2020-07-20 Περιφερειακό Συμβούλιο Τηλεδιάσκεψη - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Ευχαριστούμε όλους τους παρευρίσκοντες και συμμετέχουνες στη στιγμή της συνεδρίας, η οποία μεταδύζεται live. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Να καλωσορίσω και τον κύριο Μπέν ο μαζί μου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και με την ευκαιρία να καλωσορίσω και τον αγαπτό υπολό τον κύριο Μπέν ο και να τον ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον που επέδειξε εδώ και μήνες να βοηθήσει την περιφέρειά μας μέσα από μία δραστηριότητα που αναπτύσσει από το σωματίο διάζομα, το οποίο ο ίδιος έχει εμπνευστεί και έχει ιδρύσει και κάνει δράσεις αναπτυξιακού περιεχομένου σε όλη την πατρίδα μας προσφέροντας σαν ιδιοτελώς της υπηρεσίας και την εμπειρία και τις γνώσεις του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με αυτή τη διάθεση και με αυτό το πνεύμα ο κύριος Μπένος ήρθαμε σε επαφή μαζί του εδώ και αρκετούς μήνες, συζητήσαμε διξοδικά και θελήσαμε και εμείς ως περιφέρεια να εκμεταλλευτούμε ας πούμε κρατεί η έκφραση με την καλή έννοια τις δυνατότητες που μας δίνει αυτή η τεχνογνωσία και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί. Με την εδώ και αρκετό καιρό, εδώ και χρόνια λειτουργία του διαζώματος και με πολύ πετυχημένα παραδείγματα σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Αυτό λοιπόν που θέλουμε να πετύχουμε με τη σύναψη συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Σωματείου Διαζώματος είναι να επιταχύνουμε ουσιαστικά και να προχωρήσουμε σε πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας το πλαίσιο, όπως είπα, του διαζώματος όπως έχει έχει σήμερα λειτουργήσει. Υποκαθιστώντας ουσιαστικά άλλους πολιτισμικούς πόρους που είναι στο επίκεντρο των δράσεων του διαζώματος σε άλλες περιφέρειες, θέτουμε στο επίκεντρο αυτών των δραστηριοτήτων τα φυσικά οικοσυστήματα των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι η περιφέρειά μας είναι η πιο πλούσια σε επιφανειακά έδωτα και σε λιμνία οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα. Αυτό θα αποτελεί και ένα από τα σημεία προβολής, στοιχεία προβολής της περιφέρειας μας τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι μετά την απολιγνιτοποίηση αναζητώντας και την ταυτότητα προβολής της περιφέρειας μας ως προς τα πλαιονεκτήματα και τις μοναδικότητες που διαθέτει, αυτά τα οικοσυστήματα αποτελούν μία μοναδικότητα σε πανελλαδικό επίπεδο. Άρα, είναι μία πράξη αναπτυξιακού περιοχουμένου που θέλουμε να την προβάλουμε, να την οργανώσουμε ακόμα καλύτερο, σύμφωνα όπως έχει σχεδιαστεί και με το σχέδιο των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων από τη διαχειριστική αρχή και έχει διαρθρωθεί στις περιοχές των περιφερικών ενωτήτων όπου έχουμε και τις λίμνες της περιφέρειάς μας. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί από τη διαχειριστική αρχή και δυστυχώς αυτό είναι με πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των έργων, υλοποίησης αυτών και απορροφητικότητας και γι' αυτό το λόγο θέλουμε να το υποστηρίξουμε και με την παρουσία του κ. Μπένου και με την υποβοήθηση και τη συνεργασία με το διάζομα αυτών των δράσεων. Προβλέπονται στον δικό μας σχεδιασμό δράσεις ανάδειξης και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, βελτίωσης της διασύνδεσης, ενίσχυσης των παραγωγικών βάσεων στις περιοχές αυτές και τόνους της τοπικής οικονομίας καθώς επίσης και κάποιες άλλες δράσεις που σχετίζονται κυρίως με την προβολή και την προώθηση όλων αυτών των αξιών που εντοπίζονται στην περιοχή εφαρμογής της συγκεκριμένης δράσης μέσα και από την αποκοινούν συμφωνία με τις τοπικές επιχείρησεις ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας που θα ενσωματώνει όλες αυτές τις αξίες και όλες τις ποιότητες είτε στα αγαθαίτες της υπηρεσίας που θα προσφέρονται σε αυτές τις περιοχές κάτω από ένα πλαίσιο αυστηρών προδιαγραφών που θα αγγιώνται την αποδοχή από απαιτητικές αγορές της Ελλάδος και του Ιστορικού και θα αναβαθμίζουν ουσιαστικά την προσθερωμένη τουριστική προσφορά των περιοχών αυτών σε κάποιες άλλες μορφές τουρισμού, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αξιοποιούν κυρίως φυσικούς πόρους, πολιτισμικούς πόρους και άλλες αξίες. Από την πλευρά το διάζομα, και θα μας αναλύσει και εκτενέστερο ο κύριος Μπένους, μέσα και από την εμπειρία που έχει αναπτύξει μας προσφέρει ουσιαστικά σε δύο κρίσιμα θέματα που χρειαζόμαστε και αυτή την βοήθεια. Να το διαβάσω έτσι όπως περιγράφεται. Μας βοηθάει στην προβολή και την προώθηση της περιοχής δυτικής Μακεδονίας με αυτά τα χαρακτηριστικά ως έναν τόπο προορισμού πανελλαδικής ή πανευρωπαϊκής εμβέλειας, αυτός ο τόπος προορισμού, καθώς επίσης και την παρουσίαση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών, ψηφιακών εφαρμογών και όλων των κατάλληλων μέσων που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες παραπλήσιες εφαρμογές με άλλο όμως κεντρικό, φυσικό ή πολιτισμικό πόρο σε άλλες περιφέρειες και είχαν απόλυτη επιτυχία. Προσωπικά πιστεύω ότι όχι μόνον η οργάνωση και το κείμενο των δράσεων όπως περιγράφονται στο επικείμενο μνημόνιου συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας και του διαζώματος αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος, ο ίδιος ο κύριος Μπένος αποτελεί την σφραγίδα για την επιτυχία αυτής της κοινής προσπάθειας, δεδομένου ότι η πορεία του και η διαδρομή του στα δημόσια κοινά της πατρίδας μας είναι γνωστή, είναι αποδεκτή από όλους τους Έλληνες και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να συνεργαστούμε με μια εμβληματική φυσεονομία της ελληνικής πολιτικής κοινής η οποία από όπου κι αν πέρασε παρίγαγε έργο και άφησε μια παρακαταθήκη που μέχρι και σήμερα είναι ευγνώμονες όλοι οι Έλληνες. Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Μπέννο για την διάθεση της συνεργασίας να βοηθήσετε την πιο αδύναμη περιφέρεια της χώρας μας όπως αποδεικνύουν δυστυχώς οι δίκτες που αποτυπώνονται μέχρι σήμερα και να σας ευχαριστήσω και για τη θυσία που κάνετε να κόψετε χρόνο από άλλες εξίσου σημαντικές ασχολίες που έχετε και να αφιερώσετε έτσι μέρος του δυνάμιό σας και της ενέργειά σας στην περιφέρειά μας. Ευχαριστούμε κύριε Περιφεριάρχη να βάσουμε το λόγο στον κύριο Μπέννο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ κύριε Περιφεριάρχη, ευχαριστώ όλους σας. Είναι μεγάλη, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι νιώθω πάρα πολύ καλά σήμερα που είμαι κοντά σας. Καταρχή θα πρέπει να σας πω ότι απείλαψα το υψηλό επίπεδο του διαλόγου και θα πρέπει να σας πω ότι έχετε και μια σπουδαία Πρόεδρο. Έχω πολύ μεγάλη εμπειρία από συλλαγικά όργανα και πραγματικά είναι το υψηλό επίπεδο. Κύριε Περιφεριάρχη, τώρα θα πρέπει να τα αποκλειθώ σε αυτά τα μεγάλα πραγματικά για μένα. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Γιατί γεννήθηκε το διάζομα? Γεννήθηκε για να συνενώσει όλες τις δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να διαχειριστούμε όλοι οι Έλληνες, με ό,τι ιδιότητα έχει ο καθένας από εμάς, είτε είναι αυτοδικητικός, είτε είναι απλός πολίτης, είτε είναι κυβερνητικός παράγον, είτε είναι επιχειρηματίας, είτε είναι μια τοπική δραστηριότητα σε κάθε τόπο, όλοι μαζί για να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη πρήκα που έχει η πατρίδα μας. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρήκα μας? Τώρα θα το δείτε με πολύ μεγάλη καθαρότητα σε αυτό το μεγάλο σχέδιο απολιγνητοποίησης που έχετε μπροστά. Θα δείτε δηλαδή πώς θα ξεφυτρώσει αυτή η πρήκα και θα καλύψει όλες τις πληγές. Θέλει χρόνο βεβαίως, αλλά δείτε τι ωραία που θα γίνει. Η πρήκα λοιπόν είναι τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Θα σας καλώ να σκεφτούμε πώς τα έχουμε διαχειριστεί μέχρι σήμερα. Για μένα αυτή ήταν η αιτία που άφησα, ας πούμε, την εντός των τυχών πολιτική δραστηριότητα, γιατί και τώρα θεωρώ ότι ίσως είναι η πιο πολιτική περίοδο στη ζωή μου. Και χαίρομαι που είμαι ένας απλός, απλός, απλός εθελοντής, γιατί θέλω κι εγώ να θεραπεύσω δύο πληγές που με κατατρέχουν από τα 30 χρόνια στη δημόσια ζωή, συν τα 12 του διαζώματος ή 42 χρόνια, αγαπητοί μου φίλοι, στη δημόσια ζωή. Το ένα είναι μια λεξούλα ολικιών, την οποία σας καλώ απόψε να την υπηρετήσουμε όλοι μαζί. Είναι η λέξη συνέργειας. Δυστυχώς αυτή η κατάρα στην πατρίδα μας, κανένα δεν συνεργάζεται με κανέναν. Ο καθένας κλείνεται στον πύργο του, θεωρεί ότι είναι βασιλιάς, αυτοκράτορας, πρίγκιπας, όμως είναι ένας φυλακισμένος άνθρωπος, που δεν νιώθει τη χαρά του να συνεργάζεται με τον διπλανότη για να επιτύχουν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Το δεύτερο, που είναι πολιτισμικής τάξος πρόβλημα, μεγάλο πρόβλημα στην πατρίδα μας, είναι ότι συγχαίουμε στον μεγάλο βαθμό τα πολιτικά στελέχη και τα διοικητικά στελέχη, τις υποδομές με την ανάπτυξη. Στο μυαλό μας οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι κάνοντας μια υποδομή, καθαρίσαμε ότι τελειώσαμε. Δεν καθαρίσαμε όμως, δεν τελειώσαμε. Αν αυτή η υποδομή δεν μπει στη ζωή των ανθρώπων, δηλαδή να κοινωνικοποιηθεί, δηλαδή να προλαύσουν οι τοπικές κοινωνίες, και άμα δεν μπει στην πραγματική οικονομία για να μπορέσει να είναι βιώσιμη, να την φροντίζουμε, τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα. Το πιο προφανές παράδειγμα αυτής της αυελτηρίας, αυτής της μεγάλης, του μεγάλου ελλήμματος της πατρίδας μας, είναι τα Ολυμπιακά έργα. Κάναμε αυτά τα θηριώδη έργα και δεν φροντίσαμε τι θα γίνουν την επόμενη μέρα. Αλλά το άλλο, το πιο δινηρό παράδειγμα, είναι τα έργα της φύσης και του πολιτισμού. Ξέρετε ότι έχουμε μετρήσει το διάσματο, ότι πάνω από χίλια έργα έχουμε χρηματοδοτηθεί στα πέντε κοινωνικά πλαίσια στήριξης, έργα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά, και μόλις πενήντα από αυτά είναι διαχειρίσιμα και βιώσιμο. Είναι ένα τριχιαστικό. Παράγονται έργα, τα εγκαταλείπουμε στη μοναξιά τους, δεν τα φροντίζουμε και απαξιώνουμε. Τώρα, η δουλειά του διαζώματος, όπως σας είπα, είναι να συνενώσει όλες τις δυνάμεις της χώρας για να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια να διαχειριστούμε με έναν άλλο τρόπο αυτά τα σπουδαία πρύκα. Και μάλιστα με βιωσιμότα και αυφορία να τα διαχειριστούμε. Ποια είναι τα όπλα μας? Το μεγάλο πολυεργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και αυτό που τρέχει το 14-20 και αυτό που έρχεται το 21-27. Οι Ευρωπαίοι μας ωθούν να κάνουμε ένα πνευματικό άλμα. Σημειώστε το αυτό. Ίσως λιγάκι σας ξενίσει αυτό που θα πω, αλλά θέλω να το σκεφτείτε απόψε με το μαξιλάρι σας. Εγώ σας καλώ σήμερα να κάνουμε ένα πνευματικό ταξίδι από τις υποδομές στη διαμόρφωση προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού. Αυτό θέλω να κάνουμε ή όχι. Ή όχι, κυρίες και κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Δεν είναι διάσπαρτα έργα υποδομής. Δεν είναι μια ακόμα ευκαιρία για να χρηματοδοτήσουμε έργα υποδομής. Είναι μια τεράστια ευκαιρία να βρούμε τους τρόπους και τους μηχανισμούς να συνενώσουμε όλες τις δυνάμεις της περιφέρειας για να παράξουμε ένα προϊόν πολιτιστικού τουρισμού και να κάνουμε την πατρίδα σας πραγματικό προορισμό. Τι σημαίνει αυτό? Ευδόκιμος θα ρίξει την κάρτα σε παρακαλώ. Μια κάρτα έχω και όλοι να σας δείξω. Καλησπέρα κι εγώ. Ο Ευδόκιμος είναι ένα πολυεργαλείο στο διάζομα που θα δείτε, θα το γνωρίσε και θα βοηθήσει πάρα πολύ και σας. Λοιπόν, κοιτάξτε αυτό το πινακάκι. Μόνο αυτό θα σας δείξω απόψε. Πώς οικοδομούνται δηλαδή αυτά τα προγράμματα γελοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις. Έχουν τέσσερις φάσεις. Εδόκιμος μπορείς να το βγάλεις πάλι στην οθόνη γιατί μου έφυγε. Το έχω βγάλει. Πατήστε απλά κάποιο κλικ πάνω στη δική σας οθόνη και σταύρο μου. Βλέπω εσένα τώρα και δεν βλέπω το… Πατήστε κάτω αν έχετε δική σας οθόνη. Είναι εκεί που είναι το εικονίδιο για το ζωμ όπως εξαφανιστεί. Τέλος πάμε. Τώρα δεν το βλέπω καθούν. Ωραία. Μια χαρά. Λοιπόν, τι βλέπουμε στον πίνακα αυτό. Βλέπουμε τέσσερα βήματα. Βλέπουμε τις υποδομές, βλέπουμε το marketing για τους ιδιακές εφαρμογές, βλέπουμε την επιχειρηματικότητα, βλέπουμε τη διακυβέρνηση. Ίσως μερικοί όλοι να σας ξενίζουν. Δεν έχουμε εξικοιωθεί με τέτοιες ορολογίες. Θα προσπαθήσω όσο γίνεται να τις πω πιο απλά. Η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση έχει πόρους και για τις τέσσερες αυτές φάσεις. Και για να κάνουμε υποδομές και για να κάνουμε marketing. Γιατί όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν, το προϊόν αυτό πρέπει να προβληθεί στην παγκόσμια αγορά για να μπορέσει να είναι ελκυστικό και επισκέψιμο. Και χωρίς ψηφιακές εφαρμογές είναι σαν να μην υπάρχουμε στο σύγχρονο κόσμο. Όπως επίσης, άμα δεν εμπλέξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και κυρίως τον πρωτογενή τομέα και το μεγάλο φαινόμενο και πολιτισμό της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας, που εσείς διαπρέπεται σε αυτό, δηλαδή στην ουσία μιλάμε για τη σύνδεση αυτών των σπουδαίων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με τα μνημεία μας. Και το τελευταίο από όλα είναι αυτό που θα συνδέσει όλα τα προηγούμενα, που είναι ένας φορέας που συνήθως, ο καταλυτότερος φορέας είναι μια αναπτυξιακή εταιρεία στη περιφέρειά σας, θα παίξει τον ρόλο του διαχειριστή. Αυτό θα μπει στη ζωή μας σιγά σιγά. Αποκαλείται στην επιστήμη του τουριστικού κλάδου DMO. Τα αρχικά του είναι destination management and marketing organization, δηλαδή φορέας διαχείρισης του προορισμού, αυτού που θα φτιάξουν. Τι συμβαίνει σήμερα στη ΝΟΑ και τη δικιά σας. Έχετε μια πολύ ωραία μελέτη, έχετε ένα πολύ ωραίο υπόβαθρο, ήταν πολύ επιτυχής η επιλογή του ιδάτινου στοιχείου και των λιμνών, γιατί είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα. Στις υποδομές έχουν καταγραφεί πολύ ωραίες υποδομές και θα προχωρήσουν, γιατί το ξέρουμε αυτό, καλά να το κάνουμε στην πατρίδα μας. Όμως οι άλλες τρεις φάσεις ξενίζουν στην πατρίδα μας. Και το διάζομα γεννήθηκε για αυτό, για να περάσει στα σωθικά της χώρας, σε αυτό το πολιτισμό. Εμείς, λοιπόν, έχουμε αναπτύξει μια τεράστια τεχνογνωσία για το πώς θα γίνει το marketing, πώς θα γίνουν οι ψηφιακές εφαρμογές, θα σας βοηθήσουμε να κάνετε τις σχετικές προσπήσεις, πώς θα κάνουμε ένα σύμφωνο ποιότητος με τις επιχειρήσεις της περιοχής για να ενταχθούν και αυτές με τη μορφή, μη σας ξενίζει η ορολογία, λέγονται cluster αυτές οι μορφές συνεργατισμού, εμένα μ' αρέσει να το λέω συστάδα. Και βεβαίως στο τέλος να βρούμε το κατάλληλο φορέα για τη διοίκη στην ποιοσιμότητα και τη διακυβέρνηση αυτού του προγράμματος. Τι θα κάνουμε με αυτό το μημόνιο, λοιπόν, που σας προτείνουμε. Όλα αυτά για το marketing, για τις ψηφιακές εφαρμογές, για το σύμφωνο ποιότητος και για τη διακυβέρνηση, θα σας τα παρέξουμε εμείς εντελώς δωρεάν. Γιατί το διάζομα οικοδομήθηκε έτσι και στηρίζεται μόνο στους πόρους των μελών του. Δεν παίρνει ποτέ λεφτά από το κράτος, δεν παίρνει ποτέ ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπάρχει μόνο για να στηρίζει κυρίως την αυτοδίκηση. Άρα, λοιπόν, όπως φέρνει και στο μημόνιο που καλείστε σήμερα να εγκρίνετε, το διάζομα θα είναι κοντά σας. Θα είναι κοντά σας πιστέψτε με έναν τρόπο ανιδιοτελεί αλλά και πάρα πολύ θηλυκό και πιστεύω πολύ αποδοτικό για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά εξαιρετικό προϊόν στην περιοχή σας πολιτιστικού τουρισμού, να γίνει επιτέλους προορισμός η περιοχή σας και πιστέψτε με αυτό μπορεί να είναι ο προάγγελος μεθοδολογικά και πνευματικά και για τα μεγάρα προγράμματα που έρχονται για την απολιγνητοποίηση. Αυτά για από μένα και είναι στη διάθεσή σας για οποιασδήποτε θέλετε ερωτήσεις. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Μπένω για την πραγματικά εξαιρετική παρουσίαση. Να δώσω τον λόγο στο σώμα αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις προς τον κύριο Μπένω. Κύριε Ζεπηλιάδο, πάρα καλό. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μπένω για την πολύ καλή παρουσίαση. Δεν μας κούρεσε καθόλου, ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα και σίγουρα να ευχηθώ και καλή συνεργασία έτσι εξ αρχής. Γιατί όπως είπα και στην αρχή έχουμε παρακολουθεί στη δουλειά του που είναι πραγματικά πρωτοφοριακή. Ήθελα να ρωτήσω έχει αναλάβει το διάζωμα κι άλλες, όχι ή είμαστε μόνο εμείς. Είναι η πρώτη προσπάθεια συνεργασίας περιφέρειας διαζώματος για ό,τι. Το διάζωμα αυτή τη στιγμή έχει 20 προγράμματα σε όλη τη χώρα. Το πιο προχωρημένο από όλα είναι η διπλανή σας στην Ήπειρο. Στην Ήπειρο ξεκινήσαμε από το 2013, δηλαδή στην Ήπειρο αυτά που σας λέω έχουν ήδη συμβεί. Δηλαδή οι υποδομές είναι σε όλης εξέλιξη. Δηλαδή στα αρχαία θέατρα, γιατί είναι η όχε των αρχαίων θεάτρων. Εσείς είστε η όχε των λιμνών. Ψάχνουμε σε κάθε τόπο να βρούμε το συγκεκριτικό πλεονέκτημα. Τις μελέτες για τα θέατρα τις κάναμε εμείς με τους χορηγούς μας. Το κλάστερ το κάναμε εμείς με χορηγό την Ιόνια Οδό. Την ιστοσελίδα, το βίντεο προβολής, όλα αυτά είναι στο διαδίκιο, ξέρετε, μπορείτε να τα αναζητήσετε. Έχει και ιστοσελίδα δίπλα η διαδρόμη. Επίσης είναι οι πρώτες 70 επιχειρήσεις που συγκροτούν το κλάστερ. Και η Ήπειρος ΑΕΨΟΝ είναι το DMO που σας έλεγα. Και είναι δύο νέα παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί από εμάς όπως θα κάνουμε το καλό και σε εσάς για να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον πολύ ωραίο ρόλο. Κάνει τα πρώτα τις βήματα αυτή η όχε δίπλα σας. Μια άλλη όχε που προχωράει επίσης πολύ θεαματικά είναι στην Ανατογική Μακεδονία και Θράκη. Αυτή είναι η όχε ΒΙΑ ΕΓΝΑΤΙΑ. Έχει ως επίκεντρο την Αρχαία Εγνατία Οδό. Ίσως κάποια στιγμή αυτό το πρόγραμμα πρέπει να επικραθεί και σε εσάς γιατί έχετε και ζήσει ένα τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Πουπερνάη από εσάς. Και ο ΔΕΜΙ προσβοράνεται. Να φέρω ένα άλλο παράδειγμα. Ένα μνημόνιο υπογράψαμε πριν από ένα μήνα με την Κρήτη. Το μνημόνιο αυτό, το πρόγραμμα αυτό της Κρήτης αναφέρεται που αλλού στο μηνοϊκό πολιτισμό. Είναι το πρόγραμμα ΜΜΝΟΑΣ. Προχθές ο κύριος Νίκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου της πατρίδας μου, υπέγραψε το Master Plan για το πρόγραμμα Μωρέας, που είναι το πρόγραμμα της Πελοποννήσου. Με τον κύριο Πατούλη στην Αθήνα υπογράψαμε ήδη, έχουμε αναθέσει στο διάζωμα μια μελέτη για το Master Plan για την περίφημη Τριλογία της Αθήνας. Πώς δηλαδή θα συνενώσουμε την Ακρόπολη με το Λαύριο που ήταν το επιχειρηματικό κέντρο και την Ελευσίνα που ήταν το πνευματικό και μυστηριακό κέντρο της κλασικής Αθήνας. Και βεβαίως έχουμε κι άλλα, σας είπα 4-5 πολύ χαρακτηριστικά. Όλα αυτά είναι στην ιστοσελίδα κυρία Δεμπυριάδου, στην ιστοσελίδα μας. Μπορείτε να δείτε πώς έχει προχωρήσει το καθένα, εσείς να ξέρετε, είστε μπροστά από τα πιο προχωρημένα προγράμματα. Η διαχειριστική σας αρχή είναι σπουδαία, να το ξέρετε. Εκεί που υπάρχει έλλειμμα, όπως υπάρχει σε όλη τη χώρα, είναι στα λεγόμενα, έτσι θα λέμε, μη σας ξένει η ιζεολογία, τα λέμε soft. Τις soft δράσεις, τις IELES δράσεις. Που όμως αυτές οι IELES δράσεις δίνουν περιεχόμενο και αποκαδιστούν τη λειτουργία των υποδομών και τους δίνουν τη μορφή προϊόντος. Σε αυτό θα σας βοηθήσουμε εμείς, γιατί σε αυτό έχουμε πολύ μεγάλη και ατεχνογνωσία αναπτύξη. Ευχαριστούμε κύριε Μπένο. Κάποια άλλη ερώτηση και μετά να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Κύριε Σαββάπουλε, ο κύριος Σαββάπουλος, κύριε Μαργαρίτη, παρακαλώ, τι είναι ερώτησή σας. Εγώ απλώς ήθελα να καλωσορίσω τον κύριο Μπένο, να θυμίσω στο σώμα ότι το 1995 που είχαμε τον σεισμό, τον καλέσαμε και ήρθε και μας έδωσε τα φώτα, διότι έχει προγειθεί σαν δήμαρχος ο σεισμός της Καλαμάτας. Κάθε σεπιδιήμερο μας έδωσε τα φώτα του και τον ευχαριστούμε πολύ. Και ένα δεύτερο, να θυμίσω στο σώμα ότι ήταν ο Εντινεύστης, το ΓΕΠ όλος της Αλλάδος, που ταλαιπωρούσε και τώρα δεν ταλαιπωρεί καθόλου τον πολίτη. Ευχαριστώ πολύ κύριε Μπένο. Ευχαριστούμε κύριε Μαργαρίτη. Αν και θα μπορούσατε να το κουθετηθείτε μετά, δεν πειράζει. Κύριε Στραντάκη, θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση. Στον κύριο Περιφυριάκη. Αφού μου επιτρέψτε να κάνω ένα σχόλιο. Όσα μας παρουσίασε ο κύριος Μπένος, το περιμέναμε ότι θα είναι διαφέροντα. Ξέρουμε τη δουλειά του που γίνεται στην Ελλάδα. Μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε καταρχάς από τα αρχαία θέατρα. Εμείς χαρά ακούμε ότι επεκτείνεται και σε άλλους τομείς και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς. Είναι μια επιβεβαίωση αυτών που πιστεύουμε χρόνια τώρα. Την ανάγκη να συνδέσουμε το απόθεμά μας που έχουμε, το πολιτιστικό, το φυσικό, το αρχιτεκτονικό, να το συνδέσουμε με την κοινωνία, να το συνδέσουμε και κυρίως τοχεύοντας όχι μόνο στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και στον τουρισμό που έρχεται από το εξωτερικό, αλλά κυρίως ειδικά σαν περιοχή, ως περιοχή. Είμαστε μια περιοχή που στοχεύει κυρίως την εσωτερική αγορά, γιατί συνήθως οι ξένοι έρχονται για τα τρία S εδώ, θάλασσα, την άμμο και τον ήλιο. Θα λέει κανείς ότι νομίζω είναι σημαντικό ότι το ακούμε όλοι μαζί και αποκτούμε μια συναντήληψη για το θέμα. Αυτό που ήθελα όμως να ρωτήσω στον κύριο Περιφεαχή, γιατί κάποια στιγμή έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μας κάνετε μια εισήγηση κύριε Περιφεαχή, καλό είναι αν μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το πλάνο σύνδεσης, δηλαδή που έχει σχέση βέβαια και με την οριμότητα ή αν θέλετε και την αιτημότητα των έργων, αυτά έχουν εκτελεσθεί και βοηθούν στην κατεύθυνση να δημιουργεί ένα δίκτυο. Αυτά που είναι σε διαδικασία και αυτά που σκέπτεστε. Και για να μην πάρω το λόγο, παραδείγμα, τους χάρη θα σας αναφέρω. Είναι χρόνια που συζητούσαμε για το θέμα της διασύνδεσης περιμετρικά της λίμης της Μεγάλης Πρέσβας των τριών κρατών. Πάντα σκόντ' αυτό το γνωστό πρόβλημα, το πολιτικό που είχαμε με την κοινωνική χώρα. Σήμερα έλειξε αυτό, το ότι είχαμε κάνει σχεδιασμούς, συνένωση των συνόρων, για να υπάρχει δυνατότητα κυκλοφορίας περιμετρικά της λίμης. Μια μεγάλη παρέμβαση που νομίζω θα είχε και διεθνή ενδιαφέρον και αντίκτυπο, με το οικολογικό ενδιαφέρον που υπάρχει εκεί, το πολιτισμό, το βυζαντινό που υπάρχει και όλα αυτά, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα όπλο. Βεβαίως τώρα για να μην αδικήσω τις άλλες περιοχές, έτσι στην Καστοριά το ίδιο, αλλά η διασύνδεση στην Καστοριά, κάθε πόλη έχει τα δικά της. Αυτά που έχει τα γρεβενά, αυτό που σκεφτόμαστε... Το ερώτημα είναι αυτό, τι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, ποια είναι η αιτημότητα στις υποδομές που είπε ο κ. Μπένος, γιατί ουσιαστικά πρέπει να έχουμε τις υποδομές για να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη, το επόμενο βήμα. Ξεκινάμε από αυτό. Ποιες είναι οι υποδομές λοιπόν, τι σχεδιάζουμε και πώς θα γίνει αυτό, με βάση και τις δυσκολίες που υπάρχουν για αιτημότητα, οριμότητα των έργων, των μελετών μάλλον και μετέπειτα την εφαρμογή, την υλοποίηση των έργων για να κάνουμε αυτό που πραγματικά, αν το κατορθώσουμε, θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο άλμα για την περιφερειά μας. Βέβαια κ. Μπένο, δεν θα έχεις με το πρόβλημα που δημιουργείται εδώ πέρα, γιατί δεν ξέρω αν είναι εκτυπώψεις, έχουν χάνει πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας, το υπολογίζετε, αυτό είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται, αλλά μείναμε πίσω σε αυτό που συζητάμε σήμερα, εξαιτίας του άλλου, μείναμε στο άλλο, μείναμε φτυχισμένοι στην προηγούμενη μέρα. Την επόμενη μέρα ποτέ δεν τη σχεδιάσαμε. Καλησπέρα. Πολύ εύστοχη η επισήμασή σας κ. Στρατάκη, ως προς την καταγραφή των δεδομένων ως υποδομές, πάνω στις οποίες θα μπορεί να στηριχθεί αυτό το σχέδιο που θέλουμε να κάνουμε με το διάζομα, όπως το παρουσίασε ο κ. Μπένος, να πάμε σε δράσεις προώθησης, προβολής και ψηφιακού marketing, συνεργειών μεταξύ του πολιτισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και των τοπικών προϊόντων. Εδώ δυστυχώς έχουμε μια φτώχεια σε αυτές οι υποδομές, που είναι μια κληρονομιά των περασμένων ετών. Να πω ευθύς εξ αρχής ότι δεν έχουμε οριοθετήσει καν τις λίμνες μας. Όσο τραγικό και ανακούγεται δυστυχώς κ. Μπένο, δεν έχουμε οριοθετήσει τις περισσότερες από τις λίμνες μας. Αν οι τεχνητές έχουν αυτήν την οριοθέτηση, γιατί έτσι προβλέπονταν, οι φυσικές, ιδιαίτερα εκεί στο αμύντο, που είναι και η καρδιά της όχι των λιμνών, πρέπει να οριοθετηθούν. Συγγνώμη, επειδή όσοι το είδαν οι άλλοι οργανισμοί το έκβη και λοιπά και τα έχουν ορίσει, γιατί ορισμός… Δεν τα έχουν ορίσει, ήμασταν τις πρώτες στο αμύντο και τα λέγαμε εκεί με τους τοπικούς και είναι μια τραγική έλλειψη που ωστόσο τρέχουμε, βάζουμε προτεραιότητες, όπως επίσης και με τα προϊόντα. Ξέρετε πολύ καλά ότι ενεργοποιήσαμε από τον Λήθαργο την αγροδιατροφική σύμπραξη, ακριβώς, για να πάμε να χαρτογραφίσουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, να θέσουμε ποιοτικές προδιαγραφές και να τα πιστοποιήσουμε, δίνουμε προτεραιότητα στο πρασίνισμα της οικονομίας μας, που συνάδει με τη φιλοπεριβαλλοντική δράση της όχετων λιμνών, ώστε να γίνουμε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα με πράσινη οικονομία, όχι μόνο προστασίας περιβάλλοντος, αλλά και πράσινο τεχνολογιών, που θα δώσουν και πόρους, αλλά και θέσεις εργασίας στην περιφέρειά μας. Ταυτόχρονα δε μέσα από την δράση της Εταιρείας του Ζμού Δυτικής Μακεδονίας, έχουμε πονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δυστυχώς φέτος λόγω κορωνοϊού έχει αναβληθεί για το προσεχές διάστημα, όταν θα μας δώσει τις ελευθερίες αυτές η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, επειδή αναφερθήκατε πολύ σωστά, κατά την απόψή μου, στο τεράστιο βυζαντινό απόθεμα που έχει η περιφέρειά μας και όπως λέγεται, από ειδικούς βυζαντινολόγους. Αν χαθεί κάποια στιγμή η Κωνσταντινούπολη, μπορεί το Βυζάντιο να αναγεννηθεί μέσα από τη Δυτική Μακεδονία, κυρίως μέσα από την Καστοριά, εκεί έχουμε προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για να συστήσουμε τη βυζαντινή οικουμένη μέδρα την Καστοριά, να πούμε και κάποια νέα δεδομένα, όπου θα συνδυάζουμε και θα συνεργαζόμαστε όχι μόνο ενδοπεριφερειακά αλλά και διαπεριφερειακά με τις όμορες χώρες που έχουνε τεράστιο βυζαντινό απόθεμα για να αναδείξουμε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης ως μια πολιτισμική γωνιά που πέρα από φυσικό περιβάλλον, εξαιρετικό των λιμνών ευρύτερα, έχει και βαθιές ρίζες πολιτισμού και μπορεί να γίνει ένας φάρος της Ευρώπης, όχι μόνο της Βαλκανικής και μέσα και από τη βοήθεια του διαζώματος θέλουμε αυτά να τα διαρθρώσουμε όχι μόνο στο τρέχον πεπ αλλά σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έχουμε στη διάθεσή μας είτε του Ταμείου Δίκαις Μετάβασης που θα δώσει πολλούς πόρους και αναζητούμε εμβληματικές επενδύσεις και στην περιφερειακή ενότητα Γρεβαινών και στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς που θα συνάδουν με το φυσικό περιβάλλον. Επίσης μέσα και από τις δράσεις της ψηφιακής τεχνολογίας που θέλουμε να προθύσουμε την περιφέρειά μας, πάλι βάζουμε τον πίχη ψηλά να είναι η πρώτη περιφέρεια που θα ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες της στην Ελλάδα να καταστήσουμε αυτά εύκολα διαχειρίσιμα και εύκολα γνωστά προβεβλημένα σε όλο τον κόσμο. Εδώ αυτά που δεν έχουμε τα στείνουμε, γίνεται μια υπέρ προσπάθεια είναι αλήθεια χωρίς την πανοκρουσία και με τη συνεργασία με το διάζομα αυτήν την τεχνογνωσία που την έχουμε μελετήσει τώρα εδώ και πέντε μήνες η πρώτη κουβέντα με τον κύριο Μπέννο έγινε πριν από το νέο έτος κάτω στην Αθήνα και ήρθαμε σε επαφή με την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας από εκεί ξεκίνησαν οι κουβέντες, μιλήσαμε πριν τον κορονοϊό ο κορονοϊός μας έβαλε ένα φράγμα οπότε τώρα που δόθηκε ευκαιρία προχωρούμε και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα όχι βιαστικά, με σχέδιο και με πρόγραμμα και μάλιστα με πόρους που είτε από προγράμματα που θα έχουμε στη διάθεσή μας είτε και από πηγές που ανέφερε ο κύριος Μπέννος θα έχουμε στη διάθεσή μας για να χρηματοτίσουμε όλες αυτές τις δράσεις οστόσο είναι πολύ αυστοχή η παρατήρησή σας ως προς τις υποδομές που δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις είτε δεν τις έχουμε είτε τις έχουμε σε μια κακή κατάσταση που όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε και να τις χαρτογραφίσουμε και να τις τακτοποιήσουμε και να τους προσπαθούμε και να τους ευχαριστήσουμε και να τους βοηθήσουμε και να τους ευχαριστήσουμε και να τους ευχαριστήσουμε. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Κώτας έχει το λόγο για ρώτηση. Να καλησπαιρίσω και εγώ με την πλευρά μου τον κ. Μπέννο να τον καλωσορίσουμε στην περιφερειά μας. Έχοντας την εμπειρία της προηγούμενης περίοδος μέσα από τα κομμάτια του τουρισμού που υπηρέτησα Αλλά θα ήθελα λίγο να επισημάνω στον κύριο Μπέννο και στο υπόλοιπο Περιφυριακό Συμβουλείο ότι στην προηγούμενη περιφερειακή περίοδο και σε αυτή την προγραμματική περίοδο του ΠΕΠΤ δυτικής Μακεδονίας έχουν εκπονιθεί τρεις μελέτες. Η μία έχει να κάνει με τις όχε των λιμνών, άλλη μία με την βιοπικιλότητα και μία τρίτη και σημαντική, η οποία έχει να κάνει με την τουριστική ανάπτυξη. Μέσα αυτήν, λοιπόν, τη μελέτη της τουριστικής ανάπτυξης, προβλέπεται και το σχέδιο αρχή και συγκεκριμένα κυρίως με τον κύριο Μουρατίδη, είχαμε φτάσει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο και επίπεδο, όπου μέσα από αυτό το σχέδιο τουριστικής προβολής προέκυπται μία DMO, όπως μας ανέφερε και ο κύριος Μπένος, και ένα DMO με διακοπές, δεν ξέρω αν ακούστηκα καλά. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες εργασίες και κάποιες μελέτες, οι οποίες ήμασταν σε κάποιο κανοπητικό σημείο. Ίσως μπορεί να μας ενημερώσει ο νέος αντιπερβυριακής τουρισμού, ο κύριος Βαβλιάρας, πού βρίσκεται η διαδικασία και φυσικά σε συνεργασία και συσυναινόηση με εσάς, εφόσον μιλάμε πλέον για DMO, μιλάμε πλέον για ένα brand name, μιλάμε πλέον για συστήματα και για ένα DMS ακόμη, που προβλέπει το ίδιο το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, που μπορεί βέβαια να χρηματοδοθηθεί και μέσα από τους άξονες που προβλέπει και η μελέτη των όχετων λιμνών. Σίγουρα είμαι πολύ πιο αισιόδοξος από την τοποθέτηση του κυρίου Περιφερειάκη και υποδομές υπάρχουν στην περιοχή μας και σημαντικά βήματα έχουν γίνει. Είμαι επίσης πολύ πιο αισιόδοξος. Η ερώτησή μου έχει να κάνει κυρίως με τη γνώση του διαζώματος για αυτές τις μελέτες οι οποίες υπάρχουν, για την BMO και ένα επίπεδο το οποίο έχει φτάσει η περιφέρειά μας στην οργάνωσή του, όπως επίσης και με εφαρμογές οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν, αλλά γενικότερα το σχέδιο τουριστικής προβολής. Σ' ό,τι έχει να κάνει, κλείνοντας, και δεν θα το πω θετήθω κιόλας, με τη θέση της περιφέρειάς μας είμαι πολύ πιο αισιόδοξος. Δεν έχω να ζήτησαι τουλάχιστον για πολλά χρόνια, έγιναν κάποια πρώτα βήματα επισκέπτες από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν νοιάζονται μόνο για ήλιο και θάλασσα, αλλά για ένα πολιτιστικό, περιβαλλοντικό απόθυμα το οποίο περισσεύει στην περιοχή μας. Αυτά από μένα, και είμαι συνδυάτες να ζήσεις για οτιδήποτε, τουλάχιστον έχω εγώ στην γνώση μου από την εμπειρία μου την προηγούμενη. Ευχαριστούμε. Κύριε Μπένο. Πρέπει, Πρόεδρε, να απαντήσω. Ναι, βεβαίως. Λοιπόν, καταρχήν ξεκινάω από την τελευταία πολύ σωστή παρατήρηση του κ. Κώτα και απαντώ έτσι στην τοποθέτηση που έκανε ο προηγούμενος περιφερειακός σύμβουλος, όπου δεν έχω συγκρατήσει το όνομά του, που εξέφρασε την άποψη ότι το ήλιος και θάλασσα είναι κυρίαρχο μοντέλο και ακατανίκητο. Σας βεβαιώνω ότι το ήλιος και θάλασσα έχει εξταγγίσει τα οριά της στην πατρίδα μας και οι δημιουργικοί επισκέπτες του εξωτερικού αναζητούν αυτό που πω κ. Κώτας. Περιβαλλοντικές συνθήκες, οικολογία και κυρίως κρατήστε μία λέξη, εμπειρία. Να νιώσουν μία εμπειρία. Δεν αρκούνται μόνο να επισκεφθούν μνημεία, θέλουν να γνωρίσουν τον κάθε τόπο και κυρίως θέλουν να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των πολιτών, το τι παράγει η τοπική οικονομία, κυρίως τη γαστρονομία και τον πρωτογεννή τομέα. Εκεί φανταστείτε τι ωραία δουλειά έχουμε να κάνουμε. Αυτό κ. Κώτας προς την τελευταία σωστή επισήμανσή σας. Για αυτό να είμαστε φιλόδοξοι. Δεν θα περιουστούμε μόνο σε ένα προϊόν που θα είναι ελκυστικό στην εσωτερική αγορά. Κυρίως θα είναι ελκυστικό στην εξωτερική αγορά. Το δεύτερο. Είναι προφανές ότι ό,τι οι ελέτες και αυτές που είπατε και όποιες άλλες υπάρχουν, θα αξιοποιηθούν για να συγκροτήσουμε το προϊόν πολιτιστικού τουρισμού. Και όπως είπε και σωστά ο κ. Περιφεριάρχης, θα δουλέψουμε με τη μορφή γέφυρας κ. Περιφεριάρχης. Δηλαδή τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε τώρα από την κοινή μας προσπάθεια, θα είναι ο τροχειοδίκτης για το επόμενο ΕΣΠΑΤ. Θα δούμε λοιπόν στο επόμενο ΕΣΠΑΤ τι εγήματα έχουμε από αυτή την νόχη, τι πρέπει να συμπληρώσουμε. Και ένα τρίτο που θέλω, για να προλάβω ίσως άλλες ερωτήσεις, η αφορμή μου για το τρίτο είναι για τις τεράστιες βυζαντινές υποδομές που διαθέτει η περιοχή. Ή όχι, μπορεί να αποτελέσει μία ομπρέλα για το σύνολο των μνημείων της περιφέρειάς σας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε και άλλοι, και άλλοι, και άλλοι όχι. Είναι η θεωρία του management που λέει, όταν χτίσεις σωστά ένα το δέντρο, δηλαδή τον κορμό και τις ρίζες, η φιλοσχείας μπορεί να είναι άπειρες μετά. Άρα, οικοδομώντας σωστά τη ραχοκοκολιά σε αυτό το στοιχείο, που είναι το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της περιφέρειάς σας, μπορούμε μετά να αξιοποιήσουμε το σύνολο των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού σε μια πορεία σταδιακή και εξελικτική. Ωραία, ευχαριστούμε. Άδελ, πάτε κάποιες άλλες ερωτήσεις. Κύριε Βαβλιάρα, παρακαλώ, έχετε κάποια ερώτηση. Όχι, να απαντήσω στον κ. Κότανθέλη. Ναι, βεβαίως. Και να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις των επικεφαλείς. Παρακαλώ. Όλο το περιβερειακό συμβούλιο, όλα και ιδιαίτερα ο κ. Σκότωντας, που γνωρίζει το θέμα, στις προγραμματικές που κάναμε, είδε ότι ό,τι ήταν έτοιμο, ό,τι ήταν χρήσιμο από τους προηγούμενους, ούτε το αφήσαμε στην άκρη, ούτε θα το αφήσουμε. Τη ζητήσαμε τις προάνες και περιμένω το στρατηγικό σχέδιο, γνωρίζω ότι είναι στα χέρια μας. Δυστυχώς ο κορονοϊός μας δημιούργησε τα προβλήματα, όπως και αυτό που το σημερινό πρέπει να γίνει πριν έξι μήνες. Δυστυχώς δεν έγινε. Έχουμε την τύχη, και καλωσορίζω και εγώ τους επισκέπτες μας σήμερα, και να είστε σίγουροι ότι γύρω από την όχη θα κουμπώσουν όλα τα υπόλοιπα και τη δική μας ιδιωτική ευθυνή βάση με πάρα πολύ ψηλά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κ. Βαβλιάρα, να δώσω τον λόγο στον κ. Καρυπίδη για την τεκοφέτηση. Κ. Καρυπίδη. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θέλω να καλωσορίσω ξανά τον κ. Μπέννο και να ενημερώσω το σώμα ότι η δυτική Μακεδονία δεν είναι άγνωστη στον κ. Μπέννα. Έχει έρθει ξανά στην περιοχή. Συναντηθήκαμε και στο γραφείο, μ' ανταλλάξαμε απόψεις. Είναι μια δουλειά που είναι αυτό που είχα πει και στην ορκομουσία του κ. Κασαπίδη του ΝΥΠ. Γιώργο, πάρε το νήμα και συνεχίσαι εδώ. Πήρξε προηγούμενη συζήτηση. Θα θυμίζω ότι με την δική μας πρωτοβουλία και την προσπάθεια του συγχωρεμένου του Παυλίδη, του ΝΥΠ και του Τζιτζικώστα, η αιωγότερο του ΜΕΤΙΟ και της Υπείρου, θέλουμε να κάνουμε την εγνατία του τουρισμού. Το θυμάστε, το οποίο το κουβεντιάζαμε. Τρέξαμε τις διαδικασίες. Ξέρετε τα προγράμματα που είναι με το ΕΣΚΟ, πώς ανοίγουν οριζόδια. Έγινε η κατάλληλη προετοιμασία για τη σώχεια. Το γνωρίζει πολύ καλά ο κύριος Μπέννος. Έχει μια πλήρη ενημέρωση για όλες τις ενεργιές μας και όταν είπαμε ότι θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα τρέξουμε όλες τις τέσσερις διαδικασίες και είχαμε πεθυθεί εμείς στον κύριο Μπέννο. Χαίρομαι που βρέθηκε με τον Νίμ Περιθεριάκη και δίνεται αυτή η συνέχεια. Μόνο θετικά, είμαστε εδώ να συνδράμουμε. Είναι σημαντικές οι εμπειρίες που υπάρχουν από τον κύριο Μπέννο και νομίζω ότι αυτές τις εμπειρίες, αν τις δέσουμε και με ένα δίκτυο που μπορούμε στις συνεργασιών να συγκροτήσουμε με ένα βορελαντικό τόξο κοινού προορισμού, ακόμη μιλούσαμε και για τις διαδρομές του Ακοστόνου Παύλου, ο οποίος μπορεί να προσελκύσει πάρα πολλούς τουρίστες καθολικούς. Το θυμάστε αυτό, κύριε Πρέμβερ. Δεν θέλω να πάρω χρόνο. Θετική εξέλιξη, καλή δουλειά και καλή συνεργασία, γιατί όπως είπατε και εσείς, συναίριεση είναι η λέξη. Είμαστε καλά. Ευχαριστούμε κύριε Καρυπίδη. Νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορούσε να μην είναι χαρούμενος για μια τέτοια συνεργασία, ειδικά όταν το πρόσωπο του κυρίου Μπένου εγγυάται ότι υπάρχει ελπίδα να δούμε κάτι χειροφιαστό στο άμεσο μέλλον, έστω και αν μπούν οι βάσες είναι πολύ σημαντικό. Σίγουρα όμως ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης και πολύ σωστά φάνηκε και σχηματικά, υπάρχει σε όλα τα μέρη αυτής της πορείας και οι υποδομές από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, αλλά και χωρίς τις υποδομές δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Εδώ στην περιοχή μας, ανέφερε ο Γιάννης ο Στρατάκης κάποια παράδειγμα για τον περιμετρικό της λίμνης των Μπρεσπον που ενώνει το βαλκανικό λεγόμενο πάρκο, που ακόμη δεν έχει γίνει, που θα μπορούσαν πάνω εκεί να γίνουν όλες αυτές οι άηλες δράσεις που πολύ σωστά είπε ο κύριος Μπένος και πάνω εκεί να στηθεί και το μάρκετινγ με γιορτές, με νεολές, με όλα αυτά που μπορεί να γίνουν τα θαυμάσια και να δέσει και με την αγροδιατροφή και όλα αυτά. Σίγουρα η περιφέρεια της Εθικής Μακεδονίας στην ΠΕ Κοζάνης μπορεί να συνδέσει τις έξι λίμνες γιατί μια λίμνη έχουν πολλές περιφέρειες, έξι λίμνες μαζεμένες να κάνει τον δρόμο αυτόν τον περιμετρικό των λιμνών στην ΠΕ Κοζάνης που φτάνει μέχρι Βέρεια. Σίγουρα η λίμνη της Καστοριάς μπορεί να αναβαθμιστεί αν δέσει με το ιστορικό της κέντρο και όλη την ανάπλαση, όλο αυτό που σημαίνει ο βυζαντινός πολιτισμός. Και βέβαια κάποιες υποδομές που έχουν δοθεί όντως πολλά χρήματα για υποδομές αλλά ανάπτυξη δεν έφεραν, αλλά για να δοθεί η προσκυθέμενη αξία από όλα αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν. Πολλές φορές είναι οι άειλες ενέργειες που λείπουν, αλλά είναι και κάποιες μισές υποδομές. Αυτή τη στιγμή αγαπητής έναν άνδρεφη, ξέρετε όσοι ζούμε εδώ πέρα, ότι ας πούμε στο Μουσείο της Ιαννής, ένα λεπτορίο δεν μπορεί να πάει αν δεν γίνει, είναι και ο Γιώργος Βαδιάρας εδώ, αν δεν γίνει η γέφυρα του Χάνδακα. Για να μπει με ασφάλεια και ευκολία, για να είναι τουριστικός προορισμός. Άρα λοιπόν έχουν να γίνουν πολλά στις υποδομές που είναι το κομμάτι της περιφέρειας, είναι μεγάλη η ευθύνη να ανταποκριθεί. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που είμαστε σίγουροι ότι εσείς θα κάνετε για εμάς και σας ευχαριστούμε και που είστε εδώ σήμερα. Και να σας ευχαρούμε από την πλευρά μας για το κουράγιο που έχετε, να βγάζετε προς τα έξω αυτό το μεγάλο θαύμα που έχει ο ελληνικός πολιτισμός και το ελληνικό πνεύμα που υπάρχει στους Έλληνες εδώ γενικά, που μπορεί άμα όλα αυτά κουμπώσουν μαζί να κάνουν κάτι πάρα πολύ μεγάλο. Οπότε καλή επιτυχία ευχόμαστε και μακάρι η περιφερειακή αρχή να ανταποκριθεί στο δικό της κομμάτι και να σταθεί στο ύψος αυτής της συνεργασίας. Ευχαριστούμε κύριε Διπηλιάδο. Ο κ. Καρατσίρης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Για εμάς είναι προφανές ότι το ζήτημα της προστασίας, αναπαύμησης, ανάδειξης των οικοσυστημάτων των λιμνών μας, της βελτίωσης των οδικών αξώνων, της σύνδεσης με τις ανάγκες του λαού μας και με τις τοπικές τους εργαζόμενους, είτε αυταπασχολούμενους είτε εργαζόμενους, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο εργασίας ενός ιδιωτικού φορέ, ανεξαρτήτως των προθέσεων του, ενός σωματίου, μιας μηκιό ή οποιοδήποτε άλλο φορέ. Είναι κατεξοχήν αντικείμενο του, το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν από εξειδικευμένο προσωπικό του κεντρικού κράτους και να συνδράμουν επίσης οι υπηρεσίες της τοπικής διοίκησης. Δεν συμφωνούμε ότι τώρα αντιμετωπίζονται οι λίμνες μας ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει και ευρύτερα με τον πολιτισμό, ως brand name, ως αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως ευκαιρία επενδύσεων. Είναι προφανές ότι είναι δομική και εξαρχεί στη διαφωνία μας με τη λογική, η οποία διαφυναίει το σκεκριμένο λιμόνιο συνεργασίας. Δεν θέλω καν να αναφερθώ σε κριτική που έχει ασκηθεί κατά καιρούς συγκεκριμένη και προσωσματίο διάσματο. Θα μπούσα να πει ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε μια πολιτική δράση που δεν θα μείνω σε αυτό. Μα αυτή την έννοια, λοιπόν, εμείς θα καταψηθήσουμε την ισχύση. Ευχαριστώ, κύριε Καρατζίδη. Στο όλο που είχε κύριο Σπράσους. Πώς θα μπορούσα να μάθω για το ζήτημα, θα έχω να πω τα εξής. Η ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, όχι, για την ευρύτερη περιοχή των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας, συμπεριβαλλονωμένου και του ρού του Πουταμού Αλιακμώνα, όπως αναφέρετε, εντός της. Με την τοποθέτησή μας για την υπογραφή μνημονίου θεωρούν βασικό να εξηγήσουμε, επιγραμματικά, τι είναι η όχε και τις βασικές επιδιώξεις της. Η όχε, λοιπόν, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ολιστικό σχέδιο ώστε να καταστούν τα λιμνέα συστήματα, τόποι βιώσιμες και ενδογενούς ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία. Έτσι, λοιπόν, η όχε περιλαμβάνει ένα αυρύτερο χωρικό πεδίο δράσης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και πολλών εδών παρεμβάσεις, όπως έργα για την ενίσχυση της σύνδρευσης, ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων και απορριμμάτων, ανάδεξη τουριστικών προορισμών και ενίσχυση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, σύνδεση και δικτύουση φυσικής πολιτιστικής και ιστορικής τυρονομινές και άλλα. Και ενώ η όχε προϋποθέτει πως για την επιτυχή εφαρμογή το υπηρεσιακό σχεδίο της Όχε Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας είναι η λειτουργία ενός αποτολισματικού χωρέα στρατηγικής παρακολούθησης της Όχε που προτείνεται να περιλαμβάνει την Επιτροπή Παρακολούθησης, όχε ως κεντρική δομή του συντονισμού, στην οποία δύναται να συμμετέχουν ενδεικτικά η αποκεντρωμένη διοίκηση υπήρου Δυτικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δίνει αναπτυξιακές ιτηρίες της Περιφέρειας και φορείς διαχείρισης με την υποστήριξη της ΔΕΑΠ και της ΕΙΔΙΠ που συνοπικορούνται από ομάδα τεχνικής στήριξης, εμπλέκοντας ουσιαστικά το σύνολο του αυτοδικητικού α και β βαθμού πολιτικού και επιστημονικού προσωπικού της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης αμαθέτει ουσιαστικά την επιλογή των δράσεων και των έργων στον κ. Μπένου και στο ΔΕΑΖΟΜΑ. Πέρα από την κριτική που έχουν δεχθεί το ΔΕΑΖΟΜΑ και ο κ. Μπένους για τη λειτουργία και τις μεθόδους τους από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, εμείς η αριστερή συμπόρευση για την ανατροπή είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτες διτ ή οτιδήποτε παρομεάζει σε κάτι τέτοιο. Θεωρούμε παραδοχή ανυκανότητας από τον Περιφερειάρχη και υποτίμηση του επιστημονικού, υπαλληλικού και πολιτικού προσωκοπικού όσων χωρέων της Δυτικής Μακεδονίας εμπλέκονται είτε χωρικά είτε υπηρεσιακά στην Όχε. Επίσης, δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε μια ιδελογική πολιτική συνέχεια μεταξύ της κατάργησης ή υποπάθμισης φορέων διαχείρισης προστατευμένων περιοχών δηλαδή από το 2013 και την τριγουματική νημονιακή κυβέρνηση της Σαμαρά έως σήμερα ώστε να παρουσιάζεται ένα σωματίο όπως το ιδεάζομα ως μία κάποια λύση. Η αριστερή συμπόρευση για την ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία δεν τρέφει ψευδεστήσεις για το τελικό αποτέλεσμα της Όχε αλλά στην ίδια γίνεται η παραδοχή ως το γενικό αναπτυξιακό όραμα στην αντιστοιχία με τις ανάγκες των λιμνών στους τρεις βασικούς άξονες της στρατηγικής ε2020 έξυπνη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Και στο Περιφερειακό Συμβούλιο επικρατεί αναπτυξιακή καπιταλιστική λογική και σε άλλες παρατάξεις πέρα από αυτή του κ. Κασαπίδη αν δεν ασκηθεί πίεση από τις τοπικές κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται εντός στους συστημάτων περιγράφει ή όχι ώστε αυτή να λειτουργήσει υπέρ του περιβάλλοντος και των συμφερόντων τους και όχι υπέρ του κεφαλαίου. Η άποψή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ξεκινά από την αευφορία των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιτευχθούν μέσα από νέους τρόπους παραγωγής που παράλληλα θα δημιουργήσουν περιζήτητα προϊόντα είτε του πρωτογενείου είτε του δευτερογενείου είτε του τριτογενείου τομέα μέσα από συνεργατικά σχήματα που θα αποδίδουν τον πλούτο σε όλους, σε όσους το παράγουν συνεχίζει σταθερία και απαλάντευτη. Πρωτοπόρες προτάσεις που έχουν κατατηθεί από το σχήμα μας αλλά και διαχρονικά από μέλης μας και σχηματισμούς της αριστεράς θετικής Μακεδονίας. Ζητάμε λοιπόν την ακύρωση του μνημονίου συνεργασίας με το ΔΕΑΖΟΜΑ και καλούμε τον λαό της θετικής Μακεδονίας και τους θεσμικούς φορείς να επιβάλλουμε μαζί μια ανοιχτή περιφερειακή δημοκρατική συζήτηση σε επίπεδα τοπικών κοινωνιών για να μη ζήσουμε καταστάσεις όπως η αποψήλωση του άλσους του άργου σωρεστικού. Ολοκληρώστε κ. Πράσου, ωραία σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Οπότε το συγκεκριμένο θέμα περνάει κατά πλαιοψηφία. Δεν ξέρω αν θα είναι κάτι ο κ. Περιφεριάχης... Κυρία Πρόεδρε και εγώ θέλω να πω κάτι. Α, συγγνώμη κ. Καρυπίδη, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Στα όσα είπε ο κ. Πράσος, θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι όπως δεν έχει γίνει κατανοητό και νομίζω ότι το κάνει ο κ. Περιφεριάχης καλύτερα. Πρέπει να ξαναδοθεί ο λόγος στον κ. Μπένο, διότι ακούστηκαν πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν παραχωρούμε κανένας στρατηγικός σχεδιασμός στον κ. Μπένο. Ο κ. Μπένος έρχεται σε κάποια τεχνικά επιμέρους ζητήματα μέσα από την εμπειρία και μέσα από το διάζωμα, έτσι, να μπορέσει να μας βάλει σε μία λογική των νέων τεχνολογιών του marketing, αλλά και το πώς θα ανατύξουν οι συνεργασίες. Διότι ένας προορισμός δεν μπορεί από μόνος να υφίσταται, θέλει ευρύτερες συνεργασίες, γι' αυτό λέγεται και προορισμός. Άρα νομίζω ότι θα πρέπει, απευθυνόμενος στον συνάδελφο, να μην αφήσουμε να εωρείται ότι εδώ οι προηγούμενοι περιφερειακοί ακεί είναι οι περιφερειακοί ακεί, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν συνεγορήσεις να καταστρέψουν το περιβάλλον και παραχωρούν το στρατηγικό σχεδιασμό σε ένα σωματίο κτλ. Έτσι, οφείλω να το καταθέσω. Ευχαριστώ, κύριε Καρπίδη. Ο κύριος Σιούμαρης ζήτησε τον λόγο, αν δεν κάνω λάθος ή όχι. Αν όχι, να δώσουμε τον λόγο στον κύριο περιφερειακοί, να φλένουμε. Εγώ να χαιρετήσω τις συστησίες των συναδέλφων που βλέπουν την πραγματική διάσταση αυτής της συνεργασίας που επιχειρούμε να κάνουμε. Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτό το πεδίο όπου οι όροι των συνεργασιών είναι πραγματικοί και όχι ιδεολογικοί, θα βρούμε τον κοινό τόπο για να κάνουμε το καλύτερο σχέδιο και τις καλύτερες συνέργειες με την αγαστή συνεργασία με το διάζομα. Μέσα και από την πολυσχυρή δράση του διαζώματος ανα την Ελλάδα, προφανώς μπορούμε να αναπτύξουμε και διαπεριφερειακές τέτοιες συνεργασίες με όλες τις όχε τις κατατόπους των περιφεριών, συνθέτωτας τελικά ένα μοσαϊκό αυτών των μοναδικοτήτων που θα αναδείξουν τελικά και την πατρίδα μας. Άρα είναι μια πατριωτική κίνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα των απλών Ελλήνων που ζουν κυρίως της περιφέρειας και ως τέτοια συγχαίρω τον κύριο Μπέννο που έχει αναλάβει αυτή την πρωτοβούλια εδώ και χρόνια αφαιρώνοντας κυριολεκτικά τη ζωή τους ως ιεραπόστολος στην υπηρεσία της χώρας και χαίρομαι ιδιαίτερος που και ως περιφεριάρχης αλλά και όλοι μαζί ως περιφερειακό συμβούλιο θα συνεργαστούμε σε αυτή την προσπάθεια. Μπορώ να πω δύο λόγια κύριε Πρέβρετ. Ευχαριστήσουμε βεβαίως κύριε Μπέννο, έχετε τον όνομα. Λοιπόν, ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό το τόσο ωραίο επίπεδο της συζήτησης που κάναμε. Είναι όλα ωραία όσα έγιναν. Ακόμα και οι παραξηγήσεις είναι χρήσιμες, ξέρετε. Οι δύο συνάδελφοί σας που τους σέβομαι απολύτως θα μου επιτρέψουν να πω μόνο τούτο γιατί μια συνεδρία στις στενά ορίες και μέσω τηλεοδιασκέψου δεν μπορεί να επιλύσει αυτές τις διαφωνίες. Τίποτα δεν ισχύει από όσα είπαν. Καμία σχέση, το είπε ο κ. Καρυπίδης πολύ ωραία, αλλά εγώ θα ήθελα, όταν θα ανέβω επάνω, θα ήθελα πραγματικά τους δύο εκπροσώπους των δύο αυτών παρατάξεων να τους συναντήσω να συζητήσω από κοντά. Να ακούσω τις αντιρίστους για να καταλάβουν ότι όλα αυτά που λένε δεν έχουν καμία βάση. Εμείς είμαστε μια κίνηση πολιτών, είμαστε όλοι εθελοντές. Μα εις τα εγώ καθυστέρησα πάρα πολύ το διάζωμα να το φέρω στο φως γιατί δεν ήθελα το διάζωμα να έχει καμία σχέση με το κράτος, με την έννοια της αιμοδοσίας με το κράτος, ούτε καν και με τον Ευρωπαϊκένος. Και μου λέγανε τα ιδρυτικά μέλη Μαύρο Σταύρο μου, δεν είναι τρελό αυτό, ούτε από ευρωπαϊκή πόρη, τους είπα ναι για να μην κάνουμε ταγωνιστικές δομές με τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Εμείς να προσθέσουμε, αρκετά φάγαμε τις σάρκες μας όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης, να δούμε αν έχει δυναμική στην κοινωνία και αν η κοινωνία δεν μπορεί αυτό το πράγμα να το υπηρετήσει, καλύτερα ας πεθάνει σιγά σιγά, πάνω να ζει εις βάρος άλλων θεσμών της χώρας. Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την ωραία συνεδρία, εσύ και αυτή τη συνεργασία την ωραία που θα ξεκινήσουμε, όχι μόνο εγώ, αλλά οι εκατοντάδες εθελοντές μας, τα εταιρικά μας μέλη, όλοι θα είμαστε κοντά σας και πιστεύω θα κάνουν μια πάρα πολύ ωραία δουλειά για την περιφέρειά σας που άλλος έχει τόσα και τόσα προβλήματα. Σας ευχαριστώ πέρμα από καρδιά σας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Μπένο, ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς να σας αφιλοξενούμε σήμερα στο περιφερειακό συμβούλο με δύο συναργάτες σας τον κ. Δόσμο. Η αθλητική σας προσέγγιση κ. Μπένο και η τοποθέτησή σας ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για μένα γιατί η αλήθεια είναι ότι μακάρι να έκανε περισσότερο για να λειτουργούμε με τη δική σας λογική, με αγάπη για αυτό το τόπο. Ήταν πολύ συγκινητικό, πολύ ιδιαίτερο, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να σε εξομολογηθώ σίγουρα από κοντά, πάρα καλό. Μπορώ να σε εξομολογηθώ κάτι. Εγώ είμαι ένα παιδί όπως εσείς της επαρχίας και η πατρίδα μου τα έδωσε όλα. Όλα. Διέτρεξα όλα τα αξιώματα της χώρας. Και δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ωραία αισθάνομαι που τώρα ως εθεροντής επιστρέφω ως αντίδωρο αυτή την πρήκα που μου δώρισε η πατρίδα. Αυτό είναι. Σας το λέω έτσι πολύ φιλικά, είναι δηλαδή συνάνδη και με το κλίμα το ωραίο που φτιάξατε, που δεν ήταν μόνο ένα κλίμα πολιτικό, ήταν και ένα κλίμα συναισθηματικό και θα χαρού πάρα πολύ που θα δώσω ό,τι έχω για να συνεργαστούμε και να κάνουμε κάτι πολύ ωραίο στην περιφερειά σας. Ωραία. Είσαι το επανειδείο λοιπόν κύριε Μπέρου, θα σας περιμένουμε και από κατά. Σας ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε στο τρίτο θέμα. Ανάκληση της απόφασης 81-19 απόψης του Περφυριακού Συμβουλίου έγκριση, σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Τιεράς Πητρόπολης, Σισανίου και Ασιατήσης για την εκτέλευση του έργου στ' αιρέωση από κατάσταση Ιερού Ναού Κοινήσης στο Οτόκο Εράτηρας, ορισμός εκπροσώπων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, εξοσιοδότησης Περιφερειάρκης για την υπογραφή της σύμβασης. Συγκριτήσω ότι Περιφερειάρκης Περιφερειακής Ενώτας Κοζάνες ο Κύριος Σύμαρης. Κύριε Σύμαρη έχει το δω. Με μια απόφαση του τον Απρίλιο του 2019, το Περιφερειακό Συμβούλιο της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, είχε εγκρίνει μια σύνταψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Συράς Μητρόπολης Ισανίου Κυσιατίστης για την εκτέλεση του έργου «Στερέωση από κατάσταση ΕΡΟΝΑΟΚΙΜΙΣΟΣΤΕΟΤΟΚΟΥΡΑΤΕΡΑΤΕΡΑΤΕΡΑΤΕΡΑΤΕΡΑΤΕΡΑΤΕΡΑΤΕ το οποίο και πρέπει να εγκρυθεί εκ νέου, συμβαλόμενη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είπαμε, η Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η Συραία Μητρόπολης Ισανίου Κυσιατίστης, φορέ εισηλοποίησης του έργου ορίζεται του Υπουργείου Πολιτισμού και εφορία αρχαιοτήτων Κοζάνης, προγραμματικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι ότι θα πρέπει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στο φορέ ειλοποίησης, αναλαμβάνει την ομαλή χρηματοδότηση του έργου από τις πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που έχει ενταχθεί σε μια ΣΑΕΠ με το ποσό το 305.000 ευρώ και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρούσα προγραμματική σύμβαση. Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από τρία μέλη, έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τον αναπληρωτή του, έναν εκπρόσωπο της εφορίας αρχαιοτήτων Κοζάνης με τον αναπληρωτή του και έναν εκπρόσωπο της Ιεράς Μονής της Ανείου Υφυσιατής της Ιεράς Μετρόπολης με τον αναπληρωτή του. Ιησιγούμε λοιπόν την ανάκληση της 81 του 19, απόβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Μακεδονίας, δεύτερον την έγκριση της σύναψης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Υπουργείου Πολιτισμού Ιεράς Μετρόπολης της Ανείου Υφυσιατής της για την εκτέλεση του έργου «Στερέωση από κατάσταση Ιουρού να οδηγήσει ως θεοτόκο εράτερες» σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης. Κρύπτουν τον ορισμό των εκπροσώπων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, έναν από την συμπολίτευση, έναν από την αντιπολίτευση και την εξουσιοδότηση φυσικά του Περιφερειάρχη για να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση. Κύριε Τσίμαρη θέλετε να ορίστε και τους εκπροσώπους, να πείτε καθόλου… Ας μας πει, κύριε Καρυπίδης, ας μας δώσει από την αντιπολίτευση ένα αναπληρωματικό μέλος και αν δεν έχει καμία αντίρρηση το Περιφερειακό Συμβούλιο, να μπω εγώ στη θέση του τακτικού μέλους. Από πλευρά στις αντιπολίτευσες ορίζουμε τον κύριο Κάτανα. Αν δεν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Καμιά ρότης ή όχι. Κύριε Καρυπίδη, πάρα καλώ. Και το πίσω εισήγηση του κύριου Τζούμαρη τα είχε όλα, ένα έργο πρωματικά τόχια. Η εκκλησία μας στην περιοχή. Είχαμε δεσμεύσει 305.000, αν θυμάμαι καλά. Τόσο είναι το πρόσωπο, κύριε Τζούμαρη. 305.000 είναι η αλλαγή της σύμβασης μετά από τον έργο που έγινε από τις συμβάσεις. Το ψηφίζουμε και όλα να πάνε καλά. Ευχαριστούμε. Κυρία Σεπηλιάδου. Συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Καρατζίδη. Δεν έχω να αναφέρω κάτι, κύριε Πρόεδρε. Ψηρίστε υπέρ. Εεε, ναι. Πες το. Ο κύριος Πράσος. Κατά. Οπότε καταπλή ψηφία. Στο τέταρτο θέμα. Υπόβολης πρόοδος στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 1420 της Πράξης Αναβάθμισης και Ξεχρονισμός και Στάμινο Άρντρεφτικού Διτύου Σεργαίων του Επολογισμού 2.200.000 ευρώ, εισηγητής ο κύριος Τζούμαρης. Στις 28 Μαΐου του τρέχοντος έτου, κυρίες, δημοσιευτεί μια πρόσκληση, δεύτερη πρόσκληση της ειδικής υπερησίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος της περιφερειάς μας, για να το λέω έτσι σύντομα, για υποδομές εγγύων βελτιώσεων. Μέχρι η χρηματοδότηση, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Περιφερεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στην προσπάθεια της να συμβάλει άμεσα στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νορού στη Γεωργία, καθώς και να δώσει προτεραιότητες έργα που χρησιμοποιούν αναλλακτικές πηγές στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας της περιφέρειας, προκειμένου να εντάξει την πράξη αναβάθμιση και εξυγχρονισμός υφιστά με νορδευτικού δικτύου Σελβίων στη νέα προγραμματική περίοδο του ΠΑΑ 2014-2020, ζητά την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την υποβολή της πρότασης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Η υλοποίηση της πράξης περιλαμβάνει την αναβάθμιση και εξυγχρονισμό των αντιλιοστασίων, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβοληταϊκού πάρκου με ενεργειακό συμψυφισμό. Ωραίας λειτουργία στο έργο θα είναι ο Τοπικός Οργανισμός Εγγύων Βαλτιώσεων Σελβίων και του Βελβεντού και ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται στα 2.200.000 ευρώ. Το σύνολο των εργασιών που θα βετηθούν θα εκτελεσθούν σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, οι συσχείουσες τεχνικές προδιαγραφές και την νομοθεσία περιδημοσιονέων. Κατά την τούτου, εισηγούμε την έγκριση υποβαλής της πρότασης στο Πρόγραμμα Εγγροπικής Ανάπτυξης. Μου ευχαριστούμε κύριε Τσίμαρη. Υπάρχει κάποια ερώτηση, αν όχι, να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Κύριε Καρυπήν. Να ρωτήσω λίγο για τι πράσματα κοιμότητας και έγκριση αδειοδοτήσεων είναι το έργο. Ναι, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε και τη δυνατότητα, δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας, βγήκε μια οδηγία, που δεν απαιτεί πλέον την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτά τα έργα, ενώ εκεί έχει δυσκολευτεί μου φαίνεται κύριε Καρυπήδης με αυτά τα προβλήματα. Είμαστε έτοιμοι, γι' αυτό και την εντάσσουμε, για να τρέξουμε, αυτό ήταν στις 17 του μηνούς, πήρε παράταση μέχρι το τέλος του μηνούς, γι' αυτό βιαζόμαστε λοιπόν να το εντάξουμε. Το λέω αυτό επειδή είχε βαρθεί μια απόφαση να υποβληθεί η πράξη, γιατί ξαναφέρουμε την απόφαση. Είχαν παγιδευτεί τότε κύριε Καρυπήδης, είχε παγιδευτεί στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και όπως σας είπα άλλαξε, υπάρχει οδηγία που δεν απαιτεί πλέον έγκριση, αν και εμείς είμαστε και δεν έτοιμοι σε αυτή την ιστορία, αυτό που θέλουμε είναι απλά να το εντάξουμε. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι. Κύριε Πρόεδρε, αν επιτρέπετε λίγο. Την περασμένη εβδομάδα πέρασα από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Αδιοδοτήσεων και έχει εγκριθεί και ο φάκελος που έχει καταθέσει το TOTOEV, οπότε έχουν ξεπεραστεί αυτές οι δυσκολίες και μάλιστα οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν μιλάνε όχι μόνο για ξεχρονισμό αλλά και για ενεργική αναβάθμιση του TOTOEV με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού της τάξεως των 500 kW, όπου θα μειώσει το λειτουργικό ενεργειακό κόστος κατά ένα τρίτο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αναλόγως βέβαια και τη χρήση του δικτύου από τους παραγωγούς. Οπότε είναι ένα έργο το οποίο όντως δυσκολεύτηκε να βρει το δρόμο του, όπως επίσης και το πρόγραμμα αυτό καθ' αυτό. Μέχρι τις αρχές Απριλίου, ελλείψει προτάσεις όριμων, το Υπουργείο Γεωργίας είχε σχεδιάσει και από άλλες περιφήρειες έχει πάρει τα χρήματα αυτά που ανέμεναν την υποβολή των φακέλων και των προτάσεων, από δέσμευση προς τον Υπουργό ότι θα αξανίσουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε φακέλους ύψους τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων ευρώ, δόθηκε η δυνατότητα να κρατήσουμε το έργο. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, γενικό στα ΠΕΒ της περιφερειάς μας βρίσκονται σε μια κακή κατάσταση. Προσπαθούμε να τα φέρουμε σε μία τάξη, σε μία κατάσταση ελάχιστης λειτουργίας, δεδομένου να σας πω ότι από τα 47 το έργο της περιφερειάς, τα 44 δεν είχαν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις χρήσεως νερού, γιατί κυριολογικά είχαν αφηθεί στην τύχη τους, είχαν μεταφερθεί αρμοδιωτά τους στους δήμους, μετά το 17 ήρθαν στις περιφέρειες, αλλά ελλείψει και των υπηρεσιών των ΝΙΕΒ που είχαν καταργηθεί εντωμεταξύ, δεν υπήρχε ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για την λειτουργία τους και κυριολογικά σε πολλές περιπτώσεις αναλυτιούμενα βάγια και προσπαθούμε να τα φέρουμε σε μία τακτοποίηση, γίνεται υπερπροσπάθεια και σε αυτό το κομμάτι, για να αποκαταστήσουμε την έβριστη λειτουργία στο πιο παραγωγικό κομμάτι της γεωργίας της περιφέρειας μας, που είναι τα εδάφη που αρδεύονται. Ευχαριστώ. Αν δεν είχατε καλή ερώτηση, να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Κύριε Καρυπίδη, έχετε το λόγο. Ναι, είναι θετική εξέλιξη. Θετικό το ότι μπαίνει και το NET Metering μέσα, διότι τότε δεν μπορούσαμε να το εντάξουμε και να ζητούσαμε άλλους χώρους. Κύριε Καρυπίδη και το Σκεπτικό να χρηματοδοθεί μέσα από το ΕΑΠΟ, το Ειδικό Νατιξιακό Πρόοδο, από τέλος η Λιγνίτη δηλαδή. Νομίζω τώρα είναι μια συνολική παρέμβαση. Τώρα, όσον αφορά τους υπόλοιπους το ΕΒ, νομίζω, κύριε Περιφερειάρχη, καλό είναι να κάνουμε μια συζήτηση. Τι πήρε η περιφέρειά μας από τους κεντρικούς πόρους και ποια έργα έχει εντάξει, και τα ξέρετε και τα παρακολουθείτε. Έχουμε πάρει σχεδόν το 25% το σύνολο των πόρων για τη Λιτική Μακεδονία από αυτά που υπήρχαν ως περίσσευμα από την προ- προηγούμενη κυβέρνηση. Και αυτό, νομίζω, αξίζει τον κόπο να το κοβεντιάσουμε για να ξέρουμε ο κόσμος τι έγινε την προηγούμενη περίοδο. Και, βεβαίως, τι συνεχίζεται και από τη σημερινή περιφερειακή εκεί που, νομίζω, ως προτεραιότητα που τα θέτετε είναι που στη σωστή κατέτηση. Ευχαριστούμε, κύριε Καρπίδη, κυρία Ζεπηλιάβου. Από τις 2 Απριλίου που είχαμε πάρει την ίδια ακριβώς απόφαση, να ερχόμαστε τώρα 1,5 χρόνο μετά για το ίδιο πράγμα, ενώ θα έπρεπε να χαιρόμασταν πάρα πολύ, θέλω να πω, αν αυτό που εγκρίναμε τώρα ήταν η δημοκράτηση. Προφανώς και τότε ψηφίσαμε ναι και τώρα ψηφίζουμε ναι. Το έργο πρέπει να γίνει και πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ, οι περιφέρειες και όλοι οι εμπλεκόμενοι, γιατί κινδυνεύει πάλι να το συζητήσει το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο για το επόμενο ΠΑ, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης νωριακά πλέον. Ευχαριστούμε, κύριε Ζεπηλιάβου. Ο κ. Καρατζίδης. Υπάρχουν κάποιες μικροαραγές, κάποιες συντάξεις νέων έργων. Φαίνονται με έντονα γράμματα στον πίνακα των οποίων σας έχουμε στείλει. Αν θέλετε κ. Πρόεδρε να με γουράζω, θα θέλαμε να μιλήσουμε. Υπάρχουν κάποιες μικροαραγές, κάποιες συντάξεις νέων έργων. Υπάρχουν κάποιες μικροαραγές, κάποιες συντάξεις νέων έργων. Υπάρχουν κάποιες μικροαραγές, κάποιες συντάξεις νέων έργων. Φαίνονται με έντονα γράμματα στον πίνακα των οποίων σας έχουμε στείλει. Αν θέλετε κ. Πρόεδρε να με γουράζω, θα θέλαμε να μιλήσουμε. Νομίζω ότι τα έχουν δει οι περιφερειακοί σύμβουλοι, όλο το σώμα, αν υπάρχει κάποια ερώτηση και αν δεν υπάρχει να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις. Υπάρχει κάποια ερώτηση, κ. Καρυπίδης. Κύριε Πρόεδρε, χωρίς τοποθέτηση, είναι προς τη σωστή κατεύση κάποιες αναμορφώσεις που γίνονται, με την προτεραιοποίηση που δίδατε, τα ψηφίζουμε. Τα ψηφίζουμε, βεβαίως τα ψηφίζουμε. Και να πω ότι πράγματι είναι εποπτική η παρουσίαση των αλλαγών. Πρέπει να λέμε και τις καλές κουβέντες, όταν βοηθείται το σώμα, στο να καταλαβαίνει αυτές τις τροποποίησες. Οπότε ψηφίζουμε. Ευχαριστώ, Κύριε Πρόεδρε. Υπερψηφίζουμε, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Σπράσος. Φεύγω. Ομόφωνο. Στο έκτο θέμα, έγκριση κατάρταση στο πρόγραμμα... Κυρία Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο. Μην μας ξεχάσετε στο τέλος για τα θέματα του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου. Ναι, βεβαίως. Θα σας δώσω το λόγο, τελειώνοντας στο τέλος της ημέριας διάδοξης. Ευχαριστώ, κύριε Σπρασί. Συγγνώμη, ναι. Στο έκτο, έγκριση κατάρταση στο πρόγραμμα του Συμβουλίου Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότας Πλώνιος για τέτοιου 2020. Επειδή λείπε ο κύριος Κυουσές, την υσήγηση θα κάνει ο ντεπεριφεριακής ο κύριος Άμπας. Κύριε Άμπα, έχετε το λόγο. Στο συγκεκριμένο θέμα, ζητείται η έγκριση στο πρόγραμμα των κεντρικών ευθοτελών πόρων για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τα παρακάτω έργα. Το πρώτο αφορά την επισκευή συντήρηση καμπανάριο του Αγίου Δημητρίου Παιδινό με προϋπολογισμό 5.000 ευρώ. Το δεύτερο αποτελεί την εγκατάσταση υποτιστρών δικτύων ίδρευσης στην Πεφλόρινα για το 2020 με προϋπολογισμό 16.000 ευρώ. Το τρίτο αφορά την προμήθεια ανταλλακτικών μηχανημάτων έργων με προϋπολογισμό 2.000 ευρώ. Το τέταρτο αφορά την προμήθεια ελαστικών μηχανημάτων έργων για 6.000 ευρώ. Το πέμπτο αφορά την προμήθεια αδρανών υλικών για τη συντήρηση των δρόμων της Πεφλόρινας με προϋπολογισμό 24.000 ευρώ. Το έκτο αφορά την παροχή υπηρεσίας τεχνικής στήριξης του τεχνικού συμβουλίου για τον έλεγχο στατικής επάρκειας και την προετοιμασία φαγγέλων για τη δημοπράτηση διαγωνισμού μελετών από κατάστασης γεφυρών. Κι αυτό προϋπολογισμό 24.800 ευρώ. Το έβδομο αφορά την προμήθεια υλικών πινακίδων σήμανσης οδικού δικτύου για το 2020. Προϋπολογισμό 24.000 ευρώ. Το όγδο θέμα αφορά την προμήθεια υλικών για την παροχή των αρδευτικών δικτύων. Προϋπολογισμό 10.000 ευρώ. Και προφανώς υπάρχει και ο συνολικός πίνακα στων έργων, όπου τα λεφτά έχουν προκύψει μετά από κάποιες εκτώσεις που έχουν δοθεί σε έργα ανάδρασμού. Ευχαριστούμε κύριε Άμπα. Υπάρχει κάποια ερώτηση, αν όχι, το λόγο για ο κύριος Καρυπίνης. Θα ψηφίζουμε κυρία Πρόεδρε να μην παίρνουμε χρόνο. Ωραία. Κυρία Ζαμπηλιάδου. Υπήζουμε κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Ο κύριος Καρατζίδης. Υπερψηφίζουμε. Ο κύριος Πράσος. Υπερψηφίζουμε κι εμείς. Ωραία, ομόφωνα. Στο 8ο θέμα, δεν θα αποσύρετε, έγκριση τροποποίησης του πίνακα έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 541 και τίτλο στοιχειώδης, συντήρηση και αποκτονισμός οδικού δικτύου Δυτικής Μακεδονίας συσκευή και συντήρηση εξοπλισμού για μέσον τις δεσέτεροι θέες Δυτικής Μακεδονίας όπου εισηγητήσω διτρυφεριάρχηση του εξοπλισμού Βεσταλίας Κούδου Σαγόπουλος. Κυρία Πρόεδρε, μια διευθύνυση. Αποσύρετε για ποιο λόγο. Γιατί εκ παραδρομής έχει περάσει από προηγούμενο Προεθριακό Συμβούλιο την Δυτική Σταση και στη σημερινή ημέρια διάταξη. Πέρασε από προηγούμενο? Έχει περάσει από προηγούμενο Προεθριακό Συμβούλιο. Έχει ψηφιστεί το συγκεκριμένο θέμα. Και εμείς είπαμε ότι δεν το ψηφίζετε, δεν θέλετε να περάσετε. Όχι, όχι, γι' αυτό το λόγο. Ευχαριστώ. Παρακαλώ, κύριε Σαγόπουλ, έχετε το λόγο. Καλησπέρα και από μένα. Το 8ο θέμα αφορά την έκκληση τροποποίηση του πίνακα έργων για το πρόγραμμα δημοσίων επιβίωσεων της SAEB 541, που αφορά τη στιχειώρηση, συντήρηση και αποσυνισμό οδηγικού λιτουργικής μακεδονίας, επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού. Ουσιαστικά, εδώ πέρα τροποποιούμε μετά από τους διαγωνισμούς για τα έξι έργα, τα νέα από αυτά τα οποία προκύπτουν και θα υπογραφούν και έχουν φοραθεί τα περισσότερα όσον αφορά τη σύμβαση, αφορά την βελτίωση σήμας και αντικατάστασης θυφαίων με ποσό 124.000 ευρώ, αρχικού προεμπορισμού 200.000 ευρώ, σπράχηση ογμών ασφαλδοτάπητα 73 300, αποκατάστασης ευτορώματος πλώματος 73 600, αντικατάστασης θυφαίων ασφαλείας 50.000 ευρώ. Καλησπέρα. Κύριε Καρατζίδη, παρακαλώ λίγο το μικρόφωνο. Συντήρηση και καθαρισμός συρματοπλεγμάτων 36 400 και ασφαλτιστό στην περιοχή Αγίου Αθανασίου 38 300. Αυτά είναι τα νέα τα ποσά είναι τα έξι έργα τα οποία δημοπρατήρηκαν το τελευταίο τίμινο και υπηρετρούμε τις νέες συνέσεις με τη σύμβαση που έχουν φοραθεί και επίσης εντάσσουμε για τη νέα περίοδο του αποχειονισμού, κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τον κωδικό 4 ακόμα αυτό αποχειονισμός επαρκιακού δικτύου εδώ στον Οδύν Δήμο Άγω Σερεστικού κατά τη σημερινή περίοδο 20-21 με το ποσό των 30.000 ευρώ θα έρθει και σε επόμενο περιφερειακό υπηρεματική σύμβαση που γίνεται επαναλαμβάνω τα τελευταία χρόνια με τον δήμο Άγω Σερεστικού ο οποίος αναλαμβάνει με αυτό το ποσό με μηχανήματα δικά που θα κάνει αποχειονισμό ένα κομμάτι του επαρκιακού δικτύου και με τον κωδικό 4.9 εντάσσουμε τον αποχειονισμό του επαρκιακού δικτύου προς γράμμο κατά τη σημερινή περίοδο 20-21 με το ποσό των 12.400 ευρώ κατά τη συνεχή μερινή περίοδο το ποσό αυτό ούτε και των 30.000 αλλά ούτε και των 12.400 λόγω του ότι δεν είχαμε έτσι βαρύ χειμώνα δεν εξατλήθηκαν ο γράμος είχε σχεδόν τα μισά λεφτά χρησιμοποιηθήκαν για τον αποχειονισμό και η προγραμματική σύμβαση με το δήμο Άγω Σερεστικού εξάντουσε περίπου τα 20.000 αυτά είναι δύο νέα έργα για τη νέα χειμερινή περίοδο Ωραία. Ευχαριστούμε Κύριε Καρυπίδη Αν υπάρχουν ερωτήσεις υπάρχουν Δεν βλέπουν υπάρχουν ερωτήσεις οπότε Το ψηφίζουμε κύριε Απρόεδρε Ευχαριστώ. Συρία Ζεβιλιάδου Το ψηφίζουμε κύριε Απρόεδρε Κύριε Καρατζίδη Κύριε Καρατζίδη Υπέλ κύριε Απρόεδρε Κύριε Πράσου Υπέλ Ομόφωνα Ένα το θέμα χρηματοδότηση έργων από τους πόρους του ΤΕΟ για το έτος 2020 της Περαιτηριακής Ενότησης Καστοριάς Κύριε Σαγώφ η λέει και το λόγο Το ΤΕΟ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο μέχρι και να δείξω πριν ακόμα και τα χρόνια χρηματοδοτούταν σε τίσια βάση από το Υπουργείο μάλλον μεταφορών Έχει αναταμιακό υπόλοιπο περίπου 8.500 ευρώ εντάσσουμε ένα ποσό χιλίων ευρώ ενόψει των δύο εργαλαδιών που έχουν εκεί στην περιοχή του γράμου Μία που είναι από την πλευρά της Ποτήρης και την άλλη από την πλευρά του Πεύκου Πευκώβητου Παρ' όλο που υπάρχουν εργαστηριακή έλεγχη υποχρέωση όσον αφορά το κομμάτι του εργολάβου Η υπηρεσία ζητάει ένα ποσό του χιλίων ευρώ για να κάνουμε και εμείς τους δικούς μας εργαστηριακούς ελέγχους Το ποσό αυτό το εντάσσουμε στα υπόλοιπα του ΤΕΟ που υπάρχει από ο κόμμανομα Ευχαριστώ, αν δεν υπάρχει καιρότουση, κ. Καριπίδη Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Καριπίδη Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε