27η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2016 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2016)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Πέμπτη, 11 Νοημβρίου 2016. Θέλω να αναγνώσω στο σώμα μία ευχαριστήρια επιστολή, την οποία μας απέστειλε το Δικητικό Συμβούλιο, η Διευθύντρια και το Προσωπικό του Κωνσταντιού Οικοτροφείου Υλικιωμένου. Ευχαριστήρια. Ευχαριστήρια. Ευχαριστήρια. Και η Διευθύντρια και το Προσωπικό του Κωνσταντιού Οικοτροφείου Υλικιωμένων, με την οποία μας λέει, διεχτείτε τις στερεμές μας ευχαριστίες που η αγάπη σας και η συμπαράστασή σας για το Ίδρυμα έχει προσφέρει. Το συνεχές και αμέρις του ιδιαφέρος σας για το Ίδρυμα το εκδηλώνεται με επικύλους τρόπους. Κατ' επανάληψη μας θα αποστήλατε τρόφιμα, τα οποία αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο. Με αυτές σας τις κινήσεις γίνεστε και αρρωγοί στο δύσκολο έργο μας. Σας ευχόμαστε ο Θεός να σας χαρίζει υγεία, δύναμη και λοιπά. Έχω και μία επιστολή από το Σωματείο Οικοδόμων και Συννεφών Επαγγελμάτων Καβάλας προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Επικεφαλείς των Παρατάξεων. Να μην την αναγνώσω γιατί θα δώσω τον λόγο στον Προεδρίο και στον Κύριο Πρόεδρο του Σωματείου του Συμβουλίου, του οποίου σήμερα είναι εδώ. Μετά τις ανακοινώσεις, κύριε Πρόεδρε, θα σας δώσω τον λόγο να τοποθετηθείτε. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ, αν έχετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα. Νομίζω ότι αυτό πάλι έχει πρόβλημα. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα τα πω ακαπέλα. Εσείς δουλεύετε, δουλεύουν τα μικρόφωνα. Είμαστε όλοι μαζί το Φιλιμπίδι μετά. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον αθλητή του Δήμου μας Τσοχαταρίδη Παναγιώτη για τις μεγάλες διεθνείς και πανελλαδικές επιτυχίες του και να διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Καβάλα σε συνεργασία με τη Δημοφέλεια θα επικοινωνήσει μαζί του ο αγαπητή κυρία Ιουσιφίδου για να δει με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθηθεί ο αθλητής που φέρνει τέτοιες διακρίσεις και κάνει γνωστό το όνομα της Καβάλα παντού. Έχω ένα δεύτερο θέμα που αφορά, κύριε Ποτόλια, τη δική σας ερώτηση που μου στείλατε από τη λαϊκή συσπήρωση. Σας έχω έτοιμες τις απαντήσεις, αλλά εγώ θα έλεγα να τα πούμε στα πρωοιμηριασίας διατάξεως, κύριε Πρόεδρε. Να δώσουμε τη δυνατότητα στο σωματίο πρώτα και μετά εμείς τα λέμε. Συνεπώς, για να μη χρονοτριβούμε, πριν ξεκινήσουμε στα πρωοιμηριασίας διατάξεως, τα πρωοιμηριασίας διατάξεως θέματα. Καλησπέρα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στη Δήμαρχο και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Όπως γράφουμε και στο έτοιμά μας, θα θέλουμε σήμερα να κάνουμε μια παράσταση και ώστε να αναδείξουμε κάποια ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των κατασκευών και ιδιαίτερα τους οικοδόμους, όπως επίσης και να συζητήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μίζο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κλάδο των κατασκευών. Είχαμε κάνει μια ανάλογη κίνηση, αν θυμάστε, περισσότερα από εσάς πριν δύο χρόνια, με κάποια άλλα σωματεία και είχαμε αναπτύξει και τότε το ζήτημα των κατασκευών. Από τότε μέχρι τώρα, όχι απλά δεν έχει καλυτερεύσει κάπως η κατάσταση, ίσα-ίσα έχει επιδεινωθεί. Έχουμε φτάσει πανελλαδικά αλλά και στην καβάλα αυτή τη στιγμή, παρόλο το ότι έχουν μειωθεί οι συνάδελφοι που ασχολούνται πλέον με την οικοδομή στο 90% της ανεργίας και από κει και μετά, ό,τι δουλειά υπάρχει γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι είναι με πάρα πολύ χαμηλά μεροκάματα και φυσικά η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει. Βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή ο κλάδος της συμβατικής οικοδομής, όπως λέμε, δηλαδή κατασκευής σπιτιών από την αρχή, έχει πατώσει και από ό,τι φέρνει τα επόμενα χρόνια, μάλλον δεν θα υπάρχει ανεκοδόμηση. Από κει και μετά, τα όποια μεγάλα έργα γίνονται, αυτό που βιώνουν οι συνάδελφοι εκεί μέσα είναι πλέον τα ξεφτυλιστικά μεροκάματα, γιατί πλέον δεν ισχύει η κλαδική σύμβαση εργασίας και μας έχουν πετάξει όλους στην 100% της Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Μιλάμε για οικοδόμους αυτή τη στιγμή που αμίβονται με 24 και 25 ευρώ, για να πιάσουνε κοντά στα 35 ευρώ μεροκάματα, αναγκάζονται να εργάζονται πάνω από 11 ώρες την ημέρα και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να αντεπεξεύθει κάποιος σε αυτού του είδους την εργασία. Και από κει και μετά βλέπουμε ότι πάνω στην ανεργία έχουν βρει ευκαιρία και οι μεγάλοι εργολάβοι αλλά και οι μικροί εργολάβοι να οργιάζουν πάνω στα ένσιμά μας και στα μεροκάματα μας. Από κει και μετά όμως, επειδή δεν ήρθαμε να κλαφτούμε εδώ, ήρθαμε να αναδείξουμε το ότι υπάρχουν ανάγκες που θα μπορούσαν να αναθερμάνουν την οικοδομή. Υπάρχουν ανάγκες εργατικές, λαϊκές, που και δουλειά θα δίνανε στους οικοδόμους αλλά και θα ανακούφιζαν όσο γίνεται περισσότερο την εργατική λαϊκή οικογένεια. Εμείς, ας πούμε ότι έχουμε ένα πρωτοπρόγραμμα αλλά καλό θα ήταν να μην το αναλύσουμε τώρα, γιατί θα μας πάρει και πάρα πολύ χρόνο, και ιδέες έχουμε και προτάσεις όποτε θέλετε να το συζητήσουμε. Από κει και μετά, ένα τελευταίο ζήτημα για να μην μακρυγορώ κιόλας, που έχει να κάνει στο σύνολο της επίθεσης που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι και σαν λαός, παρόλοιπη την αυξημένη φορολογία, παρόλοιπη τις αυξήσεις στα τιμολόγια και στιμές των προϊόντων, παρόλο ότι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, λόγω της έλλειψης των εισήμων, να ασφαλιστούν κιόλας οι συνάδελφοι, το μεγάλο ζήτημα της ανασφάλισης της εργασίας και της ασυνδοσίας της εργοδοσίας, που χτυπάει και τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Και το λέω και τον δημόσιο τομέα με την έννοια της τοπικής διοίκησης, διότι αυτή τη στιγμή, ήδη έχουμε ανακαλύψει, να το πω, τον ένα με τον άλλον τρόπο, μας έχουν επισημανθεί, μας έχουν καταγγελθεί και το έχουμε συζητήσει με συναδέλφους παραπάνω από τρεις περιπτώσεις συναδέλφων, οι οποίοι εργάστηκαν στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, αλλά τα έσυμα που συσκολήθηκαν δεν ήταν οικοδομικά. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, ειδικά για μας τους οικοδόμους, έστω από τα ελάχιστα δικαιώματα που μας έχουν μείνει, εκτός από αυτά που μας έχουν κόψει τα πολλά, τη δυνατότητα και την ανάγκη που έχει αυτή τη στιγμή ο οικοδόμος να κολλήσει έστω και 50 οικοδομικά ένσημα ή 70, για να μπορεί να έχει κάποιες από τα πρωνιακά, από τα κοινωνικά επιδόματα, ας πούμε, που δίνονταν το προηγούμενο διάστημα. Και το λέω αυτό, διότι τα έσυμά μας δεν είναι απλά βαριά και αφηγείνα, ανήκουν σε μια άλλη κατηγορία ιδιαίτερη ασφαλισμένων, που μας δίνει τη δυνατότητα και προσάφυξη να έχουμε στα έσυμά μας, αλλά και τη δυνατότητα με λιγότερα έσυμα να μπορούμε να ασφαλιστούμε να βγούμε στο επίδομα ή να έχουμε κάποια άλλα πρωνιακά επιδόματα. Αυτό το πράγμα βλέπουμε ότι έχει γίνει με τη λογική του να εντάσσει το δήμο σε κάποια προγράμματα και να παίρνει εργαζόμενους, είτε γενικών καθηκόντων, είτε να τους... και μετά να τους χωρίζει και να τους πηγαίνει σε οποιασδήποτε επηρεσίες έχει τέτοιο. Πράγμα που γνωρίζουμε ότι καταστρατηγεί τη λογική του επαγγέλωματος και είναι πάρα πολύ σοβαρό ζητήμα για εμάς. Καλό θα ήταν και σε όλα τα προηγούμενα αλλά και σε αυτό το ζήτημα να τοποθεθούν και οι επικεφαλείς τουλάχιστον των παρατάξεων διότι εμείς έχουμε αποφασίσει, καταλαβαίνετε διότι εδώ πλέον παίζεται η επιβιωσή μας, ότι αυτό το πράγμα θα το κυνηγήσουμε σαν σωματίο. Και θα πρέπει να το κυνηγήσουμε διότι από αυτό εξαρτιώνται και οι κογγενιές μας. Καταλαβαίνετε αυτή τη στιγμή στα δεινά που τραβάει η εργατική λαϊκή οικογένεια, στις υποχρεώσεις που έχουμε και όλο χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται με την έννοια του ότι θέλουμε περισσότερα ένσημα, λιγότερο διάστημα μας βγάζουν στο επίδομα ανεργίας, κόβονται τα επιδόματα από παντού, το πόσο ανάγκη έχουμε έστω και αυτά τα λίγα τα ένσημα στο δημοπιστωσιασμό. Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι διεκδικούμε από τον Δημοτικό Συμβούλιο όσο γίνονται περισσότερα έργα και έργα αυτεπιστασίας γνωρίζοντας όλα τα προβλήματα και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει τώρα για να βγει, αλλά η ίδια η πράξη έχει δείξει και νομίζω το βλέπουμε όλοι μας ότι τελικά η ιδιωτική αυτή περιβόητη πρωτοβουλία ούτε πολλά έργα και καλά έργα κάνει, ούτε γρήγορα έργα κάνει. Βλέπουμε σε δουλειές που έχουν δοθεί σε εργολάβους εκτός ότι κακοπληρώνουν τους συναδέλφους και τους έχουν και πολλούς ανασφάλειστους, από την άλλη να αναγκάζονται μετά πλέον τα συνεργεία του δήμου να έρχονται να διορθώσουν, ας πούμε, κακοτεχνίες που έχουν γίνει. Άρα, απαιτούμε έργα και όσο γίνεται από την αιγίδα του δήμου με την έννοια της σταθερής απασχόλησης των συναδέλφων και από την άλλη, απαιτούμε πραγματικά να σταματήσει αυτό το έκθρομα της αλλαγής των εισήμων που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα το ανακαλύψαμε εμείς. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πρόεδρο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση είναι όπως ακριβώς την περιγράφεται, τη ζούμε όλοι καθημερινά και ειδικά εσείς, ο κλάδος οικοδομικός έχει πληγή ανεπανόρθωτα και δυστυχώς προοπτικές ανάκαψεις δεν φαίνονται. Όσον αφορά τα θέματα που θύξατε δεν είμαι αρμόδιος αυτή τη στιγμή, αν ο αντιδίμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κλπ. Νομίζω ότι επειδή είναι σοβαρό το ζήτημα η κυρία δήμαρχος, καλό θα είναι να γίνει μια απεραιτέρω συνεργασία για να επιλυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Λοιπόν, κυρία δήμαρχος. Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, ξέρετε πάρα πολύ καλά πόσο, πόσο πάρα πολύ σημαντικό είναι για μένα να μπορώ να δίνω μεροκάματα. Πάρα πολύ σημαντικό. Δυστυχώς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμεθα και εργαζόμεθα έχει κάνει την υπόθεση αυτή πάρα πολύ δύσκολη. Και ενώ τα δύο χρόνια που είμαι στη βιοίκηση είναι εξαιρετικά βραδείς και ζόρικες όλες οι διαδικασίες των διαγωνισμών, να ξέρετε. Και μιλάμε για τους διαγωνισμούς υλικών, γιατί αυτεπιστασία χωρίς υλικά δεν υπάρχει. Παλεύουμε ακόμη να βρούμε λάμπες με διαγωνισμούς οι οποίοι πια να μην είναι διεθνείς, μιλάμε δηλαδή για μικρά ποσά, και όμως οι πέντε με έξι εταιρείες σε όλη την Ελλάδα που λημένονται αυτή την κατάσταση, μέχρι τελευταία στιγμή κινηγούν μια την άλλη με ενστάσεις. Σημαίνει δεν υπάρχει τρόπος να βρω λάμπες. Τι σημαίνει αυτό, θα αφήσω τις γειτονιές χωρίς λάμπες, κύριε Πρόεδρε, τη δική σας τη γειτονιά, τη μητέρα σας, τη γειτόνησά σας, που με σπρώχνουν, κύριε Πρόεδρε, με σπρώχνουν και ανθίσταμε, αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε θα ανθίσταμε σε εργολαβίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα της αυτεπιστασίας. Αν εγώ δεν έχω υλικά, επιτρέπεται ο δήμος Καβάλλας να μην έχει τσιμέντο, να μην έχει μπογιές. Γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να τα πάρουμε, αλλά είναι φοβερά άθλιες οι διαδικασίες που μας έχουν εγκλωβήσει. Μην ξεχνάτε ότι οι εργολάβοι μαζί με τους μηχανικούς είχαν έξι μήνες απεργία. Μην ξεχνάτε ότι από τις 8 Αυγούστου έχει βγει μια καινούργια νομοθεσία, που μας απαγορεύει να δημοπρατήσουμε. Περιμένουμε ακόμη να βγει η Κία. Νοέμβριος είναι, κλείνει ο χρόνος και όλοι οι δήμοι είναι με τα χέρια δεμένα. Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό γίνεται για εσάς το οικοδομικό μεροκάματα. Ο δήμος Καβάλλας προσπαθεί να δώσει μεροκάματα. Είναι πάρα πολλά λεφτά σε αυτό. Πάρα πολλά λεφτά και μετά αύριο που θα κάνω τον απολογισμό τις διετίες μου, θα ακούστε τα ποσά και θα τρελαθείτε. Στην προσπάθεια να βοηθήσει τη λαϊκή οικογένεια, που λέτε και εσείς, να πάει ένα μπουκάλι γάλα στο σπίτι του, ο εργαζόμενος και ένα κομμάτι ψωμί να μπει στο τραπέζι. Εσείς βέβαια έχετε θέμα με το μεροκάμα του. Λυπούμε δεν είναι πολλές αυτές οι θέσεις. Με το ένσιμο. Λυπούμε αυτές οι θέσεις δεν είναι πολλές. Είναι ζήτημα αν είναι 20 όλο το χρόνο, κύριε Φιλιππίδη, κάνω λάθος. Είναι ζήτημα αν είναι 20 όλο το χρόνο. Σας το λέω, όταν ζητήσαμε προσωπικό, το προσωπικό της τεχνικής υπηρεσίας έχει αποδεκατιστεί. Έχει αποδεκατιστεί. Φύγαν όλοι σε συντάξεις. Και αυτοί που μείναν πια είναι πολύ μεγάλοι. Λοιπόν, με το ζόρι κάνουμε τη δουλειά μας και δεν μπορώ να πάρω αυτούς που θέλω να πάρω. Σας λέω, εσείς έχετε τις δικές σας δυσκολίες με το μεροκάμματο, με το ένσιμο και εμείς έχουμε τις δικές μας δυσκολίες. Βέβαια εσάς δεν σας ενδιαφέρει αυτό. Εσάς σας ενδιαφέρει πώς θα μπορέσει ο καθένας από εσάς να βρει ένα μεροκάμματο οικοδομικό να κάνει τη δουλειά του. Εμείς όμως, επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι είμαστε ίσως και η μοναδική επιχείρηση, αν όχι η μοναδική στις 4-5 επιχειρήσεις, να το βάλω το επιχειρήσεις σε ισαγωγικά. Ο Δήμος Καβάλας δεν είναι επιχείρηση. Είναι από τα λίγα μέρη που κανείς μπορεί να βρει δουλειά. Έχετε δίκιο. Αλλά η δουλειά που μπορώ να προσφέρω είναι άλλου είδους δουλειά. Πόσους, νομίζετε, μπορώ να πάρω. Ζητήσαμε την προηγούμενη φορά 30 άτομα. Μας εγκρίναν 15, με καινούριο χαρτί τα 15 άτομα γίναν 8 και στο τέλος 3, αγαπητέ φίλε, για την τεχνική υπηρεσία. Να πάρω μηχανικούς, να πάρω αρχιτέκτονες, να πάρω τοπογράφους ή να πάρω χτίστες, οικοδόμους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μπετατζίδες. Τι να πρωτοπάρω με 3 άτομα. Λοιπόν, αυτή είναι η κατάσταση και η δυσκολία θα γίνεται όσο πάει και πιο μεγάλη. Γιατί, όπως σας είπα, έργα αυτεπιστασίας σιγά σιγά στο Δήμο Καβάλας καταργούνται και ο λόγος είναι οι δυσκολίες τους διαγωνισμούς και στα υλικά. Αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχο. Πρόεδρε, για 1-2 λεπτά, παρακαλώ. Πρώτα απ' όλα, ερχόμενοι εδώ πέρα για να δείξουμε το ζήτημα της ανεργίας και των προβλημάτων που έχουμε εμείς που εργαζόμαστε στην οικοδομή, δεν ήρθαμε με τη λογική, κύριε Δήμαρχε, να πούμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημά μας συνολικά εδώ πέρα με μια παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά δίνεται η δυνατότητα και ένα κομμάτι συναδέλφων, οι οποίοι εμείς έχουμε πει ότι πρέπει να πάρθει και με κοινωνικά κριτήρια, συναδέλφοι που είναι πλησιών της σύνταξης, μονογονιακές οικογένειες ή οικογένειες οι οποίες έχουν 2 άνεργους που θα πρέπει να επιλευθεί οπωσδήποτε και να δώσουμε τη δυνατότητα, τουλάχιστον σε αυτόν τον κόσμο, να απασχοληθεί έτσι ώστε να συμπληρώσει τα ένσημά του για να βγει στη σύνταξη, για να βγει στην ασφάλιση, καταλαβαίνετε πόσο σοβαρό είναι αυτό. Άρα, αλλά πολύ περισσότερο ήρθαμε κιόλας να αναδείξουμε τις ανάγκες που υπάρχουν για έργα αυτή τη στιγμή. Όχι πανελλαδικά γενικά και αόριστα, στον τόπο μας. Και έργα συγκεκριμένα τα οποία δεν είναι μόνο οι λάμπες ή οι δρόμοι, έχουν και αυτά φυσικά την αξία τους που θα ανακουφήσουν τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Υπάρχουν ζητήματα μέχρι και ασφάλειας που προκύπνουν, διότι γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα δημόσια κτίρια αυτή τη στιγμή είναι με τους παλιούς αντισημικούς κώδικες και χρειζούν οπωσδήποτε αντισημικούς θωρέξεις. Βλέπουμε ότι με τις πλημμύρες και με τις πληθυκαγιές χρειάζονται έργα υποδομής. Και αυτό εννοούμε εμείς όταν λέμε ανακούφιση. Βλέπουμε αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, στους 7.000 ενεργούς φοιτητές που έχει η Καβάλα να υπάρχουν μόνο 100 με 200 εστίες και οι υπόλοιποι να αναγκάζονται τα παιδιά, που είναι δικά μας παιδιά, εργατών, άνεργων, δομπλουσιών, τα παιδιά που πηγαίνουν στα πανεπιστήματα ιδιωτικά στο εξωτερικό, έτσι κι αλλιώς, ή να δουλεύουν ανασφάλιστα για να μπορέσουν να τα βγάλουν επέρα, ή να αναγκάζονται να σταματάνε τις σπουδές τους. Άρα για τέτοιου έδους έργα έχει ανάγκη για εμάς η εργατική λαϊκή οικογένεια. Από κει και μετά γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία λέει τέρμα στην κρατική, να το πούμε, πρωτοβουλία, ανάθεση και σπρώξιμο στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό βιώνουμε μέσα των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Αλλά από κει και μετά το ότι εμείς λέμε ότι και αυτό πρέπει να το παλέψουμε οπωσδήποτε, αλλά από κει και μετά το πρώτιστο που βγαίνει μπροστά είναι ότι ό,τι έργο γίνεται, δεν μπορεί να γίνει πάνω στις πλάτης και στα χαμηλά πλέον μεροκάματα και ένσημα των οικοδόμων. Δεν μπορεί να γίνει καταρακώνοντας στην ουσία τα δικαιώματά μας. Μπορούμε όλοι μαζί να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα από την κεντρική διοίκηση, να σταματήσει πλέον αυτό το έσχος. Γιατί νομίζω ότι δεν είναι γραφειοκρατικό μόνο το ζήτημα της έβρεσης υλικών για να γίνουν κάποιες δουλειές. Πρωτοβουλία πρέπει να υπάρχει και όρεξη και προσπάθεια. Φυσικά με συγκεκριμένο στόχο. Αυτά θα ήθελα να πω. Κύριε Πρόεδρε, δώσ' μου λίγο το λόγο να απαντήσω. Να σας πω κάτι που δεν το προσέξατε. Κύριε Πρόεδρε, σας είπα, 8 Αυγούστου έχει βγει κατ' ουσία ένα παγορευτική εντολή από το Υπουργείο, από την κεντρική κυβέρνηση, για να δημοπρατήσουμε έργα. Τα μόνα έργα που μπορούμε να δώσουμε είναι τις τάξεις των 6 και 12 χιλιάδων. Πώς θα βρείτε εσείς δουλειά. Ακόμη τόσες, τέσσερις μήνες μετά, περιμένουμε την περιβόητικοί, γίνονται μαθήματα σε όλη την Ελλάδα για το πώς θα συντάσσουμε αυτές τις δημοπρασίες. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, να απευθυνθείτε και στο Πανελλήνιο όργανο σας, να πιέσετε το Υπουργείο, να μας αφήσει να δημοπρατήσουμε έργα για να μπορέσετε κι εσείς να βρείτε δουλειά. Η Ομοσπονδία είναι μπροστά και στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Από εκεί και μετά, ένα συμπέρανο που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι κάτι πρέπει να κάνουμε έτσι, ώστε να βάλουμε φρένο σε αυτή την πολιτική που ρημάζει τις ζωές μας. Να που μπορούμε να συμβαδίσουμε και να παλέψουμε. Ή θα μπούμε στη λογική να μείνουμε αμέτωχοι, αν όχι συνεργάτες με τη λογική της απάθειας σε αυτό που προσπαθεί να επιβληθεί στους εργαζόμενους και στις λαϊκές οικογένειες, που κατά εμάς ξέρουμε που θα μας ακολουθήσει, ή τότε θα πρέπει από κοινού να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη, εκεί μπορούμε να βάλουμε πλάτη οικοδόμη, έτσι ώστε να παλέψουμε αυτή η αντεργατική πολιτική να σταματήσει, κύριε Δημαρχοί. Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, εμείς στην Κέδε όμως έχουμε κάνει επανειλημμένα τις προτάσεις μας και έχουμε κάνει επανειλημμένα τις διαμαρτυρίες μας. Γι' αυτό σας παρακαλώ, εκ παραλείλου κι εσείς, πιέστε την κεντρική κυβέρνηση, εκ παραλείλου κι εσείς. Δεν φτάνουν στα αυτιά σας οι δικές μας οι διαμαρτυρίες, εντάξει, αλλά εσείς θεωρώ ότι έχετε πολύ μεγάλη δύναμη, χρησιμοποιήστε τη. Λοιπόν, ευχαριστώ με πάρα πολύ το... Δεν θέλει να μας ακούσει κυβέρνηση. Ναι, ναι. Παρακαλώ, κύριε. Βεβαίως, εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα συνηγορήσω και με την τοποθέτηση της Δήμαρχου, ότι πραγματικά οι δημόσια συμβάσεις πλέον είναι δύσκολες και ανύπαρκτες μετά της 8 Αυγούστου. Το ξέρω και πήρας λόγο του επαγγέλματός μου, αλλά βέβαια έχω να παρατηρήσω κάτι, αγαπητή Δήμαρχε. Μέχρι της 8 Αυγούστου δεν είχαν προκήρυχθει διαγωνισμοί. Είχαμε απεργία στους μηχανικούς και στους εργολάτους. Για τις προμήθειες, για τις προμήθειες, για τις προμήθειες υλικών. Ήταν με τους πρόσφυγες, τα θυμάστε, έτσι. Τέσσερις μήνες μας φάγανε οι πρόσφυγες. Εν πάση περιπτώσει, η ουσία είναι ότι το πλαίσιο για την πρόσληψη προσωπικούς στις αυτοπιστασίες έχει διευκολυθεί πλέον, γιατί έχει καταργηθεί εκείνη η ανόητη διάταξη που έπρεπε να παίρνουμε από τον ΟΑΕΔ με κάτι κριτήρια τύπου. Τώρα πλέον επανήλθε η δυνατότητα της απευθείας. Πρόεδρε, θέλω να τονίσω δύο πράγματα. Καταχύν να θυμίσω στη Δήμα. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Παρακαλώ, κύριε Παπαδόπουλος. Αμήνω σε αυτό το κομμάτι. Γιατί έκανες και ένα κομμάτι πολιτικής που δεν είναι της ώρας αλλά δεν πειράζει. Το ακούσαμε. Θέλω να πω το εξής. Ο πρόεδρεος Δημαρχή είπε δύο απλά πράγματα. Μην πάτε την συζήτηση αλλού και στο αν ο δήμος μπορεί να κάνει έργα ή δεν μπορεί να κάνει αυτή τη συστασία ή δεν μπορεί να προσλάβει ανθρώπους. Είπε δύο πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πέτες. Οι άνθρωποι λένε, αναπτύξτε την πόλη, βρείτε τον τρόπο να αναπτύξετε την πόλη, να βρούμε όλη δουλειά, να ζούμε με αξιοπρέπεια. Ένα. Και δεύτερον, λένε οι άνθρωποι ότι οι ηλικίες που είναι κοντά στην σύνταξιοδότηση, προσπαθήστε να τους βοηθήσετε. Θέσανε δύο θέματα απλά. Σ' αυτό πρέπει να με ρημνήσει η δήμαρχος και ας αφήσει τώρα τα ωραία λόγια, φταίει το ένα, φταίει το άλλο, μιλήστε στο κράτος. Όχι, στη δήμαρχο Καβάλας πρέπει να μιλήσει ο πρόεδρος και μιλάει ο πρόεδρος και όλοι οι άνθρωποι που είναι εδώ και δεν έχουνε μέρος κάμματος. Τα άλλα όλα είναι λόγια ωραία. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ κ. Παπαδόπουλο, κ. Παπάς παρακαλώ. Εγώ έχω κάνει μια διαφορετική ανάγνωση των νοσεντήπων κ. Καραμπατζάκης. Ήρθε εδώ πέρα να μας πει ότι ο δήμος δεν είναι ένας εργολάβος, ο δήμος έχει κοινωνικό πρόσωπο. Και σαν εκπρόσωπος μιας κοινωνικής ομάδας της ομάδας των οικοδόμων λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένας πλέον δουλειά, κανένας πλέον δουλειά. Άραγα, ό,τι άλλο και να λέμε ότι ξέρετε τα προμήθειες κάθε στερόν οι διαγωνισμοί, όλα αυτά ανοίγουν σε μια άλλη σφαίρα. Δηλαδή στη σφαίρα, πώς θα κάνουμε πρώτα πολιτική μας ότι η πολιτική του δήμου είναι πολιτική αυτομιστασίας και να χτίσουμε πάνω σε αυτήν ώστε να μην έχουμε αναθέσεις, ώστε να μην έχουμε εκμετάλλευση από μεγαλοεργολάβους και από μικροεργολάβους και να βοηθήσουμε την τάξη των οικοδόμων τώρα που πέρα για πέρα μπορείς να βρεις τον καλύτερο τεχνίτη. Αυτό που είπε τώρα ο αντιδήμαρχος είναι μια υπεκφυγή. Τι θα πει δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει συνολικά, από εκεί πέρα θα πας να διαλέξεις τους καλύτερους αυτούς που θα σου κάνουν το έργο αποδοτικό για να μπορέσει και ο πολίτης μέσα από αυτό το έργο να εισπράξει κάτι. Άλλο λοιπόν να λέμε ξέρετε ότι η αυτομιστασία είναι μια δύσκολη υπόθεση και άλλο να λέμε ότι η αυτομιστασία είναι η πολιτική του δήμου. Αυτό ήρθαν εδώ πέρα να μας πούν, ότι θέλουμε να κάνετε, ο κλάδος μας εμαστίζεται, δεν έχει πλέον ούτε κανένας δουλειά, άρα αρχόμαστε σε έναν φορέα με κοινωνικό πρόσωπο, σε έναν εργοδότη με κοινωνικό πρόσωπο και του λέμε να κάνει πολιτική του την αυτομιστασία και μέσα στην αυτομιστασία να προταχθούν οι μεγάλες ηλικίες και αυτοί που έχουν ιδιαίτερος λόγος να προστατευτούν σαν πρώτοι. Και από εκεί και πέρα θα δούμε και για τους υπόλοιπους. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά, έτσι όπως θέτετε το θέμα αυτή είναι η ουσία του ζητήματος αλλά επίσης πολύ σημαντικό και τα οικοδομικά ενισήματα τα οποία δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής. Μου κάνει εντύπωση αυτό που έδειξε ο Πρόεδρος για το αν κάνουν οικοδομικές εργασίες και δεν κολλάμε οικοδομικά ενισήματα, είναι σημαντικό θέμα αυτό. Νομίζω ότι η τεχνική υπηρεσία πρέπει άμεσα να το δει και να επιλευθεί αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ακαπητή συνάδελφη, έχω την εκτίμηση ότι δεν είναι σύμπτωση παρουσίας σήμερα του σωματίου των οικοδόμων εδώ και των εργαζομένων, διότι έχει άμεση σχέση θεωρώ και έχουν παρουσία εδώ γιατί σήμερα θα συζητήσουμε και ένα από τα σοβαρά θέματα της επόμενης χρονιάς που είναι η κατάρθυση του τεχνικού προγράμματος. Νομίζω ότι έχει άμεση σχέση η παρουσία τους διότι από τη μία έτσι όπως αναλυτικά μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος και είναι και γνωστή αυτή η κατάσταση, ότι τα τελευταία μνημονιακά χρόνια δυστυχώς λόγω έλλειψης δημοσίων επενδύσεων, λόγω έλλειψης ιδιωτικών επενδύσεων, λόγω το ότι η οικοδομία έχει ουσιαστικά πεθάνει, πραγματικά ο κλάδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και ενδεχομένως να είναι και η ανεργία μεγαλύτερη από αυτήν που είπε ο Πρόεδρος. Και βέβαια με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, όπου είναι γνωστά σε όλους μας, άσχετα αν κάποιοι δεν θέλουμε να τα βλέπουμε, ότι δηλαδή οι εργολάβοι συνήθως χρησιμοποιούν εργαζόμενους με όσο το δυνατόν μικρότερη αμοιβή, τους έχουν ανασφάλεις τους, τους έχουν αρκετές ώρες, είναι γνωστά όλα αυτά τα θέματα και μάλιστα αρκετοί από αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι πλησίον της σύνταξης και έχουν και πολλές υποχρεώσεις, δεν είναι στις προτιμήσεις αυτών των εργολάβων. Σε αυτή τη λογική ο Πρόεδρος ουσιαστικά είπε το εξής, ότι κυρί, αυτό που λέμε εδώ και καιρό και που έχει ανάγκη και ο δήμος μας, και φαίνεται καθημερινά, το ζούμε και το τελευταίο διάστημα δηλαδή την ανάγκη του να υπάρξουν μικρά έργα, έργα αυταπιστασίας, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και στα προβλήματα της καθημερινότητας. Άλλωστε έχουμε παρακάτω το τεχνικό πρόγραμμα, θα αναλύσουμε εκεί και θα πούμε ότι θα πρέπει να είναι και θα πρέπει να ήταν και τα προηγούμενα χρόνια και στις προηγούμενες διοικήσεις προτεραιότητα της εκάστοτες διοίκησης να υπάρχουν αυτά τα έργα αυταπιστασίας. Τώρα, από εκεί και πέρα επειδή ακούσαμε πάρα πολλά από την κυρία Δήμαρχο, εντάξει το είπε και ο κύριος Σημιτζής, τώρα είναι νομίζω δικαιολογίες που δεν στέκονται όλες αυτές που να λέει ότι ξέρεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια έργα, διότι από τις 8 Αυγούστου ή από τον Αύγουστο υπάρχει αυτός το καινούριο νομικό πλαίσιο στις προμήθειες. Μα κοιτάξτε να δείτε τώρα, επειδή συζητάμε και είμαστε στο 2016 και συζητήσαμε το πρόγραμμα, το τεχνικό του 2016 στο 2015 και το προπολογισμό του 2015, δηλαδή συγγνώμη επί 8 μήνες δεν κάναμε τίποτα, δεν έκανε τίποτα το γραφείο των προμηθειών για να κάνει όλης αυτής τις διαδικασίες με το παλιό νομικό πλαίσιο για να έχουμε τις προμήθειες. Αφήστε τώρα, αυτές είναι δικαιολογίες. Εγώ θεωρώ ότι είστε διοίκηση πρέπει να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Κοιτάξτε να δείτε, μη γελιόμαστε, εδώ μέσα καθημερινά ενώ σε κάθε συνειδρίαση βλέπουμε ότι περνάνε αναθέσεις οριδών. Λοιπόν, θα μπορούσατε να κάνετε και έργο και για τα ηλεκτρολογικά, θα μπορούσατε να κάνετε έργο και για να κλείσετε τις λακούβες, θα μπορούσατε να κάνετε έργο και για τις διαγραμμίσεις, θα μπορούσατε να κάνετε έργο και να κάνετε έργο, άφησε μου λίγο, έργο ευθεπιστασίας, μιλάω Νίκο, μη με διακόπτεις, στα έργα ευθεπιστασίας, ο Δήμος, για το συγκεκριμένο έργο, για τα συγκεκριμένα χρήματα που μου αναγκάζεις τώρα και μου τρώσεις και τον χρόνο. Μου αναγκάζεις να σε κατευθυνθώ. Παρακαλώ, παρακαλώ. Λοιπόν, αγαπητέ Πρόεδρε γιατί απευθύνουμε σε σένα. Στα έργα ευθεπιστασίας βάζουμε ένα συγκεκριμένο όπως όπου θέλουμε να κάνουμε το έργο και βάσει αυτού του ποσού παίρνουμε το αναγκείο προσωπικό και προσλαμβάνουμε το αναγκείο προσωπικό που θέλουμε και τα αναγκεία υλικά για να κάνουμε αυτό το έργο. Αγαπητέ κύριε Μαυρίδη, δεν είστε τωρινός. Ναι, γιατί εσείς με διακόψατε, εσείς κάνατε το ερώτημα. Λοιπόν, να απαντώ στους συναδέλφους, για αυτούς που έχουν εμπειρία, που ήταν και στα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια. Ότι τα μεγαλύτερα έργα και τα οποία μέχρι σήμερα είναι λειτουργικά και ποιοτικά, ήταν έργα που γίναν από τον Δήμο με ευθεπιστασία. Και το ξέρετε πολύ καλά. Και έργα τα οποία γίνανε μέσα από εργολάβους, να σας θυμίσω παιδικούς σταθμούς στα 20 χρόνια που κατεδαφιστήκαν. Να σας θυμίσω δρόμους σε τι κατάσταση είναι. Σας παρακαλώ πολύ δηλαδή. Και όταν βλέπουμε όλοι, αφήστε μου, αφήστε μου, τελειώνω, τελειώνω, αγαπητή Δήμαρχη, τελειώνω. Δεν ήταν το Δήμο, υπερασπίζω με το Δήμο. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι, αφήστε μου Δήμαρχη, τελειώνω. Αλλά δεν ήταν το Δήμο, θα υπερασπίσουμε το Δήμο. Όχι, όχι, όχι. Μα αυτό λέω, υπερασπίζουμε τα έργα που πρέπει να κάνει ο ίδιος ο Δήμος. Μικρά έργα. Αυτό είπα δηλαδή ότι έργα τα οποία γίνανε μέσα από εργολαβιές και είναι λογικό, διότι όταν βλέπεις ένας εργολάβος να σου δίνει 50% και 55% έκτοση, σας παρακαλώ πολύ, τι ποιότητα θα έχει αυτό το έργο. Λοιπόν, δεν ξέρω τώρα αν φταίνει η νόμιο ή οτιδήποτε άλλο. Τέλος πάντων, κλείνοντας, θέλω να πω και αυτό θα τονίσουμε και στο τεχνικό πρόγραμμα. Το τονίσαμε και τα προηγούμενα χρόνια, δεν το λέμε τώρα. Λέμε ότι πρωτεραιότητα θα πρέπει να έχουνε έργα μικρά αυταπιστασίας διότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε λύσεις και στα προβλήματα καθημερινότητες που αντιμετωπίζουν οι συνεκείες μας και τα δημοτικά διαμερίσματα σε όλο τον Δήμο. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο. Αλλά πάντως μικρά έργα αυταπιστασίας και παιδική σταθμή δεν συμβαδίζουν. Άλλο παιδικό σταθμός και άλλο το μικρά έργα αυταπιστασίας. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστή η πολιτική της κεντρικής διοίκησης και της συμπερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, σε ό,τι αφορά το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, της καπιταλιστικής κρίσης, δημοσιονομική λιτόητα, η οποία φορτώνεται στις πλάτες των εργαζομένων. Για να πετύχει αυτό η κεντρική διοίκηση, για να μπορεί να ελέγχει αυτή την κατάσταση, έδεσε χειροπόδωρα την τοπική διοίκηση, τους δήμους και τις περιφέρειες, πριν με τον Καποδίστρια, τώρα με τον Καλλικράτη. Είναι δεμένη η τοπική διοίκηση με τέτοια νήματα, που δεν μπορεί να κάνει κανένα βήμα. Το ζήτημα είναι πώς αντιδράσει αυτή την κατάσταση. Να σας πούμε επίσης ότι οάσεις ευημερίας μέσα στη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας, δεν μπορούν να υπάρξουν. Και δεν σας καταλογίζουμε ευθύνες για το γεγονός ότι δεν δημιουργείται την οάση ευημερίας που μπορεί να έχουμε μέσα στη πόλη της Καβάλα και στο δήμο της Καβάλα. Δεν σας δίνουμε τέτοιες ευθύνες. Ξέρουμε ότι δεν γίνεται, ωστόσο όμως εκεί που σας κρίνουμε είναι το γεγονός ότι συνενείται, υλοποιείται αυτή την πολιτική που έρχεται από τα πάνω. Βάζετε πλάτη για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική. Και ξεκαθαρίστηκε σήμερα πάρα πολύ καθαρά και θα φανεί στη συζήτηση που θα κάνω μετά στο τεχνικό πρόγραμμα ότι αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα των έργων των δήμων έτσι όπως έρχεται από τα πάνω. Δεν δίνει λεφτά το κεντρικό κράτος, άρα δεν κάνω τίποτε. Σηκώνω τα χέρια, κάνω ορισμένα μερεμέτια, από εκεί και πέρα δεν γίνεται τίποτε άλλο. Εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι, κριτήρι όμως πιο πρέπει να είναι. Υπάρχει ανάγκη σήμερα να γίνουν έργα που να ανακουφίσουν τους κατοίκους της πόλης και των χωριών. Σίγουρα υπάρχουν. Άρα λοιπόν από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι ανάγκες και από τη στιγμή που υπάρχουν οι δυνατότητες, κατά τη γνώμη μας υπάρχουν οι τεράστιες αυτές δυνατότητες για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες. Τι φταίει λοιπόν και δεν γίνεται, είναι γιατί υπάρχει ένας διαφορετικός προσανατολισμός. Εκεί λοιπόν πρέπει να κινηθείτε, εκεί πρέπει να κινηθούμε. Εμείς κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση της αντίστασης αυτή την πολιτική με σκοπό φυσικά να ικανοποιήσεις αυτές τις ανάγκες. Γιατί αν έχεις στόχο να ικανοποιήσεις την ανάπτυξη που λέει ότι θα έρθουν επενδύσεις σε εξένες οι ντόπιες για να έρθει η ανάπτυξη, ούτε στον αιώνα τον άπατα δεν πρόκειται να δουν αυτοί οι άνθρωποι δουλειά καλά πληρωμένοι και με συνθήκες εργασίας κανονικές. Εδώ πρέπει να μείνουμε με ένα ιδιαίτερο βάρος και να το ξανατονίσω γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό ότι τα έργα τα οποία κάνει ο δήμος με αυτοεπιστεσία είναι έργα τα οποία έχουν ποιότητα και τελικά στοιχίζουν περισσότερο. Βλέπουμε πεζοδρόμια που έχουν γίνει από εργολάβος, πατάς στη μία άκρη και σηκώνει το πλακάκι στην άλλη. Εκεί όμως όπου έχουν γίνει έργα από αυτοεπιστεσία με εργάτες έμπειρους εδώ της πόλης, βλέπουμε ότι αυτά τα έργα κρατάνε για πάρα πολλά χρόνια και τελικά στοιχίζουν και φθινότερα. Εκεί λοιπόν πρέπει να κινηθεί ο δήμος σε αυτά τα έργα και να διεκδικήσει να παλέψει μαζί με το λαό της Καβάλλας και να διεκδικήσει με τους οικοδόμους για να σταματήσει να αποκρούσει αυτή την πολιτική. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλη, αλλά κ. Ποτόλη αν δεν φτάει ο εργολάβος φτάει αυτούς που παραλαμβάνει το έργο, που το πατάκι πάει έτσι. Για αυτό δεν με βάρτε με ένα καλιάφορα. Άντε τώρα να μην τα... Ο κ. Σαγανικόλας παρακαλώ. Καλησπέρα κι από μένα, πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι. Σε έχω πει πάρα πολλές φορές ότι θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί όλες οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι δύσκολες και όπως ο συγκεκριμένος κλάβος που όχι τελεί υπό εξαφάνιση, είναι εξαφανισμένος. Το θέμα είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς σαν δήμος εδώ πέρα πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, τι βοήθεια μπορούμε να δώσουμε, τι λύσεις μπορούμε να προτείνουμε ώστε να βοθεί μια λύση. Αυτή η πολιτική που ασχείται, αυτή η πολιτική εξόντωσης γενικά σε όλους τους κλάβους, αλλά και στον συγκεκριμένο κλάβο της οικοδομής που εγώ τον θεωρώ εξαφανισμένο κλάβο, πρέπει να πιέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να γίνει κάτι. Δεν ξέρω, Δήμαρχε, σε αυτό που είπες για το Υπουργείο, αν μπορούμε να κάνουμε μια αρχή από εδώ σαν δήμος Καβάλλας, να καλέσουμε από πέρα κάποιους φορείς, κάποιους βουλευτές, να κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους, να δούμε αν μπορεί να βοθεί μια λύση. Γιατί, εντάξει, όταν κάποιος παλεύει για επιβίωση, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δηλαδή, δεν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα που να παλεύουν για επιβίωση, κι απ' την άλλη να έχουμε ανθρώπους που να παίρνουν 30.000 και 35.000 ευρώ το μήνα, απευθύνομαι για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν γίνεται, είναι τελείως αντίφετα, αυτό κάπου θα ξεσπάσει. Πρέπει να προσπαθήσουμε και εμείς με τον δικό μας τρόπο, με όποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Γανικώλα. Λοιπόν, νομίζω ότι ξαντυλήθηκε προς παρόν το θέμα. Πρόεδρε μου, για τα ένσημα, κάτι θέλει να πει εδώ ο αντιδήμαρχος οικονομικών. Θα ήθελα να πω κάτι για τα ένσημα, για να μην υπάρχουν εδώ σκοιές του οτιδήποτε. Αν πρέπει ο δήμος να κολλήσει οικονομικό ένσημο σε κάποιον εργαζόμενο, θα πρέπει αυτός να έχει ουσιαστικά προσληφθεί μέσα από έργο αυτεπιστασίας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν έργα αυτεπιστασίας, δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη με ειδικότητα, για παράδειγμα, χτίστη. Οι προσληψίες, οι οποίες γίνονται, είναι γενικών καθηκόντων. Κάτι το οποίο το γνωρίζουν, άλλωστε, και αυτοί οι οποίοι προσλαμβάνονται καθόλου τρόπο. Και άρα το ένσημο το οποίο πρέπει, οφείλει να κολλήσει ο δήμος, δεν είναι αυτό το οποίο αναφέρθηκε εδώ. Έτσι, γιατί γίνεται η πρόσληψη ως γενικών καθηκόντων και όχι μέσω έργου αυτεπιστασίας. Και στα δήμηνα, δήμαρχε, βεβαίως, βεβαίως. Λοιπόν, προχωράω πρώτα. Λοιπόν, ωραία. Πρόεδρε, εντάξει, τώρα το ξαλήσαμε το θέμα. Πρώτα απ' όλα, υπάρχει απάντηση σε αυτά που είπε... Όχι, όχι, δεν θα το... τώρα... Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα και ήδη έχει αλλάξει. Και ο κωδικός οικοδομικός δεν είναι μόνο ο 781 ο γνωστός. Υπάρχει και ο δεύτερος 822 χωρίς προσάφιξη. Και τέτοια ένσημα κολλάει ο δήμος πλέον. Και μπορεί να κολλήσει ο δήμος. Πρόεδρε, επειδή το επισήμανα το θέμα αυτό και είναι ιδιαίτερα σημασίας, θα είναι καλό με το καλό από βδομάδα με τον αντιδήμαρχο και των τεχνικών και των οικονομικών και την κυρία δήμαρχο και εγώ, αν θέλετε, να το λύσουμε το θέμα αυτό για να μην υπάρχει καμιά σκέρα. Ακούτε και μετά για δυο ζητήματα, επειδή είδαμε ότι επικαιροντρώθηκαν όσοι μιλήσαν ή αρκετοί από αυτούς που μιλήσαμε. Το ζήτημά μας εμάς δεν ήταν να αναδείξουμε το πρόβλημα, και οι συναδέλφοι μου που είναι απλά πλησίων στη σύνταξη έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους. Συνολικά ο κλάδος έχει πρόβλημα, αλλά έμφαση και προτεραιότητα μπορούμε να δώσουμε εκεί, δεν μένουμε εκεί πέρα. Για να μην παρανοηθούν, τουλάχιστον, αυτά που είπα. Και τελειώνοντας, τι να κάνουμε. Όλα αυτά, κατά εμά, σαν σωματιώ, δεν έρχονται ούτε απ' την ανευθυνότητα, ούτε απ' την ανικανότητα κάποιων ανθρώπων. Έρχονται γιατί εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη πολιτική. Άρα, θέλοντας και μη, αναγκαστικά πρέπει και μη να δώσουμε πολιτικές προεκτάσεις σε αυτά τα ζητήματα. Και μια από αυτές τις προεκτάσεις είναι αυτά τα περιβόητα, τι να κάνουμε, προγράμματα κοινοφιλούς εργασίας που έχουν βάλει όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων στο ίδιο κορβανά, έχοντας διαλύσει κλαδικά δικαιώματα που υπήρχαν χρόνια. Και καλό είναι, άμα δεν το ανατρέψουν οι εργάτες με την απεργία τους μπροστά, ας περιμένουμε κανένα δυο μήνες, ετοιμάζεται καινούρια κυβέρνηση να το ψηφίσει αυτά τα πράγματα. Έτσι κι αλλιώς, μας πάνε που μας πάνε υποδιάλυση, όλοι όσοι έχουν όρεξη να τα προωθήσουν, ας κάνουν υπομονή δυο μήνες. Αυτά είχα να πω εγώ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε. Συνάδελφοι, γνωρίζετε καλά ότι έχουμε ένα βαρημένο πρόγραμμα με πολλά θέματα. Το τεχνικό θα μας πάρει αρκετή ώρα. Θέλετε να πάμε σε προημερισία σε διατάξειο συζήτηση. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι έτοιμη και περιμένω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ό,τι πουν οι επικεφαλείς. Να πάμε σε προημερισία, λοιπόν, για να μην χρονοτριβούμε. Πάμε ξεκινάμε. Εγώ έχω θέματα πολλά. Θα απαρατηθώ από τα περισσότερα, Πρόεδρε. Ας προσπαθήσουμε λίγο να... Ποιος θέλει να το αποθετηθεί, μισό λεπτό, κύριε Δημάρχη. Ο κύριος Σιμιντζής, ο κύριος Παπαδόπουλος, ο κύριος Παπάς, ο κύριος Βέρος, ο κύριος... Εγώ, κύριε Πρόεδρε, έχω θέσει γραπτό ερώτημα και δεν θα είχα πρόβλημα να απαντηθεί και μετά από τη συνυδρίαση, με έναν διαφορετικό τρόπο, με ένα χαρτάκι, δηλαδή, και γραπτά δεν είχα πρόβλημα, για να μην χρονοτριβούμε εδώ. Ωραία, κύριε Σιμιντζή, παρακαλώ. Σήμερα πραγματικά είναι μεγάλη μέρα. Έχουμε το τεχνικό πρόγραμμα και θα είναι, προβλέπω, και μεγάλη νύχτα. Γι' αυτό θα προτείνω κιόλας, Πρόεδρε, να προταχθεί, ίσως, το τεχνικό. Βεβαίως. Για αυτό το βάλατε τελευταίο ώρα. Το βάλατε για να μην συζητήσουμε μπροστά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το θέμα αυτό. Σας το λέω. Γιατί θα ξανασυνδριάσουμε αύριο, αν έχουμε συνερχή, γι' αυτό. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθόλου. Λοιπόν, εγώ σας το λέω αυτό, δεν είστε ανοιχτοί στην Κρητική και αυτό, εν πάση τόση, είναι ένα παράδειγμα. Λοιπόν, έχω να σας κάνω μια πρόταση για το θέμα των προστήμων για τα τέλη πεζοδρομίου. Να συμφωνήσετε με τον Εμπορικό Σύλλογο, Πρόεδρε, ως νομικός, απευθύνομαι κυρίως σε σας, να γίνει μια ομαδική αγωγή, η οποία, όπως ξέρουμε, δεν είναι... Ναι, δεν το ανακοινώσατε, σας κάνω από την πρόταση, είχα συζητήσει εγώ και με τον κ. Λεμονίδη. Ωραία, καλό είναι όμως να μαθαίνουν. Δεν είστε τον να ανακοινώσουν, πρέπει να το μάθουν οι ενδιαφερόμενοι όμως. Ωραία, πολύ καλά, πολύ καλά. Σας δίνω τα συγχαρητήριά μου, λοιπόν, που ακριβώς βρέθηκε μια τέτοια λύση, για μεγάλη να βρεθεί μέχρι τέλος. Τώρα, όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, κυρία δήμαρχε, συχνά επέραστε για αυτήν, αλλά προχθές έγινε μια συνέλευση στην Αγία Μαρίνα, η οποία κινδυνεύει να κλείσει. Εγώ ποτέ δεν θα έλεγα, πραγματικά, έχοντας αναλάβει τις ευθύνες του Δήμου, ποτέ δεν θα έλεγα ότι ο Δήμος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της Αγίας Μαρίνας. Γιατί, δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι είναι μαύρη τρύπα, έχει πολλά χρέη και δεν θα μπορούσε ποτέ να τα αναλάβει ο Δήμος, λοιπόν. Ωστόσο, θα πρέπει να αναλάβει τη λειτουργία. Είχαμε κάνει ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσε ο Δήμος να αναλάβει τη λειτουργία αυτού του σχολείου και έτσι να ανακοφιστούν οι οικογένειες, όχι όμως το ίδιο το σωματίο. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει ένα τέτοιο σενάριο ώστε να μπορέσει να πεμπλακεί το σωματίο με τα χρέη του από τον κοινωνικό σκοπό που πράγματι υπηρετεί. Λοιπόν, έχετε κάποιο σχέδιο επ' αυτού, έτσι. Έχει άραγη η Αγία Μαρίνα κάποιο σχέδιο επ' αυτού. Εσείς έχετε? Κάνατε κάποια συζήτηση με το Διοικητικό Συμβούλιο. Κάνατε κάποια πρόταση. Αν έχετε κάνει κάποια πρόταση να μας την πείτε γιατί προσέξτε κάτι. Εμείς αυτά δεν τα ξέρουμε και μετέχοντας τις προτάσεις που κάνατε στην Αγία Μαρίνα και δεν τις δέχτηκαν θα πρέπει να μας τις ανακοινώσετε γιατί και εμείς εδώ μετέχοντας το Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε ανοιχτοί στην Κρήτη. Να κάνετε λοιπόν αυτό λοιπόν. Ερωτώ λοιπόν θα κάνετε κάποια πρόταση, θα εκπονίσετε κάποιο σχέδιο στο είδος και στη μορφή που σας τελείως συνοπτικά σας ανέφερα και τελείως συνοπτικά και περιληπτικά. Τώρα όσον αφορά τον Νίκο Μέριμνας, δηλαδή των ξενών αστέων ας το πούμε έτσι, δεν λειτουργεί δήμαρχε. Μια φορά λειτούργησε το καλοκαίρι όταν δέχθηκε τους άστεχους χιλιανούς χορευτές που συμμετείχαν στο Χοσμόπολης, των ξενών αστέων. Έχει ψηφιστεί κανονισμός, υπάρχει κανονισμός λειτουργίας από το 2013 γιατί ήταν προαπαιτούμενο της ένταξης. Αναρωτιέμαι, δεν υπάρχει τελικά κανένας που να ζητήσει καμιά οικογένεια που να βρίσκεται σε κίνδυνο, σε κρίση. Είμαστε τελικά πράγματι τόσο εύποροι κοινωνία, ώστε δεν λειτουργεί τελικά αυτός ο ξενώνας. Και αν τελικά δεν έχουμε ανάγκη τον ξενώνα, μήπως σκέφτεστε να τον κάνετε κάτι άλλο με την ευκαιρία. Ρωτάω, έτσι μήπως θα μένει για πέντε χρόνια άδειος, μήπως έτσι όμως άμα μένει άδειος και μη λειτουργικός έχουμε άλλα προβλήματα σαν να είχαμε αλλάξει τη χρήση παράνομα. Όσον αφορά τα καμένα σπίτια που είχαμε αφήσει κάποια υπόλοιπα επάνω στα χίλια, μήπως μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε κάποιους από αυτούς που περιμένουν, υπάρχουν κάποια υπόλοιπα για τις επισκευές αυτών των σπιτιών. Μήπως μπορεί να αναλάβει μια πρωτοβουλία η τεχνική υπηρεσία, όχι με δικά μας. Ποτέ δεν έγινε αυτό με δικούς μας πόρους ή με δικά μας χρήματα ή με δικά μας υλικά, αλλά κάπως να συντονιστούν οι εθελοντές, οι τεχνικοί που με κάποιο τρόπο μας είχαν βοηθήσει και εμάς τότε και κάποια σπίτια κατασκευάστηκαν, μερικά κατά 90% άλλα κατά 50% γιατί είχαν λιγότερες ζημίες και λιγότερο πρόβλημα. Αυτό ενώ λίγεις. Το κοινωνικό παντοπολείο πώς θα λειτουργήσει, κύριε Δήμαρχε. Έχουμε έναν κανονισμό λειτουργίας, έρχεται όμως η εποχή της περίοδος των Χριστουγέννων και μια που απαγορεύονται και οι διαγωνισμοί, ως στην ουσία δεν γίνονται διαγωνισμοί, πώς θα λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπολείο, τι σχεδιάζει να κάνει από αυτού η διοίκηση. Όσον αφορά οι διαγωνισμοί και την αγορά των τροφήμων. Πόσα βάλμα είναι ταχτοποιημένα, θα μας πείτε πώς είναι ταχτοποιημένα λοιπόν. Όσον αφορά τους μισθούς των παιδικών σταθμών, για τους μισθούς των ΕΣΠΑ. Στην προηγούμενη συνεδρίαση, υπόθηκε ότι είχαν πληρωθεί με χρήματα του Δήμου κάποιοι μήνες και προφανώς, εδώ μου μείνε ένα κενό απαντήστε μου σε αυτό, προφανώς αυτά τα χρήματα καταβλήθηκαν εντωμεταξύ, οι καλοκαιρινοί μήνες. Άρα τώρα έχουμε τους φθινοπορινούς μήνες απλήρωτος. Δεν αντιλέγω ότι πάντα υπάρχει ένας κίνδυνος ελοχεύει, ένας κίνδυνος στα οικονομικά του Δήμου, αλλά αναρωτιέμαι, δεν μπορούμε εν ώψη των Χριστουγέννων, αν δεν έχει λυθεί τότε το θέμα, μέχρι τότε το θέμα από την κυβέρνηση να βοηθήσει και πάλι ο Δήμος, εν ώψη των Χριστουγέννων. Και σε κάθε περίπτωση, τι κάνει επιτέλους η διοίκηση του Δήμου, η διοίκηση των Δήμων, των περιφερειακών ενώσεων Δήμων και της ΚΕΔΕ, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Στήλατε κάποια επιστολή, θα ήταν ενδιαφέρον να τη δούμε, είτε σε συλλογικό, είτε σε ατομικό επίπεδο. Συλλογικό ενώ ΠΕΔΚΕΔΕ, ατομικό, κυρία Τσανάκα. Θα παρετηθώ από τα άλλα θέματα, θέλω να κάνω μια πρόταση μονάχα, επειδή είχα μια συνάντηση προχθές με κάποιον καβαλιώτη, που έχει επισκεφθεί και την κυρία Χιώτη Πρασά, για την απόδοση τιμών στον ΑΕΜΝΙ στο Γιάννη Πρυμικίδη. Τώρα λοιπόν που τέλειωσε η διένεξή μας με τον οργανισμό λιμμένα Καβάλας, μήπως θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια συνάντηση με τον κύριο Ηλιάδη, ούτως ώστε να αποδοθεί τιμή προς το μακροβιότερο πρόεδρο του λιμενικού ταμείου, στον οποίο η πόλη μας οφείλει και το λιμάνι, εδώ που τα λέμε. Γιατί επί Γιάννη Πρυμικίδη έγινε το λιμάνι όπως το ξέρουμε και αναμορφώθηκε όλη η ζώνη της παραλίας, που ήταν μια παλιά επαρχαιακή τουρκικιά πόλη με την πλάτη στραμμένη στη θάλασσα, όπως είχε χαρακτηρίσει την Καβάλα ο Βενιζέλος όταν την επισκέφτηκε το 30 και την είδε να κλείνεται από τις καπναποθήκες την παραλία. Μετά όμως τον πόλεμο ολοκληρώθηκε το λιμάνι, έχουμε αυτήν την εικόνα που είναι και σημερινή και κανείς δεν έχει σκεφτεί ακόμη, ομολογούται και εγώ, να τιμήσουμε τον Γιάννη Πρυμικίδη. Ήρθε λοιπόν προθές ένας καβαλιώτης στο γραφείο μου, με επισκέφτηκε, μου είπε ότι είχε τη συνάντηση με την Αντιδήμαρχο. Το θέτω όμως και εγώ στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί πραγματικά θα… βεβαίως αξίζει να πάρει έναν δρόμο κάποτε στο Περιγιάλη ενδεχομένως, όταν ανοίξουν οι δρόμοι, αλλά καλό θα ήταν κάποιο κομμάτι του λιμανιού, ίσως οι πλωτές εξέδρες που τώρα συνηθίζεται διάφορες λειτουργίες ή εγκαταστάσεις να παίρνουν ονόματα. Εδώ και μια αίθουσα πήρε το όνομα του Γιώργου του Παυλίδη. Γρήγορα, γρήγορα. Λοιπόν, καλό είναι να θυμόμαστε αυτούς που προχθές έφυγαν από τη ζωή, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε και εκείνους που έχουν αποχωρήσει από το μάτιο του κόσμου πολλά χρόνια πριν, έχοντας όμως πραγματικά προσφέρει στην πόλη και στην πατρίδα τεράστιο έργο. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Θα επικοινωνήσω και με τον κ. Φιλιππίδη για να δούμε αν έχουμε κάποιον νεότερο με τα μέτρα αυτά για τα πεζοδρόμια στην οδό ομονίας, εκεί που είχαμε πει για τις διασταυρώσεις. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμιντζέο. Κ. Παπαδόπουλος, παρακαλώ. Όντως, έχει δει και ο δήμαρχος, γύρισε το μέτωπο στη θάλασσα. Είναι πολύ σημαντικό και μπράβο, δήμαρχε, πρώην. Πρόεδρε, θα ξεκινήσω. Τα θέματα μας σήμερα είναι 48. Το 41 είναι το τεχνικό πρόγραμμα. Καλά, δεν το εκτιμάτε το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν θέλετε να μάθουν καβαλιώτες, δεν θέλετε να ανειμεί. Τόσο πολύ το εκτιμάται και το βάζετε στο τέλος. Θα κοιμηθούν όλοι, είναι δημοσιογράφοι, θα το μάθουν όλοι καβάλα. Είναι εδώ η πρόεδρε, σήμερα δεν το βλέπω, φαίνεται. Ποβήθηκα, πού είναι η πρώτη φορά που σιάζουν. Αλλά τόσο πολύ αναρωτιέμαι, τόσο πολύ εκτιμάται το τεχνικό πρόγραμμα. Το 48 δεν θα γίνεται το 41, είναι το τεχνικό πρόγραμμα. Είναι πρώτο, δεν θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση. Τέλος πάντων. Τα θέματα, όπως είδατε, συνημιρίσια διάταξη, αν καθίσουμε και τα δούμε λίγο και τα... Είναι υπόθεση μισής ώρας, ούτε μισής ώρας. Πρόεδρε, όπως και ενάχιτο, η ώρα θα είναι περασμένη, αλλά τέλος πάντων μη μείνω εκεί. Είναι δικός θέμα, οκ. Απλώς σε έκανα μια έτσι παρατήρηση. Πόσο για την Αγία Μαρίνα, που κι εγώ να μην επεκταθώ, πιστεύω, Δήμαρχε, ότι για να μην έχουμε και τραγικές εξελίξεις, νομίζω ότι το βλέπετε, θα το δείτε και ό,τι μπορούμε να κάνουμε σαν δημοσκοβάλλας πρέπει να το κάνουμε. Για να μην... θα έχουν τραγικές εξελίξεις και θα νομίζουμε ότι... νομίζω ότι όλοι θα έχουμε ευθύνη εδώ μέσα. Μα αυτή δεν είναι να το λέω. Δεν επιθυνώ μέσα. Το κλειστό γήπεδο του Αμμουδαλώνα. Έχουν οι άνθρωποι εκεί ενημερώθηκαν, έχουν κάνει ιδιώτες, έχουν κάνει ένα ιατρίο, έχουν κάνει προσβάσεις για μέα, με δικά τους χρήματα. Προσπαθούν και αγαπούν τον τόπο και το κλειστό γήπεδο. Έχουν κάνει τουαλέτες αμέα, νομίζω, με δικά τους έξοδα. Δεν το λέω για να πεινεχθώ κάτι. Απλώς έχουν ολοκληρώσει κάποιες διαδικασίες για να πάρουν την άδεια. Δεν έχει άδεια ακόμη και κάνουν κάποιες διαδικασίες. Δίνει ο Δήμος άδειες, αλλά που παρατάει σε παρατάει με κάποιον τρόπο, τέλος πάντων. Αλλά φρόνιμο είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ώστε να πάρει την άδεια για αυτό το γήπεδο, να μας το καίει από τη στιγμή που έχουν συμβάλει και οι ίδιοι. Και επίσης, ένα έργο που έχει απενταχθεί, ένα έργο για την ανάπλαση του κλειστού γημεναστήριου γη. Ανακατασκευή, αναβάθμιση, ενεργειακή αναβάθμιση, κάτι, κάτι. Καλό είναι και αυτό να το δούμε, αν μπορούμε να το εντάξουμε, ό,τι και να έχει συμβεί, να το εντάξουμε, γιατί θα είναι έτσι σε ένα καλό δρόμο για να μπορέσουν, γιατί έχει πολλά παιδάκια, μαθαίνω, έχει εξέλιξη αυτό το κλειστό γημεναστήριο και ευρύτερη περιοχή το κάνει χρήση. Και επίσης έχω συνενοηθεί με την τεχνική υπηρεσία του κ. Φιλιππίδη, κ. Φιλιππίδη, νομίζω το βλέπετε, με τον ηλεκτρολογικό πίνακα που έχουν εκεί ένα πρόβλημα ηλεκτρολογικό, το οποίο το παρακολουθούνται, με είπατε, πιστεύουμε να το λύσετε γι' αυτό σύντομα. Θέλουμε να ενημερωθούμε για το πρόστιμο, κυρία Δήμαρχη, της Περιφερικής Ενώτες Καβάλας για το ΣΜΑ, το Σταθμό Μεταφόρτωσης. Κάτι δεν είχαμε, διάβασα ότι δεν είχε άδεια, τέλος πάντων θέλω να μας ενημερώσει, αλλά αν δεν είχε άδεια, ας πούμε δύο χρόνια γιατί να μην έχει άδεια. Ποια δύο χρόνια, από την εποχή του Κοταϊδικού και του Αθανασιάδης. Εσείς είστε δήμαρχος, δεν είναι ο Κοταϊδικός και ο Αθανασιάδης. Θα σας πω. Ωραία, ωραία, να μας ενημερώσετε. Ωραία, ήθελα να ρωτήσω την Πρόεδο της Δημοφαίλειας και την Πρόεδο της Τουριστικής Επιτροπής, κύριε Ψηφίδου, φέτος πιστεύω να μην κάνετε το λάθος που κάνετε πριν και δεν συμμετείχατε στη φιλοξένεια. Φέτος, στην έκθεση της φιλοξένειας, θα πρέπει νομίζω να προτιμαστείτε ή θα μας πείτε αν προτιμαστήκατε για να πάτε. Το λέω αυτό με ποια έννοια. Θέλω να καταθέσω στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είναι η φιλοξένεια στη Θεσσαλονίκη μια τουριστική έκθεση που έχει χαρακτηριστικά διεθνή και είναι η μοναδική που είναι στον ελλαδικό χώρο. Γι' αυτό τονίζω τη σημαντικότητα αυτής της έκθεσης που πέρσι δεν τολμήσατε να πάτε. Ειδικά φέτος η έκθεση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί θα έχει πολλές έτσι παρουσιάσεις και ημερίδες, όπως θα έχει και ομιλίες. Θα αναφερθούν για την προβολή των δήμων στις βαλκανικές χώρες στην Ρωσία και την Κίνα. Θα μιλήσουν και θα παρουσιάσουν τη χρήση του διαδικτυακού marketing και επίσης θα μιλήσουν και θα μιλήσουν για τη στρατηγική marketing προορισμών. Και πολλά άλλα βέβαια, αλλά νομίζω ότι φέτος δεν πρέπει να χάσετε ακόμα μια ευκαιρία. Γιατί υπάρχουν οφέλη που καλό θα είναι η δημοφέλεια να ανημερώνεται για να μπορέσουμε να αναβαθμιστεί, να αναβαθμιστεί διάφορα έτσι μέτρα προώθησης του τουρισμού ή να αναβαθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούμε να προβάλλουμε τη διαβάλλα μας. Και μια ερώτηση ακόμα ήθελα να κάνω. Ότι χθες κάνατε, βλέπω σημειώσεις μου, μια συνάντηση με τους επαγγελματίες της δημοτικής αγοράς. Παρακαλώ, θέλω να ξέρω τι ακριβώς συζητήσατε και ποιες αποφάσεις πήρατε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Κ. Παπά, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά το θέμα της Αγίας Μαρίνας που μίλησαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι, εγώ θεωρώ ότι οι εποχές πλέον με τους κουμπαράδες του δρόμου με τα ημερολόγια και με τα λαχεία έχουν τελειώσει. Δεν μπορεί δηλαδή ένα ίδρυμα να λειτουργεί και να μπορεί δηλαδή με σιγουριά να ξέρεις και την επόμενη μέρα, όταν δεν κάτσες να σχεδιάσεις ότι πώς αυτό εδώ το ίδρυμα θα μπορεί να λειτουργεί και κάτω από ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό εξόδων και να παρέχει στα παιδιά εκεί πέρα τα απαραίτητα για να έχουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Δεν ξέρω τι δυνατότητες έχει ο Δήμος εάν έχει και του επιτρέπεται κιόλας να εντάξει όλο το ίδρυμα σε μια κοινωνική του δομή, ώστε μέσα από αυτό να δώσει δηλαδή να μην έχουμε εδώ και κι άλλο, έχουμε ένα συνολικό, ένα ενιαίο τέτοιο ίδρυμα και εκεί ακριβώς να ασκείται η οποιαδήποτε κοινωνική πολιτική για τα παιδιά αυτά. Έτσι εγώ βλέπω ότι μπορούμε να μην συζητάμε και να συζητάμε και να ξαρασυζητάμε για την Αγία Μαρίνα. Τώρα αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και προεκλογικά με τους κουμπαράδες στους δρόμους νομίζω δεν μας τιμάει κανέναν. Ούτε με λιονταρισμούς, ούτε με φαμφάρες μπορεί να λειτουργήσει ένα θέλει σχέδιο, θέλει εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και θέλει πάνω από όλα να τον βρούμε αυτό το προϋπολογισμό γιατί δεν μπορεί να τον βγάλει ούτε ο παπάς, ούτε η τσανάκα του τσέπη του, πρέπει δηλαδή κάπου να της δίνει τη δυνατότητα σαν δήμαρχο να μπορεί να τον εξασφαλίσει αυτό το προϋπολογισμό. Αυτό είναι η δικιά μου παρένωση, δηλαδή να αναζητήσουν οι σύμβουλοι σας, που από ό,τι βλέπω έχετε αρκετός, να αναζητήσουν διαδικασία μέσα από την οποία θα παγιωθεί και θα εξασφαλιστεί μια σίγουρη λειτουργία αυτού του ιδρύματος με την ενιαία ένταξη μέσα στις κοινωνικές δομές του δήμου. Ένα άλλο θέμα που θέλω να πω είναι ότι εγώ πλαγματικά δεν το ήξερα παρόλο ότι συχνάζουν στην κοινωνιά εδώ στο Εργατικό Κέντρο χρόνια τώρα. Δεν ήξερα ότι υπάρχει κάποια αποθήκη η οποία έχει όλα τα μηχανήματα για να μπορέσει ακόμη και με μια μικρή συντήρηση να μπει στην πρίστα και να δουλέψουν τα παλιά μηχανήματα κατ' εργασίας. Αυτό το ήξερα. Μου το είπαν προχθές και νομίζω ότι είναι ευκαιρία να ασχοληθεί κάποιος από το δήμο στην κατεύθυνση της αξιοποίησης αυτής της κληρονομιάς και υπερουσίας η οποία έχει η πόλη. Γιατί φανταστείτε να έχουμε μια τέτοια καπνά αποθήκη. Τι μέσα από αυτή τη σενάρια και τι θα έλεγα θέματα μπορούμε να βγάλουμε και για τους τουρίστες αλλά και για τους καβαλιώτες. Γιατί οι καβαλιώτες οι νεότεροι γνωρίζουμε πως ακριβώς γινόταν η καπνά εργασία. Είναι στην καπνά αποθήκη πίσω από το εργατικό κέντρο, ακριβώς δηλαδή στο σύμπλεγμα τόμπουρο που λέμε η δεύτερη καπνά αποθήκη και ο ιδιοκτητής αυτός δηλαδή που έχει περιέληση στην ιδιοκτησία του είναι από ότι έμαθα διαθέσιμος να κάνει και για ανταλλαγή. Δηλαδή δεν χρειάζεται και να διαθέσει κάποιος χρήματα αυτή τη στιγμή. Ένα άλλο θέμα που κυρίως μου φωνάζουν οι ταξιτζίδες στο δρόμο με τα χάλια τα οποία έχει κύριε Φιλιππίδη γενικικά οι δρόμοι με τις ασφατροστρώσεις. Δηλαδή πολλοί δρόμοι έχουν φτάσει σε σημείο να κινδυνεύουν οι μοτοσυκλέτητες να κυριολεκτικά να σκοτωθούν. Και ακόμη και στη Δέμπος η οποία είναι μια σχετικά νέα γειτονιά ακόμη και εκεί άμα πας νομίζεις ότι περνάς από βαγκάδι κυριολεκτικά με τα κομμάτια της ασφάλου που λείπουν από τους δρόμους. Προχθές είχα πάει στις κορυφές την Κυριακή και διαπίστωσα σε ένα έργο που έγινε κύριε Φιλιππίδη φωτισμού ότι βάλατε σε ένα χωριό το οποίο τραβάει τουρισμό όλες τις περιόδους του χρόνου. Δηλαδή δύο λάμπες έπρεπε να μείνουν παλιές δηλαδή δύο φωτιστικά ενώ βάλαμε 50-40 πόσα βάλαμε φωτιστικά δύο φωτιστικά δηλαδή δεν φτάνουν κάτι δεν υπάρχουν καθόλου. Χαλάει την ομορφιά δηλαδή του δρόμου. Αφήσαμε δηλαδή δύο λάμπες την παραδοσιακή ασκήριση με το καπέλο και δεν είναι φωτιστικά. Και διαμαρτυρήθηκε και μου διαμαρτυρήθηκε και η τοπική εκεί πρόεδρος. Για τον Τσοχακταρίδη. Χαιρετίζω την Δήμαρχο με τη δήλωσή της που έκανε. Του είχα βάλει αν θυμάστε σε μια προηγούμενη εκτός ημερίσιας διάταξης. Θεωρώ ότι είναι συνεχώς σε μικρή ηλικία πανελληνικής. Πρέπει να βραβευτεί και αυτός γιατί κάθε χρόνο παρόλο το μικρό της ηλικίας του φέρνει νίκες για την καβάλα. Και μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύουσης είδα και μια δυσφορία από τους προπονητές του και δεν ήθελα να δώσω καμία συνέχεια. Χαιρετίζω όμως τη θέση σας ότι όλοι αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο όλοι αυτοί δηλαδή που τιμούν τη καβάλα και του χαιρετίζω και σας το ξαναλέω με ιδιαίτερο τόνο. Και κλείνω με κάτι που πληροφορήθηκα για τον ΤΑΠ. Είχατε δηλώσει ότι παραμένετε σταθεροί στη θέση αυτοί δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η εταιρεία που θέλει να εγκαταστρίσει τον ΤΑΠ πρέπει να σέβεται την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Και μάλιστα είχατε πει ότι παρόλο ότι σας είχαν πει για κάποια πράγματα, εσείς τα αφήχατε στο Ταμείο Παρακρατικών Κοινωνίων. Ακούγεται έξω ότι συναδιέστε με την εταιρεία του ΤΑΠ και παζαρεύεται πόσο ακριβώς θα είναι το ενίγγιο για τις ιδιοκτησίες του Δήμου. Θα ήθελα μια ξεκάθαρη δήλωση από αυτού. Θα ήθελα μια ξεκάθαρη δήλωση από αυτού. Νομίζω το λέω με τον πιο σαθήν τρόπο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κύριο Παπά. Παρακαλώ κύριος Βέρος, έχετε λόγο. Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε για μισό λεπτό μόνο να αναφερθώ λίγο σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που είναι η συνέχηση μήτρης λειτουργίας της Αγίας Μαρίνας, μια και τέθηκε και από τους συναδέλφους στις τοποθετήσεις τους. Θα πρέπει να σας πω ότι υπάγεια θέση της δημοτικής μας παράταξης είναι ότι τέτοιο είδος ιδρύματα που αφορά άτομα με αναπηρία θα πρέπει και έχει υποχρέωση τη λειτουργία τους να την έχει η Κεντρική Διοίκηση, να είναι κάτω από δημόσιο όλο. Επειδή άκουσα προσεχτικά και τον δήμαρχο τον κύριο Σημιτζή να λέει ότι εντάξει να μην αναλάβουμε τις όποιες οφειλές, όπου πραγματικά πρόκειται για μια μεγάλη μαύρη τρύπα, μισό εκατομμύριο περίπου, και να μην πούμε καθόλου σε αυτή την κουβέντα γιατί το πώς και ποιοι έχουν ευθύνη για αυτήν την οικονομική κατάσταση, όμως αυτό που δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους είναι για το τι θα γίνει με αυτά τα άτομα με αναπηρία. Είναι συμπολίτες μας και νομίζω ότι θα πρέπει απ' τη μεριά μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, κυρίως για αυτά τα παιδιά. Το να αναλάβουμε όμως τη λειτουργία σημαίνει ένα κόστος. Δεν θα αναλάβουμε τις όποιες οφειλές απέναντι στο δημόσιο, στα εσφαλιστικά ταμεία ή οπουδήποτε άλλο, οι δομηθευτές, τους εργαζόμενους, αλλά σημαίνει ένα τεράστιο κόστος. Και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν δοθούν χρήματα από την Κεντρική Διοίκηση και αν υπάρξει και το νομικό εκείνο πλαίσιο για να υπάρξουν οι ανάλογες, κατάλληλες προσλήψεις εργαζομένων, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι θέλει ειδικευμένο προσωπικό το οποίο δεν έχει αυτή τη στιγμή ο δήμος και γενικά η τοπική αυτοδιοίκηση. Άρα εμείς εμένουμε και λέμε ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης και αυτό που εμείς οφείλουμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, ξεκαθαρίζουμε ότι οφείλουμε να ζητήσουμε να γίνει ο έλεγχος και να αποδοθούν και να καταλογιστούν ευθύνες για όλη αυτή την οικονομική κατάσταση. Κάποιοι ευθύνονται. Εδώ το κλείνω, όσα αφορά και τα ερωτήματα. Δεν θέλω να ερωτήσω, κυρία Δήμαρχε. Όταν ενημερώνατε πριν το καλοκαίρι, όταν ενημερώσατε τους δημότες μας για την εκδήλωση στα στρατόπεδα, για τις συναυλίες, την εκδήλωση παραπόδας, είχατε πει ότι ένα μέρος των χρημάτων από κάθε συναυλία και συγκεκριμένα είχατε μιλήσει για 1.500 ευρώ, θα τα αποδίδατε στο κοινωνικό πατοπολείο. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε πόσα χρήματα αποδώσατε και αν τα αποδώσατε στο κοινωνικό πατοπολείο. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι τι θα γίνει με το κάτω νοσοκομείο. Και βέβαια δεν είμαι από αυτούς που αυτό το διάστημα ρίχνω μαύρο δάκρυ γιατί υπήρξε αντικατάσταση του Υφυπουργού Οικονομίας, διότι άλλωστε δεν είναι ούτω ο πρώτος ούτω ο τελευταίος, που αντικαταστάθηκε σε ανασχηματισμό κυβερνήσεων και θα αντικατασταθεί. Απλώς για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε τους βλάθος χειρισμούς της διοίκησης, του Δήμου, αλλά και τις λάθος επιλογές ενός Υπουργού, ο οποίος κατά την εκτίμησή μου, αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση, για προσωπικούς και μόνο λόγους έκανε αυτές τις συζητήσεις, όμως εσείς ως δήμαρχος, η οποία θέλω να πιστεύω και ως διοίκηση, θα είστε μέχρι το 19, δεν υπάρχει ο φόβος όποιας αντικατάστασης, έπρεπε να δείτε και να χειριστείτε διαφορετικά το όλο θέμα, διότι αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι σήμερα είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν και βέβαια θα θέλαμε να ακούσουμε τι σκέφτεστε τώρα, διότι πολύ γρήγορα θα σας πω για μια ακόμη φορά ότι ως δημοτική παράταξη, εμείς σας καλούμε άμεσα να κάνετε όλες εκείνες τις ενέργειες, να περιεφερθείτε ως μεγαλοειδιοκτήτης όπως είμαστε, δηλαδή για το δήμο μιλάω, εκπροσωπώντας το δήμο και κατέχοντας το 81% και να γίνει άμεση προσωρινή αξιοποίηση με όποιον τρόπο θεωρείτε εσείς, άλλωστε γίνανε πάρα πολλές προτάσεις από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, από πολίτες. Έχετε όμως υποχρέωση να διασφαλίστε πρώτον απ' όλα την περιοσία μας, δεύτερον να διασφαλίστε ότι δεν θα υποβαθμιστεί άλλο το κτίριο αλλά και συγκεκριμένη περιοχή μια και η κατάσταση αυτή έτσι αν και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση υποβαθμίζεται και η ίδια η περιοχή εκεί και βέβαια θα τολμήσω για μια ακόμη φορά να σας κάνω μια νέα πρόταση διότι απ' ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει διάθεση από τη μεριά σας κυρία Δήμαρχη της διοίκησης να διεκδικήσει τα αυτονόητα δηλαδή το να μπω μέσα να το αξιοποιήσω με πάρα πολλούς τρόπους προφανώς λέω εγώ φοβάστε να μην κατηγορηθείτε για καταπάτηση ενδεχομένως του ποσοστού του δημοσίου και πάτε για παράβαση καθήκοντος λοιπόν να σας κάνουμε μια άλλη πρόταση και η πρόταση αυτή λέει ότι άμεσα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου να ζητήσουμε να γίνει ανταλλαγή να δώσουμε το 81% και να ζητήσουμε το ίκα το πρωινή ίκα ένα κτίριο που γνωστά έχει φοβερά στατικά προβλήματα είναι γνωστό ότι είναι θέμα χρόνου για κατεδάφυση άλλωστε υπολειτουργεί και από ότι φαίνεται δεν υπάρχει η διάθεση ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση να επαναφέρει την προηγούμενη κατάσταση στην πρωτοβάθμια περίεργαλψη και βέβαια με τον όρο και την υποχρέωση ότι θα το κατεδαφίσουμε και θα ανοίξουμε το χώρο. Έτσι κυρία Δήμαρχε κάποια στιγμή θα σας θυμούνται οι καβαλιώτες και εδώ βέβαια θα στεναχωρήσω λίγο τον κ. Μαυρίδη και άλλους αγαπητούς συναδεύους λέγοντας ότι πολύ σύντομα κάποια στιγμή θα πρέπει να διεκδικήσουμε και τη λέσσια κυματικών. Έτσι θα ανοίξουμε το χώρο στο κέντρο της πόλης, έτσι θα δημιουργήσουμε πράσινο έτσι θα δημιουργήσουμε θέσεις ενδεχομένως με τον καλύτερο τρόπο σταθμευσης έτσι θα μπορέσουμε να λύσουμε και το πρόβλημα με το κυκλοφοριακό αλλά κυρίως θα ανασάνει το κέντρο και θα υπάρχει μια άλλη εικόνα. Και θα ήθελα να κλείσω με ένα τελευταίο ερώτημα και έχει σχέση με αυτά τα προβλήματα της καθημερινότητας αλλά είναι πολύ σημαντικά. Πολύ σύντομα θα ήθελα να σας πω ότι δύο μήνες συμπληρώσαμε από τότε που ξεκίνησε η καινούργια σχολική χρονιά και θα περίμενα με έναν οποιονδήποτε τρόπο να βρεθεί λύση και να γίνει η διαγράμμηση στις διαβάσεις έξω από τα σχολεία. Με οποιονδήποτε τρόπο. Τέλος πάντων, νομίζω ότι δεν είναι πολυτέλειο αυτό το οποίο βάζουμε. Και βάζουμε ως δημοτική παράταξη. Και το δεύτερο, πάλι σχέση με την καθημερινότητα. Κύριε Αντιδήμαρχη, και τώρα θέλω να απευθεθώ στον Αντιδήμαρχο Καθαριώτας. Η καλοκαιρινή περίοδος τελείωσε. Οι εκδηλώσεις τελειώσαν και του δήμου αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης. Και το λέω αυτό γιατί ξέρουμε ότι ένας αριθμός εργαζομένων του τμήματος Καθαριώτας αυτό το διάστημα είχε επιβαρυθεί και με αυτές τις εκδηλώσεις. Το γνωρίζουμε όλοι. Όμως τώρα δεν υπάρχει. Υπάρχουν τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Άδειες συνήθως οι εργαζόμενοι τέτοια εποχή δεν έχουν μέσα στο καλοκαίρι και καλώς παίρνουν κάποιες από τις μέρες τους. Άρα φαίνεται να υπάρχει περισσότεροι εργαζόμενοι. Όμως η εικόνα στις συνεικείες είναι τραγική. Και μιλάω κυρίως στον τομέα που έχει σχέση με τους φωτοκαθαριστές. Σας παρακαλώ πολύ. Κάνω έκλειση, κυρία Δήμαρχε, ένα πρωινό ή κάποια από τα πρωινά σας πριν φθείτε στο γραφείο. Πείτε τον οδηγό σας να σας κάνει μια βότα απ' τις συνεικείες και δείτε την κατάσταση. Είναι φοβερή η κατάσταση. Και υπάρχει και θέμα. Εάν υπάρξει μεγάλη βροχόπτωση θα τρέχει δηλειά και δεν θα προλαβαίνει. Διότι λόγω και της εποχής του φθινοπόρου και λόγω ότι έχουμε πτώσει των φύλων αλλά και γιατί είναι και παρατημένα σε πάρα πολλά σημεία κλαδιά κομμένα καλός ή κακός, κατά την άποψη μου κακός διότι θα έπρεπε να είναι σε συνενόηση πολίτες πάντοτε με την υπηρεσία καθαριότητας που δεν θέλω να επιρρίψει ευθύνη μόνη στην καθαριότητα όμως θα έχουμε πρόβλημα. Μας σώζει λόγω της θέσης και της κλήσης που υπάρχει όμως το πρόβλημα θα μεταφερθεί μετά στο κέντρο. Θα το ξέρετε. Και ενδεχομένως θα έχουμε το επόμενο διάστημα έντονες βροχοπτώσεις γιατί φαίνεται, τρεις μήνες έχει να βρέξει. Αυτό ήθελα, κάνω εγώ έκκληση δηλαδή δείτε κάποια θέματα τα οποία πραγματικά είναι σοβαρά. Μπορεί να φαίνονται ασήμαντα αλλά είναι πολύ σοβαρά. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Βέρο, κ. Ποτόλια παρακαλώ. Πρόεδρε, εγώ επιμένω να απαντηθεί η ερώτηση αυτό το πολύ σοβαρό θέμα για το Περιγιάλι γραπτά στο επόμενο διάστημα. Να παρατηρήσω επίσης ότι τελικά όλοι δεν θέλουν να συζητηθεί γρήγορα το τεχνικό πρόγραμμα ενώ είπαμε να συντομεύουμε, θα πάμε τελικά δύο και μία να συζητάμε το τεχνικό πρόγραμμα. Να βάλω όμως ένα ζήτημα πολύ σοβαρό. Πολύ ωραία όλα αυτά που υπόθηκαν κ. Πρόεδρε αλλά υπάρχουν ζητήματα τα οποία αν δεν αντιμετωπίσουμε τώρα για να λύσουμε αυτά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Αυτό το ζήτημα έχει σχέση με την επίσκεψη του Ομπάμα αυτές τις μέρες παραμονίτης του ιορτασμού του Πολιτεχνίου και ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει αυτή την επίσκεψη. Γιατί να σημειώσω ότι θα περάσουν για να τιμήσουν αυτές τις μέρες ανάμεσα από τις δύο στήλες του Πολιτεχνίου που γράφανε έξω το ΝΑΤΟ και χωρίς δροπή λοιπόν φέρνουν τον Ομπάμα εδώ αυτή την περίοδο ο οποίος δεν έρχεται για καλό. Έρχεται για να διευθυτήσει τα ζητήματα των πολέμων στην περιοχή και με όλα αυτά που βιώνουμε με την γείτονα Τουρκία, με τις παραβιάσεις και με το ζήτημα της μειονότητας που έχουμε εδώ πέρα η κατάσταση είναι εκρικτική. Ζητώ λοιπόν από το Δημοτικό Συμβούλιο να βγάλει μια ανακοίνωση κατά δίκης της επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Το χαμόγελος Πρόεδρε να το κλάβω σαν... Όχι, όχι. Θυμήθηκα τώρα ότι ξέχασα στην αρχή να πω μήπως ήθελε το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει τα συγχαρητήρια στο νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά λέω άντε ας το να μην το πω. Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ να... Κύριε Αγανικώλα, συγγνώμη δεν σας... Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Ναι, γρήγορα, γρήγορα, γρήγορα. Κύριε Πρόεδρε, ένα από τα πρώτα έργα της διοίκησης Ερυφυλίδη ήταν η πρόσβαση στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί τώρα και ήταν ένα έργο αρκετά σημαντικό. Το πρώτο έργο, το 1999, έχει εδώ και κάπως το διάστημα, 1-1,5 μήνα, είχε και φωτισμό και τα λοιπά και έδινε μια άλλη οπτική. Έχουν σβήσει τα φώτα. Από τον κ. Αντιδύματο θα ήθελα, μήπως λόγω δαπάνης, αν είναι δυνατόν, δεν μπορώ να το φανταστώ, λόγω βλάβης, να αποκατασταθεί. Στην Ανδρούτσου και Γκούρα στην Αγία Βαρβάρα, πριν ένα έτος και, είχε γίνει μια πυρκαγιά εκεί πέρα σε κάτι σπίτια. Έπεσαν, καήκαν αυτά εκεί πέρα, πήγε ο δήμος με εδώ και 6-7 μήνες, θυροκόλησε, ως προς τον ιδιοκτήτη να πάει να μαδίψει τα αποκαίδια και τα λοιπά. Αυτό δεν έχει γίνει, βρωμάει ο τόπος, τα θροπτικά παριλάβουν εκεί πέρα, βρήκαν ωραία στέγη και θα παρακαλώ σας τον κύριο Δήμαρχο, ας το κοιτάξει, μπορεί να μας φύγει κάτι. Τώρα, για την Αγία Μαρίνα, μου φαίνεται ότι ο κ. Παπάς άφησε κάτι πίσω από την βάρεμβασή του, από την εμπειρία μου. Η εμπλοκή του δήμου δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει, νόμιμα. Το θέμα αυτό είχε απασχολείθει παλαιότερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ίσως και η κυρία δήμαρχος να ήτανε, δεν ξέρω αν ήτανε στην πρώτη ή στην δεύτερη θητεία, Ερυφυλίδη. Και επειδή διαπιστώναμε ότι υπήρχαν νομικά κολλήματα, προσφύγαμε κ. Σιμητσή, μπορεί να μας πείτε κι εσείς κάτι αν ξέρετε, και ζητήσαμε τη γνώμη του Δικαιωρικού Συλλόγου Καβάδας, η οποία ήταν αρνητική ως πριν την εμπλοκή του δήμου. Τώρα, τι είδους εμπλοκή θα γίνει εδώ πέρα. Εμείς άκουσα εδώ πέρα για προσλήψεις πράγματα, νομίζω ότι εάν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, δεν μπορεί να γίνει. Αν και είμαι επιφυλακτικός σε αυτά τα θέματα να χώνετε, γιατί όσο είναι στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ανωχή. Μόλις αυτό το έρχεται στο δημόσιο, είτε λέγεται δήμος και τα λοιπά, τότε αρχίζουν πάρα πολλά. Αφήνω κι αυτό. Έρχομαι χαίρομαι, κύριε Σιμητσή, που αναγνωρίζει ότι καμιά φορά κι εσείς κάνετε λάθη στο θέμα του Γιάννη του Πλημμύχη. Συμπάνιως. Το είπατε, αλλά το είπατε με καθυστέρηση τριών ετών. Είχαμε την εκατονταετία της απελευθερώσεως της πόλεως και αυτόν τον άνθρωπο Πλημμυκίδη, που σήμερα θέλετε και ονομασία αναδοσία και τα λοιπά, δεν κάναμε τίποτε και δεν έγινε καμία αναφορά στο πρόσωπο αυτού του ανθρώπου, που δεν ήταν μόνον στο δημενικό, ήταν και σε άλλες θέσεις στην πόλη αυτή. Αυτήν τη λέσεις αξιωματικόν πια και το σπίτι του στρατηγού και το στρατόπεδο ασημακοπούλου, που θα μπούμε, που θα κάνουν γιούργια και ξέρετε και θα εγκατασταθούμε, το έχω βαρεθεί. Λοιπόν, κοιτάξτε, μην ονειρεύεστε εκεί που δεν υπάρχει τίποτα. Κυρία Δήμαρχε, πραγματικά είχα σκοπό να σας την κάνω την ερώτηση με όλο το σεβασμό, αλλά με πρόεβε ο κύριος Βέρος, μου φέρετε. Καμιά φορά όλοι οι δήμαρχοι έχουν μια παραδομητικότητα και κινούνται στα πλαίσια εκείνα ώστε να μας ευνηδιάσουμε με κάτι το θετικό. Νομίζω ότι στην περίπτωση του νοσοκομείου κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε. Μας έπιασε ένας συνεθουσιασμός, είχαμε και υπουργό από την πόλη μας, το συνείδησα πριν, στα νεκροταβία των άνθρωπων το συνείδησα πρωίμερον που είχε έρθει, να ανάψει καν ένα κέρι σε έναν δικό του άνθρωπο, αλλά νομίζω ότι εκεί που φτάσανε τα πράγματα καλά είναι σε αυτές, πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Ο κ. Αλεξιάδης πήρε το δρόμο του εκεί που του άξιζε κιόλας, διότι τρεις φορές την ημέρα έβγαινε, τρεις φορές διαφορετικά πράγματα έλεγε, αλλά κι εμείς θα πρέπει να είμαστε επαναβάνω προσεκτικοί, διότι να τώρα που λέω θα ξεκινήσουμε από το μηδέν. Και θα ήθελα επ' αυτό να μας πείτε και κάτι τι σκοπέδετε να κάνετε τώρα για τα πράγματα εκεί που φτάσανε. Σας το λέω με πολύ σεβασμό και δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο. Δεν πίστευα, γι' αυτό και όταν ήρθε το θέμα να εκδώσουμε ψήφισμα να τιμάσετε, είχα είπει και θα το λέω συνέχεια, αυτά τα ψηφίδια που παίρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και για τα οποία οφείλεσαν με ο κ. Ποτόλιας δίνει μάχη, να ξέρει, θα ήξερα καταρχήν και από εσάς, πήρατε ποτέ απάντηση από κανέναν υπουργό. Είμαι βέβαιος να πείτε ποτέ, όπως τα παίρνουν παλιά τα ρίχναν στις θερμάστες καυσοξύρων, τώρα τα πετάνε στον Κάδο ακριβώς. Γι' αυτό και είμαι αντίδυος στα ψηφίδια πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Τίποτε άλλο δεν έχω να πω, τα είπαμε για τη Λέσκη και καλά είναι να μην αναφερέσετε, να κοιτάξετε από κάπου αλλού να πάρτε κάτι, να βρίσκετε του στρατού τα ακίνητα, εκείνα είναι εξισφαλισμένα και διά των στρατών και διά το κράτος, δεν πρέπει να τα πάρει κανένας αξιωματικός μαζί. Ευχαριστούμε εύθετον κύριο Μαυρίδη και Τριανταφυλίδη παρακαλώ. Λοιπόν, εδώ δεν θα απασχολήσω ιδιαίτερα το σώμα, απλά αυτό που θέλω να μεταφέρω είναι η αγανάκτηση και το πρόβλημα το οποίο βιώνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Νεάπολης, το οποίο φέρομαι στο ζήτημα με τη ΔΕΙΑΚ, το οποίο γνωρίζουμε εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια, φαντάζομαι και η δήμαρχος το ξέρει η οποία κατοικεί στην ίδια περιοχή, εδώ και 16 χρόνια βιώνουμε επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού κάθε 2-3-5 μέρες. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση. Η απάντηση είναι προς τιμήν του. Κάποια στιγμή μίλησα την προπερασμένη Κυριακή με τον ίδιο τον κ. Ξανθόπουλο, ο οποίος προς τιμήν του ήταν εκείνης τη στιγμή σε βλάβη, η οποία προειδοποιεί τα Κυριακή πρωί, προέκυψε με συνέπεια να μην έχουμε όλη την ημέρα νερό. Δεν μπορούμε να βιώνουμε τέτοιες καταστάσεις το 2016. Το νερό και το ρεύμα είναι αγαθά, τα οποία θα πρέπει να παρέχονται στους πολίτες, οι οποίοι τοσιαλώς πληρώνουν για αυτά. Λοιπόν, αν δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, να αντικατασταθεί το δίκτυο, έγινε στο Βύρωνα, έγινε σε άλλες περιοχές, έγινε στο Παλαιό, να γίνει λοιπόν και στην Άπολη. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση άλλης. Είναι, νομίζω, περισσότερο συμφέρον από το να αποκαθιστούμε βλάβες κάθε δυο-τρεις μέρες. Ευχαριστώ με τον κύριο Τεραταφυλλίδη. Κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη, κύριε Πρόεδρε. Ας ξεκινήσω με την Αγία Μαρίνα, για την οποία όλοι μας νοιάζόμαστε, δεν το συζητώ. Πριν από κανένα δυο μήνες μίλησα με την Πρόεδρο του Σωματίου της Αγίας Μαρίνας, που μου είπε ότι σύμφωνα με το καταστατικό, εάν τυχόν κλείσει και δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της, η Αγία Μαρίνα θα πάει πρώτα στην ιατρική εταιρεία, προσέξτε, σύμφωνα με το καταστατικό του Σωματίου, γιατί δυο γάιδα ρημαλώναν σε ξένο αχειρώνα, έτσι. Και αν δεν μπορεί η ιατρική εταιρεία, τότε θα πάει στο Σεβασμιώτατο και αν δεν μπορεί ο Σεβασμιώτατος, θα πάει στο Δήμο Καβάδας. Για να ξέρουμε τι λέμε, δεν αποφασίζουμε εμείς για όλα. Φυσικά, τα πράγματα στην Αγία Μαρίνα είναι πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συνεχίσει στη λειτουργία της, όπως είναι. Είναι κάτι το οποίο το παρακολουθούμε και θα το συζητήσουμε μαζί με το Σωματίο, θα δούμε προς τα που θα πάνε και τι λέει το καταστατικό τους, όχι ο κανονισμός τους, το καταστατικό τους, λάθος. Πρόστιμα για τα τέλη των κοινοχρίστων, αγαπητέ κύριε Σιμητσή. Ο λόγος που τα περάσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν για να τους γλιτώσουμε από τις αμοιβές των δικηγόρων. Αλλά βλέπετε υπάρχουν και μεταξύ τους ανταγωνισμοί και κάποιοι από αυτούς προσέφυγαν και παραπέρα και εμείς δεν στείλαμε τίποτε στον αποκεντρωμένο. Για ποιο λόγο, για να προφυλάξουμε αυτό το θέμα. Ξέραμε πώς είναι η διαδικασία. Για να μην έχουν θέμα να πληρώνουν δικηγόρους, μη συγχωρείτε δικηγόρος είστε, αλλά για να μην τους βάλουμε σε περιττά έξοδα. Δημόσιο παράβολα πληρώνουν δήμαρχοι, όχι τους δικηγόρους. Μπράβο, όπως το είπατε. Δικαστικά έξοδα λοιπόν, για να τους γλιτώσουμε από αυτά, το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει την ευθύνη του Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη στιγμή που κάνανε την έσταση τον αποκεντρωμένο, την πατήσαμε όλοι μαζί, διότι εμείς, οι άνθρωποι την πατήσαν όλοι μαζί, διότι τώρα πρέπει να πάνε με την οδό, την δικαστική, η οποία έχει τα δικαστικά έξοδα. Φυσικά συζήτησα με τον κ. Παναγιωτίδη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, όπως τους είχα προτείνει, όταν πρόκειται να πάρουν άδεια για τα μαγαζιά τους, για τις συσκευές που έχουν, όχι τον κοινόχρηστο, τους είχα πει η Ομοσπονδία μπορεί να βάλει έναν μηχανικό για να μην πληρώνουν όλοι. Βάλτε έναν μηχανικό, πληρώστε τον όλοι μαζί, να τελειώνει η υπόθεση. Το ίδιο θα κάνουν και τώρα, θα βάλουν έναν δικηγόρο, εξάλλου δεν θα γίνει δίκη, διότι όπως... Πιστεύω, όχι τον παπά πάντως. Λοιπόν, εξάλλου θα γίνει συνάντηση, έχει προγραμματιστεί, συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας τους, με τον δικηγόρο τους, τον δικηγόρο του Δήμου και μου προσωπικά και τον κ. Καλανταρίδη, για να δούμε πώς ακριβώς θα γραφτεί το έγγραφο, για να μη γίνει δίκη, για να πάει ίσα ίσα στο πρωτοδικείο και να έρθει από την Επιτροπή Επιλήσεως Φορολογικών Διαφορών. Τώρα, ο ξενώνας των αστέγων. Ο ξενώνας των αστέγων, χθες που είχα την ευκαιρία να δω τον κ. Γκίκα και την κ. Ιωσιφίδου μαζί, εξήγησα ότι πρέπει οπωσδήποτε ο ξενώνας των αστέγων μέσα να έχει ανθρώπους. Βέβαια, στα εγγένεια είχαν πει ότι θέλουν να βάλουν μέσα καρβαλιώταση. Μια οικογένεια που να μη μπορεί να τα βγάλει πέρα. Βάλτε την μέσα, επιτέλους. Είχαν πει ότι θέλουμε να το διοικήσουμε εμείς, οι καρβαλιώτασοι, να το έχουμε εμείς υπό την υποπτήρηση. Ως εδώ καλά, αλλά δεν ξεχνούμε ότι είναι έργο έσπα και θα βάλουμε κάτω τον κανονισμό λειτουργίας και με αυτά που λέει ο κανονισμός λειτουργίας θα το κάνουμε όπως πρέπει να είστε σίγουροι. Λοιπόν, για τα καμένα σπίτια κάτι θα κάνουμε. Το κοινωνικό παντοπολείο φροντίσαμε και το έχουμε γεμάτο και θα προχωρήσουμε, και μην ξεχνάτε ότι η επιχωρίγεση του Δήμου Καβάλλας προς το κοινωνικό παντοπολείο περνάει μέσα από το διαγωνισμό τροφίμων. Και ο διαγωνισμός τροφίμων τρέχει και τρέχει καλά, δόξα το Θεό, γιατί ταΐζουμε παιδιά στους παιδικούς ταθμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε αύριο δεν έχει να φάνουν τα παιδιά. Και μαζί με τα παιδιά, μαζί με τον Βασιλικό, ποτίζεται και η Γλάστρα, έχουμε λοιπόν, μπορούμε να πάρουμε τρόφιμα, παρόλο που είναι γεμάτα τα ράφτα. Σ' ό,τι αφορά τη διοίκηση του κοινωνικού παντοπολείου γνωρίζετε καλά. Στον προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο κάναμε μια διαπαραταξιακή επιτροπή, για να έχουμε το νου μας ποιος θα το διαχειριστεί και πώς θα γίνει από εδώ και έπειτα. Διότι μπορεί ο Υπουργός να είπε ότι πρέπει να πάει στο κέντρο κοινότητας, αλλά εμείς κέντρο κοινότητας ακόμη δεν βλέπουμε και επειδή είμαι σίγουρη ότι μετά, αν δεν δοθεί άλλη παράταση στην πνοή θα έχουμε θέμα, στο στηρίζω, αν δεν δοθεί άλλη παράταση, γι' αυτό μέχρι να πάει στο κέντρο κοινότητας η διαπαραταξιακή του Δήμου Καβάλας θα το λειτουργήσει, δεν θα αφήσουμε τους ανθρώπους τους οικονομικά ασθενείς χωρίς τα τρόφιμα του κοινωνικού παντοπολείου. Για ποιους? Για την ώρα και μέχρι να τελειώσει το στηρίζω πηγαίνουμε έτσι. Μπορεί ο Υπουργός να μας προλάβει και να το πάμε κατευθείαν στο κέντρο κοινότητας. Το τι θα προκηρήσει και τι θα κάνει, εντολές έρχονται από το Υπουργείο. Δεν είναι σχεδιασμός δικός μας. Όπως είμαστε έτσι συνεχίζουμε. Συμφωνώ, η μισθοδοσία των παιδικών σταθμών, είμαι σίγουρη ότι θα σας εξηγήσει η κυρία Δρακονάκη τι ακριβώς συμβαίνει. Στην απόδοση τιμών για τον κύριο Γιάννη Πυρμικίδη, έχετε πάρα πολύ δίκιο, είναι εξαιρετική ιδέα. Το σταθμό ΣΜΑ. Υπάρχουν, ομολογώ μερικές φορές στο δημόσιο, έχει χιούμορ, ας το πω έτσι, για να μην το πούμε αλλιώς. Είπαμε να νομιμοποιήσουμε τους δύο σταθμούς ΣΜΑ που υπάρχουν στο δήμο Καβάδας. Ο ένας είναι από την εποχή του Αθανασιάδη, παράνομος, και άλλος από την εποχή του Κοταΐδη, φοράνομος. Εκείνη την εποχή οι δήμαρχοι ό,τι θέλακαν, ούτε άδειες παίρναν, τίποτε δεν κάναν, ό,τι θέλακαν. Πολύ ωραία εποχή. Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτή. Πάμε λοιπόν και εμείς να βγάλουμε, να κάνουμε τις αιτήσεις μας της υπηρεσίας, τι έγγραφα χρειάζεται για την αδειοδότηση. Ένα από τα έγγραφα αφορούσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι, της αντιπεριφέρειας. Μόλις κάναμε αίτηση στην αντιπεριφέρεια να μας χορηγηθούν ό,τι χρειάζεται για να βγάλουμε άδεια σε αυτά τα σημεία, μας βάλαν πρόσθετα. Το φαντάζεστε? Φυσικά, θα το πολεμήσουμε νομικά, δεν θα τα αφήσουμε έτσι, γιατί τρεις χιλιάδες είναι τρεις χιλιάδες, δεν είναι τίποτε για πέταμα σήμερα και γιατί είναι και άδικο. Είναι άδικο. Την ώρα που πας να νομιμοποιήσεις μια παράνομη κατάσταση, θυμούνται να σε βάλουν πρόσθετα. Θα μου πεις, οι πάλληλοι κι αυτοί μπορεί να φροντίζουν το δικό τους... Αχ, δεν θα το πούμε έτσι. Λοιπόν, μπορεί να φροντίζουν τη δική τους δουλειά, ας το πούμε έτσι. Ας το πούμε έτσι, αλλά είναι αστείο, όπως και είναι. Μπας περίπτωση. Για τη φιλοξένεια και τους επαγγελματίες στη δημοτική αγορά, θα μας πει η κυρία Ιωσήφη. Κύριε Παπά, ειλικρινά δεν γνώριζα ότι υπάρχει τέτοια καπναποθήκη. Σε ποιον ανήκει, γνωρίζετε, θα σας παρακαλέσω, στον ίδιο τον Τόμπρο. Ωραία. Λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε γιατί ο Τόμπρος έχει έρθει στο Δημαρχείο και δεν μας έχει πει τίποτε γι' αυτό το θέμα. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν σχέδια μέσα στη διοίκηση του Δήμου σ' ό,τι αφορά εκείνη την περιοχή και γι' αυτό προσπαθούσαμε να εξασφαλίσουμε μια καπναποθήκη σε εκείνη την περιοχή για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τους υπόλοιπους να κάνουμε τα λαδάδικα της Καβάδας. Εξαιρετική ιδέα για την περιοχή. Αλλά δύσκολα πράγματα, δεν είναι εύκολες καταστάσεις. Πάντως, κύριε Φιλιππίδη, να ξανασυζητήσουμε με τον κύριο Τόμπρο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το θέμα. Κύριε Φιλιππίδη, θα πείτε στον κύριο παπά σας, παρακαλώ, τι παίζει με τις ασφαλτοστρώσεις και με την κάλυψη του οδοστρόματος εκεί που υπάρχουν τρύπες. Όπως επίσης τα δύο φωτιστικά τα παλιά σίγουρα θα σας τα φροντίσει. Σ' ό,τι αφορά τον ΤΑΠ, οι συναντήσεις που έχουμε κάνει, αγαπητέ κύριε παπά, και υπήρξαν και επανειλημμένες και επιμένω, αφορούν τα ανταποδοτικά του Δήμου Καβάλλας. Διότι, σας έχω πει, ίσως δεν το έδωσα μεγάλη έμφαση, ότι είναι η ευκαιρία της ζωής μας να διεγκδικήσουμε αρδευτικό, επέκταση του αρδευτικού στην Καρβάλη και στο Χαλκερό, που δεν έχει αρδευτικό, και να διεγκδικήσουμε νερό από τις πηγές Βοηράνης, το νερό που έρχεται, δηλαδή το ίδιο νερό που έρχεται στην Καβάλλα, από το ίδιο νερό να πίνει ο πρώην Δήμος Φιλίππο. Ο οποίος έχει εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα με το νερό, από τη μία πλημμυρίζει στα τενάγι και από την άλλη κάθε καλοκαίρι διψάει. Το δε δίκτυό τους είναι αλλού, είναι άθλιο και σπάζει τρεις την ώρα, και αλλού έχουν προβλήματα με αρσενικό, έχουν προβλήματα με νυτρικά. Λοιπόν, θα προσπαθήσουμε μέσω του ΤΑΠ να το διεγκδικήσουμε στο κάτω-κάτω, ποιοι δυνατές είναι, ας φέρουν μια σωλήνα νερού και αν δεν φτάνουν τα λεφτά μέχρι τα χωριά, ας το φέρουν μέχρι εκεί που μπορούν και εμείς να αναλάβουμε τη συνέχεια. Εγώ βέβαια διεγκδικώ μέχρι τα χωριά, δεν χρειάζεται να το πω. Και για το κοινωνικό παντοπολίο από το παραπόδας κυρία Ιωσιφίδου, θα σας παρακαλέσω να απαντήσετε στον κύριο Βέρο. Τώρα, είναι μια πάρα πολύ ωραία ιδέα, αγαπητέ κύριε Βέρο, το κάτω νοσοκομείο ανταλλαγή με το ΕΙΚΑ, αλλά θα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το ΜΕΙΚΑ ανήκει σε ένα ασφαλιστικό ταμείο, το δε κάτω νοσοκομείο ανήκει πλέον στα δημόσια κτήματα. Δεν είναι πια υπουργείο υγείας, είναι δημόσια κτήματα. Λοιπόν, η διαγράμμιση της διαβάσης για τα σχολεία με κάθε τρόπο, πρέπει να σας πω ότι κάθε μέρα μαλώνουμε με τον Φιλιππίδη γι' αυτό το πράγμα, νομίζω ότι έχει προχωρήσει όμως και θα μας ενημερώσει αμέσως. Κύριε Ποντόλια, την απάντηση στην επιστολή τη θέλετε γραπτή? Ωραία. Κύριε Μαυρίδη, σας ευχαριστώ για τις επισημάνσεις, για τα φώτα ανεβαίνοντας στο εκκλησάκι, δεν υπάρχει δόλος φυσικά. Και για την Ανδρούτσου Γκούρα, επίσης, κύριε Μπόνια, σας παρακαλώ να δείτε αυτό το χώρο που λέει ο κύριος Μαυρίδης, όπως επίσης θα δείτε κύριε Μπόνια, όχι μόνο, δεν θα τα ακούτε μόνο από μένα, χαίρομαι που τα ακούσατε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις γειτονιές, τα παρατημένα κλαυγιά, οδοκαθαριστές, νομίζω είστε άδικος κύριε Φέρο τελευταία, υπάρχουν και σ' όλες τις γειτονιές οδοκαθαριστές. Και κύριε Τριανταφυλίδη, το περιβόητο δίκτυο της ΔΕΙΑΚ. Επειδή εγώ είμαι 25 χρόνια κάτοικος στην περιοχή της Νεάπολης, γνωρίζω την απάντηση, αλλά θα αφήσω στον Ξανθόπουλο όλη τη δόξα, για να μη του την κλεύω, να σας δώσει και περισσότερες τεχνικές εξηγήσεις, φυσικά έχετε πάρα πολύ δίκτυο. Λοιπόν, σας ακούμε με τη σειρά μας. Λοιπόν, ωραία. Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε θα πάρουν τον λόγο όλοι οι αντιδήμαρχοι όπως το βλέπω εδώ. Καλό κουράγιο. Κύριε Φιλόσοβλου, παρακαλώ. Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα είμαι πολύ σύντομος. Κύριε Παπαδόπουλε, ως προς το κλειστό του Αμυγδαλαιώνα. Στα θέματα που με αφορούν. Όντως, έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με το Σύλλογο εκεί και έχουν κάνει τα παιδιά αρκετά πράγματα μόνοι τους. Δεν σημαίνει όμως ότι και εμείς δεν έχουμε βοηθήσει. Και έχουμε δαπανίσει και αρκετά χρήματα για να αναβαθμίσουμε το γήπεδο. Από ηλεκτρονικό φυσικό πρόγραμμα. Από αποτελεσμάτων σύγχρονο. Από εξοπλισμό για το γυναστήριο με ηλεκτρονικό διάδρομο και όλα τα σχετικά. Ορθοστάτες και πάρα πολύ πλούσιο και καλό αθλητικό υλικό. Το θέμα της αδειοδότησης που θέτεται δεν εξαρτάται πλέον από εμάς. Εμείς, ας το πω έτσι, ότι είμαστε έτοιμοι. Το πρόβλημα έγκυσης είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα. Είναι από τον αποκεντρωμένο από τη Θεσσαλονίκη, το γενικό μάλλον, συγγνώμη. Και από ότι πληροφορήθηκα, όταν επικοινωνήσαμε πριν από λίγο καιρό για να έρθουν στα γήπεδα που δεν έχουν αδειοδοτηθεί, να κάνουν ελέγχους, άλλαξε ξανά η Επιτροπή. Ο Πρόεδρος αντικαταστάθηκε, εξόσον έμαθα. Ορίστηκε μια καινούργια εμπορική εμπορική αδειοδοτήση. Υπάρχει και η Επιτροπή. Η Επιτροπή αντικαταστάθηκε, εξόσον έμαθα. Ορίστηκε μια καινούργια, η οποία προσπαθεί να ενημερωθεί καταρχήν για το νομικό καθεστώς. Οι γιατροί, οι οποίοι συμμετέχουν, ένας γιατρός ήταν συνταξιοδοτήθηκαν. Και είναι κάτι για το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε. Κάτι παρά να περιμένουμε, δεν εξαρτάται από εμάς. Πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό ως προς το θέμα που με αφορά το υπόλοιπο που θέσατε και είναι εύλογο, θα σας το απαντήσω ο κύριος Φιλιππίδης. Ευχαριστώ. Κύριος Καλανταρίδης έχει τίποτα? Όχι. Κύριο Τσουρκίδης, όχι. Ο κύριος Φιλιππίδης. Καλησπέρα και από εμένα. Να πω κι εγώ όσον αφορά το θέμα των καμένων σπιτιών. Θα το ξέρετε ότι είναι μια κίνηση μεταξύ νομιμότητας και ανομίας, να πω. Δεν ξέρω προς τα που γεύνει. Το φαντάζομαι ότι το φαντάζεστε. Εμπάνε ποιον τόσο. Στο βαθμό που θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε, εννοείται ότι θα το κάνουμε. Για το πληστό Γυμναστήριο του Αμυδαλώνου, στη συνέχεια τον όσον είπε ο κύριος Μγκλόσοβλ, κύριε Παπαδόμπλε, έχω να σας ενημερώσω, ότι καταρχήν έγινε εκ νέου ένταξη του Γυμναστηρίου στο πολιτανιακό πρόγραμμα του Λίντερ και αυτή τη στιγμή, μετά από μια μελέτη, η οποία προηγήθηκε, βελτιώνεται η εργολαβία, η μελέτη της εργολαβίας, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να το επαναδημοπρατήσουμε. Κύριε Παπα, είναι ο πόνος της ζωής μου. Οι ασφαλτοστροί στην Καβάλα έτσι πως εξελίχθηκαν. Όντως είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το αναγνωρίζω, αλλά δυστυχώς η νομοθεσία είναι τέτοια, που αυτή τη στιγμή μας έχει δέσει τα χέρια. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ με την εργολαβία του 2016 και θέλω να πιστεύω ότι από την επόμενη βδομάδα θα αρχίσετε να βλέπετε φρέσκο-μαυρισμένους δρόμους στην Καβάλα. Για τα φωτιστικά στις κόλυφες, η εντολή ήταν 20-25 κομμάτια σε κάθε χωριό, χωρίς να το καυτώ πλέτη δεν το ήξερα, ειλικρινά σας το λέω. Δύο φωτιστικά δεν είναι τίποτα να αντικατασταθούν μέσα από την εργολαβία που ήδη τρέχει. Ευχαρίστως... Να μην αντικατασταθούν, όχι. Να μην αντικατασταθούν. Να μην? Να μην αντικατασταθούν. Γιατί? Γιατί θα μαστεριθούν από άλλα χωριά. Θα την βρούμε την άκρη. Εδώ μιλάμε για ομορφιά, κύριε Καλανταρίδη. Μιλάμε για... Ε, μα σας παρακαλώ, τώρα μας χαλάτε το σχοινικό. Τα δύο τους πειράξανε. Τέλος πάντων. Είναι παραφωνία τα δύο, αυτό λέει ο κύριος Παπάς. Ευχαριστώ πολύ, ρε Μάκη, αν μας δώσουν 5 εκατομμύρια θα τα αλλάξουμε παντού. Λοιπόν, συνεχίζω. Για τα... Λοιπόν, να πω τώρα στον κύριο Μαυρίδη σχετικά με Γκούρα, Ανδρούτσου και τα λοιπά, το ξέρω εκεί το καμένο. Ήδη πήγαμε, το καθαρίσαμε, είναι η αλήθεια, ειδοποιήσαμε τον εκπληθήτη ο οποίος πέρα βρέχει. Όμως, το να επέμβει ο δήμος έχει μια διαδικασία. Πρέπει αυτό να χατακτηριστεί επικύμηνο από την πολοδομία, να γίνουν ορισμένα έγγραφα προς την Ισαγγελία, προς τον ιδιοκτήτη, προς τον δήμο Καβάλας για να μπορέσει τελικά ο δήμος Καβάλας να επέμβει νόμιμα και μετά στη συνέχεια να χρεώσει. Αυτή τη στιγμή έχω την αίσθηση ότι η Επιτροπή έχει συγκληθεί, έχει βγει ότι είναι επικίνδυνο και από εδώ και μετά η διαδικασία συνεχίζεται. Αυτά κατ' αρχή μου. Ο κ. Πρασάχη κάτι σχετικό? Όχι. Ο κ. Μπόνιας, παρακαλώ. Το μικρόφωνο θα ζήσει. Άρα φίλε μου. Καντέμις της ιστορίας. Θέλω να πω ότι ναι μεν το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε τις εκδηλώσεις και τις πολλές μετακινήσεις των δράσης, καρέκλεις, καγγελά, αλλά τώρα έχουμε και αδίχους, έχουμε και χρησιρεπών που έχουν μαζευτεί. Αυτό όμως είναι και περίοδος που όλοι κλαδεύουν. Δυστυχώς είναι αλήθεια ότι όλα τα πεζοδρόμια στις γειτονιές, όπου και να περάσεις, όπου και να γυρίσεις, υπάρχουν και κλαδιά, υπάρχουν και χόρτα, υπάρχουν και αντικείμενα. Κάνουμε μια προσπάθεια. Τελευταία μας πρόκειψε και ένα θέμα με τη χόφτα που παίρνει τα μεγάλα, γιατί είχαμε δύο χειριστές, ο ένας ανεβοκατεβαίνει και στον GCP, ο άλλος αρρώστησε. Δεν το αναφέρω. Ότι υπάρχει έξερση, υπάρχει. Τώρα για τους οδοκαθαριστές, μπορεί σε κάποια γειτονιά να έχει θέμα, μπορεί σε κάποια άλλη γειτονιά να μην έχει θέμα. Καθαρίζουμε, εκεί στο Βύρωνα ειδικά, καθαρίζουμε σχάρες, ιδιαίτερα καθαρίζει σχάρες. Προσπαθούμε και ό,τι μπορούμε κάνουμε. Αυτά. Ευχαριστούμε τον κ. Ραμπώνι, ο κ. Ξανθόπουλος παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι ό,τι και να κάνεις, ο αγώνας αποδεικνύεται άνισος. Και αποδεικνύεται άνισος διότι μοιάζει με μια ιστορία η οποία λέει ότι οτιδήποτε, ένα, κεφάλι κόβει, βλερνει ασίδερες. Ας πούμε, δύο, τρία προβλήματα δημιουργούνται λίγο παραπέρα. Και βέβαια, από την άλλη να κάνω και ένα σχόλιο. Σχόλιο, χαίρομαι ιδιαίτερα που ερωτήσεις παράπονα και κριτική για την υπηρεσία, την συγκεκριμένη δαιειά και γίνεται και από μέλη της ομάδας μας. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, μη φοβούμενοι να περιθυνθεί και να κάνει κριτική στην διατηδίκηση. Σ' ό,τι αφορά το θέμα της Νέα Πολης. Το θέμα της Νέα Πολης και της δηροδότησης του δικτύου, αλλά και της δεξαμενής είναι σύνθετο. Είναι σύνθετο και έχει τρεις παραμέτρους. Το κυρίαρχο είναι ότι το δίκτυο δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι, αυτό που θα έπρεπε να είναι, με πάρα πολλές ζημιές. Ένα δίκτυο στο οποίο επισκευάζει τον δω καπαδοκίας μια βλάβη και σε λίγο καιρό θα έχεις λίγο παρακάτω, μισό μέτρο, ένα μέτρο παρακάτω, μια άλλη βλάβη στον ίδιο αγωγό. Και βέβαια αυτό σημαίνει ότι μετά από τη δεύτερη, τρίτη ζημιά, στο ίδιο σημείο πρέπει να ανικαταστήσεις κάποια μέτρα αγωγού για να λύσει το πρόβλημα. Αυτό είναι μια συνειδησμένη διαδικασία που πλέον για μας την έχουμε επιβάλλει και με αυτόν τον τρόπο λειτουργούμε σε σημεία, το κάναμε στη Ζαλόμου, το κάναμε στην Καπαδοκία, στη Μικρά Ασία, το κάνουμε σε όλο το Δήμο Καβάλλας, είναι μια πρακτική, είναι μια πολιτική που εφαρμόζουμε. Όμως στην Δέπος, στη Νέα Πολή, υπάρχει και ένα άλλο θέμα που επιβαρύνει την ίδια επιβαρυμένη κατάσταση και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς έχουν αφεθεί χωρίς συντήρηση οι βάνες οι οποίες θα μπορούσαν, εάν λειτουργούσαν, να απομονώνουν συγκεκριμένα σημεία της περιοχής Νέα Πολής και άρα οποτεδήποτε έχουμε κάποια βλάβη να μην αναγκαζόμαστε να κλείνουμε το δίκτυο και να αδιάζουμε τη δεξαμενή με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον χρόνο που μας αλλοβεί για να αποκαταστήσουμε την βλάβη και για το νερό που πρέπει πολλές φορές να πεταχτεί, να χυθεί για να αποκαταστήσουμε μια βλάβη σε ένα συγκεκριμένο σημείο και βέβαια υπάρχει και ένα άλλο θέμα που αφορά την Νέα Πολή και δημιουργεί, επιβαρύνει το πρόβλημα στην Νέα Πολή, διότι δεν υπάρχουν και οι μειωτές οι οποίοι θα έπρεπε να υπάρχουν οι σταθεροποιητές πίεσης που θα έπρεπε να υπάρχουν για να ελέγχουν τις πιέσεις οι οποίες αναπτύσσονται εκεί. Βέβαια, να απαντήσω στο συνάντηθο του κ. Τρινταθή, λέγοντας ότι η ΔεΓΑ Καβάλας έχει εξασφαλίσει ξεκάθαρα την μεταφορά της Μέσης Κεντρικής Ζώνης στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Σε λίγες ημέρες θα μας έρχεται και οριστική ένταξη και της Ψηφιλής Κεντρικής Ζώνης. Δεν νομίζω ότι σε αυτή την προγραμματική περίοδο μπορούμε να περιμένουμε και την ένταξη κάποιο άλλου έργου από το Δήμο Καβάλας, την ΔεΓΑ Καβάλας, διότι η πίτα, η οποία μας αναλογεί, η συνολική πίτα της Περιφέρειας, για μας είναι εξόφθαλμα θετική σε σημείο που άλλες δαιειά της Περιφέρειας θέτουν στην διαχειριστική αρχή με έντονο τρόπο αυτήν την δική μας ετοιμότητα σε ό,τι αφορά την ενταξιμότητα των προηγούμενων δύο έργων της προηγούμενης προγραμματικής περίοδο. Εάν παρουσιαστεί μια ευκαιρία μετά από ένα ή δύο χρόνια, έχουμε την ετοιμότητα και την οριμότητα σε μελέτες για να εντάξουμε και κάποιο άλλο έργο, αλλά θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι αρκετά πιθανό. Άρα λοιπόν, σε ό,τι αφορά την αλλαγή του δικτύου στην Άπολη, δεν μπορώ να είμαι εξαιρετικά, θα έλεγα, αισιόδοξος, ότι θα μπορούσε να γίνει, τουλάχιστον μέχρι το 2020, αλλά παρόλα αυτά εμείς, ως υπηρεσία, από τους δικούς μας πόρους και παρότι τα οικονομικά μας είναι αυτά που ο κ. Σιμιτσής έμεσα, φωτογράφισε, αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο μια συνάντηση η οποία έγινε στο γραφείο της Αγγελέως και ήμουν παρόν εγώ η νομικής μας σύμβουλος, ο νομικός σύμβουλος, που προσωπούσε τον πρώην εργαζόμενό μας, ο οποίος για δεύτερη φορά, με έτηση, ζήτησε να κάνει κατάσχεση σχ. Τρίτων ποσά από την ΔΕΙΑΚ, πώς αυτό διέρευσε, από μένα σίγουρα όχι, στο τύπο και μας τόριζε πάλι συγκεκριμένα η εφημερίδα, η οποία έχει πειδωθεί με ιδιαίτερη ζέση πάνω σε αυτό το θέμα, η χαρά της αντιπολίτευσης της συνηθίζει να λέει, πώς αυτό διέρευσε. Εν πάση περίπτωση, για να πανελθώ στο ρέπτο και να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε, θα πω ότι αυτό που θα κάνουμε με το επόμενο διάστημα για τη Νέα Πολή είναι το εξής. Εγώ να δω στην τεχνική υπηρεσία, και ευτυχώς έχουμε πλέον και ένα δεύτερο πολιτικό μηχανικό και μπορούμε να κάνουμε πέντε πράγματα παραπάνω, δύο θέματα. Το πρώτο, να μελετήσει και είναι έτοιμος ήδη με το πού πρέπει να βάλουμε τρεις μειωτές ταθεροπητές πίεσης, αυτό είναι η μία παρέμβαση, και η τρίτη, να χωρίσει σε 10 έως 12 περιοχές την περιοχή της Νέα Πολής και να τοποθετήσουμε εκεί από την αρχή να αντικαταστήσουμε μάλλον τις αντίστοιχες βάνες και να μπορούμε έτσι να ελέγξουμε χωρίζοντας σε περιοχές και να μην απομονώνουμε όλη τη Νέα Πολή, αλλά μια συγκεκριμένη περιοχή, διότι είναι βέβαιο ότι και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να έχουμε βλάβες, δεν μπορούμε και καταλαβαίνω και την αγανάκτηση. Δεν γινόταν συντήρηση, κύριε Τεφλίδη, συντήρηση, δεν γινόταν συντήρηση με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι σπασμένες. Δεν έχεις απόλυτο δικαίωμα. Έχεις απόλυτο δικαίωμα, αλλά δυστυχώς έτσι βρήκαμε την Νάπολη, το σύστημα ιδροδότησης Νάπολης, και όχι μόνο Νάπολη, και στο παλιό τα ίδια βιώνουμε και στην Παναγία τα ίδια βιώνουμε, σε όλο το δήμο και στην δημοτικαιότητα Φιλίπον, για να μας φιλτώσει... Δεν είπα ότι είναι θέμα βανών το θέμα του σπασίματος. Απαντώ ότι εμείς θα προσπαθήσουμε άμεσα και βραχυπρόθεσμα να ανακουφήσουμε λίγο, να παλύνουμε τις κακές εντυπώσεις που δημιουργούνται και οι οποίες παρ' όλα αυτά λέω ότι εισπράττουμε την αγανά της του κόσμου, χωρίς να είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι ευθυνόμαστε καταξοχή γι' αυτό. Εννοώ τους εργαζομένους έτσι και τη δήξη, αλλά μπας περιπτώσει... Μπας περιπτώσει απαντώ λοιπόν ότι για τη Νέα Πολή αυτό που προγραμματίζουμε είναι αυτό. Τρεις μειωτές σταθεροβητές πίεσης σε τρία σημεία που είναι έτοιμα η τεχνική υπηρεσία να τα υποδείξει και τουλάχιστον 10-12 ζώνες με αντίστοιχες του παθητής για να μπορούμε να ελέγξουμε και αγωνώ στο συγκεκριμένο σημείο. Έχεις πρόβλημα στην Καπαδοκίας ή Καπαδοκίας. Όχι όλη η Νέα Πολή και όχι να αδειάζουμε τη Δεξαμίνη όπως αναγκώμαζα να κάνουμε τώρα. Τελειώσατε κύριε Ξανθόπουλε. Καταρχήν κύριε Παπαδόπουλε μάλλον δεν θυμάστε καλά από πέρσι. Εσείς είχατε κατηγορήσει το δήμο Καβάλας και τη Δημοφέλεια ότι δεν συμμετείχε στη φιλοξένεια. Συμμετείχε λοιπόν στη φιλοξένεια μέσω του συνδέσμου ιαματικών πηγών προβάλλοντας όμως γενικά την Καβάλα. Δεν μοιράζαμε μόνο το φυλάδιο του ιαματικού τουρισμού, αλλά φυσικά όλο το έντυπο υλικό που προβάλλει την Καβάλα. Ότι η στόχευσή μας και η προβολή είναι πάρα πολύ δυναμική. Αποδεικνύεται άλλωστε και από την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας στην περιοχή μας και αυτό το αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία να μην τα επαναλαμβάνω είναι γνωστά. Και άλλωστε πολύ μεγαλύτερη είναι η επισκεψιμότητα, ειδικά για τη χρονιά που διανύουμε. Μάλιστα δε αυτή τη στιγμή που μιλάμε πριν από λίγο έφτασε σε ξενοδοχείο της πόλης μας δωδεκαμελής αποστολή από τηλεοπτικό κινέζικο κανάλι. Η Καβάλα είχε επιλεγεί μία από τις 4-5 περιοχές μάλλον γενικά από όλη την Ελλάδα που επισκέπτεται το συγκεκριμένο κινέζικο κανάλι. Αύριο θα βρίσκεται στην παλιά πόλη και συγκεκριμένο στο Φρούριο το πρωί της Καβάλας προκειμένου να γυρίσει η ντοκιμαντέ. Από μας μετά θα φύγει κατευθείαν στα Μετέωρα για να σας πω σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχει επιλέξει το συγκεκριμένο κανάλι γιατί έχει ψάξει και έχει ζητήσει πόλεις με ιστορία και πολιτισμό. Έχουν επιλογεί λοιπόν η Καβάλα, τα Μετέωρα, η Αρχαία Ολυμπία, Αθήνα και Πειραιάς μόνο σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές. Και μάλιστα την ώρα που κατέβαινα επειδή επικοινώνησα με τον Κινέζο που μιλάει και ελληνικά που του συνοδεύει, την ώρα λοιπόν κατέβαινα για το Δημοτικό Συμβούλιο μου είπαν ότι θα έφταναν στο ξενοδοχείο της Καβάλας μέσα στην πόλη δηλαδή της Καβάλας. Αυτό η ώρα, γι' αυτό θεωρώ ότι ήδη πρέπει να είναι στο ξενοδοχείο τους οι άνθρωποι και να ξεκουράζονται. Από εκεί και πέρα, Δημοτική Αγορά. Και να συμπληρώσω ότι φυσικά και φέτος αν διαβάζετε το σχέδιο του τουριστικής προβολής θα συμμετέχουμε στην φιλοξένεια καρονικότατα. Και επιπλέον, συγγνώμη, στην τελευταία συνεδρία της τουριστικής επιτροπής είχα ζητήσει από τα μέλη της τουριστικής επιτροπής να καταθέσουν εγγράφος μέσα σε μία εβδομάδα που τους είχα δώσει ιδιορία και περιθώριο τις απόψεις τους σχετικά με το επόμενο σχέδιο τουριστικής προβολής που σχεδιάζουμε. Το δικό σας το μέλος, από ό,τι θυμάμαι, ήταν παρόν στην τουριστική επιτροπή, αλλά μέσα στη ιδιορία που έθεσα δεν είδα να μου έρθουν τίποτα έγγραφες προτάσεις. Ο απολογισμός θα είναι στο σχέδιο. Χωρίς απολογισμό, νέα πρόταση, ποιος κάνει, μόνο οι τρελοί, κάστρελος σαν κι εμένα. Γίνεται να κάνουμε πρόταση χωρίς απολογισμό. Δεν απαντάω, δηλαδή αρνούμαι να απαντήσω πραγματικά στο σχολιασμό σας, γιατί θα μείνω στον πρώτο χαρακτηρισμό που εσείς ο ίδιος είπατε για τον εαυτό σας. Πάμε παραπέρα. Δημοτική αγορά. Πραγματικά εχθές είχαμε στο γραφείο της Δημοφέλειας συνάντηση των επαγγελματιών. Με πρωτοβουλία της Δημοφέλειας και δική μου προσωπικά ζήτησα λοιπόν τους επαγγελματίες όλους της δημοτικής αγοράς, προκειμένου να τους μεταφέρω καταρχήν σκέψεις και ιδέες που έχουμε μέσα από τη Δημοφέλεια, προκειμένου να προβληθεί ακόμα πιο δυναμικά η δημοτική αγορά και να μην μείνουμε στο στερεότυπο της θερεότυπης διαφήμιση προβολής δημοτικής αγοράς. Και ζήτησα βέβαια και ενδεχομένως και δικές τους ιδέες τι θέλουν επιπλέον, τι πιστεύουν οι ίδιοι, τι περισσότερο πρέπει να κάνουμε για τη δημοτική αγορά. Αυτό λοιπόν που τους προτείναμε μέσα από τη Δημοφέλεια και το αποδέχθηκαν όλοι πλήν ενός, είναι το εξής, να κάνουμε μια κλήρωση στην οποία να έχουμε μέσα τα ψώνια του ενός τυχερού ή δύο τυχερών ανάλογα ποιο θα είναι το ποσό που θα μαζευτεί, τα ψώνια της χρονιάς λοιπόν των επισκεπτών που θα ρουθούν στη δημοτική αγορά και θα ψωνίσουν από τη δημοτική αγορά, ζητώντας βέβαια τη συνεργασία και των ίδιων των επαγγελματιών, να συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους, δηλαδή ο κάθε επαγγελματίας, περίπου έτσι όπως το συζητούσαμε χθες στη συνάντηση που είχαμε, να βάλει ο κάθε επαγγελματίας λοιπόν τα ψώνια ποσού περίπου 70 ευρώ έτσι το υπολογίζουμε, εννοείτες βέβαια ζητώντας και από το πολυκατάστημα Μαρινόπουλος Κλαβενίτη, να συμβάλλει φυσικά το συγκεκριμένο κατάστημα με πολύ μεγαλύτερο ποσό, έτσι ώστε να μαζευτεί ένα ποσό περίπου 2.000 ευρώ ή και περισσότερο αν μπορέσουμε να καταφέρουμε σε ψώνια, η συγκεκριμένη κληρωτίδα θέλετε να είναι δύο μήνες στο κατάστημα τουλάχιστον της δημοτικής αγοράς και μετά να γίνει κλήρωση καινόπιων συμβολιογράφου για να μην θεωρηθεί κάποιος ότι θα είναι εντελώς φαιρέγγαιη όλη η διαδικασία, προκειμένου λοιπόν με αυτόν τον τρόπο να προσελκίσουμε περισσότερο επισκεψημένο της δημοτικής αγοράς. Και βέβαια τους είπα ότι σε αυτή την περίπτωση η δημοφέλεια θα αναλάβει όλο το κόστος ενώ το να βγουν τα κουπόνια, γιατί και αυτό είναι κόστος, το να προβληθεί όλο αυτό στη συνέχεια στα μέσα μαζικής ενωμέρωσης, βάζοντας βέβαια και η δημοφέλεια με το δικό της τρόπο επιπλέον δώρο, εμείς αυτό που σκεφτήκαμε είναι ελπί να βάλουμε ένα σκουτεράκι, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε όχι μόνο τους οικογενειάρχες και τους συνταξιούχους που ψωνίζουν, που κάνουν τα ψώνια στη δημοτική αγορά, αλλά με το σκουτεράκι να προσεγγίσουμε ακόμα και τη νεολαία που θέλει να κάνει ψώνια, έτσι ώστε να έρθουν όλες οι ηλικίες μέσα στη δημοτική αγορά. Βέβαια συζητήσαμε και άλλα θέματα, όπως φανήματος χάρη τους είπα ότι επειδή υπάρχει φύλαξη επί 24 ώρου βάσος στην ουσία στη δημοτική αγορά, αλλά ειδικά τις πρωινές ώρες το συγκεκριμένο άτομο που έχει τη φύλαξη, βλέπω ότι δεν επαρκεί, ότι θα ζητήσουμε προσφορές από εταιρείες φύλαξης έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη φύλαξη, ειδικά της πρωινός ώρες στη δημοτική αγορά, προκειμένου να αποφευθούν, να διωχθούν, αν θέλετε, με κάποιο τρόπο που ξέρει ένας επαγγελματίας, τα οποία επετούν, για να το πω χαρακτηριστικά, στη δημοτική αγορά και την υποβαθμίζουν. Φυσικά συμφώνησαν οι επαγγελματίες, ένας μόνος δεν συμφώνησε και είπε ότι δεν θέλει να συμμετέχει στην κληροτήδα, τους είπε ότι συγγνώμη στο να προσφέρουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες το αντίστοιχο ποσό των 70 ευρώ, και βέβαια τους είπε ότι δεν είναι κάτι υποχρεωτικό, οι δημοφέλοι έτσι κι αλλιώς θα μπει στη διαδικασία, όλοι οι πόλοι που όμως οι επαγγελματίες συμφώνησαν και είπαμε ότι εφόσον θα προσφέρουν όλοι οι επαγγελματίες και δεν προσφέρει ένας, είναι δεχομένα θα μην προσφέρει άλλος, αυτός λοιπόν που δεν θα συμμετέχει δεν θα πάρει και τα αντίστοιχα κουπώνια για να είναι πιο δίκαιο και τους επαγγελματίες που συμμετέχουν στη διαδικασία του ποσού σε ψώνια που βάζει ο καθένας. Από εκεί και πέρα, επόμενη ερώτηση που έγινε από τον κύριο Βέρο όσον αφορά το Φεστιβάλ Παραπόδιας κύριε Βέρο, πραγματικά είχε γίνει συμφωνία με τις εταιρίες που υπογράψαμε το σχετικό συμφωνητικό ότι στα καλλιτεχνικά συγκροτήματα τα μεγάλα ονόματα, για να μην αναφέρω τώρα ονόματα, οι δημοφέλοι και ο δήμος Καβάλλας δεν θα επιβαρυνόνταν καθόλου οικονομικά, δηλαδή θα ερχόντουσαν τα μεγάλα ονόματα, θα γινόντουσαν οι συναυλίες στον συγκεκριμένο χώρο χωρίς να τους δώσουμε ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως είχαμε συμφωνήσει σε αυτά τα συναυλιακά συγκροτήματα να καταβάλουν για την κάθε συναυλία που θα γινόταν, γιατί ήταν και μια συναυλία που δεν έγινε και λόγω καιρικών συνθηκών, να καταβάλουν το ποσό του 1.500 ευρώ. Οι συναυλίες αυτές είναι τρεις συγκεκριμένες, οι οποίες έγιναν Ιούνιο-Ιούλιο. Όταν τελείωσε, λοιπόν, το Φεστιβάλ Παραπόδας, μάλλον και πριν να τελειώσει, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ήταν συνεπής στην υποχρεωσή της αυτής, καταλαβαίνετε κι άλλωστε ότι το βλέπετε, δεν τους άφησα έτσι, άρχισε λοιπόν να ενοχλώ συνεχώς προκειμένου να καταβάλουν τα ποσά αυτά, γιατί τα ποσά αυτά, για να τα δώσουμε εμείς σε αντίστοιχη παροχή για το κοινόφελές έργο, θα πρέπει καταρχήν να τα εισπράξουμε. Δεν τα κατέβαλε λοιπόν, οπότε αναγκαστήκαμε μέσα από τη Δημοφέλεια στείλαμε καταρχήν εξόδικο, το οποίο έχει αποσταλεί στην εταιρεία, κατευθείαν βέβαια μας πήραν τηλέφωνο, γιατί τους έκανα μία μέσα στο εξόδικο, ότι αν δεν καταβληθεί το ποσό αυτό, θα αναγκαστώ μετά να τα ζητήσω και δικαστικά και να επιδιώξω να τα πάρω δικαστικά τα χρήματα προκειμένου να αποδοθούν για το σκοπό που έχουμε αποφασίσει. Ζήτησαν να έρθουν στην Καβάλα για να μας συναντήσουν από κοντά και από ό,τι φαίνεται το ραντεβού θα γίνει εφόσον έρθουν, γιατί κρατάω και μικρό καλάθι, την άλλη βδομάδα. Αν δεν έρθουν λοιπόν, θα διεκδικηθούν δικαστικά προκειμένου να αποδοθεί το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στο Ταμείο της Δημοφέλειας και να το αποδώσει στη συνέχεια η Δημοφέλεια στο Κοινωνικό Πατοπολείο. Αναφέρθηκε η κυρία Πρόεδρος και είπε ότι εμείς έχουμε ένα μέλος στην Τουριστική Επιτροπή και μάλιστα όρισε ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδος για να καταθέσουμε το νέο πρόγραμμα και εμείς, η κάθε παράταξη, προτάσεις. Θέλω να πω και να τονίσω ότι πρώτον αυτό το διάστημα που όρισε η Πρόεδρος με δικιά της πρωτοβουλίας είναι πάρα πολύ μικρό, το δεύτερο όμως το πιο σημαντικό, εάν δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα και τον απολογισμό της περσινής χρονιάς, πώς θα κάνουμε προτάσεις και να πούμε ότι η Ινδία πέρσι μας πήγε πολύ καλά, πρέπει να την ψηφίσουμε ξανά. Αυτό λέω, περιμένουμε τον απολογισμό. Δεν είπα κάτι παράλογο κυρία Σιφίδο. Περιμένουμε και πείτε μας αντισμευτείτε, πότε θα μας το πείτε. Για μονολοκτικά. Καταρχήν η μία εβδομάδα κύριε Παπαδόπουλε, εσείς που θέλετε και λέτε ότι νοιάστε για το τουρισμό, ήδη τις προτάσεις θα έπρεπε να τις έχετε έτοιμες. Ήδη το σχέδιο τουριστικής προβολής, εμείς το δουλεύουμε το επόμενο, τις επόμενες χρονιάς, το δουλεύουμε βυστικά καιρό. Και δεν περιμένουμε να το δουλεύσουμε ούτε σε μία εβδομάδα, ούτε σε ένα μήνα. Είμαστε πανέτοιμοι. Περιμένουμε λοιπόν κανονικά, δεν ήμουν υποχρεωμένη καν να ζητήσω τις δικές σας προτάσεις. Θεώρησα όμως καλό, το είχα κάνει και πέρσι άμα θυμάστε, και πέρσι δεν είχατε καταθέσει ούτε μία πρόταση, εκ των ιστέρων, εκ των ιστέρων, έδωσε λοιπόν μία εβδομάδα περιθώριο. Αν πραγματικά νιαζώσταν για τον τουρισμό, όπως λέτε, ήδη θα την είχατε έτοιμη σε μία μέρα και θα την καταθέτατε. Από εκεί και πέρα τον απολογισμό, κύριε Παπαδόπουλε. Δηλαδή, θέλετε να μας βγάλετε τρελούς εδώ πέρα. Δηλαδή, καταρχήν, την ίδια μέρα στις συνεδρίες τουριστικής επιτροπής είχα ενημερώσει τα μέλη για τα αποτελέσματα της Ινδίας, τα επαναλάβω, μην τα επαναλάβω. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα τουριστικής προβολής φαίνεται με την αύξηση επισκεψιμότητας, που πάλι ενημέρωσα τα μέλη εκείνη την ημέρα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, τη χρονιά που πέρασε 15,5% αύξηση στην επισκεψιμότητα, από το Φρούριο Καβάλα, στη χρονιά που διανύουμε άλλο 17,5%, στη διετρία 33% αύξηση επισκεψιμότητας. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε όλα και ό,τι υλοποιούμε έχει γνωστοποιηθεί και τα ξέρετε. Όποιος παρακολουθεί τα βλέπει. Ευχαριστούμε, Πρόεδρε. Και από εκεί και πέρα, ο έγγραφος απολογισμός γίνεται πάντα στο σχέδιο τουριστικής προβολής. Αν δείτε το περσινό σχέδιο τουριστικής προβολής υπάρχει απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς και στο σχέδιο τουριστικής προβολής που ετοιμάζουμε υπάρχει απολογισμός της χρονιάς που πέρασε. Ευχαριστούμε, νομίζω ότι εξαντινήσαμε τα χρέματα. Πρόεδρε, επιτρέπετε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε από την απάντηση της κυσρίας Ιωσυφίδου. Μαρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Είναι αλήθεια, λοιπόν, ότι θα βάλετε σε αυτή την κληρωτήδα να τρέξουν σε έναν αγώνα τον Μαρινόπολο με Πόρσε και τους άλλους με το ποδηλατό. Δηλαδή όλοι μαζί θα γίνει αυτή η ιδιαίδικασία. Αλλά δεν αντιλαμβάνεστε ότι εκεί πέρα ο Μαρινόπολος έχει πλέον εκτίματα σε αυτή τη διαδικασία. Θεός χωρέστηκε. Ότι θα ψωνίζουν από εκεί πέρα. Πάει αυτός. Καταρχήν ο Μαρινόπολος θα συμμετέχει με πολύ μεγαλύτερο ποσό, χίλια ευρώ και πάνω. Τους βάζετε όλους μαζί τώρα. Ενώ κάθε, ίσα ίσα, η δημοτική αγορά είναι μια αλυσίδα, κύριε Ποτόλια. Όταν δουλεύει ο ένας, δουλεύουν και οι υπόλοιποι. Αυτό που καταλάβετε. Τώρα που έκλεισε όλους τους άλλους με τον φουκαράτον μικροεπανγελματία, τι μας λέτε τώρα. Δηλαδή, τουλάχιστον, μια στοιχειώδη ευαισθησία για τους μικρούς επαγγελματίες. Είπαμε, είμαστε με το ελεύθερο εμπόριο κλπ. Αλλά εκεί πέρα ο Μαρινόπολος έχει λιανίσει την αγορά. Από τον ένα παίρνει ένα χιλιάδικο, κάποιος άλλος 70 ευρώ. Θα δώσει πιο πολλά, αλλά κλείνει καταστήματα. Βγάλτε το να παίξω κάποτε, πείτε ότι δεν θα είσαι εσύ. Με πόσια θα το κάνουμε, μα εκεί είναι η διαφορά. Είστε με τους μικρούς ή δεν είστε. Ίσα ίσα κύριε Ποτέολια, όλοι οι επαγγελματίες, όλοι χάρηκαν πάρα πολύ για την πρόταση της διοίκησης και όλοι συμφώνησαν. Πλύν ενός σας αναφέρω. Ήδη αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών. Λοιπόν, εντάξει, νομίζω ότι έχω και Βαγγελία. Όπως πάντα Βαγγελία. Προσπάθησα να σου πω. Καλησπέρα και από μένα. Το γνωστό θέμα, το να πλήρω των συμβασιούχων της ΕΕΤΑ, του ΕΣΠΑ. Από 1 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το καινούργιο σχολικό έτος, το νομικό πρόσωπο έχει καταθέσει για τη μισοδοσία των συμβασιούχων περίπου 475.000 ευρώ με τη διαδικασία που έχουμε βρει των αναμορφώσεων του προϋπολογισμού, οι οποίες αναμορφώσεις έρχονται κάθε φορά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, οπότε λαμβάνεται όλη γνώση. Από 475.000 ευρώ σταδιακά έχουν έρθει τα χρήματα και έχουμε ακόμα ένα άνοιγμα της τάξης των 3.000 ευρώ και αφορά το άνοιγμα από την αποπληρωμή του προηγούμενου σχολικού έτος. Για το καινούργιο σχολικό έτος, για το έτος 2016 δηλαδή 2017, ενώ η καινούργια διακήρυξη της ΕΕΤΑ έγραφε ρητά και κατηγορηματικά ότι η αποπληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα έτη, που ήταν σε 2 και 3 δώσεις μεσ' το έτος, έχουμε φτάσει ήδη 2,5 μήνες και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Ελπίζω να μην έχει να κάνει και με τις ανακοινώσεις της κυρίας Σέγερο Βασίλη μετά την αντισδυγματικότητα του νόμου παπά και πόσα πληρωθούν τα 15.000 voucher, πλέον που δόθηκαν, ας ελπίσουμε μόνο ότι ήταν τοποθετήσεις εκείνης της στιγμής και ότι δεν θα έχει πρόβλημα το πρόγραμμα, αλλιώς αμέσως εμείς σαν νομικό πρόσωπο θα έχουμε ένα άνοιγμα της τάξης των 250.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κυρίου Δημάρχου, του κυρίου Σιμητζή, να πω το εξής, έχετε εμπειρία από προϋπολογισμούς, δεν έχει να κάνει μόνο με το ποιος δίνει λεφτά και ποιος εισπράττει, έχει να κάνει και σε ποιους κωδικούς εγγράφονται τα έσοδα αυτά. Τα έσοδα αυτά, επειδή αφορούν καθαρά μισθοδοσία υπαλλήλων, πρέπει να εγγραφούν σε κωδικούς αντίστοιχο του κωδικού της ΚΑΠ. Η ΚΑΠ, όπως καταλαβαίνετε, βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου, είναι καθορισμένη αυτή η οποία αποδίδεται από τον δήμο στο νομικό πρόσωπο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, αν πούμε να δώσουμε χρήματα στους συμβασιούχους, υπάρχει κίνδυνος μεγάλος να μην μπορούμε να τα πεξέλθουμε στο τέλος του έτους του ημερολογιακού και κατεπέκταση οικονομικού στην απόδοση μισθοδοσίας των μονήμων υπαλλήλων. Δημιουργούνται έτσι σαφές, θα μπορεί να δημιουργείται η λαθασμένη εντύπωση ότι υπάρχουν δύο κατηγοριών υπάλληλοι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν υπάλληλοι με διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι και είναι οι συμβασιούχοι, οι οποίοι είναι άμεσα και άριχτα συνδεδεμένοι με την ισδροή των χρημάτων από το πρόγραμμα. Οι τελευταίες συνομιλίες που έχουμε κάνει και με την ΑΕΤΑ και με την υπεύθυνη που έχει τον τομέα, τον δικό μας, την περιφέρεια, τη δική μας, θεωρώντας ότι τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου θα μας έχουν αποδώσει το ποσό που αφορά τη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου μέχρι ενδεχομένως και του Νοεμβρίου, μας απάντησαν και γραπτός ότι αυτός είναι ο στόχος. Βέβαια να υπενθυμίσω ότι και στο φετινό πρόγραμμα οι πηγές χρηματοδότησης είναι τρεις και η μία η βασική, η οποία ταρακουνά λίγο τις ισορροπίες, είναι η πηγή χρηματοδότησης από εθνικούς σπόρους, όπως και από το προηγούμενο σχολικό έτος, υπάρχει μια καθυστέρηστη καταβολή της. Καταβάλλεται μεν, αλλά με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Γι' αυτό ακριβώς να πω ότι το πρόγραμμα τουσιαστικό αυτό προκύπτει, διότι ο δήμος καβάλασε το νομικό πρόσωπο του δήμου, που καβάλασε από σχολείο 73 άτομα, η μισοδοσία τους είναι 95.000 ευρώ τον μήνα και τα χρήματα τα οποία παίρνουμε από τα παιδιά, διότι είναι άμεσα συναιδεσμένο ο αριθμός των παιδιών που είναι στο παιδικού σταθμό του ΕΣΠΑ με την απόδοση της μισοδοσίας, το σύνολο των χρημάτων φτάνει οριακά και συμπληρώνουμε κάθε φορά ένα ποσότητάκι στους 40.000 ευρώ από το νομικό πρόσωπο, για να καλύψουμε αποκλειστικά και μόνο τη μισοδοσία. Θα ξαναπώ για ακόμα μια φορά ότι όλα τα λειτουργικά έξω του νομικού αυτοπροσώπου καλύπονται αποκλειστικά και μόνο από την επιχωρήγηση του δήμου Καβάλας, που είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Το έχουμε ξαναπεί, η μισοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν διαπραγματεύεται, αλλά όπως καταλαβαίνετε έχουμε δείξει και σαν διοίκηση μόλις αυτές οι προσπάθειες, ότι αποδίδουμε κάθε φορά τη μισοδοσία όταν είναι αυτή εφικτή, αλλά στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, επειδή είμαστε προς το τέλος του έτους του οικονομικού, πρέπει να διαφυλάξουμε και τις μισοδοσίες των μονήμων υπαλλήλων. Κατανοητά αυτά, εγώ επιπλέον όμως ρώτησα, γιατί σε αυτό δεν ήμουν και πολύ έντονος, ρώτησα τι ενέργειες κάνατε ατομικά ως δήμος και νομικό πρόσωπο και συλλογικά, ως φορείς, ΠΕΔ και τα λοιπά, για να πιεστεί η κυβέρνηση να στείλει τα λεφτά. Θα ήθελα να στείλετε κάποιες επιστολές, να μας δείξετε κάποιες επιστολές με email. Έχουμε στείλει πανηλημμένους επιστολές και το νούμερο 1 που αναφέρομαι στις επιστολές, είναι ακριβώς η προκήρυξη της ΕΕΤΑ που βγαίνει κάθε καλοκαίρι, αλλάζοντας κάθε φορά κάποιες παραμέτρους. Φέτος άλλαξε το σημαντικότερο, έβαλε στη διαδικασία την παροχή των βάουτσερ στους γονείς, οι οποίοι στην ουσία μετά, οι γονείς υπογράφοντας συμβάσεις με τον νομικό πρόσωπο, μας εξοδότησαν. Ευχαριστούμε, κυρία Δρακονάκη. Έχουμε τέσσερα έκτακτα θέματα. Το πρώτο έκτακτο θέμα αφορά επιστροφή αχρεωστήτωσης παραχτέντος ποσού από τον Δήμο Καβάλας. Το Υπουργείο Ισοτερικών ζητά επιστροφή 98 ευρώ και 9 λεπτών. Εγκρίνεται και ψηφίζεται πίστος στον κωτικό όπως στην εισήγηση. Το υπαριθμό 2 έκτακτο θέμα είναι έκτακτης οικονομικές ενισχύεις μέσω απογεθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης οικονομικών τους 2016. Το υπαριθμό 3 έγκριση πρωτοκόλου διακοπής διαπίστοσης βλαβών από ανωτέρα βία για το έργο αναβάθμισης κτιριακών υποδομών και του κτιρίου διοίκησης διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρων παιδόπολης. Κύριε Φιλιππίδη, το ξέρετε? Απλά η διακοπή έγινε γιατί η Επιτροπή θέλει να μάθει από το πρώτο, ναι, της ανακρίσης, από την υπηρεσβεστική, ακούπτον εις Αγγλία, από παντού, μέχρι να πάρει λοιπόν όλες αυτές τις πληροφορίες, ζητά να εγκρίνεται τη διακοπή. Θεομηνία αναφέρεται στο νόμο, γι' αυτό γράφτηκε έτσι. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Αντιδήμαρχο να μας πει ακριβώς τι σημαίνει πρωτόκολλο διακοπής, όχι το τι σημαίνει, τι σημαίνει αυτό. Δεν ξέρω αν θα είναι ένας μήνας, δύο μήνες, έξι μήνες, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, μισό λεπτό να τελειώσουμε, εάν εγκρίνουμε το πρωτόκολλο διακοπής, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το Φορέα Ελλοποίησης του έργου, δηλαδή το Δήμο, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τον ΕΤΟΝΤΑ, αν υπάρχουν, και τελικά ποια θα είναι η επιπτώση ουσιαστικά για το έργο. Αυτό θέλω να μας αναλύσσετε. Να κάνω τον Προφήτη, δηλαδή. Δεν μπορώ να τον κάνω. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνατε την Επιτροπή. Λοιπόν, η Επιτροπή πήγε χθες προχθές, πότε πήγε, να διαπιστώσει τι ζημιές γίναν, γιατί ο ανάδοχος, ο Μπουμπούνας, ακριβώς έκανε μια αίτηση, όπου επικαλείται όλη τη διαδικασία περί θεομηνίας, αυτό που προηγούμενος δεν άρεσε στον κ. Δημητσή, αλλά παρ' όλα αυτά έτσι προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η Επιτροφή αυτή, λοιπόν, πήγε και εμπάσια με πιτώση εκείνο το οποίο συζήτησε και αποφάσισε, είναι ότι προκειμένου να καταλήξουν στο εάν μπορεί να το θεωρήσει θεομηνία ή ανωτέρα βία ή όπως αλλιώς λέγεται, θέλει να έχει πρωτίστως τις ανακρίσεις που προέκυψαν και το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη συνέχεια, αφού πάρει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται, θα επανέλθει προκειμένου να καταλήξει. Όλη η διαδικασία αυτή, αυτό μπορώ να σας πω μόνο. Και εγώ ξαναρωτάω τώρα, ποιος είναι ο λόγος διακοπής, τι σημαίνει, επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οριστική απόφαση από την Πυροσβεστική ή από οποδήποτε άλλο, είναι υπεύθυνη για να βγάλει το πόρισμα, οριστικό πόρισμα, αυτό σημαίνει ότι έχουν δικαίωμα κάποιοι να ζητήσουν διακοπή εργασιών ή εμείς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε αποδεχτό το έτοιμα τους. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όσο το έργο δεν έχει παραδοθεί, ευθύνη για την όποια καταστροφή έχει ο εκάστοτες εργολάγος. Τελεία και πάβλα. Λοιπόν, αυτά τώρα εμένα δεν μ' αρέσουν καθόλου. Λοιπόν, κάτι συμβαίνει. Λοιπόν, αν δεν θέλει να συνεχίσει το έργο ο συγκεκριμένος, λοιπόν, ας παρετηθεί το έργο. Ας παρετηθεί τέλος πάντων να τελειώνουμε. Αν αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει. Δηλαδή είχαμε ένα βραχνάντο δρόμο του νοσοκομείου, πληρώσαμε 350.000 από πάνω, πέρα από τον προϋπολογισμό, ατελείωτες είναι ο δρόμος, ξαναδουλεύουν εκεί, ξανασκάβουν, τους βρίσκουμε μπροστά μας με λακούβες, με φρεάτια, με ιστορίες. Εδώ είναι ο συνάδελφος σου Χάρης. Λοιπόν, και σήμερα έχουμε μια άλλη ιστορία τώρα με το προστασίας του παιδιού. Ε, λοιπόν, να τελειώνει αυτή η ιστορία. Κάτι δεν πάει καλά. Λοιπόν, να σας πω κάτι προσωπικά, θα το βγάλουμε και έτσι τοκτο. Ε, δεν κατάλαβα. Διότι εδώ διαπιστώνω, καλά είναι φοβερά πράγματα αυτά που διαπιστώνουμε. Τώρα και με τις μελέτες θα τα πούμε κάποια στιγμή. Και αυτοί που κάναν τις δωρές, δηλαδή που κάναν δωρές αν μελέτη για το έργο, να δούμε τι μελέτη κάναν για το έργο. Και να δω πώς θα το παραλάβει κάποιοι αυτό το έργο. Εγώ το λέω τώρα, το φωνάζω, πως θα παραλάβει αυτό το έργο. Λοιπόν, αφήστε τα τώρα αυτά. Εγώ, που προσωπικά ως βέρος, όχι ως δημοτική παράταξη, δεν θα συμφωνήσω σε καμία διακοπή του συγκεκριμένου. Καμία διακοπή. Καμία διακοπή. Τελειώσαμε. Λοιπόν, τελειώσαμε. Τέρμα τα ψέματα. Μέχρι εδώ και δεν πάει άλλο. Δεν πάει άλλο, και θα σας πω και κάτι, προσωπικά. Δεν μπορεί να παίζουν κάποιοι με τα παιδιά. Εντάξει, πού έχετε δει εσείς να γίνεται ανακένιση δοκτισμάτων και να μην προβλέπετε στη μελέτη να αλλάχτουν οι σολυνώσεις από τα καλοριφέρ, κοίτα πόμολα, και να προσπαθούν να ανάψουν τα καλοριφέρ. Άντε τώρα, δεν θέλω να τα πω τώρα. Λοιπόν, κύριε Ευκληφίτη, δεν ξέρω εσείς. Δεν ξέρω πώς το λέτε άλλα. Πρέπει να μας αλλάξετε το σχετικό. Το σχετικό, εγώ φοβάμαι πολύ ότι αν να υπήρνουμε διακοπή, θα έχουμε τρόπο. Θα έχουμε τρόπο. Πείστε μας ότι θα έχουμε τρόπο. Πείστε μας ότι είναι η καλύτερη αυτή η γύση, και η επιτροπή. Κάξτε, εμείς πάντως δεν θέλουμε επιτροπή. Εμείς επιτροπή και να πάει ως επιτροπή και να εκτιμήσει τη σημειά. Όχι αν θα γίνει διακοπή ή ό,τι. Υπήρνη επιτροπή, ποιοί εκτίμησαν τη σημειά, είπε ότι τελικά εμείς αυτό βλέπουμε, ο εργολάδος λέει αυτό βλέπουμε. Δεν κατάλαβα όμως γιατί θα πρέπει να γίνει διακοπή. Εκτέλεση πρέπει. Δεν το κατάλαβα εμένα. Λοιπόν, να πιέσουμε την πλειοδοσφαιστική, να την πιέσουμε, να κάνει λίγα έξω, έναν πρόπονο έτσι όταν, θα βγάλει κάτι στιγμή από το εργαλείο μας. Ωραία, το που λέτε στους άνθρωποι είναι ότι πρέπει να κάνει και τη στιγμή. Και λοιπόν, να κάνει και τη στιγμή. Δεν κατάλαβα γιατί θα καταλαβαθεί. Αλλά πέσουμε πότου να είναι τεχνικό, δεν είναι τεχνικό. Είναι τεχνικά εχωρώς, δεν το κατάλαβα. Δεν είναι τεχνικό, δεν είναι τεχνικό. Πώς θα το κάνουμε δηλαδή, υπάρχουν προθεσμίες. Και το δικαιώμα αέχεται από αυτό το θέμα, είναι και αναπροβάλλον προθεσμίες. Εδώ δεν κάνετε τίποτα παραπάνω από το ότι ζητάμε μια Επιτροπή να σταματήσει. Μάλλον όχι, να εγκρίνουμε ότι μια Επιτροπή δεν μπορεί να διακουστώσει ότι η ίδια σχεομιγία μπορεί να είναι υπροσμός. Μπορεί να είναι πρόσφυγος, μπορεί να είναι πρόσφυγος. Μπορεί να είναι πρόσφυγος, μπορεί να είναι πρόσφυγος. Η ίδια σχεομιγία μπορεί να είναι υπροσμός. Μπορεί να είναι τυθιά από πάνω του πατέρα. Αλλά δεν θέλει κάτι να δει από κάπου, από μία προσβεστική. Αυτό το χαρτί, λοιπόν, που θέλει το ζητάκι από τον Ισαγγελέα. Λοιπόν, μην μου λέτε, μάνα, τώρα, ιστορίες για τα 300.000 που δώσατε και κάνατε και ράντες. Δεν κάνουμε στο ΕΚΙΛΟ μέσα, πέρα, για αυτό το σκηδημένο θέμα. Μιλάμε για μια συγκεκριμένη ομοδησία, την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε, απαραίτητα. Αν κάνουμε διακοπή, μισό λεπτό τελειώνω, ο Ευαγγέλιδης δεν θα ξαναλωτήσει. Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό, απλώς να θα δοθούν κάποιες διπλήσεις. Εάν σήμερα εγκρίνουμε τη διακοπή, εννοείται ότι και οι εργασίες, τα υπόλοιπα κτίρια... Καμία σχέση. Άρα μισό λεπτό. Άρα μιλάμε μόνο για το συγκεκριμένο κτίριο, η διακοπή. Διακοπή δεν λέει πουθενά. Τι καταλαβαίνετε από αυτό το θέμα, δεν μπορώ να καταλάβω. Συγγνώμη, λέτε πρωτόκολλο διακοπής, διαπίσωση βλαβών, είναι από θεομενία. Διακοπή από πού θα κάνει. Τι δεν λέω σωστά, ρε καλό. Ρε συ, Φίλιπα, δεν είναι προσωπικό το θέμα. Πούτε το βάζουμε, ρε, να βοηθήσουμε, ρε Φίλιπα. Προσπαθώ να εξηγήσω πράγματα τα οποία μπαίνει σε ένα, πώς το λένε, σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν έχει σχέση με αντάφορους στο μυαλό σου. Και εδώ, αυτή τη στιγμή, μιλάμε για μια συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία πήγε να διαπιστώσει αν τη βλάβη είναι θεομενία ή τέλος πάντων ανωπτέρα μία, ή αν κάποιος πήγε και έβαλε μέσα φωτιά εμβρισμών, πιθανών στον εμβρισμό, να πτεθούν θέματα, ότι ίσως ο εργολάδος δεν είχε την προσήψα, πώς το λένε, ασφάλεια στο έργο. Αυτό θα είναι αλήθεια. Ουσιαστικά συμφωνείς με εμένα και άσχετα με το θέμα, να το πιστέψεις. Δεν θέλω να διαφωνώ. Εντάξει, αδηδίμαρχε, είναι κατανοητό. Άρα μου λες ότι να συνεχισθείς το υπόλοιπο κομμάτι του έργου. Φυσικά δεν είναι καμιά σύστημα. Δεν είναι καμιά σύστημα για το σύνολο του έργου. Ακριβώς αυτό. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Τελικά, άμα αφήνεις, Πρόεδρε, να μιλήσουμε, δεν θα φωνάζω, Φίλιππας. Αυτό ακριβώς το θέμα, όμως, πρέπει, επειδή τώρα το τελειώσαμε το θέμα του, ότι δεν αφορά το σύνολο, μόνο εκείνο το κομμάτι που θέλουμε να δούμε. Εμείς, σαν πολιτικά όντα, δεν πρέπει να έχουμε μια άποψη. Σαφέσαμε. Δηλαδή, και εμείς πρέπει να βάζουμε το κεφάλι μέσα στην άμμο. Δηλαδή, τι ήτανε, ήταν εμπισμός, δηλαδή, τι ήτανε. Τι ήτανε, ήταν εμπισμός. Πες στην Επιτροπή σου εκεί πέρα να μην το κολοβαράει τώρα. Άντε τώρα, άντε τώρα, άντε. Το έδεικε με το νοσοκομείο, πολιτικά μιλάμε τώρα και μην εκνευρίζεις. Δηλαδή, σαν να μας δέξει, βάλει το κεφάλι, δεν ήταν εμπισμός. Θέλει δηλαδή η Επιτροπή, θέλει πολύ χρόνο για να καταλάβει αν ήταν εμπισμός ή όχι. Θέλει πολύ χρόνο. Όταν έχει επιλευθεί η πυροσβεστική για το θέμα του πυροσβεστικού Βαγγέλη, δεν μπορεί άλλη η Επιτροπή. Μα η πυροσβεστική έχει πάει το πόρισμα στον Ισαγγελέα. Η Επιτροπή μην το κολοβαράει, λέω. Εφόσον έχουν εκδοθεί τα πορίσματα, είναι εύκολο, δεν υπάρχει λόγος. Εντάξει. Πρόεδρε, είναι ένα σοβαρό θέμα που εδώ και πολύ καιρό ταλαιπωρεί το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία της Καβάλλας. Μία συνεχής αντιπαράθεση για κάποια πράγματα που γίνονται εκεί πέρα. Εγώ σαν λαϊκή συσπήρωση και με τις δυνατότητες που έχουμε, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι παίζει εκεί πέρα. Μισόλογα ακούμε και εδώ πέρα επίσης ακούστηκαν και ανησυχούμε πολύ για το πώς θα εξελιχθεί όλη η κατάσταση εκεί πέρα. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο σοβαρό το θέμα, το φέρνετε και με έναν τέτοιο τρόπο, εμείς απέχουμε από τη διαδικασία να πάρουμε θέση. Ο τρόπος που έχει είναι για να προβάλλουμε οδηγίες. Ας σκέφτεσαι τι θα είναι αυτή η θέση. Είναι θέμα του Δημιού Καθαράκη. Καταλαβαίνω αυτό κύριε Φιλιππίδη, ωστόσο όμως έχει σηκωθεί τόσος τόρος γύρω από αυτό το θέμα εδώ και μήνες που ανησυχούμε. Τι συμβαίνει τελικά, τι τρέχει, τι παίζει εκεί πέρα. Κανείς δεν μιλάει καθαρά και ξάστερα, πέρα από το ότι θέλετε να έχετε μια αντιπαράθεση άσφαιρη. Υπάρχει και η ουσία όμως προφανώς στο ζήτημα αυτό. Δεν είναι μονάχα η αντιπαραθέληση. Έφυγε ο ένας, ήρθε ο άλλος, έχει ευθύνες αυτός, είχε ευθύνες ο άλλος. Υπάρχει η ουσία, την οποία δεν γνωρίζουμε. Θα τη μάθουμε ποτέ, θα την πείτε ποτέ. Υπάρχει προανακριτική διαδικασία σε εξέλιξη. Δουλεύω αυτό θα που καλυφθεί, δεν είναι θέμα. Επομένως, εγκρίνεται παρόν ο κ. Ποτόλιας. Να γραφτεί στα πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, ότι η Δημοτική μας παράταξε μετά τις διευκρινήσεις του κ. Αντιδημάρχου, όπου διευκρινίστηκε ότι δεν αφορά το σύνολο του έργου και ότι είναι θέμα προθεσμίας και γιατί πραγματικά ενδεχομένως η Επιτροπή, και λόγω γιατί αρμόδιος φορέας, αν θέλετε φορέας τέλος πάντων, υπηρεσία για να βγάλει το όποιο πόρισμα, και μια και η βρίσκεται και στον Ισταγγελέα, εμείς γι' αυτόν τον λόγο λέμε ναι, αλλά στα πρακτικά θα γραφτούν οι διευκρινήσεις που είπε ο κ. Αντιδημάρχος. Εντάξει, ωραία. Πάμε στο τέταρτο έκτακτο θέμα. Παράτασε διαδικασίας αξιολόγησης και ελέγχου των προβλεπωμένων δικαιολογητικών και διαδικασίας ανανέυσης των επαγγελμαντικών αδειών πολιτών λαϊκών αγορών. Κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, υπήρχε μια παράταση η οποία έχει δοθεί όσον αφορά την ανανέωση των αδειών των επαγγελματιών, θα λέγαμε, οι οποίοι δραστηριοποιούν τις ελληνικές αγορές, η οποία έλεγε τριάντα μήνους, να θυμάμαι καλά, δόθηκε καινούργια παράταση και επειδή θέλουμε να προλάβουμε προς την προθεσμία σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, όπου πρέπει άμεσα να λάβουμε απόφαση, όπως το λέει και όλα συγκεκριμένα να το διαβάσω, ότι λέει τα Δημοτικά Συμβούλια οφείλουν να προβούν στην έκδοση των αποφάσεων όπως ορίζονται στο τάδε άρθρο, σύμφωνα με την οποία οι φιστάμενοι σάδες εξακολουθούν να ισχύουν έως τότε, μέχρι δηλαδή την καινούργια παράταση η οποία δίνεται, άρα για να μην έχουμε πρόβλημα, γι' αυτό το εισάγουμε ως έκτακτο, καταλαβαίνετε και εσείς, έτσι για να πάρουμε την απόφαση σύμφωνα με την Καθοδήκηση του Υπουργείου. Ναι, μέχρι τον Ιανουάριο πηγαίνει. Αλλά ένα θέμα εύκολο. Μέχρι τις 6 θα έχουμε τελειώσει Βαγγέλιο. Θα έχουμε τελειώσει μέχρι τις 5.30. Θα πάμε γρήγορα τα άλλα να μην έχουμε, εντάξει, εντάξει. Πάμε στο υπαρρυθμό 1.26, αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικό του 2016. Ναι, για το υπαρρυθμό 1 θέμα θέλετε κάποια διευκλήνηση. Παρ' όνω ο κ. Παπαδόπουλος, όχι ο κ. Ποτόλιας. Αφήστε τώρα τα όχι, εδώ έχουμε ρωτήσει πολλές. Όχι αυτά που δηλώνουν στον Προεδρύο, σας δίνονται λόγο τώρα. Λοιπόν, ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω για κάποιους κωδικούς. Καταρχάς για τους δυο κωδικούς που είναι έκτακτοι επιχορήγεις στις κολλικές επιτροπές και τα οποία είναι και θέματα βέβαια στη συνέχεια, αλλά επειδή θα πρέπει να ψηφίσουμε με ναι ή όχι, πρέπει να γνωρίζουμε και ρωτάμε, ας πούμε, για ποιο λόγο γίνεται αυτή η έκτακτη επιχορήγηση. Πάμε σε ένα άλλο κωδικό, ακριβώς από κάτω, που λέτε αποδοχές ειδικών συμβούλων και τον ενισχύεται με 10.000. Θέλουμε να μας πείτε πώς είναι η ειδική σύμβουλη και γιατί τον ενισχύεται με 10.000. Έχετε επιπλέον προσλάβει έκτακτοι επιτροπές, έχετε κάνει συνεργασία με επιπλέον ειδικό σύμβουλο γιατί τον ενισχύεται. Πιο κάτω στους κωδικούς που αφορά προφανώς τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 24.015.022.500 σύνολο 61.500. Θέλουμε να τις ακούσουμε λίγο τι είναι αυτά. Μποράζουμε πάλι άλλα στολίδια 22.500. Κάνουμε εκεί ένα εργαστήρι είναι και νομίζω κάπου το είδα αυτό. Ήρθε στο παραπέντε το τελευταίο θέμα 48. Πάμε στον παρακάτω κωδικό. Θέλω διευκρινήσεις προμήθεια ξυλίνων λιώμενων οικίσκων 8.000 ευρώ. Και τελευταία διευκρινήση στον επόμενο κωδικό. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την διαρίθμηση του εσωτερικού φωτισμού και διάταξη των φωτιστικών σημείων για την ανάδειξη των εξεισιακών εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Ποσό 24.800. Δώστε μας λίγο διευκρινήσεις γι' αυτούς τους κωδικούς. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την διαρίθμηση του εσωτερικού φωτισμού και διάταξη των φωτιστικών σημείων για την ανάδειξη των εσωτερικών εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εσωτερικών εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εσωτερικών εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εσωτερικών εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εσωτερικών εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εσωτερικών εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ανάδειξη των εκθεμάτων του Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Καβάλας. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παροχή υπηρεσιών συμβούλου. Παραχώρηση σύμφωνα με τον νόμο 4061 του 2012 αφορά ένα έτοιμα που βάλει το αστικό κόκτελ για δύο αγροτεμάχια στη Νέα Κραβάλη στα οποία δεν έχουμε ιδιοκτησία και λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το θέμα. Πού είναι αυτά, Πρόεδρε? Στη Νέα Κραβάλη. Στη θάλασσα κοντά, μακριά από τη θάλασσα. Πού βρίσκονται δηλαδή? Δεν είναι ιδιοκτησία το Δήμο. Δεν έχουμε δικαιώματα ιδιοκτησίας από αυτό. Πρόεδρε, εμείς συμφωνούμε, αλλά με την απόφαση του τοπικού της Καρβάλης, με την υποσημίωση ότι θα αποδεχθούν αυτό που λέει το τοπικό συμβούλιο της Νέας Καρβάλης, ότι δηλαδή δεν θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος για παραπλησμένα οχήματα. Για νεκροταφείο δηλαδή. Συμφωνούμε, για χώρος στάθμιψης. Άρα λοιπόν, να το περάσουμε μέσα στην απόφαση. Δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν χώρο στάθμιψης παροπλησμένων οχημάτων. Πάμε παρακάτω στο υπαρρυθμό 24 έγκριση του Νέου Σχεδίου Κανονισμού. Κύριε Πρόεδρε, αν επιτρέπετε μια παρέμβαση. Παρακαλώ. Προς διευκόνηση της όλης διαδικασίας, γιατί θα πάμε αρκετά όσο κι αν. Θα πρότεινα το θέμα το οποίο ειστηγήσετε τώρα. Το είναι το 24 και το 31. Να τα κρατήσουμε, επειδή τα υπόλοιπα είναι να προχωρήσουμε τάχιστα, διότι θα με πιάσει ο Πρόεδρος, τι εννοώ. Αν δεν το κάνετε αυτό, στο τέλος θα μείνουμε εγώ κι εσείς και ξέρετε πώς παίρνουν οι αποφάσεις. Ναι, Πρόεδρε, κι εγώ από την αρχαιότητα έγινε… Διότι θα το θέσω το θέμα αυτό κάποια στιγμή, θέλω να το ξέρετε. Ξεκινάμε με μια απαρτία, η οποία στο τέλος γελειοποιείται και μένω εγώ κι εσείς και πέντε. Και δεν μου αρέσει αυτό, διότι, μην ξεχνάτε, ήμουνα χρόνια π.δ. Δεν μπορώ να το ανοιχθώ, γι' αυτό προτείνω να προχωρήσουμε στα θέματα τα υπόλοιπα, διότι, εάν τώρα καθίσουμε σε αυτά, στα υπόλοιπα οι πάντες, ξέρετε. Πρόεδρε, έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά έγινε το θέμα επειδή κι ο Αντιδήμαρχος έχει ένα θέμα υγείας και με υπηρετώ είναι εδώ πέρα. Μα τα υπόλοιπα θέματα, κύριε Πρόεδρε, τα είκοσι είναι τα ταξίδια… Να τα τελειώσουμε λίγο τα θέματα, τα δέκα είναι κρίσεις μετά βάση. Πάμε λοιπόν… Πάμε στο 25, έγκριση ειρηθρά σε πάραδο της οδού Δοξάτου-Καβάλας. Εγκρίνεται. Το υπαριθμό 26, έγκριση χειμερινών δραμολογίων του αστικού κτέλ Καβάλας ΑΕ, αφορά την περίοδο 5-10 του 16 έως 15 έως 16 του 17. Μόνο μια παρατήρηση, Πρόεδρε. Παρακαλώ. Όχι για το νοσοκομείο, γενικά αυτή η Επιτροπή Κυκλοφοριακής Αγωγής, τι… Κυκλοφοριακού… Υριθμίσεων. Υριθμίσεων, κυκλοφοριακό ρυθμίσεων, αυτή βάλετε την αλληλειτουργήση, δώστε την ένα ρόλο, περάστε το και από εκεί να έχουμε και μια εισηγήση. Τώρα είναι δραμολόγια των αστικών. Δώσε αυτό το θέμα στην υπαριθμό 11 γραμμή επειδή το συζητήσαμε χθες. Η Επιτροπή Κυκλοφοριακής Αγωγής Υριθμίσεων λειτουργεί, λειτουργεί. Άλλο, άλλο, εντάξει, εντάξει. Κύριε Βέρο, για σας τώρα ή λίγο… Στα δύο και χρόνια πόσες φορές λειτούργησες εκεί και για πόσα θέματα. Τέλος πάντων, αυτό τώρα δεν ήταν και μια αρμοντικά λόδα, θα ήταν να πάει εκεί να έχουμε και μια γνώμη από αυτή την Επιτροπή. Δεν είναι αρμοντικά λόδα, έρχεται κατευθείαν σε εμάς αυτό το θέμα. Εδώ στο υπαρεθμό 11 δρομολόγιο που λέει τη γραμμή номερο 11, θέλουμε να κάνουμε μια υποσημείωση ότι θα πρέπει 11 η ώρα να καλύπτει… Δεν την πατήσατε. Άσ' το καλά. Ναι, θα το βάλουμε στην απόβασή μας ότι πες μου πώς ακριβώς… Βραδινής, η οποία ουσιαστικά αλλάζει 11 η ώρα. Λογικά τώρα δεν ξέρω, το 10.30 δεν ξέρω αν ξεκινάει από το κέντρο… Νομίζω ότι ξεκινάει από το νοσοκομείο… Αυτό πρέπει να φεύγει από το νοσοκομείο, δηλαδή να καλύπτει την αλλαγή της βάρδιας… Ναι, αυτό θα το σημειώσουμε στην απόβαση, θα το βάλουμε 11 η ώρα να είναι στο νοσοκομείο… Καλά, λέγανε όμως κάτι περίεργο ότι 2-3 άτομα ανεβαίνουν λέγει και αυτά… Λοιπόν, εντάξει αυτό το σημειώνουμε, ναι, του υπαριθμού 11 γραμμίου που είναι στην εισηγή. Το υπαριθμό 27 παραχώρισε… Όχι, περίμενε, μισό λεπτό. Λυπάμαι, πολύ σύντομα όμως θα αναφέρω. Βλέποντας το πρόγραμμα αυτό των δρομολογίων φαίνεται καθαρά ότι υπηρετούνται, εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα της ΑΕΕ, της εταιρείας δηλαδή. Δεν βάζω αυτούς τους ανθρώπους απέναντι σε καμιά περίπτωση. Είναι και αυτοί σαν και εμάς, αναγκάζονται και δουλεύουν οι ίδιοι τα αυτοκίνητά τους, πληρώνουν φόρους ανταλλακτικά κλπ. Ωστόσο όμως πρέπει να διαλέξουν συμμάχους με ποιον είναι. Τα δρομολόγια αυτά σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούν το πειβατικό κοινό, δεν εξυπηρετούν τους καβαλιώτες. Σε κάθε παράγραφο αναφέρει ότι αν έχει πειβατικό κοινό θα έχουμε λογοφορία, σταματάνε γρήγορα τα αυτοκίνητα, δεν έχει τακτικά δρομολόγια... Γράφει τις ώρες, κύριε Ποτόλια, γράφει μέσα στην εισήγηση... Τα βλέπω, τα βλέπω. Ακριβώς δεν υπηρετούν ένα σύγχρονο κοινωνιακό δίκτυο. Με αποτέλεσμα να έχει επιπτώσει και στο λογοφοριακό. Δηλαδή δεν το βλέπουμε το ζήτημα έτσι απλά, μονάχα, ότι κάνουμε αυτή την έγκριση των δρομολογίων. Πρέπει να το δούμε και ευρύτερα. Την έννοια λοιπόν εμείς δεν το εγκρίνουμε, γιατί ακριβώς δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης της Καβάλας, αλλά μόνο των λεωφοριούχων. Ωραία. Λοιπόν, το υπαρρυθμό 27 παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου ποταμοδίων και κλειστού γυμναστηρίου μεγκαλεώνα για διοργάνωση αγώνων. Εγκρίνατε. Το υπαρρυθμό 28 παραχώρηση μοτικού κολυμβητήριου ως έδρα της ομάδας Ιδατοσφαίρεις Ναυτικομείου Καβάλας για την αγωνιστική περίοδο 16-17. Εγκρίνατε. Το υπαρρυθμό 29 παραχώρηση δημοτικού κολυμβητήριου για διοργάνωση αγώνων. Εγκρίνατε. Το υπαρρυθμό 30 καθορισμός των χώρων ανάπτυξης των μπάνκων, των ιδών, των πολωμών προϊόντων για την περίοδο του Χριστουγένου 2016 στη δημοτική κοινότητα Ζιγού. Εγκρίνατε. Να ρωτήσω κάτι, αλλά δεν είναι εδώ ο Πρόεδρος. Δεν ξέρω αν ξέρει ο Αντιδήμαρχος ο κ. Τσουρουκίδης. Κάθε χρόνο εκεί πέρα γίνονται κάποιες γιορτές από τους συλλόγους οργανωμένα και ό,τι προσφέρεται εκεί πέρα προσφέρεται δωρεάν με ρήμνη των συλλόγων. Δεν ξέρω βέβαια αν ενισχύει και ο Δήμος. Παλιά εμείς δεν το κάναμε. Τώρα τι είναι αυτό πάλι και ενούργιο φρούτο δηλαδή θα γίνει με εμπορευσιμότητα όπως γίνεται στην Καβάλα έχουν ζητήσει να υπάρχει η δυνατότητα αν βρεθούν κάποιοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να στήσουν τον μπάνκο πείχοι να πουλήσουν μαλλί της γριάς ή ξηρούς καρπούς ή κρασί ή το μέλι τους γιατί αυτοί έχουν εκεί πολύ και με το μέλι να κάνουν να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Μας στείλαν λοιπόν την εισήγησή τους και την εισαγάγουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για Έγκραση. Αυτή το ζήτησε. Κοιτάξτε εγώ προτείνω, εφόσον το ζητάνε εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση αν και το θεωρώ υπερβολή παρόλα αυτά έτσι είπαμε θα το ψηφίσουμε με την εξής όμως υποσημείωση την ημέρα που θα γίνει ο εορτασμός από τους συλλόγους ο κοινός εορτασμός όλα αυτά μαλλί της γρυάς προσφέρουν το δωρεάν εκείνη την ημέρα να μη λειτουργήσουν οι επιχειρηματίες, έστω οι μικροπολίτες, αυτό δηλαδή. Εντάξει τώρα θα έχουμε τους 12 πάνκους τους εμπορεύσιμους και δεν ξέρω και πόσες ακόμα δωρεάν εκεί τη μέρα. Εγώ λοιπόν ψηφίζω ναι υπό την προϋπόθεση ότι την ημέρα της εορτής δεν θα λειτουργήσουν οι μικροπολίτες παρά μόνο σε συνεννόηση με τους συλλόγους ώστε να μοιραστούν αυτά δωρεάν. Ωραία καταγράφηκε το επαρρυθμό 31 έγκριση της με αριθμό 156 του 16 απόφασης. Το 31 έγκριση της με αριθμό 156 του 16 απόφασης του ΔΕΙΑΚ που αφορά τροποποίηση εν μέρος του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της ΔΕΙΑΚ Αβάλλας. Οι προσαρμογές οι οποίες πρέπει να κάνει μεταξύ άλλων θεμάτων είναι και αυτό που αφορά την πρόβληψη και πρότειψη Γενικού Διευθυντού. Θα έλεγα ότι είναι μια από τις δίκαιες αν όχι μοναδικοί ΔΕΙΑΚ της χώρας της οποίας στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας δεν προβλεπόταν η ύπαρξη θέσεως Γενικού Διευθυντού. Στο πλαίσιο λοιπόν των προσαρμογών που κάνουμε έρχεται και αυτή η πρότασή μας, την οποία ζητούμε τον Δημοτικό Συμβούλιο να υπερδοφείς. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ερώτηση. Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε έλειπα από το Διοικητικό Συμβούλιο και σας είπαν έτσι πως έρχεται, αποσύπτετο το θέμα. Μου είπατε δεν μπορώ να το αποσύρω Πρόεδρε, θα το αφήσω για να πάει. Αυτά που έχετε να τα βάλετε στη Συμβουλία, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, να τα βάλετε, στην συνέχεια, γιατί έρχεται μια συνολική τροποποίηση του κανονισμού. Αυτή την πληροφόρηση την είχα και από παλιά και μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο όπως συμμετέχω. Γίνεται μια προεργασία από τη ΔΙΑΚΚ. Αυτό που θέλω να πω κυρία δήμαρχη και κύριε Πρόεδρε είναι ότι πράγματι χρειάζεται η τροποποίηση και συμφωνούμε με τη θέση της θέσης του γενικού διευθυντή. από σπασματική τροποποίηση του κανονισμού και βιαστική. Ελπίζω γρήγορα να αφαίρετε στο σύνολο τον κανονισμό, κανονισμός ο οποίος λύνει και θα λύσει οι συζητήματα της ΔΕΙΑΚ, γιατί τον οργανισμό, ο οποίος ισχύει από το 2001, κυρία Δήμαρχα, αυτό που θέλω να πω είναι σε αυτό το άρθρο που είναι, κύριε Πρόεδρο, στο άρθρο 8 που τροποποιείται, ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα. Προβλήματα γιατί θεσπίζεται θέση Γενικού Διευθυντή και αυτό πρέπει στην εισήγηση, δεν προβλέπετε θέση διεύθυνσης να υπάρχει, ενώ πάτε σε θέση του προεσταμένου απευθείας. Και την τρίτη παρατήρηση που θέλω να κάνω, κυρία Δήμαρχα, και αυτό πρέπει να το δείτε ως διοίκηση, ο Γενικός Διευθυντής της DIAC βλέπω στα άλλα νομικά πρόσωπα των Δήμων ισχύει, αλλά και της DIAC να υπάρχει δυνατότητα να επιλέγεται από τον μόνιμο προσωπικό. Είναι μια επιλογή που, αν το δείτε, μπορεί να ξεκονομήσει και DIAC στην τροποποίηση που κάναμε και στον Προϊπολογισμό, ο Πρόεδρος, 40.000 ευρώ έτσι. Έχει τα στελέχη DIAC, η οποία μπορεί να καλύψει αυτήν τη θέση, που εσωτερικά μπορεί να καλύψει και τη θέση αυτή μέσα της DIAC. Μπορούμε, δηλαδή, να το δούμε στον κανονισμό, στο σύνολό του, να ξαναεπανέρθουμε σε αυτά εδώ πέρα, με αυτές τις παρατηρήσεις, να τα περάσουμε. Μπορεί να το κάνουμε αυτό. Βεβαίως, βεβαίως, εδώ πέρα. Κύριε Παπαδόπουλια. Το βλέπω, Πρόεδρε, αλλά μου κάνει εντύπωση όλα αυτά τα χρόνια, που τα χρήματα που έρχονταν, ας πούμε, δεν είχε μειώσει σε ΚΑΠ, σε ΣΑΤΑ. Ήτανε καλά χρόνια. Και πάω στην εποχή του Ερεφυλίδη, να ξεκινήσω από εκεί, γιατί θυμάμαι τότε τον πεταλωτή, που δεν χρειαζόταν ούτε γενικούς διεθυντές, ούτε παραδιεθυντές. Ένας πεταλωτής, με περισσότερο προσωπικό, έκανε, σε μεγαλύτερη εταιρεία, έκανε μια διαχείριση τρομερή και ήταν όλη η επικαβάλα χρησιμμένη. Και απορώ, τώρα, σε οχτώ χρόνια μέσα, κρίσης, το 2016, με αυτά εδώ που δεν υπάρχουν έσοδα από πουθενά, έχετε μειώσει σε επιχορηγίες από το κράτος, γκρνιάζετε, φωνάζετε, τώρα φέρνετε εδώ μια νέα θέση 40.000 ευρώ για τη ΔΥΑΚ για να κάνει διαχείριση. Δεν είναι 40.000 ευρώ για το διεθυντή. Ό,τι και να είναι, κύριε Δημαρχηγό, θα ξεχάσω. Ο πεταλωτής σας, έχω φέρει ένα παράδειγμα, το οποίο μου έχει μείνει στο μυαλό. Ήμουν πιο νέος, αλλά μου έκανε εντύπωση, γιατί δούλεψε σαν επιχειρηματίας. Ένας πεταλωτής, πραγματικά, ήταν μόνος του, και ο οποίος διοικούσε μια επιχείρηση που ήταν πολύ πιο μεγάλη, είχε διοικούσει πολλά περισσότερα άτομα, που είναι δύσκολη η διοίκηση προσωπικού, και δυστυχώς, μα δυστυχώς δεν υπήρχαν ούτε διευθυντές, ούτε παραδιευθυντές. Θεωρώ, φέρνω αυτό το παράδειγμα, γιατί θεωρώ και θέλω να πω, ότι αυτό εδώ τώρα είναι μια δαπάνη, η οποία τη θεωρώ πολυτέλεια. Σας ευχαριστώ. Θα ήθελα να ρουτήσω λίγο κάτι, βέβαια, να κάνω και την τοποθέτηση για να μην τρώμε χρόνο, ταυτόχρονα. Εγώ θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις και θα ήθελα λίγο και το σκεπτικό της διοίκησης, γιατί εμείς δεν συμμετέχουμε στη διοίκηση και αυτό βέβαια δεν είναι και η δική μας ευθύνη. Άρα θα ήθελα πολύ να ξέρω το σκεπτικό του Διοικητικού Συμβουλίου, που ομόφωνα αποφάσισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση, ώστε να προβλεπθεί και αυτή η θέση του Γενικού Διευθυντή. Και γιατί το λέω αυτό. Το λέω γιατί θα ήθελα να δω τι έχει αλλάξει από τα προηγούμενα χρόνια, που δεν έγινε αυτή η τροποποίηση. Δεν το σκέφτηκαν οι προηγούμενοι διοικήσεις, οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Βέβαια είχαν Γενικό Διευθυντή αλλά είχαν έναν Γενικό Διευθυντή διορισμένο. Άρα η άλλη διευκρινή... όχι, όχι διορισμένο. Μέσα από διαδικασία και τα λοιπά, εντάξει, είναι λάθος, λάθος, εντάξει. Δεν προβλεπόταν όμως, εντάξει, ήτανε με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και τα λοιπά. Εγώ θέλω όμως κάποιες διευκρινήσεις. Διότι κάντε μια τροποποίηση. Παίρνετε μια απόφαση ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον οργανισμό και να προβλέπετε θέση Γενικού Διευθυντή. Αλλά ταυτόχρονο, όμως, πρέπει να μας πείτε και τι προσόντα θα πρέπει. Δηλαδή πώς θα την καλύψετε, με τι κριτήρια. Θα καλυφθεί μέσα από το υπάρχον προσωπικό, όπου αυτό θα είναι και ένα κίνητρο στους εργαζόμενους να δείχνουν ενδιαφέρον. Για να μπορεί και υπάρχει δυνατότητα να καλυφθεί αυτή η θέση και από ανθρώπους που θα κάνουν έτιση. Δηλαδή αυτό πρέπει να προβλεπτεί μέσα στον κανονισμό. Ας πούμε, λέω εγώ τώρα, θα ήταν θετικό να πούμε ότι μια θέση Γενική Διευθυντή να καλύπτεται από το υπάρχον προσωπικό, ώστε στην πορεία κάποιων ανθρώπων που έχουν τα τυπικά, αλλά και ουσιαστικά προσόντα να δείχνουν εκείνη την, θα έλεγα, όχι ικανότητα, σε όλη τη σταδιοδρομία τους να δείχνουν ενδιαφέρον, που αυτό θα είναι χρήσιμο και για την ίδια εταιρεία και μετέπειτα. Είναι ένα κίνητο. Όμως, υποψιάζομαι και ας σας το πω ευθέως εγώ τώρα, θέλουμε κάποιον δικό μας να βάλουμε εκεί και δημιουργούμε αυτή τη θέση, εγώ απαντήστε μου, εγώ σας το λέω ευθέως, διότι εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω, εγώ όταν λέω, οι παραταξοί μας, μια τέτοια εισήγηση, λυπάμαι πολύ, αλλά μας προσβάλλετε κύριε Πρόεδρο και δεν μας έχετε συνηθίσει να μας προσβάλλετε. Δημιουργείται μια θέση, κριτήρια δεν θα μας βάλτε, προσώτα δεν θα μας βάλτε, δεν θα πρέπει να προβλεθεί στον κανονισμό. Πώς την πήρατε αυτή την απόφαση? Λυπάμαι πολύ, διότι εγώ αύριο στα ραδιόφωνα θα βγω, λέω εγώ, ναι, αύριο στα ραδιόφωνα και οποιοσδήποτε και θα λέει, όπα δημιουργήσαμε μια θέση ακόμα, 40.000 μαζί μας εσφαλιστικές εσφορές και τα λοιπά φόρους ιστορίες, 40.000 που θα ρίχνουν τετρία, διότι θέλουμε έναν δικό μας άνθρωπο. Διότι, πρόσεξα τώρα, εδώ θα προσβάλλετε και τους εργαζόμενους και ειδικά τους παλιούς εργαζόμενους, αυτούς που έχουν εμπειρία, έτσι, και έχουν και τυπικά και ουσιαστικά προσώτα, διότι ενδεχομένως κάποιοι αυγούν, άρα εμάς δεν μας θεωρούν ικανούς, άρα μην έχει ταπετήσει και από εμάς. Δω δημιουργείται πολλά προβλήματα με αυτή την επιλογή. Μην μ' αφήντε άλλο να μιλάω, πείτε μου ότι δεν θα είναι έτσι, για να σταματήσω, για να μην πω τίποτα άλλο, και δεν θέλω να πω και τίποτα άλλο. Εμείς είμαστε αρνητικοί, διότι αν αποδειχτεί τελικά, διότι κοιτάξετε τώρα, θα αποδειχτεί. Κοντά στο ψαλμός, αλλούια. Αργά ή γρήγορα θα την καλύψουν αυτή τη θέση. Είμαι περίεργος να δω από πού θα καλύψουν αυτή τη θέση. Και με τι διαδικασία, με τι θα γίνει, με ποια διαδικασία θα γίνει η υπολογία. Και εγώ λέω ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν και κάποιοι, γιατί τα προσώδα είναι τέτοια που ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι έχουν δικαίωμα. Με ποια επιτροπή δεν πρέπει να ορίζετε. Πήρατε μια απόφαση. Αυτά δεν θα τα ορίσετε. Πότε θα τα ορίσετε. Με τι είδους τρόπος επιλογής θα γίνει. Και με ποια επιτροπή. Και ποια θα είναι η επιτροπή. Και ποιοι θα επιλέξουν την επιτροπή. Όλα αυτά δεν είναι τυπικά. Είναι ουσιαστικά. Είναι ουσιαστικά γιατί αυτό δείχνουν διαφάνεια ξεοκρατία και δημοκρατία διοίκησης. Και δημοκρατία διοίκησης. Ευχαριστούμε κύριε Βέρο. Κύριε Ποδόλια. Η άρνησή μας κύριε Πρόεδρε έχει να κάνει όχι με τη διαδικασία αυτή που επιλέγεται εδώ πέρα να γίνει ένας διευθυντής αν κρίνεται ότι χρειάζεται. Κι έσημεν το ότι αυτό το κομμάτι το πολύ σημαντικό της λειτουργίας του Δήμου έχει φύγει από τις ερμοδιότητές του και έχει παραχωρηθεί σε μια επιχείρηση όπως λέει και ο τίτλος της ΔΕΙΑΚ. Για αυτή την λογική εμείς είμαστε λοιπόν αρνητικοί. Και παράδειγμα μεταξύ άλλων ακόμα και αυτό. Όταν γίνει η πρόσληψη θα έχουμε εμείς εδώ γνώμη ή θα το μάθουμε εκ των υστέρων. Ευχαριστώ κύριε Ποδόλια. Κύριε Ποδολέδης. Συμβαίνει εδώ πέρα να διαβάσω τα θέματα, πραγματικά όταν το είδα και στήθηκα για να μιλήσω. Δεδοτικά έχω αντίθετη άποψη σε όλα αυτά, στο θέμα του τόπος ορίψεων. Αλλά και εδώ όπως το είδα, καταρχήν δεν κατάλαβα την τόση μεγάλη αναγκαιότητα. Δεν το καταλαβαίνω. δόξα στον Θεό, τα χρόνια εκείνα που είχε και πολλοί κοινάκια και έργο, τα έβγαζε μια χαρά. Τώρα έκυψε, σε μια εποχή κρίσιος. Και ενώ κοιτάμε και από το τελευταίο να εισπράξουμε το ευρώ, το οποίο αν θέλετε να μας το δώσει, να δημιουργήσουμε αυτή τη θέση για να πάρουμε έναν, ο οποίος θα μας αρνητοβαρύνει συνολικά σαράντα χιλιάδες. Είναι άξιο απορίας βέβαια και η παραθυρία του κυρίου Βερόδη, ας το προσέξουμε λίγο κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, ότι να μην ξέρουμε αυτόν που εάν, που πούμε ναι, τι προσόντα πρέπει να έχει. Θα καθοριστούν αυτά με την προκήρυξη, δηλαδή δεν νομίζω εκπροημίου. Προσωπικά, το λέω προσωπικά, είναι επιφυλακτικός, διότι το θεωρώ ως μη, αναγκαίο. Είναι λίγο, για αυτή την εποχή, πολυτέλεια και αν θα βγει έξω, έτσι όπως τα είπε ο κύριος Βέρος, θα αρχίσουν και τα σχόλια και τα κοτσομπολιά, μα τόσο χρόνια δεν είχατε, τώρα τι σας έπιασε δηλαδή και θέλετε ένα για να επιπαραχείτε σαράντα χιλιάδες ευρώ. Τάσομαι και με την άποψη του κυρίου, Τσοχανταρίδη. Δεν ήταν διευθυντή σου, Κατσιά. Τι είπατε, κύριε Σιμητσή, να ακούσουμε την... Όχι, γιατί όταν ακούω ότι δεν ήταν τόσα χρόνια, είναι τρελαίνει. Παρακαλώ, μη διακόψετε. Εγώ δεν είπα το αντίθετο, είπα και ο κύριος Σιμητσής, είπα ότι είχαμε γενικό διευθυντή εκ των έσω. Εκεί αντιδράσατε. Κι ο Ιωάννου δεν ήταν εκ των έσω, εκ των έξω ήταν. Ποιος ήταν εκ των έξω, κύριε... Ποιος ήταν εκ των έξω, κύριε Τέος Δήμαρχε. Κύριε Σιμητσή, δεν τον θυμάμαι. Δεν τον θυμάμαι ποτέ. Εγώ δεν τον θυμάμαι. Τι έκανα, να πω ψέμα, ότι τον θυμάμαι. Όχι, επί Ερυφηλίδη. Ο κύριος Κακουλίδης τι ήτανε, στην εποχή σας. Αντιδράσατε. Προ, πριν την εκλογή του, γιατί έχουμε και εκεί ένα πρόβλημα, το οποίο είχα σκοπό σήμερα να το φέρω στην επικαιρότητα. Εκτακτοποιήθηκαν εκείνα τα υιοφυλές του. Ξέρετε πολύ καλά πώς. Και οι οποίες, αν δεν κάνουν λάδους, ανεβαίνουν εκεί όλας. Αυτό θα μας... Δεν με ενδιαφέρει, θα το φέρω στο δημοτικό συμβούλιο, για να ξέρουμε και τι γινόταν παλιά. Διότι δικαιωθήκαμε, εισπράξαμε, και όταν χάσαμε τον δικαστήριο, δεν επιστρέψαμε δεκάρα. Και όταν... και κάναμε... Αφού τα ξέρετε αυτά, τι τώρα. Δεν είναι η ώρα για τέτοια. Λοιπόν, εγώ επιμένω και λέω ότι δεν είναι απαραίτητα, σε αυτήν την περίοδος, σε αυτήν την συγκυρία, να δημιουργήσουμε αυτήν την οργανική θέση, για να πάρουμε ένα άτομα. Πιστεύω ότι η ΔΕΙΑΚ με το προσωπικό το οποίο έχει, και το οποίο είναι αρκετά έμπειρο, μπορεί να ανταπεξέχεται στην υποχρεώσή του κάλλιστα. Την από παραπάνω. Και κρατώ αυτά που είπε ο κύριος Βέρος, αλλά επίσης και αυτά που άκουσα από τον κ. Καλανταρίδη. Να τα λάβουμε υπόψη μας. Δεν μπορεί όμως σε κάθε περίπτωση, κι αν είναι η απόφαση θετική ως προς την ισύγηση της διοίκησης, να μην ξέρουμε το προσωντολόγιο. Δηλαδή εδώ μας λέτε, θα πάρουμε ένα... Αυτό είναι ανάγκη του οργανισμού, μόνον. Δεν είναι προκήρυξη της θέσης. Τότε γιατί μου βγάστηκε, μου λέτε, 40.000. Γιατί δεν είναι μόνο για αυτό. Αυτό δεν το ξεκαθαρίζετε, κυρία δήμαρτη, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Με όλο το ξέρετε, μιλάω καθαρά. Θα μας τα διεφυρνήσει ο κ. Ξανθόπουλος, έχω την αίσθηση. Όταν εδώ μου λέτε, από την παραπάνω διάταξη, μου μιλάτε στον Ενικό. Για κάθε ένα από τα επόμενα οικονομικά, γιατί προκαλείται συνολική δαπάνι του 40.000 ευρώ, στον Ενικό μιλάμε. Μιλάμε για ένα άτομο, το οποίο δεν χρειαζόταν καθόλου αυτό να το γράψει, άμα είναι έτσι. Τουλάχιστον, τώρα, αύριο του χρόνου, όσο υπάρχει αυτή η κρίση. Αλλά όταν μου λέτε, από την παραπάνω διάταξη, για κάθε ένα από τα επόμενα έτη, καθορίζεται και το ποσόδιο των 40.000. Είναι ιδιαίτερο να το ψηφίσω. Πώς θα πω στην κοινωνία, δηλαδή. Αν ερχόσασταν και στην ομάδα, κύριε Μαυρίζη, θα λύνατε και όλες τις απορίες σας. Και αν με συναντούσατε και στο γραφείο, διαφορίες είχατε επίσης. Κύριε Ξανθόπουλε, ο κ. Συμιτζής θέλει να μιλήσει και μετά θα σας πω. Να τοποθετούμε και ως παράταξη, αν θέλετε, διευκρινίζοντας κιόλας και κάποια ζητήματα, καθόσον αφορά τη δική μας θητεία. Καταρχάς, εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται γενικός διευθυντής παντού. Παντού. Και στο Δήμο, Δήμαρχε. Και στο Δήμο χρειάζεται γενικός διευθυντής, διότι υπάρχει σήμερα η λάθος αντίληψη και υπήρχε και επί Πεταλωτή, κύριε Παπαδόπουλε, και επί Ερυφυλίδη, όχι επί Αθανασιάδη όμως, ότι το πολιτικό πρόσωπο ταυτόχρονα επιτελεί και διοικητικό έργο, που είναι τεράστιο λάθος. Μεγάλο λάθος. Ναι, αλλά Δήμαρχέ μου, πρέπει να βάλεις γενικό διευθυντή και στο Δήμο. Δεν είναι ο αντιδήμαρχος διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας ή της οικονομικής ή οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι ο πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ διοικητής της ΔΕΙΑΚ. Είναι το πρόσωπο που βάζει τους πολιτικούς στόχους και οι υπάλληλοι στελέχοι διαφόρων βαθμίδων προσπαθούν να τους υλοποιήσουν, υπό τον έλεγχο φυσικά των πολιτικών προσώπων, που είναι το διοικητικό συμβούλιο εν προκειμένου και ο πρόεδρος. Άρα είναι απαραίτητος και νομίζω ότι ο Πεταλωτής, που πραγματικά έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια, εγώ του την αναγνωρίζω αυτήν, ήτανε προς τη λάθος κατεύθυνση τελικά, δυστυχώς. Και άφησε πολλά τραύματα στον τομέα τον διοικητικό. Ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή η σύγχυση των ρόλων. Παρά τις δικές του προσπάθειες, το ομολόγο, είχε δώσει τη ζωή του στη ΔΕΙΑΚ. Αλλά εκτιμώ ότι δεν τα πήγε τόσο καλά όσο θα τα πήγαινε, αν είχε κάποιον εξειδικευμένο συνεργάτη στη θέση αυτή. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, εμείς από την πρώτη στιγμή του 2007 ζητήσαμε να προσληφθεί με διαδικασίες διαγωνιστικές, γενικός διευθυντής. Και είχαμε βάλει και τον προσωντολόγιο, το οποίο ήτανε εμπειρία κυρίως, θέλαμε μηχανικό, που να έχει εμπειρία σε εργοτάξια. Γιατί σε εργοτάξια, μα γιατί μπροστά μας είχαμε το τρίτο κοινωνικό πλαίσιο στήριξης και το ΕΣΠΑ αργότερα, με το οποίο γίνανε πάρα πολλά έργα, τα ξέρετε όλοι, πόσο μεγάλα και τεράστια έργα γίναν και κάποια που μας άφησε και η διοίκηση Ερυφυλίδη στο βιολογικό καθαρισμό. Άρα χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο που να ξέρει από διοίκηση έργου. Και γι' αυτόν τον λόγο, λοιπόν, κάναμε προκήρυξη και προσλάβαμε τον κύριο Γιάννη Χατζιάνου, πολιτικό μηχανικό με πολύ μεγάλη εμπειρία στα έργα της Εγνατίας Οδούς στην Ήπειρο, Καβαλιώτης. Πώς τον προσλάβαμε, ανώ τώρα δεν μπορέσατε εσείς να προσλάβετε αυτό, έχει να κάνει με την ευκολία εκείνης εποχής, το 2007, ενώ τώρα πραγματικά εγώ αναγνωρίζω ότι σήμερα είχε γίνει μια προσπάθεια επί Καζανίδη να πάρετε τον Κίμωνα τον Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματικά είναι πολύ αξιόλογος μηχανικός, έτσι και έχει και αυτός εμπειρία, θα μπορούσε να βοηθήσει την διοίκηση, η ΔΕΙΑΚ, αλλά τώρα πια οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Ο Επίτροπος ρίχνει τσεκούρι σε αυτού του είδους προστίψεις. Πρέπει λοιπόν πράγματι να γίνει οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας, που να προβλέπει τη θέση του Γενικού Διευθυντή και το προσωδολόγιο, όπως συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις, σε όλες τις διοικητικές μονάδες, όπως είναι και ο Δήμος. Δυστυχώς εδώ βλέπω ότι υπάρχει μια αποσπασματικότητα, όπως έθειξαν όλοι οι συνάδελφοι και ο Χρήστος, ο Τσοχανταρίτης, που τα ξέρει βέβαια και ακόμα καλύτερα από όλους μας. Για παράδειγμα, εδώ δημιουργείται ένα χάσμα. Στους διευθυντές του Γενικού Διευθυντή πάμε κάτω κατευθείαν σε θέση προεσταμένων και όχι σε διευθυντές διευθύνσεων. Πράγμα το οποίο είναι αντιφατικό και πραγματικά θα δημιουργήσει μια χασμοδία. Ξαφνικά ο Γενικός Διευθυντής πάει στους προεσταμένους από κάτω. Νομίζω ότι εδώ είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να λυθεί μονάχα με έναν ολοκληρωμένο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας. Λέμε το εξής. Είμαστε στο Νοέμβριο. Τελειώνει το έτος. Η ΔΙΑΚ αυτή τη στιγμή δεν έχει άμεση ανάγκη, άμεση με την έννοια του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη. Δεν έχει άμεση ανάγκη πρόσληψη Γενικού Διευθυντή. Άλλωσα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προκηρύξεις και έργα καινούργια. Υπάρχουν αυτά τα έργα τα οποία τρέχουν από το παρελθόν και στα οποία είναι πλέον εξικειωμένο το τεχνικό προσωπικό της επιχείρησης. Προτείνω να έρθει μετά από συζήτηση και διαβούλευση ολοκληρωμένος οργανισμός, που θα λύσει αυτό και άλλα προβλήματα που υπάρχουν με την διοικητική διάρθρωση της επιχείρησης, ώστε να έχουμε μια πλήρη, σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα του τι πρέπει να γίνει και αυτό να γίνει. Επίσης, νομίζω ότι ακριβώς αυτό το προθύστερο που έρχεται θα δημιουργήσει προβλήματα και δεν θα λύσει. Και γι' αυτόν τον λόγο, λοιπόν, ενώ συμφωνούμε με τη θέσπιση τέτοιας θέσης, διαφωνούμε με τον τρόπο που μας το φαίνεται, κύριε Πρόεδρε. Άρα, εγώ θα προτιμούσα να το αποσύρετε το θέμα, να επιλέξετε τη διαδικασία την άλλη και δεν πειράζει, δεν χάθηκε ο κόσμος. Ας τον έχουμε τον Φεβρουάριο τον Γενικό Διευθυντή, αλλά έχοντας όμως και έναν οργανισμό που θα λύνει τα διοικητικά προβλήματα της ΑΥΚΑ. Θέλω να εξηγήσω και να πω ότι τότε, γιατί αναφέρεθηκε και ο Γιώργος Πεταλωτής, τότε υπήρχε διευθυντές. Ήταν, αν θυμάμαι καλά, ο κύριος Μαυρίδης και ο κύριος Βλογκάρης. Αξιοποιούσε απλά ο κύριος Πεταλωτής το προσωπικό και τους υπηρεσιακούς παρέμοντες. Έκανε μια καλή διαχείριση κατά τη δική μου άποψη. Δεύτερον, σήμερα δεν είναι δυνατόν να θέλει ο Πρόεδρος να κάνει έναν εξορθολογισμό στα οικονομικά του και να προσθέτει τέτοια βάρη. Αυτό τονίζω και αυτό βλέπω λίγο ξυμόρο και αυτό πει σημανώνω, Πρόεδρε, με αυτήν την έννοια, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να κάνετε μια άλλη διαχείριση για να μπορέσετε να εξοικονομείτε χρήματα, όχι να κάνετε έξτρα ταπάνες, όχι ψηφίζονταυτόχρονα, Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πάρω τις θέσεις, όπως και τα ρωτήματα πώς φτέθηκαν και θα απαντήσω κατ' αρχή στο κύριο Ζωχαθαρίδη, λέγοντας ότι πραγματικά η ανάγκη τροποποίησης ή, αν θέλετε, προσαμβουγής προγραμμούς του χρησιμοποιησίας ταυτόχρονα με έναν κανονισμό λειτουργίας, μας αποσχολεί και τον δουλεύουμε και θεωρώ ότι πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να τον υποβάλουμε και αυτόν μέσω απόφασης κατ' αρχή του Διοικού Συμβούλου της ΔΑΙΑ και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει και τον δρόμο της στη συνέχεια προς άλλα επίπεδα αυτοδιοικητικά. Και αυτό θα το κάνουμε όχι μόνο για να αντιμετωπίζει το θέμα αυτό του Γενικού Διφυντού, αλλά και των Διευθύσεων, όπως είπε ο Ζωχαθαρίδης και έχει απόλυτο δίκιο, αλλά και άλλα θέματα. Θέλω να σας θυμίσω παραδοσιακά ένα πρόβλημα πάρα πολύ σοβαρό λειτουργικό που αντιμετωπίσαμε και το οποίο δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε τη χρονιά που τρέχουμε με άλλον τρόπο, παρά μέσω της δημοσίευσης αυτής της εξέρεσης και αναφέρομαι στην εξέρεση από την εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας, στην δυνατότητα λειτουργίας βαρδίας, διοτεχνική υπηρεσία της ΔΕΓΑ Καβάλλας δυστυχώς πρέπει να λειτουργεί σε βάρδιες, δεν μπορεί να λειτουργεί δύο και τέταρτο να κλείνουμε, είναι αδύνατο για εμάς δύο και τέταρτο να κλείνουμε. Αυτό που ο κ. Ζωχαθαρίδης είπε για την Καπαδοκία στην Δέπος, τρεις ή εμμυσιόνταξε μόνο να χτύψουν τη τηλεφωνόμηση, έπρεπε σε εφτά η ώρα εμείς να είμαστε εκεί και να είναι Κυριακή. Την ώρα που πηγαίνει ο κόσμος στην εκκλησία, εμείς είμαστε εκεί γιατί έτσι πρέπει να είμαστε. Αν δεν είχαμε βάρδια, δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τη ζημιά αυτής στην Καπαδοκίας και τι θα κάναμε, θα κλαίμε το νερό και θα πηγαίνουμε τη Δευτέρα να το δούμε το θέμα αυτό. Αυτά τα λύσαμε για το 2016 μέσω δημοσίευση στο ΦΟΥΤΚ. Δυστυχώς όμως λόγω αλλαγής του νόμου, αυτό δεν μπορεί να γίνει για το 2017. Άρα το θέμα του κατασμού λειτουργίας και του οργανισμού της υπηρεσίας θα έρθει εν ευθέτων χρόνων σύντομα μετά από ψήφιση στο Διοικητικό Συμβουλί της ΔΕΙΑΚ και στο Δημοκραβάρις για να ακολουθήσει τα θέματα αυτά. Γιατί, όπως σας είπα, καθιέρωση εξέρετη για τη μεθυνή εργασία, βάρδιες, εξαιρέσιμες μέρες, αργίες και όλα αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με άλλο τρόπο. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, η ΔΕΙΑΚ είναι μια υπηρεσία η οποία λειτουργεί ανταποδοτικά. Δεν έχει κρατικές χρηματοδοτήσεις. Αυτό είναι το σημαντικό η ειδοποιώση διαφορά της ΔΕΙΑΚ από τις Αυθοοργαμίες Επιτροπικής Αυτοδιοίκησης. Εμείς συσπράττουμε με βάση αυτό που τιμωλογούμε ως υπηρεσία, σύντρευση και αποχέτρευση και από αυτά λειτουργούμε, πληρώνουμε τα κόστη της λειτουργίας, κάνουμε τις επενδύσεις που πρέπει να κάνουμε. Μόνο αυτά είναι τα εισοδά μας και όχι δεν έχουμε κρατικές επιχορηγήσεις. Σε ό,τι αφορά το ποσόδιο 40.000 ευρώ, αυτό καθορίζεται από την εργατική νομοθεσία. Δεν είναι κάτι το οποίο το σκέφτεται ο Πρόεδρος ή η Δήμαρχος ή κάποιος άλλος. Η εργατική νομοθεσία αυτό προβλέπει και την θέση του Γενικού Διευθυντού. Έχει ένα μισθολόγιο με βάση αυτό που είπατε προσωδολόγιο. Θα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πιθανώς θα έχει εμπειρία διοικητική. Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος καλείται πέρα από τα θέματα τα επιχειρησιακά και αν θέλετε τα θέματα του προγραμματισμού αλλά και της επιχειρησιακής. Και αφορά το πολιτικό στίγμα και διαχείριση των πραγμάτων να επιλύσει και να διαχειριστεί και θέματα διοικητικά των υπηρεσιών. Κάτι το οποίο δεν είναι σωστό και πράγματι και ο κ. Σιμιτσής σε αυτό που ανέφερα έχει απόλυτο δίκιο. Δηλαδή ο Πρόεδρος της ΔΕΑΚ και ο κ. Καζανίδης αλλά και εγώ από τον Εύρω15 καλούμεθα να κάνουμε και διαχείριση υπηρεσιανκών θεμάτων τα οποία θα έπρεπε να κάνουμε λόγω του ότι είμαστε όπως προείπα ερετή και είμαστε για άλλο σκοπό στην επιχείρηση αυτή. Σε ό,τι αφορά την πιθανή πρόβλεψη που είπατε για χρήση στελέχους από τη δομή τη διοικητική της ΔΕΑΚ θέλω να σας πω να στιμήσω ότι ο Καλλικράτης προβλέπει και συνδέει τη θητεία του Γενικού Διευθυντού με τη θητεία της διοίκησης. Δηλαδή η θητεία του Γενικού Διευθυντού θα λύγει όποτε θα λύξει η θητεία της κ. Δημάρχου, ο Καλλικράτης έτσι τον διοικητικό διευθυντή. Άρα λοιπόν με αυτόν τον τρόπο προφανώς καταλαβαίνετε ότι βάζει κάποια πλαίσια στο προσωδολόγιο το οποίο θα ακολουθήσει και θα έρθει η ώρα και στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από τη δική μας δουλειά στην ΔΕΑΚ να λάβετε γνώση για την προκίνηξη που θα έρθει σίγουρα για να καλυφθεί και αυτό το θέμα. Και γιατί τώρα ο κ. Βέρος, διότι κ. Βέρος στην πορεία διαμόρφωσης και χτισίματος μιας επιχείρησης η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα θέματα αν θέλετε όχι του 2016, του 2017 αλλά και της επόμενης δεκαετίας γιατί έτσι πρέπει να βλέπουμε και έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Πιστεύω για μια επιχείρηση την έχω χαρακτήρηση νον στόπ και είναι πράγματι νον στόπ αυτή η επιχείρηση. Δεν είναι μια επιχείρηση η οποία πως πρωί είπα μπορεί να κλείσει στις 2 η ώρα, εμείς πρέπει να είμαστε και τουλάχιστον την τεχνική υπηρεσία να λειτουργούμε με άλλους όρους, με τελείως διαφορετικούς όρους. Είναι μια ανάγκη, είναι μια προσαμογή και αυτό ακριβώς θέλουμε να καλύψουμε με αυτή την πρόταση που κάνουμε. Σαφέστατα και θα ακολουθήσει το προσωδολόγιο μέσα από την προκήρυξη που θα γίνει και σύμφωνα με την προκήρυξη και τις διατάξεις του 4412, άλλως το 4412 καθορίζει θέματα που αφορούν αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Πρέπει να γίνει τροποποίηση, πρέπει να γίνει τροποποίηση πρώτα για να ακολουθήσει αυτό. Κοιτάξτε, ο οργανισμός δεν προβλέπει θέση γενικού γραμματεία, άρα πρέπει να τροποποίησουν το οργανισμό, να προβλέψουν θέση γενικού γραμματεία. Πρέπει να προηγηθεί και δεύτερο. Πρέπει να προηγηθεί αυτό. Δεν μπορεί από το 1069, δεν μπορεί ο προστάμητος να κάνει αυτή τη δουλειά, δεν επιτρέπεται. Αυτή τη δουλειά την κάνει ο πρόεδρος. Τώρα, στην αναφορά του κ. Μαυρίδη, το θέμα είναι και τι θέτε έτσι, όπως ακριβώς το προανέβηρα, δεν ξέρω αν κάτι άλλο πρέπει να προκύψει. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και θεωρώ ότι ο τρόπος που λειτουργεί και στήθηκε η ιδέα, η ιδέα μάλλον της χώρας, έτσι πρέπει να μείνει με αυτή τη δομή, με αυτή τη φιλοσοφία, να μην το μπλέκουμε με τους δήμους. Όχι μπορεί να είναι. Θα ακολουθήσει αυτό. Και το προσωδολόγιο θα ακολουθήσει και θα λάβει γνώση και το σώμα για τι ακριβώς γίνει. Φαντάζομαι ότι απάντησα σε όλα. Προχωρά, Πρόεδρε. Ποια διαδικασία? Δεν έπρεπε να φέρουμε την αλλαγή του οργανισμού εδώ. Χαίρετε τώρα. Περιμένουμε όλον τον οργανισμό. Καλά. Εσείς πόσες φορές αλλάξατε στα 8. Θα παρακαλέσω την τελευταία σειρά, λέει καθαρά, ότι προβλέπεται από τον οργανισμό. Δεν το λέω εγώ. Εάν δεν έρθει η σύλληση σωστά εδώ, καλέχτε εγώ για προβλήματα. Τι προβλέπεται ή όχι, κύριε, εάν δεν δείτε. Από το μόνο τάρντες, αλλά και από το τάρντες του οργανισμού μας προβλέπεται. Να διαβάσω μια που το έχω στα χέρια μου. Δεδομένη στις πρόβλεψεις του άρθρο 6 του νόμου 1069 του 80 περιγενικού διευθυντή, αλλά και του άρθρο 8 του οργανισμού ουτερικής υπηρεσίας της επιχείρησης, προτείνω την τροποποίηση του τελευταίου, του άρθρο 8 προφανώς, ώστε η θέση του γενικού διευθυντή να προβλέπεται πλέον ως οργανική θέση. Ως οργανική θέση. Ως οργανική θέση. Ως οργανική θέση. Κύριε Σκατζιωάννου, ποιο μας κύριε Σιμητζή. Αφήστε τα κύριε Σιμητζή, αφήστε τα. Τι θέση είχε ο κύριος Σκατζιωάννου, ήταν διευθυντής ή δεν ήταν. Τώρα τι μου κάνετε ανάκριση. Διευθυντής ήτανε, εμείς είμαστε υπέρ του να υπάρχει διευθυντής, γενικός διευθυντής. Κύριε Πρόεδρε, ο οργανισμός του κ. Σιμητζής αναφέρεται στον γενικό διευθυντή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για οργανική θέση γενικού διευθυντού στη ΔΕΙΑΚ. Αυτό φέρουμε, αυτό αποφασίσαμε και αυτό φέρουμε σήμερα εδώ. Μόνον ότι αναφέρεται στον αθρο-8, δεν υπάρχει πρόβλεψη για οργανική θέση γενικού διευθυντού. Στις οργανικές θέσεις αναφέρονται οι πρωιστάμενοι και όλα τα παρακάτω και δεν αναφέρονται ο γενικός διευθυντής. Αυτό φέρουμε, την οργανική θέση φέρνουμε εδώ πέρα. Διευθυντής είναι λίγα και ένα σάρκο κάνουμε, παραλείπουμε διευθυντές και θα έχουμε μία επιχείρηση που θα έχουν γενικό διευθυντή, αλλά δεν θα έχουν διευθυντή. Πώς έχει επιμέρους διευθυντές, έχει διοικητικό διευθυντή, τεχνικό διευθυντή, τα πάντα. Δεν υπάρχει γενικού διευθυντή, πρωισταμένος διευθυντής, εγώ δεν κάνω τίποτα εδώ, πρωισταμένος διευθυντής, πρωισταμένος διευθυντής, πού είναι ο διευθυντής. Άλλο είναι αυτό, άλλο διευθυντής, άλλο πρωιστάμενος. Διαμορφώνεται η τροποποίηση ως εξής. Ο Δήμος Καβάλας έχει 8 διευθυντές και 35 πρωιστάμενους. Εσχωρείτε, σας παρακαλώ. Κύριε Ξανφάπουλε, δεν έχετε διευθυντή στην τεχνική υπηρεσία. Πρωισταμένος έχουμε, κύριε Δήμαρχε, πρωισταμένος. Σας παρακαλώ, στη Δημοφέλεια έχετε διευθυντές. Ωραία, στην επόμενη φορά που θα μας φέρετε ο οργανισμός, πρέπει να το συζητήσουμε και αυτό το θέμα, αν πρέπει να κάνει και διευθυντές. Σαφέστατα, ναι, αυτό που επεξεργαζόμαστε προβλέπει και την καθιέρωση διευθύνσεων. Δύο διευθύνσεων, ακριβώς. Διευθυντή τεχνικής υπηρεσίας, διευθυντή διοικητικής και οικονομικής υπηρεσίας. Λοιπόν, εντάξει, επομένως καταβλήω ψηφία. Το υπαρρυθμό 32, εξουσιοδότηση δημάρχου για την απευθεία συμφωνία εκμίστοσης του κοινόχροιστου χώρου μεταξύ οδών Βενιζέλου Δραγούμη και τροποποίηση των όρων εκμίστοσης του με απευθεία συμφωνία. Κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, αυτό το σημείο το είχαμε βγάλει με διαδικασία δημοπράτησης, είχε γίνει όμως ένα λάθος από την υπηρεσία, δηλαδή θεώρησε ότι όλος ο χώρος τον οποίον ζητούσε ο καταστηματάρχης ήταν κοινόχροιστος χώρος με την έννοια των πεζοδρόμων που έχουμε. Αλλά δεν ήταν έτσι ακριβώς, γιατί ένα κομμάτι εξ'αυτού του χώρου ανήκει στους πεζοδρόμους, στους οποίους υπάρχει συγκεκριμένη χρέωση τα 60 ευρώ να θυμάμαι καλά, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι δεν περιλαμβάνεται στους πεζόδρομους. Εκεί έγινε μια παρανόηση, χρεώθηκε, μάλλον η πρώτη τιμή την οποία βγάλαμε στην δημοπράτηση, ήταν υπολογισμένο το συνολικό ποσό με το τετραγωνικό μέτρο 60 ευρώ. Εκεί δημιουργήθηκε λοιπόν μια σύγχυση, μετά είδαμε ότι παλιότερα, όπως είχε βγει η επιδίκηση του κυρίου ΣΜΤ, ότι είχε βγει με μία άλλη τιμή, η οποία ήταν πιο χαμηλή. Ήταν με 30 πράγματα, επειδή ακριβώς δεν ήταν πεζόδρομος όλος ο χώρος, αλλά ένα κομμάτι είναι εκτός του πεζοδρόμου, είναι μέσα στην πλατεία να θυμάμαι καλά. Παρότι είχε λήξει το συμφωνητικό, έρχονταν άνθρωποι που πληρώνε κανονικά, δεν πήρε μέρος στις δύο διαδικασίες που κάναμε, οπότε τώρα ερχόμαστε στο τρίτο κομμάτι, όπου έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την απευθεία συμφωνία. Ο ίδιος άνθρωπος έχει προσπερθεί να πληρώσει, να καταβάλει ακριβώς το ποσό το οποίο πλήρωνε με την προηγούμενη συμφωνία που υπήρχε. Αυτό ζητούσε και αυτός, έτσι. Απλώς με την υπηρεσία, λίγο με το σχεδιάγραμμα έγινε αυτή η παρανόηση. Μετά διαπιστώσαν ότι δεν ήταν ολοπεζόδρομος, αλλά ένα κομμάτι ανήκει αλλού. Οπότε τώρα ουσιαστικά ερχόμαστε στο τρίτο κομμάτι της διαδικασίας, όπου πλέον θα προχωρήσουμε στην απευθείας συμφωνία να το πούμε έτσι. Καβάλα Θεσσαλονίκη μέσω Βουλγαρίας. Καβάλα Θεσσαλονίκη μέσω Βουλγαρίας παιδιά. Μα τη διαδικασία. Έκανες εδώ δύο διαγωνισμούς, έκανες δύο διαγωνισμούς, δεν συμμετείχε κανένας και τώρα φτάσατε στο αποτέλεσμα που μπορούσετε από την αρχή να γίνει μια συμφωνία. Διαγωνισμός, ναι. Δεν διαφωνώ, δεν επιτρέπετε. Αλλά τώρα γίνανε δύο λάθους διαγωνισμοί, όπως είπατε εσείς και εγώ αυτό αντιλήθηκα τώρα. Δεν γίνανε διαγωνισμοί λάθους. Λάθος κάνατε. Ήταν λάθος. Αυτό είπα και εγώ. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλων εκεί. Ναι, αντιδήμαρχες, συγγνώμη, είναι αυτό το γωνία του καφέ. Κανέλα. Κανέλα, το γωνιακό είναι αυτό το μαγαζί. Τώρα γωνιακό, παραγωνιακό, δεν ξέρω. Κανέλα. Στη Eurobank, στο Eurobank λίγο πιο κάτω. Βλέπω, ενώ ήταν 400, γιατί αλλάζει και το ύψος της καταβολής, και η διάρκεια αλλάζει και τα τραγωνικά. Και οι τρισσόρια αλλάζουν, αυτοί που σας λέω. Η εισήγηση εδώ που έχω, αλλάζουν και οι τρισσόρια. Και το τίμιμα, και η χρονική διάρκεια. Αλλάζει το τίμιμα και βγαίνει εδώ το ψήφα. Σωστά. Και η χρονική διάρκεια, ξεκινάει από τον 4 του, γιατί είναι μόνο για χρυσή καλοκαιρινή, ξεκινάει από τον 4 του του 2017, που δεν το έχετε προβλέψει, και αλλάζουν και τα τραγωνικά. Δηλαδή, καβάλα Θεσσαλονίκης μέσω Βουλγαρίας πήρας. Θέλω να πω τώρα, ότι αυτή η τροποποίηση που γίνει με τους όρους αυτούς, έπρεπε αυτούς τους όρους να τους βάλεις σε διαγωνισμό, από την πρώτη μέρα, και μέχρι σήμερα ο άνθρωπος να έχει ακριβή δουλειά του. Αυτό έπαρε η Αντιδημαρχία. Λοιπόν, να το ξανακούω άλλη μία φορά. Μα είναι κατανοητό. Δεν τους εγκάζω από τους όρους. Εντάξει, έτερον-εκάτερον, λέω όμως, αυτό που λέω είναι ακριβώς έτσι. Δεν είπα ότι φταίτες εσείς. Δεν είπα ότι φταίτες εσείς. Να αλλάσείς τους ελέγχετε τους υπαλλήλους. Αυτό λέω, Αντιδημαρχοί. Δεν σε κατηγορώ, Αντιδημαρχοί, πρόσεχε. Απλώς λέω ότι έγινε μια διαδικασία ακόμη λάθος, που έπρεπε... Πάρα γάφτα, ο δήμος δεν έκανε σε λεφτά, έχεις ακολουθεί να πληρώνει κανονικά. Με λιγότερα λεφτά και λιγότερα τραγωνικά. Όχι, το ίδιο λέω. Αυτό είναι το ίδιο. Θα έγινε. Ακόμη λέω έχεις ακολουθεί να πληρώνει ο άνθρωπος. Σίγουρα με το παλιό, προχώρα... Ναι, ναι, προχώρα, πρόεδρε, προχώρα να... Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Τα υπαριθμών 33, 34, 35, 36, 37 και 38 θέματα αφορούν μεταβάσεις. Εκκρίνονται? Ναι, κύριε Πατήρ. Μισό λεπτό. Θέλει ο κ. Συμιτζής κάτι ήδη προχωρήσω. Όχι, όχι, συμφωνούμε με αυτές τις μεταβάσεις. Ωραία. Απλώς έχω μια απορία, πρόεδρε και δήμαρχε. Στένετε συνέχεια την κυρία Πρασά, την κυρία Χιώτη Πρασά, για τα θέματα αναγκύκλωσης. Κάτι λέει αυτό. Όχι κάτι λέει. Εγώ, αν ήμουν στη θέση του κ. Μπονια, θα... Και ο κ. Βόνιας ήταν παρόν, παρακαλώ. Γιατί δεν έχουμε λοιπόν έγκαιση. Ήταν και η δήμαρχος Παρούσα, αλλά βλέπω εδώ, οι μετακίνησες δικιά μου δεν είναι γραμμένοι. Καταρχάς, εγώ μισό λεπτό. Βλέπω ότι... Και ο κ. Βόνιας και οι πυρησιακοί παράγοντες, και η κυρία Βόνια που είστε, και οι χρησιακοί παράγοντες, και η κυρία Χιώτη, και η κυρία Βόνια. Στο 37, που έχει 1 Νοεμβρίου. Κύριε Πρόεδρε, στο 37 είναι λίγο υπερβολή από εδώ για το δοξάτο, να ζητάμε αποζημίωση. Λίγο να... Λοιπόν, στο ΒΑ χρειαζόμαστε και το δοξάτο και στη ΣΩΧΕ, δυστυχώς. Πάμε παρακάτω. Δεν είναι μόνο στο δοξάτο, είναι η δοξά του κομοτεινή, στην ίδια... Το δρομολόγιο. Αυτό είναι, βλέπετε, κομοτεινή μέσω Βουλγαρίας, που λέει ο κ. Παπαδόφος. Το υπαρεθμό 39, διαγραφή θέσης επαγγελματίας πολιτή λαϊκών αγορών στη λαϊκή αγορά των Κρινίδων. Εγκρίνεται το 40, διαγραφή θέσης επαγγελματίας πολιτή λαϊκών αγορών στη λαϊκή αγορά των Κρινίδων. Μισό λεπτό, τελειώσουμε τα θέματα όλα. Το 42, πρώτο ΑΠΕ και του πρώτου ΠΟΚΟΤΟΜΟΝΕ, το έργο εγκατάσεις μέτρων πρασφάλειας στα κτίρια Α' και Β' Δημαρχείου Κρινίδων, εγκρίνεται. Το 43, συγκρότηση Επιτροπής Προστορινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου επισκευές. Στο πέμπτο και εκ των υπιαγωγείων Καβάλας, η Ακλωνάρη με τον κ. Ποτόλη αναπληρωτεί. Το 44, συγκρότηση Επιτροπής Προστορινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου έργα προστασίας και διαμόρφωσης ακτής Ραψάνης. Ο κ. Μουριάδης με τον κ. Τσουρουκίδη. Το υπαριθμό 45, συγκρότηση Επιτροπής Προστορινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου κατασκευή γέφυρα στο ρεύμα Λεύκης. Ο κ. Θετρόπουλος με τον κ. Ευάγγελο Παπά. Το υπαριθμό 46, σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καβάλας και του Εργαστηρίου ΑΕΤΜΑ ΛΑΜ του ΤΕΙ Αντολικής Μακεδονίας Τράκης. Εγκρίνετε. Το πρόεδρε εγώ δεν έχω εισηγηθεί τι είναι. Είναι συνεργασία με τους αυτοματισμούς που έχει το ΤΕΙ και μπορεί να μας βοηθήσει το Δήμο Καβάλας. Συνεργασία και μας παρέχουν τεχνογνωσία. Και δεν πληρώνομαι και τίποτε. Το 47, έγκριση της υπαριθμό 222 του 2016 απόφασης Δικητικού Συμβουλίου Δημοτική Κοινωνική Ελληλεγγύη προσχολική αγωγή Καβάλας δέκα τη τέταρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016. Εγκρίνετε. Το υπαριθμό 48 έγκρισε διοργάνους και συμμετοχές του Δήμου Καβάλας σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Πρόεδρε, σας κατηγορούν σαν διοίκηση ότι ξοδεύετε πάρα πολλά χρήματα για να κάνετε εκδηλώσεις πολιτιστικές και λοιπά. Εμείς δεν το κάναμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για να γελάει και λίγο το χυλάκι των καβαλαιτών στα χάλια που βρίσκονται. Ωστόσο, όμως, θα έπρεπε και στις άλλες περιπτώσεις, αλλά και σε αυτήν ιδιαίτερα, να έρχονται έγκαιρα. Ράδημα, εδώ, σε αυτή την εισήγηση, έχει μέσα εκδηλώσεις που έχει μέσα του κόσμου τα ονόματα. Είναι δύσκολες, πονηρές και επικίνδυνες. Εμείς δεν προλάβαμε να δούμε ακριβώς τι είναι ο καθένας από αυτούς που θα έρθουν να πλαισιώσουν αυτές τις εκδηλώσεις και γι' αυτό το λόγο είμαστε αρνητικοί. Κύριε Ποτόλια, εντάξει, αλλά θα μπορούσατε να μπείτε στον κούκλο και να το διαπιστώσετε αν είναι αλήθεια αυτά τα ονόματα ή όχι. Ναι, κύριε Ποτσίπ, παρακαλώ. Επειδή η εισηγήση ήρθε τελευταία στιγμή, δεν πρόλαβα να δω αυτά τα πράγματα. Επειδή συνήθως αυτές οι εισηγήσεις για τα πολιτικά θέματα έρχονται βιαστικά και τελευταία στιγμή, γι' αυτό και μπαίνουν και το τελευταίο θέμα, για να μην το ψηφίζουμε επειδή φεύγουμε νωρίς, όπως μας κατηγορείται, έχω να παρατηρήσω ότι η συγκεκριμένη εισηγήση, όπως και άλλες βέβαιες εισηγήσεις, βρίσκουν ορθογραφικών λαθών. Πρόεδρε, σε παρακαλώ πολύ, δέσ' το λιγάκι αυτό. Δεν είναι δυνατόν τέτοια λάθη σε εισηγήσεις των δημοτικών υπηρεσιών. Τώρα, επί της ουσίας, αν πρέπει να πληρώνουμε το σύνολο, φοβάμαι ότι έτσι βγαίνει ότι πληρώνουμε το σύνολο του κόστος των εκδηλώσεων αυτών. Και εμένα αυτό το πράγμα μου κακοφαίνεται. Προϋπολογισμός. Τί θα γίνει από τον προϋπολογισμό. Προϋπολογίζουμε ένα κουσό. Με συγχωρείτε, αλλά πληρώνουμε όμως πληρώνουμε το σύνολο του κόστος της εκδήλωσης. Όποιο βγει. Όταν πληρώνουμε ηχητικά, μπάνερ, ακόμα και προσκλήσεις. Και μάλιστα της θρακικής αισθίας, βέβαια καταλαβαίνω και την Ευεσαισίας του Δήμαρχε, καθότι θρακικής καταγωγής, αλλά πέντε προσκλήσεις. Γιατί πέντε προσκλήσεις. Πέντε εκτυπώσεις, δηλαδή. Για αυτό ψηφίζουμε όχι στη συγκεκριμένη αυτή η εισήγηση. Και μείνανε τώρα τα δύο θέματα. Πάμε μια παράταση πρώτα. Ναι. 12 και 20 η ώρα. Πάμε να πάρουμε μια παράταση για μια ώρα και βλέπουμε. Το υπαρρυθμό 24, έγκριση του νέου σχεδίου κανονισμού λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καβάλλας. Ο κύριος Φιλόσοκ Λοχητουλούκ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάληψοι, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται εν όψη και της ώρας και το ότι ακολουθεί το τεχνικό πρόγραμμα. Είμαι στη διάθεσή σας μετά να απαντήσω σε οποιοσδήποτε ερωτήσεις ή απορίες έχετε. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καβάλλας είναι 22. Για την μία έχει ήδη ψηφιστεί και είναι σε ισχύ κανονισμός λειτουργίας αφορά το κλειστό κολυμβητήριο, είχε γίνει το 2014. Οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είχαν από την κατασκευή τους κανονισμό λειτουργίας. Αυτό το οποίο είχαμε θέσει ως στόχο καταρχήν ήταν να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση τουλάχιστον των βασικών αθλητικών δομών για να μπορέσουμε εν συνεχεία να αφαίρουμε και τον κανονισμό. Ο κανονισμός ρυθμίζει θέματα τα οποία είναι τα περισσότερα ενδεχομένως τυπικά από άποψη ισχύως, δηλαδή αυτά που ισχύουν σε όλους τους κανονισμούς ανά την Ελλάδα είναι όμως σημαντικά για την ευρύθμη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Δώθηκε σε διαβούλευση, δημόσια διαβούλευση μάλιστα από τον Ιούνιο. Δυστυχώς δεν πήραμε πάρα πολλές προτάσεις από τους αρμόδιους φορείς. Δύο ή τρεις απέστειλαν κάποιες προτάσεις οι οποίες δεν ήταν τόσο ουσιαστικές. Τα μίζωνα θέματα τα οποία όμως απασχόλησαν και τους εμπλεκόμενους αθλητικούς συλλόγους αφενός και τα επιμέρους τοπικά διαμερίσματα και κοινότητες εστιάζονται σε τρία τέσσερα σημεία τα οποία θα τα αναφέρω επιγραμματικά. Και θα πω στο τέλος τι προτείνω, τι εισηγούμε για αυτά τα τρία τέσσερα σημεία. Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με το αν ως προς το άρθρο 2 που αφορά για το που ρυθμίζει το ποιος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού που φέρεται προς ψήφιση. Είναι δεδομένο ότι αυτό υπάγεται στην αρμοδιότητα του δήμου γιατί ο δήμος έχει και το προσωπικό, το τμήμα αθλητισμού προκειμένου να ελέγχει και να εφαρμόζει τις διατάξεις του κανονισμού. Εκεί όλες οι κοινότητες, εγώ το καταλαβαίνω, αισθάνθηκαν ότι προσπαθούμε να μη τις δώσουμε σημασία να το πω έτσι απλά ή να τις πετάξουμε απ' έξω, να τις σκαπελώσουμε, έχουν όμως άδικο διότι αφενός μεν είναι θέμα του νόμου ο Καλλικράτης που οι αρμοδιότητες των τοπικών κοινωντήτων είναι συγκεκριμένες και στενά ερμηνευόμενες, αφετέρου δε δεν μπορεί ο κάθε πρόεδρος να… δεν έχει το προσωπικό προκειμένου να ελέγχει την εφαρμογή των διατάξεων. Αυτό ήταν το ένα κομμάτι τριβής. Το εξηγήσαμε, μιλήσαμε με πολλούς, εν πάση περιπτώσει θα σας πω τι προτείνω περισσότερο για να αισθάνονται ότι δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε αλλά προκειμένου να αισθάνονται κι αυτοί ότι δεν τους παραγκονίζουμε εν πάση περιπτώσει. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με… σας αναφέρω ποια είναι τα πιο βασικά προβλήματα. Το δεύτερο βασικό πρόβλημα που παρατηρείται κυρίως στις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι μέσα στον ναστικό ιστό, έχει να κάνει με το… με την κατανομή των αθλητικών ωρών. Δηλαδή, όχι το πότε θα γίνουν οι αγώνες, εκεί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όποτε έχει αγώνα επίσημο σε τοπικό, περιφερειακό ή εκεί εθνικό επίπεδο οι αγώνες θα γίνουν στα γήπεδα που πρέπει να γίνουν αλλά με το προπονητικό, με το προπονητικό ωράριο. Εκεί όπως αντιλαμβάνεστε και είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε επαφές και παρακολουθείτε τι γίνεται υπάρχουν πάρα πολλά αθλητικά σωματεία τα οποία από πίσω τους έχουν και τμήματα υποδομών και αρκετούς από αυτούς τους συλλόγους δεν έχουν μόνο ένα τμήμα υποδομών αλλά πολύ περισσότερα. Δημιουργείται ένα κονφούζιο, δηλαδή δεν φτάνουν οι ώρες. Τα ποταμούδια ας πούμε και το Αλεξάνδρα Δήμογλου πριν τις 12.30 η ώρα δεν κλείνουν γιατί δεν είναι μόνο το πότε θα προπονηθούν και θα τελειώσουν οι τελευταίοι που θα μπουν μέσα είναι ότι πρέπει και οι πάλληλοι μετά να φροντίσουν προκειμένου το γήπεδο να παραδοθεί το πρωί προς χρήση έτοιμο. Εκεί πέρα και αναφέρομαι τώρα μέσα στην πόλη για τις δύο αυτές αθλητικές εγκαταστάσεις κάναμε πριν από δύο-τρεις μήνες περίπου μια συνάντηση με όλους όσους τις χρησιμοποιούν ή επιθυμούν να τις χρησιμοποιούν και συμφωνήσαμε σε όλα. Βγάλαμε πρόγραμμα το οποίο υπογράφηκε από όλους και ξεπεράσαμε και αυτό το πρόβλημα. Το τρίτο κομμάτι, αυτό το πρόβλημα βέβαια δεν υπάρχει στα υπόλοιπα γήπεδα τα οποία είναι κυρίως ποδοσφαιρικά και βρίσκονται στον πρώην Δήμο Φιλίππον ή στην Καρβάλη και τον Χαλκερό. Το τρίτο κομμάτι το οποίο αποτέλεσε όχι από όλους τους προέδρους από κάποιους και όχι από όλα τα σωματεία αλλά από κάποια αποτέλεσε έτσι ένα σημείο τριβής είναι το θέμα των διαφημίσεων. Όλοι γνωρίζετε ότι υπάρχει ένας ωφέλιμος χώρος προς διαφήμιση σε κάθε αθλητική εγκατάσταση. Επίσης γνωρίζετε όλοι ότι αυτά τα χρήματα τα εισπράττουν οι αθλητικοί σύλλογοι που χρησιμοποιούν αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Και κατά κανόνα αυτά τα οποία εισπράττουν επειδή πρόκειται για τις τεχνικά σωματεία ως επιτοπλίστων είναι μια σταγόνα στον οκεανό προκειμένου και αυτοί να καλύψουν βασικές ανάγκες τους για να βγάλουν τη χρονιά. Κλίνω όμως υπάρχει και μια υποχρέωση εκ του νόμου και εμείς να κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει. Διότι θα το πω έτσι απλά, αν πάει αύριο μια οικονομική ελεγκτική υπηρεσία σε μια αθλητική εγκατάσταση και διαπιστώσει την ύπαρξη διαφημίσεων, το τι θα κάνει με τον αθλητικό σύλλογο που χρησιμοποιεί την αθλητική εγκατάσταση που είναι ένα κομμάτι το οποίο για μας είναι αδιάφορο, θα έρθει όμως εκ των ιστέρων και θα ζητήσει από τον δήμο να εξηγήσει εάν εισπράττει ή όχι χρήματα από τις διαφημίσεις. Και το ξέρουμε αυτό πάρα πολύ καλά και ο κύριος δήμαρχος εδώ έχει εμπειρία, αναγκάστηκε κάποια στιγμή να τα βεβαιώσει τα ποσά γιατί δεν τα εισέπραξε και ούτω καθεξής. Άρα λοιπόν δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε να κάνουμε προκειμένου να τιμωρήσουμε ή να εξοντώσουμε τα αθλητικά σωματεία. Είναι μια υποχρέωσή μας την οποία αν δεν την κάνουμε μπορεί να βρεθούμε και κατηγορούμενοι. Θα σας πω, θα σας πω, θα σας πω. Άρα λοιπόν αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει. Ο κανονισμός προέβλεπε στην αρχή. Είχα κάνει εγώ μια σκέψη και το συζήτησα με πάρα πολλούς αλλά αυτό το πράγμα θα προκύψει στην πορεία γιατί δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα. Θα πρέπει να το κάνει η Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Καβάλλας με το Τμήμα Εσώδων. Θα σας πω όμως και το συζητήσαμε και σαν ομάδα και με την κυρία Δήμαρχο και με τον κύριο Καλανταρίδη ότι πρώτον αφού η τεχνική υπηρεσία καθορίσει τους χώρους διαφήμισης, η Διεύθυνση Οικονομικών και το Τμήμα Εσώδων θα καθορίσει και το τίμημα. Η δικιά μας η σκέψη και η πρόταση είναι αυτό να είναι ένα εντελώς συμβολικό τίμημα προκειμένου να μην έχει κανείς εν πάση περιπτώσει περιπέτειας αφενός και αφετέρου να μην στερήσει από τις ομάδες τα έσοδα τα οποία τους είναι απαραίτητα. Της τάξης ενδεχομένως του 1 ευρώ ανατετραγωνικό μέτρο αιτισίως. Δηλαδή αν κάποιος έχει έναν χώρο φέλημο για διαφήμιση 100 μέτρα να πληρώσει 100 ευρώ το χρόνο. Σας λέω τώρα μια προσέγγιση η οποία θα είναι στα μέτρα του συμβολικού τιμήματος. Γιατί επίσης σε κάθε αθλητικές εγκαταστάσεις, όχι σε κάθε, σε αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδίως τις μεγάλες, μην ξεχνάτε ότι δεν αγωνίζεται μόνο μία ομάδα. Αγωνίζονται πολύ περισσότερες. Όπως ας πούμε στο Αλεξάνδρα Δήμογλου ή στο Ποταμουδίον το κλειστό ή στο Βερούλιο. Εκεί αγωνίζονται περισσότερες ομάδες. Θα πρέπει να γίνει και ο διαχωρισμός και ο καταμερισμός όλων αυτών. Άρα λοιπόν το άλλο σημείο τριβής ήταν αυτό. Το τέταρτο και τελευταίο, το οποίο εμένα προσωπικά με προβλημάτισε πάρα πολύ και ξέρω ότι το εφαρμόζουν πάρα πολύ οι Δήμοι σε όλη την επικράτεια και το τελευταίο το έκανε και ο Δήμος Κομοτινής. Εγώ είχα καταρχήν την άποψη και το συζήτησα και με τους συλλόγους, αρκετοί συμφωνούσαν, αρκετοί διαφώνησαν, ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να μπει και μία χρονοχρέωση ανάλογα με τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Εκεί όμως θα γινόταν πολύ περίπλοκο το ζήτημα. Γιατί? Γιατί καταρχήν δεν είναι όλα τα σωματεία ίδια. Δεν έχουν δεύτερον όλα τα σωματεία τμήματα υποδομών, όπου ξέρουμε όλοι ότι στα τμήματα υποδομών γίνεται και μία καταβολή τιμήματος προκειμένου τα παιδιά να εγγραφούν στο σωματείο και να προπονούνται. Υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι οι περισσότερες, βέβαια δεν είναι οι κύριές μας, αλλά οι περισσότερες, οι οποίες δεν έχουν προσωπικό του δήμου σε μόνιμη βάση. Δεν μπορεί δηλαδή να έρθεις και να ζητήσεις χρονοχρέωση, ας πούμε από το γήπεδο των Κρινίδων, όπου δεν έχει μόνιμο, επί οχτάωρο υπάλληλος εκεί πέρα και τα κάνουνε σχεδόν όλα οι άνθρωποι της ομάδας, δεν μπορείς να ζητήσεις χρήματα και να έρθεις να ζητήσεις ακριβώς πάλι τα ίδια χρήματα από το Αλεξάνδρα Δήμογλου, το οποίο έχει μόνιμο προσωπικό πρωί απόγευμα ή το Ανθί Καραγιάννη. Άρα θα βρισκόμασταν σε μία περίπλοκη κατάσταση, η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να επιλυθεί και να επιλυθεί και με δίκιο τρόπο. Και φυσικά από την άλλη θα μιλούσαμε για ποσά τα οποία σχετικά είναι συμβολικά και ενδεχομένως ασήμαντα και τα οποία προφανώς δεν θα λύναν το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου. Το βασικότερο πρόβλημα επαναλαμβάνω και γι' αυτό είμαστε σε συνενόηση ως προς το θέμα των εξόδων και των κόστων λειτουργίας. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο θα πω των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι η δαπάνες ρεύματος και νερού, όπου σε μερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδίως ως προς το νερό, η κατάσταση ξεφεύγει. Βάλαμε σε όσα περισσότερα γήπεδα μπορέσαμε μετρητές, για να ελέγχουμε την κατάσταση. Και είναι κάτι το οποίο θα το ξαναδούμε με τον κ. Καλανταρίδη και φυσικά σε συνεργασία με τον κ. Ξανθόπουλο, διότι δεν μπορεί, ας πούμε, το Βερούλιο, θα σας πω ένα παράδειγμα, να έχει μια κατανάλωση αιτήσια 7.000 ή 8.000 ευρώ για το νερό και στο Χαλκερό, ας πούμε, να έχει για τη μισή χρονιά, πόσο κ. Καλανταρίδη, δεν θυμάμαι, υπερδιπλάσιο αριθμό πάντως, ανεξάρτατο αν έχει δύο γήπεδα ή όχι. Κάτι γίνεται, κάτι γίνεται. Πρέπει να το ελέγξουμε αυτό το πράγμα. Τώρα, κάτι άλλο που δεν έχω να πω. Απλώς θα σας πω ποια είναι η πρότασή μου για να τροποποιηθούν, κ. Πρόεδρε, μερικά άρθρα. Μιλήσαμε, βέβαια, και με τους πρόεδρους των τοπικών, εκ των ιστέρων, μετά τις διαφωνίες τους, προσπαθήσαμε να βρούμε ένα τρόπο, και για μας, να σας πω την αλήθεια, μπορεί να ήταν και πιο ευχάριστο, να τους δώσουμε την αρμοδιότητα να τα λειτουργούν αυτά τα γήπεδα, αλλά δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να γίνει. Λοιπόν, οπότε, κ. Πρόεδρε, για να έχουν ολοκληρωμένη άποψη οι συνάδελφοι, πριν ερωτήσουν και τοποθετηθούν, προτείνω να γίνουν οι εξής τροποποιήσεις. Το άρθρο 2, το περίφημο, το οποίο αποτέλεσε σημείο τριβής, να συμπληρωθεί η φράση, κ. Γραμματέα, θα σας τα δώσω έτσι και αλλιώς και γραπτός αυτά, να συμπληρωθεί στο τέλος η φράση σε συνεργασία με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας της οικίας αθλητικής εγκατάστασης, έτσι, ή τη δημοτική στην Καβάλα, ένα το κρατούμενο. Αυτό αφορά το άρθρο 2. Το άρθρο 2 λέει ότι η εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού είναι αρμοδιότητα του δήμου. Το λέω έτσι απλά. Συμφωνούν, αν πει και η φράση, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας ή της δημοτικής κοινότητας της οικίας αθλητικής εγκατάστασης. Ναι, αλλά επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως, εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Καμία αντίρρηση, δεν είναι θέμα καπρίτσιου, καμία αντίρρηση. Τώρα, το άρθρο 23 είναι ως εξής, επιτρέπεται η χρήση, σας το λέω πως προτείνεται να αντικατασταθεί. Θα το πω συνοπτικά γιατί είναι πάρα πολύ μεγάλο το άρθρο 23 όπως έχει έρθει. Έτσι, 23α θα σας το δώσω κύριε Πρόεδρε, κύριε Γραμματέα. Επιτρέπεται η χρήση των επιφανείων των αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων για προβολή διαφημίσεων, σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία. Β, οι διαφημίσεις αναρτώται και θα οποθετούνται σε χώρους που προκαθορίζονται από τη τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλλας κυρίως για λόγους ασφαλείας. Αντιλαμβάνεστε ότι ιδίως στα κλειστά γήπεδα υπάρχει ένα θέμα ασφαλείας. Γ, οι διαφημιστικοί χώροι διατήθενται εναντί ατιτήμου. Η αρμόδια διεύθυνση για τον καθορισμό του είναι η διεύθυνση οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία. Και δ, τα έσοδα που θα προκύψουν από τις διαφημίσεις θα ισδρέουν σε ειδικό κωδικό και θα διατήθενται αποκλειστικά για την επισκευή συντήρηση και βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτό αφορά το σκέλος, το άρθρο 23, όπως προτείνω να αντικατασταθεί και να ισχύει. Δηλαδή, δύο είναι τα κομβικά. Πρώτον, η τεχνική υπηρεσία καθορίζει κυρίως για λόγους ασφαλείας τους χώρους της διαφήμισης. Και δεύτερον, το αντίτιμο θα καθοριστεί από τη διεύθυνση οικονομικών και το τύμα εισόδων. Και ό,τι έσοδα προκύψουν, θα πηγαίνουν για τη βελτίωση και συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτά είχα να πω, για να μη σας ταλαιπωρώ άλλο. Όχι, στο άρθρο 6 δεν χρειάζεται, είχα σκεφτεί να βάλω μια τροποποίηση, γιατί έτσι κι αλλιώς έχουν λόγο. Με την κείμενη νομοθεσία και μέχρι τώρα, και αυτό θα εξακολουθεί να ισχύει, προκειμένου να παραχωρηθούν τα δημοτικά εκείπεδα στις ομάδες, απαιτείται απόφαση από το τοπικό συμβούλιο γνωμοδοτική. Αυτό ισχύει εκ των νόμων και θα εξακολουθεί να ισχύει. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να πω κάτι άλλο. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται και περιμένω αν υπάρχουν απορίες ή ερωτήματα. Και αν υπάρχουν και προτάσεις για συμπλήρωση, εγώ προσωπικά δεν θα είχα καμία τύρις να τις συζητήσουμε. Ευχαριστώ, κύριε Αντιδήμαρχο. Ναι, κύριε Παπαδόπλα. Θα ξεκινήσω, Αντιδήμαρχη, και θα πω ότι ο κανονισμός λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων πράγματι είναι προς τιμή σας γιατί αυτό το μπάχαλο που συμβαίνει πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή και όχι μόνο για αυτόν τον λόγο και ένας εξωθρολογισμός για να ξέρει και ο δήμος Καβάλα τι του γίνεται, πώς του γίνεται, ποιοι βγαίνουν και τι, να υπάρχει και ένας έλεγχος, το θεωρώ σημαντικό, σημαντική την εξέλιξη. Όμως, δεν μπορώ, Αντιδήμαρχε, να χωνέψω από τον Ιούνιο που γίνεται η προσχηματική, θα έλεγα, διαβόλεση. Γιατί? Θα σας πω, θα σας πω, Αντιδήμαρχε. Εγώ λέω λόγια από αυτά που ακούω. Δεν είναι αυτά που μεταφέρω, γιατί, μη ξεχνάτε, και εμείς είμαστε μέσα στην κοινωνία και εμείς τα ακούμε, μας φέρνεται σε δύσκολη θέση. Και όταν όλοι στα δημοτικά, γιατί είπατε ότι κάποιοι, έτσι όπως το θέσατε, το είπατε ότι ελάχιστοι διαφωνήσαν, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Το 95% διαφωνούν. Θα σας πω τώρα, θα σας πω τώρα. Ναι, κοιτάξτε να δείτε. Καταρχήν, δεν έγινε η διαβόλευση που έπρεπε για να μπορέσουν και αυτοί να περάσουν ή να προσθέσουν αυτό που θέλουν. Είχα τέτοια ακούσματα και σας τα μεταφέρω. Γιατί και εμείς σας λέω, είμαστε σε δύσκολη θέση. Δεύτερον, ξεκινάω εδώ... Αν μπορείτε, κύριε Παπαδότη, δεν θέλω να σας πείσω τι λέει, αλλά θέλω για να σας πω. Θα σας πω. Θα σας απαντήσω με τον εξής τρόπο, σε αυτή την απορία που έχετε. Όταν αυτό το θέμα έρχεται πριν 2-3 εβδομάδες, ξαναήρθει αυτό το θέμα και το αποσύρατε, αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει αυτό που σας είπα. Τώρα, τα άλλα άλλα είναι περιτά. Δηλαδή, αυτό το θέμα είναι ένα θέμα, αντιδίμαρχε, που δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Δημοτική Αρχή. Εάν δεν μπορέσουμε με ένα Δημοτικό Συμβούλιο εδώ, να συνενέσουμε και να έχεις σύμφωνιες γνώμεις από όλους, το θεωρώ, για μας, υποτιμητικό. Δηλαδή, αυτό έπρεπε να έρθει με μια εισήγηση και όλα αυτά εδώ που έχω στα χέρια μου, να ήταν όλα με θετικές εισήγησεις. Παραδείγματος χάρη, βλέπω εδώ μια Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Αποφασίζει και λέει, είναι πολύ σοβαρό το θέμα, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, διότι υπάρχουν προβλήματα της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου. Το φεύγει και λέει, είναι σοβαρό, πάντοτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι μια απόφαση της Ποιότητας Ζωής. Με προβληματίζει. Ζηγός. Όχι. Σας άδειασε. Περιμένετε. Αμυγδαλώνας. Όχι. Κρυονέρι. Όχι. Κρινίδες. Όχι. Πολίστυλο. Όχι. Λιδία. Περιμένετε. Περιμένετε. Όχι. Περίμενε. Εάν από τις δέκα, από τα δέκα χαρτιά που σας έδειξα, τα δύο έλεγαν συμφωνούμε, αλλά πλύν' αυτά τα άρθα, δεν σημαίνουν ότι είπαν ναι. Υπάρχει διαφωνία. Δεν τα πέρατε. Εδώ είναι. Σας είπα δεν είναι ναι. Μην το παραπείετε. Διαφωνία είναι. Απλώς επειδή είναι... Όχι, όχι, όχι. Απλώς είναι πιο... Απλώς είναι οι πρόεδροι που φοβούνται περισσότερο τη διοίκηση και τα γράφουν λίγο διπλωματικά. Τα γράφετε διπλωματικά λίγο. Τι ναι με να λα. Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρόεδρο, ναι με να λα. Ναι, αλλά όχι εκείνα. Ναι με να λα. Τέλος πάντων. Μα αυτό είναι τώρα εισήγηση. Μα λέτε γιατί δεν είναι όχι. Τώρα μην κάνουμε διάλογο τώρα. Να τελειώνουμε. Η Δημοτική Κοινότητα Καβάλλας είπε πολύ έτσι ευχάριστα. Χάρηκα που είπατε. Χάρηκα που είπατε. Όχι, υπάρχει ιδιαιτερότητα και πρέπει να το ξέρετε. Γνωρίζετε τη Σχερή Καλνταρίδη. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Ξέρετε αυτά τα γήπεδα τι έσοδα έχουν? Από τις πινακίδες. Από χορηγίες. Τι χορηγίες? Από εισιτήρια και από κάποιους χώρους που κάνουν και λαχιοφόρους αγορές. Και λαχιοφόρους διαγωνισμούς που κάνουν, λαχεία που πουλάνε. Δεν έχουν έσοδα. Και από αυτά εδώ θα πληρώσουν διατητές, θα πληρώσουν έξοδα, θα πληρώσουν τώρα, θα πληρώσουν αλλού. Λέω το εξής. Ότι είναι αφρονημότερο αυτά τα θέματα να γίνονται με τη σωστή διαβουλεύση ώστε να έρχονται εδώ και να είμαστε όλοι συμφωνείς και να συνενούμε. Τώρα εμείς τι να αποφασίσουμε. Ok, να γίνει ο κανονισμός, να γίνει αυτή η λειτουργία, να γίνει αυτός ο εξοδογισμός, αλλά πρέπει να έχει μια συνένειση. Για να μην πω να το πάρετε πίσω για να το ξαναφέρετε, γιατί το πήραμε και το ξαναφέραμε. Λέω, ψηφίζω στην πρωτοβουλία που παίρνετε γιατί είναι θετική το ξαναλαττωνίζω, αλλά θέλω να συμπεριληφθούν μέσα όλες οι ανησυχίσεις, οι προβληματισμοί των τοπικών κοινωνιών. Δεν ξέρω τώρα, έχει μέσα και άλλα άρθρα, δεν ξέρω τώρα αν καλυβόμαστε με αυτά που αναφέρατε. Αν καλυβόμαστε, ok, αλλά θέλω να μπει με την υποσημειώση. Θέλω να μπει με την υποσημειώση. Εγώ δεν θέλω να πιστεύω ότι κανένας δεν σας άδειε σένα, νομίζω. Δεν είχατε το χρόνο, δεν προλάβατε, το θέτω κάπως έτσι. Κύριε Παπά, από έξε να το είδες σε δημόσια διαβούλεση ο κανονισμός. Από έξε να το εξάρτησα όλα τα κοινωνικά περιθώρια, ο καθένας θα φέρει τις προτάσεις του. Με τον τρόπο που προβλέπει και είναι η νομοθεσία. Τι άλλο να κάνουμε, από 6 Ιουνίου, συγγνώμη, 6 Ιουνίου και έχουμε το ένδρυο, 5 μήνες. Εικανοποιήστε τους όλους. Νομίζω ότι με τις τροποποίησεις που έκανε ο Αντιδήμαρχος, στην ουσία επιλύονται 2-3 ζητηματάκια που υπήρχαν. Μακάρι λύστατα ψηφίζω φυσικά ναι και με την υποσημίωση ότι θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις τόπες. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Λοιπόν, πολύ σύντομα, γιατί είναι περασμένη η ώρα. Απλώς θέλω να πω το εξής. Πρέπει να υπάρχει κανονισμός, πρέπει να υπάρχει. Πρέπει να εφαρμόζεται, πρέπει να εφαρμόζεται. Άλλωστε γι' αυτό κάνουμε κανονισμούς για να εφαρμόζεται. Όμως λυπάμαι που θα το πω, αλλά και από τη σημερινή διοίκηση, όπου υπάρχουν κανονισμοί δεν εφαρμόζονται. Ας μου πείτε πού εφαρμόζονται οι κανονισμοί. Πού, στο τμήμα καθαριότητας, πού, στο τμήμα πρασίνου, πού. Θα μου πείτε, αυτός θα εφαρμοστεί. Μακάρι, εγώ λέω, μακάρι να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Λοιπόν, αφήστε μου λίγο να τελειώσω τώρα. Πολιτικά εγώ θα τοποθετηθώ, πολιτικά θα τοποθετηθώ. Ε, πώς δεν είναι έτσι τώρα. Σάι, παρακαλώ τώρα, μη με πεις τώρα ότι ο κανονισμός καθαριότητας εφαρμόζεται. Δεν εφαρμόζεται, αφήστε του τώρα, τίποτα δεν εφαρμόζεται. Λοιπόν, λοιπόν. Συγγνώμη, αλλά έχει τη θύση, κρίνεστε. Δεν κατάλαβα, κατατοδοκούν εφαρμόζεται τους κανονισμούς. Ή τους εφαρμόζεται ή δεν τους εφαρμόζεται. Λοιπόν, πάμε τώρα, πάμε τώρα, πάμε τώρα. Λοιπόν, πρέπει, πρέπει, ναι, μετά θα λέει ο Πρόεδρος ότι, λέω πολλά. Λοιπόν, πρέπει να υπάρχει κανονισμός του, πρέπει να υπάρχει κανονισμός του. Θέλω να πιστεύω ότι κάνατε όλες εκείνες τις προσπάθειες στο να υπάρξει μια αλληλοενημέρωση, μια συμφωνία, μια διαβούλευση μόλις αυτούς που έχουν σχέση με τη λειτουργία των συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων. Και βέβαια είναι οι ομάδες, είναι άνθρωποι γενικά που χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους. Και θέλω να πιστεύω ότι έχετε τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων στα περισσότερα άρθρα και σε αυτά τα οποία περιγράφεται σε αυτόν τον κανονισμό. Άλλωστε, κοιτάξτε να δείτε με την εφαρμογή ενός κανονισμού, στην πορεία διαπιστώνεις ενδεχομένως παραλήψεις, ενδεχομένως θεωρούσες ότι είχε η όποια ομάδα εργασίας μια διαφορετική αντίληψη και εκτίμηση, αλλά στην πορεία βλέπει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και άρα οι κανονισμοί υπάρχουν για να υπάρχουν και οι τροποποιήσεις των κανονισμών. Όμως, κοιτάξτε, εγώ θέλω να σταθώ σε ένα θεσμικό θέμα. Σήμερα ο αντιδήμαρχος είπε μια αλήθεια. Ουσιαστικά τα τοπικά συμβούλια εκπρόσωπη τοπικών κοινωνιών λειτουργούν τύπεις. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Διότι ο κύριος αντιδήμαρχος είπε ότι δεν καταλαβαίνω την απέτηση του δικαιώματος και των υποχρεώσεων, των αρμοδιοτήτων, των τοπικών συμβουλίων να μη τους αποδίδεται. Και δεν τους αποδίδεται, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, διότι δεν υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία σε κάθε τοπικό ή δημοτικό διαμέρισμα. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Αν πραγματικά θέλουμε να λειτουργήσει η αυτοδιοίκηση προς όφελος των δημοτών μας και να έχουμε αποτελέσματα, διότι, κοιτάξτε τώρα, να κάνετε και μια κριτική στη δικιά σας διοίκηση γιατί είστε δύο χρόνια. Θα έπρεπε να βρείτε τον τρόπο και μη με αρχίσετε πάλι, δεν έχω, δεν κάνω, δεν δίνω λεπτά, αυτά τα ξέρουμε, τα λέμε κάθε φορά. Κεντρική διοίκηση, η κακή, η σημερινή κυβέρνηση, η κακή, που συνεχίζει τις περικοπές, που δεν έχει εργαζόμενος, που δεν δίνει το δικαίωμα σε μόνιμο προσωπικό, πού, πού, πού, ή στη δίκη σου, ή στη δίκη σου, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο, ή στη δίκη σου. Άρα, το ερώτημα είναι το εξής, για ποιο λόγο θέλουμε τους ανθρώπους, θα το πήκα, για να μας φέρουν τους ψηφούς, άρα, μήπως έχουν δίκιο αυτοί οι άνθρωποι που φωνάζουν και λένε ότι τι θέλαμε και μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία και αποδεχτήκαμε έτσι εύκολα να γίνει η ενωποίηση και να γίνουμε ένας ενιαίος δήμος. Μήπως, τελικά, θέλω να πω ότι τους δίνουμε το δικαίωμα εμείς, απ' τη μεριά μας, ώστε να χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα επιχειρήματα και να προσπαθούν να πείσουν ότι ήταν λάθος η επιλογή, λάθος ο σχηματισμός αυτού του ενιαίου δήμου. Βέβαια, ξεκάθαρα σας μιλάω και αυτή είναι η προσωπική μου απόψη, αλλά νομίζω είναι και της Δημοτικής μας παράταξης. Μις θεωρούμε ότι ήταν άσχετα με τα όποια λάθη έχουν γίνει και από τις προηγούμες διοικείες και από τις τορινές, ενδεχομένες και από τις επόμενες. Είναι λάθος να υπάρξει διαχωρισμός των δύο δήμων. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε ενωμένοι και μαζί και θα έχουμε πολλά αποτελέσματα. Ενδεχομένως, τώρα, να μη φαίνονται και να μην το βλέπουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι εκεί. Τους δίνουμε όμως το δικαίωμα και δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιους να κάνουν τέτοιου είδους σκέψεις. Διότι, κοιτάξτε να δείτε. Αντιδήμαρχο, ας το πω ευθεώς και με ανοιχθούν το μικρόφωνο. Αυτό που σε κατηγορούν είναι ότι θες να γίνεις υπεραντιδήμαρχος. Υπεραντιδήμαρχος. Ο αντιδήμαρχος να γίνει υπεραντιδήμαρχος. Με το να έχει, διότι ουσιαστικά δεν θα είναι η δήμαρχος, γιατί ξεκινάται εδώ στο άρθρο 2 ότι η αρμοδιώτα είναι του δημάρχου ή του αντιδημάρχου. Θα είναι η δικιά σου η αρμοδιώτα, σύμφωνα με το κανονισμό που φαίνεις. Και αυτό που πας να προσθέσεις το περί συνεργασίας με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, καταρχάς είναι λάθος. Ποιον πρόεδρο? Μπορείς να πεις πάντοτε σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο. Το τοπικό συμβούλιο θα ορίσει το ποιος θα έχει αυτήν την αρμοδιώτα. Δεν χρειάζεται να είναι ο πρόεδρος. Μπορεί να βάλουν ένα μέλος. Δεν κατάλαβα γιατί να βάλουμε εμείς τον πρόεδρο. Τι είναι ο πρόεδρος. Τι είναι ο πρόεδρος. Υπάρχει τοπικό συμβούλιο που δημοκρατικά αποφασίζει για το ποιος. Αυτό δεν λέει κύπου το. Τώρα. Στο λέω ευθεώς. Αυτό που σε κατηγορούν οι άνθρωποι. Και κοίταξε να δεις τώρα. Για να τα λέω εγώ ευθεός τώρα. Είμαι ο τελευταίος που ενδιαφέρομαι γι' αυτό. Θες κάτι να σου το πω. Στο πω εγώ. Ποιος δημοτική παράταξη. 6% πήραμε. Στα λόγο εγώ με ανοιχτά μικρόφωνα. Συγγνώμη 6% πήρα εκεί. Αλλά όμως δεν είναι έτσι. Δεν είναι έτσι. Και δεν έχουμε και κανέναν πρόεδρο εκτός από τον πρόεδρο στις κορυφές. Δεν έχουμε κανέναν πρόεδρο. Δεν έχουμε κανένα εκλεγμένο μέλος στο τοπικό συμβούλιο. Όμως έχουν δίκιο. Διότι με αυτό το άρθρο και έτσι όπως το κατηβάζεις ακόμα και με αυτήν την περιβόητη τροποποίηση βάλτος εισαγωγικά του περιβόητη. Ουσιαστικά υποβαθμίζεις ακόμα περισσότερο τα τοπικά συμβούλια. Λοιπόν εγώ θα έλεγα ότι υποβαθμίζεις. Τι δέχτηκε. Τι δέχτηκε. Σε συνεργασία με το τοπικό. Ναι εντάξει. Γιατί αντιδήμαρχε επειδή δεν είσαι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Και γιατί δεν πρέπει να ξεγνάμε κάποια πράγματα. Και δεν είναι μοφή στην προηγούμενη διοίκηση ούτε θέλω να κάνω κριτική. Ούτε το λέω για να πω ότι ήταν κακιά η διοίκηση κτλ. Αλλά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για πολλούς και διάφορους λόγους γιατί τα πνημόνια γιατί οι κακές ή τότε οι κυβερνήσεις με τις περικοπές γιατί δεν είχαν και τότε προσωπικό κτλ. Ποιοι συντηρούσαν τα γήπεδα ξέρετε. Ποιοι συντηρούσαν τα γήπεδα. Από πού πληρωνόταν αυτοί οι άνθρωποι που συντηρούσαν τα γήπεδα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όταν και η προηγούμενη διοίκηση παρ' όλες τις προσπάθειες και τα λοιπά που έκανε για να βρει με ένα καθεστώς να πληρώνονται αυτοί οι εργαζόμενοι εκεί. Ποιοι συντηρούσαν οι άνθρωποι των ομάδων που καλά κάναν γιατί δεν θα είχαν γήπεδο για να παίξουν δεν θα είχαν να μπουν τα νέα παιδιά μέσα. Και πάρα πολύ από τους ανθρώπους που ήταν ερετή άσχετα με το αν ήταν με τη διοίκηση Σιμιτζή ή αν ήταν της διοίκηση ή ήταν εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων και τα λοιπά. Αυτοί είναι οι άνθρωποι. Έρχεστε σήμερα εσείς και τους λέτε ότι να έδινε καμιά αρμοδιότητα. Αυτό λέτε. Αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων. Τι λέτε. Εγώ δεν καταλαβαίνω. Ποιος έχει αρμοδιότητα για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων. Του κανονισμού κύριε Βέρο μιλάμε για τη συντήρηση. Ποια εγώ σου μιλάω εδώ να τον έχω προστά άρθρο δύο. Λες η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων των παράδοσης κανονισμού ανήκει στο δήμαρχο ή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ή στον εντεταλμένο σύμβολο αθλητισμού και σ' αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες διευθύσεις του μήματα γραφείας σύμβολα με τον ΕΚΑΣ του ΤΥΣΙΟΝΤΑ εργασμό εσωτερικής υπηρεσίας του Δ. Καμπάλας. Εγώ σε ρωτάω τώρα. Αναβαθμίζεις. Εγώ πολιτικά σου μιλάω τώρα. Και θεσμικά. Αναβαθμίζεις τα τοπικά συμβούλια. Για τα υποβαθμίζεις. Το αναβαθμίζεις. Δεν το λέω προσωπικά σε εσένα βρε αντιδήμαρχε. Ως διοίκηση το να το αναβαθμίσετε, για να το υποβαθμίσετε. Πες μου. Θεσμικά εγώ σε βάζω το θέμα. Πες μου τι θέλεις να εγγράψω για να σου πω. Εγώ αυτό που θα ήθελα. Άκουσα αντιδήμαρχη. Δεν τρελαθήκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Δική σας οι άνθρωποι. Δική σας άνθρωποι είναι. Δεν τρελαθήκαν. Ούτε σας κάνουν αντιπολίτευση. Ούτε είμαστε έξι μήνες πριν στις εκλογές που δείχνει το καλό ότι δεν θα ξαναεί στη διοίκηση. Εσύ παρακαλώ τώρα. Εγώ όμως ρωτάω. Γιατί δεν καθίσατε με αυτούς αυτούς ανθρώπους κάτω να τους συζητήσετε, να τους εξηγήσετε, να βρείτε μια λύση. Γιατί πρόσεξα να σου πω. Δεν πονάω για αυτούς. Πονάω τι μηνύματα περνάμε και στην κοινωνία και τι μηνύματα θα περάσουμε. Το καταλαβαίνετε? Άμα θέλετε να το καταλάβετε, προσωπικά το 19 δεν ξέρω τι θα είναι και που θα είναι εγώ. Έτσι. Και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ζω. Λοιπόν, εσείς όμως που θέλετε να ξαναείστε διοίκηση, δείτε πώς θα ξαναπάτε σε εκείνα τα δημοτικά διαμερίσματα. Ε, τι μηνύματα περνάτε. Εμένα με κάνει τίποτα σύρρηση. Να είναι οι δικοί μου οι άνθρωποι, οι εκλεγμένοι μαζί μου οι άνθρωποι και όλοι αυτοί σε οριδώνε ένα πακέτο να μου λένε όχι. Και να μου το λένε και στο αυτί και να τα αφήνουν από πίσω και όλοι το έχουμε ακούσει. Και άλλοι θα σας το πούνε ότι κάποιοι θέλουν να γίνουν υπέρ αντιδήμαρχοι. Αυτό λένε τώρα. Το ασπάζεσαι, εγώ δεν το ασπάζομαι οτιδήποτε. Εντάξει, όμως σου λέω ότι με αυτόν τον τρόπο που λειτουργείτε όμως, δίνετε επιχειρήματα και τα επιχειρήματα αυτά δεν βλάπτουν εσάς. Βλάπτουν το θεσμό. Εντάξει, αυτό σας λέω, εμείς θα το ψηφίσουμε, άλλωστε να σας πω κάτι, να σας το πω ευθέως. Εμείς τον κανονισμό θέλουμε να υπάρχει, θέλουμε να εφαρμοστεί, θα κριθείτε κάποια στιγμή, τώρα από εκεί και πέρα, καλά ξεμπερδέματα με τους δικούς σας ανθρώπους. Ευχαριστούμε τον κ. Να τελειώσει και ο κ. Ποτόλιας και να το κλείσουμε. Αυτό που πρώτα θέλω να πω κ. Πρόεδρε, αγαπητοί συνάρεφοι είναι η θέση μας, η βάση πάνω στην οποία κρίνουμε το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει σχέση με τον αθλητισμό. Εμείς λοιπόν ως θέση έχουμε υπέρ του μαζικού έρας τεχνικού αθλητισμού, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς σπόνσορες, χωριβουσγούς και παραγοντισμό. Δεν έχουμε αντίρρηση στην δημιουργία του κανονισμού, που ωστόσο όμως πέρα από τα προβλήματα που σημειώθηκαν και αναφέρθηκαν εδώ πέρα, δεν λύνει ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει, ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την έλλειψη των χώρων, οι οποίοι είναι τόσο λίγοι και δεν επαρκούν και ακριβώς είναι στη λογική αυτήν που δεν πατάει ο κανονισμός την θέση που ή προείπαμε, ότι ο μαζικός έρας τεχνικός αυτός ο αθλητισμός πρέπει να είναι με χρηματοδότηση του κράτους. Θα μου πεις όλοι είστε υπέρ αυτής της θέσης. Ε, πώς γίνεται όμως, εσύ Άνεφη, να είναι όλοι υπέρ μιας θέσης και να μη γίνεται αυτή. Τελικά, μάλλον δεν είναι όλοι έτσι. Είμαστε όμως, και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά, κύριε Αντιδήμαρχη και κύριε Φιλόσοκολο, στην οικονομική επιβάριση. Είμαστε αντίθετοι με το γεγονός ότι πρέπει να επιβαρύνονται οι αθλούμενοι, τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, πρέπει οι γονείς τους να πληρώνουν από την τσέπη. Είμαστε λοιπόν, γι' αυτό το λόγο, αρνητικοί και τα ψηφίσουμε αρνητικά, επειδή ακριβώς μπαίνουν, η λειτουργία των εγκαταστάσεων μπαίνουν ανταποδοτικά και με οικονομική επιβάριση. Δεν έχει μέσα. Όχι, έχει ο κανονισμός, ακριβώς μέσα λέτε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για οικονομική επιβάριση, δηλαδή να πληρώνουν. Τώρα δεν το έχω μπροστά μου. Όχι, όχι μις διαφημίσεις. Έχει μέσα διάβασα για επιβάριση οικονομική των ομάδων. Ακούστε τι θέλω να πω, κύριε Φιλόσυγλου. Έχετε έναν κανονισμό για να καταλάβουμε για το κολυμπητήριο. Εκεί πέρα δεν έχει επιβάριση όσον αθλούνται οικονομικά. Αυτό θέλω να πω. Με αυτή την έννοια λέω ότι στο επόμενο φάση όπως και στην προηγούμενη στο κολυμπητήριο θα φέρεται για οικονομική επιβάριση. Αυτό που κυρίως όμως εγώ ήθελα να θύξω εδώ, κύριε Πρόεδρε, είναι το γεγονός ότι έπεσε στην αντίληψή μου ότι γίνονται αγοροπολισίες μεταξύ ποδοσφαιρικών ομάδων που θα παίξουν σε αυτά τα γήπεδα. Αγοροπολισίες παικτών. Δεν θα απαικταθώ να πω ονόματα και ομάδες γιατί οι γονείς παιδιών έχουν προσφύγει στην Ισαγγελία και είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση. Επίσης θεωρώ ότι η διοίκηση έχετε ευθύνη εσείς σε αυτό το κομμάτι. Θεωρώ όμως πολύ σημαντικό ότι σε αυτό το κανονισμό πρέπει να μπει παράγραφο που να λέει ότι όποτε και αν διαπιστώνεται αγοροπολισία παικτών να μεταφερθεί δηλαδή ένας πέκτης από μία ομάδα σε μία άλλη, πρέπει να πληρώσει για να γίνει κάτι αυτό, να αποβάλλεται η ομάδα διαπαντός από τη χρήση των γηπέδων του Δήμου. Θεωρώ πως είναι μία λειτουργία των μεγάλων ΠΑΕ που έχει φτάσει και στον ερευτεχνικό αθλητισμό με αυτή την λογική των αγοροπολισιών που αναγκάζουν παιδιά τα οποία θέλουν να παίξουν μπάλα αλλά μένουν στα σπίτια τους γιατί οι πρόεδροι ζητάνε λεφτά γιατί θέλουν να φύγουν και να πάνε σε άλλη ομάδα. Επιλέγουν δηλαδή τα παιδιά αντί να πάνε στις καφετέρες και στις αναρκωτικά να πάνε στον αθλητισμό και αναγκάζονται και μένουν στα σπίτια τους και δεν παίζουν. Αλλά τα ίδια τα παιδιά ζητάμε στις αναρκωτικά σωματεία οι γονείς τους όπου γίνεται ό,τι θέλεις να φανταστείς. Δεν υπάρχει σήμερα παιδί που δεν παίζει στην ομάδα τη φανέρα που ήτανε... Κύριε Τουρουκύρη, κύριε Συμπτή, παρακαλώ. Συνάδελφοι της πλειοψηφίας μην παραξενεύεστε. Αυτά τα ακούσαμε πολλές φορές στην προηγούμενη οχτά ετία και να θυμάστε ότι ό,τι είπε σήμερα ο κύριος Ποτόλιας αλλά και ένα μεγάλο μέρος από όσα είπε ο Άρης Οβέρος τα έλεγαν και ας πούμε οι μήτρες της δικής σας παράταξης. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η κυρία δήμαρχος προέρχεται από την παράταξη του κυρίου Καλλιοντζή και από την παράταξη του κυρίου Ερυφυλίδη παλιότερα με τον ίδιο τρόπο αντιδρούσαν και οι λεγόμενες παρατάξεις της φιλελεύθερης πλευράς του πολιτικού συστήματος με λαϊκισμό λοιπόν. Διότι κακά τα ψέματα δεν είναι δυνατόν να συντηρηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις όπως και άλλες εγκαταστάσεις χωρίς να πληρώνουν κάτι οι χρήστες. Ακόμα κι αν το κράτος μας είναι πλούσιο, εγώ δεν δέχομαι να πληρώνει το κράτος τα πάντα και τι θα είναι ο δήμος τελικά, αγαπητέ Χρήστο Ποτόλια, θα είναι μονάχα για τα σκουπίδια, δηλαδή είναι δήμος αυτός. Αντίθετα ο δήμος πρέπει να διαχειρίζεται και να προστατεύει τις δικές του λειτουργίες και εγκαταστάσεις αλλά με τη συμμετοχή των χρηστών. Και θα πω τώρα γιατί με τον χρηστόν, διότι θα ήταν παράλογο εγώ που δεν γυμνάζομαι και δεν γουστάρω τέλος πάντων να πηγαίνω στον αθλητισμό, να πληρώνω εγώ να συμμετέχω έμμεσα με τη φορολογή αντιδημοτική, να συμμετέχω στον αθλητισμό που θέλουν κάποιοι άλλοι να συμμετέχουν. Άρα λοιπόν καλά κάνει ο δήμος και βοηθάει, πληρώνει πολλά λεφτά για τις αθλη