Welcome Note by George Agouridis - Future Library Unconference 2013 (Future Library, 2014)
: Κυρίες και κύριοι, όπως ξέρετε όπως ήδη ακούσατε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι άριτα συνδεδεμένο με τη γέννηση και το όραμα του οργανισμού Future Library και γι' αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα στο Future Library Young Conference 2013 καθώς έχουμε παρακολουθήσει την πορεία του οργανισμού από την Ίδρυσή του το 2011 όταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα. Οι ανάγκες που καλείται να καλύψει σήμερα μια σύγχρονη δημόσια βιβλιοθήκη σε κάποιο βαθμό παρουσιάζουν θεωρητική συνάφεια με τις ανάγκες που οι βιβλιοθήκες κάλυπταν και στο παρελθόν. Ένας από τους κύριους σκοπούς μιας βιβλιοθήκης ήταν ανέκαθεν να ικανοποιήσει την περίεργεια και δίψαγια μάθηση του χρήστη της. Έτσι, ο χρήστης, μέσω καλά οργανωμένων τεκμηρίων και πλούσιων πηγών, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη σαν συνοδιπόρο του στην πορεία του προς τη γνώση και, πολλοί θα έλεγαν, προς την πνευματική του ολοκλήρωση. Ο άνθρωπος κεντρικός ρόλος της βιβλιοθήκης δεν έχει αλλάξει ούτε και σήμερα. Αυτό που έχει όμως αλλάξει ρυζικά είναι η αποκαθήλωση, ας πούμε, του αναγεννησιακού μοντέλου συσσόρευσης γνώσης ως μοναδικού τρόπου για την πνευματική ολοκλήρωση του ατόμου. Η επίτευξη τελευταίας προϋποθέτει την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κοινωνικότητας, της φιλανάγνωσίας και του πειραματισμού μέσα από διαδικασίες, οι οποίες είναι εμπειρικές και βιωματικές, δηλαδή μέσα από διαδικασίες που προωθούν και αναπτύσσουν μεταξύ άλλων εναλλακτικές δεξιότητες. Το Future Library μοχθεί να δημιουργήσει τις παραπάνω συνθήκες μέσα από μια σειρά δράσεων, οι οποίες στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Το φετινό UN Conference ξεκίνησε με ένας σημαδιακός τρόπο, έναν μαραθώνιο δημιουργικότητας στα νεοσύστατα Media Labs, τα οποία δημιουργήθηκαν από το Future Library με την υποστήριξη του ιδρύματος. Τον αγώνα ξεκίνησαν τα παιδιά που κατέκλυσαν τις εννιά δημοτικές και δημόσιας βιβλιοθήκες που φιλοξενούν τους νέους αυτούς συνεργατικούς χώρους, που δημιουργήθηκαν με βάση σύγχρονες προδιαγραφές και μεθόδους, που προσεγγίζουν τις βιβλιοθήκες ως κέντρα δημιουργικότητας, πειραματισμού και νεοτομίας, μάθησης και παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη, συνθέτοντας μια τελείως διαφορετική εκδοχή αυτής της σύγχρονης βιβλιοθήκης, όπως συνοπτικά την περιέγραψα. Της κοιτάλητης δημιουργικότητας θα παραλάβετε τώρα εσείς, η Σύνεδρη του Unconfidence, για να ανταλλάξετε απόψεις, να παρουσιάσετε καλές παρακτικές, να εμπνευστείτε να επιστρέψετε ο καθένας στο χώρο του λίγο σοφότερος και βελπιστώ με μεγαλύτερη όρεξη να εξερευνήσετε ακόμα περισσότερους τρόπους για να γίνουν οι βιβλιοθήκες αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Στην Ελλάδα το βασικό ρόλο ανάδειξης σημασίας των βιβλιοθηκών, τολμώ να πω ότι τον έχει αναλάβει το Future Library. Φτάνοντας πια ένα δίκτυο που αποτελείται από 120 βιβλιοθήκες, είτε πρόκειται για τις καλοκαιρινές εκστρατείες, για τις παιδικές γωνιές, την εκπαίδευση των μελλοντικών βιβλιοθικωνόμων, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και τώρα με τα Media Labs, το Future Library με σταθερά βήματα δημιουργεί τις βάσεις συλλέγει εμπειρίες και τεχνογνωσία προκειμένου να συνδρεθεί και να συνδράμει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος όταν αυτή με τα στεγασί το 2016 στις νέες εγκαταστάσεις ζήσει στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος, στο οποίο όπως ακούστηκε άλλωστε θα στεγάζεται εκτός από την Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή και θα περιβάλλεται από ένα πολύ μεγάλο πάρκο. Νιώθω πως μας ενώνει όλους εδώ η κοινή πίστη στη σημασία της παιδείας και του πολιτισμού που ήταν και το εφαλτήριο για την απόφαση του Ιδρύματος να δημιουργήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το όραμα του Ιδρύματος είναι να προσφέρει στη χώρα θεσμικές βάσεις και τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ενσωματωθεί στον 21ο αιώνα και σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Πρόκειται για μια παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, για ένα καλύτερο μέλλον. Προγράμματα όπως το Future Library που χτίζουν μαζί μας τις βάσεις για το αύριο είναι που μας γεμίζουν με τη θέληση να δουλέψουμε για το σήμερα. Κυρίες και κύριοι, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σας εύχομαι καλή επιτυχία στη αργασία σας. Ευχαριστώ πολύ.