22η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE בס almonds της της της days Προεδίμαρχο τον κ. Σιμιτζί και τον κ. Κελαϊδάκη, τον Μανώλη, οι οποίοι με πολύ κόσμιο τρόπο προσπάθησαν να διορθώσουν και να επισημάνουν το σφάλμα το οποίο έγινε από τη μεριά μου. Αυτό που εγώ μπορώ και πρέπει να δεσμευθώ απέναντι στο σώμα είναι ότι δεν θα ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, τουλάχιστον από τη δική μου τη μεριά, όσον αφορά την τήρηση της διαδικασίας. Κυρία Δήμαρχη, είναι εδώ ο κ. Αρσονιάδης, έχει ζητήσει το λόγο, από τόσο ή θα μιλήσετε εσείς. Μου ζήτησε το λόγο πριν μπούμε στη διαδικασία ο κ. Αρσονιάδης ο Παναγιώτης, ο οποίος ήθελε να πει δύο λόγια για δύο λεπτά. Παρακαλώ κ. Αρσονιάδη. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Ήθελα να ενημερώσω το σώμα για τις εξελίξεις σχετικά με τον αγώνα που γίνεται στον Πρωί Δήμο Φιλίππον για την αλλαγή της ώδευσης του AUGUTAP. Ο αγώνας είναι καθημερινός, πρέπει να σας ενημερώσω ότι ο κόσμος πολλαπλασιάζεται. Βρισκόμαστε στο σημείο καρυδιές, αλλά πλέον από σήμερα έχουμε διασκοπιστεί και κυνηγάμε, θα μπορούσα να πω, την εταιρεία από πίσω. Να ενημερώσω επίσης στο σώμα ότι σήμερα έχουν κατετεθεί καινούργιες μηνύσεις από ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει, δεν έχουν αποτεχτεί, δεν έχουν αποζημιωθεί και προσπάθησε η εταιρεία σήμερα να περιφράξει παράνομα κατά την άποψή μας το αγροτεμάχιο τους και με την παρέβασή μας διακόπηκε αυτή η δραστηριότητά τους και μάλιστα φάνηκε ότι αντιλήφθηκαν την παρανομία τους και ξεκίνησαν να τα μαζεύουν κιόλας. Τώρα, στο πλαίσιο της συνέχισης του αγώνα αυτό το οποίο προτείνουμε είναι αυτό το οποίο έχουμε μοιράσει μπροστά στον κάθε Δημοτικό Σύμβουλο γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σε ισχύ η 488 να την κάνω λάθος, ναι η 488 του 2018 όπου ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα για να αλλάξει η ώδευση του ΤΑΠ. Η Συντονιστική Επιτροπή, την οποία και εκπροσωπώ σήμερα, αποφάσισε και προτείνει στο σώμα να σταλούν αυτές οι τρεις επιστολές. Είναι πολύ σημαντικές κατά την άποψή μας. Η μία είναι στον Γενικό Γραμματεία των Ημωμένων Εθνών, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της Συνθήκης του Άρχους Δανείας. Μια Συνθήκη η οποία έχει γίνει νόμος του κράτους το 2015 με τον νόμο 3422 και με βάση την οποία, Συνθήκη, η διαβούλευση είναι απαραίτητη και η συμμετοχή του κόσμου είναι απαραίτητη σε θέματα περιβατολογικού χαρακτήρα. Οπότε, από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματείας των Ημωμένων Εθνών λειτουργεί ως θεματοφύλακας, νομίζουμε ότι είναι πολύ καλή η σύνταξη αυτής της επιστολής, με κοινοποίηση όμως, κύριε Πρόεδρε, όλους αυτούς τους οποίους βλέπετε για να αντιληφθούν ότι δεν παίζουμε ούτε οι πολίτες ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι τέλος τον αγώνα μας, με κοινοποίηση λοιπόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των Παρατάξεων, τον Υπουργό, τον Ισαγγελέα Αριού Πάγου κτλ. Επίσης, η δεύτερη επιστολή, η οποία προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να συντάξει ο Δήμος Καβάλλας, είναι προς τον Ισαγγελέα του Αριού Πάγου, με κοινοποίηση όλους τους υπόλοιπους, όπου του ζητάμε να λάβει μέτρα για την πάυση των εργασιών, ισχυριζόμενη πάλι την συνθήκη του Άρχους, που είναι νόμος του κράτους από το 2005. Και τέλος, για να αποδείξουμε προσπάσα κατεύθυση ότι δεν έχει καμία σημασία το έργο του νερού με την όδευση, όπως περίπτρα να έχει διατυπωθεί και δημόσια και σε προσωπικό επίπεδο, τουλάχιστον εγώ, κύριε Πρόεδρε, μαζί το έχουμε συζητήσει ανεπάλληλα, ότι αυτό συμβαίνει. Να στείλουμε ξανά μια επιστολή στον κ. Σταθάκη, που να τον γνωρίζουμε ότι η άποψή μας εμένει για την αλλαγή της όδευσης και φυσικά να τον ενημερώνουμε ότι με βάση τους νόμους του κράτους αυτοί δεν τηρήθηκαν και ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το κάθε τι. Αυτά για την ώρα. Ο αγώνας συνεχίζεται. Νομίζουμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουμε ακόμα πιο δραστικά μέτρα. Έχουν ακουστεί και άλλες απόψεις από τη Συντονιστική Επιτροπή. Νομίζουμε όμως ότι όταν έρθει η ώρα θα κληθεί να αποφασίσει το Συντονιστικό και να σας προτείνει την συνέχιση του αγώνα με πιο δραστικά μέτρα. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση κάποιου οικείσκου εκεί στα μέρη που μαζευόμαστε για να δείξει και ο Δήμος Περίτρανα ότι συντάσσεται σε αυτόν τον αγώνα. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κ. Αρσονιάδη. Έχετε διαβιβάσει τις επιστολές. Θα ληφθούν υπόψεων από τη διοίκηση, θα γίνει το κείμενο και θα έρθουν προσέγγριση από το Δημοτικό Συμβούλιο κ. Αρσονιάδη. Κυρία Δήμαρχε, θέλετε να ανακοινώσετε κάτι προς το σώμα. Δεν έχετε κάτι. Οπότε θα πάμε σε μία ανακοίνωση. Μου ζήτησε για ένα λεπτό ο κ. Κουφαντζής προς το σώμα. Ναι, κ. Κουφαντζή. Η ΔΕΙΑΚ, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, όλο το καλοκαίρι παίρνει μετρήσεις από τοπικό διαμέρισμα του ζηγού. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι επεμβάσεις τελικά είχαν αποτέλεσμα και τα νητρικά πλέον είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μάλιστα είναι σε ακόμα χαμηλότερη επίπεδα και από αυτά της τοπικής κοινότητας κρυωνερίου. Οπότε θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον. Φυσικά εμείς θα συνεχίσουμε στις δεσμεύσεις που είχαμε πάρει ότι θα συνεργαστούμε και στη συνεργασία μας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ώστε να μελετήσουμε και τον υπόλοιπο ιδροφόρο ορίζοντα να βρούμε πιο οριστικές λύσεις. Αυτό πρώτο. Δεύτερο, η υπηρεσία πλέον δηλώνει ότι είναι σε ετοιμότητα να επιδιορθώσει όποια βλάβη υπάρχει στο δίκτυο ύδρευσης. Θα παρακαλούσα τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν και πέφτουν στη γνώση τους βλάβες ή χρόνια προβλήματα του δικτύου να μας ενημερώνουν, ώστε η υπηρεσία άμεσα να προβένει στην αποκατάσταση της δημειάς. Είναι προτιμότερο από να το μεταφέρουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να παίρνουν κατευθείαν την υπηρεσία, ή να είστε σίγουροι θα έρθει και θα επιδιορθώσει πλέον τη βλάβη. Αυτά ευχαριστώ. Ευχαριστώ με τον κ. Πρόεδρο. Οπότε πάμε σε προημερισία διατάξου συζήτηση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα, για να μην γίνει καμιά παρεξήγηση στη συνέχεια, να σας πω δύο πραγματάκια. Στην προημερισία διατάξου συζήτηση γίνονται ερωτήσεις προς τη δήμαρχο και όχι τοποθετήσεις, πρώτον αυτό. Δεύτερον, απαγορεύονται οι δευτερολογίες των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων πλιν της δημάρχου. Και τρίτον, όποιος ζητάει τον λόγο για να μην γίνει καμιά παρεξήγηση, το λέω πάλι, είτε επί προσωπικού, είτε επί της διαδικασίας, πρώτα θα μου αναφέρει ποιο είναι το προσωπικό και ποιο είναι επί της διαδικασίας και μετά θα του δίνω τον λόγο για να συνεχίζει και να αναπτύσσει τη θέση του. Σας παρακαλώ πολύ να βοηθήσετε. Ο Όλης δεν τα λέω εγώ, ο κανονισμός τα προβλέπει και κάποια στιγμή ή λίγο θα πρέπει να εφαρμόσουμε και τον κανονισμό. Λοιπόν, ανοίγουμε κατάλογο για προημερισία διατάξου συζήτηση. Ο κ. Σιμιτζίζης θα το λέω, ναι. Ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Βαγγέλις Παπάς. Ο κ. Βέρος. Ο κ. Ποτόλιας. Και μετά ο κ. Παπάς Λεωνίδας. Ο κ. Κελαϊδάκης. Αυτά προς το παρόν και αν έχουμε κάτι άλλο συνεχίζουμε. Ξεκινάμε. Ο κ. Σιμιτζής έχει το λόγο. Αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα. Να πω καλό φινόπωρο σε όλους μας. Αλλά βεβαίως μακάρι να συνεχιστεί να είναι καλός ο καιρός. Μου κάνει εντύπωση, κ. Δήμαρχη, ότι δεν έχετε να ανακοινώσετε τίποτα ύστερα από έναν ολόκληρο μήνα που έχουμε να συνειδριάσουμε. Βέβαια, ήταν μήνας διακοπών ο Άγουστος. Παρ' όλα αυτά όμως αυτό ακριβώς δείχνει απουσία πολιτικής. Δεν έχετε να μας πείτε τίποτα επιτέλους. Μου κάνει εντύπωση. Τέλος πάντων. Κυρίες συνάδελφοι, και μετά από τις ευκρινήσεις που έδωσε ο αγαπητός Πρόεδρος, εγώ εκείνο το οποίο έχω να επισημάνω από την ένταση των τελευταίων ημερών είναι ότι πρέπει να δείξουμε όλοι μια αυτοσυγκράτηση. Εγώ διαβάζω στα συμφημερίδες, στα μέσα ευρίας ενημέρωσης, ότι θα ανταλλάξετε μηνύσεις μεταξύ σας, οι παρατάξεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Δεν το βρίσκω σωστό ούτε θεμητό να επικαλούμαστε τα δικαστήρια για πράγματα τα οποία μπορούν να λυθούν σε πολιτικό επίπεδο, με κριτική από τη δική μας την πλευρά, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με παράθεση στοιχείων από την πλευρά της συμπολίτευσης, με μια αληθινή πολιτική στάση. Ο υπέρτατος κριτής, αγαπητοί συνάδελφοι, αναφέρομαι και σ' αυτούς που μιλάνε αυτή τη στιγμή, δεν είναι ο δικαστής για τη λειτουργία του Δήμου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των παρατάξων. Ο υπέρτατος κριτής είναι ο λαός. Ε, εν πάση περιπτώσει, σε οχτώ μήνες θα έχουμε εκλογές. Ας ησυχάσουμε λοιπόν και ας επικεντρωθούμε στην ανάδειξη των ζητημάτων. Κάνω αυτή την έκκληση. Και μια λοιπόν που ήταν εδώ ο κ. Σαρσονιάδης. Θα ήθελα να παρακαλέσω την κ. Δήμαρχο να μας πει πού βρίσκεται η υπόθεση της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο. Εγώ δεν δέχομαι πολιτικά την άποψή σας, κ. Δήμαρχε, ότι είμαστε κατά της ώδευσης υπέρ της Ίδρευσης. Δεν το αποδεικνύεται ότι είσαστε κατά της ώδευσης, άσχετα αν η κ. Μπαλζίδου εμφανίζεται εκεί πέρα στο χώρο όπου γίνονται οι εργασίες. Δεν το αποδεικνύεται έμπρακτα. Όμως, από την άλλη την πλευρά, ακόμα κι αν βρεθούμε χαμένοι τελικά από αυτή την ιστορία, χαμένοι ενώ όσον αφορά το θέμα της ώδευσης, φοβάμαι ότι στο τέλος θα βρεθούμε χαμένοι και για το θέμα της Ίδρευσης. Πού είμαστε, προχώρησε καθόλου αυτό θέμα. Εμείς ψηφίσαμε μία, ας το πούμε έτσι, παρέναιση, μία σύσταση του κ. Σταθάκη να συνεργαστούμε και να συμφωνήσουμε στο έργο της Ίδρευσης. Αυτό ήταν μία επιστολή που, όπως θυμάστε, όλοι το θυμόμαστε, αυτό και μας έχει κάνει εντύπωση, ήταν μία ανεπίσημη επιστολή με μία υπογραφή που δεν ξέρουμε αν ήταν του κ. Σταθάκη. Εδώ, γιατροί υπογράφουν από φυλακυστήρια στην ουσία και βγαίνουνε βαριά καταδικασμένοι από τις φυλακές με απλές υπογραφές και εμείς θα δεχτούμε έτσι σκέτα ανέτα την υπογραφή του κ. Σταθάκη. Θα παρακαλέσω αυτό το θέμα να το δούμε και με ευαισθησία και με αυξημένη ταχύτητα. Συνεχίζω στα αγροτικά θέματα. Κύριε Δήμαρχε, δεν έχει συνεδριάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Θα έλεγα, ίσως από την πρώτη εποχή που συνεστήθη και συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα, όπως και άλλες επιτροπές. Έτσι και η Επιτροπή παραδείγως χάρη μεταναστών. Υπάρχουν αυτές οι δύο επιτροπές που προβλέπονται από τον Καλλικράτη, Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα και Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής κάπως έτσι μεταναστών και δεν έχουν συνεδριάσει ποτέ. Δεν θα πρέπει να χαράξει πολιτική ο δήμος με βάση και της προτάσεις. Δεν είναι μονάχα ο τουρισμός εδώ η μοναδική δραστηριότητα. Ο τουρισμός είναι ένα κομμάτι της δραστηριότητας της πόλης και της οικονομικής ζωής της Καβάλλας και των υπολοίπων εδαφώνας με το δήμο μας, αλλά δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή. Εγώ θεωρώ ότι το εισόδημα που αποκτάει η περιοχή μας από την αγροτική δραστηριότητα ίσως είναι και μεγαλύτερο από την τουριστική δραστηριότητα. Πρέπει να το δούμε. Και μια που μιλάμε λοιπόν για τον αγροτικό τομέα. Έχει προκηρυθεί το πρόγραμμα Φιλόδημος. Στο πρόγραμμα Φιλόδημος προκηρήθηκαν 500 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο. Συγγνώμη, 200. Ναι, με διορθώνει εδώ ο δικός μας αγρότης ο Χρήσος Τσουχαταρίδης. Είναι 200 εκατομμύρια και ο κάθε δήμος μπορεί να διεκδικήσει μέχρι 700.000 ευρώ για κατασκευή, ανακατασκευή και συντήρηση αγροτικής οδοπίας. Είμαστε έτοιμοι για αυτό το πράγμα, μπορούμε να ζητήσουμε να διεκδικήσουμε χρήματα για την αγροτική μας οδοπία. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και πρέπει εγώ να την επενέσω. Είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε εμείς. Και τι γίνεται, επόμενο θέμα, τι γίνεται με τα έργα άρδευσης, εκείνο το περιβόητο 1,5 εκατομμύρια ημελέτη που είχε γίνει τότε για να χρηματοδοτηθούν τα 300.000, αλλά με ευηλικσία να επεκταθεί το πρόγραμμα της άρδευσης και σε περισσότερα χρήματα το αρδευτικό δίκτυο στην Αμυδαλεόνα, το δάτο και το πολίστυλο. Προχωρήσαμε καθόλου σε αυτόν τον τομέα. Θα πάρουμε λεφτά από κάποιον για την άρδευση, είναι πολύ σημαντικό. Και δύο θέματα της πόλης μας, κυρία δήμαρχε, δηλαδή του αστικού εις του. Το ένα είναι ότι ήρθε σε γνώση μου ότι συλλέγονται, έχουν συλλεχθεί μάλλον πολλές υπογραφές από τους κατοίκους της περιοχής των πεντακοσίων που βρίσκονται κάτω από την πλευρά της οδού Αμερικανικού Ερήφρου Σταυρού. Εκεί θα σας θυμίσω ότι με το πρόγραμμα Μάρεν Όστρου που είχε γίνει επί δικής μας διοικήσωση, έχει αποφασιστεί και έχει ανατεθεί στο Γιώργο Σιλέο, τον καθηγητή του Δημοκριτήου Πανεπιστημίου Ψάνθης, να εφεύρει μάλλον μία φόρμουλα ώστε να μπορέσουμε να χαμηλώσουμε την ζώνη του εγγυαλού. Δηλαδή αυτό το μέγιστο μήκος του χημερίου κύματος από το οποίο επηρεάζεται και η χάραξη της ζώνης του εγγυαλού. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, η φόρμουλα έχει κατατεθεί, είναι ένα μαθηματικό μοντέλο, ένα μαθηματικός τύπος. Δεν έχει γίνει τίποτα επ' αυτό. Δεν θα πρέπει ο Δήμος να ασχοληθεί με αυτό το θέμα ώστε να αποδοθούν οι περιουσίες αυτούς τους ανθρώπους που είναι παράνομοι σήμερα και ευθέρετοι. Και τελευταίο θέμα, έχω πληροφορηθεί, κυρία Δήμαρχε, από συγγενικό μου πρόσωπο και στην πολοδομία εδώ και δύο χρόνια έτιση για κάτι πάρα πολύ απλό, από έναν άλλο Δήμο όμως. Του λένε λοιπόν από την πολοδομία ότι έχετε δώσει εντολή να προηγούνται οι καβαλιώτες. Ως ένα βαθμό το δέχομαι. Εγώ το δέχομαι πραγματικά. Όμως πληροφορήθηκα παράλληλα ότι υπάρχουν πάρα πολλές υπηρεσιακές, πάρα πολλά υπηρεσιακά σημειώματα από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου να δοθεί προτεραιότητα κατά παρέκληση σε ορισμένες αιτήσεις για την εξυπηρέτηση κάποιων κοινωνικών λόγων. Λοιπόν, εγώ θα ήθελα, κυρία Δήμαρχε, από αυτού του σημείου να μου δώσετε έναν κατάλογο, εμπιστευτικά φυσικά, των αιτήσων αυτών οι οποίες έχουν ικανοποιηθεί κατά προτεραιότητα. Αν βεβαίως έχει γίνει αυτό το πράγμα, αν το διαψεύτεται, προφανώς δεν υπάρχει τέτοιος κατάλογος. Αν όμως πράγματι υπάρχει τέτοιος κατάλογος, θα ήθελα να το δω, γιατί εμένα με σκανδαλίζει το γεγονός ότι μια απλή πολοδομική υπόθεση του γνωστού μου κρατάει δύο χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο πολλές οι παρεκλήσεις ώστε αυτή η απλή υπόθεση να έχει κρατήσει δύο χρόνια. Άρα λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, κάτι τρέχει εδώ. Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά και θα ήθελα να μου απαντήσετε σε αυτό το ζήτημα. Ευχαριστούμε, κύριε Σιμιτζή. Ναι, κύριε Δήμαρχε. Κύριε Σιμιτζή, σε ό,τι αφορά την απουσία της πολιτικής κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, πρέπει να σας πω ότι εγώ εδώ βρισκόμουν, αλλά κανένας άλλος δεν βρισκόταν εδώ. Και δεν εννοώ από το Δήμου Καβάλας, δεν εννοώ τα στελέχη του Δήμου Καβάλας, αλλά οι υπηρεσίες συνήθως αυτό το μήνα απουσιάζουν. Παρ' όλα αυτά, και βέβαια παρεί για το πολιτική, ενημερωνόσασταν, όπως είμαι πάρα πολύ σίγουρη, από τα διάφορα δελτύα τύπου. Ο λόγος για τον οποίο δεν έβγαλα κάποιο λόγο απόψε εδώ, ήταν για την οικονομία του χρόνου, για να σας δώσω τον χρόνο να κάνετε όλα τα προημερισίες που έχετε πάρα πολύ καιρό να τα κάνετε. Δεν έκανα καν εισαγωγή επί του θέματος, γιατί μερικά πράγματα τα θεωρώ αυτονόητα και εκ του περισσού να λέγονται. Που βρίσκεται η προγραμματική σύμβαση. Έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ξηφαρά από το Υπουργείο Ανάπτυξη στην προηγούμενη εβδομάδα, διότι είχαμε μείνει στο γεγονός, έχει γίνει μια ομάδα εργασίας που αποτελείται από τεχνικούς, πολιτικούς, μηχανικούς, από όλα τα μέρη, από το Υπουργείο, από το Δήμο, από την περιφέρεια, από την αποκεντρωμένη, από όλους αυτούς. Και ο κ. Ξηφαράς μου είπε ότι αυτή τη εβδομάδα θα στείλει πρόσκληση σε όλους αυτούς. Συγχρόνως η κ. Φρατζεσκάκη έχει επικοινωνήσει και προετοιμάζεται αυτά που ήταν υποχρεωμένοι να ετοιμάσει, όπως επίσης και η ΔΕΙΑΚ ετοιμάζει αυτά που ήταν υποχρεωμένοι να ετοιμάσει και βέβαια υποθέτω ότι το ίδιο θα γίνεται και στην περιφέρεια. Σε ό,τι αφορά την επομένως ελπίζω την επόμενη φορά που θα κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο να έχω νέα να σας πω τι συνέβη με αυτήν την Επιτροπή από τεχνοκράτες για να προχωρήσει το θέμα του νερού και της σύνδρευσης. Η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα έχει πάρα πολύ δίκιο και της μεταναστευτικής πολιτικής μέσα στην καθημερινότητα η οποία κατακλείζει κάθε μέρα, γιατί κακά τα ψέματα, το τελευταίο καιρό ασχολούμαστε με εξίσου σημαντικά, το καθένα από την περίπτωσή του είναι εξίσου σημαντικό θέμα με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι παλεύουμε τα τελευταία χρόνια και με τα Διώδια και με τον ΤΑΠ και με όλες αυτές τις ιστορίες και η καθημερινότητα μας κατακλείζει και είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε. Αυτό δεν είναι δύσκολο. Σας παρακαλώ κύριε, τι συμβαίνει εδώ, δηλαδή μιλάει δήμαρχος τώρα. Προσπαθώ να είμαι σύντομη και περιεκτική. Δεν φημίζομαι για αερολογίες. Σε ό,τι αφορά το Φιλόδημο, έχετε δει και ότι είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βοηθάει πάρα πολύ τους δήμους όλη την Ελλάδα και όταν κατέβηκα στο Υπουργείο Εσωτερικών μάθαμε μαζί με την κυρία Δρακονάκη ότι πράγματι αυτά τα προγράμματα έχουν διαμορφωθεί από τους ίδιους τους δήμους. Θα μας ενημερώσει κυρία Δρακονάκη για την αγροτική οδοπεία. Θα μας ενημερώσει και για τα θέματα της άρδευσης που βρίσκονται αμυγδαλεών, αδάτου και πολλής. Το Mare Nostrum, σήμερα είχα στο γραφείο μου τον κύριο Σιλέο, ο οποίος φιλοξενεί ένα πρόγραμμα στην Νέα Καρβάλη που αφορά πάλι τη θάλασσα και αφορά πάλι το πώς θα εκμεταλλευθούν οι κάτοικοι της Μεσογείου γενικά τη θάλασσα και τις δραστηριότητες στη θάλασσα και προσπαθούν να προωθήσουν την καβάλασσα ανεπικεφαλής ετέρων. Ο κύριος Φιλιππίδης είχε ασχοληθεί με το... θυμάμαι καλά, κύριε Φιλιππίδη, και μπορεί να μας ενημερώσει. Φόρμουλα για το χειμέριο κύμα στην παράκτια πλευρά των Πεντακουσίων και τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και έπειτα. Πάω τώρα στην πολοδομία. Η πολοδομία πρέπει να ξέρετε ότι κακώς σας πληροφορίσαν ότι προηγείται η καβάλα, δεν λέγονται αυτά τα πράγματα. Πολλοί θα ήθελα να μπορούσα να το κάνω. Πάρα πολύ θα ήθελα. Διότι ο Δήμος Θάσου, που είναι το μεγάλο αγκάφι, ο οποίος έχει 70% των αδειοδοτήσεων, σφυρίζει αδιάφορα, έτσι όπως το λέω. Δεν δέχεται να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του εν μέρη. Δεν λέει κανείς εξ ολοκλήρου να βοηθήσει η πολοδομία καβάλας. Αλλά καθόλου δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα αφθέρετα και όλα τα σχετικά. Ήταν για μας μια μεγάλη ανάσα το θέμα, το γεγονός, ότι το πανγγέο πήρε στις πλάτες του τις υποχρεώσεις που έχεις ό,τι αφορά την πολοδομία. Πάρα πολύ μεγάλη ανάσα. Αλλά γίνεται ένας οριμαγδός αιτήσεων λόγω των τουριστικών επενδύσεων, κυρίως τη Θάσο, όπως σας είπα, 70% των αιτήσεων αφορούν τη Θάσο. Και από κει και έπειτα είναι πανγγέο, καβάλα και ντέστους. Φυσικά η νοημοθεσία μιλάει για εκεί που πρέπει να προλάβουν τον αναπτυξιακό νόμο. Αυτοί που ετοιμάζονται να κάνουν τις αιτήσεις τους για άδεια και έχουν να προλάβουν προγράμματα αναπτυξιακού περιεχομένου. Εκεί δίνονται μόνον, σας διαβεβαιώνω, ελαχιστότατες αιτήσεις και ζήτησα επίσης για μια συγκεκριμένη αίτηση η οποία δεν ικανοποιήθηκε που αφορούσε έναν καρκινοπαθή ο οποίος άφησε στη μέση, λόγω της ασθένειάς του, άφησε στη μέση το ζήτημα της αδειοδότησης, έχασε τις προσκλήσεις και τις προθεσμίες, ενώ είχε κλειθεί και ήταν στα μισά διαδικασία, είχε κλειθεί από την πολοδομία να τελειώσει την υπόθεσή του και τώρα που είναι καλύτερα ο άνθρωπος και επιβίωσε από επέμβαση και χημειοθεραπεία, τον ξαναβάζουν πάλι πίσω στην αρχή, εγώ αυτό το θεωρώ απάνθρωπο. Και λόγω του γεγονότος ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης του είναι πάρα πολύ επιβαρυμένο και λόγω του γεγονότος ότι το σταμάτημα έγινε για ένα πάρα πολύ σοβαρό λόγο υγείας. Αλλά από εκεί και έπειτα, μέχρι στιγμής δεν έχω αντιλέξει στις δικαιολογίες των υπαλλήλων της πολοδομίας, όταν δεν θέλουν να ικανοποιήσουν κάποιο αίτημα, τα οποία αιτήματα σας λέω είναι πάρα πολύ λίγα. Θα σας τον ετοιμάσω και θα σας πω. Κυρία Δρακονάκη, θέλετε να μας πείτε, σας παρακαλώ, για το φιλόδημο και την αγροτική οδοποιία, όπως επίσης και την άρδευση αμυγδαλαιών αδά του πολίστυγου και μετά ο κύριος Φιλιππίδης για το Μαρενώστρο. Καλησπέρα και από μένα. Για το φιλόδημο και την αγροτική οδοποιία έχουμε κάνει τις επαφές με κάποιους από τους προέδρους των τοπικών κοινωνιών που η περιοχή τους πληρεί τις προϋποθέσεις, ιδιοκτησιακό καθεστώς πάνω απ' όλα το οποίο έχει ελεγχθεί. Συντάστητη η μελέτη και θα είμαστε έτοιμοι να θέσουμε υποψηφιότητα για την χρηματοδότηση και μάλιστα στο μάξιμο του ποσού που μπορούμε να πάρουμε. Ο προϋπολογισμός της μελέτης έβγαινε βέβαια και λίγο παραπάνω, έτσι ώστε να έχουμε τα προϊόντα της έκτοσης χρησιμοποιώντας αποπληστικά και μόνο το ποσό. Όσο αφορά το έργο της άντρεψης, νομίζω ο κ. Τουλκίδης μπορεί να σας ενημερώσει, ήταν ένα έργο το οποίο ήταν για χρηματοδότηση αλλά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ένας τόσο έργο έχει τεκτοποιηθεί και έχει ολοκληρωθεί από ιδίους πόρους και από εκεί πέρα υπάρχει η αναζήτηση με άλλου προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί ο κ. Τουλκίδης νομίζω μπορεί να συμπληρώσει. Το πρόγραμμα της άρντευσης ξεκίνησε από ένα μεγάλο ποσό στην αρχή στα πλαίσια του ΛΙΔΕΡ, το οποίο είχε εγκρίνει η αναπτυξιακή Καβάλλας. Τα ποσά αυτά μετά και την έγκριση του μονοταμιακού κομματιού του ΛΙΔΕΡ, των 4 εκατομμυρίων που εγκρίθηκαν μόνο για την Καβάλλα, στα πλαίσια και μιας καλής συνεργασίας των δήμων μέσα στο νομό και fair play, τα μειώσαμε σε λιγότερα ποσά, αν και είναι ανταγωνιστικό το πρόγραμμα, αλλά ας πούμε ότι τα μειώσαμε σε μικρότερα στην άρντευση. Σκεδόν την τελευταία στιγμή, παρότι ήταν έτοιμη η μελέτη, η αναπτυξιακή μας ενημέρωσε ότι δεν θα μπει άρντευση στον ΛΙΔΕΡ στο πολιταμιακό. Μετά από ένα μπιποκαβγάλα, εν πάση περιπτώσει πιέσεις, αναμένουμε από την αναπτυξιακή να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα μόνο για άρντευση και αναμένουμε να χρηματοδοτήσουμε από εκεί τις υπόλοιπες μελέτες. Το πρώτο κομμάτι της μελέτης έγινε από ΣΑΤΑ. Κύριε Φιλιππίδη, κύριε Φιλιππίδη. Λοιπόν, να σας θυμίσω, κύριε Θημητσή, ότι όταν ήμουν αντιδίμαρχος ο κ. Μουριατζ είχε θέσει το θέμα και είχα ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Σιλέο και με την υπεύθυνη από τα δημόσια κτήματα. Πράγματι έγινε αυτή η συνάντηση. Η μελέτη του κ. Σιλέου, χωρίς να θέλω να θύξω πράγματα και πράγματα, τις ικανότητες, τη μόρφωσή του και όλα τα συναφή, ήταν μία μελέτη και τίποτα παραπάνω. Τα δημόσια κτήματα δεν είχαν καμία μα καμία διάθεση να αλλάξουν τη νομοθεσία. Και μάλιστα συγκεκριμένα η αρμόδια υπάλληλος ούτε καταδέχθηκε να χτιστούν το γραφείο για την συγκέντρωση, τη συνάντηση τέλος πάντων. Και έτσι υποχρωτικά το θέμα και αναγκαστικά έμεινε όπως ήταν. Τίποτα άλλο. Ακούγοντας τον δήμαρχο για το ότι τιμάζονται οι κάτοικοι εκεί να μαζέψουν υπογραφές για να επαναφέρουν το ζήτημα ή προσωπικά να σας πω ότι με ανακουφίζει λίγο αυτό, μήπως αυτό αποτελέσει κίνητρο για να αλλάξουν κάποια βασικά κομμάτια της νομοθεσίας όπως είπε ο συνάδελφος, ότι δεν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις που επιτάσσουν νομοθεσία για να ξεκινήσει η τρογοποίηση, η μετακίνηση της γραμμής αγιαλού και παραλίας. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει διαπιστωθεί λάθος, διότι στην χάραξη της γραμμής αγιαλού και παραλίας, όταν έγινε και κατεπέκταση έγινε και ΦΕΚ, πάρθηκε υπόψη η φιστάμενη κατάσταση, δηλαδή πάρθηκε υπόψη το ρημοτομικό σχέδιο και πάρθηκαν υπόψη και οι φιστάμενες κατασκευές. Δεν είναι δηλαδή ότι έγινε μια τρογοποίηση και εκ των ιστέρων αποτυπώθηκε ένα λάθος εντοπισμού, ένα λάθος συνδεταγμένων, οπότε δεν πληρεί καμία από τις τρεις βασικές προϋποθέσεις που ρητά αναφέρονται στην νομοθεσία. Αν, ωστόσο, μια κατάθεση αιτήματος από το σύνολο των κατοικών εκεί μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μια περαιτέρω επίεση προσαλλαγή πάντοτε της νομοθεσίας, αλλιώς σε συντάσσουμε με τα λεγόμενα του κ. Φιλιππίδη, ότι έχει γίνει μια αξιόλογη μελέτη, έχει αποτυπωθεί μια αξιόλογη κατάσταση σε επίπεδο μελετητικό, απλά πάντοτε αυτά πρέπει να έρχονται και να ταυτίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία. Θα είμαι πολύ σύντομος. Κοιτάξτε ειδικά για το θέμα το γυαλό επιμένω, γιατί ο γυαλός εκεί φτάνει μέχρι και μέσα στις πολυκατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε μια υψωμετρική διαφορά 30, μπορεί και 40 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Είναι απαράδεκτο λάθος αυτό που συνέβη όταν κάποιος σχεδίασε έτσι τον γυαλό εκεί πέρα. Προφανώς ήταν στο χάρτη σε επίπεδο και λέει εντάξει, είναι δυνατό να μη φτάνει το κύμα 30 μέτρα μέσα. 30 μέτρα μέσα αλλά και 30 μέτρα πάνω. Είναι λες και έρχονται τσουνάμι στην Καβάλα, που ξέρουμε ότι δεν έρχονται τσουνάμι. Εγώ περίμενα από το Δήμο να ασχοληθεί και να μην επαναπαρθεί ή ήρθε ή δεν ήρθε η κυρία προϊσταμένη των δημοσίων πτημάτων, η οποία η ίδια μου είπε ότι ενδιαφέρεται για το θέμα. Ωραία, να του ξαναζεσθάνουμε επομένως το θέμα και να τους πιέσουμε. Νομίζω ότι είναι κάτι δύσκολο και μπορεί να προχωρήσει. Ο κύριος Παπαδόπουλος, έχετε λόγο παρακαλώ. Ευχαριστώ, Πρόεδρε, καλησπέρα. Να διευθυνήσω κάτι να ξεκινήσω λέγοντας ότι την περασμένη βδομάδα προκλήθηκα και αποδέχτηκα τις προκλήσεις. Αυτό ήταν που είχε συμβεί την περασμένη βδομάδα. Και βέβαια θέλω να τονίσω ότι μιλώ πάντα και είναι η τακτική μου και το στήλ μου πάντα με πολιτικός όρος. Το κλείνω εδώ. Κύριε Πρόεδρε, διαβάζω τώρα μια δήλωση που λέει σε ένα μέσομασικής ενημέρωσης τοπική εφημερίδα. Δεν το γνωρίζουμε πλέον τον κύριο Παπαδόπουλο. Θα είναι για μας σαν να μην υπάρχει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Και δεν είναι μόνο ο κύριος Παπαδόπουλος. Είναι και συναυτών, είναι αυτοί που κινούν τα νήματα πίσω από τον κύριο Παπαδόπουλο, τους οποίους γνωρίζει καλά η Καβάλα, ποιοι είναι. Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θέλω να σας ρωτήσω, αν πράγματε αυτά τα είπατε έτσι ή αν ισχύουν. Ένα. Δεύτερον. Δεν προβλέπονται ερωτήσεις στον Πρόεδρο, κύριε Παπαδόπουλο. Ερωτήσεις προς τη Δήμαρχο αν έχετε να κάνετε. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει όμως να ρωτήσω τη Δήμαρχο αν τα είπατε εσείς ή όχι. Δεν απευθύνεται ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο. Καλό είναι όμως να με απαντήσετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί είστε και θεσμικό όργανο και εκτός δημοτικού συμβούλιου. Απέφυγα να σας απαντήσω, θα σας απαντήσω δημόσια όταν πρέπει, αν χρειάζεται. Θέλω να μας πείτε τι σημαίνει η απειλή αυτή ότι δεν υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο. Και θέλω πραγματικά να μας διευκρινήσετε με στοιχεία όταν λέτε ποια συμφέροντα κινούν τα νήματα πίσω από μένα. Πραγματικά θα ήθελα να μου απαντήσετε. Δεύτερον, κύριε Δήμαρχε, θέλω πραγματικά να δώσετε εξηγήσεις στο δημοτικό συμβούλιο πώς έγινε το όχι, το κάνατε ναι. Πώς έγινε αυτό το όχι από τη συγκεκριμένη όδευση, το κάνατε ναι, κύριε Δήμαρχε. Πρέπει να ξέρει το δημοτικό συμβούλιο γιατί στο όχι ήμασταν όλοι μαζί, στο ναι το κάνατε μόνοι σας και πρέπει να ξέρει ο κόσμος. Και το δημοτικό συμβούλιο. Δεύτερον, η συγκεκριμένη εταιρεία OTAB, κύριε Δήμαρχε, είχε έρθει στην συνάντηση που μας καλέσατε μέσα στο γραφείο σας. Εκεί μέσα, ο OTAB και η εταιρεία ήταν ξεκάθαροι. Είπε ότι εγώ θέλω να ολοκληρώσω το έργο τελειώνοντας τα τελευταία 10 χιλιόμετρα μέσα από τα Τενάγη και παράλληλα θα σας δώσω, έχω εγκρίνει και 6 εκατομμύρια ευρώ από το διοικητικό της εταιρείας τα οποία θα σας δώσω για να κάνετε δύο έργα. Αυτό το λέω γιατί μέσα ήταν και ο λυπικεφαλής, ήταν και η συντονιστική και μάλιστα είπαν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο η προπόθεση είναι μόνο μέσα από τα Τενάγη και το Φιλίππον. Εσείς σήμερα είπατε ότι θέλετε τα χρήματα, αλλά από την άλλη είστε κατά του OTAB, είστε κατά της συγκεκριμένης ώδευσης. Θέλω να μας εξηγήσετε πώς γίνεται αυτό. Το τρίτο που θέλω να σας ερωτήσω, κύριε Δήμαρχε, είναι να μας πείτε γιατί πάλι σήμερα δηλώσατε ότι έμπραχτα στηρίζετε τον αγώνα των αγρωτών. Θέλω να διευκρινήσετε, κύριε Δήμαρχε, με ποιον τρόπο, πώς στηρίζετε έμπραχτα τον αγώνα των αγρωτών. Όταν, ενώ έχετε δηλώσει ότι θα μπείτε μπροστά στα μηχανήματα, στις μπουλντόζες, δεν εμφανίζεστε. Ενώ έχετε δηλώσει ότι θα πάτε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, δεν το κάνατε. Και επίσης, ενώ έχετε δηλώσει ότι θα είστε έμπραχτα, δεν σας έχω δει σε καμία σύσκεψη που γίνεται και παραβρίσκονται μόνο οι επεγεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Το τρίτον, θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με το δωδέκατο σχολείο. Εάν έχετε ενημερώσει με επίσημο έγγραφο την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ότι το δωδέκατο σχολείο πρέπει να κλείσει και να γίνει μετακόμιση. Γιατί ακούω τώρα και σήμερα στα ράδια και έμεινα έκλυπτος ότι τη Δευτέρα, ενώ θα λειτουργήσει, ακούω ότι δεν γνωρίζετε, θέλω να μου πείτε ποια ήταν η ενημέρωση. Έχω την εντύπωση ότι πάλι το κάνατε μπάχαλο. Τι γίνεται με το σχολείο θέλω να ρωτήσω των κρινίδων, γιατί εκεί έχετε πραγματικά υποσχεθεί ότι θα ενταχθεί σε χρηματοδοτούμενο έσπα, το οποίο δυστυχώς οι άνθρωποι κίνησαν απόγνωση και δεν έχουν καμία απάντηση. Τι γίνεται με τις εργασίες στα σχολικά κτίρια, να μας πείτε τι έχετε κάνει και που βρίσκονται. Σήμερα πήρα στα χεριά μου μια επιστολή για το πρόγραμμα Φιλόδημος, η οποία λέει ότι θα κάνουμε κάποια πράγματα, θα εκτελέσουμε κάποιες εργασίες και παράλληλα μετά θα βρούμε κάποια άλλα προγράμματα, για να αντάξουμε το 7ο Γυμνάσιο, το 2ο Λύκειο και το 22ο Δημοτικό. Νομίζω ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και δεν έχετε κάνει κάτι. Τώρα υπόσχεστε κάτι εννιά μήνες πριν τις εκλογές. Δυστυχώς είστε ανεπαρκείς, δυστυχώς κάνετε πασαλήματα και ακόμα μια φορά δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Και τέλος θέλω να πω τι γίνεται με το περιάλι, τι γίνεται με τα χρήματα που πρέπει να αποδοθούν, τι γίνεται με την ενημέρωση που πρέπει να έχουν οι κάτοικοι, τι γίνεται με τις υποδομές. Είναι κάτι πολύ σοβαρό και δυστυχώς έχετε μεγάλη ευθύνη και τεράστια. Πεντικοί σταθμοί, τα ξέρατε όλα τι έχουν συμβεί, ξέρατε και γνωρίζατε και την προσχολική αγωγή, την υποχρεωτική. Θέλω να ξέρω τι σχέδιο έχετε από εδώ και πέρα και τι προτάσεις έχετε να μας πείτε. Και τέλος ήθελα να πω, τελικά θέλω να μας ενημερώσετε με το αστικό κτέλ σχετικά με τις στάσεις. Τι συνενοίσεις έχετε κάνει και που έχετε καταλήξει. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Κυρία Δήμαρχη. Σ' ό,τι αφορά τη στάση μου, αν είμαι υπέρ ικατά του ΤΑΠ, δεν έχει αυτό σημασία, αγαπητέ κ. Παπαδόπουλο. Εκείνο που έχει σημασία είναι αν είμαι υπέρ ικατά των αγροτών. Εγώ είμαι στο πλευρό των αγροτών από την πρώτη στιγμή, το έχω αποδείξει τέσσερα χρόνια στη συνέχεια. Εσείς δεν ήσασταν τότε λόγω προφανώς, εγώ λογοθεσμικά, εσείς προφανώς δεν καλείς, δεν σας καλούσαν, αλλιώς είμαι σίγουρη ότι θα ήσασταν και τότε. Τέσσερα χρόνια στο πλευρό των αγροτών χωρίς να χάσω ούτε μία συνάντηση. Δεύτερον, είναι γεγονός ότι οι αγρότες τον τελευταίο καιρό μπορεί να ζητούν διάφορα, αλλά εμένα δεν με καλούν. Δεν με καλούν, με περιφρονούν προφανώς. Δεν με χρειάζονται προφανώς. Και μιλάω στον εκπρόσωπο της συντονιστικής. Δεν με χρειάζεστε προφανώς. Και όμως σήμερα βρίσκεστε εδώ με αιτήματα. A la carte. Με ποιο τρόπο αποστηρίζω εγώ τους αγρότες. Σε κάθε, που ούτε και εσείς τα ξέρετε αυτά κύριε Αρσονιάδη, δεν τα γνωρίζετε και σε γραφεία υπουργών και εδώ και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και παντού ο Δήμος Καβάλας ήταν πάντα παρόλοιπο. Και έχει μεγάλη σημασία το τι θα πει ο Δήμος Καβάλας, ναι. Δεν βρίσκομαι στα χωράφια. Ναι, δεν βρίσκομαι στα χωράφια. Είμαι μία για 85.000 κατοίκους, δημότες. Παρόλα αυτά η κυρία Μπαλτζίδου είναι εκεί. Δεν σας κάνει η κυρία Μπαλτζίδου. Δεν την εκτιμάτε την παρουσία της. Δεν υποθέτω ούτε και σας σας καλούν, κυρία Μπαλτζίδου. Τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, εγώ που δεν με καλείτε, ζήτησα γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία του Δήμου στο τι αναφέρεται, πού αναφέρονται και πού μπορούν να βοηθήσουν και πώς θα γίνει. Εγώ που μόλις είχα το ντοσιέ με τις αδειοδοτήσεις του ΤΑΠ, ο πρώτος άνθρωπος που φώναξα για να το δει ήταν ο κύριος Καλπακίδης. Και ο δεύτερος ήταν ο Κελαϊδάκης. Κάνω λάθος, κύριε Μανώλη ή κύριε Κελαϊδάκη, υπερβάλλω. Και όχι απλώς να τους δείξω από μακριά, να το ντοσιέ. Σας το έδωσα και έβγαλα και φωτοτυπίες, κάνω λάθος, για να το μελετήσετε. Ναι, σας έδειξα και έγγραφα που δεν υπήρχαν μέσα στο φάκελο, έγγραφα του Δήμου. Είναι επειδή είμαι κατά των αγροτών που τα έκανα όλα αυτά. Παρ' όλα αυτά το Δήμο Καβάλαστο θυμάστε στα δύσκολα. Τι έγινε την περιβόητη, δεν περιμένω απάντηση κύριε Σωνιάδη, δεν είστε εσείς υπεύθυνος για όλους. Δεν είστε εσείς, όχι, όχι, όχι, δεν περιμένω απάντηση. Εξάλλου αυτά είναι στα πλαίσια της απάντησής μου στον κύριο Παπαδόπουλο. Η περιβόητη και κλεισμένον των θηρών συνάντηση με τον ΤΑΠ στο οποίο εγώ έκανα τις κολοτούμπες μου. Κύριε Σωνιάδη εσείς στο γραφείο του κυρίου Σταθάκη στην Αθήνα ήσασταν, δεν είσασταν. Επομένως έχω εδώ μέσα ένα μάρτυρα για το αν ήταν η πρώτη φορά που ανέφερα ανοιχτά και καθαρά το θέμα του νερού και της άρδευσης. Το έκανα ή δεν το έκανα, κύριε Σωνιάδη? Πριν να το κάνω αυτό φυσικά, κάλεσα τον κύριο Καλπακίδη, κάλεσα τον κύριο Κοταΐδη, ο οποίος Κοταΐδης επιλέξει μου είπε, δήμαρχε, εμείς θέλουμε και το νερό και την άρδευση, την όδευση, την αλλαγή όδευσης, έτσι όπως σας το λέω. Όχι μετά, αγαπητέ, ερωτήσετε τον κύριο Κοταΐδη πριν. Εσείς θέλετε να φαντάζεστε, ό,τι θέλετε να φαντάζεστε. Ο δε Κύριος Παπαδόπουλος που έκανε το ερώτημα, δεν χρειάζεται να πούμε ότι βγήκε πρώτος από την αίθουσα, τρέχοντας και δεν ξέρω αν έκανε και δήλωση στα μέσα, δεν με αφορά. Εμείς που μείναμε πίσω και δεν ήμουν μοναχιά μου, ήταν και ο κύριος Σιμητσής μέσα. Λέτε ότι έκανε και ο κύριος Σιμητσής, έκανε άραγε και ο κύριος Σιμητσής μυστικές διαβουλεύσεις. Τι ήταν ακριβώς αυτό που κάναμε και ο κύριος... Και ανοιχτές οι πόρτες, κλείσαμε κάποια πόρτα κύριο Σιμητσής. Σας παρακαλώ. Μπας, περίπτωση, για όσο καιρό είσασταν εκεί, μπήκε τέτοιο πνεύμα. Με ρωτήστε. Κάντε τώρα, ας μη μιλήσω πρώτα. Λοιπόν, καμία μυστική συμφωνία, τίποτε μυστικό, αν θέλετε να το πιστεύετε γιατί σας συμφέρει, ειλικρινά με γεια σας με χαρά σας. Σ' ό,τι αφορά το 12ο Δημοτικό Σχολείο, κύριε Δρακονάκη, θα ήθελα να ενημερώσετε τον κύριο Παπαδόπουλο, γιατί άκουσε από εμένα ή από εμάς να λέμε ότι δεν γνωρίζουμε. Δεν τα θυμάται καλά, τον κύριο Παντίκο άκουσε να λέει ότι δεν γνωρίζει, αλλά προφανώς δεν θα τα άκουσε ο ίδιος, θα τα μεταφέραμε. Το Σχολείο των Γκρινίδων, τι γίνεται, στα σχολικά κτίρια εργασίες, στις τάσεις των αστικών λεωφορίων, αγαπητέ κύριε Καλανταρίβη, και τους παιδικούς σταθμούς, κυρία Φρατζισκάκη. Λοιπόν, για το 12, το Δημοτικό Σχολείο. Μετά από τη συνάντηση που είχαμε στο Γραφείο Δημάρχου παρουσία του κυρίου Παντίκου, της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου, της Διευθύντριας των Υπιαγωγείων, εκπροσώπων των συλλογουγονέων στις αρχές του καλοκαιριού, διατυπώθηκε ότι το σχολείο για την καινούργια σχολική χρονιά δεν θα λειτουργήσει. Γι' αυτό ακριβώς μάλιστα και ο κύριος Παντίκος κατέθεσε την πρότασή του, ήρθε δηλαδή έτοιμος, και είπε ότι το σχολείο το 12 θα απορροφηθεί για όσο χρόνο χρειαστεί από το 15 και από το 25. Και μάλιστα εκεί καταθέσαμε την πρόταση, το Υπιαγωγείο το 12, να δουλέψει στον παιδικό σταθμό της Σεωδού Τσολάκη, που άλλωστε τα παιδιά φεύγοντας από τον παιδικό εκείνον, είναι παιδιά της ευρύτερης περιοχής, είναι ένα οικείο μέρος και πηγαίνουν στο 12. Κατατέθηκε εκεί η αγφυσβήτηση για την εξέλιξη και το χρόνο των δημοσίων έργων. Ήταν εύλογη η απορία. Διεβεβαιώσαμε ότι το έργο θα γίνει. Δεν μπορούσαμε απλά να διεσμευτούμε σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Έθεσαν το ζήτημα οι διευθύντες του Δημοτικού και είπε ότι με το φόβο κατά αυτούς ότι μπορεί οι εργασίες να ξεκινήσουν μήνα Δεκέμβρου ή ενδεχομένως μήνα Μάρτιου του 2019, είναι διατεθειμένοι να καθίσουν στο σχολείο και όποτε τους πούμε, ακριβώς την επόμενη μέρα να φύγουν και χαριτολογώντας μάλιστα είπαμε ότι μπορεί να κάνει ταγιασμό στις 11 Σεπτευρού και στις 12 Αναλήπ να φύγετε. Συμφώνησαν και φύγανε με αυτή τη διαδικασία και τη συμφωνία. Με όλα αυτά εγγράφος και με το χαρακτήρα του εξαιρετικά επίγοντος, αφού η ίδια προσωπικά παρουσία της τεχνικής υπηρεσίας μίλησα με τον κ. Μπαντίκο, τον ενημέρωσα προφορικά, τηλεφωνικά και γραπτός ότι έχουμε προβεί σε λήψη απόφασης οικονομικής επιτροπής περί έγκρισης των πρακτικών και των δικαιολογητικών που μας προσκόμισε ο ανάδοχος, οπότε είμαστε ένα βήμα στο να υπογράψουμε τη Σύμβαση αφού εκδόσε την εγγυητική καλή σεκτέλεση και του δώσαμε και τον προσδιορισμό, τον χρονικό, ότι ουσιαστικά, ότι τυπικά το κτίριο πρέπει να παραδοθεί γιατί παίρνει τη μορφή εργοταξία από την υπογραφή της Σύμβασης, ουσιαστικά όμως και πρακτικά οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο 1ο δεκαίμερο του Οκτωβρίου. Τώρα, γιατί ο κύριος Μπαντίκος διερρυγνεί τα ημάτια του ότι δεν έχει ενημερωθεί είναι καλύτερα να ρωτήσουμε τον ίδιο. Η υπηρεσία και εγώ προσωπικά τον έχω ενημερώσει και δεν έχω να συμπειρώσω τίποτα επί αυτού. Σχολείο Κρινίδων Χρηματοδότηση ΕΕΣΠΑ είναι γνωστό ότι υπάρχει μια μελέτη η οποία φορά την ενεργειακή αναβάθμιση ενός παλιού ταλαιπωρημένου σχολείου, είναι γνωστό σε όλους. Μόλα τα αυτά, στην όλη διαδικασία υποβολής της πρότασης, ανακαλύψαμε ότι μπορεί να μας ανήκουν τα υπερκείμενα, αλλά δεν μας ανήκουν τα υποκείμενα. Δηλαδή, δεν έχουμε τους τίτλους ότι αφορά την έκταση στην οποία είναι πάνω δομιμένη το κοοκτήριο. Ξεκίνησε μια διαδικασία ελληλογραφίας, περί διόρθωσης πρόδειλου σφάλματος, δεν ευώδεσε στα γραφεία του υποθεκοφυλακείου. Έπρεπε να παρθούνε δικαστικές αποφάσεις. Είμασταν τυχεροί, μας δώσανε προτίμηση, εκδικάστηκε η υπόθεση στις 24 Ιουλίου, ευτυχώς χωρίς καμία αντίρρηση από το ελληνικό δημόσιο. Περιμένουμε την σύνταξη της απόφασης, έτσι ώστε να μπορεί να μεταγραφεί στην περιουσία του δήμου και να αποτελέσει, γιατί καταλαβαίνετε ότι χωρίς το διοκτησιακό καθεστώς δεν έχουμε λόγο να μιλάμε για τίποτα, απολύτως. Μόλα τα αυτά, είμαστε σε συνενόηση και με τη διαχειριστική. Δεν έχει ανοίξει ακόμα το πρόγραμμα που αφορά τις ενεργειακές αναπαθμίσεις των σχολικών κτιρίων. Θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση για σωστό συντονισμό στο να μπορούμε να εντάξουμε το σχολείο των κρινίδων στο ΕΣΠΑ. Μόλα τα αυτά, πρέπει να τονίσω και να πω ότι οι εργασίες στο κτίριο γίνονται. Έχει δαπανηθεί μέχρι στιγμής ένα ποσό περί των 60-70.000 ευρώ. Εργασίες οι οποίες αφορούν μονώσεις, αφορούν συντηρή στολιώμενων κτισμάτων, με αποκατάσταση δαπέδου, χρωματισμούς, επεμβάσεις στα καλοριφέρτους, πίνακους, ηλεκτρονολικούς και όλα αυτά. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και μέχρι στιγμής καταλαβαίνουν και οι άνθρωποι ότι σοβαρές και μεγάλες επεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν από το χρηματοδοτούμενο έργο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από ιδίους πόρους. Αυτά τα οποία όμως ήταν απαραίτητα για να αρθεί οποιοςδήποτε κίνδυνος μπορεί να ελόχευε, έχουν όλες οι εργασίες γίνει. Έχετε παραλάβει ένα έγγραφο, ως όφειλα να αποστήλω κοινοποίηση σε εσάς. Ένα έγγραφο το οποίο αφορά το 7ο Γυμνάσιο, το 2ο Λύκειο και το Όμορο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής του Βύρονα. Είναι ένα έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στην υπηρεσία από τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέα, με την οποία κάναμε και ένα ραντεβού. Να υπενθυμίσω ότι το περίφημο ποσό του φιλόδιμου που αφορά τα σχολικά κτίρια και τις συντηρήσεις αυτό, είναι ένα ποσό της τάξων 360.000 ευρώ. Ένα ποσό το οποίο δεν το υποτιμούμε, σαφέστατα, αλλά είναι απειροελάχιστο μπροστά στις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν για όλα τα σχολικά κτίρια στην Ελλάδα. Όλα αυτά είναι ένα ποσό το οποίο έχουμε κουμπώσει σε μια μελέτη 900.000 ευρώ, που είναι στα σκαριά να βγει στον αέρα και να δημοπρατηθεί. Και εξηγήσαμε στο χαρτί το οποίο έχετε στα χέρια σας, ότι οι εργασίες οι οποίες απαιτούνται να γίνουν στο συγκρότημα το σχολικό αυτό, είναι εργασίες οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες από τον φιλόδιμο. Αν διαβάσετε σωστά το έγγραφο, αυτό λέει. Και είναι εργασίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, όπως είναι αυτό του ΕΣΠΑ, όπως ακριβώς είναι για το ΛΙ και τον Κρινίδο που προαναφέραμε. Το ΘΑΑ έχει να κάνει, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο πρόγραμμα στο οποίο έχουμε χάσει την σειρά μας. Με όλα αυτά τα εργασίες στα σχολικά, αυτά τα κτίρια έχουν γίνει. Όσο μονώσεων, όσο και απορροής ομβρίων, όσο και επεμβάσεων στο μηχανοστάσιο τους και τα λοιπά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να αντιμετωπιστεύουμε το φιλόδιμο, διότι δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Περιγιάλη. Αναφέρετε το περιγιάλη. Εξερώ το κομμάτι της οικονομικής καταβολής λόγω εισφοράς γη σε χρήμα, κάτι το οποίο θα σας απαντήσει ο συνάδελφος ο κ. Καλανταρίδης. Υπάρχουν μελέτες από την εποχή του κ. Ερυφυλίδη, οι οποίες κάποιοι συλλοποιήθηκαν επειδή οίκης του κ. Σιμιτζή. Μόλα τα αυτά πάνω δεν χρειάζονται επικαιροποίησης. Σε αυτή τη στιγμή έχει μαζευτεί ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 700.000 ή 800.000 ευρώ, να με διορθώσω ο κ. Καλανταρίδης αν κάνω λάθος, το οποίο έκτης νομοθεσίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού, παρά μόνο για την κατασκευή αργών υποδομής στην περιοχή του Περυγιαλίου. Έχει απομονωθεί λοιπόν από την υπηρεσία ένας κεντρικός κατεμέ δρόμος, διότι δεν θεωρώ... είναι πάρα πολύ εύκολο να μαυρίσουμε, εντός εισαγωγικών το μαυρίσουμε, δηλαδή να ασφαλτοστρώσουμε όλη την περιοχή και μετά από την πάροδο λίγων χρόνων να έρχεται οποιαδήποτε υπηρεσία δαιιάκο, κοτέ κλπ. και να αρχίσουμε τα σκαψήματα και να καταστρέφουμε την οδοποιία. Έτσι λοιπόν αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με τη δαιιάκο, ολοκληρώνεται μια μελέτη, η οποία θα έχει σκεφτεί για το πώς εφαρμοστεί η ύδρευση, η αποχέτευση, η οδοποιία, πεζοδρόμια, απορροή, ομβρίων, σε έναν κεντρικό δρόμο. Καταλήγουμε μάλλον στον δρόμο που ενώνει τον κεντρικό και περνάει από κολυμπητήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολείο, εργατικές κατοικίες και κουμπώνει στον έναν τακτοποιημένο δρόμο αυτό της Αγίου Τρίφωνος. Από εκεί και πέρα, για να προλάβω τυχόν τους συναδέλφους, υπάρχουν οι μελέτες αλλά πάντοτε θα πρέπει να κόβονται κομμάτια και να επικαιροποιούνται για να μπορούν να βγαίνουν στον αέρα. Είμαστε σε αυτό το σημείο, θεωρώ ότι είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα το οποίο θα πρέπει να διανύσουμε για να βγει στον αέρα η μελέτη αυτή. Πάντοτε σε συνεργασία με την ΔΕΙΑΚ. Σε ό,τι αφορά τις τάσεις ΚΤΕΛ θα σας αναφέρει ο κ. Καλανταρίδης στο οικονομικό. Σε εμένα, σε ό,τι έχει να κάνουμε ο τεχνικός κομμάτι, θεωρώ όλο αυτό το οποίο προκλήθηκε και δημοσιεύτηκε ήταν μια παρεξήγηση, η οποία δεν ξέρω από πού υποκινήθηκε. Ο Γέγονε Γέγονε σε μια συνάντηση που είχαμε με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ παρουσία και του κ. Καλανταρίδη, διευκρινίστηκε και με το νόμο στο χέρι μας, ότι για τις 25 στάσεις οι οποίες υπάρχει μια σύμβαση που λύγει το 2020, κ. Καλανταρίδη, αν δεν κάνω λάθος, οι 25 κεντρικές στάσεις όπως λέει το ΚΤΕΛ, σε μια σύμβαση η οποία έχει ξεκινήσει από τη διοίκηση του κ. Σιμητζή, που είναι, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά, ότι έχει ο εκμιστοτής, ο οποίος δηλαδή αυτός καρπόνεται και της διαφημίσεις και το προϊόν της διαφήμισης για όλες τις υπόλοιπες στάσεις, τόσο του Αστικού και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, έκτης νομοθεσίας ρητά και κατηγορηματικά έχει ευθύνη η εταιρεία, η οποία καρπόνεται και τα κέρδη από την εξυπηρέτηση του πειβατικού κοινού. Κύριε Άφραντος-Κάκη, παρακαλώ. Καλησπέρα και από εμένα. Λοιπόν, θέλω να ξεκινήσουμε το εξής. Φέτος έχουμε 665 αιτήσεις για τη Νέα Χρονιά. Εξ' αυτόν φέτος δόθηκαν για ΕΣΠΑ μόλις 187 θέσεις, με αναλογία πολύ μικρότερη από πέρσι, που ήταν 515 θέσεις. Τα vouchers. Με τον δήμο, δηλαδή, με χρήματα γονέων και συμμετοχή του δήμου... Χρήματα του δήμου. Του δήμου, μπράβο. Χρήματα του δήμου, συγγνώμη. Θα μπουν 353 παιδιά. Με το υπάρχον προσωπικό σήμερα που έχουμε, προς το παρόν μένουν έξω 125 παιδιά, τα οποία όμως αυτά παιδιά, με τις διάφορες ενέργειες που έχουμε κάνει και ποιες είναι αυτές, σε λίγες μέρες θα πάρουμε πέντε βρεφονιπιοκόμους και δύο πιέψιλων δικητικών. Πέρσι, μέσω ΑΣΕΠ, με διαδικασία ΑΣΕΠ, πέρσι, να σημειώσω ότι είχαν εγκριθεί 24 θέσεις και φέτος μόλις 5. Φυσικά δεν μας εγκρίθηκαν δίμηνα, για να πάρουμε τα παιδάκια. Ανεώσαμε όλες τις συμβάσεις των υπαλλήλων, οι οποίες είναι μέσω του ΕΣΠΑ, παρότι θα είναι πολύ πιο μειωμένη η χρηματοδότησή μας από το ΕΣΠΑ λόγω των λιγότερων παιδιών που θα πάρουμε. Βεβαίως, θα υπάρξει και μια δεύτερη φάση, θα πάρουμε άλλα περίπου 100 με 120 παιδιά, άντε να φτάσουμε στα 300. Και περιμένουμε κάποια άτομα επίσης να μας έρθουν από την κοινοφελή εργασία και όπως θα δείτε υπάρχει και ένα θέμα της 10ης, 3ης αναμόρφωσης, την οποία ζητούμε σήμερα να την ψηφίσουμε, ένα ποσό της τάξης 45.000 ευρώ, για να κάνουμε μία σύμβαση με το ΚΙΣΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, για να μπορέσουμε έτσι με κάποιον τρόπο να μπορέσουμε να πάρουμε προσωπικό και να προσπαθήσουμε να πάρουμε όλα τα παιδάκια τα οποία μας μένουν απ' έξω. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι δημιουργήσαμε νέα βρεφικά τμήματα για να μπορέσουμε να πάρουμε παιδάκια, να μην μείνουν χωρίς παιδιά οι παιδικοί μας σταθμοί λόγω της δύχρονης προσχολικής αγωγής. Με τη συνέπεια όμως, όταν ένα τμήμα νηπιακό θέλει δύο βρεφωνυπιακόμους για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί, ένα βρεφικό τμήμα δώδεκα παιδιών θέλει τρεις βρεφωνυπιακόμους. Οπότε αμέσως μπορείτε να δείτε την αναλογία που υπάρχει φέτος και πόσο περισσότερο προσωπικό χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα παιδάκια και να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χρονιά. Προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε σχεδόν στο σύνολό τους σε βάθος χρόνου να καλύψουμε όλα τα παιδάκια. Ευχαριστώ. Κύριε Καλανταρίε θέλετε να πείτε κάτι για αυτό. Λοιπόν, όσον αφορά τις τάσεις η κυρία Δρακονάκη νομίζω ήταν πολύ κατατοπιστική. Αυτό το που ήθελα να πω εγώ είναι ότι πραγματικά για εμένα ήταν μια έκπληξη όταν πληροφορήθηκα εν τη απουσία μου ότι έγιναν ιδιλώσεις αυτές οι περιβόητες από την πλευρά τέλος πάντων ή ό,τι άλλο ήταν συνέντευξη από την πλευρά του αστικού κτέλ, τη στιγμή μάλιστα που με πρωτοβουλία του Δήμου και μόνο είχαν γίνει ήδη δύο συναντήσεις, η μία με την παλιά διοίκηση και η δεύτερη με την καινούργια διοίκηση, όπου είχε τεθεί συγκεκριμένα το θέμα των στάσεων και ήταν ξεκάθαρη η θέση του Δήμου, ας σχέτω στο τι υπόθηκε και αυτός ο οποίος ζήτησε να ξαναβρεθούμε μετά από στοιχεία τα οποία θα μας έφερνε για να δούμε ότι κάνουμε λάθος, ήταν το ίδιο το αστικό κτέλ μαζί με το νομικό του εκπρόσωπο, ο οποίος βρέθηκε στη συζήτηση την οποία είχαμε και από πλευράς Δήμου συμμετείχα εγώ, η νομική υπηρεσία με τον κ. Αγελαράκη και ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας. Όταν λοιπόν ζητάς να ξαναβρεθούμε για να μας προσκομίσεις και να μας αποδείξεις με τα στοιχεία σου το άδικο που έχουμε, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί διάμεσα και έχει αλλάξει όλη αυτή η διαδικασία. Τέλος πάντων, για να μπούν τα πράγματα σε θέση τους, το περιβόι του άρθρο 15 και το περιβόι του άρθρο 21, όπου ο ένας επικαλούνταν το ένα και ο δεύτερος το άλλο, λένε το ίδιο πράγμα, αγαπητοί συνάδελφοι, για τις 25 στάσεις για τις οποίες υπάρχει η Σύμβαση από την εποχή του κ. Σιμιτζή έως το 2020, γι' αυτές και μόνο αυτές είναι υπεύθυνος ο Δήμος, όπου βάση του συμφωνήτου Κούβη υπάρχει, έχει μεταφέρει την ευθύνη σ' αυτόν ο οποίος κάνει τις διαφημίσεις και όντως ανταποκρίνεται. Να θυμίσω λίγο το ατύχημα το οποίο είχε υπάρξει στη στάση απέναντι από τη Λέση Αξιωματικών, ένα αμάξι παρέσει ρότι βρήκε μπροστά του, κατόπιν σχετικού εγγράφου, ανταποκρύθηκε άμεσα ο ιδιότης και αντικατέστησε άμεσα τη στάση όσο όφιλε να κάνει. Από κει και πέρα για όλες τις υπόλοιπες στάσεις, αποκλειστικά αρμόδιος, υπεύθυνος, όπως θέλετε πείτε το, είναι το κτέλ. Στην περίπτωση της πόλης το αστικό, εκτός του αστικού ιστού το υπεραστικό. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, δεν χωρεί καμία αμφισβήτηση από αυτού. Αυτά όσον αφορά τις θάσεις δεν έχω να πω κάτι άλλο. Σχετικά με το παρεγιάλι, είναι πράγματα που τα έχουμε πει επανειλημμένος πραγματικά, τουλάχιστον από την πλευρά της οικονομικής υπηρεσίας, γιατί σε μένα μένει το οικονομικό κομμάτι να αναφερθώ. Όπως έχω πει και κατά το παρελθόν, αν θέλουμε να αλλάξει κάτι θα πρέπει η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο. Η οικονομική υπηρεσία από μόνη τους δεν μπορεί να αποφασίζει να το πω έτσι και να αλλάζει αυτά τα οποία περιγράφουν επακριβώς οι νόμοι. Για το αν δηλαδή θα εισπράξει, πώς θα εισπράξει, αν θα τα εισπράξει διαφορετικά, πιο λίγα. Δυστυχώς δεν έχουμε αυτήν την αρμοδέτητα συνάντηση να αποφασίσουμε, είναι κάτι το οποίο έχει εξηγηθεί επανειλημμένος. Και μάλιστα, θυμάμαι ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε γίνει και με τον νομικό των κατοίκων του Περιγιαλίου, ήταν κάτι το οποίο είχαμε ακριβώς αυτό συζητήσει και είχε πει ο νομικός ότι όντως θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος και ότι αν ο δήμος πραγματικά μπορεί εκεί να βοηθήσει, είπαμε ότι είμαστε μαζί σας. Τι ακριβώς θέλετε να κάνουμε, να στείλουμε ένα έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο, ό,τι θέλετε, έτσι ώστε να αλλάξει η νομοθεσία και να ελαφρύνει, να το πούμε, το βάρος το οποίο έχει πέσει στις πλάτης αυτού του ανθρώπου και ξέρουμε γιατί είναι η δύσκολη, έτσι, γιατί δυστυχώς όλη αυτή η ιστορία με το Περιγιάλι λύθηκε ή ευοδόθηκε, αν το θέλετε, στην εποχή της κρίσης, όπου ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Αυτή είναι η αλήθεια συνάντηση. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δαφυλό μας. Σε διαφορετική περίπτωση όλοι θα ήταν ευτυχισμένοι, έτσι. Αυτό είναι το πρόβλημα, λοιπόν. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Φραντισχάκη, θέλετε κάτι να συμπληρώσω. Ναι, λίγο να συμπληρώσω κάτι, ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα που κάναμε για να μπορέσουμε να μπούμε στο χρηματοβοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και ίσως και να είμαστε από τους πρώτους δήμους σε όλη την Ελλάδα, ήταν η προσωρινή αδειοδότηση που έπρεπε να γίνει έως τις 30 Ιουλίου. Πραγματικά, μαζί με την τεχνική υπηρεσία, κάναμε τα αδύνατα δυνατά και τη διεύθυνση της κοινωνικής πρόνοιας για να μπορέσουμε να κάνουμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε για να μπορέσουμε να αδειοδοτήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς. Και έτσι, γι' αυτόν τον λόγο μπορέσαμε και μπήκαμε στο ΕΣΠΑ. Αν δεν κάναμε όλες αυτές τις ενέργειες θα μέναμε απέξω. Ευχαριστώ. Νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ευχαριστούμε, κύριε Φαρντισκάκη. Ο κύριος Παπάς έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, είχα κι εγώ μια ερώτηση για το Περιγιάλι, για τις υποδομές και την εισφορά σε χρήμα και τι γίνεται στις υποδομές. Νομίζω ότι καλύφτηκα από την απάντηση της κυρίας Δακωνάκη. Ήταν πολύ εξεκάθαρη και θα έλεγα άρτια σαν απάντηση. Υποθέτως, δεν το βάζω αυτό το θέμα. Πάω, όμως, σε ένα άλλο θέμα για το Περιγιάλι, για το προσφυγικό. Είχαμε πει, κυρία Δήμαρχε, ότι θα μας προκύψει ένα μόνιμο θέμα. Και ένα μόνιμο θέμα με μορφή κέντρο που δεν ήθελε κανένας εδώ μέσα. Ερωτώ, λοιπόν, σήμερα, που ακούω ότι θα αυξηθούν κατά 50, ακόμη 70, 70 οι πρόσφυγες. Τι ενέργειες κάνει η Δήκηση ώστε αυτοί οι άνθρωποι να ενσωματωθούν στην καβαλιώτικη κοινωνία και να μην είναι εκεί πέρα μέσα κυταρισμένοι όπου όλα αυτά ευνοούν παραβατικώτικες και συμπεριφορές. Ας μου επιτρεπεί η έκφροση Αγγέλης. Κάτι που δεν το επιθυμεί κανένας κάτοικος, όχι του Περιγιαλίου αλλά και της Καβάλας. Θέλω να μου απαντήσετε τι ενέργειες γίνονται. Μετά θέλω να πάω στο νερό των Φιλίππων όχι από τη διάσταση που έβαλαν οι προηγούμενοι, αλλά από τη διάσταση τι νερό πίνουμε στο ζυγός και τι νερό μας απαντάει σήμερα ο κύριος Κούφατσες. Ο κύριος Κούφατσες πριν λίγο είπε ότι το νερό είναι πολύ καλύτερο και απ' τα άλλα, τα γύρω εκεί πέρα, πίνεται άφοβα λίγος πολύ, επανέλαβε τη θέση του κυρίου Ξανθόπουλου του προκατόχου του, που έλεγε μέχρι και για εμφυάλωση είναι το νερό αυτό. Και λέω τι απ' τα δύο ισχύει αυτό που λέει ο κύριος Κούφατσες ή αυτό που έλεγε ο κύριος Μπουδούρης όταν ψηφίζαμε εκείνο το βράδυ για τον ΤΑΠ και με κλάματα είπε ότι δεν μπορεί να αφήσει τους συντοπίτες του, τους χωριανούς τους να πίνουν νερό με αρσενικό. Καθαρίστε, είναι καθαρό το νερό στο ζυγός για εμφυάλωση ή είναι όπως έλεγε ο κύριος Μπουδούρης ότι δεν μπορεί να αφήνει άλλους τους χωριανούς του να πίνουν τέτοιο νερό. Πάμε τώρα στο θέμα του ΤΑΠ. Όχι, δεν θα επαναλάβω τα ίδια που είπαν οι συνάδελφοί μου της αντιπολίτευσης. Θα πω το εξής. Κι εκείνο το βράδυ, κυρία Δήμαρχα, στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που λέγατε χανέα συνομιλία πλέον με τον ΤΑΠ εάν δεν αλλάξει όδευση, ήταν γνωστή ή δεν ήταν γνωστή η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Παραπονίστε και λέτε ότι δεν κάνατε καμία κολοτούμπα. Σας λέω λοιπόν ότι δηλώνετε τώρα ότι δεν έρχεστε μαζί μας και μην παραπονιέστε γιατί δεν μπορείτε να κάνετε τις ενέργειες που κάνουμε εμείς, το έχετε δηλώσει κατά πανάληψη, οι οποίες είναι παράνομες. Αν επιμένετε ότι δεν κάνατε κολοτούμπα στο θέμα του ΤΑΠ, τουλάχιστον παραδεχτείτε ότι κάνατε ανακυβίστηση. Το θέμα των διωδίων. Άκουσα τον πρόεδρο της ΕΓΝΑΤΗ ΑΕΠΣΛΟΝ προχθές να λέει ότι εντάξει χάσαμε τα ασφαλιστικά εκεί αλλά είμαστε έτοιμοι με τις περιβαλλοντικές μελέτες και θα επανέλθουμε. Πριν επανέλθει και ξανατρέχουμε από πίσω από τις καταστάσεις, μήπως κυρία Δήμαρχε πρέπει να αναλάβετε μια πρωτοβουλία να δούμε τι συμβαίνει με τη νέα θέση των διωδίων. Γιατί δεν μας αποσχολούσε μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της χωροθέτησης. Μας αποσχολούσε και ότι αυτό θα ήταν ασφιχτικός οικονομικός κλειός για τους κατοίκους αυτής της πόλης. Μια ερώτηση στην κυρία Ιωσήφιδου. Επιτέλους αυτό το αμαρτωλό γραφείο της ΔΕΕΙ στην Δημοτική Αγορά έκλεισε. Πείτε μας κυρία Ιωσήφιδου τι άφησε πίσω του αυτός ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δηλαδή από μη πληρωμένα ενίκια γίνομαι συγκεκριμένος για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που το εκμεταλλευότανε. Και κλείνω με το τελευταίο θέμα με το ΔΥΠΕΘΘΕ. Άκουσα σήμερα το πρωί στο δημοτικό ραδιόφωνο την κυρία Πρασά να δηλώνει εφθαρσώς ότι η φασαρία που έκανε ο κύριος Ρήγας με τις προσκλήσεις έχει να κάνει με καθαρά προεκλογικούς λόγους. Θα ήθελα μια εξήγηση τι εννοούσε και ποιος εμπλέκεται σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον κύριο Ρήγερ. Κύριε Παπά, σ' ό,τι αφορά τους πρόσφυγες τα είπα εδώ στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, σας είπα με νούμερα, διάβασα λάθος το νούμερο και βρήκα και τον πελάμο από τους συναδέλφους τον κύριο Βέρο και τον κύριο Σοτυριάδη ότι το έκανα επίτηδες, δεν το έκανα επίτηδες, το έχω πάντα μαζί μου το χαρτί και το έχω αναλυτικά, αναεθνικότητα και όλα τα σχετικά. Σας έχω ενημερώσει ότι είχα την επίσκεψη μέσα στο γραφείο μου του εκπρόσωπου του Υπουργού της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είχαμε θέμα τακτικό. Είχαμε θέμα τακτικό γιατί ξαναφέραμε το ψήφισμα, αν θυμάστε, και με ενημέρωσε ότι θα έρθουν 70 άτομα διότι πρέπει να διάσει λέσδος. Του λέω θα ξαναγεμίσει αμέσως σε μια βδομάδα. Θα δούμε τι θα κάνουμε μετά. Του είπα ότι κανένα από τα 15 σημεία τα οποία του έδωσε ο στρατός, τα στρατόπεδα ανά τη βόρεια Ελλάδα που δεν βρίσκονται σε μεγάλο αστικό ιστό, σε μεγάλη πόλη, όλα είναι 4-5 χιλιόμετρα έξω από μικρές πόλεις. Δεν πτωήθηκε από τίποτε. Του είπα ότι η κοινωνία η Καβαλιώτικη δεν δέχεται καινούργιους πρόσφυγες και μου είπε εγώ θα δώσω θετική εισήγηση, έτσι όπως σας το λέω. Σας είχαμε πει ότι στείλαμε στον υπουργό της μεταναστευτικής πολιτικής και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επιστολή διαμαρτυρίας και συγχρόνως ζητάμε και τα λεφτά μας νομικά. Το είχαμε θέμα την προηγούμενη φορά, νομίζω δεν ήσασταν κύριε Παπά και ίσως αυτό να σας διέφυγε. Όταν ζήτησα από την είπατη αρμοστία να βάλει την Καβάλα σε πρόγραμμα να νοικιάζονται σπίτια στις γειτονιές για αυτούς τους ανθρώπους, πρώτον διότι δεν φταί σε τίποτε το Περιγιάλη να πληρώνει τη νύφη μόνο του Περιγιάλη και δεύτερον διότι θεωρούμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο πιο σωστό κοινωνικά για τα θέματα της ενσωμάτωσης να διαμοιραστεί αυτός ο πληθυσμός σε όλες τις γειτονιές. Η είπατη αρμοστία απάντησε θετικά, αλλά πώς θετικά, να φέρει ανθρώπους σε σπίτια αλλά και αυτοί να μείνουν εκεί που είναι. Δουλευόμαστε, κοροϊδευόμαστε τώρα. Επομένως, εφόσον δεν σκοπεύουν να μετακινήσουν αυτούς που βρίσκονται στα στρατόπεδα, δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε κατοικίες στις γειτονιές της Καβάλλας. Σ' ό,τι αφορά στο νερό στο ζηγό, οι απαντήσεις που σας δίνει ο κ. Κουφαντζής στηρίζονται σε αποτελέσματα. Δεν στηρίζονται στο γεγονός ότι ο κ. Κουφαντζής είναι πιο όμορφος από τον κ. Ξανθόπουλο. Έχουμε, εγώ λέω, ναι. Γούστα είναι αυτά. Εγώ λέω ότι για να πεις κάτι για το νερό και αυτά που λέγαμε πριν, κ. Παπά θέλετε να μ' ακούσετε. Σε αποτελέσματα στηρίζονται. Σ' ό,τι αφορά ότι το μεταχειριστήκαμε το θέμα για να ζητήσουμε έργα άρδευσης από το Υπουργείο όπως και ίδρευσης, αυτό δεν κακό, καλό είναι. Όπως επίσης και το θέμα της λειψιδρίας μεταχειριστήκαμε. Η Εγνατία οδός, μας είπατε την προηγούμενη φορά, κάτι κάνουν εκεί πάνω. Έστειλα τον τοπογράφο του Δήμου να δει. Γύρισε και μου είπε, κ. Δήμαρχε, εγκαταστάσεις ηλεκτρολογικές κάνουν επάνω. Πήρα τηλέφωνο τον κ. Αντωνίου, τον πρόεδρο της Αντονούδη, πώς το λένε, τον πρόεδρο της Εγνατία και μου είπε ότι επεξεργάζονται νέα περιβαλλοντική μελέτη για τη νέα τοποθεσία. Σκοπεύουν να τα πάνε λίγο πιο εκεί. Πήρα τηλέφωνο την κυρία Ιωσιφίδου και την είπα να έχει το νου της με τον τοπογράφο της να δουν μη τυχόν και πάλι εγκατασταθεί σε καινούργια περιοχή που θα ανήκει πάλι στη Δημοφέλεια, στο Εσκή Καπού. Σ' ό,τι αφορά την κυρία Πρασά που ακούσατε σήμερα στο ραδιόφωνο, δεν μιλούσε για τον κ. Ρήγα και φραστικό λάθος έκανε. Τη φασαρία δεν την έκανε σε αυτά τα θέματα ο κ. Ρήγας. Τη φασαρία που ανέφερε προεκλογικούς λόγους για τις προσκλήσεις την είχε κάνει ο κ. Κιαδαρέσης ο οποίος κατηγόρησε τον Δήμο Καβάλλας. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Λάθος έκανε η Πρασά λέω. Ωραία θα απαντήσει η Πρασά, αφήστε με λίγο να σας πω κάτι. Ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητέ Βαγγέλη. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα δώσω τον λόγο στην κ. Πρασά. Σας παρακαλώ. Θα τα ακούσατε που είπα ότι έκανε λάθος η κ. Πρασά σ' ό,τι αφορά το όνομα. Ο κ. Ρήγας ζήτησε συγγνώμη, θα σας τα πει η κ. Πρασά τώρα. Το γεγονός ότι ψηφοθυρία δεν κάνεις με το αυστηρό πρωτόκολλο, όταν δίνεις τους δημοσιογράφους και στο αυστηρό πρωτόκολλο και στους προέδρους των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων και στους δημοτικούς συμβούλους. Εγώ έκανα δηλαδή ψηφοθυρία όταν σας έδωσα εσάς πρόσκληση ή έδωσα στον Τσουχαταρίδη. Τσουχαταρίδη θα με ψηφίσεις την άλλη φορά γιατί σε έδωσα πρόσκληση για να πας στο αρχαίο θέατρο. Ο κύριος Παπαδόπουλος που μία φορά τον πήρα και μαζί μου σχεδόν για να πάμε στο θέατρο, επίσης θα με ψηφίσει. Δεν γίνονται έτσι ψηφοθυρία, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν το είχα καταλάβει ότι είναι πολιτική η λόγη, το κατάλαβα από τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκα από την πλευρά της... Καλησπίδι μακρός, εγώ δεν το έρωξα έτσι πάντως το ύφος, σας παρακαλώ. Εγώ είπα ότι άφησα το ραβιόχωρο και θέλω μια απάντηση. Υπάρχει λόγος να έχετε τέτοιο ύφος. Υπάρχει λόγος. Εσείς δεν το συνδέσετε. Το είπα ο κύριος Κιαδαρέσης. Εγώ είπα, εγώ. Δεν είπα ποτέ. Λοιπόν, δεν θέλω να πω τίποτα, γιατί προφανώς ο κύριος Παπάς δεν θέλει να ακούσει. Κυρία Πρασά, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν έκανα φραστικό λάθος, αλλά ήθελα να πω το εξής. Τέσσερα χρόνια δημοτικής σύμβουλος, δεν ήξερα ότι υπάρχει δημοτικό ραδιόφωνο. Εγώ σήμερα το πρωί μίλησα σε μία εκπομπή, όπου μιλάει ο κύριος Κλώρος. Ο κύριος Παπάς είπε για δημοτικό ραδιόφωνο. Όχι, δεν είναι αυτό το δημοτικό ραδιόφωνο. Συγγνώμη, εγώ αλλιώς το εκλαμβάνω, δημοτικό ραδιόφωνο. Εγώ ήθελα να πω το εξής, ότι επειδή διανύουμε προεκλογική περίοδο, κάποιοι έχουν ενδείξεις, έχουν κακές προθέσεις και μίλησαν στον κύριο Ρήγα για τις προσκλήσεις που δίνουμε και προφανώς είπαν είναι πάρα πολλές και γιατί επιτρέπεις να μπουν μέσα. Εδώ και δέκα χρόνια υπάρχει σχεδόν το ίδιο πρωτόκολλο στη Δημαρχία, το οποίο το χρησιμοποιούν όλοι οι δήμαρχοι. Αφαιρούνται κάποια άτομα τα οποία έχουν πεθάνει. Ο κύριος Κεδαρέσης, αφενός μεν, κατάλαβε και μόνος του δηλώνει ότι έγινε μία παρεξήγηση. Νόμιζε ότι ήταν υπέροχος ο αριθμός των προσκλήσεων. Συγγνώμη ο κύριος Ρήγας. Και μόνος του δήλωσε την άλλη μέρα στο Δελτίο Τύπου ότι έγινε παρεξήγηση και ζήτησε συγγνώμη. Λοιπόν, ο δήμος Καβάλλας διαθέτει κάποιο κόστος γι' αυτό το έργο που λέγεται Φεστιβάλ Φιλίππον. Έχει το δικαίωμα να διατηρεί ένα πρωτόκολλο και να δίνει προσκλήσεις σε ανθρώπους που πρέπει να τις πάρουν. Είτε είναι δημοτικοί σύμβουλοι, είτε είναι το επίσημο πρωτόκολλο της Δημαρχίας, είτε είναι κάποιοι συνοικιακοί σύλλογοι οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά και δεν παίρνουν ονομαστικές προσκλήσεις, γενικά και αόριστα και μεταξύ τους στα διοικητικά τους συμβούλια, τα μοιράζουν είτε σε άτομα που έχουν ανάγκες, είτε σε άτομα ή σε συμβούλους τους. Είναι για όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Φιλίππον και να είστε σίγουροι ήμουν εκεί όλο το καλοκαίρι. Κανένας από αυτούς που έχουν πάρει τις προσκλήσεις δεν χρησιμοποίησαν για κάθε παράσταση ή για κάθε εκδήλωση. Λοιπόν, θεωρώ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, αυτό δισφημίζει το Φεστιβάλ Φιλίππον. Το Φεστιβάλ Φιλίππον είναι 61 χρόνια αναγνωρισμένο. Θέλουν όλα τα σχήματα, όλες οι παραστάσεις, οι παραγωγοί να συμμετέχουν και γνωρίζουν αυτά τα πράγματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι επειδή φέτος είναι προεκλογική περίοδος, κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό το πράγμα τις προσκλήσεις. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Και παρακαλώ πάρα πολύ να σταματήσει αυτό το θέμα, γιατί δισφημίζει το ίδιο το Φεστιβάλ. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Η συγγνώμη και η δήλωση του Ρήγα ότι ήταν επαρεξήγηση, εμάς προσωπικά μας αρκεί και μας φτάνει και μας αποζημιώνει. Λοιπόν, ευχαριστούμε την κυρία Πρασά. Μας είπατε δηλαδή τώρα ότι υπάρχουν και ρουφιάνια εδώ στην Καβάλα τώρα. Τι να πω, τι κουβέντες. Κύριε Τσου, παρακαλώ εσείς. Μετά, κύριε Ιωσήφιδο, ζήτησα τον λόγο του κ. Στουλγιού. Απλώς ήθελα να συμπληρώσω με αυτό, κύριε Πρόεδρε. Ότι δεν είναι δέκα χρόνια τώρα. Από τότε που ζώ στις Κρινίδες, αυτό που έχει γίνει αυτό το Φεστιβάλ, πάντα μοιραζόμουν τις απροσκλήσεις τους κατοίκους εκεί και πολλοίς κόσμος έμπαινε μέσα εκεί. Και πρέπει σε κανέναν να δώσουμε το δικαίωμα να μιλάνε. Δηλαδή το ακούω τώρα για δεύτερη φορά γίνεται αυτό. Δεν ξέρω αν γίνεται συκεμένα ή όχι. Πρέπει όλοι οι παραγωγοί που μπαίνουν μέσα εκεί να καταλάβουνε ότι αυτό το θέατρο προσφέρει και μια άλλη υπηρεσία. Αυτά ήθελα να πω και πρέπει να τους αποστομώνουμε αμέσως. Όπως ήμουνα εκεί στο επεισόδιο που έγινε. Ο κύριος Ρήγας έδινε τον αγώνα του επάνω, το κατάλαβε και μετά περάσαν όλοι μέσα. Θέλω να τονίσω ότι πάντα έμπαινε ο λαός δινότισα προσκλή στον κόσμο από της ιδρύσεως του Φεστιβάλ Φιλίπον. Εντάξει, ευχαριστούμε τον κύριο Τσουρκίδη. Κυρία Ιωσήφιδου, παρακαλώ έχετε κάποια αυτό. Αυτό για ερώτηση που μου έκανε ο κύριος Παπάς και να συμπληρώσω για το θέμα των διον-διον αν μου επιτρέπετε. Διότι, όπως πολύ σωστά είπε η δήμαρχος, ήδη είμαστε σε επαγρύπνηση προκειμένου να δούμε πού θα εγκατασταθούν τα διόδια. Ο νέος σταθμός, όπως άρχισε να θυμολογείται, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, κύριε Παπά, ήμουνα και είμαι και σε επαφή με τον κύριο Εφραίμιδη, τον αρμόδιο Πρόεδρο της Επιτροπής Αγροτικής Εικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, διότι, όπως μάθαμε, εκεί έχει διαβιβαστεί ένας φάκελος, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το πρώτο πράγμα που θέλουμε να δούμε είναι πού θα εγκατασταθούν τα νέα διόδια. Σήμερα πήραμε αντίγραφο ολόκληρο του φακέλου. Ήδη καταλαβαίνετε ότι για να δούμε πραγματικά πού πρόκειται να εγκατασταθούν τα νέα διόδια, πρέπει να το δει ένας τοπογράφος μηχανικός. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι με ένα πρώτο σκαρύφημα, που είδαμε σήμερα στον πολυσέλιδο φάκελο που πήραμε αντίγραφα, είδαμε να φαίνεται, προσέξτε, η ίδια τοποθεσία, δηλαδή η έκταση εκεί, η αρχική. Βέβαια, επειδή, όπως σας είπα, ο πολυσέλιδος φάκελος θα πρέπει να τον έχει ένας ειδικός, προκειμένου να δούμε μήπως υπάρχουν και άλλα σχέδια, πάντως με το σκαρύφημα φαίνεται αυτό. Οπότε, ήδη άμεσα έχω δώσει εντολή στην κυρία Βούλα Καρκαλέτσου, που ασχολείται ήδη με το φάκελο και έχει όλα τα στοιχεία να καταθέσει αντιρίσεις στην συγκεκριμένη επιτροπή, όπου υπάρχει σχετική προθεσμία. Και, μάς περιπτώσει, επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε και να παίζουμε αυτά τα πράγματα, εμείς τις αντιρίσεις θα τις καταθέσουμε, έτσι ώστε, αν παρελπίδα πρόκειται κατά αυτούς να εγκατασταθεί ο Σταφμός 22 σε έκταση της δημοφέλειας και κάπου, θα έχουν τις αντιρίσεις. Και βεβαίως, εννοείται ότι θα τους γνωστοποιηθεί στην αντίστοιχη επιτροπή και η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, που λέει αυτά που λέει, που απαγορεύεται οποιαδήποτε έργα. Επιπλέον, σήμερα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, αναθέσαμε και στην ίδια δικηγόρα να καταθέσει άγωγη εναντίον της εταιρείας με όλα αυτά τα αιτήματα, που νομικά μπορούν να διεκδικηθούν, όπως επαναφορά της έκτασης στην πρωτέρα κατάσταση, διότι δεν είναι δυνατόν το ακίνητο αυτό να επανέλθει στην αρχική κατάσταση με τα πάνης δημοφέλειας. Αυτό πρέπει να καταδικαστεί η συγκεκριμένη εταιρεία για την συγκεκριμένη πράξη και, φυσικά, επιφελασσόμενη και για κάθε άλλο δικαίωμα αποζημίου, κτλ. Οπότε, όταν έχουμε και εμείς πλήρη εικόνα και στοιχεία, να είστε σίγουροι ότι θα ενημερωθείτε και, φυσικά, αν παραλπίδα δεν είναι σε έκταση δημοφέλεια, είναι σε άλλη έκταση, αντίστοιχα, στο ίδιο χρονικό περιθώρο, φυσικά θα καταθέσει αντιρίσεις ο δήμος, πλέον και όχι η δημοφέλεια. Τώρα, όσον αφορά το άλλο ερώτημα που κάνατε, επειδή ξέρετε πάρα πολύ καλά, με τον νόμο περιπροσωπικό δεδομένο που έχει ψηφιστεί, δεν μπορούμε να δημοσιοποιούμε στοιχεία. Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ λεπτή η θέση μου και θα μπορούσα αν δημοσιοποιήσω οποιαδήποτε στοιχεία να βρεθώ, όχι απλά κατηγορούμαι. Μπορείτε να αρθείτε... Αυτό που μπορώ να σας πω είναι το εξής, ότι όσο ίσχε ο νόμος περί διακατονισμού των εκατόν δώσεων, έχει υπαχθεί συγκεκριμένη ρύθμιση και τήρειται. Ευχαριστώ, κυρία Ιωσήφιδο. Τι θέλετε κυρία Κόγκια, από εγώ. Επιπροσωπικό. Ποιο είναι το προσωπικό. Δεν ακούγεστε, ρε. Μαλήξαμε. Διαβάζω στο Facebook, καθημερινά και χθες και σήμερα, αναρτήσεις που κάνουν σύμβουλ εδώ πέρα. Απουσιάζει σήμερα ο αγαπητός κύριος Μουριάδης. Και επίσης διάβασα, περνούν από λίγο του και του κυρίου Βασιλιάκη, ότι είναι σημαντικός και σημαντικός. Ποια είναι η σημαντικότητα του κυρίου Βασιλιάκη, και ποιο είναι η σημαντικότητα του κυρίου Βασιλιάκη, που αναρτήσει σήμερα ο αγαπητός κύριος Μουριάδης, και επίσης διάβασα, περνούν από λίγο του και του κυρίου Βαγγέλι Παπά. Εμένα αυτά, κύριε Πρόεδρε, προσωπικά με θύγουν και σαν άνθρωπο και σαν σύμβουλο. Και εγώ πληρώνω την πρόσκλησή μου. Επίσης θέλω να ενημερώσω σε όλους, τα τελευταία 25 χρόνια πήγαινα υπηρεσία στο θέατρο των Φιλίππων και μπορώ να πω καλύτερα από όλους ποιοι ερχότανε, πότε ερχότανε, τι ώρα ερχότανε. Και επίσης, ας ρωτήσει και ο κύριος Λεωνίδας Παπάς, τον πεθερό του, που τύχαινε και εκείνος να είναι υπηρεσία στα μέτρα. Όταν λοιπόν, ερχότανε... Βεβαίως, εκεί γνώρισα και την κυρία Πάτρα. Διότι εγώ ήμουνα προσταμένη της τουριστικής αστυνομίας και ήμουνα εκεί πέρα συνέχεια και πάντα. Και σαν ασφάλεια και σαν τιμήμα αργότερα. Ακόμη και σαν αγωρανομία. Εγώ παρακαλώ και θέλω να ζητήσουν συγγνώμη. Όταν άρχιζε το θέατρο, κύριε Πρόεδρε, εννέα η ώρα και εννέα παρά δέκα, ερχότανε. Ο δήμαρχος τότε και όλοι και είχαν την απέτηση από μένα το προσωπικό ότι κι εγώ είμαι άνθρωπος. Και εγώ λοιπόν, φέτος, ότι θύμωμαι σαν άνθρωπος. Επίσης, είμαι και αντιπρόεδρος στο ΔΥΠΕΘΕ. Και επίσης, ναι. Το προσωπικό από ό,τι κατάλαβα εγώ είναι ότι κάνετε διάφορες αναρωτήσεις και παρουστάνετε τους μάγκες που δεν πληρώνεται, όχι εσείς, δεν μιλάω εγώ, όχι εσείς. Τα κλαρίνα του ΔΥΠΕΘΕ και αυτά ποια είναι, κύριε Παπά? Έχετε το όνομά μου, δεν κανένα. Ναι, μέσα δε το έγραφε τώρα στο Facebook. Κορίνα και το ένα και το άλλο και εγώ είμαι αντιπρόεδρος στο ΔΥΠΕΘΕ, κύριε Παπά, έτσι. Λοιπόν, σας παρακαλώ, εντάξει, παρακαλώ. Και άνθρωποι και μάνες και γιαγιάδες. Και γιαγιάδες. Βεβαίως και πληρώνουμε. Ότι προσευλήθη η κυριακόγια. Τι να κάνω τώρα. Προσευλήθη, λοιπόν. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Παρακαλώ, εντάξει, έγινε κατανοητό. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε, κυριακόγια, ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κυριακόγια, παρακαλώ. Από ότι αντιλήφθηκα η κυριακόγια θύκτηκε επειδή κάποιοι λένε ότι εμείς πληρώνουμε τις προσκλήσεις και αφήνει να εννοηθούν. Και επίσης, κύριε Πρόεδρε, ενημερώνω και όλους που σε επίσης... Τέλος, παρακαλώ, παρακαλώ. Επίσης, ενημερώνω και όλους... Σας παρακαλώ τώρα, δεν έχετε τον λόγο. Γιατί όλοι οι σύμβουλοι τους παίρνουν τηλέφωνο και λένε, τι θα γίνει, Πρόεδρε, καμία πρόσκληση θα πάρουμε. Όλων των συνδυασμών. Λοιπόν, παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ. Καλά τώρα, εντάξει, βρήκαμε πεδίο τώρα άλλο. Σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, παρακαλώ, έλειξε. Παρακαλώ. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ. Παρακαλώ. Προσωπικού, για ποιον λόγο τώρα. Εγώ δεν ήμουνα σε υπηρεσίες ασφαλείας ποτέ. Φαγελαμένος δεν σας έχω ποτέ. Αυτά που λέω αποδεικνύονται. Ο κύριος Κελαϊδάκης είναι προσωπικού. Τώρα τι να πω δηλαδή, Κελαϊδάκης. Για ακόμη μια φορά, κύριε Πρόεδρε, με δική σας ανοχή, ενώ θέλατε να σταματήσει στην αρχή της σύμβουλου την κυρία, που θύκτηκε, όπως είπατε, και καταλάβατε ότι είναι υπη προσωπικού, στη συνέχεια αφήσατε και κατατάτε, ή αν θέλετε, σε εισαγωγικά και ας μου επιτρέψετε, ξεφτυλίζετε μια πολύ ωραία διαδικασία που εσείς επιβάλατε, του ότι όποιος έχει ανοιχτό το μικρόφωνο, μπορεί να έχει γραμμένο, και ας μου επιτραπεί, η έκφραση κανέναν συσχεσμό με το όνομά σας, τον Πρόεδρο, τους υπολύπους, τις παρατάξεις, όλες. Συμπικού εσείς θυκτήκατε, κύριε Πρόεδρε, να μάθετε ποιοι είναι τα ονόματα αυτών των ανθρώπων που παίρνουν τηλέφωνο και ζητάνε από την κυρία προσκλήσεις. Εγώ, επειδή θύκτηκα όπως και η ίδια, ας μας πει τα ονόματα, παρακαλώ. Διαφορετικά, είναι απλή μια διαδικασία, μια πολύ ωραία διαδικασία που κρατήθηκε, κάποιοι στοκευμένα θέλουν να την χαλάσουν. Όχι τώρα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα τώρα, έγινε μια παρέμβαση. Ποιο είναι το επί της διαδικασίας τώρα? Είναι ακριβώς που θα πω αυτό, κύριε Πρόεδρε, διότι προηγουμένως χάρηκα πολύ που εννιά μήνες πριν από τις εκλογές καταλάβατε και μετά από τέσσερα χρόνια ότι πρέπει να λειτουργήσετε, αλλά πάλι με απογοητεύσατε. Είναι δυνατό να υπάρχει επί του προσωπικού, διότι κάποια συνάδελφος ή συνάδελφος διάβασε στο Facebook, είναι δυνατόν επί του προσωπικού. Δηλαδή, με αυτήν τη λογική, στο επόμενο ενιάμινο 41 δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει σε κάθε συνενδρίαση πάνω από 10 ώρες να αναφερόμαστε σε αυτά που ενδεχομένως ο καθένας μπαίνει και λέει και γράφει και απαντάει στο Facebook. Δηλαδή, ας οβαρρευτούμε λίγο, λυπάμαι πολύ και το δεύτερο, θα παρακαλέσω πολύ την κυρία Κόγια επειδή είπε από όλους δηλαδή ότι οι σύμβουλοι την παίρνουν τηλέφωνο και την παρακαλάνε για προσκλήσης, θα σας παρακαλέσω κυρία Κόγια και σας το ζητάω ως επικεφαλής συμπαράταξης πολιτών και μετά από 16 χρόνια δημοτικός σύμβουλος να μου πείτε ποιος από τη δημοτική μας παράταξη της συμπαράταξης πολιτών σας παρακάλεσε για να του δώσετε πρόσκληση. Τώρα εδώ ανοιχτά με ανοιχτά μικρόφωνα. Με ανοιχτά μικρόφωνα κύριε Βέροντες, θα σας το πω, μπορείτε να δείτε... Παρακαλώ τώρα, έδωσα τον λόγο στην κυρία Κόγια ως πρόεδρο της τοπικής κοινότης και ως αντιπρόεδρο του ΔΥΠΕΘΕ. Μπας Φερεπτώση αυτό δεν ήταν επί προσωπικού. Άς τα τελειώνουμε τώρα, σας παρακαλώ. Μπορεί επειδή εγώ είμαι... Δεν ήταν επί προσωπικού αυτό. Σας παρακαλώ, τέλος πάντων συγχωρείτε τώρα η κυρία Κόγια επειδή δεν συμμετέχει στις διαδικασίες συνεχώς. Ο κύριος Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, όλους τους συγχωρούμε, αν είναι δυνατόν. Όλοι πασχίζουμε για αυτόν τον τόπο. Αλλά θα παρακαλέσω πολύ να είμαστε προσεκτικοί το τι λέμε. Εάν έτσι ξεκινάμε, φανταστείτε δηλαδή το επόμενο χρονικό διάστημα τι θα γίνει. Λοιπόν, και δεν τιμά κανέναν τέτοιου είδους τοποθετήσεις μέσα σε αυτόν τον θεσμό που λέγεται Δημοτικό Συμβούλιο. Και γιατί, τι να πω τώρα εγώ από εκεί και πέρα. Μετά βγαίνουμε και λέμε έξω στην κοινωνία ότι τα πάντα για την κοινωνία, για τους πολίτες, για τους καβαλιώτες. Λοιπόν, ας οβαρευτούμε τώρα. Με αφορμή, κυρία Δήμαρχη. Τοποθέτησή σας απάντηση σε συνάδελφο που σας ρώτησε για τον ΤΑΠ σχετικά με τον ΤΑΠ. Και αναφερθήκατε και είπατε ότι ξέρτε εγώ, δεν προσκαλούμε από τους αγρότες. Κυρία Δήμαρχη, δεν ξέρω για τους υπόλοιπους συναδέλφους, είτε είναι επικεφαλείς είτε είναι Δημοτική Σύμβουλη, που όλο αυτό το διάστημα, το τελευταίο, βρίσκονται συνεπεί στο ραντεβού στα χωράφια, δηλαδή στη συνέχιση του αγώνα για να μην υπάρξει συγκεκριμένη ώδευση, όπου σημαντικά αυτοί που βρισκόμαστε εκεί βρισκόμαστε γιατί θα πρέπει και έχουμε και υποχρέωση απέναντι σε αυτήν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει αυτή η ώδευση και είμαστε αντίθετοι. Θα είμαι τελευταίος ή αν θέλετε δεν είμαι και ο καταλληλότερος για να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω αν κάποιοι προσκαλούνται. Αυτό όμως που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι και η δικιά μου παρουσία αλλά και το συναδέλφο μου Δημοτικών Συμβούλων, όταν και εφόσον παραβρεθήκαμε έγινε γιατί καθημερινά έχουμε μια επαφή. Εμείς οι ίδιοι ζητάμε την ενημέρωση από τα μέλη της συντονιστικής ώστε και να γνωρίζουμε τι συμβαίνει κάθε μέρα αλλά και γιατί επανλημμένα τους έχουμε πει ότι όποτε και εφόσον χρειαστεί και όποτε βέβαια μπορούμε εμείς θα είμαστε εκεί για να στηρίξουμε το δίκιο αγώνα όλων αυτών που πιστεύουν και μάλιστα δικαιώνονται μέρα με τη μέρα διότι και με τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα για μια ακόμη φορά δικαιωνόμαστε διότι λέμε ότι αυτό που πρωτίστως προέχει είναι να προστατεύσουμε την πρωτογενή παραγωγή και την πολιτιστική μας κληρονομιά αυτό είναι το μέλλον αυτού του τόπου αλλά και από την άλλη θα σας πω θα σας πω τώρα ποιά είναι το ερώτημα. Συγγνώμη αλλά και άλλοι έκαναν τοποθετήσεις αλλά δεν είδα να τους διακόπτετε κυρία δήμαρχε μάλλον σας ενοχλούν οι τοποθετήσεις μου και σας ενοχλούν αυτά τα οποία λέω χαίρομαι ιδιαίτερα αν σας ενοχλούν. Λοιπόν κυρία δήμαρχε ακούστε λίγο εγώ θέλω να σας ρωτήσω ευθεώς και αυτό είναι το ερώτημα γι' αυτό έκανα αυτή την τοποθέτηση αυτοί που υλοποιούν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι της αντιπολίτευσης είναι της διοίκησης και το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο εσείς υλοποιείτε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι είμαστε αντίθετοι με τη συγκεκριμένη ώδευση διότι καμία μα καμία παρουσία όλο αυτό το διάστημα και απουσιάζεται για να μη χρησιμοποιήσω άλλο χαρακτηρισμό. Άρα περιμένω να μου απαντήσετε τελικά ποιος διοικεί αυτόν τον δήμο. Το δεύτερο ερώτημα για μια ακόμη φορά κυρία Δήμαρχη. Ρωτάμε πότε επιτέλους θα έρθουν οι απολογισμοί του νομικού προσώπου της πρωτοβάθμια σχολικής επιτροπής και της δευτεροβάθμιας. Δεν έχει έρθει ο απολογισμός του 2016 όταν σήμερα θα δείτε ένα από τα θέματα είναι ο απολογισμός του νομικού προσώπου κοινωνικής αλληλεγγύης για το 2017 και άργησε βέβαια γιατί βάσει του νόμου μέχρι το Μάρτιο της επόμενης χρονιάς πρέπει να έρθει το απολογισμός. Λοιπόν επειδή μάλλον δεν θέλετε ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε εγώ θα το πω και από εδώ και πέρα θα αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του και κυρίως εσείς ως διοίκηση. Κυρία Δήμαρχη και αγαπητοί συνάδελφοι, όλες οι αποφάσεις των δυό νομικών προσώπων είναι στον αέρα και το λέω και για τους δημοτικούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στα δυό νομικά πρόσωπα. Το επαναλαμβάνω γιατί δεν θέλετε να το καταλάβετε και προφανώς δεν θέλετε ούτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας αλλά κυρίως το δήμο. Είναι στον αέρα όλες οι αποφάσεις. Το τρίτο, για να πάμε και λίγο στην καθημερινότητα που ενδεχομένως για κάποιος είναι ασήμαντα αλλά είναι πολύ σημαντικά. Κύριε Δήμαρχε, τέταρτη συνεχόμενη ημέρα στην περιοχή του Αγίου Σύλλα στον Κόμβο, οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούν. Βέβαια, δεν είναι αρμοδιώτατος του δήμου. Είναι αρμοδιώτατος της αντιπεριφέρειας. Όμως, εφόσον αδιαφορεί η αντιπεριφέρεια, δεν μπορεί να διαφορούμε εμείς. Είναι ένα δύσκολο σημείο και ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο. Πάρτε από αύριο του πριν την πρωτοβουλία, να κάνετε αυτό που πρέπει, για να κάνει και η αντιπεριφέρεια αυτό που πρέπει. Διαφορετικά, οι ευθύνες αναλογούν στην αντιπεριφέρεια. Αλλά δεν πρέπει όμως εμείς το ότι δεν είναι δικιά μας αρμοδιώτατα να διαφορήσουμε. Θα περίμενα, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, σεβόμενοι πάνω από όλα τους δημότες μας και μετά τους επισκέπτες, επειδή καλά είναι αυτά που ακούμε εδώ και τέσσερα χρόνια, ξενοδοχείο εδώ, ξενοδοχείο εκεί, επενδυτής εκεί, επενδυτής εκεί, επισκέπτες από την Ιδία μέχρι την Αμερική, από την Αφρική μέχρι τη Σουηδία. Κοιτάξτε το όμως θα δείτε. Διανόητο αυτό που συμβαίνει και απλά πράγματα δεν μπορούμε και δεν μπορείτε ως διοίκηση να τα κάνετε. Είναι αδιανόητο και θα σας πω το παράδειγμα με τις διαβάσεις των πεζών. Ένα λεπτό έχετε κύριε Βέρο. Ένα, εγώ σκέφτομαι όταν οδηγώ να σταματήσω σε διάβαση πεζών, όταν υπάρχουν δύο λωρίδες στην ίδια κατεύθυνση, διότι δεν ξέρω εάν ο διπλανός, ο οποίος ενδεχομένως είναι επισκέπτης και δεν ξέρει αν σε εκείνο το σημείο, γιατί όλοι οι καβαλιώτες οδηγεί λίγο πολύ, ξέρουμε που υπάρχουν διαβάσεις. Και να μην τις βλέπουμε, ξέρουμε ότι υπάρχουν διαβάσεις. Δε θέλουμε να σταματήσουμε διότι δίνοντας την προτεραιότητα στους πεζούς, ότι θα έρθει ο διπλανός εκ των δεξιών, εκ των αριστερών και θα τον πάρει παραμάζεμα. Και βέβαια αφού δεν το κάνατε αυτό, κάνετε τουλάχιστον αυτό που είναι ακόμα πιο ιερό κατά την εκτίμησή μας. Σε μια εβδομάδα ανοίγουν τα σχολεία. Πάτε και βάψτε τουλάχιστον τις διαβάσεις πεζών έξω από τα σχολεία. Κάτι το οποίο γινότανε, εγώ θυμάμαι 16 χρόνια είμαι δημοτικός σύμβουλος. Τρεις διαφορετικές διοίκησης έζησα. Δεν υπήρχε διοίκηση κάθε χρονιά πριν την έλεξη των σχολικών μονάδων. Να μην γίνονται οι διαβάσεις και η καθαριότητα και η απελευθέρωση των πεζοδρομίων από οτιδήποτε αντικείμενα και μιλάω ακόμα και για τους κάδους της ανακύκλωσης, ακόμα πάνω στα πεζοδρόμια είναι για να είναι ελεύθερα και τα παιδιά μας. Και το τελευταίο, πολύ γρήγορα. Πριν ένα μήνα περίπου κάνατε ως Δήμος Καβάλλας μια σύσκεψη για την πολιτική προστασία με τα τραγικά γεγονότα και τις εκείνες τις φωτιές τις φωνικές στην περιοχή της Αττικής και πιστεύαμε ότι επιτέλους θα ενεργοποιηθείτε. Κοιτάξτε, μαζέψατε εδώ εκπροσώπους αποφορήσεις από συλλόγους πολιτιστικούς, αθλητικούς και ζητήσατε να σας πούν αν και εφόσον υπάρχουν προβλήματα, τίδους προβλήματα για να τα δείτε. Λυπάμαι πολύ ένα μήνα μετά δεν κάνατε τίποτα. Όταν ο πρόεδρος στους συλλόγους στην περιοχή, Βασιλάκη, όπου ξέρετε είναι ένας πνεύμονας και μια περιοχή ιδιαιτέρου κάλους σας είπε δυο πράγματα τα οποία μην γελάτε καθόλου κύριε Κουφατζή πιστεύω να μην γελάτε για αυτό που θα πω, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Το ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το δίκτυο φωτισμού να μην είναι αναμένω. Να έχουμε απευθεθεί επαλειμμένο στις υπηρεσίες και να μην κάνουν τίποτα και να μην έχετε κάνει έναν καθαρισμό δεξιά και αριστερά του δρόμου που οδηγεί να το πω, να σας δώσω να καταλάβετε, όχι προς το Φιλοξέγγια, ούτε προς το Πεντολίκιο, αλλά που οδηγεί ίσια προς ταχθήματα όπου ξέρει και η Υπηρεσβεστική ότι εάν υπάρξει ανάγκη να πάει πηρεσβεστικό όχημα δεν μπορεί να περάσει από τα κραδιά και από τα δέντρα. Και δεν έχετε κάνει τίποτα. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ. 11 λεπτά είδατε όλη τον χρόνο. Κύριε Βέρο, πρόσκληση στο συντονιστικό όργανο ενούσα όταν έλεγα για τους αγρότες. Ήταν πολύ περήφανοι που δεν καλέσαν το Δήμο σήμερα στον τύπο. Πάρα πολύ περήφανοι. Βεβαίως, ήρθαν με έγγραφα απόψε. Ποιος θα τα υπογράψει, ελάτε να τα υπογράψετε εσείς. Γιατί δεν τα υπογράφετε εσείς να τα στείλετε και τα φέρνετε στο Δήμο. Εσείς που πηγαίνετε όλοι ενώ εμείς δεν πηγαίνουμε. Ακούστε. Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Για το συντονιστικό με ρωτήσατε. Για την πρόσκληση στο συντονιστικό με ψέξατε. Με ψέξατε το συντονιστικό. Λοιπόν, το ίδιο το συντονιστικό επειδή με ρωτήσατε με ποιο τρόπο, το ίδιο το συντονιστικό που δεν καλεί το Δήμο Καβάλας, παρόλο που αντιδήμαρχος βρίσκεται από το Δήμο Καβάλας κάθε μέρα εκεί και όχι μόνον. Γιατί δεν είστε μόνον εσείς και μόνον άλλοι συνάδελοι που πηγαίνουν. Να μην πω τίποτε για τον πρόεδρο των κρινίδων ο οποίος βρίσκεται επιμονή μου βάσεως. Ο Δήμος Καβάλας είναι εκεί. Όταν όμως πρόκειται για σοβαρά θέματα ποιος βάζει υπογραφές. Δεύτερον, για τους απολογισμούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Ξέρετε πολύ καλά ότι σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια ακόμη αυτό το νομικό πρόσωπο είναι πληγωμένο. Η ίδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου ανέλαβε να βγάλει άκρη σε αυτό το νομικό πρόσωπο στο οποίο να μην μπορώ να σας υπενθυμίσω ότι έχασε και τον με φνίδιο θάνατο και τον υπάλληλο προσχολείτο με τα οικονομικά του νομικού προσώπου. Ναι, αγαπητέ. Έχετε δίκιο. Έχετε δίκιο ότι πρέπει να ρθούν οι αποφάσεις οι απολογισμοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Όμως υπάρχει ακόμη νομικό θέμα στον αέρας αυτό το νομικό πρόσωπο και το ξέρετε. Σαγγελία. Τέταρτη συνεχιζόμενη ημέρα. Δεν λειτουργούν οι σηματοδότες οι οποίοι ανήκουν στην περιφέρεια. Στην Εγνατία ανήκουν, κύριε Βέρο. Απευθυνθείτες είναι η Κακία. Απευθυνθήκαμε στον Ισαγγελέα, κύριε Βέρο. Στον Ισαγγελέα απευθυνθήκαμε. Και για τις διαβάσεις πεζών και για τους φωτεινούς σηματοδότες θα σας ενημερώσει η κυρία Δρακονάκη. Ο κύριος Κουφαντζίσ. Όπως προείπε η κυρία Δήμαρχος, οι φωτεινείς σηματοδότες στην περιοχή του Αγίου Σύλλαν νήκουν στην Εγνατία Οδό. Έχει ενημερωθεί και η Τροχέα. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν προχωράνε στην επιδιόρθωση. Κρατάω μια μικρή επιφύλαξη. Αν υπάρχει βλάβη στην κεντρική πλακέτα, ότι χρειάζεται εκ των πραγμάτων χρόνος για να αποκατασταθεί από την εμπειρία την οποία είχαμε βιώσει για δικούς μας σηματοδότες στην περιοχή του Ισατενέδου. Από εκεί πέρα για διαβάσεις. Έχουμε ανάδοχο στην εργολαβία, στο έργο που αφορά την κάθετη και την οριζόντια σήμαση. Μέσα είναι και ο επαναχρωματισμός των διαβάσεων. Παρ' όλα αυτά έχουμε και μέσα στη συμπρομήθεια χρωμάτων που και σε αυτήν είμαστε σε φάση υπογραφής σύμβασης, ειδικά χρώματα για τη διαγράμμιση των διαβάσεων. Ταυτόχρονα ξεκινάει την Δετάρτη και την Πέμπτη αυτήν την εβδομάδα η διαγράμμιση για την ελεγχόμενη στάθμιευση, η οποία μέσα δεν έχει διαγραμμίες διαβάσεων, αλλά αν υπάρξει κάποιο περίσευμα με ανακεφαλωτικό πίνακα, θα απορροφήσουμε το υπόλοιπο. Εννοείται, μόλις ξεκινήσει η εργολαβία της οριζόντας μας, προτεραιότητα πάντε γίνεται από εκεί. Το δίκτυο ηλεκτροφωντισμού στην περιοχή Βασιλάκη, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιο προορισμένη, ενημερωμένη υπηρεσία και θα ταπεξέλθει και συνάμα στην ίδια περιοχή, δεν έχουμε για την ίδια περιοχή κάποιο επίσημο έγγραφο από την Πυροσβεστική, ωστόσο ο υπάλληλος, ο οποίος ανήκει στην πολιτική προστασία, έχει εκτελέσει αυτοψία μαζί με κάποιον από την Πυροσβεστική και διαβεβαιώθηκε από τον υπάλληλο της Πυροσβεστικής ότι ο δρόμος είναι εύκολα προσβάσιμος και δεν αποτελεί πρόβλημα για περαιτέρω διανοίξεις, παρά μόνο εντοπίστηκαν κάποια κλαδιά που δεν εμποδίζουν την πρόσβαση, μπορεί δηλαδή σε περίπτωση κινδύνου να διαπεραστεί. Κύριε Γκουφάτσε, παρακαλώ. Γιατί υπόθεκε ότι για την πολιτική προστασία δεν έχει γίνει τίποτα από το Δήμο, η ΔΕΙΑΚ με σχέδιο δόθηκε εντολή και εξετάζει αναπεριοχή όλους τους πυροβεστικούς κρουνούς για να δούμε αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν υδροδοτούνται και να τους επιδιορθώσουμε την υδροδότηση. Επίσης υπάρχει σχέδιο και εκπονήθηκε για τις εδροφόρες της ΔΕΙΑΚ το πού θα πάνε και πώς θα επέμβουν και σε συνεργασία με την προσβεστική σε περίπτωση εκτάκτου συμβάντων. Οπότε γίνεται κάτι για την πολιτική προστασία. Πότε, πότε γίνονται. Τώρα γίνονται, εκτελούνται. Τώρα τι να κάνουμε, κύριε Παπαδόπουλος. Λοιπόν, εντάξει τώρα. Παρακαλώ, μην κρουσουζεύομαι. Καλά πήγαμε με το θέμα. Ο κύριος Ποτόλιας έχει το λόγο. Παρακαλώ, συνάδελφο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν να σας εγημερώσω, συνάδελφοι, ότι θα λάβει χώρα στις 14 του μήνα μια πολύ σημαντική πολιτιστική εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ της ΧΝΕ με μια συναυλία του θάνατο του Μικρούτσικου και επειδή τα εισιτήρια εξαντλούνται όποιος θέλει μετά τις πετυχημένες βέβαια εκδηλώσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα με τη Θεία Καβάλα, συνεχίζονται αυτές οι εκδηλώσεις με το Φεστιβάλ της ΧΝΕ και με τη διαφορά μόνο ότι είναι μια λαϊκή συνευλία, γι' αυτό και το εισιτήριο είναι μόνο 6 ευρώ. Σε αντίθεση, και εδώ τώρα θα κάνω τα πολλά, όποιος θέλει μπορεί φεύγοντας να πάρει. Γιατί εξαντλούνται τα εισιτήρια. Τυπικά, κύριε Πρόεδρε, οι ερωτήσεις απευθύνονται προς τη Δήμαρχος, τόσο όμως σαν μοναδική αντιπολιτιυτική δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ θέτω τα ερωτήματα αυτά προς όλες και τις υπόλοιπες παρατάξεις. Και ρωτώ λοιπόν το πρώτο ερώτημα. Πολύ μεγάλη φασαρία κάνετε για τις προσκλήσεις. Για πείτε μας όμως, αγαπητοί συνάρουφοι, πώς είναι η δημοτική συνεργασία και για πείτε μας όμως, αγαπητοί συνάρουφοι, όλων των παρατάξεων, τι θα γίνει με τα πανάκριβα εισιτήρια του Φεστιβάλ Φιλίπου, που είναι από 15 έως 20 ευρώ. Τι λέτε περί αυτού. Δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω. Αύριο θα δημοσιευθεί στις επιμερίδες η απάντηση που έδισε η Κυβέρνηση σε ερώτημα που κάνανε δυο κομμουνιστές βουλευτές σχετικά με τον ΤΑΠ. Θα δείτε εκεί, αγαπητοί συνάρουφοι, δεν επεκτείνουμε στο τι απαντάνε οι δύο υπουργοί, δικαιοσύνης και περιβάλλοντος, με πόσο ομό και κοινικό τρόπο δίνουν την απάντηση σε ό,τι αφορά τον ΤΑΠ και το ερώτημα που τίθετε σε όλους σας είναι η θέση σας. Αν θα συνταχθείτε και σαν διοίκηση και σαν υπόλοιπιες παρατάξεις, σχετικά με αυτά που αναφέρουν στις απαντήσεις τους που αναφέρει αυτή η Κυβέρνηση, που τάχτηκε αναφανδόν υπέρ των συμφερόντων του ΤΑΠ. Αύριο θα διαβάσετε τις απαντήσεις αυτές στον τύπο και θέλω, παρακαλώ, να το αποθετείτε. Σχετικά τώρα με τα επόμενα ερωτήματα που θέλω να θέσω. Είναι αρκετά, θα τα κωδικοποιήσω γιατί τα κουβαλάω τώρα εδώ και τρεις συνεδριάσεις, όπου δεν γίνεται συνεδρίαση και γι' αυτό μένουν πίσω. Το πρώτο, λοιπόν, ζήτημα έχει σχέση με την Περοπροστασία, μια και βρισκόμαστε ακόμα σε αντιπληρική περίοδο και φυσικά, επειδή θα είμαστε και του χρόνου εδώ, κάνετε διάφορες συσχέψεις στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας και συζητάτε πολύ σοβαρά ζητήματα. Θα θέλα να ρωτήσω και εσάς και τους υπουλίπους σχετικά με το θέμα που έχει σχέση με την κατάσταση που βρίσκεται η Περοπροσταστική Υπηρεσία. Αν θέτετε δηλαδή ζητήματα στην Κυβέρνηση που έχουν σχέση και με το προσωπικό της Περοσβεστικής Υπηρεσίας και με τα μηχανήματα, σε τι κατάσταση βρίσκονται και αν θέτετε στη Κυβέρνηση το ζήτημα της μετακίνησης 25 Περοσβεστών από τους 70 που υπάρχουν στο κλειμάκι εδώ της Καβάλας, στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Τι κάνετε για αυτά τα ζητήματα συγκεκριμένα. Επίσης και για τη Τασική Επηρεσία. Αν συγκεκριμένα βάζετε θέμα για τη χαμηλή χρηματοδότηση που δίνεται στη Τασική Επηρεσία, της τάξης, προσέξτε αγαπητοί συνάδελφοι, η δασοπυρόσβεση παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό 0,035%. Αν λοιπόν εσείς βάζετε ζήτημα για την αύξηση αυτού του μηδαμινού ποσού που έχει σχέση με την δασοπροστασία, σε αντίθεση, σε αντιπαράθεση με τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται, τις τάξεις του 2% 4.200 κάθε χρόνο για νατοικές δαπάνες που δεν έχουν σχέση βέβαια αυτές οι νατοικές δαπάνες με την άμενα αντιχώρας. Αν βάζετε δηλαδή ζητήματα τέτοια προς την κυβέρνηση στις συσκέψεις διάφορες που κάνετε. Το δεύτερο θέμα που θέλω να ρωτήσω. Τι έγινε αγαπητέ κ. Πρόεδρε με τις κατασχέσεις λογαριασμών. Θυμάστε, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, πήραμε μια ομόφωνη απόφαση να σταλεί στην κυβέρνηση η επιστολή με την οποία αναζητάει από την κυβέρνηση να ομοθετήσει για τη διαγραφή μικροπωσών οφειλετών προς τους δήμους προκειμένου να μην πάνε στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Αν έχει αποσταλεί αυτή η επιστολή. Τρίτο ερώτημα που θέλω να θέσω. Γιατί? Για την απομάκρυση των αυτοκινήτων χωρίς πινακίδες. Ενώ σαφώς αναφέρονται μόνο 35 μέρες για την απομάκρυση αυτών, εσείς παρετύνετε αυτή τη διάρκεια των ημερών στις 90 στις 35. Γιατί δεν εφαρμόζεται το νόμο, επαναλαμβάνω και πάλι, για τα αυτοκίνητα που είναι εγκατελειμμένα σε δημόσια χώρια, επαναλαμβάνω και πάλι χωρίς πινακίδες. Για τη φωσφογύψου. Πριν κάποιο χρονικό διάστημα, μερικούς μήνες, έγινε μια ερώτηση από το Κουκουέ σχετικά με τη φωσφογύψου της Καρβάλης. Οι ανθεόφοβοι λοιπόν της κυβέρνησης, αντί να απαντήσουν, τι κάνουν, στέλνουν σε εσάς και στην περιφέρεια, έγγραφα, με τα οποία σας ζητάν να απαντήσετε. Και αν δεν τους πείτε, ρε καραμήτρο, πού πάει, τι ευθύνη έχουμε εμείς, τους απαντάτε άκουσον άκουσον. Έχετε μια απάντηση προς το Υπουργείο και λέτε ότι εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι, άλλωστε η ερώτηση αφορά αέρια ρύπανση, ενώ η ερώτηση είναι συγκεκριμένη, τα ερωτήματα, δεν διαβάζω τώρα, έχουν σχέση με τη φωσφογύψου, λέτε στην απάντησή σας ότι η ερώτηση αφορά αέρια ρύπανση, για την οποία εμείς δεν έχουμε καμιά ευθύνη και εκεί τελειώνει το ζήτημα. Και ρωτώ λοιπόν, ποια είναι η θέση σας και ποια είναι τα στοιχεία που έχετε εσείς, με τη μόλιση σχετικά με τη φωσφογύψου. Όταν κάνεις σερφάρισμα στη διάβοια βρίσκεις διάφορα ζητήματα. Έχω βρει λοιπόν έναν αποχαρακτηρισμό του συγκροτήματος του Οθωμανικού Μονοπολίου της Καπναποθήκης του Εμπορικού Κέντρου. Αυτό λοιπόν το 2014 χαρακτηρίστηκε διατερηταίο και μία απόφαση, δυο μέρες πριν φύγει η Υπουργός Πολιτισμού η κυρία Κορνιόδου, αποχαρακτηρίζει την Καπναποθήκη. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται παρακαλώ τη θέση του Δήμου σχετικά με αυτό. Ένα άλλο θέμα το οποίο επίσης είδα στο διαδίκτυο στη διάβοια στο σερφάρισμα. Είναι μία πληρωμή που έχει σχέση με κάποια έργα που έκανε ένας τύπος για τον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων ο οποίος προσωρινά είχε, από τι φαίνεται, είχε ανασταλεί η λειτουργία του πάλι μέσα στο ΕΣΚΚ. Θα θέλα να γνωρίζω τι ξέρει σχετικά ο Δήμος, η διοίκηση, τι ξέρετε δηλαδή σχετικά με αυτή τη διαδικασία του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, ο οποίος φυσικά συνδυάζεται και με τα διόδια τα οποία, από τι φαίνεται, προσωρινά αναβλήθηκε η κατασκευή τους. Και τι ενέργειες κάνετε σχετικά με το ΣΕΑ για απαλλοτρίωση έκτασης στο ΕΣΚΚ, που νομίζω βρίσκεται σε τέτοιες διαδικασίες απαλλοτρίωσης. Ένα επίσης θέμα που θέλω να ρωτήσω είναι, οι 25 εργαζόμενες στο νομικό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης, έχουν δικαιωθεί σε ένα δικαστήριο, το οποίο έχει επιδικάσει να επιστραφούν κάποια χρήματα τα οποία δικαιούνται. Και αυτά τα χρήματα το δικαστήριο έχει επιδικάσει μέχρι να πάτε στην έφυση να δοθούν τα μισά. Θέλω να ξέρω σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Να αναφέρω επίσης ότι στις τελευταίες μέρες υπάρχουν και λέγονται διάφορα σχετικά με τη μόλιση της θάλασσας. Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο αντιμετωπίζουν ολοόμοινες της θάλασσας στη σπλάση της Καβάλλας. Θέλω να ξέρω τι έχετε κάνει και αν συμβαίνει κάτι σχετικά με τη μόλιση. Και αυτά ήταν τα εύκολα θέματα. Τελώς θα σας βάλω και τρία δύσκολα ζητήματα τα οποία δεν μπορείτε να λύσετε. Είναι ένα στόπ στην Ιουστινιανού που κάθε φορά γίνεται να μην πω της ΠΙ με τα αυτοκίνητα που πηγαίνουν κόντρα και για μισά ώρα μένει εκεί πέρα μπλοκαρισμένος ο δρόμος. Δεν μπορείτε να βάλετε ένα στόπ. Δεν μπορείτε να ρυθμίσετε το φανάρι μπροστά στο Οκεανής. Θα βρεθεί κάποιος κάτω από τις ρόδες και να το πείτε ότι οι λαϊκοί σας πήρε ο στόπλας για δεύτερη φορά και η ευθύνη είναι η δική σας. Και τέλος το φανάρι το δεύτερο μετά την χτιόσκαλα εκεί στην εκκλησία το οποίο είναι ρυθμισμένο έτσι σαν να υπάρχει κόμβος. Κόμβος όμως δεν υπάρχει και είναι το φανάρι που κάνει το μεγαλύτερο μπωτιλιάρισμα ακόμα και από το κεντρικότερο φανάρι της πόλης. Γιατί ακριβώς είναι ρυθμισμένο σαν να αφορά σε κόμβο. Δηλαδή δίνει προτεραιότητα να στρίψει κάποιος ο οποίος αν δεν είναι πρώτος μπορεί να στρίψει. Αν είναι δεύτερος είναι δώρο άδωρο και γι' αυτό καθυστερεί πάρα πολύ. Ευχαριστώ και για την κατανόηση, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω αυτές τις ερωτήσεις. Δεν είμαι βουλευτής, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ κύριε Ποτόλια, είστε πάρα πολύ δίκιο για τα τρία τελευταία θέματα. Παρ' όλα αυτά για να μην μπορεί τόσο εύκολα να τα αντιορθώσει ο δήμος κάποιον λάκο θα έχει φάμμα. Είναι γεγονός ότι ο προηστάμενος του ηλεκτροφωτισμού πήρε ο ίδιος με το αυτοκίνητό του την πλακέτα από τα φανάρια στο Οκεανής και την πήγε ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη για να μην έχουμε την καθυστέρηση των κούριερς και των λεωφορείων. Γιατί είναι επικίνδυνο το σημείο. Υπάρχει πρόβλημα και σε αυτή την περιοχή, και σας το είπε πριν η κυρία Δρακονάκη, αλλά και στην Τενέδου, σας το είπε πριν. Παρ' όλα αυτά, εγώ με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένω να ακούσω και αυτό το στόπ, το οποίο πραγματικά είναι το πιο δύσκολο από όλα τα θέματα που έθεσε ο κ. Ποτόλιας. Κ. Ποτόλια, τον καθηγητή Λίκη δεν το ξεχάσατε έτσι, βάζετε θέματα σαν να γράφουμε διαγώνισμα. Έτσι αισθάνθηκα. Τα υπόλοιπα, όταν θα γίνω βουλευτής, θα σταλίσω όλα. Λοιπόν, θέλετε να πείτε κάτι, κυρία Δρακονάκη? Α, ο κ. Γαλανταρίδης. Ω, ρε μάνα μου. Ναι, ναι, όποιος θέλει κατά σειρά, πάμε κ. Γαλανταρίδης. Λοιπόν, καταρχήν όσον αφορά το θέμα με τα εγκατελημένα οχήματα. Θα με συγχωρέσετε πάρα πολύ, αλλά έτσι διαβάζετε τον νόμο εσείς. Είναι ένα θέμα το οποίο το έχω δει επανειλημμένος. Πάρα τα αυτά, θα διατηρήσω μια επιφύλαξη 90%, γιατί έχει καιθεί και σχετικό ερώτημα στη νομική υπηρεσία, να μας πει και αυτή την άποψή της. Το προηδητικό διάταγμα το οποίο ορίζει τα των εγκατελημένων οχημάτων είναι το 116 του 2004. Έτσι. Και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο δήμος να αποσύρει ένα όχημα, είναι να κηρυχθεί, να το πω έτσι αυτό καταρχήν, ως εγκατελημένο. Είτε έχει πινακίδες, είτε δεν έχει. Ο νόμος, κακώς κατά την άποψή μου, δεν τα ξεχωρίζει. Δεν έχει καμία ουσιαστικά βαρύτητα για το νόμο έτσι όπως είναι διατυπωμένος, γιατί αν το όχημα δεν φέρει πινακίδες. Πάλι θέλει το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα για να κηρυχθεί εγκατελημένο. Και συγκεκριμένα, 30 μέρες αν είναι παρκαρισμένο σε χώρο όπου δεν επιτρέπεται η στάθμηψη και 90 ημερολογιακές ημέρες όταν είναι παρκαρισμένο σε χώρο όπου επιτρέπεται η στάθμηψη. Απλώς το έχει παρατήσει κάποιος εκεί. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν για να πάει ο δήμος και να κάνει τις όποιες ενέργειες είναι αυτή. Είτε φέρει, είτε δεν φέρει πινακίδες. Δεν υπάρχει τίποτε διαφορετικό. Κατά αυτά διατηρώντας τη μικρή επιφύλαξη που σας ανήφερα περιμένω τη γνωμοδότηση και της νομικής υπηρεσίας μήπως βρει κάτι άλλο από κάποια άλλη πιθανό νομοθεσία. Έτσι, γιατί τα νομικά είναι πραγματικά ένας δεδαλώδης κόσμος θα έλεγα. Έτσι, ας μου επιτραπεί η εκφράση αυτή έχοντας εδώ απέναντι πολλούς νομικούς. Μήπως προκύψει κάτι το διαφορετικό. Αυτά όσον αφορά τα εγκατελημένα. Και όσον αφορά αυτά τα χρέη στα οποία αναφέρθηκε ο κύριος Ποτόλιας, εγώ πραγματικά έχω να πω το εξής. Επειδή είχε συμπέσει η περίοδος που είχαμε συζητήσει σχετικά με αυτό το θέμα, είχε συμπέσει με ένα έγγραφο το οποίο μας είχε έρθει από τον Δήμο Πατρέων, για τον οποίο γίνεται τόσο πολύ μεγάλος λόγος, που μακάρι ο Δήμος Πατρέων να τα κάνει όλα αυτά, θα σας απαντήσω με ένα ερώτημα κύριε Ποτόλια. Θέλω να μου πείτε λίγο σας παρακαλώ, τι απέγινε η τύχη της απόφασης του Δήμου Πατρέων, που πήρε μόνο στο απόφαση να διαγράψει τα χρέη των δημοτών του. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Πρόεδρε, μισό λεπτό. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε. Πήραμε μια αμόφωνη απόφαση να στείλουμε αυτό το χαρτί στη κυβέρνηση. Αυτό ρωτάω. Τα άλλα όλα είναι λόγια να... Λοιπόν, ο δικός μας στην Πάτρα προσπαθεί να οργανώσει τους πατρινούς ενάντια σε αυτή την ανάλογη κυβέρνηση που ισοποιηθώνει τα πάντα. Κάντε το κι εσείς που υποτίθετε είστε αντιπολίτευση για... Όχι, μήπως είχαμε κάποιο δεδικασμένο λόγο. Κι δεν βγάζετε. Όχι, δεν θέλει να πει αυτό. Θέλει να πει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ο άνθρωπος όμως αγωνίζεται. Αγωνιστείτε κι εσείς και ας πείτε ότι δεν γίνεται ρε παιδιά, που έχουμε να κάνουμε με ξεροκέφαλους. Εγώ αγωνίζομαι πάντως, να ξέρεις. Κυρία Ιωσήφιδου, κατά σειρά όλοι θα πάρετε τον λόγο. Πολύ σύντομα για το σεα που ρωτήσατε κύριε Ποτόλια. Έχει γίνει αναγκαστική απαλλουτρίωση πραγματικά σε έκταση της δημοφέλειας και κάπου. Η αναγκαστική απαλλουτρίωση ήταν προετών. Απλά την άνοιξη βγήκε η απόφαση περιοριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης. Και τώρα μάλιστα το Σεπτέμβριο δικάζεται και το Δικαστήριο περί αναγνώρεσης δικαιούχων, προκειμένου να είμαστε και στο τελικό στάδιο για να εισπραχθεί φυσικά και οι εντύστοιχοι αποζημίες. Κυρία Δρακονάκη, παρακαλώ. Η επίσημη απάντηση στο μικρόφωνο που μπορώ να δώσω στον συνάδελφο του κ. Ποτόλια για το περίφημος τόπος στην οδός Ιουστινιανού, είναι όσο και αν σας φαίνεται τραβαγημένο, θα πρέπει το έτοιμο αυτό να περάσει από την Επιτροπή Γυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, να αποσταλεί στην Περιφέρεια και μετά να γίνει φεκ. Αν θέλουμε να είμαστε τυπικότατοι όπως το επιτάσσει η νομοθεσία. Την ανεπίσημη προσέγγιση θα σας την πω εκτός μικροφώνου αργότερα. Για την τοποθέτηση ό,τι αφορά τα φανάρια στον κόμβο του Οκεανής, το έχουμε ξανααναφέρει, είναι έτσι μελετημένα, υπενθυμίζω ότι αυτοί οι οποίοι έρχονται απέναντε από το Οκεανής κινούνται με την κατεύθυνση προς το Οκεανής με παλώμενο σηματοδότη, δηλαδή με δική τους ευθύνη περνάνε συναντώντας τη διάβαση των πεζών τους πεζούς και είναι τέτοιος ο χρόνος υπολογισμένος έτσι ώστε να μαζεύεται ένας μικρός αριθμός ατόμων πάνω στην πολύ μικρή νησίδα που υπάρχει από την πλευρά του ανάμεσα στο Οκεανής και στο πεζοδρόμιο της Νομαρχίας. Επίσης όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μπορεί να μην έχει την μορφή του κόμβου όπως τον έχουμε συνηθίσει η περιοχή της Τενέδου, κάτω δηλαδή από την εκκλησία της Αιγίας Ιρήνης, αλλά αποτελεί μια μεγάλη διασταύρωση έχοντας μια πολύ μεγάλη εκκλήση της οδού, επί της οδό πρωτόπαπα, οπότε η χρόνη είναι υπολογισμένη στο ακέραιο για να μπορέσει να έχουμε μια ευρυθμή πορεία των οχημάτων. Λοιπόν, όσον αφορά τις 25 εργαζόμενες που προσέφηγαν για το δώρο Πάσχα, Χριστουγένου κτλ, όντως μας εκδικάστηκε και μας ήρθε η απόφαση, η οποία όριζε ότι πρέπει να πληρωθεί ως το οριστικό δικαστήριο το 50% των χρημάτων. Αυτά, ήδη στις 27 του μηνός, έχουν εμπίστους λογαριασμούς των εργαζομένων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνει δΙΑΚ, μόλυνση στις ακτές τις οποίες κάνουμε εμείς μετρήσεις δεν υπάρχει. Αυτή η θολούρα που υπάρχει είναι φυσικό φαινόμενο. Φυσικά, για τις υπόλοιπες ακτές, οι οποίες είναι αρμόδια η περιφέρεια να ελέγχει για το αν υπάρχει μόλυνση ή όχι, μετά από ερώτηση της δΙΑΚ από καθαρά ενδιαφέρον λόγω της ανησυχίας των δημοτών, ενημερωθήκαμε ότι και εκεί πέρα δεν υπάρχει μόλυνση, δεν μείναμε εκεί και από εκεί πέρα έχουμε πάρει δείγματα για να είμαστε σίγουροι ότι οι κολυμπητικές μας ακτές είναι κατάλληλες για τους δημότους μας. Λοιπόν, τελειώσατε. Ο κύριος παπάς ο Λονίδας... Κλείστε λίγο, Λεωνίδα. Ο κύριος παπάς ο Λεωνίδας, έλα Λεωνίδα. Κύριε Πρόεδρε, ξεκινώ με τα λασπόλουτρα. Παρακαλώ. Θέλω να ρωτήσω αν στα λασπόλουτρα υπάρχει εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της δίκησης, ο οποίος τα λειτουργεί, ή αν υπάρχει κάποιος εξωτερικός συνεργάτης και μετικαθεστός εργασίας. Πληροφορήθηκα, και εδώ είναι η ουσία, ότι φέτος δεν έγινε σύμβαση με τον ΟΓΑ. Δεν υπευλήθη εμπρόθεσμα έτηση για να μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, πληρώνοντας συμμετοχή 8 ευρώ, να έχουν διανοικτέρευση και 3 γεύματα. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μεγάλη μείωση από αυτή την κατηγορία των ανθρώπων. Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια τα λασπόλουτρα συμβάλλονταν με το Υπουργείο και δινόταν η δυνατότητα και σε μέρη των ΚΑΠΙ να πηγαίνουν δωρεάν με μια χρηματοδότηση. Φέτος έχω πληροφόρηση από τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες της περιοχής, ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο. Για ποιο λόγο μας περισσεύουν χρήματα ή έχουμε τέτοια πληρότητα που δεν περισσεύει για να κυνηγήσουμε αυτές τις ενέργειες. Εμένα μου δώθηκε η εικόνα ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών και ήταν μια ευκαιρία χρηματοδοτούμενη που τη χάσαμε για τους παιδικούς. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν προϋπολογίστηκε ότι με την προσχολική αγωγή και τα παιδιά των 4 ετών που πηγαίνουν στο δημόσιο, τι οικονομική βλάβη και τι ζημία έχει υποστεί το νομικό πρόσωπο. Είναι γνωστό ότι τα voucher δίνουν πέθυμα με 2-2,5 χιλιάδες ευρώ το έτος αναανήπιο. Οι κονείς δίνουν 50-60-70 ευρώ το μήνα αν πουμωλο το χρόνο, 12 μήνες 600-700 ευρώ. Περίπου 2.000 ευρώ είναι ζημία για το δήμο αναπαιδί που δεν μπαίνει στο ΕΣΠΑ και πληρώνει συμμετοχή αναλόγως των εισοδημάτων του στο δήμο. Έχετε προϋπολογίσει τι οικονομική ζημία έχουμε υποστεί από την παράλειψη της κυρίας Δημάρχου σε εκείνη την τριμελή Επιτροπή, από το πολιτικό της ολίσθημα να συνενέσει και να είμαστε ένας από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα που εφαρμόζεται αυτή η πολιτική. Εγώ θεωρώ ότι σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες. Ακόμη και αν καλυφθούν εξ ολοκλήρου οι θέσεις από παιδιά, όπως λέτε, από το δήμο και όχι από το ΕΣΠΑ, η οικονομική ζημία είναι τεράστια. Καλά κάνετε και κρατάτε το προσωπικό, αλλά αντιλαμβάνουμε ότι τα έξοδα πάνω κάτω είναι στο ίδιο επίπεδο. Τα έσοδα όμως μειώνονται και για να καλευθούν προφανώς θα χρειαστεί μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το Δήμο Καβάλλας. Επίσης ήθελα να ρωτήσω, έχετε σκεφτεί αν προβλέπετε και αν μπορούμε πιθανώς να αγοράσουμε κάποιο όχημα για τη μεταφορά παιδιών σπαιδικούς σταθμούς. Εγώ αντιλαμβάνω ότι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί κάνουν πολύ καλή δουλειά και χαίρομαι που υπάρχουν και λειτουργούν, αλλά διαπιστώνω ότι πολλοί δημότες μας προτιμούν και γι' αυτόν τον λόγο ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, γιατί εκ των πραγμάτων κάποιοι δεν βολεύονται από τη χωροταξία των υπαρχουσών υποδομών. Έχετε σκεφτεί κι αν επιτρέπεται αυτή η δυνατότητα, εγώ εκτιμώ ότι θα την αποσβέσουμε άμεσα. Ελεγχόμενη σταθμήυση, κυρία Δημαρχή, έχει νομοθετηθεί εδώ και καιρό, δεν εφαρμόζεται. Σήμερα τοποθετήθηκαν έγγραφες ενημερώς τους οδηγούς του Κέντρου για τη διαγράμμιση. Τι θα γίνει με τους μονήμους κατοίκους του Κέντρου, θα εφαρμοστεί αυτό που εφαρμοζόταν, θα κλειθούν να προσκομίσουν δικαιολογικά, ώστε έναντι χαμηλής αμοιβής να παραλάβουν κάρτα μονήμων κατοίκων. Θα μπορούν οι υπόλοιποι κάτοικοι και οι επισκέπτες να προμηθεύονται από περίπτρα ή από κάποια άλλα σημεία κάρτες για την ελεγχόμενη στάθμιευση. Πρόσφατα πέθαν ένας νέος συμπολίτης μας και πληροφορήθηκα ότι είναι χαλασμένο το ψυγείο στα νεκροταφεία του Δήμου Καβάλλας και βρέθηκαν διάφορες κατσαπλιάδικες λύσεις για να μην εκτεθούμε. Είναι ντροπή για μια ζημία που από ότι πληροφορούμε δεν κοστίζει πάνω από 2-3.000 ευρώ, να δημιουργείται αυτό το ζήτημα και νεκροί ανευσταθεί να περιφέρονται μεταξύ νοσοκομείου και νεκροτομείου επειδή είναι χαλασμένο το ψυγείο στα νεκροταφεία. Αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Και τελευταίο θέλω να ρωτήσω για τον τουρισμό. Η κυρία Ιωσεφίδου έχει δηλώσει ότι έχουν αυξηθεί οι δείκτες. Εγώ λοιπόν τώρα που μπαίνουμε προς το τέλος του καλοκαιριού ρωτώ. Είστε ικανοποιημένοι και εσείς κυρία Δήμαρχη και εσείς κυρία Ιωσεφίδου από αυτά που εισπράτεται από τους επαγγελματίες της πόλης μας για τη φετηνή τουριστική κίνηση. Εγώ η εικόνα που εισπράτω που ζω και κινούμαι στην πιάτσα είναι πολύ απογοητευτική. Αυτά είναι. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε. Δυό-τρες κουβέντες θα πω εγώ στον κύριο Παπάτα, υπόλοιπο υπάρχουν οι αρμόδοι αντιδήμαρχοι και πρόεδρε να τα απαντήσουν. Θα ξεκινήσω από το αυτοκίνητο των παιδικών σταθμών. Από πάντα ήταν ένα θέμα για τους παιδικούς σταθμούς και από τη δική μου την εποχή. Ποτέ δεν θα ήταν τόσο δύσκολο για τους παιδικούς σταθμούς να το εφαρμόσουν και είμαι σίγουρη πως κι εσείς όταν ήσασταν πρόεδρος μπήκατε στον πειρασμό να το κάνετε αλλά πολύ σωστά αποφασίσατε κι εσείς να αφήσετε ένα αβαντάζ στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς γιατί κι αυτοί πρέπει να επιβιώσουν και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ζήσει παράλληλα με τον δημόσιο τομέα κύριε Παπά και πολύ καλά κάνατε και δεν πήρατε όπως και πολύ καλά κάναμε και δεν πήραμε εμείς λεωφορείο για να μαζεύουμε τα παιδάκια ας πλεονεκτούν και κάπου οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το ψυγείο δεν ξέρω τις λεπτομέρειες αλλά θα σας πω εγώ πέρσι όταν χάλασε το ψυγείο του νοσοκομείου πως εξυπηρετήσαμε εμείς το νοσοκομείο. Αυτά τα πράγματα με καλή συνενόηση στην Ελλάδα της κρίσης πρέπει να μπορείς να συνενοείσαι γιατί δεν έχεις τα ατελείωτα ανταλλακτικά και δεν συμμαζεύεται. Για τις λεπτομέρειες θα σας πω ο κ. Τσουρουκίδης. Τώρα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό έχω να πω κάτι είμαι σίγουρη ότι η κυρία Ιωσιφίδου τα ξέρει καλύτερα από όλους. Άλλο πράγμα έρχονται τουρίστες και άλλο πράγμα ξοδεύουν οι τουρίστες. Όταν μπερδεύουμε αυτά που κερδίζει η αγορά από την έλευση των τουριστών με τον αριθμό των τουριστών είναι το μεγάλο θέμα με το οποίο ασχολείται συνέχεια η Θάσος που προσπαθεί συνέχεια να ανεβάσει πρώτον το οικονομικό επίπεδο των τουριστών της και δεύτερον να βγάλει τους τουρίστες μέσα από τα all included πεντάστερα ξενοδοχεία για να φάνε έξω, να κυκλοφορήσουν έξω, να ξοδέψουν έξω. Ο τουρισμός στην Καβάλα δεν είναι του still all included και μεγάλα ξενοδοχεία πεντάστερα, είναι τουρίστες οι οποίοι κυκλοφορούν. Θα σας υπενθυμίσω, εκτός από τις βροχές, θα σας υπενθυμίσω αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία, οι οποίοι δεν κρατούσαν βέβαια μόνο μια Κυριακή, υπήρχε προεκλογική εκστρατεία και όλα τα σχετικά. Δεν θα πω τίποτα για την Τουρκία, για την πτώση της τουρκικής λίρας, που είναι για μας μεγάλη ζημιά, γιατί οι μεγαλύτεροι και καλύτεροι πελάτες της αγοράς ήταν οι Τούρκοι, κακά τα ψέματα, και εφόσον οι Τούρκοι πλήτονται οικονομικά, είναι γεγονός ότι και η δική μας η αγορά θα πλήτεται, μπορεί να έρχονται, αλλά δεν μπορούν να ξοδεύουν όσα ξοδεύαν. Λοιπόν, εγώ δεν θα μπλεκα στη θέση σας τον αριθμό των τουριστών που τα στοιχεία δείχνουν μικρή έστω άνοδο, αλλά υπάρχει ανωδική τάση, δεν έχουμε φτάσει ακόμα το πλατό και σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ τα RBRB και δεύτερον, αυτά που ξοδεύουν στην αγορά, αυτοί που μένουν απ' ό,τι φαίνεται στα RBRB, είναι λιγότερα απ' ό,τι τα μεγάλα ξενοδοχεία. Όμως, θα σας πω κάτι, αυτοί που διαμένουν στις γειτονιές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ενοικιαζόμενα διαμερισματάκια, βοηθούν πολύ στο να κινηθεί η τοπική αγορά στις γειτονιές. Οι άνθρωποι αυτοί μαγειρεύουν, κινείται το μπακαλάκι, κινούνται όλα τα σουβλατζίδικα της περιοχής, δηλαδή ένας άλλος τομέας της οικονομίας που δεν έχει να κάνει ούτε με τα είδη ένδυσης και υπόδυσης, ούτε με τα κεντρικά εστιατόρια. Κάθε τομέας έχει ανάλογα ή κέρδη ή ζημίας ανάλογα με το οικονομικό επίπεδο των τουριστών που έρχεται. Και τα υπόλοιπα σας ενημερώνουν οι λοιποί. Ποιοι θα ενημερώσουν τώρα? Με τη σειρά μας παίρνει ο κύριος Τσουρουκίδης, τι έχει στο ψυγείο. Κύριε Τσουρουκίδης, κύριε Ιουσεφίδο, κύριε Δρακονάκη, κύριε Αφραντισκάκη, ο κύριος Μποάνιος, ο κύριος Αθηλίδης, Μαυρίδης και αύριο το πρωί, καλημέρα σας. Ναι, κύριε Τσουρουκίδη, παρακαλώ. Δεν παρουσιάστηκε, απλώς μια μέρα που ήτανε γεμάτο το ψυγείο κάτω, πήραμε τηλέφωνο στο νοσοκομείο, αν μας παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, να ανεβάσουμε, αν παρουσιαστικά πρόβλημα μέσα στο βράδυ, να πάμε εκεί στο νοσοκομείο. Δεν είχαμε κάποιον σοβαρό κέντρο. Αν εννοεί αυτό που περιφέρεται για τον συμπολίτη μας, αν αυτό εννοεί το κύριε Παπά, δεν είχαμε εμείς καμιά αυτή. Εμείς κανονικά και την ταφή την κάναμε και όλα έγιναν πάρα πολύ καλά. Δεν είχαμε κάποιον σοβαρό κέντρο. Κύριε Ιωσήφιδο, παρακαλώ. Λοιπόν, μια και έθιξε το θέμα τουρισμός η δήμαρχος, θα ξεκινήσω πρώτα από αυτό. Κύριε Παπά, φυσικά, όχι είμαστε απλά ικανοποιημένοι, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Να σας πω ότι και σύμφωνα και είμαι σίγουρη ότι θα διαβάσετε τα στοιχεία, αλλά θα τα ξαναπώ και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην τριετή από 14-17 υπάρχει αύξηση 21% στον αριθμό των τουριστών. Την ίδια χρονική περίοδο, και μάλιστα αυτά είναι στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, δεν είναι στοιχεία της δημοφέλεια, της δημοφέλεια, την ίδια χρονική περίοδο η περιφέρεια παρουσιάζει αύξηση 17% και στα ελληνικά δεδομένα είναι 18%. Εμείς 21%. Αυτό κάτι σημαίνει. Βέβαια, θα υπολογίσετε, θα συνυπολογίσετε στην αύξηση της περιφέρειας τα ποσοστά της καβάλας, που σημαίνει ότι το ποσοστό της καβάλας η αύξηση συμβάλλει κατά πολύ η περιφέρεια να έχει την αύξηση του 17%. Θα σας πω επιπλέον ένα επιπλέον στοιχείο, το οποίο μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής ο κύριος Μαρουλάς το είπε και ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοφέλεια και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο είπε αυτό πρέπει να βγει με τα στοιχεία που κρατάει η Δημοφέλεια. Από το 1980, το 2017 ιστορικά ήταν η καλύτερη χρονιά για την καβάλα στο σύνολο αλλοδοπών τουριστών και μάλιστα με διαφορά. Συγγνώμη, το 2018 κύριε Παπαδόπουλε δεν έχει τελειώσει. Ήδη για το 2018 στο 21% αύξηση που έχουμε αυτή την τριετία, ήδη ξενοδόχοι δημοσιωποίησαν αποτελέσματα συν 4% αύξηση. Αυτό κάτι σημαίνει. Επιπλέον, επειδή ανέφερε η Δήμαρχος για τους Τούρκους τουρίστες, ευτυχώς δεν μείναμε μόνο στους Τούρκους τουρίστες. Γιατί θα μου επιτρέψετε να πω ότι τώρα θα κλαίγαμε με μαύρο δάκρυ με την υποτίμηση της τουρκικής λύρας. Πολύ καλά κάναμε και δήξαμε εξωστρέφεια γιατί έτσι ήρθανε και οι 82 εθνικότες. Πότε άλλο ότι η καβάλα είχε 82 εθνικότες τουριστών επισκεπτών. Στις 82 εθνικότες είναι και Ινδία, κύριε Παπαδόπουλε. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ότι αν είχαμε μείνει μόνο το να περιφερόμαστε γύρω γύρω, δηλαδή Τουρκία, Βουλγαρία, άντε και Ρουμανία, αυτή τη στιγμή θα τρέχαμε με χίλια για να καλύψουμε τον κενό. Γιατί κακά τα ψέματα, δεν ξέρω άμα διαβάσατε, αποτελέσματα Δήμου Αλεξανδρούπολης. Πτώση με τους Τούρκους τουρίστες και πτώση και στους Τζίρους. Αποτελέσματα του Δήμου Θεσσαλονίκες δημοσιοποιήθηκαν και εκεί. Πτώσης τους Τούρκους τουρίστες. Τι να κάνουμε δηλαδή? Υποτίμηση, όχι απλά υποτίμηση, κατρακίλα της τουρκικής λύρας, γιατί υπάρχει διαφορά. Και όχι μόνο, και ξέρετε πάρα πολύ καλά με την κατρακίλα της τουρκικής λύρας, πέρα από ότι δυσκολεύονται οι ίδιοι οι Τούρκοι να κάνουν τα ταξίδια τους, τραβάν αντίστοιχα και τουρίστες από τις γύρω περιοχές. Επιπλέον, επειδή ρωτήσατε και για οικονομικά στοιχεία. Προχθές διάβαζα και κάντε στα αδελτία τι που είναι δημοσιευμένα. Πρόεδρος του Καφεζοδοπολό. Για τωρινά δεδομένα, προχθές το διάβαζα το δημοσιεύμα, έλεγε για την αυξημένη τουριστική κίνηση και για την κίνηση τα μαγαζιά τους, που είναι καλύτερη από την περίσσινη χρονιά. Σε άλλες καφετέρες. Αντίστοιχα. Εστιάτορες. Ούτε που το ξέρω τον άνθρωπο κύριε Παπαδόπουλε, το διάβαζα το δελτίο τι που... Ναι παρακαλώ, μη δίνετε στον... Αν είναι να ειρωνεύετε γιατί δεν του αρέσει που υπάρχει αύξηση του κυρίου Παπαδόπουλο, τι να πω τώρα. Έτσι. Γιατί τα στοιχεία δεν είναι μόνο της δημοφέλεια. Ποιοι δεν λένε αύξηση. Η Ελληνική Στατιστική Πηρεσία δεν λέει αύξηση. Τα στοιχεία της δημοφέλεια πηγαίνεται στον κύριο Μαρουλά που τα έλεγε σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ιστορικά η καλύτερη χρονιά από το 1980 ο Δήμος Καβάλας. Το μας τρελάνετε τώρα. Δεν μπορώ κυρία Δήμαρχε. Σας παρακαλώ δηλαδή. Λοιπόν. Εστιάτορες. Για πηγαίνετε να δείτε. Οι εστιάτορες. Ρωτήθηκα εγώ όπου πηγαίνω. Από πολλές εθνικότητες επισκέπτες τουριστών. Και Έλληνες και ξένοι. Λοιπόν. Πύλο Θεραπευτήριο. Εμένα με ερώτησε στην αρχή ο κύριος Παπαδόπουλος τι σημαίνει δεν υπάρχει. Αν δεν το καταλαβαίνετε όλοι εσείς από εδώ, αφήστε να μιλάω εγώ. Και δίνετε σημασία στον κύριο Παπαδόπουλο. Αλλά εγώ θα εκτίθεμαι. Λοιπόν. Σας παρακαλώ λοιπόν. Το σοβαρά μάλλον άλλος πρέπει να το πείτε. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Διάλογο κάνουμε. Σας παρακαλώ κύριε Παπαδόπουλο. Σας παρακαλώ πολύ. Δεν απευθύνουμε σε σας. Κυρία Ιωσιφίδου παρακαλώ. Λοιπόν. Συνεχίζω. Κυρία Ιωσιφίδου. Αμή τι άλλο δεν θα πρέπει να ειρωνεύονται εδώ πέρα κάποιοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι. Προτεραιότητα βάζουμε το συμφέρον του δήμου και μόνο. Λοιπόν. Και με την άψη του ρισμού, αμή τι άλλο, υπάρχει συμφέρον του δήμου. Διότι θα φτάσουμε και στο τέλος της χρονιάς, όταν θα δούμε και ποια... Όταν λέμε συμφέρον του δήμου, σύν τα έσοδα που εισπράται ο δήμος από όλα τα καταστήματα, υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ. Παρακαλώ κλείστε κύριε Ιωσιφίδου. Λοιπόν, Πιλοθαραπευτήριο. Καταρχήν, υπάρχει αύξηση. Δεν έχω το Αυγούστο αυτή τη στιγμή, γιατί προχθές έκλεισε ο Αύγουστος. Δεν προλάβαμε να πάρουμε τα στοιχεία. Το Ιούνιο-Ιούλιο, το αντίστοιχο δίμηνο με το αντίστοιχο δίμηνο του 2017, υπάρχει αύξηση 7,9%. Υπάρχει αύξηση 7,9% στα εισιτήρια. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ περισσότερες διανοικτερεύσεις στα γνωστά τροχοσπιτά. Επιπλέον, υπάρχει αύξηση και στα έσοδα. Γιατί η έσοδα το Πιλοθραπευτήριο έχει από τα εισιτήρια, από το κατάστημα που υπάρχει εκεί από το εστιατόριο, το αναψυκτήριο κτλ. Επίτα, εμείς κάναμε όλες, δεν χάσαμε καμία προθεσμία. Δεν ξέρω ποιος σας είπε κάτι. Όχι, χάνετε λάθος. Υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις και στον ΟΓΑ. Και γι' αυτό που λέτε για τα ΚΑΠΙ, θα με συγχωρέσετε πάρα πολύ, από πέρσι καταργήθηκε ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο. Δεν έχει καμία σχέση με τη δημοφέλεια. Παρακαλώ, συντομεύετε να τελειώνομαι. Δεν καταλάβατε τι σας έχω πει. Αν έχει καταργηθεί από το Υπουργείο κάποια διάταξη, δεν έχει σχέση με τη δημοφέλεια. Μης πάντα δείχνουμε ενδιαφέρον και νομίζω ότι φαίνεται αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Και όταν υπάρχει η αύξηση που σας αναφέρο, σημαίνει ότι το ενδιαφέρον υπάρχει με τον καλύτερο τρόπο. Παρακαλώ. Έχει κατατηθεί έντιση, μπορείτε να έρθετε να τη δείτε και στη δημοφέλεια. Λοιπόν, η κυρία Δραγωνάκη θέλει τώρα. Κυρία Φρέντισκάγκη. Λοιπόν, κατ' αρχήν θα ξεκινήσω με το ότι δεν ήταν εσφάλμα της δεινάρχου και καϊκός χειρισμός και αυτό το πράγμα σας παρακαλώ να το πάρε τώρα. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ήταν καθόλου καθένα γιαниστική και σάκηυτος μήκος. Ήταν μία χειρισμός αδιεκτικός και αυτό το πράγμα σας παρακαλώ να το πάρετε πίσω. Διότι εσείς δεν είσαστε στις συζητήσεις μπροστά, το τι λέχτηκε και το τι έγινε στην συγκέντρωση εκείνη και έτυχε να είμαι και εγώ εκείνη τη συγκέντρωση. Τους κακούς χειρισμούς του προεισταμένου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα τους ρίχνουμε στη δήμαρχο. Και αυτό αποδείχτηκε και αποδεικνύεται καθημερινώς. Την καρετά ανιπιαγωγία με 25 αρια τμήματα και στενάζουν όλοι οι γονείς. Δεν φταίει, η δήμαρχος, το επαναλαμβάνω γι' αυτό. Το ότι εμείς φέτος έχουμε λιγότερα vouchers δεν σημαίνει, αν ακούσατε κύριε Παπά, ότι φταίει το νομικό μας πρόσωπο. Εάν ακούσατε τι είπε ο υπουργός, είπε ότι 35.000 παιδιά φέτος θα μείνουν εκτός ΕΣΠΑ. Το μικρότερο λοιπόν κόστος που έχουμε φέτος είναι στον Δήμο Καβάλας, διότι αν ακούσατε είπα ότι 125 παιδάκια αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μέσα, τα οποία και αυτά θα τα απορροφήσουμε. Ναι, το κόστος σχεδόν το έχουμε υπολογίζει, θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε ακριβώς εάν θα βγει δεύτερη φάση, γιατί υπάρχει και η δεύτερη φάση, αλλά λυπάμαι που θα πω και αυτή την έκφραση, ότι ίσως θα είναι μικρότερο το κόστος από το κόστος των 613.000 ευρώ, που αυτή τη στιγμή είναι πάνω από το κεφάλι του νομικού προσώπου και πρέπει κάποια στιγμή να χρειαστεί να τα πληρώσουμε. Από εκεί και πέρα λοιπόν, εμείς θα βάλει ο Δήμος για ακόμη μια χρονιά, όπως βάζει τα τελευταία χρόνια το χέρι του στην τσέπη, να βοηθήσει τον νομικό πρόσωπο, που επί των ημερών σας, η βοήθεια ήταν 600.000 και επί των ημερών μας έχει φτάσει και το 1,1 200 εκατομμύρια. Πέρσι πήραμε 700.000 ευρώ. Εκεί θα κυμανθούμε και φέτος. Κύριε Παπά... Και εμείς τέρναμε, κύριε Παπά, και σας λέω ότι δεν φταίμε εμείς. Δεν φταίμε εμείς. Συγκρίνονται, συγκρίνονται, καθόλου ανόμια. Κύριε Παπά, δεν έχετε το λόγο, αν θέλετε κάτι μετά... Όχι, κύριε Παπά! Δεν έχετε το λόγο! Κύριε Παπά, δεν έχετε το λόγο! Κύριε Παπά, δεν έχετε το λόγο! Δεν έχετε το λόγο! Δεν έχετε το λόγο, κύριε Παπά! Ελληνικά μιλάμε, σας παρακαλώ πολύ! Είστε και νομικός, κύριε Παπά! Δεν έχετε το λόγο! Δεν έχετε το λόγο! Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν έχετε το λόγο! Εγώ αυτά ήθελα να πω και από εκεί και πέρα όλο είναι εκ του περισσού, γιατί όσα δεν φτάνει η αλεπούτα, κάνει κρεμαστάρια. Αυτά ήθελα να πω και τελειώνω, ευχαριστώ. Κύριε Παπά! Η κυρία είχε πει ότι κατά αυτής της απόφασης θα κάνουμε νομικές ενέργειες και πολιτικές. Ποιες έγιναν και τι αποτέλεσμα είχαν. Δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα. Κυρία Φαναντισκάκης, θέλετε να απαντήσετε. Ωραία. Λοιπόν, έχει μείνει κάτι που δεν έχει απαντηθεί από την προηγούμενη. Έχει νομίζω ζητήσει το λόγο, κύριε... Ποιος είναι? Κύριε Κελαδάκη, ναι. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε. Θα θέλα λίγο να ξαναγυρίσω στο θέμα, που μέσω από κάποιες απαντήσεις σας άκουσα κάποια πράγματα. Είχα σημειώσει να ρωτήσω δύο πράγματα για το θέμα του ΤΑΠ. Δεν θα μπω στην ίδια διάσταση που μπήκατε πιο μπροστά, είτε εσείς στις δικές σας απαντήσεις, είτε οι προηγούμενοι συνάδελφοι ρωτήσανε. Θέλω να ρωτήσω κάτι πιο συγκεκριμένο. Όσον αφορά τις άδειες που έχει δώσει ο Δήμος στην Κοινοπραξία, άδειες που ρωτήσατε και επιβεβαίωσα, ότι δώσατε προς την Συντονιστική Επιτροπή, σημειώντας ότι αυτό το κίνημα, να το πω εγώ, ενάντια στην αλλαγή όδευσης του ΑΓΟΥ ΤΑΠ, μπορεί να ξεκίνησε από τους αγρότες, αλλά δεν αφορά μόνο τους αγρότες πλέον. Θα σας το μεταφέρει άλλωστε αυτό και η κυρία Μπαλτσίδου, που είναι εκεί και βλέπει πάρα πολύ κόσμο που δεν είναι μόνο οι αγρότες. Είχαμε την πληροφόρηση από εσάς σχετικά με δύο άδειες που δόθηκαν το 2016 προς την Κοινοπραξία, όσον αφορά τις οδούς, για άδεια διέλυψη από οδούς, και μία άλλη άδεια την ίδια ημερομηνία από ιδατορεύματα, την οποία μας δώσατε με κάποια συγκεκριμένα σημεία, που ισχύει και την έχει στα χέρια της η υπηρεσία. Πρώτο ερώτημα, μαζί με αυτές τις δύο άδειες μας είχατε πει ότι ζητήσαν ξανά η Κοινοπραξία 10 Δεκάτου του 2017, μια ακόμη φορά άδεια, και τότε θυμάμαι και διουρθώσε το Μικριαδημό, είχατε πει, αλλά αυτή δεν την είχατε υπογράψει. Από τον Ιούνιο. Ναι, 10 Δεκάτου ήταν το έγγραφο που μαζόσατε. Και από τον Δημοτικού Συμβουλίου Νοέμβριο του 2017, και εγώ από τον Ιούνιο σταμάτησα να υπογραφώ. Αυτή, 10 Δεκάτου του 2017, δεν έχει υπογραφεί αυτή η άδεια. Έχει υπογραφεί και αυτή η άδεια. Γιατί? Στο χαρτί που μας δώσατε, κυρία Δήμαρχε, βλέπω ότι είναι ακριβές αντίγραφο. Όταν εγώ σε μια συζήτηση που είχα προχθές με τους αστυνομικούς εκπροσώπους, έλειπη, κυρία Μπαλτσίδου, σαν εκπρόσωπό σας, αν άκουσα να ήταν εκεί, να έπαινε κι αυτή μπροστά, για να δείξουμε ότι εμείς εδώ δεν είμαστε γιατί μας αρέσει να παρανομούμε. Αναγκαζόμαστε να αφήνουμε προς την κοινοπραξία το δικαίωμα να κρίνει αυτή πότε παρανομούμε και πότε όχι. Υπάρχει μια ασάφια σχετικά με το αν έχει άδειες και τι άδειες είναι αυτές στην κοινοπραξία. Δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν από εμάς εκεί, λέγοντάς μας ότι είμαστε αναρμόδιοι να την ελέξουμε, ενώ κάποιες φορές έκανε μια προσπάθεια την πρώτη φορά, πριν τρεις εβδομάδες, που ήταν παρουσία πολλών αρχηγών παρατάξων, να μας κουνάει αυτές τις άδειες στα μούτρα, λέγοντας ότι εγώ έχω άδειες από τον Δήμο. Ορίστε παρουσία της αστυνομίας και καλώντες εμείς στην αστυνομία να ελέξει αν έχει άδεια για μεταφορά βαραίων οχημάτων, είτε τροχοφόρων, είτε ερχόμενων εκεί με διάφορα αυτοκινούμενα άλλα μέσα, είτε για περιφράξεις περιουσίας αγροτών, που είτε έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους αλλά και αυτών που δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους. Μα από κορύφωμα σήμερα που σας ανέφερα και ο εκπρόσωπος συντονιστικής που κατατέθηκαν και μηνύσεις. Δημιουργώντας με αυτοίς τις ασάφιες όλες ένα καθεστώς, πραγματικά ένα μπέρδεμα που, επιτρέψτε μου να πω, εμείς κοινούμαστε στα όρια της παραγωγίας της λογότητας. Μια παρατήρηση κύριε Κελαϊδάκη, στην ερώτηση λίγο να περάσουμε. Είμαι λίγο υπομονητικός, θέλω να εξηγήσω σε όλους για να μην μπορεί κανείς να μου πει ότι δεν κατάλαβε τι ζητάω. Θα δείτε την ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε όσον αφορά με αυτήν τον μπέρδεμα και την ασάφια, θέλω να ρωτήσω από τη στιγμή που μου απαντήσατε ότι είναι υποκεγραμμένη αυτή της 10.10.2017 η δεύτερη άδεια που ζήτησε, η δεύτερη, πληροφορηθήκαμε ότι την προηγούμενη βδομάδα η τεχνική υπηρεσία και μιλώντας με την κυρία Δρακονάκη θα απέφυγνε ερώτημα προς την κοινοπραξία, γιατί αυτές οι άδειες όλες όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχουν ισχύει 30 ημέρες. Αν τότε που μας τις έδειχνε στις αρχές, στα μέσα Ιούνι, η κοινοπραξία ανέκανε ισχύει αυτών των αδειών, με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ίδιες οι άδειες, με έγραφε ενημέρωση προς τον Δήμο, με έγραφε ενημέρωση προς την αστυνομία, αν έγινε το ερώτημα από την τεχνική υπηρεσία προς την κοινοπραξία όπως στόχευε να κάνει η κυρία Δρακονάκη, αν πάρθηκε απόφαση, αν ισχύουν αυτές οι άδειες, αν έχουν λήξει αυτές οι άδειες και τι προτίθεται, αν προτίθεται ο Δήμος από εδώ και πέρα επίσημα να στείλει κάποιες υπηρεσίες δικές του, ώστε, δεν ξέρω, είναι μόνο η κυρία Δρακονάκη και άλλες υπηρεσίες, να ξεκαθαρίσουν το θέμα αδειών, ως προς τις εργασίες που γίνονται εκεί, γιατί πραγματικά η αστυνομία δηλώνει αναρμόδια, σε ανοιχτή ακρούαση είχατε κυρία Δρακονάκη, για να μην της μεταφέρω εγώ αυτά που άκουγα από την αστυνομία και άκουσε η ίδια ότι αρμόδιος είναι ο Δήμος για να ελεγχθούν οι άδειες εργασίας της κοινοπραξίας, οι άδειες εργοταξίων που στείλει σε διάφορα σημεία του κάπου η κοινοπραξία και αν υπήρχαν άδειες μεταφοράς βαρέων οχυμάτων. Θέλω να πω, ακούγοντας εσάς, κυρία Δήμαρχη, ότι η κυρία Μπαλσίδου, έρχεται ως εκπρόσωπό σας εκεί, είστε σε προσωπική συνομιλία μαζί της, είχα άλλη εντύπωση ή άλλη ενημέρωση ότι είναι προσωπική της επιλογή να είναι εκεί, νοιαζόμενη την περιοχή και τις αποφάσεις του Συγνημοτότης. Αν πραγματικά νιώθετε ότι η κυρία Μπαλσίδου είναι σαν εκπρόσωπος του Δήμου, οχυρώστε την και με τις επηρεσίες, ώστε να μπορέσει να παράγει το ελάχιστο έργο που απαιτείται, ώστε να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες της εκεί, να κινούνται στα όρια της νομιμότητας ή της παρανομίας. Σας ευχαριστώ. Αγαπητέ κύριε Κελαϊδάκη, πρώτον, αυτά που σας έδειξα είναι άδειες διέλευσης από αγροτικούς δρόμους και ιδατορέματα. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι συγκεκριμένα αυτό λέει. Άλληστα, σας έδωσα και ένα χάρτη που τον ζήτησα εγώ η ίδια από τον τοπογράφο του Δήμου, γιατί εμένα τα στοιχεία, οι συντεταγμένες, δεν μου λέγαν τίποτα, όπως υποθέτουν και κανέναν άλλο. Ζήτησα λοιπόν από τον τοπογράφο του Δήμου να κάνει ένα διάγραμμα και δεν το κράτησα για μένα, το έδωσα για εσάς. Δεν έχω καμία αρμοδιότητα ανωτά που μπαίνει στα χωράφια, καμία απολύτως. Τα υπόλοιπα θα σας τα πει για το θέμα του εργολάβου όταν θα μπει για να γίνουν εργασίες σε εκείνα τα σημεία που δεν έχουν δοθεί άδειες, θα σας τα πει η κυρία Δρακωνάκη. Και η άδεια για το βαρύ όχημα πληροφορήθηκα, δεν δίνεται από εμάς, δίνεται από την αντιπεριφέρεια και μάλιστα το συγκεκριμένο δόθηκε από την αντιπεριφέρεια δράμας γιατί από εκεί ξεκίνησε, από την πλευρά του δοξάτου. Αυτά είναι που ξέρω να σας πληροφορήσω, δεν σας έχω πει ψέματα σε τίποτε και ίσα ίσα προσπάθησα να βοηθήσω και με τους τοπογραφικούς χάρτες και με τις αδειοδοτήσεις που σας τις έδειξα μία προς μία. Τώρα, κύριε Δρακωνάκη, για τα υπόλοιπα. Τα δύο ερωτήματα τα οποία κατατέθηκαν στον Δήμο και χρειώθηκαν στη τεχνική υπηρεσία και στο κομμάτι που μου αναλογεί, απαντήθηκαν. Στάλθηκαν την Παρασκευή με την ελληλογραφία, οπότε νομίζω αν δεν τα παραλάβατε, τώρα σήμερα που μιλάμε, αύριο μεθαύλου θα τα έχετε παραλάβει. Ένα ερώτημα αφορούσε, κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε, μία μορφή καταγγελίας, η οποία απευθυνόταν στις δύο αυτές αδειοδοτήσεις, που έχετε και στο λεκτικό αλλά και αποτυπωμένες το τοπογραφικό. Να επισημάνω εδώ, όπως το κάναμε και τηλεφωνικά, ότι οι άδειες αυτές δεν έχουν 30 μέρες ισχύ, από την ημερομηνία που υποεγράφησα, αλλά έχουν 30 μέρες ισχύ από την έγγραφη ενημέρωση της υπηρεσίας, προς την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλλας, της κοινοπραξίας, συγγνώμη, και 30 μέρες συνάμα από την έγγραφη ενημέρωση της αστυνομίας από την κοινοπραξία, πριν την έναρξη των εργασιών. Όπως λοιπόν κάνουμε και σε τυχό ναυθαίρετη δόμιση, ακριβώς το ίδιο αντιμετωπίζουμε, είχαμε την καταγγελία αυτή, απευθυνθήκαμε και κάναμε ένα ερώτημα στην κοινοπραξία με κοινοποίηση ΣΑΣ, Γραφείο, Δημάρχο και Συνομική Διεύθυνση Καβάλλας, τους οποίους ρωτάμε αν έχουν προβεί σε ενέργειες των σημείων που έχουν αδειοδότηση από τον Δήμο, διότι εμείς μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχουμε εγγραφή ενημέρωση, και υπενθυμίζουμε βέβαια την απαραίτητη τους υποχρέωση να ακολουθήσουν αυτά τα οποία αναγράφονται ερητά και κατηγορηματικά στην αδειοδότηση. Αναμένουμε απάντηση από την κοινοπραξία για να μπορέσουμε να κάνουμε μία ταυτοποίηση, γνωρίζετε από τις αδειοδίσεις που έχετε πάντοτε τα σημεία οριοθετούνται με συνταγμένες έξα και όχι αριστερό πουρνάρι, δεξί κυπαρίσι. Ένα-ένα απάντηση είναι αυτή η οποία θα παραλάβετε ως κοινοποίηση, άλλη απάντηση η οποία απευθύνεται απευθείας στη συντονιστική έχει να κάνει με την έκδοση οικοδομικών εγγυητικών. Υπάρχει μία σάφια του νόμου που λέει ότι ο ετών πρέπει να καταθέσει ταυτόχρονα την εγγυητική επιστολή και ταυτόχρονα αργότερα λέει ότι ο δήμαρχος ή η τεχνική υπηρεσία είναι υποχρεωμένος να ορίσει το ύψος των εγγυητικών, ανάλογα με το είδος των εργασιών. Ευκρινίζεται και έχει διευκρινιστεί ότι από τη στιγμή που εγγράφως ενημερωθεί η υπηρεσία για την έναρξη των εργασιών και τι μορφή εργασίας θα είναι στα σημεία που έχει αδειοδότηση, θα οριστεί και το ύψος εγγυητικής που θα εκδόσει πριν την έναρξη την τυπική των εργασιών. Και επίσης βάσει του Καλλικράτη και με την νομοθεσία η οποία έχει στην ουσία κάνει νόμο την διέλευση αυτού του αγωγού, δεν κρίνεται απαραίτητο η έκδοση κάποιας απόφασης, ποιότητας, ζωής ή κατεπέκτασης δημοτικού συμβουλίου. Κρεμή μόνο να απαντηθεί ένα τελευταίο ερώτημα, το οποίο ήρθε με μορφή καταγγελίας μέσω αστυνομίας όμως, το οποίο αφορά την διέλευση βαρέων οχυμάτων, ατύπως να σας πω και προφορικά σε συνέχεια με αυτά που είπε η κυρία Δήμαρχος, ότι δεν είναι η περιοχή εκείνη αντίστοιχη, όπως έχουμε πάρει τις αντίστοιχες αδειοδοτήσεις, σήμασεις και αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου για την περιοχή του Χαλκερού, γιατί είναι διαφορετικό το δικό δίκτυο στην περιοχή. Επί των αγωγωτικών δρόμων δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση για τη διέλευση βαρέων οχυμάτων, αλλά θα μου αφήσετε λίγο χρόνο να μπορώ να σας απαντήσω με τεκμήρια νομικά και με αναφορά στο νόμο το οποίο γίνεται. Επικαλούμε, βέβαια, και την πληροφορία ότι η αδειοδότηση έχει βγει από την αντιπεριφέρειά δράμασσα από όπου έχουν εξεκινήσει. Ευχαριστούμε, κύριε Δρακωνάκη. Ο κύριος Μαυρίδης, αν δεν κάνω λάθος, έχει δείσει το λόγο. Μετά από τρεις ώρες και λεπτό έχουμε το λόγο. Έχουμε υπομονή όσο δεν φαντάζεστε. Αν διαιρέσετε τον χρόνο της πλειοψηφίας και τον ερωτήσετε της μοιοψηφίας θα καταλάβετε πού είναι η καθυστέρηση. Εσείς πού ανήκετε, κύριε Μαυρίδης? Όταν θα σας ρωτήσω να μου απαντήσετε. Πιάνω, βέβαια, άνετα. Πιάνω, λοιπόν, ανήκω στην πλειοψηφία και κανένας δεν μπορεί να μου κάνει τίποτα. Το ξέρετε αυτό, το τονίζω άλλωστε. Λοιπόν, πιάνω το τελευταίο που είπε η κυρία Δρακονάκη, θα σας απαντήσω και τα λοιπά. Πολύ ωραία. Έτσι πρέπει να λειτουργούμε όταν δεν είμαστε έτοιμοι σε ένα θέμα ή σε μια ερώτηση να απαντήσουμε. Στο προπροηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε έρθει μια ονομασία ο Δούαν, θυμίστε, του Τάκη Χατζηγρηγορίου. Και σας είχα πει είναι η γωνία του σπιτιού μου και ότι ο υπάλωδος αυτοί έχει όνομα. Έκανα το λάθος, είπα Νικολάου. Πού να θυμάμαι απ' το 85 τι γράφει το συμβόλιο. Υπάρχει και συμβόλιο. Θα σας πω. Συδεάνδελφοι, παρακαλώ μην μιλάτε, μην θορυβείτε. Το διασκεδάζουμε τώρα κύριε Προεδευκάκη, να χαλαρώσουμε κιόλας. Τότε, αντί να αποσιρθεί το θέμα, επιμείναμε. Η οδός λέγεται Παράσχου. Ανοίξτε το βιβλίο τα οδονήμια της κυρίας Μιχαλοπούλου, θα το βρείτε. Διαπρεπής και διεκριμένος. Αλλά τόσο της ΔΕΤΑΚ, αυτά και τα δύο, η οδός ενώνεται αυτή η Παράσχου με τη Φιλαδελφίας. Όσο και αν φαίνεται απλό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, είναι σοβαρότατο. Εγώ και ο οποιοσδήποτε όταν αλλάζουμε ένα δρόμο, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε όλη την επικράτεια, να πούμε να άλλαξε η οδός μου. Θα πρέπει να αλλάξουμε ΔΕΙ, ΟΤΕ, θα πρέπει να αλλάξουμε το κτηματολόγιο, την εφορία. Δεν είναι απλά θέματα αυτά. Αλλάζουμε για να κάνουν το χατήρι κάποιου. Λοιπόν, επαναλαμβάνω, είναι του Δήμου και τα δύο, το ένα από τη ΔΕΤΑΚ, την μετέπειτα δημοφέλη, ας το πούμε, και το άλλο είναι από τη Δημοτική Αγορά. Ας τα δει, κυρία αντιδήμαρχος, αλλά προσθεί η βιασύνη. Αυτό που είπε προηγουμένως, να το δω, αντί να τα αποσύλουμε. Όχι, μου λέει, εντάξει. Σας το λέγω, να κάνετε σχετική ενέργεια, να ανακληθεί η απόφαση και από και μετά, ό,τι θέλετε κάνετε. Κυρία δήμαρχε, έχετε τιμήσει πολλές φορές κόσμο εδώ μέσα και καλά κάνετε. Τα παιδιά, ιδία, όταν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ακούν από την κυρία δήμαρχο τα καλά λόγια της τιμής, της αναγνώρισης και από την πλευρά των επικεφαλείς της μοιροψηφίας, χαίρονται ή κανοποιούνται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται, είναι αυτό, δεν το λέω για σας, είναι η αντινομία όλων των Δημοτικών Συμβούλων. Άμα το πει κάποιος δημοτικός ή της μοιροψηφίας ειδικά, δεν. Σας είχα πει αν ενθυμίστε, ότι το γυμνάσιο, το λίκιο, το πρώην πολιτικό, το βάψανε μερικά παιδιά, τα λεφτά, τα χρήματα τα έδωσαν για τις μπογέσεις, μάλλον τις μπογέσεις τις έστειλε ο κύριος Πετρόπουλος. Καλέστε αυτά τα παιδιά που επί 10 μέρες παιδεύονταν εκεί πέρα. Πουδέν. Έγινε εδώ πέρα μία προσομοίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχε και ο γιος του κυρίου Καζανίδη. Αυτά τα παιδιά επί 2 χρόνια ασχοληθήκαν εδώ, μαζεύσαν και κόσμο και ένισησαν και ενισχύσανε τον τουρισμό που λέει η κυρία Ιωσήφιδου, 70% άτομα. Τίποτα. Δεν τα τιμήσαμε αυτά τα πέντε παιδάκια τα καβαλιωτάκια. Το τρίτο όμως είναι πιο δραματικό. Εγώ δεν ξέρω, τώρα το έμαθα και μου έπεσε στο Ζηγός. Είναι μια ομάδουλα νέων παιδιών, ηλικιές 17-21 ετών. Δημιουργήσαν μια ιθεωροντική ομάδα πυρόσβεσης. Έχουν και ένα όχημα λέει αγροτικό, στο οποίο έχουν και φαίνεται κάποια αυτά για να μπορούν να μεταφέρουν νερό και συμμετείχαν, είναι έτσι κύριε Τσάνναξη. Το βεβαιώνεται και σε πυρόσβεση. Παρεκάλεσαν λοιπόν στην κυρία Δήμαρχο τα ελαστικά του αυτοκίνητου να τα αλλάξουν. Η απάντησης δεν μπορώ, δεν έχω χρήματα. Και όμως η δημοφέρεια... Δεν έδωσα τέτοια απάντηση. Κυρία Δήμαρχη, εγώ σήμερα θα το πείτε και αύριο θα το μεταφέρω, όπως θα μου απαντήσετε. Το θέμα είναι όμως, εγώ τους είπα να σας τα βάλω εγώ ρε παιδιά, αν είναι εκεί το πρώμα. Θα ρίσκεται... Βρίσκουμε κυρία Δήμαρχη, όχι να τα ακούσετε. Βρίσκουμε μέσω δημοφέρειας να δίνουμε χρήματα παντού. Δόξα το Θεό και έχω και ένα παράπονο. Όλα όσα αφορούν τον πολιτισμό και αγκλησμό εδώ και καμία οικοσερία συνειδριάσης, είναι τελευταίο θέμα. Τόσο ασήμαντο είναι. Σαν αυτή τη μεταβήβαση που λέμε, πάμε στην Κομοτλή και γυρνάμε. Τελευταίο. Ποιοι με προκαλούνε. Τώρα όμως, κυρία Δήμαρχη. Στο συμβούλιο εκείνο του Δημοτικού, που έγινε στο Δημοτικό, που έγινε δύο συνειδριάσεις για τον ΤΑΠ, όπου τα πράγματα μπερδευτείκανε, άλλα περιμέναμε και άλλα έγιναν. Αυτά που μας υποσχεθήκατε ότι θα ακυρώσουμε τη σχετική αυτή η απόφαση και τη συμφωνία με εκείνη την, να μην πω την υπογραφή, στην ουσία που είναι πλαστογραφημένη ως κιόλας του κυρίου Υπουργού, δεν έγινε. Τα πράγματα οξυρθήκανε, απεχώρησαν τις συνειδριάσεις τους τα μέλη της ημεροψηφίας και ενώ είχα σκοπό να υποβάλλω ερώτηση για να μην οξυρθούνε, το ξέχασα. Το θέτω σήμερα λοιπόν. Έγινε μια σύσκεψη, παρουσία βουλευτών στο γραφείο σας, παρουσία των Εμπικεφαλείς των Παρατάξεων για το θέμα αυτό. Από το στόμα σας άκουσα ότι είχατε καλέσει και τον πρόεδρο του ΓΕΟΤΕ. Έτσι δεν είναι. Πλύνω όμως ο ΤΑΠ, όχι αυτός. Έτσι έγινε και τελικά συνειδριάσαμε χωρίς να είναι ο πρόεδρος του αρμοδίου του οργάνου εκείνου, που είναι το μόνο αρμόδιο που μπορούσε να μιλήσει στο για το θέμα αυτό. Και από εκεί που θέλει να περάσει ο αγός ή αν μπορεί να αλλάξει όδευση. Δεν το κάνατε και συνειδριάσατε κύριε Δήμαρχε. Είναι σαν να... Λίγο ησυχία συνάδελφη, σας παρακαλώ. Εγώ τι θα έκανα και πιστεύω το πιο λογικό. Δεν θέλετε τον ΓΕΟΤΕ. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση εδώ. Είναι σαν να λέμε στο ΊΚΑ, παραμένουμε ένας κύριε Δήμαρχε σε μια επιτροπή και ο άνθρωπος πάσει από φυματίωση. Στην επιτροπή που θα τον αξιολογήσει πρέπει να είναι πνευμόνολόγος, αλλά αντί για πνευμόνολόγο βάλανε έναν ορθοπεδικό. Ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής θα παρέμεινε στη θέση του εάν συνειδρίαζε. Αυτό περίπου απεκόμισα εγώ. Πώς δεν πατήσατε το πόδι για να πείτε χωρίς ΓΕΟΤΕ δεν γίνεται συζήτηση. Και τελειώνω κύριε Πρόεδρε, το τραβήξαμε λίγο αλλά σήμερα ήταν επανηγύρι, μη το συζητάμε. Το άλλο είναι με αυτό που διάβασες σε εφημερίδες και θέλω να μου το ξεκαθαρίσετε. Το ζυγολόγιο αυξήθηκε κατά 38% κατά δείλωσή σας στον ΧΙΤΑ λόγω αυξήσεως του τουρισμού. Η πόλη μας δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, των 70 χιλιάδων κατοίκων την περίοδο αυτή έχει 120 χιλιάδες κατοίκους. Αυτό είναι η αύξηση του 38%. Για δώστε μου μια απάντηση και σε αυτό, γιατί δεν το κατάλαβα. Έτσι λέει, εάν εννοείται όλον τον νομό να το δεχθώ. Αλλά όταν λέτε για την καβάλα, περνάει προς τα έξω μια άλλη γραμμή. Η καβάλα 48%. Τώρα αυτή η άνθρωπη στην ευχή τρώγανε και τα λοιπά να πούμε και αφήσανε τόσα πολλά εδώ. Λοιπόν, 40% σημαίνει 110 χιλιάδες κατοίκους είχε η πόλη μας. Απάντηση. Σας ευχαριστώ, δεν προκαλώ. Βλέπετε, είμαι πάρα πολύ ερεμός και πάντα είμαι ερεμός. Και το προεδρείο καλά θα είναι να τηρεί τις διαδικασίες. Και όταν τελειώνουν τις διαδικασίες, όλα πάνε νορμάδο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Κράη, να καλέσω τα παιδιά που βάψανε το πολυκλαδικό να τα βραβεύσουν. Εξαιρετική πρόταση. Κύριε Μαυρίδη, σε εσάς απευθύνομαι. Είναι γνωστό πειραχτήρι. Είναι γνωστό πειραχτήρι ο κύριος Μπόγκη. Λοιπόν, να καλέσω τα παιδιά που βάψανε το πολυκλαδικό να τα βραβεύσουν. Εξαιρετική η πρόταση σας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι το καλοκαίρι τα παιδιά δεν βγαίνουν στο σχολείο. Δεν μπορείς εύκολα να τα βρεις. Σύμφωνοι, λοιπόν, τώρα που θα πάνε στο σχολείο, εξαιρετική πρόταση και, έχετε δίκιο, θα είναι παράδειγμα για πολλά σχολεία. Για την οδό Παράσχου, όπως το είπατε, εγώ θα το ξαναδω. Τρίτον, προσωμίωση. Να τα βραβεύσουν. Υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση για αυτά τα παιδιά από το γεγονός ότι για δεύτερη χρονιά στη συνέχεια τους παραχωρείται η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και βγαίνει ειδικό κονδήλιο για την προσωμίωση. Να ξέρετε, ο δήμος πληρώνει έξοδα. Ήρθε φέτος ο ίδιος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στη συνεντριασία τους. Πέρσι ήμουν εγώ η ίδια παρούσα, φέτος δεν μπορούσα. Έλειπα εκείνες τις μέρες. Μεγαλύτερο βραβείο από αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει. Πάω στο όχημα των εθελοντών. Εάν δεν είχατε διατελέσει στο δήμο Καβάλλας επί οκταετία, δωδεκαετία, θα έλεγα δεν γνωρίζετε τις διαδικασίες. Αλλά έχετε διατελέσει, όμως φαίνεται άλλες εποχές ήταν εκείνες. Μπορεί ο δήμος Καβάλλας να βάλει λάστιχα σε όχημα που δεν ανήκει στο δήμο Καβάλλας. Όχι, θα σας πω παρετέρα. Τώρα το όχημα, το οποίο μπαίνει στο κλιμάκιο της δασσοπυρόσβευσης, που θα πρέπει λοιπόν να γίνει δωρεά του οχήματος. Ακούτε τι λέει ο κύριος Καλανταρίδης, θα πρέπει να γίνει δωρεά του οχήματος για να μπορέσει ο δήμος να το θεωρεί, η διαδικασία δηλαδή. Και τότε θα μπορούμε να του αλλάξουμε και τα λάστιχα. Λοιπόν, αν μου επιτρέπετε κύριε Μαυρίδη, επειδή έχω γνώσει και εγώ του θέματος, μάλλον κάτι δεν έχει μεταφερθεί σωστά. Επειδή έχω συζητήσει και εγώ με το συγκεκριμένο σύλλογο και μάλιστα όχι τώρα, μπορεί να έχει και δύο χρόνια, επειδή οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν προβλήματα της συντήρησης αυτού του οχήματος γενικότερα, όχι μόνο τα λάστιχα, έτσι. Και είχαν έρθει εδώ και κάναμε μία συζήτηση, νομίζω στο γραφείο της κυρίας δημάρχου, θα πάμε καλά. Αυτό που είχε προταθεί και τότε, έτσι, και ο δήμος δεν το αρνήθηκε ποτέ, ήταν ότι θα πρέπει να γίνει δωρεά του οχήματος προς τον δήμο και από κει και πέρα ο δήμος θα μπορούσε να αναλάβει όλα τα έξοδα του οχήματος, είτε είχε να κάνει με λάστιχα, είτε είχε να κάνει με σέρβις, με τα πάντα. Για κάποιο λόγο, όμως, τότε είχαν κάποιο πρόβλημα. Δεν ήθελαν να το κάνουν ή περίμεναν να δημιουργηθεί το πυροσβεστικό κλιμάκιο, ίσως να έχει να κάνει και με αυτό, έτσι. Άρα από τη στιγμή που πλέον, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, έχει κατατηθεί και επισήμως πλέον ο φάκελος στην πυροσβεστική υπηρεσία πραγματικά πλέον αυτό το κλιμάκιο, έτσι, θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε σε μία τέτοιου είδους γλύση και θα τελειώσει το πρόβλημα. Τώρα, μία ακόμη απώτηση σας οφείλω. Αρκεστείτε λίγο σε αυτά που σας λέμε. Δεν σας αρκεί η απάντηση που σας δώσαμε. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ, κύριε Μαυρίδη. Λοιπόν, προσέξτε. Μην μνηγόμαστε, καλώς είπε η κυρία Δήμαρχα, σε επεκαλέσει τα πόσα χρόνια μου, αλλά δεν ζήτησε ποτέ την εμπειρία μου. Λοιπόν, ξέρετε πολύ καλά, τώρα με φέρετε σχεδίσχοροι, θέλετε να κάνω υποδείξεις το πώς μεταφέρονται από τα πόσα χρόνια μου, το πώς μεταφέρονται από τα πόσα χρόνια μου, το πώς μεταφέρονται από... πώς διευκολύνουμε αυτές τις καταστάσεις. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία δίνει στη θρακική αισθία ένα 800 και το 300 πιέν για τα λάστιχα. Τόσο δύσκολο είναι. Μην μου ανακατεύτηκε. Αυτά που σας λέω εγώ. Σας έφερα ένα παράδειγμα. Μην μνήγεσαι. Θα είπα θρακική αισθία, εντάξει. Μην μνηγόμαστε τώρα. Στην πράξη έτσι γίνεται. Εάν δεν το θέλουμε έτσι και θέλουμε αλλιώς, θα τους ειτήσω. Βάζετε ιδέες, κύριε Μαυρίδη. Βάζετε ιδέες, κύριε Μαυρίδη. Πολλές ιδέες. Παρακαλώ κύριε Δήμαρχε, ολοκληρώστε. Σε ό,τι αφορά το ΓΕΟΤΕ, επικαλούμε την παρουσία όλων των αρχηγών των παρατάξεων. Τι γίνεται τώρα... Παρακαλώ κύριε Παπαδόπουλε. Σας παρακαλώ πολύ, εντάξει. Παρακαλώ. Το χρεώνουμε στον κύριο Φιλόσο. Σε ό,τι αφορά την συζήτηση που έγινε μέσα, να είστε σίγουρος ότι αν έμπαινε θέμα ενημέρωσης από το ΓΕΟΤΕ, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα εκείνη την ώρα να τους καλέσω. Κανένα απολύτως. Αλλά δεν μπήκαν τέτοιου είδους ζητήματα, δεν μπήκαν ζητήματα που να αφορούν την ποιότητα της γης στην περιοχή, την ποιότητα των καλλιεργειών και όλα τα σχετικά. Άλλα θέματα μπήκαν εκεί μέσα που δεν είχαν σχέση με το ΓΕΟΤΕ. Υπήρχε, μα νομίζω δεν μ' ακούτε, το ΓΕΟΤΕ ήταν σε όλες τις άλλες συγκεντρώσεις και πριν και μετά. Εάν εκείνη τη μέρα το κόψαν και εμείς κόψαμε την αστυνομία με την πρόταση του κ. Ποτόλια που είχε πάρα πολύ δίκιο. Λοιπόν, θέλω να σας πω ότι αν χρειαζόμασταν το ΓΕΟΤΕ, εγώ είμαι σίγουρη ότι αν παίρναμε τον κ. Μυστακίδη τηλέφωνο, θα ήταν πάρα πάρα πολύ σίγουρη, πρόθυμος να παρευρεθεί. Δεν μπήκε κανένα τέτοιου είδους θέμα που να αφορά το ΓΕΟΤΕ εκείνη τη μέρα που συζητούσαμε. Λοιπόν, συνάδελφοι, νομίζω έχουμε ολοκληρώσει με τα προημερσία να περάσουμε στην ημερήσια διάταξη. Λοιπόν, κ. Σάρω. Να ξεκινήσουμε λίγο με τα τακτικά θέματα. Έχει έκταξο? Λοιπόν, συνάδελφοι, υπάρχει ένα έκτακτο θέμα. Τρίτη κατανομία, τους 2018, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων, σύμφωνα με το πρακτικό το οποίο μας έχει έρθει από την ΔΕΠ. Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται είναι αυτό το οποίο έχουμε συνηθίσει. Γίνεται μια μοιρασιά στη μέση του συνολικού ποσού, το οποίο ήταν διστάξειος των 222.835,24 ευρώ. Δια δύο, λοιπόν, στις δύο σχολικές επιτροπές. Και ο κ. Βέρος θέλει κάτι. Λοιπόν, Πρόεδρε, για μια ακόμη φορά, όπως και στις προηγούμενες κατανομές των πιστώσεων για τις λειτουργικές ανάγκες, να σας πούμε ότι εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει πρώτα να αφαιρείτε το χρηματικό ποσό που αφορά τις αποζημιώσεις των σχολικών τροχονόμων και μετά να γίνεται η κατανομή. Για αυτόν τον λόγο είμαστε αρνητικοί. Το τονίζω για να γραφτεί στα πρακτικά. Καταγράφει και στα πρακτικά. Κατά πλειοψηφία. Πάμε στην ημερήσια διάταξη, αδερφέ. Ποιο? Το δύο είναι, εντάξει. Πρώτο θέμα. Η 21η αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκρατικών καβάλασης οικονομικών του 2018. Θέλεις να πεις ποιο είναι το δεύτερο θέμα. Είναι το δεύτερο θέμα. Είναι το δεύτερο θέμα. Είναι το δεύτερο θέμα. Είναι το δεύτερο θέμα. Θέλει κάποιος να ρωτήσει. Ο κύριος Παπαντόπουλος, ο κύριος Βέρος να ρωτήσει και ο κύριος Πατώλης μετά. Για κάποιους κωδικούς θέλουμε κάποιες διευκρινήσεις, κύριε Πρόεδρε. Ο ένας κωδικός αφορά τα έξοδα φιλοξενίας προσώπων, που γράφεται μέσα στις επαρρήθειες ξενοδοχεία. Και βάζεται ένα ποσό επιπλέον 10.000 ευρώ. Για ποιο λόγο, τι ακριβώς και ποιους θα φιλοξενήσουμε. Και βάζεται επιπλέον και πόσο είναι και το συνολικό ποσό στο συγκεκριμένο κωδικό με τις 10.000. Λοιπόν, ο δεύτερος κωδικός αφορά τον κωδικό 20661301, που αναφέρεται σε προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού για την ενίσχυση της ιδέας της ανακύκλωσης με 24.800 ευρώ. Θέλουμε κάποιες διευκρινήσεις και για αυτό, τι ακριβώς δηλαδή θα κάνετε, πώς θα γίνει η διαδικασία της προμήθειας και πώς το έχετε σκεφτεί. Και η τρίτη διευκρινήση είναι για τους κωδικούς, που έχουν σχέση με τις εργασίες βιοκλιματικής ενέργειας και κυρίως για το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καφέ. Λοιπόν, το οποίο αναφέρεται αναβάθμιση υποδομών του σχολικού συγκροτήματος 12ο Δημοτικού Σχολείου Καβάλες για την εξυπηρέτηση αμέα με ποσόια 100.000 ευρώ. Θέλουμε κάποιες διευκρινήσεις. Ναι, κύριε Καλανταρίδη. Αυτό που μπορώ να πω είναι, κατ' αρχήν, όσον αφορά τα έξοδα φιλοξενίας, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι υπάρχει ένα αρχικό ποσό, το οποίο όταν, να το πω έτσι, τελειώνει, ενισχύεται εν συνεχεία. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω πόσο είναι συνολικά. Έχω την αίσθηση ότι είναι η δεύτερη φορά που το ενισχύουμε. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μπορώ να σας παιφέρω το ακριβές ποσό. Έτσι, πρώτα λοιπόν μπαίνουν τα λεφτά και μετά ξοδεύονται. Άρα για να ερχόμαστε να ενισχύσουμε με άλλες 10.000, προφανώς έχει τελειώσει το ποσό το οποίο υπήρχε στον κωδικό και προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος του έτους, ερχόμαστε και τον ενισχύουμε. Έχω πληροφορίες ότι θα φέρεις το μακάριο του Λαζαρίδη. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο, που κατεμένου δεν υπάρχει, θα σας ενημερώσω την επόμενη φορά. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Κοιτάξτε κύριε Αντιδήμαρχε. Με αυτήν την λογική που μου απαντάτε, τότε θα έπρεπε σε όλους τους κωδικούς, που για τον οποιοδήποτε λόγο τελειώνουν τα χρήματα ή δεν υπάρχουν χρήματα, θα πρέπει να βάζετε χρήματα. Δεν το κάνετε όμως. Μην μου απαντάτε έτσι. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, όταν γίνεται αναμόρφωση ενός κωδικού και βάζουμε χρήματα ή παίρνουμε χρήματα, γίνεται για κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Δεν ξέρετε να με απαντήσετε, δεν είναι κακό. Μπορεί να μην ξέρετε να με απαντήσετε, να μην είστε ενημερωμένος, δεν είναι και κακό. Μπορεί να με απαντήσετε όμως καλύτερα έτσι, παρά να με απαντάτε με τον άλλο τρόπο. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Θα επαναλάβω λοιπόν για άλλη μια φορά. Σε άλλους κωδικούς, όταν ολοκληρώνεται το ποσό το οποίο έχουμε, ξέρουμε ότι δεν θα χρειαστούμε άλλα χρήματα εν συνεχεία. Γιατί αν το ξέραμε, θα τους συνησχύουμε και εκείνους. Εδώ λοιπόν γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουν τελειώσει τα χρήματα που είχαμε και γνωρίζουμε ότι μέχρι τέλος του έτους θα χρειαστούμε και κάποια άλλα χρήματα. Θεωρούμε λοιπόν ότι οι 10.000 πιθανόν να μας καλύψουν μέχρι τέλος του έτους. Τώρα το ποιοι θα είναι αυτοί που θα φιλοξενηθούν, είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή δεν το γνωρίζουμε εξ ολοκλήρου. Μπορεί για παράδειγμα να ξέρουμε ότι τον επόμενου μήνα θα έρθουν λέω εγώ πέντε άνθρωποι. Αυτό την άλλη φορά θα μπορέσω να σας το πω, αν ισχύει. Και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί μέχρι τέλος του χρόνου. Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να σας ενημερώσω. Αλλά θα το δείτε έτσι κι αλλιώς πάλι εδώ μέσα. Γιατί πάρα πολύ απλά όταν είναι να φιλοξενήσουμε κάποιους το εγκρίνουμε εδώ μέσα. Δεν γίνεται εναγνία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτά όσον αφορά το συγκεκριμένο. Όσον αφορά τον κωδικό για την προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού πραγματικά δεν γνωρίζω να σας πω τίποτε αυτή τη στιγμή. Άρα θα σας ενημερώσω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τι ακριβώς αφορά, έτσι και πού αναφέρετε. Και νομίζω ότι το τελευταίο ερώτημα δεν είναι για μένα. Αν δεν κάνω λάθος θα είναι για το νέο δημοσθήνισμα. Δεν θυμάμαι τώρα την τρογοποίηση. Είναι το θέμα που έχουμε και παρακάτω ως προς το δεύτερο υποέργο. Να θυμίσω ότι το 12ο στο πρώτο υποέργο το υπήρχε ανάδοχος και ήταν έτοιμο. Είναι έτοιμο ως το δεύτερο υποέργο που έχει σχέση με αμέα. Θα γίνει διαγωνισμός τώρα. Περνάμε την έκδυση εκτέλειας του διαγωνισμού στο 12ο-13ο θέμα. Εδώ υπάρχει μια απόφαση του Περιφερειάρχη της ένταξης του έργου και των χρημάτων που έρχονται για το έργο. Τα οποία τα περνάμε στους κωδικούς για να υπάρχουν ώστε να γίνουν αναλήψεις που χρειάζονται σχετικά. Γιατί το ενισχύουμε τώρα. Δεν έχω πρόχειρη την απάντηση να σας τη δώσω, αλλά η απόφαση του Περιφερειάρχη που αναφέρεται είναι η απόφαση ένταξης και αυτή που μας φέρνει τα 500.000 για να τα μοιράσουμε στους δύο κωδικούς. Συνεπώς θα έλεγα ότι είναι τα λεφτά του ΕΣΠΑ που έρχονται τώρα. Είμαι αναγκασμένος τώρα να πάω στο 5ο θέμα. Αν πάτε στο τακτικό πέμπτο θέμα τροποποίησης τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλλας, θα διαπιστώσετε ότι στο έργο με αυτόν τον αριθμό 3 στο νέο έργο, ακριβώς αναφέρεται στην εγγραφή του συγκεκριμένου έργου έτσι όπως είναι και στην αναμόρφωση, αναβάθμιση υποδομών του σχολικού συγκροτήματος 12 του Δημοτικού Σχολείου Καβάλλας με την εξυπηρέτηση αμέα, όπου εκεί βλέπουμε μια εγγεγραμμένη πίστοση 404.915,71 ευρώ και εδώ βλέπουμε στην αναμόρφωση μόνο 100.000. Θέλω να μου πείτε ακριβώς τι συμβαίνει. Πείτε μου. Αυτό δεν μου το λέτε. Πείτε μου ακριβώς. Το κάνω πιο κατανοητό για να με απαντήσετε και πιο αναλυτικά. Ποιος απαντάει τώρα, τι γίνεται. Τι ανάλυση θέλετε, σας είπα την ανάλυση. Πρόεδρε, είμαστε αρνητικοί στην αναμόρφωση. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο, κύριε Ποτόλια παρακαλώ. Δεν θέλω να ρωτήσω, θέλω να σημειώσω την υποβάθμιση που έχει η συζήτηση για τα θέματα της ημιρήσιες διάταξης, που εσκεμένα όλες οι παρατάξεις προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα κανάλια εδώ πέρα τρόμερες επιζητημάτων που δεν έχουν σχέση με τα σοβαρά προβλήματα και ακριβώς λοιπόν για την οικονομία του χρόνου τις θέσεις της παράταξής μας για όλα τα θέματα θα τα στείλω γραπτά. Απλώς θα λέω ότι ψηφίζω για να προχωράμε στα γρήγορα. Όχι, στο πρώτο θέμα. Κύριε Παπά, εσείς τι λέτε επί του... Ναι, καταπληψηφία επομένως. Το υπαρρυθμό 2, έγκριση της υπαρρυθμό 88 του 18, απόφαση ΔΣΣ, Δημοτική Κοινωνική Ελληλεγγύη, έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2017. Βρίσκεται κοντά μας η προϊσταμένη του οικονομικού τμήματος, η κυρία Χαλκιά, του νομικού προσώπου και είναι διατεθειμένη η γυναίκα να απαντήσει σε κάθε ερώτηση που αν χρειαστεί. Κύριε Παπαδόπολε, τι λέτε επί του απολογισμού. Θα προχωρήσουμε. Κύριε Παπαδόπολε, τι λέτε επί του απολογισμού. Ο κύριος Βέρος, παρακαλώ. Θέλω να κάνω μια ερώτηση και η ερώτηση δεν αφορά την υπηρεσιακό παράγοντα, αφορά την πολιτική προϊσταμένη αυτού του νομικού προσώπου. Βλέπω εδώ ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε στις 3 Μαΐου του 2018, που σημαίνει 4 μήνες πριν. Θέλω να ρωτήσω μια απόφαση με τον απολογισμό που βάσει και του νόμου. Υπάρχει ημερομενία, κατάθεσης και έγκρισης. Είναι δυνατό να κάνει 4 μήνες μέχρι να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Θα απαντήσει η κυρία Χαλκιά, για να σας πει τα διαδικαστικά και για ποιο λόγο έφτασε σήμερα εδώ. Σίγουρα είναι παράληψη του αρμόδιου γραφείου και δεν είναι υπευθυνότητα της προέδρου του νομικού προσώπου. Δεν υπήρξε καμιά σκοπιμότητα. Παράληψη του γραφείου, ναι. Παράληψη του γραφείου, όμως, αγαπητή συνάδετη. Συνάδετη. Τώρα, εντάξει. Παρακαλώ τώρα. Κλείστε λίγο το μικρόφωνο, κυρία. Λοιπόν, εγώ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ήταν ειλικρινέστατη. Την πιστεύω ότι είναι παράληψη. Όμως, όλες οι υπηρεσίες έχουν, εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έχουν και τους πολιτικούς προϊστάμενους που πρέπει να ελέγχουν τη λειτουργία των υπηρεσιών. Αυτό έχουμε να πούμε. Και το δεύτερο, για να κλείσω, για να μην ξαναπαίρνω τον λόγο, αγαπητέ Πρόεδρε. Θα ήθελα λίγο να πω το εξής. Εάν δούμε τις τρεις, το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και τα δυο επόμενα, που έχουν άμεση σχέση με το νομικό πρόσωπο κοινωνικής αλληλεγγύης, θα διαπιστώσουμε το εξής. Αυτό που πάρα πολλές φορές βάλαμε, κουραστήκαμε να το βάζουμε και δεν το ξαναβάζουμε. Δείτε λίγο σας παρακαλώ ποιες είναι οι ώρες που συνειδρεάζει κάθε φορά το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο. 11.30 το πρωί, 8.30 το πρωί, έχω τα πρακτικά και τα διαβάζω, δε θα με βγάλετε τρελό. Ακούστε λίγο τώρα, αφήστε τώρα τις έκτακτες, μία και μισή το μεσημέρι. Και εμείς ρωτάμε, μετά απορείτε γιατί δεν συμμετέχουν και γιατί δεν μπορείτε να κάνετε απαρτία, όπου τις περισσότερες φορές είναι οριακή απαρτία και δεν συμμετέχουν τα μέλη. Το γνωρίζετε πολύ. Πάρα πολλές φορές έχουν την τύχη ακόμα κάποιοι να είναι εργαζόμενοι και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Όταν οι συνειδρειάς είναι 8.30 το πρωί, 11.30 το πρωί, μία και μισή το μεσημέρι και βλέπω τώρα και τον κύριο Μαυρίδη που και στις τρεις απουσιάζει. Ο οποίος βεβαίως ο άνθρωπος είναι συνταξιούχος, μισόλεπτο, όχι, όχι, όχι. Εντάξει, άλλο θέμα αυτό. Αυτό είναι θέμα δικό σας και αφορά και σας κύριε Μαυρίδη με την παράταξη που λειτουργείται. Μην είμαστε όμως εκτός θέματος τώρα λοιπόν. Όχι, είναι σημαντικό κύριε Πρόεδρε. Έχει σχέση με τη διαδικασία και τη λειτουργία των διοικητικών συμβούλων. Λοιπόν, τώρα για να κλείσουμε το... τέλος πάντων έχει πρόβλημα. Κάποιος έβαλε το χεράκι του εδώ. Ζήσεις, εσύ το έβαλες το χεράκι σου. Λοιπόν, όσα αφορά και το δεύτερο θέμα τώρα, να σας πω ότι είμαστε αρνητικοί και είμαστε αρνητικοί για συγκεκριμένους λόγους, λόγους τους οποίους καταθέσαμε και όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό, αλλά αν θέλετε ένας επιπλέον λόγος είναι κι αυτός, όπου δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα ενώ έχουμε εκπρόσωπο και δεν είναι γιατί δεν θέλει να συμμετέχει ή δεν θέλουμε εμείς να συμμετέχουμε. Δεν δίνεται η δυνατότητα. Βεβαίως, δεν απαιτεί κανένας ότι θα πρέπει να ρωτηθεί πότε βολεύει ο εκπρόσωπός μας ή η εκπρόσωπό μας να συμμετέχει. Αλλά, τέλος πάντων, μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος και με καταλαβαίνουν και κάποιοι άλλοι πρόεδροι που έχουν διατελέσει ή έχουν κάνει ή είναι σε διοικητικά συμβούλια ότι είναι σημαντικό να βρίσκεις πάντοτε μια μέρα και ώρα που να βολεύει τους περισσότερους γιατί έτσι επιβάλλει η δημοκρατία και η σωστή λειτουργία αυτών των νομικών προσώπων. Καταρχήν να απαντήσω πρώτα, γιατί και ο κ. Παπαδόπουλος που πετάχτηκε και είπε ότι καλύπτει υπάλληλος την διοίκηση, δεν καλύπτει καθόλου. Θέλω να πω ότι στο νομικό πρόσωπο υπάρχει μία υπάλληλος του οικονομικού, η οποία είναι η κυρία Χαλκιά, που είναι και προεισθαμένη και ο διευθυντής, οπότε μπορείτε να καταλάβετε το πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν όλες οι διαδικασίες και εγώ σε αυτό το θέμα δεν μπορώ να τους αποδώσω ευθύνες. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι για τα διοικητικά συμβούλια. Αυτά που βλέπετε το 8.30-9.30 είναι κάποια έκτακτα που πρέπει να φύγουν αμέσως τα θέματα και γίνονται έκτακτα τα διοικητικά. Όσοι επί το πλήστον γίνονται 1.30 με 2 η ώρα και γιατί. Υπάρχει, κύριε Βέρο ένα λεπτό, σας παρακαλώ να τελειώσω και θα μου απαντήσετε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Ακούστε μου λίγο να πω ότι σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο που γίνεται κάθε φορά συμμετέχει ως γραμματέας, ως πρακτικογράφος, υπάλληλος του δήμου, του νομικού προσώπου, συμμετέχουν πολλές φορές οι υπάλληλοι του οικονομικού τμήματος, υπάλληλος η κυρία Χαλκιά ή ο διευθυντής, άρα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων σε αυτό το διοικητικό συμβούλιο. Άρα δεν μπορούμε εμείς αυτό το διοικητικό συμβούλιο να το κάνουμε άλλη ώρα εκτός των πρωινών ωρών εργασίας των υπαλλήλων. Διότι αν τους κατεβάσουμε το απόγευμα οι υπάλληλοι πρέπει και να πληρωθούν υπερορίες αλλά και δεν προλαβαίνουν να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν για να ανεβούν τα θέματα. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν τέλος πάντων τώρα έχουμε ξεφύγει παιδιά. Όχι έχω δικιάμα. Τώρα είπαμε να είμαστε καλά, όμορφα και ωραία αλλά ξεφεύγουμε λίγο. Έχω δικιάμα ως επικεφαλής στις δευτερολογίες. Κοίταξε ετοιμάζεσαι για πρόεδρος την επόμενη φορά, μην το χαλάς τώρα και δεν σε ψηφίσω μετά. Λοιπόν ακούστε λίγο τώρα. Εάν θεωρείτε έκτακτο ένα θέμα το οποίο την αναμόρφωση την περάσατε 14 Αυγούστου και την φέρνετε 3 Σεπτέμβρη, συγγνώμη πολύ την αναμόρφωση για να ισχύει πρέπει να έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Άρα είτε την περνούσατε 14 είτε την περνούσατε 17 είτε την περνούσατε 25 δεν έχει καμιά αξία. Δεύτερο, επειδή είπατε ότι συμμετέχουν εργαζόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα λοιπά. Συγγνώμη αγαπείτε Πρόεδρε αλλά ο Γραμματέας μας τι ιδιαίτερες παροχές έχει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τι είναι. Α είναι και μητέρες. Καλά εντάξει τώρα κοιτάξτε επειδή στο δημόσιο είμαστε και εμείς χρόνια δεν κατεβήκαμε. Βλέπω τον αγαπητό τον Χάρη τώρα και ρε Χάρη τώρα σε παρακαλώ. Λοιπόν θέλω δεν θέλω δεν θέλω τέτοιου είδους. Λοιπόν κυρία Φραντισκάκη. Ιρεμήστε παιδιά σας παρακαλώ τώρα δεν είναι το θέμα. Παρακαλώ ηρεμήστε. Ιρεμήστε. Παρακαλώ τώρα δεν υπάρχει λόγος τώρα. Λοιπόν εντάξει έλειξε το θέμα. Όχι είπατε ο κύριος Ποτόλιας παρακαλώ. Λέω όχι λοιπόν Πρόεδρε και αφού ανοίξαμε κουβέντα τι συνεχίζουμε λοιπόν. Εδώ υπάρχει και η ταμπακέρα σχετικά με το ζήτημα. Και ποια είναι η ταμπακέρα αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν είναι αυτή η αντιπαράτηση που κάνετε μέχρι τώρα. Το κύριο ζήτημα σχετικά με την προσχολική αγωγή είναι αν είναι απαραίτητη στην ψυχοσωματική διάπλαση των παιδιών και όχι πολυτέλεια. Η αντιμετώπιση που έχει η προσχολική αγωγή και από την κυβέρνηση αλλά και κατεπέκταση και από την τοπική διοίκηση που βλέπουν τη λειτουργία της ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν χιλιάδες παιδιά απ' έξω. Κάνετε τη συζήτηση στη σχετική πριν από λίγο στα προημερήσειες και έχει επίσης τη μεγάλη επιβάρνηση με τα τροφεία που πληρώνουν οι ρημότες. Αυτή την κατάσταση λοιπόν σε ό,τι αφορά την προσχολική αγωγή δεν μπαίνεται στην ουσία να τη συζητήσετε και από την πλευρά της διοίκησης πολύ σωστά λέει ότι οι καθυστερήσεις αυτές έχουν με το αποδεκατισμένο προσωπικό των υπερησιών και έτσι είναι αλλά τι κάνετε εσείς σαν διοίκηση ενάντια σε αυτή την πολιτική. Και επίσης μας φέρετε έναν οικονομικό απολογισμό ο οποίος αποτελείται από νούμερα χωρίς καμιά έκθεση στην οποία αναποτυπώνονται οι θέσεις σας σχετικά με το ζήτημα. Με αυτή την λογική λοιπόν εμείς καταψηφίζουμε και λέμε όχι να συζητάω αυτό που είπα πριν ότι δεν θα λέω τις θέσεις μου θα τις πω θα τις λέω σε κάθε θέμα. Αφού ανοίξαμε κουμπένα πάμε μέχρι από το πρωί. Λοιπόν συνάδελφοι επειδή ήδη είναι εδώ κάποιοι συμπολίτες μας οι οποίοι από την αρχή σχεδόν της συνεδρίας σας παρακολουθούν εδώ και ενδιαφέρονται για το υπαρρυθμό 15 θέμα της ημερήσιας διάταξης. Το 15 θέμα αφορά την γλωμοδότηση για την έναρξη των διαδικασιών ημί για τον ενμέρι από χαρακτηρισμό ως παραδοσιακού του οικισμού Ζιγού. Συμφωνείτε να προτάξουμε το υπαρρυθμό 15 θέμα. Πάμε λοιπόν στο υπαρρυθμό 15 θέμα. Εδώ ο κύριος Κοτσακίδης Δαμιανός ο οποίος με δυο λόγια θέλει να ενημερώσει το συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό και για ποιο λόγο ζητείτε όπως αυτό που ζητείτε σύμφωνα με την εισήγηση. Ναι κύριε Κοτσακίδη σας ακούνε. Καλησπέρα και από μένα. Καταρχήν προκαταβολικά να ευχαριστήσω την κυρία Δρακονάκη που τον τελευταίο μήνα μας άκουσε το αίτημά μας και το πρόδεισε το δημοτικό συμβούλιο. Μια πολύ γρήγορη αναδρομή. Το ζηγός έχει ενταχθεί στους παραδοσιακούς οικισμούς σε όλη την Ελλάδα με ένα προεδρικό διάταγμα το 1978. 830 είναι οι παραδοσιακοί οικισμοί σε όλη την Ελλάδα. Δεν μας ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρισκόμαστε 40 χρόνια μετά το 1978 και το χωριό μου αντιμετωπίζει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά κυρίως την δόμηση των κτιρίων. Βασικό πρόβλημά μας είναι η προβληματική ηλεκτροδότηση των σπιτιών. Αυτή τη στιγμή στο χωριό υπάρχουν σπίτσια τα οποία είτε ηλεκτροδοτούνται παρανόμως από τους γείτονες είτε ηλεκτροδοτούνται με μπαταρίες είτε με διάφορα πολιτικά τεχνάσματα είτε με εργολαβικά ρεύματα εδώ και 10 χρόνια. Έχουμε σοβαρά προβλήματα και στο Εξοικονομό 1 και στο Εξοικονομό 2. Πολλές προδιαγραφές, πολλά πράγματα μιλάμε απ' έξω για το λόγο ότι δεν μπορούσαμε να τα εντάξουμε λόγω του παραδοσιακού. Όσοι εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά στον οικισμό με όλες τις άδειες από την αρμόδια επιτροπή της ΔΕΔΙΑ και τα λοιπά, αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε σε εγκαστική διαμάχη και έχουμε σοβαρά προβλήματα. Η ένταξη του χωριού μου στη λίστα των παραδοσιακών οικισμών ενώ έπρεπε να ήταν μια ευλογία, δυστυχώς 40 χρόνια μετά έχει γίνει μια κατάρα. Θα ήθελα σήμερα από αυτήν εδώ την αίθουσα να μας δώσετε εσείς την όθηση. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων. Η συγκεκριμένη δράση θα ενταχθεί στις δράσεις του Φυσολοτρικού Συλλόγου του Ζυγού να ξεκινήσουμε με τη βοήθεια και της νομικής υπηρεσίας του Δήμου και της τεχνικής υπηρεσίας. Είναι κάτι που θέλει χρόνο, που θέλει χρόνια να ξεκινήσουμε μια οργανωμένη προσπάθεια γιατί δεν μπορώ να διχτώ σαν νέος άνθρωπος 35 χρονών 40 χρόνια να μην έχει γίνει κάτι για να αλλάξει αυτό. Και να συμπληρώσω κάτι τελευταίο. 40 χρόνια δεν έχει πέσει στο Ζυγός ένα ευρώ από την πολιτεία για να υποστηρίξει την παραδοσιακή εικόνα του χωριού. Ο πρώτος που παρανομεί και δεν τηρεί τους όρους δόμησης του παραδοσιακού στο χωριό είναι το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο. Όλα τα δημόσια κτίρια του χωριού δεν τηρούν επουδενεί το παραδοσιακό. Πάμε τώρα στους ιδιώτες. Το 99% των σπιτιών δεν τηρεί την παραδοσιακή δόμηση. Η ΔΕΙ, ο ΤΕ, ενώ θα έπρεπε να πάει σε υποηγιοποίηση όλων των καλωδιών, δεν έχει κάνει τίποτα. Αν πιάσουμε τον όμο και τον πάρουμε προς τα πίσω, το 99% των διατάξεων που ισχύουν για το παραδοσιακό, δεν ισχύουν στο Ζυγός. Κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει από κάποιους ανθρώπους μια οργανωμένη προσπάθεια αυτό το πράγμα να σταματήσει. Έχουν πάρει κληρονομία σε κάποια παιδιά, σπίθια των παππούδων τους και των πατεράδων τους και έτσι όπως έχουν φτάσει στα πράγματα σήμερα, φέρνουν ένα μηχανικό για να αναπαλαιώσουν το σπίτι και σκαλώνουν σε κάποια πράγματα, το παρατάνε και αυτό ήταν. Θα θέλαμε πάρα πολύ να μας βοηθήσετε, να ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία, πας και μπορέσουμε και καταφέρουμε κάτι. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Κοτσακίδη. Σύμφωνη και εισήγηση, τι θέλετε κ. Δραγωνάκη. Εισηγήστε όπως είναι εσύ κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Καταρχήν μου κάνει εντύπωση. Πρόεδρε, εσύ συμφωνείς, είσαι εδώ, μαζί είστε. Γιατί δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί παραξενεύτηκα. Πάρτηκε απόφαση από το τοπικό συμβούλιο, ωραία, για τις διαδικασίες, για να ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Πάσα το λόγο στον κ. Βουδούρη, επειδή αφορά το τοπικό συμβούλιο. Εντάξει, οκ. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι το εξής. Έχω την αίσθηση ότι μια ομάδα ανθρώπων, σε ένα το σοβαρό θέμα, νομίζω ότι δεν είναι πρωτίστως δικιά σας δουλειά. Νομίζω η πολιτεία, όπως το θέλετε, αλλά και ο δήμος Καβάλας. Νομίζω ότι πρέπει να γίνεται αρωγός στις προσπάθειες και τα προβλήματα των δημοτών του. Μόνοι σας θα μπορέσει, θα τα καταφέρετε, δεν ξέρω, μήπως και ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει προτεραιότητες. Τώρα πάω στο διατάφτα. Στο διατάφτα. Μας φέρατε ένα χαρτί εδώ. Αυτή η εισηγήση είναι, σχέδιο είναι, μελέτη είναι. Τι μας φέρατε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο να κάνουμε τι εμείς. Δεν μπορώ να καταλάβω πως έτσι δουλεύετε στην τεχνική υπηρεσία. Αυτές οι εντολές δίνεται στην υπηρεσία σας, να μας φέρει ένα χαρτί εδώ, χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς κανένα σχεδιάγραμμα και χωρίς καμιά μελέτη. Πώς θα αποφασίσουμε εμείς σήμερα. Όμως, προχωράω λίγο παρακάτω για να μην μπλέκουμε. Το λέω αυτό. Ναι, το λέω για ποιον λόγο το λέω. Το λέω γιατί κινδυνεύει, με προβληματίζει, ξέρετε, με προβληματίζει κύριε Δρακωνάκη. Δεν το λέω με μοφή. Το επόμενο βήμα μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Φυσικά εκεί πρέπει να βοηθήσουμε και καλά κάνατε εκεί πριν την πρωτοβουλία, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Υποχρεωσή μας είναι, αλλά με προβληματίζει πολύ γιατί βλέπω προβληματική διαδικασία. Μακάρι να κάνω λάθος. Είμαι θετικός και θέλω να υπάρχει μια προσοχή γιατί με προβληματίζει πάρα πολύ καλή αυτή η διαδικασία. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Εγώ είμαι στο μήκος σχήματος που είπε ο πολίτης τώρα εδώ από τον Ζηγός. Διαχρονικά ακούω διάφορες διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι δεν μπορούν να χτίσουν. Προχθές που ήμουν στην περιοχή μιλάγανε ότι τους απεντάξανε και από το πρόγραμμα με τα φωτοβουλταϊκά, λόγω παραδοσιακού οικισμού. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πολύ ευαίσθητο γι' αυτό είπα και την κυρία Δραγωνάκη να μην απαντήσει αναλυτικά για να γίνει η δουλειά να βρεθεί μία λύση ώστε πράγματι με έναν τρόπο δηλαδή συνενετικό να απεμπλακούν όλοι οι άνθρωποι. Απλώς εγώ θα τονίσω αγαπητή κυρία Δραγωνάκη η λύση να καλέπτει όλους. Να μην καλέπτει μερικούς γιατί αν καλέπτει μερικούς δεν θα κάνουμε τίποτα. Εάν δεν καλύπτει το σύνολο οι άλλοι θα εναντιωθούν γιατί βρήκαμε αραεμπλάμια το σύνολο. Και αυτό θα παρακαλέσω τον κ. Παπαδόπουλο αφού συμφωνούμε. Η κάγκραινο να τελειώνει για αυτούς τους ανθρώπους να μπορούν να βρεθεί μία λύση. Άσ' την τόση κυρία Δραγωνάκη. Εντάξει θα βρούμε κάτι άλλο μισρεμάκι να πανικαιρίσουμε τώρα. Λοιπόν ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Μισό λεπτό κ. Βέρο θέλετε να κάνετε κάτι για ευθύργηση. Ναι, κάτι στον κ. Παπαδόπουλο να πω. Δεν πήρε πρωτοβουλία η κ. Δραγωνάκη, εμείς απευθυνθήκαμε στην κ. Δραγωνάκη και νομίζω ότι η κ. Δραγωνάκη δεν είναι η αρμόδια να λύσει το θέμα. Η κ. Δραγωνάκη είναι αυτή που θα στρώσει τον δρόμο. Ο κ. Βέρος παρακαλώ. Λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι, όντως το πρόβλημα είναι γνωστό και τουλάχιστον σε εμάς τη δημοτική μας παράταξη είναι γνωστό από το 2010 όταν πλέον αποφασίστηκε να υπάρξει η ενωποίηση των δυο δήμων Καβάλας και Φιλίππον και από τότε ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα, δηλαδή το ότι στην δεκαετία του 70 και κάτι υπήρξε αυτός ο χαρακτηρισμός του συγκεκριμένου χωριού θα λέγα γιατί μου αρέσει να λέω χωριά και όχι διαμερίσματα δημοτικά ως παραδοσιακός οικισμός όπου είχαμε το εξής γεγονός εκεί. Από την μία είχαμε τον παλιό οικισμό, δηλαδή τον παλιό οικισμό το παλιό χωριό της δεκαετίας του 20 και από την άλλη από το 50-60 και μετά όταν άρχισε η επέκταση και κυρίως το 70 η επέκταση του ζηγού όπου εκεί είδαμε διαφορετικά κτίρια με διαφορετική κατασκευή και πραγματικά υπάρχει ένα θέμα εδώ τώρα. Βέβαια όμως για να καταλάβω ακριβώς τι γίνεται και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε τουλάχιστον από αυτά που διαβάζουμε ως εισήγηση και θα ήθελα να ρωτήσω και τους εκπροσώπους, τους αγαπητούς συνδημότες από το Ζηγός αλλά και από το τοπικό συμβούλιο. Η πρότασή σας είναι, αν καταλαβαίνω ότι το παλιό κομμάτι, ο παλιός οικισμός που ουσιαστικά είναι το κέντρο του χωριού να παραμείνει ο χαρακτηρισμός ως παραδοσιακό και πολύ απλά το πρόβλημα όπου υπάρχει και κυρίως υπάρχει στα μετέπειτα φτισμάτα έτσι στην επέκταση του χωριού εκεί πλέον να υπάξει ο αποχαρακτηρισμός. Κοιτάξτε, πραγματικά δυστυχώς διαχρονικά το κράτος δεν έκανε καμία μα καμία προσπάθεια να δώσει εκείνα τα κίνητρα ώστε πραγματικά να έχουν την δυνατότητα και να υπάρξει επέκταση του χωριού αλλά και ταυτόχρονα να έχουν και εκείνη την οικονομική άνεση ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που έχει ένα τέτοιο είδους χαρακτηρισμός ως παραδοσιακός οικισμός. Εμείς δεν θα διαφωνήσουμε, κύριε Πρόεδρε και κύρια Δήμαρχη, όμως δεν έχει και λίγο άδικο και τώρα θα αναγκάζομαι και αναγκαζόμαστε να συμφωνήσουμε και με τον κύριο Παπαδόπουλο παίρνοντας την απόφαση σήμερα και να συμφωνήσουμε ότι παραμένει ο παλιός οικισμός ως παραδοσιακός και από εκεί και πέρα να υπάρξει η προσπάθεια, ο αποχαρακτηρισμός του παραδοσιακού για τον υπόλοιπο οικισμό. Όμως πρέπει να μπουν όροι, δηλαδή, για να συμβαδίζει και με το περιβάλλον αλλά και να έχει μια ποιότητα ζωής και βλέποντας και μακριά προς το μέλλον, γιατί δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το παρόν, που πραγματικά μετά από 8 χρόνια κρίσης είναι δύσκολο το παρόν, αλλά πρέπει πάντοτε να βλέπουμε το μέλλον. Θα πρέπει να βάλουμε όρους, δηλαδή, να πω ως παράδειγμα, θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι από εκεί και πέρα και τα υπόλοιπα χτίσματα θα έχουν, ας πούμε, καιραμοσκεπί, ότι δεν θα έχουν τεράστιο ύψος, δηλαδή, θα μπορούμε να ορίσουμε ότι θα έχουν δύο ορόφους, έτσι, δεν θέλουμε πολυκατοικίες, δεν θέλουμε τσιμεντούπολη να γίνουν τα χωριά μας, άρα σε αυτή τη λογική θα συμφωνήσουμε. Θα συμφωνήσουμε σε ποια λογική, ότι θα βάλουμε όρους που μπορεί κάποιοι να μη συμφωνούν με αυτούς και κάποιος να πει ότι δεν θέλω να είναι δύο όροφοι, να είναι τρεις ή θέλω να έχει πλάτος. Αλλά τελικά όχι όμως να τα αφήσουμε και να δούμε αυτό που κατάντισε η καβάλα, έτσι, μετά τη δεκαετία του 70 και με την απόφαση να συμμετοποιηθεί. Είναι λάθος, τεράστιο λάθος για το μέλλον και για τις επόμενες γενιές. Σε αυτή τη λογική συμφωνούμε. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Ροβέρο. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Είναι ένα πρόβλημα όντως μεγάλο, κύριε Πρόεδρε. Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό και μας το περιέγρεψε ο εκπρόσωπος εδώ των κατοίκων και ο Πρόεδρος πολύ σωστά. Εκεί όμως που διαθωνούμε είναι στο ότι είναι τόσο απεσιόδοξη ότι θα αργήσει αυτή η δικασία. Εμείς θέλουμε να τους πούμε ότι βέβαια άλλαξε τώρα ο Υπουργός αλλά πιστεύω πως και η Υπουργός Πολιτισμού με τον ίδιο express τρόπο θα κινηθεί ώστε να ευνοήσει, να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής όπως έκανε άλλωστε η Κονιόρδου με τον αποχαρακτηρισμό του εμπορικού κέντρου. Στις 22 Δευτερό το 18 αποφασίζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων να άρει το χαρακτηρισμό αυτού του συγκροτήματος στην Καβάλα και στις 21 Μαρτίου του 18 ο Υπουργός αποχαρακτηρίζει αυτό το κέντρο. Άρα λοιπόν πιστεύω πως και εδώ που αφορά και πολύ κόσμο πολύ γρήγορα θα προχωρήσει η διαδικασία. Ανέγδοτο φυσικά. Θα ταλαιπωρηθούν για πάρα πολλά χρόνια όπως καταλαβαίνετε. Συμφωνούμε στη διαδικασία και θα τους δώσω το έγγραφο αυτό να δουν πόσο γρήγορα ο Υπουργός αποκατέστησε την περίπτωση της αποθήκης εδώ αυτής του εμπορικού κέντρου. Ο χαρακτηρισμός έγινε το 1994 και λόγω πλάνης της περίοδου εκείνης χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακό διατηρητέο και αυτή η πλάνη λύθηκε το 18 με παρέμβαση της Υπουργού που άλλαξε βέβαια και πήρε μαζί της όλη την αμαρτία και το κρίμα. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια πάντα παραστατικός. Ο κ. Βουδούρης δυο λόγια. Επιτρέψτε με κ. Πρόεδρε. Θέλω να σας πω ότι εγώ καταρχήν όταν ανάλαβα τα καθήκοντά μου και έχοντας μία άλλη φιλοσοφία ήμουν κατά του αποχαρακτηρισμού του παραδοσιακού της δημοτικής κοινότητας, αλλά όταν είδα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαν οι κάτοικοι σε ό,τι αφορούσε την ηλεκτροδότησή τους, σε ό,τι αφορούσε την υπαγωγή τους σε προγράμματα, στο εξοικονομό και σε όλα αυτά, σε αυτό το δέδαλο θεώρησα πως ήταν πολύ καλά να γίνει αυτή η εισήγηση, έγινε και από τους πολίτες και έναν πυρήνα μέσα στο χωριό, στο κέντρο, όπως είχαμε πριν και πριν, θέλουμε πολύ να το κρατήσουμε να είναι παραδοσιακό γιατί υπάρχει η σκοπιμότητα, κάποια στιγμή κάποιο πρόγραμμα μπορεί να υπάρχει, μπορεί να υπαχθεί το κέντρο, έτσι ώστε να αναμορφωθεί και να δοθεί όλο αυτό το παραδοσιακό περιβάλλον, να τονίζεται στο κέντρο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Βουδούρη, επομένως ο Μόφωνα γκρίνεται η εισήγηση. Πάμε στο υπαρρυθμό τρία και τέσσερα θέμα. Το πέντε δεν μου είπατε. Τώρα τελειώνουμε τρία, τέσσερα αναμορφώσεις δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη δωδέκατη και δέκατη τρίτη. Εσείς τι λέτε κ. Παπαδόπουλε, κ. Παπάς για τις αναμορφώσεις, ναι. Σημειώνεις και εσείς δύο. Ο κ. Βέρος παρακαλώ. Πρόεδρε θέλω να κάνω μια ερώτηση. Βλέπουμε ότι το συνολικό ποσό αύξησης των εξόδων για το συγκεκριμένο κωδικό που αφορά τέλη, τηλεφωνικά, τηλεγραφικά κλπ. είναι 3.400 ευρώ. Όμως αν πάμε στο συνολικό ποσό μίωσης των εξόδων είναι το ποσό των 2.379 που προέρχεται από τρεις κωδικούς. Δηλαδή παίρνουμε χρήματα από τρεις κωδικούς. Αν προσθέσουμε τα 1.495 και τα 884 μας κάνει αυτό το ποσό που σας είπα. Δηλαδή, πολύ είπετε, κατά 1021, από πού θα τα πάρετε αυτά τα λεφτά. Λοιπόν, αποσύρτε το, να μην κουράζουμε άλλο. Δεν είναι σωστό. Αποσύρτε το. Από πού θα πάρετε τα λεφτά. Δεν μπορεί να μην είσαι συσκελισμένο. Παίρνετε χρήματα, αυξάνεται ένα κωδικό εξόδων, άρα πρέπει να πάρετε χρήματα και να μειώσετε από κάποιους. Από ποιους θα μειώσετε. Δεν γίνεται αυτό, σας το λέω. Δεν έχει. Δεν γίνεται. Τώρα αφήστε το, δεν γίνεται. Αποσύρτε το, τελειώσετε. Και ξαναπεράσετε το από το Δικητικό Συμβούλιο. Πάμε στο επόμενο πρόεδρο που είναι το 4 και θα σας φέρω το παράδειγμα. Γιατί δεν πείθεται η πρόεδρος. Λοιπόν, συνολικό ποσό αύξει εξόδων 45.000. Συνολικό ποσό μειώσει εξόδων 45.000. Δεν γίνεται τέλος πάντων. Περάσετε το τότε και αν περάσει από εκεί που πρέπει, τι να σας πω τώρα. Δεν θέλετε να το καταλάβετε. Εντάξει, περάσετε. Συγγνώμη, μπορούμε να αποσύρουμε το 12 και να αφήσουμε το 13. Πέρα από αυτό, μπορούμε να αποσύρουμε τη 12η αναμόρφωση και να πάμε στη 13η. Ποιο να σας πω τώρα, αναγκαστικά. Εντάξει, όχι ο κύριος Βέρος. Και στις 2 αναμορφώσεις. Ωραία, πείτε και για την άλλη, γιατί ταυτόχρονα τώρα, τελειώνουμε. Εσείς κύριε Ποτόλη, όχι. Όχι και στις 2. Ναι, κύριε Βέρο, πάμε για το 4, τι θέλετε να πείτε. Δεν ξέρω, θέλει κάποιος άλλος να ρωτήσει. Όχι, όχι, έχουν ψηφίσει. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω, θέλουμε να μας πείτε αυτή η συγκεκριμένη σύμβαση με τον κοινωνικό συνεταιρισμό, για ποιο λόγο γίνεται και γιατί επελέξατε με αυτόν τον τρόπο και τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Πρέπει να μας πείτε τι σημαίνει 45.000 όσοι εργαζόμενοι, ποιος θα αναλάβει, ποιος θα είναι ο συνεταιρισμός αυτός, μέσα με ποια διαδικασία έχει βρεθεί αυτός ο συνεταιρισμός, πρέπει να μας τα πείτε όλα τώρα. Λοιπόν, μπορώ να ξεκινήσω να λέω. Καταρχήν το ότι καταφεύγουμε σε αυτήν την λύση, το ανέφερα στην αρχή των εισηγήσεών μου, λέγοντας, απαντώντας μάλλον σε ένα ερώτημα του κ. Παπαδόβουλου, ότι δυστυχώς δεν μας εγκρίνουν δίμηνα. Το προσωπικό πέρυσι που είχαν έρθει με το μέσο ΑΣΕΠΙ, ήταν 24 άτομα, φέτος ήρθαν μόνο 5 άτομα και για να μπορέσουμε λοιπόν να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά των συμπολιτών μας, καταφεύγουμε σε αυτήν την λύση. Το ΚΙΣΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, λοιπόν, είναι ο φορέας της ψυχικής υγείας του τμήματος... Μισό λεπτό. Είναι υπό την υγίδα του κυρίου Σωτηρίου... Σωτηρίου είναι φορέας Υπουργείου Υγείας, και ένταξε το 30% αμέα στην εργασία. Είναι συνεργασία δήμο και νομικών προσώπων με ΚΙΣΠΕ, σύμφωνα δηλαδή κοινωνικός συνετερισμός περιορισμένης της αυθύνης. Είναι σύμφωνο με το άρθρο 12 του νόμου 2716 του 1999. Η διαδικασία θα γίνει με την προκήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για σύμβαση κατά αποκλειστικότητα με ΚΙΣΠΕ και θα γίνει φυσικά στα πλαίσια του νόμου 4.412 του 2016, το άρθρο 20 και το 117 της διαδικασίας του συνοπτικού διαγωνισμού. Το ποσό λοιπόν αυτό θα καλύψει... μας έχουνε δώσει τη μισθοδοσία του ενός ατόμου, είτε για βρεφονιπιοκόμους, είτε για βοηθητικό προσωπικό, είτε και για κάποιο διοικητικό προσωπικό του ενός ατόμου, το οποίο θα κάνει τη γραμματιακή υποστήριξη του ΚΙΣΠΕ. Αυτό φυσικά ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε και σύμφωνα με τα χρήματα αυτά θα καταλήξουμε, εφόσον εγκριθεί και εφόσον θα πάμε στον διαγωνισμό, ακριβώς ποια άτομα θα πάρουμε σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που μας έδωσε το ΚΙΣΠΕ. Πόσο στοιχείς δηλαδή ο ένας υπάλληλος από την κάθε ειδικότητα. Εμείς αυτή τη στιγμή επιγόμαστε για βρεφονιπιοκόμους και για βοηθητικό προσωπικό και η δέσμευσή μας είναι σε αυτό να πάρουμε και άτομα με ειδικές ανάγκες. Εκκλησιονομοθεσίας, έτσι. Να ρωτήσω λίγο την κυρία Πρόεδρο Κατή. Η σύμβαση αυτή θα περάσει μόνο από τον Διοικητικό Συμβούλιο ή θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σας είπα ότι θα ξεκινήσει με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος 44-12 του 2016, περί αδιαγωρισμών, άρα θα περάσει και από τον Δημοτικό Συμβούλιο όταν θα έρθει... Δεν περνάει, συγγνώμη. Σύμφωνα με το 44-12 του 2016, όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται θα γίνουν σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία. Είναι μαζενομικό πρόσωπο ακριβώς. Λοιπόν, τι λέτε, κύριε Βέρος, εσείς? Λοιπόν, από τη στιγμή που δεν θα περάσει από τον Δημοτικό Συμβούλιο... Δεν θα περάσει, είπε Νίκο. Καλά, εντάξει. Ναι, κοιτάξτε, κοιτάξτε. Δεν αφισβητούμε τις διαδικασίες και τα λοιπά. Πολύ απλά θέλαμε κάποια στοιχεία εγγράφος να δούμε. Δηλαδή, παραδείγμα, τους χάρη, πόσο στάνει ο αριθμός των εργαζομένων, πόσο θα είναι η διοικητική υποστήριξη, πόσα θα είναι τα χρήματα, γιατί θυμάμαι από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Σιμιτζή, και είμαι πολύ ξεκάθαρος, όταν ξανασυνεργαστήκαμε με τον... Συνεργαστήκαμε, λέω, ως δήμος, έτσι, όχι εμείς. Όταν αποφάσισε η διοίκηση τότε να δώσει στον κοινωνικό συνετερισμό το συγκεκριμένο, είχαμε διαπιστώσει, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν της τάξης των 600 και 500 ευρώ, αλλά υπήρχαν και εργαζόμενοι, οι οποίοι ουσιαστικά ήταν αυτοί που υποστηρίζαν η γραμματική υποστήριξη, η οικονομική υποστήριξη, που παίρνανε μέχρι και 2.000 ευρώ. Άρα, αυτά που λέω, Νίκο, την περασμένη θητή επί Σιμιτζή. Θα θυμηθώ κιόλας και θα σας πω που χρησιμοποιήθηκε ως κοινωνικός συνετερισμός για να προζηλυθούν εργαζόμενοι. Θα θυμηθώ και θα σας πω μετά. Άρα, από τη στιγμή που δεν έχουμε γράφος, τονίζω, δεν έχουμε γράφος για να δούμε τι ακριβώς σημαίνει και για πόσο χρονικό διάστημα, δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Αλλά επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Οι εργαζόμενοι που υπήρχαν στην προηγούμενη χρονιά, θεωρώ ότι υπάρχουν. Και παίρνουμε επιπλέον εργαζόμενους, αν καταλαβαίνω καλά, τι. Οι εργαζόμενοι που είχαμε την προηγούμενη χρονιά, με οποιασδήποτε συμβάσεις, ήταν 8 μήνες ή 12 μήνες, νομίζω τους έχουμε. Και παίρνουμε επιπλέον εργαζόμενους. Αφήστε με να τελειώσω λίγο. Καλά, αφήστε μου, μη βιάζεις. Εγώ αυτό άκουσα και όταν είπατε, όχι τώρα, προηγουμένως τον κ. Παπαδόπολο, όταν απαντήσατε, ότι λόγω ότι είναι τα βρέφη, χρειάζονται περισσότερους εργαζόμενους, εν σύγκριση με τον αριθμό, δηλαδή για συγκεκριμένο αριθμό νηπίων, χρειαζόμασταν λιγότερο από ό,τι για τα βρέφη. Και άρα αναγκαζόμασταν να πάρουμε επιπλέον εργαζόμενους. Βέβαια, εγώ να θυμηθώ λίγο τώρα, όταν ήρθαν οι εργαζόμενοι εδώ και κάποιοι, όπως και εσείς, υποστηρίζατε ότι θα κλείσουν και δομές, δηλαδή παιδική σταθμή, θα αποληθούν και εργαζόμενοι. Από τώρα θα τα πούμε όταν θα έχουμε πλήρη τα στοιχεία για το τι συμβαίνει στους παιδικούς σταθμούς με την καινούργια. Κύριε Πρόεδρε, εμείς για όλους αυτούς τους λόγους και να γραφτούν αυτά στα πρακτικά, είμαστε αρνητικοί. Αυτή τη στιγμή ψηφίζουμε την αναμόρφωση. Θα γίνει ο διαγωνισμός, θα δείτε ακριβώς όλα τα οικονομικά στοιχεία και εν συντομία τα έχω τι ακριβώς είναι, αλλά είναι ακόμα πολύ πρόχειρο αυτό. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία. Οι εργαζόμενοι που ήταν με σύμβαση με τα εντεκάμενα, τέλειωσαν στις 31 Ιουλίου και έτσι σήμερα βρισκόμαστε χωρίς αυτούς. Ανανεώσαμε μόνο τις συμβάσεις του ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε άλλο προσωπικό από εκεί και πέρα. Υποχρεωτικά? Αφού δεν συμμετέχει το ΕΣΠΑ γιατί... Συμμετάσχει κύριε Μαύρη, πότε συμμετάσχει? Έστω και με 1 ευρώ συμμετάσχει. Πρέπει οπωσδήποτε οι ίδιοι να απαρθούν. Αναγκαστικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Επίσης, εδώ σας είπα ότι ήδη μου έχει δώσει, εν συντομία μας έχουν δώσει, πόσο θα στοιχίζει ένας υπάλληλος εξάωρος για ΤΕΠΕ ή ΔΕΠΕ, καθαριότητα. Για υπάλληλους, αν χρειαστούμε διοικητικό, επίσης εδώ χρειάζεται το διοικητικό κόστος, που είναι στο μήνα 830 ευρώ για ένα άτομο, το διοικητικό, που θα βοηθάει το ΚΙΣΠΕ, θα κάνει γραμματιακή υποστήριξη. Κυρίες Φραντισκάκη, έχουν τοποθετηθεί τώρα, γιατί δεν υπάρχει λόγος. Με μάση περιπτώση, εγώ ήθελα να εξηγήσω τι ακριβώς γίνεται. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ομολογήσω κάτι, αλλά πρώτον που ομολογήσω να πω ότι οι ανησυχίσεις του κυρίου Βέρου ευσταθούν, γιατί ξέρετε κάποτε, αρκετοί οι δήμοι, όμως και οι δικοί μας πριν, χρησιμοποίησαν κοινωνικούς ιερητηρισμούς και τα κάναν παραμάγαζα των δήμων. Αλλά εσείς... ΚΙΣΠΕ. Ναι, αλλά ήταν μια παρόμοια μορφή που τα κάναν παραμάγαζα. Ομολογούμε τώρα, όμως, αυτός ο κοινωνικός ιερητηρισμός είναι μία λύση που φέρετε, δήμαρχε, και αυτό είναι προς τιμή σας, γιατί σε ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στους παιδικούς ταθμούς, ομολογώ ότι φέρατε λύση. Επιτέλους φέρατε μία λύση, η οποία θα μπορέσει να ανταμπεξέλαβετε. Όχι. Είναι μια πραγματικότητα, όμως. Φέρατε μία λύση, αυτό είναι προς τιμή σας, γιατί έτσι θα βγει από αντιέξοδο ένα τμήμα το νομικό πρόσωπο που είστε εσείς πρόεδρος που προοδεύετε, κύριε Φαλισχάκη. Όμως, και θα πω συμπλεωματικά, ότι ευτυχώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, κοινωνικοί συνειδερισμοί να κάνουν συμβάσεις με τον δήμο, με νομικά πρόσωπα, για να μπορέσουν να προσλάβουν προσωπικό και να μπορέσουμε έτσι να καλύπτουμε ανάγκες στο δήμο, για να μπορέσετε να υπηρετούμε όλοι μας, και εσείς, κύριε Δήμαρχε, καλύτερα την κοινωνία της Καβάλλας και τους πολίτες μας. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπλου. Τώρα, επομένως, καταπλείο ψηφία, στο υπαρρυθμό 5 τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλλας έτους 2018. Κύριε Δρακωνάκη, είναι κάποιος συμπολίτης, ο οποίος θέλει γι' αυτό το θέμα. Θέλω να βάλω το εξίσθεμα. Έρχεται ως τακτικό θέμα η εγγραφή κάποιων έργων και κάποιων μελετών ως νέες μελέτες και ως νέα έργα. Εννοείται πριν να ενταχθούν και να εγκριθούν τα έργα αυτά, θα πρέπει να υπάρξει η ψήφιση της ανάλογης πίστησης και αναμόρφωση. Και λέω εγώ τώρα, γι' αυτό και ήρθε στην πρώτη αναμόρφωση. Στην αναμόρφωση μιλάμε για εκατό χιλιάδες ευρώ. Εδώ βλέπω το έργο, το ίδιο έργο τετρακόστι τέσσερις χιλιάδες. Πώς θα το περάσετε. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικό. Αναλαμβάνω, το λέω, και εδώ είναι και ο κ. Φιλιππίδης και οι υπόλοιποι που έχουν την εμπειρία, ας πούν, αν νομίζουν ότι λέω κάτι το οποίο δεν... Πάμε παράδειγμα. Έχει συζήτηση με τον Σάρντο. Μισό, μισό λεπτάκι. Γιατί όντως και εγώ πήγα σε σκέψη μετά την ερώτηση του κ. Ρουβέριου, έκανα τις συνεδροήσεις. Καταρχάς το έργο δεν υπήρχε, καθώς δεν υπήρχε η έγκριση του από τον περιφερειάρχη. Δεν είχε δηλαδή η έγκριση του έργου. Άρα δεν υπήρχε καν στο τεχνικό πρόγραμμα. Μπαίνει ως νέο πρόγραμμα, η σειρά είναι πρώτα ο κ. Προϋπολογισμός, μετά είναι το τεχνικό πρόγραμμα, η πίστος είναι αργότερα. Μετά από την άλλαγη του τεχνικού, δηλαδή. Αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται είναι το εξής. Τα πεντακόσια χιλιάρικα, όχι τα 100 μόνο, έχει πεντακόσια αναμόρφωση κ. Προϋπολογισμός, το καταρχάς να το πάρουμε από την αρχή. Το έργο είναι δύο υποέργα. Είναι μια πράξη με δύο υποέργα. Το ένα είναι το κομμάτι αυτό που είχε και ανάδοχο και το ξαναεντάξαμε για να χρηματοδοτηθεί και το άλλο κομμάτι είναι τα έργα για τη ΣΑΜΕΑ. Το κομμάτι αυτή τη στιγμή που μπαίνει στον Προϋπολογισμό είναι το κομμάτι που υπολογίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί στο 18, ότι θα ξοδευτεί στο 18. Εκατό και τετρακόσια. Γιατί τετρακόσια χιλιάρικα στο πρώτο υποέργο επειδή είχε ανάδοχο θεωρούμε ότι θα προχωρήσει και θα ξοδευτούν. Το άλλο θα γίνει διαγωνισμός. Σήμερα περνάμε την εκτέλεση του διαγωνισμού. Εβελπιστούμε ουσιαστικά ότι θα έχουμε ανάδοχος μέσα στο 2018 και θα ξοδεύσουμε για 100 χιλιάρικα. Και αυτό νομίζω είναι λίγο αισιόδοξο, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό. Η ουσία της υπόθεσης τώρα είναι αυτή, ότι εντάσσουμε στον Προϋπολογισμό, στο τεχνικό πρόγραμμα όλο το ποσό και στον Προϋπολογισμό μόνο τα ποσά του 2018. Αυτό λοιπόν προβλέπεται. Γιατί κυμένα μου φάνηκε μυστήριο. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε διαγωνισμό, όσο στο έργο που είχε ανάδοχο ούτως ή άλλως θα προβλεπόταν. Και σε αυτό που πρέπει να κάνουμε διαγωνισμό, μπορούμε να κάνουμε το διαγωνισμό με το full ποσό έχοντας την πίστοση για το 2018. Αυτό είναι το πρόβλημα. Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Εγώ καταλαβαίνω τι λέτε. Λέτε ότι ήρθαν 500 χιλιάδες. Αυτό λέτε τώρα. Ήρθαν 500 χιλιάδες, 400 χιλιάδες βάζεται στο νέο έργο που είναι εργασίες βιοκληματικής και ενεργειακής αναβάθμισης, που το συνολικό το έργο είναι 843 χιλιάδες. Και στο έργο που αφορά το δωδέκατο δημοτικό σχολείο που είναι 400 χιλιάδες, λέτε βάζω τα υπόλοιπα 100. Άρα το ερώτημα είναι και το εξίστο. Εγώ βάζω ένα ερώτημα τώρα και μπαίνω και στην ουσία. Εάν αργήσουν να έρθουν τα επόμενα χρήματα, πότε θα τελειώσει το έργο. Δεν υπάρχει. Και γιατί δεν τα στέλνουν τότε όσο είναι το έργο τα χρήματα. Δεν είναι έτσι, πάλι δεν είναι έτσι. Επειδή έχουμε δει πολλά έργα, συγγνώμη, θα με επιτρέψεις αντιδίμαρχε, επειδή είδαμε πάρα πολλά έργα μέσα από το ΕΣΠΑ και με τέτοιο είδους χρηματοδότηση, και τα έχουμε και δίπλα μας. Αφήστε τώρα, θα έχουμε και δίπλα μας που δεν έχει capital control. Αφήστε τα τώρα. Με 15 παρατάσεις, αφήστε το τώρα. Με 15 παρατάσεις, μεγάλη λέσχη, αφήστε το τώρα. Με το δρόμο του νοσοκομείου. Πέντε χρόνια έκανε να τελειωστούν ο ΣΥΜΙΤΖΕΙΣ. Έφυγε ο πρώην δήμαρχος. Λοιπόν, εντάξει, εγώ σας το λέω, εγώ άρα ξέρουμε ότι τα χρήματα είναι 100 χιλιάδες από τα 400 και σαραμούνει τα υπόλοιπα. Διευκρινιστικά, διευκρινιστικά δεν ήρθαν 500, τα λεφτά το 1248 και κάτι ψηλά που είναι το 12ο όλη η πράξη, είναι ενκεκριμένο πια μετά και από την απόφαση της περιφέρειας, είναι εκεί και μας περιμένει. Το 2018 υπολογίζουμε ότι θα ξοδεύσουμε 400 και 100. Αυτό. Τα λεφτά της βιώσιμης διευκρινιστικής ανάπτυξης στα 8600 είναι δεσμευμένα για την Καβάλα μέχρι το τέλος προγραμματικής. Έτσι. Άρα τι λέτε, συμφωνείτε κύριε Βέρο τώρα? Ονομάζομαι Μερκουρόπουλος Μάρκος, είμαι μέλος του Δημιουργικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κυδαιμόνων του 12ο Δημοτικού Σχολείου. Σίγουρα δεν θα βρισκόμουν εδώ πέρα να μιλήσω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εάν όταν δημοκρατήθηκε το έργο για το 12ο Δημοτικό Σχολείο, είχε τεθεί ο όρος «ενεργειακή αναβάθμιση με ανοιχτό σχολείο». Ας το ξεχάσουμε όμως αυτό εδώ και ας έρθουμε στη δεδομένη στιγμή. Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Δημοτικής Εκπαίδευσης, όταν συναντήθηκε, αν δεν κάνω λάθος, το Μάιο με τη Δήμαρχο και με την κυρία Δρακονάκη, το πρώτο που τους έθεσε εάν μπορεί να λειτουργήσει το Δημοτικό Σχολείο, επειδή αυτό το συγκεκριμένο 12ο Δημοτικό Σχολείο είναι δύο πρώι δημοτικά σχολεία, το 12ο και το 25ο, με διαφορετικές τουαλέτες, με διαφορετικές εισόδους και τυχαίνει να είναι το μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο με το μεγαλύτερο προαύλιο χώρο. Έξι στρέματα. Η πρόταση, λοιπόν, του Διευθυντή της Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Συλλόγου Γονέων και Κοιδωμόνων και του Εκπαιδευτικού Προσωπικού Σύντονι Πιαγωγών είναι εάν μπορούσε να μπει ένα χώρισμα στα δυο κτίρια αυτά εδώ και να γίνει τμηματική αναπαθμίση. Νομίζουμε ότι είναι η πιο σωστή λύση αυτή εδώ. Δεν θα ταλαιπωρηθούμε ούτε εμείς οι γονείς, ούτε τα παιδιά μας, ούτε τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Δεν ξέρω. Σε αυτό το θέμα βλέπουμε μια αντίδραση εκ μέρους του Δήμου. Το θεωρούν ανέφικτο. Στη συνάντηση που είχαμε με τη Δήμαρχο και με την κυρία Δρακονάκη, η Δήμαρχος μας είχε πει ότι επικοινώνησε με τον ανάδοχο εργολάβο και ο ανάδοχος εργολάβος της είπε εγώ δεν μπορώ να αναλάβω το έργο αν δεν εγκαινωθεί το σχολείο. Εκτός δήμαρχε της είπε εάν υπογράψεις και αναλάβεις εσύ την ευθύνη. Εγώ νομίζω ότι ευθύνες που έχει η Δήμαρχος είναι πολύ πολλαπλάσιες της ευθύνης που να αναλάβει και να γίνει αναβάθμιση με ανοιχτό σχολείο. Καταρχάς αν μπει ένα χώρισμα δεν θα υπάρχει γιατί εδώ μη συγκρίνουμε το έργο αυτό με το 21ο σχολείο, στο οποίο πέφτουν σουβάδες και δεν ξέρω τι άλλα πράγματα. Εδώ μιλάμε για ενεργειακή αναβάθμιση. Δεν θα ενοχληθούμε και είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι γονείς να υπογράψουμε και εμείς ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Επειδή συνέβη ένα ατύχημα, δεν ξέρω ακριβώς πότε, σε ένα σχολείο στο Τίμιο Σταυρό, νομίζω τα ατυχήματα που μπορούν και όλο επικολούνται αυτό. Το θέμα του ατυχήματος είναι στη θεωρητική σφαίρα. Νομίζω τις ευθύνες που έχει η Δήμαρχος είναι πάρα πολλές στο να συμβήσει οτιδήποτε. Άκουγα προηγουμένως πρωί Μηρυσίας Διατάξος τόσα πολλά θέματα που λέω χαρά στο κουράγιο της Δημάρχου που έχει αναλάβει όλες αυτές τις ευθύνες. Νομίζω ότι δεν θα διατρέξει κανένα κίνδυνο για ατύχημα. Το σχολείο μας έχει προβλήματα υγρασίας, ενεργειακή αναβάθμιση, πρέπει να την ξεκινήσεις. Κλείνει το σχολείο 15-16 να μπει το συνεργείο, να βάλει οργολάβους περισσότερους μέσα και αυτό που προτείνουμε να γίνει της ημέρας των αργειών. Πουθενά στον κόσμο είχα θέσει στην κυρία Δρακονάκη στη συνάντησή μας ότι δεν κλείδουν μια εκκλησία, ένα σχολείο για να το αναβαθμίσουν. Γίνεται ταυτόχρονα. Η κυρία Δρακονάκη μου είχε απαντήσει αν ήταν ιδιωτικό σχολείο δεν θα αφήναμε να φτάσει σε αυτή την κατάδια. Αυτή δεν είναι απάντηση κυρία Δρακονάκη. Επιτρέψτε μου ότι δεν είναι απάντηση αυτή που μου δώσατε. Και σας προτείνω, δεν ξέρω, στις 11 Αυγούστου έστειλα μια επιστολή επειδή έφαγα για διακοπές, 7 μέρες το χρόνο κλείνω το γραφείο μου. Έστειλα μια επιστολή που δεν ξέρω αν μοιράστηκε σε όλους τους επικεφαλείς των παρατάξεων και στους δημοτικούς συμβούλους. Και αν τη διαβάσατε, που πραγματικά προτείνω αυτό το πράγμα, θέλουμε ενεργειακές αναβαθμίσεις, αλλά με ανοιχτό σχολείο. Στη συνάντησή μας με τη δήμαρχο είχαν πει ότι η διάρκεια του έργου είναι 12 μήνες θα είναι. Με τα καινούργια δεδομένα, εάν ισχύουν, μιλάνε από τον φθινόπωρο του 2018 μέχρι το Δεκέμβριο του 2020. Μιλάμε για τρεις σχολικές χρονιές. Αν υπάρξει, παιδιά, κάποια καθυστέρηση, συν της άλλης υπάρχει και ακόμα ένα έργο που τρέχει για το 12ο δημοτικό σχολείο, το οποίο δεν έχει καν δημοπρατηθεί. Εάν αυτά τα έργα πούν και υπάρχει κάποια καθυστέρηση σε μια πλήρωμη, θα υπάρχει τεράστια καθυστέρηση. Και γι' αυτό πραγματικά θα παρακαλούσα τη δήμαρχο να αναλάβει αυτήν την ευθύνη, γιατί έχει πάρα πολλές ευθύνες να υπογράψει και να υπογράψουμε και εμείς οι γονείς. Και πραγματικά είναι άποψη και του Συλλέγου Οικουναίων και Δαιμόνων και της Πρωτοβάθμιας και των δασκάλων μας, ότι να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση με ανοιχτό σχολείο. Εάν αλλάξουν κουφώματα, εμάς δεν μας εμποδίζει, δεν θα μας ενοχλήσουν. Ο μόνος κίνδυνος, τονίζω σ' όλους τους δηματικούς συμβούλους, είναι μόνο όταν υπάρχει το θέμα της κεραμοσκεπής. Ε, την κεραμοσκεπή το αποθετήσετε τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι τελείως κλειστό το σχολείο. Γιατί προς το μηδίαμα αυτό, κυρία Δακωνάκη, γιατί εσείς μου είπατε τα παιδιά σας τα έχετε στο παλιό. Είστε μηχανικός και τα έχετε, πιστεύω και στο δικό σας σχολείο, οποιαδήποτε αναβάθμιση να θέλατε να κάνετε, θα ξεσηκωνόμουν σαν εγγονείς. Όλοι θέλουν χρήματα, αλλά θέλουν τα χρήματα μέσα στην περίοδο των αργειών. Όχι να μας διαλύσετε. Λοιπόν, ευχαριστούμε τον κ. Μαρκορόπουλο. Τώρα, αυτό είναι το θέμα του υπτροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Δεν ξέρω, έχει σχέση με την υπτροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δ. Καβάλαση. Όχι, το λέω αυτό γιατί ταλαιπουρείται ο αγαπητός συμπολίτης, επί ώρες εδώ πέρα. Αν ήταν μόνο αυτό το θέμα, πρέπει να το είχαμε πει από την αρχή, προ της έννοιξης συνδριάς σας, τέλος πάντων. Σεβάστηκα, σεβάστηκα. Όχι, δεν το λέω για εσάς. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει. Λοιπόν, η απάντηση τεχνικής υπηρεσίας είναι πρώτον να διευκρινίσω ότι μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε επεμβάσεις και ειδικά σε σχολικά κτίρια την περίοδο μόνο των αργιών. Δεν είναι όμως έτσι η διαδικασία. Η νομοθεσία, η οποία διέπτει τα δημόσια έργα, σχέτως αναπευθύνονται σε συντηρήσεις, επισκεφές σχολικών κτιρίων, δημοτικών, κοινωνχρήστων χώρων και τα λοιπά, έχει να κάνει με τη διαδικασία της δημοπράτησης, λιπογραφής σύμβασης, έναρξης χρονοδιαγράμματος και περαίωση του έργου, πάωτε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είναι αρχικά κατατεθειμένο και σε τυχούσες παρατάσεις, αν τυχόν υπάρχουν δικαιολογημένοι λόγοι μετά από εγκρίσεις αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπότε, είναι η απάντηση στο ότι δεν είναι εφικτό να γίνονται εργασίες σε σχολικά κτίρια μόνο την περίοδο του καλοκαιριού, των Χριστουγέννων και του Πάσχα, που υπάρχουν πολυήμερες διακοπές. Επίσης, δεν μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα και διακοπή των εργασιών, δηλαδή να διακόπτουμε από Σεπτέμβρο μέχρι Δεκέμβριο, να δουλεύουμε Δεκέμβριο και τα λοιπά, γιατί αυτό αξιώνει περίτρανα και αποζημίωσης υπέρ του αναδόχου χρήματα, τα οποία δεν προβλέπονται να κατατίθενται σε κοινοπραξίες ή σε φυσικά πρόσωπα, όταν καταβαίνουν σε διαγωνισμούς. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία, η νομοθεσία των δημοσίων έργων, όπως και της πολυοδομίας, είναι πολύ αυστηρή καθορισμένη. Από τη στιγμή που υπογράφεται οποιαδήποτε σύμβαση για δημόσιο έργο, η περιοχή η οποία καλείται να επέμπει εργολάβος, παίρνει τη μορφή εργοταξίου και ουδείς έχει δικαίωμα παραμονή στον εργοταξιακό χώρο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα σχολικό κτήριο. Ας μην το συγκεντρονομοποιήσω για σχολικό κτήριο, είτε μιλάμε για δημοτικό κτήριο, είτε μιλάμε για οτιδήποτε κοινόχρηστο χώρο έξω, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχουμε ασφαλτοστρώσει εις οδών. Μετατρέπεται αυτόματα σε εργοτάξιο, είναι ευθύνη αποκλειστικά του αναδόχου, γι' αυτό ακριβώς το λόγο οφείλουν και εκ της νομοθεσίας να καταθέτουν και τη συνασφάλιση του εργοταξίου τους, για να μην συμβεί κάτι και καλούνται να αποζημιώνουν. Από κει και πέρα, έχει γίνει μια συνομιλία στο γραφείο της Δημάρκου, όπως προείπα νωρίτερα. Όντως τον Μάιο, παρουσία όλων όσων αναφέρατε και του Διευθυντών των Υπιαγωγιών και του Δημοτικού. Ήταν γνωστό ότι θα προβούμε στην υπογραφή της σύμβασης. Δεν μπορούσαμε τότε να καθορίσουμε την ακριβή ημερομηνία και αυτό φίλεται, όπως σας το είπα και τότε και σας το λέω και τώρα, ότι τουλάχιστον προσωπικά μπορούμε να δεσμεύουμε για ημερομηνίες που έχουν να κάνουν και που περνάνε αποκλειστικά και μόνο από το χέρι το δικό μου και όχι όταν περιπλέκονται εγκρίσεις από την περιφέρεια, εγκρίσεις από τη διαχειριστική αρχή κτλ. Φτάσαμε λοιπόν, πόσο μάλλον όταν το έργο είναι χρηματοδοτούμενο. Φτάσαμε λοιπόν αρχαία Σεπτεμβρίου. Κοινοποιήθηκε στον κ. Παντίκο την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση οικονομικής επιτροπής σύμφωνα με την οποία εγκρίναμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υπογραφή της σύμβασης, είμαστε υποχρεωμένοι έκτης νομοθεσίας να δεχτούμε την εγκυητική επιστολή καλής εκτέλεσης και να προβούμε στην υπογραφή της σύμβασης. Είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει πρωτοβάθμια, είναι αποδεκτό και είναι λογικό ότι προξενεί αυτό μία ταλαιπωρία αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και να δρομολογήσουμε μία σωστή έναρξη εργασιών με ασφάλεια. Δεν νομίζω προαναφέρατε για τις ευθύνες που έχει ο δήμαρχος και νομίζω ο ίδιος θα το απαντήσει. Καμία ευθύνη την οποία καλείται να αναλάβει δεν συγκρίνεται με τη ζωή ενός παιδιού. Από εκεί και πέρα, την τοποθέτησή της θα την αναφέρει η ίδια. Εκ της νομοθεσίας δεν προβλέπεται καμία παρουσία κανενός και πόσο μ' άλλων παιδιών σε έναν χώρο εργοταξίου. Είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο, είναι ένα σημαντικό ποσό χρημάτων το οποίο θα πέσει σε ένα από τα παλαιότερα σχολεία του Δήμου Καβάλλας, ένα σχολείο ιστορικό, ένα σχολείο το οποίο είναι όμορο και διατηρητέων κτιρίων και θεωρώ ότι προσωπικά θα αναπαθμίστηκε την περιοχή. Δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει μια ταλαιπωρία σίγουρα ενός 1 με 1,5 χρόνου με την υπογραφή της σύμβασης. Ο ανάδοξος είναι στη δικασία έκδοσης εγκυτικής επιστολής, χαλής εκτέλεση επειδή είναι υψηλό το κόστος, θα εκδοθεί από την Αθήνα, οπότε είναι θέμα ημερό να φέρει. Το πρώτο έργο είναι 12 μήνες διάρκειας, το δεύτερο έργο το οποίο θα δημοπρατηθεί είναι 6 μήνες διάρκειας. Άλλωστε όμως μέχρι στιγμής έχουμε αποδείξει ως διοίκηση ότι καταφέραμε και παραγματοποιήσαμε μετά το πέρας εργασιών όπως έγινε στο 5ο γυμνάσο και στο 21ο, κάναμε μετακομίσεις και μέσα στην σχολική χρονιά όταν χρειάστηκε να τις κάνουμε, προκειμένου να περιορίσουμε τον χρόνο ταλαιπωρίας των γονέων και των μαθητών στο σχολείο το 5ο γυμνάσο και στο 21ο δημοτικό αντίστοιχο. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε το δεύτερο λοιποέργο τι περιλαμβάνει αυτό που είναι για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Το σχολικό αυτό συγκρότημα ως παλιό συγκρότημα έχει οι τουαλέτες εκτός κτιρίου, οπότε το δεύτερο υποέργο έχει να κάνει με δημιουργία τουαλετών εντός κτιρίου και γενικότερα με την πρόσβαση των ΑΜΕΑ, απαραίτητη προϋπόθεση που πρέπει να υλοποιείται, ράμπες, ανελκυστήρες που πρέπει να υλοποιούνται και της νομοθεσίας για να καλύπτει πάνω την προσβασιμότητα δημόσιο πράβλα σχολικού κτιρίου από ΑΜΕΑ. Ακούστε να σας πω, ξανατονίζω το εκ της νομοθεσίας ότι δεν μπορεί εντός εργοταξίου να είναι κανένας. Μηχανικός είστε, καταλαβαίνετε. Επίσης να πω, μπορεί ενδεχομένως αν υπήρχε όρος στη διακήρυξη, αναφέρεται ενεργειακή αναβάθμιση, αμέσως προβλέπεται αλλαγή κουφωμάτων. Θα μπορεί να πει ο επιβλέπων στον ανάδοχο, παρήγγειλε και έλα τοποθέτεις τα μισά κουφώματα και μετά από 6-7 μήνες όταν θα γίνει η μετακίνηση των παιδιών εσωτερικά έλα και τοποθέτεις τα υπόλοιπα. Όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι είναι μόνο. Είναι δίκτυο άρδευσης στην Απλή. Έχει γεωθερμικά παιδεία. Έχει όλη την αλλαγή της ταράτσας, διαλύεται όλο μέσα και έξω. Έχει φύτευση δώματος στο δώμα του γυμναστήριου. Παρακαλώ κύριε Παπαδόπλο. Αγαπητέ κύριε Συμβολίτα θα πω τώρα. Μακάρι να μπορούσα να σας βοηθήσω σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες να μη μετακομίσουν τα παιδιά σας, να μοιράσουμε την Απλή, να μοιράσουμε τις σχολικές αίθουσες. Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα όπως θέλετε να τα κάνετε. Εγώ σαν τελευταία προσπάθεια πρέπει να σας πω ότι από χθες έχω ειδοποιήσει από προχθές από την Παρασκευή, την κυρία Δρακονάκη να ειδοποιήσει τον εργολάβο να έρθει να του μιλήσω εγώ. Δεν θα μιλήσω τεχνικά. Θα μιλήσω καθαρά συναισθηματικά και σαν δήμαρχος, σαν μαμά και σαν γεγιά. Θα ζητήσω και θα μεταφέρω το αίτημά σας σαν γονείς, θα το μεταφέρω αυτό το αίτημα στον εργολάβο και να του πω να κάνει έναν ύστατο υπολογισμό, αν σε τελευταία ανάλυση μπορεί να γίνει. Της έχω πει και θα φέρει μάλιστα και τους δυο μηχανικούς που είναι υπεύθυνοι. Και θα το κάνω κύριε Μερκουρόπουλη. Άσχετα από αυτά που λέει η νομοθεσία, άσχετα από την προσπάθεια που κάνει η τεχνική υπηρεσία, γιατί αυτά όλα δεν μπορείτε να φανταστείτε όλα αυτά τα βήματα, πόση προσπάθεια θέλουν από πίσω. Εάν μπορώ να το κάνω αυτό, θα το κάνω. Και σκοπεύω να το κάνω μέσα σε αυτή τη βδομάδα, αν είναι εύκαιρη, εγώ εδώ είμαι, να αρθούν να τους δω και θα σας ενημερώσω άμεσα. Αυτό είχα να σας πω σαν μαμά και σαν γιαγιά. Εντάξει. Όπως βλέπετε ο νόμος λέει τελείως διαφορετικά πράγματα. Ας το συζητήσουμε. Μισό λεπτό τώρα. Συζητάμε για την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Να τελειώνουμε με την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος. Ναι, η όλη φασαρία είναι αυτό. Το πόλημα είναι αυτό. Ναι, κύριε Μεροκοπτή. Τι, δεν συμφορούμε το εντάξει με αυτό. Αυτό που ήθελα να πω επίσης. Μου έχουν πει οι μηχανικοί της σχολής, υπάρχουν μηχανικοί εδώ πολλοί, ότι τα έργα αυτά μπορούν να γίνουν σε χρόνο δετέ, σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Μιλάνε για τρεις και τέσσερις μήνες. Πολύ φοβάμαι, δεν μπορεί να μας έχει εγγυηθεί ούτε η κυρία Δρακονάκη, ούτε κάποιος άλλος, το πότε θα αρχίσουν και πότε θα τελειώσουν. Έχετε δει τις μακέκτες, έχετε δει τα σκέφτες, δεν έχει δει κανένας σχολανικός... Μη στον δημόσιο, κύριε Πετροφόρο, να γνωρίζετε ότι δεν έχουν καμία σχέση. Τα χρονικά περιθώρια βήκε χρονικό περιθώριο από τη στιγμή που εισαγγράφουν αυτές τις βιβλίες, μέχρι να καλέσουν το χρονικό περιθώριο των εργολάτων, μέχρι να βγει μια εγγυητική επιστοή, χρονικό περιθώριο, μέχρι να υπογράψει την σύμβαση, χρονικό περιθώριο, και ακούει υπογράψει την σύμβαση. Πρέπει να μαζέψει τα συνεργεία, πρέπει να κάνει τις παραγγελίες, εσείς και εγώ θα το κάνουμε σε μία εβδομάδη. Τα όλια τα χρονικά στον δήμο και μάλιστα σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ομορφαρική έργη μας καμία σχέση δεν έχουνε με αυτά που θα κάνετε εσείς στο όνομα της δίκης. Σε κάθε στάδιο, η διαχειριστική πρέπει να κάνει εφήγερση. Σε κάθε στάδιο, πριν να δώσεις τα λεφτά, για το που ξέρουν όλοι. Τώρα, μη συγκρίνετε. Γιατί συγκρίνετε με τη Μεγάλη Λέσκη και δεν συγκρίνετε με τον Τρίτο Ποινάση και δεν συγκρίνετε με τη Βενιζέλη και την Ηρικτού. Είναι και θέμα εργολάδου. Πολλά πράγματα. Και εδώ, δόξα μου Θεώ, οι πληροφορίες μας λένε ότι ο εργολάδος είναι καλός και γρήγορος, γιατί υπάρχουν και εργολάδοι, οι οποίοι είναι άχρητοι, πολύ ως τα ίσια εργολάδοι, και με δέχουν και μας και τους πάντων. Τελευταία, είπατε για το Τρίτο Γυμνάσιο. Το Τρίτο Γυμνάσιο έγινε καλοκαίρι. Ερχόσαστε στα λόγια μου. Στο σπίτι σας δεν θα κάνατε καλοκαιρινούς μήνες έγινε. Κανείς στο σπίτι μας δεν κάνει ενεργειακή αναβάθμιση μονώσης μέσα στο χειμώνα. Ευχαριστώ, δήμαρχε, που θα έρθετε σε επαφή με τον εργολάδο και θα του θέσατε πάλι το θέμα για ίστατη φορά, ότι αν μπορεί να δεχτεί... Όχι, βέβαια. Αφήστε με, κύριε Παπά. Θα την πάρει ο εργολάδος την ευθύνη. Ε, τώρα μην πέσετε τώρα. Πολύ δεν την πέσετε. Η μηχανή, μήπως δεν έγινα. Μα πάρετε την ευθύνη, αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Κύριε Παπά, τι έχω στον θελόν, να χωρίσω την αγγλή. Αυτό έχω στον θελόν. Δεν θα βάλω εγώ υπογραφή για τίποτα. Εγώ δεν μπορώ να βάλω υπογραφή. Μα αυτό πήρε η ήλουσας. Ωραία, έτσι λέει ο νόμος. Και εγώ ας κάνω και τα τελευταία κουβέντα με τον εργολάδο. Και εγώ δεν έχω ασχοληθούν υπογραφή. Τι να πω τώρα ρε παιδιά, είναι τώρα κουβέντα αυτή. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ, νομίζω το εξαντλήσαμε το θέμα λοιπόν. Μου έπαιρνε δίκο σύγκριτη της τονής σας. Την έψαχνα τόση ώρα, προφανώς θα την έχω μαζί. Πρέπει να σας πω, αν έκανε πάρα πολύ άσχημα εκεί, πως το γεγονός, όπως λέτε, υποκράψτε εσείς η ίδια δύναμη. Πάρετε εσείς τη διευθύνη. Άντε τρώμα του τρόμου, ζωή της φαγή. Το καταλαβαίνετε, μου ζητάτε. Είναι σαν να σας ζητώ εγώ. Πάρετε στο γυαλείο σας και κάντε τα απόψε σας. Αυτό το κάνετε. Όταν κάνατε προποσκώτηση είχατε μεγαλύτερη ευθύνη. Παρακαλώ, σας παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλα, τεχνικό πρόγραμμα τροποποίηση. Τι λέτε? Ναι, κύριε Παπά. Ναι, κύριε Βέρο. Ναι. Ευχαριστούμε, κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Όχι. Λοιπόν, ο Βέρος, πρέπει να μιλήσουμε. Όχι. Λοιπόν, το έχω στείλει γραπτά, αλλά θα σας πω. Θα σας φανεί παράξενο, βέβαια. Μιλάμε με την τεχνικό πρόγραμμα αυτό για συντερήσεις σχολείων. Βασικά αυτό είναι. Για τη δική μας την παράταξη, ωστόσο, είναι αναγκαίο και εφικτό να μιλήσουμε, να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη δημιουργία και την κατασκευή των εκπαιδευτηρίων σύγχρονων σχολείων, κάτι το οποίο, βέβαια, δεν χωράει στις προτεραιότητες, ούτε της δίκαιης ανάπτυξης της σημερινής κυβέρνησης. Επειδή, όμως, η λαϊκή συσπήρωση βλέπει μπροστά, ακριβώς βάζει το ζήτημα και ανοίγει το θέμα στο κίνημα μέσα στους γονείς να διεκδικήσουν σύγχρονα εκπαιδευτήρια, κάτι το οποίο σήμερα είναι εφικτό να γίνει, αλλά όμως δεν γίνεται, γιατί ακριβώς οι προτεραιότητες της ανάπτυξης που θέλουν να κάνουν και η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες και οι επόμενες είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Είναι μια ανάπτυξη που έχει σχέση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι, βέβαια, με τα παιδιά μας τα οποία πρέπει να πηγαίνουν σε σύγχρονα σχολεία. Μα αυτή τη λογική, λοιπόν, εμείς λέμε όχι. Ευχαριστούμε. Το υπαρρυθμό 6 έγκριση παράτασης οριακής προθεσμίας του έργου Άρση Επικινδυνότητας Επικινδύνων Κτισμάτων και Αποκαταστάσεις Υμιών Αποτροχεία Τυχήματα Έτους 2017. Εγκρίνεται η παράταση? Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 7 χωρίγηση πρώτος παράτασης προθεσμίας, οριακή προθεσμία, παιρέωσης στο έργο, επισκευές, κατασκευές, ινδυρήσεις, αθλητικών εγκαταστάσεων, δημοτικής ενόητος καβάλασης έτους 2017. Εγκρίνεται? Ναι, κύριε Βέρον. Πόσο παράταση δίνουμε και μέχρι πότε? Το 7. Μέχρι άφη, μέχρι πεθάνη. Πέντε ενάτολοι. Μέχρι τότε, ναι λέμε. Πάμε παρακάτω, διοθώστε τα. Κύριε Ποτόλια. Διαβάζετε και καμιά εισήγηση καμιά φορά πριν τη στέλνετε. Κύριε Ποτόλια. Και ναι, αλλάξτε τις τρεις μήνες, κάντε το 5.10. Δεν μπορείς να βρεις βασιλιά παραπάνω. Υπογραφή σύμβασης και υπερέωση στο έργο ήταν 13.8. Πάντε το μέχρι πέντε εντακάτου. Ε, τότε τι μας λέει τρεις μήνες. Τρεις μήνες είναι οριακή, αλλά μπορεί να έχει πρόβλημα. Μετά πρέπει να το παραπάνω. Οριακή μέτρητος συμμετείς συμπερρυατόριας. Βλέπεις τι λέει η Φίλιππο, το διαβάζεις. Λοιπόν, κάτσε λίγο, μισό λεπτό λίγο τώρα για να διαβάσω εγώ και μετά πες μου γιατί εγώ δεν είμαι επιπαντός επίσθετου. Λοιπόν, 13 Δευτερό το 18, σύμβαση κατασκευής του έργου, στην οποία ορίζονται ότι υπερευθεσμένα υπερέωση στο έργο ανέρχεται σε έξι μήνες. Από την υπογραφή της σύμβασης ήτοι μέχρι 13.8. Σωστά. Λοιπόν, δεν είσαι τρεις μήνες τότε. Τότε δώσε αυτήν που θεωρείς. Μη λες τρεις μήνες και βάζεις ημερομηνία πέντε ενάτου. Γίνεται αυτό. Παρόν. Άμα δε γίνεται παρόν. Παρόν, παρόν, παρόν. Λέτε παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Θα μπορείς. Στο υπαρρυθμό 8. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή. Παραπάνω να δώσουμε δηλαδή.