Διάλεξη 18 / Διάλεξη 18 / Διάλεξη 18 - Κρεστενίτης Γιάννης (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
Διάλεξη 18: Λοιπόν, σήμερα θα κάνουμε μία άσκηση για έργα με κεκλειμένα πρανοί. Τα έχω βάλει σχεδόν όλα μέσα. Λοιπόν, έχουμε λοιπόν έναν κυματοθράφιστη ο οποίος κατασκευάζεται από κεκλειμένα πρανοί. Τοποθετείται σε ένα βάθος 6 μέτρων. Η κλείση του πρανούς είναι 1 προς 2. Οι κυματισμοί στο συγκεκριμένο βάθος έχουν ύψος 4 μέτρα. Οι περίοδες των κυματισμών είναι ταφίσον 10 σεκόντ. Λοιπόν, πρώτον, να υπολογιστεί το βάρος τετραπόδων που απαιτούνται στη ζώνη θωράκισης, θεωρώντας πλήρη εξασφάλιση του έργου. Δεύτερον, να υπολογιστεί το πλάτος της ζώνης θωράκισης. Τρίτον, ποιο θα ήταν το βάρος των ογκολίθων θωράκισης για ποσοστό ζημιών, όχι για πλήρη εξασφάλιση του έργου, δηλαδή 0,5% αστοχία, αν θεωρήσουμε ένα ποσοστό ζημιών της τάξης του 20%. Τέταρτον, να υπολογιστούν τα πετούμενα βάρη και τα πάχη εσωτερικών στρώσεων για πλήρη εξασφάλιση του έργου, δηλαδή 0,5% αστοχία. Θεωρούμε ότι έχουμε μία υπόστρωση και τον πυρήνα. Εψηλών πλάτος τέψης διατομής, πάλι για 0,5% αστοχία. Και το τελευταίο ρόγμα πιστεύω να προλάβουμε. Το ύψος τέψης επάνω από μέση στάθμι ρεμίας, πάλι για 0,5% αστοχία. Θέλουμε να βρούμε το απαιτούμενο βάρος τετραπόδων για τα συγκεκριμένα κυματικά χαριστικά και κλήση του πρανούς. Που πρέπει να βάλουμε στη ζώνη θωράκισης ώστε να έχουμε πλήρη εξασφάλιση του έργου. Ουσιαστικά πάμε να εφαρμόσουμε τον τύπο του Χάτσον. Το απαιτούμενο λοιπόν βάρος των ογκολίδων θωράκισης είναι Γ'ΕΙΤΣ στην τρίτη, ΚΑΠΑΝΤΕΙ, Γ'ΕΙΤΣ προς ΓΑΜΑΝΤΑΠΛΙΓΙΟΝΕΝΑ στην τρίτη, ΕΠΙΚΟΤΦΙΤΑ. ΕΠΙΚΟΤΦΙΤΑ στο ύψος του κύματος στον πόδα του έργου, το έχουμε ήδη, ΓΑΜΑΝΤΑΠΛΙΓΙΓΙΚΟ βάρος νερού, ΚΟΤΦΙΤΑΙ η συνεφαπτομένη της κλήσης των πρανών, 2 δηλαδή, το ΓΑΜΑΝΤΑΠΛΙΓΙΚΟ βάρος των ογκολίδων. Εδώ μας λένε ότι οι κόλυφοι είναι τετράποδα, άρα είναι κατασκευασμένο από άπλο σκυρόδεμα, άρα είναι 2,4. Το ΚΑΠΑΝΤΕ είναι ένας συντελεστής, ο οποίος εξαρτάται από το αν εγώ σχεδιάζω για πλήραιξα ασφάλιση στο έργο, αυτό μου το λέει η εκφώνηση, άρα σχεδιάζω για 0.5% στοχεία, το έχω δεδομένο, εξαρτάται το υλικό με το οποίο φτιάχνω τη θωράκισή μου, το ξέρω εδώ, μου λένε ότι είναι τετράποδα, εξαρτάται από το πού εγώ υπολογίζω, αν είμαι στον κορμό ή αν είμαι στο ακρομόλιο, είχαμε πει πως μεταβάλλει το ΚΑΠΑΝΤΕ και εξαρτάται από το αν στον πόδα του έργου θράβεται ή όχι το κύμα. Αυτά όλα από τη στιγμή που έχουμε 0.5% αστοχεία, άρα θεωρούμε πλήραιξα ασφάλιση του έργου, οι τιμές του ΚΑΠΑΝΤΕ δίνονται από τον Πίνακας σελίδα 156. Είμαστε στη δεύτερη γραμμή, έχουμε τετράποδα, άρα λοιπόν πρέπει να δούμε κορμό έργου, ακρομόλιο ή μη θραβόμενο για να διαλέξουμε τελικά ένα συντελεστή. Όσο αφορά τη θέση υπολογισμού, θεωρούμε ότι είμαστε στον κορμό του έργου, μια τυπική παραδοχή, διαφορετικά μπορεί να σας λέγαν οι υπολογίστες στο ακρομόλιο. Στο ακρομόλιο το ΚΑΠΑΝΤΕ θα είναι μικρότερο σε σχέση με τον κορμό, γιατί είπαμε ότι θέλω μεγαλύτερο απαιτούμενο W, επειδή είναι πιο δυσμενής θέση υπολογισμού. Το θέμα λοιπόν είναι να δούμε, είμαστε στον κορμό, άρα έχουμε για τα τετράποδα, έχετε τον πίνακα μπροστά σας, για τα τετράποδα, για 0-5% αστοχία, το κοτ θ που υπάρχει στα τετράποδα είναι 1.5, εμάς είναι 2, άρα θεωρούμε το 2 ίσον περίπου με 1.5, το κοτ θ μας εμάς είναι 2, θεωρώ είναι ίσο με 1.5 όπως έχει στον πίνακα. Έχουμε για κορμό έργου, αυτό θεωρώ, πρώτον, θραβόμενο κύμα το Kd είναι 7 και για μη θραβόμενο κύμα το Kd είναι 8. Το θραβόμενο και το μη θραβόμενο μπαλαμβάνω δεν έχει να κάνει με το τι παθαίνει το κύμα πάνω στο πρανές, έχει να κάνει με τον πόδο του έργου. Άρα λοιπόν εμείς αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ελέγξουμε αυτό το κύμα που μας δίνουνε, αν θράβεται ή όχι στο συγκεκριμένο βάθος. Και ανάλογα να διαλέξουμε τη μη του Kd. Πώς θα ελέγξω ότι παθαίνει το κύμα συγκεκριμένο, και πώς θα ελέγξω αν θράβεται ή όχι το κύμα συγκεκριμένο βάθος. Το πρώτο λοιπόν πρέπει να δούμε, καλά βαθιά αποκλείται να είμαστε ή ενδιάμαστε, άμα είμαστε ήρυχα. Τα είχαμε πει και αυτά την προηγούμενη φορά, την τρίτο μεσημέρι τα είπαμε αυτά. Λοιπόν, θα πρέπει να δω ουσιαστικά σε τι νερά είμαι, ουσιαστικά για να βρω σε τι νερά είμαι πρέπει να βρω το μήκος του κύματος, έτσι. Άρα πάω να βρω το μήκος του κύματος στο συγκεκριμένο βάθος των 6 μέτρων. 0 τόνος, 7 τετράγωνο διά δύο πι, τζέ επί 10 στο τετράγωνο διά δύο πι, αυτό μου κάνει 56,207 μέτρα. Δε προσέλ μηδέν, 6 δια 500, 6,207, αυτό μου κάνει 0,107, πάω σε πίνακες, άρα έχω δε προσέλ 0,147. Επομένως, το μήκος κύματος στο συγκεκριμένο βάθος είναι δε δια 0,147 ίσον 6 δια 0,147 και βγαίνει ένα λ 40,816 μέτρα. Δε προσέλ 0,147, άρα είμαι στα ενδιάμεσα, μεταξύ του 0,05 και του 0,5, άρα είμαι στα ενδιάμεσα. Επομένως, θα κάνουμε έλεγχο θράφιση λόγω καμπιλότητας και είπαμε ότι κάνουμε και το δεύτερο το h προ s, παρόλο που δεν είμαστε 100% στα ριχά, για να δούμε μπορεί να έχουμε θράφιση λόγω βάθους. Λοιπόν, h προ s, για να μην έχω θράφιση λόγω καμπιλότητας, πρέπει να είναι μικρότερο 0,17 του Kd. Εντάξει, ενδιάμεσα. Το h μου είναι 4, το l είναι 40,816. Αυτό μου κάνει 0,098. 1,7τkd είναι 1,7τ, το k είναι 2π, το l 40,816x6. Αυτό εδώ κάνει 0,104. Επομένως, το h προ s είναι πράγματι μικρότερο από το 1,7τkd στο συγκεκριμένο βάθος. Άρα, όχι θράφιση λόγω καμπιλότητας. Ελέγχουμε και το h διαντέ, θράφιση λόγω επίδρασης βάθους. 4x6, αυτό κάνει 0,67, το ποιο είναι μικρότερο από το 0,78. Άρα, όχι θράφιση λόγω επίδρασης βάθους. Επομένως, το κύμα που έρχεται και πέφτει πάνω στο μπρανέζ μου δεν είναι θραβόμενο. Άρα, το kd, όλα αυτά τα έκανα για να καταλήξω στο kd. Δεν τα έκανα για κάποιο άλλο, λόγω του ύψους κύματος μου το δίνουν. Άρα, λοιπόν, το kd με όλα αυτά που είπαμε, για 0-5% αστοχία. Τετράποδα, κοτ θίτα ίσον 1,5 που θεωρώ ότι είναι περίπου ίσο με το 2 από τον πίνακα. Κορμό έργου και μη θραβόμενο κύμα, αυτό δεν ισχύει. Το kd προκύπτει ίσο με 8. Επομένως, για να βρω το απαιτούμενο βάρος τετραπόδων. W ίσον ΓΑΜΑΕΣ ΆΩΠΛΟΣ ΚΙΡΟΔΕΜΑ 2,4 ΧΤΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. ΧΤΗ ΔΙΑΚΑΠΑΝΤΕ 8. Λοιπόν, πρέπει να βρω λοιπόν, Λοιπόν, ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ ΔΖΕΤΑΦΤΕΤΡΑΓΟΝΟ και ΆΡ ΔΙΑ ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ. Πώς θα βρω το ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ, κάποιος να μου πει, να ακούσω. Πολύ απλά, γιατί να βρω συντελεστή ανάγκλησης, ναι. Πώς θα βρω λοιπόν το ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ, δεν το ξέρω. Δεν έχει σχέση ο ζώντος πυθμένας, το ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ με τι είσαι ούτε. Δεν το ξέρω, δεν ξέρω τίποτα. Ποια κλήση ξέρω. Η διάθλαση έχει να κάνει με την κάτωψη. Δεν σας λέω ούτε γκάρσε, ούτε υπογονεύας, δεν λέω τίποτα. Τι ξέρω εγώ παιδιά, ξέρω το ίψου σχήμα το στα βαθιά. Πώς θα το βρω λοιπόν το ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ, πείτε μου από το Χ πώς θα βρω το ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ. Σκεφτείτε το λίγο, είναι πάρα πολύ, σκεφτείτε το λίγο. Το Χ στο βάθος αυτό με τι θα είσαι ούτε, αν ήξερα το ίψου σχήμα το στα βαθιά. Το Χ θα ήταν ΧΜΙΔΕΝ ΕΠΙΚΑΠΑΕΣ ΕΠΙΚΑΠΑΡ, σωστά. Το ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ ποιο είναι, ΧΜΙΔΕΝ ΕΠΙΚΑΠΑΡ ΕΠΙΚΑΠΑΕΣ. Αυτό εδώ δεν είναι το ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ, αυτό εγώ δεν θέλω, αυτό το ξέρω, τέσσερα. Αυτό μπορώ να το βρω, μπορώ. Άρα το ΧΜΙΔΕΝ ΤΟΝΟΣ θα είναι ΧΜΙΔΕΝ ΚΑΠΑΕΣ. Ούτε με νοιάζει πως πέφτει, ούτε τίποτα, καταλάβατε. Λοιπόν, τώρα για να συντομεύουμε λίγο γιατί δεν προλαβαίνουμε, το βλέπουμε. Λοιπόν, ΚΑΠΑΕΣ, γράφω μόνο τους τύπους και τα αποτελέσματα, νη μηδέν, ελ μηδέν, νη διά ελ. Νη μηδέν, μηδέν, πέντε, ελ μηδέν το έχουμε βρει στα βαθιά, το ελ το 40,86, το νη ένα δεύτερο, μπλα μπλα μπλα. Για το συγκεκριμένο βάθος ελ προκύπτει ίσο με 0,798. Επομένως από εδώ βγαίνει ένα ΚΑΠΑΕΣ 0,929. Άρα λοιπόν, H0 τόνος είναι 4 δια 0,929 και βγαίνει 4,31 μέτρα. H0 τόνο τζε τάφ τετράγωνο, 4,31 τζε επί δέκα στο τετράγωνο, αυτό ισούται με 0,004. Το διάγραμμα είπαμε 3,22 β, για κλίση ένα προς δύο, R προς H0 τόνος ίσο περίπου με 1. Επομένως το R ισούται 1 περίπου από H0 τόνος 4,31 μέτρα. Άρα το H κρέστ θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ίσο από 4,31 μέτρα. Κατ' ελάχιστο περίπου 4,3 μέτρα, εντάξει. Εάν το ύψος σχήματος στο συγκεκριμένο βάθος ήταν 1,8 μέτρα, γράφω μόνο τα νούμερα και κάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία, το τάν α έβγαινε 0,22, το οποίο ήταν μικρότερο από το τάν θ, που ήταν 0,5, ή το ξ έβγαινε 2,38, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το ξ κρίσιμο, που είναι 2,26, άρα έχετε μερική ανάκλαση. Και επομένως αυτό που θα κάνατε ήταν το εξής. Διάγραμμα, σελίδα 52. Οριζόντιος άξονας και μόνο για το διάγραμμα. ξ ίσον τάν θ ρύζα h διαέλμη 0. Μόνο για το διάγραμμα το ξ εδώ είναι h διαέλμη 0. Στις άλλες περιπτώσεις επαναλαμβάνω, δείτε τι έχω βάλει στις διαφάνειες. Υπολογίζω λοιπόν, με βάση αυτό το διάγραμμα, το συντελεστή μερικής ανάκλασης, άρα ξ για το διάγραμμα το τονίζω 322 τάν θ ρύζα h διαέλμη 0. 0,5 ρύζα 1,5 1,8 διάρκεια. Το ελμηδέν είναι... Πόσο είναι το ελμηδέν? Αργήτα, αργήτα. 56,207. 2,79 διάγραμμα. Πάτε στο διάγραμμα. Χτυπάτε την καμπύλη για πρανία πολυθορυπή. Πρανία πολυθορυπή και προκύπτη συντελεστής μερικής ανάκλασης 0,29. Επομένως, το συνολικό ύψος κύματος που διαμορφώνεται μπροστά είναι προσπίπτων συν συντελεστής ανάκλασης επί προσπίπτων. Δηλαδή 1,8 συν 0,29 επί 1,8. Άρα έχω h total ίσον 2,32 μέτρα. Και η στέψη μου θα πρέπει κάτ' ελάχιστο να είναι ίσο με το πλάτος αυτού του κύματος. Δηλαδή θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ίσο h total δεύτερα, το οποίο μου κάνει 1,16 μέτρα. Άρα το h crest αυτή την περίπτωση μεγαλύτερο ίσο του 1,16 μέτρα. Στρογγυλοποίησης εδώ δηλαδή h crest 1,2, 1,16 δεν μπορείς να κατασκευάσεις. Εδώ 4,35, 4,4. Στρογγυλά νούμερα, όχι 31, 25, 29. Στρογγυλά νούμερα στο πρώτο δεκαδικό. Το δεύτερο ερώτημα αυτό εδώ είναι αν αυτό ήταν 1,8. Εντάξει. Θα έλεγα μεταξύ και τα λοιπά. Λοιπόν, δυστυχώς αυτό δεν προλαβαίνω να το κάνω. Αυτό που θα σας πω μόνο είναι το εξής. Είπαμε, όταν έχουμε διαφορετικό ποσοστό ζημιών, χρησιμοποιούμε τον πίνακα. Σελίδα 157. Ο πίνακας μου δίνει το HD 0 προς HD για ένα ποσοστό ζημιών. Εδώ, για παράδειγμα, μου λέει βάρος ογκολήθων θωράκισης για ποσοστό ζημιών 20%. Πάω στον πίνακα. Δείτε λίγο το πίνακα. Τετράποδα. HD 0 προς HD 20%. Η τιμή του είναι 1,24. Υψοσχήματος για ποσοστό ζημιών 0 έως 5%, προς ύψοσχήματος για ποσοστό ζημιών ίσον με 20%. Για τετράποδα που έχουμε εμείς εδώ, ίσουται με 1,24. Επειδή είπα το ΚΑΠΑΝΤΕ κανονικά θα έπρεπε να αλλάξει για ποσοστό ζημιών, άρα να έχω μεγαλύτερο ΚΑΠΑΝΤΕ για να βγαίνει μικρότερο απαιτούμενο βάρος, αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Κάνω ένα τρίκ και εφαρμόζω τον τύπο του Χάτσον για το ΚΑΠΑΝΤΕ που είχατε βρει για 0 έως 5% αστοχία, αλλά για ύψοσχήματος, όχι. Συγγνώμη, αυτό εδώ είναι 20% και αυτό είναι 0 έως 5%. Αυτό μου δίνω πίνακας, λάθος, αυτό μου δίνω πίνακας. Εφαρμόσω λοιπόν για να βρω για διαφορετικό ποσοστό ζημιών τον τύπο του Χάτσον με το ΚΑΠΑΝΤΕ και όλα τα ίδια, που είχα για 0 έως 5% αλλά για ύψοσχήματος, όχι, 1,24 επί το ύψοσχήματος που αντιστοιχεί σε 0 έως 5%, δηλαδή 4, γιατί σε αυτή την περίπτωση το W δεν θα μου έβγαινε παραπάνω, το H δεν είναι στην τρίτη. Εγώ όμως στην πραγματικότητα θέλω μικρότερο βάρος για να έχω μεγαλύτερο ποσοστό ζημιών. Άρα, διαιρείτε το ύψοσχήματος αυτό που αντιστοιχεί σε 0 έως 5% με το νούμερο που έχει ο πίνακας. Να βγάλετε ένα μικρότερο ύψοσχήματος, άρα εδώ δηλαδή θα διαιρέσω το 4 με το 1,24, θα βγάλω το HD για 20%, τύπο Χάτσον, με ΚΑΠΑΝΤΕ8, ΓΑΜΑW, ΓΑΜΑΕΣ ό,τι είπαμε, αλλά με μικρότερο ύψοσχήματος. Άρα θα σας βγει ένα μικρότερο απαιτούμενο βάρος που στη συγκεκριμένη περίπτωση προκύπτει, θα σας βάλω μόνο το νούμερο, αυτό κάνει 3,23, 3,23 μέτρα, επομένως W καινούργιο τόνος θα είναι, ΓΑΜΑΕΣ, H τόνος εις την τρίτη, δια ΚΑΠΑΝΤΕ, ΓΑΜΑΕΣ δια ΓΑΜΑW μειών 1, ΕΠΙΚΟΤΦΙΤΑ, ίσον ΓΑΜΑΕΣ 2,4, ΕΠΙ 3,23 εις την τρίτη, ΕΠΙ 8 τα άλλα τα ίδια, ΕΠΙ 2 κτλ και βγαίνει το W τόνος 2,08 τόνη. Μικρότερο σε σχέση με το 3,96. Κάνετε τρικ, εντάξει, το φυσικό μου πρόβλημα μου λέει για μεγαλύτερο ποσοστό ζημιών θέλω μικρότερο απαιτούμενο βάρος, το ΚΑΠΑΝΤΕ δεν έχετε πίνακες να το αλλάξετε, παίζετε με το H με αυτό εδώ που σας είπα, ξεκάθαρο. Αυτά, καλά Χριστούγεννα.