22η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2016 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2016)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE responded I answer This was not a direct conversation from the Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει η 22η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας, στις 19.9.2016. Κυρία Δήμαρχη, έχετε να κάνετε κάποιες ανακοινώσεις προς το σώμα. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, δεν πρόκειται να φάω το χρόνο σας, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα θέλατε αυτά που θα σας πω να τα κάνετε σε ερωτήσεις και δεν θα σας στερίσω αυτό το δικαίωμα. Απλώς θέλω να συγχαρώ ιδιαιτέρως όλο το προσωπικό του Δήμου, της Καθαριότητας, την Τροχέα, τον κύριο Φιλόσογλου, την κυρία Χιώτη Πρασά και όλο αυτό τον κόσμο, που δούλεψε μαζί με τους εθελοντές για το Καβάλλα Νάι Τραν, το οποίο ομολογουμένως, ποιον ξέχασα, την Δημοφέλεια κυρία Ιωσιφίδου, το οποίο ομολογουμένως, φέτος, είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, 2.000 άνθρωποι στην πλατεία 2 ή 3, κυρία Φιλόσογλου, 3.000 κόσμων στην πλατεία, με εκτιμή στις αστυνομίας, ήρθαν στην πόλη μας, ζωνδάνεψε πραγματικά η πόλη μας, εύχομαι του χρόνου ακόμα καλύτερα. Μόνον αυτά, κύριε Πρόεδρε, για να μην τρώω το χρόνο. Ας τα υπόλοιπα, ας τα ρωτήσουν οι συνάδελφοι. Οπότε μπορούμε να πάμε στα πρωιμερισσία διατάξεις θέματα. Ο κ. Σιμιτζίς ζητζεντολόγο, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Παπάς, ο κ. Βέρος, ο κ. Ποτόλιας, ο κ. Μουριάδης, ο κ. Τσοχαταρίδης, ο κ. Ξανθόπουλος, ο κ. Μαυρίδης, ευχαριστούμε κ. Σιμιτζί, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Πραγματικά η επιτυχία του συγκεκριμένου αγώνα ήταν πολύ μεγάλη. Είναι γεγονός ότι τόσο ο δήμος όσο και οι σύλλογοι που βοήθησαν, έχουν πιάσει αυτό τον πρόβλημα, έχουν πιάσει αυτό τον παλμό του κόσμου, γιατί πραγματικά είναι πολύ της μόδας αυτό το πράγμα. Σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις και η δικιά μας μπορεί πραγματικά να γίνει ακόμη καλύτερη, να πετύχει ακόμη περισσότερο, να έχουμε πάρα πολύ περισσότερο κόσμο. Όταν ακούω ότι στη Βωστόνη πάνε 30.000 άνθρωποι και τρέχουν, αναρωτιέμαι γιατί να μην έρθουν εδώ 2.000. Όμως προχύπτει από εκεί πέρα ένα ερώτημα. Πού θα φιλοξενήσουμε όλο αυτό το κόσμο, Δημαρχέ μου. Πού θα πάει αυτός ο κόσμος. Κάποιοι θα μείνουν σε σπίτια, ξέρω, έχουν γνωστούς, γίνονται ανταλλαγές, γίνονται ανταλλαγές μεταξύ τους, άλλωστε δεν θέλουν και οι άνθρωποι αυτοί να εξοδέψουν πολλά χρήματα. Αλλά το πιο πιθανό, το πιο συνηθισμένο, είναι να ψάξουν να βρουν ένα ξενοδοχείο. Και εδώ πάλι ερχόμαστε στο θέμα του παλιού νοσοκομείου. Υπάρχει κάτι νεότερο να μας πείτε, γιατί διάβασα σε μια εφημερίδα ότι το επισκέπτηκε κάποιος Γερμανός. Δεν ξέρω αν ήρθε βέβαια με την ευκαιρία και της επίσκεψης του κ. Φούχτελ, αλλά θα ήθελα να μας πείτε τι συνέβη με τον συγκεκριμένο Γερμανό, τον επισκέπτη δηλαδή του νοσοκομείου, και αν υπήρξε και κάτι με τον κ. Φούχτελ, εκτός από τα αγκαλιάσματα που τα είδα και δεν τα αποδοκιμάζω, πρέπει να σας το πω αυτό, αλλά αν υπήρξε και κάτι ουσιαστικό με τον συγκεκριμένο Γερμανό αξιωματούχο. Αυτό είναι το πρώτο θέμα. Το δεύτερο θέμα που έχω να θύξω, κ. Δήμαρχη, είναι το εξής. Την προηγούμενη φορά αναφέρθηκα με αρκετά λόγια στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην αγνατία αβιαίωσεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είχαμε καμία εξέλιξη για αυτό το θέμα, γιατί πραγματικά είναι ένα θέμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει πολλαπλά. Πρέπει να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο, σαφώς και είναι ενεργό, αλλά άμα το πιάσουμε με το γράμμα του νόμου, ακόμα και το στρατόπεδο ασημακοπούλου είναι κι αυτό ενεργό. Αλλά μας δίνεται μια ευκαιρία να παρέμβουμε εδώ πέρα και να βοηθήσουμε τον ιδιότη, γιατί πραγματικά στόχος του Υπουργείου είναι να βγάλει λεφτά από αυτή την ιστορία και θα βγάλει λεφτά με τον συγκεκριμένο ιδιότη. Εδώ, λοιπόν, θα ήθελα να υπάρξει μια παρέμβαση του Δήμου, θετική, με την ευκαιρία όμως αυτή να προβάλλει το θέμα του Αμίδα Λεώνα ως διαπραγματευτικό χαρτί για το θέμα του στρατοπέδου ασημακοπούλου. Αυτά, αν ολίγεις. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Σιμιτζή. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Καλησπέρα συνάδελφα, καλησπέρα πρόεδρε, καλησπέρα δήμαρχε. Θα λίγο τώρα πήρα την αφορμή από τον πρώην δήμαρχο του κ. Σιμιτζή, που έκανε μια πολύ έυστοχη επισήμασή. Ενώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια κοιτάμε και κάνουμε, κ. Δήμαρχε, προβολή και θέλουμε να βάλουμε την καβάλα παντού, δυστυχώς λειτουργούμε ανάποδα. Πρώτα πρέπει να δημιουργούμε υποδομές και μετά να κάνουμε την προβολή ώστε να μπορέσουμε να τα επεξέλθουμε στους ανθρώπους που θα έρθουν. Και κλείνω αυτή την πάνευση. Στις 9 Σεπτεμβρίου πριν 10 μέρες, κ. Δήμαρχε, έστειλα και κ. Πρόεδρε, έστειλα εδώ επιστολή γιατί έτσι θέλετε να λειτουργούν οι επικεφαλείς των παραντάξεων, να ακολουθούν μια διαδικασία συγκεκριμένη για να μπορέσουν να έχουν κάποια στοιχεία που θέλουν και να ελέγχουν τη διοίκηση. Δυστυχώς εδώ και 10 μέρες, αν και απευθύθηκα σήμερα και έφυγα σήμερα 3,5 ώρα από το Δημαρχείο, δεν το έλαβα στα χέρια μου. Είναι υπόθεση του Ναυτικού Μουσείου που εδώ και 10 μέρες δεν μου το δίνετε. Δυστυχώς, κ. Δήμαρχε, νομίζω ότι φοβάστε και τον έλεγχο και την κριτική. Πρεσχεύτηκα το κλειστό γυμναστήριο, το κλειστό της Καλαμίτσας στο Δήμογλου, το γήπεδο. Μίλησα με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι αυτοί οι άνθρωποι συμμετέχουν κ. Φιλόσοβουλου, α' η κατηγορία είναι τα παιδιά μπάσκετ με τα καροτσάκια. Ονορίζει το Ηρίδα, η ομάδα Ηρίδα. Θα σας δούμε, μου είπαν και εσάς. Έχουν κάποια θέματα τα οποία χρειάζονται να έχουν πρόσβαση και να μπορούν να κάνουν μπάνιο, γιατί δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο. Αλλά θα συνεχιστείτε πιστεύω στην εμπερισσία σας και θα το πετύχετε σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία. Δεύτερο, κύριε Δήμαρχε, έχουν και έναν κοστολόγιο. Και θέλω να επισημάνω εδώ ότι απευθύθηκαν, δήμαρχες, εσάς και κάνατε και μια έτσι γενναία πράξη και τους παρέχατε ένα καροτσάκι της τάξης του νομίου, 2.500 ευρώ, θέλουν κάτι ακόμη, αλλά συνολικά τα έξοδα τους της χρονιάς μαζί με κάποια λάστιχα, μαζί με κάποια ανταλλακτικά, συν κάποιες βεζίνες και μετακινείς, γιατί έχουν περικοπές και αυτοί, έχουν έναν κοστολόγιο γύρω στις 5.000. Είναι μια ομάδα που είναι α1 κατηγορία, έχουν έναν κοστολόγιο έξοδο 5.000. Νομίζω, κύριε Δήμαρχε, εδώ πρέπει να δείχνει ο Δήμος την εμπερισσία και ο Δήμος, αλλά και εσείς προσωπικά, κύριε Φιλόσφηλου και κύριε Δήμαρχος. Δεύτερο, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε Μπονια, θέλω να πω, πήγα, επισχεύτηκα στον Βύρονα, υπάρχει εκεί στην περιοχή, στο οικόπεδο του ΦΕΣΑ το λεγόμενο, νομίζω το ξέρετε. Εδώ έχω έναν φάκελο καταγγελειών και ενημερώσεων προς τον Δήμο, τουλάχιστον ένα χρόνο. Υπάρχει εκεί ένας χώρος, ένα οικόπεδο, το οποίο έχει γίνει δάσος με ξερά δέντρα. Θα ήθελα να σας παρακαλώ, γιατί ξέρω ότι κυνηγάτε τα πάντα, υπάρχουν δυσκολίες βέβαια, αλλά δεν είναι δυνατόν εδώ και ένα χρόνο να μην μπορούν οι δημότες μας να λύνουν προβλήματα, γιατί είναι επικίνδυνο και από θέμα αισθητικής και υγιεινής και ακόμα και φωτιάς, θα έλεγα, το οποίο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και δημιουργεί κινδύνους, ειδικά στις γειτονιές εκεί και στις πολυκατοικίες που υπάρχουν. Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, για το κάτω νοσοκομείο, ποια είναι τα επόμενά σας βήματα, ποιο σχεδιασμό έχετε να κάνετε, ποιο σχεδιασμό έχετε κάνει, γιατί είναι ένα μεγάλο θέμα και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Τέταρτον, στρατόπεδα Σιμακοπούλου. Ακούω, κύριε Δήμαρχε, ότι γίνονται διάφορες εργασίες. Θέλω να ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει, να ανημερώσετε και το Δημοτικό Συμβούλιο, τι ακριβώς συμβαίνει με τις εργασίες, τι ακριβώς συμβαίνει στο στρατόπεδα Σιμακοπούλου και ποιος είναι εσάς ο σχεδιασμός σας για την αξιοποίηση αυτού του οικοπέδου. Θέλω να ξέρω γιατί και αυτό πρέπει να δοθεί άμεσα λύση. Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, για να μην τρώω τον χρόνο, ήθελα να ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, γιατί βλέπω προχθές πήγα πάλι προς την Καρβάλη και είδα εκεί τον καταβλησμό των προσφύγων. Θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Εκεί έχουν γίνει κάποιες υποδομές, υπάρχουν τα τίσκαινα ακόμη. Τι ακριβώς γίνεται, θέλω να μας ενημερώσετε. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαδόπουλο. Ο κύριος Παπάς, παρακαλώ. Στην προηγούμενη συνέδριαση, κύριε Δήμαρχε, σας είχα πει να προσέξουμε λίγο τους σφιχτούς εναγκαλυζούς με τον κύριο Φούχτελ. Τώρα ο Σιπιτζής λέει ότι του άρεσε, εμένα δεν μου άρεσε σαν εικόνα. Γιατί η δικιά μου αισθητική είναι ότι δεν έρχεται να βοηθήσει, έρχεται να δυναστεύσει. Άρα θα ήθελα κι εγώ να μάθω πώς σχετίζεται, γιατί ο τύπος έγραψε ότι σχετίζεται με θρυλούμενες μελλοντικές επενδύσεις εδώ στην Καβάλα. Θα ήθελα να δω τι είδους επενδύσεις μπορούν να γίνουν. Όσον αφορά την εκδήλωση, έχω πει και άλλες φορές ότι αυτές οι εκδηλώσεις, αυτά δηλαδή τα events που λένε και οι ξένοι, ας πούμε, προσθέτουν στην πόλη ενδιαφέρον για τους τουρίστες της πόλης. Είναι ήδη η πόλη, το έχω διαπιστώσει κι εγώ, είναι όλα τα ξερδοχεία και λόγω της γιορτής που έχουν οι Μουσουλμάνοι, είναι γεμάτοι, έχουνε γεμίσει και τα σπίτια, γιατί αυτό που είχε πει σε μια προηγούμενη συνεδρία στον κύριο Σιμπιτσής, ισχύει, υπάρχουν και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Καβάλα, τα οποία είναι και αυτακλεισμένα. Και απομένως αυτό είναι ευχάριστο για την πόλη μας, γιατί παλιά η πόλη μας αποτελούσε ένα σαββατοκύριακο εδώ για να περάσουν στη Θάσο, τώρα βλέπουμε ότι παραμένουν περισσότερες μέρες εδώ. Αυτό βέβαια πρέπει να το αναδείξει η Δημοφαίλεια και από εκεί και πέρα, οι επενδυτές, όταν βλέπουν ότι υπάρχει ψωμί, έρχονται και καθίσταται και τότε ο Δήμος θα έχει τη μόνη φροντίδα να εξυπηρετήσει, να γίνει καταλήτης για να γίνουνε οπωσδήποτε αυτές οι επενδύσεις. Θέλω όμως να πω την παρασκευή μια μέρα πιο μπροστά, έγινε και μια άλλη εκδήλωση, μια εκδήλωση ανησυχίας από τους βιομηχανικούς χώρους, ότι εάν τελικά έχουμε το πλήγμα της βοφουλού, δηλαδή πάρει σε μια κατάσταση στην οποία φτωχοποιείται σε επίπεδο αποσχόλησης και σε επίπεδο μισθόν, τότε αυτό θα πλήξει, κατά την εκτίμησή μου, θα ανάσημα την πόλη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Δήμαρχε, σαν θεσμικός εκπρόσωπος όλων της τοπικής κοινωνίας, αυτό το θέμα τώρα πάει έξι μήνες, τελικά τι βλέπετε να γίνεται, δηλαδή να υπάρχουν εδώ πέρα κάποιοι που να ασελγούν και κάποιοι που να δέχονται αυτές τις ασέλγειες, δηλαδή απέναντι στο νόμο και να σας εξηγηθώ με δικαστικές αποφάσεις, έχουνε τοποθετηθεί κάποιοι εργαζόμενοι από τους απολυμένους πίσω και τους έχουνε κλείσει μέσα σε ένα στιατόριο και δεν κάνουν τίποτα. Αυτό αν και δεν σημαίνει ότι είμαστε 150 χρόνια πίσω. Πέραν, του χειρότερου, ότι πάνε να διχάσουν την πόλη κάνοντας προσλήψεις, θεωρώντας ότι αυτοί που δούλευαν εκεί πέρα είναι τελειωμένοι. Αυτό θα έχουμε ένα διχασμό στην πόλη. Και εδώ πρέπει να μπείτε μπροστά, πρέπει να μπείτε μπροστά γιατί καταλαβαίνεις τον πόνο του καθενός να βρει μία δουλειά και δεν μπορείς και εσύ να του πεις ότι δεν κάνει καλώς, αλλά από εκεί και πέρα φανταστείτε να έχουμε εδώ πέρα μια πόλη όπου θα έχουμε τους μπλε και τους κόκκινους. Και κλείνω με μια τελευταία ερώτηση. Έχουμε σήμερα ένα θέμα. Ζητάει η Εγνατία Άντια για να παρέμβει σε κάποιους χώρους δικούς μας. Και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Γιατί επιτρέπεται στον ΤΑΠ κύριε Φιλιππίδη να κάνει ό,τι γουστάρει μέσα στο Δήμο Φιλίππον σε ξένες περιουσίες και σε δημοτικούς δρόμους. Γιατί και εκεί δεν παίρνουν την άδεια για να παρέμβουν μέσα για τον σκοπό που θέλουν. Δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό, αλλά το βάζουμε από τη διάσταση της αδίας. Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά εδώ πέρα. Άλλος να ζητάει την άδεια και άλλος να το θεωρεί δικό του τσιφλίκι. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Ο κ. Βέρος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότητες μας στον πρώην Δήμο Φιλίππον, κυρίως με τον βιολογικό. Είναι γνωστό και το πρόβλημα με το λήμμα, το οποίο πάρα πολλές φορές μέχρι και σήμερα δυστυχώς απορρίπτεται στο ποτάμι του Αϊγιάννη, στο δημοτικό διαμερίσμα του δάτου. Εγώ για μια ακόμη φορά εκ μέρους της δημοτικής μας παράταξης θα ήθελα να ρωτήσω τον αγαπητό πρόεδρο της ΔΙΑΚ, αλλά και τη διοίκηση, αν έχει αποφασίσει επιτέλους να λύσει αυτό το οξημένο πρόβλημα, που είναι και θέμα υγείας των κατοίκων του οικείου διαμερίσματος, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος. Και μια και θα μας ενημερώσει ο πρόεδρος, θα ήθελα και μια ενημέρωση τι γίνεται εάν υπήρξε συμφωνία οικονομική με τον δήμο Παγκέου για τα λύματα που δεχόμαστε στο βιολογικό του δάτου και τα δημοτικά διαμερίσματα αμυσιανών και κοκκινοχώματος. Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Βλέπετε ότι πρόσφατα έγινε ανακατασκευή του χώρου εκεί στο πάρκινγκ. Όμως, δυστυχώς, ως δήμος άμεσα δεν μεριμνήσαμε να οριοθετήσουμε και να διαγραμμίσουμε, με αποτέλεσμα κάθε Σάββατο να υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των παραγωγών, πολιτών, νομίμων και μη νομίμων, όπως λέει και ο κ. Μαυρίδης, και θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να το λύσουμε. Όταν, αγαπητοί της διοίκησης, φέρατε πριν από αρκετό καιρό στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσουμε για το νέο κανονισμό χρήσης πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, πλατιών και κοινων χρήσης των χώρων, ένας από τους λόγους που εμείς καταψηφίσαμε τότε το κανονισμό ήταν γιατί είπαμε ότι είναι αδιανόητο στο κέντρο της πόλης να εφαρμόζεται διαφορετικός κανονισμός και ένας δεύτερος λόγος ήταν που είπαμε ότι με την εφαρμογή αυτού του κανονισμού δίνουμε τη δυνατότητα σε ορισμένους ιδιοκτήτες ακυνήτων να έχουν διαφορετικό οικονομικό καθεστώς όσον αφορά με τη μίστοση, δηλαδή δημιουργούμε επεραξίες με την επιλογή δηλαδή που κάνουμε για τα ποια καταστήματα θα έχουν το δικαίωμα να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και ποια όχι, αλλά και ταυτόχρονα δημιουργούμε και έναν αθέμητο ανταγωνισμό. Λοιπόν, θα πρέπει να σας ενημερώσω και αυτό είναι το ερώτημα ότι ο αθέμητος ανταγωνισμός συνεχίζεται, η επεραξία υπάρχει και αυτό οφείλεται και σε έναν ακόμα λόγο αυτό που σας είπα προηγουμένως γιατί δεν υπήρξε συνενόηση, συνεργασία και συμφωνία με τον οργανισμό λοιμμένος ώστε να υπάρχει ένας κανονισμός και ποιο είναι το θέμα και ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ότι οι μένοι διοκτήτες που είναι στην ευθύνη του οργανισμού λοιμμένος πληρώνουν για τα τραπεζοκαθίσματα ένα τετραγωνικό μέτρο 35 ευρώ, ενώ οι συνδημότες μας επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα που έχει ευθύνη ο δήμος πληρώνουν για μέν τα 10 πρώτα τετραγωνικά μέτρα 47 ευρώ και για τα όσα επόμενα τετραγωνικά μέτρα 60 ευρώ ένα τετραγωνικό μέτρο. Εάν αυτό δεν είναι αθέμητος ανταγωνισμός, εάν αυτό δεν δημιουργεί υπεραξία τότε τι άλλο μπορεί να δημιουργεί. Άρα εμείς ζητάμε αυτό που ζητάμε από τη διοίκηση, είναι έστω και τώρα άμεσα, άσχετα αν τελειώνει η περίοδος αυτή όπου οι περισσότεροι αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, όμως αυτή η δυνατότητα υπάρχει και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, άμεσα θα πρέπει να αρθείτε σε συμφωνία με τον οργανισμό λειμμένα για να μην υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση. Και βέβαια θέλουμε να ακούσουμε τι έχετε σκοπό και πώς θα το χειριστείτε αυτό το θέμα. Και το τελευταίο ρώτημα έχει να κάνει με τις προσλήψεις προσωπικού. Όχι βέβαια τις μόνιμες, γιατί οι μόνιμες, εκτός από τα ανταποδοτικά, απαγορεύονται διαρροπάλλου. Είναι γνωστό ως δημοτική παράταξη, εδώ και δύο χρόνια λέμε ότι είναι αδιανόητος ο τρόπος με τον οποίο κάνετε τη συγκεκριμένη επιλογή των εργαζομένων που είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Όμως, κάθε φορά βρισκόμαστε σε μια δυσάριστη έκπληξη, όπως πρόσφατα, που διαπιστώσαμε από νομικό πρόσωπο, να ζητάει έγκριση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη τεσσάρων καθαριστών, καθαριστριών για τις σχολικές μονάδες, αποφασίζοντας σήμερα και λέγοντας ότι αύριο στις τρεις η ώρα λίγη προθεσμία υποβολής αιτήσων. Εάν αυτό δεν είναι κοροϊδία και δεν είναι αντιμετώπιση δημοτών με τον χειρότερο τρόπο και κυρίως των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για εργασία, τι μπορεί να είναι. Και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν κριτήρια, ούτε τα κριτήρια εκείνα τα οποία αποφασίσατε πριν δυο χρόνια, όταν συνολικά, όταν συνολικά, όταν συνολικά, Νίκο ήσουν πρόεδρος γι' αυτό σε κοιτάζω, ξεχνιάμει κάμια φορά, ήσουν για αρκετά χρόνια πρόεδρος, λοιπόν, όταν για το σύνολο των καθαριστών καθαριστριών είχατε βάλει έστω ορισμένα κριτήρια. Αλλά να λέτε κριτήρια, ότι είναι να είναι Έλληνας πολίτης, να έχουν υγεία και φυσική καταλληλότητα και να είναι μόνιμη κάτοικη της δημοτικής ενότητας την οποία εδρεύει το σχολείο για το οποίο επιθυμούν να υποβάλλουν έτηση. Δηλαδή, αν κάποιος από το δημοτικό διαμέρισμα Φιλίππον θέλει να κάνει και από το δημοτικό διαμέρισμα Κρινίδο να πάει, δεν έχει προτεραιότητα. Κοιτάξτε να δω. Κάτι δεν πάει καλά. Δεν θέλω να ακούσω τη δικαιολογία ότι ξεκινήσανε τα σχολεία και θα έπρεπε να καλύψουμε και τα λοιπά. Ποιοι κι εσείς είστε έπρεπε να βρείτε τον τρόπο, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να κάνεις τέτοιου είδους προτσλήψεις. Και κλείνοντας θα θέλω να πω το εξής, κυρία Δήμαρχη. Λυπάμαι πολύ, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους εργαζόμενους. Μάλλον υπάρχει πρόβλημα και στους συνεργάτες σας. Σας είπα πριν από καιρό ότι... Ένα λεπτό έχετε κύριε Βέρο, παρακαλώ. Σε μισό λεπτό τελειώνω. Σας είχαμε πει ότι έχουμε κάποιες αναφορές ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που προσφέρουν εθελοντική εργασία. Δηλώνουν ότι προσφέρουν εθελοντική εργασία. Τώρα φοβάμαι πολύ ότι έχουν και συνεργάτες με εθελοντική εργασία, η οποία όμως απαγορεύεται ρητά από τον νόμο. Διοίκησή είστε, διοίκησή είστε. Εσείς γνωρίζετε, εσείς έχετε επιλέξει τους συνεργάτες σας. Προσωπικά, ως Βέρος, δεν με νοιάζει για το τι θα υποστείτε προσωπικά. Με ενδιαφέρει όμως ο θεσμός. Δεν με ενδιαφέρουν. Αλλά αν συνεχίστε αυτή τη λογική, λυπάμαι πολύ. Δεν ξέρω τι θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος της συζητίας σας. Και, ειλικρινά, δεν είναι της πρόθεσής μου. Το έχω αποδείξει 13 χρόνια. Δεν κρεμάω κανένας τα μανταλάκια. Είτε εργαζόμενο, είτε συνάδελφο αιωρετό, είτε δήμαρχο, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν θέλω να κρεμάσουν. Όμως θέλω την κατανόηση, την οποία βλέπω ότι δεν υπάρχει. Και κατανόηση προς τι. Σήμερα είστε δήμαρχος, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Θα πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση συνέπεια και συνέχεια και να έχει κοντά τους πολίτες. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει και η χώρα και ο δήμος μας. Αλλά με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι τους αποθούμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Βέρο. Ποιος ζήτησε το λόγο. Ο κ. Ποτόλιας. Ο κ. Ποτόλιας έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Συνάριφοι, αυτή η συζήτηση κάθε τόσο για τις εκδηλώσεις με το ότι έρχονται τουρίστες και αναπτύσσεται οι πόλοι, λίγο οι υπερβολές δεν βοηθάνε. Εγώ να σας πω ότι η Ξάνθη συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου για δύο φορές τουλάχιστον το χρόνο. Ωστόσο όμως, αν ανατρέξετε στους δίκτες ανεργίας στα κλεισίματα καταστημάτων στην απληρωσιά, θα δείτε ότι είναι σε χειρότερη μοίρα από την Καβάλα. Θα μου πεις, κερδίζουν οι ξενοδόχοι, είναι γεμάτοι. Ναι, φυσικά. Και τα μαγαζιά. Αλλά οι εργαζόμενοι όμως και στα μαγαζιά και στα ξενοδοχεία είναι απλήρωτοι και πληρώνονται με τιμές πίνας. Αυτό έτσι, να σταματήσω λίγο, οι υπερβολές, γιατί... Παρακαλώ, μη διακόπτετε τον κ. Ποτόλια. Συνεχίστε, κ. Ποτόλια. Το πρώτο θέραμα που θέλω να ρωτήσω, κ. Δημαρχέ, μήπως έχετε κάποια ενημέρωση σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται εδώ σε εμάς στο στρατόπεδο Σιμακοπούλου, γιατί καθυστερεί αυτή η υπότιση, ακούμε συνεχώς δηλώσεις, δεν προχωράει, δεν γίνεται τίποτε και ξέρετε πολύ καλά πώς φοντώνει το φασιστικό μίσος που σπέρνει το δηλητήριο της ξενοφοβίας και το έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις και πρέπει να το διαφυλάξουμε. Επιβεβαιώθηκε, αγαπητοί συνάδελφοι, με τον πιο τραγικό τρόπο, επιβεβαιώθηκαν οι ελλείψεις στις υποδομές σχετικά με την δασοπροστασία και την πυρόσβευση στη Θάσο. Δύο μέρες πριν γίνει το κακό στη Θάσο, συζητούσαμε εδώ πέρα για την ανάπτυξη της Καβάλλας. Και σε αυτή την περίφημη ανάπτυξη της Καβάλλας, λοιπόν, σε μια τελείως διαφορετική κατεύθεση από εμάς, μιλούσατε για ξενοδοχεία, για τουρισμό πάλι, για ανάπτυξη επιχειρηματικότητα. Όπως εμείς σας λέγαμε και είναι σημαντικό, αν δείτε στα πρακτικά, το πρώτο ζήτημα που βάζουμε ήταν αντιπληρική προστασία, αντιπλημμυρικά έργα, αντισησμικά κλπ. Δυστυχώς η δική σας η πρόταση είναι ανταπληξιακή, στερεί με το να μην κάνετε τίποτα και το χώρο όπου θα αναπτυχθούν αυτές οι υποδομές, τα ξενοδοχεία κλπ. Κέγονται τα δάση, καταστρέφεται η υγεία από τις πλημμύρες, που θα κτίσουν δηλαδή αυτές να κάνουν τα ξενοδοχεία τους. Και ήθελα να ρωτήσω, επειδή χτυπάω ξύλο, αλλά των πυρκαγιών στη Θάσσο έπονται οι πυρκαγίες στην Καβάλα. Για φέτος τη γλιτώνουμε, πιάσανε βροχές, αλλά για του χρόνου αν έχετε τίποτε σχεδιασμένο για παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την προστασία του περιαστικού δάσος. Ήθελα να ρωτήσω επίσης, αν η τεχνική επιρρυσία έχει στείλει στη διεύθυνση διδασσών της αποκεντρωμένης διοίκησης βάσει μιας απόφασης τελευταίας πρόσφατης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες, που αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις, αν έχει στείλει δηλαδή τα ιώδη περιγράμματα. Πριν μερικές μέρες, συνάριφοι, ακούσαμε αυτό το, δεν βρίσκω λέξεις να περιγράψω, αυτό το ανισόροπο καθυστερημένο πλάσμα, το πνευματικά καθυστερημένο και δεν βρίσκω λέξεις να περιγράψω, το οποίο εκφράστηκε όπως εκφράστηκε για τους ανθρώπους με τις αναπηρία σε σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ήταν μια τρομερή υπόθεση από αυτό τον υπάνθρωπο, το καθυστερημένο που εκφράστηκε με αυτό τον τρόπο. Δυστυχώς, συνάδελφοι, τρεις φορές, από ό,τι θυμάμαι εγώ, όλοι σας, μα όλοι σας, δεχθήκατε εδώ μέσα να πάρουν το λόγο εκπρόσωποι αυτού του εκτρόματος, αυτού του πράγματος. Λοιπόν, οι ευθύνες σας είναι μεγάλες. Τρεις φορές η δική μας παράδοξη αποχώρησε και θα ήθελα στις τοποθετήσεις σας συνέχεια να πάρτε θέση, αλλά θα ξαναεπιτρέψετε να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με αυτά τα καθυστερημένα άτοματα, τα οποία φυσικά και αυτό το πράγμα παρεξηγήθηκε, γιατί δεν μπήκε στην Ολυμπιάδα και ο διαγωνισμός για πνευματικά καθυστερημένους. Και τέλος, συνάδελφοι, αυτό που θέλω να πω και να δηλώσω με μεγάλη χαρά και να το αναφωνήσω, τελειώσανε οι διαπλοκές και οι λαμωγές. Λοιπόν, θα γίνει από εδώ και πέρα η ηλεκτρονική υποβολή από πού τα βρήκες και όσοι από εμάς στείλαμε χειρόγραφα πόθεν αίσχεες, δεν νομίζετε ότι θα τη γλιτώσετε, θα πρέπει να τα υποβάλετε ηλεκτρονικά και μια και έξω, λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ζήτω, θα ζητούσα και ένα θερμό χειροκρότημα για την κυβέρνηση μας. Ευχαριστώ. Κύριε Ποτόλια, εδώ που έχω κάτι βοσκοτόπια, θα τη γλιτώσω όπως το βλέπεις. Δικαιολογούμε. Λοιπόν, εντάξει, ευχαριστούμε τον κύριο Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια, μια που θύξατε το θέμα για να μην επανέρχομαι μετά. Ξέρετε καλά ότι ευτυχώς ή δυστυχώς στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, η παράταξη η οποία εξέλεξε τον κύριο Αγανικώλα ως δημοτικό σύμβουλο, υποστηρίχτηκε από το συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο είπατε. Ως εκ του λόγου τούτου ακούστηκαν κάποιες απόψεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Ευτυχώς ο κύριος Αγανικώλα είδε το φως το αληθινό και αποχώρησε από αυτήν εδώ την ιστορία. Οι δηλώσεις οι οποίες έγιναν οπωσδήποτε είναι καταδικαστές και αυτό το τυσίσωμο του δημοτικού συμβούλιο απερήφραστα, τις καταδικάζει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αντίρρηση από κάποιον δημοτικό συμβούλο επ' αυτού. Να μην ξανάρθουν πρώι, διότι αυτοί θα ξαναεπιχειρήσουν να αποφασίσουν ότι δεν πρόκειται να τους να δώσουν το λόγο, γιατί αλλιώς είναι λόγια του αέρα. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Λοιπόν, τώρα ο κύριος Μαυρίδης ζήτησε το λόγο, μετά ο κύριος Ξανθόπουλος, ο κύριος Μουριάδης και ο κύριος Τσοχαταρίδης. Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Ναι, παρακαλώ. Λοιπόν, για το ταύμια που έγινε λόγος, μου ήρθε μια πληροφορία ότι άτομα στο ζηγός εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι κάποτε θα αρχίσει αυτό το έργο και την επιχρήμαση τάζουν. Δώσε μου, το λέω έτσι, περιήθεν στη γνώση μου ένα από στον των 2.000 και το μηχάνημά σου που έχεις, ό,τι είναι, θα το βάλω εγώ και θα εργαστείς. Το θέτω υπόψιν της διοίκησης, ώστε εάν υπάρχουν τέτοιοι επιτίδοι, θα πρέπει να γίνει ιδέους ανακοίνωσης και τα λοιπά, τα προτροπή προς τους πολίτες να τους αποφύγουν. Όταν ψήφισα τον κανονισμό, όπως και όλοι μας, των πεζοδρομίων, είχα τονίσει, αν θυμάστε κυρία Δήμαρχε, θα τον τυρίσουμε να τον ψηφίσω, να τον ψηφίσουμε. Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος και μου είπατε ναι και πράγματι έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια. Βλέπω όμως τελευταία ορισμένη να προκαλούνε και λαμβάνω αφορμή ευθέως στο θέτω από κάτι snack bar των 8 τραγωνικών μέτρων πίσω από το ίκα, να έχουν απλώσει τραπεζοκαθίσματα από την ομαρχία, το κομμάτι εκείνο, μέχρι και του καλατσί. Κανένας δεν πάει να κάνει έλεγχο. Δεν θα έλεγα δε τώρα, βλέποντας άλλους παρονομούντας, κάποιος μέσα στο κύρος Βέρος μου το έθεσε, λιάνω και εκείνης τη φόρα σου, λέω γιατί αυτός, αφού τόσο καιρό τον έχουν και εγώ μπορώ να βάλω μια ομπρέλα παραπάνω και δύο έριθρου σταυρού. Στο στρατοδικείο το ΠΑΛΕ ΠΟΤΕ περνάει ένας σχήμαρος, τον οποίον δεξιά και αριστερά είναι κτιστός. Κύριε Αντιδήμαρχε, ορμάνι θα γίνει μέσα και δεν είναι το θέμα ότι οι φερτές ύλες και τα νερά φουντώνουν τα δέντρα, διαβρώνουν πιστεύω και το πυθμένα του χυμάρου. Δεν μπορούσε να γίνει μια καθαριότητα τόσο καιρό, δεν είναι κάτι το δύσκολο. Από την άλλη μεριά όμως, να μην είμαστε μόνο κριτικοί, θα πρέπει να συγχαρούμε και ορισμένους όπως τον Αντιδήμαρχο τον κ. Φιλιπίδη, διότι έστω και μετά από 1,5 χρόνου, αυτό το οποίο ζητήσαν οι συμπολίτες μας στην οδό Ειρήνης-Αχνέας, επραγματοποιήθη και μπήκε ο φωτισμός. Και οφείλω να μεταφέρω τις ευχαριστίες των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την άλλη, επίσης, μπορεί να ασχίσαμε κριτική στην τέος διοίκηση του κ. Σιμητσή για το έργο της Ερυθρού Σταυρού και της Βενιζέλου. Το τελικό αποτέλεσμα, ειδικά στην οδό Βενιζέλου, είναι, μπορώ να πω, πάρα πολύ καλό. Αρκεί όμως να συνωνευθεί. Από την άλλη όμως, θα παρακαλούσα τον κ. Σιμητσή έστω και μετά από δέκα χρόνια να αναγνωρίσει δημοσίως το λάθος του, που το είπε, αν θυμάμαι καλά, στο προηγούμενο Συμβούλιο ο κ. Βαγγέλης Παπάς, για να ικανοποιήσει τρεις συμβολίτες μας την μονοδρόμηση που είχε γίνει το 2004, το κατήριξε με ένα δημοψήρισμα, στο οποίο ίδιος είχε ομολογήσει ότι δεν περίμενε ή του όχι, ό,τι ή μάλλον αυτοί που θέλουν να παραμείνουν θα ήταν το ποσό 47%. Δεν πειράζει, τέλος καλά, όλα καλά, αλλά και αναγνώριση δεν βρήκε. Εδώ, πέρα από τον κ. Σιμητσή, θα πρέπει να υπελέσουμε και τον τέος αντιδήματο, τον κ. Μουριάδη, στην ουσία αυτός ήταν ο υπεύθυνος στην σύνταξη του τεχνικού έργου, στην παρακολούθηση και στην υλοποίηση και στην δημοπρασία του. Αυτά και τίποτε άλλο. Και να μη θεωρείτε ότι, το έχω πει κι άλλη φορά, ότι οι της πλειοψηφίας εδώ πέρα κάθονται και ότι δεν έχουν το δικαίωμα της ασκήσεις ως κριτικής, είναι ένα λάθος αυτό προς θεού. Δεν είναι μονοπόλιο μόνο προς την πλευρά της πλειοψηφίας. Τότε εμείς τι είμαστε, σαν θες τις κοπέλες που είναι στις τηλεοράσεις, αν είναι δυνατόν, σαν τις καλονές εκείνες, δεν θέλω να τις χαρακτηρίσω πώς. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο και προσωπικά δεν το δέχομαι. Γιατί καμιά φορά ακούω και λένε, μα γιατί ο κύριος Μαυρίδης προς θεού. Η κριτική βοηθάει τη διοίκηση από οποιοδήποτε και αν αυτή ασκείται. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε τον κύριο Μαυρίδη. Ο κύριος Τσαναξής έχει το λόγο. Γεια σας και από μένα. Επειδή άκουσα τον κύριο Μαυρίδη για κάτι στο ζηγό, ότι δίνουνε κάποια λεφτά για να περάσει το ΤΑΠ για εσκαφής και τέτοια. Πληροφορίες. Πληροφορίες, ναι, δεν θα ακούμε πληροφορίες, αερολογίες εδώ μέσα. Παλαιότερα ακούσαμε ότι στήσαμε και ένα μαγαζί και πηγαίνουνε και κάνουνε τήσεις και προσλαμβάνουμε άτομα και χίλια δυο. Τώρα ακούμε αυτό. Θέλω να το πω τον κύριο Μαυρίδη ότι ο ΤΑΠ έχει φέρει πελόρια μηχανήματα τα οποία σκάβουνε και δεν έχει ανάγκη ούτε το μηχάνημα του ζηγού ούτε κανενός αλλούνου. Αυτά. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχη, κύριοι συνάδελφοι. Αναγκάζομαι και απασχολώ το σώμα από τα θέματα της ημέριας της διάταξης με αφορμή ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδος το οποίο βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική εξαιτίας ενός προβλήματος που παρουσιάστηκε στο Φάλληρο και από το πρόβλημα αυτό και από την αστοχία του εργολάβου εκεί που συνασκευάζει το έργο βρήκε ευκαιρία να κάνει κριτική για άλλη μια φορά κατά τη γνώμη μας άδικη στην ΔΕΙΑΚ. Θέλω επειδή σήμερα δεχτήκαμε μια πάρα πολύ έντονη πίεση για το θέμα αυτό θέλω να ανημερώσω το σώμα. Την Παρασκευή πράγματι ο εργολάβος προκάλεσε μια ζημιά σε ένα περιοριστικό κρουνό και συγκεκριμένα στη σέλα του περιοριστικού κρουνού. Κλειθήκαμε εκεί με συνεργείο, εκτιμήσαμε τη ζημιά και σαφέστατα η επιλογή μας είναι να επισκευάσουμε τη ζημιά αλλά αυτό θα το κάνουμε με τρόπο που δεν θα προκαλέσει ζημία, όχληση μεγάλη στα καταστήματα που υπάρχουν μεταξύ των δωδών ερεθρού Σταυρού Βενιζέλλου και Φιλίπου. Και τι εννοώ, Παρασκευή απόγευμα, ξενοδοχεία, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, γιατρεία, κατοικίες. Ενώ που σαββατοκύριακο εργάζονται. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε εάν αναπροειδοποίητα κόβαμε το νερό σε όλες αυτές τις εμπορικές επιχειρήσεις. Παρασκευή απόγευμα σε μια πόλη-καβάλα η οποία όπως όλοι συζητάμε είτε θετικά βλέποντας το πράγμα είτε αρνητικά δέχεται επισκέπτες, τουρίστες, διότι ακόμα δεν έχει κοπάσει και εύχομαι να παρατεθεί η τουριστική κίνηση και άλλο. Φαντάζεται κανείς από εμάς και το κάνω για ανημερώς στο σώμα διότι προφανώς το συγκεκριμένο μέσο επιλέγει να μην υπηρετεί την αλήθεια. Τι κάναμε λοιπόν. Εκτιμήσαμε την κατάσταση, τη τεχνική μας υπηρεσία, διότι έτσι λειτουργούμε. Δεν λειτουργούμε επί το καθεστώς πίεσης και δεν λειτουργούμε επί το καθεστώς του τι ο καθένας θα πει. Ήρθα σε μάλιστα το συγκεκριμένο μέσο κύριε Πρόεδρε και το λέω με στεναχώρια με λύπη να αναρωτηθεί τι κάναμε το Σαββατοκυριακό. Παρασκευή απόγευμα βρισκόμαστε στο κεντρικό κανάλι στα Τενάγη τον Δήμο Φιλίμπων επισκευάζοντας βλάβη, την οποία δεν ήταν αρμοδιότητάς μας αλλά εμείς δεν λειτουργούμε έτσι κύριε Πρόεδρε. Εμείς λειτουργούμε ως Δήμος Καβάλλας. Ζητήθηκε η συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας διότι υπήρχε ένα πρόβλημα τεχνικό το οποίο δεν μπορούσε να λύσει. Και ως υπηρεσία η οποία έχει ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα αυτά μέχρι τις 9 η ώρα το βράδυ και θα αναρτήσω και με αναγκάζει το λιβαλογράφημα αυτό να αναρτήσω φωτογραφίες κι ας ενοχλεί κάποιος για να δει πώς εργάζεται η ΔΕΙΑΚ το Σαββατο. Και ο Μιλών και ο προϊστάμες της τεχνικής υπηρεσίας μαζί με συνεργείο από το Βουνοχώρι στη Λιμνιά στο Ολυκόστομο και ξανά πίσω για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα με αγογό οποίος έσπασε και ευτυχώς το Σαββάτο το μεσημέρι βρήκαμε το πρόβλημα, αποκαταστήσαμε τη βλάβη και αποκαταστήσαμε τη ροή. Δεν λύσαμε το πρόβλημα του Ολυκόστομου ακόμα, διότι επειδή ακριβώς άδιασε το δίκτυο χρειάζονται ξαερόι συντεχές, στις οποίες ακόμα και αυτή την ώρα που συζητάμε, κύριε Πρόεδρε, τις πραγματοποιούμε στο Ολυκόστομο. Νέα Καρβάλη, Ζημιά, Σπάσιμο, το Σάββατο, σε αγογό Φίδια Κόσα, όσοι είναι τεχνικοί καταλαβαίνουν τι σημαίνει Φίδια Κόσα, Εκάβης, Δέπος, Παλιό, την Κρήκη το ίδιο. Η ΔΕΙΑΚ, κύριε Πρόεδρε, και απευθύνομαι σε εσάς και στο σώμα κυρίως, στην ΔΕΙΑΚ μάλλον ισχύει αυτό που κάποιος από τους πλησιακών μας παράγον λέει, κάποιοι δεν σχόλασαν ποτέ. Κάποιοι δεν σχολάνε ποτέ, γιατί αυτός είναι ο ρόλοντος. Και έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε και έτσι θα λειτουργούμε υπηρετώντας τους πολίτες, κι ας κάποιοι επιλέγουν με τα εντυπωσιακά τους να προσβάλλουν υπηρεσίες, παράγοντες, διοικήσεις, επιλέγοντας κατά τη γνώμη τους να κάνουν κριτική. Ευχαριστώ για την άνοχη. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Ο κ. Μουριάδης έχει τελό. Καλησπέρα. Μια και μιλήσαμε για τον τουρισμό προηγούμενα, θα ήθελα να επισημάνω ότι στο Φρούριο, ένα από τα σημεία που επισκέπτονται οι περισσότεροι τουρίστες και ακριβώς πάνω από τη Δεξαμενή, από την υπόγεια Δεξαμενή που υπάρχει, υπάρχει ένα κτίσμα, το οποίο πριν από δύο χρόνια ήταν να γίνει μία επέμβαση, διότι ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει διότι δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα η Δεξαμενή έχει σκεπαστεί και φαίνεται επισκέψιμ. Και εκτός αυτού είναι και πολύ κακό το θέμα για τους τουρίστες που ανεβαίνουν επάνω. Το δεύτερο θέμα που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τι γίνεται με τη μελέτη, είχε γίνει μια μελέτη για την ανάπλαση του κέντρου της Καρφάλις. Αυτό το οποίο χρειαζότανε ήταν να γίνει μία συμπληρωματική μελέτη για κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέρειες και τα τεύχη δημοπράτησης για να μπορεί να μπει στο ΕΣΠΑ. Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης στην κυρία Ιωσηφίδου. Ο ΟΛΚ είχε κάνει, παρόλο ότι είμαι στη δημοφέρεια, η ευκαιρία είναι τώρα, ο ΟΛΚ είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα για να καθυστερήσει, να μας στείλει την πληρωμή αυτών που έπρεπε να πληρώσει. Από ό,τι μάθαμε πρέπει να απορρίφτηκαν αυτά τα μέτρα και τι γίνεται στη συνέχεια. Και έτσι λίγο ένα μακάβριο θέμα, λίγο μακάβριο τέλος πάντων, το οποίο έχει να κάνει και αυτό με την ιστορία της πόλης μας. Μέσα στα κημητήρια υπάρχουν τάφοι, οι οποίοι προφανώς δεν ζουν πλέον στην Καβάλα οι συγγενείς τους, οι οποίοι όμως έχουν ιστορική αξία, διότι είναι με ημερομηνίες που αποδεικνύουν και την ελληνικότητα της περιοχής, η οποία είναι ασυντήρητη και ίσως ο Δήμος θα έπρεπε να επέμβει σε αυτό. Και επίσης υπάρχει και ο τάφος του Κωνσταντινίδη, του ποιητή, ο οποίος και αυτός είναι σε μια κακή κατάσταση και πρέπει και αυτό να το συντηρήσουμε, διότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στην απελευθέρωση του ηθικότητα και την απελευθέρωση της πόλης. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μουριάδη. Ο κ. Ψωχαταρίδης, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, τρία θέματα ήθελα να θύξω. Το πρώτο, από τον κ. Βέρο, μπήκε η διαγράμμιση θέσεων στη λαϊκή. Θέλω να ενημερώσω το σώμα ότι ήμουν και εγώ μάρτυρας επεισοδίου, λόγω της μη διαγράμμισης αυτής μεταξύ των παραγωγών. Μπήκε όμως το θέμα, το βάζω και εγώ. Το δεύτερο είναι μετά από ο ίδιος προς τον Πρόεδρο, στον Αντιδήμαρκο Καθαριότητας στην Παραλία, στην Ευρωιατρική Αντιδήμαρχε, υπάρχουν κάδοι, ναι μεν αδιάζονται, αλλά η δυσσοσμία είναι έντονη, λόγω πολλών απορριμάτων από δίπλα το μαγαζί το οποίο πέφτει. Καλό είναι πέρα από την παρέμβαση που κάνουμε και παίρνουμε αυτά τα απορρίματα, πού και πού και μια υδροφόρα αναπλένει το οδόστρωμα. Το τρίτο, που θέλω να βάζω προς την τεχνική περισσέα και το Αντιδήμαρχε, γιατί δεν προχωράει ο Σταθμός Εθνωντών Πυρόσβεσης στο Κρυονέρι. Το έχουμε αποφασίσει, είπαμε, είπαμε, θα προχωρήσει εδώ και ένα μισό χρόνο και είναι στον Πυρόσβεσης στο κοινωνικό κατάστασημα στο Κρυονέρι. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Τσαχαταρίδη. Κυριαδήμαρχε, εκτός από εσάς, ποιοι αντιδήμαρχοι θα απαντήσουν, ο κ. Φιλόσοβλος, ο κ. Καλανταρίδης, ο κ. Φιλιππίδης, ο κ. Μπόνιας. Ο κ. Ξανθόπουλος αν έχει ένα θέμα. Μισό λεπτό, ο κ. Τρεταφυλίδης ζητάει το λόγο, παρακαλώ. Απλά ήθελα να θέσω και εγώ ένα θέμα, το οποίο έφτασε στην δική μου γνώση από το 24ο Δημοτικό Σχολείο για να πληροφορήσω και τον πρόεδρο τον κ. Τζατζάρη. Στο 24ο Δημοτικό Σχολείο, και μάλιστα είχε παρευρεθεί και ο πρόεδρος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην διαδικασία του αγιασμού την περασμένη βδομάδα, υπάρχει ένα ζήτημα, είναι ενταγμένο στο καθεστώς του ολοήμερου σχολείου, αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης του απαραίτη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καλούνται με έγγραφο από τη διεύθυνση τα παιδάκια να μην προσκομίζουν στο σχολείο τρόφιμα παρά μόνο ξηρή τροφή ή σάντουιτς. Άρα λοιπόν, και με δεδομένο ότι σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία υπάρχουν η απαραίτητη φούρνη και τα σχετικά βοηθήματα, παρακαλώ πολύ να γίνει προμήθεια αυτή και να μην φτάσει σε σημείο να σχολεί το Σύλλογος Γιονέων και και δεν μόνο ζητώντας από τους γονείς χρήματα ώστε να προμηθευτεί κατά αυτή τη διαδικάσια. Φαντάζομαι είμαι προσωπικά γνώστης στο παιδί μου που πάει στην πρώτη δημοτικού εκεί. Έγινε συζήτηση και έφτασε στο Σύλλογο Γιονέων και και δεν μόνο. Γι' αυτό το θέτω και εγώ σήμερα γιατί είναι δισφήμιση για το δήμο. Αυτό θα πρέπει να αντακτοποιηθεί. Ευχαριστώ πολύ κύριε Τεραταφυλίδη. Κυρία Δήμαρχε παρακαλώ. Λοιπόν, ορισμένα θέματα είναι πολλαπλά σε πολλούς συναδέρφους. Να μιλήσουμε πριν απ' όλα κύριε Σιμητσή για το παλιό σχολείο και αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Είμαι σιγουρηνός ότι μόλις βγάλαμε στη φόρα και το ασημακοπούλου αλλά και το παλιό νοσοκομείο υπάρχουν διάφοροι ενδιαφερόμενοι που πλησίασαν την δημοτική αρχή. Είμαι σίγουρη πως όταν προχωρήσει το θέμα και έχουμε χειροπιαστά πράγματα στο χέρι μας και κάνουμε πρόσπληση δημοσίου ενδιαφέροντος, πιστεύω ότι πάρα πολύ ακόμη πιο πολύ θα εμφανιστούν. Ό,τι αφορά τα αγκαλιάσματα με τον κ. Φούχτελ, εγώ δεν θυμάμαι να αγκαλιάστηκα με τον Φούχτελ, το γεγονός με βοήθησε να ανεβώ τη σκάλα υποστηρικτικά, διότι θυμήθηκε ότι είχα πρόβλημα με τη μέση μου και με βοήθησε. Λοιπόν, η Εγνατία Aviation και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εγώ θεωρώ την Εγνατία Aviation μία πάρα πολύ σημαντική υγιή επιχείρηση μέσα στην πόλη μας, η οποία πρέπει να βοηθηθεί και με την οποία έχουμε εξαιρετικά καλές σχέσεις σαν δημοτική αρχή. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι είμαστε και κουμπάροι μαζί μέσα του Τουλκίδη. Βεβαίως, με παντρέψαν τον Τουλκίδη, βεβαίως, τον ξαναπαντρέψαν, για να είμαι ειλικρινής, με θρησκευτικό. Επομένως, αν ο Δημοσταίνης έχει κάποια παραπάνω... Ορίστε. Δύο φορές το λάθος, να είναι γεγονός. Πρέπει, πρέπει, ναι. Και ένα γιατρό επιγόντος. Λοιπόν, κύριε Τουλκίδη, αν έχετε κάτι παραπάνω θα σας ενημερώσουμε γιατί ποια ήταν η ερώτηση. Ο κύριος Σιμιτζής ρώτησε αν υπάρχει θέμα με το Υπουργείο Εθνικής Αμήνης και την Εγνατία Αβιαίσου, αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Αλλά βέβαια, το γεγονός ότι το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα αποτελεί και ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας, με το ασημακοπούλου. Δεν το ξεχνώ αυτό, κύριε Σιμιτζή. Κύριε Παπαδόπουλε, μιλάτε πρώτα υποδομές και μετά προβολή. Θέλω να σας πω ότι μόνο προβολή δεν κάναμε για αυτά που κάνουμε. Αυτό είναι για το οποίο παραπονούνται όλοι οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες εφημερίδων και οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα σε αυτή τη δημοτική αρχή στο πώς να προβάλλουμε το έργο μας. Πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο λόγος για τον Οπείριο πριν και πάνω απ' όλα κάνουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, κύριε Παπαδόπουλε, το έχω πει και άλλη φορά και προφανώς δεν το πιστέψατε, είναι πριν απ' όλα για τους δημότες Καβάλλας. Πριν απ' όλα για μας, γιατί πρέπει να ζωντανέψουμε. Πρέπει να ξεφύγουμε από την κατάθλιψή μας, να ζωντανέψουμε εμείς σαν πόλοι και αφού τα δικά μας τα μούτρα χαμογελάσουν αυτή θα είναι η πιο σωστή πρόσκληση σε ξένους που θα έρθουν απ' έξω, η δική μας καλή διάθεση. Και καλή διάθεση σήμερα δεν βρίσκεις εύκολα ανάμεσα στους πολίτες της Ελλάδος. Κάτι για να χαρούμε και εμείς πριν και πάνω απ' όλα. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι Τούρκοι που θα έρθουν ούτε οι Ρουμάνοι. Η δική μας η χαρά είναι αυτή που τους προσελκύ. Σ' ό,τι αφορά το έγγραφο που στείλατε, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε, θέλω να σας πω ότι ο φάκελος βρίσκεται στη νομική υπηρεσία του Δήμου και βεβαίως μέσα στα χρονικά όρια, εγώ πήρα τηλέφωνο στη νομική υπηρεσία και βεβαίως θα σας στείλω τα έγγραφα που θέλετε. Την ενημέρωση για την αλληλογραφία θα την έχετε και προφορικά από μένα και έχουμε σήμερα θέμα πάνω σε αυτό και θα σας ενημερώσω διεξοδικά. Η ήρηδα, είμαι σίγουρη ότι σ' ό,τι αφορά τα μπάνια για τους ανθρώπους αυτούς και ο Φιλιππίδης και ο Φιλόσοκλου έχουν αρκετή ευαισθησία για αυτούς τους ανθρώπους, άλφα ένα κατηγορία πολύ σημαντική και ο Δήμος Καβάλας θα κάνει ό,τι μπορεί. Όπως θα πάρουν και οι υπόλοιπες ομάδες κάποια με κάποιον τρόπο, είτε με διαφήμιση ή θα μας διαφημίσουν, είτε σαν χορηγούς, κατά τον ίδιο τρόπο ούτε και αυτούς θα τους ξεχάσουν. Το δάσος στο Βύρονα, στο οικόπεδο του Δήμου θα σας απαντήσει ο κύριος Μπόνιας. Ο σχεδιασμός μας για το κάτω νοσοκομείο, το είπα πάρα πολλές φορές, δεν πειράζει, επανάληψη μην τυρπάσεις μαθήσεως, το κέρδος για την πόλη, για το Δήμο Καβάλας και για το κράτος, δεν είναι, όχι δικό μου είναι το νοσοκομείο, όχι δικό σου είναι το νοσοκομείο. Παίρνουμε ένα ενίκιο, το θεωρώ υποτυπώδες για το οικόπεδο ή το κτίριο το οποίο θα νοικιάσουμε, δεν είναι εκεί το μεγάλο κέρδος. Το μεγάλο κέρδος για την πόλη έρχεται στο γεγονός ότι ένα ενδεχόμενο ξενοδοχείο στην περιοχή του νοσοκομείου, σε αυτό το συγκεκριμένο οικόπεδο, γιατί δεν υπάρχουν πολλά οικόπεδα στο κέντρο της πόλης, μακάρι, ποιος το είπε κάποτε, αντασμή μιλήσω, γιατί όταν λέω extreme πράγματα παρεξηγούμαι, θα είμαι περιχαρακωμένη. Μακάρι να υπήρχαν. Αυτό το νοσοκομείο που θέλουμε να γίνει ξενοδοχείο, είτε σαν κτίριο όπως υπάρχει, είτε ανγκρεμιστή εν μέρη, είτε ανγκρεμιστή ολοσχερός, προσωπικά πιστεύω στο τελευταίο, αλλά δεν είμαι κατασκευαστής, ούτε ξενοδόχος, που θέλει να το κάνει, ας τα λάβει από όψη του όλα. Όλες οι λύσεις ανοιχτές. Το κέρδος θα έρθει από το γεγονός ότι ένα μεγάλο ξενοδοχείο, καινούριο στο κέντρο της πόλης, αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό. Δίνει θέσης εργασίας σε προμηθευτές, σε ανθρώπους που θα δουλέψουν εκεί και φανταστείτε όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τα πόδια θα κυκλοφορούν στην αγορά, διότι είναι σε ένα χώρο πολύ κοντά στο κέντρο της Καβάλας και θα μπορούν να προσθέτουν στην κίνηση της πόλης. Αυτός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός μας. Όλα τα προηγούμενα είχαν γίνει της προηγούμενης διοίκηση, είχαν γίνει ατελείωτες συζητήσεις, σας διαβεβαιώνω. Τότε ήταν της μόδας τα εμπορικά κέντρα, ήταν ακόμη το 9 η εποχή που σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα και το βλέπαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά ευτυχώς εγκαίρως είχαμε πάρει μια σωστή απόφαση και εκεί εμένουμε. Θέλω να σας πω ότι και την προηγούμενη φορά είπα, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, το να συζητούμε με τον Αλεξιάδη και να αποφασίζουμε εμείς κάτι με τον Αλεξιάδη δεν έχει νόημα. Όταν μόλις πάει ο υπουργός στο υπουργείο, τον αρπάζουν οι νομικοί τους σύμβουλοι και του λένε, δεν είναι αυτά που πήγες και υποσχέθηκες, με αυτά πας για πιστεία, διότι όπως εγώ δεν μπορώ να παραχωρήσω τα δικαιώματα του Δήμου, δεν πρόκειται να το κάνω, κατά τον ίδιο τρόπο και ο πολιτικός Αλεξιάδης δεν μπορεί να απεμπολίσει τα δικαιώματα του κράτους. Οποιοςδήποτε υπουργός και να. Είπαμε λοιπόν, η λύση για το ιδιοκτησιακό στα δικαστήρια. Όποτε θέλει ας γίνει αυτό, σε δέκα χρόνια, σε είκοσι χρόνια. Αν είναι να περιμένουμε αυτή τη λύση, χαιρέτα μας τον πλάτα. Να το δηλώσουμε όμως ότι την περιμένουμε μέχρι τότε και ενδεχομένως τα όποια έσοδα να κατατίθενται, είπα εγώ, στο παρακαταθυκών και δανείων, ούτως ώστε όταν βγει ο ιδιοκτήτης να τα πάρει, αλλά το κέρδος προέρχεται από τη δημιουργία της Ξενοδοχειακής Μονάδας, από τον ανακτησιακό μοχλό που είπαμε πριν. Εκεί είναι το κέρδος. Όχι στα τρία, στα τέσσερα και στα πέντε χιλιάρικα, που θα τα τραβάμε ο ένας από εδώ και ο άλλος από εκεί, ο δικά μου είναι ο δικάς σου. Για αυτό το λόγο, η νομική υπηρεσία του Δήμου, μαζί με την νομική υπηρεσία του Υπουργείου, θα βρεθούνε από βδομάδα, ίσως και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, γιατί να μην ξεχνούμε ότι οι δικηγόροι έχουν φοβερή δουλειά τώρα που ανοίξαν τα δικαστήρια. Μακάρι να έχετε. Και θα βρεθούνε για να συνενοηθούν, για να μην αποφασίζουμε πράγματα που θεωρούνται παράδρομα, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά. Σ' ό,τι αφορά τον στρατόπεδο Σιμακοπούλου και τις εργασίες. Νομίζω ότι υπερτιμάται τους δήμους. Ό,τι εργασίες κάνει το Υπουργείο δεν μας ρωτάει. Εγώ βέβαια ενδιαφέρθηκα, μοιάστηκα, να δω τι είναι αυτά που κάναν. Άλλοι μου είπανε πως είναι κουζίνες για να μαγειρεύουν οι πρόσφυγες. Ή ενδεχομένως σχολείο για να πηγαίνουν τα παιδιά. Άλλοι μου είπανε ότι είναι κοιτώνες συμπληρωματικοί. Εγώ δεν το πιστεύω, δεν νομίζω ότι παίρνουν τέτοια πολυτέλεια, τόσα χρήματα για κοιτώνες και για όλα αυτά. Με την ευκαιρία, δεν ξέρω ποιος μίλησε και τα αντίσκηνα, από τον στρατηγό πληροφορήθηκα ότι τα αντίσκηνα τα μαζεύουν. Ούτως ή άλλως δεν είναι για διαμονή χειμών. Καμία άλλη πληροφορία δεν έχουμε ούτε για σχολεία, ούτε για σχεδιασμό εκπαιδευτικό, ούτε για τίποτε. Προχθές, σε μια δεδομένη στιγμή που είχαμε τον κ. Παντίκο και τον κ. Βαγενά μαζί σε συνέντευξη τύπου εδώ, απάντησαν στους δημοσιογράφους και είπαν ότι ούτε αυτοί έχουνε καμία πληροφορία ακόμη. Κύριε Παπά, σας είπα για τους εναγκαλισμούς με τον Φουρχτελ. Ακούστε τώρα τι θα σας πω, κύριε Παπά. Μετά από ένα χρόνο, τον προηγούμενο χρόνο, για να είμαι ειλικρινής, απείχα από όλες τις διοργανώσεις της ελληνογερμανικής φιλίας. Διότι το βρήκα αδιέξοδο, δεν οδηγούσε πουθενά. Την τελευταία φορά που είχα πάει, μας φέρανε κάτι βουλευτές από το Γερμανικό Κοινοβούλιο και μας ταιριάξαν νομίζοντας ότι έχουμε κοινά σημεία και ότι μπορούμε να συνανοηθούμε με τους βουλευτές αυτών των περιοχών. Εμένα μου παρουσίασαν μια κυρία βουλευτή, η οποία ήταν από κάποια παραθαλάσσια πόλη της Ανατολικής Γερμανίας πάνω στη βόρεια θάλασσα, θεωρώντας ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Εγώ δεν βρήκα ούτε ένα, με συγχωρείτε. Ούτε ένα και θεώρησα ότι τζάμπα χάνω το χρόνο μου και δεν ξαναπήγα. Αυτή τη φορά, όμως, σας ενημερώνω ότι εξ αρχής γνώριζα ότι μέσα στην αντιπροσωπία υπήρχε κάποιος από το Γραφείο του Μονάχου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το θρησκευτικό τουρισμό και μάλιστα γι' αυτό και το λόγο ζητήσαν έστω και τελευταία στιγμή να παρίσταται ο σεβασμιότατος ή κάποιος εκπρόσωπός του. Πήρα τηλέφωνο το σεβασμιότατο, έστειλε έναν ιερέα. Πιστεύω ότι θα έχω την ευκαιρία από κοντά να τους ενημερώσω ακόμα καλύτερα. Όλη η δουλειά και όλη η κουβέντα που έγινε μέσα στο Γραφείο της Δημάρχου αλλά και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφορούσε ακριβώς αυτό το θέμα. Ενδιαφέρονται βαθύτατα για το θρησκευτικό τουρισμό, αυτό που μας νοιάζει και μας, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου και επίσης έχει πάρα πολλούς που ανακαλύψαν το Άγιο Όρος και θέλουν να συνδυάσουν επίσκεψη στο Άγιο Όρος με επίσκεψη στους Φιλίππους της Καβάλλας. Σε συνδυασμό θα σας πω με την επίσκεψή μου στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού ενδιαφέρεται πάρα πολύ για να δέσει, δεν μιλάμε για τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, ο αρχαιολογικός χώρος χωροταξικά μπορεί να ανήκει στο Δήμο Καβάλλας αλλά δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα, δεν ακουμπάμε τίποτε χωρίς το Υπουργείο Πολιτισμού. Μιλάμε με κέντρο τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων να αρθούμε σε επαφή με την κοινωνία με κέντρο τον αρχαιολογικό. Το είπα τρεις φορές. Και μου το ζήτησε και το Υπουργείο Πολιτισμού. Δηλαδή, να υπάρχει ένας ποδηλατώδρομος που να ενώνει τον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων με το κεφαλάρι, τις πηγές κεφαλαρίου, ή κάποια διαδρομή που να ενώνει τους Φιλίππους με την Αλιστράτη. Και αμέσως θυμήθηκα αυτή την ομάδα των επιστημών το ψώμεθα εις Φιλίππους που εδώ και ένα χρόνο δουλεύει πάνω σε αυτό το πράγμα. Χωρίς δηλαδή να θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς για το τι θα γίνει στον αρχαιολογικό χώρο. Δεν μας αφορά. Δεν είναι δικιά μας δουλειά. Να εποφεληθούμε όμως από το θέμα της καταγραφής στην Ουνέσκο γιατί μπορεί εμείς να μη βγαίνουμε έξω να το διατυμπανίζουμε αλλά για τους Γερμανούς ήταν πάρα πάρα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και γι' αυτό έσπευσε και ο δήμαρχος της Νιρεμβέργης να μου στείλει επιστολή. Η κυρία λοιπόν από αυτό το γραφείο του θρησκευτικού τουρισμού μου είπε ότι μέχρι τον Απρίλιο πιστεύει ότι θα έχει έτοιμο το πρώτο γρουπ να έρθει. Αλλά γι' αυτό ζητήσαν και ξενάγεσης τους Φιλίππους. Εκείνο που δεν καταλάβαμε από την αρχή δεν ήταν ότι τους ενδιέφερε μόνο ο αρχαιολογικός χώρος σαν χώρος. Επειδή είναι θρησκευτικός τουρισμός τους ενδιαφέρει η ιστορία, η θρησκευτική της περιοχής. Εάν εγώ δηλαδή είχα μαζί μου κάποιον που να ασχολείται με αυτό δεν ήταν έναν παπά ή κάποιον. Γιατί ενδιαφέρθηκαν πάρα πολύ για το δεύτερο όροφο του αρχαιολογικού χώρου όπου ήταν τα ευρύματα, τα βυζαντινά και αυτά που έχουμε από τις βασιλικές και όλα αυτά. Και επίσης αν ήξερα να τους πω ότι από εδώ πέρασε ο Παύλος, εκεί κάθισε, εκεί πήγε. Ακόμα και το γεγονός που λέμε εμείς ότι φυλακίστηκε ή να μην το θεωρούν ιστορική αλήθεια ιστορική, αλλά εδώ μιλούμε για θρησκευτικό τουρισμό και επίσης μου ζητήσανε να εξειδικεύσουμε κάποιους για να μπορούν να κάνουν τους ξεναγήσεις. Δεν είναι δύσκολο, θα το κάνουν. Αυτές τις μέρες λοιπόν θα πάω να μιλήσω γι' αυτό το θέμα. Είναι πολύ σοβαρό θέμα με το σεβασμιότατο και μετά αν έχω νέα θα σας ενημερώσω πάλι. Βλέπετε ότι υπάρχει και η θεωρία ότι ο απόστολος πάθος είναι φαμένο στον κομμάτι του Λιμωμό, όταν έχετε κάνει διστάσεις. Αμάν, γι' αυτό νοιάζονται τόσο πολύ. Εγώ δεν τα ξέρω αυτά, δεν ανακατεύομαι σε αυτά. Μας συμφέρει σαφόνι. Μας συμφέρει σαφόνι, το είπα αμάν. Στον ΤΑΠ, κύριε Παπά, δύο νέα έχω να σας πω και πάλι δεν βγαίνω να τα τυμπανίζω γιατί γενικά σε αυτό το θέμα πάσχο αγρίους. Πρώτον, μου στείλανε δικαστικό επιμελητή για να παραλάβω το γεγονός ότι πρέπει να δεχθούμε την αποζημίωση. Τα χρήματα που έχουν κατατεθεί στο παρακαταθήκον και δανείων. Δεν το δέχτηκα, δεν υπέγραψα και εξήγησα ότι δεν μπορούμε να υπογράψουμε εφόσον υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα με τους αγρότες της περιοχής και έχουμε ακόμη και δικαστικές υποθέσεις ανοιχτές. Δεύτερον, ήρθε χαρτί από τον ΤΑΠ πάλι μέσω της τεχνικής υπηρεσίας να υπογράψω την άδεια για να μπουν στους χώρους που ανήκουν στο δήμο Καβάλας από την κατασκευάστρια εταιρεία ΑΒΑΚΣ και αυτά. Δεν υπέγραψα με το ίδιο σκεπτικό ότι εμείς έχουμε εδώ ανοιχτούς λογαριασμούς εγώ δεν μπορώ να υπογράψω εάν δεν αξιωμαλινθούν οι σχέσεις με τους αγρότες. Και τρίτο θα σας πω, συγκεκριμένος αγρότης από το Ζηγό, δεν θέλω να πω το όνομά του, το γνωρίζετε όλοι, με πήρε τηλέφωνο για να μου πει, κυρία Δήμαρχε, μπαίνουν στο χωράφι μου και χωρίς να με ρωτήσουν και θέλουν να σκάψουν και του είπα στον Ισαγγελέα τώρα. Αυτή ήταν η συμβουλή μου, τώρα στον Ισαγγελέα. Αυτή είναι η στρατηγική της διοίκησης σ' ό,τι αφορά τον τάπο. Φυσικά πρέπει να γίνει ο τάπο, αλλά πρέπει να συνενοηθεί με τους αγρότες, το λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, και εφόσον δεν συνενοηθεί, η Δημοτική Αρχή στηρίζει. Η λαϊκή αγορά, θα μας πει ο κύριος Καλανταρίδης τι έγινε στη λαϊκή, όπως θα μας πει και για την οικονομική συμφωνία με τον Δήμο Παγκέου, για το λήμα στο δάτο μέσα στο ποτάμι κύριος Ξανθόπουλος, τον κανονισμό των πεζοδρόμων ότι δεν υπήρξε συνενόηση με τον ΟΛΚ, εγώ το έθεσα και στο ταϊπέδο, όταν κατέβηκα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο νόμοι για την ίδια περιοχή, δύο μέτρα και δύο σταθμά, να παιδεύονται οι συνδημότες μας που βρίσκονται στους πεζοδρόμους, για να βγάλουν άδεια σε ό,τι αφορά τις ομπρέλες και εκεί κάτω να γίνεται ένας χαμός. Άλλος νόμος για το Δήμο Καβάλας ισχύει και άλλος για τον οργανισμό λιμένα. Εδώ αυτό το βρίσκω πιο απαράδεκτο απ' τις τιμές, αγαπητέ φίλε Άρη, γιατί μπορεί το χειμώνα να είναι οι πεζόδρομοι γεμάτοι, αλλά εκεί κάτω το χειμώνα υπάρχει η μεγάλη του γένους υγεία, τα έννοια σου τα σταθμίζουνε όλα αυτά οι επιχειρηματίες. Αλλά δεν είναι δυνατόν το ίδιο το κράτος να παραβλέπει τις νομοθεσίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις κατασκευές. Και να θεωρεί ότι επειδή είναι κράτος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Λοιπόν, εγώ αυτό με τους συνεργάτες δεν το κατάλαβα και δεν θέλω να βγάλετε κανένα στα μανταλάκια, αλλά θα σας παρακαλέσω να αρθείτε να μου πείτε εμένα προσωπικά τι εννοείτε. Προσλήψεις προσωπικού και καθαρίστριες στα σχολεία. Υπήρξαμε εξαιρετικά προσωπικοί, προσεχτικοί σε ό,τι αφορούσε τις καθαρίστριες. Πάρα πολύ προσεχτικοί. Φυσικά δεν μπορείς πάντα να τους ικανοποίησεις όλους. Παρ' όλα αυτά, θέλω να σας πω και να ξέρετε ότι την 5η ήρθε ένα mail στο Δήμο Καβάλλας που μιλάει επιτέλους για κοινοφελή εργασία. 266 άτομα θα προσληφθούν στο Δήμο Καβάλλας. Επομένως υπάρχει ελπίδα για αυτούς που δεν έχουν βρει ακόμη δουλειά. Φυσικά από την άλλη κανένας δεν με ρώτησε, θα σας ενημερώσω εγώ, τι έγινε με την περιβόητη τροπολογία Βερναρδάκη, η οποία μας υποχρέωνε να κρατήσουμε όλους τους περσινούς και όλους τους φετινούς με αποτέλεσμα για τη μισθοδοσία τους. Ενώ εμείς χρειαζόμαστε κάθε δύο μήνες 40 άτομα, να βρεθούμε ξαφνικά με 250 άτομα στην καθαριότητα και να μην έχουμε τι να τους κάνουμε. Πόσο θα πληρωθούν αυτοί, η μισθοδοσία βγαίνει 3 εκατομμύρια παραπάνω. Θα σας τα πει ο Καλανταρίδης. Μπορεί ο Δήμος να δώσει 3 εκατομμύρια εάν έχει ο Βερναρδάκης να μας δώσει να κρατήσω τόσους και άλλους τόσους. Εγώ δεν αρνούμαι. Βεβαίως είναι άδικο κύριε Μαυρίδης, βεβαίως. Να τον διευρύνει όσο θέλει το κατάλογο, δεν με πειράζει καθόλου, φτάνει να μου βρει και τα λεφτά. Δεν είναι αυτό, θεωρώ ότι δεν γνωρίζει πώς έχει η κατάσταση και νομίζω ότι όλα είναι οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι όλα έτσι. Λοιπόν, κύριε Ποτόλια, όπως σας είπα, δεν μας ενδιαφέρει αν κερδίζουμε ξένους τις εκδηλώσεις. Πριν να πω, όλα εκδηλώσεις γίνονται για τους καβαλιώτες, για μας τους ίδιους. Εσείς κάνετε το Φεστιβάλ ΚΝΕ Νεολέας και καλείτε αυτούς που καλείτε για να προσελκύσετε ξένους. Για τους καβαλιώτες δεν τα κάνετε αυτά. Όποιος ξένος έρθει, καλώς να ορίσει. Σας είπα και για την εκπαίδευση των προσφύγων. Τώρα, φωτιά στη θάσου, αντιπληρική προστασία και αντιπλημμυρικά έργα. Πώς φαίνεται ότι προέρχεσαι από νομαρκιακό σύμβουλος, κύριε Ποτόλια, αγαπητέ Χρήστη. Αυτά είναι θέματα για τις περιφέρειες. Εμείς ούτε τα κονδύλια έχουμε, ούτε τον τρόπο. Βεβαίως, με τον πιο δυνηρό τρόπο, υπενθυμίσαμε, ας το πω έτσι, την περιφέρεια, ότι στην Ελλάδα της κρίσης μπορεί τα κονδύλια να μειώνονται, αλλά τα αντιπληρικά και τα αντιπλημμυρικά είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και καλύτερα να στερηθούμε όλα τα υπόλοιπα. Θα πω εγώ και τις επιχορηγήσεις για τα κοινωνικά. Θα πω εγώ και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Να κάνουμε για ένα, δύο χρόνια, να μη ζητάμε τίποτα, πολίτος όλοι όμως. Όχι μόνο ο Δήμος Καβάλλας, για να γίνουν τα αντιπληρικά και τα αντιπλημμυρικά σε όλη την περιφέρεια. Τα ιώδη περιγράμματα ούτε ξέρω τι είναι, θα σας πει ο Φιλιππίδης. Κύριε Μαυρίδη, για τα άτομα στο ζηγό σας απάντησε απλά και λαϊκά ο Φίλιππας και είναι έτσι απλή και λαϊκή η απάντηση. Τα τραπεζοκαθίσματα στο πεζοδρόμιο δεν δικαιούνται αυτοί να παίρνουν χώρο από το Δήμο Καβάλλας και από τους δημότες που περπατούν, εάν δεν έχουν άδεια. Είμαι σίγουρη ότι ο κ. Καλανταρίδης θα το δει το θέμα. Η καθαριότητα του ρέματος στρατοδικείου, Φίλιππα πες τον κ. Μαυρίδη τι συμβαίνει και αν έχει δικαίωμα η συμπολίτευση να κάνει κριτική. Ξέρετε πολύ καλά ότι από πάντα είμαι φαν αυτής της απόψεως. Γιατί στις κάμερες των τηλεοράσεων φαίνονται μόνο οι αντιπολιτευόμενοι να νοιάζονται για την καθημερινότητα και τα προβλήματα των δημοτών και ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης απλώς παρευρίσκονται εδώ πέρα. Έχετε πάρα πολύ δίκιο, καθόλου δεν με πειράζει εμένα που βάζετε ερωτήσεις εξάλλου αν θυμάστε το ίδιο έκαμνα κι εγώ όταν ήμουν δημοτική σύμβουλος. Λοιπόν, κ. Ξανθόπουλος δεν ξέρω τι θα μας πει μετά. Κ. Μουριάβη για το φρούρι είναι πολύ σοβαρά αυτό που είπατε και είμαι σίγουρη ότι θα το φροντίσει ο Σιφίδου. Τη μελέτηση για την ανάπλαση του κέντρου της Καρβάλης κ. Φιλιππίδη θα τη δείτε. Σε ποια φάση βρίσκετε. Τα ασφαλιστικά μέτρα του ΟΟΛΚ θα μας ενημερώσει η Ιωσιφίδου σήμερα γιατί εμείς δεν βγαίνουμε να φωνάζουμε και να τα λέμε αυτά. Αλλά πρώτοι να θα σας πω και ένα νέο. Να το πω εγώ. Βάλε μια μέρα ένα μπλουζάκι να γράφει εδώ μπροστά Ινδία και έλα. Βάλτο σε παρακαλώ γιατί έφαγες πολύ λάσπη. Γιατί η Ιωσιφίδου είχε το πρώτο mail από την Ινδία που την πληροφορούνε ότι για πρώτη φορά αποκαθίσταται η αεροπορική γραμμή κατευθείαν Ινδία-Ελλάδα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες γιατί το πρώτο από το οποίο ξεκινούν είναι το αεροπορικό εισιτήριο. Κάντε τον την άλλη φορά σας παρακαλώ. Μπορεί να δεις και Ινδούς προσκυνητές να τους πας στον τάφο του μεγάλο Αλεξάνδρου. Μην τους βάλεις ιδέες. Ο Μουριάδης θα κάνει μετά Ινδουιστικούς ναούς εδώ πέρασε τώρα. Λοιπόν, ο τάφος του Κωνσταντινίδη Ποιητή, έχετε πάρα πολύ δίκιο κύριε Μουριάδη, είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε παραμελήσει πράγματα που δεν θα έπρεπε να παραμεληθούν. Θα σας πω ότι είχαμε φτάσει στους ΚΑΠ στα 200 ευρώ. Δεν τα στέλναν. Στις ΣΑΤΑ. Στα 200 ευρώ. Δεν στέλναν τίποτε. Ευτυχώς ξεκινήσαν τώρα και στέλνουν και κάτι γίνεται. Δι δι χρημάτων ο άνδρες Αθηναίοι. Για τη διαγράμμιση των θέσεων της λαϊκής, κύριε Τσαχαταρίδη, θα σας ενημερώσει ο κύριος Καλλανταρίδης. Η κάδη καθαριότητα στην παραλία, είμαι πολύ χαρούμενη που θεωρείτε ότι φταίνει κάδη, αλλά υπάρχουν ακόμα χειρότερα προβλήματα τα οποία μια που ήσασταν στη ΔΕΙΑΚ, να σας ρωτήσω εγώ ευθέως δικαιούμαι να ρωτήσω κύριε Πρόεδρε, πόσο καιρό έχει να συντηρηθεί αυτό το δίκτυο που βγάζει τα λήματα κάτω και κάθε φορά θυμάμαι με τον παπά την ίδια ερώτηση για ποιο δρολόγο βρωμάει η παραλία, τι συμβαίνει, τι συμβαίνει, πόσο καιρό έχει να συντηρηθεί άραγε αυτό το δίκτυο. Καλά, και εγώ είμαι ξανθιά με γαλάζια μάτια. Το σταθμός πυρόσβεσης πολύ σημαντικό θέμα και το 24ο, αγαπητέ κύριε Τριενταφυλίδη, βεβαίως θα σας ενημερώσω ο κύριος Τζαντζάρης. Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε. Κύριοι οι κύριοι αντιδήμαρχοι που θα πάρουν τον λόγο, παρακαλώ, κατά το δυνατόν σύντομα και επί γραμματικά. Ο κύριος Φιλόσογλου έχει τον λόγο. Καλησπέρα και από μένα. Κύριε Σιμιτζή, να σας δώσω τα έγγραφα που ζητήσατε για τον πρόχειρο διαγωνισμό του αθλητικού υλικού. Αν και οι επικεφαλείς των παρατάξεων τα θέλουν επίσης, καμία αντίρρηση, πρόχειρος διαγωνισμός ήταν εξάλλου, να τα φωτοτυπίσουμε τώρα και να τα πάρετε. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο που ήθελα να πω σε σχέση με αυτό που είπε ο κύριος Παπαδόπουλος, τώρα το βράδυ μίλησα με τον πρόεδρο του Σωματίου κύριε Παπαδόπουλε να ενημερώσω καταρχήν ότι έχουν πάρει μία ώρα παραπάνω για προπονίσεις, γιατί είναι παραπάνω άτομα. Πριν μερικούς μήνες τους δώσαμε ένα πλήρες σετ ρούχων, φόρμες και τα λοιπά τσατάκια όταν ταξιδεύουν. Αυτή τη στιγμή το πιο ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι χρειάζονται δύο αμαξίδια ακόμη, γιατί έχουν πολλά νέα παιδιά. Τα αμαξίδια αυτά κοστίζουν περίπου δύο χιλιάδες ευρώ το ένα μαζί με το ΦΠΑ και το βασικό πρόβλημά τους είναι αυτό. Έτσι, για το μπάνιο που είπατε έχει υποδομές και για μέα στα αποδητήρια δεν μου έθεσαν κάποιο τέτοιο θέμα, τη Δευτέρα μιλήσαμε, αν έχουμε όμως κάτι άλλο θα το δούμε. Αυτό όμως το οποίο πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι εμείς αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, για να έχουμε και να τηρούμε την ομορμότητα, είναι να αγοράζουμε εξοπλισμό, ο οποίος αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν μπορούμε να αγοράζουμε εξοπλισμό και να τον δίνουμε στους παίκτες, ας το πω έτσι και τα λοιπά. Καταλάβατε ότι εξοπλισμό αγοράζουμε, τον τοποθετούμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Και εκεί κάνουν χρήση τα σωματεία που χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Θα το φροντίσουμε όμως, έχετε δίκιο ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε και δεν νομίζω ότι μέχρι τώρα έχουμε κάποια υστέρηση. Ευχαριστώ πολύ, εγώ δεν είχα κάτι άλλο. Μια ενημέρωση είχε ζητήσει ο κ. Σιμητσής για το κολυμπητήριο, αλλά να την κάνω σε κάποια άλλη στιγμή, γιατί ενδεχομένως θα πάρει κάποιο χρόνο, ίσως, με ερωτήσεις. Ευχαριστούμε, τον κ. Φιλόσοκλου, ο κ. Καλανταρίδης, παρακαλώ, έχετε λόγο. Κατ' αρχήν, καλησπέρα γραπή, συναδελφοί, όσον αφορά το θέμα με τη διαγράμεις της λαϊκής. Παλιό είναι το θέμα, το γνωρίζετε κι εσείς, έρχεται από το παρελθόν. Μέχρι πριν λίγο καιρό είχαμε, μέσω του έργου της ανάπλασης στην περιοχή της Ερυθρού Σταυρού, δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει αυτή η διαγράμιση ως γνωστόν. Από τη στιγμή που ολοκληρωθούν εκεί τα έργα και είναι πλέον στην τελική φάση, μένει να γίνει και η διαγράμιση των χώρων για τα οχήματα, έτσι. Μετά, λοιπόν, θα μπορούμε να κάνουμε και εμείς τη δική μας διαγράμιση. Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία, σε συνεργασία με το αρμό Διογραφείο των Διοικητικών Υπηρεσιών, έχει ετοιμάσει το σχετικό τοπογραφικό, πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει και αριθμίσει όλες τις θέσεις, οι οποίες προβλέπονται. Και επίσης, για να προχωρήσουμε τελικά στη διαγράμιση, θα πρέπει να καταλήξουμε και όσον αφορά τον κανονισμό της λαϊκής αγοράς, ο οποίος δημιουργείται, έως και δεν υπήρχε. Ήδη έχει σταλεί στους συλλόγους των ανθρώπων της λαϊκής, στους παραγωγούς, στους εμπόρους. Έχουμε πάρει μία απάντηση μέχρι στιγμής, με παρατηρήσεις που ζητήσαμε από αυτούς. Και το επόμενο βήμα είναι να κληθούν όλοι εδώ, έτσι ώστε να καταθέσουν την άποψή τους. Άρα θα γίνει μια ευρύτερη διαβούλευση, έτσι ώστε να καταλήξουμε στον κανονισμό, να περάσει και από εδώ, έτσι, να ψηφιστεί και γιατί το λέω αυτό, γιατί εκεί μέσα καθορίζονται ακριβώς ποιος είναι ο χώρος ο οποίος θα προβλέπεται για τους παραγωγούς και για τους εμπόρους, έτσι. Άρα θα πρέπει να κλείσει και αυτό και μετά έρχεται η σειρά της τεχνικής υπηρεσίας για να κάνει την διαγράμμιση. Έχουμε συζητήσει ήδη με τον κύριο Φιλιππίδη. Σήμερα μίλησα μάλιστα και με έναν εκπρόσωπο από τους παραγωγούς, με τους οποίους μιλάμε συνεχώς, το γνωρίζουν το θέμα και να είστε σίγουροι ότι θα γίνει και αυτό για να μπει, όπως είπαμε, μία τάξη και σε αυτό το θέμα της λαϊκής αγοράς. Επίσης, όσον αφορά στον κύριο Μαυρίδη, απευθύνομαι και όχι μόνο βέβαια, αναφερθήκατε κύριε Μαυρίδη σε αυτά τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται στην περιοχή πίσω από το Ίκα και εγώ θα το γενικεύσω, να είστε σίγουροι ότι έχουν ελεγχθεί όλα αυτά τα καταστήματα και όχι μόνο αυτά, ήδη έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις οι οποίες έχουν πάρει τον δρόμο τους προς εκεί που πρέπει. Θα τα δείτε σε λίγο καιρό να εμφανίζονται τα αντίστοιχα πρόστιμα τα οποία θα απεβληθούν σε αυτούς οι οποίοι για άλλη μία φορά θέλουν να λειτουργούν όπως γουστάρουν αυτοί. Και δεν μπορεί να γίνει αυτό βεβαίως, όπως καταλαβαίνουμε όλοι. Όσον αφορά τώρα το θέμα με τις σταθμεύσεις στη Βενιζέλλου, δυστυχώς εκεί, και δεν ξέρω τώρα πώς έχει γίνει αυτό, το έργο δεν προέβλεπε την σήμανση. Είναι κάτι το οποίο το βλέπει τώρα η τεχνική υπηρεσία. Από τη στιγμή που θα υπάρξει και η αντίστοιχη σήμανση, θα μπορεί και η Δημοτική Αστυνομία να βεβαιώνει παραβάσεις αυτούς οι οποίοι παρακάρουν στις ασοχές που υπάρχουν. Και το λέω αυτό γιατί αυτές οι θέσεις προβλέπονται μόνο για στάσιο λιγόλεπτη. Άρα αν μπει η κατάλληλη σήμαση, θα μπορεί και η Δημοτική Αστυνομία ευκολότερα να κάνει το έργο της, το οποίο έτσι καλώς το κάνει, γιατί διαρκώς υπάρχουν δύο άτομα τα οποία καλύπτουν ακριβώς τον τομέα Ερυθρού Σταυρού Βενιζέλλου καθόλου τη διάρκεια της ημέρας, όπως επίσης πολλές φορές και τα απογεύματα όποτε έχουμε υπηρεσία. Και για να κλείσω με τα δικά μου τα θέματα, όσον αφορά τον εθελοντικό σταθμό του πυροσβεστικού κλιμακίου στο Κρυονέρι, όπως θα γνωρίζετε, έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση στον χώρο, είναι έτοιμος ο χώρος. Αυτό το οποίο είχε μείνει είναι η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού, ο οποίος θα διατηθεί εκεί για τους εθελοντές πυροσβέστες. Έγινε η σχετική μελέτη σε συνεργασία με τους εθελοντές πυροσβέστες και με την πυροσβεστική. Έγινε ο διαγωνισμός, αλλά για κακή μας τύχη, για άλλη μία φορά, δύο εταιρείες είναι όλες και όλες στην Ελλάδα που έχουν τον εξοπλισμό αυτόν. Οι προσφορές οι οποίες κατέθεσαν, κρύθηκαν απαράδεικτης από την Επιτροπή, γιατί δεν φέραν τα κατάλληλα δικαιολογητικά. Με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κρυθεί άγωνος, να πρέπει να ξαναγίνει. Και ως γνωστόν από 8-8 ισχύει πλέον μία καινούργια νομοθεσία για τους διαγωνισμούς του δημοσίου, έτσι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό πάντως εν ευθέ το χρόνο θα ξαναγίνει επανάληψη του διαγωνισμού, θα προμηθευτούμε τα κατάλληλα υλικά, οπότε πιστεύω ότι θα κλείσει και αυτό το θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ με τον κ. Καλανταρίδη, κ. Φιλιππίδη, παρακαλώ. Καλησπέρα και από εμένα. Το θέμα που έθιξε ο κ. Ποτόλιας, για να κάνω και μια σύντομη ενημέρωση, γιατί πολλοί από εσάς πιθανό να μην το ξέρετε, αφορά αυτό που υπάρχει η ταύτιση ουσιαστικά των δυζαστικών γραμμών με τα όρια του ρημοτομικού σχεδίου του σκαβάλα και τα μοβ σημεία που αναφέρθηκε είναι οι περιοχές όπως είναι η Αργυροκάστρου, η Οκάστης, ο Άγιος Τρίφωνας, όπου με μια διαδικασία ο υπουργός προτείνει να γίνουν πορτοκαλί. Αυτές είναι οι περιοχές οι οποίες είναι εντός σχεδίου. Δηλαδή ουσιαστικά τι προτείνεται από το Δασσαρχείο ένας χάρτης ο οποίος έχει λάβει όλα αυτά τα στοιχεία μέσα και από κει και μετά ο δήμος και οι όποιοι ενδιαφερόμενοι μπας πεπτώσεις δικαιούνται να κάνουν ενστάσεις. Στην τεχνική βυρισσία έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία, έχουμε έρθει σε επαφή με το Δασσαρχείο, με την κυρία Δασσάρχη. Στην αρχή είχαν πει να τα εντάξουν τώρα, πρόκριναν να υποβάλλουμε ενστάσεις και περιμένουν την ανάρτηση, η οποία πιθανόταν να γίνει μέχρι τέλος του μήνα. Κύριε Μουριάδη, μιλάμε για την κυκλοφοριακή προμελέτη στην Καρβάλη. Έχουμε εντάξει τη μελέτη εφαρμογής στο καινούργιο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα σας προτείνουμε να ψηφίσετε σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια. Γιατί δεξαμενή, έτσι κι αλλιώς, είναι θέμα της δημοφέλης αυτό. Υπάρχει πάντως ένα θέμα με την αρχαιολογία. Στο επόμενο πιθανό δημοτικό συμβούλιο θα σας ενημερώσω σαφέστα. Έχω ανεβεί εκεί πέρα, πάντως έχω δει το θέμα. Όσον αφορά τώρα, κύριε Μαυρίδη, το στρατοδικείο, ήδη υπήρχε μια εργολαβία καθαρισμού ρεμάτων, η οποία ξεκίνησε από την Καρβάλη ή ήρθε στην Καβάλα. Τελείωσε. Υπάρχει η εργολαβία του 2016, η οποία με την έναρξή της θα καθαρίσει και το ρέμα το οποίο αναφέρεστε στο στρατοδικείο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κύριο Φιλιππίδη. Ο κύριος Μπόνιας, παρακαλώ. Να καλησπηρίσω κι εγώ με τη σειρά μου και να πω ότι για το χώρο που βρίσκεται εκεί στην Εγνατία Οδό για το ΦΕΣΑ, σαν υπηρεσία ποιότητας ζωής, κάναμε τρεις παρεμβάσεις. Η μία φορά ήταν με προσωπικότητας, καθαριότητας με χορτοκοπτικά και προσωπικό, γιατί είχε πάρα πολλά σκουπίδια μέσα και οι δύο επόμενες φορές ήταν πρόσφατα και μάλιστα η μία ήταν τελευταία την προηγούμενη εβδομάδα. Η μία φορά χρησιμοποιήσαμε το καλαθοφόρο του ηλεκτροφωτισμού και τη δεύτερη φορά χρησιμοποιήσαμε το μισθωμένο μηχάνημα που έχει τεχνική υπηρεσία. Έχουμε κάνει όπου χρειάστηκε ξέρα, κλάδια που εμποδίζαν, αλλά είναι δύσκολος και ο χώρος, από όσο γνωρίζετε. Η περιπέροχη παρέμβαση που πρέπει να γίνει, κατά πώς το είδα εγώ και στη συζήτηση που έκανα με τον προστάμενο του Πρασίνου, θα χρειαστεί ο διπλός γερανός της Πυροσβεστικής, δηλαδή τα μεδικά μας μηχανήματα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε άλλη παρέμβαση. Σταμάτησαν πλέον να μας ενοχλούν οι κάτοικοι, γιατί όντως είχα κι εγώ πολλές ενοχλήσεις από τη συγκεκριμένη περιοχή. Ελπίζω να κάναμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Για τον κ. Τσουχαταρίνη να απαντήσω. Στο συγκεκριμένο χώρο αναφέρεται στους κάδους που, κατά επανάληψη, φέτος περισσότερες από άλλα σημεία έχουν πληθεί. Έχουν πληθεί και όχι μόνο οι κάδοι, αλλά έχει πληθεί και ο χώρος γύρω-γύρω. Ελπιστούμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουμε τους επισκευασμένους κάδους και να τους αντικαταστήσουμε, γιατί, όντως, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και όχι μόνο εκεί. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Πόνια. Κ. Ξανθόπουλο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, απαντώντας στον κ. Βέρο και στο ρώτημα που έθεσα σχετικά με την εγκατάστασή μας από εξεργασίες λημάτων στους Φιλίππους, κοντά στον οικισμό του Ουδάτου. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απόρριψης λημάτων στο ποτάμι. Καμία μα καμία πιθανότητα. Αλίμο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχουν, βεβαίως, θέματα τα οποία αφορούν τη λειτουργία της Μονάδος αυτής. Έχουν ταξινομηθεί, καταγραφεί και αρχίζουν να κάνουν παρεμβάσεις ουσίας. Και τι εννοώ. Η τεχνική υπηρεσία της Δ. Καβάλλας εισηγείται ότι καθολιστική σημασίας γεγονός είναι ότι τα τηλεοστάσια πρέπει να είναι απαλλαγμένα από φερτά υλικά. Αυτό σημαίνει ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το τι μπαίνει στο βιολογικό. Και αν μπορεί στη συνέχεια να διαχειριστεί με τον τρόπο που πρέπει. Καθαρίσαμε, επί δόσαμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το τομέα τα τηλεοστάσια μας ΑΦΥ1 έως ΑΦΥ5. Και εφαρμόζουμε σε εβδομαδία βάση τακτική πλέον διαδικασία καθαριώντας για να απαλλάξουμε τα τηλεοστάσια και τις αντλίες μας από όλα τα μακρόινα που δυστυχώς τα νοικοκυριά πάνε σπανιά, πάμπερς και ό,τι άλλο μπορεί οικιακή, αν θέλετε, καταγεγραμμένη χρήση να... Οι αντλίες μας υποφέρουν, έχουμε υφιστάμεθα τρομερές ζημιές από αυτά τα υλικά. Εφαρμόζουμε λοιπόν τακτική εβδομαδία καθαριώντας για να απαλλάξουμε από τα αφερτά υλικά τα τηλεοστάσια μας πλέον. Υπάρχουν επίσης σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν το σχεδιασμό αυτής της μονάδος στην εισαγωγή και στην αμωσήλεξη. Η εισαγωγή και η αμωσήλεξη πραγματικά είναι θέματα τα οποία έχουμε καταγράψει και τα οποία αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει επίσης ένα τεράστιο πρόβλημα στον ηλεκτικό πίνακα αυτής της μονάδος. Δυστυχώς αυτός που τη σχεδίασε την τοποθέτησε κάτω από την εισαγωγή. Άρα λοιπόν, οποιαδήποτε στιγμή έχουμε υπερχήλυση στο λίμμα που εισέρχεται, ο ηλεκτικός μας πίνακας κολυμπάει στα νερά. Τον αλλάζουμε θέση, τον βγάζουμε από εκεί, τον σχεδιάζουμε ξανά και τον εγκαθιστούμε σε χώρο που θα έχει σχέση με την είσοδο των λιμάτων στον πυλικό του δάτου. Τοποθετήσαμε χλωριωτή. Έχουμε χλωριωτή πλέον στην εγκατάσταση επιχειρήσεων λιμάτων Φιλίππον. Κάναμε παρέμβαση στο Μέανδρο. Υπήρχε ένα θέμα τεχνικό στην κατασκευή του Μέανδρου. Τοποθετήσαμε θυρόφραγμα ανοξίδωτο για να δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση και να καθαρίζουμε τον Μέανδρο, διότι από βάθος 40 εκατοστών, λέω ένα τυχαίο νούμερο, φτάσαμε να χρησιμοποιούμε τα 10-15 εκατοστά, διότι το υπόλοιπο ήταν γεμάτο φερτά. Με αυτή την παρέμβαση έχουμε καταφέρει πλέον να καθαρίζουμε τον Μέανδρο και άρα αυτό που βγαίνει πλέον να είναι αυτό που πρέπει. Όχι πως αυτό που έβγαινε είναι αυτό που περιγράψατε, αλλά δεν ήταν αυτό που έπρεπε για τη μονάδα των Φίλιππων. Αναφορικά τώρα με το θέμα της εισόδου των κλιμάτων από τους οικισμούς Αμυσιανών και Κοκκινοχώματος. Υπήρχε πράγματι ένα πρόβλημα, ένα θέμα. Το πρόβλημα ήταν ότι για κάποιους λόγους από τη 31-2010 όταν έγινε και η συνένωση, που δεν είχε γίνει, αλλά εν πάση περίπτωση θεωρητικά τουλάχιστον είχε γίνει, ξέρω ότι αυτά γίναν τις 25 π.Π. 2016 και τυπικά. Εν πάση περίπτωση αυτή η μονάδα σχεδιάστηκε για να δέχεται και τα λήματα των δύο αυτών διαμερισμάτων, των Αμυσιανών και των Κοκκινοχώματος, με μια συμφωνία η οποία έχει κυρωθεί από την περιφέρεια μεταξύ του τέος Δήμο Φιλίπων και του τέος Δήμου Ελευθερούπολης. Και για κάποιους λόγους πραγματικά αυτή η συμφωνία τηρείτο. Δηλαδή, ο Δήμος Ελευθερούπολης πλήρωνε στον Δήμο Φιλίπων έως 31-2010. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται. Δεν ήμουν εκεί όταν μπαίναν τα χρήματα για να αμφιβάλλετε, δεν ήμουν εκεί, αλλά αυτό φαίνεται. Από την πρώτη του 2011 υπήρχε θέμα. Δεν, κανείς δεν έστειλε αλλογαριασμό στον Δήμο, στην ΔΕΙΑ Παγκέου. Η προηγούμενη διοίκηση, η Διοίκηση Καζανίδη, αυτό που έκανε ήταν να τοποθετήσει, να επαναλειτουργήσει το παροχώματο. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, από πρώτης του 2015 έως 31-2012 και μέχρι σήμερα, ξέρουμε τι μπαίνει, ξέρουμε τι εισέρχεται. Πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις. Ο Μιλών, με τον Προστάθμιση Τεχνικής Υπηρεσίας, με τον Δήμαρχο Παγκέου τον κ. Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΙΑ Παγκέου τον κ. Παπαδόπουλου. Στείλαμε ήδη τον πρώτο ολοκαριασμό που αφορά τα εισορχόμενα λήματα από πρώτη πρωτο 2016 έως 36 του 2016. Και κάθε τρίμηνο θα στέλνουμε επίσης τον ολοκαριασμό. Αναζητούμε λύσεις για να βεβαιώσουμε με κάποιον τρόπο, συμφωνώντας, δεν έχουμε κανένα λόγο να αντιδικούμε με τον Δήμο Παγκέου και τη ΔΕΙΑ Παγκέου. Αντιθέτως μάλιστα, σχεδιάζουμε κοινές δράσεις. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περασμένης Πέμπτης είχαμε για συζήτηση θέμα το οποίο το αποσήραμε βέβαια γιατί δεν ήμασταν έτοιμοι ακόμα, που αφορά την επεξεκδιασία της λιματουλάσπης την οποία σχεδιάζουμε από κοινό με τη ΔΕΙΑ Παγκέου και τη ΔΕΙΑ Νέστο. Κατεβάζουμε πρόταση, σχεδιάζουμε, κατεβάζουμε πρόταση στο ΥΜΠΕΡΑ κοινή ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑγκέου και Νέστος. Ελπίζουμε να προσχωρήσει αυτή την προσπάθεια και η ΔΕΙΑ ΘΑΣΟ. Επισηγχαρηγόμαστε λύση λοιπόν και για την εκκρεμότητα αυτήν, αλλά για το διάστημα του πρόσωπου του 2011 έως 31-12 του 2014 δεν έχουμε στοιχεία ή αν θέλετε τα στοιχεία για το τι μπήκε στην εγκατάσταση, αν βυζητούνται από την πλευρά της ΔΕΙΑ Παγκέου και νομίζω ότι έχει κάποιο δίκιο η ΔΕΙΑ Παγκέου με τα βυζητή. Εν πάση περίπτωση αυτό που κάνουμε εμείς ως νέα διοίκηση είναι να φροντίζουμε την εγκατάσταση αυτήν προσπαθώντας να την επαναλειτουργήσουμε, να την κάνουμε επιχειρησιακά αφτάρκη, αυτό τελεί, όλο το σύστημα εκεί να επαναλειτουργήσει. Υπάρχει και ένα άλλο τεχνικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την κατασκευή και την κατάληξη του αγωγού της αποχέτησης μας που περνάει από το πολίστυλο προς το... Τελειώνω. Τελειώνω. Από το πολίστυλο προς την εγκατάσταση οι κλήσεις είναι μικρές και σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε κάπου ενδιαμέσως άλλο ένα αντιλειοστάσιο για να μπρέσουμε να μην έχουμε προβλήματα στον αγωγό. Ευχαριστώ πολύ, δεν ξέρω αν κάτι άλλο χρειάζεται. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Κυρία Ιωσήφιδου και κλείνουμε, αλλά και ο κ. Τζαντζάρης. Λοιπόν, για τα δύο θέματα που έφτιασε ο κ. Μουριάδης, γιατί και για το πρώτο θα απαντήσω. Όσον αφορά κ. Μουριάδη, τον τείχο αυτός είναι η δεδοδεξαμενή που είναι στο Φρούριο. Αν ψάξετε λίγο στη δική σας διοίκηση, 12 ή 13 δεν μπορώ να θυμάμαι, η δημοφέλεια επί της προηγούμενης διοίκησης πάλι είχε στείλει έγγραφο στην τεχνική υπηρεσία ή στην πολιοδομία προκειμένου να χαρακτηριστεί ως κατεπίγον έργο αποκατάστασης του τείχου σε αυτό διότι ήδη, επειδή είναι πολύ παλιός τείχος φυσικά, ένα κομμάτι του είχε πέσει. Οπότε η δημοφέλεια είχε στείλει έτοιμα προς την τότε πολιοδομία να χαρακτηριστεί ως κατεπίγον προκειμένου με τη βοήθεια βέβαια πάλι της τεχνικής υπηρεσίας, γιατί η δημοφέλεια δεν έχει, όπως ξέρετε πολύ καλά, τεχνική υπηρεσία, να προλάβει να αποκατασταθεί ο συγκεκριμένος τείχος. Δεν ξέρω για ποιο λόγο η τότε τεχνική υπηρεσία ή πολιοδομία, επί της δικής σας διοίκησης, είχε απορρίψει το συγκεκριμένο έτοιμα να χαρακτηριστεί το έργο ως κατεπίγον, με αποτέλεσμα με το που αναλάβαμε διοίκηση ένα άλλο κομμάτι του τείχου σε αυτό να πέσει και να παραμείνει ένα πάρα πάρα πολύ μικρό κομμάτι. Αμέσως, κύριε Μουριάδη, είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω. Κύριε Πρόεδρε, δεν πρέπει να απαντήσω. Συνεχίστε, παρακαλώ. Κάνε μια μικρή αναδρομή. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι και μια πέτρα να πειράξουμε στο Φρούριο πρέπει να συνεχίσουμε με την αρχαιολογία. Δεν μπορούμε να κάνουμε από μόνο μας κάτι. Οπότε, αμέσως ήρθαμε σε επαφή με την αρχαιολογία και φυσικά και με την ιντεχνική υπηρεσία και μας έχει ζητηθεί τεχνική μελέτη στατικής επάρκειας της υδατοδοξαμενής, η οποία βέβαια ξέρετε πολύ καλά ότι προωθείται. Και από εκεί και πέρα βέβαια η τεχνική μελέτη ζητείται για ποιο λόγο, για να δούμε αν μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τον τείχο αυτό στην αρχική του μορφή και αν αντέχει η ιδατοδοξαμενή ή αν θα πρέπει, αν δεν το αντέχει και αν δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, αν θα πρέπει το όποιο κομμάτι έχει μείνει να καταδιαθεστεί και να γκρεμιστεί για λόγους... Παρακαλώ, παρακαλώ, μη διακοπηθείς. Θα σας δώσω τον λόγο κ. Μουριάδη. Συνεχίστε κ. Ζηφίδη. Οπότε κ. Μουριάδη, ήδη από τη δική μας διοίκηση γίνονται απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να συναποφασιστεί μαζί με την αρχαιολογική υπηρεσία, αν το όποιο κομμάτι έχει μείνει θα καταδιαφεστεί ή αν θα ξαναφτιαχθεί. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα. Για να καταλαβαίνουμε λίγο τι δικάσαμε γιατί δικαιωθήκαμε και σε μία δεύτερη απόφαση... σε σχέση με την αντιδικία μας με τον ΟΛΚ. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε δικαιωθεί σε σχέση με δικαστική απόφαση από τον Άριο Πάγο. Επειδή πάρα πολύ πραγματικά αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν, ενώ να έχουμε δικαιωθεί στον Άριο Πάγο, να πρέπει να έχει γίνει και μία άλλη δικαστική απόφαση. Πολύ απλά και με πολύ απλά λόγια θα σας πω λοιπόν ότι με την απόφαση του Άριου Πάγου, παρόλο που δικαιωθήκαμε δικαστικά, δεν μπορούσαμε να κάνουμε εκτέλεση της απόφασης. Δηλαδή δεν μπορούσαμε να προβούμε στην απαιτούμενη εκείνη ενέργεια προκειμένου να κάνουμε εκτέλεση όταν λέμε κατάσχεση. Άρα έπρεπε να κάνουμε την απόμενη νομική διαδικασία. Άρα τι κάναμε, η επόμενη νομική διαδικασία, διότι είμαι δικηγόρος και γνωρίζω τα νομικά, σε συνεργασία βέβαια και με την συνάδελφα, την κυρία Βούλα Καρκαλίας που ασχολείται με το φάκελο, προβήκαμε σε έκδοση διαταγής πληρωμής. Τι σημαίνει αυτό? Η διαταγή πληρωμής ήρθε και κεφαλαιοποίησε πλέον το ποσό. Ενώ δηλαδή η απόφαση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων έλεγε τιμή μονάδος ένα τετραγωνικό μέτρο, επί το αντίστοιχο τετραγωνικό μέτρο, έρχεται λοιπόν η διαταγή πληρωμής και το κεφαλαιοποίησε. Δηλαδή λέει ότι ο ΟΟΛΚ υποχρεούνται να καταβάλει στη δημοφέλεια ένα τετρακόσο, τόσο έναμιση εκατομμύριο ευρώ αυτό που λέμε, είναι τους τόκους, είναι τα δικαστικά έξοδα. Οπότε με το που κοινοποιήθηκε αυτή η διαταγή πληρωμής ο ΟΟΛΚ κατέθεσε ανακοπή και έτηση αναστολής. Δηλαδή έτηση αναστολής τι προσπάθησε, γιατί με τη διαταγή πληρωμής θα μπορούσαμε εμείς μετά από τις τρεις εργάσιμες μέρες να κάνουμε κατάσχεση. Άρα έκανε έτηση στο δικαστήριο με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσπαθώντας να ανακόψει το δικαίωμά μας αυτό να κάνουμε κατάσχεση. Και βγήκε λοιπόν η δικαστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων απορρίπτοντας έναν-έναν το δικαστήριο τους ισχυρισμούς του ΟΟΛΚ, είτε επί όλους τους λόγους της ανακοπής που κάνουν, που είναι μέσα και στο ίδιο δικόγραφο της αναστολής, είτε για τους λόγους επικίνδυνότητας που επικαλούνταν ο ΟΟΛΚ. Αυτό τι σημαίνει λοιπόν, ότι από τη στιγμή που κερδίθηκε από τη Δημοφέλεια το δικαστήριο αυτό, μπορεί η Δημοφέλεια λοιπόν να κάνει την επόμενη κίνηση, να προβεί δηλαδή σε κατάσχεση περιουσίας του ΟΟΚ, είτε είναι ακίνητη, είτε είναι κινητή. Ήδη βέβαια η συνάδελφος η Βουλή Καρκαλέτσιο έχει πάρει εντολή από μένα να κάνει όλη την απαιτούμενη προεργασία, προκειμένου να προβεί στην επόμενη διαδικασία της εκτέλεσης της κατάσχεσης. Και στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο που θα έχουμε με τη Δημοφέλεια, θα υπάρχει θέμα έγγραφης εντολής στην κυρία Καρκαλέτσιο, προκειμένου να κάνει όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες για εκτέλεση της δικαστικής απόφασης. Κύριε Σιμητζή, έχετε απόλυτο οδήγιο στις παρατήρεις που κάνετε. Εγώ για να είμαι εντάξει και ως Δημοφέλεια και ως Δήμος αν θέλετε, πριν δώσω εντολή στη Βουλή Καρκαλέτσιο, θεώρησα καλόν να έρθω σε επαφή με τον κύριο Ιλιάδη. Πραγματικά την Παρασκευή πήγα κιόλας από το γραφείο του ΟΛΚ και ο κύριος Ιλιάδη συνεχίζει να αρνείται να καταβάλλει την αποζημίωση. Βέβαια δεν ξαφορμίζει αυτό που λέτε, να σας πω το εξής. Δεν θέλω να πω ότι κινδυνεύει το έργο, αν δεν καταβληθεί η αποζημίωση. Θέλω να σας πω το εξής, επειδή ακριβώς είναι χρηματοδοτού και το είπα και στον κύριο Ιλιάδη, διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά κύριε Σιμητζή, ότι οι πρόεδροι και αντιδήμαρχοι και οποιοιδήποτε ασκούν διοίκηση πρόεδροι άλλων νομικών προσώπων, μπορούν να πάνε κατηγορούμενοι, όχι μόνο γιατί κάνουν κάποια παράνομη πράξη, αλλά γιατί παραλείπουν να κάνουν κάποια νόμιμη ενέργεια. Το έργο λοιπόν είναι χρηματοδοτούμενο, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν με το καλό θα τελειώσει το έργο από τον Φίλιππο Σβήτα, και μάλιστα πάλι κάνω μια παρένθεση, όταν έστειλα την απόφαση του Αριού Πάγου στον Υπουργείο Υποδομών, με πήραν τηλέφωνο από τον Υπουργείο Υποδομών, κύριοι συνάδελφοι, και με ρώτησαν τι, αν πληρώθηκε η δημοφέρεια. Και τους απάντησα όχι, δεν πληρώθηκε. Ξέρετε η επόμενη ερώτηση ποια ήτανε? Θα μας αφήσετε να μπούμε να κάνουμε το έργο που δεν πληρωθήκατε. Η επόμενη απάντηση που έδωσα είναι το εξής, ότι το έργο, τους ρώτησα καταρχήν τι προθεσμίες έχουν και κατά πόσο πάρει παράταση στο έργο. Μου είπαν λοιπόν ότι το έργο έχει πάρει παράταση, αλλά καίγονται φυσικά να το ολοκληρώσουν. Και από εκεί και πέρα βέβαια, εφόσον πάρουν όποιες άδειες πρέπει να πάρουν για να ολοκληρωθεί το έργο, τους απάντησα εγώ ότι η δημοφέρεια θα κινηθεί νομικά και την αποζημίωση θα την εισπράξει. Προσέξτε όμως, το έργο, και εδώ τώρα ξαναλέω, ολοκληρώνω την απάντηση που πήγα να δώσω πριν. Το έργο είναι συγχρηματοδοκτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Που τι σημαίνει αυτό? Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, που μας ενδιαφέρει φυσικά να κατασκευεί γιατί είναι μεγάλο αναπτυξιακό έργο, για το δήμο και για ολόκληρη φυσικά την περιοχή, το πρώτο πράγμα που θα ελέγξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ξέρετε ποιο είναι ο αγαπητής συνάδελφης, αν είναι τακτοποιημένο η διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Και αν δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση, ξέρετε τι σημαίνει αυτό και ξέρετε πολύ καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χαρίζεται, και δεν χαρίζεται για ψίχουλα. Θα χαριστεί για τέτοια κονδήλια και η λειτουργικότητα φυσικά. Μα το πρώτο πράγμα που θα ελέγξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και γι' αυτό φώναζα και οριόμουνα πριν ακόμα δικάσουμε τον Άριο Πάγο ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο και έλεγα, κοιτάζουμε την υπόθεση και για το συμφέρον της δημοφέλειας και για το συμφέρον του δήμου, αλλά και για το συμφέρον του έργου γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί. Εν πάση περιπτώση για να το κλείσω, το πρώτο πράγμα που θα ελέγξει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτό. Και αν δεν έχει καταβληθεί αποζημίωση, υπάρχει κίνδυνος να ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρήματα έχει δώσει για το έργο του συγκεκριμένου. Μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο. Το 1,5 εκατομμύριο είναι ψύγουλα μπροστά στον κίνδυνο που ελοχεύει να βρεθεί μπροστά μας. Όχι σε εμάς. Τα εκατομμύρια δεν τα ζητάν από εμάς, θα τα ζητάν από εκεί που τα εισέπραξαν. Ποιος θα τα δώσει τελικά αυτά τα χρήματα, το ελληνικό δημόσιο, οι συνδημότες μας. Και τι λέει ο κύριος ΟΟΛΚ για να μη προσωποποιώ. Τι λέει στους ισχυρισμούς του. Προσπαθεί το ποσό της αποζημίωσης να το μεταφέρει στο ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή, προσέξτε τώρα, ο ΟΟΛΚ που ήταν μια μετοχή του ελληνικού δημοσίου, έχει μπει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι πλέον μια μετοχή του ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον ΟΟΛΚ. Τι λέει, να μην τα πληρώσει ο ΟΟΛΚ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, να τα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο. Θα τρελαφούμε δηλαδή, θα μείνουμε φαλακροί, θα κόψουμε φλέβες και ότι θέλετε. Και εν πάση περιπτώσει, δηλαδή, το 1,5 εκατομμύρια να μην πληρωθεί ο ΟΟΛΚ, ίσον τα είπε, να πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο. Αν είναι δυνατόν, αν είναι δυνατόν. Φυσικά, το δικαστήριο απέρρυψε όλους τους νομικούς ισχυρισμούς και φυσικά η δημοφέλεια δεν μπορεί να καθίσει με σταυρωμένα χέρια να περιμένει την ανακοπή που δικάζεται τον νεαέμβριο, να ξαναυποθούν, εννοείται, θα δικάσουμε φυσικά, θα περιμένουμε μετά και κανένα δυο χρόνια να γίνει έφεση, όχι. Έχω το δικαίωμα, θα προβώ σε οποιαδήποτε κατάσχεση, είτε κινητού, είτε ακινήτου, ό,τι υπάρχει και από εκεί και πέρα, μένα με ενδιαφέρει να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της δημοφέλειας του δήμου και το ίδιο το έργο. Πολύ σύντομη και σύντομη, νομίζω, θα είναι και η απάντηση της Προέδρου. Θα ήθελα να ρωτήσω, η άρνηση της καταβολής, της αποζημίωσης, είναι απόφαση Προέδρου για Διοικητικό Συμβούλιο. Και γιατί το λέω αυτό πολύ γρήγορα. Διότι έχω την εκτίμηση και την εντύπωση ότι δεν υπάρχει απόφαση τέτοια από το Διοικητικό Συμβούλιο. Και μήπως θα πρέπει να απευθυθείτε εγγράφος, σε στήλ λεξόδικου να μην κάνω και το νομικό, προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και να τους βάλτε ότι η ευθύνη της μη καταβολής, της αποζημίωσης, που οφείλουν και να σεβαστούν την απόφαση του Δικαστηρίου, όπου είναι τελεσίδικη, δεν θα φορά μόνο τον Πρόεδρο αλλά θα φορά όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Διότι ο Πρόεδρος, δεν ξέρω μήπως είναι δεχομένος, λέω εγώ τον. Λέω υποθετικά. Ο Πρόεδρος είναι Πρόεδρος, υπάρχει όμως ένα Διοικητικό Συμβούλιο που αποφασίζει. Δεν αποφασίζει ο Πρόεδρος. Και κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι αν θα ζητηθούν ευθύνες, δεν θα ζητηθούν μόνο από τον Πρόεδρο αλλά από όλο το Διοικητικό Συμβούλιο. Μήπως θα πρέπει να κάνουμε και αυτή τη κίνηση και μάλιστα άμεσα, λέω εγώ τον. Προφανώς για να καταθέσουν ανακοπές και ασφαλιστικά πήραν απόφαση στο ΔΔΣ. Ακούστε κύριε Ευαίρο, δεν είχα καταρχήν καμία υποχρέωση, σας το λέω, να συζητήσω με τον κύριο Ηλιάδη. Εγώ μπορούσα κατευθείαν να κοινοποιήσω την απόφαση και είναι δικό τους πρόβλημα αν θα πάρουν απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου και αν δεν πάρουν απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου. Ήδη εγώ είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου σαν Ιωσυφίδου, σαν Δημοφέλεια, σαν Δήμος και έκρουσα τον κόδονα του κινδύνου. Προσέξτε γιατί εδώ μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο και αυτά που θα αρθούν από πίσω, το ξαναλέω, είναι ψίχουλα μπροσά στα αυτά που μπορεί να τους ζητάνε. Εμπάση περιπτώσει, εμείς κοινοποιούμε της δικαστικής, δεν είναι μόνο αυτή η δικαστική απόφαση με το 1,5 εκατομμύριο για τη διαταγή πληρωμής. Αύριο θα πάω στο Εφετίο Θράκης για μια προσωπική υπόθεση για ένα δικαστήριο. Έχουμε ζητήσει από εκεί, θα βγει κι άλλο. Αντίγραφο εξαπογράφου λέγεται αυτό που θα πάρουμε αύριο από την Κομοτινή. Συν τη δικαστική δαπάνη, η οποία πάει υπέρ Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας. Θα πάει και στο Ταμείο του Δικηγορικού Συλλόγου. Κοντά στα 30 χιλιάρικα είναι, δεν μπορώ να σας το πω, 25-30 κάπου εκεί, που υποχρεούνται φυσικά πάλι όλων να το καταβάλει. Εννοείται φυσικά και τα δύο, και η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Με την επιταγή από κάτω, η οποία θα λέει κεφάλαιο, τόκους, δικαστική δαπάνη. Συν την επιπλέον δικαστική δαπάνη, γιατί τώρα προσέξτε, δεν έχουμε πολλές δικαστικές δαπάνες. Δικαστική δαπάνη που έβαλε το Εφετείο, που είναι 25-30 χιλιάρικα. Δικαστική δαπάνη που έβαλε ο Άριος Πάγος, άλλα δυόμες χιλιάρικα. Δικαστική δαπάνη που έβαλε τώρα τα ασφαλιστικά μέτρα μικρό, όπως εν πάση περιπτώσει. Άρα, κύριε Βέρο, αν είναι δυνατόν, δεν θα στείλω εξόδικο. Τις αποφάσεις θα στείλω. Κύριε Παπαδόπουλε, παρακαλώ, τι ερώτηση θέλετε να κάνουμε. Η ίδια, μέσω διοικητικού συμβουλίου ή όχι. Κύριε Παπαδόπουλε, τι ερώτηση θέλετε να κάνουμε. Για το θέμα, πρόεδρε, γιατί, κύριε Σοφίδου, ήθελα να ρωτήσω, κύριε Σοφίδου, σας άκουσα με προσοχή, βέβαια, εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά δύο ερωτήσεις έχω να κάνω. Η μία είναι, είπατε ότι επικαλείται ο ΟΛΚ κάποια πράγματα, ο ΤΑΙΠΕΔ, οτιδήποτε. Ξέρουμε όλοι ότι ο ΟΛΚ είσον μια μετοχή, είσον ΤΑΙΠΕΔ, ή είσον δύο... Δύο οικονομικών. Ναι, είσον δύο Ευρωπαίους στο διοικητικό του ΤΑΙΠΕΔ. Ρωτώ, ένας πρόεδρος ενός ΟΛΚ, ενός ουγανισμού, έχει το δικαίωμα να υπογράψει μια καταβολή χρημάτων, χωρίς να έχει εντολή από το συγκεκριμένο διοικητικό. Μια ερώτηση. Η ανακοπή που εκραιμεί, που είπατε, το Νοέμβριο, που έχει κάνει ο ΟΛΚ, έχει κάνει διάφορα τέλος πάντων, αυτή η ανακοπή, υπάρχει περίπτωση να έχει ένα αντίθετο αποτέλεσμα, ώστε να μας φέρει και σε εκείνη την περίπτωση, εμείς τι κάνουμε, ενώ τώρα διεκδικούμε μετά θα πρέπει να τα επιστρέψουμε. Ευχαριστώ. Λοιπόν, ο κύριος Ηλιάδης, όπως μου είπε, επικοινώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ προφορικά. Τώρα από εκεί και πέρα, τι εντολές πήρε από το ΤΑΙΠΕΔ, εγώ δεν μπορώ να ξέρω. Μου είπε όμως ότι επικοινώνησε με το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα της καταβολής αποζημίωσης. Ναι, ξέρετε, γιατί ο ΟΟΛΚ πλέον είναι ΤΑΙΠΕΔ, γι' αυτό. Λοιπόν, το Νοέμβριο πραγματικά δικάζεται η ημερομηνία της ανακοπής. Κύριε Παπαδόπουλε, δεν με ενδιαφέρει μένα τι δικαιοδοσία έχει ο Ηλιάδης. Εγώ ξέρω ότι βγήκε μια απόφαση εναντίον του ΟΟΛΚ. Από εκεί και πέρα, κοινοποιούμε εμείς τις αποφάσεις και είναι δικό τους θέμα. Αν έχει την αρμοδιότητα μόνο στον κύριο Ηλιάδης, το διοικητικό του συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ είναι δικό τους πρόβλημα και δεν με ενδιαφέρει και δεν ασχολούμαι με το συγκεκριμένο. Και ούτε παρακαλάω. Σας είπα, εγώ πήγα σαν Ιωσιφίδου να κρούσω τον κόδωνα του κινδύνου και, εν πάση περιπτώση, συναργαζόμαστε σε άλλα θέματα. Θα πάμε μαζί στην Τενερήφη την άλλη βδομάδα για την έκθεση κρουαζιέρας. Όταν λέω θα πάμε, η δημοφέλεια, για να ακριβολογώ, κύριε Βέρο. Παρακαλώ, παρακαλώ, λοιπόν. Τέλος, παιδιά, τέλος. Έχουμε πάει δύο ώρες και παρακαλώ πολύ. Εν πάση περιπτώση, κύριε Βέρο, έτσι για να στην Τενερήφη, λοιπόν, η δημοφέλεια στέλνει ειδικό άτομο εξειδικευμένος στις κρουαζιέρες και θα είναι εκεί με εκπόσωπα του Άλπ. Εν πάση περιπτώση, η Ανακοπή Παπαδόπουλε έχει ημερομηνία μέσα Νοεμβρίου. Μπορεί να πάρει και αναβολή από το Νο, γιατί εγώ δεν έχω καμία περίπτωση τέτοια να ζητήσω αναβολή. Με μια αναβολή μπορεί να πάει τέλει του 2016. Ρώτησε κάτι ο κ. Παπαδόπουλος και ο Ιωσήφιδο, εάν τελειώσει η ειδικής και τη χάσουμε την υπόθεση θα γυρίσουμε πίσω τα λεφτά. Καλά, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση να χάσουμε την υπόθεση. Τέλος. Ναι, κ. Σιμιζή, παρακαλώ. Μια δήλωση, πέραν του ότι και η Δημοφέλεια και ο Δήμος είμαστε αξιόχροι, δεν υπάρχει θέμα. Θα ήθελα να πω το εξής μονάχα, σε όσα πολλά δήλωσε η κυρία Ιωσήφιδου. Παρακαλώ, μη μιλάτε μεταξύ σας. Και σε σχέση με αυτά που δηλώνει και ο κ. Ιλιάδης. Την ίδια ευθύνη έχει και αντίστροφα η κυρία Ιωσήφιδου τώρα, ο κ. Χρυσομάλης ή ο κ. Σκυνάκης παλιότερα, ή ο κ. Χρυστοδουλίδης που διατέλεσαν πρόεδροι. Λοιπόν, δηλώνω ότι αν δεν διεκδικήσει όπως πρέπει να τα διεκδικήσει και όπως σωστά τα διεκδικεί μέχρι τώρα και καλά, τα χειρίζεται μέχρι τώρα αυτά τα θέματα η κυρία Ιωσήφιδου. Αλλά αν κάνει την παραμικρή παρασπονδία είναι έτοιμη η μήνυση για απιστία από τη δική μας την πλευρά. Σας το λέω για να έχετε και ένα μέσο ηθική άμυνας απέναντι σε όσους τυχόν σας πιέζουνε επικαλούμενοι ζητήματα απιστίας. Μην απαντήσει κ. Ιωσήφιδου. Δεν θέλει απάντηση αυτό. Δεν θέλει απάντηση. Παρακαλώ κ. Τζατζάρη ολοκληρώστε. Λοιπόν, εγώ θα είμαι λακωνικός κύριε Πρόεδρο, ως συνήθως, όσον αφορά το 24 το Δημοτικό Σχολείο. Η Σχολική Επιτροπή διατηρεί ανοιχτή γραμμή και άριστε σχέσεις με όλους τους διευθυντές, διευθύντριες και προϊστάμενοι σε από όλα τα ανιπιαγωγεία του Δήμου. Ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε δίκαιο αίτημά τους μέσα στις δυνατότητες της Σχολική Επιτροπής και στις αρμοδιώτητές της. Κατόπιν τούτο, όταν υποβάλετε αίτημα από το Σχολείο, εξετάζετε και αμέσως σας είμαστε ικανοποιείτε. Ευχαριστούμε τον κ. Ζαντζάρη. Νομίζω ότι περαιώσαμε τη συζήτηση. Έχουμε ένα θέμα να συζητήσουμε έκτακτο, αγαπητοί συνάδελφοι και μετά θα δούμε και το θέμα του άλλου. Δώσ' μου λίγο το έκτακτο. Το έκτακτο θέμα αφορά την τροποποίηση της υπαρρυθμών 245 του 2000 απόβασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας, με την οποία εγκρίθηκε η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του κινηματογράφου Παλάς στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο. Και τώρα ζητείτε η συμπλήρωση μάλλον της απόβασης αυτής για την παραχώρηση και του κυλικίου, αν θυμάμαι καλά, κ. Πετρόπουλε, παρακαλώ να εισηγείτε το. Πάρα πολύ σύντομα. Υπήρχε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2010, μέσα από το οποίο επίμερων Δημαρχίας του κ. Ερυφυλίδη είχε παραχωρηθεί το αντιγόνι Βαλάκου στο Διπεθέ για χρήση. Μέσα από το συγκεκριμένο έτοιμα και μέσα από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διπεθέ, σήμερα κατατίθεται έτηση στο σώμα, προκειμένου να εγκρίνει τωρεάν παραχώρηση, χρήση και αξιοποίηση του κυλικίου του αντιγόνι Βαλάκου από το Διπεθέ Καβαλάς. Ευχαριστώ κ. Πεντρόπουλο, κ. Σιμιτζή, παρακαλώ. Μια ερώτηση κύριος. Υπάρχει θέμα, δηλαδή αντισβήτησε κάποια υπηρεσία, ότι στην έννοια της παραχώρησης ως συνόλου δεν εμπεριέχεται και το συστατικό αυτό, το παράρτημα μάλλον που λέγεται κυλιγείο, μήπως αργότερα μας ζητήσουν να τους παραχωρήσουμε και τις τουαλέτες και το ταμείο και τα μηχανήματα κοντίσιο που είναι στην Ταράτσα. Κι αυτό δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να το κάνουμε. Εννοείται ότι η παραχώρηση ήταν συντολική με όλα τα παραρωτήματα και τα μέρη του ακυλίτου. Ναι, δηλαδή υπήρξε κάποια αντίρρηση από κάποια υπηρεσία κ. Πεντρόπουλο. Κ. Πεντρόπουλο, παρακαλώ. Επί της ουσίας μπορεί να έχει δίκιο ο κ. Σιμητζής αλλά ωστόσο δεν υπήρξε η σύμβαση, δεν υπάρχει σύμβαση μεταξύ της διοίκησης του τότε Διπεθέ με τη διοίκηση του τότε Δ. Καβάλας προκειμένου να αναφέρεται ότι παραχωρείται και το κυλιγείο, επαναλαμβάνω για δωρεάν χρήση στο Διπεθέ Καβάλας, αξιοποίηση και γενικότερα λειτουργίας του κυλιγείου από το Διπεθέ Καβάλας. Για αυτό το λόγο θέλοντας ενδεχόμενα αύριο μεθαύριο να αποφύγουμε και το Διπεθέ Καβάλας, το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Κάποιες πιθανόν, δεν θεωρώ τι μπορεί να γίνει, κάποιες εμπλοκές. Για αυτό το λόγο σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έρχεται να αποφασίσει ότι ναι μες στο σύνολό τους είναι παραχωρημένο το αντικόν Ιβαλάκου αλλά και επί της ουσίας παραχωρείται το κυλιγείο Καβάλας για να το αξιοποιήσει, επαναλαμβάνω, το Διπεθέ Καβάλας. Εντάξει, είναι μια λεπτομέρα. Παρακαλώ, κύριε Ζημιτσέ. Θέλετε να ρωτήσετε κάτι, κύριε Ποτόλιο? Αυτό που υπόθεκαν. Κύριε Πρόεδρε, λέτε για εκμετάλλευση και χρήση του κυλιγείου. Μήπως υπάρχει και ζήτημα πολεοδομίας, δηλαδή που δεν φαίνεται σαν μέρος του συνόλου, οπότε θα προκύψει πρόβλημα στην εκμετάλλευση αύριο μεθαύριο αν προκύψει αυτή. Αυτό δε νομίζω, γιατί η κατασκευήση είναι κυλιγείο εκείνου και πρέπει να έχει προβλεφθεί. Τέτοιο ζήτημα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Ποτόλιο, δεν υφίστανται. Και αυτό γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο κυλιγείο λειτουργούσε εντός του θεάτρου Αντιγώνιου Βαλάκου προ δεκαετίας-δωδεκαετίας πριν αρκετά χρονιά, αλλά ωστόσο σταμάτησε η λειτουργία του. Για αυτό το λόγο μπαίνουμε σήμερα στη διαδικασία. Εντάξει, όχι, ήταν η ερώτηση εύστοχη του κ. Ποτόλια γιατί μπορεί να λειτουργούσε, αλλά να μην ήταν για τέτοια χρήση, ας πούμε. Λοιπόν, ο κ. Σιμιτσής, παρακαλώ. Εντάξει, εμείς δεν διαφωνούμε. Βέβαια, δεν μας αρέσει να βγάλουμε μια τέτοια απόφαση, γιατί τη θεωρούμε εκπερισσού. Παρ' όλα αυτά, αν πρόκειται να διευκολύνουμε το ΔΥΠΕΦΕ, να το κάνουμε. Έχουμε, όμως, δύο προτάσεις για μια μικρή διαφοροποίηση. Καταρχάς, η μία είναι τελείως ανώδημη. Το Φρούριο, στη σημερινή μας απόφαση, πρέπει να το παραχωρήσουμε στη Δημοφέλεια και όχι στη ΔΕΠΑΝΕΚ. Η ΔΕΠΑΝΕΚ έχει καταργηθεί πια, δεν υπάρχει, έχει ενσωματωθεί στη Δημοφέλεια. Άρα, πρέπει να το διορθώσουμε και αυτό. Για αυτό το σημείο της απόφασης μας πρέπει να το διορθώσουμε. Άρα, όσον αφορά το Παλάς, να μην γράψουμε το επίσης παραχωρήτε δωρεάν και χρήση του κηλικίου, αλλά στην έννοια της παραχώρησης, να γράψουμε ότι στην έννοια της παραχώρησης εμπεριλαμβάνονται όλα τα συστατικά και παραρτήματα, ενδεικτικά το κηλικείο, του οποίου επιτρέπεται εκμετάλλευση από το ΔΕΠΕΦΕ, να γίνει λίγο διαφορετική διατύπωση, για να μην φανεί ότι αποφασίζουμε για κάτι το οποίο ίσως θα... Κάτι αυτό τελώς, δηλαδή, σαν ένα κομμάτι χωριστό του κτιρίου, ας πούμε, έτσι, ναι. Ναι, κύριε Πέτρο, ναι, κύριος Παπάς, πάρα. Με αφορμή αυτό που είπε ο κύριος Σιμπιτσής τώρα, γιατί είχα κι εγώ μια περιπέτεια για να πάρω φορολογική ενημερώντα. Η κυρία Ιωσήφιδου, ας ξεκαθαρίσει εκεί, δε τάκτε, πανέκ, δανέκ, δημοφέλεια, κλείστε τις εταιρείες, έχουμε θέμα. Δεν μας δίνουν φορολογική ενημερώντα επειδή δεν έκλεισαν αυτές οι εταιρείες. Κλείστε, πρέπει να τις κλείσετε. Ναι, αλλά εμάς στο φορολογική, εκεί που πάμε, μας ταλαιπωρούν και δεν μας δίνουν, γιατί λέει δεν έχει κλείσει η δανέκ το αυτό. Μάλλον είναι οικονομικό, ναι, πρέπει να και στη Δωή να γίνει το κλείσιμο, δεν αρκεί μόνο η απορρόφηση. Κύριε Πρόεδρε, απαντώντας εντάξει στον πρώην Δήμαρχο, στον κ. Σιμητσή, έτσι όπως έρχεται το έτοιμα προσυζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώ και με βάση τις εντός εισαγωγικών συμβουλές τις οποίες λάβαμε από πλευράς των νομικών του Δήμου Καβάλας, έρχεται αφενός να εξυπηρετήσει το ΔΥΠΕΘΑ Καβάλας, αφετέρουθε να λύσει ενδεχόμενες εντός εισαγωγικών εμπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Γι' αυτό το λόγο έρχεται ακριβώς έτσι στο σώμα το όλο θέμα. Στο ίδιο πράγμα λέμε τώρα, δεν λέμε κάτι διαφορετικό, μια διαφορετική διατύπωση. Και να συμπληρώσω και κάτι επειδή ο κύριος Σιμητσής και αρκετοί εκ των δημοτικών συμβούλων διακρίνονται για την ευαισθησία τους στο θέατρο που επισκέπτονται, τουλάχιστον όσο είμαι πρόεδρος εγώ το Αντιγόνι Βαλάκου. Θα πω και το εξής, η λειτουργία του κοιλικίου του Αντιγόνι Βαλάκου θα δώσει τη δυνατότητα και θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουμε τη φιλοξανία των θεατών, των 7.000 περίπου και πλέον θεατών που σε τακτά χρονικά διαστήματα από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Μαΐου επισκέπτονται με τη μορφή θεατών. Γιατί πέρσι δεν υπήρξε, αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα, χρειάστηκε να έρθουμε σε μια συνενόηση με γνωστό καβαλιώτη επιχειρηματία, την επιχείρηση μας ό,τι ο οποίος μας παρήχε 10.000 δωρεάν μπουκάλια νερό, αλλά ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ωραία, πώς είναι η διατύπωση, πώς το είπατε κ. Σιμιζή. Ε, τώρα θα καθαρίσουμε και στο α, να προσθέσουμε ότι στην έννοια της παρακόρησης περιλαμβάνεται όλα τα συστατικά για τα παραδείγματα του περιοχού και ενδεικτικά η είσοδος, το κλειματικό στάσιο, το κηλυκείο, την εκμετάλλευση, το οποίο αναθέτουμε στο δίπλα φέ. Εντάξει, ναι. Ωραία, έτσι. Συμφωνούμε, συμφωνούμε. Ναι, ναι, δωρεάν, δωρεάν παραχώρηση, δωρεάν παραχώρηση. Ωραία, πάμε τώρα στα τακτικά θέματα. Επειδή έχουμε εδώ ένα αγαπητό συνάδελφο που έχουμε ταλαιπωρήσει και είναι για το υπαριθμό 12. Το υπαριθμό 12 θέμα αφορά την επιστροφή προνοιακού επιδόματος ως αχρεωστήτος καταβληθέντος. Εκεί πέρα οι διατύπους είναι λίγο λάθος, συγγνώμη. Ο κ. Καλανταρίδης, παρακαλώ, θα μας πει για το 10.016 ευρώ που αφορά το υπαριθμό 12. Πρόεδρε. Παρακαλώ, ναι. Νομίζω ότι το θέμα το είδαμε όλοι, θεωρώ και επικεφαλής αλλά και δημοτικής συμβούλος. Νομίζουμε την εκτίμηση μας ως δημοτική παράταξη ότι θα πρέπει να το αποσύρουμε. Να δώσουμε μια ολιγοήμερη παράταση. Άλλωστε το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό έχει βεβαιωθεί και δεν υπάρχουν λόγοι παραγγραφής. Όμως, επειδή είναι ιδιαίτερο το θέμα και μάλιστα αναμένεται, θέλω να πιστεύω, ότι είναι ένας δύσκολος δημοκρατικός διάστημα και έχει και υποχρέωση να το κάνει αυτό. Απάντησα από το Υπουργείο διευκρινιστικά για το συγκεκριμένο θέμα, διότι δεν έχει καμία σχέση με όλα τα υπόλοιπα που έχουμε περάσει, που στον κάτω κάτω εδώ είναι και ο εκπρόσωπος του συγκεκριμένου πολίτη. Και νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει και ο ίδιος να το αποσύρουμε, διότι κατά την άποψή μας θέλω να έχουν υπαρουσία και η νομική υπηρεσία μας εδώ, και διαβάζοντας και τη γνωμοδότηση, για όσους διαβάζεσταν τη γνωμοδότηση του κυρίου Παπαράλη, που εκπροσωπεί την νομική υπηρεσία του Δήμου, θα δείτε ότι και ο ίδιος ισχυρίζεται στο τέλος ότι ενδεχομένως δεν θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό. Υπάρχουν σημαντικοί και σοβαροί λόγοι και νομικοί. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει φόβος στο να κατηγορηθούμε ότι για παράβαση καθήκοντος, άλλωστε δεν θα πάρουμε απόφαση σήμερα να πούμε όχι, δεν το καταβάλει λέω εγώ, αν θα πάρουμε αυτή την απόφαση, ότι δεν το ζητάμε. Όμως θέλω να έχουμε υπαρουσία και της νομικής υπηρεσίας, αλλά να δώσουμε και ένα μικρό χρονικό διάστημα, ώστε μήπως υπάρξει αυτή η διευκρινιστική από το Υπουργείο και δώσει λύση, ούτε στα δικαστήρια, ούτε οτιδήποτε, αμήν τα λεπορήσουμε και τον συγκεκριμένο πολίτη έτσι. Κύριε Βέρο, αυτό το θέμα ακριβώς το είχαμε συζητήσει πριν από περίπου δύο μήνες, ίσως και περισσότερο, και το είχαμε αποσύρει. Δεν έχει βεβαιωθεί το σχετικό πόσο ακόμη, αλλά η περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σίγουρα στη βεβαίωσή του. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε και τον πολίτη είναι πριν βεβαιωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αρθούμε σε μια συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο, ούτως ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρρες των εκπλήξεων. Με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούν και κάποιες προσφυγές εδώ πέρα. Δεν θα αλλάξει κάτι, μισό λεπτό. Να μας κάνει ο κ. Καλανταρίδης να πει δυο λόγια και μετά θα δώσω τον λόγο στον συνάδελφο, στον κ. Τσίμα, να μας, να ενημερώσει το σώμα λίγο για την ουσία της υπόθεσης. Εγώ ως συνάδελφο δεν έχω να πω κάτι το ιδιαίτερο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την υπηρεσία, έτσι, το θέμα για εμάς ως δημοτικό συμβούλιο είναι καθαρά τυπικό θα έλεγα, έτσι. Σύμφωνα με την οπηρεσία από τη στιγμή που έχει αποφασίσει ότι πρέπει να επιστραφούν, για τους λόγους που αναφέρει εδώ, ουσιαστικά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ένα θέμα καθαρά τυπικό. Δεν μπορούμε να πούμε εμείς ως δημοτικό συμβούλιο, έτσι, ότι όχι να μην εισπραχθεί. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω από την υπηρεσία. Αν οι νομικοί γνωρίζουν κάτι περισσότερο να μας ενημερώσουν, έτσι πάντως, μετά και την παράταση που είχε δοθεί για τους δύο μήνες έτσι ώστε να προβεί ο ενδιαφερόμενος σε όλες αυτές τις ενέργειες που θα έπρεπε με τον δικηγόρο του, εγώ δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε άλλη παράταση. Δεν νομίζω να κερδίζουμε κάτι ή να κερδίσει κάτι ο ενδιαφερόμενος, έτσι. Τουλάχιστον εγώ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την υπηρεσία, αυτή είναι η πληροφόρηση. Έχω μιλήσει και με τον διευθυντή, τον κύριο Βρετό, που προέσταται στο προνοιακό κομμάτι, θα λέγαμε, των υπηρεσιών μας, έτσι το ίδιο μου έχουν πει και από την οικονομική υπηρεσία, οπότε δεν έχω να προσθέσω σε κάτι καινούργιο. Να σας καλησπαιρίσω και να σας ευχαριστώ που μας δίνετε τη δυνατότητα, να ακούστε και την άποψη του πολίτη σε αυτό το θέμα. Αυτή η υπόθεση είναι μια υπόθεση, πέρα από την κοινωνική ευαισθησία που έχει, δείχνει και την κακή οργάνωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το 1989 βγήκε μια νομοθεσία η οποία έλεγε ότι οι μέσα ασφαλισμένοι ή άμεσα ασφαλισμένοι, οι μέσα ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, που έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, δικαιούνται κάποιο επίδομα που τότε ήταν 12.000 δαχμές και τώρα είναι 313 ευρώ. Αργότερα, από το 1989, το 2001, βγήκε μια υπουργική εγκύκλιος, η οποία έδωσε τη δυνατότητα αυτή και στους άμεσα ασφαλισμένους να παίρνουν αυτό το επίδομα, με την προϋπόθεση ότι δεν συνταξιδοτούνται. Υπάρχει εδώ ο εντολέας μου, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε το 1986, το 1989 κάνει την πρώτη εχείρηση στην Αγγλία γιατί έχει συγγενή καρδιοπάθεια, μεταλλικές βαλβίδες, βηματοδότη και λοιπά, δεύτερη το 1999 και την τρίτη το 2003. Όλο αυτό το διάστημα αγνοεί την ομοθεσία και δεν κάνει χρήση αυτού του επιδόματος. Αργότερα, αφού φυτάει στο κυμνάσιο, στο λίκιο, τελειώνει το πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών, πληροφορείται αυτή τη δυνατότητα. Καταθέτει τα έγγραφα και παίρνει το πρωνιακό αυτό επίδομα. Το 2012-2014, το διάστημα με το οποίο μας ζητάνε να επιστραφεί, συμβαίνει το εξής. Ο πατέρας του, ο οποίος έχει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνταξιοδοτούμενος, μεταβιβάζει την επιχείρηση στο νοιό και λέει ότι εν πάση περιπτώσει θα το μεταβιβάσω στο παιδί μου και από εκεί και πέρα θα έρθω και θα το συντηρώ. Και ο λόγος είναι απλός. Θα πληρώνει ο πατέρας τα ένσημα του γιου για να μπορεί αύριο να ξανακάνει με μια εγχείρηση στην Αγγλία, ότι σε τέτοιες πολύ σοβαρές εγχειρήσεις τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτούν και την νοσηλεία στο εξωτερικό. Αυτά ανήκαν στο τμήμα πρόνοιας της παλιάς νομαρχίας περιφέρειας. Τώρα από το 2014 έρχονται στο δήμο. Έρχεται ο δήμος με την προεσταμένη τότε την κυρία Λεβέτα και κάνει ένα έγγραφο με το οποίο ζητάει τα χρήματα αυτά πίσω. Υποβάλλονται για 32 μήνες είναι 10.000 ευρώ και 16 ευρώ. Αυτά λοιπόν τα χρήματα υποβάλλουμε τις αντιρίσεις. Βλέποντας τις αντιρίσεις τις δικές μας έρχεται η κυρία Λεβέτα στις 11 Μαΐου και μας κοινοποιεί ένα έγγραφο με το οποίο μας λέει ότι την ίδια μέρα έχει κοινοποιήσει στο Υπουργείο και του λέει με υποχρεώται να ζητήσω χρήματα για τα οποία όμως εσείς γράφετε μια εγκύκλιο, ότι τα δικαιούνται. Πώς θα παραποσχέσω τα χρήματα αυτά. Έχτοτε η κυρία Λεβέτα φεύγει στο ελεκτικό συνέδριο να ανταλαμβάνει μια καινούργια προϊσθαμένη, η κυρία Σκιόκη. Η κυρία Σκιόκη έρχεται και ζητάει τα χρήματα. Αναγκαζόμαστε εμείς προσφεύγουμε. Προσφεύγουμε εμείς από εκεί πέρα, έρχεται μετά σύμφωνα με τη νομοθεσία να τα βεβαιώσει εδώ. Επειδή το κατάστημα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, που σημαίνει ότι αύριο μπορεί να κλείσει, αναγκαζόμαστε και υπενθυμίζουμε στην υπηρεσία ότι αυτή την απόφαση δεν μπορεί να την πάρει η υπηρεσία, αλλά πρέπει να την πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε προσφύγει στο διοικητικό πρωτοδικείο κατά της απόφασης, με την οποία μας ζητούν τα 10.000 ευρώ, τα οποία είναι χρήματα τα οποία όμως δεν έχει δώσει ο Δήμος Καβάλας, ήταν της Ελληνικού Δημοσίου τα οποία με την καινούργια νομοθεσία υποχρεούνται ο Δήμος Καβάλας να κάνει τον ισπράκτορα. Τα λεφτά αυτά θα δώσετε πάλι πίσω. Το Υπουργείο Πρόνοιας, ας πούμε, δεν έχει δώσει απάντηση. Δεν έχει δώσει απάντηση. Αν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, οπότε αν πάλι οδηγηθούμε στο να πιστέψουμε τα 10.000 ευρώ πίσω με μαθηματική ακρίβεια, η επιχείρηση κλείνει. Με αποτέλεσμα, αυτός ο άνθρωπος ο οποίος είναι ασφαλισμένος, τυπικά άμεσα, ουσιαστικά έμεσα από τον πατέρα του, γιατί αυτός πληρώνει τις ασφαλιστικές συμφορές, αύριο δεν θα έχει ασφαλιστική κάλυψη και λόγω της ασθένειάς του. Ακεί να σας πω ότι το ΚΕΠΑ το έχει δώσει ποσοστό αναπηρίας 82%, το οποίο ισχύει από 8,9 του 2014 μέχρι 39 του 2017. Μεγάλο ποσοστό. Και είναι 20,11 του 2014 που πέρασε ΚΕΠΑ. Πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι πολύ μεγάλο. Αν μπορούσατε και διά της υπηρεσίας να ζητήσετε και από το Υπουργείο να απαντήσει, διότι αυτά τα χρήματα, έρχεται και τα ζητάει ο Δήμος Καβάλας για να τα εισπράξει το Υπουργείο, το οποίο όμως με εγκύκριό του τα χορηγούσε. Δηλαδή, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για την ουσιαστική, τα 318 δίνει 3-4 φορές παραπάνω. Τώρα φάνη, εδώ έχουμε ένα πρόβλημα, μη συγχωρείς για το ελληνικό, αλλά άλλο. Έχουμε ένα πρόβλημα ότι όλα αυτά που λες είναι σωστά και ορθά, αλλά εδώ οι άνθρωποι βέβαια χωρίς να το ξέρουν, έγινε το πρόβλημα ποιο, ότι του μεταβίβασε ο πατέρας στην επιχείρηση ρε εγώ. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το ζήτημα άλλο. Αυτό πώς θα το ξεπεράσουμε τώρα, αυτό είναι το ζήτημα. Είναι ότι ο πατέρας το μεταβίβασε, όταν έκανε τη μεταβίβαση δεν ρώτησε τον διοικηγόρο του. Το κυριότερο είναι ότι το ίδιο έγγραφο της κυρίας Λεβέντα που στο υπουργείο λέει ότι εκείνο το διάστημα που έγινε η μεταβίβαση ισχύει εγκύκλος του 2001 που επεκτείνει το επίδομα αυτό και σε αυτά τα άτομα που είναι άμεσα ασφαλισμένους, παρά το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση μιλούσε μόνο για τους έμεσα και τους ανασφάλιστους. Αυτή είναι η απόφαση όμως του 2001, η οποία δεν την ανακάλεσε το Υπουργείο. Και το Υπουργείο σε αυτό το θέμα δεν πήρε θέση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει έγγραφο από 11 Μαΐου του 2015. Αν δηλαδή η υπηρεσία του Δήμου που τώρα κάνει το μεσάζοντα και τον εισπράκτορα αυτή, επίεση το Υπουργείο για να δει αν τελικώς αυτή η εγκύκλειος ισχύει ή δεν ισχύει, θα μπορέσει να δοθεί πολύ πιο σύντομα από τα δικαστήρια γιατί η προσφυγή κατατέθηκε τον Απρίλιο, θα κάνει κανένα δυο χρόνια αναδικαστή. Οπότε αν υπάρχει αυτό το θέμα, αν υπάρχει θέση το Υπουργείο από την Ακή... Άρα λοιπόν λέτε δηλαδή τι να κάνουμε να πάμε το θέμα πιο πίσω για να... αυτό είναι το θέμα τώρα. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν... Ναι, ο κύριος Μαυρίζ σήκωσε πρώτα στο χέρι, παρακαλώ. Καταγγέλα τον κύριο Φιλιμπίδη για τα μικρόφωνα. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Βέρος με έβαλε σε εντιασμό στο εξής. Υπάρχει μια γνωμοδοστή, η οποία δεν κυκλοφορεύομαι, όταν τη ζητώ, του νομικού συμβούλου του Δήμου Καμπάλα. Εάν δεν το ξεκαθαρίζει το τοπίο, εδώ καταλαβαίνετε είναι κάπως δεσμευτικό για μας. Εάν δεν το ξεκαθαρίζει και αφήνει υπονοούμενα ναι μεν αλλά, καλύτερα είναι να αναβληθεί για 10-15 μέρες, παρά να πάρω μια απόφαση και στη συνέχεια να ξαναεπανελθώ εδώ πέρα. Δεν ξέρω τι λέει η γνωμοδότηση επακριβώς, γιατί όπως θα είπε ο κύριος Βέρος, αν είναι έτσι ότι δεν το ξεκαθαρίζει το τοπίο, ναι νομίμως να επιστραφούν ή όχι. Το πρόβλημα κύριε Μαύρη δεν είναι οι 10-15 μέρες, θέλουμε να βοηθήσουμε τους συναδεύτες, αλλά δεν φτάνουν οι 15 μέρες, δεν φτάνουν ούτε οι 150 μέρες, εδώ είναι το πρόβλημα. Και πρέπει σε μια υπηρεσία που εισηγείται, εμείς να πάρουμε μια απόφαση, διότι κάλυστα ο κάθε υπάλληλος θα μας πει παιδιά τι κάνετε εδώ πέρα. Όχι, όχι, όχι, δεν πάμε κόντρα, συγγνώμη για να βοηθήσω λίγο, δεν πάμε κόντρα σε καμιά υπηρεσία. Για τους υπηρεσιακούς παράγοντες κλπ, έτσι σεβόμαστε την άποψή τους και πρέπει να είμαστε σοβαροί, αλλά εμείς τη λέμε επειδή διαβάζοντας την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, το οποίο είναι και σημαντικό, είπαμε, είμαστε πολιτικά πρόσεπα, δεν είμαστε νομικοί όλοι, ούτε μηχανικοί δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι. Λοιπόν, θεωρούμε ότι πάμε στο επόμενο με το επόμενο να ειδοποιηθεί και ο εκφρόσωπος της νομικής υπηρεσίας να μας διευκρινήσει αν και εφόσον υπάρχει πιθανότητα να δώσουμε κάποιο χρόνο για να βοηθήσουμε τον πολίτη. Να μην το κάνουμε σήμερα δηλαδή. Να μην το κάνουμε σήμερα. Τι λέτε κύριε Δήμαρχε. Πρόεδρε. Α, κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Τον κύριο Συντητής θέλει να μας βοηθήσει νομικά. Όλοι, όλοι νομίζω... Άμα το πάμε πολύ νομικά δεν θα βοηθηθεί κανένας σας... Νομίζω ότι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά αυτό που λέει μάλλον και ο κύριος τώρα που έρχεται εδώ, νομίζω ότι πρέπει από αύριο να σκύψει η νομική υπηρεσία του Δήμου να κάνει τις προσπάθειες μαζί με την υπηρεσία ώστε να απαντήσει το Υπουργείο. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα, κύριε Δήμαρχε, γιατί θα ταλειπωρθούν και στα δικαστήρια, δεν βγάλουν μακρύ. Και η υπηρεσία να μπεγλοβήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και η νομική υπηρεσία να μην προχωρήσει παρετέρω, το Υπουργείο να μας δώσει μία απάντηση στο ρέτυμα, να το πάρει κάποιος στο φάγελο να κάνει κάτι, να του δώσει μία απάντηση. Αυτό πιστεύω. Προφανώς για να έχει γίνει προσφυγή πρέπει να έχει υπάρξει κάποια πράξη του Δήμου από την οικονομική υπηρεσία, με τη δική σας υπογραφή, Δήμαρχε, είτε με την υπογραφή του κ. Καλανταρίδη, που λέει ότι είναι ο ειδοποιητήριο, είναι πράξη εκτελεστή και πρέπει να πληρώσει ο άνθρωπος αυτός πίσω τα λεφτά. Εμείς εδώ απαντούμε... Στις 602 του δεκάκησης απόφαση της Δημάρχης. Υπάρχει λοιπόν. Άρα, εναντίον αυτής αποφάσεως προσφεύγει. Από τη στιγμή που προσφεύγει, πρέπει να σας πω το εξής, αναστέλεται η προθεσμία παραγραφής. Τα 20 χρόνια. Μιλάμε δηλαδή ότι η απέτηση του Δήμου για να πάρει πίσω τα λεφτά είναι 20 ετής, υποκύπτει, που λέμε, σε 20 ετή παραγραφή. Άρα, να μη φοβόμαστε ούτε τα δικαστήρια πόσο θα κρατήσουν, ούτε οτιδήποτε άλλο. Και βεβαίως, ακόμα καλύτερα για τον Δήμο και για τα συμφέροντα του Δήμου και του Δημοσίου, εφόσον έγινε η προσφυγή, αναστέλεται η προθεσμία της παραγραφής. Άρα, όταν τελεσυδικήσει η απόφαση, τώρα θα ξαναρχίσει να τρέχει η παραγραφή. Πού θέλω να καταλήξω. Ότι ο Δήμος, τυπικά, τεχνικά, δεν έχει κίνδυνο να καταδιωχθεί, ας πούμε, από κάποιον ισανγγελέα για παράβαση καθήκονους ή για απιστία, αν κάνουμε αυτό που σκέφτομαι ότι μπορούμε να κάνουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ πέρα. Να πάρουμε μια απόφαση ότι αναστέλουμε την έκδοση της αποφάσεως για την επιστροφή του αγριωστήτους καταβληθέντος, μέχρις ότου μας απαντήσει το Υπουργείο. Γιατί το Υπουργείο είναι υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη... Να στείλουμε και δεύτερη επιστολή. Να στείλουμε, λοιπόν, τη δεύτερη επιστολή. Σήμερα, λοιπόν, να μην το αποσύρουμε, διότι άμα το αποσύρουμε, θα είμαστε υποχρεωμένοι να το φέρουμε σε 2-3 εβδομάδες εδώ πέρα και να ξανακάνουμε την ίδια συζήτηση. Δεν έχει νόημα. Εγώ θα έλεγα, λοιπόν, να πάρουμε μια απόφαση ότι αναστέλει την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων αυτών μέχρις ότου απαντήσει το Υπουργείο. Και να κάνουμε ξανά μια επιστολή, όσο γίνεται μεγαλύτερη φορτικότητα και πίεση, για να μας απαντήσουν. Αν απαντήσουν θετικά, δηλαδή, ναι, πρέπει να τα πάρουμε τα λεφτά, βεβαίως να ξαναέρθει, λοιπόν, η απόφαση εδώ, η εισήγηση, με τέτοια εντολή. Κοιτάξτε λίγο. Εμείς βάλαμε αυτό το θέμα ακριβώς για να μην θεωρηθεί από κάποιους συναδέλφους ότι ενδεκομένως υπάρχει ο κίνδυνος, κάποια στιγμή να καθίσουμε ως κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Εντάξει, ο κ. Σιμιτζής είναι νομικός, γνωρίζει πολλά περισσότερα κτλ, αλλά εγώ συνεχίζω να λέω ότι είναι καλύτερο για να διασφαλίσουμε και κάποια πράγματα. Παρ' όλα αυτά, εμείς, αν συμφωνήσετε όλοι ότι θα πρέπει να πάρουμε αυτή την απόφαση που λέει ο κ. Σιμιτζής, δεν έχουμε προβλήματα να την πάρουμε. Διότι θεωρώ ότι το θέμα είναι και λίγο πολιτικό τώρα. Πολιτικό με ποια έννοια. Δεν μπορεί το Υπουργείο να μην απαντάει. Για θέματα και για νόμους είναι η διευκρινηστική. Πρέπει να απαντήσει η διευκρινηστική. Κάθε νόμος συνοδεύεται μετά από διευκρινηστικές. Είναι υποχρεώσει να απαντήσει και στο κάτω κάτω αν δεν απαντάει το Υπουργείο τότε πως περιμένει από τους πολίτες να σέβονται και να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις. Πρέπει να απαντήσει. Τώρα, από τη μεριά μας ας πιέσουμε και εμείς ως δήμος. Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να πιέσουμε. Έχουμε τον τρόπο να πιέσουμε. Τώρα, ας αποφασίσουμε στο σώμα αν θα το αποσύρουμε ή αν θα πάρουμε αυτή την απόφαση που είπε ο κ. Σιμιτζής ή αν υπάρχει άλλη πρόταση. Δεν ξέρω. Είναι γενική επιθυμία. Είναι κατανοητό. Φαντάζομαι ότι όλοι θέλουν να εξυπηρετήσουν, να βοηθήσουν μια κατάσταση. Το θέμα είναι, είπαμε, να έχουμε μια άποψη της νομικής μας υπηρεσίας. Τώρα, αν πάρουμε απόφαση χωρίς να έχουμε και μια άποψη από τη νομική υπηρεσία, μήπως να το αποσύρουμε, να το φέρουμε στην επόμενη συνεδρίαση και πάνω στη βάση της πρότασης του κ. Σιμιτζή να έχουμε και τη νομική μας υπηρεσία εδώ πέρα, η οποία θα μας πει, αν αυτό που λέει ο πρώην δήμαρχος, μπορούμε να το περπατήσουμε και να το λύσουμε το θέμα έτσι. Λοιπόν, συμφωνείτε να το αποσύρουμε στην επόμενη συνεδρίαση μας, για να έρθει και η νομική υπηρεσία, ένα παραστήρι εδώ πέρα στο... ευχαριστού. Πάμε στο πρώτο θέμα που αφορά την 22η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δ. Καβάλας οικονομικά του 2016. Παρακαλώ, ποιος θα τοποθετηθεί υπ' αυτό. Εγώ είμαι αρνητικός, γιατί έχει μέσα το ζήτημα της αποκατάστασης, υποτίθεται αποκατάστασης, καταστροφής του μνημείου εκεί πέρα, πώς του λέμε να μην το πω, Πρόεδρε... Ωπω, ωπω, ωπω, πώς... Όπως θες, του λέω. Το ιερό διδασκαλείο. Πάντως δικαιώθηκες, δεν θα μείνει τίποτα απ' αυτό. Δεν μείνει τίποτα, είναι ρημαγμένο. Αυτή η αποκατάσταση... Με εμείς δεν το λέγαμε μετριασιαστικά, Παρακαλώ, όταν ήμασταν... Πω, πω, πω, πω, πω... Τέτοια ονομασία... Παρ' όν Πρόεδρε, Παρ' όν Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Παρ' όν ο κ. Παπαδόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, το αποτέλεσμα πάντως αυτού του έργου φοβάμαι και οι πολίτες που περνούν από την περιοχή εκεί είναι ειδικά της Αγίας Βαρβάρας. Δεν είναι καθόλου έτσι, πώς να το πω... Όχι ελκυστικούς να το συζητάμε. Δεν είναι καλό. Δεν ξέρω, θα ρίξουμε πάνω από 1.300.000 ευρώ για ένα κτίσμα το οποίο είχε καταρρέψει εκτάσως ας είναι 70 μέτρα πάντως προχωρήσε, προχωράει, θα τελειώσει, αλλά στο τέλος θα καταλάβουμε ότι κάναμε λάθος. Πάντως επί δικιάς μου Προεδρίας Πρόεδρε δεν θα τελειώσει το έργο να πω με λαϊξή φοβάση. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Το υπαρρυθμό 2 διαβίβαση της υπαρρυθμών 408 του 2016 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που οφορά εισήγηση για ορισμό πλήρων εξουσίου δικηγόρου για τη σύνταξη και κατάθεση αιτήσους ανακλείς ενώπιον του εβδόμου του μήματος του ελεκτικού συνειδεύου κατά της υπαρρυθμών 2.32 του 2016 πράξης του αντιστοίχου κλιμακίου του. Άρνηση θεώρησε σε εντάλματος μισθός ως NOC. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Το υποσχέθηκα στον κύριο Παπαδόπουλο και σ' όλους σας. Όταν στείλαμε το πρώτο ένταλμα στον Επιτροπό, το στείλαμε πιο νωρίς από ό,τι έπρεπε, εν γνώση μας. Γιατί χρειαζόντουσαν να μη χάσουν τη ρύθμισή τους στην εφορία. Εμείς τους είπαμε ότι από το συμβόλαιο θα το στείλουμε, αλλά δεν πρόκειται να περάσει. Βάση περιπτώσει το στείλαμε και έρχονται οι αντιρίσεις από τον Επίτροπο που μιλάει. Μας εντάσει το θέμα εκτός από το τυπικό που στον πρώτο μήνα επάνω δεν μπορούσε να πληρωθεί. Από το συμβόλαιο, ο Δήμος πληρώνει κάθε τρεις μήνες. Μας εντάσει λοιπόν την περίπτωση αυτή σε ένα νόμο, ο οποίος λέει ότι οι υπηρεσίες του δημοσίου απαγορεύεται να νοικιάζουν χώρους από υπενοικίαση. Βέβαια ο Δήμος Καβάλας και η ΟΤΑ δημόσιο δεν είναι. Και ούτε ένα ναυτικό μουσείο είναι το Λυξιαρχείο ή ένα ΚΕΠ ή οτιδήποτε. Εν πάση περιπτώσει, ο Επίτροπος θεώρησε σωστό να το κάνει πράξη και να το στείλει στο ελεγκτικό συνέδριο. Εμείς είχαμε στείλει ήδη και τα συμβόλαια του 2003 και του 2009, ή του 2006 δεν θυμάμαι, και απερήφθηκε από εκεί γιατί δεν ελείφθη υπόψη ένα σημαντικό θέμα. Το Δεκέμβριο του, όταν έγινε το πρώτο συμβόλαιο του ΝΟΚ με τον ΟΛΚ, το 2003 απαγορευόταν να υπενοικιάσει οτιδήποτε. Το 2006, που έγινε το δεύτερο συμβόλαιο, επιτρεπόταν να υπενοικιάσει. Τον Δεκέμβριο του 2015, το Δικητικό Συμβούλιο του ΟΛΚ έλαβε απόφαση να άρει αυτό το σημείο από το συμβόλαιό του με τον ΝΟΚ. Δηλαδή, να μην επιτρέψει ξανά να ανοικιάσει. Το γεγονός βέβαια ότι ανοικιάζει δίπλα στον ΟΘΑΚ όπου το πήρε βέβαια και ο Τουλκύρης και μπράβο το έκανε μια εξαιρετική κίνηση και μια πολύ καλή επιχείρηση. Ή το γεγονός ότι διάφοροι τόσα χρόνια είχαν κάνει επιχειρήσεις σε εκείνο το σημείο. Δεν ελείφθη υπόψη, δεν με αφορά εμένα, δεν είμαι εγώ στο Δικητικό Συμβούλιο του ΟΛΚ. Τον Δεκέμβριο λοιπόν πήρε την απόφαση να μην αφήσει τον ΝΟΚ να επενοικιάσει αυτό το συγκεκριμένο πρώτο όρφο, το Ισσόγειο από το Ναυτικό Όμυλο. Και τον Ιενουάριο παίρνει απόφαση για άρση της άρσης. Δηλαδή, άρση της άρσης σημαίνει, ξαναγυρίζει το παλιότερο καθεστώς και τους αφήνει να επενοικιάσουν το χώρο. Εγώ είμαι σίγουρη ότι θα συνεργαστώ και με τον ΟΛΚ μετά, σαν δήμος εννοείται όχι εγώ προσωπικά, ούτως ή άλλως θα ζητήσουμε και κοινόχρητο χώρο να μας παραδοθεί. Θεωρώ ότι είναι το ιδανικό σημείο για ένα ναυτικό μουσείο και μάλιστα να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι έχουμε ζητήσει και έχουμε πετύχει του χρόνου τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου των Ναυτικών Μουσείων να γίνει στην καβάλα. Επιτυχία της κυρίας Πρασά είναι αυτό. Και λέω επιτυχία, γιατί αυτοί που επανδρώνουν τα ναυτικά μουσεία είναι εξαιρετικά σημαντικοί άνθρωποι και άνθρωποι που νοιάζονται πάρα πολύ για τη θάλασσα και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω. Έτοιμη λοιπόν η μελέτη. Έτοιμα τα πάντα. Θεωρούμε ότι εάν γνώριζε το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτές τις δύο αποφάσεις του ΟΛΚ επειδή δεν γράφονται καθαρά μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο και γράφονται ως απόφαση και άρση της απόφασης πιστεύουμε ότι η απόφαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα ήταν διαφορετική. Εμένα με φάνηκε στην αρχή το ποσό μεγάλο. Ρώτησα τη νομική υπηρεσία της γνώμης. Το να υποβάλεις μια υπόθεση στο, εσείς γνωρίζετε η νομική στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η νομική είπα, η νομική. Το να υποβάλεις μια απόφαση είναι σαν να είναι ανώτατο δικαστήριο για δημοσιονομικά θέματα. Είναι το ίδιο με τον Άριο Πάγο και όλα τα σχετικά. Το χαρτόσημο και όλα τα σχετικά είναι πάνω από δύο χιλιάδες. Λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να το κυνηγήσουμε και πρέπει να το διεκδικήσουμε γιατί ο χώρος είναι εξαιρετικός και πρέπει να κάνουμε να διοργανώσουμε όχι στην καπναποθήκη αλλά δίπλα στη θάλασσα όπως γίνεται παντού σε όλη την Ελλάδα το Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων. Αυτά είχα να σας πω κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχο. Εγώ να πω κάτι τώρα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μια κατάσκεψη εφόσον μας χρωστά ένα από τους κατομμύρια να το πάρουμε έτσι. Αν κατάσκεψη. Αν κατάσκεψη. Ο κύριος Μετζίς. Θα το αποθετηθεί κύριος Παπαδόπουλος. Λοιπόν, Δήμαρχε. Εμείς έχουμε συμφωνήσει για την ενοικίαση του ΝΟΚ. Ωστόσο έχω κάποιες επιφυλάκεις σε αυτά που είπατε. Είχαμε συμφωνήσει για προσωρινή εγκατάσταση στο Μουσείο. Θεωρώντας άλλους χώρους καταλληλόντων. Ούτως η άλλος είναι προσωρινή γιατί η σύμβαση του ΝΟΚ με τον ΝΟΛΚ λήγει στα τέλη του 2017. Εντάξει, είναι καλό μέρος. Δεν το συζητάμε αυτό. Και βέβαια μας φάνηκε λίγο τσουχτερό το ενίκιο, είναι την αλήθεια αυτό. Αλλά δεν θα κολλήσουμε σε αυτό. Τέλεια και παύλα. Άρα συμφωνούμε και με την συνέχιση της διαδικασίας εκ μέρους του Δήμου. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, ας το πω έτσι. Έχω κάποιες επιφυλάκεις για την νομική συμβουλή. Δεν θα σταθώ στο προσωρινό. Εντάξει, σωστά τα είπατε. Έχουμε καβαλιώτες που ασφαλούνται με αυτά τα θέματα. Και δεν θα αναφερθώ στον Δημήτρη τον Μέλησα, στον οποίο έχετε αναθέσει άλλες δουλειές. Υπάρχουν, τι να σας πω, Χατζισπύρογλο, Βρανά, που είναι και στο Σύλλογο Καβαλιωτών. Ο Βλάσης, ο παλιός μπασκετμπολής σας, που ασχολείται με τέτοια θέματα διοικητικά. Κι άλλοι καβαλιώτες υπάρχουν, που είναι έμπειροι και καλοί. Επομένως, να διάλεγα, θα λέγατε γιατί δεν πήρατε τον Άδη. Όχι, όχι, όχι. Δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση, όπως συνέβη και με τον Δημήτρη τον Μέλησα, δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση οτιδήποτε σε βάρος ενός συναδέλφου, που έχει μάλιστα και την καταγωγή του, την έλκη από την Καβάλα. Αλλά ο συνάδελφος αυτός, ο οποίος εν πάση περίπτωση είναι πολύ άσχολος και έχει πολλά καθήκοντα ως διοικηγόρος της Κέδε, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι, προφανώς θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου, αλλά εκτιμώ ότι ένας καβαλιώτες θα ήτανε καλύτερη λύση. Δεν θέλω να μειώσω τον συγκεκριμένο συνάδελφο σε καμία περίπτωση, αλλά όταν υπάρχουνε καβαλιώτες και μάλιστα καλά ονόματα... Έχετε δίκιο κι εσύ, αλλά πόσες τηλεφωνικές βοήθειες μπορείς να ζητάς από έναν άνθρωπο, χωρίς να τον πληρώνεις. Εσείς από τη δουλειά σας το γνωρίζετε. Θέλω να κάνω τον κύριο Πρόεδρο, κύριε Παπαδόκηλε. Πάντως, Πρόεδρο, κύριε Σιμιτζή, έχετε την ικανότητα πάντα να συμφωνείτε με τη δήμαρχο με άλλο τρόπο. Εσείς έχετε πάντα να διαφωνείτε με τον ίδιο τρόπο. Συγνώμη, το θέμα μας είναι τώρα εάν πάρθηκε ένας καβαλιώτης ή δεν πάρθηκε σε μια υπόθεση σαλάτα που το έχει κάνει η δήμαρχος ακόμα μια φορά. Είπα και εγώ σήμερα πολύ του κατηγητικού σου, θα παρθείμεις και τίποτε. Τώρα ακούστε, κυρία δήμαρχη. Το 10, τον Νοέμβριο του 2015, σας κάνω δελτίο τύπου και σας λέω... Μόνο τον Νοέμβριο του 2015. Περιμένετε, περιμένετε. Θάλασσα τα έκανε η Δημοτική Αρχή. Και σας λέω, η υπόθεση του Ναυτικού Μοσείου να βάγησε πρωτού ακόμα σαλπάρι. Σας το λέω, το 2015. Εσείς βάλατε το χεράκι σας δηλαδή. 10 Νοεμβρίου. Εσείς βάλατε το χεράκι σας. Όταν ήρθε η υπόθεση, κυρία δήμαρχη. Δεν μπορώ να το φανταστώ ότι ενεργείτε κατά του. Να μιλήσω, να μιλήσω. Παρακαλώ. 11 Νοεμβρίου, μια μέρα μετά. Σας λέω, οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής χειρινεύουν να αφήσουν έκθετοι στον ίδιο τον Δήμο, τον Οργανισμό Λιμάνος, το Ναυτικό Όμυλο Καβάλας. Εμείς θέλουμε λύση που θα βρεθεί να προστατεύει από κακοτοπιές όλους τους εμπλεκόμενους φορείους και να σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα του καθενός. Δυστυχώς, κυρία δήμαρχη, δεν μας ακούσατε. Δικαιωνόμαστε, αλλά δεν είναι το θέμα αν δικαιώνομαστε εμείς. Εμείς σας είπαμε ότι η διαδικασία που ακολουθείτε είναι λάθος. Το θυμάστε, είχε γίνει μεγάλη φασαρία, επέμενα. Βέβαια, οι συμβουλείς σας, οι προβοκάτορες, πήγαν και στο Ναυτικό Όμυλο, περιφέρθηκαν με έναν απρεπή πετροπώ, τέλος πάντων, γιατί έκαναν και δημόσια δήλωση για μας. Τέλος πάντων, τέλος πάντων, περασμένα, ξεχασμένα. Περασμένα, ξεχασμένα. Σας έλεγαμε από την πρώτη στιγμή ότι η διαδικασία που ακολουθείτε είναι λάθος. Ήρθατε εδώ, πήρατε την εξοδότηση από τους επικυφαλείς. Κύριε Παπαδάκου, δεν ήμια λέγατε για τον Μαρινόκου. Τα ίδια λέγατε για τον ΟΛΚ με τα χρήματα που θα πάρουν. Άμα κάθομαι εγώ να ακούω αυτά που σας συμβουλεύουν οι δικοί σας οι σύμβουλοι, οι νομικοί, οι οποίοι, ειλικρινά, δεν γνωρίζω κατά πόσο ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του δικού. Ειλικρινά, σας το λέω, έχω τις αμφιβολίες. Λοιπόν, αν άκουγα εγώ όλα αυτά που τα λέγατε, ούτε η δημοφέλεια θα είχε προχωρήσει στην επιτυχία που είχε με τον Σκλαβενίδη. Μην ανοίγετε πληγές, διάζεστε. Ούτε η δημοφέλεια θα είχε προχωρήσει στην επιτυχία που είχε με τον Εσκή Καπού. Κάθε εβδομάδα αυτά όλα την φάβασαν, δημοτική αρχή. Ε, πιάτους είναι όλους. Τελειώσατε να μιλήσω. Παρακαλώ. Βιάζεστε όμως, καλό είναι να μην βιάζετε. Για τη ζωηρότητα της συζήτησης. Ωραία, ωραία, δεν πειράζει, να είμαστε και λίγο ζωή, γιατί πολύ κοιμηθήκαμε. Ωραία, δίκιο είχατε. Λέγατε, δεν υπάρχει πουθενά καμία παρανομία. Δεν θα μπορούσα να φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα χωρίς να το έχω ελέγξει. Το λέγατε εσείς. Και τώρα, κύριε Δήμαρχη, προκύπνει... Κάνει λάθος ο επαπτικός μηχανισμός. Δεν λαμβάνει υπόψτου την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου... Εσύ, Ρομ, γιατί δεν μπορώ να κάνω τοποθετήσεις. Αν θα κάνω τοποθετήσεις, μιλήστε εσείς και μετά θα κάνω εγώ. Σαν Πρόεδρος πρέπει να αποπροστατέψετε. Δεν θα γίνεται Δήμαρχος, κύριε Παπαβάχο, να τα μιλάμε τελευταία. Όχι, όχι. Λοιπόν, συνεχίζω, κύριε Πρόεδρε. Και λέω ότι μας έλεγε η κυρία Δήμαρχος εδώ, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε όλους τους επικεφαλείς και σε όλους τους Δημοτικού Συμβούλους, ότι δεν υπάρχει πουθενά καμία παρανομία. Δεν θα μπορούσα να φέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα χωρίς να το έχω ελέγξει. Σήμερα, κυρία Δήμαρχη, προκύπτουν προβλήματα νομιμότητας και μας ζητάτε να εγκρίνουμε 4.650 ευρώ για να επασπιστούμε μια επόθεση που έχει προβλήματα νομιμότητας. Ενώ μας είπατε πριν ένα χρόνο ότι δεν υπάρχει προβλήματα νομιμότητας, σήμερα μας λέτε πληρώστε γιατί υπάρχει προβλήματα νομιμότητας. Ας βάλουμε τα συμπεράσματα η επικεφαλής και στην άλλη εδώ μέσα. Διαζόσα να φέρετε το θέμα άμεσα για τη συλλογή του Ναυτικού Μουσείου στο νέο χώρο, τη μεταστέγαση του. Αλλά εδώ και 9 μήνες Ναυτικό Μουσείο δεν υπάρχει και έτσι όπως το πάντε, κυρία Δήμαρχη, δεν θα υπάρχει πολύ καιρό ακόμα. Θα σας έλεγα επιτέλους να κάνετε μια διαδικασία της προκοπής για να δώσετε μια λύση. Δουλέψτε επαγγελματικά, κυρία Δήμαρχη. Αυτά που κάνετε εδώ μέσα και αυτά που γίνονται και αυτά που ακούμε είναι εξοφρενικά. Δεν είναι δυνατόν να λέτε τη μια μέρα σε ένα δημοτικό συμβούλο κάποια άλλα πράγματα, να ψηφίζετε τα άλλα πράγματα. Δεν θα ξεχάσω όταν το φέρατε αυτό το θέμα, κυρία Δήμαρχη, αν θυμούνται και οι συνάδελφοι. Φέρατε το επιχειρησιακό, φέρατε μαζί με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου την πρώτη φάση και είχατε ψηφίσει Ναυτικό Μουσείο στο Καρνάγιο και μετά θέλατε να το πάτε στο Νοκ. Αυτά τα πράγματα που κάνετε, δηλαδή με λέει η κυρία Σιουφή θα ακουρω αυτό, εγώ θα πρέπει να πέσω στο θάλασσο. Τέλος πάντων, επειδή όμως παρά τα αυτά. Εμείς θέλουμε να πάει στο Νοκ, παρά τα αυτά, γι' αυτό ψηφίζουμε παρόν. Λοιπόν, παρακαλώ μη σχολιάζετε την τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου τώρα. Είτανε τόσο αστείο αυτό που της είπα. Απλά περίμενε έτσι όπως το ξεκινήσατε, επειδή θέλαμε να πείτε το ναι. Ευτυχώς πρόεδρε που εγώ δεν πηγαίνω στα ακομοτήρια, προσπαθώ να ενημερώνω και να είμαι σοβαρός στο δημοτικό σύγκρονο. Και μια άλλη παράπλευρο θα πω, δεν ξέρω αν του ξεταστεί από το θέμα της δημοφιλίας. Δεν ξέρω για να ξεπλογαριστούν κάποια πράγματα. Αυτό σας το λέω έτσι σε παρέτηση, χωρίς να γνωρίζω. Υποθετικά μιλάω γιατί η δημοφιλία είναι πιο βέληκτη σε κάποιες δεκασίες. Το έχουμε συζητήσει, αγαπητά κ. Παπαδόπουλου, το έχουμε λάβει υπόψη μας και στα σκούρα εκεί θα πρευθυνθούμε. Επειδή θεωρούμε ότι έχουμε δίκιο, φοβούμαι και αν τελώς δεν πάνε καλά τα πράγματα, μέσω δημοφιλίας θα κάνουν τη δουλειά μου. Είναι ο Πρόεδρος εδώ, δε θα δεις τη συζητή του λόγου. Έχεις πάρει φόρα τώρα. Ορισμένα πράγματα πρέπει να τα ομολογήσουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος εδώ τα είχε πει αυτά. Τα είχε διαβάσει. Το θέμα μας είναι ότι ήταν έυτοχος. Σε αυτό εδώ σας είχε πει ότι υπάρχει κίνδυνος γιατί ήταν πληροφορημένος προφανώς από μέσα. Και έλεγε είσαστε σίγουροι ότι μπορείτε και είχατε δώσει τις διαβεβαιώσεις που προφανώς και εσάς σας τις δώσατε άλλοι. Γιατί και εσείς δεν μπορούσατε να ξέρετε με λεπτομέρεια το θέμα. Τι θέλω να πω εγώ, ότι έχει μεγάλη τεράστια απόσταση το να λες πράγματα και να ασκείς δίκηση. Δηλαδή μπορείς να λες από την αντιπολίτευση ό,τι θέλεις, ό,τι σου κατέβει μπορεί να το λες. Όταν έρχεσαι όμως για να διευκολύνεις τη θέση της πόλης, να τη φέρεις αυτή την πόλη με τις τόσες δυσκολίες, σε μια καλύτερη θέση, προφανώς είσαι πάντα λειτουργείς κάτω από ένα κράτος θα έλεγα πίεσης, είσαι πιασμένος από τα μαλλιά και κατά αυτόν τον τρόπο λες ότι θα το ξεπεράσω αυτό, αλλά στην ουσία μετά οι διάφορες νόμεις έχουνε μπλοκάρει και δεν μπορείς να το κάνεις. Γι' αυτό και του ξέφυγε τον κ. Παπαδόπουλο και είπε ότι ενώ θέλω ψηφίζω παρόν. Εμείς όμως κ. Δήμαρκη που ψηφίσαμε και ψηφίζουμε συνεχώς για να μπορέσει αυτή η πόλη μέσα από τις δικές σας ενέργειες να έρθει σε μια καλύτερη θέση, το ακούσαμε από τον κ. Τεταλμένο σας σύμβουλο την άλλη φορά, μας είπε, τώρα γίνει ολόκληρο θέμα, την προηγούμενη βράχη γίνησό, τώρα ξαναταλέω. Από μια έκφραση του κ. Τουλκίδη. Τώρα δηλαδή εγώ κανονικά πρέπει να ψηφίσω κι εγώ παρόν όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Κι εγώ θέλω αλλά παρόν ψηφίσω. Έτσι όμως δεν συμβάλλω για να δείξουμε ότι υπάρχει ένα μέτωπο απέναντι σε αυτούς που θέλουν τα πράγματα μπερδεμένα και δεν βοηθάνε το θύμω. Πρέπει να καταλαβαίνετε ότι πολλές φορές πρέπει σε κάποια πράγματα στα οποία ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και δεν το λέμε. Δηλαδή λέει ο κ. Παπαδόπουλος τώρα στο επιχειρσιακό. Ποια επιχειρσιακό αυτά ακόμα δεν είναι ούτε στις άδειες. Όχι στα πετά, ούτε στις άδειες. Εδώ λέμε ότι πρέπει να μεταφέρουμε το Μουσείο. Λέμε ότι αυτό θα είναι μέχρι το τέλος του 2017. Ψάχνουμε ένα χώρο, χώρος είναι ιδανικός, έχει το πρόβλημα που έχει, να ας ομονοήσουμε να μην το χάσουμε αυτό το χώρο, γιατί αυτός ο χώρος είναι χώρος που θα το χρειαστούμε σήμερα και στο Μουσείο και αύριο για μια άλλη εκμετάλλευση. Τα λεφτά που παίρνουμε μέσα από τις εκμεταλλεύσεις δεν πηγαίνουν ούτε στις τσέπες του Μάκη, ούτε στις δικές μου, ούτε στις δικές σας. Πηγαίνουν στο Ταμείο του Δήμου. Κάτω από αυτή τη λογική και με το φόβο να μην μας πει για μια ακόμη φορά ο κ. Τουλκίδης ότι δεν τα καταλαβαίνουμε τα θέματα, ψηφίζουμε το Θεό. Ευχαριστώ με τον κ. Παπά. Ο κ. Βέρος, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, εμείς έχουμε επιβιβεωθεί. Και έχουμε επιβιβεωθεί στις επιφυλάξεις, στους φόβους, στους φόβους που καταθέσαμε όταν συζητούσαμε το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή της μίσθωσης, του συγκεκριμένου ακοινήτου, για να χρησιμοποιηθεί για τη λουτουργία του Ναυτικού Μουσείου. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι και τότε ο κυριότερος λόγος και επιφυλάξεις που είχαμε ήταν ότι, είναι ότι εμείς θεωρούμε ότι τα Μουσεία πρέπει να έχουν το δικό τους ιδιώκτητο χώρο. Διότι ακούγοντας για μια ακόμη φορά και να τα ακούσουν και οι αγαπητοί συνάδελφοι, μιλάμε για μίσθωση μέχρι το τέλος του 17 ή του 18. Θα μας πείτε εσείς κάποια στιγμή τι είναι αν είναι 17 ή 18. Όμως πρέπει να μας πείτε, και θα ήθελα τώρα να μας πείτε, γιατί εννοείται ότι όλο αυτό το διάστημα και όχι μόνο πριν από την απόφαση για να κάνετε τη μίσθωση, ότι έχετε κάνει μια έστω πρόχειρη μελέτη οικονομοτεχνική, άρα ξέρετε και το κόστος της διαμόρφωσης του συγκεκριμένου χώρου, όπου θα φιλοξενήσει το Ναυτικό Μουσείο. Και το λέω αυτό για να πω ότι, για μια ακόμη φορά, ότι είναι αδιανόητο να ξοδεύουμε έτσι χρήματα, έτσι τα χρήματα του Δήμου, χωρίς να πιάνουν τόπο. Διότι, συγγνώμη, όλοι ξέρουμε ότι ένα Μουσείο δεν θέλει μια απλή ανακέννηση, θέλει τις προθήκες ανάλογα με το χώρο, τη διαρίθμηση του χώρου, τη φύλαξη του χώρου, την προστασία του χώρου, από πολλούς και διάφορους κινδύνους, έτσι, αν θέλουμε να κάνουμε Μουσείο, εκτός αν δεν θέλουμε να το κάνουμε. Άρα αυτό σημαίνει ένα κόστος. Και μας ρωτάμε, για ποιο λόγο να κάνουμε αυτό το κόστος για κάτι το οποίο, ενδεχομένως μετά από ένα χρόνο ή δύο χρόνια το πολύ, δεν θα έχουμε καμία σχέση. Άρα θα μου πείτε, πρέπει όμως άμεσα να το λειτουργήσουμε. Άρα, ένας από τους λόγους που τότε συμφωνήσαμε, ήταν ότι λέμε προκειμένου να έχουμε ένα άλλο Μουσείο στα ζήτητα, όπως το Λογραφικό Μουσείο, όπως το Μουσείο κάπου. Ας το λειτουργήσουμε ρε παιδιά και στο κάτω κάτω, θα τα πούμε απλά τα χρήματα αυτά που είναι λίγο υπερβολικά, ως πολύ, του ενικείου, τέλος πάντων θα πάει σε έναν αθλητικό σύλλογο με ιστορία, και με όλα τα υπόλοιπα που γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται να τα λέμε, δεν χρειάζεται να καλοπιάσουμε κανέναν. Στην πράξη δείχνουμε αυτά και όχι με λόγια. Και να σας πω, πέρασε και μια άλλη σκέψη, το ότι ενδεχομένως κάποια στιγμή να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα επιχείρημα, ώστε να αποτρέψουμε, αν μπορούμε να αποτρέψουμε, εμείς λέμε ότι μπορούμε και πρέπει να το διεκδικήσουμε και να αποτρέψουμε το παραθαλάσσιο μέτωπο να περάσει στο όποιο ΤΑΙΠΕΔ ή σε όποια άλλα χέρια ιδιωτών και να φύγει στον Δήμο. Άρα αυτή ήταν η λογική μας τότε, και είπαμε παρόλες τις σοβαρές επιφυλάξεις και τη διαφορετική φιλοσοφία μας να πούμε το ναι. Ερχόμαστε όμως σήμερα, κυρία Δήμαρχη, και βλέπουμε ότι θα δώσουμε χρήματα, τα οποία για κάποιους μπορεί να μην τους κάνει έτσι εντύπωση, αλλά είναι ένα σεβαστό ποσό. Και δεν ξέρουμε και το αποτέλεσμα αυτής της προσφυγής, διότι πάλι σας το λέω, δεν είμαι νομικός, αλλά έχω πολλές επιφυλάξεις αν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Και κοιτάξτε τώρα ποιος είναι ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος είναι κάποια στιγμή να μην κερδίσουμε, λέω εγώ υποθετικά εγώ εύχομαι να κερδίσουμε, αλλά εποθετικά πάντοτε υπάρχει ένα μικρό ελάχιστο ποσοστό να μην κερδίσεις. Καταλαβαίνετε ότι θα είμαστε στο σημείο μηδέν. Θα έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, θα έχουμε χάσει και χρήμα και θα ξαναξεκινήσουμε από το μηδέν. Δηλαδή ποιο θα είναι το μηδέν και θα έχουμε χάσει βέβαια και όλο αυτό το χρόνο και τέλος πάντων αυτή η όποια καλή προσπάθεια από τη μεριά της κυρίας αντιδημάρχου για να διοργανώσουμε το Πανελλήνιο αυτό Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων θα πάει και αυτό στα ζήτητα. Άρα εγώ θέλω να προβληματίσω τώρα. Δεν έχουμε κανένα λόγο και δεν μας τυχίζει και τίποτα εμάς και ενώ ότι η δημοτική μας παράταξη να πούμε ναι πάλι. Εσείς θα χρωθείτε. Το λέω ευθέως όχι. Διοίκησες. Δικιά σας πρόταση ήτανε. Δικιά σας πρόταση συνεχίζει να είναι. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε για τους λόγους που είπαμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει. Λέμε το ναι αλλά δεν θα είμαστε συνυπέθυνοι εάν αποτύχει αυτή η πρότασή σας. Και θα το χρωθείτε εσείς. Δεν ξέρω αν έχετε χρόνο να επανορθώσετε ή να πάτε στη λογική που λέμε εμείς κάλλιο αργά παρά ποτέ. Διότι κοιτάξτε να δείτε. Εάν δεν αλλάξουμε λογική και φιλοσοφία μην περιμένουμε να δούμε έναν δήμο ο οποίος χρόνο με τον χρόνο θα αναπτύσσεται και θα έχει αυτά τα αποτελέσματα που θέλουμε όλοι. Διότι εάν υπήρχε αυτή η λογική που υπάρχει σήμερα στη σημερινή διοίκηση προηγούμενων διοικήσεων και κυρίως το αείμνηστο του Λεθέρτου Αθανασιάδη αυτή τη στιγμή δεν θα εφίσταται ο δήμος και οικονομικά αλλά και ως δυναμική σε όλη την περιοχή κτλ. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι επιλογές δεν βαρύνουν τη διοίκηση που είναι εκείνη τη στιγμή. Βαρύνουν επόμενες γενιές και δημότες και τη συνέχεια του δήμου. Η άποψή μου είναι και το κλείνω εδώ ότι λάθος συνεχίζουμε λάθος συνεχίζετε, χάνετε χρόνο παρ' όλα αυτά παρ' όλα αυτά θα μου πείτε θα συνενέσετε. Λοιπόν τι να πω τώρα. Εάν πούμε ότι δεν συνενούμε θα πείτε ότι θέλουμε να σας κάνουμε κακό και να σας αφήνουμε να πάτε μπροστά. Θα βγείτε πάλι δεξιά και αριστερά τα διάφορα παπαγαλάκια όχι οι αγαπητοί συνάδελφοι, ξέρω τι λέω εγώ. Όπως βγήκατε και βγήκαν πολύ πιο μπροστά ενώ σήμερα παίρνουμε την απόφαση για έγκριση επιχωρίγησης του συλλόγου των εργαζομένων ψηφίζοντας προχθές την αναμόρφωση στο προηγούμενο βγήκαν τα παπαγαλάκια να πούν ότι εμείς δεν είμαστε με τους εργαζόμενους. Ξέχασα να πούν όμως ότι εμείς δεν είμαστε με αυτούς τους εργολάβους που καταστρέφουν τον δήμο. Αυτό δεν ψηφίζαμε τότε και το φωνάζω. Ενώ εσείς δεν το φωνάζετε, δεν το φωνάζετε. Λοιπόν και όχι με τους εργαζόμενους. Για αυτό λέω επειδή δεν θέλουμε πάλι να βγουν τα παπαγαλάκια και εμείς δεν είμαστε στα κανάλια κάθε μέρα έτσι άλλοι είναι στα κανάλια και άλλοι δίνουν διαφημίσεις οριδών. Τώρα μήρθει η ώρα να τα πω όλα. Λοιπόν, απούμε και εμείς τον πόνο μας. Ακούστε να δείτε λίγο. Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική του παιχνιδιού και δεν μας ενδιαφέρει ούτε το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Αλλά το ξαναλέω, μία διοίκηση και μία δήμαρχος και ένας δήμαρχος έχει αξία όταν θα του θυμούνται μετά από 20-25 χρόνια. Όπως σήμερα θυμούνται οι καβαλιώτες του Ολεφέριου τον Αθανασιάδη. Αυτό έχει αξία. Άρα εσείς κάντε τις επιλογές σας. Λοιπόν, εμείς λέμε ναι, αλλά εσείς έχετε κάνει αυτές τις επιλογές και δεν θέλουμε να σταθούμε εμπόδιο για να μην λέτε στο τέλος της θητείας ότι η κακή αντιπολίτευση και η συμπαράταξη πολιτών και δεχομένως κάποιες δημοτικές παρατάξεις σας φέραν εμπόδιο. Κανένα εμπόδιο. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, παρακαλώ. Παρακαλούμε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Μην. Μην απευθύνετε το λόγο. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Το πρώτο ζήτημα που θέλω να θέσω, κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε αυτή η περίφημη τοπική αυτοδιοίκηση, που για μας δεν είναι τοπική αυτοδιοίκηση, είναι τοπική διοίκηση, χωρίς να εγκριθεί από την κεντρική εξουσία. Είναι ένα ζήτημα σοβαρό, το οποίο εσείς δεχτήκατε, να έχετε έναν κεχαγιά πάνω από το κεφάλι σας, ο οποίος να σας ορίζει τι θα κάνατε. Άρα η αυτονομία της των δήμων και των περιφεριών πάει περίπατο. Το θέμα που συζητάμε σήμερα νομίζουμε ότι θα βγάλει προβλήματα στην πορεία ακόμη. Δεν τέλειωσαν σε αυτή τη φάση. Κατά τη γνώμη μας δεν τέλειωσαν και από το γεγονός ότι ακόμη το Ναυτικό Μουσείο δεν έχει περιέρθει στο δήμο σαν κάποια, κάτω από μια συγκεκριμένη μορφή, σε έναν εφίσταται δηλαδή. Γι' αυτό λέμε ότι θα το βρούμε μπροστά μας. Εν πάση περιπτώση, αν είχαμε στα χέρια μας την απόρριψη από το Ελεκτικό Συνέδριο, θα μπορούσαμε να πάρουμε θέση και να πούμε σχετικά αν είμαστε υπέρ ή όχι, παρόλο που είναι και το νίκιο πάρα πολύ ακριβό και τα έξοδα της δικαστικής δερφάνισης. Επειδή όμως δεν υπήρχε στο φάκελο η γνωμοδότηση του Ελεκτικού Συνηδρίου και δεν ξέρουμε ακριβώς το σκεπτικό που απέρριψε την επιχείρηση αυτήν, εμείς είμαστε με λευκό. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Πάντως για το θέμα του ύψους του ενοικίου και είναι μεγάλο μικρό, εγώ θυμίζω ότι ακριβώς προηγούμενη μίσταση του συγκεκριμένου χώρου ήταν 2,5 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, έτσι, δηλαδή για όσοι το γνωρίζουν αυτά, εγώ το ξέρω, ήταν 2,5 χιλιάδες το συγκεκριμένο κίνητο. Αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέρφους μου για όλα όσα ν' έφεραν απόψε, για τον τρόπο που στήριξαν, με τον τρόπο τους ο καθένας, την απόφαση του Δήμου. Να σας θυμίσω αυτά που δεν είπα από την αρχή, ότι η Καπναποθήκη, το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, έχει φιλοξενεί έργο ΕΣΠΑ μέσα και πρέπει το Ναυτικό Μουσείο να αποχωρήσει χθες, όχι αύριο, χθες, ούτως ή άλλως έπρεπε να φύγει από εκεί. Δεύτερον, πρέπει να ξέρετε πως όταν ζήτησα τις αποθήκες του Τελονίου, με ρωτήσαν τι τα θες, Δήμαρχε, και όταν απάντησα να κάνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, και θέατρο ακόμη, και πολιτικές εκδηλώσεις, και δρεσκευτικές εκδηλώσεις, η απάντηση ήταν κάτι που να έχει σχέση με τη θάλασσα και είπα κατευθείαν να μεταφέρουμε το Ναυτικό Μουσείο εκεί. Δεν έχω όμως την πολιτέλεια να περιμένω αν και πότε θα γίνουν οι διαδικασίες με το κράτος. Και ένα προσωπικό παράπονο, κύριε Βέρο. Τα δύο χρόνια της διοίκησης της δικής μου, αν θέλετε να τα συγκρίνετε με τα 16 του Λευτέρη, σαν συγκρίνουμε αυτό που λέει ο κόσμος τα σόβρακα με τις φανέλες. Λοιπόν, θα μου επιτρέψτε λίγο, σας παρακαλώ, θα μου επιτρέψτε. Επίσης, θα μου επιτρέψτε, ναι, δεν συγκρίνετε. Δεύτερον, η δεκαετία του 80 καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή εποχή. Στη δεκαετία του 80 η τοπική αυτοδιοίκηση άρχισε, με πιέσης των δημάρχων, να ανεβαίνει μέσα στο ελληνικό κράτο, στο κεντρική διοίκηση και να παίρνουν τη θέση που τους πρέπει. Σήμερα δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση. Σας είπα κι άλλη φορά ότι φτάσαμε να έχουμε ΣΑΤΑ 200 ευρώ, πριν αρχίσουν ξαφνικά να έρχονται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Τα προσέχουμε πως τα διαχειριζόμαστε και ξέρετε ότι η ΣΑΤΑ πηγαίνει για συγκεκριμένα πράγματα. Όπως επίσης, για πρώτη φορά στα χρονικά μας, τον προηγούμενο μήνα, είχαμε ένα μήνα καθυστέρησης της ΚΑΠΑ. Αυτά είναι ψιλοπράγματα. Σε μια Ελλάδα που βρίσκεται σε δινή οικονομική κατάσταση, εγώ τα θεωρώ πάλι καλά που τα καταφέρνει το ελληνικό δημόσιο και τα στέλνει. Όχι κυβέρνηση, καμία κυβέρνηση, το δημόσιο. Δικά μας λεφτά είναι που τα εισπράττει και μας τα αποδίδει. Εν πάση περιπτώση, σας διαβεβαιώνω ότι με μεγάλη προσοχή διαχειρίζομαι τα χρήματα του δήμου και του ελληνικού δημοσίου, αλλά οι ευκαιρίες πρέπει να αρπάζονται απ' τα μαλλιά και να μην τις αφήνεις να πηγαίνουν χαμένες, όπως πάρα πολλές φορές με έχει συμβουλέψει και ο κ. Παπαδόπολος, που ξέρει πιο πολλά πράγματα από μένα στην επιχειρηματικότητα. Εγώ είναι γνωστό ότι επιχειρηματίας δεν είμαι. Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Α, για να πούμε λοιπόν για τη διαμόρφωση και για το κόστος. Πρώτον, η μελέτη, η μουσιολογική είναι προσφορά, γιατί είχε τα χρήματα για αυτή τη δουλειά, από τη διοίκηση του Ναυτικού Μουσείου την προηγούμενη. Μέσα ο χώρος είναι άψογος. Άψογος, σας διαβεβαιώνω. Το πολύ πολύ να χρειαστεί να πάρουμε κάτι σε σώμα θέρμασις, όχι τίποτα άλλο, επειδή ο προηγούμενος ο ιδιοκτήτης μας παρακαλούσε, εναντί ελαχής του τιμήματος, να μας αφήσει τα air condition και τα θερμαντικά του, αλλά πείτε μου εσείς μια νόμιμη διαδικασία στο δημόσιο που μπορεί να τα κάνει αυτά. Δεν υπάρχει. Και τα ξέρτε αυτά. Λοιπόν, θέλω να σας πω... Ναι, θα ήταν πάρα πολύ καλό, γιατί έτσι κι αλλιώς μας χρωστά η ενοίκεια. Ναι, σας το λέω εγώ και το ξέρετε. Και το ξέρετε. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, δεν είναι άρεσμαρες κουκουνάρες, είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν είναι καθόλου άρεσμαρες κουκουνάρες κύριε Παπαδόπουλος. Νομίζω κύριος Παπαδόπουλος. Λοιπόν, εν πάση περιπτώσει, έτσι νομίζω. Αυτά είχα να σας πω. Δεν σκοπεύουμε να ξοδέψουμε πακτολό χρημάτων στο στήσιμο του Μουσείου. Εξάλλου η παρουσία της Πρασσά είναι εγγύηση για αυτό το πράγμα. Σας διαβεβαιώνω. Λοιπόν, εντάξει, κατά πλειοψηφία εγκρίνεται. Το υπαρρυθμόν τρία θέμα αποσύρεται. Θα σας πω εγώ. Γιατί δεν στείλανε τα τοπικά όλοι οι γνωμοδότησοι. Κύριε Φιλοσχούλου, από τον Ιούλιον στην διαβούλευση και τώρα για ποιον λόγο αποσύρεται. Τον Ιούνιον. Για ποιον λόγο αποσύρεται. Δεν στείλανε τα τοπικά τα μισά, δεν στείλανε γνωμοδότηση. Δεν στείλανε γνωμοδότηση. Ναι, τα μισά. Το υπαρρυθμόν τρία. Το υπαρρυθμόν τέσσερα. Παραχώρηση του κηπέδου Κουτσάλου ως έδρα του τμήματος ράγμπι του ΑΟΚΑ ΒΑΛΑΣ. Κύριε Φιλοσχούλου, παρακαλώ. Που παίζουνε πέντε έξι παιχνίδια τα παιχνίδια. Συμφωνείτε. Πρόεδρε, ήθελα να ξέρω. Έχουνε ρωτηθεί και γιατί διάφοροι σύλλογοι είναι μέσα στο κουτσάλου το γήπεδο. Έχουνε πληροφορηθεί, γιατί το λέω αυτό, κύριε Φιλοσχούλου, να σας προλάβω, μήπως πείτε. Μίλησα εγώ με κάποιους ανθρώπους και δεν είναι ενήμεροι. Θεωρώ φρόνιμο ότι, ναι μεν αυτά τα παιδιά του ράγμπι κάνουν μια καινούργια προσπάθεια καινοτόμα και είμαστε μαζί τους, αλλά από την άλλη πρέπει να ρωτήσουμε και τους ανθρώπους που έχουν, είναι δικοί, τι ακριβώς γεννήθηκε, τι εγώ έχω ενημερωθεί, ότι δεν ενημερώθηκαν οι πρόεδρε του σωματίον εκεί. Κάθε χρόνο παίζουν στον ίδιο χώρο και κάθε χρόνο όλοι συνενούν. Δεν είναι το ποδοσφαιρικό γήπεδο που αγωνίζονται οι άλλοι. Το υπαρρυθμό 5 και 6 θέμα αποσύρωνται. Το υπαρρυθμό 7, εισήγηση για έγκριση του πρωτοκόλου προσωρινής παραλαβής του έργου επισκευή εξωτερικού φλίου 7ο Γυμνασίου. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 8, εισήγηση για έγκριση του πρωτοκόλου προσωρινής παραλαβής του έργου μονάδα ανοιχτής φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων σπασχόντων. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 9... Πρόεδρε, προέδρε. Παρακαλώ. Ναι, λέμε, αλλά απλώς θέλω να πω το εξής και θέλω λίγο να προβληματίσω. Πώς είναι δυνατόν έργα τα οποία φορέ ασυλλοποίηση είναι ο δήμος, να μη περπατάν και είναι το μοναδικό έργο που πραγματικά και σε χρόνο και σε ποιότητα και σε ποσότητα έχει πάει πολύ καλά. Εδώ θέλω μια απάντηση εγώ. Αν μπορεί να δοθεί απάντηση. Γιατί όλα τα υπόλοιπα έργα που είναι φορέ ως ο δήμος για διάφορους λόγους δεν έχουν προχωρήσει και έχουν διάφορα προβλήματα με συνεχόμενες παρατάσεις, πότρα παρατάσεις. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει λίγο. Δεν θέλω απάντηση τώρα. Τι απάντησα να με δώσει. Δεν πρέπει να με δώσει τα απάντηση. Εγώ το βάζω για προβληματισμό τώρα. Λοιπόν εντάξει εγκρίνετε. Το υπαριθμό 9 έγκριση πρώτο απέ του έργου κατασκευή τυχίου στήριξης οδού στον οικισμό Κρυονερίου. Εγκρίνετε. Το υπαριθμό 10 γνωμοδότηση επιετήματος παραχώρησης σύμφωνα με το νόμο σταράτα 61 του 12. Εγκρίνετε. Ναι κύριε Βέρο παρακαλώ. Πρόεδρε λοιπόν εδώ υπάρχει ένα θέμα. Ο συγκεκριμένος ο οποίος ζητάει και τίτε την παραχώρηση. Πριν από κάποια χρόνια στην συγκεκριμένη περιοχή σχεδόν κοντά είχε πάλι λατομείο. Το οποίο όμως δεν έκανε αποκατάσταση ποτέ. Λοιπόν εμείς λέμε ναι στην παραχώρηση εφόσον αποκαταστήσει το προηγούμενο λατομείο. Διαφορετικά είμαστε αρνητικοί. Έχουμε, έχουμε, ναι βλέπω τον κόλτ του Πάουκ και λίγο συγνώμη να πει. Κέρδισε 2-1 Πάουκ. Το υπαρρυθμόν 11. Εγώ είμαι αρνητικός χωρίς προϋποθέσεις. Το 10 ναι. Κατά το 10. Το 10 ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Ποτόλιας είπατε. Κατά. Παραχώρησης για λατομείο δεν είναι. Ναι είμαι κατά είμαι εγώ. Γιατί δεν υπάρχουν λατομείοι χώροι. Εδώ μας ζητούν τη γνωμοδότηση δεν παραχωρούμε. Δεν είναι η δική μας έκταση του Δήμου. Τι έκαναμε πρόεδρε πρέπει να ψηφίσουμε όλοι μας το ίδιο. Εγώ ψηφίζω κατά. Όχι. Παρακαλώ κ. Παπαδόπουλος. Κύριε Δήμαρχε από ότι θυμάμαι καλά. Δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων έτσι. Θα κάνει και μεταπίεση εκεί πάνω. Τέλος πάντων. Για τη γνωμοδότηση αυτή που λέμε. Επειδή είναι ένα σοβαρό θέμα. Νομίζω ότι πρέπει αυτό να το αποσύρουμε. Γιατί κοιτάξτε να δείτε. Να σας πω γιατί. Γιατί πρέπει εδώ να μας φέρει μπορεί. Έχω πληροφορίες ότι το ίδιο όνομα, νομίζω, τέλος πάντων να μην πω το όνομά του, το ίδιο όνομα ήταν και αυτός που προϋπήρχε σε εκείνη το λατομείο και το έκανε χρήση. Ναι. Έχουν την αίσθηση. Βέβαια υπάρχει μια ανησυχία από τους κατοίκους ότι τότε επειδή δεν έγινε η αποκατάσταση, υπήρχαν προβλήματα, έχουν την εντύπωση ότι και αυτή τη φορά δεν θα μπει στις εγκαταστάσεις, δεν θα κάνει εγκαταστάσεις και θα κάνει χρήση των όγκων και θα αφήσει πάλι την περιοχή έτσι η οποία δεν έχει μια καλή εικόνα και μια σωστή εικόνα. Και συνεχίζω. Εάν δεν αποσυρθεί το θέμα θα ψηφίσω όχι, γιατί θέλω πραγματικά να μας φέρει εδώ ο άνθρωπος, γιατί είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, να κάνει την ημονάδα του, αλλά θέλω να μας φέρει εδώ τι σχεδιάζει, πόσοι θα δουλέψουν, τι ισχύει θα πάρει, που θα τα κάνει, τι θα κάνει τέλος πάντων, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σοβαρή και ολοκληρωμένη απάντηση. Αν δεν το αποσύρθει το θέμα θα ψηφίσω όχι. Κοιτάξτε, δεν έχω λόγο να το αποσύρω. Όπως σας είπε και ο κύριος Βέρος το είπε, είναι θέμα γνωμοδότησης. Επίσης, εγώ συμφωνώ με αυτό που είπε ο κύριος Βέρος. Η αποκατάσταση του λατουμίου είναι καλή απέτηση και λογική. Είπα στο συμφωνώ να πει παράνοδρος τέτοια που να λέει ότι ξέρεις, ναι μεν, αλλά πρέπει πρώτα να γίνει. Από κει και μετά, ισχύει στο ένα, το άλλο, το τι θα κάνει είναι θέμα αλληνοί συμπερισιαστές, δεν είναι θέμα του δήμου. Εμείς λέμε συμφωνούμε, διαφωνούμε. Συμφωνώ αυτό που λέτε, αλλά μπορούμε να βάλουμε όμως μέσα και στην γνωμοδότηση αν το θέλετε αλλιώς, γιατί, κοιτάξτε, πάντα και στο περιφερικό συμβούλιο που ήμουνα λέγαμε πάρτε τις άδειες, λειτουργήστε, είμασταν υπέρ, αλλά δυστυχώς δημιουργούνταν προβλήματα στην πορεία και δεν γινόταν οι αποκαταστάσεις. Εκ των ιστέρω, βέβαια, κάναν τη δουλειά τους και φεύγανε. Τώρα λέω, όμως, να βάλουμε και κάποιες προϊποθέσεις να είναι σχετικοί, γιατί πρέπει να προφυλάξουμε και την περιοχή μας και τον τόπο μας, ώστε να μπορέσει να δείξει σχέδια τι ακριβώς να κάνει τουλάχιστον, για να μπορέσει να γίνει παραχωρός. Ούτε αυτό, ρε σύ, Φίλι Πάδε γνωμοδοτή. Γνωμοδοτή αν έχει δικαιώματα από τις συγκεκριμένες εκτάσεις. Αυτό λέει ο Δήμος Καβάλας. Δεν λέει αν συμφωνεί στην επένδυση ή στην εκμετάλλευση. Μια απλή, παιδιά, σας παρακαλώ τώρα λίγο, γιατί εδώ πέρα από τη Διεύθυνση με Ιταλίων δίδεται η άδεια που δίδεται και πρέπει να πούμε εμείς να δώσουμε μια απάντηση εάν ο Δήμος Καβάλας στη συγκεκριμένη έκταση διεκδικεί δικαιώματα. Εάν διεκδικεί δικαιώματα, αλλάζει το πράγμα. Από την ώρα που δεν έχει δικαιώματα στη συγκεκριμένη, αυτό απαντάμε. Δεν λέμε τι αποκατάσταση και αυτά. Από κατάσταση πιανού περιβάλλοντος. Και πού ξέρεις εσύ τώρα ποιο είναι το προηγούμενο και πού γράφεται στο θέμα αυτό εδώ μέσα. Εδώ είναι όπως τα λέει ο Γραμμένος, έρχεσαι εσύ και λες θέλεις να το κάνεις κάτι αυτό το χώρο, το χρειάζεσαι. Αυτό σημαίνει τον παραχωρό δηλαδή κυνόμοδοτο ότι δεν το χρειάζομαι εγώ. Τις άδειες δεν τις παίρνουν από εμάς. Τις άδειες τους παίρνουν από άλλες αρχές. Τι νομήμα δηλαδή θα έχει. Θα σε κατεβάσει ένα business plan γιατί. Αφού εσύ θα πάει να το πάρει από την Αθήνα. Στο λέω εγώ. Αν δεν απαντήσει θα πάει να το πάρει από την Αθήνα. Από τις έχουν κάνει χίλι δικαιώματα. Σιγά μην κράτσεις τώρα, θα σε κάνεις ένα business plan γιατί δεν μπαίνει και κανέναν ρόλες αυτό. Κι εγώ δεν έχω τιμή να το χαρακτηρίζω όλα αυτά. Εσείς κάνει μια κατάσταση. Είσαι εισόχλος του... Τόσο πάντων δεν είναι κακό αυτό που λέει ο Βάρης τώρα. Εντάξει. Ρε Βαγγέλη, ρε Βαγγέλη. Πρόεδρε, πρόεδρε. Μισό λεπτό. Λοιπόν, εντάξει, θα βάλουμε... αυτό δεν το συζητάμε καν. Έτσι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αλλά αυτό που λέει ο κύριος Βέρος εφόσον και ο κύριος Φιλιππίνης συμφωνεί. Λέμε, απαντάμε λοιπόν ότι δεν διεκδικούμε δικαιώματα σε συγκεκριμένη έκταση. Συμφωνούμε. Έχουμε θετική οικονομονόδοτηση αλλά παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την αποκατάσταση. Για την αποκατάσταση γιατί η προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος που μας ανήκει είναι δικιά μας υπόθεση, κύριε Πρόεδρε. Εντάξει. Δηλαδή... Συμφωνείτε να το περάσουμε μέσα. Εντάξει. Όχι ο κύριος Παπαδόμπολος, όχι ο κύριος Ποτόλιας. Στους υπαριθμών 11 χορήγηση τρίτης παράδοσης εργασιών περαίωσης του έργου ασφαλτοστρώσης τσιμεντοστρώσης Δημοτικής Ενώσης Βουλήπον έτους 2015. Εγκρίνεται? Όχι. Τι είχε, έβρεχε πάλι και δεν το είδαμε εμείς. Λοιπόν όχι ο κύριος Ποτόλιας είπε. Ναι στο όχι ή τι είπατε. Λέω όχι, ναι. Λέω όχι, δεν μπορεί να γίνονται τα έργα αυτά από τους εργολάδους με τόση καθυστερήσεις. Έλεος. Το υπαριθμό 12 είναι το θέμα που αποσήραμε. Το υπαριθμό 13 επιστροφή πρωνιακού επιδόματος ως αχρεωστήτος καταβληθέντος. Κύριε Καλανταρίδη αυτό είναι η επόμενη περίπτωση. Ωραία, εγκρίνεται. Το υπαριθμό 14 διαγραφή χρεώσεων από παραβάσεις κοκτροχείας και δημοτικής αστυνομίας, διαγραφή χρηματικού καταλόγου στάσιμου εμπορίου και επιστροφή αχρεωστήτος εις πρακτέντος ποσοί κοινοχροίς του χώρου. Την έχετε δει την εισηγή σας. Λάθος χρεώσες είναι αυτές. Εγκρίνεται. Το 15 ορισμός μελών επιτροπής ενστάσεων και προσφυγών σύμφωνα με το άρθρο 221 παράγραφος 11α του νόμου 4412 του 16. Έχουν μετά από κλήρωση οριστεί οι υπάλληλοι του δήμου. Ως τακτικά μέλη ο κ. Παπαδόπουλος Χαράλαμπος πρόεδρος, Χαραλαμπίδης Πρόδρομος μέλος και Βρυσίδου Φωτεινή μέλος και αναπληρωματικά μέλη Βρετός Αλέξανδρος πρόεδρος, Φλώρος Μιχάηλ μέλος και Χατζιμιχάηλ Σερματάνια μέλος. Το υπαριθμό 16 εκμίσωση του υπαριθμού 522 οικοπέδου εκτάσσεως 313 τετραγωνικών μέτρων στην παραλία Νέας Καρβάλης με διενέργεια πληροδοτικής φανερής και προφορικής δημοπρασίας. Εγκρίνεται. Στην εισήγηση, μέσα στο φάκελο που είδα, γράφει ότι εξετάστηκε και η περίπτωση, κ. Καλανταρίδη, να θυμάμαι καλά, στο θέμα της ανανέωσης και δεν μπορεί να γίνει και ανανέωση. Έτσι δεν είναι. Ωραία. Νομίζω όμως, πρόεδρε και αντιδήμαρχε, ότι εμείς δεν πρέπει να αφήνουμε περιθώρια, να είναι ξεκάθαρες τώρα οι συμβάσεις που θα κάνουμε και οι προκηρήξεις ώστε να μην πηγαίνουμε σαν ανανέωσης. Αρχή και λήξη. Αυτή την παρατερή σίγουρα. Ευχαριστούμε. Όχι, είναι σωστό που λέω, κ. Παπαδόπουλος, όσο πιο διευκρινιστικά είναι τόσο καλύτερα. Το υπαριθμό 17 εκμίσους του 70% των θέσεων περιπτέρων του Δήμου Καβάλαση με δημοπρασία. Εγκρίνεται. Πρόεδρε, η παραχώρηση αυτή γίνεται βάση του τελευταίου νόμου για τα περιπτέρια. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον νόμο αυτόν που έχει σχέση με τις διαδικασίες αυτές για τα περιπτέρια. Βέβαια δεν ψηφίζουμε τον νόμο, αλλά επειδή έχουμε αυτή τη διαφοροποίηση σε σχέση με τον νόμο που αφορά τα περιπτέρια, δηλώνουμε λευκό. Το υπαριθμό 18 επιχωρήγηση συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ. Επιχωρηγεί το Σύλλογος με 12.000. Παρόν ο κ. Παπαδόπουλος. Το ζήτημα αυτό, κ. Πρόεδρε, για μας έχει την εξής διάσταση. Ποιος δίνει σε ποιον και για ποιον λόγο. Δίνει ο Δήμος στο Σωματείο Εργαζομένων. Δεν είναι ο Δήμος, αγαπητοί συνάρευτε. Είναι ένας κρίκος της κεντρικής διοίκησης, του κεντρικού κράτους. Ποια είναι η σχέση, λοιπόν, του κεντρικού κράτους που επέκταση του είναι και ο Δήμος, μια εχθρική στάση προς τους εργαζόμενους. Δηλαδή τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν συμπίπτουν με την πολιτική των δήμων, των περιφεριών και της κεντρικής διοίκησης. Τι θέλει τους εργαζόμενους με δίμηνα-τρίμηνα εργασιακές σχέσεις, δηλαδή λάστιχο, ως του δυνατόν με χαμηλότερες αμμυβές και λοιπά. Ωστόσο, όμως, δεν θα υπήρχε καμιά αντίρρηση να δοθούν χρήματα σε ένα σωματείο για να κάνει κάποιες εκδηλώσεις. Ποιες είναι οι εκδηλώσεις, όμως, αυτές, αγαπητοί συνάρευτε, που θα κάνει το σωματείο μας. Ημερίδες, λέει, βλέπω εδώ πέρα στο πρόγραμμα δράσεων του Συλλόγου. Διοργάνωση ημερίδες για εργασιακά θέματα, δηλαδή σε ποια κατεύθυνση τα αχειριστεί τα εργασιακά θέματα. Σε συνεργασία με τον Δήμο, αφού βρίσκονται σε δύο διαφορετικά μετερίζια. Σε ό,τι αφορά την ημερίδα για τις αλλαγές στον όμορφο του Καλλικράτη, θα είναι υπέρ ή κατά του Καλλικράτη. Και όλες τις υπόλοιπες δράσεις που έχει, εισιτήρια για τους εργαζόμενους και λοιπά. Άρα, οι εργαζόμενοι στο Δήμο πρέπει να καταλάβουν ότι η δράση τους πρέπει να έχει σαν στόχο την πολιτική του Δήμου, της κυβέρνησης, τις περιφέρειες και να μην είναι ουρά στις πολιτικές αυτών των φορέων. Φυσικά, ένας Δήμος, μια κυβέρνηση, ένα κράτος, θέλει σωματεία τα οποία να ελέγχει, να μην σηκώνουν κεφάλι. Γι' αυτό μιλάμε για εργοδοτικά σωματεία, κυβερνητικά σωματεία, τα οποία συντάσσονται με αυτή την πολιτική. Πρέπει, λοιπόν, ο σύλλογος, το σωματείο αυτό, να χαράξει μια δική του πολιτική, αυτόνομη πολιτική ενάντια σε αυτά τα μέτρα που ήρθαν και σε αυτά τα μέτρα που έρχονται και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα συμφέροντα των διοικήσεων, των Δήμων, της κυβέρνησης, των περιφεριών κλπ. Εμείς είμαστε ερνητικοί κατά. Κυρία Δήμαρχος έχει να πει κάτι από αυτό. Αγαπητέ κύριε Ποτόλια, εάν θεωρείτε ότι οι εργαζόμενοι θεωρούν τον εαυτό τους ουρά της διοίκησης, μακρά νυχτωμένος είστε. Ίσα ίσα εμείς είμαστε οι πρόσκυροι. Συγγνώμη, μιλάω για τις διοικήσεις των σωματίων, δεν μιλάω για τους εργαζόμενους. Λοιπόν, οι διοικήσεις των σωματίων όταν έχουν τέτοια προγράμματα συντάσσονται με την πολιτική του Δήμου, ανεξάρτητα και βρίσκεται στην κορυφή. Για τη δουλειά που θα χρειάζονται κύριε Ποτόλια. Καμία σχέση, δεν έγινε καμία συζήτηση, καμία συμφωνία για αυτά τα θέματα που λέτε. Δικές τους επιλογές είναι, μόνο ουρά της διοίκησης δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις τους συνδικαλιστές του σωματίου των εργαζομένων στο Δήμο. Με συγχωρείτε για που παρεμβαίνω αλλά για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Το υπαριθμό 19, έγκριση προσορινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και εργοταξιακής σύμμασης αιτμίου Αμερικανικού Ρυθρού Σταύρου στο πλώσιο εκτέλεσης του έργου αποκατάσταση παλαιού κτιρίου στις καμάρες επανά χρυσήτου κλπ. Το υπαριθμό 20, έγκριση πρακτικού εκατοστής ενδέκα της συνεδρίας της Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητος. Το υπαριθμό 20, έγκριση πρακτικού εκατοστής ενδέκα της συνεδρίας της Επιτροπής Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητος. Δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο θα είναι ελεγχόμενη η όλη η κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο. Και αν δεν είναι ελεγχόμενη υπάρχει ο φόβος να έχουμε σοβαρά προβλήματα λόγω της αυθαιρεσίας των σταθμεύσεων. Εάν μας διαβεβαιώσετε, και αυτό είναι λίγο δύσκολο, λοιπόν εμείς για να βοηθήσουμε γιατί συνολικά ψηφίζουμε, δεν μπορούμε να πάμε, να δηλώσουμε παρόν γιατί σε αυτό έχουμε τις επιφυλάξεις, λέμε παρόν και τα υπόλοιπα συμφωνούμε. Το υπαρρυθμό 21 έγκριση γεννόμενης μετάβασης δημάρχων στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή συνάντησης εργασίας με το Γενικό Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Δίκης Ανατοχής Μακεδονίας Τράκης 15 Σεπτευριού του 2016. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 22 έκτακτες οικονομικές συνισχύσεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής ελληνικής οικονομικής του 2016. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 23 αλλαγή κατηγορίας επαγγελματικής άδειας πολιτή λαϊκών αγορών. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 24 ανανέωση αδειών παραγωγών πολιτών λαϊκών αγορών. Εγκρίνεται. Το 25 διαγραφή θέσης επαγγελματίας πολιτή λαϊκών αγορών στη λαϊκή αγορά των κρινίδων. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 26 έγκριση διοργάνωσης και συμμετοχής του Δήμου Καβάλλας σε πολιτιστικές καλλιτεχνικές ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Παρών ο κύριος Παπαδόπουλος. Κύριος Πατώλιας. Εγώ πρόεδρε είμαι αρνητικός στο ΔΕΛΤΑ και τελειώνοντας για να σας κάνω λίγο να σας σηκουθεί η τρίχα. Φανταστείτε πριν μερικά χρόνια να ερχόταν θέμα εδώ πέρα τέτοιων εκδηλώσεων με τη σοβαλιστική Ρωσία και όχι με την καταλιστική. Τι θα λέγατε. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαδόπουλο. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας. Λύεται η συναιδρία. Υπότιτλοι AUTHORWAVE