Ο Κώστας Τζιούμης παρουσίασε τον τρόπο χρήσης του απινιδωτή στο ΔΑΚ Τρίπολης (Δήμος Τρίπολης Official, 2022)
: Βροσκόμαστε στο γυμναστήριο της Δρύπολης, όπου σε λίγο θα ξεκινήσει αυτή η παρουσίαση της χρήσης του ΑΠΜΤ. Σε αυτές τις εποχές που όλοι έχουμε δει πόσο δύσκολα περνάμε στο κομμάτι της υγείας και πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι χαρά, είναι ζωή, ενώνει κόσμους και λαούς, νομίζω ότι το σημαντικό κόσμο που τον αγαπώ είναι η υγεία. Συνεργασιά λοιπόν με τον νομικό πρόσωπο, και θέλω να ευχαριστήσω τους αφραγιούς του δημόσια και τον κ. Κούρο και τον κ. Στεφάνο Χαζόπουλ, αλλά δώσω κυρίως τον δήμαθό μας, τον κ. Ροτζούμη, ο οποίος είναι και ιατρός καρδιολόγος στο επάγγελμα και δέχτηκε να είναι εδώ μαζί μας σήμερα και να δείξει τη λειτουργία, τη χρήση του ΑΠΜΤ. Βέβαιος θα θέσουμε και όλες τις ομάδες του ΜΠΑΣ και τα άλλα και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται στα Σανατοσοματία στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο και δείχνουν την ευαισθησία και το απαραίτητο ενδιαφέρον. Καλησπέρα και από εμένα. Ευχαριστώ και τον νομικό πρόσωπο για την πρωτοβουλία και την Εκασκενώπη και τον Σταύρο Κουκάκη. Όπως είπε θα δείξουμε πώς λειτουργεί ο ΑΠΜΙΔΩΤΗς. Τώρα για να καταλάβουμε έτσι λίγο και οι ακροατές μας, οι τηλεθεατές που παρακολουθούν, ο ΑΠΜΙΔΩΤΗς είναι ένα μηχάνημα, το οποίο πραγματικά σε μια στιγμή που ένας αθλητής, που το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει, ή ένας φύλακτος που βρίσκεται στο γύρο, πάθει ένα πρόβλημα καρδιακής ανακοπής, αν υπάρχει εδώ κάποιος άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το μηχάνημα, μπορεί να το σώσει στη ζωή. Το καταλαβαίνω λοιπόν πόσο σημαντικό, γιατί μπορεί να χαθεί ένας νέος άνθρωπος, ένας αθλητής, ή ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας που είναι θεατής, και να μπορεί με μια απλή κίνηση, με ένα απλό μηχάνημα, όπως θα το δείτε, σύγχρονη στιγμολογίας μηχάνημα, αλλά απλώς στη χρήση, όπως θα δείξουμε σε λίγο, πραγματικά να σωθεί μια ζωή. Για να ξεκαθαρίσουμε ότι η χρήση του ΑΠΜΙΔΩΤΗ μπορεί να γίνει, όχι πρωτοκρατικά από γιατρό ή από νοσηλετή, μπορεί να γίνει από τον οποιοδήποτε βρίσκεται εδώ, εκείνη τη στιγμή που θα συμβεί και μακάρι να μην συμβεί ποτέ το δυσάρεστο γεγονός της παιδιακής ανακοπής, μπορεί να γίνει από τον οποιοδήποτε βρίσκεται εδώ, αρκεί αυτός να έχει πάρει μία μικρή εκπαίδευση για το πώς λειτουργεί το μηχάνημα. Το μηχάνημα όπως θα δείτε σε λίγο θα δείξει και εγώ σαν γιατρός έτσι, αλλά κυρίως ο διασώστος που είναι εδώ τον εθνό σταυρό, είναι πολύ απλό στη χρήση του, πολύ ασφαλές, δεν μπορεί να κάνει ζημιά στον άνθρωπο, στον ασθενή, μπορεί να του σώσει στη ζωή αλλά δεν μπορεί να του κάνει ζημιά, γιατί μερικοί φοβούνται ότι αν το χρησιμοποιήσουν το μηχάνημα και πάθει κάτι ασθενής, δεν θα πάθει κάποιος κάτι από το μηχάνημα. Είναι πολύ απλό λοιπόν στη χρήση του και μπορεί να σώσει στη ζωή. Είναι βασικό σε απειδικούς χώρους ή σε χώρους όπου υπάρχει συγκέντρο συγκροτησμός του πολιτισμού να υπάρχουν τέτοια μηχάνημα. Όπως έχουμε πει κάθε φορά στο Δημαρχείο, εμείς είμαστε στην διαργασία της προμήθειας, νομίζω ότι στις επόμενες μέρες θα έρθουν περίπου 7-8 απειγητοτές που θα τοποθετούν στα κεντρικά σημεία της πόλης και των μεγάλων χωριών. Υπάρχουν διάμορες στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, στην πλατεία Πετρινού, εδώ υπάρχει στο εξωτερικό χώρο του Στίβου. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια συνεργασία του Δήμου με το ΕΚΑΒ, όπου το ΕΚΑΒ κάνει μαθήματα, και το λέμε μαθήματα για να μην ανησυχήσουν κάποιοι μαθήματα μιας δυο ώρων, όπου μπορεί ο καθένας να μάθει τη χρήση του απειγητοτήτων. Θα συγχυστούσα, λοιπόν, θα παρακαλούσα τους λόγους να αγορήσουν κάποιον άνθρωπο τους, είτε τον προπονήτη, είτε κάποιον που είναι συνέχεια εδώ, όταν γίνονται οι προπονήσεις ή αγώνες των ομάδων, να εκπαιρευτεί σε συνεργασία με το Δήμου και με το ΕΚΑΒ, να εκπαιρευτεί στη χρήση του μηχανήματος, να έχει τη δυνατότητα, δηλαδή όταν θα συμβεί κάποιο γεγονός, να μπορεί να πάρει το μηχανήμα που θα βρίσκεται πάντα εδώ, να το χρησιμοποιήσει και να σώσει μια ζωή. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι, γιατί σημαίνει σώζεις μια ζωή, που αλλιώς αν δεν παρέμβεις αμέσως, τη στιγμή που γίνεται το επεισόδιο, θα χαθεί ένας νέος άνθρωπος που είναι ένας μεγαλύτερος άνθρωπος. Άρα, εμείς, σαν δήμοστηρίζουμε στις Ιστοκοβουλίες, και γι' αυτό, να δώσω τα συγχαρτηριά μου και στον νομικό πρόσωπο, στον κύριο Χατζόπουλο και στον κύριο Κούρο, που διοργάνουν αυτή την εκδήλωση, ακριβώς για να εμπεριστοποιηθούν οι σύλλογοι, και να έχουν σε επαφή με το ΕΚΑΒ και με το Δήμο, να εκπαιρευτούν κανονικά για τη χρήση αυτού του μηχανήματος. Δηλαδή, έχουνε εφοδιαστεί τα σχολεία με το σχεδιμένο μηχανήμα? Εντάξει, τα σχολεία δεν έχουνε. Είπαμε, σε αυτή τη φάση, έχουμε κάνει προμήθεια 7 πνηγωτών, που θα τοποθετούν σε κεντρικά σημεία της πόλης μας. Ακολούθως, θα προσπαθήσουμε και στα σχολεία να προμητευτούμε ένα πνηγωτό, για να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εκεί. Σήμερα, είναι μια συγκέντρωση που κάναμε, όπως είπε και ο Δήμαρχος, και την είχαμε αποφασίσει από πολύ καιρό, και με το Κουκάκι και με το Καντζόπουλο, το Στέφανο, και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμη και θα τη δούμε και στη πορεία που θα γίνει αυτή η εκπαίδευση από τον Δήμαρχο, διαθρός. Και νομίζω ότι, πράγματι, αυτά που είπε ο Δήμαρχος, ήταν μέσα στις προβλήματα μας από την αρχή, επιτέλους έγινε σήμερα αυτή η σύσκεψη εδώ πέρα και η παρουσίαση από τον Δήμαρχο, που θα γίνει και νομίζω θα ωφελήσει όλους μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ και το Κουκάκι και το Στάδρο, ο οποίος είναι πάντοτε στο νομικό πρόσωπο δίπλα μας, και τον ευχαριστώ όχι μόνο σήμερα σαν συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και τον Σέφανο Κατζόπουλο, ο οποίος πράγματι βοηθά στο νομικό πρόσωπο και είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Και νομίζω ότι αυτές οι συνεργασίες είναι πάντοτε καλές και έχουν καλά αποτελέσματα πάντοτε. Ευχαριστώ. Συμβουλευμένη περίπτωση του βράση του Κάλυμα. Πέραν τους αγωνιστικούς χώρους, πάντοτε υπάρχει στον αγώνα γιατρός. Ή αν δεν υπάρχει γιατρός υπάρχει επιστοποιημένος υγείας που αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δεν είναι διασώσεις, δεν είναι το νευρό σταυρό. Αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τη χρήση των μηχανημάτων. Θέλω να τον ενείς όμως ότι τη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει σήμερα, θέλουμε και οι προπονητές και κάποιοι παράγοντες να γνωρίζουν λίγο τη χρήση για την πυλιατρία. Είτε οι διασώστες, στις περιτώσεις που χρειάζεται κάποιος άνθρωπος βοήθεια, δηλαδή στον αγωνιστικό χώρο όπου μπορεί να χρειαστεί να γίνει λεγόνια να ζωονοποιήσει. Εκτός από το γιατρό, πολλές φορές χρειάζεται και βοήθεια. Οπότε θέλουμε αυτούς τους ανθρώπους να γνωρίζουν και την ανάγνυψη πώς γίνεται. Αλλά στον τελικοί περίπτωση θέλουμε να προηγουδωθεί γιατί ο γιατρός χρειάζεται κάποια χέρια, κάποιους άλλους ανθρώπους να τον βοηθήσουν για να σώσουν μια ζωή. Ο στόχος στη συγκεκριμένη ημέρα είναι να έχουν μία πρώτη επαφή με τον απεινιδωτή και γενικότερα με αυτά τα προβλήματα και στην πορεία να κάνουν και την κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν έτσι ούτως προβλήματα. Από τα άλλη μεριά για μία ερώτηση που κάνουμε για τα σχολεία θα δούμε τα πόστιου που υπάρχουν και βέβαια να προσπαθήσουμε να υποδιάσουμε τα σχολεία με αυτά τα μηχανήματα. Βέβαια δεν είναι μόνο τα μηχανήματα να γίνει την κατάλληλη εκπαίδευση γιατί τα μηχανήματα είναι καλά, να πρέπει να υπάρχουν και οι άνθρωποι να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Θα το δώσουμε και μία γρήγορη σε live-throttle για να δείτε πώς θα δεχθεί το χρονόκονο στον κορίτσι. Αυτό να σιγάρει δεν βλέπει κανείς κάτω. Βοήθεια, βοήθεια! Είσαι καλά, είσαι καλά! Αυτό είναι μασικό, παιδιά! Ρωτάμε δυνατά για να... γιατί αν έχετε φτήσει και απαντήσει δεν πάμε σε αυτό το τέσσερα. Ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, πέντε, οχτώ, εννέα, δέκα, εκατόν εξήντα έξι. Ναι, γεια σας, ονομάζομαι Γούλγαρης Γιούργος, το τηλέφωνο μου είναι 663-55-6-54. Βρίσκομαι στο κλειστό εκείπεδο μπάσκετ στο κλειστό δεστάδιο της Τρίβωνης. Έχω ένα θύμα το οποίο δεν έχει αναπνοή, δεν έχει αισθήσεις και ξεκινάω κατευθυντική αναζωγόνιση. Επίσης να σας ενημερώσω ότι υπάρχει δίπλα μου αυτό μόνο στους παιδιτσίες. Σας ευχαριστώ πολύ. Κλείνουνε το τηλέφωνο. Παρακαλώ απόμακρυθείτε μην πλησιάσει κανείς. Παρακαλώ απόμακρυθείτε θα δώσα ρεύμα μην πλησιάσει κανείς. Παρακαλώ απόμακρυθείτε μην πλησιάσει κανείς. Παρακαλώ απόμακρυθείτε μην πλησιάσει κανείς. Παρακαλώ απόμακρυθείτε μην πλησιάσει κανείς.