Δημοτικό Συμβούλιο 19/02/2020 (ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, 2020)
: Και θα φωνάζω γραμματεία σε έναν έναν. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Ο κύριος Βλέτσας, Βασίλειος Παρών. Σύνολο 37. Δημοτική Σύμβουλη. Παρακαλώ. Έχετε όλη η ψηφοδέλτεα... Γαλέκα. Χρήστο, η κυρία Μπέγκα. Κύριε Γραμματέα, να... Ναι, είπαμε. Βλέτσας, είπαμε ψηφολέκτηρες η κυρία Τσουμάνη και η κυρία Μπέγκα. Η ψηφοφορία είναι μυστική, είπαμε, να λαμβάνουμε. Και, κύριε Γραμματέα, θα καλείς έναν έναν. Θα καλείτε ένας ένας από τον κατάλογο ονομαστικά... και θα προσέχετε στην Κάλπη και θα ψηφίζει. Κυρία Μπέγκα, περάστε λίγο στην Κάλπη. Κυρία Τσουμάνη, είστε εκεί που μακριά επιτλέπετε. Ξεκινάει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο κύριος Παπαγεωργίου Δημήτριος, ο κύριος Ζούμπα Στέφανος, η κυρία Τίρουζ Αναστασία, ο κύριος Σαρλέτος Γεώργιος, ο κύριος Βάβας Φώτιος, ο κύριος Πήχας Ευάγγελος, ο κύριος Λόλις Γεώργιος, ο κύριος Βλέτσας Βασίλιος, ο κύριος Σαϊβατίδης Ιωάννης, ο κύριος Παπάς Αριστίδης, η κυρία Κονίδο Ελένη, η κυρία Κωτσαντή Χριστίνα, ο κύριος Σωρόκας Νικόλαος, ο κύριος Γκόντας Νικόλαος, ο κύριος Τσόλις Νικόλαος, ο κύριος Μάντζιος Σταφίδης, ο κύριος Βάβας Βασίλιος, ο κύριος Νικόλαος, ο κύριος Μάντζιος Στέφανος, ο κύριος Μπαρτζόκας Αριστίδης, ο κύριος Πάνο Δημήτριος, ο κύριος Μπέγκα Στομάς, ο κύριος Βίνης Γεώργιος, ο κύριος Γιωτίτσα Σομάς, η κυρία Μπέγκα Αλεξάνδρα, ο κύριος Νάστος Δημήτριος, ο κύριος Χρυσοστόμη Φθίμιος, ο κύριος Λιόντος Ιωάννης, ο κύριος Σίντος Στέφανος, η κυρία Τσίλι Παρασκευή, ο κύριος Σουμάνης είναι παρών και ψηφίζει, η κυρία Καλογιάννη Τατιάννα, ο κύριος Κοσμάς Βασίλειος, ο κύριος Ευαγγέλου Φίλιππος είναι παρών και ψηφίζει, ο κύριος Δουλίτσις, ο κύριος Φίλιππος είναι παρών και ψηφίζει, ο κύριος Λαδιάς Γεώργιος, ο κύριος Γίζας Σπυρίδων, ο κύριος Αργύρης Πούρης Βασίλειος, ο κύριος Νάτσης Λάζαρος, η κυρία Τσουμάνη Ολγα Πέχη, ο κύριος Πατσούρας Χρήστος Απέχη και ο κύριος Χιούτης Ευστάθειος. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία και πέρα. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Αυτή είναι η διαδικασία. Ευχόμαστε στον νέο συμπαραστάτη καλή δύναμη στην άσκηση των καθηκόντων του, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους δημότες, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και σε σχέση με τις τυχόγραφιοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τις υπηρεσίες και από τις δημοτικές μας υπηρεσίες. Κύριε Πάνο, συγχαρητήρια. Είναι εδώ, εδώ. Ευχόμαστε καλή δύναμη, όπως είπαμε. Θα δώσω το λόγο τώρα σε επικεφαλή στον Παρατάξιον και αυτοί να σχολιάσουν τα αποτελέσματα. Να συγχαρώ και εγώ από τη μεριά της Παραταξενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα για την εκλογή του τον κύριο Πάνο στη θέση του συμπαραστάτη του Δημότη. Ο κύριος Πάνος, όπως όλοι γνωρίζετε, ήταν και μια πρόταση η οποία έχει ήρθει και από την δικιά μας δημοτική αρχή στην προηγούμενη περίοδο και πραγματικά οφείλω να πω ότι τα τέσσερα χρόνια που συνεργαστήκαμε σαν δημοτική αρχή υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία, τίμησε τη θέση στην οποία είναι εκλεγή και την προηγούμενη περίοδο και μάλιστα στην πρώτη φορά εφαρμογής της, στην πρώτη εφαρμογή της και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη από την πρώτη περίοδο για να συνεχιστεί αυτό το σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί ο συμπαραστάτης του Δημότη ως μια ανεξάρτητη αρχή. Καλή επιτυχία κύριε Πάνο, σιδερό κέφαλος. Και εμείς με τη σειρά μας να πούμε ότι για την απόφασή μας αυτή συνεκλήθη δημοτική ομάδα, είμαστε πεπισμένοι ότι ο κύριος Πάνου θα συνεχίσει αυτή την αντικειμενικά ψωγηθητία που είχε και την τελευταία φορά με το αίσθημα του δικαίου και πάντα δίπλα με τον όμο. Του ευχόμαστε δύναμη, κουράγιο και πολύ πολύ υπομονή με τα αιτήματα των συντημοντών μας. Θέλετε τον λόγο κύριε Κόντα, κυρία Τσουμάρ, θέλετε τον λόγο κύριε Πατσούρα, κύριε Κόντα. Να συγχαρώ κι εγώ από την δική μας σοβαρά την επιλογή του χρήστου του Πάνου, ενός ανθρώπου που πράγματι και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, με τη σύμφωνη γνώμη της συντριβτικής πλειοψηφίας του σώματος και της δικής μας παράταξης, ύστερα που σε ανόηση που είχαμε κάνει με τον κύριο Μπέγκα, αντεπεξήρθε των υποχρεώσεών του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι βέβαιο ότι η δική του αποστολή δεν είναι εύκολη και είναι βέβαιο ότι θα συντράβουμε όλοι ώστε και σε αυτή την δημοτική περίοδο, όσο να δούμε περισσότερους συμπολίτες, να εξυπηρετηθούν από βάθους καρδιάς, θερμάς συγχαρητήρια στον Χρήστο τον Πάνο, έναν άνθρωπο που και το κύρος του και οι επιστημονσύνες του είναι γνωσμένοι και γνωστοί σε όλη την πόλη. Κύριε Πατζόκα. Τον κύριο Πάνο είχαμε προτείνει και εμείς στην περασμένη δημοτική θητεία και οφείλω να πω ότι δικαιωθήκαμε και εμείς, αφού η θητεία του μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα παράδειγμα προσμήμηση. Και στα ερωτήματα που του είχαμε θέσει ως παράταξη, αλλά και σε ερωτήματα φίλων μεμονωμένων, οι απαντήσεις ήταν υποδειγματικές. Δεν υπήρξε κανένα ψεχάδικα τη διάρκεια της θητείας του, δεν ακούστηκε κανένα παράπονο. Δικαίως λοιπόν, σήμερα λαμβάγει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων. Συγχαρητήρια κύριε Πάνο και πάντα επιτυχίες. Να ευχηθώ και εγώ καλή θητεία. Πάντα υπάρχει καλύτερα, έτσι δεν είναι. Υπήρξαν προβλήματα τα οποία κατά πρώτον έχει διαπιστώσει και διατυπώσει και ο ίδιος. Πάρα πολλά πράγματα πρέπει να βελτιωθούν, δεν ξέρω και σε επίπεδο υποδομών είχαμε προβλήματα όσον αφορά την τραστηριότητά σας πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτά. Και εύχομαι στο πλευρό των δημοτών πάντα να εξασφαλίσουμε τη δικαίωσή τους στα αίτημα τους. Ο κ. Δημαρχός. Σε τη σερά μου, κλίνοντας, ήθελα πρώτα να συγχαρώ τον κ. Πάνου για την καθολική αποδοχή του από το σώμα. Νομίζω ότι έχει ολοκληρώσει μια ευδόκημη θητεία ως συνήγορος του Δημότη και πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια. Ο θεσμός είναι ένας θεσμός πολύ σημαντικός γιατί μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους δημότες και να αντιμετωπίσει προβλήματα που υπάρχουν. Την πλευρά μας οφείλουμε να υποσχεθούμε ότι θα είμαστε αρογείς στις προσπάθειές του έτσι ώστε πραγματικά να αποτελεί αυτό στη γέφυρα επικοινωνίας των πολιτών με τη δημοτική αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σας. Κ. Πάνο. Ευχαριστώ θερμά το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννητών για την απόφαση να είμαι στη συνέχεια της δημοτικής περιόδου συμπαραστάτης του Δημότη και της επιχείρησης. Όπως είπα και προηγουμένως ο θεσμός αξίζει τον κόπο να υποστηριχθεί και ειλικρινά είναι τιμητικό για τον Δήμο Ιωαννητών που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια την εφαρμογή του θεσμού αυτού ο οποίος θεωρώ ότι και στάθηκε και βοήθησε και πρέπει να στηριχθεί και στη συνέχεια. Πρέπει οι πολίτες να ξέρουν ότι υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή η οποία βοηθάει στο να λύνονται τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται στις συναλλαγές τους με τον Δήμο. Και ο Δήμος από την άλλη μεριά ότι θα πρέπει να ακούει τους πολίτες, ο συμπαραστάτης είναι η γέφυρα αυτή, ούτως ώστε να μεταφέρονται οι υποδείξεις και τα παράπονα και να υπάρχουν οι βελτιώσεις που χρειάζεται. Να μιλάμε περισσότερα, το έργο συνεχίζεται στην πορεία αυτή, η υποδομή είναι έτοιμη και φαντάζομαι μόλις τελειώσουνε κάποιες γραφειοκρατικές ανάγκες που υπάρχουν θα ξεκινήσουμε αμέσως τη λειτουργία για την παρούσα δημοτική περίοδο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Και εμείς ευχαριστούμε, εγώ θέλω και μέσω του σώματος να ευχαριστήσω και τις υπόλοιπες συνδημότησες που ήταν υποψήφιες για τον συμπαραστάτη του Δημότη με τη συμμετοχή τους, στηρίζουν το θεσμό που όλοι, όπως είπαμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Προχωρήσουμε στη δεύτερη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κύριε Γραμματέα, να πάρουμε παρουσίες για τη συνεδρία της δεκάτης ενάτης. Να πάρουμε λιγάκι τις παρουσίες. Ο κ. Παπαγιωργίου, ο Δημήτριος Παρών, ο κ. Ζούμπα Στέφανος Παρών, ο κ. Σιούτης Ευστάθειος Παρών, η κυρία Τίρου, η Αναστασία Παρούσα, ο κ. Σαλέτος Γιώργιος Παρών, ο κ. Βάβας Φώτιος Παρών, ο κ. Πήχας Ευάγγελος Παρών, ο κ. Λικογιώργος Ιωάννης, ο κ. Λόλις Γιώργιος Παρών, ο κ. Λέτσας Βασίλης Παρών, ο κ. Σαϊβατίδης Ιωάννης Παρών, ο κ. Παπάς Αριστίδης Παρών, ο κ. Στύμαρης Ιωάννης Παρών, ο κ. Κονίδου Ελένη Παρούσα, ο κ. Κοντζαντή Χριστίνα Παρούσα, ο κ. Σιωράκας Νικόλαος Παρών, ο κ. Γκόντας Νικόλαος Παρών, ο κ. Τσόλης Νικόλαος Παρών, ο κ. Μάντζο Στέφανος Παρών, η κ. Μαμαϊκία Θανασίου Γιάννα Απούσα, ο κ. Μπαντζό Κασαριστίδης Παρών, ο κ. Πάνο Δημήτριος Παρών, ο κ. Μπέγκα Στομάς Παρών, ο κ. Βίνης Γεώργιος Παρών, ο κ. Γιωτίτσα Στομάς Παρών, η κ. Μπέγκα Αλεξάνδρα Παρούσα, ο κ. Νάστος Δημήτριος Παρών, ο κ. Σαλέτος Ηλίας Απόν, ο κ. Χρυσοστόμα Ευθύμιος Παρών, ο κ. Λιόντος Ιωάννης Παρών, ο κ. Σίντος Στέφανος Παρών, η κ. Μαρκούλα Σ ο κ. Τσουμάνης Φίλιππος Παρών, η κ. Καλογιάννη Τατιάννα Παρούσα, ο κ. Κορμάς Βασίλειος Παρών, ο κ. Ευαγγέλου Φίλιππος Παρών, ο κ. Λαδιάς Γεώργιος Παρών, ο κ. Γιώργιος Ασπυρίδων Παρών, ο κ. Αργύρις Σπούρις Βασίλειος Παρών, ο κ. Νάτσης Λάζαρος Παρών, ο κ. Παπαχρίστος Βλάσσιος Απόν, η κ. Τσουμάνη Όλγα Παρούσα και ο κ. Πατσούρας Χ το 2020, γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατίας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα Συσμόπληκτο. Κάτι το οποίο η πόλη περιμένει εδώ και πολλά χρόνια. Ναι, προσπαθήσαμε πολύ τους τελευταίους μήνες, όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Οφείλω να πω ότι την όλη διαδικασία παρακολούθησε μέχρι την ολοκλήρωσή της με μεγάλη φροντίδα ο κ. Πρόεδρος της Βουλής, τον οποίον οφείλω να ευχαριστήσω. Οφείλω να ευχαριστήσω επίσης τον κ. Καλογιάννη, ο οποίος έδειξε διαχρονικά μέρη στο ενδιαφέρον σε όλη αυτή την πορεία και επίσης διαχρονικά τις υπηρεσίες του Δήμου για την ανταπόκριση τους σε όλη αυτή την προσπάθεια και βέβαια τις δημοτικές αρχές της πόλης για τις άοκνες προσπάθειές τους, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η επίπονη διαδικασία. Λοιπόν, ποιοι από τους επικεφαλείς θέλουν να πάρουν το λόγο πρώτη μέρη σε δετάξους. Ο κ. Μπέγκασε, η κ. Καλογιάννη, ο κ. Νάτσες, η κ. Τσουμάννη θέλουν να πάρουν το λόγο πρώτη μέρη σε δετάξους. Ο κ. Πατσούρας, άλλος, ο κ. Γκόντας, ο κ. Μπαρτζόκας. Εκεί συμβουλή, λοιπόν, μεσό λεπτό. Άλλος δημοτικός συμβουλός, Λαδιάς. Για επτά λεπτά το λόγο ο καθένας από τους επικεφαλείς και για τρία λεπτά ο καθένας από τους δημοτικούς συμβουλούς. Ο κ. Μπέγκα. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελοι, θα ήθελα στο κομμάτι της προημερήσιας διαδικασίας, στη διαδικασία της ενημέρωσης, να αποσχολήσω το θέμα με τρεις κυρίως ενότητες, τα έλεγα, ξεκινώντας από το γεγονός, το οποίο όλοι έχουμε υπόψη μας, διότι πήρε αρκετά σημαντικές διαστάσεις και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, στο προηγούμενο διάστημα και αφορά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, της π. τελευταίας ή της π. τελευταίας, δεν θυμάμαι, και έχει σχέση με την ακύρωση μιας σειράς σημαντικών προμηθειών και έργων. Όπως γνωρίζετε, η συνεδρίαση αυτή ήταν μια συνεδρίαση, η οποία, θα έλεγα, ξεχύλησε το ποτήρι, διότι είχαν προηγηθεί και προηγούμενες συνεδριάς της Οικονομικής Επιτροπής, όπου πήγαιναν και ερχόνταν κατοκυρώσεις και ακυρώσεις έργων, και βέβαια κορυφώθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Φτάνουμε λοιπόν έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Νέας Δημοτικής Αρχής, να έχουμε ουσιαστικά δύο κατηγορίες ακύρωσης, θα λέγαμε, έργων. Η πρώτη κατηγορία είναι η ακύρωση των έργων μετά από πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Αναφέρω χαρακτηριστικά το έργο της αντικατάστασης των συμβατικών λαμπτίρων του δικτύου οδοφωτισμού του Δήμου με λαμπτίρες LED, για το οποίο ακόμα δεν έχουμε κάποιο νέο, πώς εξελίσσεται με βάση τις επιλογές που έκανε η Δημοτική Αρχή ώστε να ακυρώσει το δικό μας διαγωνιμό. Σήμερα, σιγά-σιγά, η πόλη θα έρχισε να έχει λαμπτιρ LED, αν συμβασιοποιούνταν το έργο αυτό. Και δεύτερα, βέβαια, είναι ο μεγάλος αριθμός ακυρώσεων, έργων και προμηθειών, οι οποίες οφείλονται σε ανικανότητα της διοίκησης, που, όπως είπαμε, κορυφώνεται σε μία από τις τελευταίες συνενδριάες του Δημοτικό Συμβουλίου της Οικονομικής Επιτροπής. Η Δημοτική Αρχή, αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ και πολύ καιρό, άμεσα θα έλεγα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, κλιμάκωσε μία επικοινωνιακή πολιτική για να συγκαλύψει ουσιαστικά την ανικανότητα διοίκησης. Στην αρχή, όλες ανέλαβα τα καθήκοντά της, στην πρώτο καιρό, οι ευθύνες για ό,τι δεν πήγαινε καλά, ήταν της προηγούμενου Δημοτικής Αρχής και κατεπέκταση των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, ακούσαμε πολλές φορές από το στόμα του Δημάρχου την αιτιολογία ότι ξέρετε κάποια πράγματα δεν προχωράν λόγω της δεδαλόδους γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου, η οποία μας παρακολεί, όλες και αυτή η δεδαλόδης διαδικασία και γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου δεν είναι μια διαχρονική μέγγενη. Στο τέλος, φτάσαμε μετά τις τελευταίες ακυρώσεις έργων στην Οικονομική Επιτροπή, να φταίνουν οι υπάλληλοι του δήμου, ο δήμος να χωρίζεται στους μέγκες του δε, στην πολιτική εξουσία και στη διοίκηση, λες και δεν είναι ένα σώμα αυτό όλο, αυτό το σώμα υπό τις ικανότητες του μαέστρου, δεν θα πρέπει να λειτουργεί αρμονικά, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα για τον τόπο. Και βέβαια μέσα σε αυτό πάλι κολλά εκεί η ενότητα πολιτών, η δική μας παράταξη, η οποία σύμφωνα με τα λεχθέντα από τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, τον κ. Αρλέτου, και το δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής, δε συναίνεσαι, λέει, ώστε να διερευνήσουμε τα αίτια και να καταλογίσουμε τις ευθύνες αυτούς οι οποίοι φταίνουν για αυτή την ιστορία, λες και ασκούμε μαζί διοίκηση. Λες και ασκούμε μαζί διοίκηση και εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι θα συνενέσουμε, η δημοτική αρχή και κάθε δημοτική αρχή, δεν έχει τη συναίνεσαι της αντιπολίτευσης σε τέτοια θετήματα. Οφείλει να ασκήσει διοίκηση και οφείλει να πάρει αποφάσεις. Ανακοινώσαμε λοιπόν μέσω του δελτίου τύπου μας, της απόψης μας, και μάλιστα καταθέδοντας μια χαρακτηριστική φράση, σύμπτωση επαναλαμβανομένη πάβει να είναι σύμπτωση. Και εδώ προφανώς δεν έχουμε περίπτωση σύμπτωσης, αλλά ουσιαστικά έχουμε ανικανότητα διοίκησης. Άρα λοιπόν νομίζω ότι μετά από έξι μήνες, οι ανοχοί, οι οποίοι έδειξαν και οι πολίτες πρώτα, γιατί τελικά οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι εισπράττουν τα κακά αποτελέμοντας μιας ανικανότητας διοίκησης, αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης νομίζω ότι έχει αξεντληθεί και κάπου κάποια στιγμή η δημοτική αρχή πρέπει να διοικήσει και να προσφέρει έργο στον τόπο. Μια δεύτερη ενότητα με την οποία θέλω να ασχοληθώ και να ενημερώσω σήμερα στη διαδικασία συρδοσώμα είναι για μία ακόμα φορά η DI. Ξέρετε θα μας αποσχολεί αυτή η μεγάλη επιχείρηση του Δήμου διότι είναι ένα καράβι το οποίο μάλλον δεν πάει καλά. Το πρώτο λοιπόν ερώτημα που θέλω να θέσω στη δημοτική αρχή στον παρόλογο της DI είναι τι σκοπεύει να κάνει σε σχέση με τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Ξέρετε, αγαπητοί συνάδελφοι, μετά από μία στρατηγική επιλογή της δικιάς μας διοίκησης αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην έγκριση της προκήρυξης της θέσης Γενικού Διευθυντή για τη DI αξιολογώντας ότι μια επιχείρηση η οποία χρήζει εξυγχρονισμού, χρήζει ανανέωσης, χρήζει καινούριας γνώσης και καινούριας ικανότητας από τους διοικούντες σε υπηρεσιακό επίπεδο θα πρέπει να ανανεώσει τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Και μάλιστα να σημειώσω εδώ πέρα ότι πλέον και για τυπικούς λόγους δεν είναι ορθό και δεν είναι σύνομο η DI να διοικείται από αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή. Προχωρήσαμε όπως ξέρετε λοιπόν τις διαδικασίες και στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηγόντων της Νέας Δημοτικής Αρχής πήραμε την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς για να έχουμε το δικαίωμα να προκηρύξουμε τη θέση του Γενικού Διευθυντή. Και τότε πάλι με τη γνωστή τακτική της λάσπης του ανεμιστήρα η Νέα Δημοτική Αρχή, η οποία ακόμη δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντά της μας κατηγόρησε ότι είναι διαδικασίες τις οποίες δεν είναι fair πολιτικά να κάνουμε σε εκείνη την περίοδο. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε επαλειμμένως ότι είναι κρίμα να χαθεί η έγκριση αυτή. Αν την αφήσουμε να πάει χαμένη θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για να μας επιτραπεί να πάρουμε πάλι την έγκριση για την προκήρυξη της θέσης και είναι κρίμα. Γιατί η επιχείρηση έχει την ανάγκη ενός νέου Γενικού Διευθυντή. Σήμερα, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής ρωτάμε αν έχει σκοπό και τι σκοπό έχει να προκηρύξει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της DEI. Ξαναρωτάμε κύριε Παρτζόκα, ξαναρωτάμε κύριε Πρόεδρε αγωνιώντας για μια ακόμα φορά πώς εξελίσσεται η διαδικασία του διαγωνισμού για την επέκταση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού. Οι χρόνοι του ΕΣΠΑ περνούν. Κινδυνεύουμε να χάσουμε το έργο. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τη χρηματοδότηση για ένα από τα πιο σημαντικά και κρίσιμα έργα περιβαλλοντικά και για την ποιότητα των πολιτών του Δήμου Ιωαννητών. Εδώ θέλω να σας κάνω και ένα ερώτημα από πληροφορίες μου αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης της ΔΙΑΕ αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης της ΔΙΑΕ που εκπροσωπεί την παράταξη, την ενία παράταξη της Δημοτικής Αρχής έχει προσφύγει στην αποκεντρωμένη διοίκηση για την νομιμότητα της τελευταίας ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε το έργο να πάει στο δεύτερο μειοδότη. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές είναι τραγικές καταστάσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ πλέον μπορούμε να βάλουμε το ερώτημα γνωρίζει η δεξιά τι πει η αριστερά. Διοικείτε, εν πάσης περιπτώσει. Ομονοείτε ως παράταξη στον τρόπο που θα διοικήσετε. Και κλείνω βέβαια κύριε Μπαρζόγα και οφείλω να το αναφέρω και αυτό με το γεγονός της έκτακτης σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΕ για αύριο διότι ξαφνικά ανακαλύψατε ότι λύγει η σύμβαση για την απομάκρυση της λιματολάσπης από τον βιολογικό καθαρισμό και κινδυνεύουμε να μην έχουμε ανάδοχο. Και βέβαια κατεπέκτασιν ρωτώ τι γίνεται και με τον διαγωνισμό συνολικά. Το νέο διαγωνισμό για την απομάκρυση της λιματολάσπης από τον βιολογικό καθαρισμό. Κλείνω θέτοντας ένα ερώτημα στη Δημοτική Αρχή. Έφτασαν στα φτιά μας, στις συναντήσεις μας διαμαρτυρίες από τους κατοίκους των δημοτικών ενωτήτων Μπιζανίου και Περάματος σχετικά με την κατάργηση των λειξιαρχικών περιφεριών όπως λέγονται, στις δημοτικές ουσενότητες. Ενημερώθηκα ότι στη 9-9 του 2019 υποβάλατε ως Δημοτική Αρχή ένα έτοιμα για να μειωθούν οι λειξιαρχικές περιφέρειες του Δήμο μας σε τρεις και με το FEC 332, εύκολος δεύτερος στις 7 Δευτερός του 2020 εγκρίθηκε το έτοιμά σας. Πλέον οι λειξιαρχικές περιφέρειες για τον Δήμο Ιωνητών είναι τρεις και παρακαλώ θα ήθελα να γνωρίζω πού θα ιδρεύουν αυτές οι τρεις περιφέρειες και πώς θα εξυπηρετείτε το σύνολο των πολιτών του Δήμο μας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Μπέκ και κύριε Καλογιένα. Ναι, ο κύριος για παρουσίες. Κυρία Μαμακία Θανασίου, Γιάννα Παρούσα και κυρία Μαρκούλα Σοφία Παρούσα. Κυρία Καλογιένα. Ενημερωθήκαμε προσφάτως κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε από τον ΤΥΠΟ στη δημιουργία Μητρώου Περιβαλλοντικών Εθελοντικών Οργανώσεων από τον Δήμο Ιαννητών. Στην πρώτη συνάντηση, δε, αποφασίστηκε η κοινή δράση και ο συντονισμός για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα αναδεικνύουν την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της καθημερινότητας. Θα θέλαμε να μας ενημερώσει ο κύριος αντιδήμαρχος, μάλλον πρώτον, κατά θέση στο σώμα το προγραμματισμό των δράσεων και παρεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, να ενημερωθεί το σώμα εάν προκύπτουν δαπάνες για τις δράσεις και παρεμβάσεις αυτές και συμφωνούμε θετικότατη πρωτοβουλία για το Μητρώο και τις περιβαλλοντικές δράσεις. Όμως, στις 15 Μαΐου του 2019, υπογράφτηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, Περιφέρειας Συπείρου και Δήμου Ιανητών για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για τη Λίμνη Παμβότιδα. Σε αυτό το πρόγραμμα αναφέρονται πολλές δράσεις και ενέργειες για τις οποίες δικαιούχος Φορέας, κύριος του έργου, είναι ο Δήμος Ιανητών. Επειδή το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα ουσιαστικό, άμεσο, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στη Λίμνη Παμβότιδα, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιες ενέργειες έχετε προβή μέχρι σήμερα για την ορίμανση των δράσεων αυτών που αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου, καθώς στον προϋπολογισμό του 2020 που ψηφίσαμε στις 15 Ιανουαρίου του 2020 δεν υπήρξε απολύτως καμία αναφορά σε αντίστοιχη δράση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε την κυρία Καλογιάννη, κύριε Νάτσι. Ήθελα να σας ρωτήσω εσάς, Πρόεδρε, αν έχουμε κάποια απάντηση από το Υπουργείο για το ερώτημα που είχαμε θέσει για τους παρατάξεις του Δήμου και την Λειτουργία. Ακόμα δεν έχουμε απάντηση. Καμία απάντηση. Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να απαντήσουμε, είναι γνωστό. Παρόλα αυτά, βέβαια, άρα ισχύει ο νόμος, έτσι όπως ακριβώς... Όχι, όχι. Θα περιμένουμε ακόμα λίγο να απαντήσουμε και μετά θα επανελωθούμε. Επειδή θα παραμείνει το θέμα της ερμηνείας και υπάρχει και το θέμα των ακινήτων και των παραχωρήσεων στους δημότες, θα προκύψει θέμα αν όντως οι παρατάξεις είναι έξι ή εφτά ή πέντε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αν δικαιούνται να έχουν και χώρους. Και φυσικά, προσωπικά, όπως καταλαβαίνετε, είναι υπέρ της λειτουργίας των παρατάξεων και να έχουν και χώρος, αλλά κινδυνεύουμε να βρεθούμε και απέναντι στο νόμο υπόλογοι, διότι αν γίνει κάποια καταγγελία θα πουν ότι κακώς εμείς διαθέσαμε χρήματα του Δήμου. Και αυτά είναι σωρά θέματα νόμου και τάξη που λένε, ας πούμε. Κακώς θα διαθέσεις με χρήματα. Βεβαίως. Και σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε μια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι κακώς ο νόμος λέει έτσι, εμείς όμως είμαστε υπέρ αυτής της λειτουργίας και πρέπει να εχωρηθούν διαφορετικά ή θα πάρουμε την πολιτική ευθύνη συνολικά ή θα πηγαίνουμε σε θόλα νερά. Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω όσον αφορά μια προκήρυξη που έχει βγει από το Υπουργείο Αθλητισμού. Υπάρχει μια πρόσκληση προς τους οτάτσοι, περιφέρειες, νομικά, πρόσωπα, δημοσίου ιδιωτικού δικαίου και λοιπά για αθλητικές δραστηριότητες, για καινοτόμα προγράμματα όσον αφορά τον αθλητισμό και υπάρχει μάλιστα και ημερομηνία καταληκτικής της 13ης. Και ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια προετοιμασία γιατί ο χρόνος είναι πολύ λίγος και κατά το παρελθόν δεν συμμετείχε ο Δήμο σε προγράμματα. Υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης χώρων και υπέθρων από τη λέει εγκαταστάσεων και προσλήψεων και γυμναστών για αυτές τις δραστηριότητες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια προετοιμασία ή αν συσκεφτόμαστε να συμμετέχουμε ή θα το αφήσουμε και αυτό το πρόγραμμα να περάσει. Ευχαριστού. Ευχαριστούμε τον κ. Λινάτση. Θα απαντήσουμε μετά για το θέμα αυτό. Η κυρία Τσουμάνη. Να ξεκινήσω από την αγαπητή ΔΥΑΙ. Ο αγαπητός πρόεδρος αυτής παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επιμένει να μην αποστέλει προσκλήσεις. Όχι, δεν στείλατε. Όχι, δεν στείλατε. Ούτε προσκλήσεις, ούτε ημερήσια διάταξη, ούτε εισηγήσεις. Εγώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχω λάβει απολύτως τίποτε. Παρακαλώ πολύ, έχουν σταλεί... Εντάξει, ούτε στο κ. Πατζούρα έχουν σταλεί. Δεν ξέρω αν οι επικεφαλείς έχουν λάβει. Και η προσκλήση, και η ημερήσια, και οι εισηγήσεις. Δεν έχουν λοιπόν σταλεί, σας λέω, σε εμένα. Τώρα. Θα ελέγχετε τα ειμέλη σας. Θα ήθελα να δηλώσω, επειδή είναι τυπικό το θέμα, ότι εγώ προσωπικώς απέστειλα τα μέλη σήμερα το μεσημέρι. Και προς τον κ. Νάτση. Α, το έλαβε ο κ. Νάτσης, βλέπετε. Τώρα τι να σας πω, να επανελέγξω το μέλη στο στιγμό. Με συγγνώμη θα λέω, μισό λεπτό. Για αυτό το θέμα, επειδή μου έθεσε και η θέμα κ. Καλογιάννη, εγώ σήμερα, νομίζω σήμερα, έστειλα προς όλους τους πρόεδρους των επιχειρήσεων μια υπενθύμηση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά, και εγώ προσωπικά δεν το ζητώ, να αποστέλνουν τις εισηγήσεις, τις ημερίσεις, τις διατάξεις και όλες τις εισηγήσεις τουλάχιστον σε επικεφαλής του παρατάξου. Και θα παρακαλήσω να τηρηθεί από τους πρόεδρους των οργανισμών του Δήμου και των επιχειρήσεων. Μπορώ να έχω το λόγο, κ. Πρόεδρε, να συνεχίσω. Κ. Πρόεδρε, να συνεχίσω. Ναι, ελάτε. Ευχαριστώ. Υπάρχει τις τελευταίες μέρες μια διάχειτη συζήτηση ως καταγγελία από κατοίκους της περιοχής του περάματος της Κρίας της Αγίας Μαρίνας για το εργοστάσιο των χειτηρίων στην περιοχή του Κάμπου της Αγίας Μαρίνας. Το εργοστάσιο αυτό, το οποίο είναι εγκατελημένο, λένε οι κάτοικοι και το καταγγέλω για να ερευνηθεί από τη ΔΕΙΑΕ και να απαντηθεί ότι δεν έχει υδρομετρητεί, ότι επί έτη μέχρι και σήμερα γίνεται κλοπίδα των προκειμένων επιχειρηματίας και χρησιμοποιεί επιχειρηματία στην περιοχή, έχει κάνει παράνομη σύνδεση και χρησιμοποιεί το εργοστάσιο των χειτηρίων και το νερό, το νερό που μας ενδιαφέρει δωρεάν για τις ανάγκες του. Εμείς θέλουμε πλήρη ενημέρωση που θα αφορά την κατανάλωση, τον καταλογισμό και αυτό να έρθει αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα, η κατανάλωση λοιπόν, εδώ και έτη σας λέω καταγγέλετε ότι εδώ και έτη και μέχρι και σήμερα και μέχρι και χθες και μέχρι και προχθές δεν υπάρχει στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, μεταξύ Αγίας Μαρίνας και Κρανούλας για να είμαι σαφής, υδρομετρητής, στο εργοστάσιο των χειτηρίων που αυτό, αν δεν κάνω λάθος, έχει εκπληστηριαστεί, δεν με ενδιαφέρει αυτό, με ενδιαφέρει ότι συγκεκριμένος επιχειρηματίας νέμεται το νερό δωρεάν, χωρίς υδρομετρητή, για τις ανάγκες εκμετάλλευσής του μέσα σε αυτό το κτίριο. Λοιπόν, να το δείτε γιατί μετά μας φεύγει ο Κοσμάκης. Τώρα, σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν τη συζήτηση που έγινε, που έβαλε και ο κύριος Μπέγκας, εγώ πήρα και προσωπικά τον κύριο Βάβα πριν τοποθετηθώ, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ούτε λαϊκισμό να κάνουμε ούτε μικροπολιτική αντιπαράθεση, σε σχέση με τις ακυρώσεις των διαγωνισμών για τα μέσα ατομικής προστασίας και το γάλα. Και θεώρησα ότι πραγματικά υπάρχει δυσκολία και ότι αυτό θα διευθετηθεί. Μόλις όμως έγινε μια ορισμένη δημόσια συζήτηση όπου καταγγέλθηκε η Δημοτική Αρχή, γιατί η Δημοτική Αρχή και η Οικονομική Επιτροπέ, συγχωρείτε, γνώριζε την ημέρα της συζήτησης ότι θα κυρωθεί, γιατί την προηγούμενη το γνώριζε. Και αφού έγινε η συζήτηση και αυτού υπήρξε η δημόσια αντιπαράθεση, όπως έγινε, θα πω τη γνώμη μου, η Δημοτική Αρχή εκτίμησε ότι πρέπει να προχωρήσει σε διοικητική έρευνα για πιθανούς υπόλογους υπαλλήλους, όταν πολύ καλά γνωρίζουμε ότι αυτές οι υπηρεσίες έχουν ελάχιστο προσωπικό. Και ότι επίσης πολύ καλά γνωρίζουμε, το είπα και όχι δημόσιο, ότι όταν θέλετε λύνετε ζητήματα όπως αυτό με τα λαμπάκια των Χριστουγέννων, που 31-12 του χωρίς να είναι στον προϋπολογισμό, ναι, 50.000 ευρώ, 31-12 του βρέθηκαν και καταβλήθηκαν ταχύτατα. Εγώ θεωρώ λοιπόν, συνάδελφοι, ότι υπάρχει σκοπιμότητα πολιτική από τη Δημοτική Αρχή, γιατί τα χρήματα και δεν είναι θέμα ανικανότητας, γιατί και σε αυτό διαφωνώ, γιατί έχετε και πολιτική ταύτηση σε μεγάλο βαθμό με τον κ. Μπέγκα. Γιατί τα χρήματα που δεν δίνονται για γάλα, για μέσα ατομικής προστασίας, θα παρακρατηθούν, θα κρατηθούν και θα δοθούν στα ανταποδοτικά, που το επόμενο διάστημα αντικειμενικά θα αυξηθούν. Γιατί είναι ένα ποσά σοβαρά χρηματικά ποσά, τα οποία, μιλάω για τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, που δουλεύουν σε άθληες συνθήκες, που δεν είναι μόνο στην καθαριότητα. Οι σχολικές καθαρίστρια επίσης διαμαρτύρονται. Ο ΚΠΑΠΑ επίσης... Εμένα χθες με βρήκαν πέντε καθαρίστρια. Ο ΚΠΑΠΑ επίσης διαμαρτύρεται για τα μέσα ατομικής προστασίας οι εργαζόμενοι. Αυτά, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι χρήματα που τα κρατάτε, τα κρατάει η Δημοτική Αρχή, για να τα βάλεις στα ανταποδοτικά που θα αυξηθούν λόγω της τέρνα και όσων κατά καιρούς έχουμε καταγγείλει, θα μειωθούν αυτά που είναι να δώσει, γιατί αυτά δεν πίνεται αναδρομικά. Ούτε τα μέσα ατομικής προστασίας χορηγούνται αναδρομικά. Και θα έρθει μια χαρά και τα λέμε αυτά, γιατί είναι πολύ εύκολο να επιρρίπτονται ευθύνες στους υπαλλήλους, είναι πολύ εύκολο να μιλάμε για ανικανότητα, αλλά εμείς σας θεωρούμε πολύ ικανούς και πολύ άξιους για την πολιτική που υλοποιείται, δεν σας υποτιμάμε σε καμία περίπτωση, αλλά ειλικρινά σας λέμε ότι η λογική που αρχίζετε και εντύνετε να καλλιεργείτε είναι επικίνδυνη. Είναι ανησυχητική, δεν λύνει ζητήματα, φυσικά εμείς δεν συμφωνούμε και πολιτικά, αλλά αν νομίζετε ότι έτσι θα λύσετε ζητήματα, με το να τρομοκρατούνται οι πάλληλοι, αντί να δείτε πώς θα τα λύσετε, αν θέλετε να τα λύσετε, και η σκοπιμότητα δεν είναι να μαζέψετε χρήματα, γιατί εμείς λέμε καθαρά ότι αυτό κάνετε, λυπόμαστε πολύ. Αυτά, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κυρία Τσουμένη και κύριε Πατσούρα. Σας συγχωρείτε χίλια συγχωρείτε. Παρακαλώ. Και επειδή υπάρχει πολύ συγκίνηση για το ζητήμα των προσφύγων, εγώ εδώ δεν σας καταγγέλω αλλά σας καλώ να συνεδριάσει αυτό το φοβερό συμβούλιο προσφύγων και μεταναστών, αφού με τόση χαρά συγκροτήθηκε, να δούμε τις αρμοδιώτες και το περιεχόμενό του, να ξέρουμε τι μας γίνεται, αν είχε νόημα να συγκροτηθεί ή όχι, και να συνεδριάσει και να επανέλθουμε. Γιατί είναι φοβερό? Το επήρατε, το καμαρώσατε και καλά κάνατε, λέω. Εγώ με χαρά συμμετείχα. Αλλά δεν βλέπω πρόθεση να το συνεδριάσετε, αυτό λέω. Μεριά μου θα θέλα να θύξω δύο συζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει μια ενημέρωση που πρέπει να γίνει στο σώμα και ήρθαν στα αυτιά μου πληροφορίες όσον αφορά τη λειτουργία του ίδιου του καταφύγιου ζών, του καταφύγιου ζών που υπάρχει στο ασβεστοχώρι. Όσον αφορά υπάρχει μια λειτουργία εκεί πέρα, όπου ουσιαστικά το προσωπικό είναι ανείπαρκτο με την έννοια ότι υπάρχουν άνθρωποι που εθελοντικά ασχολούνται. Δεν υπάρχει σεβαστό αριθμός προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτελέσει το σκοπό τον οποίο έχει. Και σε κάθε περίπτωση θα θέλα την άποψη της Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά στο ζήτημα του καταφυγιού των ζώων, αν προτίθεται να προχωρήσει κάποια ιδιωτικοποίηση. Γιατί θεωρώ ότι για ακόμα μια φορά, η απαξίως και γενικότερα υποστελέχωση μιας ακόμα δημοτικής υπηρεσίας βρίσκεται σε κίνδυνο. Δεύτερο θέμα που θα θέλα να θύξω, γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχω αναφερθεί και στο παρελθόν, είναι προφανώς για τα μικρά, πολλές φορές μεγάλα, γιατί ουσιαστικά όλα είναι πολιτικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να λύνονται σε αυτό το σώμα, να κουβεδιάζονται και με πολιτικό τρόπο να τα επιλύουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει, κατά την άποψή μου, αυτές τις μέρες σήμερα συζητιέται ένα τεράστιο θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όσον αφορά το κατεμένα δεργατικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Δημοκρατίας. Αυτό θα έχει επίπτωση προφανώς και στους δημόντες της πόλης μας και γενικότερα στον ελληνικό λαό. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να υπάρχει μια συγκεκριμένη νήξη με μορφή ψηφίσματος, θα έπρεπε να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες παρατάξεις όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα που κατά την άποψή μου και θύγει άμεσα θεμελιώδι ζητήματα δικαιώματα των εργαζομένων και θύγει διάπλατα τις πόρτες προκειμένου να έρθει αύριο ιδιωτική ασφάλιση ξεγνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες συμφωνούν με αυτό υπάρχουν και πολιτικά τοποθετούνται και μέσα σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Κόντα. Κύριοι συνάδελφοι, έχουν παρέλθει περίπου τρεις μήνες από εκείνη την περιβόητη συνεδρίαση του σώματος που συζητήσαμε το πολύ σημαντικό και σοβαρό θέμα της καθαριότητας. Δυστυχώς τότε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για να συνεχιστεί από κοβμηδή των απορριμάτων στις περιφερειακούς δήμους από ιδιώτες απερίφθη και θέλω να πιστεύω ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι συνέπειες αυτής της μη έγκρισης της απόφασης είναι κυριολεκτικά πολύ δυσάριστες, για να μην πω τραγικές. Πάντα όμως υπάρχει χρόνος, όλοι μας να διορθώνουμε τυχόν λάθη και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει το θέμα αυτό, ή δυνατόν και σήμερα, να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης διαφορετικά στην επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να αποδοθεί στους συμπολίτες αυτό που δικαιούνται και αυτό που υποχρεώται ο δήμος να τους παρέξει. Δηλαδή, καλό επίπεδο στην καθαριότητα. Δεν είναι θέμα που θέλω να οξύνω όσον αφορά την αντιπαράθεση, ποιονό ευθύνη είναι ή όχι, όσο ότι η πρόταση δεν πέρασε οφείλεται στις ψήφους των παρατάξεων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Θα πρέπει να λογικευτούμε και να αποδώσουμε στους συμπολίτες που δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και ταυτόχρονα, εκτός του ότι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται, είναι αδύνατον, με αυτές τις δυνατότητες που διαθέτει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να αντεπεξέρθει έτσι όπως έχει χρέος, έτσι όπως αξίζει σε μια πόλη που θέλει να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει και γίνεται συνεχώς ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας. Απευθύνω λοιπόν έκκληση, είναι δυνατόν και σήμερα να ξανασυζητηθεί το θέμα και να επανέλθει η διαδικασία αποκομιδής τουλάχιστον στους περιφερειακούς δήμους κατά τον τρόπο που γινόταν και παλαιότερα ήτοι με παραχώριση στους ιδιότητες. Ευχαριστώ, κύριε. Ευχαριστώ, κύριε Γκόντα. Ζόκα, να προτείνω κάτι παρακαλώ. Να μιλήσουν και οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Μήπως θέσουν θέματα και της ΔΙΑ και να μιλήσετε συνολικά στο τέλος μετά. Κυρία Τσίλη παρακαλώ το λόγο για τρία λεπτά. Κύριοι συνάντητες, το θέμα που θέλω να θέσω προ ημερήσιας διάταξη αφορά την καθαριότητα των σχολείων και όσον αφορά τους συμβασιούχους εργαζόμενους στα σχολεία, των οποίων η θητεία λύγει στις 36ου, δηλαδή με το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς. Επειδή για να ρυθμιστεί το θέμα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, θα πρέπει από τώρα η Πολιτεία του Αρμόδιο Υπουργείου Εσωτερικών να διευθετήσει αυτό το θέμα. Κύριε Δήμαρχε, θα έλεγα αύριο μιας και θα συναντηθείτε με την Υφυπουργό Παιδείας να θέσετε αυτό το θέμα των συμβασιούχων προκειμένου να ρυθμιστεί νομοθετικά από τώρα για να έγκαιρα να μην έχουμε ζήτημα. Αν παρόλα αυτά η κυρία Υφυπουργός δεν δεσμευτεί ή δεν σας διαβεβαιώσει ότι θα ελειθεί το θέμα, θα έλεγα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να το φέρουμε ως θέμα για να πάρουμε μια απόφαση. Και θέλω να ρωτήσω για ένα άλλο θέμα, η διαδικασία του διαγωνισμού για το πετρέλαιοθέρμανσης και ειδικά για τα σχολεία ενόψει μιας απευθείας ανάθεσης που γίνεται για τη δευτεροβάθμια μέχρι 20.000, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πότε θα έχει ολοκληρωθεί. Κύριε Ευαίνη. Κύριε Πρόεδρε, μάθαμε και κάτι που πραγματικά μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι αναφορικά με το σχέδιο Συσμοπλήκτων είναι ένα μεγάλο θέμα. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα από τη θέση αυτή να συγχαρώ τους ανθρώπους οι οποίοι ασχολήθηκαν από τη διεύθυνση πολιοδομίας με αυτό το δεδαλώδες σχέδιο, έτσι όπως είχε εξελιχθεί. Και έτσι, κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι, μετά από 35 χρόνια περίπου, κοπιαστικών προσπαθειών και αλλεπάληρων ανακλήσεων και ακυρώσεων του σχεδίου, φτάσαμε στο σημείο να πάρει προεδρικό διάταγμα. Πήρε, κύριε Δήμαρχε, έλαβε προεδρικό διάταγμα και γι' αυτό και το ερώτημά μου είναι προς τιμή του, κάθε βοήθεια είναι δεκτή. Τα έψημα, όμως, θεωρώ, κύριοι συνάδελφοι, ότι ανήκουνε σ' αυτούς που αγωνίστηκαν, τους ανθρώπους που εκατέθεσαν την επιστήμοσύνη τους, τις γνώσεις τους και παρακολούθησαν επί σειρά ετών. Σας δε βεβαιώ, ο Σαρμοδιστής Αντιδήμουργος της Ισπολιοδομίας ήταν ένας από τους στόχους και τις προτεραιότητές μας και πραγματικά θα θέλαμε να συγχαρώ τους υπαλλήλους αυτούς οι οποίοι κατέθεσαν την επιστήμοσύνη τους και αγωνιούσαν για την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας. Γιατί θα πρέπει να λέμε για τους υπαλλήλους και τα θετικά και τα ερνητικά. Ένα θέμα αυτό. Δεύτερον, θα θέλα να αναθέσω ένα ερώτημα στον κύριο Μπαρτζόκα ο οποίος πραγματικά έχει την τιμητική του σήμερα και σε όλα τα δημοτικά συμβούλια ως πρόεδρος της DAI και να πραγματικά να μας ενημερώσει για ποιο λόγο πρόσφατα για μια φορά ακόμα αναβλήθηκε υπόθεση στα δικαστήρια αναφορικά με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της DAI. Τη στιγμή που έχουν εκδοθεί αποφάσεις από ανώτατα δικαστήρια για την πραγματικά μισθοδοσία των υπαλλήλων ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας εναρμονισμός. Για ποιο λόγο λοιπόν για μια φορά ακόμα αναβλήθηκε και αν πραγματικά κύριε Μπαρτζόκα από τη θέση την οποία βρίσκεστε σήμερα πληνώνουμε κάποια χρήματα, γιατί σας άκουσα σε ένα όλο δημοτικό συμβουλί ότι διαπραγματεύεστε και αυτό θα ήθελα να είναι μια διευκρίνηση. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ή θα γίνει εναρμόνιση με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων ή δεν θα γίνει. Και απορώ για ποιο λόγο συνενέσθεται σε αναβολή της δίκης γιατρήτη δέταρτη φορά. Αυτό είναι το ερώτημα. Γιατί έτσι δεν εμπερισπισμόζομαστε κατά την προσωπική μου άποψη τα συμφέροντα των δημοτών και της DEI, που κοπτόμεθα για το κόστος, για τα χρέη, για τα λεφτά και από την άλλη πλευρά όμως δεν την υπηρετούμε σε ισαγωγικά. Αυτό είναι δικό μου, πραγματικά δικιά μου σκέψη. Και δεν θέλω να τη μοιραστώ ακόμα με κανέναν και ούτε με έμφω με κανέναν. Ένα άλλο θέμα, το οποίο θα θέλα να πω στον κύριο Κόντα, στο συνάδελφο μου και φίλου μου τον Νίκο, ότι κύριε Νίκο, κύριε Κόντα, θα πρέπει να θυμόσαστε καλά εσείς. Είμαι σίγουρος ότι οι ενότητες, όχι όλες οι ενότητες κύριε Κόντα, δεν γινόταν από κωμιδία, από ιδιότητες σε όλες τις ενότητες, όπως ήρθε η πρόταση της δημοτικής αρχής. Τρεις φορές επαναλάβατε και βάζετε πραγματικά στη σκέψη αυτών οι οποίοι ακούνε και δίνετε την εντύπωση ότι πραγματικά η αποκωμιδή των απορριμάτων σε όλες τις ενότητες γινόταν με ιδιότητες. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Παρακαλώ, σας παρακαλώ, κύριε Βίνη, δείτε το λόγο από την αρχή για να θέσετε ορισμένα θέματα. Ναι, ναι, αυτό το θέμα. Δεν θα άφησε τις ευκαιρίες, ούτε θα δράτε τις ευκαιρίες να τοποθετήσει ο άλλος για αυτή τη θέμα. Δεν θα κάνουν τέτοια διάλογα εδώ πέρα τώρα. Τι θέλεις να κάνουμε, μονόλογο? Συνέχισε το λόγο και παίρνει τα αφορμή τώρα. Λοιπόν, για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας. Σας παρακαλώ. Θέλετε, κυκλείνω, για την αποκατάσταση της αλήθειας. Η αποκομιδή των απορριμάτων γινόταν με ιδιότητες μόνο στη Δημοτική Ενότητα Παμπότηδος και στη Δημοτική Ενότητα Βυζανίου. Στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής και Περάματος, την αποκομιδή ήταν επιφορτισμένη με αυτή την αρμοδιότητα, η καθαριότητα του Δήμου Ιωαννητών. Τώρα, γιατί υπάρχει πρόβλημα στην Ανατολή, κύριε Πρόεδρε, ας απαντήσει η Δημοτική Αρχή. Υπόσχεσαι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Γκίζας, σας παρακαλώ να μην γίνονται ευκαιριότητες τοποθετήσεις με αφορμή της τοποθετής άλλων σε έναν αδελφόν. Δε θα το επιτρέψω ξανά. Κύριε Γκίζα. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, παρότι ο κύριος Μπέγκας αναφέρθηκε λίγο στο ίδιο θέμα για την αλληξιαρχία και τη συγχόνευση, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι τον Οκτώμβριο του 2019, σε ερώτηση της παράταξής μας, εάν προτίθεται η Δημοτική Αρχή να κλείσει και να συγχωνεύσει την αλληξιαρχία Νίσου, Περάματος και Μπιζανή, ο κύριος Δήμαρχος μας επιβεβαίνει ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Με έκπληξη μας διαβάσαμε, όντως όπως είπε και ο κύριος Μπέγκας, το ΦΕΚ-332-Β με ημερομηνία 7 Δευτερού του 2020, στο οποίο αναφέρεται η συγχόνευση των προαναφερθέντων λειξιαρχίων, η οποία έγινε, λέει, κατόπιν αιτήματος του Δήμου στις 9-9 του 2019. Δηλαδή, είχε γίνει το αίτημα για συγχόνευση από τον Δήμαρχο και εμάς μας διαβεβαιώνατε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Τελικά, τι ισχύει και πού οφείλεται αυτή η ασυμφωνία λόγων και έργων. Θα δώσω τώρα τον λόγο στον κύριο Μπαρτζόκα, πρώτα, να απαντήσει για τα θέματα. Ευχαριστώ, Πρόεδρε, γιατί ξέχασα κι εγώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το έσιο αποτέλελμα που είχε η διαδικασία σε σχέση με το σχέδιο στους πλήκτων. Ήταν πραγματικά μια πολύ κοπιώδης εργασία, η οποία έγινε διαχρονικά, αλλά εγώ μπορώ να αξιολογήσω τη δουλειά της δική μας περιόδου και από τη μεριά μου θέλω κι εγώ να συγχαρώ τις υπηρεσίες του Δήμου, την υπηρεσία πολυδομίας, βλέπω εδώ και τη διευθύντρια, την κυρία Κουμπούρη, γιατί πραγματικά παλέψαμε πάρα πολύ γι' αυτό το αποτέλεσμα και είναι πολύ ευχαριστώ που είναι έσιο. Κάντε κι εσείς ένα σχόλιο. Πραγματικά είναι μια παλιά ιστορία, το σχέδιο β' επέκτασης συσμοπλήκτων, το οποίο στην Δημοτική Αρχή του κ. Γκόντα είχα χειριστεί. Στην εποχή μας έγιναν δύο ενστάσεις από τον Βασίλη Στέφω, δεν υπάρχει στη ζωή σήμερα, ο οποίος έχει το τεράστιο εικόπεδο ακριβώς κάτω από το κτίριο του ΟΤΕ και με τα γενέστερα δεύτερη ένσταση από, δεν θυμάμαι από ποιον, η συμπολίτη της περιοχής. Είναι η περιοχή, η οποία είναι μεταξύ των δρόμων της Παπαθωμά-Μέκαλη, του δρόμου Κερκύρας, των εργατικών κατοικιών της Ανθούπολης και της Αρσένης Γεροντικού. Είναι το τελευταίο σχέδιο πόλεως, το οποίο εγκρίνεται από τον Τέος Καποντιστριακό Δήμο Ιανυτών. Και κάνουμε έκκληση, κύριε Δήμαρχε, να προχωρήσουμε αυτή την πράξη εφαρμογής τάχιστα, οπότε κλείνει αυτή η ιστορία των επεκτάσσεων του σχεδίου πόλεως του Τέος Καποντιστριακού Δήμου Ιανυτών. Το λόγο έχει ο κ. Μπαρτζόκας. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Εγώ λέω να το θεσμοθετήσουμε, να αρχίσουμε με την ώρα της ΔΕΙΑΙ κάθε φορά. Λοιπόν, θα αρχίσω... Θα γίνει, κ. Νάτση, και αυτό. Λοιπόν, θα αρχίσω, κ. Πρόεδρε, με δύο αποφάσεις της περιφέρειας Ιππύρου, οι οποίες ανακοινώθηκαν και στον τύπο τις προηγούμενες ημέρες. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, εγκρίθηκαν τα ηετήσεις μας και θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση δύο έργων. Το ένα λέγεται αποχέτευση ομβρίων ιδάτων και βελτίωση δικτύων συλλογής εντός πολεοδομικού σχεδίου και οριοθετημένων οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων. Είναι η προϋπολογισμού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει 18 μήνες ορίζοντα και αναφέρεται σε κατασκευή αγογών αποχέτευσης ομβρίων σε διάφορες οδούς της πόλης, που στερούνται αποχέτευσης ομβρίων. Είναι μερικές οδοί στη Λούτσα, είναι στους Αμπελοκύπους, είναι στη Νέα Ζωή, τα Καρδαμίτσια, το Κάτω Νεοχορόπουλο και την Πάφρα. Επίσης, για δημοπράτηση, μετά την προχτεσμένη έγκριση είναι κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων σταυραχικίου και νεοχορόπουλου. Είναι και αυτός το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ήπειρος. Έχει προϋπολογισμό 6.800.000 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης 18 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης. Αυτά είναι τα τελευταία νέα και αυτά είναι ευχάριστα. Τώρα, ξεκινάω με μία απάντηση που χρωστάω στην κυρία Καλογιάννη από την περασμένη συνεδρίαση. Η πράξη έχει τίτλο «Βελτίωση και Ανάπτυξη βασικών ειφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμπότηδος» και έχει προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια. Έχει δύο υποέργα. Για το πρώτο περισσότερο με ρωτήσατε, αυτό που λέγει «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στα κάτω μάρμαρα στην Ολυμπιάδα Μαρμάρων και στην Αμφιθέα». Το δεύτερο υποέργο είναι η επέκτωση του βιολογικού καθαρισμού και ένα μέρος του μικρό, που αναφέρεται σε επίγουσες παρεβάσεις στον παλιό βιολογικό, είναι στο Φιλόδημο. Η ένταξη που με είχατε ερωτήσει έγινε τον Οκτώβριο του 2018. Είπα ότι είναι για κάτω μάρμαρα, Ολυμπιάδα και Αμφιθέα. Έχει δημοπρατηθεί το πρώτο στο τέλος Ιανουαρίου και το δεύτερο, το ξέρουμε, είναι αυτό που συζητήθηκε εδώ, ανατέθηκε στον δεύτερο μειοδότη. Το χρονοδιάγραμμα του πρώτου είναι 18 μήνες και του δεύτερου 36 μήνες. Ο πληθυσμός σχεδιασμού είναι 2.740 κάτοικοι, 2 αντιοστάσια, 12.000 αγωγή μεταφοράς, 2,8 χιλιόμετρα καταθλιπτική αγωγή και 670 ιδιωτικές συνδέσεις. Αυτά έτσι χοντρικά λεπτομέρειες σας έστειλα το πρωί, τεχνικό δελτίο που ζητήσατε, αν θέλετε κάτι άλλο ή αν κάποιος άλλος θέλει, ευχαρίστως να τα κοινοποιήσω και στους άλλους συναδέλφους. Άρα λοιπόν, η απάντηση είναι ότι δημοπρατήθηκε 17 πρώτου του 20. Μα ξέρω. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνω το υποέργο, 2. 1,2 εκατομμύρια. Τώρα βεβαίως, στο ερώτημα που έθεσε η κυρία Τσουμάνη, δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά υπόσχομαι να το εξετάσω κυρία Τσουμάνη και να σας απαντήσω την επόμενη φορά. Αρχίζω από τον κύριο Μπέγκα. Κύριε Μπέγκα, όταν μια διοίκηση παίρνει σε μια επιχείρηση τόσο μεγάλη, με τόσα προβλήματα όπως είναι η DEI, δεν μπορεί το πρώτο πράγμα που θα κάνει, είναι να ξεκινήσει την προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντού. Καταλαβαίνετε, όλο το σχεδόν το διοικητικό συμβούλιο, έμπαινε σε χαρτογράφητα νερά, πρέπει να ενημερωθούμε. Δεν μπορεί να έρθει ένας γενικός διευθυντής και να μη μπορεί να ενημερώσει εμάς, διότι θα πρέπει να ενημερωθεί αυτός. Εδήλωσα πολλές φορές ότι θα προχωρήσουμε, προφανώς. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στην προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντού. Σύντομα. Ε, τώρα, αν μας κατηγορείτε γιατί εμείς σε 4,5 μήνες δεν προχωρήσαμε σε αυτή την προκήρυξη, εξίσου σφάλμα κάνετε κι εσείς άμα θέλετε να ολοκληρώσετε την παραμονή της αποχωρησίας σας. Καμπάνι, πρέπει να σας δηλώνω ότι είναι στις προθέσεις μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλα σοβαρά πράγματα τα οποία τα ξέρετε. Σας το δηλώνω, κύριε Νάτσι. Λοιπόν, πάμε στο θέμα της επέκτεσης του βιολογικού καθαρισμού. Όπως υπενθυμίσατε κι εσείς, η απόφαση ελλείφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα. Έχει μεγάλη σημασία αυτό. Χαρακτηρίσατε, όμως, τραγική κατάσταση στο γεγονός ότι κάποιο αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έκανε μία προσφύγη. Κατ' αρχήν, πρόκειται για άτομο το οποίο δεν ανήκει σε παρατάξεις. Όπως ξέρετε, αυτή είναι εκπρόσωπη των δημοτών. Οποιοςδήποτε δημότης θεωρητικός μπορεί να κάνει μία προσφυγή. Να σας θυμίσω τις ταλαιπωρίες σας στην Κενάνιου Μεσαρή με κάποιον άλλο δημότημα που δεν είχε καμία σχέση με η Διοικητικά Συμβουλία, ο οποίος έκανε συνεχής προσφυγές. Θεωρητικός, δηλαδή, ο καθένας μπορεί να κάνει μία προσφυγή. Όπως σας είπα, έχουν σταλεί όλα στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Όλα. Και είπα να περιμένω δύο-τρεις βδομάδες, γιατί μου είπαν από την αποκεντρωμένη διοίκηση ότι δεν θα αργήσει η απάντησή τους πριν τα στείλουμε στο ελεγκτικό συνέδριο. Και το προσχέδιο του σύμβασης είναι έτοιμο. Αλλά πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκα κι εγώ ότι έγινε αυτή η προσφυγή. Βάστε μας λίγες μέρες και θα διευκρινίσουμε μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης τι θα συμβεί. Τώρα, όντως, αύριο έχουμε μια έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου με σκοπό να δώσουμε μια μικρή παράταση στον ανάδοχο που παίρνει την παραγόμενη λιματολάσπη αυτή τη στιγμή. Δεν είχαμε σκοπό να το κάνουμε, εντάξει, παντογνώστες δεν είμαστε. Και ο ανάδοχος με τον οποίον είχαμε μιλήσει, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, μέχρι πριν δύο μέρες θεωρούσαν ότι το ισχυρό στοιχείο της Σύμβασης είναι η ποσότητα. Μόλις εχθές έμαθα και εγώ ότι στη Σύμβαση ανεφέρεται ο χρόνος και όχι η ποσότητα. Στο τεχνικό δελτίο, όπως λέγεται, τεχνική περιγραφή, ευχαριστώ, ανεγράφεται η ποσότητα και στη Σύμβαση ανεγράφεται ο χρόνος, οι δεκατέσσερις μήνες, οι οποίοι δεκατέσσερις μήνες λύγουν την Παρασκευή, την ημέρα της απελευθέρωσης. Εάν όντως είχε το πρώτο, θα μπορούσε αυτή η παράταση να δοθεί την άλλη εβδομάδα, που προγραμματίζουμε να κάνουμε διοικητικό συμβούλιο, όπου μέσα εκεί θα παρουσιάσουμε και τη νέα διακήρυξη για την αποκομιδή της λιματολάσπης, την καινούρια, και αποθηκευμένη και παραγωμένη, αλλά υπό των φόβων μήτυχων επικρατεί η Σύμβαση από τεχνικό πρόγραμμα, είπαμε καλύτερα να κάνουμε ένα έκτακτο αύριο το μεσημέρι και να είμαστε σίγουροι. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, την αλήθεια λέμε. Λοιπόν, και να πάω στον κ. Βίνη. Κύριε Βίνη, ναι, ήτανε επιλογή μας να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα διαλόγου με τους εργαζόμενους. Ενημερώνω δε το ΣΟΜΑ, κύριε Πρόεδρε, ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη, επίσημη να το πω έτσι, γιατί έγιναν κι άλλες ανεπίσημες στην αρχή, συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της ΔΙΑΙ, των διοικηγόρων της ΔΙΑΙ και του σωματίου και των διοικηγόρων του σωματίου. Και πρέπει να ξέρετε ότι πάντα οι εργαζόμενοι έχουνε πολύ καλούς διοικηγόρες σ' αυτά τα θέματα. Μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Αναφέρομαι γενικώς ότι οι εργατολόγοι σ' αυτό το θέμα πανελληνείως έχουν φήμη ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Λοιπόν, έγινε μια συνάντηση και δήλωσα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο στόχος είναι να βρεθεί λύση η οποία θα προκαλέσει μια... θα μας φέρει την λεγόμενη εργασιακή ειρήνη, αλλά θα είναι και νόμιμη πάνω απ' όλα. Για αυτό το σκοπό, λοιπόν, ήρθαμε σε επαφή με τους εργαζόμενους και ζητήσαμε να αναβληθούν όλες οι δίκαις. Είναι πάρα πολλές οι δίκαις, πάνω από 10, 15 περίπου. 15 περίπου δίκαις μεταξύ ΔΙΑΙ και εργαζομένων. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό. Να συνενέσουν και συναίνεσαν να αναβληθούν όλες οι δίκαις με τις πιο δύσκολες να έχουν πάει στο Νοέμβριο. Εάν, λοιπόν, έχουμε 6 μήνες και διαπιστώσουμε ότι υπάρχει έδαφος και μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, τα πράγματα θα είναι ικανοποιητικά για όλους. Αν δεν τα βρούμε, αν δεν βρεθεί λύση νόμιμη και ικανοποιητική για όλες τις πλευρές, τότε, προφανώς, θα αναμένουμε τις αποφάσεις των δικαστήριων. Απλά πράγματα. Όχι, δεν έχουν κρίνει τίποτα. Είμαστε στα δικαστήρια. Είμαστε στα δικαστήρια, κύριε Βίνη. Δεν έχει κριθεί τίποτα. Θα τηρηθεί νομιμότερ, είπε ο Πρόεδρος. Το ένα δικαστήριο το κέρδισε η ΔΕΕΑΙ, το άλλο οι εργαζόμενοι πάλι στα δικαστήρια είμαστε. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πρωτοδικία, εφετία, αριπάγη. Μπορούν ειδών. Τίποτα δεν θα γίνει εκτός νομιμότητος. Σε κάθαρα πράγματα. Γιώργο, κύριε Βίνη, εσείς παρακαλώ. Το θέμα το έπατε, τελειώσαμε. Κύριε Σούτη. Εκτός ημερισίας διάταξες, παρόν είναι κύριος Λικουριώς Ιώνης. Κύριε Πατζόκας, συνεχίστε. Τελειώσετε, ωραία. Το λόγο του κύριου Βλέτσας, για να απαντήσει τα θέματα που έθεσε η κυρία Καλογιάννη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, με την αφορμή της ερώτησης της κυρίας Καλογιάννη. Θέλω να ενημερώσω την παράδειξη Ιωάννη 23 και τον Δημοτικό Συμβούλιο για ένα νέο εγχείρημα, που ξεκινάει στη διεύθυνση περιβάλλοντος και έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός μητρόου, το ονομάσαμε περιβαλλοντικό μητρό, και έχει ως στόχο την καταγραφή ενεργών φορέων και οργανώσεων που δραστηροποιούνται γύρω από το περιβάλλον. Απότερος στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις, να καλλιεργήσουμε τον εθνότισμο και όλοι μαζί να πραγματοποιήσουμε κοινές δράσεις. Επίσης, θέλω να ενημερώσω ότι ήταν η πρώτη συνάντηση. Είναι μια διαδικασία δυναμική, υπήρχε ενδιαφέρον. Υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμα και από την εκπαίδευση και από περιβαλλοντικούς λόγους. Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται μια νέα συνάντηση στην οποία θα συναποφασίσουμε τι δράσεις κοινές μπορούμε να ελλειποιήσουμε. Όσον αφορά τις δράσεις, είναι προφανές, κυρία Καλογιάν, ότι δεν μπορούμε από πριν, σε εισαγωγικά, να αποχρεώσουμε φορείς και οργανώσεις να κάνουν μια συγκεκριμένη δράση που την προτείνει ο δήμος. Έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας, αλλά αυτά είναι καλό αφού θα συμμετέχουμε όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια να συναποφασιστούν. Όσον αφορά τις δαπάνες και πού θα βρεθούν τα κονδύλια, διατηρώ την άποψη ότι ο εθνότισμος γίνεται με μεράκι. Πολλές δράσεις που κάνουν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις γίνονται χωρίς κονδύλια, με δικές τους δυνάμεις. Ο δήμος θα υποστρίξει οποιαδήποτε δράση θα ελλοποιηθεί με τις υπηρεσίες του και αν χρειαστεί κάποιο κονδύλιο από τους κωδικούς που υπάρχουν για την προβολή τέτοιων δράσεων ή μια μικρή αναμόρφωση ή αν θέλετε ακόμα και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα βρεθεί και αυτό κονδύλιο. Όσον αφορά το συνεργασία με το φορέα λίμνης, το μνημόνιο συνεργασίας και το Master Plan, μία από τις πρώτες συνεργασίες που κάναμε όταν ο κύριος δήμαρχος ίδρυσε την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Λίμνης, ήταν με το φορέα. Είναι ο επιστημονικός οργανισμός που ασχολείται με τη λίμνη. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπάρχει από την προηγούμενη δημοτική αρχή υλοποιείται και το Master Plan, το οποίο έχει εκπονεθεί από την περιφέρεια πριν αρκετά χρόνια, δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, όπως πολύ καλά ξέρετε γιατί έχετε συμμετέχει, τις γενικές κατευθύνσεις για τη λίμνη. Από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται η εξειδίκευση, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μελέτες προκειμένου να είναι έτοιμες για να χρηματοδοτούν από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προκύψουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε συμμετέχει από τον Οκτώμβριο και μετά σε δύο συναντήσεις. Η μία έχει να κάνει με την έκκριση του προγράμματος Υπερά, είναι κοντά στις 900.000 περίπου, αν θυμάμαι καλά. Έχει να κάνει με δράσεις βεστοποίησης, έχει να κάνει με μελέτες αισθέρωσης ικανότητας. Επίσης, έχουμε συμμετέχει σε μία συνάντηση με τη Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων με τη λεγόμενη ΜΟΔ του Υπουργείου Οικονομικών, όπου και εκεί προχωράει μια σειρά μελετών, οι οποίες πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είναι όρημες. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται, στόχος είναι κάποια στιγμή να γίνει μία ευρία συνάντηση, μία ευρία σύσκυψη, γιατί το θέμα της λίμνης δεν είναι θέμα ενός αντιδημάρχου, δεν είναι θέμα του δημοτικού συμβουλίου, είναι θέμα όλης της πόλης και κάποια στιγμή πρέπει να μπει το πλαίσιο, να καθίσουμε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να βάλουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τις επόμενες δεκαετίες. Όπως τα γνωρίζετε πολύ καλά, οι αρμοδίες της λίμνης ανήκουν στον φορέα, υπάρχει μια υπηρεσία στην αποκυντρωμένη διοίκηση. Ο φορέας της λίμνης δεν μπορεί να ελλοποιήσει προγράμματα γιατί δεν έχει τεχνική υπηρεσία, θα πρέπει να έχει συμπαραστάτη του Δήμου Ιωαννητών. Δεν μπορεί να ελλοποιήσει, δεν έχει τεχνική υπηρεσία. Μιλάμε για το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Πανεβάσεων για την περιοχή της λίμνης Παβότιδας, όπου υπάρχει το μνημόνιο της εισαγωγικάς συνεργασίας που είναι ο φορέας λίμνης στο Δήμου Ιωαννητών και Περιφέρεια. Και είναι και η μόδος από το Υπουργείο ως τεχνικός σύμβουλος που κάνει τα τεχνικά στοιχεία, ουσιαστικά τεχνικά δελτεία για τα έργα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση. Έχουν εκπρόσωπη από το Δήμου Ιωαννητών, από τη τεχνική υπηρεσία. Η τελευταία συνάντηση που έγινε ήταν το Δεκέμβριο. Είναι σε μια διαδικασία ουσιαστικά που είναι η κατάργηση των ενεργειών για την ορίμανση των έργων. Και θεωρώ ότι στα επόμενες μέρες, αν θέλετε, μπορούμε να σας στείλουμε και τον πίνακα των έργων που έχουμε συζητηθεί μέχρι τώρα. Καθώς επίσης, τα έχετε? Εντάξει, αν τα έχετε, νομίζω δεν τα έχετε. Πολύ συγκεκριμένα τα έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, τι θα κάνετε γι' αυτά? Θα τα συνεχίσετε, θα τα εγγράψετε στον προϋπολογισμό? Αυτή είναι η ερώτηση, είναι ξεκάθαρα. Να πω με το εξής ότι αυτή τη στιγμή είναι καταγραφή, δεν έχει ολοκληρωθεί κάτι ακόμη. Υπάρχουν μεν προτεραιότητες, αλλά μέσα από αυτή τη εργασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ποια έργα και σε ποιο μέγεθος είτε στον προϋπολογισμό είτε αυτά θα γίνουν τα έργα. Στις επόμενες συναντήσεις που θα γίνουν πάλι μέσω της μόντου, θα έχουμε πιο σαφή αποτελέσματα για τα έργα, είναι πάρα πολλά τα έργα που προτείνονται. Πάρα πολλά τα έργα. Και του σύνολου, για το όχι μόνο του. Λοιπόν, ο κύριος Ευατήδης για να απαντήσει. Αν θέλετε κύριε Βάβο το λόγο. Να συμπληρώσω ότι όσον αφορά στο πρόγραμμα της σχολικής ανάπτυξης για την Λίμνη Παμβότηδας, μετά την οριστοικοποίηση της συμμετοχής στα έργα του Δήμου και της δράσεως υπάρχει πολιτική βούληση να εγγραφούν στον προϋπολογισμό. Και να απαντήσω σε μια ερώτηση που έχει κάνει η κυρία Τσίλι για τους διαγωνιστικές διαδικασίες όσον αφορά τις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Να πω ότι σήμερα υπήρχε η κατακύρωση του συνοπτικού της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε για τη δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή με οριστική κατακύρωση σε ανάδοχο. Άρα έχει ήδη αναρτηθεί και η απόφαση κι αφού αύριο μπορεί να γίνει η παραγγελία των σχολιών της δευτεροβάθμιας. Για την πρωτοβάθμια έχει γίνει μια διαδικασία απευθείας ανάθεσης που έγινε στις 6 Δευτερού και συνέχεια συμπληρώθηκε, μάλλον τροποποιήθηκε η απόφαση για την πρόχειρη διαγωνιστική διαδικασία. Είναι αναρτημένη, έχει δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου και στην τοπικό τύπο τρέχει το διάστημα του δεκαημέρου προκειμένου να υπάρχει προσωρινή και μεταοριστική κατακύρωση. Και ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα στις αμέσεις των 15 μέρες ίσως και νωρίτερα θα υπάρχει και μεγάλος διαγωνισμός για τα καύσιμα που θα δώσει και τη δυνατότητα ένα κομμάτι να λύσει το άμεσο πρόβλημα με το 30% παραγγελίες, εφόσον θα έχει βγει ο μεγάλος διαγωνισμός. Πόσο χρονική διάρκεια έχει? Θα πάνε 20 και 21. Όχι, η πρόχειρη διαγωνιστική διαδικασία δεν μπορεί να καλύψει τα κενά όλες των σχολικών επιτροπών, απλά στη διαδικασία με τη δημοσίευση του μεγάλου διαγωνισμού δίνει τη δυνατότητα στο φορέ να προχωρήσει σε συμβάσεις μέχρι το 30% των ποσοτήτων με τον προμηθευτή που είχε αποκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία του Δήμου. Κύριε Βαϊτήτη, το λόγο να απαντήσετε για τα θέματα δικά σας. Συνεχίζοντας από ό,τι ανέφερε ο κύριος αντί Δήμαρχος Οικονομικών, θέλω να βεβαιώσω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα θέρμασης στα σχολεία. Ήδη καλύπτονται από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις απευθείας αναθέσεις. Στην κυρία Τσουμάνη θέλω να απαντήσω για τα μέτρα προσωπικής προστασίας για τις καθαρίστητες σχολικών μονάδων. Υπάρχουν και μάσκες και γυλέκα. Το θέμα του γάλακτος τρέχει με το διαγωνισμό. Όσον αφορά για το συμβούλιο που ανέφερε η κυρία Τσουμάνη, το συμβούλιο είναι ένα όργανο το οποίο μετέχουν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ούτως ώστε να εκφράζονται τα αιτήματα των μεταναστών και να έχουν απευθείας γνώση και οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αυτό σχεδιάζουμε να προγραμματιστεί στα μέσα Μαρτίου, γιατί ήταν ένα διάστημα μέχρι να αποκεντρούμε διοίκηση, να οριστικοποιηθεί. Αυτά. Ο κ. Π. Χαζιδιστολούγο και μετά ο κ. Δήμαρχος. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Απλώς θέλω να κάνω μια ενημέρωση στο σώμα σχετικά με το σύνολο των απορριμάτων που έχουμε εν αποθέση για το έτος 2019. Σε σύνολο 42.474 τόνων. Από αυτά είναι τα 37.335 σύμμηκτα και τα 5.139 ανακυκλώσιμα, που σημαίνει ότι το ποσοστό της ανακύκλωσης, για να απαντήσω και στον κ. Μπέγκα που έθεσε το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το ερώτημα, είναι στο 12% για το έτος 2019. Ευχαριστώ πολύ. Και ο κ. Παπάς θέλει μια παρέμβαση. Θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα. Κύριε Πρόεδρε για τη λειτουργία του καταφυγείου. Είναι στερμοδίδα τη δικιά μου. Θα ήθελα να πω ότι η σύμβαση που είχαμε με κάποιον ιδιότη, λόγω ιπποιδιότητας δικά του και όχι δικιά μας, ακούγουμε, και όχι δικιά μας ιπποιδιότητα, φτάσαμε σημείο να καταγγείλουμε τη σύμβασή του. Αυτή τη στιγμή προχωράμε την διαδικασία να δώσουμε την καθαριότητα, την ευζωία και τις περισσολογές σε καινούργιο πλέον ιδιότη, ο οποίες πιστεύω θα βγει άμεσα, σε μία ή δύο-τρεις μέρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα. Δεν υπάρχουν, έχουν τελειώσει τα δήμενα των χτινιάτρων. Στα μέσο-επόμενα θέματα έχουμε σήμερα σημερό θέμα αναμόρφιση προοπλογισμού, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε δύο πάλι διμηνήτες χτινιάτρων, μέχρι να μας συγκριθεί το οχτάμινο που περιμένουμε με το Υπουργείο Συντωρικών, όπως και έχουμε ζητήσει πάλι από το Υπουργείο να προχωρήσουμε σε δύο μόνιμες θέσεις χτινιάτρων πλέον. Αυτή τη στιγμή το καταφύγιο δεν το έχουμε αφήσει. Λειτουργεί εθελοντικά, με θελοντές χτινιάτρους. Δεν έχει σταματήσει ούτε να καθαρίζεται, ούτε να μένουν τα σχελιανιστικά. Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες θα αγγεληθεί το θέμα και θα προχωρήσει κανονικά όλη η διαδικασία. Ευχαριστούμε κύριε Πάκη, κύριε Δήμαρχη. Να τελειώσω και νομίζω ότι είναι αρκετά θέματα. Θα προσπαθήσω όσο πιο σύντομα να δώσω απαντήσεις. Προφανώς το θέμα της εβδομάδας και εύλογα είναι η ακύρωση των διαγωνισμών που για ορισμένους από αυτούς δεν είναι η πρώτη φορά. Και επίσης εύλογα δημιουργεί αντιδράσεις. Γιατί να ακυρώνονται οι διαγωνισμοί που έχουν σαν αποτέλεσμα απαράδεικτες καθυστερήσεις, που έχουν σχέση με το πετρέλαιο, για το οποίο έγινε μια κουβέντα θέρμανσης προηγουμένως και έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες να διασφαλιστεί η ομαλή παροχή πετρελαίου, κυρίως και όχι μόνο στις σχολικές μονάδες, το γάλα των εργαζομένων. Θεώ να πιστεύω ότι δεν είναι σοβαρή η τοποθέτηση ότι ο Δήμος επιδιώκει να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί για να μειώσει τα έξοδα παροχής γάλα των εργαζομένων. Θα έπρεπε να είναι μια πολύ ανόητη δημοτική αρχή που να έχει τόσο κοντά. Λοιπόν, το ίδιο είναι. Δεν είναι πολύ κοντόθορ και ανόητη για να έχει τέτοια πολιτική. Και πιστεύω ότι, κύριε Τσουμάνη, θα μάθετε να ακούτε όπως ακούν οι άλλοι. Κύριε Τσουμάνη, σας παρακαλώ πολύ. Ποιους χαρακτηρισμούς, σας παρακαλώ πολύ. Μην κάνετε συνδικαλισμό εδώ μέσα τώρα. Μην κάνετε συνδικαλισμό όσο είναι κάμερες. Μην κάνετε συνδικαλισμό. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν ακούσατε καλά. Δεν ακούσατε καλά. Σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ. Δεν έχετε το λόγο. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν έχω καμία διάθεση να ανακαλέσω. Μιλάω με τα λόγου. Παρακαλώ. Αν θα να τρέξετε στα πρακτικά τα πωρματοφορημένα θα καταλάβετε, είπε ο δημαρχός. Και θα διστύσετε και συγγνώμη κιόλας για την παρέμβασή σας. Ωραία, αφού ακούει εντάξει τι σας περάζει εσάς. Λοιπόν, να προχωρήσουμε. Δεν μπορώ να μάθουν να ακούν. Πρέπει μόνο να μιλάν. Λοιπόν, εγώ λοιπόν οφείλω να αναλάβω πλήρως όλες τις ευθύνες που υπάρχουν. Ως δήμαρχος της πόλης. Ομολογώ ότι αναβάνω ακέρια την ευθύνη για όλες τις ολιγορίες, τις ανεπάρκειες και τις αστοχίες του Δήμου. Και για να ξεκαθαρίζουμε, δεν έχω καμία διάθεση να κρυφτώ. Ούτε έχω καμία διάθεση να κρατήσω, όπως λένε, το πολιτικό μου κεφάλαιο για κάτι στο μέλλον. Δεν ήρθα εδώ για να κρύψω πολιτικό κεφάλαιο και να του επενδύσω. Ήρθα για να καταθέσω την ψυχή μου και όλη μου της δυναμής, για να κάνω το καλύτερο που πρόει για τον τόπο. Και επομένως σε κάθε ανεπάρκεια στοχεία, λάθος χειρισμούς, οφείλω να λάβω ακέρια τις ευθύνες. Για να μην υπάρχουν και τις διάφοροι καλοθελητές που λένε ότι πετάει το μπαλάκι η Δημοτική Αρχή στον υπηρεσιακό μηχανισμό. Αλλα οφείλουμε να δούμε όμως το γιατί. Ωραία, εγώ θα πάρω την ευθύνη. Γιατί υπήρχαν λάθειες στοχείες ανεπάρκειες του μηχανισμού του Δήμου. Θα δούμε λοιπόν το γιατί, γιατί πρέπει να βρούμε τις ευθύνες. Και προφανώς δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος ο δήμαρχος ο οποίος δεν είδε ότι ο κωδικός α δεν συμπίπτει με τον κωδικό β. Και επομένως πρέπει να γίνει ανάκληση ενός διαγωνισμού. Ούτε προφανώς ο αντιδήμαρχος μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα. Είπαμε λοιπόν επανειλημμένα και το είπαμε προεκλογικά και οφείλω να το πω και μετεκλογικά. Όλος ασθενής του ελληνικού δημοσίου και κατεπέκτεση του Δήμου είναι ο ίδιος το εαυτός. Είναι ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό δεν σημαίνει καμία απαξίωση κανενός. Όπως προσπάθησε να πει προηγουμένως ο κ. Μπέγκρας. Με κανένα τρόπο. Στο Δήμο υπηρετούν άξιοι άνθρωποι. Τους οποίους επανειλημμένα έχουμε ευχαριστήσει για τις αόκυρες προσπάθειες. Το κάναμε όλο το σώμα όσον αφορά τα καρταμίτσια προηγουμένως. Για τις πολύ μεγάλες... για τα σεισμόπληκτα. Για όλες τις τόσες μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβληθεί από τον υπηρεσιακό μηχανισμό. Για να υπερνηθούν δυσκολίες, αγγυλώσεις που έχει και το επίσημο κράτος. Που έχει δικαστική εξουσία. Τα Συμβούλια Επικρατίας ή άλλους παρόντως συνεδριάζουν επί κάποιες δεκαετίες. Για να λύσουν ένα απλό πρόβλημα που επηρεάζει τη ζωή των πολιτών. Μένως, οφείλουμε τα τοκέστρα στοκέστρα. Εκεί που υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που αποδίδουν εμείς, οφείλουμε να αποδώσουμε το έυσημο. Όπου υπάρχουν όμως ευθύνες, λάθη, αστοχίες. Οφείλουμε να επισημαίνουμε και τα λάθη και τις αστοχίες. Ξέρουμε ότι ο υπηρεσιακός μηχανισμός ιστερεί και ποιοτικά και ποσοτικά. Είναι προφανές. Είναι ένας μηχανισμός που τα τελευταία 12 χρόνια δεν έχει καμία ανανέωση. Είναι ένας μηχανισμός ο οποίος δεν έχει κανένα μηχανισμό ελέγχου, αξιολόγησης. Θα μου πείτε, αυτό είναι πάγιο πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου, ναι. Αλλά και ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτός ο τόπος δεν παίρνει μπροστά. Δεν είναι κάτι από τα μυστηριώδεις δυνάμεις, είναι ακριβώς ότι είμαστε αγγυλωμένοι και πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις αγγυλώσεις μας. Και το λέω για να το ακούσω πρώτος εγώ ο ίδιος. Δεν θα αποδώσω σε κανέναν ευθύνη. Είναι σημερινό το πρόβλημα αυτό. Δηλαδή, ήταν τόσο ωραία τα πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν και που ξαφνικά ανέλαβε δημοτική αρχή και έχουν αποσαρθρωθεί υπηρεσίες για τους κακούς χειρισμούς που κάνει η δημοτική αρχή. Μπορώ να σας πω λοιπόν ορισμένα πράγματα του πρόσφατο παρελθόντος. Για να δούμε αν πραγματικά ξέρετε πολύ καλά πόσοι διαγωνισμοί είχαν ακερωθεί στο παρελθόν. Ναι ή όχι. Να σας πω λοιπόν την πλημελή επικοινωνία που είχε η δημοτική αρχή Μπέγκα με τις υπηρεσίες του Δήμου, με τις νευραλγικές υπηρεσίες του Δήμου όπως είναι η οικονομική ή η τεχνική υπηρεσία. Ο κ. Μπαμπασίκας κ. Μπέγκα ήταν ο στενός σας συνεργάτης. Λέει λοιπόν... Ναι, στενός σας συνεργάτης, το λέω. Λέει λοιπόν απεσθενόμενος οι υπηρεσίες. Αυτή η ενέργεια που κάνατε αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα. Η ημερομηνία 28 Μαΐου του 2019. Διευθυντής απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο. Η ημερομηνία 24 Μαΐου του 2019. Η υπηρεσία δεν μας δίνει τα αντίστοιχα στοιχεία και αυτό απολύει παράβαση πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα και παρακολύεται το έργο ελεγκτικών οργάνων. Η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτίας και Ελέγχου διαπιστώνει σε έκθεση την οποία έχει αποστείλει ότι υπάρχουν πλημελείς λειτουργίας των κεντρικών υπηρεσιών του Δήμου και μάλιστα προτείνει τρόπους με τους οποίους αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποδοτικά, να παρακολουθήσουν. Συνειστάται να διερευνήσει την τυχόν υποστελέχωση και έλλειψη σε κατατισμένο προσωπικό, να προβεί σε δυνατές ενέργειες για να βελτιωθεί η διέθυνση της α με τη β υπηρεσία με επιμορφωτικά και τα λοιπά. Θέλω λοιπόν να πω, το πρόβλημα λοιπόν αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν το εφεύρε η σημερινή Δημοτική Αρχή και ότι είναι πραγματικό πρόβλημα κακής επικοινωνίας των υπηρεσιών του Δήμου. Τι έπρεπε να κάνουμε και τι δεν κάναμε. Είπαμε από την αρχή ότι θα πρέπει να διαρθώσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το καλύτερο δυναμικό που υπάρχει με μία αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Το κάναμε ή η απάντηση είναι όχι. Έχω με ευθύνη. Έχω πρώτος εγώ την ευθύνη. Γιατί δεν έγινε όμως μέχρι τώρα. Δεν έγινε γιατί έπρεπε πρώτα πρώτα να αποκτήσεις μία ακριβή γνώση του τι γίνεται. Πρέπει ο κάθε αντιδήμαρχος να είχε μελετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες στις οποίες προίσταται, τις αδυναμίες, το προσωπικό, τις δυνατότητες του κάθε ατόμα. Χρειάζεται ένας χρόνος. Πέρασε περισσότερος απ' ό,τι χρειάζεται. Η απάντηση είναι ναι, φθαρσός. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για νέο οργανόγραμμα του Δήμου. Η απάντηση είναι επίσης ναι. Και ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου ερωτηματολόγιο να ξεκινήσουν, να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει αυτή η διοικητική αναδιάρθρωση του Δήμου. Δεν κάναμε τίποτα, δεν τα απειλούμε κανέναν εργαζόμενο. Διότι εδώ συμβαίνει το εξής. Όταν λοιπόν υπάρχει ευθύνη κάποιου εργαζόμενου, υπάρχει ο συνδικαλιστικός μηχανισμός, ο οποίος λέει μην αγγίξεις εδώ, πάρε εσύ ακέρια την ευθύνη, πήδα εσύ από το παράθυρο, ο υπηρεσιακός μηχανισμός πρέπει να μείνει αλόβητος. Αυτό εγώ που ονόμασα έργα το πατρισμός, το οποίο δεν οφείλει κανέναν. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε ευθύνες. Εγώ πρώτα ανέλαβα τις δικές μου. Δεν έγινε τίποτα περίεργο, ζητήθηκε. Σας παρακαλώ τώρα, σας παρακαλώ. Λοιπόν, κυρία Τσουμάνη, αυτό δεν σας τιμάει που κάνατε. Ούτε τιμάει το σώμα. Δεν περάσω, δεν περάσω. Αυτό δεν θέλω να το ξαναχαρατηρήσω. Δεν σας τιμάει, δεν σας τιμάει. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Κύριε Μάντζο, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ, κύριε Μάντζο. Δεν επιτρέπει το διάλογος. Κυρία Τσουμάνη, σας παρακαλώ επιτέλους, επιτέλους. Οι φωνές δεν βγάζουν τίποτα. Απλώς δημιουργούν εντυπώσεις. Αν νομίζετε ότι κατά αυτόν τον τρόπο μπορεί να... Λοιπόν, και αυτόν τον τρόπο κάποιος κάνει και την συγκεντρωσία του, αλλά δεν περάσει. Λοιπόν, θα πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε. Τι κάναμε? Ζητήσαμε ο κ. Βάβας από τους εμπλεκόμενους του υπηρεσιακού μηχανισμού έγγραφες εξηγήσεις. Πες μας τι ακριβώς συνέβη. Νομίζω ότι έχουν παραδοθεί, εγώ δεν έχω πάρει ακόμη, ο κ. Βάβας μέσα στις μέρες θα πάρει τις έγγραφες εξηγήσεις. Και θα δούμε αν κριθούν ή δεν κριθούν επαρκείς. Και θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθωση τουλάχιστον στην οικονομική υπηρεσία επί τη βάση του ότι ο νόμος προβλέπει. Ότι ο οργανισμός λειτουργίας του δήμου προβλέπει. Έτσι ώστε να μη κυστοποιηθεί η δουλειά της οικονομικής υπηρεσίας και να αποφευχθούν σφάλματα τα οποία βλάπτουν το συμφέρον του δήμου και των πολιτών. Νομίζω ότι είναι πολύ απλά τα πράγματα. Λοιπόν, το δεύτερο, νομίζω για όσον αφορά τη DEI, ο πρόεδρος απάντησε με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια. Η θέση του Γενικού Διευθυντή είναι μια νευραλική θέση και θα προχωρηθεί. Εμείς λέει το προχωρήσαμε, αλλά εσείς προχωρήσατε τη θέση του Γενικού Διευθυντή, όταν είχε ουσιαστικά λήξει η θητεία. Και αυτό δεν μπορεί να είναι έργο, είπαμε και τότε, χρειστής διοίκησης. Τώρα χρειάζεται να το ξαναλέμε δέκα φορές, να το ξαναπλούμε. Απάντησε για το διαγωνισμό, που είναι μεγάλη συζήτηση, γιατί κάποιος πολίτης, ο αναπληρωματικός μέλος της διοίκησης, προσεύγει στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Με δεν κρύψαμε ότι όταν πήρε την απόφαση στο Διοικητικό Συμβούλιο, έγινε μετά από έναν έντονο διάλογο, όσον αφορά τι έπρεπε να κάνει κανένας, όταν ο κάποιος, ο πρώτος στη τάξη μειοδότης αποχωρήσει. Και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι ομόφωνες, θεριζόταν στην γνωμοδότηση της νομικής μας υπερσίας. Και δεν έχουμε και κανέναν λόγο να φοβόμαστε, θα πάει δέκα μέρες παραπέρα. Εμείς εφαρμόζουμε το να ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πιστεύει, να πιστεύει ότι άλλος είναι ο τρόπος που πρέπει να γίνει. Αυτό είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Για το διαγωνισμό, νομίζω, του βιολογικού καθαρισμού, απάντησε πάρα πολύ εμπεριστατωμένα ο πρόεδρος και δεν θέλω να πω τίποτε άλλο. Μεγάλη συζήτηση, λοιπόν, είναι για τα αλληξιαρχαία. Η απάντηση είναι ότι όταν κάνεις μια προσπάθεια αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου, προσπαθείς να εξοικονομήσεις προσωπικό. Έτσι, λοιπόν, ελαττώνεις τον αριθμό των αλληξιαρχείων για να μπορέσεις να επιταχύνεις τον αλληξιαρχείο νήσου, παραδοσιακά, δεν είχε καμία καταγραφή σε ένα χρόνο, είχε μία. Δεν χρειάζεται να έχεις αλληξιαρχείο στο νησί. Το πέραμα είχε ελάχιστες. Αυτή όλη ήταν η διαδικασία. Δεν έγινε τίποτα τραγικό που μαθαίνουμε ξαφνικά. Νομίζω ότι ο κ. Βλέτσας απάντησε και στη συνέχεια και ο κ. Σαλιλέτος, όταν αφορά τα όσο έχει σχέση με τη Λήμου. Ο κ. Νάτσης επιμένει στη λειτουργία των παρατάξεων. Δεν απάντησε το Υπουργείο Συτερικών, αλλά είναι πολύ απλό. Κανένα νομοσχέδιο δεν λέει ότι οι παρατάξεις που συγκροτούν την παράταξη της δημοτικής αρχής χάνουν την αυτοτέλεια τους. Τώρα θέλετε να το επαναλαμβάνουμε αυτό για να γίνω χρώμα στις οικομένες και το επαναλαμβάνουμε όσες φορές... Λοιπόν, αφήστε να... εγώ είπατε να άκουσα κ. Νάτση, αφήστε όμως να μπει και ο άλλος την απόψή του. Δεν μπορεί να γίνει έτσι η δουλειά. Αν υπήρχε απάντηση θα ερχόταν εντός του συμβουλίου. Τι θα την κρατούσα στο σπίτι μου, δεν απάντησε. Λοιπόν, για το πρόσκλημα των αθλητικών δραστηριοτήτων, αυτό το πράγμα το οποίο είδαμε με ημερομηνία 14 Φερουαρίου είναι για επικαιροποίηση των αθλητικών φορεών. Όσον αφορά το Φιλόδημο, εμείς έχουμε υποβάλει... Έχω άλλο πρόγραμμα. Όσον αφορά το Φιλόδημο, έχουμε υποβάλει και θα αποστήλουμε αυτά τα οποία έχουμε υποβάλει. Ναι, ναι, όχι, κάνετε πολύ καλά, δεν είπα κριτική. Λέω να το στείλουμε αυτά που έχουμε υποβάλει. Λοιπόν, ο κ. Πατσούρας έθεσε το πολύ σημαντικό θέμα, που είναι το καταφύγιο των ζών και ο κ. Παπάς απάντησε με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Υπάρχει όντως πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, το ξέρει και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ότι μόνιμοι χθες οι κτινιάτρους δεν πληρούνται. Πελάμε για ανεργία ή για τίδήποτε άλλο, αλλά κανένας κτινιάτρος δεν θέλει να υπομισθεί αυτό το βαρύ φορτίο. Προς το παρόν στις ζώμαστες θελοντές. Δίμηνη σύμβαση, η οποία νομίζω ότι είναι στην αναμόρφωση σήμερα του προϋπολογισμού. Οι οχτά μήνες συμβάσεις με ολιγορία, που δεν αφορούσε τη Δημοτική Αρχή, πέρασε στην επόμενη περίοδο και επομένως πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα. Έχουμε υποβάλει στο Φιλόδημο την αναβάθμιση του κοινοκομείου έργου, το οποίο περιμένουμε την εξέλιξή του. Η περιφέρεια σε ένα βαθμό βοηθάει σε έκτακτες περιπτώσεις έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει σύντομα και ο ιδιώτης, ο οποίος έχει την ευθύνη του κοινοκομείου. Ήταν μια παροδικώνω λίγων ημερών που ήταν ορισμένα διαδικαστικά λοιπόν προβλήματα. Με την κυρία Τσίλιν νομίζω ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις όσον αφορά. Σωστά λέει η κυρία Τσίλιν θα μιλήσουμε αύριο το πρωί με την κυρία Υφυπουργό Παιδείας και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τις καθαρίσεις των σχολείων ώστε να μην φτάσουμε πάλι στο καλοκαίρι. Ο κ. Βίνης ξαναθέτει πάλι το πρόβλημα των δικαστηρίων και μας εγκαλεί εάν θα υποστηρίξουμε τα συμφέροντα της ΔΑΙΑΙ. Εξανά έρχεται το θέμα γιατί έχω ξαναπεί τα ίδια πράγματα. Θυμάμαι λοιπόν τι έχω πει. Θυμάμαι ότι υπάρχουν 15 δικαστήριοι. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αρμονικά όταν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθημερινά δικαστήρια. Είπαμε λοιπόν ότι θα εξαταστεί κάθε δυνατότητα χωρίς να πεμπολίσει κανένα δικαίωμα η επιχείρηση και χωρίς να υπάρχει ζημιά στην επιχείρηση ούτε ενός ευρώ. Αυτό που ονομάζουμε εργασιακή ειρηνή. Αν όταν είναι την προσωπική μου γνώμη είναι πολύ δύσκολα. Οφείλεις να δείξεις από τη δική μας πλευρά την καλή διάθεση. Σας πω κάτι. Το θέμα αυτό ουσιαστικά είναι πρόβλημα της πολιτείας. Εάν η πολιτεία θέλει να λυθεί αυτό το θέμα με το νομικό πλαίσιο αποκαθίσταστη και τελειώνει. Εσείς λέτε το ανώτατο το δικαστήριο είπε 1, το δεύτερο ανώτατο το δικαστήριο είπε 2 και γι' αυτό τρέχουν και τα δικαστήρια. Το ένα δικαστήριο δικαίωσε τη ΔΕΙΑ ή το δεύτερο δικαστήριο δικαίωσε εργαζόμενος. Γνωρίζετε τον αποδοτικό τρόπο απονομής δικαιοσύνης ιδιαίτερα στον διοικητικό τομέα στον τόπο, ως έγκριτος νομικός. Λυστυχώς θα έπρεπε η πολιτεία κατηγορηματικά να καθορίσει το μισθολογικό καθεστώς αυτών των εργαζομένων και ώστε να μην τρέχουμε στα δικαστήρια. Αλλά η επιχείρηση με τα τεράστια αυτά προβλήματα που να βρίσκετε κάθε μέρα στο δικαστήριο και να απασχολείται ο μηχανισμός της ολόκληρος τι θα γίνει στο δικαστήριο, δεν νομίζω ότι είναι αποδοτική λειτουργία. Εμείς από την πλευρά μας θα δείξουμε τη δυναμτώτητα καλής θέλησης, χωρίς να περιμπολίσουμε τα συμφέροντα της επιχείρησης και του Δήμου και γι' αυτό λοιπόν να είστε απόλυτα σίγουροι. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω τίποτα άλλο, αλλά να ξαναπώ ότι πάμε πάρα πολύ για το τι έγινε και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι θα αναλάβω πλήρως όλες τις ευθύνες των ολιγοριών και αστοχιών που υπάρχουν. Υπόσχεσαι σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, ότι το πρόβλημα της καθαριότητας της πόλης είναι ένα από τα μίζωνα προβλήματα και καθώς μπαίνει καλοκαίρι και καθώς οι επισκέπτες θα είναι περισσότεροι και καθώς η επιβάρινση θα είναι μεγαλύτερη, απαιτούνται ρυζικές λύσεις. Εδώ είμαστε, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να πάρουμε εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να βρούμε τη ρυζική λύση αυτού του προβλήματος πιστεύοντας στην συμμετοχή και στην συγκατάθεση όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Είναι η πρόεδοση του συλλόγου εργαζομένων και έχει συζητήσει τον λόγο. Νομίζω πρέπει να δώσουμε τον λόγο γιατί ζητάει τον λόγο με αφομή κάποια αναφορά που έχει γίνει για τους εργαζόμενους. Είναι η πρόεδοση του συλλόγου εργαζομένων. Οφείλουμε, πιστεύω, να δώσουμε τον λόγο. Δεν χρειάζεται συνήγορος η πρόεδοση των εργαζομένων. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράτας ενότητα πολιτών καταθέτει την άποψή του. Δεν συνεγορώ υπέρ κανενός εκφράζω την άποψη της παράταξής μας. Εγώ είναι η πέθαση της διαδικασίας. Είπα στην κυρία Ζέκα, εκτός της διαδικασίας, ότι δεν θα της δώσω τον λόγο γιατί η τεποθέτησή της είναι με αφορμή την παρουσία της εδώ μια απόσταση του λόγου του δημάρχου. Όπως επίσης δεν έδωσα τον λόγο στους κατοίκους του Βρυτανικού, οι οποίοι είναι εδώ και θέλουν να παρέμβουν γιατί έχουν μια ημερίστατη άταξη. Δεν αντίθηκε ποτέ κανένας να θέτουμε θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά δεν μπορεί να γίνει τη συζήτηση, και θέλω να σας παρακαλώ να το τηρήσουμε αυτό, επαφρομή σχολείων του δήμαρχου ή του Δημοτικού Συμβούλου. Δεν μπορεί δηλαδή ο καθένας. Παρακαλώ, κύριε Ζέκαρ, σας παρακαλώ. Αν θέλατε να πείτε κάτι, ας λέγατε από την αρχή. Λοιπόν, προχωρούμε στην ημερίστατη άταξη. Δεν ήξερα να συμβεί σε αυτό το σώμα, Πρόεδρε, κάτι τέτοιο. Λοιπόν, προχωρούμε στην ημερίστατη άταξη. Εγώ συψηφίσω την πρόταση του κ. Μπέγκα, λοιπόν, να δοθεί ο λόγος στην πρόεδο των εργαζομένων. Σας παρακαλώ, σας είπα ότι είμαι κατά των αποσπασματικών συζητήσεων και το συζητήσω με αφορμή των αποθεθήσεων. Μα είναι προσκεκλημένος ο σύλλογος από εσάς, το ξέρετε. Λοιπόν, ο σύλλογος, το ξέρω ότι είναι προσκεκλημένος, καν ήταν από εσάς. Και αν ήθελε να θέσει θέμα, θα το έθεσε στην αρχή της συνέδριας σας. Μπαίνουμε στα θέματα της ημερίστατης άταξης σας. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Μπαίνουμε στην ημερίστατη άταξη. Θέμα πρώτον παραχώρεσε, κυρία Ζέκα, σας παρακαλώ. Λοιπόν. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, ναι δεν είξε να συμβαίνει. Εσυμβαίνει τώρα πρώτη φορά. Τι εξυπηρετεί αυτό που κάνετε τώρα, εξυπηρετεί κάτι. Προχωράμε στα θέματα της ημερίστατης άταξης σας. Μα γιατί το κάνετε αυτό το πράγμα τώρα. Να μην κάνουν αποσπολφατικές τοποθετήσεις, με αφορμή άλλων. Λοιπόν, σας παρακαλώ λοιπόν. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε από τι καταλαβαίνω, το σώμα θέλει να τοποθεθεί η πρόσωπα των εργαζομένων. Αγνοείτε το σώμα αυτή τη στιγμή. Λοιπόν, προχωράμε στα θέματα της ημερίστατης άταξης σας. Θέμα πρώτον. Παραχώρηση προς χρήση τμήματος του Πάρκου Πρυσινέλλα, ιδιοκτησίας του κεφαλαίου Πρυσινέλλα, στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων για το Φεστιβάλ Γαστρονομίας. Ο κ. Βάβας έχει το λόγο. Έχει μοιραστεί η εισήγηση. Υπάρχει ένα έτημα από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για τη διανέργεια του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Συνού και Αποσταγμάτων, για ένα τριήμερο εκδηλώσεων. Υπάρχει η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, που συναινεί στην παραχώρηση των χώρων που έχουν ζητηθεί για τις δραστηριότητες, ατελώς. Υπάρχει ένα κείμενο συνεργασίας συμφωνητικού παραχώρησης, που είμαστε ανοιχτοί, αν νομίζουν οι παρατάξεις ότι πρέπει να προσθεθεί κάποιος άλλος όρος και είμαστε διαθέσιμοι σε ερωτήσεις. Υπάρχουν ερωτήσεις γι' αυτό το θέμα? Η κυρία Καλογιάννη. Σχετικά με το σχέδιο σύμβασης δεν έχουμε απολύτως κανένα θέμα, συμφωνούμε. Απλά επειδή ενημερωθήκαμε προσφάτως από τον τύπο μέσω δημοσιευμάτων ότι καθάρισε, να το πω έτσι, από χαρακτηρίστηκε το Πάρκο Πυρσινέλλα και εξαιρείται από το χαρακτηρισμό του ως δάσος, συνέπως ήρθε η ώρα μπορεί να αξιοποιηθεί. Με ποιον τρόπο σκέφτεται η Δημοτική Αρχή, γιατί ήταν και προγραμματικός της λόγος, να προχωρήσει στην αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα προς όφελους των συνδημοτών και του Δήμου. Δεν είστε κυρία. Να απαντήσω, κυρία Καλογιάννη, ότι η αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα ήταν ένα από τα σημεία των πραγματικών μας θέσεων που είχε προταθεί. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, γιατί είναι ταυτόσιμο με την ταυτότητα της πόλης. Υπάρχουν σκέψεις για χρηματοδότηση δράσεων, είτε από πράσινο ταμείο, είτε από τίδήποτε, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαβούλευση για τις δράσεις σας που θα σχεδιάσουμε. Άλλη ερώτηση. Τοποθετήσεις. Υπάρχει αντίρρηση, τοποθετήσεις. Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και να παραδοθεί στους Γιαννιώτες και τις Γιαννιώτισες, ως ένας χώρος αναψυχής, ελεύθερος, να συντηρηθεί. Σας υπενθυμίζω ότι η ΚΝΕ Πανελλαδικά πήκε μέσα σε αυτό το χώρο, τον καθάρισε, τον επανέφερε, τον λειτούργησε και δυστυχώς έκτοτε ξαναρίμαξε. Άρα, πρέπει να παρθούν... Είπα ότι η γνώμη μας είναι ότι πρέπει αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί και να δοθεί στους Γιανιώτες για χρήση, γιατί είναι ένας χώρος από τους ελάχιστοις που έχουν απομείνει δημόσια με τέτοιες δυνατότητες. Λέω απλά ότι από το συμφωνητικό που φτιάχνεται, ανεξάρτητε από το επιμελητήριο που δεν μας έκανε, που παίρνει ευθύνες εμάς προσωπικά ή σαν παράταξη, αλλά επειδή είναι ένας χώρος που έχει θέματα. Λέω επειδή θυμίζω ότι η ΚΝΕ με πανελλαδικό της διήμερο μπήκε, το καθάρισε, το αξιοποιήσε, το λειτούργησε, το παρέδωσε σε άριστη κατάσταση και δυστυχώς ξανά εγκαταλείφθηκε. Εμείς ανησυχούμε ότι θα γίνει άλλη μια δραστηριότητα, αλλά αυτό δεν έχει, πώς να το πω, σκοπό. Προοπτική προσανατολισμό είναι η μία πλευρά και το δεύτερο είναι αν αυτός ο χώρος θα αξιοποιείται ανταποδοτικά. Βάζω δηλαδή αυτά δύο, γιατί σαν συμφωνητικό επειδή έχει να κάνει με το επιμελητήριο καθόλου δεν με πειράζει. Άν αύριο υπάρχει δυνατότητα, πώς να το πω, φορείς της πόλης μας. Νέος κόσμος να αξιοποιηθεί και να έχει πρόσβαση. Δεν θα πρέπει να έχει αυτό το περίπτωση. Αυτό λέω. Άρα πρέπει να δείτε και να συζητήσετε και να συζητήσουμε πώς αυτός ο χώρος επί της ουσίας θα παραδοθεί για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έβαλα. Θα απαντήσετε. Να δώσω μια πιο λεπτομερή απάντηση όσον αφορά για την αξιοποίηση του γεννιώτικου σαλονιού. Είναι άλσος, όμως. Μάλλον δεν έχει χαρακτηριστεί δάσος, να δούμε αυτή είναι η πραγματικότητα. Με την απόφαση από τον Ιούλιο πέρυσι, είναι χαρακτηρισμένο ως άλσος. Απαιτούνται κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες για την αξιοποίησή του με την έννοια των ενεργιών που πρέπει να γίνουν, όπως είναι η διαχειριστική μελέτη και διάφορες άλλες συνεργίες, δεν νομίζω ότι είναι του παρόμου να τις συζητήσουμε, καθώς επίσης ότι υπάρχει και το πρόγραμμα Connecting, που είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με την έννοια του σχεδιασμού και της πρότασης αξιοποίησης των χώρων για το γεννιώτικο πάρκο, το άλσος. Άρα, λοιπόν, θα μας απασχολήσετε στο επόμενο διάστημα, πολύ σύντομα, θα έλεγα μέσα στο μήνα, ακριβώς η πρόταση αξιοποίησης του χώρου και γεννιώτικο πάρκο μέσα στο μήνα. Θέλω να πιστεύω, μέσα σε ένα μήνα θα είμαστε έτοιμοι να σας καταθέσουμε, όχι τον Μάρτιο θα πω, τέλος Μαρτίου, κυρία Καλογιάννη, για να έχω λίγο πληθόριο. Υπάρχει μια πολύ σημαντική δουλειά από τους νέους επιστήμονες αυτούς και από... είναι δυο νέα παιδιά, τα οποία ασχολούνται με το πρόγραμμα Connecting και έχουν προχωρήσει κάποια θέματα. Έχουν πάρει κάποιες διαδικασίες, η τεχνική υπηρεσία έχει αναλάβει τον φόρτο να συντάξει τη διαχειριστική μελέτη. Θέλω να πιστεύω, τέλος Μαρτίου θα είμαστε σε θέση, με θέμα στις συνεδρίες του Δημιουργικού Συμβουλίου, να ενημερωθεί το σώμα για τις προτάσεις όλου του Άλσους. Και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των προτάσεων αυτών, για την ανάδειξη ως περιοχής Άλσους και δράσεων τέτοιων. Υπάρχει άλλη ερώτηση, αποθέτηση. Θέλω να πιστέψω λίγο ότι οι δράσεις γενικότερα έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό, με το ποδηλατώδρομο, με τέτοια πράγματα. Είναι ένα πραγματικό Άλσους, έτσι όπως το θεωρούμε και το πιστεύουμε όλοι μας. Αυτό είναι και αυτό μια λύση, είναι και αυτό μια πρόταση. Όχι παραχώρηση, δεν υπάρχει παραχώρηση. Όχι, δεν υπάρχει παραχώρηση καταρχή, δεν υπάρχει παραχώρηση. Ήρθε στη ψηφορία μετά της συζήτησης το θέμα της παραχώρησης του Γιαννιού Ατκοσολονίου στο Μελήτηριο για το Φεστιβάλ. Ποιοι ψηφίζουν, ομόφωνα? Θέμα δεύτερο της εμμύρησης της διάταξης, η Δημοτική Σύμβουλη, η οποία αποζημίζει για τη συμμετοχή στις συνενδριάσεις. Είχαμε αναβάλει το θέμα αυτό μια φορά για να μην τυχόν υπάρχουν και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι δικαιούνται. Η Δημοτική Σύμβουλη, όπως έχει την εισήγηση προστάσεις, μας απάντησε ότι υπέβαλαν αιτήσεις οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που αναγράφονται στην εισήγηση και δεν δικαιούνται άλλοι πριν των τριών, οι οποίοι είχαν έρθει στην προηγούμενη φορά προς έκριση. Δηλαδή, Μαμακί, Μπέγκα και Τσίμαρης. Ερωτήσεις, τοποθετήσεις, κύριο Μπέγκα, τοποθετήσεις. Ερωτήσεις, κύριος Νάτση. Δηλαδή, βλέπω εδώ υπάρχει μια αναλυτική εισήγηση, η οποία λέει ότι την απόφαση την παίρνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Και υπάρχουν και κάποια στοιχεία όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Θέλω να ρωτήσω ποιος έβγαλε τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Ορίστηκε κάποια επιτροπή, έγινε... Πώς βγήκαν αυτές οι χιλιομετρικές αποστάσεις? Ο μόνος επίσημος τρόπος πια για τις χιλιομετρικές αποστάσεις είναι η σελίδα του Υπεχοδέ, όπου προτείνεται η πιο σύντομη διαδρομή. Έχει επιλεγεί η πιο σύντομη διαδρομή από τη σελίδα του Υπεχοδέ. Που δίνετε το λόγο... Κύριε Σίντος, ερώτησε. Κύριε Σίντο, έχετε ερώτηση? Θα ρωτήσω. Σας είχα καταθέσει κι εγώ ένα από το Υπουργείο Συντρικών, από τη Διέθυνση Μεταφορών και Υποδομών, το οποίο οι χιλιομετρικές αποστάσεις όλη τη δεχορά του Δημ. Διαμ. Π.Τ. είναι στα 10,3 χιλιόμετρα. Αυτή απορρίθηκε, ελείφθη υπόψη αυτή, γιατί σε όλο το δημόσιο από εκεί. Ξέρω, βγαίνουν οι χιλιομετρικές αποστάσεις. Κύριε Σίντο, αυτό που δώσατε, προσκομήθηκε και στην υπηρεσία. Υπάρχει στη διάθεση του καθενός, το αποτέλεσμα από τη σελίδα του Υπεχοδέ, με τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Είναι η μόνη πηγή με την οποία αποζημιώνεται πια... Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω ένα πολιτικό σχολιασμό. Θεωρώ ότι νομοθετήματα σαν αυτό, που δεν ξέρω αν φέρουν την ευθύνη το νομοθετικό σώμα της χώρας ή κάποιο υπουργείο, ότι είναι απαράδεκτα και απαξιωτικά για την αυτοδιοίκηση. Υπάρχει και η δημόσια. Υπάρχει και η δημόσια. Υπάρχει και η δημόσια. Υπάρχει και η δημόσια. Όταν για τέτοιου τύπου ψηλά, θα έλεγα, διαχωρίζουμε στιμωτικούς συμβούλους σε δικαιούμενος και μη δικαιούμενος, θεωρώ ότι είναι τραγικό. Και όταν για τα δικά μας φροντίζουμε να διασφαλίσουμε τις μέγες στις απολαβές, νομίζω ότι είναι απολύτως τραγικό και απαξιωτικό για την αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχουν και φωνές μέσα στην αυτοδιοίκηση που σε μια λαϊκίστηκη λογική, ότι κοιτάξτε να δείτε, κάποιοι από μας προσφέρουν εθελοντικά έργο στην αυτοδιοίκηση, επικουρούν σε τέτοιου τύπου αποφάσεις, που όπως είπα είναι απαξιωτικές για την αυτοδιοίκηση. Να μας χωρίζουν σε δικαιούμενος και μη δικαιούμενος για τη δουλειά επί της ουσίας που κάνουμε. Μια απόσταση αξιολογεί τη δουλειά την οποία κάνουμε ως δημοτικοί σύμβουλοι και ως δημοτικές αρχές. Κύριε Ανάτσα. Μια γενική προθετησία είναι ότι είναι τελείως λανθασμένη η διακοπή που έγινε στις αποζημιώσεις τους συμβούλους γενικά, τα φοβερά εκείνα χρόνια που κόβαμε τα πάντα χωρίς λόγο, έχοντας συμμετέχει και σε συνέδρια της Κέδε και στην Πέδ και έχοντας έρθει σε επαφή. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολύ δημοτικοί σύμβουλοι που καθημερινά διανύουν και αποστάσεις και είναι συνεχώς εκείνης για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και κακώς που δεν υπάρχει αποζημίωση για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Όσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα, επειδή εγώ μένω στην παιδινή και την προηγούμενη φορά και εγώ δεν θεώρησα ότι υπάρχει μετά την καινούργια διάταξη, όμως μου είπαν ότι υπάρχει δυνατότητα, διότι αυτό δεν το καθορίζω εγώ, ούτε ο κ. Βάβας, ούτε ο πρόεδρος, ούτε η υπηρεσία. Καθορίζεται από τα έγγραφο του Υπουργείου. Θα πρέπει να μπεις στο Υπουργείο να πάρεις το έγγραφο και με βάση αυτό να βγει η απόφαση. Και όπως και κάναμε. Και το Υπουργείο λέει είναι 10,3. Το προσκομίσαμε και μέσα στην προηγούμενη περίοδο πήραμε και κάποιες αποζημιώσεις. Δεν ξέρω αν μας τις ζητήσουν και πίσω τώρα. Και σήμερα που μπήκα βέβαια, γιατί ισχυρίζεστε ότι υπάρχει, εδώ λέει εφαρμογή υπολογισμού χιλιομετρικών αποστάσεων. Λέει διαδραστικό εργαλείο υπολογισμού χιλιομετρικών αποστάσεων με εντοπισμό σημείων αναφοράς, σημείο εικίνηση, σημείο άφιξης για τον υπολογισμό οδηγικών αποστάσεων, απεικόνισης διαδρομών με έκδοση εντύπων της διανοειόμενης απόστασης και πιστοποίηση της γνησιότητας των εντύπων που εκδίδονται από το σύστημα. Και βάζουμε στο σύστημα, νομός Ιωαννίνων, δήμος Ιωαννητών, απόσταση παιδινή κλπ. και βγάζει μήκος διαδρομής 10,3 χιλιόμετρα. Εδώ, με το χάρτη και με αυτό. Και εγώ που το μέτρησα από περιέργεια, πράγματι τόσο είναι. Και φυσικά τώρα έχουμε κάποιο καιρό και συζητάμε ακόμα και γι' αυτό το θέμα, είναι έτσι ή αλλιώς. Έχει και μία επιλογή που λέει αν πας μέσω διωδίων, δεν ξέρω αν υπάρχει διαδρομή μέσω διωδίων, είναι 9,5 χιλιόμετρα. Δεν υπάρχει τέτοια διαδρομή μέσω. Και η διαδρομή η οποία έχει επιλεγή είναι με βάση την κανονική διαδρομή. Βγαίνεις από εδώ στην Ανατολή, στο γήπεδο της Ανατολής, να το πω έτσι, από τον κεντρικό δρόμο Άρτας, στρίβεις δεξιά και πηγαίνεις στο δρόμο για την παιδινή. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια παράκαμψη ή κάποια κυκλική διαδρομή. Συνεπώς υπάρχει εδώ ένα έγγραφο, το οποίο είναι το συγκεκριμένο, δηλαδή, έτσι, της αρμόδιας υπηρεσίας του υπομεντί, το οποίο βγάζει 10,3. Και δεν έχετε κανένα στοιχείο πώς βγήκε και ούτε παραθέτε κάποιο στοιχείο. Αυτός είναι τόσο, αυτός είναι κατώτερο, αυτός είναι αυτός και λέτε ότι αυτοί παίρνουν, αυτοί δεν παίρνουν. Εδώ, πρέπει να αποφασίσουμε, διότι αφήνετε περιθώριο κατηγνώμη, να αποφασίζουμε κατατοδοκούν, ανά πάσα στιγμή, πώς αποφασίζονται αυτά τα στοιχεία. Εγώ αυτά έχω και σας τα δίνω κιόλας, δηλαδή σήμερα τα εκτύπωση στον υπολογιστή. Σας είπα, δεν είχα καμία διάθεση ούτε να διεκδικήσω και την προηγούμενη φορά, αλλά δεν θέλω όμως να πάμε και με διαδικασίες οι οποίες, και επειδή αναφέρατε με σαφήνια, θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Και του λέμε το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι έτσι, είναι έτσι, αλλά δεν λέμε πώς το βγάλαμε. Θα θέτω υπόψη και του Δημοτικού Συμβούλιο να αποφασίσει, αλλά γνωρίζοντας ποια είναι τα δεδομένα. Δεν λέει να με εισήγησε, δεν λέει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Λέει να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτούς που προτείνει εισήγηση. Κύριε Νάτσικ, κατανοητό. Κύριε Νάτσικ, να βάλουμε μισό λεπτό, μισό λεπτό, για να γίνεται μια συζήτηση οργανωμένα. Θέλει κάποιος άλλος το λόγο πριν να απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και η υπηρεσία. Λοιπόν, ο κ. Μάντζος και ο κ. Λέτσας. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Πράγματι, πρόκειται για τα κακό σκήματα της αυτοδιοίκησης. Ανέφερε προηγουμένως ο κ. Μπέγκας ότι είναι λυπηρό το γεγονός, θα συμφωνήσω ότι εγώ. Όμως, θα του υπενθυμίσω ότι κατά την περίοδο που έτυχε να κάνουμε και εμείς το έτοιμα αυτό, απερήφθηκε από την υπηρεσία. Ήρθαμε πράγματι στην υπηρεσία και μας καθοδήγησε από πού πρέπει να πηγαίνουμε προς την τοπική κοινότητα Μπάφρας. Δηλαδή, κατατήσαμε να υποχρεωνόμεθα να πηγαίνουμε στην τοπική κοινότητα Μπάφρας, από την οποία κατάγομαι, από την Κατσικά, γιατί εκεί είναι ο συντομότερος δρόμος. Δυστυχώς, το σεβαστήκαμε και προχωρήσαμε σε αυτή τη διαδικασία. Πράγματι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, γιατί το 10 χιλιόμετρα γενικός είναι απαράδεκτος γεγονός. Αυτό είναι το σημείο του εχμής, το οποίο θα πρέπει να καταδικάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι θα πει 10 χιλιόμετρα ή θα πει 5 χιλιόμετρα. Από τη στιγμή που είσαι ανακασμένος να έρθεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν χιλιομετρικές αποστάσεις. Κύριε Βλέτσα, κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Μπέκας έθεσε το θέμα στη σωστή διάσταση. Είναι θέμα της αυτοδιοίκησης και εγώ πιστεύω πως πρέπει να φύγει και μια επιστολή από το Δημοτικό Συμβούλιο προς το αρμότιο Υπουργείο, ότι είναι εξαφελιστικό για την αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα, όλα όσα είπαν οι συνάδελφοι έχουν δίκιο, λέει ότι όσοι λαμβάνουν τη μισθία δεν δικιούνται αποζημιώσεις. Ένας δημόσιος υπαλληλός που λαμβάνει τη μισθία χάνει από 15, 20 ή 40% του μισθού του. Το έθισε ο κύριος Μπέκας ξεκάθαρα. Πρέπει να φύγει μια επιστολή. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτές οι επιστολές και αυτές οι διαμαρτρίες πρέπει να γίνουν και από τα ανώτερα συλλογικά μας όργανα. Και από την Περιφοριακή Ένωση των Δήμων και από την Κεντρική Ένωση των Δήμων. Σε πολιτικό επίπεδο. Είναι τραγικό δηλαδή αυτό. Κύριε Βάβα, το λόγο για να πάμε στη συμφωνία. Κύριε Ατσίλη πριν τον κύριε Βάβα, ναι. Τελευταία, κύριε Ατσίλη. Ναι, κύριε Δημαρχή, εγώ λέω να πάρουμε απόφαση γι' αυτούς που προτείνει η υπηρεσία, αλλά για τους υπόλοιπους δέκα κόμμα τρία και από ποια μεριά να επιφυλαχτούμε για να το ξαναδείτε. Η υπηρεσία πρέπει να ακολουθήσει αυτό που βγάζει το Υπουργείο. Κύριε Νάτσι, συγγνώμη τώρα, δεν μπορεί να βεβαιώσει άλλος κανένα στην απόσταση. Συγγνώμη, κύριε Νάτσι, με το να το λέμε συνέχεια, το εντοπίσατε το πρόβλημα. Το είπατε, η υπηρεσία όμως έτσι συγκύθηκε. Κάνω μία παρατήρηση, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί κανένας να ορίζει, εφόσον υπάρχει επίσημη υπηρεσία που το δίνει το χαρτί, παίρνεις το χαρτί και υλοποιείς την απόφαση. Το είπατε, η υπηρεσία υλοποιεί κάποιο νόμο. Κύριε Βάβα. Λοιπόν, όσον αφορά στο πολιτικό κομμάτι, συμφωνώ με όλους τους προλαλήσατες δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής παρατάξεων, ότι θα πρέπει να είναι διακδίκηση και μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και σε περιφερειακό και σανώτο επίπεδο μέσα από την ΠΕΔ και την ΚΕΔ, ότι θα πρέπει να υπάρχει αντιμιστεία ανεξαρτή του χιλιομετρικής απόστασης του τόπου κατοικίας από την έδρα του δήμου. Όσον αφορά στην αιτία σας, κύριε Νάτσε και στον κύριο Σίντο, επειδή γνωρίζω το πρόβλημα που υπήρχε και κατά την προηγούμενη περίοδο και είχα δεσμευτεί ο ίδιος ότι θα το δω για την προηγούμενη δημοτική αρχή με το πρόβλημα που είχε προκύπτει στους τελευταίους μήνες. Αφήστε με να ολκλώσω. Και στο κομμάτι όταν μου έφερε την εκτύπωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ο κύριος Σίντος. Κάθισα ο ίδιος μαζί με την υπηρεσία μέσα από την εφαρμογή του Υπεχοδέ, που είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιείται για την υποχρησμό της χιλιομετρικής απόστασης σε όλες μετακινήσεις στα νομπουδουδέλτε και στα εφορές του Δημοσίου και στο ΤΑ. Υπάρχει και 10,3 για την παιδινή και υπάρχει και μέσα από την εθνική οδό 9,7 και υπάρχει, αν θέλετε, στην πρώτη αιτίαση... Αφήστε με να ολκλώσω και θα το συμπληρώσω. Και στην πρώτη αιτίαση, όταν είχε έρθει ο κύριος Σίντος, είχα μπει μέσα κατευθείαν στο Google και του είχα βγάλει 7,6. Λέω, λοιπόν, ότι σας είπα, σε κάθε μια από αυτές οι περιπτώσεις, πήγα μαζί με την υπηρεσία. Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι... Καταρχήν, η απόφαση δεν έχει διάρκεια SAE. Αν υπάρχει οποιοδήποτε λάθος στον υπολογισμό, εδώ είμαστε να το τροποποιήσουμε. Σας είπα ποιά χρησιμοποιήθηκε. Στο σελίδα του Υπεχοδέ της χιλιομετρικής αποζημίωσης, σας το είπα μόνος μου. Εκτυπώνετε... Κύριε Νάτσι, το είπατε το επιχείρημά σας για τον υπολογισμό. Κύριε Νάτσι, κύριε Μάντζο. Εκτυπώνετε όπως σας το είπα μόνος μου. Και 10,3, και 9,7 και 7,8 σας είπα από τον Google. Από την ιστοσελίδα του Υπεχοδέ επιλέθηκε η συντομότερη διαδρομή. Για να μην μείνουμε σε αυτό. Η πρότασή μου είναι στη σημερινή μας απόφαση να ψηφιστεί η πρόταση για τους συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους και δεσμεύουμε στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου σε συνεργασία μαζί σας και με τους να επανεξετάσουμε όλα. Αλλά σας λέω ότι και προσωπικά ο ίδιος είδα την πιο σύντομη διαδρομή σε όλους όσους είχαν κάνει έτης. Οπότε, πάλι. Παρακαλώ. 8 φωνές. Για 8 φορά έχετε το λόγο. Εγώ θέλω να ολοκληρώσω την πρόταση, η οποία είναι μια πρόταση που καταθέτει η παράταξή μας. Ψηφίζουμε υπέρ της αποζημίωσης των συναδέλφων οι οποίοι υπάρχουν στο σημερινό κατάλογο. Διατηρούμε τις επιφυλάκεις μας για το δικαίωμα και άλλους συναδέρφων και να καταθέσουμε τη διαμαρτυρία μας απέναντι στον τρόπο με τον οποίο η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζει τη δουλειά των αυτοδιοικών παραγόντων. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Κύριε Μπέγκα, με συγχωρείτε την πρόταση αυτή που είπατε. Θα μπορέσετε να τη διτυπώσετε από την αρχή. Τη μισή την έχετε διατυπώσει δύο φορές για την κεντρική εξουσία. Λοιπόν, δεν διαφωνεί κανένας, αλλά οργανώστε λίγο τη σκέψη σας να το αρνητάμε από την αρχή. Κύριε Πρόεδρε, πριν τον πρωθυθεί ο κύριος Μπέγκας είπα αυτό ακριβώς. Ότι ένα, να ψηφίσουμε την πρόταση, δεύτερον δεσμεύουμε προσωπικά συνεργασία με όλους όσους έχουν καταθέσει έτηση να το δούμε ξανά στην ιστοσελίδα του Υπεχοδέ και αν είναι να το φέρουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Και συμφώνησα να υπάρχει από τους εκπροσώπους μας στην ΠΕΔ και στην ΓΕΘ υποστήριξη του αιτήματος ανεξαρτή του χιλιομετρικής αποζημίου. Προθένετε λοιπόν να αποφασίσουμε για αυτούς που... Και όποιο αίτημα, επειδή το ρώτησε ο κ. Μάντζος, θα επιτρέψω να απαντήσω, μπορεί να κάποιοι να μην κατέθεσαν. Ας κατατεθούν όλα τα αίτηματα, εγώ σας λέω δεσμεύουμε και με τον κ. Σύντρο, με όλους όσους καταθέσουν να δούμε μαζί στην ιστοσελίδα του Υπεχοδέ... Άρα, συνοψίζοντας τις προτάσεις, ψηφίζουμε την πρόταση της υπηρεσίας για τους τρεις Δημοτικούς Συμβούλους που εισηγεί την υπηρεσία και δεσμεύεται ο αντιδήμαρχος να οργανώσει μια συζήτηση και τα στοιχεία για τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους και να δεθούν τα θέματα στα όργανα, τα οποία είπε ο κ. Μπέγκας, στα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδίκησης. Λοιπόν, ομόφωνα λοιπόν αυτό. Λοιπόν, θέμα τρίτο. Απόφασή μας για αν θα αποδειχτούμε την επιχωρήγηση του Σαέπι Πύρο για 8.000 ευρώ για το Castle Rock Festival. Κύριε Κεβάβα. Σχετικά με την επιχωρήγηση με ποσό 8.000 είχαμε τηθεί να υπάρχει μια ενίσχυση στο ύψος των 10.000. Έχουμε πάλι τις 8.000 και κάνουμε αποδοχή για να προχωρήσουμε. Να ρωτήσω μπορώ. Ερώτησε ο κ. Μπέγκας. Ερώτησε η κ. Τσουμάννα. Ερωτήσεις η κ. Καλογιάννη, η κ. Τσουμάννε. Όπως το κονδύλιο αυτό το αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών είναι από αυτά που επιτρέπουν να επιχωρηγηθεί η συγκεκριμένη δράση. Επιτρέπεται αυτή η επιχωρήγηση να δοθεί για το συγκεκριμένο σκοπό. Είναι έκτακτη ανάγκη. Αυτό λέρω, όταν πειράζει να απαντήσει είναι κακό που ρωτάω. Είναι έκτακτη ανάγκη. Απαντάω καταθαντικά. Κ. Καλογιάννη. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, συγγνώμη που γελάω για το προηγούμενο, εάν έχει προκύψει κάποιο θέμα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις μέσω προγράμματος δημοσιών επενδύσεων και συνάμα με την ευκαιρία, αν θέλετε να μας πείτε και τι γίνεται με το Φιλόδημος. Όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων, κάποιο επιπλέον πρόβλημα πέρα του χαμηλού χρηματοδοτήσεων δεν έχει προκύψει. Είναι διεκδίκηση, είχε υποθεί από μένα και στις συζήτησες του προϋπολογισμού, αλλά ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν πόροι, με δεδομένο ότι το Μεσοπρόθεσμα προέβλεπε μετά την επαναφορά των πιστώσεων μέσα από το πρόγραμμα δημοσιών επενδύσεων στο ύψος πριν τις περικοπές, θα πρέπει να είναι βασική μας διεκδίκηση και σαν δήμος και μέσα από τα κεντρικά μας όργανα. Όσον αφορά το Φιλόδημο δεν έχουμε κάτι νεότερο από αυτά που συζητήσαμε στο συζήτησο προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο. Εφόσον υπάρξει κάτι νεότερο θα ενημερωθεί το σώμα και οι επικεφαλείς στον Παρατάκη. Ο κ. Μπέκας ζήτησε το λόγο, παρακαλώ. Καταρχήν κ. Νέβηθακας, ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο σχετικά με τις αναφορές του δημάρχου στην προηγούμενη τοποθέτηση του για το πώς συμπεριφέρεται και η δική μας διεκδίκηση σε σχέση με κάποια θέματα με τους εργαζομένους. Και θέλω να πω δύο κουβεντούλες. Η κ. Καλογιάννη ερώτησε για το Φιλόδημο. Δεν έχει καμία σχέση με το θέμα κ. Πρόεδρε. Παρακαλώ πολύ μη με διακόπτετε. Παρακαλώ πολύ μη με διακόπτετε. Επιμένετε να διακόπτετε εμένα. Σας ενοχλεί η συγκρότηση της σκέψης μου κ. Πρόεδρε. Σας ενοχλεί το ξέρω, αλλά θα μ' ακούσετε στο τέλος. Θα μ' ακούσετε στο τέλος κ. Πρόεδρε. Έχω μάθει να συνομιλώ με τον πιο πολιτισμένο τρόπο και το έχω αποδείξει κ. Πρόεδρε. Προχωράτε σε απαράδεκτες ενέργειες. Είναι πρωτοφανής η προηγούμενη ενέργειά σας, να μη δώσετε το λόγο στον πρόεδρο των εργαζομένων του Δήμου. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ σε αυτό το σώμα και διακόπτετε συνεχώς τον επικεφαλής της μεγαλύτερης παράδεξης του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρακαλώ πολύ αφήστε με να ολοκληρώσω. Παρακαλώ πολύ σε ένα σώμα δημοκρατίας που το μέγιστο ζητούμενο είναι οι ανταλλαγές απόψεων προφασίζεστε μονίμως τον κανονισμό. Παρακαλώ αφήστε με να ολοκληρώσω. Παρακαλώ αφήστε με να ολοκληρώσω. Παρακαλώ αφήστε με να ολοκληρώσω. Σας έχω ακούσει επανειλημμένος κύριε Πρόεδρε, μου δώσετε το λόγο, έχω το χρόνο που δικαιούμαι, θα αναφερθώ σε αυτό το χρόνο σε ό,τι θέλω εγώ. Έχω το χρόνο που δικαιούμαι ως επικεφαλής παράτεξ να τοποθετηθώ κύριε Πρόεδρε, στο χρόνο αυτό θα αναφερθώ σε όποιο δίπτυμα θέλω εγώ. Ακούστε με λίγο, ακούστε με λίγο. Εγώ σας παρακαλώ πολύ όλους, θέλω να μάθουμε σε αυτή την αίθουσα να συζητάμε. Και συζητάμε επί ενός κανονισμού και επί μιας ημέρης σας διάταξης. Το θέμα μας τώρα που συζητάμε κύριε Μπέγκα είναι η αποδοχή της επιχωρήγησης. Πανταστείτε λοιπόν αν για κάθε θέμα θα μπορούσε ο καθένας να θέτει ό,τι θέματα θέλει. Λοιπόν, εγώ σας παρακαλώ να περιοριστεί το θέμα της ημέρης σας διάταξης. Το καταλαβαίνετε αυτό. Αγαπητή Συνάνηφη, επειδή είμαστε ένα πολιτικό όργανο και το πιο σημαντικό γι' αυτό τον τόπο και γι' αυτούς τους πολίτες είναι να ανταλλάσσουμε πολιτικές απόψεις για το καλύτερο του τόπου. Θα ολοκληρώσω την παρένθεσή μου λέγοντας ότι κάποιες ενέργειες γίνονται για να προλαμβάνουμε. Και τα έγγραφα αυτά της δικής μας δημοτικής αρχής ήταν έγγραφα για να προλάβουμε. Γι' αυτό και προλάβουμε. Και κάποιες ενέργειες, αγαπητή Συνάνηφη, γίνονται και δεν λέγονται για να κερδίσουμε την επικοινωνία. Συνεχίζω λοιπόν επί του θέματος που συζητάμε. Το τρίτο θέμα της σημερινής σημερινής διαδιάταξης ουσιαστικά ανοίγει μια συζήτηση περί μιας επιλογής που κάνει η δημοτική αρχή στο θέμα των πολιτιστικών γεγονότων και της διαχείρισης του πολιτισμού για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ με την ονομασία Πέμπτο Καστ Ροκ Φεστιβάλ. Θέλω λοιπόν σε αυτό το σημείο να ενημερώσω το σώμα και όλοι γνωρίζουν ότι εμείς σαν δημοτική αρχή συνθητήαμα σε σχέση με τον πολιτισμό καταστρώσαμε ένα πολύ μελετημένο σοβαρό και μακροχρόνιο σχέδιο. Το σύνθημά μας ήταν πολιτισμός για όλους και παντού. Κορονίδα αυτού του σχεδιασμού ήταν τα δύο φεστιβάλ, οι δύο φεστιβαλικές οργανώσεις, το φεστιβάλ Ιτσκαλέ στο κάστρο της πόλης και το φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Σιδοδόνη μαζί με το Θερινό Μαντίο. Ήταν οι δύο βασικοί πόλοι εξωστρέφειας και προβολής του τόπου με όχημα τον πολιτισμό, αναγνωρισμένοι και χρηματοδοτημένοι θεσμοί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο τρίτος ισχυρός πόλος του σχεδιασμού μας ήταν οι Μεγάλοι Ερμηνευτές, οι πενθυμίζους συνευλίες επί πέδου Λεωνίδα Καβάου και τα λοιπά. Και ο τέταρτος ισχυρός πόλος μας ήταν η πρωτοβουλία μας για τη συγκρότηση του δικτύου πολιτιστικών δημοτικών φορέων και οργανημών Πανελληνία Συμβέλιας, προσπάθεια που έφερε κοντά σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς και στηρίχτηκε με ενθουσιασμό σαν πρωτοπόρα ιδέα από το Υπουργείο Πολιτισμό. Και να μην ξεχνάμε βέβαια τη μεγάλη παρακαταθήκη, το φάκελο της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Ο φάκελος αυτός με τις προτάσεις του είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για τον δήμο μας, ο οποίος ανά πάσα στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε σχέση με την πρόταση σχετικά με ένα φεστιβάλ που καταθέτει σήμερα εμέσως σε δημοτική αρχή. Φαντάζομαι ότι είναι ανάγκη να πάρουμε αυτή την επιχωρήγηση και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην ψηφίσουμε υπέρ της επιχωρήγησης. Αλλά θέλω να βάλω κάποια ερωτήματα. Αν το Castle Rock Festival καταργεί το Ich Kalle Festival, ποιο θα είναι το περιεχόμινό του, πώς χρηματοδοτείται συνολικά, φαντάζομαι ότι αυτές οι 5.000 της επιχωρήγησης της περιφέρειας δεν αρκούν για να επιχωρηθεί αυτό το φεστιβάλ, ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης και γενικά να εκφράσουμε μια ανησυχία στα τεκτενόμενα σε σχέση με τον πολιτισμό συνολικά. Είναι νομίζω ενδεικτικό το γεγονός, κύριε Δήμαρχε, της κατάρκυσης του λογοτύπου του Πνευματικού Κέντρου, λογοτύπου του Πνευματικού Κέντρου, που προέκυψε με διαγωνισμό, με διαγωνιστική διαδικασία ανάμεσα σε μαθητές και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών και από ό,τι φαίνεται τελικά υπάρχει μια αλλεργία της δημοτικής αρχής ως προς τις συμμετοχικές διαδικασίες. Υπενθυμίζω και το διαγωνιμό της Κεντρικής Πρατίας. Αναμένω με τις απαντήσεις σας. Λοιπόν, θα απαντήσετε. Αναφορικά με το λογότυπο που επιλέχθηκε και στο τελευταίο πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου, η αλλαγή που έγινε αφορούσε αποκλειστικά και μόνο χρηστικούς λόγους, διότι δεν αποτυπωνόταν σωστά στο τυπογραφείο. Δεν υπάρχει διάθεση από τη νέα διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου να ανατρέψουμε κάθε τύπα λεώ. Απλώς έχουμε νέες ιδέες, άλλον τρόπο υλοποίησης, άλλους ανθρώπους που προσεγγίζουν αυτά τα θέματα. Ο πολιτισμός δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα και δεν αφορά ορισμένους. Επομένως, το πλαίσιο αυτό που αναφέρεστε και στο Castle Rock Festival είναι ένα φεστιβάλ που προϋπήρχε, που το είχαν αναπτύξει και προηγούμενες δημοτικές αρχές με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και ο σκοπός είναι να ξεκινήσει και να διαμορφωθεί πάλι σε μια νέα βάση με τη χρηματοδότηση, εννοείται, και του Πνευματικού Κέντρου, του Δήμου Ιαννητών και με επιχορηγήσεις που θα λάβουμε και από άλλους φορείς. Οφείλω να δώσω συμπληρωματικά σε αυτά που είπε η κυρία Κονίδου ορισμένα πράγματα. Δεν θέλω να γυρίσω στο παρελθόν, όταν είχα χαρακτηριστεί ως ολετήρας του πολιτισμού, που όταν αποχώρησε και ανέλαβε ο κύριος Γκόγκος, η πόλη είχε ανασάνει πολιτιστικά. Θέλω λοιπόν να φύγω από αυτού του τύπου την αντιπαράθεση, όσον αφορά τον πολιτισμό. Κάθε δημοτική αρχή, όπως σε κάθε άλλο τομέα, καταστρώνει το δικό της σχέδιο δράσης. Δεν μηδενίζει τίποτα από το παρελθόν. Δεν έχουμε μηδενήσει τίποτα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ούτε ασκήθηκε ποτέ καμία κριτική, ότι αυτό ήταν έτσι και τα λοιπά. Το Cast Rock Festival είναι πέμπτο. Είχε πραγματοποιηθεί και επί Δημαρχίας του κυρίου Γκόντα και επί της Δημαρχίας του κυρίου Φίλιου που μετήχατε. Και λοιπόν γίνεται μια προσπάθεια διοργάνωσης ενός τριημέρου πολιεκδηλώσεων. Θα έρθουν οι διοργανώνοντα από το Πνευματικό Κέντρο, όταν θα ξεδιπλωθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που δεν αναφορά μόνο το rock παρά το όνομα που έχει, αλλά όλα τα είδη μουσικής με τη συμμετοχή όλων των δομών, όχι μόνο του Πνευματικού Κέντρου, αλλά των δομών της πόλης, οι οποίες μάλιστα δομές της πόλης συμμετέχουν και αφιλό κερδός. Και θα δούμε πραγματικά, θα κριθούμε όλοι στην πορεία. Το ότι εσείς το ονομάζατε It's Calais Festival, το οποίο δεν γινόταν στο It's Calais για αντικειμενικούς λόγους που δημιουργήθηκαν στην πορεία, είτε λέγεται κάστρο, το πρόβλημα είναι η ποιότητα των εκδηλώσεων και η αποδοχή τους από την κοινωνία. Εκεί λοιπόν, όλοι θα κριθούμε. Καμία αλλεργία και σε κανένα πράγμα δεν υπάρχει. Κάθε ένα σεβαίνεται το έργο που κάθε δημοτική αρχή είχε. Πιστεύω να μην επαναλάβετε ατοπίματα περί ελειτιστικών και λοιπόν δραστηριοτήτων. Ούτε είδατε κανέναν να βγει και να μηδενήσει το έργο του Πνευματικού Κέντρου την προηγούμενη περίοδο ή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, ή την καλή πρακτική των εκδηλώσεων στη Δοδώνη, της οποίας θέλουμε να συνεχίσουμε. Μην εκλαμβάνετε όμως το σεβασμό απέναντι στους άλλους ως ένα δυναμία που επιτρέπει να λέμε διάφορα πράγματα ελειτισμού και εμείς κάναμε και εσείς καταστρέφετε τα σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα που εμείς παραγάγαμε. Και να δούμε δεν τιμά κανέναν αυτή η ιστορία και μάλιστα σε ένα θέμα... Λέω, λοιπόν, να προσπαθώ να αποφύγω πράγματα τα οποία έγιναν πολύ απρόσφατα. Καθένας λέει αυτό που νομίζει σωστό. Λοιπόν, επομένως, ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας και της Περιφέρειας. Λέω, λοιπόν, ότι η συμβουλή της Περιφέρειας και της Περιφέρειας υπάρχει και η συνδρομή και της Περιφέρειας Ιπείρου ώστε πραγματικά υπάρχει και η συνδρομή της τράπεζας του Μορφωτικού Ιδιωμητός Τράπεζας Πειραιός ώστε να είναι ένα φεστιβάλ αντάξιο των προσδοκιών της πόλης. Λοιπόν, τι θέση ψηφορία, ο Μόφωνα και η κυρία του Σμαλιλευκό. Θέμα τέταρτο, έγκριση τριμηνιαίας έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προπουλουσμού, τέταρτο τριμμένο του 2019. Κύριε Ραλέτο, Κύριος Βάβας. Έχει διανεμηθεί η εισήγηση που έχει στραλεί στην Οικονομική Επιτροπή. Υπήρχε η αμωμόφωνη απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή με επιφυλάξεις από τον κ. Κοσμά και τον κ. Μάντζο όσον αφορά το ταμιακό έλλειμμα. Είμαι στη διάθεση για ερωτήσεις. Μέσα από τους πίνακες πάντως ενισχύεται αυτό που είχαμε επισημάνει όλοι και η Δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις αντιπολίτευσης ότι θα πρέπει να είναι με έλλειμμα του Δήμου η αύξηση των ιδιών εσόδων που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων σε κάθε Δημοτική Αρχή που εκεί παρατηρείται ένα έλλειμμα εις πραξιμότητας στο Δήμου ισέ, ιδιαίτερα για βεβαιωθέντα παρελθόν των ετών. Ερωτήσεις στον κ. Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Ναι. Τοποθετήσεις. Ο κ. Γιωτήτσας. Άλλος. Μόνο ο κ. Γιωτήτσας. Δεν ακριβώς τοποθέτεις κ. Πρόεδρε. Ένα μικρό σχόλιο σε αυτό που είπε στην εισηγήση του κ. Βάβας. Δεν νομίζω ότι αποτυπώνεται κάτι τέτοιο κ. Βάβας, κάποια ιστέρηση το κλείσιμο μάνο του 2019 ως προς τα έσοδα. Ασφαλώς και συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη τα έσοδα του Δήμου να μεγιστοποιηθούν από όποιες πηγές και να είναι. Αλλά θα παρατηρήσετε ασφαλώς ότι το 1,5 εκατομμύριο το οποίος έπραξε ο Δήμος το 2019 από παλιές οφειλές είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχεις πράξει ποτέ τα τελευταία χρόνια και άρα λοιπόν προσπάθεις έχουν γίνει και είναι στο δικό σας χέρι προφανώς να τη συνεχίσετε αλλά νομίζω ότι το έχουμε ξανασυζηθεί στο θέμα των παλιών οφειλών τη συνεπτική πλειοψηφία που αυτές δεν μπορούν να εισπραχθούν. Και να πω ότι ο Δήμος έχει από τον Φθινόπουλο του 2019 πια και τη δυνατότητα διασύνδεσης με την εφαρμογή του έψων της ανεξάρτησης αρχής δημοσιών εσόδων για τη βεβαίωση των τετραγωνικών μέτρων πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια αυξημένη συμπραξιμότητα όσον αφορά τη τακτοποίηση των τετραγωνικών μέτρων δεν θα υπάρχουν ενδεχομένως οι προσαυξήσεις και οι επιβολές προστήμων που υπήρχαν ή όταν υπήρχαν διαφορές αλλά εκτιμούμε από την προσέρευση που υπάρχει αυτή τη στιγμή από τους πολίτες ότι θα είναι αυξημένος ο κομμάτις αυτών των εσόδων. Υπήρχε μια ανταπόκριση των πολιτών μεγάλη κατά το διάσημα του τελευταίου τριμίνου με την παράταση που είχε δοθεί για τη τακτοποίηση των λιξυπρόθεσης μονοφυλών που ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό μέχρι 31-12 του 2019. Υπάρχει μια αύξηση των εσόδων που έχει παρατηρηθεί από την τακτοποίηση των τετραγωνικών μέτρων με μεγάλους φορείς της πόλης μας, όπως έχει να κάνει το Νοσοκομείο Χατζικώστα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και είμαστε σε διαδικασία και με το Πανεπιστήμιο. Εκτιμούμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και είπα ότι είναι μέλημα και της Δημοτικής Αρχής και έχει αναδειχθεί και από τις παρατάσεις αντιπολίτες. Λοιπόν, τι θέση... Θα μπορώ να πω τη θέση μου για το... Παρακαλώ. Επειδή εξ' αρχής... Προφανώς οι συγγεντικές εκθέσεις θα έρχεται κάθε τρίμη, να πω ότι καταλαβαίνω, στο Δημοτικό Συμβούλιο και επομένως δείχνει και μια διάθεση της ασκησης οικονομικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής και γενικότερα στα πλαίσια του προπολογισμού όλο το προηγούμενο διάστημα. Στα πλαίσια αυτά, επειδή σε αρκετά σημεία όσον αφορά τον προπολογισμό και γενικότερα δεν μπορούν να ελεγχθούν όλα αυτά τα θέματα και οι αριθμοί που παρατηθούν εδώ πέρα, θα καταψηφίσω τη συγγεντική έκθεση. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αυτό έχει καν να υποθεί πολλές φορές σχετικά με την συμπραξιμότητα. Η συμπραξιμότητα οφείλει δεκαθαρά στους ευνοϊκούς νόμους της πολιτίας και τίποτα παραπάνω, όχι σε καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Αυτό και μόνο θα ήθελα να πω. Τι συμφίστησης? Την τοποθέτησή μας και στο 4 και στο 5, όπως επί του προϋπολογισμού. Οπότε, τι θέση ψηφορία το θέμα με αριθμό 4 για έκριση της έκθεσης του τέταρτο τριμήνου. Κατά ο κ. Σπατσούρας, κατά η κ. Τσουμάνη και με επιφύλαξη παράτεξη ο κ. Χοσμάς. Λοιπόν, θέμα με αριθμό 5, έκριση αναμόρφωση προϋπολογισμού του δημοϊνιτών του οικονομικού έτος 2019. Κύριε Βάβα. Η αναμόρφωση αυτοί του προϋπολογισμού του 2020 έρχεται να τακτοποιήσει στο μεγαλύτερο μέρος από 3-4 τι έχει να κάνει με το κλείσιμο του οικονομικού έτος 2019. Να πω ότι αναμένεται μια τροποποίηση μέσα στο πρώτο δεκαεπενθήμενο του Μαρτίου, που θα κλείνει όλες τις οφειλές, είναι η κωδική 81. Θα έχει όλες τις δαπάνες για τα συνεχιζόμενα έργα. Έρχεται σε αυτή τη χρονική στιγμή, γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κάποιες έκτακτες ή επίγουσες ανάγκες, που έχει να κάνει με την κοπή των χώρων στις 4 περιφερειακές ενότητες. Το ένα κομμάτι με την αντιμετώπιση του αιτημόρου που κτιρίω στην οδό Στατηγοπούλου, με την πρόβλεψη για δύο δημινήτες όσον αφορά στην ιατρική υπηρεσία, λόγω καταγγελίας της σύμβασης που είχαμε με τον ανάδοχο, για μια ενίσχυση που έχει να κάνει με το νεκροταφείο. Και δεν νομίζω κάποια άλλη αλλαγή. Θα επαναλάβω τις ερωτήσεις που έκανα το κύριο συνάδελφα. Δεν ήμασταν όλοι στην Οικονομική Επιτροπή και δεν είχαμε και ζωηρή απαρτία. Μάλλον απαρτία είχαμε. Κύριε Αντιδήμαρχε, στις μειώσεις εξόδων, η πρώτη μειώση, ας μάκουμε και ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, είναι τα 50.000 του ΟΚΠΑΠΑ του 2019, τα οποία ψηφίσαμε επειγόντως η Νοέμβρη ή Δικέμβρη του 2019. Τώρα θα πάμε πάλι πίσω. Μάλλον τα διαγράφουμε. Μετά, είναι την παροχή σε είδους τα ίδια ατομικής προστασίας, 92.000 ευρώ. Την προμήθεια γάλακτος, 29.000 ευρώ. Ανταποδοτικά, μάλλον προμήθεια υλικών δημοτικού φωτισμού, 21.000 ευρώ. Μιλάω για ποσά που είναι από κάποιο επίπεδο και πάνω, έτσι, τα οποία καταργούμε. Προμήθεια ανταλλακτικών, 45.000, τις οποίες καταργούμε. Και προμήθεια ανταλλακτικών κάδων, απορριμάτων, 15.000. Αυτό που για μένα όμως έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι στην αύξηση των εξόδων. Στην αύξηση των εξόδων υπάρχουν τέσσερις κωδικοί με αύξοντα αριθμό στην αύξηση εξόδων, τον νούμερο 42, 43, 44 και 45. Είναι μίστος συμμηχανημάτων για περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων στις τέσσερις δημοτικές ενότητες. Κώστος 92.000 ευρώ. Εκεί βεβαίως υπάρχει η απάντηση και τη συζητήσαμε με τον κύριο Αντιδήμαρχο. Και θέλω να πω το εξής. Υπάρχει μια απόφαση, δημάρχο 98, για το έργο. Δεύτερη απόφαση, 38, για την επευθείας ανάθεση του έργου αυτού. Και έχουμε, δηλαδή, περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, ίσως όσο κρατούσαν τα χρήματα, στις δημοτικές ενότητες. Κάτι το οποίο, κατά τη συζήτηση των απορριμάτων που έγινε το Σεπτέμβριο μήνα, δεν αναφέρθηκε πουθενά. Στην τοποθέτησή μου, θα δώσω όλες τις λεπτομέρειες. Θα απαντήσω στον κ. Κοσμά και στο σώμα, ότι οι συγκεκριμένες αγγραφές, που αφορούν σε μειώσεις εξόδων, έχουν να κάνουν με την τεντακτοποίηση, οφειλών είναι όλες κ. 181, της προηγούμενης οικονομικής χρονιάς. Στην αιτίαση, γιατί δεν συζητήθηκαν, συζητήθηκαν στη συζήτηση για τον Προυπουργοσμό, το Γενάρι του 2020, απάντησα ότι στο Γενάρι του 2020, συζητήθηκε ο Προυπουργοσμός, όπως είχε καταδηθεί και ψηφίσει στην Εικονομική Επιτροπή της 2012, μετά από τη συγγνώμη του παρατηρητηρίου. Και επειδή ακριβώς ήταν με τεντακτοποίηση οφειλών του 2019, η Πυρσία ακόμα δεν έχει κλείσει το σύνολο των οφειλών. Πραγματικά, εκεί προκύπτουνε μειώσεις σε κατηγορίες που είχαν να κάνουν με την τεντακτοποίηση και το κλείσιμο οφειλών της προηγούμενης χρονιάς. Για την επιχορήγηση του ΚΠΑΠΑ, είπα ότι αφορούσε αύξηση των κονδυλιών για να γίνουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα μέσα ατομικής προστασίας και γάλακτος, που όμως με την έκδοση της υπουρικής απόφασης και το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 13-12 του, άλλαξε όλος ο σχεδιασμός, με αποτέλεσμα και να μειώσουμε έξοδο και από τον Δήμο και από τον επιχορηγή στις προστανομικά πρόσωπα. Για τις τέσσερις κατηγορίες της αύξησης των εξόδων, στις κατηγορίες που αναφερθήκατε για τα απομάχηση ογκωδών σε ιδιώτες, έχω να πω ότι ήταν αποφάσεις του δημάρχου στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που έγιναν, όπως σωστά είπατε, τον 8ο. Ήταν στα όρια της απευθείας ανάθεσης. Αν θέλετε την άποψή μου ότι είχε ακολουθεί η διαδικασία η σωστή, εδώ όμως να επισημάνω ότι ήταν και μια πρόταση που ήταν, αν θέλετε, και στο πνεύμα της πρότασης που είχε καταθέσει η Δημοτική Αρχή για συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με υπηρεσιές ιδιωτών, όταν εκεί το σύνολο της αντιπολίτευσης είχε τοποθεθεί αρνητικά σε αυτό. Φαίνεται όμως από την υλοποίηση της προηγούμενης περίοδος οικονομικού έτους, αλλά και από το τρόπο που γινόταν η αποκομιδία, ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η συνεργασία με τους ιδιώτες είναι ενδεχομένως και αναγκαία για το κοβέλτισμα στο δυνατό αποτέλεσμα. Για την διαδικασία, γιατί έρχεται τώρα η αύξηση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημάρχου, η Σύμβαση είχε αοριούζοντα μέχρι και το Νοέμβριο, τον εντέκατο του 2019, τιμολογήθηκαν από τον ιδιώτη τον εντέκατο του 2019, δεν πληρώθηκαν και έρχονται να εγγραφούν στο προϋπολογισμό του 2020. Το που θετήσεις υπάρχουν... Μια ερώτηση, μια και αν καταλάβα καλά, είχε γίνει ανάθεση σε ιδιώτη όσον αφορά την αποκομιδή στον Ουγκώδη. Μπορείτε να μου πείτε στην Δημοτική Ενότητα περάματος και συγκεκριμένα στο Διαμέρις Μακρίας, ο Ουγκώδης ήταν επί τρεις μήνες δίπλα στη σπήγια, που είχε ανατηθεί σε ιδιώτη, γιατί δεν γινόταν η αποκομιδή. Και μάλιστα πριν 20 μέρες, 25 έγινε η αποκομιδή. Εγώ το προθετούμε όσον αφορά την τακτοποίηση του οικονομικού προϋπολογισμού, το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης. Το αν δεν τηρούνταν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στο Δήμο και στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να καταγγείλουν ή όχι μια σύμβαση. Κάτι της τακτοποίησης του οικονομικού προϋπολογισμού, λέω ότι ακολουθήθηκε όλη η διαδικασία που προβλεπόταν. Μπορώ να επιβεβαιώσω αν γινόταν η αποκομιδή. Το καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να έχω. Έχουμε επόπτες, μπορεί να ελέγξει η υπηρεσία. Αν κάτι πήγε στραβά στην ανάθεση, θα έπρεπε να έρθει εδώ να γίνει καταγγελία της σύμβασης και ως εκ τούτου να μην προσθέτει ο δήμος. Και εγώ λέω ότι σαν δημοτική αρχή δεν έχουμε κάποια καταγγελία όσον αφορά ότι δεν τηρήθηκε το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης. Από κανέναν ούτε υπηρεσιακό ούτε πολίτες. Δεν υπήρξε μια καταγγελία, ούτε από τον ηλεκτικό μηχανισμό, ούτε από πολίτε. Η εξαντική μέρος δεν μπορεί να σας απαντήσει. Λοιπόν, έγινε σαφές, κύριε Βάβα. Το που θέτει είναι ότι δεν υπάρχει καταγγελία, δεν υπάρχει καταγγελία. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, μετά από ένα μήνα από την ψήφιση του προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 15-1 του 2020, έχουμε μια ευρύτατη αναμόρφωση προϋπολογισμού. Έχουμε 114 διαγραφές ή μειώσεις εξόδων, τις οποίες στην πρόσφατη ψηφοφορία 15-1 του 2020 έχουμε ψηφίσει. Και θα αναφερθώ χαρακτηριστικά, όπως έκανα και στις ερωτήσεις, σε κάποιες χαρακτηριστικές διαγραφές ή μειώσεις εξόδων. Διαγραφή 50.000 από την επιδότηση του ΟΚΠΑΠΑ. Μισθόματα για ενοικία συκτηρίων που νοικιάζει ο Δήμος και στεγάζει υπηρεσίες 20.800 ευρώ. Μέσα ατομικής προστασίας 92.800 ευρώ. Προμήθεια γάλακτος 29.000 ευρώ. Προμήθεια ανταλλακτικό μεταφορικό μέσων και μηχανημάτων 45.700 ευρώ. Και βεβαίως υπάρχουν πάρα πάρα πολλές διαγραφές και μειώσεις, όπως είπα. Δεύτερον, στην αύξηση των εξόδων έχουμε πάρα πολλές νέες εγγραφές από ΠΟΕ. ΠΟΕ είναι προηγούμενα οικονομικά είτη. Είναι περίπου στους 100 εγγραφές. Δηλαδή δεν υπήρχαν καν κωδικοί στον προϋπολογισμό και κάναμε νέες εγγραφές για να καλύψουμε τα τιμολόγια τα οποία υπάρχουν και πρέπει να πληρωθούν. Δεν διαφωνώ με σ' αυτό. Και υπάρχουν και ακόμα 80 εγγραφές στον νέο κομμάτι του προϋπολογισμού, δηλαδή στο 2020, που είναι ενίσχυση κωδικών και κάποιους νέους κωδικούς βάσει κάποιον αναγκών, όπως είπε και ο αντιδήμαρχος Παλμουσχαριοδός Στρατηγοπούλου μέσα στο ΚΑΣΤ. Έχω και μία τρίτη παρατήρηση. Είναι η δημιουργία τεσσάρων νέων κωδικών, όπως είπα, στην αύξηση των εξόδων, με αύξοντα αριθμού 42, 43, 44 και 45, που είναι ΠΟΕ κι αυτές, δηλαδή χρήση του 2019, και αφορά μισθόματα μηχανημάτων για περισσολογή ογκωδών αντικειμένων. Στις 9-8 του 2019 υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις, Δημάρχο, για την έγκριση υπηρεσίας με τίτλο μισθόματα μηχανημάτων για περισσολογή ογκωδών αντικειμένων και αφορά τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Ανατολής Παμπότητος Μπιζανίου Περάματος. Στις 9-8 του 2019 υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις, Δημάρχο, για απευθείας ανάθεση της υπηρεσίας με τίτλο μισθόματα μηχανημάτων για περισσολογή ογκωδών αντικειμένων και αφορά τις τέσσερις Ενότητες Ανατολής Παμπότητος Μπιζανίου Περάματος, συνολικής δαπάνης 91.128 ευρώ. Στη σημερινή αναμόρφωση προϋπολογισμού ψηφίζουμε αυτούς τους τέσσερις κωδικούς, δηλαδή με αύξοντα αριθμός 42, 43, 44 και 45 ως δαπάνες πλέον. Έρχονται για πρώτη φορά ως νέοι κωδικοί και γίνεται αντιληπτό ότι κατά τη χρονική περίοδος Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο ή και μέχρι εξαντλήσεως του Πουρσού, υπήρχε εργολάβος ή εργολαβία που έκαναν περισυλλογή ογκωδών απορριμάτων στις τέσσερις δημοτικές ενότητες, όπως είπα και προηγούμενα. Και επισημαίνω το εξής, στη συζήτηση που έγινε για τα απορρίματα του Σεπτέμβριου του 2019 δεν αναφέρθηκε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη οι εργολαβίες περισυλλογής ογκωδών απορριμάτων για τις εν λόγω δημοτικές ενότητες, ούτε από την υπηρεσία καθαριότητας, ούτε από τη δημοτική αρχή, αλλά υπόθηκε και αν δείτε την εισήγηση της υπηρεσίας ότι τα ογκώδη γίνονται από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου. Αναγκαστικά βέβαια σήμερα θα πληρώσει ο Δήμος 91.128 ευρώ για την περισυλλογή των ογκωδών απορριμάτων για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019. Η παράταξή μας θα ψηφίσει την αναμόρφωση που προτείνεται με τις παραπάνω ενστάσεις, παρατηρήσεις και επιφυλάξεις τις οποίες έχω αναφέρει. Μου κάνει εντύπωση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού με αναμορφωμένους 300 κωδικούς και κανείς δεν ασχολείται. Εμείς πάντως ασχοληθήκαμε. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω το εξής. Ο κύριος Κοσμάς, όταν μιλήσε, αναφέρθηκε και είπε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα σκουπίδια το Σεπτέμβριο, δεν αναφέρθηκε και δεν ήταν εγραμμένο στην εισήγηση είτε της υπηρεσίας είτε της πολιτικής ηγεσίας ότι γίνεται η αποκομιδία αυτό των ογκωδών στις τέσσερις δημοτικές ενότητες. Ελπίζουμε, βδαιέ, ότι στην επόμενη εισήγησή σας να είναι πιο ολοκληρωμένο αυτό. Για να κλείνω, κύριε Πρόεδρε, η παράταξή μας είναι δεδομένη ότι δεν είναι ασκηδομική αντιπολίτευση, δηλαδή όχι σε όλα, αλλά μια προγραμματική, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες πάντα θέσεις και απόψεις. Φαίνεται όμως, προϊόντος του χρόνου, ότι κινούμαστε λίγο στη σφαίρα του ρομαντισμού. Αφού η δημοτική αρχή πολιτεύεται σε ένα δυσδιάκριτο πλαίσιο, που αποτυπώνεται από μια παράφραση, επιτρέψτε μου, του τίτλου της πετυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής της μακαρίτισσας Μαρίας Ρεζάν, μια θητεία, έτσι, χωρίς πρόγραμμα. Δεν αιτιολογείται, ένα μήνα μετά από την ψήφιση του προϋπολιοσμού, ή τέλη Δεκεμβρίου από την Οικονομική Επιτροπή, να έχουμε μία τέτοια αναμόρφωση τόσο μεγάλης κλίμακας, με αναμορφούμενους, όπως είπα, 300 κωδικούς. Δηλαδή, και στην περίπτωση αυτή συντάσσεται αυτή την αναμόρφωση για να βγούμε μόνο και μόνο από μία υποχρέωση. Αυτό δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, πώς το αντιμετωπίζετε συνεχώς, σαν μία απαρρύθμιση απλών αλγερβικών πράξεων και όχι με τη δέουσα υπευθυνότητα. Πραγματικά, επειδή έχω θυτεύσει και στην Περιφερειακή Αρχή ως αντιπεριφεριάρχης, έχω την εμπειρία από εκεί, όχι από τους δήμους. Σας διαβεβαιώ ότι τροποποίηση προϋπολιοσμού κάναμε μία φορά κατέ τους, διότι αν έρχεσαι και κάνεις αναμορφώσεις κάθε μήνα, τότε είναι που δεν καταλαβαίνει κανείς που πας, τι προγραμματίζεις, τι σχεδιάζεις. Απλά κάνουμε μονίμους τις αλγευρικές πράξεις. Σας ευχαριστώ. Δεν θα προσθέσω πολλά πράγματα στη δευτερολογία μου. Να πω ότι όσον αφορά τη διαδικασία της αναμόρφωσης, τα τρία τέταρτα έχει να κάνει μετακτοποίηση οφειλών του προηγούμενης χωνιάς με το κλείσιμο του έτους του 2019. Και η επόμενη, που θα είναι η οριστική, θα έχει περισσότερες τροποποιήσεις. Η αναμόρφωση με το κλείσιμο του 2019 προβλέπεται και είναι μια επάγεια διαδικασία που ακολουθείται σε όλους σωτάκια τους και τα νομπουδουδέλτα. Είναι αυτή που οριστικοποιεί το κλείσιμο, το οικονομικό, το ταμιακό και το πέρασμα όλων των οφειλών στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Έρχεται τώρα με μεγάλο κομμάτι οφειλών του προηγούμενου χρόνου, γιατί έπρεπε να καλύψουμε συγκεκριμένες κατηγορίες αφανών που είπα. Όσον αφορά στην τοποθέτηση, επειδή έγινε ιδιαίτερη μνία από την παράταξη της κυρίας Καλογιάννη των συγκεκριμένων κωδικών για την αποκομιδή, θέλω να πω ότι ήταν μια διαδικασία που είχε επιλεγεί, το είπα και στην πρωτομιλία μου, καθόλου ανώμημη με απόφαση της προηγούμενής δημοτικής αρχής και του δημάρχου για την απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των βαραίων, έγινε λίγο πριν τη λήξη της θετίας, το τέλος του Αυγούστου του 2019, αλλά τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο δημιουργεί ερωτήματα όταν πως μετά 15 μέρες θεωρούνταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή όχι χρήσιμο η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Να πω εδώ πέρα ότι στις συγκεκριμένες... Να πω, συγγνώμη, θα πω κυρία Καλογιάννη. Κυρία Καλογιάννη, αφήστε με, εγώ σας... Κυρία Καλογιάννη, κυρία Καλογιάννη. Κυρία Καλογιάννη. Το είπατε και πριν. Το είπατε και πριν. Να συμπληρώσω μόνο για αυτά τα τέσσερα, ότι όταν είχε έρθει η εισήγηση της τροποποίησης των προϋπολογισμών σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη νέα σύνθεση, εμφανιζόταν η τροποποίηση των κωδικών όπου απαιτότανε προκειμένου να γίνει η ανάθεση, όπως είχε επιλέξει η πρόταση της δημοτικής αρχής, σε ιδιότητες των τεσσάων περιφερειακών νεοτήτων. Οι συγκεκριμένες εγγραφές υπήρχαν στο προϋπολογισμό χρήσης του 19 και ως εκ τούτου προχώρησε και ο προηγούμενος δήμαρχος στην ανάθεση. Απλά υπολογιζόταν από την οικονομική πυρησία ότι θα πληρονόταν και εντός του 19. Και γι' αυτό δεν είχαν εγγραφή στο 20. Με δεδομένο ότι τιμολογήθηκαν στο τέλος του Νοεμβρίου, δεν μπορούσε να πληρωθούν και γι' αυτό έρχονται τώρα και αυξάνουν τις αντίστοιχες εισήγες. Παρακαλώ. Να απαντήσω εγώ τώρα αφού δεν κανοποιηθήκατε ή είμαι κι εγώ. Είχαμε τις τέσσερις δαπάνες αυτές και όταν συζητήσαμε τα απορρήματα στην εισήγηση της υπηρεσίας, την οποία έκασε και ξαναδιάβασα, γράφει ότι τα ογκώδι σε όλη την έκταση του δήμου τα μαζεύει η υπηρεσία. Ενώ εδώ έχουμε εργολάβου ή δεν καταστημένο. Αυτό είναι το ερώτημά μου. Λοιπόν, ο κύριος δήμαρχος. Εδώ θα κάνουμε τιμολογία λέξεων τώρα. Η συμμετοχή του ιδιώτη, δεν σας αρέσει η λέξη ιδιωτικοποίηση με ανάθεσης εργολάβου, η συμμετοχή του ιδιώτη είναι μορφή, αν το θέλετε, έτσι να μάθουμε ελληνικά, ιδιωτικοποίηση. Δεν θέλετε να κάνουμε κανένα. Θα παίξουμε τιμολογία, φωνάξουμε τον Μπαμπινιότη να κάνουμε τη συμμετοχή. Ωραία. Τέλος πάντων, εντάξει, ο καθένας έχει την άποψή του. Εκείνο που εκπλήση είναι ότι όταν ο ιδιώτης μπήκε τριάντα οχδόου, ή ήδη μετά από δυο είκοσι μέρες όμνιαν εναντίον αυτού του ιδιώτη, ανάθεσης σε ιδιώτη, δεν θέλετε ιδιωτικοποίηση σε εργολάβου, που σας αρέσει εσάς, αυτό είναι το ζητούμενο. Όχι, λέμε άλλο, τι λέμε άλλο. Καταλαβαίνω τι λέτε, δεν είναι ηλίθιος. Λέτε γιατί υπήρχε στον προϋπολογισμό, ενώ είχε ανατεθεί ήδη το 38, αλλά ήταν για τον επόμενο χρόνο, δεν ήταν και... Να ακριβώς, γιατί αυτά τα οποία έγιναν 38, αφορούσαν από το παρελθόν. Ναι, ναι είναι η απάντηση. Η απάντηση είναι ναι, κύριε Κοσμά. Κύριε Κοσμά, η απάντηση είναι ότι αυτά αφορούσαν το παρελθόν και ήρθαν... Ε, τάξει, αφού το ξέρετε καλή δεν κάνουμε, τάξει. Λοιπόν, τελείωσε η συζήτηση. Λοιπόν, κύριε Κοσμά, από 5 Σεπτέμβρη που ανέλαβα εγώ την καθαριότητα, δεν υπήρχε κανένας ιδιότης να μαζεύει τα ογκώδη. Τα ογκώδη τα μάζευε η υπηρεσία. Τελείωσε και πάβλα. Και... Συγγνώμη, συγγνώμη, συγγνώμη. Και μάλιστα, και μάλιστα, και μάλιστα, και μάλιστα, και μάλιστα, και μάλιστα, και μάλιστα, και μάλιστα... Πρόεδρε Λευκό. Λευκό ο κύριος Νάτσης. Κύριε Τσουμάνε. Δηλαδή το κατά δεν προβλέπεται σε αυτή την πληφοφορία, αν δεν απατώ με. Όπως την τοποθέτησή μας επί του προϋπολογισμού. Στο σύγχρονο. Δηλαδή το κατά δεν προβλέπεται σε αυτή την πληφοφορία, αν δεν απατώ με. Όπως την τοποθέτησή μας επί του προϋπολογισμού. Στο σύγχρονο. Μην επαναλαμβανόμαστε. Δεν λαμβάνει την υπόψη του κατάσταση. Λέω όπως η τοποθέτησή μας επί του προϋπολογισμού. Γράφει αυτό στα πρακτικά. Δεν πειράζει. Δεν ψηφίζουμε. Πώς να το πω. Δεν ψηφίζω στα πλαίσια της τοποθετησής μου που είχα κάνει... Δεν ψηφίζω για τον οικονομικό προλογισμό έτους 2020. Με μια ψήφολευκή, έτσι, ψηφίζετε το θέμα με αριθμού έξι. Προχωράμε στο έκτο θέμα της ημέριας διάταξης. Η απόφαση για την εγκαστική παλλοντρίωση για την κατασκευή του έργου μεγάλος δακτήλιος υπόριστον Ιωαννίνων Πανεπιερωτικό Βογιάννο. Υπάρχουν ερωτήσεις η κ. Καλογιάννα. Να ρωτήσω λίγο επειδή βλέπω και τις τεχνικές υπηρεσίες. Είναι κυρωμένοι οι δασικοί χάρτες για τον ομο Ιωαννίνων και να πω γιατί, το ρωτάω για να κλείσω κιόλας, γιατί είδα τη βεβαίωση που έχετε, που βεβαιώνεται, ότι δεν είναι δασική η προσαπαλλοτρίωση έκταση. Μου έκανε λίγο περίεργη αυτό. Και γι' αυτό ρωτάω, εάν είναι κυρωμένοι οι δασικοί, ναι, νομιμοποιήστε. Σε διαφορετική περίπτωση, γιατί εσείς? Και δεύτερον, υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού από το δασσαρχείο? Να απαντήσω? Για την βεβαίωση, υπάρχει και έγγραφο από το δασσαρχείο, όπου λέει ότι όλη η έκταση του απαλλοτριωμένου έργου είναι εκτός της δασικής νομοθεσίας και ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά τους. Οπότε, ουσιαστικά, είναι εκτός του δασικού νεκτάσιου και γι' αυτό δώσαμε και τη βεβαίωση. Όχι, όχι, αφορά, το λέει ξεκάθαρα, για την έκταση όλου του απαλλοτριωμένου έργου. Εννοεί και αυτό. Τοποθετήσεις. Ψηφίζει διομόφαινο. Το θέμα με αριθμό 7, ορισμός Επιτροπής Παρακολούθησης παραλαβής Γενικής Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Παροχής Συμβούλου για την Αδιαδότηση της Ίδρυσης του Ιεδατοδρομίου. Ερώτηση του κ. Μπέγας. Η κ. Καλογιάννη. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε τι ακριβώς γίνεται. Προφανώς, σε πολιτικό επίπεδο, ναι, συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ελλοποίηση δεδοδρομίου στη Λήνη Παμβότιδα, αλλά αυτό που θέλω να γνωρίζουμε είναι τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Υπάρχει ανάθεση κάποιας μελέτης, υπάρχουν προδιαγραφές σε αυτής της μελέτης, εξελίσσεται κάποια μελέτη μετά την ανάθεση. Θα ψηφίσουμε την Επιτροπή Παρακολούθησης, είναι κάποια ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Πώς κινείται αυτή η διαδικασία. Κυρία Καλογιάννη, ερώτηση. Ο κ. Σούτης, ερώτηση μετά. Ο κ. Νάτσης, ο κ. Σούτης. Δύο τύπιου ερωτήσεων, επί του θέματος συγκεκριμένα για την Επιτροπή, σύμφωνα με το νόμο 4412, περί δημοσίων συμβάσεων, δημοσίων έργων, με απόφαση της αναθέτουσας, συγκροτούνται για τις συμβάσεις που συνάπτει αναθέτουσα, γρομμοδοτικά όργανα, είτε για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά, είτε για όλη σε ετήσια βάση. Θα θέλαμε να ξέρουμε πώς αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό, κατά περίπτωση για κάθε μία σύμβαση διακριτά ή θα φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκρότησης των οργάνων αυτών σε ετήσια βάση. Και η πιο ουσιώδες ερώτηση είναι, σύμφωνα μάλλον συνεχίζω για το 4412, γιατί η εισήγηση έρχεται από τη διεύθυνση περιβάλλον και πολοδομίας, ενώ με βάση στο νόμο 4412, οι προμήθειες και οι δημόσιες συμβάσεις γενικών υπηρεσιών, όπως είναι αυτή του θέματος, είναι από τις οικονομικές υπηρεσίες. Είστε σίγουρο ότι θα περάσει τελικά από τον Επίτροπο η πληρωμή της σύμβασης αυτής. Τώρα πάω στα ουσιώδη, κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση ίδρυσης υδατοδρομίου. Πρέπει να λάβουμε θέση, έχοντας υπόψη τα οριζόμενα, πρώτα απ' όλα, στη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τον Ανάδοχο και κυρίως στο νόμο 4663, στις 12 Φεβρουαρίου του 2020. Είναι ο πιο πρόσφατος νόμος για τα υδατοδρόμια. Στην περίπτωση που γνωρίζετε το σχέδιο σύμβασης και έχετε υπόψη σας στο νόμο, παρακαλούμε να μας πείτε με ποια ιδιότητα αναλαμβάνει ο δήμος την πρωτοβουλία για την οποία συζητάμε και με ποια ιδιότητα δηλώνεται στη Σύμβαση. Ως φορέας διοίκησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης λειμμένα σύμφωνα με την παράγραφο 29 του άρθρου 1 του νόμου, ως φορέας διαχείρισης τουριστικού λειμμένα σύμφωνα με την παράγραφο 30 του αντίστοιχου άρθρου ή ως φορέας λειτουργίας υδατοδρομίας σύμφωνα με την παράγραφο 31 του αντίστοιχου άρθρου. Γιατί πραγματικά, εάν δεν εμπίπτει και δεν είναι κάτι από αυτά, σήμερα συζητάμε στο κενό και εσείς επιδιώχετε μία ακόμη απόφαση του σώματος, απλώς και μόνο για εντυπώσεις. Έσσερις ερωτήσεις λοιπόν, αλλά δεν ξέρω ποιο να κοιτάξω ποιος θα απαντήσει. Α, η κυρία Κομπούρη, ναι. Κύριε Νάτσε, ερώτησε. Θέλω να ρωτήσω, αναφέρεται ορισμό επιτροπής παρακολούθησης. Ποια επιτροπή έχει βγάλει το διαγωνισμό, τις προδιαγραφές. Έχουμε βγάλει κάποιο διαγωνισμό, κάποιες προδιαγραφές και με βάση αυτό θα γίνει και η παρακολούθηση του έργου. Έχει γίνει κάποιος διαγωνισμός. Και φυσικά επειδή ακόμα και ο νόμος είναι πολύ πρόσφατος, θέλει και πολύ προσοχή, δεν τον έχουμε μελετήσει ακόμη. Υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε Σούτης. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, από ποιους υπηρεσιακούς παραγοντές θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβήσης της Γενικής Υπηρεσίας, Υπηρεσίες Παροχή Συμβούλου για την Αδειοδότηση Ίδρυσης του Ιδαντοδρομίου Λύνης Μαμπότητας Ιωάννινου. Θέλω να πω ότι με απόφαση του Δημάρκου, ανατέθηκε στη διεύθυνση περιβάλλοντος και πολυοδομίας, η παρακολούθηση αυτής της υπηρεσίας. Ο νόμος 4663 που πήρε εφεκτ προφθες, ουσιαστικά είναι στη βάση του προηγούμενου νόμου που ίσχει από το 2015. Η τροποποίησή του αφορά στην μείωση των εγκρίσεων που προβλεπόταν από τον προηγούμενο νόμο, προβλεπόταν μια περίπου 46 εγκρίσεις για να παρθεί η αδειοδότηση, μειώθηκε στους πολύ λιγότερους, γι' αυτό και καθυστέρησε λίγο η διαδικασία για να προσαρμοσήσει η υπηρεσία τις προδιαγραφές για την μελέτη. Έχει γίνει το τεκμηριωμένο έτοιμα και έχει αναρτηθεί, είναι έτοιμες οι προδιαγραφές και θα βγουν, θα αναρτηθούν αύριο ή μεθαύριο το πολύ. Επειδή η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία είναι να υπάρχει και η Επιτροπή Παρακολούθησης, ησιγούμεστε να γίνει η Επιτροπή Παρακολούθησης μες στην κατηγορία της ειδικής επιτροπής και όχι στις γενικές υπηρεσίες, γιατί θεωρούμε ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις που με δυσκολία και το υπάρχον προσωπικό θα μπορέσει να παρακολουθήσει. Πρόκειται για μια σειρά ειδικών σχεδίων που καταθέτουν. Πιστεύουμε, σαν υπηρεσία, ότι θα μπορέσει να φέρει σε πέρα σε αυτό το δύσκολο έργο. Να συμπληρώσω το βασικό θέμα που λύθηκε με τον καινούργιο νόμο, είναι ότι οι ειδικές περιπτώσεις που υπάρχουν κάθε φορά για τη λίμνη θα διακυπεραιώνονται ή μάλλον θα επιλύονται με απόφαση υπουργού που θα βγαίνει κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης. Ο Δήμος ξεκινά σε αυτή τη φάση την άδεια ιδρυσης. Ορίστε. Απόφαση, δεν είναι προεδρικό διάταγμα. Να συμπληρώσω. Δεν ξέρω αν πρέπει να με κατάγραψα άλλες ερωτήσεις. Τη συμπλήρωση του φάκελου έτσι όπως την ορίζει ο νόμος. Θα συμπληρωθεί ένας φάκελος και θα κατατιαθεί. Υποσιανητών που θα γίνει επισπεύδουσα για αυτό το θέμα. Αναθέτουσα αρχή και θα υπογράψουμε μία σύμβαση με τον άδοχο. Σαν τι αναλαμβάνει. Όταν έχουμε μία σύμβαση λέμε, εγώ είμαι ο κύριος του έργου, εσείς ο λειτουργός, ο άλλος είναι ο κατασκευαστής, υλοποίησης, φορέας υλοποίησης. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι μέσα στο νόμο, τον τελευταίο νόμο περί ηδατοδρομίων, γι' αυτό και αναφέρθηκα. Έχει. Φορέας διοίκησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης λιμμένα. Φορέας διαχείρισης τουριστικού λιμμένα. Φορέας λειτουργίας ηδατοδρομίου. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε σαν τι αναλαμβάνει την πρωτοβουλή αυτή. Και αυτό το λέω, κύριε Δήμαντος, τώρα θα περάσουμε και στην τοποθέτηση, είναι δεδομένο ότι ήταν μία εκ των... Ο Δήμος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ξεκινήσει για να λάβει την αδειοδότηση σε πρώτη φάση της ίδρυσης και σε δεύτερη φάση, γιατί εδώ προβλέπονται, μπορεί να γίνουν και σε δύο φάσεις, για να δημιουργήσει την αδειοδότηση. Αυτή είναι η δεύτερη φάση, γιατί εδώ προβλέπονται, μπορεί να γίνουν και σε δύο φάσεις. Ως φορές που μπορεί να ετηθεί την αδειοδότηση ενός ιδατοδρομίου. Δημόσιας φορές, ποιος μπορεί, οποιοςδήποτε δημόσιας φορές μπορεί να ζητήσει την αδειοδότηση. Το σχέδιο σύμβασης... Εδώ δεν έχουμε έργο. Εδώ έχουμε μια υπηρεσία, προκειμένου να γίνει η αδειοδότηση. Η υπηρεσία είναι η... Το υποθετήσε ο κ. Μπέγκας, το υποθετήσε. Υποθετήσε ο κ. Μπέγκας. Υποθετήσε ο κ. Μπέγκας. Υποθετήσε ο κ. Μπέγκας. Υποθετήσε ο κ. Μπέγκας. Υποθετήσε ο κ. Μπέγκας. Υποθετήσε ο κ. Μπέγκας, το υποθετήσε. Εγώ με απόλυτο συμβασμό καταρχήν στην τεχνοκρατική προσέγγιση και αγωνία της κυρίας που μπορεί να τρέξουν κάποιες διαδικασίες. Στη συζήτησή μας σε ένα πολιτικό όργανο τα ερωτήματα είναι άλλα αλλά και τα ερωτήματα τέτοια ξεκάθαρα. Έχουμε προδιαγράψει κάποια πράγματα. Συμφωνούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την ίδρυση υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβότιδα. Από εκεί και πέρα όμως έχουμε προδιαγράψει κάποια πράγματα, έχουμε χοροθετήσει, έχουμε επιλέξει το μέγεθος. Κάποια πράγματα έχει ανατεθεί σε κάποιο μελετητικό γραφείο αυτή η διαδικασία και τώρα καλούμαστε να παρακολουθήσουμε. Η κυρία Κουμπούρη έβαλε ένα στοιχείο το οποίο εγώ δεν αμφισβητώ ότι θα πρέπει να ορίσουμε και την Επιτροπή για να είμαστε εντάξει στη διαδικασία. Ναι, αλλά ποια διαδικασία? Δεν ξέρουμε τι μελετάμε. Δεν θα πρέπει να έχει γνώση του Δημοτικό Συμβούλιο τι μελετάει. Τα θέματα που είναι και αυτά σε επίπεδο τεχνοκρατικών θεμάτων που έβαλε η κυρία Καλογιάννη είναι και αυτά ένα κομμάτι του προβληματισμού. Τι εμφανίζει το ευδύμως ως αδειοδοτών, ως κύριος του έργου, ως λειτουργός αλλά είναι ένα κομμάτι του γενικότερου προβληματισμού. Τι πάμε να μελετήσουμε? Έχουμε προδιαγράψει, έχουμε χοροθετήσει, θα χοροθετήσουν κατόπι μελέτης οι μελετητές, έχουμε βρει τους μελετητές, ξέρουμε σε ποιους θα αναθέσουμε, έχουμε αναθέσει. Δεν θα πρέπει να τα γνωρίζει το σώμα αυτά τα πράγματα. Δεν θα πρέπει να τα γνωρίζει πολλή αυτά τα πράγματα. Αυτό είναι το ερώτημα το δικό μου. Να συμπληρώσω αυτά που είπε ο κύριος Μπέγκας. Αυτά ορίζονται όλα στον καινούργιο νόμο που έχει κατατεθεί στο 4663. Πρέπει να το αναλάβει μια εταιρεία η οποία στην Ελλάδα είναι η σύμπραξη των ελληνικών ηδατοδρομίων και της Hellenic Sea Plains. Είναι η μόνη εξειδικευμένη που έχουν αναλάβει όλα τα ηδατορόμια στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλη εταιρεία αυτή τη στιγμή. Σας το λέω εγώ γιατί γνωρίζω το θέμα αυτό. Απλά βοηθάω λίγο τη συζήτηση. Να σας πω τώρα. Εντάξει, θα απαντήσει ο κύριος δήμαρχος ή κάποιος άλλος υπηρεσιακός παράγοντας. Ας σας λέω ότι όλα αυτά ορίζονται στο νόμο 4663. Όχι. Το τι πρέπει να κάνουμε για να διοδητηθεί το ηδατοδρόμιο στη λίμνη Παμπότιδα. Και ποιος είναι ανάδοχος και όλα τα υπόλοιπα. Και τι οφείλουμε να κάνουμε σαν... Ναι. Θα σας πω αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, κάτω τη γνώμη μου. Διότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύμπραξη δύο εταιρεών που κάνουν αυτές τις διαδικασίες. Αυτή είναι η άποψή μου, αυτό γνωρίζω εγώ. Λοιπόν, και ήδη έχω να αναλάβει, να σας πω τώρα, την αδειοδότηση. Μη σώλε το λιγάκι αν με επιτρέπετε. Λοιπόν... Εντάξει, σας απαντώ τώρα γιατί το γνωρίζω το θέμα αυτό. Λοιπόν, έχει δοθεί άδεια από τη συγκεκριμένη εταιρεία στολειμμένα Κερκύρας, η οποία έχει αδειοδοθηθεί παξόν πάτρας και είναι και η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει και όλα τα ηδατοδρόμια σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο Νότιο Ιεργέο πρόσφατα υπέγραψαν σύμβαση για 20 νέα ηδατοδρόμια, όπως έχουν επίσης αναλάβει και το ηδατοδρόμιο στο λιμμένα της Ηγουμενίτσας. Αλλά οι όρικοι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ηδατοδρομίου στην Ελλήνη Παμπότητα ορίζονται με βάση το νόμο που έχει κατατεθεί πριν από λίγες μέρες. Ο μελετητής με βάση τη διάταξη που είναι παρόμενη με την προηγούμενη θα συμπληρώσει τον τεχνικό φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει το τοπογραφικό διάγραμμα, τις οριογραμμές, εκτός τα άλλα, το χάρτη του Γιογραφικής Υπηρεσίας Στρατού, το ναυτικό χάρτη, θα περιλαμβάνει, θα μελετήσει σε ποιο σημείο και θα κάνει το σχετικό σχέδιο, ενδείκνυται για να γίνει ο λιμμενισμός των υδροπλάνων. Τη συμφιστάμενη θα προτείνει ανάλογα το σημείο σε ποιες εγκαταστάσεις, τι απαιτούμενες εγκαταστάσεις θα υπάρχουν. Θα κάνει το εγχειρίδιο του ιδρατοδρομίου, το σχέδιο αντιμετώπισης έκτρων αναγών και μια σειρά άλλα απλά δικαιολογητικά. Αυτά θα τα προτείνει ο μελετητής, η Επιτροπή Παρακολούθησης θα τα αξιολογήσει και θα ενημερωθεί το σώμα όταν θα χρειαστεί και στην πορεία της μελέτης. Συγγνώμη. Το προθεθείς. Ο κ. Μπέγκας, ο κ. Καλογιάννε. Εγώ θα... Ρώτηση. Αυτά που ανέφερε η κυρία Κουμπουρή, μια ερώτηση. Δηλαδή, η Επιτροπή θα καταθέσει στο φάκελο μελετητής, θα παρακολουθεί στο φάκελο η Επιτροπή, θα εγκρίνει ή θα έρθει στο σώμα να αποφασίσει είτε για τη χωροθέτηση, είτε για όλα τα άλλα. Για την πληρότητα. Εννοείται ότι θα αποφασίσει να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Λοιπόν, το προθεθείς. Ο κ. Μπέγκας. Αυτή τη συζήτηση. Κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση με πολλές ερωτήσεις. Γίνεται, γίνεται. Λοιπόν, κ. Μπέγκα. Εγώ, κύριε Πρόεδρο, θα επαναλάβω κάτι το οποίο έχει πει επανελημμένως η κυρία Καλογιάννη. Υφαρπάσετε την ψήφο μας με προχειρότατες εισηγήσεις βασιζόμενες στην αγωνία μας και στη διάθεσή μας να βοηθήσουμε και να επεψηφίσουμε πράγματα τα οποία θα πάνε μπροστά τον τόπο. Γιατί έχουμε τη γενική εικόνα, τη μεγάλη εικόνα, ένα ηδατοδρόμιο στη Λίμνη Παμβότητα και ναι, κανένας δεν το αρνείται το ηδατοδρόμιο, αλλά από ή και πέρα, πώς, με ποιον, γιατί θα γίνει αυτή η μελέτη, δεν γνωρίζει τίποτα το σώμα αυτή τη στιγμή. Και ερχόμαστε να ψηφίσουμε αυτούς που θα παρακολουθήσουν τη μελέτη, την οποία, τουλάχιστον, τις προδιαγραφές δεν γνωρίζουμε. Και επειδή σαφώς θα είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργήσει δηλαδή ο δήμος, τι θα είναι ο δήμος για αυτήν την άδεια... Πολύ ωραία! Ευχαριστούμε πολύ! Πολύ ωραία! Ωραία! Απαντήσατε! Επειδή δεν είναι θέμα της μελέτης. Κυρία Κουμπουρή, μόνη μου ξεκίνησα και εγώ και έκανα μελέτη για το παρατημένο, το εγκατελειμμένο κτίριο επί της Δομπόλης, το παλιό πανεπιστήμιο. Αυτό, λοιπόν, κάποια στιγμή αναχετήθηκε, διότι πραγματικά με ρώτησαν και εμένα, πώς είσαι εσύ επισπέδουσα αρχή, γιατί ανέλαβες αυτή την πρωτοβουλία, είναι στην ιδιοκτησία σου η γη. Έχουμε τη γη που θα χωροθετηθεί δική μας. Πείτε μου, Κυρία Κουμπουρή! Πώς είσαι εσύ επισπέδουσα αρχή, γιατί ανέλαβες αυτή την πρωτοβουλία, είναι στην ιδιοκτησία σου η γη. Έχουμε τη γη που θα χωροθετηθεί δική μας. Πώς είσαι εσύ επισπέδουσα αρχή, γιατί ανέλαβες αυτή την πρωτοβουλία, είναι στην ιδιοκτησία σου η γη. Ρωτώ, λοιπόν, γιατί δεν μου απαντήσατε, τα αφήνω για την έκταση. Έχει, λοιπόν, το δικαίωμα και η περιφέρεια να γίνει επισπέδουσα αρχή? Έχει. Έχετε συνεννοηθεί? Όχι. Ο φορέας διαχείρισης της λίμνης μπορεί να γίνει? Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, κύριε Πρόεδρε, για να κλείνουμε. Κοιτάξτε, είναι όλος ο δημόσιος φορέας και έχουν προστεθεί ιδιώτες. Ωραία, έτσι μπράβο. Εμείς είμαστε δημόσιο αυτή τη στιγμή. Όχι, δεν απαντήθηκε. Όχι, όχι, έχετε λάθος, δεν απαντήθηκε. Δεν απαντήθηκε, αυτό είπα τώρα. Ο Τάινικ και η περιφέρεια, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, λοιπόν, επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνουν άλλες κινήσεις πριν, όπως η παραχώρηση του χώρου για να πάμε μετά στην ανάθεση αυτής της μελέτης. Προχωρώ, δεν θα με διακόψετε κυρία Κουμπούρη. Πείτε ό,τι θέλετε μετά. Όχι, η παραχώρηση γίνεται ταυτόχρονος και παραλίλως με όλες τις άλλες 50 διοδοτήσεις που χρειάζονται να γίνουν. Είναι μία... Τον έχω διαβάσει. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ας προχωρήσουμε λοιπόν. Γι' αυτό είπα στην κυρία Κουμπούρη. Είναι δεδομένο ότι επειδή δεν είναι ξεκάθαρο, συζητάμε σήμερα στο κενό πάλι για εντυπώσεις. Μακάρι να βγω λάθος. Η παράταξή μας είναι δεδομένο πάλι ότι έχει θέση μία εκ των προγραμματικών αρχών της, την Ίδρυση Δατοδρομίου στα Γιάννα. Είμαστε λοιπόν θετικότατοι σε κάθε ενέργεια που εξυπηρετεί το σκοπό αυτό. Συνενούμε να προχωρήσει η διαδικασία αυτή με τις προαναφερόμενες επιφυλάξεις και με την επιφύλαξη αν η τακτική της Δημοτικής Αρχής εξυπηρετεί στο σωστό χρόνο με το σωστό τρόπο τη διαδικασία αυτή. Εκεί είναι η ένστασή μας. Κύριε Νάτσε. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Εδώ έχουμε μία αλλαγή στο νόμο όσον αφορά το ρόλο του Δήμου. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι αυτό είναι αρνητικό ως αρχή. Του δίνει μία δυνατότητα ενώ κατ' ο παρελθόν έπρεπε οι αδειοδοτήσεις να βγουν όπως γίνεται με όλα τα θέματα από τον ενδιαφερόμενο. Στην προηγούμενη περίπτωση και φαίνεται εδώ πέρα ότι ο Δήμος παίρνει πολύ περισσότερα από ότι είχε διανοηθεί και είχε σκεφτεί ποτέ, είχε διεκδικήσει ή ενδιαφέρεται να διεκδικήσει όσον αφορά τη διαχείριση του οικοσυστήματος. Διότι πάλι παίρνει ένα κομμάτι αλλά την ίδια τη διαχείριση του οικοσυστήματος επί της ουσίας πάλι μένει σε άλλους. Άρα λοιπόν παίρνει κάτι το οποίο μπορεί να είναι και αρνητικό στη συνολική. Γιατί συνολική άποψη δεν έχει έτσι και αλλιώς ο Δήμος για τη διαχείριση του οικοσυστήματος, ούτε άποψη ούτε θέση και αν το ρωτήσουμε λέει δεν έχω αρμοδιότητα, δεν είναι ιδιοκτησία μου, δεν είναι δικά μου τα νερά, δεν είναι δικός μου ο αέρας, αυτό δεν είναι εκείνο. Με βάση λοιπόν αυτό το καινούργιο δεδομένο το οποίο έχουμε θεωρώ ότι προφανώς πρέπει να τεθούν ορισμένα πράγματα από πριν να ξεκινήσουμε. Δεν υπάρχει μια μελέτη η οποία θα επιλέξει το καλύτερο και θα μας το φέρει, δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες. Πρέπει να υπάρχουν και ορισμένες προϋποθέσεις σε κάποιον ο οποίος γνωρίζει και την προϋστορία και τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν. Και είναι φανερό και από αυτά τα οποία έχουμε μέχρι τώρα, για να μην φάσχουμε και αντιφάσχουμε και με αυτά που λέμε σε αυτό το χώρο εδώ, ένα σημαντικό θέμα το οποίο υπήρχε ήτανε που θα γίνει το σημείο ελειμενισμού. Ξέρετε ότι έχει λειτουργήσει το έργο κατά το παρελθόν και υπάρχει υποδομή στο πέραμα αυτή η οποία υπήρχε. Στη συνέχεια και πρόσφατα έχουμε ενδιαφέρον από εταιρίες οι οποίες θα το αρνούνται αυτό. Τότε είχε επιλεγεί η θέση για διάφορους λόγους. Ό,τι γίνεται ή προς θαλάσσο, συμπουλέμαι, στην περιοχή της μικρής λίμνης όπου η άνεμη είναι μικρότερη, η έκταση είναι να πτήσει το κυματισμός, έχει αυτά τα θετικά, εκείνα δεν ενοχλεί περισσότερο, σύντομα ότι πάει στο πέραμα και ελειμενίζεται. Στη συνέχεια όμως είχαμε παρεμβάσεις από εταιρίες, οι οποίες λέγανε ότι δεν είναι καλά εκεί. Εμείς το θέλουμε στο ντιλάκ, το θέλουμε κάπου από εκείνη τη μεριά, το θέλουμε στο βοτανικό, θέλουμε να βγαίνουμε εκεί και να πηγαίνουμε με τα πόδια στην πόλη. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα προϋποθέσεων δηλαδή, διότι αυτό έχει ανοίξει μια συζήτηση και μπορεί κάποιος να έρθει να σου πει αυτό είναι το καλύτερο. Εμείς πρέπει να το εξετάσουμε. Κάνουμε συζητήσεις επί συζητήσεων, να φύγουν τα πούλμα από το Μόλο, να γίνει αποκέντρος των δραστηριοτήτων, να πάνε στο πέραμα, να αναπτύξουμε και τις άλλες περιοχές γύρω από τη λίμνη και όχι μόνο το Μόλο ή μόνο τη πόλη. Αυτές τις προϋποθέσεις πρέπει να τις θέσουμε από τώρα. Ότι δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν. Υπάνω σε επειδή η απόσταση είναι μεγαλύτερη, οι άνεμοι θα έχουν επιπτώσεις εάν αναπτυχθεί στη Μεγάλη Λίμνη και πάει αλλού και θα υπάρχουν και τέτοια προβλήματα. Σου λέει, εντάξει, δυο μέρες, τρεις δεν θα κάνω τη μετακίνηση. Αλλά για μας, για το σχεδιασμό και για τις συζητήσεις που έχουμε κάνει εδώ μέσα όλα τα χρόνια, για την αποκέντρος των αρμοδιοτήτων, για την απομάκρυνση, ότι συγκεντρώνεται όλα μέσα στην πόλη, εκεί θα πρέπει να γίνουν όλα και ξέρετε τα προβλήματα που έχουμε από το Βογιάνου μέχρι το Μόλο, όλα εκεί είναι, πρέπει να βάλουμε κάποια όρια. Συνεπώς δεν μπορούμε να πάμε να πούμε φέρτε μας την καλύτερη μελέτη. Αφήνω τώρα, τα είπατε, μια εταιρεία που βγάζει τις μελέτες. Τα είχα γύρευε δηλαδή, έτσι, κάθε παγόρευση, κατά δυνατότητες, κατά των ενδιαφερωμένων, όχι για εσάς κ. Ρήμαρχη. Των ενδιαφερωμένων, ενδιαφερωμένων, ένας είναι εντάξει που δουλεύει με όλους. Η εταιρεία που θα πάρει αυτό εδώ, έχει πάρει άλλα 20 είπες στο Αιγαίο. Θα τις πει κανένας όχι, θα τις πει κανένας όχι. Θα λέω εκ των προτέρων γιατί θα τα βρούμε μετά μπροστά μας. Εγώ όμως θεωρώ ότι πρέπει να βάλουμε, εφόσον αυτό θα κάνετε σαν επιτροπή έτσι, θα πρέπει να το κάνετε κι αυτό. Είναι βασικό. Νομίζω ότι είναι πολύ βασικό σημείο που πρέπει εκ των προτέρων να ταιθεί σε όλη αυτή τη διαδικασία. Σας ευχαριστώ. Η κυρία Τσουμάν. Εμείς εξ αρχής, σε σχέση με αυτό το θέμα, είχαμε τοποθετησία σε σχέση ότι, σε σχέση με το ότι κατά την άποψή μας δεν είναι υψηλά στις προτεραιότητές μας, σε σχέση με αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Από αυτή τη σκοπιά, δεν συμφωνούμε προφανώς και με τη συζήτηση που γίνεται σήμερα με την ανάπτυση σύμβουλου, για να ελέγξει την αδιαδότηση. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι η δημοτική αρχή, ακριβώς έξι μήρες αφού ψηφίστηκε ο νόμος, φέρνει το θέμα αυτό, όχι με ταχύτητα, με άγρια θα έλεγα ταχύτητα, προκειμένου όσο το δυνατό πιο γρήγορα να προλάβει την κατεύθυνση των αλλαγών χρήσεων γης. Η συζήτηση για τη λίμνη είναι τεράστια. Έχει γίνει πολλές φορές εδώ, έχει γίνει στην περιφέρεια, έχει γίνει στο φορέ, έχει γίνει από την κυβέρνηση αυτή και την προηγούμενη. Και δεν σχετίζεται, εγώ ξαναείπα και το ξαναλέω, ότι οι Γιαννιώτες με τα κιάλια θα τη βλέπουν τη λίμνη σε λίγο. Και πραγματικά θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες άλλα έργα να γίνουν με τέτοια ταχύτητα, σαν αυτή με την οποία επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή γι' αυτό. Επιτρέψτε μου να πω, γιατί ψηφίσαμε υπέρα, ας πούμε, στη Βογιάνου, γιατί θεωρούμε αναγκαίο το έργο. Έργα που έπρεπε να γίνουν με άλλη ταχύτητα, τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή όλη εκείνη. Δεν συζητιούνται ούτε με τέτοια ανησυχία, ούτε με τέτοια ένταση, ούτε με τέτοια έκταση. Γιατί είναι άλλες οι προτεραιότητες, γι' αυτό καταψηφίζουμε. Ευχαριστώ. Είχα τοποθετηθεί όταν είχε γίνει μια ανοίξωση να φράω το ιδετοδρόμιο, νομίζω πριν η ρησιαστή διάταξη. Είναι ένας πολύ σημαντικός θέμα, με ποια έννοια, ότι ουσιαστικά πρέπει να τα πάρουμε λίγο με μια ιεραρχία τα πράγματα. Το ιδετοδρόμιο και η λειτουργία του γίνεται πάνω στο λιμνέο οικοσύστημα, στο οποίο όλοι κόπτονται προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με αυτό στα Γιάννενα του 2020. Υπάρχει μια περιέχουσα ατμόσφαιρα, ότι πολλές φορές όταν τίθεται τέτοια θέματα, και δεν μιλάω για το ιδετοδρόμιο, αλλά μιλάω γενικότερα για τη διαχείριση του λιμνέου οικοσύστηματος της Παμβότητας, νύπτωσαν τα ασχείρα αρκετή, προκειμένου να μην πάρουν σαφή θέση στο τι πρέπει να συμβεί σε αυτό το οικοσύστημα. Πολλές φορές ακούμε ότι ο δήμος δεν έχει την βαρύτητα εκείνη και δεν μπορεί να έχει άποψη όσον αφορά τέτοια θέματα και καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν θέλει να πάρει θέση, προκειμένου γιατί εξυπηρετεί, για κάτω στη δημοτική αρχή, τα δικά της συμφέροντα, προκειμένου να διαινούνιζεται μια κατάσταση και να μην λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα όσοι έχουν για αυτό το λιμνό οικοσύστημα. Τώρα, επειδή έχει προέλθει ιαρχικά ένας νέος νόμος, ο οποίος ουσιαστικά το είπαν και όσοι έχουν μιλήσει, βάζει τον ιδιότη πολύ ισχυρά στο παιχνίδι της γενικά διαχείρισης των ιδετοδρομίων, γνωρίζεται πολύ καλά κάποιοι και εδώ μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι υπάρχει μια, προφανώς ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τώρα, βλέποντας εδώ 12 Φλεβάρ του 2020, αλλά ήδη από το Νοέμβριο, στην περιοχή μας, έχουν έρθει αυτή η συγκεκριμένη εταιρεία με μορφή πίεσης, προκειμένου να υλοποιήσει και σιγά-σιγά να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση της υλοποιήσεις, γενικότερα να δοθεί η διαχείριση των ιδετοδρομίων στα δικά της χέρια. Πολλές φορές είναι μία μορφή πίεσης η οποία ουσιαστικά πήρε σάρκα και οστά και συζήτησε αυτή του δημοτικού συμβουλίου, γι' αυτό τίθεται αυτό το θέμα. Κοιτάξτε να δείτε συναδελφοί, πρέπει, κατά κάποιο τρόπο, δεν γίνεται να έρχεται το θέμα του ιδετοδρομίου με αυτή την έννοια μόνο, δηλαδή ουσιαστικά να ορίζεται μια επιτροπή, προκειμένου να παρακολουθήσει και να παραλάβει της γενικής υπηρεσίας υπηρεσίας παροχή συμβούλου. Θα πρέπει να πούμε ανοιχτά τι είναι, αν το ιδετοδρόμιο, έχω μια άποψη, ότι περιβαλλοντικά, όντως, δεν επιφέρει τέτοια μεγάλη επιβάριση, όσον αφορά το λιμνό οικοσύστημα, αλλά εφόσον γίνεται σε αυτό το λιμνό οικοσύστημα, θα πρέπει να γνωρίζουμε και να παίρνουμε άποψη στο τι επιβάριση έχει ήδη εκτός του ιδετοδρομίου, γιατί αυτή η δραστηριότητα θα γίνει εκεί πέρα. Επομένως, μια τέτοια συνολική συζήτηση, όσον αφορά αυτό το ζήτημα, δεν έχει έρθει ακόμη στον Δημοτικό Συμβούλιο και μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει το τι σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να κάνει, γενικά, για αυτό το οικοσύστημα. Επομένως, με βάση αυτό το νόμο, το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή και μπαίνει πολύ ισχυρά στο παιχνίδι ο ιδιώτης, δηλαδή τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επομένως, έρχεται αυτό το ζήτημα. Είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα που έδειξε και ο κ. Μπέγας, αν κατάλαβα σωστά, όσον αφορά της χωροθέτησης. Δηλαδή, δεν αποφασαφινίζει κανένας πού θα γίνει η συγκεκριμένη χωροθέτηση του ιδετοδρομίου. Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Ναι, με αντίθηκε το θέμα του περάματος. Υπάρχει και άποψη στον Κατσικά. Υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως κοντά στον Τουλάκ. Γενικότερα, γίνονται κάποια πράγματα, όχι με ένα συνολικό σχεδιασμό, αλλά πρασματικά. Στα πλαίσια αυτά, δεν μπορούν να στηρίξω με θετική ψήφο, σον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Λοιπόν, έχετε κάποια... Πρώτα, κυρία Κουμπουράκη, να έχετε κάτι να πει. Θέλω να πω επιπλέον ότι στη επόμενη φάση, το είπα προηγουμένως, τους έπρεπε να είμαι πιο σαφής, είναι να αναρτηθούν οι προδιαγραφές με τη διαδικασία παράδοσης, παραλαβής και ολοκλήρωσης της υπηρεσίας. Στην πρώτη φάση προβλέπεται από το σχέδιο που έχουμε, η παράδοση του ναυτικού χάρτη, όπου θα φαίνεται η θέση σε κατάλληλη κλίμακα, θα αποτυπώνεται ευδιάκριτα η δάτη, η επιφάνεια στην οποία είναι επιθυμή να χρησιμοποιήσει ως ιδεοδρόμιο ετών, η περιοχή ελιγμών του ιδεοτοδρομίου, τα σημεία πρόσδυσης και τα λοιπά. Χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, επί των οποίων πρέπει να αποτυπώνεται η περιοχή ελιγμών, η κίνηση, σε 2,5 χιλιάδες μέτρα ακτή να ισοειψείς, αναφορά στις Γεωγραφικές Συνταγμένες. Αυτή είναι η πρώτη φάση, που σημαίνει εκεί θα παραδοθούν τα στοιχεία της χωροθέτησης. Αυτή είναι η φάση, είναι η πρώτη, μπορεί να έρθει από το Δημοτικό Συμβούλιο, να εγκριθεί, να συζητηθεί, να αναλυθούν, θα υπάρχει πλήρης ανάλυση του στοιχείου και μετά θα προχωρήσει η επόμενη φάση. Είναι στις προδιαγραφές, οι οποίες θα ακολουθούν, είναι μάλλον μέσα στις στοιχεία της τεχνικής μελέτης, οι οποίες θα αναρτηθούν. Να προσπαθήσω να προσπαθήσω... Μην το προ δέθησε. Πρόεδρε, δήμαρχε, και σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε... είχαμε συζητήσει απ' έξω, απ' έξω για το αυτοπλάνο, και μάλιστα είχατε αφήσει να εννοηθεί ότι ο παλιός διάδρομος του υπηρετικού πράγματος ο πράγματος θα είναι και ο μελλοντικός. Να κάνω μια πρόβλεψη. Γιατί από τις μελέτες, από τη στιγμή που εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο δεν χοροθετούμε, δεν καθορίζουμε τη θέση που πρέπει να γίνει ο συγκεκριμένος διάδρομος και πάμε και αφήσουμε αυτή την απόφαση στον μελετητή, θεωρώ ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που ελπίζαμε ή αυτό που αφήσατε να εννοηθεί στο παρελθόν. Ότι ο διάδρομος θα είναι ο παλιός διάδρομος στην περιοχή του Πέραματος. Και θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Νάτση αυτά που είπε. Όλα θέλω να τα συγκεντρώσουμε σε συγκεκριμένα σημεία και θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Τα παλιά τα καραβάκια θέλαμε να προσαράξουν στον Πέραμα και έχει γίνει μια μελέτη, η οποία τι έλεγε, ο βάθος της δεν επαρκεί ώστε να γίνει προσαράξει στον παλιό λιμμένα του Πέραματος. Σήμερα όμως βλέπουμε τα καραβάκια, αν είναι τα πηγαίνουν. Άρα ο μελετητής ποιος θα είναι, ποιά συμφέροντα θα εξυπηρετεί. Εμείς δεν θα έπρεπε σαν σώμα να χοροθοτίσουμε και να πούμε σε ποια περιοχή θέλουμε να γίνει. Ο κ. Δήμαλος. Γελάτε γιατί κυρία μου. Να ξεκινήσουμε λίγο από την αρχή. Νομίζω ότι το σώμα στη συντρεπτική του πλειοψηφία δέχθηκε την άποψη ότι το εδατοδρόμιο αποτελεί έναν από τους άξονες ανάπτυξης, κυρίως τουριστικής και όχι μόνο της περιοχής μας. Ότι η λειτουργία του στο παρελθόν ήταν παρά τα όλα προβλήματα που υπήρχαν επιτυχημένη. Υπήρχε έναν σαθρονομικό πλαίσιο και πάνω σε αυτό το σαθρονομικό πλαίσιο, ή αν θέλετε γιατί εξυπηρετούνταν διαφορετικά συμφέροντα, μετά τη συλλειτουργία του εδατοδρομίου που θα μπορούσε να βοηθήσει την ταχύτατη επικοινωνία μας με την Κέρκαιρα που αποτελεί έναν τουριστικό κόμβο στα Δαλκάνη. Πήραμε λοιπόν την απόφαση να ακολουθήσουμε τη διαδικασία. Η χοροθέτηση εδατοδρομίων σε λίμνες στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο ήταν αρκετά περίπλοκη και αντιφατική. Έτσι λοιπόν η Κυβέρνηση, της οποίας προτεραιότητα θεωρείται, και αυτό φαίνεται από την πράξη, να αναπτύξει η εδατοδρόμια στην ευρύτερη περιοχή της χώρας, γιατί είμαστε μια νησιωτική χώρα και το εδατοδρόμιο βοηθάει πάρα πολύ τις επικοινωνίες, δύσκολες περιοχές, με το πρόσφατο νόμο που ψήφισε, απλοποιεί τις διαδικασίες αυτές. Λοιπόν τι έπρεπε να κάνουμε, τι προβλέπει αυτή η διαδικασία, είναι το πρώτο πράγμα να αναθέσεις σε σύμβουλο να ετοιμάσει όλη την διαδικασία για την διαχείριση του εδατοδρομίου. Ο σύμβουλος είναι ένας, δυστυχώς, ευτυχώς είναι ένας, δεν έχεις και πολλά περιθώρια ώστε να πεις ότι κάνεις μια επιλογή επί τη βάση υπηρέτησης κάποιων περίεργων συμφερόντων. Νομίζω ότι προηγουμένως ο κ. Σούτης το είπε με σαφήνια. Λοιπόν τι πρέπει να κάνει αυτός να μας φέρει μια μελέτη, η οποία έχει τρεις διαδοχικές φάσεις. Πρώτη λοιπόν φάση την είπε η κ. Κουμπούρη προηγουμένως, είναι η χοροθέτηση και τα συναφεί με τη χοροθέτηση. Ο μελετητής δεν υπηρετεί τοπικιστικά συμφέροντα. Εγώ είμαι απ' το πέραμα, εσείς απ' την κατσικά, ο άλλος είναι απ' την παιδινή. Ο μελετητής λαμβάνει υπόψη το χώρο, τα ρεύματα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οτιδήποτε υπάρχει και καταστρώνει μια μελέτη. Κάθε φάση της μελέτης θα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο είναι και το κυρίαρχο όργανο. Και θα βλέπουμε τι είναι αυτό που γίνεται, τι παρατηρήσεις έχουμε και θα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Δεν κομίζουμε γλάφικα. Αυτό ο κ. Σούτης το είπε προηγουμένως. Οι υπόλοιπες πόλεις και λιμάνια έχουν προχωρήσει ήδη. Εμείς από πίσω τρέχουμε τώρα να προλάβουμε, γιατί είμαστε χαμηλήμνη και η λίμνη έχει περισσότερα προβλήματα. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει μια έμωνη ιδέα ότι θα έχουμε καμιά να δημιουργήσουμε. Τι εντυπώσεις θα δημιουργήσουμε, τι εντυπώσεις θα κερδίσεις. Σκοπός είναι να προχωρήσουμε τα πράγματα μπροστά. Με όλα τα προβλήματα και τις αντιφάσεις που υπάρχουν, γιατί το καινούργιο νομικό πλαίσιο, το οποίο κανένας μας δεν το ξέρει πάρα πολύ καλά, αλλά η απάντηση είναι η διαδικασία που ταιρείται είναι ακριβώς αυτή. Παροχή υπηρεσιών από σύμβουλο με τρεις διαδοχικές φάσεις, κάθε ένα παραδοτέο έρχεται, περνάει από την Επιτροπή, από το Δημοτικό Συμβούλιο και προχωράμε. Τι μυστηριώδες και πολλοί πλοκογένια τέτοιο δημιουργείται. Απευθείας ανάθεση μιας μελέτης για τη χωροθέτηση και στην συνέχεια λειτουργία δετροδρομίου. Και τελικά, εντάξει, το υπουργείο ποιος θα την πάρει, εγώ θα την πάρω την τελική απόφαση και θα ελέγχει. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα. Δεν θέλω να δημιουργείται ποτέ εντύπωση ότι εδώ κάνουμε παιχνίδι εντυπώσιο. Να λύσουμε προβλήματα σε ένα θολό όντως τοπίο. Φανταστείτε ότι ο νόμος είναι 48 ώρων ψηφισμένος και υπομένως θα υπάρχουν και ασάφες. Καθώς αυτό το θεσμικό πλαίσιο, γιατί έχουμε να διαχειριστούμε λίμνη και όχι θάλασσα, πρέπει να προχωρήσουμε. Ο δημορφός δεν με κάλυψε. Είπε ότι θα φέρει μια μελέτη που θα είναι η καλύτερη για αυτόν. Αλλά εδώ έχουμε άλλη αντίληψη έτσι για τη λίμνη και για την χωροθέτηση. Και αν έρθουμε με μία μόνο λύση, θα λέτε αυτοί δεν θέλουν το υδατοδρόμιο. Τώρα επιθυμίζω ότι το θέμα είναι να ορίσουμε μια Επιτροπή, η οποία θα παραλάβει μια υπηρεσία συμβούλου. Λοιπόν, οι αρνητικές ψήφοι είναι μόνοι της κυρίας Τσουμάν και του κ. Πατσούρα. Της επιφυλάκσης που είπε ο κ. Μπέγας, ναι. Άρα λοιπόν, όλοι ψηφίζουν, η παράδεισή του κ. Μπέγκα, η παράδεισή της κ. Καλογιάννη και η παράδεισή του κ. Νάτση, ψηφίζουν υπέρ με τις επιφυλάκσεις που διατυπώσανε και οι οποίοι θέλουν να καταγραφούν στην απόφαση. Καταγράφω την Επιτροπή. Θα το δώσω, θα το δώσω. 8ο θέμα, η έγκριση της απόφασης δημοτικής επιχείρησης για τον νέο ευστηρικό κανονισμό του ραδιοφώνου. Κύριε Τσόλι, ο κ. Πατσούρας και η παράδεισή του κ. Καλογιάννη και η παράδεισή του κ. Καλογιάννη, η παράδεισή του κ. Καλογιάννη και η παράδεισή του κ. Καλογιάννη, η παράδεισή του κ. Καλογιάννη και η παράδεισή του κ. Καλογιάννη, η παράδεισή του κ. Καλογιάννη και η παράδεισή του κ. Καλογιάννη και η παράδεισή του κ. Καλογιάννη, η παράδεισή του κ. Καλογιάννη και η παράδεισή του κ. Καλογιάννη, η παράδεισή του κ. Καλογιάννη και η παράδεισή του κ. Καα Cory, και διδάξουμε παράδειγμα με το Ρατσινδένιο. Παρακαλώ, Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Διεύθυν, σε ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνετε τη δυνατότητα να πω δύο λόγια για ένα υποδέστηρο ενδεχομένος από κάποιους τομέα του δημό, όπως είναι το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσιοκρατικού οικογένειου Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου και ταυτόχρονα και να τα προβάλλουμε. Θέλω να σας πω στον κύριε συνάδελφο ότι άμεσος σκοπός του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η αναδιάρθρωση του δημοτικού ραδιοφώνου ώστε να σταματήσει επιτέλους να πατάει σε σαθρά πόδια, δημιουργώντας έτσι για πρώτη φορά τον εσωτερικό κανονισμό που θα σας πω δύο λόγια στη συνέχεια. Ύστερα με νέο πρόγραμμα προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε το διαφημιστικό τμήμα, την εξοστρέφεια του σταθμού, να είναι η φωνή της πόλης που σκέφτεται την πόλη, της πόλης που το ψάχνει, της πόλης που έχει τη ματιά της τραμένης στους φορείς και σε όλους τους συλλόγους. Να είμαστε ο ήχος και η φωνή προς τους μυημένους ακουρατές εκλεκτών εκπομπών. Η σχέση του δημοτικού ραδιοφώνου με τον πολίτη Παύλα ακροατή να πάρει άλλες διαστάσεις και σας βεβαιώνω ότι η περιέργεια των συμπολιτών την διαδέχτηκε ικανοποίηση και η πιστωσύνη, καθώς οι περισσότεροι αισθάνονται, εκφράζονται και συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα του ραδιοφώνου της πόλης μας. Όπως προανέφερα από τη πρώτη μέρα που αναλάβαμε, προσπαθήσαμε με αρκετό κόπο ομολογουμένους και αναζητώντας πολλές βοήθειες, γιατί δεν είμαστε και δικοί, αρμοδίων, πήραμε πληροφορίες και μιλήσαμε επανειλημμένος με νομικούς συμβόλους μεγάλων ραδιοφώνων όπως είναι το 1984 της Αθήνας, της Τρίπολης, της Κατερίνης κλπ. Αλλά και γνωστών φίλων δικηγόρων της πόλης δεν επιβάριναν οτι μία δραχμή, οτι ένα ευρώ το ταμείο του ραδιοφώνου. Προσπαθήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο εσωτερικό καναλισμό που στην ουσία δεν υπήρχε από το 1989. Προκειμένου η Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Ενημέρωσης Ιωαννίνων να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου νομοθετικού πλησίου και της εποχής τα συμπλήρωνα. Έτσι λοιπόν ετοιμάστηκε, συζητήθηκε, επεξεργάστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από τους προσώπους των δημοτικών παρατάξεων που στελεχώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο. Ψηφίστηκε λοιπόν ο νέος εσωτερικός κανονισμός που σας έχει αποσταλεί σε όλους για τη βεβαιότητα ότι το δημοτικό ραδιοφόνο θα αποκτήσει επιτέλους με τη δική σας ψήφο και τη δική του ταυτότητα. Πρέπει να σας γνωρίσω ότι το νέο εσωτερικό κανονισμό είναι σύμφωνιοι εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοφόνο και οι οποίοι εκπροσωπούν σε όλες τις προσπάθειες που κάναμε από τον συνάδελφό τους, τον κύριο Δάφλο. Και επιγραμματικά σας αναφέρω ότι προσδιορίζει τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου, τις αρμοδιότητες του Προέδρου, τη συγκρότηση των υπηρεσιών του δημοσιογραφικού του τεχνικού τμήματος, καθώς επίσης του οικονομικού και της διαφήμισης, τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, τις απαιτήσεις της διοίκησης προς τους εργαζόμενους αλλά και τις υποχρεώσεις της επιχείρησης από τους εργαζόμενους. Αυτά ήθελα να συμπληρωθώ και νομίζω ότι κάναμε μια σημαντική προσπάθεια και να επαναλάβω ότι δεν υπήρχε εσωτερικός κανονισμός στο δημοτικό ραδιόφωνο από το 1989. Ήταν ένας πρόχειρος εσωτερικός κανονισμός, δανεικός μάλιστα από την ΕΡΤ, γιατί ήταν πρόεδρος τότε ο κύριος Μακιούς. Υπάρχουν ερωτήσεις τοποθετής γι' αυτό το θέμα. Ερώτηση, κ. Τσουμάνη. Ερώτηση, κ. Τσουμάνη. Καταρχήν προβλέπετε εδώ 21 θέσεις φώτες ήταν μέχρι σήμερα. Αν θέλετε έχω αρκετές γευθόν, θέλετε η πρώτη είναι αυτή. Η δεύτερη είναι στη σελίδα 13 της πρότασής σας. Ενώ έχετε ένα πίνακα που έχετε τα προσόντα και λοιπά που περιγράφετε, στη συνέχεια βάζετε θέμα να προσδιοριστούν εκ νέου οι πασικοί τίτλοι σπουδών για κάθε θέση εργασίας και λοιπά. Θα προσδιορίσετε άλλα προσόντα εκτός από αυτά που ήδη έχετε προσδιορίσει. Στο άρθρο 18, τη μετακίνηση από ένα τμήμα σε άλλο τι εννοείται και αν αυτό είναι δυνατό να γίνει με βάση της ειδικότητες. Η ανανέωση σύμβαση ορισμένους χρόνους γιατί απαγορεύεται. Προτείνεται σαν λόγο λύσης της σχέσης εργασίας, την ποινή της οριστικής απόλυσης κατά τις διατάξεις του πιθαρχικού δικαίου. Αν δεν απατώ, μέσα στο δημοτικό ραδιόφωνο υπάρχουν δημοτικοί υπάλληλοι, τεχνικοί που δεν ανήκουν στους ΟΤΑ και δημοσιογράφοι της Ένωσης Συντακτών. Από ποια σύμβαση θα καταλαμβάνεται, αυτά όλα που κάποια και πολλά έρχονται σε αντιπαράθεση, από ποιο πιθαρχικό δίκιο θα καταλαμβάνεται ο κάθε υπάλληλος με βάση την ειδικότητά του. Επίσης, λέτε ότι θα εφαρμόσει σύστημα αξιολόγησης όπως το ελληνικό δημόσιο και οι ΟΤΑ, ενώ η πλειοψηφία του προσωπικού δεν ανήκει στους ΟΤΑ. Στο άρθρο 22, χρόνος και τόπος εργασίας, λέτε, αμύβονται ανάλογα με τα προβλεπόμενα από την ΕΚΑ, έως τότε ισχύουσα νομοθεσία. Ποια νομοθεσία εννοείται, την εργατική, τον ΟΤΑ, της Ένωσης Συντακτών? Στο άρθρο 22, επίσης, λέτε ότι το προσωπικό υποχρεούνται να παρέχει τις υπηρεσίες του στην έδρα της επιχείρησης, ή οπουδήποτε υπάρχουν γραφεία της. Τι εννοείται? Οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να παρέχουν την εργασία τους στην έδρα της επιχείρησης, ή όπου έχει γραφεία η επιχείρηση, που αλλού έχει γραφεία, ή που προτίθεστε να ετοιμάσετε γραφεία. Αυτά έχω απ' ερωτήσεις. Α, δεν προβλέπετε θέση καθαρίστριας, και αναθέτεται τα καθήκοντα στους εργαζόμενους και καθήκοντα καθαριότητας. Αυτό είναι το σκεπτικό, να μην υπάρχει στον οργανισμό ερκαθαρίστρια ή καθαριστής? Επίσης, δεν προβλέπετε θέση καθαρίστριας, και αναθέτεται τα καθήκοντα στους εργαζόμενους και καθήκοντα καθαριότητας. Αυτό είναι το σκεπτικό, να μην υπάρχει στον οργανισμό ερκαθαρίστρια ή καθαριστής? Επίσης, στους κανόνες συμπεριφοράς, στο άρθρο 30, θέτεται μια σειρά από ενέργειες που απαγορεύονται, που προβλέπονται ήδη από τη νομοθεσία. Παράδειγμα, απαγορεύεται το κάπλισμα. Υπάρχει η νομοθεσία. Υπάρχει η νομοθεσία γιατί έχουμε τέτοια θέματα και το βάζετε στον κανονισμό ή η παρακόληση των συναδέλφων κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Είχαμε φαινόμενο εργαζομένο να παρακολούν την εργασία του άλλου ή εννοείται κάτι άλλο. Θέλω να πω, έχουμε μια πολύ άξια νομοθεσία που προβλέπει τα πάντα. Αυτά γιατί εδώ, είχαμε κάποιο φαινόμενο στο δημοτικό ραδιόφωνο, που θεωρεί ότι θέλει η δική αντιμετώπιση και το βάζετε στον κανονισμό. Ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις, κύριε Τσόλι. Αυτά. Και ο κύριος Νάτσης να ρωτήσει. Να σας πω κύριε Τσουμάνι ότι εμείς δεν πήγαμε... Κύριε Τσόλι. Συμπουλέγει για τις θέσεις ευθύνησης, αποφασίζει ο Πρόεδρος και εγκρίνει το Συμβούλιο. Απαιτείται και η έγκριση του Συμβουλίου, δεν το διευκρινίζει. Το έχει σε πολλά σημεία για τον Διευθυντή, για τον Υπεύθυνο Τμήματος. Λέει ότι ορίζεται με απόφαση του Προέδρου. Λογικό είναι να είναι, αλλά έτσι όπως τίθεται δημιουργεί μια... Ή με εισήγηση του Προέδρου, ή με εισήγηση του Προέδρου και αποφασίζει το Συμβούλιο. Αλλιώς αποφασίζει ο Πρόεδρος και εγκρίνει ότι δεν γίνεται. Λοιπόν, κύριε Τσουμάνι, να σας πω ότι εμείς εκεί δεν πήγαμε ως κόμις δράκολες... και το σπαθί μαζί μας να καθαρίσουμε ούτε τους υπαλλήλους ούτε τον οποιοδήποτε. Εμείς, βέβαια, πήγαμε εκεί πέρα για να τηρήσουμε την τάξη σε ορισμένα πράγματα... ως αναφορά την εργασιακή ευπρέπεια των εργαζομένων... αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουμε εμείς σαν διοίκηση προς τους εργαζόμενους. Θέλω να σας πω ότι η καθαρίστρια, όπως είπατε, δεν προβλέπεται. Προφανώς, πρέπει να το προβλέψουμε. Υπάρχει μια καθαρίστρια, έτσι δεν είναι καθαρίς εργαζόμενος... ούτε τους είπε κανένας ποτέ πηγαίνετε να καθαρίσετε τις τοαλέτες ή τους διαδρόμους. Υπάρχει καθαρίστρια την οποία την πληρώνομαι από τον προϋπολογισμό... τον οποίο είναι ένα στάταρ προϋπολογισμός του δημοτικού ραδιοφώνου. Λοιπόν, όσον αφορά τις αμοιβές, βεβαίως υπάρχει νομοθεσία. Και πληρώνονται ανάλογα με τι είναι ο καθένας. Υπάρχουν οι πάλληλοι του δημοτικού ραδιοφώνου που ανήκουν στο δήμο... και πληρώνονται από το δήμο. Υπάρχουν οι δημοσιογράφοι που ανήκουν στο όργανο του δικό τους των δημοσιογράφων... του ΤΑΙΣ, πώς λέγεται δεν το θυμάμαι... και αμοιβούνται βάση εκείνης της νομοθεσίας. Όσον αφορά την ανανέωση που είπατε, συμβάσεων και τα λοιπά... ξέρετε πολύ καλά και νομίζω το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα... ότι απαγορεύονται να προσλαμβάνουμε ούτε με σύμβαση ούτε μόνιμο προσωπικό... των οποιονδήποτε. Αυτά έχει σταματήσει από την εποχή του πρώτου μνημόνιου, έτσι. Όσον αφορά τα προσώτα, τα προσώτα όντως αυτά αξιολογούνται... από κάποια δεδομένα που υπάρχουν. Για τους δημοσιογράφους είναι άλλα, για το υπολληλικό προσωπικό είναι άλλα... οι λογιστροί πρέπει να ξέρουν λογιστικά. Απλά είναι τα πράγματα δηλαδή. Όσον αφορά επίσης τη μετακίνηση ή που θα υπογράφουν οι δημοσιογράφοι... δεν έχουν σταθερή δουλειά στο γραφείο τους. Οι δημοσιογράφοι μπορεί αυτή τη στιγμή... ο κύριος Δάφλος είναι εδώ, υπογράφει εδώ πέρα. Δεν το λέμε δηλαδή με την έννοια ότι πρέπει να είναι στάταρ στο γραφείο... ο δημοσιογράφος εναλλάσεται, φεύγει. Δεν μπορεί, από αυτή την έννοια το γράφουμε αυτό το πράγμα. Δεν έχουμε λόγους. Πιστέψτε με ότι έγινε μια σοβαρή δουλειά και δεν την έκανα μόνος. Συνεργαστήκαμε όλο το διοικητικό συμβούλιο, ψηφίσαν όλοι ομόφωνα... και πήραμε τη γνώμη ειδικών. Μίλησα επανειλημμένως με τον νομικό σύμβολο του μεγαλύτερου ραδιοφωνικού σταθμού... που υπάρχει το 984, που είναι η δημοτικός σταθμός. Βγάλαμε ένα πούσουλα, μας βοήθησαν και οι δικηγόροι φίλοι από τα Γιάννα... με αυτό το αποτέλεσμα που πιστεύω ότι είναι θετικό και στη θετική κατεύθυνση. Θέλουμε να πάρουμε τον λόγο. Ποιος θέλει τον λόγο? Κι εγώ. Α, ο κύριος δήμαρχος. Δεν τον είδα εκεί που ήταν στα ορεινά. Αν θέλει η κυρία Τσουμάνι, μετά στο τέλος. Δεν τοποθετηθήκατε, εσείς τοποθετηθήκατε τώρα. Είναι και άλλα που δεν έχω απορίες. Ζητώ συγγνώμη αν ταλαιπωρώ το σώμα. Θα είμαι πολύ σύντομη. Εμείς θεωρούμε, επειδή είχα την τιμή και έχω την τιμή, να έχω δει πολλούς εσωτερικούς κανεμισμούς, και δημοτικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Είναι από τους πιο αντιδραστικούς που έχω διαβάσει. Να σας πω σαν κορυφαίο παράδειγμα, στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας που εσείς αντιλαμβάνεστε, ότι ο δημοσιογράφος είναι αδύνατο να πειθαρχεί το ελληνικό σύνταγμα αυτό που σήμερα ισχύει, αλλά το υπέρτατο καθήκον του είναι η περάσπιση της αλήθειας κλπ. Με αυτό τον κανονισμό που φέρνεται και με αυτά που εσείς υπερασπίζεστε, ο δημοσιογράφος αυτό το καθήκον δεν μπορεί να το υλοποιήσει. Τώρα, προβλέπετε, δεν υπάρχει... Εγώ λέω αυτή είναι η γνώμη μου κύριε Τσόλι, ότι ο δημοσιογράφος της Ένωση Συντακτών που έχει ορκηστεί στο σύνταγμα να διαδίδει την αλήθεια με κάθε κόστος και λοιπά, δεν μπορεί να ορκηστεί πίστη στον διευθυντή ή τον εγκάστοτε διευθυντή του δημοτικού ραδιοφώνου όπως το θέτει ο κανονισμός επιλέξει. Τώρα, φυσικά διαφωνούμε με την πρόβλεψη για απασχόληση μερικής απασχόληση, ενώ κάνετε προσπάθεια να προβλέψετε θέσεις. Μη μου απαντάτε, θα απαντήσετε, εντάξει. Καλά, εντάξει. Κύριε Τσόλι, μη στεναχωριέστε, θέλετε. Τώρα, προβλέπετε αναθέσεις σε τρίτους, χωρίς να λέτε ότι έχουμε δυσκολίες πουθενά, με το προσωπικό που προβλέπουμε, που λέτε ότι θέλετε να βάλετε μια τάξη, και με το προσωπικό που προβλέπετε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες που υπάρχουν, παρ' όλα αυτά που βλέπετε, αναθέσεις σε τρίτους. Και φυσικά και προσωπικό ορισμένου χρόνου. Τώρα, διαμορφώνετε ένα, βάζετε το εξής θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι και εσφαλμένο και επικίνδυνο. Θέτετε το εξής θέμα. Αυθαίρετη απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του σημαίνει εν της πράγμαση, αν συνεχιστεί και οθελεί αποχώρηση. Άρα, παρέτηση. Και εδώ τι λέτε, αυτό θεωρείται αιτία της λύσης της σύμβασης με υπετιότητα του εργαζόμενου. Άρα και με πιθανές κυρώσεις ή συνέπειες. Έτσι λοιπόν, όπως τα έχετε διατυπωμένα, είναι επικίνδυνα. Ή αφαιρέστε το, αφαιρέστε δηλαδή την παράγραφο 2 του άρθρο 19. Υπάρχει πλούσια νομοθεσία που λέει ότι η αδικαιολόγη και η νομολογία, που λέει ότι η αδιαορκυλόγητη απουσία σημαίνει και οθελεί αποχώρηση και παρέτηση. Και υπάρχουν και οι σπουδαίοι λόγοι για την καταγγελίωση της σύμβασης. Αυτό που εισάγεται στη λύση της σύμβασης εργασίας με υπετιότητα του εργαζόμενου. Δεν υπάρχει έτσι όπως το θέτετε. Ή θέλετε να τον εμποδίσετε να πάρει αποζημίωση αν καταγγείλετε τη σύμβαση εργασίας. Μια νέα νομοθεσία που συζητιέται. Λοιπόν... Στο άρθρο 25 κρατήσης αποδοχών λέτε, ζημιές που προκαλούνται από τον εργαζόμενο σε εξοπλισμαίο, υλικά, εγκαταστάσεις και λοιπά, παρακρατούνται αν η ζημία κατά τον όμο καταλογίζεται στον εργαζόμενο. Υπάρχει επίσης νομοθεσία για αυτό. Αυτό γιατί το λέτε... Σας είπα και πριν, εδώ φέρεται ένα κανονισμό, σαν υπήρχε ένα προσωπικό, το οποίο δημιουργούσε... Δεν ξέρω, αντιλαμβάνομαι ότι σας κουράζω πάρα πολύ. Με συγχωρείτε, ειλικρινά. Είναι η ώρα για το ιδοτοδρόμιο, μιλήσαμε μία ώρα, κυρία Ακωνίδου. Στο άρθρο 20... Ναι, πείτε μου, σας ενοχλώ. Παρακαλώ, άσχαλα, δεν θα τελειώσουν ποτέ. Κυρία Ακωνίδου, συγγνώμη. Πάρτε το λόγο λοιπόν και απαντήστε μου, σας ενοχλώ. Το άρθρο 26 προβλέπει το σύστημα αξιολόγησης των ΟΤΑ. Θα επιβάλλεται σύστημα αξιολόγησης... πέρα από τους υπαλληλούς των ΟΤΑ και στους υπολοίπους. Το άρθρο 29 υποχρεώσεις εργαζομένων... οι εργαζόμενοι ευθύνονται για κάθε ζημία... που επέρχονται στην επιχείρηση από πράξη παραλήπτης τους. Δεν λέτε καν από δόλο ή βαριά αμέλεια. Δηλαδή, αν είσαι εργαζόμενος πάθει εργατικό ατύχημα εκεί μέσα... και πάθει και βλάβει ένα μηχάνημα, θα πρέπει να σας αποζημιώσει κιόλας. Τις υποχρεώσεις λέτε, η υποχρέωση του συνόλου των εργαζομένων... είναι να φροντίζουν για την καθαριότητα τον χώρο της επιχείρησης. Άρα μη λέτε ότι έχετε φροντίσει για την καθαριότητα. Τα δασκουπίδια κάτω λέει κυρία Τσουμάνη. Πού απευθύνεστε αυτοί πάλι, αυτός ο κόσμος και αυτό το δημοτικό ραδιόφωνο, γιατί δεν καταλαβαίνουμε. Κύριε Πρόεδρε έχω τον λόγο ή αφαιρέστε τον όνομα, έλεος δηλαδή. Μίλησα σε ένα θέμα και αυτό δεύτερο. Όχι σε ένα, το ένα έχει τον λόγο αλλά... Καθαρός κάποιο πρόβλημα υπάρχει. Πείτε σας ενοχλώ, πείτε λεωβλακίες. Όχι δεν είναι λεωβλακίες. Θέλαμε αφαιρέστε τον λόγο να τελειώνουμε επειδή είναι 11 η ώρα. Γιατί έχουμε κάτι και ως τις τρεις με πολύ σεβασμό. Καθόμαστε, καθόμαστε, εγώ δεν που χαλώνω σε αυτά. Καθόμαστε όσο θέλετε. Τι είναι κυρία Κονίδου το πρόβλημά σας σήμερα. Ποιο είναι το πρόβλημά σας κυρία Κονίδου να μου απαντήσετε. Επιπροσωπικού αφού με διακόπτετε. Τι είναι. Σοβαρά έχω 23 λεφτά, για μετρήστε τα. Με κοροϊδεύετε. Ακριβώς αυτό. Με κοροϊδεύετε. Ακριβώς αυτό. Με τρέπεστε λίγο σήμερα εδώ πέρα. Σε εμένα όχι αυτά. Εγώ σας παρακαλώ. Έχετε 23 λεφτά μαζί με τις ερωτήσεις. Με διακόψατε εσείς. Με διακόψα ο δημαρχός η κυρία Κονίδου. Ποιος άλλος εδώ. Ο κύριος Τσόλις. Εγώ σας παρακαλώ. Υπάρχουν και όρια στην ανοχή ξέρετε. Όχι δεν θα ολοκληρώσω. Αποχωρώ. Εντάξει. Καλό βράδυ. Κυρία για τη δημοκρατία σας, για τον πόνο που σας έπιασε, για τον δημοτικό ραδιόπωνο. Παρακαλώ. Κύριε Πατζούλα. Το πρώτο επίπεδο σας εδώ μέσα. Ναι. Έτσι δεν είδες. Σας παρακαλώ. Ποιο σας παρακαλώ. Πού τα έχετε ξαναδει αυτά γραμμένα. Μετάει ο άλλος τα σκουπίδια κάτω και να του λέει η επιχείρηση ότι πρέπει να καταδεί το χώρο καθαρό. Κληρώσετε τον παιδί σας. Ολοκληρώσετε τον παιδί σας. Δε σας αφέρει κανένα στον λόγο. Σας επιθύμησα ότι μιλάτε 23 λεπτά. Κύριε Πατζούλα. Πόσο χρόνο έχω να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα. Τέσσερα. Α, εφτά μου δίνετε τώρα για να ξέρω. Ναι, θέλετε να μιλήσω τέσσερα ή εφτά. Πείτε μου. Εφτά λεπτά. Πολύ ωραία. Γιατί μετράω το χρόνο. Γιατί είπατε πριν πράγματα τα οποία δεν ευσταθούν οπότε. Και μέσα τα εφτά λεπτά μπορώ να μιλάω για το χρόνο. Πιστεύω θα καλύψω 30 δευτερόλεπτα με τον τρόπο που μιλάω. Πρώτον, όταν έρχεται ένα θέμα εσωτερικού κανονισμού και γενικότερα λειτουργίας επιχειρήσεων. Δεν είναι κακό πράγμα να συζητάμε πάνω σε αυτά και όταν έρχεται ένας κανονισμός ο οποίος έχει ένα σεβασσό αριθμό σελίδων με συγκεκριμένα άρθρα και όπως είπε και ο ισυγητής έχει να γίνει νέος εσωτερικός κανονισμός εδώ και 30 χρόνια. Άρα καταλαβαίνετε δεν ξέρω γιατί βγαίνει αυτή η πιθετικότητα πολλές φορές όταν εκφέρει ο άλλος την άποψή του. Όταν δεν αρέσει κάποιον κάτι χωρίς να υπάρχει διαπληκτισμός από πριν πετάγεται ο καθένας θέλοντας να επιβάλλει με αυτόν τον τρόπο την άποψή του. Αυτό δεν το αντιλαμβάναμε πλήρως. Προκειμένου και ξαναλέω, ήδη μιλάω γιατί σας αρέσει μάλλον η τυπολατρία ένα λεπτό. Μόλις ένα λεπτό. Για κάποιους φαίνεται αυτό το λεπτό αιώνας. Αυτό είναι δικαίωμά τους αλλά πρέπει να έχουν καλύτερη σχέση και με το χώρο και με το χρόνο γενικότερα. Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Η λειτουργία του δημοτικού ραδιόφωνο, σαν λειτουργία γενικότερα, προφανώς και είναι ένα θετικό πράγμα με την έννοια ότι πρέπει να πάρουμε συγκεκριμένες απόψεις πώς λειτουργούν τα άλλα δημοτικά ραδιόφωνα ή να συμβουλευτούμε συγκεκριμένους νομικούς της περιοχής μας προκειμένου να συγκροτήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο εσωτερικό κανονισμό. Αυτό είναι το θετικό. Πολύ ωραία. Και να θεθούμε στη συνενόηση, να μας πούν τις απόψεις τους και οι εργαζόμενοι και ούτω καθεξής. Το ζήτημα το οποίο ανακύπτει πολλές φορές είναι ότι όταν πάμε να δημιουργήσουμε ένα εσωτερικό κανονισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα προβλήματα τα οποία έχει η ογιακά σου επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση στο δημοτικό ραδιόφωνο. Κανωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα και αυτοί που εργάζονται εκεί και οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του συγκεκριμένου οργανισμού, ότι υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα κενά όσον αφορά το προσωπικό. Σε τεχνικό προσωπικό ή ακόμα ακόμα σε δημοσιογραφικό και γενικότερα προκειμένου να εκπληρώνει, κάτω το μέγιστο βαθμό, την λειτουργία την οποία πρέπει να εκπληρώνει. Συγγνώμη, είμαστε στους 30. Έχω 2 λεπτά για το σώμα. Είναι αγενές να μιλάτε, πρέπει να κάνετε λίγο ησυχία, να ακούσετε αν θέλετε. Αν δεν θέλετε θα εξαντλίσω τα 7 λεπτό μου. Είμαι στα 2 λεπτά. Προφανώς. Επομένως, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει όταν έρχεται μια τέτοια εισήγηση, να δείχνει ποια είναι τα πραγματικά πρώτα προβλήματα και τουλάχιστον να γίνεται μια αναφορά σε αυτά. Σε τι εργαζόμενους χρειαζόμαστε, ποια είναι η πρόθεσή μας, τι συμβαίνει τώρα και με ποια διαδικασία θα γίνει αυτή η πρόσελψη και ούτω καθεξής. Προφανώς για πολλούς είναι μια... ή θα υπάρχει θετική ψήφος ή αρνητική. Επομένως, λύνετε εκεί το θέμα. Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο. Ούτε τι λένε τα άρθρα, ούτε τι λένε ο εσωτερικός κανονισμός. Μάλλον δεν μοιάζει κάποιος συγκεκριμένα το τι λένε ακριβώς. Ή δεν τους ενδιαφέρει κιόλας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι, αφού έρχεται και έρχεται από τη δημοτική αρχή, θα πρέπει ούτως ή άλλως να πάνε να το ψηφίσουμε. Αυτή η νεοτροπία για το 2020, συγγνώμη, είναι απαράδεκτη. Επομένως, θα πρέπει όταν έχετε ένας εσωτερικός κανονισμός, γιατί είναι σημαντική λειτουργία, δεν τον φέρνουμε τον εσωτερικό κανονισμό, κύριε Τσόλι, προφανώς μόνο για την περίοδο της δημοτικής θητείας του κύριου Λισαάφ. Έτσι ακριβώς. Επομένως, πολλά πράγματα που φαίνονται να κάνουν παρατηρήσεις οι άλλοι, μπορεί ενδεχομένως, αύριο μεθαύριο, με μια άλλη δημοτική αρχή, να επικαλεστούν και οι παρατηρήσεις που έγιναν, να λειτουργήσουν... Πώς να το πω... Εσείς που δεν λέτε ότι κάποια πράγματα που λέει ο κάθε συνάδελφος δεν συμβαίνουν, αλλά δεν μου αγιάσετε ότι θα συμβούσε 20 χρόνια πολλές φορές, ή 15. Γιατί αν δεν κάνω λάθος, είχε 30 χρόνια να τροποποιηθεί. Φαντάζεστε, για τα επόμενα 30 χρόνια, υπάρχει αυτός το ιστορικός κανονισμός. Προφανώς, είναι σημαντικό πράγμα. Δεν είπα λαιμητό, όμως. Λέω, είναι σημαντικό πράγμα, άρα πρέπει να δούμε άρθρο άρθρο. Εγώ, στο σύνολό του, δεν μπορώ να το στηρίξω στο σύνολό του. Ξαναλέω, η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια, οπότε χρησιμοποιούμε συγκεκριμένες εκφράσεις. Προφανώς, γιατί έχω συγκεκριμένες ενστάσεις σε συγκεκριμένα άρθρα και λόγω αρχών πολιτικών και γενικότερα φιλοσοφίας που βλέπω κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Όχι μόνο εγώ, η παράταξη την οποία εκπροσωπώ εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως, παράδειγμα, το σχάρι, δεν διευκρινίζεται σαφώς με ποια συλλογική σύμβαση θα γίνονται οι προσλήψεις από εδώ και στο εξής, με βάση στο προσωπικό. Πρώτον, το σύστημα αξιολόγησης, αυτό καθαυτό. Θεωρούμε ότι όλα είναι σωστά με βάση στο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο λειτουργεί, χωρίς να διευκρινίσετε συγκεκριμένα. Και είμαι συγκεκριμένος σε ποια άρθρα. Στο άρθρο 10, που αναφέρεται εργασιακή σχέση προσωπικού, που μιλά για ουσιαστικά ελαιαστικές μορφές εργασίας και μερικής απασχόλησης. Στο άρθρο 29, που αναφέρεται μέν για την καθαριότητα και είπατε και καλό θα ήταν, εφόσον περάσει και ψηφιστεί, να επισημάνεται ότι υπάρχει καθαρίστρια, γιατί δεν φαίνεται αυτό. Ο μένος αύριο μεθαύριο θα δενίστησης δημοτική αρχή και είναι κάποιος άλλος, θα πει αυτό λειτουργεί, άρα ο εργαζόμενος θα ασκεί τα καθήκοντα, καθαριστεί η καθαρίστρια. Αυτό, δεν ξέρω, 30 χρόνια για να γίνει η τροποποίηση. Εγώ κρίνω αυτό που έφέρατε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Και τρίτον, δεν ξέρω τι θα κάνετε αύριο, αν θα κάνετε αύριο αυτή την τροποποίηση θα το ξαναφέρω στο δημοτικό συμβούλιο να το αποθετηθώ εκ νέου. Είμαι στα 5 λεπτά. Και τελευταίο, στο άρθρο 30 γράφεται ότι δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να έρχονται να υπάρχει ανυπακοή στους υπεύθυνους προκειμένου να γίνεται η ομαλή διαξαγωγή του οργανισμού και γενικότερα να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί. Δηλαδή, αν υπάρχει μια δικογνωμία, κάποιο δημοσογράφο, κάποιο τεχνικό, δεν γνωρίζω κατά πόσο καλύπτει τον ίδιο εργαζόμενο. Αυτή είναι η άποψή μου, την καταθέτω, γι' αυτό στο σύνολό του δεν μπορώ να το σήριξω. Λοιπόν, θέλω να κάνω μια παρατήρηση με αφορμή αυτού του θέμα. Καλό θα ήταν οι παρατάξεις, όταν έρχεται, ας πούμε, ο ιστορικός κανονισμός του ραδιοφώνου, να έχουν μια αντιπρόταση και να λένε να θέτω σε ψηφοφορία. Και εγώ κάθομαι εδώ, έχω καθείς εγώ και τέσσερις μέρες στο αφιθεατρό. Ναι, κάντε και καμιά πρόταση όμως, θα ήταν πιο χρήσιμο δηλαδή. Θα ήταν πιο χρήσιμο. Λοιπόν, θα ήταν πιο χρήσιμο, λοιπόν, να πείτε του να αντροποποιηθεί αυτό το άθρο, ναι. Μια πρόταση, ποιος βάζει. Κύριε Πρόεδρε. Γιατί να μη φτιάξετε κακό είναι. Και αντιπρόταση είναι στη δημοκρατία. Αν έχεις... Άλλο η επισήμασή, άλλο η πρόταση. Κύριε Κοσμά. Κύριε Πατσούρα, τελειώσατε, εντάξει, εντάξει, εντάξει, εντάξει, εντάξει, εντάξει. Το ξέρουμε τώρα αυτό, το ξέρουμε. Στο άρθρο... Στο άρθρο τέσσερα συγκρότηση πρισιών λέει συγκροτούνται μία διεύθυνση και τέσσερα τμήματα. Αναφέρεται όμως τρία τμήματα. Δημοσιογραφικό τμήμα, οικονομικό και διαφήμισης και τεχνικό τμήμα μαζί. Μάλλον το τμήμα οικονομικό και διαφήμισης ένα, τεχνικό δύο και δημοσιογραφικό τρία. Ενώ ρέται για τέσσερα τμήματα. Αυτά είναι τρία. Λίγο πρέπει να το διορθώσετε αυτό. Πέρα από τους εσωτερικούς κανονισμούς που είναι μια διαδικασία πολύ σημαντική για να μπορεί να λειτουργεί, εκείνο το οποίο πρέπει να επισημαθεί, γιατί αυτό είναι η ουσία. Είναι πραγματικά ότι το δημοτικό ραδιόφωνο αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το πιο ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας της πόλης. Όλοι οι δημιουργικοί φορείς, όλοι οι πολιτιστικοί φορείς και οι ζωντανές δυνάμεις συμμετέχουν στη διαμόρφωση των προγράμματος. Και αυτό είναι το ζητούμενο για ένα τέτοιο δημοτικό ραδιόφωνο με αυτή την προϋπολογισμό που έχει. Εάν καταφέρει και έχει και έσοδα από διαφημίσεις, τότε θα ήταν πραγματικά το ιδεατό αποτέλεσμα ενός δημοτικού ραδιόφωνο. Και αξίζουν έυσχυμα στον Πρόεδρο και στον Διοικητικό Συμβούλιο. Τι θέσετε σε ψηφορία το θέμα? Έχετε προβλήματα, διότι βγήκατε δήμαρχος Κυβάλλων τον κ. Μπέγκα εκεί και τώρα φέρετε και τη θέση της αντιπολίτευσης. Ποιοι ψηφίζουν σε ψηφορία το θέμα αυτό, κ. Πατσούρα, κατά. Λευκό. Το θέμα του νέου κανονισμού. Λοιπόν, θέμα 1 το έγκληση μίστου Σακινίτου για το 8ο υπεργογείο. Έχουμε ερωτήσεις? Αυτό είναι. Μπορώ να μιλήσω, κ. Πρόεδρε. Πρότεση. Το 8ο υπεργογείο στεγάζεται μέσα στην Πατριάρχο Ιωσήφ 13, στην περιοχή του Κάστρου. Και η σύμβασή του λύγει 31 Ιουλίου, μετά από παράτες που πήρε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε κάνει την τεχνική έκθεση για να βγει σε δημοπρασία. Προφανώς μετά θα επιλευτεί η Επιτροπή Καταλληλότητας. Βάλαμε τα... γιατί φυτούν 23 νύπια και πρέπει να έχει 15 τετραγωνικά το καθενύπιο. Και έχουμε την τεχνική περιγραφή και θα βγει σε δημοπράτηση. Κυρία Καλογιάννη, σε δημοπράτηση θα βγεί. Θα βγει σε δημοπράτηση αυτό. Είναι νέα μίστους και καινούργια. Προφανώς, αν δεν υπάρχει άλλο, η Επιτροπή Καταλληλότητας θα το κλείνει. Καταλληλότητας. Σύμφωνοι, Σύμφωνοι, Δήμαρχε. Παρόλα αυτά, επειδή εμείς βγάζουμε τις διακυρίες και τις προδιαγραφές, σκόπι μου είναι να στεθεί αυτό κατά προτίμηση. Δεν μπορούν τα παιδάκια να τρέχουν. Καθίστε λίγο. Συγγνώμη, σας παρακαλώ. Καθίστε λίγο. Εγώ ήθελα να είναι τηλεόραστο εδώ πέρα. Λοιπόν, το ένα το θέμα ομόφωνα και το δέκα το θέμα είναι η αποδοχή παραχώρηση χώρου για το πρόγραμμα Pit Stop. Στο δέκα το θέμα, λευκό, να σας προλάβω για να σκεφτούμε να φύγουμε από τους λατιγιστές. Λευκό. Γιατί δεν θέλετε εγώ το εξάλλωση. Στο δέκα το λευκό και στο εννιά υπέρ. Αυτά. Καλό βράδυ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE