2020-12-28 Περιφερειακό Συμβούλιο Τηλεδιάσκεψη - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Είμαστε έτοιμοι. Καλή συνέχεια. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλησπέρα σας και πάλι και χρόνια πολλά. Αφού και επιστώθηκε απαρτίαι κυρίσω την έναξη της 301 της συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, να σας ευχαριστήσω όλοι για τη συμμετοχή σας. Δυστυχώς σήμερα είχαμε ένα δυσάριστο γεγονός. Εκκινήθηκε ο Αρκυμανδρύτης Σαγουστίνος Μύρου. Ένας κληρικός που θα μείνει στη μήμη μας για το θεάρεστο έργο που προσέφερε. Θερμάσει υπηρεσίες στους οικείους του. Σήμερα έχουμε τρία θέματα με ρίσεις διάταξης. Θα ξεκινήσουμε με το πρώτο. Απριν ξεκίνησαν τα θέματα με τις ρίσεις διάταξης, θα πρότεινα αν συμφωνείτε το σώμα, μίλησα και με τον Αντιπρόεδρο, να προτείνουμε και να ορίσουμε μια τριμερή επιτροπή. Με βάση του πρώτου κανονισμού θα διαμορφώσει αυτό που θα ακολουθούμε εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν συμφωνείτε δεν υπάρχει βέβαια. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ελιάση, σας ακούω και σας να ορίσουμε έναν από τη συμβολήτευση και δύο από την αντιπολήτευση. Το συζητήσαμε μαζί, κύριε Πρόεδρε, και είπαμε ότι επιβάλλεται να οριστεί αυτή η επιτροπή, γιατί έχει εκδοθεί ο πρώτοιμος κανονισμός, είπαμε, από τη 17η Ιουλίου. Άρα, πρέπει εμείς να δούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ή να διορθώσουμε κάτι από αυτό το πρώτοιμο κανονισμό και να εγκρίνει μετά το σώμα. Κανονισμό. Ωραία, θεωρώ ότι η τριμιλήξη επιτροπή αρχί. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε και οι υπόλοιποι. Από τη πλευρά της συμβολήτευσης, δεν ξέρω... Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι επειδή είναι πολύ σημαντικός ο οργανωμός της διοργίας, θα πρέπει όλες οι παρατάξεις που είναι στον Περιφοριακό Συμβούλιο να εκπροσωπηθούν. Σε αυτή την επιτροπή, η οποία θα έχει ένα συμβουλευτικό ρόλο, ένα ρόλο επίξεργασίας. Ωραία, αν συμφωνείτε και οι υπόλοιποι. Δεν διαφωνούμε εμείς, προσποιηθούν όλες οι παρατάξεις, απλώς θέμα σε πιο δυσκέντρες. Συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε, βέβαια. Ωραία, αν είναι από τη συμβολήτευση, εγώ θα πρότεινα, κύριε Βόσδου, συμφωνείτε να είστε στην επιτροπή. Ωραία, από την πλευρά του κ. Χαριπίδη. Κύριε Λιάσε, δεν ξέρω... Θα είμαι εγώ, θα συμμετέχω. Κυρία Ζεμπηλιάδου. Ο κύριος Τζότζις, που είναι ήδη στη Γραμματεία, θα προσωπεί στον Προευριό. Ωραία. Από την πλευρά του κ. Τσάκωνα, κύριε Καρατζίδιος, δικηγόρος. Κυρία Πρόεδρε, δηλαδή, εμείς, ούτως ή άλλως, έχουμε και θεμελιώδες διαφωνίες με τον ίδιο το καμινισμό και τον πρότυπο, ο οποίος έχει έρθει και άλλες φορές και σε άλλα συμβούλια, που έχουμε κατακυρούς εκπροσωπηθεί. Δεν θα μετέχουμε στην επιτροπή, θα αποστατηθούμε συνολικά, όταν έρθει η σκεκριμένη πρόταση του Πριθυριακό Συμβούλου. Μπορεί να ακούσουμε κάποιες απόψεις, για να τις ατσατσαματώσουμε, Βασίλη. Ναι, ούτως ή άλλως, είναι και δύσκολη η συνολική να λειτουργηθάμε, έχουμε την δυνατότητα επικοινωνίας κυριαλιάση, ούτως ή άλλως, σε ο,τιδήποτε χρειαστεί. Μπορούμε να χρειαστούμε την νομική σας συμβούλη, κύριε Καρατζή. Εδώ, ούτως ή άλλως, είναι ο πιο πολύς πολιτικά πρόσωπα, ούτως είναι και η κυρία Π, είναι εξαιρετική συνάνθρωπος, θα μπορεί να έχετε πλήρη εικόνα. Οτιδήποτε, όμως, χρειαστεί, θα μπορούμε να το συζητήσουμε. Ωραία, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κύριος Πράσος και ο κύριος Σαβουλίδης. Κύριε Σαβουλίδη και κύριε Πράσος, συμπονείτε. Εγώ δεν θέλω να συμμετέχω στην επιτροπή αυτή. Ωραία, κύριε Σαβουλίδη. Δεν μας ακούει ο κύριος Σαβουλίδης. Δεν μας ακούει. Θα συμμετέχετε. Ναι, ναι, δεν με ακούτε. Ωραία, ωραία, εντάξει, οπότε. Διαδικασίας θέλω να πω δύο πράγματα. Δύο λεπτά θέλω. Ναι, μισό λεπτό λίγο να ολοκληρώσουμε, λίγο να αναφέρω ξανά τα ονόματα και μετά και τον λόγο. Οπότε, από την πλευρά της συμβολήτησης, ο κύριος Γόστο, ο κύριος Λιάστης, η κυρία, ο κύριος Τζότζης και ο κύριος Σαβουλίδης, σωστά. Αν συμβολεί το σώμα, θα πρότεινα, δεν ξέρω, κύριε Λιάστης, αν συμβολεί και εσείς, κύριε Τζότζη, ως Προεδρύο, να βάζουμε και την κυρία Μπέινα... Αυτό ήθελα να πω κι εγώ, ναι. Να πει και ένα ευθομικός σύμβολος, ναι. Ωραία, ωραία. Οπότε, ομόφωνα. Σας ευχαριστούμε, κύριε Πράσου. Άρχιν να ευχηθώ και από εδώ χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά να έχουμε. Θέλω να πω δύο πράγματα για τη διαδικασία του Περιφερειακού Συμβουλίου, διότι κατά τη γνώμη μου... Συγγνώμη λίγο ότι... Θέλω να πω την άποψή μου, μην θεωρηθεί ότι κάνω τον δάσκαλο σε κανέναν. Νομίζω ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια τραβάνε πολύ σε χρόνο, επειδή ακριβώς δεν τηρείται η διαδικασία. Δηλαδή παρατήρησα, ας πούμε, πριν μερικά Περιφερειακά Συμβούλια, μόνο για το θέμα που έθεσε η κυρία της Μπελεάδου να συζητηθεί, το θέμα του Master Plan, νωρίτερα, και ο Περιφερειάρχης είπε μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτό κράτησε μια μισή ώρα η συζήτηση. Άρα αυτό θα πρέπει να γίνει σε 10 λεπτά. Τοποθετείται ο καθένας, πάμε στην πρωτοφορία, δεν μπορεί να πείσει κανένας, δεν χρειάζεται να προσπαθεί να πείσει κανένας κανέναν, εκτός από τις παρεμβάσεις του, δηλαδή κάνει μια παρέμβαση να δώσουν μια δευτερολογία. Εδώ παρατηρείται η συζήτηση, όπως και στο πρώτο προηγούμενο, ο κύριος Περιφερειάρχης με τον κύριο Καρυπίδη, συζητούσαν επί μια μισή ώρα ο ένας με τον άλλο, ο Θόδωρος, ο Γιώργος. Το άλλο είναι ότι πρέπει όλοι και ο εαυτός μου, προσπαθώ να το κάνω, να παίρνουν τον λόγο από τον Πρόεδρο, από την Πρόεδρο, από το Προεδρείο γενικότερα. Ενώ δεν συμβαίνει αυτό. Καθένας όταν θεωρεί ότι ο άλλος λέει κάτι που δεν συμφωνεί, παίρνει τον λόγο. Και αυτό γίνεται κυρίως από τα υψηλότερα στελέχη του Περιφερειάρχου Συμβούλου, Περιφερειάρχης ή Επικεφαλής των Παρατάξεων κτλ. Αυτό θα θέλαμε να σεβαστούμε όλοι τη διαδικασία και να τελειώνουμε νωρίτερα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα, έχω κάνει 48 ώρες συμμετριάσεις, αλλά να έχει ουσία. Έτσι όμως χάνουμε και την ουσία, δηλαδή τραβάζεις σε μάκρος, δεν καταλαβαίνουν τελικά τι είπε ο ένας, τι είπε ο άλλος και τι θα αποφασίσουμε στο τέλος. Δηλαδή και η ποιότητα των αποφάσεων πέφτει μέσα από αυτό. Εγώ προσωπικά λέω ότι θα σεύω με ασούν, ζητάω τον λόγο από την κυρία Πρόεδρο, από το Προεδρείο και αυτό πρέπει να κάνουν όλοι. Και Περιφερειάρχης μας και οι δεσπότες και Πατριάρχης κτλ. Επειδή τραβάζεις σε μάκρος, πολλοί καλεσμένοι έρχονται και παρακουμβούν αυτό το πράγμα και ανακάζονται να φύγουν. Έχουν και καλεσμένος πολλές φορές, δεν πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα. Το δεύτερο αφορά τη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε από τα Ελληνικά Δικαστήρια από την Ελληνική Δικαιοσύνη ως μια εγκληματική οργάνωση. Εγώ έχω βάλει τρεις τέσσερες φορές το θέμα εδώ. Δεν θέλω να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα. Δεν έχω τίποτα με τον συνάδελφο, προσωπικά δηλαδή, όμως εκπροσωπεί μια εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή. Μπήκε θέμα στην Ευρωβουλή να καθαιριθεί ο λαγός από ευρωβουλευτής. Εμείς εδώ πέρα συνεχίζουμε έτσι και μάλιστα ο ίδιος ο κ. Σαβουλίδης δεν βγήκε ποτέ δημόσια να καταδικάσει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή φαντάζεστε και μάλιστα ο λαγός ο ίδιος έχει δώσει το χρύσμα στο συγκεκριμένο. Ήρθε εδώ πέρα από τον Λιμαϊδά, ο ίδιος ο λαγός. Δηλαδή ο εγκληματίας έχει δώσει χρύσμα. Ας πει ο ίδιος θα κάνει μια δίκη. Καταδίκει στη Χρυσή Αυγή. Τέλος, και νομίζω ότι όλοι οι παρατάξεις πρέπει να πάρουν θέση επί του θέματος. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα, είναι πολιτικό ζήτημα και αφορά τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Σ' ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο θέμα, κύριε Πράσω, που θέσατε, θα συμφωνήσω απόλυτα. Καλό θα ήταν, το αναφέρουμε σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο, κάποιες στιγμές όντως παρεκτρεύεται η κατάσταση και λαμβάνουμε το λόγο χωρίς να παίρνουμε την άδεια του Προεδρύου. Παρακαλώ όλους να ακολουθούμε τη σειρά. Σ' ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο θέμα που θέσατε, κύριε Πράσω, διάβασα και σε δύο προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια ότι υπάρχει απόφαση, έχει σταλεί ερώτημα στην αποκεντρωμένη, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα που κομπεί στον κ. Σαβουλίδη από το περιφερειακό συμβούλιο. Όπως σας είχα πει, έχω κάνει σχετικό έντροπο και στην ΕΜΠ, αλλά και στο Υπουργείο. Δεν έχω πάρει, βέβαια, απάντηση ακόμη. Προς το παρόν, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Η απάντηση της αποκεντρωμένης ήταν σαφής. Οπότε, συνεχίζοντας, να πάμε στο πρώτο θέμα της μέρης της διάδοξης. Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να πω κάτι επί του δεύτερου θέματος που έφτασε ο κύριος. Ναι, πολύ σύντομο, κυρία Ζημιλιάδου, για να μην το ανοίξουμε, όμως. Για να μην φαίνεται ότι αυτό το θέμα δεν παίρνει ως παρατάξεις θέση. Δεν ξέρω πώς θέλετε να το κάνετε. Και επειδή υπάρχει όντως ένα ζήτημα, αν συμφωνούμε για να λυθεί αυτό που πρότεινε και ο κύριος Πράσος, δηλαδή ο κύριος Σαβουλήτης, αν διαχωρήσει τη θέση δημόσια από τη Χρυσή Αυγή ως μια παράταξη που έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα που έχουν γίνει, τότε να βεβαίως δεν υπάρχει κανένα θέμα. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο κύριος Σαβουλήτης δεν θα έχει το πρόβλημα να διαχωρήσει τη θέση του από μία εγκληματική οργάνωση. Άρα μήπως πρέπει όντως ως περιφερειακό συμβούλιο… Ναι, βεβαίως θα απαντήσει και ο κύριος Σαβουλήτης. Να τελειώσει αυτή η ιστορία. Ωραία, απλά δεν μπορούμε να αναγκάσουμε… Θα μην έχουμε αυτό το κλίμα μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Ναι, καταλαβαίνω. Δεν μπορούμε βέβαια να αναγκάσουμε κάποιον να βγάλει κάποια αναγκήνυση, το καταλαβαίνετε. Όχι, αλλά να σέβουμε. Εγώ σας αναφέρω όμως τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Δεν υφίσταται κάτι περίπου αυτή τη στιγμή για αποβομή του κυρίου Σαβουλήτου, δηλαδή του περιφερειακού συμβούλιου. Αν θέλει να απαντήσει κάτι πολύ σύντομα, κύριε Σαβουλήτη, αφήστε να προχωράμε. Κύριε Σαβουλήτη. Κυρία Ζεμπελιάδη, θα ήθελα να απαντήσω. Ναι, πολύ σύντομα. Ό,τι έχω να πω δημόσια, θα το πω διαζόριση του περιφερειακού συμβούλιου. Όταν έρθει η ώρα. Και όχι κάτω από πιέσεις και κάτω από αυτές οι συνθήκες. Είτε επειδή το θέλει ένας, είτε το θέλει ο άλλος. Ό,τι έχω να του πω, θα το πω μπροστά σας. Δημόσια. Εντάξει. Ωραία. Ευχαριστούμε τον κύριο Σαβουλήτη. Προχωράμε με το πρώτο θέμα της ημέρας. Μπορώ να πάω εγώ, κύριε Πρόεδρε, για το δεύτερο. Κύριε Εμάνω, θα πρότιμα να μην το ανοίξουμε άλλο. Να μιλήσουμε, κύριε Πρόεδρε. Πολύ σύντομα, κύριε Εμάνω. Πολύ σύντομα, σας παρακαλώ. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι το δεύτερο θέμα, το οποίο ανακοινεί για πολλοστή φορά ο κύριος Πράσος, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με ένα κόμμα το οποίο καταδικάστηκε και έκανε. Η προσωπικότητα του Χρήσου Σαβουλίδη, την οποία τη γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και οι συντοπίτες του αλλά και όλοι εμείς, δεν συνάνδη με καμία εγκληματική οργάνωση και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ψηφίστηκε, εκλέχτηκε με δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν είναι κάποιος άνθρωπος ο οποίος είναι βαλτός εντός εισαγωγικών και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη μας. Δεν έχει ποτέ σε περιφερειακό συμβούλιο, δεν έχει δημιουργήσει κάποιο θέμα το οποίο να έχει σχέση με αυτά τα οποία του καταλογίζει ο κ. Πράσος. Και όπως το είχε πει και ο κ. Σάκωνας σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο με τον οποίο διαφώνησα, νομίζω ότι η προσωπικότητα του Χρήσου Σαβουλίδη δίνει την απάντηση σε αυτά τα οποία του καταλαβαίνει ότι είναι κρίμα και είναι άδικο να καθόμαστε να ασχολούμαστε με ένα τέτοιο θέμα ενώ έχουμε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα να ασχοληθούμε. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα πρέπει να το λήξουμε και όπως είπε και ο χ. Σαβουλίδης θα δώσει την απάντησή του διαζώσης όταν έρθει η ώρα και όταν μπορέσουμε και κάνουμε ένα περιφερειακό συμβούλιο διαζώσης. Νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση ο Χρήσος Σαβουλίδης ως πρόσωπο με καμία κλιματική οργάνωση και στις εκφράσεις του τις οποίες έχει στην κοινωνία την οποία ζει αλλά και στις εκφράσεις επαγγελματικές από όσο γνωρίζω εγώ τουλάχιστο. Ωραία. Κατανοητό. Ευχαριστούμε κύριε Τσάκωνα. Το κλείνουμε. Δώθηκαν οι απαντήσεις. Λοιπόν, το κλείνουμε γιατί δεν είναι θέμα συζήτησης. Κύριε Τσάκωνα, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ. Απαντήθηκε και την άλλη φορά το θέστητο θέμα. Απαντήθηκε. Κύριε Τσάκωνα, σεβασίπτου σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Κύριε Τσάκωνα, είπαμε δεν θα συζητηθεί. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Προχωράμε. Κύριε Τσίμαρη, έχετε το λόγο. Και τα μικρόφωνα σας παρακαλώ λίγο να κλείσετε. Ευχαριστώ. Κύριε κύριε Περιφεριαρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Περιφεριακό Συμβούλιο. Έχετε και από εμένα τις καλύτερες ευχές. Χρόνια πολλά. Όλα να πάνε κατευχή. Να περάσω κατευθείαν στο θέμα και να πω ότι ένα πολύ πολύ μεγάλο έργο, πολύ ουσιαστικό έργο και πολύ ακριβό θα έλεγα. Μετά από μια υπερπροσπάθεια που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως από τη διέθυνση τεχνικών έργων της Περιφεριακής Ανότητας Κοζάνης. Ένα έργο το οποίο έτρεξε πάρα πάρα πολύ τόσο ο Περιφεριάρχης όσο και ο αγαπητάς συνάδελφος κυρίως Ήλίας Τουπαλλίδης. Για να φτάσουμε γιατί από ότι γνωρίζετε διαζόμαστε, διαζόμαστε να γίνει αυτό το έργο. Γιατί οι τελευταίες πληρωμές πρέπει να γίνουν μέχρι 30-12 του 2023. Όλα πήγαν κατευθύν, στις 37 αν θυμάστε είχαμε εγκρίνει την υποβολή της πρότασης στον επιχειριασιακό πρόγραμμα 2014-2020. Και αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που είναι συνειμένου στα στην πρόταση, σήμερα λοιπόν ήρθαμε εδώ να αποφασίσουμε τον τρόπο δημοπράτησης. Υπάρχει μέσα στην τεχνική περιγραφή, αναφέρονται λεπτομερειακά, θα λέμε μεγάλη λεπτομέρεια, τα περιεσφάλειας, αισθητικής, λειτουργικότητας, κριελογικό πρόγραμμα κλπ. Είναι πάρα πολύ ανελκτικά όλα αυτά που έχει γίνει από την προβλημασία του Φαγγέλου Τσάνκο. Και δεν υπάρχει, δεν νομίζω να υπάρχει έτσι κάτι που να άφησα να αναπάντει το. Απλά για την ιστορία και μια και μας ακούει ο κόσμος και ίσως να μην έχουν εμπροστά το τεχνικό πρόγραμμα. Ένα λεπτό μόνο να αναφερθώ στο φυσικό αντικείμενο πράξεις, που είναι η προσθήκη της νέας πτέρυγας χειρουργικού και παθολογικού τομέα στο μαμά της νοσοκομείου Κοζάνης και θα αποτελείται από το κτήριο προσθήκης με τέσσερις στάθμες, το οποίο δυτικά θα εφάπτει ότι του υφιστάμενου νοσοκομείου, ανατολικά θα φτάνει μέχρι την οδό Αριάβης και βόρεια μέχρι την οδό Ομάσιο. Στη βόρεια όψη του κτήριου, που θα επικοινωνεί με το υφιστάμενο προσβάσιμο περιβάλλοντα χώρο, θα βρίσκεται και η κεντρική είσοδος της εν λόγω προσθήκης. Η νότια όψη του κτήριου θα βρίσκεται αντικριστά της υφιστάμενη σήμερα νέας πτέρυγας. Αναλυτικότερα στο προτεινόμενο κτήριο της προσθήκης έχουμε στάθμι υπογείου συνολικού εμπαδμού 1.145 τραγωνικά μέτρα. Στη στάθμι αυτή το κτήριο έχει δύο διακριτά τμήματα, ένα δυτικά 665 τραγωνικά μέτρα και ένα ανατολικά 480. Ο χώρος μεταξύ των δύο αυτών τυπημάτων είναι και ενός, μόνο με υποστηλώματα, πιλοτί, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση οχημάτων και πεζών στο τμήμα επηγών των περιστατικών. Οι προτεινόμενες χρήσεις της στάθμι αυτή είναι έθουσα σημειναρίων, συγκεντρώσεων πολλαπλών χρήσεων και κυλικίων, αποθήκες χώρων ηλεκτρομιχανολογικού εξοπλισμού και αποθήκες ψυγεία και τα μαγερία στον ανατολικό τμήμα της προσθήκης. Στη δεύτερη στάθμι του Ισουαγίου, συνολικού εμπαδού 1.145 επίσης τραγωνικά, έχουμε και εδώ δύο διακριτά τμήματα, ένα δυτικά 665 και ένα ανατολικά 480 και στο επίπεδο αυτό ο χώρος μεταξύ των δύο τμήματων είναι καινός, μόνο με υποστυλό μεταπηλωτή έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση οχυμάτων και πεζών στο τμήμα επηγών των περιστατικών. Οι προτεινόμενες χρήσεις στη στάθμι αυτή είναι οδοντιατρίο, χώρο διενυκτέρυψης γιατρών, χώρος αναμονής επισκεπτών κλινικών στο δυτικό τμήμα της προσθήκης και μαγερία στον ανατολικό τμήμα της προσθήκης. Οι στάθμες του δεύτερου και τρίτου ορόφου είναι εμβαδούν 1.550 τετραγωνικών, συνολικό άθροισμα δευτέρου και τρίτου ορόφου 3.100 μέτρα. Οι στάθμες αυτές θα αφιλοξενήσουν τις κλινικές, υπαθολογικού και χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι των και των τεσσάρων επιπέδων, ανέρχεται στα 5.390 τετραγωνικά μέτρα και θα λέμε εμείς 5.400 για λόγους τρογγλυλοποίησης. Αυτά είναι ποντρικά αυτά που πάμε να περάσουμε μέσα. Σας είπα ότι υπάρχουν αναλυτικά τα πάντα μέσα, κυρίως το κτιριολογικό πρόγραμμα αυτό θέλουμε να κάνουμε και που στοχεύουμε φυσικά. Και εφόσον εμείς σήμερα εγκρίνουμε τον τρόπο δημοπράτησης, μελέτη και κατασκευή του έργου αυτού των 16.300.000 ευρώ. Θα ξεκινήσει η διαδικασία, να φανούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, να καταθέσουν τους φάκελους με τα σχέδια. Δεν έχουν να πάρουν καμιά βαθμολογία, απλώς θα εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία ποιοι είναι εντάξει σε αυτά τα οποία ζητάμε και από εκεί και πέρα υπάρχει η Επιτροπή, η οποία στο κοιμής κάτω στην Αθήνα που θα βγάλει την Επιτροπή αυτή που θα αξιολογήσει και θα δώσει την μελέτη και την ανάθεση του έργου στον κατά κάποιο τρόπο αυτόν που θα έχει και την καλύτερη και οικονομική προσφορά. Αυτό είναι λοιπόν σύμφωνα με το άρθρο 50 του νόμου 4412 που αναφέρει στις διαδικασίες ύνοψης δημόσιας σύμβασης έργου. Η αναθέτωση αρχή μπορεί να ορίσει στα έγγραφη της σύμβασης ότι η υποανάθεση δημόσιας σύμβασης έργου έχει ως αντικείμενο συγχρόνως τη μελέτη και την εκτέλεση κατασκευή έργου. Εφόσον συνδρέχουν πριν την έναρξη της διαδικασίας ύνοψης της δημόσιας σύμβασης του έργου και έπειτα από σύμφωνη γνώμη του τεχνικού συμβουλίου της αναθέτωσης αρχής ή του τεχνικού συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, αν στην αναθέτωση αρχή δεν υφίσταται τεχνικό συμβούλιο, συστορευτικά ή σε ακόλουθες περιπτώσεις. Εμείς έχουμε το τεχνικό συμβούλιο εδώ και γι' αυτό σήμερα, που έκλεισαν όλα αυτά, έρχεται το θέμα προς ψήφιση. Και ζητούμε λοιπόν να εκδοθεί απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου σύμφωνα με τον τρόπο Δημοπράτης Μελέτη Κατασκευή, σύμφωνα με το άρθρο 50 του νόμου 44-12 του 2016, της πράξης για το έργο, προστίκη νέας πτέρυγας χειρουργικού και παθολογικού τομέα στο ΜΜΑΤΙΣ ΥΝΟΣΟΠΟΜΙΟ ΚΟΖΑΝΙΣ με τον κωδικό OTAB προϋπολογισμού 16.300.000 ευρώ με τον ΦΥΠΙΑ. Να πω ότι είναι και ο κ. Γρύβας, τον είδατε και αν θα χρειαστεί κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες μπορεί να τις αναφέρει και ο κ. Γρύβας και δεν ξέρω αν είναι κάποιος από την Άγκου αν θελήσετε κάτι πιο συγκεκριμένο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Σιουμαρί, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Μια ερώτηση εγώ κ. Ιαύρο. Επειδή το τελευταίο καιρό γίνανε μάρτυρες δηλώσεων και τοποθετήσεων και συζητήσεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κοζάνης όπου εκτός από την δημοτική αρχή τα τρία τέταρτα των παρατάξων έχουν τοποθετηθεί υπέρ της δημιουργίας ενός νέου νομαρχιακού μοσοκομείου όχι περιφερειακό για να μην μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Ήθελα να ρωτήσω αν έχει γίνει κάποια ασυζήτηση και κάποια διαβούλευση κυρίως γιατί το νοσοκομείο Κοζάνης είναι ένα νοσοκομείο από 50 και πλέον ετών και οι προηγούμενες περιφερειακές και νομαρχιακές αρχές έχουν δεχτεί σοβαρές κριτικές για το γεγονός ότι γίνονται εμβαλωματικές λύσεις. Γιατί έχει γίνει και άλλη μία ανακέννηση από το χειρουργικό τμήμα της επέκτασης ο κύριος Κρύμμας και όλοι φαντάζουμε ότι είμαστε. Και τώρα πάμε να κάνουμε κάτι περαιτέρω. Το λέω αυτό ως ερώτηση για να ξέρουμε ποια είναι η άποψή τους και αν έχει γίνει μια συζήτηση θα πούμε πάλι και θα ακούμε εκ των ιστέρων ότι δεν συζητήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις. Όσον με αφορά να απαντήσω στην κυρία της ζημιλιάδου και να πω ότι μπορεί το έργο σήμερα που φέρνουμε να είναι ακριβό να είναι πολύ μεγάλο ουσιαστικό αλλά είχε προηγηθεί, αν θυμάστε πολύ καλά, 953.000 που βάλαμε για την ενεργειακή αναβάθμιση του κυριού Σπαλής Πταίρηγας. Ο κύριος Κασαπίδης έκανε τις δηλώσεις για τον τεχνολογικό εξοπλισμό και τον ιατρικό εξοπλισμό, δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο. Εμείς ερχόμαστε με αυτό το έργο το οποίο, όπως σας είπα, είχαμε αποφασίσει ήδη στις 37, όταν το εντάξουμε. Νομίζω ότι όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζει ο δήμος Κοζάνης. Κατά την άποψή μου, και το γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Ζημιλιάδου, ότι δεν είναι κάτι τέτοιο θέμα να ξεκινήσει, αυτό θα περάσουν κάποια χρόνια. Δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει αύριο το πρωί. Εμείς συνεπείς, λοιπόν, στα όσα είπαμε μέχρι τώρα, φέρνουμε τη δημοπράτηση του έργου. Αν από εκεί και πέρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Κοζάνης αποφασίσει, εμάς ούτε καν μας ενημέρωσαν και εμείς δεν μπορούμε να ενημερωνόμαστε μέσα από τα βλητία τύπου που βγαίνουν καθημερινά. Ή από τις αποφάσεις αυτά που λέγονται. Αν κάποια στιγμή υπάρχει μια σοβαρή πρόταση, μια τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία θα μας έρθει, το ότι ίσως απαντήσουμε κι εμείς. Αλλά νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Εμείς ξεκινήσαμε, προγραμματίσαμε και βάζουμε και φέρνουμε όλα αυτά τα έργα για το μαμά της Λοσοκομείας προς ψήφιση. Ωραία. Κυρία Πρόεδρε, μια ερώτηση σε εγώ. Παρακαλώ, κύριε Ιλιάσ. Ναι, βλέπω ότι το έργο προτείνεται να γίνει με το σύστημα μελέτη-κατασκευή, με το νόμο 4412, άρθρο 50, αν θυμάμαι καλά. Σ' αυτό συμπεριλαμβάνεται και η μελέτη, η οποία είναι 3870. Αυτό είναι το ερώτημα. Και προτιμήθηκε αυτό γιατί θα είναι πιο σύντομη η διαδικασία. Πιο πολύ προς τον κύριο Γρύβερ είναι το ερώτημα. Ευχαριστώ. Νομίζω το είπα, Γιάννη, μου προηγουμένως θα μιλήσει ο κύριος Γρύβερ, ότι διαζόμαστε να κάνουμε τις τελευταίες πληρωμές μέχρι τις 3012 του 2023. Ναι, για το ποσό της μελέτης πιο πολύ. Ναι, θα σας πω, κύριε Γρύβερ. Ναι, μπορώ να έχω το ρόγο μου. Ναι, παρακαλώ. Είναι μέσα η μελέτη των τριών εκατομμυρίων που ήταν, έχει συμπεριληπτή, στην οριστική μελέτη στα 16.300.000. Συμπεριλαμβάνεται μέσα και η μελέτη. Κοιτάξτε να δείτε εμείς τι κάναμε σαν υπηρεσία. Το ποσό, κύριε Γρύβερ, το ακριβές ποσό. Το ποσό ήταν περίπου 3 εκατομμύρια η μελέτη. Εμείς επειδή δεν θέλαμε να δώσουμε, γιατί ο εργολάβος, αυτός ο ανάδοχος που θα πάρει το έργο, θα πρέπει να βγάλει άδεια, οικοδομική άδεια. Εμείς δεν θέλαμε σαν υπηρεσία να βγάλει οικοδομική άδεια για να τον πληρώσουμε 3 εκατομμύρια. Συν μια προκαταβολή το 10%, μόλις θα μπει μέσα να μας πάρει τα 3 εκατομμύρια. Γι' αυτό το σπάσαμε σε εργασίες τη μελέτη. Αν θα δείτε στον προϊπορρισμό, φαίνεται μέσα εκεί ότι είναι σπασμένη η μελέτη σε διάφορες εργασίες. Ακριβώς, αυτό είδα και εγώ, γι' αυτό σας ρωτώνω. Δηλαδή, σε μπρελαβάνει ουσιαστικά, γιατί αν θυμάμαι, και σε κάποιο σημείο του εκκειμένου που μας δώσατε, η μελέτη του τελικού κόσμου προσβηρήθηκε 3,870 εκατ. κάπου εκεί, νομίζω. Ναι, ήταν η μελέτη, είχε ξεκινήσει πολύ παλιά πρωτού να σχοληθεί η υπηρεσία. Έτσι, είχε περάσει και από το Υπουργείο κάτω. Άρα ουσιαστικά, το κόσμος αυτό δεν διαφοροποιείται, παραμένει απλώς… Όχι, δεν διαφοροποιείται, παραμένει από 16.300.000. Κάποια άλλη ερώτηση υπάρχει, αν όχι, να προχωρήσουμε στις τοποθεσίσεις. Τον κ. Καρυπήρη δεν τον βλέπω. Ναι, κ. Π. Τώραμπίκα, καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Απλά έχω ένα πρόβλημα με τη κάμερα γι' αυτό. Ωραία, ωραία, σας ακούμε. Καλημέρα, χρόνια πολλά σε όλους. Άκουσα με ενδιαφέρον την εισήγηση του κ. Τζούμαρη. Κοιτάξτε, η σημερινή εξέλιξη είναι θετική. Ωστόσο, όμως, δημιούργει ένα προβληματισμό για το ύψος της μελέτης. Αυτό που αναρωτήθηκε και από τον κ. Λιάση. Θυμίζω ότι το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε επί των ημερών μας. Καταβάλαμε σημαντικές προσπάθειες. Μάλιστα, υπεγράφει το έργο για την ένταξή του. Είχε υπογραφεί και από τον ενορμόδιο αναπληρωτήπουργο τον κ. Πολάκη. Αλλά μόλις εντοπίστηκε το ύψος της μελέτης, το οποίο οι τιμές της μελέτης, να ξέρει ο κόσμος, δόθηκαν από τις υπηρεσίες του ίδιου του Υπουργείου, για να μην αδικούμε κανένα. Θεωρήθηκε υπέροχο το ποσό, με αποτέλεσμα να κάνει την ανάπτυση της υπογραφής του. Υπήθηκαν πιέσεις στο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν απέδωσε αυτή η προσπάθεια, διότι ο καθορισμός του κόσμου των μελετών είναι μέσα από την ίδια την ομοθεσία και από ένα μαθηματικό τύπο που βγαίνει, διότι είναι τεχνικά ζητήματα. Νομίζω ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα αυτό με τον όποιο τρόπο και μετά την υσήγηση που ακούσαμε και την παρατήρηση του κ. Γρύβα, θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη. Εμείς είχαμε δουλεύσει πάρα πολύ για αυτό το έργο και με την ANGO, είχαμε ετοιμάσει και το φάκελο του έργου, λύσαμε πολλά τεχνικά ζητήματα και τις προμελέτες, έτσι ώστε να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Νομίζω ότι η συζήτηση για τις υποδομές της υγείας είναι μια συζήτηση την οποία θα πρέπει να την κάνουμε, με τις παρατηρήσεις που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία ενός νέων ομαρχιακού νοσοκομείου, μας είχε απασχολήσει και μας στο παρελθόν μέσα από διάβολες που κάναμε με ό,τι συμπλεκόμενος φορείς. Δεν καταγράφτηκε η αναγκαιότητα για την επιλογή αυτή. Νομίζω όμως ότι με την προσθήκη αυτή, έχουν θαύματα σύγχρονο νοσοκομείο, να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η παλιά πτέρυγα θα δοθεί για χρήση υπηρεσιών αλλά μπορεί να δοθεί και για άλλες λειτουργίες, δηλαδή θα αξιοποιείται και δεν θα κατελουθεί τελείως. Νομίζω ότι η ολοκλήρωση του έργου θα δημιουργήσει μια δυνατότητα την οποία δεν έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά πάντα επιμένω ότι η συζήτηση για τις υποδομές της υγείας θα πρέπει να γίνει εκτενή, εξαντλητική, και να το προθετηθούν όλοι οι φορείς σε δράσεις συνεργαζόμενες που έχουν, να βάλουμε ένα σημαντικό ευαίσθητο θέμα, που είναι το μέρος της υγείας, σε αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνιών. Η υποδομή που έχουμε στην Τουλεμίδα του Ποδοσάκη μας ακόμη είναι μια υποδομή σημαντική, που απαντάει στις αναγκαιότητες και νομίζω ότι με συνεργαζόμενες δράσεις να μπορέσουμε να αποφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Η ψήφος μας είναι θετική. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Καρυπίδη, κ. Ζαβηλιάδη. Κιγουρά μιλάμε για ένα σημαντικό έργο και για μια σημαντική εξέλιξη, γιατί ό,τι αφορά το τομέα της υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν μας χαροποιεί όμως το γεγονός και μας δημιουργεί προβληματισμό, ότι δεν έγινε μια ανοιχτή συζήτηση με τους θεσμικούς φορείς και κυρίως με τον δήμο Κοζάνης για να εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις δημόσια και να δοθούν τα στοιχεία στο περιφερειακό συμβούλιο έτσι ώστε να είμαστε όλοι πια παιπτισμένοι, ότι πάμε όλοι μαζί για μια λύση κοινά αποδεχτή. Δεν βοηθάει το έργο το ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις από θεσμικούς φορείς που έχουν λόγο σε αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια διαβούλευση από τη στιγμή που διατυπώθηκαν δημόσια αυτές οι θέσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μην εψητήσουμε θετικά για το έργο. Απλώς πέρα από τις οποίες αντιπαραθέσεις δημιουργούνται στο θέμα των νοσοκομείων, νομίζω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί ένα νομό. Δεν έχει σχέση η γνωστή αντιπαλότητα των δύο νοσοκομείων και των δύο δήμων, αλλά πρέπει να δούμε τι εξυπηρετεί καλύτερα την υγεία των πολιτών. Άρα έπρεπε να υπάρξει μια συζήτηση για να υπάρξει βέτη στη λύση. Σε κάθε περίπτωση ψηφίζουμε υπέρ και ελπίζουμε στο μεσοδιάστημα μέθητη δημοκράτηση του έργου, αυτή η συζήτηση της περιφερειακής αρχής, με τον Δήμο Κοζάνης και τους άλλους θεσμικούς φορείς που πιθανόν εμπλέκονται, να γίνει για το καλό του έργου Παναθώνα. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Ζεμπηλιάδου. Κύριε Τσάκωνη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπηβή. Για να ενημερώσω και την κύριε Ζεμπηλιάδου, που ουσιαστικά αυτό είπα και εγώ. Εμείς όταν προσπαθήσαμε και τιμάσαμε αυτό το έργο και το εντάξαμε τότε και αργότερα, είπα τι έγινε με τον κύριο Πολάκη, είχε γίνει εξαρτητικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με όλους τους δήμους. Και σύμφωνοι για την απέκταση. Όταν εμείς δεν έχουμε ένα έγγραφο, δηλαδή ο δήμος Κοζάνης ξέρει από την αρχή, που σας είπα, ας πούμε, με την ενεργειακή αναβάθμιση, με αυτά που έγινε ο κύριος Κασσαπίδης για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και το κατά εξής. Εμείς δεν είχαμε ποτέ από τον δήμο Κοζάνης ένα έγγραφο, που να μας πει σταματήστε, μην κάνετε τίποτα. Είμαστε σκεφτόμενοι σε αυτό το πράγμα, να καθίσουμε να το συζητήσουμε. Από τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο στα χέρια μας, είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε. Και δεύτερον, έτσι το λέω με πολύ ευγένεια, ας πούμε, αυτή τη στιγμή εμείς αναφερόμαστε στην ανάγκη που έχει το μαμά της νοσοκομείας. Γιατί το είδατε ότι βγήκε πάρα πολύ έντονη αυτή η ανάγκη, της επέκτασης του ξενοδοχιακού, ας πούμε, εξοπλισμού, περισσότερο, γιατί φεύγανε ολόκληρες κλινικές, μόνο και μόνο για να γίνουν κλινικές κόμβοι, ψάχναμε χώρος, ας πούμε, για τη ΜΕΤ και ούτω καθεξής. Άρα αυτή τη στιγμή εμείς ανταποκλινόμαστε στις ανάγκες του νοσοκομείου και των πολλαπλών και των χιλιάδων, ας πούμε, ασθενών. Αυτή τη λύση προσπαθούμε να δώσουμε. Αν ο δήμος Κοζάνης έχει κάποια αντίρρηση γι' αυτά τα πράγματα, ας μας το κοινοποιήσει να σταματήσουν, αν είναι δυνατόν, δηλαδή. Αλλά, φυσικά, όπως το επαναλαμβάνω, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε στις δημοσιογραφικές πληροφορίες, που τις σκέφτονται εκεί, εφόσον δεν έχουμε ένα δημόσιο έγγραφο από τον δήμο Κοζάνης, που να μας λέει για τον ΆΡΦΥΒΙΤΑ λόγο, σκοτώμαστε να κάνουμε αυτό και να αποφασίσουμε. Ωραία. Ευχαριστούμε κ. Σούμαρη. Κύριε Τσάκο, να σας ακούμε. Εμείς, καταρχάς να πω χρόνια πολλά σε όλους, δεν είχα την ευκαιρία πριν. Τι ήθελα να πω, το βασικό μας ζήτημα είναι ο συνολικός σχεδιασμός της υγείας που υπάρχει. Και εδώ σκοντάφτουν τα πάντα. Γι' αυτό και το γραμματισμί είναι και ευκαιριακή και ανορθολογική. Και με βάση, κυρίως, τι θα δώσουμε σε υποδομές, με βάση και τα διαθέσιμα που υπάρχουν σε σχέση με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ανοιξίας. Παλιότερα, υπήρχε στο Υπουργείο Υγείας, στη Δεπανόμου, δημόσια επιχείρηση ανέργειες νοσοκομιακών μονάτων, που ήταν ένα ουσιαστικό εργαλείο και στον προγραμματισμό. Αλλά υπήρχε και η τεχνογνωσία και η εμπειρία γιατί είναι εξειδικευμένα έργα, νοσοκομιακά έργα. Με βάση και αυτή καταργήθηκε, που δείχνει και τον προσανατολισμό που υπάρχει στην ιδιωτικοποίηση και των δομών της υγείας, στον σύνολο τους, που θα λειτουργούν με βάση επιχειρηματικά κριτήρια κέρδη, επιχειρηματικών ομίλων κλπ. Αυτό το πράγμα οδηγεί σε όλη αυτή την κατάσταση που συζητάμε και σήμερα, νομίζω. Πόσο είναι η μελέτη, πόσο κάνει η μελέτη, γιατί κάνει τόσο, γιατί κάνει αλλιώτικα, θα χτιστεί αυτό το νοσοκομείο ή θα χτιστεί το άλλο. Επομένως για μας το ζήτημα δεν είναι σαφώς υποδομές υγείας, πρέπει να υπάρχουν και να τα θυμίζω. Αλλά εδώ υπάρχει η έλλειψη του κεντρικού μας σχεδιασμού. Και δίνουμε 16 εκατομμύρια για το νοσοκομείο να επεκταθεί, που δεν ξέρω και πόσο με βάση στη σημερινή κυκάλυψη των κλεινών του στις σημερινές συνθήκες, που αν δεν νομίζω ότι δεν ξεπερνάνε το 60%, πόσο αναγκαιότητα ήταν να προσθέσουμε πλέον κλίνες. Λαμπάς περιπτώσεις θα μπορούν να διαμορφωθούν χώροι για άλλες υπηρεσίες και λοιπά που θα είναι χρήσιμες. Από αυτή την άποψη λέμε ότι θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά κέντρα υγείας, λειτουργούν σε χτίρια τελείως ακατάλληλα, και στην Πιτολεμαϊδα και στην Κοζάνη και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Εμείς από αυτή την άποψη λέμε ότι αυτό το αλαλού μεντός εισαγωγικών του επικρατεί. Δεν μπορεί να προγραμματιστεί η υγεία με βάση της ανάγκης του λαού και με βάση της οικοπεριότητας που πρέπει να δίνονται. Είναι και εδώ η κατάσταση φαίνεται καθαρά ότι όλοι οι σχεδιασμοί γίνονται υπηρέτης επιχειρηματικών συμφερόντων και στον χώρο της υγείας. Εμείς από αυτή την άποψη δεν λέμε αν πρέπει να γίνει καινούργιο ή να επεκταθεί αυτό στη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι ένας γενικότερος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτό που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι πρέπει όλη η νομή, τα πέντε νοσοκομεία που έχουμε στην δυτική Μακεδονία, πρέπει να διατηρηθούν με βάση στις αναλογίες του πληθυσμού και δεν πρέπει να κλείσει κανένα, τουλάχιστον στις βασικές ειδικότητες που πρέπει να εξυπηρετούνται και πρέπει να στηριχθεί ιδιαίτερα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από αυτή την άποψη διαφωνούμε με το συνολικό σχεδιασμό και βέβαια ότι αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός σχεδιασμός με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά νομίζω ότι οι υποδομές που έχουμε πρέπει να είναι και στη δική μας αντίληψη τι χρειάζονται και τι δεν χρειάζονται. Μης πιστεύουμε ότι πρωτερότητα είναι η πρωτοβάθμια υγεία που θα συνδυάζεται με την πρόληψη και την αγγωγή υγείας και ακολουθούν τα επόμενα. Ωστόσο κάτω και από τις πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν εκεί για καλύτερες υπηρεσίες μέσα στα νοσοκομεία, για καλύτερες υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους, θα δώσουμε θετική ψήφο στη ρημοπράτιση με όλες αυτές τις επιφλάξεις που είπαμε, που νομίζουμε ότι με τον κεντρικό σχεδιασμό και με αυτό που υπήρχε και πριν στο Υπουργείο Υγείας του ΔΕΠΑΝΟ, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα σε πολύ συντομότερο χρόνο και με πολύ καλύτερη κάλυψη ανάγκων της Υγείας του ΔΑΟΥ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Τσάκωνα. Κύριε Σαβουλίδη. Ευχαριστούμε κύριε Σαβουλίδη. Κύριε Πράσω. Θα αρχί να ψηφίζω υπέρ της κατασκευής αυτού του έργου. Επειδή έζησα από μέσα του προηγούμενου διάστημα τα ζητήματα του μαμάτια νοσοκομείου, νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και φάνηκε τώρα βέβαια σε όλες τις διαστάσεις με τον COVID και με την επισήμασή ότι για μας την κύρια ευθύνη για την παροχή δωρεάν υγείας στους πολίτες την έχει η κυβέρνηση του κράτους γενικότερα. Δεν ακούγεστε, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, δεν ακούγεστε. Συγγνώμη, ωραία. Σας ευχαριστώ ομόφωνα. Οπότε πάμε στο δεύτερο θέμα, πρόγραμμα τουριστικής προβολής περιφερειάζοντας… Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να αποχωρήσω. Ναι, κύριε Γρύβα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή συνέχεια. Καλή συνέχεια. Καλή συνέχεια. Καλή συνέχεια σας. Πρόγραμμα τουριστικής προβολής περιφέρει τις δικές Μακεδονίες για το έτος 2021, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η επαγγελματοποίηση υδροβολογημένων δημιουργών. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. για διανυφέροι στον περιφέρος της Δικής Μακεδονίας ανοίχτησε 49,7 ευρώ, παρουσιάζοντας άκρηση 8,1%. Η μέση διάρκεια παραμονής αναϋπίστησης της περιφέρειας της Ελλάδος ήταν 6,3 διανυφερέψεις το 2019, ενάντι 6,5 το 2018, παρουσιάζοντας μίωση μίον 2,7. Η πλειονότητα των περιφεριών, 8 στο συνολό, εμφάνισε μίωση το 2019 σε σχέση με το 2018. Η μεγαλύτερη άκρηση, τόσο ποσοστιέ, όσο και σε απόλυτερες διαφορές, σύντε 12,4 και σύντε 1,2 διανυφερέψεις, καταγράφτηκε στην περιφέρειας της Δικής Μακεδονίας, όπου η μέση διάρκεια παραμονής αναϋπίσκεψη ανοίχτησε από στις 5 το 2019 από 3,8 διανυφερέψεις το 2018. Παράλληλα θα πρέπει να ελευθείσουμε σοβαρά υπόψη η δραματική απαξίωση που προκαλεί τη συνολική εικόνα του τουριστικού προϊόντου της Δικής Μακεδονίας λόγω της διάθεσης μεγάλου μέρους των διαθέσιμων κλινών προς φλοξενία μεταναστών. Όπως έχετε ήδη και τα στοιχεία που σας εστάλησαν σχετικά με τον κύκλο βεσιών στα καταλήματα και στην αισθίαση, αυτός που παρουσιάζει σημαντική πτώση στο 2ο τρίμινο του 2020 συγκριτικά με αυτό του 2019. Αυτή η εικόνα είναι ενδεκτική και αποτυπώνει τα προβλήματα της πανδημίας. Ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων στον κλάδο καταλυμάτων να περιφερειακή ενότητα στο 1ο και 2ο τρίμινο του 2020 βλέπουμε μίον 32,5% στα Γρεβενά, μίον 81,7% στην Καστρογιά, μίον 66% στην Κοζάνη και μίον 11,7% στη Φλόρινα. Κύκλος εργασιών επιχειρήσεων στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης στο διαφορετικό διάστημα. Στα Γρεβενά μίον 33,3%, στην Καστρογιά 60,8%, στην Κοζάνη 52% και στη Φλόρινα 50,3%. Αναφέρω παρακάτω τις εκθέσεις και τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν και συμμετείχαν ως συνεκθέτες του ΕΡΟΤ, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Διεθνής έκδοσης του τουρισμού στην Ουτρέκτη Ουλανδίας από 15 έως 19 Ιανουαρίου του 2020. Διεθνής έκδοσης του τουρισμού Tel Aviv, Ισραήλ από 11 έως 13 Ιουρουαρίου του 2020. Στην έκδοση του Tel Aviv θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα καθώς συμμετείχαμε σε ένα σημαντικό και πολύ βοηθητικό B2B work μεταξύ Ελλήνων και Ελληνών Επανκελωματιών του τουρισμού και Τουρισμικών Τουριστικών Φορέων που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από νέα μας. Από τον αρχικό μας σχεδιασμό πραγματοποιήσαμε μία δράσης φιλοξενίας Ολλανδού δημοσιογράφους στην Κοζάνη από 28 δευτερό έως 2 τρίτου σε συνεργασία μεταγραφία του ΕΟΤ των κάτω χωρών. Προβολή της Ελληνικής Μακεδονίας σε συνεργασία μεταγραφία του ΕΟΤ Σκανδιναβίας σε περιοδικό της Σουηδίας και σταξιδευτικές πρατφόρμες της Σουηδίας, Νορβηγίας, Δανίας και Λαλίας. Επίσης έγινε μια στοχευμένη παρουσία της Ελληνικής Μακεδονίας σε τουριστικούς πράκτες στη Στοχόρμη, ενώ έγιναν και δημοσιεύσεις άρτων και διεθνιστικές καταχωρίσεις της προβολής του πορεσμού σε διεθνή και ελληνικά μέσα ηλεκτρονικής και έντονης ενημέρωσης. Συμμετοχή στην έκπληση του Γενικού Τορισμού του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 9 έως τις 11, 19 του 2020. Συμμετοχή στο Κέντρο Φεστιβάλ Φόρουμ Φιλοξενίας το 21 του 2020 σε συνεργασία με τα χρυσοδιογεγόνια του Μετρου Ελλάδος. Παρακαλώ στις παραθέτω ενδεικτικά δράσεις προβολής που είχαν προγραμματίσει για τους πρώτους μήνες του 2020 σε επιλεγμένες αγορές του Ευρωπαϊκού αλλά εξιτίας πανδημίας δεν υλοποιήθηκαν. Συμμετοχή της Ποδομούς της Διεθνής Έκπλησης Τορισμού στο Βερολίνο. Διεξαγωγή ταξιδιών εξηγείωσης και δημοσιογράφους από την Λανδία και την Κυπριακή αγορά. Επισκέψη δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτώρων από την αγορά του Ισταήλ στην περίοδο της αποβρυάς του 2020. Δράσεις προβολής στην τουρκική αγορά Κωνσταντινούπολη, Συνοριακό Ζλάκιο, Κύπον και το πρώτο εξάρμανο του 2020. Διαδικασίες για την κοινή προβολή των τριών περιφεριών της Μακεδονίας σε επιλεγμένες αγορές του ευρωπαϊκού. Στόχος νέας περιφερικής αρχής είναι η περιοχή να αναδειχνύνει τουριστικά και ως εκ τούτου που έκυψε και η συμφωνία με το σωματίο διάζομα για την εργοποίηση και τη σώση των λιμνών. Θα ήθελα τέλος να αναφέρω εδικτικά κάποιες δράσεις της Συντερίας τουρρισμού αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ορισμός στον πρώτο ολογιωστή για την τελευταία τριατία. Ενώ εισηγεδίκα την αλλαγή καταστατικού που θα γίνει, την αλλαγή καταστατικού που θα γίνει, η γενική συνέλευση να μπαίνει κάθε έτος από δόσους λογιστές. Κυλλοποίηση προγράμματος διαχείρισης κρίσης του εξοδοχικού κλάδου, επιμόρφωνο ξενοδόχο με εξαιρεκευμένο συνεργάτη, διενέργεια σεμιναρίων στους ξενοδόχους για την ενδόπιση της πανδημίας, ηλεκτρονική κατάθεση, εκπέδευσης της ηλεκτρονικής μηχανίας αναζήτησης καταλυμάτων και άλλων. Εκπέδευσης των ξενοδόχων της περιοχής επί του πρωτοβόλου για την ιδιοβιτώταση του κορωνοϊού από τον ιστονιστή του ΕΟΡΙ, τον κ. Ιορδάνη Ρομνιόπουλ, τον γιατρό μας και τον ευχαριστώ δημόσια για αυτό. Έκδοση υποδοτικού φυλαδίου για την ευρωαϊκή κοινότητα της Καστρογιάς με στόχο την αγορά του Ισδαίου. Κατάπτυξη προγράμματος και φιλοξενία δημοσιογραφικής ομάδας Italic National Geographic για την προβολή του τουριστικού προϊόντρου της Δικής Μακεδονίας. Δημοσίευση αφιερώμεντος σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή προβολή της ΠΕΕΠΙΣ των Καστρογιάς και ΠΕΕΠΙΣ των Γρεβενών. Οργάνωση προγράμματος και κάλεψη γραπανών για τις ανάγκες τηλεοπτικού συνεργαίου εκπομπής self-care στους Λιωπτικού Σταθμού R2 που παρακολουθεί σε γυρίσματα σε τρέσπεις και φλόγια. Ειλουτίηση προγραμμάτων indirect παράταση προγραμμάτων λόγου κορονοϊού. Δημιουργία διαφημιστικού spot με στόχο την προορισμή του προορισμού της Δικής Μακεδονίας. Δημιουργία ρογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύουσης social media για την τουριστική προορισμή της περιφέρας της Δικής Μακεδονίας. Ανανέωση της ιστοσελίδας της ΕΚΜΑ. Φλήθηκε η απαραίτητη ανανέωση της ιστοσελίδας καθώς πρώτον ήταν στατική, δεν εξυπηρέτησε τις ανάγκες ενός τουριστικού οργανισμού και άλλων. Δημιουργία νέου λογότυπου για την ΕΚΜΑ. Συνεχίστρο φοροδοσία των social media για την τουριστική προορισμή της περιφέρειας δημιουργία νέων άμπρων στην ιστοσελίδα. Συνεργασία για έντυπη και ψηφιακή προορισμή της περιφέρειας και των προηγουργικών διακοπές της περιφέρειας στο βήμα. Συνάντηση εργασίας με δήμαρχο Φλόρινας, τον κ. Κ. και τον κ. Στρατάκη, με θέμα της εκδηλώσης προστιμήν του Θόδου Αγγελόπουλου στην δημιουργία υποδομών για την πόλη της Άρνας, ώστε να αναδειχτεί ως υπόλοιπο κινηματογράφος. Χρέος της ΠΕΡΤ προς την ΕΚΜΑ. Πρέπει να επισημάνουμε ότι με δεδομένο ότι εφίσταται ένα πολυετές χρέος της ΠΕΡΤ προς την εταιρεία, προσπαθούμε να τη διευθυντήσουμε στη συνεργασία με την ΠΕΡΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, και έχοντας και τις σχετικές βρωματάκες των δικηγόνων για το θέμα, αποστήλανε από κοινού έγγραφο σε υποργείο ευστηρικών, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή δίσκη του ζητήματος. Πρέπει να πούμε εδώ ότι η ΠΕΡΤ από το 19' δεν εκτείνωσε τις υποχρέσεις που έκαιναν της εταιρείας. Το πρόβλημα της τουριστικής προβολής 2021 καταπτύστηκε σε συνεργασία με σημαντικό αριθμό φορέων της περιφερειατικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στη σχετική πρόσκληση συνεργασίας, ανταποκρίθηκαν ειδήμη Καστρογιάς, Βερβενών, Δεσκάτης, Άγγου Σοβεστικού, Βερβεντού, Ιερδημά, Περβέ Καστρογιάς, Ιέννος Ξαναδόγου Καστρογιάς, η αρμόδηση υπηρεσίας των περιφερειακών ελλοκύπτων. Κατά τη φάση ανοιχτής διαβούλευσης, κατέλησαν προτάσεις χωρίς και πολίτες, τους οποίους ευχαριστούμε. Ενταξύ αυτών ήταν ο Δήμορς Σεβαδαίας, ο Περιφορεπός Σύμπρος Κύριος Ταχτάκης, ο Γενικός Διευθυντής ο κύριος Οικονομήρης, ο Διευθυντής της Πέρδης και του Πάλο. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής 2021 σχεδιάστηκε σε συνέχεια του σχετικού προγράμματος του 20. Εναρμονίζεται με τη γενική στατηγική για τον τουρισμό και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κόμπη 19, ώστε να ενταποκριθεί στις νέες στάσεις της τουριστικής αγοράς, αξιωπιώντας σύμφωνα εργαλεία μάρκετινγ, προκοτερειότητες στην υποστήριξη και αναβάθμιση τουριστικού εμπειρίας και βελτίωση της επισκεψιμότητας και βελτίωση της ποιότητας υπαρρυχνόμενης πληροφόρησης. Οι πηγές χρηματοδότησης των δράσεων τουριστικής προβολής, άντρηση πόρων από τον προοπλογισμό της περιφέρειας από το ΠΟΔΕ, αξιοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2020, εφόσον κινηθούν οι διαδικασίες με την απαιτούμενη ταχύτητα, αξιοποίηση προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ινδιατικής Συνεργασίας που συμμετέχει η ΕΚΜΑ. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής βασίζεται σε αιτήσιο προπολογισμό, ύψος 415.000 ευρωβυβιά. Η προτερνόμενη κατανομή του προπολογισμού στοχεύει στην ουσιαστική αξιοποίηση των διατηθέμενων πόρων, στην αποφυγή εξάντριση των ποδηλίων, σε ενέργεια της χαμηλήτησης αποδοτικότητας και στην απώτηση ιδιοκτησίας όλων των αποδοτικών παραδοτέων που θα παραχθούν. Περιλαμβάνει εδεικτικές τιμές ως τους δράσεων, οι οποίες δεν είναι μεδισμευτικές. Δημιουργείται η μεταφορά φόρων από δράση σε δράση και από άξονα σε άξονα και η τροποποίηση των δράσεων όλων των αυτού αφαιτείται από τις αντικειμενικές συνθήκες, χωρίς περαιτέρωνα απόβαση τροποποίησης του συγκεκριμένου αγγλίστικου προγράμματος χρητικής προβολής. Αναγκαίο πρώτο βρίμα για την εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί το πραγματικό πρόεδρο του προορισμού, που θα ξεκινήσει άμεσα και θα χρησιμοποιηθεί από τον προπολγισμό του 2021. Η δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού DMO αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ορθολογική προορισμή του προορισμού και θα αναγωνιστεί με τις υποδοσίες και το νέο νομικό πλαίσιο, που άμεσα θα εμφανιστεί στο Υπουργείο Προορισμού. Άλλες ενδεικτικές ενέργειες. Η συμμετοχή σε επιλεγμένους τουριστικές εκθέσεις, νεαξιόλογο πρόγραμμα B2B επιχειρηματικών συναντήσεων, χρήσιμων εργαλείων του marketing, τα οποία στις σημερινές συνθήκες εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή προβολή της Ελληνικής Μακεδονίας. Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων προβολής και επικοινωνίας. Φιλοξενία πολλοπροσιαστών, δηλαδή δημοσιογράφων και επαγγευματιών του τουρισμού. Προβολή του τουρισμού σε συνεργασία με τα κανάλια διανομής. Ανάληξη τουριστικών προϊόντων σε συνεργασία με τους επιμέρους δρόμους του τουρισμού. Διοργάνωση και συμμετοχή συνεργασιών εκδηλώσεων εκθέσεων. Διαθυμιστική προβολή. Δημιουργία και παραγωγή έντεπου και ηλεκτρονικού υλικού προβολής. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την πρόοδηση του τουρισμού με τα κοινή συμμετεχόντες εκδηλώσεις. Να σημειώσω επίσης ότι οι σημαντικές δράσεις προβολής και πρόοδησης συμπεριλαμβάνονται στο αντίστοιμο πρόγραμμα πρόοδησης επιχειρηματικότητας που εκπονεί η περιφέρεια στο επόμενο διάστημα θα το φέρουμε και αυτό. Οι δράσεις προβολής που χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμεσα από τον Προοπλουρισμό της Περιφέρειας Ελληνικής Μακεδονίας γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη ή στα αποφάσεις του αρμόδιου Τουρίσμου της Έδρας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΤ περικατάτητης συγπροσώπισης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί υπό τον προγραμματισμό διαχείριση του Τουρισμού της Περιφέρειας Ελληνικής Μακεδονίας έχοντας επίσης εξειδίκιοση. Περιλαμβάνει δράσεις που θα εκτελέσουν το τμήμα του τουρισμού με αυτοπεπιστασία αλλά και δράσεις που θα παρακολουθηθούν με συνέδειες της ΕΔΜΑΡ, των ΕΒΕΕ, τους Δήμους αλλά και με την πρόσκληψη αναλόγων κατ' ό,τι των εδερμένων διαγωνιστικών διαδικασιών. Εδώ να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Παπαδηνητρίου του Θανάση, ο οποίος εκφώνησε το πρόγραμμα με βοήθεια με όλους τους εμπλεκόμενους. Είναι εδώ μαζί μας για οποιαδήποτε διακρίνιση χρειαστεί. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Βαβλιάρα. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Δεν ξέρω αν θέλει να συμπληρώσει κάτι ο κύριος Παπαδηνητρίου. Με ακούτε. Ναι, σας ακούμε. Λοιπόν, χρόνια πολλά κατ' αρχήν. Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και δύναμη. Όχι, δεν έχω κάτι να συμπληρώσω. Ο κύριος αντιπεριφερειάρχης ανέφερε αυτά που θεωρούμε ότι είναι τα σημαντικά. Μένει να απαντήσουμε στις όποιες απορίες, ερωτήσεις έχουν οι κύριοι σύμβουλοι. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Παπαδηνητρίου. Σας ακούμε. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Παρακαλώ κύριε Δασκαλόπουλε. Έχει γίνει ποτέ αποτίμηση της συμμετοχής μας στις εκθέσεις, ποιο δηλαδή το όφελος, εάν έχει γίνει αποτίμηση της προβολής μας στα μέσα, στα περιοδικά, στην τηλεόραση. Δηλαδή σε αριθμούς, πώς μπορούμε να το αποτυπώσουμε αυτό. Αυτό ακριβώς. Σχετικά με το «αν μπορούμε» κατ' αρχή. Θεωρώ ότι τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά τις εκθέσεις, η μόνη προσέγγιση πέρα από τα νούμερα που έχουμε από την έρευνα των συνόρων της τράπεζας της Ελλάδος και τα επεξεργασμένα στοιχεία που μας βγάζει ο INSETE, μπορούμε να έχουμε μόνο μια διαζώση, η πληροφόρηση από ξενοδόχους, πράκτορες, κυρίως τους πράκτορες βασικά, οι οποίοι είναι αυτοί που έρχονται απευθείας σε συνενόηση με τους αντίστοιχους πράκτορες που συναντούμε στις εκθέσεις και στους οποίους παρουσιάζουμε την περιοχή, προτείνουμε συνεργασίες, για να αντιληφθείτε λίγο το σχέδιο, πηγαίνοντας σε μια έκθεση, εφόσον έχουμε πράκτορες μαζί μας, τη μυρίδα που λέω όταν στους συναντήσεων την παίρνουν αυτοί προκειμένου να κάνουν ατωθείας συναντήσεις διότι αυτό ζητάνε και οι πράκτορες του εξωτερικού. Στην περίπτωση που ουσιάζει η συμμετοχή πρακτόρων για οποιοδήποτε λόγο, εμείς τους καλούμε βέβαια αλλά είναι και αντικειμενικοί λόγοι που δεν μπορούν να ανταποδεχτούν πολύ, μιλάμε με τους πρακτόρους, παρουσιάζουμε την περιοχή και αμέσως τους παρέχουμε ένα υλικό στο οποίο άμεσα μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των ενδιαφερόμενων πρακτόρων της δικής μας περιοχής, το ενδιαφέροντι δηλαδή να συνεργαστούν με ανθρώπους από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τα έντυπα, κύριε Δασκαλόπουλε, δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε και τόσο έτσι άμεση κληροφόρηση για το τι συμβαίνει και τι επίδραση μπορεί να έχουν στην ανταγνωρισιμότητα και στην πρόοδηση της περιοχής, στον λάθος το μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα και αυτό διότι δεν έχουμε μέχρι σήμερα σαν προορισμός εφαρμόσει ένα πολύ ευρύ σχέδιο διαφημιστικής προβολής σε έντυπα και μέσα κοινωνίας με δομημένο τρόπο ώστε να μπορούμε να έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα και τα στοιχεία στα χέρια μας, να έχουμε ένα καλό feedback. Αυτό όμως είναι αντικείμενο μιας ευρύτερης δουλειάς που ευελπιστούμε να μπορέσει να στηθεί σε δεύτερη φάση αφού θα έχει καταρχήν αποκρυσταλωθεί και στηθεί στα πόδια του ένας διαχειριστής προορισμού. Είναι δεδομένο ότι έχοντας ένα κμήμα με ένα άτομο στην περιφέρεια λίγο δύσκολο μπορείς να προχωρήσεις σε τέτοιες ενέργειες. Κυρία Πρόεδρε να συμπληρώσω μαζί. Ναι, παρακαλώ κύριε Βαβλιάρα. Πρέπει να πούμε και το γνωρίζουμε νομίζω όλοι ότι ο μοναδικός υπάλληλος που ασχολείται με τον τουρισμό είναι ο κ. Παδημητρίου και μία υπάλληλος που είναι στην ιτερία τουρισμού. Να συμπληρώσω εδώ ότι τα αποτελέσματα μιας προβολής δεν είναι άμεσα στα θέματα τουρισμού. Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν και τη δική Μακεδονία αποτελούν προϊόν της έρευνας σύνορας της Τράπεζας Ελλάδος επεξεργασίας του ΕΙΣΕΤΕ σχετικά με τα βασικά μεθάκια μεγέπτου εισεχόμενου τουρισμού. Πανέπτω και ως Παδημητρίου σε όλα τα στοιχεία που μπορούμε να ανατρέψουμε για να δούμε αλλά και στην περίοδο που διανύουμε έχοντας πλέον στρέψει το βλέμμα αλλού πέρα από το λιγνίτι είμαστε υποχρεωμένοι να ενδύνουμε όχι απλά τις προσπάθειες να συνδυάσουμε τον τουρισμό με χίλια δυο άλλα πράγματα. Μια πρώτη τουρισμό τα οποία βέβαια με τον DMO θα εμφανιστούν όλα. Άρα πρέπει πρώτα να κάνουμε τις κινήσεις που μέχρι τώρα υπήρχε και λόγος να κάνουμε και η δική Μακεδονία παρόλο που έχει χίλια δυο αναδείξει δεν μας ενδιέφερε τόσο πολύ ο τουρισμός όμως είμαστε στην επιτακτική ανάγκη να ασχοληθούμε οπωσδήποτε και να το προβάλλουμε όσο γίνεται καλύτερα. Ευχαριστούμε κ. Βοβλιάρα. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Ναι, κ. Πρόεδρε. Ναι, κ. Τσάκωνα. Ναι και στη συνέχεια ο κ. Σκώτης. Κ. Τσάκωνα, σας ακούω. Με όλες αυτές τις δράσεις, αν κατάλαβα καλά προς το διεθνή παράγοντα, μήπως έχουμε καμιά εκτίμηση για λόδα που επισκέφτηκαν για τουριστικούς λόγους το 2019 ή το 20, μάς περιπτώσει, υπάρχει κανένα στοιχείο. Από αυτή την άποψη θα ήθελα έτσι μια απάντηση. Ναι, κ. Τσάκωνα, αν με ακούτε, στο απολογιστικό υπάρχει μέσα... Επειδή δεν είχα και την εισήγηση με σύντομα... Παρακαλώ, μπορείτε καταρχήν να το δείτε με περισσότερη έτσι ησυχία αυτό, αν ανοίξετε τα αναρτημένα στην διαβούλευση, αλλά τα έχετε λάβει κιόλας, φαντάζομαι, γιατί τα στείλαμε παράλληλα στους επικεφαλείς των παρατάξεων, όταν έγινε και η πρόσκληση στη δημόσια διαβούλευση. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τα οποία όμως, όπως σας είπαμε και πριν, έρχονται ως αποτέλεσμα των επεξεργασμένων στοιχείων του ΣΕΤΕ, με βάση τα δεδομένα που ελέγχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτός είναι ο καθιερωμένος τρόπος που λειτουργεί το ελληνικό σύστημα της καταγραφής του εισερχόμενου τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποιες μελέτες αναρτημένες, στις οποίες ανατρέφουμε και εμείς. Κυρίως είναι αποτέλεσμα του ΕΙΣΕΤΕ, που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για να κάνει αυτές τις δουλειές. Αφορά τη χαρτογράφηση των αγορών του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα την εποχή του COVID, είναι του Μαΐου του 2020. Αφορά τη δογγραφία εισερχόμενου τουρισμού περίοδου 2017-2019, που αποτυπώνει την εξέλιξη τουριστικών μεγεθών και δεικτών εισερχόμενου τουρισμού, αναξεταζόμενη αγορά και περιφέρεια. Και ένα κείμενο ακόμα, ένα ερευνητικό της κυρίας Σαρασούλη, που αφορά την πανδημία και τον ελληνικό τουρισμό. Και αυτό είναι το περίοδο του 2020. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε υφίσταται ως κομμάτι της καταγραφής, έχει να κάνει με την τράπεζα της Ελλάδος, την καταγραφή συνόρων και τις επεξεργασίες που κάνει ο ΣΕΤΕ. Στην ανάγνωση των προγραμμών που έκανε ο κ. Βαλδάρας, έδωσε μερικά στοιχεία. Μήπως έχετε πρόχειρο το νούμερο 17-19 του εισαγωμένου στη Δυτική Μαγκαδονία? Ναι, νομίζω ότι μπορώ να σας το δώσω. Να μου επιτρέψετε να το βρω. Εντάξει, θα συνεχίσουμε και με τον κ. Βαλδάρα. Λοιπόν, ακούστε λιγάκι, εδώ τώρα σχετικά βλέπουμε ότι πέρα από τη μείωση της επισκέψης που είναι 304.000, έχει μία μείωση 12%. Όλα τα υπόλοιπα μεγέθη είχαν αυξητική τάση στη Δυτική Μαγκαδονία, δηλαδή διανοικτερεύσεις, μεταπάνες, καταναλώς κλπ. Αυτό μας δίνει μια τάξη μεγέθους για το πώς κινούνται τα πράγματα. Όχι, εγώ λέω αν έχετε το νούμερο του εισαγόμενου από αλονταμούς, όχι από έντες, από εξωτερικό τουρισμό. Αυτό μιλάνε τα 300.000, για παράδειγμα, είναι εισερχόμενος τουρισμός. Κυρία Πρόεδρε. Σας ακούμε κ. Βαλδάρα. Μπορώ να απαντήσω στον κ. Τσάκουνα. Μεγέθη εισερχόμενη τουρισμού της Κερυφαίας Δικές Ποκεμνίες 2019, από Αλβανία 110.000, από Γερμανία 24.100.000, από Βουλγαρία 31.400, από Ρουμανία 31.600. Σίγουρα είναι καταγραμμένη και όσοι έρχονται σαν εργάτες γης είναι δηλωμένοι με τουριστικά. Δεν το συμβάλλουμε. Κατανοητό. Όσοι έρχονται, δεν έρχονται όλοι σαν τουρίστες, έτσι. Υπάρχει η μετάκληση των εργατών, είναι άλλο κομμάτι που τα καταγράφεται ξεχωριστά. Πάντως, όπως και να έχει στους αριθμούς που δίνονται πανελλαδικά, υπάρχουν και αυτοί που έρχονται για δουλειά. Ωραία. Κατανοητό. Σε σχέση με τα νούμερα, κύριε Τσάκωνα, το 19 είχαμε 304.000 επισκέπτες, το 18 349, το 17 222 και το 16 330. Σε ό,τι αφορά επισκέψεις. Ωραία. Ο κύριος Σκώτας θέλει να κάνει... Άλλα διανοικτερεύσεις, για να κάνουμε, να έχουμε μια αντίληψη του τι ακριβώς συμβαίνει. Το 19 ήταν 1.520.000, έναν διαινός εκατομμύριο 316.000 που ήταν το 18, παρότι είχαμε αυξημένη προσένευση το 18. Σημαίνει ότι κάπως καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα σε σχέση με το προφίλ των τουριστών που έρχονται. Ναι, όλα αυτά αποτυπώνεται και στην εισήγηση του... Ναι, αυτά τα έχει πει ο κύριος αντιπεριφερειαρχής, απλά επειδή ρώτησε ο κύριος Τσάκωνας, θεωρώ ότι θα πρέπει να το δώσουμε. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κύριε Κώτας, σας ακούμε. Ναι, εγώ ίσως θα μπορούσα να βοηθήσω στα συγκεκριμένα ερωτήματα στην τοποθετησία μας αυτά. Αυτή τη στιγμή λίγο να ρωτήσω, γιατί βλέπω ότι παράλληλα με το πρόγραμμα και το σχέδιο τουριστικής προβολής του 2019 είχαμε και ένα μίνι απολογισμό και της περιφέρειας, αλλά και της εταιρείας τουρισμού που παράλληλα υλοποιεί κομμάτι του σχεδίου τουριστικής προβολής για το 2020 στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Βαβλιάρα να μου πει πού βρίσκεται η διαδικασία από την διαχειριστική αρχή, γιατί είχαμε κάνει μια πολύ καλή προαργασία τα προηγούμενα χρόνια με τον Νοήμνη στον Μπάμπι τον Κιουρτζίδη και με τον κύριο Μουρατίδη στο θέμα του προγράμματος τουριστικής προβολής από το ΕΣΠΑ, αλλά και γενικότερα το DMO που φάνηκε καθώς… Τον χάσανε πάλι τον κύριο Κώτα. Καθαρά, ως διαχειριστής προορισμού. Να ακούτε? Ναι, σας ακούμε τώρα. Ναι, να σας ακούμε. Με τα πρόβλημα με το διαδίκτυο κι εγώ σας χάνω να κάπου-κάπου. Είπα ότι είχε γίνει μια προαργασία με την διαχειριστική αρχή και τον Νοήμνη στον Μπάμπι τον Κιουρτζίδη και τον κύριο Μουρατίδη για το σχέδιο τουριστικής προβολής των επόμενων χρόνων μέσα από τα χρήματα που διαθέτει το ΕΣΠΑ, αλλά και τον DMO και τον DMS, το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει. Μπορώ? Πάλι τον χάσαμε, ναι. Θα θέλαμε να έχουμε τη στελέχωση που πρέπει. Αν θέλετε, σε αυτό το θέμα. Ευχαριστούμε, κύριε Κώτα. Κύριε Βαβλιάρσης, ακόμα. Ναι, κύριε Κώτα. Με τον κύριο, με το συγχωρημένο τον Μπάμπι τον Κιουρτζίδη, είχαμε ξεκινήσει την προβολή μέσω του ΕΣΠΑ. Αυτό είπα και προηγουμένως. Δυστυχώς δεν στάθηκε δυνατό να ετοιμάσουμε τον DMO και τον τριετή προγραμματισμό εκθέσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Και γι' αυτό είπα, στο αύριο επόμενο διάστημα, με τη διαχειριστική αρχή, γιατί έχουμε αντιμετώπιση με τον κύριο Παπαδόκουλο και τον κύριο Μουραντίδη και τον κύριο Παπαθανασίου, τον κύριο Παπαδημητρίου και τον περιφερειάζει και ακριβώς γι' αυτό. Δυστυχώς, ό,τι συνέβη το 2020, ενώ είχαμε ξεκινήσει με τον κύριο Κιουρτζίδη, ήταν τόσο ανάποδο τα πράγματα σε όλα, που τελικά αποσύρθηκε και πάει για το 2021. Μάλιστα. Και κάτι ακόμη, σε σχέση με τον απολογισμό της Εταιρείας Τουρισμού. Ακούσαμε από το στόμα του Πρόεδρου και του Αντιπεριφερειάρχητου, του κύριου Βαβλιάρ, αφού είναι το ίδιο πρόσωπο, δράσεις που αφορούσαν κυρίως τα δύο indirect, το Culture Plus και το Axel, τα οποία τρέχουν εδώ και αρκετό καιρό από τη δική μας ακόμη θετία. Αλλά βλέπω, τουλάχιστον μέσα από στοιχεία που βρίσκω μέσα στο Kymdiz, και κάποιες δράσεις που έχουν να κάνουν με τηλεοπτικούς σταθμούς και τηλεοπτικές εκπομπές στ' άξεις των 12.000 ευρώ περίπου με το VPA, κάποια τηλεοτικά spot, τα οποία έχουν ανατεθεί σε κάποια εταιρεία της COSANIS, να ολοκληρωθούν, αλλά και τη διαχείριση μέσω κοινωνικής δικτύωσης σε κάποιους επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει αυτή τη δράση. Έχει να μας ενημερώσει. Ναι, κύριε Κώτα. Καταρχήν αυτό, πρώτα στον... Σχετικά με αυτά, κύριε Βαβλιάρο. Κύριε Πρόεδρε, μ' ακούτε. Ναι, να σας ακούμε, κύριε Βαβλιάρο. Ναι, κύριε Κώτα. Ο απολογισμός της εταιρείας θα γίνει στη γενική συνέντευση. Εδώ είπα κάποιες δράσεις που κάνανε έτσι, τα ευλυπτικά. Και βέβαια, για το δύο προγράμματα τα οποία τα βρήκαμε παγωμένα. Το θυμάστε πολύ καλά. Δεν είχαν ξεκινήσει, ενταγμένα ήταν μόνο. Και τα παραλάμβαμε προς το τέλος, έτοιμοι να τα κάσουμε, αν θυμάστε καλά. Είχατε 19 μήνες και δεν είχατε ξεκινήσει. Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Τα προγράμματα τρέχουν, τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει και υπάρχουν δράσεις. Δεν αντιλαμβάνουμε την ερώτηση στην απάντηση σας. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα προγράμματα, δεν θα υπήρχαν και αυτές οι δράσεις, οπότε πολύ καλώς υπάρχουν. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Να προχωρήσουμε στις συνολίπες ερωτήσεις. Ωραία. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Εντάξει, αν θα γίνει απολογισμός για την Εταιρεία του Ρισμού, μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Κώτα. Αν δεν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, να προχωρήσουμε στη τοποθετή σας. Μπορώ να κάνω μια ερώτηση. Ναι, παρακαλώ κύριε Φόλιν, θα σας ακούμε. Θα ήθελα να παιχνώ στον κύριο Παπαδημητρίου και στον κύριο Παβιάρα, εάν έχει γίνει κάποια μελέτη για κάποια σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα, γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, όπως είναι και ο πρωτογενής τομέας αλλά και ο τουρισμός, πρέπει να λειτουργούμε με ιδιωτικονομικά κριτήρια. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε, κατά την άποψή μου, κατά αυτόν τον τρόπο. Έχει γίνει κάποια προσπάθεια να κάνουμε κάποια σύμπραξη σε αυτή τη φιλοσοφία ή όχι. Κύριε Παπαδημητρίου. Μήπως θέλει να μιλήσει ο κ. Βαβλιάρας τώρα. Ναι, ναι, ναι. Κύριε Φολίνα, έχετε δίκιο. Πράγματι εκεί πρέπει να κινηθούμε. Από ό,τι είδατε από την εισήγηση σήμερα, προσπαθούμε να στήσουμε ένα πρόγραμμα προβολής δυτικής Μακεδονίας συνολικά. Να βάλουμε τις βάσεις, βασικά. Από εκεί και πέρα η συνεργασία μας, πρέπει να ξέρετε, με τους ξενοδόχους και με τα καταλήματα είναι άριστη. Δυστυχώς με ό,τι πρέκυψε οι άνθρωποι έχουν τα προβλήματά τους και φαντάζομαι να είδατε την παρέμβαση που κάναμε προς το Υποργείο για τη στήριξή τους τελευταία. Θα ξέρετε ότι με το Υποργείο τουρισμού έχουμε ήδη 12 συνεδριάσεις και πολλές παρεμβάσεις. Με το νεό το ίδιο. Έχουμε δουλειά να κάνουμε ιδιότητες πρέπει να πάρουν μπρος, πρέπει να βοηθήσουν. Αλλά ξεκινάμε, ας ελπίζουμε το 2021 να μην είναι 20. Κι όποτε άλλο μπορώ να σας πω. Ευχαριστώ. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, αν όχι να ακούσουμε τον κ. Καρυπίδη, την τοποθέτησή του. Κύριε Καρυπίδη, σας ακούμε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ να σχολιαζούμαι θα κάνω, την τοποθέτησή θα την έχει ο κ. Κώτας. Δεν ξέρω αν θέλει να τοποθετηθεί τώρα και μετά να τοποθετηθώ εγώ, ο κ. Κώτας. Κύριε Κώτα. Ναι. Σας ακούμε. Χαθήκατε πάλι. Είστε χρήσιμοι και δεν καταλαβαίνουμε… Ναι, σας ακούμε. Να ακούτε τώρα. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, διότι φαίνεται να υπάρχει μια συνέχεια όσων είχαμε ξεκινήσει και φαινόταν ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά, κυρίως με επισκέπτες του εξωτερικού. Πριν λίγο καιρό, δεν ξέρω, μ' ακούτε. Ναι, σας ακούμε. Συνεχίστε. Μ' ακούτε. Ναι, ναι. Χάνεται ο κ. Κώτας όμως τώρα. Ναι. Πήγω ακόμα συνολικά σε κάποια χειριμάτια. Μ' ακούτε. Είναι κρίμανα. Ναι, σας ακούμε. Συναντήσεις. Λοιπόν, αφορμή μιας κειμένου που είχα γράψει πριν λίγο καιρό, όταν μας ήρθε μία επιστολή την οποία την παρέλαβε και ο κύριος Μπαβλιάρας και αποτυπώνει την κατάσταση και την πολιτική την οποία ακολουθήθηκε και όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω να διαβάσω για δύο λεπτάκια ένα κείμενο το οποίο έχω συντάξει. Λοιπόν, με αφορμή ένα κείμενο που μας απέστειλε η επιχειρηματίας του τουρισμού από τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα από τα Γρεβενά, ανακοινώντας μας τη συνεργασία που ήρθε ως αποτέλεσμα συμμετοχής του στο περίπτωρο της περιφέρειας Δικής Μακεδονίας σε έκθεση της οπτρέχτης της Ολαδίας της αρχές του 2019, έχω να καταθέσω τις εξής σκέψεις και προβληματισμούς. Καταρχάς, τα ευχάριστα νέα ήρθαν ως αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς από μεριά της ελληνικής επιχείρησης μαζί μας το οποίο υλοποιείται τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία της φετινής περιόδου είχε να κάνει με τη φιλοκτροπώτες στη Βόρεια Μακεδονία και επόμενες έξι στην Πρέσπα. Υπόσχεσαι, κύριε Κώτα, να βγείτε και να ξαναμπείτε και να σας δώσω το λόγο στη συνέχεια. Να μιλήστε τηλεφωνικά, κύριε Αβρονέτου. Ναι, θα μπορούσε. Εκτός αν βγείτε και ξαναμπείτε, κύριε Κώτα, αλλιώς να σας καλέσουμε και να μιλήσετε τηλεφωνικά. Αμού, είναι πολύ δύσκολο. Δεν μπορούσα να μιλήσω. Εκτός αν βγείτε και ξαναμπείτε, κύριε Κώτα, αλλιώς να σας καλέσουμε και να μιλήσουμε τηλεφωνικά. Αμού, είναι πολύ δύσκολο. Λεπτάκι λοιπόν. Για κάντε μια προσπάθεια να σας ακούσουμε. Ακούγομαι? Ναι, σας ακούμε. Για να δούμε τώρα πώς κάτι καλύτερο γίνει. Με αφορμή ένα κείμενο λοιπόν που μας απέστειλε ένας επιχειρηματίας του τουρισμού από τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα από τα Γρεβενά, ανακοινώνοντας μας μια επιτυχημένη συνεργασία που ξεκίνησε με ανάλογο γραφείο της Βόρειας Μακεδονίας, συνεργασία που ήρθε ως αποτέλεσμα συμμετοχής του στο περίπτερο της περιφέρειάς μας, σε έκθεση της ουτρέχτης της Ολλανδίας στις αρχές του 2019 έχω να καταθέσω τις εξής σκέψεις και προβληματισμούς. Καταρχάς θα ευχαριστώ νέα ήρθαν ως αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς από μεριά της ελληνικής επιχείρησης, αλλά και ενός ρεαλιστικού σχεδιασμού της τουριστικής προβολής της περιφέρειάς μας το οποίο υλοποιείται τα τελευταία χρόνια. Η συνεργασία της πετινής περιόδου είχε να κάνει με τη φιλοξενία 7 Group των 30 τόμων από την Ολλανδία για 10 μέρες εκ των οποίων οι 4 πρώτες στην Βόρεια Μακεδονία και επόμενες 6 στην Μπρέσπα, τα Γρεβενά, τα Μετέωρα και την Κατερίνη. Η άφιξη και η αναχώρηση των επισκεπτών έγινε από το αεροδρόμιο της Αισαλονίκης. Έχω πληροφορηθεί πως το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει στηθεί από γραφείο της Γερμανίας σε συνεργασία με τουριστικό γραφείο της Καστοριάς, το οποίο ήταν αποτέλεσμα ενός FAMPRIP που οργανώθηκε από την περιφέρειά μας το 2018 με Γερμανούς Tour Operators, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Δυτική Μακεδονία και συναντήθηκαν με τοπικούς επιχειρηματίες. Δυστυχώς είμαστε λίγοι αυτοί που πιστεύαμε και συνεχίζουμε να το υποστηρίζουμε ότι η περιφέρειά μας δεν βρίσκεται στην αισχατιά της Ελλάδας, αλλά στο κέντρο των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων. Αυτό που οι περισσότεροι εύκολα χρησιμοποιούν ως μεγάλο μειονέκτημα, το οποίο τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται και ως άλωθι για την κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία δεν βρέχεται από θάλασσα. Ένα κλισέ το οποίο οδηγεί στην αδράνεια όλους τους αρμόδιους φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να μην ψημιρούν. Όπως βλέπουμε από τα προγράμματα που πραγματοποιούνται, οι επισκέπτες αναζητούν εμπειρίες και φυσικά δεν βλέπουν μπροστά τους σύνορα μεταξύ των περιφεριών, ούτε καν μεταξύ των διαφορετικών κρατών. Είμαι απόλυτα πεπισμένος πως η περιοχή μας έχει να προσφέρει πολλά σε αυτό το συγκεκριμένο target group των τουριστών, το οποίο η Ελλάδα ως χώρα, με την τουριστική πολιτική προβολής της ως πρόσφατα, ποτέ δεν το αναζήτησε. Εξαίρεση υπήρξε η καμπάνια του 2018, όταν ο ΕΟΤ και η τότε υπουργός κυρία Ελένα Κοντουρά αποφάσισαν να προωθήσουν την Ελλάδα των 265 ημερών, με αντίστοιχο λόγο, Greece 365 Days Destination, δημιουργώντας μια ταινία 3,5 λεπτών με πλάνα από όλη την Ελλάδα και των 4 εποχών και φυσικά με την Καστουριά και γενικά την Δική Μακεδονία σε αρκετά σημεία της. Το συγκεκριμένο βίντεο έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο εξωτερικό και σάρωσε όλα τα βραβεία παγκοσμίως ως η καλύτερη ταινία προβολής χώρας στον κόσμο για τη χρονιά εκείνη. Νιώθουμε ιδιαίτερα χαρούμενοι και συνάμα περήφανοι διότι το σχέδιο τουριστικής προβολής που εφαρμόσαμε τα τελευταία τρία χρόνια τυχάνει την αναγνώριση των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και της νέας περιφερειακής αρχής, η οποία εγκρίνει τη συνέχιση του. Ευχόμαστε σύντομα να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και η ανωδική πορεία με αύξηση των επισκεπτών από το εξωτερικό που παρουσίασε η περιοχή μας να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια πιο δυναμικά. Προπτρέπουμε εκτός όλων των άλλων την περιφερειακή διοίκηση να παρακολουθεί στενότερα και να επιτύχει για να επιταχύνει τις ενέργειες για άμεση λειτουργία του Συνοριακού Σταθμού στο Λαιμό των Μπρεσπών, ο οποίος θα δώσει μεγάλη δυναμική και στις τρεις γειτονικές χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Κλείνοντας, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τα λόγια του επιχειρηματία που μας απέστειλε το μήνυμα του κ. Ιρακλή Κουντρομίχου από την Greek Adventure, και έχω την συγκατάθεση του να το κάνω αυτό, ο οποίος συμπληρώνει στο μήνυμα το εξής. Ο χρόνος για πελάτες του εξωτερικού από μια πρώτη επαφή μέχρι και την πεθανία έναρξη μιας συνεργασίας είναι τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, και πάντα βέβαια υπάρχει πιθανότητα να μην προκύψει τίποτε σαν αποτέλεσμα. Καθότι λάτρεις και της λαϊκής μας παράδοσης θα χρησιμοποιήσω μια φράση με την ευχή και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής μας να έχουν αντίστοιχες συνεργασίες και επιτυχίες, έτσι ώστε να εκαταστήσουν τη Δυτική Μακεδονία ένα σοβαρό τοριστικό προορισμό με αυτό το πολύ μεγάλο γκρουπ ταξιδιωτών που υπάρχουν ανά το κόσμο, ελπίζοντας ότι το αγώγι θα ξυπνήσει τον αγωγιάτη. Αυτά λοιπόν από τη μεριά μας, πιστεύουμε ότι έχει δυναμική η περιοχή μας, μπορεί να είναι στην Εσχατιά της Ελλάδας, αλλά είναι στο κέντρο των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων, όπως είπα. Υπάρχει ένα τεράστιο target group που δεν αναζητεί μόνο ήλιο και θάλασσα και αυτό θα πρέπει να το αναζητήσουμε και με το brand name το οποίο πρέπει να ολοκληρώσουμε ως συμπληκτήρος Βαβλιάρας, αλλά και με την συνέχιση αυτού του είδους της τουριστικής προβολής που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια. Και φυσικά με την συνέναιση και της DMO αλλά και του ολοκληρωμένου προγράμματος να μπορέσουμε να αναπτύξουμε πραγματικά τουριστικά την περιοχή μας. Άλλωστε υποδομές οι οποίες υπάρχουν και ως μελέτες με το σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης της Δικής Μακεδονίας που υπάρχει από τη δική μας ακόμη θητεία. Όπως η όχε των λιμνών και η ιδιοπικιλότητα είναι τρία εργαλεία τα οποία πάνω σε αυτά μπορούμε να βασιστούμε και αν θέλετε να κάνουμε και μια διαπαραταξιακή ομάδα έτσι ώστε να φανούμε όλοι χρήσιμοι στο πώς θα μπορέσουμε αυτό το δυναμικό, αυτή τη δυναμική που μπορεί να έχει η περιοχή μας να την αναδείξουμε περισσότερο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν θέλει να συγκληρώσει κάτι ο κ. Καρυπίδης για να δώσει το λόγο στην κ. Ζεμπηλιάδου. Ναι κ. Πρόεδρε, νομίζω ήταν συγκεκριμένος ο κ. Κώτας. Εμείς χαιρόμαστε που υπάρχει στη συνέχεια και έτσι πρέπει να είναι στα πράγματα, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και λόγω της πανδημίας. Υπάρχουν όμως και κάποιες αστοχές που μας ακολουθούν από πολύ παλιά. Πρέπει να βάλουμε τον τουρισμό μπροστά, πρέπει να ενεργοποιήσουμε και τις παράλληλες δράσεις και τις δορυφορικές επιχείρειες πέρις του τουρισμού, να καθετοποιήσουμε την παραγωγή και την προσθεμένη αξία με τη ντοπική κουζίνα και όλα αυτά μαζί ενισχύουν, αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να είμαστε δυναμικά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Κάτι που εμείς το κάναμε την προηγούμενη περίοδο με το Υπουργείο Τουρισμού και είναι αυτό που είπε ο κ. Κώτας. Για πρώτη φορά η Αθήνα και γενικότερα η τουριστική πολιτική είδε και την άλλη Ελλάδα και εκεί πραγματικά διασφαλίσαμε στο να ταξιδέψει η περιοχή μας και οι μορφιές της σε όλο τον κόσμο. Νομίζω εκεί πρέπει να εστιάσουμε και βέβαια πρέπει να δώσουμε έμφαση με το στούρο περίοδος γιατί εκεί παίζεται το παιχνίδι. Εμείς το σχέδιο αυτό όσοι έρχεται η εισήγηση θα το ψηφίσουμε. Εξάλλου είναι και δεσμευτικές ημερομήνες όπως είδαμε την άλλη φορά, αλλά νομίζω ότι πρέπει με ηρεμία συγκροτώντας και μια διαπαρατεξιακή επιτροπή με τους εμπλεκόμενους όλους να πάμε σε ένα πιο εξειδικευμένο σχέδιο με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Καλό μεσημέρι και πάλι. Προνιά πολλά σε τις μέρες που περνάμε. Εύχομαι υγεία και σύντομα μετά και τις νέες εξελίξεις και την έναξη των εμβολιασμών να έχουμε σύντομα τέλος σε αυτό που ζούμε όλοι μας. Δεν ξέρω αν πρέπει να είμαι αισιοδοξός ακούγοντας ιδιαίτερα τον κ. Κώτα και τον κ. Καρυπίδη να λέει ότι βλέπουν μια συνέχεια στην πρακτική και στο σχεδιασμό της νέας περιφερειακής αρχής της δικιάς τους περιόδου. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που μας έκανε και φτάσαμε στην περίπτωση που έχουμε ένα τραγικό παράδειγμα, την περίπτωση των Γρεβενών, που από τουριστικός προορισμός έγινε χώρος υποδοχής και αυτό δεν το τοποθετώ με ρατσιστική διάθεση. Αλλά το λέω ως διαστροφή ή τέλος πάντων ανομαλία η οποία προέκυψε στο τουριστικό μας προϊόν και με τα γνωστά αποτελέσματα. Κοιτάξτε, δεν είναι το θέμα να διαπιστώνουμε και το θέμα να μιλάμε γενικώς και αορίστως για τα θέματα αυτά. Άλλωστε, η πολιτική την οποία ακολουθούμε και δυστυχώς η πολιτική αυτή καθορίζεται από την εθνικά χαραγμένη πορεία δεν είναι αυτή που χρειαζόμαστε ως Δυτική Μακεδονία. Πριν πω όμως σε αυτό, πριν πω σε αυτό το κομμάτι και ποια είναι η δική μας διαπίστωση και η κατεύθυνση την οποία πρέπει να δώσουμε θα κάνω μια μικρή αναφορά για το θέμα της εταιρείας του ρισβού και το πώς, τέλος πάντων, γιατί είναι ένα θέμα το οποίο συζητήσαμε και στην προηγούμενη συζήτηση που μπήκε ο προβληματισμός για το αν θα συζητηθεί ή όχι το θέμα. Δεν νομίζω ότι έγινε το καλύτερο δυνατό. Το πρώτο mail, και μιλάω ως μέλος του Δυτικού Συμβουλίου, το πρώτο mail το πήραμε αρχές Οκτωβρίου και αν από τότε είχαμε οργανωθεί καλά, νομίζω είχαμε τον χρόνο εν μέσω παιδημίας. Κάτι το οποίο δεν έγινε. Βέβαια ο κ. Βαβλιάρας αναφέθηκε σε αυτό και μάλιστα θέλοντας να δείξει ότι δεν μας κρατάνε έξω από τις εξελίξεις. Αναφέθηκε στην συμμετοχή μου, παραδείγματος χάρη, στην περίπτωση της ΠΕΔ για το θέμα των οφειλών και των πρόβλημων που υπάρχουν. Νομίζω ότι εκεί και γενικώς ο στάσης, την οποία κρατάμε, γιατί δεν είναι προσωπική, χαράζεται μέσα από την ίδια την παρουσία της παράταξης, έχουμε μια υπικοδομητική στάση στο όλο θέμα, βάζοντας όμως ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της ΠΕΔ ήταν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και στην περίπτωση του δρόμου του κινηματογράφου που η πρόταση έγινε και εκτιμάται ιδιαίτερος ότι και δεν αμφισβητείτε ότι έχετε διάθεση να κάνετε αυτά τα πράγματα, όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα στρατηγικό σχεδιασμός. Το ερώτημα που μπαίνει μετά από τις εξελίξεις αυτές, αγαπητέ Προέδρε Αντιπεριφερειάρχη και Προέδρε Κύριε Βαβλιάρα, αγαπητέ Γιώργο, είναι ποιος είναι ο ρόλος της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας. Όχι εσείς προσωπικά πώς τον βλέπετε, πώς θα το παθετεί η Νέα Περιφερειακή Αρχή. Δηλαδή θα είναι ένα από αυτό που ζήσαμε μέχρι τώρα και τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν με τα προβλήματα από την ΜΠΕΔ, από τους δημάρχους, που δεν την αναγνωρίζουν, ουσιαστικά δεν την αναγνωρίζουν, γι' αυτό δεν πληρώνε και το δικό τους μερίδιο. Ή του βλέπουμε ως ένα εργαλείο που μέσα από αυτό και θα σχεδιάσουμε, αλλά και θα υλοποιήσουμε ορισμένα πράγματα, κάτω βεβαίως από την εποπτεία του Περιφερειακού Συμβούλιο που έχει συνολικά την πολιτική ευθύνη. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο, την όλη διαδικασία, γιατί το είπα και την προηγούμενη φορά, το βλέπουμε ως διακπεραίωση τυπικά γραφειοκρατική, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσε να το εκλάβουμε ή τέλος πάντων διηγηθήκαμε στην μορφή αυτή διάλόγου ή την βλέπετε ως διαδικασία έκφρασης ενός καινούργιου σχεδιασμού που θα βάλει στην άκρη τα προβλήματα του παρελθόντος και θα χαράξει μια νεαπορία στον τουρισμό, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που ζούμε την εποχή της απολιγνιτοποίησης και που θεωρούμε τον τουρισμό ως ένα πιλώνα ο οποίος θα μας οδηγήσει σε ασφαλείς δρόμους ανάπτυξης ή τέλος πάντων θα απαλήνει το πρόβλημά μας αυτά τα χρόνια. Το ερώτημα είναι δύο βασικοί προβληματισμούς τους οποίους πρέπει να απαντήσετε ως πολιτική αρχή. Το εκείνο εμείς όμως που θα θέλαμε και αυτό που είπα στην αρχή και επανέρχομαι να τονίσουμε είναι ότι αυτό το σχέδιο τώρα που συζητάμε είναι σαφές και φαντάζομαι και έτσι το διαχειρίζεται και ο κύριος Παπαδημητρίου ο καθένας βέβαια με τις ιδιαιτερότες τους και τους δικούς του άξιον της κατεύθυνσης αλλά όμως είναι το σχέδιο το οποίο βάζει σε διαβούλευση ή κατευθύνει η κεντρική κυβέρνηση και ο εθνικός σχεδιασμός. Όμως η Δυτική Μακεδονία όλοι ξέρουμε ότι και ως περιφέρεια δεν έχει τα χαρακτηριστικά καμιάς άλλης περιφέρειας στην Ελλάδα. Είναι η μόνη περιφέρεια η οποία δεν έχει θάλασσα και η εθνική χαραγμένη πολιτική πάνω στον τουρισμό βασίζεται στο τρίπτυχο ήλιος άμμος θάλασσα. Άρα λοιπόν εμείς γι' αυτό το λόγο πρέπει ακόμα περισσότερο κύριε Βαβλιάρα, κύριε Περιφερειαάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι πρέπει να σχεδιάσουμε εξ ολοκλήρου κάτι καινούργιο για τη Δυτική Μακεδονία αν θέλουμε να κάνουμε κάτι ξεχωριστό και πραγματικά να συμσφέρουμε στην απογείωση του τουρισμού τη Δυτική Μακεδονία. Αναφέρθηκαν τα ποσοστά επισκεψιμότητας που είχαμε. Όλοι αντιλαμβανόμαστε και είναι απάντηση σε όλους μας αυτό ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται. Οι Αλβανοί, οι Πύκοοι, οι Βούλγαροι, κυρίως δηλαδή άνθρωποι που έρχονται για δουλειά εδώ πέρα και όχι για τουρισμό για να μην γελιόμαστε. Και έχουμε πάει σε εκθέσεις στις Κατοχώρες, πήγαμε στην Ουτρέχτη και όπως είπε ο κ. Σκώτας μέσα από εκεί μας βρήκαν στη Βόρεια Μακεδονία ενώ η Βόρεια Μακεδονία είναι δίπλα. Άρα λοιπόν θέλουμε έναν άλλο σχεδιασμό και μια άλλη στρατηγική. Πρέπει να κάνουμε το σχέδιο, να συντάξουμε το σχέδιό μας σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε, τα δυνατά μας σημεία και σε ποιούς απευθυνόμαστε. Λέτε μέσα παραδείγματος χάρη στο σχέδιο για να γίνω και πιο έτσι συγκεκριμένος και κάνω αυτή την προσέγγιση για να δείξω το πόσο δουλειά θέλουμε ακόμη. Λέτε παραδείγματος χάρη γενικώς διοργάνωση συνεδρίων, ενδεικτικά το λέω, εκδηλώσεων, εκθέσεων. Δεν θα έπρεπε σε ένα σχέδιο που συζητιέται αρχές του χρόνου να είναι καθορισμένα ποια είναι αυτά τα συνέδρια, αυτές οι εκθέσεις και αυτές οι εκδηλώσεις τις οποίες θα συμμετέχουμε ως περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Νομίζω πως η απάντηση είναι εύλογη. Αφού λοιπόν έχουμε μεγάλη δουλειά να κάνουμε πάνω σε αυτό, σε συνεργασία και με τους ιδιώτες, επαγγελματίες, που είναι πολλοί, δεν είναι μόνο αυτοί που φιλοξενούν, που έχουν τα ξενοδοχεία, αλλά είναι και άλλα επαγγέλματα, να ανατάξουμε την εικόνα μας ως Δυτική Μακεδονία. Έχοντας ως παράδειγμα, προς αφού αποφυγεί την περίπτωση των Γρεβενών, αυτό που ζήσαμε στα Γρεβενά, να οργανώσουμε επισκέψεις των επαγγελματιών μας σε άλλες περιοχές με ανάλογες μορφές τουρισμού και γενικά να φτιάξουμε το σχεδιασμό μας, έτσι ώστε να απαντάμε σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται η περιοχή μας, η Δυτική Μακεδονία. Αυτό λοιπόν απαιτεί συστηματική καταγραφή και συνδυαστικές δράσεις, που θα προκύψουν από μια συνολική μελέτη, την οποία πρέπει να αναλάβει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας και αντίστοιχες μελέτες του παρελθόντος, ενώ παράλληλα και ένα βήμα μετά θα καθοριστούν οι πληθυσμιακές ομάδες που έχουν μέσα στις επιλογές τους αυτές τις μορφές τουρισμού, για να κατευθυνθεί προς αυτούς η προσπάθεια προσέλκυσης. Παραδείγματος χάρη, όσες προωθητικές ενέργειες και αν γίνουν στη Σκανδιναβία ή άλλες βόρειες χώρες, εκτός ελαχής των περιπτώσεων, οι επισκέπτες ερχόμενοι στην Ελλάδα θα προτιμήσουν παραθαλάσσιο προορισμό, γιατί υπερισκεί και είναι αυτό που τους λείπει περισσότερο. Αυτό λοιπόν είναι ο κύριος μας στόχος, πιστεύουμε, και εδώ πρέπει να στοχεύσουμε ως περιφέρεια, σύντομα όσο γίνεται, χάσαμε τον χρόνο που χάσαμε, ποτέ δεν είναι αργά, να αξιοποιήσουμε και το ρόλο της Εταιρείας τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, αναβαθμίζοντάς την και δίνοντας το πραγματικό της ρόλο, που πρέπει ως όργανος σχεδιασμού και υλοποίησης να κατακτήσει, αλλά και συγχρόνως να αποφασίσει η πολιτική ηγεσία, ότι θα δώσει ένα νέο περιεχόμενο, η πλειοψηφία, ένα νέο περιεχόμενο στον τουρισμό για τη Δυτική Μακεδονία, και όχι να αποτελέσουμε συνέχεια της προηγούμενης πολιτικής, η οποία στην πράξη αποδείχτηκε ότι δεν απέδωσε τίποτα. Ευχαριστώ πολύ. Κυρία Πρόεδρε. Να ακούσουμε και την κυρία Ζιμπλιάδου, κύριε Βαβλιάρκ, και να απαντήσετε. Κυρία Πρόεδρε, έχει και ερωτήματα μας, δεν είναι τοποθετησία, πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό το σημείο. Κυρία Πρόεδρε, ας τα κρατήσουμε. Κυρία Πρόεδρε, με αφορμή και τη διαδικασία την οποία παρακολουθώ και την προσπάθειά σας και όλοι λέμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε. Καλό είναι μετά τις τοποθετήσεις να μιλήσει μια φορά η αντιπεριφερία. Να επιταχύνουμε, αλλά όσοι λόγω το λόγο έως τώρα δεν κρατήσαμε τους χρόνους. Ναι, λέμε όμως πράγματο ουσίας. Έχει πολύ μεγαλύτερα σημασία αυτό, παρά να χάνουμε την ερώτηση πόσους είχαμε και πόσους δεν είχαμε επισκέπτες. Να ακούσουμε λίγο την κυρία Ζιμπλιάδου για αυτό το λόγο. Να ακούσουμε, σεβαστήκαμε τον χρόνο, να δώσουμε περισσότερο χρόνο για την τοποθέτησή σας, να ακούσουμε και την κυρία Ζιμπλιάδου και στη συνέχεια, αν θέλει να απαντήσει κάτι ο κ. Βαβλιάρας, έχει το λόγο. Κυρία Ζιμπλιάδου, σας ακούμε. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, σε αυτά που ήδη είπε ο κ. Στρατάκης, δεν έχω φυσικά να πω τίποτε. Να ευχαριστήσω τον κ. Βαβλιάρα και τον κ. Παπαδημητιού γιατί είχαν μια πολύ εμπεριστατωμένη εισήγηση και στο ενημερωτικό υλικό που πήραμε και στη συζήτηση, στην ακτική εισήγηση που έκανα. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι μόνο αν δει κανείς ότι ως ποσοστό επί του συνόλου της χώρας, στις επισκέψεις είμαστε το 1%, στις συστράξεις το 0,4% και στις διαρρυφτερέσεις το 0,6%, σημαίνει ότι η Δυτική Μαγιαδονία αυτή τη στιγμή δεν έχει πουρισμό. Έχουμε προφανώς ένα πρόβλημα δομικό, δεν έχουμε θάλασσα. Όμως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί γιατί δεν μπορούμε να χάσουμε αυτόν τον τομέα που η χώρα μας και η Δυτική Μαγιαδονία, εμείς ξέρουμε ότι έχει πάρα πολλές δυνατότητες, να το αφήσουμε έτσι. Άρα πρέπει κάτι να κάνουμε. Τα νούμερα αυτών που έρχονται δείχνουν ότι προφανώς όπως είπε ο κ. Στρατάκης, δεν είναι τουρίστες, είναι εργάτες γης, είναι αυτοί που δουλεύουν στην 5η μονάδα, είναι για άλλους λόγους. Ο τουρισμός είναι ακυροελάχιστος. Και είναι οι μετανάστες που έρχονται. Κατά την άποψή μου και συνοψίζοντας για να μην πάρω πολύ χρόνο, πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε πρώτο, μια εντελώς διαφορετική πολιτική προβολή, όπως είπε ο κ. Στρατάκης, στοχεύοντας σε αυτούς που δεν έχουν σχέση, που δεν θέλουν να δουν θάλασσα, αλλά σε μια άλλη εντελώς ομάδα πληθυσμού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Άρα, το να συμμετέχουμε στις εκθέσεις τουρισμού του αιώτα, που προβάλλουν θάλασσα και να είμαστε η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει θάλασσα, είναι λάθος. Χανόμαστε σε ένα γενικό προϊόν προβολής και στο τέλος είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι. Ξοδεύουμε και δεν παίρνουμε πίσω αυτό που πρέπει να πάρουμε. Δεν ξέρω πού αλλού πρέπει να πάμε, αλλά είναι προϊόν μελέτης. Άρα, άλλη πολιτική προβολής, εντελώς άλλη. Ένα άλλο, πρέπει να διαμορφώσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Εντάξει, έχουμε φυσικά χαρίσματα ως περιφέρεια και έχουμε και πλούτο πολιτισμικό, πρέπει όμως να το οργανώσουμε. Άλλη, ένα σοβαρά διαμορφωμένο τουριστικό προϊόν. Θα δώσω μερικά παραδείγματα στο τέλος, είπε και ο κύριος Τρατάχης. Το τρίτο, οργανωμένη δομή δεν υπάρχει στην περιφέρεια για τον τουρισμό, ούτε στην περιφέρεια είναι ο κύριος Καπαδημητρίου, ούτε στην εταιρεία τουρισμού που είναι ένας υπάλληλος. Αν δεν έχεις μια δομή οργανωμένη με συνέχεια, δεν μπορείς να έχεις και τουρισμό. Αυτό είναι το τρίτο. Το τέταρτο, το πεπ δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα για τον τουρισμό. Αν λοιπόν δεν έχεις ρίξει χρήμα, δεν έχεις και αποτέλεσμα. Δεν θέλω να πω νούμερα, θα τα πούμε στον απολογισμό. Αλλά ότι δεν έπεσε στον τουρισμό χρήμα, δεν έπεσε. Για διάφορους λόγους. Άρα είναι τέσσερα πράγματα που πρέπει να τα δούμε πολύ σοβαρά. Στα παραδείγματα τώρα για το διαμορφωμένο προϊόν το τουριστικό, πιστεύω απόλυτα ότι όσο καλύτερα μπορείς να κάνεις, σε όσες εκτές και αν πας, αν αυτό που θέλεις να πουλήσεις δεν το έχεις διαμορφώσει σωστά, δεν πρόκειται να έχεις αποτέλεσμα. Με την έννοια αυτή, εμείς πρέπει καταρχήν να αποφασίσουμε ότι εφόσον η Καστοριά είναι το επίκεντρο του τουρισμού, η πυρηνική κεφαλή του τουρισμού στη Δυτική Μαγιαδονία, πρέπει να επενδύσουμε καταρχήν στην Καστοριά. Να ολοκληρωθεί το ιστορικό της κέντρος, έναν τολτζό είναι και είδατε τι έχει γίνει. Μια πόρια παραλία έγινε και είναι επίκεντρο. Πρέπει λοιπόν να πέσει καταρχήν χρήμα στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, στη συνέχεια της ανάπνευσης παραλίας της και στον αυταθλητισμό της λίμνης Καστοριάς και επακόλουθα και τον άλλον λιμνό, θα τραβήξει και τις υπόλοιπες. Το δεύτερο προϊόν, η ξενοδοχειακή υποδομή, καρκινοβατή, θα φτάσουμε να έχουμε κάποτε τουρίστες, δεν θα έχουμε ξενοδοχειά γιατί θα κλείσουν. Άμεσα στήριξη των ξενοδοχειακών υποδομών που είναι πολύ ζοβαρές και χρηματοδοτήθηκαν πάρα πολύ από τον αντιξιακό νόμο και τώρα κινδυνεύουν να θα χαθούν, ειδικά στα Γρεβενά με ό,τι έχει γίνει, αλλά και στην Καστοριά. Είναι πεντάσταρα ξενοδοχεία που θέλουν στήριξη. Με ένα πρόγραμμα στήριξης των υποδομών. Τρίτο, κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και μπορεί να έχετε κι εσείς άλλες δώσεις, αλλά να μιλήσουμε για συγκεκριμένα προϊόντα. Εμείς είπαμε το περπατώ στην Αρχαία Αιγνατεία. Περνάει από Εορβέα και Φλόρινα, κυρίως αυτούς εταιρεάζει. Άμα αρθούν να την περπατήσουν νεωλές, θα αρθούν και στα ξενοδοχεία. Ας το φτιάξουμε. Συνεχίζει βέβαια μέχρι την Αλεξανδρόκομ, θα το κάνουμε όμως. Τέταρτο, χιωνοδρομικά. Δεν το συζητώ, ούτε σδίτεγε με ούτε υποδομές, ούτε τίποτε. Ούτε πρόσβαση, τίποτε. Το προσπερνώ γιατί το έχουμε πει πολλές φορές. Είπε ο π. Στρατάκης για τον δρόμο του κινηματογράφου στη Φλόρινα, να το φτιάξουν. Μιλήσαμε για το παραλωσιακό αξιοθέατο του. Έρχονται άνθρωποι στην Παναγία, στη Μελάδα, μπορούσαμε να έρθουν εδώ. Έχει γίνει μια πρωτοποριακή δουλειά. Χρηματοδοτήθηκε μέχρι στιγμής και έμεινε στη μέση. Πρέπει να γίνει. Όπως υπάρχουν και οι μακεδονίτικοι οικισμοί, οι σιωτικοί οικισμοί, αν γίνει ένας πονδιαρκός οικισμός, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κόντου, θα γίνει τόπος προσκυνήματος από όλους τους κόντιους απαντακού της γης. Ο δρόμος που ενώνει τις έξι λίμνες, από τις Βαρβάρες μέχρι τον Ιλαρίωνα. Όλες οι περιφέρειες έχουν λίμνες. Τόσες πολλές λίμνες μαζεμένες δεν έχει κανείς. Πάλασσα δεν έχουμε, αλλά δεν αξιοποιήσαμε και αυτό το πλούτο. Δρόμους που να τις ενώνει. Και πάνω σε αυτές να γίνουν και τα υπόλοιπα στοιχεία, το Τρίγωνο, Βεργίνα, Δίον, Εανί. Να το δημιουργήσουν. Το λέμε, αλλά δεν υπάρχει. Το Γεωπάρκο Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να συνδεθεί με το μεγάλο γεωλογικό φαινόμενο, που είναι ίδιο με αυτό των μετεόρων και της Καλαμπάκης. Αν λοιπόν το Γεωπάρκο Τησίος μαζί με τα Καμβούνια, που είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο, θα γίνει το παγκόσμιο αξιοθέατο. Αλλά πρέπει να το φτιάξουμε. Δεν υπάρχει. Υπάρχει κάτι που έγινε στα Γρεβενά, κάτι λίγο που έγινε στη Κοζάνη και φυσικά δεν συνδέθηκε με τα Μετέοα, που είναι αυτή τη στιγμή το συγκριτικό πλεονέκτημα. Είπα μερικές δράσεις. Αυτό για να καταλάβετε τι εννοώ ότι πρέπει πρώτα να διαμορφώσουμε το προϊόν και μετά να πάμε να το πουλήσουμε. Αν αποφασίσουμε, μπορεί να μην τα κάνουμε όλα, να αποφασίσουμε να κάνουμε αυτή την περίοδο τρία. Δύο, ένα, να το κάνουμε σωστά όμως από αυτά που είπα ή από αυτά που πιθανό θα μπει κάποιος άλλος. Αλλά να ξέρουμε τι πάμε να προβάλλουμε. Και να υπάρχουν των ταξί ξενοδοχεία και να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι στο θέμα του τουρισμού, θέλω να το πιστέψετε αυτό, δεν κάνουμε αντιπολίτευση με την έννοια της πρασικής αντιπολίτευσης. Η συμμετοχή του κ. Στρατάκη στην εταιρία τουρισμού δείχνει τη μεγάλη μας αγωνία να κρατηθεί ζωντανό και να καθίσει ζωντανή η εταιρεία, αλλά και να γίνει κάτι σε αυτό το τομέα, γιατί μέχρι στιγμής πρέπει να το παρατηρούμε να έχει γίνει τίποτα. Οι αριθμοί το λένε αδιάψευστοι μάρτυρος. Ας μην απολογινούμε καταστάσεις. Θα σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κύριε Βαβλιάρα, σας ακούμε πολύ σύντομα. Δεν έχω ακόμα πραγματικά δυο κουβέντες. Καταρχήν πρέπει να ξέρουμε ότι από το Υπουργείο τουρισμού η κατεύθυνση πλέον δεν είναι θάλασσα. Επειδή υπάρχουν πολλά προβλήματα, η υπερσυγκέντρωση συγκινών χώρων προσπαθεί να ανοίξει σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα στην Ενδοχώρα. Θα δείτε στη συνέχεια την προβολή που θα κάνει ο ΕΟΤ και θα έχει σχέση παραπάνω με βουνό και όχι με θάλασσα. Έχει δει η κυρία Ζιμπηλιάνου, χωρίς στελέχη δεν μπορείς να κάνεις πολύ μεγάλη δουλειά. Γι' αυτό και στην Εταιρεία τουρισμού, πήραμε απόφαση να προσλάβουμε έναν ειδικό να βοηθήσει για την προβολή αλλά και την οργάνωση της Εταιρείας. Περιμένουμε απλά να ανοίξει το θέμα, να δούμε τι έσοδα έχουμε και αν χρειαστεί να ζητήσουμε και παραπάνω χρήματα για να μπορέσουμε να κάνουμε σοβαρή δουλειά. Προσλαμβάνοντας έναν άνθρωπο ο οποίος έχει γνώση του τουρισμού για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Με τις όμορες περιφέρειες είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία γιατί πράγματι και με τις υπόλοιπες περιορισμίες δίπλα μας. Εμείς παρακαλούμε να έχει η Θεσσαλία κόσμο γιατί θα δεί και σε εμάς. Η Ήπειρος, η Κεντρική Μακεδονία, είπα να μην πω λεπτομέρειες, αλλά βρεθήκαμε πολλές φορές με την Ανατολική Μακεδονία θράκη, με την Κεντρική Μακεδονία και εμείς για να βγαίνουμε σαν Μακεδονία έξω. Το ίδιο κάναμε και με την περιφέρεια Θεσσαλίας και με Ήπειρου. Να δούμε συνεργαίες, πώς μπορούμε να θέλουμε πόσο κοινά στοιχεία έχουμε. Και τι δεν έχει η Ήπειρη και η Μακεδονία που έχει η Ήπειρος, δεν έχει το βόριο. Εκτός από τη θάλασσα δηλαδή. Για το γεωπάρκο θα σας ενημερώσω ότι από την Εταιρεία Τουρισμού θα χρηματοδοτηθεί ένα έτοιμα για να τελειώσει. Από τον Απρίλη-Μάη θα γίνει η τελευταία επίσκεψη για να ολοκληρωθεί το γεωπάρκο και η Εταιρεία Τουρισμού καλύτερα να συμδράνει, να βοηθήσει αγοράζοντας τις πινακίδες για να ολοκληρωθεί το γεωπάρκο. Είμαστε παντού, χρόνο χρειαζόμαστε, χρήματα βέβαια να δούμε με την ΠΕΟΝ και βέβαια όχι τις δυσκολίες του 20. Ωραία, ευχαριστούμε. Τ. Τσάκωνα, σας ακούμε. Να ξεκινήσουμε. Εμείς διαφωνούμε συνολικά με τη συζήτηση που γίνεται. Νομίζω γίνεται και σε λάθος βάσης. Αυτό που σκοτώνει βασικά τον τουρισμό στην Δυτική Μακεδονία είναι η επιχειρηματικότητα και τα κέρδη και ο τρόπος που αναζητούμε την εξωστρέφη. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Για εμάς, επομένως, το ζήτημα δεν είναι να φέρουμε κάτι στους τουριστές. Για εμάς το κύριο ζήτημα είναι οι διακοπές και ενεψυχή του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης, των λαϊκών θρημάτων. Και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε και εκεί νομίζω ότι υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα και για τη Δυτική Μακεδονία, κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό, που μπορούσε να ενισχυθεί με πολλούς τρόπους, ακόμα ακόμη με προγράμματα από την εργατική αισθία, με περισσότερες διακοπές για τους εργαζόμενους, καλύτερους μισθούς, επομένως, έχει να κάνει με όλη αυτή την αντίληψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είναι αυτή που σκοτώνει και τον τουρισμό στην Δυτική Μακεδονία, αλλά και την ίδια την εργατική τάξη στα λαϊκά στρωμά. Επομένως, νομίζουμε ότι όσο ψάχνουμε δρόμους σε αυτή την κατεύθυνση, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε άλλες περιοχές, και στο κέντρο της Βαλκανικής, όπως είπε κάποιος συνάδελφος, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, είναι αρνητικά από άποψη ανταγωνιστικότητας. Επομένως, δεν πρόκειται τόσα προγράμματα και να κάνετε να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι βλέπουμε συνεχή μείωση του εσωτερικού τουρισμού, που έχει να κάνει με τις ίδιες τις συνθήκες που ζει και εργάζεται ο ελληνικός λαός. Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ανάγκη. Αν δεν ισχυθεί και το νοθεί ο εσωτερικός λαϊκός τουρισμός πρώτα-πρώτα, που μπορεί να είναι πολύ καλή υποδομή για τη Δυτική Μακεδονία, να έχει μια οικονομική βάση ενώ σε αποτέλεσμα σε δυνατότητες παροχής υπηρεσιών, όχι κατά ανάγκη κερδών, αλλά σε πραγματική παροχή υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες, προς τους Έλληνες εργαζομένους που την έχουν ιδιαίτερα ανάγκη, θα μπορούμε να έχουμε μια υποδομή, η οποία θα συντηρήσει και όλα αυτά τα έργα που έλεγε η κυρία Ζεμπελιάδου, νομίζω ότι είναι δικαίδησης εκατομμυρίων κόλλας. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε κάτι που μπορεί να γίνει βήμα-βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση, με προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων και των ελληνικού λαού. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης ορεινών και υδάτινων πόρων στη Δυτική Μακεδονία, που όντως είναι προνομιακή από αυτή την άποψη και έχει πλέον εκτήματα, επίσης σε σχέση με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αγροτοδιατροφικού τουρισμού και λοιπά, όπως επίσης και με την ανάπτυξη της ιστορικής μας κληρονομιάς, από τον μακεδονικό αγώνα μέχρι την κατοχή και τον εμφύλιο, που και εδώ θα μπορούσε να είναι πραγματικά κάποιες δράσεις που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο σύνολο και της νεολέας μας και της ανάπτυξης όλων αυτών των πραγμάτων που λέμε. Η συζήτηση που κάνετε τώρα, κυρίως αφορά τους τώρα Operator, τα μεγάλα μονοπολιακά μονοπολία, οι οποίες θα πάρουν και τη μερίδα του λέωτος από όλα αυτά που θα ξοδεύει ο κόσμος, ενώ αντίθετα θα έχουμε ευθυνούς εργαζόμενους, ευκαιριακά, ελαστικά απασχολούμενους, όπως συμβαίνει με όλο το τουριστικό προϊόν προκειμένου να είναι αταγωνιστικό, γιατί η πίεση που δέχονται και η παραγωγή, αλλά και οι Tour Operator και οι κυρίως που δεν λειτουργούν οργανωμένα από το κλείσιμο των διακοπών μέχρι τη φιλοξενία, η μάση περιπτώση, μέχρι τη διαμονή, περισσότερα κέντρι φεύγουν στους ενδιάμεσους και στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομιλούς. Έτσι από αυτή την άποψη, το τελικό προϊόν, αυτό που θα φτάνει στην κάθε περιοχή, είναι ελάχιστο. Και μάλιστα αν πάρουμε υπόψη από αντίστοιχα παραδείγματα, γι' αυτό που λέμε στο All Inclusive, διαμονές και λοιπά, κάτι ανάλογο γίνεται όταν αναπτύσσεται ένα τουριστικό προϊόν. Στη βάση αυτή νομίζω ότι δεν έχουμε να αφαιληθούμε τίποτα, είναι καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα για το συμπέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών και μάλιστα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την αναψυχή, τον τουρισμό, τις διακοπές στους εργαζόμενους στα λαϊκά στρώματα. Από αυτή την άποψη θα καταψηφίσουμε όλο αυτό τον σχεδιασμό, γιατί δεν σκοπεύει αυτό στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όποια εξωστρέφεια γίνεται είναι τελικά με πολύ μικρό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία και για τη χώρα κομμάτων. Ενώ στο μοντέλο που εμείς λέμε και περιγράφουμε θα μπορούσε να εφαρμοστεί από αύριο το πρωί κιόλας έστω και με αυτές τις συνθήκες. Παλαιάν θυμάστε τη βασική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα την έκανε ο ΕΟΤ στις δεκαετίες του 60 και του 70 ακόμα. Σε αυτή τη βάση, εμείς λέμε βέβαια στο σύστημα που εμείς λέμε για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη στην δική Μακεδονία και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό και για όλο το χρόνο. Γιατί η περιοχή προσφέρεται με τους ορεινούς όγκους του συντάτινους πόρους που έχουμε την ιστορία της για αναψυχή, διακοπές, όλο το χρόνο που θα βάσει στη ρήξη της θα πρέπει να είναι ο εσωτερικός τουρισμός και από κει και πέρα σαφώς να αναπτύξουμε και όλες τις άλλες δυνατότητες προκειμένου να υπάρκουν εθνικοί πόροι, να υπάρχει και εξωτερικός τουρισμός που λένε να έρχεται στην άλλαγμα στη χώρα, να έρχεται και έτσι να μπορεί να αναπτυχθεί και αυτός ο τομέας. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε ουσιαστική ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι χάρη το μονοπολί. Από αυτή την άποψη, εμείς θα καταψηφίσουμε. Ευχαριστώ τον κύριο Τσάκωνο. Ο κύριος Σοβουλιδής. Κύριε Πράσου. Εμείς έχουμε βασικές αντιθέσεις γενικότερα, τις καταθέσαμε και στο πρόγραμμά μας με την τουριστική ανάπτυξη με αυτόν τον τρόπο που γίνεται. Η βάση μας είναι ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι κυρίως, πρέπει να έχουν την οικονομική ευχέρεια να μπορούν να κάνουν τον εσωτερικό τουρισμό. Για να πω, τον εσωτερικό του εσωτερικού τουρισμού χρειαζόμαστε στη Δυτική Μακεδονία διότι ναι μεν έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα μεγάλα, είναι οι λίμνες, είναι τα βουνά μας, τα νερά, όμως αν απευθυνθούμε στο εξωτερικό όλοι έχουν από αυτά και οι Γερμανοί έχουν, οι Αυστριακοί έχουν, οι Ιταλοί, οι Ελβετοί, άρα η βάση του τουρισμού είναι ο εσωτερικός τουρισμός άρα και η βάση είναι των ανθρώπων του λαού να έχουν πέντε φράγκα να μπορούν να πάνε διακοπές διότι τα τελευταία χρόνια και δεν είναι μόνο τώρα με τον κορονοϊό τα τελευταία χρόνια αυτό έχει καταργηθεί με αποτέλεσμα να πέσουν κατακόρυφα και οι τουριστικές επιχειρήσεις που είναι στους νομούς μας. Αν μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλές προτάσεις έχουμε κάνει ήδη και για μονοπάτια βοτάνων, μονοπάτια μανιταριών και τα λοιπά, ότι όλα αυτά αν αναπτυχθούν θα μπορούσα να βοηθήσουν όμως η βάση είναι ο τουρισμός ο λαϊκός. Γι' αυτό θα καταψηφίσουμε την πρόταση του κ. Βαβγάρελ. Ευχαριστούμε κ. Πράσου. Δεν ξέρω αν θέλει να το βοηθήσει κάποιος από τους περιφερειακούς συμβούλους. Όχι. Θέλω εγώ κ. Πρόεδρε. Ναι, παρακαλώ κ. Βόστος. Θα καταρχεί να δώσω συγχαρητήρια την ιδιαίτερα επιμελημένη εισήγηση η οποία έφτασε στα χέρια μας και επίσης ότι εντοπίζει μέσα τα ζητήματά τα οποία προκέφτουν και από την πανδημία αλλά και τη διαφοροποίηση που έχει το τουριστικό προϊόν της δικιάς μας της περιφέρειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι και γονός ότι η περιφέρειά μας λόγω του ότι δεν έχει θάλασσα, δεν έχει να περιμένει, δεν βρίσκει να το πω ανταπόκριση, δεν είναι δοκιμός ο όρος, αλλά δεν έχει την υποστήριξη από το Υπουργείο καθώς λογικά το Υπουργείο τουρισμού δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις παραθαλάσσια περιοχές. Από την άλλη τη μεριά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα σηχεία της τράπεζας της Ελλάδας τα οποία παίρνουμε γιατί αναφέρονται σε εισόδους από τη χώρα και με το τι δηλώνουνε όσοι έρχονται μέσα. Και αυτά ιδιαίτερα για τη δική μας κυβεριοκή δεν είναι τόσο αξιοποιήσιμα. Πάνω σε αυτό θα ήθελα να κάνω μια αφρόδαση. Ξέφαρα από όλα αυτά τα οποία αναφέρηκαν πριν από διάφορους συναντέρους ότι θα πρέπει να γίνει μια μελέτη αναφορικά με το ποια θα είναι η κατευθύστη μας η τουριστική προβολή και γενικότερα στο κομμάτι του τουρισμού. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης των διανητερέων και γενικά των στοιχείων του τουρισμού τα οποία καλό θα είναι να τα εντάξουμε και στο σχέδιο της αποληγνητοποίησης. Δηλαδή να είναι μια παράμετρος την οποία θα παρακολουθούμε για να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε μια ευθυστορόπηση και στο θέμα της αποληγνητοποίησης. Τώρα όσον αφορά τα περιθέρω ενέργειες, για και έχουμε και το θέμα του κορωνοϊού, πιστεύω ότι καλό θα είναι να δημιουργήσουμε ένα πρωτόκολλο και με τους ξενοδόχους αλλά και με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι εμπλέκονται στο τουριστικό προϊόν και να το κοινοποιήσουμε αυτό ώστε να ξέρουν αυτοί οι οποίοι θα εμπλέξουν να έρθουν στη περιοχή μας ή θα έχουν να αντιμετωπίσουν με τη καλή έννοια. Το λέω, ποια θα είναι η συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων με το τουρισμό. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και μια ιδιαίτερη διαερεύνηση ώστε να αξιοποιήσουμε τις διάφορες θελετές και τις διάφορες εξειδότητες οι οποίες γίνονται στη περιοχή, προτείνοντας ταυτόχρονα και ας το πω πακέτα διαμονής, προτάσεις διαμονής τριών, τεσσάρων ημερώ γιατί η δική μας επισκέπτοση εκεί κοντά είναι, το δυήμερο, τριήμερο με το τι θα μπορούσαν να δούμε στη περιοχή μας. Για μια ακόμη φορά, συγχαρητήρα και στο κύριο Μπαβιάρα και στο κύριο Παπαδημητρίου που μόνοι τους πολεμάνε και κολυμπάνε σε μια απέλαβη θάλασσα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Βόσδο. Εγώ, κύριε Μπλετρος, ευχαριστώ χρόνια πρώτα να πω σε όλους για τις μέρες που περνάμε. Λοιπόν, είναι κοινή διαπίστωση όλων μας ότι σαν τεριανθέρια στην Ελλάδα είμαστε οι πιο φτωχοί όσον αφορά το τουριστικό προϊόν. Δεν έχει σημασία και δεν μπαίνει καμία διαφορά ούτε για τον τόπο ούτε και για τους επαγγελματίες του χώρου εάν ο τουρισμός είναι εσωτερικός ή είναι ξένοι τουρίστες. Εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να αυξήσουμε, είναι επισκεψημότητες, την περιοχή μας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό? Πρώτα με την προβολή ή αναδεικνύοντας πρώτα το προϊόν, δημιουργώντας προϊόν. Δίπλα μας έχουμε μια περιοχή, εξέχουν φυσικό κάλους τα μετέωρα όπου τουλάχιστον 2 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το χρόνο. Τα μετέωρα είναι δίπλα μας. Το ζητούμενο είναι πώς εμείς ένα μικρό κομμάτι από αυτή την πίτα θα μπορέσουμε να το προσελκύσουμε και στη Δυτική Μακεδονία. Γίνεται σήμερα? Δεν γίνεται. Θα μπορούσε να γίνει? Εγώ πιστεύω πως ναι. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό? Αναδεικνύοντας τις μοναδικότητες που έχει η περιοχή μας. Βοηθώντας, δημιουργώντας να πούμε υποδομές. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Υπάρχει το φαράγγι του Σπηλαίου στα Γρεβενά. Η επισκεψιμότητα είναι ελάχιστη έως μηδενική. Θα μπορούσαμε δημιουργώντας, επενδύοντας κάποια χρήματα να δημιουργήσουμε μία μοναδικότητα. Άλλο ένα υπάρχει, ίδιο παράδειγμα στην Ισπανία, όπου έχει τεράστια επισκεψιμότητα, να μην μιλήσουμε για κάτι αντίστοιχο στην Κίνα. Γιατί μιλάω συγκεκριμένα. Μια επένδυση για τη δημιουργία ενός διαδρόμου. Ενός διαδρόμου μέσα στο φαράγγι. Η μοναδικότητα αυτής της φύσης την απολαμβάνουν σήμερα αυτή τη στιγμή ελάχιστοι άνθρωποι. Όσοι έχουν τη δυνατότητα, τις φυσικές δυνάμεις, να διασχίσουν το φαράγγι. Και αυτό όχι όλο το χρόνο. Εάν λοιπόν δημιουργήσουμε ένα διάδρομο στα πλαϊνά του φαραγγιού, υπάρχουν προηγούμενα, έχουμε μιλήσει με τους τεχνικούς της ANCO, οι οποίοι να πούμε είναι θετικοί, το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο, δημιουργούμε ένα μοναδικό προϊόν. Επισκεψιμότητα όλη τη διάρκεια του χρόνου. Από όλους τους ανθρώπους. Να απολαμβάνουν αυτό το μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Εάν να μης το δημιουργήσουμε αυτό, ο ιδιωτικός τομέας δεν χρειάζεται να το προβάλλουμε. Έχει προβληθεί από μόνο του. Το αντιλαμβάνεται, θα το πιάσει. Θα απογειώσουμε την επισκεψιμότητα. Θα μπορέσουμε έτσι να προσελκύσουμε από τα μετέωρα. Και να πούμε, ελάτε ρε παιδιά, έχουμε κάτι μοναδικό. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα, υπάρχει ένα αντίστοιχο στην Ισπανία. Ελάτε και σε εμάς. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε. Αυτά που έχουμε, να τα αναδείξουμε. Για παράδειγμα, 40 εκατομμύρια η Γερμανία είναι πεζοπόροι. Υπάρχουν άπειρες σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύου, όπου διαφημίζουν που έχουν πάει από μόνοι τους σε ποια μονοπάτια τους έχουν αρέσει και τα προτείνουν και στους άλλους. Έχουμε φανταστική φύση. Η δημιουργία μονοπατιών. Δεν έχουμε επίσημα μονοπάτια. Το 2019 περάσαμε στον προϋπολογισμό 20.000 για δημιουργία μιας μελέτης στην περιφερειακή ενότητα Γερμανών για τη δημιουργία μονοπατιών. Και αυτό να λειτουργήσει πιλοτικά και για τις άλλες ενότητες. Έτσι ώστε να φτιάξουμε κατά ενότητα τα μονοπάτια, να τα συνδέσουμε, τα μονοπάτια αυτά να συνδεθούν στη συνέχεια με τις όμορες περιφέρειες να ενταχθούν στα πονευρωπαϊκά διεδίκτυα μονοπατιών. Εκατομμύρια πεζοπόροι εναλλακτικοί τουρίστες οι οποίοι μπορούν να επισκεφτούν την περιοχή μας να απογειώσουν την επισκεφτημότητά μας. Είναι και άλλα τα μνημεία. Τα μνημεία τα οποία πρέπει να αναδείξουμε. Δεν μπορεί να υπάρχουν μνημεία γέφυρες στο Βυζαντινά, στην Καστοριά, τα οποία εμείς να έχουμε εγκαταλείψει εντύχητος. Θα αναδεικνύουμε πρώτα. Αφού λοιπόν τα αναδείξουμε, δημιουργούμε το πακέτο. Συνδέουμε τις περιοχές μεταξύ τους, έτσι ώστε να γεμίσουμε το χρόνο του τουρίστα. Θα έρθει ένας τουρίστας να μείνει στην Καστοριά, αλλά θα έχει λόγους να επισκεφθεί τη Βλώρινα, τα Γκρεβενά. Έτσι ώστε να γεμίσει το πακέτο. Εάν λοιπόν του δώσουμε έτοιμο το πακέτο, οι πράκτορες από μόνοι τους θα μας κάνουν τη διαφήμιση. Δεν χρειάζονται λοιπόν, κατά την άποψή μου, πολλά χρήματα σε αυτό που λέγεται διαφήμιση, αλλά χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας υποδομής. Όσον αφορά για το γεωπάρκο, έτσι θα μου επιτρέψει και αυτό. Ολοκληρώνει το όμως, κύριε δασκάλο. Ευχαριστώ για την κατανοήσή σας. Στο ναύλιο χώρο του ΤΕΙ Γρεβενών, υπάρχει μια έκταση περιφραγμένη 40 στρεμάτων, ιδιοκτησίας του ΤΕΙ. Η πρόθεση του πρώην Προέδρου, και υπήρξαν και κάποιες συζητήσεις με τη μεσολάβηση της Άνκο, έτσι ώστε εκεί και με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων, εκεί να δημιουργηθεί μια μηνατούρα του γεωπάρκου, όπου θα μεταφερθούν τα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή σε εκείνο το χώρο που είναι δίπλα από τον κόμβο της Εγνατίας, έτσι ώστε μαζί με τη συνεργασία και των επιστημονικών φορέων και του ΤΕΙ να δημιουργηθεί μια μηνατούρα του γεωπάρκου. Και γι' αυτό είχε υπάρξει η χρηματοδότηση και επειδή πιστεύω ότι υπάρχει συνέχεια, υπάρχει κατανόηση, υπάρχει το κενό ενδιαφέρον για το μέλλον αυτού του τόπου, θα πρέπει αυτές οι μελέτες που είχανε ξεκινήσει να συνεχίσουν. Και ο Πάρκο, αναστήλωση μνημείων μονοπάτια. Και όχι μόνο. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Δασκαλόπουλα. Κυρία Πρόεδρε, δύο σκέψεις πολύ σύντομα. Ναι, παρακαλώ κύριε Καρατζήρι. Ναι, δύο λεπτά δεν θα σας χωράσω περισσότερο. Πρώτον, όσον αφορά την ανάλυση των δεδομένων, τα οποία παρουσιάζω, όσον αφορά της αυθύξης, διανηχτερέυση και καλύπα, νομίζω και εμείς ότι προκύπτει. Το δίχως άλλο, ότι πρόκειται για τη δυστυχική πλειοψηφία των αναφερωμένων, δεν αφορά ανθρώπους που επισκέπτον την περιοχή μας με σκοπούς του τουρισμού. Είναι είτε εργαζόμενοι είτε μετανάστες Έλληνες, οι οποίοι έρχονται για να επισκεφθούν την οικογένειά τους από τις παντογωνικές ουσίες, είτε άνθρωποι που έχονται από όλους, ώστε να πάρουν αυτό που πρέπει να αναπροσδιορίσουμε, την έννοια των τουριστικών δυνατοτήτων της περιοχής του τουρισιάρου. Επίσης, μέσα στα πλαίσια μιας ανάρχησης οικονομίας που έχουμε γενικά και οικονομικής πολιτικής στις συνδυασμό και με την κρίση, αυτό έχει οδηγήσει και σε ουσιαστική συρρήκνωση των μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών εγκαταλειμμάτων. Υπάρχει και αυτό από τελεία εμπειρία, νομίζω, δεν ξέρω αν ο κ. Βαουλιάρας μπορεί να δώσει κάποια περισσότερα στοιχεία, ότι είτε επισήμως ήταν επισήμως πάρα πολλές μικρές μετομεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορέσαν να ανταπεξιάσουν στην περίοδο της κρίσης και έτσι για το λόγο αυτό, έχουν κλείσει και έχει μειωθεί και ο δυνητικός αριθμός των κλινών που διαθέτεται, οι οποίες δεν υπερβαίνουν ένα μέσο τουριστικό χωριό στις πόλεις της προοχής της Ελλάδας για να είμαστε ρεαλιστές. Συνεπώς, ακόμα κι αν είχαμε κάποια στιγμή μεγαλύτερη και σταθερότερη έλευση κόσμου, θα δυσκολευόμαστε να το διαχειριστούμε. Από εκεί και πέρα όπως αναφέθηκε και η συγγυητικά, μου κάνει εντύπωση η απουσία από την ευρύτερη κουβέντα, από την εισήγηση, μάλλον, η οποία είναι βασικών πηγών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον τουρισμό σε σχέση ακριβώς και με τις πραγματικές δυνατότητες και που είναι κυρίως οι αγχώρες, γιατί οι ρογικές εξωστρέφειες πάντα συνεπάγονται και αδυναμίες, οι οποίες είναι εμφανίσεις στις περιοχές της κρίσης. Τι εννοώ, πρώτα απ' όλα, κοινωνικός τουρισμός, δηλαδή δυνατότητες άμεσης επικοινωνίας με τους αρμόδιους χώρους για την ουσιαστική συνεργασία και έλευση ανθρώπων με τον κοινωνικό τουρισμό, που αποτελεί και αυθεντική εκπρασία της δυνατότητας ανθρώπων της εργασίας να απολαύσουν το δικαίωμα των διακοπών. Οργανωμένος μαθητικός τουρισμός και αναφέρεται και από τον Αντώνη Τσάκωνα συγκεκριμένες δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν και οι οποίες αδικημενικά δεν έχουν τύχη εκμετάρεσης. Και ένα χαρακτηστικό παράδειγμα είναι, το ξέρουν και ειδικά στην περιοχή της φλόρνες, ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πισκεψιμότητα καθόλου οργανωμένη από τους επίσημους χωρίς, ακόμα και στους χώρους αναφοράς των μνημείων της εθνικής αντίστασης και του εμφυλού των οποίων έχει επιμεληθεί και το ΠΚΕ, όπου επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι εκτός Δυτικής Μακεδονίας χωρίς καν την οργανική σύνδεση με το δικό μας κόμμα. Και όλες αυτές είναι χώροι και αναφοράς που θα μπορούσαν να πληθούν πολύ περισσότερα. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Αν δεν έχουμε να συμπληρώσουμε κάτι άλλο… Δεν θέλει το λόγο κάποιος στο άποψο του Ευευεριακού Συμβούλους. Δεν ξέρω από τις αποκεφαλείς αν θέλουν να συμπληρώσουν κάτι. Ιδάλλως… Κυρία Πρόεδρε, με επιτρέπετε. Ναι, παρακαλώ κύριε Καρυπήρη. Καταρχήν η εισήγηση έχει να κάνει με το σχέδιο προβολής. Έτσι δεν είναι κύριε Βαβλιάρα. Σήμερα συζητάμε αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι, το σχέδιο προβολής. Έτσι δεν είναι. Δεν συζητάμε το σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης. Ένα είναι αυτό. Και η δεύτερη παρατήρηση είναι αυτό που ακούγεται συχνά και κάποια στιγμή πρέπει να το προσδιορίσουμε να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι για τους ξενοδόχους μας στα Γραβενά. Και ρωτώ ευθέως. Δηλαδή το ότι οι ξενοδόχοι μας στα Γραβενά μέρη δ' αυτό, βάλανε πρόσφυγες στα ξενοδοχεία τους, απέτρεψε επισκέπτες να έρθουν στη δυτική Μακεδονία. Ένα είναι αυτό. Και το δεύτερο, αφού θέλουμε να στηρίξουμε τους ξενοδόχους μας, όταν ξέρουμε ότι όλοι αυτοί οι ξενοδόχοι εκεί είναι δικοί μας άνθρωποι με χρεωμένοι στις τράπεζες, εάν δεν δινόταν αυτή η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους που ήταν και δικιά τους επιλογή και το επισκέπτουσαν, σήμερα τα ξενοδοχεία θα είχαν αλλάξει χέρια. Αυτό μόνο από εμένα, κύριε Αντώνη. Ευχαριστώ τον κύριο Καρυπίδη. Εάν κάποιος άλλος από τους επικεφαλείς θέλει σε πλήρωση κάτι... Ναι, κυρία Προέδρε. Κύριε Σταρτάκη. Απλά θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό που είπε ο κύριος στην περιφερειά της, κύριος Βαβλιάδας. Είναι προφανές ότι έχει επαφές με το Υπουργείο και με βάση... είχε με τους συμπολιτικοί ηγεσίες και με βάση αυτό μετέφερε την εικόνα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανακατεύθυνση θα λέγει κανείς στον τουριστικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο και ότι η στόχευση δεν θα περιορίζεται πλέον όμως στη θάλασσα αλλά και σε άλλες δυνατότητες που έχει η ελληνική επικράτεια. Όμως αυτό που ήθελα να σταθώ σε αυτό επειδή το έχω ζήσει και εγώ ως σχεδιασμό από τέλος πάντων την εμπειρία που έχω, σε καμιά περίπτωση, κύριε Βαβλεάν, να έχετε υπόψη σας ότι αυτά δεν γίνονται συμπληρωματικά ξεκινώντας ως βάση τη θάλασσα και τους παραλιακούς προορισμούς. Απλά η κατεύθυνση είναι να προσθέσουν τις δυνατότητες αυτές και τη δυνατότητα ο επισκέπτης να μπορεί ο τουρίστας να κάνει και άλλα πράγματα εκτός από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η θάλασσα, ο ήλιος και η άμμος. Να είστε σίγουροι ότι και πάλι, έστω και ακόμα με εκφρασμένη αυτή την άποψη, δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ένα σχεδιασμός που να ικανοποιεί τις ανάγκες και τη στρατηγική της Δυτικής Μακεδονίας. Και επίσης θα ήθελα να πω, επειδή τοποθετηθήκαμε, εθίχτηκαν θέματα στρατηγικής τουριστικής, δεν θέλουμε να πούμε ότι ψηφίζουμε αρνητικά, αλλά θα περιμένουμε τουλάχιστον από τον περιφερειάρχη και αυτό αποτελεί προϋπόθεση να ακούσουμε ποια είναι αυτή η στρατηγική. Γιατί ο κύριος Βαβλιάρας, αντιλαμβάνουμε ότι η εξουσιοδότησή του δεν είναι απεριόριστη, αυτός που χαράσει την πολιτική είναι ο περιφερειάρχης και θα θέλαμε να ακούσουμε πώς τοποθετείται στο θέμα και γενικώς, αν μας πείσει, να ψηφίσουμε και υπέρ του προγράμματος με την έννοια ότι είναι μία τυπική διαδικασία, να σίγουρα δείχνει το δείγμα γραφής και είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί για το πού το πάει η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ευχαριστώ. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κυρία Πρόεδρε, μισό λεπτά και μία μικρή… Κύριε Πότα, όχι, το που θετηθήκατε, σας παρακαλώ πάρα πολύ… Όχι, όχι, και ο κύριος Στρατάκης, θέλω μόνο να φανω λίγο χρήσιμος σε μια… Πολύ σύντομα κύριε Πότα. Ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, ακούμε πολύ συχνά και κυρίως από την κυρία Ζεμπηλιάδη, θα θέλαμε να δώσουμε μια χρήσιμη πληροφορία από στον Περιφυρακοστοβουλείο, να γνωρίζει κάτι. Όχι, ακούστε με λίγο. Μιλάμε συχνά για το 90% των διανοικτερέσεων που βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία, όταν πρέπει να αναλογιστούμε ότι στις 820.000 κλίνες που έχει η Ελλάδα, η Δυτική Μακεδονία έχει μόνο τις 6.500. Μένει 0,7% του συνόλου των κλίνων. Αυτό σαν στοιχείο θα πρέπει να μας προβληματίσει, δηλαδή έχουμε μόνο το 0,7% των κλίνων και έχουμε περίπου το 1% των διανοικτερέσεων. Θα πρέπει να μας προβληματίσει, είμαστε τελευταίοι σε κλίνες, πώς με βάση ένα γενικότερο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, όπως προανέφερα και στην εισήγησή μου και με τις μελέτες που έχουμε στα χέρια μας και ίσως και μια επιτροπή που θα μπορούσαμε να κάνουμε να φαρούμε χρήση, έτσι ώστε να το αυξήσουμε και ως προς κλίνες και ακόμη περισσότερο ως προς διανοικτερέσεις. Ευχαριστούμε κ. Κώτ, ευχαριστώ πολύ. Αν θέλει να συμβιώσει κάτι ο κ. Περιπεριάκης ή ο κ. Βαβλιάρας ή άλλως να συνοψήσουμε και να ανακοινώσουμε. Δύο κομμένες μόνο. Ναι, κ. Βαβλιάρα. Να ενημερώσω ότι το Υπουργείο και ο ΥΟΤ έχουν στο σχεδιασμό τους, πολύ σωστά το αντιλήφθηκε ο κ. Στρατάκης, τη διεύρυση του τουριστικού προϊόντος σε χρόνο, να κάνουν προσβό 365 ημερών. Και πράγματι υπάρχουν πολλές περιοχές οι οποίες βουλιάσουν και δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές, υπονόχους και διαφορά και έχουν πρόβλημα σοβαρότατο. Σίγουρα δεν θα πιάσουν πρώτα εμάς, αλλά θα δουν και εμάς. Εμείς πρέπει να δούμε και να σχεδιάσουμε μόνοι μας τι θέλουμε. Και βέβαια η Δυτική Μακεδονία, επειδή μιλήσαμε για DMO, μιλήσαμε για branding, θα δούμε στη συνέχεια, έχουμε χίλε δυό να δείξουμε, στα οποία τώρα σχεδιάζουμε, κάθε βοήθεια εμείς τη δεχόμαστε. Είπαμε πολλές φορές ότι είναι... Το χάσαμε τον κύριο Βαβλιάρα. Κύριο Βαβλιάρα δεν σας ακούμε. Μας ακούτε κύριο Βαβλιάρα? Τώρα σας ακού... για να σας ακούσουμε... όχι δεν σας ακούμε. Κύριε Βαβλιάρα δεν σας ακούμε. Όχι. Δεν σας ακούμε. Δεν ξέρω αν έχει να συμπληρώσει κάποιος κάτι άλλο, οπότε συνοψίζοντας από την παράταξη του κ. Καρυπίδη, υπέρ από την παράταξη κ. Ζεβιλιάδου... Κατά κύριε Πρόεδρε. Κατά από την πλευρά του κ. Τσάκωνα κατά και από την πλευρά του κ. Πράσου κατά. Οπότε καταπληροψηφία. Προχωράμε στο τρίτο θέμα, κατανομή ποσόν του προγράμματος της επικοινωνικής προβολής περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας για το έτος 2021. Ησηγητή σου Πρευθυράχηση της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Κασαφύρης. Κύριε Πρευθυράχηση ακούμαι. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουμε ως περιφέρειες για την κατανομή των ποσόν του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής της περιφέρειάς μας, γίνεται αυτήν η ανάλυση των δεδομένων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τη σχετική εγκύκλειο, όπως αυτή ανακοινώνεται κάθε χρόνο από το αρμόδιο υπουργείο του Γενική Γραμματή Επικοινωνίας Κοινημέρουσης. Θα πρέπει να πούμε ότι τα ποσά που κατανέμονται αφορούν επικοινωνιακά προγράμματα και σκοπεύουν στην ενημέρωση και πληροφόρηση των Ελλήνων πολιτών για πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό και ειδικότερα και στην περιφέρειά μας, ομοίως για την προβολή της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και προκειμένου της περιφέρειάς μας ευρύτερα, στην πατρίδα μας και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών τόσο εντός της Ελλάδος αλλά και με λαούς άλλων χωρών. Επίσης αφορά στη ρύθμιση και αποτεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αλλά και με τις αρχές του συντάγματος και τέλος στην οργάνωση κελοποίησης της κρατικής διαφήμησης. Ως περιφέρειά λοιπόν έχουμε ακολουθήσει την σχετική νομοθεσία όπως παρατήθηται στο ενημερωτικό σημείωμα που σας αποστήλαμε και ο βασικός στόχος του προγράμματος ακολουθεί τις βασικές αρχές της εγκυκλίου του υπουργείου. Η στρατηγική που επισημαίνουμε στο σημείωμα που έχουμε διανύμη αφορά κυρίως κάποιες προτεραιότητες που έχουμε ως περιφερειακή αρχή και την προβολή αυτών των προτεραιοτήτων για να γίνουν κατανοητές από τους συμπολίτες μας αλλά και ευρύτερα σε όλη την χώρα να επισημαίνουμε αυτές τις προτεραιότητες που θέτουμε. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικές και βασικές προτεραιότητες είναι αυτό που έχουμε προτάξει να υλοποιήσουμε και να πραγματοποιήσουμε ως την πιο πράσινη περιφέρεια της Ελλάδας η Δυτική Μακεδονία να γίνει η πιο πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα και από τις πιο πράσινες περιφέρειες στην Ευρώπη και αυτό αναλύεται σε δύο επιμέρους κατευθύνσεις η μία αφορά τον ενεργειακό τομέα και άλλη αφορά το περιβαλλοντικό τομέα γενικότερα και ειδικότερα τις αυρωτικές δραστηριότητες. Και σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις θέλουμε να πρωταγωνιστεί η περιφέρειά μας με περιβαλλοντικές, φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες και μεθόδους που να μειώνουν τελικά και να μηδενίζουν το αποτύπωμα το περιβαλλοντικό μέχρι και μηδενισμού των εκπομπών των αριών του θερμοκυπίου και ειδικότερα του διεξοδίου των ανθρακά. Είναι ένας φιλόδοξος τόκος, μοιάζει να είναι δύσκολος αλλά είναι φυκτός. Δεύτερη προτεραιότητα που έχουμε θέσει ως περιφερειακή αρχή είναι να καταστήσουμε την περιφέρειά μας στην πιο φιλόξενη περιφέρεια σε άτομα με αναπηρία, σε άτομα με αυτισμό και σε όλες αυτές τις ιδικές κατηγορίες των συμπολιτών μας, τους αναξιοπαθούντες ώστε στην επικράτεια της Δυτικής Μακεδονίας και οι βασικές υποδομές αλλά και γενικότερα οι υπηρεσίες που θα παρέχονται να εξασφαλίζουν μια άνετη διαβίουση, μια ψηλή ποιότητα ζωής και όχι απλά να είναι μια περιφέρεια προορισμός επίσκεψης αλλά ένας τόπος να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι, την ζωή τους εδώ στην Δυτική Μακεδονία με την παροχή όλων αυτών των υπηρεσιών αλλά και των υποδομών που θα διευκολύνουν τη ζωή τους. Επίσης, τρίτη βασική προτεραιότητα που θέτουμε μέσα και από την προβολή του προγράμματος αυτού που συζητάμε τώρα είναι η Δυτική Μακεδονία να γίνει η πιο έξυπνη περιφέρεια σύμφωνα και με τον άλλον άξονα της νέας προγραμματικής περιόδου των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αναβαθμίζοντας και αναπτύσσοντας όλα αυτά τα δίκτυα των υποδομών που θα επιτρέψουν αυτή την στρατηγική να ελλοποιηθεί μέσα από ένα επισχυσιακό σχέδιο σε μια σειρά δράσεων, έργων για παροχή αυτών των υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και επίσης μια άλλη προτεραιότητα που δίνουμε μεταξύ άλλων, απλά αναφέρω τέσσεεις βασικές σε αυτό το νημερωτικό σημείωμα είναι η ανάδειξη του αγροτικού τομέα ως ένας τομέας κεφαλόδου σημασίας για την νέα περίοδο της περιφέρειάς μας, το νέο παραγωγικό μοντέλο όπως αυτό οφείλουμε να το διαμορφώσουμε και να το διαφοροποιήσουμε διεκδικώντας μέσα από αυτόν τον τομέα πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που μέχρι σήμερα προσφέρει αλλά και πολύ περισσότερο και μεγαλύτερο σώδημα από αυτό που μέχρι σήμερα παράγεται. Η λοποίηση αυτού του σχεδίου για την επικοινωνική προβολή της Δυτικής Μακεδονίας γίνεται με τα υπάρχοντα μέσα όπως αυτά χωρίζονται από την τεχνολογία σήμερα αλλά και από την δραστηριότητα που αυτά αναπτύσσουν τα μέσα στην Ελληνική Μακεδονία και είναι τα κλασικά μέσα οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα ή τηλεοράσεις και σε ξεχωριστή κατηγορία όπως τίθενται μπαίνουν τα ελεκτρονικά μέσα, τα site και επιπλέον έχουμε και μια ξεχωριστή δράση που την προσθέτουμε ένα ποσό για να αναπτύξουμε κάποιες δραστηριότητες σχετικά με την παραγωγή αυτών των μέσων του κατάλληλο έντυπου ή ηλεκτρονικού υλικού για να μπορεί να γίνεται με ομοιόμορφο τρόπο η προβολή της περιφερειάς μας. Ως προς την επιλογή των αναδόχων αυτή γίνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα κριτήρια που ορίζονται μέσα σε αυτήν και παρατίθεται η νομοθεσία στο φυλάδιο που σας έχουμε διανύμη και οι ενέργειες για την προβολή και τη δημοσιότητα λαμβάνουν χώρα καθόλου τη διάρκεια του έτους σε κάθε ένα από τα τέσσερα τρίμηνα της χρονικής περιόδου του ενός έτους. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της επικοινωνικής προβολής για το 2021 μέσα από την συνολική τίσια δαπάνι που καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε των 110.000 ευρώ αυτή κατανέμεται σε δαπάνι στα μέσα μαζικής επικοινωνίας σε ύψος 60.000 ευρώ και σε δαπάνι για τις υπόλοιπες δραστηριότητες όπου ερλαμβάνονται τα site και οι παραγωγές των ενημερωτικών spot και όλου του ενημερωτικού υλικού 50.000 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές έχουμε για την πρώτη κατηγορία των μέσων μαζικής επικοινωνίας έχουμε για τα έντυπα συνολικά μια δαπάνι των 25.000 ευρώ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς μια δαπάνι των 18.000 ευρώ και για τους ραδιφωνικούς σταθμούς μια δαπάνι των 17.000 ευρώ συνολικά 60.000 ευρώ και οι υπόλοιπες 50.000 ευρώ είναι δαπάνες για τα site και τις παραγωγές του ενημερωτικού υλικού. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σχέδιο της επικοινωνικής προβολής της περιφέρειάς μας για το 2021 και αυτό ζητώ να εγκρίνουμε. Και στη διάθεσή σας κύριε Πρόεδρε και σε όλους τους αδελφούς για τυχόν ερωτήσεις. Ευχαριστούμε τον κύριο Περιφερειάρχη. Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις. Εγώ κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Ο κύριος Τσασκαλόκουλος συνεχίζει τη δουλειά. Θα ήθελα να ρωτήσω καταρχής. Η κατανομή τα site για παράδειγμα. Έγινε με κάποια κριτήρια αντικειμενικά, έγινε με κριτήρια την επισκεψιμότητα ή με κάποιο άλλο κριτήριο. Και τα κριτήρια ήταν τα ίδια για όλες τις ενότητες. Δηλαδή ό,τι ίσχυσε για την Κοζάνη, ίσχυσε και για τα Γκρεβενά. Θα κάνω όλες τις ερωτήσεις μαζί. Να σας ακούμε. Δώθηκαν ποσά από μια ενότητα σε άλλη ενότητα, σε μέσα άλλης ενότητας. Και αν αυτό έγινε σε όλες τις ενότητες. Και για ποιο λόγο έγινε. Για ποιο λόγο δώθηκαν λεφτά από την περιφερειακή ενότητα Γκρεβενών στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Γιατί δεν τα κάλυψε η Κοζάνη. Επίσης η θρακική τηλεόραση, είδα ότι έχει μία επιχωρήση. Είναι μέσω της Δυτικής Μακεδονίας. Συγγνώμη λίγο αν μπορώ να βοηθήσω τον κύριο Δασκαλόπουλο, κύριε Πρόεδρε. Αυτό που λέτε κύριε Δασκαλόπουλο αφορά τον απολογισμό του 2020. Τώρα μιλάμε για τον προγραμματισμό του 2021. Αυτό θα το συζητήσουμε στον απολογισμό όταν θα γίνει μέσα στο 2021. Τώρα σας παρουσίασα τον σχεδιασμό του προγράμματος επικοινωνικής προβολής για το 2021. Αυτά που ρωτάτε τώρα δεν έχουν εξειδικευτεί, δεν έχουμε κατανύμη σε συγκεκριμένα μέσα τυχόμποσα. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια κατανομή μεταξύ των μέσων, όπως σας είπα, συνολικά για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Στη συνέχεια θα γίνει η εξειδίκευση αυτό που λέτε. Και τι μέρος της εξειδίκευσης πώς θα γίνει. Θα γίνει για παράδειγμα ένα αντικειμενικό τρόπο στα site. Θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια σε όλες τις ενότητες. Θα υπάρξουν οι τράμπες και γιατί από τη μία ενότητα στην άλλη. Όταν λέτε τράμπες τι εννοείτε. Δηλαδή να χρηματοδοτηθεί από την περιφερειακή ενότητα Γριβενών ένα μέσο της Καστουριάς. Ή από την ενότητα της Πλόρινας ένα μέσο της Κουζάνης. Ή να χρηματοδοτηθεί ένα μέσο το οποίο ενδρέπει στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θα το παρουσιάσουμε σε επόμενη συζήτηση κύριε Δασκαλόπουλε. Δεν λέω για τα κριτήρια σας. Εγώ ρώτησα και τα κριτήρια. Ποια θα είναι τα κριτήρια της κατανομής. Αν μπορείτε μπαμπατάτε αν όχι. Σαφώς κοιτάξτε. Οι βασικά κριτήρια της κατανομής είναι σαφώς και η αναγνωρισιμότητα των μέσων αυτών από το ευρύ κοινό. Ειδικά σε μέσα όπως είναι τα ηλεκτρονικά. Επειδή υπάρχει πληθώρα μέσων πλέον σε όλη την περιφέρεια. Σε κάθε περιφήρια κενότητα. Προσπαθούμε με βάση και την ομοθεσία. Πορίζει κάποια κριτήρια ως προς την δραστηρότητα των μέσων αυτών. Να εντοπίζουμε με αντικειμενικά κριτήρια. Να εντοπίζουμε αυτούς που λειτουργούν κυρίως επαγγελματικά. Και γίνεται με εντελώς διάφανο τρόπο και εντελώς εξεκάθαρο. Και μάλιστα μπορώ να σας πω μια αντικειμενική δυσκολία που υπάρχει σε αυτήν την διαδικασία. Της επιλογής αν θέλετε των μέσων. Με αντικειμενικά πάντα κριτήρια. Είναι τα αξιόπιστα στοιχεία που κάποιοι τα αμφισβητούν ως προς την αναγνωρισιμότητα και την εμβέλεια των μέσων αυτών. Από το σύνολο των ιδιοκτητών. Ελείψη και συλλογικού οργάνου του δημοσιογραφικού κόσμου στην περιφέρειά μας. Είναι λίγο δύσκολη αυτή η επικοινωνία. Και κάτι που το θέτω και στο σώμα τώρα κύριε Πρόεδρε είναι να προκαλέσουμε να παροτρύνουμε καλύτερα τους αγαπητούς δημοσιογράφους. Να δημιουργήσουν ένα συλλογικό όργανο σε επίπεδο δυτικής Μακεδονίας. Ούτως ώστε να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος αυτού του επαγγελματικού κλάδου θεσμικός. Με όλους τους αντίστοιχους θεσμικούς στην περιφέρειά. Είτε είναι αυτοδιοίκηση είτε είναι κάποια άλλη οργανισμή. Αυτό θα διευκολύνε και τη συζήτηση και τη δουλειά που πρέπει να γίνει στο κομμάτι αυτό που με ρωτάτε κύριε Δασκαλόπουλε. Ωραία, υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Κύριε Βιβλιάδο, σας ακούμε. Οι ερωτήσεις που έκανε ο κύριος Δασκαλοκούς είναι εύλογες. Γιατί στην εισήγηση περιφερειάρχη δεν υπάρχει ένας πίνακας που να δείχνει καταρχήν τα μέσα της Υπουργικής που αναγνωρίζονται από την Υπουργική Απόφαση και δίπλα την κατανομή αναμέσω και με κάποιους συντελεστές επισκεψιμότητας σελίδων ή ακροαματικότητας σταθμών ή τέλος πάντων τα αντικειμερικά κριτήρια με τα οποία θα προκύψει η τελική κατανομή του ΠΟΣΟ. Αυτό θα πρέπει να υπάρχει στην εισήγηση γιατί δημιουργούνται εύλογες απορίες που μπορεί να φαίνεται ότι αφορούν τον απολογισμό αλλά δεν αφορούν τον απολογισμό. Αφορούν ακριβώς αυτό που ψηφίζουμε. Γιατί είδαμε, και αυτό είναι και η δική μου ερώτηση, γιατί δεν υπάρχει αυτός ο πίνακας, γιατί από το προηγούμενο που ψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο έμειναν εκτός του προγράμματος επικοινωνιακής προβολής μέσα τα οποία υπάρχουν στην υπουργική απόφαση και πληρούν τους όρους να είναι. Έχουμε πολλές καταγγελίες. Για αυτό μας δημιούργησε μεγαλύτερη απορία το γεγονός όταν προσπάθησα να μάθω γιατί έμειναν εκτός. Είναι στην υπουργική απόφαση, ακούστηκε και αυτό είναι μια ερώτηση, αν ισχύει, ότι ήταν πολιτική απόφαση, δηλαδή είναι πολιτική απόφαση κατανομή, της προβολής. Είναι μια βασική ερώτηση. Το άλλο είναι αυτό που είπε ο κ. Γασκαλόπουλος. Εμείς ψηφίζουμε εδώ κάτι, όπως ψηφίσαμε και την κατανομία να πει έψιλο, αλλά αυτό δεν τηρίστηκε στην πράξη. Θα γίνει το ίδιο και τώρα, είναι η ερώτηση. Δεν έχει νόημα αλλιώς να ψηφίσουμε κάτι που δεν θα τηρηθεί. Στην απόφαση που πήραμε, δεν θελόταν ότι θα μπουν μέσα από άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως δεν φαίνεται και τώρα. Δηλαδή σε αυτό που τώρα μας προτείνεται ένα ποσό θα δοθείς σε άλλα μέσα και ποιο θα είναι αυτό εκτός Δυτικής Μακεδονίας και ποια θα είναι αυτό. Και μία άλλη ερώτηση είναι πώς επιλέγονται τα μέσα εκτός Δυτικής Μακεδονίας. Εφόσον δοθούν για τους λόγους που είπατε. Ποια είναι τα κριτήρια γιατί η Θράκη έχει 14 σταθμούς, γιατί ακριβώς τη Smile TV και γιατί ενώ έχει 20 σταθμούς η Κεντρική Μακεδονία πάμε στην Βεργίνα TV και γιατί σε κάποια άλλη. Το λέω αυτό γιατί και γι' αυτό έχουμε καταγγελίες ότι υπάρχουν άλλα κριτήρια. Ωραία, θα ακούσουμε τον κύριο Περιφερειαρχέτη. Έχει κάποια άλλη ερώτηση, κύριε Αζεβλιάδα. Υπάρχουν και άλλες σχέσεις και θέλω να διευθυνιστεί αυτό γιατί θέλουμε να ξέρουμε τι θα ισχύσει και σε αυτό που σήμερα εισηγήσετε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Περιφερειαρχέτη. Ωραία, εγώ ευχαριστώ για τις ερωτήσεις. Να ξεκινήσω από την τελευταία ως προς το αν θα υπάρχει δαπάνι για την εξουστρέφεια που είχαμε προγραμματίσει και προβλέψει κατά την περσινή κατανομή των πόρων. Είχαμε μιλήσει και είχαμε αναφερθεί για τις δράσεις εξουστρέφειας και προβολής της περιφέρειάς μας ευρύτερα σε όλη τη χώρα γι' αυτό και είχαμε προβλέψει ένα ποσό το οποίο δόθηκε σε μέσα εκτός Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό θεώρησα σκόπιμό να γίνεται μια φορά την διετία και όχι κάθε χρόνο για να υπάρχει και μια αποτίμηση της δουλειάς. Βέβαια τώρα και με την πανδημία όπως έχει προκύψει τα στοιχεία αυτά προφανώς δεν είναι και αξιόπιστα γιατί ίσουν άλλες συνθήκες. Ωστόσο φέτος δεν έχουμε προγραμματίσει μια τέτοια δράση μέσα εκτός Δυτικής Μακεδονίας. Ως προς τα κριτήρια επιλογής θα τα πούμε και στον απολογισμό αλλά εγώ θα ήθελα αν υπάρχουν κάποιες επώνυμες καταγγείλεις όπως είπατε κυρία Σιμπηλιάδου να τις έχουμε και στον Περιφερειακό Συμβούλιο και παρουσία και των ίδιων των ενδιαφερομένων να διδούνται όποιες διευκρινήσεις όπως έχει γίνει μια παρεξήγηση κυριολεκτικά με ένα μέσον της Περιφεριακής Ενότητας Κοζάνης η οποία διευθετήθηκε γιατί ακριβώς δώθηκαν οι κατάλληλες εξηγήσεις. Προσπαθούμε και προσέχουμε στο έπακρο να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, διάφανοι και ειλικρινοί στην συνεργασία αυτή που έχει η Περιφέρεια με τα μέσα και τους επαγγελματίες του κλάδου ώστε να μην να δικηθεί κάποιος που έχει τα νόμιμα δικαιολογητικά και τις νόμιες προϋποθέσεις να επαχθεί σε αυτή την κατηγορία γιατί εγώ έχω στο μυαλό μου δύο τέτοιες περιπτώσεις που δεν έχουν τις νόμιες προϋποθέσεις και ξέφρασαν έστω και σιωπηρά ή πολύ χαμηλόφωνα την όποια αντίδραση ίσως. Κάποιες από αυτές τις φωνές να έφτασαν και σε σας. Μπορώ να σας εξηγήσω και να σας παρουσιάσω ποια είναι αυτά τα μέσα για να γνωρίζετε κι εσείς. Δεν θα ήθελα να το κάνω όμως δημοσίως. Επίσης με τα αντικειμενικά κριτήρια που είπατε, αν είναι πολιτική απόφαση ή όχι, δεν είναι πολιτική απόφαση για την κατανομή των ποσών που γίνεται. Είναι όμως μια απόφαση, αν θέλετε, να προκριθούνε τα μέσα που έχουν μια επαγγελματική δραστηριότητα και αυτή φαίνεται από την κυκλοφορία, ανάλογα με το μέσον, στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και την απήχηση. Και όπως σας προανέφερα, υπάρχουν πάνω από 50-60 ηλεκτρονικά μέσα, ηλεκτρονικές τύπο εφημερίδες, αλλά δεν είναι όλες ηδησογραφικές και αυτό φαίνεται και αν τις επισκεφτεί κάποιος, κατά πόσο ανανιώνουν την ηδησογραφία τους. Υπάρχουν όμως άλλες ηλεκτρονικές εφημερίδες, οι οποίες έχουν αναόρα και ειδήσεις που παρακολουθούν την τρέχουσα επικαιρότητα και αυτές δεν μπορούμε να τις βάλουμε στην ίδια κατηγορία με κάποιες άλλες που βάζουν μια είδη στη βδομάδα ή μια είδηση τέλος πάντων αράει και πού. Εδώ υπάρχει μια, αν θέλετε, αξιολόγηση των μέσων αυτών, με βάση όμως αντικειμενικά κριτήρια που θέτουμε με τους κανόνες αυτής της διοντολογίας και όχι με αυστηρά κριτήρια που ορίζονται βάση και με την δυνατότητα που παρέχει ο νόμος να δοθούν χρήματα σε όλα τα μέσα. Ο νόμος δεν αποκλεί κανένα μέσο, όποια έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν έχουν δυνατότητα να επιδοκηθούν. Αν αυτό το κάναμε, παρ'δείγμα, τους χάρη για τα ηλεκτρονικά μέσα θα έπρεπε να δώσουμε από 100 ευρώ σε κάθε ηλεκτρονική σελίδα, αλλά αυτό πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι θα ήταν άδικο για αυτούς που απασχολούν κόσμο, που λειτουργούν επαγγελματικά και έχουν μια συνησφορά στην ιδισογραφία και την επικαιρότητα της περιφερειάς μας. Αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε και είμαι ανοιχτός κυρία Ζερζυμπλιάδο και με όλους τους συναδέλφους και να καταλήξουμε όλοι με κάποιον τρόπο να ευνοούνται όμως, κατά την άποψη και την ισήγησή μου, οι επαγγελματίες και τα μέσα που πραγματικά συντελούν σε αυτό που θέλουμε και εμείς, την προβολή και την ενημέρωση των συμπολιτών μας για τα θέματα που αφορούν την περιφερειά μας. Αυτό όμως μπορούμε να το συζητήσουμε εκτενώς, από εδώ και στο εξής θα γίνει αυτή η δουλειά που σας είπα, ξανά με την καταγραφή όλων των μέσων τα οποία είναι σε λειτουργία, έτσι κάθε χρόνο γίνεται αυτό, ώστε όλοι οι φιστάμενοι φορείς, ιδιοκτήτες, μέσων και επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, να υποβάλουν την αντίστοιχη αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της προβολής και κατά την αξιολόγηση όπως σας είπα, σύμφωνα και με τα αντικειμενικά κριτήρα αλλά και μία, σύμφωνα και με αυτή την προσέγγιση που σας πονέφερα, να καλύψουμε το μέγιστο δυνατό των μέσων που επιτελούν το σκοπό για το οποίο ορίζεται από τον νόμο. Ωραία. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση. Δεν απαντήθηκε όμως, κυρία Προεδέ, δεν απαντήθηκε γιατί οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις εκτός ΠΕΨΝΟΝ κρατούν ότι θα υπάρξει διόρθωση, είπατε, για αυτούς που είδε στην υπουργική απόφαση, κύριε Περιφερειάρχη, και δεν έχουν χρημαδροντιθεί, εφόσον είναι νόμιοι φυσικά, και κρατώ και το θέμα ότι θα μας φαίνεται τα κριτήρια κατανομής κάποια στιγμή φαντάζομαι, πριν γίνει κατανομή, πριν γίνει κατανομή αυτού του κουστού. Ναι, μπορώ να το σητήσουμε, αν και είναι απόφαση του Περιφερειάρχη αυτό, αλλά δεν είναι κάτι κρυφό, άλλωστε είναι κάτι το οποίο δημοσιεύεται, έτσι. Ναι, ως προς τα μέσα που επιλέγησαν θα ήθελα να σας πω ότι θα μπορούσαν να επιλεγούν μέσα τα οποία είναι των κεντρικών πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αυτά που κλείνονται όμως από την νομοθεσία. Γι' αυτό και επιλέξαμε κάποια περιφερειακά μέσα για τη δαπάνια αυτού του ποσού που είχαμε αρχικά προβλέψει από την αντίστοιχη διαδικασία που έγινε πέρυσι. Ως προς τη δυνατότητα που είπατε, οριστέ. Η προχωρή των γρεβενών να γίνει στη θράκη, ενώ υπάρχει και το θράκι στάρα, με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή, αυτό προσπαθώ. Με βάση τα δεδομένα που είχαμε. Να πω τι εννοώ, γιατί τα γρεβενά για όλους αυτούς τους λόγους είπατε να τα προβάλλουμε στη θράκη και όχι στη Θεσσαλία που είναι δίπλα. Κάναμε και στη Θεσσαλία, ήτανε μια επιλογή, καταρχή να σας πω, θέλαμε να κάνουμε μια προβολή στο τηλεοπτικό σταθμό του Αγίου Νικάνωρα. Αυτό επειδή όμως έχει την έδρα σε περιοχή που δεν επιτρέπεται από την νομοθεσία, γι' αυτό και πήγαμε σε περιφερειακά μέσα και στη Θράκη όπως είπατε και στη Θεσσαλία. Και αυτή έγινε σύμφωνα με κάποια στοιχεία που είχαμε ως προς την ακροαματικότητα των μέσων αυτών και επιλέγησαν οι δυο αυτές τα αθμοί. Και με βάση αυτά τα στοιχεία γίνεται η επιλογή των μέσων έγινε μάλλον πέρυσι. Φέτος σας είπα ότι δεν θα πραγματοποιηθεί, γιατί θεωρούμε σκόπιμο να γίνεται αυτή χρόνο παραχρόνο. Και επιλογή των άλλων μέσων που έχουν τη δυνατότητα βάση νόμου να χρηματοδοτηθούν. Σας είπα πάλι ότι θεωρώ ότι δεν είναι δίκαιο απέναντι σε άλλα μέσα τα οποία λειτουργούν επαγγελματικά και έχουν και εργαζόμενους περισσότερους αλλά και μια δραστηριότητα η οποία πραγματικά συνησχέρει σε αυτό που όλοι λέμε στην σωστή ενημέρωση, την έγκαιρη και την αντικειμενική των συμπολιτών μας και να τα αξιολογούμε στην ίδια κατηγορία με μέσα τα οποία δεν παίζουν αυτόν τον ρόλο. Οπότε και δεν θα χρηματοδοτούν όλα τα μέσα τα 50-60 ηλεκτρονικά, δεν ξέρω εγώ πόσα άλλα έντυπα υπάρχουν στην περιφερειά μας αλλά θα γίνει μια τέτοια αξιολόγηση την οποία σας είπα ότι μπορούμε να τη συζητήσουμε σε μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επιτροπής, μιας Επιτροπής Παραδοκής Ανασυγκρότησης όπου κριθεί σκόπιμο και να υπάρχει μια συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων και να γνωρίζετε όλοι ότι δεν υπάρχει τίποτα ούτε σκοτεινό ούτε υποκειμενικό. Γίνεται με αυτή την προσπάθεια που σας είπα. Άρα η επιλογή των συγκεκριμένων καναλιών εκτός ΠΕΨΛΟΝ, εκτός Δυτικής Μακεδονίας, και επιμένω γιατί έχουμε καταγγελίδες σχετικά με αυτό, δεν έγινε γιατί υπάρχει κάποια σχέση υπουργού της κυβέρνησης με αυτό το μέσο, αλλά γιατί εσείς με τα στοιχεία που είχατε λέγετε ότι είχε την περισσότερη επισκεψιμότητα από… Την ακροαματίτη, την απήχηση, την απήχηση, ναι, ναι, την απήχηση, την απήχηση, την απήχηση. Ωραία, ευχαριστούμε, κάποια άλλη ερώτηση, αν όχι να προχωρήσουμε… Από ενότητα σε ενότητα, από ενότητα σε ενότητα. Από ενότητα σε ενότητα, κύριε Δασκαλόπουλε, προσπαθούμε να κάνουμε την κατανομή με βάση τα μέσα, όπως σας είπα. Θα μπορούσε να γίνει και κατανομή με βάση τις ενότητες, όπως γινόταν στο παρελθόν. Έχει, θεωρώ, περισσότερα κλειονεκτήματα με βάση τα μέσα. Γίνεται βέβαια και πρόβλεψη σε κάθε περιφερειακή ενότητα να μην αποκλείονται μέσα, αλλά εκεί υπάρχει και ο περισμός του ελάχιστο ρίου της απευθείας ανάθεσης, για να μπορέσουμε να γίνει με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπεται και νομοθεσία χωρίς διαγωνιστική διαδικασία. Δεν αποκλείονται κάποια μέσα, τα οποία έχουν αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που σας προνέφερα, από καμία περιφερειακή ενότητα, που να λειτουργούν με έναν τρόπο επαγγελματικό. Ωραία. Άλλοι να περάσουμε στον Προθετή, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση και να ακούσουμε τον κύριο Καρυφύρι. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Καταρχήν σήμερα ψηφίζουμε τη δαπάνη. Δεν ψηφίζουμε ούτε την εξειδίκευση, ούτε τα μέσα στα οποία επέλεξε η περιφερειακή αρχή και που ήρθε ο περιφερειάρχης να υπάρξει αυτή η δαπάνη. Εμείς θα την ψηφίσουμε τη δαπάνη. Αλλά θα περιμένουμε την εξειδίκευση να δούμε και ποιο ήταν το σκεπτικό αυτής της δαπάνης. Δηλαδή γιατί τόσο στα έντυπα, γιατί στις εφημερίδες, γιατί στις τηλεοράσεις και να υπάρξει μια συγκεκριμένη τεκμηρίωση που είναι για προστασία πρώτα του θεσμού αλλά και του ιδίου του περιφερειάρχου που κάνει την ανάθεση, του cost per thousand που λέμε στη γλώσσα μας. Δηλαδή για αναλογία του τι διαθέτουμε, τι αποτελεσματικότητα μας επιφέρει με το μέσο και τις επιλογές σε αυτό το νοδικό χάρτιο που ακολουθούμε για να επιτύχουμε το τελικό αποτέλεσμα που είναι το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η περιφέρεια, να πηγαίνει στους αποδέκτες. Στις ερωτήματα που τέθηκαν γιατί υπήρξε επιλογή εκτός περιφέρειας, εύλογα τα ερωτηματικά από την κυρία Σβηλιάδου, νομίζω ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πάρξει μια πρόβλεψη να κάνουμε μια διεύρυνση της επικοινωνικής πολιτικής της περιφέρειας και έξω από τα όρια της περιφέρειας με την επιλογή κάποιων μέσων. Το ζητούμενο είναι σε αυτά τα μέσα τι μήνυμα παίξαμε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Αν παίξαμε μηνύματα και αν παίξαν δεν ξέρω, αυτό θα μας το πει ο κ. Περιφερειάρχης ή ποιος ασχολείται με το θέμα, εάν παίξαμε μηνύματα προσέλκυσης επισκεπτών όταν υπάρχει πανδημία σημαίνει ότι δεν πετύχαμε το αποτέλεσμα. Εάν παίξαμε μηνύματα τα οποία έχουν να αναδείξουν την γενοτομία της περιφέρειας μας σε κάποιες δράσεις που είναι και η στόχευση, ότι αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο και τα λοιπά, να το ακούσουμε. Απλά επειδή δεν γνωρίζουμε και τι μηνύματα παίξαν ή θα παίξουν στα μέσα εκτός της περιφέρειας, νομίζω και εκεί είναι η ουσία και νομίζω και εκεί θα πρέπει να γίνει μια αναφορά έτσι ώστε και με τα νέα δοδομένα που έχουμε μπροστά μας και τις όχις κατονομές υπάρξουν να είμαστε πάντα στοχευμένοι. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, τα πρέπει να τα αναγνωρίσουμε, διότι όταν διαθέτεις ποσά κάποιους θα εγκανοποιήσεις, κάποιους θα δυσαρεστήσεις, αλλά για να μπορέσεις να περιορίσεις και την ευχαρίστηση αλλά και τη δυσαρέσκεια, δεν υπάρχουν κριτήρια και τα κριτήρια είναι συγκεκριμένα, καθορισμένα και πρέπει να ακολουθούνται. Επειδή σήμερα ψηφίζουμε τη δαπάνη όμως, εμείς την ψηφίζουμε τη δαπάνη και περιμένουμε με αυτά τα ερωτήματα που βάζουμε και τους προγγραμματισμούς, την εξειδίκιαυση και την κατανομή και τον οδικό χάρτιο που ακολουθούμε για την αποτελεσματικότητα. Ευχαριστούμε πολύ κ. Καρπίδη. Κυρία Ζεμπηλιάδη. Κυρία Πρόεδρε, πιστεύουμε ότι αυτή η εισήγηση, έτσι όπως έχει έρθει, είναι λυπής. Όπως είπα και πριν, θα έπρεπε να προηγηθεί, είναι ένα είδος λευκής επιταγής. Θα έπρεπε να υπάρχουν για μας τους περιφερειακούς συμβούλους και να είναι ξεκάθαρο αφενός στα μέσα της υπουργικής απόφασης. Κατά δεύτερον τα κριτήρια, τα όποια εισηγεί την περιφερειακή αριθμό εργαζώνων είναι κατανοητό. Ότι αυτό που θέλουμε είναι να είναι και αποτελεσματικό για αυτό που τυλόδοξη να κάνει αυτή η προβολή. Άρα να υπάρχουν τα κριτήρια, αριθμός εργαζωνέων, ακροαματικότητες και λοιπά, με συντελεστές βαρύτητας και στο τέλος να καταλήγουν σε μια διαφανή πολιτική, επικοινωνιακής πολιτικής αυτής της περιφέρειας. Που θα κατανέμει και τα ποσά για να μην υπάρχει κανένα ερωτηματικό στο μυαλό κανένας. Επίσης, επειδή αυτή η επικοινωνιακή προβολή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης όπου έχουμε σοβαρά ερωτήματα, τα πια και θέσαμε, αλλά και το γεγονός ότι δεν τηρίστηκαν κάποιες κατανομές και όλα αυτά που αποφασίστηκαν εκ των ηστέρων, πιστεύουμε ότι και αυτό δεν συνάδει στο γεγονός ότι αυτή η απόφαση, αν την ψηφίσουν έτσι, είναι μια λεπκή επιταγή. Εφόσον ο περιφερειάρχης δεσμεύεται ότι αυτό θα διωθεί, επιθυλασσόμαστε για τη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι αυτή η επικοινωνιακή πολιτική, όπως γινόταν πριν και με την προηγούμενη περιφερειακή έρχεται και όπως γίνεται τώρα, δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και την περιφέρεια, γιατί όλα εκεί πρέπει να καταθύνουν. Είναι περισσότερο μια επικοινωνιακή πολιτική για δημόσια σχέση. Πιστεύω ότι τα περιφερειακά μέσα, πιστεύουμε ως παράδειξα, ότι το να υπάρχουν περιφερειακά μέσα είναι ζήτημα δημοκρατίας, έχουν να παίξουν ένα σπουδαίο ρόλο στην αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της περιφέρειας τα μέσα, τα περιφερειακά μέσα, όλα τα περιφερειακά μέσα και την βεβαίωση της περιφέρειας μας. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν σχεδιαστεί με πολύ σοβαρότητα και επιμέλεια ένα πρόγραμμα επικοινωνιακής πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και την περιφέρεια. Με συμμετοχή όλων του περιφερειακού συμβουλίου και να ψηφιστεί για τον περιφερειακό συμβουλίο. Επίσης, νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία στο πλαίσιο της μετάβασης που περνάει αυτή η περιφέρεια, να διεκδικήσει ένα ποσοστό, επί του τέλους που πηγαίνει για την ΕΕ, για την κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία, προκειμένου να κάνει παραγωγές σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί τα δικά μας μέσα έχουν πολύ πλούσιο υλικό και μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά πολύ καλύτερα από τα κεντρικά μέσα και να μπορέσει έτσι να δημιουργηθεί ένα προϊόν δυνατό για την προβολή και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, για ό,τι τέλος πάντων μπορούμε να πετύχουμε μέσα από την αξιοποίηση των περιφερειακών μέσων. Έχουμε λοιπόν πολύ δουλειά, έχει γίνει να γίνει πολύ δουλειά, αλλά προϋπόστηση κι άλλα αυτό είναι να υπάρξει διαφάνεια και συνέναιση για τον τρόπο που αυτό θα γίνει. Μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί αυτό που παρουσιάστηκε και γι' αυτό και δεν το ψητίζουμε. Ευχαριστώ πολύ κύριε Ζιμπυλιάδου. Κύριε Τσάκωνα. Κυρία Πρόεδρε, μου επιτρέπετε λίγο? Κυρία Κανέμι, καλώς ήρθατε. Κυρία Ζιμπυλιάδου, με όλο τον σεβασμό. Και αναφέρθηκε στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή ότι οι επιλογές γινόταν για δημόσια σχέση. Κυρία Ζιμπυλιάδου, αν έχετε κάτι συγκεκριμένο παρακαλώ να μου το πείτε και αν μου έχει διαφύγει, δεν είχε πέσει στην προσοχή μου. Αλλά εγώ ενθυμούμαι ότι δεν υπήρξε ποτέ και καμία αντίδραση από κανένα τοπικό μέσο και οποιασδήποτε επιλογές γίνανε ήταν με απόλυτη δημοκρατικότητα, με απόλυτη ανοιχτή συζήτηση και ο περιφερειάρχης εγώ δηλαδή δεν είχα παρέβει ποτέ και το ξέρατε και είχατε συνενέσει τις επιλογές. Είχαμε κάποια διαμαρτήρια και δεν το γνωρίζω από κάποιο μέσο στην προηγούμενη πενταϊτία ή τοπικά κάτι είχε γίνει. Αυτό που λέμε κύριε Καρυπίδη είναι ότι αυτό το από τρόπους που αφεί προπολή γίνεται και το λέγαμε και τότε και το λέμε και τώρα δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και τις περιφέρειες και την περιφερειακή. Είναι μια πολιτική δημοσίων σχέσεων περισσότερο και όχι ουσίας. Ευχαριστούμε. Κύριε Τσάκο να σας ακούμε. Ναι, η δική μας άποψη είναι ότι η κοινωνιακή πολιτική της περιφέρειας δεν έχει τα χαρακτηριστικά που ανέφερε ο κύριος περιφερειακής. Ξιαστικά πρόκειται για μια πολιτική από προς προσανατολισμό και παραπλάνησης προκειμένου να εγκλωβίσουν μαζί στην γενικότερη στρατηγική που έχει περιφέρει όπως και η κυβέρνηση σε όλο αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο. Είναι μια άποψη. Νομίζουμε ότι αυτή η πόρη, μάς περιπτώσεις που θα διαθεθούν, θα είναι στη λογική της προπαγάνδας και μάς περιπτώσεις της πολιτικής αντιπαράθεσης με βάση στη στρατηγική της περιφέρειας σε αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται. Από την άλλη άποψη όμως αναγνωρίζοντας ότι αυτή η πόρη είναι χρήσιμη, πουλάχιστον να υπάρχουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αν μπορούν να διατηρηθούν με κάποια δυνατότητα θα ψηφίσουμε λευκό. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσάκωνο. Να μην γίνουμε μπόδιο δηλαδή στο να πάρουν αυτά τα χρήματα για να στηρίξουμε τα τοπικά μέσα μαζί σε ενημέρωση από αυτή την άποψη. Ευχαριστούμε κ. Τσάκωνο. Ο κ. Σαβουλίδης. Να μας ακούει ο κ. Πράσους. Κύριε Πράσους μας ακούτε? Όχι. Οπότε καταπλειοψηφία. Κυρία Πρόεδρε μου... Ναι, συγγνώμη, παρακαλώ, ναι κ. Δασκαλόπουλος σας ακούμε. Και αν κάποιος άλλος από τους περιφερειακούς συμβούλους επιθυμεί να λάβει το λόγο θα σας ακούμε και ο δασκαλόπουλος. Επειδή τα παράπονα είναι πάρα πολλά τα οποία έχουν εκφραστεί από επαγγελματίες του χώρου, βέβαια είναι θετικό το ότι ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι είναι στη διάθεσή του, στις προθέσεις του να τους ακούσει σε μια συζήτηση που μελλοντικά θα γίνει. Και με βάση το προηγούμενο της περσινής χρονιάς στην κατανομή όπου εκεί πιστεύω ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις της αντικειμενικότητας, αν θέλετε να δούμε, της απήχησης των μέσων στην κοινωνία, της τράμπες οι οποίες έγιναν από τα γραγονά για παράδειγμα να χρηματοδοτούνται μέσα της κουζάνης ή να χρηματοδοτούνται μέσα τα οποία είναι εκτός της περιφέρειας. Εγώ δεν θα ψηφίσω την συγκεκριμένη να πούμε πρόταση, είμαι κατά. Ευχαριστούμε κύριε δασκαλόπουλο. Έχετε σημειώσει κάποιους κάτι άλλο, αν όχι. Έχουμε ολοκληρώσει καταπλεωψή και το συγκεκριμένο θέμα. Και αν είναι να σας ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία, να εκστρέψουμε όλοι οι υγιείς πίσω. Ραντεβού το 2021. Καλή χρονιά σε όλους. Βαλαγμένοι από κορωνοϊούς. Δεν άκουσα Γεωργία τι είπες. Εμβόλια πότε θα έχουμε. Εμβόλια ήδη ξεκίνησε όπως είδαμε όλοι ο εμβολιασμός. Σε συνενόηση με τον Νεοδή θα έχουμε και εδώ πέρα στα εμβολιαστικά κέντρα. Πρώτα θα εμβολιαστούνται στα νοσοκομεία Μαμάτσι και από το Σάκιο. Ακριβώς η ημερομηνία δεν γνωρίζω να σας πω αλλά αν θέλει κάποιος να δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό και να προβληθεί αυτήν την διάθεση ώστε να παρακινήσουμε και τους συμπολίτες μας. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Πρόεδρος του Περιφυριακού Ναυουλιασμού. Δηλώνουμε παρόντες. Να κάνουμε λίστα. Επισημαίνεται ότι οι αλλεργικοί και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα δεν είναι στις προτεραιότητες για το εμβόλιο. Να το ξέρουμε κι αυτό. Κύριε Λιάστη θα μας αναλάβετε. Γιατί όχι. Έχουμε και δυο γιατρούς στον Περιφυριακό. Όσο φανοκοπιώσε, συντονίσου. Κυρία Πρόεδρε, λίστα. Να δηλώσουμε, πραγματικά όποιος επιθυμεί, να δηλώσουμε συμμετοχή στο ΝΟΔ αν θέλετε με ένα email στη Γραμματεία του Περιφυριακού όσοι επιθυμούν και να δώσουμε τη λίστα στο ΝΟΔ. Νομίζω το πιο όρθο, κυρία Πρόεδρε, αυτό είναι. Το πιο όρθο είναι να ξεκινήσουμε από το Προεδρείο του Περιφυριακού Συμβουλίου. Μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το Περιφυριακό Συμβουλείο. Εγώ θα το έκανα πολύ ευχαρίστως, αλλά είμαι αλλεργικός, οπότε επιφυλάσσομαι με τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης. Θα ήθελα να το κάνω, αλλά έχω αλλεργίες στις μέλησες, οπότε δεν μπορώ να το κάνω. Και εγώ προερχόμενος από το χώρο της υγείας, είμαι διατεθειμένος, κυρία Πρόεδρε Τσάκων. Ωραία, δηλώσε το με ένα email στη γραμμή σου. Έτσι και αλλιώς η γυροβιχή, κυρία Τσάκων, θα το κάνουμε πιο νωρίς. Είμαι συνταξιούχος. Συνταξιούχος. Ωραία, θα σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, καλή χρονιά και πάλι. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά. Καλή χρονιά.