2017-02-22 Περιφερειακό Συμβούλιο live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ να περάσουμε στις θέσεις μας. Παρακαλώ να περάσουμε στις θέσεις μας. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ να περάσουμε στις θέσεις μας. Παρακαλώ να περάσουμε στις θέσεις μας. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ, περάσετε στις θέσεις σας. Παρακαλώ, περάσετε στις θέσεις σας. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ κύριε Κοιωσέ Θα μας κάνετε την τιμή και τη χαρά να... Παρακαλώ να πάρω με τις θέσεις μας. Κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητές συναδέλφεις σας και συνάδελφοι, αγαπητές φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζω στη Συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, μπορούμε να πάρουμε τις θέσεις μας. Παρακαλώ, μπορούμε να πάρουμε τις θέσεις μας. Παρακαλώ, κύριε Καναβέμ. Παρακαλώ, μπορούμε να πάρουμε τις θέσεις μας. Παρακαλώ. Στο σημείο αυτό, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Εντάξει. Πολύ σύντομα επί γραμματικά, πριν ξεκινήσουμε τη Συνεδρία. Κύριε Πρόεδρε, η αλήθεια είναι ότι ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε εδώ μέσα και το σηκώσαμε συγκεκριμένοι άνθρωποι και είπαμε, δημιούργηθηκε ένα μίζο θέμα. Ενώ η συζήτηση έγινε εδώ, εγώ, η μήνη συναπευθύνεται σε έναν άνθρωπο που το σχολίασε, το βάζουν ως θέμα, πάρτε θέση. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, εντάξει, εντάξει, εντάξει, ηρεμήστε, εντάξει, κύριε Κεχαγιά, κύριε Κεχαγιά, εντάξει, εντάξει κύριε Κεχαγιά, αφήστε το, εντάξει. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, τελείωσε, παρακαλώ, παρακαλώ, κύριε Σβόλη, κύριε Σβόλη, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, κύριε Σβόλη, νομίζω, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, πριν προχωρήσουμε θέλω τη συμματοχή όλων και την κατανόηση όλων, είναι ένα περιφερειακό συμβούλιο με πολλά θέματα, τα περισσότερα από αυτά είναι διαδικαστικά, ήδη έχει γίνει προεργασία και θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα τα προσεγγίσουμε με αντίστοιχη ευαισθησία και ιδιαιτερότητα. Είναι και επικύλα τα θέματα. Θέλω να χαιρετήσω τους κυρίους κυρίους δημάρχους που τιμούν σήμερα τη συνεδρία του περιφερειακού συμβουλίου, τον κ. Ιωαννίδη δήμαρχο Κοζάνης και τον κ. Πασχαλίδη δήμαρχο Πρεσπόν. Θέλω επίσης να χαιρετήσω τον πρόεδρο του ΤΕ Δυτικής Μακεδονίας, τον κ. Μαυροματίδη, τον γενικό διευθυντή της ΣΑΝΚΟ, τον κ. Αμανατίδη. Θέλω να χαιρετήσω και την κυρία Ουζουνίδου, πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σαφώς στις ευχαριστίες συμπεριλαμβάνονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που βρίσκονται ανάμεσά μας και βέβαια το μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον απόδειμο ελληνισμό ο οποίος μας παρακολουθεί διαδικτυακά όπου γης. Ξεκινώντας, χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά τον κ. Χατζίδη Νικόλαο, το νέο μέλος του περιφερειακού συμβουλίου σε αντικατάσταση του κ. Μομουλίδη. Ο κ. Χατζίδης Νικόλαος είναι παντρεμένος, έχει δύο αγόρια. Από το 1996 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των οικονομικών λογιστικής και το 2006 στον τομέα της αισθίασης. Καλώς ορίσατε, σιδηροκέφαλος κ. Χατζίδη. Ο λόγος εσάς αν θέλετε να πείτε κάτι και στη συνέχεια στους επικεφαλείς και στον κ. Περιφεριάρχη και αν θέλει κάποιος να πει. Ευχαριστώ πρόεδρε για την προσφώνηση και για το καλώς όρισμα. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω καθήκο τα Περιφερειακού Συμβούλου και πιστεύω με την συνεργασία όλων μας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα ειδικά αυτήν την περίοδο που βιώνει τόσο δύσκολα η θετική της χώρας μας. Επικεφαλεί το θέμη μου Μουλίδη. Εκπροσωπώ την παράδεξη Αλλάζου Μεποχή και μαζί με τον Πασάβα Σαπαλίδη θα είμαστε μαζί εδώ για να συνεχίσουμε το έργο του Πικεφαλή μας, της παράδεξής μας. Θα ήθελα εδώ να προσθέσω ότι ταυτόχρονα είμαι εκλεγμένο μέλος στο ΔΕΣ του Σύλλογο Λογιστών Κοζάνης καθώς επίσης και στο Συμματείο των Καφέ Ζαχρουπλαστών Ερμής Κοζάνης. Η αλήθεια είναι ότι ρεστροποιούμε στον επιχειρηματικό κόσμο του τόπου μας, που βιώνει μια βεβαιότητα και μια ανασφάλεια και πιστεύω ότι θα μπορέσω και από τη θέση του Περιφερικού Συμβούλου να συμβάλω και εγώ τουλάχιστον πρώτα στην ανάδειξη των προβλημάτων και στη συνέχεια στην επίλυση. Ευχαριστώ πολύ πρώτα. Ευχαριστώ με κύριε Χατζίδη. Θέλει κάποιος να μιλήσει. Να τον καλωσορίσουμε και να ευχαριστούμε η πρώτη συνεδρία σε που είναι παρόν και τον νέο μέρος να είναι ήσυχοι. Μια ανακοίνωση, αύριο το ειδικό σχολείο Κοζάνι στο Βατερό έχει στις 11 η ώρα τον αποκριάτικο χορό. Όποιος θέλει μπορεί να παρευρεθεί. Κύριε Δασκαλόπουλε, μια ανακοίνωση για το αποκριάτικο καρναβάλι του... Να σας καλέσω όλους, όπως και όλους τους δικομακεδόνες, στις αποκριάτικες εκδηλώσεις στα Γρεβενά. Από σήμερα μέχρι τις αποκρές στα Γρεβενά θα έχουμε χάλκινα, ζουρνάδες, κλαρίνα, λίρα, λίρες, λάτιν, κρουστά, κρουστόφωνα, ομάδες, μπάντες δρόμου. Καλό θα είναι, έτσι να έρθείτε. Είναι μια διαφορετική εμπειρία. Είναι διαφορετικό το δρόμενο από το δικό σας στην Κοζάνι, κύριε Σβόλη. Σας καλούμε, θα είστε ευπρόσδεκτοι. Σας πληροφορώ ότι η διασκέδαση θα κρατάει μέχρι το πρωί. Ευχαριστώ πολύ, σας περιμένουμε. Γεια σας. Ευχαριστούμε, κύριε Δασκαλόπουλε. Η επόμενη ανακοίνωση και αναφορά, παρακαλώ, παρακαλώ, πολλές φορές, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, πολλές φορές αναφέρομαι για την Έθουσα Συνειδριασίων του Περιφερειακού Συμβουλίου και για τον αγώνα που γίνεται από το προσωπικό που είναι ενταταλμένο για την καθαριότητα, για τη θέρμαση, για τα ηλεκτρονικά, για τις ηχογραφήσεις. Περνάμε πολλές φορές δύσκολες στιγμές, όπως και σήμερα περάσαμε δύσκολες στιγμές. Την έθουσα την έχουμε δώσει πάνω από 100 φορές σε ημερίδες, σε συλλόγους, σε πολλούς και πάντοτε την παραδίδουμε έτσι, ακριβώς όπως τη βλέπετε. Μία ημέρα δόθηκε σε τρεις διαφορετικούς ενδιαφερόμενους και παραδόθηκε έτσι η έθουσα αυτή. Κάλεσα τον κ. Γιαλαβουζίδη, ο οποίος είναι πρόεδρος των Θεριζοαλονιστών Κοζάνης. Ζήτησα την έθουσα, του προσφέραμε στη ΖΕΠ, με πολύ μεγάλη ευγένεια αποδέχτηκε την αλλαγή. Πήγε, χρησιμοποιήσαν την έθουσα και είναι ο μοναδικός ο οποίος με πήρε, με ρώτησε αν υπήρξε κάποια εκκλημότητα και με ευχαρίστησε για τη διευκόλυση που έγινε. Δεν θα αναφερθώ στα αρνητικά άλλων περιπτώσεων. Εγώ κάλεσα τον κ. Γιαλαβουζίδη για να τον ευχαριστήσω και νιώθω υπερήφανος που και η δική μου γοήνιση ήταν αγρότες γιατί έδειξε μια ευγένεια και ένα ήθος που με εξέπληξε πραγματικά. Σας ευχαριστώ πολύ. Θέλετε να πείτε κάτι, κ. Γιαλαβουζίδη. Ευχαριστούμε. Η επόμενη ανακοίνωση αφορά ένα θέμα, παρακαλώ κ. Παπαγιωριού, που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο. Κ. Σιμακοπούλου μεταφέρε το ζωάρι στην νοηματική. Όλοι ίσως ζήσαμε το συγκεκριμένο επεισόδιο της διαρμηνείας της αρχαιοπρεπών εκφράσεων της σημερινής καθημερινότητάς μας. Περνάμε στο επόμενο. Από σήμερα η κ. Σιμακοπούλου έχει προσφερθεί αθελοντικά και σε περίπτωση που υπάρξει θέμα συμπολίτη μας με κόφωση να κάνει από την Αθήνα τη διαρμηνεία με τη νοηματική. Η αίθουσα αυτή είναι εξουπλισμένη και με σκάιπ και με απευθείας μετάδοση θα μεταδίδουμε την εικόνα, θα τη βλέπει και μέσω σκάιπ θα παίρνουμε τη νοηματική την οποία θα την προβάλλουμε, παρακαλώ, το επόμενο βίντεο το οποίο είναι τριών λεπτών, δεν είναι δυόμιση λεπτά. Κ. Σιμακοπούλου, καλησπέρα σας. Μας ακούει αλλά απαντάει στη νοηματική. Είναι η μέτερη κοιμή και χαρά για το περιφερειακό συμβούλιο που σας φιλοξενούμε έστω και μέσω σκάιπ. Προσωπικά σας ευχαριστώ για τον ενθουσιασμό και για τη διάθεση που δείξατε να συνεργαστείτε μαζί μας για αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος στην περίπτωση που ανακύψει θέμα που αφορά συμπολίτη μας με κόφωση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Χαλβατζάκη αλλά και όλο το team του studio με σημεία αναφορά στον κ. Κοσμόπουλο για την ταλαιπωρία που σας υποβάλαμε και την ανταπόκριση που είχαμε. Πιστεύω ότι με τον τρόπο αυτό λύνουμε ένα σοβαρό πρόβλημα και επιτρέπουμε σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κόφωσης να παρακολουθούν ζωντανά το θέμα που τους ενδιαφέρει όταν και εφόσον προκύψει. Θα ήθελα κλείνοντας να σας ευχαριστήσω και πάλι μεταφέρετε τους χαιρετισμούς, τους απεριόριστους και τις ευχές μας για μακροημέρευση και θετικά αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ πολύ. Κάπου εδώ κλείνει και αυτό το κομμάτι του Προεδρίου και θέλω να σας πληροφορήσω πάλι με υπερηφάνεια ότι βρίσκεται σε τελική ευθεία το Λιφτ για τα ΑΜΕΑ που δάθηκε ιδιαίτερο σαγόνι. Βρίσκεται σε τελική ευθεία το Λιφτ για τα ΑΜΕΑ που δάθηκε ιδιαίτερο σαγόνι. Ευχαριστώ βέβαια τον κ. Παπαγεωργίου, τεχνικό μας, τον κ. Καραθανάση, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν, ξεπεράσαμε δυσκολίες, γιατί ο νόμος του Μέρφη σήμερα λειτούργησε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Σας ευχαριστώ, Γιώργο. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε σε δύο επερωτήσεις του κ. Γιάτσιου, ο οποίος βέβαια δεν μας θυμά και κατωπιν τούτου περνάμε για τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης είναι τέσσερα. Στο επόμενο θα συζητηθούν. Διαβάζουμε, λοιπόν, το επόμενο. Στο επόμενο θα συζητηθούν. Διαβάζω τα τέσσερα εκτός ημερήσιας, προημερήσιας που αποφασίσουμε και εφόσον ψηφιστούν θα συζητηθούν. Το πρώτο είναι έγκριση υλοποίησης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Δήμου Πρεσπών, προμήθεια εγκατάσταση και θέσης σε λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλελέχου, τηλεχειρισμού και εξασφάλισης επάρκειας του δικτύου ίδρυψης Δήμου Πρεσπών, με προϋπολογισμό 1.481.800 ευρώ. Το δεύτερο είναι αποκατάσταση γρομόνωσης στα δωμάτια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών με ισυγκυτή τον κ. Συμπανδράκο. Το τρίτο είναι αποδοχή αιτήματος κατάργησης δίκης λόγου συμβιβασμού με ισυγκυτή τον κ. Πρόκειται για αποδοχή ημή της πρότασης συμβιβασμού με τον κ. Σαρακάκη για ένα θέμα που αφορά οχήματα με ισυγκυτή τον κ. Αδαμόπουλο. Και το τέταρτο είναι αποστολή της δεύτερης τροποποίησης προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με ισυγκύτρια την κ. Καρυπίδου. Συμφωνούμε να συζητηθούν τα θέματα. Παρακαλώ, παρακαλώ, συμφωνούμε. Συμφωνούμε ομόφωνα να συζητηθούν. Τα θέματα τα συγκεκριμένα νομίζω είναι εξεκάθαρα και μπορούμε πολύ σύντομα να τα συζητήσουμε για να περάσουμε στην ημερήσια διάταξη πολύ γρήγορα. Το πρώτο θέμα, έγκριση υλοποίησης προγραμματικής συμβασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Δήμου Πρεσπών. Το λόγο έχει ο κ. Μπύρος. Ευχαριστώ κ. Ευρωέδρε, πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω ότι επειδή έλειπα στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και τέθηκε ένα θέμα προς συζήτηση που αφορά την δημιουργία, την κατασκευή διωδίων στο κάθετο άξονο της Εγνατίας προς Καστοριά από την Κρυσταλοπηγή και τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα πρέπει να πει η συγκεκριμένη διώδια στην είσοδο του τελονιού της Κρυσταλοπηγής και αυτό θα άρει την αδικία όχι μόνο για τη τοπική κοινότητα, αλλά νομίζω ότι και σε αυτό το πνεύμα και σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχα διώδια από τις ξένες χώρες προς τη χώρα μας στην είσοδο των τελονιών. Τώρα, όσον αφορά το θέμα της παρούσας προγραμματικής σύμβασης αποτελεί μια μεταβίβαση της αμαρνωδιότητας προσιλοποίησης της πράξης με τίτλο προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος τηλελελέχου, τηλεχειρισμού και εξασφάλισης επάρκειας του δικτύου ίδρυυσης του Δήμου Πρεσπών. Προϋπολογισμού του έργου είναι 1.481.800 ευρώ στον άξονο προτεραιότητας 6 και αφορά την σχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο της Περιφερειακής Ανάπτυξης. Επειδή, όπως ξέρετε, ο Δήμος Πρεσπών δεν έχει τη τεχνική κατάρτιση, όσον αφορά την υλοποίηση και την παρακολούθηση του συγκεκριμένου έργου, ζητήθηκε από το Δήμο την ευθύνη διακπεραίωσης των διαδικασιών αλλά και της παρακολούθησης αλλά και της επίβλησης του έργου να την αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας δια των τεχνικών υπηρεσιών. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να τα αποκριθούμε στην κατασκευή αυτού του έργου και θέλουμε να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης, έτσι ώστε το έργο αυτό να τεθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης και να αποβασίσουν τα όργανα αν είναι όριμο ή όχι για ένταξη. Αυτό το έργο η κατάθεση θα είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και γι' αυτό το λόγο το ζητήσαμε να γίνει εκτάκτως στο Συμβερινό Περιφερειακό Συμβούλιο διότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα και προθεσμία για να υλοποιηθεί. Μπορεί να κάνει τοποθέτηση και ο Δήμαρχος Πρεσπών με τις τεχνικές υπηρεσίες τις οποίες διαθέτει εδώ και να μας πει και αυτός την άποψή του. Συμφωνούμε να δώσουμε το λόγο στον Κύριο Δήμαρχο και στους παρευρισκόμενους. Κύριε Δήμαρχε έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Αντιπεριφερειάρχες, αγαπητοί κυρίες και κύριοι, κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Μεκάλυψε σε ένα μεγάλο μέρος ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης Φλόρινας ο κύριος Μπύρος. Το προτείνωμενο έργο αποτελεί ένα υπόέργο, το οποίο είναι η προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ολοκληρουμένου συστήματος τηλελέγχου, τηλεχειρισμού και εξασφάλισης επάρκειας του δικτύου Ίδρευσης Δήμου Πρεσπών, την οποία μελέτη έχει συντάξει ο δήμος και τη διαφέρεται στην περιφερειακή ενότητα Φλόρινας. Όπως ξέρετε ο δήμος Πρεσπών είναι ο μικρότερος ορεινός δήμος στην Επικράτεια και είναι ο πιο υποστολεχωμένος. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ο δήμος με εννέα υπαλλήλους και προσπαθούμε να τραβήξουμε κουπί μόνοι μας με όλες τις δράσεις. Γι' αυτό ζητάμε και την βοήθεια της περιφέρειας για να δημιουργήσουμε αυτό το έργο, για να εντάξουμε αυτό το έργο στην προγραμματική σύμβαση. Είναι δηλαδή, αν μπορέσουμε να πάρουμε αυτό το έργο θα γίνουμε ένας πρότυπος δήμος, ο οποίος θα έχει ένα ολοκληρωμένο ποσοτικά και ποιοτικά υδροδοτικό σύστημα. Προβλέπει δηλαδή αυτόματες χλωριώσης, τηλεπίβλευση, τηλεχειρισμό των αντιλειοστασίων, θα έχει μετρητές εις ροών, εκ ροών από τις δεξαμενές. Αυτή στιγμή πληρώνομαι πάρα πολλά χρήματα σε ρεύματα στην ΔΕΙ και πιστεύω ότι με την υλοποίηση του έργου αυτό θα μπορέσουμε ο δήμος να γίνει ένας πρότυπος δήμος στη Δυτική Μακεδονία. Δεν έχω τίποτα άλλο περισσότερο να σας πω, να μη σας κουράζω. Αυτά. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Δήμαρχε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Επιπρόσθετα, κύριε Πρόεδρε, επειδή στον ρισμό της Επιτροπής Παρακολούδησης για τη συγκεκριμένη σύμβαση, προτείνομαι ο δήμαρχος Πρεσπών ως εκπρόσωπο του κύριου του έργου, εμένα τον ως δεύτερο από την περιφερειακή αρχή της ΠΕΦΛΟΡΙΝΑΣ, με αναπορετή του κύριου Γέρο Κωνσταντίνο και επίσης προτείνομαι τον κύριο Βόσδου και αναπορετή του κύριου Σαμπαλίδη Σάββα. Να περάσουμε... Παρακαλώ, κυρία Δακή. Μπορεί να μάλλω σωτέρεις με τον Γιάννη όμως, έτσι δεν ξέρω τι γίνεται. Λοιπόν, καλησπαιρίζω κι εγώ να χαιρετήσω την παρουσία του δημάρχου Πρεσπών και όλων των εκπροσώπων της νοπικής αυτοδίκησης της κυρίας αντιδημάρχου Βοΐου. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να παρακαλέσω ακόμη μια φορά, επειδή είμαστε και επαγγελματίες που εργαζόμαστε, δεν είναι η ώρα η ώρα τρεις τα συμβούλια, όσοι η ώρα τρεις εργαζόμαστε. Σας το παρακάλεσα τόσης πολλές φορές, νομίζω ότι υπάρχει κόσμος εδώ πέρα που δεν μπορεί να πάρει άδεια από τη δουλειά του για να πουσιάζει. Θέλω να σας παρακαλέσω να μην ξανασυμβεί αυτό, γιατί πραγματικά διευτερουργούμε όλοι μας. Πιστέψτε με ότι προσπαθώ να εξυπηρετήσω... Τέσσερις να έμεινε, πολύ δύσκολη ώρα, αλλά εμπάστησα να προλαβαίνουμε να έρθουμε. Για τον κύριο δήμαρχο Πρεσπόνα, ο οποίος έκανε την τοποθέτησή του, είμαστε υπέρ του έργου και θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό και ψηφίζουμε τους μικρούς ΟΤΑ με τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν. Ψηφίζουμε υπέρ και εφόσον ο κύριος Βόσδου θέλει, τον προτείνουμε ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης. Ευχαριστούμε. Και βεβαίως δεν έχουμε και καμιά αντίρρηση για τον κύριο Σαπαλίδη, εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί. Ευχαριστούμε κύριε Δακή. Πριν προχωρήσουμε, παρακαλώ κυρίες, να δούμε... Τώρα ζητώ συγγνώμη, δεν όλαβα να εκτυπώσω στο συγκεκριμένο θέμα. Θέλω να καταλάβω γιατί δεν εγκατάλαβα. Είμαστε υπέρ. Η προγραμματική σύμβαση αφορά μεταβήβαση αρμοδιότητας σε εμάς, επειδή έχουμε την επάρκεια. Τώρα το 1% η τεχνική περιγραφή του έργου, άκουσα τον δήμαρχο, έκανε κάποια... αφορά μόνο τηλεμετρία, είπε κάτι θα μειωθεί το κόσ, έχει μέσα δηλαδή και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πόση οικισμή είναι, δηλαδή καλό θα είναι το περιβερειακό συμβούλο, μιας και περνάει μια προγραμματική σύμβαση ύψους 1%, να γίνει μια σύντομη περιγράφη να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Γιατί αν εκτός ημερίσιας, δεν το έχω μπροστά μου, δηλαδή πόση οικισμή θα αφορμοστεί σε όλους τους οικισμούς. Είπατε θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος, πώς θα μειωθεί, θα έχουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λέτε ότι είναι προμήθεια, μετά ακούω το έργο, η προμήθεια με το έργο είναι διαφορετικό πράγμα, είναι τηλεμετρία μόνο, τι ακριβώς, και να έχουμε και υπόψη μας ότι ό,τι έχει σχέση με ίδρυψη, δηλαδή τι περιμένουμε ότι θα πατάμε ένα κουμπί αυτόματο πρώτο και θα γίνονται όλα σε αντιλειοστάσια, τα οποία πιθανόν να είναι πάνω ξέρω εγώ σε κάποια κοριά τα οποία έχουν μια δύσκολη πρόοδος. Μια σύντομη περιγραφή, δεν είμαι αγνοτικός, αλλά για να καταλάβω τι θα ψηφίσω, δεν έχω καταλάβει τι θα ψηφίσω, έτσι σύντομα δεν μπορώ να το περιγράψετε, δηλαδή το 1% τι αφορά, θα μπει τηλεμετρία σε 5 δεξαμενές σε 5 χωριά. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα μου και από μένα. Όπως είπατε, ο τίτλος του έργου είναι «Προμήθεια εγκατάστησης και θέσης λειτουργίας ολοκληρωμένου συστήματος τελελελεκτηρισμού και εξασφάλισης επάρκειας του δικτύου ίδρυψης ΠΕΣΠΟΝ». Έχω μπροστά μου τη μελέτη την οποία έχουμε συντάξει με τη βοήθεια και της ΔΕΙΑ Φλόρινας, η οποία έχει αντίστοιχη πρόοδο, υποβάλλει ήδη και έχει εγκριθεί και στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα βασικά σημεία είναι ότι το έργο αφορά όλων των δημοπρεσπών. Είναι οι 16 κοινότητες συν τέσσερις οικισμοί που απαρτίζουν το σύνολο των 20 οικισμών του δημοπρεσπών. Ο δήμασος Πρεσπών έχει έξι αντιλειοστάσια, με το έργο αυτό κάνουμε πλήρη ανάταξη των αντιλειοστασίων, τα οποία είναι ενεργοδόρα, μέσω των inverter που θα τοποθετηθούν και μέσω κάποιων συστημάτων αλλαγής των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, τα οποία χρειζούν επισκευής και ανανέους και συντήρησης, όπως γνωρίζετε. Επίσης, ένα πολύ βασικό ότι θα μειώσουμε το κόστος είναι ο έλεγχος των διαρρών, που είναι ένα μεγάλο θέμα, διότι ποτέ μέχρι στιγμής δεν έχουμε πετύχει να αντικαταστήσουμε πλήρως ένα δίκτυο σε έναν οικισμό. Πάντα πάμε και κάνουμε προσθέσεις, επεκτάσεις, χωρίς αυτές να έχουν και την επαρκέστα την μπορώ να πω μελέτη και να μπορούμε να έχουμε και πλήρη έλεγχο και των διαρρών. Άρα, με αυτό το έργο θα πάρουμε και τα συστήματα που θα κάνουμε την επίλυση των διαρρών και θα γίνει και καταγραφή, θα αποκτήσουμε ένα ψηφιακό χάρτη όλων των εσωτερικών μας διφτύων σε όλους τους οικισμούς. Ταυτόχρονα με τον έλεγχο των πιθανών διαρρών που θα ανακύψουν, ώστε να επέμπουμε άμεσα και να τις λύσουμε. Δεύτερον, τοποθετούνται υδρόμετρα. Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τη νομοθεσία καινούργια για τις άδειες χρήσεις νερών, απαιτείται ο έλεγχος των ποσοτήτων που ισραίουν στην δεξαμένη ή έχουν αντιληθεί από τα αντιληωστάσια και το τι παραματικά δίνουμε και κληρώνουν οι κάτοικοι μας, οι πολίτες μας, που ωφελούνται από την όλη διαδικασία. Άρα, με το σύστημα και τις τοποθέτεις των υδρομέτρων, που είναι αρκετά μεγάλα και δαπανηρά, γιατί είναι μεγάλα τα δίχτυα και μεγάλες υπαροχές, ειδικά στα αντιληωστάσια, και ένα μεγάλο κόστος είναι και αυτό, το οποίο δεν μπορεί να το αντεπεξέχεται ο δήμος. Προσπαθήσαμε σιγά σιγά να κάνουμε κάποιες αντικαταστάσεις, αλλά δυστυχώς στο σύνολο δεν ήταν δυνατόν, οπότε καταλήξαμε σε αυτή τη μορφή της μελέτης, στο να πάμε μια και καλή, άμα μου επιτρέπετε να το πω, και να αποκτήσουμε αυτή τη δυνατότητα ξαφνικά, με τη δυνατότητα μάλιστα της απλής του απλού ελέγχουμε ένα-δυο άτομα προσωπικό. Εννοείται ότι θα χρειαστούν και οι τρίτοι οι εργολαβίες για να πάμε να παιδένουμε, το θέμα είναι όμως ότι θα τα παρακολουθούμε άμεσα. Ήδη ο τηλεέλεγχος και ο τηλεχειρισμός στα νέα πρότυπα των υδρομέτων που θα τοποθετηθούν, και μάλιστα να το τομίσουν αυτό, τα υδρόμετρα θα είναι με τα πάνη του δήμου από τα ποθοτικά που θα πάρουμε, και δεν μπορούμε και δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ ανάλογες ταπάνες, εμείς καθόμαστε και κάνουμε το τηλεέλεγχο. Θα έχουμε τη δυνατότητα κρίσιματος, ακόμα και με ηλεκτροβάνες και τις δεξαμενές, σε περίπτωση που αποκτήσει κάποια πρόβλημα σε θολερωτήτα, σε μη επαρκές χλωρίο, γιατί παίρνουν και αυτοματιχλωριοτές μέσα. Υπάρχουν και παραμετρικά συστήματα τα οποία μπορούν και ελέγχουν παραμέτρεις που μπορούν εκείνη τη στιγμή να μετρηθούν, όπως είναι αγωγημότητα, η θολερωτήτα που ανέφερα πριν, η θεμοκρασία που είναι πολύ βασικό, το ΠΧ, που πολλές φορές, ειδικά από τα τηλεοστάσια, όταν θερμαίνεται πάρα πολύ το νερό σε περίοδους καλοκαιριού, είναι ένα θέμα που πρέπει να παρακολουθείτε. Μπορούμε να αποκτήσουμε αυτόν τον έλεγχο άμεσα, τουλάχιστον ενδεικτικά σε μια οθόνη, για να μπορούμε να επέμβουμε άμεσα και να προστατεύσουμε έτσι το δίχτυό μας και κατά επέκταση τους πολίτες που κάνουν χρήση αυτού. Φανταστείτε ότι με τη λευθροβάνα θα μπορούμε να κρύσουμε άμεσα την παροχή του νερού στη δεξαμενή και να επέμβουμε χωρίς να μπει το λάθος στοιχείο μέσα στο δίχτυό μας και μετά να ψάχνουμε τρόπο να το βγάλουμε. Καταλαβαίνετε, επειδή έχουμε προκύψει και τέτοιες περιπτώσεις και στο δήμο μας, κάναμε και τρεις μήνες να αποκαταστήσουμε τέτοια προβλήματα, κολλερότητας κυρίως που αντιμετωπίζουμε και αποκτάνουμε μικροβλιακή επιβάρεση μέσα στο υπόσημο νερό που δίνουμε. Άρα γενικότερα είναι μια αναβάθμιση των τηλεοστασίων των έξι που έχουμε με τα inverter και με την αναδιάταξη όλων των εγκαταστάσεων αυτών. Δεν έχουμε μέσα προβλέψει και ποτοβολταϊκά και τα λοιπά στη συγκεκριμένη πρόταση και προμήθεια. Έχουμε όμως ήδη προτείνει στο indirect που θα συνεπικορίσουν σε αυτή τη διαδικασία με τοποθέτηση έξι ποτοβολταϊκών στα έξι εντυροστάσια μας. Βέβαια, αφού εγκριθεί και αυτό το έργο, απλά προσπαθούμε να συνδυάσουμε την όλη διαδικασία. Τώρα υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες. Υπάρχουν τα λογισμικά που είναι ακριβά και αυτά είναι ακριβά δυστυχώς, αλλά ξέρουμε ότι οι προμήθειες πετυχαίνουν και ένα καλό ποσοστό έκτοσης. Για να πούμε και την αλήθεια, εμείς σαν τεχνικοί προσδοκάμε και σε αυτό. Για να μην επιβαρύνουμε και το ESPA, να μπορούν να πάρουν όλοι όπως συνήθως, αν μου επιτέλπετε να το πω έτσι σαν μηχανικός και όλος που είμαι, για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Ευχαριστούμε πολύ. Μπορείτε να μας πείτε το λόγο γιατί αποχώρησε ο Δήμος Φλόρινης. Ουσιαστικά το φέρετε με την περιφέρεια, με την ΠΕ Φλόρινας. Δεν μπορεί να το υποστηρίξει ο Δήμος Φλόρινας. Το συγκεκριμένο είναι η προμήθεια, δεν είναι έργο. Άρα δεν πάμε με τη διεύθυνση τεχνικών υπερσιών, όπου είναι υπεύθυνοι ο Δήμος Φλόρινας. Όχι, ο Δήμος Φλόρινας, σαν δήμοσέδρας, είναι υποχρεωμένος βάσει του καλλικράτη, να μας κάνει σε πολοδομία πρόνοια και σε τεχνικές υπηρεσίες. Οι προμήθειες, δηλαδή στο οικονομικό τμήμα, δεν έχουν δυνατότητα για να τα επεξέλθουν. Παρακαλώ, ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Τώρα είναι η έκθεση. Ωραία. Είμαστε για πρόταση. Ευχαριστούμε. Πολύ γρήγορα σας ευχαριστώ, κυρία Ζαγλία. Σαν το έργο δεν έχουμε να πούμε τίποτε, πληρέστα δήταν η ενημέρωση και σίγουρα είμαστε υπέρ και νομίζω πολύ καλά κάνει και αντιπεριφέρια και το στηρίζει για να γίνει. Ίσως με αφορμή όμως αυτό το έργο. Να βάλουμε ένα περιφερειακό συμβούλιο με τη δική μας συμβουλή και με τις δικές σας ενέργειες και κοιτώ τώρα και τους κυρίως αντιπεριφεριάρχες των μικρότερων περιφερειακών ενωτήτων. Να βάλουμε ένα στόχο είτε με την κινητικότητα είτε με όποιον τρόπο να πάρουν επάρκεια οι δήμοι της περιφέρειας. Είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν έχουν και νομίζω αν τους βοηθήσουμε γιατί αυτό είναι το μίζο. Εντάξει πνιά θα τους εξυπηρετήσεις, δύο θα τους εξυπηρετήσεις. Το πραγματικό είναι να στηριχθούν και να σταθούν στα πόδια τους. Το βάζω λίγο σαν προβληματισμό και μακάρι να υπάρξει κάποια πρόνοια και κάποιες ενέργειες για να γίνει. Ευχαριστώ. Και βέβαια χαιρετίζουμε την παρουσία όλων των αυτοδιοικητικών σήμερα και χαιρόμαστε που τους έχουμε εδώ. Ευχαριστούμε κυρία Ζεβηλιάδου. Θέλει κάποιος να προσθέσει πριν περάσεις μας στην ψηφοπορία ομόφωνα. Κύριε Δακί, πριν περάσεις στο επόμενο θέμα, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη διακριτικότητα με την οποία κάνατε μια παρέμβαση παρατήρηση, την οποία την έλαβα υπόψη μου και κάλεσα τον κύριο Κιωσέ, όπως βλέπετε. Χαίρομαι όταν είναι διακριτικές και εξαιρετικές. Περνάμε στο επόμενο θέμα. Το θέμα είναι η έγκριση… Παρακαλώ. Συγγνώμη για τη διαδικασία και για τα πρωοεμπερεσίες. Προφανώς συμφώνησαν οι συνεργάτες μου για τη συζήτηση. Ήθελα λίγο να ρωτήσω στον κύριο Περιφερειάρχη. Με το θέμα που έχει γίνει με την έκτακτη συνεντρίαση του τοπικού συμβουλίου της Αχλάδας, που ζητάν τη συνάντηση με τον κύριο Υπουργό για να ανακληθούν τα δύο ΦΕΚ, που χαρακτηρίζουν χωριστά την τοπική κοινότητα, την κάνουν στις τρεις οικισμούς και να γίνουν… Μήπως υπάρχει κάποιον νέο να μας συνημερώσετε, γιατί βλέπω υπάρχει μια ανησυχία στην κοινωνία. Είχε τεθεί και στον κύριο Σκουρλέκη παλαιότερα και στη διοίκηση της ΔΕΤΣ, ώστε να υπάρξει στον μελλοντικό πλάνο της εξέλιξης της επιχείρησης στη Φλόρινα, η διευκόλυση των διαδικασιών, είχαμε κάνει και μια λαϊκή συνέλευση με τους κατοίκους και προσφάτως, νομίζω, και η κυρία Παναγιωτίδου, όπως και ο κύριος Μπύρος, είχαν κάποιες συναντήσεις και επαφές και μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δώσει λύση στο θέμα. Αλλά το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με τις πρωτοβουλίες που παίρνουμε εμείς, έχει να κάνει με την ίδια και την κοινωνία. Πρέπει να το ξέρετε αυτό. Καταρχήν, γιατί θέλετε το θέμα της Ελλάδας, να πούμε ότι έγινε και το δημοψήφισμα την Κυριακή μας πέρασε, όπου περίπου 60% της οποιηχής κοινότητας ψήφισε υπέρ της μετεκατάστασης. Αυτό είναι ερωτικά και περίπου 20% κατά. Τώρα, σχετικά με το θέμα που έχει αναγκύψει με τα FEC, η αλήθεια είναι ότι και στη τελευταία περιβαλλοντική μελέτη την Ενοποιημένη, που έχουμε καταθέσει στην αλληλετουργία, χαρακτηρίζεται η Αχλάδα, εμφανίζεται ως τρεις οικισμοί, γίνεται όμως η διευκρινήση ότι οποιαδήποτε ενέργεια αφορά είτε την περιβαλλοντική αποκατάσταση, είτε την δεχόμενη μετεκατάσταση του οικισμού, αφορά συνολικά τον οικισμό της Αχλάδας και ονοματίζονται απλά σε παρένθεση ότι αυτή αποτελείται από το Ιουρούκι, τον Κάτω και τον Άννο. Επειδή είδαμε το θέμα προσεχτικά και στην περιφερειακή ενότητα Φλόρινας, είχε γίνει όντως το εξής παράδοξο, είχε εκδοθεί το ΦΕΚ για την απαλλοτρίωση του Ιουρουκιού και δεν είχαν εκδοθεί τα δύο υπόλοιπα ΦΕΚ. Τότε είχε γίνει μια συνέλευση από τους κατοίκους, την οποία είχα παρευρεθεί τότε και εγώ και είχαν αποφασίσει να κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατίας αναφορικά με τη μη έγκδοση των δύο υπόλοιπων ΦΕΚ. Κατατέθηκε όντως η προσφυγή και μέχρι να εκδικαστεί, εξεδόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δύο χωριστά ΦΕΚ και για τους άλλους δύο οικισμούς. Υπήρχε αφενός η εισήγηση της επιθεώρησης μεταλλείων, η οποία είπε ότι ισχυρίστηκε και ακαθαρά μεταλλευτικούς και τεχνικούς λόγους, χωρίς την περιοχή σε τρία, όπως είναι χωρισμένη, έτσι όπως και εμείς τη ξέρουμε, άνο κατω Αχλάδα και γι' αυτό ακολούθησε και αυτή η εισήγηση από το Υπουργείο. Τώρα, προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα, και το συντίζαμε και με τους κατοίκους, αν το ΦΕΚ είναι ένα ή αν είναι τρία, διότι δεν υπάρχει κάποια χρονική προτεραιότητα ή ισχύει παραπάνω το ένα ΦΕΚ από το άλλο. Όλες οι εκτάσεις που περιλαμβάνονται και στα τρία ΦΕΚ συνιστούν όλον τον οικισμό της Αχλάδας. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η φοβεία των κατοίκων είναι να μην προχωρήσει η φορέα συγκρατάλευσης σε ένα κομμάτι, δηλαδή στο Γιουρούκι, και αφήσει τους άλλους δύο οικισμούς, αυτό θα μπορούσε να το κάνει, ακόμα και αν υπήρχε ένα ΦΕΚ, όπως το κάνει χρόνια κι η ΔΕΕ, απλά η κατοχή ως ποια είναι, θα μπορεί να ακολουθεί μετά η διαδικασία της άρσης της απαλλοτρίωσης, αφού έχουν χαρακτηριστεί όσα υπαπαλλοτρίωσε όλες οι υπόλοιπες εκτάσεις, ακόμα και αν θελήσει με το ένα ΦΕΚ, αυτό μπορεί να το κάνει και αν ήταν και ένα το ΦΕΚ, αν είναι και τρία. Να κάνουν φορέα συγκρατάλευσης πρώτα το Γιουρούκι και μετά επίσης να αφήσει τα άλλα, θα ακολουθεί διαδικασία, οι κάτοικοι είναι προστατευμένοι έτσι κι αλλιώς. Θα ακολουθεί διαδικασία της άρσης της απαλλοτρίωσης, αν τυχόν ισχύει σε αυτή η εκδοχή. Να πω λίγο, έφυσα το θέμα στον κύριο Περιφερειά, γιατί το θεωρώ που, ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σοβαρό θέμα, γιατί συζητάμε της Φλωρίνης. Αν μου επιτρέπετε, το έφυσα το θέμα γιατί είχαμε απορρίψει ως περιφερειακό συμβούλιο την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων πριν από κάποια χρόνια και είχαμε προσφύγει και στο ΣΤΕ, γιατί προφανώς αυτά τα οποία υπήρχαν να πω ότι είμαστε, δεν μας εγκανοποιούσαν. Εκτιμώ ότι επειδή είναι ένα ζήτημα που τίθεται ομόφωνα με απόφαση και επιγόντως το ζητάει το πρόεδρος του τοπικού συμβούλου Τσαχλάδας, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι μέσα σε κενό, αλλά υπάρχει οκίνδυνο σαλαμμοποίησης, κάτι το οποίο διαχρονικά οι ΔΕΙ και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μας έχουν συνηθίσει. Ναι, αυτό θέλω να πω. Εκτιμώ ότι ίσως είναι μια ευκαιρία και με την απόφαση που ζητάει το τοπικό συμβούλο να βγάλουμε και εμείς μια απόφαση που να στηρίζουμε τη διεκδίκηση και να έχει και μια απόφαση και εσείς ως περιφερειακή αρχή και για να δείξουμε έμπρακτο ότι στηρίζουμε την αγωνία και το πρόβλημα που είναι αυτός, την αλυπωρημένη κοινωνία τόσα χρόνια με τα προβλήματα που υπάρχουν. Εγώ δηλαδή θα έτρω στο θέμα, αν συμφωνείτε, να γράψουμε δυο λόγια μια ομόφωνη απόφαση προς τον κύριο Υπουργό και να την κοινοποιήσουμε και στον ποιοί κοινωνία ότι είμαστε παρόντις όλοι δίπλα στα προβλήματα όπως κάναμε παλιότερα με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατίας. Να προσθέσω κύριε Πρόεδρε σε αυτά που είπε και η κυρία Παναγιωτίδου και προς ενημέρωση και τον κύριο Δακί. Εμείς κάναμε αυτή τη διαβούλευση ως περιφερειακή ενότητα με το Υπουργείο. Στην ουσία η Απαλοτρίωση είναι ενιαία. Απλώς αυτό για ματελευτικούς λόγους καθορίστηκε από την επιθεώρηση ότι θα πρέπει να γίνει με αυτή τη διαδικασία και δημιουργήθηκε αυτό το θέμα και η ανησυχία των κατοίκων. Αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεχωρήσει ο ανάδοχος του έργου που έχει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, σε καμία περίπτωση να ξεχωρήσει τους οικισμούς. Θα πρέπει να γίνει συνολικά ή να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των κατοίκων για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία. Αυτό είναι σίγουρο και το έχει διασφαρίσει το Υπουργείο. Ξέρετε, όταν ήρθε η εγκρίση περιβαλλοντικών όρων δεν μπορούσε να βλέπει το καθόλου απαλλατρίωση και επειδή ο οικισμός έχει διάσπαρτες τις εξορίξεις, αυτό που ζητούν είναι για λόγους πονηριάς, διαχρονικούς λόγους πονηριάς του ελληνικού κράτους σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Μάλλον, εκείνο που είναι το θέμα εγώ και πάζω αυτή την πρόταση και παρακαλώ, δεν νομίζω να είναι κανείς εδώ μέσα από τη Διεφαλειά, πως να πάρουν μια ομόφωνη απόφαση, την οποία να τη στείλουμε στην κυβέρνηση και σε όλα τα πολιτικά κόμματα, αν θέλετε, γιατί δεν το οριοθετούμε αυτή τη στιγμή μόνο, ότι δεν μπορεί να γίνουν τέτοια τεχνάσματα και τερτίπια σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Να προχωρήσουμε τώρα, ευχαριστούμε κύριε Δακύμ. Το επόμενο θέμα είναι έγκριση του τρόπου εκτέλεσης του έργου ανακατασκευή από κατάσταση γρομμόνωσης στα δωμάτια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών. Ομόφωνα, περνάμε στο επόμενο θέμα, που είναι αποδοχή αιτήματος κατάρχησης δίκης λόγου συμβιβασμού με εισηγητή τον κύριο Αδαμόπουλο. Κύριε Πρόεδρε, να καλωσορίσω και εγώ τον νέο συνάδελφο τον κύριο Χατζίδη. Καλή δύναμη και καλές αποφάσεις σας ευχαριστούμε. Θα ήθελα λίγο ενημερωτικά μόνο να πω κάτι στην αρχή, ότι πρόκειται για μια προμήθεια φορτηγών αυτοκινήτων από την περιφερειακή νότα Καστοριάς το 2007, όταν τελισυδίκησε μια απόφαση δικαστηρίου τότε, γιατί δεν είχαν πληρωθεί τα 189.000 ευρώ, περίπου 189.320. Και η εταιρεία Σαρακάκης έρχεται και ζητάει τα χρήματα του με τόκο κιόλας. Η απόφαση του δικαστηρίου... Συγγνώμη που διακόπτω, έρχεται συνάδελτος εδώ πέρα και μου λέει ότι εγώ πήρα τηλέφωνο στο Κοζάντζαρ, ορκίζομαι στην υγεία μου. Κύριε Πότη, δεν μπορείτε να μου λέει τέτοια πράγματα. Παρακαλώ. Τι είναι αυτά τα πράγματα τώρα. Παρακαλώ κύριε Σβόλη. Κύριε Πρόεδρε. Αντιλαμβάνομαι. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Δεν αφησβητεί κανείς, κύριε Σβόλη, δεν αφησβητεί. Δεν αφησβητεί κανείς στην ειλικρία σας. Εντάξει, σας παρακαλώ. Κύριε Σβόλη, σας παρακαλώ. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Κεχαγιά, διακοπή για 10 λεπτά. Κύριε Σβόλη, την κατανοησί σας. Τη συμπάθειά μας την έχετε και τον σεβασμό μας. Κύριε Σβόλη, ας συνεχίσουμε. Σήμερα ζητήσαμε να είναι ένα περιφερειακό συμβούλιο διεξοδικό και αποτελεσματικό. Σας ευχαριστώ κύριε Βούζο. Παρακαλώ. Συνεχίζεται η συνεδρία σας. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ολοκληρώσετε κύριε Αδαμό. Να ολοκληρώσει ο κύριος Αδαμόπουλος, αφού ενημερωθεί ο κύριος περιφερειακός. Σας παρακαλώ λίγο μέρα. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση. Δεν τη δείχνετε. Η συνεδρία σας αυτή τη στιγμή δεν την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Συγγνώμη, δεν την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Η συνεδρία σας, εσείς το είπατε ότι η συνεδρία σας παρακολουθεί από όλους τον κόσμο. Ε, δεν είπατε. Ε, άμα παρακολουθώ και έχει πρόσωπο εδώ πέρα στο Κοζάντζιαρ, εγώ πήρα τηλέφωνο και το είπα. Τι έρθες και είπες εδώ πέρα. Παρακαλώ. Παρακαλώ να περάσω μέσα. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριε Σβόλη. Κύριε Σβόλη. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριε Σβόλη. Παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριε Σβόλη. Παρακαλώ. Κύριε Κεχαγιά. Κύριε Κεχαγιά. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Κύριε Σβόλη. Κύριε Σβόλη. Παρακαλώ. Κύριε Σβόλη. Κύριε Κεχαγιά. Κύριε Κεχαγιά. Σας παρακαλώ. Εντάξει. Σας παρακαλώ. Περνάμε. Συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε. Ο κύριος Αδαμόπουλος έχει το λόγο. Παρακαλώ. Συνεχίζω. Λοιπόν. Θα συνεχίσω. Κύριε Κεχαγιά. Η επόμενη κουβέντα σας θα είναι να επικαλεστώ τον κανονισμό. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Άρχισε τη συνεδρίαση, πρόεδρε. Σας παρακαλώ πολύ. Άρχισε τη συνεδρίαση, πρόεδρε. Σας παρακαλώ πολύ. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση. Ναι. Έδωσα τον λόγο στον κύριο Αδαμόπουλο. Ναι. Έδωσα τον λόγο στον κύριο Αδαμόπουλο. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Ήταν σε αρχή στη συνεδρίαση και τελείωσε όλα. Να παρακαλέσω, επειδή ξεκίνησε η συζήτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, θα θέλα να παρακαλέσω την κυρία Καρυπίδου, που έχει την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, να μας πει δυο λόγια ποια είναι τα νούμερα, να αποφασίσουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα, και αν θέλετε μετά συνεχίζουμε με τα προημερισίες ή μετά. Ναι, θα είμαι πολύ σοτομός. Εμένα μου προψενεί η εντύπωση ότι στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη δεύτερη, δεν ζητήθηκε η γνώμη του δικηγόρου, ο οποίος κατέθεσε την προσφυγή του κ. Μπαλατσούκα. Υπάρχει την ανέραση, συγγνώμη, με διορθώνει ο Γιέννης. Γιατί, ναι, μην έχουμε του κ. Μοσχάκια, αν δεν με απαντάει η μνήμη μου, αλλά του δικηγόρου, ο οποίος κυρίστηκε την ανέραση, δεν έχουμε μια γραφτή τεκμηρίωση, ο οποίος να μας λέει είτε το ένα, είτε το άλλο. Και αυτό, θεωρώ, είναι παράληψη της Οικονομικής Επιτροπής. Ευχαριστώ, κ. Βασμού. Και επίσης, είναι παράληψη για να πάρουμε μια απόφαση, σαν περιφερειακό συμβούλιο, χωρίς την άμβαση του δικηγόρου, ο οποίος το κυρίστηκε. Ευχαριστώ. Παρακαλώ, προχωράμε, κ. Βήτας. Ερωτήσεις είχαμε, κ. Βήτα. Τοποθετής έκανε η κ. Κανδίλη Μασφαλτώση, τοποθετής κ. Βήτας. Ναι, με αφορμή αυτό, επειδή θα το ψηφίσουμε για τις 40.000, να γλιτώσει η περιφέρεια, εν πάση περίπτωση από την πληρωμή, είναι αρκετά λεφτά και προφανώς πρέπει να ψηφίσει, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί, σαν παράδειγμα, γενικά για το πώς χειρίζεται όλες τις παρόμενες υποθέσεις η περιφερειακή αρχή. Και είναι ένα ζήτημα τώρα, προφανώς έχει να κάνει και με την ανομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς και με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Δηλαδή δεν μπορώ να καταλάβω τώρα ποιο δημόσιο ακριβώς παίρνει δύο φορτηγά, εν πάση περίπτωση και δεν πληρώνει αυτό που τ' άδωσε και τα χρησιμοποιεί μέχρι τώρα με κυριότητα και αναγκάζει έναν προμητευτή να πάει στα δικαστήρια, να έχει μια σχεδόν βέβαιη νίκη δικαστικά και να το τρενάρει και να αναθέτει οικονομικές επιτροπές διαδοχικά να κινούνται διαδικασίες. Και όλο αυτό το διάσημα να τρέχουν οι τόοι. Και να μην τώρα θεωρείτε εν πάση περίπτωση σαν κάποιοι τους νίκη, όταν μάλιστα γίνεται με πρωτοβουλία του νικητή, όχι του ετοιμένου, στη δίκη, προκειμένου να πάρει πιο γρήγορα τα λεφτά του. Είναι ζητήματα. Και δεν μπορώ να καταλάβω τώρα γιατί ενώ είναι βέβαιη η έγβαση, ή εν πάση περίπτωση κατά 90% δεδομένη ή ταρσονάριο πάγο, να προκρίνεται αυτό το ενδικομέσο. Ευχαριστούμε, κύριε Εβίτε. Συγγνώμη, να ολοκληρώσουμε τώρα, να επικεφαλίσεις τις τοποθετήσεις. Παρακαλώ. Κύριος Κουρκούτας. Εγώ θέλω λίγο να σταθώ στο θέμα, το οποίο έθιξε ο κύριος Βόζου, από την εξής άποψη. Είναι μια συμφέροντα πρόταση, να κερδίσουμε 40.000 ευρώ, ή 45.000 ευρώ, δεν ξέρω πόσο ήταν, από την απομείωση των μισών τόκων. Θα ήθελα να ξέρω ποιος υπέγραψε, όσον αφορά την κατάθεση της ανέρισες στον Άριο Πάγο, ποιος δικηγόρος την έχει υπογράψει. Επειδή μιλάμε για περιφερειακή ενότητα, το σίγουρο είναι ότι θα έχει γίνει με συγκεκριμένη εξουσιοδότηση για την υπογραφή του συναδέλφου. Εάν την έχει υπογράψει ο κύριος Μπαλατσούκας και ο κύριος Μοσχάκης, δεν έχει άλλη συμμετοχή σε σχέση, αν δεν έχει άλλη συμμετοχή ο κύριος Μοσχάκης, όντως έπρεπε να υπογραφεί ο κύριος Μπαλατσούκας, γιατί είναι ο δικηγόρος που χειρίζεται την υπόθεση. Αυτό σας το λέω τώρα κατεξέρεσιν μόνο και μόνο σε αυτή τη βάση, γιατί το είδε ο κύριος Βόσδου, γιατί θα είναι σαν να κρεμάμε το δικηγόρο της περιφέρειας. Ευχαριστούμε κύριε Κουρκούντα. Κύριος Σαπαλίδης, θέλετε να... Ο κύριος Κέχαγκιάς. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Για να πληροφορήσουμε λίγο το σώμα, για να ξέρουν οι κύριοι συνάδελφοι, γιατί θα ψηφίσουμε. Το 2006 υπογράφτηκε μια σύμβαση για προμήθεια αυτών των φορτηγών. Τα φορτηγά ήρθαν, αλλά στη σύμβαση, άλλες ήταν οι προδιαγραφές και άλλα φορτηγά ήρθαν στην ουσία. Θέλησαν μετά η παλιά νομοαρχειακή αυτοδιοίκηση, που είχε την ευθύνη στην Καστοριά, να τροποποιήσει τη σύμβαση. Αυτό είναι παράνομο. Πήγε να πληρωθεί από ό,τι είδε και είδε, επέστρεψε τα χαρτιά πίσω. Ούτε πρωτόκολλο παραλαβής έγινε. Από εκεί και πέρα ο προμηθευτής, εφόσον τα φορτηγά έμειναν στην ομοαρχειακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς, ήταν επόμενο να διεκδικήσει τα χρηματά του. Πήγε στα δικαστήρια ο άνθρωπος, πρωτόδικα. Δεν ξέρω τι έγινε εκεί και με ποια παράσταση από την ομοαρχειακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς, ποιος υπερασπίστηκε την ομοαρχειακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς. Πήγε σε δεύτερο βαθμό. Ο άνθρωπος ξανακέρδισε. Ήρθε έτοιμα από την Καστοριά στην Οικονομική Επιτροπή για να γίνει συμβιβασμός. Η Οικονομική Επιτροπή ξέρετε ότι έχει δικαίωμα μέχρι 45.000. Ο μόνος τρόπος για να είμαστε νόμιμοι, έπρεπε να αναθέσουμε σε δικηγόρο να κάνει ανέρεση, να πάει πιο πάνω. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Βέβαια, έγινε η ανέρεση από τον κύριο Μπαλατσούκα, τα βλέπω εδώ. Το ποσό, για να ξέρουν, οι συνάδελφοι είναι για κεφάλαιο 189.000 και κάτι. Νόμιμος τόκους 81.000. Δικαστική δαμπάνι 5.000, 2.000 για τα έξοδα λήψης της απογράφου. Σύνολο, 3.000. 270-517. Επανέρχεται η ΠΕ Καστοριάς, με έτοιμα προς την Οικονομική Επιτροπή, να γίνει συμβιβάσμος και μάλιστα να απαρατηθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας της ασκηθήσεως εκ μέρους της έτησης ανέρισης, με την υπαρρυθμών 23 του 2015 απόφαση Εφετίου Δυτικής Μακεδονίας και τα λοιπά. Και να καταστούν αμετάκλητες οι αποφάσεις των δικαστηριών. Πρωτόδικα και το Εφετίο. Φέρνει με το έτοιμα προς την Οικονομική Επιτροπή. Η Οικονομική Επιτροπή δεν έχει το δικαίωμα αυτό. Το αναπέμπει η Οικονομική Επιτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ένα λεπτό. Αναπέμπει στον Περιφερειακό Συμβούλιο, που μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για να γλιτώσουμε ουσιαστικά 44.000 τους τόκους. Επομένως, το Περιφερειακό Συμβούλιο, καλείται σήμερα να πάρει απόφαση συμβιβασμού, για να μην προχωρήσουν πιο κάτω στην ανέρεση. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κυρία Κεχαγιά. Προσέξτε με, δευτερολογίες, κοιτάξτε τώρα. Κύριος Μαργαρίτης, παρακαλώ. Παρακαλώ. Το λέω αυτό γιατί ήταν δικιά σας πρόταση, γιατί ψηφίσαμε ομόφωνα, να γίνει ανέρεση και να ορίσουμε τον Πανατσούκ. Κύριε Κεχαγιά, να ολοκληρώσει ο κύριος Μαργαρίτης. Σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Όχι, είναι σημαντικό. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, περνάμε σε ψηφοφορία. Παρακαλώ, περνάμε σε ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, όχι, είναι σημαντικό. Παρακαλώ, περνάμε σε ψηφοφορία. Κύριε Σεβόπουλε. Κύριε Σβόλη. Παρακαλώ. Είναι σημαντικό. Ένα λεπτό και περνάμε σε ψηφοφορία. Σας παρακαλώ. Κύριε Κεχαγιά. Κύριε Κεχαγιά. Σε απάντηση αυτό που είπατε, επί δικής μας περιφερειακής αρχής δεν έγινε κανένα δικαστήριο. Είστε πολύ λάθος. Όχι, είπατε ότι έγινε δικαστήριο. Έγινε ένα δικαστήριο στη Καστοριά, δεν έγινε δικαστήριο. Κύριε Σεβόπουλε, ευχαριστώ. Όχι, αφήστε, δεν είναι σημαντικό. Κύριε Σεβόπουλε, παρακαλώ. Το δικαστήριο της Καστοριάς καταδικάστηκε ερήμη, η Σαρακάκη δεν εκπροσωπήθηκε, το εφετείο της Κοζάνης έγινε 17-19 του 2014. Ήσαν εσείς οι περιφερειακοί αρχοί. Ευχαριστούμε, κύριε Σεβόπουλε. Κυρίε Καρυπίδου, μια απάντηση, γιατί είπατε ότι προηγούμενοι περιφερειακοί αρχοί έκανε λάθος. Κύριε Σεβόπουλε. Τελειώνω, ρωτήσαμε στο ΣΚΑΠ, όταν παραδόσαμε τα λεφτά της προμήδιας των πορτηγών, θα μπορούσαμε να ταξιδεύσουμε σε κάποιους τραπάνες, υπήρχανε στο ΣΚΑΠ. Κύριε Σεβόπουλε, ευχαριστώ. Και δεν έγινε δικαστήριο, δεν έγινε... Περνάμε σε ψηφοφορία, παρακαλώ. Τα αφήσαμε τα λεφτά για να τα πει όλους εσείς. Παρακαλώ, παρακαλώ, περνάμε σε ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό. Κύριε Πρόεδρε, πριν πάμε σε ψηφοφορία, πρέπει να μας κάνει εισήγηση τι ποσά ψηφίζουμε και να υπάρξει τοποθέτηση των επικεφαλείς. Σας παρακαλώ πολύ. Να μας πει η κυρία... Δεν τα είπε ο κ. Κυαγιάς, δεν εισήγητήσει. Υπάρχει αντιπεριφεράσεις οικονομικών να μας κάνει την εισήγηση. Κύριε Πρόεδρε, και κάτι άλλο... Τα ποσά... Να τα πω μια στιγμή, να τα πω τα ποσά. Να πω τα ποσά. Παρακαλώ, παρακαλώ. Το ποσό που επιδικάστηκε είναι 189,320,35, και οι τόκοι οι οποίοι είχαν φτάσει 81.606 ευρώ, ο κ. Σαρακάκης συμβιβάζεται με 40.803 ευρώ. Ευχαριστούμε. Περνάμε σε ψηφοφορία, παρακαλώ. Περνάμε σε ψηφοφορία. Παρακαλώ. Παρακαλώ, περνάμε σε ψηφοφορία. Παρακαλώ. Παρακαλώ, περνάμε σε ψηφοφορία. Παρακαλώ, περνάμε σε ψηφοφορία. Παρακαλώ, περνάμε σε ψηφοφορία. Δενατάσεις τους δυσκυρός. Δενατάσεις τους δυσκυρός. Παρακαλώ. Σωτήρι, μέσα είναι τα στοιχεία. Μέσα είναι τα στοιχεία. Όλα τα στοιχεία μέσα είναι. Συνισήγησε. Κατά πλειοψηφία, λοιπόν. Παρακαλώ. Το ψηφίζετε? Ομόφωνα, λοιπόν. Περνάμε στο επόμενο θέμα. Περνάμε στο επόμενο θέμα. Οποστολή της δεύτερης τροποποίησης προϋπολογισμού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ομόφωνα. Περνάμε στα θέματα της σημερίσιας διάταξης. Κύριε Δακύ, να περάσουμε τα θέματα τα οποία προσυμφωνήσαμε. Να διαβάζουμε ένα ένα το θέμα με τη σειρά που είναι και όταν είναι θα τα λέμε ναι, ναι, ναι κλπ. Οπότε ξεκινάμε κανονικά. Έγκριση όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του ειδικού λογαριασμού κοδηλίων έρευνας που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκη ΣΑΠΙΘΤ που αφορά την πραγματοποίηση υγεοφυσικής έρευνας στη στάθμη θεμελίωσης των κτιρίων στο έργο. Ανέγκριση Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή Ζεπ Κοζάνης Με εισεχητή τον κύριο αναγνώστου. Παρακαλώ κύριε αναγνώστου. Παρακαλώ κύριε αναγνώστου. Έχουν ολοκληρωθεί οι εξκαφές στην Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ανοιχτό. Έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν στον χώρο του Πανεπιστημίου. Υπήρχαν γεωτεχνικές μελέτες κατά τη φάση της ένταξης του έργου. Πριν όμως με την εξκαφή για την αποκάλυψη των αγγωγών ιδροδότησης του αργύλου και του νέου κλήτους φάνηκε ότι κάποια σημεία έχουν κάποια έγγυλα. Τα έγγυλα είναι κάποιες σκυλώτες οι οποίες προσθέζονται όταν υπάρχει υπόβαθρο ασβεστολητικό. Αποταρθήκαμε λοιπόν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Δήμα Γεωλογίας, το οποίο είχε κάνει τις διασκοπήσεις στα πρόδρομα στάδια και αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε διασκοπήσεις στη στάθληση θεμελιούσης για να δούμε πώς θα αντιμετωπιστούν ενδεχομένως νέα έγγυλα τα οποία θα βρεθούν. Είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται στα καστικά πετρώματα και θα κοιτάξουμε σε τρισδιάστατη μορφή αν υπάρχουν έγγυλα και αν θα πρέπει να κάνουμε κάποιες πληρώσεις είτε με σκυρόδεμα είτε με οτιδήποτε άλλο μας προτείνει το Πανεπιστήμιο. Είναι μια προγραμματική σύμβαση ύψους 15.000 ευρώ και έχει έρθει ήδη το κλιμάκιο και μας έχει πει λιγάκι τον τρόπο και τον κάναβο και την πίκνωση των διασκοπήσων τις οποίες θα διαδεργήσει και αυτό το γεγονός δεν θα επηρέσει καθόλου στην πρόοδο. Ευχαριστούμε κύριε Αναγνώσου, ευχαριστούμε. Περνάμε σε ψηφοφορία ομόφωνα. Κύριε Σαπαλίδη, ομόφωνα. Παρακαλώ. Τα μέλη της προγραμματικής τα έχετε ορίσει? Παρακαλώ. Ένα από το περιφερειακό και ένα ανυπηρεσιακό και οι τρεις. Ο κύριος Τσότσος επειδή είναι στην κύρια προγραμματικά. Ωραία. Ο κύριος Τσότσος, ο κύριος Γιαννόπουλος και κάποια άλλη σκέρα να γνωστούν. Κι ένα σακώμι χρειάζεται. Κι ένα σακώμι πανεπιστήμιο. Ωραία. Θέλετε να είστε εσείς ή θέλετε να είναι κύριος Τσότσος. Όχι από τη Γεωλογία, από το Απιθήτα. Περνάμε στο επόμενο, έγκριση τρόπου δημοπράτησης του έργου αποκατάσταση. Κύριε Δακύ. Οι Ιωαννίδες, όχι συμπίεδες. Οι Ιωαννίδες, όχι συμπίεδες. Οι Ιωαννίδες, όχι συμπίεδες. Περδεύτηκα. Κύριε Αναγνώσου, με ανοιχτή δημοπρασία. Με ανοιχτή δημοπρασία. Το τρίτο θέμα είναι η συμμετοχή ομόφωνα λοιπόν. Το τρίτο θέμα είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο έργο Enhancing Transport Innovation Capacity of Regions με ακρονίμιον ΕΝΟΤΡΑΣ και κωδικό ΤΑΔΕ, το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interact Europe και ανήκει στον άξονα Προτεραιότητος 1, ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας και στο στόχο 1.1 βελτίωση των πολιτικών και νοτομίας στις υποδομές με εισηγητή τον κ. Καλαϊτζόπουλο. Παρακαλώ κύριε. Κύριε Πρόεδρε, θα πρότεινα και το τρίτο και το τέταρτο θέμα, επειδή αφορούν Interact Europe συγκεκριμένο πρόγραμμα, να κάνω εισήγηση και για τα δύο μαζί για χάρη συντομίας, ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Όσον αφορά το πρώτο, το οποίο με ακρονίμιο είναι ο ΤΡΑΝΣ και κωδικό ΤΑΔΕ, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interact Europe και στόχο 1.1 βελτίωση πολιτικών και νοτομίας στις υποδομές ως μέρος του Άξονα Προτεραιότητας 1, ενίσχυση της έρευνας της τεχνολογικής ανάπτυξης και της κενοτομίας, εγκρίθηκε πρόταση για την ενίσχυση της ικανότητας κενοτομίας των περιφοριών στον τομέα μεταφορών. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφοριακής Ανάπτυξης και κατά 15% από εθνικούς πόρους. Πιο συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει στη χαρτογράφηση της ικανότητας κενοτομίας των περιφοριών στον τομέα των μεταφορών, στο εντοπισμό των ανταγωνιστικών κλεωνεκτημάτων των περιφοριών, στη σύνταξη οδηγιών για συγκεκριμένες πολιτικές και σχέδια δράσης στον τομέα των μεταφορών με βάση τα πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας, στη διεύρυνση των προοπτικών κενοτόμων δράσεων στον τομέα των μεταφορών στις περιφέρειες και στη δημιουργία προτάσεων προκειμένου να υποστηριχτούν οι αδύναμες περιφέρειες. Τελικός στόχος του έργου είναι η συμβολή του στη δημιουργία μιας περιφερειακής συνείδησης συνεχούς κενοτομίας στον τομέα των μεταφορών, που θα ελεγχιστοποιεί τα πιθανά ρίσκα από την εφαρμογή των κενοτόμων δράσεων και θα μεγιστοποιεί τις θετικές τους επιπτώσεις. Συνοψίζοντας, το ΕΝΟΤΡΑΝΣ λαμβάνει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος κενοτομίας στις περιφέρειες, επικεντρώνεται στη βελτίωση των υφιστάμενων πολιτικών στήριξης της κενοτομίας στις μεταφορές ως βασικό στοιχείο εξασφάλισης κενοτομίας στις μεταφορικές υποδομές. Στόχος επίσης του ΕΝΟΤΡΑΝΣ είναι να υποβοηθήσει τις περιφέρειες στη χάραξη πολιτικής χρηματοδότησης των τομέα των μεταφορών που να βασίζεται στα υφιστάμενα και δυνητικά πλεονεκτήματά τους, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και την απομόνωση και εξασφαλίζοντας τη διασύνδεση και την αύξηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων κεφαλαίων με νέους και διαφορετικούς τρόπους. Η τελική έγκριση του έργου από την Επιπετροπή Παρακολούθηση και τη Διαχειριστική Αρχή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος indirect-europe υπογράφτηκε στις 31 του 2016, ενώ η Σύμβαση Μεταξύ της Διαχειριστικής Αρχής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος indirect-europe και το Επικεφαλής ΕΤΕΡΟ, Coventry University Enterprises Ltd υπογράφτηκε από τον Επικεφαλή ΕΤΕΡΟ στις 9 του 2016. Στην παρούσα φάση, διεξάγεται η διαδικασία υπογραφών των αναγκαίων σχετικών σημαντικών γράφων μεταξύ των ΕΤΕΡΟ. Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.196.744 ευρώ, εκ του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αφορά τη Δυτική Μακεδονία ανέρχεται στα 218.278 ευρώ. Η διάρκεια του έργου είναι πέντε έτη, από μία πρώτη του 2017 ως 31-12 του 2021 και αποτελείται από δύο φάσεις. Η πρώτη φάση διάρκειας τριών ετών είναι προσανατολισμένη στην περιφερειακή διάχυση γνώσης και στην προετοιμασία για τη βέλπηση και αξιοποίηση των καλών πρακτικών και εμπειριών από τις συνεργασίες σε όλη τη διάρκεια ανάπτυξης των σχεδίων δράσης. Και τελικός στόχος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι η ολοκλήρωση ενός σχεδίου δράσης για την ενίσχυση καινοτομίας των τομέων μεταφορών, ενσωματώνοντας αυτές τις καλές πρακτικές και εμπειρίες. Η δεύτερη φάση διάρκειας δύο ετών είναι προσανατολισμένη στην εφαρμογή των σχεδίων δράσης που προέκυψαν από την πρώτη φάση του έργου. Να κάνουμε, κύριε Πρόεδρε, την ισήγηση και για το δεύτερο... Ωραία, νομίζω ότι... Ναι. Απλώς, ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε, απλώς να πω μόνο για... Αν κάποιος δεν την έχει διαβάσει, ότι το δεύτερο θέμα το οποίο προτείνουμε, το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο θα συμμετέχουμε, είναι ένα έργο που έχει σαν στόχο τη συμβολή και δημιουργία μιας περιφερειακής συνείδησης συνεχούς καινοτομίας... Όχι, συγγνώμη. Το δεύτερο έργο έχει να κάνει με την Ακρονυμία Ριλόζ 3, προτείνει μια καινοτόμο προσέγγιση για την ανάπτυξη στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης με την εμπλοκή τοπικών αρχών και φορέων. Αυτή είναι η βασική αρχή. Περίπου τα υπόλοιπη όρη είναι πανωμοιότυπη μεταξύ των δύο προγραμμάτων. Είναι εδώ και επίσης και υπηρεσιακή παράγοντα. Από τις κ. Μαυροματίας και κ. Πιτσέλης μπορούν να απαντήσουν σε λεπτομερίες. Ευχαριστούμε κ. Καλαϊτζόπουλο. Ο κ. Δακίς έχει το λόγο. Ήθελα να ρωτήσω στο κ. Καλαϊτζόπουλο ποιος είναι ο επικεφαλής αιτέρος κάθε προγράμματος και ποιοι είναι οι αιτέροι. Για χάρη συντομίας δεν τα ανέφερα κ. Δακί. Ο επικεφαλής αιτέρος στο πρόγραμμα είναι ο Trans, είναι η Coventry University and the Price Ltd. Είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι αιτέροι είναι η Abruzzo Region από την Ιταλία, City of Prague από την Τσεχία, Southeast Region Development Agency από τη Ρουμανία και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό αφορά το Ηνωτράνς, τις μεταφορές δηλαδή. Το συνολικό ποσό το οποίο αφορά την περιφέρειά μας είναι 218.278 λόγους. Δεν βάζουμε καθόλου χρήματα εμείς, είναι 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και 15% εθνική πόρη. Οι αιτέρες είναι η Economic Development Agency of Sabadelli, είναι συντονιστής από την Ισπανία. Η αιτέρια είναι η Metropolitan City of Bologna, η πόλη της Πολωνίας από την Ιταλία. Η Βελκόψκα Region είναι μια περιφέρεια από την Πολωνία, από την Ολλανδία, από την Εστονία, εμείς σαν Δυτική Μακεδονία και από τη Μάλτα. Αυτό το πρόγραμμα αφορά ένα ποσό για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 138.668 ευρώ. Σας ευχαριστώ, κύριε Καλλιζόπουλε. Τοποθετήσεις. Ο κ. Β. Και οι δύο εισηγήσεις. Καταρχήν δεν γίνεται καθόλου φανερώτη τι ακριβώς εργό είναι αυτό. Είναι μέσα και στα δύο εκείμενα πεντακόσεις φορές η λέξη καινοτομία. Θα καινοτομίσετε βγάζοντας ένα σχέδιο καινοτομίας, ούτε οι συμβαλόμενοι είναι μεταξύ τους να έχουν κάποια συνήνδεση με το αντικείμενο με τα φορές για να υπάρχει κάποια απόδοση και συνεπώς καταψηφίζουμε και τα δύο έργα. Σας ευχαριστούμε κ. Β. Κύριε Δακή. Είμαστε αντίθετοι στα έργα, γιατί θεωρώ ότι δεν εξεπηρετούν τις ανάγκες δυτικής Μακεδονίας. Θα τα καταψηφίζουμε. Ευχαριστούμε κ. Δακή. Κυρία Ζεμπηλιάδου. Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά και οι δύο προτάσεις ξεπερμένει κάθε όριο ασάφιας και κυρίως χρησιμότητας σε αυτή την περιφέρεια. Άνω στόχος είναι απλώς να πούμε ότι κάναμε δύο προγράμματα και να γίνουν και πέντε ταξίδια στο Κόβεντρι και στην Αυθή. Εντάξει, αυτό θα γίνει. Αν είναι όμως να μην είναι τίποτε στην περιφέρεια, εγώ διαβάζω το στόχο της πρώτης πρότασης. Το διάβασα, αλλά καταρχήν δεν μπορείς να καταλάβεις τι λέει. Τελικός στόχος του έργου, το πρώτο, είναι η συμβολή στη δημιουργία μιας περιφερειακής συνείδησης συνεχούς καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών. Αν μπορεί να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό για τη δική μας περιφερειακή συνεχής καινοτομίας στον τομέα των μεταφορών για τη Δυτική Μακεδονία, τι σημαίνει δηλαδή να κάνουμε? Που θα ελαχιστοποιεί τα πιθανά ρίσκα από την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων. Δηλαδή, περιφερειακή συνείδηση συνεχούς καινοτομίας που θα ελαχιστοποιεί τα ρίσκα της καινοτομίας. Άμα εσείς καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό και γιατί αυτό το 15% που είναι 60 χιλιάρικα πρέπει να το πληρώσει αυτή η χώρα, εγώ δεν το καταλαβαίνω. Συμβούλιο, την παρουσίαση της μελέτης ΡΙΣ που πληρώθηκε από το ΕΣΠΑ και η οποία μιλάει για την έξυπνη εξειδίκεψη και έγινε για τις 13 περιφέρειες. Έρχεται λοιπόν τώρα μια πρόταση η οποία τι προτείνει μια καινοτόμο προσέγγιση για την ανάπτυξη στρατηγικών έξυπνης εξειδίκεψης, αυτόν που κάναμε δηλαδή, με την εμπλοκή τοπικών αρχών και φορέων και ρωτάω, το ΡΙΣ που κάναμε και το πληρώσαμε καμιά 200 χιλιάρικα, δεν ήταν με την εμπλοκή τοπικών αρχών για το φεγγάρι, ήτανε. Είναι εξοργισμένη πραγματικά, διότι είναι σαν απευθύνονται αυτές οι προτάσεις σε ανθρώπους που δεν έχουν νόηση. Και αυτό έχει πάλι ένα 15% ίδια συμμετοχή. Το γεγονός ότι μπαίνει από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων του Υπουργείου και όχι της περιφέρειας, τι σημαίνει για μια πτωχευμένη χώρα. Εντάξει, αν θέλουμε να δώσουμε λεφτά για τα λεφτά σε κάποιον μελετητή και αν αυτός είναι ο στόχος να το πούμε. Αλλά αν είναι να κάνουμε κάτι για την περιφέρεια, μη μας εμπέζετε. Είμαι πάρα πολύ αυστηρή, συγγνώμη για τον τόνο, αλλά όταν το... Καταρχήν είναι ασύντακτο κείμενο. Δε βγάζεις νόημα, όσο καλώς και να είσαι, έχει λάθη συντακτικά. Σε μία πρόταση έχει τέσσερους φορές τη λέξη καινοτομία. Και ήρθε αυτό στον περιφερειακό συμβούλιο. Ευχαριστώ, κύριε Ζεμπηλιάδο. Περνάμε σε ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, να πω μια στιγμή κάτι, μου επιτρέπετε. Να περάσουμε σε ψηφοφορία. Περνάμε σε ψηφοφορία, κατά πλειοψηφία, λοιπόν, ο κύριος Β, η παράταξη του κ. Β, της κ. Ζεμπηλιάδου, του κ. Δακή. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, επειδή υπάρχουν, ας πούμε, εγώ θα το έλεγα κάπως χασμοδίες μέσα και στα δύο κείμενα και όσον αφορά, δεν με απασχολεί, ας πούμε, αν θα βάλει οποιοςδήποτε δήμος ή οτιδήποτε θα βάλει μέσα κάποιο ποσό ή οτιδήποτε άλλο. Πού πάει και για ποιο λόγο πάει. Για αυτόν τον λόγο και εγώ δεν είμαι υπέρ των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Ευχαριστώ. Περνάμε στο πέμπτο. Έγκριση προϋπολογισμού εισόδων-εξόδων του ΚΙΕΠΕ για το έτος 2017, καθώς και ορισμός ελεκτών για διαχειριστικό έλεγχο του ΚΙΕΠΕ για τις χρήσεις 16-17. Εισηγητής ο κ. Τσότσος. Κύριε Δακή, έχω πάρει τις θέσεις ομόφωνα. Περνάμε στο έκτο. Έγκριση του τρόπου δημοπράτησης για το έργο παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της επαρχικής οδού Τολεμαίδας-Γαλάτιας-Ολυμπιάδας. Προϋπολογισμού 234.000 ευρώ. Ο κ. Πλακετάς, εισηγητής. Έχω πάρει ομόφωνα. Το έβδομο θέμα. Έγκριση του τρόπου δημοπράτησης για το έργο ανέγερση Νέου Κέντρου Υγείας-Χιάτισσας. Προϋπολογισμού 3.024.390, παρακαλώ, παρακαλώ κόμμα 24, με εισηγητή τον κ. Πλακετά, ομόφωνα. Ευχαριστούμε τον κ. Πρόεδρε Πασούτου θέματος. Ο κ. Πλακετάς έχει το λόγο. Ήταν παρούσα η αντιδήμαρχος Βοήου, η κ. Γλυκερία Παπαδιώτη και είναι παρόν εδώ και ο δημοτικός σύγουρος ο κ. Δομπόλας. Τους ευχαριστώ και τους δύο για την παρουσία τους. Μου ζήτησε η κ. Παπαδιώτη να μεταφέρω τα ευχαριστώ του Δήμου Βοήου και του Δημάρχου και του Δημοτικού Συβουλίου προς το Περιφοριακό Συβούλιο για την έγκριση του έργου και ως υποχρέωση νομίζω ότι πρέπει να το κάνω. Ευχαριστώ πολύ κ. Πλακετά και σας καλωσορίζω και εγώ και σας ζητώ συγγνώμη που δεν μνημόνεψα την παρουσία σας. Συγχωράστε με. Περνάμε στο όγδο θέμα. Έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο Ολοκλήρωση Μελετών Έργων Υποδομών Νέου Οικισμού Ποντοκόμις Οριοδότησης Οικοπέδων Εξωτερική Οδοποιία Όμβρια και Άρδευση με εισηγητή τον κ. Πλακετά ομόφωνα. Πρόεδρο, εγώ απλώς, μήπως έχει γίνει λάμψη. Άρδευση ή ίδρυψη? Άρδευση, γράφαλε, πατάει δηλαδή. Μήπως είναι ίδρυψη. Κύριε Δημήτρη, είναι εκπώνηση οριστικής μελέτης άρδευσης και σύνταξη δημοπράτησης βάσει της αντίκτης προμελέτης που έχει κάνει η Άγγκο. Υπάρχει αρδευτικό δείχνο. Δεν άκουσα. Σου πω μετά. Υπάρχει αρδευτικό δείχνο δηλαδή, επειδή βλέπω... 355.000 ευρώ. Κύριε Δακί, πέστε μου λίγο για τον προϋπολογισμό, αναφέρετε. 355.000. Εντάξει, ευχαριστούμε. Το ένα το θέμα είναι τροποποίησης της παριθμών 2.44 του 2015 απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δεδικής Μακεδονίας περί έγκλησης σύνεψης προγραμματικής σύμβασης με τίτλο υλοποίηση έργων υποδομών ανάπτυξης Περιφέρειας Δεδικής Μακεδονίας και Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης 2015 με εισηγητή του κ. Πλακετά. Είναι μία τυπική αντικατάσταση ενός ονόματος που είχαμε ορίσει εκπρόσωπος σε μία πραγματική σύμβαση του κ. Τσιάμι, ο οποίος μου δήλωσε ότι λόγω φόρου τεργασίας έχει κάποια θέματα ο άνθρωπος χρόνου. Να αντικατασταθεί ο κ. Τσιάμις από την κ. Καραγιόργου. Είναι από υπηρεσιακό παράγοντα σε υπηρεσιακό παράγοντα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει ζήτημα να θα γίνει αλλαγή στο όνομα. Υπηρεσιάζει όμως η επικύρωση της αλλαγής απόφασης του Περιφυριακού Συμβουλίου. Ομόφωνα. Το δέκατο θέμα, έγκριση υποβολής πρότασης τροποποίησης του ενταγμένου έργου στο ΕΕΠ 1216 με τίτλο «Σχολή Πυροσβεστών και Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας» στην Τωνεμαΐδα. Ησυχητής ο κ. Πλακετάς. Μια σύντομη ενημέρωση κ. Πλακετά. Ναι, ήδη γνωρίζετε ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστών, είχαμε πει τότε ότι θα ξεκινήσουμε με έναν προϋπολογισμό στην πρώτη φάση των έργων προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής και θα επανέλθουμε με τη δεύτερη φάση των έργων που κυρίως αφορά έργα τα οποία θα γίνουν στον εξωτερικό χώρο, όπως είναι η επέκταση και η μετατροπή του στεγασμένου χώρου στάφευσης οχημάτων, το χώρο οχημάτων με μεταλλική κατασκευή και ρολά, η προμήθεια και τοποθέτηση προκατασκευασμένου ναυδρίου όπως ζητήθηκε και προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση και μια σειρά άλλων εργασιών όπως φυλάκια, όπως ο πύργος ασκήσων ο οποίος υπάρχει προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει η λειτουργία της Σχολής Πυροσβεστών. Στην αύξηση λοιπόν αυτού του προπολεγισμού, στη συνέχιση μάλλον παίρνουμε και την έκδοση που υπάρχει από την πρώτη φάση των έργων και ζητούμε να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε με ανοιχτή δημοπρασία βεβαίως που θα έρθει ξανά στο Περιφυριακό Συγβούλιο τα υπόλοιπα έργα της Σχολής Πυροσβεστών για την οποίαν πολύ σύντομα και εντός του μηνώσεου Μαρτίου θα υπάξουν και τα γένια της Σχολής έτσι ώστε και επίσημα θα ακολουθείτε όλοι να παλευρεθείτε για να δείτε και τι ακριβώς έγινε εκεί. Ο προϋπολογισμός που προηγούμε ήταν ένα 600 αν θυμάμαι καλά, ένα 787 και είχε περίπου 60% έκδοση κυριακή και συμπληρώνουμε τώρα μάλλον έναν 405 για να φτάσουμε στα τρία τόσο που είχαμε προϋπολογίσει λοιπόν, προκειμένου να δημοπρατήσουμε ξανά τα υπόλοιπα έργα φαντάζομαι με ανάλογη έκδοση γιατί είναι... Δεν έχει καμία σχέση με την έκδοση, δεν έχει συμπαγίσει... Δεν έρχεται, φτάνει και μπα από μόνο του. Και κυρία Ζεβηλιάδου μια ερώτηση. Διαβάζοντας το κείμενο της εισήγησης, όντως προκύπτει ότι σε πρώτη φάση αποφασίσανε ως Περιφοριακό Συμβούλιο το 1437 μετά έγινε 1787 και τώρα πάμε στα 3338. Το ερώτημα είναι ότι αυτή η αύξηση του ενός εκατομμύρου 450.000, για να είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα καλά, είναι για να παρέχονται αυτό που λέει με κόκκινα εκεί, ότι λέει υπάρρουσας είμαστε... Δηλαδή να παρέχονται υπηρεσίες για επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία αυτό το κομμάτι με κόκκινο είναι το ένα και το άλλο είναι επισκέψεις σε παρεμφερή κέντρα και λοιπά, αυτό είναι... Ό,τι είναι με κόκκινο ακριβώς καλά το κατάλαβατε λοιπόν ότι είναι με κόκκινο είναι το πρόσθετο και όσον αφορά τις επισκέψεις που μ' αναφέρατε και φαντάστηκα ότι θα γίνει ερώτημα επειδή αφορά και το Εθνικό Πάρκο Πολιτικής Προστασίας η όλη προεργασία του προϋπολογισμού βεβαίως και θα υπάρξουν σε συνέχεια τις πρώτες επίσκεψεις που έγινε στη Γαλλία από αντιπροσωπία της διοίκησης της Πυροσβεστικής της Περιφέρειας και της ΣΑΝΚΟ στη Γαλλία θα υπάρξει κι άλλη μία επίσκεψη στη Σουηδία στο αντίστοιχο πάρκο που υπάρχει εκπαίδευση της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αποκτηθεί μία γνώση για να μπορέσει να γίνει και το δικό μας εδώ με τις πρωτογραφές που θα συνάδουν με την όλη διαδικασία. Ευχαριστούμε κυρίως. Ο κ. Πέριφαρη άρχισε. Απλά να κάνουμε μία πρόσθετη ενημέρωση ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθουν άλλοι 75 πυροσβέστες να εκπαιδευτούν στη σχολή μας στην Τολεμαϊδα οι οποίοι είχαν περάσει με τον ΑΣΕΠ πριν από αρκετά χρόνια, 6-7 χρόνια, δεν θυμάμαι πόσο, του 8 ήταν και τώρα που καθίστατε ευθέσεις έτσι αν θέλετε η παραλήψη του παρελθόντος και θα έρθουν τώρα να εκπαιδευτούν άλλοι 75 πυροσβέστες. Ευχαριστούμε κ. Πέριφαρη άρχισε. Τοποθέτηση κ. Ζεμπηλιάδου, κ. Εδακέμ. Ψηφίζουμε υπέρ. Θα να ρωτήσω το εξής, θα συνεχίσει να υπάρχει η Επιτροπή Παρακολούθησης που υπούρχει στο πρώτο έργο. Άρα, δεν αλλάζει κάτι. Από πλευράς μας παραμένει ο κύριος και ο ΣΕΣ ο οποίος ήταν και στην πρώτη Επιτροπή Παρακολούθησης. Κυρία Ζεμπηλιάδου, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε ότι σε αυτό το έργο από τη στιγμή έχουμε υψηφίσει τα πάντα, θέλουμε πάρα πολύ να γίνει και χαρίκαμε και με την ενημέρωση που έκανε τώρα και ο Περιφεριάρχης. Θεωρούμε, όμως, ότι μία αύξηση ενός εκατομμυρίου 450.000 για ένα ασαφές σχετικά αντικείμενο σε αυτή τη φάση, σίγουρα θα εξειδικευθεί στο μέλλον, αλλά το να δίνουμε τώρα μία έγκριση για ένα ποσό ενός εκατομμυρίου 450.000 για υπηρεσίες που κατά την άποψη μας αυτή τη στιγμή είναι ασαφής, δηλαδή επίλυση όλων των ζετημάτων που θα αφορούν στη λειτουργία, αφού δεν ξέρουμε ποια είναι τα ζητήματα, πώς τα κοστολογίσαμε ότι είναι τόσο. Ή το να ψηφίζουμε τόσο… Ναι, ίσως να υπάρχει απάντηση. Το να ψηφίζουμε τώρα ταξίδια για καλές πρακτικές, που βεβαίως θα τα ψηφίσουμε και συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν, αλλά το να βάζουμε ένα ποσό ενάμιση εκατομμύριο για ένα τέτοιο ασαφές αντικείμενο, εμείς λοιπόν θα προτείνουμε, γιατί δεν θέλουμε πραγματικά να ψηφίσουμε κατά σε αυτή την απόψη. Θα προτείναμε λοιπόν, σαν αντιπρόταση, δεν το έλεγα για να λειφθεί η υπόψη, να έρχονται εδώ τα συγκεκριμένα κάθε φορά ζητήματα που αφορούν σε αυτό. Αν εδώ μας λέγατε ότι εμείς έχουμε να προκηρύξουμε μία παροχή υπηρεσίας, έναν τεχνικό σύμβουλο υποστήριξης και αυτό το κοστολογούμε 200.000, βεβαίως, αλλά εδώ δεν ξέρουμε αυτές οι υπηρεσίες στήριξης σε ποιον θα δοθούν και με ποιον τρόπο και πώς θα γίνουν. Δεν σας καλύπτει και συγνώμη που παίρνω το λόγο αφθαίρετα, δεν σας καλύπτει ότι θα έρχεται κάθε τύπο που θα δημοπρατείτε απ' ακριβώς στο Περιφυριακό Συμβούλιο. Είναι δέσμευση, σαφέστατα. Ευχαριστούμε. Περνάμε σε ψηφοφορία. Ομόφωνα. Γράφετε στα πρακτικά αυτό. Ομόφωνα. Το ενδέκατο θέμα είναι ένταξη τροποποίηση έργων του ΕΕΠΤ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 1216 της Περιφερειακής Ενότητας Κουζάνης με ισυγητή τον κ. Πλακεντά. Παρακαλώ κ. Πρόεδρε. Ναι, κ. Πρόεδρε. Να δηλώσω μόνο εξ αρχής ότι από τον πίνακα τον οποίον έχετε στα χέρια σας θα αποσύρω το θέμα στο μέτρο 2.1 Υποδομές και Στήριξης Παραγωγικού Περιβάλλοντος που αφορά την υποστήριξη και ανάπτυξη της ομάδας αγελαδοτρόφων ή και διότι χρειάζεται να ψάξουμε κάτι καλύτερα. Λοιπόν, και να πω ότι προτείνουμε σήμερα την ένταξη στο ΕΕΠΤ στο πρόγραμμα της Περιφερειας Δυτικής Μακεδονίας 21216 καταρχήν στο μέτρο 2.1 την εξόφλυση των οφειλών του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας μετά από πολλές ώρες συνεργασίας με τον κ. Κανάτσικο που ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, την ομάδα των λογιστών που έχουν αναλάβει τις τελευταίες οφειλές, συνενόηση με την εφορία και με τους εργαζόμενους για τους οποίους υπάρχει ένα ποσό οφειλής από ένα τελευταίο τιμολόγιο που έχουν κόψει από 1.000-1.200 ευρώ στον καθένα περίπου με ένα ποσό κοντά στις 8.000. Συνολικά με το ποσό αυτό κλείνει όλη η δραστηριότητα του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας που εμείς κατεπανάληψη έχουμε δηλώσει ότι θεωρούμε ότι έχει κλείσει τον κύκλο της παρουσίας του και προκειμένου να δοθεί οριστικό κλείσιμο και λύση στο πρόβλημα το φέρνουμε με την διαδικασία αυτή, επαναλαμβάνω με τη σύμφωρη γνώμη την εσήχηση, έχω μοιράσει ήδη και τα πρόσωπα τεχνικά δελτεία στους επικεφαλείς των παρατάξεων για να έχουν πλήρη επίγνωση. Το επόμενο θέμα που προτείνουμε αφού επαναλαμβάνω στο μέτρο 2.2 αποσύρδεται το υποστήριξης ενάπτυξης της ομάδα σε γελαδοτρόφων είναι διαμόρφωση του χώρου της γεφυροπλάστηκας του Μεσοβούνου 4.1 με ένα προπολογισμό 170.000 ευρώ που είναι ένα νέο έργο, είναι ένα έργο που όπως θα έχετε σωστή ευκαιρία να ακούσετε και σε λίγο γιατί υπάρχουν εκπρόσωποι εδώ από την τοπική κοινωνία και από τον ΤΟΕΒ, αφορά μια πολύ δυναμική περιοχή της περιφυριακής μας ενότητας, καθώς εκεί υπάρχει μια απαρχιωμένη γεφυροπλάστηκα η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον τη δυναμική και τις ανάγκες της περιοχής που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την επέκταξη του αρδευτικού που προγραμματίζουμε εκεί πέρα. Το παρόν έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση χώρου μέσω μιας οδού μήκους 144,78 μέτρων και πλάτους οδοστρόματος 4 μέτρων. Είναι διαπλάτης του καταστρώματος μέχρι τα ώρα του γηπέδου και υψηλομετρική προσαρμογή του στην αρχή και το τέλος της με την εξυστάμενη αρφατωστρωμένη εγκωτική οδό, την προμήθεια της γεφυροπλάστηκας και την κατασκευή της στην προελεπόμενη θέση βάσει της μελέτης. Και επαναλαμβάνω ότι αφορά μια δυναμική περιοχή που με βάση την απογραφή απαριθμεί 407 μόνιμους κατοίκους αλλά που κυρίως ασχολούνται με μια δυναμική καμιέργεια του μύλου και των κερασιών και που επαναλαμβάνω η μικρή γεφυροπλάστηκα που υπάρχει τώρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δίγησης των οχημάτων μεταφοράς καθώς μεγάλες δαλήκες έρχονται για να φωτώσουν. Το επόμενο θέμα είναι η χρηματοδότηση που δίνουμε κάθε χρόνο στην Εταιρεία Πολιτισμού, Τυρισμού και Αθλητισμού στην Επτάκ για την οποία σας οφείλω μια παρουσίαση του ελέγχου που κάνει ο κωτός βλογιστής προκειμένου να επάξει πλήρης έλεγχος και πλήρη διαφάνεια στο συγκεκριμένο φορέα. Και το τελευταίο έργο που αφορά τη λειτουργία των κυφήτων του Βοΐου θα γνωρίζεται ίσως σε ένα ποσό 30.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για να καλυφθούν οι μιστοί των υπαλλήρων εκεί, διότι σύμφωνα με τη διαδικασία που έβλεπε ο νόμος στην περασμένη χρονιά, στις 31-12 τα δύο από τα πέντε κυφή που υπήρχαν στο Δήμο Βοΐου ανέστρεπαν τη λειτουργία τους. Ό,τι ήταν ενταγμένο μέχρι στις 31 Ιουνίου του 2016, που στο ΕΣΠΑ πληρώθηκε από το ΕΣΠΑ στο Δήμο Βοΐου για να εξοφληθούν οι λειτουργικές ανάγκες υπαλλήρων και λειτουργικών εξόδων, δυστυχώς για τα δύο κυφή δεν υπήρξε αυτή η πρόβλεψη με αποτέλεσμα να υπάρχουν μιστοί περίπου 7 μηνών του προσωπικού απληρωτή. Υπήρξε μια συνάντηση του κ. Περιφερειάρχη με τον κ. Δήμαρχο και τους εργαζόμενους και αποφασίστηκε να μπουν από μισά τα χρήματα Περιφέρεια και Δήμο προκειμένου να δώσουμε λύση σε ένα οξυκοινωνικό πρόβλημα, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της μη τηρίσης των δεδουλευμένων. Αυτά είναι τα έργα που προτείνονται και παρακαλώ για την έκκλησή τους. Κύριε Πρόεδρε να πω ότι μαζί μας βρίσκονται και εκπρόσωποι από το Μεσόβουνο εδώ. Είναι και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ ο κ. Ασφαλτίδης. Εάν κρίνετε το σκόπι μου και ζητήθη από το σώμα να δωθούν κάποιες εξηγήσεις, νομίζω ότι μπορείτε να το δώσετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, είμαι ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου, να τη λέω Ασφαλτίδης Ιωάννης. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι αντιπεριφεράρχες, κύριοι περιφερικοί σύμβουλοι, θ' άθελα από αυτό το βήμα να σας ενημερώσω για τα τελευταίωτες του οργανισμού, του οποίου έχω την τιμή να ευρίσταμαι. Όπως ξέρετε, η περιοχή του Μεσοβούνου είναι μια δυναμική περιοχή, αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περίπου 2.5 χιλιάδες στρέμματα με μήλα και περίπου 1.000 στρέμματα με κερασιές. Έχουμε μια παλιά γεφυροπλάσσικα στην περιοχή μας, η οποία πλέον δεν εξυπηρετεί, είναι η κατασκευή του 74, νομίζω. Είναι πολύ μικρή για τις γαλίκες και τις καινούργιες που έρχονται στο χωριό. Το εργαλείο αυτό που θέλουμε να βοηθήσουμε θα βοηθήσει πάρα πολύ τους αγρότες της περιοχής, ώστε να μπορούν να ζυγίζουν με ασφάλεια και με σιγουριά τα προϊόντα τους. Δεν ξέρω αν θέλετε κάτι συγκεκριμένο να ρωτήσετε. Μείνετε κύριε Ασφαλτίνη. Παρακαλώ, έχουμε ερωτήσεις. Πρόεδρε, αν μου πειτεύετε, ξέχασα να πω ότι βεβαίως για τη γεφυροπλάσια και την υλοποίησή της θα πρέπει να υπάρξει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Εορδέας. Παίρνουμε αρχικό στην απόφαση για την ένταξη του έργου εδώ και αφού έχει εκρυφθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης, θα προχωρήσουμε και στην προγραμματική σύμβαση για να μπορέσει να εγκατασταθεί, να την προμηθευτούμε κατ' αρχή και να τοποθετήσουμε στη συνέχεια. Ευχαριστώ, κύριε Πλακητέμ. Ο κύριος Βόσδου, ερώτηση ή τοποθετήση, ερώτηση, παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριε Παναγιού, τα πέντε κύφη συνεχίζουν και λειτουργούν. Ευχαριστώ, κύριε Βόσδο. Ομόφωνα, ομόφωνα. Ευχαριστήστε μας. Θα ήθελα όλους να σας ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης και την ΑΚΟ, η οποία έχει αναλάβει και μας έχει κάνει τη μελέτη δωρεάν και όλες τις τεχνικές υπηρεσίες σου και την περιφερειακή αρχή, η οποία μας συμπαρίσταται σε ό,τι ζητάμε. Σας ευχαριστώ, κύριε Ασφαλτίδη. Περνάμε στο 12ο θέμα. Έγκριση του προγράμματος Προμηθή. Στο 11 το είμαστε. Συγγνώμη λίγο, να πω και κάτι. Ο Παναγιώτης το ξέρει, γιατί είναι ένα θέμα που το συζητήσαμε και στην Άνος Πορυφεριών. Είναι σε διαδικασία εξέλιξης μία τροπολογία κυβερνητική που θέλει το στου ΕΕΠ να τους υπαμπγάγει στις περιφέρειες. Αυτό θα εξελιχθεί, Πρόεδρε, στο πώς θα εξελιχθεί η νομοθετική ρύθμιση και σε σχέση με το πώς θα γίνουν οι προγραμματικές συμβάσεις. Κύριε Πρόεδρε, απλώς ήθελα να πω ότι το θέμα της, για μέν, την εξόχληση των οφειλών του Κέντρου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που είναι μισθή, είπατε, κατά κυριολόγο, έτσι δεν είναι? Είναι ένα ποσό που οφείλεται στην εφορία, από μη υποβολή κάποιων δηλώσεων. Είναι η αμοιβή του λογιστικού γραφείου που έχει αναλάβει τώρα την όλη διαδικασία και περίπου 9.000 είναι μισθή από τιμολόγια που κόπηκαν προς το τέλος της θηκείας του Διοικητικού Συμβουλίου από τους υπαλλήλους και δεν πληρώθηκαν και που πρέπει κάποια στιγμή να τα εξοφλήσουμε. Και κλείνουμε, νομίζω ότι μπορεί να μην χρειαστεί και τα 35.000, όταν στα 33.000 τόσο τα υπολογίσαμε ότι περισσεύει θα γυρίσει πίσω. Για μένα το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας, επειδή είναι οφειλές και δεν θέλουν πραγματικά να υπάρχει αυτό το πρόβλημα, το ψηφίζουμε. Όμως ψηφίζουμε λευκό στο θέμα της Επτάκ, γιατί πιστεύουμε ότι και για όλα τα όργανα αυτά και για το Κέντρο Διαβαλκανικής, αν συνεχίσει, αλλά κυρίως για το Επτάκ, αλλά και πλέον και για την Εταιρία Τουρισμού, πρέπει να αποφασίσουμε για όλα αυτά τα όργανα της περιφέρειας. Ακόμη και για το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους τους. Γιατί τα έχουμε, γιατί τα πληρώνουμε. Και με την έννοια αυτή, μέχρι να γίνει αυτό λοιπόν, εμείς δεν ψηφίζουμε δαπάνες, ψηφίζουμε λευκό, εκφράζοντας αυτή την ανησυχία μας, για πόρους που πηγαίνουν χωρίς στόχευση. Ευχαριστούμε κ. Ζεμπλιάδο, επομένως το θέμα με αριθμό 11, καταπλειοψηφία, με τις παρατηρήσεις, ο κ. Χατζίδης. Ως προσωπικός σκοπιμότητας όλων των έργων, εκτός του 22,2 που αποσύρθηκε, συμφωνούμε, απλά δεν κατάλαβα το λόγο που αποσύρθηκε το 22,2 και δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε και αν κατάλαβα καλά και με ένα ποσοστό 100% μία ή και, γιατί δεν νομίζω ότι μιλάμε για συνεταιρισμό, για να γνωρίζουμε, τουλάχιστον, να δράξουμε την ευκαιρία να πω ότι μία τέτοια επιχείρηση, όπως όλες οι άλλες, θα μπορούσαμε να το δηθούν από το Ταμείο Εγκυδοσίας και, επί ευκαιρίας, να μας πείτε πού βρίσκεται και πώς βρίσκεται, γιατί νομίζω ο κ. Ζεμπλιάδο κοντά στους τρεις μήνες έχει αργήσει πάρα πολύ. Ευχαριστώ. Αφού σας καλωσορίσω και σας συγχαρώ για την παρουσία σας στο Περιφερειακό Συμβουλίο, ακριβώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αποσύρθηκε. Επειδή στα τεχνικά δελτεία και αρχικά υπήρχε η αίσθηση, η πληροφόρηση, μερική βεβαιότητα έφτανε σας ότι μιλάμε για ομάδα παραγωγών, έτσι, κτινοτρόφων. Όταν έγινε ο έλεγχος, ή τελώς πάντων όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ζήτημα, το αφήσαμε στην άκρη για να το παραξιτάσουμε και νομικά και να δούμε ακριβώς αν μπορεί να πάει στο Ταμείο Γεωδοσίας. Όσον αφορά το Ταμείο Γεωδοσίας, νομίζω ότι ο κ. Περιφεριάρχης δεν ξαναθένει να το κάνει, είχε κάποια επαφή και σήμερα τηλεφωνική και στις μέρες των επόμενους ημέρες θα οριστεί η μερομηνία της υπογραφής της ύβασης ανάμεσα στο ΕΤΑΝ και στην Περιφέρεια και τη δημιουργία του Ταμείου της Δικής Μακεδονίας. Μένει να προσδιοριστεί βασικά αν θα γίνει εδώ ή αν θα γίνει στην Αθήνα. Πάντως θα είναι μέσα στο επόμενο δεκαπαιθήμερο κ. Χατσίδη. Στο δωδέκατο θέμα, έγκριση του προγράμματος προμηθειών έτους 2017 με εισηγητή τον κ. Σιμανδράκο. Κύριε Δακή, έχουμε έγκριση του προγράμματος προμηθειών του έτους 2017. Ομόφωνα? Όχι, όχι, κύριε Πρόεδρε. Θέλω λίγο να ρωτήσω. Καταρχήν δεν έχει τα ποσά. Τι προμήθει χωρίς ποσά θα εγκρίνουμε. Πρέπει να είναι δεσμευτικά τα ποσά. Δεν μπορεί να έρχεται εισηγητή χωρίς τα ποσά. Δεν υπάρχει σε κανένα του συνειμένου πίνακα ποσό. Αυτό είναι η έγκριση του προγράμματος προμηθειών. Όταν γίνει, όταν εγκριθεί, αυτό το έχουμε ξαναπεί κύριε Δακή και αυτό γινόταν και επί... Γινόταν και επί δικής αισθητίας αυτό το πράγμα γινόταν. Ήταν η έγκριση των προμηθειών και από εκεί πέρα το κάθε ένα χωριστά έρχεται στο περιφερειακό συμβούλιο ως έρχο γιατί είναι προμήθεια. Τα έργα είναι διαφορετικά και γι' αυτό το λόγο έρχονται σε πίνακα όπως είναι από πίσω. Αυτό γινόταν συνεχώς. Κύριε Πρόεδρε, από ό,τι έχετε δει στον πίνακα που μας στείλατε, υπάρχουν πολλά έργα όπως είναι η συντήρηση των ηλεκτρομαχιανολογικών εγκαταστάσεων του Διοικητηρίου, η φύλαξη του Διοικητηρίου, η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς υλικού, η προμήθεια γραφικής ύλης και η προμήθεια δύο αυτοκινήτων τζιπ τέσσερα επί τέσσερα, τα οποία αναφέρονται με συνοπτικούς διαγωνισμούς, υποβολή οικονομικών... Παρακαλώ, λοιπόν, να τα διαβάσουμε όλα με συνοπτικός διαγωνισμός λέει, λοιπόν, ο κανονικός είναι ο διαγωνισμός. Ο διεθνής, ναι, ο διεθνής, ναι, ναι. Αρχίζουμε λοιπόν να λέμε, να σας απαντήσω, τον αποχειονισμό του υπαρχαιακού δικτύου, που είναι διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός, όπως προβλέπετε ψηφίζουμε ναι. Την καθαριότητα του διοικητήριου που είναι διεθνής, που είναι δημόσιο, συγγνώμη, ηλεκτρονικός διαγωνισμός, ναι. Τη μεταφορά μαθητών που είναι διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός, ναι. Της συντήρησης ηλεκτρονομικωνικών εγκαταστάσεων που είναι συνοπτικός διαγωνισμός, όχι, να γίνει κανονικός διαγωνισμός. Η φύλαξη του διοικητήριου να γίνει κανονικός διαγωνισμός. Δεν το ψηφίζουμε έτσι, όχι και στο τέσσερα, όχι και στο πέντε. Μεταφορά αλατιού, ναι. Το έξι. Η εφτά που είναι η προμήθεια υγρόν καυσίμων, ναι. Η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς υλικού, δεν ξέρω με τι θέλουμε να πάρουμε και έτοιμο συσοκτικό διαγωνισμό. Α, είναι δυνατόν. Προφανώς όχι. Η προμήθεια γραφικής ύλης, αυτά γίνονται με ανοιχτούς διαγωνισμούς. Μια ζωή. Με υποβολή οικονομικών προσφορώνει προμήθεια γραφικής ύλης. Ανδιανόητα πράγματα. Προφανώς όχι. Και η προμήθεια δύο αυτοκινήτων τζιπ με συνοπτικό διαγωνισμό. Φτάσουμε τις προηγραφές και γίνεται κανονικός διαγωνισμός. Και δεν ξέρουμε και τι ποσά είναι. Τι ποσά εγκλαινόμαστε για τα τζιπ. Να απαντήσω, να απαντήσω, να απαντήσω. Συγγνώμη λίγο, όχι και σε αυτό. Το έχω ξεκινήσει και την προηγούμενη φορά, ότι όταν τα ποσά είναι πάνω από 70.000, προβαίνουμε κανονικά σε διεθνή διαγωνισμό, αλλά... Βαγγέλη, συγγνώμη, ρώτησα προηγουμένως για ποσά και μου είπτε δεν έχουμε ποσά. Εσείς του είπες πριν... Λοιπόν, όταν οι υπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των 70.000 ευρώ, για να κερδίσουμε χρόνο και να μην έχουμε μεγάλη καθυστέρηση, εφαρμόζουμε όλες τις διαδικασίες του ανοιχτού διαγωνισμού, όλες τις διαδικασίες, απλώς ονομάζεται συνοπτικός διαγωνισμός, γιατί μόνο από τις εφημερίδες στα χρήματα που γλιτώνουμε και οι ημέρες που γλιτώνουμε είναι πάρα πολλές. Αυτές οι διαδικασίες πάντα γίνονται και θα γίνονται. Κύριε Πρόεδρε, πέρα απ' το ότι διαφώνουμε προφανώς, πριν να πω λίγο ρώτησα τον κ. Συμανδράκου για τα ποσά και μου είπε δεν τα ξέρει. Εσείς το είπατε, εγώ δεν το είπα, εγώ ρώτησα να μας πείτε τα ποσά που δεν υπάρχουν στην εισήγηση. Τώρα μιλάμε, επικαλούμε θα σύντμηση του χρόνου και οικοσοικονόμησες τις εφημερίδες, όταν έρχονται και εγκρίναμε προγράμματα πληρωμής των εφημερίδων και φτάσαμε μάλιστα στα γρεβενά να πληρώνουμε παραπάντως εβδομαδιές από τις ημερήσεις κατά παράβαση του νόμου. Τι λέτε τώρα, είναι χαρακτηριστικό στοιχείο κακοδιοίκησης, λέμε όχι σε αυτά που είπα. Τώρα είσαι εντός θέματος Γιώργο, εκτός θέματος. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν, εγώ ξαναλέω ότι επειδή θέλουμε να κερδίζουμε χρόνο, γι' αυτό το λόγο γίνεται και αυτή η ιδιοδικασία. Το έχω ξηγήσει τρεις φορές, κάθε φορά το ίδιο πράγμα συζητάμε και εγώ συμβούλιο. Επιτρέψατε μου να γνωρίζω στην οικογένειά σου με αυτόν τον τρόπο. Σε παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, επαναφέρτε τον στην τάξη, παρακαλώ πολύ. Επαναφέρτε τον στην τάξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ομιλήσει στην οικογένειά του, όχι εδώ μέσα. Θερμή παράκληση, δεν μίλησα σε κανέναν έτσι. Πολιτικά συζητούμε και νομικά, επηρεσιακά τα θέματα, όπως που λέπουν οι διαδικασίες. Παρακαλώ, κύριε Σιμανδράκου, ας αποφύγουμε. Παρακαλώ να περάσουμε σε ψηφοφορία με τις παρατηρήσεις καταπλειοψηφίου, με τις παρατηρήσεις του κ. Δακή. Ψηφίσαμε υπέρ και κατά. Εντάξει, καταπλειοψηφία. Περνάμε τώρα στο δέκατο τρίτο θέμα. Έγκριση συνδιοργάνωσης αποκριάτικων εκδηλώσεων 2017 στην ΠΕ Γρεβενών. Κύριε Δακή. Ομόφωνα. Παρακαλώ, κυρία. Προφανώς το ψηφίζουμε κι εμείς, αλλά επειδή όντως είναι και ένα σημαντικό κόσμο... Παρακαλώ, κύριε Σιμανδράκου, παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Κυρία Ζεμπηλιάδου, η κυρία Ζεμπηλιάδου έχει το λόγο. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Κυρία Ζεμπηλιάδου έχει το λόγο. Κυρία Ζεμπηλιάδου. Παρακαλώ. Παρακαλώ, κύριε Σιμανδράκου. Είδα προσεκτικά και θέλω να ακούσει και ο κύριος Σιμανδράκος. Είδα και προσεκτικά τις δράσεις. Και όντως γίνεται μια προσπάθεια να αποτελέσει ένα πολιτιστικό γεγονός σημαντικό για την πόλη των Γρεβενών. Δεν είδα μέσα στις δράσεις την προβολή. Που είναι το μίζο σ' αυτά τα γεγονότα γιατί να έρθουν και την επόμενη παραπάνω. Θα έλεγα λοιπόν ότι ψηφίζουμε με την παρατήρηση να ενσωματωθεί και η προβολή της του Καρνταβαλιού σε αυτό το... Λοιπόν, να σας πω, κύριε Ζεμπηλιάδη, στις δικές μας ταπάνες. Εμείς έχουμε μια συνδιοργάνωση με το Δήμο Γρεβενών. Σαν περιφέρεια βάζουμε 22.000 ευρώ και ο Δήμος Γρεβενών βάζει και αυτό σε ένα σεβαστό ποσό. Στις δράσεις του Δήμου Γρεβενών νομίζω ότι υπάρχει ποσό για προβολή. Εμείς αυτό που είπαμε, είναι αυτό που είπε ο κ. Δακής προηγουμένως, ότι έχουν δοθεί κάποια χρήματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης για την προβολή της περιφέρειας και θεωρήσαμε να μην ξαναβάλουμε χρήματα σαν περιφέρεια για αυτή τη δράση, για την προβολή. Ο Δήμος Γρεβενών υπάρχει, έχει έναν κωδικό νομίζω προβολής. Εμείς σαν περιφέρεια αποφασίσαμε να μην χρηματοδίσουμε με έξτρα προβολές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ευχαριστώ κ. Συμμαδράκο. Ομόφωνα περνάμε στο δέκατο τέταρτο θέμα. Έγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2017. Νέα έργα για την ΠΕ Γρεβενών. Ο κ. Συμμαδράκος. Κύριε Δακέμ. Ο κύριος Γιάτσιος επί μέρους μας κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να ρωτήσω στο ΒΠΝΚ. Όχι, όχι, το έχουμε προσυμφωνήσει την παρατήρησή σας κύριε Γιάτσιο. Γι' αυτό επειδή είπατε εσείς κύριε Πρόεδρε. Στο ΒΠΝΚ, στο 2ο, εκτέλεση έργου ναθλητισμού έχουν προαποφασιστεί, ξέρουμε ποιο είναι αυτά τα 38.000 που θα πάνε, για να είμαστε έτοιμοι για κάτι. Στο προηγούμενο πρόγραμμα, πάλι είχαν δοθεί κάποια χρήματα για έργα εκτέλεσης αθλητισμού. Από ό,τι γνωρίζετε, ιδιοκτησιακά τα έργα ανήκουν στους δήμους, εκεί όπου θα εκτελεστούν τα έργα. Την προηγούμενη φορά αποφασίσαμε ότι θα δώσουμε περίπου 110.000 ευρώ για έργα αθλητισμού στους δύο δήμους, Γρεβενών και Δεσκάτης. Εμείς ψηφίσαμε την πίστοση αυτών των χρημάτων και υπήρχε μετά συνενόηση μεταξύ του δήμου και της αντιπεριφέρειας για το πώς θα γίνει η κατανομή αυτών των χρημάτων. Τα προηγούμενα είχε γίνει μια κατανομή, 70.000 για το δήμο Γρεβενών και 35.000 για το δήμο Δεσκάτης. Αντίστοιχα, θα γίνει και τώρα, εφόσον εγκρίνουμε το ποσό 38.000 σε μία συζήτηση με τις τεχνικές υπηρεσίες αλλά και του δήμου Γρεβενών και Δεσκάτης για το πώς θα καταναμηθούν τα 38.000 ευρώ. Στο τρίτο πίνακα. Οι εδαφολογικές μελέτες είναι το προηγούμενο που είχαμε ξαναπηράσει και δεν έγινε η πληρωμή. Όχι, έχει γίνει η πληρωμή. Ποιος είπε ότι δεν έχει γίνει η πληρωμή. Έχει γίνει η πληρωμή. Δηλαδή, η πληρωμή έχει γίνει, το πρόγραμμα τρέχει κανονικότατα και προβλέπουμε εδαφολογικές αναλύσεις για το έτος 2017. Καινούργιο πρόγραμμα. Δεύτερη φορά δηλαδή. Είναι κάτι ανάλογο το οποίο είχε γίνει και στην Καστουριά η επιθητία Σαββόπουλου. Το είχε βάλει, νομίζω, τρεις φορές ο κ. Σαββόπουλος. Εμείς είδαμε ότι πραγματικά ήταν μία αξιόλογη προσπάθεια και είχε ένα μεγάλο όφελος προς τους αγρότες. Δεν διαφωνούμε. Απλώς ρωτάμε για να ξέρουμε. Έτσι δεν είπα ότι διαφωνούμε. Κάτι και το προηγούμενο το ψηφίζουμε. Βαγγέλη, στον έκτο πίνακα, στη 541, έχει στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο βελτίωση επαρχαιακού δρόμους Ρεβενών-Σαμαρίνας, προτεινόμενο 200-250 εκατομμύρια, και υπόλοιπο βροσκοσμίδι στο πρώτο έργο εργασίας βελτίωσης εγκαταστάσεων του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς με εισηγητή τον κ. Αδαμόπουλο. Κύριε Δακέ, ομόφωνα. Το 19ο έγκριση τρόπου εκτέλεσης διαγωνισμού του έργου εγκατάστασης κεντρικής θέρμασης στο πρώην κοινωνικό καταστημα ΛΑΓΚΑΣ, ομόφωνα. Το 26ο έγκριση εισήγησης έργων στην Επιτροπή παρακολούθησης και του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος Περιφέρειες Δεδικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του τέλους ανάπτυξης 12-16, ομόφωνα. Το 20ο, ομόφωνα κύριε Δακέ. Το 20ο είναι η 16η έγκριση εισήγησης έργων στην Επιτροπή. Ομόφωνα. Το 21ο κατάρτιση του προγράμματος έργων χρηματοδοτούμενού από έσοδα του ΤΟ για την ΠΕ Φλόρινα, κύριε Σμπύρος. Κύριε Δακέ. Πρόκειται για ένα νέο έργο, το οποίο αφορά τη συντήρηση και φωταγόγηση του Εθνικού Επαρχιακού Δικτύου. Το ποσό είναι 42.000 ευρώ. Το ποσό είναι 42.710 ευρώ. Ομόφωνα, λοιπόν. Περνάμε στο 22ο κατάρτιση του προγράμματος έργων χρηματοδοτούμενού από τόκους παρελθόντων ετών της ΠΕ Φλόρινας 17. Κύριε Σμπύρος, ομόφωνα. Κύριε Δακέ. Ομόφωνα. Το 23ο είναι κατάρτιση του προγράμματος έργων ΠΕ Φλόρινας που χρηματοδοτούνται από τη ΣΕΠ 041. Ομόφωνα. Το 24ο κατάρτιση του προγράμματος κεντρικών αυτοτελών πόρων της περιφερειακής ενότητας Φλόρινας. Ομόφωνα. Το 25ο έγκριση του προγράμματος έργων 2017 ΠΕ Φλόρινας που χρηματοδοτούνται από τη ΣΕΠ 241. Ομόφωνα. Το 26ο έγκριση κατάρτισης του προγράμματος έργων 17 ΠΕ Φλόρινας που χρηματοδοτούνται από τη 541. Ομόφωνα. Το 27ο κατάρτιση του προγράμματος έργων χρηματοδοτούμενων από τα μιακά υπόλοιπα παρελθόντων ετών της ΠΕ Φλόρινας. Ομόφωνα. Το 28ο κατάρτιση του προγράμματος έργων χρηματοδοτούμενων από το 4ο ΕΑΠ για την ΠΕ Φλόρινας. Η κυρία Ζεμπηλιάδων. Παρακαλώ. Όχι στο έργο της επιχωρήγησης στο θέσο των επικουρικών γιατρών 168. Παρακαλώ. Όχι στο έργο. Των θέσεων επικουρικών γιατρών που θα στελεχώσουν από το 540 επικουρικούς γιατρού. Επικουρικούν γιατρού. Κατά πλειοψηφία, λοιπόν, το 28ο. Το 29ο τρόπος εκτέλεση του έργου εσωτερικών... Παρακαλώ. Εντάξει. Τρόπος εκτέλεση του έργου εσωτερική οδοποιία Δήμου Αμιντέου. Ομόφωνα. Το τρόπος εκτέλεση... Εμείς προτείνουμε στην διαβαθμιδική... στο δεύτερο άτομο, που έχει και νόηση, η ειγήση όπως είναι σωστό, εισηγούμε θα... στην έγκριση, η λοποίηση διαβαθμιδικής σύμβασης μεταξύ ΠΕ Φλόρινας και Δήμου Αμιντέου. Το είναι το νούμερο... 29. Προτείνουμε τον κύριο Κιωσέ Γιάννη ως τακτικό μέλος. Δεν θέλει να πάει στους Απαλίδες. Πώς θέλετε. Σαββαθέληση ή όχι. Τακτικός ο κύριος Κιωσές, αναπτυρωματικός ο κύριος Απαλίδης. Περνάμε στο 30ο. Τρόπος εκτέλεση του έργου συντήρησης ασφαλτώσωρηση. Τημήμα των εθνικού επαρχαιερικού δικτύου πρεσπών. Προϋπολογισμού δαπάντης 300.000. Ο κύριος Μπύρος, ομόφωνα. Παρακαλώ. Ο κύριος Μπύρος, ομόφωνα. Το κύριο Βόσδο τακτικό. 301. Τρόπος εκτέλεσης του έργου συντήρησης φονταγώγησης εθνικού επαρχαιερικού δικτύου νομού Φλόρινας. Ναι, Φλόρινας. 2017. Προϋπολογισμού δαπάντης 42.710. Ομόφωνα. Ανοιχτό διαγωνισμό. Το τελευταίο. Έγκριση υλοπής διαβαθμιδικών συμβάσεων συνεργασίας μεταξύ ΠΕΠΣΙΝΟ Φλόρινας και Δήμου Αμιντέου. Ομόφωνα, κύριε... Εκ μέρους μας στην διαβαθμιδική, τακτικό μέλος ο κύριος Κοιοσές. Αναπηρωματικός δεν ξέρω να θέλει ο κύριος Σαπαλίδης. Κύριε Σαπαλίδη και στο 32. Και στο 32. Ωραία. Το σημείο αυτό... νομίζω ότι έχουμε ολοκληρώσει... Σας ευχαριστώ όλους. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω και την αντιπολίτευση για την ομόφωνη έγκριση όλων των προτεινόμενων έργων της Περιβερειακής Ενότητας Φλόρινας. Παρακαλώ. Ο κύριος Σιμαδράκος θέλει να απαντήσει τις επερωτήσεις του κυρίου Γιάτσιου. Συμφωνούμε? Η τροποποίηση του προτεισμού, δεν μας συζητήθηκε. Ποιο ζητήσαμε? Η τροποποίηση του προτεισμού... Πώς να συζητήθηκε, ναι, ομόφωνα. Ομόφωνα. Ομόφωνα. Σας ευχαριστώ πολύ σε αυτό το σημείο και ρίσετε το πέραση της συνενδρίας σας. Κιάτσιος! Κιάτσιος! Γιώργο! Γιώργο! Εγώ είμαι στην ιδέα θα σας ήμουν. Κιάτσιος! Κιάτσιος! Κιάτσιος! Κιάτσιος! Κιάτσιος! Κιάτσιος!