Voice(s) of Metamorphosis | Cantelena Choir | TEDxPatras (TEDx Patras, 2022)
: Λοιπόν, το τρίτο μέρος ξεκινάει, όπως και το δεύτερο μέρος, με performance. Έχουμε, λοιπόν, τη χοροδία «Καντελένα». Και γι' αυτό θέλω να φωνάξουμε πάνω στη σκηνή τη μαέστρο της χοροδίας, την κυρία Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού. Ένα μεγάλο χειροκρότημα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Καλησπέρα! Και γι' αυτό θέλω να φωνάξουμε πάνω στη σκηνή τη μαέστρο της χοροδίας, την κυρία Ελένη Παπαδοπούλου-Αραβαντινού. Ένα μεγάλο χειροκρότημα! Εγώ θα παραμείνω εδώ, θα καταλάβετε σε λίγο γιατί. Ελένη, δική σου. Καλησπέρα! Μια χοροδία στο Thetics. Γιατί, γιατί? Γιατί η χοροδία είναι μεταμόρφωση. Είναι μια χοροδία εμφανή, αλλά έχουν επιλέξει όλοι να συμμετέχουν σε μία χοροδία, μεταμορφώνοντας τη δική τους προσωπική μοναδική φωνή σε μία νέα φωνή. Και εγώ έρθα εδώ πέρα μαζί, αλλά δεν έχω χοροδία. Είστε μόνο μαέστρος. Βλέπω κάποιους ανθρώπους που έχουν δείξει δείγματα τραγουδιούς σήμερα πάντως. Ναι, το πήρες εσύ το πρωί και τα πήγες πάρα πολύ καλά. Εγώ, σκέψου ρε, να μην τραγουδήσει κανένας και το πρωί χαμός. Λοιπόν, εγώ έχω φέρει, έχω έρθει προτιμασμένη, τι χρειάζεται η χοροδία. Χρειάζεται μαέστρο και χοροδούς. Και ξεκινάμε τα βασικά και μετά χρειαζόμαστε τα λόγια. Και άκου τώρα, το πήμα που έχω φέρει είναι από τη Χαβάη. Να δεις, δύο μηδέν η Χαβάη σήμερα. Λοιπόν, εκεί επειδή πάντα φροντίζουν τη γη και την έχουν σαν ένα ναό, σαν ένα ιερό μέρος, έχουν μια προσευχή για τη γη, να τη φροντίζουν και να την προσέχουν με το σωστό τρόπο. Έτσι λέει μέσα τα λόγια. Και τα λόγια είναι πάρα πολύ απλά. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Μόνο αυτό. Το λέμε δύο φορές. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Και μετά λέει, ε, μα, λά, μα, πόνο. Με το σωστό τρόπο. Ε, μα, λά, μα, πόνο, η, κά, ει, ο. Αν βρούμε τα λόγια, χρειαζόμαστε ρυθμό. Ο ρυθμός θα στον πρώτο σα λιγάκι, αλλά θα το ξαναλέψουμε μαζί με ρυθμό. Και, ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Θέλουμε να τραγουδήσουν, ε, να πω. Εγώ παιδιά, τώρα είναι η ώρα. Δεν το κάνουμε έτσι, το κάνω εγώ, το πείτε κι εσείς, καταλάβατε. Δεν θα με εκθέσετε. Πάμε και. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ας πούμε καλά και τώρα χρειαζόμαστε νότες. Όχι, όχι, τώρα λέμε τέλεια πήγατε. Σωστά, σωστά, σωστά. Γιατί, έτσι. Λοιπόν, χρειαζόμαστε νότες. Με καλύτερος αυτός. Λίγες νότες. Λοιπόν, λίγες νότες, όχι τίποτα φοβερό. Ακούστε. Πιο λίγα σαν μάλι του. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Ε, μα, λά, μα, πο, νό, η, κά, ει, ο. Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική Μουσική