5η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ο κύριος Ιακοβίδης έχει έρθει. Όχι. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Παρόν Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Κυρία Ιωσήφιδου. Παρούσα, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Καλανταρίδης είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Μουτσάκης να κλείσει τον ήχο. Παρόν Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Καλπακίδης. Όχι. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα σας, παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουφαντζής. Όχι, ακόμη. Ο κύριος Λαζαρίδης. Καλησπέρα Πρόεδρε, παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Μιχαηλίδης θα συνδεθεί αργότερα. Ο κύριος Μουτσάκης έχει συνδεθεί. Ο κύριος Μουρτασάγας θα καταστερήσει. Α, όχι, θα είναι απόν. Ο κύριος Μουτιας. Όχι. Ο κύριος Ξανθόπουλος είναι εδώ. Ο κύριος Στόδωρος Παπαδόπουλος. Παρόν. Κοντά. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν, κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος είναι εδώ. Ο κύριος Βαγγέλις Παπάς. Εδώ, πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα, κύριε Παπά. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Παρόν, κύριε πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Πετρόπουλος δεν θα συνδεθεί. Είναι ασθενής. Ο κύριος Ποτόγιας είναι εδώ. Ο κύριος Προμούσας. Παρόν. Ο κύριος Πουρσαέφ είναι εδώ. Ο κύριος Ταυρίδης. Παρόν, πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Σωτηριάδης. Καλησπέρα. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν, κύριε πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, η κυρία Τσανάκα. Καλησπέρα, η κυρία Τσανάκα. Ο κύριος Τσαπανίδης. Παρόν, καλησπέρα. Καλησπέρα, ο κύριος Τουρκίδης. Θα συνδεθεί σε λίγο. Ο κύριος Χρόνης. Παρόν, πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα, και ο κύριος Βέρος μόλις ήρθε. Ωραία. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, κύριε. Δεν έχω να κάνω κάποιες ανακοινώσεις. Όλοι ζούμε δύσκολες στιγμές και ελπίζουμε σύντομα αυτή η αναταραχή που έχουμε τριγύρω μας να σταματήσει, γιατί πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργείται υπάρχουν συνέπειες, άσχημες, δύσκολες και προβληματικές θα έλεγα. Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Δημαρχή. Κύριε Δημαρχή. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Κατ' αρχή ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους, διότι μου έχετε στείλει τις ευχές σας για την ονομαστική μου εορτή. Εύχομαι και σε σας ό,τι επιθυμείτε. Όπως είπε και ο Πρόεδρος αυτές τις μέρες, τις τελευταίες δωμάδες, τις τελευταίες δεκατέσσερις, πόσες μέρες είναι, ζούμε όλο αυτό το δράμα, όλο αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Και στο μυαλό όλων μας, πέρα από αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, το ανθρωπιστικό, έρχεται στο μυαλό μας και αυτό που συνέβη πριν από χρόνια στην Κύπρο, όπου υπήρχε κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει τώρα και φυσικά κανείς πλέον και τότε δεν αντέδρασε σε αυτήν την κατάφορη παραβίαση που είχε γίνει τότε από την Τουρκία. Επειδή λοιπόν ο ελληνικός λαός και οι καβαλιώντες, είμαστε ένας λαός που ξέρει από αποσφυγιά, ξέρει από ανθρώπους οι οποίοι πονάνε και τι σημαίνει πόλεμος, αποφάσισε σε συνονόηση φυσικά στην αρχή με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την βοήθεια στην ανθρωπιστική βοήθεια για το λαό της Ουκρανίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ξανθόπουλο, ο οποίος έφερε στο γραφείο την κυρία Έλενα Λιτβινέγκο, μια κυρία από την Ουκρανία η οποία ζει εδώ στην Ελλάδα και έτσι οργανώσαμε τον τρόπο με τον οποίο μαζεύτηκε όλη αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια και σήμερα το πρωί έχει σταλεί στη Θεσσαλονίκη ούτως από εκεί το προξενείο να την προωθήσει στην Ρουμανία. Επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω την συνάδελφό μας την Έλσα Αντιβακιτζή, η οποία όλο αυτό το καιρό, και τώρα με την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αυτό που κάνει μαζεύοντας ρούχα για άπορους συμπατριώτες μας, συντοπίτες μας, βοηθάει πολύ στον πόνο των ανθρώπων. Κυρία Έλενα, σας ευχαριστώ πολύ κυρία Βακιτζή και εύχομαι όλοι μας να μπορέσουμε να σας μοιάσουμε. Επίσης θέλω να σας πω ότι κατόπιν πάλι συνονόησης με το προξενείο, ήδη νομίζω ότι αύριο είναι να έρθουν 15 άτομα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Καπλανίδιο, το οποίο είναι έτοιμο με τη βοήθεια των ξενοδόχων του κυρίου Μετσάλη, έχουν δώσει σεντόνια και πετσέτα, ο υπόλοιπος εξοπλισμός υπήρχε, για κάποιες μέρες ο δήμος μέχρι να δούμε λίγο τι θα γίνει με τη σύντιση τους, θα βοηθάει στη σύντιση αυτών των ανθρώπων και από κει και πέρα υπάρχουν και συντοπίτες μας, οι οποίοι ζητούν να υιοθετήσουν ορφανά από την Ουκρανία. Θέλω λοιπόν να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για αυτή τους την πάθεια. Όταν πέφτουν οι βόμβες και σκεφτόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί, διότι μέσα σε αυτούς υπάρχουν και ομογενείς, οπότε καταλαβαίνετε ότι σαν Έλληνες μας πονάει ακόμα περισσότερο όλη αυτή η κατάσταση. Κλείνοντας και ένα ευχάριστο γεγονός, ας το πούμε έτσι, ήταν η ένταξη στον Αντώνη Στρίτσις, ένα έργο περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά τις παρεμβάσεις και βελτιώσεις της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης πηγών ενέργειας για τα νερά και για τα λήματα στον Δήμο Καβάλλας. Ένα πολύ σημαντικό έργο, δηλαδή, αφενός μεν συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών, ήρευσης και αποχέτευσης, τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, του κόστους συντήρησης, επισκευής, εξοπλισμού του δικτύου, και τα λοιπά. Και φυσικά, την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Δήμαρχε. Πράγματι, θα εξάρω και εγώ τη συμβολή της κυρία Βακετζή σε όλη αυτή την ενέργεια, όπως και όλων των εθελοντών που συνεχίζουν να βοηθούν σημαντικά. Λοιπόν, θα περάσουμε στα εκτός ημερήσια στέματα. Κυρία Τσανάκα, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ, όπως κάνω τον τελευταίο καιρό, δεν πρόκειται να αναφερθώ σε θέματα προημερισίας. Η ομάδα μου, βέβαια, θα αναφερθεί. Το μόνο που θέλω να πω είναι προς τον κύριο Σταυρίδη και να τον παρακαλέσω. Έχει επιστημονικό προσωπικό ικανό να ξανακάνει τα δρομολόγια των απορρηματοφόρων, να δει ξανά τα ηλεκτρολογικά. Πρέπει να κάνουμε μεγάλες οικονομίες σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και σε ό,τι αφορά τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, γιατί νομίζω ότι δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλχουμε στα έξοδα. Όσο είναι νωρίς, όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά. Ο κ. Φαββαδόπουλος. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Ναι, κυρία Τσανάκα, καλά το λέτε, αλλά ήδη εδώ και τρία χρόνια θα πρέπει να είχαμε μερρυμνήσει και να μη μας έρθει τώρα αυτή η δύσκολη στιγμή και να πληρώνουμε και από πάνω και την ενεργική κρίση. Δυστυχώς δεν προνοήσαμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Τέλος πάντων, το κάνω σε σχόλιο. Ξεκινάω λέγοντας, κ. Πρόεδρε, και θα θέλα να ρωτήσω στο δήμαρχο γιατί δεν γνωστοποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόσφατη επιστολή του δημαρχού Δοξάτου, τον κ. Ζιγκυρίδη, που έστειλε προς τη Διαμάθ, με την οποία διαμαρτύρεται για την τεράστια αύξηση που έχει γίνει στο κόστος λειτουργίας της Διαμάθ τα τελευταία χρόνια. Διαβάζω μάλιστα δύο σημεία της επιστολής και έτσι για να λάβουν γνώση και οι συνάδελφοι. Λέω ακριβώς, λέει σε κάποιο σημείο, ότι η εντύπωση, λέει ο κ. Ζιγκυρίδης, προς τη Διαμάθ και σ' όλους τους δημάρχους, η εντύπωση που δόθηκε, λέει, τον Οκτώβριο του 2019 ήταν πως ένας από τους λόγους που έγινε η αλλαγή σχετάλης στον διοικητικό σχήμα της Διαμάθ ήταν η τιμολογιακή πολιτική της προηγούμενης διοίκησης. Δηλαδή, θέλει να πει εδώ ο δήμαρχος ότι έγινε μια αλλαγή στον νέο διοικητικό αλλά ένα πρωτέμον θέμα ήταν πραγματικά η τιμολογιακή πολιτική της Διαμάθ. Προχωρά ο κ. Ζιγκυρίδης με την επιστολή του και οι κύρες συνάδελφοι και λέει ότι το 2019 ο προεπολογισμός της Διαμάθ ήταν 7 εκατομμύρια 400 χιλιάδες. Την επόμενη χρονιά το 2020 ανήλθε σε 12 εκατομμύρια 428 χιλιάδες. Μια αύξη της τάξεως, λέει ο κ. Ζιγκυρίδης, της τάξεως του 67% σε ένα και μόνο έτος. Το αμέσως επόμενο έτος, το 2021, το κόστος διαχείρισης έφτασε τα 14124 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης σημαντική αύξη. Και το 2022, λέει μέσα η επιστολή του κ. Ζιγκυρίδη, σε 14481 χιλιάδες ευρώ. Παρατηρούμε εδώ, λέει ο κ. Ζιγκυρίδης, πως από το τότο έτος του 2019, κατά το οποίο ανέλαβε τη διοίκηση κ. Μουριάδη και εσείς αν αντιπρόεδρος, η καινούργια διοίκηση δηλαδή, την ανέλαβε τη διοίκηση της ελληνικής εταιρείας, μέχρι και σήμερα, αυτά τα δυο χρόνια, το κόστος διαχείρισης κατέγραψε μια αύξηση της τάξης του 94%. Και θέλω να πω σε αυτό το σημείο, κύριε δήμαρχε, κύριε Μουριάδη, σε μια περίοδο κρίσης και πανδημίας, αποδεχτήκατε χωρίς καμία αντίεδραση την αύξηση κατά 94% του κόστος λειτουργίας της Διαμάθ, η οποία μετακελίστηκε φυσικά στους δήμους και στους δημότες. Αντίθετα, θέλω να πω ότι και ο δήμαρχος Νέστου, κατά καιρούς, αλλά και τώρα ο δήμαρχος Δοξάδου Τ. Ζιγκυρίδης, που είναι και δικός μας άνθρωπος, αντιδρούν και σηκώνουν το ανάστημά τους στην έτσι τρομακτική αύξηση του κόστου λειτουργίας της Διαμάθ. Δύο δήμαρχοι σας τυπούν, κύριε Μουριάδη, το καμπανάκι του κυβδίνου, και εσείς τι κάνετε, πώς θα μειώσετε το αυξημένο κόστος λειτουργίας της Διαμάθ. Και μη μας πείτε ότι φέτος ο δήμος μας έχει μειώσει την εισφορά στη Διαμάθ, γιατί, κύριε δήμαρχε, θα σας θυμίσω, της αύξησης 45% που κάνατε στα δημοτικά τέλη του 2020. Και όλο αυτό προέκυψε από την κακή διαχείριση. Και φυσικά την αύξηση, την τορινή, 95% στο σύνολο, στο κόστος λειτουργίας της Διαμάθ. Από 7,5 εκατομμύρια ευρώ, κύριε δήμαρχε, όταν αναλάβατε, το κόστος διαχείρισης το πήγατε στο 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα ήθελα λοιπόν, κύριε δήμαρχε, να μου πείτε με ειλικρίνεια, γιατί αποκλείψατε την επιστολή του δημάρχου Δοξάτου, γιατί η κοινοποίηση αφορούσε και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, τι απάντηση θα δώσετε στην επιστολή αυτή. Και τέλος θα θέλαμε, έτσι, να μας εξηγήσετε και εμάς, για να το καταλάβουμε φυσικά, πώς δικαιολογείται μέσα σε δυο χρόνια πανδημίας, όταν όλα ήταν στάσιμα, να κάνετε αύξηση κατά 95% στο κόστος λειτουργίας της Διαμάθ. Το δεύτερο που θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε Θέμα, αλλά θα μιλήσω πάλι για τη Διαμάθ, και θέλω να πω ότι έχουμε, κύριε Δήμαρχε, τον διαγωνισμό για τη ΜΕΑ, τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορρημάτων, που ακυρώθηκε από τον προδικαστικό έλεγχο μετά από προσφυγή εταιρείας. Ενώ μας λέγατε ότι σας έδιναν συγχαρητήρια για την αρτιότητα του διαγωνισμού. Αυτός ο διαγωνισμός, στιμίζω και οι συνάδελφοι, είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Και είναι σε εξέλιξη και δεν ξέρουμε ακόμα την τύχη του. Τέλος πάντων, έχουμε τώρα όμως και τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του ΧΙΤΑ, αυτό που βάλατε, κύριε Μουριάδη και κύριε Δήμαρχε, έξι χρόνια συνέξι, δηλαδή για 12 χρόνια, για 19 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι άλλα 19 εκατομμύρια. Και σας είχαμε πει ότι μπορεί να υπάρχουν προσφυγές εξαιτίας κάποιων όρων διαγωνισμού, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν φωτογραφικοί. Μάθαμε ότι στο διαγωνισμό για τον ΧΙΤΑ δώσατε παράταση άλλες 27 μέρες. Μάλλον υποψιάζομαι ότι επειδή εμείς σας αναγκάσαμε με την κριτική μας σε προηγούμενες ενεδριάσεις, ότι ήταν πολύ λίγες οι μέρες που δώσατε αρχικά σαν προθεσμία, γιατί το σύνολο των 19 εκατομμυρίων ήταν πάρα πολλά και ήθελε αρκετή δουλειά. Χαίρομαι όμως πραγματικά και την παράταση, αλλά θα χαιρόμουνε περισσότερο, αν η παράταση συνοδευόταν και από την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού που περιόριζαν τον ανταγωνισμό και απέκλειαν ενδιαφερόμενες εταιρείες. Γιατί η αλήθεια, κύριε Δήμαρχε, είναι ότι η παράταση που δώσατε από τη Διαμάθ, μετά από δική μας παρέμβαση, δεν ήταν γιατί ξαφνικά συγκινηθήκατε από την ανάγκη ο διαγωνισμός να γίνει πιο δίκαιος, αλλά γιατί με την παράταση θα φεύγατε να έχετε τέτοιες προδικαστικές προσφυγές. Τώρα όμως, που έλειξε η κατάθεση των προσφυγών για το διαγωνισμό του ΧΙΤΑ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, τα εξής. Πόσες εταιρείες κατέθεσαν τελικά προσφορά για το διαγωνισμό διαχείρισης του ΧΙΤΑ. Συμμετείχαν οι έξι μεγάλες, τουλάχιστον, εταιρείες που υπάκουν στη χώρα ή μόνο μια. Μήπως υπήρχε και δεύτερη προσφορά από εταιρεία που δεν πληρούσε τους όρους αλλά συμμετείχε στο διαγωνισμό. Και κλείνοντας με το τρίτο ερώτημα που έχω να κάνω, κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω για τη δομή προσφύγων και την αξιοποίηση στρατοπέδας Σιμακοπούλου. Κύριε Δήμαρχε, θέλω να πω ότι μας ανησυχεί η κατάθεση με το στρατοπέδας Σιμακοπούλου και τη δομή προσφύγων που συνεχίζει να λειτουργεί εκεί. Είναι πολύ πιθανό η δομή στο Περιγιάλη να δεχτεί νέους πρόσφυγες από την Ουκρανία, κάνοντας έτσι ακόμη πιο μόνιμη την υποτιθέμενη προσωρινή δομή για τους πρόσφυγες. Σας ρωτώ λοιπόν, μιλήσατε με το διοικητή της δομής προσφύγων? Θα φιλοξενηθούν τελικά πρόσφυγες από την Ουκρανία και πόσοι? Τι θα κάνετε με το επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης στρατοπέδου? Παρακαλώ, κύριε Δήμαρχε, θα έχουμε τελικά μόνοι μας στον Περιγιάλη τη δομή για τους πρόσφυγες ή θα έχουμε αξιοπίσει το στρατοπέδο προς όφελος του Δημοκαβάλλας. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπάστο. Κύριε Δήμαρχε, ακούω κυρίως το ραδιόφωνο ότι η Καβάλλα είναι πολύ πίσω από τις άλλες πόλεις στο τομέα της ανακύκλωσης. Αν θυμάμαι καλά, σε την τελευταία παρουσίαση που έγινε, είμαστε γύρω στο 70%. Θα ήθελα να πείτε πόσο μπροστά είναι οι άλλες πόλεις σε σχέση με την Καβάλλα. Και η Καβάλλα έχει μείνει τόσο πίσω γιατί γίνοντας στον δρόμο κυρίως παππού ραδιόφωνο και το ακούνε και άλλοι, φαντάζομαι και άλλοι περαστικοί από εδώ, θα φαντάζονται ότι η Καβάλλα είναι μια πόλη η οποία έχει παρατήσει στην ανακύκλωση. Το δεύτερο είναι, στον κύριο Ιακοβίδη ολοκληρώθηκε τελικά ο αρχιτεχνικός διαγωνισμός για την Κεντρική Πλατεία, αν ναι υπήρχαν προτάσεις και πότε θα παρουσιαστούν αυτές οι προτάσεις. Μια ερώτηση πάλι και για τον κύριο Σταυρίδη, ψε λίγο μπαίνουμε για τα καλά στην άνοιξη όσο και αν κάνει κρύο τώρα και τα χόρτα θα είναι πρώτο μπιλόν, έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να μην έχουμε τα πεσινά προβλήματα με τα χόρτα. Και κλείνω με την ΔΕΙΑ και ένα θέμα, μου κάναν παράπονα ότι υπάρχουν συνεχείς διακοπές στο πάλλιο, γιατί συμβαίνει αυτό, αυτό είναι ένας κέντρος ερώτησης μου. Και το δεύτερο είναι, βλέπω κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι γίνεται συστηματική αλλαγή του εξοπλισμού των αντιλεωστασίων. Αυτό τι σημαίνει τελικά σαν αποτέλεσμα, δηλαδή ποιο θα είναι το όφελος για την ΔΕΙΑ και κατά συνέπεια και για τους δημότητες. Ευχαριστώ. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε και στους συναδεύους και στον κύριο Δήμαρχο. Δεν θα ήθελα να κάνω ερωτήσεις, αλλά με αφορμή την ενημέρωση από την πλευρά του κυρίου Δημαρχού, όσο αφορά για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Δήμος Καβάλλας, για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο κύμα προσφυγιάς μετά την απαράδεκτη εισβολή των Ρώσσων σε ανεξάρτητο κράτος ευρωπαϊκό την Ουκρανία, θα ήθελα λίγο να πω κύριε Δήμαρχε και σε όλους τους αγαπητούς συναδελφούς ότι καλός και κακός πόλεμος δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχουν καλές και κακές βόμβες, καλές και κακές σφαίρες. Πάνω απ' όλα όμως υπάρχει η ανθρώπινη ζωή και νομίζω ότι αυτό πρέπει να επερασφυζόμαστε. Θα μου επιτρέψετε κύριε Δήμαρχε να πω ότι αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και το επαναφέρουμε για μια ακόμη φορά αυτό το αίτημα ως δημοτική παράταξη, το είχαμε θέσει πάρα πολλές φορές μετά τον τελευταίο πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή μας, στη Μεσόγειο, στη Συρία και μετά από εκείνο βέβαια το ζήτημα που προέκυψε με το μεγάλο επίσης προσφυγικό κύμα όπου η χώρα μας ως χώρα πύλη στην Ευρώπη δέχτηκε και το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσφυγιάς και ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Και μέχρι και σήμερα ανταποκρίνεται. Θα ήθελα να επαναφέρω για μια ακόμη φορά κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι ότι θα πρέπει εδώ από το Δήμο Καβάλλας να ξεκινήσουμε επιτέλους ένα αντικολλημικό κίνημα. Δεν μπορεί και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι απαράδεκτα όλα αυτά που συμβαίνουν και για μια ακόμη φορά όπως λέει και ο λαός όταν καίγεται το σπίτι του διπλανού σου πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες εκείνες να βοηθήσεις διότι πολύ σύντομα θα καεί και το δικό σου σπίτι. Δεν θέλω να προσθέσω τίποτα άλλο νομίζω ότι είναι κατανοητό αυτό που λέμε και επίσης κύριε Δήμαρχε δεν ξέρω αν και αγαπητοί συνάδελφοι αν επιβάλλεται το λιγότερο δηλαδή που επιπλέον θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να υπάρξει μια ομόφωνια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να καταγγέλλει αυτή την εισβολή αυτόν τον πόλεμο και όλα αυτά που γίνονται όπου για μια ακόμη φορά αυτό που θα διαπιστώσουμε είναι ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θα πληρώσουν το μάρμαρο αλλά ούτε και ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ωλλανδία ή η Γαλλία αλλά χώρες της Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα θα πληρώσουμε το μάρμαρο όλης αυτής η ιστορίας. Και το δεύτερο που έχω να πω και έχει σχέση με όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε για ό,τι συμβαίνει με την τεράστια αύξηση κόστους της ενέργειας και των καυσίμων. Όπου εδώ να τονίσουμε και να πούμε ότι η αύξηση της ενέργειας ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο. Βέβαια μια χαρά βόλεψε αρκετούς και τη σημερινή κυβέρνηση όπου επικαλούμενοι τώρα τον πόλεμο να ισχυρίζεται ότι αιτή αυτής της τεράστιας αύξησης και της ενεργειακής κρίσης είναι μόνο ο πόλεμος. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος. Άρα κύριε Δήμαρχε και απευθύνουμε σε σας ως διοίκηση θα πρέπει να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι είναι απαραίτητο και θα πρέπει να κάνετε και εκείνες τις ενέργειες ώστε να διασφαλίσετε όλοι ξέρουμε ότι θα υπάρξει μια τεράστια αύξηση στα έξοδα του προϋπολογισμού λόγω της τεράστιας αύξησης των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας και βέβαια θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση συνολικά από την αυτοδιοίκηση, στην κεντρική διοίκηση διότι ήδη όλοι ξέρουμε λόγω των 10 ετών περίπου οικονομικής κρίσης και λόγω των μνημονίων αλλά και 2 και χρόνων πάλι οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας, πλέον είναι στα όρια της η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της οικονομικά δηλαδή και είναι πλέον θέμα επιβίωσης βέβαια ακούσαμε πρόσφετα κάποιες ανακοινώσεις αν δεν κάνω λάθος από τον υφυπουργό τον κ. Πέτσα για τρία συγκεκριμένα σημεία στήριξης περιμένουμε να δούμε πότε και εφόσον και σε τι επίπεδο θα είναι αυτή η βοήθεια από τη μεριά της κεντρικής διοίκησης αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη πίεση από όλη την αυτοδιοίκηση διότι μην ξεχνάμε ότι έχουμε και συμπολίτες οι οποίοι είναι κάτω από το όριο της στόχιας εδώ και χρόνια συμπολίτες οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βασικά, στα βασικά της καθημερινότητας της επιβίωσής τους και άρα πάλι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να τους γυρίσει την πλάτη παρότι όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι βασική υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης του κράτους αλλά καλούμαστε όμως και πάλι κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι να στηρίξουμε όλες αυτές τις οικογένειες με οποιοδήποτε κόστος είναι αυτό διότι είναι αδιανόητο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο και νομίζω ότι και είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε ως διοίκηση κύριε Δήμαρχε, όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατέθεση που θέσαμε ο κύριος Πατώιας Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχε κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος εδώ και 20 μέρες δεν είναι πια ο ίδιος δεν θα είναι ο ίδιος από εδώ και πέρα μετά την καταδικαστέα παράδεκτη εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία σε αυτό τον εμπεριεργτικό πόλεμο και δεν θα είναι ο ίδιος γιατί έχουν βγει από τα θηκάρια τα μεγάλα μαχαίρια για το ξαναμείρασμα του κόσμου, τις σφαίρες επιρροής μαχαίρια βέβαια τα οποία είναι βαμμένα με το αίμα των λαών όχι μονάχα τώρα του λαού της Ουκρανίας αλλά και του Ρώση του λαού και άλλων λαών της ευρύτερης κρεοχής τα έχουμε γνωρίσει αναφέρθηκε και ο δήμαρχος και αυτό γίνεται, έχουν βγει τα μαχαίρια λοιπόν προκειμένου οι ζαμπλούτοι να γίνουν ακόμα περισσότερος ζαμπλούτοι και για να γίνει αυτό πρέπει οι φτωχοί να γίνουν φτωχότεροι και να ματώσουν αυτό που χρειάζεται, αυτό που απαιτείται σαν καλύτερη συμβουλή σε αυτή την υπόθεση του λαού μας είναι να βγει χωρίς φόβο στον δρόμο για να διεκδικήσει την απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γίνεται ανάμεσα σε ληστές που δεν έχουν καμιά σχέση με τους λαούς ληστές που από μια μεριά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Νάτο και Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη πλευρά είναι οι ληστές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρέπει να βγει χωρίς φόβο να μην φοβηθεί στον δρόμο για να μην νιώσει αύριο το φόβο στα καταφύγια και να έρθουμε τώρα πολύ σύντομα κύριε Πρόεδρε στον πόλεμο σε περίοδο ειρήνης γιατί περί αυτού πρόκειται η ειρήνη αυτού του συστήματος είναι πόλεμος χωρίς πολεμικά μέσα και χωρίς όπλα ωστόσο όμως μένετε γύρω μας, μένετε όλα αυτά τα χρόνια και ήθελα να ρωτήσω λοιπόν τι γίνεται κύριε Δήμαρχε με τον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει στην Καλαμίτσα διότι περί αυτού πρόκειται πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι παίρνοντας την Καλαμίτσα και οι φτωχοί καβαλιώτες να γίνουν φτωχότεροι πληρώνοντας για να μπουν στην Καλαμίτσα Πείτε μας πώς εξελίσσεται αυτή η ιστορία γιατί αυτή η σιωπή που τελευταία σκεπάζει την υπόθεση αυτή μας βάζει σε υποψίες Ένας άλλος πόλεμος που μας έχει κηρυχθεί εδώ και πολλά χρόνια είναι η κυκλοφορία στην πόλη και θέλω να αναφερθώ στη γραμμή Βύρονα η οποία έκοψε τα απογευματινά δρομολόγια πείτε μας σας στείλαμε και επιστολή τι κάνατε και τέλος πάλι σε αυτήν, σε αυτόν τον πόλεμο του κυκλοφοριακού όταν μου στέλνουν φωτογραφίες από την οδόη στο Ιανού στην Καλαμίτσα στην Παναγία και προς το τέλος της εκεί σε εκείνο το σημείο που παρκάρει ένα αυτοκίνητο και από την απέναντι πλευρά είναι ένα σκαλάκι γιατί ακριβώς το σκαλάκι αυτό βοηθάει τους έννοικους τους κατοίκους αυτής της πολυκατοικίας να πατήσουν στο σκαλάκι και όχι μέσω στο δρόμο γιατί θα τους πατήσει το αυτοκίνητο όταν μου στέλνουν λοιπόν τις φωτογραφίες που είναι φρακαρισμένο εκεί ο δρόμος είτε από πορυματοφόρο είτε από άλλο φορτηγό στην αρχή μου έρχεται να γελάσω βέβαια το ξέρουν οι κάτοικοι εκεί της περιοχής όταν εγκλωβίζονται για ώρες προχθές εγκλωβίστηκαν για μία ολόκληρη ώρα γιατί ακριβώς δεν μπορούσε να περάσει ένα βιτιοφόρο και το πρόβλημα κύριε Δήμαρχε ξέρε γιατί δεν λύνεται γιατί δεν μπορούν να μπουν τρεις πάσαλοι εκεί πέρα τρία απαγορευτικά σταθμεύσεις για να μην σταθμεύει αυτό το ένα αυτοκίνητο σε εκείνο το σημείο είναι τόσο δύσκολο να λυθεί που εδώ και μήνες διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και δεν λύνεται δείτε το σας παρακαλώ είναι εύκολη η υπόθεση σας ευχαριστώ ο κύριος Βαγιαντζής ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε εγώ έχω δύο ζητήματα να πέσω στον κύριο Δήμαρχο το πρώτο ζήτημα είναι βλέποντας όπως είπαν και πολύ σωστά οι υπόλοιποι συνάδελφοι τα τελευταία συμβάντα στην Ουκρανία και μιλώντας για πυρηνικές δυνάμεις όπως είναι η Ρωσία θα ήθελα να ρωτήσω κατά πόσο ο Δήμος Καβάλας διότι νομίζω πολλοί συμπολίτες μας είναι ανησυχούν σε περίπτωση που θα υπάρχει μια διαφυγή ραδιενέργειας από κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας ή σε περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί κάποιο μακάρι να μην γίνει ποτέ εννοείται κάποιο τακτικό πυρηνικό όπλο κατά πόσο θα είμαστε έτοιμοι διότι μιλάμε για αρκετό πληθυσμός των Δήμων Καβάλας περί 67.000 κατοίκους να τα πεξέχονται σε ένα δυο συμβάν και φυσικά εύχομαι να προδεχθεί σε κάθε περίπτωση αλλά νομίζω ότι έχουμε δει πολλά πράγματα που δεν θα τα περιμέναμε ποτέ να σε ακούν οπότε καλύτερα να προνοούμε για ένα ζήτημα παρά να οβρεθούμε προ εξαπίνηση οπότε το ένα ζήτημα είναι επειδή υπάρχουν κάποια καταφύγια έχει ακουστεί σε κάποια κανάλια κάποια ζητήματα θα νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει και κάποια στιγμή μια ενημέρωση προς τους πολίτες ή τουλάχιστον ο Δήμος να προετοιμαστεί ίσως για το χειρότερο αυτό σενάρο και φυσικά τα καταφύγια μόνο δεν αρκούν υπάρχουν και άλλα μέτρα που θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος όπως για τα χάπια Ιωδίου που λένε διότι υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και στο διαδίκτυο και κάποια άλλα πρόσθετα μέτα που ίσως θα έπρεπε ο Δήμος σε συνεργασία φυσικά με την κεντρική κρατική διοίκηση που θα πάρει σε μια τέτοια περίπτωση και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και μια ανατοεκή βάση κοντά μας σε περίπου 140 χιλιόμετρα από τη Γαβάλα για Αλεξανδρούπολη που σε περίπτωση μ' ενός γενικευμένου πολέμου θα είναι και στόχος Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να ρωτήσω τον κύριο Δήμαρχο λίγο πολύ θέθηκε και από τους προηγούμενους συναδέλφους αφορά την ενεργειακή κρίση η οποία είναι, είμαστε πρώτο πυλόν βασικά έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό από πέρσιν το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σωστικά ήταν τα πρώτα σημεία που κατεφάνει και ότι τα καύσιμα, το φυσικό αέριο και άλλοι φορείς παραγωγής ενέργειας θα ανεβούνε και θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο κόστος διαβίωσης διότι όλα ξεχνώνται πλέον από την ενέργεια και η παρασκευή τροφίμων και η μεταφορά τροφίμων και όλα αυτά τα logistics δηλαδή κατά πόσο φυσικά ο δήμος είναι έτοιμος διότι θα πρέπει να γίνει και στο υπερπολογείο φαντάζομαι μια αναθεώρηση έχω διαβάσει ότι θα υπάρξουν κάποια πακέτα από το Υπουργείο Συντερικών φαντάζομαι προς βοήθησης αυτοδιοίκησης αλλά επειδή όπως είπα προτιμώ να προνοούμε γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αλλά κατέρα να είμαστε προετοιμασμένοι ότι πιστεύω να γνωρίζετε και όλοι οι συνάδελφοι ότι μετά την ενεργική κρίση έρχεται η πιστυγιστική κρίση διότι όταν το κόστος παραγωγής τροφίμων λόγω λιπασμάτων ακριβών λιπασμάτων, λόγω ακριβής αμμονίας, λόγω ακριβών μεταφορών σημαίνει ότι και τα τροφίμα θα αυξηθούν μετά και μιλάμε για αυξήσεις τουλάχιστον του 200-300% το οποίο θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και για τους δημότες της πόλης μας φυσικά ο δήμος όπως πολύ σωστά λέει και ο κύριος δήμαρχος δεν είναι κράτος για να δίνει γλύσεις σε όλα αλλά τουλάχιστον νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι τουλάχιστον σε ένα βαθμό να μπορέσουμε να τα επεξέλθουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε το 2022 Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Ο κύριος Ξανθόπουλος Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλησπέρα Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να σας ρωτήσω εξαφορμής ανακοίνωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος ενός νέου προγράμματος, το πρόγραμμα ηλέκτρα συγκεκριμένο το οποίο θα αστοχεύει στην ενεργική αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων μεταξύ αυτών αναφέρει η ανακοίνωση στο δελτίο τύπου του Υπουργείου σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γραφείας, δημιουργικές εγκαταστάσεις και άλλα δημοσιακτήρια και μάλιστα αυτό το γραμματικό εργαλείο είναι προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ έως ενός δισεκατομμυρίου δεδομένου ότι σε αυτή την έδωσα πολλές φορές έχετε αναφερθεί στην προετοιμασία και σύνταξη μελετών με στόχο να διεκδικήσετε ό,τι αναλογεί στο δήμο Καβάλα θα ήθελα να μας πείτε, να μας πληροφορήσετε ποιες μελέτες ετοιμάζονται, ολυμάζουν προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο όταν η δράση ανακοινωθεί, ξεκινήσει να έχετε την ετοιμότητα εκείνη που πρέπει και να υποβάλετε ό,τι ο δήμος Καβάλα θέλει να διεκδικήσει και να αναλογεί από την δράση αυτή. Εγώ χαίρομαι που αυτή η κυβέρνηση μετά το πρόγραμμα των εις Τρίτσης δίνει εργαλεία τα οποία μπορούν να λύσουν προβλήματα υπαρχτά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να θέσω, εξαφορμής πυρκαγιά στο κλειστό Γυμναστήριο Αμυγδαλαιώνα. Ένα κλειστό Γυμναστήριο Αμυγδαλαιώνα ταλεφορημένο. Αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση του ξεκινάει από την περίοδο του Δημοκλήπων με μια μελέτη η οποία συντάχτηκε, είχε θέματα, λύθηκαν τα θέματα. Ο Αρίμασε ειτευλήθηκε την προηγούμενη διοίκηση και εκτελείται ή εν πάση πετώση θα εκτελεί το σε αυτή τη διοίκηση. Και βέβαια το ερώτημα αυτό που θέσω δεν αφορά μόνο, κύριε Δήμαρχε και κύριε Ακοβίδη, την εκτέλεση του εργού, το οποίο ούτως ή άλλως καθυστερεί. Επειδή σε αυτή την αίθουσα σε αυτά τα 7-8 χρόνια παρουσίας, πολλές φορές ρώτησα σχετικά με το αν οι διοικήσεις, όχι μόνο οι προηγούμενοι αλλά και οι δικοί σας, έχετε εκείνη την πρόνοια σε αυτά τα είδους του είδους τα δημόσια έργα, να ζητείτε την ασφάλιση των έργων και όχι μόνο την αστική ευθύνη. Και το λέω αυτό και το επαναφέρω εξαφωνής σε αυτό το γεγονότος και δεδομένου ότι ο Δήμος Καβάλας δυστυχώς, έχει επιβαλλει με τεράστια κόστη μετά από βλάβες, από ζημιές, που έχουν γίνει κατά την εκτέλεση δημοσίων έργων. Σας θυμίζω την παρέβαση στην Πεδόπολη, σας θυμίζω την παρέβαση το φωτοσημαντήρα στη Ραψάνη. Είναι κοινή συνεισταμένη να ξεχνάμε αυτή την παράμετρο και βέβαια, δεν θέλω ευκολάκια απαντήσεις του τύπου ο Ξανθόπουλος κάνε αυτή την ερώτηση γιατί προωθεί τη συντεχνία του. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι στα 8 χρόνια δεν ασχολήθηκα, δεν διανοήθηκα να ασχοληθώ με καμιά διαγωνιστική διαδικασία, που ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα έθεσαν σε διαγωνιστική πρωτοβουλία. Όμως, από την άλλη, και το λέω αυτό και επιμένω σε αυτό, εγώ δεν μπορώ να ανεχθώ εισηγήση του τύπου ότι η αστική ευθύνη του συγκεκριμένου έργου για βλάβες προστρίτους επαφήεται και βαρύνει τον ανάδοχο. Επαφήεται και βαρύνει τον ανάδοχο. Σημαίνει, ευχόμαστε να μην γίνει βλάβη, αλλά αν γίνει βλάβη θα ψαχνόμαστε να δούμε αν ο ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να καλύψει αυτές τις βλάβες τις οποίες εγώ σας προκάλεσα και το κυρίαρχο πέραν αυτών, της αστικής ευθύνης δηλαδή, εάν είναι καιρός επιτέλους να απαιτήσετε και δεν είναι το θέμα των εκτώσεων που δίνουν, δηλαδή άρα θα επιβαλληνθεί οχι ανάδοχος με ένα κόστος, να συμπεριλάβει στην έκτοση που θα δώσει ο ανάδοχος αυτός προκειμένου ο δήμος Καβάλλος και ο Καβαλιώτης να σταματήσει να πληρώνει επιπλέον κόστι για να καλύπτει αυτή την ολιγορία του δήμου, του δήμου μας, με στόχο και τα έργα να ολοκληρώνονται έγκαιρα και ψωστά. Σκεφτείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχε, κύριε Γιακοβίδη, εάν είχε την πρόνοια ενωμαρχία να απαιτεί στην ασφάλιση του έργου του κλειστού γυμναστηρίου, αυτή η περίφημη ζημιά στη Στέγη, πότε θα είχε τελειώσει, θα είχε ολοκληρωθεί και πόσο μας έχει κοστίσει αυτή η παράλειψη. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να το δείτε πάρα, πάρα, πάρα πολύ σοβαρά και βέβαια, αν έχετε την εικόνα, να μας πείτε τι ζημιές έχουν γίνει στο κλειστό του αμυγδαλειώνα από την Πυργαγιά. Φαντάζομαι ότι δεν έχετε κόστο σίγουρα και πόσες αυτές οι βλάδες θα καλυφθούν στο μέλλον. Και το τελευταίο θέμα, το οποίο θα θέσω στον Απόηχο, όλων αυτών που ονέφεραν και οι συνάδελφοι τι έχουν να κάνουν με την εισβολή και τις αχροπαξίες που αυτή τη στιγμή εξελίσσονται στην Ουκρανία και όχι μόνο στην Ουκρανία βέβαια, και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιους πολεμικές σειράξεις είχαμε και στη γειτονιά μας, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, όπου εκεί βέβαια η διεθνής κοινότητα μάλλον κάτι άλλο έκανε την περίοδο που αυτά εξελίσσονταν. Σε περίπτωση, είναι σε θέση να ξέρω από τον προηγούμενο τέρασμά μου από την θέση του Πρωθυπουργίου Δεγιάκου ότι τα καταφύγια μας δεν είναι σε κατάσταση τέτοια που θα έλεγα ότι σε περίπτωση που θα χρειαστούν να είναι επισκέψιμα. Και βέβαια το θέλω δεν είναι να είναι μόνο επισκέψιμα, το θέλω να έχουν και όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές, είτε αυτό αφορά ρεύμα, είτε αυτό αφορά νερό, είτε αυτό αφορά τρόφιμα, είτε αυτό αφορά γενικότερο, ό,τι απαιτείται, θα πρέπει λοιπόν εξαφοδής για να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή. Χτυπάω ξύλο αλλά νομίζω ότι το καλύτερο να του προλαμβάνει χρήματα. Να απαιτήσουμε ταμείο ανάκαψης λέγεται αυτό. Η κέδε, η περ, να το απαιτήσουμε και να γίνει διότι οι κρίσεις, οι πολεμικές συγκρούσεις είναι πρωτοτυρών. Εγώ απέφχομαι να έχουμε κάνει τέτοιο στη γειτονιά μας, στη χώρα μας, αλλά επειδή ο κόσμος δείχνει να έχει χάσει το μπούσουλα, έχει τραλαθεί στην κυριολεξία, νομίζω ότι είναι καιρός να αρχίσουμε με την πολιτική προστασία ως η αναλογή στους δήμους, ως τις περιφέρειες, τα υπουργεία, την κυβέρνηση, παντού, να αρχίσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Ξέρω ότι η σύρραγκα η οποία υπάρχει από την δεξαμενή κεφαλή σύρραγκα στο Σταυρό στο Ξενοδοχείο Εγνατία δεν είναι επισκέψιμη. Το ξέρω είμαι σε θέση να ξέρω μια παρέμβαση που ζητήθηκε και κάναμε εκεί από την τεχνική υπηρεσία την περίοδο που ήμουν στη ΔΕΕΚ, πριν είπα. Εκτός από αυτό υπάρχουν και άλλα καταχτίγια, τα οποία όμως πρέπει να τα βάλουμε σε μια διαδικασία επισκευών. Αρκεί να μην τα ξεχάσουμε. Να τα βάλουμε σε μια διαδικασία και σιγά-σιγά, δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί, αλλά θεωρώ ότι σιγά-σιγά πρέπει αυτά και να επισημαθούν που είναι, αλλά και να αρχίζουν σταδιακά να προτοιμάζονται για να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθούν. Αυτά κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ο κύριος Κουνάκος. Δεν έχω ερώτηση κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Καλαδαρίλος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, το πρώτο θέμα το οποίο θα ήθελα να φτιάξω έχει να κάνει με τη DIAC. Πριν τρεις μέρες γνωστό μου άτομο μου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να κάνει την πληρωμή στη DIAC. Την επόμενη μέρα προσπάθησα εγώ προσωπικά να πληρώσω το δικό μου λογαριασμό. Επίσης δεν τα κατάφερα. Έψαξα να δω τι γίνεται και έχω διαπιστώσει ότι πολλοίς κόσμος, που βρίσκεται τουλάχιστον ονοστά μου ο άτομα έτσι δεν έπιασα κάποιον άγνωστο, δεν μπορεί να πληρώσει. Το πρόβλημα παρουσιάζεται συγκεκριμένα στην τράπεζα πειραιώς. Δεν ξέρω αν υπάρχει σε άλλες τράπεζες. Ο κωδικός αρέφ που εκτυπώνεται πάνω στους λογαριασμούς δεν γίνεται αποδεκτός. Είναι πολύ μεγάλος. Τεράστιο πρόβλημα. Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάτι. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε. Νομίζω ότι πρέπει να το γνωρίζετε. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς δεν το έχει αναφέρει στη ΔΙΑΚ. Παρακαλώ για μια ενημέρωση για να ξέρουμε τι θα κάνουμε και ποιος ευθύνεται για αυτό το χάλι. Γιατί πρόκειται για χάλι, κυριολεκτικά. Και δεν θέλω μια απάντηση. Δεν το λέτε αυτό, κύριε. Καναταλωδησάς, παρακαλώ, δεν είναι έτσι. Δεν το λέτε έτσι. Δεν είναι καθόλου χάλι. Έχουν ενημερωθεί πάντες. Δεν ευθύνεται ούτε η ΔΙΑΚ, ούτε κανείς άλλος. Έχει αλλάξει ο τρόπος πληρωμής. Σας παρακαλώ. Ξέρω εγώ, το είπατε στα ραδιόχονα, δεν ξέρω που το είπατε. Δεν παρακολουθώ ραδιόχονα. Θέλω μια ενημέρωση. Και ακόμα και αν ενημερώσεις, είναι χάλι. Για την έκφραση, κύριε Παλαμπαριβή, μη λέτε ότι είναι χάλι. Έχει αλλάξει ο τρόπος πληρωμής στις τράπεζες. Και μετά ο κύριος Χρόνης να πει ό,τι θέλει. Κύριοι, παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριοι. Κύριε Χρόνη, θα πάρετε το λόγο μετά. Παρακαλώ, κύριε Καλανταρίδη, στους χαρακτηρισμούς μας και αγαπητοί συνάδελφοι να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Το χάλι είναι ένας χαρακτηρισμός ο οποίος, ας πούμε, δεν αρμόζει. Είναι τόσο τραγικός. Ίσα ίσα που είναι πολύ προσεκτικός. Θα μπορούσα να το πω και διαφορετικά. Είναι και η έξαση πολλές φορές, κύριε Καλανταρίδη. Μια ενημέρωση, σας παρακαλώ, τι γίνεται με την προκήρυξη του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Γυμνασίου Κρινίδων. Ακούσαμε διάφορα προβλήματα, πήγαμε στην περιφέρεια ή ήρθαμε από την περιφέρεια. Να μην είναι ένα μακριγορό, γιατί δεν γίνεται η προκήρυξη. Τρίτον, στην προηγούμενη φορά ο κύριος δήμαρχος απάντησε σε κάποιον συνάδελφο, δεν θυμάμαι σε ποιον, ο οποίος έδειξε το θέμα της αγροτικής οδοπίας. Και πραγματικά με έκπληξε, άκουσα, να λέει ο κύριος δήμαρχος ότι, ναι λέει, τώρα μάθαμε ότι σε μας ανήκει αυτή η αρμοδιότητα. Πραγματικά, δηλαδή, πέφτω από τα σύννεφα, έχω σημειώσει τα λόγια του κυρίου δημάρχου. Και επειδή δεν έχουμε πλέον τον οδηγό για τον Grader, θα φροντίσουμε τώρα να βγάλουμε μία μικρή εργολαβία. Θα πρέπει να πω εδώ ότι ο δήμος Καβάλας βγάζει κάθε χρόνο εργολαβία, ακόμα και όταν είχε οδηγό για τον Grader, έβγαζε εργολαβία για την αγροτική οδοπία, άρα γνωρίζουμε ότι είναι δικό μας. Δεν γίνεται να πέφτεται από τα σύννεφα, εκπλήσομαι, έτσι. Και περιμένετε να σας το πει κάποιος για να πείτε ότι ναι, τώρα θα βγάλουμε μία μικρή εργολαβία. Δείτε το σας παρακαλώ, δεν λέω τίποτα άλλο. Και κλείνω με το εξής. Επίσης σε απάντη στην οποία δώσατε την προηγούμενη φορά, κάτι που αρέσκεστε να λέτε κύριε δήμαρχε, και θα πρέπει κάποτε να το σταματήσετε αυτό, ήταν το έχω σημειώσει ότι είχε να κάνει με τα χρήματα και ότι η προηγούμενη διοίκηση έφαγε το αποθεματικό σε εκδηλώσεις. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε δήμαρχε, μία ματιά στους απολογισμούς του Δήμου Καβάλλας μπορεί να αποδείξει και στον πιο δύσπιστο ότι δεν έχει φαγωθεί κανένα αποθεματικό από την προηγούμενη διοίκηση, τα νούμερα είναι εξεκάθαρα, αλλητρώνετα αποθεματικά και μάλιστα χωρίς να κάνουν και τίποτε. Γιατί η περίοδη που διανιούμε ξέρουμε όλοι ότι δεν γίνεται καμία απολύτως διοργάνωση. Ελάχιστα πράγματα γίνονται, έτσι σχεδόν τίποτε, θα πω σχεδόν, γίνονται πέντε πράγματα, παρ' όλα αυτά τρώγονται αποθεματικά. Πού θέλω να καταλήξω, το είπατε αυτό ότι κάνουμε οικονομία λέει για να πληρώσουμε το ρεύμα. Και θυμήθηκα το εξής, όταν έγινε η συζήτηση, αγαπητοί συνάδελφοι, περί του προϋπολογισμού του οικονομικού έδους 22 που διανίουμε, προκαλέσει εντύπωση ότι στον προϋπολογισμό του δήμου είχαν μπει για το ρεύμα ακριβώς το ίδια χρηματικά ποσά που μπήκανε στο προηγούμενο οικονομικό έδος. Ενώ ήταν γνωστό ήδη από το προηγούμενο έδος, γιατί είχαν υπάρξει ήδη αυξήσεις ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα. Παρ' όλα αυτά η διοίκηση δεν αύξησε τους συγκεκριμένους κωδικούς. Και τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρουμε τι μεσολάβησε, ήρθε το πράγμα και φούσκωσε, η κατάσταση έχει γίνει πολλαπλώς χειρότερη και πραγματικά να ρωτιέμαι, γιατί δεν υπάρχει καμία κίνηση, τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας. Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω πώς θα ανταποκριθούμε στα πολύ ανεβασμένα κόστι για την ενέργεια, για να μην αναφερθώ στα κάψιμα, όπου εκεί όντως, από τη στιγμή που έχουμε διαγωνισμό για δύο έτη, όντως τα χρηματικά που πρέπει να βάλουμε στον προϋπολογισμό, ήταν αυτά που είχαμε στο μυαλό μας, δεν γίνεται να τα αλλάξουμε, αλλά εδώ κύριε δήμαρχε έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει με την κέδε να το δείτε, γιατί όλοι οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, που είχαν διαγωνισμούς που έχουν τρέξει κατά τα παλαιότερα έτη. Τι θα γίνει, αν φτάσουμε στο ταβάνι του χρηματικού ποσού εκ του νόμου, δεν μπορούμε να το αυξήσουμε, γιατί έχουμε τον διαγωνισμό. Θα πρέπει να το δείτε πριν είναι αργά. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και από μένα. Πριν από λίγες μέρες κύριε δήμαρχε, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση του λιμάνιου της Αλεξανδρούπολης ως πύλη για την εμπορική και τουριστική κίνηση της Βουλγαρίας για τα νησιά του Αιγαίου. Γνωρίζει ο δήμος για την συμφωνία αυτή και αν ναι τι προτίθεστε να κάνετε ως δήμος Καβάλλας, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι το ρόλο αυτό μέχρι σήμερα την έχει, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το παρελθόντα χρόνο, την έχει το λιμάνι της Καβάλλας. Επίσης μια άλλη παρατήρηση επισήμαση. Έχουμε διαπιστώσει ότι από τότε που πήραμε την απόφαση μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, μάλλον που πήρατε θα πω γιατί εγώ την καταψήφησα κύριε Δήμαρχε, σε σχέση με την αλλαγή κυκλοφοριακής ρύθμισης στο χώρο του Δικαστηρίου, θα μου επιτρέψαν να πω, υπάρχει ένα μπάχαλο και τι θέλω να πω, εκτός ότι έχουν περιοριστεί πάρα πολύ οι απαιτούμενες θέσεις, σταθμούσεις που υπήρχαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και επειδή δεν έχουν μπει και οι σωστές σημάσεις, καταρχήν τα αυτοκίνητα σταθμεύονται από τον κόσμο που πηγαίνει, άλλοι κάθεται, άλλοι διαγώνια, όπως να είναι ο καθένας, με αποτέλεσμα να περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι θεοί σταθμούσεις. Ειδικά δε από την πίσω πλευρά, ειλικρινά, πείτε μου γιατί ούτε εγώ ξέρω τελικά τι ισχύει. Είναι αμφίδρομη η κίνηση, επιτρέπεται μόνο από τη μια πλευρά να πηγαίνουν τα αυτοκίνητα, διότι σήμερα κινούνται και από τις δυο πλευρές φορτηγά, αυτοκίνητα, ενώ αντίστοιχα υπάρχει πινακίδα ότι απαγορεύεται η είσοδα από την άλλη πλευρά. Και αν πραγματικά είναι αμφίδρομη η κίνηση, εκείνη την πινακίδα τότε τι την αφήνεται, για να γίνει κάποιο ατύχημα, γιατί πραγματικά κανείς δεν ξέρει τελικά τι ισχύει. Επίσης, δες το πεζοδρόμιο από τα πλάκια, από τη πλευρά που είναι το δικαστικό μέγαρο, εδώ και δεν ξέρω πόσο καιρόμινες, υπάρχουν κάτι σωλήνες σύνδρευσης διαφόρων διατομών, έχουν κάνει στην κυριολεξία υπάρχει κατάληψη του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άλλο είδος πρόβλημα παραγωγώς χάρη. Σήμερα, μια κυρία την είδα να σκοντάφτει και να πέφτει. Πρέπει δηλαδή να γίνει κάποιο ατύχημα. Και δεν ξέρω αν αυτή η σωλήνες είναι της ΔΥΑ, του Δήμου, κάποιου δημότη, ο οποίος τα έχει αφήσει εκεί και έχει κάνει πραγματικά κατάληψη του κοινόχους του χώρου. Ευχαριστώ πολύ. Η κυρία Δρακωνάκη. Ναι, καλησπέρα και από μένα. Σήμερα είδα με έκπληξη μου μία συνέντευξη, μάλλον μία δήλωση του Δημάρχου, στα πλαίσια της επίσκεψης του περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών μάλλον, στο οικογένειο του Κρέι και απομονώνω μία δήλωση του Δημάρχου η οποία είχε να κάνει ότι πέντε χρόνια, αφού δήλωσε την ευχαρίστησή του για την πρόοδο των έργων και το ότι ήταν ένα έργο το οποίο ξεκίνησε επί αντιδημαρχίας του και διοίκηση του κ. Σιμήντσε, δήλωσε στην πορεία της συνέντευξής του ότι πέντε χρόνια δεν έγινε τίποτε, ήταν όλα τέλος πάντων όπως ήταν. Θα ήθελα δήμαρχε να ρωτήσω πρώτον, αν πάρουμε ημεραιολογιακά τα πέντε χρόνια, μιλάμε για δυόμιση χρόνια σχεδόν της δικής ασθητίας ως δήμαρχος. Τι εννοείται με τη δήλωσή σας αυτής, παρακαλώ πολύ να το ξεκαθαρίσετε, όταν γνωρίζουμε και προκύπτει από τα έγγραφα τα οποία διέπουν το συγκεκριμένο έργο, το 2013 έγινε δημοπρασία του, έγιναν εστάσεις, κατιστέρησε, απεντάχτηκε από το τότε ΕΣΠΑ που έτρεχε, το 2018 δηλαδή στη διοίκηση της κυρίας Τσανάκα εντάχτηκε στο καινούριο ΕΣΠΑ και αποτελεί ένα θμήμα του περίφυμου ΠΑ, υπογράφτηκε η Σύμβαση το Νοέμβριο του 2018, τον Ιανουάριο του 2019 με υπετιότητα της αρχαιολογίας έγινε διακοπή εργασιών λόγω πραγμάτων που δεν μπορούσε η αρχαιολογία να τα πάρει και ξεκίνησαν οι εργασίες το τέλος του 2019 όταν είχατε πλέον τοποθετηθεί και ως δήμαρχος του Δήμου Καβάλλας, με παράλληλα όμως αποδειγμένα να τρέχουνε μελέτες οι οποίες εγκρίνονταν από την αρχαιολογία για το αν θα στηριχτεί ή θα καθαιριθεί ένα στίχος διότι η προσταμένη της αρχαιολογίας είχε άλλη άποψη. Οπότε σας παρακαλώ πολύ με τα δεδομένα αυτά που διέπουνε το έργο θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι ακριβώς εννοούσατε με τη δήλωση την οποία κάνατε δημόσια και αν θα πρέπει να δώσετε διευκρινήσεις ή να ανακαλέσετε ή ότι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Και το δεύτερο ερώτημα αφορά το εξωτερικό δίκτυο ίδρυξης του Αμιγβαλεώνα. Το καλοκαίρι του 2019 είχε γίνει μια προσπάθεια και είχατε ενημερωθεί ως διοίκης θα ερχόσασταν από το Σεπτέμβριο του 2019 ότι ένα τμήμα του μεγάλου προσού που οφείλει ο ΤΑΦ να αποδώσει στο Δήμο Καβάλλας θα μπορούσε ένα ποσό της τάξης των 350.000 ευρώ περίπου να δοθεί για να χρηματοδοτηθεί το εξωτερικό δίκτυο ίδρυξης του Αμιγβαλεώνα. Ένα δίκτυο απαραίτητο γιατί το εξωτερικό δίκτυο ήταν χρηματοδοτούμενο από την περιφέρεια αλλά για να έχει μια ολοκλήρωση και επάρκεια στη λειτουργία του θα έπρεπε να κουμπώσει με ένα εξωτερικό δίκτυο. Είχαν γίνει τότε συνομιλίες με τους ειθύνοντες του ΤΑΦ στην περιοχή. Σχεδόν είχαμε συμφωνήσει για να δοθεί αυτό το ποσό. Θέλω σας παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσετε διότι και εσείς αν θυμάμαι καλά κάποια στιγμή είχατε αποδεχτεί αυτή την πρόταση και το δρομολογήσατε. Αν έχει ευδοκιμίσει αυτή η συνεργασία και αν έχει υπογραφεί και πότε η σύμβαση με την διάθεση του ποσού των 400.000 ευρώ για το εξωτερικό δίκτυο ίδρου Πσταμιγδαλεών. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Τσουρουκέδης. Ναι. Κύριε Δημαρχέ θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο δρόμος που κατευθείνεται στο Πυλοθεραπευτήριο δεν είναι δρόμος, είναι αποστραγιστικό κανάλι. Επιδικής ως μας είχαμε κάνει έτοιμα προς την περιφέρεια για να σας απαντήσει και να δούμε τι ενέργειες γίνανε αν θέλετε για τη νομοποίηση ή την ωραιοθέτηση του δρόμου αυτού ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα έργα στο Πυλοθεραπευτήριο και να μην βρίσκουμε συνέχεια μπροστά μας εμπόδια για το Πυλοθεραπευτήριο. Το δεύτερο θέμα πραγματικά σήμερα με μεγάλη μου έκπληξη πήγα να δω το καμένο το αυτοκίνητό γιατί όπως γνωρίζετε πολύ καλά η δουλειά μου είναι να γυρνάω τα συνεργεία. Πήγα να δω λοιπόν σε ερώτηση που έκανα στον κ. Σταυρίδη μου είπε ότι γίνεται. Με έκπληξή μου σήμερα πήγα στον τόπο όπου είχε παρετηθεί και είδα ένα κουφάρι πραγματικά δάκρυσα γιατί είναι και η δουλειά μας και δεν μπορούμε να βλέπουμε φορτηγά καμένα και πεταμένα. Και βέβαια με παραξένεψε γιατί ο κ. Σταυρίδης είπε αυτό το μεγάλο ψέμα σε τηλεπτικό κανάλι ότι έχουνε διορθώσει μετά από ερώτηση μάλιστα τρεις ερωτήσεις έκανε η δήμαρχος η κ. Τσανάκα και μία ο κ. Ξανθόπουλος για αυτό το θέμα. Λοιπόν γιατί ακόμη μετά από δυόμιση χρόνια βρίσκεται και έχει γίνει ένα κουφάρι η περιουσία του καβαλιώτη. Αυτό σας ευχαριστώ. Βέβαια θα θέλα πάλι να πω κάτι ότι ένας συμπολίτης μας στο παλιό έκανε έτηση για να βάλει τρία δέντρα σε ένα πεζοδρόμιο και πήρε άδεια. Αν θέλετε από περίσια αγάπη για το πράσινο έκανε και δύο σε σημείο που δεν έπρεπε να τις κάνει. Αλλά στο σημείο που δόθηκε άδεια και άνοιξε ο ίδιος με δικά του χρήματα τις τρύπες για να βάλει τα δέντρα γιατί η τεχνική υπηρεσία έστειλε ανθρώπους της για να τις κλείσει και δεν έκανε το ίδιο σε συμπολίτη που το κατοίκηλε. Λοιπόν ας μη δουλεύουμε επιλεκτικά και ας δούμε γιατί λοιπόν η τεχνική υπηρεσία πήγε και έκλεισε και δεν συνεργάστηκαν οι εταιρείες ή αν θέλετε οι αντιδημαρχίες για να δούνε τι είχε γίνει σε αυτό το σημείο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Τι να κάνουμε δεξιά. Ευχαριστώ πολύ. Μπρήκαμε την άκρη με τα μικρόπονα. Είχαμε και πρόεδρε την υπονομική κρίση. Συνεχεία ακολούθησε η πανδημία και τώρα έχουμε και την ελληνική κρίση εξαιτίας του ενθύχθαντος πολέμου στην Ουκρανία. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πάντα στα οικονομικά δεδομένα της χώρας μεταβάλλονται και των πραγμάτων τα μεταβάλλονται και προς τις περιφέρειες και προς τους δήμους. Δεν το κάνω σαν ερώτηση, σαν μια έξιση συμβουλή προς την δημοτική αρχή μας να προσέξει πάρα πολύ στην υλοποίηση του προϋπολογισμού και στον περιορισμό των δαπανών στα απολύτως αναγκαία. Διότι εκ των πραγμάτων μπορείς την πανδημία να είχαμε τα προβλήματά μας αλλά τα κονδύλια έρχονταν και με το παραπάνω στη δημοτική αρχή. Τρία τέσσερα εκατομμύρια και ξέραμε να τα διαχειριστούμε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η δημοτική αρχή. Τώρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Εκ των πραγμάτων η κεντρική δινήκηση θα περιορίσει πάρα πολλές δαπάνες όπου και αναπερθύνονται αυτοίς. Άρα λοιπόν και οι δίνοι και οι περιφέρεις θα υποστούν τις συνέπειες. Περιορισμός λοιπόν των δαπανών κύριε Δήμαρχε στα απολύτως αναγκαία για να έμπω ποια είναι αυτά. Ένα ερώτημα τώρα προς τον κύριο αντιδήμαρχο των τεχνικών. Τι γίνεται με την πλατεία κάποιον εργάτη κύριε αντιδήμαρχε. Ο κύριος δήμαρχος είχε εξαγγείλει ότι με την έννοξη του νέου έτος θα ξεκινούσε και το έργο. Πριν κόκορα σλαλίσει όμως η γειτονιάξε σηκώθηκε και μου έκανε εντύπωση. Και μπορώ να πω εδώ έτσι να το βάλω σε εισαγωικά με προβλημάτισε αλλά μια προχειρότητα. Δηλαδή είχατε πει εσείς αν δεν κάνω λάθος θα κάνουμε δοκιμαστικά. Δηλαδή τι θα δώσουμε την κυκλοφορία από την Δαμιανού στην Κύπρο και τα λοιπά. Αφού βέβαια το έργο βγήκε σε διαγωνισμό βγήκε ο ανάδοχος. Τώρα θα διαπιστώσουμε αν η οδός Κύπρου θα σηκώσει αυτό το φορτίο. Δεν θα μπορούσε να γίνει μια προσθυμίωση πριν καν προχωρήσουμε στο διαγωνισμό. Μια απάντηση θα ήθελα να πάρω στον Κύριο Δήμαρχο. Και κλείνω με αυτό κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε εδώ κάναμε μια συζήτηση για τα ΚΕΠ. Όταν η πρότασή σας ήταν να κλείσει το ΚΕΠ της αντιπεριφέρειας και να λειτουργήσει μόνο αυτό το οποίο βρίσκεται στη δημοτική αγορά. Τελικά πιστείχατε και πολύ καλώς κάνατε και δεχτήκατε να λειτουργήσει και το κτίριο της αντιπεριφέρειας έστω και με μειωμένο προσωπικό. Τον τελευταίο καιρό πήγα 2-3 φορές για προσωπικές μου εργασίες εκεί πέρα. Και διεπίστουσα ότι το προσωπικό το οποίο εργάζεται σε σύγκριση με το κοινό που επισκέπτεται στο ΚΕΠ είναι πάρα πολύ μικρό ο αριθμός δηλαδή. Θα παρακαλούσα κύριε Δήμαρχε παρά τις όποιες δυσκολίες σας και θα ήθελα να έχω μια απάντηση να προσθέσουμε έστω και δύο άτομα. Πιστεύω με καλή διάθεση που την έχετε. Μπορεί να βρείτε έστω και με έμμεσο τρόπο να ενισχύρετε το προσωπικό του ΚΕΠ που είναι στην αντιπεριφέρεια διότι κακά τα ψέματα είναι κεντρικό και ευολεύει το κοινό. Δεν έχω τίποτα άλλο κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Μαδρίδη. Τον κύριο Λαζαρίδη τώρα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ερώτηση προς τον κύριο Ιακουβίδη. Θέμα, αλλαγή γραμμής για ελλού στη περιοχή από το παλιό νοστιμί μέχρι τα σφαγεία. Πρέπει να έχει γίνει από ότι έχει πληροφορηθεί η τεχνική έκδυση μελέτη από ιδιότι συνάδελφόμαστε που γράφουμε μηχανικό. Έχει περάσει αρκετός χρόνος. Και θέλω να μας πει ο Γιάννης Ιακουβίδης που βρίσκεται το θέμα αν έχουμε απευθύνει το αίτημα της αλλαγής της γραμμής εγγυαλού στην υπηρεσία των δημοσιών ασκημάτων και σε κάθε περίπτωση που βρίσκεται αυτό το θέμα αν έχουν γίνει όλες τις απαραίτητες συνέργειες προκειμένου να λυθεί ένα πρόβλημα πολλών χρόνων. Έτσι που τελεπωρεί αρκετούς τους εμποδίτες μας που έχουν κατοικίες και ενδιοκτησίες κάτω από την γραμμή αυτή. Τώρα, το δεύτερο ερώτημα είναι προς τον κύριο Σταυρίδη. Υπήγε τα αλλαγή, μάλλον κατάλυξη του δρομολογίου, της καθαριότητας τους αγβάτους στην ισχυική του προφητηρία και αντικατάστασης των κάδων αυτής της συγχωρητικότητας της σημερινής με κάποιους μεγαλύτερους. Το έχω ακουστήσει η ροδεφονή Κωνσταντών, δεν ξέρω αν είναι αληθεύει. Θα ήθελα να μου πείτε τη διδητική σας στην άποψη και αν είναι αληθεύει, με ποια κριτήρια έγινε αυτό, αν έχει γίνει κάποια κοινωνικά πληραθυρώντας ότι η συγγενική του προφητηρία είναι μία συγγενία, αλλά εικών ανθρώπων και οικομέρως δεν βγάλουν χοροσκοπίδια, ή με κάποια άλλα κριτήρια, επιστημονικές ανάγκες, εξοικονομιστικών κλπ. Το τρίτο ερώτημα, που στον κύριο Χρόνι, σε συνέχεια του ερώτηματος που υπέβαλε ο κύριος Καλανταρίδης, απόστειλε φίλε απόστειλε, θα ήθελα το e-bill αυτό που λειτουργούσε στο site της DEIAC να επαναλειτουργήσει, έχουν εντύπωση ότι έχει σταματήσει η λειτουργία του, οπότε να υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική υγεία για τους αυτούς που θέλουν να πληρώσουνε ηλεκτρονικά, εκτός από το Άρευ, το οποίο έχει πρόβληματα, να μπορεί να πληρώσει κάποιος το νερό μέσα από το e-bill του site της DEIAC. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Προσέφ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους τους αδερφούς. Θα πεθυθώ στον κύριο Μιχαηλίδη. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχα αναφέρει κύριε Μιχαηλίδη ότι ο δήμος Καβάλας δεν προσέχει τους αγρότες του. Σας είχα αναφέρει ότι από τα 22 εκατομμύρια του Αντώνης Τρίτσις μόνο ένα 300 προϋπολογίζεται για την αγροτική οδοποιία, δηλαδή το 6%. Σας είχα πει ότι οι Όμοροι, Δήμι, Παγγέου και Χρυσούπολη και Νέστου δίνουν το 40% και 50%. Σας άκουσα στα ατομικά ραδιόφωνα, αν τυχόν αυτή η άποψη η δική μου αντιπροοδοχτίζει και των επικεφαλείς, ναι κύριε Μιχαηλίδη, εγώ είμαι αντιπρόσωπος του πρωτογενής τομέας σας στον τόπο της ζωής μας. Μου θυμίζεται κύριε Μιχαηλίδη ένα θέμα που δεν το γνωρίζετε. Μου θυμίζεται, ειλικρινά σας λέω, όταν κατά καιρούς πηγαίνουμε λόγω της κυνητοποίησης είτε λίγο της ιδιότητάς μου στο Υπουργείο Γεωργίας, που πηγαίνουμε εκεί πέρα και δυστυχώς βλέπουμε τους καρακιοκέντρους που δεν ξέρουν τι γίνεται στην Αθήνα, στην Καβάλα, και αποφασίσουν δυστυχώς αυτοί για μας χωρίς εμάς. Να είστε πιο προσεχτικοί στην άλλη φορά, όντως ο δήμος Καβάλας δεν προσέχει τους αυρώντας του, όπως ανέφερε και ο συνάδος ο κ. Καλανταρίδης, έχουμε ένα παροπλισμένο Grader χωρίς οδηγό και ένα παροπλισμένο DCB πάλι χωρίς οδηγό εδώ και δυο χρόνια. Αυτό μας απεβίωσε κ. Μιχαηλίδη και ο άλλος λόγω της κινητικότητας πήρε σε άλλο δήμο μετάθεση. Επίσης, στο προηγούμενο δημοτικό συμβουλείο είχε έρθει κ. Πρόεδρε ένα έκτακτο θέμα, το πρώτο θέμα, θυμάμαι, που το ψηφίσαμε ομόφωνα όλες οι παρατάξεις για 400 και 100 με το ΦΠΑ 500.000 ευρώ για πρόσβαση σε αγροτική υγεία ή σε κινητροφική μονάδα. Δυστυχώς κ. Μιχαηλίδη, θα σας το πω, επειδή στο έψαξε αυτό το θέμα, και θα σας πω και στο δημοτικό συμβούλειο, ρώτησα τον πρόεδρο του κ. Νίκο Δημόπουλο και μου είπε ότι δυστυχώς ζούμε ένα δράμα όχι απ' το δήμο γιατί δεν έχει καμιά σχέση ο δήμος. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, των 90% αγαπητοί κυρίες συνάδελφοι και κύριοι δήμαρχοι, οι κινητροφικές μονάδες δεν έχουν άδειες. Δεν έχουν άδειες λειτουργίας. Είναι μη νόμιμες. Και εσείς, μπορείς να το ψάξετε, μας φέρατε να ψηφίσουμε αυτή την πρόσβαση σε αγροτική ή σε κινητροφική μονάδα, θέτοντας, κατά κύρο και κατά εμέ, το δημοτικό συμβούλειο εκθέσατε, αλλά εκθέσατε και τον εαυτό σας. Σας παρακαλώ να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να μη μας εκθέσετε, κύριε Μιχαλίδη. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Βουνελάση. Καλησπέρα κι εγώ. Θα θέλα να κάνω μία επισήμαση προς τον κύριο Σταυρίδη και όχι ρώτημα. Σε προηγούμενη συνέδρια, σε κύριε Σταυρίδη, σας είχα πει σημάν, ότι μετά το τέλος της λαϊκής στο πάρκο του διοικητήριου, καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πούτες, πετιούνται δυστυχώς σε πράσινο κάδο και όχι στο γαλάζιο που προβλέπετε. Το είχατε διαψεύσει τότε, αλλά δυστυχώς συνεχίζουν πολίτες να μου στέλνουν πληροφορίες ότι καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά πετιούνται στον πράσινο κάδο. Αν δεν το γνωρίζετε, κάντε σας, παρακαλώ, έναν έλεγχο ώστε να γίνεται σωστή διαλογή των ανακυκλώσιμων απορριμάτων και να πετιούνται στο γαλάζιο κάδο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι σωστό, από τη μία, να κατηγορούμε, κατά κάποιο τρόπο, τους δημότες ότι δεν κάνουν σωστή ανακύκλωση και από την άλλη, ο ίδιος το δήμος να πετάει καθαρά ανακυκλώσιμα απορρίματα σε πράσινο κάδο. Θα πρέπει να γίνεται σωστή διαλογή και ανακύκλωση σε ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί. Σας ευχαριστώ πολύ. Έχουμε ελοκληρώσει τις ερωτήσεις. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Έχετε απόλυτο δίκαιο και για τα νέα δρομολόγια και για την οικονομία στα καύσιμα και στον ελεκτροφωτισμό. Ήδη κάτω η καθαριότητα, θα σας πει και ο κύριος Σταπρίδης, όταν θα πάρει το λόγο, κάνει την αναδιάταξη των δρομολογίων. Έχουμε κάνει σύσκεψη για το πώς θα μειώσουμε το ρεύμα του ελεκτροφωτισμού και γενικά πώς θα μειώσουμε τα καύσιμα και τις πιο σημαντικές μετακινήσεις. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουν πλέον όλοι οι δήμοι και μάλιστα την Παρασκευή έχουμε έκτακτη συνεδρία στην Κέδε, ακριβώς για αυτό το λόγο. Και μάλιστα θα είναι διαζώσης, θα κατέβω στην Αθήνα, για να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό όλο το θέμα. Διότι δεν είναι... δεν θέλω να χαρακτηρίσω ότι δεν προβλέψαμε εδώ και τρία χρόνια τι θα γινόταν τώρα, διότι αν το είχαμε προβλέψει πριν από τρία χρόνια τι θα γινόταν τώρα, θα ήμασταν καφετζούδες και δεν θα ήμασταν εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρ' όλα αυτά όμως, εδώ και τρία χρόνια, που δεν είναι τρία χρόνια, εκτός αν είναι νοή και από τη δική σας διοίκηση ο κ. Παπαδόπουλος, θέλω να τον πληροφορίσω διότι οι πληροφορίες του είναι από αλλού. Τέλος πάντων, το αντιπαρέρχομαι. Θέλω να τον πληροφορίσω, λοιπόν, ότι αυτά τα δυο χρόνια έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες που πρέπει για να γίνει και η ενεργειακή κοινότητα. Έχει γίνει η καταγραφή το LED, έχει γίνει η οικονομοτεχνική μελέτη και πολύ σύντομα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε απόφαση εάν θα είναι με βάνιο ή θα είναι με σδίτη. Όμως είναι ένα επόμενο θέμα. Κ. Παπαδόπουλε, θα σας παρακαλούσα αυτό που πολύ ωραία διαβάσατε. Θα ήθελα να μου το στείλετε. Αν και δεν χρειάζεται, γιατί ήδη βλέποντας εδώ στο Facebook διότι μου ήρθε σήμα, ήδη το έχει ανακοινώσει ένα ραδιόφωνο ο οποίος έχει και εφημερίδα. Αυτά που είπατε ακριβώς, αυτά έγραψε κιόλας. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν για να σας απαντήσω όπως πρέπει διότι είναι πολύ λαϊκίστικο το να λέτε ότι ο κ. Ζακερίδης είναι άποψη του κ. Ζακερίδη να εκφράζει τον δικό του τρόπο που θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται η τιμολόγηση των απορριμάτων από τη διαμάθη. Υπάρχουν νόμοι με βάση τους οποίους γίνεται η τιμολόγηση. Και αν θέλετε να ξέρετε και εσείς και ο κ. Ζακερίδης ότι αυτό που κάναμε φέτος είναι ότι δεν αυξήσαμε καθόλου και μειώσαμε πάρα πολύ τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα της διαμάθη. Είναι εύκολο να λέμε μεγάλες κουβέντες αλλά όμως πρέπει να ξέρουμε και ποια είναι η πραγματικότητα. Κύριε Παπά, λοιπόν. Επίσης για την MEA για τον διαγωνισμό έχετε ένα χάρισμα, κύριε Παπαδόπουλε. Ότι όποιος πονεμένος έχει πρόβλημα με τον δήμο βρίσκει συμπαραστάτια σας. Και τι εννοώ ότι με τη MEA που λέτε ότι ακυρώθηκε ο διαγωνισμός παρόλο ότι είπαμε, ναι, είμαι υπερήφανος ότι ο διαγωνισμός της MEA έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Το αν πήρε παράταση αυτό είναι κάτι άλλο, τελείωσε. Αυτή τη στιγμή η MEA είναι στο ΕΜΕΠΕΡΑ. Αύριο, μάλλον την πέμπτη που θα συναντηθώ με το ΕΜΕΠΕΡΑ θα είναι τη συζήτηση και γι' αυτό το θέμα για να τελειώνει η έγκριση των τευχών δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας. Επίσης για τη διαχείριση της διαμάθ θέλω να σας πειροφορήσω ότι δεν έγινε κατόπιν ενεργιών σας επαραίτηση, ή με συγχωρείτε η παράταση, είναι γιατί κάποιοι ζητήσανε επιπλέον στοιχεία. Θεωρήσαμε λοιπόν καλό για να μην βρεθούνε κάποιοι που θα αρθούν και θα σας πούνε αυτά που θα σας πούνε και εσείς. Πρέπει ως καλό παιδί να τα πείτε διότι ο δήμαρχος κάνει λοβιτούρες. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν συμφωνήσαμε και δώσαμε την παράταση αυτή των 27 ημερών. Εάν έχετε λοιπόν κάποια καταγγελία ή αν το λέτε εσείς ότι υπάρχουν όροι, θα παρακαλούσα να μου το στείλετε γραπτός για να πάρετε την κατάλληλη απάντηση. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει αυτός ο εκχειδιαϊσμός. Ο καθένας εξηδείων κρίνει τα άλλοτρια, κύριε Παπαδόπουλε. Λοιπόν, για να τελειώνει εδώ το θέμα θα σας παρακαλούσα, αφού λοιπόν είστε τόσο σίγουρος, θέλω αυτά που διαβάσατε προηγούμενα, γιατί κάποιοι σας τα γράψανε. Αυτά λοιπόν που διαβάσατε θα σας παρακαλούσα να μου τα στείλετε για να πάρετε τις απαντήσεις που πρέπει να τις πάρετε και μάλιστα να δημοσιοποιηθούν, διότι επιτέλους δεν μπορεί αυτό το χειδαιολόγιο, αυτή η κατάσταση να βιονίζεται. Λοιπόν, για τη δομή προσφύγων. Εάν θέλετε λοιπόν κύριε Παπαδόπουλο, ναι, πήρα τηλέφωνο τον κύριο, τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής και του είπα ότι αν χρειαστεί μπορεί να χρησιμοποιήσει το τμήμα της δομής η οποία έχει εκκενωθεί αυτή τη στιγμή, για προσωρινό χρόνο. Εάν λοιπόν το θέμα σας είναι ότι θα φιλοξενηθούν που δεν θα έρθουν, αλλά σας λέω όμως ότι εάν το θέμα σας είναι ότι θα φιλοξενηθούν εκεί και κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν κυνηγημένοι, γιατί εσείς θεωρείτε ότι αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο, λοιπόν καλά κάνετε και έχετε την άποψη. Όσο για το αν τώρα που είναι ο κύριος και μου λέτε αυτά, με τον κύριο Παναγιωτόπουλο συζητάμε και με τον κύριο Παναγιωτόπουλο έχουμε πει τι θα κάνουμε. Το τμήμα του στρατοπέδου το οποίο είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες δεν είναι στην δικαιοδοσία, είναι μεν ιδιοκτησιακά στο τέθα, αλλά δεν είναι στη δικαιοδοσία του κυρίου Παναγιωτόπουλο. Παρ' όλα αυτά όμως έχουμε συνονοηθεί και έχουμε συνονοηθεί στο τι θα κάνουμε για να τελειώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Κύριε Παπά, θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης για τα ποσοστά της ανακύκλωσης, αλλά πιστέψτε με, είμαστε από τις καλύτερες πόλεις στα ποσοστά της ανακύκλωσης, διότι αυτό συμβαίνει σε όλη την περιφέρεια και όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά και σε όλους σχεδόν τους δήμους της Ελλάδας. Ότι τα ποσοστά της ανακύκλωσης δεν μπορούν να ανέβουν πάνω από το 7%. Γιατί, διότι διότι δεν μπορούν να ανέβουν πάνω από το 7%. Διότι η εταιρεία ανακύκλωσης έχει πιάσει τους στόχους της από τις μεγάλες εταιρείες και τώρα πλέον δεν την ενδιαφέρει. Και μάλιστα επειδή πλέον κάνουν οικονομία, διότι τους έχουν πει ότι το 49% θα παίρνουν από τις εταιρείες για την ανακύκλωση που γίνεται, ήδη φέρνουν στους δήμους στις διαμάδες καινούριες συμφωνίες, ούτως ώστε αυτό που θα παίρνουν οι δήμοι να είναι το 49%. Αυτό που προβληματιζόμαστε. Και θα βρούμε λύση πώς μπορούμε εμείς να διαθέσουμε τα ανακυκλώσεις. Και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε ώστε να αυξηθούν τα έσοδα από την ανακύκλωση. Κύριε Παπά, για την πλατεία επίσης θα σας πει ο κύριος Ιακοβίδης. Ο κύριος Σταυρίδης θα σας πει για τα χόρτα. Και όπως και ο κύριος Χρόνης θα απαντήσει για όλα τα θέματα της ΙΑΚΑ. Για την αύξηση των καυσίμων, κύριε Βέρο, νομίζω ότι σας είπα ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο των καυσίμων αλλά και του ρεύματος. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο στην αρχή, και μάλιστα θα αναφερθώ και στον κύριο Καλανταρίδη, ο οποίος όσο έρχονται οι εκλογές γίνεται και πιο επιθετικός και δεν του αρμόζει αυτό το ύφος του κυρίου Καλανταρίδη. Θα ήθελα λοιπόν να τον ενημερώσω ότι ο προϋπολογισμός, όταν έγινε, υπήρχαν άλλες τιμές. Επίσης, υπήρχε και η διαβεβαίωση από το κράτος ότι θα είχε καλυφθεί τα επιπλέον έξοδα που θα αφορούσαν την ενέργεια. Και έτσι λοιπόν έγινε ο προϋπολογισμός. Το ίδιο έχουν κάνει όλοι οι δήμοι σε όλη τη χώρα. Θα δούμε λοιπόν πώς θα αντιμετωπιστεί μετά από την συνάντηση αυτήν που θα έχουμε την Παρασκευή. Θα σας ενημερώσω και για το τι μέλη γεννέστε. Κύριε Ποτόλια, για την καλαμίτσα με προλάβατε. Ούτως ή άλλως, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα φέρω την απάντηση της ΕΤΑΔ. Διότι δεν μπορώ άλλο πλέον να συνονοηθώ. Λοιπόν, οι συνονόησοι λοιπόν με την ΕΤΑΔ επιμένουνε στην τελευταία πρόταση που μας κάνανε. Η τελευταία πρόταση που μας κάνανε ήταν 50-50 στα έσοδα ή και 50.000 το ελάχιστο ποσό. Αυτό λοιπόν θα έρθει η πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο ούτως ώστε να δώσουμε την απάντηση που πρέπει. Εγώ φυσικά δεν συμφωνώ, αλλά παρόλα αυτά όμως θα το συζητήσουμε για να στείλουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Για την Ιστινιανού έχετε απόλυτο δίκιο και εμένα με ενημερώσανε για το φρακάζιμα αυτό που γίνεται εκεί στο Κυπαρίσι, στο σημείο εκείνο και μάλιστα σήμερα είπα να πάνε να ξαναβάλουνε τα μεταλλικά κολονάκια για να μην παρατηρείτε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο κάποια στιγμή αντιμετωπίστηκε με αυτά τα κολονάκια, μετά κάποιος πήγε τα έβγαλε, τέλος πάντων θα ξαναμπούνε λοιπόν για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Κύριε Βογιώτη, για τα πυρηνικά, για τα καταφύγια. Είναι η αλήθεια ότι για τα καταφύγια, για πυρηνικό πόλεμο τουλάχιστον δεν έχουμε ετοιμαστεί σχεδόν ποτέ, διότι τα καταφύγια για πυρηνικό πόλεμο είναι ειδικά και εμείς ποτέ δεν το κάναμε. Διότι ξέρετε αυτά έπρεπε να υποχρεώσουμε και κάποιους, όταν κάνουν πολυκατοικίες πρέπει το υπόγειο τους να μπορεί να είναι και καταφύγιο. Το οποίο όμως δεν το κάνει κανείς. Παρ' όλα αυτά τα καταφύγια τα οποία υπάρχουν, σας απάντησε ο κ. Ξανθόπουλος, υπάρχει μια επιτροπή η οποία τα ελέγχει κάθε τόσο τα καταφύγια αυτά και σημειώνει τις διάφορες επισκευές ή παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν. Λοιπόν, εάν μιλάμε για πυρηνικά φυσικά και δεν μπορούν να αντέξουν σε πυρηνικό πόλεμο. Αυτή είναι η άποψή μου. Και όσο και να μου λένε μην μιλάς, αυτή όμως είναι η αλήθεια. Τώρα για την προετοιμασία, σε περίπτωση που γίνει κάποια απώλεια από πυρηνικό πόλεμο, θα συνονιωθώ με την πολιτική προστασία, που δωσόστε έχετε δίκιο, να γίνουνε τουλάχιστον κάποια μαθήματα για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που υπάρχει κάποια διαφυγή ραδιαενέργειας. Και για την ενεργειακή κρίση που είπατε, νομίζω ότι το έχω απαντήσει. Για το πρόγραμμα, κύριε Ξανθόπουλε, για το πρόγραμμα ELECTRA, ο δήμος έχει βγει η προδημοσίευση, δεν έχει βγει ακόμη η δημοσίευση της πρόσφυσης. Παρ' όλα αυτά, ετοιμαζόμαστε τόσο για τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το σχολείο το Florex, που είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο και το σχολείο στο Δημοτικό της Αγίας Βαρβάρας. Επίσης, είναι το γήπεδο της Ανθή Χαραγιάννη, όπου πρέπει να αντικατασταθούν τα φωτιστικά τα οποία υπάρχουν. Και επίσης, σε αυτό μέσα κοιτάζουμε πώς θα μπει και η ενεργειακή κοινότητα. Ούτως ώστε τα έξοδα, το κόστος από τα φωτοβολταϊκά, τα οποία πρέπει να στυθούν, σε άλλο μέρος, να μπορέσει να καλυφθεί από το Ηλέκτρα. Επίσης, θέλω να σας πω για τον Αμυγδαλεό να κάνετε ένα μικρό λάθος, αυτός έτσι λίγο να σας διορθώσω, τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο κ. Ιακοβίδης, ότι η μελέτη δεν ξεκίνησε από τον Δήμο Φιλίππον, η μελέτη ξεκίνησε από τον ενωμένο Δήμο Καβάλλας, Δημαρχίας Σιμητζή και δημαρχίας Μουριάδη. Τα υπόλοιπα θα σας απαντήσει ο κ. Ιακοβίδης. Όσο για την παιδόπολη, αν έχει ασφαλιστεί ή όχι, το πόρισμα της πυροσβεστικής, είναι ότι έχει γίνει από πυρκαγιά που έχουν βάλει τα παιδιά και όχι από η πετιότητα του εργολάμπου. Λοιπόν, για τα καταφύγια, τα είπατε κ. Ξανθόπουλε. Κ. Καλανταρίδη, με συγχωρείτε για αυτό που είπα προηγούμενα, αλλά αυτό βλέπω. Και το βλέπω γιατί χρησιμοποιείται εκφράσεις όπως το χάλι, που πιστεύω θα σας απαντήσει ο κ. Χρόνης, διότι αν θεωρείτε ότι το χάλι γίνεται τώρα που προσπαθούμε να αλλάξουμε, εντάξει, πρέπει να κάνετε όμως και μια αυτοκριτική για το πόσο επιβάλατε εσείς, για να μην παραξηγηθεί ο κ. Ξανθόπουλος, διότι μη μου πει κάποιος ότι είναι άλλο δήμος και άλλο ιδεϊάκ, είμαστε όλοι ένα, πόσο επιβάλατε τον τρόπο πληρωμής. Τα υπόλοιπα όμως θα σας τα απαντήσει ο κ. Χρόνης. Για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης περιμένουμε αυτή τη στιγμή την έγκριση δημοπράτησης από την περιφέρεια, για να δημοπρατηθεί το έργο. Επίσης για την αγροτική οδοποιία δεν το έμαθα τώρα κ. Καλανταρίδη. Ή θα στα μεταφέρουν λάθος ή λάθος ακούτε. Αναφέρθηκα για την αγροτική οδοποιία στα Τενάγη. Και είπα ότι μέχρι τώρα είχα την άποψη και αυτή ήτανε ότι ήτανε γινότανε λάθος. Αυτή η αγροτική οδοποιία ήτανε λάθος. Αυτό λοιπόν έχει περάσει στους δήμους. Η υπόλοιπη αγροτική οδοποιία πάντα το ήξερα ότι είναι στο δήμο. Επίσης για το αποθεματικό θα σας απαντήσει ο κ. Προμούσας. Θέλω να σας πω όμως ότι δεν τρώμε αποθεματικό. Και αν το αποθεματικό δεν είναι πραγματικό, αν το αποθεματικό μας το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μελέτες, ούτως ώστε τώρα που θα ανοίξει το καινούριο ΕΣΠΑ, τώρα που θα ανοίξουνε όλα αυτά τα προγράμματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, και έχουμε μελέτες πλέον για να δώσουμε και να παίρνουμε έργα, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Δεν είμαστε της αρχής βγαίνει η πρόσκληση και μετά βλέπουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Κύριε Καλανταρίου. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο κύριος Προμούσας. Κυρία Ιωσιφίδου, με συγχωρείτε, αλλά μέχρι τώρα δεν ήξερα ότι πρέπει να επιπλήξω και τον αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας για τις δηλώσεις που έκανε. Επειδή υπάρχουν βουλευτές, πέρα από αυτό που θα κάνω εγώ, μπορείτε λοιπόν να απευθυνθείτε στους βουλευτές, για να δούμε τι θα κάνουν στο θέμα του λιμανιού. Και για τις θέσεις σταθμευσης στο δικαστήριο θα σας απαντήσει, για το μόνο που αυτό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, ότι φταίω εγώ για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου, ελπίζω να μην πείτε ότι φταίω και για την Ουκρανία, διότι σας βλέπω ότι μπορεί να πείτε ότι φταίω για την Ουκρανία που γίνεται ο πόλεμος. Κυρία Ιωσφυδούς, σας παρακαλώ. Λοιπόν, για τις θέσεις σταθμευσης στο δικαστήριο θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης. Κυρία Δρακονάκη, έχετε εφηχθεί που είπα ότι τι έγινε πέντε χρόνια. Θα σας ρωτήσω λοιπόν γιατί έγινε η απένταξη του έργου, όταν μάλιστα δεν τελείωνε η προγραμματική περίοδο. Έπρεπε λοιπόν ως διοίκηση να επιμένετε στον Περιφερειάρχη να μην απενταχθεί το έργο και να συνεχίσει. Για το εξωτερικό δίκτυο του Αμυγδαλεώνα θα σας απαντήσει ο κύριος Χρόνης. Θα σας θυμίσω όμως ότι ποτέ εσείς δεν είπατε, όσο ήσασταν διοίκηση για τον Αγωκό αυτό. Μιλούσα εγώ με την Δήμαρχο τότε για το αν μπορούσαμε να κάνουμε την περιβαλλοντική μελέτη μέσω του ΤΑΠ. Και η ένσταση η οποία υπήρχε, όχι σας παρακαλώ, εγώ αμήν τι άλλο ξέρω, μην κουνάρετε το κεφάλι σας κυρία Δρακωνάκη. Ήμασταν στο Γραφείο της Δημάρχου το καλοκαίρι του 2019 για αυτό το πράγμα. Στο Γραφείο της Δημάρχου συζητούσαμε για την περιβαλλοντική μελέτη. Και έγινε το εξωτερικό δίκτυο μαζί με την κυρία Κατερήλα Τάβε. Λοιπόν, τέλος πάντων, θα σας απαντήσει λοιπόν για αυτό ο κύριος Χρόνης. Κύριε Τσουρουκίδη, ο δρόμος προς το Πυλαθεραπευτήριο δεν είναι δρόμος, αλλά κανάλι και τι κάναμε. Ξέρετε πόσες εκκρεμότητες υπάρχουν που είναι, τι κάνουμε. Αν σας απαριθμίσω τις εκκρεμότητες τις οποίες τακτοποιούμε, θα καταλάβατε γιατί δεν κάναμε ακόμη για το Πυλαθεραπευτήριο. Υπάρχουν πιο επίγοντα πράγματα από τον δρόμο στο Πυλαθεραπευτήριο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο θα γίνει. Και αυτό με τη σειρά του. Για το καμμένο αυτοκίνητο θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης. Τώρα, για τον πολίτη που θέλει να βάλει δένδρα στο πεζοδρόμιο, με συγχωρείτε πολύ, αλλά αυτό πρέπει να σταματήσει. Όποιος θέλει να βάλει δένδρα θα βάζει μέσα στην αυλή του. Όχι στο πεζοδρόμιο πλέον. Διότι τα πεζοδρόμια στο παλιό είναι που είναι στενά. Εάν βάζει και ο καθένας μας ένα δένδρο, όταν θα μεγαλώνουν θα λέμε μετά πώς περπατάνε οι πεζοί. Τέρμα λοιπόν τα δένδρα στα πεζοδρόμια. Να μη του δίνατε άδεια κύριε Δήμαρχε, μαζί σας και εγώ. Μαζί σας είμαι. Συμφωνώ απόλυτα με το που λέτε, αλλά όταν οι άλλοι πολίτες διαμαρτύρονται, να βγάλουν πρώτα τα δικά τους δένδρα. Δεν ξέρω λοιπόν, όχι κύριε Τσουρουκίδη με συγχωρείτε, εγώ δεν ξέρω ποιος του έδωσε άδεια. Αν του έδωσε άδεια το πράσινο, κακώς του έδωσε να φυτέψει το δένδρο. Όμως η τεχνική υπηρεσία καλά έκανε από την άλλη και προστάτευσε αυτό που έπρεπε να προστατεύσει. Κακώς όμως του δόθηκε η άδεια, εάν θέλετε να πούμε αυτό. Για την πλατεία Καπνεργάτη, κύριε Μαυρίδη, θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης. Για το κεπ το διοικητήλιου πράγματι το προσωπικό είναι λίγο. Προσπαθούμε όμως να βρεθεί λύση και για το κεπ. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ενισχύσουμε και ενισχύσαμε τις οικονομικές υπηρεσίες, να ενισχύσουμε τις προμήθειες, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν πρόβλημα από τον όγκο της εργασίας, ούτως ώστε να μπορούμε να δουλεύουμε καλύτερα. Ξέρετε όμως πολλές από αυτές τις εργασίες που έχουν στο κεπ δεν βοηθάει και η αντιπεριφέρεια και η υπηρεσία της αντιπεριφέρειας, οι οποίες για ένα γνήσιο της υπογραφής που μπορούν να το κάνουνε αυτοί, δεν το κάνουνε και τους στέλνουν τους ανθρώπους κάτω στο κεπ, όχι ότι φταίει αυτό, πραγματικά όμως το προσωπικό πρέπει να ενισχυθεί. Κύριε Λαζαρίδη για την αλλαγή γραμμής Αιγιαλού είναι κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει επί Δημαρχία Σιμιτσή και αντιδημαρχίας Μουριάδη. Πέντε χρόνια έμεινε στα στριτάρια, ενώ είχαμε συνονοηθεί με την κυρία Τσανάκα πώς θα γίνει με την Αλεξάνδρα Τσανάκα ότι έπρεπε να γίνουν οι δυθομετρήσεις πρώτα αυτά που έπρεπε να γίνουν. Μάλιστα δώσαμε στον κύριο Σιλέω και έβγαλε και απέδειξε που φτάνει το κύμα στην χειρότερη περίπτωση για να μπορέσει να γίνει η επαναχάριαξη. Αυτό όμως δεν έγινε. Τώρα που αναλάβαμε διοίκηση, ετοιμάστηκε, έγινε η έτηση στα δημόσια κτήματα και σύντομα θα συζητηθεί. Θα σας ενημερώσει όμως ο κύριος Ιαρκοβίδης γι' αυτό. Κύριε Σταυρίδη, θα ενημερώσετε τον κύριο Λαζαρίδη για τα δρομολόγια στον προφήτη Λία και όπως επίσης και ο κύριος Χρόνης για το θέμα που τον αφορά. Κύριε Πουρσαέφ, λέτε ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τους αγρότες και ότι οι όμοροι δήμοι έχουν δώσει το 40% του Αντώνης Τρίτσις επειδή αγαπάνε και σέβονται τον αγρότη ενώ εμείς δεν δίνουμε τη φροντίδα αυτή που πρέπει στους αγρότες και έτσι έχουμε βάλει μόνο ένα έργο 1,5 εκατομμύριο. Με συγχωρείτε όμως κύριε Πουρσαέφ, τα πράγματα θα είναι έτσι. Οι όμοροι δήμοι είναι αγροτικοί κατά βάση. Με αποτέλεσμα, θα σας απαντήσει και ο κύριος Μιχαηλίδης γιατί απαντήθηκαν προσωπικά στον κύριο. Κύριε Δήμαχε, θα ήθελα να απαντήσω να γίνεται. Γιατί κύριε Δήμαχε, καταχύ είμαστε άτοιοι. Και ο αγροτικός κόσμος της χώρας είναι άτοιος. Λοιπόν, δεν απαντάω. Θα απαντήσετε εσείς κύριε Μιχαηλίδη. Κύριε Δήμαχε, δεν ξέρω αν τελειώσατε. Απλώς είμαστε άτοιοι γιατί πριν λίγο καιρό αν θυμάστε συμμεταντήσαμε ειδίόμαστε τον κύριο Γεωργαντά. Ο κύριος Γεωργαντάς μετά από λίγο καιρό ήταν τότε Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έγινε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν λοιπόν τον γνωρίζαμε, θα είχαμε προτείνει να δικατασταθούν όλοι αυτοί ασχετοί του Υφυπουργείου με τον κύριο Πουσαέφ. Και άλλους, φαντάζομαι, άλλα στελέχη του τόπου της ζωής μας. Θα είχαν πάει εκεί όλοι γνώστες, οι μεγάλοι εκεί πέρα και θα χαληθεί όλα τα προβλήματα της αγροτικάς αυτού του τόπου. Έτσι όλοι είναι άσχετοι, καρκλοκένταυροι. Και θα έρχονταν λοιπόν ο κύριος Πουσαέφ θα έπαιρνε στα προγράμματα αγροτικής μεταρρύθμισης, αγροτικής ανάπτυξης. Θα έβλεπε λοιπόν ότι εκεί υπάρχουν 14 άξονες. Έτσι, υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ας πούμε, υγήθρευση, αστικά λήματα, κτίρια, smart cities και απ' τα 22 εκατομμύρια αυτομάτως θα καταλάβαινε το 40% στο Δήμο Καβάλας πρέπει να πάει για αγροτική οδοπεία. Αυτό, επειδή είπε ο κύριος Πουσαέφ ότι συμφωνεί και η παράταξη. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Δυσκολεύω να το πιστέψω, δεν θέλω να το πιστέψω, δεν ξέρω. Αλλά το 40% θα το έδινε ο Δήμος Καβάλας για αγροτική οδοπεία. Δηλαδή, στο σχεδιασμό που έχουν στο μυαλό τους κάποιοι, βρίσκεται μια παρέα με το που βγαίνει ένα πρόγραμμα, πίνει ένα καφέ και λέει τι να κάνουμε, παιδιά, να κάνουμε αγροτική οδοπεία. Ο άλλος λέει κάτι άλλο και παίρνεται μια απόφαση. Νομίζω, κύριε Δήμαρχη, ότι πολύ συχνά ένας πυρσιακός, δεν θέλω να αναφέρω ποιος, αναφέρει πολλές φορές, όταν βρίσκεται σε απόγνωση μετά από κάποιες τοποθετήσεις αυτού του είδους, ότι όταν κάποιος γίνεται δημοτικός σύμβουλος, θα πρέπει να γίνονται σεμινάρια. Για να μπορεί κάποιος να καταλαβαίνει πώς κινούνται κάποια πράγματα στη δημόσια διοίκηση, να γίνονται σεμινάρια και να καταλαβαίνει τι λέει. Να καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο. Μάλιστα, το υπάρχουν, έγιναν την προηγούμενη διοίκηση. Είναι πάρα πολύ ωραίο, πάρα πολύ αναλυτικό. Και ότι όταν κάποιος κάνει ένα σχεδιασμό, λαμβάνει αυτό υπόψιν, λαμβάνει υπόψιν τις νόμες των υπηρεσιακών, άλλων φορέων και κάνει ένα σχεδιασμό. Εγώ, λοιπόν, θεωρώ ότι ο σχεδιασμός που έγινε, όχι από τον κ. Μουριάδη και από τον κ. Μιχαλίδη, από τον δήμο όλο Καβάλλας, ήταν πάρα πολύ καλός και νομίζω ότι αντικατοπίζει τις ποτεραιότητες που έχει και θα έπρεπε να έχει ο δήμος. Αυτά ήθελα να πω. Πραγματικά, σε σχέση και σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό και την αδειοδότηση, προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τι εννοείται, δηλαδή τι σχέση έχουνε. Δεν υπήρχε κάποιο προαπαιτούμενο να υπάρχουν εκκληνοτροφικές μονάδες οι οποίες να έχουν άδεια. Ήρθε και ένα πρόγραμμα, καταθέσαμε, το όριο ήταν τις 300.000 και καταθέσαμε μια αδειοδότηση. 500.000. Επίσης, κ. Μιχαλίδη, ξέρετε, όταν είσαι σε μια θέση ευθύνης, πρέπει γενικά να κάνεις ένα σχεδιασμό. Και ο σχεδιασμός, πολύ σωστά, δεν είναι ότι έχουμε 22 εκατομμύρια, άρα το 40% πρέπει να το δώσουμε στην αγροτική οδοπία. Και μετά, τι γίνεται με τα λήματα τα οποία πέφτουν στη θάλασσα, τι γίνονται με το ρεύμα το οποίο ξοδεύει η DEIAC και πρέπει να το μειώσουμε, τι γίνεται με τα δίκτυα τα οποία είναι θαμμένα και δεν έχουν γίνει συνδέσεις και πρέπει και ο κόσμος πίνει ακόμη νερό από το παλιό δίκτυο, πώς θα φτιάξουμε τις γεωτρίσεις, όλα αυτά γίνονται με έργα που εξοικονομούν χρήματα. Και μετά θα φτιάξουμε και την αγροτική οδοπία. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή τελειώνει η μελέτη 2,5 εκατομμυρίων για την άδρευση στη δημοτική ενότητα των Φιλήπων. Δεν είναι έργο αυτό για τους αγρότες. Εκτός αν θεωρείτε ότι οι αγροτικοί δρόμοι είναι το παν. Δεν είναι το παν, κύριε Πούσαευ, τουλάχιστον για εμένα. Για εσάς μπορεί να είναι. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Ιακοβίδης. Γιάννη, πάμε. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Θα θέλα να ξεκινήσω με μια παρατήρηση. Ήμουν σε μια συγκέντρωση νωρίτερα, γι' αυτό καθυστέρησα λίγο, που αφορά την υγείωση των δικτύων ενέργειας, την πόλη της Καβάλλας, τώρα που ένα μεγάλο μέρος του δικτύου υδροδότησης καταργήθηκε από μεταλλικό και γίνεται πλαστικό. Θα έχουμε την ευκαιρία γιατί θα μας στείλουν οι αρμόδοι, που το ψάχνουν το θέμα για τις επιπτώσεις που έχει, για να ενημερώσουμε και τους συνδημότες μας και να πάρουμε και εμείς τα απαραίτητα μέτρα. Λοιπόν, όσον αφορά το θέμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία. Πολύ σύντομα θα έχουμε την επίσκεψη της επιτροπής του διαγωνισμού για το τριήμερο που έχει προγραμματιστεί για να κριθούν οι μελέτες, που είναι ήδη 14. Έχουν συγκεντρωθεί στον πάνω όροφο της Μεγάλης Λέσκης και περιμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία. Κύριε Διακοβίδη, είναι στις 4 Απριλίου. Από τις 4 έως τις 6. Ευχαριστώ, Δημαρχέ. Λοιπόν, θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα σύντομα. Δεν θα συμμετάσουμε παρά μόνο... ο Δήμος Καβάλα συμμετέχει με ένα εκπρόσωπο στην επιτροπή. Η επιτροπή έχει επιλεγή διακλήρου. Τα αποτελέσματα θα μας τα ανακοινώσουν μετά από δύο, όπως μέχρι στιγμής ξέρω, συναντήσεις της επιτροπής και μετά θα μπουν σε μια δημόσια παρουσίαση του όλου εγκυρήματος, που ελπίζω και ελπίζουμε όλοι θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για να έχουμε και την υλοποίηση που ονειρευόμαστε όλοι. Πώς αναφορά την Κυρκαγιά στο κλειφτό του Αμυγδαλαιώνα. Οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρές και οικονομικές. Το έργο ήταν ασθανισμένο, υποχρεούνταν ο ανάδοχος να τόσο ασθανισμένο και μετά το πόρισμα της τυροδεστικής, που θα αποδώσει ευθύνες και συνέπειες γύρω από αυτό το θέμα, θα προχωρήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες. Η ασθάλεια των έργων όπως το θέσετε γενικά νομίζω ότι με δείχνει απόλυτα σύμφωνο, όσον αφορά όμως τον τομέα της μακροημέρευσης αυτών των έργων που κατασκευάζουν. Διότι όπως ξέρουμε τα έργα παραδίδονται από τους εργολάβους σε 15 μήνες και μετά έχει την ευθύνη ο κύριος του έργου, που είναι ο δήμος των προσθυμών που μας ενδιαφέρει και αναλαμβάνει την ευθύνη της συντήρησής του μετά από το 15 μήναιο που υποχρεούν το εργολάβο. Θα συμφωνούσα, είναι μια επιβάρυνση που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε για να είναι ασφαλισμένα τα έργα σε πολύ μεγαλύτερο χρόνο. Τουλάχιστον δεκαπλάσιο, θα έλεγα, για να μπορούμε να έχουμε μια σταθερή απόδοση από αυτά. Ναι, και η απόδοσή του. Λοιπόν, για το Γυμνάσιο Κρινίδω αναπίνησε ο δήμαρχος. Κυρία Ιωσιφίδου, μέχρι επιδιώκουμε μετά από πείωση στην αποκεντρωμένη να δημοσιευθεί στο ΦΕΚΣ η νέα κανονιστική διάταξη που ρυθμίζει τα κυκλοφοριακά θέματα στην περιοχή μεταξύ Βασιλόπουλου και Δικαστικού Μεγάρου. Μέχρι τότε ισχύει το προηγούμενο καθεστώς. Όντως υπάρχει μια σάφη αυτή τη στιγμή, αλλά δεν προέρχεται από την ίδια υφιστάμενη κατάσταση, αλλά από εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στους συνδημότες μας. Όντως θα γίνει διπλής κυκλοφορίας το πίσω μέρος του δρόμου και όχι το κάθετο στη θάλασσα και δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο, αλλά πρέπει να δεχθούμε ότι μέχρι να μπει στο ΦΕΚ η απόφαση της εποκεντρωμένης που πιέσαμε αρκετά για να προωθηθεί γρήγορα, ισχύει το παλαιό καθεστώς. Σύντομα, μόλις δημοσιευτεί, θα εφαρμόσουμε και θα γραμμογραφίσουμε με οριζόντια και κατακόρυψη σήμανση την καινούργια κανονιστική διάταξη και θα λειτουργήσει όπως πρέπει με τις νέες συνθήκες. Γιατί το ίδιο δεν ισχύει και για τον πεζόδρομο, κύριε Αντιδήμαρχε? Γιατί στο πεζόδρομο ξυλωθήκαν οι πινακίδες και έχει γίνει διπλής κυκλοφορίας? Αυτό με βρίσκεται απροετοίμαστο, κύριε Τουρουκίδη. Λοιπόν. Όσα αναφορά το... θα προσθέσω κάποια στοιχεία για το έργο του στη θέση ΚΡΕΙ. Πολύ σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν τον εργολάβο και τον Δήμο Καβάλας και θα απομένει η συνέχιση του έργου από την εφορία αρχαιοτήτων. Εκεί θα έχει και συνέχεια και εν πάση περιπτώσει κάποιο χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί τη συνέχεια ο υπέθρυος χώρος που δεν είναι στην αρμοδιότητα του έργου του Δήμου. Θα παρακαλούσα λίγη ησυχία από τους συναδέλφους. Όσα αναφορά το έργο του στη θέση ΚΡΕΙ, το έργο ξεκίνησε ήδη προδημήνου ότι δεν έχουν εγκριθεί κανονιστικές ρυθμίσεις για την κυκλοφορία. Είναι το θέμα που, στον πάση περιπτώσει, περιμένουμε όλοι. Μόλις εγκριθούν θα έχουμε η λοποίηση των έργων. Αυτό θα είναι το πρόγραμμα. Αυτό θα είναι το πρόγραμμα. Αυτό θα είναι το πρόγραμμα. Μόλις εγκριθούν θα έχουμε η λοποίηση των έργων. Το δεύτερο είναι, αναφέρθηκα σε προηγούμενη δήλωσή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα γίνουν δοκιμαστικές τομές, αφορούν τον εντοπισμό δικτύων στην περιοχή της οδού Κασσάνδρου, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την υλοποίηση του έργου των δικτύων, σε αυτή την περιοχή, σε σωστή θέση. Επειδή κάτω από την Κασσάνδρου υπάρχει το ρέμα, θα είναι πιο προσεκτική όλη η επέμβαση, γιατί στο τμήμα που είναι ο πλακοσκεφής, δεν μπορούν να παίρνουν δίκτυα, τα οποία θέλουν ένα βάθος πάνω από 50 εκατοστά, θα πρέπει να μπουν δεξιά ή αριστερά του πλακοσκεφού. Το θέμα αλλαγής της θέσης του εγγυαλού στο τμήμα... Από το παλιό νοσοκομείο μέχρι τα σπέχια... Ένα λεπτό δήμαρχε, συμπληρωματική απάντηση. Δεν διαμαρτήρεται... Δεν ξέρω τι βλέπετε στον τύπο. Κάναμε δύο τουλάχιστος συναντήσεις. Δεν ακούγεται ο κ. Ζωκουβίδης. Θα σας παρακαλούσα να είμαστε συνεπείς σε αυτά που κουβεντιάζουμε, μη δημιουργούμε λαθμένες εντυπώσεις. Οι εφημερίδες μπορεί να σχολιάζουν ότι υπάρχουν ασφαλώς και διαμαρτυρίες, γιατί κάνε... Παρακαλώ, μη κάνετε διάλογο. Κύριε Ζωκουβίδη, συνεχίστε. Συνεχίστε, κύριε Ζωκουβίδη. Ναι, και τι περιλαμβάνει αυτή η επιστολή. Μπορούμε να ακούμε κι εμείς. Λοιπόν, προχωρώ. Στην πλατεία Καφνεργάτη, λοιπόν, οι δοκιμαστικές τομέες θα αφορούν τον εντοπισμό δικτύων, γιατί, όπως σας δήλωσα, υπάρχει από κάτω ο πλακοσκεπής αγωγός, το παλιό ρέμα, και πρέπει να γίνει πιο προσεκτική προσέγγιση στον ποια νέα δίκτυα θα μπουν. Λοιπόν, το ότι έγινε είναι μια προσπάθεια να εντοπίσουμε αν υπάρχουν προβλήματα στον πλακοσκεπή. Όντως έγινε, δύο φορές τουλάχιστο, και έχουμε τη δυσκολία ότι είναι αρκετά μειωμένη η διατομή του από φερτά υλικά, αλλά δεν υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα. Τώρα, το θέμα της αλλαγής αιγεαλού στην περιοχή κάτω από το παλιό νοσοκομείο. Ήδη έχει γίνει πρόταση από το Δήμο Καβάλας, κύριε Λαζαρίδη, και τώρα βρίσκεται η πρότασή μας στη κτηματική υπηρεσία για να προχωρήσει αυτή η υπόσχεση. Νομίζω ότι αυτά είχα να παρατηρήσω. Καλησπέρα και πάλι. Να ξεκινήσω με την κυρία Τσανάκα. Ναι, πραγματικά αυτό που σας είπε και ο Δήμαχος, το έχουμε δει, έχουμε κάνει και αναδιάρθωση όλων των δρομολογίων. Να ξεκονομήσουμε και από εκεί κάποια... να μπορέσουμε να κάνουμε όσο οικονομία μπορούμε. Από Απρίλιο πιστεύω θα ξεκινήσουμε να ενσωματώσουμε στους υπάρχοντες τομείς καταργώντας κάποιους, αν μπορούμε. Έχουμε μετρηθεί όλοι οι κάδοι από τους δύο πόρτες. Νομίζω είμαστε έτοιμοι και θα το εφαρμόσουμε. Σίγουρα είναι τεράστιο το πρόβλημα, για αυτό είναι και η σκήκη για την απάντη στον κύριο Λαζαρίδη. Για να το τελειώσω κιόλας είναι, κύριε Λαζαρίδη, είναι το πενθήμερο που εφαρμόζεται, σίγουρα πρέπει να κόψουμε κάποια δρομολόγια για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Και δεν είναι κακό από 600 λίτρα που υπήρχαν στις γειτονίες κάδοι να βάζουν 1.100. Το κέροδος είναι μεγάλο, τουλάχιστον σε δρομολόγια. Στον κύριο Παπά, πραγματικά, σας απάντησε ο πιο δήμαρχος, πως το θέμα της ανακύπλωσης σε όλη την περιφέρεια είναι στα ίδια ποσοστά, με τα στοιχεία που μας έδωσε η διαμάθη πριν 15 μέρες. Να σας αναφέρω πως την αύξηση στη δράμα ήταν 3,73, στην Κωμοτινή 0,96, στην Ξάγχη 3,3, μειών 5,16 Αλεξανδρούπολη και 4,57 ήταν στην Καβάλα. Να σας αναφέρω πως τον 1ο του 2020 είχαμε 2.430 τόμους παραπάνω ανακύπλωση και του 1ο του 2021 τα στοιχεία 2.520. Σίγουρα δεν είναι κανοποιητικά τα στοιχεία, σίγουρα δεν αρέσει σε κανένας και σίγουρα θα γίνει και άλλη προσπάθεια. Πρέπει να το ξαναδούμε, ήδη προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο ώστε να είναι πιο καθαρή η ανακύπλωση. Φυσικά είναι κήπος, οι κάβοι μπλε είναι γεμάτοι, αλλά δεν είναι όπως πρέπει με τα υλικά που είναι. Και αυτό ίσως θέμε και εμείς που δεν έχουμε ενημερώσει τόσο καλά τον κόσμο. Για τα χόρτα. Στην περιστινή χρονιά περάσαμε και 3-4 φορές τουλάχιστον από κάθε οικογένεια, από κάθε γειτονιά. Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε όλες οι γειτονίες, τις έχουμε γνωρίσει, έχουν καταγραφεί. Φέτος, συν την εργολαβία, η οποία ήδη ξεκίνησε και έχει καθαρίσει μεγάλες εκτάσεις στα ποταμούρια της Προφητηλίας, στη Δέπο, στον Άγιο Λουκά. Τετάρτι, πέμπτη θα είμαστε δύο μέρες στο παλιό να καθαρίσουμε το παλιό από χόρτα. Αυτό που θέλουμε είναι φέτος να αψήσουμε τις επισκέψεις της γειτονίας και να τις κάνουμε 5-6 φορές. Φτάνει να συμπληρώσω πως αυτά που έχουν καθαριστεί είναι και τουλάχιστον 50 κιλινόχριστη χώρα, η οποία ήταν εγκαταλειμμένη εδώ και πολλά χρόνια, η οποία μας τρώνει τουλάχιστον ένα μήνα ο κάθε χώρος αυτός. Φέτος, πιστεύω και θέλουμε όλοι να είμαστε καλύτεροι σε αυτό το είδο. Στον κύριο Ξανθόπουλο για το πρόγραμμα Τρίτσες, έχουμε ήδη καταθέσει από τον Φέμπτο του 21 τις σχετικές μελέτες, που αφορά, αν θέλετε να σας πω το ποσό είναι, αφορά 5.276. Αφορά 80 πράσινες γωνιές σε σχολεία, 10 και 10 ακόμη, οι οποίες θα μπουν στο κέντρο της πόλης στην δημοτική κοινότητα Φιλίππον. Ένα πορυματοφόρο, μια πρέσα και ένα κουκλί. Συν 10 πολυκέντρα ανακύπλουσης πράσινες μεγάλες γωνιές, οι οποίες, αυτό είναι υποσκέψεις ακόμα το που θα τοποθετούν, είναι να σκεφτείτε μερικά σπιτάκια μικρά, τα οποία δέχονται διαφορετικά ήδη για ανακύπλωσης. Αυτό που ήθελα να προσθέσω ακόμη είναι πως σε αυτό είναι και η καφέ Κάδη, οι οποίες είναι ενώ από τον Απρίλιο πιστεύω δοκιμαστικά θα χρησιμοποιηθούν στη Δέπος και στον Άγιο Λουκά. Είναι και η Κάδη η καφέ η οποία θα είναι σε όλη την πόλη πια και το απορρηματοφόρο του συγκεκριμένου το οποίο έχουμε βάλει είναι γι' αυτόν τον λόγο. Ο κ. Λαζαρίδης είπαμε πως εφαρμόζουμε θέατρο πετιθήμερο, ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει στο δήμο όπως όλες οι υπηρεσίες. Κάποια δρομολόγια σίγουρα έχουν κοπεί, έχουμε αντικαταστήσει τους Κάδους με μεγαλύτερος, οι οποίες όμως από τη στιγμή που το κάναμε δεν έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν είναι μόνο στον Προφητηλία όπου όπως λέτε είναι φιτοχητή γειτονιά, εγώ εκεί κάθομαι δεν μπορώ να πω ότι είμαστε και σπεχείς, αλλά τέλος πάντων δεν είναι η καρδογία κρίσης. Δεν παίζει ρόλο στα σπουπίδια ποια γειτονιά είναι. Καταργείται το δρομολόγιο του Σαββάτου αυτό δεν μου απαντάτε. Σαββάτο δεν δουλεύει, δουλεύει μόνο το κέντρο, είναι πενθήμερο. Δηλαδή θα υπάρχει διάστημα μιας ημέρας, τρίτης και πέμπτης και δεν θα υπάρχει Σαββάτο, γιατί δεν το κάνετε πιο ανοιχτά ας πούμε. Δηλαδή μεταξύ τρίτης και πέμπτης θα υπηρεάζει μια μέρα. Όπως λέει ο Ελίτης, το πραγματικό κοινό είναι μεταξύ τρίτης και δετάρτης. Ναι δεν σας ακούω. Εγώ δεν κατάλαβα τι θέλω να μιλήσω. Από την πέμπτη που θα υπάρχει το δρομολόγιο της πέμπτης μέχρι την επόμενη τρίτη που θα έρθει, μεσολογούν τέσσερις δρομολόγιες ημέρες. Θα μπορεί να γίνεται... Με την αλλαγή των κάδων αντέχει. Το δοκιμάσαμε μία εβδομάδα και πάει καλά. Αν αντιμετωπίσουμε... Που το δοκιμάσεις, σε ποια γειτονιά, τέλος πάντων. Στη Μακριάνη εγώ πάντως στο δικό μας ο κάδος είναι πάντα γεμάτος. Μακριάνη τον αλλάξαμε. Πάνε την πράξη. Έχω... Ναι. Στον κύριο Γουνελά. Στον κύριο Γουνελά, την προηγούμενη φορά, δεν σας είπα κάτι άλλο για την ανακύκλωση. Απλώς σας είπα πως οι χαρτόκουτες και όλα αυτά είναι ελερωμένα από τα φρούτα και από τα πριόντα που υπάρχουν, τα οποία δεν μπορούν να πάνε στην ανακύκλωση. Σίγουρα η εντολή και η προσπάθεια των παιδιών είναι το καθαρό χαρτί που περισσεύει και δεν είναι πατημένο κάτω όπως χρησιμοποιούν για να πατάνε τώρα το χειμώνα, δεν μπορεί να πάει στην ανακύκλωση. Είναι δυνατόν κάποιος να δώσει εντολή, πετάξει την ανακύκλωση στον πράσινο κάτω. Και αυτοί που σας το είπανε σίγουρα δεν θα το προσέχονταν και σίγουρα δεν θα ξέρουν αυτό. Προς το ελερωμένο χαρτί δεν ανακυκλώνεται. Και δεν σας είπα ποτέ πως έγινε κάτι τέτοιο. Λοιπόν, και στον κύριο Τσουρουκίδη, τώρα πιστεύω θα είμαι ήρεμος αν και η χαρακτηρισμή έχει κάνει πολλούς σε αυτό το χρονικό διάστημα. Θα τα αφήσω όλα στην άκρη γιατί δεν μπορώ να κατεβάλλω άλλο επίπεδο. Κύριε Τσουρουκίδη, προχθές ήμασταν έξω από το γραφείο του Δημαρκού και σας ενημέρωσα πως το Καμμένο, όπως ενημέρωσα την κυρία της Ανάκα Φημερώτης και τον κύριο Ξανθόπουλη, είναι πως ξεκίνησε η διαδικασία για να πάει στον κατασκευαστή της δελίθως. Είπα κάτι άλλο. Που είναι το ψέμα δηλαδή που αμέσως πετάτε μια λέξη, μια κορώνα και τελειώσα. Δεν σας βλέπω, φύγατε, τι κάνατε, φύγατε. Τέλος πάντων, και το ξαναλέω ακόμη μία φορά, το κόστος είναι γύριους 55, έχουν εσταλεί, είναι το μοναδικό αυτοκίνητο το οποίο είναι σε συνεργείο. Όλα είναι λειτουργούν εκτός από ένα πρόβλημα που είχαμε πάλι προχθές. Και για να μη σας αναφέρω και τι αφήσετε κύριε Τσουργίδη, γιατί γυρνάτε στα συνεργεία θα γίνουν σε άλλα δημοτικά συμβούλια. Να έχουμε υπομονή. Είναι 55 χιλιάδες, ψάχνουμε τον τρόπο να βρούμε αυτά τα χρήματα και τα αποδοτικά δεν πάνε καλά με το κόψιμο και όλα αυτά κόβουμε από κάδους για να πάρουμε ένα τέσσερα επί τέσσερα. Γιατί βλέπουμε εδώ και δύο μήνες είμαστε επιφυλακή χιονήσει, δεν χιονήσει. Μας είπαστε και ανίδος γιατί δεν είμαστε και μετεραιολόγοι. Τέλος πάντων, τα αφήνω όλα στην άκρη, δεν θα αναφέρω τίποτα άλλο. Απλώς είναι το μόνο που υπάρχει σε κρεμότητα για να φύγει στην Αθήνα να δούμε τώρα θα φύγει ή με γερανό ή με το πλοίο το οποίο μπορεί να μας εξυπηρετήσει, ύστερα από εντολή του κατασκευαστή. Αυτά δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστώ, καλό βράδυ. Καλή συνέχεια. Ο κύριος Χρόνης. Καλησπέρα και από εμένα. Σε ό,τι αφορά τις διαρροές της συνεχής διακοπές μάλλον στο παλιό. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Παλαιότερα όντως υπήρχαν αρκετές βλάβες. Υπήρχαν συνεχόμενες καθημερινές βλάβες και γινόταν διακοπές. Το τελευταίο διάστημα έγιναν τέσσερις διακοπές υδροδότηξης. Κυρίως για να μπουν πίσω της τοπικής σταθμής ελέγχου της πίεσης. Υπάρχει μια ιδιομορφία στο παλιό γιατί δεν είναι σε λειτουργία. Έρχεται ο αγωγός και απευθείας υδροδοτεί το δίκτυο. Επειδή τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια που έχει πάρα πολύ μεγάλη αυξημέρη κίνηση, κυρίως τουριστική και μένει πάρα πολύς κόσμος κυρίως στο παλιό, παρατηρεί το συσφαινόμενο. Απογευματινές ώρες αυτοί που βρίσκονται στην κάτω περιοχή, έρχονται στο κεντρικό δρόμο. Δηλαδή, με Λινέας Μερικούρη, έχουν κανονικά νερό, αυτοί που μένουν ψηλά, μένουν από νερό μια, δύο, τρεις και τέσσερις ώρες, πολλές φορές τη μέρα. Για αυτό το λόγο τοποθετήσαμε πρίστοπους σταθμούς ελεγχού. Μάλιστα να σας πω ειδικτικά, ότι ο έλεγχος διαρρών από τον πρώτο τοπικό σταθμό στα ανατολικά του οικισμού, μας έδειξε από την πρώτη μέρα 75 κυβικά διαρροή, η οποία μπορεί να είναι και χρόνια διαρροή αυτή και δεν μπορούσαμε να την εντοπίσουμε. Εντοπίστηκε άμεσα, λύθηκε το πρόβλημα, δεν έχουμε πλέον θέμα και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι χθες αναφέρθηκε μια βλάβη στο παλιό, σήμερα επισκευάστηκε κιόλας. Δεν έχουμε δηλαδή συνήθιες βλάβες εκεί. Αυτό να ξέρετε ότι θα μπουν άλλοι δύο τοπικοί σταθμού ελεγχού, γιατί παρά τους τρεις που βάλαμε, είδαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πάλι πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε θα γίνει μια αναδιάταξη στο δίκτυο και θα μπουν άλλοι δύο τοπικοί σταθμού ελεγχού. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που γίνονται στα αντλειοστάσια. Τα αντλειοστάσια κυρίως της αποχέτωσης στην πόλη της Καβάλας είναι πέντα και πλέον ετών. Δεν μπορούν να γίνουν όμως αποσπασματικές αλλαγές εξοπλισμού. Εξοπλισμούς έτσι και αλλιώς έπρεπε να έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί έχουμε αντλητικά συγκροτήματα αυτή τη στιγμή της δεκατίας του 80 που λειτουργούν. Δεν μπορεί εξόμως να πεις ότι θα αλλάξω μία αντλία μόνο και τα υπόλοιπα θα μείνουν ίδια. Πέρα από το γεγονός ότι κοστίζει πάρα πολύ, έτσι. Μόνο για το α'5, ας πούμε, είναι έξι αντλίες στη σειρά. Για αυτό αλλάζουμε τις τρεις μία μπάντα, όπως λέμε εμείς, γιατί αλλάζει όλο το σύστημα. Και η αγωγή που φεύγουν από τις αντλίες και οι βάσεις των αντλειών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει για κάθε αντλία ξεχωριστή αντικατάσταση. Για αυτό λοιπόν το έργο που ανακοίνωσε ο δήμαρχος στην αρχή, είναι νομίζω από τα πιο σημαντικά έργα που έχει πάρει δΙΑΚ. Παρά το γεγονός ότι έχουμε και άλλα έργα όπως είναι εγκληματικό για την αντικατάσταση του δίκτου ύδρευσης, που πήγε στο Αντώνις Τρίτης στα δεκατισσέμις εκατομμύρια, δεν μπορέσε να πει παραπάνω φυσικά αγροτική οδοπία όπως λέει ο κύριος του ΣΑΕΦ. Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερα τα χρήματα, είναι πολύ σημαντικό γιατί θα αντικατασταθούν όλα τα αντικλητικά συγκροτήματα σε ό,τι αφορά και την αποκέτευση και την πόλη της Καβάλλας, την Καρβάλη, στο Χαλκερό, στη δημοτική ενότητα Φίλιππο και τα 6 αντιλωστάσεις αλυμάτων, φυσικά όλα τα αντιλωστάσεις αίδρευσης, και κυρίως το κερδίπαντιλωστάσιο αίδρευσης, ο οποίος λειτουργεί από την εποχή του Ευαγγελίου, έτσι από 1970 ακόμη. Κάπου τίποτα θα έχει αυτός στους πολίτες. Πέρα από το γεγονός ότι καθημερινά βγάζουμε παλιά αντικλητικά συγκροτήματα, τα πηγαίνουμε για τη σχεδία, καλεπορείται και ο κόσμος, πληρώνουμε και χρήματα, πέρα από το γεγονός ότι θα εξοικονομήσουμε πάρα πολύ ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των αντιλειοναφτών, γιατί ένα αντικλητικό συγκροτήμα της δεκατίας του 70, αναλώνει πολύ περισσότερο ρεύμα από ένα νέα τεχνολογία. Πέρα από το γεγονός ότι θα είναι αρκετά ανθεκτικά αυτά, γιατί αυτά που αντικαθιστούμε τώρα στο α'5, ακόμη και να πλημμυρίζει το αντιλειοστάσιο, όπως έχει γίνει τρεις φορές μέχρι τώρα, δεν θα πάθουν τίποτε, ενώ τα παλαιότερα όταν πλημμύριζε το αντιλειοστάσιο, θα πηγαίνανε στο Σωτήρι το Λαζαρίδι εκεί τα λιπάσματα και έκανε την κτζίρανση στα τυλίγματα. Οπότε θα γλυπώσουμε από όλα αυτά που ξεκινώνει ότι η DIAC θα γλυπώσει πάρα πολλά χρήματα. Πέρα από αυτό που ανέφερε ο δημαρχός, έχει μέσα και ένα αυτοβολιταϊκό πάρκο ενός ΜΓΑΔ. Οπότε είναι πολύ επικαιροπλέον λόγω της ενεργειακής κρίσης που υπάρχει και των ενεργειακών κόσπων που υπάρχει, θα βοηθήσει πάρα πολύ τα οικονομικά της επιχείρησης. Σκεφτείτε ότι το 2021 η DIAC κρύωσε γύρω στα 2.200.000 ευρώ για ρεύμα. Σήμερα, αν συνεχίσει η ίδια τιμή στη μέση τάση σχεδόν την πλασιάστη του υπολογιού, θα φτάσουμε τα 3.700.000. Όταν θα μπορούμε να τα εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα, επειδή είναι ανταποδοτικό το νερό όπως ξέρουμε όλοι, θα γλυπώσουμε χρήματα σαν επιχείρηση που ανταποδοτικά επιστρέψει τους πολίτες. Όταν θα επιστρέψει, θα αποφασίσουμε όλοι μαζί έτσι και αλλιώς θα το κάνουμε μόνος με αυτό. Σε ό,τι αφορά τον κ. Καλανταρίδη, τουλάχιστον άδικος ήσουν η κυριελία μας, γιατί πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο αλλάζει για όλους. Δηλαδή, μας ζήτησε το σύστημα αδίας μέσω της Εθνικής Τράπεζας να αλλάξουμε την κωδικοποίηση και να μπουν μόνο κωδικοί αρέφ. Η κωδική αρέφ, μας το ζήτησε τέλος Ιανουαρίου, εμείς ήμασταν έτοιμοι την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου. Στήλαμε στην Εθνική Τράπεζα ότι είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχεδίσει το ζήτημα των κωδικών αρέφ και εκδίδουμε λογαριασμούς με αρέφ. Πολλές τράπεζες από την πρώτη στιγμή, όπως η Εθνική Τράπεζα, συντονίστηκαν και αυτοί με τους δικούς μας λογαριασμούς και τους κωδικούς αρέφ. Κάποιες τράπεζες καθυστέρησαν. Την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όμως, είχαν εμπεί όλες οι τράπεζες σε αυτό το σύστημα και πλέον πληρώνουν κωδικούς αρέφ. Δεν χωράνε τα ψηφία που λέτε γιατί πηγαίνετε σε λάθος σημείο για να πληρώσετε. Όταν έγινε αυτό, εμείς το επικοινωνήσαμε στον κόσμο και με δελτιοτύπου, είκαμε στραδιόφωνα, βγήκαμε τηλεόρασης, το στείλαμε παντού. Και μέσω Facebook, μέσω της σελίδας του Δήμου και μέσω της δικής μας σελίδας πρέπει να πάτε λοιπόν και όλοι οι καταναλωτές να πηγαίνουν εκεί που λέει πληρωμή με κωδικό αρέφ και εκεί θα δείτε ότι όλα τα ψηφία χωράνε. Ο νέος στρατιωματικός οικονομικών την πρώτη μέρα που το είδε με την τηλεφώνησε και πλήρωσε κανονικά ο άνθρωπος. Δεν είχε κανένα πρόβλημα ο κύριος Προμούτσα. Οπότε όλοι θα πρέπει να μπαίνουμε με κωδικό αρέφ σε όλες τις τράπεζες εκεί που λέει πληρωμή με κωδικό αρέφ. Δεν θα ψάχνουμε να βρούμε τη ΔΙΑΚ μέσα στη τράπεζα. Εκεί που λέει πληρωμή με κωδικό αρέφ και όταν βγει ο κωδικός αρέφ θα βγαίνει απευθείας η ΔΙΑΚ αβάλλας. Κανείς άλλος ο μοναδικός δικαιούγος. Οπότε είναι μια μεταβατική περίοδο και για το τραπεζικό σύστημα δίας και για εμάς. Γι' αυτό σας λέω ότι αισθανάται πως πάντα λέτε ποιος ευθύνται για αυτό το χάλι. Κανείς. Μεταβατική περίοδος είπνε. Θα συνηθίσουμε όλοι σιγά σιγά. Έχει δίκιο ο φίλος μας ο Τύριος Λαζαρίδης ο οποίος λέει ότι πρέπει να ξαναγίνει αυτό στη σελίδα μας. Από καλοκαίρι του 2020, εκεί όπου θα είσαι και ο Σωτήρης, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΚ ήταν πότε, να πληρώνουμε μέσω της σελίδας της ΔΙΑΚ, χωρίς να υπάρχει αυτή επιβάρνηση προς την τράπεζα. Γιατί σήμερα αν πάτω, όπως λέτε, στην τράπεζα πυρεώση, κύριε Καλαταρίδη, να πληρώσετε και με κωδικού σαρέφ, η τράπεζα πληρεώση κρατάει 60 λεπτά. Το είχαμε κάνει από τότε να μπαίνεις μέσα στη σελίδα της ΔΙΑΚ και να πληρώνεις χωρίς αυτή την επιβάρνηση. Επειδή λοιπόν η σελίδα αλλάζει και αυτή και προσαρμόζεται στους κωδικού σαρέφ, μέχρι τέλος του μήνα θα μπορούμε και μέσα στη σελίδα της ΔΙΑΚ, με κωδικού σαρέφ, να πληρώνουμε είτε είμαστε επιστοποιημένοι χρήστες της σελίδας, είτε όχι, είτε σαν επισκέπτες. Κύριε Αφουλάκη, γρήγορα. Κύριε Δρακωνάκη, εξωτερικό δίκτυο στον αμυγδαλώνα αυτή τη στιγμή είναι αυτό που ενώνει την γεώτηση του αμυγδαλώνα με η δεξαμή του αμυγδαλώνα. Δεν υπήρχε ποτέ καμία προθέση να αλλάξει αυτό. Αυτό σχεδόν εννοείται το έργο ιδροδότησα της φυγές κεφαλαρίου. Αυτό που είχαμε πει σαν ΔΙΑΚ να μπει μέσα στο έργο της αλλαγής του... Αυτό εννοούμε. Έχουμε συμφωνήσει ήδη με το διαγωνισμό με το νέο εργολάβο ο οποίος έχει αναλάβει το έργο αυτό εκεί για την αντικατάσταση δικτύου υδροσύς και μιλάμε για δύο χιλιόμετρα τα οποία θα υδροδοτήσουν αμυγδαλώνα σταυρό, νέο βόζιγο, πολύ στυλοδάτο και μικροχώρι. Συμφωνήσαμε, ο τελικός κόστος μετά την έκπληξη είναι στις 210.000 ευρώ. Έχουμε συμφωνήσει και με το ΝΤΑΚ και είμαστε σε μια διαδικασία να υπογράψουμε το συμφωνητικό για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ο εργολάβος. Έχει τελειώσει δηλαδή η διαδικασία. Ωραία, σας παρακαλώ πολύ πρώτε αν θέλετε κάποια στιγμή να ενημερώσετε και τον κύριο Δήμαχο για το πότε ξεκίνησε η όλη αυτή η διαδικασία επικαλώντας και την παρουσία του κυρίου Λογγάρη. Η διαδικασία εννοείται για να βάλουμε αυτό το κομμάτι του αγωγού στο έργο του Αμυγδαλεώνα. Εξαρχής έπρεπε το εσωτερικό δίκτυο να είναι εγκεκριμένο για να μην έχει πρόβλημα η χρηματοδότηση του εσωτερικού δικτύου του Αμυγδαλεώνα ή είχε απαραίτη προϋπόθεση τη λειτουργία του με το εξωτερικό της σύνδεση με το εξωτερικό δίκτυο. Όχι, όχι, είναι διαφορετικό αυτό που λέτε, αυτό που λέτε είναι κάτι άλλο. Το εσωτερικό δίκτυο του Αμυγδαλεώνα έχει χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια. Το μεγάλο έργο του πεντέμιστων οχτώ εκατομμυρίων που είναι ΤΑΦ και Υπουργείο, περιελάμβανε και το εξωτερικό δίκτυο του Αμυγδαλεώνα. Το κομμάτι αυτό της μεγάλης μελέτης το απομονώσαμε και είπαμε από τη στιγμή που εξελίσσε το εσωτερικό δίκτυο του Αμυγδαλεώνα να έρθει να κουμπώσει με το ποσοστό αυτών της χρηματοδότησης, τότε ήταν 400.000 ευρώ με τη μελέτη του κ. Λογκάδη, της υπηρεσίας σας δηλαδή, και είχαμε πει με την κυρία Παπα Αλεξανδρή, μαζί με τα περιβαλλοντικά του μεγάλο αγωγού από το Κεφαλάρι, τουλάχιστον να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Κυρία Δρακωνάκη, κάνετε λάθος. Επιμένετε χωρίς λόγο. Αυτό που συγκυρήσαμε με την κυρία Δήμαρχο τότε ήταν τα περιβαλλοντικά. Και μάλιστα είχαμε αντίδραση και η κυρία Δήμαρχος τότε, και εγώ από την κυρία Ιωσιφίδου για το θέμα του Βαρβητοστασίου. Τέλος πάντων όμως δεν είναι ο λόγος αυτός τώρα να μαλώνουμε. Το ή το έκανα εγώ, το έκανα εσείς. Όχι δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε, απλά θέλω να αποδείξω και να τονίσω τη συνέχεια Δήμαρχε. Δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο δίκτυα. Το έργο της ιδροδότησης από τις πηγές κεφαλαρίου με την αλλαγή του δικτύου ύδρευση στον Αμυδαλώνα δεν έχει καμία σύνδεση. Απλά επειδή θα σκάψουμε τον Αμυδαλώνα είπαμε, να μην το σκάβουμε δύο φορές, το κομμάτι αυτό που είναι μέσα από τον Αμυδαλώνα το κάνει ο ίδιος εργολάβος να τουλειωθεί από το τόπο. Και μάλιστα κύριε Χρόνη, μια και αναφερθήκατε ότι τώρα που κατεβαίνω, την πέμπτη που κατεβαίνω πάω στο ΕΜΕΠΕΡΑ και για το έργο του ΤΑΠ. Δηλαδή να στείλουμε τη μελέτη της ύδρευσης πλέον στο ΕΜΕΠΕΡΑ για να εγκριθεί, ούτως ώστε το μισό να χρηματοδοτηθεί από το ΕΜΕΠΕΡΑ και το άλλο μισό από τον ΤΑΠ. Απλώς πιέζουμε λίγο να τελειώσουν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις για να ξέρετε. Νομίζω έχουμε ολοκληρώσει κύριε Δήμαρχε. Κατ' αρχάς να πω εγώ, αναφορικά με τη ζήτηση που έγινε για το ενεργειακό κόστος, ότι είμαστε σε αναμονή μια ΣΕΚΝΑΚΤΙΣΚΑΠ για την καλύψη ενεργειακού κόστος γύρω στα 8.000. Εκτιμώ ότι τέλος του μηνός θα πάρουμε την πρώτη δόση και μέχρι τέλος Μαΐου θα πάρουμε και τη δεύτερη δόση. Όπως επίσης, όπως είπε ο Δήμαρχος, φυσικά θα μην μας αυτό. Θα ήδη έχει γίνει μια σύσκεψη σχετικά με τη μείωση του λειτουργικού κόστος ενεργίας και θα ακολουθήσει και δεύτερο, όπου θα λυθούν οι τελικές αποφάσεις. Όσον αφορά το αποθεματικό, ο Δήμαρχος αυτό που αναφερόταν από τι αντιλαμβάνουμε είναι ότι λόγω των υψηλών χρηματοδοτήσεων που δινόταν προς τη δημοφαίλεια για τη διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων ή άλλων αναγκών θα ήταν χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να μείνουν ως αποθεματικό στο δήμο και έτσι να αξιοποιηθούν καλύτερα για την κάλυψη άλλων δαπανών, τα οποία βέβαια αυτά χρήματα θα ήταν ένα αρκετά υψηλό ποσό. Αυτά όσον αφορά και το αποθεματικό. Θα φέρνετε εσείς από το αποθεματικό της δημοφαίλεια. Γιατί αυτό το παραμυθάκι πρέπει να... Κυρία Ιωσήφιδου, αυτό το παραμυθάκι είναι όμως η πραγματικότητα. Διότι αυτή τη στιγμή για το αποθεματικό που λέτε, αν θα παίρνουμε από το αποθεματικό κάποια χρήματα, όταν ο δήμος έχει όλα αυτά τα προβλήματα που έχει, όλοι είμαστε το ένα, είναι επόμενο ότι θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Έτσι είναι κυρία Ιωσήφιδου. Είμαστε άλλο μαγαζί ο δήμος και άλλο η δημοσύνη. Καμία σπατάλη δε γίνεται κυρία Ιωσήφιδου. Και θα σας αποδείξω κάποια στιγμή, διότι μέχρι στιγμής ακολουθώ ένα πολιτικό πολιτισμό. Και δεν λέω πόσες αναθέσεις κάνατε, δεν λέω πόσοι που δίνατε τα λεφτά. Μην με αναγκάζετε, σας παρακαλώ. Αφήστε με στην ησυχία μου, γιατί ξύνεστε στη γλίτσα του τσομπάνι. Σας δεν σας φτάνουμε κύριε Δήμαρχο. Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο κυρία Ιωσήφιδου. Για 30 δευτερόλεπτα στον κύριο Βαλταρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πάντως, όσον αφορά τον κύριο Δήμαρχο, θα πω ότι μας έχει συνηθίσει στο χιούμαρ το οποίο χρησιμοποιεί για να μας απαντάει. Και σήμερα τα ίδια ακούσαμε, απαντήσεις δεν πήραμε. Όσον αφορά μου στον κύριο Χρόνη. Κύριε Χρόνη, να ξέρετε το εξής. Όταν μιλάω για χάλι, δεν είναι υποχρεωτικό το χάλι να βαρύνει εσάς. Σας άκουσα με πολύ προσοχή. Άκουσα όλα αυτά που μας είπατε για τις τράπεζες. Άρα, το χάλι αρχικός βαρύνει τις τράπεζες, έτσι. Τα του Κέσσερου στο Κέσσερ εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν κατηχώρησα τον Απόστολο τον Χρόνη ότι φταίει αυτός ή τον Άγγελο το λογάρι, έτσι. Εάν να κρατούμενό αυτό. Και το δεύτερο, κύριε Χρόνη, το εξής. Όταν έρχεται ένας οργανισμός να κάνει μια αλλαγή, θα πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες του ότι ξέρετε, θα του στείλει ένα συνοδευτικό με οδηγίες για να καταχωρίσετε και να πληρώσετε το λογαριασμό με τον καινούριο τρόπο, τον οποίον καλώς χρησιμοποιούμε, θα πω εγώ, γιατί εκεί πηγαίνουν όλα. Θα πρέπει να πάτε στο τάδε σημείο για να καταχωρίστε, να επιλέξετε αυτόν τον τρόπο πληρωμή. Εδώ, λοιπόν, για αυτό το πράγμα φταίει κάποιος άλλος. Υπάρχει ευθύνη, κύριε Χρόνη, έτσι. Δεν ξέρω ποιος το αποφάσισε να γίνει κατά αυτόν τον τρόπο, αλλά ενημερώνουμε τον πολίτη. Γιατί όλοι δεν γνωρίζουν το πού πρέπει να πάνε και με ποιον τρόπο πρέπει να κάνουν την ηλεκτρονική πληρωμή. Ευχαριστώ πολύ. Ο Δίας το αποφάσισε. Ο Δίας, μαζί με την Ήρα, είχε μια κουβέντα με την Ήρα και το αποφάσισαν. Κυρία Κοβίδη, ολοκληρώστε. Κύριε Μαυρίδη. Όσον αφορά την λειτουργία των οδών, όταν αρχίσει η κατασκευή του έργου της πλατείας Καπνεργάτη και της Οδού Κύπρου. Την τελευταία συναιδρίαση απορρίψαν τα μέτρα κυκλοφοριακής ρύθμισης με άγνωστο στόχο και σκοπιμότητα. Και αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό αυτό το θέμα που θα μπορούσε να είχε επιλυθεί. Και αυτή τη στιγμή με τα κυκλοφοριακά μέτρα που θα έχατε εγκρίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, να είχαμε... Απευθύνομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απευθύνομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ελληνικά μιλάμε, συνεχίστε κύριε Ακοδή να τελειώνουμε. Απευθύνομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο για να κλείσει αυτό το θέμα. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, εφόσον έχει προγραμματιστεί να γίνει επέμβαση στο βόρειο τμήμα της πλατείας Καπνεργάτης, δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία μέσω της Ναμιανού και του νοτιού τμήματος της Κασσάνδρου να εξασφαλιστεί η κυκλοφορία. Όταν στο μέλλον ισχυρίζετε ότι θα επιβανηθεί πολύ η Κύπρου, πιστεύω ότι δεν ισχύει αυτό. Πάντως, δέχομαι την πρότασή σας για μια προσωμίωση, όπως την είπατε. Όταν θα φτάσουμε να κρίνουμε την μελέτη που θα γίνει στην πλατεία Κεντρική, στην πλατεία Ελευθερίας, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε τότε την πρότασή σας, εάν και εφόσον προταθούν αλλαγές κυκλοφοριακές εκεί. Για την Κύπρου, νομίζω ότι είναι λίγο υπερβολικό. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία. Ολοκληρώσαμε, λοιπόν, τα εκτός ημερίσια σας μετά από... Μια ερώτηση δεν απαντήθηκε, Πρόεδρε. Συγγνώμη. Κάτι πεταμένη. Η Σολή είναι σύνδρευσης που είναι στο πεζοδρόμιο από την κάτω πλευρά του δικαστικού Μεγάρο, από τα πλάγια, μάλλον. Νορίζει κανείς ποιο νόημα είναι της ΔΕΙΑΚ, του Δήμου ή κάποιου άλλου ιδιότη? Θα νόημα είναι το έργου αντικατάσταση δικτύου που γίνεται στην Κινούπολη. Σε ποια πλευρά εκεί στον πόντιο? Ακριβώς από την είσοδο που μπαίνουμε. Ανάμεσα στο πολυκατάστημα και στο δικαστικό Μέγαρο. Στο πεζοδρόμιο από την πλευρά του δικαστικού Μεγάρου. Θα το δω το πρωί. Πιθανόν είναι από το έργο της αντικατάστασης που κάνουμε στην Κινούπολη. Ναι, θα το δω το πρωί. Λοιπόν, έχοντας ολοκληρώσει τα εκτός ημερίσιας διάταξη θέματα, θα προχωρήσουμε. Απλά θέλω να τονίσω και να επιστήσω την προσοχή σας, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι σχεδόν συμπληρώνουμε δυόμιση ώρες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου προβλέπει ότι τα εκτός ημερίσιας διάταξη θέματα ορίζονται σε μία, το πολύ μιάμιση ώρα. Επομένως, από το επόμενο Συμβούλιο, παρακαλώ, οι ερωτήσεις σας να είναι λιγότερες, μετρημένες, πιο στοχευμένες, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα απάντησης από τον Δήμαρχο και τους αρμόδους αντιδήμαρχους. Αλλιώς θα πρέπει να σταματάμε στην ώρα μας. Λοιπόν, το πρώτο έκτακτο θέμα και μοναδικό έκτακτο έχει ως θέμα τον καθορισμό κωδικού αριθμού δαπανών προϋπολογισμού έτους 2020 δεκτικού στην έκδοση ενταλμάτων προπληρωμής. Κύριε Προμούσα. Ναι, εδώ ουσιαστικά πρόκειται για τα πάνεση, οι οποίες δεν μπορεί να γίνουν, να είναι αδύνατη και απρόσφορη η εκτέλεσή τους με τακτικό ένταλμα, οπότε ζητείται να γίνει η σχετική έκριση. Ο κωδικός άκθμος είναι 275.001 και το ποσό είναι 1.160 ευρώ. Είμαστε όλοι συμφωνεί. Πρόεδρε, συγγνώμη, αλλά σε τι συνίσταται το έκτακτο. Αυτό πρέπει να ακούσουμε πρώτα και όχι επί της ουσίας. Κύριε Προμούσα, γιατί να έκτακτο. Γιατί είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες πληρωμές που αφορούν αυτά τα ζητήματα με τη ΔΕΙ και πρέπει να περάσουν τις σχετικές αποφάσεις αύριο από την Οικονομική Πετροπή για την ενταλματοποίηση και τον ορισμό των υπαλλαίνων, οι οποίοι θα είναι οι αρμόδοι. Ουσιαστικά που θα μπορούν να κάνουν τις δαπάνες. Ευχαριστούμε, είμαστε όλοι συμφωνεί με το έκτακτο και το θέμα. Όχι κύριε Πρόεδρε, εμείς δεν είμαστε συμφωνείς, διότι αν θα δείτε στα τακτικά θέματα, υπάρχει αντίστοιχο θέμα. Υπάρχει αντίστοιχο θέμα, που θα έπρεπε να έρθει και αυτό τακτικό. Δεν νομίζω ότι προέκυψε πριν από μια ώρα, πριν μια μέρα αυτό λέμε. Να μας ξαναπεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, σε τι συνίσταται το έκτακτο. Δεν υπάρχει έκτακτο. Ας το φέρει στο επόμενο, διότι αν συνεχίσουμε με αυτή τη λογική, τότε εντάξει θα τα βαφτίζουμε όλα. Έκτακτο και μαθημένοι φώτες. Κύριε Βέρο, δεν συνεχίζουμε με αυτή τη λογική. Να σας θυμίσω, το έχουμε ξανασυζηθεί στο θέμα. Στις προηγούμενες διοικήσεις, σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο είχε πέντε και δέκα έκτακτα θέματα. Εδώ παλεύουμε να μην είναι κανένα. Προφανώς, πιθανώς από ευθύνη της υπηρεσίας δεν ήρθε. Πρέπει όμως να περάσει αύριο οικονομική επιτροπή. Το δεύτερο θέμα, κύριε Ξανθόπουλε, είναι παρόμοιο. Ναι, δεν είναι ακριβώς το ίδιο όμως. Είναι διαφορετική περίπτωση. Επειδή αύριο, όπως ανέφερε ο κύριος αντιδίμαχος, έχει συνεδριάζει οικονομική επιτροπή και πρέπει να περάσει για να γίνουν οι πληρωμές, καλό είναι να το περάσουμε. Τώρα, αν δεν θέλετε, δεν θα γίνουν οι πληρωμές. Υπάρχει άλλο πρόβλημα, κύριε Βρωμούσα? Όχι, κύριε Πρόεδρε. Όχι. Ωραία, ας πάμε με τη σειρά. Η κυρία Τσανάκα. Δεν ακούγεσταν, κυρία Τσανάκα. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε και είμαστε έτοιμοι να τα ψηφίσουμε, αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν συμφωνώ και με τον προβληματισμό του κυρίου Βέρε. Έχει δίκιο ο κύριος Βέρε. Σαν πολλά τα έκτακτα. Οικονομικές επιτροπές έχουμε φτάσει να κάνουμε και δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι τα δημοτικά συμβούλια που αργούν και γι' αυτό έχετε πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά είναι τόσο κλασική περίπτωση αυτό το θέμα, τόσο το κάνουμε κάθε χρόνο, που θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει και να το έχουμε κάνει από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Εν πάση περίπτωση το ψηφίζουμε και βελπιστούμε να ελατωθούν όσο το δυνατόν πιο πολύ τα έκτακτα θέματα. Κυρία Τσανάκα, είναι ένα και μοναδικό το έκτακτο θέμα. Κυρία Τσανάκα, είναι ένα και μοναδικό το έκτακτο θέμα. Σύμφωνοι, γενικά μιλάω. Κύριε Παπαδοπούλια. Στην ιδιαίδη λογική είμαστε κι εμείς, μπορείς να καθετεριάζω, αλλά προχειρότητα, τσαπατσουλιά, δείτε να μπορέσετε να οργανωθείτε καλύτερα. Δεν έχω να πω κάτι, τρία χρόνια διοίκησης, φυσικά και είμαστε θετικοί. Κύριε Πρωμούσα, να επιπλήξετε τους υπαλλήλους, παρακαλώ, γιατί πραγματικά είναι άσχημο να ακούω τέτοιες εκφράσεις. Όχι, κύριε Πρόεδρε, να επιπλήξετε τον αντιδήμαρχο να κάνει πιο στα δουλειά του και να παρακολουθάει τα θέματα. Κύριε Παπαδόπουλα, αν γνωρίζετε τη λειτουργία του Δήμου, ξέρετε πώς εισάγονται τα θέματα. Κύριε Παπα. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βέρο. Πρόεδρε, εμείς είμαστε αρνητικοί όσον αφορά το έκτακτο, από τη στιγμή όμως που αποφάσισε το σώμα να συζητηθεί, επί της ουσίας είμαστε θετικοί. Ο κ. Φωτόγιας έχει αποχωρήσει, ο κ. Βογιαντζής. Κυρίως Πρόεδρε Κεσσαρί. Και για το έκτακτο, ποιά στο θέμα. Ο κ. Χανθόπουλος. Όχι, στο έκτακτο, ναι, επί της ουσίας, κ. Πρόεδρε. Ο κ. Κουνάκος. Ναι, και στα δύο. Και ο κ. Προμούσας, είμαι σίγουρος, ναι. Μια επιδιόρθωση, κ. Πρόεδρε. 1.500 είναι το ποσό, 1.160 είναι στο δεύτερο θέμα, το τακτικό. Ωραία. Λοιπόν, πρώτο θέμα της σημερής εσδιάταξης, Τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δημοκαβάλλας Εικονομικού Έτους 2022. Κύριε Δημάρχη. Ναι, όσον αφορά την τρίτη αναμόρφωση, ουσιαστικά ενισχύονται κάποιοι κωδικοί, συγκεκριμένα ο κωδικός δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων. Όσον αφορά την υπηρεσία πρασίνου, ενισχύονται κάποιοι κωδικοί και εδώ, όπως διαχείριση κλαδιών και ογκωδών, προμήθεια αναλωσίμων για σάνωθρο και προμήθεια δύο φορτικών διπλοκάμπινων. Ομοίως, στην υπηρεσία πρασίνου, ενισχύονται κωδικοί, όπως αποζημίες περιορικής απασχόλησης, συντήρησης και επισκευή λοιπόν μηχανημάτων, λοιπές προμήθειες αναλωσίμων, προμήθεια μηχανημάτων κήπον και τα λοιπά. Και ενισχύονται κάποια άλλη κωδική, όπως η ανάθεση υπηρεσιών σταυλισμού και φύλαξης διατροφής ανεπιτήρη των ζώων, ο κωδικός για πρακτική άσκηση του ΤΕΙ σπουδαστών και ένας ακόμη κωδικός υπηρεσίας αποστολής μαζικών λοιμήματων SMS. Αυτά είναι οι γενικές γραμμές όσον αφορά την αναμόρφωση αυτή. Λοιπόν, εγώ θα πω τη δική μου την άποψη και θα αποχωρήσω κύριε Πρόεδρε να δώσω τόπο στα νιάτα. Ο κύριος Καλανταρίδης που έχει έμπειρο μάτι και στροφάρει, το μυαλό του εννοώ, πρόσεξε κατευθείαν ότι υπάρχει λάθος στον κωδικό 0.2, ο οποίος πρέπει να είναι 0. Στον κωδικό 0.2.0.0 που πρέπει να είναι 3.000. Στον κωδικό 0.2.0.0.6 που πρέπει να είναι 113.000. Τι γίνεται κύριε Προμούσα, τι συμβαίνει, το καινούριο λογισμικό μας τα κάνει αυτά, και αν γίνεται έτσι είναι τραγική η περίπτωση. Θα αφήσω τον κύριο Καλανταρίδη, κύριε Πρόεδρε, να αναπτύξει το θέμα και εμένα θα μου επιτρέψετε να σας αποκαιρετήσω. Καλά ξεμπερδέματα, κύριε Συνάδελφ. Καταρχήν να δεχθούμε κάποιες ερωτήσεις προς τον κύριο Προμούσα. Κύριε Καλανταρίδη. Υποθέτω ότι ο κύριος αντιδίμαχος έχει μπροστά του την αναμόρφωση, οπότε είναι πολύ συγκεκριμένος. Καταρχήν κάτι επουσιώδες. Στην τρίτη γραμμή με το που ξεκινάμε, φύλαξη και διατροφή ανεπιτήρητων μέτρων. Προφανώς εννοεί ζών, ανεπιτήρητα μέτρα δεν υπάρχουν. Ούτε τα σταυλίζουμε ούτε τα φυλάμε. Ένα είναι αυτό το επουσιώδες. Την τρίτη γραμμή της αναμόρφωσης. Πρώτη σελίδα. Μην κοιτάτε την απόφαση της οικονομικής. Την εισήγηση. Και πάω τώρα στην αναμόρφωση που είναι ουσιώδες, κύριε Προμούσα. Αν δείτε λίγο στον κωδικό 2006, τα έξοδα χρήσεις, λέει ότι στην αναμόρφωση αυξάνονται κατά 111.000. Για να δούμε όμως αν είναι έτσι. Ακριβώς από κάτω ακολουθεί η ανάπτυξη το πώς προκύπτει αυτό το πόσο. Πάμε δηλαδή σε τριτοβάθμια. Πώς προκύπτουν τα 111.000, για να δούμε. 2.000 για νομική υποστήριξη ανθρώπινων δυναμικού. Είναι ακριβώς από κάτω. Είναι ο κωδικός 20061-620004. Και άλλες 111.000 που έρχονται από τον κωδικό λυπά γενικά έξοδα. Είναι ο κωδικός 200064. Αν μαζέψτε από κάτω ό,τι φέρνει μαζί του το 64, το άθροισμα είναι 111.000. Συν δύο που είναι ο κωδικός το 61, σύνολο 113.000. Στην αναμόρφωση λέει 111.000. Δείτε το λίγο σας παρακαλώ. Είναι δύο νούμερα τα οποία θρίζονται. Έρχονται από κάτω και μαζεύονται όλα στον κωδικό 02006. Που είναι τα συνολικά έξοδα χρήσεις. Η συνολική αύξηση δεν είναι 111.000. Είναι 113.000. Με αποτέλεσμα αυτό να παρασέρνει τις γενικές υπηρεσίες, όπου δεν αυξάνονται κατά χίλια ευρώ αλλά κατά τρεις χιλιάδες και αντίστοιχα ανεβαίνει στο 0.2, όπου δεν μειώνεται κατά δύο χιλιάδες αλλά μηδενίζει. Δείτε εδώ κύριε Πρωμούσα, έχω σπαζοκεφαλιάσει από χθες. Το έχω δει επανειλημμένος. Τα νούμερα δεν ισχύουν. Θα το δω κύριε Καταρίνα. Από τι βλέπω όμως τα δύο χιλιάδικα φεύγουν από το 0.2 επάνω και πάνε στη νομική προστήριξη στην πρώτη γραμμή. Απλά θα το δω λίγο για τη διατύπωση και τη γραμμογράφηση. Πάντα μαζεύονται όλα. Στο 0.2 μαζεύονται όλα από κάτω και ανεβαίνουν. Ναι, απλώς ίσως δεν έχει γίνει η ανάπτυξη στον τριτοβάθμιο. Κάτι έχει φύγει από εδώ. Έχει φύγει κάτι σίγουρα. Είναι λάθος η αναμόρφωση που έχουμε μπροστά μας. Όχι, ενώ δεν φαίνεται πουθενώς. Μπορεί να το καταλαβαίνω ότι τα ακούτετε ξανά και ξανά. Αλλά έχουμε, σας θυμίζω λίγο, άσχετα αν δεν συμφωνείτε ως διοίκηση, έτσι. Εμείς το έχουμε επαναλάβει. Ερχόμαστε λοιπόν να εγκρίνουμε μια αναμόρφωση που για μένα το λάθος είναι προφανές και εύχομαι να μην κάνω λάθος. Μάλλον εύχομαι να κάνω λάθος. Να έχετε δίκιο εσείς. Να έρχεται εδώ αναμόρφωση με λογισμικό που δεν έχουμε στην κυριότητά μας επισήμως και να είναι λάθος. Το έχουμε το λογισμικό, κύριε. Το έχουμε το λογισμικό. Τέλος πάντων. Να συνεχίσετε. Η αναμόρφωση είναι προβληματική. Θα πρέπει να μην πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι δεν μπορεί να πέρασε αυτό το πράγμα. Άσχετα που το έχει εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή. Ευχαριστώ. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Κύριε Ζβέρος. Κάποιες διευκρινήσεις στον κύριο Αντιδήμαρχο. Όσον αφορά τον κωδικό που αναφερθήκατε με τα δικαστικά έξοδα και τα έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και τα λοιπά 110.000. Πείτε μας λίγο τι αφορά αυτό το ποσό. Δηλαδή ποια υπόθεση αφορά αυτό το ποσό. Όσον αφορά τώρα για τους κωδικούς που περιλαμβάνουν στις υπηρεσίες καθαριότητας. Διορθώστε με αν δεν καταλαβαίνω κάτι. Βλέπω ότι από τον κωδικό που αφορά την αγορά κάδων και που αρχικά στην αρχική έγκριση είχατε προβλέψει ένα ποσό 80.000 το αφαιρείτε συνολικά και ένα μέρος από αυτό το ποσό βάζεται ως ποσό αναμόρφωση δηλαδή 55.000 για την προμήθεια δύο φορτυγών οχημάτων. Η διεφρύνιση που θέλω είναι ποια είναι η ανάγκη της αγοράς αυτών των δύο αυτοκινήτων και κατά πόσο δεν θα μας δημιουργήσει θέμα το ότι μηδενίζεται ο κωδικός όσον αφορά την αγορά των κάδων που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι η Κάδη αυτή τη στιγμή στο Δήμο Καβάλασ. Αυτά κύριε βέβαια θα ήθελα να σας πω κάτι άλλο. Να απαντήσω πρόεδρε. Να ολοκληρώσουμε τις ερωτήσεις. Όχι. Απαντήστε παρακαλώ κύριε. Πρόεδρε ο κόσμος Λίκος Σαχαιράκη. Καταρχήν επειδή ο αντιδήμαρκος είπε ότι έχουμε το λογισμικό ας μας πει λοιπόν πώς το έχουμε βάσει ποια σύμβαση και αν θα μου επιτρέψετε επειδή πέρα από τις οποίες αντιθέσεις μπορεί να έχει κάποιος από εμάς και να κάνουμε ερωτήσεις και τα λοιπά τα λάθη που ανέφερε ο Ηλίας Καλανταρίδης είναι πάρα πολύ σημαντικά και κατά την άποψή μου δεν πρέπει καν να συνεχίσουμε να ψηφίσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Τα λάθη θα τα βρείτε εσείς μπροστά σας εμείς έτσι κι αλλιώς άμα επιμένετε να το ψηφίσουμε θα το καταψηφίσουμε τα λάθη όμως θα τα βρείτε εσείς μπροστά σας. Λοιπόν όσον αφορά την ανάθεση θα σας στείχω τη σύμβαση όταν θέλετε και εφόσον τη ζητήσετε και επίσημα έχει τελειώσει η διαδικασία σήμερα νομίζω το μεσημέρι ήταν και να υπογραφεί και η σύμβαση τώρα από εκεί πέρα προς τον κύριο Βέρο αφορά κάποια δικαστικές αποφάσεις συγκριμένα... Δηλαδή γράφος πρέπει να τη ζητήσετε σήμερα δηλαδή μπροστά στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορείτε... Ο κρατειώνω τελείωσε και διαδικασία τι πρέπει να σας πω... Τι να πω... Τι θέλετε να σας δώσει δηλαδή όταν σας είπα τελείωσε διαδικασία τι πρέπει να σας πω άλλο... Παρακαλώ... Λοιπόν... Αφορά την αποζημίωση μισθοδοτικών διαφορών επαλήλων της 3K γύρω στους 83.000 γύρω στους 10.000 αφορά την πιντώση κλαδιών σε γιόταχη αυτοκίνητο και το υπόλοιπο ποσό αφορά κάποιες πληρωμήσεις της ΔΕΙ στο φάλιρο που ήταν ένα υπόλοιπο που είχε μείνει και ήταν αφύρωτο και γιατί μέχρι σε ένας διάστημα τους τα πήρωνε όχι συνέχεια αρχίσαμε να τα πηρώνουμε εκεί εκεί χάθηκαν κάποιοι λογριασμένοι που τελικά πηρώθηκαν από εμάς και καλύφθηκε αυτό το ποσό Τώρα όσον αφορά... Που επιτρέπετε λίγο με όλο το σεβασμό διότι στην απάντησή σας που δίνετε για τα 110.000 μιλάτε ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των χρημάτων 83.000 αν ακούσα καλά που προέκυψε από την πρόσληψη του προσωπικού 3K σωστά Ναι... Μα δεν πρέπει αυτή η όποια η όποια οφηλή να καταβληθεί από χρήματα τα οποία είναι από τα ανταποδοτικά οι εργαζόμενοι αυτοί πληρώνουν τα ανταποδοτικά εδώ βλέπω ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι ανταποδοτικά Υπάρχει μια σχετική... Με όλο το σεβασμό διορθώσεμα κάνω λάθος Ναι θα σας απαντήσω Οι αμοιβές των εργαζομένων στο τμήμα καθαριότητας είναι από τα χρήματα των ανταποδοτικών Πώς εδώ υπόλογιζετε χρήματα που δεν είναι ανταποδοτικά Στις 23 Φαβουραρίου η 12.11.2014 όπου μας δίνει δυνατότητα διάθεση διάθετων καμιακών υπολήπων από προνοιακά επιδόματα για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών που αφορούν και αυτές άμα δείτε στην αναμόρφωση τέρμα δεξιά που φαίνεται η πηγή είναι τα προνοιακά επιδόματα Βάσει αυτές τις οδηγίες προχωρήσαμε και στην πλήρωση αυτών των δικαστικών εξόδων Αν έχετε την αναμόρφωση όντως βγαίνουν 80 χιλιάρικα από την... Συγχωρέσε με πολύ Πάλι δεν κατάλαβα και δεν άκουσα καλά Αναφέρεστε ότι δίπλα αναφέρετε από πού προέρχονται τα χρήματα Στην αναμόρφωση που έχω μπροστά μου δεν αναφέρετε πουθενά από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα Εξιά στην τελευταία στήλη Τακτικά, τίποτα άλλο Από πού παίρνετε τα χρήματα στην πίσω σελίδα Δεν ξέρω αν έχετε την αναμόρφωση μπροστά σας Το από πού παίρνετε τα χρήματα Συγγνώμη, από πού παίρνετε τα χρήματα Μα αυτό, συγγνώμη αντιδημαρχέ να λέτε και αυτά τα χρήματα από πού προέρχονται όταν τα πληρώνετε να αναφέρετε, διότι δεν είναι δυνατό τώρα να ξέρουμε, εντάξει τώρα ούτε λογιστές είμαστε ούτε έχουμε και παντογνώστες και έτσι όπως αλλάξατε, τώρα είμαι αναγκασμένος να μιλήσω και γι' αυτό το περιβόητο λογισμικό, το πρόγραμμα Συγχωρέστε με πολύ, αλλά εάν κάνω μια σύγκριση τα προηγούμενα χρόνια με τις αναμορφώσεις που έρχονται τώρα έτσι όπως ερχόταν, ήταν πολύ πιο κατανοητές και ακόμα και για αυτούς που δεν γνωρίζανε και γιατί να γνωρίζουμε η Δημοτική Συμβουλή, δεν είμαστε πιπαντός εμπιστητού και ούτε θα πρέπει να έχουμε και ένα λογιστή δίπλα μας για να μας εξηγεί για το τι γίνεται αλλά μπορούσε ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος να κατανοήσει για ποιο λόγο γίνεται η αναμόρφωση, από πού γίνεται πόσο είναι το ποσό και οτιδήποτε Με αυτό το λογισμικό και με αυτόν τον τρόπο τώρα που φέρνεται και είναι η τρίτη αναμόρφωση, συγχωρέστε με πολύ εδώ είναι αγαπητοί συνάδελφοι και αν έχω άδικο να ζητήσω σε τώρα αν δεν είναι έτσι όπως θα λέω γιατί προσωπική άποψη, ειλικρινά σας συμβελώ θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να διαβάσουμε τον δίνον αμόρφωση απλά είναι θέμα συνήθειας έτσι εκτιμώ κύριε Βέρο, δεν είναι δύσκολο να διαβαστεί ο... στην πίσω σελίδα φαίνεται μίον 110 χιλιάρικα από πού φεύγουν αυτά τα λεφτά δηλαδή και πού πηγαίνουν, πηγαίνουν στην κάλυψη δικαστικών εξόδων ομοίως εδώ στο θέμα της καθαριότος φεύγουν 80 χιλιάρικα και ενισχύονται κωδικοί όπως προμήθεια των δύο φορτηγών των διπλοκάμπινων όπως και προμήθεια αναλωσίμων για σάρθρο τα οποία φεύγουν από 25 και ενισχύονται σε κάποια άλλα δηλαδή αν τα θυρίσετε όλα βγαίνει αυτό ποσό τώρα όσον αφορά την αναγκαιότητα της προμήθειας των δύο διπλοκάμπινων νομίζω ότι αρμόδισε να σας απαντήσει ο κ. Σταυρίδης δεν ξέρω ο κ. Σταυρίδης ο κωδικός που χρησιμοποιούμε είναι από τους κάδους, έχει δύο χρόνια και δεν κυριευέρω πραγματικά έχουμε αλλάξει το 80-90% τους κάδους που υπάρχουν έξι και θεωρήσαμε σαν υπηρεσία σωστό ένα ποσό από αυτό να διατεθεί για την αγορά βλέπουμε και να σας πω κιόλας πως σε αυτό το χρονικό διάστημα του μήνα έχουμε ανεβεί τουλάχιστον 15 φορές στον ορεινό όπου να καθαρίσουμε και να εκγιονίσουμε τους δρόμους στους οποίους υπάρχουν αυτή τη στιγμή η δημοτική κοινότητα Φιλίππον έχει ένα μόνο 4x4 το οποίο είναι σε κακό χάλι και εκτός από αυτά τα 2 η υπηρεσία δεν διαθέτει κάποιο το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες είναι όλα παλιά αυτοκίνητα, τα κάψιμά τους έχουν φτάσει σε υπέροχο και το σκεπτικό μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τουλάχιστον ένα στόλο καινούριο σε αυτό το είδος και να μπορέσουμε και να αποφύγουμε όλα αυτά που γίνονται που βλέπουμε κάθε μέρα είμαστε σε υπηρεσία για κάποια χιόνια και το Σαββατοκύριακο όταν τελειώσαμε πάλι θα είμαστε και θα ανεβούμε επάνω θεωρούμε εμείς σαν υπηρεσία και σαν διοίκηση πως είναι απαραίτητη η αγορά τουλάχιστον κάθε χρόνο ενός τέτοιου αυτοκίνητου ώστε να υπάρσει και αλλαγή του παλαιού στόλου και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες αυτές τις απαιτήσεις Αντιδίμαρχο επιτρέψτε μου λίγο αλλά αν θυμάμαι καλά και διορθώσουμε αν κάνω λάθος στο τέλος της θητείας και πρέπει να ήταν τότε αντιδίμαρχος θητείας της κυρίας της Ανακανώ πρέπει να ήταν αντιδίμαρχος του κ.Τσουρουκίδης υπήρξε μια αγορά αυτοκίνητο και νομίζω ότι δύο τέτοιου τύπου Είχαν αγοραστεί, είναι πρόσφατα άρα είναι πρόσφατα. Περάστατα από αυτήν την υπηρεσία. Απαντήστε τώρα αυτό που σας ρωτάω Πείτε μου αγοράστηκαν αυτά και αφήστε να σας πω αν ήταν λάθος ή ό,τι Κύριε Βέρο αφήστε τον να μιλήσει Δεν κατάλαβα Εγώ γιατί να μην κατάλαβα το, αφήστε να απαντήσουμε και ύστερα ξαναπαίνετε το λόγο Αυτό ακριβώς σας είπα έγινε η αγορά δύο τα οποία κάθε φορά ανεβαίνουν στα βουνά και θεωρώ πως πρέπει να πάρουμε και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο Και έναν ανανεωθεί ο στόλος και να μπορέσουμε να διαθέσουμε στην δημοτική κοινότητα Φιλίππον ένα τέτοιο όχημα Οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς με τις μεταβολές του καιρού Αυτό σας είπα δεν σας είπα κάτι άλλο. Ναι πήρανε και μπράβο τους δύο καινούργια οχήματα τα οποία μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ Αυτό είπα τι δεν καταλάβατε Ευχαριστώ Πρόεδρε Κύριε Καλανταρίδη σηφίζουμε Σοβαρά τώρα κύριε αντιδημαρχή θέλετε να προχωρήσει αυτή την αναμόρφωση Κύριε Καλανταρίδη κοιτάω εδώ αυτή τη στιγμή εδώ και ώρα θεωρώ ότι δεν είναι πρόβλημα ουσίας δεν αλλάζει κάτι Τα νούμερα είναι σωστά, κάτι δεν φαίνεται στην ανάπτυξη το οποίο αν μου δώσετε τον χρόνο Δεν αλλάζει το σύνολο στα έξοδα Στην ουσία τα ποσά είναι, υφίσταται τα ποσά αυτά Τώρα που βγαίνει αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει μια ανάπτυξη στην τριτοβάθμια Το οποίο όμως, τι να σου πω, αν θέλετε να το αποσύμουμε το αποσύμουμε Δεν θεωρώ ότι είναι λάθος εσείς, δηλαδή αν κάτσουμε και το βρούμε θα είναι πολύ εύκολο να το ψηφίσουμε Από εκεί πέρα δεν ξέρω την αναγκαιότητα για τις άλλες υπηρεσίες άμα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα Ποιά νούμερα είναι λάθος, πείτε μου ότι είναι σωστά σας παρακαλώ και μετά θα ψηφίσουμε Τι να σας πω, βλέπω ότι έρχονται από το πρωνιακά 110 χιλιάρικα τα οποία πηγαίνουν στα δικαστικά έξοδα, 2 χιλιάρικα έρχονται από το αποθεματικό και νησιούν την ιντινομική υποστήριξη Και άλλο ένα χιλιάρικο είναι για τα πάνεση υπήσης φύσεως, αυτό εδώ πέρα το χιλιάρικο Τώρα πώς, αυτή τη διαφορά δεν μπορώ να τη βγάλω αυτή τη στιγμή Έτσι σίγουρα θεωρώ ότι δεν είναι πρόβλημα ουσίας ως προς τα νούμερα, κάτι δεν έχει γίνει ανάπτυξο δεταπτουβάθμινο κατά την εκτύπωση του πίνακα Αυτό θεωρώ εγώ, αν πάλι θέλετε το αποσύρουμε θα το αποσύρουμε Λοιπόν, καταρχήν να πω ότι κυρία Τσανάκαρα θα θυμίζω ότι ήταν εδώ είναι παρούσα θεωρείτες αυτό το θέμα, έτσι Λοιπόν, θα είμαστε αρνητικοί και θέλω να γραφτεί επιλέξει, διότι στο κωδικό 02-006 τα έξοδα χρήσης δεν αυξάνονται κατά 111.000 Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται από κάτω ακριβώς, αλλά κατά 113.000, όπως θα έπρεπε να είναι το νούμερο Αντιστοίχως, ο κωδικός 02-00 γενικές υπηρεσίες δεν αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ όπως αναφέρεται στην αναμόρφωση, αλλά κατά 3.000 ευρώ Και κλείνοντας, ο κωδικός 02 δεν μειώνεται κατά 2.000 ευρώ όπως αναφέρεται, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει ούτε αύξηση ούτε μίωση, είναι μηδενικό το νούμερο Άρα το σύνολο των χρειωστικών λογαριασμών δημοσίου λογιστικού δεν είναι 71.834.259.75 όπως αναγράφεται, αλλά θα έπρεπε να είναι 71.836.259.75 Για να βοηθήσω λίγο, κύριε Πρωμούσα, μήπως ο λογαριασμός 02-0061-64, νομική υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού, τα 2.000 δεν υφίσταται, μήπως από εκεί έρχεται το λάθος Διαβάζοντάς το κάνω μια ερώτηση, κύριε Αντιδήμαρχε, μήπως και βοηθήσω Αυτό πόσο έχετε, κύριέ μου, να ακούτε. Και λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα σταθώ λίγο να πω ότι καλό να είναι να υπάρχουν πιο ηρεμά πνεύματα και η διοίκηση να απαντάει όχι με ειρηνικός τρόπος και να απαντάει ειδικά στις συναδέλφους Όπως και τον κύριο Καλανταρίδη και την κυρία Αναστασία Ιωσήφιδου Κύριε Βαπαντόπουλε, παρακαλώ να απαντάτε εσείς και να μιλάτε όπως πρέπει και αφήστε τις υποδείξεις του συναδέλφου σας Ναι, ξέρετε το γιατί. Γιατί βλέπω ότι γίνεται μια λάθος η λειτουργία από τους συναδέλφους, όχι από σας, κύριε Πρόεδρε Δεν είναι κακό να το επισημάνω Να οι συστάσεις, νομίζω, ρίχνουν λάδες στην φατιά Θα σας εξηγήσω, θα σας το εξηγήσω και όλα Το πρώτο πρόβλημα που θέλω να πω στη διοίκηση είναι ότι φεύγει ο χειμώνας Κάνετε μια λάθος προτεραιότητα, βάζετε για τα εκφιονιστικά και λάθος επιλογή Τώρα αυτό δεν θα σας το εξηγήσω, αφού δεν το αντιλαμβάνεστε, κακό του κεφαλιού μας θα πω, γιατί στο τέλος οι πολίτες πληρώνονται Και θέλω να σας πω και το άλλο, να σας θυμίσω, ότι θυμάστε για το υπολογισμό του 22 στα ταποδοτικά Είχατε πει με μεγάλη φωνή, τι κρίμα που η υπηρεσία της καθαριότητας θα κόψουμε τις επενδύσεις Γιατί πρέπει να στηρίξουμε τους καβαλιώτες, να έχουμε ίδια στιγμή, να μπορούμε να κάνουμε μειώση στα ταποδοτικά Δυστυχώς βλέπουμε ότι ανερείται οποιαδήποτε πολιτική για να μπορέσουμε να ελευθρούν τους καβαλιώτες και τους συμπολίτες μας Και εξακολουθείτε να έχετε μια λάθος κατέβηση Το δεύτερο που θέλω να πω είναι, κυρία Σιφίδου και κυρία Καλνταρίδη, μπορεί να μην καταδέχετε να σας απαντήσει η διοίκηση Αλλά θέλω να σας συνημερώσω με κάθε σαβασμό στον πρόσωπό σας, γιατί σήμερα έγινε, με απόφαση του δημάρχου Στις 14 Τρίτου του 2022, σήμερα δηλαδή, αποφασίστηκε, αποφάσισε ο δημαρχός και το διαβάζω έτσι ακριβώς από την απόφαση που έχω μπροστά μου Αναθέτουμε την προμήθεια με τίτλο «Προμήθεια λογισμικών εφαρμογών οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών δημοτικής αστυνομίας και μητυρίων» Όπως ειδικότερα περιγράφεται στο τεύχος τεχνικών προδεχών στην εταιρεία OTS Σύνολο είναι το οικονομικό 28.997,40 ευρώ συμπεριλαμβανομένου TPA 24% σύμφωνα με την οικονομική προσφόρα Αυτό έτσι για να ξέρουν οι Σενάλφοι τι ακριβώς έχει συμβεί με το λογισμικό και το έχει προμηθευτεί όντως ο δήμος Καβαλάς Τώρα όσο για το θέμα Που είναι το πρόβλημα αυτό κύριε Παπαδόμουλαι, τι δεν καταλαβαίνει ο γιος του Δεν είπα ότι υπάρχει πρόβλημα, είπα ότι δεν είχατε στη διαδικασία να πατήσετε σε διότιο Πολύ μεγάλη πρεμούρα για αυτό το πρόγραμμα Προμούς αύριο πρέπει να απολογηθείτε στο γνωστό ρόδο αυτό το πρωί Πραγματικά αυτό που σας είπε ο δήμαρχος Παρακαλώ μη μιλάτε Όπου υπάρχει μια εταιρεία από πίσω που έχει κάποιο θεμητός ενός επενδυματικό διαφέρον, από πίσω είναι ο κύριος Παπαδόπουλος Το παρακολουθείτε, βλέπω το θέμα στ' ένα, τέλος πάντων Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Καλανταρίδη για το λάθος που εντόψει, είναι σίγουρα λάθος το οποίο είναι θέμα ουσιαστικά εκτύπωση του πίναγα, θεωρώ ότι θα βρεθεί και προτείνω κύριε Πρόδυ να σταματήσει εδώ η κουβέντα και να το αποσερούμε Και σας ευχαριστώ κύριε Καλανταρίδη για το εντοπισμό του λάθους Ναι για το λογισμικό το καινόριο Το λογισμικό θα αποδείξει την ουσία του και την χρησιμοτητά του κυρία και εσείς κυρία Σοφίδου βλέπω ότι έχετε μεγάλη αγωνία για το λογισμικό Υπήρχε άλλη πρόταση κύριε Προμούσα, υπήρχε άλλη πρόταση μια και έτσι συζητάμε για το λογισμικό Για πείτε μου εσείς αν υπήρχε, πείτε μου εσείς Εσείς θέλω να μου πείτε αν υπήρχε Εγώ δεν ξέρω, υπάρχει το απόρυτο Δεν ξέρετε Εσείς ξέρετε Βλέπω λοιπόν, κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψει να πω Κύριε Προμούσα Όχι, όχι Αρχίζετε να μας λέτε ψέματα Κυρία Σοφίδου δεν έχετε το λόγο Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, εδώ πραγματικά βλέπω Ακούστε με λίγο, εφόσον έχει ξεκινήσει η προσωφορία κανονικά πρέπει να συνεχίσουμε Έτσι και αλλιώς το θέμα περνάει Εφόσον δεν είναι μίζονο σημασίας το λάθος που υπάρχει και τα σύνολα είναι εντάξει, εγώ προτείνω να συνεχίσουμε Κύριε Πρόεδρε, είναι όμως μίζονο σημασίας αυτά που ακούει ο κύριος Πρόμουσας τόσους μήνες, ας τον απαντήσει Κύριε Πρόεδρε, ακούστε με λίγο, δεν μπορεί μετά από αυτά που λέει ο κύριος Καλανταρίνης Και εντοπίζονται πραγματικά στον πίνακα Και ο κύριος Προμούσας αδυνατεί να κάνει διορθώσεις και να ανοίξει το θέμα Καλά κάνει και το αποσύντρια, τελειώνουμε, κλείστε το θέμα, πάμε παρακάτω τώρα Ναι, θα μου επιτρέψετε μόνο Λοιπόν, μισό λεπτά, κύριε Παπά, κύριε Προμούσας, σταματήστε να κάνετε φασαρία εδώ μέσα Σταματήστε να κάνετε φασαρία Τι σκάφισανε? Μέσα στην αίθουσα Στην αίθουσα Κύριε Παπά, συνεχίστε παρακάτω Ναι, πρόεδρε, πρέπει να κλείσει το θέμα, ο αντιδίμαχος το εισάγει, ο αντιδίμαχος το παίρνει πίσω, πρέπει να διαφωνθεί, δεν μπορεί να ψηφιστεί το θέμα με ατέλειες και με νούμερα τα οποία δεν στέκονται Πάμε παρακάτω, στο άλλο το θέμα Εγώ ευχαριστώ κυρία Σοφίδη που δεν ξέρει για τη δεύτερη πρόταση να μας απαντήσει, τι γνωρίζει Τι είναι το θέμα, κύριε Προμούσας, τώρα Είναι παραδίαση των κανόνων που ενός απόρου του διαγωνισμού έχουμε, είναι καταστρατήγηση των όρων κύριε Πρόεδρε, βλέπω ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάποιους δημοτικούς συμβούλους, προφανώς από κάπου ενημερώνονται, να μας απαντήσουν Παρακαλώ μη παίρνετε το λόγο και μη κάνετε φασαρία, μη κάνετε φασαρία, μη μιλάτε κύριε Ξανθόπουλε, κύριε Ξανθόπουλε, σταματήστε, εσείς μιλάτε τώρα Λοιπόν, κύριε Προμούσας, το αποσύρουμε? Ναι, το αποσύρουμε Αποσύρετε το θέμα Παρ' ό,τι ξεκίνησε η πλησμοφορία, το λάθος γρήνει ο εισηγητής ότι πρέπει να αποσυνδεί Έχει τελειώσει το θέμα Καλά κάνεις και το έχεις τελειώσει Έχει τελειώσει το θέμα Εγώ σε καληδειχτώ, σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο από αυτές οι συνθήκες, εγώ δεν μπορώ να συμμετέχω, κάτω από αυτές οι συνθήκες Δίνεις το λόγο, δίνεις το λόγο, προσπαθεί ο κ. Καλαταρίδης να σώσει την παρτίδα Τον γελιοποιείτε, τον ορμάτε, τον προσβάλλετε, ξεκινάει η πλησμοφορία με δική σας εντολή Και αφού ξεκινάει η πλησμοφορία και ξέρετε ότι δεν μπορεί να σταματήσει, αποσύρετε το θέμα Εντάξει, συνεχίστε Κύριε Κανθόπουλε, κανείς δεν γελιοποιεί τον κ. Καλαταρίδη, λοιπόν κύριε Βέρο, σας παρακαλώ κύριε Βέρο Σταματήστε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, τους γελίους και τις προσβολές ο ένας τον άλλον Εφόσον κρύλει ο κύριος αντιδήμαρος ότι πρέπει να αποσυρθεί, θα αποσυρθεί Θα αποσυρθεί Λοιπόν, δεύτερο θέμα Καθορισμός, όχι, καθορισμός κωδικού αριθμού δαπανών προϋπολογισμού έτους 2022 Παρακαλώ, κύριοι, παρακαλώ κύριοι μη παίρνετε το λόγο μόνοι σας Μας παρακολουθούν και προσπαθούν και οι συνάδελφοι που είναι στα σπίτια τους να συμμετάσουν σε ένα συμβούλιο Δεν είμαστε μόνοι μας Σιγά τα ωά λέει κάποιος εδώ Καθορισμός, κωδικού αριθμού δαπανών προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022 δεκτικού στην έκδοση ταλμάτων προπληρωμής Κύριε Προμούσα Ομοίως με το έκταλτο θέμα, κύριε Πρόεδρε Απλά εδώ το ποσό είναι 1.160 Και μία διαφύγησή θα μου επιτρέπει πολύ γρήγορα Εγώ δεν ειρωνεύτηκα από τον κύριο Καλανταρίδης Έτσι δεν έχω κανένα θέμα από τον κύριο Καλανταρίδης Είμαστε σύμφωνοι κύριε Καλανταρίδης Κύριε Παπαδόπουλε Κύριε Παπά Ναι Κύριε Βέρο Για το συγκεκριμένο ζήτημα ναι Κύριε Βέρο όμως θα μου επιτρέψετε το εξής Δεν θέλω να επανέλθετε το προηγούμενο παρακαλώ Καλά το τι θα πω αφήστε να το πω εγώ Δεν θα μου πείτε γιατί δεν θα μου υποδείξετε τι θα πω Όχι απλά δεν θέλω να συζητήσουμε το προηγούμενο Εντάξει Δεν θέλετε να συζητήσουμε το προηγούμενο Κάνετε μεγάλο λάθηση Κάνετε ενώ ξεκινήσατε πολύ σωστά Διότι δεν ζήτησε η διοίκηση διότι η διοίκηση Κύριε Βέρο Κύριε Πρόεδρε πιτέστε μου Συμφωνίζουμε το δεύτερο θέμα Όχι δεν σας επιτρέπω να σχολιάσετε αυτά που κάναμε προηγούμενο Όχι δεν σχολιάζω Απλώς λέω ότι πρέπει να τηρηθεί ο κανονισμός Το είπαμε προηγούμενο Σέβομαι την άποψή σας Σέβομαι την άποψή σας Και το διευκρίνησα Τελείωσε το προηγούμενο θέμα Άρα ο κανονισμός πάει αλα κάρτ Όχι δεν πάει αλα κάρτ Ούτε πάει τάμπλτωτ Έτσι πάει κύριε Πρόεδρε Όχι Δεν πάει ούτε τάμπλτωτ κύριε Πρόεδρε Έχετε τεράστια ευθύνη Εάν συνεχίσετε Μα αυτή τη λογική Πόρα για το θέμα που συζητάμε Είπαμε ναι Αλλά εμείς Σας ξαναλέμε Ότι είστε λάθος Λάθος Έτσι θα πάμε άλλο έναμιση χρόνο Αφήστε με να κάνω λάθος Αναλαμβάνω τα λάθη Σεβαστείτε Ότι γίνονται κάποια λάθη Και βοηθήστε τη λειτουργία Του Δημοτικού Συμβουλίου Ο κύριος αντιδήμαρχος Αναγνώρισε ένα λάθος μετά από την Εύστοχη παρατήρηση του συναδέλφου Κυρίου Καλλανταρίδη και συζητήθηκε Δεν κερδίζουμε τίποτα Το θέμα θα περνούσε έτσι κι αλλιώς Έτσι κι αλλιώς και Εντάξει Είναι λάθος Είναι λάθος και τα αναγνωρίζουμε Κύριε Ευαίρο Το αναγνώρισε ο αντιδήμαρχος Τι άλλο θέλετε Λοιπόν πάμε Ο κύριος Βαγιατζής Θετικός πρόεδρε Θετικός κύριε Κουνάκο Θετικός Εγκραίνεται καταπληκτικοί Τρίτο θέμα Έκτακτη επιχωρίζει στο νομικό Προσώπον δημοσίου δικαίου Ενειά σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση είμαστε όλοι συμφωνείς Ναι πρόεδρε από μας Κύριε Βαγαδόπουλε Κύριε Παπά Ναι Κύριε Βέρο Ναι Κύριε Βαγιατζή Ναι πρόεδρε ναι Κουνάκο Ναι Ομόφωνα Τέταρτο θέμα κατάθεση Πάγιας προκαταβολής δημοτικών καινοτήτων Σε λογαριασμό του δήμου και ορισμές Και ορισμός υπεύθυνου κίνησης λογαριασμού Κύριε Καλανταρίδης Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Η ερώτησή μου έχει να κάνει με το εξής Παρατηρώ μέσα στο θέμα ότι Υπήρξε λέει στην εισήγηση Από όλους τους προέδρους των κοινωντήτων Το έτοιμα ο λογαριασμός Να ανοιχτεί στην συγκεκριμένη τράπεζα Στην οποία αναφέρεται μέσα στην εισήγηση Το αντιπαρέρχομαι και ρωτάω Τη διοίκηση Επειδή δεν πιστεύω ότι έχει γίνει αυτό Δεν πιστεύω ότι έχει γίνει αυτό Επειδή δεν πιστεύω ότι έχει γίνει αυτό Έτσι όπως περιγράφεται εδώ μέσα τέλος πάντων Για ποιον λόγο Ανοίγεται ο λογαριασμός Στην συγκεκριμένη τράπεζα Ποιος είναι ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την τράπεζα Με την οποία γνωρίζω πολύ καλά Ότι δεν έχουμε ιδιαίτερες Σχέσεις, δεν τηρούμε ιδιαίτερους Λογαριασμούς, για ποιον λόγο Πηγαίνουμε σε αυτή την τράπεζα Καταρχάς κύριε Καλανταρίδη Αυτό αναφέρει η σήγηση Προφανώς για να το αναφέρει υπήρχε επικοινωνία του Ταμία Με τους προέδρους Δεν υπήρχαν αντιρίσεις Τα το πώς διατυπώνεται ακριβώς Ακόμα και πέρα, με τη γύρω μία τράπεζα που συλλαζόμαστε ο τουσιάλος Ο Ταμίας επέλεξε να πάρει αυτήν την αδιαλέξη Να μπούν σε αυτή την τράπεζα οι λογαριασμοί Δεν βρίσκω και κάτι το μεπτό σε αυτό Θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι το μεπτό Ο κ. Βερός Κύριε Αντιδήμαρχε, επειδή άκουσα λίγο την διευθύνση που δώσατε στον κ. Καλανταρίδη Και μάλιστα κλείσατε λέγοντας αν είναι μεπτό αυτό και τα λοιπά Κύριε Αντιδήμαρχε Νομίζω ότι είστε διοίκηση και γνωρίζετε πολύ καλά Όσο αφορά με τις ενέργειες Και το τι έχει πράξει μέχρι τώρα η διοίκηση του Δήμου Δια του δημάρχου, του κ. Μουριάδη Και αναφέρομαι στην περίπτωση που η συγκεκριμένη τράπεζα αποφάσισε Μέσα σε μία νύχτα να κλείσει ένα από τα δύο υποκαταστήματα Επί της Ερυθρού Σταυρού Και μάλιστα απειλώντας τους εργαζόμενους Ότι ή θα πάνε στη Θεσσαλονίκη ή θα βγουν σε Θελούσια Σωστά κύριε Αντιδήμαρχε Και μάλιστα θυμάμαι που πολύ σωστά έπραξε Σωστά έπραξε ο κύριος Δήμαρχος Και με δημόσια ανακοίνωσή του Έβαλε εναντίον αυτής της λογικής και της πρακτικής της τράπεζας Όχι απέναντι μόνο στους εργαζόμενους Αλλά και στη λογική να κλείσει το ένα από τα δυο υποκαταστήματα Εις βάρος των πελατών Άρα των συμπολιτών μας και της διευκολυσής τους Άρα δεν είναι το εξής ερώτημα Διότι και εγώ τόσα χρόνια θυμάμαι ότι ο δήμος κυρίως συνεργαζόταν με Αττικής Θα λέω καλά κύριε Καλαταρίδη Ναι τέλος πάντων δεν έχει σημασία Μπορείτε να μου πείτε λίγο τι ήταν αυτό που σας έκανε τώρα Να επιλέξετε αυτή τη στιγμή να συνεργαστείτε Δεν μπορεί έτσι τι Ξυπνήσατε ένα πρωινό και είπατε Βρε καλώς και αυτή την τράπεζα να την βοηθήσουμε και τα λοιπά να μπούμε και εκεί Τέλος πάντων να ανοίξουμε ένα λογαριασμό αυτόν τον λογαριασμό Ό,τι κάνουμε αυτού του είδους συνεργασίας Δηλαδή μην υποτιμάτε τώρα τη νοημοσύνη μας Κύριε Βέρο να σου πείτε Επιτρέψτε μου μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας Καλά και θέλω να μου πείτε τελικά Είστε με τη τράπεζα ως διοίκηση Κύριε Βέρο να σου πω τελικά Είστε απέναντι σε αυτά που κάνουν τη τράπεζα Νομίζω ότι έχετε Αφήστε με να τελειώσω και αφήνετε εκτεθειμένο και τον κύριο δήμαρχο Αυτό έκανε ο δήμαρχος το πίστευε Εσείς από τη μεριά σας τι κάνετε Κύριε Βέρο ευχαριστούμε Έχει να κάνει με τις κρινίδες Δεν ξέρω ο κύριος Παπαδόκου προφανώς αυτό θέλει να πει Είναι τόσο απλά τα πράγματα Έχει τη μεγάλη φαντασία κύριε Βέρο Τώρα τι να σας πω Το κατάστημα της Eurobank Το ταχυδρομικό τάμιο ευθύριο όπως τεχάζονται στο ταχυδρομείο εδώ στους κρινίδες Κάνει συναλλαγές Eurobank Εκεί πηγαίνουν να ανοίγουν και ανοίγουν το λαγαριασμό στο τέλος της χρονιάς Τους βολεύει γι' αυτό το κάνανε Αφενός αφετέρου Ναι μεν έκλουσε η Eurobank στην Καβάλα Μην ξεχνάμε όμως ότι πριν μερικά χρονιά έκλουσε Εδώ και τους πυραιώς και τους εθνικείς Δεν μας έχει μείνει και με τράπεζα ας πούμε. Με όλους έχουμε κάτι στο οποίο αντιτεθήκαμε Όταν έκλουσαν τα υποκαταστήματά τους Παρ' όλα αυτά αυτό που θέλω να πω είναι αυτό που είπα και στην αρχή Ότι το υποκατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας εδώ πέρα Κάνει συναλλαγές και εξυπηρέτητους προέδρους Είμαστε όλοι σύμφωνοι Όχι πρόεδρε εμείς ως δημοτική παράταξη γι' αυτόν τον λόγο Όχι ότι είμαστε αντίθετοι να δοθούν τα χρήματα και τα λοιπά Και το συγκεκριμένο ποσό για κάθε δημοτικό διαμέρισμα Σε αυτή τη λογική επειδή είμαστε αντίθετοι και γι' αυτό δηλώνουμε παρόν Το διευκρινίζω αυτό για να γραφτεί στα πρακτικά Γι' αυτόν τον λόγο λέμε και παρόν Λοιπόν πρόεδρε επειδή θεωρούμε ότι Το πιο λειτουργικό θα ήταν αυτό το οποίο θα εξυπηρετούσε Κατά τον καλύτερο τρόπο τους προέδρους Δεν έχω καμία σχέση με καμία τράπεζα απολύτως Άλλη όμως είναι η τράπεζα που έχει υποκαταστήματα περισσότερα Και μάλιστα πιο απλωμένα Και από τη μια πλευρά της πόλης Σκαβάλλας και από την άλλη Δεν χρειάζεται να πω ονόματα Θεωρώ ότι δεν είναι η καλύτερη λύση για τους προέδρους αυτοί Αυτόν τον λόγο και μόνο θα είμαστε και εμείς παρόντες Κύριε Παπαδόπουλε Με ειφόνος Κύριε Παπά Σύμφωνος Κύριε Βαγιατζή Εντικός προγράμμα Κύριε Κουνάκο Όπως εισήγησε κύριε Παπαδόπουλε Εγκρίνεται καταπληκσυφία Πέμπτο θέμα μνημόνης συνεργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος του Gathering Sports Ανάκτησης της Ιπαρίς με 195 απόφερους δημοτικούς συμβουλίου και ελλείψει νέας Κύριε Δημαρχίον Ναι ακούγουμε? Γιατί ο κύριος Βαγιατζής δεν έχει τελειώσει ακόμα Λοιπόν έχουμε υπογράψει αυτό το μνημόνιο Απλά επειδή μπαίνει μέσα στο πρόγραμμα Και η νίκηρο η μετάδραση Αλλάζουμε το συμφωνητικό και είναι η μετάδραση Η ελληνική ολυμπιακή επιτροπή Και ο δήμος Καβάλας Το πρόγραμμα πάει πάρα πολύ καλά Το παρακολουθεί ο Αντώνης Οκαπάς Ένας πολύ καλός καβαλιώτης και καθηγητής στην Γυμναστική Ακαδημία Βοηθάει πάρα πολύ με φοιτητές οι οποίοι έρχονται από την Κωμοτινή Της Γυμναστικής Ακαδημίας Και μάλιστα θα μας κάνουν Και δωρεάν, ας το πούμε έτσι, για να αφήσουν κάτι στο δήμο Θα φτιαχτεί και το γήπεδο μπάσκετ στην Ιστοφάλινου Δεν ξέρω αν έχετε κάποια ερώτηση Μια ερώτηση, ο κ. Καλαδαρίδης Επειδή δεν υπάρχει κάτι το οποίο να συνοδεύει το συγκεκριμένο θέμα Όσον αφορά την ανάγκληση της 19521 Έχει να κάνει με αυτός το οποίο αναφερθήκατε κύριε Δήμαρχε Ότι υπήρχε συμφωνία και λόγω του ότι αλλάζουν τα μέλη τα οποία συμμετέχουν Αφορά αυτό το πράγμα, η παλιά απόφαση Γιατί δεν θα πέφτει κάτι Ακριβώς αυτό δεν ξέρω, στην εισήγηση το γράφει μέσα Η παλιά δεν πρέπει να σας έχει έρθει Αλλά στην εισήγηση όμως πρέπει να το γράφει Είμασταν εμείς και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή Και μπήκε μέσα και η Μετάδραση Η οποία βοηθούσε ούτως ή άλλως Μπλώς μπήκε και αυτή μέσα στο μνημόνιο συνεργασίας Κύριε Δήμαρχε, μια ερώτηση θέλω να κάνω μόνο Γιατί συγκεντρώνονται τώρα 3,5 μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ως συμβαλόμενο μέρος Διότι πρέπει να μπήκε αυτή, κακώς δεν μπήκε, δεν φταίμε εμείς αυτό Έτσι μας το έστειλε η Ολυμπιακή Επιτροπή Έπρεπε όμως να μπεί μέσα και η Μετάδραση Η οποία σας λέω ότι ούτως ή άλλως δραστηριοποιούταν Δεν είναι ότι μπαίνει ξαφνικά, από την αρχή Ήταν μέσα σε αυτήν τη συνεργασία Προφανώς θέλουν να μπεί μέσα στο μνημόνιο συνεργασίας Πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις Και πρέπει να υπάρχουν, ναι Δεν αλλάζει τίποτε σε αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα Και σας λέω ότι το πρόγραμμα πάει και πολύ καλά Δηλαδή και τα παιδάκια, γιατί έχω πάει και τους έχω δει Χαίρονται με αυτό που κάνουν Και μάλιστα και παιδιά δικά μας που είναι με τις ομάδες Τα βοηθούν και υπάρχει μια συνεργασία Αυτό που μένει Λοιπόν, κύριε Καλαταρίδη Ναι, κύριε Πρόεδρε Κύριε Παπαδόπουλε Ναι, ο κέρος Παπάς Κύριε Βέρο Κύριε Πρόεδρε, έτσι όπως έρχεται η εισήγηση υπάρχει ζήτημα Συγγνώμη κύριε Δήμαρχε Αλλά εγώ τώρα μετά τις διευκαινίδες που δώσατε Γιατί πραγματικά και εγώ από την εισήγηση δεν κατάλαβα Πιο ακριβώς ζητάτε από τη Μια να υπάρξει ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του 2021 Και να ξανα υπάρξει νέο μνημόνιο, τέλος πάντων νέα συνεργασία Όμως, δεν πρέπει να υπάρξει ανάκληση αυτής της απόφασης Συμπλήρωσε εκείνης της απόφασης Από τη στιγμή που συμμετέχει από τα τρία μέλη Όταν ήδη τα δύο συμμετείχανε, συμπλήρωσε εκείνη της απόφασης πρέπει να γίνει Όχι ανάκληση της προηγούμενης και λήψη καινούργιας Λοιπόν, δείτε το αυτό, μπορεί να θεωρείτε τυπικό Αλλά θεωρώ ότι είναι λάθος έτσι, εμείς είμαστε σύμφωνοι Αλλά δείτε το κύριε Πρόεδρε, διότι δεν είναι σωστή η εισήγηση και η απόφαση Έτσι όπου ζητάτε να υπάρξει Είναι συμπλήρωση της τάδε απόφασης Εφόσον η υπηρεσία έκρινε έτσι, κύριε Βέρο, δεν θέλω να το αφήσω Μας το ζητήσανε κιόλας, δηλαδή δεν είναι ότι έκρινε η υπηρεσία, μας το ζητήσανε να γίνει Η υπηρεσία, γυραιδίμαρχοι, ανακαλύνται για να συμπληρωθεί, ας πούμε, αυτό είναι, ανακαλύνται για να συμπληρωθεί Άρα, είσαι χρετικός, κύριε Βέρο? Ναι Κύριε Βοιατζή Πρόεδρε Και κύριε Κουνάκου Ναι Εκρίνεται ομόφωνα Κύριος Προμούθας είναι χρετικός Λοιπόν, έκθο θέμα, έγκριση πρόσληψης υδρονομέων άρντευσης για την αρντευτική περίοδο 2.22 και ορισμός αριθμού θέσεων υδρονομέων και τομέα αυτών Ο κύριος προσαεύθηκε, πάρει θέση εδώ δίπλα μου, είναι έτοιμος από ό,τι βλέπω Λοιπόν, κύριε, έχετε ερωτήσεις Να ακούσουμε ερωτήσεις, ο κύριος Βέρος Μια ερώτηση θέλω κύριε, πρόεδρε, πιθανώς μάλλον γιατί βλέπω το υπογράφει ο αρμόδιος αντιδίμαρχος του κύριου Παπαδόπουλου Σωστά, το είδα καλά Ναι Κύριε Παπαδόπουλος, εσάς είναι το ερώτημα Και από ό,τι ξέρω και γνωρίζω ότι εσείς ουσιαστικά είστε αρμόδιος για το κομμάτι αυτών των υδρονομέων, τουλάχιστον με την διοίκηση του κυρίου Μουριάδη Θέλω ευθέως να σας ρωτήσω την προηγούμενη χρονιά Εάν και οι 25 που προσληφθήκαν ως υδρονομείς Πραγματικά παρήχαν της υπηρεσίας τους ως υδρονομείς Διότι αυτό που βλέπουμε από την εισήγηση είναι αυτό δηλαδή που γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια Ότι η ανάγκη είναι για 25 υδρονομείς Και βέβαια σας το ρωτάω αυτό διότι δεν μπορώ να ξεχάσω επειδή είγεσες κυρία Σανάκα Ότι δεν χρησιμοποιούταν ως υδρονομείς και 25 Εγώ ευθέως σας ρωτάω εσείς τους 25 που ζητάτε ως έγκριση Θα τους χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά για να παρέχουν τις υπηρεσίες και τα καθήκοντα των υδρονομέων Να απαντήσετε Ας ακούσουμε τα ερωτήματα κύριε Προυσαεύ Καλησπέρα, ευχαριστώ κύριε Μιχαηλίδη για το επίπεδο σου Για την ειρωνία σας αλλά είστε πάρα πολύ μικρός πολιτικά για να με πιάσετε στο στόμα σας Λοιπόν, επί του θέματος, επί του θέματος, γιατί δεν με έδωσε ο κύριος και ανταπάντης Κύριε Θόδωρα Παπαδόπουλε, γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά, με ξέρεις εξέρω Απλώς να θυμίσω στο σώμα ότι πέρσι τέτοια εποχή είχα πει στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω της τελειδιάσκης που είχε γίνει ως διαδόσεις Ότι οι ιδρωνομείς προσβλήθηκαν πιο μπροστά από τη 1 Μαΐου όπως γράφει η Σύμβαση Και δουλεύαν πρωτούς τους πάρουμε ως τις 30 Σεπτεμβρίου που είμαστε Και με επιτεθήκατε όλη η διοίκηση και μέρος της αντιπολίτευσης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης Και επειδή τα προβλήματα, ξέρετε, είναι πάρα πολύ καλά στον Προεδίμοθο Φιλίππον και έχω μιλήσει, ειλικρινά με γνωρίζετε, με τους περισσότερους προέδρους στην περιοχή Και μου είπαν ότι να τροποποιήσουμε, δηλαδή, να τους πάρουμε 15 Απριλίου, κύριε Παπαδόπουλε, με 15 Σεπτεμβρίου Γιατί, ξέρετε, ενδιάμεσα πέφτει και το Πάσκα, 24 Απριλίου Αυτή είναι μια η ερώτηση Η δεύτερη ερώτηση είναι, έχουμε εδώ πέρα τα 25 που θέλετε να πάρετε για την άρδευση, κατά χωριό Δεν ξέρω, στα τρία χρόνια αυτήν τον αριθμό έχετε, συγκεκριμένα για τα συγκεκριμένα χωριά που υπάρχουν Αλλά υπάρχουν, δυστυχώς, κύριε Παπαδόπουλε, κάποια, δεν μπορώ να τα καταλάβω στα μαθηματικά Δεν σας ειρωνεύομαι, να γνωρίσετε, αλλά δεν είμαι καλός Γιατί βλέπω... Ούτε εγώ κύριε Πουσαεύ, ούτε εγώ είμαι καλός, εσείς είστε μόνο καλός Κύριε Παπαδόπουλε, κάτι σχεδιασμό χωρίς να συμβουλευτείτε τον πολιτικό γίγαντα, τον κύριο Πουσαεύ Είναι δυνατόν, είναι πολιτικός γίγαντας ο άνθρωπος που σας εμάς Πώς να έλα, μία, δυο, τρεις, έχουμε και κάποια όρια Πολιτική κουβέντα κάνουμε, μην τα παίρνετε προσωπικά όλα Συνεχίστε κύριε Πουσαεύ Λοιπόν, Θόδωρε Παπαδόπουλε, η Παλιακαβάλα έχει μία αιγεότριση, ένας ιδρωνομέας, το Χαλκερό μία αιγεότριση, ένας ιδρωνομέας Το παράδοξο είναι, δεν έχω τίποτα με τους κατοίκους στη Λυδία, μία αιγεότριση το 26 Λέι, Λυδία 31 μέτρα, τρίση ιδρωνομείς Και τελευταία πάω στο χωριό μου, που είναι εννιά αιγεότρισης, στην ουσία με την Παλιακαβάλα είναι 10 Γιατί ο ιδρωνομέας του Ζιγού δίνει νερό στην Παλιακαβάλα, Θόδωρε Παπαδόπουλε Γιατί και εγώ είμαι αρτύμονας του κτήματος Παλιακαβάλας και εσείς απ' τους 10 μόνο 4 Δηλαδή υπάρχουν κάποιες ανισότητες που τα λέω εδώ και τρία χρόνια. Ευχαριστού. Κύριε Παπαδόπουλε Λοιπόν, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι εδώ και δεκαετίες, οι ιδρωνομείς, εκτός από τις ανάγκες της άρδευσης καλύπτουν και κάποιες ανάγκες στην καθημερινότητα. Αυτή είναι η απάντησή μου στον κύριο Βέρντο Τώρα, όσον αφορά για την αρδευτική περίοδο, επίσης να πω ότι έχω κάνει ίδια εγγραφή για να προλάβω τους προέδρους μη τύχων προγκούνε σε οποιαδήποτε κίνηση με αυτούς που, χωρίς να προωδηθούν άνθρωποι ότι θα πρέπει να τους απογόρεψε να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση σε σχέση με αυτό να οκληρωθεί δηλαδή η διαδικασία και μετά Τώρα, όσον αφορά για τους 25 ιδρωνομείς, έτσι όπως είναι κατανοημένοι, έτσι είναι κατανοημένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αν θυμάμαι καλά, χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό που θα πω, ορίζονται έτσι και από τον αρδευτικό κανονισμό ο οποίος σηφίστηκε το 2012. Οπότε για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει να ξαναρθεί ο αρδευτικός κανονισμός και με δύο τρίτα να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο για να αλλάξει όλα αυτά, Σπύρο Για την αρδευτική περίοδο, για να έρθει λίγο πιο πίσω, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε γιατί πρέπει να πάρθει ειδική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό, όπως έχουν γίνει άλλες φορές Πέρσι τους είχαμε πάρει 15 Μαΐου με ειδική απόφαση, φέτος θα το προλάβουμε να τους πάρουμε τουλάχιστον από τη 1 Μαΐου Αυτές ήταν οι απαντήσεις του Πρόεδρε Κύριε Καλανταρεριστέ, θετικός? Ναι, κύριε Πρόεδρε Κύριε Παπαδόπουλε, ο κύριος προσέχει για την παράταξή σας Θετικός, θετικός Θετικός, κύριε Παπά Ναι, κύριε Βέρο Εμείς απ' τη μεριά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον Αντιδήμαρχο τον κύριο Παπαδόπουλο που ήταν ειλικρινές αυτός Σας θυμά αυτό κύριε Παπαδόπουλε, όμως μετά από αυτή την απάντηση θα ήταν αδειοανόητο για μας να συμφωνήσουμε Δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο αριθμό διότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κάνουμε προσλήψεις εργαζομένων για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και δεν μπορεί όμως να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο διότι θεωρώ ότι από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα έχουμε τεράστια ευθύνη όλοι μας σε αυτή την ιστορία και γι' αυτό εμείς λέμε όχι Κύριε Πογιατζή Θετικός Πρόεδρε Κύριε Κουνάκο Θετικός ως προς την έγκριση πρότειψης ιδερονομιαίων άρδεψης Κύριε Προμούσα Θετικός Κύριε Πρόεδρε Εγώ παρών κύριε Πρόεδρε Κουφαντζής Ο κύριος Κουφαντζής παρών Εγκρίνεται έβδομο θέμα έγκριση πρωτοκόλου προσεωνής και οριστικής παραλαβής στο έργο από κατάσταση μεγάλης λέσης καβάλας Κύριε Καλανταρίδη Κυρία Δρακονάκη Ναι θα ήθελα να ρωτήσω Πώς αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα που έχει αντιμετωπιστεί στο ξεφλούδισμα του Δαπέδου Και επίσης τι γίνεται με τα ρολά στην εξωτερική όψη στις αμαρίες του κτιρίου Κύριε Πρόεδρε και εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι Μακμουτέ Κύριε Πρόεδρε Κύριε Πρόεδρε να ρωτήσω και εγώ δήμαρχε και απαντάς μετά Ναι ρωτήστε και εσείς να αλογίσουμε ρωτήσεις Στην μία και πολλά δική που κάναμε εκεί της συνεδρίας ή τις διβερισίες που κάναμε στην Μεγάλη Λέσκη είχα πει και στο δήμαρχο Ότι πέραν του Δαπέδου πέραν το ξύλινο πατώματος Υπήρχαν και πράγματα στα παράθερα υγρασίες Είναι ανεπίτρεπτο δηλαδή να θεωρούμε ότι είναι ένα καινούργιο έργο και να έχει τόσες ατέλειες Δηλαδή θα πρέπει να δοθεί επιτέλους από αυτούς που παραλαμβάνουν μία έμφαση στο τι παραλαμβάνουν Γιατί τελικά το παραλαμβάνουμε και μετά ξαναρχίζουμε και επιδιορθώνουμε Και ο κ. Βαββαδόπουλος με ρώτησε Κι εγώ κ. Ραττηδήμαρχε συμφωνώ με την ανησυχία και τους προβληματισμούς που βγάλανε οι συνάδελφοι και τα ερωτήματα που βγάλανε Γιατί η πρώτη εικόνα που αντιμετωπίζουμε, γιατί μίλησα και με τους συναδέλφους του δικού μας της παράταξης μας Με τον Σωτηρίο του Λατζαρίδη, με τον Παναγιωτήν Γνατιάδη Που είχαν μια εμπειρία περισσότερη και τεχνικά σε τεχνικά θέματα Πραγματικά σαν να μην είναι ένα κτίριο, σαν να μην έχει γίνει ανακένιση, το ένα που θέλω να πω αυτό σαν παρατηρήσεις Και το δεύτερο, το δεύτερο, μπορεί να σας φαίνεται λίγο υπερβολικό Αλλά αν το παρατηρήσετε, αυτή την εικόνα έχεις με την πρώτη ματιά Το δεύτερο που θέλω να σας πω, επιτέλους θα λυθούν, έχετε στο συγκεδεσμό σας Παρ' όλο που δεν έχει προνοηθεί η προεβασιμότητα στις ΑΜΕΑ από την είσοδο μέχρι πάνω Μπορέσετε λίγο να μας το εξηγήσετε, τι σκέφτεστε για την πρόσβαση των ΑΜΕΑΑΣ, ευχαριστώ Κυρία Κοβίδη θα απαντήσετε αυτά ή να απαντήσω εγώ λίγο, γιατί... Απαντήστε ότι κρίνετε κύριε Δημαντικό Καταρχήν και το πάτωμα κύριε Δρακωνάκη έχει ψηφθεί ξανά Οπότε έχει αποκατασταθεί αυτό το ξεφλούδισμα που λέτε Τα στόρια τα οποία έχουν πει, αν εννοείται, αν ευοκατεβαίνουν Δεν ήταν από την αρχή αυτό να είναι σταθερό, να φαίνεται απλώς ότι κάποτε υπήρχαν Διότι δεν μπορούν αυτά να ξαναφτιαχτούν Αυτό που είπε ο κύριος Παπάς με τα ξύλα, με τις σκουπαστές και με τις συγκρασίες Αυτά έχουν αποκατασταθεί, διότι αλλιώς δεν θα γινόταν η παραλαμβή του έργου Για όσο δε την παρατήρηση του κυρίου Παπαδόπουλου ότι φαίνεται σαν να μην έγινε τίποτε Προφανώς δεν είχε ξαναπεί μέσα ο κύριος Παπαδόπουλος Οπότε δεν ξέρει τη δουλειά που έχει γίνει Και επίσης ότι δεν έχει πει, ή έχει πει μια φορά και έχει ανεβεί με τα πόδια τις σκαλές Προφανώς δεν ξέρει ότι υπάρχει μέσα ασανσέρ Και με το οποίο ασανσέρ είναι για τα άτομα με ειδικές ανάγκες Μέχρι το ασανσέρ δεν εννοώ δήμαρχε Μέχρι το ασανσέρ πώς πηγαίνει ο άνθρωπος για μένα Από την είσοδο πάρτε ένα καροτσάκι και πάτε να μπείτε και θα δείτε αν θα μπείτε ή όχι Βένει μέσα ο ανάπηρος, το άτομο με αναπηρία Αν μου πείτε αν μπορεί να πει από τον δρόμο επάνω θα σας πω ότι έχετε δίκιο Δηλαδή αν από τον δρόμο μπορεί να ανέβει στο πεζοδρόμιο Είναι από αυτά που θα διορθωθούνε τώρα με το έργο που θα γίνει Εκεί έχετε απολύτως δίκιο Κυρία Κοβίδη τα υπόλοιπα δικά σας Οι παρατάσεις οδήγησαν στην ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2019 Ελέγχθηκε μέχρι την παραλαβή τα πρωτόκολλα και οι επιμετρήσεις στο σύνολό τους για άλλη μια φορά Και έτσι η κατάληψη της πρωτοκόλου παραλαβής έγινε 12 Σεπτεμβρίου του 2019 Είχαμε μια σειρά παρατάσεων για διάφορους λόγους σε όλη την πορεία του έργου Αναγράφονται αναλυτικά στο πρωτόκολλο Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια πορεία ή προβληματισμός να απαντήσω Κύριε Καλανταρίδη Να κάνω και μια διόρθρωση συγγνώμη Προθεσμίες περέωσης Προθεσμίες περέωσης Ανεξατήτως τι λέει η επιτροπή παραλαβής Εσείς κύριε αντιδήμαρχε Προθεσμίες περέωσης Να το ξαναπώ Δεν ακούστηκε Για ποιον λόγο, στα πλαίσια των παρατηρήσεων των προηγούμενων συναδέλφων εννοείται Θα θέλα να έχουμε τη γενναιότητα όταν γίνεται ένα σημαντικό έργο και τελειώνει Να το αναγνωρίζουμε Έστω και αν υπάρχουν κάποια ψύγματα παρατηρήσεων που θα θέλατε να σταθείτε Για να δημιουργήσετε την εντύπωση ανικανότητας παραλαβής και εκτέλεσης έργων Θεωρώ πολύ προσβλητική αυτή τη στάση Και λυπάμαι πάρα πολύ με όλα τα υπονοούμενα που διατυπώνονται αυτή τη στιγμή Λοιπόν, κύριε Γαλανταρίδη, ψηφίζουμε Μετά τις διευκρινείς που δώθηκαν στο ερώτημα της κυρίας Δαρακονάκη, κύριε Πρόεδρε, θα είμαστε θετικοί Κύριε Βαβαδόπουλε Κύριε Δε Δήμαρχη, κακώς θυμώνετε Γιατί μην ξεχνάτε ότι ο κύριος Μαυρίδης εδώ μέσα είναι πάρα πολλά χρόνια Και όταν βλέπει ότι ένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και έχουν περάσει ολόκληρη δεκαετία Να μου επιτρέψετε με όλο το σεβασμό στον πρόσωπό σας να έχει τις αισθάσεις του και τις παρατηρήσεις του Για κανέναν άλλο λόγο δεν θα ήθελα έτσι να σας μιλήσω Αλλά το μόνο που θέλω ούτε να αντιολογήσω ούτε έχει ανάγκη να αντιολογηθεί ο κύριος Μαυρίδης Αλλά όταν δέκα χρόνια ένα έργο και υπάρχουν προβλήματα και το ξαναφτιάχνουμε και το ξαναφτιάχνουμε Όπως καταλαβαίνετε δεν μας είναι ευχάριστη θέση να σας πούμε χίλια μπράβο Στο κάτω κάτω να εκλάβετε θετικά το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει γενναιότητα να πούμε κάποια πράγματα Και να βελτιωθείτε περισσότερος ο μπορείτες σαν δημοτική αρχή Δηλαδή αύριο μεθαύριο που θα κάνετε τα εγγένειά θα παραλάβουμε τη δημοτική καπραμποδίκη μετά από 20 χρόνια Θα είμαστε περήφανοι δηλαδή σαν καβαλιώτες Όχι κύριε Δήμαρχε νομίζω ότι σας ήταν υπερβολικός η παρατηρή σας Αλλά πέρα από αυτό είμαστε θετικοί και εμείς μπράβο σας και να προσέχετε και να ολοκληρώνετε τα έργα γρήγορα γιατί αρρωσταίνουν κύριε Δήμαρχε Τα πληρώνει και τα ξαναπληρώνει ο καβαλιώτες δεύτερες και τρίτες φορές Λοιπόν ας σταματήσει επιτέλους αυτή η σπέκουλα ότι τα πληρώνουν και τα ξαναπληρώνουν οι καβαλιώτες Εάν ξέρατε από έργα κύριε Παπαδόπλε και με συγχωρείτε κύριε Πρόεδρε που θα το πω Πρόεδρο εννοώ τον κύριο Μαυρίδη αλλά ο καθένας τον τομέα του δεν ξέρετε από έργα υπήρχατε ή ήσασταν στο στρατό Έχει διαφορά από το να βάφω ένα λόχο και από το να φτιάχνω ένα κτίριο όπως είναι η Μεγάλη Λέσχη Έχετε ασχοληθεί ποτέ με αναστηλώσεις? Σας παρακαλώ λοιπόν μη τα μηδενίζουμε όλα εδώ μέσα Ένα έργο που έγινε έχετε ξαναμπεί εσείς κύριε Παπαδόπλε μέσα στη Μεγάλη Λέσχη πριν όταν ήταν βιβλιοθήκη αφιβάλλω πολύ αν πήγατε Λοιπόν είδατε πως ήταν μέσα η Μεγάλη Λέσχη Σας παρακαλώ λοιπόν τώρα να μας κάνετε και μάθημα ότι πληρώνει και ξαναπληρώνει ο καβαλιώτης το έργο Σε ποιον τα λέτε αυτά είναι έργο του ΕΣΠΑ Κανένας δεν πληρώνει και ξαναπληρώνει Ο εργολάβος είχε μία στοχεία στο θέμα του πατώματος όπως εντοπίσαμε και το διόρθωσε Ξέρετε τι σημαίνει ξύλο? Ξέρετε τι σημαίνει ότι δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε τα ξύλινα κουφώματα παρόλο ότι τα είχαμε να αλλάξουμε και δεν τα αλλάζανε δεν το εγκρίνανε γιατί είναι παλιά Λοιπόν σας παρακαλώ λοιπόν είδαμε και εσείς κύριε Παπαδόπουλε οι σύμβουλοι σας τι κάνουνε με τα παλιά έργα, τι κάνουνε με τα διατηρητέα Ας πάμε στον Πυθαγόρα απέναντι να δούμε τι κάνουνε θα μας πουλήσατε τώρα και πνεύμα Ο κύριος Μαυρίδης κάτι θέλει κύριε Δημασκού Στην ψηφοφορία μου είμαι θετικός αυτό και μόνο καλύπτει όλα Η ερώτηση μου προς τον κύριο αντιδίμαχο και το λέω εν πλήρη γνώση την λέω είμαι πολύ προσεκτικός επειδή σας το ειλικρινά το λέω αυτό Όταν έγινε οι δημερισίες στη Μεγάλη Λέσκη είδα ότι πολλοί συνάδελφοι γεροβολούσαν και μου λέγανε όχι εγώ γενικά γίνεται μια συζήτη ότι υπάρχουν κακοτεχνίες Αν είναι μικρές ή μεγάλες δεν τις ταξιολόγω εγώ, το ρώτησα με καλή προέρεση και χώρισα τα σχόλια που άκουσα εκ των ιστέρων Αν είχα αρνητική άποψη θα ήμουν και αρνητικός στην ψήφο μου είμαι θετικός στην ψήφο παραλάβαμε ένα έργο μετά από 8-9 χρόνια από 150 παρατάσεις κτλ και δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί θα εκθέσω πολλούς ανθρώπους το ξεπερνάω και είμαι θετικός τίποτε παραπάνω Παρακαλώ να συμπληρώσω ότι για όλα αυτά η κυρία Τσανάγρα που το άκουσε είναι υπονόμενα κύριε Μαυρίδη Με συγχωρείτε τι θα πείτε κύριε Μαυρίδη, τι θα πείτε που θα εκθέσετε ανθρώπους, δηλαδή με συγχωρείτε τι είναι αυτά που λέτε και ποιες είναι οι κακοτεχνίες Σας εξήγησα, το ρώτησε η κυρία Δρακονάκη, το εντοπίσαμε όλοι, όταν κάνουμε την προσωρινή παραλαβή κάνουμε προσωρινή παραλαβή και μετά βλέπουμε πλέον τι υπάρχει να τα διορθώσουμε Το ξύλινο πάτωμα είχε μια αστοχία γιατί δεν το εφαρμόσαν σωστά, αποκαταστάθηκε, πείτε μου λοιπόν ποιες είναι οι κακοτεχνίες, εντοπίστηκαν κάποιοι διορθώθηκαν Αυτό έχετε ξαναδει το κτήριο, εσείς τουλάχιστον έχετε μπει μέσα και ξέρετε αυτό ήταν το κτήριο πιο μπροστά Τέλος πάντων τώρα, ας έχουμε τη γενεότητα σε κάποια πράγματα και να μην λέμε ότι αν μιλήσω θα εκθέσω, μιλήστε, τι θα εκθέσετε δηλαδή τι θα πείτε Λοιπόν πάμε να συνεχίσουμε, εν τυρί μου του λόγου θεωρώ πως είδαμε την έκφραση αυτή, κύριε Παπά Ναι κύριε Πρόεδρε Κύριε Βέρο Κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου λίγο όμως, θετικοί θα είμαστε αλλά επιτρέψτε μου λίγο γιατί νομίζω ότι και να μου Επιτρέψει και ο κύριος Ιακοβίδης, άλλωστε θεωρώ ότι και ο κύριος Ιακοβίδης δεν έχει την ανάγκη από κανέναν από μας στο να λειτουργήσουμε ως συνήγορο ή οτιδήποτε άλλο, όμως κύριε Παπαδόπουλε καλό είναι όταν απευθύνεστε και γιατί απευθυθήκατε απέναντι στον αρμόδιο αντιδήμαρχο αυτή τη στιγμή της τεχνικής υπηρεσίας όπου ουσιαστικά ανέλαβε τα καθή κοντά του τέλος το 9 να θυμίσουμε εδώ ότι οι εργασίες ξεκίνησαν και η υπογραφή που έπεσε με την ανάδοχο εταιρεία ήταν τον Οκτώβριο του 2013 και μέσα από την σύμβαση που υπέγραψε η ανάδοχος εταιρεία έπρεπε μέσα σε δύο χρόνια το αργότερο δηλαδή Οκτώβριο του 2015 να τελειώσει το έργο άρα καταλαβαίνετε ότι το έργο καθυστέρησε τουλάχιστον μια πενταετία ίσως και κάτι περισσότερο όλοι ξέρουμε γιατί καθυστέρησε και ποια είναι η αιτία όταν άλλαξε η σύνθεση της εταιρείας να σας τα θυμίσω αυτά τους παλαιότερους όσοι ήσασταν στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου δυστυχώς άλλαξε η σύνθεση της ανάδοχο εταιρείας και από τότε αρχίσαν και τα προβλήματα άρα νομίζω ότι θα ήταν άδικο στο πρόσωπο του σημερινού αντιδημάρχου να προστάψουμε οτιδήποτε έχει σχέση με αυτό το έργο Άλλαξε δεχομένως μπορεί να πείτε για τον σημερινό δήμαρχο γιατί ήταν αντιδήμαρχος τότε εκείνη την εποχή το 2013 και τα λοιπά επιποχής του κ. Σιμιτζή αλλά για τον κ. Ιακοβίδη νομίζω ότι θα ήταν άδικο να υποθεί οτιδήποτε Παρ' όλα αυτά και μετά τις διευκρινήσεις που έδωσε ο κ. Δήμαρχος και η Διοίκηση όσα αφορά με τα προβλήματα που εντοπίστηκαν μετά το πέρας των εργασιών και ότι έχουν τακτοποιηθεί εμείς είμαστε θετικοί Ο κ. Βοιατζής Θετικός πρόεδρε Ο κ. Κουνάκο Θετικός κ. Πρόεδρε Και ο κ. Θρουμούσας Τώρα είναι περασμένη ώρα και δεν ήθελα να πω Θετικός κ. Πρόεδρε Εγκρίνεται ομόφωνα Όντως κ. Κουνάκο Είναι το θέμα έγκρισης προτοκόλου προσορρυνής και οριστικής παραλαβής του έργου αποκατάσταση φωτοσημαντήρα στον Ίφαλο Ραψάνης είμαστε όλοι θετικοί Όχι όχι όχι δεν έχει να περάσει και νομίζω ότι με την τοποθέτησή μου θέλω να βοηθήσω και κυρίως τους συναδέλφους που είναι νεότερης ηλικία και είναι και νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και θέλω να πιστεύω ότι για τα επόμενα πολλά χρόνια θα έχουν παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοιτάξτε και αγαπητοί συναδέλφοι και αγαπητοί πρόεδρε Εγώ επειδή ήμουν ένα από τα μέλη της Επιτροπής μετά από κλήρωση πρέπει να σας πω ότι ήμουν πολύ προβληματισμένος κατά πόσο θα έπρεπε να υπογράψω και όχι και αυτό δεν έχει σχέση με το ότι ως Δημοτική Παράταξη αλλά και εγώ προσωπικά είμασταν αντίθετοι με το ό,τι συνέβη και πληρώθηκε γύρω στις 250.000, αν θυμάμαι καλά, εις ένα αντιδήμαρχο το κόστος, το extra κόστος, όπου μετά από αστοχία που υπήρχε, που δεν διευκρινίστηκε ποτέ, ήταν αστοχία της Μελέτης ή ήταν αστοχία της αναδόχου εταιρείας που ανέλαβε το έργο διότι να σας θυμίσω ότι όταν προέκρυψε το πρόβλημα αποδόθηκε η ευθύνη στις καιρικές συνθήκες που, οι καιρικές συνθήκες ήταν τόσο έντονες που δεν έπεσε ούτε ένα δέντρο στην ακτή, ούτε έφυγε μια στέγη, ούτε είχαμε καμιά άλλη ζημιά δηλαδή με ένα απλό φύσημα έφυγε από τη θέση του φωτοσημαντήρας και δεν ήμουνα για αυτόν τον λόγο προσωπικά προβληματισμένος αγαπητοί συνάδελφοι είμαι προβληματισμένος όμως και αυτό θα το διαπιστώσετε και ίσως θα το διαπιστώσατε και πολλοί συνάδελφοι που ήσασταν υποχρεωμένοι να μπείτε στην επιτροπή με τα αποκλήρωση και να συμμετέχετε και να παραλάβετε έργα όπου διαπιστώσατε ότι είχατε αντικειμενικές δυσκολίες στο να δείτε κατά πόσο γίναν οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν όχι γιατί μόνο δεν είμαστε γνώστοι του αντικειμένου και δεν θα μπορούσαμε να είμαστε γνώστοι του αντικειμένου αλλά και την δυνατότητα έστω αυτό που λέμε δηλαδή πήγαμε στη Μεγάλη Λέσκη να πάω ως παράδειγμα στο προηγούμενο έργο και εκεί διαπιστώσαμε ότι το δάτε εδώ είχε κάποια προβλήματα ότι υπήρχαν κάποιες συγκρασίες πείτε μου πως θα μπορούσα εγώ και όχι μόνο εγώ και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος που έχει επιλεγεί να ξέρει ότι οι εργασίες που προεβλεπθήκαν από όποια μελέτη συντήρησης αποκατάστασης όπως θέλετε πείτε του φωτοσημαντήρα γίναν θα έπρεπε πρώτα απ'όλα να είμαι ικανός ως δίτης και κατά δεύτερο να έχω και τις τεχνικές εκείνες γνώσεις που να διαπιστώσω ότι όλα γίνανε θα μιλούν κάποιος μα ξέρετε στην Επιτροπή υπάρχουν και οι υπερησιακοί παράγοντες οι οποίοι είναι γνώσεις του αντικειμένου γιατί είναι από την τεχνική υπερησία όμως κοιτάξτε να δείτε είναι ένα θέμα τώρα το μόνο που μου έκανε εμένα προσωπικά να πιστώ ότι πρέπει να υπογράψω είναι ότι πέρασε αυτό το δεκαοχτάμινο τα λέω καλά κυρία τη δήμαρχε από την προσωρινή παραλαδή πέρασαν δύο χειμώνες όπου είδαμε έστω στα όποια φαινόμενα υπήρξαν αυτό το διάστημα κύριε Παπαδόπουλε μισό λεπτό λίγο να τελειώσω σε αυτά τα φαινόμενα ότι δεν υπήρξε πρόβλημα όμως κύριε δήμαρχε και αναφέρουμε σε σας τώρα γιατί έτσι είναι δημαρχοκεντρικό το σύστημα οι δήμαρχοι κυρίως συμμετέχετε και έχετε λόγο στο συνδικαλιστικό μας όργανο στην Κέδε πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα διότι θεωρώ ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος και η διαδικασία η συμμετοχή κάποιων σε αυτού του είδους τις επιτροπές και τις παραλαδές διότι πρέπει να σας πω και αυτό μη σας φανεί ότι δεν μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή για όλους εμάς είμαστε ξεκρέμαστε και για όλους εσάς για τα επόμενα και πολλά χρόνια αυτό τίποτα άλλο κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ Ακόμα και το είπαμε με πολλά λόγια να παρατηρήσω δήμαρχέ μου ένα λεπτό ότι η παραλαβή του έργου γίνεται μετά από το χρονικό διάστημα που έχει όλες τις υποχρεώσεις ο εργολάβος από εκεί και πέρα η νομοθεσία δεν προβλέπει εγγυήσεις από κανέναν δηλαδή παραλαμβάνεται... Δήμαρχε επιτρέψτε μου λίγο αυτό έπρεπε τουλάχιστον αν θέλατε με μία αλλά έπρεπε να το αναλύσω λίγο για να γίνει κατανοητό και στους νέους συναδέλφους που για τα επόμενα χρόνια θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δήμο και στους δημότητές μας Λοιπόν πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα σε αυτήν την νομοθεσία που υπάρχει διότι δεν είναι πλέον είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν αλλιώς δεν θα αλλάξει και η χώρα και ο τόπος Σωστά παρ' όλα αυτά η ευθύνη σας για να μην μπούμε έτσι σε λεπτομέρειες άλλες ολοκληρώνονται μέσα στα πλαίσια αυτά των 15-18 μηνών μέχρι την παραλαβή του έργου από κει και πέρα ό,τι και να συμβεί μόνο υφικά αν το βλέπετε το θέμα προκύπτει όχι ουσιαστικά τυπικά τέλειωσε το 15 μηνώ τέλειωσε και η διαδικασία αναγνώρισης της ποιότητας του έργου που είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που κατασκευάστηκε Μου επιτρέπετε λίγο κύριε Πρόεδρε να πω κάτι στο κύριο Φέρο γιατί έχει δίκιο ότι εγώ δεν μπορώ να ελέγξω το έργο δεν είμαι δίτης για να πέσω μέσα και να δω τι έχει κάνει απλώς να ξέρετε ότι ο κύριος Ξανθόπουλος ο Πάνος Ξανθοπουλισσός ο οποίος είναι τοπογράφος τεχνικός λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο έλεγχος του έργου γινότανε γιατί έχει κάνει τις καταδρομές είχε μπουκάλες και έπεφτε μέσα και έβλεπε ήλεγχε εάν το έργο γινότανε σωστά τώρα εάν η μελέτη είναι λάθος δηλαδή αν έχει γίνει λάθος η μελέτη σε αυτό δεν νομίζω ότι φταίτε εσείς ούτε κανένας φταίει έγινε από καθηγητή πανεπιστημίου το οποίος έκανε τα λιμενικά έκανε τα λιμενικά τουλάχιστον στην Ξάνθη και αυτή είναι η μελέτη τώρα που γίνεται η επικαιροποίηση που κάνουμε για την Καλαμίτσα για να γίνει αρντίστυχο έργο στην Καλαμίτσα το έχουμε αναθέσει στον κύριο το αναθέτουμε στον κύριο Σιλέο ούτως ώστε τα τυχόν λάθη που έχουνε γίνει σε εκείνη τη μελέτη να μπορέσουν να διορθωθούν την Δημαχέ απλώς να πω αν μου επιτρέπει να κάνει αρκετές συζητήσεις και με τον κύριο Σιλέο ότι το λάθος όταν αναφερόμαστε σε λάθος δεν είναι απαραίτητα ένα λάθος όσον αφορά την επιστημονική πορεία που λύνεις ένα θέμα και σχεδιάζεις μπορεί να είναι λάθος και στις συνθήκες που έχεις λάβει καθότι όταν δεν υπάρχουν δεδομένα για να προσδιορίσει σωστά ένα κύμα σχεδιασμού μπορεί να σχεδιάζει άλλα τάλλων επομένως θέλω να πω ότι γι αυτό είναι μεγίστη σημασία στο γεγονός του να έχουμε δεδομένα για να σχεδιάζουμε τα τεχνικά μας έργα και ο κύριος Σιλέος έχει στήσει αρκετά έργα και έχει καταγραφή δεδομένων από τη βάση από το Κοπέρνικο οπότε θεωρώ ότι πλέον έχει μια πάρα πολύ καλή εικόνα του τι γίνεται η οποία θα γίνει ακόμα καλύτερο όταν αναλογλυωθεί και το έργο του ΕΠΑΔ με το παρατηρητήριο παράκτυα ζώνης κύριε είμαστε όλοι σύμφωνοι ομόφωνα να γράψουν όμως το νομικό πλαίσιο το 4412 για τις παραλαβές και όχι το 609 του 85 1 το θέμα έγκριση πρωτοκόλου προστονής και οριστικής παραλαβής του έργου ανακένιση κατασκευή προσθήκης κατεπέκτρας του 21ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλαση υπάρχει κάποιο ερώτημα ομόφωνα 10 το θέμα έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου εξυσκευές βελτιώσεις εναρμώνεις παιδικών χαρών και πάρκων Δήμου Καβάλαση έτους 2018 υπάρχει κάποιο ερώτημα είμαστε όλοι σύμφωνοι ομόφωνα 10 το έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου συντηρής αναπλάσης εινόχρησης των χώρων μεταλλικών και ξύλων κατασκευών Δήμου Καβάλαση έτους 2018 ομόφωνα 12 το έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου συντηρής δημοτικών κτιρίων Δήμου Καβάλαση έτους 2018 ομόφωνα 13 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 16 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 14 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικών εκτάσεων στην δημοτική ενεργειακή κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 15 το έγκριση μη δωρεάν παραχώρησης της χρήσης δημοτικής ενεργειακής κοινότητα ομόφωνα 16 εκτακτικές οικονομικές ενισχύσεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης οικονομικού έδους 22 υπαρήθμι 2 17 αποδοχή έτης παρέτης κυρία συνεχορή του Σοφίας από τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου δημοτικό 2 Καβάλας και την κατάστασή της από την κυρία Μιχαλακίδου Παναγιώτα 18 διαγραφή θέση επαγγελματία πολιτή υπέθρυου εμπορίου λαϊκών αγορών από τη λαϊκή αγορά των κρινίδων Εγκρίνεται ομόφωνα 19 τροποποίηση 40 απόφασης οικονομικής επιτροπής με θέμα υποχρωτικές αυτεπάγγελτες εκταφές των ενταφιασμένων από το 2014 συμπεριλαμβαρομένου και πριν Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Θα ήθελα να ρωτήσω την διοίκηση στο εξής. Σπράττουμε περίπου 500.000 ευρώ από τα αποδοτικά τέλη των νεκροταφίων που θέλουμε να ξέρουμε, τώρα το πόσο βέβαια προπολογίζω και το πόσο σπράττων θα μας το πεί ο δήμαρχος, αλλά ήθελα να ξέρω όσα χρήματα για να παίρνουμε, πού επενδύονται τα χρήματα αυτά, ήθελα να ξέρω Δεν ξέρω τι σχέση έχει η ερώτηση σας με το θέμα αυτό, είναι άσχετη. Τα έσοδα αυτά ανάλογα αν είναι ανταποδοτικά ή τακτικά πηγαίνουν σε ανάλογες δαπάνες και σε έργα οι οποίες αφορούν την βελτίωση των αποδομών στα κινητήρια. Έχει μισθοδοσίας, έχει συντήληση των τάφων, δηλαδή είναι μία ή άλλη αυτή τη στιγμή και αν περισσεύουν θα είναι 4-5.000 που περισσεύουν στον προϋπολογισμό, δηλαδή γιατί έχω ακούσει και αυτό, ότι έχουμε 500.000 και άρα πρέπει να μειώσουμε τα ανταποδοτικά, δηλαδή ότι τρελό εδώ θα το πούμε. Επίσης θα ήθελα τον κ. Σταυρίδη να αναφερθεί λίγο στο θέμα αυτό που γίνεται με τους τάφους, διότι επίσης μας λένε ότι πώς θα πάμε να ξεθάψουμε το παιδί μιας γυναίκας του γνωστού μας Πέστε σας παρακαλώ για να μην υπάρχει αυτή η σπέκουλα που γίνεται στα πρωινά ραδιόφωνα από κάποιους. Και εγώ ήθελα λίγο να το πω πρώτα πρώτα δήμαρχε θα συμφωνήσουμε αυτό που λες, δηλαδή γίνεται μία τρομερή σπέκουλα μέχρι που αυξήσεις 100% άκουσα και δημοτική συνάδελφος είπε τα παιδιά μας πού θα τα πηγαίνουμε και όλα αυτά. Μιλάμε για τάφους και το έχω πει πάρα πολλοί όσους είναι τουλάχιστον τα αιτιαίες και μιλάμε και παραπάνω ετών 12 13 14 15 χρονών οι οποίοι είναι εγκαταλειμμένοι δεν έχουν έρθει ποτέ αυτοί που ήταν οι συγγενείς ή έστω οι ενδιαφερόμενοι είστερα από τρεις τέσσερις προσπλείς που κάναμε δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον και άμα πάμε μία βόλτα καλό είναι να επισκεφτόμαστε και δεν είναι κάτι το οποίο είναι έξω από τη ζωή μας να πάμε μία βόλτα να δούμε πως αυτοί οι τάφοι που σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε είναι αυτοί οι οποίοι είναι εγκαταλειμμένοι είναι σπασμένοι είναι σε κακό χάλι δεν μπορεί και να υπάρχουν. Ο δεύτερος λόγος είναι το δεύτερο είναι πως δεν θα πεταχτούν αυτά όλα που θα βγουν από εκεί θα τακτοποιηθούν όμορφα ωραία και όταν υπάρξε ενδιαφέρον θα μπορεί ο συγγενείς να το βάλει στα αστεοφουλάκια και να πηγαίνει να ανάβει το κεράκι του να προσεύχεται να ανάβει το καντυλάκι της δεν θα γίνει κάτι διαφορετικό είναι αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια και γίνεται τώρα με εμάς. Αν δείτε τους τάφους αυτούς που είναι εγκαταλειμμένοι είναι πάνω από 15 αιτία τουλάχιστον αυτούς θα ξεκινήσουν να κάνουν δεν αντέχει και το νεκροταφείο μην νομίζετε πως τα νεκροταφία αντέχουμε παραπάνω πρέπει να γίνουν οι εκταφές οπωσδήποτε και αυτά είναι η σύγκριση της υπηρεσίας δεν είναι ένα πριν ξυπνήσαμε και είπαμε να πάμε να βγάλουμε τους συγγενείς μας να πάμε να βγάλουμε όλοι έχουμε συγγενείς όλους σεβόμαστε γι' αυτό προσπαθούμε να είναι κάπως. Πολύ πιο πιο ικανοποιητική εικόνα που υπάρχει στα κλημητήρια. Μια ερώτηση. Λοιπόν θέλω να ρωτήσω λίγο τον αρμόδιο από τη δήμαρχο ή τη διοίκηση και διορθώστε με λίγο. Αυτά που γνωρίζουμε είναι ότι οι τάφοι οι οποίοι δεν είναι αγορασμένοι δηλαδή οικογενειακοί. Ότι αρχικά γίνεται ο ενταφιασμός και αυτή η διαδικασία είναι για πέντε χρόνια. Με τη λήξη της πενταετίας δίνεται ένας χρόνος παράταση. Μετά τη λήξη της εξαετίας γίνεται εκταφή και ανάλογα στην εκταφή διαπιστώνουν αν χρειάζεται. Ανάλογα τώρα ξεκινήσαμε μία κουβέντα μακράβρια. Λοιπόν αν υπάρχει ανάγκη δίνεται από εκεί και πέρα παράταση άλλος ένας χρόνος και επιπλέον ένας χρόνος. Δεν καταλαβαίνω τώρα γιατί πρέπει να πάρουμε απόφαση για υποχρεωτικές και έτσι όπως το λέτε δηλαδή διαβάζουν εισήγηση και αυτεπάγγελτες. Αυτά είναι δεδομένα στη λειτουργία των νεκροταφίων. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά τώρα ακούγοντας και τον αρμόδια του δήμαρχου τον κ. Σταυρίδη υπάρχουν περιπτώσεις δηλαδή που θα έπρεπε η εκταφή να γίνει πριν έχουν περάσει δηλαδή από τον ενταφιασμό 15, 14, 12 χρόνια και δεν έγινε εκταφή. Αδιανόητα πράγματα αυτά. Αδιανόητα. Όμως διαπιστώνω και κάτι ακόμα τώρα για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους. Ότι λόγω ότι υπάρχει και αύξηση των ανθρώπων οι οποίοι επιβιώνουν και υπάρχει και πάντοτε υπήρχε η έλλειψη. Διότι όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι και στο σύνολό του τα νεκροταφία στο χώρο ο καταλληλότερος χώρος και μιλάω λόγω υγρασίας. Είναι γνωστά όλα αυτά εδώ και χρόνια. Η ανάγκη ότι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε. Και αυτά είναι τα μεγάλα έργα και τα έργα τα οξέστικα. Ότι θα πρέπει να πάμε και στην δημιουργία ενός νέων νεκροταφίου. Και βέβαια να σας το πω και ευθέως, με πρόλαβε ο αντιδήμαρχος ο κ. Ιακοβίδης, ότι πρέπει να πάμε και στην επιλογή της καύσης. Ποια είναι η ερώτηση, κ. Ιακοβίδης? Το θέμα μας είναι άλλο, κύριε Βερασμήν. Όχι, όχι, όχι. Αυτό είναι το θέμα μας. Η καύση είναι το θέμα μας. Αυτό είναι το θέμα μας, διότι είναι αδιανόητο αυτό που λέτε υποχρεωτικές. Για ποιον λόγο είναι υποχρεωτικές. Μα προβλέπετε το... η διαδικασία. Η διαδικασία είναι το το μέγεθος. Πείτε να απαντήσει ο κ. Αντιδήμαρχος. Είναι ή δεν είναι υποχρεωτικό. Απαντήστε κ. Αντιδήμαχα, παρακαλώ. Είναι ή δεν υποχρεωτικό. Ναι, ήταν υποχρεωτική. Το γιατί δεν έγινε δεν μπορεί να το καταλογήσετε κι αυτός εμάς. Εμείς απλώς τώρα μπαίνει διαδικασία να ξεκαθαρίσουμε το θέμα τον τάφο στα νεκροδαφεία. Κύριε Σταυρίδη, μου επιτρέπετε λίγο. Γιατί ακούω συνέχεια το θέμα της επέκτασης. Νομίζετε ότι είναι εύκολο να γίνει η επέκταση του νεκροταφείου της Καβάλλας. Δημαρχέ συγγνώμη, δεν μίλησα για επέκταση, για να δημιουργήσουμε καινούριο νεκροταφείο. Να δημιουργήσουμε καινούριο νεκροταφείο, εγώ μαζί σας. Που θα το κάνουμε όμως το νεκροταφείο και νομίζετε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε να κάνουμε νεκροταφεία όπου θέλουμε. Στην αρχή, πρέπει να προβλέπετε στον γενικό πολοδομικό, πού θα γίνει το νεκροταφείο. Πρέπει να υπάρχουν περιβαλλοντικά. Δεν είναι εύκολη υπόθεση που κάποτε ανοίγαν ένα χώρο και έκαναν νεκροταφείο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, έχουμε... Γιατί τα λέμε όλα αυτά ρε παιδιά. Τα λέμε γιατί πρέπει να πούμε από το α. Επίσης, αυτό που είπε ο κ. Σταυρίδης είναι ότι υπάρχουν κάποιοι τάφοι που έχουν περάσει την εφτά αιτία, που δεν εμφανίστηκε κανείς και αυτοί πρέπει να βγούνε. Υπάρχουν κάποια οικογενειακή τάφη που οι οποίοι επίσης πληρώνουν και έχουν χρόνια να εμφανιστεί και δεν εμφανίζεται και δεν πληρώνει κανένας. Φυσικά, υπάρχουν και οι τάφοι ιστορικοί που λέμε που είναι πολύ παλιοί. Αυτούς δεν τους πληράζουμε. Ίσα ίσα με αυτούς θα γίνει η καταγραφή. Θα μπορέσουμε να τους συντηρήσουμε γιατί είναι η ιστορία της πόλης. Αλλά δεν μπορούμε όμως να μην είμαστε συνεπείς και σ' αυτούς που πληρώνουν, αλλά και σ' αυτούς που έρχονται. Δηλαδή δεν είναι αυτό το πράγμα από ιδιολυψία. Και σε τελική ανάλυση, αν ήταν μια κυρία η οποία είχε το παιδί της και δεν έχει να πληρώσει, δεν θα της πει κανείς φυσικά ότι ξέρεις σ' όνι και καλά θα βγεις τώρα. Μπορούμε να κάνουμε και υπομονή. Δεν είμαστε ανάλγητοι, αλλά πρέπει όμως να προστατεύσουμε το σύνολο. Δυστυχώς και ο θάνατος είναι μέσα στο σύνολο. Σ' αυτά που πρέπει να ικανοποιήσει το σύνολο. Και είναι η ζωή και είναι το φυσιολογικό στη ζωή. Κάποια στιγμή πεθαίνουμε. Τι να κάνουμε. Τα χωριά, στην παραδείγματος χάρη, πρέπει συνέχεια να αγοράζουμε εκτίματα. Διότι ποτέ κανένας δεν ξεθάβεται. Και γεμίζουν συνέχεια. Δηλαδή τώρα έχουμε στους Φιλίππους, ψάχνουμε να βρούμε οικόπεδο. Στο ζηγός το ίδιο. Δηλαδή τι θα γίνει. Θα φεύγουν οι ζωντανοί για να βάζουμε μόνο τους νεκρούς. Λοιπόν, ναι κύριε Μαυρίλη. Νομίζω ότι έχουμε έναν κανονισμό λειτουργιές των κινητριών. Και αυτά θα πρέπει εκεί πέρα να ρυθμίζονται. Τώρα να φέρνουμε, παρά τον κανονισμό, να πάρουμε μια απόφαση, νομίζω είναι κάτι που δεν στέκεται. Εάν ο κανονισμός προβλέπει αυτά τα όποια συγκεκριμένα, δεν βλέπω τι απόφαση να πάρουμε. Εάν πράγματι θέλουμε να αλλάξει κάτι, θα αλλάξει τον κανονισμό. Φέρτε τον κανονισμό εδώ πέρα. Να δούμε πόσα χρόνια είναι μετά από την πενταετία να παραμείνουν να τοποθετηθούμε και να πάρουν μια απόφαση. Αλλά έχοντας τον κανονισμό και χωρίς να ξέρουμε τι προβλέπει, γιατί δεν έχουμε τον κανονισμό μπροστά μας, να πάρουμε τώρα απόφαση, δεν θα σταθεί αυτή η απόφαση. Πάμε να ψηφίσουμε, κύριε Καλανταρίδη. Καταρχήν να πω ότι, κύριε Δήμαρχε, γιατί ρωτάτε στα θέματα, μετά από τρία χρόνια συνέχεια, τι να κάνουμε και πείτε μας τι θα κάνουμε. Εμείς ρωτάμε εσάς, όχι εσείς στη διοίκηση, εμάς ρωτάτε να σας πούμε τι θα κάνετε. Και να θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι, κύριε Δήμαρχε, όταν ήσασταν επιδίκηση Μητζή, εσείς είχατε βρει ένα αλλακτικό χώρο για να γίνουν δεύτερα κοιμητήρια. Εσείς θα έχετε κάνει αυτά, εσείς τώρα λέτε πράγματα μάλλον που δεν γνωρίζετε, λέτε πράγματα τα οποία δεν τα καταλαβαίνουμε, αλλά όπως και να έχει. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε με την ανάγκη πραγματικά να καθαριστούν τάφη, που είναι χασμένη και δεν έχουν έτσι τάποια ιστορική αξία. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα στοιχείο πόσοι τάφοι είναι διαθέσιμοι, πόσοι είναι για εκταφή, από πόσους τάφους έχει λήξει η δεκαετία, και τέλος πάντων δεν έχουμε στοιχεία πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και δεν μπορούμε να συζητάμε έτσι χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν μπορεί έτσι ξαφνικά να βλέπουμε εδώ να διαπιστώνετε ότι μέχρι το Μάιο το νεκροταφείο θα γεμίσει. Αυτό σημαίνει ότι τρία χρόνια τώρα περίπου δεν έχετε ασχοληθεί καν έτσι με αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα. Και μεσολάβησε, θα θυμίσω, εδώ στο σώμα και η πανδημία, τα δύο χρόνια τα προηγούμενα, τα οποία υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι με ειδικές συνθήκες που γινόταν οι ταφές τους. Όπως και να έχει, εμείς θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα πραγματικά να εξετάσουμε την κατασκευή ενός νέου νεκροταφείου και με τον κύριο Βέρο για το νέο χώρο, όπως και εσείς κύριε Μουριάδη μαζί με τον κύριο Σισμητζή, αυτό τότε είχατε αποφασίσει, τώρα μάλλον δεν ξέρετε τι λέτε, αλλά γιατί όσους νέους τάφους και να εξασφαλίσουμε με τις εκαθαρίσεις, πάλι θα βρεθούμε σε αδιέξοδο κάποια στιγμή γιατί υπάρχουν ελλείψεις, έχουμε και στα ωστεοφυλάκια. Και εδώ θα βάλω κι άλλη παρένθεση, σε όλη τη δημοτική ενότητα, σε όλα τα χωριά, δεν έχουν παντού ωστεοφυλάκια για να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους εκεί να έχουν, μετά από την πάραδο των χρόνων, την επιλογή να μπορέσουν να κάνουν χρήση των ωστεοφυλακίων. Η λύση πάντως, συνεπώς που προτείνεται κύριε Αντιδήμαρχη, είναι μια προσωρινή λύση. Βγαίνεται μάλιστα δημόσια και δηλώνεται ότι η πολιτική σας είναι το να γίνονται σε εκταφές στα πέντε χρόνια και να διπλασιάσετε και τα τέλη. Εμείς διαφωνούμε κάθετα σε αυτό το σκεπτικό σας και στην πολιτική που θέλετε να εφαρμόσετε, όσο, όχι, μίλησα για δηλώσεις, δεν μίλησα για το τι αν ανεφέρετε κύριε Βέρο, ως επικεφαλής της παράταξης ψηφίζω όχι, ωστόσο επειδή είναι ένα θέμα ευαίσθητο, οι δημοτικοί συγγουλείς της παράταξης μας μπορούν να ψηφίσουν ελεύθερα κατά βούλη. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, ο κύριος Παπαδόπηλος εκτός από έλλειψη γνώσης μαθηματικών, διότι από την 1η Οκτωβρίου του 2019 μέχρι τώρα δεν είναι τρία χρόνια. Πρώτον. Δεύτερον, δεν ξέρει τι σημαίνει όταν λέω ότι πείτε μου τι να κάνετε, είναι σχήμα λόγου. Δεν ρωτάω εσάς, κύριε Παπαδόπηλο, για να μου πείτε τι θα κάνω. Ξέρω πολύ καλά τι θα κάνω. Το τρίτο διακατέχεστε από μία μανία με το Σιμητσί και με εμένα. Δηλαδή, έχετε πρόβλημα να πάτε να το κοιτάξετε. Διότι σοβαρά, ποιος πήρε, από ποιος πήρε, ποιος διάλεξε εφεδρικό νεκροταφείο. Πάτε καλά. Στο Χαλκερό, κύριε Αντιδήμαρχε. Πού τα βρίσκετε αυτά. Στο Χαλκερό. Εντάξει, λοιπόν. Δεν το θυμάστε μάλλον. Εγώ το θυμάμαι. Μίλετε άλλα λόγια. Ξέρατε, κύριε Παπαδόπουλε, επειδή δεν μιλάω κι αυτό, πρώτα να ενημερώνεστε γιατί έγινε στο Χαλκερό και μετά να μιλάτε. Λοιπόν, επειδή είστε άσχετος, δεν συμβαίνει. Είστε άσχετος, κύριε Παπαδόπουλε. Με την ασχετοσύνη σας, είστε άσχετος και την ασχετοσύνη σας, θέλετε να την κάνετε κανόνα. Ποιος σας είπε ότι διπλασιάζονται. Λοιπόν, σας παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλε. Πάντε αλλού να παίξετε. Δήμαρχος δεν πρόκειται να γίνεται στον αιώνα των αιώνων. Καταλάβετε το. Πρόεδρε. Ναι, κύριε Σταυρίδη. Μια διευκρίνηση. Δεν ακούγεστε, κύριε Σταυρίδη, λίγο πιο δυνατά. Όταν λέμε για διπλασιασμό, δεν είπε κανείς ποτέ κάτι τέτοιο. Ή για εκταφές του COVID στην πενταετία, γιατί τα άκουσα από τον κύριε Παπαδόπουλε και τα λέει. Υπάρχει μια νομοθεσία στους COVID τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αυτό για να το γνωρίζει από αύριο, να μην συμμετέχει σε εκπομπές, σε οποίες λένε άλλα τα άλλα. Το δεύτερο διπλασιασμός, που δεν υπόθηκε, ξέρετε πόσο είναι το κόστος για ένα χρόνο παραπάνω. Δεν το γνωρίζει. Να σας πω εγώ, 20 ευρώ. Που δεν υπόθηκε διπλασιασμός. Είναι υπέροχο αυτό το κόσο για ένα χρόνο. Για αυτό πρέπει να έρθείτε μια βόλτα κάτω. Δεν πειράζουν, αυτοί είναι οι πιο ησυχοί άνθρωποι. Πάμε να προχωρήσουμε, νομίζω ότι έχουμε ξαντλήσει το θέμα. Κύριε, γιατί... Ναι, ο κύριος Παπαδόπουλος, η υπόλοιπη της παράταξης τι είναι? Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα συμφωνήσω με την εισήγηση. Αλλά, με μια διαφωνία, η πρώτα, όπως θέλει να το πιάσει η διοίκηση, ναι στα 5 χρόνια, το πολύ ακόμα 2 χρόνια μια παράταση με ενημέρωση και τίποτε παραπάνω. Αυτά που ακούγονται εδώ πέρα, αφήστε τους 15, 25 και 30 χρόνια είναι αδιανόητα. Να πάνε να ρωτήσουν σε άλλες πόλεις, στις άλλους δήμους. Στην Αθήνα λοιπόν, για ενημέρωση, είναι 3 χρόνια. Ούτε είναι και εύκολο να βρούμε ωστεοφυλάκια. Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, είναι δυνατόν σε μια πόλη των 5 εκατομμύρων, μάλλον, το έκανε ο Πρόεδρε, των 5 εκατομμυρίων, να δημιουργηθούν 15 εκατομμύρια ωστεοφυλάκια. Γιατί ακούω εδώ, στα χωριά, πώς θα γίνουν ωστεοφυλάκια, γιατί στην Καβάλα θα έχουμε με τα 3 χρόνια. Μη βλέπετε εκείνο το επικλειμές που μας έδωσε το δικαίωμα. Λοιπόν, συμφωνώ με την ισήγηση και προτείνω δραστικά τον χρόνο ως τον περιττέλου χρόνο παραμονής, για τις ανακομυδείς, πέραν των 2 ετών. 5 χρόνια, συν 2 χρόνια. Κατανοητό. Κυρίε Πουσαεύ, ψηφίζετε. Όχι. Όχι. Κύριε Μούτια. Όχι. Όχι. Κύριε Λαζαρίδη. Όχι. Κύριε Γουνελά. Όχι. Ωραία. Κύριε Παπά. Εμένα, Πρόεδρε, με εξεπέρασες. Πάψε, εξεπέρασα, Παναγιώτη, με συγχωρείς. Δεν σε βλέπω, εκεί βλέπω σκοτεινά. Μη παρέξεις, Παναγιώτη. Κλείνει τη θέα ο κ. Βουσαέφεδο. Παναγιώτη, αυτοί δεν μας βλέπουνε, πληπίσεις. Κύριε Γνατιάδη, εσείς. Δεν σε συγχωρώ, αλλά τέλος πάντων όχι, όχι. Κύριε Παπά. Εγώ συμφωνώ με τον κ. Παυρίδη. Συμφωνείτε ο κ. Βέρος. Προέδρες, αυτό το οποίο είπα στην τοποθέτησή μου και αυτό το οποίο ισχύει και θεωρώ ότι είσχε μέχρι και σήμερα. Πέντε χρόνια, συν δύο χρόνια παράταση, εκτός εάν θεωρηθεί για εξαίρετες περιπτώσεις που καταλαβαίνουμε τώρα τι λέμε. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Αυτό το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα. Υσχύει. Άρα τι να του καθορίσουμε. Κύριε Βοιατζή. Ναι, πρόεδρε, ναι. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε, ένα σοβαρό θέμα για το οποίο καμία διοίκηση δεν έχει ασχοληθεί ποτέ. Τώρα η ανάγκη έλλειψη χώρου αναγκάζει τη σημερινή διοίκηση να φέρει αυτή την τρομοποίηση. Προτείνω, κύριε Πρόεδρε, επειδή το θέμα είναι σοβαρό και επειδή βλέπω την κατάσταση που επικρατεί στα κοιμητήρια, θα πρέπει να επικυροποιήσετε, κύριε Σταυρίδη, τον κανονισμό σύγχρονο με τα νέα δεδομένα να υπάρχουν αυστηρές ρήτρες, αυστηρότατες και επιτέλους να μπει μία τάξη στην αναρχία των ιδιωτών που πάνε και κάνουνε διάφορους εκεί τάφους, άλλη μεγαθύρια και άλλη κοτέτσια. Πρέπει να βρούμε μία λύση σε αυτό το θέμα. Αυτά όλα πρέπει να τα προβλέπει ένας νέος επικροπημένος κανονισμός. Και να αλλάξει και τημολυακή πολιτική για να μπορούμε να έχουμε χώρους και δεν χρειάζονται άλλα δεύτερα νεκροταφεία. Αυτά κύριε Πρόεδρε. Συμφωνώ με το θέμα όπως έρχεται. Κύριε Προμούσα είστε θετικός. Εγκρέντε καταπληροψηφία. 20 Κάλλιψη Δαπάνης Ταφίστα Νούντος. Κύριε Ιωσήφιδου. Συγγνώμη. Πρόεδρε έχω σηκώσει χέρι εδώ και ώρα. Εγώ αμένω παρούσα με το προηγούμενο θέμα. Κύριε Ιωσήφιδου λίγο πιο δυνατά. Παρακαλώ δεν ακούγεστε. Είπα παρούσα. Ωραία είστε παρούσα Πρόεδρε. 20 Κάλλιψη Δαπάνης Ταφίστα Νούντος. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Ομόφωνα. 21 Δωράμ παραχώριση τάφου πενταετίας για έχοντα την ιδιότητα του πρόσφυγα. Ομόφωνα. 22 Δωράμ παραχώριση τάφου πενταετίας. Βοήθειά μας απόψε όλη τάφη στο τέλος για οικονομικά αδύναμου. Ομόφωνα. Αποδοχή αιτήσεων σπουδαστών για πραγματοποιήσεις πρακτικής άσκησης στο Δήμο Καβάλλας. Ομόφωνα και πάλι. Πολύ ωραία. Κυρίες και κύριοι, λήξη συνεδρίας σας. Καλό σας βράδυ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE