Τμήμα Θεατρικών Σπουδών~ ΕΚΠΑ (Unique Minds GR, 2020)
: Γεια σας! Ονομάζομαι Χριστίνα Γρύβα και είμαι πτυχία φοιτήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδηστριακού Πανεπιστημίου Αθηνό. Το τμήμα ανήκει στη Φιλοσοφική Σχολή. Εκτός από το τμήμα της Αθήνας, υπάρχουν τμήματα θεατρικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Πελοπονίσου. Σε αυτά τα τρία τμήματα η φύτηση διαρκεί 4 έτη και υπάρχει αντιστοιχία σε μετεγραφή αν έχετε τα κριτήρια. Επίσης υπάρχει το τμήμα θεάτρου στο Αριστοτέλεο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκεί η φύτηση διαρκεί 5 έτη και δεν έχει αντιστοιχία με τα τμήματα θεατρικών σπουδών. Η τρόπος της αγωγής είναι πρώτον οι πανελλήνες εξετάσεις χωρίς κάποιο επιπλέον μάθημα και δεύτερον οι κατατακτήρες εξετάσεις για όσους έχουν ήδη πτυχία από άλλη σχολή. Η επιστήμη του θεάτρου είναι θεατρολογία. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική επιστήμη που έχει ως αντικείμενο μελέτη στο θέατρο και ως δραματικό κείμενο και ως παράσταση. Οι περιοχές μελέτης είναι ιστορικές, θεωρητικές, αισθητικές, πολιτισμικές και κοινωνικές. Η θεατρολογία αλληλεπιδρά με άλλες επιστήμες όπως με τη φιλολογία, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία και επίσης με τις υπόλοιπες τέχνες. Συνεχίζω με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος θεατρικών σπουδών ΕΚΠΑ. Ο αριθμός των μαθημάτων για πτυχίο είναι 55. Τα μαθήματα χωρίζονται σε 43 υποχρετικά και 12 επιλεγόμενα. Στα υποχρετικά συμπεριλαμβάνουν την πρακτική άσκηση και το σεμινάριο, δηλαδή η πτυχική εργασία. Στα επιλεγόμενα εντάσσεται το πρόγραμμα παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Τα 43 υποχρετικά επικεντρώνται στην ιστορία και τη θεωρία του θεάτρου, στην ανάλυση θεατρικών παραστάσεων και τραυματικών κειμένων και δίνουν έμφαση στο ελληνικό και ευρωπαϊκό θέατρο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η επιλογή σειράς των μαθημάτων είναι ελεύθερη. Η παρακολούθηση είναι προοριετική και κάθε μάθημα διαρκεί 3 ώρες. Είναι υποχρετικό να κάνετε πρακτική άσκηση και πτυχιακή εργασία. Η πρακτική μπορεί να γίνει σε όποιο εξάμενο θέλετε. Υπάρχει δυνατότητα επιχωρήγησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ αν έχετε τα κριτήρια αλλά μπορεί να γίνει και εκτός ΕΣΠΑ. Οι φορείς που δέχονται οι φοιτητές του τμήματος είναι επιστημονικοί, εκπαιδευτικοί ή πολιτιστικοί και ανήκουν στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή ακόμα και στην τοπική αυτοδιέγγιση. Στους τομείς απασχόλησης θα αναφερθώ πιο αναλυτικά παρακάτω στην επαγγελματική αποκατάσταση. Κάτι τελευταίο για την πρακτική είναι ότι υπάρχει δικαίωμα απαλλαγής στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Το σεμινάριο μπορεί να γίνει στο τέταρτο έτος ή μετά επί πτυχείου. Ουσιαστικά είναι η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας. Θα επιλέγετε το θέμα και το συζητάτε με τον καθηγητή, την καθηγήτρια που θα επιβλέπει την εργασία. Τα επιλεγόμενα μαθήματα είναι 12. Υπάρχει μια λίστα προσφερόμενων μαθημάτων που είναι περίπου 50 μαθήματα ένα έτος. Η λίστα είναι γενικά σταθερή αλλά υπάρχουν κάποιες αλλαγές κάθε χρόνο. Είναι μαθήματα που προσφέρονται από το τμήμα θεατρικών σπουδών ή από άλλα τμήματα της φιλοσοφικής. Τα επιλεγόμενα επικεντρώνται κυρίως την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία ενδυματολογία, τον κινηματογράφο, την παιδακογραφική και την ψυχολογία. Επίσης κάποιοι αισθιάζουν στο συγκεκριμένο θεατρικό συγγραφέα ή σκηνοφέτη ή σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Αν τα επιλέξετε συνειδητά θα διαμορφώσετε ένα προσωπικό προφίλ, ανεπίσημα βέβαια αλλά θα είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξή σας. Η παρακολούθηση είναι σε άλλα προερετική ενώ σε άλλα υποχρετική και κάθε μάθημα διαρκεί τρεις ώρες. Στα επιλεγόμενα εντάσεις την παιδεχογική και διδακτική επάρκεια χωρίς να είναι υποχρετική για όλους. Ουσιαστικά είναι ένα πιστοποιητικό που συνοδεύει το πτυχίο και δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το έχει να διδάξει την θεατρική αγωγή στο σχολείο και να εξηχώσει ομάδες παιδιών, εφήβων ή ενγλήκων. Βλέπετε ένα στεράκι που παραπέμπει στα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο και είναι η θεατρική αγωγή από την 1η έως την 4η δημοτικού και τα στοιχεία θεατρολογίας. Μάθημα επιλογής της 1ης Γενικού Λυκείου. Φυσικά μπορείτε να διδάξετε και σε καλλιτεχνικά ή μουσικά σχολεία και γενικά σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Για να αποκτήσετε αυτήν την επάρκεια θα πρέπει να επιλέξετε τέσσερα συγκεκριμένα μαθήματα, δύο χημερινού και δύο ερρυνού εξαμίνου. Οπότε αυτά θα είναι τα τέσσερα μαθήματα από τα 12 που πρέπει να επιλέξετε συνολικά. Είναι μαθήματα λεσίδες, δηλαδή τα μαθήματα του χημερινού εξαμίνου είναι προβετούμενα για του ερρυνού. Μπορείτε να τα επιλέξετε σε όποιοι ότως θέλετε. Η παρακολούθηση είναι υποχρετική και γίνεται διδακτική άσκηση σε σχολεία στο πλαίσιο των μαθημάτων. Σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση, ο θεατρολόγος εργάζεται ενδεκτικά σε θέατρα, μουσία, φεστιβάλ, βιβλιοθήκες, εκδοτικούς ήχους, δραυματικά κέντρα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαδίκτυο, σχολεία, σχολές και ανώτατα εκπαιδευτικά ενδρύματα. Συγκεκριμένα, ο θεατρολόγος, ενδεκτικά και πάλι, μπορεί να είναι βοηθός σκηνοθέτη, επιμελητής προγραμμάτων, γραμματολόγος, υπεύθυνος καλλιτεχνικών δράσεων, συντάκτης ελπίων τύπου, κριτικός θεάτρου, πολιτιστικός συντάκτης, επιμελητής εκδόσεων, θεατροπεδαγγός, εμσυχωτής ομάδων ή καθηγητής θεατρολογίας, αν θέλει να ακολουθήσει ακαδημακή στα διαδρομία. Επίσης, ένας θεατρολόγος μπορεί να σπουδάσει σε άλλη σχολή για να γίνει ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, σκηνογράφος-ενδηματολόγος ή δραματοθεραπευτής. Σε κάποιες περιπτώσεις το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο, αλλά γενικά καλό είναι να κάνετε ένα αντίστοιχο μεταπτυχιακό. Ευκαιρίες και δραστηριότητες για έναν φοιτητή του τμήματος είναι αρχικά το πρόγραμμα ΕΡΑΣΜΟΣ, με το οποίο μπορείτε να φοιτήσετε για ένα εξάμεινο σε συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο εντός Ευρώπης, αν έχετε τα κριτήρια. Επιπλέον, μπορείτε να ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό, είτε μέσω της ΑΙΖΕΚ, είτε μέσω της υποστήριξης με αναπηρία ή ακόμη και σε δράσεις του τμήματος θεατρικών σπουδών. Οι φοιτητικές ομάδες που υπάρχουν είναι η Κινηματογραφική Ομάδα της Φιλοσοφικής, ο Πολιτιστικός Σωμίλος Φοιτητών και οι Πολιτιστικές Ομάδες της Φοιτητικής Εστίας. Επίσης, υπάρχει το ηλεκτρονικό περιοδικό Anokadotelia, στο οποίο γράφουν φοιτητές του τμήματος που έχουν παρακολουθήσει το επιλεγόμενο μάθημα Ιστορίας του Βιβλίου. Γενικά, όσο περισσότερο ψάχνετε τι είναι αυτό που σας αρέσει, θα βρίσκετε περισσότερες ευκαιρίες και δραστηριότητες. Και τώρα μια σύντομη αξιολόγηση του τμήματος. Τα θετικά είναι ότι έχει αρκετές και ενδιαφέρονες επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Προστατοποιούνται σε μηναρικές διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια από καλισμένους επαγγελματίες. Επισκέπη σε θέετρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κλπ. Οι φοιτητές του τμήματος έχουν έκτοση σε εξητήρια θεάτρων με μια κάρτα που ονομάζεται ατέλεια. Ένα από τα θετικά είναι και η ελεύθερη επιλογή σειράς των μαθημάτων, κάτι που δευκολύνει όσους εργάζονται να παρακολουθούν κάποια μαθήματα. Το αρνητικό είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ούτε ειδικότητες ούτε κατευθύνσεις. Η φιλοσοφική σχολή βρίσκεται στην Παραπιστημίου Πολυζωγράφου. Κοντά στη σχολή υπάρχουν τρεις στάσεις λοηφορίων. Η βιβλιοθήκη είναι απέναντι από το κτίριο της σχολής. Για περισσότερες πληροφορίες σε δίνω αυτά τα χρήσιμα links. Η σελίδα του τμήματος στο Facebook έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις δειράσεις. Σας ευχαριστώ που παρακολουθήσατε την παρουσίασή μου.