10η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα λέμε! Δεν το λέω γι' αυτό λέω για να σταματήσετε να μιλάτε μεταξύ σας. Λοιπόν, 10η συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα σήμερα Δευτέρα 15 Απρίλη 2014. Λοιπόν, 10η συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα σήμερα Δευτέρα 15 Απρίλη 2019. Συγγνώμη, κύριε Τζαζάρη. Λοιπόν, να ενημερώσω το σώμα, καταρχήν, ότι θα κάνουμε μια ακόμη συναιδρία στην τακτική την επόμενη Δευτέρα, Μεγάλη Δευτέρα. Μεγάλη Δευτέρα έχετε φροντιστήριο, μάθημα. Εντάξει, μπορεί να τη βάλουμε λίγο πιο μισή ωρίτσα, μια αργότερα. Θα δούμε τώρα, εντάξει. Σας το λέω αυτό γιατί, συνάδελφοι, ξέρετε καλά ότι σύμφωνα με τον νόμο, μετά της 26 Απριλίου, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη το Δημοτικό Συμβουλίο στον αφορά κάποιες αποφάσεις που από τον νόμο επιτρέπονται ή δεν επιτρέπονται. Οπότε θα κάνουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο πριν τις 26 του μήνα και μετά το Πάσχα ένα ακόμα Δημοτικό Συμβούλιο σίγουρα πριν τις εκλογές. Αν προκύψει κάτι έκτακτο θα δούμε σε μια έκτακτη συναιδρία, έστω και μεσημέριο θα δούμε πώς θα το κάνουμε. Τώρα, κύριε Δήμαρχε, θέλετε να ανακοινώσετε κάτι προς το σώμα. Όχι, όχι, δεν έχω να ανακοινώσω τίποτα. Θέλω να σας πω ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως είχαμε πει, περνάει το θέμα της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με την Εγνατία. Επιγεινώνησε σήμερα με τον τεχνικό Σύμβουλο του κ. Περιφεριάρχη. Προχωρούν κανονικά και για την κυκλοφοριακή μελέτη και για τη μελέτη στατικότητας της Γέφυρας. Και για την περιμετρική, δε, έχει δώσει ήδη τα χρήματα η Περιφέρεια και δεν τα βρήκες. Έχει δώσει ήδη τα χρήματα η Περιφέρεια στην Εγνατία και το προχωρούν το θέμα, βρίσκονται στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Δεν νομίζω ότι έχω κάποιο άλλο νέο να σας πω. Για τα διώδια δεν έχω κανένα νέο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι τα πηγαίναν σε ένα χώρο πιο κάτω από εκεί που ήταν, αν ισχύει αυτό. Θα επικοινωνήσω, πάρω αύριο τηλέφωνο τον Αντονούδη, τον Πρόεδρο της Εγνατίας και θα ρωτήσω και για τα διώδια. Επομένως, τη Δευτέρα θα ξέρω να σας πω. Όσον αφορά το θέμα των διωδίων, εξόσον γνωρίζω κι εγώ, αγαπητοί συνάδελφοι, ούτε μία εργασία προχωράει στο συγκεκριμένο σημείο στο οποίο είχε αρχικά προγραμματιστεί η εγκατάσταση του σταθμού. Εξετάζονται σύμφωνα με πληροφορίες διάφορα σχέδια ελιγμή, ας το πούμε, από την πλευρά της Εγνατίας, δεδομένου ότι όλη η διαδικασία της απαλλοτρίωσης απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά και τα σημεία τα οποία εξετάζονται ως ανταλλακτικές λύσεις έχουν κι εκείνα σοβαρά προβλήματα χωρητικότητος, κυρίως όσον αφορά την έκταση, με αποτέλεσμα να έχουμε μια στασιμότητα αυτή την εποχή. Δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, επειδή ακριβώς η Δημοφαίλεια και ο Δήμος έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει και έβαλε τα εμπόδια που έπρεπε να βάλει στη δημιουργία των διωδίων αυτών. Τώρα, είχα πει την προηγούμενη φορά ότι θα κάνουμε προημερισίας διατάξου συζήτηση. Είμαι στη διάθεσή σας να κάνουμε προημερισίας διατάξου συζήτηση. Βέβαια, βλέπω ότι έχουμε αρκετές απουσίες ακόμη και επικυφαλής παρατάξων. Τον κ. Βέρον τον εκπροσωπίου κ. Μορτασάιδας είχα επικοινωνία με τον κ. Βέρον, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω κ. Δήμαρχη τι λέτε. Εγώ λέω να κάνουμε όσοι είναι εδώ, το είχαμε υποσχεθεί, όχι τίποτα άλλο, να μην λένε ότι το αποφεύγουμε και όλα. Ωραία, θα κάνουμε, αλλά σας παρακαλώ θερμά, δεν θα έρχεται τελευταία στιγμή ο καθένας και θα κάνω κατάλογο τώρα και αυτός ο κατάλογος είναι αυτός που θα ξεκινήσουμε και θα κλείσουμε την κουβέντα. Δεν θα έρθουν εδώ οκτώ η ώρα και οκτώ και τέταρτο και να ζητάνε τον λόγο για να μπουν στον κατάλογο για να κάνουν προημερισίας διατάξου συζήτηση. Συμφωνείτε? Λοιπόν, οπότε πάμε σε προημερισίας, ανοίγουμε κατάλογο, εσείς θα εκπροσωπίσετε τον επικεφαλής. Ναι ή σαν Τσοχαταρίδης Χρήστος, σαν Τσοχαταρίδης. Επομένως ξεκινάμε με τους επικεφαλείς ο κ. Παπάς, ο κ. Μουρτασάγας που εκπροσωποιεί τον κ. Βέρο, ο κ. Ποτόλιας και στη συνέχεια ο κ. Τσοχαταρίδης, ο κ. Κελαϊδάκης, ο κ. Ξανθόπουλος, ο κ. Πετρόπουλος. Ξεκινάμε με τον κ. Παπά, παρακαλώ έχετε τον λόγο. Λοιπόν κ. Πρόεδρε, προηγουμένως είπα τη λέξη διόδια για να κάνουμε κάτι προς αποφυγή των διωδίων. Κυρία Δήμαρχε, τώρα που έχουμε αυτήν την ατυχή συγκυρία, αν μπορούμε να την μετατρέψουμε, τουλάχιστον ως προς το θέμα επιβολής των διωδίων, σε θετική συγκυρία, με μια περιμετρική, η οποία όσο και να λέμε ότι βρίσκεται σε μια κινητικότητα ή μελέτη της για να ολοκληρωθεί, θα μας πάρει χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει πριν βρουν το κατάλληλο σημείο να μας βάλουν πάλι τη θυλιά οι αι, γιατί αυτός είναι ο στόχος και αυτός εμείς σαν κοινωνία αντιπαλεύουμε, πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα. Πριν δηλαδή έρθουμε μετετελεσμένα γεγονότα, να κάνουμε κάποια πράγματα. Δηλαδή, να πείσουμε αυτό που είπατε προηγουμένως θα ρωτήσω. Εγώ λέω, τι να ρωτήσεις, να φωνάξετε εδώ σαν δήμος, τώρα που τελειώνει και η θυτία αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου, να φωνάξετε τον εκπρόσωπο, τον πρόεδρο, ποιος είναι της ΕΚΑΝΤΙΑΣ, για να του βάλουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οικονομικά χαρακτηριστικά, τα καταστροφικά χαρακτηριστικά που μπορεί να επιφέρουν στην παρούσα φάση, πολύ περισσότερο από το παρελθόν, στην πόλη της Καβάλλας. Άρα λοιπόν, πριν πεινάσουν πρέπει να μαγειρέψουμε, γιατί διαφορετικά θα μας το επιβάλλουν και μετά θα είναι πολύ δύσκολα ως ακατόρθωτο να το βγάλουμε από πάνω μας. Πρέπει λοιπόν να πείσουμε την ΕΚΑΝΤΙΑ, ότι δεν το λέμε έτσι πισματικά αυτό, αλλά είναι η πραγματική καταστροφή της Καβάλλας με το ανάγλυφο που διαθέτει και με τους δρόμους τους άλλους που δεν υπάρχουν για να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε την κυκλοφορία της πόλης. Κύριε Παπά με συγχωρείτε σε αυτό το σημείο. Θα εννοείται βέβαια να αυστήνουμε πρόσκληση στο ΤΑΙΠΕΔ να έρθει, γιατί αν δεν κάνω λάθος, εκείνο είναι το υπεύθυνο, όπως και το κ. Σπίρτζι. Το ΤΑΙΠΕΔ μπορώ να στείλω πρόσκληση να έρθει, να έρθει εδώ να μας δώσει εξηγήσεις, να το κάνουμε. Αλλά η ΕΚΑΝΤΙΑ είναι απλώς εκτελεστικό όργανο, όπως λέει και ο Ηλίας. Λοιπόν, αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο υπουργός θα έρθει εδώ. Δεν το έχουμε καλές πολλές φορές. Μας αποφαίγει όπως ο διάβολος, το λιβάνι. Κύριε Μουρτασάγκα, με συγχωρείτε. Αλλά για μια ακόμη φορά, επειδή την προηγούμενη φορά είπατε, όχι, όχι. Για αυτό. Έχετε δίκιο, έχετε δίκιο. Δεν είπατε ότι είστε κουματοσκυλό. Για αυτό το λέω. Κύριε Μουρτασάγκα, ο λόγος για τον οποίο απευθύνθηκα σε εσάς, είναι ότι είστε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και είστε ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε να συνανοηθούμε, τέλος πάντων. Δήμαρχε, παραβίασες έναν κανόνα. Είπες απαγορευμένη λέξη, άντε να δούμε. Λοιπόν, να το ανακεφαλαιώσουμε, κυρία Δήμαρχη, το θέμα. Εγώ το βάζω ότι να προλάβουμε την απόφαση την επόμενη. Τώρα, ποιος είναι απέναντι, και εγώ είμαι λίγο μπερδεμένος, εγώ φαντάζομαι ότι η Εγνατία ενεργεί μέσω με εντολές του Υπουργού του Σπρίτσι και του Επιβάλλου. Δεν νομίζω ότι είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν νομίζω ότι είναι το ΤΑΙΠΕΔ αυτό που κατευθύνει τα διώδια. Βάστε ότι ο Σπρίτσις ήταν αυτός που μίλαγε αναλογικά. Και ένα λόγο παραπάνω ότι είμαστε 40 μέρες πριν τις εκλογές και τώρα όλοι λίγος πολύ θέλουν να δείξουν ένα καλύτερο πρόσωπο, άρα και οι Υπουργοί κάμπτονται. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο. Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, μήπως πρέπει να προσέξουμε, δηλαδή, να μην βάζουμε τη Δευτέρα τα συμβούλια, ή να μην γίνονται εκδηλώσεις. Δεν είναι η κατάσταση αυτή. Δεύτερη φορά που ο κ. Μουρειάνδες δεν είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο, τώρα βλέπω κι άλλους δύο, δηλαδή προτιμούν τη Μαρέβα και τον άλλον εδώ πέρα, πώς το λένε, τον Δανέλη, και αφήνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή προστατέψτε λίγο την εικόνα. Δεν είναι εικόνα αυτή εδώ πέρα. Τώρα θα μου πείτε τι να κάνετε, για να συρρονοηθείτε να μην γίνονται εκδηλώσεις, τουλάχιστον. Ένα θέμα για τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ. Υπάρχει μπροστά από το Απίκο μια κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό. Είναι εδώ. Δεν είναι εδώ. Εδώ ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ. Κάτι συμβαίνει με το δίκτυο. Δεν θέλω να πω αναλυτικά. Κάτι συμβαίνει προς τη θάλασσα. Κάτι έχει μπερδευτεί εκεί πέρα. Ή έσπασε. Δεν ξέρω. Γιατί οδηγούνται πράγματα εκεί. Τώρα, με τα χόρτα. Νομίζω ότι οι βροχές είναι πάρα πολλές, αλλά τα χόρτα θέλουν μάχη από τώρα. Γιατί σε λίγο θα βγουν και τα φίδια και θα έχουμε μια φοβερή κατάσταση. Έχουμε και εκλογές επάνω στην ένταση της πρώτης αίσθησης. Νομίζω ότι πρέπει από τώρα να έχουμε μπροστά μας την απειλή των χόρτων, που ήδη έχουν πάρει ένα μέγεθος. Γιατί σε λίγο θα μας περνάνε στον ΜΠΟΙ. Κυρία Τραγωνάκ, τι έγινε με τις διαγραμμίσεις αυτές που σας είπα, μπροστά από το τεχνικό λύκειο που φωνάζουν οι περιοίκοι. Βρήκατε τη θέση. Θα τις φτιάξετε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Όχι, απαντήσαμε. Για τα χόρτα αν έχει κάτι ο κύριος του κύρις και τις διαγραμμίσεις του κύριου και τα άλλα. Να ο Κουφαντζής. Ελάτε κύριο Κουφαντζή. Θα εξηγήσετε μετά στον κύριο Κουφαντζή, στο αυτί του. Ναι, κύριε Πρόεδρο και Παπά, για τα χόρτα έχουμε προνοήσει. Έχουμε βγάλει εργολάβο. Σε ενέχεις μέρες θα αναλάβει. Αλλά το μεγάλο το πρόβλημα το οποίο θα μας παρουσιαστεί και έρχεται, τις επόμενες μέρες μας φεύγουνε όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν έρθει μέσω ΝΟΑΕΘ και τα προβλήματα θα είναι τεράστια. Πραγματικά, μέσω εκλογών, ενώ είχαμε ζητήσει να κάνουν κάποια σεμινάρια πιο μπροστά, δεν τα κάνανε και τώρα μας έρχονται όλα μαζί. Δυστυχώς αυτά τα 112 άτομα που ζητήσαμε παραμένω στο Συρτάρι των Αναγκέφαλων, δεν έχει γίνει ακόμη και η υπηρεσία μας για μία φορά ακόμη καλύτερα να αντιμετωπίσει πάρα πολύ δύσκολα το επόμενο πρόβλημα. Αυτό που ήταν να κάνουμε σε ανυπηρεσία το κάναμε την εργολαβία. Να σε ελπίζουμε, γιατί αυτό που λέτε εσείς το βλέπουμε κι εμείς κάθε μέρα, και το πολυμηχάνημα είναι έτοιμο τις επόμενες μέρες, γιατί τώρα όπως είναι υγρά δεν μπορεί να γίνει και δουλειά, θα βγει και το πολυμηχάνημα για να μας βοηθήσει. Ευχαριστώ. Κύριε Δρακονάκη, παρακαλώ. Για τις διαγραμμίσεις, όπως σας είχαν ενημερώσει και τηλεφωνικά, είναι να γίνουν, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να στεγνώσουν, δηλαδή να σταματήσουν οι βροχές κάποιες συνεχόμενες μέρες, γιατί είναι ψυχροπλαστικό το χρώμα και πρέπει οπωσδήποτε να είναι στεγνό το δώστρωμα για να γίνουν οι διαβάσεις. Κύριε Σκουφαντζής. Θα μιλήσω, κύριε Σκουφαντζής, γιατί ο κύριος Παπά θα τον ενημερώσει, κύριε Παπά. Ναι, δεν, εντάξει. Λοιπόν, πάμε. Συνεχίζουμε με ο κύριος Μροτασάγας, εχθολόγου. Καλησπέρα κι εμένα, κύριε Πρόεδρε. Δύο απλές ερωτήσεις. Και μία προς τους προέδρους πρωτοβάτμιας, δευτεροβάτμιας για τους απολογισμούς, ετών 16, 17, 18. Και μία ερώτηση προς τον Πρόεδρο, προς εσάς και προς την κύρια δήμαρχο, για το αν θα συγκαλέσουμε τη διαπαραταξιακή και για το χωρικό συντονισμό των δημοτικών παρατάξεων ενόψει των εκλογών, αλλά και για άλλα θέματα που άπλονται των εκλογών. Τίποτα. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχο, παρακαλώ. Κύριε Προτασάγα, πρώτον, να ξεκινάω από το δεύτερο. Πρέπει αρχάς Μαΐου να μπούμε στην επίσημη προεκλογική περίοδο, γιατί μπορεί να εμφανιστεί κι άλλος σχηματισμός. Μπορεί να εμφανιστεί κι άλλο κόμμα. Κι άλλη παράταξη. Πρέπει ακριβώς ένα μήνα πριν, ό,τι λέει ο νόμος, αυτό θα κάνουμε. Έτοιμα τα έχουμε όλα. Και κατευθείαν θα ενημερωθείτε, θα σας στείλουμε προσκλήσεις και θα το κάνουμε. Τώρα, σε ό,τι αφορά τους απολογισμούς, εγώ ξέρω ότι τους ετοιμάζουν και θα τους περάσουν από τα ΔΣ της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Έχετε να προσθέσετε κάτι, κύριε Τελίβη, κύριε Πετρόπουλε? Το 17 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, κύριε Μουρτασάγα, αν θυμάστε, με το θάνατο του υπαλλήλου και πολλά και διάφορα. Συνεχίζουμε, ο κ. Ποτόλιας έχει το λόγο, παρακαλώ. Το πρώτο θέμα που θέλω να θέσω, κύριε Πρόεδρε, έχει σχέση με τα τμήματα, ενταξύ σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει έρθει στους Δήμους της χώρας ένα εγκύκλιο από το Υπουργείο Παιδείας, η οποία βάζει ζητήματα σχετικά με την ίδρυση τμήματον ένταξης σχολικές μονάδες. Δεν θα μείνω στο γεγονός τις προϋποθέσεις, τις αυτηρές που βάζει για την αναγκαία αυτή εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά θα μείνω στο γεγονός ότι φορτώνει τα οικονομικά βάρη σχολικές επιτροπές. Σε μια περίοδο που κυρίως οι πιο φτωχές οικογένειες είναι αυτές που, καθότι δεν μπορούν να προσέξουν ιδιαίτερα τα παιδιά τους και γιατί δεν μπορούν να τα στείλουν στα φροντιστήρια και γιατί τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ να βγάλουν το μεροκάματο, έχουν ανάγκη από αυτή τη διαδικασία της στήρεξης και αφετέρου. Δεύτερο ζήτημα, πολύ σοβαρό, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει κοπεί η επιχορήγηση στους σχολικών επιτροπών κατά 60 εκατάων. Με αποτέλεσμα, λοιπόν, οι σχολικές επιτροπές να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν στις υποχρεώσεις τους, που έχουν σχέση υποχρεώσεις με τη συντήρηση των κτιρίων, με τη λειτουργία των κτιρίων, με την κατασκευή των κτιρίων. Επιπλέον, τώρα πρέπει να πληρώνουν και χρήματα για τα τιμήματα ένταξης. Θεωρώ πως είναι μια παράδεικτη κατάσταση. Πρέπει να καταγγελθεί η κυβέρνηση γι' αυτό το γεγονός. Μια κυβέρνηση, η οποία από την άλλη βρίσκει χρήμα να δώσει σε αυτούς που δεν έχουν ανάγκη, γιατί είναι εκείνη η κάστα των Ελλήνων που λειμένεται όλο το μπλούτο. Παράδειγμα, χάρισε κάμποσες δεκάδες, εκατομμύρια προχθές στους βιομηχανούς των φαρμάκων, χαρίζοντάς τους την επιστροφή του debate που ήταν υποχρεωμένη να δώσουν. Έδωσε, παρακαλώ, στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος Τρίπολη Πάτρα, επιπλέον χρήματα από τον κρωτικό προϋπολογισμό γιατί στις συμβάσεις που υπογράφονται από αυτές τις παραχωρήσεις, αν δεν κερδίσει τα προσδοκόμενα η εταιρεία, συμπληρώνεται από τον κρωτικό προϋπολογισμό και φυσικά δαπανά τεράστια ποσά για αμυντικές δαπάνες, αχρίαστες για την άμυνα της χώρας, τις τάξεις των τεσσάρων δις κάθε χρόνο. Θεωρώ πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει θέση, να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις της διοίκηση και να απαντήσουμε στην απαράδεκτη αυτή τακτική της κυβέρνησης, καλώντας την να ενισχύσει με επιπλέον χρήματα τις σχολικές επιτροπές. Ένα δεύτερο ζήτημα που θέλω να βάλω και σχετικά με το πρώτο θα παρακαλούσα, επειδή βρίσκονται εκπαιδευτικοί που ξέρουν από πρώτο χέρι την κατάσταση αυτή των τιμάτων ένταξης, παρακαλώ να τους δώσετε το λόγο για να μιλήσουν. Ένα δεύτερο ζήτημα που θέλω να αφήσω, κυρία Δήμαρχη, είναι σχετικά με την περιμετρική. Υπάρχει μία από απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στις 26, 19, 14, με αριθμό 35-54, που είναι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου της περιμετρικής, η οποία λύγει το 24 και αν δεν αναιωθεί μέχρι τότε πρέπει να ξαναγίνουν διαδικασίες ανανέωσης της. Και εγώ θέλω να ρωτήσω τι είναι αυτό που η περιφέρεια ανέλαβε, να κάνει μελέτη ξανά, κατασκευή. Και τρίτον, να πω ένα μικρό προβληματάκι που υπάρχει σε όλες τις ΔΕΙΑΚ, ακόμα εδώ και στην περιοχή, η πληρωμή ηλεκτρονική γίνεται χωρίς επιβάνεση, εσείς παίρνετε 50 λεπτά, τόσο πολύ ανάγκη, έκτε ρε παιδί μου. Λοιπόν, να απαντήσω σε αυτά που μπορώ και ευχαρίστως μετά να μας πείτε για τα θύματα ένταξης. Κύριε Ποτόλια, το θέμα της περιμετρικής. Όχι, δεν ξανακάνουμε μελέτη από την αρχή. Αυτή τη μελέτη που είχε σταματήσει η Εγνατία, αυτήν συνεχίζουμε. Ναι, είναι ένα βήμα προχωρημένη έχοντας την ΑΕΠΟ, επομένως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά δεν είναι τελειωμένη με την ΑΕΠΟ. Τεύχη δημοπράτησης, έτσι δεν είναι κυρία Τρακωνάκη, πρέπει να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και όλα τα υπόλοιπα και γι' αυτά χρειάζεται δύο εκατομμύρια, γι' αυτά που σας λέω. Και από κει και έπειτα με το φάκελο υπομάλης πρέπει να ψάξουμε να βρούμε χρηματοδότηση, είτε από τα ελληνικά λεφτά, είτε από τα ευρωπαϊκά, αλλά όταν έχεις έτοιμη την μελέτη, έχεις και ελπίδα να βρεις χρηματοδότηση. Τώρα δεν νομίζω να μπορώ να σας απαντήσω εγώ σε τίποτα άλλο. Από εδώ και έπειτα για τα τμήματα ένταξης θα μας πείτε και επίσης τα άλλα θέματα. Η κυρία Δρακωνάκη δεν ξέρω αν έχει να πει κάτι παραπάνω για την περιμετρική. Ποιά άλλα θέματα έχει ο κ. Ποδούλιας. Δεν ακούγεται. Γιατί δεν λειτουργεί. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Γιατί δεν λειτουργεί. Ευαγγελία, το δικό σου ανοίγει. Εντάξει, ανοίγει. Ωραία, ποιο άλλο δεν ανοίγει. Ορίστε, ανοίγει κ. Τζαντζάρη, παρακαλώ. Εντάξει. Ναι, ανοίξτε το. Εντάξει, εντάξει. Πάμε. Καλησπέρα σας. Παρακαλώ. Καταρχήν θέλω να πω ότι έχω και την τιμή να έχω στο ΔΑΣΙΚΜΑ τον κ. Ποδούλια, που είναι γνώστης των θεμάτων της πρωτοβάθμιας. Δραγματικά, όχι μόνο τα τμήματα ένταξης έχουν συντελέσει στο στιμήωση του προπολογισμού της πρωτοβάθμιας και ότι κάτι πρέπει να γίνει, αλλά και τα πρωνύπια που εντάχθηκαν στα νύπια. Επίσης, οι σχολικοί τλοχονόμοι. Έτσι, ώστε έχουν μειώσει τον προπολογισμό της πρωτοβάθμιας, οπότε είναι πρόβλημα αντικειμενικό και πρέπει εκτιμό να δοθεί μία λύση. Να απαντήσω, Πετρόπολε. Ναι, κύριε Πετρόπολε, παρακαλώ. Το θέμα της ένταξης στο ΔΑΣΙΚΜΑ, το θέμα των τμήματων ένταξης, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα ζήτημα το οποίο έντονα έχει απασχολήσει και έχει προβληματίσει τη Δεύτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Καβάλλας. Εμείς βρισκόμαστε σε συνενόηση με την συνάδελφη, την κυρία Κλονάρη, η οποία είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Παιδείας και εντός των ημερών αναμένετε να περάσει το θέμα από το Διοικητικό Συμβούλιο από τη συγκεκριμένη Επιτροπή, αλλά από κει και πέρα, πέρα τον όσον είπε ο κ. Ποτόλιας και σε ένα βαθμό με βρίσκει σύμβουλο, θέλω να πω ότι εμείς έχουμε προχωρήσει και σε ένα βήμα ακόμη περισσότερο, σε μια προσπάθεια, αν θέλετε, να προλάβουμε τον χρόνο και να προλάβουμε κάποια προβλήματα, τα οποία στο διάβα του χρόνου θα εμφανιστούν. Ήδη μετά την άρεστη συνεργασία την οποία έχουμε ως Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή με την αρμόδια αντιδίμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, εμείς με τους δικούς μας οικονομικούς πόρους και η κ. Δρακωνάκη ως αντιδίμαρχος των τεχνικών υπηρεσιών, ήδη έχουμε προχωρήσει κ. Πρόεδρε, κ. Σινάρβη, στο να αρχίσουν σιγά σιγά να διαμορφώνονται κάποιοι χώροι που θα αποτελέσουν τους χώρους ένταξης, μετά από συνανοήσεις βέβαια με τους διευθυντές είτε των Γυμνασίων είτε των Λυκείων. Έχουμε την κατάσταση των σχολείων, προχωρήσαμε με βήματα θεωρώ γοργά για να δημιουργηθούν κάποιες εργασίες, προχώρηση εργασίας και από εκεί και πέρα θεωρώ ότι και η ίδια η κυβέρνηση, το ίδιο το Υπουργείο, θα αφήλω τιμηθεί, αντί να περικόψει τους πόρους, ο οποίος έχει περικόψει, να μας στηρίξει προς αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Πετρόπουλο. Θέλετε κ. Κουφατζή κάτι και να δώσω τον λόγο στις εκπαιδευτικούς μετά. Όσον αφορά τη χρέωση της DEIAC για την ηλεκτρονική πληρωμή, είναι χρέωση των τραπεζών και όχι της DEIAC. Κάθε τράπεζα ξεχωριστά έχει τη δική της τιμολογιακή πολιτική και βάζει μια χρέωση την ηλεκτρονική πληρωμή. Μια τράπεζα συγκεκριμένη δεν έχει χρέωση καθόλου, άλλες έχουν κάποια μικρή χρέωση. Πάντως είναι καθαρά τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών και όχι εισπράξιμο ποσό από τη DEIAC. Ευχαριστούμε τον κύριο Κουφαντζή. Καθίστε, παρακαλώ, αν θέλετε. Κύριε Κουφαντζή, εσείς πάτε προς τα δεξιά λίγο. Πολύ αριστερά. Προς τα δεξιά είναι η θέση. Εδώ βρήκαμε την επόμενη συγκυβέρνηση. Τελείδεις, χαρά, αισθάνεστε εδώ. Εδώ είμαστε. Ναι, σας ακούμε, παρακαλώ. Καλησπέρα σας. Είμαστε η Αγωνιστική Συσπήρωση Εκπαιδευτικών, το ΠΑΜ Εκπαιδευτικών. Έχουμε έρθει σήμερα εδώ, εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για να συζητήσουμε, να διαμαρτυρηθούμε για το θέμα το οποίο βάζετε τώρα πριν η μηρυσίας. Επί της ουσίας έχουμε έρθει για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των μαθητών μας στις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Η κατάσταση είχε ως εξής. Όπως σωστά προανέφερε ο κ. Πατώλιας, με εγκύκλιο που έστειλε το Υπουργείο πρόσφατα στους Δήμους, μετακυλά στην ουσία την ευθύνη για την ίδρυση και λειτουργία των τμήματων ένταξης και λοιπόν δομών ειδικής εισαγωγής, όχι μόνο τα τμήματα ένταξης, στους Δήμους και στις σχολικές επιτροπές. Καταρχήν βρίσκουμε ότι κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον προκλητικό. Την ίδια στιγμή που δηλαδή χαρίζει απαλλαγές, φοροαπαλλαγές μεγάλους επιχειρηματίες και εφοκληστές της τάξης των 50 ποσοστίων μονάδων, των 5 ποσοστίων μονάδων, την ίδια στιγμή χωρίς να διστάσει προβέντευση του ποσοστού της τάξης του 60% στις σχολικές επιτροπές και καλείται αυτή τη στιγμή ο Δήμος και η σχολική επιτροπή να καλύψει τη συντήρηση, την ύδρυση των τμήματων ένταξης. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο ρόλο. Δεν είμαστε σίγουροι για το κατά πόσο δύναται μια σχολική επιτροπή, αλλά και αν έχει και τη διάθεση να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο. Γινόμαστε αποδέκτες παραπώνων, ένα παράδειγμα θα αναφέρω, από συναδέλφους εκπαιδευτικούς όπως νηπιαγωγή. Δεχόμαστε παράπονα ότι η σχολική επιτροπή, για παράδειγμα, αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τα ελάχιστα λειτουργικά έξοδα σε υλικά που ζητούν συνάδελφοι. Οπότε δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των τμήματων ένταξης ή ακόμη και το αν θα έχει τη διάθεση, γιατί συνάδελφοι μας παραπονιούνται και διαμαρτύνεται ότι η σχολική επιτροπή όταν τους ενοχλούν για κάτι τέτοιο τους απαντά, ότι εντάξει ζητήστε από τους γονείς. Η σχολική επιτροπή της Καβάλλας. Μπορούμε να επανέλθουμε στο θέμα αυτό. Πες παρακαλώ αυτό που λένε οι γονείς. Της Καβάλλας. Μπορούμε να επανέλθουμε στο θέμα αυτό, αλλά αφήστε με παρακαλώ να πω πόσο είναι το θέμα. Μπορούμε να έρθουμε με στοιχεία, με περισσότερα στοιχεία και εγγράφος. Μπορούμε να έρθουμε, δεν είναι με αερολογίες. Έχουν διαμαρτυρηθεί και εγγράφος στη σχολική επιτροπή. Στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας Καβάλλας έχουν απευθυνθεί συνάδελφοι εγγράφος, ότι έχουν ανάγκη σε λειτουργικά έξοδα και λήψη έχουν να λάβουν χρηματοδότηση από πέρυσι τον Απρίλη και έχουν διαμαρτυρηθεί εγγράφος. Συνάδελφοι, είναι υπεγωγή. Μπορούμε... Λοιπόν, παρακαλώ συνάδελφοι, είναι ένα ζήτημα άλλο αυτό τώρα. Χαίρομαι που διαπιστώνουμε κοινά ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση, οπότε... Σας παρακαλώ συνάδελφοι. Από το νόμο απαγορεύεται να ζητάμε έστω και μισό ευρώ από τους γονείς. Η παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι δημόσια και αποπιστικά δωρεάν. Συνάδελφοι, σας παρακαλώ θερμά, έχουμε εδώ πέρα τους συμπολίτες οι οποίοι είναι φιλοξενούμενοι στην έδωση. Δεν θα ξαναδιακόψει κανείς την εκπαιδευτικό εκπρόσωπο. Σας παρακαλώ πολύ, όποιος θέλει να το αποθετηθεί θα του δώσω τον λόγο μετά. Σας παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ, τι θέλετε, μισό λεπτό, σας παρακαλώ. Επί της διαδικασίας, τι... Παρακαλώ, ναι, τι θέλετε. Κλείστε λίγο το μικρόφωνο σας μισό δευτερό λεπτό, παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Θα σας δώσω τον λόγο, κύριε Πετρόπολες. Σας παρακαλώ πολύ. Ναι, κύριε Φιλόσοκλου, επί της διαδικασίας. Επί της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε, κύριε Συνάλφη, κοιτάξτε να δείτε. Ήρθαν εδώ εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θέλουν να εκθέσουν κάποια θέματα. Νομίζω ότι λόγω και της ιδιότητάς τους ως εκπαιδευτικοί, άρα μορφωμένοι άνθρωποι, να το πω έτσι, απλά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν θέτουν τέτοια σοβαρά ζητήματα υπό τη μορφή καταγγελειών, οφείλουν να έρχονται εδώ πλήρως ετοιμασμένοι με όλα τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται. Η συζήτηση αυτή να διακοπεί άμεσα και να έρθουν με στοιχεία. Δεν θα γίνει πολιτική αρένα η συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσβάλλονται εδώ προσωπικότητες, συνάδελφοι, τους οποίους οφείλεται κύριε Πρόεδρε να προστατεύσετε. Είναι απαράδεκτο, εκπαιδευτικοί και εξαίρετοι εκπαιδευτικοί, να έρχονται εδώ να πετάνε μια χειροβομβίδα και να μας λένε θα σας φέρουμε στοιχεία την άλλη φορά. Όχι, δεν θα γίνει επιτρεπτό να διακοπεί άμεσα αυτή η κουβέντα. Ή μη μόνο, εάν έχουν τώρα συγκεκριμένα στοιχεία, να μας τα πουν. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ για την παρέμβαση σας. Συνάδελφοι, κύριε Ποτόλια, μισό λεπτό λίγο να πω. Απαντήσω στο θέμα που έβαλε ο κύριος Αντιδήμαρχος. Λοιπόν, θα σας παρακαλούσα θερμά, εφόσον μιλάμε για τα τμήματα ένταξης, ας περιοριστούμε στα τμήματα ένταξης για να ακουστούν οι απόψεις σας και ενδεχομένως να τοποθετηθούν κάποιοι συνάδελφοι. Και ας μη πάμε να λύσουμε τώρα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, καλώς ή κακώς, στις σχολικές μονάδες, στις πόλες. Ή δεν υπάρχουν. Λοιπόν... Και δικασία, Πρόεδρε, γιατί ακριβώς επειδή έχουμε φιλοξυνούμενος. Πριν μισό λεπτό όλοι μας συμφωνήσαμε ότι τα χρήματα που έρχονται στις σχολικές επιτροπές είναι λειψά. Τώρα τι είναι αυτό το πράγμα που ξεσηκώνομαι. Ξυφωνήσαμε, αγαπητή, δεν σας κατηγόρησε κανείς. Κάνετε τα πάντα για να καλύψετε τις ανάγκες. Αλλά, αλλά, μα δεν φτάνουν άνθρωπέ μου! Ρε Πέρι! Λοιπόν, παρακαλώ... Κύριε Πρόεδρε, ξέρομαι πολύ καλά ότι δεν φτάνουν και το ξέρουμε όλοι ότι βάζουν και γονείς. Τώρα τι ακριβό είμαστε. Ξέρετε το δάχτυλο. Ακούστε, παρακαλώ συναδελφή, παρακαλώ. Είπε αυτό που συμβαίνει ότι δεν φτάνουν τα χρήματα. Δεν το λέει για εσάς. Δεν σας κατηγορεί. Δεν σας μέμφεται ότι δεν κάνατε καλά τη δουλειά σας. Παρακαλώ, παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Τώρα τι θέμα είναι αυτό τώρα. Σας παρακαλώ. Μισό λεπτό, κυρία Δήμαρχη, να ορκυρώσουμε την κουβέντα. Συναδελφή, παρακαλώ πολύ. Είπε κάτι βεβαίως η κυρία εκπαιδευτικός για κάτι που λέχτηκε στους γονείς των παιδιών και λοιπά. Αυτό το αποφεύγουμε, το ξεπερνάμε, έτσι δεν υπάρχει. Το αν τα χρήματα είναι λίγα ή πολλά, συντασσόμαστε με την άποψη του κ. Ποτώλια. Ας προχωρήσουμε για τα τμήματα ένταξης και να συνεχίζουμε την κουβέντα. Όχι, όχι, όχι. Θέλετε κάτι, κυρία Δήμαρχη. Τι θέλετε, παρακαλώ. Ποιο έμεινε αιωρούμενο από το έδωμα. Με συγχωρείτε το όνομά σας, παρακαλώ. Κλείστε λίγο δίπλα, δίπλα, δίπλα. Ονομάζομαι Κοσμίδου Ανθούλε, είμαι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκτέλευση. Κυρία Κοσμίδου, ακούστε τι θα σας πω. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που έθεσε ο συνάδελφος ο κ. Ποτώλιας. Συμφωνώ απόλυτα και όλοι συμφωνούμε, να το ξέρετε. Τα πράγματα όσο πάει και δηληγωστεύουν, οι υποχρεώσεις όσο πάει και αυξάνονται. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τα παιδιά χωρίς υλικό, εκπαιδευτικό, αυτό που χρειάζονται. Φυσικά, σας το είπαν και πριν, το γεγονός ότι περισσότερα νήπια εντάχθηκαν φέτος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλιώνει τα πράγματα, τα επιβαρύνει, ας το πω έτσι. Αλλά δεν μπορώ να ακούω ότι, πρώτον, ζητήσαμε από τη Σχολική Επιτροπή και η Σχολική Επιτροπή μας είπε να δώσουν οι γονείς. Δεν το δέχομαι με τίποτε. Πάνω από 200.000 δίνει το ο δήμος Καβάλας για να συμπληρώσει τα χρήματα που στέλνει το Υπουργείο, για να μπορούν τα παιδιά μας, γιατί δεν είναι δυνατόν, ένα πράγμα θα σας πω κύριε Κοσμίδου, δεν είναι δυνατόν να έχει φαντεζή μαρκαδόρους το παιδάκι που ο μπαμπάς του και η μαμά του τα έχουν τα χρήματα και το διπλανό να μην έχει. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Πρέπει όλα να έχουν τους ίδιους μαρκαδόρους μέσα από το σχολείο αυτά που προμηθεύει ο δήμος Καβάλας. Τώρα, αν υπάρχουν διαδικασίες, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι στη διαχείριση του κρατικού και δημοτικού χρήματος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Μακάρι να μπορούσαμε να βγούμε έξω στην αγορά, να πάμε σε 10 βιβλιοπωλεία, να πούμε σε κάθε βιβλιοπωλείο δώσ' μου 10 κουτιά μαρκαδόρους, να τα δώσω στα σχολεία να τελειώνουμε. Δεν γίνονται έτσι οι δουλειές, δυστυχώς στο δημόσιο ακολουθούμε διαδικασίες και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ολόκληρη κουβέντα έγινε μέσα στο γραφείο μου τις τελευταίες 10 μέρες για το εποπτικό υλικό, τους μαρκαδόρους, τα χαρτιά, τα πάντα τα οποία θα έρχονται στα σχολεία. Κάνω λάθος, κύριε Τελίδη, για τη γραφική. Λοιπόν, εάν κάποια δασκάλα χωρίς να το ξέρει, χωρίς να ξέρει τις διαδικασίες, εγώ δεν θα πω σκόπιμα, χωρίς να ξέρει τις διαδικασίες ή κάποια ανηπιαγωγός είπε στους γονιούς πάρτε τα εσείς και φέρτε τα εσείς, κακώς το είπε. Δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, συμφωνώ μαζί σας ότι είναι παράνομο αυτό το πράγμα. Δεν επιτρέπεται και δεν μπορώ να φανταστώ την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, την κυρία Κλονάρη, η οποία είναι εκπαιδευτικός συνταξιούχος, να είπε ας τα πάρουν οι γονείς. Δεν υπάρχει περίπτωση. Μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό, δεν γίνεται έτσι διάλογο. Δεν υπάρχει περίπτωση. Παρακαλώ, συνάδελφέ. Λοιπόν, σας παρακαλώ, αν έχει γίνει μοιώιδε, δεν θα τα αφήσω έτσι κύριε Καλανταρίδη. Εγώ αυτά τα ακούω Βερεσέ όλα. Όλα Βερεσέ τα ακούω. Εάν βρέθηκε κάποια εκπαιδευτικός, χάρη ευκολίας να πει στους γονείς, φέρτε τα εσείς, δεν ήξερε εκείνη την ώρα πόσο σοβαρή ήταν η κουβέντα που έλεγε. Και βέβαια θα πάει το εποπτικό υλικό στα παιδιά και βέβαια θα είναι με επιχωρίγηση του ίδιου του δήμου. Δε θα αφήσει τα παιδιά του έτσι ο δήμος. Τελεία και πάβλα. Λοιπόν, ας συνεχίσουμε. Κυρία Κοσμήδου, συνεχίστε παρακαλώ. Το παράδειγμα και λύγει το θέμα για τη χρημοδότηση με τα υλικά. Χρησιμοποιήσα ένα παράδειγμα για να εξηγήσω πιο εμπεριστατομένα πόσο δύσκολα θα πρέπει καλύτερα να αντιποκριθεί η σχολική επιτροπή. Μπορούμε να επανέρθουμε, αν μας το ζητήσετε, με περισσότερα στοιχεία. Λοιπόν, ωστόσο είναι γεγονός και είναι και μια πρόκληση για εσάς. Θα μπορούσατε να πάρετε εδώ και τώρα μια απόφαση να φύγετε σε όλα τα σχολεία με μια οδηγία, ότι μην ζητάτε από τους γονείς ούτε μισό ευρώ. Διόλα αυτό νόητο δεν είναι, αγαπητέ, δυστυχώς. Γιατί οι ανάγκες τρέχουν και περιμένουμε στα σχολεία, είμαστε χωρίς μαρκαδόρο για τον πίνακα κάποιες φορές. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε το μάθημά μας, δηλαδή στοιχειοδός. Αντιλαμβάνεστε, αν δεν έχεις μαρκαδόρο για να γράψεις τον πίνακα. Θα μπορούσατε να πάρετε μια τέτοια απόφαση και δεν σας διέκοψα. Περίμενα με μεγάλη υπομονή να ξαναβάρω τον λόγο. Παρακαλώ, μισό λεπτό, όχι. Σας παρακαλώ, τι διαδικασίας, κύριε Πετρόπολη, τώρα. Μα σας παρακαλώ τώρα. Είναι λίγο δύσκολο να διακόπτουμε κάθε μισό λεπτό. Μας συγχωρείτε, συνεχίστε, παρακαλώ. Και λίγη το θέμα. Σαν πρόταση απλά σας το προτείναμε, θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο γιατί πολλοί συνάδελφοι δεν ξέρουν ακριβώς πώς να κινηθούν και τι να κάνουν, πόσο να περιμένουν. Μπορείτε να στείλετε μια οδηγία σε όλα τα σχολεία, ότι σαν Δήμοσο Σχολική Επιτροπή, καλούμε τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς να μη ζητούν από τους γονείς ούτε μισό ευρώ. Το ελάχιστο. Θα το καλύπτουμε εμείς και κατά αυτόν τον τρόπο δεσμεύεστε κιόλας. Οδηγηθήκαμε, όμως, σε μια κοινή διαπίστοση ότι τα χρήματα είναι όντως λίγα και λίγα θα εξακολουθούν να είναι και ακόμη λιγότερα τώρα για τα θέματα ένταξης. Χωρίς να γίνουμε να θέλουμε να προβλέπουμε με τα μελούμενα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, φοβόμαστε και ανησυχούμε ότι δεν θα μπορούν να ιδρυθούν τα θέματα ένταξης στον ίδιο ρυθμό που είναι τώρα, ίσως και περισσότερα ανάλογα τέλος πάντων με τις ανάγκες. Θα ιδρύονται λιγότερα τέμματα ένταξης, η χρηματοδότηση τους θα είναι λειψή και έτσι θα μένουν παιδιά εκτός δομών ειδικής αγωγής και συζητάμε γι' αυτό το ευαίσθητο κομμάτι ειδικής αγωγής, εκεί δηλαδή που θα έπρεπε να στηριοζονται ακόμη περισσότερο, πιο ενισχυμένα. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια απόφαση στήριξης των εκπαιδευτικών, να δεσμευτεί ότι ούτε μια έκπτωση δε θα γίνει στη λειτουργία των τμήματων ένταξης, ούτε ένας μαθητής δε θα μένει έξω από αυτές τις δομές, γιατί όταν η λειψή αυτή χρηματοδότηση θα αφήσει μαθητές εκτός δομών ειδικής αγωγής, θα αντιλαμβάνεστε ότι πολλοί γονείς ίσως οδηγηθούν και σε ιδιωτικά μέσα στήριξης των παιδιών τους και αυτό οδηγεί σε άνυση, σε ανισότητες στις ευκαιρίες που δίνουμε στην εκπαίδευση στους μαθητές μας, ακόμη ακόμη σε ταξικό χάσμα θα οδηγηθούμε μέσα στα ίδια μας σχολεία. Αυτό δεν είναι η δημόσια εκπαίδευση και δωρεάν που ονειρευόμαστε. Θα πρέπει ούτε μια έκπτωση, ξαναλέω, να γίνει στη λειτουργία ίδρυση και χρηματοδότηση των τμήματων ένταξης και παράλληλα να απαιτούμε να συνοδεύεται από γενέα χρηματοδότηση από το κράτος, των σχολικών επιτροπών, εφόσον μετακυλά την ευθύνη της ειδικής αγωγής των τμήματων ένταξης στους δήμους. Έχουμε εμπειρία ήδη από τη δίχρονη προσχολική αγωγή, μέτρο πολύ θετικό, αίτημα πάγιο 30 ετίας των εκπαιδευτικών. Όταν όμως δεν συνοδεύεται παράλληλα με γενέα χρηματοδότηση από το κράτος και μαζικούς μόνιμους διορισμούς, οδηγεί μετά σε προβλήματα και ένα ντόμινο δυσκολιών που δύσκολα ξεπερνιούνται. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ, κυρία Κοσμίδου. Εντάξει, έχουμε τρακτικό θέμα στην ημερή σε διάταξη. Είναι το υπαριθμό 32 που αφορά την ίδρυση των τμήματων ένταξης στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παρατηρίες σας είναι ευπρόσδεκτες, τις σημειώσαμε και ενδεχομένως στη συζήτηση του θέματος μπορούμε να τις εντάξουμε κάποιες από αυτές και μέσα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνεχίζουμε. Συνάδελφη ο κ. Ξανθόπουλος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη από το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, έχω ζητήσει κάποια πράγματα, μια πληροφόρηση από την κυρία Αντιδήμαρχο, με ανάγκασε να υποβάλλω γραπτός το έτοιμα αυτό που δεν απάντησε στα προημιλησίες, κακώς. Απάντησε, δεν αναφέρουμε καθόλου στο διεβαστικό της, δεν με απασχολεί. Αν κάπου θεωρεί ότι κάτι έχει να κάνει, ας το κάνει. Δεν με αφορά και δεν με ανοχλεί και δεν ασχολούμαι καθόλου με αυτό. Αποφεύγει, όμως, να απαντήσει στην ουσία του προβληματισμού μου. Ο προβληματισμός είχε να κάνει και η πληροφόρηση που δεν είχα εγώ, αλλά νομίζω και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, είναι σχετικά με το αν τα συγκεκριμένα έργα στα οποία αναθεωρώμουν ήταν τότε και εξακολουθούν να είναι, για όλο το χρονικό διάστημα της αποβαράτωσης τους, αλλά και για το διάστημα της περίοδος συντήρησης ασφαλισμένα. Το λέω αυτό, διότι ήδη στο έργο της παιδόπολης υπάρχει μια επλοκή λόγω της φωτιάς, την οποία είχε εκεί το συγκεκριμένο έργο και πολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή ο δήμος Καβάλας θα υποδανειθεί με κάποιο ποσό, μικρό ή μεγάλο. Και υπάρχει παρελθόν, δυστυχώς, σε αυτό. Η Δημοτική έχουμε ένα ποθήκη στο παρελθόν πριν από 10 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, φόρτασε το δήμο Καβάλας για το ίδιο λόγο με ανάλογο ποσό. Δεν ξέρω αν θα πάρω απάντηση και δεν ξέρω πότε θα την πάρουν απάντηση, εγώ θα επιμένω πάντως. Το πρώτο. Πέρασα, κυρία Δρακονάκη, βράδυ από την Ζαλόγκου, Ζαλόγκου και Φιλαδελφίας. Υπάρχει κάποιο πόλεμο με το φωτισμό, υπάρχει κάποιο θέμα με το φωτισμό εκεί. Είναι ένα σημείο εκεί το οποίο δεν έχει φώτα, έχω δει ότι έχουν γίνει αλλαγές, έχετε βάλει λάμπες LED. Υπάρχει όμως εκεί στην διασταύρωση, αν θέλετε δείτε το, Ζαλόγκου και Φιλαδελφίας, κάποιο πρόβλημα με το φωτισμό. Κάτι δεν πάει καλά εκεί. Κύριε Πρόεδρε της ΔΕΙΑΚ, πρώτος 2019, ρώτησα κάποια πράγματα, δεν πήρα απάντηση, τα πάρω απάντηση ή θα αναγκαστώ να κάνω και πάλι εδώ γραπτά τα ερωτήματα αυτά. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει, κύριε Πρόεδρε, να απαντήσεις αυτά. Θα σου παρακαλώ πολύ, εάν έχετε την καλοσύνη, να απαντήσετε. Και θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, έχω ένα προβληματισμό γιατί είμαι και από τους νεότερους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρώ ότι η Δήμαρχος μας εκφράζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, αναρωτιέμαι αν η απάντηση που έδωσε πριν από δύο, ένα, χάνουμε και την πάλα, βλέπετε, με τα προημιρισίας. Δεν κάνουμε προημιρισίας. Είναι θέμα συμφωνίας. Νομίζω ότι ο κανονισμός ορίζει ότι πρέπει να γίνονται. Δεν είναι θέμα το αν θέλουμε, δεν θέλουμε. Πρέπει να γίνονται προημιρισίας. Απαντώντας, λοιπόν, η κυρία Δήμαρχος στον κύριο Κελεκδάκη για το περίφημο έργο ιδροδότηση της Δημοτικής Συνόδας Φιλίπκων και χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, κατά το ένα μέρος από την κοινοπραξία ΤΑΠ και κατά το άλλο μέρος από το Υπουργείο, ανέπτυξε μια επιχειρηματολογία. Και καλώς να ανέπτυξε, πρόθεση και πρόταση της διοίκηση είναι αυτή. Όμως, θέλω να θυμίσω και αν κάνω λάθος, ας παρακαλώ, πολύ διορθώστε με, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έχει τέσσερα, αν δεν κάνω λάθος, τέσσερα ψηφίσματα στην αντίθετη κατεύθυνση. Νομίζω ότι αν η θέση της διοίκησης είναι αυτή, και είναι προφανές ότι είναι αυτό, τουλάχιστον φέρτε μια εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε μια περίπτω αντιθέτου απόφαση. Έστω, καταπληκτική ψηφία, αν δεν υπάρχει αιμοφωνία σε αυτό. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω, κύριε Πρόεδρε, πώς ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει τέσσερις φορές προς την αντίθετη κατεύθυνση, εδώ απαντάτε σε προημιουσίας ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κελευδάκη, κάτι το οποίο δεν ταυτίζεται με αυτές τις αποφάσεις. Δεν ξέρω αν αυτό είναι δυνατό να συμβαίνει. Δεν ξέρω αν αυτό επιτρέπεται από τη λειτουργία Κώδικα Δήμοκοι Κοινοτήτων. Σας παρακαλώ πολύ να έχω μια απάντηση. Αυτό και αν, δυστυχώς, έχω δίκιο, φέρτε μια εισήγηση. Να αλλάξουν οι αποφάσεις αυτές, ανάκλυστε και των αποφάσεων. Μια νέα απόφαση, η οποία θα λέει ότι αποδεχόμαστε τη χρηματοδότηση από τον γενναίο ΤΑΠ. Και με την σύμπεραξη του συντρόφου, ξέρω εγώ, Σπίριτσι Μποστολάνι, ο οποίος θα συνδράμει και αυτός, θα γίνει αυτό το έργο. Αλλά φέρτε τουλάχιστον μια εισήγηση. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό να απαντάτε έτσι. Ευχαριστώ. Στο τελευταίο ζήτημα, νομίζω ότι είχαμε κάνει μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν εγκρίναμε την επιστολή την οποία είχε στείλει ο κ. Σταθάκης και μας εξηγούσε, αν θυμάμαι καλά, πώς θα γίνει το έργο. Δεν το είχαμε συζητήσει σε αυτό το θέμα. Υπήρξε με τα γενέστεροι όμως απόφαση, ομόφωνη μάλιστα, η οποία έλεγε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δεν αποδέχεται πουδενή οποιονδήποτε θέμα, αν κάνω... Συγγνώμη, κυρία Δήμαρχε, αναφέρ... Μόνο? Μάλιστα. Θα έχω την απόφαση. Νομίζω πως δεν... Χορηγία, μου επιτρέπετε λίγο να απαντήσω. Εντάξει. Θα μου επιτρέψετε και συμπληρώνω. Λοιπόν, σ' ό,τι αφορά την χορηγία, γιατί για χορηγία μιλάει μέσα ο ΤΑΠΟ, όταν οποιαδήποτε χορηγία έρχεται στο Δήμο Καβάλας πρέπει να περάσει πρώτα οικονομική επιτροπή και μετά δημοτικό συμβούλιο για να γίνει αποδεκτή. Και μάλιστα γράφει μέσα σαφώς αυτό το χαρτί που σας είπα ότι μόνο οικονομική. Μόνο οικονομική επιτροπή. Λοιπόν, και γράφει μέσα ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε για το συγκεκριμένο έργο που είναι η ιδροδότηση του πρώην Δήμου Φιλίππον πρώτον και δεν μπορούν από το Δήμο Καβάλας να τα μεταχειριστεί για κανέναν άλλο λόγο. Εάν εσείς δεν δίνετε σημασία στις δικαστικές αποφάσεις, γιατί είχαμε δικαστική απόφαση από το ΣΤΕ, αν θυμάστε καλά, είμαι σίγουρη ότι δίνετε σημασία. Είμαι σίγουρη γιατί στο δικαστήριο προσφύγατε, δικαστική απόφαση θα περιμένετε και είμαι σίγουρη πως θα της δώσετε και την ανάλογη σημασία και προσοχή. Λοιπόν, από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση του ΣΤΕ και έγραφε μέσα σαφέστατα ποιοι ήταν οι λόγοι, τους εξήγησα πάρα πολύ καλά και στον κ. Καλπακίδη και στον πρώην Δήμαρχο τον κ. Κοταΐδη, τα γράφει μέσα πάρα πολύ καθαρά η απόφαση του δικαστήριου. Λέει ότι οι λόγοι είναι καθαρά εθνικοί. Καθαρά εθνικοί. Έτσι όπως σας το λέω, τους το έδωσα στο χέρι, το διαβάσανε, πήραν αντίγραφο, τα πάντα. Δεν τους έκρυψα τίποτα. Και τα έχω πει και εδώ μέσα. Και είμαι σίγουρη ότι έχετε συζητήσει και εσείς και με τον κ. Καλπακίδη και με τον κ. Κελαϊδάκη. Αν δεν το δέχεστε τι να σας πω. Συγγνώμη. Εάν η απόφαση αυτή... Δεν είναι όπως τώρα έτσι η διαδικασία. Ναι, αλλά λείπε κάτι δημορφός, το οποίο νομίζω ότι... Συγγνώμη που παρεβαίνω, είναι παράτυπο. Ξέρω ότι δεν το συνηθίζω, αλλά θα πρέπει να πει αυτό στον κ. Καλπακίδη και στον κ. Κοταΐδη για να πάρω... Δεν πρέπει... Συγγνώμη. Το είπατε. Σε αυτούς δώσατε και την απόφαση. Αφού υπάρχει αυτό το θέμα που λέτε, των εθνικών λόγων, γιατί δεν μου το δίνετε και εμένα για να δω ποια είναι αυτή η εθνική λόγη, εκτός και αν για τον Καλπακίδη και τον Κοταΐδη επιτρέπετε και για εμένα δεν επιτρέπετε. Σε ό,τι αφορά τον σεβασμό που δείχνω στις αποφάσεις τις πολιτιακές, σαφέστατα και δείχνω, αλλά δείχνω πολύ μεγαλύτερη, στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας είμαι μέλος. Δεύτερον ευχαρίστως να σας πατώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα να πάρουν την απόφαση ο οποιοσδήποτε Δημοτικός Συμβούλος. Οπότε πάμε λοιπόν, συνεχίζουμε, ο κ. Καταρίδης έχει το λόγο. Λοιπόν, εγώ τώρα θεωρώ ότι έχω απαντήσει στον κ. Ξανθόπουλο, αλλά δεν θυμάμαι ποια ερώτηση ίσως δεν έχω απαντήσει, γιατί θεωρούσαμε ότι έχω απαντήσει. Για τα καταστήματα, για τις φραγίσεις, ποιο, ναι. Εγώ θεωρώ ότι στο Συμβούλιο εκείνη τη μέρα απάντησα σε όλα τα ερωτήματα. Ούτε συζήτηση, ούτε συζήτηση. Πάντως, εγώ θεωρούσα ότι είχα απαντήσει σε όλα. Τώρα, αν κάτι θεωρείτε ότι δεν έχω απαντήσει, θα σας απαντήσω φυσικά ούτε συζήτηση. Ναι, κ. Δαγκωνάκη. Κ. Πρόεδρε, στις 14 Δευτερότου, που είχαν να κάνουν με απαντήσεις από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία στα ερωτήματα του κ. Ξανθόπουλου, και μάλιστα επισυναπτώμενα υπήρχαν και αποσπάσματα από τη νομοθεσία, τα οποία διευκρινίζαν τι είχε και τι ισχύει, τι είσχε την ημερομηνία δημοπράτηση των έργων και τι ισχύει σήμερα. Δεν γνωρίζω αν έχουν παραδοθεί στον κ. Ξανθόπουλο ή αν τα έχει παραλάβει και αναζητά διευκρινήσεις. Αν χρειάζεστε κάποιες διευκρινήσεις επί των εγγράφων που έχετε στα χέρια σας από την υπηρεσία σε συνδυασμό με τη νομοθεσία που σας έχω αποδώσει, πολύ ευχαρίσω να σας τα διευκρινήσω κατηδύα. Κύριε Πρόεδρε, κυρία Δήμαρχη, σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Ξανθόπουλο, αυτό που ήθελα να σας πω είναι ότι στα μέσα Μαρτίου, αν δεν κάνω λάθος, είχε βγει ένα δελτίο τύπου από τον Δήμο, όπου έλεγε ότι ο ΤΑΠ έστειλε πιστολή, όπου ήθελε να αναλάβει δέσμευση του ποσούντου για να υλοποιήσει το έργο. Το ερώτημα στο δικό μου είναι σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ορίμασοι των μελετών, κυρία Δήμαρχη, για την υλοποίηση αυτού του έργου. Ο κύριος Κουμπατζής θα το απαντήσει σε ποιο στάδιο και γιατί δεν προχωρούμε, δηλαδή, πάντα στα πλαίσια της κοινωνικής. Κυρία Δρακονάκη, το δεύτερο ερώτημα θέλω να πω πάλι στην κυρία Δρακονάκης, έχετε την τιμητική σας απέναντί μου φαίνεται. Είναι ένα ερώτημα που σας έβαλα για τα έργα που πρέπει να κάνουμε και στα Τενάγη, όσον αφορά τη συντήρηση της αγροτικής ιοσοδοπίας και των υποδομών των γεφυρών. Μου απάντηση ήταν με τα μηχανήματα της αυθοεπιστασίας. Είναι αρμόδιο το ΤΟΕΒ. Σας λέω ότι το ΤΟΕΒ, το γνωρίζετε κι εσείς, είναι οργανισμή κοινής ωφέλειας, λειτουργούν με το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσής τους τον νόμο 3881 του 58 και το ερώτημα που σας βάζω είναι μη υπάρχει δυνατότητα με αυτούς τους οργανισμούς να προβούμε σε μια προγραμματική σύμβαση, ο δήμος με το ΤΟΕΒ για να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων που υπάρχουν. Δεν πάει άλλο η κατάσταση, κυρία δήμαρχη. Θα πάρουμε σε ένα θέμα απόφαση για παράταση λόγω βροχοπτώσεων. Δεν μπορούν να προχωρήσουν στους δρόμους. Συγγνώμη. Εάν δεν μπορούμε, στο ίδιο πλαίσιο αυτό, το ίδιος νομοσημειώστε το, λέει ότι οι ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα να φτιάχνουν εγκυοβελτιωτικά έργα να παρεμβαίνουν σε τέτοιες περιοχές, όπου είναι και αρμοδιώτητα, όχι όπου είναι αρμοδιώτητα άλλο, σε τέτοιες περιοχές. Να πάρουν β και γ κατηγορίας. Δεν γνωρίζω ποιο είναι ειλικρινά. Να, β και γ κατηγορίας, μήπως έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αυτό. Και το τρίτο ερώτημα αφορά, κυρία Δήμαρχε, εσάς όσον αφορά, δεν το είχα ακούστηκε για την περιμετρική της Καβάλας, με την περιμετρική του Αμυγδαλεώνα τι γίνεται. Είναι ένα έργο το οποίο, πάλι το έχω πει εδώ, λίγο δέστε το αυτό, έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτριώσή του. Έχει ολοκληρωθεί, έχουν εκτελέσει δικαστικές αποφάσεις όσον αφορά από την περιφέρεια, την περιμετρική του Αμυγδαλεώνα. Κατά 80% έχουν δοθεί αποζημιώσεις. Μένει ένα υπόλοιπο του 20%. Και η υλοποίηση του έργου, πώς θα χρηματιδοτηθεί, τι γίνεται σε αυτό, σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Έχει βάλει η περιφέρεια στο τεχνικό της πρόγραμμα να το προχωρήσει. Σε αυτή την κατεύθυνση να γινητούμε και να πιέσουμε ως δήμος για την υλοποίηση αυτού του έργου, της περιμετρικής του Αμυγδαλεώνα. Όχι των ε61, περιμετρική η Αμυγδαλεώνα. Άλλοι, λίγο παρ' πέρα. Πορίστε. Μα έχουν δοθεί αποζημιώσεις, η Λεία. Έχουν δοθεί αποζημιώσεις. Ρωτήστε το άλλο αυτό. Τι να σας πω. Έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτριώσή. Ευχαριστώ. Κύριε Τσοχαταρίδη, ακριβώς πριν να μπούμε εδώ, συζητούσαμε με την κυρία αντιδήμαρχου για το θέμα των μηχανημάτων. Να ζητήσουμε από την περιφέρεια το δικό της Grater. Το δικό μας ήταν τρεις εβδομάδες μέσα στο γκαράζ. Ξέρουμε ότι οι αγροτικοί δρόμοι έχουν θέμα και πρόβλημα και μάλιστα με τις τελευταίες βροχές έχει επιταθεί το πρόβλημα. Και αύριο πρωί συσκοπεύουμε να ζητήσουμε από την περιφέρεια να μας βοηθήσει με το δικό της Grater. Γιατί δεν γίνεται. Δεν έχουμε άλλο τρόπο. Πρέπει να σας πω ότι μέχρι τώρα, αν εξαιρέσουμε την εποχή που υπήρχαν τα χιόνια, ο Δήμος Καβάλας ποτέ δεν μπόρεσε να έχει μηχανήματα από την περιφέρεια να τον βοηθήσουν. Αντίθετα με τους διπλανούς μας Δήμους και του Παγκέου και του Νέστου. Γι' αυτό δικαιούμαστε να ζητήσουμε τώρα και είμαι σίγουρη ότι θα μας βοηθήσουν. Κυρία Δρακονάκη, παρακαλώ. Σε συνέχεια, αυτό που υπόθηκαν από την κυρία Δήμαρχο, να πω το εξής. Το ένα και μοναδικό Grater που έχουμε στον Καλλικρατικό Δήμο Καβάλας και από τη στιγμή που δυστυχώς ακόμα μέσα και σε οικισμούς υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι χρειάζονται αυτό το μηχάνημα για να διανοιχθούν, καταλαβαίνετε ότι αναπόφευκτα πρέπει να μπαίνουν κάποιες προτεραιότητες. Δεν υποτιμώ σε καμία περίπτωση την αναγκαιότητα του αγρότη να έχει πρόσβαση στο γροτεμάχιό του, γιατί ζει από αυτό, αλλά καταλαβαίνετε όταν υπάρχουν περιοχές ακόμα και μέσα σε οικισμούς που επιδέχονται επιδιορθώσεις, πόσο δύσκολο είναι να κρίνεις που θα πρέπει να πρωτοπάει το ένα και μοναδικό Grater με τον ένα και μοναδικό χειριστή. Με όλα αυτά, αφού ξεπεράσαμε το σκόπελο της αβαρίας μάλλον που είχε, μια σοβαρή αβαρία που το κράτησε στο συνεργείο για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, μέχρι και τον κ. Τσανακτσία έχουμε κάνει ήδη την επαφή με την περιφέρεια για να δοθεί στα ορεινά τουλάχιστον η δυνατότητα χρήση του Grater της περιφέρειας, έτσι ώστε εμείς να ελαφρύνουμε λίγο το πρόγραμμα του δικού μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε επεμβάσεις ότι αφορά την αγροτική οδοπεία. Από εκεί πέρα, σε έργα αρδευτικά τα οποία γίνονται από την υπηρεσία, είτε με την αυτεπιστασία, είτε με εργολαβίες, από πού περνάει το καινούριο ή αρδευτικό δίκτυο, πάντοτε αυτό το οποίο αφήνουμε από πίσω μας είναι προσπελάσιμο, χωρίς κανένα πρόβλημα δημιουργής στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των αγροτεμαχείων. Η αναφορά που κάνατε τώρα στα γεφύρια, σας είπα και την προηγούμενη φορά, κατά γεγραμμένα μπορώ να πω, ότι οι εποχές κ. Τσουχανταρίδη, που ο δήμος ήταν η πανάκια για όλα τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, έχει περάσει ανεπιστρεπτή. Έχει περάσει ανεπιστρεπτή, διότι οτιδήποτε δαπανάται για να θεραπεύσει μια κατάσταση, ελέγχεται. Και αν δεν είναι σωστά, κατά τον έλεγχο, δυστυχώς, καταλογίζεται. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε βρει, ας το πούμε, μία καλή συνεργασία με το ΕΒ, όπου μπορούμε επικουρικά, λέγονται τα μηχανήματά μας, λέγεται η τεχνογνωσία, γιατί και αυτή χρειάζεται, παρέχεται και ήδη έλαβε χώρα μία τέτοια δράση την προηγούμενη βδομάδα, καλύτερα παραπάνω να μη πούμε, και τελεσφόρησαν θετικά αυτές οι ενέργειες. Για την περιμετρική του αμυγδαλαιώνα θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ, γιατί δεν το γνωρίζω το θέμα, σε ποιο σημείο έχει πάει. Από κει και πέρα για την ίδρυυση των έργων των μελετών της ίδρυυσης, έχουμε μία συνεργασία με τη ΔΕΙΑΚ και όλη αυτή η μελέτη των 9 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που αφορά την ίδρυψη της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον, αυτή τη στιγμή είναι στο σημείο που θέλουμε μία έγκριση των υδάτων στην πηγή, η οποία έχει δρομολογηθεί, δηλαδή έχουμε πάρει ήδη το πρώτο έγγραφο από τη διεύθυνση υδάτων και μία από τη διεύθυνση περιβάλλοντος, η οποία μας έχει ζητήσει και το αποδεικνύουμε ότι δεν χρησιμοποιούμε περισσότερα κυβικά νερού από τις πηγές από ό,τι χρησιμοποιείται τώρα στο υφιστάμενο δίκτυο και ότι βέβαια δεν αλλάζουν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία και αυτά, με τη μορφή τεχνικής έκθεσης τεκμηριωμένης από το μελετητή και από τη διοίκηση της ΔΥΑΚ αποδεικνύεται. Είμαστε πολύ κοντά στο να πάρουμε αυτές τις δύο μοναδικές αδειοδοτήσεις, οι οποίες απαιτούνται, για να έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο πακέτο μελέτης εφαρμογής, ικανό για να χρηματοδοτηθεί και να βγει στον αέρα και να δημοπρατηθεί καθολοκληρίαν όμως, έτσι. Ευχαριστούμε πολύ ο κ. Κελαϊδάκης, παρακαλώ, έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, καλησπέρα από εμένα. Καταρχήν ακούγοντας τον κ. Τσουρουκίδιο, τις επόμενες μέρες στο Δήμο θα προβούμε σε ενεργασία με διότη για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στο θέμα των χόρτων και του καθαρισμού τέτοιων περιοχών. Ήθελα να του επισημάνω κάτι που είμαι σίγουρος ότι κάτι και τις περιοχήσεις σου το έχουν πει στην υπηρεσία, όσον αφορά στη Φαναρίου 21 απέναντι ένα παρκάκι που υπάρχει μια κοινόχρηστη έκταση, η οποία είναι γεμάτη χόρτα, τσίγρες, μέχρι και στο σημείο του πεζοδρομίου. Σημείωσταν το κ. Τσουρουκίδιο, ώστε όταν θα ξεκινήσει αυτή η εργολαβία, να μπορέσουμε να καθαρίσουμε λίγο εκείνο το χώρο, γιατί αρχίζει... Ωραία, δεν ξέρω πώς, αλλά είναι ένα σημείο το οποίο χρειζει μεγάλες επέμβασες και καθαρισμού από το Δήμο. Δεύτερον, θα ήθελα να ρωτήσω, μιας και έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, και από ό,τι ακούσαμε για τον πρόεδρο, θα γίνει μόνο ένα δημοτικό συμβούλιο μετά το Πάσχα, αν έχουμε σχεδιάσει ή τι μέλη ενέσταση αφορά τον καθαρισμό και την οργάνωση των παραλιών της πόλης, μιας και θα φτάσουμε μέχρι και τη δεύτερη Κυριακή, θα πά αρχές Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να προσχεδιάσουμε ή να μαντέψουμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες για να καθαριστούν οι παραλίες ή να οργανωθούν ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο να μπουν τα κεώσια και οι καρέκλες που μπαίνανε στις τρεις παραλίες της πόλης. Τρίτον, στη δημοτική αγορά, στο μοναδικό ηχθειοπολείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, στη παλιά ψαραγορά να το πω έτσι που υπήρχε, του δήμου μας, υπάρχει μόνο ένας ιδιώτης ο οποίος δραστηροποιείται εκεί. Από καταγγελία και συζήτηση που μου γίνε είναι ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα όσον αφορά υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα να ρωτήσω τον κ. Ζηφίδιο αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για το αν μπορεί να το ανανοθεί να δημιουργηθεί συμβόλαιο με τη δημοφέλεια ή όχι, γιατί κάθε δική του ερμηνεία είναι εντάξει υποχρεώστου, δεν χρωστάει προς τη δημοφέλεια και θα θέλει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του εκεί. Ρωτώ αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή τι ακριβώς γίνεται σε αυτή την περίπτωση, τι θα γίνει για το μοναδικό εκθειοπολίου που υπάρχει στη δημοτική αγορά. Τέταρτον και τελευταίον, κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχη, ήθελα να αναφέρω κάτι και θα ήθελα τη γνώμη της Δημάρχου, μιας και την προηγούμενη εβδομάδα στην Εικονομική Επιτροπή, την τελευταία Εικονομική Επιτροπή που είχαμε, ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν ένα συνοπτικό διαγωνισμός προμήθειας φυτικού υλικού. Εκεί μου γίναν κάποιες καταγγελίες από καβαλιότες καταστηματάρχες ανθοπόλες, όσον αφορά τους όρους της διακήρυξης και πιο συγκεκριμένα τους δύο όρους που υπάρχουν, το ένα για ΆΕΖΟ και το δεύτερο για τις τρεις βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης. Βέβαια, το φέρνω το θέμα εδώ μια και το συζήτησα εκεί με τον κύριο Αντιδήμαρχο λόγω ότι δεν μου άρεσε η απάντηση του Αντιδημάρχου που ήταν, ας πούμε, όποιος ήθελε θα μπορούσε να κάνει έσταση. Θεωρώ ότι πάρα πολλές φορές έχει απασχολεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το γεγονός ότι οι πολυκαβαλιότες, αν τους δίνουμε τη δυνατότητα, αν ήταν οι ίδιοι οχυρωμένοι να μπορέσουν να καταθέσουν ολοκληρωμένους φακέλους σε τέτοιους διαγωνισμούς, ώστε όπου μπορούν να μπορούν να καταθέτουν σε διαγωνισμούς του Δήμου και να παίρνουν δουλειές και να μένουν, κατεπέτυχα, στα χρήματα στην Καβάλα. Σε συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο όροι αυτοί που υπήρχαν στο διαγωνισμό ήταν αποτρεπτικός παράγοντας το να μπορούν για να καταθέσει κάποιος καβαλιώτης, γι' αυτό και ο διαγωνισμός μισός πήγε στη Χαλκίδα και ο άλλος μισός στο Κηλκύς. Θα έφερα την γνώμη σας, κυρία Δήμαρχη, ώστε να μπορέσει να απαντηθεί αυτό στους πολίτες. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Κελαϊδάκη. Κυρία Δήμαρχη, παρακαλώ. Κύριε Κελαϊδάκη, θα ξεκινήσω από το παρκάκι στη Φαναρίου 21. Φυσικά, σας είπε ο κ. Τσουρουκίρης, θα το φροντίσει. Αλλά να ξέρετε, ο Δήμος είναι γεμάτος παρκάκια με χόρτα. Προτεραιότητες μπαίνουν σε αυτά. Αυτή τη στιγμή, από όσο γνωρίζω εγώ, ξεκινήσω από τα σχολεία, τους παιδικούς ταθμούς, τα σχολεία και όλα τα σχετικά και μετά θα πάμε στα παρκάκια. Σας το λέω, να το ξέρετε, βεβαίως θα γίνει. Όχι, βέβαια. Προσωπικά, κύριε Κελαϊδάκη, εγώ πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος και ο πιο σπουδαίος ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου είναι αυτός. Πρέπει να έρθει εδώ, και γι' αυτό πιστεύω στα πρωί Μηρυσίας, ότι πρέπει να έρθεις να πεις τα προβλήματα της γειτονιάς σου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Αν δεν μας έλεγε, ας πούμε, ο Τσοκαταρίδης για την περιμετρική του αμυγδαλεώνα, θα το ξέραμε. Όχι, βέβαια. Απλώς και η περιμετρική του αμυγδαλεώνα πρέπει να μπει στη σειρά, αλλά θα με επιτρέψετε να σας πω, κύριε Τσοκαταρίδη, off the record τώρα, ότι λυπούμε, αλλά η περιμετρική της Καβάλλας προηγείται, όχι τίποτα άλλο. Προηγείται γιατί θα μείνει η εθνική οδός, άμα πάθει κάτι αγνατία, θα μείνουμε χωρίς εθνικό δρόμο. Λοιπόν, πάω τώρα στο τελευταίο από όλα, για τα υπόλοιπα θα σας τα απαντήσουν οι ειδικοί συνεργάτες. Εγώ, με πήρε τηλέφωνο ένας συντοπίτης μας, επαγγελματίας, ο οποίος ήθελε να κάνει την έτησή του, το έτημά του στο διαγωνισμό για το κόψιμο των χόρτων και μου έκανε το παράπονο. Πρώτον, για ποιο λόγο βάλανε στο διαγωνισμό για το φυτικό υλικό, για ποιο λόγο μπήκε το ΆΙΖΟ και δεύτερον, για ποιο λόγο μπήκανε οι βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης, τρεις βεβαιώσεις, γιατί αυτά είναι τα αποτρεπτικά που λέτε. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ πήρα τηλέφωνο και τον προηστάμενο του Πρασίνου, αλλά και έφερα εδώ τον υπάλληλο, ο οποίος έκανε την τεχνική έκθεση, για να το ρωτήσω για ποιο λόγο τα συμπεριέλαβε αυτά τα πράγματα στην τεχνική του έκθεση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν καβαλιώτες, όπως πάρα πολύ καλά το είπατε, να μην μπορούν καβαλιώτες, κύριε Κελαϊδάκη. Τι παραπάνω είχε αυτός από το κυλκιστ, μου λέτε. Δυστυχώς, με συγχωρείτε, δυστυχώς δεν είμαστε στο 1980. Σήμερα τα πάντα που μπαίνουν στη διαδικασία του ιδιαγωνιστική και αφορούν υλικά, είτε είναι λουλούδια τα υλικά, είτε είναι οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, ΆΙΖΟ χρειάζονται. Και το να βγάλει ΆΙΖΟ ο υπητηδηματίας δεν είναι τίποτε δύσκολο, εδώ στην Καβάλα, χωρίς να μετακινηθεί, μπορεί να το βγάλει. Ποιο είναι το πιο δύσκολο? Οι βεβαίωσεις εκτέλεσης καλής εργασίας, έτσι. Μα η δική μας υπηρεσία δίνει σ'αυτούς με τους οποίους έχουν συνεργαστεί τέτοιες βεβαίωσεις. Είμαι σίγουρη ότι αν το ζητούσε από εκεί που έχει πάρει δουλειές και είμαι σίγουρη ότι θα έχει πάρει και από τον Δήμο Παγκέων, ενδεχομένως και από τον Δήμο Θάζου ή από τον Δήμο Δράμας, αν είχε αυτές τις βεβαίωσεις για ποιον λόγο να μην πει. Έτσι που έκανε, εγώ κάλεσα τον υπάλληλο εδώ, αυτός όχι δεν μπορεί, αυτός δεν μπορεί. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, οι βεβαίωσεις εκτέλεσης καλής εργασίας δεν είναι ανάγκη να είναι από δήμους. Γιατί δεν μπαίνουν σε όλους τους διαγωνισμούς. Παρακαλώ τώρα, ξεφεύγουμε πάλι. Θα ήθελα να σας πω ότι οι καλείς εκτέλεσης, εγώ το αντιλαμβάνω ότι θέλω ένας συνεργάτης ο οποίος είναι σωστός στη δουλειά του. Έτσι μου είπε ο υπάλληλος. Άρα θα έπρεπε να μπαίνεις σε όλους τους διαγωνισμούς. Έτσι μου είπε ο υπάλληλος. Θα έπρεπε να μπαίνεις σε όλους τους διαγωνισμούς. Δεν μπαίνει κύριε Αδημάδη. Κύριε Καλανταρίδη θέλετε κάτι να πείτε στους θέματους. Ο κύριος Καλανταρίδης παρακαλώ μια διευκρινήση. Λοιπόν συνάδελφοι, είμαι σίγουρος και πιστεύω ότι κι εσείς σκέφτεστε κατά αυτόν τον τρόπο. Όταν ένας υπάλληλος του δήμου συντάσει μία μελέτη, είτε για την αγορά κάποιου υλικού, για την οποιαδήποτε προμήθεια τέλος πάντων, είτε για την εκτέλεση ενός έργου, όλα αυτά τα οποία περιγράφει και θέτει ως προϋποθέσεις ή προαπαιτούμενα, τα κάνει για έναν και μόνο λόγο. Ένα πράγμα έχεις στο μυαλό του. Την διαφύλαξη των συμφερόντων του δήμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, έχει συμβεί αυτό εδώ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεώρησε ότι πώς θα εξασφαλίσω ότι θα έχω ένα καλό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να ζητήσω να έχει μία α εμπειρία. Καλώς ή κακώς θα πω εγώ. Το ζήτησε όμως, έτσι. Σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του να αποκλείσει όλους τους καβαλιώτες. Δεν μπορώ να τον πιστέψω αυτό, έτσι. Σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του να φέρει κάποιον από την Χαλκίδα και κάποιον άλλον από το Κυλγκύς. Ούτε αυτό το πιστεύω. Έβαλε λοιπόν αυτούς τους όρους, θεωρώντας ότι θα επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον δήμο Καβάλλας και για την υπηρεσία του γενικότερα. Διαπιστώσαμε λοιπόν αυτό το πρόβλημα, όπως είπε και ο συνάδελφος. Ότι ο ένας καβαλιώτης, τέλος πάντων, που ενδιαφέρθηκε ή που έφτασε σε εμάς το ενδιαφέρον, οι περισσότεροι τέλος πάντων, έτσι, δεν έχουν αυτό το προαπαιτούμενο. Αυτό λοιπόν το οποίο μπορούμε να κάνουμε έτσι, ώστε να μην αποκλείσουμε κάποιον μελλοντικά, είναι κάτι το οποίο το κάναμε. Ήδη ότι ενημερώσαμε την υπηρεσία ότι αυτό το οποίο ζήτησε σήχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο α, ο β και ο γ που είναι από την πόλη της Καβάλλας, από το δήμο της Καβάλλας, να πάρουν μέρος, έτσι. Θεωρούμε και ζητάμε ότι δεν πρέπει να ξαναμπεί ως όρος. Έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε έναν καινούριο, όπως λέει ο συνάδελφος, έτσι, να πάρει μέρος. Αλλά όσον αφορά τουλάχιστον το ΆΕΖΟ στην προκειμένη περίπτωση, έτσι, επ' αυτού και εγώ έχω την πληροφόρηση ότι είναι απαραίτητο. Είναι κάτι δηλαδή το οποίο δεν μπορούμε να προσπεράσουμε. Ευχαριστώ. Ναι, κύριε Τσούρκη. Επειδή αυτό το θέμα με προσχόλησε πάρα πολύ και δεν κρύβω ότι ήρθα, είχε και κατηδύα συζητήσεις με αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι, σας το λέω με πολύ ειλικρίνεια, ότι το προσπαθήσαμε. Δεν γύροντας σε συγκεκριμένη στιγμή. Το έχουμε. Είναι μια περίοδος, είμαι κι εγώ ελεύθερος υπακροματίας και ξέρω ότι το χιλιάρικο δεν πρέπει να φεύγει έξω από τις πόλεις. Άλλωστε, και αυτό το έχει πει επανελειμμένος ο δήμαρχος. Αλλά, εινώμη, δυστυχώς, που δεν μας δίνει και το δικιώμα να παρεβαίνουμε, αν θέλετε, και σαν πολιτικά πρόσωπα, εγώ θα την έβαζα την υπογραφή μας, σας το πω, στα ίσα, έτσι, για να μπορέσει να πάει στην καβαλιότητα. Αλλά, κάποιοι άλλοι όχι, δεν γίνεται. Θα χάσουν τις δουλειές τους. Μόνο αυτό ήθελα να ευχαριστώ. Εγώ για το ISO μόνο να σας πω, για τα συγκεκριμένα προϊόντα, ότι από τη φύση τους τα προϊόντα αυτά μόνο με πιστοφύση διαχεινούνται μέσα σε αυτά τα μαγαζιά και δείτε εγώ λιγοτσάκικα. Το ISO μένει στον επαγγελματία, μπράβο, και δεν παρέχει καμιά παραπάνω εγκύση όσον αφορά το προϊόν, αν είναι σωστό και πιστοφυλιμένο, παρά μόνο μια δυσκολία και εγκυματική περιαρρήμα και μπορεί να υπάρχει διαδικασία που γίνει. Αλλά και το κόστος ανεβαίνει μετά. Το συμπέρασμα ότι οι υπάλληλοι κάνουν κουμάντο. Πάμε παρακάτω. Ποιος άλλος έχει το λόγο. Η κυρία Ιωσήφιδου. Για το θέμα της δημοτικής αγοράς που θέσετε κ. Κελαϊδάκη, πραγματικά στο υπόγειο υπάρχει μόνο ένα ψαράδικο. Η σύμβαση του ψαράδικου έχει κάνει έτοιμα για να παραταθεί η μίστοση. Η Δημοφέλε δεν μπήκε στη διαδικασία και στη λογική να παρατείνει τη μίστοσή της. Και θα σας πω για ποιους λόγους. Διότι ακριβώς είναι μόνο ένα ψαράδικο. Οφείλουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσουμε το υπόγειο της δημοτικής αγοράς. Με ένα μόνο ψαράδικο και ομολογουμένως η μισθότρια καταβάλει το αναλογούν μίστομα ή αλλιώς θα έλεγα αποζημίωση χρήσης. Γιατί στην ουσία δεν υπάρχει μίστος αυτή τη στιγμή, άρα καταβάλει την αποζημίωση χρήσης. Οφείλουμε λοιπόν να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένο χώρο, τον υπόγειο χώρο. Όποιος πλησίασε τη δημοφέλεια για να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος, κολλάει πάνω στο υφιστάμενο ψαράδικο. Οπότε τι κάναμε, καλέσαμε επανελειμμένος την κυρουελεξία, είτε μόνη της είτε και με δικηγόρο που ήρθε στα γραφεία της δημοφέλεια, τη ζητήσαμε λοιπόν να μεταφερθεί στον επάνω ο όροφο που είναι τα υπόλοιπα μαγαζιά. Έτσι ώστε να μην είναι ελεύθερο το υπόγειο και να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Δυστυχώς αρνήθηκε, δεν σας κρύβω ότι κάναμε τελευταία φορά και εγώ προσωπικά τελευταία προσπάθεια την προηγούμενη βδομάδα. Διότι η συγκεκριμένη μισθότερα επειδή η δημοφέλεια αρνείται να υπογράψει παράταση της μίσθωσης, έκανε αγωγή στη δημοφέλεια ζητώντας με δικαστική απόφαση να υποχρεωθεί η δημοφέλεια να παραταθεί συμβασί της. Και μάλιστα συγκυριακά ήταν σήμερα το δικαστήριο, ορίσαμε δικηγόρο, θεωρώ, γιατί δεν έχω αντίθετε πληροφόρηση, ότι έγινε το δικαστήριο, ήταν να γίνει κανονικά, η δημοφέλεια δεν είχε κανένα λόγο να ζητήσει αναβολή. Και ακριβώς επειδή ήταν σήμερα το δικαστήριο και δεν θέλουμε να υπάρχει, θέλουμε το συγκεκριμένο επαγγελματία να είναι στη δημοτική αγορά, όχι στο συγκεκριμένο χώρο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ακόμα και δικαστικά θα δικαιωθεί η δημοφέλεια, ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί η δημοφέλεια σε αυτή την περίπτωση, γιατί είναι δικαίωμα, έχει υποχρέωση, αν δηλαδή θέλει η δημοφέλεια να παρατείνει τη μίσθοση, πραγματικά έχει το δικαίωμα, αλλά δεν μπορεί να της υποχρεωθεί. Γι' αυτό, λοιπόν, σήμερα δικάστηκε η πόθηση, θεωρώ ότι θα δικαιωθεί η δημοφέλεια, παρόλα αυτά όμως, ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε έκβαση της δικαστικής απόφασης, η δημοφέλεια, δεδομένου ότι έχει ήδη αποφασίσει να αλλάξει και τη χρήση κάτω του υπογείου χώρου της δημοτικής αγοράς, γιατί είναι χαρακτηρισμένος ως ψαράδικα. Είμαστε ήδη, μάλλον, συγγνώμη, στη διαδικασία να αλλάξει και ο χώρος χρήσης του υπογείου της δημοτικής αγοράς, έτσι ώστε να μπορεί να δοθεί για μίσθοση σε οποιοδήποτε επαγγελματία έχει ήδη ότι έρθει, εφόσον φύγει, βέβαια, και η συγκεκριμένη επαγγελματίας από το υπόγειο της δημοτικής αγοράς, θα κάνουμε λοιπόν και το επόμενο βήμα, να καταγγείλουμε την ενδεχόμενη μίσθοση που θεωρεί εκείνη ότι είναι αορίστου διάρκειας, οπότε θα την καταγγείλουμε. Θα κάνουμε άλλη μία προσπάθεια, πριν καταγγείλουμε τη σύμβαση αυτή, να έρθει σε άλλο χώρο της δημοτικής αγοράς και μάλιστα την είπαμε, γιατί καταλαβαίνετε τα ενίκια στον πάνω όροφο είναι πιο ακριβά από τα ενίκια του υπογείου, ότι θα μπούμε και στη λογική να διατηρήσει το ενίκιο που είναι πάρα πολύ χαμήλο. Αρνήθηκε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση. Νομίζω ότι ξαντλήσαμε όλα τα μέσα, από εκεί και πέρα η δημοφέλη οφείλει όπως και οποιοςδήποτε να προστατέψει τα οποιαδήποτε δικαιώματα της. Σήμερα δικάστηκε, αν βγει απόφαση αντίθετη, θα πράξει ανάλογα η δημοφέλη. Η δημοφέλη δεν προέρχεται σε καμία περίπτωση να παρανομήσει. Αλλά ακόμα και σε αυτό σας είπα, ότι υπάρχει δυνατότητα να καταγγείλει την οποιαδήποτε σύμβαση. Λοιπόν, ποιος άλλος θα είναι να απαντήσει κάτι. Όχι. Λοιπόν, πάμε τώρα, ζητήσαμε τον λόγο ο κ. Πετρόπος και ο κ. Φιλόσυγλου και κλείνουμε. Κύριε Πετρόπουλ, έχετε τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και σε αυτήν την αίθουσα, θα πρέπει να συζητάμε και ευχάριστα πράγματα. Και κυρίως αυτά τα πράγματα τα οποία μας κάνουν υπερήφανοι, διότι στην μυζέργεια της καθημερινότητας, στην τριβή της καθημερινότητας, πολλές φορές ενδεχομένως να ξεχνάμε. Ή να μην πραγματικά αναγνωρίζουμε ορισμένα πράγματα, ορισμένες αξίες. Δεν θα χρονοτριβήσω, θα είμαι αρκετά σύντομος. Θέλω να σταθώ στην μεγάλη επιτυχία της ομάδας της Καβάλλας. Με την κατάκτηση της κορυφής, μετά από πέντε χρόνια μυζέριας, στον πρωτάθυμα της τρίτης εθνικής κατηγορίας. Χθες ο ΑΟΚ, η ΑΟΚΑΡΑ μας, όπως χαρακτηριστικά πολύ ορθά η κυρία Δήμαρχος, η κυρία Τσανάκα, είπε μετά το τέλος του αγώνα στην ασπίδαξά της, μας έκανε υπερήφανοι. Και πραγματικά ο ΑΟΚ χθες όλους εμάς, είτε έχουμε υπηρετήσει αυτή την ομάδα από κάποιο πόστο, ο κύριος Γραμμένος, ο κύριος Κουφατζής, εγώ και πολλοί άλλοι οι οποίοι πέρασαν από το παρελθόν, αλλά κυρίως όλους τους ανώνυμους και υπώνυμους φιλάθονους μας έκαναν πραγματικά υπερήφανος, γιατί για να καταλάβεις τον πόνο του αλλουνού θα πρέπει να έχεις πονέσει το ίδιο και εσύ. Και το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά, για να χαρίσεις, όπως χαίρετε ο άλλος, θα πρέπει να έχεις χαρίπληγες και εσύ. Θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, θεωρώ ότι ο Δήμος Καβάλλας, πέρα από τις ανακοινώσεις τις οποίες πολύ ορθάει η κυρία Δήμορχος, οι επεκεφαλείς όλων των συνδυασμών και επιμέρους κάποια Δημοτική Σύμβουλη και οι αρχές του τόπου έδωσαν στη δημοσιότητα, ότι ο Δήμος Καβάλλας και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποδώσει εκείνη την τιμή που πραγματικά αξίζει στη διοίκηση της ομάδας, τον Καβαλιώτη προπονητή Παύλο Δερμιτζάκη, αλλά και σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Καταθέτω τη συγκεκριμένη πρόταση προς το σώμα με δύο πτυχές. Η μία έχει να κάνει με ενδεχόμενα μία εκδήλωση, την οποία θα διοργανωθεί εδώ στο φυσικό χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με ένα ψήφισμα πάντα, πάυλα συγχαρητήρη ανακοίνωση προς τον ΑΟΚ, ο οποίος του χρόνου ευβελπιστούμε ότι θα παίξει εκεί που πραγματικά αγωνίστηκε για να ανεβεί, ανεβεί στην footballing στην δεύτερη εθνική κατηγορία και όχι σε κάποια άλλη κατηγορία, ενδεχομένως, που κάποια άλλοι θα αποφασίσουν χωρίς να μας σκροτήσουν. Ευχαριστώ πολύ και από βάθος καρδιάς, εγώ και θεωρώ, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια προς την μία και μοναδική αγαπημένη μας ομάδα που ήταν και θα είναι ο ΑΟΚ. Κλίνοντας, θα πρέπει να πω και να ευχηθώ και στην ομάδα της Ένωσης καλοσφαίες της Καβάλλας ότι ανάλογη επιτυχία θα πρέπει να έχει και η ομάδα της Ένωσης. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που πραγματικά τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά στα δύσκολα φαινόμαστε εμείς και ο κόσμος και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια της ομάδας μπάσκετ της Καβάλλας να παραμείνει γιατί το αξίζει να παραμείνει στην Α2. Ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ με τον κ. Πετρόπουλο. Ο κ. Φιλόσοβλος έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, δεν με προσέξατε στην αρχή, ήθελα το λόγο για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω και τώρα και θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Έχει εκδοθεί πριν από λίγο καιρό η 113 απόφαση του 2019 του Δικητικού Εφετιού Θεσσαλονίκης, η οποία ακυρώνει η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Θεσσαλονίκης, με την οποία 168 στρέματα στην περιοχή της Χωράφας είχαν κριθεί αναδασωτέα. Είναι μια ιδρύση, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Ο Δήμος Καβάλλας και η Νομική Πυρησία κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες. Εκεί βρίσκονται εκατοντάδες ιδιοκτησίες καβαλιωτών, οι οποίοι πλέον δεν υπόκειται στο περιορισμό της αναδάσσωσης και ως εκ τούτου νομιμοποιείται το οποιοδήποτε ακείνοι το έχουν εκεί αφενός, δίνεται δυνατότητα αξιοποίησης αφετέρου και οικοδομικής δραστηριότητας εκτρύτου. Το λέω αυτό, διότι είναι μια ιδρύση η οποία μπορεί να μη φαίνεται, αλλά είναι πάρα πολύ ουσιαστική και σημαντική και έχω σχεδόν τη βεβαιότητα ότι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει άνθρωπος ενδεχομένως από εμάς των Δημοτικού Συμβούλους που να μην έχει κάποιον γνωστό να τον ρωτάει και να του λέει. Άρα θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι αυτοί, κάναμε εμείς δελτιοτύπου, πλήν όμως καλό είναι ο καθένας όπου μπορεί να το πει, ο περιορισμός αυτός έχει λήξει. Και είναι σημαντικό κομμάτι και εκεί έχει έκταση βέβαια και ο Δήμος Καβάλας. Είναι μια εξαιρετική εξέλιξη, πρώτον. Δεύτερον, θα ήθελα να διευκρινιστεί κάτι. Υπήρχαν ποσταρίσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο ίτερνετ ότι ο Δήμος Καβάλας φέρεται να είναι ουραγός στο Φιλόδημος 1 σε σχέση με τους άλλους δήμους του νομού και στην περιφέρεια. Αυτό βέβαια είναι αναλυτές, για να μην πω ψευδές, διότι, προφανώς, δεν είναι καλά ενημερωμένοι όσοι γράφουν αυτά τα πράγματα και, επίσης, δεν κάνουν και τον κόπο να ζητήσουν μια ενημέρωση. Ο Δήμος Καβάλας, λοιπόν, διότι τα στοιχεία που παρατέθηκαν δεν εμπειρέηχαν, δεν είχαν μέσα ούτε ύδρευση, ούτε αποχέτευση, ο Δήμος Καβάλας μαζί με τη ΔΕΙΑΚ, όπου έχει το κομμάτι αυτό, τα 4,2 εκατομμύρια επιπλέον, συν τα 10 εκατομμύρια τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, όχι απλώς δεν είναι ουραγός, είναι πρώτος και με διαφορά και ενδεχομένως με τριπλάση απόσταση από τον δεύτερο. Κάποια στιγμή θα πρέπει αυτά τα πράγματα να τα ξεκαθαρίζουμε εδώ, για να μην γίνεται μια σπέκουλα, δεν αναφέρομαι σε συναδέλφους του Δημοτικού Συμβουλίου, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση. Άρα λοιπόν, Φιλόδημος 1, Δήμος Καβάλας πρώτος και με διαφορά. Και τη τρίτη ενημέρωση που θέλω να κάνω, και αυτή με αφορά επίσης περισσότερο και οι δύο πρώτος με αφορούν, γιατί συμβαίνει να έχω και τις αρμοδιώτες επικοινωνίας, αφορά το Φιλόδημος 2 και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, διότι και εκεί πάλι, εδώ έρχομαι σε παρατάξεις, κυρίως, έσπευσα να πούν ότι ο Δήμος Καβάλας δεν κάνει τίποτα προκειμένου να εισπράξει το ΑΠΟΣΑ από το Φιλόδημος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και διάφορα άλλα πράγματα, χωρίς καν να ρωτήσουν, να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν, ή έστω βρε αδερφέ να τα θέσουν αυτά σαν θέματα προημερισίας. Εγώ θα περίμενα και στο προηγούμενο Σύμβουλιο και στο Τωρινό να πει ένα θέμα για προημερισίας και για το Φιλόδημος 1 και για το Φιλόδημος 2. Λοιπόν, άρα λοιπόν, για να ολοκληρώσω, για το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενημερώνω πρώτον, μάξιμου ποσό το οποίο δικαιούται ο Δήμος Καβάλας είναι 600.000 ευρώ και θα το πάρει. Δεύτερον, δεν έχει κλείσει η προθεσμία υποβολής προτάσεων. Τρίτον, έχουν έρθει όπως με ενημέρωσε η κυρία Δραγκονάκη με την οποία συνεργαζόμαστε άψογα σε αυτό το κομμάτι και με τους υπηρεσιακούς της τεχνικής υπηρεσίας, έχουν έρθει ήδη πρώτες εκκρίσεις που αφορούν τα ΙΤΑΜΗ. Τέταρτον, το σχέδιο του Δήμου Καβάλας για το Φιλόδημος 2 των 600.000 ευρώ αφορά την ρυζική ανάπλαση της περιοχής της Καλαμίτσας και όταν μιλάμε για ρυζική ανάπλαση εννοούμε τόσο τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο όσο και το ίδιο το κλειστό γυμναστήριο Αλεξάνδρα Δημογλού και μάλιστα, όπως μου έχει πει η κυρία Δρακονάκη, το ποσό αυτό θα υπερβεί τις 600.000 και θα καλυφθεί με χρήματα δικά μας, κυρία Δρακονάκη, σωστά, αν δεν κάνω λάθος, προκειμένου η περιοχή εκεί να γίνει ένα αθλητικό κέντρο πρότυπο, όπως ακριβώς είχε η διοίκηση αυτή στο μυαλό της αυτό το χρονικό διάστημα και το είχε πει. Τα λέω αυτά, κύριε Πρόεδρε, διότι καλό είναι να μην μένουν πράγματα στον αέρα και τα οποία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και να μην υιοθετούνται άκρητα χωρίς καν να μπει κανείς στον κόπο να μας ρωτήσει. Εμείς είμαστε εδώ να δίνουμε διευκρινήσεις και αν κάπου είμαστε λάθος να το παραδεχτούμε και αν κάπου υπάρχει μια καλή πρόταση να την υιοθετήσουμε, εν ώψη και της απλής αναλογικής που όλοι παραδέχονται ότι θα πρέπει κάπως να διαφοροποιήσουμε όλη τη στάση μας. Ευχαριστώ πολύ. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο πρώτο. Είναι τεράστια είδηση. Είναι μέσα στο μαστικό ιστό αυτό το κομμάτι, τα 168 στρέμματα. Είναι τεράστια είδηση. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ τον κύριο Φιλόσο. Εγώ κλείνοντας την προημιρισία διατάξου συζήτηση ήθελα να επανέλθω σε ένα θέμα που πολύ σωστά ο κύριος Παπάς έθιξε και επειδή βλέπω ότι πλέον η ώρα είναι εννιά και δικαιολογίες δεν συγχωρούνται, σας δηλώνω συνάδελφοι ότι εγώ αύριο ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα καταγγείλω δημόσια την απουσία συναδέλφων από το Δημοτικό Συμβούλιο, εάν διαπιστωθεί ότι αντί για την υποχρέωση παρουσίας του στο Δημοτικό Συμβούλιο παρίσταται σε άλλες κομματικές ή εξωθεσμικές εκδηλώσεις οι οποίες μπορεί να κατά σύμπτωση να είναι με την ίδια, να έχουν την ίδια ώρα με την συνεδρία ή στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα αυτό και ένα δεύτερο. Θα σας παρακαλούσα θερμά... Ποιες εκδηλώσεις έχετε εδώ? Οτιδήποτε. Οτιδήποτε εκδήλωση, οποιαδήποτε εκδήλωση έξω από τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Λοιπόν, και κάτι τελευταίο... Θα σε σηκώσει τώρα μία αντιπαράθεση. Μισό λεπτό, σας παρακαλώ πολύ. Πρόεδρε, γιατί εκφράζεται και εμάς. Έχουν δικαίωμα να λείψουν δικαιολογημένα. Δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση και δεν είναι δικαιολογημένη η απουσία... Όχι, όχι, όχι. Αυτό είναι δική μου ευθύνη και αν δεν συμφωνείτε να διαχωρίσετε την άποψή σας. Εγώ εκφράζω την άποψή μου και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα που θέλω να θέσω υπόψη σας ενόψει και της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου είναι ότι παρατηρούνται δυστυχώς φαινόμενα όπου κάποιοι συμπολίτες, εισαγωγικά, για να μην τους χαρακτηρίσω διαφορετικά τους έχω χαρακτηρίσει δημόσια, δεν θέλω να επαναλάβω τους είδους χαρακτηρισμούς και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ανώνυμες επιστολές προσπαθούν να ρίξουν λάσπη, να συγκουφαντήσουν, να λασπολογήσουν, να κάνουν χίλια δυο πράγματα έτσι σε βάρος της διοίκησης, κρυβόμενοι πίσω από την ανωνυμία τους με καταγγελίες προς διάφορες αρχές και ιδίως με την εισαγγελία για ό,τι απίθανο θέμα μπορείτε να φανταστείτε, για ό,τι έργο ξεκινάει να κάνει ο δήμος για οποιοδήποτε σύμβαση βρίσκεται σε κρεμότητα. Θα παρακαλούσα θερμά τους Δημοτικού Συμβούλους σε τέτοια ζητήματα να είναι πάρα πολύ αυστηροί και πριν υιοθετούν την οποιαδήποτε καταγγελία να έρχονται για ενημέρωση από τα αρμόδια τουίματα διότι διαφορετικά θα μπούμε σε μια στήρα αντιπαράθεση η οποία μόνο κακό θα κάνει. Αυτοί οι οποίοι τα κάνουν αυτά κρύβονται στην ανωνυμία εγώ λέω κυκλοφορούν στους υπονόμους εκεί που είναι μαθημένοι να ζουν και από εκεί στα υπόγεια να ρίχνουν τις λάσπες έτσι οπουδήποτε νομίζουν ότι μπορεί να πιάσει λάσπη. Θα πάρουν και αυτοί σύντομα την απάντησή τους. Εγώ αυτό που θέλω να πω σε εσάς ως δημοτικούς συμβούλους είναι να μην μπείτε σε αυτή τη διαδικασία και να μην υιοθετείτε άκρητα το οτιδήποτε εμφανίζεται ως τίτλος ιδέσεων ή πρωτοσέλιδος εφημερίδες ή μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία και αυτά παίζουν τον ρόλο τους ανάλογα σε ποια πλευρά έχουν ταχθεί. Λοιπόν, πηγαίνουμε τώρα στην ημερήσια διάταξη. Όσο αν φάω το τελευταίο που είπατε για τα πρωτοσέλιδα, γιατί δεν κάνουμε καταγγελία των εφημεριδών. Δεν κατάλαβα καλά. Εγώ ας πούμε πάω ας πούμε ανώνυμα και λέω εξω λίγο στον άλλον, γράψε αυτό, δεν το γράφει. Δεν τα λέει σ' αυτούς. Είναι καταγγελίες οι οποίες γίνονται στοχευμένα στην εισαγγελία προκειμένου να ξεκινήσει μια έρευνα όπως είναι υποχρωμένη η εισαγγελία να κάνει και διαρέεται το γεγονός στις εφημερίδες ότι ξέρετε η εισαγγελία κάνει έρευνα για εκείνο το θέμα, π.χ. τα οικονομικά του Δήμου. Αυτή είναι η σπέκουλα η οποία γίνεται, έτσι. Επειδή δεν είμαι νομικός, πρόεδρε, δικαιούται ο κάθε εφημεριδάς να γράψει πρωτοσέλιδο για κάποια ανώνυμη καταγγελία που έστω και ο εισαγγελέας την προωθεί. Γιατί δικαιούται, από και σπου δικαιούται. Εφόσον είναι πραγματικό γεγονός η έρευνα της εισαγγελίας το γράφει. Πώς είναι αλήθεια ρε παιδιά. Εφόσον έχει διαταχτεί έρευνα το γράφει, ναι. Λοιπόν, να το κλείσουμε, θέλετε επί της διαδικασίας κάτι. Και ένα άλλο, πρόεδρε, για το πρώτο θέμα που θέσατε, εγώ τη διαχωρίζω τη θέση μου. Δηλαδή σε μια πολιτική εκδήλωση, η οποία είχε προαναγγελθεί πριν βάλουμε το Δημοτικό Συμβουλείο, κάποιος θέλει να πάει, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το απαγορεύσουμε ή μπορούμε να τον καταγγείλουμε ή να την καταγγείλουμε αυτή τη συνάδελφη. Αυτή είναι η άποψη προσωπική, εγώ ως πρόεδρος του Συμβουλίου βάζω πριν και πάνω απ' όλα τη θεσμική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Νομίζω ότι τα θέματα που σήμερα συζητάμε εδώ, ή θα συζητήσουμε ή θα αποφασίσουμε για αυτά που έχουμε ήδη συζητήσει, είναι πολύ σοβαρότερα και αφορά την τοπική κοινωνία από αυτά τα οποία σε μια εκδήλωση ενδεχομένως και έτυχε τώρα να είναι μία ή δύο συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Νομίζω ότι ό,τι συζητάμε εδώ έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον για τον κόσμο της Καβάλλας ενώ, από αυτά τα οποία συζητούνται σ' αυτές τις κομματικές εκδηλώσεις, είτε είναι κομματικές, είτε από κάποιο οργανισμό, είτε από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Λοιπόν, θέλετε κάτι? Ναι, παρακαλώ. Λοιπόν, για το θέμα που θύξατε με τα πρωτοσέλιδα και τις καταγγελίες και όλα αυτά τα σχετικά. Θα υπάρχουν σύντομα εξελίξεις, κύριε Μουρτασάγα, είχετε ένα δίκιο, μπορώ να πω, και θα εκτεθούν πάρα πολύ και κάποιοι θα υποστούν και τη βάσανο την δικαστική, διότι κάποια στιγμή έτσι πρέπει να γίνει. Και ξέρετε, θα την υποστούν όχι γιατί μπορεί να θύγεται η κυρία δήμαρχος, ο κύριος φιλόσοφλου, ο οποιοσδήποτε από εμάς, αλλά γιατί θύγονται οι πάλληλοι, ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά αυτή τη στιγμή, διότι κάποιοι τους κανηβαλίζουν, θεωρώντας ότι θα κάνουν ζημιά στην παράταξη πουδηγίας στην παρούσα φάση του Δήμο Καβάλλας. Θα υποστούν τη βάσανο και σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις και θα διαπιστώσετε και σήμερα μάλιστα, ότι για ένα από αυτά τα θέματα που υπήρξαν δημοσιεύματα θα ελειθούν πολλές απορίες. Απόρρω να δω τι θα γράψουν και αν θα υιοθετηθούν τα πρωτοσέληδα αυτά από επικεφαλής παρατάξεων ξανά. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Νομίζω ότι... Εγώ όχι, εγώ δεν κατάλαβα. Δεν άνοιξα κουβέντα, δεν άνοιξα κουβέντα. Δεν κατάλαβα. Την έκλεισα την κουβέντα. Την έκλεισα την κουβέντα. Όχι, δεν κατάλαβα τι εννοεί ο κύριος Φιλόσφαιλ. Γιατί εμάς μας έχουν εξεσκήσει αυτούς που υποθάλονται εσείς κύριε Φιλόσφαιλ. Μας έχουν εξεσκήσει, όχι μας κανυβαλίζουν, μας έχουν εξεσκήσει και εσείς τους καλύπτεται. Μιλάτε και από πάνω, μιλάτε και από πάνω. Τι εννοείτε τώρα, δεν κατάλαβα. Τι ξέρετε πολύ καλά. Ποιος εκτελεί κοινωνική εργασία και τι ακριβώς τον υποθάλονται να κάνει. Μας έχει εξεσκήσει. Παρακαλώ τώρα, παρακαλώ. Αγαπητέ κύριε Παπά, εγώ δεν μίλησα, κύριε Παπά, εγώ... Ξέρετε τα ψέματα, αν έχετε την κα... Ακούσα τα πράγματα στη δημιουργία διάταξη και δεν μιλάμε. Θέλω να με ακούσετε. Εισαγγελία μίλησα, ρε παιδιά. Μην τα μπλέχετε τα πράγματα τώρα, σας παρακαλώ. Το ξέρω ότι... Το ξέρω, κύριε Παπά, το ξέρω. Αλλά εκτεμρίζουμε όμως με τον Γιώργο, όταν διαβαθείτε, εμείς συναπούμε. Δεν καταλάβατε, κύριε Παπά, δεν καταλάβατε τι είπα. Τον υπαλλήλου του Δήμου μιλάει. Για τους υπαλλήλους μίλησα, κύριε Παπά. Και σαν διοίκηση του Δήμου Καβάλας, αλλά και εσείς όλοι, έχουμε μια υποχρέωση να τους προστατεύσουμε. Έτσι δεν είναι. Εγώ για αυτούς μίλησα. Αν ήταν να μιλήσω για εμάς ως πολιτικά, εντός ή εκτός εισαγωγικών πρόσωπα, θα το έλεγα. Μίλησα για υπαλλήλους. Να μην υπάρχει παρανοήσεις. Λοιπόν... Κύριε, με συγκρούτετε μισό λεπτό. Είπατε και πολύ σωστά ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ιερές και όντως έτσι είναι και συμφωνώ απόλυτα. Αλλά όμως η όλη συζήτηση που κάνετε έχει σχέση με τι διαμείβεται στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα. Όπου εκεί γίνεται μια αντιπαράθεση σε επιμέρους ζητήματα, τα οποία ξεφεύγουν τελείως από τα σοβαρά ζητήματα που συζητιούνται εδώ μέσα και πρέπει να συζητιούνται. Είπατε ότι αύριο θα καταγγείλετε αυτό το γεγονός, αλλά της απουσίας Δημοτικών Συμβούλων και Παρατάξων, τη στιγμή όμως που οι καταγγελίες σας αφορούν εφημερίδες και όχι συζητήσεις εδώ μέσα. Εφόσον διαπιστώσω και λοιπά, δεν είπα ότι ο άλλος μπορεί να έχει πρόβλημα, δεν θα καταγγείλω την απουσία του Συμβούλου. Ναι, αλλά συζητάτε όμως ότι οι καταγγελίες αφορούν δημοσιεύματα και αυτό δεν το κάνουν μόνο κάποιοι, το κάνατε όλοι σας. Όχι, δεν είπα τέτοιο πράγμα. Όχι, είπα για ανώνυμες καταγγελίες στην εισαγγελία συγκεκριμένα πράγματα. Οι οποίες γίνουν σε εφημερίδες και γίνονται και παράλληλα και ο κ. Παπάς είπε για ξέστισμα και λοιπά. Δηλαδή τι γίνεται στις εφημερίδες της τηλεοράσης. Εκεί παίζεται όλο το παιχνίδι και ξέρουμε πολύ καλά γιατί παίζεται, ενώ θα έπρεπε εδώ μέσα να γίνονται οι συζητήσεις, να παίρνονται οι αποφάσεις και να αναβαθμίζεται πραγματικά το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο κοσμίται με την παρουσία σας σαν Πρόεδρος. Ευχαριστώ πολύ για το κοπλημένο, να είστε καλά. Την κλείσαμε τη συμφωνία για την επόμενη ειση κυβέρνηση. Ο κ. Ξανθόπουλος έχει το λόγο. Να μπούμε στα θέματα παιδιά. Σε ένα λεπτό. Απλά θέλω να κλείσω στο σώμα ότι από μια τέτοια ανώνυμη καταγγελία, την οποία συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα της πόλης την πήρε και εκτός από πρώτος έλειδας την διαβάση του εισαγγελέα, σήρθει και όλο το Διοικητικό Σύμβουλιο της ΔΕΓΕΚ την περίοδο εκείνη μαζί με πέντε υπηρεσιακούς παράγοντες σε μια διαδικασία που κράτησε 18 μήνες και οποία τελικά πήγε στο αρχείο. Και φυσικά, διότι αυτό που είπατε, οι χαρακτηρίες που χρησιμοποιήσατε, αποδίδουν ακριβώς τον χαρακτήρα των ανθρώπων αυτών, των τύπων αυτών. Ενώ λοιπόν 18 μήνες αναρωτιότανε τι έγινε και τι έγινε και πότε και ο Ξανθόπουλος και ο Ξανθόπουλος και ο Ξανθόπουλος και ο Χανταρίδης και όλοι και πέντε υπηρεσιακοί παράγοντες, όταν πήγε στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη του αντισαγγελέα φετών, δεν έβγαλε άχνα. Κι εκείνο ένα θρασίμι, γιατί περί θρασιμιών πρόκειται, κύριε Πρόεδρε. Αυτό ήθελα απλά να θυμίσω. Εντάξει, έχετε απόλυτο δίκιο, συμφωνούμε λοιπόν. Πάμε στην ημερή ασιαδιάταξη, συνάδελφοι. Το υπαριθμό ένα θέμα, έκτη αναμόρφωση προϋπολογισμού, Δήμου Καβάλαση Εκονομικού Έτους 2019. Ο κύριος Καλανταρίδης, παρακαλώ. Ερωτήσεις επί του πρώτου θέματος, συνάδελφοι. Ερωτήσεις επί του πρώτου θέματος, ο κύριος Μουρτασάχας και ο κύριος Ποτόλιας. Μόνο μια ερώτηση δίπλου κινηστική, στο τελευταίο κωδικό για τις 51.000, όπου αναφέρει αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, δηλαδή και προηγούμενων ετών. Μια διευκρινιστική απάντηση. Στον προϋπολογισμό υπήρχαν χρήματα από την περσινή χρηματοδότηση, που είχε έρθει για τον ίδιο ακριβό σκοπό, γιατί είναι ονοματισμένα αυτά τα κονδύλια, κάθε χρόνο έχετε το ίδιο ποσό, οπότε μεταφέρουμε και το περσινό ποσό, χρησιμοποιούμε και το φετινό το οποίο περιμένουμε, δεν χρησιμοποιούνται και τα δύο έξω ολοκλήρου, υπάρχει δηλαδή και περίσευμα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί πιθανόν για κάποιον άλλο σκοπό, που να έχει όμως πάλι να κάνει με την περασφάλεια. 41.000 από πέρσι και άλλες 41.000 από φέτος, σύνολο 82.000 και κάτι ψηλά, από αυτά χρησιμοποιούμε τα 51.000 στην 13.000. Τα υπόλοιπα παραμένουν στον προϋπολογισμό. Έχει ένα κωδικό κύριε Αντιδήμαρχε για δημιουργία νέου κωδικού για επιχωρήγηση αθλητικών συλλόγων και σωματίων. Όχι ότι διαφωνώ και Ισαΐσα θα έπρεπε να δίνει και περισσότερα, αλλά μήπως είναι όμως στη λογική του τσοβόλα δώστα όλα, γιατί δηλαδή φέτος δίνονται αυτά τα χρήματα, άλλες χρονιάς τι γινότανε. Πώς γνωστον ο δήμος κύριε Ποτόλια. Το έχουμε θέμα. Το έχουμε ως εξειδίκεψη παρακάτω σαν θέμα. Έχει επιλέξει την πολιτική να το πω έτσι, του να βοηθάει αθλητικούς, πολιτιστικούς συλλόγους σε είδος να το πω έτσι, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο και για τους ίδιους αλλά και για εμάς, έτσι ώστε να ξέρουμε ακριβώς πού πάνε αυτά τα χρήματα. Το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό έχει να κάνει με οικονομική βοήθεια, την οποία ζήτησε ο ΑΟΚ. Και παρακάτω γίνεται και η εξειδίκευση, όπως απαιτεί σε αυτές οι περιπτώσεις, του συγκεκριμένου ποσού, εκεί θα υποθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Όχι. Δίνονταν σε είδος, αυτό σας λέω. Λοιπόν, τι λέτε κύριε Τσαγαταρίδη. Ναι, κύριε Παπά. Ναι, κύριε Μποτασάγα, ναι. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Ο κύριος Ξανθόπουλος, ναι. Πάμε στο υπαριθμό 2, έγκριση της μεριθμό 58 του 2019, απόφασης ΔΣ Δημοφέλια, δεύτερη αναμορφωσία προϋπολογισμού οικονομικού του 2019. Επ' αυτού ερωτήσει την κυρία Ιωσιφίδου, παρακαλώ. Επίσης, υπάρχει και η τρίτη και η τέταρτη, αν θέλετε, και ταχύτη δίδα θέματα. Ας τα πούμε εννειά. Όχι, θα απαντήσεις για το κάθε θέμα, αν θέλετε. Αν θέλετε να διευκρινήσετε κάτι, παρακαλώ. Εννοείται, καταρχήν, επειδή είναι τρεις αναμορφώσεις και είναι πάρα πολύ κωδική, θα δεχθώ ερώτηση για οποιαδήποτε διευκρινήση. Απλά να πω το εξής, ότι ακριβώς, γιατί έκανε μια πολύ σωστή επισήμαση πριν ο κ. Κελαϊδάκης, επειδή λόγω της εκλογικής νομοθεσίας από την ερχόμενη βδομάδα θα έχουμε πρόβλημα να ψηφίζουμε προϋπολογισμούς και να τους φέρνουμε προσέγγριση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προσπαθούμε όσο το δυνατόν μέσα από τη δημοφαίλεια να προλάβουμε λοιπόν καταστάσεις, διότι δεν είναι δυνατό να σταματήσει το έργο τις δημοφαίλειες αναμορφώσεις και γι' αυτό θα έλεγα, υπάρχουν δύο κατηγορίες, αναμορφώσεις σε κωδικούς, για ανάγκες που έχουν ήδη υπάρξει, παρέμοντος χάρη, γιατί κάποια άτομα με σύμβαση αμέα, σύμβαση ορισμένου χρόνου, έχει λήξει σύμβασή τους, έχει μετατραπεί σύμβασή τους σε αορίες του χρόνου, άρα στην ουσία γίνεται μεταφορά κωδικών χωρίς να υπάρχει κάποια επιβάρεια στον προϋπολογισμό, λέω ένα παράδειγμα. Υπάρχουν όμως και οι μελλοντικές ή προληπτικές, ας το πούμε, αναμορφώσεις, που αν και φόσον προκύψει ανάγκη, για να είμαστε εντάξει όσον αφορά τους κωδικούς και τα ποσά, κάνουμε και την αντίστοιχη αναμόρφωση στον προϋπολογισμό. Και είμαι έτοιμη να δεχθώ οποιαδήποτε ερώτηση για οποιαδήποτε κωδικό, που θεωρώ ότι μάλλον στην τρίτη αναμόρφωση θα υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις. Ωραία, ας ξεκινήσουμε τώρα από τη δεύτερη και προχωράμε, παρακαλώ. Είμαστε στην τρίτη σειρά, άρα στην τέταρτη. Ναι, ναι. Κύριε Τσοχαταρίδη, ναι. Κύριος Παπάση, παρακαλώ, ναι. Ο κύριος Μουρτασάγας, παρακαλώ, ρωτήστε. Κύριε Συφίδου, στην δεύτερη αναμόρφωση, εκεί που λέει αύξηση των υποχρεώσεων του προηγούμενου οικονομικών ετών κατά 125.000. Η αναγκαιότητα από τις 150 πήγαμε στις 275. Σχεδόν 100% αύξηση. Λοιπόν, καταρχήν όταν έγινε ο προϋπολογισμός από τη Δημοθέλη, έγινε μήνα Οκτώβριο περίπου. Άρα δεν μπορούσαμε να ξέρουμε ποιες θα είναι οι ανεξόβουλτες υποχρεώσεις, δηλαδή του 2018, διότι είτε δεν είχαν έρθει οι τιμολόγια, να σας εμπεθυμίσουμε παραδοσιακά, το Δεκέμβριο είχαμε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Άρα, ή δεν πρόλαβε η υπηρεσιακά, όχι ότι δεν υπήρχανε τα χρήματα, να εξοφλήσει όλες οι υποχρεώσεις, ή τιμολόγια πάρα πολλά ήρθανε του 2019. Οπότε, έγινε και αντίστοιχη αναμόρφωση. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα. Τι λέτε, κύριε Μουλτοσάγα, παρόν, ο κύριος Ποτόλιας. Θέλω να σημειώσω, καταρχήν, κύριε Πρόεδρε, ότι πρόκειται για τον προϋπολογισμό, με τόσες πολλές αναμορφώσεις, βασικά αναμορφώνεται, έχουμε ο εξολοκύρουτον προϋπολογισμό της Δημοφέλια. Είναι ένα άλλο ζήτημα αυτό. Αυτό που θέλω να σημειώσω, λοιπόν, για την τρίτη αναμόρφωση, είναι αυτό που λέτε, και το λέτε με έναν τέτοιο τρόπο, ότι η ΣΑΝΑ είναι κατάρα το γεγονός ότι οι ΑΜΕΑ μετατρέπηκαν οι συμβάσεις τους σε αωρίσεις του χρόνου και πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας. Αυτό, έτσι, άραμε για παρατηρήσεις. Εκεί, όμως, που θέλω να σταθώ για την αναμόρφωση αυτή, αφορά την τέταρτη. Ξοδεύονται περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών του Πυλοθεραπηφτήριου των Γρινίδων. Εδώ θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι η λογική σας είναι ότι πρέπει να λειτουργεί σε αυτό το Πυλοθεραπηφτήριο στη λογική της επιχειρηματικής δράσης να φέρνει έσοδα και λοιπά. Αυτό, λοιπόν, που σημειώνουμε είναι ότι θα πληρώσουν οι καβαλιώτες 5 εκατομμύρια για να αναβαθμιστεί οι υποδομές εκείνο να αναβαθμιστούν και θα πληρώνουν στη συνέχεια οι εργαζόμενοι για να έχουν αυτές τις υπηρεσίες. Είναι μια απαράδικα την άποψή μας τακτική και πολιτική και γι' αυτό καταψηφίζουμε και τις τρεις αναμορφώσεις. Ευχαριστώ πολύ, κ. Ξανθόπουλος. Εγώ, κ. Πρόεδρε, έχω μια... Μετά, μετά, μετά. Τι να απαντήσετε, ψήφιση, ο κ. Ξανθόπουλος, τι να κάνουμε τώρα, ψήφιση. Εντάξει, θα το πεις μετά, ο κ. Ξανθόπουλος να θυλώνει, μήπως θέλει κάτι να ρωτήσει. Δεν παράσχυρομαι, δεν παράσχυρομαι. Μηστε άχωριες, μηστε άχωριες. Εγώ, όταν βλέπω ο Ιωσήφ ίδου, ξέρω τι σημαίνει καραμαλού, μην ανησυχείς. Εγώ, κ. Πρόεδρε, για τις θυσαμορφώσεις θέλω μόνο μια επιφύλαξη να διατυπώσουν και έχει να κάνει με τις επενδύσεις, οι οποίες προγραμματίζονται καλώς για το Πυλόθεραπευτήριο. Και βέβαια, η επιφύλαξη που έχω για αυτές τις επενδύσεις έχει να κάνει με την ώδευση πολύ κοντά στο Πλωθαροβιθήριο του ΑΒΟΟΤΑΠ και τις επιφυλάξεις που επίσης το Γενευτικό Πεληθύνο του Υπ. Μακεδονίας έχει εκφράσει χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη. Σαφέστατα και παρόλα αυτά ψηφίζω τις αναμορφώσεις, αλλά παρακαλώ πολύ για την Τέταλτη, εκεί που μιλάμε για τις επενδύσεις συγκεκριμένες, έχω αυτήν την πολύ μεγάλη πολιτική, αν θέλετε, πολιτικό προβληματισμό. Καταρχήν όσον αφορά τα μέα, μάλλον δεν έγινε κατανοητό. Με τη Σύμβαση που είχε γίνει πρόσληψη των ατόμων με αναπηρία, ήταν Συμβάσης ορισμένου χρόνου, συγγνώμη γιατί ήταν σε πρόγραμμα. Ακριβώς επειδή μετατράπηκε η Σύμβαση αορίστου διαρκίας, γίνεται αλλαγή των κωδικών, δεν είναι δυνατόν, λέμε, γιατί κάπου είμαι πολύ επιφυλακτική για τον όρο που χρησιμοποιήσατε. Τώρα, όσον αφορά το ποσό, ακριβώς και εγώ γι' αυτόν τον λόγο είπα ότι οι περισσότερες ερωτήσεις, θεωρώ ότι θα είναι στην τελευταία αναμόρφωση, διότι σε έναν κωδικό αναβάθμιση υποδομών Θερμαλιστικού Κέντρου Υγείας και Βιεξίας Κρινίδων, γίνεται ο προϋπολογισμός αναμορφώνεται στα 2.250.000 ευρώ. Αυτό γιατί, γιατί στον αρχικό προϋπολογισμό υπήρχε μόνο το υπόέργο που αφορά την προμήθεια εξοπλισμού, καθώς σύμφωνα με τη συζητήση, με τη διαχειριστική αρχή και με την περιφέρεια που έχουμε καταθέσει έργο για επιδότηση, επιχορίγηση, το έργο αυτό θα το έκαμνε ο Δήμος. Όμως, η αναμόρφωση γίνεται, διότι σύμφωνα με τη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας, η δημοφαίλεια τελικά θα εκτελέσει όλο το έργο, γι' αυτό για δύο λόγους, διότι η φίστατη συμφωνία μακροχρόνιας μίσθος του Πιλοθεραπευθερίου, που είναι για 25 έτη και ο Δήμος δεν έχει τη συγκεκριμένη εκμετάλλειψη του Πιλοθεραπευθερίου. Άρα, αυτά γίνανε οι συζητήσεις την πιο προηγούμενη βδομάδα ή πριν από 10 μέρες. Το κόστος λοιπόν του έργου είναι 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Θα υπάρχει χρηματοδότηση, θα σας πω, γι' αυτό θέλω να κάνω τη διευκρίνηση, θα υπάρχει χρηματοδότηση 80% περίπου του έργου, γιατί αυτά, επαναλαμβάνω, είναι πάλι συζητήσεις που γίνανε με τη διαχειριστική. Άρα, το 20% αυτού του έργου θα επιβαρύνει τον οποιοδήποτε προϋπολογισμό του Δήμου ή της Δημοφαίλειας, και θα διευκρινήσω γιατί λέω και του Δήμου, γιατί η διαφορά θα υπάρχει με αύξηση του μεταγωγικού κεφαλαίου, το 1.800, κύριε Ποτόλια, που βλέπετε ακριβώς από κάτω, η αναβάθμιση υποδομών Πολιοθεραπευτήριου, είναι ακριβώς το ποσοστό της χρηματοδότησης που θα λάβει η Δημοφαίλεια από το πρόγραμμα. Άρα, είναι 2.250 το έργο, το 1.800 θα είναι η χρηματοδότηση, ενώ τα 500.000 ευρώ είναι τα χρήματα που θα πρέπει να γίνουν αύξηση μεταγωγικού κεφαλαίου στη συνέχεια, στη πορεία. Η διαφορά δηλαδή, διότι αυτό είναι ιδιοκτησία στο δήμο. Ωραία. Μήπως θα αλλάζετε ψήφο, κύριε Ποτόλια? Άρα, δεν τα πληρώνει. Δεν αλλάζει τίποτε. Θα δοθούν χρήματα, ανεξάρτητα από που θα δοθούν είναι δικό μας, είτε ευρωπαϊκά, είτε οποιαδήποτε είναι, είναι δικά μας χρήματα και αυτό το μαγαζί μετά θα δουλέψει επιχειρηματικά, με τα οποία διαβουνούμε. Ωραία. Εντάξει, ωραία. Κύριε Καλανταρέη, πάρε την πόρτα και φύγε όταν λέει ότι χτυπάς την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε. Συνεχίζουμε. Πάμε παρακάτω. Ορισμός ορκοτών λογιστών για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2018 της Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης Καβάλας Δημοφαίλεια. Ποιοι είναι οι ορκοτηλογιστές, τους έχετε μπει ή αποφασίζουμε? Αποφασίζουμε να ορίσουμε. Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποιο θέμα σε αυτό. Να οριστούν ορκοτηλογιστές. Ο κ. Ξανθόπουλος θέλετε κάτι? Εγώ αυτό που θέλω να... Σύμφωνα με την εισήγηση λοιπόν πρέπει να ορίσουμε ελεγκτές για τον τακτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων και της έκθεσης πεπραγμένων της Δημοφαίλεια για τη διαχειριστική χρήση μία πρώτου έως 31.12.2018. Διορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με τάρθρο 261 κλπ δύο ελεγκτές. Πρέπει να τους ορίσουμε επομένως. Έχετε κάτι συζητήσεις στη Δημοφαίλεια? Το Δημοτικό Συμβούλιο ορίζει. Λοιπόν να τα αφήσουμε για το επόμενο Συμβούλιο. Γιατί είναι επί συναπτώμενη κατάσταση με τους ορκοτός βουγιστές. Παρακαλούμε να το δούμε στο επόμενο Συμβούλιο να τελειώνουμε. Το έξι θέμα θα πάει και αυτό στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ρεθμό 7 θέμα. Σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου ως Αυτοτελούς Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλλας. Το Λιμενικό Γραφείο έχει ένα χρόνο περίπου που το τρέχουμε με την κυρία Ιωσήφη. Έπρεπε να περιμένουμε την κοίτα η οποία θα κυκλοφορούσε για να μας πει τις οδηγίες πως ακριβώς θα γίνει. Τον τελευταίο καιρό το οργανισμός Λιμένα πέρασε από το διοικητικό του Συμβούλιο το θέμα ότι δεν χρειάζεται το λιμανάκι των σφαγίων, το λιμανάκι των Καλαφατιών και το ορφανό λιμάνι στην Καλαμίτσα και την Καρβάλη φυσικά, στην οποία είχαμε πάει επί τόπου και ακούσαμε τα όνειρα των κατοίκων και απαντάωσε ένα δελτίο τύπου μιας παράταξης που λέει ότι δεν κάναμε τίποτα και όλα τα σχετικά. Αυτό είναι η τελική πράξη μιας δουλειάς η οποία κράτησε ένα χρόνο περίπου. Για τις λεπτομέρειες θα αφήσω την κυρία Ιωσυφίδου να μας ενημερώσει, στις τόσες φορές που κατέβηκε στην Αθήνα και έτρεχε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Υπουργείο Οικονομικών για αυτό το θέμα, για να μπορέσει να προχωρήσει την κατάσταση πρώτον την ομιμοποίηση του λιμενού σκουτοσφαγίων και δεύτερον την ίδρυση του λιμενικού ταμείου. Σας παρακαλώ να αφήσετε την κυρία Ιωσυφίδου να μας τα πει. Στις τόσες φορές που πήγε μια φορά δεν μας πήρε ο μαζί της. Κυρία Ιωσυφίδου, ναι κύριε Μορδοσάκο. Κυρία Ιωσυφίδου, για το λιμανάκι στο Λούσι, έχει έρθει η πληροφορία ότι το έχει νοικιάσει το ξενοδοχείο, αν το ξέρετε. Εγώ δεν το ξέρω. Καταρχήν, αγαπητοί συναδελφοί, σύμφωνα με νόμο που σηφίστηκε το 2017, αλλά και σύμφωνα βασικά με την κοίτα που περιμέναμε να δοθούν οδηγίες για τους όρους και τους προϋποθέσεις που μπορεί να συσταθεί ένα δημοτικό λιμενικό γραφείο, πρέπει και οφείλουμε όλοι, αν θέλουμε πραγματικά την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου της Καβάλλας, να ψηφίσουμε τη δημιουργία για τη σύσταση δημοτικού λιμενικού γραφείου. Σύμφωνα με την κοίτα και με τους οδηγίες και με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και μάλιστα όχι μόνο αυτά που διαβάσαμε σύμφωνα με την κοίτα και με τον νόμο, αλλά και σύμφωνα με οδηγίες που μας έδωσε μέσα από το νομική σύμβουλος του Υπουργείου Ναυτιλίας, έπρεπε να προσέξουμε τις εξής παραμέτρους. Καταρχήν, στο δημοτικό λιμενικό γραφείο μπορούν να μπουν τα λεγόμενα ορφανά λιμανάκια. Δηλαδή ποια λιμανάκια, τα λιμανάκια που βασικά δεν τα διαχειρίζεται ο ΟΛΚ ή δεν τα διαχειρίζεται δημοτικό λιμενικό ταμείο. Ξεκινάμε λοιπόν εδώ με το Δήμο Καβάλλας το ότι δεν έχει δημοτικό λιμενικό ταμείο. Επιπλέον δε ο νόμος και η Αγγίκλειος που έχει βγει προς διευκρίνηση κάνει διευκρίνηση και για δημοτικά λιμανικά ταμεία αν υπάρχουν σε όμορους δήμους. Διότι αν υπήρχε δημοτικό λιμανικό ταμείο σε όμορο δήμο, θα έπρεπε να ζητήσουμε την άδεια, προσέξτε τι θα πω, την άδεια και την έγκριση του οποιοδήποτε όμορους δήμους. Συνάδελφη μια διακοπή με συγχωρείτε κύριε Ασίναλφη. Όποιος ενδιαφέρεται ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος είναι ζωντανά στο Σέντερ αυτή τη στιγμή. Αν έχετε διάθεση να παρακολουθήσετε μπορείτε να μπείτε ή να παρακολουθήσετε. Συνεχίστε κ. Ιωσφύδου. Οπότε, θα έπρεπε λοιπόν να δούμε αν υπάρχουν και όμοροι δήμοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Δήμο Καβάλας δεν υπάρχει όμορος δήμος που να έχει δημοτικό λιμανικό ταμείο. Οφείλουμε λοιπόν εμείς τώρα, διότι όπως σας είπε η δήμαρχος, ένα χρόνο τρέχουμε και ψάχνουμε με Υπουργείο Ναυτιλίας και όχι μόνο και Οικονομικών κτλ. να κάνουμε την κίνηση για να στήσουμε το Δημοτικό Λιμανικό Γραφείο και να εντάξουμε τα ορφανά λιμανάκια. Τα ορφανά λιμάνια στην προκειμένη περίπτωση που μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο Δημοτικό Λιμανικό Γραφείο είναι το λιμανάκι των σφαγίων. Που ήδη έχουμε τρέξει και έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία, είμαστε στο τελικό στάδιο για τη νομιμοποίησή του. Είναι το λιμανάκι της Καρβάλης φυσικά, είναι τα Καλαφατιά και από εκεί και πέρα της Καλαμίτσας. Αυτή την πληροφορία που λέτε πραγματικά για την Καλαμίτσα μας ήρθε σαν πληροφορία, αλλά βάζουμε ένα ερωτηματικό. Με ποια έννοια θα σας πω. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ίστασης του Δημοτικού Λιμανικού Γραφείου, καταρχήν να έχουμε μία υποχρέωση από σήμερα που θα το ψηφίσουμε ως θέμα σε 30 μέρες να ενημερωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας. Και έχουμε δύο χρόνια μετά διορία για να κάνουμε τη διαδικασία των υποδομών, τα οποία στην ουσία πια είναι να γίνει η Χερσαία Ζώνη Λιμένα. Βάζουμε λοιπόν και το λιμανάκι της Καλαμίτσας, διότι τη Χερσαία Ζώνη Λιμένα ποιος θα την κάνει, ακόμα κι αν ένα τμήμα του, όχι όλο, έχει περιέρθει προς ενοικίαση στο οποιοδήποτε τρίτο, εγώ δεν θα κατανομάσω, εμείς δεν πρόκειται να αντιωθούμε αν έχει προηγηθεί μία τέτοια απόφαση. Το θέμα όμως είναι ότι τη διαδικασία για την έγκριση της Χερσαίας Ζώνη Λιμένα, για τη σύσταση μάλλον, δεν μπορεί να την κάνει ο οποιοδήποτε τρίτο, άρα στην ουσία θα το βοηθήσουμε κιόλας τον οποιοδήποτε τρίτο. Και βέβαια επαναλαμβάνω ότι από τη στιγμή που κάνουμε όλη αυτή την προεργασία, θα πρέπει να είμαστε και ο πρώτος δήμος, σε σύγκριση με τους υπολοίπους, που θα κάνουμε το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο, διότι καταλαβαίνετε ότι με τη σύσταση και τη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, θα μπορεί να διευρυνθεί, δηλαδή θα μπορούν να ενταχθούν ενδεχομένως και άλλα λιμανάκια, όχι μόνο του Δήμου Καβάλας, αλλά και άλλων όμορφων δήμων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Παπά, να παίρνετε μαθήματα, προσέξτε με τώρα, ειλικρινά δηλαδή, γιατί αυτή είναι γραμμή και πειθαρχία όλη η υποψήφη δημοτική σύμβουλη του κ. Παπαδόπουλου και αυτοί που έχουν ανακοινωθεί οι μελλοντικοί έχουν στηθεί για να παρακολουθήσουν την ομιλία και γι' αυτό σήμερα απουσιάζουν από τα ΕΔΡΑΝΑ. Και μόλις πληροφορήθηκε η κ. Μπαλτζίδου ότι μιλάει στην τηλεόραση, προφανώς αποχώρησε για να παρακολουθήσει την ομιλία του κ. Παπαδόπουλου. Μήπως ήταν εκτός γραμμής, προφανώς ήταν εκτός γραμμής και ήρθες καταλάθουσι σήμερα. Όλα τα καταλαβαίνω, και ο Μαυρίδης. Αυτό δεν είναι κίνητο ο Μαυρίδης, πού τον βλέπεις. Υποψήφιος ανακοινώθηκε. Πού τον βλέπεις. Τηλεόραση σπίτι. Πάμε συνεχίζουμε παιδιά, συγγνώμη. Τι λέτε λοιπόν για το 7 θέμα, τι λέτε κ. Τσουχανταρίδη. Ναι, κ. Παπά. Ναι. Ναι, κ. Μορτσάγα, ναι. Κ. Ποτόλια, παρακαλώ. Τώρα, πρόεδρε Αφέτα, λες γιατί σας κουρσεύει ο Παπαδόπουλος. Μες παρακαλάμε να τον έχουμε αντίπαλο. Προσευχόμαστε από το που έρθει μέχρι το βράδυ. Ναι, ωραία. Υπάρχουν στους δρόμους, Φεράρι, αυτοκίνητα και Λάντα. Εσείς λέτε είστε με τις Φεράρι φυσικά, αδηλούν ότι οι καπιταλιστές. Εμάς μας στέλνετε στα Λάντα, στα υποβαθμισμένα. Εδώ για το λιμάνι λοιπόν, ενώ έχουμε τη Φεράρι που προχθές την έδωσε η κυβέρνηση στο ξεπού λιμάντης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με την υποπαραχώρηση του λιμάνιού της Καβάλλας και τώρα έρχεστε εσείς με το Λάντα, με τα λιμανάκια δηλαδή που περίσεψαν, να κάνετε παιχνίδι. Όταν το παραχωρούσε η κυβέρνηση το λιμάνι της Καβάλλας, εκεί πέρα δεν κάνατε το παραμικρό, δεν είπατε τίποτε. Και τώρα έρχεστε με αυτόν τον τρόπο να διαχειριστείτε τι από την περιοσία, την τεράστια της Καβάλλας που έχει στο πορελιακό της μέτωπο, κάνετε αυτό το γραφείο για να διαχειριστεί αυτά τα μικρολίμανα. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται κατά την άποψή μας είναι η αναντίωση και διεκδίκηση του συνόλου του παραλιακού μετώπου της Καβάλλας γιατί θα το πάρουν, θα το εκμεταλλευτούν σε βάρος του δήμου, σε βάρος των δημοτών μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τίποτε το θετικό δεν θα φέρουν. Και αυτά που ακούγονται ότι θα ανοίξουν δουλειές και τέτοια είναι παραμύθια και τα ξέρετε πολύ καλά ότι ούτε πολλές δουλειές θα ανοίξουν, ούτε θα πληρώνουν στο δήμο τέλη και φόρους γιατί ακριβώς έτσι έχει νομοθετηθεί η υποπαραχώρηση αυτή η οποία είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με τις παραχωρήσεις που κάνανε οι κακοί. Οι κακοί του δίνανε όλο Μπιτούνικο. Η κυβέρνηση, η σημερινή, δίνει αυτό που γουστάρουν, θα πάρουν δηλαδή τα καλύτερα κομμάτια αυτού του μετώπου. Σε αυτή τη λογική λοιπόν εμείς βάζουμε το ζήτημα ότι ο δήμος του Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να εναντιωθεί σε αυτό το ξεπούλυμα και δεν θα είχαμε αντίρρηση για τη δημιουργία αυτού του γραφείου, αλλά όμως ακριβώς επειδή κάνετε τα στραβά μάτια για να υλοποιεί η κυβέρνηση την αντιλαϊκή της πολιτική δηλώνουμε παρόν. Ευχαριστούμε πολύ. Ξέρετε ότι ο δήμος Καβάλας επανειλημμένα έχει διεκδικήσει το παραλιακό μέτωπο και εξακολουθεί να το διεκδικεί. Αυτό που πωλείται είναι το Φίλιππος Β, το λιμάνι στο οποίο ο δήμος φυσικά δεν μπορεί να αξιώσει κάτι. Εν πάση περιπτώση και ό,τι μένει σε αυτή τη φάση, καλό είναι να μπορούμε να το διαχειριστούμε μη χάσουμε και αυτά. Δεν παίρνουμε και το λιμάνι του Καβάλας. Όλα τα πάντα. Τα διεκδικούμε, κύριε Ποτόλια, σε λίγους μήνες που θα αλλάξουν τα πράγματα, μπορεί να αλλάξουν και όλα. Ρωτήστε για κανέναν άλλον πώς τα καταφέρνει όμως τον Μπελετίδη, παράδειγμα, που μπήκε και το πήρε το λιμάνι και τον βήκαν βέβαια στα δικαστήρια. Πάτε κι εσείς στα δικαστήρια. Και τον πήχαν και στη φυλακή αύριο. Κύριε Ξανθόπουλε, εντάξει, αρκετά το ξεφύγαμε. Κύριε Πρόεδρε, έχω υπόψη μου δήλωση του... Παρακαλώ, κύριος Ξανθόπουλε, σε εκτωλώ. Έχω υπόψη μου δήλωση του Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, του κυρίου Παπαδημούλη, σχετικά με την παραχώρηση του ημίσεως του λιμάνιου Καβάλας και της Αγωνίκης στο κρατίδιο των σκοπίων. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε και μια δημοτική ή διαδημοτική, ας πούμε, τέτοιου είδους κολεγιά, να το πω έτσι. Συνεργασία σε επίπεδο... Λέω, δεν ξέρω. Αδελοφοποίηση και τέτοια πράγματα. Αχου προτείνεται και μάλιστα για λόγους ανάπτυξης... Όσο είμαστε εμείς εδώ, αυτή η σημεία θα είναι και πάνω. Εάν, λοιπόν, τα συγκεκριμένα λιμανά και τα τέσσερα τα σώσαμε και το Δήμο Καβάλας, δεν υπάρχει περίπτωση να τα μοιραστούμε με κανέναν, εγώ είμαι επέραφτης στις συγκυσίες. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κυσανθόπουλο. Πάμε στο υπαρρυθμό οκτώ θέμα. Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρεια, Δήμος Επιμελητήριο Δημοφέλεια. 8 Καβάλα RC Show 2019 και ορισμός εκπροσώπου με τον αναπληρωματικό του Συνεπιτροπή Παρακολούθησης. Ο κ. Στουλκίδης θέλετε να πείτε κάτι. Είναι η Προγραμματική Σύμβαση του RC Show, όπως ξέρετε απλά, επειδή η Προγραμματική Σύμβαση, όπως ξέρετε, πρέπει να είναι από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, είναι η γνωστή Προγραμματική Σύμβαση για το αεροπορικό μας show, το ξεχωριστό αυτό show που κάνουμε κάθε καλοκαίρι και, νομίζω, ένα από τα πιο ξεχωριστά πράγματα που κάνουμε στην Καβάλα. Στην φετινή Σύμβαση, οι αλλαγές είναι εξής. Δεν υπάρχει το παγκέο που υπήρχε πέρσι, δεν θα γίνουν εκεί επιδείξεις, οπότε υπάρχουν η Περιφέρεια, ο Δήμος Καβάλας, η Δημοφέλεια εν τέλει, αλλά ο Δήμος Καβάλας και το Επιμελητήριο. Το συνολικό κόστος είναι 114.000 ευρώ φέτος, 28.000 ευρώ θα δαπανήσει η Περιφέρεια, σε συγκεκριμένες δαπάνες που μπορείτε να τις δείτε μέσα στην εισήγηση, 80.000 ευρώ θα δώσει ο Δήμος Καβάλας και 6.000 ευρώ το Επιμελητήριο Καβάλας. Όλα αυτά αναλύονται μέσα αναδαπάνει. Η Δημοφέλεια δε ορίζεται ως φορέας διαχείρισης, ας το πω έτσι, για τα 86 από αυτά τα χιλιάρικα που σας είπα, για λόγους διαχειριστικούς πιο πολύ, παρά για κάτι άλλο, δηλαδή του Δήμου το κόστος και του Επιμελητήριου, θα τα διαχειριστεί τις δαπάνες, δηλαδή η Δημοφέλεια. Αυτό είναι το πέραγμα της προγραμματικής σύμβασης, τα υπόλοιπα είναι όπως τα γνωρίζετε για το HSO. Ποιος είναι ο υπεύθυνος ορισμός εκπροσώπου και αναπληρωγωτής του κ. Τουλκίδη. Να βάλουμε τους εκπροσώπους που ήταν και πέρυσι στην Επιτροπή Παρακολούδηση. Οι δήμαρχους τακτικό μέλος και... Όχι, ο ορισμός... Πέρυσι ποιοι ήταν. Θα δούμε, τέλος πάντων. Αυτοί που ήταν και πέρυσι υπομέρους. Τι λέτε, ναι, κύριε Παπά. Κύριε Μουρτασάγα. Εμείς δεν έχουμε αλλάξει άποψη, κύριε Πρόεδρε, για τον εξής και μόνο απλό λόγο. Όλα αυτά τα χρόνια είναι η έβδομη ή η όβδοη φορά που γίνεται η συγκεκριμένη διοργάνωση, επιτυχημένη, όβδοη φορά, επιτυχημένη, σίγουρα κατεβάζει τον κόσμο κάτω, τον καβαλιώτικος. Εγώ θα ήθελα, εγώ εμείς, σαν παράταξη, θα θέλαμε να δούμε αν υπάρχει κάποια καταγραφή από άλλες περιοχές που έχουν έρθει, πόσοι έχουν έρθει. Επίσης έχουμε ξαναπεί ότι εδώ βοηθιέται συγκεκριμένος χώρος της πόλης και συγκεκριμένοι επαγγελματίες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, αυτό το σοου να γίνεται και με χορηγίες από κάποιων επαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες δεν ήρθαν ούτε και φέτος. Λέμε, οπωσδήποτε είναι αναγκαία η ύπαρξη τέτοιων διοργανώσεων για την πόλη μας προς τα έξω, για την εξωστρέφεια. Είμαστε αντίθετοι όμως στο ότι οι μόνοι που βάζουν χρήματα είναι ο δήμος δημότησης Καβάλας. Γι' αυτό και μόνο το λόγο είμαστε αντίθετοι. Ναι, κύριε Τολογίδη, παρακαλώ. Θα ήθελα να διευκρινήσω γιατί είναι άδικο για τους επιχειρηματίες της περιοχής. Υπάρχουν χωρηγίες, το ξέρω από πρώτη χέρια, όπως καταλαβαίνετε. Υπάρχουν χωρηγίες από τους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίες ανακοινώνονται και στην ιστοσελίδα του RC Show και ανακοινώνονται και σαν ευχαριστίες αργότερα. Τώρα αν θα έπρεπε να είναι περισσότερες ή όχι, μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά το λέω υπό την έννοια για να μην αδικήσουμε επιχειρηματίες οι οποίοι προσφέρουν στο RC Show ποσά τα οποία μπορούν. Προφανώς δεν μιλάμε για πενταψήφια νούμερα. Ο κ. Ποτόριας, παρακαλώ. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση, κ. Πρόεδρε, στο να γίνονται εκδηλώσεις τέτοιες, οι οποίες θα απευθύνονται στους δημόντες της Καβάλλας και θα τους κάνουν να σκάει λίγο το χυλάκι τους σχετικά με αυτά που βιώνουν. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συμφωνούμε που εντάσσεται όλες αυτές οι δραστηριότητες, που υπάρχουν και έχουν ανάγκη οι καβαλιότες να γίνονται, πολιτιστικές, αρχιτικές κλπ, που βρίσκονται σε μία στρευλή τουριστική ανάπτυξη, η οποία ωφελεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα μεγάλων ξενοδιακών ομίλων, μεγάλων τουριστικών γραφείων και πάνω σε αυτή τη λογική λοιπόν λέμε όχι, όχι γιατί δεν θέλουμε να γίνονται εκδηλώσεις, όπως είπα και πριν, για να σκάει το χυλάκι των καβαλιωτών. Ψηφίζουμε όχι. Ευχαριστούμε, κ. Ξανθόπουλος. Ναι, κ. Πρόεδρε. Ναι, κ. Ξανθόπουλος, ευχαριστούμε. Θα σας ξεναγείσω με τη μονομάρτυρα εδώ με κάτω. Το υπαριθμό 9 θέμα αποσύρεται για το επόμενο, το 10 εξειδίκευση πίστοσης για την επιχωρήγηση αθλητικών συλλόγων και σωματίων. Στο επόμενο θα το κάνουμε κ. Αδημαρχή. Ο κ. Φιλόσοβου έχει το λόγο. Κ. Πρόεδρε, κ. Στυνάδελφη. Παρακαλώ, έχω δώσει το λόγο στον κ. Φιλόσοβου. Στο υπαριθμό 10. Λοιπόν, κ. Στυνάδελφη, όπως προείπε και ο κ. Στυνάδελφος, ο κ. Καλλανταρίδης. Βούληση της Διοίκησης, η οποία είχε ήδη προαναγγελθεί από την κυρία Δήμαρχο και στην έτοσα των Δημοτικού Συμβουλίου, κατά το περασμένο έτος, είναι ο δ. Καβάλας σταδιακά να προχωρεί σε ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο να επιχωρηγεί αθλητικούς πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, όπως δηλαδή ακριβώς προφλέπεται, και οι κείμενες διατάξεις έχουν τις ρίζες τους το παρελθόν, από το 2006, το Καποδίστρια, με τον Καλλικράτη και τώρα με τον Κλισθένη. Άρα, λοιπόν, στα πλαίσια αυτής της υλοποίησης θα υποβάλλονται αιτήσεις από τα αντίστοιχα σωματεία. Εδώ θέλω λίγο να διευκρινίσω κάτι για να μην υπάρχει καμία παρανόηση. Ένας λόγος που δεν το είχαμε κάνει πιο μπροστά, είναι δυστυχώς, τώρα ελπίζω να τα καταφέρουν, πάρα πολλοί αθλητικοί σύλλογοι και πολιτιστικοί σωματεία δεν είχαν τη δυνατότητα να προσκομίσουν ή να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να επιχωρηγηθούν. Διότι η νομοθεσία ναι με δίνει τη δυνατότητα αυτή, πλην όμως θέτει μια σειρά περιορισμών και απαιτήσεων, τις οποίες θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι. Έτσι, λοιπόν, έχει υποβληθεί το πρώτο αίτημα, αφορά τον ερασιτέχνη ΑΟΚ. Και όταν λέμε ερασιτέχνης ΑΟΚ, εννοούμε όλα τα τμήματα τα οποία έχει, σε όλα τα αθλήματα τα οποία συμμετέχει, με τα τμήματα των υποδομών του παραλίλως και αφορά ένα σχέδιο δράσεων που έχουν να κάνουν για τη συγκεκριμένη χρονιά. Αυτός, λοιπόν, είναι ακριβώς ο λόγος. Καταλαβαίνετε ότι θα ακολουθήσουν στην πορεία αφού θα γίνει μια ενημέρωση πιο αναλυτική τώρα που τελειώνουν σιγά-σιγά και οι υποχρεώσεις των σωματίων προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να δουν τι θέλουν, να δουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις και να προσπαθήσουν να τις πληρούν στο μέλλον, προκειμένου να προχωρήσουμε σταδιακά σε όλους αυτούς τους συλλόγους, παράλληλα όμως δεν θα συμμετέχουμε, όπως ακριβώς είπε ο κ. Καλανταρίδης, σε διάφορα άλλα αιτήματα τα οποία θα υποβάλουν και τα οποία ήθιστε να έρχονται την τελευταία στιγμή, ακόμα και δυο-τρεις μέρες πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτός εξάλλου είναι ένας από τους λόγους που το θέμα τον εκδηλώσουν το περιβόητο και η εισήγηση, το οποίο πολύ σωστά κάποιοι συνάλφοι θέτουν εδώ και ο κ. Ξανθόπουλος και ο κ. Βέρος, τώρα αναφέρω ενδεικτικά, είναι όμως κάτι το οποίο μας υπερβαίνει διότι πολλά αιτήματα υποβάλλουν τη τελευταία στιγμή. Άρα λοιπόν δεν θα υπάρχει και το ένα και το άλλο, επιχωρίγηση, να διαθέτουν τα χρήματα για τις δράσεις που προβλέπετε και από εκεί και πέρα ο Δήμος Καβάλλας θα κάνει τις διοργανώσεις της μεγάλες, της αθλητικές ή της πολιτιστικές ή της κοινωνικές ως κύριος φορέας και θα στηρίζει κάποιες οι οποίες είναι θεσμοί και δεν μπορεί να μην το κάνει. Άρα λοιπόν καλούμαστε σήμερα να αρχίσουμε την υλοποίηση κάτι του οποίου είχαμε εξαγγείλει και το οποίο θα έχει συνέχεια σε όλους χωρίς διακρίσεις και πάντοτε σήμερα σύμφωνα με τα ποσά που επιτρέπεται να δίνουμε και τις προϋποθέσεις του νόμου. Αυτά είχα να πω. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση, πολύ ευχαρίστως να απαντήσω. Ευχαριστώ πολύ. Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Το συγκεκριμένο θέμα, για να επανέλθω στην ενημέρωση που έκανα, γιατί το διαβάσαμε και αυτό, ότι λόγω του ελλήματος του Δήμου δεν υπάρχουν λεφτά και άρα δεν θα χρηματοδοτηθεί ο ΑΟΚ ή δεν ξέρω τι. Η καλύτερη απάντηση λοιπόν είναι αυτή. Γι' αυτό είπα αυτά τα οποία είπα στην αρχή. Όλα έχουν τον λόγο τους. Παρακαλώ, αν υπάρχει κάποια ερώτηση να διευκληνήσω, με χαρά. Λοιπόν, ευχαριστούμε. Σημειωτέω ότι για το υπογραφό συζήτηση θέμα, υπόθεση πηγαίνει στο ερεστιχνικό σωματίο, έτσι, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Αυτό καταγράφεται για όλα τα τμήματα του σωματίου. Ναι, κύριε Ξανθόπουλε. Θέλω να φιλήσω στο σώμα ότι πριν από δύο συναιδριά, εισα να θυμάμαι καλά, είχα ρωτήσει κάτι. Και αυτό το κάτι είχε να κάνει με αυτό που ο κύριος Αντιδήμαρχος ανέπτυξε σχετικά, δηλαδή, με το αν σχολή χώρου τότε, η οποία ζήτησε και πήρε χρηματοδότηση από τον Δήμο, ως άλλα σωματεία, έχουν τα έγγραφα τα νοημοκρατικά που πρέπει. Και τι σημαίνει αυτό? Καταστατικό, κέντρα εισφραγίδα, φορολογική δηλώση, φορολογική νημερότητα και ό,τι απαιτεί ο νόμος. Και η απάντηση που πήρα τότε, αν θυμάστε, ήταν ότι, ξέρετε, είχα μια αίτηση, υπέβαλαν αίτηση. Εκεί αυτό τι λέει, επειδή κάποιος που βάλει μια αίτηση θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τον Δήμο? Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο είχα καταψηφίσει, κύριε Πρόεδρε, τότε, τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Γιατί η απάντηση που πήρα δεν ήταν επαρκής. Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, σαφέστατα... Α, δεν ψηφίζουμε, συγγνώμη. Δεν ψηφίζουμε έτσι, δεν είναι, κύριε Πρόεδρε. Επειδή, λοιπόν, είναι προς την κατεύθυνση, την οποία τότε ρώτησα, το θέμα αυτό, γι' αυτό και θα συμμετέχουμε. Κύριε Ξανθόπουλε, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, πολύ σωστά είχατε ρωτήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Να διευκρινίσουμε, όμως, κάτι. Αυτό το οποίο είχε γίνει τότε και το οποίο θύξατε, αφορούσε τη συμμετοχή του Δήμου σε μία συγκεκριμένη δράση. Δεν αφορούσε επιχωρήγηση. Επιχωρήγηση είναι αυτό το οποίο ψηφίζουμε τώρα. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει... Είναι αυστηρός ο νόμος, διότι αλλιώς δεν θα εγκριθεί το ένταλμα πληρωμής. Άμα κι αυτό, αν δεν υποβληθούν τα αιτήματα, δεν μπορεί να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση. Το διευκρινίζω αυτό, το είχατε πει σωστά, αλλά είναι λίγο διαφορετικά αυτό. Λοιπόν, επί της ψηφοφορίας είπατε, κύριε Τσαχαταρίδη, ναι ο κύριος Παπάς, ναι ο κύριος Μορτασάγας. Προφανώς είμαστε και θετικοί στην ισήγηση, απλά μια παράκτηση... Παρακαλώ, κύριε Τσαχαταρίδη. Παρακαλώ, κύριε Τσαχαταρίδη. Όλα εκεί δεν εμπλεκόμαστε εμείς. Δεν μπορούμε να τους πούμε... Αν φέρουν τα δικαιολογητικά σωστά, το πλάνο δράσεων και οργανώσεων, εγκρίνεται. Δεν μπορούμε να πούμε, δώσε εκεί, μη δίνεις εκεί. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Λοιπόν, τι λέτε? Ο κύριος Μορτασάγας είπε, ναι ο κύριος Ποτόριας, παρακαλώ. Λέω, ναι κύριε Πρόεδρε και έτσι έπρεπε και πρέπει να γίνει. Ωστόσο, όμως, εδώ πρέπει να δούμε ένα ζήτημα και ένα σοβαρό θέμα... που έχει σχέση με τον αθλητισμό και το Υπουργείο Αθλητισμού... το οποίο χαρίζει δισεκατομμύρια σε ανεκδίγητους παράγοντες... υποτίθεται μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, τους κάνει γήπεδα κλπ. Ενώ τώρα οι ομάδες ιεραστεχνικές και εδώ στην πόλη μας φυτοζωούν... με ελάχιστα χρήματα και αναγκάζονται οι γονείς να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους... προκειμένου να αθληθούν τα παιδιά τους. Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη και φυσικά συμφωνούμε να δουθούν αυτά τα χρήματα ακόμα... κι αν είναι προεγλογικά δεν έχει σημασία, αλλά όμως πρέπει να συνεχιστεί... και κυρίως όμως αυτό που χρειάζεται από όλους αυτούς που εμπλέγονται με το ζήτημα αυτό... είναι να πιεστεί η κυβέρνηση, να πιεστεί η κεντρική εξουσία... ώστε να επιχωρηγεί αδράτους δήμους, ώστε να μπορούν να παίζουν ένα πραγματικά θετικό ρόλο... στην κατέθεση αυτή της ενίσχυσης των ερευνητικών συλλόγων... και όχι μονάχα ενίσχυση του ποδοσφαίρου με τη σαπίλα αυτή που κυριαρχεί στον τόπο μας. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτώλια, ο κ. Ξανθόπουλος εις το λόγο. Αφού υπάρχει νοημότητα κ. Πρόεδρε, λοιπόν, φυσικά ναι. Μέσα στο μυαλό μου είστε κ. Ξανθόπουλος, ευχαριστώ. Το υπαριθμό 11, τροποποίηση ημερομηνίας έναρξης και λήξης σαραδευτικής περίοδος 2019. Γιατί πιάσανε βροχές και πάμε πιο πίσω, τι έγινε. Α, δεν σκέφτηκα. Τι έγινε, οι ημερομηνίες να καταγραφούν. 15 Μαΐου, μέχρι 15 Οκτωβρίου. Το 12.13, στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2023. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου 2021. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων περίοδου. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων. Στρατηγικός προγραμματισμός προσήψεων.