Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας 8/2023 (Δήμος Ηγουμενίτσας, 2023)
: Κύριε Δήμαρχε, κύριοι αντιδήμαρχοι, κύριοι επικεφαλείς παρατάξεων, πρόεδροι νομικών προσώπων, πρόεδροι κοινοτήτων, εντελταλμένοι σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι Φορέων Παραγωγικών Τάξεων, εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης, κυρίες και κύριοι που είσαστε σήμερα εδώ ή παρακολουθείτε την συνεδρίασή μας, να σας καλησπαιρίσω, να σας καλωσορίσω στην 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οικουμενήτσας, η οποία πραγματοποιείται σήμερα 10 Απριλίου, ημέρα Μεγάλη Δευτέρα και ώρα 7 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Οικουμενήτσας, με 21 θέματα αναγραφόμενα στην ημερήσια διάταξη, πιθανόν να προκύψουν και άλλα θέματα ως έκτακτα κατεπίκοντα. Να καλησπαιρίσω και να καλωσορίσω στη συνεδρίασή μας τον Βουλευτή Θεσπροδίας Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Βασίλη Γιώγιακα. Κύριε Βουλευτά, ευχαριστούμε που μας θυμάτε και είστε εδώ απόψε για τη συνεδρίαση του οργάνου. Και θέλω να μην χάσουμε χρόνο καθόλου, να ειναιρώσω για δύο-τρία πραγματάκια διαδικαστικά. Η τηλεδιάσκεψη προς τον παρόν έχει πάψει να υφίσει στα δεοστέμα. Εντεχομένως θα έχουμε μια τηλεδιάσκεψη στο μήνα αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις. Οπότε, μάλλον η τηλεδιάσκεψη που ήσκε για τόσο καιρό θα πάψει να υφίσταται. Θέλω να ευχαριστήσω τους συσυγγητές των θεμάτων της προηγούμενης συνεδρίας, τους επικεφαλείς των παραντάξεων και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε, υπήρξε κοινή συνενόηση και έδειξαν και την εμπιστοσύνη προς το Προεδρίο, με συνέπεια να μην μείνει κανένα θέμα εκτός από ένα το οποίο δεν συζητήθηκε, διότι ψήφισαν όλοι οι συνάδελφοι. Δεν έχει σημασία αν ψήφισαν αυθεντικά ή αυθεντικά. Σημασία έχει ότι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και αυτό... Όχι, δεν έχει σημασία. Κατάλαβες πώς το είπα, γαμητέ Γιάννη. Λοιπόν, σημασία έχει ότι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί, σας θυμίζω και πάλι, από όταν ήρθαν τα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής, το Δημοτικό Συμπουλείο έχει πληθώρα πλέον θεμάτων και δεν αξίζει τον κόπο να τα λυπορείτε το σώμα όταν μπορούμε να λύνουμε θέματα. Δεν έχω, δεν θέλω να σας κουράσω με κάτι άλλο. Θέλω να δώσω, να θυμίσω τη διαδικασία, ο κύκλος των ανακοινώσεων, ο κύκλος των ερωτήσεων, που λείπονται ερωτήσεις κατά το προηγούμενο Δημοτικό Συμπουλείο. Θέλω να είμαι δικαιός, οπότε θα τεθούν σήμερα. Να πω μόνο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, από όντως είναι, θα ξεκινούσαμε από τον κ. Τζόριτσι, ο κ. Τζόριτσις είναι παρόν, προσήλθε. Ο κ. Δημάκος, ο κ. Τσουμάνης είναι ασθενής, είναι άρρωστος, δεν μπορεί να εφίσταται, θα δούμε πώς θα συγκριτούμε τα θέματα. Η κ. Τσότου είναι απούσα. Ο κ. Βαλακός, ο κ. Δαΐς, ο κ. Βλιώνης, ο κ. Καλφόγλου, η κ. Κατσάρι και ο κ. Ρούσις. Δεν νομίζω να έκανα λάθος. Αυτή είναι. Λοιπόν, είναι εκτός η κ. Κατσάρι. Ναι, ναι, ναι, το είπα πριν. Έχει σταματήσει, ουσιαστικά έχει σταματήσει τη διάσκεψη. Έχει σταματήσει. Θα εμπιτρέπεται μία συνεδρία συντομήνα, αλλά με προϋποθέσεις, με κάποιες προϋποθέσεις, έχει ψηφιστεί τροπολογία, δηλαδή. Για μία συνεδρία συντομήνα. Να κάνω μία επενθύμηση στο σώμα, όπου υπάρχει, κύριοι συνάδελφοι, κάποιο κόλλημα σε θέμα που συζητείτε, να το κάνετε γνωστό. Καταλαβαίνετε, αν υπάρχει κάποιο κόλλημα σε κάποιο θέμα, οποιοδήποτε, είπα από συγγένεια και τα λοιπά, να μη μας διαφέρει. Όχι ότι έχει γίνει κάτι, αλλά το υπενθυμίζω απλά. Τέλος, μετά τις συνεδρίες του Δημοτικού Συμβουλίου, και σε συνέχεια, κύριε Δήμα, δεν το ξέχασα, έχει τεθεί ένα θέμα για να εκδόσουμε ένα ψήφισμα σε ό,τι αφορά το νερό, ιθανήση, ιδιωτικοποίησης, υπάρχουν πολλές ερμηνείες από κάποιους. Μετά την ημερή σεδιάταξη, όπως προβλέπετε, αγαπητοί εδώ οι Δήμα, θα προτείνει ο Πρόεδρος ένα ψήφισμα, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί και καταπνεύμα, το καταπνεύμα του δικού σας ψηφίσματος, και όχι του καταγράμμα, γιατί δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί καταγράμμα σε ένα ψήφισμα, το οποίο θέλουμε να είναι εκείνης αποδοχής. Έτσι, οπότε θα συζητηθεί, δεν υπάρχει καμία πρόθεση από το Προεδρείο, για όνομα του Θεού, έτοιμα, συναδέλφου, να περάσει έτσι. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Με ειδοποίηση θα έρχονταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Κάτσις. Θα έρθει αργότερα. Συνεχίστε κύριε Δήμαρχε. Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον κύριο Κάτσις και μου είπε ότι θα παρεμβρεθώ και εγώ στο δημοτύπωση μου. Αν εσύ, κύριε Γόγολα, αντικαταστηθείς, μάλλον εκπροσωβείς τον κύριο Κάτσις, δεν ξέρω. Να φιηθούμε και στον κύριο Κάτσο, τον νέο υποψήφιο για το αξίωμα του βουλευτή με το κόμμα του Κοινάλου. Καλή δύναμη και καλών εγώνα. Θα ήθελα να κάνω κάποιες ενημερώσεις, κύριε Πρόεδρε, είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα από 3 μέχρι 7 του μηνού, φιλοξυρούσαμε στην πόλη μας 40 προ-πιακούς και μεταπιακούς φοιτητές από 4 σχολές, 4 πανεπιστήμια αρχιτεκτονικής του Παρισιού, του Μιλάνου, της Νάτης και της Αθήνας στο πρέσιο ενός προγράμματος που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του χώρου του Ξενία και τη σύνδεση του αυτού με το Βόρεια Μέτροπο της Σιγομενίτσας. Τα παιδιά πραγματικά για λίγες μέρες δούλεψαν και μας παρουσίασαν σε αυτή την έδιση. Σε νηπιακή μορφή θα ήθελα να πω τις σκέψεις και τις προτάσεις τους. Ήταν πιστεύω όλες αξιόλογες, αυτές τις προτάσεις θα τις δουλέψουν και τώρα στις σχολές τους και πιθανόν και θα έχουμε το αποτέλεσμα αυτής της επιστημονικής δουλειάς για να μας το προσιάσουν όταν ολοκληρώνται το πρόγραμμα. Εμείς, φυσικά, θέσαμε και κάποια άλλα ζητήματα. Ζητήσαμε να εντάξουν σε αυτό το πρότζεκτ, να εντάξουν και το Παραλιακό Μέτροπο της Σιγομενίτσας, γιατί αναμονή των εξελίξεων που έχουμε, ότι τα κομμάτια της Κατσιασίας όλες θα δοθούν στην πόλη και τέθηκε και κάτι, το οποίο και εγώ το έλεγα παλιά και από τον κύριο Βιτώλη, να συμπεριλαμβεί και το γήπεδο, το χώρο του γηπεδού, σε μια προοπτική μακροπρόθεσμη, να φύγει από εκεί και να γίνει αυτό ένας χώρος φρασίνου, ανάπλασης, πολιτισμού κλπ. Βάση τέτοιου, ήταν αρθεντικό πιστεύω, είναι αρθεντικό για την πόλη μας, ότι 40 ποιητές αυτών των σχολών των Πανεπιστήμιων ήταν εδώ και μενετάνε κομμάτι της πόλης μας. Θα ήθελα να επίσης να ενημερώσω, κύριε Πρόεδρε, ότι αφορά τους υποψηφίους που θα είναι και εμάς, δηλαδή, και φυσικά και το Δήμο, ότι το όριο στις δημοτικές κοινότητες από 300 ακατεβαίνει στις 12, στις 200. Άρα λοιπόν οι κοινότητες που έχουν πάνω από 200, θα έχουν τριμελή ή πενταμελή αντίστοιχα, ενώ κάτω από 200 πλέον, ή τα 300 πανιά, πάει στο 1. Και ένα άλλο θέμα, το οποίο έχει να κάνει με διατάξεις του Κουριού Οικονομικών, το νόμο 5036 του ΔΑΤΚΟΙΣΤΡΙΑ, μας εμπνευμένοσε το υπέσ, ότι ενεργοποιήθηκε, πλέον παρέχεται δυνατότητα στους δημότες, να ενεργηθήσουν τις οφειλιά τους προς τους δήμους σε 72 δόσεις, ή να ενεργοποιήσουν την παλιά διαδικασία των 100 δώσεων, αν το έχουνε καταλήψει, πιστεύω, είναι μια αυθεντική εξέλιξη, μια εφέδεια, η οποία αφορά αυτούς που οφείλουν προς το Δήμο, να ενεργηθήσουν τα χρέια τους και για τον Δήμο να εισπράξει, γιατί καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια δυσκολία στη συμπραξιμότητα και στην αποδοσία και στη φροντιστική ικανότητα των δημοτών, πιστεύω, θα είναι, δίνεται μια λύση και πρέπει μόλις οι αντιδήμαρχοι των οικονομικών να κάνουμε και μια δημοσίευση, έτσι, να λάβουν χώρα, να κάνουν λάβουν χώρα οι δημότητες μας. Δεν έχω κάτι άλλο να πω, κύριε Πρόεδρε. Αυτό που είπατε μάλλον με τη λιδιάσκεψη θεσπίστηκε μάλλον να γίνεται και ένα μοιχτό σύστημα και με τη λιδιάσκεψη σαμπρά. Συγγνώμη λίγο κύριοι συνάδελφοι. Μαγέλη, μικροφωνίζει πολύ, δες λίγο. Όχι μικροφωνίζει πολύ. Έχω μουσικό αυτοί. Έχεις και εγώ να κάνεις εγώ, παι. Να κάνουμε έτσι κύριε Δήμαρχε, να καλωσορίσουμε τον κύριο Κάτσι, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Πρωτείας. Οι όποιοι αντιπαραθέσεις ξέρω όλοι ότι είναι καθαρά πολιτικές. Και να πάρω την μπάση από τον κύριο Δήμαρχε ο οποίος ενημέρωσε το ΣΥΡΙΖΑ της Πρωτείας. Παρακαλώ λίγο ησυχία. Τα άρθρα 9, 10, 6, 5 του υπό νόμου πλέον σχεδίου του Υπουργείου Στερικών που αφορούν και αυτές τις εκλογές και τις τροποποιήσεις της κοινότητας και διαφορές και τροποποιήσεις ό,τι αφορά τα απολύματα, είναι στη διάθεση του συνοδεύκου. Αν θέλει κάποιος να τα πάρει μετά, απλά γεννημέρωσε, έτσι. Λοιπόν, είμαστε σε επίπεδο ανακοινώσεων, όχι ερωτήσεων. Έχει κάποιος κατά την κυρία Δήμαρχη κάτι να ανακοινώσουμε προς το σώμα, δεν νομίζω. Ωραία, κύριε Γιώγικα, κύριε Κάτσε, πήγαινε να ανακοινώσουν ακόμα, δεν έχουν στο πρωτοθέμα, δεν έχουμε κάτι. Να πάμε σε ερωτήσεις προς τον κύριο Δήμαρχο, παρακαλώ. Να πω εδώ, παρέλειψα στην αρχή, ότι ο κύριος Γόκολος απόψε εκπροσωπεί την παράταξή του στην παρούσα συνεδρία, μέχρι να δούμε μετά τι θα γίνει, διότι έχουμε υποψηφιότητα από την παράταξή αυτή. Να δούμε πώς θα το διαχειριστούμε κι εμείς. Λάτε κύριε Γόκολε, η κυρία Τσότου είναι εδώ, είναι θέμα συνενόηση παράταξης, εγώ ενημερώθηκα, το κάνω αποδεκτό, λάτε κύριε Γόκολε. Ναι, καλησπέρα και από εμένα, μεγάλη Δευτέρα σήμερα, μεγάλη εβδομάδα, να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας, σε εσάς, στις οικογένειές σας, σε όλες αυτές τις γιορτές, να υπάρχει μια σύμπνια, μια ομώνια, μία αγάπης για τον συνάνθρωπό μας. Και επάνω σε αυτό, κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα από τις υπηρεσίες του Μεγάλη Τρίτη Αύριο, ό,τι μπορέσετε, σε συνενόηση με την πρόνοια, στις πολίτες μας που υπάρχουν στο δήμο, οι οποίοι αδυνατούν να πάρουν τα απαραίτητα για την ενόψη του Πάσκα και των εορτών, να βοηθήσουμε όλους αυτούς που μας χρειάζονται πλέον σήμερα. Και μία ερώτηση μόνο, κύριε Δήμαρχε, έχω να κάνω, πέρα από την επισήμανση αυτή που σας είπα, αν έχουμε καμία εξέλιξη όσον αφορά με το θέατρο στο Τσιγουρίκι. Ευχαριστώ πολύ. Και εγώ ευχαριστώ και εμείς. Ευχαριστώ. Ο κύριος Δημητρίου, ελάτε κύριε Δημητρίου. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Εγώ είχα μία συνάντηση τις προηγούμενες μέρες με τον Σύλλογο Στοργή, των παιδιών των ατόμων με ανάγκες, με ανάπηρεια. Γνωρίζω το κτίριο αυτό που είναι πέρα στο λαδοχώρι, δεξιά όπως πάμε, αντί για το ΕΚΑ, πάμε δεξιά, λίγο παρακάτω και δεξιά. Το κτίριο, που είναι για τις ανάγκες φλοξενίας και απασχόλησης αυτών των ατόμων, ανάπηρεια, μπορεί να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, απ' ό,τι μου είπαμε. Εμείς έχουμε κάνει τίποτα σε αυτήν κατεύθυν, κύριε Δήμαρχε. Επίσης, οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, δικαιούνται τροφή από τον ΕΟΠΙ 35 ευρώ ανάτομαι. Του ζητήσατε, για να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτήν την δυνατότητα της υποστήριξης, δηλαδή όρους που βάζει ο ΕΟΠΙ, να τοποθετηθεί ανεδικηστήρας, τον τοποθέτησαν με ίδιους πόρους πριν από 1,5 χρόνο, πήρατε χρήματα για να κάνετε κάτι. Βάλατε κάγκελα πάνω στο τυχείο, το οποίο το κατασκεύασαν μόνοι τους. Κάνατε την μόνωση που επίσης είναι απαραίτητη για την χρηματοδότηση. Αυτά είναι τα ερωτήματα. Όχι σήμερα, αν δεν είστε έτοιμοι, την επόμενη φορά, κύριε Δήμαρχε. Ευχαριστώ, κύριε Δημητριώ, κύριος Δήμας. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Πρώτα απ' όλα με το νερό, να μου επιτρέψετε. Το πιο σίγουρο είναι να έχω αποχωρήσει πριν το τέλος. Θα σας στείλουμε το email και θα ζητήσουμε και τη σύμφωνη. Αυτό ναι. Είμαι από τις 6 ώρες στο ποδάρι και ήρθα μόνο επειδή έχουμε το πρώτο θέμα αυτό, ειδάλλως δεν έρχομαι καθόλου. Το πρώτο θέμα που θέλω να βάλω είναι το εξής. Μου έχουν στείλει φωτογραφίες από τα Σίγοντα. Στην ήθουσα εδώ των Σιβώτων, γίνεται το ένα να δεις από σκουπηδία. Είναι πρόβλημα. Προφανώς είναι η εποχή που αλλάζουν κρεβάτια, αλλάζουν τέτοια και είναι λογικό να υπάρχουν πολλά σκουπηδία τέτοιου είδους. Αλλά προφανώς πρέπει να υπάρχει μια μέρη από το δήμο για να μαζεύονται έγκαιρα. Δηλαδή μαζεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ναι, σήμερα έχω καινούργια φωτογραφία που είναι πάλι γεμάτα. Ο Σωτήρης που πιένω έρχεται τα ξέρει καλύτερα από αυτούς. Το δεύτερο θέμα, με ρωτάνε, δεν έχω άποψη τι πρέπει να γίνει, δεν πρέπει να γίνει, τα έργα στον πεζόδρομο πότε ακριβώς θα αρχίσουν δήμαρχε, γιατί αρχίζουν ανησυχίες μέσω καλοκαιριού, μέσω γιορτών. Ξέρετε για ποιο εννοώ. Υπάρχει ήδη μεγάλη καθυστέρηση. Αλλά πότε ακριβώς θα αρχίσουν. Αυτά τα δύο στις ερωτήσεις. Ευχαριστώ. Κάτσου ζήτησε και αμέσως μεδευτής Βασιλιάδης. Καλησπέρα. Καλησπέρα σε όλους. Τέλος του επόμενου μήνα είναι ένα μεγάλο ιδέα. Γεννήθηκε στην πόλη μας, το Ρέπανο, η συνάντηση των Λιχανών Χάρλ, πανεπροπαϊκή νομίζω, και ήθελα να ρωτήσω ο Δήμος τι πλάνο έχει για τις δικές μας επαρρεμβάσεις, γίνοντας την αθαριότητα, την ασφάλεια, τον φωτισμό, την διαγράμμιση. Ίσως μια επίσκεψη απέναν το κλιμάκι του Δήμου της Τροχίας και του Λιμηνικού για τυχόν επικίνδυνα σημεία και καταγραφή αυτόν, ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι και στα θέματα ασφάλειας, φυσικά. Είναι πολλά θέματα που πρέπει να δούμε. Δεν ξέρω αν ο Δήμος τα έχει δει και μακάρι να τα έχει δει. Φελπίνει η αψίδα εισόδου και στο Ρέπανο θα είναι το πιο φωτογραφμένο σημείο αυτές τις ημέρες, εκείνες τις ημέρες μάλλον, όπως ένα δικό μας μπάννερ με το λογότυπο του Δήμου και το σύνδεσμο για τη τουριστική μας προβολή άρχισε να μπει εκεί πέρα. Η ερώτησή μου, δηλαδή, έχει να κάνει καθαρά με αυτή τη δράση, με αυτό το γεγονός και πώς ο Δήμος έχει δει τη δικαίωση της υποχρέωσης εκεί πέρα και αν είμαστε σε στάδιο επίλυσης αυτών μερικά σημεία από σήμερα να τα, ας τα λάρει υπόψη, η Δημοτική Αρχή να τα προσέξει και αυτά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ελάτε κύριε Βασιλιάδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Δύο ρωτήσεις προς τον κύριο Δήμαρχο. Η πρώτη έχει να κάνει με την προηγούμενη συνεδρία της Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία φνήδια σταμάτησε. Ήθελα να ρωτήσω κύριε Δήμαρχο για την επικοιροποίηση που υπήρχε στο έβδομο θέμα για την ανεβάθμιση, την ενοικιακή ανεβάθμιση πρώτου λυκείου και πρώτου γυμνασίου. Εκεί, αν και ψηφίσαμε, δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο γίνεται αυτή η επικοιροποίηση, αν μπορείτε να μας εξηγήσετε. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι αν έχουνε ξεκινήσει προσυσμική έλεγχη στα κτήρια αρμοδιότητας του Δήμου και ιδιαίτερα σχολικές μονάδες, αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ευχαριστώ. Και εγώ ευχαριστώ. Να καλωσορίσω τον κύριο Νταΐ και τον κύριο Ρούσι. Εντάξει, καθίστε. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Κύριε Δήμαρχε, δεν υπάρχει άλλη ερώτηση. Συγγνώμη, κύριε Δήμαρχε. Ελάτε, κύριε Ρούσι, ελάτε. Εντάξει. Μία ή δύο τώρα, για να σας πω. Μία σε δύο σκέλη. Ελάτε, κύριε Ρούσι. Ευχαριστώ, πρόεδρε. Δύο ερωτήσεις θέλω να κάνω. Η πρώτη έχει να κάνει. Στη Πέρδικα έγινε ένα παρτέρι και ένα δέντρο. Τέλος πάντων, το έχουν διαλύσει. Θέλω να ρωτήσω. Δεν είναι εδώ ο αντιδήμαρχος ο κύριος Τσουμάνης. Είναι, είναι. Ωραία. Θέλω να ρωτήσω και τον κύριο Κίκα αλλά και τον κύριο Πρόεδρε της ΔΙΑΐ. Θέλω να δώσει άδεια ώστε να φύγει το παρτέρι από την πλατεία και το δέντρο. Γιατί αυτά λέει ο πρόεδρος σε ένα συμβούλιο και θα ήθελα να μη απάντηση. Και ένα δεύτερο. Πριν 7 μήνες περίπου, σε ένα στο γήπεδο του λαδοχωρίου, σας είχα πει ότι είχε μεγάλο πρόβλημα, είναι άκοπα τα χόρτα, δεν υπάρχει περίφραξη. Είχατε πει ότι θα το δείτε. Μετά από 6 μήνες είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Θα το δείτε γιατί πολλά παιδιά σε λαδοχώρι δεν έχουν που να παίξουν. Ευχαριστώ. Και εγώ ευχαριστώ κύριε Ρούσι. Περίμενε πρόεδρε, περίμενε. Ο κύριος Νταΐση. Καλησπέρα. Δεν θα πω τα στοιχεία γιατί δεν θέλω να φανεί προς τα έξω ο άνθρωπος που έχει την υπόθεση. Αλλά θα το πω γενικά, θα γίνει όμως αντιληπτό το πρόβλημα. Υπήρχε μια αίτηση προς τον Δήμο την τεχνική πυρησία από τον Μάρτιο 19 Μαρτίου του 2021. Η αίτηση αυτή απαντήθηκε δύο χρόνια περίπου μετά στις 28 Δευτερού του 23. Η απάντηση είναι ότι ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος ότι η πυρησία αδυνατεί να απαντήσει έκαιρα λόγω της διαχρονικής ανεπάρκειας προσωπικού του ιδιαίτερα μεγάλο αριθμού ανοιχτών υποθέσεων και της πολυπλογότητας που παρουσιάζουν οι περισσότερες από αυτές. Και στην ουσία το απαντάνε ότι δεν μπορούνε να το απαντήσουν. Το ερώτημα είναι ότι επειδή πρόκειται για μια υπόθεση αυτοψίας σε ένα χώρο που απείχει 150 μέτρα από το Δημαρχείο, είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα ώστε να δίνεται μια απάντηση στον πολίτη δύο χρόνια μετά και η απάντηση αυτή να του λέει ότι δεν μπορούμε να ασχοληθούμε. Ωραία. Ευχαριστώ κύριε Ταΐ. Ελάτε κύριε Τακλάκογλου, ο κύριος πρόεδρος του Νέα Σελευχελάτη. Καλησπέρα και εγώ. Καλησπέρα πρόεδρε. Καλησπέρα και στους βουλευτές μας. Τρεις ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω. Που βρισκόμαστε με τις οδούς που έχουμε πάρει μια απόφαση το τοπικό συμβούλο, η συμπληρωματική οδύη στη Νέα Σελεύχεια. Δύο, η πλατεία. Γίνονται κάποιες κατασκευές τώρα. Έχει βγει ένας πλάτανος και είναι πεσμένος κάτω. Θα μπει αυτός, θα τον πετάξουν, τι θα γίνει αυτός. Ο Φίνικας, συγγνώμη. Ο Φίνικας. Και τρίτη ερώτηση με την παγία. Συμπαγείας, παρακαλώ πολύ να αναγράφετε ότι το ποσό που παίρνουν οι προέδρες είναι και το Φυμπιά μαζί. Θα το δούμε, πιστεύοντας να συζητηθεί και το θέμα της παγίας. Δεν τίθεται θέμα να μην δωθούν απαντήσεις, απλά κάτι πολύ ξεδικευμένο που το χειρίζεται ο κύριος Τσουμάνης, καταλαβαίνει δεν είναι το απαντήσεις. Κύριε Δήμαρχη. Να ξεκρίνω από το θέμα της προνοίας που έβαλε ο κύριος Βόγκολος. Συμφωνώ μαζί του ότι η πρόοδο αυτές τις μέρες πρέπει να δώσει ιδέα τη ρηβαρήτητα σε κάποιους υπολογισμούς που πιθανών να ζούν στην ανέχεια, να έχουν πρόλημα, ήδη δίνουν τρόπο, έχουν μοιράσει, δεν ξέρω, πάρα πολλά κρέατα, τα δίνει και το μέσα από το ΔΕΒΑ. Συνήθως δίνουμε, αλλά αν εντοπιστεί κάποιος και εσείς, δηλαδή αν γνωρίζετε κάποιους που πραγματικά, γιατί είναι ένα θέμα λεπτό και πολύ εγωιστές και δεν έρχονται να ζητήσουν τρόφιμα, αν εσείς νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν τον έχει εντοπίσει υπηρεσία, καλό είναι να μας ενημερώσετε την υπηρεσία. Δεν χρειάζεται σε επεισιακό επίπεδο να τους πείτε ότι υπάρχει ο τάδε εκεί ο οποίος έχει πρόβλημα και να του πάμε τρόφιμα. Και εμείς θα προσπαθήσουμε όσους μπορούμε να τους βοηθήσουμε και στο θέατρο στο Τζιμπονίκη τελειώνει, κλείνει η εργολαβία, αυτές τις μέρες θα έχει τεχνίσει η εργολαβία και θα δούμε πώς θα κάνουμε τις υπόλοιπες εργασίες μέχρι να ολοκληρωθεί το θέατρο, διότι πρέπει να πάμε και νερό, να πάμε και ρεύμα και να φτιάξουμε και το μπράβλιο χώρο. Όσα αφορά την είπε ο κ. Δημητρίου με τον Σύλλογο Στοργή, όντως ο Σύλλογος Στοργή έφτιαξε το ΑΣΑΣΕΡ, είμαστε σε μια συμφωνία γιατί είχε μια αντιχωρήγηση, δεν ξέρω από το οργανισμό λοιμμένος, μάλλον δεν ξέρω αν είναι από εκεί, βάση δωση να μην το λέω γιατί πιθανώ να πανερμηνευτώ ή να παρεξηγηθώ. Εμείς έχουμε συμπορήσει να βάλουμε τα κάκια και θα τα βάλουμε και να κάνουμε και τη μόνοσυπτη της στέγης και να κάνουμε και τη διεθύσμη μέσα του χώρου ώστε να πάρουμε και άδεια για τη στέγη. Ετοιμάζεται φάκελος, να υποβάλλουμε φάκελος, ώστε να επιδοτηθούμε, ώστε πιστεύουμε του χρόνου να λειτουργήσει. Όσο αφορά τα σύβωτα, όντως τα σύβωτα έκανε ένα ενχείρημα, να μπορώ να το πω, ο πρόεδρος εκεί, προκειμένου να δημιουργήσει ένα χώρο έξω από το χωριό για να μπορέσει να πηγαίνουν τα σκουπίδια, τα οικιακά, όχι τα ογκώδι, αλλά δυστυχώς ο Έλληνας όπου βρει χώρο πάει και τα πετάει εκεί πέρα, δηλαδή πάει πιο πάνω, που υπάρχει ένας χώρος, ξέρετε πολύ καλά, που υπάρχει ένα παλιό λαττομείο, δυστυχώς προτιμά την ευκολύνση. Ήδη έχουμε μιλήσει με τον αρμόδια τη θύμα του κύριου Κέκα και θα έχει εντολή, θα φύγει από εκεί, δεν θα υπάρξει δηλαδή, θα του καταλυγίσουμε από το χώρο και θα δούμε πώς θα το διεχρηστούμε. Ήδη είμαστε σε διαδικασία μέσα από τον Φιλόδημο να προβληματιευτούμε και τους κάλους αυτούς τους μεγάλους που πήραμε για τα ογκώδι, για να βάλουμε και στο παραλιακό μέτωπο. Δεν ξέρω αν θα περνάμε το καλοκαίρι, αλλά θα φύγουν από εκεί τα σκουπίδια από το σημείο αυτό. Ήταν ένα αγχείρημα το οποίο από την πράξη απέτυχε. Στον πεζόδρομο τα έργα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη, αλλά όποτε και να ξεκινήσουν θα έχουμε προβλήματα. Είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι είναι, είτε άνοιξη, είτε φθινόπωρο, διότι η αγορά δεν σταματάει. Πρέπει όμως να γίνουν. Δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει μια ανέχεια, εκείνο που πρέπει και μια υπομονία από τους επαγγελματίες, το καταλαβαίνουν ότι αγωνίουν, αλλά πρέπει όμως η ανάπλαση να γίνει. Γιατί και γίνεται προς όφελος και δικό τους, όχι μόνο των δημοτών, εκείνο που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε την ανάδοχο εταιρεία να τελειώσει γρήγορα και να κάνει το έργο έντεχνα. Όπως σημαίνει το event της Χαρλί, σίγουρα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός για την πόλη μας. Θα σταθούνε πάρα πολύ Χαρλίστες, όπως ξέρετε πολύ καλά, είναι άνθρωποι με υψηλού οικονομικού επιπέδου και φυσικά είμαστε σε συμφωνία και συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, γιατί αυτοί έχουν μια Οργανωτική Επιτροπή, εμείς από την πλευρά μας έχουμε να λάβει κάποια πράγματα, όσον αφορά την καθαριότητα και τον φωτισμό και σίγουρα αυτά θα τα έχουμε έτοιμα όταν ξεκινήσει η συνάντηση των Χαρλιστών. Θα είναι έτοιμα και κάποιες λακκούμπες που είναι στους πρόμους και αυτές θα υπολοθούν. Όντως θέλει μια διαγράμμιση, θα το δούμε και αυτό λίγο. Και η αποχέτευση είναι ένα έργο το οποίο είναι στο τελείωμα. Απλώς δεν πληρώθηκε ο εργολόγος γιατί είναι ένα έργο το οποίο το χρηματοποιεί η περιφέρεια, είχε μια δυσκολία στην πληρωμή η περιφέρεια και σταμάτησε το έργο, δεν το ολοκληρώσε γιατί δεν έχει πληρωθεί. Θα πιέσουμε τον κ. Καχριμάνη να δώσει και το υπόλοιπο ποσό, ώστε να ολοκληρωθεί και το έργο. Ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί, ο κ. Μίτσις το ξέρει πως δεν μπορεί καλά, αν δεν έχει κάτι να πει παραπάνω να σ' προσθέσει. Όσον αφορά τώρα για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου, είναι ότι μεταφέρεται το έργο αυτό στην επόμενη προγραμματική περίοδο 21-27. Αυτή ήταν η επικυρωπήση διότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση από το προηγούμενο διαχρηστική περίοδο, δηλαδή 14-20, και επικυρωπήσαμε, δηλαδή ξαναποβάλαμε πρόταση, για να ολοκληρωθεί χρηματοδότηση από το επόμενο πέπι υπήρου. Πιστεύω είναι ένα πολύ καλό έργο και εγώ πλάστον οι πληροφόρους που έχω ότι κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά εκεί πέρα. Παρ' ό,τι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες γιατί το σχολείο είναι ανοιχτό, σίγουρα υπάρχουν μικροπροβλήματα, αλλά εκτιμώ ότι γίνεται ένα έργο το οποίο είναι πολύ οσουσιαστικό και έχει να κάνει και με την οικιακή αναβάθμιση του σχολείου, αλλά και γενικά την διακόσμιση του και την ασφάλεια. Όσο παρά για την προσοσμική έλεγκ δεν έχουνε ξεκινήσει ακόμα, υπάρχει μια χρηματοδότηση για να κάνουμε μελέτες μια ασφαλική θωράκιση των κτιρίων, θα ολοκληρωθεί μελέτες και μετά υποτίθεται θα πούμε σε χρηματοδοτικά ρεγβαλεία για να μπορέσουμε να χρηματοδοθούμε για να κάνουμε και τους προσοσμικούς ελέγχους στις σχολικές μας μονάδες. Όσο παρά για το παρτέρι στην Πέρδικα, το παρτέρι έφυγε αλλά δεν θα μείνει έτσι, θα μπει το δέδρο εκεί που είναι ξανά, δηλαδή έφυγε γιατί έγινε το έργο απ' ό,τι καταλαβαίνω της ίδρευσης γιατί περνούσε ακριβώς από κάτω από το παρτέρι, έτσι το δέδρο θα ξαναπεί ότι αφουλάχιστον με την επαφή που είχαμε με τον Πρόεδρο θα μπει άμεσα θα μπει και το δέδρο, ένα δέδρο το ίδιο περίπου θα μπει στο σημείο αυτό. Τα έχω όταν σε ρωτοφόρητε, δεν ξέρω αν το δουν οι εργονοί σαν τη Δήμαρχος. Είπατε κύριε Ταΐ για ένα έτοιμα, δεν ξέρω, πιθανόν έχει να κάνει με την πολυδομία, έχει να κάνει με άλλη υπηρεσία. Να μου πείτε την υπηρεσία όμως διότι εντάξει δεν ξέρω, δεν μπορώ να προβληθώ ποτέ πρωτόκολλα, το πότε διεκπληρών, τι διεκπληρών και ξέρετε πολύ καλά ότι η υπηρεσία δόμησης έχει και δικό της πρωτόκολλο, δεν υπάρχεται δηλαδή στο γενικό πρωτόκολλο του Δήμου και πιθανόν να είναι από εκεί, δεν ξέρω, καλό είναι να μου πείτε ποια υπηρεσία είναι, τι εννοείται, ας το πείτε κάτι δια σε εμένα, δεν χρειάζεται να το αναγνώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και αν όντως υπάρχει η ευθύνη του Αλμώδη Παρέλου θα επιτυχθούμε τα δεύτερα. Προς τους πολίτες που είχαν εθήματα από το 2019 μέχρι και το 2022, δηλαδή πήρε απάντηση κάποιος που είχε από το 2019 έτη, όντως εκεί υπάρχει ένα θέμα και είναι ικότονο. Πιθανόν να υπάρχει ένα έτοιμα για υλοποιήσεις ενός έργου ή κάτι. Έπρεπε η υπηρεσία να το διερευνήσει, να ψάξει αν υπάρχουν χρηματοδότητες, αν υπάρχουν χρήματα, για να απαντήσει αν μπορεί να γίνει το έργο ή δεν μπορεί να γίνει. Εκθυμώ ότι γι' αυτό καριστερούν και δεν το κάνουν εσύ και εμένα. Θα το δω λίγο. Δεν ξέρω. Θα το εβρίσω και θα δω τι γίνεται. Για τις σπαγίες το ποσόλαιο είναι συγκεκριμένο. Δεν γνίζω όμως αν έχει να κάνει με V.P.A. ή χωρίς V.P.A. για να ξεχαρέσουμε και ένα πράγμα με τις σπαγίες. Διότι οι σπαγίες πάνε σε θέματα αλλότρια, όχι σε αυτά τα οποία είναι τουλάχιστον και η πολιτική βούληση αλλά και ο στόχος. Σπαγίες δεν μπορεί να πάνε σε πραγματοποίηση. Έχει να κάνει με τις άμεσες υπορρεβάσεις. Έχει να κάνει με ένα κούβα, έχει να κάνει με την κοπή των χόρτων, έχει να κάνει με τη συντήρηση ενός φωτιστικού. Δεν έχει να κάνει να βάλουμε παράθυρα για να πάρουμε κουρτίνες. Έχει να κάνει με τις άμεσες υπορρεβάσεις. Έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να κάνουν τις μικροβελτιώσεις εκεί που υπάρχει σοβαρό μικρό πρόβλημα. Το μικρό πρόβλημα, το μεγάλο πρόβλημα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσουν ούτε με 1.000, ούτε με 2.000, ούτε με 4.000. Αυτά θα τα αντιμετωπίσω όλοι. Αλλά το να παρακαταρήσουν όμως τα χόρτα, να βάλουν δυο μονοκάμενα στα νεκρογραφεία, πιστεύω δεν είναι τόσο δύσκολο και τόσο αποτελτικό. Δεν το ξέρω για τον πλάτωνο, δεν το ξέρω αν έχει βγει και τι θα γίνει. Η επιβιβασμή επηρεσίας του κόσμου το ξέρει. Και όσον αφορά για τους οδούς, αυτό θέλει μια διαδικασία. Για να ανάξει ο νόμος των οδούς, υπάρχει μια Επιτροπή Ονοματοδοσίας, να κάνει αυτό ή όχι το έτοιμα και αυτό πάει περαντέρο, να πάει στην Επιτροπή στα Γιάννεζ, δεν είναι… Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε, να μην χάνουμε άλλο χρόνο με τις ερωτήσεις. Συντρομητικά, αν θέλει κάποιος, και επί των ερωτήσεων, έτσι, μην ανοίξουμε άλλο θέμα, κυρίες συνάδελφοι, ελάτε κυριακικά. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε επί των ερωτήσεων. Όσον αφορά τα σύγκοτα, φτες κάναμε την αποκομμυδιόλικη των αντικειμένων, ξανά σήμερα αυτό. Είναι γεγονός ότι τα σύγκοτα πράγματι θέλουν μια ιδιαίτερη μεταχείριση, με το εδομένο ότι υπάρχουν ανακατασκευές στα ξενοδοχεία, στα δωμάτια κλπ. Βγάζουν πολλά αντικείμενα έξω, τα οποία πράγματι κάνουμε υπεράθρον προσπάθεια, για να τα μάσουμε και να τα πάμε στο συγκεκριμένο σημείο που κάνουμε την αποκομμυδί. Υπάρχει πρόγραμμα όμως, θα μπορούσε κάλεστε να συνεργαστείνουν οι αγαπεί συμπολίτες των ΣΥΒΟΤΟΝ με την υπηρεσία. Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο μία φορά την εβδομάδα υπάρχει στα ΣΥΒΟΤΑ αυτοκίντο μαζί με ένα σκαπτικό μηχάνημα, με μία τσάφα. Θα μπορούσε κάλεστε αυτή τη μέρα να τα βγάζουν και να μην δημιουργείται αυτό το υποκόνο φορτίο το οποίο υπάρχει στα ΣΥΒΟΤΑ. Ο Αγαπητός Πρόεδρος εκεί έχει κάνει υπεράθρον προσπάθειες. Υπάρχει μια δυσκολία. Έχω την αντίπωση ότι προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Θα διαλύσουμε αυτή την χωματερία που δημιουργείται όπως κατεβαίνουμε δεξιά εκεί στο σημείο του νέντρου του Αντιλιοστασίου και θα μοιράσουμε τους κάδους που είναι εκεί και το υπόλοιπο κομμάτι μέσα στο χωριό να δούμε πώς θα λειτουργήσει και αυτό το πράγμα. Ο κύριος αντιδίμαρκος του κομμάτις πρώην... Συγγνώμη, συγγνώμη. Συγγνώμη κυριακή. Όσον αφορά το δέντρο στην Πέλεκα γερλούσε δεν το ξέρω. Απάντησε και ο κύριος δίμαρκος έτσι. Οπότε θα τοποθετηθεί ένα καινούριο δέντρο από εκεί που ξυλώθηκε το άλλο. Αφού αφορά και η αγαπητέ γερμπρόεδρα της Ελεύκιας, ο Φίνικας, είπαμε έχετε συνοηθεί με το Τμήμα Πρασύνου να τοποθετηθεί σε ένα άλλο σημείο, να πάρθει η λαδιά από εκεί πέρα, αλλά είναι μία γάλλος ο Φίνικας και θέλει μια διαδικασία να πάει να τοποθετηθεί κάπου αλλού. Το ξέρετε το Τμήμα Πρασύνου, έχει ενημερωθεί από εσάς το Τμήμα Πρασύνου και πιστεύω ότι θα τοποθετηθεί σε ένα άλλο σημείο. Ωραία. Ο αντιδήμαρχος ο κ. Βελευτέρης Κώστας. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Ήθελα σχετικά με τη διανομή τροφίμων. Πραγματοποιήθηκε την πρώην εβδομάδα και από το ΤΕΒΑ το κρέας και από εμάς. Ήταν εμπιβλητισμένο σε πασχαλινό κομμάτι. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή άτομα σε κρεμότητα. Αν έχετε εσείς κάτι ή όποιος οδήποτε θέλει, μπορούμε στην προστάμη του εισπρόνιας να κάνουμε ένα ετοίματάκι και να το ικανοποιήσει. Ωραία. Πολύ ωραία. Νομίζω ότι κλείσαμε τον κύκλο των ερωτήσεων. Πριν πάμε στα θέματα της σημερινής σας διάταξης. Το πρώτο είναι να κάνουμε μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Φιλιατών, προκειμένου να θεωρήσουν και να εγκριθεί η μελέτη. Παφαρά την επιπτήση των επισταμένων διαδρόμων, τα μονοπάτια δηλαδή, εδώ στον Ρειό του Δήμο Βουβενίτσας. Επειδή εμείς δεν έχουμε γεωτεχνικό, δεν έχουμε δασολόγο, μόνο ο δημοσπυλιατός λέει δασολόγο και προκειμένου αυτές τις μελέτες πρέπει να υπογραφούν και να συντακτούν και να θεωρθούν από αρμόδιο αυτής της ειδικότητας υπάλληλο, κάνουμε μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Φιλιατών, ώστε να μπορέσουμε να υπογραφούν αυτές τις μελέτες, για να τις αποφάλλουμε παιδά στο ΙΠΕΝ, έτσι στο αντίστοιχο μέτρο που κλημαδείται από το Ταμείο Ανάκαψης και Αρτικτικότητας. Συμφωνούμε με τον Κατυπήγον. Συμφωνούμε. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, ομόφωνα λοιπόν. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε. Και ένα δεύτερο θέμα, το οποίο ησηγητής θα ήταν ο κ. Τσουμάνης. Δεν κάνω τοποθέτης ούτε ησηγήση, κάνω μία της ησηγήσης του κ. Τσουμάνη, αφορά την ησηγητική έκθεση για τη χορήγηση πέντες παράδεισες προθεσμίες περίοδος των ενοργασίων του Έργου Κατασκευή Πλατείας των Κοισμών Εθνικής Αντίστασης, προϋπολογισμό 409.200 ευρώ, με ΦυΠ 20% έχει μοιραστεί η ησηγήση κ. Συνάδελφοι. Εγώ θα μείνω μόνο στο γεγονός ότι υπάρχει από την Ειδική Πυρησία Διαχείριση του Προγράμματος Ήπειρος η σχετική θετική γνώμη επί του έργου να δοθεί αυτή η παράταση για τους λόγους που στην ησήγηση που σας μοιρασα αναφέρθηκαν μέχρι 37. Συμφωνούμε με τον κατεπίγον. Είναι η πέμπτη, έτσι. Ένα λεπτάκι, παρακαλώ, επί της ησηγήσεως δεν έκανα τοποθέτηση, ανέβλωσα την ησηγήση, έτσι, ελάτε κ. Ναΐ. Το συζητάμε το θέμα, δηλαδή. Πες, το συζητάμε. Ναι, συζητάμε το κατεπίγον, αυτό εννοείς, ναι. Εντάξει, εντάξει. Ωραία, είναι ο κ. Δήμαρχος εδώ, οπότε θα αυτό. Πάμε λοιπόν, όχι, όχι, όχι, σε αυτό θα μείνουμε κ. Δήμαρχα να πάρουμε τελική απόφαση. Πάρτε προφανώς κάποιες ερωτήσεις κ. Δήμαρχε, αυτό είναι ο κ. Ναΐς. Έτσι, έλα παρακαλώ, έλα. Λοιπόν, σε προηγούμενη συνεδρίαση δώσαμε την προηγούμενη παράταση με την προοπτική ότι θα τελείωνε το έργο. Επίσης, αν θυμάμαι καλά, τη δώσαμε και εκπρόθεσμα. Τώρα ερχόμαστε πάλι εκπρόθεσμα, έχει τελειώσει το έργο, τέλος Μαρτίου και ερχόμαστε εκπρόθεσμα να δώσουμε νέα παράταση. Αυτό το εκπρόθεσμα, καταρχήν, είναι η ερώτηση. Το έχετε δει ή θα μας δημιουργήσει πρόβλημα. Αν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, με βάση την εισηγή που μοιράστηκε και που τη διάβασα, οι λόγοι για τον οποίο γίνεται επίκληση και διολογείται η παράταση είναι λόγοι πραγματικοί, στους οποίους δεν διαφωνεί και διαχειριστικά αρχή. Σ' ό,τι αφορά το ερώτημα, κ. Παναγιώτη, δεν μπορώ να απαντήσω έτσι για να είμαι υλχνής. Δεν μπορεί. Υπάρχει, όμως, άλλη κάποια ερώτηση επ' αυτού. Όχι. Νομίζω ότι είναι μοναδική, κ. Δημαρχία. Δείτε το λίγο να... Είναι έργο ΕΣΠΑ. Αν δεν συμφωνήσει η Διαχειριστική Επιτροπή στο θέμα της παράτασης, τα ξέρεις πολύ καλά, πιστεύω, δεν μπορεί να γίνει το έτοιμα αποδεκτό. Άρα, λοιπόν, για να ανθή και να συμτηθεί και να το εισηγηθεί, μάλλον, η τεχνική υπηρεσία, σημαίνει ότι έχει πάρει την καταρχήν έκκληση της Διαχειριστικής Αρχής. Υπάρχει πίσω θετική γνώμη. Μέχρι 30 ευρώ. Για ότι υπάρχει μια δυσκολία πληρωμής, ακόμα και στο ΕΣΠΑ. Δεν πληρώνονται. Και ένας λόγος που επικαλείται από την ιδανολογήγηση είναι ότι δεν έχει πληρωθεί, δεν υπήρρει το... δεν υπήρρει από τους λογαλισμούς που εγώ λέω εμπρόθεσμα. Πέρα απ'αυτό πιστεύω ότι το έργο τελειώνει τώρα. Δεν υπάρχει άλλη παράδραση. Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλη παράδραση, γιατί πριν το επισκέπτηκα και το είδα. Είναι στο τελικό του στάδιο και πιστεύω θα το ολοκληρώσει καλά. Είναι έργο ΕΣΠΑ, το οποίο ελέγχεται κι απαλού και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνουμε εμείς ή να κάνουμε υπέρβαση και της νομοθεσίας, αλλά και κάποιων κανόνων που διέπη αυτά τα έργα. Η έκκληση είχαμε βγάλει τη μέρη σε διάταξη και στα μέσους με δά. Δημιουργήθηκαμε εμείς σαν τεχνική υπηρεσία, να θυμάμαι καλά. Όχι, η δική μου η ψήφωση είναι αρνητική, διότι δεν μπορώ να καταλάβω, όταν είχαμε δώσει την προηγούμενη φορά μια παράταση να τελειώσει, τώρα η αιτιολογία για να δώσουμε την πέμπτη παράταση, είναι ότι χρειάζεται τρομοποίηση της μελέτης χωρίς να επικαλείται κανένα στο απρόβλεπτο. Άρα, ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί κατεμένα να σταθεί σε αυτό το στάδιο του έργου. Προφανώς έχω τη γνώμη και την εκφράζω. Δεν σημαίνει ότι, επειδή η διακυριστική έχει δώσει σύμφωνη γνώμη, πρέπει όλοι να έχουμε την ίδια γνώμη με τη διακυριστική. Έχω διατελέσει πολλές στάμεις διακυριστικής και το ξέρω πολύ καλά αυτό. Δεύτερο, δεν μπορώ να κατανοήσω πως ένα έργο που μετά από τέσσερις παρατάσεις έχει οικονομική απορρόφηση της τάξης των 85.000 ευρώ, θα μπορέσει σε τρεις μήνες να ολοκληρωθεί και να αποπληρωθεί σε συνολικό προϋπολογισμό σύμφωσης 254.000 ευρώ. Άρα, λοιπόν, πιστεύω ότι, όπως και τώρα χρειάζεται και νέα παράταση, θα μπούμε πάλι σε ένα φαύλο κύκλο που δεν θα έχει τελειωμό. Για αυτούς τους λόγους, η δική μου ψήφωση είναι αρνητική. Αρνητικά, λοιπόν, συμφωνούμε όλοι με το κατεπίγον. Ωστόσο, επί της αποφάσεως, αρνητικά είναι ο κύριος Δαΐς, ο κύριος Γρούσις, ο κύριος Κουτσαπαναγιότου, η κυρία Τσιότου, ο κύριος Κάτσιος. Ναι, θα το σταματήσουμε εδώ. Λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι κλείσαμε τα εκτός ημερησίας. Ευχαριστώ το σώμα που τα έκανε αποδεκτά. Εξηγήθηκαν οι λόγοι. Κύριε Δήμαρχε, επιτρέψτε μου να δούμε λίγο τους απόντες. Απόν είναι ο κύριος Δημάκος, ο κύριος Βαλάκος, ο κύριος Λιώνης, Καλφόγκλου, Κατσάρη και ο κύριος Τσμάνης που είναι άρρωστος. Το πρώτο θέμα της ημερησίας διάταξης, ενημέρωση από τις διαδικασίες παραχώρισης του τμάντων σχεσιαζώνης που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες στον Δήμο. Ο κύριος Δήμαρχος έχει το λόγο. Στις 5 Δετάρτου, την 1 Δετάρτη, επισκέπτεται οι υπόλοιοι μας, ο αρμόδιος Υπουργός της Επορικής Εμπλέσης, ο κύριος Παλαγιμετάκης, ο υπουργός Υποδομών, ο κύριος Καναγιάννης, Γιώργος Καναγιάννης και ο διευθύνος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κύριος Πολίτης και στη σύσκεψη που έγινε στην ταγραφία της Βούλη Καλβέψον, το οποίο παρευρέθηκα ο Κυβερνητικός Πρωθυπουργός και ο κύριος Γιώργιχας, ο δήμαρχος, εγώ δηλαδή και ο δήμαρχος Κυριατών, ο διευθύνος Σύμβουλος του ΟΛΙΚ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι τρεις, μάλλον ο κύριος Πλαγκουρτάκης και ο κύριος Πολίτης, μας παρουσίασε, μας επανέλαβε αυτό το οποίο είχε διεσμευτεί ότι πλέον τα θύματα της κρυσαίας ζώνησης, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για ελληνικές δραστηριότητες, θα επεριέλθουν στο Δήμο, ότι τελικά αυτό είναι γεγραμμένο στην τροποποιημένη σύμβαση παρακόρησης που θα πήγαινε, θα πάει στη Βουλή, είναι γραφτά μέσα και υποτίευθε έρχεται με διάταξη, με τυπικό νόμο αυτά τα θύματα στο Δήμο απευθείας, όχι μέσα από την αντιδικητική οδό, αλλά απευθείας με τυπική διάταξη νόμου. Και μέσα στη διάταξη νόμου υπάρχει σε άλλο άδρο, δηλαδή προβλέπεται και ότι υπάρχουν και τα αποδοτικά για το Δήμο οικομενής σας, τα οποία φτάνουν στο τεσίμετρη της 100, το οποίο θα είναι και στους δύο Δήμους και θα πει με απόφαση του Αμμόδιου Υπουργού Σωτερικών Υπονομικών και Νευτιλίας, θα επιμερίζονται ανάλογα με τις εκτάσεις που έχει ο κάθε Δήμος. Πιστεύω είναι μια αυθεντική εξέλιξη. Αυτά τα οποία αγωνιούσαμε, αν τα δούμε και γραμμένα στην προσκύρωση τροποποιημένη σύμβαση παραγώρισης, τα είδαμε και γραμμένα, μας τα παρουσιάσαν και τα έδωσαν και στα ΜΜΕ. Άρα λοιπόν, όσα φαρά το θέμα της δέσμευσης που μας είχαν υποσχεθεί και ειδικά ο κ. Πραγκοτάκης και ο κ. Πολίτης, ότι θα πάνε με αυτή τη διαδικασία, είναι πλήον τελεσίδικο. Εκείνο όμως, δυστυχώς, που δεν παρότι έχει κατατεθεί στη Μουλή η σύμβαση προς κύρωση, δεν θα ακυρωθεί από την παρόσα Μουλή και μάλλον θα πάει στην επόμενη Μουλή. Δεν ξέρω, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Εγώ πιστεύω ότι ήθελα και φράδου και νοικανοποίηση μου, γιατί ένα θέμα το οποίο ταλανίζει την τοπική κοινωνία τόσα χρόνια, μπαίνει προς ολοκλήρωση. Πιστεύω όποια κυβέρνηση και να έχουν εκείρσει μετά τις εκλογές, τουλάχιστον το κομμάτι της αρχαίας ζώνης θα το δώσει στο δήμο, θα το αποδώσει στο δήμο ηγωμενίτσας. Δεν ξέρω τι θα γίνει με το άλλο κομμάτι, που αφορά την παραγώριση του λιμανιού, του πλειοψηφικού μακέτου. Και, πραγματικά, θα ήθελα και από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι αγωνιστήκανε στα πρώτων αγώνα, ο οποίος μας δικαίωσε και δικαίωσε τη στρατηγική και την ήρεμη, μάλλον, νηφάλια και ακομάντηστη διεκδίξη που κάναμε. Και πραγματικά, εγώ και από αυτό το βήμα θα αναλύψω τον αρμόδιο υπουργό του κ. Πλακετάκη, ο οποίος μπορεί να άρχισε λίγο, αλλά τουλάχιστον ό,τι δεσμεύτηκε στη δημοτική αρχή, τα έβλεξε, το έκανε πράξη. Και πραγματικά, πιστεύω ότι αυτό το οποίο θα γίνει θα είναι κάτι το οποίο θα μας λύσει πολλά προβλήματα στην πορεία, διότι δεν μπορεί να ενωρηθεί η ανάπτυξη της πόλης της Ευγουμένης, χωρίς να έγινε το παραλιακό μέτωπο δικό της. Εγώ δεν έχω να προσεύχομαι κάτι άλλο, θα το ήθελα να το κάνω αυτό και σε επίπεδο ανημέρωσης, αλλά επειδή στην προηγούμενη φορά είχαμε, είχε πάρει διαστάσεις και είχαν και ερωτήματα, λοιπόν θεώρησα να το βάλω ως θέμα ενημέρωσης στον Πολιτικό Συμβούλιο. Φυσικά περιμένουμε να κυρωθεί και στη Μουλή, αλλά πιστεύω είναι κάτι το οποίο είναι τελεσίδικο πλέον. Δεν πιστεύω να μπορεί να γυρίσει πίσω, δεν γυρίσει πίσω. Και πραγματικά θα ήθελα όλους σας, όλους σας, γιατί δεν ήταν μόνο ο δικός μου σαγώνας, ήταν και ο δικός σας σαγώνας όλης της δημοτικής αρχής, όλων των φορέων της πόλης και των πολιτικών παραγώντων της πόλης μας, αλλά και του κ. Πλακετάκη και του κ. Πολίτη, ο οποίος πραγματικά ο κ. Πολίτης από την ημέρα που ανέλαβε το Διευθυνό Σύγχρονο του ΤΑΙΠΕΔ, άλλαξε η συμπεριφορά του ΤΑΙΠΕΔ προς τη δημοτική αρχή. Ξέρω ο κυβερνητικός βλεπτής ο κ. Γιώιακας, για τον ευχαριστούμε και αυτόν γιατί ήταν πάντα μαζί μας σε όλες τις συναντήσεις που κάναμε, ότι ήταν διαλακτικός, συζητάγαμε, ήταν κοινωνός σ' όλων των προβλημάτων που του βάζαμε και των συστημάτων που του θέταμε και πραγματικά κινήθηκε σε μια κατεύθυνση να εμποδοθεί προς το θετικό τρόπο όλα τα αιτήματα που θέσαμε ως δημοτική αρχή. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, άποιος θέλει να ερωτήσει κάτι μπορεί να με ρωτήσει. Ευχαριστούμε κύριε Δημαρχέ. Επ' της διαδικασίας θέλετε και τις συνάδελφοι, επειδή είναι ενημέρωση το θέμα, έτσι δεν είναι εισηγή, σύγχυση, προσψήφιση, θέλετε να έχουμε την τοποθέτηση των δύο βλεπτών έτσι ώστε μετά να γίνει ένα σύνολο ερωτήσεων. Ό,τι πείτε εσείς, εσείς έχετε το λόγο επικεφαλής των παρατάξεων. Αλλιώς, αν υπάρχουν διαφυγνιστικές ερωτήσεις θα γίνουν τώρα. Έτσι. Θέλετε να προχωρήσουμε εμάς. Ελάτε κ. Γόγκολε. Άρα προτείνετε να γίνει και μη ενημέρωση από τους συμβουλευτές. Ωραία, ωραία, πολύ ωραία. Ερωτήματα, εστά, εις επιβλάκεις. Παρακαλώ, ελάτε κ. Γόγκολε, όσο πιο σύντομα και οι συνάδελφοι. Ευχαριστώ, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, όσο η χερσαία ζώνη δεν αποδίδεται στο δήμο και στους πολίτες κύριε Κάτσε, αυτό παραμένει θολοτοπίο. Όσες διαβεβαιώσεις και να πάρουμε, εάν δεν το δούμε γραμμένο και με κύρωση με ποιονδήποτε άλλο τρόπο υπάρχει, με τόσα που έχουμε δει με την πολιτική αυτή που άσκησε η συγκεκριμένη κυβέρνηση, έχουν φοβηθεί πάντες. Και βάζω κάποια ερωτήματα, τα οποία μας προβληματίζουν όλους. Τη Σύμβαση Παρακόρης, κύριε Δήμαρχε, την έχετε διαβάσει, την έχετε δει εσείς, σας τη δείξαν, κυριακογικά εσείς επίσης εσάς. Κύριε Κάτσε, εσείς αν την πήρατε ως μέλος του κοινοβολίου, ως βουλευτής της Αντιπολίτευσης. Και ρωτάω γιατί μέσα, καταρχήν θέλουμε να μάθουμε με ποιον τρόπο θα γίνει η Παραχώρηση. Είναι τελεσίδικα από το Υπουργείο οικονομικών και εσωτερικών, της Ναυτιλίας, που λέτε, εγώ βάζω και ένα άλλο ερώτημα, υπάρχει και άλλος τρόπος να μην περάσει από τη Βουλή. Το γνωρίζετε? Αντισταθμιστικά, θέλουμε περισσότερες πληροφορίες. Τι εννοούμε ότι 3,5 με 5, από ποιον τζύρο. Εκεί οι υπηρεσίες του οργανισμού, λυμμένα οι σημερινές, έχουν διαφορετικές ιδιότητες και το ξεκαθαρίζουν. Διαφορετικά τα μία. Υπάρχει το κομμάτι των φορτηγών, υπάρχει των επιβατών, υπάρχει το εμπορικό κομμάτι. Υπάρχουν τελείως διαφορετικά. Από ποιον? Το διεκρίνιζει ότι είναι από τα έσοδα όλων αυτών των υπηρεσιών το αντισταθμιστικό. Τη σύμβαση τι θέλαμε να κάνουμε με την πολίτευση, τι θα βρούμε μπούσλα αύριο μπροστά μας. Τρίτον, με τις Μαρίνες, η Μαρίνα της Ιγουμέρτσας και των άλλων πρώην δήμων. Και ακόμα και της Αγιάδας, αφού θα είναι στο ίδιο όλο πακέτο. Διαβάσαμε από τον νέο επενδυτή αν ευδοκιμήσει στην επόμενη Βουλή και υπάρχει κύρωση αυτής της σύμβασης, γιατί μια ενδεχόμενη κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα, γι' αυτό είπαμε ότι φοβόμαστε πλέον με όλα αυτά που λέμε. Τι χρονοδιάγραμμα έχει η κατασκευή και η ελοκλήρωση και η παράδοση στους κατοίκους, η κατασκευή της Μεγάλης Μαρίνας της Ιγουμέρτσας και των άλλων δύο συμφώτων Σαγιάδας, Πλατεριάς και τα λοιπά. Τουριστικά καταφύγια, αλληλευτικά καταφύγια, όλα αυτά. Άρα έχουμε χρονοδιάγραμμα. Εσείς κύριε Γιώργη θα πάτε να ψηφίσετε αύριο την κύρωση αυτή, αν γίνει με τη σημερινή που είναι δύσκολο. Αν την ψηφίζετε, πώς θα την ψηφίζετε, αν δεν είχε διευκρινιστεί όλα αυτά, ούτως ώστε να διασφαλίζετε το μέλλον αυτού του τόπου, του δήμου και στις συγκεκριμένες και του δήμου φιλιατών. Εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα. Εγώ θα ήθελα μια απάντηση σε αυτά και μετά θα το αποθετηθώ και γενικότερα για το χρέος. Εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προσυγκανή πρόθεση για όλα αυτά που μας είπατε κύριε Δήμαρχη. Για τον εξής λόγο. Γιατί η χερσαϊζόν θα αποδοθεί μετά την κύρωση στη Βουλή, γιατί δεν ξεκίνησαν ξεχωριστή διαδικασία, αφού είναι εντελώς ξεχωριστά πράγματα, να αποδοθεί στο δήμο ή στους δήμους η χερσαϊζόν. Μήπως μπλέξει αργότερα όταν θα φτάσει, λέει και έχουν προηγηθεί εκλογές, άρα δεν θα έχει επίπτωση μια τέτοια αρνητική διαδικασία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Δηλαδή για να μη φανεί αν είναι μια ακόμα υπόσχεση, γιατί από υποσχέσεις άλλο τίποτα. Από το 2020 έχει έρθει πόσες φορές ο κύριος Πλακιοτάκης εδώ, μας έχει τάξει ότι θα τα πάρουμε και παρόν ήταν και ο κύριος Ιωλιακας και στο γραφείο σας και πάλι και ξανά και ξανά και επισκέψεις κάναμε, όχι τον μήνα τον 1ο, τον 2ο, τον παραπάνω, τον από πάνω που λέει και το κρητικό τραγούδι, το λαϊκό, το δημοτικό. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί όμως και ερχόμαστε τώρα. Θα γίνουν οι εκλογές και μετά τις εκλογές θα αποδοθεί η χερσαζόνη. Πάλι το θα. Γιατί να μην είμαι επιφυλακτικός, γιατί να μην είμαστε όλοι επιφυλακτικοί. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσει τόσο εύκολα. Παρουσιάζονται κιόλας ότι βρέθηκε η λύση. Αν βρέθηκε η λύση για να είναι τόσο απλή και να αποδοθεί στο δήμο, ας γίνει τώρα. Γιατί δεν γίνεται τώρα. Και αυτό το 3,5% που θα αποδοθεί. Φυσικά το πρόβλεπε και ο προηγούμενος ο νόμος, ο οποίος τον περίπου παραχωρήσω. Αλλά πώς θα μοιραστεί αυτό, έτσι όπως το δίνουν. Το λιμάνι είναι λιμάνι της πόλης της Ηγουμενίτσας. Εδώ τα έσοδα είναι από το λιμάνι. Πώς θα μοιραστεί, δηλαδή τι θα κάνουμε. Τι ποσό θα είναι αυτό που θα αρχίσει και ποιο τρόπο θα μοιραστεί. Έχουμε δηλαδή μια επιφύραξη σε αυτό. Όχι ότι να μην πάρουν και άλλοι, να μην πάρουν δημοτυπηλιατών και άλλα. Κάπως φαίνεται ότι και αυτό πως θα να είναι προεκλογικό. Δηλαδή ότι όλοι θα τακτοποιηθούν με αυτή την παραχώρηση. Αυτές τις ερωτήσεις καταθέτω και θα τα πούμε. Θα επανέλθουμε. Ο κύριος Δήμασιμ. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Πρώτη ερώτηση. Γιατί μας κάνεις ενημέρωση, Δημαρχε. Πάνω σε τι. Πρώτη ερώτηση. Να το δούμε και γραμμένα. Πού είναι τα γραμμένα. Δεύτερη ερώτηση. Διότι και οι δικοί μας οι βουλευτές που πήγαν να τα βρούνε δεν τα βρήκαν πρωί Βασίλη μου. Μέχρι το μεσημέρι που επικοινώνησα με τον Χριστό. Δεν ξέρω αν επικοινωνήσατε. Τα βρήκατε μετά γιατί είχα και άλλες δουλειές να κάνω και δεν πήρα τηλέφωνο. Σας ρωτάω διότι βουλευτές. Αν τα έχετε δει. Γραμμένα δεν υπάρχουν Δήμαρχε. Τώρα. Ό,τι δεσμεύτηκε το έκανε πράξη ο Πλακιοτάκης. Πράξη πάει να πει Δήμαρχε επειδή είναι χειαριεσμένες τώρα και οι παπάδες το λένε εντυπαλάμε και ούτω βοήσουμε. Δηλαδή τι έγινε πράξη. Αν πάει στην επόμενη βουλή σαν να μου λες ψήφσε Νέα Δημοκρατία για να του κάνει κήρως ο Πλακιοτάκης. Άμα θα είναι. Ή άμα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει είναι κατά των ιδιωτικοποίησεων θα πει εγώ την παραχώρηση δεν την κάνω. Ή το ΚΚΕΡ. Ή το ΚΚΕΡ που προφανώς δεν θα κάνει ούτε την ιδιωτικοποίηση. Την απελευθέρωση. Λοιπόν. Λέω λοιπόν τώρα. Ο Δήμαρχος λέει ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση τουλάχιστον γιατί χερσέας δεν είναι ραδεφέ θα συμφωνήσει. Ναι αλλά πάει πακέτο. Έτσι δεν είναι. Έτσι είναι. Δηλαδή ερωτήσεις προς όλο τον κόσμο. Λιμάνι με χερσέα ζώνη με βάση τη σύμβαση που μας παρουσίασε ο Πλακιοτάκης πάει πακέτο. Άρα πως θα ξεχωρίσει το ένα από το άλλο. Για να δούμε αν έχει και νόημα να συζητάμε τώρα και τρώμε τζαμπαχρόβου. Ήχουν και άλλα ερωτήματα Δήμαρχε. Όχι. Καθόλου θα πω και μετά. Ερώτηση πάλι. Είπανε οι θύνοτες ότι με βάση τον Τσίρο που υπάρχει σήμερα θα παίρνει ο Δήμος η δήμη 210 χιλιάρικα. Ερώτηση προς τον Δήμαρχο. Τα έξοδα της χερσέας ζώνης σε φωτισμό, καθαρισμό και λοιπά σε πόσα εκτιμούνται το χρόνο. Εγώ πιστεύω πάνω από έναν εκατομμύριο. Για να δούμε γιατί πανηγυρίζουν. Οι προτάσεις μας ήταν πολύ συγκεκριμένες αγαπητέρες Μιχάλη. Δέμε να τις προτάρουμε, θα την πάρουμε και ζητάμε και χρηματοδότηση από το κράτος και ζήσαμε ο Δήμος να το έχει σαν έτοιμα. Αλλά ο Δήμος δεν το έχει ποτέ σαν έτοιμα αυτό. Λέω λοιπόν, θα πω στην τοποθετησία μου τα υπόλοιπα. Μην φοβάσαι. Πάμε τώρα στο περιγόρι το 3,5%. Από πού στο 2 Άωρα θα αναφέρω το 3,5%? Πρώτα απ' όλα στην εισήγησή τους, στα σάιτ τα τοπικά το είδα, ο Μέμ Πλακιοτάκης είπε ότι θα υπάρχει από αυτό που θα έλεγε το κράτος, γιατί το 33% είναι του κράτος και το 67% είναι του Γκρι Μάλτι. Από αυτά θα δώσουμε το 3,5%. Ο Πλακιοτάκης το είπε αυτό Βασίλη, εκεί ήσουνα, αλλά εγώ το είδα στον αυτό. Ο Πολίντης είπε το 3,5% θα είναι από το συνολικό τζίρο. Και αυτό το άκουσε ο Βασίλη. Τώρα ερώτηση κάνω. Από ποιο θα είναι. Κατά τα άλλα έχω άποψη πόσο κρυμάλτι θα δώσει το 3,5% και αν θα το δώσει. Τελευταία ερώτηση υπάπευθύνεται στον Βασίλη το 2 Άωρα. Διάβασα την ανακοίνωση τελευταία του βουλευτή. Ότι στο παλιό λιμάνι εμείς παίρνουμε το κτίριο και το άλλο. Θα το αναμορφώσει ο βεργέτης μας αγοραστής για το πάρκινγ και θα πηγαίνουμε τσάπα να παρκάρουμε όπως τώρα. Είναι γραμμένα αυτό Βασίλη μου. Και για πόσο καιρό. Ελτιπαλάμη και ούτω βοήσωμε. Και μέχρι πού και πώς το πάρκινγ. Δηλαδή θα μπορώ εγώ να ρίξω πετωνιά ή θα μου βάλει γυρογυροκάνε. Είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να περνάνε έτσι στον τού. Αυτό θέλω να πω. Ευχαριστώ. Περιμένω απαντήσεις. Και εγώ να παρακαλέσω τους κύριους βουλευτές στο μέτρο που τους αφοράς να κρατήσουν λίγο τα ερωτήματα για να μην ξεχαστούν στην πορεία. Βεβαίως κύριε Δήμαχο έχουμε και άλλα ερωτήματα. Μόνο μια παράκληση. Να πάμε να επαναλάβουμε ερωτήματα που ήδη διατυπώθηκαν για την οικονομία του χρόνου. Ο κύριος Κάτσιος. Από το διζυμενέστερο σενάριο έχουμε το διζυμενέστερο. Το διζυμενέστερο κατεμέρα θα ήταν να μην τα αποδοθεί ούτου χερσαία ζώνη στην πόλη. Έχουμε το διζυμενέστερο και μας κάνει ευχαριστημένος. Στην ιστορία αυτή προσωπικά έχω άλλη απόψη. Για μας λιμάνει χωρίς απόδοση μεγάλο κομματιού μέσα στην πόλη στο δήμο. Είχαμε κάνει συγκεκριμένη και σαβαράταξη πρόταση διεργδήγησης. Από το ρέμα εκεί στο Νοέδη και μπροστα εδώ για μας ήταν αυτονόητο να αποδοθεί στην πόλη. Δεν διεργδικήθηκε. Αρκετριστήκαμε στο ό,τι μας δώσουν και έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα. Τέσσερα χιλιόμετρα παράκτυο μέσα στην πόλη, τα 600-700 μέτρα στο δήμο. Αυτό δεν μας κάνει νομίζω. Δεν λέει να μας κάνει χαρούμενος. Να μην το αποθετηθώ γιατί αγγίζει τα όλες τις αποθέτησες. Ναι, το είπα μόνος μου. Ναι και το κλείνω. Σύμποτα πλαταριά σαγιάδα. Τα καταφύγια Παύλα Μαρίνας. Το πλαίσιο παραχώρησης ακόμα δεν είναι γνωστό, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι εφλέγον για την περιοχή. Το πώς θα αναπτυθούν αυτές οι Μαρίνες, πότε, με τι χρονοδιάγραμμα, με τις συνθήκες, είναι κάτι το οποίο πρέπει να δοθεί σήμερα να γίνει γνωστός ο κοινό και όχι κατόπιν εορτής. Γιατί οι περιοχές αυτές αναπτυσσόμενα του τουριστικά ραγδαία, σύμποτα πλαταριά σαγιάδα θα λέγα εγώ, δεν γνωρίζουν τι μελιγένεσαι σχετικά με το κύριο του τουριστικό τους κομμάτι. Ευχαριστώ τον κ. Κάτσιο. Να πάμε μία πάνω μία κάτω. Ο κ. Κάτσις. Επιτρέψτε μου απλά να μην... Ναι, ερωτήσεις, όχι τοποθετήσεις. Ερωτήσεις σε συντομία και μη επαναλαμβανόμενες. Προτού κάνω τις σκληρές μου ερωτήσεις, κ. Πρόεδρε. Να συγχαρώ τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος έχει απέναντί του πλέον τρεις υποψηλείς βουλευτές, δύο ενδυνάμοι δημάπους, τέσσερις είναι, τέσσερις συγγνώμη. Συγγνώμη. Δήμαρχε, αυτή τη στιγμή καλά δεν την είχε μέχρι τώρα, να είχε τόσα ανυπάλωση εδώ. Εντάξει, ρε παιδί μου, ενδυνάμεις σήμερα. Κύριε Κάτσι, είδατε ότι μιουργήσατε τώρα ένα εζητούμενο. Έπρεπε να το κάνω. Έπρεπε να το πείτε εσείς, χέρι μου, δεν το είπατε. Εγώ είμαι καχύποπτος που θα πω τα παρακάτω ή είμαι ύποπτος. Συγκεκριμένα το. Εκ το λόγος σας θα κριθεί. Πανηγυρίζετε, κύριε Δήμαρχε, και εσείς και ο κύριος Γιώγιαχος. Πανηγυρίζετε γιατί γνωρίζετε ή γνωρίζετε αυτό που δεν πρέπει να γνωρίζουμε εμείς. Και δεν μπορώ να καταλάβω, έβλογο, γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε στα χέρια μας τη σύμφαση παραχώρησης. Τι εγώ να κάνω με τον όλη μου μαζί εμείς. Γιατί. Ένα το πράγμα. Μα είναι και 600 σελίδες έμαθα. Αλλά οι πατριακόσοι έχουν και 300 σελίδες, πάρα πολύ σίγουρο. Δεν ξέρω, δεν ξέρω αν το ξέρουν οι βουλευτές. Σε κάποια συνέντευξη που έδινε ο κύριος Γιώγιαχος, μία την είξε, μία δεν την είξε, τέλος πάντων, ήταν πολύ νωρίς ακόμα. Πάμε παρακάτω. Καλά τη σύμφαση παραχώρησης. Την διαδικασία πόλης μετοχών και τις ρίδες, αν υπάρχουν, τις έχουμε. Τις έχει η Μουλή. Ούτε αυτό το ξέρω. Ραντεβού στα τυφλά. Ήταν μία εκπομπή στην τηλεόραση κάποτε. Τρίτον, έχω μια απορία. Τη διάβασα στο site, αλλά το επαλήθασα και μόνος μου. Ρώσα τον κύριο Πιτούλη γιατί δεν πήγε να πανηγύρισε αυτός, μαζί με τον δήμαρχο, μαζί με τον κύριο Γιώγιαχος. Τώρα, έχει 20 χρόνια δήμαρχος ο κύριος Πιτούλης, άλλες 20 χρόνια αντιπλευριαρχής. Θα πάρει σύλλαξη από γη, αν το πήγει να το δοηθήσει. Λοιπόν, τώρα δεν σας κάνει αντίπωση ότι δεν πήγε. Άρα δεν έχει πιστεί ούτε αυτός. Και αφού δεν πείστηκε αυτός, γιατί δεν πιστώ εγώ. Γιατί δεν πιστούμε εμείς τη Μουλή. Τώρα το γιατί δεν πήγε ο κύριος Πιτούλης, κύριε Κάτσι, φαίνεται μία αρμηνία που δεν ξέρουμε. Πάμε παρακάτω, πάμε παρακάτω. Συνεχίστε κύριε Κάτσι, ερωτήματα. 7 Ιουλίου του 21 ο κύριος Πλαγκιοτάκης δήλωσε εδώ στη Λευκομερίζα, ότι στο τέλος του μήνα θα έχουμε λήξει αυτά τα ζητήματα. Το 21, το 21. Τότε, που ο κύριος Γιώγιαχος, δεν το έχω με το όνομα σίγουρα, έτσι, αλλά επειδή είπε ένα μύθιο. Λοιπόν, έβλεπε λευκούς καπνούς, όσο έλεγε ο ίωμιος Βασίλη, και καπνόν αναθρόσκοτα έλεγε, να δει η γη από τη Νησάκη. Πέρασαν δυο χρόνια και δεν τον είδαμε τον καπνό. Τον είδαμε, αλλά με την επόμενη κυβέρνηση. Και καλά, γιατί πάει στην επόμενη κυβέρνηση τώρα, γιατί να πάει. Για να το ψηφίσουμε εμείς και να φωνάζει ο Δώρης, για αυτό δεν το κάνουμε, δεν μπορώ να καταλάβω. Γιατί η απορία μου είναι εξής. Αφού δεν υπάρχουν σημαντικές παραφόρες και δεν υπάρχουν ερήτρες, και δεν εφανίζονται μέχρι τελευταία στιγμή και τα αφήνουν για μετά, σημαίνει ότι έχουμε σχεδετούς στον τουλάπι. Πάντα θα έρθουν. Ερώτημα, κύριε Κάτσι, μην πάτε σε τοποθέτηση, θα σας κλέψω χρόνο μετά. Ερώτηση είναι, υπάρχουν σχεδετοί στον τουλάπι. Υπάρχουν σχεδετοί στον τουλάπι. Ο Μάρις δεν μου είχε πει τίποτα. Ένα τελευταίο, πολλά έχω τώρα για να μην σας βασανίζω. Γιατί γίνονται, κύριε Κίκα, με έναν νόμο και ένα άρθρο, κατεργήσω, μη στο μνημόνιο. Συγγνώμη, συγγνώμη. Και εσείς πάτε να κατεργήσετε... Εμείς πέραμε, εγώ, εγώ, εγώ. Εγώ θα ήθελα να έρθω, εσείς θα δώσετε. Λοιπόν, θα δώσει τη χερσαία ζώνη. Πολύ εύκολα τα έχουμε αυτά. Δηλαδή, τόσα χρόνια, δηλαδή από το 2001, όλοι οι Λύθοι ήταν μπέζες, κάτσες, γιόγια κάτσες. Λοιπόν, και δεν μπορούσαμε με έναν νόμο να έρθω. Βασίλη, γιατί? Θα απαντήσει μετά. Έχουμε άλλο ερώτημα. Όχι, δεν έχουμε και με κάτσες. Προφανώς αν είναι ο κύριος Κότσα Παναγιώτας... Έχουμε άλλο ένα, θέλω να πω. Μου κάνει εντύπωση. Αυτό είναι η δικιά μου, δικιά μου, που το ρέτσε η αμπολία. Γιατί κανένα κόμμα μες στιγμής, ούτω το δικό μου το κόμμα, όχι ο Μαρίος, ο Μαρίος το έχει κάνει. Αλλά παραπάνω, ούτω από πού, κανένας. Δεν έχει πει γιατί και αδρικά. Να το κάνει ο αρχηγός του κόμματος. Γιατί δεν δίνει τη σύμβαση παραχώρησης, γιατί δεν δίνει το αυτό. Όλα τα λιμάνια έχουν μία άμμοση, γιατί δεν είναι. Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, του Καμπάλα, εδώ, του Ηραγλίου, εδώ το δικό μας. Δεν μίλησα κανένας. Μου κάνει εντύπωση. Έχει διατυπωδιώσει ερώτηση από τους άλλους, κύριε Κάτσι. Ο κύριος Κότσα Παναγιώτας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αν και είπατε για να είμαστε σύντομοι και να μην επαναλαμβάνεστε, αλλά δυστυχώς και εγώ έχω τα ίδια ερωτήματα και θα τα πω σε συντομία, μια και το έδεσε και ο κ. Δόρης, ότι την προηγούμενη φορά που ήταν η συζήτηση, η δικαιολογία ή η απάντηση του δημάρκου ήταν «περιμένετε μια εβδομάδα να τα έχουμε γραμμένα και υπογραμμένα, να σας ενημερώσω». Και μας χαλείτε σήμερα, χωρίς να είναι υπογραμμένα, χωρίς να τα έχουμε δει. Αν τα έχετε δει, κύριε Δημαρχή, γιατί δεν έβγαλατε μια φωτοκόπη να τη δούμε και εμείς, να τη διαβάσουμε. Ένα αυτό. Και το έθεσε ο κ. Δόρης το ερώτημα. Αν κατάλαβα καλά, η προηγούμενη φορά πάνω στο θέμα, αυτή ήταν η αναβολή του, ότι δεν έχουμε κάτι υπογραμμένο και είναι θέμα ημερών. Άρα, γιατί δεν υπογράφτηκε, δεν ξέρω. Άρα, γιατί αν κουβεντιάζουμε, για να είμαστε σίγουροι αν θα υπάρξουν αλλαγές. Και ένα άλλο πάλι, στους τόσα που συμφωνούμε, μια απορία χαζή για το πάρκι. Θα το πάρει ο ιδιώτης, θα μας το δώσει εμάς 49 χρόνια. Άρα λέω, αφού δεν θα το κάνει χρήση ο όμυλος, γιατί δεν παραχωρείται απευθείας στο δήμο. Η κυρωτητά του και η χρήση του, και όχι μόνο η προς χρήση. Όχι, αφού είπατε, θα ανήκει στον ιδιώτη, αλλά με την υποχρέωση ότι θα μας το παραχωρεί, προς χρήση. Όσο υπάρχει σύμβαση. Άρα, γιατί να υπογραφτεί και αυτό το κομμάτι μέσα σε αυτό που παίρνει ο ιδιώτης. Σαφές το ερώτημα, κύριε Πότσο Μαναγιώτη, έχουμε κάτι άλλο? Όχι, το κατάλαβα, δεν το είδα γραμμένο, απ' ό,τι και ο κ. Γιώργιακας. Ναι. Για να είμαστε ακριβείς, επειδή και εγώ υπεραμύθηκα στο προηγούμενο συμβούλιο, νομίζω ότι το πνεύμα του κ. Δημαρκού ήταν να προκύψουν κάποια δεδομένα. Δεν νομίζω ότι προσδιόριζε ακριβώς επί τον εγγράφον, απλά για να είμαστε ακριβείς. Υπάρχει άλλη ερώτηση, νομίζω ότι ο κ. Σκέλος, ελάτε κ. Νταϊνέ. Όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προλάβει να ψηφιστεί η Σύμβαση Καταχώρηση από την παρούσα βουλή, οπότε μεταφέρεται στην επόμενη βουλή και στην επόμενη κυβέρνηση. Θέλω να κάνω λοιπόν μια ερώτηση στους δύο αξιότιμους βουλευτές μας. Κατά πόσο είναι δεσμευτική για την επόμενη κυβέρνηση, η επαναφορά της ψήφισης της Σύμβασης, έτσι όπως είναι τώρα, είναι ή δεν είναι. Δηλαδή υποχρεούνται η επόμενη κυβέρνηση, όποια καν είναι αυτή, να φέρει τη Σύμβαση Παραχώρησης για ψήφιση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή, ή μπορεί να την επαναδιαπραγματευτεί και να την αλλάξει. Έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή, στη φάση που είμαστε αυτή τη στιγμή. Το δεύτερο ερώτημα είναι, αν μπορείτε να εκπροσωπίσετε και τα κόμματα στα οποία ανήκετε, ποια θα είναι η θέση των κομμάτων μετά τις εκλογές γι' αυτό το ερώτημα το προηγούμενο. Επανέρχεται η Σύμβαση και ψηφίζεται έτσι όπως είναι ή θα έχουμε κάτι διαφορετικό. Διότι το πακέτο όπως υπόθεκε ότι πάει ιδιωτικοποίηση ο Λυρ και παραχώρηση κερσαία ζώνης, όπως καλά γνωρίζετε, μπορεί να καμφθεί, αφού νομοθεσία για τον αποχωρακτηρισμό της κερσαίας ζώνης και την παραχώρηση της στο δημόσιο ή σε άλλους φορείς του δημοσίου υπάρχει από το 2001, ο νόμος 2971. Άρα, αν υποθέσουμε ότι αυτή η Σύμβαση δεν προχωράει, δεν σημαίνει ότι συμπαρασύρει μαζί της και την δέσμευση της κερσαίας ζώνης SAE στον Ολύγκ. Και ένα δεύτερο ερώτημα, επειδή δεν από τα χωρίαι που μας δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν προκύπτει το 3,5%. Προκύπτει μια πολύ δυσνόητη διατύπωση που λέει ότι το ποσό που θα παίρνει το ελληνικό δημόσιο από τον Ολύγκ και αφού το ελληνικό δημόσιο δώσει κάποια χρήματα σε αυτούς που υποχρεούνταν να δώσει, που δεν ξέρουμε ποιοι είναι, επί του ποσού που θα απομείνει ένα ποσοστό 85% αποδίδεται στους δύο δήμους και μάλιστα με μια κία που θα διευκρινίζει τις λεπτομέρειες της απόδοσης. Άρα το ερώτημα είναι μιλάμε και για το 3,5% και για το ποσοστό αυτό που αναφέρει το χωρίο που μας δόθηκε στη δημοσιότητα ή είναι ένα και το αυτό. Και μια τελευταία ερώτηση, αν υπάρχει στο νόμο μεταβατική περίοδος, γιατί όπως ξέρετε η έγδοση μιας κεία απαιτεί κάποιο ικανό χρονικό διάστημα. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να περάσει η χερσαία ζώνη στο Δήμο Υγουμενίτες και στο Δήμο Φιλιατών κατά διαχείριση, όπως λέει ο νόμος, χωρίς να έχουν ρυθμιστεί ακόμα οι λεπτομέρειες απόδοσης του ποσού. Άρα αυτό το κενό που φαίνεται ότι υπάρχει το χρηματοδοτικό μεταξύ των ποσών που πρέπει να πάρει ο δήμος και το ποσό που πρέπει να ξοδέψει για να διαχειριστεί τη χερσαία ζώνη θα έχει και ένα χρονικό αντίκτυπο. Για το λόγο αυτό ρωτάει αν υπάρχει κάποιο μεταβατικό στάδιο που καλύπτει αυτό το κενό. Ωραία, νομίζω ότι ολοκληρώσαμε τα κύριε ερωτήματα διατυπώθησαν. Να πω μόνο, κύριε Δήμακο, έχετε το λόγο και ο κύριος βουλευτής θα μου πω πώς θα πάει η στιγμή. Στο κομμάτι του Σαβουρά. Είχα πάρα πολλά ερωτήματα και θα απαντώ στο πρώτο και το γεγοντικότερο γιατί έφερα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μα την προηγούμενη φορά δεν το έφερα αυτό που σας έκανα ενημέρωση και με μεφτήκατε γιατί δεν το έφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τώρα που το έφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή κακώς έπραξα για να έχουμε και τον χρόνο να μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε. Γι' αυτό το έφερα. Δεν το έφερα για κανένα άλλο. Δεν μπορούσα να κάνω όπως την προηγούμενη φορά να σας κάνω μια ενημέρωση και να κλείνει το θέμα αυτό. Αλλά παιδίς δεν θέλουμε το θέμα. Θέλουμε να πάρει άμπλητο φως, να συζητηθεί στην τοπική κοινωνία και να μάθουν όλοι το τι γίνεται. Μπήκε το ερώτημα του άλλου. Γιατί πανηγυρίζω. Απλά γιατί πανηγυρίζω. Γιατί ξέρω ότι ο ΣΥΖΑν θα βγει κυβέρνηση να μας το δώσει. Αφού έπεσε και την κακιά νέα δημοκρατία, να μας το δώσει, για αυτό πανηγυρίζω. Διπλά πανηγυρίζω. Γιατί αυτό είναι γραμμένο. Δεν είναι κάτι το πιο άγγραφο. Διότι αν δεν έμπαινε στην ίδια διάταξη με την κύρωση της Σύμβασης Παρακόρησης, θα πήγαινε μετά γενεύθερα. Θα περνούσαν όλα τα ηθροποποίηση της Σύμβασης Παρακόρησης στην Βουλή για να αποχαρακτηθούν τα τύματα της χρυσαίας όλης τα οποία θα έρθουν στη τοπική κοινωνία και μετά έπρεπε μια άλλη διάταξη με άλλο νόμο αργότερα να γίνει και μεταφορά. Διότι γίνεται την ίδια μέρα και αυτό είναι κακό. Και ποιος είναι και ποιος δεν ξέρει. Τα θέματα που αφορούν τη χρυσαία ζώνη, όλα είναι γνωστά. Δεν είναι κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό. Μπορεί πιθανό να μην μας είναι γνωστά κάποια που έχουν να κάνει με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου. Αλλά ό,τι αφορά τα τύματα της χρυσαίας ζώνης που αποδίδονται στην τοπική κοινωνία μας είναι γνωστά. Και οι χάρτες είναι γνωστοί και οι διατάξεις είναι γνωστές. Και ξέραμε και το πάρκιν ότι θα πεθεί για χρήση των πολιτών, των δημοτών. Δηλαδή ποιο είναι το πρόβλημα δηλαδή γιατί δεν παραχωρήθηκε στο δήμο εκεί η ουσία. Ποιο είναι το αποτέλεσμα. Ποιος θα το κάνει πίσω αυτό το πράγμα. Ποιος θα το καρπόνεται. Ο δημότητας συγκομήσα δε θα το καρπόνεται. Α λοιπόν γιατί ενιστάμεθα. Θα το καρποθεί όταν έρθει στο δήμο. Δεν είναι μέλλον. Εδώ παίρνει σάρκα και ώστα. Είναι κάτι το οποίο πιστεύω. Εγώ δεν ξέρω πόσο είναι δεσμευτικό για την επόμενη κυβέρνηση αν γίνει μια αλλαγή κυβέρνηση το πόσο αν θα πάει η κύρωση της σύμπασης παραχωρής στη Βουλή. Μπορεί να μην το πάει. Τη χερσαία ζώνη όμως μπορεί να τη δώσουν. Και αγώνας έγινε. Πραγματικά δόθηκε αγώνα γιατί ήταν πάρα πολλά ταβάδι που είχε η χερσαία ζώνη. Πάρα πολλά ταβάδι. Δηλαδή φτάσαμε να κάνουν και νομοθετική νίδιμψη για να προλάβουμε τον χρόνο για να μας το δώσουν και εμείς τώρα καθόμαστε και τίψηρίζουμε τον κόνοπα. Δηλαδή όλη αυτή η διαδικασία όλο αυτό το αποτέλεσμα δεν μας χαροποιεί και παίρνει και ζητήματα πως θα το χρησιμοποιήσουμε. Συγγνώμη για την έφραση θα κόψουμε το λαιμό μετά θα το χρησιμοποιήσουμε να έχουμε έσοδα. Δηλαδή τώρα θα μπει άλλο ζήτημα. Μέχρι τώρα παλεύουμε να μας έρθει η χερσαία ζώνη στο δήμο και τώρα λέμε μυρωλατρικά πως θα την συντηρήσουμε πως θα την εξοποιήσουμε. Θέλω να μην την πάρουμε αγαπητή συναρπή. Να την αφήσουμε. Αν θεωρείτε ότι σε αυτού σας ανήκαν να την διακριστούμε να μην την πάρουμε. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να την διακριστούμε. Έχει τη δυνατότητα ο δήμο να τη διακριστεί. Και να φτιάξει και αναπτυξιακές δάσεις επάνω που να φέρει έσοδα. Να μεγαλώσουμε τα έσοδα. Αυτός είναι ο ρόλος μας εδώ πέρα. Δεν είναι κάποιος άλλος. Και όσον αφορά το 3,5% είναι θεσμοδετημένο. Δεν είναι κάτι. Και μου έδισε κάποιος για τα αλευτικά καταφύγια. Δεν ξέρω ποιος το είπε. Για το συμβόλιο. Είναι ξεκαταλεισμένα. Εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα το πότε θα υλοποιηθούν. Ξέρω όμως ότι είναι υποχρεωμένο. Το πότε θα υλοποιηθεί θα γίνει η μαρίνα και αξιοποιηθούν τα αλευτικά καταφύγια. Και εγώ σας λέω ποιος είναι εκείνος ο επενδυτής που δεν θέλει να αυξήσει το κέρδος του. Να μεγαλωστοποιήσει τα έσοδά του. Δηλαδή θα το πάρει ένας επενδυτής και δεν θα κάνει τις απαραίτητες υποδομές για να φτήσει τα έσοδά του. Αλίμονο. Υπάρχει έτους επιχειρηματίας, έτους επενδυτής που να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το τζίλο και να φτήσει τα έσοδά του και δεν θα το κάνει. Εγώ ξέρω πολύ καλά ότι είναι υποχρεμένος ο επενδυτής σε έξι μήνες να φέρει έναν πλησιακό σχέδιο. Αυτό είναι γραμμένο. Και όσον αφορά το τι θα πάρει τα εισαγωγικά, έχει να κάνει με τα καστάριστα έσοδα. Δεν έχει να κάνει με το κέρδος. Γιατί το κέρδος μπορεί να διαπραγματεύεται, μπορεί να αλληλώνεται. Έχει να κάνει με το τζίλο. Τι τζίλο θα έχει αυτή η επιχείρηση στο λιμάνι, που λέγεται Ολίγα Β' και του τζίλου αυτού θα έρχονται το 0,5% των ακαθάριστων εισόδων στο δήμο. Και εγώ δεν ξέρω αν είναι δημιουργική απόβαση. Δεν ξέρω αν είναι δημιουργική. Πραγματικά δεν ξέρω. Εδώ, κύριε βουλευτές, μάλλον μας το πού είναι. Μπορεί να βγει μια προκρύπτια κυβέρνηση που να είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Αλλά, το ξαναλέω, δεν έχει να κάνει η ιδιωτικοποίηση του λιμάνιου με την παραχώρηση της ασχεσίας όλων στον δήμο. Κι αυτό συστάμε σήμερα εδώ πέρα. Δεν συστάμε αν πρέπει να αποληθεί το λιμάνι ή δεν πρέπει να αποληθεί και με πίσω ό,τι θα αποληθεί. Όσα φορά τώρα μπαίνονται κάποια θυθήματα. Γιατί λέτε, δεν γενικίσαμε και αυτό και αυτό. Το ξεκαθαρίσα από το αρχή. Η πολιτική είναι τέχνη του τεφυκτού. Αυτό το οποίο μπορούμε να πάρουμε αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε στο μέγιστο. Το να θέλουμε ερωτήματα και να λέμε δώσαμε και στο λιμάνι του εσωτερικού, δώσαμε και στο λιμάνι του εσωτερικού. Ξέρομαι πολύ καλά. Ήταν οτουπικό. Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό. Και θα χάναμε και την ουσία. Εμείς ήμασταν ρεαλιστές. Και αυτό παλέψαμε, ότι ήταν ρεαλιστικός. Και αυτό διεκδικήσαμε και αυτό πήραμε. Γιατί πώς θα διαχειριστούμε το λιμάνι του εσωτερικού. Τη στιγμή που δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε δημοτικό λιμονικό ταμείο. Ξέρετε πολύ καλά τι λέει ο κούσετας 91. Όπου υπάρχει οργανισμός ανώνυμη εταιρεία δεν μπορεί να γίνει δημοτικό λιμονικό ταμείο. Πώς θα το διαχειριστούμε δηλαδή. Που να είναι δέκο. Μπορείτε. Που να είναι δέκο όχι σε ιδιότητα. Να είναι δέκο όχι σε ιδιότητα. Πώς θα το διαχειριστούμε. Να είναι δέκο όχι σε ιδιότητα. Κι εγώ μπορεί να ήθελα ένα άλλο μοντέλο. Το μοντέλο της Ιταλίας. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι πολιτικοί μαζί δεν το κάνουν αυτό. Πώς θα το διαχειριστούμε δημοτικό λιμάνι του εσωτερικού. Τι είναι αυτή η απάντηση. Μου λέτε γιατί δεν διαχειριστούμε και αυτό. Και εγώ σας λέω ότι το διαχειριστούσαμε το λιμάνι του εσωτερικού. Πώς θα το διαχειριστούμε. Εδώ βάζετε ερωτήματα ότι δεν μπορεί να διαχειριστούμε το παραλιακό μέτωπο. Δηλαδή αν πέραμε το λιμάνι του εσωτερικού θα το μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Αυτό δεν είχε βαρύ. Εμείς θα πορευτείκαμε σταθερά και ρεαλιστικά. Αυτό το οποίο ήταν επικτό να φύγει στο μέγιστο πιστεύω ήρθε. Και πραγματικά δόθηκε αγώνας. Δεν μας χάστησε κανένας τίποτα. Δόθηκε αγώνας και θα δοθεί αγώνας. Αλλά τουλάχιστον αυτά που λέμε αυτή τη στιγμή είναι γραμμένα. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι θεωρητικό. Ο Αμμώδης Συμπουργός έδωσε τα σχετικά άδρα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε εμάς και στους πάντες. Δεν είναι κάτι κρυφό δηλαδή αυτή τη στιγμή. Είναι γραμμένο, είναι ετύπωμένο και είναι ξακάθαρο. Τώρα γιατί δεν ήρθε πρώτα με να φύγει για κύριο Στιβουλή είναι άλλο θέμα. Μακάρι να είχε κυρωθεί και ούτε βγαίνουμε και παρηγγυρίζουμε και κάνουμε και τέτοιο. Εμείς είμαστε πάρα πολύ συγκρατημένοι και στην εκτουστρέφειά μας και στα λεγόμενά μας και στις παρουσιάσεις μας. Δεν έχω να πω κάτι άλλο κύριε Πρόεδρε. Δεν ξέρω, τουλάχιστον απάντησα στα όσα ερωτήματα βγήκανε. Υπάρχει άλλος τρόπος, το έχουμε πει εκατό φορές σε δρόμο σε αυτή την άθλησσα, υπάρχει ο ειδικητικός δρόμος. Δηλαδή να πάει η Χεσέα Ζώνη στο Υπουργείο Οικονομικών. Ή με τυπικό νόμο στη Βουλή ή μαζί με την κύρωση της τροποποιημένης σύμβασης. Ή να πάει με ξεχωριστό. Αλλά έπρεπε πρέπει ούτε να ψηφίσουμε. Θέλω να πω ένα πρώτα. Η τροποποίηση στη Βουλή για να βγει έξω από την διαδικασία του οργανισμού λειμμένος ΑΕΨΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛ το καλύτερο για τον δήμο και πάλι δηλαδή είμαστε έστρεψτε. Δεν υπάρχει άλλη απόψη, δεν υπάρχει άλλη απόψη. Αυτά είναι πραγματικά και έτσι είναι. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Και επειδή γίνεται και πολλές υπέκολλα όσα φορά και γίνει η πόλη του λιμάνιου το λιμάνι. Δεν πουλιέται υποδομές, δεν πουλιούνται ένα. Δεν πουλιούνται υποδομές. Τι έχει το Βουλή Υπορικής Ναυθυλίας? Βουλή Υπορικής Ναυθυλίας έχει το δικαίωμα της χρήσης και της διαχείρισης αυτού των τοπιμάτων και των υποδομών, το οποίο μετατρέπεται σε μετοχές. Αυτό το θεωρικό σχήμα πουλείται, αυτό πουλείται. Υποδομές ανήκουν στο Λινικό Κάτω. Δηλαδή όλες οι υποδομές που υπάρχουν ανήκουν κατά τεκμήρως στο Λινικό Δημοσιο. Αυτό δεν χάνεται. Δεν χάνεται. Το έρχεται στο Λινικό Δημοσιο. Αυτά είναι άλλα θέματα. Εγώ δεν θέλω να επιστρέψω σε αυτά. Είναι πολιτικά ζητήματα, αλλά μην ακούω ότι πουλείται. Δεν πουλείται η γη. Δεν πουλείται το λιμάνι. Γιατί κάνει κάποιος παραλληλισμό και λέει πόσο στήχισαν οι υποδομές στο λιμάνι. 200 εκατομμύρια. Πόσο ένωσε αρντίθυμο ο Γριμάντη. 85 εκατομμύρια. Δεν είναι έτσι. Δεν μετατρέπεται έτσι. Οι υποδομές θα μείνουν και θα μείνουν στο Λινικό Δημοσιο. Και ό,τι φτιάξει ο Γριμάντη, όταν παρέχει τον χρόνο των 40 ετών, θα παραμείνει στο Λινικό Δημοσιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κύριε Δήμαρχε, ευχαριστούμε επί της αρχής. Κύριε Βουλευτά, μήπως θέλετε να κάνει και ο κύριος κάτσι στις πιθανές. Απαντήστε τώρα. Ωραία, κύριο Γιώγιακα. Θα ήθελα να προηγηθώ για να απαντήσει όλα. Α, δεν υπάρχει θέμα. Κανένα θέμα δεν υπάρχει, κύριε Κάτσι. Δεν επτιθέται θέμα. Προφανώς έχετε να διατυπώσετε επιφλάξεις από το καταλαβαίνω και ερωτήματα. Και θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα, τα οποία και εγώ θέλω να τεθούν στο δημόσιο διάλογο και να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα φτιάξω τις σημαίες, κύριε Κάτσι. Ναι, φτιάξεις σημαίες γιατί θα με σκοτώσεις. Το συμβούρεψα. Βρέθηκε τρόπος, λοιπόν. Λοιπόν, όσο και να θέλω να γελάσω, δεν μπορώ για το θέμα της συνεδρίας σας. Δεν μπορώ. Γιατί δεν μπορώ να καταπιώ το γεγονός ότι το περνάμε έτσι ότι η απόδοση σε αζώνει στο δήμο θα έρθει στην επόμενη Βουλή. Εγώ δεν μπορώ να το καταπιώ αυτό το πράγμα. Αυτή τη στιγμή συζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο και προσπαθούμε όλοι οι πολίτες του Νομοθεσπρωτίας και οι δημότες του Δημοηγουμενίτσας να μάθουμε δύο πράγματα. Δύο πράγματα θέλουμε να μάθουμε. Τι λέει η Σύμβαση Παραχώρησης και με ποιον τρόπο πουλήθηκε ο ΛΥΚ. Πώς μεταβιβάστηκαν οι μετοχές. Δύο πράγματα θέλουμε να μάθουμε. Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος γιατί. Και πώς έχει ξαναγίνει αυτό στα ιστορικά χρονικά και σε ποια ιδιωτικοποίηση. Έχει υπάρξει τέτοια σκιά, τέτοια σκοτεινιά, τέτοιο απόρυτο σε τέτοια διαδικασία. Για ποιον λόγο. Και δι' αυτή την περιπτώση αρνόμαι, αρνόμαι, εμένα με θύγει προσωπικά. Να σχολιάσω κάτι που διαβάζω από μια φωτογραφία στο laptop κάποιου Golden Boy, ας πούμε, που ήρθε στην Ηγουμενίτσα να πουλήσει φύκια, αφού δεν ομοθετείται. Φωτογράφησε την οθόνη του laptop, που δεν ξέρω εγώ τι έγγραφο είναι αυτό. Και με ποιον τρόπο μπορώ εγώ να πίστεψα ότι αυτό το έγγραφο είναι το επίσημο. Πώς εγώ, πώς μπορώ να το δω. Εγώ είμαι βουλευτής, έχω ζητήσει 100 φορές τη Σύμβαση, δεν έχει δοθεί. Ζήτησα πορθές τελευταία την Σύμβαση Αγοραπολησίας Μετοχών, ούτε αυτή. Και μιλάμε τώρα ότι πηγαίνουμε και πορευόμαστε στις εκλογές, διαλύει τη Βουλή, και αυτά δεν είναι γνωστά. Άρα ποιος μπορεί να δοθεί σε τι. Άκουσα νωρίτερα, δεν ξέρω αν ήταν εκ παραδρομής από τον λόγο του Δημάρχου, ότι έχει κατατεθεί, λέει στη Βουλή, αλλά δεν μπορεί να κυρωθεί. Στα κατατεθέντα νομοσχεία δεν υπάρχει. Όταν κατατεθεί, μας έρχεται η mail, κατατέθηκε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας Τάδε. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Λέω, κάτσε, όσο ήμασταν εδώ, μήπως ο Δήμαρχος έχει παραδρομής, μήπως έχει γυρίσει στο Open Gov για διαβούλευση, μπαίνω στο Open Gov, τίποτα, ούτε εκεί. Μα συγγνώμη, δεν ξέρουμε τίποτα αυτή τη στιγμή. Πώς ξέρουμε ότι αυτή η Σύμβαση είναι αυτή που θα έρθει στη Βουλή όποτε, σε όποια Βουλή και με όποια Κυβέρνηση, πώς το ξέρουμε, δεν το ξέρουμε, ένα και ένα ίσον δύο, τελεία παράγραφος, δεν υπάρχει. Και πολιτικά, δεν έχω ξαναδεί μεγαλύτερη απάτη, γιατί είναι άλλο να το λες στην αρχή της τετραετίας, άλλο να το λες στη μέση της τετραετίας και κατά τη διάρκεια και την πορεία, είναι άλλο να το λες τέσσερις μέρες πριν κλείσει η Βουλή. Γιατί αυτό γίνεται την περασμένη Τετάρτη. Η διαβεβαίωση ότι θα κατέβεις στη Βουλή δεν ήταν πριν έναν χρόνο, το 21, το 20, στο Covid, προ-Covid, τώρα ήταν, την προηγούμενη Τετάρτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει αυτή η διαρροή. Άς μου εξηγήσει κάποιος γιατί υπήρξε αυτή η διαρροή ότι θα ψηφιστεί. Και πραγματικά, εγώ είμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ με ένα κινητό στο χέρι και κοιτάω μήπως έρθει κάποιο email και δεν ξέρω πότε θα φύγω για την Αθήνα, περιμένω αυτό το πράγμα. Και μαθαίνω σήμερα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα έρθει στη Βουλή. Για ποιον λόγο? Για ποιον λόγο? Γιατί έγινε αυτή η διαρροή την Τετάρτη. Μεγαλύτερη πολιτική απάντη να πάμε στα σκοτάδια στις εκλογές για το μίζο θέμα του νομού το θεωρώ αδιανόητο. Αδιανόητο. Και διά αυτή την περιπτώση, από τη στιγμή, το ξαναλέω για να γίνει κατανοητό, που δεν είναι κατατεθυμένο το τι διαρροές βγαίνουν, τι φωτογραφίες και από πιανούν το λάτο, εγώ σας λέω ότι αν πάρει κανένα στη Σύμβαση του 2002, όπως αυτή κηρώθηκε το 2019, είναι με την ίδια μορφή. Απλά είναι τροποποιημένες κάποιες λέξεις, ας πούμε, για τι και ποιος το διαχειρίζεται. Να πάρω τη Σύμβαση του 19 εγώ και να την τροποποιήσω με 100 διαφορετικές εκδοχές και να την μοιράζω. Να δω ποια θα ισχύει μετα μετεκλογικά. Γιατί αυτό είναι. Αυτό δεν έχουμε κάτι επίσημα. Και δεν είναι μόνο να δοθεί, είναι και να ψηφιστεί, αυτό είναι απόδοση. Εγώ δεν ξέρω τι θα προκύψει μετά τις εκλογές και δεν το λέω θεσμικά, στο ζήτημα του σεβασμού, της λειτουργίας των θεσμών. Ξέρω εγώ ποια κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές. Και αν προκύψει μια κυβέρνηση ενάντης δημοκρατίας χωρίς τον Κυριάκο Μετσοτάκη και θέλει άλλα πράγματα, στο χειρότερο σενάριο για εμένα, να το πάρω πολιτικά. Ποιος μας εξυσφαλίζει, ρε παιδιά, τον Πλακιοτάκη. Πώς δεσμεύεται τον Πλακιοτάκη, θα είναι υπουργός μετά τις εκλογές. Το ξέρει ότι θα είναι υπουργός μετά τις εκλογές. Ο Γιώργιακας που θα είναι βουλετής ή εγώ θα είμαι βουλετής ή ο δήμαρκος που θα είναι δήμαρκος, το ξέρει. Μετά τις εκλογές ή μετά τις δημοτικές που έρχονται τον Οκτώβρη. Αδιανόητα πράγματα. Ακόμα δεν ψηφίστηκε, δεν παραχωρείτε τη ζώνη στο δήμο ηγουμένη σας, τελεία και παράγραφος. Απαντάω στα ερωτήματα που μου τέρθηκαν. Αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει με μία άλλη κυβέρνηση και αν είναι δέσμευση. Πρώτον δεν ξέρω ποια είναι η σύμβαση για να ξέρω αν μπορεί να αλλάξει με ποιο τρόπο είναι δομμένη. Το λόγο που ζήτησα τη σύμβαση της αγροπολησίας των μετοχών είναι για να δούμε στις ρήτρες αν μπορεί να αλλάξει τι. Πρέπει να ξέρουμε τι ρήτρες έχει υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ την παραχώρηση του κληροψηφικού μπακέτου των μετοχών προς τον Ομιλογκριμάλτη. Πρέπει να το ξέρουμε. Όχι εγώ. Όλοι πρέπει να το ξέρουμε. Δεν είναι δυνατό να μην ξέρουμε γιατί υποχρεούνται να κάνει σε ποια περίπτωση και με ποιον τρόπο. Γιατί δεν το κάνει τι ρήτρες έχει, τι ποινές και τι διαφυγή μπορεί να έχει το Λοικοδημόσιο γιατί προς τον συμφέρον του είναι. Και εντάξει την περίπτωση το αν πάνε πακέτο, εδώ υπάρχουν διακεκριμένοι νομικοί μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Κυβερουργικού Συλλόγου. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως μια κύρωση σύμβασης μεταξύ διότι συμβαλωμένων η οποία ψηφίζεται απνευστή και δεν τροποποιείται στη Βουλή, με ποιον τρόπο ας πούμε πρέπει να πάει πακέτο με την αποδοσή, τεχνικά έχει ένα ερώτημα φυσικά ότι πρέπει να εξαιρεθεί. Να φύγει δηλαδή ένα κομμάτι αυτό το οποίο προορίζεται να πάει στους δήμους, ναι το καταλαβαίνω. Αλλά στη σύμβαση δεν μπορεί να υπάρξει το άλλο. Δηλαδή αν φέρει να κυρωθεί, αν έρχεται να κυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΛ προς τον Κρυμάλτη, δεν θα μπορεί ταυτόχρονα να παραχωρηθεί στο δημοκρατήριο. Δεν θα μπορεί. Πώς θα μπορεί, αφού είναι μεταξύ δύο αντισυμβαλωμένους, δεν υπάρχει τρίτος αντισυμβαλωμένος. Τι θα κυρώσουμε δηλαδή. Και εντυαύτη την περιπτώση ξεκαθαρίζουμε πολιτικά σε ό,τι με αφορά και σαν ΣΥΡΙΖΑ και ενόψεις της προεκλογικής περιόδου. Εμείς έχουμε πει και το λέμε οριζόντιο αυτό το πράγμα. Όποια σύμβαση υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ελεγχθεί από την αρχή για το τελευταίο ευρώ. Ο λόγος που κρατιέται κρυφή η σύμβαση μας επιβεβαιώνει ότι κάτι κρύβει. Θα ελεγχθεί για το τελευταίο ευρώ. Και όλα θα τα δούμε μετά τις εκλογές. Η λυκρίνα αφού δεν είναι γνωστά τώρα στην προεκλογική περίοδο, όχι με δικιά μας ευθύνη, με ευθύνη της κυβέρνησης και της νέας δημοκρατίας, θα τα δούμε όλα μετά τις εκλογές. Αλλά αυτό είναι πολιτική δέσμευση. Όλα θα τα δούμε μετά τις εκλογές να δούμε τι θα γίνει, τι μπορεί να γίνει. Αν αυτή επιδέχεται εναντιπραγμάτευσης, αν επιδέχεται τροποποίησης, αν έχει αντισταθμιστικά ή δεν έχει, με ποιον τρόπο και λοιπά. Και αντισταθμιστικά δεν είναι όλο το 30% το οποίο το προέβλεπε ο νόμος του 19, ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κακός. Λοιπόν, αυτό είναι σαφές, είναι τζίδος ακαθάριστος ο οποίος πρέπει να αποδοθεί με κοία από τα έσοδο του λιμανιού για κάθε παραχώρηση. Είναι σαφές, το λέω νόμος. Δεν έκανε κάτι η σημερινή κυβέρνηση τους προς αυτό, αλλά το ερώτημα είναι αν, παράδειγμα λέω εγώ, η σύμβαση που δεν έχει κηρωθεί στην Βουλή, στην επόμενη Βουλή που έρχεται να κηρωθεί, του βάλεις μια ρίτρα για ένα διαπραγμάτευση και του λες, δεν μου βάζεις Μαρίνα εδώ υποχρωτικά, από ό,τι μαθαίνω μιλάνε για ισχυρή δέσμευση. Δηλαδή τι θα του κάνουν, τι σημαίνει ισχυρή δέσμευση, θα σε δεσμεύσω ισχυρά, δηλαδή δεν το καταλαβαίνω αυτό νομικά τι σημαίνει. Αν του πεις ότι όχι, πρέπει να κατασκευάσει Μαρίνα, θέλω να του τροποποιήσουμε αυτό το σημείο και σου πει ναι, αλλά δώσε μου το πάρκινγκ, ή δώσε μου το τάδε σημείο της σχεσιαζόνσης ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να ξέρεις, δεν μπορεί να ξέρεις, γιατί το πρέπει να ξέρουμε τις ρίτρες. Και το πολιτικά άτιμο στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι έσπευσε να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΙ και μετά, χωρίς να γνωρίσει κανένας τίποτα και μετά να δώσει σχεσιαζόνση. Άρα λοιπόν το θεωρώ πολιτικό έγκλημα, έχει τεράστια ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση γι' αυτό το έγκλημα και για την κοροϊδία, που διαπράττει, λες και πουλάει χάτρυς σε ηθαγενείς και όσον αφορά το αν είναι πόληση ή παραχώρηση, να ξεκαθαρίσουμε και το εξής, εκ του συντάγματος στο δημόσιο δεν μπορεί να πουλήσει δημόσια περιουσία, εκ του συντάγματος, απαγορεύεται από το σύνταγμα. Αυτό το οποίο όμως γίνεται είναι η σύμβαση μιας παραχώρησης που παραχωρεί μιας δημόσιας έκτασης στο δημόσιο για 60 χρόνια, ανανεούται λίγο πριν την εκπνοή της σύμβασης. Δηλαδή στα 55 χρόνια θα πάρει μια παράταση για άλλα 50 χρόνια. ΣΑΥ, ιστοδυναικές. Άρα δεν νοείται αυτό που βάζει η λογική του Δημάρκου ότι δύθεν ας πούμε θα έχουμε τις ίδιες υποδομές μετά από 60 χρόνια, μετά από 150 χρόνια που θα αποφασίσει ο Κρυπάλλτη όταν εδέσει να φύγει από το λιμάνι. Δεν προκύπτει αυτό πουθενά. Δηλαδή οι υποδομές θα είναι στην ίδια κατάσταση μετά από 150 χρόνια. Ή δεν πλήρωσε ο ελληνικός λαός για να έχει αυτές οι υποδομές στο λιμάνι για να κοστίζει αυτό που κοστίζει. Δεν ξέρουμε και πώς αποτιμήθηκε το λιμάνι. Άλλο γι' αυτό. Αλλά κλείνω με το εξής. Η επιβεβαίωση ότι γίνεται και αλλιώς είναι ότι είχαμε τρεις παραχωρήσεις σε αυτό το πακέτο. Ήταν η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και η Γουμενίτσα. Η Αλεξανδρούπολη πήγαινε για πόληση, η Καβάλα πήγαινε για υποπαραχωρήσεις, όπως ο νομός σου σήριζα, η Γουμενίτσα για πόληση. Η Καβάλα για τον Χατζινικολά ο πρωθυπουργός το ακυρώνει για εθνικούς λόγους, λέει και γεωγεωπολιτικούς λόγους, λες και η Γουμενίτσα δεν έχει γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία, αλλά δεν είναι μεγάλο λιμάνι. Δεν ξέρω δηλαδή γιατί η Αλεξανδρούπολη μπορεί και το ακυρώνει, αλλά η Γουμενίτσα όχι. Η Καβάλα που προχώρησε με τις υποπαραχωρήσεις κόλλησε στο Ελεκτικό Συνέδριο, έκαναν μοφή για τις συμβάσεις και με ποιον τρόπο έγινε η διαδικασία της υποπαραχώρησης και η μόνη που προχώρησε άρων άρων ήταν η Γουμενίτσα. Την ίδια στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, το ξαναλέω αυτό κι ας με προγάει πολιτικά η παράταξη του κ. Δήμα, η Λαϊκή Σπύρωση, ότι όλη η Ευρώπη προχωράει σε από ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό κάνει και στη Γαλλία με τη ΔΕΙ και στα καλά τα λιμάνια δεν είχαν γίνει ποτέ ιδιωτικά στην Ευρώπη. Πάντα ήταν δημόσιο, εποδημόσιο έλεγχο. Μόνο οι που προχωρήσεις υπήρχαν και στο Ρόντερνταμ και στο Άμβουργο και λοιπά. Αλλά αφού αλλάζει η λογική και αφού οι συμβάσεις είναι υποπτες γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα και οριζόντια λέμε ότι θα ελεγχθεί για το τελευταίο ευρώ, ό,τι δεν δημιουργεί νομικά τελεσμένα θα τα δούμε όλα την αρχή. Εγώ τα συμφραζόμενα κατάλαβα ότι σε περίπτωση διορτώστε με κύριε Κάτσι. Αφενός και αφεντέρω ότι θα είναι μάλλον προς το καλύτερο η σύμβαση. Αυτό άφησε να είναι ο κύριος Κάτσι. Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε και εμένα τη δυνατότητα να βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για όλες τις προσπάθειες που καταβάλατε το τελευταίο διάστημα με την πίεση σας, με τις αγωνίες σας και πιέσατε και εμάς να μπορέσουμε ο καπνός που βγήκε το 21 να γίνει πράξη. Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον Γιάννη Πλακιοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήρθε στην Ηγουμενίτσα, που ήρθε στην Ηγουμενίτσα τουλάχιστον 5 φορές να δει τα προβλήματα, να δώσει σημαντικές λύσεις, γιατί θα μου επιτρέψετε για 2 λεπτά να πω ένα σύντομο ιστορικό. Ο σχεδιασμός της παραχώρησης έγινε το 2017 επικυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και διοίκηση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκλεγμένη από το ΣΥΡΙΖΑ, διορισμένη μάλλον. Πρέπει να πούμε, λοιπόν, ότι αυτά τα τμήματα που κατοθώσαμε, δεν σας διέκοψα, κύριε Κάτσι. Κυρίε Κάτσι, καμία παρέμβαση στο να μιλήσει ο άλλος και σε εσάς δεν έγινε καμία παρέμβαση. Καμία παρέμβαση, κύριε Κάτσι, σας παρακαλώ. Και εγώ δεν επέτρεψα να σας διακόψει κανείς. Βεβαίως. Συνεχίστε, κύριε Γεωγιακά. Λοιπόν, αυτά λοιπόν τα τμήματα, το πάρτινγκ, το κτίριο που στεγάζεται η περιφερειακή λιμανική διοίκηση, ο δρόμος ο παραλιακός, τα τραπεζοκαθίσματα, στσίβωτα, πλαταριά, σαγιάδα, ήταν και αυτά στο πακέτο της παραχώρησης ή υποπαραχώρησης, όπως θέλετε να τη λέτε. Εμείς, όμως, με τη βοήθεια του κυρίου Πλακιοτάκη, του κυρίου Σταϊκούρα, της Γενικής Γραμματείας Δημόσια Περισοίας και της κυρίας Καλύβας όσο διάστημα είναι εκεί πέρα, καταφέραμε να τα απενκλοβήσουμε και να δοθούν προς χρήση στους πολίτες της Θεσπρωτείας και στους επαγγελματίες της Θεσπρωτείας. Ήταν κάτι που κι εσείς όλοι σας το διεκδικήσατε και το καταφέραμε. Δεύτερον, για να μπορέσεις να παραχωρήσεις κάτι, όπως είναι η Χερσαία Ζώνη, πρέπει να έχουμε νομιμοποιήσεις. Όταν λοιπόν αυτή η κυβέρνηση ήρθε, δεν υπήρχε μία νομιμοποίηση. Προσχώσεις στα παράλια του Βορειού Τμήματος, δρέμπανο, δρόμος προς δρέμπανο, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαδικασίες νομιμοποίησης, απολύτως καμία. Όλα λοιπόν αυτά, για να ξεκαθαρίζουμε και στην κοινωνία, όταν λέμε παραχωρούμε κάτι, πρέπει να είναι νόμιμο. Τι είχατε λοιπόν τόσα χρόνια κάνει στο κομμάτι αυτό. Άρα λοιπόν, θέλατε, θέλαμε, αλλά στην ουσία δεν μπορούσαμε να παραχωρήσουμε και τίποτα κύριε Εντίμα. Άρα λοιπόν, πριν λίγες μέρες μας κατηγορήσατε ότι προσπαθούμε στο τέλος μέσα σε πέντε μέρες να κάνουμε αυτά που δεν κάναμε. Δεν είναι. Κάναμε δύο χρόνια, πέσαμε σε δύσκολες συνθήκες με τον κορωνοϊό, υπηρεσίες κλειστές. Τέλος πάντων η ουσία είναι ότι με δύο διατάξεις που ήρθανε πριν είκοσι μέρες καταφέραμε και ολοκληρώνουμε την νομιμοποίηση του βορειού τμήματος. Καταφέραμε να γίνει χάραξη αγιαλού και παραλίας σχεδόν σε όλα τα τμήματα. Και το λέω σχεδόν, γιατί υπολείπεται μια επιτροπή η οποία θα κάνει τη χάραξη αγιαλού και παραλίας από το πορθμείο μέχρι τα ταιοί. Υπήρχε μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων για το βόρειο τμήμα, η οποία πήγε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να γίνει η νομιωποίηση αυτού του τμήματος. Άρα λοιπόν πλέον το συγκεκριμένο τμήμα είναι και νόμιμο και χάραξη αγιαλού και παραλίας έχει προκειμένου τότε να δοθεί στην κοινωνία μας μέσα από τις διατάξεις που θα φέρει κύρωση. Ολοκληρώνοντας λοιπόν όλες αυτές τις διαδικασίες οι οποίες όπως όλοι γνωρίζουμε και οι μελέτης περιβαλλοντικών επιτώσεων και οι διαδικασίες νομιμοποίησης είναι χρονοβόρες δυστυχώς. Και μας μένει το κομμάτι του δρόμου από τα ΤΕΙ προς το Δρέπανο μέχρι το Μακριάλι. Ένας δρόμος που κατασκευάστηκε το 1960 και ο οποίος κανείς δεν τον είχε νομιμοποιήσει. Κανείς. Υπήρξε προσωρινός εγγυαλός και παραλία και έρχομαστε και εκεί διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι γιατί έγινε η σύμβαση προκειμένου να γίνει η μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων πριν γίνει η διαδικασία της παραχώρησης. Έγινε γιατί προβλέπουμε να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία έως ότου λοιπόν ολοκληρωθεί και η μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων κάτι που αυτόματα στη συνέχεια νομιμοποιεί το δρόμος γιατί αυτή ήταν η προσπάθεια να υπάρχει και μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομιμοποιής. Άρα λοιπόν αυτά τα τρία χρόνια με τις προσπάθειες του Οργανισμού Λοιμένα, του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Δραματίας Δημοσίων Εσόδων έγινε ένα σημαντικό έργο και της Δημοτικής Αρχής προφανώς έγινε ένα σημαντικό έργο προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες. Ερχόμαστε λοιπόν, αφού ολοκληρώθηκαν όλα αυτά, έρχεται η πρώτη υπογραφή πριν 21 Μάρτι, αν θυμάμαι καλά, της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΡ και του επενδυτή του κ. Γκριμάλτη και του κ. Γκλούρη που συμμετέχει και αυτός στον επενδυτικό όμοινο. Και έρχονται το κλιμάκιο των Υπουργών προκειμένου να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και υπήρχε η βούληση και η θέληση να έρθει η κύρωση στην ολομέλεια της Βουλής. Δυστυχώς ο προγραμματισμός, γιατί αύριο είναι η τελευταία μέρα κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δεν επέτρεψε να έρθει προς ψήφιση. Ευχόμασταν όλοι και εγώ προσωπικά να έχει ολοκληρωθεί και θα ήταν μια μεγαλύτερη χαρά για όλους μας να έχει κλείσει αυτό το θέμα. Θα πρέπει να σας πω ότι αυτό, γιατί υπάρχουν διάφορα ερωτήματα, είναι δεσμευτικό να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, γιατί έχει γίνει η πρώτη υπογραφή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και μην ξεχνάμε ότι δεσμεύσεις που υπήρχαν από παλαιότερες κυβερνήσεις και επί ΣΥΡΙΖΑ, τόσο οργανισμός λειμμένα πειραιά, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα αεροδρόμια, ολοκληρώθηκαν διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει προγενέστερα. Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση του κ. Μητσοντάκη, που κατά την προσωπική μου άποψη θα είναι και η επόμενη κυβέρνηση και θα είναι κ. Μητσοντάκης πρωθυπουργός, όσο και να θέλουμε κάποιοι να αφησβητούν, και θα ψηφίσει και θα ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να σας πω εδώ, γιατί είπε ο Παναγιώτης, τι θα γίνει. Έρχεται λοιπόν η κύρωση στη Βουλή, ψηφίζουμε ταυτόχρονα και την παραχώρηση στον επενδυτή, που πρέπει να πούμε και εδώ ότι ήταν ένα τίμημα πολύ μεγάλο, 84,2 εκατομμύρια. Από τη στιγμή που ο εκτιμητής, ο ανεξάρτητος, είχε βάλει ένα τίμημα γύρω στα 25 εκατομμύρια. Άρα λοιπόν, το τίμημα αυτό ήταν πολύ μεγάλο. Και λέμε, πώς θα θα δώσει αυτός ο άνθρωπος, ο επενδυτής, στο δήμο μας, στη Θεσπρωτεία, είναι όντως το 3,5% επί του τζύρου. Όμως προσδοκούμε, γι' αυτό εδώθηκε τόσο μεγάλο τίμημα, ότι ο τζύρος αυτού του ανθρώπου, που επενδύει στον τόπο μας, θα αυξητεί σημαντικά, θα πολλαπλασιαστεί. Και το είδαμε και στο λιμάνι του Πειραιά, το 2015, που το ελληνικό δημόσιο είχε το 74%, έδινε στο ελληνικό κράτος 1,5 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή που ο Όλπ έχει το 93% και το ελληνικό δημόσιο μόνο το 3%, δίνει στο ελληνικό δημόσιο 2,5 εκατομμύρια το χρόνο. Δηλαδή, παρόλο που η ισορροπία έχει αλλάξει σημαντικά, τα έσοδα που παίρνει το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ μεγαλύτερα. Και θέλω να πω ότι είμαστε προσωπικά τουλάχιστον και δεσμεύουμε, γιατί όλα αυτά που έχουμε πει ήταν αλήθειες. Θα μου πείτε δεν το έχουμε γραμμένο. Είναι ένα θέμα που και εγώ θα ήθελα να το έχουμε εδώ σήμερα. Είναι όμως τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία, που δυστυχώς για την ώρα δεν το έχουμε επίσημα προκειμένου να το δούμε και γραπτός. Είμαι συνάδελφος 100% για αυτά που είπα. Ο χρόνος θα το δείξει. Εδώ θα είμαστε όλοι μας. Θα διαψευστούμε. Ο καθένας θα κρίνεται από αυτά που λέει, από αυτά που πράττει και η κοινωνία μπορεί να αποφασίσει αν λέω αλήθεια ή αν λέω ψέματα ή αν υπερβάζω. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι ήταν μια σημαντική επιτυχία. Οι διατάξεις είναι ξεκάθαρες ότι με την υπογραφή της κύρωσης και να σας πω και μια λεπτομέρεια που προβλέπετε είναι, στη συνέχεια αφού υπογραφεί η κύρωση στη Βουλή, θα υπογράψει εκ νέου ο παραχωρησιούχος με το ΤΑΙΠΕΡ, καταβάλει το τίμιμα, όλα τα χρήματα EFAPAX, τα 84 κατομμύρια και εκείνη τη στιγμή ταυτόχρονα η Χερσέα Ζώνη έρχεται στο Δήμο Οικουμενής σας και στο Δήμο Φιλιατόκη. Αυτή είναι λοιπόν η διαδικασία, έτσι, γιατί έβαλε ένα προβληματισμό ο κ. Δαΐς, έτσι, και από τη στιγμή λοιπόν της καταβολής του τιμήματος η Χερσέα Ζώνη θα έρθει στους Δήμους μας. Να σας ευχαριστήσω θερμά, νομίζω ότι η τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη, έτσι, οι λύσεις που έχουν δοθεί είναι πολύ χρήσιμες για την τοπική κοινωνία και εδώ είμαστε όλοι μας έτσι να τις διαφυλάξουμε και να ολοκληρωθούμε. Σας ευχαριστώ. Σε κανένα τέταρτο θα μου επιτρέψετε γιατί πρέπει να ταξιδέψω για Αθήνα. Ναι, ναι. Ευχαριστούμε κ. Γιόγιακα. Κυρίες συνάδελφοι, παρακαλώ κ. Δημάρχη, αμέσως μετά τοποθετήσεις. Κατάλαβα και από τους δύο αξιότιμους βουλευτές ότι η διαδικασία της παραχώρησης δεν σταματάει, όποια και να είναι η κυβέρνηση. Τουλάχιστον εγώ αυτό κατάλαβα, δεν ξέρω. Δεν θα αλλάξει το μοντέλο πλέον της αξιοποίησης του λιμανιού δομένητσας και είπα ότι από τις φραζόμενα και των δυό σας ότι δεν θα σταματήσει αυτή η διαδικασία της παραχώρησης του βουλευτικού πακέτου του εργασμού Λοιμένος. Αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε θα συνεχιστεί, όποια και να είναι η κυβέρνηση. Τουλάχιστον εγώ αυτό κατάλαβα. Το είδα γιατί είπατε ότι θα ελέγξουμε όλες τις συμβάσεις παραγώλησης. Δεν είπατε θα την αλλάξω, θα την αλλάξουμε. Πού θα την καταλυγήσουμε. Εγώ τώρα σε αυτό κατάλαβα, δεν ξέρω, αλλά πέστε το. Αν θέλετε πέστε το. Και πραγματικά θα ήθελα και από εσάς κύριε Ακάτσι μια δήλωση εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καταλαβαίνω και πολύ καλά καταλαβαίνω. Σας λέω δεν ξέρουμε τις ρήτρες. Τι να σας απαντήσω. Δώσετε στην δημοσιογραφή που παριγυρίζετε και ξέρετε. Εγώ να σας θέσω ένα ερώτημα. Και να θέρω και να πάμε στις εκλογές. Εμείς δεν θα μετατρέψουμε την έδραση σε Βουλίο. Εδώ δεν είναι Βουλίο. Εδώ είναι Δημοτικό Συμβουλίο. Και εγώ θέλω μια ξεκάθαρη. Να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Εσείς, αν αύριο είστε κυβέρνηση, πρέι, η Σύμβαση είναι κακή. Άς τη Σύμβαση. Είναι κακή η Σύμβαση. Πρέι λέω, είναι κακή η Σύμβαση. Θα την καταργήσετε. Αν είναι καλή θα την προχωρήσουμε. Αυτό λέω, πατή λέω, δεν λέω κάτι διαφορετικό. Εσείς, δηλαδή, τι λέτε, ότι αν η Σύμβαση είναι καλή θα την προχωρήσουμε και θα την ψηφίσουμε. Κανένας δεν το λέει αυτό. Εσείς το συμπερινείτε αυτό αφθαίρετα. Κανένας δεν το λέει. Εγώ δεν ξέρω. Εγώ, αν καταλαβαίνω λάθος, ζητώ συγνώμη. Αλλά δεν καταλαβαίνω λάθος. Λάθος καταλαβαίνετε πάρα πολύ. Εγώ πιστεύω, γιατί είναι άλλο να... Κοιτάξτε και εμένα, τουλάχιστον. Προσπαθώ να αντιμετωπίσω γιατί... Προσπαθώ να αντιμετωπίσω. Προσπαθώ να αντιμετωπίσω. Αν είναι κυβέρνηση, θα την καταργήσετε. Αυτό θέλω να ακούσω. Τόσο έχω τη Σύμβαση με τις δρύτρες, το λέω. Ωραία, η Σύμβαση είναι κακιά η Σύμβαση. Είναι κακιά η Σύμβαση. Εγώ, σαν να δω, η Σύμβαση έχει κακές δρύτρες. Θα την καταργήσετε. Αυτό ρωτάω. Άμα οι κακές τι πρέπει να κάνουμε. Θα τις διορτώσει. Κύριοι συνάδελφοι, κύριοι συνάδελφοι, με αφορμή, είπεν, θυμίζω, πως έχω χρέος. Εδώ είναι δημοτικό συμβούλιο και το θέμα μας είναι ενημέρωση. Ούτε κοινοβούλιο είναι, ούτε θα επιτρέψω πολιτικές αντιπαραθέσεις. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Θεωρώ το δεδομένο ότι μας ενώνει κοινή αγωνία και μας ενώνει να διασφαλίσουμε τα σεβαίνοντά της πόλης. Εάν, λοιπόν, η πράγμαση αυτή είναι δεδομένη για άλλους, παρακαλώ οι τοποθετήσεις μας να θα αντεκτώ οποιαδήποτε επιφύλαξη, αλλά όχι την εκτροπία. Τελεία και πάπλα. Κύριε Κόκκουλ, είστε έτοιμος, δεν θα σας θεωρώ. Κύριε Πρόεδρε, ούτε τον εμπεγμό να μην ανέχισε γιατί πολύ εμπεζόμαστε εδώ πέρα. Όχι, κανείς δεν εμπέζεται, αγαπητέ Θωμά. Μιλάω για πολιτική εκτροπή για οποιοδήποτε λόγο. Ελάτε, κύριε Κόκκουλ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ακούσαμε όλους, και τον κυριοδήμαρχο και τους δυο αγαπητούς πουλεπτές. Περισσότερη βαρύτητα έχει να κάνει με τα δεδομένα που υπάρχουν. Εμείς δεδομένα δεν έχουμε, όπως προφανώς δεν έχει και ο κύριος Κάτσις ως αγγευτής. Άρα τα δεδομένα που γνωρίζετε εσείς πίσω από αυτές τις κλειστές πόρτες, είναι ό,τι γνωρίζει ο κύριος δήμαρχος και ο κύριος Γιωγίκας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Δεν νομίζω να γνωρίζει κανείς αγγεωματική αρχή, ούτε κανένας συμπολίτης μας ή άλλο πολιτικό κόμμα. Άρα σε ένα θολό τοπίο πώς μπορούμε να δεσμευτούμε για το αύριο. Εγώ δεσμεύομαι ως υποψήφιος βουλευτής που είμαι του ΣΥΡΙΖΑ, ως αυριανή κυβέρνηση που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεσμεύομαι ότι δεν θα είναι καλό για τον τόπο μου θα παρετηθώ. Σε κάθαρα πράγματα. Δεν έχει μισόλογα. Εγώ δεν θα αρεστώ στη θέση του κυβερνητικού βουλευτή που όπως είναι σήμερα του απερχόμενου κυβερνητικού βουλευτή. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι εάν η μονοεδρική της ας πρωτείας θα είναι στο ΣΥΡΙΖΑ ή το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι αν θα είμαι βουλευτής εγώ ή ο κύριος Κάτσις. Τίποτε άλλο δεν είναι. Είναι ξακάθαρα τα πράγματα. Ο απερχόμενος... Κύριε Γόγκολε, δώσ' τα χώρια και εγώ δεν το επιτρέπω αυτό. Όχι, όχι. Κύριε Γόγκολε, σεβαστείτε την ετιμηγορία του λαού όπως θα διαμορφωθεί μετά τη ψηφοφορία. Απαντώ επειδή τοποθετήθηκε ο κύριος Γιώργιακας. Λοιπόν, άρα, κύριε Γιώργιακα, έρχεται και μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Ό,τι θέλετε, γιατί η δέσμευση σας δεν υπάρχει μετά στις 22 Μαΐου. Και θα το εξηγήσω γιατί. Το τίμημα. Υπήρχε, είπατε στο τίμημα, πριν λίγο κύριε Γιώργικα, γιατί σας βλέπουμε και σε όλα τα κανάλια και στα ραδιόφωνα και στα γραφτά σας, να λέτε ότι ήταν υψηλό για την περιοχή μας. Γιατί αποτιμήθηκε από τους ειδικούς στα 25 εκατομμύρια. Αυτό δεν είπατε. Σωστά. Το αποθεματικό του οργανισμού Λιμένα ποιο ήτανε, μπορείτε να το πείτε ή να το πω εγώ. 12 εκατομμύρια ευρώ. Άρα τα 83 και κάτι που είναι αφαιρούμε τα 12. Πόσο έρχεται σε κάθε έτος επί των 40 ετών, κοντά στο 1,5 εκατομμύρια, 1,6 εκατομμύρια το χρόνο. Ποιο είναι το κέρδος με την πανδημία στον οργανισμό Λιμένα. 2 εκατομμύρια με κλειστά τα καράβια, με κλειστά τα λιμάνια. Άρα ο κύριος Γκριμάλητη, πρέπει να τον επιδοτήσετε αύριο αν είστε κυβέρνησης εσείς. Για να μπορέσει να αντέξει αυτό το δυσβάστατο κόστος της λειτουργίας του Λιμένα Αιγουμενίδας, θέλετε να μας πείτε. Τι λέτε κύριε Γιώργιο. Το δώσαμε τζάπα και τι θα μας παραδώσουν μετά από 40 χρόνια. Τι θα μας παραδώσουν μετά. Εμείς παραδίδουμε ένα παλάτι με γκρανίτες με τα πάντα. Τι θα μας παραδώσουν μετά από 40 χρόνια. Κτίρια ερήπια. Ποιες είναι οι δεσμεύσεις. Γιατί ζητάμε τη σύμβαση. Αυτή είναι η αγωνία μας όλων. Δεν ζητάμε τη σύμβαση για τίποτε άλλο. Να προφυλάξουμε ό,τι έχουμε ως περιουσία σε αυτόν τον τόπο. Ό,τι μας έχει απομείνει. Η αγωνία μας κύριε Γιώργιο μας κάνει να έχουμε και ένα τόνο παραπάνω με συγχωρείτε για τη φωνή. Η αγωνία μας για τον τόπο μας. Γιατί εμείς ζούμε εδώ με τα παιδιά μας. Είμαστε στο μόθο κάθε μέρα. Δεν έχουμε λυμμένα τα προβλήματα να μην πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ. Εμείς τα αγοράζουμε όλα. Έτσι όταν μας αντιμετωπίζετε όσοι θα γεννήσει θα παίρνετε και αυτές τις απαντήσεις. Κύριε Γόκολο είναι προσωπική επίθεση. Παρτείνε την ευκαιρία γιατί δεν το είδαμε 4 χρόνια. Τι σημαίνει. Είστε προσωπικά. Έχετε πολιτικό λόγο. Έχετε πολιτικό λόγο. Κάντε χάρη πολιτικού λόγου. Όχι προσωπικών ύβεων. Η νέα κυβέρνηση δεν δεσμεύεται σε τυφλά στοιχεία. Αυτή τη στιγμή έχει τυφλά στοιχεία. Δεν έχει τίποτα. Η νέα κυβέρνηση δεν ξέρουμε με ποιον θα συνεργαστεί. Αν υπάρχει πρωτοκυριακή. Εμείς βέβαια με κάποιον. Ή αν θα πάμε στις 2 Ιουλίου που είναι η πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Άρα να δεσμευτούμε σε ένα ευάλωτο, σε ένα ελπίς σχέδιο σύμβασης που κρατάτε κρυφό μέχρι σήμερα. Όχι. Το δήμαρχο τον βγάζω από το κάδρο. Έχει την ευθύνη που το αναλογεί. Αλλά ο δήμαρχος καλήν την πίστη, την πολιτική φύλλα προσκύμενο σε εσάς και στην κυβέρνηση. Τον πείσατε να κάνει κάποια λάθη. Γιατί σήμερα έπρεπε να ήτανε στους δρόμους. Να διεκδικήσει μέχρι την τελευταία στιγμή το κλείσιμο της Βουλής να έχει παραχωρηθεί και να υπάρχει η κύρωση. Λοιπόν, όταν οι συνάδελφοι αναφέραν και είπαν ότι πιάνε τα έξοδα, ακόμα και ο κ. Δώρης που είπε τα έξοδα είναι περισσότερα, ενδεχομένως το ανέφερα αυτό γιατί έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερο ανταποδοτικό τέλος για να μπορέσει να βοηθηθεί αυτή η τοπική κοινωνία. Από πώς θα εισπράξουμε εμείς. Έχει την αγωνία του, άρα δεν μιλάμε ότι είναι λίγα ή πολλά. Δεν τα ξέρουμε και αυτά, όπως είπα και πριν, πώς θα δοθούν. Κύριε Γιώγικα, εσείς ευχαριστείτε τον κ. Πλακιοτάκη. Εμείς, στην τελευταία φορά που ήρθα και έκανε την ευρύα σύσκεψη στο γραφείο του κ. Δημάρχου, όταν του έδεισα το υπόμνημα και ήταν μπροστά αρκετοί από εσάς κ. Μαρτίνια μου, επειδή σας βλέπω απέναντι να το επιβεβαιώσετε θέλω, του είπα ότι αν με τη λήξη της θητείας σας δεν αποδοθεί η γερσαία ζώνη, γιατί όταν είπαμε όταν χίσαμε το γάλα, δεν ψάχνουμε να βρούμε τώρα, δεν που λέτε το λιμάνι, τελείως, εμείς ενδεικδικούμε τη γερσαία ζώνη. Του είπα ότι η κρητική σας καταγωγή δε σας τιμά, εάν δεν τη λήξετε και ότι είστε ανεπιθύμητος για τον τόπο μας. Κύριε Μαρτίνη του, το είπα, μπροστά σε όλους, το είπα, έτσι. Άρα, να ευχαριστήσω σήμερα από αυτό το βήμα, κύριε Γιούγιακά, εις ταμπαρόν κι εσείς, γιατί να τον ευχαριστήσω, που μας κορόλεξε, δούλευε τον Δήμακο, τον Περιφερειάρχη και εσάς, τι θέλουμε να περιζωσουμε, τι είναι όλα ψήφια είναι δηλαδή, όλα να πάρουμε τις εκλογές είναι. Αυτόν τον άμερο λαό, λέτε, να τον καταστρέφουμε, να πατάμε πάνω στα πτώματα κάθε μέρα. Κάπως διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε εμείς. Και ξέρετε γιατί έγινε Τετάρτη η σχετική παρουσίαση, λεζάντας, των οργανισμών λεπτυλημένων. Γιατί οι Αμερικάνοι επικοινωνολόγοι του είπαν, αφού ο πρωθυπουργός είναι στα Γιάννενα, κάνετε τού, πηγαίνετε στην Άρτα, στην Πρέπεζα, στην Γουρίτσα και δώστε τα όλα. Αυτό κάνατε ως καλά παιδιά του κ. Μιτσοτάκη. Έχετε κάποια άλλη άποψη εσείς ότι έγινε κάτι διαφορετικό. Θέλετε να λέμε ψεμάτα μεταξύ μας. Δεν νομίζω δηλαδή να μας περνάτε για τόσο ηθαγενείς. Θα μιλήσετε βέβαια, ως κλείνω κύριε. Ναι νομίζω ότι ναι. Κλείνω, δώστε μου ένα λεπτό, λέω τα σημαντικότερα πράγματα. Το έχετε ναι. Στη Σύμβαση Παραχώρησης έπρεπε να γνωρίζουμε. Τι χρονικό ορίζοντα έχει ο ιδιώτης με τη δική σας κυβέρνηση, γιατί αύριο θα ελευθούν τα πάντα από την αρχή και δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει ιδιώτης. Τι χρονοδιάγραμμα έχει ο προβληματικός σταθμός στην Κρή Καψάκα. Είναι σκακάθαρο. Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Υπάρχει. Έχει κάποια δέσδοξη. Γιατί είπε ο κ. Δήμαρχος, προφανώς επειδή το πώς τον ενημέρωσε ο κ. Απερχόμενος Βουλευτής, θα έχει σε έξι μήνες θα καταθέσει σχέδιο ολοκληρωμένου πλάνου. Ναι σε έξι μήνες είναι υποχρεωμένος να καταθέσει. Να υλοποιήσει. Εγώ ήμουν πολύ προσεκτικός στα ερωτήματά μου. Σας είπα από την αρχή. Τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει για όλα αυτά. Τοποθέτηση. Τοποθέτηση κάνω. Είναι ρητορικό. Εγώ σας είπα ότι σας ρώτησα. Είμαι προσεκτικός σε ερωτημά μου. Άρα η Μαρίνα μετά το εξάμινο της πρότασης που θα καταθέσει, γιατί είπε ο κ. Γκριμάληντο, ότι θα το δώσω σε τρίτους. Το βλέπει η σύμβαση αυτό. Το προβλέπει η σύμβαση αυτό. Άρα μας αποκρύψετε ένα στοιχείο. Πάμε στο δεύτερο όμως στοιχείο που είναι το σημαντικότερο. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της Μαρίνας των καταφυγείων και τα λοιπά. Προκλώστε κ. Γκόγουλε θα πατήσετε προφανώς. Εγώ δεν κοιτάω σκάη και αυτιά. Διαβάζω τα πάντα. Άρα η Μαρίνα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της... Να τη δούμε τελειωμένη. Να δούμε την ανάπτυξη στον τόπο μας. Αυτό που θέλουμε εμείς τα νέα παιδιά μας να μην τα στείλουμε στο εξωτερικό. Να τα κρατήσουμε εδώ. Άρα τα αντισταθμιστικά σας, το είπα και πριν, για να μην επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ξεκάθαρο πλαίσιο πώς θα έχουμε. Πάει και αυτό. Το τιμήμα σας το είπα. Βγαίνετε κύριε Γιούγκαν και λέτε ότι το κτήριο της περιφερειακής ενότητας θα παραμείνει στο δήμο. Γιατί τέθηκε ποτέ το κτήριο της περιφερειακής ενότητας. Τι μιλήσετε, ένα κουμφούζιο δηλαδή στην περιφερειακή ενότητα. Τι είπε της περιφερειακής. Το γράφουν τα site τώρα αυτή τη στιγμή, το γράφουν. Πείτε μέσα να τα διαβάσετε. Καταλάβω πως μπορεί να το είπε. Είναι πολύ προσεκτικός τι λέει ο κυβερνητικός βουλευτής. Να το κοιτάξετε εσείς που του υποστηρίζετε. Άρα σε όλες τις διεκδικήσεις που είχατε ως κυβερνητικός βουλευτής θα πω εγώ, γιατί παρασύρρατε και τον αγαπητό δήμαρχο, δεν ολοκληρώσαμε καμία. Απαρρυθμίζω μόνο τέσσερις και δεν τις ανοίγω παραπέρα σε κουβέντα. Είχε ξέα ζώνη. Δεν την ολοκληρώσατε με όλα αυτά που είπα. Το κτήριο της φοιτητικής αισθίας. Είπατε ψέματα ότι υπήρχαν τα χρήματα, 2,5 εκατομμύρια ευρώ, και μας βάλετε να σκοτωθούμε όλους εδώ μέσα. Κύριε Βόγγολο ο κοινός σας παρακολουθεί. Δεν το ανοίγω, είπα, δεν ανοίγω. Αναφέρω επιγραμματικά. Την τριτοβάζημα εκπαίδευση, ότι έκλεισε και θα μας φέρετε άλλου τρόπου εκπαίδευσης. Εννοούσατε προφανώς τους ιδιώτες που δεν καταφέρετε να το φέρετε. Κύριε Βόγγολο, άλλο είναι το θέμα μας σήμερα. Δεν το κλείνω. Και το κλείνετε μα συνεχώς ανοίγετε μέτωπα. Θα ανακαστέ να σας απαντήσει. Τι να απαντήσει, τα αναπάντητα. Λοιπόν, το κλείνω το θέμα. Αυτά είχα να πω. Το προβληματισμός που σας μεταφέρω είναι ο δικός μου. Είναι το συνανθρώπο μας έξω. Είναι το νέο. Είναι το ηλικιωμένο. Και όλων. Ευχαριστώ πολύ. Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Βόγγολο. Μια διευκρινή συμπός πρόεδρος και ως άνθρωπος που καλεί τους ανθρώπους εδώ. Πες, φίλο, τι κάνουν. Ό,τι πω για τον κύριο Γιώγικα, ισχύει για τον κύριο Κάτσι και οποιοδήποτε υποψήφιο. Και επειδή έχετε θεσμική διότητα του υποψηφίου βουλευτή, το ποιος είναι απερχόμενος ή όχι, το αποφασίζει ο λαός μετά της σκάλπης. Αυτή τη στιγμή είναι όλοι υποψήφιοι βουλευτές. Τον όνομα αυτόν δεν τον δέχουμε. Κύριε Γιώγικα, αν θέλετε να απαντήσετε. Καμία απάντηση. Ακούστε τον κύριο Δήμα και θα φύγουν. Ωραία. Κοιτάξτε, πέντε λεπτά έχει ο καθένας για τοποθέτηση. Κυρίες και κύριοι συνάντητες, έχουμε κι άλλο θέμα. Ενημέρωση είναι το θέμα μας. Βεβαίως θα μιλήσετε κι εσείς. Και προτείνω, επειδή είμαστε τοποθετήσεις, να μιλήσει η πτέρκα από εδώ που δεν μίλησε καθόλου. Κεφαλίζεται η πτέρκα. Ναι, εντάξει, ελάτε, ελάτε, ελάτε. Εντάξει, ναι, γιατί θα αποχωρίσετε κόλαση. Ελάτε. Τελικά, κάθε φορά πρέπει να νιώθω ότι μου γίνεται χάρη. Για να μου δώσετε τον λόγο. Ναι, το δικαιούμαστε κύριε Πρόεδρε, μην μας ξεχνάτε. Κύριε Δήμαρχε, λέτε ότι είχατε πρώτο θέμα για συζήτηση σήμερα. Συνησίγηση. Το θέμα για την παραχώρηση του λιμμένα. Αφιερώσατε ένα λεπτό με ενάμιση συνησίγησή σας. Δεν το χρονομέτησα, αλλά περίπου έτσι μου φάνηκε. Πέντε τετάρτους στον Ολίγμα, ζευτήκατε και εκεί τα κουβεντιάσατε όλα και σας πληροφόρησαν ότι θα περιέλθουν στο δήμο απευθείαν με διάταξη νόμου και η Χερσαία ζώνει και τα ανταποδοτικά 3,5% επί του Τζίρου. Δεν το είπατε επί του Τζίρου, αλλά επί του Τζίρου εννοούσατε μετά σε συμπλήρωση. Και ότι θα ακυρωθεί από την επόμενη Βουλή. Από αυτή τη Βουλή δεν προλαβαίνει να ακυρωθεί, πάει στην επόμενη. Αυτή ήταν όλη η λύση ενός τόσο σοβαρού θέματος. Εμείς εδώ σήμερα πιστεύαμε ότι θα είχαμε τη σύμφαση παραχώρηση. Θα ξέραμε τουλάχιστον τι έγινε, τι υποχρέωση περιλαμβάνει και στο δημόσιο και στη μεριά του δημοσίου προς τον Γκριμάλτη, αλλά και από την πλευρά του Γκριμάλτη προς τον δημόσιο. Δηλαδή, ο Γκριμάλτη θα έχει υποχρέωση να τελειώσει, πότε θα τελειώσει, αν θα τελειώσει, την Μαρίνα. Θα έχει υποχρέωση να προχωρήσει τον εμπορευματικό σταθμό και μια σειρά άλλα πράγματα. Σχετικά δηλαδή με ότι του παραμένει εκτός από το κύριο λιμάνι που θα παραλάβει για 40 χρόνια και να μην ξεχνάμε ότι μετά τα 40 χρόνια δεν αποκλείεται να ζητήσει και μια παράταση άλλα 20 χρόνια, να πάμε και στα 60. Πανηγυρίζεται, κύριε δήμαρχε, και μας μέμφεσε ότι εμείς οι υπόλοιποι δεν πανηγυρίζουμε για την παραχώρηση της χερσαιαζώνης. Μα εμείς δεν διεκδικούμε μόνο την χερσαιαζώνη. Και όχι ότι μήρθε φυσικά η χερσαιαζώνη και την ξεχνάμε, δεν το αναγνωρίζουμε ότι είναι κάτι σημαντικό. Παραγωνιζόμαστε όμως τόσο καιρό και σκηνιτοποιήσεις που κάναμε και όταν έρχονταν ο κ. Πλαροκειοτάκης με τις παρουσιασμές. Εκείνο που διεκδικούσαμε και εκείνο που με επίταση παρουσιάζαμε προς εσάς και προς την κοινωνία και προς τον κ. Πλαροκειοτάκη και προς την κυβερία και προς εσάς εδώ είναι να μην παραχωρηθεί έτσι όπως παραχωρείται το 67% της ΟΛΚΕ. Είμαστε και πιστεύω και ως παράταξη και ως κόμμα είμαστε κατά της πώλησης, είμαστε υπέρ της παραχώρησης μόνο δραστηριοτήτων. Αυτό προέβλεπε ο νόμος 4597 του 2019. Αυτό να μην το ξεχνάμε και μην το αγνοούμε, γιατί κ. Γιόλιακα είπατε κάποια στιγμή λες και δεν ήσουσαν στην Συμβουλή των Ελλήνων όταν κατέθηκε αυτός ο νόμος και συζητήθηκε ότι εμείς δεν είχαμε κάνει τίποτα, ότι εμείς θα το παραχωρούσαμε αυτό χωρίς να έχουμε λάβει καμία πρόνοια και χρυσιά ζώνη. Πού τα βγάζετε αυτά, πώς τα συμπερένεται αυτά. Είσαι σαν Συμβουλή ή δεν είσαι σαν, το διαβάσατε καθόλου το νόμο περί παραχωρήσεων το 4597. Εύλογη η ερώτηση διότι αυτά που είπατε είναι ανήκουσα. Δεν είμαστε υπέρ της πόλης του λιμανιού, δεν εγκρίνουμε την πόλης του λιμανιού και όταν έρθει η Σύμβαση Παρακόρη γιατί γι' αυτό το αφήνει η Κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή, το αφήνει ούτως όσο αν δεν είναι η ίδια η Κυβέρνηση, ας το χρωθεί να έχουμε να λέμε, δεν να κατηγορούμε την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, την κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Αυτός είναι ο σκοπός που δεν επήγεται, δεν το φέρνει τώρα στη Βουλή, το αφήνει για την επόμενη κυβέρνηση. Άμα δεν έχει κάτι να τις λέμε, να τις καταλογίσουμε, όμως να ξέρετε κάτι, ότι η θέση μας είναι κατά τις πόλησες του λιμανιού. Θα επανεξετάσουμε, γιατί θα το επανεξετάσουμε, να δούμε τι ρήτρα προβλέπει αν ακυρώσει στη Σύμβαση, αν προβλέπει 40-50 εκατομμύρια, σίγουρα αρχίζει να βάζει φιλιά στο λαιμό στην επόμενη κυβέρνηση. Το αγνοείτε αυτό, διότι υπέρ της παραχώρησης, της υποπαραχώρησης, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Τελευταία ο βουλευτής Κερκύρας, που είπε ότι είναι και αυτό και το ΚΑΣΟΚ, το κοινάρ ΠΑΣΟΚ, είναι υπέρ της υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων, δεν είναι υπέρ της πόλης του λιμανιού. Άρα, υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες αντιτίθεται στην πόλης του λιμανιού. Πώς είναι το ποσό 84,17 εκατομμύρια και πανηγυρίζεται, αφού έχει πάει, πόσα είναι η αποτίμηση, ξέρουμε πόσα είναι η αποτίμηση του λιμανιού, σε αξία του κόσμου του λιμανιού, η αξία του κόσμου είναι σήμερα, κανένας δεν ξέρει. Αλλά του έσον, από ό,τι ξέρουμε, από τα ποσά που διαθέθηκαν για την πρώτη φάση, δεύτερη φάση, την τρίτη φάση, και αν μιλάμε μόνο για μέσο λιμανιού, δεν μιλάμε από τα λιμάνια Σαγιάδας, Πλαταριάς, Ιβώτον και τα λοιπά, αυτά ξεπέραναν τα 200-250 εκατομμύρια που λήθηκε 87 εκατομμύρια, καλά είπε ο κ. Γόγολος, αν το διαιρέσουμε το 40, πόσο πέφτει το χρόνο, 1,5-2 εκατομμύρια πόσο πέφτει. Αυτά είναι τα κέρδη του λιμέρα, λιγότερα από τα κέρδη του λιμώνα, την περίοδο της πανδημίας και της κρίσης, της πολύ μεγάλης δυσκολίας διαιρετικής του λιμανιού. Άρα μην πανηγυρίζουμε για τα πολλά χρήματα που θα πάρει το κράτος, γιατί εμείς δεν θέλουμε να το πουλήσουμε, δεν θέλουμε να πάρουμε. Μην πανηγυρίζετε ότι θα πάρετε πολύ μεγάλο ποσό για την πόλη του λιμανιού, είναι πολύ ακριβό, κοστίζει πολύ περισσότερο και κατεμένως το δίνετε τζάμπας. Λοιπόν, μιλάτε συνέχεια εσείς, μιλάτε με τη βεβαιότητα ότι αυτό θα έχουν, πανηγυρίζοντας δηλαδή, ότι τι είδατε της σύμβασίας σας. Γιατί δεν μας λένε. Κύριε Δήμαρχε, εμείς περιμέναμε να σας πείτε. Τι έχετε δει, έχετε υποψία του τι περιλαμβάνει. Δεν έχετε. Και κυρίως αυτό ότι δεν ξέρουμε τις ρήτρες, αυτό είναι το πιο σημαντικό, δεν ξέρουμε τι περιλαμβάνει, τι κόσος θα έχει αν επιχειρήσουμε δηλαδή να αρνηθούμε την κύρωσή του και τι ευθύνη αναλαμβάνει ο αγοραστής για να υλοποιήσει τις δεχόμενες υποχρόσεις. Όσον αφορά τη χερσαία ζώνη, για την παρακόρηση της χερσαίας ζώνης, να ξέρουμε πράγματι έχει μεγάλο κόστος η λειτουργία της χερσαίας ζώνης και γι' αυτό λέμε ότι το 3,5% επί του τζίρου, δεν νομίζω ότι είναι και τόσο αρκετό, αν γίνουν και περικοπές από αυτό, όπως είπε νωρίτερο ο κ. Γκόκολος, κόψτε και πάρουμε το 85% και δεν ξέρουμε τι άλλες υποχρόσεις έχουμε να επιλύσουμε με αυτό το ποσό. Δεν ξέρουμε ετοιμαίνει αν θα μπορούμε και να το λειτουργήσουμε, εν πάση περιπτώσει όπως και αν πρέπει να έλθει στην δικαιοδοσία του Δήμου, ούτως ώστε να δούμε πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε τη χερσαία ζώνη και πώς μπορούμε περιτέρων να την αναπτύξουμε. Ο κ. Δημασκεκτολόγων. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρα. Ευχαριστώ και τον κ. Βουλευτή που μου κάνει την τιμή να περιμένει να μ' ακούσει. Άκου λοιπόν κ. Βουλευτή. Πρέπει να είναι καθαρό σε όλους μας ότι και η σημερινή κουβέντα που γίνεται εδώ είναι ένα κομμάτι μιας κακοστιμμένης, κακόγουστης προεκλογικής καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας. Ήρθε ο πρωθυπουργός στην Ήπειρο και ήρθαν και ένα κάρο υπουργοί σε κάθε μέρος και έτσι στην Ιγουμπελίτσα είπαν ότι πάει για κύρωση. Σοβαρά δεν ήξερα ο Πλακίδης ότι δεν πρόκειται να κυρωθεί και να ρωτήσω κάτι και σε παρακαλώ πες τους παραπάνω ότι εντάξει μπορεί να μην είμαστε πρωτευουσιανοί αλλά δεν είμαστε και μπιτιβλάκες. Αν οι εκλογές γινόνταν 8 του μήνα που 9 του μήνα που λέγανε, αν δεν υπήρχε το έγκλημα στα Τέβη, τίς κατά θα υπήρχε για να παρουσιάσουν και να κάνουν. Καλά εδώ πέσανε στις μέρες. Αν γινόνταν κανονικά οι εκλογές τότε ποιος κορελεύει ποιον εδώ πέρα. Και έχει σοβαρές ευθύνες και ο Δήμαρχος που το φέρνει σαν θέμα εδώ. Τίποτα δεν έχει στο χέρι η Δήμαρχη. Δεν υπάρχει καμία σύμβαση. Θα έρθεις να το φέρεις και θα πεις ότι έφερα αυτά μου είπανε αλλά είναι έπε απτερώμεντα για δεν υπάρχει τίποτα στο χέρι. Αυτό έπρεπε να πεις. Δεν το φέρουμε έπασμε μέσα στο χέρι. Άσ' φω Δήμαρχε. Άσ' φω Δήμαρχε. Δεν ξέρετε τι θα κάνουμε εσάς. Όχι ξέρετε πολύ καλά τι πρέπει να κάνετε. Τα λέμε πολλά χρόνια. Δεν τα λέμε σήμερα. Δεν τα λέμε μόνο σήμερα και συνεχίζω. Η απάτηση πληρώθηκε και από αυτά που είδαμε στο ίντερνετ. Δύο σελίδες 85% παίρνω το Μαγγέρι το Δημοσύρματο. Τι είναι αυτά που λάβεις. Αυτά μας δόχατε. Τι μας δόχατε δηλαδή. Είναι απάτη. Ακόμα και αυτό που συζητάμε σήμερα είναι απάτη. Γιατί πράγμα συζητάμε. Επειδή έχουμε την ανησυχία γι' αυτόν τον τόπο. Γι' αυτό τα λέμε ότι είναι απάτη. Και δεν με ενδιαφέρει ποιος θα ψηφίσει τι. Μπορεί να τάζει η ψηφή στα ΝΔ να το προχωρήσουμε ή ο ΣΥΡΙΖΑ για να το καταργήσουμε. Ξέρετε δεν θα ψηφίσω ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Το ξέρετε αυτό. Αλλά το λέω ότι δεν προχωράει δουλειά. Και για να είμαστε καθαροί δήμαρχοι. Έχετε κάθε λόγο να πανηγυρίζετε αν γινόταν αυτή η κύρωση. Γιατί. Η κύρωση αυτή προέβλεπε αυτά που το Δημοτικό Συγβούλιο αποφάσε το 2017. Αυτά αποφάσε. Αυτά διεκδικούμε. Αυτά τα παίρνει όλοι. Όπου και να πάει όλοι. Αυτά είναι τα δικά μας. Περίπου αυτά είναι. Ναι. Αλλά δεν συμφωνεί και ολός ο κόσμος με αυτά. Και δεν λέω ότι θα καταψήφσει η λαϊκή συμβίρωση. Αλλά πάτε να πείτε στον κόσμο ότι εγώ θα φτιάξω μαρίνα που θα έχει 6.000 τετραγωνικά εμπορική διαχείριση μαγαζιά. Αυτό δεν είναι το σχέδιο που έχει δημοσιευτεί. Το έχετε γράψει και στα τοπικά. Πάτε να του πείτε που περιμένουν να φάνε με χρυσά κουτάλια. Ότι θα είναι 6.000 τετραγωνικά εμπορικά καταστήματα. Θα μπορούν να είναι τότοι όμως. Ναι, ναι. Μπράβο. Τζάμπα τον κόψατε από υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Καλύτερα δεν μπορούσατε να βρείτε. Συγγνώμη που το λέω. Πάμε παρακάτω. Αγαπητοί σήμερα. Χερσαία, Ζώνη και Λιμάνη πάνε μαζί. Έχει μαλιάσει η γλώσσα μου. Η γλώσσα μας, γιατί δεν εκπροσωποδόρει το Δήμα. Εκπροσωποδόρει το ΚΚΕ. Βρίσκομαι ψηφισμένος με το Ψηφοδέλιο της Λαϊκής Συσπήρωσης. Και το Λιμάνι καθορίζει και τη χρήση της Χερσαίας Ζώνης. Είναι γραμμένο σε εκατοντάδες ανακοινώσεις. Και το έχουμε πει εκατοντάδες χιλιάδες φορές εδώ. Απομονώνεται μόνο το θέμα της Χερσαίας Ζώνης. Και πρέπει να βγείτε να πείτε στον λαό τι εννοεί τα αξιοποίηση της Χερσαίας Ζώνης. Αξιοποίησης της Χερσαίας Ζώνης είναι να κάνεις παιδικές χαρές, να κάνεις μπασκέτες, να κάνεις χώρους αναψυχής. Αξιοποίηση είναι να τα κάνεις σε όλα τα τραπεζοκαθίσματα ή δεν ξέρω εγώ τι. Δεν το κρύβεται ότι θέλετε την εμποριακή αξιοποίηση της. Αυτό πάει να πει ότι δεν προσιτεί πάλι θάνατο αγορευτικό το μέτωπο για το λαό. Ας πούμε αυτές τις κουβέντες, είστε συνένοχοι σε αυτή τη δουλειά που γίνεται. Και έτσι πρέπει να είναι καθαρά. Και αν είναι καθαρές κουβέντες, ψήφιζε ότι θέλετε. Αλλά εδώ να μην λέμε ότι οδεύει σωστά. Από πώς οδεύει σωστά. Και με βάση και τις δικές σας επιδιώξεις, θα όδευε σωστά αν είχε κυρωθεί. Με τις δικές σας. Όχι με τις δικές μας. Άρα λοιπόν, να ξέρουμε και τι λέμε. Δεύτερο, ο κύριος Γκριμάντη δεν έχει κρύψει τα σχέδια. Πρόσφατα, προχθές, είχε ένα άνθρωπο στην καθημερινή που δημοσιεύτηκε στα τοπικά τασάι. Ο οποίος έλεγε καθαρά τι θα κάνει. Ότι τα σύβοντα και τα πλαταριά θα τα δώσει από παχαραχώρη σε κάποιον ντόπιο και έχει και στο επενδυτικό σχήμα κάποιον ντόπιο. Πώς θα τα διαχειριστεί. Κι ερκυραίος. Κι ερκυραίος. Δεν το ξέρετε ότι είναι το κι ερκυραλάιν. Αυτός μου είχε. Μέμου. Δεν το κρύβει ο άνθρωπος θα κάνει. Και ότι εδώ σκέφτεται να κάνει. Τι ακριβώς θα φέρνει. Τι θα κάνει. Πώς το συμφέρει. Και για ποιον λόγο έχει πρόβλημα και με τον Πειραιάντη. Δεν θέλω να σας φάω χρόνο με αυτά. Αλλά ο Γκριμάλτη δεν ήρθε να αναπτύξει τον τόπο. Ήρθε να αναπτύξει η κερδοφορία. Να είμαστε καθαροί. Και ξανακοίνω. Συζητάμε και δεύτερη φορά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θέλω να παραλάμπω τα ίδια. Νομίζω ότι έλειξε το θέμα. Δεν έχει πει ο λαός την τελευταία του λέξη. Τι πήρε η Κόσχο. Πήρε τον Πειραιάντη. Έχει βρει τον Πελάτης με το εργατικό κίνημα. Δεν θα επιτρέψουμε στον Γκριμάλτη να κάνει. Και άμα θέλετε, αν η δημοτική αρχή δεν τα κάνει πλακάκια μαζί τους. Και επόμενη και μεθεπόμενη. Μπορεί να τα βρισκούρα ο κύριος Γκριμάλτη. Αρκεί να διεκρυγίσουμε αυτά που μας ανήκουν. Θα μου επιτρέψει όμως και δύο κουβέντες. Τα έχω πει και την προηγούμενη φορά. Προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που φέρνεται. Σαν παράδειγμα, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει καν να συζητιέται. Και δεν πρέπει καθόλου να συζητιέται στον ελληνικό λαό. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ξέρετε πολύ καλά γιατί δεν πήγε προς πόληση. Γιατί το έχουν πάρει οι Αμερικάνοι και το έχουν καταλάβει. Και είναι το βασικό κομμάτι από που διακπεραιώνονται όλα τα στρατά που πάνε στην Ουκρανία. Που περικυκλώνουν τη Ρωσία σήμερα. Και από πολεμικό υλικό και από ανθρώπους. Θέλουμε με τέτοια εξέλιξη για το λιμάνι της Ηγουμενήτσας. Εάν δεν ήταν έτσι δεν θα το πουλούσαν και εδώ. Και δεν τη θέλουμε όχι για τούτο ή εκείνο. Είναι κομμάτι του πολέμου που υπάρχει. Και άμα θέλετε στόχος αντιπίνων σε πιθανή επέκταση του πολέμου. Θέλουμε τέτοιο λιμάνι της Ηγουμενήτσας. Δεν θέλουμε τέτοιο λιμάνι. Εμείς θέλουμε λιμάνι που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό θέλω να πω. Και όσον αφορά τις κλατικοποίησης, ιοτικοποίησης ή το παραχώρηση. Έχουμε τοποθετηθεί και άλλη φορά. Κατά τη γνώμη μας πάλι την εμποριατική δραστηριότητα και τους επιχειρηματικούς ομίλους εξυπηρετούν. Ευχαριστώ πολύ. Να γίνω πιο συγκεκριμένος. Όχι, μην το κάνετε. Θα ανοίξουμε άλλο παράγραφο. Μπορώ. Κύριε Βουλευτά, ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Και εγώ ευχαριστώ που κάτσετε και με έπρεπε. Καλό ταξίδι. Πολλά χρόνια, αλλά έτσι κι αλλιώς φάω. Κυρίες συνάδελφοι, να το κλείνουμε σιγά σιγά. Ο κ. Κίκας έχει το λόγο. Ελάτε κ. Δήμαρχε. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Είναι γεγονός ότι δυόμιση ώρες τώρα συζητάμε και άλλες δεκατρίσσα. Μα χρειαστεί όμως όχι για το λιμάνι, για τη Χερσαία Ζώνη. Και έχω την εντύπωση ότι συζητάμε μόνο για το λιμάνι και δεν συζητάμε τη Χερσαία Ζώνη. Απορώ. Οι αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την αίθουσα, επενδύσαν στην αποτυχία. Χάσατε κύριοι. Χάσατε. Επενδύσατε στην αποτυχία και χάσατε. Γιατί ο δήμος και η δημοτική αυτή αρχή, από την ώρα που ανέλαβε, έφερε σε πέρας ένα έργο τεράστιο. Ένα έργο, σας παρακαλώ κ. Δημητρούδη, δεν σας διάκοψα. Δεν σας διάκοψα. Απευθύνει η ερώτηση. Χάσαμε. Τι χάσαμε. Πουλήθηκε το λιμάνι. Αφήστε να ανοχλώ εις την αποθέτησή σου κύριε. Μας απευθύνθηκε. Γιατί σας ενοχλεί επειδή απευθύνετε εσείς, δεν απευθυνθήκατε πριν στους άλλους. Δηλαδή εσείς κάνετε κριτική και δεν δέχεστε. Δεν θέλω να διακόπτετε. Μα μη σώτε το όταν λέει ψευδός. Δώστε μου κ. Ρακίκα. Αφήστε να τον ακούσουμε. Ελάτε. Σας ακούω. Ανοίξτε το μικρόφημα. Δεν πουλήσαμε εμείς το λιμάνι για να πουλήσουμε. Θα σας πω εγώ τώρα το που είσατε. Είναι γεγονός ότι έναν ομιλητή όταν το διακόπτουνε σταματάει και τη ροή του σκέψου. Άρα θα παρακαλήσω πολύ τουλάχιστον κ. Δημητρίου αλλού αυτά όχι σε εμένα. Αλλού αυτά όχι σε εμένα. Αυτό δεν ξέρω πού. Στους δικούς σας. Εντάξει. Τέλος. Παρακαλώ κ. Ρακάκη. Το λιμάνι, το συζητάμε 2,5 ώρες, το πουλήσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δημιουργία του υπερταμίου. Το 2016 δημιούργησε το υπερταμίο και όχι μόνο το λιμάνι αλλά το όλο το εμπερισιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου. Υποθυκεύτηκε για 99 χρόνια. Μήπως το ξεχνάτε. Όχι φυσικά. Άρα αυτό που σήμερα μένει είναι, εν συντομία αυτό, το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ υποθήκευσε όλο το εμπερισιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου. Σήμερα τι έχουμε. Σήμερα τι έχουμε. Έχουμε μια θετική εξέλιξη η οποία σύντομα, μα πολύ σύντομα, με την αρχή της νέας κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, μάλλον που είναι σίγουρο ότι θα είναι η δημοκρατία, θα φέρει προσκύρωση. Επαναλαμβάνω, επαναλαμβάνω, ότι αν είναι κυβέρνηση θα φέρει προσκύρωση. Νομιμοποιείτε να το πράξει. Ελάτε κύριε Αντιδημαχτή. Μιλούσε ο κύριος Κάτσις, δεν το διακόψε κανείς. Μιλούσε ο κύριος Γόγκολο, δεν το διακόψε κανείς. Μέχρι τη διακόψη τρεις φορές μέχρι τώρα. Θα παρακαλέσω πολύ να σεβαστείτε αυτά που θέλω να πω. Η τετική εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι έργο αυτής δημοτικής αρχής. Αυτή η δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή με δήμαρχο τον κύριο Λόλου, ξεκίνησε την διαδικασία παραχώρησης της χερσαίας ζώνης λειμμένος. Μια χερσαία ζώνη λειμμένος που ο ΣΥΡΙΖΑ πέντε χρόνια κυβέρνηση, δεν νομοποίησε ούτε ένα στοιχείο αυτής της χερσαίας ζώνης. Ούτε ένα αυθαίρετο, ούτε μία αυθαίρετη κατασκευή αυτής της χερσαίας ζώνης. Με δική της διοίκησης των οργανισμών λειμμένος και με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και με δική της πολιτική. Απέναντίας ήρθε η νέα κυβέρνηση, ήρθε το 2019 η νέα δημοκρατία και με πιέσης αυτής δημοτικής αρχής, καθημερινός, επισκεπτόμενος πολλάκης φορές ο δήμαρχος και με επιτελείο από τον Δήμο στον Εκάστρωτο Υπουργό και για να έρθει το θεμητό αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση να έρθει χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηγουμενήτσας. Δεν πρόλαβε όμως να κυρωθεί ώστε να έρθει σήμερα. Πάλι με διακόπτηση. Εντάξει τώρα. Κύριε Μάριε, έχει όρια τώρα. Εντάξει. Θα παρακαλέσω. Τώρα. Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις τρέχουν. Εντάξει, η κυβέρνηση αυτή δεν μπορούσε να το κάνει, θα το κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Αν πιστεύω ότι θα είναι ενεργοκρατία, να είστε βέβαιοι ότι αυτό έχει πάρει σαρκαλιωστά. Γιατί έχει πάρει σαρκαλιωστά? Γιατί όλο το κομμάτι της χερσαίας ζώνης είναι νομοποιημένο. Πλέον. Με νόμο. Πράγμα που δεν μπορούσε να έρθει στο Δήμο εάν δεν είχαν όλες αυτές τις εγκαταστάσεις να νομοποιηθούν. Μα είναι δρόμοι, μα είναι χτίρια, μα είναι τα πάντα όλα. Άρα τι έχουμε σήμερα? Έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που λέει ότι κύριοι, ναι, τί υπολείπεται, μία ψήφιση στη Βουλή, η οποία πιστεύω ότι θα είναι σύντομη και αυτή, με την καινέργου κυβέρνηση. Πώς όμως, με νομοποιημένες όλες τις εγκαταστάσεις, για να έρθουν στο Δήμο. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Και δεν το ζητούμενο σήμερα τι θα κάνει ο Γκριμάντης και τι θα κάνει ο Γκριμάντης. Αυτό δεν απασχολεί τη Δημοδική Αρχή. Η Δημοδική Αρχή, αγαπητοί στους αδελφοί, την απασχολεί και μόνο η απόδοση της χερσαίας ζώνης στον Δήμο, στους πολίτες αυτής της πόλης. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε για το σύντομα της οποθέτησης. Ο κ. Κάτσιος. Χαίρομαι πως στη βασική πολιτική σκέψη ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στο πασόχρος προτάσεις για παραχώρηση χρήσεων και όχι πόληση λειμμένων και τέτοιων εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας. Από το 2012 λέμε τα ίδια πράγματα. Πάλι διακόπτεται. Εμπάστηκτος. Και εμείς δεν είχαμε την επιτυχία να συνεχίσουμε. Περιδευόμαστε λίγο. Συγγνώμη. Δεν πήρα. Λοιπόν, συνεχίζω. Θα σταθώ πιο πολύ στον αυτοδιοικητικό μου ρόλο, φυσικά, γιατί βάσει αυτού είμαστε εδώ, η συνεδρία σε αυτό πρωτάσεις, νομίζω. Έτσι ακριβώς. Είπα και στην αρχή ότι από το δυσμενέστερο σενάριο, έχουμε το δυσμενές, κατά την γνώμη μας, ότι θα μπορούσε στον δυσμενέστερο να πάει η χρυσαία ζώνη στην κλιματική ιναιρία του δημοσίου και, και, και. Θα μπορούσε στο δήμο, αυτή η κουτσουρεμένη χρυσαία ζώνη, σε μία σχέση λιμμένα και χρυσαίας ζώνης αλληλέντατης, όπως είπε και ο Δώρης. Το λιμάνι δεν είναι χωριστό από τη χρυσαία ζώνη. Δεν μπορεί να δρά σε διαφορετική κατεύθυνση, εντελώς. Και εδώ αυτό συμβαίνει. Έχουμε λιμάνι που θα δράσει σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και με διαφορετικά συμφέροντα από την πόλη. Η Καβάλα Πετράπη, προς το παρόν, η Αλεξανδρόπολη, για τους δικούς τους λόγους το ίδιο, η Φιλελευθεραιομονική, το Φιλελευθεραιομονικό Σύντεμπο της Δημοκρατίας έπρεπε κάτι να δώσει. Βρήκε την τωραδία μου το κορίκο να πει ότι κάτι πούλησα και να το, να το έχει σημαία στο φιλελευθερισμό της, ότι βρήκα το λιμάνι της Εκομήτης σας πιο εύχερος, εισαγωγικά ευάλειτο, και το, και το εκποίησα. Σ' αυτό πάνω είμαστε αντίθετα από την αρχή της διαδικασίας. Δεν το λέμε σήμερα για οποιοδήποτε αντιπολιτευτικό λόγο. Δεν έχουμε τέτοιες σκέψεις ούτε μπορούμε με αυτό να πάμε μακριά σαν πολίτες της πόλης αυτής. Το λιμάνι της Εκομήτης σας, κακώς με τον τρόπο που εδώθη, κυρώνεται στη Βουλή σε λίγες μέρες, πολύ κακώς, είναι αντίθετος στην ανάπτυξη της πόλης. Η χερσαία ζώνη, αυτή που σωρεμένη χερσαία ζώνη, ό,τι ρωτήσει και γίνονται πάνω σε αυτή τη δήμαρχη, που λέμε τι θα την κάνουν, λένε μερικοί, δεν το είπα εγώ, εν πάση τόσο, ασπάζουμε την αγωνία τους, έχει να κάνει με το πλάνο δράσης του Δήμου. Δεν έχει να κάνει ό,τι τώρα και την κάνουμε, τρομάζουμε. Φυσικά και δεν τρομάζουμε. Φυσικά και δεν θέλουμε τη χερσαία ζώνη και παραπάνω αυτής τη χερσαία ζώνη θέλουμε. Είπαμε, είχαμε πει και οι λιμάνες εσωτερικού εμείς. Δεν είναι τόσα απλά τα πράγματα, επειδή υπάρχει δίπλα λιμμένας, δεν μπορεί να είναι δημοτικό λιμενικό ταμείο, ή κάτι αντίστοιχο εν πάση τόσο, είναι πάνω στο πλαίσιο ανάπτυξης της πόλης. Και σε επίπεδο, πώς να το πω, καθημερινότητας της πόλης, ζωής, ευζοίας, ενώ σε νέο με τόπου αναψυχής και ανάπτυξης της πόλης, δεν είναι μόνο το λιμενικό ταμείο, επειδή σημαίνει λιμάνι εκεί. Θα μπορούσε να γίνει μια δημοτική μαρίνα, εν πάση τόσο, σε ίδιο αδειοτυμένο χώρο, που και αυτό το έχουμε προτείνει. Η μαρίνα, που εκεί μέω να γίνει εκεί πέρα περιβαλλοντικά επιζύμια για μια φορά ακόμη στο φυσικό καλό της πόλης, θα μπορούσε να κατασταθεί σε ίδιο αδειοτυμένη περιοχή, στο παλιό λιμάνι της πόλης, χωρίς να ανοίξει μύτη. Με νερό, με ρεύμα, τα έχω πει ξανά αυτά σαν παρακάξη. Δεν θέλω να φάω όλο τον χρόνο, είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη διαδικασία. Θεωρούμε την χερσαία ζώνη που τσουρεμένη που τότηκε στην πόλη, ακόμα ακόμα και το πάρκινγκ. Το ότι δείτε στην πόλη με τον όρο χρήσεις πάρκινγκ, κατεμέ, αυτό είναι ένα εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης, το παράκτημα τόπου. Δεν πρέπει να μας χαροποιεί αυτό, το ότι παραχωρείται ουσιαστικά από τον επεντετή στην πόλη για να το έχει απάρκει. Αυτό είναι μια δέσμευση που εγκλωπίζει το παράκτημα τόπου για τα πρώτα 50-60 χρόνια. Δεν θέλω να πω άλλα, τα έχουμε πει πολλές φορές στο Δημιουργικό Συβούλιο. Είμαστε αντίθετοι για το πώς γίνεται και μακάρι να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και να ακυρώσει αυτή την πόληση. Αν είστε επόμενη κυβέρνηση με σαφείς δεσμεύσεις, εμείς θα θέλαμε να ακυρωθεί αυτή η πόλη. Να πάει στην παραχώρηση χρήσηο και να δοθεί μεγαλύτερο μέτωπο στην πόλη. Έχει 4 χιλιόμετρα παράκτημα μέτωπος και αυτή τη στιγμή αποδιούνται και το κλίνω 600-700 φουτσοριμένα μέτρα. Ευχαριστώ. Και εμείς ευχαριστούμε κ. Συνάδεφη να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το θέμα μας είναι η ενημέρωση. Αν είναι να επαναλάβουμε τα ίδια, κοιτάξτε, περιμένει ο κόσμος να συζητούν θέματα ημερήσειες διάταξης. Δεν είναι να συζητήσουμε διαδικασία. Έχει ενημέρωση ο Δήμαρκος, του Κυβερνευτέας. Κάνω έκλυση λοιπόν να συντομεύουμε. Ελάτε, ποιος. Ο κ. Μαρτίνης. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Δεν είχα σκοπό να μιλήσω γιατί όντως το θέμα το συζητήσαμε και την προηγούμενη φορά, που μπήκε έτσι όπως μπήκε, που κατηγορούνταν η Δημοτική Αρχηγένεια δεν το βάλει και σήμερα που το βάλει κατηγορούνται γιατί το βάλει. Πραγματικά είναι μια προσέγγιση, η οποία είναι ατυχής κατά τη γνώμη. Με τόσους υποψηφίους βουλευτές εδώ μέσα είναι λογικό να ζήσουμε στιγμές κομματικής αντιπαράθεσης που ταιριάζει σε άλλο κλίμα, σε άλλο περιβάλλον και όχι στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη Βουλή ας πούμε. Για την τοπική αυτοδιοίκηση λίγα είπαμε. Η αλήθεια ποιά είναι τώρα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν το έλυσε το θέμα, αλλά δεν το έλυσε ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα. Ήθελε να το λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να το λύσει αλλά δεν πόρεσε. Η Νέα Δημοκρατία έφτασε σε ένα πολύ πολύ κρίσιμο σημείο και κατά τη γνώμη μου δεν έπαιξε με τις εκλογές γιατί αν ήθελε να παίξει με τις εκλογές, αφού είχε προγραμματίσει να τους βάλει 9 Απρίλιο, θα το είχε προωθήσει το θέμα αυτό το Μάρτι. Δεν το έκανε, αλλά δεν έπαιξε. Οι διαδικασίες τρέχανε με τέτοιους ρυθμούς που δεν μπορούσαν να το βάλουν πιο γρήγορα στη Βουλή. Το έφερε ένα βήμα πριν τη Βουλή. Αυτό το σημείο, που είναι τώρα το θέμα, μας κάνει αισιόδοξους ή απεσιοδοξους. Άς το πανηγείρει. Το πανηγείρει είναι μια άλλη ιστορία. Δεν βλέπω να πανηγείρει κανείς. Αλλά εμείς εδώ μέσα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ή απεσιοδοξοι. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί υπάρχει μια εκπεφρασμένη θέση, η οποία παρουσιάστηκε σε ένα σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή. Που λέει με ένα νόμο και δύο άρθρα. Όχι ένα νόμο και ένα άρθρο. Με δύο άρθρα η ιδιωτικοποίηση και ένα άρθρο η παραχώρηση. Αυτό δεν μας ικανοποιεί. Κάτι γνωμό μας ικανοποιεί. Δεν είναι αυτό που θέλουμε, γιατί δεν φτάσαμε να ψηφιστεί στη Βουλή. Αυτό θέλουμε. Αλλά μέχρι εκεί αυτό το σημείο δεν είναι σημείο αισιόδοξίας. Κάτι γνωμό είναι σημείο αισιόδοξίας και ευχάριστες στιγμής. Και νομίζω ότι έτσι πρέπει να το δούμε. Γιατί να το δούμε σαν μια επιτυχία. Μια επιτυχία στο πλάο της διεδίξης. Μια επιτυχία στην αναγνώριση των ανάγκων της τοπικής κοινωνίας. Μια επιτυχία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ξεκινήσαμε από σημείο μηδέκια. Έχει δίκιο. Ο κόσμος να υπόρθει και αυτό στον κύριο Πλακιοτάκη λίστο. Και προφανώς ο κύριος Πλακιοτάκης, καλά τη γνώμη μου, έκανε μεγάλο έργο. Έφτασε σε ένα σημείο που πλέον δεν έχω επισογύρισμα. Όποιος και να βγει, παρότι δεν δεσμεύθηκαν οι κομματικοί εκπρόσωποι εδώ μέσα. Γιατί θα κάνουν την επόμενη μέρα. Οι πιο πολύ, θέλω να πω, μιλήσαν σαν κομματικοί εκπρόσωποι, όχι σαν θρημοδική σίγουρη. Μιλήσαν δηλαδή για άλλα πράγματα, όχι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση βγαίνει ζημιωμένη από αυτή την εξέλιξη. Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμας έπαιρνε τίποτα από το λιμάνι μέχρι τώρα. Τώρα δεν παίρνει. Τώρα δεν θα παίρνει το 3,5%. Δεν θα το παίρνει αυτό. Δεν είναι αυτό θετική εξέλιξη. Δηλαδή πηγαίνουμε πέντες κάτω στο λιμάνι μέχρι τώρα. Έχουν πάει δήμα και στα δικαστήρια της αντιπαράθεσης με τους διευθυρώντες. Και πολλά και πολλά ιστορικά τέτοια στοιχεία. Σήμερα δεν θα είναι ωραίο στα πράγματα, δεν θα είναι καλύτερο. Εγώ δεν παίρνω στη λογική της... Έχω άποψη της ιδιωτικοποίησης, αλλά λέω για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι αυτή η εξέλιξη, η οποία, τα έχουμε πει και την πρώτη φορά, είναι μια διαδικασία καταλήντικη. Δηλαδή, επειδή θέλουν να πουλήσει το λιμάνι, θα έχουν και τη Χερσαία Ζώνη. Αν το πάρουν με αυτή την πλευρά. Και το φτάσαν σε ένα σημείο που η επόμενη κυβέρνηση, ό,τι πια και να είναι κατά τη γνώμη μου, πέρα από λίγο δεν θα κάνει πίσω. Η Χερσαία Ζώνη θα την παραχωρήσει στο δήμο. Θα είναι το βασικό έτοιμα και των δικών μας και της Δημοτικής Αρχής και της Κοινωνίας και των Φορεών και τους συσκέψων των Φορεών και όλων, το θαλασσιο μέτωπο της πόλης να απελευθερωθεί. Να πάει να ρίξει μια πεντονιάγουσα του κ. Δήμας. Ναι, είναι ελεύθερο το θαλασσιο μέτωπο, από ό,τι επαρακτήχει 600 μέτρα, από τον Δρέμπανο μέχρι τον Προσθυμίο. Όλη αυτή η έκθεση είναι ελεύθερη. Άρα, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, πέρα από τα κόμματα, εμείς εδώ έχουμε την ευκαιρία να είμαστε αισιόδοξοι. Και με αυτό το σημείο κλείτω και λέω ότι δεν πρέπει να μας αποσχολεί τι θα γίνει με τη διαχείριση σχεδιασμού. Όσοι το λένε αυτό, νομίζω ότι δεν έχουν σχέδιο διαχείρισης, φοβούνται. Τι θα κάνουμε τώρα με τη χρυσαία ζώνη που θα έχει τόσα έξοδα, αλλά δεν έχουν πλάνο διαχείρισης. Δεν έχουν σχέδιο. Αντιποτοπίζουν τη νέα τάξη πραγμάτων, τη νέα εξέλιξη με φόβο και δεσπεστία. Δεσπεστία θέλει εμπειρία, αποφασιτικότητα, γνώση, εμπειρία για να πάμε μπροστά. Ελάτε κύριε Πουλευτά, ζητήσατε το λόγο. Αυτή η μεριά βλέπει διαφορετικά από τη άκουσα. Μάλλον πρέπει να αλλάξω θέση. Για πρώτη, η διευκρίνηση. Μου λέτε ότι κάναμε παρατηρήσεις στο δήμαρχο και έφερε το θέμα. Το ξαναλέμε πάλι, αν δεν το καταλάβατε. Είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος να το προβεδιάσουμε το θέμα, αφού θα έχουμε μπροστά μας τα κοιτάπια. Τα είπε έτσι ή δεν είπε. Δεν έχουμε κοιτάπια, κύριε δήμαρχε. Αυτά παφώνουν το δήμο. Αυτά παφώνουν την κερσαία ζώνητα. Δεν έχουμε τίποτε. Φέρε τα μας, φέρε τα μας, κύριε δήμαρχε. Κύριε δήμαρχε, έκανες εισήγηση, έφτυλες, έκανα κοιτάπι. Κύριε Κοσμανάκο, τους σαφές, ελάτε, συνεχίστε. Άρα μια παρατήρηση. Γιατί παρατήρηση προς την Πραγμούρα και το άγγος του κυρίου Μαρτίνη, αν εμείς, εμείς δεν είπαμε, ούτε φοβόμαστε την διακήρυση. Αλλά πρέπει να ξέρουμε τους όρους, τι θα έχουμε σαν αντάλλαγμα ανταποδικά, όλα αυτά. Άρα ένα είναι αυτό. Δεύτερο, μιλάτε ότι είστε ευχαριστημένοι, ότι τελείωσε το παραμύθι. Μα δεν τελείωσε. Αρκούμαστε σε μια υπογραφή. Το τι θα υπογράψουμε, κανείς δεν το γνωρίζει από εμάς, εκτός αν εσείς, κύριε Μαρτίνη, το γνωρίζετε και, ας πούμε, είστε ευχαριστημένοι. Κύριε Κοσμανάκο, θέτετε ερωτήματα που θα θέσετε να απαντήσει. Να απαντήσει, κύριε Νεβέβο. Μπορούμε να μετατράψουμε την ακολουθία του νηφίου σε αγρυπνία. Δεν έχω αντίδυση, αλλά δεν θα φύγει κανείς από εδώ πριν ολοκληρωθήμενη σε διάταξη. Θα καθίσετε. Πολύ ωραία. Συνεχίσετε, λοιπόν. Θέτω ερωτήματα στις υποθέσεις μου, ότι μάλλον δεν καταλάβαμε εμείς, ή εγώ προσωπικά, γιατί δεν έχω καμία ενημέρωση. Εσείς, άμα την έχετε, είσασταν υπογρομμένοι να μας τη δώσετε και μας, για να έχουμε και εμείς μία εικόνα, το τι θα υπογράψουμε αύριο μεθαύριο. Και τώρα, αυτά, έτσι, για να μην λένε... Ευχαριστώ. Ε, ναι, είναι προσωπικού, ναι, βεβαίως είναι προσωπικού. Τώρα, τώρα, τώρα και να κλείσει. Λοιπόν, ωραία. Ε, πώς, κύριε Μαρτίνη... Το κρίμα εδώ αν είναι ή δεν είναι. Λοιπόν, η χερσαία ζώνη... Την άρχον για καφέ θα πάμε μετά. Ελάτε, κύριε Μαρτίνη. Το έτοιμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης ποτέ δεν έμπαινε με όλους. Θέλουμε τη χερσαία ζώνη, λέγαμε. Δεν λέγαμε τι θέλουμε εφόσον μας δώσουν. Ποτέ δεν το λέγαμε αυτό. Ποτέ δεν το λέγαμε. Έτσι το λέγαμε. Έτσι το λέγαμε. Πώς το λέγαμε. Όπως το λες. Για αυτό δεν συμμετείχα. Ωραία, έτσι. Συμφωνείτε, λοιπόν. Άρα τι είναι αυτό το πράγμα τώρα. Θα πάρουμε τη χερσαία ζώνη, αλλά άμα είναι ακριβή τι θα την κάνουμε. Δεν τη θέλουμε. Έτσι. Αλλά ακούστηκαν κοντά αυτό το πράγμα. Βεβαίως ακούστηκε. Υπονοήθηκε. Κύριοι συνάδελφοι, κάνω έκκληση. Κάνω έκκληση. Πολύ φοβάμαι ότι θα παρεκτραπούμε δόσεις αγγωγικών και θα περάσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία. Μήπως τελικά δεν τη θέλουμε τη χερσαία ζώνη. Πονώνω, νοητό. Ελάτε κύριε Κάτσι που θα είστε κι ολιμπόλεπτος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κανείς δεν με έφερε τη δημοτική αρχή επειδή έφερε το ζήτημα να το κοβεντιάσουμε. Κανείς. Έχω ένα ερώτημα, όμως. Μπορούσα να με το φέρει. Δεν απαντάω. Νομίζω δεν μπορούσα. Πρώτον. Δεύτερον. Η πλειοψηφία, αυτή που το πωθήθηκα, έχω την εντύπωση ότι αλλάξανε ακόμα και τις καθιερωμένες φράσεις για να δικαιολογήσετε τις πράξεις που γίνονται. Αλλάξτε το νόημα το λέξο για να δικαιολογήσετε ακριβώς αυτό και λέω τι εννοώ. Αν πάντε σε ένα επίπεδο φυλάγιο, γιατί έχετε πρόβλημα, δεν σημάστε ότι όταν πουλίστε θα διαγράσετε ένα χωράφι, ένα σπίτι, οτιδήποτε. Έχει όλους τους συμβολίους. Πέστε μας εσείς τους όλους τους συμβολίους που πέρατε σε χερσαζόνι. Τέθηκε το θέμα, μην το επαναλάβετε. Όπως απαντήθηκε, τέθηκε, επανέρχεστε. Δεν θέλω να σας έκοψω αλλά. Λοιπόν, εντάξει, συνεχίζω. Κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο. Ο χρόνος θα τα λύσει όλα. Έλα το χρόνο. Δεύτερον, αυτό δεν είναι δικό μου, αυτό που θα πω τώρα, ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος συγγραφέας. Γράφει πάντα το καλύτερο τέλος. Τώρα, αν το καλύτερο τέλος θα είναι για τον κλειμάδι, θα είναι για τον λιμάνι, θα είναι η χερσαζόνι. Λοιπόν, περιμένετε και θα δείτε. Ευχαριστώ τον κ. Κάτσι. Λοιπόν, να το ολοκληρώσουμε. Ο κ. Λόλις, ελάτε. Ναι, αμέσως μετά κ. Τσελού. Δεν είχα σκοπό να μιλήσω, αλλά ακούγοντας τον κ. Δημητρίου, κάτι θυμήθηκα. Θα σας πω και ο Δημητρίος. Μετά από πολλά χρόνια, πάνω από 20-23 χρόνια, πώς επιστρέφηκες σε αζώνη στο Δήμο Πομερήτσας, μετά από μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, και αντί να χαιρόμαστε, γνιάζουμε. Και εγώ σκέφτομαι το αντίθετο. Μη διακόπτεται, μη διακόπτεται. Εγώ σκέφτομαι το αντίθετο. Άμα ήμασταν στους 2000 και ήταν αυτή η Δημοτική Αρχή και η κυβέρνηση είναι δημοκρατία και έπαιρνε όλη τη χερσαία ζώνη και έκοβε και από τον Δήμο Πομερήτσας χρήματα, μεγάλο χρηματικό ποσό που έπαιρνε εκείνη την εποχή ο Δήμος Πομερήτσας τι θα γινόταν, κύριε Δημητρίου, άμα αυτή τη στιγμή η Επιτυχία μας Δημαρχίας και η κυβέρνηση είναι δημοκρατίας, γινόταν ό,τι έγινε το 2000. Ο ΛΥΚ έπαιρνε τη χερσαία ζώνη και έκοβε μεγάλο χρηματικό ποσό που έπαιρνε ο Δήμος τότε από τον ΛΥΚ, από το Λειμονικό Ταμείο, τι θα γινόταν, πες μου εσείς θα γινόταν. Θα γινόταν, επανασύ, ή δεν θα γινόταν. Όχι, κ. Γινάο, εσείς δεν ξέρετε και αυτό που λέω, πολύ δημοτικοί σύμβουλοι δεν το γνώριζαν, αλλά εκείνη την εποχή υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι εκείνη την εποχή και δεν μίλησε κανένας. Και τώρα κ. Δημητρίου σκίζει τα αιμάτιά του και μιλάει για τον ΛΥΚ και τη χερσαία ζώνη. Ποια χερσαία ζώνη κ. Δημητρίου, γιατί όταν ήσασταν αντιδήμαρχος και σας πήραν τη χερσαία ζώνη και σας κόψανε και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, δεν μιλήσατε και έκανες του Μπεκίπση συλλογωμένο. Τα πάντα αλλά δεν τα παρακολουθούσατε. Τα πάντα. Τα πάντα. Τα χρήματα τα εκατό, εκατομμύρια, εκατονήκοσι, να τα ακούσε ο κόσμος εδώ, δεν τα έκοψε κανένας ο ΛΥΚ και τα λοιπά, τα έκοψαν οι ίδιοι. Όχι, να μας πείτε σαν κυβέρνηση και να πω ότι τα έκοψαν οι ίδιοι. Να μη ρώτησες, να απαντήσω. Τα χρήματα τα έκοψαν με δικαστική απόφαση οι ίδιοι πλειοκτήτες με το επιχείρημα της ΛΥΟΝ. Ότι δεν είναι καράβια εσωτερικού, δεν είναι γραμμές εσωτερικού. Και τη χερσαία ζώνη ποιος συνέκοψε κ. Δημητρίου. Πάλι δικαστική απόφαση. Τη χερσαία ζώνη ποιος την πήρε πίσω. Πάντως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν. Επί κουρουπλή 5 χρόνια τι κάνατε κύριε. Ήμασταν Ιθαγκίνες ούτε δεν ήμασταν, ή μόνο ποιοι πλακιωτάκοι είμαστε εκείνα μυθογενείς. Με μπερδεύεις τους χρόνους. Με μπερδεύω τους χρόνους, ναι. Παρακαλώ, η κυρία Τζέλλου έχει το λόγο. Ελάτε κυρία Τζέλλου. Κυρίες και αδελφοί, μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες νομίζω ότι σήμερα φτάνουμε σχεδόν στο τέλος. Αυτή η δημοτική αρχή ήταν πολύ συγκεκριμένη στις διεκτικήσεις της εξαρχής. Δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό που θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να έχουμε, από αυτό που θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε. Παρακαλώ, μη διακόψω. Γιατί δεν πήγε διακόψη. Εγώ δεν επιτρέψω να σας διακόπτει κανένας. Όταν δεν μας αρέσει κάτι που ακούμε, διακόπτουμε τον άλλο. Το ίδιο ισχύει η ανθήπλευρα. Όχι, δεν είναι διέφανος αυτό. Δεν θα εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ. Δεν διεκδικήσαμε όντως. Υπήρχαν πράγματα που ακούστηκαν όλο αυτό το διάστημα, τα οποία ήταν στη σφαίρα της φαντασίας. Το να διαχειριστεί, ας πούμε, ο δήμας στο λιμάνι, να ήταν στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν το διεκδικήσαμε ποτέ, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να το συζητάμε πια. Όλο αυτό το διάστημα είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τόσο στις εκφράσεις μας, τις δηλώσεις μας, τον τρόπο που χειριζόμαστε όλη αυτή την κατάσταση. Καμία φιέστα, κανένας πανεγκυρισμός δεν έχει στεθεί από εμάς, παρόλο που τολμώ να πω ότι το δικαιούμαστε. Το δικαιούμαστε γιατί είμαστε σε μια τριετία, με πολύ εντατικές προσπάθειες λύνεται ένα ζήτημα που επί μία εικοσαετία αποτελεί γόρδιο διδεσμό για όποιον θέλει να το επιλύσει. Αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε προβλήματα, τόσο νομικής όσο και πολιτικής φύσης. Όμως αυτή η δημοτική αρχή, έχοντας όντως ως συμπαραστάτες αρκετούς θεσμικούς και κυρίως έχοντας έναν δήμαρχο που έθεσε ως πρωταρχικός στόχο την απόδοση της χερσαία ζώνης στο δήμο, πιέζοντας με κάθε τρόπο και κάνοντας ο ίδιος αναρρίθμητα ταξίδια στα κέντρα αποφάσεων, με υπομονή και υπομονή και δεχόμενος και πόλεμο πολλές φορές και άδικα. Τώρα, ναι, ήρθε η ώρα να είμαστε τουλάχιστον και να δηλώνουμε ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη. Σε αυτή την περίπτωση, αγαπητοί συνάδελφοι, η ιστορία θα κρεθεί πολύ σύντομα. Βλέπετε όντως το τέλος. Οπότε τότε θα κρεθούμε όλοι μας, τόσο για τις θέσεις μας, όσο και για τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε, κύριε Τζεντζέλλο. Ελάτε, κύριε Γόγολο, ζητήσατε μια παρέμβαση. Κάθε υπέρβαση της υπέρβασης, ελάτε. Ας τον κανονισμό τώρα σήμερα. Είναι η δευτερολογία, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Μπορείς να διατυπώρεις την άποψή σου με σαφή, είναι ότι δείχνει και αυτό μια ικανότητα. Ναι. Πάμε παρακάτω. Όχι, μωρέ. Όχι, όχι, ελπίζω ότι δεν θα το κάνει. Δεν υπάρχει πολιτικό, δεν υπάρχει πολιτικό. Ελάτε να το κλείσουμε. Η αγωνία όλων μας είναι ως αυτοδιοίκηση. Έφυγε ο κυριοζιό ή έκανες έφυγε. Έφυγε ο κυριοζιό ή έκανες έφυγε το πολιτικό. Έπρεπε να ολοκληρώσετε, κύριε Γόγολε. Λοιπόν, ο κύριε Ατζέλλου, κύριε Μαρτίνη, κύριε Κίκα, κύριε Δήμαρχο, αγαπητοί συνάδελφοι όλοι, αν πάρουμε τη χερσαία ζώνη, όπως τα λέτε εσείς προφορικά, γιατί γραφτά δεν έχουμε δει τίποτα, να συζητήσουμε και να έχετε το δικαίωμα να πανεγυρίσετε. Αλλά τον πήχει, τον βάζει κάποιος μέχρι εκεί που μπορεί. Μέχρι το άπειρο είναι πολύ μακριά. Εσείς τον βάλατε μέχρι εκεί. Μέχρι εκεί όμως πετύχατε κάποια από αυτά. Μπορούσαμε παραπάνω? Μπορούσαμε, φυσικά μπορούσαμε. Τα αντικτυκίσαμε? Όχι. Άρα εσείς είστε κανοποιημένοι γι' αυτό, θα κριθείτε γι' αυτό. Έτσι πράγμα, έτσι. Σας καλύπτω. Άρα ο καθένας βάζει το που έχει μέχρι εκεί που μπορεί. Αυτό είναι ξεκαθόρο σε όλα τα πράγματα. Πόσα αναφέρα για την διεκδίκηση του λιμανιού. Όταν λέγαμε για το λιμάνι του ιστορικού, δεν είχε μόνο το μοναδικό στόχο να τον έχει η Δημοτική Αρχή, εάν δεν γινόταν ως ΔΕΕΚΟ ή ως ΑΕΨΝΟ. Θα μπορούσε να παραμείνει το 33% στον οργανισμό λιμαίνα. Μέσα στο 33% να παραμείνει η χρήση του ιστορικού λιμανιού. Οι λύσεις υπάρχουν. Η Δημοκρατία μας δεν έχει αδιέξοδα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και στην Ελλάδα ιδίως υπάρχουν λύσεις παντού. Κακόμα και στον πετό. Υπάρχουν. Το κύριο Δήμαρχο, δεν μπορώ να μην αναγνώριζω, κύριε Δήμαρχε, την προσπάθεια όλων μας και πόσο τη δικιά σας ως Δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή. Η προσπάθεια έγινε. Κύριε Κίκας, εγώ πάντα καλά μιλάω. Η προσπάθεια σας έγινε. Έχετε μεριδείο ευθύνηση που δεν ολοκληρώθηκε. Θα κριθείτε και αυτό. Δεν σας κρίνω εγώ. Αλλά μπορώ να πω ότι σας είχαμε επισημάνει πολλές φορές το λάθος παρτενέρ που χρησιμοποιούσατε στην Αθήνα για να λύσεις το θέμα. Το είχα επισημάνει πάρα πολλές φορές. Και το αποτέλεσμα να μην προλάβει... Δεν το λέω για να πειράξω κάποιον. Ο καθένας είναι στον τομέα του. Πώς να το κάνουμε. Παρακαλώ να ανακληθεί να διαγραφεί αυτά τα πρακτικά. Ολοκληρώσαμε. Κύριε Ζιώγιακας αποχώρησε λόγια πληθυγίας και ηθικής τάξης. Αυτό που κάνετε είναι απαράδεκτο. Να θυμίσω στον κύριο Λόλι μόνο... Ότι, κύριε Λόλι, σωστά είπατε, όταν πάρθηκε από την τότε κυβέρνηση την τότε δημοτική αρχή που ήταν ο κύριος Δημητρίου Αντιτήμαρχος. Αλλά δεν υπενθυμίζετε όμως... Ήταν ο κύριος Δαΐς. Ολοκληρώστε, κύριε Γόγολετ. Να σας θυμίσω επίσης ότι το 2004... Εγώ ήμουν το 82ο πρόεδρος και η πρώτη ανακοίνωση που βήκε ήταν κατά της μετατροπής του λιμερικού... Είναι εκτός με δύο δράσεις ο κύριος Δήμας. Να σας υπενθυμίσω... Ελάτε, κύριε Γόγολετ. Το 2000, αν ήταν λαθασμένη ή όχι η κινητοποίηση που έκανε η τότε δημοτική αρχή, κρίθηκε το 2002. Καλώς, καλώς κρίθηκε. Ποιος ήρθε? Ήρθατε εσείς. Και ο κυβερνητικός βουλευτής ποιος ήτανε? Ο κύριος Μπέζας. Σας αποδόθηκε η χερισαία ζώνη, σας αποδόθηκε. Με διαφορετικό τρόπο... Εσείς την κάνατε χρήση. Σας την έδωσε, κύριε Δήμαρχε. Αφήστε με να λέω ο κληρός. Γιατί είπατε τι θα κάναμε εμείς, λες, αν χάναμε την χερισαία ζώνη, όπως εσείς τότε. Τι κάνατε το 2016 που τη χάσατε. Ωραία. Τι πάτια, κύριε Λόρη, κάνατε. Καλή ιστορική αναδρομή για μια άλλη συζήτηση. Ζήτησε το λόγο ο κύριος Κάτσις, ως αποφόνης Ελλάδα, κύριε Βουλευτά, και να κλείσει ο κύριος Δήμαρχος. Λοιπόν, κύριε Κάτσι, θερμή παράκριση, καταλαβαίνετε με το, έτσι. Έχετε εμπειρία, κύριε Βουλευτή και Άωστη. Δεν θέλω να πλατιάσω στο κλείσιμο. Ήθελα να κάνω μόνο ένα καταληκτικό σχόλιο. Γιατί από τις τοποθετήσεις που άκουσα, από τους δημοτικούς συμβούλους και τις δημοτικές συμβούλες, δεν μπορείτε να κάνετε μόνο ένα σχόλιο. Δεν μπορείτε να κάνετε μόνο ένα σχόλιο. Από τους δημοτικούς συμβούλους και τις δημοτικές συμβούλους. Μπορεί εγώ να μην ήμουνα τόσο διευκρινηστικός, τόσο σαφής. Το πρόβλημα που εγείρεται, και θέλω να γίνει γνωστό, είναι ότι αυτή τη στιγμή ούτε μπορεί να πανηγυρίσει κανείς, ούτε μπορεί όμως και να φέρει την καταστροφή. Γιατί? Το οποίο έχουμε στα χέρια μας, δηλαδή τις φωτογραφίες από τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη, που μας είπαν ότι θα κυρωθεί Τρίτη, αύριο, και τώρα μας λένε ότι δεν θα κυρωθεί, είναι στον αέρα. Είναι κενή περιεχομένου αυτή η φωτογραφία. Δεν έχουμε τη σύμβαση. Δεν είναι κατατεθυμένη αυτή η σύμβαση να πιστωποιείται ότι αυτή είναι και δεν υπάρχει κάποια άλλη. Πούθενά. Που έπρεπε να είναι, αν μη τι άλλο έπρεπε να είναι στο Κοινοβούλιο, έχω κάνει ούκο λίγες ερωτήσεις, δεν μου εδώθηκαν ποτέ, ίσα ίσα κρατήν τα πόρη της, έπρεπε να είναι ανερτημένη στη διάβοια, ενδεχομένως, ή έπρεπε να είναι στο Δήμο Ηγουμενίτσας ή στο Δήμο Φιλιατών, από το αρμόδιο Υπουργείο, με αριθμούς πρωτοχόλου και το καταξής. Να είναι όμως σαφής. Όχι να πάμε να μιλάμε πάνω σε μια φωτογραφία, η οποία αυτή φωτογραφία δεν ξέρουμε πόσο ισχύει, έχει κι αν υπάρχει ή δεν υπάρχει, άρα, εγώ δεν μπαίνω στη διαδικασία να συζητήσω στην ουσία αυτής διάταξης. Ξέρω ότι αυτό που συζητάμε είναι μια μεταχρονολογημένη επιταγή. Είναι μια επιταγή, μια υποσχετική, προκειμένου να αποφύγουμε την κριτική στον δρόμο προς τις εκλογές. Το σκόπελο για την εκλογική αναμέτρηση. Ένα αφήγημα για να μπορέσει να λέει η κυβέρνηση και όσοι την υποστηρίζουν, ότι έγινε δουλειά για τη χερσαζόνη. Αυτό είναι, περί αυτού πρόκειται. Το τι θα γίνει στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, δεν έχει να κάνει μετά το πράγμα της τωρινής κυβέρνησης. Η τωρινή δεν την έδωσε. Αν την είχε δώσει, δεν θα πρέπει να είμαστε την επόμενη. Άρα, η μετεχνολογημένη επιταγή που συζητάμε σήμερα, χωρίς να έχουμε κάτι στα χέρια μας και να πηγαίνουμε σε εθνικές εκλογές, με την κοινωνία της Θεσπρωτείας, στο απόλυτο σκοτάδι, και λέω για σκοτάδι και κυριολεκτό, είναι κάτι το οποίο με τρομάζει πάρα πολύ. Δεν μιλάμε για βέλτισες πρακτικές και νομοθέτηση τώρα με κανόνες και τέτοια. Καμία σχέση. Εδώ μιλάμε για θύματα δημοκρατίας σοβαρά. Πάμε σε εκλογές και τι θα ψηφίζει ο κόσμος τώρα. Την υποσχετική που έδωσε ο Γιώργης με δύο φωτογραφίες. Κύριε Βουλευτέρα, μην κάνετε τώρα πολιτική κρίση μιας πράξησης. Σας παρακαλώ. Μα είναι πολιτικό το θέμα. Σας παρακαλώ. Είναι πολιτικό το θέμα. Όχι σας παρακαλώ, εντάξει. Εγώ κλείνω εδώ όφυλα να του πω... Με κάθε σεβασμό, αλλά... Ολοκλώστε, κύριε Κάτσι. Συγγνώμη, επειδή άκουσα μια νομιμοποίηση τώρα στην αποστροφή του λόγου, γιατί είναι ζήτημα νομιμοποίησης, ξέρετε, κοιτάξτε να δείτε. Εγώ δεν κάνω δίκη προθέσεων. Όπως σωστά είπατε, ότι χρειάζεται νομιμοποίηση για να μεταβιβαστεί προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Ακούστε κυριακικά. Ακούστε κυριακικά ποια νομιμοποίηση. Όπως σωστά λέτε, χρειάζεται νομιμοποίηση προκειμένου να μεταβιβαστεί... Ολοκλώστε κύριε Κάτσι, ολοκλώστε. Ακούστε το επιχείρημα, ακούστε το επιχείρημα. Λέω, αναφερόμενοι στο χρόνο... Συγγνώμη, γιατί ηρονεύεστε, δεν μπορώ να καταλάβω. Εγώ διέκοσα το βουλευτήδιο ότι θεώρησα και σας ξαναδίνω το λόγο αλλά με μία άλλη. Έχει το δίκιο να διευκρινίσω και κλείνω με αυτό. Όπως επειδή επικαλείται κάποιος το χρόνο που απαιτείται για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων. Και εγώ λέω, αυτός ο χρόνος που απαιτείται για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων, που σωστά είναι για να πάει στον Δήμο Ηγουμενίτσας, δεν απαιτείται και για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων για να πάει στον Τριμάλτη. Ακριβώς αυτό είναι. Κύριε Βουλευτά, κύριε Κάτσε, ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σας ευχαριστώ θερμά. Ελάτε κύριε Δήμαρχε. Ελάτε κύριε Δήμαρχε και κλείνουμε με το θέμα. Ελάτε κύριε Δήμαρχε. Ελάτε κύριε Δήμαρχε. Εγώ καταλαβαίνω την προσπάθεια από δώρο μια επιτυχίας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, γιατί δυστυχώς πρέπει να υπάρχει και μεγαλοψυχία και αναγνώριση. Δυστυχώς δεν υπάρχει και γι' αυτό και δεν μπορεί να προχωρήσει και απλή αναλογική, όπως έχει θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και καλά έκανε ο Δημοτικάκος και την κατάργησε. Παρακαλώ ψυχία. Με τι πάθαμα. Είπε ο Γιάννης Ογκώβολος ότι δεν βάλαμε τον πήχη ψηλά. Εμείς τουλάχιστον τον βάλαμε τον πήχη. Άλλοι δεν τον έβαλε πουθενά όμως. Καμιά Δημοτική Αρχή που πέρασε από εδώ δεν έβαλε τον πήχη της διεκδίκησης της Δημοτικής Αρχής. Η μόνη Δημοτική Αρχή που έβαλε τον πήχη έστω εκεί που τον έβαλε είναι η παρούσα και κανένας άλλος. Κι όταν έφρασα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο είχα την αίσθηση ότι θα πάει η Τροπομπύση της Παραχώληση στη Βουλή. Γι' αυτό και το έφρασα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί η Μέρσια Διάταξη βγήκε, ξέρετε πολύ καλά, από την προηγούμενη Πέμπτη. Μέχρι τότε δεν είχα την πληροφόρεση ότι δεν θα έρθει για κύρος στη Βουλή. Και να πω και κάτι άλλο. Η επόμενη κυβέρνηση, κι εγώ δεν θα κριθώ αν τι έκανε η Νέα Δημοκρατία ή τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑΣ, εγώ θα κριθώ όταν εγώ ολοκληρώσα την παρούσα δημοτική περίοδο. Το πες θα κριθώ τι έκανα. Και όχι τώρα. Γιατί πολλοί ήρθαν και εκεί πάνω, όπως είπε και ο κύρος Τζίκας και ο ΣΥΡΙΖΑΣ. Τρεις υπουργοί περάστησαν και μας υποσχεδίκαν. Πιθανόν να έκανε η Νέα Δημοκρατία. Δεν ολοκλούσε. Τουλάχιστον τώρα τα τελευταία αδερφόνια έγινε σοβαρή προσπάθεια και νομοποιηθήκατε πάντα. Δεν υπάρχει προοδικηλογία σε καμιά επόμενη κυβέρνηση που θα φτιάχνει, όποια και να είναι αυτή, να μην παραχωρήσει την επόμενη μέρα την χερσαία ζώνη στο Δήμο Υπομενήτας. Δεν υπάρχει καμία. Δεν ξέρω τι θα γίνει με την σύμβαση παραχώρησης. Αλλά απ' ό,τι καταλαβαίνω δεν πρόκειται καμία, τουλάχιστον μόνο ανευθροβόρηση θα την καταργήσει, η Γητοκόμμα του, καμία άλλη κυβέρνηση, τουλάχιστον. Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα την καταργήσει. Αυτό είναι. Αλλά λοιπόν, να κάνουμε λίγο υπομονή. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε και δεν πανηγυρίσαμε ποτέ. Είμασταν πολύ προσεκτικοί στα βήματά μας, αλλά φτάσαμε όμως στο τέλος. Υπομονή λιγάκι, όπως είπε η κυρία Τσέλλου, πιστεύω σε ένα μήνα θα έχουμε κυβέρνηση και χερσέα ζώνη θα είναι στο Δήμο Οικουμενήτης σας. Και να σας πω και κάτι άλλο, εμένα η αγωνία μου πλέον δεν είναι αν θα έρθει χερσέα ζώνη στο Δήμο Οικουμενήτης σας. Είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Αυτό κάθομαι και σκέφτομαι στο γραφείο μου και συζητάω και με τους συνεργάτες μου, το πώς θα διαχειριστούμε αυτό το κομμάτι της χερσέα ζώνη που θα έρθει ως ο νούπος στο Δήμο, το πώς θα το αξιοποιήσουμε και πώς θα το διαχειριστούμε. Αυτό πρέπει να είναι το διακύβεμα για εμάς και γι' αυτό είναι το στίγμα. Όχι αν θα έρθει χερσέα ζώνη, γιατί χερσέα ζώνη νομοτελειακά. Όχι, η κυβέρνηση του Ξαραίου θα έρθει, θα έρθει, γιατί πλέον είναι αφηλαγμένη παρόν και απαιτείται μόνο πολιτική βουλήση. Δεύτερο θέμα της σημερινής σας διάταξης. Κάναμε και τετραλογία κύριε Γόκολε το ράστο. Η κυβέρνηση του ΚΤΕ νομοθελείαζει κατασκευή αστικίου σωτών στην πρότυπη έψινο του κ. Πολυσουγμενίτσα. Συγκεντής ήταν ο αντιδήμαρχος ο αγαπητός του κ. Τσουμάνης. Είναι ασθενής κύριε Δήμαρχε. Θα αναλάβετε και τον ρόλο της εισηγήσεως. Έχει μοιραστεί η σχετική εισήγηση. Όπως γνωρίζετε το ΚΤΕ έχει κατασκευάσει γραφία στη διώχτητο ηκώπεδο που είναι στο γυμναστήριο. Ζητάει με αίτημά του, επειδή ο Δήμος αυτή τη στιγμή στην παρούσα φάση αδυνατή εξηδείο μπορώ να κατασκευάσει τον δρόμο που είναι μπροστά από το κτίριό του και το άλλο κομμάτι που είναι παράλληλα προς το Ρέμα του Ξηροποτάμου, να κατασκευάσει με ιδία μέσα αυτούς τους δρόμους. Αυτό είναι το αίτημά του, αυτό ζητεί. Σίγουρα πάντα με την παρακολούδωση και την έκριση της τεχνικής υπηρεσίας. Η μελέτη θα θεωρηθεί από την τεχνική υπηρεσία και θα υποπλευτεί το όλο έργο από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Και το έργο θα το υλοποιήσει με ιδιούς πόρους το κτέλ ηγωμενητσάς. Είναι και ο πρόεδρος εδώ, αν θέλει να πει κάτι παραπάνω, να το πει. Αυτό είναι το αίτημα που έχετε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς ως παράδειξα από εδώ, είμαστε υπεύθυνοι, είμαστε υπεύθυνοι, το να χορηγήσουμε αυτή την άδεια στο κτέλ για να εκτελέσει το έργο το οποίο είναι αναγκαίο. Πριν γίνουν ερωτήσεις, να αναγγείλω ότι έχει αποχωρήσει ο κ. Βασιλιάδης για τα απομακρυντοφωνημένα πρακτικά ερωτήσεις. Είμαστε επί του αιτήματος, αν υπάρχουν ερωτήσεις. Να το πάμε ιραρχικά. Ελάτε κ. Γόγκλερ. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κύριε Δήμαρχε, πολλή κουβέντα γίνεται για το κτέλ. Κάτι δεν έχει γίνει σωστά, αντιλαμβάνομαστε όλοι. Κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί να υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Μιλάνε ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες από τις υπηρεσίες του δήμος. Ό,τι μας αφορά. Εμένα δεν με ενδιαφέρει τι κάνει η ιδιότηση αεξιών, αλλά είναι ένα μέσο το οποίο εξυπηρετεί το νομό μας. Το 2019, κύριε Δήμαρχε, απαντάτε προσωπικά σε ένα σχετικό έγγραφο στο κτέλ που έπρεπε να απαντήσει το συγκεκριμένο τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας. Θυμάστε, πολύ κοντά, ότι σας είπα, όσον αφορά τη λωρίδα της Σαγιάδας και τα ασφαλιτικά, ότι υπογράψτε εσείς αντί της υπηρεσίας. Και μου κάνατε επίδυση και μου είπατε, αυτά δεν γίνονται πουθενά. Να όμως που τώρα είδαμε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο αντί της υπηρεσίας να υπογράφει ο δήμαρχος. Γιατί γίνεται και το ένα, γίνεται και το άλλο, κύριε Δήμαρχε, αλλά εδώ δεν υπογράψατε. Δεν υπέγραψε η συγκεκριμένη υπηρεσία και υπογράψατε εσείς. Είναι ερώτημα. Γιατί, για ποιον λόγο. Και έρχεται μετά το 2022, έρχεται και λέει η υπηρεσία με αντική γνωμοδότηση το 22. Δηλαδή υπέγραψα πόσα υπογράψατε εσείς και αναφέρει στο έγγραφο, τελείως διαφορετικά. Άρα τι συμβαίνει εδώ. Ήταν προβληματικό ο χώρος εκεί όσον αφορά δεν υπήρχε δρόμος. Άρα πρέπει να φτιαχτεί δρόμος. Άρα έχουμε πρόβλημα στο ρέμα. Αυτά όλα δεν τα γνωρίζαμε πριν. Δεν γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο για να γίνει πρέπει να υπάρχει αλλαγή του συγκεκριμένου πολεδομικού σχεδίου. Γιατί προχωρήσαμε, γιατί βάλαμε την αε, το κτέλ, το δικό μας που εκτελεί υπηρεσίες δικές μας, τους βάλαμε σε έναν κυκαιόνα. Γιατί. Κάτι συμβαίνει. Πολλά τα ερωτήματα του κόσμου. Έχει απασχολήσει δηλαδή όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολίτες της Υπείρου και κατεπέκταση και site της Αθήνας. Γιατί. Τι συμβαίνει. Τι. Κάτι οσμίζουμε. Κάτι συμβαίνει εκεί κύριε Δήμαρχε. Άρα να μας απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά. Και κάποιο συγκεκριμένο συνεργείο χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ανάθεση έκοβε το δρόμο, το ποδηλατόδρομο και τον πεζόδρομο της 49 αμαρτήρων κάποια μέρα. Πέρασα από εκεί, περπατώντας εκεί κοντά όπως γνωρίζετε και τους ρώτησα. Τι κάνετε εδώ. Τίποτα τίποτα τελειώνουμε. Αναφέρουν οι εργαζόμενοι που ήταν εκεί. Μπαίνοντας στη διάβυα ταυτόχρονα ήθελα να δω αν υπάρχει κάποια ανάθεση σε κάποιον εργολάβο. Δεν υπήρχε καμία ανάθεση. Άρα εκεί όπως βλέπουμε και μια συγκεκριμένη φωτογραφία φτιάχνουμε μια ευθεία που εξυπηρετεί κάπου να κάνουμε κάποια παρανομία ώστε να νομοποιήσουμε τα ότι παρανομίσεις έχουμε κάνει. Γιατί. Δεν ήρθες ούτε στην ποιότητα ζωής ήρθε αυτή η απόφαση. Η τοπική κοινότητα δεν πήρε σχετική απόφαση. Άρα τροποποιήσαμε ένα έργο το οποίο ήταν χρηματοδοτούμενο 4,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Έτσι ένα έργο που έχει κάνει προηγούμενη δημοτική αρχή. Γιατί το κόψαμε. Εξυπηρετούμε κάποια ιδιωτικά συμφέροντα. Ξέρετε τι έχουμε κάνει με αυτό το κόψιμο εκεί. Για το κόψιμο κύριε Δήμαρχε. Δώσε λεπτήρια μαρτύρων. Η μαρτυρία κόπηκε διότι έγραφε το άλλο δρόμο. Δεν ξέρω γιατί κόπηκε. Εγώ σας λέω σχετικά με αυτό. Έρχονται τα αυτοκίνητα και κάνουν αναστροφή εκεί επειδή είναι χαμηλά. Είναι επικίνδυνο. Πρέπει να παρουσιάσουν σχετικά μέτρα. Δεν ξέρω αν είναι με άλλο. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Έχουμε ερωτήματα τα οποία πρέπει να τα απαντήσετε και μετά να συνεχίσουμε την κουβέντα. Δεν υπάρχει άλλο ερώτημα. Μην επανερθούμε στα ερωτήματα κύριοι. Βεβαίως. Βεβαίως. Απαντήστε. Ο κ. Δημητρίου θα πάμε. Όχι έλεγα μήπως προλάβουμε άλλα ερωτήματα. Η ερώτησή μου είναι αυτή. Αυτά τα ομιγκρον ταφ 43, 44, 45. Τι δυνατότητες έχουν εκεί να χτιστούν. Έχουν σπίτια ή έχουν επιχειρήσεις. Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Και κατά δεύτερο λόγο ο δρόμος που άνοιξε προβλέπονταν. Αυτός ο δρόμος που ήδη τώρα γίνονται εκεί τα χωματουργικά. Τα έχω δει κι εγώ αυτά τα χωματουργικά να έχουν γίνει. Προβλέπονταν αυτό σε κάποιο σχέδιο. Ή έγιναν αυτοβούλους από τους επιχειρηματίες, δηλαδή από το κτέλντ. Και εμείς τώρα πάμε να ανοίγουμε πίσω μια αυθαίρετη διεργασία. Αυτά ήθελα να ρωτήσω. Κύριε Δήμα, μήπως σας κάλυψαν όχι. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Ποειθάμε πολύ πιο σύντομως. Εγώ θα αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα που κυκλοφορεί σήμερα, είχε κυκλοφορήσει και την προηγούμενη φορά, το οποίο σας το έχω στείλει σε όλους σας από τις πρωτικούς αντίλογους. Όπου έχει συγκεκριμένες παραβιάσεις και έχει και άποψη. Ότι στο χώρο που έγινε το κτέλντ δεν πρόβληπο ήταν από το Γενικό Πολυδοδομικό, αλλού ήταν τοποθετημένο. Ότι γίναν τα έργα, όπως είπαν οι προηγούμενοι. Και, εν πάση περιπτώσει, αυτό που καλούμαστε σήμερα είναι να νομιμοποιήσουμε παρανομίες της δημοτικής εμπορίας. Συγγνώμη, Σε Διακόπτω, το δημοσίευμα, με βάση και την ευθύνη που αναλαμβάνει ο συντάκτης, μας καταγγέλει ότι έχουμε παρανομήσει. Θα δούμε τι θα αποδεχθεί λοιπόν. Θέλω απάντηση από το δήμονο. Αυτό είναι το δημοσίευμα, κύριε Δημαρχέ. Με ένα λεπτό, ένα λεπτό. Τι ερώτηση... Συγγνώμη, Δημαρχέ. Οι επικεφαλείς δεν κάλυψαν και τους υπόλοιπους. Όχι. Κάντε την ερώτηση, κύριε Κάτσι. Λοιπόν, δύο ερώτησες. Πρώτη, επιτρέπεται στο συγκεκριμένο σημείο να γίνει ΚΤΕΛ. Έναν το χρωτοβάν. Δεύτερον, από το γεγονικό πολυοδομικό σχέδιο, οι θέσεις του ΚΤΕΛ είναι σε συγκεκριμένο σημείο, είναι σε άλλο σημείο. Μπορείτε να το διευκλήσετε, κύριε Δημαρχέ. Σημειώνω δε, το θέμα μας σήμερα είναι ο δρόμος. Προφανώς συνδέουν κάποιοι το δρόμο με το ΚΤΕΛ. Για να δούμε στην πορεία τι θα προκύψει. Ελάτε ο κύριος Κάτσιος με συγχωρείτε. Αυτονόητα θα συνειδηθεί. Να δούμε. Και να πω γιατί θα συνειδηθεί. Βλέπετε το θέμα εγκατάστασης του ΚΤΕΛ στο συγκεκριμένο ακίνητο. Είχαμε εδώ εκφράσεις της ενστάσης μας και λέμε είναι ο χώρος ο κατάλληλος αυτός. Ο Δήμος τι πρόταση έχει πάνω σε αυτό και σε τι διαβούλεις βρίσκετε με την κοινοπραξία. Και ο Δήμος απάντησε ότι είναι μια δικιά τους απόφαση. Η κοινοπραξία είναι μία ΑΕΨΟΝ, η οποία μπορεί να κάνει το σταθμό όπου νομίζει αρκεί να είναι νόμιμο και τα λοιπά. Βέβαια, ακόμη και σε αυτό πάνω, είχαμε διαφορετική άποψη. Ακόμη και να είναι νόμιμο και νομότυπο και να πληρεί όλες τις προδιαγραφές βάσει νόμου για εγκατάσεις ενός τραυματικού σταθμού, ο Δήμος έχει λόγο. Έχει λόγο γιατί είναι μια εγκατάσταση, να μην πω εξήλισσα όχλησης, όχλησης δίπλα σε αθλητικές εγκαταστάσεις και είναι έξω από τον Δήμο μια τέτοια κουβέντα μαζί τους. Και σε επίπεδο συζήτησης και διαβούλευσης. Φυσικά και είναι το Δήμο ευθύνη να έρθει σε μια κουβέντα και μια διαβούλευση και για να προφυλάξει τον επενδυτή. Ο επενδυτής θεωρεί ότι εφόσον πληρεί τρία-τρια κριτήρια, από εκεί πέρα είναι όλα εντάξει. Τις παραμέτρες οι οποίες θα προκύψουν, τις γνωρίζει πολύ καλά ο Δήμος και η τεχνική υπηρεσία πάνω. Γιατί έχει να κάνει με δρόμους, έχει να κάνει με διαβάσεις, έχει να κάνει με μήκη, διατομές, ύψη, πλάτη και ασφάλεια. Όλα αυτά είναι ευθύνη του Δήμου, εν προκειμένου στο συγκεκριμένο θέμα, του Δήμου ηγουμενίτης σας. Η Κοινοπραξία φυσικά και θα θέλει να κάνει το προσφορότερο για αυτήν, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο εμπίπτει η διαβούλευση. Λοιπόν, αυτή η διαβούλευση έγινε μεταξύ του Δήμου και της Κοινοπραξίας και ένα δεύτερο, τα γραφεία αυτά είναι γραφεία, οι αδειοδότησες είναι για γραφεία, είναι για τέρμηνα. Ο κύριος Νταΐς, όχι, ελάτε, και μετά ο κύριος Κωτσά Παναγιώτ. Ερώτηση για τον δρόμο. Έτσι, χαίρομαι. Λοιπόν, στην απόφαση με αριθμό 122-2022 του Δημοτικού Μασυμβουλίου περιλαμβάνεται η τροποποίηση των οικοδομικών 423α και 44 και λέει η ρητά ότι αφήνεται δρόμος πλάτους 5,80 μέτρων μεταξύ της δραμής οριοθέτησης ρέματος, του ρέματος εκεί του Μασούτου Ξοροκοτάμου και της ρημοτομικής δραμής των συγκεκριμένων οικοδομικών δεδραγών 44 και 45. Ερώτημα. Για αυτό τον δρόμο μιλάμε. Αν μιλάμε λοιπόν γι' αυτό, το ερώτημα το δεύτερο που προκύπτει είναι αν έχει εκδοθεί το ανακείο προεδρικό διάταγμα γιατί, όπως λέει η εισήλισση και η απόφαση που πήραμε το 2022, επειδή είναι 500 μέτρα από την ακτή, οποιαδήποτε τροποποίηση γίνεται με έκπληση πολυδρομικού διατάγματος, με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και τα λοιπά. Το δεύτερο ερώτημα που θέλω να μου διευκρινίσετε είναι γιατί λίγο μπερδευτήκαμε με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου. Ποιος ακριβώς θα είναι ο τρόπος εκτέλεσης του έργου. Θα το κάνει το κτέλ με ίδια μέσα υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας μετά από την εκπόνηση μελέτης ή το κτέλ θα δώσει με κάποιο τρόπο, δεν ξέρω, δωρεά, ίσως τα λεφτά στο δήμο και ο δήμος θα κάνει το έργο. Και σε αυτό θέλω μια διευκρίνηση επί του τρόπου και του νομικού πλαισίου. Και το τρίτο και τελευταίο, αν υπάρχει η πρόβλεψη, ακριβώς για να, πώς είπε και ο Χρήστος ο Κάτσιος αμέσως πριν, να γίνει με όλα τα εχέγγεια της νομοθεσίας αυτή η παρένβαση, να συμπληρωθεί με μια κυκλοφοριακή μελέτη ασφάλειας διότι η είσοδος και έξοδος οχημάτων εκεί ίσως προϋποθέτει και τη λήψη άλλων μέτρων στις 49 μαρτύρων και να ζητηθεί βέβαιος και η γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου που σήμερα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν την έχουμε δει. Για το δρόμο μιλάω, όχι για τα προηγούμενα. Ευχαριστώ κύριε Κότσα Παναγιώτου, ελάτε. Δεν έχω για το δρόμο, όσο από το δημοσίευμα έχει πολλά ερωτήματα και τα λοιπά. Και πρώτον, όσο αφορά για την άδεια την οικοδομική, έχουμε δύο έγγραφα, ένα του δημάρχου που ξυναινεί και έναν της τεχνικής υπερεσίας που βάζει τα νόμο, τα λοιπά, δεν πρέπει να είναι γιατί θέλει δρόμο, λέει και τα λοιπά. Ένα ερώτημα αυτό, αν μπορεί και έχει άδεια λειτουργίας το κτελ. Δεύτερος, ο δημοσίευμα λέει ότι κατά τη διάρκεια εργασιών σταματήσανε γιατί πήγε η αστυνομία. Θέλω να μάθω, ήταν μετά από παρέβαση του δήμου ή από παρέβαση πολιτών. Ο δήμος είχε ενημέρωσει ότι κάνουνε εργασίες που δεν έπρεπε ή όχι. Αυτά. Ευχαριστώ. Δεν έχουμε κάτι άλλο. Νομίζω ότι πλήσαμε τις ερωτήσεις. Να υπάρχουν. Κύριε Δήμαρχε, ελάτε. Θες ένα πράγμα. Θα μπορούσε να μην το φέρω, θα είμαστε δημοτικός συμβούλιο και να υπογράψω ως δήμαρχος, αλλά και όχι μόνο αυτό και θα μπορούσε να το εντάξω αυτό το κομματάκι του δρόμου σε ένα μεγαλύτερο έργο και να πάει και να περάσει. Θεώρησα όμως να το φέρω στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί πολλά ακούγονται. Ποια από αυτά που είπε ο κύριος Δόρης και τέτοιο. Και έχει στηθεί μια παραφημιολογία και μια και εωρούνται ψεύδι πράγματα. Και φύγει και την δημοτική αρχή, αλλά φύγει και το κτέλ. Καπ' αρχή, εγώ όντως έκανα ένα έγγραφο, υπέγραψα ένα έγγραφο αυτό που είπε ο κύριος Βόβολος προς το κτέλ. Τι ρωτά, τι λέω, ώστε να διαβάσω το έγγραφο για να δούμε και τι λέω. Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού έγγραφου για παραχώρηση κοινοχροίστου χώρου όμορου του Όμικρο Ταφ 43 στην πρώτη πολιοδομική ενότητα συγκομινής από τον Δήμο Ηγωμενίτσας για τις νοηδρικές ανάγκες του κτήλων της Εποχής, σας γνωρίζω τα παρακάτω. Το Όμικρο Ταφ 43 της πρώτης πολιοδομικής ενότητας του σχεδίου Πόλιος Ηγωμενίτσας βρίσκεται σε περιοχή που σύμφωνα με τον κ. Βουπουζού του Δήμου Ηγωμενίτσας έχει καθοριστεί η χρήση της ως γενική κατοικία. Συνεπώς σύμφωνα μετοιωριζόμενα στο άθρο τρία περιοχόμενα γενικής κατοικίας και του Πρωθυκού Διθάμουση 59-2018 επιτρέπονται εγκαταστάσεις μέσω ομαζικής μεταφοράς με καθορισμό θέσης από τον κ. Ρημοδομικό σχέδιο στο συγκεκριμένο Όμικρο Ταφ. Δεύτερον, πέρα από αυτό σας γνωρίζουμε ότι με την αγορά ομώνικο πέδου είναι δυνατή η παραχώληση κοινοβουλίας του χώρου και σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου 47-2112 επιτρέπονται κατασκευές σε κοινόπους τους χώρους όπως λιώμενες και προσωρινές κατασκευές για τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των μέσομαζικών μεταφράσεων οι οποίες υλοποιούνται από τον οικείο δήμο, από άλλους δημοσίους ιδιωτικούς φορούς ή νομικά πρόσωπα ή ιδιότητες ύστερα από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων για τη Συμβουλία. Πέρα από αυτό στη συνέχεια έρχεται ο Τοχτέλ και ζητάει με απόβαση του Δημοτικού Συμβουλίου να του γνωρίσουμε αν να του εχωρήσουμε τον κοινόπιστο χώρο. Και το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια καταρχήν απόβαση και λέει αν θυμάμαι καλά είναι η καταρχήν απόβαση που λέμε επί τιμάτων του υπηρεσιακού ΧΤΕΛΘΕΣ Πρωτεία ΣΑΦΕΥΣΩ για την παραχώρηση χώρου του κοινόπιστο χώρου που βρίσκεται στο ΟΜΚΤΑΦΣΤΟΧΩΡΩ με τις δεσμεύσεις αυτές τις οποίες είπαμε. Δηλαδή καταρχήν δεχτά τα αιτήματα του υπηρεσιακού ΧΤΕΛΘΕΣ Πρωτείας ΣΑΦΕΥΣΩΛΩ για την παραχώρηση της χρήσης κοινόχρησης του χώρου που βρίσκεται στο ΟΜΚΤΑΦΣΤΟΧΩΡΩ με τις δεσμεύσεις αυτές τις οποίες είπαμε. Η διαδικασία της παραχώρησης να ακολουθήσει την όμιμη οδό σύμφωνα με την ισχυούσα νομοθεκή κείμενη νομοθεσία περί παραχώρησης κοινόχρησης των δημοτικών εκτάσεων. Που είναι δηλαδή, τι παρανομίσαμε και τι είπαμε ψέματα στο ΧΤΕΛΘΕΣ Πρωτείας ΣΑΦΕΥΣΩΛΩΧΩΛΩ. Κλίττον, από την υπηρεσία δόμησης εκδόθηκε οικοδομική άδεια που αφορούσε την ανέγκριση νέων σταθμού ΧΤΕΛΕΣ του ΟΜΚΤΑΦΣΑΡΤΡΙΑ της πρώτης πολιτεονομικής ενότητας. Μάλλον δεν δόθηκε άδεια για ανέγκριση ΧΤΕΛ, αλλά για άδεια ανέγκρισης διόρροπης οικοδομής, επαγγελματική χώρη δηλαδή καταστήματα, γραφεία, πρακτορία, εξυπηρέτησης και εκδοτήρια εισιτη της εν λόγω Αζίας, αλλά λοιπόν και κρύεται βάσει τον πολιτεονομικό νόμο και δεν υπάρχει καμία παράβασης όσο την ανέγκριση του κτήλου. Αυτό να τελειώνει. Ανεχωρικά δε με τη διευθέτηση του ρέματος, διότι για να χωρηγηθεί η άδεια απαιτούσε διευθέτηση του ρέματος, έτσι. Η διευθέτηση του ρέματος, βάσει της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσών της περιφέρας, διότι αυτή είναι αρμόδια για την περιφέρεια, ενειμένωσε ότι έχει κατασκευαστεί, διευθυνθήθηκε δηλαδή, το ρέμα του ξεροβοτάμου στο συγκεκριμένο σημείο, όπως προέλεγγονταν από τη μελέτη την οποία είχε υποβάλλει στο οφειλόδημα, μάλλον η περιφέρεια είχε υποβάλλει στο οφειλόδημα και δεν έχει συντάξει ο δημοσίος. Αλλά, λοιπόν, όσα αφορά τη νομιμότητα της αδίας, έτσι, έγινε καθόλου νόμιμα. Την άδεια της λειτουργίας του ως θελ ή ως δίποτε άλλο, μέσω μαζικής μεταφοράς, δεν εχωρηγείται από τον δήμο ειγομενίτης σας, εχωρηγείται βάσει του Πρωθυπουργικού Διακοσμού 79 του 2004 από την περιφέρεια. Αν πάρει άδεια το ΧΤΕΛ, όπως είναι διαμορφωμένα το περιβάλλον χώρο εκεί πέρα, θα το αποφασίσει η Περιφέρεια και όχι τη Δημοτική Αρχή. Άρα, λοιπόν, μη λέμε ότι γίνανε μη σύνομες ενέργειες και όσα αφορά τη Δημοτική Αρχή. Και σύμφωνα να πάμε και στο άλλο ερώτημα, γιατί ήρθασε το ερώτημα που προβλέπεται από τον ΚΟΠΟΣΟΚ να γίνει το ΧΤΕΛ. Το ΧΤΕΛ όντως προβλέπεται από τον ΚΟΠΟΣΟΚ να γίνει στη ζώνη του προβλεπόμενου σταθμού ΩΣΕ και στη ζώνη τερματικού σταθμού Αμαξοστασίας Υπηραστικής Αστικής Συγχρονιάσης. Ξέρετε που είναι χοροδοτημένο, είναι στο λαδοχώριο από πίσω, είναι σε μια έκταση που δεν έχει δεσμευτεί με ένα από τους ιδιότητες, δεν έχει απολογιωθεί και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν έχουν προχωρήσει τεχνικές μελέτες, υλοποίησης του τερματικού σταθμού ή να γίνει συνοδρομικός σταθμός εκεί για να μπορέσει να φάει και το ΧΤΕΛ εκεί, για να αυτά τα πράγματα να δέσουν και να είναι όντως θα ήταν ένα λειτουργικό πράγμα όσον αφορά τη λειτουργία και τις μεταφορές στην πόλη μας. Όσον αφορά ότι είναι μια κατάσταση όκλησης, πού είναι τώρα κάποιοι συνάδελοι, 100 μέτρα δίπλα είναι, το ΧΤΕΛ αυτή τη στιγμή που λειτουργεί, 100 μέτρα δίπλα από εκεί που είναι σήμερα. Έχει καμιά η όκληση εκεί, δεν μένουν κάποιοι. Έχω δίπλα μένουν. Άρα λοιπόν και το επιχείρημα της όκλησης, καταπίπτει, δεν μπορεί να σταθεί. Η εκθέριση του έργου πώς θα γίνει, καταγγείν, η τελοποποίηση έγινε, έτσι, πρέπει να βασίσουμε τίποτα του Σεβουλίου. Δεν ξέρω, κύριε Ταγιάν, αν πέρασε ΕΕΚΤΙΜΩ, πέρασε ΕΕΚΤΙΜΩ, γιατί δεν μπορεί να πέρασε ΕΕΚΤΙΜΩ, αν υπάρχουν οπελεσμούς στον 500 μέτρα, δεν το ξέρω, δεν μπορώ να απαντήσω, έτσι, δε θέλω να σας απαντήσω σε ένα άλλο, στο επόμενο Δημοτικό Σεβουλείο. Η εκθέριση του έργου θα γίνει από το ΧΤΕΛ, εμείς θα έχουμε την επιβίβλεψη, έτσι, και θα εγκρίνουμε και τις μελέτες. Τις μελέτες θα τις συλλοποιήσει το ΧΤΕΛ, θα τις δώσει ένα διότι και θα τις θεωρήσει και θα τις εγκρίνει η τεχνική υπηρεσία. Και όσα αφορά... Δεν υπάρχει δημοπράτηση, δεν υπάρχει δημοπράτηση. Λοιπόν, τι είναι τα οικοδομικά τετράγωνα. Συγγνώμη, ο δρόμος θα είναι σε εκείνη η κρίση, δεν το χαρίζουμε στο ΧΤΕΛ. Οποιοςδήποτε δημότης θα κυκλοφορεί για δεύτερα. Δεν είναι δρόμος στο οποίο το παραγορούμε, δεν παραγορούμε την έκταση τους δρόμους στο ΧΤΕΛ. Σους επιτρέπουμε να κάνουν έργο. Αυτό είναι που ψηφίζουμε σήμερα. Και όσον αφορά τα οικοδομικά τετράγωνα είναι κοινόχρωστη χώρα για χώρος πρασίνου. Δεν υπάρχουν κατοικίες δίπλα ακριβώς. Και όσον αφορά την παρέμβαση που κάναμε στις 49 μαρτυρώλ. Η παρέμβαση στις 49 μαρτυρώλ αποτελεί επιμέλους του έργου που γίνεται, του πεζοδρομίου που γίνεται και ο ποδραθώνομος και η αναπλάση που γίνεται στο έργο που αφορά το πί, στο λεδοχώρι που είναι στο ΧΤΕΛ. Δεν έχει καμία σχέση με το δρόμο. Τι θέλουμε να κάνουμε τώρα εμείς ως δημοτική αρχή. Επειδή δεν θέλουμε να μπλέξουμε το ΧΤΕΛ μέσα σε αυτό το δρόμο, σε αυτό το έργο. Γιατί καπαλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει και συμπόλευση και δεν θέλουμε να χαλάθουμε τα μετρονόμια. Τους λέμε αν θέλετε εκεί φτιάξτε τον δρόμο που είναι στην άκρη για να μην ενοχλεί τη λειτουργικότητα του επόμενου επόμενου εργού. Αυτό κάνουμε δεν κάνουμε τίποτα άλλο. Δρόμος είναι. Θέλουν να το κάνουν ας το κάνουν. Ο δρόμος θα είναι του Δήμου. Θα είναι σε κοινή χρήση. Δεν θα μπορέπει καν να τα κοινηθεί. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο άλλο ερώτημα. Πιστεύω σε όλα έχω απαντήσει. Αν υπάρχει η Δήμαρχη θα επανέλθεται. Κύριοι συνάδελφοι τοποθετήστε. Λέω ξανά. Την άντια λειτουργίας του ΧΤΕΛ θα δοθεί από τις υπηρεσίες, τις περιφερίες, οι οποίες είναι εργολίες για την κολύγηση. Αν δεν το δικαιούται και αν δεν είναι επτανόμιμα δεν θα πάρει άδεια το ΧΤΕΛ. Δεν θα λειτουργήσει. Εμείς όμως δεν μπαίνουμε σε αυτό το σκεπτικό. Μας βαζιτάει το ΧΤΕΛ και έχουμε κάνει πολλές κουβέντες και με τον Πρόεδρο και να σας πω για την αλήθεια. Εδώ είναι κι άνθρωπο να διαψεύσετε. Εγώ το βαρέθηκα να πάει σε άλλο σημείο. Γιατί έβλεπα εκεί είναι ένα κομμάτι το οποίο είναι στενό, είναι δύσκολο, λειτουργικό σαφανά τη λειτουργικότητα. Δεν υπήρχαν όμως. Δεν υπήρχαν. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλα ικόπετα. Γιατί το ΧΤΕΛ δεν θέλει να φύγει μακριά και από το κέντρο της πόλης και από το λιμάνι της Κερκύρας διότι δεν θα είναι βιώσιμο. Αυτό ήταν το επικίνημα του Προέδρου και του ΧΤΕΛ γενικά του Ειδικητικού Συμβουλίου. Δεν μπορούμε να φύγουμε έξω γιατί η πόλη δεν έχει αστική συγκοινωνία. Και εγώ σας λέω πού θα πηγαίναμε το ΧΤΕΛ. Πηγαίνονταν εκεί που είναι να πάει. Πώς θα έρθει ο άλλος από το χωριό, η Βρυούλα, ο παππούς, για να πάει στο κέντρο της πόλης. Θα πάνε ταξί. Τη στιγμή που είναι δίπλα. Ξέρετε που είναι ένα γέρο τραυματικός ναλμός. Δεν ξέρεις. Όπως πάμε για το Γρεκογόρι. Ποιο Γρεκογόρι. Στον Ποντρόπολο, το πλατείο, από πίσω. Αλλά πέρα από εκεί. Εκεί είναι δεσμεμένες όλες οι εκτάσεις για να γίνει ο τερματικός σταθμός του Συνδροδρόμου. Ο οποίος μάλλον τελειώνει η δέσμευση του 24, αν θυμάμαι καλά, ή 2425. Οπότε επανέχεται στον αρχαϊκό καθεστώς διότι οι άνθρωποι εκεί πέρα δεν μπορούν να οικοδομήσουν, δεν μπορούν να χτίσουν. Έχει δεσμευτεί μια μεγάλη έκταση που ανήκει σε ιδιότητες και δεν μπορούν να οικοδομήσουν. Λοιπόν, αυτό έτσι έχουμε τα εστίματα. Δεν έγινε εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου καμία παρανομία. Τα πάντα είναι νόμιμα. Γίνασαν σήμερα με την πολυεργική νομοθεσία. Τώρα, αν θα πάρει άδεια λειτουργία στο ΧΤΕΛ, είναι δικό τους θέμα. Αλλά ας το ψάξουν με τις υπηρεσίες της αρκεπεριφέρειας, που είναι αμόρια για την κατηγορία της αδίας. Γεια σας και από εμένα. Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την προσπάθεια που κάνετε. Τώρα οι υπηρεσίες πάντα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν για μένα με τα κουμπιστροφτές. Απλώς θέλω να σας πω ότι όλα αυτά που βγήκαν, όλα αυτά τα site και τέτοια, ότι υπέγραψε ο Δήμαρκος μόνος του, δεν είναι ο Δήμαρκος μόνος του. Εδώ είναι αυτό που υπέγραψε ο Δήμαρκος, από τη συγκρήση υπηρεσίας. Για να καθαρίσουμε γιατί κάθε site βγήκαν τελευταία και δεν μας αφορούν. Δεν θα ασχοληθούν πλέον αυτά. Νομίζω ότι δεν κάναμε καμία παρανομία. Το κτίριο είναι έτοιμο. Ήρθε κύριος Νταΐς και το είδε. Είναι ένα σύγχρονο κτίριο, αφού θέλουμε να προσερκίσουμε τουρίστες. Πρέπει και εμείς κάτι να φτιάξουμε. Φτιάξουμε ένα κτίριο. Δεν είναι μεγάλος ο χώρος μας. Ζητήσαμε από τον Δήμο και όλοι σας ότι είπατε είναι εφικτό να μας δώσετε κάποια κομμάτια από τον Δήμο. Δεν ζητήσαμε δωρεάν. Βάζετε με σένα νίκιο. Δεν έχουμε κάτι πρόβλημα για να φτιάξουμε το κτίριο αυτό. Μην ξέρω οι αισθάσεις. Πάντα υπάρχουν. Δεν ενοχλούμε κανένα. Όσο καυσαέραιο βγάζει ένα καράβι την ημέρα, θα βγάζει το κτίριο σε ένα χρόνο. Αλλά για καυσαέραιο πρέπει να και φασαρίσεις και τέτοια. Αυτά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Θέλω πάλι να σας ευχαριστήσω. Να είστε καλά, Πρόεδρε. Να είστε καλά. Ελάτε, κύριε Κάτσου. Οι διαδικασίες τις ανέφερα και πριν δεν είναι... δεν έγινε το αποπλαστικά στο κτέλ, ότι παίρνουμε μια απόφαση σήμερα και μερικοί έχουμε τις αισθάσεις μας. Έχει να κάνουμε, με το πώς βλέπει η Δημοτική Αρχή, την διαβούλευση με το κάθε φορέα, κοινοπραξία, ιδιώτη, α, ε, ακόμα ακόμη, και ιδιώτες κατά μόνας, γύρω από δραστηριότητες οι οποίες δεν είναι οι πιο εύκολες να τις εγκαταστήσεις στον πολιτονομικό ιστο της πόλης. Το ότι οι εγκατάσεις ενός τερματικούς αθλούκου τέλου δεν είναι οχλούσα δραστηριότητα, δεν νομίζω ότι χωράει στο σχολιασμό αυτό το πράγμα. Είναι μια δραστηριότητα η οποία είναι οχλούσα. Σ' όλες τις πόλεις, βλέπετε, τα κτέλωτα πηγαίνουν στην άκρη της πόλης για τον λόγο αυτό. Είναι μια δραστηριότητα η οποία και οχλούσα είναι και ριπογόνα είναι και επικίνδυνη όσον αφορά την κυκλοφορία τόσων μεγάλων ορχημάτων στον πολιτονομικό ιστο της πόλης και σε μια περιοχή η οποία η ανάπλαση έχει γίνει σύγχρονη και ολική. Η ανάπλαση σαρταγιά μαρτύρων, με τους καθέπτους αυτής, το τελευταίο έργο, δίπλα το κλειστό γυμναστήριο και όλες τις δόρυμα χασαρία κάνεις και με αποσυντονίσεις. Και όλη αυτής της περιοχής είναι πρόσφατη, έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά εκεί πέρα, έχει αναπαθυμιστεί όλη η περιοχή και αφήνουμε την κοινοπραξία να φτάσει σε ένα σημείο χει με το επιχείρημά μας ότι ας κάνουν το καταλαβαίνουν οι δικοί τους υπόστησες είναι και φτάνουν σε ένα πλέον δύσκολο σημείο και ίσως και αδιέξοδο, που σημαίνει ότι πρέπει ο δήμος, η δημοτική αρχή, εμείς σαν δημοτικοί σύμβουλοι, να πούμε όχι, ότι κάνατε κάνατε γιατί ήταν δική σας πρωτοβουλία, δεν έγινε καμία διαβολή στο δήμο, δεν τέθηκαν κάτω τα ειναιστάσεις οι οποίες ίσως προκύψουν, οι δυσκολίες που θα προκύψουν, οι νομικά διέξοδα και όλα αυτά και φτάνουμε σε ένα σημείο που η επαναχώρηση ένθεν και ένθεν είναι δύσκολη. Επί της αρχής λοιπόν οι ειναιστάσεις μας για το πώς βλέπουμε τα δραστηριότητες αυτές. Δεν υπάρχει δραστηριότητα που να γίνεται τόσο μέσα στον αστικό πυρήνα της πόλης που ο δήμος δεν πρέπει να έχει λόγο. Πριν αυτές προχωρήσουμε. Ακόμα ακόμη και λόγο με προτροπή. Σε παρακαλώ, κάνε μια δραστηριότητα εκεί πέρα. Οι δυσκολίες που ήταν αυτές, εγώ εκεί δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί εσύ προχώρησες. Σου παραθέτω το πλαίσιο δράσης το δικό σου και σου παραθέτω και το πλαίσιο υποχρεώσεων των δικών μου. Αυτά και στην περίπτωση αυτής δεν γίνανε. Φτάσαμε σε ένα σημείο λοιπόν φτάνουμε, ώστε οποιαδήποτε ένθαση, να αποβήσει ως επιζήμια να είναι υποκαταστροφική, είναι βαρύς όρος, είναι υπηρεμία για την κοινοπραξία και από την άλλη για την αξιοποιησία του δήμου. Με πολύ δυσκολία θα πούμε ναι, αλλά οι ενστάσεις μας είναι καταγραμμένες και σήμερα καταγράφονται όσον αφορά πώς διαχειρίστηκε η Δημοτική Αρχή και το θέμα αυτό. Ευχαριστώ κ. Κατσιόν, ελάτε κ. Κοτσαπανάγιωτο, συγγνώμη κ. Κοτσαπανάγιωτο, κ. Δημητρίου. Κουραστήκαμε όλοι λοιπόν, ελάτε κ. Δημητρίου. Διαβάζω την απάντηση της αποκεντρωμένης διοίκησης υπήρου Δυτικής Μακεδονίας προς οι στεκτικές υπηρεσίες του Δήμου Υγουμενιτσιατμίου με πολιοδομικού σχεδίου. Είναι με ημερομνία 25-08-21, αριθμός πρωτοκόλου εξερχομένων 102.467. Ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης της πρώτη πολιοδομικής ενότητας λαδοχωρίας της περιφερειακής ενότητας της Πρωτοιασίας, σχετικά και τα λοιπά, συνέχεια τον Αρωτέρο ενγκράφου. Εγώ θα πάω τώρα, γιατί αυτό μπορεί να το βρείτε, για αυτό σας έδωσα λίγο συγκαριθμός. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα συμβίταση, την απόφαση όπως διορθώθηκε στον Ομίκρον Ταφ 43 της πρώτης πολιοδομικής ενότητας λαδοχωρίας, εφαρμόζονται η διατάξη γενικής κατοικίας του Άρθρου 3 του Προεδρικού Διατάγματος Χρυσών Γης, της 23 Παύλα 2, της 6-3-87, όπου επιτρέπον οι εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών συμπεριπτός που πληρούνται οι προϋποθέσεις παραγγράφου 1α του Άρθρου 2 και της παραγγράφου 1α του Άρθρου 10 του Προεδρικού Διατάγματος 79-2004, με βάση τάνοπτερο, και δεδομένου ότι το Ομίκρον Ταφ 43 της Περιφερειακής ενότητας λαδοχωρίου του Δήμου Ηγουμένης, δεν πληρεί τις προϋποθέσεις που τίθενται από την παράγραφη 1α του Άρθρου 2 και την παράγραφη 1α του Άρθρου 10 του Προεδρικού Διατάγματος 79-2004, δεν είναι δυνατή η ίδρυση και η λειτουργία σταθμών υπεραστητικών λεωφορίων. Τέλος, επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που επιλέγει άλλη θέση για την ίδρυση και η λειτουργία σταθμών υπεραστητικών λεωφορίων, από αυτή προσορίζει στο Γενικό Πολυοδομικό Σχεδιασμό του Δήμου Ηγουμένης, είναι απαραίτητη σημιακή τροποποίηση του Γενικού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και ενέργειας, μετά από γνώμη του καις υπόθα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παράγραφης 14 νόμου 44-47 του 2016, όπως τροποποίηση και ισχύει. Ο αναπτυρωτής προηστάμενος διεύθυνσης, Σεραφείμ Τσιπέλης. Αυτό είναι, εγώ εξ'αυτού συμπερένω ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΚΤΕΛ εκεί. Και διερωτόμαι, τώρα αμέσως αμέσως μπαίνουν τα ερωτήματα. Πώς το ΚΤΕΛ αρχίζει και κατασκευάζει, φτιάχνει τον δρόμο, άνοιξε και θα ξοδέψει χρήματα για έναν δρόμο, όταν είναι αμφίβολο αν θα πάρει άδεια να λειτουργήσει ο ΣΤΕΛ. Ποιος τους το υποσχέθηκε ότι θα τους δώσει την άδεια, διότι αφελείς δεν είναι. Ποιος τους είπε ότι εκεί κάντε, προχωρήστε εσείς και αντιπαραίτητε την άδεια. Αυτό είναι και ερώτημα, προς όλους θα πεθύνεται αυτό. Και θέλω απάντηση, αν υπάρχει, αν είναι δυνατό. Λοιπόν, θα ήθελα να πω το εξής γενικώς για το ΚΤΕΛ. Το ΚΤΕΛ είναι μια οχλούσα δραστηριότητα. Είναι οχλούσα. Είναι μεγάλα αυτοκίνητα, ρίβουνε και κυρίως και πάντα να τοποθετηθεί σε ένα δρόμο, όπου είναι το κλειστό και πιο πέρα βυσκάνει το δεύτερο Λύκειο, όπου περνάνε μαθητές. Ήδη, το πεζόδρομιο είναι πλατεί από αυτή την περιοχή των ομικροντάφ 43, 44, 45 και ήδη έχει αρχίσει να κόβεται, κόβεται, δηλαδή στενεύει. Δηλαδή, όταν θα κατεβαίνουν οι μαθητές του Λυκείου από αυτή τη διαδρομική, και όσοι πάνε στο κλειστό γυμναστήριο κάποιες στιγμές θα γίνονται και εκδηλώσεις, θα βγαίνουνε κατά ορδές από εκεί. Που θα περπατάνε, πού θα βαδίζουνε, αν περιορίζει το πεζόδρομιο. Νομίζω ότι δεν είναι η κατάλληλη θέση και για το λόγο που είπα ότι έτσι αλλιώς δεν είναι νόμο και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τέλτ και κατά δεύτερο λόγο ότι και νόμιμο να ήτανε δεν θα ήταν η κατάλληλη περιοχή. Νομίζω ότι θα πρέπει να βγει έξω, όπως και τα Ιάννα πήγαν πιο έξω, όπως και στη Λευκάδα είδα πιο έξω είναι παντού είναι πιο έξω από την πόλη Τακτέρα. Και αυτή είναι η θέση μου και τι να πω θα δούμε στο τέλος. Ωραία, ελάτε κύριε Δήμα. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Ο Δήμαρχος μας έβαλε μια σειρά κοιτάπια για να αποδείξει ότι ήταν νόμιμος. Στην καλύτερη περίπτωση θα έλεγα νομότυπος. Δηλαδή με κάθε τρόπο φτιάχνουμε κάτι το οποίο θα καταλήγει σε άδεια του χτέλ, την άδεια την οποία δεν τη δίνουμε εμείς, τη δίνει κάποιος άλλος. Λοιπόν, ας πάρουμε απόφαση να μην γίνει αυτός ο δρόμος και ας πάρει το χτέλ την άδεια. Θα την πάρει η Δήμαρχη. Κανονικά εδώ πρέπει να λέμε τα σήκα σήκα και τα σκάφη σκάφη. Τουλάχιστον μεταξύ μας να είμαστε ok. Και εγώ πιστεύω ότι τα κτέλ σταθμοί πρέπει να είναι έξω και πώς θα πάνε με τις βαλίτσες και λοιπά. Ήδη έπρεπε να συζητάμε για αστικό στην Βουμενίτσα και εκεί που είναι το χτέλ. Ήδη έπρεπε να το είχαμε κάνει, όχι να το συζητάγαμε για αστικό. Με αυτή την έννοια δεν θα λασφάω περισσότερο χρόνο. Δεν μπορώ να ψηφίσω τη συγκεκριμένη ισοίση. Και θα μου επιτρέψετε να φύγω γιατί έχω πρόβλημα. Ορθοβαίος κύριε Δήμαρχη. Καλή σας δύναμη. Ένα λεπτόκι. Ναι κύριε Δημάρχε. Καταρχήμι να ξεκάτρυσουμε ένα πράγμα. Εμείς δεν προειδεύσαμε κανένα και δεν κρύψαμε τίποτα. Στην πρώτη στιγμή το θέσαμε ενώπιν του Δημοτικού Συμβουλίου το 2019 με το έτοιμα που έκανε τοχτέλ για τη δυνατότητα παραχώρησης μίστοσης κοινωνικούς του χώρου. Αλλά ήταν σε όλους γνωστό το τι πάνε να γίνει. Δεν ήταν κάποιος να το ήξερε. Γιατί εδώ είμαστε. Σε αυτό είναι όλοι μας. Εμείς εδώ. Αλλά λοιπόν εμείς δεν κρύψαμε τίποτα. Πέρα από εκεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, την κουμπέδα με τοχτέλ, το κάναμε και πραγματικά εδώ και ο Πρόεδρος κάνει με διαθέτη, τους προτρέψαμε να φύγουν έξω από την πόλη. Αυτοί θεωρούν για τους δικούς τους λόγους ότι αν φύγουν από το κέντρο της πόλης, δεν θα είναι επιώσιμο τοχτέλ. Και ούτε εμείς χορηγήσαμε άδεια για να γίνει σταθμός θέλκης, υπόλοιπο η πολεδομία. Χορηγήσαμε άδεια, διόραφος οικοδομής, να γίνουν γραφεία, χώρος έκπλωσης ζητηρίων, ορίστε. Όχι χτέλ. Και αν δεν γίνει ο δρόμος γιατί φεύγεις δώροι, αν δεν γίνει αυτός ο δρόμος, μπορεί να κάνουν χρήση του υπάρχουν του δρόμου, του νου. Ο δρόμος δεν μπορεί να τους απογράψουν να περάσουν αυτός ο δρόμος που είναι με τον πεζόδρομο. Εμείς τι λέμε τώρα, για να προστατέψουμε τον δρόμο αυτόν, το οποίο πραγματικά είναι κόσμιμα, τον πεζόδρομο, τους λέμε φτιάξτε αυτόν τον δρόμο για να έχετε διέξοδο από εκεί. Να μην μας χαλάσετε το έργο, το οποίο πραγματικά είναι ένα έργο στόλισμα αναπαθμής σε όλη την περιοχή. Είναι από τα λίγα που γίναν ποιοτικά μέσα στην πόλη της οικογένειας. Και τους λέμε πάρτε τον δρόμο αυτόν, για να μην πηγαίνει στον πεζόδρομο. Δεν χαλάζει τον πεζόδρομο. Αυτός ο δρόμος καταλήγει βάση πολιοδρομικής μελέτης, καταλήγει στη Σαντάνια Μαρτίνων. Είναι τυφλός το δρόμος. Το ανέγινε το πεζοδρόμιο, γιατί τότε δεν υπήρχε ο δρόμος, και καλώς έγινε. Τώρα όμως που γίνεται ο δρόμος, το πεζοδρόμο εκεί θα χαλάσει, όπως έπρεπε να μην υπάρχει. Γιατί ο δρόμος έχει διέξοδο έξω. Δεν μπορεί να είναι τυφλός ο δρόμος, να πηγαίνει να παίρνεις και να σταμαπάς εκεί, γιατί το πεζοδρόμο. Ά, λοιπόν, καμία παρατυπία δεν έγινε. Η πολεδομία, βάσει των πολεδικών νόμων, εξέδωσε την άδεια που έπρεπε να χορηγήσει, αυτή που είναι νόμιμη. Και από κει και πέρα, το ξαναλέω, ξανά πάρει την άδεια. Παρακαλώ η ησυχία. Την άδεια, αν δεν την πάρει, δεν θα την πάρει, δεν την εκδίδουν οι υπηρεσίες του δίπλου. Την εκδίδει οι υπηρεσίες άλλης, άλλου φορέα. Αν δεν δικαιούται να πάρει η άδεια, και το ξαναλέω, είτε φτιάξει το δρόμο, είτε δεν φτιάξει το δρόμο, δεν επηρεάζει τη γωνία της άδειας, γιατί έχει φάτσα τοχτέλ στο δρόμο που είναι προς το γυμναστήριο. Να προστατήσουν αυτό το δρόμο θέλουμε. Γι' αυτό τους βάζουμε και στα έξοδα αυτά, για να πάνε από εκεί. Σαφές. Είμαστε στους τοποθετήσεις, κύριοι συνάδελοι, και να το κλείσουμε σιγά σιγά, έτσι. Ελάτε κύριε Κωνστανναγιόντου. Κυριακά δεν καταφέρε ο δήμαρχος να με πείσει ότι πρέπει. Αν και συμφωνούμε ότι δεν έπρεπε να γίνει εκεί, όπως λέει ο δήμαρχος. Κι εγώ διαφώνω. Κι επειδή εγώ διαφώνω. Ελάτε κύριε Κωνστανναγιόντου. Κυριακά δεν καταφέρε ο δήμαρχος να με πείσει ότι πρέπει. Όπουδήποτε άλλο, όχι εκεί. Και μιλάμε για υπεραστικά χτέλ, που σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, σχεδόν σε όλες, έχουν ευγή έξω από τον αστικό ιστό. Εδώ γιατί πρέπει να είναι μέσα στον αστικό για να είναι βιώσιμη επιχείρηση. Άρα πάμε σε άλλο κομμάτι, ότι η πόλη πλέον χρήζει αστική συγκοινωνία. Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε μαζί με το χτέλ. Αυτό είναι το βασικό θέμα, κύριε Δήμαρχε. Γιατί όπου και να γίνει το χτέλ, εγώ βλέπω άτομα από το λιμάνι, υπού της Ιταλίας, με τις βαλίτσες, να θέλουν να πάνε στο χτέλ ή στο φεριβότη της Κερκύρας και τρέχουν μέσα στη βροχή με τα πόδια. Γιατί κανένα ταξί δεν τους παίρνει για τα 50 μέτρα ή τα 100, αλλά είναι ταλαιπωρία για μια γυναίκα ή για κάποιον που έχει παιδιά και αποσκευές και μετά από ένα ταξίδι εξωτερικό να φτάνει συγκουμενίτσα στο σύγχρονο λιμάνι μας και να κάνει με τα πόδια όλο αυτόν τον δρόμο. Είναι εικόνες ντροπής, άμα τις έχετε δει. Δεν έχουν γίνει πουθενά. Και εκεί έχει και ένα μέρος ευθύνης, έστω και ολίγουμε εν τόσα λεφτά που έχει, να πάρει ένα βαν, δυό φορές, τρεις φορές, πούρκοντα αυτά τα καράβια, να πάρει τον κόσμο, να τα πάει μέχρι το χτέλ με δωρεά. Πληρώνουν τόσα συτήρια, άρα συμφωνούν στην ανάγκη επιτακτική αστικής κοινωνίας. Η υπεραστική μπορεί να είναι εκτός και για λόγους ασφαλείας. Εγώ επισημένω, γιατί είπατε πριν ο κ. Κίκας ότι ήταν ομόφωνο η παραχωρήση, δεν ήταν ομόφωνα, εκτός άμα γράφτηκε ομόφωνο. Είχα πει και μάλιστα είχα δέσει θέμα ασφαλείας για το κλειστό, ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που κάνουν χρήση του κλειστού και τότε είχε ζητηθεί η παραχώρηση να κάνει, χωρίς να μας πείτε όμως κ. Δήμαρχε αν θα γίνει δρόμος. Είχατε πει κ. Χρυστοχόρουνα για να ενοικίαζει. Και είχαμε σκεφτεί μήπως το κάνουν πάρκι και έλεγα όχι, γιατί θα χρειαστεί το πάρκι για το κλειστό, για τα παιδιά που είναι ασφαλεία οι μανούβρες από ένα λεωφορείο να κάνουν όμως για μένα. Μακάρι να έχει, γιατί όταν θα έχεις κόσμο χρειάζεται. Άρα, εγώ πιστεύω, για λόγους ασφαλείας, δεν πρέπει να είναι κοντά σε εγκαταστάσεις αθλητικές που είναι μικρά παιδιά, ή ιδίως και δίπλα και ένα σχολείο, και θα μπορούσε να είχε λυθεί όλη αυτή η παρεξήγηση και όλη αυτή η φασαρία για το κτερ, σε μία άλλη τοποθεσία που να είναι και πρακτική. Άρα, δεν μπορώ για να το ψηφίσω, γιατί είμαι αντίθετος στη δημιουργία τέτοιων εταστροφήτων, εταστροφήτων εντός εταστικούς του. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, άκουσα την επιχειρηματολογία του Δήμαρχου. Με ήπιο τρόπο πάει να την κάνει δίπλα ο Δήμαρχος. Ένα το κρατούμενό. Βλέπω, όμως, ότι το γυρουργεί πολύ φανατικό υπέρ. Τρίτο. Είσαι φανατικός, σηκώσεις φωνή. Τρίτον. Με τα πόρου ψυχής άκουσα τον κ. Κάτσο να λέει, «Ναι μεν, όχι, αλλά θα το πούμε». Να ακούσουμε, εσάς θέλουμε κ. Κάτσο. Αν κατάλαβα καλά για την τοποθεσία του κ. Νταή, είπε ότι ναι, εγκρίνουμε, από εδώ και πέρα τι κάνουμε. Γιατί μου δίνεται, όμως, η εντύπωση ότι θέλουμε να λειτουργεί εκεί ένα κτέλ χωρίς άδεια. Γιατί τα γραφεία τα κάναμε. Αν ήταν να δουλέψουμε μόνο τα γραφεία, τι το θέλουμε με το δρόμο. Αλλά δρόμο έχει λεωφορία. Εσύ ναι. Άρα λοιπόν, και δεν επιτρέπεται, επειδή το λέει ο Γιανακός, εδώ το λέει ο Γιανακός. Και το λέει αποκεντρωμένοι, διότι το διάβασαν το μάλλον. Και η αποκεντρωμένη λέει όχι. Άρα λοιπόν, ποιο είναι το συμπέρασμα ότι πρέπει να δουλέψουμε σαν κτέλ, αλλά χωρίς άδεια. Γιατί έτσι εξυπηρετούμε. Προσπαθώ να βγάλω ένα συμπέρασμα. Γιατί και η παράδειξη του Δημάρχου και η παράδειξη του κ. Νταή συμφωνούν σε αυτό το σημείο. Κρύβονται κοινά άτομα, δεν μπορώ να το καταλάβω. Γιατί έχουμε και εκλογές. Έχουμε και εκλογές. Ναι, ναι, ναι. Ο Ιουγόγολο, ο Ιουγόγολο, με είναι υποσχέως δήμαρχος. Δεν έχει άλλο. Συγγνώμη, συγγνώμη. Συγγνώμη, συγγνώμη. Ναι. Λοιπόν. Ολοκλώστε κύριε Κάτσι να... Δεν μ' αφήνουν, δεν μ' αφήνουν. Άρα λοιπόν. Ναι, ναι. Κλείνουμε τα μάντια στο κτελ και τους λέμε, δουλέψε το εσείς, γιατί είχαμε και εκλογές. Ένα. Λοιπόν, πάμε και στους οικοπεδούχους, οι οποίοι περιμένουν μέχρι το 2020, τα τόπιζα δημαρχεία. Οικοπεδούχοι περίμενε. Λοιπόν. Τι το θέλετε να δεσμευτούν τα οικοπεδούχια τώρα, πάνω τα πίσω. Περιμένετε ένα χρόνο ακόμα. Κύριε Κάτσι, το ανοίξατε για τον δρόμο σου όταν πήγαμε. Μια χαρά το λέω, πρόεδρε. Μια χαρά. Μόνο σε πειράζει η λογική μου. Δεν σε πειράζει. Λοιπόν, έχω την αντίβαση ότι... Κοίταξτε, κοιτάξτε εδώ. Το γιώνα... το πολυοδρομικό σχέδιο έλεγε να γίνει κάπου το κτελ. Μας φάνηκε μακριά. Μάλιστα. Έρχεται ο κύριος Πιτούλης, το θυμάμαι γιατί είμαι ο δημοτικός σύμφωνος, και το βάζει το κτελ εδώ που είναι. Έρχεται ο κύριος δήμαρχος και το βάζει λίγο παραπέρα. Λέει ότι είναι άδικο, αλλά αλλού πρέπει να γίνει. Πάμε προς τα κύρια. Κάτσε, αφήστε το παρελθόν. Έχω την αντίβαση ότι... Έχω την αντίβαση ότι... ούτε το κτελ το συμφέρεται να γίνει εκεί. Τώρα, αν χρειάζεται... αν χρειάζεται... για η ευκαιρία της εδώ το παίρνει όλο το λεωφορείο. Άν πρέπει να υπάρχει ένα λεωφορείο να εξυπηρεθεί αυτούς που βασανίζονται με τις βαλίδες, αυτό πρέπει να υπάρχει. Και πρέπει να το κανονίσει ο δήμαρχος αυτό. Είναι άλλη μία. Κύριε Κάτσε, να σας δώσω το λόγο λίγο στον κύριο Νταΐ. Παρακαλώ λίγο την υπομονή σας. Έλα, ελάτε κύριε Νταΐ. Ευχαριστώ. Για να πούμε και κάποια πράγματα πρώτα, αποκλίνοντας την πραγματικότητα. Ακούσαμε ότι το Χτέλ είναι στο κέντρο της πόλης. Να θυμίσουμε ότι το Χτέλ ήταν στο κέντρο της πόλης, επί δεκαετίες στην οδό Κύπρου, και έφυγε από το κέντρο της πόλης και πήγε σε ένα σημείο ναι μεν εντός αστικού ιστού, όχι όμως το κέντρο. Και εκεί που πάει, που φιλοδοξεί να πάει, τώρα επίσης είναι σε ένα σημείο εντός αστικού ιστού, όχι όμως κέντρο. Όποιος θέλει να πάει στο Χτέλ και εκεί που είναι τώρα, και εκεί που θα πάει, αν πάει, πάλι θα τη χρησιμοποιήσει μεταφορικό μέσο. Δυοταχή, ταξί, συγκοινωνία που καταλήγει στο Χτέλ από κάποιο χωριό της περιοχής. Άρα δεν μιλάμε για κάτι που ήδη δεν έχει γίνει. Ήδη και εκεί που είναι το Χτέλ η τοποθεσία του επιβάλλει τη χρήση άλλων μέσων για να πάει και να έρθει κανείς. Τρίτο θέμα. Νομίζω ότι εδώ κοινούμαστε στα όρια της νομιμότητας. Και γιατί το λέω αυτό. Γιατί ναι μεν δεχόμαστε όλοι, εγώ ήμουν ένας από αυτούς που ψήφισε, έτσι, δεν αποποιούμε την ψήφο και την ευθύν. Και στις δύο προηγούμενες αποπάσεις έχω ψηθήσει θετικά. Και γιατί, γιατί το Προεδρικό Διάταγμα Περιχρήσεων Γης είναι γεγονός ότι σε περιοχές Γενικής Καδικίας προβλέπει τη λειτουργία εκκαταστάσεων για μέσα μαζικής μεταφοράς. Το έχει με έναν ευρύ τίτλο, ο οποίος δέχεται ερμηνεία. Και όπου ισχωρεί η ερμηνεία τότε ισχωρεί και η διακριτική ευκαιρία. Άρα λοιπόν σε όλες τις αποφάσεις, όλες τις αποφάσεις τις πήραμε και πάρθηκαν με αυτό το δεδομένο. Υπάρχει όμως και άλλο ένα δεδομένο το οποίο έχει μπερδέψει περισσότερο και έχει κάνει πιο πολύμπλοκο το θέμα και ποιο είναι αυτό, η πρόβλεψη του Γενικού Πολοδιομικού Σχεδίου για σταθμό υπεραστικών λεωφορίων σε μια συγκεκριμένη θέση που είναι διαφορετική από αυτή που συζητάμε τώρα. Υπάρχουν λόγοι οι οποίοι στηρίζουν μια πιθανή τροποποίηση του Γενικού Πολοδιομικού Σχεδίου και μεταφορά της θέσης που προβλέπεται για σταθμό υπεραστικών λεωφορίων από αυτή τη θέση κοντά στην Εγνατία σε άλλη θέση. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει ποτέ η συζήτηση. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε από τη στιγμή που το ΚΤΕΛ αιτιολογημένα έχει προκρίνει και προτιμά άλλη θέση για το σταθμό να έχει ξεκινήσει και αυτή η διαδικασία. Αν είχε ξεκινήσει τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στη συζήτησή μας και στην αντιμετώπιση πιθανών αντιδράσεων είτε αυτές προέρχονται εσωτερικά από υπηρεσίες του Δήμου είτε εσωτερικά από κατοίκους που θεωρούν ότι πλήγονται από αυτήν την μετακίνηση του ΚΤΕΛ. Τέταρτο θέμα, δεν μπορούμε με την επίκληση ότι είναι μια άλλη υπηρεσία η οποία θα δώσει την άδεια λειτουργίας του ΚΤΕΛ να αποποιηθούμε τις ευθύνες μας ως Δήμος. Από τη στιγμή λοιπόν που όπως είπατε κύριε Δήμαρχε από την αρχή ήταν ξεκάθαρο το θέμα ότι εκεί προοριζόταν για να γίνει σταθμός λεωφορίων πρέπει όλες οι ενέργειες να κατατείδουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αλλιώς όντως θα μπορεί κάποιος να πει ότι χαϊδεύουμε ταυτιά στο ΚΤΕΛ και παραπέμπουμε την λύση σε έναν άλλο φορέα ή του πετάμε την καυτή πατάτα και τον αφήνουμε να βγάλει αυτός τα κάστανα από τη φωτιά. Άρα μιλώντας λίγο για το γενικό και καταλήγοντας το ειδικό που είναι ο δρόμος και εγώ θα έλεγα ότι στη φάση που βρισκόμαστε και εφόσον ο δρόμος με προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει αποφασιστεί να γίνει στο συγκεκριμένο χώρο μεταξύ του ρέματος και των οικοδομικών τετραγώνων. Να προχωρήσουμε με τη μέθοδο που λέτε ώστε να γίνει από το ΚΤΕΛ και με ίδια μέσα και με ίδιες δαπάνες. Θα βάλω όμως κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες, κύριε Πρόεδρε, θα σας στείλω και αύριο αν θέλετε να συμπεριλευθούν στο πρακτικό. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει επίβλευση της τεχνικής υπηρεσίας όχι μόνο στην εκτέλεση του έργου αλλά και στην εκπώνηση της μελέτης. Προφανώς η μελέτη θα εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή όπως προβλέπετε. Λέω να υπάρχει όμως και επίβλευση στην εκπώνηση. Μην φτάσει μόνο μια μελέτη στην τεχνική υπηρεσία και είναι πρώτα εκτελεσμένος γεγονότος. Προφανώς η έγκριση της μελέτης θα γίνει από την Οικονομική Επιτροπή όπως προβλέπετε. Άρα εδώ θα υπάρχει θεσμική παρέμβαση του Δήμου για την έγκριση του τελικού αποτελέσματος. Θα ήθελα όμως να υπάρξουν και άλλες τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, γνωμοδότηση της Επιτροπής Κληροφοριακών Ερθμίσεων διότι επαναλαμβάνω μπορεί να υπάρχει θέμα ασφάλειο όταν γίνει μελέτη. Δεν μπορεί να εισαχθεί. Όταν έχουμε τη μελέτη... Αναγκινοποιηθεί έστω ατύπως κύριε Κίκα, προφανώς αυτό είναι. Όχι, δεν είναι θέμα. Δεν μπορεί να εισαχθεί. Μη με κοιτάς, δεν μπορεί να εισαχθεί. Πού να εισαχθεί, μισό λεπτό, πού να εισαχθεί. Δεν προβλέπεται στο αποφασιστικό μέρος της διαδικασίας να εισαχθεί. Η πρόταση είναι δική μου. Τώρα το τι θα γίνει δεν είναι πιθανό. Αυτό εξηγώ. Αλλά η λεξιόλ σας με κοίταξε έτσι περίεργα. Ελάτε. Και το τρίτο, ότι αν προχωρήσει έτσι όπως θα παρθεί η απόψη σήμερα, να ληφθεί πρόνοια για την ασφάλεια της εισόδου και της εξόδου των αυτοκινήτων ή τελεοφορίων ή του άλλου τύπου αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιούν αυτήν την οδό, διότι πρόκειται περί μίας οδούς η οποία δεν είναι πολύ μεγάλη, θα δημιουργήσει προβλήματα αν δεν υπάρχει σωστή διευθέτηση και ροήτηση υπλοφορίας και στην είσοδο και στην έξοδο. Αυτά. Ευχαριστούμε κύριε Ταΐ. Κυρίες και συναντου κλείματο θέμασια. Κάποιος ζήτησε το λόγο του. Όχι, όχι. Ο Μπέζαντ. Ναι, ο κύριος Μπέζαντ. Δεν ξέρω, να μη σας καθίστε. Ελάτε κύριε Πρεζέ, να μας κάσετε. Κύριε Κίκαρ, πάρε το λόγο σου. Δεν συνονιθήκατε τώρα για να καταλάβω κι εγώ. Ελάτε κύριε Μπέζαντ. Απλώς ως οικοσύμβουλος του ΚΤΕΛ παρίσταμε σήμερα οι νόμιγόν σας. Το θέμα σας είναι για την κατασκευή ενός δρόμου. Είναι ένας δρόμος ο οποίος προβλέπεται από το σχέδιο ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, έρχεται το ΚΤΕΛ, το οποίο είναι μια ανώμνη μητερία, αλλά όλοι γνωρίζουμε τι είναι το ΚΤΕΛ για την πόλη και το κάθε ΚΤΕΛ για κάθε πόλη είναι μέρος από το κοινωνικό αυτοειστό, είναι μέρος από αυτή την κοινωνία και εξυπηρετεί τους πολίτες. Μπορεί να είναι μια ιδιωτική εταιρεία, μια αε, αλλά δεν είναι ούτω ο επενδυτής που θα πάρει το λιμάνι, ούτω ο ξένος που έρχεται να βγάλει λεφτά από τον τόπο μας. Είναι αυτό που εξυπηρετεί τη μητέρα μου, τον πατέρα μου, το παιδί μου για να πάει στο σχολείο όλα αυτά τα χρόνια. Το ΚΤΕΛ είναι μια ιδιωτική εταιρεία, έχει δική του περιουσία, η οποία περιουσία του ήταν το πρώτο ΚΤΕΛ που όλοι γνωρίσαμε μέσα στην Κύπρο. Όταν ζητήθηκε από το ΚΤΕΛ να φύγει από τον ιστό μέσα από το κέντρο της πόλης, μιας πόλης η οποία έχει μόνο δύο δρόμους, αμέσως σηκώθηκαν και έφυγαν αυτοί οι άνθρωποι με έξοδο αδικά τους, πήγανε και νίκιασαν σε ένα χώρο που είναι το σημερινό ΚΤΕΛ αυτό που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Κάποια στιγμή, πάλι μέσα στα πλαίσια του νόμου, πριν κάνουνε οποιαδήποτε κίνηση, ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησαν να μετικήσουν, θα σας πω εισαγωγικά, σε ένα τεμάχιο που πρώτα πήραν την άδεια του Δήμου, αν μπορούμε να πάμε εκεί πέρα, αν μπορούμε να επενδύσουμε τα χρήματα των μετόχων μας, για να πάμε να φτιάξουμε το καινούριο ΚΤΕΛ στο οικοδομικό Τετράγωνο 43. Υπήρχε ομόφωνι, εκτός ενός από ότι άκουσα σήμερα απόφαση, ότι ναι, πηγαίνετε εκεί πέρα και ο Δήμος είναι εδώ, για να σας παραχωρήσει και ένα κοινόχρονο στροπμήμα, έμπρος από αυτό που θα αγοράσετε, για να μπορέσετε να βοηθηθεί το ΚΤΕΛ. Κάναν την επένδυση, βγάλανε την άδεια, υπήρξαν καταγγελίες και γι' αυτό ερχόμαστε και συζητάμε πέρα από τον δρόμο, γι' αυτό θα επεκτείνω λίγο στο πέρα από τον δρόμο κομμάτι, υπάρχουν καταγγελίες τεσσάρων ατόμων. Είναι ένα λίγο αυτοάνωσο, θα με βοηθήσει ο γιατρός, δηλαδή έρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό του Δήμου και της κοινωνίας μας, υπάρχουν τέσσερις καταγγελότες όλη την πόλη και τέσσερα likes, τώρα που έχουμε γίνει γνώστες των likes, στο δημοσίδευμα που μιλάει για τις παρανομίες του Δήμου και λοιπά. Θα σας πω ότι επειδή έχουμε ακολουθήσει όλη τη διαδικασία, όλες οι άδειες του ΚΤΕΛ είναι νόμιμες. Οι άδειες του ΚΤΕΛ έχει βγει από την εδώ υπηρεσία, μετά από καταγγελία σταμάτησε το έργο, γιατί δήθεν δεν τηρούσε τα όρια σε σχέση με την οριοθέτηση του ρέματος. Ακόμα και εκεί το ΚΤΕΛ βγήκε μπροστά και είπε ότι εγώ μπορώ να χτίσω με δικά μου έξοδο… Λίγο πίσω κύριε Μέζαντο, λίγο απόσταση από τον τρόπο. Δεν έχω μάθει στα μικρόφωνα, φωνάζουν περισσότερο στα δικαστήρια μας. Τι είπε, δεν υπάρχει οριοθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο, φωνάζω δικά μου έξοδα, πάλι από τα έξοδα από τις τσέπες των μετόχων και έχτισαν και οριοθέτησαν το συγκεκριμένο κομμάτι για να είναι νόμιμη και η άδεια που είχε ήδη εκδοθεί. Πράγματι δόθηκε συνέχιση των εργασιών από την εδώ υπηρεσία και από την αρμόδια περιφέρεια της Ιππήρου. Συνεχίστηκαν οι εργασίες, συνεχίστηκαν και οι καταγγελίες, όλες οι άδειες είναι νόμιμες, έχουν πάρει έγκριση και από το Συποθά. Έχει οριοθετηθεί, είναι το μόνο κομμάτι του πάνω μέρος της 49 αμαρτήρων του Ρέματος που έχει οριοθετηθεί ενώ εκατέρωθεν του Ρέματος, γιατί τα Ρέματα ξέρετε όπως και τα κέρματα έχουν δύο ώψεις, ωστόσο στο συγκεκριμένο Ρέμα είναι το μόνο κτίριο το οποίο έχει χτιστεί νόμιμα σε οριοθετημένο τμήμα του Ρέματος. Ό,τι και να σημαίνει αυτό για τα υπόλοιπα κτίσματα που είναι εκατέρωθεν αυτού του Ρέματος. Το κτέλ έρχεται σήμερα εδώ και τι σας λέει, σας δίνω ένα γαϊδωρό, δηλαδή έχετε έναν δρόμο ο οποίος προβλέπετε και εμείς σας λέμε ότι επειδή πρέπει να προχωρήσουμε το έργο που μας έχει καθυστερήσει με τις καταγγελίες οι οποίες ήταν προφανώς ανυπόστατες, θα πληρώσουμε εμείς αυτό που δεν θα πληρώσει δηλαδή ο δήμος και κατεπέκταση πολίτες. Όσον αφορά το έγγραφο κύριε Δημητρίου που αναφέρατε έχει μια διπλή ανάγνωση. Τι λέει το έγγραφο από 258 του 2021 που είναι από την αποκεντρωμένη λέει στο πίτα ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που διορθώθηκε στο οικοδομικό τετράγωνο 43 της πρώτης πολυοδομικής ενότητας, αφορμόζω τη διατάξη της γενικής κατοικίας του άρθρου 3 του προεδρικού διατάγματος χρήσεων της 23 Παύλα 2, 6η 3 του του 87 όπου, τι λέει αυτός ο νόμος, ότι επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς. Ξέρει κάποιος εδώ κάποιον άλλο μέσων μαζικής μεταφοράς που να είναι στον υπηρεωτικό χώρο εκτός από τακτέλ. Ναι, θα σας πω για τη συνέχεια. Άρα σημαίνει ότι απαντάει, ναι, ναι, θα σας πω. Όχι, όχι, σας λέω για τον νόμο. Ο νόμος λέει ότι στο συγκεκριμένο σημείο που είναι γενικής κατοικίας επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς. Τι σημαίνει, είναι δύσκολο κάποιος να καταλάβει ότι είναι μόνο για το κτέλ. Υπάρχει κάποιο άλλο εκτός αν υπήρχε και το αστικό. Μόνο γι' αυτό μιλάει. Τι λέει στην επόμενη παράγραφο, ότι δεν πληρεί. Γιατί δεν πληρεί, γιατί το έγγραφο είναι του 2021, γιατί έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να πάρει άδεια σύμφωνα με το νόμο. Τότε δεν υπήρχε η οριοθέτηση του ρέματος στο τμήμα του κτέλ. Βλέπετε κάποια αιτιολογία για ποιο λόγο δεν πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν υπάρχει κάποια αιτιολογία. Λέει ότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις. Δηλαδή, για να δοθεί η άδεια για τις εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς στο συγκεκριμένο τμήμα που είναι η γενικής κατοικίας, πρέπει να πληρεί τις προϋποθέσεις. Δεν το έχω ολόκληρο. Αυτές είναι οι αξίες, ότι από τη στιγμή που εκδόθηκε αυτό το έγγραφο με τα γενέστερα έχουν βγει όλες οι άδειες, που σημαίνει ότι τόσο η πολιοδομία της συγκουμενίτης σας όσο και το Συποθάνου, το οποίο σε δεύτερο βαθμό έκρινε τις ενστάσεις των καταγγελόντων, έκρινε ότι είναι νόμιμο να γίνει εκεί το κτέλ. Όσον αφορά τον δρόμο σήμερα, είναι ένας δρόμος ο οποίος προβλέπετε. Το μόνο που ζητάει το κτέλ είναι για να επισπεύσω τη διαδικασία, σας λέω ότι αναλαμβάνω τα έξοδα. Αυτό έρχεστε να κρίνετε σήμερα. Αυτό έρχεται να κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή, πού είναι το παραλό, επειδή βγήκε ένα άρθρο το οποίο αποσπασματικά αναφέρει... Είναι σανομοποίηση. Τι είναι? Είναι σανομοποίηση. Το πρώτο βήμα για να έρθει το δεύτερο... Η νομιμοποίηση, υπάρχει. Υπάρχει νόμιμη άδεια. Σανομοποίηση. Όσον αφορά τώρα αν το κτέλ θα γίνει εκεί ή αν είναι χαμηλής ή ψηλής όκληση, που είπε ο κύριος Σουκάτσιος, το κτέλ υπάρχει εκεί. Εκεί είναι το κτέλ. Είναι στα 100 μέτρα, σε ευθεία, στα 50 μέτρα από εκεί που υπάρχει σήμερα. Εκεί υπάρχει. Πού βγαίνει κύριε Δημητρίου, γιατί είπατε ότι θα περνάνε, δεν θυμάμαι τώρα, συγγνώμη που αναφέρω μονομαστικά, όποιος θυμάμαι. Είναι δίπλα στο ηλίκειο και δίπλα στο γυμναστήριο. Σε ποιο γυμναστήριο σε όλη την Ελλάδα πάνε οι αθλητές χωρίς λεωφορίο. Δηλαδή αυτό το κτήλιο του γυμναστηρίου, όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις δεν γίνονται με μεταφορά των αθλητών, των θεατών με λεωφορία. Δηλαδή αυτό δεν θα είναι εξυπηρέτηση ακόμα και για το γυμναστήριο. Υπάρχει κάποια αθλητική οργάνωση, η οποία δεν γίνεται με μεταφορά των αθλητών ή των οπαδών με λεωφορία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο πάρκινγκ, αυτό που είπε και ο κύριος δήμαρχος ότι υπάρχει δίπλα το κλειστό γυμναστήριο, δεν γεμάτο με λεωφορία και με φορτηγά, εκεί πέρα δεν παρκάρουν οι σχολές οδηγών των φορτηγών, τι θα αλλάξει. Και ολοκληρώνω. Λέμε επίσης ότι θα υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές. Το κτέλ σήμερα βγαίνει στις 49 αμαρτήρων και στον παραλιακό. Τα σχολεία εξυπηρετούνεται, τα σχολεία βγαίνουν είτε του λαδοχωρίου και το πάνω που είναι κοντά στο γυμναστήριο και το κάτω που είναι πίσω τέλος πάνω από το λιμάνι, πίσω από το ΜΥΑΡΙ, πάλι οι μαθητές εκεί εξυπηρετούνται. Δηλαδή στον ίδιο δρόμο θα βγαίνει, δεν θα αλλάξει κάτι. Όσον αφορά την όχληση, να διευκρινήσω ο κύριος Κάτους, θα ξέρει περισσότερο από αυτοκίνητα από και από εμένα, έχει στο στόλο του μόνο καινούργια λεωφορία. Όλα έχουν αντικατασταθεί, είναι καινούργιες τεχνολογίες, έχουν πολύ χαμηλότερη όχληση, από άποψη ρίπανσες, από, όπως είπε ο δήμαρχος, από ένα καράβι, από ένα καράβι της Κερκύρας, που είναι λίγο μεγαλύτερο στην ηλικία από εμένα. Είναι 51 ετών. Το νεότερο καράβι που κυκλοφορεί στο ηγουμενή της Κερκύρας είναι πάνω από 50 χρονών. Αυτά ήθελα να πω. Ευχαριστούμε κύριε Βέζαντο. Αν και πιστεύω το θέμα σας είναι περισσότερο πρόγραμμα. Παιδιά, φέρθηκε εκτενώς... Ελάτε κύριε Δήμαρχο, κύριε Δημητρίου, συγγνώμη. Ότι εμείς, όταν τοποθετούμαστε, δεν θα πάρουμε να διατηρήσουμε μια κατάσταση, θέλουμε να την βελτιώσουμε την κατάσταση. Το κτέλ το παλιό έφυγε από το κέντρο και πήγε εκεί που πήγε και έχει καμιά εικοσαετία τώρα. Δεν ξέρω, μπορεί να είναι και παραπάνω. Όταν θα γίνει το καινούριο, αν πάει να λειτουργήσει και αν νομοποιηθεί, πάει την άδεια και λειτουργεί, θα πάει και αυτό, 20-30 χρόνια. Δεν θέλουμε να διατηρήσουμε μια κατάσταση, η οποία χρόνο με τον χρόνο θα γίνεται, θα δυσκαιρένει την κίνηση. Όχι αυτό, αλλά γιατί θα οικοδομείται όλη η περιοχή γύρω-γύρω και θα οχλείται περισσότερο η περιοχή. Εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Όχι, δεν έχουμε εναντίον του κτέλ. Κάποιο πρόβλημα, έτσι, γιατί άμα ήταν διαφορετικά θα έχουμε ψηφίσει, θα έχουμε εγκρίνει στις προηγούμενες προτάσεις να γίνει το κτέλ, αλλά αν είναι νόμιμο. Αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι το άγγελβι θα ακροτυχώς θα είναι. Νομίζω ότι είναι νόμιμο, αν είναι νόμιμο και πάρει την άδεια, αλλά όλοι θα θέλανε το κτέλ. Γιατί αυτό που διάβασα, το 2000, δεν βλέπω κιόλας, που διάβασα νωρίτα κι αν αφαιρέθηκε... Κύριε Δημητήρ, μην επανέρχεστε. Όχι, όχι, δεν το διαβάσω. Απλά λέω ότι είναι 25.8 του 21. Νομίζω ότι ο κ. Μέσσας άγγιξε, τοξίδισε το θέμα από νομικής άποψης. Ναι, από νομικής. Κυρίες συνάδελφοι, μπορούμε να το κλείσουμε, να ψηφίσουμε υπέρ του δρόμου, να πάμε και στα άλλα θέματα. Πάρουν άνθρωποι που μας περιμένουν. Εντάξει, δεν μπορώ να σας θεριστώ το λόγο, αλλά σκεφτείτε και τον κόσμο που είναι από κάτω, έτσι. Εντάξει, ελάτε κύριε Γόγολε. Εγώ σας λέω, υπάρχουν άνθρωποι από τις 7 η ώρα. Το ξέρω και θα πάμε σε άλλα θέματα για να τους... Καλά, μετά θα κάνουμε... Ελάτε κύριε Γόγολε. Καλά, γιατί νομίζω ότι δεν θα μιλήσω. Κύριε Γόγολε, δεν είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργηθεί η λειτουργία του κτέλου. Είμαστε αντίθετοι στη θέση, έτσι. Οκ, εγώ εκεί. Αλλά εδώ, όπως σας είπα και στα ερωτήματά μου, κάτι υπάρχει. Έρχεστε δηλαδή τώρα να ζητήσετε την νομιμοποίηση, μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει. Γιατί μας προβληματίζει όλους ότι έχουν επενδύσει. Περίμενε, δήμαρχε, περίμενε, περίμενε. Μας προβληματίζει όλους ότι το κτέλ επέντησε χρήματα. Δεν μπορούμε να έρθουμε εμείς εδώ από μια καρέκλα και να πούμε φύγετε. Τι είμαστε, εντάξει. Είμαστε και άνθρωποι της αγοράς και της πόλης. Αλλά θέλω να σταθώ σε ένα σημείο. Στον κοινόπιστο χώρο, στον δρόμο σ' αυτό, βρεθούμε, δήμαρχε, αύριο, τη νομική άποψη της εταιρείας την κάλεψε ο κ. Μπέζας, ο έκρυτος του σαδικηγόρος. Εγώ θα ήθελα, όμως, και τη νομική άποψη του Δήμου. Της επεράσπισης της περιουσίας του Δήμου. Δηλαδή, τόσο εύκολα είναι, δηλαδή, αν αύριο έρχομαι εδώ και σας πω, τι να κάνω κι εγώ να δρώσω και στο βασιλικό που θέλω και θα μου πείτε ναι αμέσως. Μην πρεστούμε κατηγορούμενοι. Μα πώς έτσι εύκολα. Δηλαδή, αυτή η Ελλάδα, ρε παιδί μου, τόσα παράθυρα έχει και στέκομαι στο εξής μετά από αυτό και βλέπω εδώ το προϊστάμινο της διεύθερης τεχνικών εμπειρισιών και λέει επί ετοίματος, κτέλει με αριθμό, έχοντας υπόψη, καλείστε να αποφασίσετε ναι ή όχι και τα λοιπά. Ποια είναι η άποψη της τεχνικής εμπειρίσσιας? Να πούμε ναι, θα μας πει κάποιος, δηλαδή, να πούμε, πώς είναι η πολιτική άποψη ειδικά σας, την πρόταση ειδικά σας, την νομική και την τεχνική άποψη θέλω εγώ. Ποια είναι. Εδώ, τι λέω για ένα κόσμο. Δεν μου λέει να με βοηθήσει και εμένα να πάω αύριο κατηγορούμενοι. Να σ' απαντήσω σε αυτό είναι. Αυτό όθηκα όμως, αλλά μέχρι να αδοδοθούμε εσείς θα μας πάνε φυλακή. Αυτό είναι η προβλήμασή μου. Ελάτε κύριε Δήμαρχη. Τώρα, συγγνώμη, να μην μπερδεύουμε κάποια πράγματα. Το θέμα που συζητάμε σήμερα και ζητάμε να πάρουμε, καλούμαστε να πάρουμε απόβαση, εσείς δηλαδή όχι εγώ, εγώ το συγχωρούμαι, είναι τελείως απλό. Τώρα, το ότι επεκτάθηκε η κουβέντα γενικά στην χοροθέτηση του ΧΤΕΛ, στην εγκατάσταση του ΧΤΕΛ, ναι, καλώς επεκτάθηκε, διότι και εγώ σας είπα από την αρχή το έφαρα, διότι δεν θέλω να μην είμαι τίποτα σε σκιά, πρέπει όλα να άκουν άπλυτο φως και όλοι μας να είμαστε γνώσεις και να αποπάσουμε σε όλο. Να το είπα ξανά, έκανα απέρπλητες προσπάθειες με τον πρόεδρο του ΧΤΕΛ να φύγουν έξω, έδωνα στο σημείο, να τους παραχωρήσω, να τους παραχωρήσω, δεν είναι δικό μου, του δίου μου, είναι να τους πω πάρτε ένα δημοτικό οικόπεδο που είναι δίπλα στο Υγείας και φτιάξτε το ΧΤΕΛ εκεί. Δεν μπορούσα να φύγουν, γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες για να φύγει το ΧΤΕΛ από το κέντρο της πόλης. Εγώ, αν ήμουνα, ξέρεις πού θα πήγαινε το ΧΤΕΛ, μέσα στο λιμάνι, δίπλα στο επιβατικό, εκεί που είναι το σέγγελ, το χτίριο σέγγελ, εκεί θα έφτιαναν τροματικά, εκεί έπρεπε να είναι το ΧΤΕΛ, εκεί έπρεπε να πάει το ΧΤΕΛ. Δεν υπάρχουν, λέμε, το χρονοθέτηση του ΟΚΟΠΟΣΟΥ, καλώς το χρονοθέτηση, σε μια προοπτική όμως να γίνουν κάποιες υποδομές στην πόλη και να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Αυτές, δυστυχώς, οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Και εγώ, ούτε εγώ είναι χαζός, συγγνώμη για την έκπραση, Πρόεδρε, ή το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΤΕΛ που επέλεξε να πάει να αγοράσει το Υγεικό Παιδοκή, ούτε εγώ τους πρότεινα να πάνε το βράδυ, μόνο τους αγοράσανε. Δεν ξέρω από τους αγοράσανε, δικό τους θέμα είναι. Εγώ, ως Δήμαρχος, θα κάνω κουμάντο στα του ΧΤΕΛ, το ποιο αποφασίζει και τα οικονομικά του ΧΤΕΛ. Απλώς οι άνθρωποι ήρθαν και μου ζητήσανε και το φέλαμε και στο Δημοτικό. Δήμαρχε, θέλουμε αυτό, να μας μισθώσει στον κοινόχρονο χώρο, όπως μισθώνουμε μόλις τους κοινόχρονους χώρους, με τη διαδικασία και με τη νομοθεσία που υπάρχει. Δεν είπα να πουλήσουμε τίποτα, ούτε τους παραβολούμε, δικοί τους είναι απόβαση. Σίγουρα θα καλό ήταν να ήταν πιο έξω, δεν υπάρχουν όμως οι προποδοτές να πάνε πιο έξω. Και μη μιλάμε, δεν είναι και ένα ΧΤΕΛ τεράστιο, δεν είναι ο Κυβισσός εδώ. Είναι ένα ΧΤΕΛ μικρό, το οποίο έχει την βιωσιμότητα που έχει και εγώ μένω δίπλα, κοντάμενο, εκεί που είναι τώρα, κοντάμενο, στα 100 μέτρα. Και πραγματικά, εμένα δεν με ενοχλεί το ΧΤΕΛ που είναι σήμερα, με ενοχλεί τα κανάλια του Γκριμάλτη που λέτε, κύριε Γόγολε, διότι όταν δεν έχω θέση σε ώρα τη νύχτα και αρχίζουν τα μεγάφωνα στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα ιταλικά, διότι σάνγκυρες δεν μπορώ να κοιμηθώ. Ευτυχώς έχω κρεβαδόκομμα την πίσω μεριά. Ρώτησε εκεί τους λαδοχορύτες τι τους ενοχλεί. Δεν ακούγεται το ΧΤΕΛ καθόλου εκεί που είναι τώρα. Και να σας πω και κάτι άλλο, εκεί που είναι τώρα, είναι λειτουργικά, είναι σε καλύτερο μέρος, δεν είναι ασφιπτή εκεί, δεν υπάρχει επικίνδυνοτητα εκεί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τουλάχιστον εδώ, εγώ δεν λέω ότι δεν είναι το ιδανικό. Δεν λέω ότι δεν είναι το ιδανικό. Σίγουρα είναι καλύτερο από εκεί που είναι. Εγώ πιστεύω κακώς τώρα, καλώς έγινε η συζήτηση μεν, για να μάθουν και οι συδημότητες μας τα τεχθενόμενα και το τι γίνεται. Αλλά για το θέμα του δρόμου τώρα, πιστεύω είναι ανούσια να καθόμαστε, ενζητάμε τόση ώρα να... Έλατε κύριε Γίγκα και κλείνουμε με σας. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ούτε κύριος Δήμακος θα έχει αποφώνηση. Με εσάς θα κλείσουνε. Είναι γεγονός ότι έχει εξατληθεί, αγαπητή στην άδελφη, είναι γεγονός ότι το θέμα έχει