Βουλγαρία: Καταγωγή Βουλγάρων - Δημιουργία του Πρώτου Βουλγαρικού κράτους - Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων – Οι λογοτεχνικές Σχολές της Αχρίδας και της Πρεσλάβας / Διάλεξη 4 / Η προέλευση των Βουλγάρων. Ο σχηματισμός του Πρώτου Βουλγαρικού κράτους. Η βασιλεία του Βόρη Α΄ και του τσάρου Συμεών. Ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων. Κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Βυζαντινές και λατινικές πηγές για το Πρώτο βουλγαρικό κράτος και τις πολεμικές αναμετρήσεις μεταξύ των Βυζαντινών και των Βουλγάρων. - Δεληκάρη Αγγελική (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Η προέλευση των Βουλγάρων. Ο σχηματισμός του Πρώτου Βουλγαρικού κράτους. Η βασιλεία του Βόρη Α΄ και του τσάρου Συμεών. Ο εκχριστιανισμός των Βουλγάρων. Κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Βυζαντινές και λατινικές πηγές για το Πρώτο βουλγαρικό κράτος και τις πολεμικές αναμετρήσεις μεταξύ των Βυζαντινών και των Βουλγάρων.: Βουλγαρικά επτά Honda από την κεντρική Ασία και ανήκαν στην Τούρκο αλ κάιντα κι γλωσσική οικογένεια στις αρχές του πέμπτου αιώνα κατοικούσαν θεωρία ήσαν σοφοί της θάλασσας ως υποτελείς των βαρών η σταδιακή όμως μείωση της δύναμης των βαρών στις αρχές του έβδομου αιώνα επέτρεψε στους βούλγαρους να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος που έμεινε γνωστό ως μεγάλη η παλαιά βουλγαρία το κράτος αυτό επεκτεινόταν στις ενώπιον συκιές έπεσε μεταξύ του ποταμού ν περού και της αδελφικής θάλασσας ο ηγεμόνας του κράτους του ονομαζόταν Cobra η κουλτούρα και διατηρούσε καλές σχέσεις με το Βυζάντιο ο ίδιος μάλιστα λέγεται ότι πείστηκε χριστιανός αν και οι βούλγαροι παρέμειναν για πολύ καιρό ακόμη από ειδωλολάτρες ο Ντίνος αυτοκράτορας Ηράκλειος το απένειμε μάλιστα και έναν τιμητικό τίτλο τον τίτλο του Προέδρου πατρικίου αυτή ήταν μια συνήθεις έτσι πολιτική του βυζαντίου να δίνουν τίτλους στους ξένους ηγεμόνες προκειμένου να διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί τους δύναμή τους έχουν αντιπάλους και στην περίπτωση αυτή που δίνουν τον τίτλο του πατρικίου θα δούμε κι άλλες περιπτώσεις έτσι που δίνονται παρόμοιοι τίτλοι όταν πέθανε ο φράνκο το έτος 642 και 600 50 το κράτος του δία διασπάστηκε εξαιτίας της πίεσης των είχαν σαρώσει ένα λαού επίσης τουρκικής καταγωγής μια ομάδα τότε βουλγάρων με αρχηγό τον ας πάρουν ειδήσεις περί όπως αναφέρεται σε κάποιες πηγές έτσι κανένας από τους ίδιους του κούτρα μετακινείται δυτικά και εγκαθίσταται στις εκβολές του δούναβη στο βόρειο δηλαδή σύνορο της βυζαντινής αυτοκρατορίας δύο βουνά της αποτελούσε πάντα το βόρειο σύνορο της αυτοκρατορίας και βυζαντινή επιθυμούσαν σε όλη τη διάρκεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας να διατηρούν ως βόρεια σύνορο του στο δούναβη αυτό φυσικά όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν εφικτό τώρα υπήρξαν όμως είπε περίοδοι που τελικά κατόρθωσαν οι βυζαντινοί να επαναφέρουν τα βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας μέχρι το βουνό π όπως θα δούμε ας πούμε στην περίπτωση του βασιλείου του δεύτερου του ν 1008 εξακόσια 80 ΑΣΠ Πάρου διέσχισε το κουνάβι και κατέλαβε τα εδάφη ανάμεσα στο δούναβη και την οροσειρά του υπέταξε τότε τους σημαντικούς πληθυσμούς της περιοχής οι οποίοι είχαν κατέβει στον γεωγραφικό χώρο των βαλκανίων από τον 6ο αιώνα και μετά αυτούς τους σημαντικούς πληθυσμούς έτσι που ήταν περίπου στην περιοχή της σημερινής βουλγαρίας τους ενσωμάτωσε στη στρατιωτική τους δύναμη εμείς οι δήμοι έχουν πλέον μπροστά τους έτσι έναν σημαντικό εχθρό όπως θα φανεί τα επόμενα χρόνια και πρέπει να αντιμετωπίσω σοβαρά της Βούλγαρος σημαντικές αυτές επιδρομές που αρχίζουν στα εδάφη τους αρχικά έτσι είχαν οι επιδρομές αυτές ήταν παροδικές βούλα επευφημούσαν κόβουν AVI και επέστρεφαν πάλι πίσω αργότερα όμως βλέπουμε ότι υπάρχει τάση εγκατάστασης των βουλγάρων στις περιοχές νότια του δούναβη εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων εσωτερικών και εξωτερικών που είχε εκείνη την περίοδο σε δίνη αυτοκρατορία βλέπουμε ότι τελικά το βυζάντιο αναγκάζεται να συνθηκολογήσει με τους βούλγαρους το έτος 600 81 αυτοκράτορας εκείνη την περίοδο στο βυζάντιο είναι όπως η τήνος 4ος τότε λοιπόν με την συνθήκη αυτή Αναγνωρίζεται ουσιαστικά το πρώτο βουλγαρικό κράτος η δημιουργία ίδρυση του βουλγαρικού κράτους στα ευρωπαϊκά εδάφη της Αυτοκρατορίας οι βούλγαροι της περιόδου πριν αλλά και μετά την εγκατάστασή τους στα Βαλκάνια και μέχρι την απομείωση τους με τους σλάβους περίπου τον 9ο αιώνα ονομάζονται συμβατικά πρωτοβουλία χάρη έτσι με αυτόν τον όρο είναι ένα συμβατικός όρος και χαρακτηρίζει αυτούς τους βούλγαρους έτσι πριν την απομείωση τους με το κλαδικό πληθυσμό της περιοχής πρωτοβουλία άρη αν και αριθμητικά είναι λιγότεροι έτσι πολύ λιγότεροι από τους λάθος αναλαμβάνουν αυτή ωστόσο την εξουσία στο νέο αυτό Βούλγαρος ελλαδικό κράτος διατηρώντας τους λαμπρούς πέφτει σε θέση υποταγής μέσα όμως σε διάστημα δύο περίπου αιώνων υπήρξε αφομοίωση των πρώτων βουλγαρικού στοιχείου από το πολύ πολύ τρυφερές ετερο σημαντικό το οποίο κατόρθωσε όμως να επιβάλει τη γλώσσα του για αυτό και έχουμε σημαντική γλώσσα ήδη από το πρώτο μισό του ένατου αιώνα το βουλγαρικό κράτος γνώρισε μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη στο εξωτερικό μετά από τις επιτυχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις προσαρτώνται στο κράτος νέα εδάφη ενώ στο εσωτερικό ενισχύεται η κεντρική εξουσία όπλου μους και η αρχή του ταξιδιού μου όμως υπήρξε ένα σημαντικός ηγέτης μονάς των αρχών του ένατου αιώνα βασίλεψε από το 730 μέχρι το 814 ο λοιπόν εκμεταλλεύεται έτοιμη η τον καθαρό από τον καρλ μαρξ 803 και επεκτείνει το κράτος του μέχρι το βελιγράδι και τα καρπάθια όρη στα βορειοδυτικά και βόρεια και γίνεται αμέσως γείτονάς της τραγικής αυτοκρατορίας στα νότια κατέλαβε τη Σοφία που μέχρι τότε αποτελούσε ένα σημαντικό βυζαντινό οχυρό βυζαντινός αυτοκράτορας νικηφόρος πρόοδος επιχείρησε να ανακόψει την πορεία του promo αλλά χωρίς να το πετύχει κατέλαβε νικηφόρος προόδους στην ποίηση κα που ήταν τότε πρωτεύουσα του βουλγαρικού κράτους αλλά στην επιστροφή προσιτό προς την κωνσταντινούπολη έπεσε σε μια ενέδρα τον Γ.Α. Βυζαντινός στρατός συνετρίβη και αυτοκράτορας αιχμαλωτίστηκε και λίγο αργότερα πέθανε και μάλιστα και γιος του όποιος είχε τραυματιστεί έχει αφήσει κι εκείνος μετά από λίγους μήνες πέθανε επίσης τα γεγονότα αυτά έτσι περιγράφονται πολύ καλά στο ανώνυμο χρονικό του 810 εκεί μπορείτε να Δείτε πως ο βυζαντινός αυτός χρονογράφος περιγράφει το χαρακτήρα ουσιαστικά είναι πολύ αρνητικός απέναντι στο αίτημα αυτό η τώρα το νικηφόρο τον πρώτο έτσι και για το ότι έχει στην επιδρομή στην επιχείρηση αυτή εναντίον των βουλγάρων και θεωρεί ότι όφελος ουσιαστικά την μπορείς έτσι τον νικηφόρο με την ήττα αυτή και τον πάνο οδού έτσι τιμώρησε τον αυτοκράτορα για τις αμαρτίες του ο κρουζ χρησιμοποίησε το κρανίο του αυτοκράτορα ως Κύπελλο έτσι ως κύπελλο για να πίνει κρασί του και αυτό ήταν ένα έθιμο των τούρκων η εικόνα μην λαό τα επόμενα χρόνια όπου όμως συνέχισε τον πόλεμο εναντίον του Βυζαντίου κυρίευσε διάφορες περιοχές κυρίως της θράκης τι θα δούμε ότι η θράκη πάντα σε όλη την διάρκεια του μεσαίωνα πλήττεται ιδιαίτερα από επιδρομές Βουλγάρων αλλά και άλλων λαών και ετοιμαζόταν κορμούς το καλοκαίρι του 810 τρεις να πολιορκήσει την κωνσταντινούπολη πράγμα που έκανε έτσι έφτασε το 113 να πολιορκήσει τη βασιλεύουσα δεν κατόρθωσε ούτε βέβαια να μπει στην κωνσταντινούπολη αλλά αυτό δεν τον έκανε να σταματήσει και το 814 προετοίμασε μια καινούργια εκστρατεία εναντίον της κωνσταντινούπολης πέθανε όμως έτσι πιο φανατικός του σταμάτησε την πολιορκία της πόλης τον δρόμο διαδέχτηκε στο θρόνο ο γιος του ο Μουρ τα όποιος βασίλεψε ετσι βρέθηκε στο θρόνο δεν από το 700 14 μέχρι το 830 όμορ η συνθηκολόγησε με το Βυζάντιο με πολύ ευνοϊκούς όρους και εφάρμοσε γενικότερα μια συγκεντρωτική πολιτική που είχε σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση της Κεντρικής εξουσίας και αυτό τους ενδιέφερε ιδιαίτερα να ενισχυθεί η κεντρική εξουσία όπου όμως ήταν ο πρώτος χειμώνας που είχε θέσπιση νόμους και το κράτος του ενώ γιος του ώμου τα έθεσε τις βάσεις για την διοικητική οργάνωση του κράτους η πρώτη νομοθεσία περιελάμβανε κυρίως μέτρα προστασίας της ελεύθερης ιδιοκτησίας της γης στη βουλγαρία τον 9ο αιώνα υπήρχαν μεγάλοι γαιοκτήμονες υπόγεια χάρη και οι ελεύθεροι χώροι κι υπήρχαν επίσης αρκεί οι οποίοι ήταν εξαρτημένοι είτε από το κράτος είτε από τους για τους ο πληθυσμός της περιόδου της περιοχής αυτής την κατάβαση αγροτικός και βλέπουμε ότι και το έδαφος στο οποίο είναι εγκατεστημένο το ευνοεί ευνοεί στην αγροτική παραγωγή οι πηγές της εποχής που είναι το ανώνυμο χρονικό του 800m 10 σας ανέφερα δίνουν μια εικόνα ακμαία ας Γεωργίας και κτηνοτροφίας ούτε την ανάπτυξη της ευνοούσε όπως σας είπα η διαμόρφωση του εδάφους οι μεγάλες και ωραίες επαιτεία αδένες έτσι οι ποταμοί και επίσης από τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουμε στην περιοχή βλέπουμε την ύπαρξη μιας βιοτεχνίας οικοτεχνίας όπου ιδιαίτερη θέση έχει κεραμική παράλληλα βέβαια με την οικονομία αναπτύσσεται και το εξωτερικό εμπόριο αρχίζουν οι βούλγαροι σιγά-σιγά να έχουν εμπορικές σχέσεις με τους βυζαντινούς και μάλιστα βλέπουμε ότι την περίοδο αυτή και τον όπου δωρεών έτσι υπογράφονται κάποιες εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στους βυζαντινούς και στους βούλγαρους η θέση της βουλγαρίας είναι πολύ σημαντική για την διακίνηση εμπορευμάτων για το βυζάντιο καθώς και των προϊόντων έτσι της ουσίας γεωργικής παραγωγής της χώρας τα προϊόντα που παράγονται στη βουλγαρία εξάγονται προς το κίεβο τη μεγάλη μπόρα βία και κυρίως στο βυζάντιο από το βυζάντιο εισάγονται στη βουλγαρία ενδύματα όπλα είδη πολυτελείας γενικά επεξεργασμένα ήδη που οικοτεχνία της βουλγαρίας δεν μπορούσε ακόμη να παράγει είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι έχουμε μια συνθήκη εμπορική το 716 και εκεί διαβάζουμε οτι η βυζαντινή αναλάμβαναν την υποχρέωση να στέλνουν κάθε χρόνο στους βούλγαρους ενδύματα και κόκκινα δέρματα αξίας 30 λίτρων χρυσού η τελευταία αυτή η ρήτρα έτσι δεν δείχνει μόνο ότι οι βούλγαροι δεν είχαν ανεπτυγμένη βιοτεχνία για την παραγωγή επεξεργασμένων λίθων και έτσι ειδών πολυτελείας αλλά και την προσπάθεια των βουλγάρων είχε μόνον να μιμηθούν την ενδυμασία έτσι των βυζαντινών αυτοκρατόρων και να προσδώσουν μια μεγαλύτερη επίλυση το αξίωμά τους έτσι μιμούνταν και τα θύματα αλλά να επιμένει όπως συγκεκριμένη και βυζαντινή αυτοκράτορες και θα δούμε σε μια περίπτωση όταν θα μιλήσουμε για τους γιους του τσάρου πέτρου που ένα απ' αυτούς το πληρώσαμε την ίδια του τη ζωή καθώς τον σκότωσε ένα Βούλγαρος γιατί των δήθεν τιμημένο έτσι με βυζαντινά ευρήματα και νομίζω την έπεισα δεινός πότε πλήρωσαν αυτή την προσπάθεια να μιμηθούν τα ενδύματα και να αφορούν σκοτεινά συναισθήματα και με την ίδια τη ζωή τους κάποιοι η ανάπτυξη του εμπορίου συνέβαλε και στην ανάπτυξη ορισμένων αστικών κέντρων κυρίως στις ακτές της μαύρης θάλασσας και στο δούναβη τέτοια κέντρα ήταν ίδρυσης έδρα έτσι στην η βάρνα και άλλες πόλεις που υπήρξαν κέντρα και κατά την ρωμαϊκή περίοδο αλλά και κατά τους βυζαντινούς χρόνους τρεις τραγικό χορό ωστόσο ουδείς δεν δείξει 1003 και βαρύ μπάρα στις πηγές αναφέρεται και ως ότι ίσως δεν είναι η είσοδος που γνώρισε η στην Γραβιά νέοι παρά το πολλές φορές γίνεται λάθος εδώ ίσως έτσι υπάρχουν κάποιες επιγραφές προέρχονται από την οδησσό ότι υπάρχουν δηλαδή της γαλλίας προς την γνωστή σας ρωτήσω δημιουργήθηκαν και μερικές άλλες πόλεις εκείνη την περίοδο όπως είναι η ποίηση κα έτσι πρώτη πρωτεύουσα του βουλγαρικού κράτους όσον αφορά το βουλγαρικό κράτος θα δούμε ότι έχουμε τρεις πρωτεύουσες έτσι είναι πρώτη ύλη σκά η επόμενη πρωτεύουσα θα είναι η πρισίλα Άβα και η τελευταία πρωτεύουσα είναι το πτηνό που στις σημειώνω μίλησε για υπηρεσι α καίτοι αυτές είναι οι τρεις πρωτεύουσες του μεσαιωνικού βουλγαρικού κράτους μερικοί προσθέτουν σ' αυτές και την Πρέσπα και την χρήση η έτσι που υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους μου κανονικά όταν μιλάμε για τη βουλγαρία αναφερόμαστε σε αυτήν της αυτές τις τρεις πρώτες σας έγραψε έτσι επισκευές λάβα κεκτημένο που τον αντιμετωπίσουμε το κράτος τους βοήθησαν ξεχωριστή ενότητα έτσι δεν θεωρούμε ότι αν και ήταν κατάβαση βουλγαρικό κράτος έτσι το Θεωρούμε σαν ένα διαφορετικό κρατικό μόρφωμα γι'αυτό δεν συμπεριλαμβάνουμε στις πρωτεύουσες σε περίπτωση που το γράψει κάποιος δεν θεωρείται λάθος μας σας λέω ότι αυτές και αυτές τις τρεις πρωτεύουσες θεωρούν κοινοβούλιο περί ως πρωτεύουσας του μεσαιωνικού του γαλλικού κράτους η πόλη της πύλης crash χωριζόταν σε έσω και έξω πολύ η έσω πόλη προστατευόταν από ισχυρό τείχος και οι έξω από περιβόλια και τ προσφέρω την επόμενη φορά κάποια πλοία νωπή στα οποία μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τις ανασκαφές που έχουν γίνει και τα αρχαιολογικά κατάλοιπα και στην περιοχή της πύλης καθώς και στην περιοχή της κοιλάδας για να δείτε τι ωραία τυχόν βρωμιά έτσι και στις δύο αυτές πόλεις στείλουνε έσω πολύ δεν σας είπα για έξω η πόλη προστατευόταν από ένα ισχυρό τείχος ενώ άλλα έξω προστατευόταν από περιβόλια και αφορούν στην μέσω πολύ κατοικούσε ο ηγεμόνας και οι άρχοντες τα σπίτια ήταν πέτρινα καλό χτισμένα και ακολουθούσαν Romeo βάζει δυνατά πρότυπα και τεχνική στη λίστα βρέθηκαν το παλάτι του ηγεμόνα και άλλα μικρότερα τυριά όπως είναι τα λουτρά και το αποχετευτικό δίκτυο φυσικά τα κτίρια αυτά και οι καταστάσεις χρονολογούνται από την εποχή του βούδα και μετά ίδιο μου είδα ξανά τους την πόλη της πύλης κας μετά την καταστροφή το πάχος 11 έτσι μετά την άρση από αυτή την συμπλοκή ανάμεσα στον δρόμο και τον νικηφόρο το πρώτο γενικά από κόσμους και εγώ τα ανέπτυξαν μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα και μάλιστα για την εποχή του μουχτάρ τι έχουμε και αρκετές πρωτοβουλίες μερικές επιγραφές το νέο βουλγαρικό κράτος δεν έχει διαμορφώσει ακόμη την δική του πολιτισμική πολιτισμική φυσιογνωμία και επειδή δημιουργήθηκε έτσι στα εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας όπου η ελληνορωμαϊκή παράδοση ήταν ιδιαίτερη έντονη τόσο τα κτίρια όσο και τα έργα Τέχνης που προέρχονται από την περίοδο αυτή είναι βαθιά επηρεασμένα από την έπεισα την τέχνη των Ελλήνων πάει πολύ κόσμο ακόμη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ελληνική γλώσσα ήταν επίσημη γλώσσα του κράτους αλλά και της Παιδείας έτσι γνώριζαν όσοι μπορούσαν να μορφωθούν εκεί τέλος γνώρισαν ελληνικά και γνώρισαν την ελληνική γλώσσα επίσης η πρωτοβουλία χάρη χρησιμοποίησαν την ελληνική γραφή προκειμένου να αποδώσουν τους τόμους στη γλώσσα τους και αυτό θα δούμε πρωτοβουλία αρκετές επιγραφές έτσι που χρησιμοποιούν τους ελληνικούς χαρακτήρες είναι βέβαια γνωστό ότι οι βούλγαροι έφεραν μαζί τους από τον καύκασο και μια ορμονική γράφει η χρήση της οποίας όμως ήταν περιορισμένη πρόκειται όπως λένε για μια μυστική θήκη και μαχητική γράφει η οποία όμως δεν κάλυψε ποτέ τις ανάγκες του κράτους αλλά και των κατοίκων εξάλλου η ελληνική γλώσσα ήταν ευρύτατα αδιάβροχο διαδεδομένη έτσι στην περιοχή της εγκατάστασής τους οπότε οι βούλγαροι ήταν κατά κάποιο τρόπο αναγκασμένοι να την υιοθετήσουν από άμεση ανάγκη έτσι επικοινωνίας με τους βυζαντινούς αλλά και λειτουργίας της κρατικής μηχανής η μίμηση των αιτήσεων κοινών προτύπων έγινε εντονότερη από την εποχή του 80 και μετά ο ηγεμόνας αυτός προσπάθησε να αμυνθεί ακόμη και την αυτοκρατορική ιδέα των βυζαντινών για την έκθεση του Βασίλη θεωρείται ότι πρώτος ο Μουρ η Χρυσάνθη αυτή τη αυτοκρατορική ιδέα για την έκθεση του Βασίλη και μάλιστα χωρίς ο ίδιος να έχει στη νηστεία το είναι ένα του αιώνα ωστόσο ακόμη το κράτος οίνο υδροηλεκτρικό και παραμένει κατά κάποιον τρόπο ακόμη στο περιθώριο του πολιτισμού ο χριστιανισμός ως όποιος είχε επικρατήσει πιστεύω στο χώρο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και έχει συμβάλει στην πνευματική ανάπτυξη έτσι του βίου των λαών αυτών θα αρχίσει σιγά-σιγά με επηρεάζει τη βουλγαρία ηγεμόνες οι βούλγαροι ηγεμόνες αυτής της εποχής θεωρούν ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν μια μόνο φιστίκι θρησκεία η οποία θα τους επιτρέπει ουσιαστικά να ενδυναμώσουν την κεντρική εξουσία να μην υπάρχουνε οι αποσχιστικές τάσεις στο βόρειο άρον οι οποίοι ήταν στενά οι οπαδοί PC ειδωλολατρία της και επίσης να κατορθώσουν να ενώσουν έτσι τις δύο αυτές ομάδες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στη βουλγαρία από τη μια τους πρώτο βούλγαρους και από την άλλη τους λαός που πίστευαν ότι ένα κοινή θρησκεία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ενώσει τους δύο αυτούς διαφορετικούς κλάους χριστιανισμός επομένως ήταν για τους Βουλγάρους όχι μόνο μια ανάγλυφη σκεπτικοί και πνευματική αλλά μια πολιτική επιταγή έτσι χρειαζόταν για πολιτικούς λόγους και το ίδιο θα δούμε τι συμβαίνει και στους υπόλοιπους κλαδικούς λαός στη ο κύριος λόγος για τον οποίο οι χριστιανοί ισότητα είναι πάντα πολιτικό ως έτσι οι ηγεμόνες γι αυτό επιλέγω νεκροί στη νήσο των τον πληθυσμό τους έτσι τους υπηκόους τους για πολιτικούς λόγους στη διαδικασία χριστιανισμού της βουλγαρίας όπως θα δούμε στο επόμενο μάθημα ανταγωνιστικά και η εκκλησία της ρώμης και η εκκλησία της κωνσταντινούπολης τελικά ο χριστιανισμός της χώρας θα γίνει από το βυζάντιο το δεύτερο μισό του ένατου αιώνα όταν ηγεμόνας της βουλγαρίας θα είναι βόρειοι έξι στον χριστιανισμό και την πνευματική ανάπτυξη βουλγαρίας θα βοηθήσουν σε σημαντικά εκδιωχθεί 11 μαθητές των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου έτσι οι οποίοι είχαν βρει στο κράτος αυτό καταφυγίου και μπόρεσα να αναπτύξουν έτσι και να δώσουν σε όλο το εύρος του τέλος το έργο της κυλιόμενης διανομής αποστολής στη μεγάλη βραδιά θα έχουμε την ευκαιρία στα πλαίσια του μαθήματος την επόμενη φορά αν γίνεται να ακούσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τις προσπάθειες έχρισε γιάννης μου του Βούλγαρου ηγεμόνα του βόρειου και κυρίως την τροφή του η προς την δυτική εκκλησία προς τον παπανικολάου τον πρόοδο για τον οποίο γνωρίζετε πλέον βρίθει από τα μαθήματα για την κύρια μέθοδο διανύει αποστολή στη μεγάλη μαφία και αφορμές όσο ποτέ οι απαντήσεις του Παπάδου νικολάου του πρώτου απέναντι στον άρρωστο μπορεί έτσι σε διάφορα ερωτήματα που είχε θέσει μπορείς σχετικά με την εκκλησιαστική κατάσταση θα μπορούσε να επικρατήσει στη βουλγαρία προσδοκώντας έτσι ότι η Ρώμη θα του έδινε μια αυτόνομη εκκλησία σε όλο το κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα θα βλέπουμε ότι παντού επικρατεί η ιδέα ένα κράτος μια εκκλησία δηλαδή κάθε αυτόνομο κράτος πρέπει να έχει διαθέτει τη δική του αυτόνομη εκκλησία έτσι αυτό επιδίωκαν και οι σλάβοι ηγεμόνες να αποκτήσουν εκκλησιαστική αυτονομία προκειμένου όπως σας είπα να ενδυναμώσουν την πολιτική τους εξουσία δηλώνω ότι δηλαδή είναι πολιτική αυτό σας λέω ότι συμβαδίζει πάντα κράτος και Εκκλησία σε όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα θα συνεχίσουμε στο επόμενο μάθημα για τη βουλγαρία