Διάλεξη 11 / Διάλεξη 11 - Στεπάν-Σαρκίς Παρτεμιάν (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Διάλεξη 11: Παρακολουθήκαμε στο τελευταίο μάθημα του εξαμήνου και αυτό έχει να κάνει με την τακτική του μικτού. Θα αναφερθούμε στα πιο βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κατέχουν οι παίκτες όταν ανταγωνίζονται, όταν παίζουν στο μικτό. Και αυτό περισσότερα αφορά τις θέσεις που πρέπει να πάρουν μέσα στο παιχνίδι αλλά και τα χτυπήματα που πρέπει να γίνουν και την κατεύθυνση που πρέπει να τους δώσουμε. Να θυμίσουμε ότι και το διπλό μικτό όπως και το διπλό που κάναμε στο προηγούμενο μάθημα, οι βασικές τους αρχές έχουν να κάνουν με την επίθεση και την άμυνα όπου στην μεν επίθεση όταν κάνουμε καρφί από το πίσω μέρος του κηπέδου ο ένας ο παίκτης είναι στο σημείο που θα χτυπήσει το φτερό και το ζευγάρι πρέπει να είναι μπροστά από τον παίκτη αυτό προς το δίχτυ. Να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν γυρνάμε ποτέ πίσω να κοιτάξουμε τον παίκτη ο οποίος κάνει την επίθεση, το συμπαίκτη μας δηλαδή, ποτέ δεν γυρνάμε πίσω να κοιτάξουμε πρώτον γιατί δεν βοηθάει, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάποια δεδομένη στιγμή και κατά δεύτερον ιδίως σε επίπεδο αρχαρίων υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, εντάξει, το να έρθει το φτερό στο πρόσωπό μας και για την άμυνα από την άλλη πλευρά που υποδέχεται πάντα πρέπει να έχει μια διάταξη παράλληλη με σκοπό να μοιράσουν αν θέλετε την απόσταση από το φτερό, να υποδέχονται και οι δυο παίκτες με τον ίδιο τρόπο και κάτω από την ίδια γωνία το φτερό. Και αυτά βέβαια εκτός και αν δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη τακτική από το ζευγάρι που υποδέχεται την επίθεση εκείνη τη στιγμή, η οποία όμως δεν είναι επί του παρόντως. Λοιπόν, να περάσουν μέσα στο γήπεδο και να δούμε τις συγκεκριμένες θέσεις, θα περάσουν λοιπόν μέσα στο γήπεδο για να δούμε τις συγκεκριμένες θέσεις που πρέπει να πάρουμε δυο ζευγάρια, εντάξει, από τη μια πλευρά και από την άλλη. Πέραστε, ένας άντρας και μια γυναίκα από τη μια μεριά και ένας άντρας και μια γυναίκα από την άλλη μεριά. Δημήτρια, άλλα μέσα. Πέραστε από εκεί. Ναι, ναι, περάστε. Ωραία. Πλησιάστε οι άλλοι πιο κοντά, να παρακολουθούμε καλύτερα. Το πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να τονίσουμε έχει να κάνει με το σερβίς και την υποδοχή σερβίς και θέλω την προσοχή σας εδώ πέρα τώρα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Ορίζοντας τους κανονισμούς του παιχνιδιού, ξέρουμε ότι κάθε πλευρά κάνει ένα σερβίς και εφόσον παίξουν και κερδίσει η ίδια πλευρά, αλλάζουμε πλευρά για το σερβίς και συνεχίζουμε. Η πλευρά που κερδίζει το ράλι, την σειρά των χτυπημάτων, αλλάζει πλευρά για να εκτελέσει το επόμενο σερβίς, ο ίδιος ο παίκτης ή η παίκτρια. Η πλευρά που υποδέχεται το σερβίς και κάνει το λάθος, παραμένει στη θέση της. Θα αλλάξουν θέση μόνο όταν πάρουν το σερβίς και πάρουν και πόντο μετά από το σερβίς. Θυμίζουμε λοιπόν ότι στους ζυγούς πόντους το σερβίς μας πρέπει να γίνεται από δεξιά, στους μονούς θα πρέπει να γίνεται από αριστερά. Από τακτικής απόψος τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις όπως είπαμε. Οι οποίες έχουν να κάνουν με το ποιος παίκτης σερβίρει σε ποιον παίκτη. Εάν σερβίρει άντρα σε άντρα ή άντρα σε γυναίκα ή γυναίκα σε άντρα ή γυναίκα σε γυναίκα. Κατά βάση προσπαθούμε να κρατάμε τον άντρα στο πίσω μέρος του γυπέδου μας και τη γυναίκα μπροστά έχοντας ως δεδομένο ότι ο άντρας έχει πιο δυνατό χτύπημα και ότι είναι πιο εύκολο και πιο αποτελεσματικό να επιτεθεί ένα ζευγάρι με τον άντρα. Κάτι που στο διπλό δεν το είχαμε συναντήσει. Τώρα, εάν υποθέσουμε ότι ξεκινάμε με σερβίρει άντρας προς άντρα και έχοντας ως δεδομένο ότι ο άντρας πρέπει να μείνει πίσω στο γύπαιδο, βλέπουμε ότι ο Πέτρος είναι έτοιμος να κάνει το σερβίς του και η άλλη πλευρά και ο Δημήτρης είναι έτοιμος να υποδεχθεί. Ήδη όμως η συμπέκτρια του άντρα έχει πάρει θέση, όπως βλέπουμε μπροστά, γιατί το σερβίς πολύ πιθανόν θα γίνει χαμηλό και στέρνοντας το φτερό κοντά στο δίχτυ θα έχουμε την αθλήτρια που παίζει μπροστά να χρειώνεται το μπροστινό μέρος του γυπαιδού. Σε εσάς εδώ τώρα την υποδοχή του σερβίς βάσει καωνισμόν πρέπει να την κάνει ο Δημήτρης. Οπότε θα πρέπει να έρθεις και εσύ εδώ μπροστά Κωνσταντίνα και με το που θα γίνει το σερβίς από πίσω μπροστά και παίξει ο Δημήτρης μπροστά στο φιλέ, τα μπροστινά χτυπήματα τα παίρνουν οι γυναίκες. Αν ο Δημήτρης απαντήσει μπροστά πηγαίνει πίσω αν ο άντρας απαντήσει μπροστά λοιπόν τραβιέται λίγο πίσω στην πλευρά του φτερού μένουμε εντάξει και το παιχνίδι στο φιλέ μπροστά στο δίχτυ μπροστά το παίρνει η γυναίκα. Σε περίπτωση που σηκώσεις το φτερό πίσω άρα θα δώσεις την επίθεση στην άλλη πλευρά αυτομάτως αυτό θα απαιτήσει τη γυναίκα από εδώ να τραβηχτεί πίσω για να κάνει άμυνα και μάλιστα ένα στοιχείο βασικό είναι ότι πρέπει να τραβηχτεί πίσω η γυναίκα μακριά από το φτερό δηλαδή στο καρφί που θα πρέπει να γίνει το φτερό θα πρέπει να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση εάν θελήσει η πλευρά η άλλη να καρφώσει επάνω στη γυναίκα. Γιατί το παιχνίδι μας όσο και αν φαίνεται αυτό παράδοξο κατευθύνεται πάνω στη γυναίκα εντάξει οι επιθέσεις για να την αναγκάσουμε να τραβηχτεί πίσω εντάξει. Λοιπόν θέσεις λοιπόν με υποδοχή άντρας προς άντρα προσέχουμε και εσύ λίγο μπροστά εδώ ακριβώς άντρας προς άντρα και γυναίκες μπροστά. Το βλέπουμε αυτό λοιπόν ας εκτελέσουμε το σερβίς και να παίξουμε δύο χτυπήματα και να σταματήσουμε και ανοίγουμε ωραία πολύ ωραία πολύ ωραία είδα ακριβώς αυτό που είπαμε. Πάμε τώρα σερβίς άντρα προς γυναίκα. Πάλι γυρνάμε στο μηδέν, πάλι στο μηδέν, ίδιες θέσεις, ίδιες θέσεις, ίδιες θέσεις. Προσέξτε τώρα, εδώ τώρα έχουμε τον άντρα πίσω, τον άντρα τον έχουμε πίσω, η γυναίκα είναι μπροστά να υποδεχτεί το σερβίς, πάρε σωστή θέση υποδοχή σερβίς, διαγώνια τα πόδια, βάρος στον προστινό πόδι, στο αριστερό πόδι μπροστά, εδώ, τα μάτια στο φτερό. Εάν και εφόσον πέξει, κάνει σερβίς τώρα ο άντρας τη γυναίκα, βλέπουμε ότι ο άντρας τώρα πήγε πίσω, ενώ προηγουμένως η γυναίκα ήταν μπροστά, τώρα ο άντρας πάει πίσω, γιατί τον θέλουμε προς τα πίσω να παίξει. Θέλω να πάρει το πίσω μέρος του γυπέδου. Κάνει σερβίς άντρας τη γυναίκα. Εάν και εφόσον η γυναίκα απαντήσει κοντά στο δίχτυ, παραμένει μπροστά και παίζει. Εάν η γυναίκα σηκώσει το φτερό πίσω, τραβιέται γρήγορα πίσω για να παίξουν άμυνα στο καρφί που θα κάνει η αντίπαλη πλευρά. Πάμε να το δούμε λίγο. Πίσω είπαμε, αλλά αυτό δεν ήταν πίσω. Ήταν τόσο κοντά που μπορούσε να κάνει είτε καρφί, είτε drop, ό,τι ήθελε. Πίσω θα στείλεις το φτερό, εσύ πίσω μακριά, όταν θα πας πίσω θα μπορείς και το καρφί να απαντήσεις, αλλά και το drop πιθανό να κάνει, που έκανε τώρα από την άλλη πλευρά ο άντρας. Ήταν τόσο κοντά στο δίχτυ που δεν σου έδωσε περιθώριο να κινηθείς και να καλύψεις να το βγάλεις το φτερό. Ήταν πολύ γρήγορα, ενώ εάν κάνει drop από το τέλος του γηπέδου του λόγω απόστασης θα διανείς το φτερό τόσο μεγάλο χώρο και θα προλάβεις να αρθείς το φτερό μπροστά. Αλλάζουμε τώρα, πάμε να κάνουμε γυναίκα προς γυναίκα, μπροστά η γυναίκα, πίσω ο άντρας, μπροστά η γυναίκα, πίσω ο άντρας και ο άντρας έρχεται στο κέντρο, γιατί δεν ξέρουμε πού θα κινηθεί, δεν ξέρουμε θα πάει δεξιά ή αριστερά, δεν ξέρουμε πού θα πάει το φτερό. Επανελαμβάνω, εάν το σηκώσει το φτερό για παράδειγμα, έτσι, η παραλίτρια του σερβής σε εκείνη την πλευρά, θα πρέπει, εάν το σερβής επαναλαμβάνω το σηκώσει σε εκείνη την πλευρά, θα πρέπει να φύγει μακριά από το φτερό και θα πρέπει ο άλλος να έρθει εδώ για άμυνα. Είπαμε ότι η γυναίκα θα πρέπει να πάει μακριά από το φτερό, το καταλαβαίνουμε. Γι' αυτό και ο άντρας πρέπει να είναι ακριβώς από πίσω και θα περιμένει το χτύπημα, την απάντηση για να επιλέξει την πλευρά που θα κάνει τη μετακίνησή του. Λοιπόν, σερβής γυναίκα προς γυναίκα, εντάξει, και παίξε, αν μπορέσεις, χαμηλά, να μείνετε κοντά στο δίχτυ. Ναι, όχι, παίξε μπροστά από το φιλέ, έτσι. Ωραία, άνοιξε, άνοιξε. Στοπ, στοπ, στοπ. Τώρα είπαμε μην γυρνάς πίσω. Τώρα είπαμε μην γυρνάς πίσω. Ναι. Και πήγε το φτερό πίσω, πίσω σου, Δημήτρη πήγαινε λίγο εκεί που χτυπούσες και ήσουν ακριβώς μπροστά εδώ, εντάξει. Και εσύ τι χτύπημα έκανες, έκανες δρόπ. Και εσύ έκανες δρόπ. Ναι, αλλά το έκανες δρόπ και το χάσεις ο άλλος. Λοιπόν, μην γυρνάς πίσω, εντάξει. Λοιπόν, πάμε ακόμα μια φορά να δούμε ποιο θα φύγει καλύτερο. Πάμε ακόμα μια φορά. Ξηλά η ραχέτα. Ωραία. Λοιπόν, και τέλος έχουμε να κάνουμε service γυναίκα προς άντρα. Γυναίκα προς άντρα, προσέξτε τώρα λιγάκι. Γυναίκα σερβίρει, ο άντρας υποδέχεται. Το ζευγάρι όμως του άντρα που υποδέχεται πρέπει να είναι μπροστά, μπροστά. Μπορείς να πατήσεις μέσα στο χώρο αυτό, δεν πειράζει, πάτα. Ωραία. Και τραβιέται λίγο, όπως είσαι εδώ, τα πόδια μετακίνονται, τραβιέται λίγο να δώσει χώρο στο ζευγάρι της για να υποδεχτεί. Εντάξει, δεν κάθε ως εμπόδιο μπροστά. Να τονίσουμε και να θυμίσουμε ότι εάν γίνει σερβίς επάνω στη γυναίκα και αυτή ακουμπήσει το φτερό, είναι φάουλ της πλευράς που υποδέχεται. Έτσι και χάνουν και τον πόντο. Γι' αυτό πρέπει να είσαι στο ίδιο σημείο ώστε εάν το σερβίς κατευθυνθεί επάνω της και τραβηχτεί, αποφύγει το φτερό, αυτό να πέσει εκτός του γυπέδου. Να μην γίνει εμπόδιο και να μην ακουμπήσει το φτερό. Εντάξει. Δημήτρη, εάν παίξεις χαμηλά, το αναλαμβάνει η Κωνσταντίνα το φτερό μπροστά. Εάν παίξεις ψηλά πίσω, τραβιάσαι σε άμυνα. Για να μπορέσεις να κάνεις άμυνα θα πρέπει, εάν το στείλεις στο φτερό στην ευθεία, να μείνεις. Εάν στείλεις το φτερό διαγώνια, να έρθεις από εδώ. Να πάρεις την πλευρά του φτερού, όταν σηκώσεις το φτερό. Εντάξει. Παίξε χαμηλά. Πάμε. Αν πάει ψηλά το φτερό, εσύ πρέπει να πας πίσω μακριά από το φτερό. Αν πάει ψηλά το φτερό, εκεί πήγε το φτερό. Εσύ θα έρθεις από εδώ. Από εκεί πήγε το φτερό. Εκεί θα πας. Μακριά, πίσω και μακριά. Πίσω και μακριά από το φτερό όταν πάει ψηλά. Μπροστά στο φιλέ, πας. Πίσω όταν πάει το φτερό, πας πίσω και μακριά. Πάμε. Άνοιξε. Προστά κοιτάμε. Λοιπόν, θα δούμε τι θα κάνουμε. Κλείνουμε λοιπόν λέγοντας ότι θα πρέπει σε γενικές αρχές να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο άντρας πάει πίσω να χτυπήσει, η γυναίκα καλύπτει πιο πολύ μπροστά το δίχτυ. Εντάξει. Και επίσης, όταν το φτερό σηκώνεται ψηλά και παίζουν άμυνα πίσω το ζευγάρι, η γυναίκα πάει μακριά από το φτερό για να έχει μεγαλύτερη απόσταση να καλύψει το καρφί. Εντάξει. Ωραία. Τελειώσαμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια και την προστοχή σας.