Διαλέξη 9 / Διάλεξη 9 / σύντομη περιγραφή - Ακριβός Περικλής (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
σύντομη περιγραφή: Η διάδυση οξέων ή βάσεων στο νερό είναι μια διαδικασία εξόθερου. Καλό είναι η παρατήρηση του εξόθερου αυτού του φαινομένου να γίνει από τον διδάσκοντα ή από την επίλυψη του διδάσκοντα για να μην κινηδηνεύσουν οι θηδητές. Καλό είναι η παρατήρηση του εξόθερου αυτού του φαινομένου να γίνει από τον διδάσκοντα ή από την επίλυψη του διδάσκοντα για να μην κινηδηνεύσουν οι θηδητές. Κατ' αρχήν θα δοκιμάσουμε να μετρήσουμε τη θερμοκρασία μιας ποσότητας νερού για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Θερμοκρασία είναι έντοια καθοδοχημακελσία. Τώρα θα προσθέσω μερικά κομμάτια στεραίο καυστικό νάτριο. Και εγώ λίγο πυκνό θεϊκόξι. Στο καυστικό νάτριο θα χρειαστεί και η υγεία ανάτευση. Η μετρηθή κοιτάει στους 28 βαθμούς καλσίου και μεγάλο. Αυτό σημαίνει ότι η διάρκεια του πυκνού θεϊκού ξέρεις το μεγάλο είναι ένα εξόθερο κομμάτι. Και παρατηρούμε συμβαίνει και στο καυστικό νάτριο. Άρα και η διάλυση του καυστικού νάτριου στο νερό είναι εξόθερη. Φυσικά αν δεν έχουμε διαθέσιμο θερμόμετρο, η παρατρέψη μπορεί να γίνει εμπειρικά και ποιοτικά. Μπορούμε να εγκαλέσουμε κάποιον μαθητή να πλούσει το ποτήρι προηγουμένως. Και μετά αφού είχαμε την διάλυση του σώματος μπορούμε να διαλύσουμε. Θα είναι σαφές ότι η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη. Δεν μπορούμε να μάθουμε ότι είναι 20% ή 28% ή κάτι τέτοιο. Μέσα στο νερό. Η θερμοκρασία έχει φτάσει στους εννιά βαθμούς και αλθίβου. Άρα βλέπουμε ότι μειώνεται. Απομένως η βιάρεση του χωριού καμονίου στα νερά είναι εντάφερος.