Ανακοίνωση του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. (Δήμος Καλαμάτας, 2023)
: Κύριε Υπουργέ, κύριε Περπεριάληκη, κύριες και κύριοι καλημέρα σας. Να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους στο μέσον ενημέρωση και συμβαροσία της σημερινής συνέντευξης και να τονίσω τη σημαντική συμβολή σας στην εκστρέφεια που επιθυμούμαι να έχει το Φριστιβάλ. Το διεθνές Φριστιβάλ Χωρού Καλαμάτα συμπειρώνει, φέτος, 29 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα Πολυστικά Ρώματα της Αθήνας. Ένα φριστιβάλ που ενισχύεται χρόνο από το χρόνο, που αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό θεσμό, σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Καλαμάτα, την περιφέρεια του Λεωφωνίστου, την Ελλάδα, αλλά για όλο τον βελτισμένο κόσμο. Το φιτινό πρόγραμμα, το οποίο εναλυτικά θα προσιάσει κατηγή Δευτεραβίδα Καπετανέα, είναι αντάξιο της ιστορίας του θεσμού, αντάξιο της ποιότητας που χαρακτηρεί στο φριστιβάλ, στο οποίο θα συμμετέχουν τα τελευταίες ομάδες και χορευθές από την Ελλάδα και τα Ψηφεριβόνια. Επίσης, για μια ακόμα χρονιά, το φριστιβάλ, πέραν των παραστάσεων που έχει προγραμμάσει στο Μέγα Λογορού Καλαμάτας, θα ταξιδέψει προσφέροντας παραστάσεις σε πόλεις της περιφέρειας του Λεωφωνίστου, ενώ θα συνεχίσει την επιτυχημένη ανεπίδρασή του με τοπική κοινωνία, με παραστάσεις να δίνονται στην κεντρική πλαδία της πόλης μας. Επιδημοτική αρχή, για τον Δήμο Καλαμάτας, η επένδυση στο πολιτισμό αποτελεί μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογία. Μια επιλογή που συμβαθεί με το σύγχρονο καναδιανό DNA. Μια επιλογή που είναι αλήθεια ότι διαχρονικά με συνέπεια έχει υπερετηθεί και για το λόγο αυτό, σήμερα όλοι εμείς καμαρώνουμε και είμαστε υπερήφανοι. Το υψηλό επίπεδο βιώζητας και η αποδοχή που πηχάνει το φεστιβάλ μας υποχρεώ να εργαζόμαστε σκληρά ώστε κάθε χρόνο να γίνεται ακόμα καλύτερο. Να συνεχίσει να προσφέρει υψηλό επίπεδο κατεκνικό αποτέλεσμα συνεχίζοντας να γράφει λαμπρές ενίδες ιστορίας στους πολιτικούς τόμους του τόπου μας. Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας βρίσκεται την πόλη μας μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Η συμπεριφορική της Καλαμάτας στο δίκτυο του 100 κλιματικού δέντρων και εξωτερών πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030 έχει δημιουργήσει μια επιπλέον δυναμική για την πόλη. Και εντοποιώντας τη συγγιείς δυνάμου στόχου μας με στόχο να συμβιάσουμε την Καλαμάτα των επόμενων δεκαεδιών. Αυτή τη δυναμική οφείλουμε την αξιοποίησή μας σε όλους τους τομείς και στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά με μεθοδικότητα και σχέδιο για να κάνουμε την Καλαμάτα ακόμα καλύτερη. Μια πόλη που αξίζει να ζήσει. Από το βήμα αυτό θα ήθελα να ευχαριστούμε θερμά την Υπουργό Πολιτισμού Κυριαντίνα Μεδώνη και τον Υπουργό Νικόλα Γετρομαρνάκη που εμπράκτος την τελευταία χρόνια έχουν στηρίξει το Φεστιβάλ. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για τη συμπεριφορική της Περιφέρειας, την διοργάνωση, που άλλως συγκρονίσει καλά την αξία και την πνευματική του Φεστιβάλ, καθώς έχει υπηρετήσει το θεσμό 13 χρόνια από τις τέσσερις του λιμάνου. Φυσικά να ευχαριστήσω την Καλλιτεχνική Διευθύνη, την Αλίδα Καπεδαναία, αλλά και όλους όσοι εργάζονται για την επιτυχία του θεσμού, όπως χωριβούς, εθνωντές, φίλους του Φεστιβάλ, επισκέπτες και εξηγά τους δημόδους μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο 2019 Διευθύνη Σεστιβάλ του Καρμανού. Ευχαριστώ. Το ότι φτάσαμε στο 21ο Διευθύνη Σεστιβάλ αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εγώ έχω συνδέσει την ομιλία μου στη Μόλυν με 13 Διευθύνη Σεστιβάλ και τις ανάλογες συναντέρξεις τότε και έχω συνείδηση το πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό το Διευθύνη Σεστιβάλ για την πόλη ασφαλώς, αλλά και για την πατρίδα μας και για την αναγκαία έκπραση περιφερειακτής πολιτιστικής πολιτικής, με την οποία ο Υπουργός προωθεί με όλες τις δυνάμεις και την ευχαριστώ ιδιαίτερα για το έργο το οποίο παράγεται σε πολιτισμικό επίπεδο στην Πελοπόννησο γενικότερα όχι μόνο στη Διευθύνη Σεστιβάλ και στην άλλη και σε όλη την Ελλάδα. Εγώ είμαι συνέδοκος στη Τιτροσπάτια, θεωρώ ότι η βασική μου κομπεραιότητα είναι η καλή συνεργασία με τον Υπουργό και είμαι περήφανος γι' αυτό και τη δική μας συμβολή ενώ και σε επίπεδο οικονομικών πόλων ώστε αυτό το οποίο είπα στην αρχή, την περιφερειακτή πολιτιστική πολιτική να γίνει πραγματικότητα. Και πράγματι αυτό πρέπει να γίνει γιατί πέρα από τα ωφέλη σε πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο έχουμε και συνακόλου τα οικονομικά ωφέλη, αυτό είναι βέβαιο από την πολιτιστική ανάπτυξη της Πουλπέλη. Το Φεστιβάλ Χώρου Καλαμάτας είναι ένα ανοιχτό παράδειγμα για την πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο για την πόλη αλλά και για την πατρίδα μας ολόκληρη. Είναι ένα εγχείρημα δερικαινιακό το οποίο είναι καταξιωμένο διεθνώς και δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά παράδειγματα από την Ελλάδα καταξύωσης διεθνούς μιας σπουδαίας πολιτιστικής εκπλήτης. Ως περιφερεια έχω συνείδηση της αξίας του Φεστιβάλ, για αυτό επικορηγείται από μας με το ποσό των 80.000 ευρώ και βεβαίως το ποσό αυτό συνδέεται με την εξακτήνωση του Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις της περιφερειακής Αφεροποννήσου, ώστε οι άλλες πόλεις να γίνονται κοινωνί αυτής της σπουδαίας προσπάθειας η οποία έχει αναλυτήσει από τη Συγκροσέντου Αντιστικό Επίκτον. Καθώς ολοκληρώνεται ένας κύκλος, επιτρέψτε μου λιγάκι να κάνω μια εξαιρετία για τη φόβηση που έγινε αυτή την περίοδο καθώς ετοιμάζεται του χρόνου το Φεστιβάλ να τριανταρήσει. Σε αυτά τα 4 χρόνια το Φεστιβάλ πρώτα απ' όλα έγινε πιο σταθερό και πιο ασφαλές οικονομικά φοράς την Ευρωπαϊκή Σύνταση και την περίοδο του 2020 μέχρι το 2023 του Κουλιεπολιτισμού ανθρωιστικά έχει στηρίξει το Φεστιβάλ με περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σε αυτή την περίοδο το Φεστιβάλ έγινε πιο συμπεριληπτικό, με πολλά ιδρυτικά προγράμματα, με ένα άνευμα μεγάλο σε χορευτές με αναπηρία, με ένα πολύ πλούσιο και δυστυχές πρόγραμμα. Επίσης, αξίζει να θυμίσουμε ότι ήταν ένα καλή Φεστιβάλ, διεθνός χορού, που πραγματοποιήθηκε ακόμα και την χρονιά της πανδημίας, την χρονιά που τα περισσότερα φεστιβάλ στον κόσμο είχαν σταματήσει. Όμως, με την επιβονή και της ομάδας της Λίνδας, αλλά και του Υπουργείου, είπαμε ότι πρέπει να γίνει, προσαρμοστήκαμε, εξελιχθήκαμε και το Φεστιβάλ έγινε με μεγάλη επιτυχία και ακόμα και την εκείνη τη χρονιά. Επίσης, αυτή τη τετραετία, το Φεστιβάλ Πέπιο και Περιφερειάκης επεκτάθηκε γεωγραφικά, στο πλαίσιο ακριβώς της περιφερετικής πολιτικής, στο πλαίσιο που να έχουν τη δυνατότητα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχονται σε επαφή με την τέχνη του χορού και σε άλλες πόλεις της Φελοποννήσου, κάτι πολύ σημαντικό. Για όλους αυτούς τους λόγους, πραγματικά, είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για αυτό το Φεστιβάλ. Το οποίο δεν αντέχει μόνο στο χρόνο, είναι μια συνήθιση έκπραση αυτή, αλλά εξελίσσεται αυτό το χρόνο. Πελτιώνεται, μεγαλώνει, γίνεται καλύτερο. Και είμαι βέβαιος ότι και τα επόμενα χρόνια και καθώς του χρόνου θα είναι ο 30ος χρόνος του Φεστιβάλ, αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Και επίσης, για να πω και εγώ πάνω στον Περιφερειάκης, θεωρώ ότι το Μέγαρο Χορού, αποτελεί την, ας το πούμε, έδρα ή το βασικό σημείο για το Φεστιβάλ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένας χώρος πολιτισμού της Καλαμάτας και ένας χώρος σημαντικός πολιτισμού της Ελλάδας, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί και πρέπει να βρει τα πατήματά του, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε ένα μοντέλο λειτουργίας, όπως έχουμε καταστήκε βιώσιμος, αλλά και να παράγει το πολιτισμό όλο τη διαρκή του χρόνου. Και αυτό, θεωρώ, θα πρέπει να είναι το στίχημα για τα επόμενα χρόνια στην Καλαμάτα σε σχέση με τον χωρό. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ, πρώτα από όλα, την Λίδα και όλη την ομάδα για την άψορη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια. Φυσικά, τον Δήμαρκο, τον Θανάσ τον Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο Παντοδύναμο