Παρουσίαση Κατευθύνσεων της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών - ΕΜΠ (Unique Minds GR, 2017)
: Γεια σας, είμαι η Σαφία. Είμαι η εθνητήτρα στη Σχολή Μεχανικών Μηχανικών Συντεχνικών Μεσόγου Πολυτεχνίων. Σε προηγούμενο βίντεο είχα αναφέρει γενικότερα πράγματα για τη σχολή και τώρα στο συγκεκριμένο βίντεο θα θέλαμε λίγο να βαθύνουμε στις κατευθύνσεις που υπέρνουν οι μηχανόλοξοι μετά το τρίτο έτος της σπίτισης. Πρώτη κατεύθυνση είναι ο ενεργιακός μηχανόλοξος μηχανικός. Ξεκινά με μία λογωμένη προσέγγιση στα ρευστά, δηλαδή τη μηχανική της συμπεριφορά, θερμοδυναμική της συμπεριφορά και το προϊόντο τους όταν καίγονται, όταν εισέρχονται τους κινητήρες. Ακολουθούν οι ανανάωσμες πηγές ενέργειας η ηλιακή, η αεολική και η υδροελεκτρική οι οποίες θα μελετηθούν ξεχωριστά αναφορικά με τον τρόπο που συλλογονται και αξιοποιούνται. Ακολουθούν οι έννοιες της καύσης, περιλαμβάνει μαθήματα βελτίωσης στους καυσίμων, η έννοια της ψήξης περιλαμβάνει τα πάντα αναφορικά με τα μέσα και τις λειτουργίες που χρησιμοποιούνται, η έννοια του κλιματισμού περιλαμβάνει τα μέσα κλιματισμού και τους στρώχους συντηρησίστους και τέλος είναι της αντιρρυπατικής τεχνονογίας και πώς αυτοί βελτιώνονται. Η κατεύθυνση ολοκληρώνται με τις εγκαταστάσεις των εμπνευκών διοργασιών, όπως είναι οι στέλοιες διαχωρισμού υγρών καυσίμων και με τη λειτουργία και το σχεδιασμό των αεροστροβήλων, των αθμαστροβήλων και των πημιουργικών δεδραστήρων. Δεύτερη κατεύθυνση είναι ο κατασκευαστής μηχαγωγός μηχανικός. Ξεκινά με τον μηχαγωγικό σχεδιασμό ενός προϊόνδου, δηλαδή πώς οι ανάγκες των καταναλυτών μεταφράζονται ως πρωτογραφές στο προϊόν, ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και πώς μπορούμε να τις σχεδιάσουμε, ποιοι είναι οι καταλληλότεροι μέρες της παραγωγής και πώς χρησιμοποιείται ένα προϊόν αναλογικά με την ποιότητά του. Στη συνέχεια προσεγγίζεται η βιομηχανική εγκατάσταση σαν σύνολο, ο σχεδιασμός της και τα συστήματα της. Τα συστήματα τόσο αυτά τα οποία αποτελεί, όπως είναι τα ηλεκτρολικά στήματα, όπως και τα στήματα που περιέχει, προκειμένου να παράξουν ένα προϊόν. Τέτοια είναι τα υδροβληκά, τα μεταφορικά, τα ανεψοφικά και όλες οι εργαλείο μηχανές, από τις πιο απλές όπως είναι ο τόρμος και η φρέζα, μέχρι τις πιο σύνθετες CNC μηχανές, οι εργαλείο μηχανές και η μελέζα. Θα γίνει και μία νύχη στις μη συμβατικές κατεργασίες όπως είναι η ηλεκτροχημική κοπή, η εκκληκτική συγκώληση και η συγκώληση μελέζα. Στη συνέχεια εισάγονται οι ένας των σύνθετων και προεδημένων υλικών. Πρόκειται για τα υλικά μετά από κατασκευάσουμε τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κατασκευές και της γνωστικής εργανομίας, δηλαδή το σύνολο των κανόνων βάζει τον οποίο εισάγονται με ασφάλεια τον άνθρωπο στους κατασκευές μας. Οι κατεύσεις ολοκληρώνται με δύο μεγάλες ενόπτες. Η πρώτη είναι βιοιατρική. Περιέχει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, την ανάλυση των βιολογικών συστημάτων, την κίνηση των μειών και των νοστών, βασική μηχανική βαδίσματος και μηχανισμούς μέτρησης πρωτενιών και DNA. Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι η ρομποτική και γενικότερα είναι οι πρωτολογιστές. Περιέχει πολύ προγραμματισμό, γνωριμία με τα ψηφιακά συστήματα και γενικότερα κατασκευή όλων των ψηφιακών και ηλεκτρονικών συστημάτων που συντελούν ένα σύστημα αφιού σελέγμα. Τρίτη κατεύθυνση είναι ο μηχανολόγος μηχανικός παραγωγής. Ξεκινάμε την διαργασία παραγωγής ενός προϊόντος, δηλαδή πώς το σχεδιάζουμε από το μηδέν, ποιος είναι ο βέλυσος τρόπος να διαχειριστούμε τους διαθέσιμους πόρους, πώς πραγματοποιεί το έλεγχος της ποιότητας του τελικού προϊόντος και πώς θα δεσκευάζουμε ένα προϊόν προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ευθυμίες και τις ανάγκες των πελατών. Ύστερα η κοσολόγηση του προϊόντος, πώς προϋπολογίζουμε την όλη διαδικασία προκειμένου να έχουμε το μέγιστο κέρδος, πώς αναπτύσσουμε ένα επιτυχές δίκτυο διανομής και όλα αυτά με τη βοήθεια βάσης δεδομένων και συγκεκριμένα με γλώσσα SQA. Ακολουθεί η ολοκληρωμένη προσέγγιση ενός συστήματος παραγωγής. Από ποια είναι η καταλληλότερη θέση για να το εγκαταστήσουμε, ποιο αναμένουμε να είναι το κόστος αυτής της εγκατάστασης, ποια είναι η καταλληλότερη χοροταξία προκειμένου να είναι ως τα δυνατόν πιο λειτουργικό, ποιος είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός που πρέπει να περιέχει ανάλογα με το προϊόν που θέλουμε να παράξουμε ή την επηρεσία που θέλουμε να προσφέρουμε. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και μάθημα πάνω στις εργαλειομεχανές, το σχεδιασμό και τη λειτουργία τους και τέλος ποιο αναμένουμε να είναι το κόστος της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος. Εμβαθύνοντας στα πιο πρακτικά ζητήματα του συστήματος παραγωγής αναλύεται και η διοίκηση της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, πώς λειτουργούν και πώς είναι δυνατόν να συνειδητηθούν, ποιος αφορά τον εξοπλισμό, πόσα επικαθήσατε, πότε πρέπει να αντικατασταθεί και ποια αναμένει να είναι η διάρκεια ζωής του. Εδώ εισάγονται και οι έννοιες της αξιολόγησης και του ελέγχου γενικότερα, αναφορικά με τις βλάβες και τις αστοχίες, τόσο το εξοπλισμό όσο και το τελικό προϊόντος. Όλα αυτά βέβαια γίνονται με βάση την βιομηχανική εργανομία ενώ συμπεριλαμβάνεται και μάθημα πάνω στη λύψη στων αποφάσεων. Η κατεύθυνση ολοκληρώνται με θεωρητικά μαθήματα πάνω σε όλα τα είδη δικαίου, τις ισχύους αστινομοθεσίες αναφορικά με τον τρόπο παραγωγής ενός προϊόντος αλλά και την πόληση του και τέλος την ευθύνη και τον ρόλο που έχει ο μηχανικός στην όλη διαδικασία. Τελευταία κατηγορία είναι ο μηχανολόγος μηχανικών συναέριων και επίγαινων μεταφορικών μέσων. Ξεκινά με πολύ μεγάλη αμβάνθηση πάνω στη μηχανική των ρευστών κυρίως και σε δεύτερο ρόλο έρχονται οι καταστροφιές καταπονίσεις. Έπειτα αναλύονται τα υλικά, πώς δηλαδή πραγματοποιείται η επιλογή τους, σε ποιες κατερδρασίες μπορούμε να τα υποβάλουμε, ποια είναι η συμπεριφορά τους σε συνθήκες πτήσης, δηλαδή για πάρτες σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή πολύ μεγάλες ταχύτητες και τέλος πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έναν έλεγχο στα υλικά μας, προκειμένου η κατασκευή να παραμένει ασφαλής καθόλου τη διάρκεια της χρήσης. Τροχοφορά αρχήματα. Τα πάντε γι' αυτά, πώς ταξινομούνται, ποια μοντέλα υπάρχουν, πώς δομείται ένα όχημα, πώς σχεδιάζεται από το μηδέν και πώς βελτιστοποιούνται όλα τα υποσυστήματα. Θα γίνει και μια ανοίξη στα ιδρυωτικά αρχήματα και τέλος ελευθές κατασκευές, δηλαδή όλες εκείνες οι κατασκευές που αποτελούνται από υλικά με πολύ λεπτή διατομή. Συνήθως είναι η σκελετή όλων των μεταφορικών μέσων. Η κατεύθυνση ολοκληρώνται μία πολύ μεγάλη ενόπτα που είναι το αεροσκάφος. Πρώτον, την ανάλυση του σχεδιασμού και την κατασκευή όλων των υποσυστημάτων από τα οποία αποτελείται. Δεύτερον, τον αναλυτικό σχεδιασμό αυτού καθ' αυτό του αεροσκάφους δηλαδή δίνεται μία τάξη μεγέθους για το ποιες δαστάσεις πρέπει να έχει, από ποια υλικά πρέπει να κατασκευαστεί και ποια η γεωμετρία του προκειμένου να του δώσει το επιθυμητό αλλογραμμικό σχήμα. Τέλος, ένα υποκεφάλαιο του αεροσκάφους είναι ο κινητήρας του αεροσκάφους. Προκειμόνται τα πάντα γι' αυτόν, τα μοντέλα που εκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, τα χαρακτηριστικά που έχει ένας κινητής του πριν να το σχεδιάσουμε, ποια συστήματα το υποβοηθούν για την λειτουργία του, ποια είναι η μέγιστη απόδοση που μπορεί να έχει και ποια είναι τα παράογα του όταν καίγονται τα κάψιμα που εισάγουν στον κινητήρα. Και μετά από αυτά, τα πτυχία.