω και θα επανέλθω πόσα χρήματα έχουν πέσει στη στερεά σε όλες τις προγραμματικές περιόδους. Θυμίζω ότι έχουμε ευρωπαϊκά προγράμματα από το 1989, που ήταν το πρώτο πακέτο τελερό, όπως το λέγαμε, το πρώτο κουπουσού, αλλά και πόρους ακόμα έστω και λίγους από τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα. Μιλάμε λοιπόν για περίπου 35 με 40 χρόνια πόρων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Να πω ενδεικτικά απλά ότι τα δύο τελευταία προγράμματα του 713 που διαχειρίστηκε η περιφέρεια ήταν και του 1420 αθροιστικά στα 370 εκατομμύρια, ένα το νέο πρόγραμμα είναι 426 από μόνο του. Για τα κριτήρια προεπιλογής που κατευθύνθηκαν οι πόροι. Σαφώς ήταν απολύτως καθορισμένη η στόχη πολιτικής, όπως τους ανέφερα, από τους κανονισμούς και την διαπραγμάτευση που προηγήθηκε μεταξύ των 27 Καρτών Μελέων και της Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν αποτέλεσε κάποια δική μας πρωτοβουλία. Ήταν σαφές καθορισμένο. Όπως και τα ποσά στους άξονες. Εδώ θα σας πω κάτι ότι μόλις γνωρίζουμε τη Στερεά έχουμε ένα θέμα με τις μεταφορικές υποδομές. Μόλις είδαμε αυτά τα 31 εκατομμύρια, η πρώτη μας αντίδραση με τον Περιφερειάρχη είπαμε «Ωπ, θέλουμε διπλασιασμό». Δεν κατέστη εφικτό. Ήταν ήδη κατατεθειμένα στο ΕΣΠΑ που είχε κατατεθεί στη Επιτροπή. Στον κύριο Βούλικα για τη Βορειά Εύη ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε για το να σας πω «Ναι». Ως επί το πλείστον μιλάμε για τα άργα που δεν γίνανε αυτήν την περίοδο. Δεν μιλάμε για νέα. Το πρόγραμμα δεν επικαιροποιήθηκε. Εδώ να σημειώσω ότι κάθε «Ωχε» και κάθε «Βα» έχει δικαίωμα επικαιροποίησης ως συνεχιζόμενος του νέου περίοδου, δηλαδή μπορούν να προστεθούν και νέες δράσεις, γιατί είναι δυναμικά πλαίσια τα οποία έχουν ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης, επικαιροποίησης και ξανακοιτάγματος. Προς το παρόν, στο να σας πω, όμως μιλάμε για αυτά που δεν υλοποιήθηκαν αυτήν την περίοδο. Για τις συνδρεύσεις, το κρατάω αυτό που είπατε, θα το δω και θα επανέλθω. Όπως εκεί έρχομαι και με τον κ. Σαλμά τα έργα που δεν υλοποιήθηκαν. Η φιλοδοξία και ο στόχος είναι τα έργα που θα είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, στο μεγαλύτερο δαθμό τους, να έχουν υλοποιηθεί με 31-12 του 2023, με λίγα να πατάνε το 2024 από εθνικούς πόρους απλά για να συμπληρωθούν. Υπάρχει μια κατηγορία έργων που λέμε ότι θα τα μεταφέρουμε. Είναι μικρή κατηγορία, ο Περιφερειάρχης την προσδιόρισε ποσοτικά περίπου στο 5% του νέου προγράμματος ως επιβάρυνση. Και είναι τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτίριων, που ήταν έργα που άργησαν πολύ στην ορίμανσή τους, γιατί όσοι γνωρίζουν, άργησε πάρα πολύ να εκδοθεί ο νέος κενάκ. Εκδοθήκε μόλις το 2019 και μπήκε σε εφαρμογή το 2020. Άρα ήρθαν πολύ αργά στη ζωή των προγραμμάτων τα έργα ενεργίας και συναβάθμισης δημοσίων κτιρίων. Σας τα ανέφερα 7 σχολεία, 1 νοσοκομείο, 2 δημοτικά κτίρια. Αυτά είναι τα μόνα που σήμερα το μοντέλο μας δείχνει μια επισφάλεια να μην ολοκληρωθούν τέλος του 2023 και να μεταφερθούν στη νέα περίοδο. Και φυσικά τα δύο έργα phasing που επίσης τα ανέφερα, το Γραβιά Βάριανη αλλά όσες τα πάνε στα έχει κάνει από εδώ θα είναι από εδώ, όσες τα πάνε στα κάνει από εκεί θα είναι από εκεί. Και το φυσικόάερειο που το θεωρώ πραγματικά πολύ θετικό το ότι είναι έργο phasing και δεν αφήνεται σε εθνικούς πόρους γιατί όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολα οι εθνικοί πόροι αντιμετωπίζουν έργα για να ολοκληρωθούν. Ενώ όταν έχουν τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών πόρων έχουν καλύτερες προοπτικές. Να σας ευχαριστήσω πολύ για την προσοχή σας. Γνωρίζω ότι θα έπρεπε να είμαι παραπάνω, συγχωρέστε με γι' αυτό, αλλά είμαι στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή όποιος θέλει. Το γραφείο μου είναι δύο βήματα από εδώ για να μπορέσω να δώσω διευκρινήσεις και περιτέρου. Σας ευχαριστώ πολύ. Μπορώ κύριε Δραματέα. Ευχαριστώ. Να ευχαριστήσω τον κύριο Λέμμα και να ενημερώσουμε ότι παρεβρίσκεται ο προστάμονες μονάδας Α, ο κύριος Κούτσικος και επίσης στελέχη της διαχειριστικής αρχής, για οποιοδήποτε θέση ήθελε να λάβουν προς ενημέρωσή μας στην εξέλιξη της συζήτησης. Ευχαριστώ. Κύριε Κούτσικος έχει το λόγο. Παράταξη του κ. Γκλέτσου. Ποιοι θέλουν να μιλήσουν. Παράταξη του κ. Γκλέτσου. Κάποιος. Παράταξη του κ. Αναγνωστάκη. Ακούει κ. Αναγνωστάκης. Αναγνωστάκης ακούει. Εγώ είμαι δεύτερος στην σειρά των παράταξεων θα υπάρξει. Τοποθετήσα να προτιμήσω να αντιπολίτευσε ή προηγούμε εγώ. Δεν βλέπω κανέναν. Το λόγο έχει κ. Αναγνωστάκης. Εντάξει. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Περιφερειάρχη και κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι. Θεωρώ ότι η σημερινή διαδικασία είναι μια διαδικασία που έχει καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα και εγώτερο ενημερωτικό, γιατί προφανώς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν παρακολουθήσει μέσω των δύο τύπου της περιφερειακής ποιοψηφίας όλη τη δράση. Και βεβαίως είχαν κλειθεί και κάποιοι παραβρετήκαμε στην πρώτη Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ από την 21-27, αλλά και στην έκτη Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ περίοδου 14-21-20. Σας θυμίζω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι μάλλον και εγώ βιάστηκα να μπω στην ουσία. Δώστε μου την εμπνευατότητα κύριε συνάδελφε να κάνω μια αναφορά στους σεισμούς στην Νότιο Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ζαράκων και να ευχηθούμε να μην υπάρξει συνέχεια στις συστημικές τονίσεις και να πάρουμε όλα εκείνα τα αναγκαία απαραίτητα μέτρα για να μειώθουν ασφαλείς οι συμπολίτες μας. Να πω ότι η αποσία μου δυστυχώς οφείλεται σε προγραμματισμένη παρουσία μου εκτός Ελλάδας. Είχε ενημερωθεί ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εδώ και 30 μέρες. Τον είχα παρακαλέσει να το λάβει υπόψη έτσι ώστε να μην μπει κάποια συνεδρίαση. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Γι' αυτό και είμαι διαδικτυακά και όχι διαζώσης ξάλλου γνωρίζετε ότι πάντα στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετέχω με φυσική παρουσία. Και δεν ξέρω είπε ο κ. Περιφερειάκης όταν άρχισα να τον ακούω μέσω του διαδικτύου ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία. Δεν ξέρω τι έγινε με την ερώτηση που κατέβησε εργαϊκής δυσπήρωση και ο κ. Μπασδέκης για το σημερινό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που συζητείται και έχει προκαλέσει την αντίθεση όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία γενικότερα στο χώρο Υγείας αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων πριν της Νέας Δημοκρατίας. Δεν ξέρω κ. Συνάδελφε αν έχω τη δυνατότητα να πάρω τώρα ένα δυο λεπτά ή στο τέλος εάν θα συζητηθεί η ερώτηση δεν το ξέρω. Θα ήθελα μια διευθύνηση προτού συνεχίσω κ. Συνάδελφε. Κ. Αγγουστάκη θα συζητηθείς στο τέλος. Συζητώ συγγνώμη κυρία την Προέδρεα αλλά δεν είχαμε καθόλου επικοινωνία μαζί σας για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα άρα η παρέμβασή μου μπορεί να μου καλύπτει θέματα τα οποία έχετε ήδη διευθετήσει. Συγγνώμη. Άρα θα κρατήσω και εγώ την τοποθετησία μου για όταν έρθει η σειρά της συγκεκριμένης επίκαιης ερώτησης. Μπαίνω λοιπόν τώρα στο ζήτημα των δύο προγραμμάτων. Αυτού που διανύουμε και τελειώνει πως ο Λούπος και εκείνο που αρχίζει πολύ από πρώτης πρώτη του... Έχει ξεκινήσει μάλλον το πρόγραμμα το καινούργιο για μια προγραμματική περίοδο. Κοιτάξτε, θέλω να κάνω μια αποκατάσταση. Σας είχαμε πει ως παράταξη ότι αυτή η διάθεση να παρουσιαστεί ως επιτυχία, η άψηση του προγράμματος στα 426, κάτι εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι μια επιτυχία ούτε κυβερνητική ούτε περιφερειακή. Είναι γιατί οι περιφέρειες της Ελλάδας είναι μία περιφέρεια φτωχοποιημένη. Σας θυμίζω ότι ήμασταν στην κατηγορία μετάβασης, αλλά με βάση ότι πλέον οι κατηγορίες των περιφεριών προσδιορίζονται με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 14-16 και επειδή το δικό μας ακαθάριστο προϊόν είχε κατρακίηση, πέσαμε στις τοχότερες περιφέρειες, στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφόρειες, με αποτέλεσμα να πάρουμε το ποσό που δικαιούνται οι περιφέρειες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, δηλαδή τον φτωχό των λιγότερων ανεπτυγμένων περιφεριών. Και μάλιστα είχαμε πει ότι καλό είναι να μην εμπέζει η περιφερειακή πληροψηφία τους πολίτες ταιριάς Ελλάδας. Και όχι μόνο αυτό είχαμε πει και το επαναλαμβάνε ο κυρίος και κύριοι συνάδελφοι ότι δυστυχώς η προηγούμενη περιφερειακή αρχή αλλά και η σημερινή, γιατί θυμίζω ότι ο κύριος περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του διακηρύσουν ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, δεν έκαναν τίποτα για να γίνει διόρθωση των κριτηρίων κατανομής, να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση με βάση της μηχανικής περιοχής των Λοφίτων που αλλιώνει την οικονομική εικόνα της περιφέρειας. Και βεβαίως να σας πω επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε την δύθεν άρση της αδικίας με τη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ 226 εκατομμύρια, το αντίθετο, θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδα που θα άρει τις αδικίες των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων. Νομίζω ότι είναι ένα έτημα το οποίο στέκει, είναι ένα έτημα απόλυτα στέρεο και βεβαίως δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά μία σοβαρή τεκμηρίωση και μία ρομαλέα σπεναρή διεκδίκηση από την πλευρά της περιφερειακής πλειοψηφίας. Άρα λοιπόν ο απολογισμός της προηγούμενης περιόδου αρκεί να δούμε ότι όλο αυτό που συζητάμε σήμερα έχουν να κάνουν πρώτον για την μη επίτεξη συγκεκριμένων στόχων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και λόγω του φτωχού προγράμματος, δηλαδή του μικρού οικονομικού μεγέδους που είχε το προηγούμενο πρόγραμμα. Αλλά σας θυμίζω θα με βάσει και τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα για την περίοδο 14-20, όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση που παρουσιάστηκε. Ήταν η προώθηση της επιθυμηματικότητας, συνταγωνιτικότητας και της εξαστρέφειας της περιφερειακής οικονομίας. Σας θυμίζω ότι αντί αυτού είχαμε το κλείσιμο της Λάρχο, την εξώθηση σε ανεργία όλων αυτών των ανθρώπων που με το αίμα τους και με τον κόκο τους είχαν δώσει μία ώθηση στην επιχειρηματικότητα. Η διασφάλιση του περιβάλλοντος. Σας θυμίζω τη φωτιά στη Βόρειο-Εύβοια και την καταστροφή 600.000 στρεμάτων, τις φωτιές στη Φωκίδα, τις πλημμύρες στη Φτιώτιδα, τις πλημμύρες στην Εύβοια. Άρα, ποια διασφάλιση του περιβάλλοντος επιτεύθηκε με το πρόγραμμα 14-20. Την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Την ολοκληρωσία των μεταφορικών υποδομών και δικτύων. Σας θυμίζω ότι ακόμα και σήμερα μιλάμε για την παράκα μας της Καλυκίδας και εξαγγέθηκε και ο μεγάλος άξονας, ο δικός άξονας από ψαχνά στροφυλιά και από στροφυλιά μέχρι τη Βόρειο-Εύβοια αλλά μόνο στις εξαγγελίες έχουμε μείνει. Και βλέπουμε ότι υπήρχε μέσα στρατηγικούς στόχους, η βελτίωση της δικαιητικής ικανότητας και η προώθηση της χωρικής συνοχής και συνεργασίας. Και εδώ επιτρέπτουμε να κάνω την κριτική μου. Ποια χωρική συνοχή, όταν η πληθυσμιακή συρρήπνωση της Βρυτανίας και της Θεότηδας ξεπερνούν το 14-15% συρρήπνωσης πληθυσμιακή. Υπάρχει επίσης συνάμα και ταυτόχρονα η απομόνωση των ορεινών περιοχών και βεβαίως ως στόχηση του προηγούμενου πρόγραμματος αποδείκτηκε παντελώς μία επιτυχής. Θέλω επίσης να σταθώ στο ότι ενώ υπήρξαν εξαγγελίες τόσον σε επίπεδο κυβερντικού σχεδιασμού με τον κοβό που τον κάναμε εισαγωγή από τα ξένα και από την Ευρώπη σας θυμίζω αυτά τα ωραία και τραγικά παράλληλα και ταυτόχρονα που ζήσαμε με το λίγο χιόνι που έπεσε στην Εθνική Οδό Αθηνών Ιλαμίας και στην Αττική Οδό. Σας θυμίζω επίσης ότι με όλα αυτά που είχαν προβλεφθεί ως στόχη στο προηγούμενο πρόγραμμα η ανεργία στους νέους καλπάζει και η περιφέρεια στερεάς Ελλάδας μαζί με τη Μυτική Ελλάδα είναι πρωταθλήτη στην ανεργία των νέων με ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 45%, 45,7% είναι η ανεργία στους νέους από 18 έως 24 με στοιχεία της δυστυχής υπηρεσίας όχι δικά μου. Να σας θυμίσω επίσης ότι οι χρηματοδοτήσεις για τις μητρομεσαίες επιχειρήσεις πριν την περίπτωση χρηματοδότησης για την περίοδο της πανδημίας ήταν προβληματική. Πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν περίοδο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τα νοικοκυριά δηλαδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα. Με αποτέησμα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι πολλές από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν και οικογενειακό χαρακτήρα να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο όσες δεν έχουν βάλει λουκέτο. Και εδώ εμείς μιλάγαμε για ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εστήληξης της πληγματικότητας της περιφερειακής μας οικονομίας. Τέλος να σας πω ότι όλα αυτά δυστυχώς φαίνεται και στην άποψη που έχει πλέον ο κόσμος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η πολλή της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, από σε έρευνες της κοινής γνώμης, το πρώτο πρόβλημα που έχουν οι στερεολαδίτες είναι η ανεργία. Το δεύτερο είναι με μεγάλα ποσοστά, το δεύτερο είναι η ακρίβεια, το τρίτο είναι οι φυσικές καταστροφές, το τέταρτο είναι η υγεία και το πέμπτο είναι οι ρήπανς. Και κοιτάξτε τώρα, η σειρά που κατατάσσει τα προβλήματα ο ίδιος ο πολίτης της Στερεάς Ελλάδας είναι και αυτά του το περιφερειακό συμβούλιο, μέσω των παρατάξεων των περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης, κάθε φορά σε κάθε συνεδρίαση έχει αναδείξει. Ανεργία, πόσες φορές δεν έχουμε μιλήσει για αυτό το μεγάλο ζήτημα, όχι ως πολιτικό θέμα το οποίο έφερε η περιφερειακή περιοψηφία να το αντιμετωπίσουμε μέσω ενός σχεδιασμού που η ίδια θα καταθέσει, αλλά επειδή είτε κλείνουν το ένα μετά το άλλο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα λουκέτα δηλαδή, είτε επειδή κλείνουν οι μονάδες όπως η τεράστια παραγωγική μονάδα της Λάρπο και ότι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή οικονομία αλλά και για τις οικονομίες των όμορων νομών που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγική διαδικασία στη Λάρπο, η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος, το αντιμετωπίσμα ως παρατηρητές του περιφερειακού συμβουλίου ενώ από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, να μην αναφερθώ τώρα ξεχωριστά όλες οι περιφερειακές παρατάξεις ή εν πάση περιπτώσει περισσότερες των παρατάξεων. Έχουμε βάλει εφητείματα στη συνεδριά σας για να δούμε πώς μπορούμε εμείς να αντιμετωπίσουμε παράπημα την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστος στις δημόσεις υπηρεσίες που ανήκουν στην περιφέρεια, στις δομές που ανήκουν στην περιφέρεια ή αν πάση περιπτώσει πώς θα μειώσουμε ακόμα και με ποιον τρόπο, με ποια κενωτόμο ιδέα, σκέψη, πρωτοβουλία και το ενεργειακό κόστος στις δημιομηχανικές μονάδες. Αυτό θα ήταν ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα μπορούσε να έχει απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο όμως, όπως και στα προηγούμενα, έτσι και σε αυτό εδώ η περιφερειακή περιοψηφία, η περιφερειακή αρχή, δεν το ακουμπάει, δεν το ακούζει, δεν το ακουμπάει, δεν το αγγίζει. Θέλετε από ατολμία, θέλετε από φοβικότητα, θέλετε γιατί θεωρεί ότι αυτά είναι ζητήματα που περισσότερο άπονται των αρμοβιωτήτων της κεντρικής διοίκησης, κεντρικής εξουσίας και δεν θέλει να χαλάσει τη σχέση της με την κεντρική εξουσία. Δεν ξέρω ποια αρμηνία δίνει ο καθένας, αλλά το θέμα είναι ότι δεν τα έχει φέρει ως ζητήματα στον Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι που θα ήταν πραγματικά προς όφελος της οικονομίας στερεάς Ελλάδας. Τρίτος σε κατάταξη είναι οι φυσικές καταστροφές. Και προσέξτε, οι φυσικές καταστροφές, προφανώς υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια, και σε προηγούμενες περιόδους είχαμε επικαγιές και επειδή μίλησε εδώ όμως τώρα, το πρόγραμμα που τελειώνει του 1420, θέλω να σας πω ότι υπήρξε πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος. Τι ακριβώς κάναμε και δεν αποφύγαμε όλη αυτήν την τεράστια, τη δραματική καταστροφή. Και να σας πω και κάτι τώρα, δεν θέλω να με το μελοδραματοποιήσω, αλλά ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα έχουμε επανάληψη στην επόμενη περίοδο και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν πηγή με την πρώτη, ας πούμε, νεροποντή, να μην πω θεωρηνία, και δεν θα κινδυνεύσουν πάλι ανθρώπινες ζωές. Και κάνω τώρα γεύρια και επιτρέψτε μου. Προσέξτε, κάνουμε πόσο τραγική ηρωνία είναι κυρία Αντιπρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελτοι να μιλάμε για το ΕΚΑΒ, όταν πριν δύο μέρες δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βόρεια Εύβοια, γιατί δεν υπήρχε αυτοκίνητο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Και μάλιστα μπορεί να μην θρηνήσαμε και είναι πραγματικά αρρήγορο το ότι μπορεί να καταστράφηκε η Βόρεια Εύβοια, αλλά δεν είχαμε απ' όλη η ανθρώπινη ζωή και έχουμε τώρα. Τώρα, δηλαδή που μιλάμε, μετά από ενάμεση περίπου δύο χρόνια, άνθρωπος που ασχολούταν με τα καμπέλα, δυστυχώς… Ε, καταλάβα, καταλάβα, συγγνώμη. Δυστυχώς, χάθηκαν οι ανθρώπινες ζωές, γιατί δεν υπήρχε το αυτονόητο. Ένας ασθενοφόρος που ζητάνε, η κάτοικη της Βόρειας Εύβοιας, είναι ευθύνη της περιφερειακής αρχής. Δεν είναι άμεση αρμονίωτα, αλλά με συγχωρείτε, δεν είναι το ένα, δεν είναι το άλλο, αλλά ασχολείται με όλα, όταν έχει να κερδίσει επικοινωνιακά, όταν θέλει να βγάλει προς τα έξω, ότι η περιφερειακή πληροψηφία και η περιφερειακή αρχή δύθεν παίρνουν πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει προβλήματα. Όχι. Τα σοβαρά, τα μεγάλα προβλήματα δεν τα έχει αντιμετωπίσει. Και τέτατος την κατάταξε στην κληρής γλώμης, μέσα από μια σοβαρή έρευνα που έγινε σε περίπου 7.000 ρευματολόγια, είναι η υγεία. Η υγεία, η οποία σήμερα, ας πούμε, κάμα θα τα πούμε παρακάτω, να μην πω, ακούστηκε από τον κύριο Λέμα ότι δόθηκαν και ότως δόθηκαν χρήματα στα περιφερειακά νοσοκομεία στην περίοδο της πανδημίας. Το ερώτημα είναι εάν έχουμε εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο απαιτήσει, έχουμε διεκδικήσει και εσείς κύριε περιφερειαρχή ως έκφαση του περιφερειακού συμβουλίου, της περιφερειακής αρχής, εκείνα έτσι ώστε να λειτουργήσουν σωστά το νοσοκομείο της Χαϊκίδας, το νοσοκομείο της Λαμίας, το νοσοκομείο της Τίβας, Τίβα Διάστου, Καρπενισίου, όλα έχουν πρόβλημα και όμως εμείς θεωρούμε ότι κάναμε το χρέος μας βάζοντας κάποια χρήματα για την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων που είχαν τα νοσοκομεία ως προς τον εξοπλισμό τους. Όμως ο εξοπλισμός δεν αρκεί, το γνωρίζετε πολύ καλύτερα και εσείς και όλοι μας, αλλά ποιο διεκδικήσατε, πότε το διεκδικήσατε, ποιο μέτωπο φτιάξατε, για να πιεστεί η κεντρική εξουσία, η κυβέρνηση στο Υπουργείο Υγείας για να κάνει τα αυτονόητα. Άρα λοιπόν σε επίπεδο παλιού ΕΣΠΑ, το ΕΣΠΑ που κλείνει, θεωρώ ότι αποτύχαμε. Δεν είχαμε την επίτυψη των στρατηγικών στόχων, δεν πετύχαμε όλα εκείνα τα οποία θα βοηθούσαν να βελτιωθεί η ιδιότητα ζωής των στερεολαδιτών και βεβαίως δεν είχαμε κανένα από εκείνα τα αναπτυξιακά έργα, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου και θα φέρει επιτέλους την άψηση του ακαθάρουστοου εγχώριου προϊόντους. Αντίτετα είχαμε γραμματική υποχώρηση, φύγαμε από τις κατηγορίες μετάβασης που ήταν η περιφερία μας, πήγαμε στις στοκοποιημένες περιφέρειες, στις λιγότερων επιτυγμένες, με αποτέγεσμα βεβαίως αυτό να βαρένει ως κεντρική πολιτική ευθύνη την περιφερειακή αρχή και την προηγούμενη αλλά και την σημερινή. Δεν ξέρω κυρία αντιπρότευα θα πρέπει να κάνω χρήση κάποιου χρόνου και για τη δική μου στο νέο ΕΣΠΑ, για τη στόχευση του νέου ΕΣΠΑ, αν έχω τη δυνατότητα σε δύο λεπτά ολοκληρώνω, έχω τη δυνατότητα για να μην ξαναπάω τώρα λίγο αργότερα. Ναι, μόνο για δύο λεπτά, εννοείται κύριε Νεγνουστάκη. Μόνο για δύο λεπτά, μόνο για δύο λεπτά. Παρουσιάστηκε σήμερα έτσι με έναν πανηγυρικό τρόπο, έπως έγινε και στην Αράχωβα, το νέο πρόγραμμα, το νέο σχέδι 426.065.902 ευρώ και είπε προηγούμενο ο κύριος Ιρήμα ότι τα 31 εκατομμύρια για μεταφορές, υπήρξε μία δυσφορία τόσο του κυρίου Περιφερειάρχη όσο και του ίδιου, αλλά δεν καθέστηκε δυνατό να ανατραπεί. Μα πως είναι δυνατό να ανατραπεί όταν μέσα στο σχεδιασμό, και η ερώτηση του Κώστα Τουμπασδέκη είναι απόλυτα εύθυχη, όταν δεν υπάρχει κοινωνική διαβούλευση. Υπόθηκε προηγούμενα κυρίες και κύριοι συναδελφοί ότι υπήρξε η διαβούλευση και μάλιστα είπε ο προϊστάμενος της ευχής αρχής ότι σε αυτή την έπιση που σήμερα γίνεται η συνεδρία, είχαμε την διαβούλευση, ξέρετε πόσα άτομα ήταν μετρημένα σε φωτογραφία, 10. Και αν αφαιρέσεις τον εθνικό γραμματέα, αφαιρέσεις τους αντιπεριφερειάρχες, 4-5. Ήταν τα άτομα που εκπροσοκούσαν είτε κάποιους δήμους, είτε κάποιους χώρους. Αυτή είναι κοινωνική διαβούλευση. Με συγχωρείτε, κοινωνική διαβούλευση σημαίνει πρώτα απ' όλα λαϊκή συμμετοχή, σημαίνει κοινωνικός έλεγχος, σημαίνει ικανοποίηση όλων των αναγών που αντιμετωπίζουνε οι πολίτες. Να σας θυμίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι έχουμε ψηφίσει την Επιτροπή Διαβούλευσης και δεν έχετε διευλιάσειτε μια φορά. Αυτή δεν είναι η αλήθεια. Έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας και συμμετοχικής δημοκρατίας η περιφερειακή πλειοψηφία. Θεωρώ ότι είναι φοβική, θεωρώ ότι ακόμα και στο νέο πρόγραμμα, το οποίο είναι μεγαλεπίβολο, το οποίο εν πάσης περιπτώσει αναφέρθηκαν οι πολιτικοί, οι εξ πολιτικοί στόχοι, οι ειδικοί στόχοι και οι επιμένους δράσεις. Όποιος θα ακούσει, όποιος θα διαβάσει θα πει ότι το 2021-2027 θα δούμε μια άλλη στερεά Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι, χωρίς να είμαι πεσιωδοξής, χωρίς να είμαι ιδιαίτερα απεσιοδοξός, ίσα ίσα θέλω να πιστεύω, φύσης αισιόδογος άνθρωπος, δεν θεωρώ ότι εάν μετά πολλοί δα χρόνια βρεθούμε πάλι, η αξιολόγηση που θα κάνουμε θα είναι μια αξιολόγηση ότι η στερεά Ελλάδα θα έχει αλλάξει τίποτα, θα έχει αλλάξει πρόσωπο. Άρα λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ για τη μέρα του χρόνου. Θέλω να σας πω ότι εμείς ως παράταξη και εγώ ως πρόσωπο, είμαι ιδιαίτερα απογοητευμένος από την διαχείριση της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Είχαμε μια ευκαιρία την οποία δεν αξιοποιούσαμε, αξιοποιήσαμε όπως έπρεπε. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πραγματικά βήματα θετικά, βήματα προς τα μπρος. Ελπίζω και εύχομαι η επόμενη προγραμματική περίοδος να βρει στα ενία της περιφέρειας μια άλλη διοικησία η οποία θα έχει πολιτικό τσαγανό, θα έχει πολιτικός σπένος να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα δημιουργίας και συνενόησης που θα υπάρχουν με την κεβρική διοίκηση, θα επιβάλλει το δίκιο των στερεολαδικών πολιτών και πραγματικά θα παλέψει για μια άλλη περιφέρεια της Ελλάδας που θα έχει εκείνο που της αρμόζει και εκείνο που της οφείλεται. Θα σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα κυρία αντιπρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Αναγνωστάκη, η κυρία Παντζελή. Δημήτρη, καλημέρα σε όλους σας και καλό μήνα σε όλους σας. Δημήτρη, άμα συνεχίζεις θα τελείρουν την περίοδος της εντολής που έχουμε πάρει, έτσι. Κυρία Πρόεδρε, θέλω και εγώ το λόγο λεπτά. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα τι συζητάμε, τι έχουμε μπροστά μας. Ένα κοινότυπο, τεχνοκρατικό κείμενο, το οποίο αν αφαιρέσει στις περιοχές είναι το εγχειρίδιο ανάλυσης και κατανομής των πόρων κοινωτικών και εθνικών σε μία περιφέρεια. Όταν ένας τεχνοκράτης πάρει και αναλύσει και καταθέσει προτάσεις, χωρίς να έχει στόχο ή στόχους ανάπτυξης, ένα τέτοιο κείμενο θα κατετίθεται όπως αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα. Εδώ λοιπόν θέτω ορισμένα ζητήματα τα οποία προκύπτουν τόσο από τη διαχείριση που θα συνεχιστεί μέχρι το 2023 του υπάρχοντος ΕΣΠΑ, όσο και στο σχεδιασμό του επόμενου και το κατά πόσο τα προβλήματα τα οποία ζούμε σήμερα μπορούν να υλοποιηθούν, να πραγματοποιηθούν, να έχουν προσθηθέμενη αξία σε μία νέα γενιά εκείνης του 2027 και μάλιστα εκείνης του 2030, όταν η ΕΕ καταθέτει αναπτυξιακές προτάσεις για προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας από την ενεργειακή κρίση, από το κλίμα και από το πριβάλλον. Το κατά πόσο δηλαδή αυτή η πρόταση την οποία έχουμε μπροστά μας μπορεί να είναι το εφαλτήριο ή η γέφυρα για έναν συνθετικό αναπτυξιακό σχεδιασμό στις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε. Αυτός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός. Τι έχουμε όμως εμείς σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια διαχείρισης από μια περιφερειακή αρχή η οποία θεωρεί ότι είναι συνέχεια της προηγούμενης και μάλιστα την αύξηση των δημόσιων κοινωνικών πόρων, την αναφέρει ως νίκη του προηγούμενου περιφερειάρχη και όχι νίκη αυτής καθαυτής της διαπραγμάτευσης η οποία είναι έγινε από την ίδια ή από την εθνική αρχή που διαχειρίζεται τους συλλογικούς εθνικούς πόρους οι οποίοι μετέπειτα κατανέμονται ανάλογα με κριτήρια σε κάθε περιοχή, σε κάθε περιφέρεια. Ζούμε λοιπόν αγαπητοί φίλοι και φίλες σε μια περιφέρεια όπου με βάση την τελευταία απογραφή έχουμε μειωθεί πληθυσμιακά γενεακά και μάλιστα μία μίωση του πληθυσμού όχι μόνο στις ορεινές και μη ορεινές περιοχές αλλά και στις σημιαστικές περιοχές όπου θα περίμενε κάποιος ότι υπάρχει μία δραστηριότητα παραγωγική προσφοράς υπηρεσιών προσφοράς υπηρεσιών σωστής και ορθής διαβίωσης των πολιτών που μπορεί τουλάχιστον να κρατήσουνε όχι τις νέες γενιές αλλά τους άλλους των 40-45 χρονών. Παρ' όλα αυτά έχουμε μία μίωση, μία μίωση η οποία θα φανεί και στις εκλογικές αναμετρήσεις και στο σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί γιατί σε μία ουσιαστική διακυβέρνηση μία περιφέρεια πρέπει να εκπροσωπείται με πολλούς βουλευτές πέρα και έξω του κόμματος στο οποίο ανήκουνε. Αυτή είναι μία πολύ μεγάλη νίκη την οποία τα τελευταία 10 χρόνια η περιφερειακή αρχή και οι εθνικές πολιτικές δεν το κατόρθωσαν και την υποβίβασαν ως περιφέρεια. Δεύτερο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat τα πρόσφατα του εξαμίνου έχουμε μία μίωση της απασχόλησης της τάξης του 12% συνολικά του 25% συσορευτικά από το έτος που αρχίζει το αέσπα το οποίο συζητάμε. Και αυτή η μίωση δεν κατηγοριοποιείται μόνο στους νέους ανθρώπους οι οποίοι φεύγουν από τη στερεά Ελλάδα παρά το γεγονός ότι οι ερισμένες περιοχές είναι πολύ κοντά στην Αθήνα ή στα μεγάλα αστικά παραγωγικά κέντρα όπως αυτό της Λάρισης της Αθήνας, του Βόλου, αλλά φεύγουν και μεσήλικες οι οποίοι έχουν μια συσσορευμένη επαγγελματική επιστημονική γνώση διότι δεν βρίσκουν πάτημα απασχόλησης και εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Εξού, αγαπητοί συνάδελφοι, επιχαιρώμαστε ότι από μια περιοχή περιφέρεια μετάβασης πάμε σε μεγάλης ανεργίας. Αυτό αποδεικνύει. Τρίτον, με βάζει τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη EuroStat αλλά και αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στην εκτίμηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, στην περιοχή μας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, έχουμε μια μεγάλη αποεπένδυση και αποβιομηχανοποίηση ακόμα και στους πνεύμονες τους βιομηχανικούς που είναι αυτής τα ΕΝΟΦΙΤΑ. Λέω όμως κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι διάσπαρτες σε όλες τις περιοχές της Στερεάς όπου δεν μπορέσαμε να τις συγκρατήσουμε ούτε να τις στηρίξουμε με τα επιδόματα τα οποία δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Τέταρτο χαρακτηριστικό με βάση τα στοιχεία, μείωση της αγροτικής παραγωγής του πρωτογενείς τομέα. Όταν ο πρωτογενείς τομέας μέχρι πριν τρία χρόνια, τέσσερα, έδινε το 34 ή 35% του στερεολαϊδίτικου ΕΕΠ και το 15% της απασχόλησης. Τώρα έχουν μειωθεί, αν ενθυμούμε καλά, κάθε ποσοστό κατά 10 με 12%. Άρα πάει και η αγροτική παραγωγή, η οποία έδινε πνοή σε επιχειρήσεις διατροφικές αλλά συνάμα έδινε και μια ουσιαστική απασχόληση και σε τεραπαγγελματίες για να μείνουν. Σας τα λέω αυτά για να κατονοήσουμε πώς γίνεται η αποεπένδυση και η αποψύλωση ανθρώπινου δυναμικού και μάλιστα δυναμικού. Μια στασιμότητα στον τουρισμό. Καμία ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού. Το λέει η μελέτη του κ. Μπουρμά. Πέντο στοιχείο. Έχουμε στην όχε και θα αναφερθώ στην όχε την περιβόητη του ας ο που, όπου πραγματικά λυπούμε πάρα πολύ. Διότι στο προηγούμενο είχαμε διασφαλίσει ονομαστική δέσμευση του ποσού γύρω στα 25 εκατομμύρια και έρχεται τώρα να επαναληφθεί αυτή η δέσμευση ως γέφυρα. Εάν δεν είναι γέφυρα σημαίνει ότι στην ουσία δεν είχαν δεσμευτεί τα χρήματα όχι εδέσμευση. Όχι κωδικός στο προηγούμενο. Έκτο. Όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Λέμα, τον οποίον λυπάμαι σήμερα πολύ που δεν μπορούσαμε να τον έχουμε μαζί μας περισσότερη ώρα διότι ο λόγος προφανώς είναι προσωπικός και πάρα πολύ σημαντικός. Ότι αναφέρθηκαν ότι έχουμε προγράμματα τα οποία αν συμπληρωθούν με νέες δράσεις μπορούν να μεταφερθούν μέχρι την περίοδο του 27. Αυτό τι σημαίνει ότι δεν είχαμε ολοκληρωμένες μελέτες, ότι δεν είχαμε προγράμματα τόσο όρημα έτσι ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν στην ισχύουσα περίοδο με αποτέλεσμα να τα ψηλόσυμπληρώνουμε και να τα μεταφέρουμε στο 27, στο πρόγραμμα το νέο 22-27 για να απορροφήσουμε πόρους οι οποίοι ήδη έχουν αυξηθεί. Δηλαδή, τι κάνουμε, πού είναι η εμπνευσή μας, ο στρατηγικό σχεδιασμό μας για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιφέρεια, η οποία συνδέεται με τις προκλήσεις του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Μεταφέρουμε τους κάδους φωλιές, τράσινα κάδους, μπλε κάδους, καφέ κάδους στο προηγούμενο χωρίς να έχουν εγκριθεί και να υλοποιηθούν τα ισχύουσες προτάσεις τις οποίες έχουμε αναφέρει, το κάνουμε. Έβδομον, με πολύ μεγάλη συμπάθεια βλέπω ότι υπάρχουν πολλές επενδύσεις, πολύ μεγάλη χρηματοδότηση για στόλο του ΕΚΑΒ, για να εξοπλήσουμε νοσοκομεία ή πρωτοβάθμους οργανισμούς. Προφανώς μπορούμε και όταν έρθουν θα το κάνουμε. Όταν όμως συζητείτε σήμερα στη Βουλή ιδιωτικοποίηση, η αποψήλωση του ΕΣΙ, εμείς θα ψηφίσουμε τη βουήθεια, τη διάλυση του ΕΣΙ και τη χρηματοδότησή του. Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι υπάρχει πολιτικό ζήτημα σε αυτό και αν το θέλετε θα είναι και ο μοναδικός από τους ισχυρότατους λόγους τους οποίους θα καταψηφίσουμε αυτή την πρώτα. Θα καταψηφίσουμε, θα κατακρίνουμε. Δεν μας δώσατε την ευκαιρία και να ψηφίσουμε και όλας. Κουβέντα κάνουμε σήμερα. Και κλείνουμε το εξής. Αξέχασα να σας πω και το εξής, όγδον. Με βάση τη μελέτη του Ινστιτούτου Μποδοσάκη, κύριε Μπασδέκη, αναφέρεται ότι η Στερεά Ελλάδα είναι η πρώτη περιφέρεια στην ερημοποίηση. Για ό,τι αυτό σημαίνει. Στο κέντρο της Φθιότηδας, στην Εύβοια και σε μέρος της Βιοτίας. Πώς έρχεται να αντιμετωπίσει αυτό το κείμενο με τα ρήθτους δίκτες, να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση κλιματικών αλλαγών στην περιφέρεια. Τίποτα. Και ταυτόχρονα, έχουμε μια διαχείριση δημόσιων πόρων και τεχνικού προγράμματος, το οποίο αναλώνεται σε αυτό που λέμε επικοινωνιακή πολιτική. Και δεν δίνονται τα χρήματα αυτά που έχουμε τα λιγοστά για την ολοκλήρωση έργων ή την αποπληρωμή αναδόχων που έχουν λάβει έργα. Αυτή είναι η διαχείριση από την περιφερειακή αρχή. Χωρίς στρατηγική, χωρίς στόχους και χωρίς άποψη διακυβέρνησης περιφερειακής διότι με τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε σήμερα για πρώτη φορά το ΕΣΠΑ μέχρι 2027, στερείται περιφερειακή συνείδησης αλλά και τρόπο αποκέντρωσης και περιφερειακής διακυβέρνησης. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Πασδέκη. Αν για κάτι η περιφέρεια είναι συνεπής σε σχέση με το εκπονηθέν πρόγραμμα αλλά και με το σχεδιασμό του επόμενου, είναι η συνέπειά της. Η συνέπεια με την στρατηγική της αστικής τάξης στην Ελλάδα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από αυτά τα προγράμματα, μέσα από τις γενικότερες πολιτικές. Τα ιδιαίτερα προγράμματα, τα περιφερειακά προγράμματα έχουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα εκπόνησης αυτής της πολιτικής, αλλά σε αυτή την κατεύθυνση που η στόχευσή τους δεν είναι άλλη παρά το πώς θα εξασφαλιστεί η μέγιστη κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπολιακών ομίλων και σε καμιά περίπτωση, για αυτό ήταν και το ερώτημά μου σε σχέση με την ιεράρχηση και τις προτεραιότητες που βάζουν αυτά τα προγράμματα, στη βάση των λαϊκών αναγών, των αναγών που έχει ο λαός της περιοχής. Άρα, η στρατηγική και η στόχευση έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Και αν παρατηρήσατε, όλα τα προγράμματα έχουν να κάνουν, όχι με βασικές στρατηγικές επιλογές υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, αλλά με την άμβληνση των συνεπιών που έχει αυτή η πολιτική στα λαϊκά στρώματα συνολικότερα. Γι' αυτό και βλέπετε για ευάλωτες, πώς το λένε εκεί, στρώματα, για ευάλωτες ομάδες, περιγράφουν μια σειρά τέτοια ίδια ζητήματα, που θεωρούν ότι έχουν ευαλωτότητα, που όμως απέναντι στην κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική, η οποία τους δημιουργεί αυτή την ευαλωτότητα. Και πραγματικά δεν νομίζουμε ότι πιάνει ή μπορεί να πιάσει, να πιάσουν αυτά τα προγράμματα το σφιγμό και να υπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες, από τη στιγμή που όποια διαβούλευση και να γίνει, οι βασικοί στόχοι και οι κεντρικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί από πάνω. Άρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι κινούμαστε σε πολύ προδιαγραμμένες γραμμές, θα έλεγα σε πολύ συγκεκριμένες ράγες και πάνω σε αυτές τις ράγες πολύ μικρές πιθανότητες έχεις να ξεφύγεις και να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα που ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει κάπου. Εμείς δεν συνομπάρουμε τίποτα και δεν συνομπάρουμε ούτε ένα ευρώ. Γιατί δεν το συνομπάρουμε? Γιατί θεωρούμε ότι αυτό το ευρώ είναι το ιστέρημα του ελληνικού λαού και των ευρωπαϊκών λαών. Γιατί αυτοί συνεισφέρουν σε αυτή την υπόθεση και γι' αυτό σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το ότι εμείς απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο λόγω των στρατηγικών επιλογών που κάνει σε κάθε περίπτωση εμείς προσπαθούμε μέσα από ιδιαίτερα προγράμματα να μιλήσουμε για το πως αυτές θα καλύψουν ενδεχομένως κάποιο τμήμα των λαϊκών ανάγκων. Ή θα αμβλύνουν κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις. Όχι όμως αυτό να είναι κυρίαρχος στη σκέψη μας ή στην πολιτική μας. Και επειδή εγώ θα μιλήσω για τους βασικούς άξονες που θέτουμε εμείς σε σχέση με αυτά τα προγράμματα, θα του εξειδικεύσει ακόμα καλύτερα ο σύνδροφος του Τάσος Χρονάς για το πως αυτά εκφράζονται και κατά περίπτωση, εγώ θα ήθελα να σταθώ σε τρεις-τέσσερις βασικούς άξονες. Μίλησε προηγούμενα και η κυρία Μπαντζελή και ο κύριος ο Γαναγνωστάκης για τις συνέπειες που έχει η ρημοποίηση, για τις συνέπειες που έχει η αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς όμως να αναφερθούν στις δικές τους ευθύνες σε σχέση με τα κόμματα που στηρίζουν και που είναι συνέχεια της σημερινής πολιτικής κατάστασης. Τέτοια προγράμματα εκπονούνταν και τα προηγούμενα χρόνια με άλλες κυβερνήσεις, εκπονούνταν από άλλες περιφερειακές διοικήσεις, ήταν στην ίδια κατεύθυνση, στην ίδια λογική και οδήγησαν εδώ που φτάσαμε σήμερα. Από βιομηχάνηση λέμε της περιοχής, κλείσιμο της Λάρκο. Τι προβλέπουν αυτά τα προγράμματα για παράδειγμα πέρα από τις συνέπειες που έχει αυτό από το κλείσιμο της Λάρκο, γιατί η Λάρκο έχει σταματήσει την παραγωγή, έχει απολύσει τους εργαζόμενους πέρα από τα προγράμματα αυτά της άμβλυνσης των συναιπιών αυτής της κατάστασης. Τίποτα. Άρα λοιπόν, πώς λοιπόν εμείς μιλάμε για την αξιοποίηση του ορικτού πλούτου της περιοχής όταν έχεις μια στρατηγική σημασία σε επιχείρηση και αυτή είναι έξω από την εμβέλεια οποιασδήποτε αναφοράς, όχι ουσιαστικής αντιμετώπισης, αλλά οποιασδήποτε αναφοράς μέσα στα σχέδια και στα προγράμματα αυτά. Καμία. Γιατί? Γιατί πρέπει να οδηγηθεί η Λάρκο, ο ορικτός πλούτος, ο πλούτος που έχει η ίδια στα χέρια άλλων δυνάμεων, άλλου τμήματος του κεφαλαίου. Γιατί και σήμερα η ιδιωτικοποιημένη επί της ουσίας είναι. Δεύτερο ζήτημα. Μιλάτε για την στροφή ή την προσπάθεια τελος πάντων που γίνεται μέσα από αυτά τα προγράμματα σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη. Τι παραβλέπουν? Παραβλέπουν ένα κυρίαρχο γεγονός ότι η Στερεά έχει εξελιχθεί ή, να το πω έτσι, εξελίσσεται με δυναμικό τρόπο σε κέντρο ενέργειας της Ελλάδας. Εδώ συγκεντρώνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής και της διανομής της ενέργειας στην Ελλάδα, στο σύνολό της, την ίδια ώρα που ενώ γίνονται επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε άλλες πηγές τελος πάντων που παράγουν ενέργεια και δημιουργούν αυτό το φαινόμενο τελος πάντων ότι μετατοπίζεται το ενεργειακείο κέντρο της Ελλάδας στη Στερεά, στην ίδια ώρα ο λαός της Στερεάς και φυσικά ο ελληνικός λαός να ζει σε πρωτοφανή ενεργειακή φτώχεια. Τι προβλέπεται γι' αυτό? Κάποια έργα ενδεχομένως μέσα από τα προγράμματα που θα αναβαθμίσουν τα κτίρια και θα περιορίσουν ουσιαστικά την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ναι, αλλά θα περιορίσουν ταυτόχρονα ή περιορίζουν ή έχουν αυτοπεριοριστεί οι λαϊκές ανάγκες σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε σημείο μάλιστα που να μην καλύπτουν ούτε βασικές ανάγκες αυτής της περιόδου, ιδιαίτερα της χειμερινής περιόδου. Άρα λοιπόν για ποιο πράγμα μπορούμε να μιλάμε εδώ. Δεν είναι βασική σημασία ζήτημα αυτά τα οποία μας απασχολούν και πρέπει να τα βάλουμε μπροστά. Άλλο ζήτημα, έργα υποδομής. Επιχρόνια ξέρουμε πολύ καλά ότι τα έργα υποδομής και αυτά ιδιαίτερα που αφορούν την προστασία του λαού, βρίσκονται έξω και μάλιστα με πολύ δικτικό τρόπο αναφέρεται το ζήτημα ότι είναι μη επιλέξεμες οι δαπάνες για τέτοιου είδους έργα. Και όταν μιλάμε για έργα, όχι για τα έργα που αποτελούν την άμληση των συνεπιών από την αντιπλημμυρική προστασία που εκλείπτει, από την αντιπληρική προστασία η οποία δεν υπάρχει, από την αντισησμική θωράκιση. Γιατί συζητάμε για την ασυσμική θωράκιση, είναι γενικό την ώρα που γίνονται οι ασυσμίες αυτή τη στιγμή στην Εύβοια και που το 80% των δημόσιων κτιρίων, μη δε ξερουμένουν και των κτιρίων της περιφέρειας και των δήμων, δεν έχουν ηλεκθεί. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία έχουν έρθει στη δημοσιότητα εδώ και πολύ καιρό. Το ίδιο συνέβαινε και στη Θήβα και αλλού. Και μιλάνε για το Σπεργχειό, φανταστείτε ότι για το Σπεργχειό γίνεται συζήτηση εδώ και μια πεντηκονταετία περί των έργων των οποίων γίνονται εκεί και τώρα το έχουμε εντάξει αυτό στη στρατηγική σημασίας έργα, την ίδια ώρα που η Τέρνα έχει φράξει την έξοδο. Και όποια έργα και αν κάνεις στο Σπεργχειό, αντιπληρική προστασίας, όσο θα υπάρχουν εκείνα τα τεχνικά έργα τα οποία οδηγούν στη φραγή της ορμής και της ποσότητας του νερού του Σπεργχειού, θα δημιουργούν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Άλλο ζήτημα το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ σοβαρό και το οποίο εσείς το προσπερνάτε με πολύ μεγάλη ευκολία, το ζήτημα της υγείας. Το έθιξε η κυρία Μπαντζελή, αλλά πάλι όμως κυρία Μπαντζελή, επιτρέψτε μου να σας σκησοκριτικεί, σε σχέση με την πολιτική την οποία κάνει το ΠΑΣΟΚ και σήμερα, όχι χτες, γιατί ο χτες είναι δεδομένο, και σήμερα σε σχέση με την εμπορευματοποίηση της υγείας και την προώθηση της αυτής στο μέγιστο βαθμό. Στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, στα υποστελεχωμένα κέντρα υγείας, στην μη, ιδιαίτερα στη Στερεαελλάδα, και που είναι κονβική σημασία ζήτημα, στην μη εξυπηρέτηση των απλών, των πιο απλών αναγκών του λαού εδώ της περιοχής, τι προτάσετε αυτά που είδαμε προηγούμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το μέγεθος των αναγκών του λαού εδώ της περιοχής. Θα μου πείτε, βγαίνουν και εκτός εμβέλειας του προγράμματος, βεβαίως βγαίνουν εκτός εμβέλειας. Εμείς τι θα κάναμε στη θέση σας, για παράδειγμα. Αν ήμασταν στη θέση σας ως περιφερειακή αρχή, και φυσικά δεν θα έφτανε αυτό μόνο, εμείς θα προτάσαμε τις λαϊκές ανάγκες απέναντι σε αυτά τα προγράμματα, βάζοντάς τα σε προτεραιότητα και συγκρουόμενοι ταυτόχρονα και με την Ευρωπαϊκή και με την Ελληνική Κυβέρνηση, που θα προωθούσε αυτά. Γιατί θα το κάναμε αυτό. Γιατί θα θέλαμε να αναδείξουμε ότι η κατεύθυνση και η στρατηγική που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση, η συγκεκριμένη, όποια κι αν είναι αυτή, έχει αντίθετη λογική αντίληψη από αυτή που έχουμε εμείς. Και θα συγκρόμασταν με αυτή. Αυτό θα δημιουργούσε άλλου είδους προϋποθέσεις να συγκινηθεί ένα τμήμα του λαού να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με διαφορετικό τρόπο. Γιατί εκεί βρίσκεται κατά τη γνώμη μας η λύση. Άρα, λοιπόν, εμείς με αυτή τη λογική και βλέποντας ποιες είναι οι δικές σας προδιαγραφές σε σχέση με αυτά τα στρατηγικά σχέδια των χρηματοδοτήσεων της επόμενης περίοδο, που αφορούν και την προηγούμενη περίοδο, που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, και μέσα από αυτά τα συγκεκριμένα παραδείγματα που σας έδωσα προηγούμενα, εμείς θεωρούμε ότι κινούνται στις σράγες των ίδιων ζητημάτων, των ίδιων πολιτικών, και που δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τον λαό. Αντίθετα, θα έχουν πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα για τμήματα των μονοπουλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται και εδώ στην περιοχή, άλλωστε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κεφαλαίου για την περιοχή της Τερίας είναι πάρα πολύ μεγάλο, και το δείχνουν αυτό, και επειδή σε όλη αυτή την κατάσταση εμείς και θα το καταψηφίσουμε, και το ανοίγουμε στον λαό με την έννοια ότι πρέπει να καταψηφιστεί και στις λαϊκές συνειδήσεις. Γι' αυτό και το ερώτημα του αρχικού, στον κύριο Λέμα, ήταν πόσα χρήματα έχουν δοθεί στη Στερεά, για να αναδείξουμε ότι όσα χρήματα και αν πέσουν στη Στερεά, η ανεργία θα είναι σε πολύ υψηλή επίπεδα, η φτώχεια θα αυξάνεται συνεχώς, η ανέχεια θα γίνεται στοιχείο καθημερινής ζωής. Άρα, τα χρήματα αυτά που πάνε, αν πήγαιναν στις λαϊκές ανάγκες θα βελτιωθούσαν και στις συνθήκες ζωής του λαού. Άρα λοιπόν αυτά τα χρήματα πάνε σε άλλες κατευθύνσεις για τις οποίες εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη και γι' αυτό το καταψηφίζουμε, το καταγγέλουμε και θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλου είδους προποθεσίες. Σήμερα θα ήταν πολύ χρήσιμο, αντί να συζητάμε, μάλλον και τούτο το ζήτημα είναι σημαντικό, δεν λέω εγώ ότι είναι ασήματο, είναι σημαντικό και από τη δική μας πλευρά το αναδεικνύουμε, να αναδεικνύουμε τη σημαντικότητά του, αλλά θα ήταν πολύ σοβαρό την ώρα που ψηφίζει δεύτερη στιγμή το νομοσχέδιο στη Βουλή για την Υγεία να εκφράσει το Περιφοριακό Συμβούλιο την πλήρη αντίθεσή του απέναντι σε αυτό το έκτρομα, για το οποίο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους όλοι μηδενός εξαιρουμένου ιατρική νοσηλευτική φορείς σε όλη την Ελλάδα. Θα έχει πολύ μεγάλη σημασία κατά τη γνώμη μας. Σας ευχαριστώ. Κύριε Γιώτη. Ναι, καλησπέρα σας. Καταρχήν θα ήθελα να ευχηθώ τα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, τους συναδέρφους αλλά και όσους μας ακούνε των προηγουμένων ημερών, υγεία, ευτυχία και οικογενειακή ευημερία. Προσπάθησα να μελετήσω αυτό το σχεδιασμό που εστάλλει από την περιφερειακή αρχή και κατάλαβα ότι είδα μάλλον ότι για μια ακόμη φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, ένα συνεχιζόμενος δύθεν σχεδιασμός που στηρίζεται σε μελέτες και συνεχίζεται επί πολλά έτη, η οποία στην ουσία εδράζεται σε τρεις ψευδεπίγραφες βάσεις, η πρώτη της περιβόητης κλιματικής αλλαγής, η οποία σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται και όποιος από τους συμπολίτες μας που μας παρακολουθούν δει μελέτες διεθνών επιστημών μεγάλα ονόματα, θα δει ότι καμία κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει, είναι μια φυσιολογική κατάσταση, υπήρξε και παλαιότερα πολύ μεγαλύτερη αλλαγή της θερμοκρασίας κλπ. Δεύτερη είναι μια ψευδεπίγραφη ενεργειακή κρίση, η οποία είναι στοχευμένη και δημιουργημένη, έτσι και μένα, υποφέρει, γονατίζει και ατσακίζεται η Ευρώπη χάρη του Μπάινδεν και της νέας τάξης πραγμάτων, κάναμε εχθρό και κηρύξαμε πόλεμο, αν είναι δυνατόν η Δώρα και ο Κυριακός κηρύξαν πόλεμο στη Ρωσία, στους Έλληνες μάλλον έχουν κηρύξει πόλεμο, σταματήσαμε αντίθετα με την Ουγγαρία να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από το πάνθυνο της Ρωσίας, αλλά παίρνουμε το ευρωποιημένο της τον ΕΠΑ που είναι 7-8-10 φορές πάνω, με αποτέλεσμα να γονατίσει και η Ευρώπη αλλά στα Τατουίκου μας η ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά των Ελλήνων. Είχαμε εξαγγελίες του ίδιου ανθρώπου που πρωθυπουργεύει και έλεγε δεν θα επιτραπεί σε καμιά νέα οικοδομή καυστήρας πετρελαίου και τώρα έρχεται και λέει σε ανθρώπους που επενδύσανε από το ιστέριμά τους να μετατρέψουν τους καυστήρες πετρελαίου για παράδειγμα, ένα απλό παράδειγμα παίρνω για να δείξω τη φεδρότητα αυτού του ανθρώπου που πρωθυπουργεύει και πρωθυπουργεύει δυστυχώς με ένα 50% αποχείς διότι δυστυχώς κάποιοι Έλληνες τα βροντάνε, τα παρατάνε και αφήνουνε έφτασαν από την αποχείς το 49% και αφήνουνε σε λίγους ημέτερους κρατικοδίαιτους και κομματικοδίαιτους να καθορίζουν το μέλλον τους και τους λέει τώρα να επανέρθετε να βγάλετε να ακυρώσετε να αφαιρέσετε τους καυστήρες αερίου διότι εκτοξεύτηκε το αέριο και θα ανέβει κι άλλο και να ξαναβάλετε πετρελαίου αυτός είναι ο σχεδιασμός αυτό είναι το επιτέλικο κράτος μια μικρογραφία είναι και ο σχεδιασμός της περιφερειακής αρχής που είναι κατοικώνει την κατομοίωση της κυβέρνησης της Αγίας Οικογένειας όπως συνηθίζω να την αποκαλώ να πάμε στην ΔΕΙ όπου βαφκαλιζότανε η κυβέρνηση και οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός γευθινό ηλεκτρικό με πράσινη χρήση και τελικά βλέπουμε την κυλοβατόρα να έχει φτάσει στη στρατόσφαιρα και να δίνονται επιδόματα προσέξτε και πιστεύουν ότι ο κοσμάκης θα συνεχίσει να τρώει ισανό θεωρούν ότι ο κόσμος θα πιστέψει ότι τα επιδόματα δίνονται για τον πολίτη όχι κυρίες και κύριοι τα επιδόματα δίνονται για τους συμμέτερους δηλαδή ο πολίτης είναι ένας απλός διαχειριστής παίρνει τα χρήματα για μια μέρα αυτά τα δήθεν επιδόματα και τα δίνει στις συμμέτερες εταιρίες του ρεύματος της νεκτρικής ενέργειας που θυσαυρίζουν που αυτές παίρνουν τα επιδόματα γιατί αν ήθελε η κυβέρνηση να βοηθήσει τον πολίτη θα μείνουν την κυλοβατόρα δεν θα έδινε επιδόματα στις δικές της εταιρίες Λοιπόν στηρίζεται λοιπόν αυτός ο σχεδιασμός πάνω σε αυτές τις τρεις δήθεν παραμέτρους που όπως είπα κλιματική αλλαγή δήθεν ενεργειακή κρίση κατασκευασμένη που στοχεύει να γονατίσει την Ευρώπη και οικονομική κρίση που είναι απόρεια και αλληλέγγετη με την ενεργειακή Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα που δεν επιδεύονταν τη σβήτηση και θα απαριθμίσω κάποια από αυτά για να μην σας κουράσω απλά να τα θυμίσω σε εσάς και σε όσους έχουν την υπομονή να μας ακούσουν Στο σχεδιασμό αυτό δεν βλέπουμε να σκύβει η περιφερειακή αρχή πάνω στα προβλήματα και στην κατάδια στην οποία έφερε στη χώρα αλλά και επί οχτώ χρόνια γιατί είναι η ίδια περιφερειακή αρχή επί οχτώ χρόνια στους πολίτες Δεν τους λύνει κανένα πρόβλημα, δεν την ενδιαφέρει καν είναι ένα σχεδιασμός διαχείρισης εκατομμυρίων τα οποία σύμφωνα με τα γεγονότα τα οποία τα έχουμε ζήσει στο πετσί μας επί μισό αιώνα επί 48 χρόνια θα καταλήξουν σε τσέπες ημετέρων. Σχεδιασμός τι να επιδεχθεί η αμφισβήτηση ότι όποτε βρέχει ο σπερχιός και όχι μόνο πλημμυρίζει και καταστρέφονται περιουσίες ότι όποτε χιονίζει επίσης καταστρέφονται περιουσίες και αποκλείονται οδικές αρτηρίες, εθνική οδός μέχρι και η αττική οδός δεν είναι στην περιφέρεια βέβαια θα πρέπει να έχει αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο εδώ και 6-7 χρόνια αλλά δυστυχώς δεν αποδίδεται γιατί πρέπει να θυσαυρίζει η εταιρεία που την έχει, η εταιρεία που φωτογραφικά θα την παραλάβει να πούμε ότι στις φωτιές καίγονται άνθρωποι και έγινε ο φυσικός πλούτος παρότι υπήρξε αντίστοιχο σχεδιασμός μέχρι τώρα και όλο αυτό γιατί πρέπει να θυσαυρίζουν κάποιες εταιρείες και να στήσουν χιλιάδες ενεμογενήτριες θα φέρω στην περιφέρεια σύντομα μια μελέτη για τον αντίστοιχο σχεδιασμό που γίνεται για τη βόρεια έδεια και εκεί θα θέσω πρώτον να ευθυρώνω όλους τους συνάδελφους τι σκοπεύει να κάνει το διάζομα, τι τραγικό μέλλον επιφυλάσσει για τη βόρεια έδεια ο σχεδιασμός αυτός και ο άνθρωπος που τοποθέτησε η κυβέρνηση καπέλο στον περιφερειάρχη και αν θυμάμαι χαλά εκτός από τον κύριο Γκλέτσον και με εμένα μπορεί να είναι και κάποιος άλλος, κανένας δεν αντέδρασε σε αυτή τη θεσμική εκτροπή άνθρωπος ερετός με εντολή από το λαό και ένα περιφερειακό συμβούλιο που όλοι μας πήραμε άλλος μικρότερη και άλλος μεγαλύτερη εντολή φρέσκια από το λαό δεχθήκαμε ένα καπέλο από έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα και ο οποίος όπως θα σας αποδείξω με αδιάψευτα ντοκουμέντα και θα τα στείλω σε όλους αν θα τα δείτε, ετοιμάζει ένα τραγικό μέλλον για τη βόρεια έδεια και ετοιμάζεται να κάνει τους πολίτες της βόρειας, τους συμπολίτες μας της βόρειας έδειας και τις οικογένειές τους κωλίγους στον τόπο τους αλλά αυτό θα το δούμε στο άμεσο πολύ άμεσα δεσμεύουμε γι' αυτό γεγονότα που επίσης δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και δείχνουν την μη καλή έξωθεν μαρτυρία ως προς την περιφερειακή αρχή αλλά και την προηγούμενη έχουμε έναν πρώην περιφερειάρχη που μετά το καταστροφικό του έργο στην περιφερειακή αρχή Ελλάδος έχει καταστρέψει την πρωτεύουσα της χώρας μας με ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια να φάνε, με ανθρώπους που είχαν μια καλή ζωή να κοιμούνται στον δρόμο, θα τα αναδείξουμε και αυτά κατοντάδες σε κάθε γειτονιά σε κάθε συγγικία άνθρωποι κοιμούνται στο κρύο έχουμε μια περιφερειακή αρχή που ο σχεδιασμός της δεν έχει κανένα μέλλον απλά έχει ένα ζωφερό παρόν σε κάθε φυσικό φαινόμενο και ένα ακόμα πιο τραγικό παρελθόν κυρίες και κύριοι η πατρίδα μας κάθε ώρα που περνάει δέχεται απίστευτη επίθεση η οποία εάν συνεχιστεί θα κάνει την κατάσταση μη αναστρέψει και τι εννοώ ακούστε και πριν νομίζω από την κυρία Ματζελή για τη συρρήκνωση του ελληνικού πληθυσμού θα σας πω ότι κάθε χρόνο οι θάνατοι είναι σαράντα με πενήντα χιλιάδες περισσότεροι από τις γεννήσεις μέσα στις οποίες γεννήσεις είναι ένα τεράστιο ποσοστό ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αλλοδαπών άρα είναι ακόμα μικρό λιγότερες γεννήσεις των ελλήνων των ελληνόπουλων μια πόλη δηλαδή σαράντα πενήντα χιλιάδων να τη συγκρίνω για να έχετε μια εικόνα με τη Θήβα την Κοζάνη χάνεται κάθε χρόνο και όμως κανένας σχεδιασμός να λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα ταυτόχρονα εάν περπατήσετε στους δρόμους κυρίως των μεγάλων πόλεων θα δείτε στους 100 ανθρώπους το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι αλλοδαπεί στις 100 γυναίκες αλλοδαπές οι 90 να είναι έγκυοι να έχουν καρότσι με μωρό να έχουν 2-3 κουτσούβαλα αριστερά δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους έτσι μακάρι η χώρα μας να γίνει πάμπλουτη και μπορεί να γίνει πάμπλουτη το έχει αποδείξει και να μπορέσει να στηρίξει κάποια εκατομμύρια απ τα 5-6 δισεκατομμύρια που έχουν φτωχοποιήσει όχι εμείς αλλά αυτοί που μας θέλουν με τις ΜΚΟ τους εισβολείς επαναλαμβάνω είναι άνθρωποι και θέλουν στηρίξει μια φτωχοποιημένη χώρα όμως δεν μπορεί να ζήσει τα παιδιά της φυσικά και δεν μπορεί να ζήσει τα 5-6 δισεκατομμύρια ανθρώπων που πραγματικά πεινάνε στον πλανήτη γιατί πρέπει 10 οικογένειες σε κάθε χώρα να ζουν και να εξασφαλίζουν τα τρισαγωνά τους στη χλειδί και στον πλούτο Έχουμε μια χώρα που καταραίει πρόσφατα προωθείται ένα σχέδιο αλλαγής του όρου Έλληνας και αντικατάστασής του με τον όρο Ελλαδίτης καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό Πολύ πρόσφατα στη Φλόρινα νομιμοποιήθηκε ένα τραγικό φαινόμενο η μακεδονική δίθεν γλώσσα Συγγνώμη κύριε Γιώτη λίγο στο θέμα μας Το θέμα μας παρουσιάζω τα γεγονότα που δεν επιδέχονταν τη σβήτηση και στα οποία ο σχεδιασμός της περιφέρειας δεν λαμβάνει καμιά γνώση είναι όπως είπα μικρογραφία του ευρύτερου σχεδιασμού της κυβέρνησης Μια διαχείριση εκατομμυρίων προς όφελος των ημετέρων ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο στέλνει σε ημέτερους τα εκατομμύρια και τα δεσικατομμύρια αλλά στέλνει σε ημέτερους και έχουν ντοκουμέντα για αυτό ακόμα και μικροποσάτων 10 και των 20.000 ευρώ με φωτογραφικές προμήθειες και διαγωνισμούς Στο θέμα μας λοιπόν η ίδια κυβέρνηση αναγνώρισε Τουρκική Ένωση Ξάνθης σε όλες τις συνθήκες Αυτή τη στιγμή είμαι στο ένα πέντο του χρόνου που μίλησαν οι προηγούμενοι συνάδελποι και δεν διακόψατε κανένα. Σας παρακαλώ μη με ξαναδιακόψετε Την ισονομία και την σωστή ήση διαχείριση των επικεφαλείς. Επίσης στη Μητυλίνη δημιουργήθηκε Αλβανικό σχολείο που διδάσκει μόνο τα αλμανικά. Επίσης, επίσης, επίσης Αυτή τη στιγμή οδεύουμε πραγματικά σε αφανισμό του Έλληνα. Όπως είπα και δεν θα σταματήσω να το λέω, διώχνει η κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμενοι Κοντά στο ένα εκατομμύριο ελληνόπουλα έδειξε μέχρι στιγμής. Έφυγαν τα τελευταία δεκα χρόνια στο εξωτερικό. Νέα παιδιά με οι άνθρωποι 18-35. Ταυτόχρονα βάζει στη χώρα αλλοδαπούς που θέλουν να φέρουν τη σαρία Οι οποίοι γεννοβολούν και καλά κάνουν. Μηταράκης και Σία φεύγουν πάνε στο Πακιστάν και ζητάνε να έρθουν και άλλοι. Τους δίνουν επιδόματα 1400-1500 ευρώ στους δίθεν ανήλικους που είναι 25 και 30 ενώ δεν δίνουν στα ελληνόπουλα. Γνωρίζω άποροι άνεργοι γυναίκα με παιδί ανήλικο οι οποίοι άκουσον άκουσον της κόψανε το ρεύμα διότι χρώσταγε αφού είναι άνεργοι με ανήλικο. Και της κάνω διακανονισμό μετά να πληρώνει το ρεύμα σε 100 ευρώ το μήνα και λέω είναι καλά οι άνθρωποι είναι άνεργοι η γυναίκα πως θα πληρώσει την κιλοβατόρα που έχει ανέβει 10 φορές πάνω Αντίστοιχο λοιπόν χετσχεδιασμός στην προσπάθεια που έκανα να μελετήσω αυτόν που μας έστειλε η Γραμματεία της Περιφέρειας είναι με αυτόν της κεντρικής πολιτειακής αρχής της κυβέρνησης Κάνουμε υπομονή. Θα φάνε θα πιούνε ό,τι μπορέσουν ακόμα. Θα δεχθούνε ο κ. Σπανός και οι λοιποί καπέλα κόντρα σε κάθε σύνταγμα και σε κάθε θεσμό αλλά όπου να είναι έρχονται εκλογές Και ζητάμε από τον ελληνικό λαό και αυτά θα ανατραπούν όλα και οι σκεδιασμοί που θα σκορπίσουνε για μία ακόμη φορά εκατοντάδες εκατομμύρια από το ιστέριμα των Ελλήνων και θα αυξήσουνε ξανά το χρέος, το δίθεν χρέος Λοιπόν, αυτά όλα θα ανατραπούν στις επόμενες εκλογές και πιστεύω ότι αυτοί που κάθονται σπίτι αγανακτισμένοι θα πάνε στην Κάλπη και θα φροντίσουν με την ψήφο τους να βοηθήσουν να πάρουν την πατρίδα μας πίσω Φυσικά και θα καταψηφίσω την πρόταση. Ευχαριστώ πολύ Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο κύριος Βουλγαρίς. Ευχαριστώ κύριε Παρασκευά Λοιπόν, είναι δύσκολο μετά από αυτό να συγκρότηθουμε λίγο να μιλήσουμε, εν πάση περιπτώσει θα ξεκινήσω από το ζήτημα της βόρειας έδειας που έδειξα και πριν και μάλιστα έμεινα έκπληκτος γιατί προπαγανδίστηκε ότι υπάρχει και στη τελευταία σελίδα ο στρατηγικός στόχος της όχε της βόρειας έδειας 20 εκατομμύρια και μόλις το έθιξα είπε ο περιφερειάρχης ότι είναι 12,5 με 15 ήδη δηλαδή φάγαμε 5 με 7 εκατομμύρια από τις αρχές Σεπτέμβρη που εγκρίθηκε το πρόγραμμα, έχω τώρα ήδη χάσαμε 5,5 εκατομμύρια και δεν ξέρουμε και τι ακριβώς είναι αυτό. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, εν πάση περιπτώσει. Υπόθηκε για το θέμα του προγράμματος ότι πραγματικά το ποια είναι η στόχη, το ποια είναι η στρατηγική δεν το κάνει η περιφέρεια, δεν το κάνει καν η ελληνική κυβέρνηση. Έρχεται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα το έσπατης και το περιφερειακό και το ελληνικό γενικότερα αναγκαστικά είναι συνδεδεμένο και με το Ταμείο Ανάκαμψης και μάλιστα και το εθνικό πρόγραμμα το ΠΕΠΟ επίσης το επενδυτικό είναι στους ίδιους άξονες. Είπε ο κ. Λέμαρς κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό. Είπε λοιπόν ότι όταν είδανε τα χρήματα για τις υποδομές είπαν ότι θέλουμε τουλάχιστον τα διπλάσια για τα οδικά. Αλλά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τα δίνει. Μένουμε λοιπόν με λίγα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν και πολλά πράγματα. Στο συγκεκριμένο μάλιστα τα 15 είναι 25 εκατομμύρια περίπου και τα 15 είναι για τον διαγώνιο γραβιά και λοιπά. Και τι μας αναφέρει εδώ το κείμενο το αναλυτικό. Αναφέρει ότι τα υπόλοιπα θα πάνε σε διάφορες δράσεις που θα οριμάσουν και μάλιστα γίνεται αναφορά στις παρακάμψεις που περιμένουμε εμείς στην έβοια του βασιλικού και λέει εφόσον οριμάσουν τότε θα μπουν. Άρα είναι και ένα ερώτημα. Θα μπουν ή δεν θα μπουν ή έχουν οριμάσει. Θα μας πείτε. Εκτός αν κάνω κάποιον λάθος το λέει το κείμενο. Επομένως εδώ πέρα έχουμε ένα ευχολόγιο το οποίο ήδη έχει ανατραπεί και το οποίο δεν μπορεί να μας δώσει συγκεκριμένα μέτρα πάνω στις λογικές Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπου υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πάλι δεν πήρα πάτηση για τα νερά. Ξέρετε γιατί υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Υπάρχει αμοιαντός. Δεν υπάρχει δίκτυο καλό και έχει καταστραφεί. Δεν την πήρα την απάντηση. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί αυτά τα μέτρα και μια σειρά από άλλα είναι που έχει ανάγκη από πλευράς ποδομών και η Περιφερία Στερεάς Ελλάδας και γενικότερα η Ελλάδα. Όμως οι ίδιοι είναι σε άλλη φάση Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα πράγματα χρηματοδοτή και εμείς σε επίπεδο βασικών υποδομών είμαστε πίσω. Γιατί? Γιατί δεν ξέραμε να το κάνουμε. Γιατί υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική που λέει για παράδειγμα ότι δεν μπορούμε να έχουμε διαχειριστική επάρκεια. Πόσες δίμοι έχουν. Η ιστορία της διαχειριστικής επάρκειας επειδή έχουμε υπηρετήσει σε δίμο είναι εδώ και 15 χρόνια. Πώς θα πάρουμε διαχειριστική επάρκεια. Και υπόθηκε σήμερα περίπου 30 δίμοι στην Ελλάδα και κάθε φορά που υπάρχει ΕΣΠΑ μπαίνει μία υποσημείωση για να θεωρηθούν ότι έχουν διαχειριστική επάρκεια οι δίμοι για να μπορέσουν να κάνουνε να γίνει δουλειά. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχουν και από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η πολιτική για την έλψη προσωπικού, το είπε κάποιος συνάδελφος στην ερώτησή του νωρίτερα, νομίζω κ. Σαλμάς, δεν είμαι σίγουρος, ότι από τη στιγμή που δεν έχουν προσωπικό ιδέν πώς θα διαχειριστούν το ΕΣΠΑ. Και νομίζω ότι υπόθηκε και από τους εισηγητές πώς θα γίνει λοιπόν το ΕΣΠΑ με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Δηλαδή αυτός είναι ο σχεδιασμός ο γενικότερος και αυτός ο σχεδιασμός υπάρχει και στο Masterplan του κυρίου Μπένου, θα πω μετά γι' αυτό. Λέτε δηλαδή ότι στην ουσία θα ιδιωτικοποιήσουμε ακόμα και τη διαδικασία ορίμανσης των έργων, ένταξης των έργων μέσα από τη διαδικασία των αναπτυξιακών οργανισμών. Είναι συνολικό το σχέδιο. Αυτό όμως είναι ξένο σχέδιο τελείως από τις ανάγκες του τόπου και από τις ανάγκες των κατοίκων του τόπου. Έχω συμμουλώσει πάρα πολλά αναλυτικά για αυτό. Δύο-τρεις παρατηρήσεις θα κάνουμε όμως ακόμα. Το ένα είναι το κτυριακό. Ότι ακόμα και σε πράγματα που θα μπορούσαμε να αναλάβουμε άλλες δράσεις, πηγαίνουμε στα κτυριακά. Γιατί αυτό έχουμε μάθει. Αυτό έχουμε μάθει. Μιλάμε για υποδομές υγείας, μιλάμε για κοινωνικούς υποδομές και το μυαλό μας πηγαίνει στο να κάνουμε κτίρια. Να συντηρήσουμε κτίρια, να βελτιώσουμε κτίρια. Αυτά τα έργα πολιτικού-μηχανικού τα λέω χοντρικά εγώ. Αυτή είναι η αντίληψη. Τσιμέντο να γίνει δηλαδή. Αυτό είναι μια πρώτη παρατήρηση. Μια δεύτερη. Ο κ. Σχωνάς το έχει πει πάρα πολλές φορές και στην οικονομική και εδώ. Είναι δυνατό να πληρώνουμε περιπολικά και η αστενοφόρα. Είναι δυνατό να λέμε ότι έχουμε ένα εκατομμύριο για την πρόθεση της οδικής ασφάλειας και θα αγοράσουμε περιπολικά για να κάνουμε καλύτερη αστυνόμευση στους δρόμους και άρα αυτό είναι μετροδικής ασφάλειας. Αυτά είναι άλλα τα λογικά. Λογικής δεν είναι πράγματα τα οποία μπορεί κάποιος να εισταθεί. Ξεπερνάω το ότι είναι μόνο ένα εκατομμύριο. Αυτό το εκατομμύριο δεν μπορούμε να το δώσουμε σε περιπολικά. Πού είναι το κράτος. Παίρνουν αστυνομικούς και αγροφύλακες σωριδών, ειδικούς πουρους να δώσουν τον κόσμο, που διαδηλώνει έξω από το Υπουργείο και τη Βουλή για τη διαλία τη δημόσια υγεία και οι περιφέρες βάζουν τα περιπολικά. Σε λίγο θα μας βάλουν να παίρνουμε και τα δακρυγόνα τους. Εμπάσεις περιπτώσει. Λοιπόν, και εδώ έχουμε ότι δεν ξέρουμε ούτε ποια κέντρα υγείας θα κάνουμε τίποτα. Δεν μου δώθηκε απάντηση από τα 60 εκατομμύρια τα κοινωνικά, πόσα είναι για τόμοι, πόσα είναι για τα τόευτα βασικά αγάθα και πόσα είναι για κέντρα κοινότητας και πόσα είναι για καινούργιες δράσεις. Έχω πολύ μεγάλη ανησυχία. Είναι ειδική το θέμα αλλά είναι πολύ σημαντικό για τη Χαλκιδά και την Εύβοια. Οι υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, για παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι τρομακτικές και δεν έχουμε καμία αδομή. Το ζήτημα των έκτων ξέρει το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπάρχουν οι σύλλογοι εκεί γιατί υπάρχουν μεγάλους αριθμούς παιδιών που ζητάνε κέντρο δηημέρευσης και βλέπω στα κείμενα, υπόθηκε και από τον εισεγητή, ότι πάμε σε λογική αποιδρυματοποίησης, δηλαδή δεν θα υπάρχουν τέτοιες δομές, δεν θα χρηματοδοτηθούν τέτοιες δομές. Και ρωτάω τι θα κάνει η Περιφέρεια για αυτά τα παιδιά στη συνεργασία με τους Δήμους. Θεωρώ ότι των Δημάρχων στην ίδια τουλάχιστον είναι εκκληματική συμπεριφορά απέναντι σε αυτό, αυτό είναι θέμα της πρωτοβάθμισης αυτοδιοίκησης, όμως ούτε εμείς έχουμε κάνει τίποτα. Και θέλω μια απάντηση σε αυτό, αν θα μπορούν από αυτά τα χρήματα να χρηματοδοτηθούν κέντρα δημείρευσης ή κάποιες άλλες τέτοιες κοινωνικές υποδομές, ή αλλιώς θα πάμε σε μια άλλη λογική, γιατί είδα την λογική της αποεδρυματοποίηση, η οποία αναφέρεται στα κείμενα και περισσότερες από μία φοράς. Θα έλεγα λοιπόν ότι, για να κλείσω, επειδή μας είπε για δύο καινούριες όχε ο Περιφερειάρχης, η μία είναι ή όχι, λέει, οριμών μειονεκτικών περιοχών δυτικής θεραίας, ακούστε τώρα, πήγε πριν από λίγες μέρες, τρεις εβδομάδες πόσο ήταν ο κ. Μητσοτάκης επάνω στα άγραφα, που είναι τρεις δύμοι, δύο είναι της Θεσσαλίας και ο ένας ο δικός μας ο δημοσαγράφων, και είπε ότι υπάρχει ένα project 90 εκατομμυρίων για την περιοχή, λεφτά να φάν και κότες, και είπε ότι το πιο ήταν το πρώτο θα σας το πούμε, λέει, σε καναμήνα θα είναι έτοιμο. Τώρα γιατί πήγε και δεν το έχει έτοιμο, δεν το κατάλαβα, μάλλον ήταν υπεραστικός. Και έρχεστε εσείς τώρα, συμπληρωματικά σε αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης, να πείτε ότι θα κάνουμε και εμείς όχι οριμών μειονεκτικών περιοχών δυτικής θεραίας, και βάζετε τους άλλους ορεινούς όγκους της δυτικής θεραίας. Δεν έχω δει να κάνετε και πολλά πράγματα που έχουν γεμίσει αυτή η ορεινή όγκη με ανεμογενήτριες, δεν έχω δει και με φωτοβολταϊκά, όπως και σε όλη την περιφέρεια, ούτε είδα επειδή και εκεί βγήκε η ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η περιοχή των αγράφων επειδή το μεγαλύτερο της κομμάτια ανήκει στη Θεσσαλία, η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τις περιοχές Νατούρα βγήκε για τα άγραφα μαζί με τη Θεσσαλία. Δεν δέχει καμία παρέμβαση, εμείς κάνουμε παρέμβαση, σαν παράταξη στο διάλογο εκεί. Πού ήταν η περιφερειακή αρχή? Άρα ποια μέρη να έχουμε για τις μειονεκτούς θησορινές περιοχές που όπως υπόθηκε μειώνεται συνεχώς ο πληθυσμός, όταν δεν μπαίνουμε στη συζήτηση καν για τις προστατευόμενες περιοχές. Θα πάμε συμπληρωματικά στα 90 εκατομμύρια, βλέπω και τον κ. Τασιό που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία, είναι από την περιοχή. Επειδή είπε ότι θα δώσει 90 εκατομμύρια ο Μητσοτάκης, ο κ. Πρωθυπουργός, θα είπαμε και εμείς να κάνουμε μια, δεύτερον, όχι εσπερχείου. Έχει γίνει παρατήρηση πολλές φορές στην οικονομική επιτροπή και στον περιφερειακό συμβούλιο, ότι τα έργα στο σπερχειό έχουν κομματιαστεί. Και η απάντηση ήταν ότι είχαμε ξεχωριστές ζώνες, λεκάνες κλπ κλπ κλπ. Και ήταν για αυτό το λόγο σπασμένος ο σπερχειός. Και ξαφνικά έρχομαστε να κάνουμε όχι εσπερχείου. Ανησυχούμε όταν ακούμε τέτοια πράγματα. Ανησυχούμε, ειδικά όταν λέει ο περιφερειάρχης, το γράψω όπως το είπε, ότι για την υπεραξία που κρύβει στην κύτη του ο ποταμός, μιλώντας για τις οικονομικές δράσεις που θα παρθούν. Γιατί δυστυχώς η περιφερειακή αρχή έχει σαν αντίληψη ότι η φύση υπάρχει ως πόρος για εκμετάλλευση επιχειρηματική. Δεν θα κουράσω περισσότερο, αν και είναι τόσα πολλά αυτά που ήθελα να πω. Πραγματικά όμως θα ήθελα απαντήσεις για το ζήτημα των κτυριακών και των κέντρων δημέρειας και τα λοιπά για τα κοινωνικά. Αυτό είναι μια απάντηση που θα ήθελα πάρα πολύ να την πάρω. Και για την κατανομή των πόρων. Και θα πω δυο κουβεντούλες, επειδή το έθιξε και ο κύριος Γιώτης, για το ζήτημα του κ. Μπεν. Παρουσιάστηκε ένα Master Plan. Αυτό το Master Plan είναι γεμάτο ευχολόγια. Έχει όμως συγκεκριμένες γραμμές, δηλαδή προωθεί την επιχειρηματικότητα την ιδιωτική, προτείνει αναπτυξιακό οργανισμό και πιέζει τους δήμους να κάνουν αναπτυξιακό οργανισμό σε μία κατεύθυνση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημοσίου. Αυτό που έχουμε καταγγείλει για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Αυτή είναι όλη η λογική του προγράμματος, να ανοίξει δρόμους για να πάει συγκεκριμένη επιχειρηματικότητα στη βόρεια έβοια. Κακώς αναφέρεται η Επιτροπή Ανασυγκρότησης στο κείμενο, το επίσημο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η Επιτροπή Ανασυγκρότησης της βόρειας έβοιας δεν υπάρχει. Δώστε μου μια διοικητική πράξη που να λέει ότι υπάρχει, εγώ θα απαρατηθώ από ο Περιφερειακός Σύμβουλος. Δώστε μου μια που να λέει ότι συγκροτείται η Επιτροπή Ανασυγκρότησης της βόρειας έβοιας και αποτελείται από αυτούς και έχει αυτές αρμοδιότητες. Και εγώ θα απαρατηθώ από ο Περιφερειακός Σύμβουλος. Το λέω ειλικρινά. Δεν μπορεί να το βάζετε στο κείμενο. Το επίσημο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανασυγκρότηση, επειδή είπε μια μέρα ο Μητσοτάκης «βάζω τον Μπένο επικεφαλής». Σταματάω, γιατί εκνυμβρίσκα και έξαγε τον καφέ μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Η κυρία θέλει να απαντήσει κάτι. Κύριε Βούλγαρη, να ανανέωσε τον καφέ. Ένα λεπτό. Επειδή έγινε μια αναφορά και νομίζω αξίζει τον κόπο, είναι κάτι το οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει ειδική μέρημνα για ορεινές και περιοχτικές περιοχές. Στους σχεδιασμούς των προγραμμάτων, όχι μόνο των περιφερειακών, αλλά και των εθνικών μας χώρων. Να πω ότι έχουμε πλήρη εικόνα και ενεργή συμμετοχή στο ειδικό αντιξιακό ορεινών περιοχών το οποίο ανακοινώθηκε. Μετέχουμε στην ομάδα σχεδιασμού και εμείς και οι περιφέρες Θεσσαλίας, μόσο αυτό έχει τη σημαντικότητα και την αξία του. Το πρόγραμμα είναι ένα πολυταμιακό, πολυτομιακό πρόγραμμα το οποίο απαντάει στις προκλήσεις και στα προβλήματα του ορεινού όγκου με σκοπό τη χωρική συνοχή αυτών των τριών περιοχών. Αγγράφων, αργυθέας και πλαστήρα. Είναι σε εξέλιξη, το μεγάλο του κομμάτι, ο κορμός του έχει ήδη φτιαχτεί και αναμένεται να έχουμε τις πρώτες δάσεις τον Μάρτιο του 2023, την άγγιση του 2023. Προφανώς και τα περιφερειακά προγράμματα παρακολουθούν αυτή την εξέλιξη και είναι πολύ ευχαριστώ που ακούσαμε από τα χείλη του κ. Π. Π. ότι θα υπάρχει μέρη με γεωγραφικές περιοχές και στα δικά μας τα προγράμματα. Ένα σχόλαιο μόνο μιας φράσης που έχει την αξία του. Για το αναπτυξιακό, αγγράφων που εξήγηλε ο Πρωθυπουργός, προς χαρά όλοι όσοι έχουμε αυτές τις περιοχές στην επικρατειά μας. Κατά το σκέλος που αφορά στα βρετανικά άγγραφα, η μεγάλη πλειοψηφία των δράσεων που υιοθετήθηκαν στο πρόγραμμα ήταν από σχεδιάσματα περιφέρας και ειδικότερα, να μιλήσουμε και ενώματα, του Αντιπερφεραιάρχη του Άρη του Ασχιού και της Αντιπερφεραιάρχη της Κατερίνας της Καλατζή. Και βέβαια, σε αυτή τη φάση ακόμα δεν έχουν εξειδικευτεί, θα έχουμε δει δυνατότητα να μιλήσουμε και ως Βρετανία και συνολικά ως Στεραελλάδα για αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο βέβαια ούδη όλος αλληλοποικαλύπτει και ούδη όλος αντιφάσκει με την νοχή την οποία μιλούσαμε πριν. Να κάνω μια παρένθεση, να σας διαβάσω μια πολύ σύντομη επιστολή του κ. Γκλέτζου, γιατί δεν μπορεί να συνδεθεί. Η πτώση του ΑΕΠ έφερε επιπλέον πόρους και όχι ενέργειες περιφερειακής αρχής. Στο ΝΟΕΣΠΑ 2127 η Στερεά Ελλάδα, λόγω της πτώσεως του κατακεφαλήν ΑΕΠ, κάτω από την Ελλάδα, λόγω της πτώσεως του κατακεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσο όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα λοιπόν η φτωχοποίηση έφερε περισσότερους πόρους σε σχέση με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Η χρηματοδότηση με 426 εκατομμύρια ευρώ του ΠΕΠ 2021-2027 είναι το ελάχιστο δυνατό ποσό που θα έπρεπε να πάρει περιφέρεια. Βέβαια, το ύψος του ΠΕΠ μας αναλογεί είναι 450 με 530 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη του Παναπιστημίου Θεσσαλίας. Τέλος, διεκδικούμε χρήματα άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη απολειών των προηγούμενων προγραμματικών περιόδων του ΕΣΠΑ. Και συνεχίζουμε με την κυρία Πολυζόη. Κυρία Πολυζόη. Δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένη. Ο κύριος Μελισσαρίου. Ο κύριος Δούρος. Έτσι είναι η σειρά. Έτσι κάνουμε πάντα. Ο κύριος Μελισσαρίου, αν θέλει να μιλήσει. Η κυρία Καρίκα. Ο κύριος Δούρος. Ο κύριος Σαλμάς. Ο κύριος Δρένιος, ο κύριος Πατσούρας, ο κύριος Αχινιώτης. Κυρία Προεδρε, υπάρχει δυνατότητα. Όποιος θέλει να πάρει τον λόγο, να πατήσει το κεράκι. Οπότε θα έχετε εικόνα και δεν θα αναγκάζεστε να ρωτάτε τον καθέναν ξεχωριστά. Θα πανεει δηλαδή στην οθόνη σας, αν υπάρχει κάποιος που επιθυμεί να μιλήσει. Δεν με κουράζει κύριε Ναγνωστάκη. Δεν είναι κάτι. Λίγοι είμαστε. Καλό πρόβλημα τότε. Νομίζω η κυρία Κοροπούλη είχε ζητήσει τον λόγο, αλλά δεν βλέπω αν είναι συνδεδεμένη. Κυρία Κοροπούλη. Εδώ είμαι. Λοιπόν, κυρία Κοροπούλη θέλετε να το υποθετηθείτε. Ναι. Ωραία, έχετε τρία λεπτά να το υποθετηθείτε. Ευχαριστώ. Ήταν αρκετά τα θέματα που θα τα ήθελα να θέξω, αλλά και η κυρία Μπαντζελή και ο κύριος δυό της τάλπησαν ένα μεγάλο κομμάτι. Και το λυπηρό για όλη αυτή τη συζήτηση που κάνουμε και που ζούμε το γύρω μας, είμαστε ανάμεσα σε ένα δίκο που μαχαίρει όλοι μας. Αυτό που είπε η κυρία Μπαντζελή είναι το σοβαρότερο. Ότι μικρύναμε, λιγοστέψαμε από το 11, από την απογραφή του 11. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας βρήσαν χώρα. Θέλω επίσης να πω ότι λόγω κινήτρων και οικονομίας, χρημάτων, πιστεύω ότι έγινε η λιγοστέψη του λαού, των Ελλήνων. Όλα τα ζευγάρια έχουν πρόβλημα στο θέμα του πώς θα πληρώνουν ενδικία, ενδικία πώς θα πληρώνουν αίυματα και τα λοιπά και να έχουν και παιδί. Εκεί οφείλεται το μεγαλύτερο, όπως σας το πιστεύω. Αφού τα είπε η κυρία Μπαντζελή αυτά και ο κύριος Γιώτης να μην τα συνεχίσω εγώ, διάβασα στο βήμα ότι το νερό της Αθήνας είναι δηλητήριο. Και σας λέω το πηγή μου, δεν το λέω εγώ, από ποιες περιοχές είναι αυτές που έχουν το πρόβλημα. Είχε διάφορες, αλλά εγώ είδα μόνο τη Στερεά και τη Βιωτία που με ενδιαφέρει. Όντως είχε και στη Φτιότητα, αλλά δεν θυμάμαι το μέρος. Της Θήβας, γιατί η Βιωτία δηλαδή, ήταν η Λύκη και ασοπός. Τα έχουν μπερδέψει, γιατί τόσο καιρό ακούμε και αυτός ασοπός φτιάχνεται, θα φτιαχτεί, ξεκίνησε, ξεκινάει, δεν ξέρω τι έχει γίνει. Κυρία Κοροπουλή, κυρία Κοροπουλή δεν ακούγεστε καλά. Θα το πληρώσει αυτό. Αν θέλετε λίγο πιο δυνατά. Τώρα ακούγουμε. Ο κ. Γιέμελος λέει να επαναλάβετε, αλλά δεν νομίζω όχι. Σας ακούσαμε, σας ακούσαμε. Να πω κάτι από τα προηγούμενα. Να πω κάτι από τα προηγούμενα. Όχι, όχι, όχι. Ακούγεσαι Βασιλική μου τώρα μια χαρά. Εμείς ακούσαμε, απλά λίγο πιο δυνατά. Θα θέλα να σου κρατάω αυτό στο στόμα αυτό το μικρόφωνο. Λίγο πιο δυνατά Βάσιλ, για να ακούγεσαι και σε εμάς εδώ. Ωραία, ωραία. Έλεγα λοιπόν ότι διάβασα στο βήμα ένα άρθρο που έλεγε για το νερό της Αθήνας είναι δηλητήριο και από ποιες περιοχές πηγάζει. Ακριβώς από ποιες περιοχές είναι αυτές που περιέχουν το δηλητήριο τελ. Έλεγε αρκετές περιοχές και νομών και περιφεριών άλλων. Δεν έδωσα με μεγάλη σημασία. Κοίταξα της φιότητας που έχει ένα μέρος αλλά δεν θυμάμαι πως το λέει. Αλλά και της διωτίας που με ενδιαφέρει. Στη διωτία αναφέρει ρητά την ηλίκη, το να σου πω. Εγώ αυτά τα τρία χρόνια πόσο είμαστε περίπου σαν νέοι μέσα στην περιφέρεια ακούω συνέχεια για το να σου πω ότι φτιάχτηκε, θα φτιαχτεί, ξεκίνησε, καθαρίζεται, ότι είναι σωστό το νερό. Τα χιλιαδιώτη. Τι έχει κάνει δεν ξέρω. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει γίνει. Έχει ξεκινήσει ή όχι. Είναι στα σχέδια. Πούλα εκατομμύρια ακούγονται. Έχω εθιστεί από τα εκατομμύρια πραγματικά σας. Δηλαδή μάλλον όχι έθιστεί. Συγχαθεί να μιλάω για νούμερα. Τόσο εκατομμύριο δηλαδή έπρεπε να πατάγαμε πάνω στους συνδεσμίδες. Δεν γίνεται διαφορετικά. Από την άλλη οι εργολάδοι δεν είναι πληρωμένοι για τα έργα. Από την άλλη γίνονται σοβαρά πράγματα τα οποία δεν έχουν λυθεί. Όπως παράδειγμα το χάρι. Το νοσοκομείο της Λαμίας είναι άψογο. Δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ή έχει πολλά. Ένα. Δύο. Για το νοσοκομείο της Τίβας. Για το νοσοκομείο της Τίβας σας πληροφορώ ότι υπολειτουργεί με τις νοσηλεύτερες. Έχουν φύγει τέσσερις γιατροί. Και τα ονόματα των γιατρών όπου σε όποιον ενδιαφερθεί και θέλει να μάθει θα με πάρει τηλέφωνο. Δεν θα τα πω έτσι στον αέρα. Εκτός αυτού πήγε δικός μου άνθρωπος με εγκεφαλικό επεισόδιο με μία πίεση 20 στο νοσοκομείο που αν δεν θα μπορούσες να το πας. Που βάλαν ένα οράκι του ρίξανε προφανώς την πίεση και τον έσελαν στο σπίτι. Ο άνθρωπος την άλλη μέρα δεν έβλεπε. Τον πήρανε απευθείας, πήγαν στον Ευαγγελισμό και έχει πάθει τα γύλα μύρια. Δεν περπατάει καταρχήν, δεν κουνάει, δεν πολύ καταλαβαίνει, δεν, δεν. Λοιπόν αυτό είναι τώρα στο νοσοκομείο της Ίβας. Και τον διώξανε όχι γιατί βαριόντουσα. Δεν έχουμε γιατρό λέει, δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Διπίνω συλλευθεία. Και δικιά έχει η κοπέλα. Λοιπόν, ρωτώ, έχουμε νοσοκομείο, θα έχουμε ή κλίνει. Μου έρχεται πολλά μέρη, πήγε και από άλλο νομό, από, πέρα είναι βιοτία και αυτό, στο Δήλαιση. Ο κ. Περφυριάρχης είχε ανακοινώσει σε κάποια επίσκεψή του για το δημοτικό σχολείο 12-16. Εκεί δουλεύει μία εταιρεία, η Μεσόγειος ΑΕΥ, που κάνει κάποιες εργασίες υδροδότησης, νομίζω. Και είναι στα υπόλοιπα στρέματα, τέλος πάντων. Εκεί του δόθηκε από τον δημαρχό σχολείο. Προφανώς πρέπει να έχει πάρει τα εντολή αυτή. Κυρία Κοροπούλη, έχετε περβεί τον χρόνο πολύ. Είναι ενδιαφέροντα αυτά που μας λένε. Τι να κάνουμε τώρα. Αν γνωρίζετε, εσείς παραπάνω. Παραπάνω. Παραπάνω, θα πρέπει να μιλήσουν όλοι μετά. Παραπάνω, πιο επίγραμματικά μόνο, για να ακουστούν ό,τι έχετε να πείτε, πιο επίγραμματικά. Και ολοκληρώστα έχετε περβεί, το διπλάσιο χρόνο έχετε πάρει. Εγώ είδα. Εγώ είδα. Είναι διπλάσια χρόνο. Εγώ είδα, κύριε Πρόεδρε. Αυτές τις ερωτήσεις που ήταν να κάνω, τις έκανα. Εκεί που ο κύριος Περιφεριάρχης είπε ότι θα γίνει σχολείο στο Δήλαιση. Μια εταιρεία έχει το δίπλα υπόπεδο, το οποίο κάνει αποχέτευση, κάνει, τιμήθηκα, τα έργα. Και το κομμάτι του σχολείου το έχει δώσει ο δήμαρχος, σε συνένωση με τον Περιφεριάρχη, ο δήμαρχος από μόνος του. Δεν το ξέρω. Το έχει δώσει για να μπαίνει τα αυτοκίνητα, τα μηχανήματα. Ξεχνώ το διάβοια και βλέπω ότι το έχει μισθώσει για τέσσερα χρόνια. Όχι απλώς το έχει διαλόγου. Λοιπόν, έχουν μαζευτεί υπογραφές, χαρτιά, καταγγελίες. Χιλιαδιώτα, λέω, δεν πάει. Και πάλι στην έβοια το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι στις 3 Αυγούστου έπισε η γέφυρα, ενώ το χωριό Ευαγγελισμός, στα Φυραία. Έχω τις φωτογραφίες, έχουν πέσει φορτιγά μέσα και αυτές τις έχω. Και δεν έχει κουδηθεί φύλλο. Αν αυτό το χωριό θέλει να μετακινηθεί, πυροσβεστική, ασθενείς, ασθανφόρο. Τι γίνεται? Και κάτι άλλο, που είναι και το πιο σημαντικό, θα σας πω στο τέλος. Στις 3 Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης επισχέθηκε τον Υπουργό Υγείας και μιλήσε για τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Η αντιπολίτευση δεν πρέπει να το γνωρίζει για να βοηθήσει και εκείνη. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά. Είναι μυστικά αυτά τα θέματα. Αν είναι, δεχτώ. Στις 4 του μήνα Οκτωβρίου ο κ. Περιφερειάρχης βγάζει δελτίο τύπου, το οποίο μας το ανακοινώνει ότι βρέθηκε με το πλεύρι, φωτογραφίες και τα λοιπά. Και ή την ίδια μέρα ή την άλλη διαβάζω ότι έβγαλε ένα πολύ μεγάλο κόνδο. Κύριε Πραδρό, παρακαλώ λίγο τη διαδικασία, αν μου επιτρέπετε. Ορίστε. Κύριε Καροπούλη, πρέπει να τελειώσετε. Ναι, ωραία. Ένα πολύ μεγάλο κονδύλι και τα νοσοκομεία. Της τύπας δεν ακούγεται πουθενά. Υπάρχει τύπα μέσα ή είναι αυτός. Ευχαριστώ με πολύ. Κύριε Μπέτσιον. Οι πολιτικές διαφωνίες κατατέθηκαν πριν από λίγο από την επεκεφαλής της παράταξης σχετικά με το Νέο ΕΣΠΑ. Συζητούμε σήμερα για το Νέο ΕΣΠΑ 21-27, καθώς και για τον απολογισμό του τρέχοντος προγράμματος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί το όργανο που θα πρέπει να έχει ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο τόσο στον προγραμματισμό όσο και στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Δεν υπήρξε ο απαραίτητος κοινωνικός διάλογος. Σχεσιάστηκε δε και εγκλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, όπως τις καθόρισε η Κυβέρνηση μέσα από τις σχετικές συγκυλίους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πανδημία και τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα καταρτίζοντας και εγκρίνοντας το Νέο ΕΣΠΑ με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό που παρατηρεί κάποιος είναι ότι το νέο πρόγραμμα, όπως και το σημερινό, ενισχύουν τον ρόλο των κεντρικών Υπουργείων και οι περιφέρειες παραμένουν φτωχοί συγγενείς. Τα περιφερειακά προγράμματα εξυπηρετούν τις ανάγκες των Υπουργείων με κεντρική διαχείριση και λήψη αποφάσεων. Σε ό,τι αφορά την περιφέρειά μας, θα ήταν πιο χρήσιμη μια ουσιαστική συζήτηση διαμόρφωσης πολιτικών πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούδησης των Προγραμμάτων και όχι μια ενημέρωση διαδικαστικού χαρακτήρα όπως η σημερινή. Αποτελεί θετικό γεγονός η αύξηση των πόρων από 193 εκατομμύρια ευρώ για την τρέχωσα περίοδο σε 426 εκατομμύρια στην επόμενη. Βέβαια, η αύξηση των πόρων οφείλεται εν πολλής στη μετάβαση της περιφέρειας από τις αναπτυγμένες στις μεσαίες περιφέρειες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Εκτός αυτού, θα πρέπει να δει κανείς στο τι αφορούν αυτοί οι πόροι και πόσα βάρη θα χρεωθούν από τον παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, έγινε σε ένα βαθμό για να μην αδικό, θα ήταν χρήσιμη πριν την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ μια ενημέρωση για τα αποτελέσματα του ΕΣΠΑ 14-20, σε σχέση με το τι είχαμε προγραμματίσει αρχικά και με το τι παραδίδουμε στο τέλος. Ως περιφερειακοί σύμβουλοι πρέπει να γνωρίζουμε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος που τελειώνει για να δούμε πόσα πραγματικά είναι αυτή η αύξηση. Διανύουμε το τέταρτο έτους της αυτοιδικής περίοδου και μόνο μια φορά είχαμε ενημέρωση από τη διαχειριστική αρχή για την πορεία του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με τα αναφορώμενα στη συσυγγήση της διαχειριστικής αρχής, είναι αξιοσημείωτο ότι η ενεργοποίηση, δηλαδή η έκδοση προσκλήσεων, του επιχειρησιακού προγράμματος στερεά Ελλάδα 14-20 θα είναι σήμερα, ελέγχθει μάλιστα σήμερα και εδώ πριν από λίγο, σε ένα ποσοστό της τάξης του 140,23%. Δηλαδή 270,97 εκατομμύρια ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη υπάρχει υπερδέσμευση 40%, με αυτά τα στοιχεία τουλάχιστον 40 εκατομμύρια από το τηλέφωνο πρόγραμμα, δεσμεύουν το νέο. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αφαιρεί και να προσθέτει πόρο στις περιφέρειες χωρίς να ρερωτάται η ίδια η περιφέρεια. Επίσης, τη στιγμή που η περιφέρεια μας έχει ανάγκη σε κατασκευές οδικών αξώνων, ελέγχει πριν λίγο, μόλις το 7% του προγράμματος 30 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτεί οδικά έργα. Αλήθεια, ο δρόμος Λαμία-Καρπενίση πού βρίσκεται, αν μπορείτε, στη Δευθερολογία σας, κύριε Περιφερειάρχη, απαντήστε μας. Τέλος, πέραν των τυπικών ενημερώσεων, θα πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει ενημέρωσει και το έσπο των Υπουργείων. Καλές οι ανακοινώσεις, αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρέπει να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο, που αν και έχει βγάλει πρόσκληση εδώ και δυο χρόνια δεν χρηματοδοτεί τις προτάσεις κατασκευής των δύο έργων για τις Μονάδες Εξεργασίας Απορρημάτων σε Λαμία και Χαλκίδα, έργα προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ, ποσά που τα χάνει η Περιφερεια, και επιπλέον δημιουργεί μια εκκληκτική κατάσταση στη διαχείριση των απορρημάτων. Επίσης, πρέπει να απαντεθεί το εξής. Τι έργα παραδίδουμε με το πέραστο τρέχοντος προγράμματος, υπάρχει άλλο μεγάλο έργο εκτός του Νοσοκομείου Χαλκίδας και το εν λόγω έργο βέβαια ξεκίνησε το 2012 με ένανταξύ του στο προηγούμενο ΕΣΠΑ επί κυρίου Περγαντά με προϋπολογισμό 23 εκατομμύρια. Δεν ισχυρίζουμε ότι τέτοιου μεγέθους έργα μπορεί να εκτελεστούν εντός μιας αυτοδιοικητικής περιόδου, αλλά δεν βλέπω άλλο μεγάλο έργο να παραδίδεται σε χρήση. Κλείνοντας, να επισημάνω ότι το ομίζον ερώτημα είναι αν το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας όπως το δημογραφικό, τα ενεργειακά δίκτυα, τη νέα γενιά και την ανεργία. Νομίζω πως όχι. Ευχαριστώ πολύ. Κύριοι συνάδελφοι, πριν έρθουμε εδώ σήμερα προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τα ζητήματα που συζητάμε πάρα πολύ προσεκτικά και με επιστημονικό τρόπο. Συμμετείχαμε και παρακολουθήσαμε και την επιτροπή παρακολούθησης που έγινε στην Αράχωβα. Επιστευθήκαμε αρμοδίους, συναρμοδίους και τα λοιπά. Σε αυτή τη βάση τοποθετούμαστε. Είναι γνωστές οι θέσεις της λαϊκής συσπήρωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που σαν δομή εξυπηρετεί σταθερά, επίμονα και αταλάντιφτα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του μονοπολίου. Είναι επίσης γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιεί τη σύμφωνη γνώμη των διαχειριστών του συστήματος και στη χώρα μας για να παρέμβει καθοριστικά σε αυτά που σχεδιάζει η εκάστοντη κυβέρνηση κεντρικά ακόμη και στο σχεδιασμό που γίνεται περιφερικότερα στο επίπεδο των περιφεριών χάριν της εγγύτητας τάχατες. Αναφέρομαι χαρακτηριστικά πως το σημαντικότερο ποσοστό των δημοσίων παρεμβάσεων καθορίζεται με βάση τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα προγράμματα της και όχι στη βάση των πραγματικών αναγκών του λαού και του τόπου. Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων στη χώρα μας στο μεγαλύτερο του μέρος έχει χάσει την αυτοτέλειά του και χρησιμοποιείται σαν εθνική συμμετοχή στα δύθεν επιχορηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οικονομικοί πόροι που προέρχονται από το μόχθο των Ελλήνων εργαζομένων και απομυζώνται πικυλόμορφα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των μονοπολίων, επιστρέφουν σε ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό σαν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά με τρόπο και λογική που εγκλίνει η ΕΕ. Σε αυτή τη βάση παρακολουθήθηκε και η συγκεκριμένη επιτροπή παρακολούθησε στην Αράχωμα. Στην ίδια λογική πραγματοποιείται και η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που από πλευράς ουσίας και περιεχομένου πρώτα έπρεπε να συζητήσει τον απολογισμό του επιχειρησιακού σχεδιασμού 14-20 και ύστερα ακόμα όχι και στην ίδια συνεδρία, με βάση τα συμπερίσματα που θα πρόκειταν, τα συμπεράσματα να μιλήσουμε για τον προγραμματισμό των δραστηριότητων της Περιφέρειας το επόμενο διάστημα. Κεντρική ιδέα του απολογισμού που κάνει η Περιφερειακή Αρχή σε συνεργασία με τη διακριστική αρχή είναι με λίγα οικονομικά μέσα κάναμε πολλά έργα που φυσικά στηρίζονταν στη γνώμη των ισηγητών και όχι στην πραγματικότητα. Εφόσον ελάχιστα έφτασαν στο λαό που βλέπει ξεκάθαρα πως στη στερεά Ελλάδα η παραγωγικότητα περιορίστηκε. Το βιωτικό επίπεδο των εργαζομένων έπεσε. Η ανεργία και η φτώχεια μεγάλωσαν. Οι φυσικές καταστροφές βρήκαν τη στερεά ανοχήρωτη από αναγκαία έργα υποδομής. Στην ίδια λογική κινήθηκε η διαδικασία για τον προγραμματισμό του περιόδου 2127, που στηρίχτηκε σε διαβουλεύσεις και ημερίδες, που έγιναν όμως μακριά από τον εργαζόμενο λαό μεταξύ υπηρεσιακών παραγώνων και βολεμένων της διαχείρισης των προβλημάτων της κάθε μορφής εξουσίας. Καλογραμμένες ήταν οι εισηγήσεις και με ωραία φραστικά σχήματα προορισμένες να καλλιεργήσουν κλίμα εφορίας και ικανοποίησης. Μιλούσαν για αναγκαίες μελέτες που πρέπει να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και να οριμάσουν, να καταλήγουν σε προτάσεις που είναι επιλέξιμε στη βάση των στόχων όμως που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλούσαν για τις προσκλήσεις που πρέπει να εκδώσει η διαχειριστική αρχή γρήγορα. Ασαφής η γενικόλογη ήταν στο πώς θα κριθούν ή και θα συγκριθούν αυτές οι προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν οι διαχειριστές των προγραμμάτων τη δυνατότητά τους να επιλέγουν με βάση τη δύναμη της εξουσίας. Φυσικά, δεν γίνεται αναλυτική συζήτηση τοποθετήσης επί της ουσίας του σχεδίου παρουσιάστητη. Για το αν και κατά πόσο πρέπει να δίνεται κύριο βάρος στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγή ή το εμπόριο, για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, για το κριτήριο κόσμου στους ωφέλους στους κοινωνικούς δαπάνες, για την πολιτική που διαμορφώνει το κόστο της ενέργειας, τη φτώχεια και την αλέχεια, για την ιερά και των κοινωνικών αναγκών. Ακούγονται περισσότερο ευχές, εκβηλώσεις αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των διαχειριστών της εξουσίας και ορισμένες διευκολυστικού, διαδικαστικού χαρακτήρα παρεμβάση. Πολύ λίγο στέκεται η συζήτηση στο ύψος του προγράμματος που προορίζεται στα 420 εκατομμύρια ευρώ και φαίνεται μεγαλύτερο από εκείνο της προηγούμενη περίοδου, αν φυσικά ξεχάσουμε τα ίδια ενταγμένα έργα ύψους 64 εκατομμύρια ευρώ, που θα μεταφερθούν αυτή την περίοδο. Ελάχιστα γίνεται αναφορά στην κατανομή των μπόρων του ΕΣΠΑ που τα κείμενά σας αποκαλύπτουν σαν κυρίαρχο προσανατολισμός σας την επιχειρηματική βραστηριότητα και όχι την εργασία που είναι η βάση παραγωγής της περαξίας του πλούτου που παράγεται. Κοιτάξτε την εικόνα. Πιο έξυπνη η Ελλάδα το 20% των μπόρων. Πιο πράσινη η Ελλάδα το 27% των μπόρων. Πιο διασυνδεμένη η Ελλάδα το 8% των μπόρων. Πιο κοινωνική η Ελλάδα το 30% των μπόρων. Και μέσα σε αυτά είναι μόνο η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας. Η Ελλάδα πιο κοντά στους πολίτες 6%. Για τη δίκαια μετάβαση των περιεχών μετά την απολιγνητοποίηση 6%. Πουθενά δεν φαίνεται η πολιτική σας βούληση να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι. Να βελτιωθούν οι αμοιβές και οι συνθήκες δουλειάς. Να σταματήσει η φτωχοποίηση τους. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και η υποκατάσταση της μισωτής εργασίας με επιδόματα. Πουθενά δεν φαίνεται η πολιτική σας βούληση να προσαρμόζεται αυτό το προγραμματισμό στις συνθήκες που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που ολοφάδερα εντύνονται. Η ενεργειακή ανέχεια, η φτώχεια που χρησιμοποιείται σαν όμλο των ισχυρών. Η καταβαράθρονση της αγοραστικής δυνατότητας των εργαζομένων. Η αύξη της ανεργίας. Τα μεταναστευτικά ρεύματα που θα αυξηθούν. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η ιδελογοπολιτική παρέμβαση του κυρίου Μπένου που είναι πλέον διαχρονική και γενικότερη. Που στη συνεδρία της λεγόμενης Εμπιτροπής Παρακολούθησης παρουσίασε σαν κλειδί στη λύση όλων των προβλημάτων ταζδίτ, τον τάχα υγιή ιδιωτικό τομέα και τον εθελοντισμό που έλυσε τα προβλήματα της βόρειας έβοιας. Με προτάσεις γενικόλογες, χωρίς κοστολόγηση και με τη λογική της ανταποδοτικότητας να εορείται. Συζητάμε σήμερα τα πλαίσια των όσων καθορίστηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης όπου χωρίς να το καταλάβει κανείς και πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση ακούστε, ακούστε. Εγκρίθηκαν ο εσωτερικός κορισμός λειτουργίας της Επιτροπής και τα κριτήρια αξιολόγησης κάποιας πρότασης και ταυτόχρονα η εξουσιοδότηση της διαχειριστικής αρχής να λειτουργεί κατά περίπτωση με βάση της συζητήσεις. Δηλαδή ελευκό. Με βάση της συγκεκριμένη πραγματικότητας που ζούμε κατανοούμε πλήρως πόσο υποβαθμισμένος είναι ο ρόλος των ερετών οργάνων. Πόσο στενά δεμένη είναι η οικονομική διαχείριση που αποτελεί τη βάση άσκησης πολιτικής και εγγανισμούς που διαμορφώνει η κρατική εξουσία και οι πολιτικοί υποστηρικτές, οι διαχειριστές της εξουσίας και στο επίπεδο της περιφέρειας. Κατανοούμε πλήρως γιατί είναι πολυδιασπασμένη η διαχείριση των οικονομικών της περιφέρειας. Γιατί υπάρχουν τα στεγανά ανάμεσα στην ελετή οικονομική επιτροπή, τη διαχειριστική αρχή και το περιφερειακό ταμείο. Κατανοούμε πλήρως πως δεν θα βοηθούσε στο κλίμα εφορίας που θέλετε να δημιουργήσετε, αν λέγατε ολόκληρη την αλήθεια. Για το πόσο φτωχό και αναντίστοιχο των αναγκών είναι το τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας που φτάνει μέχρι τα έξι ή οχτακόσα. Για τις συλλογικές αποφάσεις που στριμόχνεται έργα, όπου γενναιόδωρα ξαγγέλεται, αν και γνωρίζετε πως θα υλοποιηθούν μετά από 15 χρόνια τουλάχιστον λόγω πολύ μικρής κατέτος χρηματοδότησης. Δεν λέτε τίποτε για τα 52 εκατομμύρια ευρώ που χρωστά η περιφέρεια, για το πόσο έργα έχουν σταματήσει λόγω απλήρωτων λογαριασμών. Με άλλα λόγια, η πρόσφατη εμπειρία μας επιβεβαιώνει τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της λαϊκής υπήρωσης, δικαιώνει την επιμονή μας στον αυστηρό έλεγχο των όσων γίνονται στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικαιώνει την άποψή μας πως η οικονομική διαχείριση σε κάθε δημόσιο φορέα πρέπει να είναι ενιαία και με εξασφαλισμένο το δημόσιο έλεγχος. Αλλά δεικνύει πως το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι εργαλείο υλοποίησης των κυβερντικών πολιτικών και μάλιστα περιορισμένης χρήσης, για να μην κινδυνεύει η υλοποίηση των όποιων πολιτικών επιλογών της άλλου σας τάξης. Ο σραϊκής υπήρωσης θα συνεχίσουμε να δρούμε με επιμονή και συνέπεια και σε αυτά τα όργανα για να δυσκολέψουμε την άστιση αντιλαϊκών πολιτικών από μέρους τους, για να αποκαλύψουμε τον πολιτικό προσανατολισμό των διαχειριστών του συστήματος που συντηρούν και αναπαράγουν αυτές τις μορφές εξουσίας απροσανατολίζοντας το λαό. Με αυτή τη λογική καταψηφίζουμε και τον απολογισμό της περίοδος 1420 και τον προγραμματισμό 21-27, που βλέπουν την πραγματικότητα με τα μάτια των μονοπολίων και της ολικορχίας του πλούτου, της κυριαρχής τάξης του πολιτικού μασισλίματος. Είναι ξεκάθαρο πως αυτός ο προγραμματισμός, όπως και η υλοποίησή του προηγουμένου στα λαϊκά στρώματα, προσφέρει μόνο ψεύτικες υποσχέσεις και ελπίδες με στόχο τελικά τον απροσανατολισμό και τις αυταμάντες. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Χρονά. Θέλει κάποιος άλλος να τοποθετηθεί. Θα ήθελα εγώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Κρυότου. Ναι, καλησπέρα σε όλους. Ναι, κυρία Κρυότου, καλησπέρα. Να πω ότι δεν μπορώ να παρανασυμφωνήσω και με τον προηγούμενο συλλογικό σημάδι. Και με τους προηγούμενους σχεδόν όλους. Να πω ότι τελικά αβαρία κάνετε. Και αισθανόμαστε σήμερα ότι ερχόμαστε να συζητήσουμε κάτι τόσο σημαντικό. Και απολογιστικά και σχεδιαστικά για το επόμενο. Και θεωρούμε ότι είναι μία αβαρία. Δηλαδή έρχεστε να παρουσιάσετε κάτι το πρωί, που ήταν σε ένα PowerPoint και θα μπορούσαμε να μείνουμε σε αυτό. Δεν αναπτύχθηκε τίποτα περιτέρων. Συνεχώς η κυρία Βούλγαρη για κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο που μας αφορά για την... Όχι του κυρίου Μπένου έρχεστε... Η απάντηση ήταν απλά να μειώσετε το ποσό. Δεν είχαμε καμία απάντηση. Αντιθέτως ο κύριος Μπένος μέχρι καιρέας έχει δώσει λεπτομέρειες για το Master Plan. Εμείς εδώ αγρόν υποράζαμε. Με την έννοια ότι οι μόνοι τελικά πληροφόροι που έχουμε από τον κύριο Μπένο, είτε γιατί κάποιοι παρέστησαν, εφόσον τον ομοποίησαν, ή κάποιοι άλλοι από το YouTube και λοιπά από τα βίντεο για τις παρουσιάσεις. Είμαστε η τελευταία τρύπα στη φλογέρα. Έρχεστε να απολυσιάσουμε λοιμμένες αποφάσεις, να αναπαράγεται θέσεις και κατευθείνει σε Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες εγώ δεν θα διαφωνήσω κιόλας, να κάνουμε και ουσιαστικά καμία διαφοροποίηση. Δηλαδή θα μπορούσε να ανήκει αυτό το σχεδιασμό, αλλά και αυτός το απολυσμός, σε μια οποιαδήποτε περιφέρεια. Γιατί σε αυτό το σχεδιασμό και απολυσμό δεν φαίνεται οι ειδικές περιπτώσεις, οι ειδικές ανάγκες περιπτωσιολογικά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μιλάμε ότι έχουμε πληγή από φυσικά φαινόμενα. Δεν φαίνεται από φαινά. Μιλάμε ότι μαστίζεται η περιφέρεια από την ανεργία. Μιλάμε ότι έχουμε πέσει μετά και την ΕΛΣΑΤ και τον πληθυσμό. Πού φέρονται όλα αυτά, πού είναι περιπτωσιολογικά, πού είναι ουσιαστικά η προσέγγιση, η ειδική για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Καμία προσέγγιση ειδική δεν υπάρχει. Τα ειδικά που σας ρωτούμε δεν ξέρετε τίποτα. Όμως εμείς ξέρουμε ότι όλα αυτά είναι λυμμένα. Μέχρι κεραίας υπάρχουν λεπτομέρειες και εσείς θα μη σε αντισφέρετε. Το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, η παράταξή μου και εγώ, έχουμε φέρει ερώτηση για τον κ. Μπένο. Και θα μας απαντήσετε συγκεκριμένα σε όλα τα ζητήματα. Και σε όλα θα χρειαστεί να μας απαντήσετε. Τίποτα. Μια βαρύα κάνατε σήμερα, επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο. Είμαστε τελευταία τρύπα σε φλογέρας και θα παραμείνουμε. Θα σας έχει βοηθήσει το βαθύ κράτος φυσικά, το κεντρικό κράτος, και εγώ είπα θεωρηκά το πιο αγορήδις, ότι εμείς να μην έχουμε καμία συμμετεχή στην αρχή. Και εσείς αυτό το πράγμα το απολαμβάνετε. Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κυρία Κρυώτου. Κάποιος άλλος. Κύριε Περιφερειάρχη. Ευχαριστώ. Αρχικά ήθελα να απαντήσω στην φίλη μου την κυρία Κρυώτου και ουδόλως ουρανικά το φιλί μου απολύτως, ότι δεν κάναμε αβαρία και πλέα στον ήρθαμε και φυσικά το ήρθαμε και δεν ήμουν φύγει από τον κ. Ανωνστάκη, που είχε δηλώσει την αδυναμία του από πολύ καιρό άνθρωπος, αλλά τελείω και μέρος και όλων των παρεδροσκομένων, από όλες τις παρατάξεις, οι οποίες συμμετέχουν πάρα πολύ να εργάσουν μια εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση. Τώρα, άκουσα με πάρα πολύ προσοχή τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων και αν εξαρτήτως του αν συμφωνούμε ή όχι, ή σε τι βαθμό με αυτές, ούτε συμπράττως πολύτιμες προσλαμβάνουσες τόσο σε σχέση με την καταγραφή των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, όσο σε σχέση και με τον εφεξής σχεδιασμένο μας. Φυσικά, οι συναδέλφοι ή περισσότεροι έπιασαν ένα πολύ ευρύ φάσμα της ποντακταίνωμένων στη στερά Ελλάδα ή και συνολικά στη χώρα μας, αλλά και με ένα ιστορικό βάθος. Δεν θα αναλώσω τον χρόνο για να τοποθετηθώ πάνω σε όλες τις ζητήματα όλης της χώρας, και όλης περιφέρειας όλων των εποχών που τέθηκαν. Παρ' ό,τι η προσωπική μου άποψη είναι ότι πολλές φορές από ποιο μετερίζει η πολιτικόπη, από ποιες καταβολές, από ποια παράταξη και αν βρισκόμαστε και να ανήκουμε, νομίζω πως δεν αξίζει τον κόπο να μηδενίζουμε. Δεν είχα φυσικά την προσδοκία ότι θα έρθουμε έτσι για να υπερθεμαθήσουμε σε επαναγυρισμούς. Όταν δεν το κάνουμε εμείς οι ίδιοι, ακόμα και στις πιο ευχάρισσες περιστάσεις ή στις πιο καλές στιγμές. Και αυτό εκπορεύεται από μια πολύ συνειδητή διάθεση, συνεμινώντας πάνω στα πράγματα. Πολύ δε περισσότερο, λοιπόν, δεν έχουμε αυτή την προσδοκία από συναδέλφους με διαφορετικές καταβολές και προσεγγίσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως δεν είναι στην ολοκλήρωση του 2022 μια περίοδος που μπορούμε να μιλούμε στη στερεά για αποδομηχάνιση. Δεν είναι μια περίοδος που μπορούμε να μιλούμε, όπως μου λέγαμε στο παρελθόν, για την ενεργία. Η εργασία έχει πάρα πολλά προβλήματα, έτσι και δεν εμβαθύνω σε αυτό. Υπάρχουν επίσης κοινωνικά ζητήματα εξαιρετικά σοβαρά, πως είναι ακρίβεια και πάρα πολλά ακόμη. Είχα, μάλιστα, και χθες έκανε μια εξαιρετική μερίδα το Εργατικό Κέντρο. Παρευρέθηκαν και συνάδελφοι, ο κ. Μπέτσιος, ο κ. Λάμπου, και είπαμε πολύ διαφέροντα πράγματα. Ο Γιώργος Γέμμελος. Αλλά σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως όλοι έχουμε τη δυνατότητα να οριοθετούμε την αποτύπωση κάποιων γεγονότων στα πραγματικά τους μεγέθη. Θα σταθώ μόνο σε ένα ζητούμενο, που τέθηκε από τους περισσότερους συναδέλφους και δύο τους επικεφαλείς παρατάξεν, σε σχέση με το ύψος του νέου ΕΣΠΑ. Ακούστηκε ότι ό,τι συνέβη επειδή η στερά Ελλάδα φτώχη είναι απότομα. Ακούστηκε ότι συνέβη κατά τύχη. Ακούστηκε ότι συνέβη επειδή... Τι άλλο, μ' άκουσα διάφορα. Ό,τι επειδή, βάση πρωτός, οι διάφορες μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ακούστηκαν όλες αυτές τις επόψεις. Ιευτυχώς, πολύ συγκεκριμένες στοιχεία διαψεύδουν απολύτως αυτή την άποψη. Η στερά Ελλάδα παίρνει ένα υπέρ διπλάσιο του σημερινού πρόγραμμα ΕΣΠΑ ως αποτέλεσμα μιας πολύ σοβαρής τεχνοκρατικής δουλειάς και μια εξίσου ισχυρής και στιβαρής πολιτικής διεκδίκησης. Η τεχνοκρατική δουλειά, που από κάποιον συνάδελφο αφησβητήθηκε, αποδεικνύεται από μια σειρά μελετών, τις οποίες έκαναν πολύ εξειδικευμένοι οι πιστοίμονες σε συνεργασία με τη διαχειριστική μας αρχή και οι οποίες τεκμεριώνουν σε απόλυτο βαθμό το δίκαιο του ετοίματός μας για ένα πολύ μεγαλύτερο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και για την συσσορευμένη αδικία των προηγούμενων ετών. Η διαχρονικότητα της διεκδίκησης, νομίζω ότι θα πρέπει να κλειφθεί από όλους μας, η αναφορά μας διαχρονικότητα της διεκδίκησης, θα πρέπει να κλειφθεί ως κάτι θετικό, υγιές και αποτέλεσμα μιας, έτσι, της απουσίας οποιουσδήποτε ναρκισισμού από την περιφερειακή αρχή. Το εύκολο είναι, όταν παίζεις ποδόσφαιρο και βάζεις έναν γκόλ, να πανεγυρίσεις τον γκόλ σαν να το έχεις βάλει μόνος σου. Αλλά πάντα κάποιος σου γυρνώσει την μπάσα, κάποιος έχει ξεκινήσει το παιχνίδι, κάποιος έχει ξεκινήσει η ελπροσπάθεια, από πίσω υπάρχει ένας προπονητής και πάνω σε αυτό είναι στημένη μια ομάδα. Ο μύος, όταν σπάσει μια πέτρα που την έχει τυπεί σε 100 φορές, δεν την έσπασε το κατωστό χτύπημα, το έσπασαν και η προηγούμενη σε 99. Με αυτή, λοιπόν, τη διάθεση, αναδεικνύουμε τη συμβολή και τη συσφορά και οριζοντίως όλους τους θρησμικούς συστημάτους της Ψητρίας Ελλάδας και κατακορύφως όλους όσοι βρέθηκαν σε αυτή τη θέση και σε αυτή την ευθύνη και σε άλλες θέσεις και ευθύνες πριν από εμάς. Και το κάνουν και πολύ περήφανο και πολύ συνειδητά. Για αυτό, λοιπόν, το λέω ξανά ότι είναι μια πανεστρολαδική κοινήκη. Στο πολιτικό σκέλος, μάλλον εγγραφικώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο Μιλών αλλά και πάρα πολύ ακόμη εκπρόσωποι φορέων και θεσμών της Ψητρίας Ελλάδας από το πλήθος και το είδος των αναφορών, των δημόσιων δηλώσεων, των επισκέψεων, των επαφών που κάναμε προς κάθε κατεύθυνση στις Βρυξέλλες στην Κυβέρνηση, σε Συναδραμμένο Υπουργείο, στον Πρωθυπουργό, στα Μέσα Ενημέρωσης, όπου δείπετε, για να ακουστεί το δίκαιο, το εντυμάτιό μας, το οποίο είχε τεκμηδεωθεί νωρίτερα με επιστημονικό τρόπο. Και για να κλείσουμε μόνο με δυο πολύ απλανούμερα που συνοψίζουν όλο αυτό το υπόβαθρο που λέει ότι στερά Ελλάδα, το δικαιουργούτο ΜΕΝ, αλλά δεν είναι αποτέλεσμα της έκτακτης φτωχοποίησης, δε. Η στερά Ελλάδα έχει το 5% του πληθυσμού της χώρας. Στο τρέχον πρόγραμμα έπαιρνε το 3,6% του αθρίσματος των περιφερειακών προγραμμάτων. Στο νέο πρόγραμμα παίρνει ακριβώς το 5% του αθρίσματος των περιφερειακών προγραμμάτων. Παίρνει δηλαδή, αν μοιράζονται στις περιφέρειες δέκα δις, παίρνει ακριβώς, κατά την στοιχεία, το κλάσμα που ταυτίζεται με τον πληθυσμό της. Ωστόσο, αν δούμε, επειδή η κατανομή του ΕΣΠΑ τα δύο πιο βασικά κριτήρια είναι ο πληθυσμός και το ποσοστό και το κατακεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με το ευρωπαϊκό, διαπιστώνουμε ότι το ΕΣΠΑ μετρήθηκε, μάλλον αυτή μετρήση για την κατανομή των πόρων έγινε με το σαναφοράς το 2017. Άρα και να έχει φτωχοποιηθεί, νομίζω ότι δεν φτωχοποιήθηκε στα δυο χρόνια της προγραμματικής περιφερειακής στιτίας η Στερεά Ελλάδα, πολύ περισσότερο που έγινε μέχρι το 2017. Όπως αντίστοιχα, θα μπορώ να πω ότι επειδή φτωχοποιήθηκε συνολικά, θα ήταν πολύ εύκολη διατύπωση να πούμε ότι φτωχοποιήθηκε λόγω μιας κυβέρνησης που είχε ήδη προοριγηθεί και είναι τα δυο χρόνια. Όμως δεν μπορούσαμε αυτήν την επιχειρηματολογία, γιατί όσο και αν όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά θέλουμε να μας πιστένεται η άναδη και να χρειώνεται στους αντιπάλους μας επιτώσεις, η αλήθεια είναι ότι η συμβολή κάθε έρετου έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό και λάθος. Έρχομαι λοιπόν και λέω, η Στερεά Ελλάδα η χώρα κατά το 2017 είχε 67% κατά κεφαλήν ΑΕΠ επί του Ευρωπαϊκού. Βλέποντας αυτό κατά περιφέρεια, ακόμα και το 2017 που ήταν έτος αναφοράς, η Στερεά Ελλάδα είναι με βάση αυτά τα στοιχεία η τρίτη πλουσιότερη περιφέρεια σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 62% και έχοντας πιο πάνω την Αττική με 91%, το Νότιο Ιαγίου με 72% και όλες τις υπόλοιπες 10 περιφέρειες πιο κάτω. Άρα λοιπόν η Στερεά Ελλάδα παρότι στο έτος αναφοράς 2017 παρέμενε στα χαρτιά μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα τρίτη, εντούτοις αυτό δεν το χρειώθηκε παίρνοντας έσπα πολύ πολύ μικρότερα από τον πληθυσμό της όπως εδώ έχουμε αναλογούσει, αλλά παίρνοντας έσπα ακριβώς το ποσοστό του πληθυσμού της όπως και έγινε προς χαράβαλόν μας. Και βέβαια αυτό το στοιχείο έκανε και μία αναφορά και ο Απόστολος Γκλέτσος και νομίζω ο Δημήτρης Ωναγνωστάκης και χαίρομαι που την έκαναν γιατί ήταν η πρώτη μου κουβέντα μόλις οριστικοποιήθηκε το έσπα και συνειδητά η πρώτη μου κουβέντα που είπα δημόσια και σε όλους τους τόνους ότι αυτή η αδικία διακόπηκε, δεν αποκαταστάθηκε αναδρομικά. Άρα λοιπόν χαιρόμαστε που διακόπηκε είναι πολύ σημαντικό και τη μοιραζόμαστε αυτή τη χαρά αλλά έχουμε πάντα στο νου μας ότι κάτι θα πρέπει να γίνει και για αυτή την επισώρευση οικονομικής ειστέρησης που δέθηκε η Στερεαλλάδα λόγω της θεστιστικής τρελόσης και η οποία έχει και σήμερα αντίκτυπο ώστε να την ξεκάζει κοινωνικά της μαγεύης. Μένως αυτά πλατείασα στην δευτερομιλία αλλά ήθελα να είναι πάρα πολύ σαφές σε όλο το σώμα και σε όλους όσοι μας ακούνε τους τρελαδίτες και ο τρόπος με το οποίο φτάσαμε στο σημερινό πρόγραμμα γιατί αυτό μας αυξάνει ακόμα περισσότερο την ευθύνη να το αξιοποιήσουμε όχι μόνο με την ποσοτική απορρώφηση αλλά με το να το κάνουμε να πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ. Είναι χρήματα και ως Ελλήνων και ως Ευρωπαίων πολιτών και είναι βέβαια και μια τεράστια ευκαιρία να δώσουμε αυτά που πρέπει στην κοινωνία μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Χρονά, έχετε μια επίκαιρη ερώτηση. Για το νομό σχέδιο, για την υγεία. Ό,τι θέλετε. Ό,τι θέλετε. Θέλετε να το συζητήσουμε τώρα, θέλετε να μεταφέρουμε. Εν πάση περίπτωση δεν είναι. Η πρώτη τοποθέτηση αφορούσε να το δούμε σήμερα γιατί σήμερα ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου. Αυτό το νομοσχέδιο για μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Γιατί στην ουσία καταργεί την αποκλειστική απασχόληση στους γιατρούς που δουλεύουν στο εθνικό σύστημα υγείας και δίνει το δικαίωμα σε κάθε μορφή σχέση εργασίας να μπαίνουν στα νοσοκομεία. Αυτό γίνεται στην προσπάθεια τους να πούν ότι βελτιώνεται ο μισθός, οι αποδοχές των γιατρών. Στην ουσία τι γίνεται. Βαστά είναι καθυλωμένες τις ευθύνες του κράτους να αμίβει τους γιατρούς που κάποτε επενούσε για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα προβλήματα της δουλειάς των νοσοκομείων και τους βγάζει στην ελεύθερη αγορά, στην οικονομία της αγοράς διευρύνοντας την εμπορευματοποίηση της υγείας να τα βγάλουν οι ίδια κάνοντας επάγγελμα, επίσημα. Δηλαδή σε κάθε νοσοκομείο θα μπορούν να υπάρχουν γιατροί με μπλοκάκι, γιατροί με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης και ταυτόχρονα το δικαίωμα να έχουν και ιδιωτική πελατεία. Καταλαβαίνετε ότι οι ίδιοι δημόσιοργανισμοί θα γίνουν δρόμος για να ικανοποιήσει καέλλα στις ανάγκες της εμπελατίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά την ελεύθερη δραστηριότητα των γιατρών σε εμπορικό επίπεδο. Αλλά πίσω από αυτό, ή στην ουσία αυτού, τι κρύβεται. Βαθύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας. Έχεις δευτά, ζεις. Δεν έχεις, πεθαίνεις. Εμείς έχουμε την αντίπωση πως πρέπει να πάρει κάθε φορέας υπόψη του πως μία τέτοια βαθιά αντιδραστική αλλαγή του εθνικού συστήματος υγείας, που μάλιστα απορρίπνεται από όλους τους φορείς των υγειονομικών γιατρούς και νοσηλευτές, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Θεωρούμε πως όλοι πρέπει να εκφράζουν την αντίθεση τους. Θέλετε να σας πω, έχει κι άλλα άρθρα αυτό το νομοσχέδιο. Ένα πολύ σημαντικό άρθρο. Εμπορευματοποίηση παραπέρα την υγεία βαθαίνει την υποχρέωση του κόσμου του εργαζόμενου λαού, της εργατής δαγκής οικογένειας, που για να απολαύσει υγειονομικές συμπεριζίες βάζει τα χέρια στην τσέπη, αλλά κάνει και κάτι άλλο. Κάνει και ένα δώρο στους κλιντικάρχες. Ξέρετε ποιο είναι το δώρο που τους κάνει. Έχει λήξει άδειά τους από το 20, την παρατήρη και μάλιστα τους δίνει το δικαίωμα να μην κάνουν τίποτε, ούτε τα παράβολα να πληρώσουν, ούτε φορολογικό έλεγχο να υποστούν, ούτε ουσιαστικό έλεγχο της διτουργίας να δεχθούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο ταξικά προσανατολισμένο. Πληρώνει πολύ, ο λαός θα πληρώσει με μια βαθύτερα εμπορευματοποιημένη υγεία και οι κλικάρχες τρίβουν τα χέρια τους. Και το τελευταίο, ετοιμάζουν και δύο τροπολογίες σε αυτό το νομοσχέδιο που σχετίζουν με τη συμμετοχή στα φάρμακα. Έτσι ώστε να είναι ολοκληρωμένη η παρεμβασή τους, ο λαός να πληρώνει για τις ανάγκες του. Η ανταποδοτικότητα που βλέπουμε στους ΟΤΑ να καθιερώνεται, να επεκτείνεται, να επεκτείνεται και στην υγεία. Σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης που έχουν χρησιμοποιηρώσει χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι. Θέσαμε το θέμα αυτό και απαιτούμε, απαιτούμε. Ζητάμε να προβληματιστείτε όλοι, αλλά λαμβάνετε ευθύνες απέναντι στον λαό, απέναντι στο σύστημα υγείας, απέναντι στη λογική της εμπορευματοποίησης. Είναι το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσουν κι άλλα. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να αντισταθούμε. Συμπληρωματικά σ' όσα έφερε ο Τάσος Χρονάς. Κατά τη γνώμη μας το Περιφυριακό Συμβούλιο θα μπορούσε, αν εξάρτητα από ποια προσέγγιση μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς σε σχέση με τα ζητήματα υγείας, που μπορεί να έχει και διαφορετικότητα σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο όμως γι' αυτό το νομοσχέδιο θα λέγαμε ότι μπορούσαμε να ομολογήσουμε στο ζήτημα της άμεσης αποσυρσής του. Να μην συζητηθεί στη Βουλεία, αν και συζητιέται αυτήν την ώρα, ωστόσο όμως μια πολιτική απόφαση περί αποσυρσής σημαίνει αντίθεση σε αυτό που επιδιώκεται να κάνουν. Πολλοί δε περισσότερο που υστεραία έχει σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα της υγείας. Νοσοί σοβαρά. Κυρία Αντιπρόεδρε με τη σειρά μου θα ήθελα το λόγο σας παρακαλώ. Ναι κυρία Νατμούστα. Κοίταξτε είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πρωτοβουλία. Αυτή η πρωτοβουλία που πήρε σήμερα η Λαϊκή Συσπήρια σχηματιπλής και απόλυτα σύμφωνος. Και η άμεση αντίδραση του πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας Τερειάδας έκαινε καθοριστικό και θα έλεγα πέρα από το συμβουλικό και είναι ουσιαστικό περιεχόμενο. Και βεβαίως ταυτίζεται η παράταξή μας, η παράταξη Τερειάδας Υπεροερχής με την πρόταση για να εκδοθεί σήμερα μια πολύ μικρή θα έλεγα σε μέγεθος απόφαση αλλά τεράστια σε συμβουλισμό που το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερειάδας να απαιτεί να ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Κυρίες και κύριοι συμμένες δεν κομίζω γλάτκα εις ασθενά. Είμαι γνωστός σε όλους σας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της νέας δημοκρατίας επιχειρεί να καταργήσει τον πυρήνα του εθνικού συστήματος υγείας στη δημόσια δηλαδή δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας. Σας θυμίζω πόσο ατιφατικό και πόσο παράδοξο είχε αυτό όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και εσύ αυτό ήθελαν και μας καλούσαν να βγούμε στα μπαλκόνια και να χειροκροτήσουμε για την προσφορά των γιατρών του εθνικού συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι σίγουρο συνάδελφες και συνάδελφες ότι η κατάργηση της πληρής και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομιακών γιατρών και η δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ, οι ιδιότητες γιατροί και βέβαια με το αζημίωτο και ματώνοντας η τσέπη του απλού πολίτη καταλεί στην πράξη. Την εμβληματικότερη, την σημαντικότερη κατάκτηση του κινήματος της μεταπολίτευσης που είναι το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας. Οι συνέπειες για όλους μας, μα για όλους μας, θα είναι τραγικές. Και μάλιστα σε μια χώρα όπου οι ιδιωτικές δαπάνες των οικοκυριών για την υγεία, σημειώστε το, αυτό είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και γι' αυτό συμφωνούμε με την πρόταση της ΝΥ. Τώρα μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο μία απόφαση που να ζητάει την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο που διαλέει το εθνικό σύστημα υγείας δεν είναι μόνο υπόθεση των γιατρών και των εργαζόμενων στον χώρο της υγείας. Δεν είναι ζήτημα μόνο των επαγγελματιών υγείας. Είναι ζήτημα, είναι υπόθεση όλης της ελληνικής κοινωνίας. Χαιρετίζουμε λοιπόν τον αγώνα της ΕΙΝΑΠ, της ΑΔΕΔΙ, της Πολυδίν, της ΟΕΝΓΕ και βεβαίως είμαστε υπέρ του αγώνα των γιατρών για αξιοπρέπεια και ισότητα στην υγεία. Η διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας δεν την πληρώνει κάποιος. Δεν είναι μόνο εισβάρος ενός. Είναι εισβάρος συνολικά της ελληνικής κοινωνίας. Είναι εισβάρος όλων μας. Υπό αυτήν την έννοια, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της λαϊκής εισπήρωσης, στηρίζουμε την πρότασή της για έκδοση απόφαση του Περιφοριακού Συμβουλίου για άμεση απόσαρση και βεβαίως θα τη στηρίξουμε, εάν και εφόσον αυτή ταιτεί σε ψηφοβόρεια. Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κυρία Πρόεδρε και εγώ, αν δεν είναι η κυρία Μπατζελή εδώ. Ναι, κύριε Μπατζελή. Δεν ξέρω. Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Σε ένα λεπτό θα τελειώσω. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μια από τις συμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες, προσφέροντας τις υπηρεσιές του σε όλους τους πολίτες. Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η Κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΙ και την πρωτοφάθμια φροντίδα Υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτεότερη στελέχωσή του, αλλά και να κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην υγεία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε εντελώς, γιατί αποδιογραφώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καταργεί την πλήρια και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομεικών γιατρών και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς. Και όλα αυτά την ώρα, που μέσα σε ένα ασθητικό περιβάλλον ανατινήσεων κυβερνηθορισμού, οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από την Βουλγαρία και την Λιουθμανία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα, μια θεευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι εξυπηρέτηση συμφέροντων μικρών και μεγάλων, ακόμα και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών. Συμφωνούμε και εμείς να εκκλωθεί ψεύστημα. Υπάρχει κάποιος άλλος να φέρει με το πορτοβούλι. Αν δεν μιλήσει ο κ. Μπασδέκης θα ήθελα για ένα λεπτό το λόγο. Ναι κ. Γιώτην. Έχω το λόγο. Ναι, ναι. Θεωρώ κ. Συναδροφή ότι είναι τουλάχιστον αστείο και προκλητικό να μιλάμε για δημόσια υγεία. Όπως το ίδιο αστείο είναι να μιλάμε για δημόσια παιδεία. Ξέρουμε που πάνε και είναι και αστείο να μιλάνε όλα τα κόμματα που μετήχαν των κυβερνήσεων αυτά τα 48 χρόνια. Με αποκορύφωμα την μεσεωνικού τύπου χουντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έχει αφανίσει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία. Και τώρα με αυτό το νομοσχέδιο θέλει να την κάνει πλήρως ιδιωτική. Για να έχουν πρόσβαση στην υγεία μόνο οι έχοντες και οι κατέχοντες. Φυσικά και βλέπω πολύ θετικά την πρόταση και θα υπερψηθήσουμε το ψήφισμα. Ευχαριστώ. Με ακούσατε? Ναι. Βεβαίως, βεβαίως. Ναι, σας ακούω. Ναι, σας ακούσαμε. Κύριε Χρονά, επί κυρία ρώτηση είχατε καταθέσει πρόταση ψηφίσματος. Επί της διαδικασίας σας ρωτάω για να ξέρω τι να κάνω. Την άποψή του. Ναι. Υποστηρίζομαι. Ναι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει το ψήφισμα πώς μπορεί, δεν μπορεί. Έπρεπε να είχε κατατεθεί πρόταση ψηφίσματος τώρα για να το βάλω εγώ στη ψηφοφόρεια. Ακούστε. Αν καθίσουμε και σταθούμε στο τυπικό δεν θα κάνουμε τίποτα. Το ουσιαστικό είναι να εκφράσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την πεποίθησή του ότι αυτό το νομοσχέδιο να μην προχωρήσει. Ναι. Με ποια διαδικασία όμως θα το κάνουμε όμως. Με μια φράση να πούμε. Να μην προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή. Να το πούμε με τη διαδικασία μας. Ναι. Δεν είναι απαραίτητο να το ψηφίσουμε και να βγει και ψήφισμα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αν ομονοεί. Κύριε Πασδέκη, νομίζω έχει μεγαλύτερη αξία το ψήφισμα και θα δώσει μεγαλύτερη αξία και αυτήν την πράξη. Δηλαδή προτείνει το κατένας μας να πει, η κάθε παράταξη να πει τι πιστεύει. Τοποθετηθήκαμε νομίζω. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε τώρα. Άμα τοποθετηθήκατε. Δεν τοποθετηθήκαμε όλοι. Ωραία. Θέλει κάποιος άλλος να τοποθετηθεί. Άμα τοποθετηθήκαμε, εσάς, σαν Προεδρείο, σας πειράζει να μπει πρόταση ευθείας ψήφισμα. Κατ' αρχάς... Εσείς αποφασίζετε. Μπορέπετε, κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Κατ' αρχάς, δεν έχουμε προλάβει να τοποθετηθούμε η παράταξη της περιφερειακής αρχής και η ενωτική περιφερειακή και η αμφισικά επιθυμή. Σε εμάς, παράτι, όπως γνωρίζετε από τον Καναρισμό, υπάρχει ιδιακριτική ευχαία της εισαγωγής ή μη ενός τέτοιου θέματος σε λογική ψηφίσματος, είναι απόλυτος αυτονόητο πως, το έχω πει και από την ψήφιση του νόμου και τώρα μια περίσταση εφαρμογής, ότι ουδέποτε θα παρεμποδίσουμε δι' αυτού του δικαιώματος την ψήφιση ενός θέματος, αν εξαρτήτως αν εμείς συμφωνούμε, διαφωνούμε με αυτό. Οφείλει, ωστόσο, να επισημάνω ότι το θέμα τεθεί με τη μορφή επίκαιρης ερώτησης. Η προετοιμασία που έχει γίνει από το Σύνολο των Παρταξιών είναι ανάλογη. Ακόμη και η φυσική παρουσία, η ιδιαδικτρική παρουσία είναι ανάλογη. Οπότε, υπό αυτή την έννοια, νομίζω πως δεν είναι και πάρα πολύ δίκαιο να τεθεί αυτή τη στιγμή ως ψήφισμα. Αν παρ' όλα αυτά, αυτή είναι η βούληση της παράταξης που το εισήγα και θα είναι πολύ τούσα δηληπτό. Κύριε Βέν, με το που θετηθούμε εκεί για το θέμα, για την ουσία του θέματος. Το νομοσχέδιο για τη διαχείριση, όπως έχει τεθεί σε σχέση με τη δημόσια υγεία, δεν άπτεται προφανώς με άμεσο τρόπο των θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, η δημόσια υγεία σε όλη τη χώρα και, αν πρόκειμον, στη περιφερειά μας, αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο. Και, μάλιστα, έχουμε κάνει και ειδικές συζητήσεις στο περιφερειακό μας συμβούλιο και έχουμε ασχοληθεί πανελειμμένα, έχουμε συμμετάσχει και σε συνεργασίες δημοτικών συμβουλίων, εκπροσωπή μας για το σκοπό αυτό και, σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Σε σχέση με το νομοσχέδιο, όπως τέθηκε, έχουν ακούσει πολλά από διάφορες μεριές. Δεν θα μπω στη λογική της συνολικής του αξιολόγησης, γιατί έχει μια αρκετά ειδική εξειδίκευση σε σχέση με όσο επάγεται. Ωστόσο, οφείλε να πω, με κάθε ευθύνητα, ότι έχω σπράξει στις δικές μου προελαμβάνωσες, τις οποίες εκφράζομαι αυτή τη στιγμή και παραταξιακά, έχουμε σπράξει και κριτική, όπως αυτή που τέθηκε μόλις τώρα και από τους συναδέλφους, αλλά και πάρα πολλά σχόλια από επαγγελματίες, ενεργούς γιατρούς ιδίως του δημοσίου, οι οποίοι το θεωρούν ως μια πολύ καληθετική εξέλιξη. Φυσικά, οι γιατροί εκφράζονται από τα συλλογικά τους όργανα, όπως και εμείς από το δικό μας. Δεν εζητήκε προς προσωπικών απόψεων. Ωστόσο, επειδή στην περιφέρεια αστρας Ελλάδας έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε βαριά στελεχοπαινία σε ιατρικό προσωπικό, η οποία οφείλεται ενδεχομένως, κατά ένα μέρος, σε ελπίες θέσεις που ανέβουν στις δομές ΕΣΙ της Στερεάς Ελλάδας, Νοσοκομική Κεντρικής, οφείλεται όμως ξεκάθαρα και, κατά άλλο μέρος, στην απροθυμία ή αδυναμία ιατρών να έρθουν να υπηρετήσουν στις δομές ΕΣΙ της Στερεάς Ελλάδας. Και οι πολιτικές που προκρίνονται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, αν εξαρτήτως του πως τις αξιολογεί κανείς συνολικά, θετικά ή αρνητικά, έχουν και το στοιχείο του κινήτρου της στήριξης ιατρών να υπηρετήσουν σε άγωνες περιοχές. Νομίζω πως να το καταψηφίσουμε συνήθως, εδώ είναι υπηρετή της στουχοθεσίας της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας συνολώς. Δεν το λέω με διάθεση να προδείξω σε κανέναν την αγαψή του προς τόγου. Ωστόσο, νομίζω και θεωρώ ότι επειδή ταυτόχρονα με τις μεγάλες εικόνες και με τα μεγάλα αφηγήματα, οι τοπικές αναγνώσεις έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, ότι θα πρέπει για όλους αυτούς τους λόγους να είμαστε αρκετά πιο επιφυλακτικοί πριν την απόλυτη καταψήφιση ή την επιλογία ανάμεσα στον Σανάκη και στον Σταύρωσον. Νομίζω, νομίζω και πριν. Όχι, αν θέλει ο περιφερειάκης κάτι άλλο να απαντήσει, όχι. Προσωπικά, εγώ δεν καταλάβα ο περιφερειάκης τι θέση πήρε, υπέρ, κατά, δεν το καταλάβα. Για να μην μακρυγορούμε, εγώ στις 100 συμφωνώ με την επιχειρηματολογία της συγκεκριμένης πρότασης και ψηφίζω υπέρ, νομίζω ότι πρέπει να βγει σαν ψήφισμα από το περιφερειακό συμβούλιο, ένα ψήφισμα που θα λέει ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσερθεί όπως είναι. Στο όπως το λέει η λαϊκή συσπήρωση. Συμφωνώ απόλυτα. Να πω μια γνώμη. Κοιτάξτε, εμείς καταθέσαμε αυτό με τη λογική να συζητηθεί το ζήτημα και επειδή είναι επίκαιρο και αναγκαίο αυτή την ώρα που συζητιέται στη Βουλή ένα περιφερειακό συμβούλιο ως θεσμικό όργανο να πάρει θέση απέναντι σε αυτό, εμείς κατανοούμε και τη διαφορετική γνώμη ή προσέγγιση που κάνετε σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Δεν συμφώνουμε, αλλά την κατανοούμε. Θέτουμε το εξής ζήτημα. Όλοι, μα όλοι, οι φορείς υγειονομικοί έχουν τοποθετηθεί υπέρ της απόστασης αυτού του νομοσχέδιου. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να είπε το αντίθετο. Είτε είναι ιδιώτης γιατρός, είτε είναι δημόσιος γιατρός, είτε είναι νοσηλευτής στο δημόσιο σύστημα υγείας, είτε όχι. Κάποιος ο κόσμος, λοιπόν, που έχει άμεση γνώση και αντίληψη για το τι συμβαίνει στα νοσοκομεία και συνολικότερα στο σύστημα υγείας τοποθετείται αρνητικά απέναντι σε αυτό. Αυτό, αν κάποιον θα πρέπει να τον προβληματίσει, τότε θα πρέπει να σταθεί κυρίως αλληλέγγιος απέναντι σε αυτή την προσπάθεια που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Τουλάχιστον για αυτό το λόγο. Πολύ περισσότερο που η προσέγγιση του κυριών Αγροστάκη προηγούμενα έχει το χαρακτήρα του ότι, δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς στο ζήτημα αυτό, αλλά αφορά κυρίως το λαό, για το τι υπηρεσίες υγείας θα έχει, εμείς θα λέγαμε ότι το Περιφυριακό Συμβουλείο να αφουγγραστεί καλύτερα ακριβώς αυτό που ζει αυτό το χρονικό διάστημα. Αν το αφουγγραστεί, τότε νομίζω ότι πολιτικά, ανεξάρτητα από ότι εσείς λογικά, εντάξει, το καταλαβαίνω, είστε υπέρ της κυβερνητικής αντίληψης για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να προσυγγίσετε με την πεποίθηση του λαού, με αυτό που έχει ο λαός, με αυτό που αισθάνεται. Αν το πάλι δεν θέλετε, εμείς το θέτουμε στη ψηφοφορία ως ψήφισμα μόνο με τη λέξη, στεκόμαστε λιλέγγιοι στους υγειονομικούς που παλεύουν αυτή τη στιγμή για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και λέμε ναι στην απόσυρση. Αν κάποιος θέλει να το αποθήτει κατά, είναι ελεύθερος να το αποθήτει κατά, θα κριθεί όμως από το λαό. Κύριε Μπαστέ και αγαπητέ μου Κώστα, ανταλλάξαμε, νομίζω, είναι πολύ σαφήνια της απόψης μας. Επιτρέψτε μας να έχουμε και μια πιο τοπική ανάγνωση πάνω στα ζητήματα, πέρα από την πανελλαδική προσέγγιση που μπορεί να έχει κάποιος. Σας είπαμε ότι την απόψη μας, και για το πώς διαιντολογικό θεωρούμε λίγα λεπτά πριν τελειώσει η συνεδρία, είναι να μετασχηματιστεί εκτάκτως η επίκαιρη ερώτησή σας σε πρόταση ψηφίσματος, ειδικά τη στιγμή που σε πέντε μέρες έχουμε εκκλημμένο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά ταυτόχρονα είπα ότι από θέση αρχής δεν θα παρεμποδίσω την ψήφιση εφόσον ομού τέτοιο. Άρα λοιπόν, το Προεδρύο, καλούμε το Προεδρύο από τη δική μας πλευρά να θέσει το θέμα με αυτή τη λογική που είπαμε προηγούμενα, ως αλληλέγγυη στα αιτήματα των υγειονομικών και του λαού συνολικότερα κατά τη γνώμη μας, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλία, τη συζήτηση στη Βουλή, να αποσυρθεί γενικώς. Να το θέσω προφορικά θέλετε. Να το θέσετε προφορικά γραπτά όπως νομίζετε εσείς καλύτερα, ως Προεδρύο συνοηθείτε εδώ. Και να μπεις σε ψηφοφορία. Και να μπεις σε ψηφοφορία. Θα μας αφήσετε δυο λεπτά να δούμε. Φυσικά και δύο, και τρία, και πέντε κι όσο θέλετε. Από μας είστε ελεύθεροι να συνεχίσετε. Αυτή η φράση δηλαδή, ένα ψηφοφόρο που θέλει αυτή η φράση. Αυτή η φράση. Στεκόμαστε, ελληνικοί στους υγειονομικούς συνολικά παλεύουν αυτή τη στιγμή για την απόσταση και στηρίζουμε αυτή τη θέση. Είμαστε υπέρ της απόστασης. Υπέρ της απόστασης, ακριβώς. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στέκεται αλληλέγγιο στους αγώνες των υγειονομικών και υιοθετεί το έτοιμα για απόσεις του Μοσκεδίου. Νομίζω ότι αυτό και τελειώσαμε. Όπως βλέπετε, αυτό το ζήτημα δημιουργεί πρόβλημα, όχι στη δική μας παράταξη. Δεν είμαστε έτοιμοι για να δούμε. Εμείς πρέπει να συνεργηθούμε. Θα μας δώσε λίγο χρόνο. Τι να ερωτείς τώρα, Ζωπιά, οπότε δεν τους ανέβασε πριν το Ισίπου. Δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα άλλο. Δεν χειριστήκαμε και δεν μίλησα. Δεν χειριστήκαμε και δεν μίλησα. Μέχρι το Λόγο του Κρίσιμου, κατεπείγοντας θέματος και οι τύποι περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Θεωρώ ότι πρέπει να το βάλουμε τώρα σε ψήφισμα. Δηλαδή θα κάνουμε παρατυπία τώρα, δεν ξέρω. Εγώ δεν ξέρω το μόνο που δεν μπορώ να γνωρίσω. Κυρία Προεδρέ, αν μπορεί να μεταγραφεί τώρα τελευταία στιγμή μια ερώτηση σε ψήφισμα. Έχετε δυνατότητα να με διδάσεις μια ερώτηση σε ψήφισμα. Βέβαια, ζήτησε η λαϊκή συσπήρωση να τοποθετηθούν και όλες οι παρατάξεις. Τη στιγμή, λοιπόν, που έγινε ενδιεξοδική συζήτηση και καταλήξαμε ότι όλο αυτό, στης παρατάξης, τέλος πάντων, στις περισσότερες παρατάξεις, υπάρχει, μάλλον, κοινός τόπος για απόσυρση, όπου πρέπει να υπάρχει κοινό τόπος για απόσυρση, όπου πρέπει να υπάρχει κοινό τόπος για απόσυρση, να υπάρχει, μάλλον, κοινός τόπος για απόσυρση, τότε, αυτόματα, μπορεί να τεθεί έτοιμα για ψηφοφορία επί ψηφίσματος και το Προεδρείο να το θέσει στο σώμα. Αν το σώμα εγκρίνει το ψήφισμα, είναι ψήφισμα περιφερειακού συμβουλίου. Αν δεν εκρίνει από το σώμα, τότε δεν θα υπάρξει ψήφισμα. Αλλά αυτή είναι η διαδικασία, δεν έχετε υποπέσει σε παράπτωμα, δεν έχετε κάνει κάποιο ατόπιμα, δεν έχετε κάνει κάποιο διαδικαστικό φάουλ. Αυτή είναι η υψία, αυτή είναι η διαδικασία, αυτό προβλέπεται δηλαδή. Και δεν σας το λέω για να σας παρασύρω, έτσι είναι η διαδικασία. Αφού έγινε συζήτηση και αφού ήρθε έτοιμα από περισσότερες της μίας παρατάξεων για έκδοση ψηφίσματος, τότε είστε τσιγκουφορία. Λοιπόν, το πρόεδρο, εγώ θεωρώ ότι δεν γίνεται, ότι δεν είναι σωστή διαδικασία, γιατί από πότε έχω διαβάσει το ψήφισμα, πρέπει να κατατεθεί από πριν. Αν τώρα πάμε να μετατρέψω μια ερώτηση σε ψήφισμα. Μπορεί να γίνει εκτός... Κυρία Πρόεδρος. Κυρία Πρόεδρος, ποιος... Ο Δούρος είμαι. Ο Δούρος είμαι. Ναι, κύριε Δούρο. Εκ των πραγμάτων, όταν κατατήθονται επίκαιρες ερωτήσεις και πάντα είναι στο τέλος της συνεδρίας, γίνονται οι απαντήσεις. Τα ψηφίσματα κατατήθονται κατά την αρχή της διαδικασίας και ψηφίζονται στο τέλος. Αυτή είναι η διαδικασία. Εγώ το ξέρω, γι' αυτό δεν μπορώ αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω με ποιο τρόπο να το κάνω. Κυρία Προσώμα, είμαστε του Αντικάνου. Δεν είναι διαδικασία, το ζήτημα είναι πολιτικό. Είμαστε, κυρία Προσώμα, να πάρουμε τη δικασία όποιος δε συμφωνεί να βάσει ένα αποκεντρωμένο και να το ρίξει. Είναι αστικός θεσμός, ο οποίος αστικός θεσμός είναι το προβλήμα του Αντικάνου. Σε ό,τι με αφορά επιμένω να έρθει σε ψήφιση. Σε ό,τι με αφορά. Δεν σε συμπεριέλαβα στον αστικό θεσμό, παρότι πήρε τη στιγμή. Καταρχάς, Φώτη, αυτή τη στιγμή πώς είμαστε, συμπληρώνουμε τον αριθμό που μπορούμε να ψηφίσουμε. Είμαστε μέσα συνδεδεμένοι. Επειδή, επειδή, επειδή... Εδώ μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το ξέρω καλύτερα από εσάς. Συμφωνώ ότι το ξέρετε καλύτερα από εμένα. Και πιθανόν να διλαμβάνεστε και καλύτερα από εμένα αυτά που είπαμε. Και το βιώνετε. Άρα, λοιπόν, πρέπει να καταλαβαίνετε και την αναγκαιότητα που θέτουμε. Εμείς που δεν το καταλαβαίνουμε τόσο πολύ ως εσείς. Αν δεν την καταλαβαίνετε αυτή την αναγκαιότητα, τότε με συγχωρείτε, κάτι άλλο συμβαίνει. ...εχουν γίνει πάρα πολλά, ώστε να καθυστερούμε τόσο πολύ. Αυτό το ψήφισμα που μιλάμε για ζωές ασθενών... Αφήστε το ψήφισμα. Τι θέση παίρνουμε απ' αυτό το ζήτημα. Άσ' το ψήφισμα. Μην γράφετε ψήφισμα. Και μην το στέλνετε και πουθενά. Έχει κάποια αξία η τοποθέτηση και μόνο χωρίς το αντίστοιχο ψήφισμα. Είναι η δηλώση των παρατάξεων σ' αντιπόλεπτευσης, αφού η συμπόλεπτευση δεν είναι... Κάτω χάρη, Γιάννη, για να χρησιμοποιείς αυτά. Είναι τη δηλώση, για να χρησιμοποιείς αυτά. Είναι η δηλώση, για να χρησιμοποιείς αυτά. Είναι η δηλώση των παρατάξεων σ' αντιπόλεπτευσης, αφού η συμπόλεπτευση δεν είναι... Κάτω χάρη, Γιάννη, για να χρησιμοποιείς αυτά. Είναι τη δηλώση, για να χρησιμοποιείς αυτά. Είναι η δηλώση, για να χρησιμοποιείς αυτά. Είναι η δηλώση, για να χρησιμοποιείς αυτά. Διαφωνεί κάποιος. Διαφωνεί. Κυρουργιώτης συμφωνή. Συμφωνώ απόλυτα. Πολύ ωραία. Ωραία. Και τώρα μπαίνει σε ψηφοφορία... Πολύ ωραία. Τώρα μπαίνει σε ψηφοφορία τι ακριβώς, πρέπει να το συντάξουμε. Ναι, την πρόταση που διατύπωσε ο χειρός Αναμωνστάκης. Πολύ ωραία. Για να μην γίνει κανένα λάθος, όπως την άλλη φορά στην οικονομική που είχαμε κολληθεί. Βαλέλαβε, Δημήτρη, την πρόταση. Κυρία Πρόεδρε, διατύπωσε μια πρόταση ο χειρός Αναμωνστάκης. Πολύ ωραία, να την ξαναπούμε ξεκάθαρα και καθαρά για να ξεκίνησε, ψηφίζουμε. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδα στέκεται αλληλέγγιο στον αγώνα των υγειονομικών και συντάζεται με το έτοιμα για άμεση απόσχευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Θα έλεγα να προσθεθεί, κύριε Αναγνωστάκη, και ο λόγος που ζητάμε την απόσχευση. Όχι, νομίζω αρκεί αυτό. Κύριε Αναγνωστάκη, βοηθήστε με. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδα στέκεται αλληλέγγιο στον αγώνα των υγειονομικών και ζητά την άμεση απόσχευση του νομοσχεδίου. Αυτό το νομοσχεδί. Λοιπόν, ας ψηφίσουμε. Λοιπόν, Φότι, εσύ μιλάς... και ζητά την απόσχευση του νομοσχεδίου. Ζητά την απόσχευση του, είναι κάποιο πράγμα. Συμφωνώ. Όχι, να ψηφίσουμε. Ναι. Από την παράταξη του κυρίου περιφερειάρχη, η κυρία Αναγνώστου Μαρία. Εμείς έχουμε κουφραστεί παραταξιακά, κύριε Ποβεσταθείο. Ναι, ναι, η Πέρι κατά. Κατά. Πώς είστε. Θα μας πει ο κύριος... Α, σφωνάζει να λένε, αφού είπαμε ονομαστική ψηφοφορία. Θα μας πει, αρμόδες, μόλις ψηφίζουν όλες οι παρατάξεις. Αν... Συγγνώμη, υπάρχει μια διαδικασία ψηφοφορίας. Ψηφίζουν οι παρατάξεις. Μπορώ. Λοιπόν. Ψηφίζουν οι παρατάξεις. Αν κάποιος διαφοροποιείται από την παραταξιακή του κυρίου, ψηφίζουν εξάρρυτοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Και ο κύριος Ποβεσταθείο μας ενημερώνει για το αποτέλεσμα της καταμέτρυσης με βάση τα παραδία μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κάναμε μια πρόταση περί ονομαστικής ψηφοφορίας. Ψηφίζει ο καθένας. Να παίρνει και ευθύνη ο καθένας. Ναι, εσείς κάνετε την πρόταση. Θα μου παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να προχωρήσει η ψηφοφορία και να γίνει φεδρόλο αυτό. Είναι φεδρόλο να ζητάς έναν... Η παράταξη του κ. Σπανώ. Κύριε Περιφερειάρχη, είπατε ότι είναι φεδρόλο να τοποθετείτε κανένας... Το ανεμένουμε τόσο πολύ σε μικρό διατυπώσεις της διαδικασίας. Αν η Περιφερειακή Αρχή του Πολλατρία αυτή τη στιγμή, δεν θα υπήρχε κανένα ψήφισμα. Με σάς συμφωνήσα, κύριε Περιφερειάρχη. Λοιπόν, η παράταξη του κ. Περιφερειάρχη τοποθετήθηκε κατά... Πόσους ψήφους έχει. Υπάρχει κανένα ψήφισμα. Μαζί με τη θρησκευτική παρουσία του Συντερνήτ, του Ρίδε, του Ρίδε... Συνεχίζει η παράταξη του κ. Περιφερειάρχη. Του κ. Γκλέτσου... Ναι, θα πούμε μισό λεπτάκι. Αμέσως, μισό λεπτάκι. Αγώ θα τοποθετηθώ. Είμαστε τρεις. Ποιοι είναι, Φώτη? Όχι. Στο τέλος αυτός, Φώτη. Σε παρακαλώ. Στο τέλος. Στο τέλος. Από τον κ. Αναγνωστάκη. Γιατί αδύσσειχα, έπρεπε να έχεις πει, να έχεις ρωτήσει και για την άλλη παράταξη. Υπάρχει κανένα ψήφισμα. Υπάρχει κανένα ψήφισμα. Υπάρχει κανένα ψήφισμα. Υπάρχει κανένα ψήφισμα. Υπάρχει να έχεις ρωτήσει και για την άλλη παράταξη, η οποία προηγήθηκε. Στο τέλος. Είπε, Καταρίνα μου, είπε. Ναι, από τον κ. Αναγνωστάκη. Εδώ είμαι, ακούω τα πάντα. Εμείς έχουμε τακθεί υπέρ του ψηφίσματος, κυρία πρόεδρε. Υπέρα η παράταξη του κ. Αναγνωστάκη. Παράταξη της κυρίας Μπατζελή. Υπέρα. Υπέρα η παράταξη, κυρία Μπατζελή. Υπέρα εσείς, ο κ. Μπασδέκης, υπέρ. Υπέρ, να γραφείς τα πρακτικά, ναι. Ο κ. Γιώτης. Παρότι σε μια μίζωνα κατάκτηση του λαού, θα έπρεπε να είναι ονομαστική η ψηφοφορία και όχι η καταδήλωση των κομμάτων πώς είναι παρόντες, εγώ τάχθηκα από την αρχή και είμαι υπέρ. Υπέρ ο κ. Γιώτης. Κύριε Βούλγαρη. Υπέρ. Υπέρ ο κ. Βούλγαρης. Υπέρ ο κ. Βούλγαρης. Κύριε Βελισσαρίου. Ξέχασα κάποιον. Κυρία Πολυζόης, συγγνώμη, αλλά δεν είναι συνδεδεμένη γι' αυτό. Η κ. Καρίκα. Η κ. Καρίκα. Υπέρ. Υπέρ της Λαγκή Σπύρος. Υπέρ της Λαγκή Σπύρος. Ο κ. Δούρος. Κατά. Ο κ. Αλμάς. Ο κ. Αλμάς. Ο κ. Αλμάς. Ο κ. Αλμάς. Ο κ. Δρένιος. Κατά. Ο κ. Πατσιούρας. Κατά. Ο κ. Πατσιούρας. Δεν πρέπει να είναι συνδεδεμένος. Ο κ. Σαχοινιώτης. Κατά. Είμαστε οκέι. Δεν ξεχάσαμε κάτι. Δεν ξεχάσαμε κάτι. Περιμένουμε το αποτέλεσμα, ναι. 20 κατά. Και 16 υπέρ. 20 κατά. 16 υπέρ. Ωραία. Σας ευχαριστώ με πορεία, αλλά κλειβάθηκε η συνεδρία. Υπότιτλοι AUTHORWAVE